Zo kunt u zelf een nieuwe vloer leggen

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Zo kunt u zelf een nieuwe vloer leggen"

Transcriptie

1 Vloeren Zo kunt u zelf een nieuwe vloer leggen Ondervloeren Laminaat Flexxfloors Massieve vloerdelen Afwerken en onderhouden

2 Vloeren leggen Een vloer van GAMMA is altijd een verstandige keuze. Het uitgekiende assortiment bevat zowel klassieke, eigentijdse als moderne vloeren. Alle vloeren zijn gemakkelijk zelf te leggen en worden voorzien van een duidelijke leginstructie, garantievoorwaarden en een onderhoudsadvies. Deze folder helpt u bij het leggen van de gekozen vloer (laminaat, massieve vloerdelen of Flexxfloors), de plinten en niet te vergeten de juiste ondervloer aan de hand van duidelijke stappenplannen en boodschappenlijstjes. Bij goed onderhoud heeft u jarenlang plezier van uw vloer! zelf gelegd is dubbel genieten

3 De juiste ondervloer kiezen Een ondervloer is medebepalend voor de levensduur van uw vloer en het plezier dat u er van heeft. Legt u een zwevende vloer, zoals een laminaat- of parketvloer, dan moet u altijd eerst een ondervloer leggen. Let bij het kiezen van een ondervloer altijd op vier punten: vochtdichtheid, egaliserend vermogen, warmte-isolatie en de mate van geluidsdemping. Een ondervloer kiest u op basis van deze vierpunten 1. Vocht- en dampdichtheid Een vochtwerende ondervloer is nodig als u laminaat legt. Zo voorkomt u dat vocht van onderaf in de laminaatvloer trekt. Ondervloeren die u legt op een houten basisvloer hoeven niet vochtwerend te zijn. 2. Egaliserend vermogen Het egaliserend vermogen geeft aan in hoeverre u met de ondervloer oneffenheden in de basisvloer kan wegwerken. 3. Warmte-isolatie Met een warmte-isolerende ondervloer houdt u de warmte in een ruimte langer vast. Let op: een vloerverwarming in combinatie met een ondervloer met warmte-isolatie zal veel minder goed werken! 4. Geluidsdemping Dank aan de onderburen! Legt u een parketof laminaatvloer in een appartement of op een bovenverdieping? Let er dan op of de ondervloer voldoende geluidsdemping geeft. Ondervloeren met een TÜV-certificaat geven maximale geluidsisolatie!

4 Extra nodig bij vochtigheid onder de vloer Als u te maken heeft met een vochtige ruimte onder de vloer dat kan vooral voorkomen bij vloeren op de begane grond dan moet u eerst een apart vochtscherm aanbrengen. Tenzij u kiest voor de ondervloer Aluline of Goldline, want daar zit het vochtscherm al in verwerkt. Aluline Goldline Isoline Isoline+ Blueline Silence Geluidsreducerend Egaliserend Vochtwerend Warmte-isolerend Vloerverwarming/- koeling Ondergrond Beton Beton Droge ruimten Droge ruimten Elk type Beton Bijzonderheden Oneffenheden tot 2 mm Optimale geluidsreductie volgens bouwbesluit (TÜVcertificaat, 10 db) Oneffenheden tot 4 mm Optimale geluidsreductie volgens bouwbesluit (TÜVcertificaat, 10 db) Oneffenheden tot 2 mm Speciaal geschikt voor kliklaminaat Speciaal geschikt voor Flexxfloors vloeren Oneffenheden tot 3 mm Oneffenheden tot 6 mm Benodigde materialen Aluminiumtape (bij Aluline, Goldline en folie) Ondervloerfolie (alleen op de begane grond en indien niet bij ondervloer inbegrepen) Geschikte ondervloer Benodigd gereedschap Accuboor Rolmaat Hamer Verstekbak Handzaag Verzinkboor Hobbymes Winkelhaak Potlood Zwaaihaak Profielmal tip: Door de ondervloer komt uw nieuwe vloer iets hoger te liggen. Daardoor kan het nodig zijn deuren in te korten.

5 Stap voor stap uw ondervloer leggen stap 1 (voorbereiding) Vloerbedekking weghalen Verwijder eventuele oude vloerbedekking en plinten voor u de nieuwe ondervloer gaat leggen. Steek bij een betonnen vloer eventuele oneffenheden weg. Vul putjes en kuilen op met egaliseercement. Houten vloer: ook spaanplaat leggen Verwijder bij een ondergrond van houten vloerdelen alle uitstekende spijkers en andere oneffenheden. Zet verende vloerdelen vast met extra schroeven. Bij oudere huizen zijn de vloerdelen in de loop der jaren vaak hol of bol gaan staan. Wilt u hierop laminaat, parket of vloerbedekking leggen, dan moet u de kale vloer eerst vlak maken met spaanplaat. Spaanplaat van 12 mm dik is voldoende. Leg de platen in halfsteensverband en zet ze om de 30 cm vast met verzonken schroeven (gebruik de verzinkboor). Houd langs de muur een paar millimeter ruimte open zodat de platen iets kunnen uitzetten. Breng over deze spaanplaatondervloer eventueel een ondervloer naar keuze aan. Bij optrekkend vocht: vochtscherm nodig Heeft u te maken met optrekkend vocht, bijvoorbeeld vanuit de kruipruimte? Bedek de vloer dan eerst met een vochtscherm. Laat het vochtscherm tegen de muren oplopen zodat de randen later achter de plinten vallen. Plak de naden af met aluminiumtape. NB: de ondervloeren Aluline en Goldline hebben een geïntegreerd vochtscherm!

6 stap 2 (ondervloer uitleggen) Aluline of Goldline ondervloer Rol de ondervloer uit met de aluminiumkant resp. goudkant naar boven. Laat de ondervloer rondom iets tegen de muren op lopen en snijd het rondom op 1 cm hoogte af. Plak de naden af met aluminiumtape. Isoline of Blueline ondervloer De houtvezel of kunststof platen hebben een groter opvullend vermogen dan de rollen. Leg de platen in halfsteens verband. stap 3 (lastige vormen) uitsnijden Lastige vormen (zoals deurposten, leidingen en dergelijke) tekent u af met een profielmal. Duw deze tegen het obstakel zodat de verschuifbare naalden de vorm overnemen. Teken deze vorm vervolgens af op het materiaal voor de ondervloer en snij of zaag de vorm uit. Gebruik een zwaaihaak voor het aftekenen van niet-haakse hoeken. Op vindt u ook een klusvideo over het leggen van een ondervloer.

7 Stap voor stap laminaat leggen Een laminaatvloer is een duurzame, praktische vloer met een warme uitstraling. Het leggen van laminaat verschilt met het type laminaat dat u heeft uitgekozen. Welk type u ook kiest, het leggen is niet moeilijk. Maar lees van tevoren wel de leginstructies! Laminaat heeft de uitstraling van echt hout of echte tegels en is makkelijk schoon te maken. U heeft een grote keuze uit betaalbaar laminaat. Voor u begint Laat laminaat in de verpakking minstens 48 uur acclimatiseren in de ruimte waar het gelegd wordt. Op minimaal 50 cm afstand van de muur. Zet de pakketten niet schuin tegen de muur maar leg ze plat op de grond. Zo voorkomt u dat de planken kromtrekken. Benodigde materialen (Plak)plinten Laminaat tip: Op vindt u een handige calculator waarmee u kunt berekenen hoeveel laminaat u nodig heeft. Benodigd gereedschap Afstandhouders Hamer Handzaag Decoupeerzaag Decoupeerzaagjes (fijn) Kapzaag Parket-legset Potlood Profielmal Rolmaat Verstekbak Winkelhaak Zwaaihaak stap 1 Begin het laminaat leggen in een hoek. Leg de eerste baan lamellen. Leg afstandhouders tegen de muur aan en plaats de eerste lamel. Vaak is de uitstekende MDF-lip naar de kamer gericht, maar dit is bij ieder laminaat anders. Bekijk dus voor u gaat leggen de leginstructie in de verpakking. tip: Gebruik lamellen uit verschillende verpakkingen door elkaar heen. Mocht er een klein kleurverschil tussen de lamellen zijn, dan ziet u dat straks niet meer terug.

