NIEUWSBRIEF. Mantelzorg. AGENDA in het kort:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "NIEUWSBRIEF. Mantelzorg. AGENDA in het kort:"

Transcriptie

1 NIEUWSBRIEF AGENDA in het kort: Ma. 12 okt uur Hulpmiddelen, zorg thuis Singelhof, Maasland 9 november uur DAG VAN DE MANTELZORG Gemeentehuis, Schipluiden Ma. 30 nov uur Vergeetachtig of dementie Singelhof, Maasland Din 8 dec uur Hulpmiddelen, zorg thuis Dorpskamer, Den Hoorn Mantelzorg Deze nieuwsbrief wordt gemaakt door Mantelzorg Midden- Delfland en verschijnt een aantal keer per jaar. De nieuwsbrief is gericht aan mantelzorgers en geeft informatie over mantelzorg, ondersteuningsmogelijkheden en activiteiten voor mantelzorgers in onze regio. Wilt u zelf een bijdrage leveren aan deze nieuwsbrief, bijvoorbeeld omdat u een ervaring wilt delen of tips heeft, neemt u dan contact op met ons. Wilt u meer weten over de dienstverlening van Mantelzorg Midden-Delfland, neem dan gerust contact op met adviseur Susanne Janssen. Zij maakt dan een afspraak bij u thuis, of op een locatie in Den Hoorn, Maasland of Schipluiden. Bent u geen mantelzorger (meer) en/of wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen, laat het ons weten. Bereikbaarheid: Mantelzorg MD is telefonisch bereikbaar op maandag, dinsdag en donderdag. Indien niet wordt opgenomen, kunt u een bericht inspreken en u wordt dan teruggebeld. U kunt ook een sturen. Contactgegevens: Susanne Janssen Adviseur Mantelzorg Telefoon s.janssen@swmd.nl Stichting Welzijn Midden-Delfland Facebook: Welzijn Midden-Delfland Nieuws In deze nieuwsbrief treft u informatie aan m.b.t. het gewijzigde mantelzorgcompliment, over de gezondheidsmarkten Zorg thuis, Was&Koffie, een uitnodiging voor de Dag van de Mantelzorg, onze agenda en nog meer nieuwtjes. Dag van de mantelzorg Op maandag 9 november houden wij de Dag van de Mantelzorg in Midden-Delfland! Deze dag wordt elk jaar gehouden, in elke gemeente, in het hele land; er wordt dan extra aandacht besteed aan de belangrijke rol die mantelzorgers vervullen. Dit jaar zijn we te gast in het gemeentehuis in Schipluiden! Meer informatie vindt u op de achterzijde van deze nieuwsbrief. Als degene voor wie u zorgt, niet alleen thuis kan blijven, is hij/zij deze middag welkom in de Dorpskamer in Den Hoorn, of het Ontmoetingscentrum in Maasland (tevoren aanmelden is noodzakelijk). Informeer gerust naar deze of eventueel andere mogelijkheden, wij denken met u mee.

2 Woonmarkt : Hoe woont u overmorgen? op 13 en 15 oktober Denkt u er wel eens over na hoe u in de toekomst wilt wonen? Wilt u graag zo lang als mogelijk zelfstandig wonen in uw vertrouwde omgeving? Al dit soort vragen zijn belangrijk voor uw toekomstige woonsituatie. Speciaal voor inwoners uit Midden-Delfland die nadenken over wonen in de toekomst, en voor mensen die met een ander meedenken over hun woonsituatie wordt een leuke korte theatervoorstelling aangeboden, gevolgd door een woonmarkt met de titel: Thuis in de toekomst, hoe woon ik overmorgen. De theatervoorstelling en de woonmarkten worden u gratis aangeboden door Welzijn Midden-Delfland; Wonen Midden-Delfland; Gemeente Midden-Delfland; Careyn en Pieter van Foreest. Zij zijn aanwezig om u te informeren en om vragen te beantwoorden. Daarnaast vindt u er veel lokale ondernemers, een makelaar; een aannemer; de brandweer; de politie; een installateur van domotica; informatie over groepswonen; een leverancier van hulpmiddelen etc. Er zijn voor u geen kosten aan verbonden en u hoeft zich niet aan te melden. En neem gerust uw buurvrouw, familielid, vriend of bekende mee! De eerste woonmarkt gehouden op 7 oktober in Schipluiden was al een groot succes Oproep: ervaring met digitale zorg- agenda? Er bestaan diverse vormen van digitale zorg-agenda s, zoals Carenzorgt en Zorgom. Hiermee kunt u (samen met anderen die ook zorgen) via uw computer een agenda, informatie en taken delen met elkaar, rondom de zorg van uw naaste. Graag horen wij van u als u ervaring heeft met een dergelijk communicatie systeem: wat gaat er goed, waar minder, wat kunt u iemand anders adviseren? Praten over (mantel)zorg op basisschool Mantelzorg Midden-Delfland is opnieuw uitgenodigd om met jonge kinderen van de basisschool de Schutse in Maasland te komen praten over (mantel) zorg en langdurig ziekzijn. Het is mooi om hen op een positieve manier bewust te maken dat gewoon gezond zijn niet altijd vanzelfsprekend is. En dat ook een vriendje of vriendinnetje jonge mantelzorger kan zijn. Bij een jonge mantelzorger gaat het niet per se om fysiek zorgen voor iemand, maar vaak om het zorgen maken óm hun vader, moeder, broer of zus die chronisch ziek of gehandicapt is. Verhuisd Zoals eerder aangekondigd: ons kantoor in Den Hoorn is inmiddels verhuisd! Onze nieuwe plek is nu beter zichtbaar, u kunt makkelijker even binnenlopen voor een vraag. We zijn te vinden vlak bij de ingang van de Kickerthoek, Pr.W. Alexanderhof 1: links van de hal ziet u een mooie glazen wand, hierbinnen zijn te vinden: de Dorpskamer, Was&Koffie en SWMD!

