De verderkijkers hebben het wel goed gezien: Jezus is gekomen en Hij bracht een heel nieuwe boodschap aan de wereld.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De verderkijkers hebben het wel goed gezien: Jezus is gekomen en Hij bracht een heel nieuwe boodschap aan de wereld."

Transcriptie

1

2 In dit boekje gaat het over verderkijkers. Verderkijkers zijn mensen die verder kijken dan vandaag. Ze kijken verder dan verdriet en ellende. Het zijn mensen die geloven dat het goed zal worden. En daar kijken ze naar uit. In de week vanaf zondag 30 november vertelt Marcus over een deurwachter. De wereld is als een huis waarvan de eigenaar op reis is gegaan. Bedienden passen op het huis. Maar er is ook een deurwaarder. Hij staat vol verwachting dag en nacht op de uitkijk totdat de eigenaar van het huis terug komt. In de week vanaf zondag 7 december gaat het over Johannes de Doper. Hij vertelt over iemand die zal komen die veel belangrijker is dan hij. En als Hij komt, zegt Johannes, zal alles anders worden. In de week vanaf zondag 14 december vertelt de profeet Jesaja over een tijd dat er vrede zal zijn. Hij gelooft heel zeker dat die tijd zal komen. Dan wordt het vrede voor alle mensen. Zelfs voor de dieren. In de week vanaf zondag 21 december vertelt een engel aan Maria dat ze een kindje zal krijgen. Dat kind zal alles anders maken. Maria begrijpt het niet, maar gelooft het wel. Ze kijkt uit naar de komst van dat kindje. Met Kerst (op 25 december) gaat het over de herders die buiten op het veld zijn met hun schapen. Zij zijn de eersten die horen dat Jezus is geboren. Engelen vertellen het hen. De verderkijkers hebben het wel goed gezien: Jezus is gekomen en Hij bracht een heel nieuwe boodschap aan de wereld. Heel veel plezier met dit boekje. Gera Mateman.

3 Zondag, 30 november e Advent ophang randje plakstrook plakstrook plakstrook Om te beginnen een kerstkalender: kopieer de kalender op stevig papier, vergroten en uitknippen. De stroken aan elkaar plakken. De ster uitknippen en maak over de stippelstreepjes twee gleufjes. Schuif de kalender in de ster en ga nu elke dag een datum verder tot Kerst.

4 Maandag, 1 december 2014 Deze week gaat het over een deurwachter. De eigenaar van een huis moet een poosje weg. Hij vraag de deurwachter of hij wil uitkijken naar de terugkomst van de eigenaar. Denk maar eens aan een klas. De juffrouw moet even weg en ze geeft de klas een opdracht waaraan de kinderen kunnen werken. Sommigen doen dat ook, maar anderen gaan zitten kletsen. Hoe langer de juf weg blijft, hoe groter de chaos wordt. Dat is niet echt gezellig. Er is ook een kind wat uitkijkt naar de terugkomst van de juf. Zodra de juf er is, wordt het weer rustig en gezellig in de klas. Hiernaast zie je zo n klas. Maar er zitten tien verschillen tussen het plaatje boven en het plaatje onder. Zie jij ze? Als je het niet kunt vinden: de oplossing staat achter in het boekje.

5 Dinsdag, 2 december 2014 Kerstkijkdoos Voor de kijkdoos heb je een schoenendoos met deksel nodig. Verf of beplak de doos en het deksel van buiten in een grijze of bruine kleur. Dat is de stal. Maak aan één van de korte kanten van de doos een klein gat. Daardoor kun je in de doos kijken. In het deksel maak je een vrij groot vierkant gat. Dat beplak je aan de binnenkant het deksel met doorzichtig (gekleurd) papier of plastic. Hierdoor krijg je in je doos lichtinval. Hieronder vind je de achterwand van de doos aan de binnenkant. Kopiëren en vergroten, inkleuren en opplakken. Eventueel kun je er ook de zijwanden van de doos mee beplakken.

6 Woensdag, 3 december 2014 Lied Voor Advent en Kerst is er een gedicht gemaakt. Het past precies bij de onderwerpen van deze week en de weken die komen. Hieronder staat het afgedrukt. Je kunt het ook zingen. Daarom staan er ook noten bij en de gitaargrepen.

7 Donderdag, 4 december 2014 Paardensprongpuzzel Bij de puzzels hieronder gaat het er om dat je een woord of woorden maakt met de letters uit elk vierkant. Bij een paardensprongpuzzel moet je altijd twee vakjes naar rechts, links, boven of beneden en één vakje naar rechts, links, boven of beneden. Soms moet je eerst twee vakjes doen, en daarna één, soms eerst één vakje en daarna twee. Je begint bij de eerste twee bij de letter in het gekleurde vakje. Bij de eerste puzzel ga je rechtsom. Bij de andere twee is er geen bepaalde richting om op te gaan. naar het Kerstfeest

8 Vrijdag, 5 december 2014 Cupcakes met speculaascrème Omdat het vandaag Sinterklaasfeest is, iets lekkers. Wat heb je nodig: 230 g zachte boter 230 g fijne kristalsuiker 230 g zelfrijzend bakmeel 1 theelepel bakpoeder 4 eieren vanillesuiker speculaaskruiden cupcakevormpjes (18 stuks) Verwarm de oven voor tot 180 graden. Zet de vormpjes op een bakplaat of in muffinbakplaten. Doe alles, behalve de speculaaskruiden, in een middelgrote kom en klop het met een mixer twee tot drie minuten. Daarna een lepeltje speculaaskruiden. Schep het beslag met een lepel in de vormpjes en bak de cupcakes in 18 minuten goudgeel. Neem de bakplaat uit de oven en laat deze 5 minuten staan. Zet de cupcakes op een rooster en laat ze afkoelen. Voor de speculaascrème heb je nodig: 250 g boter op kamertemperatuur 60 g poedersuiker 250 g banketbakkersroom speculaaskruiden Doe de zachte boter met de poedersuiker in een kom. Klop het ongeveer 10 minuten. Roer de banketbakkersroom glad met een garde en voeg deze geleidelijk toe aan de luchtige boter. Blijf kloppen tot het goed gemengd is. Speculaaskruiden naar smaak toevoegen. Nu kun je de botercrème op de cakejes spuiten. Versieren met bijvoorbeeld schuddebuikjes of chocoladehagelslag.

9 Zaterdag, 6 december 2014 Een kerstversiering Vraag of je wat oude cd s mag hebben om mee te knutselen. Daarmee maak je glanzende kerstballen. Wat heb je nodig: - een aantal cd s - goede lijm - glitterpapier - kerstplaatjes uitgeknipt uit oude kaarten, uit tijdschriften of van stickervellen - lint Neem een cd. Beplak de kant met de sticker met glitterpapier. Haal een lint door het middengat en hang de cd zo, dat hij draaien kan. Neem twéé cd s. Plak op de glanzende kant van de cd een kerstafbeelding of versier die kant met glitterlijm, sterretjes, kraaltjes enz.. Plak een stuk lint tegen de kant waarop de sticker zit van één van de cd s. Plak nu beide cd s met de stickerkanten tegen elkaar aan. Alles laten drogen. Hang nu de tegen elkaar aan geplakte cd s zo, dat het kan draaien. Je kunt ook, voordat je beide cd s aan elkaar plakt, aan de onderkant lintjes plakken waaraan belletjes of klokjes of engeltjes hangen. En dan de beide cd s tegen elkaar aan plakken.

