Hersenletsel.nl, patiëntenvereniging voor mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hersenletsel.nl, patiëntenvereniging voor mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel"

Transcriptie

1 1 Werkplan en begroting 2015 Hersenletsel.nl, patiëntenvereniging voor mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel Samenhang, daadkracht en richting, doelstellingen en activiteiten voor 2015

2 2 Inhoudsopgave Voorwoord van Hans Nieukerke 3 Inleiding 4 Missie en visie uit het meerjarenbeleidsplan 5 Terugblik op Doelstellingen voor Doelstellingen vertaald naar activiteiten 8 De rode lijn 10 Financiële paragraaf 11 Begroting 12

3 3 Voorwoord Het bestuur van Hersenletsel.nl biedt u hierbij voor de eerste keer haar werkplan aan van onze nieuwe vereniging. Het werkplan 2015 : samenhang, daadkracht en richting. Een spannende en zeker geen eenvoudige opdracht. Het fusie proces was immers ingewikkeld en heeft veel energie gekost. De omstandigheden waren verre van ideaal; samen gaan en ingrijpend bezuinigen. Eigenlijk is dat een onmogelijke combinatie. Dankzij de inzet echter van onze vele vrijwilligers, de bestuurders en diverse stakeholders is het gelukt en is het ambitie niveau alleen maar groter geworden. Daar zijn wij trots op. De uitdaging waar wij voor staan in komend jaar is dan ook deze ambitie te beteugelen en om te zetten in een realiseerbaar werkplan. Dit betekent dat wij met onze bescheiden mogelijkheden op zowel bestuurlijk, personeel als financieel gebied, keuzes hebben moeten maken. Het gevolg is dat wij in deze fase niet alle gewenste doelen hebben kunnen omzetten in concrete activiteiten en dat wij onderdelen van onze ambitie mogelijk en hopelijk pas in komende jaren kunnen realiseren. Graag gaan bestuur en directie met u het gesprek aan of wij de goede richting zijn ingeslagen. Draagvlak vinden wij een voorwaarde om daadkrachtig de toekomst tegemoet te treden. Hans Nieukerke, voorzitter.

4 4 Inleiding Eind 2013 verscheen het meerjarenbeleidsplan 'Samenhang, daadkracht en richting'. Het werkplan 2015 bouwt voort op de missie en visie uit dit plan. Daarom worden de missie en visie in het werkplan als eerste weergegeven. Daarna volgende de twee doelstellingen die door het landelijk bestuur en de directeur voor 2015 zijn geformuleerd. Deze doelstellingen zijn globaal en worden doorvertaald naar concrete activiteiten. De rode lijn die door al onze werkzaamheden heen loopt wordt in vier componenten weergegeven. Tot slot volgt de financiële paragraaf, die mede als toelichting op de begroting 2015 kan worden gezien. De begroting is ingevoegd in het werkplan.

5 5 Missie en visie uit het meerjarenbeleidsplan Missie en visie uit het meerjarenbeleidsplan zijn leidend voor de doelstellingen en activiteiten in het werkplan Daarom worden ze hier nogmaals herhaald. Missie In de missie wordt de bestaansreden van de organisatie weer gegeven. De missie van Hersenletsel.nl luidt als volgt: Hersenletsel.nl is er voor mensen met niet aangeboren hersenletsel en hun naasten en richt zich op de levenslange gevolgen van (niet aangeboren) hersenletsel. De vereniging staat voor het bevorderen van zelfredzaamheid en maatschappelijke participatie op een wijze, die recht doet aan zowel mogelijkheden als beperkingen van mensen met hersenletsel. De pijlers van de vereniging zijn lotgenotencontact, informatievoorziening en belangenbehartiging. Visie In de visie wordt het gezamenlijk toekomstbeeld geformuleerd. Uitgaande van de missie, luidt de visie van Hersenletsel.nl als volgt. Ø Na de fusie is Hersenletsel.nl de toonaangevende patiëntenvereniging voor mensen met niet aangeboren hersenletsel en hun naasten en zet zich in voor lotgenotencontact, informatievoorziening,belangenbehartiging en kwaliteit in de zorg vanuit patiëntenperspectief. Ø Hersenletsel.nl streeft in haar belangenbehartiging naar adequate opvang, begeleiding, voorzieningen en steunstructuren voor zowel de mensen met niet aangeboren hersenletsel als hun naasten. Ø Hersenletsel.nl biedt toegevoegde waarde aan haar individuele leden door middel van productontwikkeling en dienstverlening. Ø Hersenletsel.nl manifesteert zich in elke regio als een actieve patiëntenvereniging voor mensen met hersenletsel en hun naast betrokkenen. Ø Hersenletsel.nl is dè gesprekspartner vanuit patiëntenperspectief voor stakeholders op landelijk, provinciaal, regionaal en lokaal niveau. Ø Hersenletsel.nl is initiator en participant in het oprichten van NAH-centra en afasiecentra en heeft een actieve rol in het bewaken van de kwaliteit van deze centra vanuit patiëntenperspectief. Ø Hersenletsel.nl is dè participant in de ontwikkeling van zorgstandaarden en kwaliteitscriteria vanuit patiëntenperspectief voor de zorg aan getroffenen met hersenletsel.

6 6 Terugblik op 2014 Fusie Op het moment dat dit werkplan wordt opgesteld, is 2014 al bijna voorbij was een overgangsjaar; een jaar van oud naar nieuw, van drie naar één, van verscheidenheid naar samenhang, van versnippering naar daadkracht en richting. Tijdens de Algemene Leden Vergaderingen van de Afasie Vereniging Nederland, van Vereniging Cerebraal en van de CVA-vereniging Samen Verder werd blijk gegeven van die eenheid en samenhang. Vrijwel unaniem werd voor fusie besloten. Op 1 juli 2014 was de fusie, was de vereniging Hersenletsel.nl een feit. Daarmee werd Hersenletsel.nl de grootste patiëntenvereniging voor Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) in Nederland. Inrichting landelijk bureau Tijdens een fusieproces worden fundamenten gelegd en een huis gebouwd. Na de fusie moet het huis worden ingericht. Na 1 juli gingen de medewerkers van het landelijk bureau daar voortvarend mee aan de slag. Sommige zaken gingen meteen goed, op andere fronten was behoorlijk wat tegenslag. Dat gold met name voor de automatiseringsprocessen, zoals het in elkaar schuiven van de ledenadministraties en het inrichten van de nieuwe website. 'Tijdens de verbouw blijft de winkel open' en dat was ook te merken. De reguliere werkzaamheden, waaronder de 4 projecten, vonden in normaal tempo doorgang. Eind van het jaar worden 2 projecten afgesloten, te weten: de ontwikkeling van de CQ-index Afasie (vragenlijst naar klantervaringen in de zorg, speciaal ontwikkeld voor mensen met afasie) en het PoP project (Perspectief op Participatie; een project gericht op lokale en regionale belangenbehartiging). Inrichting regio's en werkgroepen Ook de regio's moesten hun huis op orde krijgen. Dat liep en dat loopt nog niet overal even vlot. Sommige regio's maakten gebruik van de aangeboden ondersteuning. In een speciale bijeenkomst voor regiobesturen konden alle vragen en onduidelijkheden aan de orde komen. Voor de regio's is er een visie en een regioreglement opgesteld. Voor de werkgroepen dient dit nog te geschieden. Kick off Op 3 oktober werd in Den Haag op feestelijke wijze het startschot voor de nieuwe vereniging gegeven. Het Ministerie van VWS was hier vertegenwoordigd. Professionals en getroffenen vertelden ieder, vanuit de eigen inzichten en ervaringen, hun boeiende verhaal en konden daarmee hopelijk VWS overtuigen van het belang van een sterke patiëntenvereniging voor de NAH getroffenen in Nederland.

