Landelijk onderzoek toegepaste Normkostensystemen gemeenten. Transparante Bouwgerelateerde leges. CONCEPT W.C.G. Ankersmit

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Landelijk onderzoek toegepaste Normkostensystemen gemeenten. Transparante Bouwgerelateerde leges. CONCEPT W.C.G. Ankersmit"

Transcriptie

1 Landelijk onderzoek toegepaste Normkostensystemen gemeenten. Transparante Bouwgerelateerde leges CONCEPT W.C.G. Ankersmit

2 Transparante leges Voor veel aspecten van de omgevingsvergunning, waarvoor het bevoegd gezag leges kan of moet heffen, is het werken met vaste tarieven de meest voor de hand liggende oplossing, die ook in redelijke verhouding tot de met dit aspect gemoeide kosten staat. Een uitzondering hierop geldt vooral voor de direct of indirect aan bouwactiviteiten gerelateerde leges. Politiek en publicitair rumoer ontstaat met enige regelmaat over met name die categorie. De grote verschillen in legestarieven en het ontbreken van voldoende transparantie daaromtrent hebben betrekking op: o De grondslag van de berekening o o Inzicht in de kosten en de mate van kostendekkendheid Toepassing van kruissubsidiëring : meer dan kostendekkende tarieven voor grote bouwwerken compenseren de verre van kostendekkende tarieven voor kleine werken. Om deze reden is nagedacht over een meer transparante wijze van legesberekening. De grondslag is misschien van deze drie nog het meest transparante aspect, maar door de grote verschillen in de wijze waarop informatie hierover door aanvragers zelf wordt aangeleverd ontstaat hierover toch dikwijls discussie. De grondslag van de berekening De grondslag van de bouwleges is nu in de meeste gemeenten en voor de meeste bouwwerken de opgegeven bouwsom in euro s exclusief btw. Die grondslag levert in de praktijk nogal eens discussie op omdat de werkelijke bouwkosten vaak hoger zijn, verschillen in afwerkingsniveau wel de bouwsom beïnvloeden, maar amper de toetsings- en toezichttaken van de overheid, en de bouwsom bovendien conjunctuurafhankelijk is. Daarnaast weet de professionele aanvrager dat de leges zijn gebaseerd op de opgegeven bouwkosten waardoor hij altijd een voor de gemeente acceptabele ondergrens als bouwkosten zal opgeven. Dit kan hem tenslotte duizenden euro s leges schelen. Een ander aspect dat mee gaat tellen is de verruiming van het vergunningvrij bouwen. Doordat vergunningvrij bouwen na de inwerkingtreding van de Wabo ook tijdens de realisatiefase mag worden toegepast zal de aanvrager mede om de te betalen leges alle uit- aan, en bijgebouwen (in de nieuwe terminologie bijbehorende bouwwerken) zoveel mogelijk buiten de aanvraag laten. Ook dit kan hem tot duizenden euro s leges schelen. Buiten het te realiseren hoofdgebouw kan hij zonder vergunning dus ook zonder leges vergunningvrije bijbehorende bouwwerken realiseren met als bovengrens de in het bestemmingsplan maximaal mogelijke bebouwing in het achtererfgebied met een maximale hoogte van 5 meter. Als voorbeeld zou in het geval van onderstaand bouwwerk uitsluitend de hoofdbouwmassa (het hoofdgebouw) worden aangevraagd, en de uitbouw aan de linkerzijde en de garage aan de rechterzijde zijn vergunningvrij waardoor ook legesvrij.

3 Objectieve grondslag voor legesberekening In het door de VBWTN geïnitieerde project Transparante Tariefstelling voor Bouwgerelateerde Leges in het kader van de Wabo is gezocht naar een meer objectieve grondslag in de vorm van m² of m³ bouwwerk. Gaandeweg en vooral naar aanleiding van de vergelijking tussen deze systematiek en de bouwsommethode is echter gebleken dat de ogenschijnlijke transparantie van het objectieve gegeven wordt teniet gedaan door allerlei andere parameters die nodig zijn om een redelijke verhouding tussen het bouwwerk en (de kosten van) toetsing en toezicht te borgen. Door het bestuur van de VBWTN en vervolgens ook door de begeleidingscommissie, waarin naast VROM ook VNG, IPO en BZK participeren is geconcludeerd, dat de bouwsommethode zo gek nog niet is, maar meer geobjectiveerd moet en kan worden om de hierboven genoemde discussie te vermijden. Overigens staat deze wijziging van de grondslag voor de berekening los op het effect van het vergunningvrij bouwen zoals hierboven beschreven. Hiervoor kan alleen gebruik worden gemaakt als er ook voor grotere objecten standaard legesbedragen worden voorgesteld.

4 Onderzoek naar toegepaste herberekening opgegeven bouwkosten Om te onderzoeken op welke wijzen nu door gemeenten de opgegeven bouwkosten worden gecontroleerd en eventueel worden bijgesteld is door de vereniging BWT Nederland onderzoek gedaan bij meer dan 230 gemeenten. Door het ruime aantal onderzochte gemeenten mag worden uitgegaan van een goed representatief beeld. Uiteraard kunnen de genoemde percentages hier en daar afwijken van het landsdekkend beeld. Uit dit onderzoek dat is gebaseerd op ruim 50% van alle Nederlandse gemeenten blijkt dat alle in dit onderzoek geïnterviewde gemeenten correcties toepassen op de door de aanvrager opgegeven bouwkosten. 70% van de gemeenten doet dit stelselmatig wat inhoudt dat al ruim 2/3 van alle gemeenten de leges in principe niet baseert op de opgegeven bouwkosten, maar op de normbouwkosten. Daarnaast wordt de herberekening op basis van Normbouwkosten bij 12 % van de gemeenten Steekproefsgewijs gedaan en bij 18% als er sterke twijfel is over de hoogte van de opgegeven bouwkosten op het aanvraagformulier. Herbereking opgegeven bouwkosten 18% 12% Steekproefsgewijs stelselmatig Bij sterke twijfel 70% Doordat, zoals blijkt uit het onderzoek, de gemeenten allen in meer of mindere mate toepassing geven aan het vaststellen van de bouwkosten op basis van normbouwkosten zal het landelijk invoeren van een Normbouwkostensysteem geen grote verandering in werken met zich meebrengen.

5 De huidige regelgeving moet er wel licht voor worden aangepast. De modelverordening biedt nu namelijk alleen de mogelijkheid om via een aangewezen genormeerd systeem de bouwkosten te bepalen als deze niet zijn opgegeven door de aanvrager. De praktijk is echter, zo blijkt uit dit onderzoek, dat alle gemeenten deze berekening wel uitvoeren ook als de bouwkosten wel zijn opgegeven. Door het toepassen van een Normbouwkostensysteem hoeft op het aanvraagformulier niet meer te worden aangegeven wat de bouwkosten zijn voor het betreffende project, maar dient deze altijd te worden bepaald op basis van deze normkostensystematiek. Toegepaste Normbouwkostensystemen Ook is onderzocht welke normbouwkostenmethoden worden gebruikt als grondslag voor de berekening van de leges. Uit de ruim 230 onderzochte gemeenten blijkt dat 36 % van de gemeenten gebruik maakt van de door Reed Business geproduceerde en geactualiseerde taxatieboekjes en of het daarbij behorende programma Taxarom. 26% van de gemeenten gebruikt een regionaal ontwikkelde lijst, overigens ook vaak gebaseerd op één van de door een commerciële partij ontwikkeld systeem. Bekende in regionaal verband gebruikte lijsten zijn de door het Regionaal overleg Eindhoven Bouwtoezicht ontwikkelde lijst (ROEB-lijst), de lijst van Hus en Hiem die in Friesland wordt gebruikt en de voor de regio Twente ontwikkelde lijst. 14% van de (vooral grotere) gemeenten gebruiken een zelf ontwikkelde lijst en 6% van de gemeenten geeft aan geen lijst te gebruiken maar stelt de bouwkosten bij op ervaringscijfers of hanteert referentie plannen voor het bepalen van de hoogte van de bouwkosten. Dit zijn ook met name de gemeenten die slechts bij sterke twijfel over de opgegeven bouwkosten dit bedrag bijstellen. Overige door commerciële partijen ontwikkelde bouwkostencalculatiesystemen zijn NBI / NBCI/ MBCP / Multi Consultants (marktaandeel 9%), Bouwkostencheck (2%), Bouwkostenkompas (marktaandeel 3%), Bouwkosten online (1%) en IGG bouwkostenadvies (1%). Daarnaast heeft 2 % van de gemeenten aangegeven dat zij van verschillende normbouwkostenmethoden gebruik maken e.e.a afhankelijk van het type bouwplan.

