Keuzeopdracht 5 Poëzieproject. Opdracht 5a: Onderzoek wat er dit gebied al is.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Keuzeopdracht 5 Poëzieproject. Opdracht 5a: Onderzoek wat er dit gebied al is."

Transcriptie

1 Opdracht 5: Poëzieproject. Een dergelijk project moet zowel het lezen als het maken van poëzie omvatten. Te denken valt aan deelname aan een (landelijke) poëziewedstrijd. a. Onderzoek wat er al op dat gebied is b. Ontwerp je eigen lessenserie Deze opdracht levert vooral activiteiten op. Let erop dat het op stimuleren en inspireren aankomt en niet op het aanleren van theoretische kennis. Keuzeopdracht 5 Poëzieproject Opdracht 5a: Onderzoek wat er dit gebied al is. De bekendste poëziewedstrijd is doe maar dicht maar. Je kunt via deze wedstrijd een gedicht inzenden. De beste honderd gedichten worden geplaatst in een boekje. Via de website: Verder kun je via de website ook nog veel andere interessante opdrachten vinden. Zo kun je een dichter uitnodigen op school en staan er verschillende projecten en lessenseries op de website. is een website waarop je veel informatie vindt. Kinderen tussen de 8 en 20 jaar kunnen meedoen met een poëziewedstrijd (2 leeftijdscategorieën). Er staan schrijftips op, je kan er lesideeën vinden. Een erg nuttige website. Via deze website kun je ook een dichtles van een poëzieleraar boeken. De website is een erg interessante site. Er staan verschillende projecten op. Deze site is eigenlijk bedoeld voor de vreemde talen. Er worden ook wedstrijden georganiseerd voor dichten in het Engels, Duits of Frans. Misschien dat een samenwerking met een andere taal kan leiden tot mooie gedichten. Op kun je ook meedoen met een wedstrijd. Deze Vlaamse site staat goed bekend. Ze maken ook gebruik van social media zoals facebook. Via de website kun je veel lessuggesties vinden rondom poëzie in het voortgezet onderwijs.

2 Opdracht b: Ontwerp een lessenserie Ieder jaar werken we met de kunst en cultuur brugklassen rondom het thema liefde. De lessen zijn echter ieder jaar hetzelfde en ik wil weleens iets nieuws verzinnen. Daarom heb ik mijn lessenserie gericht op het thema liefde & gedichten.

3 Marielle Hamelink Schooljaar Voor meer tips omtrent gedichten en dit boekje:

4 Les 1 Elfje Voorkennis: Geen Tijd: les van 50 minuten Nodig: Kladpapier Werkboekje gedichten Voorbeelden Uitgeprinte kaart met de regels / tips Boek Wil je met mij Rian Visser (of een andere dichtbundel) Kleurpotloden viltstiften. Voorbeelden: liefde geef bloem maak je kenbaar hou van die persoon love Liefde Zwoele passie Een kloppend hart Verlangend naar een ander Eeuwig 5 min: Lees een gedicht voor uit de bundel Wil je met mij. Vraag aan de leerlingen welke reacties dit gedicht bij hen oproept. 10 min: Vertel kort over een elfje. Lees één of twee voorbeelden voor. Hang de kaart op het bord met de tips voor een elfje. Deze zit in het klein ook in het werkboekje voor de leerlingen. 5 min: Maak opdracht 1 in het werkboek. De leerlingen brainstormen over het onderwerp liefde. 5 min: Laat ze overleggen met de buurman of buurvrouw. Je kunt ze ook laten overleggen in een groepje. Laat ze de resultaten van elkaar bekijken. Vraag ook eens aan een aantal leerlingen of ze hun resultaten willen voorlezen. 20 min: Maak opdracht twee in het boekje. Eerst gaan ze oefenen op kladpapier. Pas wanneer ze tevreden zijn over het resultaat noteren ze dit in hun boekje. Ze kunnen hun gedicht nog versieren. Laat ze zien hoe Rian visser een tekening maakt die past bij het gedicht. Dit kunnen ze ook proberen. 5 min: Uitwisselen van de gedichten in de klas. Dit kan klassikaal, maar ook in groepjes.

5 Les 2 Haiku Voorkennis: Geen Tijd: les van 50 minuten Nodig: Kladpapier Werkboekje gedichten Voorbeelden Uitgeprinte kaart met de regels / tips Boek Wil je met mij Rian Visser (of een andere dichtbundel) Kleurpotloden of viltstiften Voorbeelden: de kat ligt op schoot ik begin braaf te aaien zo zet je hem aan Rijmloze regels zeventien lettergrepen geoogst uit je hart 5 min: Start de les met het voorlezen van een gedicht uit het boekje Wil je met mij. 10 min: Vertel kort over een Haiku. Lees één of twee voorbeelden voor. Hang de kaart op het bord met de tips voor het schrijven van een haiku. Deze zit in het klein ook in het werkboekje voor de leerlingen. 5 min: Maak opdracht 1 brainstormen 5 min: Laat ze overleggen met de buurman of buurvrouw. Je kunt ze ook laten overleggen in een groepje. Laat ze de resultaten van elkaar bekijken. Vraag ook eens aan een aantal leerlingen of ze hun resultaten willen voorlezen. 20 min: Maak opdracht twee in het boekje. Eerst gaan ze oefenen op kladpapier. Pas wanneer ze tevreden zijn over het resultaat noteren ze dit in hun boekje. Ze kunnen hun gedicht versieren wanneer ze klaar zijn. 5 min: Uitwisselen van de gedichten in de klas. Dit kan klassikaal, maar ook in groepjes.

6 Les 3 Naamgedicht Voorkennis: Geen Tijd: les van 50 minuten Nodig: Kladpapier Werkboekje gedichten Voorbeelden Uitgeprinte kaart met de regels / tips Boek Wil je met mij Rian Visser (of een andere dichtbundel) Kleurpotloden of viltstiften Voorbeelden: Alle liefde die ik heb, geef ik aan jou. Mooi gezichtje, die ik snel zoenen zou. Blij ben ik zo vaak. Echte liefde, jij schoot raak. Recht uit mijn hart kom dit, wat ik zeg. Doornroosje Daar ligt ze O zo mooi O zo prachtig Rozen om haar heen Nu komt de prins Redder in nood O zo snel O zo stoer Sterk met zijn zwaard Ja daar wijkt de haag En dan...de kus 5 min: Start de les met het voorlezen van een gedicht uit het boekje Wil je met mij. 10 min: Vertel kort over een naamgedicht. Lees één of twee voorbeelden voor. Hang de kaart op het bord met de tips voor het schrijven van een naamgedicht. Deze zit in het klein ook in het werkboekje voor de leerlingen. 5 min: Maak opdracht 1 over het naamgedicht. 5 min: Laat ze overleggen met de buurman of buurvrouw. Je kunt ze ook laten overleggen in een groepje. Laat ze de resultaten van elkaar bekijken. Vraag ook eens aan een aantal leerlingen of ze hun resultaten willen voorlezen. 20 min: Maak opdracht twee in het boekje. Eerst gaan ze oefenen op kladpapier. Pas wanneer ze tevreden zijn over het resultaat noteren ze dit in hun boekje. Zijn ze klaar, dan kunnen ze de lijst rondom het gedicht versieren. De achtergrond van het gedicht mag natuurlijk. Ze kunnen er zelfs nog een foto bijplakken van de persoon waar het gedicht over gaat. 5 min: Uitwisselen van de gedichten in de klas. Dit kan klassikaal, maar ook in groepjes.