7 7 Doelstellingen voor 2015 Voor 2015 zijn twee doelstellingen geformuleerd, waaronder een groot aantal activiteiten valt. Deze activiteiten zullen we in het volgende hoofdstuk beschrijven. De eerste doelstelling luidt: Hersenletsel.nl vervult een leidende rol als belangenbehartiger vanuit patiëntenperspectief voor getroffenen met NAH en hun naasten. Zij wil dit bereiken door middel van uitbreiding van de achterban, waarbij de achterban kan bestaan uit leden, donateurs en anderen. Voorts wil zij dit bereiken door nog meer bekendheid bij en betrokkenheid vanuit professionals. De tweede doelstelling luidt: Hersenletsel.nl wil getroffenen met NAH en hun naasten in hun kracht zetten. Zij wil dit doen door middel van lotgenotencontact, door middel van goede dienstverlening en door middel van het initiëren en doen oprichten van hersenletselcentra.

8 8 Doelstellingen vertaald naar activiteiten Doelstelling één, de leidende rol als belangenbehartiger, wordt vertaald naar de volgende activiteiten. Ø Het vertalen van de leidende rol naar een breder bereik, bredere doelgroep en meer leden, alsmede de bewustwording wat de leidende rol betekent voor onze (markt)strategie, financiering en activiteiten. Ø In april wordt voor de vijfde keer het congres Venijn georganiseerd. Dit congres trekt altijd veel professionals uit de zorg en is een uitstekende manier om het belang van goede NAH zorg onder de aandacht te brengen. Ø Er is een plan van eisen opgesteld voor VWS. Dit plan bouwt voort op de vijf gesprekspunten van de kick off bijeenkomst in Den Haag en wordt gebruikt in onderhandelingen met VWS. Insteek is het verkrijgen van subsidies. De voorzitter van Hersenletsel.nl heeft hierin een leidende rol. Ø Het plan van eisen voor VWS wordt vertaald naar de zorgverzekeraars en ook daar gebruikt voor lobby en onderhandeling. Insteek is het verkrijgen van projectgelden, aandacht voor goede NAH zorg en (financiële) ondersteuning van de Hersenletselcentra (i.o.). Ook hierin zal de voorzitter een rol spelen. Ø In januari worden de resultaten van het PoP project gepresenteerd aan de regiobesturen en alle interne en externe stakeholders die bij het project betrokken waren en zijn. In de presentatie zal met name aandacht zijn voor het laatste onderdeel van dit driejarig project, namelijk regionaal verbinden en de implementatie en borging daarvan in de regio s. Dit is van groot belang voor de regionale en lokale netwerkontwikkeling en belangenbehartiging. Ø In het eerste kwartaal zullen in HM (Hersenletsel Magazine, ons kwartaalblad) en in vakbladen publicaties verschijnen over de CQ-index Afasie. De ontwikkeling van de CQ-index heeft geleid tot een vragenlijst, die door zorgprofessionals kan worden gebruikt om de kwaliteit van de door hen geboden zorg aan afasiepatiënten te meten. De lijst zal in ieder geval toegepast gaan worden in de afasiecentra en in de Hersenletselcentra. Ø In 2015 zal het project afasieteams worden afgerond. Dit project richt zich op ontwikkeling en implementatie van kwaliteitscriteria van de zorg in afasieteams. Ø Voorts zal worden deelgenomen in klankbordgroepen voor onderzoek en zorgstandaarden en worden geparticipeerd in organisaties die van belang zijn voor goede zorg aan NAH getroffenen en waar de rol van belangenbehartiger kan worden ingenomen.

9 9 Doelstelling twee, getroffenen met NAH en hun naasten in hun kracht zetten, wordt vertaald naar de volgende activiteiten. Ø Het initiëren van Hersenletselcentra en het doorontwikkelen van de centra. Deze activiteit vindt plaats met budget van de vouchers. Naast Hersenletsel.nl participeren in dit project ook de Stichting Meningitis en de SHON. Aan het eind van de projectperiode (tot en met 2015), zullen er centra in regio's zijn. De centra vormen de brug tussen zorg en welzijn. Onderstaande tekst is geciteerd uit de projectplannen. Niet-aangeboren hersenletsel (NAH) verandert het leven volkomen, maar dit betekent niet automatisch levenslange afhankelijkheid van professionele begeleiding. Iemand met hersenletsel, die beschikt over leervermogen kan door middel van de juiste strategieën in toenemende mate zelfredzaam worden en iets betekenen voor anderen in de maatschappij. Een Hersenletselcentrum draagt hieraan bij omdat men werkt vanuit de overtuiging dat mensen met hersenletsel en hun cliëntsysteem het meeste leren van anderen die in een zelfde situatie verkeren. Groepsvorming, betrokkenheid en informeel zorgen voor elkaar zijn pijlers van het succes. De inbreng van de deelnemers zelf, de inbreng van zowel deskundige medewerkers als ervaringsdeskundige vrijwilligers en een flexibele, kleinschalige organisatie als onderdeel van de maatschappij zijn belangrijke uitgangspunten. Ø Het faciliteren en ondersteunen van initiatieven voor landelijk lotgenotencontact. Ø De helpdesk die 5 dagen per week van tot uur geopend is, biedt antwoorden en ondersteuning voor zowel leden als niet leden. Indien niet leden een beroep doen op de helpdesk zal hen worden gewezen op het belang en het nut van lidmaatschap van Hersenletsel.nl. Voor specifieke onderwerpen kan de vereniging beschikken over de expertise van de Werkgroep Sociale zekerheid en de Juridische Adviescommissie. Ø Hersenletsel.nl ontwikkelt producten die op allerlei levensterreinen behulpzaam kunnen zijn voor mensen met NAH. Dit gebeurt onder meer binnen een traject handboek voor mensen met afasie in samenwerking met Hogeschool Limburg en Ruth Dalemans. Ø De uitvoering van de driejaarlijkse audits afasiecentra zullen worden gecontinueerd maar in overleg met de betrokken centra op een andere wijze vorm krijgen. Het is de bedoeling dat ervaringsdeskundigen (mensen met afasie en hun partners) hierbij nog actiever dan tot nu toe het geval was worden betrokken.

10 10 De rode lijn De rode lijn in al onze activiteiten bestaat uit een viertal componenten. Ø Versterking regio's. In de regio's wordt veel werk verzet door onze actieve vrijwilligers. Het lotgenotencontact vindt voor een groot deel plaats op regionaal en lokaal niveau. Er wordt voorlichting en informatie verstrekt aan regionale en lokale beroepsgroepen en andere geïnteresseerden. En er wordt in toenemende mate meer gedaan aan belangenbehartiging. Deze functie wordt met name versterkt door de vorming van regionale klankbordgroepen in het kader van het project PoP en in het kader van de Hersenletselcentra. Vanuit het landelijk bestuur en het bureau worden de vrijwilligers gefaciliteerd en ondersteund. Dit gebeurt door middel van landelijke bijeenkomsten, beschikbaar stellen van materiaal, beantwoording van vragen en niet in de laatste plaats door middel van de regionale bijdrage al of niet gekoppeld aan een bankrekeningnummer onder de landelijke vereniging. Speerpunt voor 2015 zal zijn het verder faciliteren en ondersteunen van de regionale klankbordgroepen, waar mogelijk gekoppeld aan een Hersenletselcentrum. Ø Huis op orde. Hieronder valt een aantal doorlopende taken, zoals: ledenadministratie, financieel beheer, financiële administratie en alle voorkomende bureauwerkzaamheden. Ø Beeldvorming en communicatie. De beeldvorming van Hersenletsel.nl is een belangrijk instrument om de genoemde doelstellingen te bereiken. Een goede uitstraling kan zorgen voor meer leden, donateurs, vrijwilligers en betrokken professionals. Van belang zijn dan ook de doorontwikkeling van de website en de sociale media, het uitbrengen van een aantrekkelijk kwartaalmagazine en zichtbaarheid voor media en bij beurzen en congressen. Ø Inzet bestuur en vrijwilligers. Hersenletsel.nl beschikt over een groot ambitieniveau en een klein aantal betaalde medewerkers. Om de doelen te bereiken en de activiteiten uit te voeren is de inzet van vrijwilligers uiterst belangrijk. Het landelijk bestuur zal in 2015 het voorbeeld geven door daadwerkelijk ook zelf uitvoerend bezig te zijn. Eén van de belangrijkste taken die het bestuur zich stelt is het genereren van meer geld, al of niet projectgebonden. Met name het laatste is belangrijk, omdat door middel van projecten Hersenletsel.nl beter op de kaart kan worden gezet, hetgeen weer meer betrokkenheid en leden genereert en mogelijk ook aansluiting door andere patiëntenorganisaties. Om al het belangrijke werk voor getroffenen met NAH te kunnen blijven uitvoeren is groei noodzakelijk. Dat is waar het bestuur en de medewerkers voor zullen gaan in 2015.

