Welkom. Voorstelling. 3 e jaar Latijn 3 e jaar humane wetenschappen 3 e jaar economie 3 e jaar wetenschappen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Welkom. Voorstelling. 3 e jaar Latijn 3 e jaar humane wetenschappen 3 e jaar economie 3 e jaar wetenschappen"

Transcriptie

1 Welkom Voorstelling 3 e jaar Latijn 3 e jaar humane wetenschappen 3 e jaar economie 3 e jaar wetenschappen

2 Agenda Planningsagenda Digitale agenda: zie Smartschool

3 Rapport humane wetenschappen TRIM 1 TRIM 2 TRIM 3 TOTAAL HERFST KERST Humane wetenschappen ASO rapport rapport rapport rapport rapport Klas: 3A PW EX TOT PW EX TOT PW EX TOT PW EX TOT PW EX TOT PW EX TOT Aardrijkskunde Biologie Chemie Cultuurwetenschappen Engels Fysica Gedragswetenschappen Geschiedenis Godsdienst Informatica Lichamelijke opvoeding Nederlands Plastische opvoeding Wiskunde Frans Totaal

4 Rapport economie TRIM 1 TRIM 2 TRIM 3 TOTAAL HERFST KERST Economie ASO rapport rapport rapport rapport rapport Klas: 3A PW EX TOT PW EX TOT PW EX TOT PW EX TOT PW EX TOT PW EX TOT Basisvorming Aardrijkskunde Biologie Chemie Economie Engels Fysica Geschiedenis Godsdienst Informatica Lichamelijke opvoeding Nederlands Plastische opvoeding Keuzegedeelte Frans Wiskunde of Frans Wiskunde Totaal Ec(4) Ec(5) 55

5 Rapport Latijnse TRIM 1 TRIM 2 TRIM 3 TOTAAL HERFST KERST Latijn ASO rapport rapport rapport rapport rapport Klas: 3A PW EX TOT PW EX TOT PW EX TOT PW EX TOT PW EX TOT PW EX TOT Basisvorming Aardrijkskunde Biologie Chemie Engels Fysica Geschiedenis Godsdienst Informatica Latijn Lichamelijke opvoeding Nederlands Plastische opvoeding Frans Wiskunde Totaal

6 Rapport wetenschappen TRIM 1 TRIM 2 TRIM 3 TOTAAL HERFST KERST Wetenschappen ASO rapport rapport rapport rapport rapport Klas: 3A PW EX TOT PW EX TOT PW EX TOT PW EX TOT PW EX TOT PW EX TOT Aardrijkskunde Biologie Chemie Economie Engels Fysica Geschiedenis Godsdienst Informatica Lichamelijke opvoeding Nederlands Plastische opvoeding Frans Wiskunde Totaal

7 Jaaroverzicht rapport OKTOBER KERSTMIS PASEN JUNI 1A 2A 3A 4A PW van enkele hoofdvakken + examen van deze hoofdvakken (1) Leerstof van deze vakken valt weg. PW van enkele hoofdvakken+ examen van deze hoofdvakken (2) Leerstof van deze vakken valt weg. PW=Enkel resultaten synthese-sb s van enkele vakken (3) Synthese-SB s worden geschikt door coördinatie PW=Enkel resultaten synthese-sb s van enkele vakken (4) Synthese-SB s worden geschikt door coördinatie PW + examen alle vakken PW + examen alle vakken PW + examen alle vakken PW + examen alle vakken PW + examen alle vakken PW + examen alle vakken PW + examen alle vakken PW + examen alle vakken PW + examen alle vakken PW + examen alle vakken PW + examen alle vakken PW + examen alle vakken De vakken die permanent geëvalueerd worden, krijgen geen examen (zie rapporten). (1) Nederlands, Frans, Wiskunde en Latijn (2) Nederlands, Frans, Wiskunde, Latijn, Wetenschappelijk werk en Sociaal-economische initiatie (3) Frans, Nederlands, Wiskunde, Latijn, Economie, Cultuurwetenschappen, Gedragswetenschappen, Engels, Fysica en Biologie (4) Frans, Nederlands, Wiskunde, Latijn, Economie, Engels, Cultuurwetenschappen, Gedragswetenschappen, Fysica en Chemie

8 Leerbegeleiding Tijdens de les is er altijd aandacht voor leren leren Inhaallessen Frans, Engels en wiskunde Er is mogelijkheid tot avondstudie.

9 Leerbegeleiding: studietips Waarom uitleg over leren leren op deze informatieavond? Leren leren is een zaak van de leerling, van de leerkracht, maar ook van de ouders. We willen jullie graag tips geven om je dochter of zoon op weg te helpen.

10 Leerbegeleiding: studietips Vorig schooljaar kregen jullie algemene studietips mee om je dochter of zoon te begeleiden bij het studeren. Dit schooljaar geven we vakgebonden studietips mee.

11 Studietips voor wiskunde altijd gerei bijhebben: boek/cursusbladen/geodriehoek/rekentoestel/passer structuur aanbrengen in cursus door functioneel gebruik van kleur map wordt onderverdeeld in getallenleer/meetkunde/sb s huistaak: op tijd indienen/net/verbetering in de inhaalles of op Smartschool te bekijken veel oefeningen OPNIEUW maken overlezen, extra oefeningen worden aangeboden op Smartschool of tijdens de inhaalles

12 Studietips voor wiskunde In het derde jaar opteren we voor een SB na het afwerken van een hoofdstuk. Dit is een grote verandering bij de eerste graad (SB s van kleinere leerstofonderdelen). Enkel studeren de avond vooraf is dus te laat! Bij herhaaldelijk lage cijfers vragen we een portfolio bij te houden. Daarin tonen ze ons wanneer ze gestudeerd hebben, hoelang en welke oefeningen of leerstofonderdelen ze herhaald hebben. In de inhaalles worden ook de SB's verbeterd. Actief meewerken in de les en in de inhaalles is heel belangrijk, want door het meedenken verloopt het herhalen al vlotter en weten ze direct waar de moeilijkheden liggen.

13 Studietips voor Nederlands leesportfolio: niet te lang laten liggen elke week de voorbije lessen lezen en ev. samenvatten, ook al is er geen SB bij woordenschatoefeningen niet alles de dag ervoor leren want je vergeet veel, beter is het te spreiden, probeer bij elke opdracht de OVUR-methode toe te passen,... (Oriënteren Voorbereiden Uitvoeren Reflecteren)

14 Studietips voor Frans leerlingen kunnen ook zelf woordenschatlijsten maken op WRTS. steeds de woordenschat in context leren als er in de woordenschatlijst nieuwe werkwoorden staan, dat werkwoord ook leren vervoegen oefeningen hermaken én zelf verbeteren ook de woordenschat uit de oefeningen moet gekend zijn

15 Studietips voor Frans nooit overschrijven, maar werken met de afdekmethode geen Nederlands schrijven als we Frans studeren durven spreken regelmaat en drill thuis een woordenboek hebben af en toe een 10-tal minuten de Franse TV opzetten (bijv. reclame) zo raken leerlingen vertrouwd met de Franse taal

16 Studietips voor geschiedenis de tussentitels als 'kapstokken' gebruiken om er de details aan te hangen zelf een inhoudstafel maken van alle hoofdstukken met tussentitels structureren: voor alle te kennen namen één kleurtje gebruiken, voor alle nieuwe woorden een ander kleurtje, voor alle definities nog een ander kleurtje... (over alle vakken heen hetzelfde systeem toepassen). alle bronnen in het handboek opnieuw bekijken en oefeningen (linkerkant werkboek) opnieuw maken.