10 Zondag, 7 december e Advent Vanaf vandaag gaat het over Johannes de Doper. Hij doopt mensen die spijt hebben van wat ze verkeerd deden. Hij doopt ze in de Jordaan. De mensen vinden hem geweldig. Maar hij zegt dat dat reuze meevalt. Er komt iemand die veel belangrijker zal worden dan hij ooit zal zijn. Johannes heeft het over Jezus. Hij wijst de mensen er op, dat Jezus binnenkort zal komen. Johannes kijkt naar hem uit. Want Jezus brengt een boodschap waar mensen blij en gelukkig van worden. De rebus hieronder gaat daarover. b=j em=us b=z p=v - e - i - mo -fn aar=e o=ie onu=a ro=g - ze - m a=e d=s u=n + t - -

11 Maandag, 8 december 2014 De mensen zoeken Johannes Er gaan heel veel mensen naar Johannes de Doper. Sommigen gaan vol blijdschap, omdat er vergeving is. Anderen denken er aan wat ze verkeerd hebben gedaan en zijn daarom verdrietig en bang. Sommigen nemen een makkelijke weg en zijn er gauw, anderen dwalen rond en het kost hen moeite de goede weg te vinden.

12 Dinsdag, 9 december 2014 Een wegstreeppuzzel Streep hieronder alle woorden weg die naast de puzzel staan. Dat kan van boven naar beneden en andersom, van links naar rechts en andersom, schuin van links naar rechts en schuin van rechts naar links. Als je alle woorden hebt weggestreept houd je een zin over die gaat over deze tijd. BLIJDSCHAP BOODSCHAP ENGEL HERDER HOPEN JEZUS JOZEF KERST LICHT LIEFDE MARIA STAL UITZIEN VREDE WACHTEN

13 Woensdag, 10 december 2014 De kijkdoos Vandaag gaan we de dieren in de doos plaatsen. Kopieer ze op stevig papier. Vergroot ze eventueel. Kleur ze. Uitknippen. De plakstrook omvouwen naar achteren op de stippelrand. Plak ze nu (een beetje aan de zijkanten) in de doos. Volgende week gaan we verder met de mensen.

14 Donderdag, 11 december 2014 Om over na te denken

15 Vrijdag, 12 december 2014 Kerstkaart Misschien vind je het leuk om voor Kerst iemand een kaart te sturen. Nog leuker is het om zo n kerstkaart zelf te maken. Je kunt er oude kerstkaarten voor gebruiken en daar plaatjes vanaf knippen die je dan opnieuw op een dubbelgevouwen half A4tje knutselkarton plakt. Aan de binnenkant je kerstboodschap schrijven en vergeet ook niet je naam er op te zetten. Je kunt ook op een half A4tje knutselkarton een heel eigen afbeelding maken. Wat heb je nodig: gekleurd knutselkarton, wit krijt, schaar. Neem half A4tje gekleurd knutselkarton. Vouw het dubbel. Kopieer het halve vlammetje hiernaast en knip het uit. Neem een stuk dubbelgevouwen papier. Leg het halve vlammetje tegen de gevouwen zijkant en knip het uit. Vouw het papier weer open. Kopieer het rondje en vergroot het naar drie verschillende groottes. Leg je opengevouwen vlammetje neer en kleur de randenstevig in met krijt. Leg de vlam op de kaart die je wilt maken Wrijf het krijt in de vlam. Kleur de ronde vormen stevig in met krijt. Leg de ronde vorm op het vlammetje. Begin klein. Wrijf het krijt naar buiten uit. Nu de grotere vorm en als laatste de grootste vorm. Daar kun je flink uithalen naar de buiten toe. Als laatste teken je een kaarsje en een lont en klaar is je kaart.

16 Zaterdag, 13 december 2014 Frisse cocktail Misschien gaan jullie met Kerst wat uitgebreider eten? Dan is het leuk om daarbij iets lekkers te drinken wat iedereen mag hebben. Om alvast te oefenen voor dat het zover is, hier een recept voor een drankje: Wat heb je nodig: - hoge glazen - een schoteltje met water - een schoteltje met suiker - een sinaasappel - rietjes - sinaasappelsap - ranja (liefst grenadine of een andere donkerrode ranja) Neem een glas. Houd het op de kop in het schoteltje met water zodat alleen de rand nat wordt. Doop het daarna op de kop in het schoteltje met suiker zodat je een mooi gesuikerd randje krijgt. Schenk sinaasappelsap in het glas. Daarna voorzichtig wat ranja erbij. Omdat ranja zwaarder is, zakt het naar de bodem. Snijd een schijfje sinaasappel af. Snijd dat half door en plaats het op de rand van je glas. Nu nog een rietje er in. Om het helemaal feestelijk te maken kun je ook nog een parapluutje of iets dergelijks in het sinaasappelschijfje prikken met bijvoorbeeld een kersje. Met wat ijsklontjes is het ook nog eens heel lekker fris!

17 Zondag, 14 december e Advent Jesaja droomt. Jesaja is een profeet en hij droomt van vrede. Dat mensen geen ruzie meer hebben. Elkaar geen pijn meer doen. Dat er geen verdriet meer is. Iedereen zal in vrede samen leven. In zijn droom is het zelfs zo, dat ook de dieren zonder geweld en agressie met elkaar om gaan. Hij neemt als voorbeeld het lammetje wat gezellig en veilig bij de wolf kan liggen. Zijn dromen bedrog? Moeten we met beide benen op de grond staan en geloven dat dat soort dingen nooit zullen gebeuren? Of zijn dromen, zoals Jesaja die heeft, nodig. Omdat het anders nooit zal veranderen? Geloven in de dromen, zoals Jesaja die heeft en daaraan werken, maakt het in elk geval al een beetje anders in de wereld en om je heen. Droom jij wel eens over iets wat volgens jou anders of beter zou moeten? Misschien kun je er over tekenen of over schrijven:

18 Maandag, 15 december 2014 Dromen Kleur de vakjes met een stip in één kleur en de tekening wordt helemaal duidelijk.

19 Dindag, 16 december 2014 Manja droomt Binnenkort is het Kerstfeest. Manja vindt het de fijnste tijd van het jaar. Het is dan zo gezellig. Met kaarsjes en wat extra s met het eten. Het kan niet veel extra zijn want er is altijd maar net genoeg voor de dingen die nodig zijn. Mama heeft gezegd dat er geen geld is voor een kerstboom. Manja kijkt naar de hoek van de kamer waar vorig jaar de boom stond. Manja droomt over een mooi versierde boom en dat het zo jammer is dat. Mama ziet Manja kijken. En ze zegt zacht: Maar we kunnen het toch ook fijn hebben zonder boom?. Ja, dat is wel zo, maar toch Manja gaat naar school. Daar is het zo gezellig. In elke klas staat een verlichte en versierde kerstboom. De school begint, maar Manja let niet erg goed op. Want er komt een plannetje in haar hoofd. Als de school uit gaat, loopt ze naar de juf. Juf, mogen mama en ik de kerstboom uit de klas lenen als het kerstvakantie wordt? Mama heeft geen geld om een boom te kopen. We hebben nog wel lampjes en versiering. De juffrouw kijkt Manja aan. Ze wil er nog even over denken, zegt ze. Maar als Manja s middags weer op school komt, roept de juf Manja bij zich en ze zegt: Als het kerstvakantie wordt, zal ik de boom met de auto bij jullie brengen. En als de vakantie voorbij is, zal ik de boom weer ophalen. Zullen we het zo afspreken? s Avonds, tijdens het eten, ziet mama dat Manja blij is. Ze denkt dat het misschien komt omdat het gauw kerstvakantie is. Maar Manja droomt weer. Nu droomt ze over hoe verrast mama zal kijken als de juf de boom bij hen brengt!

