Verfsystemen voor muren en plafonds

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verfsystemen voor muren en plafonds"

Transcriptie

1 Verfsystemen voor muren en plafonds Bescherming en decoratie PRIMA. SIGMA.

2 Verfraaing voor muren en plafonds Sigma De kwaliteit en samenhang van de producten en toebehoren van Sigma staan garant voor de beste resultaten. Resultaten waar u als vakschilder trots op kunt zijn. Bovendien kunt u bij Sigma rekenen op tal van aanvullende diensten. Van vakkundige adviseurs en kleuren-services tot trainingen en technische ondersteuning. En dat is precies wat Sigma u wil bieden: professionele producten en diensten die altijd voor resultaat zorgen. Verfsystemen voor muren en plafonds Uiteraard profiteert u hier ook van bij de Sigma verf systemen voor muren en plafonds. Deze brochure geeft een compleet overzicht van de meest gangbare muur- en plafond verven (met uitzondering van de decoratieve technieken) en toebehoren op dit gebied. Inclusief onze uitgebreide dienstverlening. Waardevol als achtergrondinformatie, onmisbaar voor inspiratie.

3

4

5 Het comfort van de schilder Het comfort van de schilder mag niet uit het oog verloren worden. Dit doet Sigma via water gedragen verfsystemen, VOC reductie en geschikte applicatiemiddelen. Watergedragen en VOC Hoewel de huidige samenleving voor enorme mogelijkheden zorgt, trekt zij tegelijk een enorme wissel op ons milieu. Ook de verfsector realiseert zich dat bescherming van het milieu en de gezondheid van de schilder noodzakelijk is. Ze zorgen er dan ook voor dat zowel de solventgedragen als de watergedragen producten steeds beter worden en uiteraard ook voldoen aan de VOC-wetgeving. Prima voor het milieu natuurlijk, terwijl de vakschilder bij Sigma kan blijven vertrouwen op uitstekende producteigenschappen. Geschikte applicatiemiddelen Niet alleen de producten, maar ook de gebruikte schildersgereedschappen bepalen de kwaliteit van de afwerking. Daarom adviseren wij ProGold, onze professionele lijn van schildergereed schappen. Deze gereedschappen zijn uitvoerig getest en voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen. En omdat ze feilloos zijn afgestemd op de andere Sigmaproducten, kunt u rekenen op een schitterend resultaat. Ook voor onze watergedragen producten.

6 Voorbereiding Het verschil tussen geslaagd en minder geslaagd schilderwerk zit in de voor bereiding. Met de volgende aanpak krijgt u de perfect voorbereide ondergrond voor een duurzaam resultaat. Kwaliteit vanaf de eerste stap Kwaliteit begint bij de basis, bij de voorbereiding van de ondergrond. Welke voor bereiding noodzakelijk is, hangt uiteraard van de ondergrond af. Bijvoorbeeld een onbehandelde ondergrond, een ondergrond met bestaande verflagen of een ondergrond die reparatie behoeft. In al deze gevallen heeft Sigma echter de juiste producten om de basis te leggen voor een schitterend resultaat. Strak en foutloos resultaat Een goed voorbereide ondergrond zorgt voor een strak en foutloos resultaat, dat zonder twijfel visueel zal aanspreken. Maar er zijn ook verftechnische redenen die een belangrijke rol spelen. Met name het gemakkelijk kunnen aanbrengen en de hechting van een product hebben baat bij een goede voor bereiding van de ondergrond. Het gevolg? Een duurzaam resultaat waar u op de lange termijn nog steeds van geniet. Raadpleeg steeds de meest actuele technische fiche van de beschreven producten.

7 Algemene voorbereiding Onbehandelde ondergronden Afgebonden, droog, vetvrij en gereinigd tot een gezonde ondergrond. Zeer sterk zuigende en/of poederende ondergronden voorstrijken met Sigma Fix Universal. Oude verflagen op basis van kunstharsdispersie Ondeugdelijke verflagen verwijderen. Gave verf lagen reinigen en laten drogen. Onvol komenheden repareren met een geschikt reparatiemiddel. Lichtjes schuren en stofvrij maken. Oude verflagen op basis van alkydhars Ondeugdelijke verflagen verwijderen. Gave verflagen reinigen met ammoniakaal water en laten drogen. Glanzende oude verf volledig mat schuren. Onvolkomenheden repareren met een geschikt reparatiemiddel. Lichtjes schuren en stofvrij maken. Reparaties Uitvoeren met kalkvrij reparatiemateriaal zoals Sigma Egalisatiepleister KV, PG 2300 of PG Indien nodig lokaal bijplamuren met Sigma Egalisatiepleister KV of Sigmafill. Ontoereikende voegen bij metsel werk herstellen met een hydraulische of kunst harsmortel. Raadpleeg steeds de technische fiche van de producten om eventuele voorbereidingen toe te passen.

8 Sigmafill Sigma Egaliseerpleister KV Egalisatieplamuur op basis van vinylemulsie, voor binnenwerk. Pastavormige pleister voor binnen op basis van een alkalivaste, weekmakersvrije kunstharsdispersie. Voor alle nieuwe schilder- of onderhouds werken op diverse materialen, bepleistering, spaanplaat en hout, al dan niet geschilderd. Uitermate geschikt als egalisatiemiddel voor afwerkingen met muurverven. Snel afwerkbare alkalivrije pleister voor het pleisteren en repareren van nieuwe ondergronden in de prefab-bouw. Geschikt voor het repareren en gladpleisteren van luchtbelgaatjes en stort-naden in prefab-beton, gasbetonelementen, kalkzandsteen, wanneer direct moet worden afgewerkt. Geschikt voor het bewerken van beschadigde ondergronden in de renovatie.toepasbaar als zgn. naden - vuller tussen gipsgebonden plaatmaterialen. Tevens toe te passen voor het afpleisteren van traditioneel stuka doors - werk, gipsblokken e.d., wanneer tot een minimale laag dikte geëgaliseerd moet worden om die ondergronden behangklaar te maken. Geschikt als reparatie- en egalisatiemateriaal voor afwerk ingen op alkydhars basis, Rauhfaser, muurverven en sierpleisters in kleur. Goed vullend vermogen Uitstekende hechting Gemakkelijk te schuren Sneldrogend Geen neiging tot barstvorming, zodat tot een minimale laagdikte geëgaliseerd kan worden Technische fiche 6012 Gemakkelijk verwerkbaar Hoog vullend vermogen Niet alkalisch Spanningsarm Geen neiging tot barstvorming, zodat tot een minimale laagdikte gerepareerd kan worden Zeer goede hardheid en watervastheid Goed te schuren Voorkomt kleurbontheid en glansvorming Geschikt voor fijne en grove reparaties (laatste in combinatie met stukadoorsgips) Technische fiche 8153 Deze producten worden toegepast aan de hand van een pleistermes zoals referentie nummer uit het ProGold assortiment.