17 Studietips voor geschiedenis spontaan de atlas gebruiken bij het studeren, het is een hulpmiddel: bekijken of er kaarten zijn bij het onderwerp. Vaak staat er heel wat extra informatie in je atlas, zodat je het niet vanbuiten hoeft te leren. extra oefeningen op de inleiding op Smartschool: mag je altijd maken en indienen bij de leerkracht Powerpoints op Smartschool als hulp bij het studeren na het studeren de lestekst in je handboek (rechterkant) zelf eens samenvatten als synthese.

18 Studietips voor gedragswetenschappen inhoudstafel kennen: dat is de kapstok waaraan de leerstof hangt. Spaarzaam zijn met het geheugen: er kan niet zoveel per keer in Het komt erop aan de belangrijkste zaken te studeren. Zet de titel om in vraagvorm en zoek het antwoord in de tekst. Eenmaal het antwoord gevonden: dit is het belangrijkste uit het stuk tekst en moet goed gekend zijn De doelen uit de onderdelen 'herhaling' helpen de leerling ook om te weten wat gekend moet zijn.

19 Studietips voor gedragswetenschappen Regelmatig studeren: Als de leerlingen 1 keer per week aan het vak werken (1 of 2 uren) zijn ze goed mee met de leerstof. Herhaling is een voorwaarde om de leerstof goed te onthouden. Actief studeren: tijdens de lessen krijgen leerlingen tips om te visualiseren, mnemotechnische middeltjes, En als laatste: interesse! Wanneer de leerlingen geïnteresseerd zijn in alles wat met de mens te maken heeft (ontwikkeling, perceptie, relaties, ), dan gaat het natuurlijk veel gemakkelijker.

20 Studietips voor cultuurwetenschappen Het is van belang titels en begrippen goed te kennen én te controleren hoe die in het grotere geheel passen: wat doen mythes en sprookjes in de cursus, wat is het verband met het begrip cultuurcomponent bijvoorbeeld. een eigen versie van de definitie die je goed verstaat is beter dan een letterlijke weergave van een definitie van iemand anders (die je misschien niet snapt). Vat de cursus goed samen en leg die samenvatting voor aan klasgenoten en/of de leerkracht.

21 Studietips voor cultuurwetenschappen Op het einde van een hoofdstuk staat telkens wat te kennen en te kunnen is. Dat is een goede manier om te controleren of iets goed genoeg gestudeerd is. In de les wordt heel vaak een extra voorbeeld gegeven, of wordt gezegd dat iets van groot belang is, enzovoort. Het is zeer zinvol die notities extra te bekijken op studiemomenten. Veel zaken komen uit de actualiteit. Soms zitten er in het nieuws zaken die opvallend dicht aansluiten bij de cursus, en die dus ook mogelijk in de les en in evaluatiemomenten opduiken. De actualiteit een beetje volgen is dus ook wel interessant.

22 Studietips voor fysica Inoefenen van leerinhouden via digitale oefeningen (verwijzingen staan in het WB). Op Smartschool kunnen de leerlingen de oplossing vinden van aangeduide oefeningen in het WB. Dat zijn oefeningen die niet in de klas gemaakt worden, maar die ze kunnen maken om een SB of examen voor te bereiden. Tijdens de les structuur aanbrengen in het WB, wat moeten ze kennen, kunnen,... belangrijke zaken aanstippen. Aandacht hebben voor gemaakte afspraken: vb. het gegeven en het gevraagde symbolisch noteren in een vraagstuk.

23 Studietips voor fysica Formules en alle leerinhouden kennen! Niet enkel herkennen! Actief studeren. Vb. vooraf een blaadje maken met: formule snelheid, eenheid snelheid, 1m/s =... km/u,... en dan enkele dagen later invullen en verbeteren. Alle oefeningen (een aantal keer) actief opnieuw maken, niet enkel lezen en begrijpen! Moeite met fysica/bepaalde leerinhouden: de avond voor de les eens de vorige les lezen (geheugen wordt dan opgefrist) en ook al eens kijken wat er volgt.

24 Studietips voor biologie Bekijk de inhoudsopgave per thema: zo heb je een goede structuur en zie je verbanden tussen verschillende leerinhouden Studeer altijd eerst figuren: delen benoemen, delen kunnen aanduiden Heb je dit onder de knie? Nu studeer je de functies van de delen Gebruik bij experimenten de volgende opbouw: onderzoeksvraag, hypothese, voorbereiding, uitvoeren, waarnemen, vaststellen en reflecteren

25 Studietips voor chemie Bij het studeren leg je de inhoudstabel naast je. Zo krijg je een beter overzicht en sla je niet alles door elkaar. Tijdens de les luister je eerst naar de uitleg van de leerkracht, daarna markeer je de belangrijke zaken in de cursus. Tussen de leerinhouden zijn er heel wat opdrachten die we samen maken in de les. Dit zijn hele belangrijke opdrachten. Maak deze eens opnieuw thuis. Op het einde van een hoofdstuk staan er extra oefeningen. Van de oefeningen die niet gemaakt worden in de klas, staan de oplossingen op smartschool.

26 Studietips voor chemie Op het einde van ieder hoofdstuk vind je wat je moet kennen en kunnen. Dit is heel belangrijk! Dit is een goede samenvatting maar vergeet de opdrachten niet die in de cursus staan. Op het einde van ieder hoofdstuk vind je ook een mindmap. Dit is zeer handig om na het studeren inzicht in de structuur te krijgen. Zorg dat je telkens voor iedere les de leerstof van de vorige les herhaald hebt. Bij de start van een les herhaalt de leerkracht de leerstof, als je vragen hebt kun je ze dan altijd stellen.

27 Studietips voor economie Zorg voor een verzorgd, volledig ingevuld leerwerkboek Volg de les op een aandachtige manier Herhaal de leerstof regelmatig, niet enkel voor een SB studeren. Maak de toepassingen, gemaakt in de klas, opnieuw bij het studeren Grafieken a.d.h.v. cijfergegevens zeer nauwkeurig tekenen, om de juiste besluiten te kunnen formuleren

28 Studietips voor economie Op het einde van iedere onderzoeksvraag, de woordjes (begrippen) goed instuderen Trucjes, om de leerstof te onthouden, door leerkracht aangebracht, toepassen: bv. btw op aankopen = aftrekbare BTW btw op verkopen = verschuldigde BTW Op het einde van iedere onderzoeksvraag, vind je een mindmap, die je kan gebruiken bij het studeren. Op de website van het leerwerkboek kan je ook extra oefeningen maken

29 Studietips voor Latijn WOORDENSCHAT Studeer regelmatig je woorden. Lees de woorden mét de middenkolom en de vertalingen luidop. Schrijf ze ook eens. Schrijf ezelsbruggetjes in potlood ernaast (bvb. woorden uit andere talen) Dek de middenkolom en de vertaling af en probeer ze te geven. Doe dat zeker ook eens in een andere volgorde (bvb. van onder naar boven). Noteer de woorden die je nog niet kent op een kladblad. Dit is je zwarte lijst.