3 Gewijzigde vorm mantelzorg compliment Het mantelzorgcompliment was een jaarlijkse waardering voor mantelzorgers van de Rijksoverheid. Met ingang van 2015 geeft de gemeente invulling aan deze waardering. Dit heeft in de krant gestaan namens de gemeente Midden-Delfland: Grote waarde Mantelzorgers zijn mensen die langdurig en onbetaald zorgen voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende persoon uit hun omgeving. Dit kan een partner, ouder of kind zijn, maar ook een ander familielid, vriend of kennis. Zij zien zichzelf vaak niet als mantelzorger. Zij zorgen vanuit vanzelfsprekendheid. Tegelijk is het zo dat het verlenen van mantelzorg geen keuze is. Mantelzorg biedt voldoening, maar kan ook leiden tot overbelasting. De waarde van mantelzorg is groot. De hulp die mantelzorgers bieden draagt bij aan het welbevinden van de zorgvragers en aan het beperken van de maatschappelijke kosten van zorg en ondersteuning. Compliment vanaf 2015 De gemeente Midden-Delfland vindt het belangrijk dat mantelzorgers erkenning krijgen voor de belangrijke rol die zij vervullen. Zij wil hen bedanken voor alle inspanningen die mantelzorgers leveren. In Midden-Delfland is ervoor gekozen een individuele waardering te geven. Omdat iedereen verschillende wensen en behoeftes heeft, ontvangen de mantelzorgers een VVV-bon. Zo kunnen zij zelf kiezen waaraan zij de bon besteden. Voor wie? -Mantelzorgers die zorg verlenen aan een inwoner van Midden-Delfland. -Het betreft langdurige en intensieve zorg (minstens 8 uur per week, langer dan 3 maanden). -De mantelzorger staat ingeschreven bij Mantelzorg Midden-Delfland. Deze richtlijnen zijn landelijk bepaald; mocht degene voor wie u zorgt buiten Midden- Delfland wonen, dan kunt u zich richten tot die gemeente. De mantelzorg waardering wordt door de gemeente aan u uitgereikt tijdens de Dag van de Mantelzorg op maandag 9 november a.s. : zie de uitnodiging op de achterzijde van deze nieuwsbrief. Om in aanmerking te komen voor de waardering van dit jaar, dient u vóór 1 november aangemeld te zijn. Was & Koffie in Den Hoorn Uw was laten doen en intussen zelf een lekker kopje koffie drinken, wat bijkletsen of een activiteit doen? Dat is wat Was&Koffie u te bieden heeft. Bent u niet in staat om de was te doen, heeft u geen wasmachine of geen tijd, de medewerkers van Was&Koffie nemen u deze taak graag uit handen. Dan heeft u tijd voor andere dingen. Ze kunnen de was zelfs komen halen en brengen. Voor 3,50 euro heeft u al een compleet wasprogramma. Was&Koffie is geopend maandag t/m donderdag uur. Meer weten? Tel Marian van der Vaart, Kickerthoek, Pr.W.Alexanderhof 1 in Den Hoorn.

4 Bijeenkomsten Zorg Thuis en Gezondheidsmarkten in Midden-Delfland Mensen wonen langer thuis en daarmee kan de zorg ook langer en soms intenser zijn. Wat hulp en praktische tips kunnen dan erg handig zijn. Mantelzorg Midden-Delfland organiseert een tweetal bijeenkomsten rondom dit thema: 12 oktober in Maasland en 8 december in Den Hoorn. De wijkverpleegkundige van Careyn bespreekt dan diverse hulpmiddelen, tiltechnieken en transfers vanuit bijvoorbeeld (rol)stoel. Nog breder zal in onze gemeente in november drie maal een uitgebreide gezondheidsmarkt gehouden worden met het thema Zorg thuis. Allerlei verschillende partijen zullen aanwezig zijn om informatie te geven, zoals maaltijdvoorzieningen aan huis, E-domotica (beveiligingen comfortsysteem in een woning), thuiszorg organisaties, huishoudelijke hulp organisaties, maar ook de politie en ANWB (scootmobiel- en fiets Pech-onderweg-service) en nog veel meer! De toegang is vrij, u bent van harte welkom: Woensdag 11 november zaal Kickerthoek, Pr.W.Alexanderhof Den Hoorn Woensdag 18 november zaal Korpershoek, Windrecht Schipluiden Woensdag 25 november zaal Singelhof, Hofsingel Maasland; De gezondheidsmarkt is op elke locatie van tot uur. Voor meer informatie kunt u terecht bij collega Mariët Barendse Het Alzheimer Café is een trefpunt voor mensen met dementie en hun naaste omgeving. Ook hulpverleners en andere belangstellenden zijn van harte welkom. De toegang is vrij. Voor meer informatie over de inhoud van de thema s, kijkt u op Alzheimer Café Westland Naaldwijk- elke 3 e maandag van de maand Dienstencentrum Hof van Heden, Dijkweg 20, tel uur (vanaf uur inloop). 19 okt Hoe werkt ons geheugen 16 nov Verschillende vormen van dementie 14 dec Doe niet zo raar.. dementie en gedrag Alzheimer Café Delft- elke 2 e maandag van de maand Wijkcentrum De Vleugel, Aart van der Leeuwlaan 4, tel uur (vanaf uur inloop). 12 okt Als het gedrag problematischer wordt 9 nov Als de omgeving het niet begrijpt 14 dec muziekavond Alzheimer Café Maassluis elke 3 e dinsdag van de maand De Tweemaster, Vondelpark 2, tel uur (vanaf uur inloop). 20 okt informatie over dementie 17 nov Levensboek 15 dec Handmassage

5 Parkinson café Het Parkinson Café is een ontmoetingsplek voor mensen met de ziekte van Parkinson en parkinsonismen, hun partners, familieleden en andere belangstellenden. De bijeenkomsten worden elke 3 e donderdag van de maand gehouden in de sportkantine van Sophia Revalidatie Delft, Reinier de Graafweg 1 te Delft. Aanmelden kan via info@parkinsoncafedelfteo.nl of tel okt Medicijngebruik en voeding, Renske Jansen, diëtiste Pieter van Foreest 19 nov Trillende tranen, Hans Holtslag, acteur en Parkinson patiënt 17 dec Parkinson Kerst café adressen Graag willen wij onze post zoveel mogelijk digitaal verzenden. Wilt u ons uw adres doorgeven, als dit nog niet bekend is? AGENDA Bijeenkomsten zijn vertrouwelijk: wat er besproken wordt, blijft onder elkaar! Thema / ontmoetingsbijeenkomsten Mantelzorg Midden-Delfland. De toegang is vrij. Aanmelding is niet noodzakelijk, tenzij het er specifiek bij wordt vermeld. U vertelt over uzelf enkel datgene wat u kwijt wilt. Alleen luisteren is ook prima. Maandag 12 oktober: Hulpmiddelen, zorg thuis i.s.m. Ontmoetingscentrum Singelhof. Er zijn veel praktische tips, als u voor iemand zorgt. Krista van Velden, wijkverpleegkundige van Careyn, laat diverse hulpmiddelen, tiltechnieken, en transfers vanuit rolstoel zien. Hoe handiger het kan, hoe langer u het zelf vol kunt houden! (dit programma wordt op 8 december aangeboden in Den Hoorn) uur, cursusruimte van de Singelhof, Hofsingel 56a in Maasland. Maandag 9 november: DAG VAN DE MANTELZORG Uitgebreid programma op de achterzijde van deze nieuwsbrief, aanmelden noodzakelijk. Maandag 30 november: Vergeetachtig of dementie - i.s.m. Ontmoetingscentrum Singelhof. We vergeten allemaal wel eens wat. Gebeurt dit vaker, is het dan nog gewoon gezonde vergeetachtigheid? Wanneer is er mogelijk sprake van beginnende dementie? Gastspreker is Nando van Hagen van GGZ Delfland uur; cursusruimte van de Singelhof, Hofsingel 56a in Maasland Dinsdag 8 december: Hulpmiddelen, zorg thuis Op herhaling, zie ook 12 oktober, nu op een andere locatie; opnieuw geeft Krista van Velden, wijkverpleegkundige van Careyn, veel praktische tips en informatie uur, de Dorpskamer, Pr.W.Alexanderhof 1, Den Hoorn

6 Dag van de Mantelzorg 2015 Maandag 9 november uur het Gemeentehuis in Schipluiden Voor mantelzorgers van Midden-Delfland: Ontvangst in de Raadzaal, uitreiking van de mantelzorgwaardering, ontmoetingen in de kantine en. Tevoren aanmelden voor deze middag is noodzakelijk. Dit kan bij Mantelzorg Midden-Delfland (s.janssen@swmd.nl) of lever het ingevulde strookje in bij één van de kantoren van SWMD (Hofsingel 18 in Maasland of Prins Willem- Alexander Hof 1 in Den Hoorn of in de brievenbus bij Windrecht 10A in Schipluiden) Ja, ik kom naar de Dag van de Mantelzorg op 9 november 15 in het gemeentehuis in Schipluiden. Naam: Adres:

NIEUWSBRIEF. Mantelzorg. AGENDA in het kort:

NIEUWSBRIEF. Mantelzorg. AGENDA in het kort: NIEUWSBRIEF Mantelzorg AGENDA in het kort: Vr. 6 okt 10.30-11.30 uur Bewegen Singelhof, Maasland Zat. 11 nov 11.00 14.00 uur Dag vd Mantelzorg In Zight, Maasland Woe. 6 dec 10.00 11.30 uur Dementie Kickerthoek,

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Mantelzorg. AGENDA in het kort:

NIEUWSBRIEF. Mantelzorg. AGENDA in het kort: NIEUWSBRIEF AGENDA in het kort: Don. 17 april 10.30 12.00uur Koffie ochtend t Middelpunt, Schipluiden Woe. 14 mei 10.00 11.30 uur wat houdt u bezig Cursusruimte, Den Hoorn Ma. 23 juni 14.30-15.30 uur Als

Nadere informatie

NIEUWS VAN DE STEUNPUNTEN MANTELZORG

NIEUWS VAN DE STEUNPUNTEN MANTELZORG NIEUWS VAN DE STEUNPUNTEN MANTELZORG Datum: oktober 2016 Geachte heer, mevrouw, Middels deze nieuwsbrief willen wij u graag informeren over nieuws en activiteiten voor mantelzorgers. Bij sommige activiteiten

Nadere informatie

Nieuwsbrief ik zorg voor jou

Nieuwsbrief ik zorg voor jou Nieuwsbrief ik zorg voor jou Inleiding Voor je ligt de eerste nieuwsbrief speciaal ontwikkeld ter informatie voor iedereen die zorgt voor een naaste. Middels deze nieuwsbrief willen wij je informeren,

Nadere informatie

Mantelzorg & mantelzorgondersteuning

Mantelzorg & mantelzorgondersteuning Welzijn Ouderen Thuisadministratie Mantelzorg & mantelzorgondersteuning Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u! Doras Maatschappelijke dienstverlening Amsterdam-Noord Zorgt u voor een naaste

Nadere informatie

Informatie voor mantelzorgers in Veenendaal

Informatie voor mantelzorgers in Veenendaal Informatie voor mantelzorgers in Veenendaal 1 Zorgt u meer dan 4 uur per week voor iemand die extra zorg nodig heeft? Duurt deze zorg al langer dan 3 maanden? Doet u dit vanuit een persoonlijke band met

Nadere informatie

Steunpunt Mantelzorg Veenendaal

Steunpunt Mantelzorg Veenendaal Steunpunt Mantelzorg Veenendaal Omdat u belangrijk bent! Omdat jij belangrijk bent! 1 Zorgt u langdurig en onbetaald voor een naaste die extra hulp nodig heeft? Zorgt u bijvoorbeeld voor een ouder, partner,

Nadere informatie

Iedere eerste woensdag van de maand Het MantelzorgCafé. Een rustmoment voor mantelzorgers

Iedere eerste woensdag van de maand Het MantelzorgCafé. Een rustmoment voor mantelzorgers Iedere eerste woensdag van de maand Het MantelzorgCafé Een rustmoment voor mantelzorgers Mantelzorgers zijn mensen die langdurig en onbetaald zorgen voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende

Nadere informatie

Steunpunt Mantelzorg Veenendaal

Steunpunt Mantelzorg Veenendaal Steunpunt Mantelzorg Veenendaal Omdat u belangrijk bent! Omdat jij belangrijk bent! 1 Zorgt u langdurig en onbetaald voor een naaste die extra hulp nodig heeft? Zorgt u bijvoorbeeld voor een ouder, partner,

Nadere informatie

Mantelzorg en mantelzorgondersteuning

Mantelzorg en mantelzorgondersteuning Welzijn Ouderen Thuisadministratie Mantelzorg en mantelzorgondersteuning Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u! Doras Maatschappelijke dienstverlening Amsterdam-Noord Mantelzorg en mantelzorgondersteuning

Nadere informatie

Juli 2015 (nummer 13) Bestuur Alzheimer DWO. Agenda Alzheimer Cafés

Juli 2015 (nummer 13) Bestuur Alzheimer DWO. Agenda Alzheimer Cafés Juli 2015 (nummer 13) Bestuur Alzheimer DWO Arthur de Groot, Voorzitter en portefeuille: Belangenbehartiging Ada van Bergen, Vicevoorzitter en portefeuille: Belangenbehartiging Riet Geerling, Secretaris

Nadere informatie

Onderzoek naar wensen en behoeften op het gebied van dagbesteding van (kwetsbare) ouderen en hun mantelzorgers in het Schilderskwartier in Woerden

Onderzoek naar wensen en behoeften op het gebied van dagbesteding van (kwetsbare) ouderen en hun mantelzorgers in het Schilderskwartier in Woerden Onderzoek naar wensen en behoeften op het gebied van dagbesteding van (kwetsbare) ouderen en hun mantelzorgers in het Schilderskwartier in Woerden Voor wie is dit onderzoek? 1) Zelfstandig wonende ouderen

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr. 3, september 2013. Hoge opkomst ontbijtbijeenkomsten Aalsmeer en Amstelveen

Nieuwsbrief nr. 3, september 2013. Hoge opkomst ontbijtbijeenkomsten Aalsmeer en Amstelveen Nieuwsbrief nr. 3, september 2013 Hoge opkomst ontbijtbijeenkomsten Aalsmeer en Amstelveen Amstelveen, donderdagochtend 29 augustus om 7.45 uur s ochtends op het plein voor het raadhuis. Een vriendelijk

Nadere informatie

HULP BIJ ZORG VOOR EEN ANDER

HULP BIJ ZORG VOOR EEN ANDER Steunpunt Mantelzorg Nieuwegein HULP BIJ ZORG VOOR EEN ANDER Steunpunt Mantelzorg Nieuwegein Zorgen voor een ander, dan doe je gewoon.. Maar soms is een beetje hulp en steun meer dan welkom! In Nieuwegein

Nadere informatie

STEUNPUNT MANTELZORG. Datum: mei 2015 Betreft: nieuwsbrief. Geachte heer, mevrouw,

STEUNPUNT MANTELZORG. Datum: mei 2015 Betreft: nieuwsbrief. Geachte heer, mevrouw, STEUNPUNT MANTELZORG Datum: mei 2015 Betreft: nieuwsbrief Geachte heer, mevrouw, Via deze weg wil ik u graag informeren over nieuws en activiteiten voor mantelzorgers. Bij sommige activiteiten is aanmelden

Nadere informatie

Parkinson Café Delft en omstreken Nieuwsbrief van de maand November

Parkinson Café Delft en omstreken Nieuwsbrief van de maand November Parkinson Café Delft en omstreken Nieuwsbrief van de maand November Parkinson Café Delft en omstreken website: Sophia Revalidatie (sportkantine), www.parkinsoncafedelfteo.nl Reinier de Graafweg 1, email:

Nadere informatie

Ontmoetingscentrum Dementie

Ontmoetingscentrum Dementie Ontmoetingscentrum Dementie Thuiszorg Samen zorgen, niet vergeten De zorg voor iemand met een ernstig geheugen - probleem kan heel zwaar zijn. U loopt tegen veel vragen en problemen op. Hoe kunt u bijvoorbeeld

Nadere informatie

Nieuwsbrief Mantelzorg Uitgave nr. 4 oktober 2012

Nieuwsbrief Mantelzorg Uitgave nr. 4 oktober 2012 Nieuwsbrief Mantelzorg Uitgave nr. 4 oktober 2012 Inhoud: Nieuws vanuit Steunpunt Mantelzorg Agenda oktober november - december Dag van de Mantelzorg 2012 Terugblik van het respijtweekend Nieuws vanuit

Nadere informatie

Waardering mantelzorgers

Waardering mantelzorgers Waardering mantelzorgers Agenda Alkmaar De aanvraag voor het Alkmaarse mantelzorgcompliment 2015 is in volle gang. Het mantelzorgcompliment wordt aangevraagd door degene die mantelzorg ontvangt. De aanvraagformulieren

Nadere informatie

Aanvraagformulier tot de verlening van een mantelzorgcompliment

Aanvraagformulier tot de verlening van een mantelzorgcompliment Aanvraagformulier tot de verlening van een mantelzorgcompliment ALGEMENE INFORMATIE Wat is een mantelzorgcompliment? Het mantelzorgcompliment is een geldbedrag van maximaal 200 en wordt één keer per jaar

Nadere informatie

Ondersteuning en activiteiten voor mantelzorgers

Ondersteuning en activiteiten voor mantelzorgers 0 Ondersteuning en activiteiten voor mantelzorgers Workshops en bijeenkomsten Individuele begeleiding Mantelzorg, wat is dat? Je bent mantelzorger wanneer je de zorg voor een familielid of een bekende

Nadere informatie

Ondersteuning en activiteiten voor mantelzorgers

Ondersteuning en activiteiten voor mantelzorgers 0 Ondersteuning en activiteiten voor mantelzorgers Workshops, lotgenotencontact, bijeenkomsten, individuele begeleiding Mantelzorg, wat is dat? Je bent mantelzorger wanneer je de zorg voor een familielid

Nadere informatie

Enquêtevragen Zorg en Welzijn Dirkshorn e.o. april 2014

Enquêtevragen Zorg en Welzijn Dirkshorn e.o. april 2014 Dit is het begin van de enquête. De eerste 4 vragen gaan over uw persoonlijke kenmerken. Aankruisen wat van toepassing is. 1. Wat is uw gezinssamenstelling? Alleenstaand zonder kind(eren) Samenwonend /

Nadere informatie

De Kopgroep in Nieuwegein. Praten over en omgaan met uw dementie

De Kopgroep in Nieuwegein. Praten over en omgaan met uw dementie De Kopgroep in Nieuwegein Praten over en omgaan met uw dementie "In het begin vond ik het eng", vertelt Pieter. "Nu zeg ik het gewoon tegen iedereen: Ik heb Alzheimer." Omgaan met dementie Sinds de diagnose

Nadere informatie

I N H O U D. Voorwoord. Mantelzorgmeerdaagse. Mantelzorgtest. Zorgt u voor een ander? Zorg dan ook goed voor uzelf! Activiteiten Steunpunt Mantelzorg

I N H O U D. Voorwoord. Mantelzorgmeerdaagse. Mantelzorgtest. Zorgt u voor een ander? Zorg dan ook goed voor uzelf! Activiteiten Steunpunt Mantelzorg I N H O U D Voorwoord Mantelzorgmeerdaagse Mantelzorgtest Zorgt u voor een ander? Zorg dan ook goed voor uzelf! Activiteiten Steunpunt Mantelzorg Loopt u mee? Workshop Mindfulness Voorwoord Beste lezer,

Nadere informatie

Mantelzorgondersteuning Hillegom en Lisse

Mantelzorgondersteuning Hillegom en Lisse Mantelzorgondersteuning Hillegom en Lisse Beste mantelzorger, Dit is de eerste nieuwsbrief van dit jaar met informatie voor mantelzorgers uit Hillegom en Lisse. Wij informeren u middels deze nieuwsbrief

Nadere informatie

ASTER Vrijwilligers bieden mantelzorgers een paar uurtjes voor zichzelf

ASTER Vrijwilligers bieden mantelzorgers een paar uurtjes voor zichzelf ASTER Vrijwilligers bieden mantelzorgers een paar uurtjes voor zichzelf Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u! Doras Maatschappelijke dienstverlening Amsterdam-Noord ASTER Vrijwilligers bieden

Nadere informatie

Maart 2017 (nummer 33) Bestuur Alzheimer DWO. Agenda Alzheimer Cafés Arthur de Groot, Voorzitter en portefeuille: Belangenbehartiging

Maart 2017 (nummer 33) Bestuur Alzheimer DWO. Agenda Alzheimer Cafés Arthur de Groot, Voorzitter en portefeuille: Belangenbehartiging Maart 2017 (nummer 33) Bestuur Alzheimer DWO Arthur de Groot, Voorzitter en portefeuille: Belangenbehartiging Ada van Bergen, Vicevoorzitter en portefeuille: Belangenbehartiging Riet Geerling, Secretaris

Nadere informatie

Mantelzorgbeleid AYA Thuiszorg B.V.

Mantelzorgbeleid AYA Thuiszorg B.V. 1 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 : Visie op werken met mantelzorgers Hoofdstuk 2 : Wat kunnen mantelzorgers doen bij AYA Thuiszorg? Hoofdstuk 3 : Ondersteuning van mantelzorgers Hoofdstuk 4 : Mantelzorg en

Nadere informatie

Nieuwsbrief Juni Wijkvereniging Wijchen-Noord

Nieuwsbrief Juni Wijkvereniging Wijchen-Noord Nieuwsbrief Juni Wijkvereniging Wijchen-Noord Beste lezers, Met de mooie en zonnige dagen van de afgelopen weken zijn we al weer aan het aftellen tot de zomervakantie. Dit is dan ook alweer de laatste

Nadere informatie

Zorg, ondersteuning werk en inkomen. Hulp bij het Huishouden

Zorg, ondersteuning werk en inkomen. Hulp bij het Huishouden Zorg, ondersteuning werk en inkomen Hulp bij het Huishouden zodanig te ondersteunen dat u zo lang mogelijk en zo prettig mogelijk in uw eigen omgeving kunt blijven en goed kunt deelnemen aan de samenleving.

