Stichting ProSea Verslag activiteiten 2014

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Stichting ProSea Verslag activiteiten 2014"

Transcriptie

1 Stichting ProSea Verslag activiteiten 2014 SCHEEPVAART IMO model course 1. Inbedding model course bij Nederlandse zeevaartscholen ProSea benadert zeevaartscholen in Nederland, voert gesprekken en maakt (meerjarige) afspraken over de inbedding (educatief pakket, train de trainer, coaching) van marine environmental awareness training op de scholen. Indien gewenst voert ProSea de cursussen tegen betaling uit op school. Het educatieve materiaal is in schooljaar kosteloos aan alle Nederlandse zeevaartscholen aangeboden, dankzij een subsidie van het O en O fonds zeescheepvaart. Op 23 september 2014 werd een studiedag over mariene ecologie georganiseerd voor elf docenten van visserijscholen en zeevaartscholen. Tijdens de studiedag verworven de deelnemers meer achtergrondkennis over algemene ecologische principes en over 'onze' Noordzee en Waddenzee, en werd met experts gesproken over actuele ecologische thema's zoals invasieve soorten, beschermde gebieden en microplastics in zee. Inbedding per school: Maritiem Instituut Willem Barentz (HBO), Terschelling. Drie docenten hebben deelgenomen aan een Train de Trainer programma van ProSea in 2012 en aan de studiedag over ballastwater in Sinds 2012 voeren deze docenten de cursus zelfstandig op school uit. In 2014 heeft een medewerker van ProSea bij deze cursus geobserveerd en verzorgde een lezing over mariene ecologie. Hogeschool Amsterdam (HBO), Amsterdam. Twee docenten hebben deelgenomen aan een Train de Trainer programma van ProSea in 2012, een docent nam deel aan de studiedag over ballastwater in Het uitvoeren van de cursus is geleidelijk aan de docenten overgedragen. In 2012 heeft ProSea een cursus gegeven aan de studenten, docenten waren daarbij aanwezig. In 2013 en 2014 voerden de docenten de cursus zelfstandig uit. Daarbij maakten ze gebruik van de educatieve materialen van ProSea. ProSea verzorgde lezingen over mariene ecologie en ballast water. Noorderpoortcollege (MBO), Delfzijl. Een docent nam in 2014 deel aan de studiedag over ballastwater. In 2012, 2013 en 2014 heeft ProSea een cursus gegeven aan de studenten, docenten waren daarbij aanwezig. Hogeschool voor de Scheepvaart (HBO), Rotterdam. Twee docenten hebben in 2012 deelgenomen aan een Train de Trainer programma van ProSea. In 2013 en 2014 deden alle leerlingen mee aan de door ProSea gegeven marine environmental awareness cursussen. Deze werden gegeven in Diergaarde Blijdorp en werden gefinancierd door het haven-bedrijf Rotterdam. In 2014 hebben ook leerlingen van de HBO scheepsbouw opleiding meegedaan aan deze cursus. Twee docenten namen in 2014 deel aan de studiedag mariene ecologie.

2 Scheepvaart en Transport college (MBO), Rotterdam. Drie docenten hebben in 2012 deelgenomen aan een Train de Trainer programma van ProSea en in 2013 deden twee docenten mee aan de studiedag over ballastwater. In 2013 en 2014 deden alle leerlingen mee aan de ProSea marine environmental awareness cursussen. Deze werden gegeven in Diergaarde Blijdorp en werden gefinancierd door het havenbedrijf Rotterdam. Maritiem Instituut de Ruyter (HBO), Vlissingen. Twee docenten hebben deelgenomen aan een Train de Trainer programma van ProSea in 2012 en aan de studiedag over ballastwater in De cursus is geleidelijk overgedragen. In 2012 heeft ProSea een cursus gegeven aan de studenten, docenten waren daarbij aanwezig. In 2013 en 2014 gaven de docenten de cursus zelf. Maritiem Instituut de Ruyter (MBO), Vlissingen. Een docent heeft deelgenomen aan een Train de Trainer programma van ProSea. De docent geeft sindsdien geen aparte cursus, maar gebruikt de materialen van ProSea in de lessen. NOVA College, IJmuiden en Harlingen. Een docent heeft deelgenomen aan de studiedag over ballastwater in 2013 en aan de studiedag over mariene ecologie in NOVA gaat de cursus pas in het schoolprogramma opnemen als de verplichting in de kwalificatiedossiers wordt opgenomen. ROC Kop van Noord-Holland, Den Helder. Een docent heeft deelgenomen aan de studiedag over mariene ecologie in Deltion College, Zwolle. Twee docenten hebben deelgenomen aan de studiedag over mariene ecologie in Inbedding model course bij buitenlandse zeevaartscholen ProSea levert op aanvraag een bijdrage aan de inbedding van marine environmental awareness op buitenlandse zeevaartscholen. In 2013 heeft ProSea een lezing gegeven over marine environmental awareness en de IMO model course voor International Association of Maritime Institutions, een organisatie van Europese zeevaartscholen. Eveneens in 2013 heeft ProSea, in het kader van een project in het Middellandse zeegebied, een informatiepakket met brochure en alle educatieve materialen gestuurd naar alle zeevaartscholen in Griekenland. In het voorjaar van 2014 heeft een docente van het Fleetwood Offshore Survival Centre Black-pool and the Fylde College deelgenomen aan een open cursus. Die zeevaartschool heeft vervolgens ook de materialen afgenomen. In het najaar van 2014 heeft ProSea een marine environmental awareness cursus verzorgd voor studenten en een Train de Trainer programma voor docenten van de Warsash maritime academy in Southampton. Die zeevaartschool heeft vervolgens ook de materialen afgenomen. 3. Aanbieden ProSea educatief pakket bij model course ProSea geeft jaarlijks een set educatieve materialen uit, als hulpmiddel voor docenten van de zeevaartscholen om de IMO model course Marine Environmental Awareness te kunnen uitvoeren. Deze set bestaat uit een serie achtergrondartikelen, alle lezingen/workshops en een aantal filmpjes. Najaar 2013 is de derde versie (update 2013/2014) van deze set educatieve materialen geproduceerd en uitgegeven.

3 De CD-ROM met educatieve materialen behorende bij de IMO model course bieden we te koop aan voor 750 euro. Scholen kunnen ook een abonnement nemen, zodat ze jaarlijks een update krijgen (eerste jaar 500 euro, daarna 350 euro per jaar). Sinds de eerste uitgave van het ProSea is dit 34 keer verstrekt aan: Elf Nederlandse zeevaartscholen Tien Griekse zeevaartscholen Twee Engelse zeevaartscholen Tien reders en trainingsinstituten Videotel (provider van Computer Based Training/CBT) 4. Cursussen met OPEN inschrijving ProSea schrijft jaarlijks een cursus uit voor individuele deelnemers uit de maritieme sector. Deze cursus gaat door als er minimaal 8 deelnemers zijn en is met name geschikt voor reders die een keer kennis willen maken met de marine environmental awareness cursus. In 2014 hebben er twee cursussen plaatsgevonden met totaal 25 deelnemers van onder andere Rijkswaterstaat, Havenbedrijf Amsterdam, de scheepvaartinspectie, drie scheepvaartbedrijven en twee trainingsinstituten. 5. Cursussen Havenbedrijf Rotterdam In 2014 heeft ProSea negen tweedaagse marine environmental awareness cursussen in Blijdorp georganiseerd voor medewerkers van havenbedrijf Rotterdam en leerlingen van het Scheepvaart en Transport College. Totaal namen 272 mensen deel. Deze cursussen werden gefinancierd door het havenbedrijf Rotterdam. 6. Cursussen voor Heerema Marine Contractors In het kader van de ISO certificering van Heerema Marine Contractors verzorgt ProSea marine environmental awareness workshops. Vooralsnog niet voor STCW functies (zeevarenden), omdat HMC er zeker van wil zijn dat deze cursus door de NL overheid zal worden geaccepteerd, zodat de toekomstige STCW verplichting is afgedekt. Dat is nu nog niet het geval. ProSea heeft in 2014 wel zes cursussen van een dag georganiseerd voor 53 deelnemers in niet-stcw functies van Heerema. Door deze marine environmental awareness cursussen voor het personeel leeft het onderwerp duurzaamheid bij HMC meer dan voorheen. Omdat de verschillende kantoorafdelingen moeite hebben om goede milieudoelstellingen en plannen op te nemen in hun jaarplannen heeft ProSea, in opdracht van HMC, een korte workshop ontwikkelt om ze daarbij te helpen en deze uitgevoerd op 26 september 2014 en 1 oktober Cursussen voor Boskalis Evenals in 2013, heeft ProSea ook in 2014 twee marine environmental awareness cursussen georganiseerd en gegeven aan medewerkers van Boskalis, in april en in oktober. Totaal waren er 33 deelnemers.

