Zo kunt u zelf een nieuwe vloer leggen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Zo kunt u zelf een nieuwe vloer leggen"

Transcriptie

1 Vloeren Zo kunt u zelf een nieuwe vloer leggen Ondervloeren Laminaat Flexxfloors Massieve vloerdelen Afwerken en onderhouden

2 Vloeren leggen Een vloer van GAMMA is altijd een verstandige keuze. Het uitgekiende assortiment bevat zowel klassieke, eigentijdse als moderne vloeren. Alle vloeren zijn gemakkelijk zelf te leggen en worden voorzien van een duidelijke leginstructie, garantievoorwaarden en een onderhoudsadvies. Deze folder helpt u bij het leggen van de gekozen vloer (laminaat, massieve vloerdelen of Flexxfloors), de plinten en niet te vergeten de juiste ondervloer aan de hand van duidelijke stappenplannen en boodschappenlijstjes. Bij goed onderhoud heeft u jarenlang plezier van uw vloer! zelf gelegd is dubbel genieten

3 De juiste ondervloer kiezen Een ondervloer is medebepalend voor de levensduur van uw vloer en het plezier dat u er van heeft. Legt u een zwevende vloer, zoals een laminaat- of parketvloer, dan moet u altijd eerst een ondervloer leggen. Let bij het kiezen van een ondervloer altijd op vier punten: vochtdichtheid, egaliserend vermogen, warmte-isolatie en de mate van geluidsdemping. Een ondervloer kiest u op basis van deze vierpunten 1. Vocht- en dampdichtheid Een vochtwerende ondervloer is nodig als u laminaat legt. Zo voorkomt u dat vocht van onderaf in de laminaatvloer trekt. Ondervloeren die u legt op een houten basisvloer hoeven niet vochtwerend te zijn. 2. Egaliserend vermogen Het egaliserend vermogen geeft aan in hoeverre u met de ondervloer oneffenheden in de basisvloer kan wegwerken. 3. Warmte-isolatie Met een warmte-isolerende ondervloer houdt u de warmte in een ruimte langer vast. Let op: een vloerverwarming in combinatie met een ondervloer met warmte-isolatie zal veel minder goed werken! 4. Geluidsdemping Dank aan de onderburen! Legt u een parketof laminaatvloer in een appartement of op een bovenverdieping? Let er dan op of de ondervloer voldoende geluidsdemping geeft. Ondervloeren met een TÜV-certificaat geven maximale geluidsisolatie!

4 Extra nodig bij vochtigheid onder de vloer Als u te maken heeft met een vochtige ruimte onder de vloer dat kan vooral voorkomen bij vloeren op de begane grond dan moet u eerst een apart vochtscherm aanbrengen. Tenzij u kiest voor de ondervloer Aluline of Goldline, want daar zit het vochtscherm al in verwerkt. Aluline Goldline Isoline Isoline+ Blueline Silence Geluidsreducerend Egaliserend Vochtwerend Warmte-isolerend Vloerverwarming/- koeling Ondergrond Beton Beton Droge ruimten Droge ruimten Elk type Beton Bijzonderheden Oneffenheden tot 2 mm Optimale geluidsreductie volgens bouwbesluit (TÜVcertificaat, 10 db) Oneffenheden tot 4 mm Optimale geluidsreductie volgens bouwbesluit (TÜVcertificaat, 10 db) Oneffenheden tot 2 mm Speciaal geschikt voor kliklaminaat Speciaal geschikt voor Flexxfloors vloeren Oneffenheden tot 3 mm Oneffenheden tot 6 mm Benodigde materialen Aluminiumtape (bij Aluline, Goldline en folie) Ondervloerfolie (alleen op de begane grond en indien niet bij ondervloer inbegrepen) Geschikte ondervloer Benodigd gereedschap Accuboor Rolmaat Hamer Verstekbak Handzaag Verzinkboor Hobbymes Winkelhaak Potlood Zwaaihaak Profielmal tip: Door de ondervloer komt uw nieuwe vloer iets hoger te liggen. Daardoor kan het nodig zijn deuren in te korten.