7 Les 4 Gedicht Voorkennis: Geen Tijd: les van 50 minuten Nodig: Kladpapier Werkboekje gedichten Voorbeelden Uitgeprinte kaart met de regels / tips Boek Wil je met mij Rian Visser (of een andere dichtbundel) Kleurpotloden of viltstiften Voorbeelden: Een kop en een staart Het rijm gepaard Ze eenvoudig en snel Is een clerihew wel Woorden lijmen Een twee drie hopla Om en om rijmen Zo maak je een copla Weer anders nog een: Hoor deze zinnen Rijm en van binnen Maar ook eromheen. Zo'n jongen nou als Piet, een intellectueel, hij had niet zoveel eisen, hij wou niet eens zoveel, gewoon een beetje trekken de Balkan door of zo, of een keer met een vrachtschip naar de Golf van Mexico. Maar Ansje z'n verloofde, die zei: Da's niks gedaan. Je moet solliciteren. Hier staat een goeie baan. *Annie M.G. Schmidt 5 min: Start de les met het voorlezen van een gedicht uit het boekje Wil je met mij. Kies voor een gedicht dat een duidelijk rijmschema laat zien. 10 min: Vertel over het schrijven van een gedicht. Laat ze kennismaken met de verschillende rijmschema s. De meeste zullen ze al wel kennen. Geef bij ieder schema een voorbeeld. Dit kan uit de bundel zijn, maar dit kun je ook zelf bedenken. Leuk is om ook de leerlingen een voorbeeld te laten geven. 5 min: Maak opdracht 1 uit het werkboek. 5 min: Laat ze overleggen met de buurman of buurvrouw. Je kunt ze ook laten overleggen in een groepje. Laat ze de resultaten van elkaar bekijken. 20 min: Maak opdracht twee in het boekje. Eerst gaan ze oefenen op kladpapier. Pas wanneer ze tevreden zijn over het resultaat noteren ze dit in hun boekje. Zijn ze klaar, dan kunnen ze het gedicht versieren. 5 min: Uitwisselen van de gedichten in de klas. Dit kan klassikaal, maar ook in groepjes.

8 Les 5 Limerick Voorkennis: Geen Tijd: les van 50 minuten Nodig: Kladpapier Werkboekje gedichten Voorbeelden Uitgeprinte kaart met de regels / tips Boek Wil je met mij Rian Visser (of een andere dichtbundel) Kleurpotloden of viltstiften Voorbeeld: Er woont een dichter in Swinnen die kan geen verhalen verzinnen Hij rijmt dus maar wat en dicht ieder gat met vijf onzinnige zinnen Een verkrampte kanarie uit Kampen Was betrokken bij allerlei rampen Hij trok met een ruk De gasleiding stuk En verstikte in giftige dampen 5 min: Start de les met het voorlezen van een gedicht uit het boekje Wil je met mij. Kies voor een limerick. 10 min: Vertel over het schrijven van een limerick. Laat ze kennismaken met de vorm. Vraag eens aan leerlingen of ze een limerick kennen. Vaak kennen leerlingen wel een voorbeeld. 5 min: Maak opdracht 1 uit het werkboek. 5 min: Laat ze overleggen met de buurman of buurvrouw. Je kunt ze ook laten overleggen in een groepje. Laat ze de resultaten van elkaar bekijken. 20 min: Maak opdracht twee in het boekje. Eerst gaan ze oefenen op kladpapier. Pas wanneer ze tevreden zijn over het resultaat noteren ze dit in hun boekje. Zijn ze klaar, dan kunnen ze het gedicht versieren. 5 min: Uitwisselen van de gedichten in de klas. Dit kan klassikaal, maar ook in groepjes.

9 Naam:.. Klas:. Schooljaar:....

10 Elfje Opdracht 1: Brainstormen Noteer in het vak hieronder zoveel mogelijk woorden die te maken hebben met liefde. Gebruik hiervoor werkwoorden (bijv. Liefhebben kussen), bijvoeglijke naamwoorden (mooie, lieve) maar ook zelfstandige naamwoorden (jongen meisje). Opdracht 2: Zelf aan de slag. Pak een kladblaadje en maak voor jezelf een aantal elfjes. De mooiste noteer je in het vak hieronder. De regels van een elfje vind je nogmaals achterin je boekje. Nog tijd over? Maak een mooie tekening in het kader dat past bij je gedicht. Je kunt de achterkant ook licht met potlood versieren.

11 Haiku Opdracht 1: Vandaag gaan jullie een haiku schrijven. Een haiku bestaat uit zinnen met een vast aantal lettergrepen. Hieronder ga je oefenen. Noteer achter het aantal lettergrepen zoveel mogelijk woorden. Er is er telkens 1 voorgedaan. Natuurlijk kun je ook woorden maken met 5 lettergrepen of meer. Kies voor woorden die te maken hebben met liefde. 1 lettergreep Bijv. De 2 lettergrepen Bijv. mooie 3 lettergrepen Bijv. lekkere 4 lettergreep Bijv. onmiddellijk Opdracht 2: Oefenen nu op een kladblaadje met het schrijven van een haiku. Wanneer je tevreden bent over het resultaat dan vul je de haiku hieronder in. Versier je gedicht nog met bijpassende tekeningen.

12 Naamgedicht Opdracht 1: Denk aan een persoon die je lief vind. Daar ga je het gedicht over schrijven. Je kunt natuurlijk ook schrijven over jezelf. Ik ga schrijver over: Woorden die passen bij deze persoon: Opdracht 2: Noteer op een kladblaadje de naam van de persoon waar je over gaat schrijven. Eerst alleen de voornaam. Heb je nog tijd over, ga dan ook voor de achternaam. Probeer de zinnen niet te lang te maken. Is je naamgedicht af? Schrijf het dan hieronder in de fotolijst. Je mag de lijst natuurlijk versieren als je klaar bent.

