VOORDELEN BAMBOEVLOEREN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VOORDELEN BAMBOEVLOEREN"

Transcriptie

1

2 VOORDELEN BAMBOEVLOEREN Milieuvriendelijk Op wereldvlak zal er een schaarste komen van tropische hardhout soorten. Bamboe biedt hier het alternatief. Bamboe is geen boom maar een grassoort dat razendsnel groeit. In 5 à 7 jaar is de plant oogstrijp. In deze periode heeft er ook een verhoutingsproces plaats waardoor de bamboe zijn hard- en slijtvastheid bekomt. Een goed beheerd bamboebos vernieuwt zichzelf continue en vormt een eindeloze bron van hoogwaardig materiaal. Dit alles maakt het gebruik van bamboe zo milieuvriendelijk en ecologisch verantwoord. Meerwaarde Aanbod Bamboevloer heeft uitstekende hardheidswaarden die gemiddeld overeenkomen met die van andere houtsoorten. Er bestaat een ruime keuze in bamboevloeren waaronder plainpressed en sitepressed vloeren, al dan niet meerlaags opgebouwd op een kern van HDF en een onderlaag in zachthout. Afwerkingen heb je o.a. in naturel, coffee, al dan niet afgewerkt met olie of vernis. Gemakkelijk plaatsen Door het unieke clicsysteem plaatst u deze vloer in een handomdraai. Daarom zijn bamboevloeren uitermate geschikt voor de doe-het-zelvers. Om geluiddempend te werken kunnen deze vloeren ook volverlijmd worden. Waarop letten Bamboevloeren zijn kwalitatieve vloeren. Echter zijn deze vloeren gevoelig aan direct zonlicht en kunnen deze verkleuren. Let ook op dat naaldhakken niet de beste vrienden van bamboe zijn.

3 BAMBOE EN VLOERVERWARMING Controversie Je wil gebruik maken van vloerverwarming in combinatie met Bamboe? Hier bestaan enkele meningsverschillen rond en is afhankelijk van het soort bamboevloer. Niet alle bamboevloeren zijn hiervoor geschikt. Meerwaarde Voorwaarden Naar gelang het soort bamboevloer kan je deze al dan niet in combinatie gebruiken met vloerverwarming. Laat u dus goed adviseren door een vakman. Eigenschappen voor een geschikte bamboevloer Het is belangrijk dat de bamboevloer de warmte niet tegenhoudt. Ook de vochtigheidsgraad van de ondervloer is belangrijk, deze mag maximum 2,6% bedragen. Ons advies Daar de combinatie vloerverwarming en bamboevloeren zeer afhankelijk is van het soort vloer raden wij aan u voldoende te laten informeren. Sommige bamboevloeren zijn geschikt voor combinatie met vloerverwarming als deze aan bepaalde voorwaarden voldoen. Het is belangrijk bij aankoop van een bamboevloer, geschikt voor vloerverwarming, te letten op dit logo. Dit logo geeft aan of de warmte kan opstijgen en dus niet belemmerd wordt door de vloerbedekking.

4 ONDERGROND BAMBOE Verschillende technieken Elke ondergrond vereist een andere techniek voor het plaatsen van uw vloer. Het is daarom heel belangrijk dat u goed weet op welke ondergrond u uw nieuwe vloer gaat plaatsen. Hieronder een opsomming van de meest voorkomende mogelijkheden. Wenst u meer informatie, neem gerust contact met ons op. Wij geven u graag het nodige advies. Betonvloeren Dit is de bodemplaat van uw woning die in de meeste gevallen een ruwe onafgewerkte plaat is. Uiteraard kan men hierop niet rechtstreeks een bamboevloer gaan plaatsen en is het maken van een structuur met balken of het plaatsen van een dekvloer vereist. Tegelvloer Zo kan u bij renovatie opteren om een bamboevloer te laten plaatsen over uw bestaande tegelvloer. Uiteraard moet men hier altijd rekening houden met de droogte, vlakheid en hechtingskracht van deze ondervloer. Best laat u zich bij deze plaatsing adviseren door een vakman. Chape De meeste van de moderne woningen worden opgeleverd met een chape als ondergrond. Dit maakt de plaatsing van een bamboevloer eenvoudig omdat een chape helemaal vlak en stevig is. Let wel dat de chape lang moet drogen voor je erop mag werken. Reken minstens 1 week droogtijd voor de eerste 5 centimeter. Voor de volgende centimeters reken je een droogtijd van ca 2 weken. bv. een chape van 8 cm = 11 weken droogtijd (5 eerste centimeters = 5 x 1 week droogtijd + de volgende 3 centimeters = 3 x 2 weken droogtijd). Bamboevloer wordt, wegens de stevigheid en omdat dit geluid onderdrukkend is, meestal vol verlijmd. Zwevende plaatsing kan in de meeste gevallen ook. Houten raamwerk Indien de ondervloer bestaat uit een balkenlaag kan hierop enkel een dragende bamboevloer geplaatst worden. Hiervoor moet de dikte van de plankenvloer minimaal 20mm hout zijn, en minimaal met 2 zijden maar best met 4 zijden tand en groef met elkaar verbonden worden. Opgelet! Zorg ervoor dat het raamwerk stevig en perfect waterpas ligt. Is de afstand tussen het midden van de 2 opeenvolgende balken meer dan 40 cm, leg dan eerst een tussenvloer (bv. OSB plaat) om te voorkomen dat uw bamboeplanken gaan doorbuigen.