20 Woendag, 17 december 2014 Een slinger voor Kerst Bij een verjaardag hangen we vaak slingers op. Dat kan met Kerst natuurlijk ook. Knip of snijd stroken papier. Vouw ze in harmonicavorm: Teken één van de onderstaande voorbeelden over op de voorkant van je harmonica. Zorg dat de afbeelding de vouwkanten aan beide kanten raakt. Knip de grijze gedeeltes uit.

21 Donderdag, 18 december 2014 De kijkdoos Vandaag zijn het kindje Jezus, Jozef en Maria aan de beurt. Jezus wordt door zijn moeder gedragen. Kopieer het kribje, Jozef en Maria op stevig papier, vergroot ze, kleur ze, uitknippen en met de plakranden vooraan bij elkaar in de doos vastplakken.

22 Vrijdag, 19 december 2014 Invulpuzzel Bij de plaatjes staan cijfers. De afbeeldingen bij de cijfers vormen de woorden die je in de puzzel moet invullen om te ontdekken wat er in de dikomlijnde regel komt te staan.

23 Zaterdag, 20 december 2014 Lettersudoku In deze sudoku staan geen cijfers, maar letters. Maar je maakt deze sudoku net als een cijfersudoku: in de rijen moeten de volgende negen letters komen: Zowel van links naar rechts als van boven naar beneden. Maar ook in elk vak met de negen kleine vakjes. Wat komt er te staan in de rij met de gele vakjes? Voor wie deze sudoku te moeilijk vindt is er een eenvoudige sudoku hier naast met kerstplaatjes. In elke rij vier verschillende plaatjes en ook in elk vak met de vier kleine vakjes.

24 Maria krijgt bezoek Zondag, 21 december e Advent Niemand wist wie Maria was. Ze was gewoon een meisje uit Israël en ze was verloofd met Jozef. Maria krijgt bezoek. Er komt een engel bij haar. Daar schrikt ze wel even van. Maar de engel stelt haar gerust. En dan zegt die engel dat ze een kindje zal krijgen. Een jongetje. Een jongetje wat een heel bijzondere man zal worden. Hij zal de wereld veranderen met zijn boodschap. En ze moet dat jongetje Jezus noemen. Dat was eigenlijk een heel gewone naam voor een jongetje. Zoiets als bij ons bijvoorbeeld Jan. Maria staat wel even te kijken van wat die engel allemaal zegt. Ze begrijpt het eigenlijk ook niet goed. Maar als die engel het zegt zal het wel waar zijn. Dus ze zegt: Dan moet het maar gebeuren, zoals u het allemaal hebt gezegd. En vanaf dat moment begint ze vol verwachting uit te kijken naar de komst van haar kleine zoontje. Weet jij nog welke verderkijkers bij welk verhaal horen?

25 Een kleurplaat Maandag, 22 december 2014

26 Dinsdag, 23 december 2014 De kijkdoos Als laatste worden de bezoekers van de pasgeboren Jezus in de kijkdoos geplakt. Kopiëren, vergroten, kleuren en uitknippen en rondom Jozef en Maria en Jezus heenplakken In het Bijbelverhaal komen de herders als eerste bij Jezus. Maar in deze tijd viert de hele wereld het Kerstfeest. Eigenlijk gaan de mensen dan als het ware op bezoek bij de pasgeboren Jezus. En dus vandaag plaatjes van mensen uit de hele wereld. Je kunt ook een foto van je eigen gezicht op één van de mensen plakken, want ook jij gaat eigenlijk bij baby Jezus op bezoek, als jij Kerst viert.

27 Woensdag, 24 december 2014 Nog één nachtje Vanavond is het kerstnacht. Misschien mag jij ook wel naar een Kerstnachtdienst bij jou in de buurt. Dan hoor je vandaag al het verhaal van de geboorte van Jezus. Maar morgen is het écht Kerst! o = n p = j - t k = n -fv ar = e + st Oplossing:!

28 Donderdag, 25 december 2014 Oplossingen: 30 november bovenste rij: voet kind links, jurk blauwe kind, arm van kind ernaast, stoel er onder, arm van kind helemaal recht, onderste rij: tas van de juffrouw, arm van de juffrouw, arm oranje kind, kleur tafeltje bij oranje kind, tafeltje helemaal rechts 2 december nog even en het is Kerstfeest 4 december Advent is dromen en uitkijken naar het Kerstfeest 7 december Jezus zal vertellen en laten zien dat God van elk mens houdt 19 december adventsweken 20 december kerstzang 24 december nog één nachtje slapen en dan is het feest!

zondag, 2 december 1 e advent

zondag, 2 december 1 e advent Advent- en Kerstboekje 2012 Wie een grote gebeurtenis verwacht, kijkt daar naar uit. Een bruiloft, een verjaardagsfeest. Op tijd stuur je daar bericht van rond, zodat iedereen voorbereid is, als het zover

Nadere informatie

zondag, 23 december 4 e advent

zondag, 23 december 4 e advent zondag, 23 december 4 e advent In verwachting De profeet Micha vertelt dat een vrouw een kind zal krijgen. Dat kind zal als een herder voor mensen zorgen. Hij komt uit Betlehem! En dat kind is Jezus. En

Nadere informatie

Werkboekje. Naam: www.ebonderwijs.nl

Werkboekje. Naam: www.ebonderwijs.nl Werkboekje Naam: www.ebonderwijs.nl Hallo! Leuk dat je in dit boekje werkt. Je werkt in dit boekje over de geboorte van Jezus. Elk jaar vieren we dat op 25 december (eerste Kerstdag). EB Onderwijs wenst

Nadere informatie

1. Het feest van de koning. Slingers maken. Nodig gekleurde strookjes papier touw gekleurde A4 tjes witte A4 tjes kleurpotloden of stiften schaar

1. Het feest van de koning. Slingers maken. Nodig gekleurde strookjes papier touw gekleurde A4 tjes witte A4 tjes kleurpotloden of stiften schaar 1. Het feest van de koning Slingers maken gekleurde strookjes papier touw gekleurde A4 tjes witte A4 tjes kleurpotloden of stiften schaar Op onderstaande site staan verschillende mogelijkheden om een feestelijke

Nadere informatie

Kerstviering Kleuters

Kerstviering Kleuters Kerstviering Kleuters welkom Welkom, welkom, dit is het moment om de dag te vieren. Welkom, welkom, dit is het moment; goed dat jij er bent. Er staat een kaarsje en het brandt, het glimlacht naar ons allen,

Nadere informatie

Kerstviering groep 4. Welkom. Als de kerstklokken luiden Dan zingen wij een lied Voor God die met veel liefde Naar alle mensen ziet.

Kerstviering groep 4. Welkom. Als de kerstklokken luiden Dan zingen wij een lied Voor God die met veel liefde Naar alle mensen ziet. Kerstviering groep 4 Welkom Als de kerstklokken luiden Dan zingen wij een lied Voor God die met veel liefde Naar alle mensen ziet. Als de kerstklokken luiden Dan horen wij steeds weer Dat Jezus is geboren.