13 Gedicht Opdracht 1 Oefen eens met ieder schema. Vul eens rijmwoorden in volgens het schema. Zo heb je alvast een opbouw voor een eventueel gedicht. Onthoud: Het gedicht moet te maken hebben met liefde. Schema: Clerihew A A B B Copla A B A B Omarmend Rijmen A B B A woorden Opdracht 2: Kies nu definitief de vorm die je gaat gebruiken. Pak een kladblaadje. Ga oefenen met het schrijven van een gedicht. Zodra je tevreden bent, schrijf je het gedicht hieronder. Onthoud: Het gedicht heeft minimaal 2 strofes en maximaal 4. Noteer het gedicht op de volgende bladzijde. Ben je klaar dan mag je het gedicht natuurlijk versieren.

14 Gedicht

15 Limerick Opdracht 1 Een limerick heeft een vast vorm. Iedere zin bestaat uit een aantal lettergrepen. Oefen eerst eens met het maken van zinnen met 5 of 9 lettergrepen. Probeer het in het thema liefde te houden, lukt dit niet dan probeer je een ander thema. 5 lettergrepen 9 lettergrepen Opdracht 2 Je gaat nu oefenen met het schrijven van een Limerick. Maak goed gebruik van de regels. Deze vind je achterin je werkboek. Je definitieve limerick schrijf je weer hieronder. Versier je gedicht wanneer je nog tijd hebt.

16 Regels van de gedichten Elfje Gedicht van 11 woorden, verdeeld over 5 regels. Het aantal lettergrepen is onbelangrijk. 1 woord; 2 woorden; 3 woorden; 4 woorden En weer 1 woord. Elke regel staat op zichzelf, apart. Je mag zinnen dus per se niet in stukken kappen. Eerste regel: 1 woord. Het woord roept een bepaalde sfeer op. Tweede regel: 2 woorden (vb een zelfstandig naamwoord en een bijvoeglijk naamwoord) Het ene woord zegt iets over het andere. Derde regel: 3 woorden; Mogelijkheid: (... - werkwoordsvorm -...) Vierde regel: 4 woorden Er wordt iets van een conclusie getrokken. Dit kan met een gevoel, een indruk, een beeld enz. te maken hebben. Vijfde regel: 1 woord, dat het onderwerp samenvat Regels Haiku: De eerste regel bestaat uit 5 lettergrepen. De tweede regel bestaat uit 7 lettergrepen. De laatste regel bestaat uit 5 lettergrepen. Regels naamgedicht Schrijf de letters van je naam onder elkaar. Begin nu elke regel van je gedicht met een letter van je naam. Rijmen moet dit gedicht niet, elke regel mag klinken zoals je dat wil.

17 Regels van een gedicht: Clerihew : 4 versregels rijmschema A-A-B-B in de eerste regel vaak een persoonsnaam Copla : meestal 4 versregels van elk 8 lettergrepen. rijmschema A-B-A-B Omarmend rijm : 4 versregels rijmschema A-B-B-A Regels van een Limerick Vijfregelig gedicht met klank- en woordspelingen. Rijmschema A-A-B-B-A Aantal lettergrepen In de eerste regel staat vaak een eigennaam; dan volgt een komische situatie die wordt afgesloten door een pointe in de laatste regel.

Liefdesgedichten schrijven

Liefdesgedichten schrijven Deze les hoort bij het boek Wil jij... met mij? geschreven door Rian Visser met tekeningen van Annet Schaap en gepubliceerd door uitgeverij Moon. Doel: leerlingen zelf gedichten laten schrijven Leeftijd:

Nadere informatie

Project poëzie. Succes!

Project poëzie. Succes! Project poëzie Doel van het project: Jullie maken (opnieuw) kennis met poëzie; Jullie kunnen jullie mening over een gedicht verwoorden en gebruik maken van argumenten; Jullie leren een aantal kenmerken

Nadere informatie

Korte cursus sinterklaasgedichten schrijven

Korte cursus sinterklaasgedichten schrijven Taal actief 3 Handleiding groep 6 en 7 Korte cursus sinterklaasgedichten schrijven Dit is een extra activiteit die past binnen het thema sinterklaas. Tijdsduur 45 minuten Tip: De kinderen die moeite hebben

Nadere informatie

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken - 2 - Weer huiswerk? Nee, deze keer geen huiswerk, maar een boekje óver huiswerk! Wij (de meesters en juffrouws) horen jullie wel eens mopperen als je huiswerk opkrijgt.

Nadere informatie

Kat Lieve kat Mijn lieve kat Ik hou van jou Altijd. Ogen Zwart omrand Staren mij aan Tranen vallen naar beneden Liefdesverdriet

Kat Lieve kat Mijn lieve kat Ik hou van jou Altijd. Ogen Zwart omrand Staren mij aan Tranen vallen naar beneden Liefdesverdriet Elfje Een elfje is een relatief eenvoudig gedicht wat uit vijf regels bestaat en in totaal elf woorden heeft. Het is een simpele structuur waardoor het elfje een gedicht is waar men gemakkelijk mee kan

Nadere informatie

Gedichtendag 2012 Stroom. Naar aanleiding van de gedichtendag op 26 januari 2012. Leerkracht: Cara Figoureux Nederlands

Gedichtendag 2012 Stroom. Naar aanleiding van de gedichtendag op 26 januari 2012. Leerkracht: Cara Figoureux Nederlands Gedichtendag 2012 Stroom Naar aanleiding van de gedichtendag op 26 januari 2012 Leerkracht: Cara Figoureux Nederlands Vooropdracht Open het internet en ga naar google 1. Open google afbeeldingen en zoek

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken. Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht over Egypte

Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken. Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht over Egypte Les 1: Een gedicht over Egypte schrijven Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken 1. Bekijk het Nieuwsbegripfilmpje van het Jeugdjournaal op www.nieuwsbegrip.nl. Het filmpje gaat over de situatie

Nadere informatie

2.1 FaVoriete leestips

2.1 FaVoriete leestips Verhalend 2.1 FaVoriete leestips Van klasgenoten heb ik de volgende tips gekregen van boeken/tijdschriften die mij leuk lijken: 1.... 2.... 3.... Van de leraar heb ik de volgende tips gekregen van boeken/tijdschriften

Nadere informatie

Voordoen (modelen, hardop denken)

Voordoen (modelen, hardop denken) Voordoen (modelen, hardop denken) Waarom voordoen? Net zoals bij lezen, leren leerlingen heel veel over schrijven als ze zien hoe een expert dit (voor)doet. Het voordoen (modelen) van het schrijven van

Nadere informatie

Ik in mijn stad. projectdag 1. Wat is de bedoeling? Hoe pak je het aan? Wat is het resultaat? Vooruitblik