5 ZELF BAMBOEVLOER LEGGEN Controle Let op! Uw vloer is een natuurproduct. De structuur en kleur in het hout kunnen variëren. Daarom mengt u het beste meerdere delen planken uit verschillende pakken terwijl u de bamboevloer legt. Controleer de bamboevloer ook op vochtgehalte, maat, kleurafwijkingen en beschadigingen. De bij levering zichtbare niet conformiteit/gebreken moeten onmiddellijk voor plaatsing worden gemeld. Dergelijke klachten worden niet meer aanvaard na plaatsing van de vloerdelen. Onze opstartformule U wil uw vloer graag zelf leggen maar problemen vermijden? U kan dan gebruik maken van onze unieke opstart-formule. Acclimatisatie en opslag U dient de houten vloerdelen 5 dagen voor plaatsing te laten acclimatiseren, in gesloten verpakking, in de ruimte waar de vloer zal geplaatst worden. Zo kan het hout zich aan de omgevingstemperatuur aanpassen. Deze ruimte dient wel droog en verwarmd te zijn. Tijdens de acclimatisatie moet de kamertemperatuur tussen de 10 C en 20 C liggen en de luchtvochtigheid tussen 45 en 60%. Deze omgevingsfactoren bepalen immers het gedrag van uw vloer. Het leggen van een bamboevloer moet in principe altijd het laatste werk zijn in een project. Zorg er dus voor dat : - de ondervloer droog is - het pleisterwerk droog is - alle betegelingswerken minstens 3 weken beëindigd zijn - venters geplaatst zijn - er geen waterverlies in sanitaire- en verwarmingselementen voorkomt Uitzettingsvoeg Hout is een natuurproduct dat beïnvloed wordt door de relatieve luchtvochtigheid. Door een te hoge luchtvochtigheid zal uw houten vloer uitzetten (zwellen) terwijl bij een te lage luchtvochtigheid uw vloer zal krimpen. Het is daarom van groot belang dat er ruimte gelaten wordt tussen de vloer en de muren, deurkozijnen, verwarmingsbuizen,... Die afstand, de uitzettingsvoeg genaamd, moet ongeveer 10 à 15 mm zijn. Als de vloer breder is dan 8m of langer dan 12m dan moet er een uitzetprofiel geplaatst worden en een grotere uitzettingsvoeg aangehouden worden.