5 Stap voor stap uw ondervloer leggen stap 1 (voorbereiding) Vloerbedekking weghalen Verwijder eventuele oude vloerbedekking en plinten voor u de nieuwe ondervloer gaat leggen. Steek bij een betonnen vloer eventuele oneffenheden weg. Vul putjes en kuilen op met egaliseercement. Houten vloer: ook spaanplaat leggen Verwijder bij een ondergrond van houten vloerdelen alle uitstekende spijkers en andere oneffenheden. Zet verende vloerdelen vast met extra schroeven. Bij oudere huizen zijn de vloerdelen in de loop der jaren vaak hol of bol gaan staan. Wilt u hierop laminaat, parket of vloerbedekking leggen, dan moet u de kale vloer eerst vlak maken met spaanplaat. Spaanplaat van 12 mm dik is voldoende. Leg de platen in halfsteensverband en zet ze om de 30 cm vast met verzonken schroeven (gebruik de verzinkboor). Houd langs de muur een paar millimeter ruimte open zodat de platen iets kunnen uitzetten. Breng over deze spaanplaatondervloer eventueel een ondervloer naar keuze aan. Bij optrekkend vocht: vochtscherm nodig Heeft u te maken met optrekkend vocht, bijvoorbeeld vanuit de kruipruimte? Bedek de vloer dan eerst met een vochtscherm. Laat het vochtscherm tegen de muren oplopen zodat de randen later achter de plinten vallen. Plak de naden af met aluminiumtape. NB: de ondervloeren Aluline en Goldline hebben een geïntegreerd vochtscherm!

6 stap 2 (ondervloer uitleggen) Aluline of Goldline ondervloer Rol de ondervloer uit met de aluminiumkant resp. goudkant naar boven. Laat de ondervloer rondom iets tegen de muren op lopen en snijd het rondom op 1 cm hoogte af. Plak de naden af met aluminiumtape. Isoline of Blueline ondervloer De houtvezel of kunststof platen hebben een groter opvullend vermogen dan de rollen. Leg de platen in halfsteens verband. stap 3 (lastige vormen) uitsnijden Lastige vormen (zoals deurposten, leidingen en dergelijke) tekent u af met een profielmal. Duw deze tegen het obstakel zodat de verschuifbare naalden de vorm overnemen. Teken deze vorm vervolgens af op het materiaal voor de ondervloer en snij of zaag de vorm uit. Gebruik een zwaaihaak voor het aftekenen van niet-haakse hoeken. Op vindt u ook een klusvideo over het leggen van een ondervloer.

7 Stap voor stap laminaat leggen Een laminaatvloer is een duurzame, praktische vloer met een warme uitstraling. Het leggen van laminaat verschilt met het type laminaat dat u heeft uitgekozen. Welk type u ook kiest, het leggen is niet moeilijk. Maar lees van tevoren wel de leginstructies! Laminaat heeft de uitstraling van echt hout of echte tegels en is makkelijk schoon te maken. U heeft een grote keuze uit betaalbaar laminaat. Voor u begint Laat laminaat in de verpakking minstens 48 uur acclimatiseren in de ruimte waar het gelegd wordt. Op minimaal 50 cm afstand van de muur. Zet de pakketten niet schuin tegen de muur maar leg ze plat op de grond. Zo voorkomt u dat de planken kromtrekken. Benodigde materialen (Plak)plinten Laminaat tip: Op vindt u een handige calculator waarmee u kunt berekenen hoeveel laminaat u nodig heeft. Benodigd gereedschap Afstandhouders Hamer Handzaag Decoupeerzaag Decoupeerzaagjes (fijn) Kapzaag Parket-legset Potlood Profielmal Rolmaat Verstekbak Winkelhaak Zwaaihaak stap 1 Begin het laminaat leggen in een hoek. Leg de eerste baan lamellen. Leg afstandhouders tegen de muur aan en plaats de eerste lamel. Vaak is de uitstekende MDF-lip naar de kamer gericht, maar dit is bij ieder laminaat anders. Bekijk dus voor u gaat leggen de leginstructie in de verpakking. tip: Gebruik lamellen uit verschillende verpakkingen door elkaar heen. Mocht er een klein kleurverschil tussen de lamellen zijn, dan ziet u dat straks niet meer terug.