30 Studietips voor Latijn WOORDENSCHAT Probeer ook eens vertalen van Nederlands naar Latijn. Schrijf de Latijnse woorden die je telkens vergeet in een andere volgorde op een kladblad. Probeer die helemaal op het einde te vertalen. Leer uit je fouten door SB s te corrigeren. Herhaal de woorden zeer regelmatig. Leg een lijst aan van 'moeilijke' woorden die je steeds blijft vergeten

31 Studietips voor Latijn TAALSTUDIE Lees de theorie uit het handboek en probeer daarbij vraagjes voor jezelf te bedenken. Noteer de belangrijkste zaken op een kladblad. Maak zelf eens het schema. Gebruik kleuren en strepen om de belangrijkste zaken aan te duiden. Studeer het schema in je notities en maak dat je het van buiten kunt opschrijven. Maak oefeningen in het werkboek opnieuw, terwijl je de oplossingen afdekt. Duid aan wat je niet begrijpt. Vraag later in de les uitleg. Studeer regelmatig het grammaticale overzicht achteraan in het werkboek. Schrijf de modellen van de naamwoorden en werkwoorden minstens één keer per week helemaal uit. Dit moet je als latinist altijd door en door kennen en kunnen.

32 Studietips voor Latijn LEESTEKSTEN Probeer de tekst opnieuw te vertalen en oefen tot het vlot lukt. Vraag je af waarom woorden een bepaalde uitgang hebben. Splits zinnen en benoem functies. Controleer of je de vragen in het werkboek kan beantwoorden. Zorg ervoor dat je de inhoud van het verhaal met eigen woorden kan navertellen.

33 Studietips voor Latijn CULTUUR Lees de cultuurlessen in het handboek. Duid het belangrijkste in de teksten aan. Leer de notities uit de les van buiten en bedenk vraagjes voor jezelf. Maak een samenvatting of een begrippenlijst. Zoek moeilijke woorden op en let goed op de spelling

34 Leerbegeleiding: studietips Met een paar kleine inspanningen kan je als ouder je dochter of zoon al voor een groot stuk de goede richting in sturen. Als een jongere het gevoel heeft dat het gevolgd wordt door zijn ouders, maakt dit vaak al een groot verschil in positieve zin. Veel succes!

35 Leerlingenbegeleiding De klassenleraar wil graag luisteren De Egel

36 Goede start van het schooljaar! We nodigen u uit voor een drankje in de refter. Dank voor uw aandacht.

Welkom. Voorstelling. 3 e jaar Latijn 3 e jaar humane wetenschappen 3 e jaar economie 3 e jaar wetenschappen

Welkom. Voorstelling. 3 e jaar Latijn 3 e jaar humane wetenschappen 3 e jaar economie 3 e jaar wetenschappen Welkom Voorstelling 3 e jaar Latijn 3 e jaar humane wetenschappen 3 e jaar economie 3 e jaar wetenschappen Agenda Planningsagenda Digitale agenda: zie Smartschool Rapport humane wetenschappen Rapport economie

Nadere informatie

Welkom. Voorstelling. 2 e jaar Moderne wetenschappen 2 e jaar Latijn

Welkom. Voorstelling. 2 e jaar Moderne wetenschappen 2 e jaar Latijn Welkom Voorstelling 2 e jaar Moderne wetenschappen 2 e jaar Latijn Agenda Planningsagenda Digitale agenda: zie Smartschool Lessenrooster Rapport Latijnse HERFST KERST TRIM 1 TRIM 2 TRIM 3 TOTAAL rapport

Nadere informatie

Nieuwe woorden correct kunnen schrijven, kunnen vertalen van N-F en van F-N en kunnen gebruiken in mondelinge en schriftelijke zinnen.

Nieuwe woorden correct kunnen schrijven, kunnen vertalen van N-F en van F-N en kunnen gebruiken in mondelinge en schriftelijke zinnen. Vaktips Frans 1. D O E L S T E L L I N G E N De Franse taal leren verstaan, lezen, spreken en schrijven. Om dit te bereiken, moet je: Nieuwe woorden correct kunnen schrijven, kunnen vertalen van N-F en

Nadere informatie

Naa a m: m : Klas a :

Naa a m: m : Klas a : Naam: Klas: Hoe studeer ik godsdienst? De overhoringen van godsdienst worden steeds aangekondigd. Ze gaan dan ook steeds over de leerstof van een aantal lessen. 1. De vragen van de overhoringen kunnen

Nadere informatie

Dagelijks werkperiode 3

Dagelijks werkperiode 3 Naam Huric Medina Klas 3LAW Schooljaar 2013-2014 Latijn 68 Goed gewerkt, Medina. Wiskunde Mooi resultaat, Medina. Je werkt hard aan wiskunde en dat is te zien aan je punten. Doe zo verder tot aan het examen.

Nadere informatie

Leren leren : geschiedenis

Leren leren : geschiedenis Leren leren : geschiedenis A. In klas 1) actief meewerken Als je actief meewerkt in de klas, spaar je thuis heel wat tijd uit! = nadenken over vragen, proberen te antwoorden, vragen stellen over onderdelen

Nadere informatie

Aanpak van een cursus

Aanpak van een cursus Aanpak van een cursus Je gaat best op zoek naar een efficiënte manier van studeren. In het hoger onderwijs is het immers niet meer doeltreffend om alles op dezelfde manier aan te pakken. Je kan dus niet

Nadere informatie

olvp ieder1 telt Kies voor jouw talent juiste accent! het

olvp ieder1 telt Kies voor jouw talent juiste accent! het olvp Beste ouder(s) Een school en studiekeuze maken na zesde leerjaar is niet gemakkelijk. U krijgt heel wat informatie en wilt met zoveel mogelijk zaken rekening houden. In deze kleine brochure maken

Nadere informatie

Hoe leer ik uit... Naam: Klas:

Hoe leer ik uit... Naam: Klas: Hoe leer ik uit... Naam: Klas: 1 Inhoud Woorden... 3 Flashcards... 3 Opschrijven... 3 WRTS... 3 Tekenen... 4 Stones... 5 Flashcards Opschrijven - WRTS... 5 Het thema van de Stone... 5 Stukjes combineren...

Nadere informatie

Leren kan je leren 1 ste jaar leerlingenfiche 1. TechnOV. Zennelaan 51-53. School voor wetenschap en technologie

Leren kan je leren 1 ste jaar leerlingenfiche 1. TechnOV. Zennelaan 51-53. School voor wetenschap en technologie Leren kan je leren 1 ste jaar leerlingenfiche 1 TechnOV Zennelaan 51-53 School voor wetenschap en technologie Naam: Klas: Leren kan je leren 1 ste jaar leerlingenfiche 2 1. Organiseren en verkennen 1.1

Nadere informatie

Geschiedenis 2 de jaar: Pasen Proefwerk voorbereiden

Geschiedenis 2 de jaar: Pasen Proefwerk voorbereiden ORIËNTEREN Geschiedenis 2 de jaar: Pasen Proefwerk voorbereiden Bekijk het leerstofoverzicht. Bekijk je toetsen en lees de reflectiecommentaren van de leerkracht. Op basis hiervan markeer je nu in het

Nadere informatie

ASO ECONOMIE LATIJN WETENSCHAPPEN HUMANE WETENSCHAPPEN

ASO ECONOMIE LATIJN WETENSCHAPPEN HUMANE WETENSCHAPPEN ASO ECONOMIE LATIJN WETENSCHAPPEN HUMANE WETENSCHAPPEN ASO 2DE GRAAD 24 Profiel Na de eerste graad maak je een duidelijke keuze. In het derde jaar kies je een studierichting en onderwijsvorm (ASO, TSO,

Nadere informatie

Taken en lessen bij de duizendpoten

Taken en lessen bij de duizendpoten 1 Taken en lessen bij de duizendpoten 2 Tips Hou een papierklem bij aan de rand van dit boekje. Het kan je telkens helpen om in een stappenplan te tonen waar je bent gebleven. Hou dit boekje bij in je

Nadere informatie

STUDIEAANBOD SINT-JOZEF HUMANIORA 2015-2016

STUDIEAANBOD SINT-JOZEF HUMANIORA 2015-2016 STUDIEAANBOD SINT-JOZEF HUMANIORA 2015-2016 EERSTE GRAAD Eerste leerjaar Algemene vorming (moderne) Klassieke studiën ( of CLIL-) Tweede leerjaar Grieks- Moderne wetenschappen (SEI of CLIL-SEI) ASO TWEEDE

Nadere informatie

Geschiedenis 2 de jaar: Proefwerk voorbereiden

Geschiedenis 2 de jaar: Proefwerk voorbereiden ORIËNTEREN Geschiedenis 2 de jaar: Proefwerk voorbereiden Bekijk het leerstofoverzicht. Bekijk je toetsen en lees de reflectiecommentaren van de leerkracht. Op basis hiervan markeer je nu in het leerstofoverzicht:

Nadere informatie

Leren (kan je ) leren!