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

Kom erbij Tekst: Ron Schröder & Marianne Busser Muziek: Marcel & Lydia Zimmer 2013 Celmar Music / Schröder & Busser

Kom erbij Tekst: Ron Schröder & Marianne Busser Muziek: Marcel & Lydia Zimmer 2013 Celmar Music / Schröder & Busser Kom erbij Kom erbij, want ik wil je iets vertellen, het is heel bijzonder, dus luister allemaal. Ik ken honderdduizend prachtige verhalen, maar dit is echt het mooiste van allemaal. Het gaat over twee

Nadere informatie

Kerstfeest 2014. Ds. W.E. den Hertogschool

Kerstfeest 2014. Ds. W.E. den Hertogschool Kerstfeest 2014 Ds. W.E. den Hertogschool Kling klokjes klingelingeling, kling klokjes kling. Laat de boodschap horen: Jezus is geboren, Voor die blijde klanken, willen wij God danken. Kling klokjes klingelingeling,

Nadere informatie

Werkbeschrijvingen. Vakantiebijbelweek 2011. Dag 1: Kleuters: Deurhanger Middengroep: Dakpan

Werkbeschrijvingen. Vakantiebijbelweek 2011. Dag 1: Kleuters: Deurhanger Middengroep: Dakpan Werkbeschrijvingen Vakantiebijbelweek 2011 Dag 1: Kleuters: Deurhanger Middengroep: Dakpan Dag 2: Kleuters: gezichtspel boterbakje Middengroep: gezichtspel melkfles Dag 3: Kleuters: Zacheus spaarpot Middengroep:

Nadere informatie

december 2012 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Paul Natte Kerstkaart

december 2012 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Paul Natte Kerstkaart december 2012 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Paul Natte Kerstkaart Kerstkaart Refrein: Ik stuur een kerstkaart naar oom Rob en één naar tante Fee. Zeg postbezorger, breng je ook voor mij een

Nadere informatie

Hoe gaat het in groep 1/2 b

Hoe gaat het in groep 1/2 b Hoe gaat het in groep 1/2 b Binnenkomst: - Als je op school komt hang je je jas op je eigen haakje onder je tent. Je tas zet je op de plank. - In de klas geef je de juf een hand en je pakt een spelletje

Nadere informatie

Eerste week vd advent

Eerste week vd advent Advent vieren en beleven derde graad Eerste week vd advent De adventskrans staat centraal. Er speelt zachte muziek. De kinderen nemen bij het binnenkomen een sparrentakje uit de mand en leggen dit rond

Nadere informatie

Woord vooraf. I n het begin Die woorden doen je misschien wel direct denken aan

Woord vooraf. I n het begin Die woorden doen je misschien wel direct denken aan Woord vooraf I n het begin Die woorden doen je misschien wel direct denken aan de allereerste woorden uit de Bijbel. In het begin, a, maakte God de aarde. Maar wie a zegt, moet ook b zeggen. En dat doet

Nadere informatie

Dank u wel lieve Heer

Dank u wel lieve Heer Dank u wel lieve Heer Dank U wel, lieve Heer, U kwam op de aarde neer, als een baby arm en klein. Dank U wel, lieve Heer, t Is een wonder zo fijn. Omdat U onze Redder wil zijn. 2009 Ans Heij - de Boer

Nadere informatie

Kerstfeest 17 december 2014 Groep 6/7 De Brug

Kerstfeest 17 december 2014 Groep 6/7 De Brug Kerstfeest 17 december 2014 Groep 6/7 De Brug Welkom Lied: Dank je voor dit warme licht (kaarsen worden aangestoken door Youri) 1. Eerste kaars, wat wil jij zeggen als je branden gaat? Zie jij in je mooiste

Nadere informatie

Vlinder maken met een koffiefilter

Vlinder maken met een koffiefilter Kinderactiemodel klimaatcampagne 2011 Knutseltips vlinders maken Maak een vlinder-knutselhoek waar kinderen allerlei vlinders kunnen knutselen. Hierna geven we een overzicht van enkele concrete voorbeelden

Nadere informatie

Knutselmap 1. De basis

Knutselmap 1. De basis Knutselmap 1 De basis Wat heb je altijd nodig? - schaar - lijm - gekleurd papier - stiften - verder alles wat bij wat heb je nodig staat lijm papier schaar knutselen 1. Leg een placemat of kleed op de

Nadere informatie

Op reis naar Bethlehem

Op reis naar Bethlehem Op reis naar Bethlehem Rollen: Verteller Jozef Maria Engel Twee omroepers Kind 1 Kind 2 Kind 3 Receptionist 1 Receptionist 2 Receptionist 3 Kind 4 Kind 5 Herder 1 Herder 2 Herder 3 Herder 4 Drie wijzen

Nadere informatie

Werkbeschrijvingen. Vakantiebijbelweek 2012. Dag 1: Kleuters: Trommel Middengroep: Rainpipe

Werkbeschrijvingen. Vakantiebijbelweek 2012. Dag 1: Kleuters: Trommel Middengroep: Rainpipe Werkbeschrijvingen Vakantiebijbelweek 2012 Dag 1: Kleuters: Trommel Middengroep: Rainpipe Dag 2: Kleuters: Cake versieren Middengroep: Versierde Koekjes Dag 3: Kleuters: Kijk-eiderdoos Middengroep: Spel

Nadere informatie

Nieuwsbrief de Horizon

Nieuwsbrief de Horizon P a g i n a 1 Nieuwsbrief de Horizon Agenda 5 januari: luizencontrole 6 januari: oud papier 7 januari: inloopmiddag 11 januari: kleuters en onderbouw vrij 21 januari: studie dag leerlingen vrij 22 januari:

Nadere informatie

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen GODS GEZIN Studielessen voor 4-7 jarigen 2003 Geschreven door Beryl Voorhoeve en Judith Maarsen Oorspronkelijk bedoeld voor studie in kleine groepen in de Levend Evangelie Gemeente Gebruikte Bijbelvertaling

Nadere informatie

Knutselen met Je knutsel Ei Kwijt December

Knutselen met Je knutsel Ei Kwijt December Alsjeblieft! Onze december editie van iknutsel magazine. In dit nummer gebruiken we Kerst als knutsel thema. 4 leuke en simpele knutsels en 1 trakatie. De maand december, gezellige dagen, donker, versiering

Nadere informatie

SPELLETJES - WEETJES - RECEPT - KNUTSELEN - KLEURPLAAT EN NOG VEEL MEER...!