8 stap 2 Afhankelijk van het type zaag dat u gebruikt, legt u bij het zagen de plank met de goede kant naar boven of naar onderen. Gebruikt u een handzaag? Zorg dan dat de kant met de houtstructuur boven ligt. Bij het zagen met een decoupeerzaag legt u de plank juist ondersteboven. Dit hoeft niet als u een speciale laminaatdecoupeerzaagje gebruikt. stap 3 Breng vervolgens de tweede baan lamellen aan. Begin met het afgezaagde deel van de laatste lamel van de eerste baan. Hierdoor verspringen de naden in de banen steeds onderling. Het eerste deel mag niet korter zijn dat 30 cm. Is dat wel zo? Zaag dan een nieuwe lamel doormidden en begin daarmee. Wilt u een strakke verdeling van het laminaat? Houd dan het volgende patroon aan: begin de eerste rij met 1/3 plank, de volgende rij met een hele plank en de derde rij weer met een 1/3 plank. Zo voorkomt u een zogeheten trappatroon, dat er onnatuurlijk uit kan zien. Het nadeel van deze methode is wel dat u veel meer zaagverlies hebt. stap 4 Kliklaminaat Klik de lamellen met hun lange zijde in elkaar. Doe dit onder een hoek van 45. Schuif ze met de kopse kant strak tegen elkaar aan en klik ze vast en gebruik een slagblokje om de lamellen goed sluitend te krijgen. Snelkliksysteem Heeft u het snelkliksysteem aangeschaft dan klikt u de kopse zijde aan de kant van het blauwe stripje met de vingers, aan de vorige lamel vast. Géén hamer of slagblok gebruiken en ook niet met de hand erop slaan, dan gaat het kliksysteem stuk. Nieuwe delen telkens zacht inklikken. Wanneer een lamel moet worden losgehaald, doe dit dan door de kopse zijde uit te schuiven. De lengtezijde moet los worden gewenteld.

9 stap 5 Lastige vormen, zoals deurposten en leidingen, kunt u aftekenen met een profielmal. Door deze tegen het obstakel aan te duwen nemen de verschuifbare naalden de vorm over. Neem deze vorm over op de lamel en zaag hem uit. Zorg ook nu dat er 1 cm speling zit tussen het laminaat en de deurpost of leiding. stap 6 Niet-haakse hoeken kunt u aftekenen met een zwaaihaak. Draai de fixeerschroef een slag los. Leg de handgreep van de zwaaihaak tegen de ene muur en draai het blad tegen de andere muur aan. Draai de fixeerschroef vast en neem de hoek over op de lamel. stap 7 Lopen er leidingen midden door een lamel? Zaag deze lamel dan door ter hoogte van het hart van de leiding. Teken op beide uiteinden de halve diameter van de leiding af. Zaag deze uit. Voorzie de kopse kant van wat lijm en plaats de lamellen. stap 8 De laatste baan van uw laminaat moet u in de breedte op maat maken. Leg de te verzagen lamel exact bovenop de voorlaatste baan. Leg hier een tweede lamel op en duw deze tegen de muur. Houd hier een afstandhouder tussen. Teken de rand van de tweede lamel op de eerste lamel af en zaag deze op maat. Klik hem iets schuin in het profiel.

10 stap 9 Komt de laatste lamel onder een radiator te liggen? Dan heeft u weinig ruimte om hem goed aan te schuiven. U kunt dan het beste een slagijzer gebruiken. Haak dit achter de afgezaagde kant en tik de lamel met een hamer in de juiste positie. Op vindt u ook een klusvideo over het leggen van laminaat. Onderhoud van laminaat Laminaatvloeren worden het beste schoongehouden door te stofzuigen met een zachte borstel. Vast vuil kan worden verwijderd met een licht vochtige, maar vooral niet te natte, doek. Daarnaast zijn er speciale reinigingsmiddelen verkrijgbaar voor een periodieke schoonmaakbeurt of hardnekkiger vuil.

11 Stap voor stap Flexxfloors stick-systeem leggen Voor u begint Gebruik bij het op maat maken van Flexxfloors onze speciale liniaal en mes. Dit gereedschap is exclusief voor Flexxfloors ontworpen en maakt het leggen nog eenvoudiger. Bovendien werkt u hiermee veilig en nauwkeurig, door de handige gradenhoeken en de simpele snijwijze. Benodigde materialen Flexxfloors Benodigd gereedschap Flexxfloors mes Potlood Flexxfloors liniaal Eventueel slaglijnmolen stap 1 Laat Flexxfloors 48 uur in de ruimte liggen waar het wordt gelegd. Ondergrond moet schoon, vrij van stof en droog zijn. stap 2 Egaliseer de vloer indien nodig, om oneffenheden te voorkomen. De ondergrond moet glad, vlak en stabiel zijn. stap 3 Verdeel de kamervloer in vier gelijke vlakken door twee loodlijnen te trekken. Gebruik eventueel een slaglijnmolen.