11 11 Financiële paragraaf De begroting 2015 gaat uit van een totale exploitatiesom van EUR Er wordt uitgegaan van een onttrekking aan het eigen vermogen van EUR (tekort). Het tekort komt voort uit eenmalige organisatiekosten van EUR Tot een bedrag van EUR worden deze kosten vergoed door een gelieerde stichting (verantwoord als overige baten). Een tijdelijke versterking van het centraal bureau moet eraan bijdragen dat we als patiëntenvereniging de belangen van álle NAH lotgenoten blijven vertegenwoordigen. Het realiseren van een decentrale organisatievorm is daartoe een randvoorwaarde. Het primaat verschuift van landelijke overheden naar gemeenten. Voor ondersteuning van regio s moeten ook centraal randvoorwaarden gecreëerd worden. Om deze verandering te entameren is hulp en frisse blik van buiten noodzakelijk. Uit het vermogen van Hersenletsel.nl worden middelen vrijgemaakt om de verandering in gang te zetten. De subsidies bij PGO en KWF zijn aangevraagd maar nog niet toegekend. Er wordt uitgegaan van een bestendiging van de groei 2014 van de lidmaatschapsgelden. De begrote kosten zijn gebaseerd op het kostenverloop Daarbij is rekening gehouden met synergie in instandhoudingkosten vanwege de samenvoeging van de rechtsvoorgangers van Hersenletsel.nl. De beschikbare middelen voor lotgenotencontact (EUR. 10 per lid) en voorlichting blijven in 2015 intact. Zie voor de begroting de volgende pagina.

12 12 Begroting Verwachte 2015 exploitatie 2014 BATEN Contributies Subsidie Fonds PGO/CIBG en KWF Kankerbestrijding Giften/donaties Rente Verkoop boeken en brochures Baten overige projecten - - Overige baten Totaal Baten LASTEN Activiteit lotgenotencontact Activiteit voorlichting Activiteit Contacten met de zorg Activiteit belangenbehartiging Instandhoudingkosten Personeelskosten Doorbelasting aan projecten Impuls organisatie Activiteit uitbesteden financiële & salaris administratie Totaal Lasten Saldo Winst/verlies

Hersenletsel.nl, patiëntenvereniging voor mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel

Hersenletsel.nl, patiëntenvereniging voor mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel 1 Werkplan 2016 Hersenletsel.nl, patiëntenvereniging voor mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel Inspireren, toerusten en verbinden doelstellingen en activiteiten voor 2016 2 Inhoudsopgave Voorwoord van

Nadere informatie

WERKPLAN STICHTING HERSENLETSEL.NL ZUID HOLLAND 2017

WERKPLAN STICHTING HERSENLETSEL.NL ZUID HOLLAND 2017 WERKPLAN STICHTING HERSENLETSEL.NL ZUID HOLLAND 2017 Stichting Hersenletsel.nl Zuid Holland Pagina 1 Inhoud Inleiding Pag. 3 Organisatievorm Pag. 5 Speerpunten 2016 Pag. 6 Actiepunten Pag. 7 Financiële

Nadere informatie

Belang en inzet van ervaringsdeskundigen

Belang en inzet van ervaringsdeskundigen Belang en inzet van ervaringsdeskundigen Start van de Implementatie Zorgstandaard Traumatisch Hersenletsel 5 februari 2015 Monique Lindhout, directeur Hersenletsel.nl Ervaringsdeskundigheid is in Steeds

Nadere informatie

Samenhang, daadkracht en richting;

Samenhang, daadkracht en richting; 1 Samenhang, daadkracht en richting; Meerjarenbeleidsplan Hersenletsel.nl Bestuur SHV 26 november 2013 2 Inhoudsopgave Voorwoord van Hans Nieukerke 3 Samenvatting 5 Externe analyse 7 Interne analyse 11

Nadere informatie

NAH Vanuit eigen kracht! Klankbordgroepen uit. Groningen Drenthe. Rdam Rijnmond Utrecht Zeeland

NAH Vanuit eigen kracht! Klankbordgroepen uit. Groningen Drenthe. Rdam Rijnmond Utrecht Zeeland NAH Vanuit eigen kracht! Klankbordgroepen uit Gelderland Groningen Drenthe Midden Holland Rdam Rijnmond Utrecht Zeeland Limburg Haaglanden NAH Vanuit eigen kracht! Klankbordgroep Gelderland Wel samenwerking

Nadere informatie

Hersenletselcentrum: een brug van zorg naar welzijn. Projectteam Hersenletselcentra Zuidoost Brabant

Hersenletselcentrum: een brug van zorg naar welzijn. Projectteam Hersenletselcentra Zuidoost Brabant Hersenletselcentrum: een brug van zorg naar welzijn Definitie Niet Aangeboren Hersenletsel Een beschadiging in de hersenen door bijvoorbeeld een ongeluk, beroerte, hersentumor etc. Deze beschadiging heeft

Nadere informatie

Jaarwerkplan 2019 Van Servet naar tafellaken Hersenletsel.nl

Jaarwerkplan 2019 Van Servet naar tafellaken Hersenletsel.nl Jaarwerkplan 2019 Van Servet naar tafellaken Hersenletsel.nl Beleidsdoel Projecten Acties Wie Doel bereikt Empowerment van mensen met NAH en hun naasten Ook in dit derde projectjaar speelt Hersenletsel.nl

Nadere informatie

Meerjarenbeleidsplan Nederlandse Leverpatiënten Vereniging De lever en leverziekten: de NLV weet er alles van!