6 ZELF BAMBOEVLOER LEGGEN Soorten plaatsing van bamboe 1. Directe verlijming op chape Eerst dient de chape zorgvuldig schoongemaakt te worden. Ook de vloer moet vrij zijn van vet, stof, vernis, oude lijmlagen enz. Zorg ook dat uw gereedschap vet en stofvrij is. Bij een directe verlijming van bamboevloer op een chape laat u onderlinge verlijming van tand en groef achterwege. De keuze van de lijm hangt af van het type vloer. Voor een 3laagse stroken gebruikt u best een PU lijm (1 of 2 componenten) of alcohollijm. Wij bevelen aan om met een PU lijm te werken. Volg steeds nauwkeurig de instructies op de verpakking van de lijm vooraleer u aan het verlijmen begint. Als er gevaar is voor opstijgend vocht brengt u best eerst een PU voorstrijk aan. Dit zorgt voor een beschermlaag tegen opstijgend vocht. Gebruik best een lijmkam nr. 3 en vervang deze, om het gelijkmatig opbrengen van de lijm te garanderen, best om de 60m². Het verbruik mag u schatten rond de 1kg/m². De opentijd is de maximaal beschikbare tijd tussen het aanbrengen van de lijm en het leggen van de latten. Dit staat vermeld op de verpakking van de lijm. Wanneer deze overschreden wordt treedt er vliesvorming op waardoor er geen goede hechting met het vloerelement ontstaat. Respecteer zeker deze opentijd. 2. Verlijming op een houten ondervloer op chape De ondervloer (multiplex, OSB, onder AAAAA) moet op de chape met een PU lijm verlijmd worden. Let op! Het vochtgehalte van de platen moet ± 9% zijn. Indien nodig kunnen de platen hier en daar vastgeschroefd worden. Voor de verlijming van uw vloer op een houten ondervloer gebruikt u alleen een PU lijm. 3. Zwevende plaatsing Bij zwevende plaatsing kan men het vochtscherm losliggend op de chape plaatsen, met overlappende naden van minimaal 20cm. De onderlinge banen moeten luchtdicht gemaakt worden door dubbelzijdige strips of het afkleven met tape. Daarna plaatst u een onderfolie van 2 à 3 mm dikte (deze beperkt de contactgeluidsoverdracht tussen de vloerbedekking en de ondergrond). Deze folie niet laten overlappen. De vloerplanken worden onderling met elkaar verlijmd met een D3-dispersielijm die u aanbrengt in de groef. Zowel aan de langzijde als aan de kopse zijde. 4. Vernagelen op balken Enkel voor zelfdragende vloerdelen vanaf 20mm dikte! U kan de volgende bevestigingsmiddelen gebruiken : draadnagels met platte kop, verbeterde nagels of schroeven. De lengte van de nagels of schroeven bedraagt minimaal 60 mm of 2,8 x de plaatdikte. De diameter bedraagt minimum 0,16 x de plaatdikte. De nagels of schroeven worden 2 tot 3 mm onder het plaatoppervlak ingedreven en niet gestopt. Opgelet! een genagelde houten vloer heeft de eigenschap te kraken.

7 ZELF BAMBOEVLOER LEGGEN Plaatsen van 1. Planken met tand en groef Deze leginstructie heeft als doel u zo goed mogelijk te helpen bij het plaatsen van uw vloer. Omdat individuele omstandigheden buiten onze invloed liggen, kan deze instructie niet bindend zijn. Indien u twijfelt gelieve contact op te nemen met uw vakman. 1. plaats de eerste plank met de groefzijde tegen de muur. Voorzie een uitzettingsvoeg van 10 à 15 mm met de wiggen op de kop en langs de muur. De eerste rij bamboevloer uitpassen, groefzijde naar de muur. Laat alle planken goed aansluiten. Gebruik hiervoor best een slaghout en een hamer zodat de randen van de planken niet beschadigd worden. 2. Het laatste deel van de rij inkorten. Laat hier ook 10 à 15 mm ruimte voor de uitzettingsvoeg. Om de kopse naad van het laatste deel van een rij goed te laten aansluiten, gebruikt men best een koevoet. De rest van het ingekorte deel kan telkens gebruikt worden als begin van een volgende rij. 4. Verwarmings- en andere buizen moeten worden uitgespaard in de vloerdelen. De afgetekende uitsparingen uitboren. Let op! De diameter moet 10 à 15 mm groter zijn dan de diameter van de buis. 5. Verzaag de plank dwars in het midden van de boring onder een hoek van 45. Pas beide delen rond de buis en pas aan. 6. Deurlijsten en andere houten elementen zaagt u best onderaan af zodat de vloerdelen eronder geschoven kunnen worden. Respecteer hier ook de uitzettingsvoeg. 7. Voor het plaatsen van de laatste rij vloerplanken meet u precies de overblijvende breedte tussen de laatst geplaatste rij en de muur, rekening houdend dat u de uitzettingsvoeg in mindering brengt. Zaag de planken op maat. De laatste vloerdelen voorzichtig plaatsen en inpassen met een koevoet. 8. Verwijder de wiggen na 24uur. Start dan met het plaatsen van de plinten. 9. Plinten dienen aan de muur bevestigd te worden met schroeven en pluggen of u kan deze ook verlijmen zodanig dat de natuurlijke beweging van de vloer niet wordt verhinderd. Als de plint aan de vloer wordt bevestigd zal de natuurlijke beweging van de houten vloer verhinderd worden en kan er schade aan de vloer ontstaan. 2. Planken met clicsysteem A. Volledige verlijming De lijm wordt op de dekvloer of houten ondervloer aangebracht met een geschikte spatel. De lijmspatel wordt onder een hoek gehouden om goedgevormde lijmrillen te krijgen. Afhankelijk van de opentijd en de grote van de vloerelementen wordt meestal nooit meer oppervlakte gelijmd dan nodig om 2 tot 5 stroken te plaatsen. Volvlakkig verlijmde vloerelementen worden niet bijkomend in de tand en groef verlijmd.

