Dit doe ik. 10 studentes over hun opleiding in bèta/techniek/ict....en welke bèta/technische hbo-opleiding kies jij?

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Dit doe ik. 10 studentes over hun opleiding in bèta/techniek/ict....en welke bèta/technische hbo-opleiding kies jij?"

Transcriptie

1 Dit doe ik 10 studentes over hun opleiding in bèta/techniek/ict...en welke bèta/technische hbo-opleiding kies jij?

2 3

3 Heb je er wel eens aan gedacht om een bèta/technische hbo-opleiding te gaan doen? En weet je eigenlijk niet goed welke opleidingen er allemaal zijn? Lees dan de verhalen van deze 10 enthousiaste vrouwelijke studenten die allemaal hebben gekozen voor een bèta/technische hbo-opleiding. Zij vertellen je meer over hun motivatie, geven voorbeelden over wat de opleiding inhoudt en wat zij er zo interessant en uitdagend aan vinden.

4 Wil je meer weten over beroepen in bèta/techniek? Neem dan eens een kijkje op Daar vind je foto s, filmpjes én verhalen van vrouwen en mannen met een beroep in bètawetenschap, techniek en ICT!

5 10 studentes over hun HBO-opleiding 1 Daniek studeert Industrieel Product Ontwerpen 4 2 Lonneke studeert Chemische Technologie 6 3 Melanie studeert Gezondheid & Technologie 8 4 Amber studeert Food Commerce & Technology 10 5 Frédérique studeert Technische Bedrijfskunde 12 6 Charissa studeert Bedrijfswiskunde 14 7 Fauve studeert Bouwkunde 16 8 Judith studeert Civiele Techniek 18 9 Sandra studeert Informatica Ilse studeert Ruimtelijke Ordening en Planologie 22 Bij elke opleiding staan de toelatingseisen vermeld. Maar let op: sommige hogescholen stellen aanvullende eisen. Kijk hiervoor op de website van de betreffende hogeschool of vraag het na op een open dag.

6 4 Daniek Caris studeert Industrieel Product Ontwerpen aan Fontys in Venlo. Je kunt deze opleiding ook volgen aan Hogeschool Rotterdam, Saxion (Enschede), De Haagse Hogeschool, Windesheim (Almere en Zwolle), De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Wil je meer weten over beroepen die je met een soortgelijke opleiding kunt uitoefenen? Ga naar en zoek bijvoorbeeld op Jolien Flets, of kies bij Maak selectie Lifestyle & Design.

7 1 Industrieel Product Ontwerpen 5 Ontwerpen en maken Ik heb vwo gedaan en haalde het met zesjes. Lang heb ik getwijfeld wat ik moest gaan studeren. Ik ben naar veel open dagen en meeloopdagen geweest, van de Sportopleiding en Bewegingswetenschappen tot Biomedische Wetenschappen en Industrieel Product Ontwerpen. Ik kwam er toen achter dat ik het liefst een praktische opleiding wilde volgen waarbij je concreet bezig bent en met je handen kunt werken. Bij Industrieel Product Ontwerpen zit ik op m n plek. Het is kleinschalig en gemoedelijk. Vanaf het begin mag je producten zoals een lamp of een notenkraker ontwerpen én echt maken. Dat is niet alleen leuk, het is ook heel leerzaam. Je ontdekt zelf wanneer je ontwerp niet klopt. Misschien kloppen je berekeningen niet of heb je onvoldoende rekening gehouden met wat de machines die het product maken aankunnen. Je wordt erg gestimuleerd om out-of-the-box te denken. Heel spannend wordt volgend jaar het project De ongezochte vondst, waarbij je al je creativiteit moet gebruiken. Je moet acht mooie dingen verzinnen én produceren die in een kubus van 8x8x8 cm passen. De producten mogen geen functie hebben. Daarna moet je voor de beste twee toepassingen bedenken. Studenten hebben de meest fantastische dingen gemaakt zoals het Innerlijke mysterie : een donkere, kunstzinnige kubus van lichtgewicht materialen. En als toepassing was een luxe shampoohouder bedacht. Ik heb nog geen idee wat ik later wil worden, maar belangrijk is dat ik het leuk vind. In ieder geval wil ik me nu nog niet vasttimmeren, ik wil de opleiding zo breed mogelijk houden. Daarom ga ik na mijn eerste jaar verder met Industrieel Product Ontwerpen en Werktuigbouwkunde. Toelatingseisen Havo met profiel NT, NG (met NLT of Natuurkunde) of EM (met Natuurkunde).

8 6 Lonneke Koller studeert Chemische Technologie aan de Hanzehogeschool Groningen. Je kunt deze opleiding ook volgen aan de Haagse Hogeschool, Zuyd Hogeschool (Heerlen), Hogeschool Utrecht, Saxion (Enschede), NHL Hogeschool, Hogeschool Rotterdam, Avans Hogeschool (Breda). Wil je meer weten over beroepen die je met een soortgelijke opleiding kunt uitoefenen? Ga naar en zoek bijvoorbeeld op Sya Chemisch Laborant, of Heske Directeur Metaglas.

9 2 Chemische Technologie 7 Chemie in het groot Frisdrank, bier, make-up, meubels, brood. Bijna alles komt uit fabrieken waar het in gigantische hoeveelheden wordt gemaakt. Maar hoe? Dat fascineerde me al jaren! Geweldig vond ik het om te lezen over chemische processen, zoals in een destillatietoren met een omvang van 10 meter. Mijn profiel was NT met NG en economie; talige vakken heb ik zoveel mogelijk laten vallen, taal ligt me niet. Ik heb overwogen om Bestuurskunde te studeren, maar daar komt veel Nederlands bij kijken. Van Chemische Technologie heb ik geen moment spijt gehad. Je leert over grote processen in een fabriek, bijvoorbeeld hoe snel vloeistoffen door leidingen kunnen stromen zonder dat de vloeistoffen op moleculair niveau aangetast worden. Hoe produceer je melk het meest effectief? Of: hoe kun je zetmeel en water zó mengen, dat het een gladde vloeistof wordt? Daarvoor heb je roermotors nodig, die je zo moet afstellen dat ze de vloeistoffen goed verdelen. Het leukste vind ik het om dit tijdens de practica te leren. Eén dag per week doen we proeven, vaak in tweetallen in de Chemische Technologie-hal die vol staat met grote apparaten om te scheiden en te mengen. In mijn jaar zijn we met 21, waarvan twee meisjes. Het lijkt me geweldig om na mijn opleiding bij een ingenieursbureau te werken. Want dan ben je vanaf de bouwtekening bij een project betrokken. Als chemisch technoloog is het daarbij mijn taak om te zorgen voor een goed productieproces. Het liefst zou ik willen samenwerken met bouwkundigen en ICT ers, en als team een fabriek realiseren. Dat samenwerken leren we tijdens de studie in tutorgroepjes, waar we als opdracht bijvoorbeeld werken aan het bouwen van een koffiefabriek. Toelatingseisen Havo met profiel NT, NG.

10 8 Melanie Lindenberg STUDEERT GEZONDHEID & TECHNOLOGIE (G&T) AAN SAXION IN ENSCHEDE. MOMENTEEL IS DIT (NOG) DE ENIGE PLAATS WAAR JE G&T KUNT VOLGEN. GEZONDHEIDS(ZORG)TECHNOLOGIE KUN JE VOLGEN AAN AVANS HOGESCHOOL (TILBURG) EN HOGESCHOOL ROTTERDAM. Wil je meer weten over beroepen die je met een soortgelijke opleiding kunt uitoefenen? Ga naar en zoek bijvoorbeeld op Audrey Specialist Controles, of kies bij Maak selectie Mens & Medisch.

11 3 Gezondheid & Technologie 9 Technologie voor betere zorg Ik was van plan om na het vwo met mijn NT + NG-profiel een combinatiestudie te doen met biologie en techniek. Ik heb me eerst gericht op universitaire studies, zoals Biomedische Technologie. Het leek me interessant, maar ik twijfelde omdat het vwo voor mij al best pittig was. Toen ik bij Gezondheid & Technologie (G&T) ging kijken, wist ik meteen dat dat het zou zijn! Het mooie van G&T is dat je leert na te gaan hoe je technieken in kunt zetten om betere zorg aan patiënten te bieden. G&T is een combinatie van gezondheidszorg en techniek. Naast veel stages in de zorgsector krijg je vakken als producttechnologie, chemische technologie en natuurkunde. Na de studie ben je officieel verpleegkundige met een specialisatie in technologieën. Maar ik zie me echt niet werken als verpleegkundige. Ik wil verkoper worden van medische apparatuur voor een medisch-technisch bedrijf. Het eerste jaar van Gezondheid & Technologie begint met binnenschoolse opdrachten, colleges, projecten en toetsen. De laatste periode ben je twee dagen op de hogeschool, waarvan één dag gaat over innovaties in de gezondheidszorgtechnologie, en drie dagen stage. Ik heb tijdens deze stage met twee studenten in een verpleeghuis onderzoek gedaan naar het inzetten van lichttherapie voor demente mensen. Het werkte echt: het spectrum van licht heeft invloed op hun gemoedstoestand. Het verpleeghuis was heel positief. Ik zit nu in het derde jaar en heb één dag per week colleges en vier dagen stage: twee dagen in een ziekenhuis en twee dagen bij het medisch-technische bedrijf Dräger. Daar ontwikkel ik met een collega een spel om alarmmoeheid, het negeren van alarmen, door zorgpersoneel tegen te gaan. Dat vind ik heel spannend! Toelatingseisen Havo met profiel NT, NG of EM (met Wiskunde B of Natuurkunde).