8 stap 2 Afhankelijk van het type zaag dat u gebruikt, legt u bij het zagen de plank met de goede kant naar boven of naar onderen. Gebruikt u een handzaag? Zorg dan dat de kant met de houtstructuur boven ligt. Bij het zagen met een decoupeerzaag legt u de plank juist ondersteboven. Dit hoeft niet als u een speciale laminaatdecoupeerzaagje gebruikt. stap 3 Breng vervolgens de tweede baan lamellen aan. Begin met het afgezaagde deel van de laatste lamel van de eerste baan. Hierdoor verspringen de naden in de banen steeds onderling. Het eerste deel mag niet korter zijn dat 30 cm. Is dat wel zo? Zaag dan een nieuwe lamel doormidden en begin daarmee. Wilt u een strakke verdeling van het laminaat? Houd dan het volgende patroon aan: begin de eerste rij met 1/3 plank, de volgende rij met een hele plank en de derde rij weer met een 1/3 plank. Zo voorkomt u een zogeheten trappatroon, dat er onnatuurlijk uit kan zien. Het nadeel van deze methode is wel dat u veel meer zaagverlies hebt. stap 4 Kliklaminaat Klik de lamellen met hun lange zijde in elkaar. Doe dit onder een hoek van 45. Schuif ze met de kopse kant strak tegen elkaar aan en klik ze vast en gebruik een slagblokje om de lamellen goed sluitend te krijgen. Snelkliksysteem Heeft u het snelkliksysteem aangeschaft dan klikt u de kopse zijde aan de kant van het blauwe stripje met de vingers, aan de vorige lamel vast. Géén hamer of slagblok gebruiken en ook niet met de hand erop slaan, dan gaat het kliksysteem stuk. Nieuwe delen telkens zacht inklikken. Wanneer een lamel moet worden losgehaald, doe dit dan door de kopse zijde uit te schuiven. De lengtezijde moet los worden gewenteld.

9 stap 5 Lastige vormen, zoals deurposten en leidingen, kunt u aftekenen met een profielmal. Door deze tegen het obstakel aan te duwen nemen de verschuifbare naalden de vorm over. Neem deze vorm over op de lamel en zaag hem uit. Zorg ook nu dat er 1 cm speling zit tussen het laminaat en de deurpost of leiding. stap 6 Niet-haakse hoeken kunt u aftekenen met een zwaaihaak. Draai de fixeerschroef een slag los. Leg de handgreep van de zwaaihaak tegen de ene muur en draai het blad tegen de andere muur aan. Draai de fixeerschroef vast en neem de hoek over op de lamel. stap 7 Lopen er leidingen midden door een lamel? Zaag deze lamel dan door ter hoogte van het hart van de leiding. Teken op beide uiteinden de halve diameter van de leiding af. Zaag deze uit. Voorzie de kopse kant van wat lijm en plaats de lamellen. stap 8 De laatste baan van uw laminaat moet u in de breedte op maat maken. Leg de te verzagen lamel exact bovenop de voorlaatste baan. Leg hier een tweede lamel op en duw deze tegen de muur. Houd hier een afstandhouder tussen. Teken de rand van de tweede lamel op de eerste lamel af en zaag deze op maat. Klik hem iets schuin in het profiel.

10 stap 9 Komt de laatste lamel onder een radiator te liggen? Dan heeft u weinig ruimte om hem goed aan te schuiven. U kunt dan het beste een slagijzer gebruiken. Haak dit achter de afgezaagde kant en tik de lamel met een hamer in de juiste positie. Op vindt u ook een klusvideo over het leggen van laminaat. Onderhoud van laminaat Laminaatvloeren worden het beste schoongehouden door te stofzuigen met een zachte borstel. Vast vuil kan worden verwijderd met een licht vochtige, maar vooral niet te natte, doek. Daarnaast zijn er speciale reinigingsmiddelen verkrijgbaar voor een periodieke schoonmaakbeurt of hardnekkiger vuil.

11 Stap voor stap Flexxfloors stick-systeem leggen Voor u begint Gebruik bij het op maat maken van Flexxfloors onze speciale liniaal en mes. Dit gereedschap is exclusief voor Flexxfloors ontworpen en maakt het leggen nog eenvoudiger. Bovendien werkt u hiermee veilig en nauwkeurig, door de handige gradenhoeken en de simpele snijwijze. Benodigde materialen Flexxfloors Benodigd gereedschap Flexxfloors mes Potlood Flexxfloors liniaal Eventueel slaglijnmolen stap 1 Laat Flexxfloors 48 uur in de ruimte liggen waar het wordt gelegd. Ondergrond moet schoon, vrij van stof en droog zijn. stap 2 Egaliseer de vloer indien nodig, om oneffenheden te voorkomen. De ondergrond moet glad, vlak en stabiel zijn. stap 3 Verdeel de kamervloer in vier gelijke vlakken door twee loodlijnen te trekken. Gebruik eventueel een slaglijnmolen.

12 stap 4 Begin het leggen vanuit het midden van de kamer. Haal de beschermfolie weg en leg de eerste rij strak tegen de loodlijn aan, in de lengte van de kamer. stap 5 Druk elke strook strak aan. Wrijf over de gehele lengte vanuit het midden naar buiten. Sluit elke volgende strook naadloos aan. stap 6 Maak de stroken met een Flexxfloors mes en Flexxfloors liniaal op maat. Snijd de strook in en breek deze met beleid af. stap 7 Na het leggen is de vloer direct beloopbaar.

13 Stap voor stap Flexxfloors click-systeem leggen Voor u begint Gebruik bij het op maat maken van Flexxfloors onze speciale liniaal en mes. Dit gereedschap is exclusief voor Flexxfloors ontworpen en maakt het leggen nog eenvoudiger. Bovendien werkt u hiermee veilig en nauwkeurig, door de handige gradenhoeken en de simpele snijwijze. Benodigde materialen Flexxfloors Benodigd gereedschap Flexxfloors mes Flexxfloors liniaal Potlood stap 1 Laat Flexxfloors 48 uur in de ruimte liggen waar het wordt gelegd. Ondergrond moet schoon, vrij van stof en droog zijn. stap 2 Om oneffenheden in de gelegde Flexxfloors vloer te voorkomen moet de ondergrond glad en vlak zijn. Indien nodig de vloer egaliseren. stap 3 Begin het leggen vanuit een hoek (links), de groef moet van de muur zijn afgekeerd. Hou een uitzetvoeg van 2-3 mm aan.

14 stap 4 Als het laatste deel korter is dan 30 cm kort u het eerste deel met de helft van het resterende deel in. stap 5 Snij bij de tweede rij planken de 1e plank op ca. tweederde van de lengte af. stap 6 Koppel deze met de eerste rij (lange zijde), onder een hoek van 15 tot 20. Bij de volgende plank koppelt u eerst de korte zijde en dan de lange. Gebruik bij de derde rij een eerste plank van ca. een derde lengte. Zet dit patroon voor de nog te leggen rijen voort. Zorg dat kopse naden te allen tijde minimaal 30 cm t.o.v. elkaar verspringen. 180 stap 7 Om de vloer bij de tegenoverliggende muur passend te krijgen draait u de plank horizontaal 180. Leg de plank tegen de muur en teken af over de rand (van het decor!), snij licht in en breek voorzichtig door.

15 stap 8 Draai de plank weer 180 en leg deze in de vloer. Uw vloer is nu gereed. Werk de wanden af met een nette plint. stap 9 Na het leggen is de vloer direct beloopbaar. Uitgebreide leginstructies, tips en garantievoorwaarden treft u aan in de doos. tip: Op vindt u een handige calculator waarmee u kunt berekenen hoeveel pakken Flexxfloors u nodig heeft.

16 Stap voor stap massieve vloerdelen leggen Een massieve houten vloer heeft een prachtige natuurlijke uitstraling en is bovendien warm en isolerend tegelijk. Van een massief houten vloer heeft u een leven lang plezier, omdat hij praktisch onverslijtbaar is. Voor u begint Bereken het aantal benodigde vierkante meters: lengte x breedte van de kamer. Tel hierbij 10% zaagverlies op. Op staat een handige vloercalculator. Haal de vloerdelen minimaal 2 weken voor het leggen in huis, zodat het hout kan acclimatiseren bij kamertemperatuur (ca. 20 ºC). Laat de vloerdelen in de verpakking en leg deze plat op de grond. Benodigde materialen Massieve vloerdelen Massieve parketlatten Ondervloertegels of rol Vochtschermfolie Benodigd gereedschap Hamer Zaag Parketlegset Lijm Potlood stap 1 Bij een betonnen basisvloer: Leg een vochtschermfolie op de betonnen ondervloer. Laat de randen 5 cm tegen de muur opstaan. Hierop legt u ondervloertegels (niet nodig bij gebruik van Aluline of Goldline) Bij een houten basisvloer: Leg de ondervloertegels direct op de houten vloer. Plaats de ondervloertegels haaks op de legrichting van de vloerdelen. Gebruik geen dampdichte folie, omdat dit verstikking van de houten funderingsvloer tot gevolg kan hebben. stap 2 Begin bij een hoek Lak de achterkant van de vloerdelen voor het leggen. Dat verkleint de kans op kromtrekken van de planken. Begin in de linkerhoek aan de lange wand van de kamer. De messingzijde (de dunnere, uitstekende kant) van de wand af. Zet afstandblokjes van 1.5 à 2 cm tussen de vloerdelen en de wand (in verband met uitzetten).