12 stap 4 Begin het leggen vanuit het midden van de kamer. Haal de beschermfolie weg en leg de eerste rij strak tegen de loodlijn aan, in de lengte van de kamer. stap 5 Druk elke strook strak aan. Wrijf over de gehele lengte vanuit het midden naar buiten. Sluit elke volgende strook naadloos aan. stap 6 Maak de stroken met een Flexxfloors mes en Flexxfloors liniaal op maat. Snijd de strook in en breek deze met beleid af. stap 7 Na het leggen is de vloer direct beloopbaar.

13 Stap voor stap Flexxfloors click-systeem leggen Voor u begint Gebruik bij het op maat maken van Flexxfloors onze speciale liniaal en mes. Dit gereedschap is exclusief voor Flexxfloors ontworpen en maakt het leggen nog eenvoudiger. Bovendien werkt u hiermee veilig en nauwkeurig, door de handige gradenhoeken en de simpele snijwijze. Benodigde materialen Flexxfloors Benodigd gereedschap Flexxfloors mes Flexxfloors liniaal Potlood stap 1 Laat Flexxfloors 48 uur in de ruimte liggen waar het wordt gelegd. Ondergrond moet schoon, vrij van stof en droog zijn. stap 2 Om oneffenheden in de gelegde Flexxfloors vloer te voorkomen moet de ondergrond glad en vlak zijn. Indien nodig de vloer egaliseren. stap 3 Begin het leggen vanuit een hoek (links), de groef moet van de muur zijn afgekeerd. Hou een uitzetvoeg van 2-3 mm aan.

14 stap 4 Als het laatste deel korter is dan 30 cm kort u het eerste deel met de helft van het resterende deel in. stap 5 Snij bij de tweede rij planken de 1e plank op ca. tweederde van de lengte af. stap 6 Koppel deze met de eerste rij (lange zijde), onder een hoek van 15 tot 20. Bij de volgende plank koppelt u eerst de korte zijde en dan de lange. Gebruik bij de derde rij een eerste plank van ca. een derde lengte. Zet dit patroon voor de nog te leggen rijen voort. Zorg dat kopse naden te allen tijde minimaal 30 cm t.o.v. elkaar verspringen. 180 stap 7 Om de vloer bij de tegenoverliggende muur passend te krijgen draait u de plank horizontaal 180. Leg de plank tegen de muur en teken af over de rand (van het decor!), snij licht in en breek voorzichtig door.

15 stap 8 Draai de plank weer 180 en leg deze in de vloer. Uw vloer is nu gereed. Werk de wanden af met een nette plint. stap 9 Na het leggen is de vloer direct beloopbaar. Uitgebreide leginstructies, tips en garantievoorwaarden treft u aan in de doos. tip: Op vindt u een handige calculator waarmee u kunt berekenen hoeveel pakken Flexxfloors u nodig heeft.

16 Stap voor stap massieve vloerdelen leggen Een massieve houten vloer heeft een prachtige natuurlijke uitstraling en is bovendien warm en isolerend tegelijk. Van een massief houten vloer heeft u een leven lang plezier, omdat hij praktisch onverslijtbaar is. Voor u begint Bereken het aantal benodigde vierkante meters: lengte x breedte van de kamer. Tel hierbij 10% zaagverlies op. Op staat een handige vloercalculator. Haal de vloerdelen minimaal 2 weken voor het leggen in huis, zodat het hout kan acclimatiseren bij kamertemperatuur (ca. 20 ºC). Laat de vloerdelen in de verpakking en leg deze plat op de grond. Benodigde materialen Massieve vloerdelen Massieve parketlatten Ondervloertegels of rol Vochtschermfolie Benodigd gereedschap Hamer Zaag Parketlegset Lijm Potlood stap 1 Bij een betonnen basisvloer: Leg een vochtschermfolie op de betonnen ondervloer. Laat de randen 5 cm tegen de muur opstaan. Hierop legt u ondervloertegels (niet nodig bij gebruik van Aluline of Goldline) Bij een houten basisvloer: Leg de ondervloertegels direct op de houten vloer. Plaats de ondervloertegels haaks op de legrichting van de vloerdelen. Gebruik geen dampdichte folie, omdat dit verstikking van de houten funderingsvloer tot gevolg kan hebben. stap 2 Begin bij een hoek Lak de achterkant van de vloerdelen voor het leggen. Dat verkleint de kans op kromtrekken van de planken. Begin in de linkerhoek aan de lange wand van de kamer. De messingzijde (de dunnere, uitstekende kant) van de wand af. Zet afstandblokjes van 1.5 à 2 cm tussen de vloerdelen en de wand (in verband met uitzetten).