6 Normbouwkostenmethoden 14% 6% 2% 3% 1% Bouwkostencheck Bouwkostenkompas Bouwkosten online 2% 26% Regionaal ontwikkelde lijst IGG bouwkostenadvies. NBI / NBCI / MBCP 36% 9% 1% Reed business Taxatieboekjes / Taxarom. Verschillende methoden Zelf ontwikkelde lijst Geen standaardlijst tabel toegepaste normbouwkostenmethoden bij gemeenten Gelet op de resultaten uit dit kleine onderzoek stellen wij voor in overleg tussen overheid en Bouwend Nederland één of enkele van de bestaande normbouwkostenmethoden aan te wijzen, die aanbevolen wordt voor de legesvaststelling van omvangrijke en complexe bouwwerken. Of hiervoor in de plaats een redelijk simpele variant met normkostenbedragen te ontwikkelen. Vaste leges voor kleine bouwwerken Het verschil in werkzaamheden tussen te behandelen vergunningaanvragen is vooral aanwezig bij grotere complexe aanvragen. Kleine bouwwerken of standaardvoorzieningen die vergunningplichtig zijn zoals een airco, schotelantenne e.d. zijn qua werkzaamheden bij een gemeente zoals toetsing aan de voorschriften vrijwel het zelfde. Voor meer eenvoudige bouwwerken kan dan ook goed met vaste tarieven worden gewerkt. Deze vaste tarievenlijst is als bijlage toegevoegd. Deze kleine bouwwerken zullen door de voorgestelde verruiming van het vergunningsvrij bouwen al in veel minder gevallen vergunningplichtig zijn. Waar zij nog wel omgevingsvergunningplichtig zijn betreft het doorgaans al bouwwerken waarvan de legestarieven op zich verre van kostendekkend zijn en die door kruissubsidiëring vanuit de grotere bouwwerken mee worden bekostigd. Onderzocht is in welke bouwkostenschijven de aanvragen liggen en welke inkomsten aan leges hier tegenover staan. Uit de onderzochte gemeenten is gerekend naar een gemeente met ongeveer inwoners.

7 17.577, , , , , , , , ,00 Deze gemeente heeft gemiddeld op jaarbasis 1091 aanvragen om bouwvergunning. In onderstaande tabel is aangegeven het aantal vergunningaanvragen per bouwkostencategorie. In de tabel daaronder zijn de leges per bouwkostencategorie te zien. Gemiddeld aantal aanvragen gemeente inwonwers bouwkosten tussen 100,000,- en 2... bouwkosten tussen ,- en bouwkosten tussen ,- en bouwkosten tussen ,- en bouwkosten tussen 5.000,- en 10,0... bouwkosten tussen ,- en 1... bouwkosten tussen ,- en 4... bouwkosten lager dan 5.000,- bouwkosten boven ,- ontvangen leges gemiddelde gemeente met inwoners , , , , , , , ,00 0,00 bouwkosten lager dan 5.000,- bouwkosten tussen 5.000,- en ,- bouwkosten tussen ,- en ,- bouwkosten tussen ,- en ,- bouwkosten boven ,- bouwkosten tussen ,- en ,- bouwkosten tussen 100,000,- en ,- bouwkosten tussen ,- en ,- bouwkosten tussen ,- en ,-

8 8% 10% 23% 6% 3% 2% bouwkosten lager dan 5.000,- 13% 13% 22% bouwkosten tussen 5.000,- en ,- bouwkosten tussen ,- en ,- bouwkosten tussen ,- en ,- bouwkosten tussen ,- en ,- bouwkosten tussen 100,000,- en ,- bouwkosten tussen ,- en ,- bouwkosten tussen ,- en ,- bouwkosten boven ,- Percentage aanvragen per bouwkostencategorie 36% 15% 1% 2% 4% 6% 17% 6% 13% bouwkosten lager dan 5.000,- bouwkosten tussen 5.000,- en ,- bouwkosten tussen ,- en ,- bouwkosten tussen ,- en ,- bouwkosten tussen ,- en ,- bouwkosten tussen 100,000,- en ,- bouwkosten tussen ,- en ,- bouwkosten tussen ,- en ,- bouwkosten boven ,- Percentage te ontvangen leges per bouwkostencategorie Deze aantallen en legesinkomsten vertaald in een cirkeldiagram laten zien dat alle bouwwerken tot ,- bouwkosten bij elkaar 48% van alle aanvragen betreft, maar dat deze slechts 7% van de leges opbrengen. Daartegenover leveren de 5% grootste plannen (53 van de 1091) 51 % van de leges op. Het voor de vergunningplichtige bouwwerken in het lage bouwkostensegment een vast legestarief te vragen is slechts zeer beperkt (tot maximaal 3%) van invloed op de jaarlijkse legesinkomsten. Het levert echter een landelijke uniformiteit op voor met name de particuliere aanvrager.

9 Bijlage 1 Lijst van bouwwerken waarvoor een vast tarief geldt (op basis van zeer beperkt onderzoek vanuit enkele legesverordeningen) Nr. Omschrijving Soort Leges 1 Bijgebouw of overkapping tot 20 m² Bg 250,- 2 Klein losstaand bouwwerk op het erf Bg 100,- 3 Rijwielstalling tot 6 m² Bg 100,- 4 Beschoeiing, damwand aan het erf Erf 100,- 5 Erf- of perceelafscheiding Erf 75,- 6 Speeltoestel Erf 75,- 7 Steiger tot 6 m² Erf 125,- 8 Tuinmeubilair Erf 75 9 Voorzieningen voor het overbruggen van een Erf 75,- terreinhoogteverschil < 1 meter 10 Zwembad, whirlpool, jacuzzi of vijver Erf 150,- 11 Reclamebord Los object 125,- 12 Bouwbord tot 12 m² Los object 125,- 13 Elektronische sirene Los object 75,- 14 Antennedrager / -installatie< 5 m hoogte Los object 100,- 15 Vlaggenmast < 6 m Los object 75,- 16 Mast tot 10 m Los object 75,- 17 Zendmast tot 20 m Los object 250,- 18 Standplaats Los object 150,- 19 Woonwagenverplaatsing Los object 150,- 20 Afscheiding tussen balkons of dakterrassen Vu 75,- 21 Balkon tot 6 m² Vu 200,- 22 Dakterras tot 20 m² Vu 150,- 23 (Rol)luik of rolhek tot 12 m² Vu 100,- 24 (Schotel)antenne Vu 75,- 25 Banier Vu 75,- 26 Dakraam, daklicht, lichtstraat of soortgelijke Vu 75,- daglichtvoorziening 27 Gevelwijziging tot 20 m² Vu 200,- 28 Kooiladder Vu 150,- 29 Kozijn, kozijninvulling of gevelpaneel Vu 150,- 30 Reclamelichtbak Vu 100,- 31 Verandering aan kozijn, luik of gevelpaneel tot 10 m² Vu 150,- 32 Zonwering, rolhek, luik of rolluik Vu 100,- 33 Afzuig- of rookkanaal Vu 200,- 34 Zonnepaneel of collector tot 6 m² Vu 100,- 35 Collector voor warmteopwekking of paneel voor Vu 100,-