9 Reparatie & egalisatie PG 2300 universeel reparatiemiddel PG 2400 wandegalisatie Wit poeder op gips-kunststofbasis. Wit poeder op gips-kunststofbasis. Bij het mengen met water ontstaat een smeerbare pasta, die na uitharding, stevig aan plafonds en muren hecht, of het nu gaat om metselwerk, beton, gasbeton, kalk-, gips of cementafwerking. Uitvlakken van metselwerk, beton, gasbeton, stucwerk alvorens te schilderen of te behangen. Het repareren en vullen van kleine en grote gaten in muren of plafonds, opvullen van scheuren in beton en voegen van gipsplaten. Pleisteren van wand-oppervlakken van vlakke kalkzandsteen en -elementen. Vastzetten van armaturen, installaties e.d. Het reparatiemiddel alleen binnen gebruiken. Bij het mengen met water ontstaat een smeerbare pasta, die na uitharding, stevig aan plafonds en muren hecht, of het nu gaat om metselwerk, beton, gasbeton, kalk-, gips of cementafwerking. Voor het maken van vlakke, gladde en spanningsvrije wanden en plafonds als voor bereiding op schilder- en behangwerkzaamheden. Tevens geschikt voor het opvullen van scheuren en gaten en het sluiten van voegen. De wandegalisatie alleen binnen gebruiken. PG 2300 universeel reparatiemiddel bezit een hoge vulkracht Krimpt niet en laat zich gemakkelijk en vlot in één keer, meerdere centimeters dik aanbrengen PG 2300 universeel reparatiemiddel is ademend Gedraagt zich neutraal en is daarom een geschikte ondergrond voor verf, lijm en andere bindmiddelen PG 2400 wandegalisatie bezit een hoge vulkracht Krimpt niet en laat zich gemakkelijk en vlot in één keer,meerdere centimeters dik aanbrengen PG 2400 wandegalisatie is ademend Gedraagt zich neutraal en is daarom een geschikte ondergrond voor verf, lijm en andere bindmiddelen

10 Sigmafix Universal Sigmacryl Prim Opaque Waterverdunbaar voorstrijkmiddel voor buiten en binnen op basis van acrylaatdispersie. Watergedragen absorptieneutraliserende dekkende basislaag voor binnen op basis van acrylaat dispersie. Vastzetten van poederende of krijtende verfresten op poreuze ondergronden. Voorstrijken van onbehandelde, met muurverf te schilderen ondergronden, teneinde een goede hechting tot stand te brengen en kleurbontheid te voorkomen. Voorstrijken van te behangen ondergronden om het plakken op een sterk zuigende wand te vergemakkelijken. Geschikt als voorbehandeling voor muren die in slechts twee lagen moeten worden afgewerkt. Afwerking volgt met een latexverf of acrylverf. Deze primer heeft een zeer goede vloei, wat een hoogwaardige strakke afwerking bevordert. Uitermate geschikt voor nieuwbouw. Nivelleert de zuiging van sterk of onregelmatig zuigende ondergronden Onverzeepbaar Overschilderbaar met dispersieverven en met white spirit verdunbare (muur)verven Met behang beplakbaar Technische fiche 8205 Toepasbaar op muren en plafonds bestaande uit onder andere gipsplaten, pleisterwerk, metselwerk en beton; al dan niet geschilderd Verhoogt de open tijd van de afwerkingslaag, waardoor de kans op aanzetten afneemt Absorptieregulerend, zodat glansbontheid wordt voorkomen Hoogdekkend Uitstekende verwerking en hechting Hoog rendement Overschilderbaar met alkyd- en dispersie verven Onverzeepbaar Reukarm Lichte zijdeglans Leverbaar in bijna alle kleuren uit de C21.3 waaier Verkrijgbaar per 5 en 10 liter Technische fiche 6031

11 Met Sigmacryl Prim Opaque heeft u een basislaag met zeer hoge dekkingskracht en uitstekende absorptie regulerende eigenschappen. Primers Sigmacryl Prim Egalis Gepigmenteerde, watergedragen muurprimer voor binnen op basis van acrylaatdispersie. Geschikt als voorbehandeling voornamelijk bij onderhoudswerk. Deze primer is onder andere ideaal als eerste laag bij het onderhoud van een plafond waarbij kleine reparaties zijn uitgevoerd en/of waarbij het plafond is afgewerkt met een matte, sterk zuigende verflaag. Sigmacryl Prim Egalis maakt gebruik van CrossLinking Technology. Dit is een speciale eigenschap van de bindmiddelen in de verf. De microscopische bindmiddelen vormen een hecht 3D netwerk waardoor de verf een verhoogde absorp tie regulerend werking heeft en de open tijd van de afwerkingslaag verhoogt. Toepasbaar op muren en plafonds bestaande uit onder andere gipsplaten, pleisterwerk, metselwerk en beton; al dan niet geschilderd Bevordert de hechting op de ondergrond Verhoogt de open tijd van de afwerkingslaag, waardoor de kans op aanzetten afneemt Zeer goede verwerking Absorptieregulerend, zodat glansbontheid wordt voorkomen Overschilderbaar met alkyd- en dispersieverven Onverzeepbaar Reukarm Leverbaar in wit en lichte kleuren uit wit Verkrijgbaar per 5 en 10 liter Technische fiche 6032 Sigmacryl Prim Egalis en Sigmacryl Prim Opaque zorgen beiden voor een beduidend verhoogde open tijd van de afwerkingslagen.