Nadere informatie

U ZORGT VOOR EEN ANDER, EN WIE IS ER VOOR U? STEUNPUNT MANTELZORG DE BILT

U ZORGT VOOR EEN ANDER, EN WIE IS ER VOOR U? STEUNPUNT MANTELZORG DE BILT U ZORGT VOOR EEN ANDER, EN WIE IS ER VOOR U? STEUNPUNT MANTELZORG DE BILT Steunpunt Mantelzorg De Bilt is onderdeel van MENS De Bilt, www.mensdebilt.nl. Maatschappelijke ondersteuning in de zes kernen

Nadere informatie

I N H O U D. Uitnodiging thema avond. Uitnodiging bijeenkomst. vrijwilligersverzekeringen. Maatjesproject. Mantelzorgdagen

I N H O U D. Uitnodiging thema avond. Uitnodiging bijeenkomst. vrijwilligersverzekeringen. Maatjesproject. Mantelzorgdagen I N H O U D Uitnodiging thema avond Uitnodiging bijeenkomst vrijwilligersverzekeringen Maatjesproject Mantelzorgdagen Activiteiten steunpunt Mantelzorg Alzheimer café Hulp bij PGB nodig? Uitnodiging thema

Nadere informatie

Familie- en vriendenzorg. Informatie voor mantelzorgers. Zorgbalans Omdat goede zorg heel persoonlijk is

Familie- en vriendenzorg. Informatie voor mantelzorgers. Zorgbalans Omdat goede zorg heel persoonlijk is Familie- en vriendenzorg Informatie voor mantelzorgers Zorgbalans Omdat goede zorg heel persoonlijk is Familie- en vriendenzorg Uw partner, familielid, vriend of andere naaste krijgt zorg bij Zorgbalans.

Nadere informatie

Wmo-loket. In gesprek over wat u nodig heeft aan ondersteuning

Wmo-loket. In gesprek over wat u nodig heeft aan ondersteuning Wmo-loket In gesprek over wat u nodig heeft aan ondersteuning sopgave 1. Wet maatschappelijke ondersteuning... 5 De gemeente... 5 Het Wmo loket... 5 Het gesprek... 6 2. Het gesprek voorbereiden... 7 Woonsituatie...

Nadere informatie

Zorg, begeleiding, werk en inkomen. Hulp bij het Huishouden

Zorg, begeleiding, werk en inkomen. Hulp bij het Huishouden Zorg, begeleiding, werk en inkomen Hulp bij het Huishouden Wmo, Hulp bij het Huishouden Toch hulp nodig via de gemeente? Heeft u geprobeerd om zelf hulp te regelen maar lukt het niet om uw probleem zelf

Nadere informatie

Enquête Mantelzorgcentrum. Graag ontvangen wij uw reactie vóór 3 februari. Zijn de afbeeldingen in dit bericht niet zichtbaar? Klik dan hier.

Enquête Mantelzorgcentrum. Graag ontvangen wij uw reactie vóór 3 februari. Zijn de afbeeldingen in dit bericht niet zichtbaar? Klik dan hier. Digitale nieuwsbrief Mantelzorgcentrum met nieuws en activiteiten voor mantelzorgers en organisaties. Inschrijven voor de nieuwsbrief Zijn de afbeeldingen in dit bericht niet zichtbaar? Klik dan hier.

Nadere informatie

Activiteiten Ontmoetingsplein Barendrecht

Activiteiten Ontmoetingsplein Barendrecht Januari - februari 2013 Activiteiten Ontmoetingsplein Barendrecht Ontmoetingen en activiteiten Heeft u behoefte aan ontspanning, ontmoeting en/of activiteiten? Laurens en KijkopWelzijn bieden met het Ontmoetingsplein

Nadere informatie

De Hassinkhof. Wonen Welzijn Zorg en behandeling. Appartementen te huur. Woonzorgcentrum. Tijdelijke zorg. Groepswonen

De Hassinkhof. Wonen Welzijn Zorg en behandeling. Appartementen te huur. Woonzorgcentrum. Tijdelijke zorg. Groepswonen De Hassinkhof Appartementen te huur Woonzorgcentrum Tijdelijke zorg Groepswonen Wonen Welzijn Zorg en behandeling Welkom in De Hassinkhof De Hassinkhof ligt in het kloppend hart van Beltrum en is onderdeel

Nadere informatie

pggm.nl Mantelzorg en dementie in de beleving van PGGM&CO-leden

pggm.nl Mantelzorg en dementie in de beleving van PGGM&CO-leden pggm.nl Mantelzorg en dementie in de beleving van PGGM&CO-leden Enquête Mantelzorg en dementie 2014 Vooraf In juli 2014 vroegen wij onze leden naar hun ervaringen met mantelzorg in het algemeen, en mantelzorg

Nadere informatie

Nieuws van Steunpunt Mantelzorg

Nieuws van Steunpunt Mantelzorg Editie februari 2018 Nieuws van Steunpunt Mantelzorg Contact Steunpunt Mantelzorg Midden-Groningen Hester Aanen Irma van der Meij Lucien Katerberg Moek Samiran Marian van der Vaart 0598-364900 Midden-Groningen

Nadere informatie

Via deze brief informeren wij u graag over actuele zaken en een aantal activiteiten voor mantelzorgers.

Via deze brief informeren wij u graag over actuele zaken en een aantal activiteiten voor mantelzorgers. MEE Mantelzorg Postbus 3016 3301 DA Dordrecht Johan de Wittstraat 40A 3311 KJ Dordrecht T 078 750 89 00 servicebureau@meedrechtsteden.nl www.meemantelzorg.nl Aan alle Mantelzorgers in Dordrecht Datum 24-05-2017

Nadere informatie

Kanteling Wmo Iedereen doet mee

Kanteling Wmo Iedereen doet mee Kanteling Wmo Iedereen doet mee Wmo-loket In gesprek over wat u nodig heeft aan ondersteuning Een brochure voor iedereen die ondersteuning nodig heeft vanuit de Wmo. Vrijwillige ouderenadviseur uit Gelderland

Nadere informatie

eigen thuis eigen kracht eigen leven

eigen thuis eigen kracht eigen leven eigen thuis eigen kracht eigen leven Visie van mosae zorggroep Eigen thuis, eigen kracht, eigen leven Wij geloven in de eigen kracht van mensen, ongeacht hun leeftijd. Door de regie van cliënten en de

Nadere informatie

Groene Kruis Mantelzorgondersteuning

Groene Kruis Mantelzorgondersteuning Groene Kruis Mantelzorgondersteuning mantelzorgondersteuning midden-limburg Mantelzorgondersteuning Zorgt u langdurig, intensief en onbetaald voor uw hulpbehoevende, chronisch zieke of gehandicapte partner,

Nadere informatie

Pieter s Behandel Praktijk

Pieter s Behandel Praktijk Fysiotherapie Ergotherapie Logopedie Diëtetiek Psychologie Pieter van Foreest Pieter s Behandel Praktijk Pieter s Behandel Praktijk Gespecialiseerde behandeling bij u in de buurt Pieter s Behandel Praktijk,

Nadere informatie

Zorgt u voor een ander?

Zorgt u voor een ander? Zorgt u voor een ander? Doe de test: bent u mantelzorger? 1. Bent u mantelzorger? Doe de test! Beantwoord deze vragen om te zien of u mantelzorger bent. 1. Zorgt u voor een familielid, vriend of goede

Nadere informatie

Aanvraagformulier Blijk van Waardering

Aanvraagformulier Blijk van Waardering Aanvraagformulier Blijk van Waardering Met dit formulier kunt u één keer per jaar een Blijk van Waardering aanvragen voor uw mantelzorger(s). Gegevens zorgvrager Gegevens mantelzorger Relatie tot zorgvrager

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF MANTELZORG OOSTERHOUT

NIEUWSBRIEF MANTELZORG OOSTERHOUT NIEUWSBRIEF NIEUWSBRIEF MANTELZORG OOSTERHOUT JUNI 2018 Beste Mantelzorger, U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u als mantelzorger staat ingeschreven bij Surplus Informele zorg voor de gemeente Oosterhout.

