6 Bouwen van stoomlocomotief een passie voor Marc Verhellen. 2-3 Uit de gemeenteraad: eerste aanzet voor containerpark

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "6 Bouwen van stoomlocomotief een passie voor Marc Verhellen. 2-3 Uit de gemeenteraad: eerste aanzet voor containerpark"

Transcriptie

1 kaaskrabber Drogenbos jaargang 11, nr 5 November 2010 Tweemaandelijks tijdschrift (niet in juli-augustus) Uitgave van gemeenschapscentrum de muse en vzw de Rand afgiftekantoor linkebeek 1 België - Belgique P.B. - P.P Linkebeek BC Bouwen van stoomlocomotief een passie voor Marc Verhellen 2-3 Uit de gemeenteraad: eerste aanzet voor containerpark 4-5 Julien Timmerman, kunstenaar en 15 jaar vrijwilliger in bejaardencentrum De Ceder Opnieuw zangkoor in Nederlandstalige school in Drogenbos Lennaert Maes brengt nieuwe Nederlandstalige muziekvoorstelling voor anderstaligen NS

2 02 Eerste aanzet voor containerpark Uit de gemeenteraad van 21 oktober > Er worden twee moties ingediend: over het intrekken van de omzendbrieven, het verstevigen van de rechten van de Franstaligen in de Rand, het uitbreiden van de faciliteiten en de bescherming van de Franstalige minderheid in de Rand. De ene motie is van de hand van Drogenbos Plus (de lijst van de burgemeester), de andere van de UF-fractie. De moties worden in het Nederlands voorgesteld door schepen Corinne François (UF) en burgemeester Alexis Calmeyn (Drogenbos Plus), in het Frans door de raadsleden Grégory Boen (UF) en José Lefever (Drogenbos Plus). De voorzitter van de raad Baudouin De Wulf (Drogenbos Plus) geeft hiervoor de toestemming. UF-schepen Corinne François verwacht alle heil in de niet-splitsing van BHV en in een aanhechting van Drogenbos bij het Brussels Gewest. Nu komen, volgens haar, Franstalige voetballertjes niet aan hun trekken om hun geliefde sport te beoefenen. Burgemeester Alexis Calmeyn (Drogenbos Plus) vindt de aansluiting bij het Brussels Gewest niet de enige oplossing voor een evenwichtig compromis en wijst ook op de gezonde financiële toestand van de gemeente, de perfecte tweetaligheid en de twee scholen: een Nederlandstalige en een Franstalige. Hij betreurt dat tijdens de jongste onderhandelingen op federaal vlak nog niemand contact opnam met de burgemeesters van de faciliteitengemeenten om te horen wat er bij de mensen van deze gemeenten leeft. Uiteindelijk worden beide moties ter stemming voorgelegd. Hoewel ze nauwelijks van elkaar verschillen, behaalt enkel de motie van Drogenbos Plus een meerderheid. > Raadslid Magali Eylenbosch (UF), die verhuisd is, wordt vervangen door Marianne Dedecker. Zij is een huismoeder met kleine kinderen, af komstig van het naburige Ukkel. Zelf zegt ze Drogenbos goed te kennen en er heel wat vrienden te hebben. Zij is sociologe en actief in Ecolo. Haar interesses gaan uit naar jeugd, cultuur, informatica, biodiversiteit, noord-zuidrelatie, duurzame ontwikkeling en democratische rechten.

3 uit de gemeente 03 Enkele weetjes uit de gemeenteraden van 17 juni en 16 september > De gemeenteraad keurt het reglement over het toekennen van een gemeentelijke mantelzorgpremie goed. Vanaf 1 september kun je een premie van 20 euro per maand aanvragen voor een persoon niet noodzakelijk van Drogenbos die de verzorging doet van een inwoner van de gemeente. Raadslid Marc Verhellen (Accent) vindt het bedrag belachelijk laag. Volgens schepen Fatima Boudjaoui (Drogenbos Plus) is het bedrag vergelijkbaar met wat andere gemeenten hiervoor uittrekken. Na een evaluatie kan het bedrag in Drogenbos altijd nog verhoogd worden. > De Steenweg op Drogenbos en de parking van de sporthal worden heraangelegd. Kostprijs: euro. De burgemeester benadrukt dat rekening werd gehouden met de opmerkingen van de gemeentelijke commissie en de inwoners. > Drogenbos stapt mee in de oprichting van een Sociaal Verhuurkantoor (SVK), waardoor het subsidies kan aanvragen bij de provincie Vlaams-Brabant. Samen met een aantal andere faciliteitengemeenten wil het Sociaal Verhuurkantoor instaan voor betaalbaar wonen. Voorlopig is dit een principebeslissing, die nog verder uitgewerkt moet worden in de commissie sociale zaken. > De gemeenteraadsleden keuren het retributiereglement voor werken aan nutsvoorzieningen op gemeentelijk openbaar domein opnieuw goed. Het oude was vervallen. Het is de bedoeling dat de uitvoering van de werken vlotter verloopt en de hinder tot een minimum wordt beperkt. > Er komt eindelijk schot in het dossier van een gemeentelijk containerpark. Een unanieme gemeenteraad keurt hierover alvast een principebeslissing goed. Het containerpark zou op gemeentelijk domein in de Doorent komen en kosteloos worden overgedragen aan Haviland. Schepen Fatima Boudjaoui (Drogenbos Plus) hoopt dat door dit containerpark ook het sluikstorten aangepakt kan worden. In het verleden werd er gepraat met de gemeente Sint- Pieters-Leeuw over een gezamenlijke uitbating, maar dat lag uiteindelijk te moeilijk, omdat Drogenbos wel en Sint- Pieters-Leeuw geen faciliteitengemeente is. De samenwerkingsovereenkomst met Haviland loopt tot > De gemeenteraad van 16 september aanvaardt het ontslag van raadslid Magali Eylenbosch (UF), die verhuisd is. Ze wordt vervangen door Marianne Dedecker, de eerste opvolgster die bij de gemeenteraadsverkiezingen 46 voorkeurstemmen behaalde. > De gemeente koopt een registratiesysteem aan voor het personeel. Op die manier kunnen de werktijd en de toegang tot de gemeentelijke gebouwen gecontroleerd worden. > Het belasten van niet-geadresseerd reclamedrukwerk brengt de gemeente euro per jaar op.

4 04 Julien Timmerman, kunstenaar en 15 jaar vrijwilliger in bejaardencentrum De Ceder Nand Sluys Drogenbossenaar Julien Timmerman heeft een technische achtergrond. Hij werkte twintig jaar als technisch tekenaar en daarna was hij 23 jaar aan de slag als vertegenwoordiger. Na zijn professionele carrière wijdde hij zich aan zijn twee passies: kunst en vrijwilligerswerk. Hij maakt ons maar al te graag wegwijs in twee boeiende werelden. Als cadeau voor mijn zestigste verjaardag kochten mijn beide dochters een schildersezel. Ze wisten dat ik al lang een passie had voor kunst. Nu had ik eindelijk de tijd om er mij op toe te leggen. Ik volgde een opleiding aan kunstacademie De Meiboom in Halle, waar ik me toespitste op tekenen en schilderen. Ik werkte vooral met aquarel. Niet de gemakkelijkste richting, maar wel mijn absolute voorkeur. Kunst als gezonde verslaving Na de opleiding vormde Julien met de afgestudeerden een kunstenaarsgroepje. Ze kwamen wekelijks op donderdag samen. Niet alleen om te tekenen en te schilderen, maar ook om hun eigen werken te bespreken en ervaringen uit te wisselen. Julien Timmerman verdiepte zich meer en meer in de kunstwereld. Via een workshop kwam hij ook in contact met het bewerken van speksteen of steatiet. Dat is een zacht gesteente afkomstig uit China, Mexico en Afrika. Het is gemakkelijk te bewerken, maar het is vooral een gesteente dat je inspiratie geeft en heel wat mogelijkheden biedt. Je kunt het bewerken met beitel, zaag, vijl of schuurpapier. Het is als het ware een materiaal dat zelf met je op stap gaat.

5 VERENIGINGSNIEUWS 05 Naast zijn passie voor kunst is Julien ook nog op andere vlakken actief. De Drogenbossenaar is samen met echtgenote Ghislaine al vijftien jaar vrijwilliger in bejaardencentrum De Ceder in Beersel. Ter gelegenheid van het vijftienjarige bestaan van De Ceder vond er een feestweek plaats met heel wat activiteiten. Er was ook een kunsttentoonstelling met werken van Beerselaars en bewoners van het bejaardencentrum. Als enige niet-beerselaar mocht ik ook deelnemen aan de expo, omdat ik er al vanaf het prille begin actief ben. Vrijwilliger in hart en nieren Nadat de moeder van Julien Timmerman werd opgenomen in De Ceder, engageerde hij zich als vrijwilliger. Ik was een van de eerste vrijwilligers. Omdat het toch een veeleisend engagement is, vroeg ik mijn vrouw Ghislaine om een handje te komen toesteken. Hun takenpakket is gevarieerd. Het verzorgend personeel brengt de oudjes rond 14 uur naar de cafetaria, waar wij hen bedienen en de administratie doen. Natuurlijk wil iedereen zo snel mogelijk bediend worden, dus we komen soms handen te kort. Julien maakt zich wel zorgen over de toekomst van het vrijwilligerswerk. Er is niet direct opvolging in zicht. De kans bestaat dat het kostenplaatje dan de hoogte ingaat, maar zover zijn we gelukkig nog niet. Kiezen is verliezen Kunst en vrijwilligerswerk zijn volgens Julien twee uiteenlopende passies. Een keuze maken tussen de twee is moeilijk. Kunst beoefen je als je er zin in hebt. Je krijgt inspiratie en je gaat aan de slag. Als vrijwilliger heb je meer verplichtingen. De mensen in De Ceder hebben gekozen om verder te leven in het bejaardencentrum en het is onze taak om het hen hier zo aangenaam mogelijk te maken. Zij hebben gedurende hun hele leven de maatschappij heel wat gegeven. Als we dan zien dat wij ze aan het lachen krijgen of dat ze dankbaar zijn voor een kopje koffie, dan zijn wij ook gelukkig, besluit Julien. Feest voor alle jarige verenigingen Zondag 5 december 2010 is voor heel wat verenigingen in Drogenbos een feestjaar. KAV viert 70 jaar jong. Het Davidsfonds bestaat 40 jaar, Sicca Silva 20 jaar, Ziekenzorg 25 jaar, Dosido 27 jaar en onze jongste vereniging, de Krabbers, mag 10 kaarsjes uitblazen. Daarom wil de cultuurraad van Drogenbos al deze verenigingen in de bloemetjes zetten. Op 5 december wordt iedereen die lid is van een vereniging van Drogenbos uitgenodigd in de gemeentelijke feestzaal. Vanaf 15 uur ontvangen we de feestvierders met een speciaal verjaardagsaperitief en vanaf uur brengt Pass Partoe een spetterend optreden. Rond 16 uur wordt de grote feesttaart aangesneden. Met koffie of thee, een feest voor de smaakpapillen. Uiteraard hebben we nog tal van andere verrassingen in petto. Alles is gratis, dus je hebt geen enkele reden om er niet bij te zijn. Iedereen is welkom, maar je moet wel vooraf inschrijven bij Patricia Motten: GC de Muse, , elke voormiddag tussen 9 en 12 uur. André Lerminiaux, voorzitter cultuurraad Hugo Devillé