12 Sigmacryl Decor Matt Sigmacryl Decor Soft Waterverdunbare oplosmiddelvrije en weekmakervrije muurverf voor binnen op basis van acrylaatdispersie. Hoogkwalitatieve watergedragen, licht zijdeglanzende acrylaatmuurverf voor binnen. Het schilderen van enigzins poreuze minerale ondergronden die voldoende droog en afgebonden zijn zoals pleisterwerk, metselwerk en beton. Het schilderen van gips, gipskarton, board en vezelcement. Het overschilderen van oude muurverflagen. Het schilderen van enigzins poreuze minerale ondergronden die voldoende droog en afgebonden zijn zoals pleisterwerk, metselwerk, beton, cementbezetting en spuitpleisters. Uitermate geschikt voor de behandeling van gipskarton, glasweefsel, structuurpleisters en behang. Overschilderen van goed hechtende oude muurverflagen. Soepele verwerking Onverzeepbaar Wasbaar en nat schrobbaar na volledige doordroging (DIN 53778) Geen hinderlijke geur; bij binnentoepassing ruimten direct na het schilderen weer in gebruik te nemen Solvent- en weekmakersvrij Technische fiche: 6075 Reukloos, emissie- en oplosmiddelvrij Soepel verwerkbaar Hoge dekkracht Schrobvast volgens DIN Zeer goed reinigbaar Waterdampdoorlaatbaar Zeer decoratief aspect Technische fiche: 6117 Tip Om de open tijd te verbeteren, plaats eerst een laagje Sigmacryl Prim Opaque of Egalis.

13 Compleet assortiment in kleur en glans Sigmacryl Decor Satin Sigmacryl Decor Gloss Zijdeglanzende decoratieve dispersiemuurverf voor binnen op basis van een oplosmiddelvrij copolymeerdispersie. Glanzende decoratieve dispersiemuurverf voor binnen op basis van een kunststofdispersie. Het schilderen van enigzins poreuze minerale ondergronden die voldoende droog en afgebonden zijn zoals pleisterwerk, metselwerk, beton, cementbezetting en spuitpleisters. Is eveneens geschikt voor de behandeling van gipskarton, glasweefsel, structuurpleisters en behang. Overschilderen van goed hechtende oude muurverflagen. Het schilderen van enigzins poreuze minerale ondergronden die voldoende droog en afgebonden zijn zoals pleisterwerk, metselwerk, beton, cementbezetting en spuitpleisters. Is eveneens geschikt voor de behandeling van gipskarton, glasweefsel, structuurpleisters en behang. Overschilderen van goed hechtende oude muurverflagen. Reukloos, oplosmiddel- en emissievrij Schrobvast volgens DIN Zeer licht en soepel verwerkbaar Spanningsarm en microporeus Goed dek- en vulvermogen Spat niet Ruimten direct na het schilderen weer in gebruik te nemen Technische fiche: 6108 Reukloos, milieuvriendelijk Schrobvast volgens DIN Zeer licht en soepel verwerkbaar Spanningsarm en microporeus Goed dekvermogen en vloei Spat niet Ruimten direct na het schilderen weer in gebruik te nemen Voldoet aan de Europese richtlijn 90/128/EEG in het kader van voedselcontact (Food-attest beschikbaar) Technische fiche: 6109 TIP Speel met glansgraden. Door verschillende glansgraden te combineren, creëert men een speciaal decoratief glanseffect.

14 hoogwaardige esthetiek Sigmacryl Supermatt Sigmacryl Decor Premium Sigmatex Superlatex Supermatte decoratieve muurverf voor binnen op basis van een watergedragen oplosmiddelvrije kunstharsdispersie. Matte duurzame muurverf voor binnen op basis van watergedragen oplosmiddelvrije 100% acrylaat dispersie met een lage oppervlaktegevoeligheid. Waterverdunbare muurverf voor buiten en binnen op basis van een vinylcopolymeer. Het verfraaien van voldoende droog pleisterwerk, gipsplaten, metselwerk, beton, behang, structuurpleisters en glasweefsel. Het overschilderen van oude (muur)verflagen. Bijzonder geschikt voor het afwerken van plafonds. Het verfraaien van voldoende droog pleisterwerk, gipsplaten, metselwerk, beton, behang, structuurpleisters, glasweefsel en oude intacte muurverflagen. Ideaal voor ruimtes waar groot belang gehecht wordt aan oppervlaktegevoeligheid, reinigbaarheid en de esthetiek van de matte muurverfafwerking. Het schilderen van min of meer poreuze (veelal steenachtige) ondergronden die voldoende droog en afgebonden zijn, zoals schuurwerk, pleisterwerk, metselwerk, beton en vezelcement en het overschilderen van oude muurverflagen. Hoogstaande decoratieve supermatte afwerking Zeer grote dekkracht Zeer gemakkelijk verwerkbaar Oplosmiddel- en emissievrij Geurarm; ruimten zijn direct na het schilderen weer in gebruik te nemen Schrobvast volgens DIN Vergeelt niet Waterdampdoorlatend Onverzeepbaar Technische fiche 8217 Voornaamste kenmerken Combineert een hoge esthetische afwerking met een hoge functionaliteit. Lage oppervlaktegevoeligheid, o.a. we inig opglimmend. Stofwerende eigenschappen Tegelijkertijd inzetbaar als grond- en afwerkingslaag. Zeer goed reinigbaar Schrobvast volgens DIN Een zeer mooi en egaal eindaspect Lange open tijd Zeer goed dekkend Zeer gemakkelijk verwerkbaar Geurarm Niet vergelend Waterdampdoorlatend Solventvrij Zeer gemakkelijk verwerkbaar Onverzeepbaar Wasbaar en nat schrobbaar Geen hinderlijke geur; ruimten direct na het schilderen weer in gebruik te nemen Goede compatibiliteit met elastische voegen Technische fiche 8215 Technische fiche 6080