Leren (kan je ) leren! Leren (kan je ) leren! Leertips op maat van de middenschool Beste leerlingen en ouders, Het begrip leren leren klinkt jullie waarschijnlijk niet onbekend in de oren. We hopen dat er in de basisschool al

Nadere informatie

Studiebegeleiding Op studievlak kan je extra begeleiding krijgen door co-teachting, inhaallessen, avondstudie, sessies leren leren, faalangsttraining... Alleen in een veilige en geborgen omgeving is een

Nadere informatie

Studiebegeleiding. Sint-Jozefscollege

Studiebegeleiding. Sint-Jozefscollege Studiebegeleiding Sint-Jozefscollege 2011-2012 Inhoud: I. Studiebegeleiding sjc II. Algemeen: 1. Studiehouding 2. Planning 3. Verwerking (methode) Motivatie: Studiehouding willen (zijn, slagen, werken);

Nadere informatie

Checklist examenvoorbereiding en planning

Checklist examenvoorbereiding en planning Checklist examenvoorbereiding en planning Examens!? We willen je helpen om vlot door je examens te raken. We hopen dat deze controlelijst je kan helpen. Dit document is een werkinstrument en mag je bijhouden.

Nadere informatie

WICO Campus Sint-Hubertus Stationsstraat 25 3910 NEERPELT. Tel. +32 11 64 07 01 Fax +32 11 64 41 46. info@shn.be www.shn.be www.wico.

WICO Campus Sint-Hubertus Stationsstraat 25 3910 NEERPELT. Tel. +32 11 64 07 01 Fax +32 11 64 41 46. info@shn.be www.shn.be www.wico. STUDIERICHTINGEN TWEEDE GRAAD 2011-2012 WICO Campus Sint-Hubertus Stationsstraat 25 3910 NEERPELT Tel. +32 11 64 07 01 Fax +32 11 64 41 46 info@shn.be www.shn.be www.wico.be STUDEREN IN DE TWEEDE GRAAD

Nadere informatie

5 Nederlands Frans Wiskunde ICT-vaardigheden

5 Nederlands Frans Wiskunde ICT-vaardigheden Lessentabellen eerste graad EERSTE LEERJAAR A In het eerste jaar zijn er 7 lestijden gemeenschappelijk, d.w.z. dat die 7 lestijden voor iedereen gelijk zijn. De overige 5 lestijden moeten gekozen worden.

Nadere informatie

PRAKTISCH. BIOLOGIE 2e GRAAD ASO OVERZICHT. Telefoon: 015 36 36 36 Fax: 015 36 36 37 Bezoek onze website: www.plantyn.com

PRAKTISCH. BIOLOGIE 2e GRAAD ASO OVERZICHT. Telefoon: 015 36 36 36 Fax: 015 36 36 37 Bezoek onze website: www.plantyn.com WAT OMVAT BIO NATURALIS 3 VOOR DE LEERLING? Leerwerkboek: Laboboek: Een algemene inhoudstafel en methodewijzer Onderzoeksvragen die elk nieuw onderwerp inluiden Actieve leermethode: gevarieerde werkvormen,

Nadere informatie

ASO ECONOMIE LATIJN WETENSCHAPPEN HUMANE WETENSCHAPPEN

ASO ECONOMIE LATIJN WETENSCHAPPEN HUMANE WETENSCHAPPEN ASO ECONOMIE LATIJN WETENSCHAPPEN HUMANE WETENSCHAPPEN ASO 2DE GRAAD 24 Profiel Na de eerste graad maak je een duidelijke keuze. In het derde jaar kies je een studierichting en onderwijsvorm (ASO, TSO,

Nadere informatie

Lessentabellen vanaf 2015-2016 (voorlopige versie) Latijn Economie Wetenschappen

Lessentabellen vanaf 2015-2016 (voorlopige versie) Latijn Economie Wetenschappen Lessentabellen vanaf 2015-2016 (voorlopige versie) Lessentabellen 2 de graad ASO Latijn Economie Wetenschappen Humane Wetenschappen 1 2 1 2 1 2 1 2 Godsdienst/Zedenleer/Islam 2 2 2 2 2 2 2 2 Nederlands

Nadere informatie

Je werkplek inrichten

Je werkplek inrichten Je werkplek inrichten Het is belangrijk dat je kan leren op een plaats waar jij je goed voelt en waar jij je goed kan concentreren. Hoe richt je je werkplek in zodat je hier zo goed mogelijk kan leren?

Nadere informatie

Hoe leer ik voor Biologie

Hoe leer ik voor Biologie Hoe leer ik voor Biologie Bestuderen van basisstof Lees de leerstof Bekijk de bijbehorende afbeeldingen/tekeningen Begrijp je waar het om gaat? Nee, maak aantekeningen en vraag in de les Maak een samenvatting

Nadere informatie

Leeratelier: Actief studeren deel 2

Leeratelier: Actief studeren deel 2 Leeratelier: Actief studeren deel 2 Doel: Aanleren en inoefenen van belangrijke studievaardigheden Wie: Leercoach naam (e-mailadres) Hoe: Met behulp van presentaties en oefeningen Wanneer: data 2.4 Diepere

Nadere informatie

LEREN LEREN. tweede graad

LEREN LEREN. tweede graad LEREN LEREN tweede graad Noteer op een blad, wat je reeds allemaal (aan)leerde in je jonge leven. Noteer (met groen) zoveel mogelijk factoren die dat leren beïnvloedden. Om iets te leren: 1. heb je een

Nadere informatie

ACTIEF STUDEREN IN 6 STAPPEN

ACTIEF STUDEREN IN 6 STAPPEN ACTIEF STUDEREN IN 6 STAPPEN Stap 1 Weet wat je moet leren Stap 4 Leerstof instuderen Stap 2 Leerstof verkennen Stap 5 Leerstof controleren Stap 3 Leerstof verwerken Stap 6 Leerstof herhalen ENKELE WEETJES

Nadere informatie

LEREN LEREN. tweede graad

LEREN LEREN. tweede graad LEREN LEREN tweede graad Noteer op een blad, wat je reeds allemaal (aan)leerde in je jonge leven. Noteer (met groen) zoveel mogelijk factoren die dat leren beïnvloedden. Om iets te leren: 1. heb je een

Nadere informatie

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken - 2 - Weer huiswerk? Nee, deze keer geen huiswerk, maar een boekje óver huiswerk! Wij (de meesters en juffrouws) horen jullie wel eens mopperen als je huiswerk opkrijgt.