SPELLETJES - WEETJES - RECEPT - KNUTSELEN - KLEURPLAAT EN NOG VEEL MEER...! KERST VAKANTIEBOEK 2014 om te printen! SPELLETJES - WEETJES - RECEPT - KNUTSELEN - KLEURPLAAT EN NOG VEEL MEER...! Vijf weetjes over Kerstmis 1. 2. vriend van Sundblom (een dikke, vrolijke bejaarde) zou

Nadere informatie

24 ideeen. bij een. adventskalender

24 ideeen. bij een. adventskalender 24 ideeen bij een adventskalender 24 ideeen bij een adventskalender Heb jij een adventskalender in de klas? Zo n kalender waarbij je elke dag een luikje of vakje open mag maken? Spannend! IKEA heeft een

Nadere informatie

zondag, 16 december 3 e advent

zondag, 16 december 3 e advent zondag, 16 december 3 e advent De profeet Sefanja zegt ons dat we blij mogen zijn om het feest wat komt. Dat we mogen juichen en er met vreugde naar mogen uitkijken. Vandaag iets lekkers wat je zelf kunt

Nadere informatie

kinderkrant december 2014

kinderkrant december 2014 kinderkrant december 2014 Inhoud: Voorwoord Pag. 2 Groep 1/2b Pag. 11 & 12 Interview met juf Hanne Pag. 3 Groep 1/2c Pag. 13 & 14 Goed gedaan Pag. 4 Groep 3 Pag. 15 & 16 Kerstboom knutsel Pag. 5 Groep

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

Voor alle data geldt: Deo Volente (zo de Heere wil en wij leven) 30 november 2015 Beste ouders / verzorgers,

Voor alle data geldt: Deo Volente (zo de Heere wil en wij leven) 30 november 2015 Beste ouders / verzorgers, Nieuwsbrief 1 / 2 Deze week: Bijbelse geschiedenis Bij het thema Letters en cijfers Afscheid Juf Jansen Activiteit en gezelligheid Speelgoedmiddag Bijlage: Kerstliederen Voor alle data geldt: Deo Volente

Nadere informatie

K 1 Symmetrische figuren

K 1 Symmetrische figuren K Symmetrische figuren * Spiegel Plaats de spiegel zó, dat je twee gelijke figuren ziet. Plaats de spiegel nu zó op het plaatje, dat je dezelfde figuur precies éénmaal ziet. Lukt dat bij alle plaatjes?

Nadere informatie

Verteld door Schulp en Tuffer

Verteld door Schulp en Tuffer Verteld door Schulp en Tuffer Het allereerste kerstfeest Het allereerste kerstfeest Verteld door Schulp en Tuffer Vertaald en bewerkt door Maria en Koos Stenger Getekend door Etienne Morel en Doug Calder

Nadere informatie

Kerstviering 2009 Laat iedereen het horen. Groep 0, 1 en 2 CBS Shalom

Kerstviering 2009 Laat iedereen het horen. Groep 0, 1 en 2 CBS Shalom Kerstviering 2009 Laat iedereen het horen Groep 0, 1 en 2 CBS Shalom Welkom op ons kerstfeest Groep 0 zingt : Jezus zegt, dat hij hier van ons verwacht Jezus zegt, dat Hij hier van ons verwacht, dat wij

Nadere informatie

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Boekje over de kerk voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Over dit boekje Wij hebben op catechisatie wat geleerd over de kerk. Daar willen we je wat over vertellen.

Nadere informatie

Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5

Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5 Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5 5 Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 6 Zacheüs (1) Het is erg druk in de stad vandaag. Iedereen loopt op straat. Zacheüs wurmt zich

Nadere informatie

Beste vrienden, ik mag jullie vandaag vertellen over de laatste week van het leven van Jezus.

Beste vrienden, ik mag jullie vandaag vertellen over de laatste week van het leven van Jezus. 1 Beste vrienden, ik mag jullie vandaag vertellen over de laatste week van het leven van Jezus. 2 Het verhaal De Goede Week Trouw, Hoop en Spijt Ik wil jullie vandaag vertellen over de Goede Week. Dat

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Agenda Zaterdag 23 december 2017 t/m zondag 7 januari Kerstvakantie

Nieuwsbrief. Agenda Zaterdag 23 december 2017 t/m zondag 7 januari Kerstvakantie Nieuwsbrief C.b.s. de Linde, Linderveld 4a 7681 RA Vroomshoop. Tel: 0546 644053 Website: www.delindevroomshoop.nl E-mail: cbsdelinde@gmail.com 04-12-2017 Agenda Dinsdag 19 december Kerstviering Vrijdag

Nadere informatie

Ik vind het heel leuk in groep 4. We rekenen en we doen taal. Zo leuk allemaal. Ik hoop dat ik nog veel leer. Julia

Ik vind het heel leuk in groep 4. We rekenen en we doen taal. Zo leuk allemaal. Ik hoop dat ik nog veel leer. Julia We hebben de afgelopen tijd weer veel leuke activiteiten in de klas gedaan. In november was er een gezellige opa en oma middag. Het is leuk om te zien dat de opa s en oma s en de kinderen samen genieten

Nadere informatie

Kerst055 hoopt dat dit adventsverhaal u inspireert om het vreemde welkom te heten en afstand tussen mensen te overbruggen door samen te zijn.

Kerst055 hoopt dat dit adventsverhaal u inspireert om het vreemde welkom te heten en afstand tussen mensen te overbruggen door samen te zijn. Kerst kleur je samen In de adventstijd bereiden we ons voor op Kerst, de geboorte van Christus. Ieder jaar vieren we Kerst, maar Kerst kan je ieder jaar weer opnieuw verrassen met een nieuwe gedachte bij

Nadere informatie

Kerstnachtdienst 2014 Is er iets met Kerst mis?

Kerstnachtdienst 2014 Is er iets met Kerst mis? Kerstnachtdienst 2014 Is er iets met Kerst mis? In deze avond zijn we hier samengekomen, om met elkaar kerstmis te vieren. En we stellen ons de vraag: is er iets met Kerstmis? In deze avond zoeken we een

Nadere informatie

Inleiding. Omdat de Romeinse keizer Augustus wil weten hoeveel mensen er in zijn rijk

Inleiding. Omdat de Romeinse keizer Augustus wil weten hoeveel mensen er in zijn rijk Inleiding Omdat de Romeinse keizer Augustus wil weten hoeveel mensen er in zijn rijk wonen, moet iedereen geteld worden in de plaats waar zijn familie vandaan komt. Daarom moet Jozef, uit de stam van David,

Nadere informatie

Knutselen met Je knutsel Ei Kwijt

Knutselen met Je knutsel Ei Kwijt Het voorjaarszonnetje heeft zich de afgelopen paar dagen al vaak laten zien. Vergeet niet het is eigenlijk nog winter, maar tegen het einde van deze maand maart, begint officieel de lente! En dit gaan

Nadere informatie

KINDEREN VAN HET LICHT

KINDEREN VAN HET LICHT KINDEREN VAN HET LICHT Verteller: Het gebeurde in een donkere nacht, heel lang geleden, dat er herders in het veld waren, die de wacht hielden over hun schapen. Zij stonden net wat met elkaar te praten,

Nadere informatie

Werkbeschrijvingen werkjes VBW 2013. Kleuters: Herinneringsdoosje Midden: Memobord. Dag 2: Kleuters en midden: Slingerballetje

Werkbeschrijvingen werkjes VBW 2013. Kleuters: Herinneringsdoosje Midden: Memobord. Dag 2: Kleuters en midden: Slingerballetje Werkbeschrijvingen werkjes VBW 2013 Dag 1: Kleuters: Herinneringsdoosje Midden: Memobord Dag 2: Kleuters en midden: Slingerballetje Dag 3: Dag 4: Kleuters: Tien gebodenzuil Midden: Tien geboden in klei

Nadere informatie

ProJOP. jeugdwerk VPKB. 40 Days. stilstaan in de 40 dagentijd

ProJOP. jeugdwerk VPKB. 40 Days. stilstaan in de 40 dagentijd ProJOP jeugdwerk VPKB 40 Days stilstaan in de 40 dagentijd Hey! Voor je ligt 40 Days. De veertigdagentijd is de periode waarin we uitkijken naar Pasen, het feest van Jezus opstanding. Onderweg lezen we