12 10 Amber el Zarow studeert Food Commerce & Technology aan Hogeschool Inholland in Delft. Je kunt deze opleiding ook volgen aan Hogeschool Inholland (Diemen). Wil je meer weten over beroepen die je met een soortgelijke opleiding kunt uitoefenen? Ga naar en kies Maak selectie Voeding & Vitaliteit.

13 4 Food commerce & Technology 11 Slimmere voedselproductie Lekker eten is echt mijn passie, dat merkte ik al toen ik een bijbaan had in een goed restaurant. Ik heb het erg naar m n zin bij Food Commerce & Technology. Dat geldt voor onze hele groep: allemaal hebben we heel bewust voor deze opleiding gekozen. We zijn met 25, tien jongens en vijftien meisjes, en we hebben verschillende achtergronden. Er zijn instromers van de middelbare school en instromers die al een mboopleiding hebben gedaan, zoals de koksschool, de laborantenopleiding, de opleiding diëtiek of de middelbare hotelschool. De opleiding begint breed met technologie (Voedingstechnologie) en marketing (Markt en consument). Daarna kies je één van beide richtingen. Ik heb gekozen voor Voedingstechnologie, waarbij je leert hoe voedsel wordt geproduceerd en welke processen daarbij komen kijken. Je krijgt er uiteenlopende vakken over, van microbiologie (bijvoorbeeld gisting) tot proceskunde (bijvoorbeeld hoe realiseer je twee kleuren in een pak vla ). De opleiding bestaat uit veel projecten, die meestal een combinatie zijn van theorie, zelf bedenken en uitproberen in het lab. Zo deden we een project waarbij we meel moesten maken van gedroogde insecten. En we doen bijzondere dingen, bijvoorbeeld kamperen in Frankrijk om de champagneproductie mee te maken! Ik zit nu in het laatste jaar en loop stage bij Pure & More, een startup bedrijf dat knapperige fruitsnacks produceert. Ik houd me er bezig met de voedselveiligheid. De foodsector is altijd in ontwikkeling, er zijn veel kansen op de arbeidsmarkt. Met de enorme toename van de wereldbevolking liggen er grote uitdagingen. Ik wil me heel graag bezighouden met het verduurzamen en efficiënter maken van voedselproductieketens. Want ik geloof dat dat veel slimmer kan! Toelatingseisen Havo met profiel NT, NG, EM (met Wiskunde A of B) of CM (met Wiskunde A of B).

14 12 Frédérique Kroeze studeert Technische Bedrijfskunde aan Hogeschool Rotterdam. Je kunt deze opleiding ook volgen aan Avans Hogeschool (Tilburg en Den Bosch), NHL Hogeschool, Saxion (Enschede en Deventer), Hogeschool Inholland, De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Windesheim (Zwolle), Fontys (Eindhoven), DE Hogeschool van Amsterdam, DE Hanzehogeschool Groningen, Hogeschool Utrecht, Zuyd Hogeschool (Heerlen) en De Haagse Hogeschool (Delft). Wil je meer weten over beroepen die je met een soortgelijke opleiding kunt uitoefenen? Ga naar en zoek bijvoorbeeld op Celeste Specialist Tunnelonderhoud, of kies bij Maak selectie Market & Money.

15 5 Technische bedrijfskunde 13 Verrassend breed Op zich vind ik techniek best interessant, maar het is niet dat ik er gek op ben. Talen liggen me eigenlijk meer en mijn profiel was NG met economie. Bij de keuze voor Technische Bedrijfskunde heb ik afgewogen hoe de arbeidsmarkt er later uit zal komen te zien. Als technisch bedrijfskundige verken je de markt voor een nieuw product of verbeter je productieprocessen. Uiteindelijk kun je op allerlei plekken binnen een bedrijf werken: bij inkoop, planning, productie, verkoop en distributie. Dat doe je bijvoorbeeld als manager, projectleider of organisatieadviseur. De opleiding Technische Bedrijfskunde is verrassend breed en biedt een combinatie van financiën, organisatie en techniek. Voor de technische vakken, zoals materiaalkunde en energiesystemen, moet ik wat harder werken dan mijn klasgenoten. Dat is wel goed, die uitdaging heb ik nodig. Bij de bedrijfseconomische vakken leer je financiële zaken zoals kostprijzen berekenen en balansen opstellen. Dat is handig als je een eigen zaak wilt beginnen. Het meest interessant vind ik logistiek en procesbeheersing. Ook interim-management, het proces waarbij een externe manager wordt ingezet in een bedrijf, boeit me. Ik begeleid ook eerstejaars en probeer daarbij de meiden te ondersteunen. Ik heb stage gelopen bij Bolidt, een bedrijf dat kunststof verwerkt in vloeren en kunstobjecten maakt. Ik heb bekeken hoe het bedrijf organisatorisch in elkaar zit, hoe het financiële plaatje eruit ziet en ik heb de productieprocessen in kaart gebracht. Bij voorkeur zou ik later een internationale managementfunctie hebben. Mijn minor, een soort vakkenpakket waarmee je je kunt specialiseren of verbreden, ga ik dan ook in het buitenland doen. Dat lijkt me ook verstandig voor mijn eigen ontwikkeling. Toelatingseisen Havo met profiel NT, NG of EM.

16 14 Charissa Koeiman studeert Bedrijfswiskunde aan de Hogeschool van Amsterdam. Je kunt deze opleiding ook volgen aan NHL Hogeschool, Hogeschool Inholland (Diemen), De Haagse Hogeschool (Delft) en Fontys (Tilburg). Wil je meer weten over beroepen die je met een soortgelijke opleiding kunt uitoefenen? Ga naar en kies bij Maak selectie Market & Money.

17 6 bedrijfswiskunde 15 Veel puzzelen Op Curaçao heb ik de havo gedaan. Alhoewel ik al lange tijd wist dat ik docent wiskunde wilde worden, leek het me ook leuk om in het bedrijfsleven te werken. Zo kwam Bedrijfswiskunde in beeld. Ik zit nu in mijn vierde jaar. Ik wil mijn afstudeerstage op Curaçao doen, zodat ik daar het bedrijfsleven leer kennen. Na mijn afstuderen ga ik de kopstudie leraar wiskunde doen. Daarna ga ik terug naar Curaçao en dan kan ik zowel werken in een bedrijf als voor de klas staan. Veel mogelijkheden dus! Wiskunde heb ik op school altijd het leukste vak gevonden en ik was er ook goed in. En ik vind dat je gewoon moet studeren wat je leuk vindt. Bedrijfswiskunde bestaat grotendeels uit theorie en sommen maken, zeker in het eerste jaar. Daarna krijg je ook projecten waarbij ICT, zoals SQL, Acces en VBA, een rol speelt. Je krijgt simulaties waarin je wiskundige problemen oplost met formules en modellen. Je gaat bijvoorbeeld na hoe duur het is om olie te vervoeren, waarbij je rekening houdt met het verlies van olie tijdens het transport in de pijplijnen. Of je onderzoekt welk aantal flexwerkers en mensen in vaste dienst het meest voordelig zijn voor een bedrijf. In het derde of vierde jaar kies je voor een afstudeerrichting: operations research of financiële wiskunde. Ik heb voor operations research gekozen: de discipline van het toepassen van geavanceerde analytische methoden om betere beslissingen te kunnen nemen. Bij operations research ben je veel aan het puzzelen, het is wat ingewikkelder en dat vind ik veel leuker. Als je eenmaal bent afgestudeerd, kun je wel nog beide richtingen op. Het onderwijs is kleinschalig: in mijn afstudeerrichting zijn we met z n elven, met zes jongens en vijf meisjes. Toelatingseisen Havo met profiel NT, NG, EM (met Wiskunde B) of CM (met Wiskunde B).