Meerjarenbeleidsplan Nederlandse Leverpatiënten Vereniging De lever en leverziekten: de NLV weet er alles van! Meerjarenbeleidsplan Nederlandse Leverpatiënten Vereniging 2016 2019 De lever en leverziekten: de NLV weet er alles van! Overleverenoverlevenenoverlevenenoverleveren Overleverenoverlevenenoverlevenenoverleveren

Nadere informatie

Hersenletselcentra. Meerwaarde of kostenpost. Mia Verschaeve Projectleider. 27 juni 2014

Hersenletselcentra. Meerwaarde of kostenpost. Mia Verschaeve Projectleider. 27 juni 2014 Hersenletselcentra Meerwaarde of kostenpost Mia Verschaeve Projectleider 27 juni 2014 Utrecht, Zeeland, Zuid-Holland: Haaglanden, Midden Holland, Rotterdam Rijnmond Initiatiefnemers Patiëntenverenigingen

Nadere informatie

Beleidsplan DES Centrum Terugblik. 2. Missie / Visie. 3. Ontwikkelingen. 4. Het beleidsplan

Beleidsplan DES Centrum Terugblik. 2. Missie / Visie. 3. Ontwikkelingen. 4. Het beleidsplan 1 Beleidsplan DES Centrum 2016-2019 1. Terugblik 2. Missie / Visie 3. Ontwikkelingen 4. Het beleidsplan 2016-2019 De speerpunten voor de periode 2016 2019 Communicatie naar donateurs en stakeholders Kennisontwikkeling

Nadere informatie

Hersenletselcentrum: een brug van zorg naar welzijn

Hersenletselcentrum: een brug van zorg naar welzijn Hersenletselcentrum: een brug van zorg naar welzijn Door coördinatoren Marjan Enning & Aukje Valks Cijfers Minimaal een half miljoen mensen met NAH Elk jaar 130.000 nieuwe patiënten met NAH Na 1 jaar

Nadere informatie

BELEIDSPLAN

BELEIDSPLAN BELEIDSPLAN 2016 2018 info@dovenschap.nl 1 Inhoudsopgave 1 VISIE 3 2 MISSIE 3 3 DOELGROEP 3 4 SPEERPUNTEN VAN HET BELEID 2016-2018 3 5 ORGANISATIE EN BESTUUR 4 5.1 Organisatiebeleid 4 5.2 Bestuursbeleid

Nadere informatie

Stand van zaken. Antoinette van der Werff Sr. Coordinator NAH Zuid Holland

Stand van zaken. Antoinette van der Werff Sr. Coordinator NAH Zuid Holland Stand van zaken Antoinette van der Werff Sr. Coordinator NAH Zuid Holland Leidende principes/kernpunten: Vindbare persoonlijke zorg/welzijn m.b.v. herkenbare website, naam contactpersoon, links naar regionale

Nadere informatie

KBO Zeeland. beleidsplan

KBO Zeeland. beleidsplan KBO Zeeland beleidsplan 2014-2018 Vroeger was er ook een jeugd van tegenwoordig. 1 Inhoudsopgave. 1 Inleiding 3 2 Missie en opdracht 4 3 Strategische koers 5 4 Kerntaken 6 Belangenbehartiging Dienstverlening

Nadere informatie

Meerjarenbeleidsplan Utrecht, september 2012

Meerjarenbeleidsplan Utrecht, september 2012 Meerjarenbeleidsplan 2012-2015 Utrecht, september 2012 Vereniging Waterloop maakt mensen met blaas- of nierkanker sterker en zorg beter Colofon Titel Meerjarenbeleidsplan 2012-2015 Tekst Bestuur Vereniging

Nadere informatie

Freya Beleidsplan 2015-2018

Freya Beleidsplan 2015-2018 Freya Beleidsplan 2015-2018 Freya is de enige landelijk werkende patiëntenorganisatie in Nederland op het gebied van vruchtbaarheidsproblemen. We hebben een grote achterban van mensen met vruchtbaarheidsproblemen,

Nadere informatie

EXPLOITATIE BEGROTING

EXPLOITATIE BEGROTING Vereniging Per Saldo Postbus 19161 3501 DD UTRECHT EXPLOITATIE BEGROTING 2017 1 BATEN Subsidie VWS/OVA 692.583 1.033.152 1.114.100 Opbrengsten/overige bijdragen 2.381.475 2.117.955 2.663.151 Diverse baten

Nadere informatie

Stichting Lynch - Polyposis. Strategisch beleidsplan 2014-2018. 1. Inleiding

Stichting Lynch - Polyposis. Strategisch beleidsplan 2014-2018. 1. Inleiding Stichting Lynch - Polyposis Strategisch beleidsplan 2014-2018 1. Inleiding In de in 2013 opgestelde statuten van de stichting Lynch-Polyposis, waarin Vereniging HNPCC-Lynch en stichting PPC zijn opgegaan,

Nadere informatie

Stichting Patiëntenorganisatie Prader-Willi Syndroom Nederland

Stichting Patiëntenorganisatie Prader-Willi Syndroom Nederland 1 Stichting Patiëntenorganisatie Prader-Willi Syndroom Nederland (Prader-Willi Stichting) Strategisch werkplan 2019-2020 22 mei 2019 Missie en visie 2 Missie* Prader-Willi Stichting is de Patientenorganisatie

Nadere informatie

Hierbij bieden we u een werkplan aan dat uitgaat van de extra werkzaamheden in 2017 met de verwachting erbij opgenomen voor Jo Gorter Voorzitter

Hierbij bieden we u een werkplan aan dat uitgaat van de extra werkzaamheden in 2017 met de verwachting erbij opgenomen voor Jo Gorter Voorzitter Werkplan 2017 2018 1. Voorwoord De vrijwilligers en medewerker van het Gehandicapten Platform hebben de afgelopen jaren bijzonder hard gewerkt om uitvoering te geven aan alle intenties. Wat vooral steeds

Nadere informatie

Uitwerking bijeenkomst VWS met pg-organisaties, 11 februari 2016.

Uitwerking bijeenkomst VWS met pg-organisaties, 11 februari 2016. Uitwerking bijeenkomst VWS met pg-organisaties, 11 februari 2016. Bijlage bij het verslag van de bijeenkomst Knop 1 Verhogen Instellingssubsidie Knop 2 Vouchers, verlagen minimum aantal Knop 3 Stimuleren

Nadere informatie

Meerjarenbeleidsplan Nederlandse Meningitis Stichting. 1. Inleiding

Meerjarenbeleidsplan Nederlandse Meningitis Stichting. 1. Inleiding Meerjarenbeleidsplan 2014-2018 Nederlandse Meningitis Stichting 1. Inleiding De Nederlandse Meningitis Stichting (NMS) is opgericht op 13 december 1996 met als doel informatie over meningitis/sepsis/encefalitis

Nadere informatie

Werkplan Osteoporose Vereniging 2016

Werkplan Osteoporose Vereniging 2016 AAN: VAN: Algemene Leden Vergadering (ALV) Bestuur ONDERWERP: Werkplan 2016 (behorende bij begroting 2016) Datum: 19 mei 2015 Agendapunt: 9 Vastgesteld door bestuur d.d. 20 april 2015 Werkplan Osteoporose

Nadere informatie

Wat wij belangrijk vinden, lees je ook terug in onze missie en visie:

Wat wij belangrijk vinden, lees je ook terug in onze missie en visie: BELEIDSPLAN 2015-2018 Onze missie, visie en kernwaarden Freya is dé vereniging van en voor mensen bij wie zwanger worden niet of niet makkelijk lukt. Wij dienen primair het belang van mensen met vruchtbaarheidsproblemen,

Nadere informatie

Algemene Leden Vergadering (ALV) ONDERWERP: Activiteitenverslag Datum: 9 juni Vastgesteld door bestuur d.d.