15 problem solvers Sigma Renova Isotop Matt Sigma Renova Isotop Satin Sigma Renomat Watergedragen, geurarme, isolerende muurverf voor binnen op basis van speciale acrylaatdispersies. Zijdeglanzende watergedragen, oplosmiddelvrije, isolerende muurverf voor binnen op basis van speciale acrylaatdispersies. Matte isolerende renovatieverf op basis van solventgedragen alkydhars. Isoleert, vermijdt kleurbontheid, op pleisterwerk, schuurwerk, metselwerk, gipskarton, boardplaten, houtvezelplaten en glasweefselsystemen met als doel diverse soorten vervuiling te isoleren. Isoleert diverse soorten vervuiling op pleisterwerk, schuurwerk, metselwerk, gipskarton, boardplaten, houtvezelplaten en glasweefselsystemen. Speciale renovatieverf; uitermate geschikt voor het isoleren van nicotine-aanslag, rook- en roetaanslag en waterkringen. Isoleert nicotine-aanslag, waterkringen, koffie- en theevlekken, rook- en roetaanslag, houtvezelplaten, bitumen, markers Uitstekende dekking Zeer lichte verwerking Geurarm Schrobvast volgens DIN Onverzeepbaar Waterdampdoorlatend Brandreactieklasse A1 (NBN S ) Toepasbaar op akoestische panelen Technische fiches 8223 Isoleert nicotine-aanslag, waterkringen, koffie- en theevlekken, rook- en roetaanslag, houtvezelplaten, bitumen, markers Uitstekende dekking Zeer soepele verwerking Reukloos, oplosmiddel- en emissievrij Schrobvast volgens DIN Onverzeepbaar Waterdampdoorlatend Technische fiche 6074 Grote dekkracht Zeer gemakkelijk verwerkbaar Na 4 uur overschilderbaar met een tweede laag Zeer goede isolerende werken t.o.v. nicotine-aanslag, rook- en roetaanslag en waterkringen Goede hechting op licht poederende ondergronden Weinig gevoelig voor zuigingsverschillen op gerepareerde ondergronden Technische fiche 8241

16 SigmaCare Als vooraanstaand verfleverancier is Sigma Coatings erg begaan met de invloed van verftoepassingen op het milieu, de luchtkwaliteit en onze gezondheid. Onder het label SigmaCare brengt Sigma oplossinggerichte producten en services die de zorg voor gezondheid, persoonlijk comfort en een gezond leef- en werkmilieu vooropstellen. Kernassortiment met breed toepassingsgebied Tot voor kort was verf voornamelijk bedoeld om de geschilderde ondergronden te verfraaien en te beschermen. Maar zeker in hygiënegevoelige ruimtes dient ook de mens zo optimaal mogelijk te worden beschermd. En dat kan! Zonder extra moeite, en met slechts een minimum aan extra kosten. En niet onbelangrijk: met een minimum aan overlast! De laboratoria van Sigma hebben een buiten gewoon functioneel verfassortiment ontwikkeld om tegemoet te komen aan de behoefte in hygiëne-gevoelige omgevingen: SigmaCare. Dit kernassortiment brengt specifieke verven op de markt die op hoogtechnische en innovatieve wijze omgevingssymptomen zoals luchtvervuiling, schimmel- en bacterievorming aanpakken. Op deze manier kunnen deze verven in vele toepassingsgebieden hun weg vinden: van hospitalen, rust- en zorgcentra, scholen, kinderdagverblijven en fitnesscentra tot kantoren, publieke plaatsen, industriële keukens en voedingsverwerkende bedrijven. De schilder kan echter ook in de particuliere markt de SigmaCare verven aanbevelen, gezien de stijgende belangstelling voor wellness en een gezondere leefomgeving. Meer maatwerk, minder overlast Voor hygiënegevoelige locaties met een 24-uurs bedrijvigheid is het voorkomen van overlast voor patiënten, bezoekers en personeel een absolute prioriteit. Geuroverlast, bijvoorbeeld, is uit den boze. Bovendien moet de verf extreem snel kunnen drogen. Speciale - watergedragen - verven die vrij zijn van oplossingsmiddelen zorgen voor het resultaat dat u wenst. Maar een hygiëne gevoelige instelling stelt nog veel meer strenge eisen aan coatings. Denk aan gemakkelijke reinigbaarheid, aan optimale hygiënische veiligheid en aan superieure duurzaamheid. SigmaCare verven worden op exact dezelfde wijze verwerkt als conventionele watergedragen muurverven. Duurzaamheid én esthetiek De nieuwe SigmaCare verven gaan de zorg voor hygiëne en persoonlijk comfort te lijf op een ongekend efficiënte wijze. Zonder dat duurzaamheid en esthetiek er onder hoeven te lijden! Als muren & plafonds konden spreken dan kozen zij voor SigmaCare.

17 milieu en gezondheid Sigmacryl Ecoplus Het muurverfassortiment gecertificeerd met het Europese milieulabel Ecolabel. De zorg voor het milieu is geen zorg als je denkt in oplossingen. En dat is nou precies de kracht van Sigma Coatings. Onder de naam SigmaCare werken we voortdurend aan vernieuwingen die inspelen en vaak zelfs vooruit lopen op de grote vragen van deze tijd: hoe zorgen we voor een zo laag mogelijke belasting van milieu, hulpbronnen, gezondheid en klimaat en voor een zo hoog mogelijke kwaliteit van onze producten en diensten? Dat is wat architecten, eindklanten en professionele schilders bezighoudt. En wat SigmaCare voor u oplost. Ditmaal met de introductie van Sigmacryl Ecoplus. Sigmacryl Ecoplus staat voor een top assortiment zeer hoogwaardige muurverven dat garant staat voor perfect resultaat. En dat er tegelijkertijd voor zorgt dat het milieu minder wordt belast dan ooit tevoren. Zowel bij de productie ervan als bij de verwerking. Daarom werd Sigmacryl Ecoplus gecertificeerd met het Europese Ecolabel. Kijk, dat noemen wij een cleanovation van SigmaCare. Algemeen belangrijkste kenmerken Voldoet aan Europees Ecolabel Zeer gering gehalte aan vluchtige organische stoffen Geurarm Soepele verwerking Sigmacryl Prim Ecoplus Dekkingsverhogend Vermindert en egaliseert absorptie verschillen van de ondergrond Sigmacryl Ecoplus Matt Zeer hoge dekkracht Goede schrobvastheid (klasse 2 EN13300) Sigmacryl Ecoplus Satin Goede dekkracht Zeer schrobvast (klasse 1, EN13300)