18 16 Fauve van den Kieboom studeert Bouwkunde aan Avans Hogeschool in Den Bosch. Je kunt deze opleiding ook volgen aan HZ University of Applied Sciences (Vlissingen), Hogeschool Rotterdam, Windesheim, Avans Hogeschool (Tilburg en Den Bosch), de Hogeschool van Amsterdam, NHL Hogeschool, Saxion (Enschede), de Hanzehogeschool Groningen, Hogeschool Utrecht, de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Hogeschool Inholland (Alkmaar en Haarlem) en de Haagse Hogeschool. Wil je meer weten over beroepen die je met een soortgelijke opleiding kunt uitoefenen? Ga naar en zoek bijvoorbeeld op Mariëlle Constructeur, of Anneke Werkvoorbereider.

19 7 bouwkunde 17 Creatief en concreet Van jongs af aan wilde ik architect worden, dus de keuze voor Bouwkunde was heel makkelijk. Wiskunde was mijn favoriete vak en ik was er goed in. Bij Bouwkunde krijg je veel wiskunde en ik vind het nog steeds het leukste vak. De opleiding biedt drie richtingen, waarvan je na het eerste jaar er een kiest: architectuur, constructie en bouwtechniek. De meeste studenten kiezen voor architectuur, waarbij de nadruk ligt op de uitstraling van een ontwerp. Ik heb gekozen voor constructie, waar je verder inzoomt op de technische kant. Die keuze heb ik gemaakt omdat de kansen op de arbeidsmarkt nu veel groter zijn voor constructeurs. Later wil ik, naast mijn baan, in een avondstudie ook architectuur afmaken. Als ik nu de minor architectuur doe, dan kan ik vrijstellingen krijgen. Het mooie van Bouwkunde is dat het heel creatief én heel concreet is. Eén dag per week hebben we hoorcolleges, de rest van de week ben je interactief bezig en doe je projecten of maak je opdrachten. Onze groep bij constructie bestaat uit dertien studenten. En ik heb er geen moeite mee om met de jongens samen te werken. Zij zijn allemaal makkelijk ingesteld! In het begin van het tweede jaar heb ik stage gelopen op een bouwplaats. Het is heel anders dan studeren en erg leerzaam, vooral omdat ik echt heb meegedraaid. Misschien ga ik mijn tweede stage in het buitenland lopen. Dat lijkt me gaaf. Het liefst heb ik later mijn eigen architectenbureau. Het zou geweldig zijn als ik dan renovaties aan oude gebouwen kan doen. Die hebben van die mooie details! Toelatingseisen Havo met profiel NT, NG (met NLT of Natuurkunde) of EM (met Wiskunde B en Natuurkunde).

20 18 Judith Heurneman studeert Civiele Techniek aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen in Nijmegen. Je kunt deze opleiding ook volgen aan de Hanzehogeschool Groningen, HZ University of Applied Sciences (Vlissingen), Hogeschool Rotterdam, Windesheim (Zwolle), Avans Hogeschool (Tilburg en Den Bosch), de Hogeschool van Amsterdam, NHL Hogeschool, Saxion (Enschede), Hogeschool Utrecht, de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Hogeschool Inholland (Alkmaar), de Haagse Hogeschool. Wil je meer weten over beroepen die je met een soortgelijke opleiding kunt uitoefenen? Ga naar en zoek bijvoorbeeld op Elsbeth Afdelingshoofd, of kies bij Maak selectie Mobiliteit & Ruimte.

21 8 Civiele techniek 19 Tekenen en berekenen Ik vond het moeilijk om te kiezen voor een opleiding. Ik wilde iets met wiskunde en natuurkunde doen, want dat vond ik de leukste vakken. Vooral in wiskunde was ik erg goed. Ik ben naar diverse open dagen geweest, onder andere bij Scheikunde en Voedingsmiddelentechnologie. Civiele Techniek was meteen raak. Bruggen bouwen en constructies berekenen, dat zou ik wel willen! Ik heb het ook erg naar mijn zin. In het eerste jaar krijg je veel theorie over waterbouwkundig ontwerpen, infrastructureel ontwerpen, constructief ontwerpen en organiseren. Je doet ook projecten en volgt praktijkvakken in die richtingen. Direct in het tweede jaar beginnen de stages zodat je je kunt oriënteren op een afstudeerrichting. Ik kies voor constructief ontwerpen. Tijdens mijn stage bij een constructiebedrijf mocht ik de tekeningen en de berekeningen maken voor versterkingen in beton, om te voorkomen dat gebouwen instorten. Een andere stage was bij een aannemersbedrijf dat projecten doet voor het wegennet. Leuk, maar niet mijn toekomst. Er zitten weinig meisjes op de opleiding. In mijn jaar zijn we met z n drieën op een groep van veertig. Meisjes kom ik vooral tegen bij de studievereniging van Civiele Techniek en Bouwkunde. Na de opleiding ben ik pas 22. Dat vind ik veel te jong om al te gaan werken. Daarom wil ik aan de universiteit verder studeren en nog meer leren over het maken van berekeningen aan constructies van grote bouwwerken, zoals bruggen en viaducten. Toelatingseisen Havo met profiel NT, NG (met NLT of Natuurkunde).

22 20 Sandra Mastenbroek studeert Informatica aan Windesheim in Zwolle. Je kunt deze opleiding ook volgen aan de Hogeschool van Amsterdam, Avans Hogeschool (Breda en Den Bosch), Stenden Hogeschool (Emmen), Hogeschool Leiden, NHL Hogeschool, Fontys (Venlo), Hogeschool Rotterdam, Saxion (Enschede), de Hanzehogeschool Groningen, Hogeschool Utrecht, Zuyd Hogeschool (Heerlen), de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Hogeschool Inholland (Haarlem) en de Haagse Hogeschool (Zoetermeer). Wil je meer weten over beroepen die je met een soortgelijke opleiding kunt uitoefenen? Ga naar en zoek bijvoorbeeld op Karen Applicatiebeheerder, of Ilja ICT-consultant.

23 9 informatica 21 Veelzijdig programmeren Toen ik vier was kreeg ik mijn eerste computerspel. Ik vond dat helemaal geweldig. Op mijn zevende schreef ik mijn eerste virusscriptje. Op de havo waren de bètavakken mijn beste vakken, vooral wiskunde en NLT vond ik leuk. Ik begon met de opleiding Robotica en ben aan het eind van het eerste jaar probleemloos overgestapt naar Informatica. Ik vind het een interessante opleiding. Je leert niet alleen programmeren, je leert ook gesprekken te voeren met klanten. Je krijgt vakken als technisch ontwerpen, programmeren, algoritmes en systeemarchitectuur. Bij dit laatste vak bekijk je hoe verschillende softwareprogramma s met elkaar communiceren. In periodes van tien weken doen we een groot project met vier tot acht personen. We hebben een leerlingenregistratiesysteem opgezet en een evenementenwebsite gemaakt waar bezoekers en deelnemende bedrijven zich aanmelden. Wat erg leuk was, was het ontwikkelen van een 2D Mario-game. Ik heb een bijbaan als tester bij een groot ICT-bedrijf met een vast contract waar ik aardig wat verdien. Ook schrijf ik columns over games: ik beoordeel de nieuwste releases. Nu loop ik stage bij het Solarteam van de hogeschool en werk ik mee aan een boot die vaart op zonne-energie. We nemen deel aan de nationale kampioenschappen en een Europese wedstrijd in Berlijn. Voor de toekomst houd ik alle opties open: misschien word ik programmeur, misschien ga ik voor mezelf werken. Ik vind zoveel interessant en ik kan alle kanten op! Toelatingseisen Havo met profiel NT, NG, EM of CM.

24 22 Ilse Bink studeert Ruimtelijke Ordening en Planologie aan Hogeschool Utrecht. Je kunt deze opleiding ook volgen aan Hogeschool Rotterdam en Saxion (Deventer). Wil je meer weten over beroepen die je met een soortgelijke opleiding kunt uitoefenen? Ga naar en zoek bijvoorbeeld op Marije Ruimtelijke Ordening, of kies bij Maak selectie Mobiliteit & Ruimte.