10 elektriciteitsopwekking 36 Dakkapel Vu 150,- 37 Dakopbouw tot 13 m² Vu 220,- 38 Geveloptrekking Vu 250,- 39 Luchtbehandelingsunit, airco-unit Vu 100,- 40 Aan- of uitbouw tot 13 m² Vu 250,- 41 Erker Vu 230,- 42 Doorbraak dragende muur Vi 150,- 43 Interne verbouwing tot 50 m² Vi 220,- 44 Magazijnstelling >3 m met verdiepingsvloer Vi 100,- 45 Bouwwerk voor infrastructurele voorzieningen <15 m² Weg 230,- 46 Container voor inzamelen huishoudelijk afval < 4 m² Weg 120,- 47 Straatmeubilair Weg 120,- 48 fiets- en voetgangersbrug tot 20 m² Weg 780,- 49 wijkbrug tot 50 m² Weg 780,- Toelichting soort: Bg = bijgebouw Vu = verbouwing uitwendig Vi = verbouwing inwendig

Inhoudsoverzicht. Voorwoord... v. Lijst van afkortingen... vii. Deel 1: Boek algemeen...1. 1 Inleiding. 2 Geschiedenis Wetgeving

Inhoudsoverzicht. Voorwoord... v. Lijst van afkortingen... vii. Deel 1: Boek algemeen...1. 1 Inleiding. 2 Geschiedenis Wetgeving Inhoudsoverzicht Voorwoord... v Lijst van afkortingen... vii Deel 1: Boek algemeen...1 1 Inleiding 1.1 Algemene inleiding... 1 1.2 Vergunningvrij bouwen...2 1.3 Bijlage II Besluit omgevingsrecht... 3 2

Nadere informatie

DOORBRAAK IN DIENSTVERLENING

DOORBRAAK IN DIENSTVERLENING DOORBRAAK IN DIENSTVERLENING Project vereenvoudiging toetsingen indieningskader lichte bouwactiviteiten 25-06-12 1 DOORBRAAK IN DIENSTVERLENING Een beweging in 2010 opgericht door bestuurders gericht op:

Nadere informatie

Besluit omgevingsrecht

Besluit omgevingsrecht Besluit omgevingsrecht Bijlage II, behorende bij de artikelen 2.3 en 2.7 Aanwijzing van categorieën gevallen waarin: voor bouwactiviteiten en planologische gebruiksactiviteiten geen omgevingsvergunning

Nadere informatie

WABO HANDBOEK MEI 2015

WABO HANDBOEK MEI 2015 WABO HANDBOEK MEI 2015 IN OVEREENSTEMMING MET HET BESLUIT OMGEVINGSRECHT (BOR) 2014 Dorp, Stad en Land adviseert gemeenten op gebied van ruimtelijke kwaliteit en cultuurhistorie, met als doel het bevorderen

Nadere informatie

Omgevingsvergunningvrij. Presentatie raad 8 juni 2010

Omgevingsvergunningvrij. Presentatie raad 8 juni 2010 Omgevingsvergunningvrij bouwen Presentatie raad 8 juni 2010 Doel van de presentatie Inzicht in veranderingen: BBLB BOR Nieuwe methodiek van vergunningvrij bouwen in het BOR Inhoud presentatie 1. Historie

Nadere informatie

Besluit van 25 maart 2010, houdende regels ter uitvoering van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Besluit omgevingsrecht)

Besluit van 25 maart 2010, houdende regels ter uitvoering van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Besluit omgevingsrecht) Besluit van 25 maart 2010, houdende regels ter uitvoering van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Besluit omgevingsrecht) Bijlage II. Behorende bij de artikelen 2.3, 2.5a en 2.7 Artikel 2 Een omgevingsvergunning

Nadere informatie

De Kleine Gids Vergunningvrij bouwen 2011

De Kleine Gids Vergunningvrij bouwen 2011 De Kleine Gids Vergunningvrij bouwen 2011 Kluwer, 2010 Tekst: Wico Ankersmit Wico Ankersmit is bouwkundig adviseur en adviseur omgevingsrecht bij Wabo Advies te Vaassen. Grafische vormgeving: De Ploeg

Nadere informatie

2.500,- per dakkapel, dakraam, daklicht of andere daglichtvoorziening ,- per dakopbouw ,- per bijbehorend bouwwerk

2.500,- per dakkapel, dakraam, daklicht of andere daglichtvoorziening ,- per dakopbouw ,- per bijbehorend bouwwerk Hoogte dwangsommen Categorie 1. Het bouwen van een zonder daartoe strekkende omgevingsvergunning en het in stand laten van een dat gebouwd is zonder daartoe strekkende omgevingsvergunning (artikel 2.1

Nadere informatie

Besluit van 25 maart 2010, houdende regels ter uitvoering van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Besluit omgevingsrecht)

Besluit van 25 maart 2010, houdende regels ter uitvoering van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Besluit omgevingsrecht) Besluit van 25 maart 2010, houdende regels ter uitvoering van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Besluit omgevingsrecht) Bijlage II. Behorende bij de artikelen 2.3, 2.5a en 2.7 Definities 1. In

Nadere informatie

1822 Project Kloosterpark M.C.J. Antonis

1822 Project Kloosterpark M.C.J. Antonis V GEMEENTE VALKENSWAARD de Hofnar 15 Postbus 10100 5550 GA Valkenswaard T (040) 208 34 44 F (040) 204 58 90 gemeente@valkenswaard.nl www.valkenswaard.nl Valkenswaard Lokaal De heer F. Emmerik Kenmerk Onderwerp

Nadere informatie

Beleidsregels Leges. 2013 Beleidsregels Leges Bouwkosten. Voor het bepalen van de bouwkosten leges bouwactiviteit. Inleiding

Beleidsregels Leges. 2013 Beleidsregels Leges Bouwkosten. Voor het bepalen van de bouwkosten leges bouwactiviteit. Inleiding Beleidsregels Leges Voor het bepalen van de bouwkosten leges bouwactiviteit Inleiding De bouwkosten* vormen de maatstaf om de leges te kunnen vaststellen. Om te kunnen bepalen welke grondslag moet worden

Nadere informatie

Aantal Watermelding. Aantal Wabo vergunning. melding

Aantal Watermelding. Aantal Wabo vergunning. melding Jaaroverzicht 2017 Tabel 1 overzicht ingediende aanvragen per type aanvrager Type Aanvrager Aantal Watervergunning Aantal Watermelding vergunning melding Particulier 1.251 1.348 46.017 12.820 61.436 Bedrijf

Nadere informatie

Omgevingsvergunningvrij bij cultureel erfgoed

Omgevingsvergunningvrij bij cultureel erfgoed Omgevingsvergunningvrij bij cultureel erfgoed Fysieke leefomgeving Activiteiten zonder gevolgen Activiteiten met gevolgen Zorgplicht Vergunningvrij Meldingsplichtig Vergunningplichtig Reguliere procedure

Nadere informatie

Vergunningvrij Bouwen Bijlage 2 Besluit Omgevingsrecht

Vergunningvrij Bouwen Bijlage 2 Besluit Omgevingsrecht Vergunningvrij Bouwen Bijlage 2 Besluit Omgevingsrecht Onderscheid in verg.vrij bouwen en gebruik en verg.vrij bouwen Art.2 -Geen vergunning voor bouwen -Geen toets bestemmingsplan -Mag strijdig zijn met

Nadere informatie

Wabo. de ruimtelijke ordening en de welstand

Wabo. de ruimtelijke ordening en de welstand Wabo en de ruimtelijke ordening en de welstand Wabo en de ruimtelijke ordening mr Albert Jan Meeuwissen a.j.meeuwissen@bugelhajema.nl Wet algemene bepalingen omgevingsrecht 1. Wabo algemeen en omgevingsvergunning

Nadere informatie

Omgevingsvergunningsvrij bouwen

Omgevingsvergunningsvrij bouwen Omgevingsvergunningsvrij bouwen Inhoudsopgave Onderwerp Pagina Inleiding 1 Wat is een omgevingsvergunning? 1 Hoe is de BOR opgebouwd? 1 Geen omgevingsvergunning voor de activiteit Bouwen en Planologische