4 SCHEEPVAART overige projecten 8. Stichting Noordzee project Clean Shipping Stichting Noordzee heeft van het project Clean Shipping uitgevoerd waarin aandacht werd besteed aan verschillende aspecten van duurzame scheepvaart. Onderdeel van dit project was het in de scheepvaartsector vragen van aandacht voor bewustwording van scheepsbemanning en studenten van zeevaartscholen. Stichting ProSea heeft dit onderdeel van het project ingevuld voor stichting Noordzee, onder andere door het voeren van gesprekken met reders en het inbedden van de ProSea marine environmental awareness cursus in de scheepvaartsector en het onderwijs. In 2013 heeft ProSea een artikel geschreven over de Profit P, een van de drie P s van duurzaamheid. Hierin wordt speciaal aandacht besteed aan de rol van ladingeigenaren bij het bereiken van duurzaamheid. 9. Ballast Water Opportunity ProSea was van 2011 tot 2014 subpartner in het Interreg project rondom de invoering van het Ballastwater verdrag in Europa. ProSea speelde een rol in de disseminatie van de projectresultaten en bij het maken van educatieve materialen. In 2013 heeft ProSea een trainingsdag voor reders ontwikkeld over het probleem van de introductie van invasieve soorten door ballastwater. Deze trainingsdag is in 2013 en 2014 vier keer uitgevoerd, twee keer in Nederland en twee keer in Duitsland (66 deelnemers). Tijdens deze trainingsdagen werd aandacht besteed aan de uitdagingen die reders zien bij het invoeren van ballast water management. Experts uit het ballast water opportunity project werden ingezet om met de deelnemers in gesprek te gaan over uitdagingen als handhaving en controle, retrofit, testen van systemen en de regelgeving in Amerika. ProSea heeft daarnaast een leidende rol gespeeld in de organisatie van een conferentie van twee dagen over ballast water management tijdens Europort, de grote maritime beurs in Ahoy in Rotterdam. Tijdens deze conferentie was aandacht voor het probleem van invasive species, de resultaten van het Ballast Water Opportunity project en de zorgen van reders. Ook tijdens de Europort conferentie gingen experts uit het project in gesprek met de deelnemers. Totaal waren er ruim 100 conferentiebezoekers. 10. MBO opleiding Duurzaam Werken op Zee Samen met ROC Kop van Noord-Holland en wetenschappelijk instituut IMARES is in 2013 en 2014 gewerkt aan de opzet en aan de ontwikkeling van een opleiding van 1 jaar over verschillende aspecten van het gebruik van de Noordzee. Deze opleiding is bedoeld voor medewerkers van bedrijven die op zee actief zijn. Het geeft de deelnemers kennis over de zee, duurzaamheid en de verschillende gebruikers van de zee. Omdat er steeds meer menselijke activiteiten op zee plaatsvinden biedt de opleiding ook vaardigheden om effectiever te opereren in deze steeds drukker wordende werkomgeving. De oorspronkelijk ontwikkelde cursus bestaat uit 40 cursusdagen. Naar aanleiding van een proefcursus in 2013 van 5 cursusdagen is besloten ook een kortere cursus van 15 dagen aan te bieden. 11. Project Vasco da Gama In het Vasco da Gama project is door een consortium van partners een 'environmental' module ontwikkeld voor een post-graduate Master opleiding. Doelgroep zijn maritiem officieren met bachelor degree en mogelijk ook andere marine professionals (bedrijfsdeelnemers). In dit

5 project heeft ProSea een rol als extern deskundige gespeeld, en hebben we onze kennis van het trainen van mariene professionals op het gebied van marine environmental awareness gedeeld. Eindresultaat van dit project is het draaien van een pilot in Zweden met daarin 210 studie-uren (7,5 ECTs) over milieu. 12. Faciliteren workshop stichting Noordzee In het kader van het opstellen van een gezamenlijke visie over de Noordzee (Blue Vision), heeft stichting Noordzee in 2014 twee workshops georganiseerd voor NGO s die zich bezighouden met de Noordzee. ProSea heeft deze workshop procesmatig begeleid.. VISSERIJ diverse projecten 13. Bedrijfssurvey project De bestandschatting voor tong en schol in de Noordzee zijn onder andere gebaseerd op de onderzoeksresultaten van de onderzoeksschepen Isis en Tridens. Het meenemen van vangstresultaten van commerciële schepen (met name de vangstsamenstelling) kan de bestandschatting verbeteren. Sinds 2010 vissen commerciële schepen mee met de onderzoekschepen. Dit is de zogenaamde bedrijfssurvey. De projecten in het kader van de bedrijfssurvey lopen tot en met het jaar ProSea speelt in deze projecten een rol bij de communicatie van de resultaten naar de sector, met name via visserijnieuws. 14. Innovatienetwerk Zuid-West Nederland ProSea maakt onderdeel uit van de kerngroep van het visserij innovatienetwerk in Zuid-West Nederland. Een van de aandachtpunten in innovatienetwerk Zuid-West Nederland is onderwijs en scholing. ProSea heeft van februari tot en met mei 2014 een serie van drie workshops voor vissers georganiseerd over EU beleid en communicatie. Daarnaast leidde ProSea in juli 2014 een dag over kennisuitwisseling rondom de pulskor. 15. Kadergroep Visketen De deelnemersgroep aan het kaderprogramma van ProSea heeft zichzelf georganiseerd als kadergroep Visketen. Voor het uitvoeren van hun plannen hebben ze subsidie gekregen. ProSea is bij het project betrokken als adviseur en als deskundige op het gebied van scholing. In 2014 werd duidelijk dat de kadergroep zelf (te) weinig tijd heeft om de geplande werkzaamheden uit te voeren en hebben ze ProSea gevraagd hier een grotere rol in te spelen. ProSea is daarom vanaf het najaar van 2014 nadrukkelijker betrokken bij de organisatie van een aantal activiteiten, zoals de samenwerking met de Youth Food Movement, de communicatie met het Jongerennetwerk, het opzetten van een project met Hogeschool Dronten en de planning van een tweedaagse workshop in Internationalisering visserijcursussen In het kader van het internationaal uitrollen van onze visserijcursussen heeft een medewerker van ProSea deelgenomen aan een conferentie in 2013 in Engeland. Hieruit is een samenwerkingsverband ontstaan tussen ProSea, de Engelse visserijorganisatie Seafish, het Responsible Fishing Scheme van de International Sustainability Unit uit Engeland, de Schotse