18 SigmaCare SigmaCare Immun Matt/Satin SigmaCare Fungi Matt De muurverf die bestand is tegen bacteriën De schimmelbestendige muurverf voor hygiënegevoelige vochtige ruimtes Het gebruik van zilver als ontsmettingsmiddel is niet nieuw in de medische wereld. Wél is nieuw dat u kwetsbare, hygiënegevoelige wanden door de juiste verfkeuze beter resistent kunt maken tegen bacteriën! De nieuwe SigmaCare Immun verf dankt zijn bac teriële bestendigheid aan de zilverionen die aan de verf zijn toegevoegd. SigmaCare Immun blijft zijn doeltreffende bacteriebestendige eigenschappen lang behouden! SigmaCare Fungi Matt, bevat een bestanddeel dat de verffilm resistent maakt tegen de aangroei van schimmels en algen. Het maakt de verf bij uitstek zeer geschikt voor gebruik in kwetsbare locaties als sanitaire ruimtes, fitness gyms, zwembaden, badruimtes in medische instellingen en professionele grootkeukens. De voornaamste eigenschappen van SigmaCare Immun: Innovatieve zilvertechnologie Watergedragen, geurarm en snel drogend Oplosmiddelvrij (30 x minder VOC dan de strengste 2010 norm) Vrij van weekmakers Uitstekende dekking Gemakkelijk te verwerken Verkrijgbaar in mat en satin; in wit en pasteltinten Goede reinigbaarheid (Satin) De voornaamste eigenschappen van SigmaCare Fungi Matt: Geschikt voor voedingsverwerkende bedrijven Optimale weerstand tegen schimmels en algen Bevat geen solventen of weekmakers Zeer goede dekking Gemakkelijk te verwerken Watergedragen, milieuvriendelijk en geurarm Droogt snel Verkrijgbaar in mat: in wit en pasteltinten Sigma Coatings heeft een attest dat bevestigt dat Fungi Matt geschikt is voor gebruik in keukens en de voedingsverwerkende nijverheid.

19 milieu en gezondheid SigmaCare CleanAir Matt De innovatieve muurverf die bijdraagt aan de verbetering van de binnenluchtkwaliteit SigmaCare CleanAir is een hoogtechnologische matte binnenmuur- en plafondverf die, door middel van fotokatalyse bijdraagt aan de verbetering van de binnenluchtkwaliteit. Hoe werkt SigmaCare CleanAir? De verf bevat een foto katalysator (titaandioxide) die lichtenergie opneemt. Met die energie wordt een chemische reactie tot stand gebracht met de schadelijke stoffen - zoals bijvoorbeeld organische stoffen die bij het koken vrijkomen, et cetera - die in contact komen met de verf. Die ongezonde stoffen worden vervolgens omgezet in CO 2 en water. Resultaat? Een schonere, gezondere en hygiënischere leef- en werkomgeving! Want SigmaCare CleanAir blijft zijn geweldige eigenschappen behouden. De voornaamste eigenschappen van SigmaCare CleanAir: Optimaliseert de hygiëne in de omgevingslucht Permanente innovatieve fotokatalytische werking Niet irriterend of giftig Bevat geen solventen of weekmakers Zeer goede dekking Gemakkelijk te verwerken Watergedragen, milieuvriendelijk en geurarm Droogt snel Verkrijgbaar in mat: in wit en pasteltinten Werking d.m.v. fotokatalyse Lichtbron Substraat SigmaCare CleanAir TiO 2 VOC CO 2 + H 2 O

20 Spelen met vorm en structuur Soms is er een praktische reden om te kiezen voor gestructureerde muurverven van Sigma. Want met deze kwalitatieve muurverven is het heel goed mogelijk om een ondergrond, die niet helemaal egaal is, tóch een mooie uitstraling te geven. Maar meestal heeft de vraag om deze muurverven een puur esthetische achtergrond. Denk, bijvoorbeeld, aan de groeiende vraag naar sfeervolle afwerkingen met een korrelachtige, minerale uitstraling. De gestructureerde muurverven van Sigma hebben beide kwaliteiten in huis. Ze verwerken uitermate praktisch en zorgen voor een sfeervol resultaat dat gegarandeerd voor tevredenheid bij de opdracht gever zorgt. U kunt kiezen uit twee gesturctureerde muurverven: Sigmulto Effino Biedt een subtiele, fijne structuur. Zéér esthetisch dankzij synthetische parels. Deze parels bezorgen ook een extra duurzaamheid aan deze matte muurverf. Sigma Kwarts Zorgt, dankzij de toevoeging van kwarts, voor een wat meer uitgesproken zandstructuur. Tip Kwartsverf kan je rollen voor het bekomen van een egale structuur. Maar je kan deze verf ook aanbrengen met een spalter voor het bekomen van een veegeffect.

21 Gestructureerde muurverven Sigma Kwarts Sigmulto Effino Watergedragen, plastische structuurverf voor binnen op basis van kunstharsdispersie Watergedragen muurverf met subtiel schaduw effect voor binnen Verfraaiende afwerking van beton, gasbeton, metselwerk, gipselementen, gipskartonplaten, spaanplaat en goed hechtende oude verf lagen. Grondlaag voor structuur- en sierpleisters binnen. Het decoratief afwerken van wanden in hotels, galeries, theaters, showrooms, kantoren, woningen en andere represen tatieve ruimten. Toe te passen op vlakke en gladde minerale ondergronden. Tevens te gebruiken als afwerking van glasweefsel met een fijn dessin. Grofkorrelige oppervlaktestructuur Onverzeepbaar Waterdampdoorlatend Hoge graad van slijt- en stootvastheid Wasbaar en nat schrobbaar Goed verwerkbaar Technische fiche 8220 Subtiel schaduweffect Camoufleert de ondergrond Na een maand schrobvast volgens EN 13300, klasse 2 Soepele verwerking Waterdampdoorlatend Onverzeepbaar Technische fiche 8253 TIP Bij kwartsapplicaties lijken donkere kleuren lichter. Offwhites lijken dan weer iets grijzer.