6 06 Bouwen van stoomlocomotief passie voor Marc Verhellen Nand Sluys Ter gelegenheid van 175 jaar spoorwegen in België en de 25 jaar van het stoomtreintje werden Stoomdagen georganiseerd in Vorst-Brussel. De ideale gelegenheid om eens een babbel te hebben met Marc Verhellen, gemeenteraadslid in Drogenbos, maar ook fervente liefhebber en bouwer van (mini)stoomlocomotieven. Op zesjarige leeftijd interesseerde ik me al voor alles wat met treinen en spoorwegen te maken heeft. Mijn overgrootvader was machinist van een stoomtrein, vandaar misschien? Van zijn ouders kreeg Marc een eerste elektrisch speelgoedtreintje. Voor hem ging het er niet enkel om er mee te spelen, hij wilde er ook bouwen. Op 17-jarige leeftijd begon hij met het bouwen van stoomboten en toen hij 21 was, ging hij avondschool volgen. Hoe kon het anders: hij koos voor de specialiteit mechanica. Hij bouwde meteen ook zijn eerste stoomlocomotief, zowat 40 à 45 cm lang. Marc Verhellen kennende, wilde hij meer. Vandaag rijdt hij dan ook met een stoomlocomotief van 2,70 m lang, die 400 kg weegt en 65 passagiers kan trekken. Onzichtbare Marc Mijn vrouw zegt wel dikwijls: Marc is af en toe wel thuis, maar ik zie hem niet. Dat kan en zal zo wel zijn. Ik heb bij mij thuis een draaibank en freesmachine geïnstalleerd en maak alle stukken voor mijn locomotief zelf. Daar kruipt nu eenmaal veel tijd in. Aan zijn huidige stoomlocomotief begon Marc in Hij kon een afgewerkt product afleveren in 1998, na zowat 5000 à 6000 werkuren. Je begint met simpele modellen, maar je wilt de perfectie, aldus Marc. Het is meer dan een hobby, het is werkelijk uitgegroeid tot een passie. Daarom spendeer ik er ook zo veel tijd aan. De stoomtrein boven alles Natuurlijk kunnen we deze prangende vraag niet uit de weg gaan: wat vindt hij het aangenaamste, de stoomlocomotief of de politiek? Daar moet ik niet lang over twijfelen, uiteraard de stoomtrein. Je zoekt steeds naar de perfectie en je ziet dag na dag vooruitgang. In de politiek bots je wel eens met je hoofd tegen de muur, al wil je het beste. Vaak is het onbegrijpelijk, maar je werkt steeds met de beste bedoelingen. Soms zou je denken dat men je niet wil begrijpen. Toch hebben we het beste voor met Drogenbos, besluit Marc. Hugo Devillé

7 VERENIGINGSNIEUWS 07 Serenata in volle voorbereiding Zangkoor Serenata is alive-and-kicking. De voorbereidingen voor het kerstconcert en het gemeentelijke concert draaien op volle toeren en het koor werkt dan ook een strak repetitieschema af. Tijdens het gemeentelijke concert laten we je proeven van het repertoire voor het kerstconcert. Het kerstconcert vindt plaats op zondag 19 december, om 15 uur in de Sint-Niklaaskerk van Drogenbos. Toegangskaarten kan je krijgen bij de leden van het koor. We hopen dat het nieuwe jaar weer een succes zal worden en nodigen iedereen van harte uit om het jaar in stijl af te sluiten met het kerstconcert. Pannenkoeken op kermiszondag Zaterdag was een echte herfstdag met gietende regen en wind, zodat de jaarmarkt jammer genoeg verdronk, maar zondag was het een zon-dag. De cultuurraad nodigde samen met OKRA, KAV, het Davidsfonds en de Gezinsbond zijn leden uit voor een gezellige babbel met koffie en pannenkoeken. Een ideaal ontmoetingsmoment voor wie van zondag een feestdag wil maken. Buiten, maar ook binnen in de cafetaria van het museum, was het genieten van de gezellige drukte. We willen graag iedereen bedanken die meehielp om er een fantastische dag van te maken. Het is fijn op mensen te kunnen rekenen die zonder veel woorden klaar staan om steeds weer in te springen en te helpen. Dat gevoel van samenhorigheid en samenwerking is nog het mooiste souvenir van de dag. We hopen dat we ook in de toekomst op de helpende handen mogen rekenen. Tot volgend jaar bij de kermis en tot 5 december op het feest voor de verenigingen. André Lerminiaux Davidsfonds Drogenbos op bezoek bij de VRT Donderdagavond, het televisiemoment bij uitstek? Althans voor het Davidsfonds. Met vijftien genodigden ging het op 21 oktober richting Reyerslaan voor een bezoek aan de televisie- en radiostudio s van de VRT. Als kers op de taart zouden we een opname bijwonen van Reyers Laat, de gloednieuwe laatavondtalkshow op Canvas, gepresenteerd door Lieven Van Gils en Dirk Abrams. Boeiende vooruitzichten dus! We werden opgewacht aan de hoofdingang van het grote gebouw en wandelden naar studio 5, waar alle decors van FC De Kampioenen in gereedheid werden gebracht. Eind oktober startten de binnenopnames van de laatste afleveringen van het allerlaatste seizoen van Vlaanderens bekendste serie. We kregen alle hoeken en kanten te zien van de voetbalkantine, de douches, Fernands brocantezaak, het appartement van Bieke en Marc en het verblijf van Boma. Opvallend dat alles in de realiteit zo klein is, terwijl het op televisie veel groter lijkt. Het vergrotingseffect van de televisiecamera s speelt duidelijk een belangrijke rol. Daarna vielen we binnen in de Radio 2-studio, waar we een deel van de live-uitzending meemaakten. Tijd voor een warme maaltijd in het restaurant van de openbare omroep. Dan volgde het grote moment: de opname van Reyers Laat. Het programma werd uitzonderlijk alleen door Lieven Van Gils gepresenteerd, wegens gezondheidsproblemen van collega-presentator Dirk Abrams. De voorbereiding van het programma kent zo zijn vaste rituelen. De studiomeester geeft iedereen een plaats in de studio, presentatoren en gasten worden nog gauw geschminkt, de camera s nemen hun positie in en daarna volgen de magische woorden: Klaar voor opname, drie-twee-één, actie! De drie boeiende praatgasten zorgden ervoor dat de tijd voorbij vloog en na veertig minuten was het televisieavontuur alweer voorbij. Even napraten in de bar bij een stevige pint en dan huiswaarts om er de uitzending op televisie te bekijken. Onderweg speelde dat grappige gevoel door ons hoofd van we zijn toch (hopelijk voldoende goed?) in beeld geweest? Voor herhaling vatbaar. Niko Lerminiaux Sicca Silva Droogenbosch zoekt oude foto s Heb je foto s of documenten van Drogenbos, van het verenigingsleven of van evenementen die van voor het jaar 2000 dateren? Neem dan snel contact op met Sicca Silva. Wij zullen ze met dank aanvaarden. Als je de foto s of documenten terug wilt, is dat geen probleem. Wij maken een kopie en bezorgen je de originelen terug. Meer info: Hilda Jacquemijns, Sicca Silva, , eduard.kennes@skynet.be

8 08 Open Monumentendag met Sicca Silva De heem- en geschiedkundige kring Sicca Silva Droogenbosch bestaat twintig jaar en organiseerde ter gelegenheid van de Open Monumentendag van zondag 12 september de tentoonstelling Van Droogenbosch naar Drogenbos in de gemeentelijke feestzaal. Op de tentoonstelling pronkten een aantal unieke bezienswaardigheden: een Madonnabeeldje uit de vijftiende eeuw, kunstwerken van o.a. F. De Boeck, L. Thevenet, Marie Collart en Baldauf, een prachtige ets van Pol Craps, oud schoolmeubilair, een eigenzinnige diamontage met foto s van vroeger en nu, oude teksten en foto s waar ouderen zich nog in herkennen en waarvan jongeren een idee krijgen van hoe Drogenbos leefde toen het nog een echt dorp was. Op maandag 13 september kwamen 91 kinderen van de gemeentelijke basisscholen de tentoonstelling bezoeken. Een onvergetelijke ervaring! Naast de tentoonstelling viel er nog veel meer te beleven. Je kon de watertoren in de Nieuwstraat bezoeken en ook de koeltoren van Electrabel aan het kanaal was dankzij de medewerking van het gemeentebestuur van Drogenbos toegankelijk. Ter gelegenheid van Open Monumentendag werden ook twee brochures samengesteld: Droogenbosch Kaaskrabbers en Boerkozen en Droogenbosch Madonna en kloosterzusters. Ze zijn nog steeds voor 3 euro per stuk verkrijgbaar bij bestuursleden van de kring of bij Patricia in GC de Muse. Van harte proficiat voor het enorme werk van de mensen van Sicca Silva. Een welgemeend woord van dank voor het bewaren van ons verleden is hier meer dan op zijn plaats. Als je zelf nog oude foto s of documenten hebt waarvan je denkt die kunnen maar beter bewaard blijven of wat zal er mee gebeuren als ik er niet meer ben, bezorg die dan zeker aan de archieven van Sicca Silva, want je kan er van op aan dat ze met de nodige zorg bewaard zullen blijven. André Lerminiaux