17 stap 3 De eerste baan Breng lijm aan in de groef van de korte zijde. Gebruik een watervaste lijm die transparant opdroogt. Verwijder gemorste lijm direct met een vochtige doek. Schuif de lange zijden vervolgen zonder lijm in elkaar. stap 4 De tweede baan De tweede baan begint u met het afgezaagde vloerdeel (dit is het eindstuk van de eerste baan). Dit deel moet minimaal 30 cm zijn. De naden van de korte zijden moeten steeds met minimaal 30 cm verspringen ten opzichte van de vorige baan. stap 5 Beide banen Koppel deze met de eerste rij (lange zijde), onder een hoek van 15 tot 20. Bij de volgende plank koppelt u eerst de korte zijde en dan de lange. Gebruik bij de derde rij een eerste plank van ca een derde lengte. Zet dit patroon voor de nog te leggen rijen voort. Zorg dat kopse naden te allen tijde minimaal 30 cm t.o.v. elkaar verspringen. stap 6 De laatste baan Leg een vloerdeel op de laatste baan. Schuif hierover een vloerdeel tegen de wand aan (met afstandblokjes ertussen). Het vloerdeel dat nu tussenbeide ligt, aftekenen, afzagen en leggen.

18 Stap voor stap houten vloer afwerken en onderhouden Houten vloeren hebben een warme uitstraling en zijn makkelijk schoon te houden. De afwerking bepaalt in hoge mate het uiteindelijke karakter van de vloer. U kunt kiezen uit lakken, oliën of in de was zetten. Lak (halfmat of hoogglans) Geeft een chique uitstraling en accentueert de nerf. Het aanbrengen is echter veel werk, evenals het herstellen van krassen en doffe plekken. Olie en was Geven de vloer een matte, maar wel meer natuurlijke uitstraling. Beide producten maken de kleur van het hout veel dieper. Deze vormen van afwerken zijn iets minder slijtvast dan lak, maar daar staat tegenover dat het veel makkelijk is om versleten plekken bij te werken. Test van tevoren op stukjes resthout wat het effect van de gekozen afwerklaag op uw houtsoort is. Voor u begint In alle gevallen moet de vloer eerst grondig geschuurd worden. Bij de bouwmarkt zijn parketen kantschuurmachines te huur die u veel tijd besparen en een fraai egaal resultaat opleveren. Reserveer tijdig! Bewaar wat van het schuurstof. Als u dit vermengt met wat houtlijm, dan kunt u er later kieren en gaatjes onzichtbaar mee wegwerken. Benodigde materialen Lakken Oliën Onderhoudsolie Onderhoudswas Terpentine Vloerlak Vloerolie Vloerpolish Vloerwas Benodigd gereedschap Zachte doek (niet pluizend) Boenmachine Kantschuurmachine Parketschuurmachine Platte kwast (10-12 cm breed) of roller Schuurlinnen (grof, middel, fijn)

19 Voorbereiding stap 1 Vloer controleren Controleer de vloer op uitstekende spijkers en sla deze zonodig dieper in het hout, met behulp van een hamer en drevel. stap 2 Vloer schuren Schuur de vloer meerdere malen met de parketschuurmachine. Voor het schuren van de kanten gebruikt u een kantschuurmachine. Begin met grof en eindig met fijn schuurlinnen. Schuur altijd in de richting van de nerf van het hout. stap 3 Schuurstof verwijderen Veeg het schuurstof weg en maak de vloer grondig schoon met de stofzuiger. Verwijder het fijnste stof met door de vloer af te nemen met een licht vochtige doek.

20 Stappenplan in de was zetten stap 1 Breng de eerste waslaag aan met behulp van een niet pluizende doek. Wrijf de was goed in de nerven van het hout. stap 2 Voor het uitboenen gebruikt u een boenmachine. Begin met de hardste borstel en herhaal het werk met de middelste en met de zachtste borstel. stap 3 Stap 1 en 2 moet u meerdere malen herhalen, afhankelijk van de houtsoort. Vraag hierover advies in de bouwmarkt. stap 4 Plekken die in de loop der tijd kaal zijn geworden, kunt u eenvoudig bijwerken met speciale onderhoudswas. Om de vloer mooi te houden is het raadzaam om hem minstens 1 keer per jaar opnieuw in de was te zetten en te boenen.

21 Stappenplan oliën stap 1 Wrijf de vloer in met de olie, met behulp van een niet pluizende doek of een lakroller. Wrijf net zolang totdat alle olie ingetrokken is en de vloer een matte aanblik heeft gekregen. Afhankelijk van de houtsoort kan het nodig zijn de vloer nogmaals te behandelen, om een optimaal resultaat te krijgen. Vraag hierover advies in de bouwmarkt. De vloer vervolgens 2 dagen niet belopen. tip: Een pas geoliede vloer de eerste weken niet met water afnemen. Daarna kunt u de vloer schoonmaken met een zachte vloerzeep. stap 2 Plekken die in de loop der tijd kaal geworden zijn, kunt u eenvoudig bijwerken met behulp van onderhoudsolie. U houdt uw vloer mooi als u hem minstens 1 keer per jaar opnieuw in de olie te zet. tip: Vloerlak is ook verkrijgbaar op waterbasis (acryl). Dit is nagenoeg reukloos, droogt binnen enkele uren en bevat geen schadelijke oplosmiddelen. Acryl vloerlak is alleen in matte of zijdeglans variant verkrijgbaar. Gebruik voor het verwerken van acryllak altijd speciale acrylrollers en kwasten.

22 Stappenplan lakken stap 1 Bedenk van tevoren waar u met lakken begint en zorg dat u altijd eindigt bij de deur. Breng de lak aan met een platte kwast en strijk met de nerf mee. Minimaal drie laklagen aanbrengen! Sommige houtsoorten vereisen meer laklagen, informeer hierover in de bouwmarkt. Laat de vloer tussen elke laag 24 uur drogen en schuur hem tussendoor steeds licht op. stap 2 Een gelakte vloer is makkelijk schoon te maken met water en een zachte zeepsoort. Hij blijft mooier als u bij het dweilen een scheutje vloerpolish aan het water toevoegt. Dof geworden plekken wrijft u in met onverdunde polish. De vloer is na een uurtje beloopbaar.

23 Voor elke vloer een passende plint Plinten aanbrengen 1. Europlinten Schroef de zwarte clips met een afstand van +/- 50 cm t.o.v. elkaar tegen de wanden en maak de plinten op maat. Druk de plinten van boven naar onder tegen de clips. Achter deze plinten kunnen ook snoeren worden weggewerkt. 2. Plakplinten Deze plinten zijn aan de onderzijde voorzien van een zelfklevende tape. Door de beschermfolie te verwijderen, plakt u de plint snel op de vloer. Alvorens u de plakstrip op de vloer bevestigt, dient u voor het beste hechtresultaat de vloer vetvrij te maken. Met een kniptang knipt u de plakplint eenvoudig op maat en in het juiste verstek.