22 Oorzaken en oplossingen In tal van situaties kunt u tegen problemen aanlopen die een mooi resultaat in de weg staan. Lastig, maar zeker niet onoverkoombaar. Op deze en volgende pagina s een overzicht. Vocht In verschillende ruimtes is de kans nu eenmaal groot dat u met vocht te maken krijgt. Met name in keukens, badkamers en toiletten. Maar er zijn meer oorzaken denkbaar: slechte ventilatie, bijvoorbeeld, of in situaties waarin om gezondheidsredenen veelvuldig wordt schoongemaakt. Barsten Uiteraard kunnen barsten per ongeluk ontstaan, maar met name de leeftijd van panden speelt hierbij een rol. Intensief gebruik over langere perioden zijn veelal de oorzaak van barsten in muren en plafonds. Verpoedering Dit is een bekend probleem dat u vooral tegenkomt op muren en plafonds die alweer wat langer geleden voor het laatst zijn afgewerkt of die met minder kwalitatieve verven geschilderd werden. In het bijzonder kalkbehandelde muren geven problemen met verpoedering. Vlekken Los van incidenten, zijn er drie voorname veroorzakers van vlekken: de openhaard die voor roetproblemen zorgt, doorslaand roest en sigaretten die nicotinedampen verspreiden. Het gevolg is bekend. Lelijke zwarte of bruine vlekken op muren en plafonds. Absorptieverschillen Absorptie- of zuigingsverschillen zijn vaak te wijten aan een slechte voorbereiding van een verpoederde ondergrond of een ondergrond waarop reparaties werden aangebracht.

23 meest voorkomende problemen Vocht Vochtproblemen vereisen een specifieke aanpak. Vocht kan op verschillende manieren een woning of ruimte binnendringen. Zo kan vocht via de ondergrond (bijvoorbeeld opstijgend vocht) binnendringen maar ook via barstjes en openingen in de ondergrond insijpelen. Dit zijn structurele problemen die eerst dienen aangepakt te worden vooraleer een verfsysteem te kunnen toepassen. Vochtige muren kunnen ook ontstaan door vochtcondensatie op de wanden. In dit geval kan een geschikt verfsysteem enige soelaas brengen. Oplossing Condensvocht in een ruimte is meestal het gevolg van een hoge relatieve vochtigheidsgraad van de lucht in die ruimte en de aanwezigheid van zgn koude bruggen. Men moet hier structurele maatregelen treffen zoals het thermisch isoleren van de koude bruggen en het voldoende ventileren om de relatieve vochtigheidsgraad van de lucht te verlagen. In de praktijk is dit echter vaak niet haalbaar zodat het aanbrengen van een minder poreus verfsysteem zich opdringt (dit om schimmelvorming op en/of onthechting van de verffilm te vermijden). Hou allezins rekening dat bij het aanbrengen van watergedragen dispersieverven het relatief vochtgehalte maximum 85% mag zijn. Zoniet loopt men het risico op een vertraagde en onvolledige doordroging zodat de optimale fysische eigenschappen van de verf niet bekomen wordt. Tevens moet de ondergrond droog zijn (groene indicatie op protimeter). In vochtige ruimen gebruikt men bij voorkeur gladde, goed reinigbare en waterbestendige verffilms.

24 Barsten Vlekken Men kan grosso modo 2 soorten barsten onder scheiden: gestabiliseerde en dynamische barsten.gestabiliseerde barsten komen vaak voor in ouder pleisterwerk. Het zijn vaak kleinere haarscheurtjes die in grotere aantallen voorkomen.dynamische barsten zijn meestal groter, langer en breder dan gestabiliseerde barsten. Ze zijn vaak een gevolg van trillingen, verschillende uitzettingscoëfficienten en andere invloeden waardoor ze blijven bewegen. Oplossing: Gestabiliseerde barsten kunnen opgevuld worden met een reparatiemiddel (bijv. PG 2300) en uit gevlakt worden met een wandegalisatieproduct bijv. Sigmafill en Sigma Egalisatiepleister KV.Het remediëren van dynamische barsten is niet zo eenvoudig. Een mogelijke oplossing bestaat erin de ondergrond van een (glas) weefsel te voorzien, al dan niet met structuur. Deze kan dan afgewerkt worden met een muurverf. Vlekken Sigarettenrook, vettige kookdampen en openhaardrook ver oorzaken op den duur aanslag op wanden en plafonds. Dit soort aanslagvervuiling komt met name voor in de woonkamer en in de keuken. Achter wandversieringen zoals schilderijen is geen vervuiling zichtbaar; ook niet in de hoeken van wanden en plafonds. Als deze vervuilde wanden behandeld worden met een traditionele watergedragen muurverf, is de kans groot dat het vuil op zeer korte termijn doorslaat, en dus weer zichtbaar wordt aan het oppervlak. Dat komt doordat de ondergrond bij het aanbrengen van een muurverf vochtig wordt. De muurverf bevat immers water als bestanddeel. In dat water kan het vuil van het oppervlak gedeeltelijk oplossen. Tijdens het drogingsproces verdampt het water. Hierbij wordt de opgeloste vervuiling naar het oppervlak van de muurverf getransporteerd. Het gevolg: de aanslag is weer zichtbaar. Oplossing Deze problematiek kan aangepakt worden m.b.v. het Sigma Renova Isotop gamma. Deze watergedragen producten isoleren de meeste bezoedelingen en kunnen als afwerkingslaag fungeren. Hardnekkige vervuiling zoals roestvlekken en roetaanslag t.g.v. een brand wordt het best met een solventgedragen isolerende renovatieverf behandeld nl. Sigmarenomat.

Laksystemen voor hout. Duurzame verfraaiing

Laksystemen voor hout. Duurzame verfraaiing Laksystemen voor hout Duurzame verfraaiing Duurzame verfraaiing Hout verveelt nooit. Maar hoe behoudt u de kracht en schoonheid van dit levende bouwmateriaal? Met duizend-en-één toepassingsmogelijkheden

Nadere informatie

ACHTERGRONDRAPPORT BOUWFYSICA BUITENGEVEL- ISOLATIESYSTEMEN

ACHTERGRONDRAPPORT BOUWFYSICA BUITENGEVEL- ISOLATIESYSTEMEN ACHTERGRONDRAPPORT BOUWFYSICA BUITENGEVEL- ISOLATIESYSTEMEN Kennisoverdracht Nederlandse markt In t Hart van de Bouw Nieman Raadgevende Ingenieurs B.V. Achtergrondrapport bouwfysica buitengevelisolatiesystemen

Nadere informatie

Gibac Chemie BV Gladsaxe 19 Tel. 055 54 31 946 www.gibac.nl 7327 JZ Apeldoorn Fax 055 54 29 613 info@gibac.nl

Gibac Chemie BV Gladsaxe 19 Tel. 055 54 31 946 www.gibac.nl 7327 JZ Apeldoorn Fax 055 54 29 613 info@gibac.nl Wintercatalogus Doe-het-zelf gids Safety Grip Cold Cure pag. 3. Gladsaxe 19 Tel. 055 54 31 946 www.gibac.nl 7327 JZ Apeldoorn Fax 055 54 29 613 info@gibac.nl 2 Afwerking: muurverf en vloeren Rood Blauw