Nadere informatie

COBc-dag 5 november Private Kwaliteitsborging

COBc-dag 5 november Private Kwaliteitsborging COBc-dag 5 november 2015 Private Kwaliteitsborging Stand van zaken 2008: rapport Commissie Dekker juli 2014 concept wetsvoorstel 13 mei 2015 heeft de ministerraad ingestemd met het wetsvoorstel Advies

Nadere informatie

Omschrijving activiteiten behorend bij de Omgevingsvergunning Volgens het Omgevingsloket Online (OLO)

Omschrijving activiteiten behorend bij de Omgevingsvergunning Volgens het Omgevingsloket Online (OLO) Omschrijving activiteiten behorend bij de Omgevingsvergunning Volgens het Omgevingsloket Online (OLO) Activiteit Alarminstallatie aanleggen Bijbehorend bouwwerk bouwen Dakkapel plaatsen Dakraam, lichtkoepel

Nadere informatie

Vragen en antwoorden gemeentelijke monumenten

Vragen en antwoorden gemeentelijke monumenten Vragen en antwoorden gemeentelijke monumenten Beleid Wat is de probleemstelling/ wat is de aanleiding? Door de stichting Karakteristyk Tytsjerksteradiel zijn we erop gewezen dat zij het idee hadden dat

Nadere informatie

Aantal Watermelding. Aantal Wabo vergunning. melding

Aantal Watermelding. Aantal Wabo vergunning. melding Jaaroverzicht 2015 Tabel 1 overzicht ingediende aanvragen per type aanvrager Type Aanvrager Aantal Water Aantal Water Particulier 622 835 35.910 9.316 46.683 Bedrijf 2.229 3.209 19.272 25.503 50.213 Overheid

Nadere informatie

Aantal Watermelding. Aantal Wabo vergunning. melding

Aantal Watermelding. Aantal Wabo vergunning. melding Jaaroverzicht 2014 Tabel 1 overzicht ingediende aanvragen per type aanvrager Type Aanvrager Aantal Water Aantal Water Particulier 916 1.134 49.278 12.381 63.709 Bedrijf 2.424 3.373 26.375 34.234 66.406

Nadere informatie

1 van :41

1 van :41 Besluit omgevingsrecht, Bijlage II (Tekst geldend op: 02-01-2012) Ontstaansbron Inwerkingtreding Datum van inwerkingtreding Terugwerkende kracht Bijzonderheden Ondertekening Bekendmaking Kamerstukken Ondertekening

Nadere informatie

Bijlage bij Welstandsnota Diemen 2012, GR 07-06-2012, besluit nr.12-32 CONSEQUENTIES

Bijlage bij Welstandsnota Diemen 2012, GR 07-06-2012, besluit nr.12-32 CONSEQUENTIES CONSEQUENTIES Onderstaand zijn per thema het huidige beleid, het nieuwe beleid en de voordelen en nadelen worden weergegeven wat de consequenties zijn voor de aanpassing van het beleid. Hiermee kunt u

Nadere informatie

Leidraad Legestarieven Omgevingsvergunning

Leidraad Legestarieven Omgevingsvergunning Leidraad Legestarieven Omgevingsvergunning Utrecht, 17 november 2011 Parallelsessie 31 Dag van de Wabo Gert-Jan van Leeuwen (VBWTN) Liesbeth Gramsbergen (Deloitte) Inhoud parallelsessie 31 Inhoudelijke

Nadere informatie

Welstand. of welstandsvrij in de gemeente Gorinchem?

Welstand. of welstandsvrij in de gemeente Gorinchem? Welstand of welstandsvrij in de gemeente Gorinchem? Huidige beleid gehele grondgebied welstandsplichtig alle type bouwwerken welstandsplichtig iedere aanvraag voorleggen aan welstandscommissie Huidige

Nadere informatie

Vergunningvrij bouwen: regels 2014 EEN PRAKTISCHE UITLEG VAN DE WET MET VERHELDERENDE JURISPRUDENTIE

Vergunningvrij bouwen: regels 2014 EEN PRAKTISCHE UITLEG VAN DE WET MET VERHELDERENDE JURISPRUDENTIE Vergunningvrij bouwen: regels 2014 EEN PRAKTISCHE UITLEG VAN DE WET MET VERHELDERENDE JURISPRUDENTIE Vergunningvrij bouwen: regels 2014 EEN PRAKTISCHE UITLEG VAN DE WET MET VERHELDERENDE JURISPRUDENTIE

Nadere informatie

Aantal Watermelding. Aantal Wabo vergunning. melding

Aantal Watermelding. Aantal Wabo vergunning. melding Jaaroverzicht 2013 Tabel 1 overzicht ingediende aanvragen per type aanvrager Type Aanvrager Aantal Water Aantal Water Particulier 733 755 48.227 10.433 60.148 Bedrijf 2.435 3.146 30.042 31.434 67.057 Overheid

Nadere informatie

Vergunningvrij bouwen onder de Wabo

Vergunningvrij bouwen onder de Wabo Vergunningvrij bouwen onder de Wabo 1 Artikel 2.1 Wabo: verbodsbepaling a. Bouwen b. Aanleggen (bestemmingsplan) c. Gebruik in ruime zin in strijd met bestemmingsplan d. Brandveilig gebruik (Bbgb) e. Oprichten,

Nadere informatie

Hoe wetgeving ons onderwijs gaat beinvloeden. 31 mei 2018

Hoe wetgeving ons onderwijs gaat beinvloeden. 31 mei 2018 Hoe wetgeving ons onderwijs gaat beinvloeden 31 mei 2018 Introductie Marcel Ponjée Sertum Bouw Advies Instituut BouwKwaliteit Plus Maurice Koolen Bouw Advies Instituut MKplus 2 Programma 1. Onderwijs en

Nadere informatie

Omgevingsvergunningvrij bouwen. Hoe verhoudt zich dat tot Mijnbouw?

Omgevingsvergunningvrij bouwen. Hoe verhoudt zich dat tot Mijnbouw? Omgevingsvergunningvrij bouwen Hoe verhoudt zich dat tot Mijnbouw? skrabbendam Page 1 10-1-2011 Omgevingsvergunningsvrij bouwen Inhoudsopgave Onderwerp Pagina Inleiding 2 Wat is een omgevingsvergunning?

Nadere informatie

Openbaar advies B en W Stads- en Milieubeheer Ruimtelijke ordening en Milieubeheer

Openbaar advies B en W Stads- en Milieubeheer Ruimtelijke ordening en Milieubeheer Openbaar advies B en W Stads- en Milieubeheer Ruimtelijke ordening en Milieubeheer registratienummer 2002004607 opsteller advies Rinus Remijnse telefoonnummer 010-5931798 paraaf chef/sectorhoofd paraaf

Nadere informatie

7. Bijlagen. Loketcriteria gemeente Stein (versie 01-01-2009) Visie Welstandbeleid rayon Beek-Meerssen-Stein-Schinnen

7. Bijlagen. Loketcriteria gemeente Stein (versie 01-01-2009) Visie Welstandbeleid rayon Beek-Meerssen-Stein-Schinnen 7. Bijlagen Loketcriteria gemeente Stein (versie 01-01-2009) Stichting Ruimtelijke Kwaliteit Limburg B - 7 Aan- en uitbouw 1. Het bouwwerk is te rangschikken in de categorie licht bouwvergunningsplichtig.

Nadere informatie

gevolgklasse: gevolgklasse als bedoeld in artikel 7ab, tweede lid, van de wet;.

gevolgklasse: gevolgklasse als bedoeld in artikel 7ab, tweede lid, van de wet;. Besluit kwaliteitsborging voor het bouwen Besluit van houdende wijziging van het Bouwbesluit 2012 en het Besluit omgevingsrecht in verband met de invoering van een nieuw stelsel van kwaliteitsborging voor

Nadere informatie

Inleiding. 1.1 Wat is de omgevingsvergunning?