Nadere informatie

Toetsenperiode juni 2018

Toetsenperiode juni 2018 Toetsenperiode juni 2018 DATUM TOETSEN maandag 4 juni 18 Fietscontrole (+ toets U19) dinsdag 5 juni 18 spreekbeurt (nrs 12-21) woensdag 6 juni 18 getallenkennis + creatief schrijven donderdag 7 juni 18

Nadere informatie

HUISWERKBELEID BS DE TWEESPRONG SCHOOLJAAR

HUISWERKBELEID BS DE TWEESPRONG SCHOOLJAAR HUISWERKBELEID BS DE TWEESPRONG SCHOOLJAAR INLEIDING Huiswerk ligt in het verlengde van het leerproces dat in de klas is gestart. Het vormt een brug tussen thuis en de school. Met het meegeven van huiswerk

Nadere informatie

Huistaken in Vrije Basisschool DE KIEVIT Een zorg van de school, de ouders en de kinderen Versie 04.02.2012

Huistaken in Vrije Basisschool DE KIEVIT Een zorg van de school, de ouders en de kinderen Versie 04.02.2012 Huistaken in Vrije Basisschool DE KIEVIT Een zorg van de school, de ouders en de kinderen Versie 04.02.2012 Waarom vinden wij huistaken zinvol? Wanneer krijgen ouders toelichting bij het huistaakbeleid?

Nadere informatie

Studieaanbod Schooljaar 2015-2016

Studieaanbod Schooljaar 2015-2016 Studieaanbod Schooljaar 2015-2016 SINT-LODEWIJKSCOLLEGE Beste leerling Met deze brochure in de hand kun je zien welke studierichtingen in het Sint- Lodewijkscollege aangeboden worden. Het is een waaier

Nadere informatie

WELKE VAKKEN DOE JIJ GRAAG?

WELKE VAKKEN DOE JIJ GRAAG? WELKE VAKKEN DOE JIJ GRAAG? Sommige mensen zijn goed in talen, andere mensen zijn goed in wiskunde. Waar ben jij goed in? Welke vakken doe jij graag? Wat moet je doen? Werk samen in groep. 1. Maak de woordenschatoefeningen

Nadere informatie

Colofon. Slim leren. Leren leren in de eerste graad in de 21ste eeuw. Educa Slim leren

Colofon. Slim leren. Leren leren in de eerste graad in de 21ste eeuw. Educa Slim leren Colofon Slim leren Leren leren in de eerste graad in de 21ste eeuw Educa Slim leren Colofon Auteur: J. Delestinne Eindredactie en vormgeving: J. Delestinne 2017 Educa G.C.V. Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad Profilering derde graad De leerling heeft in de eerste en de tweede graad de gelegenheid gehad om zijn of haar interesses te ontdekken. Misschien heeft hij of zij al enig idee ontwikkeld over toekomstige

Nadere informatie

ACTIEF STUDEREN IN 6 STAPPEN

ACTIEF STUDEREN IN 6 STAPPEN ACTIEF STUDEREN IN 6 STAPPEN Stap 1 Weet wat je moet leren Stap 4 Leerstof instuderen Stap 2 Leerstof verkennen Stap 5 Leerstof controleren Stap 3 Leerstof verwerken Stap 6 Leerstof herhalen ACTIEF STUDEREN

Nadere informatie

HUISWERK IN VBSH. Huiswerk in VBSH 1

HUISWERK IN VBSH. Huiswerk in VBSH 1 HUISWERK IN VBSH Huiswerk in VBSH 1 INHOUD KIJK WAT IK AL KAN! blz. 3 WAT IS HUISWERK? blz. 3 WAAROM KRIJG IK HUISWERK? blz. 4 WE MAKEN AFSPRAKEN blz. 5 WE DOEN HET SAMEN blz. 7 Huiswerk in VBSH 2 HUISWERK

Nadere informatie

Kennismaking met natuurwetenschappen

Kennismaking met natuurwetenschappen Kennismaking met natuurwetenschappen 1 De natuurwetenschappen 5 1.1 De natuurwetenschap en de levende natuur 7 1.2 De natuurwetenschap en de niet-levende natuur 8 1.3 De natuurwetenschappelijke methode

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad De leerling heeft in de 1ste en de 2de graad, de gelegenheid gehad zijn/haar interesses te ontdekken en heeft misschien al enig idee ontwikkeld over toekomstige werk- of studieplannen. Vaardigheden, inzet,

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Wiskunde (3de graad ASO) Leerlingprofiel Ben je een leerling die: goed is in het rekenen en redeneren met getallen? gemotiveerd is om elke dag voor wiskunde te studeren?

Nadere informatie

Taalvaardigheid Preventie en remediëring. -betrokkenheid verhogende werkvormen creëren -een maximale -herformuleren de lln het probleem

Taalvaardigheid Preventie en remediëring. -betrokkenheid verhogende werkvormen creëren -een maximale -herformuleren de lln het probleem Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel VOET LEREN LEREN EN GOK Voet@2010 leren leren en thema s gelijke onderwijskansen Socio-emotionele ontwikkeling (1ste graad)

Nadere informatie

leer-actief werkboek Naam: www.leer-actief.nl 1

leer-actief werkboek Naam: www.leer-actief.nl 1 leer-actief werkboek Naam: www.leer-actief.nl 1 actief leren WWW.leer-actief.nl Dit is Wybo. Wybo was vroeger een heel gewoon jongetje, maar hij was wel erg lui. En dat...werd zijn redding. Hij had nooit

Nadere informatie

Welke soorten huistaken geven we aan onze leerlingen?

Welke soorten huistaken geven we aan onze leerlingen? Huistakenbeleid Waarom huistaken zinvol zijn! Oefenen en afwerken Door huistaken te geven willen wij ervoor zorgen dat leerstof verder kan ingeoefend en geautomatiseerd worden. Vaardigheden en attitudes

Nadere informatie

LEREN LEREN LESSEN LEREN... BEGIN ERMEE IN DE KLAS

LEREN LEREN LESSEN LEREN... BEGIN ERMEE IN DE KLAS LEREN LEREN LESSEN LEREN... BEGIN ERMEE IN DE KLAS Lessen leer je thuis, denk je wellicht. Toch is dat maar gedeeltelijk waar. Lessen leren begint in de klas. Als je goed meewerkt en oplet in de klas,

Nadere informatie

Lessentabellen vanaf (ontwerp van 30 mei 2016)

Lessentabellen vanaf (ontwerp van 30 mei 2016) Lessentabellen vanaf 2016-2017 (ontwerp van 30 mei 2016) Lessentabellen 2 de graad ASO Latijn Economie Wetenschappen Humane Wetenschappen 1 2 1 2 1 2 1 2 Godsdienst/Zedenleer/Islam 2 2 2 2 2 2 2 2 Nederlands

Nadere informatie

Verwerkingsopdrachten bijhet hoofdstuk Mondelinge opdrachten geven Doelstelling 3.