Nadere informatie

Info over isolatie LIMBURG ISOLEERT. Doet u mee? Algemene brochure over de isolatie van uw woning

Info over isolatie LIMBURG ISOLEERT. Doet u mee? Algemene brochure over de isolatie van uw woning Info over isolatie LIMBURG ISOLEERT Doet u mee? Algemene brochure over de isolatie van uw woning .BE Beste (ver)bouwer Uw verwarming is verantwoordelijk voor meer dan de helft van uw energiefactuur en

Nadere informatie

Duurzame oplossingen die generaties meegaan

Duurzame oplossingen die generaties meegaan Duurzame oplossingen die generaties meegaan Isotechniek Nederland B.V. Segment 3 6921 RC Duiven Tel Fax Email 0313-42 24 22 0313-42 08 50 post@isotechniek.nl Bank nr. IBAN BIC 1295.88.830 NL66RABO0129588830

Nadere informatie

Innovatieve isolatieproducten voor het allerhoogste woongenot. akoestischeisolatie

Innovatieve isolatieproducten voor het allerhoogste woongenot. akoestischeisolatie Innovatieve isolatieproducten voor het allerhoogste woongenot dakisolatie spouwisolatie kruipruimteisolatie akoestischeisolatie maakt het behaaglijk In het kader van een duurzame samenleving is de aandacht

Nadere informatie

ISOLEREN IN BESTAANDE WONINGEN

ISOLEREN IN BESTAANDE WONINGEN ISOLEREN IN BESTAANDE WONINGEN Vragen en antwoorden beantwoord door een expert in de markt isoleren-prijs.be NU OOK TE KOOP OP WAARDE 7 INDEX ISOLATIE 3 ISOLEREN: EEN NIET TE MISSEN KANS 4 RENOVATIE IN

Nadere informatie

HoofdkussenKrant Uw hoofdkussen is erg belangrijk voor een goede nachtrust!

HoofdkussenKrant Uw hoofdkussen is erg belangrijk voor een goede nachtrust! Ban allergische reacties uit de slaapkamer Vezeltechnologie voor hoofdkussens Gezond slapen met natuurlijke grondstoffen Rust in je actieve leven Alle vulmaterialen op een rij 2 3 5 7 4 Hoofdkussens voor

Nadere informatie

Voorwoord. Handleiding Muts voor je huis 1

Voorwoord. Handleiding Muts voor je huis 1 Voorwoord J e dak isoleren of laten isoleren geeft je de mogelijkheid om met een relatief kleine investering een grote energiebesparing te realiseren die je geld bespaart én daarenboven ook de opwarming

Nadere informatie

Isolatiewijzer. Knauf Insulation. Isolatiewijzer. Duurzame totaaloplossingen. voor woningbouw & utiliteitsbouw in nieuwbouw & renovatie

Isolatiewijzer. Knauf Insulation. Isolatiewijzer. Duurzame totaaloplossingen. voor woningbouw & utiliteitsbouw in nieuwbouw & renovatie Isolatiewijzer Knauf Insulation Isolatiewijzer Duurzame totaaloplossingen voor woningbouw & utiliteitsbouw in nieuwbouw & renovatie Inleiding Inleiding Woorden zoals duurzaam en maatschappelijk verantwoord

Nadere informatie

VEA. Binnenisolatie van buitenmuren

VEA. Binnenisolatie van buitenmuren VEA Binnenisolatie van buitenmuren Inleiding Inleiding 3 1 Aandachtspunten bij de toepassing van binnenisolatie van buitenmuren 4 2 Checklist voor de start van de werken 7 3 Keuze binnenisolatieconcept

Nadere informatie

Forbo Flooring Binnenmilieu, binnenluchtkwaliteit

Forbo Flooring Binnenmilieu, binnenluchtkwaliteit ffice Magazine.nl Multimediaal vakblad voor kantoorinrichting, -organisatie & facilitair management Jaargang 9-2014 - nr3 - Officemagazine.nl Forbo Flooring Binnenmilieu, binnenluchtkwaliteit en de vloer

Nadere informatie

Materiaal kennis & onderhoud

Materiaal kennis & onderhoud Materiaal kennis & onderhoud Buitensportliteratuur Sportinstitute Europe, buitensportmateriaal 1 Voorwoord Art de Lange is werkzaam op het CIOS Goes-Breda als buitensportdocent en heeft de laatste 15 jaar

Nadere informatie

INHOUD. 5 De verplichtingen van alle partijen 27. 6 De uitvoering van de werken 32

INHOUD. 5 De verplichtingen van alle partijen 27. 6 De uitvoering van de werken 32 INHOUD 5 Voorwoord 9 1 Een bouwkavel vinden 11 Bouwen of HERbouwen: een bewuste keuze 11 Hoe vind je de juiste locatie? 12 5 De verplichtingen van alle partijen 27 De bouwheer 27 De architect en de interieurarchitect

Nadere informatie

Zo kunt u zelf tegelen

Zo kunt u zelf tegelen sanitair Zo kunt u zelf tegelen Zelf tegelen Afvoegen Overzicht assortiment tegellijmen en voegmiddelen Zo kunt u zelf tegelen Zelf een prachtige wand of vloer tegelen? Deze GAMMA folder wijst u de weg!

Nadere informatie

ISOLATIE GIDS WAAROM ISOLEREN?