Inleiding. 1.1 Wat is de omgevingsvergunning? 1 Inleiding Dit hoofdstuk bevat deel met een korte bespreking wat een omgevingsvergunning is en wat vergunningsvrij bouwen is. De achtergrond en doelstellingen van de belangrijkste regelingen (de Wet algemene

Nadere informatie

Leges en. aan de vermindering. die binnen de

Leges en. aan de vermindering. die binnen de Leges en Kostendekkendheid bijj invoering fase 1 Wet kwaliteitsborging bouw Gevolgklassee 1 Bij de vraag in hoeverre de privatisering van de Bouwbesluittoetsing en het bouwtoezicht bijdraagt aan de vermindering

Nadere informatie

Vergunningvrij bouwen Bijlage 2 Bor onder de Wabo. Wico Ankersmit Senior Adviseur VIA

Vergunningvrij bouwen Bijlage 2 Bor onder de Wabo. Wico Ankersmit Senior Adviseur VIA Vergunningvrij bouwen Bijlage 2 Bor onder de Wabo Wico Ankersmit Senior Adviseur VIA Bijlage II Bor Ruimtelijke beeldkwaliteit - meer vrijheid in het privédomein - bescherming ruimtelijke kwaliteit in

Nadere informatie

Voorstel besluit Vastgesteld wordt de "verordening tot wijziging van de legesverordening Steenwijkerland 2003" (1-e wijziging)

Voorstel besluit Vastgesteld wordt de verordening tot wijziging van de legesverordening Steenwijkerland 2003 (1-e wijziging) Raadsvoorstel nr. : 2002/181 Aan de gemeenteraad. Raadsvergadering : 17 december 2002 Agendapunt : 21 Steenwijk, 3 december 2002. Onderwerp: Aanpassing legesverordening m.b.t. bouwleges Voorstel besluit

Nadere informatie

JA, DAT HEBBEN WIJ! Het Besluit omgevingsrecht per 1 november 2014: een overzicht van wijzigingen en consequenties

JA, DAT HEBBEN WIJ! Het Besluit omgevingsrecht per 1 november 2014: een overzicht van wijzigingen en consequenties JA, DAT HEBBEN WIJ! Het Besluit omgevingsrecht per 1 november 2014: een overzicht van wijzigingen en consequenties Wijzigingen en consequenties Met deze brochure willen wij u een overzicht geven van de

Nadere informatie

Regeling vaststellen bouwkosten ten behoeve van de leges

Regeling vaststellen bouwkosten ten behoeve van de leges GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Maastricht Nr. 77219 13 april 2018 Regeling vaststellen bouwkosten ten behoeve van de leges Veiligheid en Leefbaarheid gemeente Maastricht De heffingsambtenaar

Nadere informatie

1. Voor welke duurzaamheidsmaatregelen van gebouwen geldt een vergunningplicht?

1. Voor welke duurzaamheidsmaatregelen van gebouwen geldt een vergunningplicht? Datum 30 januari 2018 Onderwerp Antwoord van het college op de vragen van de raadsleden mevrouw Zandstra, Toeters en Teunisse en de heren Kapteijns, Grinwis, Oudshoorn, Van der Bijl, Rogier, luidend: Verbetering

Nadere informatie

SAMENVATTING RAADSVOORSTEL 10G / B.W.M. Nijboer GBT El. 2 e Wijziging legesverordening i.v.m. invoering Wabo.

SAMENVATTING RAADSVOORSTEL 10G / B.W.M. Nijboer GBT El. 2 e Wijziging legesverordening i.v.m. invoering Wabo. SAMENVATTING RAADSVOORSTEL CASENUMMER BEHANDELEND AMBTENAAR SECTOR PORT. HOUDER 10G200673 357074 / 357074 ONDERWERP B.W.M. Nijboer GBT El 2 e Wijziging legesverordening i.v.m. invoering Wabo. AGENDANUMMER

Nadere informatie

Besluit omgevingsrecht, Bijlage II

Besluit omgevingsrecht, Bijlage II Besluit omgevingsrecht, Bijlage II (Tekst geldend op: 10-12-2015) Bijlage II. Behorende bij de artikelen 3, 5a en 7 Aanwijzing van categorieën gevallen waarin: voor bouwactiviteiten, planologische gebruiksactiviteiten

Nadere informatie

Bijlagen bij de planregels van het BP Nieuw-Vennep Oost 1 e herziening. Inhoud

Bijlagen bij de planregels van het BP Nieuw-Vennep Oost 1 e herziening. Inhoud Bijlagen bij de planregels van het BP Nieuw-Vennep Oost 1 e herziening Inhoud - Besluit omgevingsrecht bijlagen II art. 2 en 3 - Staat van bedrijfsactiviteiten - LIB 2.2.2 Besluit van 25 maart 2010, houdende

Nadere informatie

Provinciale S. vincie Zeeland. RMW-167 Agenda nr: Vergadering GS: 11 mei 2010 Nr: M. Wiersma

Provinciale S. vincie Zeeland. RMW-167 Agenda nr: Vergadering GS: 11 mei 2010 Nr: M. Wiersma Provinciale S vincie Zeeland Gedeputeerde belast met behandeling: Onderwerp: M. Wiersma Toelichting: Wijzigen legesverordening Provincie Zeeland in verband met inwerking treden Wabo per 1 juli 2010 Vergadering

Nadere informatie

AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders

AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders Onderwerp: Wabo: harmonisatie gemeentelijke regelgeving Nummer: Datum vergadering: 10-08-2010 Conceptbesluit: Het voorstel is: 1) vaststellen gewijzigde mandaatregeling

Nadere informatie

Raadsvoorstel Verbetering kostendekkendheid leges omgevingsvergunning

Raadsvoorstel Verbetering kostendekkendheid leges omgevingsvergunning gemeente Haarlemmermeer Onderwerp Raadsvoorstel2012.0029022 Verbetering kostendekkendheid leges omgevingsvergunning Portefeuillehouder J.J. Nobel Steiler mw. mr. R.E. Laman Collegevergadering 26 juni 20

Nadere informatie

Leges omgevingsvergunningen Vergunningencentrum Zaanstad

Leges omgevingsvergunningen Vergunningencentrum Zaanstad Leges omgevingsvergunningen 2018 Vergunningencentrum Zaanstad Inhoud Leges omgevingsvergunningen 2018... 1 Leges omgevingsvergunning 2018... 4 Belangrijk om vooraf te weten... 4 Welke soorten leges zijn

Nadere informatie

Bijlagen bij de planregels van het bestemmingsplan Hoofddorp Oud West en Pax. Inhoud:

Bijlagen bij de planregels van het bestemmingsplan Hoofddorp Oud West en Pax. Inhoud: Bijlagen bij de planregels van het bestemmingsplan Hoofddorp Oud West en Pax. Inhoud: - Besluit omgevingsrecht, Bijlage II - LIB 222_Hoogtebeperkingen - LIB 223_Beperking aantrekken vogels (Tekst geldend

Nadere informatie

Raadsvergadering van 14 december 2010 Agendapunt 11

Raadsvergadering van 14 december 2010 Agendapunt 11 Raadsvergadering van 14 december 2010 Agendapunt 11 Onderwerp: Legesverordening en vaststelling, c.q. bijstelling tarieven onroerende zaakbelastingen en forensenbelasting 2011 Schiermonnikoog 2 december

Nadere informatie

Subsidieverordening Groene leges De Ronde Venen 2019 en Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders;

Subsidieverordening Groene leges De Ronde Venen 2019 en Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente De Ronde Venen Nr. 281525 27 december 2018 Subsidieverordening Groene leges De Ronde Venen 2019 en 2020 De raad van de gemeente De Ronde Venen; Gelezen het

Nadere informatie

Inleiding: Om in 2010 de belastingheffing mogelijk te maken voor de gewijzigde tarieven dienen de verordeningen vastgesteld te worden.