9 VERENIGINGSNIEUWS 09 Kalender Wanneer Wie / Wat Waar November OKRA Koffietafel Gem. feestzaal Café Combinne Praatgroep GC de Muse Ziekenzorg Vorming Gem. feestzaal Café Combinne Praatgroep GC de Muse KAV Stijladvies GC de Muse december Café Combinne Praatgroep GC de Muse Ziekenzorg De Sint komt langs Bij onze leden thuis Cultuurraad Jubileumviering verenigingen Gem. feestzaal OKRA Koffietafel Gem. feestzaal Café Combinne Praatgroep GC de Muse GC de Muse Kerstshow Clown Tobi De Wonderwijzer Wekelijkse activiteiten Dansgroep Dosido - De kleuters dansen wekelijks op zaterdag van 10 tot 11 uur in de Regenboog o.l.v. Marijke. - De +7-jarigen dansen op zaterdag van tot uur in de Regenboog o.l.v. Marijke en Ines. - De +11-jarigen dansen op zaterdag van 10 tot 11 uur in de gemeentelijke feestzaal o.l.v. Elke, Ines en Lieze. - De pubers (vanaf 14 jaar) dansen op vrijdag van tot uur in de Regenboog o.l.v. Elke en Bart. - De hiphoppers (vanaf 14 jaar) dansen op woensdag van tot uur in het Paviljoen o.l.v. Tina. - De volwassenen dansen op maandag van 20 tot uur in de gemeentelijke feestzaal. Info: Nouche Sents, Djembégroep Dosido - Djembé voor kinderen op woensdag van tot uur in het Paviljoen. - Djembé voor volwassenen op woensdag van tot uur in het Paviljoen. Dansgroep De Zandloper Elke vrijdag van 14 tot 17 uur dansen de leden van dansgroep De Zandloper in de gemeentelijke feestzaal onder leiding van Jean-Pierre Bulté. Meer info: Gust Guillaume, of Jean-Pierre Bulté, Ontmoeting tussen senioren De senioren zijn elke maandag en woensdag van 13 tot 17 uur welkom in het Paviljoen, om een kaartje te leggen, een koffie of een pintje te drinken en samen een babbeltje te slaan. Meer info: Christiane Lerminiaux, Sint-Sebastiaansgilde De schutters van de gilde komen elke maandag om 18 uur samen in café Oud Droogenbosch. Tot eind oktober richten ze hun pijlen op de liggende wip (niet als het regent). Meer info: Bob Vander Oost, Bibliobus De bibliobus van Beersel komt drie keer per week naar onze gemeente: op woensdag aan GC de Muse van 16 tot 17 uur op donderdag in de Boomgaardwijk van 14 tot uur op vrijdag achteraan de parking aan het Paviljoen van 14 tot uur Meer info: GC de Muse, (9-12 uur) Zangkoor Serenata Zangkoor Serenata komt wekelijks samen in de gemeentelijke feestzaal, van tot uur. Meer info: Myriam Claessens, of info@koorserenata.be

10 10 Opnieuw zangkoor in Nederlandstalige school in Het oorspronkelijke zangkoor De Zennevinkjes werd opgericht in de jaren 80. Een nieuw koor, maar laten we het verleden niet vergeten. Onder dat motto blikken we graag terug op de geschiedenis van het koor met een van de eerste zangers van toen: Anja Walgraeve. In een tweede luik laten we juf Ann aan het woord. Zij zette het koor enkele jaren geleden opnieuw op de rails. In de jaren tachtig was zuster Marie- Paule de leerkracht van het eerste studiejaar. Zij vond dat er een koor moest zijn van jongens en meisjes uit de school om alle vieringen op te luisteren. De meeste vieringen waar de school toen bij betrokken was, waren de feestmissen, zeg maar de grote feesten in de kerk: Pasen, Pinksteren, Kerstmis, maar ook de speciale gelegenheden zoals de eerste en de plechtige communie. Ook de eindejaarsfeesten van de school mogen we niet vergeten. Het koor kreeg de naam De Zennevinkjes en repeteerde oorspronkelijk in de klas van de zuster in de gemeenteschool. Muzikale memoires Na de pensionering van de zuster weken wij uit naar de Franstalige school. Regelmatig zong een van ons een solo en we waagden ons ook wel eens aan toneeltjes waarin we Kerstmis of een ander feest uitbeeldden. We genoten er steeds met volle teugen van. De begeleider op het orgel was Koen Kennes. Niet alleen het juist zingen was belangrijk voor onze dirigent, maar ook de klanksterkte was van groot belang. De aanhef van Stille Nacht moest heel zacht zijn, een Kyrie moest luid klinken. Geen koor zonder een gepaste outfit. Ook het koor van Drogenbos had een gepast uniform. Blauw en wit als mijn geheugen mij niet in de steek laat, herinnert Anja zich. En een groene map met onze liedteksten erin. Natuurlijk staat ook het eerste optreden nog steeds in het geheugen gegrift. De eerste keer dat we een mis hebben gezongen, kregen we na de eredienst een applaus. Het voelde heel speciaal aan, want applaus in de gewijde stilte van een kerk was men niet gewoon. Een nieuwe start Rond 1990 stopte het koor. René De Coster, leerkracht van het vijfde leerjaar, zorgde later echter voor een vervolg. Wij laten het hem zelf nog

11 VERENIGINGSNIEUWS 11 startte juf Ann opnieuw met het schoolkoor De Kaaskrabbertjes. Het idee speelde al geruime tijd door haar hoofd. Ik ben klasleerkracht van het vierde leerjaar en heb zeer veel zang- en musiceermomenten in de klas. De kinderen zijn er dol op en ik ervaar dat zingen goed is voor lichaam en geest. Daarom wou ik dit wat meer opentrekken en er een schoolactiviteit van maken. Ik wil kinderen graag meer kansen geven om te zingen en hen laten ervaren dat muziek maken vooral leuk is en stimulerend werkt. De Zennevinkjes kenden begin jaren 90 een nieuwe start onder de naam De Kaaskrabbertjes. Drogenbos Na enkele jaren zonder zangkoor, werden De Kaaskrabbertjes twee jaar geleden terug opgericht. eens vertellen zoals hij dat zo kleurrijk deed bij zijn pensionering in Muziek zit al heel mijn leven in het bloed. Ik speel klarinet en saxofoon. Omdat ik zo van muziek hield, vond ik dat het na het stoppen van De Zennevinkjes hoog tijd was voor een nieuw kinderkoor in mijn school, aldus René. Ook nu klonk de naam als een klok. De Kaaskrabbertjes repeteerden tweemaal per week tijdens de middagpauze en voor speciale gelegenheden zelfs tijdens de schoolvakantie. René werkte met hart en ziel voor het koor. Het overgrote deel van het repertoire bestaande uit 64 nummers schreef ik zelf. Ik deed de voorbereidingen van de optredens, ik stond in voor de begeleidingsbanden en ga zo maar door. Mijn echtgenote Lucie zorgde ervoor dat de kleding van de zangertjes er steeds piekfijn uitzag. Er kroop heel wat tijd en energie in, maar dat had ik er graag voor over. Achteraf bekeken heb ik spijt dat ik er niet vroeger mee begonnen ben. Het verdere bestaan van het zangkoor was niet langer verzekerd. Men vroeg me onlangs nog of ik er niet mee wilde doorgaan. Makkelijk is dat niet, want jaarlijks vallen er zangertjes uit het laatste leerjaar weg, omdat ze de school verlaten. Het zangkoor moet het dan zonder de besten stellen en het is niet leuk om keer op keer van nul te beginnen. Na een laatste optreden tijdens het schoolfeest viel dan definitief het doek over De Kaaskrabbertjes en enkele dagen later ook over de carrière van René. De Kaaskrabbertjes staan er weer Elk einde is een nieuw begin en ook De Kaaskrabbertjes herrezen uit de as. Tijdens het schooljaar Vanuit haar persoonlijke ervaringen als muzikant en zangeres weet Ann dat je uit muziek enorm veel voldoening en energie kan halen. Dit wil ik dan ook zeer graag delen en doorgeven aan de kinderen. Het plezier van het samen zingen en musiceren staat voor mij dan ook centraal en dat is ook het doel van het koor. Ik wil de kinderen kennis laten maken met allerlei soorten muziek zoals kinderliedjes, muziek uit andere landen, stevige ritmes, rap, werkjes uit het meer klassieke repertorium en nog veel meer. Optredens zijn niet prioritair, maar volgens juf Ann krijgen de zangertjes wel een extra boost als ze mogen optreden. We groeien dan samen naar een hoogtepunt toe. De kinderen beseffen ook dat het dan echt goed moet zijn. De toekomstige podiumbeesten kunnen zich vanaf het derde leerjaar inschrijven en dat heeft een reden. De bedoeling hiervan is onder andere dat de kinderen al kunnen lezen, vermits ze de liedjes vanbuiten moeten leren om zich volledig op het musiceren te kunnen concentreren. Ik besteed aandacht aan stemvorming, ademhaling en techniek. Zo probeer ik op kleine schaal toch wat zangles te geven. De nieuwe start van het zangkoor is niet alleen muzikaal een schot in de roos. Ook voor Ann vormt het een verrijking. Ik beleef er zelf veel plezier aan als ik de kinderen zie genieten en als ze zich echt geven voor de muziek, besluit Ann. Meer moet dat niet zijn of om het met haar eigen woorden te zeggen: Viva la musica! André Lerminiaux