25 10 Ruimtelijke ordening en planologie 23 Realistisch en praktisch Uit een opleidingentest kwam onder andere de opleiding Ruimtelijke Ordening en Planologie naar voren. Het sprak me direct aan om bezig te zijn met de omgeving waarin mensen wonen, werken en recreëren. De opleiding is praktisch, gericht op de werkelijkheid en je kunt je creativiteit er in kwijt. Naast lesweken zijn er projectweken, waarin je samen met een groep werkt aan projecten. Erg interessant vond ik het project dat ging over een braakliggend terrein naast het spoor in de gemeente Woerden. Het project begon met een locatiebezoek. Met gegevens over onder meer het geluid, de bodem en de wensen van de gemeente hebben we een woonwijk ontwikkeld. We hebben nagedacht over wat waar moest komen. Zet je bijvoorbeeld goedkopere woningen aan het spoor en duurdere woningen in het groen? Ook hebben we voorzieningen in het plan opgenomen. Daarna hebben we voor de wijk een bestemmingsplan gemaakt. Daarin staat wat er in een gemeente met de ruimte mag gebeuren, bijvoorbeeld waar winkels, horeca en bedrijven mogen komen. De theorie die hier bij hoort hebben we al eerder in de lessen behandeld. We krijgen ook wel eens gastcolleges. Zo heeft laatst iemand verteld hoe je het beste burgers kunt betrekken bij de plannen die je gaat opstellen. Ook kwam er iemand van een adviesbureau vertellen over het opstellen van structuurvisies, een soort toekomstvisies van de gemeente, provincie of het rijk. Tijdens mijn stages hoop ik er achter te komen waar ik wil werken. Dat kan bijvoorbeeld bij een adviesbureau of een gemeente. En of ik dan vooral nieuwbouwprojecten wil opzetten of juist plannen wil bedenken voor bestaande bebouwing. Nu lijkt het me allemaal even leuk! Toelatingseisen Havo met profiel NT, NG of EM.

26 Uitgave augustus 2013 VHTO VHTO, Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek Science Park XH Amsterdam T E W Tekst: Brechje Hollaardt Fotografie: Liesbeth Dingemans Ontwerp: Carta communicatie & grafisch ontwerp

27

28 Meer informatie? Er zijn nog veel meer leuke en uitdagende bèta/ technische HBO-opleidingen. Wil je weten welke? Neem dan contact op met je decaan of kijk op Je kunt ook veel informatie vinden op de websites van de hogescholen. T E in bèta, techniek & ict Wil je meer informatie over beroepen? Kijk dan op

1 Beoordeling instellingsconversietabellen CDHO 1 2 Opheffing Hogeschool Positief advies CDHO: Engineering Engineering AOT Techniek(deeltijd) Einde instroom: 31-12-2011 Einde opleiding: 31-12-2016 Engineering

Nadere informatie

2 De keuze van de hogeschool per individuele conversie geldt voor alle opleidingsvormen, inclusief de te beëindigen varianten. 1 Beoordeling instellingsconversietabellen CDHO 1 2 Opheffing Hogeschool Positief

Nadere informatie

Rapportage Enquête StudieKeuze 2015

Rapportage Enquête StudieKeuze 2015 Rapportage Enquête StudieKeuze 2015 www.qompas.nl Februari 2016 Surrounded by Talent Inleiding In deze rapportage laten we de resultaten zien van een enquête onder eerstejaars studenten welke met de Qompas

Nadere informatie

Opleidingen in het HBO met (mogelijk) een tweede loting, studiejaar 2015 2016

Opleidingen in het HBO met (mogelijk) een tweede loting, studiejaar 2015 2016 Centrale Aanmelding en Plaatsing Opleidingen in het HBO met (mogelijk) een tweede loting, studiejaar 2015 2016 Bij een aantal opleidingen/instellingen zijn na de uitvoering van de loting nog plaatsen over.

Nadere informatie

Factsheet. Instroom hbo toegenomen, lichte groei aantal inschrijvingen en aantal gediplomeerden neemt gestaag toe.

Factsheet. Instroom hbo toegenomen, lichte groei aantal inschrijvingen en aantal gediplomeerden neemt gestaag toe. 30 januari 2017 Feiten & Cijfers Instroom hbo toegenomen, lichte groei aantal inschrijvingen en aantal gediplomeerden neemt gestaag toe. Het aantal beginnende studenten in het hbo is in 2016-17 gegroeid

Nadere informatie

Overzicht met lotingstudies in het HBO, studiejaar 2015-2016

Overzicht met lotingstudies in het HBO, studiejaar 2015-2016 Overzicht met lotingstudies in het HBO, studiejaar 2015-2016 Is één van onderstaande opleidingen de opleiding waarvoor je je hebt aangemeld? Dan moet je meedoen aan de selectieprocedure (loting). Om deel

Nadere informatie

Overzicht opleidingen

Overzicht opleidingen Overzicht opleidingen Stand van zaken oktober 2013 Opleiding Onderwijsinstelling Deeltijd Voltijd Duur Kosten Overig Leegstand Post-MA NRP Academie (transformatie) NRP, ism TU Delft, Nyenrode en Hogeschool

Nadere informatie

Herbestemming in het onderwijs

Herbestemming in het onderwijs Herbestemming in het onderwijs Overzicht opleidingen e s- f een sch 'Logo omgeving derden' op witte achtergrond 'Logo omgeving derden' op gekleurde of fotografisch achtergrond r oed alleen Uitzondering;

Nadere informatie

Overzicht met lotingstudies in het HBO, studiejaar 2016-2017

Overzicht met lotingstudies in het HBO, studiejaar 2016-2017 Overzicht met lotingstudies in het HBO, studiejaar 2016-2017 Is één van onderstaande opleidingen de opleiding waarvoor je je hebt aangemeld? Dan moet je meedoen aan de selectieprocedure (loting). Om deel

Nadere informatie

Overzicht met lotingstudies in het HBO, studiejaar 2016-2017

Overzicht met lotingstudies in het HBO, studiejaar 2016-2017 Overzicht met lotingstudies in het HBO, studiejaar 2016-2017 Is één van onderstaande opleidingen de opleiding waarvoor je je hebt aangemeld? Dan moet je meedoen aan de selectieprocedure (loting). Om deel

Nadere informatie

Overzicht fixusopleidingen met selectie studiejaar Hogescholen. d.d. 1 december 2017

Overzicht fixusopleidingen met selectie studiejaar Hogescholen. d.d. 1 december 2017 Overzicht fixusopleidingen met selectie studiejaar 2018-2019 Hogescholen 34397 2018 B Biologie en Medisch Laboratoriumonderz Avans Hogeschool voltijd 210 3 34397 2018 B Biologie en Medisch Laboratoriumonderz

Nadere informatie

creating tomorrow Bouwkunde hva techniek

creating tomorrow Bouwkunde hva techniek creating tomorrow 2013 2014 Bouwkunde hva techniek HVA TECHNIEK bouwkunde 2013-2014 Bouwkunde: studeren in dé bouwplaats van Nederland Bouwkunde studeren in Amsterdam biedt veel uitdagingen. Want als er

Nadere informatie

Havo, hier hbo: loud and clear, over.

Havo, hier hbo: loud and clear, over. Havo, hier hbo: loud and clear, over. Bert Schroën Voorzitter netwerk HTNO 28 september 2016 Overzicht presentatie Op naar toekomstbestendig bètatechniekonderwijs ontwikkelingen binnen hbo bètatechniek

Nadere informatie

HBO-Bachelor - studentenaantal Economie en Recht

HBO-Bachelor - studentenaantal Economie en Recht Economie en Recht Accountancy en fiscaal Accountancy Avans Hogeschool 556 Accountancy en fiscaal Accountancy Christelijke Hogeschool Windesheim 289 Accountancy en fiscaal Accountancy De Haagse Hogeschool

Nadere informatie

Zoek het uit! Studiekeuze123

Zoek het uit! Studiekeuze123 Zoek het uit! Opdrachten Studiekeuze123 Naam: Klas: Wat denk je zelf? Het maken van een studiekeuze is belangrijk, maar kan best lastig zijn. Er zijn ruim 1.700 bacheloropleidingen waaruit je kunt kiezen

Nadere informatie

Overzicht fixusopleidingen met selectie

Overzicht fixusopleidingen met selectie Overzicht fixusopleidingen met selectie 34951 2017 HKU B Kunst en Economie voltijd 275 1 34585 2017 Windesheim B Psychomotor Therapie & Bewegingsagogie voltijd 105 3 34686 2017 Windesheim B Journalistiek

Nadere informatie

Voorlichtingsavond hbo- en wo-opleidingen Woensdag 5 oktober 2016

Voorlichtingsavond hbo- en wo-opleidingen Woensdag 5 oktober 2016 Voorlichtingsavond hbo- en wo-opleidingen Woensdag 5 oktober 2016 Voor leerlingen van: Almende college, Ludger College, Ulenhof College, Rietveld Lyceum, Christelijk College Schaersvoorde, Liemers College

Nadere informatie

Overzicht fixusopleidingen met selectie. Hogescholen. d.d. 3 oktober 2016

Overzicht fixusopleidingen met selectie. Hogescholen. d.d. 3 oktober 2016 Overzicht fixusopleidingen met selectie Hogescholen 34951 2017 HKU B Kunst en Economie voltijd 275 1 34585 2017 Windesheim B Psychomotor Therapie & Bewegingsagogie voltijd 105 3 34686 2017 Windesheim B