Nadere informatie

Minters Mantelzorg. Kenniscentrum voor mantelzorgers én professionals. Voor mantelzorgers. Voor professionals. Over mantelzorg

Minters Mantelzorg. Kenniscentrum voor mantelzorgers én professionals. Voor mantelzorgers. Voor professionals. Over mantelzorg Voor mantelzorgers Voor professionals Over mantelzorg Minters Mantelzorg Kenniscentrum voor mantelzorgers én professionals Zorgt u meer dan acht uur per week en/of langer dan drie maanden voor uw partner,

Nadere informatie

Servicepunt Mantelzorg

Servicepunt Mantelzorg Servicepunt Mantelzorg Nieuwsbrief zomer 2018 Verder in deze nieuwsbrief: Eigen bijdrage voor hulp of zorg, hoe zit dat nou? Zorg uit de Wet langdurige zorg (WLZ) Wachtlijst verpleeghuis Kookworkshops

Nadere informatie

Producten- en Dienstencatalogus 2017

Producten- en Dienstencatalogus 2017 Producten- en Dienstencatalogus 2017 Voor thuiswonenden December 2016 Inhoud Voorwoord blz. 3 Thuiszorg blz. 5 Huishoudelijke zorg blz. 6 Dagbesteding blz. 7 Behandeling blz. 8 Maaltijd aan huis blz. 9

Nadere informatie

Zorgt u voor een ander?

Zorgt u voor een ander? Zorgt u voor een ander? Doe de test: bent u mantelzorger? 1. Bent u mantelzorger? Doe de test! Beantwoord deze vragen om te zien of u mantelzorger bent. 1. Zorgt u voor een familielid, vriend of goede

Nadere informatie

Ondersteuning en activiteiten voor mantelzorgers

Ondersteuning en activiteiten voor mantelzorgers Ondersteuning en activiteiten voor mantelzorgers Workshops, lotgenotencontact, bijeenkomsten, individuele begeleiding Ben je mantelzorger? Je bent mantelzorger wanneer je de zorg voor een ziek of gehandicapt

Nadere informatie

Ontmoetingscentrum Houtstroom Voor mensen met geheugenproblemen en/of dementie en hun mantelzorgers

Ontmoetingscentrum Houtstroom Voor mensen met geheugenproblemen en/of dementie en hun mantelzorgers Ontmoetingscentrum Houtstroom Voor mensen met geheugenproblemen en/of dementie en hun mantelzorgers Soms merk ik dat ik dingen die ik graag deed, zoals fietsen en koken, niet meer kan doen. Daardoor heb

Nadere informatie

Nieuwsbrief mei 2015. Beste mantelzorgers en vrijwilligers-voor-mantelzorg,

Nieuwsbrief mei 2015. Beste mantelzorgers en vrijwilligers-voor-mantelzorg, Nieuwsbrief mei 2015 Beste mantelzorgers en vrijwilligers-voor-mantelzorg, Dit is de tweede nieuwsbrief van het jaar. Sinds 1 januari zijn er veel veranderingen in de zorg ingevoerd. Heeft u al te maken

Nadere informatie

U ZORGT VOOR EEN MAAR WIE IS ER EIGENLIJK VOOR U? STEUNPUNT MANTELZORG DE BILT

U ZORGT VOOR EEN MAAR WIE IS ER EIGENLIJK VOOR U? STEUNPUNT MANTELZORG DE BILT U ZORGT VOOR EEN ANDER MAAR WIE IS ER EIGENLIJK VOOR U? STEUNPUNT MANTELZORG DE BILT STEUNPUNT MANTELZORG DE BILT Mantelzorg gaat verder dan de gebruikelijke zorg voor elkaar. Op sommige momenten staat

Nadere informatie

Inhoudsopgave Inleiding Leeswijzer 1. Wet maatschappelijke ondersteuning 2. Het gesprek voorbereiden 3. Tot slot

Inhoudsopgave Inleiding Leeswijzer 1. Wet maatschappelijke ondersteuning 2. Het gesprek voorbereiden 3. Tot slot Inhoudsopgave Inleiding... 4 Leeswijzer... 5 1. Wet maatschappelijke ondersteuning... 6 De gemeente... 6 Het Wmoloket... 6 Het gesprek... 7 2. Het gesprek voorbereiden... 8 Woonsituatie... 9 Huishouden...

Nadere informatie

Ondersteuning en activiteiten voor mantelzorgers

Ondersteuning en activiteiten voor mantelzorgers 0 Ondersteuning en activiteiten voor mantelzorgers Workshops en bijeenkomsten Individuele begeleiding Mantelzorg, wat is dat? Je bent mantelzorger wanneer je de zorg voor een familielid of een bekende

Nadere informatie

Mantelzorg. langdurige zorg voor uw naaste

Mantelzorg. langdurige zorg voor uw naaste langdurige zorg voor uw naaste 1 ers leveren een belangrijke bijdrage aan de zorg. En hun rol wordt steeds belangrijker; ook bij Valkenhof. Maar wat is mantelzorg precies en hoe geven we hier invulling

Nadere informatie

met de wmo doet iedereen gewoon mee

met de wmo doet iedereen gewoon mee De Wet maatschappelijke ondersteuning eenvoudig verteld Dit boekje met informatie over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) legt de belangrijkste onderdelen van de Wmo uit. Wilt u meer weten over

Nadere informatie

STEUNPUNT MANTELZORG VIANEN

STEUNPUNT MANTELZORG VIANEN STEUNPUNT MANTELZORG VIANEN Hof van Batenstein 3 T: 0347-374 097 www.welzijnvianen.nl / c.sterk@welzijnvianen.nl Programma eerste kwartaal 2016 Donderdag 14 januari Donderdag 18 februari Maandag 14 maart

Nadere informatie

Uw naaste op de polikliniek of dagcentrum Informatie voor mantelzorgers

Uw naaste op de polikliniek of dagcentrum Informatie voor mantelzorgers Uw naaste op de polikliniek of dagcentrum Informatie voor mantelzorgers Zorgt u voor uw zoon of dochter? Is uw partner langdurig ziek? Is uw vader of moeder (ineens) hulpbehoevend? Dat heeft ook voor

Nadere informatie

Ik doe mee met ROGplus. Voor inwoners van Maassluis, Vlaardingen & Schiedam

Ik doe mee met ROGplus. Voor inwoners van Maassluis, Vlaardingen & Schiedam Ik doe mee met ROGplus Voor inwoners van Maassluis, Vlaardingen & Schiedam Laat uw stem horen, wij luisteren naar u! Meld u nu aan en maak kans op een leuke prijs! Bent u cliënt van ROGplus of mantelzorger

Nadere informatie

Werkblad 7.1 Opdracht 3, module 3, les 7

Werkblad 7.1 Opdracht 3, module 3, les 7 Werkblad 7.1 Opdracht 3, module 3, les 7 Lees de vragen. Kruis aan: ja of nee. ja nee 1. Wil de moeder over haar kind praten? 2. Kan de juf s morgens over het probleem praten? 3. Onderbreekt de juf de

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk Vrijwillige hulp

Vrijwilligerswerk Vrijwillige hulp Vrijwilligerswerk Mantelzorg Vrijwillige hulp Burenhulp Maak samen het verschil. Vrijwilligerswerk Vrijwilligers maken het verschil. Hun inzet op het gebied van onder andere cultuur, zorg, sport, natuur

Nadere informatie

Mantelzorgpremie. OCMW Geraardsbergen. Contact

Mantelzorgpremie. OCMW Geraardsbergen. Contact OCMW Geraardsbergen Mantelzorgpremie Contact WZC Denderoord Mantelzorgpremie Hoge Buizemont 247 9500 Geraardsbergen Telefoon 054 43 28 26 Email mantelzorg@ocmwgeraardsbergen.be 1 Algemeen Zorg jij voor

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Voor cliënten

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Voor cliënten MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Voor cliënten Ik red me prima, maar nu mijn zoontje zich niet normaal ontwikkelt weet ik het even niet meer. Mijn beperking vraagt om aanpassingen in huis.