Ik in mijn stad. projectdag 1. Wat is de bedoeling? Hoe pak je het aan? Wat is het resultaat? Vooruitblik Ik in mijn stad projectdag 1 Wat is de bedoeling? Vandaag beschrijf je jouw eigen ervaringen in de stad waarin je woont. Vervolgens verdiep je je in kleine groepjes in een wijk, en maak je over deze wijk

Nadere informatie

Algemene instructies voor de strategie: Vragen stellen. Introductiefase bij de eerste les:

Algemene instructies voor de strategie: Vragen stellen. Introductiefase bij de eerste les: Algemene instructies voor de strategie: Vragen stellen "Welkom,." Introductiefase bij de eerste les: 1. "Vandaag gaan we weer een tekst lezen. Daarbij gaan we een nieuwe strategie leren. Deze strategie

Nadere informatie

Belangrijk dichtwerkboekje van

Belangrijk dichtwerkboekje van Verder dichten Vink af wat je gedaan hebt! Belangrijk dichtwerkboekje van Belangrijk gedicht Heb je nog een ander onderwerp (bij opdracht 2c opgeschreven) dat belangrijk voor je is? Schrijf daar ook een

Nadere informatie

Opstartlessen. Les 1. Kennismaken

Opstartlessen. Les 1. Kennismaken www.edusom.nl Opstartlessen Les 1. Kennismaken Wat leert u in deze les? Uzelf voorstellen Kennismaken Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente Den Haag en DWI Amsterdam HET GESPREK

Nadere informatie

Dwerggras 30, Rotterdam. 1. Schrijf tijdens het kijken dingen op die jou belangrijk lijken. Je hebt dit later nodig.

Dwerggras 30, Rotterdam. 1. Schrijf tijdens het kijken dingen op die jou belangrijk lijken. Je hebt dit later nodig. Les 1: Een Wikitekst schrijven Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken Bekijk met de klas het Jeugdjournaalfilmpje over koningin Beatrix op www.nieuwsbegrip.nl 1. Schrijf tijdens het

Nadere informatie

4 Gedrag. 4.2 Aapt een aap echt na? 4.4 Hoe leven dieren samen in een groep? 4.1 Opdrachten 1-24. 4.2 Opdrachten 1-20. 4.

4 Gedrag. 4.2 Aapt een aap echt na? 4.4 Hoe leven dieren samen in een groep? 4.1 Opdrachten 1-24. 4.2 Opdrachten 1-20. 4. 4 Gedrag DO-IT Datum 4.2 Aapt een aap echt na? 4.4 Hoe leven dieren samen in een groep? PARAGRAFEN Datum 4.1 Opdrachten 1-24 4.2 Opdrachten 1-20 4.3 Opdrachten 1-16 4.4 Opdrachten 1-16 Samenvatten Test

Nadere informatie

Toneelspelen KINDERLITERATUUR

Toneelspelen KINDERLITERATUUR Toneelspelen Wat ga je leren? Je leert wat letterlijke tekst is, wat een verteller is en hoe je tekst uit een boek in een toneelstukje kunt omzetten. INLEIDING Hieronder zie je een stuk van het verhaal

Nadere informatie

Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht over de Paralympische Spelen

Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht over de Paralympische Spelen Les 1: Een gedicht over de Paralympische Spelen schrijven Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken 1. Bekijk het Nieuwsbegripfilmpje van het Jeugdjournaal op www.nieuwsbegrip.nl. Het filmpje

Nadere informatie

Persoonlijke competenties Sociale competenties Leer (school) competenties

Persoonlijke competenties Sociale competenties Leer (school) competenties Reader TOP-dagen 2014-2015 In het onderwijs is het steeds vanzelfsprekender dat je ieder jaar meer kunt en weet. Je bent druk bezig met het leren van de vakken. Maar je ontwikkelt ook competenties. In

Nadere informatie

Wendy Smit, juli 2014

Wendy Smit, juli 2014 Ontdek jezelf inspiratiespel light Maak je eigen inspiratiekaarten op basis van het boek Ontdek jezelf door tekenen en reflectief schrijven Welkom! Al weer 5 jaar werk ik in mijn praktijk op verschillende

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken. Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht over Egypte

Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken. Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht over Egypte Les 1: Een gedicht over Egypte schrijven Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken 1. Bekijk het Nieuwsbegripfilmpje van het Jeugdjournaal op www.nieuwsbegrip.nl. Het filmpje gaat over de situatie

Nadere informatie

LEERKRACHTGEDEELTE ACTIVITEIT HOE-FILE: HOE MAAK IK HET UIT? VAN LIEF NAAR EX.

LEERKRACHTGEDEELTE ACTIVITEIT HOE-FILE: HOE MAAK IK HET UIT? VAN LIEF NAAR EX. LEERKRACHTGEDEELTE ACTIVITEIT HOE-FILE: HOE MAAK IK HET UIT? VAN LIEF NAAR EX. Omschrijving van de activiteit De leerlingen lezen tips over correct handelen als je het uitmaakt met je lief. Ze bespreken

Nadere informatie

Voordoen (modelen, hardop denken)

Voordoen (modelen, hardop denken) week 11-12 maart 2012 - hardop-denktekst schrijven B Voordoen (modelen, hardop denken) Waarom voordoen? Net zoals bij lezen, leren leerlingen heel veel over schrijven als ze zien hoe een expert dit (voor)doet.

Nadere informatie

gedichtencafé Prikkelt creativiteit

gedichtencafé Prikkelt creativiteit spondee gedichtencafé Prikkelt creativiteit Spondee gedichtencafé Vertel in vier regels rijm wie je bent. Maak een limerick over wat je bezighoudt. Ervaar wat er gebeurt als je een groep mensen samen laat

Nadere informatie

LEERKRACHTGEDEELTE ACTIVITEIT: SMOORVERLIEFD: HOE ZEG IK HET MET EEN LIED?

LEERKRACHTGEDEELTE ACTIVITEIT: SMOORVERLIEFD: HOE ZEG IK HET MET EEN LIED? LEERKRACHTGEDEELTE ACTIVITEIT: SMOORVERLIEFD: HOE ZEG IK HET MET EEN LIED? Omschrijving De leerlingen zoeken uit hoe een eenvoudig liefdesliedje in elkaar zit en focussen daarbij op het spel met begin-,

Nadere informatie

Sta in je recht. Lessen over (kinder)rechten voor PO

Sta in je recht. Lessen over (kinder)rechten voor PO Sta in je recht Lessen over (kinder)rechten voor Speed-date Wij hebben een rechtsysteem waar iedereen zich aan moet houden. Maar welke rechten zijn dat dan? Welke ken je en welke rechten lijken jou vanzelfsprekend?

Nadere informatie

Gelukskoffercoaching. Ik kan in drie woorden vertellen wat ik geleerd heb: I love me. Wael, 11 jaar. Gelukkig zijn kun je leren!