ISOLATIE GIDS WAAROM ISOLEREN? ISOLATIE GIDS Wij helpen u graag op weg! De juiste hoeveelheden en prijs berekenen wij graag voor u! WAAROM ISOLEREN? F Lagere energiefactuur F Betaalbaar dankzij subsidies F Een meerwaarde voor je woning

Nadere informatie

Instructies Cleanroom gebruik

Instructies Cleanroom gebruik Instructies Cleanroom gebruik Inleiding In industrieën, zoals de farmaceutische-, elektronische- en food-industrie, is het noodzakelijk om gedurende de productie bepaalde producten te beschermen tegen

Nadere informatie

Voorwoord Deze uitgave een onderdeel van het project Metallicity gesubsidieerd door het Agentschap voor Innovatie door Wetenschap

Voorwoord Deze uitgave een onderdeel van het project Metallicity gesubsidieerd door het Agentschap voor Innovatie door Wetenschap Voorwoord Deze ontwerpwijzer biedt u als ontwerper handige informatie om het bijzondere materiaal aluminium toe te passen in uw ontwerp. Met deze fiches krijgen ontwerpers een goed overzicht met informatie

Nadere informatie

ROCKWOOL Bouwwijzer 1

ROCKWOOL Bouwwijzer 1 ROCKWOOL Bouwwijzer 1 INHOUDSOPGAVE 1. ROCKWOOL 4 in 1 3 2. Productkeuzematrix 4 3. Over ROCKWOOL 6 4. Eigenschappen rotswol 8 5. Begrippen thermische isolatie 10 6. Buitengevels 12 6.1 Spouwmuren en vliesgevels

Nadere informatie

Product Catalogus. Doe-het-zelf Benelux. uitgave 2015 127877-FOL. Belgian Cycling Project

Product Catalogus. Doe-het-zelf Benelux. uitgave 2015 127877-FOL. Belgian Cycling Project Product Catalogus Doe-het-zelf Benelux uitgave 2015 Belgian Cycling Project 127877-FOL Over Soudal Soudal is een 100% Belgisch bedrijf dat in 1966 opgericht werd door Vic Swerts. Wat begon als een lokaal

Nadere informatie

I n s u l a t i o n. Derde editie Februari 2015. Handboek Spouw EFFICIËNT EN SLANK BOUWEN MET KOOLTHERM. Energiezuinig Bouwen Minder CO 2

I n s u l a t i o n. Derde editie Februari 2015. Handboek Spouw EFFICIËNT EN SLANK BOUWEN MET KOOLTHERM. Energiezuinig Bouwen Minder CO 2 I n s u l a t i o n Derde editie Februari 2015 Handboek Spouw EFFICIËNT EN SLANK BOUWEN MET KOOLTHERM Energiezuinig Bouwen Minder CO 2 Inhoud Inleiding 4 Kennis delen 4 Steeds strengere eisen 4 Oplossingen

Nadere informatie

CEDAR WESTERN RED LEIDRAAD VOOR AFWERKING

CEDAR WESTERN RED LEIDRAAD VOOR AFWERKING CEDAR WESTERN RED LEIDRAAD VOOR AFWERKING VERZORGING EN ONDERHOUD HET JUISTE, REGELMATIGE ONDERHOUD VERHOOGT DE LEVENSDUUR VAN DE DEKLAAG. VERZORGINGS- EN ONDERHOUDSTIPS Verleng de levensduur van de deklaag

Nadere informatie

EEN STRALENDE WAS. Gids voor een stralend witte was en kleuren die als nieuw blijven. Speciaal voor u samengesteld door

EEN STRALENDE WAS. Gids voor een stralend witte was en kleuren die als nieuw blijven. Speciaal voor u samengesteld door EEN STRALENDE WAS Gids voor een stralend witte was en kleuren die als nieuw blijven. Speciaal voor u samengesteld door Beste klant, Hartelijk dank dat u voor een Whirlpool-wasmachine heeft gekozen! Wij zijn

Nadere informatie

Probleemloos isoleren van hellende daken met prefab dakelementen. Risico s, schadevoorbeelden en oplossingen

Probleemloos isoleren van hellende daken met prefab dakelementen. Risico s, schadevoorbeelden en oplossingen Probleemloos isoleren van hellende daken met prefab dakelementen Risico s, schadevoorbeelden en oplossingen Inhoud 2 Bladzijde Verantwoording 3 Conclusies en aanbevelingen 4 Het belang van goed isoleren

Nadere informatie

Dag van het dak en Dag van de afwerking

Dag van het dak en Dag van de afwerking FAÇADE Driemaandelijks vakblad voor de gevelsector uitgave van de Confederatie Bouw - Afwerking Lombardstraat 34-42 1000 Brussel 31 2009-3 September 2009 Post P209316 Afgiftekantoor Gent X In dit nummer

Nadere informatie

QUICKSCAN ENERGIEBESPARING

QUICKSCAN ENERGIEBESPARING QUICKSCAN ENERGIEBESPARING Dit document wordt u aangeboden door de gemeente Wormerland en Produbo. Contactpersoon: Ruud Kos Ruud@produbo.nl 0641862826 INHOUDSOPGAVE 1. Intro... 3 2. uitgangspunten... 3

Nadere informatie

Bouwen. & renoveren. Wonen onder de dakpannen. Dertien tips bij zolderrenovatie p. 7-9. Drie nieuwe trends voor je huis p. 11

Bouwen. & renoveren. Wonen onder de dakpannen. Dertien tips bij zolderrenovatie p. 7-9. Drie nieuwe trends voor je huis p. 11 Bijlage bij De Standaard 13 september 2013 Bouwen & renoveren Wonen onder de dakpannen TITUS SIMOENS De zolder van Loth en Bavo p. 5 Dertien tips bij zolderrenovatie p. 7-9 Drie nieuwe trends voor je huis

Nadere informatie

Snel werken met glaswol

Snel werken met glaswol Gemakkelijk toe te passen door flexibele samenstelling Snel werken met glaswol Van oudsher is glaswol een veelgebruikt thermisch isolatiemateriaal voor nieuwbouw- en renovatieprojecten. Glaswolproducten

Nadere informatie

INFORMATIEMAP ECC. voor Adviseurs. Henk Petri Info@energiecollectiefcapelle.nl. Copyright 2014. Capelle aan den IJssel, versie 26 februari 2014

INFORMATIEMAP ECC. voor Adviseurs. Henk Petri Info@energiecollectiefcapelle.nl. Copyright 2014. Capelle aan den IJssel, versie 26 februari 2014 INFORMATIEMAP ECC voor Adviseurs Capelle aan den IJssel, versie 26 februari 2014 Henk Petri Info@energiecollectiefcapelle.nl Copyright 2014 De inhoud van deze map mag niet worden overgenomen voor andere

Nadere informatie

restauratie en beheer

restauratie en beheer .. R............ info............ M.... restauratie en beheer..... D........ Rijksdienst voor de Monumentenzorg.... Z. Het gebruik van kalkmortel........... 372003 In de huidige bouwpraktijk is het gebruik

Nadere informatie