Nadere informatie

Voorlopige opgave lotingstudies HBO Studiejaar 2015-2016

Voorlopige opgave lotingstudies HBO Studiejaar 2015-2016 Accountancy Hogeschool Utrecht 120 voltijd 94 Accountancy Hogeschool van Amsterdam 150 voltijd 100 2x 15 maart 2015 187 Ad Eventmanager Hogeschool Utrecht 130 voltijd 100 3x 15 maart 2015 1 Ad Operationeel

Nadere informatie

ADVANCED TECHNOLOGY 50002 50002 UNIVERSITEIT TWENTE TECHNISCHE WETENSCHAPPEN 50 58-8 -14 % 100 % 100 % Voorbeeld

ADVANCED TECHNOLOGY 50002 50002 UNIVERSITEIT TWENTE TECHNISCHE WETENSCHAPPEN 50 58-8 -14 % 100 % 100 % Voorbeeld Bachelor vooraanmeldingen UT opleidingen (Bron IBG) 17-07-2006 ADVANCED TECHNOLOGY 50002 naam studie 50002 UNIVERSITEIT TWENTE TECHNISCHE WETENSCHAPPEN 50 58-8 -14 % 100 % 100 % ADVANCED TECHNOLOGY UNIVERSITEIT

Nadere informatie

Regeling vermelding duale opleidingen hoger onderwijs 1998-1999

Regeling vermelding duale opleidingen hoger onderwijs 1998-1999 OCenW-Regelingen Bestemd voor: c colleges van bestuur respectievelijk centrale directies van universiteiten en hogescholen. Beleidsregel Datum: 28 mei 1998 Kenmerk: HBO/SB-98/22812 Datum inwerkingtreding:

Nadere informatie

CROHO. code. University. University

CROHO. code. University. University wo bachelor in combinatie met educatieve minor CROHO code indien beperkt tot daarbij genoemde universiteit(en) Bevoegdheid Sociale Geografie en Planologie 56838 Leraar Aardrijkskunde Aardwetenschappen

Nadere informatie

Overzicht Lotingstudies HBO Laatste wijziging: 14-9-15

Overzicht Lotingstudies HBO Laatste wijziging: 14-9-15 Overzicht Lotingstudies HBO Laatste wijziging: 14-9-15 Accountancy Hogeschool Utrecht Accountancy Hogeschool van Amsterdam Ad Sport, Gezondheid en Management Hanzehogeschool Groningen Advanced Business

Nadere informatie

Overzicht met lotingstudies in het HBO, studiejaar 2014-2015

Overzicht met lotingstudies in het HBO, studiejaar 2014-2015 Overzicht met lotingstudies in het HBO, studiejaar 2014-2015 Is één van onderstaande opleidingen de opleiding waarvoor je je hebt aangemeld? Dan moet je meedoen aan de selectieprocedure (loting). Om deel

Nadere informatie

EEN STUDIE KIEZEN CREATING TOMORROW

EEN STUDIE KIEZEN CREATING TOMORROW EEN STUDIE KIEZEN 2014-2015 CREATING TOMORROW STUDEREN AAN HET HBO Als je gaat studeren aan het hoger beroepsonderwijs (hbo), dan is het belangrijk om vooraf zo goed mogelijk te weten waar je aan begint.

Nadere informatie

Aantal ingeschreven studenten per universiteit naar onderwijstaal, studiejaar

Aantal ingeschreven studenten per universiteit naar onderwijstaal, studiejaar Aantal per universiteit naar onderwijstaal, studiejaar 2015-2016 Bron: VSNU 1. Per instelling bachelor, studiejaar 2015-2016 +ENG Erasmus Universiteit Rotterdam 27,27% 3658 54,55% 7184 18,18% 3184 14026

Nadere informatie

Dit doe ik. 10 studentes over hun studie in bèta/techniek/ict....en welke bèta/technische wo-opleiding kies jij?

Dit doe ik. 10 studentes over hun studie in bèta/techniek/ict....en welke bèta/technische wo-opleiding kies jij? Dit doe ik 10 studentes over hun studie in bèta/techniek/ict...en welke bèta/technische wo-opleiding kies jij? 3 Heb je er wel eens aan gedacht om een bèta/technische studie op de universiteit te gaan

Nadere informatie

Voorlopige opgave lotingstudies HBO Studiejaar 2016-2017

Voorlopige opgave lotingstudies HBO Studiejaar 2016-2017 Accountancy Hogeschool Utrecht 120 voltijd 100 3x 15 maart 2016 Accountancy Hogeschool van Amsterdam 150 voltijd 100 2x 15 maart 2016 Advanced Business Creation Avans Hogeschool 160 voltijd 100 3x 1 mei

Nadere informatie

Overzicht fixusopleidingen met selectie. Hogescholen. d.d. 17 november Opleidingscode Studiejaar Opleidingsomschrijving Instelling

Overzicht fixusopleidingen met selectie. Hogescholen. d.d. 17 november Opleidingscode Studiejaar Opleidingsomschrijving Instelling Overzicht fixusopleidingen met selectie Hogescholen Studiejaar Opleidingsomschrijving Instelling Opleidingsvorm Capaciteit 30016 2017 B Advanced Business Creation Avans Hogeschool voltijd 160 3 34397 2017

Nadere informatie

Voorlopige opgave lotingstudies HBO Studiejaar 2016-2017

Voorlopige opgave lotingstudies HBO Studiejaar 2016-2017 Accountancy Hogeschool Utrecht 120 voltijd 100 3x 15 maart 2016 Accountancy Hogeschool van Amsterdam 150 voltijd 100 2x 15 maart 2016 Advanced Business Creation Avans Hogeschool 160 voltijd 100 3x 1 mei

Nadere informatie

Voorlopige opgave lotingstudies HBO Studiejaar 2015-2016

Voorlopige opgave lotingstudies HBO Studiejaar 2015-2016 Accountancy Hogeschool Utrecht 120 voltijd Accountancy Hogeschool van Amsterdam 150 voltijd 100 2x 16 maart 2015 Ad Eventmanager Hogeschool Utrecht 130 voltijd 100 3x 15 maart 2015 Ad Operationeel Sportmanagement

Nadere informatie

VOORBEREIDING OP HET HOGER ONDERWIJS

VOORBEREIDING OP HET HOGER ONDERWIJS VOORBEREIDING OP HET HOGER ONDERWIJS WELKE MOGELIJKHEDEN HEB IK? 10-9-2015 COLLEGE DEN HULSTER 2 WELKE MOGELIJKHEDEN 1 HBO (73%) MBO (5%) VWO (5%) VAVO (10%) JE KEUZE UITSTELLEN (5%) EEN BAAN ZOEKEN (2%)

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Gelet op artikel 33, lid 1c, van de Wet op het voortgezet onderwijs;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Gelet op artikel 33, lid 1c, van de Wet op het voortgezet onderwijs; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 24411 1 mei 2017 Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 11 april 2017, nr. HO&S/805204, houdende

Nadere informatie

profieldelen Cultuur en Maatschappij Economie en Maatschappij Natuur en Gezondheid Natuur en techniek profiel natuur en techniek

profieldelen Cultuur en Maatschappij Economie en Maatschappij Natuur en Gezondheid Natuur en techniek profiel natuur en techniek 10. Inrichting profielen havo gemeenschappelijk deel Het gemeenschappelijk deel van elk profiel in het havo omvat de onderstaande vakken: Nederlandse taal en letterkunde Engelse taal en letterkunde maatschappijleer

Nadere informatie

OPEN DAGEN HBO 2011. Naam school Datum Info/evt. aanmelden. 18.00-21.00 uur. 18.00-21.00 uur. Woensdag 15 juni. Dinsdag 14 juni: 14.