17 stap 3 De eerste baan Breng lijm aan in de groef van de korte zijde. Gebruik een watervaste lijm die transparant opdroogt. Verwijder gemorste lijm direct met een vochtige doek. Schuif de lange zijden vervolgen zonder lijm in elkaar. stap 4 De tweede baan De tweede baan begint u met het afgezaagde vloerdeel (dit is het eindstuk van de eerste baan). Dit deel moet minimaal 30 cm zijn. De naden van de korte zijden moeten steeds met minimaal 30 cm verspringen ten opzichte van de vorige baan. stap 5 Beide banen Koppel deze met de eerste rij (lange zijde), onder een hoek van 15 tot 20. Bij de volgende plank koppelt u eerst de korte zijde en dan de lange. Gebruik bij de derde rij een eerste plank van ca een derde lengte. Zet dit patroon voor de nog te leggen rijen voort. Zorg dat kopse naden te allen tijde minimaal 30 cm t.o.v. elkaar verspringen. stap 6 De laatste baan Leg een vloerdeel op de laatste baan. Schuif hierover een vloerdeel tegen de wand aan (met afstandblokjes ertussen). Het vloerdeel dat nu tussenbeide ligt, aftekenen, afzagen en leggen.

18 Stap voor stap houten vloer afwerken en onderhouden Houten vloeren hebben een warme uitstraling en zijn makkelijk schoon te houden. De afwerking bepaalt in hoge mate het uiteindelijke karakter van de vloer. U kunt kiezen uit lakken, oliën of in de was zetten. Lak (halfmat of hoogglans) Geeft een chique uitstraling en accentueert de nerf. Het aanbrengen is echter veel werk, evenals het herstellen van krassen en doffe plekken. Olie en was Geven de vloer een matte, maar wel meer natuurlijke uitstraling. Beide producten maken de kleur van het hout veel dieper. Deze vormen van afwerken zijn iets minder slijtvast dan lak, maar daar staat tegenover dat het veel makkelijk is om versleten plekken bij te werken. Test van tevoren op stukjes resthout wat het effect van de gekozen afwerklaag op uw houtsoort is. Voor u begint In alle gevallen moet de vloer eerst grondig geschuurd worden. Bij de bouwmarkt zijn parketen kantschuurmachines te huur die u veel tijd besparen en een fraai egaal resultaat opleveren. Reserveer tijdig! Bewaar wat van het schuurstof. Als u dit vermengt met wat houtlijm, dan kunt u er later kieren en gaatjes onzichtbaar mee wegwerken. Benodigde materialen Lakken Oliën Onderhoudsolie Onderhoudswas Terpentine Vloerlak Vloerolie Vloerpolish Vloerwas Benodigd gereedschap Zachte doek (niet pluizend) Boenmachine Kantschuurmachine Parketschuurmachine Platte kwast (10-12 cm breed) of roller Schuurlinnen (grof, middel, fijn)

19 Voorbereiding stap 1 Vloer controleren Controleer de vloer op uitstekende spijkers en sla deze zonodig dieper in het hout, met behulp van een hamer en drevel. stap 2 Vloer schuren Schuur de vloer meerdere malen met de parketschuurmachine. Voor het schuren van de kanten gebruikt u een kantschuurmachine. Begin met grof en eindig met fijn schuurlinnen. Schuur altijd in de richting van de nerf van het hout. stap 3 Schuurstof verwijderen Veeg het schuurstof weg en maak de vloer grondig schoon met de stofzuiger. Verwijder het fijnste stof met door de vloer af te nemen met een licht vochtige doek.

20 Stappenplan in de was zetten stap 1 Breng de eerste waslaag aan met behulp van een niet pluizende doek. Wrijf de was goed in de nerven van het hout. stap 2 Voor het uitboenen gebruikt u een boenmachine. Begin met de hardste borstel en herhaal het werk met de middelste en met de zachtste borstel. stap 3 Stap 1 en 2 moet u meerdere malen herhalen, afhankelijk van de houtsoort. Vraag hierover advies in de bouwmarkt. stap 4 Plekken die in de loop der tijd kaal zijn geworden, kunt u eenvoudig bijwerken met speciale onderhoudswas. Om de vloer mooi te houden is het raadzaam om hem minstens 1 keer per jaar opnieuw in de was te zetten en te boenen.