8 ZELF BAMBOEVLOER LEGGEN De vloerelementen worden in het natte lijmbed gelegd en tegen elkaar geschoven of geklopt tot er geen voeg meer zichtbaar is (bij brede planken kan een voegje worden voorzien). Men moet wel zorgen dat de tand beschermd is tijdens het aankloppen. Daarna worden de vloerelementen op de ondergrond aangedrukt of aangeklopt om een zo goed mogelijk contactoppervlak tussen de vloerelementen en de ondergrond te bekomen. Bij grotere vloerelementen kan het noodzakelijk zijn na het inleggen en aandrukken om de vloerelementen tijdens de bindingstijd van de lijm te belasten met bv. zandzakjes. De wachttijd alvorens de afwerking aan te brengen varieert van enkele dagen tot een week. B. Zwevende verlijming Men lijmt de stroken in de tand en groef verbinding met een D3-dispersielijm. Iedere strook wordt tegen de andere aangesloten door de groef op de tand met de aangrenzende strook te klemmen tot er geen voeg zichtbaar meer is. Indien nodig gebruikt men hiervoor een vloeraandrijver. Verantwoordelijkheden van de plaatser Voor het plaatsen van de vloer is het de verantwoordelijkheid van de plaatser dat het hout grondig geïnspecteerd wordt, dat de selectie bekeken wordt en dat de vochtigheid van de ondervloer gemeten wordt. De plaatser moet nagaan of de ruimte waarin de vloer gelegd wordt en/of de ondervloeren voldoen aan alle vooropgestelde eisen vermeld in de rubriek over de ondervloer en het binnenklimaat. De leverancier wijst elke verantwoordelijkheid af indien het plaatsen van de vloer mislukt wegens het niet respecteren van de hier gestelde voorschriften. Binnenklimaat voor parket en houten vloeren Indien u onderstaande instructies niet opvolgt, voldoet u niet aan de garantievoorwaarden. De ideale kamertemperatuur voor bamboevloer is C. Het binnenklimaat is zeer belangrijk zowel voor, tijdens en na het plaatsen van de vloer. Daarom dient het binnenklimaat zich binnen bepaalde grenzen te bevinden waarbij de grenswaarden niet langdurig mogen aangehouden worden. Voorwaarden voor en tijdens de plaatsing De vloer mag slechts geplaatst worden mits aan volgende voorwaarden wordt voldaan. De tegelwerken en binnenbepleistering moeten afgewerkt en droog zijn. Er mag geen belangrijke bevochtiging van en in de ruimte plaatsgrijpen. De ruimte waarin de vloer gelegd wordt, moet voorzien zijn van ramen en moet beschut zijn tegen de weersomstandigheden. De vloer mag in geen enkel geval in contact komen met externe weersinvloeden bv. regen, sneeuw,... De waterdichtheid van het sanitair en verwarming moet gecontroleerd zijn. De temperatuur in de ruimte mag niet lager zijn dan 15 C. Voor het gebruik van lijmen wordt zelfs een minimale temperatuur van 18 C aanbevolen. De relatieve vochtigheid van de lucht moet tussen de 45 en 60% bedragen. De grenswaarden mogen niet langdurig aangehouden worden. Een te vochtig binnenklimaat kan verholpen worden door de wachttijden na de uitvoering van de natte werken te respecteren, voldoende te verluchten en eventueel bij te verwarmen.