Algemene Leden Vergadering (ALV) ONDERWERP: Activiteitenverslag Datum: 9 juni Vastgesteld door bestuur d.d. AAN: VAN: Algemene Leden Vergadering (ALV) Bestuur ONDERWERP: Activiteitenverslag 2015 Datum: 9 juni 2016 Vastgesteld door bestuur d.d. 8 april 2016 ALGEMENE INFORMATIE Doelstelling van de organisatie

Nadere informatie

Werkplan 2015 DES Centrum

Werkplan 2015 DES Centrum Werkplan 2015 DES Centrum Missie De missie van het DES Centrum is tweeledig: 1. Optreden als kennis- en voorlichtingscentrum over DES 2. Bewaken van de belangen van DES betrokkenen Visie 2013-2016 Het

Nadere informatie

Hersenletsel Centrum Zeeland

Hersenletsel Centrum Zeeland Hersenletsel Centrum Zeeland Hersenletsel Zeeland Hersenletsel Zeeland Richa Peters (CVA keten coördinator) en Cisca Zuurveld (NAH coördinator) s-gravenpolderseweg 114a - 4462 RA Goes 0113 236263 of 06-34315562

Nadere informatie

Welkom. Noord-Nederland

Welkom. Noord-Nederland Welkom Hersenletselcentrum : Gestart en Onderweg December 2014 startsymposium, met 6 initiatiefnemers en een klankbordgroep Februari 2016 Symposium THL, met 14 aangesloten convenant partners Nu 17 convenantpartners,

Nadere informatie

Activiteitenplan FODOK 2016

Activiteitenplan FODOK 2016 Federatie van Ouders van Dove Kinderen - met of zonder CI Postbus 354 3990 GD Houten 030-2900360 1. Algemene informatie Hoofddoelstelling Aan te vragen subsidie voor 2016 De FODOK streeft naar een situatie

Nadere informatie

Werkplan Osteoporose Vereniging 2017

Werkplan Osteoporose Vereniging 2017 AAN: VAN: Algemene Leden Vergadering (ALV) Bestuur ONDERWERP: Werkplan 2017 (behorende bij begroting 2016) Datum: 9 juni 2016 Agendapunt: 11 Vastgesteld door bestuur d.d. 8 april 2015 Werkplan Osteoporose

Nadere informatie

Ervaringsdeskundigheid: Meerwaarde?!

Ervaringsdeskundigheid: Meerwaarde?! Ervaringsdeskundigheid: Meerwaarde?! Ervaringsdeskundigheid: MEERWAARDE?! Welkom en inleiding Marjan Enning: Netwerkcoördinator Ervaringsdeskundigheid bij NAH Jeroen Kwak: Manager Zorgbelang/ Senior Beleidsadviseur

Nadere informatie

Jaarverslag 2014 Vereniging Hersenletsel.nl

Jaarverslag 2014 Vereniging Hersenletsel.nl Jaarverslag 2014 Vereniging Hersenletsel.nl 1 Voorwoord Voor u ligt het eerste jaarverslag van de Vereniging Hersenletsel.nl. Samenhang, daadkracht en richting; dat waren de woorden die wij als leidraad

Nadere informatie

mensen ik anderen dieren dingen iets doen /gebeurd M D W D V Z Z

mensen ik anderen dieren dingen iets doen /gebeurd M D W D V Z Z mensen ik anderen dieren wat dingen iets doen /gebeurd waar thuis binnen buiten niet thuis binnen buiten wanneer oe tijdstip bijzondere dag? M 1 8 15 22 29 D 2 9 16 23 30 W 3 10 17 24 31 D 4 11 18 25 V

Nadere informatie

Jaarplan 2014 op hoofdlijnen

Jaarplan 2014 op hoofdlijnen Jaarplan 2014 op hoofdlijnen Multiple Sclerose Vereniging Nederland Algemeen In Nederland is per ziekte/aandoening slechts één patiëntenvereniging. Voor Multiple Sclerose is dat MS Vereniging Nederland,

Nadere informatie

MEERJARENBELEIDSPLAN PATIËNTEN PLATFORM COMPLEMENTAIRE GEZONDHEIDSZORG (PPCG)

MEERJARENBELEIDSPLAN PATIËNTEN PLATFORM COMPLEMENTAIRE GEZONDHEIDSZORG (PPCG) MEERJARENBELEIDSPLAN 2013-2016 PATIËNTEN PLATFORM COMPLEMENTAIRE GEZONDHEIDSZORG (PPCG) 13 december 2012 Inleiding Het Patiënten Platform Complementaire is een Stichting waarin een aantal patiëntenorganisaties

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Olijf

Beleidsplan Stichting Olijf Beleidsplan Stichting Olijf 2015-2017 Beleidsplan Stichting Olijf 2015-2017 Visie Olijf: Olijf biedt als netwerk steun en informatie aan vrouwen die gynaecologische kanker hebben (gehad) en hun naasten.

Nadere informatie

De Kanteling: kennis is macht!

De Kanteling: kennis is macht! C1 De Kanteling: kennis is macht! Over het gesprek binnen de Wmo vanuit het Perspectief op Participatie (PoP) Monique Lindhout en Mia Verschaeve Stichting Samenwerkende Hersenletsel Verenigingen (SHV)

Nadere informatie

2016D07727 LIJST VAN VRAGEN

2016D07727 LIJST VAN VRAGEN 2016D07727 LIJST VAN VRAGEN De vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft een aantal vragen voorgelegd aan de Minister en de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over

Nadere informatie

NAH werk in uitvoering. 15 januari 2016 interactieve dag ter afsluiting van het Voucherproject

NAH werk in uitvoering. 15 januari 2016 interactieve dag ter afsluiting van het Voucherproject NAH werk in uitvoering 15 januari 2016 interactieve dag ter afsluiting van het Voucherproject Presentatie HLC door Mia Verschaeve www.hersenletselcentrum.com Samenwerkende partijen De Voucherhouders in

Nadere informatie

Vereniging van Allergie Patiënten BELEIDSPLAN

Vereniging van Allergie Patiënten BELEIDSPLAN Vereniging van Allergie Patiënten BELEIDSPLAN Inhoudsopgave: Beleidsplan Voorwoord pagina: 2 1. Doelstelling 3 2. De structuur 3 2.1. Algemeen Bestuur 3 2.2. Adviseurs 4 2.3. Vacatures 4 3. Activiteiten

Nadere informatie

JAARPLAN 2016 EEN ZICHTBAAR FUNDAMENT

JAARPLAN 2016 EEN ZICHTBAAR FUNDAMENT Agendapunt 8 JAARPLAN 2016 EEN ZICHTBAAR FUNDAMENT Implementatie meerjarenbeleidsplan 2014-2016 Bouwen aan de toekomst van onze sport Vizier op de toekomst, focus op het fundament Augustus 2015 Agendapunt

Nadere informatie

Hersenletselcentra Ervaringen met HLC Feit of toekomst 12 maart 2016

Hersenletselcentra Ervaringen met HLC Feit of toekomst 12 maart 2016 Hersenletselcentra Ervaringen met HLC Feit of toekomst 12 maart 2016 Presentatie HLC door Mia Verschaeve en Erica Tiersen Het begon in 2013 De Voucherhouders in de stuurgroep en de begeleidingsgroep (SHON,

Nadere informatie

NAH & Ervaringsdeskundigheid. Kick-off Hersenletselcentra Eindhoven 3 juli 2014

NAH & Ervaringsdeskundigheid. Kick-off Hersenletselcentra Eindhoven 3 juli 2014 NAH & Ervaringsdeskundigheid Kick-off Hersenletselcentra Eindhoven 3 juli 2014 Korte introductie Drs. C.G.M. (Riny) Pepels NAH Ervaringsdeskundige en vrijwilliger ZBB Lid Stuurgroep Ervaringsdeskundigheid

Nadere informatie

Ministerie van Justitie, VWS, SZW en OCW. Bunnik, 12 april 2007

Ministerie van Justitie, VWS, SZW en OCW. Bunnik, 12 april 2007 Ministerie van Justitie, VWS, SZW en OCW Bunnik, 12 april 2007 Betreft: Mensen met Niet-Aangeboren Hersenletsel; dé onzichtbare groep in onze samenleving. Geachte ministers, staatssecretarissen en leden

Nadere informatie

Functieprofiel Voorzitter Transport en Logistiek Nederland

Functieprofiel Voorzitter Transport en Logistiek Nederland Functieprofiel Voorzitter Transport en Logistiek Nederland Transport en Logistiek Nederland Voorzitter Transport en Logistiek Nederland (TLN) is dé ondernemersorganisatie voor de sector transport en logistiek.