24 Accessoires GAMMA Plintenschaar Laminaatsnijder Overige accessoires Omschrijving Stuks Kleur Clipsysteem hls t.b.v. europlint 30 stuks - Accessoires set t.b.v. europlint 10 stuks Wit Accessoires set t.b.v. europlint 10 stuks Creme Accessoires set t.b.v. europlint 10 stuks Caramel Accessoires set t.b.v. europlint 10 stuks Zilver Accessoires set t.b.v. europlint 10 stuks Antraciet Accessoires set t.b.v. europlint 10 stuks Licht bruin Accessoires set t.b.v. europlint 10 stuks Bruin Accessoires set t.b.v. europlint 10 stuks Donker grijs Accessoires set t.b.v. europlint 10 stuks Grijs Accessoires set t.b.v. europlint 10 stuks Bruin grijs Accessoires set t.b.v. europlint 10 stuks Zwart Afstandhouders set 10 stuks - Hoekstukken mdf 7.7 cm 6 stuks - Hoekstukken mdf 12.2 cm 6 stuks - Afstandblokjes kunststof 20 stuks - Spandband voor laminaat en parket - - Legset kunststof - - Ondervloer folie + transparante tape - - GAMMA Nederland. Wijzigingen voorbehouden. Augustus Alle vermelde prijzen zijn adviesverkoopprijzen. Kijk voor meer informatie op Folder 7.2. Artikelnummer

Folder 68 6.8. Vloerdelen leggen. Zelf Doen

Folder 68 6.8. Vloerdelen leggen. Zelf Doen Folder 68 6.8 Vloerdelen leggen Zelf Doen Massief houten vloerdelen Hout geeft uw huis die karakteristieke sfeer van een natuurlijke vloer. Daarnaast is een houten vloer zeer duurzaam. De vloer krijgt

Nadere informatie

Parket / laminaat. Nummer 15

Parket / laminaat. Nummer 15 Nummer 15 Art.nr. 910201 In deze KlusZo beschrijven we stapsgewijs waar u rekening mee moet houden als u parket gaat leggen. We beginnen met de voorbereiding: het kiezen van de juiste ondervloer en het

Nadere informatie

DOE HET ZELF PARKET LEGGEN

DOE HET ZELF PARKET LEGGEN 1 DOE HET ZELF PARKET LEGGEN AANPASSINGEN Aanpassingen aan uw woning, gericht op prettiger wonen moedigen wij aan. Er zijn diverse aanpassingen die u zo aan kunt pakken zonder ook maar iemand te hoeven

Nadere informatie

Parket- of tegelvloer

Parket- of tegelvloer Kluswijzer voor het leggen van een parket- of tegelvloer Een harde vloer van parket of tegels c.q. plavuizen aanleggen is behalve fraai ook duurzaam. Parket Er bestaan drie soorten parket:: lamelparket,

Nadere informatie

Design and Quality IKEA of Sweden KOOPHULP VLOEREN. laminaat

Design and Quality IKEA of Sweden KOOPHULP VLOEREN. laminaat KOOPHULP VLOEREN laminaat GOED OM TE WETEN IKEA vloeren kunnen op bestaande vloeren worden gelegd met uitzondering van hoogpolige vaste vloerbedekking. Gebruik bij het leggen van een vloer altijd een NIVÅ

Nadere informatie

Zelf uw woning aanpassen PARKET/LAMINAAT OF BETIMMERING

Zelf uw woning aanpassen PARKET/LAMINAAT OF BETIMMERING Zelf uw woning aanpassen PARKET/LAMINAAT OF BETIMMERING Wilt u uw woning verfraaien door parket/laminaat aan te leggen of een houten betimmering (niet in de keuken) aan te brengen tegen een muur of tegen

Nadere informatie

Zelf zwevend parket of laminaat leggen. Parket De voorbereidingen Zwevend parket leggen Kwaliteitseisen

Zelf zwevend parket of laminaat leggen. Parket De voorbereidingen Zwevend parket leggen Kwaliteitseisen Zelf zwevend parket of laminaat leggen Parket De voorbereidingen Zwevend parket leggen Kwaliteitseisen Zelf zwevend parket of laminaat leggen 2 3 Het interieur van de woning verfraaien, wie doet dat niet

Nadere informatie

Leginstructie Visgraat Parket Zwevend leggen meerlaags parketvloeren (mes en groef)

Leginstructie Visgraat Parket Zwevend leggen meerlaags parketvloeren (mes en groef) Leginstructie Visgraat Parket Zwevend leggen meerlaags parketvloeren (mes en groef) Januari 2017 www.cotap.nl Inhoudsopgave Voorbereiding... 3 Wat heeft u nodig... 3 Opslag en acclimatiseren... 3 Controle

Nadere informatie

Ondervloer Ondergrond Legrichting parket Betonnen ondergrond Houten ondergrond Benodigde hoeveelheid

Ondervloer Ondergrond Legrichting parket Betonnen ondergrond Houten ondergrond Benodigde hoeveelheid Kluswijzer Laminaat Laminaat gebruiken we als verzamelnaam voor verschillende houten vloeren en kurk. Met deze Kluswijzer hoef je er niet meer tegenop te zien om zelf aan de slag te gaan. Met als eindresultaat

Nadere informatie

Alles wat u wilt weten over vloeren

Alles wat u wilt weten over vloeren vloeren Alles wat u wilt weten over vloeren Overzicht assortiment Decors De juiste vloer voor de juiste sfeer Een vloer van GAMMA is in alle opzichten een slimme keuze. Wij bieden u een groot assortiment

Nadere informatie

DOE HET ZELF KURKVLOER LEGGEN

DOE HET ZELF KURKVLOER LEGGEN 1 DOE HET ZELF KURKVLOER LEGGEN AANPASSINGEN Aanpassingen aan uw woning, gericht op prettiger wonen moedigen wij aan. Er zijn diverse aanpassingen die u zo aan kunt pakken zonder ook maar iemand te hoeven

Nadere informatie

creative Dé revolutie in vloeren Ook voor badkamer en keuken quick clean www.flexxfloors.nl

creative Dé revolutie in vloeren Ook voor badkamer en keuken quick clean www.flexxfloors.nl Dé revolutie in vloeren Ook voor badkamer en keuken quick creative clean www.flexxfloors.nl Makkelijk schoonmaken Vochtbestendig Krasbestendig Snel, makkelijk & schoon werken Flexxfloors voor woongenieters

Nadere informatie

LEGINSTRUCTIES MASSIEF

LEGINSTRUCTIES MASSIEF LEGINSTRUCTIES MASSIEF Het leggen van een mooie parketvloer valt of staat met de ondergrond. Parket kan worden gelegd op zowel een betonnen als houten ondergrond. Zorg ervoor dat de ondergrond vlak, schoon,

Nadere informatie

Installatie voorschriften Rigid Core XL. Ga voor meer informatie naar:

Installatie voorschriften Rigid Core XL. Ga voor meer informatie naar: Installatie voorschriften Rigid Core XL Ga voor meer informatie naar: www.rigidcorexl.nl Voor u begint / Voorbereidingen: Lees alle instructies voor u start met de installatie. Bij een onjuiste installatie

Nadere informatie

- installatiekit (slagijzer, afstandsblokjes (1-8 mm) en een voor Unilink geschikt stootblok) - ondervloersysteem (Quick Step screen) - onderhoudskit

- installatiekit (slagijzer, afstandsblokjes (1-8 mm) en een voor Unilink geschikt stootblok) - ondervloersysteem (Quick Step screen) - onderhoudskit Unilink leginstructies Algemeen Unilink is een revolutionair systeem voor het plaatsen van laminaatvloer zonder het gebruik van lijm. Dankzij de ingenieuze tand- en groefvorm kunnen de panelen eenvoudig

Nadere informatie

Parket. De voorbereiding. Dit heeft u nodig. Zwevend parket leggen

Parket. De voorbereiding. Dit heeft u nodig. Zwevend parket leggen Parket Er zijn twee soorten parket: zwevend parket (o.a. laminaat met een kunststof bovenlaag) en gelijmd parket (o.a. massief houten parket en kurkvloertegels). Beide soorten zijn alleen geschikt voor

Nadere informatie

Laminaat leggen - handleiding van HORNBACH

Laminaat leggen - handleiding van HORNBACH Pagina 1 van 6 Laminaat leggen - handleiding van HORNBACH Dit heb je nodig voor jouw project! Materialen Gereedschap Laminaat Dampremmende folie Aluminium afdichtband Ondervloer Overgang- en afsluitprofielen

Nadere informatie

Parket _KlusZo_15_Parket :45 Pagina 1. Nummer 15 Art.nr

Parket _KlusZo_15_Parket :45 Pagina 1. Nummer 15 Art.nr 10000589_KlusZo_15_Parket 12-08-2003 14:45 Pagina 1 Nummer 15 Art.nr. 910201 In deze KlusZo beschrijven we stapsgewijs waar u rekening mee moet houden als u parket gaat leggen. We beginnen met de voorbereiding:

Nadere informatie

VOORDELEN LAMINAATVLOEREN

VOORDELEN LAMINAATVLOEREN VOORDELEN LAMINAATVLOEREN Betrouwbaar en budgetvriendelijk Kies voor laminaat wanneer u een stijlvolle vloer wenst en toch budgetvriendelijk moet zijn. Voor een zachte prijs krijgt u de warmte en uitstraling

Nadere informatie

Voor een goed resultaat is het absoluut noodzakelijk deze leginstructries nauwkeurig te volgen.