Inleiding: Om in 2010 de belastingheffing mogelijk te maken voor de gewijzigde tarieven dienen de verordeningen vastgesteld te worden. RAADSVOORSTEL status: A Agendapunt: 11 Onderwerp: Verordeninjg OZB 2010, 2e wijziging legesverordening 2009, Legesverordening 2010. Commissie: 7-12-2009, nr. 14 Raadsvoorstel: 17-11-2009, nr. 196 Portefeuillehouder

Nadere informatie

VEREENVOUDIGDE LIJSTEN IN TE DIENEN STUKKEN VOOR VEELVOORKOMENDE BOUWWERKEN OMGEVINGSVERGUNNING ACTIVITEIT BOUWEN

VEREENVOUDIGDE LIJSTEN IN TE DIENEN STUKKEN VOOR VEELVOORKOMENDE BOUWWERKEN OMGEVINGSVERGUNNING ACTIVITEIT BOUWEN VEREENVOUDIGDE LIJSTEN IN TE DIENEN STUKKEN VOOR VEELVOORKOMENDE BOUWWERKEN OMGEVINGSVERGUNNING ACTIVITEIT BOUWEN Bij een aanvraag Omgevingsvergunning Bouwen horen documenten waarmee u aantoont dat uw

Nadere informatie

Vergunning, melding en vergunningvrij onder de Omgevingswet

Vergunning, melding en vergunningvrij onder de Omgevingswet Vergunning, melding en vergunningvrij onder de Omgevingswet Ruim zes jaar Wabo. Wabo = Proceswet Wabo = Toestsen aan kader Omgevingsvergunning = Uitvoeringsvergunning Van 26 wetten naar 1 wet Van 5000

Nadere informatie

Managementsymposium 16 april 1015. Impactanalyse

Managementsymposium 16 april 1015. Impactanalyse Managementsymposium 16 april 1015 Impactanalyse Doel impactanalyse Inzicht krijgen in hoeveelheid werk (percentage) dat bij invoering van gevolgklasse 1 wet kwaliteitsverbetering voor het bouwen wegvalt

Nadere informatie

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz. Besluit van 13 juli 2002, houdende voorschriften omtrent het bouwen waarvoor het vereiste van een bouwvergunning niet geldt, en omtrent het bouwen waarvoor een lichte bouwvergunning vereist is (Besluit

Nadere informatie

GRONINGEN, EEN PRONKJUWEEL MET WELSTAND

GRONINGEN, EEN PRONKJUWEEL MET WELSTAND GRONINGEN, EEN PRONKJUWEEL MET WELSTAND SNELTOETS- CRITERIA DAKKAPELLEN DEEL 4. VERSNELLING: DE SNELTOETS- CRITERIA 1. DAKKAPELLEN 2. DAKOPBOUWEN EN AFSCHEIDINGEN ROND DAKTERRASSEN 3. DAKRAMEN EN ANDERE

Nadere informatie

voorgevelrooilijn: voorgevelrooilijn als bedoeld in het bestemmingsplan, de beheersverordening dan wel de gemeentelijke bouwverordening;

voorgevelrooilijn: voorgevelrooilijn als bedoeld in het bestemmingsplan, de beheersverordening dan wel de gemeentelijke bouwverordening; WaboAdvies Vaassen BV Julianalaan 13 8171EA Vaassen info@waboadvies.nl tel 06-13154648 www.waboadvies.nl Besluit van 25 maart 2010, houdende regels ter uitvoering van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht

Nadere informatie

Samen werkt t. De nieuwe regels voor vergunningvrij bouwen. Programma van vanavond. Woord van welkom Wethouder J. Oordt

Samen werkt t. De nieuwe regels voor vergunningvrij bouwen. Programma van vanavond. Woord van welkom Wethouder J. Oordt Samen werkt t De nieuwe regels voor vergunningvrij bouwen 6 november 2014 Programma van vanavond Woord van welkom Wethouder J. Oordt Uitgangspunten voor vergunningsvrij bouwen Wat is er niet veranderd

Nadere informatie

UITVOERINGSRICHTLIJNEN KLEINE BOUWWERKEN STRAATZIJDE

UITVOERINGSRICHTLIJNEN KLEINE BOUWWERKEN STRAATZIJDE UITVOERINGSRICHTLIJNEN KLEINE BOUWWERKEN STRAATZIJDE Vastgesteld: 7 mei 2013 1 UITVOERINGSRICHTLIJNEN KLEINE BOUWWERKEN STRAATZIJDE Met de Uitvoeringsrichtlijnen voor kleine bouwwerken aan de straatzijde

Nadere informatie

gemeente Eindhoven 1) Is het college op de hoogte van het onderzoek van Vereniging Eigen Huis omtrent de stijging van de bouwleges?

gemeente Eindhoven 1) Is het college op de hoogte van het onderzoek van Vereniging Eigen Huis omtrent de stijging van de bouwleges? gemeente Eindhoven Inboeknummer 13bst01442 Beslisdatum B&W 27 augustus 2013 Dossiernummer 13.35.103 (2.2.2) RaadsvragenVan de raadsleden dhr. F. van den Broek en dhr. J. Legrom (VVD) over Bouwleges Vandaag

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Agendanummer: p.h.: Onderwerp: Bijlage(n): Vergadering de dato: 14 december Belastingverordeningen

RAADSVOORSTEL. Agendanummer: p.h.: Onderwerp: Bijlage(n): Vergadering de dato: 14 december Belastingverordeningen RAADSVOORSTEL Onderwerp: Bijlage(n): Vergadering de dato: Belastingverordeningen 2011-7 - 14 december 2010 Agendanummer: p.h.: 10.12.14 WII de raad van de gemeente Asten Samenvatting Jaarlijks worden belastingverordeningen

Nadere informatie

WABO & BOUWBESLUIT 2012. Een korte introductie

WABO & BOUWBESLUIT 2012. Een korte introductie WABO & BOUWBESLUIT 2012 Een korte introductie PelserHartman Bouwadvies Bouwbesluit Brandveiligheid Duurzaamheid Energie Meet en tekenwerk Inmeten Opname NEN2580 Bestaande situaties WABO Verbouwen, aanbouwen

Nadere informatie

Intro. Wro/Bro Wabo/Bor Welstand. Toelichting raadscommissie gemeente Opmeer 8 april 2014 Johan Kruiger

Intro. Wro/Bro Wabo/Bor Welstand. Toelichting raadscommissie gemeente Opmeer 8 april 2014 Johan Kruiger Intro Wro/Bro Wabo/Bor Welstand Toelichting raadscommissie gemeente Opmeer 8 april 2014 Johan Kruiger Wro/BroWet ruimtelijke ordening Besluit ruimtelijke ordening Wet ruimtelijke ordening Regelt hoe ruimtelijke

Nadere informatie

antennedrager: antennemast of andere constructie bedoeld voor de bevestiging van een antenne;

antennedrager: antennemast of andere constructie bedoeld voor de bevestiging van een antenne; Besluit omgevingsrecht, Bijlage II. Behorende bij de artikelen 2.3, 2.5a en 2.7 Zoals geldend na inwerkingtreding van het Besluit van 4 september 2014 (Stb. 2014, 333) tot wijziging van het Besluit omgevingsrecht

Nadere informatie

Beleidsregels voor het bepalen van de bouwkosten bij aanvragen om een omgevingsvergunning 2014

Beleidsregels voor het bepalen van de bouwkosten bij aanvragen om een omgevingsvergunning 2014 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Steenbergen. Nr. 17497 31 maart 2014 Beleidsregels voor het bepalen van de bouwkosten bij aanvragen om een omgevingsvergunning 2014 Burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Opinienota. Onderwerp: Opinie nota Wabo-leges BBV nr: 2015/414823

Opinienota. Onderwerp: Opinie nota Wabo-leges BBV nr: 2015/414823 Opinienota Onderwerp: Opinie nota Wabo-leges BBV nr: 2015/414823 1. Inleiding Voorgeschiedenis De opdracht om te komen met een uitwerking om het product bouwvergunningen meer kostendekkend te maken komt

Nadere informatie

De burgemeester, Mr. J.H.C. van Zanen

De burgemeester, Mr. J.H.C. van Zanen voorstel aan de raad Opgesteld door Vergunningen, Toezicht en Handhaving Houten, L.S.A. van den (Leonard) Kenmerk 16.508837 Vergadering Gemeenteraad Vergaderdatum 22 december 2016 Jaargang en nummer 2016

Nadere informatie

Zundertse Regelgeving

Zundertse Regelgeving Zundertse Regelgeving Wetstechnische informatie Rubriek: Financiën en economie Naam regeling: Beleidsregel "Vaststellen bouwkosten bij berekening bouwleges 2013" Citeertitel: Beleidsregel "Vaststellen

Nadere informatie

Rotterdam, 19 oktober 2012.