Gelukskoffercoaching. Ik kan in drie woorden vertellen wat ik geleerd heb: I love me. Wael, 11 jaar. Gelukkig zijn kun je leren! Gelukkig zijn kun je leren! Gelukskoffercoaching Missie GELUKKIG ZIJN KUN JE LEREN Gelukskoffercoaching wil kinderen op jonge leeftijd positief ondersteunen in hun individuele emotionele ontwikkeling.

Nadere informatie

Sectorwerkstuk. Theoretische Leerweg. Klas 4 TL/M 2015-2016

Sectorwerkstuk. Theoretische Leerweg. Klas 4 TL/M 2015-2016 Sectorwerkstuk Theoretische Leerweg Klas 4 TL/M 2015-2016 Naam leerling Naam mentor/begeleider Inleiding Met het maken van dit sectorwerkstuk oefen je vaardigheden die je als leerling van het VMBO nodig

Nadere informatie

Dag 1 Kaders vol kunst!

Dag 1 Kaders vol kunst! Dag 1 Kaders vol kunst! Domeinen: lezen, spreken, luisteren, schrijven Onderwerp: kunstwerken maken met letters en woorden Lesduur: 50 minuten Lesdoelen Hoofddoel van de les > Met taal en woorden tot een

Nadere informatie

Over: www.bewareofloverboys.nl

Over: www.bewareofloverboys.nl 1 Naam: www.bewareofloverboys.nl Voordat je begint met de opdrachten? Lees dit door: Als je je niet prettig voelt bij het lezen van bepaalde dingen: Stop met het lezen van deze site. Praat erover met iemand

Nadere informatie

werkblad Scheldeberoep verkennen Veel beroepen hebben met de Schelde te maken. Welk beroep zou jij verder willen verkennen?

werkblad Scheldeberoep verkennen Veel beroepen hebben met de Schelde te maken. Welk beroep zou jij verder willen verkennen? werkblad Scheldeberoep verkennen Veel beroepen hebben met de Schelde te maken. Welk beroep zou jij verder willen verkennen? Noteer ook 2 reservekeuzen: 1. 2. 1. Wat weet je al van dit beroep? Schrijf het

Nadere informatie

www.schoolsupport.nl Uitgeverij Schoolsupport Schrijfpalet 23. Zullen we nog eens dichten? Denk goed na! Poezie: een limerick

www.schoolsupport.nl Uitgeverij Schoolsupport Schrijfpalet 23. Zullen we nog eens dichten? Denk goed na! Poezie: een limerick 23. Zullen we nog eens dichten? Poezie: een limerick Schrijfpalet Een oude boer uit het landelijke Sinaai maakt elke ochtend om vijf uur heel veel lawaai. En als men hem vraagt waarom hij dat doet zegt

Nadere informatie

Korte cursus Sinterklaasgedichten schrijven

Korte cursus Sinterklaasgedichten schrijven Taaljournaal 2 Handleiding groep 6/7/8 Korte cursus Sinterklaasgedichten schrijven Dit is een extra activiteit die past binnen het thema Sinterklaas. schrijven hun gedicht dan werkelijk voor de viering

Nadere informatie

Voordoen (modelen, hardop denken)

Voordoen (modelen, hardop denken) Voordoen (modelen, hardop denken) De tekst hieronder gebruikt u bij opdracht 3. U doet dan op het bord voor hoe u een gedicht schrijft. Hardopdenktekst Zelf vind ik het best erg voor de mensen in Egypte

Nadere informatie

De Kunstenaar. Korte lessenserie bij het gelijknamige prentenboek. Doelgroep Groep 6-8. Leerdoelen

De Kunstenaar. Korte lessenserie bij het gelijknamige prentenboek. Doelgroep Groep 6-8. Leerdoelen De Kunstenaar Korte lessenserie bij het gelijknamige prentenboek Doelgroep Groep 6-8 Leerdoelen De leerlingen ontdekken via een spiegelverhaal kernmomenten uit de christelijke traditie en kunnen verwoorden

Nadere informatie

Werkboek. Wij werken samen. Nederlands Mentorles Duits Geschiedenis Kunst Muziek Percussie. oktober - december 2015 Meridiaan College JAAR VAK

Werkboek. Wij werken samen. Nederlands Mentorles Duits Geschiedenis Kunst Muziek Percussie. oktober - december 2015 Meridiaan College JAAR VAK oktober - december 2015 Meridiaan College NAAM JAAR VAK PROJECT TITEL KLAS Nederlands Mentorles Duits Geschiedenis Kunst Muziek Percussie Werkboek Wij werken samen Wat gaan we doen? Het Meridiaan College

Nadere informatie

VAKBELEVING EN MOTIVATIE MODERNE VREEMDE TALEN.

VAKBELEVING EN MOTIVATIE MODERNE VREEMDE TALEN. 1 VAKBELEVING EN MOTIVATIE MODERNE VREEMDE TALEN. LEERLINGENVERSIE. Beste leerling, Wij willen je vragen om deze vragenlijst in te vullen over het leren van moderne vreemde talen. Hierbij zijn er geen

Nadere informatie

Les 1 Vragen stellen Leestekst: De tandarts

Les 1 Vragen stellen Leestekst: De tandarts Les 1 Vragen stellen Leestekst: De tandarts "Welkom:... " Introductiefase: 1. "Vandaag gaan we weer een tekst lezen. Daarbij gaan we een nieuwe strategie leren. Deze strategie heet vragen stellen. We gaan

Nadere informatie

Formeel en informeel. Formeel: Je gebruikt u om iemand aan te spreken. Je noemt iemand bij zijn achternaam.

Formeel en informeel. Formeel: Je gebruikt u om iemand aan te spreken. Je noemt iemand bij zijn achternaam. Formeel en informeel Tijdens je stage praat je veel met mensen. Soms is het een officieel gesprek, soms een gezellig praatje met een collega. Dit noem je formele en informele gesprekken. Formeel betekent

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Een lege plek om te blijven

Boekverslag Nederlands Een lege plek om te blijven Boekverslag Nederlands Een lege plek om te blijven door Rutger Kopland Boekverslag door een scholier 2614 woorden 13 april 2006 6,4 5 keer beoordeeld Auteur Genre Rutger Kopland Poëzie Eerste uitgave 1975

Nadere informatie

Liefdesgedichten schrijven

Liefdesgedichten schrijven Schrijf zelf een liefdesgedicht! Deze les hoort bij het boek Wil jij met mij? met gedichten van Rian Visser en tekeningen van Annet Schaap. Het boek is verkrijgbaar als e-boek in de ibooks Store en als