9 ONDERHOUD BAMBOEVLOER Hiervoor verwijzen wij graag naar onze speciale folder klik op de foto voor onze folder

ISOLATIE GIDS WAAROM ISOLEREN?

ISOLATIE GIDS WAAROM ISOLEREN? ISOLATIE GIDS Wij helpen u graag op weg! De juiste hoeveelheden en prijs berekenen wij graag voor u! WAAROM ISOLEREN? F Lagere energiefactuur F Betaalbaar dankzij subsidies F Een meerwaarde voor je woning

Nadere informatie

Zo kunt u zelf tegelen

Zo kunt u zelf tegelen sanitair Zo kunt u zelf tegelen Zelf tegelen Afvoegen Overzicht assortiment tegellijmen en voegmiddelen Zo kunt u zelf tegelen Zelf een prachtige wand of vloer tegelen? Deze GAMMA folder wijst u de weg!

Nadere informatie

VEA. Binnenisolatie van buitenmuren

VEA. Binnenisolatie van buitenmuren VEA Binnenisolatie van buitenmuren Inleiding Inleiding 3 1 Aandachtspunten bij de toepassing van binnenisolatie van buitenmuren 4 2 Checklist voor de start van de werken 7 3 Keuze binnenisolatieconcept

Nadere informatie

pro clima Systeem Binnendichting

pro clima Systeem Binnendichting pro clima Systeem Binnendichting Inhoud Principe luchtdichting 2-5 Dichtingsbanen 6-8 Verbindingsmiddelen 8-11 Detailoplossingen / verwerking 12-21 Kwaliteitsgarantiesysteem 22-23 Dakrenovatie 24-25 Gebruiksmatrix

Nadere informatie

Zink Advies. Technisch adviesboek

Zink Advies. Technisch adviesboek Zink Advies Technisch adviesboek 2 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 - NedZink 4 Hoofdstuk 2 - Producten 6 Hoofdstuk 3 - Montage van dakgoten 9 en hemelwaterafvoerbuizen Hoofdstuk 4 - Bouwfysica 17 Hoofdstuk 5

Nadere informatie

Info over isolatie LIMBURG ISOLEERT. Doet u mee? Algemene brochure over de isolatie van uw woning

Info over isolatie LIMBURG ISOLEERT. Doet u mee? Algemene brochure over de isolatie van uw woning Info over isolatie LIMBURG ISOLEERT Doet u mee? Algemene brochure over de isolatie van uw woning .BE Beste (ver)bouwer Uw verwarming is verantwoordelijk voor meer dan de helft van uw energiefactuur en

Nadere informatie

Installatie en onderhoud

Installatie en onderhoud Een commercieel programma tapijttegels speciaal ontwikkeld voor kantoren. Een harde vloerbedekking met textiele toplaag en warme uitstraling. Levenslange anti-bacteriële werking en hoge akoestische waarden.

Nadere informatie

5 jaar lang onbezorgd genieten van uw lederen zitcomfort dankzij Peau sur Peau. Omnium ledercontract

5 jaar lang onbezorgd genieten van uw lederen zitcomfort dankzij Peau sur Peau. Omnium ledercontract 5 jaar lang onbezorgd genieten van uw lederen zitcomfort dankzij Peau sur Peau Omnium ledercontract Zekerheid, dat is wat u nodig heeft indien u 5 jaar lang onbezorgd wilt genieten van uw lederen zitcomfort.

Nadere informatie

Hang de bovenkasten op

Hang de bovenkasten op 1 Hang de bovenkasten op Het is in de meeste keukens het makkelijkst om te beginnen met de installatie van de bovenkasten. Dan staan er geen onderkasten in de weg en heb je meer vloerruimte om bijvoorbeeld

Nadere informatie

Voorwoord. Handleiding Muts voor je huis 1

Voorwoord. Handleiding Muts voor je huis 1 Voorwoord J e dak isoleren of laten isoleren geeft je de mogelijkheid om met een relatief kleine investering een grote energiebesparing te realiseren die je geld bespaart én daarenboven ook de opwarming

Nadere informatie

Waar komt het vaste (vogel) gaas te hangen?