Nadere informatie

Vivian den Hollander. Kaarsjes. blazen. met illustraties van Alex de Wolf. Uitgeverij Ploegsma Amsterdam

Vivian den Hollander. Kaarsjes. blazen. met illustraties van Alex de Wolf. Uitgeverij Ploegsma Amsterdam Vivian den Hollander Kaarsjes blazen met illustraties van Alex de Wolf Uitgeverij Ploegsma Amsterdam Inhoud Bijna Kerst 7 Knutselen: Engeltjes 14 Een heel bijzondere engel 16 Liedje: Er is een kindeke

Nadere informatie

Rups-nieuwtje. Best, september 2014. Beste ouders,

Rups-nieuwtje. Best, september 2014. Beste ouders, Rups-nieuwtje Best, september 2014 Beste ouders, Dit is het eerste rups-nieuwtje van dit schooljaar. Voor sommige kinderen was onze klas al bekend terrein. Voor anderen is het nieuw om naar school te gaan

Nadere informatie

Boek1. Les 1. Dit is het verhaal van Maria. Dit is het verhaal van de engel. Dit is het verhaal van Jezus.

Boek1. Les 1. Dit is het verhaal van Maria. Dit is het verhaal van de engel. Dit is het verhaal van Jezus. Boek1. Les 1. Dit is het verhaal van Maria. Dit is het verhaal van de engel. Dit is het verhaal van Jezus. De engel zei: God zal jou een kind geven. God zal jou Zijn Kind geven. God zal jou Jezus geven.

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Knabbel en Babbeltijd.

Knabbel en Babbeltijd. Knabbel en Babbeltijd. (zorg ervoor dat je deze papieren goed leest, uitprint en meeneemt naar de VBW) Het thema van deze VBW-week is Zeesterren. Het thema is de titel van de week (dus geen kreet of korte

Nadere informatie

TAFEL 1: BROODDEEGFIGUREN

TAFEL 1: BROODDEEGFIGUREN TAFEL 1: BROODDEEGFIGUREN NODIG: meel, zout, water, teil voor deeg, bakpapier voor eindproduct, placemats, plastic vorken voor snijden en figuurtjes, kwastjes en water HANDIG: voorbeeldjes van vlechtbrood,

Nadere informatie

gelukkig, maar er was eens een dag dat dat anders was...

gelukkig, maar er was eens een dag dat dat anders was... Kabouter Keu is weg! Hallo lieve kinderen, we leven hier in het Sprookjesbos meestal lang en gelukkig, maar er was eens een dag dat dat anders was... Ik weet het zeker. Vandaag gaat het me lukken!, gniffelt

Nadere informatie

TIPS VOOR DE KINDERWOORDDIENST IN DE ADVENT (liturgisch jaar C)

TIPS VOOR DE KINDERWOORDDIENST IN DE ADVENT (liturgisch jaar C) TIPS VOOR DE KINDERWOORDDIENST IN DE ADVENT (liturgisch jaar C) Velen besteden er veel tijd en energie aan om voor de kinderwoorddienst in de Advent een mooi Adventsproject te vinden en daarmee te werken.

Nadere informatie

Creatief aftellen tot kerst De Vier Windstreken

Creatief aftellen tot kerst De Vier Windstreken Ho ho ho! Maak een knikkende kerstman van 8 cm om samen met jou Kerstmis te vieren. Tel op een heel bijzondere manier de dagen af tot Kerstmis! Creatief aftellen tot kerst is een adventskalender en activiteitenboek

Nadere informatie

RECYCLE ART 7 leuke dingen om zelf te maken van afvalmateriaal

RECYCLE ART 7 leuke dingen om zelf te maken van afvalmateriaal RECYCLE ART 7 leuke dingen om zelf te maken van afvalmateriaal Dit E-book is in stand gekomen met input van Wilt u een workshop organiseren in omgeving Groningen? Kijk dan op www.artak.nl Werkbeschrijving

Nadere informatie

Kerstwerkboekje. Naam: www.jufsharona.bekijknu.nl

Kerstwerkboekje. Naam: www.jufsharona.bekijknu.nl Kerstwerkboekje Naam: De Kerstman heeft een gedichtje voor je. Lees het maar eens! Kun jij de rijmwoorden vinden? Geef de woorden die rijmen allemaal dezelfde kleur! Kun jij het gedichtje netjes overschrijven

Nadere informatie

S c h o o l m e t d e B i j b e l D e V a l k

S c h o o l m e t d e B i j b e l D e V a l k Nieuwsbrief Nieuwsbrief 1 / 2 Bijbelverhalen Psalm en lied Bij het thema Letterfeest P Gezond op school En verder.. Kalender Verjaardagen Contact Lof zij den God van Israël, Den HEER, die aan Zijn erfvolk

Nadere informatie

TAFEL VAN DE WEEK GROEP 4 TAFEL VAN DE WEEK GROEP 5 t/m 8

TAFEL VAN DE WEEK GROEP 4 TAFEL VAN DE WEEK GROEP 5 t/m 8 Jan Naardingweg 56 7914 PN Noordscheschut T: 0528-341268 E: info@regenboognoordscheschut.nl www.regenboognoordscheschut.en3.nl 27 november 2015 Ma 30 Di 1 Woe 2 Do 3 Vrij 4 Za 5 Sinterklaas Oud Papier

Nadere informatie

Les 13: Geboorte van Jezus.

Les 13: Geboorte van Jezus. Les 13: Geboorte van Jezus. kun je lezen in lukas 1 en 2 Wees gegroet, Maria, je bent begenadigd, de Heer is met je. Maria kijkt op van waar ze mee bezig is. Er staat iemand in de deuropening van het huis

Nadere informatie

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg Pasen met peuters en kleuters Beertje Jojo is weg Thema Maria is verdrietig, haar beste Vriend is er niet meer. Wat is Maria blij als ze Jezus weer ziet. Hij is opgestaan uit de dood! Wat heb je nodig?

Nadere informatie

werkboek groep 4 blok 7 en 8 naam

werkboek groep 4 blok 7 en 8 naam 1 2 3 4 5 6 werkboek groep 4 7 8 9 11 12 naam 10 blok 7 en 8 blok 8 x les xx 8 1 Hoeveel schroeven liggen hier? Vul in.... 2 34 Het konijnenhok x 4 schroeven is... schroeven. Reken uit. 2 groepjes van

Nadere informatie

Aansteken van de adventskaarsen. refrein: refrein. refrein. Welkom. Lied: Verlanglichtjes

Aansteken van de adventskaarsen. refrein: refrein. refrein. Welkom. Lied: Verlanglichtjes Kerstfeest 2016 Welkom Aansteken van de adventskaarsen Lied: Verlanglichtjes refrein: Vier kleine kaarsen, verlanglichtjes voor kerst. Zo komt voor jou en mij het kerstfeest dichterbij Steek ze aan. Ze

Nadere informatie

Advent en Kerst. Kerstprojecten Kindernevendienst

Advent en Kerst. Kerstprojecten Kindernevendienst Advent en Kerst Kerstprojecten Kindernevendienst Advent en Kerst Programma 1. Bonnefooi 2. Kind op Zondag 3. Vertel het maar 4. JOP 5. Oefenen projectliederen Bonnefooi zie je de koning al? Lezingen uit

Nadere informatie

Introductie boek: Bekijk met elkaar de cover van het boek. Wat is de titel? Waar zal het boek over gaan?