Nadere informatie

Werkplan Osteoporose Vereniging 2019

Werkplan Osteoporose Vereniging 2019 AAN: VAN: Algemene Leden Vergadering (ALV) Bestuur ONDERWERP: Werkplan 2019 (behorende bij begroting 2018) Datum: 31 mei 2018 Agendapunt: 10 Vastgesteld door bestuur d.d. 19 april 2018 Werkplan Osteoporose

Nadere informatie

Agenda Algemene Ledenvergadering 2019

Agenda Algemene Ledenvergadering 2019 Agenda Algemene Ledenvergadering 2019 1. Opening 2. Vaststelling aantal aanwezige leden 3. Jaarverslag 2018 4. Vaststellen jaarrekening 2018 5. Decharge van bestuur van de vereniging* 6. Doelstellingen

Nadere informatie

Kansen pakken als partner van de gemeente

Kansen pakken als partner van de gemeente Kansen pakken als partner van de gemeente Zwolle 3 april 2018 i www.kbo-pcob.nl e info@kbo-pcob.nl t 030 3 400 600 Vandaag antwoorden op vragen zoals: Wat brengt een relatie met de gemeente? Waar staan

Nadere informatie

Beleidsplan ODE Decentraal 2017

Beleidsplan ODE Decentraal 2017 Bijlage 3 ALV ODE Decentraal 13 mei 2017 Beleidsplan ODE Decentraal 2017 1. ODE Decentraal ODE Decentraal is de brancheorganisatie voor burgers in de energietransitie, individueel of collectief in energie-initiatieven

Nadere informatie

Velp, oktober Meerjarenplan Van servet naar tafellaken

Velp, oktober Meerjarenplan Van servet naar tafellaken Velp, oktober 2017 Meerjarenplan 2018-2022 Van servet naar tafellaken 2 Inhoudsopgave 1. Voorwoord... 3 2. Samenvatting... 4 3. Externe analyse... 4 4. Interne analyse... 13 5. SWOT analyse... 18 6. Missie,

Nadere informatie

I INLEIDING 3 II KORTE TERUGBLIK 2013 EN III DOELEN, FUNCTIES EN ACTIVITEITEN IV FINANCIEEL JAARVERSLAG 2013/2014 EN BEGROTING

I INLEIDING 3 II KORTE TERUGBLIK 2013 EN III DOELEN, FUNCTIES EN ACTIVITEITEN IV FINANCIEEL JAARVERSLAG 2013/2014 EN BEGROTING Jaarverslag 2014 Namens de Stuurgroep Samenwerkingsverband Autisme Zuidoost Brabant, Marianne Jacobs, coördinator Samenwerkingsverband Autisme november 2014 www.autismezuidoostbrabant.nl mjacobs@meezuidoostbrabant.nl

Nadere informatie

Participatieverslag Nieuw & Anders

Participatieverslag Nieuw & Anders Participatieverslag Nieuw & Anders Op 26 en 31 maart vonden twee bijeenkomsten plaats met de titel Nieuw & Anders plaats. Twee bijeenkomsten die druk bezocht werden door vrijwilligers, verenigingen en

Nadere informatie

PG-monitor 2011. Factsheet. Organisaties van patiënten, gehandicapten en ggz-cliënten. support

PG-monitor 2011. Factsheet. Organisaties van patiënten, gehandicapten en ggz-cliënten. support PG-monitor 2011 Factsheet Organisaties van patiënten, gehandicapten en ggz-cliënten support pg-monitor 2011 Inhoudsopgave Voorwoord Voorwoord 1 1 Organisatie 2 2 Opbouw achterban 3 Organisaties van patiënten,

Nadere informatie

PROJECT VERENIGING VAN DE TOEKOMST KICK OFF MEETING 9 OKTOBER Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging

PROJECT VERENIGING VAN DE TOEKOMST KICK OFF MEETING 9 OKTOBER Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging PROJECT VERENIGING VAN DE TOEKOMST KICK OFF MEETING 9 OKTOBER 2017 ORGANISATIEPERSPECTIEF MJBP 2017-2020 EEN SAMENWERKINGS- EN RESULTAATGERICHTE VERENIGINGSSTRUCTUUR Lidmaatschap is geen automatisme meer

Nadere informatie

Ik heb hersenletsel, zie je het aan mij?

Ik heb hersenletsel, zie je het aan mij? Ik heb hersenletsel, zie je het aan mij? Projectplan voor een werkplaats deskundigheidsbevordering sociale wijkteams voor & door mensen met niet aangeboren hersenletsel. Almere, november 2014 Onderzoekslijn

Nadere informatie

In de Visie is beschreven waar SGL in de toekomst voor wil staan, rekening houdend met ontwikkelingen die op dit moment aan de orde zijn.

In de Visie is beschreven waar SGL in de toekomst voor wil staan, rekening houdend met ontwikkelingen die op dit moment aan de orde zijn. Bijlage 1 meerjarenbeleidsplan Missie, visie en kernwaarden SGL In dit document vindt u de hernieuwde Missie, Visie en kernwaarden. In de Missie is beschreven wat SGL uit wil dragen naar buiten. Daarbij

Nadere informatie

Werkplan 2015 COC Rotterdam pagina 1

Werkplan 2015 COC Rotterdam pagina 1 Werkplan 2015 COC Rotterdam pagina 1 Werkplan 2015 COC Rotterdam Introductie COC Rotterdam vervult als belangenbehartiger voor de LHBT-gemeenschap al 67 jaar een belangrijke maatschappelijke rol in Rotterdam

Nadere informatie

Functieprofiel Directeur AEDES

Functieprofiel Directeur AEDES Functieprofiel Directeur AEDES AEDES Directeur Aedes is de branchevereniging van woningcorporaties in Nederland. De leden van Aedes werken aan duurzaam en betaalbaar wonen in leefbare buurten en woonkernen.

Nadere informatie

Sociaal makelaar De vraag is leidend Organiserend vermogen. Sociaal Team Klanttevredenheid Omslag in denken en doen Expertise Sport en Bewegen

Sociaal makelaar De vraag is leidend Organiserend vermogen. Sociaal Team Klanttevredenheid Omslag in denken en doen Expertise Sport en Bewegen Jaarverslag 2017 Sociaal makelaar De vraag is leidend Effecten Organiserend vermogen Sociaal Team Klanttevredenheid Omslag in denken en doen Expertise Sport en Bewegen Samenwerking Burgerinitiatief Integratie

Nadere informatie

Medezeggenschap van Vrijwilligers

Medezeggenschap van Vrijwilligers Terugkoppeling netwerkbijeenkomst 1 december 2014 Medezeggenschap van Vrijwilligers In deze derde en laatste bijeenkomst keken we opnieuw naar verschillende mogelijkheden om meedenken en meepraten van

Nadere informatie

Kansen pakken als partner van de gemeente

Kansen pakken als partner van de gemeente Kansen pakken als partner van de gemeente Utrecht 29 maart 2018 i www.kbo-pcob.nl e info@kbo-pcob.nl t 030 3 400 600 Vandaag antwoorden op vragen zoals: Wat brengt een relatie met de gemeente? Waar staan

Nadere informatie

Werkplan 2013 Missie Visie vanaf 2013 Perspectief

Werkplan 2013 Missie Visie vanaf 2013 Perspectief Werkplan 2013 Missie Naarmate de gedachten over en de uitwerking van de reorganisatie zich verder ontwikkelen, wordt duidelijker dat de missie van het DES centrum zich vanaf 2014 toespitst op twee zaken:

Nadere informatie

Nieuwsbrief voor de doelgroep - maart 2014

Nieuwsbrief voor de doelgroep - maart 2014 Nieuwsbrief voor de doelgroep - maart 2014 Beste allemaal, Voor je ligt de eerste nieuwsbrief van Patiëntenorganisatie Transvisie die speciaal wordt uitgebracht voor de doelgroep, waaronder deelnemers