Voor een goed resultaat is het absoluut noodzakelijk deze leginstructries nauwkeurig te volgen. Voor een goed resultaat is het absoluut noodzakelijk deze leginstructries nauwkeurig te volgen. VOOREREIDING Laat de planken gedurende minstens 48 uren in de ongeopende verpakking bij normale kamertemperatuur

Nadere informatie

Houten vloerdelen. Nummer 16

Houten vloerdelen. Nummer 16 Nummer 16 Art.nr. 910228 In deze KlusZo beschrijven we stapsgewijs waar u allemaal rekening mee moet houden als u houten vloerdelen gaat leggen. Op de achterpagina van deze Kluszo staat een checklist zodat

Nadere informatie

Handleiding PVC-kliktegels. Leginstructies Reiniging en onderhoud

Handleiding PVC-kliktegels. Leginstructies Reiniging en onderhoud Handleiding PVC-kliktegels Leginstructies Reiniging en onderhoud Leginstructies Voorbereiding De PVC-kliktegels van Rubbermagazijn bieden eindeloze mogelijkheden om uw persoonlijke voorkeur te geven aan

Nadere informatie

INSTALLATIE INSTRUCTIES

INSTALLATIE INSTRUCTIES INSTALLATIE INSTRUCTIES 1/5 Geachte klant, Wij danken U voor de aankoop van onze fineerhouten Par-ky vloer. Wij vragen U nadrukkelijk om deze plaatsingsinstructies met de grootste aandacht te lezen. INSTALLATIEMATERIAAL

Nadere informatie

hout Zo kunt u zelf Overzicht producten Stappenplannen

hout Zo kunt u zelf Overzicht producten Stappenplannen hout Zo kunt u zelf houtproblemen Productinformatie oplossen Overzicht producten Stappenplannen Houtvuller Heeft u een beschadigde deur of een verrot kozijn? In deze folder vindt u hulp om de meest voorkomende

Nadere informatie

BOUWEN VAN EEN ZEEPKIST

BOUWEN VAN EEN ZEEPKIST www.detitanen.be Sint-Denijs BOUWEN VAN EEN ZEEPKIST Hoe bouw ik een zeepkist? * Ook nu is een nostalgische zelfgemaakte zeepkist voor kinderen nog altijd felbegeerd speelgoed. Het stuurwiel is slechts

Nadere informatie

Installatie instructies

Installatie instructies 1/5 Installatie instructies Geachte klant, Wij danken U voor de aankoop van onze fineerhouten Par-ky vloer. Wij vragen U nadrukkelijk om deze plaatsingsinstructies met de grootste aandacht te lezen. INSTALLATIEMATERIAAL

Nadere informatie

Voor een goed resultaat is het absoluut noodzakelijk deze leginstructries nauwkeurig te volgen.

Voor een goed resultaat is het absoluut noodzakelijk deze leginstructries nauwkeurig te volgen. WWW..COM Voor een goed resultaat is het absoluut noodzakelijk deze leginstructries nauwkeurig te volgen. LAGUNE De Quick Step Lagune vloer kan zowel in een gewone ruimte als in een badkamer gelegd worden.

Nadere informatie

ALU 3,6 mm or PE 2 mm. or X ± = Y 10. max 10m. 10mm

ALU 3,6 mm or PE 2 mm. or X ± = Y 10. max 10m. 10mm wall X X > Y max 0m max 0m B A 0-30 T-profile 3 4 ALU 3,6 mm or PE mm LEFT CORNER 0 mm 0 mm www.par-ky.com 5 6 80 ±6 mm max 7 C 4 h 7 8 3 4 9 0 5 6 45 40-60 % 6- C CONCRETE max,5 % PLYWOOD max 0 % max

Nadere informatie

Vloeren. houten vloer, laminaat of plavuizen leggen

Vloeren. houten vloer, laminaat of plavuizen leggen Vloeren houten vloer, laminaat of plavuizen leggen Wilt u graag een houten vloer, laminaat of plavuizen in uw woning leggen? Dat kan. We stellen hieraan wel enkele voorwaarden. Een van die voorwaarden

Nadere informatie

Collectie 2015-1. Parketvloeren. Karakteristieke natuurlijke vloeren voor ieder interieur

Collectie 2015-1. Parketvloeren. Karakteristieke natuurlijke vloeren voor ieder interieur Collectie 2015-1 Parketvloeren Karakteristieke natuurlijke vloeren voor ieder interieur Forte Inhoudsopgave 2 3 Inhoudsopgave Hout is een natuurproduct en geeft daarmee een natuurlijke uitstraling. Elke

Nadere informatie

Zo kiest u de juiste wand- en plafondbekleding

Zo kiest u de juiste wand- en plafondbekleding hout Zo kiest u de juiste wand- en plafondbekleding Kant en klare wand- en plafondbekleding MDF en houten schroten om zelf af te werken Bekleding van wanden en plafonds in vochtige ruimtes Wand- en plafondbekleding

Nadere informatie

Hoe kan je het beste behangen?

Hoe kan je het beste behangen? Hoe kan je het beste behangen? Hoe kan je het beste behangen? Materialen Gereedschap Behanglijm Behang Potlood Stanleymes Schaar Rolmaat Spons Emmer Liniaal Behangspatel Behangtafel Lijmkwast Huishoudtrap

Nadere informatie

Een muur behangen. Materialen Gereedschap. Afplaktape. Emmer. Lijm. Schaar. Rolmaat. stanleymes. Potlood. paslood. trap. Afdekfolie.

Een muur behangen. Materialen Gereedschap. Afplaktape. Emmer. Lijm. Schaar. Rolmaat. stanleymes. Potlood. paslood. trap. Afdekfolie. Een muur behangen Een muur behangen Materialen Gereedschap Afplaktape Lijm Rolmaat Potlood Afdekfolie behangspatel behang aandrukrol nadenroller Emmer Schaar stanleymes paslood trap lijmkwast Liniaal behangtafel

Nadere informatie

Voor een goed resultaat is het absoluut noodzakelijk deze leginstructries nauwkeurig te volgen. VOORBEREIDING

Voor een goed resultaat is het absoluut noodzakelijk deze leginstructries nauwkeurig te volgen. VOORBEREIDING Voor een goed resultaat is het absoluut noodzakelijk deze leginstructries nauwkeurig te volgen. VOORBEREIDING Laat de planken gedurende minstens 48 uren in de ongeopende verpakking bij normale kamertemperatuur

Nadere informatie

Papierbehang - Werkwijze Advies 3. Vliesbehang - Werkwijze Advies 4. Algemene Behangtips 5

Papierbehang - Werkwijze Advies 3. Vliesbehang - Werkwijze Advies 4. Algemene Behangtips 5 Behang Tips Papierbehang - Werkwijze Advies 3 Vliesbehang - Werkwijze Advies 4 Algemene Behangtips 5 Behangtips Partners at Home 2 / 7 Papierbehang - Werkwijze Advies Stap 1: Maak het plaksel volgens de

Nadere informatie

Loungebank van pallets

Loungebank van pallets Loungebank van pallets Loungebank van pallets Materialen Gereedschap Schroeven Verf Houtlijm watervast Pallet Tuinplanken Potlood Schuurmachine Hamer Beitel Rolmaat Afkortzaag Verfrollers Winkelhaak Accuboormachine

Nadere informatie

BlockWood klik-lamelparket Uw natuurlijke keus!