OPEN DAGEN HBO 2011. Naam school Datum Info/evt. aanmelden. 18.00-21.00 uur. 18.00-21.00 uur. Woensdag 15 juni. Dinsdag 14 juni: 14. NIEUWSBRIEF LOB-BUREAU HAVO 30 mei 2010 OPEN DAGEN HBO 2011 Naam school Datum Info/evt. aanmelden AVANS Breda 18.00-21.00 uur www.avans.nl www.avansopen.nl AVANS Den Bosch 18.00-21.00 uur www.avansopen.nl

Nadere informatie

Profielkeuze-test (PKT)

Profielkeuze-test (PKT) Profielkeuze-test (PKT) Anoniem 2014 TalentFocus Inleiding Het kiezen van een profiel is voor veel leerlingen lastig. Want als je nog niet precies weet wat je later wilt studeren is het moeilijk om op

Nadere informatie

Overzicht fixusopleidingen met selectie

Overzicht fixusopleidingen met selectie Overzicht fixusopleidingen met selectie Kunst en Economie HKU voltijd 275 1 Psychomotor Therapie & Bewegingsagogie Windesheim voltijd 105 3 Journalistiek Windesheim voltijd 225 3 Advanced Business Creation

Nadere informatie

Qompas StudieKeuze Top-50 Toplijstjes

Qompas StudieKeuze Top-50 Toplijstjes Qompas StudieKeuze Top-50 Toplijstjes www.qompas.nl Top-50 Toplijstjes Qompas StudieKeuze september 2015-december 2015 Surrounded by Talent Havo-jongens: Top-50 studies op Qompas StudieKeuze (sep-15 t/m

Nadere informatie

U-Talent Academie. Uitdagend bètaonderwijs op school en de universiteit

U-Talent Academie. Uitdagend bètaonderwijs op school en de universiteit U-Talent Academie Uitdagend bètaonderwijs op school en de universiteit U-Talent Academie Uitdagend bètaonderwijs op school en de universiteit Uitdaging in bèta en techniek voor vwo ers Zoek je meer uitdaging

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Gelet op artikel 33, lid 1c, van de Wet op het voortgezet onderwijs;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Gelet op artikel 33, lid 1c, van de Wet op het voortgezet onderwijs; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 32957 30 september 2015 Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 21 september 2015, nr. HO&S/805204,

Nadere informatie

Overzicht Lotingstudies HBO

Overzicht Lotingstudies HBO Overzicht Lotingstudies HBO Accountancy Hogeschool Utrecht Accountancy Hogeschool van Amsterdam Laatste wijziging: 16-aug-2016 Advanced Business Creation Avans Hogeschool Bedrijfseconomie Hogeschool Utrecht

Nadere informatie

Voorlichtingsavond HBO & WO Opleidingen woensdag 5 oktober 2016

Voorlichtingsavond HBO & WO Opleidingen woensdag 5 oktober 2016 Voorlichtingsavond HBO & WO Opleidingen woensdag 5 oktober 2016 Voor leerlingen van: Almende college, Ludger College, Ulenhof College, Rietveld Lyceum, Christelijk College Schaersvoorde, Liemers College,

Nadere informatie

Enquêteresultaten QSK & studiekeuzetevredenheid

Enquêteresultaten QSK & studiekeuzetevredenheid Enquêteresultaten QSK & studiekeuzetevredenheid www.qompas.nl Januari 2015 Enquêteresultaten QSK & studiekeuzetevredenheid 1 Oordeel studenten/scholieren over Qompas en tevredenheid met betrekking tot

Nadere informatie

Keuze voorlichting. mavo januari 2016

Keuze voorlichting. mavo januari 2016 Keuze voorlichting mavo-3 12 januari 2016 Welke vragen proberen we vanavond te beantwoorden? Wat ga je na de mavo doen? Hoe zit het MBO in elkaar, wat zijn de toelatingseisen, enzovoort? Wat voor pakketten

Nadere informatie

Voorlichtingsavond HBO & WO Opleidingen maandag 5 oktober 2015

Voorlichtingsavond HBO & WO Opleidingen maandag 5 oktober 2015 Voorlichtingsavond HBO & WO Opleidingen maandag 5 oktober 2015 Voor leerlingen van: Almende college, Ludger College, Ulenhof College, Rietveld Lyceum, Christelijk College Schaersvoorde, Liemers College

Nadere informatie

Informatieavond over de profielkeuze in de 3 e klas

Informatieavond over de profielkeuze in de 3 e klas Informatieavond over de profielkeuze in de 3 e klas 24 november 2015 26-06-14 1 Na vanavond begrijpt en weet U: Wat profielen zijn. Welke profielen er op het Cosmicus College zijn. Hoe een profiel gekozen

Nadere informatie

Voorlichtingsavond HBO & WO Opleidingen woensdag 7 oktober 2015

Voorlichtingsavond HBO & WO Opleidingen woensdag 7 oktober 2015 Voorlichtingsavond HBO & WO Opleidingen woensdag 7 oktober 2015 Voor leerlingen van: Almende college, Ludger College, Ulenhof College, Rietveld Lyceum, Christelijk College Schaersvoorde, Liemers College,

Nadere informatie

Toelatingseisen en aanbevolen vakken NHL, Stenden hogeschool en hogeschool Van Hall Larenstein

Toelatingseisen en aanbevolen vakken NHL, Stenden hogeschool en hogeschool Van Hall Larenstein Toelatingseisen en aanbevolen vakken NHL, Stenden hogeschool en hogeschool Van Hall Larenstein (versie januari 2009) In dit document is de landelijke lijst met toelatingseisen van alle opleidingen van

Nadere informatie

UNIVERSITY OF EYE-OPENING SCIENCE. BACHELOR OF SCIENCE WERKTUIGBOUWKUNDE

UNIVERSITY OF EYE-OPENING SCIENCE. BACHELOR OF SCIENCE WERKTUIGBOUWKUNDE UNIVERSITY OF EYE-OPENING SCIENCE. BACHELOR OF SCIENCE BACHELORPROGRAMMA De bacheloropleiding Werktuigbouwkunde is een veelzijdige universitaire opleiding, waarin je technische kennis leert omzetten naar

Nadere informatie

Christelijke Scholengemeenschap - gymnasium, atheneum, havo en vmbo. Betaonderwijs

Christelijke Scholengemeenschap - gymnasium, atheneum, havo en vmbo. Betaonderwijs Christelijke Scholengemeenschap - gymnasium, atheneum, havo en vmbo Betaonderwijs 'Als je doet wat je altijd gedaan hebt, krijg je wat je altijd kreeg' Albert Einstein Wat is betaonderwijs? De bètarichting

Nadere informatie

Voorlichtingsavond hbo- en wo-opleidingen Woensdag 5 oktober 2016

Voorlichtingsavond hbo- en wo-opleidingen Woensdag 5 oktober 2016 Voorlichtingsavond hbo- en wo-opleidingen Woensdag 5 oktober 2016 Voor leerlingen van: Almende college, Ludger College, Ulenhof College, Rietveld Lyceum, Christelijk College Schaersvoorde, Liemers College

Nadere informatie

Toelatingseisen en aanbevolen vakken NHL Hogeschool, Stenden Hogeschool en Hogeschool Van Hall Larenstein

Toelatingseisen en aanbevolen vakken NHL Hogeschool, Stenden Hogeschool en Hogeschool Van Hall Larenstein Toelatingseisen en aanbevolen vakken NHL Hogeschool, Stenden Hogeschool en Hogeschool Van Hall Larenstein In dit document is de landelijke lijst met toelatingseisen van alle opleidingen van de NHL Hogeschool,

Nadere informatie

ELSEVIER HULP BIJ STUDIEKEUZE

ELSEVIER HULP BIJ STUDIEKEUZE ELSEVIER HULP BIJ STUDIEKEUZE Naam:... Klas:... Stap : Wat Kan ik? Voor welke vakken haal(de) je de hoogste cijfers op school? Aardrijkskunde Algemene natuurwetenschappen Bewegen, sport en maatschappij

Nadere informatie

STAAL GAAT HET MAKEN STUDENTENPROGRAMMA IN SAMENWERKING MET BEDRIJVEN NATIONALE STAALBOUWDAG 2012

STAAL GAAT HET MAKEN STUDENTENPROGRAMMA IN SAMENWERKING MET BEDRIJVEN NATIONALE STAALBOUWDAG 2012 STAAL GAAT HET MAKEN NATIONALE STAALBOUWDAG 2012 STUDENTENPROGRAMMA IN SAMENWERKING MET BEDRIJVEN Elk jaar trekt de Nationale Staalbouwdag vele opdrachtgevers, ontwerpers, (staal)bouwers, leveranciers

Nadere informatie

Voorlichtingsavond HBO & WO Opleidingen maandag 5 oktober 2015

Voorlichtingsavond HBO & WO Opleidingen maandag 5 oktober 2015 Voorlichtingsavond HBO & WO Opleidingen maandag 5 oktober 2015 Voor leerlingen van: Almende college, Ludger College, Ulenhof College, Rietveld Lyceum, Christelijk College Schaersvoorde, Liemers College

Nadere informatie

Factsheet. HBO-Monitor De arbeidsmarktpositie van hbo-afgestudeerden

Factsheet. HBO-Monitor De arbeidsmarktpositie van hbo-afgestudeerden HBO-Monitor 2016 De arbeidsmarktpositie van hbo-afgestudeerden Managementsamenvatting In deze factsheet staat de arbeidsmarktpositie van de hbo-afgestudeerden uit studiejaar 2014/2015 centraal. Eind 2016,

Nadere informatie

Toelatingseisen en aanbevolen vakken NHL Hogeschool, Stenden Hogeschool en Hogeschool Van Hall Larenstein

Toelatingseisen en aanbevolen vakken NHL Hogeschool, Stenden Hogeschool en Hogeschool Van Hall Larenstein Toelatingseisen en aanbevolen vakken NHL Hogeschool, Stenden Hogeschool en Hogeschool Van Hall Larenstein In dit document is de landelijke lijst met toelatingseisen van alle opleidingen van de NHL Hogeschool,

Nadere informatie

Op welke school zitten onze oud-werkers vmbo nu?