Nadere informatie

Meerjarenbeleidsplan Hematon

Meerjarenbeleidsplan Hematon Meerjarenbeleidsplan Hematon 2015 2020 Publieksversie Hematon bestaat sinds 2012, na de fusie van vier kankerpatiëntenorganisaties. De startperiode was, zoals bij alle organisaties, er een van leren, vallen

Nadere informatie

PG-monitor 2014 factsheet Organisaties van patiënten, gehandicapten en ggz-cliënten

PG-monitor 2014 factsheet Organisaties van patiënten, gehandicapten en ggz-cliënten PG-monitor 2014 factsheet Organisaties van patiënten, gehandicapten en ggz-cliënten PGOsupport is een onafhankelijke netwerkorganisatie voor patiënten- en gehandicaptenorganisaties. PGOsupport adviseert

Nadere informatie

Jaarverslag mentorschap Haag en Rijn 2015

Jaarverslag mentorschap Haag en Rijn 2015 Jaarverslag mentorschap Haag en Rijn 2015 Voorwoord Met trots presenteren wij u het jaarbericht van Mentorschap Haag en Rijn. Het aantal mentoren en cliënten is in 2015 flink gestegen. De behoefte aan

Nadere informatie

uw partner in toegankelijkheid

uw partner in toegankelijkheid Overleg Lichamelijk Gehandicapten Amstelland uw partner in toegankelijkheid Werkplan OLGA 2012 1. Inleiding. a. Wat is OLGA? b. Overleg OLGA c. Aandacht! d. Bewustwording 2. Activiteiten 2012. a. Extern

Nadere informatie

JAARVERSLAG

JAARVERSLAG regio Midden Brabant JAARVERSLAG 2014-2015 2015 Initiatief van de cliëntenraden: Inhoud: Voorwoord Pagina 3 Algemene Informatie Pagina 4 Wat is het Platform Pagina 4 Overlegmomenten Pagina 4 Doelstellingen

Nadere informatie

BELEIDSCYCLUS MISSIE VISIE AMBITIE 2016: DE NTFU OP KOP STRATEGISCHE PIJLERS VOORWAARDEN

BELEIDSCYCLUS MISSIE VISIE AMBITIE 2016: DE NTFU OP KOP STRATEGISCHE PIJLERS VOORWAARDEN NTFU JAARPLAN 2015 BELEIDSCYCLUS MISSIE VISIE AMBITIE 2016: DE NTFU OP KOP STRATEGISCHE PIJLERS MARKTPOSITIE BELANGENBEHARTIGING VOORWAARDEN STERKE BONDSORGANISATIE INNOVATIEF HANDELEN NAAMSBEKENDHEID

Nadere informatie

SPKS Churchilllaan GV Utrecht. KvK-nummer: CONCEPT RAPPORT INZAKE DE JAARREKENING 2017

SPKS Churchilllaan GV Utrecht. KvK-nummer: CONCEPT RAPPORT INZAKE DE JAARREKENING 2017 SPKS Churchilllaan 11 3527GV Utrecht KvK-nummer: 41214926 CONCEPT RAPPORT INZAKE DE JAARREKENING INHOUD SAMENSTELLINGSVERSLAG Opdrachtbevestiging 3 Algemeen 4 JAARREKENING Balans per 31 december 5 Staat

Nadere informatie

Voorwoord. Buddyzorg Limburg werkt met hart en ziel voor het behoud en de versterking van de medemenselijkheid. Dit komt tot uiting in de werkwijze

Voorwoord. Buddyzorg Limburg werkt met hart en ziel voor het behoud en de versterking van de medemenselijkheid. Dit komt tot uiting in de werkwijze Jaarverslag Stichting Vrienden van Buddyzorg Limburg 2013 1 Voorwoord Voor u ligt het derde jaarverslag van de Stichting Vrienden van Buddyzorg Limburg, afgekort SVVBL. Het verslag geeft een weergave mee

Nadere informatie

Algemene Ledenvergadering THEMADAG WELKOM

Algemene Ledenvergadering THEMADAG WELKOM Algemene Ledenvergadering THEMADAG WELKOM Agenda ochtend THEMADAG 10.00 uur Binnenlopen 10.30 uur Welkom door de voorzitter Notulen 21 april 2018 Mededelingen/korte bespreekpunten 10.40 uur Bestuursverkiezingen

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2016-2017 Almere, 2016 Inhoud 1. Voorwoord 2. De organisatie 2.1 Wie zijn we 2.2 Missie en visie 2.3 Waar staat Stichting Sarco voor 3. Wat wil Stichting Sarco bereiken en hoe wil zij dit realiseren

Nadere informatie

Werkplan OLGA 2016. 1. Inleiding. 2. Activiteiten 2016. 3. Bestuur en financiën. a. Wat is OLGA? b. Overleg OLGA c. Bewustwording

Werkplan OLGA 2016. 1. Inleiding. 2. Activiteiten 2016. 3. Bestuur en financiën. a. Wat is OLGA? b. Overleg OLGA c. Bewustwording Overleg Lichamelijk Gehandicapten Amstelland Secretariaat: Bertha von Suttnerlaan 98 1187 SX Amstelveen Telefoon: 020-345 34 29 Fax: 084-837 73 45 E-mail: info@olga-amstelland.nl Internet: www.olga-amstelland.nl

Nadere informatie

Werkplan 2016. PCG Iedereen doet mee

Werkplan 2016. PCG Iedereen doet mee Werkplan 2016 PCG Iedereen doet mee Provinciale Chronisch zieken en Gehandicaptenraad Groningen September 2015 Inhoud 1 Inleiding 2 Bestuurlijke organisatie 3 Activiteiten 3.1 Opnieuw opbouwen en uitbouwen

Nadere informatie

Stichting DES Centrum werkplan 2014

Stichting DES Centrum werkplan 2014 Stichting DES Centrum werkplan 2014 30 september 2014 1 Missie De missie van het DES centrum is in het kader van de reorganisatie in 2012/2013 aangepast. De nieuwe focus is tweeledig: 1. Optreden als kennis-

Nadere informatie

Fonds PGO Activiteitenplan

Fonds PGO Activiteitenplan Let op! Dit formulier graag digitaal invullen, uitprinten, ondertekenen en retour sturen. Fonds PGO enplan Naam organisatie 1 Lotgenotencontact > U geeft aan voor welke activiteiten op het gebied van lotgenotencontact

Nadere informatie

Meerjarenbeleidsplan Turner Contact Nederland

Meerjarenbeleidsplan Turner Contact Nederland Meerjarenbeleidsplan 2013-2016 Turner Contact Nederland INLEIDING Turner Contact Nederland werkt vanuit een visie. Die visie is geformuleerd in het document Visie Turner Contact Nederland. Dit meerjarenbeleidsplan

Nadere informatie

Start van Best Dementie Vriendelijk 2012

Start van Best Dementie Vriendelijk 2012 Start van Best Dementie Vriendelijk 2012 bespreking in de seniorenraad Best en de werkgroep zorg. in de regio Son en Breugel, Oirschot en Best is duidelijk behoefte aan begeleiding en informatievoorziening

Nadere informatie

Patiënten- en gehandicaptenorganisaties

Patiënten- en gehandicaptenorganisaties Spelregels subsidies 2019-2022 Patiënten- en gehandicaptenorganisaties Lotgenotencontact, informatievoorziening & belangenbehartiging 1. Welkom! Deze brochure gaat over subsidies voor patiënten- en gehandicaptenorganisaties

Nadere informatie

Algemene Ledenvergadering THEMADAG WELKOM

Algemene Ledenvergadering THEMADAG WELKOM Algemene Ledenvergadering THEMADAG WELKOM Agenda ochtend THEMADAG 10.00 uur Binnenlopen 10.30 uur Welkom door de voorzitter 10.35 uur Notulen 18 november 2017 10.50 uur Bestuursverkiezingen 11.00 uur Presentatie