6 visserijorganisatie en GMRI, educatieclub uit de Verenigde Staten. Met een startsubsidie van de Lighthouse Foundation hebben we in dit samenwerkingsverband de eerste stappen gezet naar het ontwikkelen van een cursusprogramma, tijdens een werksymposium in Schotland. 17. Decentraal Aalbeheer in Friesland In het kader van het verduurzamen van de palingvisserij, voert Friese Bond voor Binnenvissers een proefproject uitvoeren om duurzaam aalbeheer in Friesland op te zetten. ProSea geeft een serie workshops om de 12 leden van de bond te trainen op het gebied van duurzaamheid. De eerste tweede workshops met als thema s Maatschappelijk verantwoord ondernemen in de palingvisserij en Onderzoek en monitoren op weg naar een wetenschappelijk quotum zijn succesvol uitgevoerd in 2013 en Inbedding duurzaamheid in de visserij De afdeling Agrokennis van het ministerie van Economische Zaken wil meer aandacht besteden aan het inbedden van duurzame visserij en hebben een project uitgeschreven om het lesmateriaal te herschrijven, de scholen te helpen met duurzaamheid structureel in het onderwijs te verankeren, en ook modules voor de sector te ontwikkelen. Uit de offertes van vier partijen is de offerte van ProSea uitgekozen. Het project is begonnen in december 2014 en loopt door tot mei In de startfase voeren we gesprekken met een groot aantal belanghebbenden. 19. Kenniskringen in de visserij In de visserij zijn al jaren kenniskringen actief, groepen vissers die kennis delen over bijvoorbeeld visserijmethoden. Deze groepen vissers worden begeleid door medewerkers van het LEI en IMARES. In 2014 en 2015 gaan de kenniskringen een nieuwe periode in en ProSea gaat hierin een rol spelen. ProSea zorgt onder ander voor de koppeling met het onderwijs, en meedoen aan de organisatie en uitvoering van een training rondom vaardigheden in de visketen. In 2014 zijn afspraken gemaakt en is een voorzichtige start gemaakt met de voorbereidingen van een boekje over keteninitiatieven en de organisatie van de bootcamp De Nieuwe Visserij. 20. Platform Innofish In het kader van de visserijsubsidies van EZ (EVF gelden) is een subsidie verkregen door een groep visserijondernemers rondom de invoering van de aanlandplicht. ProSea draagt aan dit project bij door het meedenken in de kerngroep van het project, het schrijven van een kennisdocument waarin kennis over de aanlandplicht wordt samengebracht, het samenbrengen van organisaties die iets aan educatie doen in de visserij, het afstemmen van dit aanbod en het ontwikkelen van nieuwe educatieve materialen. 21. Filmpjes over afval Van het ministerie van I&M (Rijkswaterstaat) heeft ProSea opdracht gekregen twee educatieve filmpjes te maken over vast afval en de visserij. Een filmpje van 3 minuten over het probleem van microplastics, een filmpje van 3 minuten over oplossingen. De filmpjes zijn zeer bruikbaar om bewustwording te bereiken over de gevolgen en oplossingen van zwerfafval en om te gebruiken tijdens onze visserijcursussen.

Stichting ProSea Verslag activiteiten 2013

Stichting ProSea Verslag activiteiten 2013 Stichting ProSea Verslag activiteiten 2013 SCHEEPVAART IMO model course 1. Inbedding model course bij Nederlandse zeevaartscholen ProSea benadert zeevaartscholen, voert gesprekken en maakt (meerjarige)

Nadere informatie

Stichting ProSea Verslag activiteiten 2015

Stichting ProSea Verslag activiteiten 2015 Stichting ProSea Verslag activiteiten 2015 SCHEEPVAART IMO model course 1. Inbedding model course bij Nederlandse zeevaartscholen ProSea benadert zeevaartscholen in Nederland, voert gesprekken en maakt

Nadere informatie

Plastics: ontwikkelingen internationaal en activiteiten RWS

Plastics: ontwikkelingen internationaal en activiteiten RWS Plastics: ontwikkelingen internationaal en activiteiten RWS Frederieke Knopperts Water, Verkeer en Leefomgeving Inhoud Beleidskader: Kaderrichtlijn Mariene Strategie Internationale samenwerking: OSPAR

Nadere informatie

Inleiding MCN. Cees van Duyvendijk, Voorzitter Bestuur MCN Maritime Maintenance Conferentie, Den Helder 28 november 2013. www.maritimecampus.

Inleiding MCN. Cees van Duyvendijk, Voorzitter Bestuur MCN Maritime Maintenance Conferentie, Den Helder 28 november 2013. www.maritimecampus. Inleiding MCN Cees van Duyvendijk, Voorzitter Bestuur MCN Maritime Maintenance Conferentie, Den Helder 28 november 2013 Missie: Het duurzaam aanwenden van de zee en haar omgeving ten behoeve van het langdurig

Nadere informatie

Programma. De Noordzee. 17 maart Eelco Leemans Stichting De. Ø Inleiding Ø Stichting De Noordzee Ø De Noordzee: ecosysteem en natuurgebieden

Programma. De Noordzee. 17 maart Eelco Leemans Stichting De. Ø Inleiding Ø Stichting De Noordzee Ø De Noordzee: ecosysteem en natuurgebieden De Noordzee: natuurgebied of wingewest? 17 maart 2008 Eelco Leemans Stichting De De Noordzee Programma Ø Inleiding Ø Stichting De Noordzee Ø De Noordzee: ecosysteem en natuurgebieden Ø Effecten van menselijk

Nadere informatie

Organiseer Jezelf. Workshop 1 Jongerennetwerk Visserij. Marieke Verweij 25 mei 2013 IJmuiden

Organiseer Jezelf. Workshop 1 Jongerennetwerk Visserij. Marieke Verweij 25 mei 2013 IJmuiden Organiseer Jezelf Workshop 1 Jongerennetwerk Visserij Marieke Verweij 25 mei 2013 IJmuiden Officiële opening cursus organiseer jezelf Stefan Tijssen, voorzitter JNV 2 Workshop 1 1. Inleiding - even voorstellen

Nadere informatie

Regulier onderwijs Locatie(s) Richting(en) HAVO/VWO Technasium Lindenborg Leek, Groningen HAVO/VWO met technische afdeling (technasium)

Regulier onderwijs Locatie(s) Richting(en) HAVO/VWO Technasium Lindenborg Leek, Groningen HAVO/VWO met technische afdeling (technasium) Overzicht maritieme opleidingen in Nederland Regulier onderwijs Locatie(s) Richting(en) HAVO/VWO Technasium Lindenborg Leek, Groningen HAVO/VWO met technische afdeling (technasium) VMBO 12 VMBO scholen

Nadere informatie

JAAROVERZICHT 2017 Schooljaar

JAAROVERZICHT 2017 Schooljaar Aansluitend op het Beleidsplan 2017-, zijn de belangrijkste doelen van 2017: 0. Behoud bestaande klanten voor seizoen 2017-2018 1. Focus op MBO: Onderdeel uitmaken van het MBO keuzedeel en het Meerjarig

Nadere informatie

Stichting ProSea Verslag activiteiten 2012

Stichting ProSea Verslag activiteiten 2012 Stichting PrSea Verslag activiteiten 2012 SCHEEPVAART IMO mdel curse 1. Inbedding mdel curse bij Nederlandse zeevaartschlen PrSea is in 2012 gestart met het benaderen van alle zeevaartschlen, het veren

Nadere informatie

16 mei 2013. Netwerkbijeenkomst MCN. Wessel Schinkel

16 mei 2013. Netwerkbijeenkomst MCN. Wessel Schinkel 16 mei 2013 Netwerkbijeenkomst MCN Wessel Schinkel Veiligheidstrainingen in Den Helder DHTC en de ontwikkeling van veiligheidstrainingen in Den Helder. Noodzaak offshore / Maritieme veiligheids trainingen

Nadere informatie

Spreektekst minister Schultz bij jaarvergadering KVNR, 13 november in Rotterdam. [Mw. T. Netelenbos heeft eerst woord van welkom)

Spreektekst minister Schultz bij jaarvergadering KVNR, 13 november in Rotterdam. [Mw. T. Netelenbos heeft eerst woord van welkom) 1 Spreektekst minister Schultz bij jaarvergadering KVNR, 13 november in Rotterdam [Mw. T. Netelenbos heeft eerst woord van welkom) Dames en heren, Wat een geweldige dynamische wereld is de maritieme sector!