Nadere informatie

Handleiding. UNICEF Handleiding lessuggestie Gedicht groep 7-8. Gedicht

Handleiding. UNICEF Handleiding lessuggestie Gedicht groep 7-8. Gedicht UNICEF Handleiding lessuggestie Gedicht groep 7-8 Handleiding Gedicht In het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties zijn de rechten voor het kind opgenomen. U maakt deze rechten concreet en zichtbaar,

Nadere informatie

Kim Dalessi. K.dalessi@student.fontys.nl

Kim Dalessi. K.dalessi@student.fontys.nl 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 Hallo!!...3 Aflevering 1...7 Opdracht 1...7 Opdracht 2...8 Aflevering 2...9 Opdracht 3...9 Opdracht 4...10 Aflevering 3...11 Opdracht 6...12 Opdracht 7...13 Werkblad Logboek...14

Nadere informatie

De Drakendokter: Gideon

De Drakendokter: Gideon De Drakendokter: Gideon Om hulp vragen Vervolgverhalen Groep 5 en 6 (SO en SBO) Overzicht De opdrachten zijn het leukst om te doen, als het hele boek in de klas is voorgelezen. Dit kan door elke dag in

Nadere informatie

LEREN LEREN LEREN. een overzicht met leerhulpjes voor de diverse vakgebieden. Hieronder kun je lezen over het leren/maken van:

LEREN LEREN LEREN. een overzicht met leerhulpjes voor de diverse vakgebieden. Hieronder kun je lezen over het leren/maken van: LEREN LEREN LEREN een overzicht met leerhulpjes voor de diverse vakgebieden Hieronder kun je lezen over het leren/maken van: 1. DICTEE 2. TAFELS 3. VRAGEN EN OPDRACHTEN 4. STUKKEN TEKST (bijv. hoofdstuk

Nadere informatie

Hoe schrijf ik een gedicht? Leer het met dit boek! Een cadeau voor elk kind! www.mamas.nl. Carola de Koning

Hoe schrijf ik een gedicht? Leer het met dit boek! Een cadeau voor elk kind! www.mamas.nl. Carola de Koning Hoe schrijf ik een gedicht? Leer het met dit boek! Een cadeau voor elk kind! www.mamas.nl Carola de Koning Carola de Koning Hoe schrijf ik een gedicht? Leer het met dit boek! Uitgeverij De Graveinse Abeel

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau B, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Lesbrief Bovenbouw 2012-2013 Kinderen en Poëzie Dichten door te filosoferen Fabien van Kempen

Lesbrief Bovenbouw 2012-2013 Kinderen en Poëzie Dichten door te filosoferen Fabien van Kempen Lesbrief Bovenbouw 2012-2013 Kinderen en Poëzie Dichten door te filosoferen Fabien van Kempen Ik Ik ben niet groot Ik ben klein Ik ben op aarde Ik hoor er bij Ik ben er ook Zie je mij? Hallo Tessa Effing,

Nadere informatie

Hoe bereid ik een spreekbeurt voor?

Hoe bereid ik een spreekbeurt voor? Hoe bereid ik een spreekbeurt voor? Het maken van een spreekbeurt is eigenlijk niets anders dan het schrijven van een informatieve tekst (weettekst). Het is daarom handig om net zo te werk te gaan als

Nadere informatie

Voordoen (modelen, hardop denken)

Voordoen (modelen, hardop denken) Voordoen (modelen, hardop denken) De tekst hieronder gebruikt bij opdracht 3. U doet dan op het bord voor hoe u een gedicht schrijft. Hardopdenktekst We hebben samen naar de Nieuwsbegripfilm gekeken. Zelf

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau A, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI H.A.N.G. PLEKKEN Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI Binnenkort ga je met je klas op bezoek bij het Nederlands Architectuur instituut (NAi). Daar zal je het programma H.A.N.G. plekken volgen.

Nadere informatie

Sinterklaas Een feestelijke lees- en schrijfactiviteit voor alle alfaniveaus (Bron: Annemarie Nuwenhoud)

Sinterklaas Een feestelijke lees- en schrijfactiviteit voor alle alfaniveaus (Bron: Annemarie Nuwenhoud) Sinterklaas Een feestelijke lees- en schrijfactiviteit voor alle alfaniveaus (Bron: Annemarie Nuwenhoud) Aanpak Vertel dat volwassen Nederlanders met Sinterklaas vaak gedichtjes over elkaar maken om grapjes

Nadere informatie

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Studiekeuzedag CMD voorbereidingswerkboek

Studiekeuzedag CMD voorbereidingswerkboek Studiekeuzedag CMD voorbereidingswerkboek Hallo! Je hebt je aangemeld voor de opleiding CMD en je bent uitgenodigd voor een studiekeuzedag om te kijken of jij bij de opleiding past en of de opleiding bij

Nadere informatie

Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan?

Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan? Les 1: Een poëziekaart maken poëziekaart Lees over Verbonden zijn. Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een Verbonden zijn De Nieuwsbegrip leesles gaat over de ramadan. Tijdens de ramadan voelen

Nadere informatie

Verslag Nederlands Bloemlezing

Verslag Nederlands Bloemlezing Verslag Nederlands Bloemlezing Verslag door Hilde 1031 woorden 26 maart 2018 0 keer beoordeeld Vak Nederlands ZIE BIJLAGE VOOR AFBEELDINGEN. Inhoud 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16.

Nadere informatie

Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen

Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen Competenties Sociaal en communicatief functioneren (P9) Initiatief (P10) Reflectie (P11) Afgelopen module heb je met een groepje gewerkt aan je project. In week 7

Nadere informatie

Gedichtendossier. Datum: 8 januari 2015. Pagina 1 van 8

Gedichtendossier. Datum: 8 januari 2015. Pagina 1 van 8 Gedichtendossier Gemaakt door: Sophie Leusink Klas: 4T3 Vak: Nederlands Datum: 8 januari 2015 Docent: mvr. Scholten Pagina 1 van 8 Inhoudsopgave Blz. Gedicht 3 Gedicht analyse 4 Overige gedichten 6 Pagina

Nadere informatie

Hoe leer ik uit... Naam: Klas:

Hoe leer ik uit... Naam: Klas: Hoe leer ik uit... Naam: Klas: 1 Inhoud Woorden... 3 Flashcards... 3 Opschrijven... 3 WRTS... 3 Tekenen... 4 Stones... 5 Flashcards Opschrijven - WRTS... 5 Het thema van de Stone... 5 Stukjes combineren...

Nadere informatie

Bij u schuil ik, u bent mijn schild,

Bij u schuil ik, u bent mijn schild, Bij u schuil ik, u bent mijn schild, in uw woord stel ik mijn hoop. Psalm 119:114 inleiding Laten we eerlijk zijn: het is niet zo eenvoudig om regelmatig uit de Bijbel te lezen en te bidden. Onze volle

Nadere informatie

Tekst lezen en vragen stellen. van Duitsland? nog steeds een Nationale Dodenherdenking? gehouden?