Nadere informatie

Beth San. Wonen Welzijn Zorg en behandeling. Dagcentrum. Woonzorgcentrum. Groepswonen. Uitleenbalie hulpmiddelen

Beth San. Wonen Welzijn Zorg en behandeling. Dagcentrum. Woonzorgcentrum. Groepswonen. Uitleenbalie hulpmiddelen Beth San Dagcentrum Woonzorgcentrum Groepswonen Uitleenbalie hulpmiddelen Wonen Welzijn Zorg en behandeling Welkom in Beth San Op loopafstand van het centrum van Aalten, vlakbij het station, ligt Beth

Nadere informatie

Zelfstandig Wonen met Ondersteuning. Ondersteuning Mantelzorg

Zelfstandig Wonen met Ondersteuning. Ondersteuning Mantelzorg Dagcentrum, Woonzorgcentrum en Verpleeghuis De Molenberg Wonen Zorg Welzijn Ieder mens telt Welkom bij Woonzorgcentrum en Verpleeghuis De Molenberg in hartje Groenlo. De Molenberg is een begrip als het

Nadere informatie

I N H O U D. Hoe regelt u respijtzorg? Verzekeringen voor Mantelzorgers. Hulp nodig bij uw administratie? Arrangementen OpKracht

I N H O U D. Hoe regelt u respijtzorg? Verzekeringen voor Mantelzorgers. Hulp nodig bij uw administratie? Arrangementen OpKracht I N H O U D Een zomer vol respijt Hoe regelt u respijtzorg? Verzekeringen voor Mantelzorgers Hulp nodig bij uw administratie? Arrangementen OpKracht Activiteiten Steunpunt Mantelzorg Mantelzorgers Binnenboord

Nadere informatie

Hoe kunt u voor uw bijzondere kleinkind zorgen? Tips voor opa s en oma s. Foto Britt Straatemeier. Deze brochure werd mogelijk gemaakt door:

Hoe kunt u voor uw bijzondere kleinkind zorgen? Tips voor opa s en oma s. Foto Britt Straatemeier. Deze brochure werd mogelijk gemaakt door: Hoe kunt u voor uw bijzondere kleinkind zorgen? Tips voor opa s en oma s Foto Britt Straatemeier Deze brochure werd mogelijk gemaakt door: Tips voor grootouders Foto Susanne Reuling Als in het gezin van

Nadere informatie

Zorgt u voor een ander?

Zorgt u voor een ander? Zorgt u voor een ander? Doe de test: bent u mantelzorger? 1. Iedereen kan mantelzorger zijn 2. Bent u mantelzorger? Doe de test! Beantwoord deze vragen om te zien of u mantelzorger bent. 1. Zorgt u voor

Nadere informatie

Iets voor u? L e e s m e e r i n d i t n u m m e r. o v e r d e a a n g e b o d e n d i e n s t e n.

Iets voor u? L e e s m e e r i n d i t n u m m e r. o v e r d e a a n g e b o d e n d i e n s t e n. Steunpunt Mantelzorg, Iets voor u? L e e s m e e r i n d i t n u m m e r o v e r d e a a n g e b o d e n d i e n s t e n. Informatie, advies & bemiddeling Geachte lezer, Steunpunt Mantelzorg: iets voor

Nadere informatie

Uw zorg in 2015 van TWB Thuiszorg met Aandacht

Uw zorg in 2015 van TWB Thuiszorg met Aandacht Uw zorg in 2015 van TWB Thuiszorg met Aandacht De zorgvraag in Nederland stijgt. De toename is zodanig, dat de overheid aangeeft de zorg anders te moeten organiseren. Anders houden we de zorg in Nederland

Nadere informatie

Praktische informatie over de VNG Vrijwilligersverzekering.

Praktische informatie over de VNG Vrijwilligersverzekering. ? Praktische informatie over de VNG. vrijwilligers Vrijwilligers doen belangrijk werk voor onze samenleving. Het belang van vrijwilligerswerk zal de komende jaren verder toenemen. Waar gewerkt wordt, kan

Nadere informatie

Mantelzorgers. Herstel bij ons. Overdag bij ons. Tijdelijk bij ons. Beschut thuis

Mantelzorgers. Herstel bij ons. Overdag bij ons. Tijdelijk bij ons. Beschut thuis Mantelzorgers Beschut thuis Overdag bij ons Herstel bij ons Tijdelijk bij ons Behandeling en expertise Bij u thuis Nieuw thuis Praktische hulp en voorlichting Advies en begeleiding Emotionele steun Mantelzorg

Nadere informatie

Mantelzorg nieuwsbrief Oktober 2018

Mantelzorg nieuwsbrief Oktober 2018 Mantelzorg nieuwsbrief Oktober 2018 ACTIVITEIT MAAND OKTOBER BOOTCAMP SGZ Zevenbergen Een bootcamp is samen sportief bezig zijn in de buitenlucht. Gedurende een uur zal een fitnessinstructeur van SGZ ons

Nadere informatie

Welkom bij het online seminar. Zorgen voor iemand met dementie én voor uzelf. Om 19:00 begint het online seminar automatisch

Welkom bij het online seminar. Zorgen voor iemand met dementie én voor uzelf. Om 19:00 begint het online seminar automatisch Welkom bij het online seminar Zorgen voor iemand met dementie én voor uzelf Om 19:00 begint het online seminar automatisch De deskundigen van vanavond zijn Annemarie Schouten Trainer Martha Flora Hippocampus

Nadere informatie

Ontmoetingsplein Activiteitenkalender

Ontmoetingsplein Activiteitenkalender Ontmoetingsplein Activiteitenkalender Oktober November December 2017 Ontmoetingspleinen Bent u ouder dan 65 jaar? Wilt u graag leeftijdsgenoten ontmoeten of samen met anderen activiteiten ondernemen? Brengt

Nadere informatie

Uw revalidatie door de ogen van uw kind. Informatie over de begeleiding van kinderen met een chronisch zieke of gehandicapte ouder

Uw revalidatie door de ogen van uw kind. Informatie over de begeleiding van kinderen met een chronisch zieke of gehandicapte ouder Uw revalidatie door de ogen van uw kind Informatie over de begeleiding van kinderen met een chronisch zieke of gehandicapte ouder 0 Wegwijzer bij het begeleiden van kinderen tijdens uw revalidatie Uw verblijf

Nadere informatie

U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen.