Nadere informatie

Decentraal aal beheer Friesland

Decentraal aal beheer Friesland Decentraal aal beheer Friesland Duurzaam quotum, oogsten na draagkracht. Reahus, 31 oktober 2012 Friese Bond van Binnenvissers Secretariaat: Mevrouw A. van der Meulen Bongapaed 1 8736 JE Reahûs alidatini@planet.nl

Nadere informatie

Professionalisering door. Bruggen Bouwen

Professionalisering door. Bruggen Bouwen Professionalisering door Bruggen Bouwen Wij presenteren: innoveren onderwijs persoonlijk talent leven lang ontwikkelen Najaar 2018: meerdere nieuwe meerjarenagenda s Strategische agenda digitalisering

Nadere informatie

Duurzaam Middelbaar Beroepsonderwijs. Rob de Vrind Duurzaamheidscoördinator Koning Willem I College en voorzitter van DMBO (www.duurzaammbo.

Duurzaam Middelbaar Beroepsonderwijs. Rob de Vrind Duurzaamheidscoördinator Koning Willem I College en voorzitter van DMBO (www.duurzaammbo. Duurzaam Middelbaar Beroepsonderwijs Rob de Vrind Duurzaamheidscoördinator Koning Willem I College en voorzitter van DMBO (www.duurzaammbo.nl) Position Paper We hebben gevraagd te tekenen voor Basis module

Nadere informatie

Welkom op de netwerkbijeenkomstvan MCN

Welkom op de netwerkbijeenkomstvan MCN Welkom op de netwerkbijeenkomstvan MCN Hier wordt geïnvesteerd in uw toekomst. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling 20 september 2012 Enys House (NLDA/KIM)

Nadere informatie

KO N I N K L I J K E V E R E N I G I N G VA N N E D E R L A N D S E R E D E R S

KO N I N K L I J K E V E R E N I G I N G VA N N E D E R L A N D S E R E D E R S KO N I N K L I J K E V E R E N I G I N G VA N N E D E R L A N D S E R E D E R S Werken op zee betekent: - De hele wereld zien. - Na de zeevaartschool ben je zeker van een baan. - Een hoog salaris. - Snel

Nadere informatie

Brochure Synergy Enterprise Key User

Brochure Synergy Enterprise Key User Brochure Synergy Enterprise Key User Over Pink Elephant Bedrijfshistorie Pink Elephant is een Nederlandse IT onderneming die rond 1980 is ontstaan als bijverdienste van een drietal studenten aan de Technische

Nadere informatie

EduDivers Werkplan 2017

EduDivers Werkplan 2017 kenniscentrum voor onderwijs en seksuele diversiteit EduDivers Werkplan 2017 Het jaar 2017 is voor EduDivers een overgangsjaar. De kern van financiering van EduDivers verloopt via de landelijke Onderwijsalliantie

Nadere informatie

overzicht open opleidingen, cursussen, seminars, workshops en trainingen

overzicht open opleidingen, cursussen, seminars, workshops en trainingen Beccaria Instituut B.V. overzicht open opleidingen, cursussen, seminars, workshops en trainingen 2011 Dit kan gegarandeerd anders! Efficiënter én effectiever! Hoe? Zie ons opleidingsaanbod. www.beccaria.nl

Nadere informatie

IenM EFMZV GMB project 3: School education and public awareness on marine environment, sustainable use and prevention of (waste) pollution.

IenM EFMZV GMB project 3: School education and public awareness on marine environment, sustainable use and prevention of (waste) pollution. IenM EFMZV GMB project 3: School education and public awareness on marine environment, sustainable use and prevention of (waste) pollution. Opdracht 1: Het agenderen en intensiveren van de aandacht voor

Nadere informatie

Welkom bijde jubileumbijeenkomst: Verdiepen en vooruitkijken. 6 september 2017

Welkom bijde jubileumbijeenkomst: Verdiepen en vooruitkijken. 6 september 2017 Welkom bijde jubileumbijeenkomst: Verdiepen en vooruitkijken 6 september 2017 10 jaar Platform Schone Scheepvaart - Meer dan 30 seminars georganiseerd - Ruim 500 unieke bezoekers - Waarderingscijfer bezoekers:

Nadere informatie

Roadmap Institute for Positive Health. April 2016 Stichting IPH

Roadmap Institute for Positive Health. April 2016 Stichting IPH Roadmap Institute for Positive Health April 2016 Stichting IPH INTRODUCTIE VAN DE IPH ROADMAP De IPH roadmap schetst de resultaten die IPH de komende jaren wil realiseren. De weg naar de resultaten toe

Nadere informatie

Welkom en opening Namens de vier noordelijke pilots Bruggen Bouwen: Deltion, Friesland College, Friese Poort, Noorderpoort

Welkom en opening Namens de vier noordelijke pilots Bruggen Bouwen: Deltion, Friesland College, Friese Poort, Noorderpoort Mini conferentie Bruggen Bouwen Welkom en opening Namens de vier noordelijke pilots Bruggen Bouwen: Deltion, Friesland College, Friese Poort, Noorderpoort Ashwin Brouwer Programma Bruggen Bouwen Masterclass

Nadere informatie

Zomerschool ROC van Twente

Zomerschool ROC van Twente 2014 Zomerschool ROC van Twente College voor Educatie ROC van Twente 27-3-2014 INHOUD aanleiding... 2 opzet zomercursussen... 3 programma zomercursussen... 4 financieel... 5 Pagina 1 AANLEIDING Het ROC

Nadere informatie

Lean Six Sigma Black Belt als pakket (Blended)

Lean Six Sigma Black Belt als pakket (Blended) Lean Six Sigma Black Belt als pakket (Blended) 8 Maanden ICM biedt u de mogelijkheid om het Lean Six Sigma Black Beltdiploma als pakket in 8 maanden tijd te te behalen. U start met Lean Six Sigma Green

Nadere informatie

MARITIEME TECHNIEK LEADING IN LEARNING. Deeltijd hbo-opleiding voor professionals KIJK OP STC-GROUP.NL VOOR MEER INFORMATIE

MARITIEME TECHNIEK LEADING IN LEARNING. Deeltijd hbo-opleiding voor professionals KIJK OP STC-GROUP.NL VOOR MEER INFORMATIE MARITIEME TECHNIEK Deeltijd hbo-opleiding voor professionals KIJK OP STC-GROUP.NL VOOR MEER INFORMATIE LEADING IN LEARNING MARITIEME TECHNIEK DEELTIJDOPLEIDING VOOR PROFESSIONALS Nederlandse scheeps-

Nadere informatie

Ministerie van Veiligheid en Justitie. Strafrechtk ten. versterkt & versnelt. Opleidingen. Opleidingsprogramma Continu Verbeteren

Ministerie van Veiligheid en Justitie. Strafrechtk ten. versterkt & versnelt. Opleidingen. Opleidingsprogramma Continu Verbeteren Ministerie van Veiligheid en Justitie Strafrechtk ten Opleidingen versterkt & versnelt Opleidingsprogramma Continu Verbeteren Opleidingsprogramma Continu Verbeteren Het programma SV&V is gestart in 2011.