12 12 nieuws uit de MUSE Clown Tobi Kerstshow Woensdag jeugd Lach hardop met de voltallige familie om de komische versprekingen, sterke illusies en spannende wedstrijden van onze rode neus tijdens dit flitsende kerstgebeuren. Clown Tobi laat groot en klein op zijn eigen manier kennismaken met de wondere wereld van de magie. Hij boeit, betrekt en verbaast het publiek voor de volle 100 %. Tovertrucs met echte dieren, actie, sensatie, grappen en grollen. Jo Lemaire My sentimental journey Vrijdag muziek Met twee vrienden-muzikanten gaat Jo Lemaire op ontdekking naar de finesses van het gemeenschappelijk Europees cultureel erfgoed. Portugese fado, Duits cabaret, Ierse folk of Nederlandse kleinkunst, Jo reist doorheen Europa en komt met een intrigerende verzameling passionele songs terug. Ze verdiept zich in de mooiste, meest aangrijpende songs aller tijden en toont zo een nog onbekende kant van haar persoonlijkheid. Let s Move Woensdag jeugd Wie eens flink uit de bol wil gaan, zit goed met Melvin en Christian van Ketnets Move it. Melvin is te zien op Ketnet als die toffe knul die de kids alle leuke danspasjes aanleert tijdens het programma Move it en af en toe voorbij komt wandelen tijdens de Ketnet Wrap. Melvin en Christian zijn te zien in de Dansbende. Let s Move is een kindershow met veel muziek, dans en acrobatie. Tijdens de show worden er geregeld wedstrijdjes georganiseerd waarbij enthousiaste kids Als klap op de vuurpijl mogen alle kinderen deelnemen aan een bruisende megakinderdiscofinale. De winnaars krijgen coole prijzen mee naar huis. Clown Tobi te gek voor woorden! i.s.m. Vriendenkring GBS Drogenbos en Cultuurraad Drogenbos Duur: 80 minuten Leeftijd: van 6 tot 12 jaar Meer info: 14 uur - GC de Muse Op locatie: GBS De Wonderwijzer, Steenweg op Drogenbos 252, 1620 Drogenbos Tickets: 8 euro (kassa), 6 euro (vvk) Geboorte, liefde in het algemeen, trouw en ontrouw, sterven en afscheid nemen of de natuur: ze worden wel ergens bezongen. Emotie als erfenis, liefde als leidraad, de kracht van eenvoud, breekbaar, fragiel, puur en onvermengd... Het repertoire uit de vele Europese gewesten is vermengd met haar mooiste eigen composities en nieuwe, tot nu toe onuitgegeven songs. Jo Lemaire, intiem als nooit tevoren. Jo Lemaire (zang), Peter Verbraken (basgitaar, gitaren, keyboard), Frank De Bruyne (keyboard, sax(en), fluit(en) Meer info: uur - GC de Moelie Tickets: 16 euro (kassa), 14 euro (vvk), 12 euro (abo) uit het publiek het aangeleerde dansje op het podium mogen komen opvoeren, aangemoedigd door de andere aanwezige kinderen. Duur: 60 minuten Leeftijd: van 6 tot 12 jaar 14 uur - GC de Moelie Tickets: 9 euro (kassa), 8 euro (vvk), 7 euro (groepstarief)

13 gluren bij de buren - gc de moelie - linkebeek 13 Digitaal fotoalbum maken Maandag t.e.m. donderdag 2-12 Je kan in GC de Moelie telkens van 19 tot uur terecht om op een eenvoudige manier een digitaal fotoalbum te maken. Je leert een fotoboek ontwerpen met je eigen bewerkte foto s. Er wordt uitgelegd hoe je de gratis software kunt downloaden en installeren. Daarna ga je je mooiste foto s in een album verwerken en voeg je eigen teksten toe. Gedurende de laatste les leer je het album online bestellen. Een week later kan je het album komen ophalen in GC de Moelie. Nathalie Meskens Tapijtconcert Vrijdag 3-12 Muziek We kennen Nathalie Meskens vooral als actrice (Kaat en co, David, Wij van België), maar meer en meer komen op verschillende podia haar zangtalenten aan het licht. Spontaniteit en intimiteit maken steevast deel uit van haar concerten. Nummers van Amy Winehouse, Tori Amos, Erika Badu worden op een eigenzinnige manier meesterlijk vertolkt. Nathalie zingt vaak over de liefde, maar de keuze van de songs getuigt van diepgang. Uitgezonderd De nieuwe kleren van de Sint Zondag 5-12 jeugd Een sinteractieve (mode)show met de Sint, Modepiet en Stagepiet. De Sint wil zijn koffers pakken om naar ons land af te reizen maar zijn kleerkast is op slot! De sleutel is verdwenen en een zoektocht door zijn hele Spaanse villa levert niets op. Terwijl hij samen met Stagepiet naar andere manieren zoekt om de kast te openen, ontwerpt Modepiet een nieuwe outfit voor de Sint. Prijs: 50 euro voor de 4 lessen (fotoalbum inbegrepen) Je inschrijving is pas definitief na betaling van het inschrijvingsgeld op het rekeningnummer Info en inschrijven: GC de Moelie, , info@demoelie.be Bert Hertogs van schrijft: Nathalie verblufte ons met wat ze vocaal allemaal kan, want ze had verre van eenvoudige songs in haar setlist gestoken. Dit was puur genieten. Overtuig jezelf tijdens dit gezellige tapijtconcert uur - GC de Moelie Tickets: 16 euro (kassa), 14 euro (vvk) Om de Sint in een nieuw pak te steken, organiseren Stagepiet en Modepiet, met de hulp van de kinderen, een heuse modeshow. De kinderen worden getrakteerd op een combinatie van theater van de bovenste plank en interactieve animatie. Na de modeperikelen van de Sint eindigt de show in één groot kinderfeest waarbij de Pieten zich niet inhouden om alle kinderen van strooigoed te voorzien... Duur: 75 minuten Leeftijd: van 6 tot 12 jaar Meer info: 15 uur - GC de Moelie Tickets: 8 euro (kassa), 6 euro (vvk)

14 14 Lennaert Maes brengt nieuwe Nederlandstalige muziekvoorstelling voor anderstaligen Het is plezierig om met taal bezig te zijn Johannes Vande Voorde Dat Nederlands leren niet altijd in een saai klaslokaal hoeft plaats te vinden, bewees Lennaert Maes (bekend van Lenny en de Wespen) al met zijn vorige show De klerenkleptomaan. Met De Bonski s zijn terug slaat hij dezelfde weg in. Hij brengt in verschillende centra van de Rand lichtvoetige Nederlandstalige muziek voor anderstaligen. De klerenkleptomaan was voor Lennaert Maes een openbaring. In de voorstelling bracht hij Nederlandstalige nummers voor mensen die Nederlands leren. Hij speelde toen met Andrei Bonski. Samen met zijn broer Kriss C. Bonski vormt Andrei de rode draad door de nieuwe voorstelling. In De Bonski s zijn terug vertellen we het verhaal van de gebroeders Bonski, verduidelijkt Lennaert. Dat zijn twee Kozakken die toevallig in België zijn terechtgekomen. Het beviel hen hier, want ze besloten om te blijven. Ik kom hen ook al toevallig op straat tegen, terwijl ze muziek aan het spelen zijn. We geraken aan de praat en zo blijkt dat ze Nederlands aan het leren zijn. Helemaal fictief is de voorstelling dus niet, want de twee broers zijn ook effectief Nederlands aan het leren. Dat is het grappige aan de voorstelling, gaat Lennaert verder. De twee spelen een rol, maar eigenlijk ook zichzelf. Alle ervaringen, grappige situaties of problemen die gepaard gaan met het leren van een nieuwe taal komen aan bod. De Kreuners en de imperatief Ondanks de verhaallijn met de twee broers, staat toch vooral de muziek centraal. Muziek en enkele gedichten, die samen duidelijk moeten maken dat het plezierig is om bezig te zijn met taal, vertelt Lennaert. Daarnaast werken we ook met visuele grappen. De liedjes zijn uiteraard allemaal vrij eenvoudig qua taalgebruik, al zijn ze

15 RAND-NIEUWS 15 niet allemaal van het laagste taalniveau. Dat hoeft ook niet, want je kan ook van de muziek en de klanken genieten zonder elk woord te verstaan. Sommige liedjes zijn speciaal voor de voorstelling geschreven, maar we brengen ook covers, zoals Ik wil je van De Kreuners. Dat is een heel eenvoudig liedje en ideaal om de imperatief te leren. Hoewel voor De Bonski s zijn terug een aantal nummers uit Lennaerts vorige voorstelling worden opgevist, is de invalshoek volledig anders. Vorige keer wilden we woordenschat aanleren in de voorstelling. Nu ligt de focus op uitspraak. Bij de voorstelling hoort trouwens een cd - Spreek het uit met uitspraakoefeningen. Ook uitspraak kan tot grappige situaties leiden. Zo is voor veel anderstaligen het verschil tussen oe en uu moeilijk, omdat die klanken in hun moedertaal niet bestaan. Een anderstalige die zijn buurman met dag boer begroet, kan voor de nodige hilariteit zorgen. Enthousiast publiek Met De klerenkleptomaan begaf Lennaert zich op onbekend terrein. Spelen voor anderstaligen was een totaal nieuwe, maar aangename ervaring. De reacties waren heel positief, vertelt hij. Je krijgt als artiest veel terug van een anderstalig publiek. Ze willen Nederlands leren, daarom zijn ze ook zo enthousiast. Ze vinden het fantastisch om creatief met die nieuwe taal bezig te zijn. De show is ook interactief; iedereen die mee wil zingen, mag dat. Het is ook niet moeilijk om de zaal mee te krijgen en wat voor het publiek belangrijk is: ze krijgen een bevestigend gevoel als ze de liedjes mee kunnen zingen. De muzikale voorstelling is enig in zijn soort. Theatergroep Fast Forward van Peter Schoenaerts maakt al wel een tiental jaar theatervoorstellingen voor anderstaligen, maar een zuiver muziekprogramma is wel uniek, weet Lennaert. Fast Forward is overigens ook betrokken bij de educatieve omkadering van De Bonski s zijn terug. De kunst van het compromis Ik had nooit gedacht dat het zo fijn zou zijn, geeft Lennaert nog mee. Ik ben echt blij dat vzw de Rand me gevraagd heeft om dit te doen, want dit is echt het leukste wat ik ooit al heb gedaan. Als er nog eens een kans komt, wil ik dit zeker nog doen. Dit voorjaar ben ik ook gaan spelen in Indonesië, voor studenten die er Nederlands leren. Dat was een ontzettend fijne ervaring. Ik hoop dat ik dat ooit nog eens mag overdoen. Spelen voor anderstaligen mag dan wel een leuke ervaring zijn, evident is het allerminst. Je moet natuurlijk rekening houden met verschillende culturele bagage en andere gevoeligheden, weet Lennaert. Zo is vloeken in sommige culturen not done, maar sowieso zoek ik niet het harde, choquerende op. Het moet voor iedereen leuk blijven en dus moet je naar compromissen zoeken. Wim Troch De voorstelling De Bonski s zijn terug gaat op maandag 8 november in première in GC de Lijsterbes in Kraainem en is daarna te zien in verschillende centra van vzw de Rand. de kaaskrabber is een uitgave van gemeenschapscentrum de Muse en vzw de Rand. De kaaskrabber komt tot stand met de steun van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap en de provincie Vlaams-Brabant. Redactie André Lerminiaux, Niko Lerminiaux, Patricia Motten, Paul Smets Eindredactie Olivier Constant, Kaasmarkt 75, 1780 Wemmel, olivier.constant@derand.be Hoofdredactie Geert Selleslach, geert.selleslach@derand.be Redactieadres GC de Muse, Patricia Motten Kuikenstraat 4, 1620 Drogenbos tel fax patricia.motten@derand.be Open op ma, di, do en vr van 9.00 tot uur Verantwoordelijke uitgever Eddy Frans Kaasmarkt Wemmel Meer info:

16 Beelden uit Drogenbos Tine De Wilde 24 oktober 2010, uur, kerkhof Drogenbos Fotografe Tine De Wilde trok er op uit in Drogenbos en legde haar impressies vast in verrassende beelden.

Theatergroep Locals. www.tgthelocals.com. Lesbrief

Theatergroep Locals. www.tgthelocals.com. Lesbrief Theatergroep Locals www.tgthelocals.com Lesbrief 1. Over de voorstelling De vader van Polle is ooit met de noorderzon vertrokken. Daarom denkt ze dat haar vader ontdekkingsreiziger is en dat zijn schip

Nadere informatie

GELUKKIG NIEUWJAAR! DE NIEUWJAARSBOODSCHAP! VAN MUZEMIX OP PAGINA 2

GELUKKIG NIEUWJAAR! DE NIEUWJAARSBOODSCHAP! VAN MUZEMIX OP PAGINA 2 GELUKKIG NIEUWJAAR DE NIEUWJAARSBOODSCHAP VAN MUZEMIX OP PAGINA 2 WAT HEEFT DEZE FOTO MET MUZEMIX TE MAKEN? een griekse musical? waarom die duiven op de foto? wedstrijdje wie kan er met zijn tenen aan

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr. 6. Voorwoord KALENDER INHOUD. Maart 2015. Hallo allemaal. 19 maart

Nieuwsbrief nr. 6. Voorwoord KALENDER INHOUD. Maart 2015. Hallo allemaal. 19 maart 1 KALENDER 9 maart Vergadering oudervereniging 12 maart Studiemiddag groep 1 t/m 4 13 maart Schoolfeest 14 maart Oud papier 19 maart Boomplantdag groep 8 Zie ook de kalender op www.bsodaschool.nl INHOUD

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF januari 2015

NIEUWSBRIEF januari 2015 NIEUWSBRIEF januari 2015 Basisschool Bengel Zelebaan 9 9160 Lokeren 09/348.67.18 directie@basisschoolbengel.be www.basisschoolbengel.be Om even bij stil te staan... Woordje van de directie Beste ouders,

Nadere informatie

Nieuw seizoen, nieuwe cursussen!

Nieuw seizoen, nieuwe cursussen! RiQQ CURSUSSEN 2013-2014 Nieuw seizoen, nieuwe cursussen! Genoeg uitgerust in de vakantie en weer zin om lekker bezig te zijn met zingen toneelspelen of tekenen? Schrijf je nu in voor een cursus van Cultuurbedrijf

Nadere informatie

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 4: Nieuwsbrief 1 (januari 2015) In deze nieuwsbrief aandacht voor:

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 4: Nieuwsbrief 1 (januari 2015) In deze nieuwsbrief aandacht voor: Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching Jaargang 4: Nieuwsbrief 1 (januari 2015) In deze nieuwsbrief aandacht voor: Terugblik Kinderyoga Rots & Water De Sterrenplukmachine Theaterweek Thema avond (hoog)gevoeligheid

Nadere informatie

Schoolkrant. Juli 2015

Schoolkrant. Juli 2015 Schoolkrant Juli 2015 Inleiding Shakira Naar de middelbare school! Interview juf Sanne over het kamp van groep 7/8. Interview juf Femke over bruiloft 25 jaar jubileum Over ons Spelletjes Shakira Geschreven

Nadere informatie

NAAR HET EERSTE LEERJAAR

NAAR HET EERSTE LEERJAAR NIEUWSBRIEF 1 Beste ouder Het eerste trimester van schooljaar 2018-2019 vloog razendsnel voorbij. Binnen onze school viel er heel wat te beleven. We laten u graag even meegenieten! Een greep uit de voorbije

Nadere informatie

Luisteren: muziek (A1 nr. 7)

Luisteren: muziek (A1 nr. 7) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Goedemorgen Sinterklaas is een BandEvent productie. pagina 1 van 12

Goedemorgen Sinterklaas is een BandEvent productie. pagina 1 van 12 01 Goedemorgen Sinterklaas 2 02 De vriend van ieder kind 3 03 Taai taai 4 04 Zwarte Piet, kijk goed uit! 5 05 Vergeten 6 06 Lieve Sinterklaas 7 07 Go Go Amerigo 8 08 Kijk, Sinterklaas is aangekomen 9 09

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B1 nr. 4)

Luisteren: muziek (B1 nr. 4) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. Kijk

Nadere informatie

Buurtkrantje Elegast - Den Dam. buurtwerking in de Damwijk

Buurtkrantje Elegast - Den Dam. buurtwerking in de Damwijk Buurtkrantje Elegast - Den Dam buurtwerking in de Damwijk Editie juli 2013 1 Inhoud Voorwoord 3 Vrijwilligers 4 Kamp 6 Spektakeldagen 7 Damcomité 8 Vooruitblik 9 Fotopagina 10 Programma spelnamiddag 12

Nadere informatie

DE CASEMBROOTKOORKRANT

DE CASEMBROOTKOORKRANT DE CASEMBROOTKOORKRANT Toen Nu 2002 2012 JUBILEUMJAAR!!! Ja Ja, het Casembrootkoor bestaat al weer 10 Jaar!!! Hoe het begon? Ik zal het je vertellen! De moeder van Quincy uit het koor nu, vroeg aan juf

Nadere informatie

Luisteren: muziek (A2 nr. 7)

Luisteren: muziek (A2 nr. 7) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. Kijk

Nadere informatie

ACTIVITEITENKALENDER

ACTIVITEITENKALENDER ACTIVITEITENKALENDER JANUARI - FEBRUARI - MAART APRIL 2016 JANUARI 2016 01/01/16- Cafetaria gesloten 04/01/16 05/01/16 Bloemschikken Maria heeft weer een mooi idee 08/01/16 Boodschappendienst Inschrijven:

Nadere informatie

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA Hotel Hallo - Thema 4 Hallo opdrachten OPA EN OMA 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en

Nadere informatie

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen GODS GEZIN Studielessen voor 4-7 jarigen 2003 Geschreven door Beryl Voorhoeve en Judith Maarsen Oorspronkelijk bedoeld voor studie in kleine groepen in de Levend Evangelie Gemeente Gebruikte Bijbelvertaling

Nadere informatie

DINEREN IN DE HOFTRAMMM

DINEREN IN DE HOFTRAMMM DINEREN IN DE HOFTRAMMM De bijzondere creatie van Bobby van Galen en Pierre Wind Foto s en tekst: Martien Versteegh Eigenaar en gastheer Bobby van Galen heet u van harte welkom Het begon met een droom

Nadere informatie

September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders. Oktober 2015 Woensdag 7 oktober Start kinderboekenweek

September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders. Oktober 2015 Woensdag 7 oktober Start kinderboekenweek Schoolnieuws schooljaar 2015-2016 Vrijdag 18 September 2015 September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders Donderdag 24 September Start gesprek ouders Maandag 28 September Algemene

Nadere informatie

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal,

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal, Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal, Veel te laat krijgen jullie deze nieuwsbrief. Ik had hem al veel eerder willen maken/versturen, maar ik

Nadere informatie

Veenendaal Rhenen Wageningen

Veenendaal Rhenen Wageningen Veenendaal Rhenen Wageningen Op 3 december kwam Sinterklaas op Zideris in Rhenen. Sint bracht een hele hoop Pieten met zich mee. Joost, de directeur, heette hem hartelijk welkom. In het Forum werd voor

Nadere informatie

2009-2010 Nummer 5. henkensonja@hotmail.com) tienkeveenstra@hotmail.com

2009-2010 Nummer 5. henkensonja@hotmail.com) tienkeveenstra@hotmail.com 2009-2010 Nummer 5 Juf Lassche 292787/ juf Veenstra 038 4600725 henkensonja@hotmail.com) tienkeveenstra@hotmail.com Bijbelverhalen en liedjes week 47 en 48: Maandag: klein klein kindje Dinsdag: Mozes wordt

Nadere informatie

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft!

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! Scott de Jong http://www.positiefleren.nl - 1 - Je leest op dit moment versie 2.0 van het Ebook: 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft.