BlockWood klik-lamelparket Uw natuurlijke keus! BlockWood klik-lamelparket Uw natuurlijke keus! Ja! Natuurlijk! BlockWood klik-lamelparket Met BlockWood lamelparket kiest u voor een vloer die een warme, sfeervolle uitstraling combineert met praktisch

Nadere informatie

Montagehandleiding Luxalon Plafond Type: 300L

Montagehandleiding Luxalon Plafond Type: 300L Montagehandleiding Luxalon Plafond Type: 300L Voor een optimaal resultaat heeft u een aantal eenvoudige gereedschappen nodig: - Scherp mes, bijvoorbeeld een hobbymes (voor het op maat snijden van de lamellen)

Nadere informatie

INSTALLATIE INSTRUCTIES

INSTALLATIE INSTRUCTIES 1/5 INSTALLATIE INSTRUCTIES Geachte klant, Wij danken U voor de aankoop van onze fineerhouten Par-ky vloer. Wij vragen U nadrukkelijk om deze plaatsingsinstructies met de grootste aandacht te lezen. INSTALLATIEMATERIAAL

Nadere informatie

Leginstructies voor zwevende Fold-Down

Leginstructies voor zwevende Fold-Down VOORBEREIDING VAN ONDERVLOEREN VOOR Wicanders ZWEVENDE VLOEREN Wicanders zwevende vloeren kunnen gelegd worden in de meeste ruimten van woonhuizen en commerciële gebouwen, met uitzondering van badkamers,

Nadere informatie

Decoratieve vensterbanken Past in elk interieur

Decoratieve vensterbanken Past in elk interieur Decoratieve vensterbanken Past in elk interieur In een handomdraai het interieur verfraaien? Het is eenvoudig te realiseren met CanDo decoratieve venster banken, ze passen in ieder interieur. Zo creëert

Nadere informatie

Houten vloer kopen? Hier moet u op letten!

Houten vloer kopen? Hier moet u op letten! Houten vloer kopen? Hier moet u op letten! Alles wat u moet weten over de juiste keuze voor een houten vloer. Cruciale informatie die u helpt de juiste keuze te maken voor een vloer die past bij u en uw

Nadere informatie

VOORDELEN PVC LAMINAATVLOEREN

VOORDELEN PVC LAMINAATVLOEREN VOORDELEN PVC LAMINAATVLOEREN Kwaliteit van kunststof De kwaliteit van kunststof ten opzichte van natuurlijke materialen zijn welbekend : slijtvaster, makkelijker in onderhoud, vaak steviger en meestal

Nadere informatie

MONTAGE HANDLEIDING ROLLUIK

MONTAGE HANDLEIDING ROLLUIK MONTAGE HANDLEIDING ROLLUIK Montage-instructies voor cassetteschermen ALVORENS U VAN UW ROLLUIK KUNT GAAN GENIETEN DIENT U EERST HET ROLLUIK TE MONTEREN INHOUD VERPAKKING VERPAKKING 1 1. PANTSER IN KAST

Nadere informatie

Handleiding. Metal stud wand. montage

Handleiding. Metal stud wand. montage Handleiding Metal stud wand montage Metal stud wand handleiding Hoe plaatst u een metal stud wand en waar moet u aan denken? Welke gereedschappen en materialen heeft u nodig? Wij leggen u in 7 stappen

Nadere informatie

Montage-instructie. Rolluik RV40 - RV41

Montage-instructie. Rolluik RV40 - RV41 Montage-instructie Rolluik RV40 - RV41 Inhoud verpakking 1 1. pantser in kast 2. bediening a. handbediening: koord- of bandopwinder b. elektrisch: schakelaar + stekker c. afstandbediend: afstandbediening

Nadere informatie

w 1.1 Gereedschap het kruishout met 2 schalen het potlood het schuurpapier met blokje de 6 mm boor de vijl de accuschroefmachine de verzinkboor

w 1.1 Gereedschap het kruishout met 2 schalen het potlood het schuurpapier met blokje de 6 mm boor de vijl de accuschroefmachine de verzinkboor Dobbelsteen werkstuk Gereedschap het kruishout met 2 schalen het potlood het schuurpapier met blokje de 6 mm boor de vijl de accuschroefmachine de verzinkboor Materiaal merk aantal omschrijving 1 blokje

Nadere informatie

Een nieuwe vloer. Uw huis, uw thuis, uw Stek.

Een nieuwe vloer. Uw huis, uw thuis, uw Stek. kluswijzer Vloeren Vloeren Een nieuwe vloer Een vloer bepaalt voor een groot deel de uitstraling van uw woning. Een lichte, frisse vloer maakt uw woning meteen een stuk ruimer. Denk bijvoorbeeld aan lichte

Nadere informatie

Laat de planken 72 uur in gesloten verpakking acclimatiseren in de kamer waar u ze wenst te plaatsen. Leg ze horizontaal en vlak neer.

Laat de planken 72 uur in gesloten verpakking acclimatiseren in de kamer waar u ze wenst te plaatsen. Leg ze horizontaal en vlak neer. Voor plaatsing Aanpassing deuren Laat de planken 72 uur in gesloten verpakking acclimatiseren in de kamer waar u ze wenst te plaatsen. Leg ze horizontaal en vlak neer. Controleer met de hoogte van uw eventuele

Nadere informatie

Montage-instructie. Rolpoort. RV55 - RV77 - Vision Door

Montage-instructie. Rolpoort. RV55 - RV77 - Vision Door Montage-instructie Rolpoort RV55 - RV77 - Vision Door Inhoud verpakking 1 1. pantser 2. kap met as 3. geleiders 4. ophangveren 5. afdekdopjes 6. bediening a. elektrisch: schakelaar + stekker b. afstandbediend:

Nadere informatie

LAMINAATVLOEREN KOOPHULP. IKEA Locksysteem. Easy Connectkliksysteem

LAMINAATVLOEREN KOOPHULP. IKEA Locksysteem. Easy Connectkliksysteem KOOPHULP LAMINAATVLOEREN GOED OM TE WETEN Kan op bestaande vloeren worden gelegd, met uitzondering van dikke vaste vloerbedekking. Gebruik bij het leggen van laminaatvloeren altijd de NIVÅ ondervloer (wordt

Nadere informatie

De slimste vloerkeuze... voor iedere kamer!

De slimste vloerkeuze... voor iedere kamer! De slimste vloerkeuze... voor iedere kamer! Collectie topvloeren van kwalitatief hoogwaardig vinyl 1001 creatieve mogelijkheden Met Flexxfloors combineer je eindeloos: Leg de stroken in de lengte of juist

Nadere informatie

behanginstructies Inhoudsopgave:

behanginstructies Inhoudsopgave: Inhoudsopgave: 1. Plakinstructies vliesbehang. Plakinstructies duplex- en vinylbehang 3. Plakinstructies glasvezelbehang. Meetinstructies. Behang symbolen. Vraag & antwoord 1. Vliesbehang Vliesbehang is

Nadere informatie

BELANGRIJK! BEWAAR DE PANELEN OP KAMERTEMPERATUUR IN GESLOTEN VERPAKKING VOOR MINIMAAL 48 UUR TOT AAN HET MOMENT VAN LEGGEN.

BELANGRIJK! BEWAAR DE PANELEN OP KAMERTEMPERATUUR IN GESLOTEN VERPAKKING VOOR MINIMAAL 48 UUR TOT AAN HET MOMENT VAN LEGGEN. BELANGRIJK! BEWAAR DE PANELEN OP KAMERTEMPERATUUR IN GESLOTEN VERPAKKING VOOR MINIMAAL 48 UUR TOT AAN HET MOMENT VAN LEGGEN. De kamertemperatuur moet minimaal 18 o C zijn voor en tijdens het leggen. De

Nadere informatie

CanDo Traprenovatie: je trap is weer als nieuw.

CanDo Traprenovatie: je trap is weer als nieuw. Traprenovatie CanDo Traprenovatie: je trap is weer als nieuw. Is je trap niet meer zoals hij geweest is? Of wil je je oude trap een compleet nieuwe uitstraling geven? Dit kan nu met het CanDo traprenovatie

Nadere informatie

Montagehandleiding Luxalon Plafond

Montagehandleiding Luxalon Plafond Type 300L Montagehandleiding Luxalon Plafond Voor een optimaal resultaat heeft u een aantal eenvoudige gereedschappen nodig: e Scherp mes, bijvoorbeeld een hobbymes (voor het op maat snijden van de lamellen)

Nadere informatie

LEGINSTRUCTIE UNICLIC X

LEGINSTRUCTIE UNICLIC X LEGINSTRUCTIE UNICLIC X 1) Algemeen Het Uniclic X systeem : het kliksysteem waarbij een beschadigd paneel midden in de vloer moeiteloos kan worden vervangen zonder de hele vloer te moeten opbreken. Uniclic

Nadere informatie

Zelf een kinderbed maken - HORNBACH

Zelf een kinderbed maken - HORNBACH Pagina 1 van 7 Zelf een kinderbed maken - HORNBACH Dit heb je nodig voor jouw project! Materialen Gereedschap 360 x JD Plus spaanplaatschroef verzonken kop 4 x 40 mm 70 x JD Plus spaanplaatschroef verzonken