Nadere informatie

Ambities en afspraken

Ambities en afspraken Ambities en afspraken Thema 1: Aanbod duurzame vis/certificering Aanbod van duurzame vis bevorderen door te streven naar MSC-certificering voor: Garnalenvisserij (2009) Tong/staand want (2009) Schol/kreeftjes/twinrig

Nadere informatie

Brochure Synergy Enterprise Basis Training

Brochure Synergy Enterprise Basis Training Brochure Synergy Enterprise Basis Training Over Pink Elephant Bedrijfshistorie Pink Elephant is een Nederlandse IT onderneming die rond 1980 is ontstaan als bijverdienste van een drietal studenten aan

Nadere informatie

Maatwerk & opleidingsadvies

Maatwerk & opleidingsadvies WO Maatwerk & opleidingsadvies HBO IS DE WATERKENNIS VAN JOUW ORGANISATIE OP PEIL? MBO H2O www.wateropleidingen.nl Lifelong Learning in de watersector Wat zijn de voorwaarden en gevolgen van doorstroming

Nadere informatie

Praktijkgericht Onderzoek Smart Shipping. Peter Verheijen Steve Ekel Hans van den Broek

Praktijkgericht Onderzoek Smart Shipping. Peter Verheijen Steve Ekel Hans van den Broek Praktijkgericht Onderzoek Smart Shipping Peter Verheijen Steve Ekel Hans van den Broek INTRODUCTIE HANS VAN DEN BROEK Applied Research Professor Human Factors in maritime automation @ the Rotterdam University

Nadere informatie

Voorbereidingscursussen

Voorbereidingscursussen Voorbereidingscursussen Biologie Natuurkunde Scheikunde Wiskunde Studeren aan de Open Universiteit voorbereidings cursussen Het systeem van eindexamenprofielen in het voortgezet onderwijs brengt met zich

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting Nederlands Debat Instituut Januari 2013 t/m augustus 2014 (verlengd 1 e boekjaar)

Jaarverslag Stichting Nederlands Debat Instituut Januari 2013 t/m augustus 2014 (verlengd 1 e boekjaar) Jaarverslag Stichting Nederlands Debat Instituut Januari 2013 t/m augustus 2014 (verlengd 1 e boekjaar) Van 1998 tot en met 2013 heeft het Nederlands Debat Instituut BV als bedrijf jaarlijks debattoernooien

Nadere informatie

MET MICROSOFT IT ACADEMY. effectiever gebruik van ICT middelen in het onderwijs. kwaliteits- en tijdswinst voor onderwijsprofessionals en leerlingen

MET MICROSOFT IT ACADEMY. effectiever gebruik van ICT middelen in het onderwijs. kwaliteits- en tijdswinst voor onderwijsprofessionals en leerlingen kwaliteits- en tijdswinst voor onderwijsprofessionals en leerlingen betere aansluiting op de arbeidsmarkt met wereldwijd erkende certificaten MET MICROSOFT IT ACADEMY effectiever gebruik van ICT middelen

Nadere informatie

Ik en de EU Workshop 1. Marieke Verweij (ProSea) Bruinisse 1 maart 2014

Ik en de EU Workshop 1. Marieke Verweij (ProSea) Bruinisse 1 maart 2014 Ik en de EU Workshop 1 Marieke Verweij (ProSea) Bruinisse 1 maart 2014 Welkom! Richard Martens 2 Wie ik ben 3 Even voorstellen Wie ben je Type bedrijf Wat verwacht je van deze workshop(s)? (Wat hoop je

Nadere informatie

Voor Arbeid en Kansen (VAK) Plan van aanpak bij een gemeente. Het succes van samenwerking

Voor Arbeid en Kansen (VAK) Plan van aanpak bij een gemeente. Het succes van samenwerking Voor Arbeid en Kansen (VAK) Plan van aanpak bij een gemeente Het succes van samenwerking Het project VAKwerk Doel van het project: het optimaliseren van kansen op werk door te investeren in de kansen door

Nadere informatie

Verslag cursus Organiseer Jezelf

Verslag cursus Organiseer Jezelf Verslag cursus Organiseer Jezelf Cursusdag 1, 25 mei 2013 Hotel Augusta, IJmuiden (10.00 16.30) Het Jongerennetwerk Visserij heeft aan Stichting ProSea gevraagd een cursus op maat te maken, gericht op

Nadere informatie

denkers en doeners voor de toekomst

denkers en doeners voor de toekomst denkers en doeners voor de toekomst samen jongeren inspireren voor techniek techniekeducatie Aan de slag in de maritieme sector Nog te weinig jongeren kiezen voor een loopbaan in de techniek. Met een uniek

Nadere informatie

in Indonesië arbeidshygiënische tools

in Indonesië arbeidshygiënische tools NVvA Symposium Zeist april 2009 Buitenlandbeurs NVvA 2008 Trainen van collega s in Indonesië in het gebruik van praktische arbeidshygiënische tools Joost van Rooij & Daan Huizer 1 Waarom Indonesië? Indonesië

Nadere informatie

Onderwijs en Kennisoverdracht

Onderwijs en Kennisoverdracht Onderwijs en Kennisoverdracht Ontwikkelingen in de duurzame landbouw in Suriname Prof. Tiny van Boekel, Decaan voor Onderwijs/Vice-rector, Wageningen University & Research Centre, NL Inhoud lezing Ontwikkelingen

Nadere informatie

MBO HBO. Maritieme techniek. Deeltijdopleidingen voor professionals WWW.STC-GROUP.NL

MBO HBO. Maritieme techniek. Deeltijdopleidingen voor professionals WWW.STC-GROUP.NL MBO HBO Maritieme techniek Deeltijdopleidingen voor professionals WWW.STC-GROUP.NL DEELTIJD MBO- EN HBO-OPLEIDINGEN Nederlandse scheeps- en jachtwerven horen tot de absolute wereldtop. De voorsprong op

Nadere informatie

Leren & Innoveren. Informatiedossier ten behoeve van en verzoek tot inschrijving voor de masteropleiding

Leren & Innoveren. Informatiedossier ten behoeve van en verzoek tot inschrijving voor de masteropleiding (niet invullen) Inschrijfnummer: datum van binnenkomst: datum intakegesprek: Informatiedossier ten behoeve van en verzoek tot inschrijving voor de masteropleiding Leren & Innoveren Hogeschool Inholland

Nadere informatie

Duurzaam toerusten voor arbeidsmarkt en

Duurzaam toerusten voor arbeidsmarkt en Duurzaam toerusten voor arbeidsmarkt en samenleving Stel hogere eisen aan het arbeidsmarktperspectief Handhaaf het startkwalificatieniveau met extra aandacht aan studiekeuze mbo niveau 2 studenten. Biedt

Nadere informatie

MARKETING / PR / COMMUNICATIEMEDEWERKER

MARKETING / PR / COMMUNICATIEMEDEWERKER OPLEIDING: MARKETING / PR / COMMUNICATIEMEDEWERKER MET DE SPECIALISATIE SOCIAL MEDIA 1 Marketing/PR/Communicatiemedewerker Specialisatie Social Media SCHEIDEGGER en CEDOR bieden een unieke opleiding aan.

Nadere informatie

ANGRY. De verbeelding van de radicaal. Informatie over de educatieve modules bij een fotografie en nieuwe media project over radicaliserende jongeren.