Tekst lezen en vragen stellen. van Duitsland? nog steeds een Nationale Dodenherdenking? gehouden? 1. Lees de uitleg. Tekst lezen en Als je een tekst leest, is het belangrijk om actief te lezen. Door jezelf vragen te stellen, controleer je of je de tekst nog begrijpt. Als je het antwoord op je vragen

Nadere informatie

Hoe schrijf ik een gedicht? Leer het met dit boek!

Hoe schrijf ik een gedicht? Leer het met dit boek! Hoe schrijf ik een gedicht? Leer het met dit boek! Carola de Koning Hoe schrijf ik een gedicht? Leer het met dit boek! Uitgeverij De Graveinse Abeel ISBN 978-94-6260-015-7 NUR 200 (c) 2014 Uitgeverij De

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

25 leesbelevingsactiviteiten

25 leesbelevingsactiviteiten 25 leesbelevingsactiviteiten Beste leerling, Fijn dat je zo lekker aan het lezen bent. In dit boekje vind je 25 leuke activiteiten om uit te voeren nadat je een leesboek uit hebt. o Informatieboek uit?

Nadere informatie

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou.

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou. JUST BE YOU.NL Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen Marian Palsgraaf - www.justbeyou.nl Het mooiste wat je kunt worden is jezelf. Mijn passie is mensen te helpen

Nadere informatie

Spelenderwijs rijmen. Linda Willemsen. www.klasvanjuflinda.nl. www.klasvanjuflinda.nl

Spelenderwijs rijmen. Linda Willemsen. www.klasvanjuflinda.nl. www.klasvanjuflinda.nl Spelenderwijs rijmen Linda Willemsen www.klasvanjuflinda.nl www.klasvanjuflinda.nl Spelenderwijs rijmen Spelenderwijs rijmen Tekst & vormgeving: Linda Willemsen 2014 www.klasvanjuflinda.nl Linda Willemsen

Nadere informatie

Knabbel en Babbeltijd.

Knabbel en Babbeltijd. Knabbel en Babbeltijd. (zorg ervoor dat je deze papieren goed leest, uitprint en meeneemt naar de VBW) Het thema van deze VBW-week is Zeesterren. Het thema is de titel van de week (dus geen kreet of korte

Nadere informatie

Dag 3 Gekke dieren. Lesdoelen. Materialen. Voorbereiding. Coöperatieve werkvormen in deze les

Dag 3 Gekke dieren. Lesdoelen. Materialen. Voorbereiding. Coöperatieve werkvormen in deze les Dag 3 Gekke dieren Domeinen: lezen, spreken, luisteren, schrijven Onderwerp: woorden verzinnen bij een gekozen dier Lesduur: 50 minuten Lesdoelen Hoofddoel van de les > Met een gegeven letter woorden maken

Nadere informatie

Uitgeverij Schoolsupport Thuis

Uitgeverij Schoolsupport  Thuis info schooljaar klas Dit ben ik! voornaam:........ naam:........... geboortedatum:.... gsm: e-mailadres:....... mijn juf/meester: In geval van nood bellen naar: naam:.... telefoon:.. Thuis voornaam:..

Nadere informatie

Navorming rond poëzie Sandrine Lambert

Navorming rond poëzie Sandrine Lambert Navorming rond poëzie Sandrine Lambert Dit document bevat een reeks praktische oefeningen om poëzie te maken met een groep en zo te streven naar een individueel resultaat. OEFENING Gebruik steeds een heel

Nadere informatie

t Vuil Reclametruukske

t Vuil Reclametruukske t Vuil Reclametruukske Reclame graad 2 Lesvoorbereiding Toon de oproep van José op het smartboard. Voorzie twee dozen (schoendoos, andere kartonnen doos met deksel,...) Print informatieflarden opdracht

Nadere informatie

Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan?

Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan? Les 1: Een poëziekaart maken Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart Lees over Verbonden zijn. Verbonden zijn De Nieuwsbegrip leesles gaat over de ramadan. Tijdens de

Nadere informatie

- Wie wat waar: kaartjes kerst. - Wie wat waar: grabbelzakjes. - Kopieerblad. - Kopieerblad. Beroepen Les 7: Tovertitels: Jij bent een...

- Wie wat waar: kaartjes kerst. - Wie wat waar: grabbelzakjes. - Kopieerblad. - Kopieerblad. Beroepen Les 7: Tovertitels: Jij bent een... Thema Lessen en materialen groep 5 Instructie Spellingcheck Netversie voorlezen Geld Les 1: Wat te doen met poen? Gedichten Les 2: Dichten Doen: Naamgedicht Spelletjes Les 3: Spelregels Kerstmis Les 4:

Nadere informatie

LESBRIEF. Laat uw leerlingen 10 minuten lezen in 7Days. Uw leerlingen mogen zelf weten welke artikelen ze deze 10 minuten lezen.

LESBRIEF. Laat uw leerlingen 10 minuten lezen in 7Days. Uw leerlingen mogen zelf weten welke artikelen ze deze 10 minuten lezen. Vrijdag 15 januari 016 Artikelen: Alle artikelen - 7Days week Inhoud: De leerlingen leren om kritisch te kijken naar de verschillende artikelen uit 7Days. De leerlingen leren strategieën toe te passen

Nadere informatie

Hoe stel je prioriteiten?

Hoe stel je prioriteiten? Hoe stel je prioriteiten? Wat heb je eraan? In deze les leer je hoe je prioriteiten stelt, dus te kiezen welke dingen het belangrijkst zijn om te doen. Dat is handig als je meer moet doen dan waar je eigenlijk

Nadere informatie

Lessuggestie Heimwee. Gedichtenbundel Warboel: Pagina

Lessuggestie Heimwee. Gedichtenbundel Warboel: Pagina Lessuggestie Heimwee Voor het lezen 10 minuten De leerkracht laat de kinderen in een kring zitten. Ook pakken de kinderen hun meegebrachte voorwerp erbij. De leerkracht begint een gesprek met de kinderen

Nadere informatie

Instructie 1. Heb jij je voelsprieten uitstaan? De relatie met je cliënt

Instructie 1. Heb jij je voelsprieten uitstaan? De relatie met je cliënt Instructie 1 De relatie met je cliënt Heb jij je voelsprieten uitstaan? Met behulp van dit werkblad onderzoek je of je je voelsprieten hebt uitstaan naar de cliënt. Kies een cliënt en vul met die cliënt

Nadere informatie

Tuesday, February 8, 2011. Opleiding Interactieve Media

Tuesday, February 8, 2011. Opleiding Interactieve Media Opleiding Interactieve Media Inhoud Inleiding presenteren 1. Voorwerk 2. Middenstuk 3. Begin presentatie 4. Einde presentatie 5. Visuele middelen 6. Non-verbale communicatie 7. Opdracht 8. Criteria 1.