Nadere informatie

Nieuwsbrief De Wimilingen

Nieuwsbrief De Wimilingen Nieuwsbrief De Wimilingen NOVEMBER - DECEMBER 2018 Contactgegevens voor info en inschrijvingen: Contactpersoon: Marleen Dobbels Adres: Kruizemunt 15, 2160 Wommelgem Tel: 03 355 18 14 E-mail: marleen.dobbels@emmaus.be

Nadere informatie

Dit was Muzemix 2014-2015 lees meer op pagina 2

Dit was Muzemix 2014-2015 lees meer op pagina 2 nieuwsbrief voor Muzemixleden en -ouders jaargang 16, nummer 4, juni 2015 Dit was Muzemix 2014-2015 lees meer op pagina 2 Huis, huizer, huist lees meer op pagina 4 Dit wordt Muzemix, volgend werkjaar lees

Nadere informatie

Theatertijd. Dit was de theatertijd van groep 6b,

Theatertijd. Dit was de theatertijd van groep 6b, Theatertijd Dit was de theatertijd van groep 6b, Het ging over een schrijfster die een brief kreeg en erin stond: Beste mevrouw de sprookjes schrijver wij hebben een nieuwe opdracht voor u maak een boek

Nadere informatie

Luisteren: muziek (A2 nr. 3)

Luisteren: muziek (A2 nr. 3) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

En.donderdag is het dan ook nog Hoeksteenfeestdag! De weersvoorspelling is goed en dat belooft dus ook weer een topdag te worden.

En.donderdag is het dan ook nog Hoeksteenfeestdag! De weersvoorspelling is goed en dat belooft dus ook weer een topdag te worden. CALKOENSTRAAT 15 1121XA LANDSMEER INFO-BULLETIN 19 2 juli JAARGANG 2013-2014 Vanuit de directie Op het moment dat ik mijn aandeel voor de INFO schrijf, is de vakantie echt in het vooruitzicht. Wat een

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. St. Aloysiusschool

NIEUWSBRIEF. St. Aloysiusschool St. Aloysiusschool Boskamp 19 8121CW Olst Tel: 0570-561564 E-mail: aloysius@mijnplein.nl LEEF LEER LACH NIEUWSBRIEF Januari 2016 Sinterklaas opent de Bieb op school en leent het eerste boek op de St. Aloysiusschool.

Nadere informatie

Eerste week vd advent

Eerste week vd advent Advent vieren en beleven derde graad Eerste week vd advent De adventskrans staat centraal. Er speelt zachte muziek. De kinderen nemen bij het binnenkomen een sparrentakje uit de mand en leggen dit rond

Nadere informatie

voor: alle kinderen van 4 t/m 12 jaar van: God Kinderfeest

voor: alle kinderen van 4 t/m 12 jaar van: God Kinderfeest voor: alle kinderen van 4 t/m 12 jaar van: God Kinderfeest KINDERFEEST VOOR ALLE KINDEREN VAN 4 T/M 12 JAAR Heb jij wel eens meegemaakt dat je iets kwijt was? Je lievelingsknuffel of die mooie speelgoedauto?

Nadere informatie

Peuterspeelzaal het Boemeltje en BSO Willem Eggert december 2014 2012

Peuterspeelzaal het Boemeltje en BSO Willem Eggert december 2014 2012 Peuterspeelzaal het Boemeltje en BSO Willem Eggert december 2014 2012 Beste ouder/verzorger, We zitten midden in alle decemberactiviteiten en het is heel sfeervol op de locatie. Samen met de kinderen werken

Nadere informatie

LOCATIE: YMCA MUZIEKCENTRUM, KEIZERSTRAAT 58 MEER INFO EN ONLINE AANMELDING WWW.YMCASCHEVENINGEN.NL KORTING TOT 100% MET OOIEVAARSPAS

LOCATIE: YMCA MUZIEKCENTRUM, KEIZERSTRAAT 58 MEER INFO EN ONLINE AANMELDING WWW.YMCASCHEVENINGEN.NL KORTING TOT 100% MET OOIEVAARSPAS MUZIEKORIËNTATIE GITAAR UKELELE BASGITAAR DRUMMEN TOETSEN ZANG SAXOFOON DWARSFLUIT BANDCOACHING DIVERSE KOREN SINGER SONGWRITER DANS & SHOWBIZZ SiR MUSICAL THEATERSCHOOL POPCLASS LIVE MUZIEK EVENEMENTEN

Nadere informatie

Het jaarlijks Kerstfeest

Het jaarlijks Kerstfeest Het jaarlijks Kerstfeest Voor het tweede opeenvolgende jaar was LLT voor het kerstfeest te gast bij restaurant Den Eyck in Kasterlee. Dit jaar, op 17 december 2011, waren de weergoden ons gunstiger gezind.

Nadere informatie

Aan de wand hangen woordkaarten met betrekking tot de herfst.

Aan de wand hangen woordkaarten met betrekking tot de herfst. Herfst Nog niet zolang geleden liepen we in korte broek, kon de jas thuis blijven en was de temperatuur zelfs hoog, te hoog voor dit seizoen. Maar nu waait het, het regent en vallen de blaadjes van de

Nadere informatie

6 In Beeld. Bieke Depoorter

6 In Beeld. Bieke Depoorter 6 In Beeld Bieke Depoorter De 25-jarige fotografe Bieke Depoorter uit Ingooigem besloot pas in het laatste jaar middelbaar, tot verrassing van velen, om fotografie te gaan studeren. Ze trok naar het Kask

Nadere informatie

Korenpraatjes. Jaargang 19 No.28.

Korenpraatjes. Jaargang 19 No.28. Korenpraatjes Jaargang 19 No.28. 4 december 2014 www.qliqprimair.nl BS De Korenaar 1. Vanuit de directie 2. Informatie uit de groepen 3. Vanuit de OC 4. Vanuit de MR 5. Verslag vanuit de klassen 6. Kalender

Nadere informatie

Vlindernieuws. Belangrijke data. Personeel

Vlindernieuws. Belangrijke data. Personeel Vlindernieuws Belangrijke data 22-25 juni Kamp locatie Noord 2 juli: Vuurvlindermarkt locatie Noord 7-8 juli: Eindmusical groep 8 locatie West 8 juli: Eindmusical groep 8 locatie Noord 10 juli: Laatste

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF MET EEN LACH EN EEN TRAAN

NIEUWSBRIEF MET EEN LACH EN EEN TRAAN NIEUWSBRIEF MET EEN LACH EN EEN TRAAN Na een lange zomer met zon en regen is het weer tijd voor een nieuwe nieuwsbrief. Het is misschien een beetje gek maar onze nieuwsbrief lijkt een beetje op de zomer,

Nadere informatie

En toen kwam er een varken met een lange snuit en

En toen kwam er een varken met een lange snuit en Beste ouders, En toen kwam er een varken met een lange snuit en Zo eindigen heel wat verhalen en ook dat van het schooljaar 2014-2015. Een heel jaar hebben we hard gewerkt en vooral veel gelezen. Het zou

Nadere informatie

Weeknieuws week 12. Locatie de Toverdoos. 2 jarigen

Weeknieuws week 12. Locatie de Toverdoos. 2 jarigen Weeknieuws week 12 Locatie de Toverdoos 2 jarigen De week vloog weer voorbij! Wat hebben we het weer leuk gehad. We namen rustig afscheid van thema "Regen". De klas wordt nu steeds meer gevuld met spulletjes

Nadere informatie

Muzieklessen groep 5:

Muzieklessen groep 5: Muzieklessen groep 5: We kwamen de gymzaal van de kleuters binnen. Er stond een man met een gitaar, en er lagen matten. Daar moesten we gaan zitten. Hij had meer gitaren mee, hij liet de namen van de gitaren

Nadere informatie

Beste Janien, familie, vrienden, allen hier aanwezig, Het is goed om vanavond bijeen te zijn in deze Sint-Joriskerk.

Beste Janien, familie, vrienden, allen hier aanwezig, Het is goed om vanavond bijeen te zijn in deze Sint-Joriskerk. Beste Janien, familie, vrienden, allen hier aanwezig, Het is goed om vanavond bijeen te zijn in deze Sint-Joriskerk. We gedenken vanavond Ramón Smits Alvarez. We staan stil bij zijn leven, we staan stil

Nadere informatie

Voor u ligt de nieuwsbrief met informatie voor u en de kinderen. Wij willen u vragen om deze nieuwsbrief zorgvuldig te lezen.

Voor u ligt de nieuwsbrief met informatie voor u en de kinderen. Wij willen u vragen om deze nieuwsbrief zorgvuldig te lezen. Nieuwsbrief 4, 14 oktober 2015 Beste ouder(s), verzorger(s), Voor u ligt de nieuwsbrief met informatie voor u en de kinderen. Wij willen u vragen om deze nieuwsbrief zorgvuldig te lezen. Voorwoord De afgelopen

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

De dagen zijn al knap kort en donker. Terecht krijgt december de toenaam van donkere maand.

De dagen zijn al knap kort en donker. Terecht krijgt december de toenaam van donkere maand. Wolvertem, 28 november 2014 Beste Ouders, De dagen zijn al knap kort en donker. Terecht krijgt december de toenaam van donkere maand. Van die donkerte profiteren Sinterklaas en Zwarte Piet om hun jaarlijkse

Nadere informatie

Vanuit het team. Wij heten Viktor en Luna van harte welkom op onze school! Verjaardagen: In dit nummer: Kind centrum De Vlechter

Vanuit het team. Wij heten Viktor en Luna van harte welkom op onze school! Verjaardagen: In dit nummer: Kind centrum De Vlechter De Vlecht 18 december 2015 Wij heten Viktor en Luna van harte welkom op onze school! In dit nummer: Vanuit het team 1 Groep 3/4 2 Groep 5/6 3 Sport en Bewegen 4 Afscheid juf José 5 MIKZ / Kerstcollage

Nadere informatie

Avondsport. Actief meesporten in een variatie van ploegsporten.