Op welke school zitten onze oud-werkers vmbo nu? In deze bijdrage geven de decanen van de drie afdelingen een indruk van de vervolgkeuzes van onze werkers. Die keuzes vertonen jaar in jaar uit natuurlijk fluctuaties, anderzijds geeft het beeld van één

Nadere informatie

Toelatingseisen en aanbevolen vakken NHL Hogeschool, Stenden Hogeschool en Hogeschool Van Hall Larenstein

Toelatingseisen en aanbevolen vakken NHL Hogeschool, Stenden Hogeschool en Hogeschool Van Hall Larenstein Toelatingseisen en aanbevolen vakken NHL Hogeschool, Stenden Hogeschool en Hogeschool Van Hall Larenstein In dit document is de landelijke lijst met toelatingseisen van alle opleidingen van de NHL Hogeschool,

Nadere informatie

ELSEVIERS HULP BIJ STUDIEKEUZE

ELSEVIERS HULP BIJ STUDIEKEUZE ELSEVIERS HULP BIJ STUDIEKEUZE Naam:... Klas:... STAP : WAT KAN IK? Voor welke vakken haal(de) je de hoogste cijfers op school? Aardrijkskunde Algemene natuurwetenschappen Bewegen, sport en maatschappij

Nadere informatie

Informatieavond profielkeuze Porta Mosana College

Informatieavond profielkeuze Porta Mosana College Havo-3, wat dan.? Informatieavond profielkeuze Porta Mosana College WO WO HBO HBO VWO 6 MBO Havo 5 VWO 5 *niet zonder meer mogelijk! TL 4 Havo 4 TL 3 Havo 3 Toekomstplan opstellen Wie ben ik? Wat kan ik?

Nadere informatie

Feiten en cijfers. HBO-Monitor 2015: De arbeidsmarktpositie van afgestudeerden van het hbo. Juni 2016

Feiten en cijfers. HBO-Monitor 2015: De arbeidsmarktpositie van afgestudeerden van het hbo. Juni 2016 Feiten en cijfers HBO-Monitor 2015: De arbeidsmarktpositie van afgestudeerden van het hbo Juni 2016 Feiten en cijfers 2 Inleiding In deze factsheet staan de arbeidsmarktresultaten van hbo-afgestudeerden

Nadere informatie

Feiten en cijfers. HBO-Monitor 2013: De arbeidsmarktpositie van afgestudeerden van het hbo. juni 2014

Feiten en cijfers. HBO-Monitor 2013: De arbeidsmarktpositie van afgestudeerden van het hbo. juni 2014 Feiten en cijfers HBO-Monitor 2013: De arbeidsmarktpositie van afgestudeerden van het hbo juni 2014 Honderden Feiten en cijfers 2 Inleiding In deze factsheet staan de arbeidsmarktresultaten van hbo-afgestudeerden

Nadere informatie

Nieuws uit t decanaat 6 oktober 2017

Nieuws uit t decanaat 6 oktober 2017 Nieuws uit t decanaat 6 oktober 2017 havo/vwo bestemd voor havo/vwo bovenbouw Nieuws uit t decanaat is het mededelingenblad vanuit het decanaat havo/vwo van het Vechtdal College in Hardenberg. Het verschijnt

Nadere informatie

Voorlichtingsavond HBO & WO Opleidingen woensdag 5 oktober 2016

Voorlichtingsavond HBO & WO Opleidingen woensdag 5 oktober 2016 Voorlichtingsavond HBO & WO Opleidingen woensdag 5 oktober 2016 Voor leerlingen van: Almende college, Ludger College, Ulenhof College, Rietveld Lyceum, Christelijk College Schaersvoorde, Liemers College,

Nadere informatie

Mens en Techniek Houd je van techniek en innovatie, maar wil je ook graag mensen helpen? Op een concrete en tastbare manier? De opleiding Mens en Techniek wordt op vijf verschillende hogescholen aangeboden

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Gelet op artikel 33, lid 1c, van de Wet op het voortgezet onderwijs;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Gelet op artikel 33, lid 1c, van de Wet op het voortgezet onderwijs; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 21337 29 juli 2014 Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 09-07-2014, nr. DL/641019, houdende

Nadere informatie

UNIVERSITY OF EYE-OPENING SCIENCE. BACHELOR OF SCIENCE CIVIELE TECHNIEK

UNIVERSITY OF EYE-OPENING SCIENCE. BACHELOR OF SCIENCE CIVIELE TECHNIEK UNIVERSITY OF EYE-OPENING SCIENCE. BACHELOR OF SCIENCE CIVIELE TECHNIEK BACHELORPROGRAMMA CIVIELE TECHNIEK WAT IS CIVIELE TECHNIEK? Civiel technici ontwerpen, construeren en beheren infrastructuur en grote

Nadere informatie

KNOW HOW VOORLICHTINGSAVOND 10 NOVEMBER 2016

KNOW HOW VOORLICHTINGSAVOND 10 NOVEMBER 2016 KNOW HOW VOORLICHTINGSAVOND 10 NOVEMBER 2016 De Informatie markt is van 19.00 uur tot 21.45 in de Westkaap. De voorlichtingen van de opleidingen zijn verspreid over alle gebouwen van het Isendoorn College

Nadere informatie

Jong en veelbelovend

Jong en veelbelovend Jong en veelbelovend Geen bedrijf kan zonder jong talent. Ook Facilicom niet. Maar in tijden van krimp is het moeilijk om plekken voor hen te creëren. Hoe gaan jonge talenten hiermee om? Denken ze een

Nadere informatie

Overzicht instellingen en opleidingen in experiment leeruitkomsten

Overzicht instellingen en opleidingen in experiment leeruitkomsten Overzicht instellingen en opleidingen in experiment leeruitkomsten I. Instellingen en opleidingen die toestemming hebben gekregen voor deelname aan het experiment leeruitkomsten, n.a.v. per 1 mei 2016

Nadere informatie

Hoe gaat het met je studie?

Hoe gaat het met je studie? 195 195 HOOFDSTUK 12 Hoe gaat het met je studie? WOORDEN 1 Kies uit: onvoldoende controleren gymnastiek mening huiswerk 1 Heb je je al gemaakt? 2 Ik was op school niet zo goed in. Ik vond sport niet leuk.

Nadere informatie

Studeren aan het hbo. W i n d e s h e i m z e t k e n n i s i n w e r k i n g

Studeren aan het hbo. W i n d e s h e i m z e t k e n n i s i n w e r k i n g Studeren aan het hbo Inhoud van de presentatie Kenmerken van het hbo Verschil tussen havo en hbo Verschil hbo en universiteit Opbouw van een hbo-opleiding Studieresultaten en begeleiding Toelating en aanmelding

Nadere informatie

Top-50 studies. Top-50 studies en open dagen op Qompas StudieKeuze (sep-15 t/m apr-16) www.qompas.nl. Surrounded by Talent

Top-50 studies. Top-50 studies en open dagen op Qompas StudieKeuze (sep-15 t/m apr-16) www.qompas.nl. Surrounded by Talent Top-50 studies www.qompas.nl Top-50 studies en open dagen op Qompas StudieKeuze (sep-15 t/m apr-16) Surrounded by Talent Best bekeken studies en open dagen op Qompas StudieKeuze Een aantal keer per jaar

Nadere informatie

Zoek het uit! Opdrachten. Studiekeuze123.nl

Zoek het uit! Opdrachten. Studiekeuze123.nl Zoek het uit! Opdrachten Studiekeuze123.nl Wat denk je zelf? Het maken van een studiekeuze is niet gemakkelijk. Er zijn zoveel mogelijkheden, maar welke studie past goed bij jou? Misschien weet je al jaren

Nadere informatie

Profielkeuze Vakkeninformatie HAQ3. Iris Eckardt Decaan Havo/Vwo/Quest

Profielkeuze Vakkeninformatie HAQ3. Iris Eckardt Decaan Havo/Vwo/Quest Profielkeuze Vakkeninformatie HAQ3 Iris Eckardt Decaan Havo/Vwo/Quest 2 de Fase (de bovenbouw) 4 profielen CM - Cultuur en Maatschappij EM - Economie en Maatschappij NG - Natuur en Gezondheid NT - Natuur

Nadere informatie

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Gelet op artikel 33, lid Ib, van de Wet op het voortgezet onderwijs;