ANGRY. De verbeelding van de radicaal. Informatie over de educatieve modules bij een fotografie en nieuwe media project over radicaliserende jongeren. ANGRY De verbeelding van de radicaal Informatie over de educatieve modules bij een fotografie en nieuwe media project over radicaliserende jongeren. Jasper Groen, Jeffrey, 2008 Paradox, het Nederlands

Nadere informatie

Kunsteducatie projecten voortgezet onderwijs Utrecht. Een stevige basis voor cultuurparticipatie

Kunsteducatie projecten voortgezet onderwijs Utrecht. Een stevige basis voor cultuurparticipatie Kunsteducatie projecten voortgezet onderwijs Utrecht Een stevige basis voor cultuurparticipatie Inhoudsopgave Voorwoord 5 1 Schoolabonnement 7 2 Kunstprojecten voor VMBO/HAVO/VWO 9 2.1 Kies je Kunst 9

Nadere informatie

Nieuwsbrief voor ouders/verzorgers, 12 september 2017

Nieuwsbrief voor ouders/verzorgers, 12 september 2017 Nieuwsbrief voor ouders/verzorgers, 12 september 2017 De kop is eraf. De introductieweek zit erop. Maandag zijn de lessen weer volgens rooster gestart. Maar liefst 178 leerlingen starten dit nieuwe schooljaar

Nadere informatie

E-mailhulp in de zorgstructuur van het MBO

E-mailhulp in de zorgstructuur van het MBO E-mailhulp in de zorgstructuur van het MBO Conferentie Gebundelde kracht in een kansrijk MBO 10 januari 2013, de Reehorst, Ede Programma workshop Digitale hulp en e-mailhulp Twee invalshoeken Pilot op

Nadere informatie

Naam en Voornaam: Organisatie: Werkadres: Email: Telefoonnummer:

Naam en Voornaam: Organisatie: Werkadres: Email: Telefoonnummer: Naam en Voornaam: Organisatie: Werkadres: Email: Telefoonnummer: Houden wij u op de hoogte van de conclusies van het KPT-project? Ja Neen 1. Bent u werknemer bij een instelling voor voortgezet of hoger

Nadere informatie

Campus Zeeland Investeren in economische structuurversterking in de Zuidwestelijke Delta

Campus Zeeland Investeren in economische structuurversterking in de Zuidwestelijke Delta Campus Zeeland Investeren in economische structuurversterking in de Zuidwestelijke Delta Bijpraten Raadsleden Vlissingen, 10 april 2017 Agenda > Welkom: Harry van der Maas (voorzitter stuurgroep) > Stand

Nadere informatie

Taskforce Informatiebeveiligingsbeleid.

Taskforce Informatiebeveiligingsbeleid. Taskforce Informatiebeveiligingsbeleid. Cursus 1 2015-2016 plus overnachting Aanleiding: Om het deskundigheidsniveau van instellingen te vergroten, zal een masterclass Privacy georganiseerd worden. Deze

Nadere informatie

Campus Zeeland Investeren in economische structuurversterking in de Zuidwestelijke Delta

Campus Zeeland Investeren in economische structuurversterking in de Zuidwestelijke Delta Campus Zeeland Investeren in economische structuurversterking in de Zuidwestelijke Delta BZW Bijeenkomst Middelburg, 4 april 2017 Inhoudsopgave 1. Campus Zeeland 2. Bèta College 3. Kennis & Innovatie Netwerken

Nadere informatie

Trainingen en workshops voor praktijkopleiders en leidinggevenden. Jouw talent, onze ambitie!

Trainingen en workshops voor praktijkopleiders en leidinggevenden. Jouw talent, onze ambitie! Trainingen en workshops voor praktijkopleiders en leidinggevenden Jouw talent, onze ambitie! Je vindt het belangrijk om te blijven investeren in je eigen ontwikkeling. Zeker als je nieuwe vaardigheden

Nadere informatie

Het gaf mij veel energie om een eigen evenement te organiseren.

Het gaf mij veel energie om een eigen evenement te organiseren. Het Cruyff Foundation Community Program De Johan Cruyff Foundation wil jongeren langdurig binden aan het Cruyff Court en de wijk. Wij willen jongeren meer zelfvertrouwen geven, kansen bieden om hun talent

Nadere informatie

Leren & Innoveren. Informatiedossier ten behoeve van en verzoek tot inschrijving voor de masteropleiding

Leren & Innoveren. Informatiedossier ten behoeve van en verzoek tot inschrijving voor de masteropleiding (niet invullen) Inschrijfnummer: datum van binnenkomst: datum intakegesprek: Informatiedossier ten behoeve van en verzoek tot inschrijving voor de masteropleiding Leren & Innoveren Hogeschool Inholland

Nadere informatie

Samenvatting project Blueprint - Toekomstbestendige vaardigheden voor de maritieme transportsector (Sector Skills Alliances for implementing a new

Samenvatting project Blueprint - Toekomstbestendige vaardigheden voor de maritieme transportsector (Sector Skills Alliances for implementing a new Samenvatting project Blueprint - Toekomstbestendige vaardigheden voor de maritieme transportsector (Sector Skills Alliances for implementing a new strategic approach ( Blueprint ) to sectoral cooperation

Nadere informatie

Brochure ASL2 Foundation

Brochure ASL2 Foundation Brochure ASL2 Foundation Over Pink Elephant Bedrijfshistorie Pink Elephant is een Nederlandse IT onderneming die rond 1980 is ontstaan als bijverdienste van een drietal studenten aan de Technische Universiteit

Nadere informatie

Kom voor Taal Aanbod streektaal

Kom voor Taal Aanbod streektaal Kom voor Taal Aanbod streektaal 2017-2018 1 In deze brochure Welkom!... 3 Missie en visie... 4 Streektaal in de klas... 5 Ons onderwijs... 7 Aanbod 2017-2018... 9 Workshop... 10 Studiedag... 12 Cursus...

Nadere informatie

autonoom varende schepen, op afstand bewaakte of bestuurde schepen, onbemand varende schepen

autonoom varende schepen, op afstand bewaakte of bestuurde schepen, onbemand varende schepen Visie KVNR op autonoom varende schepen, op afstand bewaakte of bestuurde schepen, onbemand varende schepen Introductie KVNR Collectieve belangenbehartiging van: meer dan 400 Nederlandse reders en scheepsbeheerders

Nadere informatie

TAK Centrum wil innovatieve onderwerpen, vermeld in onze regiovisie, gebruiken om lesmateriaal te ontwikkelen voor het vak Science.

TAK Centrum wil innovatieve onderwerpen, vermeld in onze regiovisie, gebruiken om lesmateriaal te ontwikkelen voor het vak Science. INLEIDING Om het technisch talent van mavoleerlingen zo goed mogelijk te benutten en de doorstroom naar een technische vervolgopleiding te bevorderen, voert het Platform Bèta Techniek, in opdracht van

Nadere informatie

MCN en Efro Rotterdam, 28 mei 2013

MCN en Efro Rotterdam, 28 mei 2013 MCN en Efro Rotterdam, 28 mei 2013 MCN is een koepel waarbinnen de vier O s samenwerken op het gebied van marien, maritiem & milieu en zich bezig houden met oa: duurzame offshore energie: olie & gas, arctic

Nadere informatie

Evaluatie. SECTORPLAN MEUBEL Duurzame inzetbaarheid op de kaart

Evaluatie. SECTORPLAN MEUBEL Duurzame inzetbaarheid op de kaart Evaluatie SECTORPLAN MEUBEL 2014-2016 Duurzame inzetbaarheid op de kaart Inhoud Inhoudsopgave Duurzame inzetbaarheid op de kaart...... 3 Relevante instrumenten aanbieden...... 4 Grafiek resultaten......