Avondsport. Actief meesporten in een variatie van ploegsporten. Avondsport Domein Omschrijving Doelstelling Methodiek Doelgroep Aantal deelnemers Wanneer Locatie Praktisch Sport & beweging Actief meesporten in een variatie van ploegsporten. Zich op een sportieve manier

Nadere informatie

D R U P P E L S G E W I J S

D R U P P E L S G E W I J S B a s i s s c h o o l D e R e g e n b o o g s e p t e m b e r 1 5 D R U P P E L S G E W I J S 1 5 m e i 2 0 1 1 KALENDER 07-09 hoofdluiscontrole 07-09 informatieavond groep 7 08-09 informatieavond groep

Nadere informatie

IN EEN HUIS IN GEMENGDE HOEVESTIJL

IN EEN HUIS IN GEMENGDE HOEVESTIJL I N T E R I E U R W Wonen op de Windrichtingen IN EEN HUIS IN GEMENGDE HOEVESTIJL Tekst: ANNEMIE WILLEMSE Foto s: JAN VERLINDE 22 TIJDLOOS TIJDLOOS 23 Na een zoektocht naar de ideale bouwgrond, gingen

Nadere informatie

Brood, tafel, maaltijd houden

Brood, tafel, maaltijd houden Brood, tafel, maaltijd houden Route 1: Aan tafel Kaart lezen Is brood de moeite waard? Ons broodje is gebakken Elke prent heeft een cijfer. Welke tekst hoort erbij? Geef die hetzelfde cijfer. Nog een beetje

Nadere informatie

Liturgie voor de scholendienst 2015

Liturgie voor de scholendienst 2015 Liturgie voor de scholendienst 2015 Kerk van de Nazarener & Christelijke Basisschool De Vliet Klaaswaal Zondag 1 februari Thema: Bestaat God (eigenlijk wel)? Welkomstwoord Uitleg over de kerk Kinderopwekking

Nadere informatie

SALUUT! LESMAP. Droomedaris-Rex Mellaertsstraat 16 2140 Borgerhout

SALUUT! LESMAP. Droomedaris-Rex Mellaertsstraat 16 2140 Borgerhout SALUUT! LESMAP Droomedaris-Rex Mellaertsstraat 16 2140 Borgerhout 1 SALUUT! is een voorstelling met Sophie Derijcke, Saskia Thijs en Trijn Janssens tekst: regie: spel: poppen: muziek: kostuums: decorontwerp:

Nadere informatie

Lollystokjes of een prop Maak geen rommel, ruim het op. Appelschillen, lege zakken Doe het in de AFVALBAKKEN!

Lollystokjes of een prop Maak geen rommel, ruim het op. Appelschillen, lege zakken Doe het in de AFVALBAKKEN! Overzicht activiteiten komende tijd: Nieuwsbrief 3 21 september 2012 Datum Activiteit Groep September Wo. 26-09 Dag van de Talen 1-8 Do. 27-09 Studiedag; alle kinderen vrij 1-8 Oktober Di 2-10 Ouderavond

Nadere informatie

De olifant die woord hield

De olifant die woord hield De olifant die woord hield Een voorstelling van verhalenverteller Peter Faber www.peterfaber.eu Inleiding Aan het eind van haar leven las Annie MG Schmidt al haar sprookjes nog eens door. Genadeloos streepte

Nadere informatie

t Gymwaasken WOORDJE VAN Hallo allemaal,

t Gymwaasken WOORDJE VAN Hallo allemaal, t Gymwaasken WOORDJE VAN Hallo allemaal, Wie nu een kijkje gaat nemen in één van onze lessen, krijgt een heel ander beeld dan tijdens de rest van het jaar. Het is namelijk de laatste week voor onze turnshow.

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B2 nr. 3)

Luisteren: muziek (B2 nr. 3) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U

Nadere informatie

Nieuwsbrief van 11 mei 2010

Nieuwsbrief van 11 mei 2010 p. 1 Nieuwsbrief nr. 1 Nieuwsbrief van 11 mei 2010 1. Berichten aan alle ouders J. Vandenbemptlaan 14 tel. 016/22.26.73 3001 Heverlee www.deklarebron.be p. 2 Nieuwsbrief nr. 1 TUIN Dag allemaal, Op de

Nadere informatie

Seizoen 2012-2013. Alles is muziek! www.zeistermuziekschool.nl

Seizoen 2012-2013. Alles is muziek! www.zeistermuziekschool.nl Seizoen 2012-2013 Alles is muziek! www.zeistermuziekschool.nl Liefde voor muziek De Zeister Muziekschool is hèt trefpunt voor muziek in Zeist. Iedereen die iets met muziek wil doen - van spelen tot luisteren,

Nadere informatie

Jaarthema: Samen met Octaaf paraat voor een veilige straat

Jaarthema: Samen met Octaaf paraat voor een veilige straat Maandplanning november 2015 Jaarthema: Samen met Octaaf paraat voor een veilige straat Maandpunt: Ook mijn mening telt! Kunstproject Start with Art van maandag 9 tot en met vrijdag 20 november! Activiteitenkalender

Nadere informatie

Hoe schrijf ik tekst voor mijn website?

Hoe schrijf ik tekst voor mijn website? Hoe schrijf ik tekst voor mijn website? Heb je een eigen website, maar worstel je met de teksten die je daarop kwijt wil? Volg dan dit stappenplan. Met een paar handige tips kom je vast een heel eind.

Nadere informatie

Op verhaal komen. Activiteiten van de Protestantse Gemeente te Schoorl-Groet-Camperduin. september-december 2015

Op verhaal komen. Activiteiten van de Protestantse Gemeente te Schoorl-Groet-Camperduin. september-december 2015 Op verhaal komen Activiteiten van de Protestantse Gemeente te Schoorl-Groet-Camperduin september-december 2015 In en rond de kerkjes van Schoorl en Groet gebeurt meer dan je denkt. In dit boekje vind je

Nadere informatie

Je bent jong en je wilt wat!

Je bent jong en je wilt wat! Je bent jong en je wilt wat! Logisch, je voelt je geen sukkel. Je bent jong, je zit vol energie en je wilt eruit halen wat er uit dit leven te halen valt. Plezier maken, feesten en doen waar je zin in

Nadere informatie

Jaargang 21, Maand: juli INFO

Jaargang 21, Maand: juli INFO Jaargang 21, Maand: juli Basisschool De Schare INFO De laatste maandinfo van schooljaar 2014-2015. De maand juli staat voor de deur en ook de start van de zomervakantie. Omdat de laatste schooldag op 17

Nadere informatie

Researchverslag: rituelen Joanna Siccama GAR1-B 11-10-2014 leraar: Harald Warmelink

Researchverslag: rituelen Joanna Siccama GAR1-B 11-10-2014 leraar: Harald Warmelink Researchverslag: rituelen Joanna Siccama GAR1-B 11-10-2014 leraar: Harald Warmelink Inleiding Om onderzoek te doen naar rituelen is het in eerste plaats belangrijk om te definiëren wat een ritueel is.

Nadere informatie

ACTIVITEITENKALENDER LDC Den Dries HOUTEM

ACTIVITEITENKALENDER LDC Den Dries HOUTEM OCMW Vilvoorde ACTIVITEITENKALENDER LDC Den Dries HOUTEM april mei juni 2015 Maandelijks gezondheidsconsult Een verpleegkundige is elke laatste donderdag van de maand van 11 uur tot 12 uur in het dienstencentrum

Nadere informatie

Tekst en Beeld Fotoverhaal En heel veel foto s! Even voorstellen... De redactie van HVT Nieuws Vakantieplannen

Tekst en Beeld Fotoverhaal En heel veel foto s! Even voorstellen... De redactie van HVT Nieuws Vakantieplannen Hoedje van Papier in de Wijk - Kindermagazine HVT Nieuws - Editie 1 - Juni 2009 Even voorstellen... De redactie van HVT Nieuws Vakantieplannen Tekst en Beeld Fotoverhaal En heel veel foto s! Van de redactie

Nadere informatie

Tweede Holsbeekse. Vredesweek

Tweede Holsbeekse. Vredesweek 30/9-3/10 15 Tweede Holsbeekse Vredesweek Voorwoord Beste inwoner van Holsbeek, De eerste grote herdenkingsgolf van 100 jaar Groote Oorlog ligt achter ons. Desondanks blijft oorlogsvoering brandend actueel

Nadere informatie

35 ste O.L.Vr. Ster der Zee

35 ste O.L.Vr. Ster der Zee 35 ste O.L.Vr. Ster der Zee Groepsnieuws 35 Beste ouders, leden en sympathisanten, De maand februari was een groot succes want begin februari hadden we nog een deeltje van het fantastische techniekenweekend.

Nadere informatie

De Olympische SKOS Spelen

De Olympische SKOS Spelen Activiteit groep 1 t/m 4 alle SKOS-locaties Zomervakantie week 1: 7 t/m 11 juli De Olympische SKOS Spelen De eerste week van de zomervakantie staat helemaal in het teken van sport en spel. Alle kinderen

Nadere informatie

Brede School Activiteitenaanbod (BSA) november-december 2012. ICBS Het Koraal & BSO Het Koraal

Brede School Activiteitenaanbod (BSA) november-december 2012. ICBS Het Koraal & BSO Het Koraal Brede School Activiteitenaanbod (BSA) november-december 2012 ICBS Het Koraal & BSO Het Koraal 1. Dieren schilderen...1 2. Creatief...2 3. Free running...3 4. Sportcarrousel...4 5. Drumkisten...5 6. Kinderkoor...5

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF juni 2019

NIEUWSBRIEF juni 2019 NIEUWSBRIEF juni 2019 Voetje voor voetje, met volgehouden inzet, stapten we van september naar juni. Alles wat we dit schooljaar leerden, stoppen we in ons rugzakje en sterkt ons in onze tocht naar de

Nadere informatie

Huissprokkels. Welkom mei. Huissprokkels maandelijks. Nieuw Nieuw Nieuw!!!

Huissprokkels. Welkom mei. Huissprokkels maandelijks. Nieuw Nieuw Nieuw!!! Nieuwsbrief bewoners mei 2018 Huissprokkels Welkom mei Huissprokkels maandelijks Vanaf nu verschijnt de bewonerskrant huissprokkels maandelijks om je nog beter te informeren over het leven in ons huis.