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Gelet op artikel 33, lid Ib, van de Wet op het voortgezet onderwijs; Regeling van de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 2011, nr. DL/299780 houdende wijziging van de Regeling verwantschapstabel educatieve minor De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur

Nadere informatie

havo Carrousel schooljaar 2015/2016 Beroepsoriëntatie voor 4-havo

havo Carrousel schooljaar 2015/2016 Beroepsoriëntatie voor 4-havo havo Carrousel schooljaar 2015/2016 Dit schooljaar organiseert jouw school een havo Carrousel. Dat is beroepsoriëntatie voor 4-havo. Tijdens drie bedrijfsbezoeken maak je kennis met beroepen. Ook leer

Nadere informatie

Voorlichtingsavond HBO & WO Opleidingen woensdag 7 oktober 2015

Voorlichtingsavond HBO & WO Opleidingen woensdag 7 oktober 2015 Voorlichtingsavond HBO & WO Opleidingen woensdag 7 oktober 2015 Voor leerlingen van: Almende college, Ludger College, Ulenhof College, Rietveld Lyceum, Christelijk College Schaersvoorde, Liemers College,

Nadere informatie

Welkom. Ouderavond LOB havo-3. Profielkeuze

Welkom. Ouderavond LOB havo-3. Profielkeuze Welkom Ouderavond LOB havo-3 Profielkeuze Welkom LOB-coördinator: Maaike Dingemans Programma LOB en het keuzeproces De keuzemogelijkheden Overgangsnormen en exameneisen Hoe nu verder? Vragen LOB en het

Nadere informatie

Voorlichtingsavond hbo- en wo-opleidingen Maandag 3 oktober 2016

Voorlichtingsavond hbo- en wo-opleidingen Maandag 3 oktober 2016 Voorlichtingsavond hbo- en wo-opleidingen Maandag 3 oktober 2016 Voor leerlingen van: Almende college, Ludger College, Ulenhof College, Rietveld Lyceum, Christelijk College Schaersvoorde, Liemers College

Nadere informatie

Beste hogescholen en universiteiten

Beste hogescholen en universiteiten Beste hogescholen en universiteiten BRIN INSTELLING ISAT OPLEIDING VERGELIJKING 30TX Aeres Hogeschool 34868 B Tuinbouw en Akkerbouw gelijk 30TX Aeres Hogeschool 34866 B Bedrijfskunde en Agribusiness gelijk

Nadere informatie

Volgend schooljaar naar het voortgezet onderwijs... Spannend! Welke school wordt het? Wil je er een

Volgend schooljaar naar het voortgezet onderwijs... Spannend! Welke school wordt het? Wil je er een vakcollege techniek vakcollege zorg en welzijn vakcollege economie en ondernemen vakcollege media, vormgeving en ICT mavo mavo + havo vwo gymnasium vwo + entreprenasium technasium Volgend schooljaar naar

Nadere informatie

ELSEVIER HULP BIJ STUDIEKEUZE

ELSEVIER HULP BIJ STUDIEKEUZE ELSEVIER HULP BIJ STUDIEKEUZE Naam:... Klas:... Stap : Wat Kan ik? Voor welke vakken haal(de) je de hoogste cijfers op school? Aardrijkskunde Algemene natuurwetenschappen Bewegen, sport en maatschappij

Nadere informatie

OVERSTAP MAVO4-HAVO4. 28 november 2016

OVERSTAP MAVO4-HAVO4. 28 november 2016 OVERSTAP MAVO4-HAVO4 28 november 2016 29-11-2016 PROGRAMMA - Uitleg Zeeuwse Code - Profielen HAVO - Leerlingen aan het woord - Wesley en Nemo, havo 4 NG - Vragen? 29-11-2016 2 ZEEUWSE CODE Intake gesprek

Nadere informatie

Bedrijvendag 9 maart 2017

Bedrijvendag 9 maart 2017 Bedrijvendag 9 maart 2017 De kracht van Delft De Haagse Hogeschool Delft is een nevenvestiging van de hoofdlocatie in Den Haag. Onze bedrijvendagen zijn kleinschaliger van opzet en komen er minder studenten

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Gelet op artikel 5.6, vijfde lid, van Wet studiefinanciering 2000;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Gelet op artikel 5.6, vijfde lid, van Wet studiefinanciering 2000; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 24893 4 december 2012 Regeling van de Staatsecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 1 november 2012, nr. DL/446544,

Nadere informatie

OPEN DAG NHL STENDEN. Programma VISIT PLORE MEET. #opendagnhlstenden. nhlstenden nhlstenden nhlstenden

OPEN DAG NHL STENDEN. Programma VISIT PLORE MEET. #opendagnhlstenden. nhlstenden nhlstenden nhlstenden OPEN DAG NHL STENDEN Programma VISIT E PLORE MEET #opendag Ontdek NHL Stenden! Welkom op de Open Dag Maak kennis met de opleidingen van onze nieuwe hogeschool en ontdek de studie die bij jou past. Op de

Nadere informatie

Staal: duurzaam sterk

Staal: duurzaam sterk Staal: duurzaam sterk NATIONALE STAALBOUWDAG 2011 STUDENTENPROGRAMMA IN SAMENWERKING MET BEDRIJVEN Wat geldt voor het materiaal staal, geldt ook voor de Nationale Staalbouwdag: duurzaam sterk. Elk jaar

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Gelet op artikel 5.6, vijfde lid, van de Wet studiefinanciering 2000;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Gelet op artikel 5.6, vijfde lid, van de Wet studiefinanciering 2000; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 36310 27 december 2013 Regeling van de Staatsecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 15 december 2013, nr.

Nadere informatie

Rapportage Toplijsten 2012-2013

Rapportage Toplijsten 2012-2013 Rapportage Toplijsten 2012-2013 www.qompas.nl Qompas StudieKeuze best bekeken open dagen en opleidingen Surrounded by Talent Top-50 Open Dagen Qompas StudieKeuze 2012-2013 1 - Open dag Avans Hogeschool

Nadere informatie

dienstverlenend zijn. Volop doorstroommogelijkheden

dienstverlenend zijn. Volop doorstroommogelijkheden SAMIRA KIEST ICT 1 ICT is continu in ontwikkeling. Vraagt om mensen die goed kunnen samenwerken En die dienstverlenend zijn. Volop doorstroommogelijkheden naar hbo. Veel banen. Nu en in de toekomst. 2

Nadere informatie

Van mavo-4 naar havo-4. 2014-2015 R. Schouten sectordirecteur havo

Van mavo-4 naar havo-4. 2014-2015 R. Schouten sectordirecteur havo Van mavo-4 naar havo-4 2014-2015 R. Schouten sectordirecteur havo Wat we vandaag bespreken: - Waarom naar havo-4? - Toelatingseisen en aanmelding - Profielen en vakken - Aansluiting sectoren - Vragen?

Nadere informatie

Voorlichtingsavond hbo- en wo-opleidingen Maandag 3 oktober 2016

Voorlichtingsavond hbo- en wo-opleidingen Maandag 3 oktober 2016 Voorlichtingsavond hbo- en wo-opleidingen Maandag 3 oktober 2016 Voor leerlingen van: Almende college, Ludger College, Ulenhof College, Rietveld Lyceum, Christelijk College Schaersvoorde, Liemers College

Nadere informatie

Profielkeuze 2014-2015. M. van den Bremer, decaan bovenbouw havo/vwo

Profielkeuze 2014-2015. M. van den Bremer, decaan bovenbouw havo/vwo Profielkeuze 2014-2015 M. van den Bremer, decaan bovenbouw havo/vwo Inrichting tweede fase 4 havo 4 vwo 5 havo 5 vwo 6 vwo Opbouw vakkenpakket havo en vwo algemeen deel profieldeel vrij deel Het algemene

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds ARTIKEL I. WIJZIGING REGELING STUDIEFINANCIERING 2000

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds ARTIKEL I. WIJZIGING REGELING STUDIEFINANCIERING 2000 STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 46450 16 augustus 2017 Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 07-08-2017, nr. HO&S/1199472,

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Handelende in overeenstemming met de Minister van Economische Zaken;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Handelende in overeenstemming met de Minister van Economische Zaken; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 39147 10 november 2015 Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 2 november 2015, nr. 825853,

Nadere informatie

Ontwikkel je specialiteit! TOPklas leerjaar 1 Cultuur, Sport, ICT en Science

Ontwikkel je specialiteit! TOPklas leerjaar 1 Cultuur, Sport, ICT en Science Ontwikkel je specialiteit! TOPklas leerjaar 1 Cultuur, Sport, ICT en Science Op het Picasso Lyceum sta jij centraal. En de leraren doen er alles aan om jouw talenten verder te ontwikkelen. Daar staat natuurlijk

Nadere informatie