Waar komt het vaste (vogel) gaas te hangen? Waar komt het vaste (vogel) gaas te hangen? Aan de binnenkant of aan de buitenkant? In de markt bestaan er verschillende manieren van werken en elke fabrikant kiest uiteindelijk voor de ene of de andere

Nadere informatie

Renovatie en na-isolatie. Comfortabel isoleren met Isover

Renovatie en na-isolatie. Comfortabel isoleren met Isover Renovatie en na-isolatie Comfortabel isoleren met Isover Isolatie en ons klimaat De gevolgen van een veranderend klimaat De zeespiegel stijgt, de ijskap van de Noordpool is kleiner geworden en de gemiddelde

Nadere informatie

Foto: Havenbedrijf Gent agh. Tertiaire gebouwen in passiefbouw. klimaatverbond

Foto: Havenbedrijf Gent agh. Tertiaire gebouwen in passiefbouw. klimaatverbond Foto: Havenbedrijf Gent agh Tertiaire klimaatverbond Tertiaire klimaatverbond 1 Voorwoord Beste bouwprofessional, Gent moet morgen nog meer dan vandaag een duurzame en klimaatvriendelijke stad zijn. Het

Nadere informatie

ROCKWOOL Bouwwijzer 1

ROCKWOOL Bouwwijzer 1 ROCKWOOL Bouwwijzer 1 INHOUDSOPGAVE 1. ROCKWOOL 4 in 1 3 2. Productkeuzematrix 4 3. Over ROCKWOOL 6 4. Eigenschappen rotswol 8 5. Begrippen thermische isolatie 10 6. Buitengevels 12 6.1 Spouwmuren en vliesgevels

Nadere informatie

ACHTERGRONDRAPPORT BOUWFYSICA BUITENGEVEL- ISOLATIESYSTEMEN

ACHTERGRONDRAPPORT BOUWFYSICA BUITENGEVEL- ISOLATIESYSTEMEN ACHTERGRONDRAPPORT BOUWFYSICA BUITENGEVEL- ISOLATIESYSTEMEN Kennisoverdracht Nederlandse markt In t Hart van de Bouw Nieman Raadgevende Ingenieurs B.V. Achtergrondrapport bouwfysica buitengevelisolatiesystemen

Nadere informatie

XXLight. GEBRUIKSKLARE ISOLERENDE EN VEZELHOUDENDE LICHTE MORTEL 300 kg/m 3

XXLight. GEBRUIKSKLARE ISOLERENDE EN VEZELHOUDENDE LICHTE MORTEL 300 kg/m 3 XXLight GEBRUIKSKLARE ISOLERENDE EN VEZELHOUDENDE LICHTE MORTEL 300 kg/m 3 Gebruiksklare lichte mortel in zakken. Hij bevat zuivere polystyreenschuimkorrels van gecontroleerde grootte (2 mm diameter) omhuld

Nadere informatie

ISOLEREN IN BESTAANDE WONINGEN

ISOLEREN IN BESTAANDE WONINGEN ISOLEREN IN BESTAANDE WONINGEN Vragen en antwoorden beantwoord door een expert in de markt isoleren-prijs.be NU OOK TE KOOP OP WAARDE 7 INDEX ISOLATIE 3 ISOLEREN: EEN NIET TE MISSEN KANS 4 RENOVATIE IN

Nadere informatie

Bouwen voor aan de toekomst

Bouwen voor aan de toekomst Bouwen voor aan de toekomst 21 duurzame tips voor de 21ste eeuw Even voorstellen Inhoud Meneer Dubo heeft zijn experts meegebracht, om je de weg door de tips te wijzen: Meneer Mundo heeft een brede kijk:

Nadere informatie

Waterwijck Fase 2 te Delft

Waterwijck Fase 2 te Delft Waterwijck Fase 2 te Delft Aanvullende informatie april 2012 INHOUDSOPGAVE 1. Algemene zaken rondom het bouwproces - Veiligheid op de bouwplaats... - Bouwbesluit... - Werkbare dagen... - Opleveringsprognose...