Nadere informatie

leer-actief werkboek Naam: www.leer-actief.nl 1

leer-actief werkboek Naam: www.leer-actief.nl 1 leer-actief werkboek Naam: www.leer-actief.nl 1 actief leren WWW.leer-actief.nl Dit is Wybo. Wybo was vroeger een heel gewoon jongetje, maar hij was wel erg lui. En dat...werd zijn redding. Hij had nooit

Nadere informatie

EEN BRIEF NAAR DE DOCENT

EEN BRIEF NAAR DE DOCENT EEN BRIEF NAAR DE DOCENT Je hebt een vraag en je schrijft een brief naar je docent. Wat moet je doen? 1. Lees de e-mail op blad 2. Beantwoord de vragen. 2. Lees de e-mail op blad 3. Beantwoord de vragen.

Nadere informatie

Auteur: Mirjam Wind, docent en coördinator NT2, Educatie Video s: Gabe Dijkstra en Rick Biemolt, studenten Alfa-college, MultiMedia en Design

Auteur: Mirjam Wind, docent en coördinator NT2, Educatie Video s: Gabe Dijkstra en Rick Biemolt, studenten Alfa-college, MultiMedia en Design Woord voor Woord is een programma mondelinge vaardigheden NT2 voor analfabete beginners. Het omvat 12 lessen. De ontwikkeling van het programma en de daarbij behorende video s is mogelijk gemaakt door

Nadere informatie

Zin in schrijven! Workshop vrij en creatief schrijven voor jonge anderstaligen door Fros van der Maden - auteur Op Schrift -

Zin in schrijven! Workshop vrij en creatief schrijven voor jonge anderstaligen door Fros van der Maden - auteur Op Schrift - Zin in schrijven! Workshop vrij en creatief schrijven voor jonge anderstaligen door Fros van der Maden - auteur Op Schrift - I Oefenen met observeren 1. Het woordenschilderij A Kijk 60 seconden heel goed

Nadere informatie

Instructieboek Koken. Voor de Mpower-coach

Instructieboek Koken. Voor de Mpower-coach Instructieboek Koken Voor de Mpower-coach juni 2014 Mpower-coach Instructieboek Versie 1.2014 blz. 2 Inhoud: Inhoudsopgave blz. 3 Mpower-coach blz. 5 Thema koken : blz. 7 Module 0: Beginnen met koken blz.

Nadere informatie

Instructie voor leerlingen.. 5. Gebruik van de lesbrieven. 6. Lesbrief: Wat wil je zijn en worden.. 7. Wat wil je zijn en worden.

Instructie voor leerlingen.. 5. Gebruik van de lesbrieven. 6. Lesbrief: Wat wil je zijn en worden.. 7. Wat wil je zijn en worden. VOORBEELD DE KLAS ALS TEAM (LEERLINGENBOEK) INHOUDSOPGAVE Instructie voor leerlingen.. 5 Gebruik van de lesbrieven. 6 Lesbrief: Wat wil je zijn en worden.. 7 Wat wil je zijn en worden. 11 Wat wil je zijn

Nadere informatie

Dag 2 Rare rijmende regels

Dag 2 Rare rijmende regels Dag 2 Rare rijmende regels 1 VOORBEREIDING Kopieer kopieerblad 1 op leerlingenaantal als je het gedicht mis niet kunt projecteren op het digibord. Kopieer kopieerblad 2 op leerlingenaantal. Kopieer kopieerblad

Nadere informatie

Lesbrief 14. Naar personeelszaken.

Lesbrief 14. Naar personeelszaken. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 14. Naar personeelszaken. Wat leert u in deze les? Wanneer u zeggen en wanneer jij zeggen. Je mening geven en naar een mening vragen. De voltooide tijd gebruiken.

Nadere informatie

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou.

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Voor jou! 9 Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Het boek gaat over geloven. Het gaat over jouw geloof! Lees en bekijk alles goed. Je

Nadere informatie

Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek

Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek KIEZEN Een goed begin is het kiezen van het juiste boek. Er zijn zo veel mooie verhalen waardoor het soms lastig is om een goede keuze

Nadere informatie

Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld

Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Groep 8 Les 1. Boeven in beeld Les 1. Boeven in beeld Nationaal Gevangenismuseum Groep 8 120 minuten Samenvatting van de les De les begint met een klassikaal

Nadere informatie

Het keukentafelgesprek

Het keukentafelgesprek Het keukentafelgesprek Informatie over het keukentafelgesprek Waarom een keukentafelgesprek? De Wmo heeft andere uitgangspunten dan de AWBZ. De AWBZ kent een recht op zorg. Er zijn landelijke richtlijnen

Nadere informatie

2c nr. 1 zinnen met want en omdat

2c nr. 1 zinnen met want en omdat OPDRACHTKAART www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U kunt ook veel oefeningen

Nadere informatie

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht I Lichamelijke ontwikkeling en zelfbeeld Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen worden zich meer bewust van eigen talenten en eigenschappen en ontwikkelen een positief zelfbeeld. Kinderen kunnen

Nadere informatie

Spider(wo)man. Doelstellingen

Spider(wo)man. Doelstellingen Spider(wo)man Vrouwendag/gender, tweede graad Doelstellingen Kinderen benoemen kenmerken van helden Kinderen onderzoeken in hoeverre de rol van meisjes en jongens van elkaar verschilt in films Kinderen

Nadere informatie

Spreken. Les 3: Wat zeg je? De supermarkt OPDRACHTKAART. www.nt2taalmenu.nl

Spreken. Les 3: Wat zeg je? De supermarkt OPDRACHTKAART. www.nt2taalmenu.nl OPDRACHTKAART www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U kunt ook veel oefeningen

Nadere informatie

Gedichten werkboekje. Naam: Groep:

Gedichten werkboekje. Naam: Groep: Gedichten werkboekje Naam: Groep: Gedichten lezen 1. Wat valt je als eerste op bij dit gedicht? Bang Bang, dat ik het nooit vergeten zal. Ik zal het nooit vergeten. Ik zag hem daar voor het laatst in de

Nadere informatie

Doelen: - De leerlingen weten dat talent, hard werken en een goede voorbereiding belangrijk zijn als je beroemd wilt worden;

Doelen: - De leerlingen weten dat talent, hard werken en een goede voorbereiding belangrijk zijn als je beroemd wilt worden; Lesbrief 1 Beroemd worden Voorbereiding Doelen: - De leerlingen weten dat talent, hard werken en een goede voorbereiding belangrijk zijn als je beroemd wilt worden; - De leerlingen kennen de verschillende

Nadere informatie