Verwerkingsopdrachten bijhet hoofdstuk Mondelinge opdrachten geven Doelstelling 3. Verwerkingsopdrachten bijhet hoofdstuk Mondelinge opdrachten geven Doelstelling 3. 1 OPDRACHT 1 Bekijk hetvolgende lijstje mondelinge opdrachten. Probeer elke opdracht te analyseren: welke soort opdracht

Nadere informatie

Leersleutels. 1) Korte inleiding

Leersleutels. 1) Korte inleiding Leersleutels 1) Korte inleiding 2) Visie leren leren in het OLVC volgens 10 krachttermen (studieloopbaanbegeleiding, informatiestroom, krachtige leeromgeving, competenties, groeiproces, zelfreflectie,

Nadere informatie

1 STUDIEAANBOD. Instituut Dames van het Christelijk Onderwijs (IDCO) vzw Ignatiaanse Scholen Antwerpen (vzw IgnAS)

1 STUDIEAANBOD. Instituut Dames van het Christelijk Onderwijs (IDCO) vzw Ignatiaanse Scholen Antwerpen (vzw IgnAS) 1 STUDIEAANBOD 2 LESSENTABELLEN LESSENTABEL 1 ste graad 1ste leerjaar A 2de leerjaar Optie: Klassiek Optie: TOP! Grieks- Latijn Latijn Moderne Wetensch. Godsdienst 2 2 2 2 2 Aardrijkskunde 2 2 1 1 1 Beeld

Nadere informatie

Modernewetenschappen. Sport. Aardrijkskunde 2 2 2 1. Biologie 1 1 1. Engels 2 2 2. Frans 4 4 4 2. Geschiedenis 1 1 1 1. Godsdienst/Zedenleer 2 2 2 2

Modernewetenschappen. Sport. Aardrijkskunde 2 2 2 1. Biologie 1 1 1. Engels 2 2 2. Frans 4 4 4 2. Geschiedenis 1 1 1 1. Godsdienst/Zedenleer 2 2 2 2 1 ste jaar Latijn Modernewetenschappen Sport Modernewetenschappen Techniek Beroeps Aardrijkskunde 2 2 2 1 Biologie 1 1 1 Engels 2 2 2 Frans 4 4 4 2 Geschiedenis 1 1 1 1 Godsdienst/Zedenleer 2 2 2 2 Lichamelijke

Nadere informatie

Hoofdstuk 4: HOEKEN. 4.5 Overstaande hoeken, aanliggende hoeken en nevenhoeken

Hoofdstuk 4: HOEKEN. 4.5 Overstaande hoeken, aanliggende hoeken en nevenhoeken 1-10 H4.Hoeken Hoofdstuk 4: HOEKEN 1. Wat moet ik leren? (handboek p. 144 170) 4.1 Hoeken Op de tekening van een hoek de benen, het hoekpunt en het binnengebied herkennen en benoemen. De definities van

Nadere informatie

Bijlage interview meisje

Bijlage interview meisje Bijlage interview meisje Wat moet er aan de leerlingen gezegd worden voor het interview begint: Ik ben een student van de Universiteit van Gent. Ik wil met jou praten over schrijven en taken waarbij je

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Economie (2de en 3de graad ASO) Leerlingprofiel Je bent op zoek naar een studierichting die aansluit bij jouw interesses? Al eens nagedacht over de studierichting

Nadere informatie

EINDTERMEN Bosbiotoopstudie

EINDTERMEN Bosbiotoopstudie EINDTERMEN Bosbiotoopstudie Eerste graad A-stroom Vakgebonden eindtermen aardrijkskunde De mens en het landschap Het landelijk landschap 22 milieueffecten opnoemen die in verband kunnen gebracht worden

Nadere informatie

Het huiswerk heeft de volgende functies: - Het kan er toe bijdragen dat kinderen niet achterop raken met het onderwijsprogramma

Het huiswerk heeft de volgende functies: - Het kan er toe bijdragen dat kinderen niet achterop raken met het onderwijsprogramma Huiswerk op De Springplank Informatiebrochure voor ouders / verzorgers Deze brochure is opgezet om u als ouders/verzorgers te informeren over de rol van huiswerk op De Springplank. We hopen dat deze informatie

Nadere informatie

Leeratelier: Actief studeren deel 1

Leeratelier: Actief studeren deel 1 Leeratelier: Actief studeren deel 1 Leerateliers Doel: Aanleren en inoefenen van belangrijke studievaardigheden Wie: Leercoach naam (e-mailadres) Hoe: Met behulp van presentaties en oefeningen Wanneer:

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad Profilering derde graad De leerling heeft in de eerste en de tweede graad de gelegenheid gehad om zijn of haar interesses te ontdekken. Misschien heeft hij of zij al enig idee ontwikkeld over toekomstige

Nadere informatie

Wat biedt het GO! atheneum en leefschool De Tandem?

Wat biedt het GO! atheneum en leefschool De Tandem? ASO? TSO? BSO? Wat biedt het GO! atheneum en leefschool De Tandem? GO! atheneum en leefschool De Tandem is een secundaire school met ASO -, TSO -, BSO - afdelingen. Dit wil zeggen dat de leerlingen in

Nadere informatie

De praktische toets bestaat uit een stukje lezen, de tekst omzetten in beeld.

De praktische toets bestaat uit een stukje lezen, de tekst omzetten in beeld. Beeldende vorming Praktische toets. De praktische toets bestaat uit een stukje lezen, de tekst omzetten in beeld. Dus creatief zijn en fantasie gebruiken. *Goed opletten bij de oefentoets,je krijgt tip

Nadere informatie

Algemene maatregelen: basiszorg voor alle leerlingen van VISO, afspraken voor elk personeelslid

Algemene maatregelen: basiszorg voor alle leerlingen van VISO, afspraken voor elk personeelslid Algemene maatregelen: basiszorg voor alle leerlingen van VISO, afspraken voor elk personeelslid BEGIN- SITUATIE BEGINSITUATIE De school zorgt bij de inschrijving voor bevraging i.v.m. extra zorg. De school

Nadere informatie

STUDIERICHTINGEN TWEEDE GRAAD

STUDIERICHTINGEN TWEEDE GRAAD STUDIERICHTINGEN TWEEDE GRAAD WICO Campus Sint-Hubertus Stationsstraat 25 3910 NEERPELT Tel. +32 11 64 07 01 Fax +32 11 64 41 46 info@shn.wico.be www.shn.wico.be www.wico.be STUDEREN IN DE TWEEDE GRAAD

Nadere informatie

Leerstofomschrijving proefwerkweek 2 1 kgt. Vak. Engels. Lesstof. File 4 Post It, Like It. Stofomschrijving

Leerstofomschrijving proefwerkweek 2 1 kgt. Vak. Engels. Lesstof. File 4 Post It, Like It. Stofomschrijving Leerstofomschrijving proefwerkweek 2 1 kgt Vak Engels File 4 Post It, Like It F Grammar: hoe je de verleden tijd van to be en to have maakt; hoe je meervouden maakt in het Engels; hoe je kunt aangeven

Nadere informatie

Wat biedt het GO! atheneum en leefschool De Tandem?

Wat biedt het GO! atheneum en leefschool De Tandem? ASO? TSO? BSO? Wat biedt het GO! atheneum en leefschool De Tandem? GO! atheneum en leefschool De Tandem is een secundaire school ASO -, TSO -, BSO - afdelingen. Dit wil zeggen dat de leerlingen in de eerste

Nadere informatie

Eerste graad A-stroom

Eerste graad A-stroom EINDTERMEN en ONTWIKKELINGSDOELEN Vijverbiotoopstudie Eerste graad A-stroom Vakgebonden eindtermen aardrijkskunde Het natuurlijk milieu Reliëf 16* De leerlingen leren respect opbrengen voor de waarde van

Nadere informatie

Hoe werk ik een opdracht uit?