Nadere informatie

Bijlage 10B Cliëntparticipatie

Bijlage 10B Cliëntparticipatie Bijlage 10B Cliëntparticipatie Project : Geboortehart Betreft : Bijlage van bedrijfsplan Bij sheet : Sheet 27 9.Entiteit io kwaliteitsbeleid & wetenschap (17) Van : Werkgroep communicatie-cliëntparticipatie

Nadere informatie

Werkplan AllesToegankelijk 2011

Werkplan AllesToegankelijk 2011 Werkplan AllesToegankelijk 2011 Status Versie 4 (definitief) Auteurs van Lier en Datum 22 februari 2011 1 Inleiding en doel In AllesToegankelijk werken (belangen)organisaties van zowel ondernemers als

Nadere informatie

Regeling Lokale Netwerken

Regeling Lokale Netwerken Regeling Lokale Netwerken Binnen de BNA functioneren vanaf 2017 lokale netwerken. Deze netwerken opereren vanuit een door de landelijke organisatie gedragen missie, waaraan lokaal (en regionaal) vorm en

Nadere informatie

Werkplan Voorwoord

Werkplan Voorwoord Voorwoord Werkplan 2019 De vrijwilligers en medewerker van het Gehandicapten Platform hebben de afgelopen jaren bijzonder hard gewerkt om uitvoering te geven aan alle intenties. Wat vooral steeds naar

Nadere informatie

Dr. Wouter Staal Kinder- en jeugdpsychiater en Werkzaam bij UMC St. Radboud Nijmegen en Karakter. NVA Congres 2013

Dr. Wouter Staal Kinder- en jeugdpsychiater en Werkzaam bij UMC St. Radboud Nijmegen en Karakter. NVA Congres 2013 Dr. Wouter Staal Kinder- en jeugdpsychiater en Werkzaam bij UMC St. Radboud Nijmegen en Karakter NVA Congres 2013 Herkennen, erkennen, samen doen Diederik Weve & Wouter Staal Waarom een werkgroep? Autisme

Nadere informatie

BELEIDSPLAN. Brederodestraat 104 4 1054 VG Amsterdam Nederland. www.stichtingopen.nl info@stichtingopen.nl Rabobank: NL44RABO0143176986

BELEIDSPLAN. Brederodestraat 104 4 1054 VG Amsterdam Nederland. www.stichtingopen.nl info@stichtingopen.nl Rabobank: NL44RABO0143176986 BELEIDSPLAN Brederodestraat 104 4 1054 VG Amsterdam Nederland www.stichtingopen.nl info@stichtingopen.nl Rabobank: NL44RABO0143176986 BELEIDSPLAN STICHTING OPEN 1 1. INLEIDING Voor u ligt het beleidsplan

Nadere informatie

PROCEDURE EN CRITERIA VOOR VERSTREKKING

PROCEDURE EN CRITERIA VOOR VERSTREKKING PROCEDURE EN CRITERIA VOOR VERSTREKKING financiële bijdragen uit het leefbaarheidsbudget 1 1. Inleiding De gemeenteraad van Hellendoorn heeft enkele budgeten overgedragen aan de dorpen en wijken in de

Nadere informatie

Directeur Dienstverlening en directeur Bedrijfsvoering Slachtofferhulp Nederland

Directeur Dienstverlening en directeur Bedrijfsvoering Slachtofferhulp Nederland Directeur Dienstverlening en directeur Bedrijfsvoering Slachtofferhulp Nederland Organisatie Slachtofferhulp Nederland helpt slachtoffers van misdrijven, verkeersongelukken, vermissingen en calamiteiten.

Nadere informatie

Jaarplan 2019 plusminus

Jaarplan 2019 plusminus 1 Jaarplan 2019 plusminus 1.0 Inleiding Plusminus is een onafhankelijke en actieve vereniging die zich op een breed gebied inzet voor mensen met een bipolaire stoornis zodat zij een zo goed mogelijk leven

Nadere informatie

BELEIDSPLAN 2015-2018 NEDERLANDSE KLINEFELTER VERENIGING

BELEIDSPLAN 2015-2018 NEDERLANDSE KLINEFELTER VERENIGING BELEIDSPLAN 2015-2018 NEDERLANDSE KLINEFELTER VERENIGING Samenvatting Het eerste punt van de missie van de Nederlandse Klinefelter Vereniging (NKV) luidt: zo vroeg mogelijke onderkenning van het syndroom.

Nadere informatie

Werkplan 2016 STERKE MEIDEN!

Werkplan 2016 STERKE MEIDEN! Werkplan 2016 STERKE MEIDEN! Inhoud Inleiding pag. 3 Visie & Missie pag. 4 Hoe ziet de LFB eruit pag. 5 Activiteiten 2016 pag. 6 - Belangenbehartiging landelijk pag. 7 - Informatievoorziening landelijk

Nadere informatie

2015 t/m 2017. Dier&Recht Beleidsplan & Beloningsbeleid

2015 t/m 2017. Dier&Recht Beleidsplan & Beloningsbeleid Dier&Recht Beleidsplan & Beloningsbeleid 2015 t/m 2017 In het beleidsplan wordt ingegaan op de doelstellingen, de werkzaamheden, de fondsenwervende activiteiten en het financieel beheer van Stichting Dier&Recht.

Nadere informatie

Slachtofferhulp. N e d e r I a n dr~i7~

Slachtofferhulp. N e d e r I a n dr~i7~ Hoofdkantoor Slachtofferhulp N e d e r I a n dr~i7~.gemeente Haarlemmermeer T.a.v. de leden van College van B&W T.a.v. de leden van de Gemeenteraad Postbus 250 2130 AG HOOFDDORP Postbus 3508 SH 14208 Utrecht

Nadere informatie

DIRECTEUR GGZ NEDERLAND

DIRECTEUR GGZ NEDERLAND DIRECTEUR GGZ NEDERLAND 1 De organisatie. De ggz-sector in Nederland is goed voor een omzet van ruim vijf miljard euro en biedt werk aan ca. 70.000 mensen. GGZ Nederland is de brancheorganisatie die de

Nadere informatie

ZUID-HOLLAND ZUID WERKDOCUMENT. 2 juli 2012

ZUID-HOLLAND ZUID WERKDOCUMENT. 2 juli 2012 ZUID-HOLLAND ZUID WERKDOCUMENT 2012 2013 2 juli 2012 Inhoudsopgave blz. Voorwoord 3 1. Inleiding 3 1.1 Missie, en doelstelling 3 1.1.1 Missie 1.1.2 Doelstelling 1.2 Bestuurlijke organisatie 4 1.3 Financieel

Nadere informatie

Jaarverslag 2010. WSW Raad Amsterdam

Jaarverslag 2010. WSW Raad Amsterdam Jaarverslag 2010 WSW Raad Amsterdam april 2011 Mw. H.J. Gussenhoven Ambtelijk Secretaris WSW Raad Voorwoord van de voorzitter De WSW Raad is op basis van de Verordening WSW in 2009 ingesteld. De raad heeft

Nadere informatie

Meerjarenplan

Meerjarenplan SPKS Meerjarenplan 2017 2020 Naar samenwerking en integratie www.spks.nl 29-9-2016 SPKS Stichting voor Patiënten met Kanker aan het Spijsverteringskanaal Meerjarenplan 2017 2020 0. INLEIDING 2 1. TERUGBLIK

Nadere informatie

Overzicht van onze activiteiten. resultaten in 2016

Overzicht van onze activiteiten. resultaten in 2016 Overzicht van onze activiteiten en resultaten in 2016 Stichting Lid/donateurs Totaal per 31 december 2016: 2155 lid/donateurs (2015: 2303 lid/donateurs) Organisatie De Stichting en haar doelstellingen

Nadere informatie