Rotterdam, 19 oktober 2012. , 19 oktober 2012. Onderwerp: Beantwoording van de schriftelijke vragen van raadslid dhr. M. Struijvenberg (LR) over de kostendekkendheid lokale lasten Aan de Gemeenteraad. Op 27 september 2012 stelde

Nadere informatie

De leidraad berekening leges omgevingsvergunning

De leidraad berekening leges omgevingsvergunning Openbaar Bestuur en Democratie Cluster Bestuurlijke en Financiële Verhoudingen Contactpersoon Ron Stam T 426.7650 Leidraad legestarieven Wabo Ons Kenmerk 2010-0000265415 De leidraad berekening leges omgevingsvergunning

Nadere informatie

BOUWKOSTENBELEID 2014

BOUWKOSTENBELEID 2014 BOUWKOSTENBELEID 2014 januari 2014 BOUWKOSTENNOTA WIJDEMEREN 2014 OPGESTELD DOOR DE GEMEENTE WIJDEMEREN Voorwoord Op grond van de Legesverordening bestaan de leges voor een omgevingsvergunning, bouwactiviteiten

Nadere informatie

Vergund en vergunningsvrij bouwen slim geregeld in de Omgevingswet met de knip Wico Ankersmit, Vereniging Bouw- en Woningtoezicht Nederland

Vergund en vergunningsvrij bouwen slim geregeld in de Omgevingswet met de knip Wico Ankersmit, Vereniging Bouw- en Woningtoezicht Nederland Vergund en vergunningsvrij bouwen slim geregeld in de Omgevingswet met de knip Wico Ankersmit, Vereniging Bouw- en Woningtoezicht Nederland Bruidsschat Bruidsschat HOOFDSTUK 7 VOORMALIGE RIJKSREGELS

Nadere informatie

O m g e v i n g s v e r g u n n i n g

O m g e v i n g s v e r g u n n i n g O m g e v i n g s v e r g u n n i n g Besluit d.d. 31 mei 2017 Wij verlenen de omgevingsvergunning voor het bouwen van een carport. Activiteiten Projectadres : Bouw Handelen in strijd met regels RO : Hoge

Nadere informatie

Rapport. rijwoning. voorbeeld-document bouwmogelijkheden

Rapport. rijwoning. voorbeeld-document bouwmogelijkheden Rapport rijwoning voorbeeld-document bouwmogelijkheden 1 INHOUDSOPGAVE 3 Bestemmingsplan Bomenbuurt 2002 2 5 Vergunningvrij bouwen 6 Uitbreidingsmogelijkheden 9 Welstandsbeleid 10 Overzichtstabel BESTEMMINGSPLAN

Nadere informatie

1. Raadsbesluit 1. Voorstel legestarieven 2011 Ambtelijke coördinatie: m.b.t. omgevingsvergunning Grondgebied. 2. Huidige tarieven m.b.t.

1. Raadsbesluit 1. Voorstel legestarieven 2011 Ambtelijke coördinatie: m.b.t. omgevingsvergunning Grondgebied. 2. Huidige tarieven m.b.t. Aan de Raad Made, 30 november 2010 Agendapuntnummer: Raadsvergadering: 16 december 2010 Registratienummer: Casenr: Onderwerp: Aanpassen legestarieven omgevingsvergunning Portefeuillehouder: Bijlagen: Ter

Nadere informatie

Voorstel van het college tot vaststelling van de Verordening tot wijziging van de Legesverordening omgevingsvergunning 2013.

Voorstel van het college tot vaststelling van de Verordening tot wijziging van de Legesverordening omgevingsvergunning 2013. Datum 4 oktober 2016 Registratienummer RIS295193 Voorstel van het college tot vaststelling van de Verordening tot wijziging van de Legesverordening omgevingsvergunning 2013. Toelichting Voor het college

Nadere informatie

Spui DJ Den Haag Den Haag. Datum 27 september Registratienummer PBS/ RIS297941

Spui DJ Den Haag Den Haag. Datum 27 september Registratienummer PBS/ RIS297941 Datum 27 september 2017 Registratienummer RIS297941 Voorstel van het college tot vaststelling van de Verordening tot wijziging van de Verordening op de heffing en invordering van leges met betrekking tot

Nadere informatie

VNG Juridische 2-daagse

VNG Juridische 2-daagse VNG Juridische 2-daagse Deelsessie: 32 De veranderende rol van de gemeente als bevoegd gezag bij handhaven regelgeving (onderdeel handhaving vergunningvrije bouw) Wico Ankersmit 2 28-3-2011 LJN: BP9458,

Nadere informatie

- het (ver)bouwen van een bouwwerk. - het gebruik van gronden of bouwwerken in strijd met bestemmingsplan.

- het (ver)bouwen van een bouwwerk. - het gebruik van gronden of bouwwerken in strijd met bestemmingsplan. Besluit OMGEVINGSVERGUNNING OV-2015-003 Burgemeester en Wethouders hebben op 25 december 2014 een aanvraag voor een omgevingsvergunning ontvangen van J.T. Bongers, Botsestraat 13, 6579 JA Kekerdom voor

Nadere informatie

OMGEVINGSVERGUNNING VOORBLAD

OMGEVINGSVERGUNNING VOORBLAD VOORBLAD Besluit Burgemeester en wethouders hebben op 6 december 2013 een aanvraag voor een omgevingsvergunning ontvangen voor het plaatsen van 2 'te koop' borden. De aanvraag gaat over diverse locaties

Nadere informatie

HANDBOEK VERGUNNINGVRIJ BOUWEN

HANDBOEK VERGUNNINGVRIJ BOUWEN TEKSTEN EN COMMENTAAR ALLE VOORSCHRIFTEN PER BOUWWERK TOEGELICHT HANDBOEK VERGUNNINGVRIJ BOUWEN IR. R. BLEEKER IR. H.C.M. VAN EGMOND EDITIE 2011 Handboek Vergunningvrij bouwen Meer informatie over deze

Nadere informatie

Zwanenburg Projecten Dhr. E. Zwanenburg Nieuwstraat GD HEERENVEEN

Zwanenburg Projecten Dhr. E. Zwanenburg Nieuwstraat GD HEERENVEEN Zwanenburg Projecten Dhr. E. Zwanenburg Nieuwstraat 28 8441 GD HEERENVEEN Uw kenmerk: Uw brief van: Ons kenmerk: Behandeld door: tel.nr.: bijlagen: 20150714V Hessel Twijnstra 0512-386222 Onderwerp: Omgevingsvergunning

Nadere informatie

Vergunningvrij bouwen

Vergunningvrij bouwen Vergunningvrij bouwen NIEUWE REGELS 2014 Vergunningvrij bouwen NIEUWE REGELS 2014 Henk Veenstra vergunningvrij bouwen nieuwe regels 2014 Berghauser Pont Publishing Postbus 14580 1001 LB Amsterdam www.berghauserpont.nl

Nadere informatie

criteria 6 rolluiken, hekken en luiken Vereniging tot bevordering, ondersteuning en instandhouding van landschappelijk en stedelijk schoon

criteria 6 rolluiken, hekken en luiken Vereniging tot bevordering, ondersteuning en instandhouding van landschappelijk en stedelijk schoon criteria 6 rolluiken, hekken en luiken 2013 Vereniging tot bevordering, ondersteuning en instandhouding van landschappelijk en stedelijk schoon 2 criteria 6 - rolluiken, hekken en luiken dorp stad & land