Nadere informatie

PRODUCTINFORMATIEBLAD KERA + QUITE LIGHT. Belangrijk. Controle bij aflevering

PRODUCTINFORMATIEBLAD KERA + QUITE LIGHT. Belangrijk. Controle bij aflevering PRODUCTINFORMATIEBLAD KERA + QUITE LIGHT Belangrijk Controle bij aflevering Ondanks de hoge kwaliteitseisen die wij stellen aan onze producten, productie en uitlevering dient u de materialen bij aflevering,

Nadere informatie

[nl] Stûv 30-compact in

[nl] Stûv 30-compact in directions for use gebrauchsanweisung návod k použití mode d'emploi gebruiksaanwijzing istruzioni per l uso instrucciones de uso instruções de utilização directions for use gebrauchsanweisung návod k použití

Nadere informatie

ModuLine 30 Klokthermostaat

ModuLine 30 Klokthermostaat Nefit houdt Nederland warm Gebruikers- en Installatie-instructie ModuLine 30 Klokthermostaat A B temperatuur instelknop programmatemperatuur tijdelijk verlagen programmatemperatuur tijdelijk verhogen dag

Nadere informatie

Zonnekastelen te Delft

Zonnekastelen te Delft Zonnekastelen te Delft Bijlage algemene informatie april 2012 INHOUDSOPGAVE 1. Algemene zaken rondom het bouwproces - Veiligheid op de bouwplaats... - Bouwbesluit... - Werkbare dagen... - Opleveringsprognose...

Nadere informatie

Gebruik en onderhoud van uw woning

Gebruik en onderhoud van uw woning Gebruik en onderhoud van uw woning Aankoop Oplevering Gebruik Onderhoud U heeft een woning gekocht waarop de Garantie- en waarborgregeling van Woningborg N.V. van toepassing is. Hartelijk gefeliciteerd

Nadere informatie

Fonds voor Vakopleiding in de Bouwnijverheid OpleidingsCentrum Hout. modulair handboek hout. Houtverbindingen

Fonds voor Vakopleiding in de Bouwnijverheid OpleidingsCentrum Hout. modulair handboek hout. Houtverbindingen Fonds voor Vakopleiding in de Bouwnijverheid OpleidingsCentrum Hout modulair handboek hout Houtverbindingen ISO 9001 CERTIFIED QUALITY SYSTEM BCCA Fonds voor Vakopleiding in de Bouwnijverheid, Brussel,

Nadere informatie

Isolatiewijzer. Knauf Insulation. Isolatiewijzer. Duurzame totaaloplossingen. voor woningbouw & utiliteitsbouw in nieuwbouw & renovatie

Isolatiewijzer. Knauf Insulation. Isolatiewijzer. Duurzame totaaloplossingen. voor woningbouw & utiliteitsbouw in nieuwbouw & renovatie Isolatiewijzer Knauf Insulation Isolatiewijzer Duurzame totaaloplossingen voor woningbouw & utiliteitsbouw in nieuwbouw & renovatie Inleiding Inleiding Woorden zoals duurzaam en maatschappelijk verantwoord

Nadere informatie

Bouwen. & renoveren. Wonen onder de dakpannen. Dertien tips bij zolderrenovatie p. 7-9. Drie nieuwe trends voor je huis p. 11

Bouwen. & renoveren. Wonen onder de dakpannen. Dertien tips bij zolderrenovatie p. 7-9. Drie nieuwe trends voor je huis p. 11 Bijlage bij De Standaard 13 september 2013 Bouwen & renoveren Wonen onder de dakpannen TITUS SIMOENS De zolder van Loth en Bavo p. 5 Dertien tips bij zolderrenovatie p. 7-9 Drie nieuwe trends voor je huis

Nadere informatie

Zelf klussen. Maak van uw huis uw droomhuis

Zelf klussen. Maak van uw huis uw droomhuis Zelf klussen Maak van uw huis uw droomhuis 1 Zelf klussen Maak van uw huis uw droomhuis Zelf uw droomkeuken plaatsen? Plannen om de zolder te verbouwen? Schuurtje in de tuin? Een tweede toilet in de badkamer?

Nadere informatie

her nieuw bare energie

her nieuw bare energie architectenmap izen energy systems Fotovoltaïsche zonnepanelen Zonneboiler Warmtepomp Warmtepompboiler Energieonafhankelijk wonen her nieuw bare energie 1 2 inhoud 4 8 bedrijfsvoorstelling ecohome 13 IZEN

Nadere informatie

Duurzame oplossingen die generaties meegaan

Duurzame oplossingen die generaties meegaan Duurzame oplossingen die generaties meegaan Isotechniek Nederland B.V. Segment 3 6921 RC Duiven Tel Fax Email 0313-42 24 22 0313-42 08 50 post@isotechniek.nl Bank nr. IBAN BIC 1295.88.830 NL66RABO0129588830

Nadere informatie