U leert in deze les toestemming vragen. Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. TOESTEMMING VRAGEN les 1 spreken inleiding en doel U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. Bij toestemming vragen is het belangrijk dat je het op een

Nadere informatie

Algemeen. Allemaal Verhalen!

Algemeen. Allemaal Verhalen! Digitale nieuwsbrief Mantelzorgcentrum met nieuws en activiteiten voor mantelzorgers en organisaties. Inschrijven voor de nieuwsbrief Zijn de afbeeldingen in dit bericht niet zichtbaar? Klik dan hier.

Nadere informatie

Voor mantelzorgers en vrijwilligers

Voor mantelzorgers en vrijwilligers Voor mantelzorgers en vrijwilligers Cursus en Thema 2014 VRIJWILLIGERS Basiscursus (voor nieuwe vrijwilligers) Aantal bijeenkomsten: 3 In drie bijeenkomsten maken nieuwe vrijwilligers kennis met diverse

Nadere informatie

Geheugenstoornissen Hulpverlenende instanties. Ziekenhuis Gelderse Vallei

Geheugenstoornissen Hulpverlenende instanties. Ziekenhuis Gelderse Vallei Geheugenstoornissen Hulpverlenende instanties Ziekenhuis Gelderse Vallei Inhoud Inleiding 2 Casemanager 2 Praktische zorgverlening 2 CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg) 3 WMO 3 Psychosociale hulpverlening

Nadere informatie

De mantelzorg DER LIEFDE

De mantelzorg DER LIEFDE De mantelzorg DER LIEFDE Ongeveer 3,5 miljoen Nederlanders zorgen onbetaald en langdurig voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende partner of familielid. Ook op de HAN zijn veel medewerkers

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF Jaargang 25, extra aflevering 22 juni 2015 www.basisschooldeboemerang.nl e-mail: info@basisschooldeboemerang.nl

NIEUWSBRIEF Jaargang 25, extra aflevering 22 juni 2015 www.basisschooldeboemerang.nl e-mail: info@basisschooldeboemerang.nl NIEUWSBRIEF Jaargang 25, extra aflevering 22 juni 2015 www.basisschooldeboemerang.nl e-mail: info@basisschooldeboemerang.nl DOORSCHUIVEN GROEPEN Op maandag 29 juni en donderdag 2 juli worden de groepen

Nadere informatie

Laurentius Cliëntenpanel Onderwerp Mantelzorg. Cliëntenraad Laurentius Ziekenhuis, december 2016

Laurentius Cliëntenpanel Onderwerp Mantelzorg. Cliëntenraad Laurentius Ziekenhuis, december 2016 Laurentius Cliëntenpanel Onderwerp Mantelzorg Cliëntenraad Laurentius Ziekenhuis, december 2016 Respons 61% 39 61 Ingevuld Niet ingevuld Wat verstaat u onder mantelzorg? Afspraken maken in het ziekenhuis

Nadere informatie

Reglement van mantelzorgtoelage

Reglement van mantelzorgtoelage Reglement van mantelzorgtoelage 1. Doel Het doel van de mantelzorgtoelage is in de eerste plaats waardering tonen voor het werk van de mantelzorger, zodat de thuissituatie kan bestendigd worden. 2. Definities

Nadere informatie

pggm.nl Mantelzorg en dementie in de beleving van PGGM-leden Enquête Mantelzorg en dementie

pggm.nl Mantelzorg en dementie in de beleving van PGGM-leden Enquête Mantelzorg en dementie pggm.nl Mantelzorg en dementie in de beleving van PGGM-leden Enquête Mantelzorg en dementie In juni 2013 heeft PGGM haar leden gevraagd naar hun ervaringen met mantelzorg en dementie. Hiervoor hebben PGGM

Nadere informatie

Cliëntondersteuning. Tips voor het keukentafelgesprek. Hoe kan ik mij voorbereiden op het gesprek met de Wmo-consulent van de gemeente?

Cliëntondersteuning. Tips voor het keukentafelgesprek. Hoe kan ik mij voorbereiden op het gesprek met de Wmo-consulent van de gemeente? Cliëntondersteuning Tips voor het keukentafelgesprek Hoe kan ik mij voorbereiden op het gesprek met de Wmo-consulent van de gemeente? Inleiding...3 Leeswijzer...4 Wet maatschappelijke ondersteuning...5

Nadere informatie

Zorgt u voor een ander?

Zorgt u voor een ander? Zorgt u voor een ander? Doe de test: bent u mantelzorger? 1. Iedereen kan mantelzorger zijn 2. Bent u mantelzorger? Doe de test! Beantwoord deze vragen om te zien of u mantelzorger bent. 1. Zorgt u voor

Nadere informatie

U zorgt voor iemand met dementie. Wie zorgt er voor u?

U zorgt voor iemand met dementie. Wie zorgt er voor u? U zorgt voor iemand met dementie. Wie zorgt er voor u? Uw hart luchten Adviezen inwinnen Uw problemen bespreken Mevrouw Meijers weet wat het is om te zorgen voor iemand met dementie: Zowel mijn buurvrouw

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF MANTELZORG GEERTRUIDENBERG

NIEUWSBRIEF MANTELZORG GEERTRUIDENBERG NIEUWSBRIEF NIEUWSBRIEF MANTELZORG GEERTRUIDENBERG APRIL 2018 Beste Mantelzorger, U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u als mantelzorger staat ingeschreven bij Surplus Informele zorg voor de gemeente Geertruidenberg.

Nadere informatie

Groene Kruis Mantelzorgondersteuning

Groene Kruis Mantelzorgondersteuning Groene Kruis Mantelzorgondersteuning mantelzorgondersteuning midden-limburg Mantelzorgondersteuning Zorgt u langdurig, intensief en onbetaald voor uw hulpbehoevende, chronisch zieke of gehandicapte partner,

Nadere informatie

Dagbesteding Psychogeriatrie

Dagbesteding Psychogeriatrie Dagbesteding Psychogeriatrie Contact: Stichting Rosengaerde Pastoriestraat 1 7721 CT DALFSEN Telefoon algemeen (0529) 431541 Telefoon keuken (0529) 432514 Fax (0529) 432937 e-mail Internet Info@rosengaerde.nl

Nadere informatie

Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz

Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz BEREIKBAARHEID EN INFORMATIE Hoe word ik als cliënt geïnformeerd over de veranderingen? Met een brief van de gemeente Met een persoonlijk gesprek in 2015

Nadere informatie

U ZORGT VOOR EEN ANDER, EN WIE IS ER VOOR U? STEUNPUNT MANTELZORG DE BILT

U ZORGT VOOR EEN ANDER, EN WIE IS ER VOOR U? STEUNPUNT MANTELZORG DE BILT U ZORGT VOOR EEN ANDER, EN WIE IS ER VOOR U? STEUNPUNT MANTELZORG DE BILT Steunpunt Mantelzorg De Bilt is onderdeel van MENS De Bilt, www.mensdebilt.nl. Maatschappelijke ondersteuning in de zes kernen

Nadere informatie

Mantelzorg in De Lozerhof

Mantelzorg in De Lozerhof Mantelzorg in De Lozerhof Zorgt u voor uw partner, of een familielid? Dan bent u Mantelzorger! Zorgen doe je met en voor elkaar www.saffierderesidentie.nl 2 Inleiding Mantelzorger zijn, is niet iets waar

Nadere informatie