Nadere informatie

Klee. en Cobra. Opnieuw beginnen

Klee. en Cobra. Opnieuw beginnen Klee Lesmateriaal groep 5 en 6 deel 1: klassikale les op school bij de tentoonstelling Klee en Cobra Het begint als kind 28.01-22.04 2012 en Cobra Opnieuw beginnen Dit is Paul Klee En dit ook. En dit is

Nadere informatie

Vanuit het team. De Vlecht. 3 juli 2015. Verjaardagen: In dit nummer:

Vanuit het team. De Vlecht. 3 juli 2015. Verjaardagen: In dit nummer: De Vlecht 3 juli 2015 Wij heten Femke van harte welkom! Wij wensen haar een goede start en veel plezier op onze school. In dit nummer: Vanuit het team 1 Groep 1/2 3 Groep 7/8 4 Sport en Bewegen 5 Vanuit

Nadere informatie

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Eerste druk 2015 R.R. Koning Foto/Afbeelding cover: Antoinette Martens Illustaties door: Antoinette Martens ISBN: 978-94-022-2192-3 Productie

Nadere informatie

Beste ouders, Agenda:

Beste ouders, Agenda: Beste ouders, Op 3 december krijgen we bezoek van een inspecteur. We hebben vorig jaar voor de derde keer onder de eindnorm gescoord bij de Cito-toets en dan krijg je als school een inspectiebezoek. Oorzaken

Nadere informatie

FAMILIES EN KINDEREN 2012 2013 G R O E N E R U I T E R O P B L A U W P A A R D AMSTERDAM STEDELIJK MUSEUM WAT IS BEWEGING?

FAMILIES EN KINDEREN 2012 2013 G R O E N E R U I T E R O P B L A U W P A A R D AMSTERDAM STEDELIJK MUSEUM WAT IS BEWEGING? STEDELIJK MUSEUM FAMILIES EN KINDEREN 2012 2013 G R O E N E R U I T E R O P B L A U W P A A R D WAT IS BEWEGING? AMSTERDAM WELKOM! Het Stedelijk, Nederlands grootste museum voor moderne en hedendaagse

Nadere informatie

De Kunst van het Ondernemen. Boekhandel Voorhoeve, Amin Usman & Kunstenaar Elganan Jelsma 2014 BLOG door ELGANAN

De Kunst van het Ondernemen. Boekhandel Voorhoeve, Amin Usman & Kunstenaar Elganan Jelsma 2014 BLOG door ELGANAN De Kunst van het Ondernemen Boekhandel Voorhoeve, Amin Usman & Kunstenaar Elganan Jelsma 2014 BLOG door ELGANAN Voorjaar 2014: Start van een nieuw Kunstproject Woensdag 5 maart 2014 Na een paar mails te

Nadere informatie

Nieuwsbrief De Taaltuin maart 2014

Nieuwsbrief De Taaltuin maart 2014 Nieuwsbrief De Taaltuin maart 2014 Beste ouders We knipperen met onze ogen en het is alweer maart. De afgelopen maanden hebben we een hoop activiteiten achter de rug. Sinterklaas is op bezoek geweest,

Nadere informatie

Welkom in de Open Hof

Welkom in de Open Hof Welkom in de Open Hof Opw. 616 Gez. 434: 1, 2, 5 Ps51: 5 El 458 Opw. 411 Gez. 182: 1, 2, 6 Gez. 44: 1, 2, 3 Genesis 29: 1-35 Mededelingen Voorganger : ds. Arie Reitsema Schriftlezing: Jan Leo de Hoop Voorbede

Nadere informatie

SV Baarn D1 pakt eerste prijs in Parijs!

SV Baarn D1 pakt eerste prijs in Parijs! SV Baarn D1 pakt eerste prijs in Parijs! De D1 van SV Baarn is met Pinksteren vier dagen naar Parijs geweest. Dit was een onvergetelijke ervaring voor de spelers uit het team. De ploeg van Jacco Engelsman,

Nadere informatie

Nieuwsbrief JRK Destelbergen

Nieuwsbrief JRK Destelbergen JRK DESTELBERGEN www.jrkdestelbergen.be 0473/44.01.17 Kouterstraat 129, 9070 Destelbergen Nieuwsbrief JRK Destelbergen I N H O U D : Voorwoord 1 Praktische zaken 2 Fiësta 3 Activiteiten 4 Verjaardagen

Nadere informatie

ACTIVITEITENKALENDER voor ouders

ACTIVITEITENKALENDER voor ouders ACTIVITEITENKALENDER voor ouders Einde schooljaar 2014 STEDELIJKE BASISSCHOOL TUILT Zoldersekiezel 86 3511 Hasselt tel. 011 25 17 57 e-mail: sbs.tuilt@hasselt.be www.sbstuilt.be Beste ouders, We zijn alweer

Nadere informatie

Apostolische rondzendbrief

Apostolische rondzendbrief oktober 9, 2011 Jaargang 1, nummer 1 Lieve mensen, Zo bent u een voorbeeld voor alle gelovigen in Macedonië en Achaje geworden. Wij zijn nu al weer een tijdje hier in het zuiden van Griekenland, in de

Nadere informatie

Werkboek. Wij werken samen. Nederlands Mentorles Duits Geschiedenis Kunst Muziek Percussie. oktober - december 2015 Meridiaan College JAAR VAK

Werkboek. Wij werken samen. Nederlands Mentorles Duits Geschiedenis Kunst Muziek Percussie. oktober - december 2015 Meridiaan College JAAR VAK oktober - december 2015 Meridiaan College NAAM JAAR VAK PROJECT TITEL KLAS Nederlands Mentorles Duits Geschiedenis Kunst Muziek Percussie Werkboek Wij werken samen Wat gaan we doen? Het Meridiaan College

Nadere informatie

WAT EEN AFSCHEID! Toen weer allemaal op de fiets, mijn vrouw Hannie en ik op een heuse versierde tandem en zo richhng school!

WAT EEN AFSCHEID! Toen weer allemaal op de fiets, mijn vrouw Hannie en ik op een heuse versierde tandem en zo richhng school! WAT EEN AFSCHEID! Er kan in de jaarplanning dan wel staan, dat er afscheid van meester Verduin wordt genomen, op de 2 e en 3 e juli, maar dan er ook nog voor zorgen dat dit perfect geregeld is, is andere

Nadere informatie

AGENDA Donderdag 17 maart Voorleeswedstrijd groep 4-5-6

AGENDA Donderdag 17 maart Voorleeswedstrijd groep 4-5-6 Schooljaar 2015-2016 Datum: 11-03-2016 bezoek onze website: www.bspaleteindhoven.nl e-mail: palet@skpo.nl AGENDA Donderdag 17 maart Voorleeswedstrijd groep 4-5-6 Dinsdag 22 maart Vrijdag 25 maart Maandag

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B1 nr. 1)

Luisteren: muziek (B1 nr. 1) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U

Nadere informatie

Moeder worden, moeder zijn

Moeder worden, moeder zijn Moeder worden, moeder zijn Uitgeverij Eenvoudig Communiceren Postbus 10208 1001 EE Amsterdam Telefoon: (020) 520 60 70 Fax: (020) 520 60 61 E-mail: info@eenvoudigcommuniceren.nl Website: www.eenvoudigcommuniceren.nl

Nadere informatie

Dieren- en plantenpaspoorten in alle klassen van onze school:

Dieren- en plantenpaspoorten in alle klassen van onze school: Het waren weer boeiende weken op onze school! Dieren- en plantenpaspoorten in alle klassen van onze school: Wist je dat onze kleuters en leerlingen de meest voorkomende zwammen, planten en dieren uit onze

Nadere informatie

Nieuwsbrief 18-12-2014

Nieuwsbrief 18-12-2014 Basisschool de Regenboog 18-12-2014 Nr 3 Belangrijke data Al weer bijna kerstfeest en een nieuw jaar. Een tijd om terug te kijken en te denken aan nieuwe kansen en mogelijkheden. Voor onze school zien

Nadere informatie

Ooit de parels van de Gedichtenwedstrijd 2015

Ooit de parels van de Gedichtenwedstrijd 2015 Ooit de parels van de Gedichtenwedstrijd 2015 Een organisatie van de bib & Davidsfonds Hoeilaart De laureaten Categorie 8 & 9-jarigen - Eervolle vermelding Heel lang geleden Ooit was ik zo mooi. ik zat

Nadere informatie

HOOFDSTUK 13. Naar het museum. Kies uit: saai knappe felle grappig bekendste. 1 De Nachtwacht is het schilderij van Rembrandt.

HOOFDSTUK 13. Naar het museum. Kies uit: saai knappe felle grappig bekendste. 1 De Nachtwacht is het schilderij van Rembrandt. 215 215 HOOFDSTUK 13 Naar het museum WOORDEN 1 Kies uit: saai knappe felle grappig bekendste 1 De Nachtwacht is het schilderij van Rembrandt. 2 De Nederlandse schilder Van Gogh schilderde vaak met kleuren.

Nadere informatie

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1 Zwanger Ik was voor het eerst zwanger. Ik voelde het meteen. Het kon gewoon niet anders. Het waren nog maar een paar cellen in mijn buik. Toch voelde ik het. Deel 1 0-3 maanden zwanger Veel te vroeg kocht

Nadere informatie

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl.

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Chatten Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Colofon Een uitgave van Eenvoudig Communiceren

Nadere informatie

2013-2014. groepsnieuws oktober 2013

2013-2014. groepsnieuws oktober 2013 2013-2014 groepsnieuws oktober 2013 We zijn vanaf de zomervakantie tot de herfstvakantie goed bezig geweest met zijn allen. We hebben veel aan de Vreedzame School gedaan. Samen afspraken gemaakt over hoe

Nadere informatie

instapdag voor nieuwe kleuters laatste zwemles voor het 1 en het 2 leerjaar start van de week tegen pesten warme truiendag

instapdag voor nieuwe kleuters laatste zwemles voor het 1 en het 2 leerjaar start van de week tegen pesten warme truiendag Nieuwsbrief 6 - Februari: schooljaar 2015-2016 Beste ouders, De eerste maand van het jaar 2016 zit er al weer op. Aan de agenda te zien, hebben we ook in februari heel wat leuke en spannende activiteiten.

Nadere informatie