Nadere informatie

Transponeringstabel, behorende bij 2 e wijziging legesverordening Titel 2 Vergunningen, ontheffingen en meldingen

Transponeringstabel, behorende bij 2 e wijziging legesverordening Titel 2 Vergunningen, ontheffingen en meldingen Transponeringstabel, behorende bij 2 e wijziging legesverordening 2010 De 2 e wijziging gaat uitsluitend over tekstuele aanpassingen in Titel 2 in het kader van de inwerkingtredning van de Wet algemene

Nadere informatie

Afdeling: Gemeentewinkel Leiderdorp, 5-11-2013 Onderwerp: Actualisering legesverordening + tarieventabel 2014

Afdeling: Gemeentewinkel Leiderdorp, 5-11-2013 Onderwerp: Actualisering legesverordening + tarieventabel 2014 Pagina 1 van 6 Versie Nr. 1 Afdeling: Gemeentewinkel Leiderdorp, 5-11-2013 Onderwerp: Actualisering legesverordening + tarieventabel 2014 Aan de raad. Beslispunten De geactualiseerde Legesverordening 2014

Nadere informatie

Uw kenmerk: Uw brief van: Ons kenmerk: Behandeld door: tel.nr.: bijlagen: V Bert Jan Bakker

Uw kenmerk: Uw brief van: Ons kenmerk: Behandeld door: tel.nr.: bijlagen: V Bert Jan Bakker De heer L. Hoekstra Mounleane 2 9241 HA WIJNJEWOUDE Uw kenmerk: Uw brief van: Ons kenmerk: Behandeld door: tel.nr.: bijlagen: 20150924V Bert Jan Bakker 0512-386222 Onderwerp: Ontwerp omgevingsvergunning

Nadere informatie

Met inwerkingtreding van de Wabo kan worden volstaan met één omgevingsvergunning.

Met inwerkingtreding van de Wabo kan worden volstaan met één omgevingsvergunning. Wet algemene bepalingen omgevingsrecht Naar verwachting zal op 1 oktober 2010 de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) in werking treden. Doel van deze wet is om te komen tot een samenhangende

Nadere informatie

Raadsvergadering : 14 mei 2013 Commissie : Ruimte. Agendapunt : Onderwerp : Leges omgevingsvergunningen

Raadsvergadering : 14 mei 2013 Commissie : Ruimte. Agendapunt : Onderwerp : Leges omgevingsvergunningen Raadsvergadering : 14 mei 2013 Commissie : Ruimte Agendapunt : Onderwerp : Leges omgevingsvergunningen Collegevergadering : 9 april 2013 Agendapunt : 6 Portefeuillehouder : Wethouder J.B. Boer Meer informatie

Nadere informatie

Raadsvoorstel 2004/30

Raadsvoorstel 2004/30 Raadsvoorstel 2004/30 Onderwerp Aanpassen tarieventabel Legesverordening 2004 (1e wijziging) Portefeuillehouder E. Diekmann Commissie Wonen en Werken Datum 16 december 2003 Raadsvergadering 29 januari

Nadere informatie

RAPPORTAGE ONDERZOEK KOSTENDEKKENDHEID LEGES Gemeente Montfoort. Adviesgroep Nederlandse Gemeenten, Montfoort, maart 2012 Kenmerk: ANG

RAPPORTAGE ONDERZOEK KOSTENDEKKENDHEID LEGES Gemeente Montfoort. Adviesgroep Nederlandse Gemeenten, Montfoort, maart 2012 Kenmerk: ANG RAPPORTAGE ONDERZOEK KOSTENDEKKENDHEID LEGES Gemeente Montfoort Adviesgroep Nederlandse Gemeenten, Montfoort, maart 2012 Kenmerk: ANG011-0122 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1 Onderzoeksmethodiek... 4 2 Financiële-

Nadere informatie

Omgevingsvergunning voor (ver)bouwen De kosten voor een omgevingsvergunning voor (ver)bouwen zijn afhankelijk van de bouwkosten.

Omgevingsvergunning voor (ver)bouwen De kosten voor een omgevingsvergunning voor (ver)bouwen zijn afhankelijk van de bouwkosten. Kosten omgevingsvergunning 2019 De kosten voor een omgevingsvergunning zijn afhankelijk van uw aanvraag. De omgevingsvergunning kan uit meerdere activiteiten bestaan. De kosten van de verschillende activiteiten

Nadere informatie

Bouwkostenbeleid. Heemskerk 2015

Bouwkostenbeleid. Heemskerk 2015 Bouwkostenbeleid Heemskerk 2015 Inhoudsopgave 1 Voorwoord 5 2 Inleiding 6 3 Bouwkosten 7 3.1 Bepaling hoogte bouwkosten 7 3.2 In schema 8 4 kengetallen 9 4.1 De kengetallenlijst 9 a. Woningen 9 b. Uitbreidingen

Nadere informatie

Vergadering van : 25 mei 2010 Agendanummer : 9 Onderwerp : Herziening tarieventabel legesverordening 2010 Programma : Ruimte om te leven

Vergadering van : 25 mei 2010 Agendanummer : 9 Onderwerp : Herziening tarieventabel legesverordening 2010 Programma : Ruimte om te leven RAADSVOORSTEL Vergadering van : 25 mei 2010 Agendanummer : 9 Onderwerp : Herziening tarieventabel legesverordening 2010 Programma : Ruimte om te leven Voorstel Gewijzigd vast te stellen de tarieventabel

Nadere informatie

Uw kenmerk: Uw brief van: Ons kenmerk: Behandeld door: tel.nr.: bijlage n:

Uw kenmerk: Uw brief van: Ons kenmerk: Behandeld door: tel.nr.: bijlage n: De heer L. Hoekstra Mounleane 2 9241 HA WIJNJEWOUDE Uw kenmerk: Uw brief van: Ons kenmerk: Behandeld door: tel.nr.: bijlage n: 0512-20150924V Bert Jan Bakker 386222 Onderwerp: Omgevingsvergunning uitgebreid

Nadere informatie

Beschikking Omgevingsvergunning

Beschikking Omgevingsvergunning Beschikking Omgevingsvergunning Zaaknummer: 2016.0046 Documentnummer: 201600583 Locatie: Zevenhuizen 9 Besluitdatum: 6-12-2016 OLO-nummer: 2670753 Wij hebben op 6-12-2016 besloten om de aangevraagde omgevingsvergunning

Nadere informatie

288,- bouwactiviteit wordt niet in uitvoering gebracht door weigering:

288,- bouwactiviteit wordt niet in uitvoering gebracht door weigering: dezelfde betekenis als in dat wettelijk voorschrift bedoeld. 2.1.4 Gecertificeerde Bouwbesluitgegevens: Met gecertificeerde Bouwbesluitgegevens wordt een volledige Bouwbesluittoets bedoeld die is ingediend

Nadere informatie

Belangstellenden zijn van harte welkom de vergadering bij te wonen.

Belangstellenden zijn van harte welkom de vergadering bij te wonen. Agenda Raadsvergadering Uitnodiging voor de vergadering op donderdag 28 november 2013 20:00-23:00 uur, locatie Raadzaal Voorzitter : Anton Barske 1 Opening Belangstellenden zijn van harte welkom de vergadering

Nadere informatie

O m g e v i n g s v e r g u n n i n g

O m g e v i n g s v e r g u n n i n g O m g e v i n g s v e r g u n n i n g Besluit d.d. 13 juni 2018 Wij verlenen de omgevingsvergunning voor het bouwen van een carport. Activiteiten Projectadres : Bouw Monument Handelen in strijd met regels

Nadere informatie

Toelichting BenW-adviesnota

Toelichting BenW-adviesnota Onderwerp: Toelichting BenW-adviesnota Afdeling/team : Financiën Kostendekkendheid leges begroting 2015 Afdelingshoofd Auteur : Willemstein-Houbiers, F.M.E. : Ramakers, R.H.J. Datum vergadering : 1. Aanleiding

Nadere informatie