21 Stappenplan oliën stap 1 Wrijf de vloer in met de olie, met behulp van een niet pluizende doek of een lakroller. Wrijf net zolang totdat alle olie ingetrokken is en de vloer een matte aanblik heeft gekregen. Afhankelijk van de houtsoort kan het nodig zijn de vloer nogmaals te behandelen, om een optimaal resultaat te krijgen. Vraag hierover advies in de bouwmarkt. De vloer vervolgens 2 dagen niet belopen. tip: Een pas geoliede vloer de eerste weken niet met water afnemen. Daarna kunt u de vloer schoonmaken met een zachte vloerzeep. stap 2 Plekken die in de loop der tijd kaal geworden zijn, kunt u eenvoudig bijwerken met behulp van onderhoudsolie. U houdt uw vloer mooi als u hem minstens 1 keer per jaar opnieuw in de olie te zet. tip: Vloerlak is ook verkrijgbaar op waterbasis (acryl). Dit is nagenoeg reukloos, droogt binnen enkele uren en bevat geen schadelijke oplosmiddelen. Acryl vloerlak is alleen in matte of zijdeglans variant verkrijgbaar. Gebruik voor het verwerken van acryllak altijd speciale acrylrollers en kwasten.

22 Stappenplan lakken stap 1 Bedenk van tevoren waar u met lakken begint en zorg dat u altijd eindigt bij de deur. Breng de lak aan met een platte kwast en strijk met de nerf mee. Minimaal drie laklagen aanbrengen! Sommige houtsoorten vereisen meer laklagen, informeer hierover in de bouwmarkt. Laat de vloer tussen elke laag 24 uur drogen en schuur hem tussendoor steeds licht op. stap 2 Een gelakte vloer is makkelijk schoon te maken met water en een zachte zeepsoort. Hij blijft mooier als u bij het dweilen een scheutje vloerpolish aan het water toevoegt. Dof geworden plekken wrijft u in met onverdunde polish. De vloer is na een uurtje beloopbaar.

23 Voor elke vloer een passende plint Plinten aanbrengen 1. Europlinten Schroef de zwarte clips met een afstand van +/- 50 cm t.o.v. elkaar tegen de wanden en maak de plinten op maat. Druk de plinten van boven naar onder tegen de clips. Achter deze plinten kunnen ook snoeren worden weggewerkt. 2. Plakplinten Deze plinten zijn aan de onderzijde voorzien van een zelfklevende tape. Door de beschermfolie te verwijderen, plakt u de plint snel op de vloer. Alvorens u de plakstrip op de vloer bevestigt, dient u voor het beste hechtresultaat de vloer vetvrij te maken. Met een kniptang knipt u de plakplint eenvoudig op maat en in het juiste verstek.

24 Accessoires GAMMA Plintenschaar Laminaatsnijder Overige accessoires Omschrijving Stuks Kleur Clipsysteem hls t.b.v. europlint 30 stuks - Accessoires set t.b.v. europlint 10 stuks Wit Accessoires set t.b.v. europlint 10 stuks Creme Accessoires set t.b.v. europlint 10 stuks Caramel Accessoires set t.b.v. europlint 10 stuks Zilver Accessoires set t.b.v. europlint 10 stuks Antraciet Accessoires set t.b.v. europlint 10 stuks Licht bruin Accessoires set t.b.v. europlint 10 stuks Bruin Accessoires set t.b.v. europlint 10 stuks Donker grijs Accessoires set t.b.v. europlint 10 stuks Grijs Accessoires set t.b.v. europlint 10 stuks Bruin grijs Accessoires set t.b.v. europlint 10 stuks Zwart Afstandhouders set 10 stuks - Hoekstukken mdf 7.7 cm 6 stuks - Hoekstukken mdf 12.2 cm 6 stuks - Afstandblokjes kunststof 20 stuks - Spandband voor laminaat en parket - - Legset kunststof - - Ondervloer folie + transparante tape - - GAMMA Nederland. Wijzigingen voorbehouden. Augustus Alle vermelde prijzen zijn adviesverkoopprijzen. Kijk voor meer informatie op Folder 7.2. Artikelnummer

Zo kunt u zelf tegelen

Zo kunt u zelf tegelen sanitair Zo kunt u zelf tegelen Zelf tegelen Afvoegen Overzicht assortiment tegellijmen en voegmiddelen Zo kunt u zelf tegelen Zelf een prachtige wand of vloer tegelen? Deze GAMMA folder wijst u de weg!