Nadere informatie

Samenvatting Benchmark O&O beleid gemeenten. Tweede meting werkgevers en werknemers

Samenvatting Benchmark O&O beleid gemeenten. Tweede meting werkgevers en werknemers Samenvatting Benchmark O&O beleid gemeenten Tweede meting werkgevers en werknemers 2 Inleiding In deze brochure vindt u de belangrijkste resultaten van de benchmark Opleiden en Ontwikkelen. De benchmark

Nadere informatie

Rotterdam 25 november 2011 TKN, aanpassing aan de toekomst

Rotterdam 25 november 2011 TKN, aanpassing aan de toekomst Rotterdam 25 november 2011 TKN, aanpassing aan de toekomst Herijking TKN exameneisen en -opzet Aanleiding. Geleidelijke afname aantal examenkandidaten Aanpassing aan de tijd nodig Verzoeken uit het veld

Nadere informatie

RECHTSORDE LOKAAL Het kantoorbrede contentintegratiesysteem. Het Overleg Februari 2007

RECHTSORDE LOKAAL Het kantoorbrede contentintegratiesysteem. Het Overleg Februari 2007 RECHTSORDE LOKAAL Het kantoorbrede contentintegratiesysteem Het Overleg Februari 2007 Inhoud van de presentatie Introductie C-CONTENT Introductie Rechtsorde Ontwikkelaar en toeleverancier van informatieontsluitingstechnologie

Nadere informatie

MUST MARITIME CONSORTIUM of ENVIRONMENTAL SCIENCE and TECHNOLOGY

MUST MARITIME CONSORTIUM of ENVIRONMENTAL SCIENCE and TECHNOLOGY Global Ocean Innovation Independent shared research for sustainable exploitation of ocean resources MARITIME CONSORTIUM of ENVIRONMENTAL SCIENCE and TECHNOLOGY 10 miljard mensen in 2050 grondstoffen -

Nadere informatie

1: Steunpunt Autisme Nederland. 2. Aanbod: Blended cursus autisme in de klas

1: Steunpunt Autisme Nederland. 2. Aanbod: Blended cursus autisme in de klas 1: Steunpunt Autisme Nederland Binnen de Verschoorschool is het Steunpunt Autisme Nederland gevestigd. Dit steunpunt is bedoeld om kennis over autisme te ontwikkelen en te verspreiden binnen het onderwijs.

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA 's-gravenhage. Geachte Voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA 's-gravenhage. Geachte Voorzitter, Directie Visserij De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA 's-gravenhage uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum 4 september 2008 2070828790 Viss. 2008/5042 25 september

Nadere informatie

Beleid Horizontale dialoog Hogeschool Viaa

Beleid Horizontale dialoog Hogeschool Viaa Beleid Horizontale dialoog Hogeschool Viaa Vastgesteld door het college van bestuur op 4 januari 2016 Positief advies beleidsoverleg 13 oktober 2015 Goedgekeurd door de raad van toezicht 18 december 2015

Nadere informatie

Bornholmstraat 80 9723 AZ Groningen tel: 050 549 22 06 email: info@fysiosupplies.nl internet: www.fysiosupplies.nl Kvk: 50074423 ABN Amro:

Bornholmstraat 80 9723 AZ Groningen tel: 050 549 22 06 email: info@fysiosupplies.nl internet: www.fysiosupplies.nl Kvk: 50074423 ABN Amro: 1 Fontys MSU cursus voor de fysiotherapie Deze volwaardige MSU cursus, onder leiding van Fontys hogescholen is wetenschappelijk onderbouwd en geaccrediteerd met 64 punten bij het KNGF. Dit is de perfecte

Nadere informatie

OPLEIDER IN DE SCHOOL, COACH en OPLEIDINGSCOÖRDINATOR Post-HBO opleidingen

OPLEIDER IN DE SCHOOL, COACH en OPLEIDINGSCOÖRDINATOR Post-HBO opleidingen Professionaliseringsaanbod Pabo 2010 2011 OPLEIDER IN DE SCHOOL, COACH en OPLEIDINGSCOÖRDINATOR Post-HBO opleidingen Inleiding Nieuw in ons aanbod! Een vervolg op de Post-HBO Coach en opleider in de school!

Nadere informatie

TWINAXLES Technische Trainingen

TWINAXLES Technische Trainingen Veelgestelde vragen 1. Wat betekent Twinaxles? Twinaxles betekent dubbele assen of twee-assig in het Engels. Twin staat voor tweeling, dubbel of twee en axles staat voor assen. De twee assen hebben betrekking

Nadere informatie

Inhoud educatie-opleidingen, toetsing en certificering

Inhoud educatie-opleidingen, toetsing en certificering Inhoud educatie-opleidingen, toetsing en certificering In iedere FAQ-lijst vindt u eerst de lijst met vragen, zodat u de voor u interessante vragen en antwoorden op de pagina s hierna makkelijk terug kunt

Nadere informatie

Pleysier College Westerbeek, decanaat en uitstroom

Pleysier College Westerbeek, decanaat en uitstroom Pleysier College Westerbeek, decanaat en uitstroom Beste leerlingen, Na het Pleysier College Westerbeek naar het MBO, HBO of universiteit? Of liever werken en leren tegelijk? Misschien wil je ICT er worden

Nadere informatie

Stichting Encour. Beleidsplan

Stichting Encour. Beleidsplan Stichting Encour Beleidsplan Visie Door het toepassen van Bijbelse financiële principes op elk gebied van het leven neemt stress af en worden mensen schuldenvrij: het geld is niet de baas over de mensen,

Nadere informatie

LEREN DOOR TE DOEN DESIGN THINKING TRAINING VOOR COMMUNICATIE PROFESSIONALS

LEREN DOOR TE DOEN DESIGN THINKING TRAINING VOOR COMMUNICATIE PROFESSIONALS DESIGN THINKING TRAINING VOOR COMMUNICATIE PROFESSIONALS Deze energieke, tweedaagse training resulteert in hands-on ervaring en meer inzicht in de Design Thinking principes, de belangrijkste tools en terminologie.

Nadere informatie

Kunsteducatie projecten voortgezet onderwijs Utrecht. Een stevige basis voor cultuurparticipatie

Kunsteducatie projecten voortgezet onderwijs Utrecht. Een stevige basis voor cultuurparticipatie Kunsteducatie projecten voortgezet onderwijs Utrecht Een stevige basis voor cultuurparticipatie Inhoudsopgave Voorwoord 5 1 Schoolabonnement 7 2 Kunstprojecten voor alle klassen 9 3 Kunstproject voor VMBO

Nadere informatie

Een Training Die Een Stap Verder Gaat. Donderdag 16 januari 2014, Utrecht

Een Training Die Een Stap Verder Gaat. Donderdag 16 januari 2014, Utrecht Donderdag 16 januari 2014, Utrecht Intensieve Training Sociale Media voor marketing-en communicatie professionals in het onderwijs Met 2 interessante praktijkpresentaties van: Ingmar Volmer : Sociale Media

Nadere informatie

CERTIFIED EDUCATION ORGANIZATION

CERTIFIED EDUCATION ORGANIZATION CERTIFIED EDUCATION ORGANIZATION Gecertificeerde Social Media Opleidingen en Basiscursussen Hands-on trainingen Social Media Projecten Gecertificeerde docenten Gecertificeerde consultants Gecertificeerde

Nadere informatie

Nieuws over GHOR en opgeschaalde zorg

Nieuws over GHOR en opgeschaalde zorg Nieuws over GHOR en opgeschaalde zorg In dit nummer: Accreditatie opleiding Officier van Dienst Geneeskundig Nieuwe GHORdiaanse basisopleiding Actualisatie kennispublicatie GHOR Save the date: Relatiemiddag

Nadere informatie

Ambities kabinet voor de zeevaart vragen om extra inspanningen

Ambities kabinet voor de zeevaart vragen om extra inspanningen Ambities kabinet voor de zeevaart vragen om extra inspanningen Rotterdam, 7 januari 2010 Op 13 januari a.s. heeft de Vaste Kamercommissie voor Financiën een Algemeen Overleg met de Staatssecretaris van

Nadere informatie

Opwegnaarschool.nl. Veiliger naar school: educatie & onderzoek in één pakket

Opwegnaarschool.nl. Veiliger naar school: educatie & onderzoek in één pakket Opwegnaarschool.nl Veiliger naar school: educatie & onderzoek in één pakket Winnaar Nationale Verkeersveiligheidsprijs 2010 Opwegnaarschool.nl Een verkeersveilige schoolomgeving en een veilige schoolroute.