Hoe werk ik een opdracht uit? Taalwijzers Hoe werk ik een opdracht uit? Hoe schrijf ik een volzin? Hoe verklaar ik een moeilijk woord? Hoe vervoeg ik werkwoorden? Hoe lees ik een zakelijke tekst? Welk lidwoord moet ik gebruiken? Hoe

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad De leerling heeft in de 1ste en de 2de graad, de gelegenheid gehad zijn/haar interesses te ontdekken en heeft misschien al enig idee ontwikkeld over toekomstige werk- of studieplannen. Vaardigheden, inzet,

Nadere informatie

KIEZEN VOOR HET SECUNDAIR ONDERWIJS info ouders basisonderwijs 1, 2 en 3 april 2019

KIEZEN VOOR HET SECUNDAIR ONDERWIJS info ouders basisonderwijs 1, 2 en 3 april 2019 KIEZEN VOOR HET SECUNDAIR ONDERWIJS info ouders basisonderwijs 1, 2 en 3 april 2019 goed kiezen is als een puzzel maken zorg ervoor dat je alle goede puzzelstukjes verzamelt Kiezen voor het secundair onderwijs

Nadere informatie

Latijn-wiskunde Latijn-moderne talen wetenschappen economie-wiskunde economie-moderne talen humane wetenschappen

Latijn-wiskunde Latijn-moderne talen wetenschappen economie-wiskunde economie-moderne talen humane wetenschappen Tweede graad aso In de tweede graad aso kies je voor een bepaalde richting. Ongeacht je keuze, blijft er een groot gemeenschappelijk basispakket van 26 lesuren algemene vakken. Het niveau van deze vakken,

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Wetenschappen (2de en 3de graad ASO) Leerlingprofiel Ben je een leerling die: sterk geïnteresseerd is in de verschillende wetenschappelijke disciplines: aardrijkskunde,

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad De leerling heeft in de 1ste en de 2de graad, de gelegenheid gehad zijn/haar interesses te ontdekken en heeft misschien al enig idee ontwikkeld over toekomstige werk- of studieplannen. Vaardigheden, inzet,

Nadere informatie

Van TSO naar TSO : (g)een probleem

Van TSO naar TSO : (g)een probleem Scholengemeenschap Vlaamse Ardennen Van TSO naar TSO : (g)een probleem De brochure Van ASO naar TSO werd uitgebreid met een gedeelte dat de aansluitmogelijkheden bij overgangen binnen de TSO-richtingen

Nadere informatie

ALGEMEEN SECUNDAIR ONDERWIJS TWEEDE GRAAD. Economie. 3de leerjaar 4de leerjaar Godsdienst 2 2. Nederlands 4 4. Frans 5 4

ALGEMEEN SECUNDAIR ONDERWIJS TWEEDE GRAAD. Economie. 3de leerjaar 4de leerjaar Godsdienst 2 2. Nederlands 4 4. Frans 5 4 LGEMEEN ECUNDIR NDERWIJ Economie Frans 5 4 Duits 0 1 Geschiedenis 2 2 Wiskunde 4 4 Biologie 1 1 Chemie 1 1 Fysica 1 1 Informatica 1 1 Economie 4 4 Muzikale opvoeding 1 0 Plastische opvoeding 0 1 De leerlingen

Nadere informatie

SAMEN SCHOOL MAKEN. Huiswerkbeleid van VIA Basisschool Onze-Lieve-Vrouw

SAMEN SCHOOL MAKEN. Huiswerkbeleid van VIA Basisschool Onze-Lieve-Vrouw Huiswerk is SAMEN SCHOOL MAKEN Huiswerkbeleid van VIA Basisschool Onze-Lieve-Vrouw Huiswerk is het uitvoeren van opdrachten buiten klasverband. Goed huiswerk ligt in het verlengde van het leerproces dat

Nadere informatie

SINT-MICHIELSCOLLEGE

SINT-MICHIELSCOLLEGE SINTMICHIELSCOLLEGE SECUNDAIR ONDERWIJS LESSENTABELLEN 09 00 LESSENTABEL EERSTE LEERJAAR Vakken Latijn PI MWtaal + MW STEM Artistieke vorming muziek beeld Geschiedenis Godsdienst Klassieke talen Latijn

Nadere informatie

Wat ga je in deze opdracht leren? Meer leren over: soorten vragen, vraagwoorden, signaalwoorden en sleutelwoorden

Wat ga je in deze opdracht leren? Meer leren over: soorten vragen, vraagwoorden, signaalwoorden en sleutelwoorden Wat ga je in deze opdracht leren? Meer leren over: soorten vragen, vraagwoorden, signaalwoorden en sleutelwoorden Soorten vragen, vraagwoorden, signaal- en sleutelwoorden Schema 1 Soorten vragen Open vraag

Nadere informatie

Leeratelier: NOTITIES NEMEN

Leeratelier: NOTITIES NEMEN Leeratelier: NOTITIES NEMEN Overzicht 1. Voor de les 2. In de les 2.1 Belang van notities 2.2 Wat noteren 2.3 Hoe noteren 3. Tips 1. VOOR DE LES Activeren van voorkennis Vorige les herbekijken Opfrissen

Nadere informatie

Syntheseproef kerst 2013 Theoretische richtingen

Syntheseproef kerst 2013 Theoretische richtingen Syntheseproef kerst 2013 Theoretische richtingen Vooraf De syntheseproef bestaat uit een aantal onderdelen. 1. Schriftelijke taalvaardigheid Het verslag dat je maakte van de aidsgetuigenis van Kristof

Nadere informatie

Studieaanbod eerste jaar Heilig Graf

Studieaanbod eerste jaar Heilig Graf Studieaanbod eerste jaar Heilig Graf Je behaalde het getuigschrift van het basisonderwijs. Je behaalde een attest van het basisonderwijs. 1A 1A verdieping 1B Je wil je vooral focussen op de basisleerstof.

Nadere informatie

heb ik wel alles? Thuis per kleur schikken

heb ik wel alles? Thuis per kleur schikken heb ik wel alles? Eindelijk: alle tekst- en werkboeken zijn op jouw naam geleverd, voor elk vak heb je hier en daar nog een map moeten kopen. Maar: soms heb je die op school nodig, soms thuis! En elke

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding quiz. Specifieke vakken binnen HW VAKDIDACTIEK HUMANE WETENSCHAPPEN. Situering Humane Wetenschappen binnen SO

Inhoud. Inleiding quiz. Specifieke vakken binnen HW VAKDIDACTIEK HUMANE WETENSCHAPPEN. Situering Humane Wetenschappen binnen SO Inhoud VAKDIDACTIEK HUMANE WETENSCHAPPEN Inleiding quiz Situering HW binnen SO Specifieke vakken binnen HW Lessentabel Profiel leerlingen Vervolgopleidingen Jaarplan Ruben Delafontaine Inleiding quiz Surf

Nadere informatie

Wat verstaan we onder huiswerk?

Wat verstaan we onder huiswerk? HUISWERKBELEIDSPLAN VOOR DE LAGERE SCHOOL Wat verstaan we onder huiswerk? Huiswerk is voor ons het totaal van alle taken, werken en lessen die door de leerkrachten opgegeven worden om thuis te maken. Maakwerk

Nadere informatie

Gemeenschappelijk gedeelte

Gemeenschappelijk gedeelte Gemeenschappelijk gedeelte Godsdienst 2 Nederlands 5* Frans 4* Wiskunde 4* Aardrijkskunde 2 Biologie 2 Geschiedenis 1 Technologische opvoeding 2 Lichamelijke opvoeding en sport 2 Muzikale opvoeding 1 Plastische

Nadere informatie

EXAMENBOEKJE 2014 2015 BB4. Met o.a.: Tips en trucs Stofomschrijving Handige sites

EXAMENBOEKJE 2014 2015 BB4. Met o.a.: Tips en trucs Stofomschrijving Handige sites EXAMENBOEKJE 2014 2015 BB4 Met o.a.: Tips en trucs Stofomschrijving Handige sites EINDEXAMEN NEDERLANDS BB4 Te leren stof: Bij de voorbereiding van dit examen is oefenen erg belangrijk om de stof te leren.