Nadere informatie

Laminaat leggen. Zelf Doen. Folder

Laminaat leggen. Zelf Doen. Folder Laminaat leggen Zelf Doen Folder 68 6.6 Laminaatvloeren Een vloer van GAMMA is altijd een verstandige keuze. Het uitgekiende assortiment bevat zowel klassieke, eigentijdse als moderne vloeren. GAMMA vloeren

Nadere informatie

Zorg ervoor dat de kamertemperatuur tussen de is

Zorg ervoor dat de kamertemperatuur tussen de is Plaatsen van je klik vinylvloer ( WPC/PVC ) Swanflor vinylvloeren zijn gemakkelijk te plaatsen door het kliksysteem Hieronder enkele tips: Stap 1 : voorbereiding Reinig je ondervloer grondig, zorg dat

Nadere informatie

INSTALLATIE INSTRUCTIES

INSTALLATIE INSTRUCTIES INSTALLATIE INSTRUCTIES 1/5 Geachte klant, Wij danken U voor de aankoop van onze Par-ky vloer. Wij vragen U nadrukkelijk om deze plaatsingsinstructies met de grootste aandacht te lezen. Indien deze instructies

Nadere informatie

voor het plaatsen van Lincrusta

voor het plaatsen van Lincrusta Verwerkingsvoorschriften voor het plaatsen van Lincrusta Verwerkingsvoorschriften voor het plaatsen van Lincrusta Om een perfect resultaat te garanderen, bevelen wij u aan volgende plaatsingsaanwijzing

Nadere informatie

Installatie instructie

Installatie instructie Versie april 2015 Gerflor Benelux Pagina 1 van 6 1. ALGEMEEN De vloerbedekking moet eerst goed geïnspecteerd en onderzocht worden op zichtbare gebreken voordat hij wordt aangebracht. Als er duidelijke

Nadere informatie

Tussenwand plaatsen of verwijderen. Dit heeft u nodig

Tussenwand plaatsen of verwijderen. Dit heeft u nodig Tussenwand plaatsen of verwijderen U wilt een extra kamer creëren? Of juist van twee kamers één kamer maken? Dan is het plaatsen c.q. verwijderen van een niet dragende tussenwand een oplossing. Houd er

Nadere informatie

PLAATSING UNICLIC TEGELS

PLAATSING UNICLIC TEGELS PLAATSING UNICLIC TEGELS 1) ALGEMEEN UNICLIC is een revolutionair systeem voor het plaatsen van laminaatvloer zonder het gebruik van lijm. Dankzij de ingenieuze vorm van tand en groef klikken de panelen

Nadere informatie

De slimste vloerkeuze... voor iedere kamer!

De slimste vloerkeuze... voor iedere kamer! De slimste vloerkeuze... voor iedere kamer! Collectie topvloeren van kwalitatief hoogwaardig vinyl 1001 creatieve mogelijkheden Met Flexxfloors combineer je eindeloos: Leg de stroken in de lengte of juist

Nadere informatie

Scheidingswanden. Nummer 21

Scheidingswanden. Nummer 21 Nummer 21 Art.nr. 910260 In deze KlusZo beschrijven we stapsgewijs waar u allemaal rekening mee moet houden als scheidingswanden gaat plaatsen. We geven eerst een beschrijving van scheidingswanden. Daarna

Nadere informatie

KLUSWIJZER Tegels zetten. Postadres: Postbus 7120, 4330 GC Middelburg Bezoekadres: Buitenruststraat 235, Middelburg. www.woongoed.

KLUSWIJZER Tegels zetten. Postadres: Postbus 7120, 4330 GC Middelburg Bezoekadres: Buitenruststraat 235, Middelburg. www.woongoed. KLUSWIJZER Tegels zetten Postadres: Postbus 7120, 4330 GC Middelburg Bezoekadres: Buitenruststraat 235, Middelburg www.woongoed.nl KLUSWIJZER Tegels zetten Er zijn veel redenen te bedenken waarom u tegels

Nadere informatie

Zo plaatst u zelf gipsplaten

Zo plaatst u zelf gipsplaten bouwmaterialen Zo plaatst u zelf gipsplaten Soorten gipsplaten Handleiding Gipsplaat Gipsplaat is een veelzijdig toepasbaar materiaal en bovendien zeer klusvriendelijk. Ideaal voor het aftimmeren van de

Nadere informatie

- Kluswijzer - 7. Zelf een scheidingswand bouwen

- Kluswijzer - 7. Zelf een scheidingswand bouwen 7. Zelf een scheidingswand bouwen U heeft behoefte aan een extra kinderkamer. U wilt die grote zolder in tweeën delen. U zou in de huiskamer graag een aparte werk- of hobbyhoek maken. Dan is een niet-

Nadere informatie

235 Parketnadenlijm. Product. Volumes. Eigenschappen

235 Parketnadenlijm. Product. Volumes. Eigenschappen Product Snel afbindende, gebruiksklare nadenlijm met hoge kleefkracht op PVAc-basis voor het verlijmen van vlottend parket, zowel in hout als in laminaat, ook geschikt voor vochtige ruimtes zoals keukens

Nadere informatie

Stucen, hoe doe je dat?

Stucen, hoe doe je dat? Stucen, hoe doe je dat? Stucen, hoe doe je dat? Materialen Gereedschap Afplaktape tesa Universeel Knauf gipspleister Roodband 20 kg Knauf betonkontakt Stucnaald Stucloper Emmer Troffel Stucspaan Mixer

Nadere informatie

Zo plaatst u zelf transparante bouwplaten

Zo plaatst u zelf transparante bouwplaten bouwmaterialen Zo plaatst u zelf transparante bouwplaten Overzicht assortiment Verwerkingsrichtlijnen Transparante bouwplaten Algemeen In deze folder laten we u zien wat u allemaal kunt doen met transparante

Nadere informatie

Wandbekleding Stone Design

Wandbekleding Stone Design tegels Wandbekleding Stone Design Overzicht assortiment Stappenplan Eenvoudige verwerking Over de verwerking van de decoratieve wandbekleding van Decor Son kunnen we kort zijn. Die is heel eenvoudig. Op

Nadere informatie

Plaatmateriaal. Productinformatie. Folder 68 6.9

Plaatmateriaal. Productinformatie. Folder 68 6.9 Plaatmateriaal Productinformatie Folder 68 6.9 Plaatmateriaal Plaatmateriaal is een veelzijdig materiaal dat zowel voor decoratieve als constructieve doeleinden geschikt is. GAMMA heeft voor iedere toepassing

Nadere informatie

LEGINSTRUCTIE UNICLIC NOBLESSE

LEGINSTRUCTIE UNICLIC NOBLESSE LEGINSTRUCTIE UNICLIC NOBLESSE 1) Algemeen Uniclic is een revolutionair systeem voor het plaatsen van laminaatvloer zonder het gebruik van lijm. Dankzij de ingenieuze vorm van tand en groef klikken de

Nadere informatie

nora 1-componenten voegpasta

nora 1-componenten voegpasta nora 1-componenten voegpasta Lees aandachtig de instructies op de verpakking! In de meeste gevallen hoeven de naden bij nora rubber vloerbedekking niet over het gehele oppervlakte gevoegd te worden. Uitzonderingen:

Nadere informatie

versie 23-10-2004 01. Ik ga een standaard 4 inch ophangrand verkleinen. Een grotere ophangrand is eenvoudiger te verkleinen.

versie 23-10-2004 01. Ik ga een standaard 4 inch ophangrand verkleinen. Een grotere ophangrand is eenvoudiger te verkleinen. Beschrijving verkleining ophangrand: Benodigdheden: 1. Scherp Stanley mes. 2. Metalen liniaal op rechte metalen lat om langs te snijden. 3. Ondergrond om op te snijden. 4. standaard plakband. 5. schaar.

Nadere informatie

LUCHTKASTEEL. moeilijkheidsgraad. Klustijd:6 uur

LUCHTKASTEEL. moeilijkheidsgraad. Klustijd:6 uur LUCHTKSTEEL moeilijkheidsgraad Klustijd:6 uur MTERILEN Materiaalkosten ca. 15,- antal Materiaal Dikte Breedte Lengte CM Plank 1 Plank 2 1 Geïmpregneerde tuinplank 1,6 13,5 180 1 Geïmpregneerde tuinplank

Nadere informatie

Parket: zo veelzijdig

Parket: zo veelzijdig 12 HOUT Parket: zo veelzijdig Parket doet automatisch denken aan klassieke en rustieke interieurs waar het uiteraard een vaste waarde blijft. Maar we zien houten vloeren ook vaak opduiken in moderne interieurs.