Nadere informatie

Hang de bovenkasten op

Hang de bovenkasten op 1 Hang de bovenkasten op Het is in de meeste keukens het makkelijkst om te beginnen met de installatie van de bovenkasten. Dan staan er geen onderkasten in de weg en heb je meer vloerruimte om bijvoorbeeld

Nadere informatie

Zelf een Red Special bouwen?

Zelf een Red Special bouwen? Zelf een Red Special bouwen? Door René, Gitaar in Tune Hints, tips, mogelijkheden, moeilijkheden Revisie 1.2, datum 7 mei 2005 Zelf een Red Special bouwen? www.gitaar-in-tune.nl Pagina 1 van 36 Voorwoord

Nadere informatie

ISOLATIE GIDS WAAROM ISOLEREN?

ISOLATIE GIDS WAAROM ISOLEREN? ISOLATIE GIDS Wij helpen u graag op weg! De juiste hoeveelheden en prijs berekenen wij graag voor u! WAAROM ISOLEREN? F Lagere energiefactuur F Betaalbaar dankzij subsidies F Een meerwaarde voor je woning

Nadere informatie

Installatie en onderhoud

Installatie en onderhoud Een commercieel programma tapijttegels speciaal ontwikkeld voor kantoren. Een harde vloerbedekking met textiele toplaag en warme uitstraling. Levenslange anti-bacteriële werking en hoge akoestische waarden.

Nadere informatie

PRODUCTINFORMATIEBLAD KERA + QUITE LIGHT. Belangrijk. Controle bij aflevering

PRODUCTINFORMATIEBLAD KERA + QUITE LIGHT. Belangrijk. Controle bij aflevering PRODUCTINFORMATIEBLAD KERA + QUITE LIGHT Belangrijk Controle bij aflevering Ondanks de hoge kwaliteitseisen die wij stellen aan onze producten, productie en uitlevering dient u de materialen bij aflevering,

Nadere informatie

FLL 2012/2013 VELDOPBOUW

FLL 2012/2013 VELDOPBOUW FLL 2012/2013 VELDOPBOUW Het veld is waar de Robot Wedstrijd plaatsvindt. Het bestaat uit een wedstrijdmat, op een tafel, met missiemodellen erop. De wedstrijdmat en de LEGO-stenen voor het bouwen van

Nadere informatie

Montage. handleiding. Maak de verpakking(en) per meubel open en sorteer de onderdelen. In de verpakking vindt u:

Montage. handleiding. Maak de verpakking(en) per meubel open en sorteer de onderdelen. In de verpakking vindt u: Montage handleiding Verpakking Naast de referentie van het meubel staat soms nog een getal op het verpakkingslabel. Dit betekent dat het gaat om één meubel wat is verpakt in meerdere pakketten, tezamen

Nadere informatie

Wooninformatie ééngezinswoningen Olykampen Raalte 2014 2

Wooninformatie ééngezinswoningen Olykampen Raalte 2014 2 Gebruikershandleiding ééngezinswoningen Olykampen naar aanleiding van uitgevoerd Groot Onderhoud in 2014 Wooninformatie ééngezinswoningen Olykampen Raalte 2014 2 Raalte, 16 april 2014 Geachte heer, mevrouw,

Nadere informatie

De instructies voor het veilig opruimen van kwik verschillen per situatie. Kies de opruiminstructie die op uw situatie van toepassing is.

De instructies voor het veilig opruimen van kwik verschillen per situatie. Kies de opruiminstructie die op uw situatie van toepassing is. Opruiminstructies De instructies voor het veilig opruimen van kwik verschillen per situatie. Kies de opruiminstructie die op uw situatie van toepassing is. Barometer, bloedrukmeter of een ander product

Nadere informatie

BELANGRIJKE INFORMATIE VOOR DE CORRECTE VERWERKING VAN HET PRODUCT IN OVEREENSTEMMING MET DE EUROPESE RICHTLIJN 2002/96/EC

BELANGRIJKE INFORMATIE VOOR DE CORRECTE VERWERKING VAN HET PRODUCT IN OVEREENSTEMMING MET DE EUROPESE RICHTLIJN 2002/96/EC INHOUD 1 BESCHRIJVING VAN HET APPARAAT (zie pagina 3)................................75 2 VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN...............................................75 3 INSTALLATIE............................................................76

Nadere informatie

Dekdoorvoer voorkomen van rot

Dekdoorvoer voorkomen van rot Dekdoorvoer voorkomen van rot Nov. 2008. Bron: http://www.pbase.com/mainecruising/sealing_the_deck Vertaling: Aike van der Hoeff, 4 juni 2012 (toevoegingen van de vertaler: cursief) In dit artikel bepleit