Nadere informatie

Infomoment van eerste naar tweede graad

Infomoment van eerste naar tweede graad Infomoment van eerste naar tweede graad Een school kiezen O Ik kan me ten volle ontplooien! O Ik voel me goed! O SIVIBU = LEREN LEVEN INSPIREREN Een richting kiezen = antwoord zoeken op de volgende vragen:

Nadere informatie

LEREN LEREN LEREN. een overzicht met leerhulpjes voor de diverse vakgebieden. Hieronder kun je lezen over het leren/maken van:

LEREN LEREN LEREN. een overzicht met leerhulpjes voor de diverse vakgebieden. Hieronder kun je lezen over het leren/maken van: LEREN LEREN LEREN een overzicht met leerhulpjes voor de diverse vakgebieden Hieronder kun je lezen over het leren/maken van: 1. DICTEE 2. TAFELS 3. VRAGEN EN OPDRACHTEN 4. STUKKEN TEKST (bijv. hoofdstuk

Nadere informatie

3A 3B 3C 3D 3E EcA EcC EcB LaB HuA HuB LaA WeA WeB WeA WeB

3A 3B 3C 3D 3E EcA EcC EcB LaB HuA HuB LaA WeA WeB WeA WeB Examenregeling derde jaar Kerstmis 2018-2019 6 december 7 december 10 december 11 december 12 december 13 december 14 december 17 december 18 december 3A 3B 3C 3D 3E EcA EcC EcB LaB HuA HuB LaA WeA WeB

Nadere informatie

Huistakenbeleid. 1. Visie op huistaken/lessen. 2. Concrete afspraken binnen de school. Samengesteld door WG Leren Leren, in samenwerking met het team.

Huistakenbeleid. 1. Visie op huistaken/lessen. 2. Concrete afspraken binnen de school. Samengesteld door WG Leren Leren, in samenwerking met het team. Huistakenbeleid Samengesteld door WG Leren Leren, in samenwerking met het team. 1. Visie op huistaken/lessen Wij streven naar een zinvol huiswerkbeleid. Dit wordt op een kwaliteitsvolle en didactisch verantwoorde

Nadere informatie

Huiswerk op de Sint Josephschool.

Huiswerk op de Sint Josephschool. Huiswerk op de Sint Josephschool. Informatiebrochure voor ouders / verzorgers. Deze brochure is opgezet om u als ouders/verzorgers te informeren over de rol van huiswerk op de Sint Josephschool. We hopen

Nadere informatie

Wat is leren? Studeren gaat niet vanzelf. Het is net als leren fietsen. Leren van een vak. Hoe ziet een fiets eruit?

Wat is leren? Studeren gaat niet vanzelf. Het is net als leren fietsen. Leren van een vak. Hoe ziet een fiets eruit? Wat is leren? Studeren gaat niet vanzelf. Het is net als leren fietsen. Fietsen Hoe ziet een fiets eruit? Neem de onderdelen van een fiets. Leren van een vak Wat moet ik leren? Bekijk je agenda en je leerstof

Nadere informatie

Studierichtingen eerste graad

Studierichtingen eerste graad Studierichtingen eerste graad 08 WELKOM Beste ouders Beste leerling Wie aan het secundair onderwijs begint, zet, na de kleuter- en lagere school, een derde stap in de onderwijswereld. Een stap die je

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad Profilering derde graad De leerling heeft in de eerste en de tweede graad de gelegenheid gehad om zijn of haar interesses te ontdekken. Misschien heeft hij of zij al enig idee ontwikkeld over toekomstige

Nadere informatie

Sint-Jozefscollege: studierichtingen 2 de graad

Sint-Jozefscollege: studierichtingen 2 de graad 2 de graad Handel Vakken Derde jaar Handel Vierde jaar aardrijkskunde 1 1 geschiedenis 1 1 godsdienst 2 2 lich. opvoeding 2 2 natuurwetenschappen 2 2 Frans 5 5 Engels 3 3 unde 4 4 T.E. Bedrijfshuishoudkunde

Nadere informatie

3de Economie A - 4 u wiskunde (2014/2015)

3de Economie A - 4 u wiskunde (2014/2015) Paridaensinstituut Sec. Ond. Janseniusstraat 2, 3000 Leuven boekenfonds@paridaens.be tel: 016/20 26 55 - fax: Leerling: Boekenlijst: 3de Economie A - 4 u wiskunde (2014/2015) Extra voor iedereen: betaalkaart

Nadere informatie

De leerlingenkrijgen de keuze uit een 10-tal verschillende modules. Deze zetten in op de ontdekking en ontwikkeling van andere vaardigheden.

De leerlingenkrijgen de keuze uit een 10-tal verschillende modules. Deze zetten in op de ontdekking en ontwikkeling van andere vaardigheden. Lessentabellen 2019-2020 Lessentabellen 2 de graad ASO Latijn Economie Wetenschappen Humane Wetenschappen 1 2 1 2 1 2 1 2 2 2 2 2 2 2 Nederlands 4 4 4 4 4 4 4 4 Geschiedenis 2 2 2 2 2 2 2 2 Aardrijkskunde

Nadere informatie

Hoofdstuk 16 - Vreemde talen ondersteunen

Hoofdstuk 16 - Vreemde talen ondersteunen Hoofdstuk 16 - Vreemde talen ondersteunen 16.1. Inleiding 215 16.2. Woorden, zinnen, in een vreemde taal laten voorlezen 217 16.3. Uitspraak van woorden leren en controleren 219 16.4. Woorden vertalen

Nadere informatie

EEN MEERKEUZEVRAGEN MAKEN MET HOT POTATOES IN 13 STAPPEN

EEN MEERKEUZEVRAGEN MAKEN MET HOT POTATOES IN 13 STAPPEN CURSUS HOT POTATOES_MEERKEUZEVRAGEN 1 EEN MEERKEUZEVRAGEN MAKEN MET HOT POTATOES IN 13 STAPPEN STAP 1 open Hot Potatoes Je krijgt dan het volgende scherm: Kies hier voor JCROSS CURSUS HOT POTATOES_MEERKEUZEVRAGEN

Nadere informatie

Actualisering leerplan eerste graad - Deel getallenleer: vraagstukken Bijlage p. 1. Bijlagen

Actualisering leerplan eerste graad - Deel getallenleer: vraagstukken Bijlage p. 1. Bijlagen Bijlage p. 1 Bijlagen Bijlage p. 2 Bijlage 1 Domeinoverschrijdende doelen - Leerplan BaO (p. 83-85) 5.2 Doelen en leerinhouden 5.2.1 Wiskundige problemen leren oplossen DO1 Een algemene strategie voor

Nadere informatie

Sportwetenschappen Zeesport & WaterSportwetenschappen. 1 ste en 2 de leerjaar

Sportwetenschappen Zeesport & WaterSportwetenschappen. 1 ste en 2 de leerjaar 13 Tweede Graad ASO Lessentabel: 32 uur Latijn Wetenschappen Sportwetenschappen Latijn wiskunde Latijn moderne talen Wetenschappen wiskunde economie Moderne talen wiskunde Sportwetenschappen Zeesport &

Nadere informatie