Nadere informatie

Parketvloeren. Natuurlijke en karakteristieke vloeren voor ieder interieur

Parketvloeren. Natuurlijke en karakteristieke vloeren voor ieder interieur Parketvloeren Natuurlijke en karakteristieke vloeren voor ieder interieur COLLECTIE 2014-1 INHOUD pag 4 pag 6 pag 8 pag 10 pag 11 pag 12 Assortimentoverzicht Columbus Chopin Specials: Visgraat, Hongaarse

Nadere informatie

Leginstructies. Natural Floor VOORAF. Europese Eik Europese Productie. Acclimatisering. Omgevingstemperatuur en Relatieve Luchtvochtigheid

Leginstructies. Natural Floor VOORAF. Europese Eik Europese Productie. Acclimatisering. Omgevingstemperatuur en Relatieve Luchtvochtigheid Leginstructies VOORAF Voor een goed resultaat is het absoluut noodzakelijk de leginstructies nauwkeurig te volgen. Het is belangrijk om, bij daglicht, alle panelen voor en tijdens de plaatsing te controleren

Nadere informatie

Estillon bv P.O. box 121 NL 6600 AC WIJCHEN Tel: +31 (0) Website:

Estillon bv P.O. box 121 NL 6600 AC WIJCHEN Tel: +31 (0) Website: Smartfloor, de ideale ondervloer voor installatie van PVC stroken/lamellen, zwevend vinyl, tapijt en tapijt/vinyltegels! Smartfloor is een revolutionair ondervloersysteem speciaal bestemd voor de installatie

Nadere informatie

Installatie instructies

Installatie instructies Onderdelen klaarmaken De goot samenstellen normale gootkap Installatie instructies De nummer één veranda specialist in Nederland Goot profiel 100% Kwaliteits garantie Het hele jaar droog onder een aluminium

Nadere informatie

Modern koper krukje maken (ontwerp door Daan Kayser)

Modern koper krukje maken (ontwerp door Daan Kayser) Modern koper krukje maken (ontwerp door Daan Kayser) Modern koper krukje maken (ontwerp door Daan Kayser) Materialen Gereedschap HG bijenwas transparant 500ml Ronde stok grenen Ø 22mm 270cm Populieren

Nadere informatie

Werkvoorbereiding 4.1

Werkvoorbereiding 4.1 4.1 Werkvoorbereiding Bepaal kleur en model van de Keralit gevelpanelen. NB: Bij houtdecoren is per pakket een repeterend patroon aanwezig. Dit kan hinderlijk zijn bij grotere oppervlakten. Zorg er daarom

Nadere informatie

Vier soorten parket: 1. Laminaat 2. Lamellen parket 3. Gelijmd parket 4. Massieve delen

Vier soorten parket: 1. Laminaat 2. Lamellen parket 3. Gelijmd parket 4. Massieve delen Vier soorten parket: 1. Laminaat 2. Lamellen parket 3. Gelijmd parket 4. Massieve delen Laminaat vloeren Dit zijn vloeren welke eigenlijk niet zoveel uitleg meer nodig hebben, temeer daar bijna iedereen

Nadere informatie

Minibieb groot formaat

Minibieb groot formaat Minibieb groot formaat Deze beschrijving is gemaakt door Anton van Arem en gratis te gebruiken en verspreiden Het origineel te vinden op www.demaeckerij.nl Wat heb je nodig? een plaat watervast multiplex

Nadere informatie

LEGINSTRUCTIES Quick-Step Impressive / Impressive ULTRA NL

LEGINSTRUCTIES Quick-Step Impressive / Impressive ULTRA NL LEGINSTRUCTIES Quick-Step Impressive / Impressive ULTRA NL Voor een goed resultaat is het absoluut noodzakelijk deze leginstructies nauwkeurig te volgen. VOORBEREIDING Laat de planken gedurende minstens

Nadere informatie

Montagehandleiding terrasoverkappingen

Montagehandleiding terrasoverkappingen Montagehandleiding terrasoverkappingen Benodigde gereedschappen Hamer Rolmaat Waterpas Winkelhaak Stanleymes Stap 1: Indien breedte inkorten Stap 2: Indien breedte inkorten Stap 3: Indien breedte inkorten

Nadere informatie

Teken de middellijn af op de bodemplaat. Zaag de bodemplaat volgens de tekening uit.

Teken de middellijn af op de bodemplaat. Zaag de bodemplaat volgens de tekening uit. Page 1 of 5 «Sluit dit venster Zeepkist Laat alle panelen bij de bouwmarkt op maat zagen. Koop liever te ruim in dan te krap. Ongebruikte materialen in originele verpakking kunt u met de aankoopbon binnen

Nadere informatie

Vloeren Laminaat en hout

Vloeren Laminaat en hout Vloeren Laminaat en hout 1 CanDo biedt een uitgebreid assortiment doe-het-zelf producten waarmee het eenvoudig wordt om een eigen stijl te creëren. CanDo producten zijn gemakkelijk te verwerken en passen

Nadere informatie

Tip: Lees de handleiding eerst geheel door en ga pas daarna aan de slag.

Tip: Lees de handleiding eerst geheel door en ga pas daarna aan de slag. Houten Jaloezie Montage- en Bedieningsinstructie Dank voor uw aankoop bij MaatStudio.nl. Met een goede montage en gebruik zult u jarenlang plezier van uw aankoop beleven. Het is van belang onderstaande

Nadere informatie

Bouwbeschrijving voor een robuuste tafel

Bouwbeschrijving voor een robuuste tafel \ Bouwbeschrijving voor een robuuste tafel Veiligheid Voordat u begint met bouwen, lees eerst aandachtig de veiligheidswaarschuwingen en gebruikershandleiding van zowel de zaag, zaaggeleider en ander elektrisch

Nadere informatie

BOUWBESCHRIJVING KNIKKERPOMP

BOUWBESCHRIJVING KNIKKERPOMP 1 BOUWBESCHRIJVING KNIKKERPOMP Ten behoeve van demonstratiedoeleinden De knikkerpomp is een type waterpomp dat van PVCbuis en twee knikkers gemaakt wordt. Door zijn eenvoud en omdat PVC goed verkrijgbaar

Nadere informatie

DOELWAND BOUWEN. Zelf doen! HANDLEIDING VOOR EEN DOELWAND. Wij laten u zien hoe u binnen een paar stappen een doelwand bouwt en deze goed lakt.

DOELWAND BOUWEN. Zelf doen! HANDLEIDING VOOR EEN DOELWAND. Wij laten u zien hoe u binnen een paar stappen een doelwand bouwt en deze goed lakt. HANDLEIDING VOOR EEN Wij laten u zien hoe u binnen een paar stappen een doelwand bouwt en deze goed lakt. COMPILED BY 1 VOORBEREIDEN Haal de materialen uit de bijgevoegde lijst in huis. Laat de MDF-plaat,

Nadere informatie

Installatie van de fiberon planken

Installatie van de fiberon planken Installatie van de fiberon planken www.fiberdeck.fr Installatievoorschriften Vóór de installatie 1. Vóór het leggen moeten de planken op een donkere, droge plaats opgeslagen worden. Gebruik ondoorzichtige,

Nadere informatie

Algemene richtlijnen voor het installeren

Algemene richtlijnen voor het installeren Algemene richtlijnen voor het installeren Algemene richtlijnen voor het installeren voor PhoneStar op de vloer en de volgende soorten vloerbedekking. Actuele versie zie www.wolf-bavaria.com 1. Algemene

Nadere informatie

Hoe kunnen we er voor zorgen dat de juf vlug de namen kent van de leerlingen in jouw klas?...

Hoe kunnen we er voor zorgen dat de juf vlug de namen kent van de leerlingen in jouw klas?... Een nieuwe schooljaar heel wat nieuwe gezichten! En al die namen de juf kan dit moeilijk uit elkaar houden. Dat duurt nog eventjes. Ze onthoudt wel dat bruin gezichtje, die mooie ogen, die lange blonde

Nadere informatie

Lightbox maken met eigen tekst

Lightbox maken met eigen tekst Lightbox maken met eigen tekst Lightbox maken met eigen tekst Materialen Gereedschap Populieren triplex 61 x 122cm 12mm Steigerhout schroeven zelfborend 100 stuks Pattex Geen Spijkers & Schroeven Houtlijm

Nadere informatie