Introductie boek: Bekijk met elkaar de cover van het boek. Wat is de titel? Waar zal het boek over gaan? Lesbrief Feest Boekbespreking Feest Introductie boek: Bekijk met elkaar de cover van het boek. Wat is de titel? Waar zal het boek over gaan? Voorlezen: Lees het boek Feest voor. Gespreksvragen: Waarom

Nadere informatie

LESBRIEF. Grote Anna leert lezen en rekenen. Digibordles lezen : Digibordles rekenen : Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.

LESBRIEF. Grote Anna leert lezen en rekenen. Digibordles lezen : Digibordles rekenen : Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks. Samenvatting: Grote Anna heeft een bijzondere dag vandaag! Ze gaat voor het eerst naar de grote school. Anna heeft er veel zin in. Ze heeft zelfs een nieuwe boekentas en schrijfspulletjes gekregen! Het

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

VERWERKING van AGRARISCHE PRODUCTEN

VERWERKING van AGRARISCHE PRODUCTEN Naam: Klas: VERWERKING van AGRARISCHE PRODUCTEN EEN KIJKJE NAAR KEEK INLEIDING Cake is een eenvoudige gebaksoort. Hoewel het woord "cake" in Engelstalige landen een verzamelnaam voor 'gebak' of 'taart'

Nadere informatie

Voer deze proefjes alleen uit met je juf of meester erbij.

Voer deze proefjes alleen uit met je juf of meester erbij. Voer deze proefjes alleen uit met je juf of meester erbij. Waxinelichtje en een glas - Een waxinelichtje - Een schoteltje - Een lucifer - Een glas Zet in het midden van de kring een schoteltje neer met

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

Knutselen met Je knutsel Ei Kwijt

Knutselen met Je knutsel Ei Kwijt Misschien is voor jou de mei vakantie al weer voorbij of heb je nog een weekje tegoed? Vakantie of niet in iedergeval, wel of geen vakantie, voor moederdag maken we altijd tijd om iets leuks te knutselen.

Nadere informatie

LEESTIP. Speel- & Leerbrief MEI 2015 1. Marja Baeten. Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar ZE KOMEN VOOR DE VRIENDJES! MEI 2015.

LEESTIP. Speel- & Leerbrief MEI 2015 1. Marja Baeten. Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar ZE KOMEN VOOR DE VRIENDJES! MEI 2015. Pedagogisch werken met plezier s Speel- & Leerbrief MEI 2015 ZE KOMEN VOOR DE VRIENDJES! Als je aan kinderen in de kinderopvang vraagt wat ze er leuk vinden, klinkt het steevast: de andere kinderen. De

Nadere informatie

Winterschoolkrant 2016 CBS de Hoeksteen

Winterschoolkrant 2016 CBS de Hoeksteen Winterschoolkrant 2016 CBS de Hoeksteen Schoolkrant Kerst 2016 U ontvangt weer de digitale Kerstkrant. De groepen presenteren zich en laten iets van hun werk zien. Het is weer een hele speciale schoolkrant.

Nadere informatie

Verhaal week 1 (hdl. p ) wordt voorgelezen. (geselecteerde tekst) Prent 1 staat vooraan

Verhaal week 1 (hdl. p ) wordt voorgelezen. (geselecteerde tekst) Prent 1 staat vooraan Advent vieren en beleven tweede graad Eerste week vd advent De adventskrans staat centraal. Er speelt zachte muziek. De kinderen nemen bij het binnenkomen een sparrentakje uit de mand en leggen dit rond

Nadere informatie

Voorbereiding Heilig Avondmaal

Voorbereiding Heilig Avondmaal Voorbereiding Heilig Avondmaal Delen (bijlage) MAANDAG: voor de jongere kinderen MAANDAG: voor de oudere kinderen Stel je bent in het buitenland op vakantie en je bezoekt daar een kerk. Bij binnenkomst

Nadere informatie

Dit is het Receptenboek van Luc van Kessel.

Dit is het Receptenboek van Luc van Kessel. Dit is het Receptenboek van Luc van Kessel. Er staan recepten in die ik lekker vind, kijk maar eens! Deze recepten kunnen jullie zelf bakken/maken. Als je deze recepten wil maken duurt het minimaal 10

Nadere informatie

2152 BE Nieuw-Vennep 23 december tel

2152 BE Nieuw-Vennep 23 december tel Het Mozaïek Nieuwstraat 43 Nieuwsbrief 2152 BE Nieuw-Vennep 23 december 2016 www.basisschoolhetmozaiek.nl directie.mozaiek@jl.nu tel. 0252 672694 Data: 27 en 28 dec Basketball scool maandag 9 januari start

Nadere informatie

Ik ben Juul de giraf en ik heb gehoord dat jij je eerste communie

Ik ben Juul de giraf en ik heb gehoord dat jij je eerste communie Iedereen welkom 1 Hallo, Ik ben Juul de giraf en ik heb gehoord dat jij je eerste communie wil doen. Klopt dat? Weet je wel wat dat is: communie? Het is zo n moeilijk woord. Wees gerust het is geen ziekte

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Veilig leren lezen Aftelkalender Sinterklaas: hoeveel nachtjes slapen nog? - Versie 2013

Veilig leren lezen Aftelkalender Sinterklaas: hoeveel nachtjes slapen nog? - Versie 2013 veilig leren lezen Aftelkalender Sinterklaas Hoeveel? Versie 2013 Auteur: Josée Warnaar Kinderen verheugen zich enorm op het sinterklaasfeest. De tijd tot Sinterklaas is vol van spanning en leuke gebeurtenissen.

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Nieuwsbrief 1 / 2. Nieuwtjes en groetjes. vanuit groep 0 / 1 / 2. S c h o o l m e t d e B i j b e l D e V a l k

Nieuwsbrief. Nieuwsbrief 1 / 2. Nieuwtjes en groetjes. vanuit groep 0 / 1 / 2. S c h o o l m e t d e B i j b e l D e V a l k Nieuwsbrief Nieuwsbrief 1 / 2 Nieuwtjes en groetjes vanuit groep 0 / 1 / 2 Welkom Bijbelverhalen Psalm en lied Bij het thema Letter S Gezond Leesplezier! Activiteit onderbouw Speelgoedmiddag En verder..

Nadere informatie

STERREN DANSEN OP DE MUUR WAT HEB JE NODIG? BOUWTEKENING

STERREN DANSEN OP DE MUUR WAT HEB JE NODIG? BOUWTEKENING STERREN DANSEN OP DE MUUR Als je op een onbewolkte avond naar de hemel kijkt zie je overal sterren. Net zoals je soms in wolken gekke figuren kunt ontdekken, kun je dat in sterren ook. Door lijnen te trekken

Nadere informatie

A Christmas Carol. Hallo allemaal,

A Christmas Carol. Hallo allemaal, A Christmas Carol Hallo allemaal, Vandaag alweer het een na laatste deel van The Christmas Carrousel. We gaan aan de slag met het boekje dat in de Carrousel past en wat je zelf kunt vullen met foto's over

Nadere informatie

Brooddeeg brrr, kun je echt niet eten, veel te zout Maar wel een mooie hanger voor de kerstboom.