Nadere informatie

Terugkoppeling monitor subsidieregeling Versterking samenwerking lerarenopleidingen en scholen 2013-2016

Terugkoppeling monitor subsidieregeling Versterking samenwerking lerarenopleidingen en scholen 2013-2016 Terugkoppeling monitor subsidieregeling Versterking samenwerking lerarenopleidingen en scholen 2013-2016 Tussenmeting 2015 Portret samenwerkingsverband P029 Opdrachtgever: ministerie van OCW Utrecht, oktober

Nadere informatie

Van Wikipedia naar Onderwijs, de kracht van het open domein. sambo-ict conferentie 27 januari 2017

Van Wikipedia naar Onderwijs, de kracht van het open domein. sambo-ict conferentie 27 januari 2017 Van Wikipedia naar Onderwijs, de kracht van het open domein sambo-ict conferentie 27 januari 2017 Even Voorstellen Jan-Bart de Vreede Domeinmanager Leermiddelen & Metadata, Stichting Kennisnet 9 jaar lang

Nadere informatie

Kennis is de norm. KAM Opleidingen. ISO trainingen. Telefoon:

Kennis is de norm. KAM Opleidingen. ISO trainingen. Telefoon: KAM Opleidingen ISO 14001 trainingen Brochurewijzer Welkom bij KAM Opleidingen Waarom KAM Opleidingen Locaties InCompany training Training op maat Training on the job ISO 14001 opzetten en implementeren

Nadere informatie

Behoefteonderzoek Maritieme maatlatten Maritiem Innovatie Impuls Project. Juni 2015, Michaela Scholl e.a.

Behoefteonderzoek Maritieme maatlatten Maritiem Innovatie Impuls Project. Juni 2015, Michaela Scholl e.a. Behoefteonderzoek Maritieme maatlatten Maritiem Innovatie Impuls Project. Juni 2015, Michaela Scholl e.a. Waarom dit onderzoek? 2011: Actie op milieu-indices 2012/13: IMARES/TNO-onderzoek naar milieu-indices

Nadere informatie

JONG LEREN ETEN. Programmabureau JLE (RVO)

JONG LEREN ETEN. Programmabureau JLE (RVO) JONG LEREN ETEN voor een gezonde en duurzame generatie JONG LEREN ETEN voorbrummel, een gezonde duurzame generatie Machtelijn EllenenLeussink, Vivienne Tersteeg Programmabureau JLE (RVO) Waarom Jong Leren

Nadere informatie

WURKS MEBOT in het onderwijs

WURKS MEBOT in het onderwijs WURKS-2010-06 MEBOT in het onderwijs Startdatum: 1 januari 2012 Einddatum: 31 december 2012 1.1 Projectleiders 1.1.1 Projectleider Naam: Michaela van Leeuwen e-mail: michaela.vanleeuwen@wur.nl Instituut:

Nadere informatie

Kennismanagement CARMABI - Caribbean Research & Management of Biodiversity Foundation Vanaf 1955

Kennismanagement CARMABI - Caribbean Research & Management of Biodiversity Foundation Vanaf 1955 Kennismanagement CARMABI - Caribbean Research & Management of Biodiversity Foundation Vanaf 1955 www.carmabi.org 1. Inleiding 2. Financiering 3. Kennismanagement 4. Spin-off kennismanagement INLEIDING

Nadere informatie

Voortgezet Onderwijs. 6 juni Inhoud. Examens. Onderzoek eerste en tweede correctie. Examens. Onderzoek eerste en tweede correctie.

Voortgezet Onderwijs. 6 juni Inhoud. Examens. Onderzoek eerste en tweede correctie. Examens. Onderzoek eerste en tweede correctie. Bekijk de online versie Voortgezet Onderwijs 6 juni 2016 Inhoud Examens Onderzoek eerste en tweede correctie Leraren Wetsvoorstel lerarenregister Lerarenbeurs 2016 Extra studieverlof voor zittende leraren

Nadere informatie

De zorg is onze passie, verbeteren ons vak. Productive Ward

De zorg is onze passie, verbeteren ons vak. Productive Ward Productive Ward Verbeter de kwaliteit, veiligheid en doelmatigheid van uw zorg door reductie van verspilling Brochure Productive Ward CBO 2012 CBO, Postbus 20064, 3502 LB UTRECHT Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

12 augustus 2011 Aan : Van : Afdeling/functie : VTO, opleider Betreft. : OMA scholing leerlingen en stagiaires. Management samenvatting

12 augustus 2011 Aan : Van : Afdeling/functie : VTO, opleider Betreft. : OMA scholing leerlingen en stagiaires. Management samenvatting 12 augustus 2011 Aan : Van : Afdeling/functie : VTO, opleider Betreft : OMA scholing leerlingen en stagiaires Management samenvatting Binnen Mondriaan is het de afspraak dat alle medewerkers in de directe

Nadere informatie

JAARAGENDA 2018 Schooljaar

JAARAGENDA 2018 Schooljaar Schooljaar - Aansluitend op het Beleidsplan 2017-, zijn de belangrijkste doelen van het schooljaar - (zie voor de bijbehorende tijdslijnen & acties vanaf p.2): 0. Huidige klanten behouden & in database

Nadere informatie

ÉÉN VAN ONZE EXPERTS

ÉÉN VAN ONZE EXPERTS ÉÉN VAN ONZE EXPERTS Een netwerk van hoog opgeleide, ervaren zelfstandig FM-professionals. Wij zijn gepassioneerd bezig met ons vakgebied, zijn actueel en bieden onze opdrachtgevers daarmee het beste uit

Nadere informatie

Management & Organisatie

Management & Organisatie Management & Organisatie Algemeen De Associate degree Human Resource Management (deeltijd) wordt verzorgd door het Instituut voor Bedrijfskunde, Hanzehogeschool Groningen. Mensen zijn het belangrijkste

Nadere informatie

Digitale overheid en jongeren

Digitale overheid en jongeren Digitale overheid en jongeren een educatief programma Ede, 12 oktober 2017 Stichting Digisterker 1 Hartelijk welkom! Angeliek van der Zanden Jefta Bego Ellen van Schie Projectleider Jongeren Coördinator

Nadere informatie

Meervoudig ruimtegebruik op zee

Meervoudig ruimtegebruik op zee Windturbineparken en aquacultuur Theo Reijs, senior adviseur Kader Ontwerp Nationaal Waterplan (min V&W, coördinerend), en daarbinnen Ontwerp Beleidsnota Noordzee (dec 2008) afstemming tussen gebruikers

Nadere informatie

Excel Cursus Koppelingen en Macro s

Excel Cursus Koppelingen en Macro s Excel Cursus Koppelingen en Macro s Kosten: 375,- excl. BTW per deelnemer Duur: 1 dag Max Deelnemers: 10 Cursus Microsoft Excel - Koppelingen en Macro's Microsoft Excel is het meest gebruikte spreadsheet-pakket

Nadere informatie

Inhoud educatie-opleidingen, toetsing en certificering

Inhoud educatie-opleidingen, toetsing en certificering Inhoud educatie-opleidingen, toetsing en certificering In iedere FAQ-lijst vindt u eerst de lijst met vragen, zodat u de voor u interessante vragen en antwoorden op de pagina s hierna makkelijk terug kunt

Nadere informatie