Brooddeeg brrr, kun je echt niet eten, veel te zout Maar wel een mooie hanger voor de kerstboom. stille nacht Sinterklaas is nog maar net uitgezwaaid en wij zijn al heel snel gestart met een groene boom vol lichtjes, kerstballen, zelf gemaakte en gebakken brooddeegfiguren en wat al niet meer. Misschien

Nadere informatie

Er vaart een boot op het grote meer

Er vaart een boot op het grote meer Er vaart een boot op het grote meer Er vaart een boot op het grote meer, met discipelen en de Heer. Maar bij storm en lelijk weer, roepen de vrienden: Help ons Heer! De Here zegt dan: Zwijg,wees stil.

Nadere informatie

Pannenkoeken Sekerpare Tiramisu

Pannenkoeken Sekerpare Tiramisu DESSERTEN VAN HET ZESDE LEERJAAR schooljaar 2011-2012 Cupcakes chocolade Hippe cupcakes met vanille Oliebollen Pannenkoeken Sekerpare Tiramisu CUPCAKES CHOCOLADE Ingrediënten: 50g pure chocolade 125g zachte

Nadere informatie

Voor de dienst zingen we: Kleuren

Voor de dienst zingen we: Kleuren Feest in de kerk! Voor de dienst zingen we: Kleuren M. Zimmer Kleuren, kleuren, allemaal kleuren rood, oranje, geel, groen, paars en blauw God bedacht die prachtige kleuren Anders was alles zo grijs en

Nadere informatie

Zondag 13 december 2009 Tekst: Lucas 1: 39-55

Zondag 13 december 2009 Tekst: Lucas 1: 39-55 Zondag 13 december 2009 Tekst: Lucas 1: 39-55 Maria gaat op visite bij Elisabet. Maria was natuurlijk helemaal vol van het geweldige nieuws dat ze van de Gabriël had gehoord. Ze wilde het heel graag aan

Nadere informatie

Kerstfeest 2015. Ds. W.E. den Hertogschool

Kerstfeest 2015. Ds. W.E. den Hertogschool Kerstfeest 2015 Ds. W.E. den Hertogschool Lichtjes, lichtjes overal Kerstfeest is het nu Jezus is geboren Zeggen zij aan U Groep 1/2 Welkom Kim & Jake Openingsgebed Gebed door groep 6 (1) Lieve Here God,

Nadere informatie

Misschien zit u hier wel met de grote vraag: wat is Kerst eigenlijk?

Misschien zit u hier wel met de grote vraag: wat is Kerst eigenlijk? 25 december 2015 1 e Kerstdag Sixtuskerk te Sexbierum Ds. A.J. (Anneke) Wouda Teksten: Hebr. 1:1-6 en Lucas 2: 15-21 Geliefden van God, gemeente van Christus, Kerstochtend 2015 U zit midden in een kerstviering,

Nadere informatie

gelukkig, maar er was eens een dag dat dat anders was...

gelukkig, maar er was eens een dag dat dat anders was... Verstoppertje in de sneeuw Hallo lieve kinderen, we leven hier in het Sprookjesbos meestal lang en gelukkig, maar er was eens een dag dat dat anders was... Er ligt een dik pak sneeuw in het Sprookjesbos.

Nadere informatie

Kringgesprek. Het kalenderjaar 2013 nadert haar einde. De komende week vieren we op donderdagavond

Kringgesprek. Het kalenderjaar 2013 nadert haar einde. De komende week vieren we op donderdagavond Kringgesprek Geachte ouders, Nummer 8 2013-2014 2014 Het kalenderjaar 2013 nadert haar einde. De komende week vieren we op donderdagavond het kerstfeest. De kinderen zijn s ochtends gewoon op school. Om

Nadere informatie

Jaargang 2015-2016 14 december 2015

Jaargang 2015-2016 14 december 2015 Advent Advent is een tijd van verwachten. We kijken uit naar het Kerstfeest, waarop we zullen vieren dat Jezus geboren wordt. De verwachting wordt gevoed door de profeet Jesaja, die vertelt dat eens een

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling Aardblij

Lesbrief bij de voorstelling Aardblij Lesbrief bij de voorstelling Aardblij Voor de groepen 1 en 2 van het basisonderwijs (4-6 jaar) Deze lesbrief is te gebruiken bij de voorstelling Aardblij. Aardblij is een voorstelling met zang, acrobatiek

Nadere informatie

OOGGETUIGE. Johannes 20:30-31

OOGGETUIGE. Johannes 20:30-31 1 januari OOGGETUIGE Johannes 20:30-31 Een nieuw jaar ligt voor ons. Wat er gaat komen, weten we niet. Al heb je waarschijnlijk mooie plannen gemaakt. Misschien heb je goede voornemens. Om elke dag uit

Nadere informatie

Nieuwsbrief 1 / 2. Deze week: Bijbelse geschiedenis Bij het thema Letters en cijfers Afscheid Juf Jansen

Nieuwsbrief 1 / 2. Deze week: Bijbelse geschiedenis Bij het thema Letters en cijfers Afscheid Juf Jansen Nieuwsbrief 1 / 2 23 november 2015 Beste ouders / verzorgers, Deze week: Bijbelse geschiedenis Bij het thema Letters en cijfers Afscheid Juf Jansen Voor alle data geldt: Deo Volente (zo de Heere wil en

Nadere informatie

welkomstboekje school Basisschool KOM.MIJN

welkomstboekje school Basisschool KOM.MIJN welkomstboekje school Basisschool KOM.MIJN Jij wordt bijna 4 jaar. Hoera! Je mag dan naar school. Je komt bij ons in de klas. Gezellig! Kijk maar gauw verder. Eerst kom je binnen in onze hal, bij lokaal

Nadere informatie

Kinderboekenlijst voor ouders

Kinderboekenlijst voor ouders Kinderboekenlijst voor ouders Voorlezen aan peuters Thema Kerst www.ellyvanderlinden.nl/kinderboeken 1 / 7 Kathleen Amant Anna en de kerstboom Clavis (2010) isbn 97890448131 Het is bijna Kerstmis. Samen

Nadere informatie

Gemeenteviering rond Jesaja 9:5b

Gemeenteviering rond Jesaja 9:5b Gemeenteviering rond Jesaja 9:5b 1 Verkondiging Enkele kinderen vragen in de kerk: waarom vieren we kerst? En wat betekent het voor u? Reactie op de antwoorden Ja, waarom vieren we kerst? En wat betekent

Nadere informatie

Workshop Yantra Mallen

Workshop Yantra Mallen Workshop Yantra Mallen Hier heb ik niet met de Yantra mallen gewerkt zoals ze eigenlijk bedoeld zijn. Yantra betekent eigenlijk weefgetouw, instrument of machine, maar is in werkelijkheid een uiting in

Nadere informatie

Jezus wordt geboren. Maria krijgt bezoek. Thema 1. Op reis naar Betlehem. Thema 2. Jezus wordt geboren. Thema 3. Een heel bijzonder kind.

Jezus wordt geboren. Maria krijgt bezoek. Thema 1. Op reis naar Betlehem. Thema 2. Jezus wordt geboren. Thema 3. Een heel bijzonder kind. 4 Kerstfeest, misschien wel het belangrijkste feest in het jaar! Met Kerst vieren we dat Jezus is geboren, we vieren dus de verjaardag van Jezus, de Zoon van God. In de wereld gaan veel dingen mis. Mensen

Nadere informatie

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen www.edusom.nl Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen Het is belangrijk om veel woorden te leren. In deze extra les vindt u extra woorden bij de Opstartlessen 1 t/m 5. Kijk ook eens naar

Nadere informatie