Nadere informatie

Zelf vloertegels leggen. Vloertegels De voorbereidingen Kwaliteitseisen

Zelf vloertegels leggen. Vloertegels De voorbereidingen Kwaliteitseisen Zelf vloertegels leggen Vloertegels De voorbereidingen Kwaliteitseisen Zelf vloertegels leggen 2 3 Het interieur van de woning verfraaien, wie doet dat niet van tijd tot tijd? Sommige klussen, zoals witten,

Nadere informatie

Renovatie en na-isolatie. Comfortabel isoleren met Isover

Renovatie en na-isolatie. Comfortabel isoleren met Isover Renovatie en na-isolatie Comfortabel isoleren met Isover Isolatie en ons klimaat De gevolgen van een veranderend klimaat De zeespiegel stijgt, de ijskap van de Noordpool is kleiner geworden en de gemiddelde

Nadere informatie

Plafond Renoveren en/of Decoreren. Nummer 29

Plafond Renoveren en/of Decoreren. Nummer 29 Nummer 29 Art.nr. 912743 Woont u in een ouder huis dan kent u het probleem-plafond. Scheuren en barsten die u kunt blijven vullen, plafondplaten die doorzakken of zelfs naar beneden dreigen te komen. Zo

Nadere informatie

Het groene boekje. Duurzaam is mooi. En nog mooier als het wat oplevert.

Het groene boekje. Duurzaam is mooi. En nog mooier als het wat oplevert. Het groene boekje Duurzaam is mooi. En nog mooier als het wat oplevert. Bespaartips in en rondom het huis Inleiding 5 Verwachte besparing gemiddelde eengezinswoning 6 A. BESPAREN IN EEN HANDOMDRAAI 9 Verwarmen

Nadere informatie

Een dromenvanger maken

Een dromenvanger maken Een dromenvanger maken Wat is een dromenvanger? Dit wordt uitgelegd in De legende van de dromenvanger. Een echte dromenvanger wordt gemaakt van wilgenhout, leerband en runderpees, of namaak pees (sinew).

Nadere informatie

Docentenblad 4 Monteren 1

Docentenblad 4 Monteren 1 Docentenblad 4 In monteren 1 krijgt de leerling een overzicht van handboormachines, boorsoorten, boordiameters en plugdiameters. Vervolgens moet hij of zij gaten boren in een gipsmuur met massieve stenen.

Nadere informatie

3.7 Herstellingen met polyester

3.7 Herstellingen met polyester 3.7 Herstellingen met polyester Materiaallijst PLAMUURMES OF SPATEL U hebt de keuze uit kunststof en metalen spatels. Van belang is dat ze voldoende flexibel zijn. VLAKSCHUURMACHINE Gebruik dit toestel

Nadere informatie

5 jaar lang onbezorgd genieten van uw lederen zitcomfort dankzij Peau sur Peau. Omnium ledercontract

5 jaar lang onbezorgd genieten van uw lederen zitcomfort dankzij Peau sur Peau. Omnium ledercontract 5 jaar lang onbezorgd genieten van uw lederen zitcomfort dankzij Peau sur Peau Omnium ledercontract Zekerheid, dat is wat u nodig heeft indien u 5 jaar lang onbezorgd wilt genieten van uw lederen zitcomfort.

Nadere informatie

[nl] Stûv 30-compact in

[nl] Stûv 30-compact in directions for use gebrauchsanweisung návod k použití mode d'emploi gebruiksaanwijzing istruzioni per l uso instrucciones de uso instruções de utilização directions for use gebrauchsanweisung návod k použití

Nadere informatie

IN 4 STAPPEN NAAR JE NIEUWE KEUKEN PLANNINGGIDS 2015

IN 4 STAPPEN NAAR JE NIEUWE KEUKEN PLANNINGGIDS 2015 IN 4 STAPPEN NAAR JE NIEUWE KEUKEN PLANNINGGIDS 2015 In 4 stappen naar je nieuwe keuken Deze brochure is je gids bij het opmeten, plannen, bestellen en installeren van je IKEA keuken. Binnenin ontdek je

Nadere informatie

Duurzame oplossingen die generaties meegaan

Duurzame oplossingen die generaties meegaan Duurzame oplossingen die generaties meegaan Isotechniek Nederland B.V. Segment 3 6921 RC Duiven Tel Fax Email 0313-42 24 22 0313-42 08 50 post@isotechniek.nl Bank nr. IBAN BIC 1295.88.830 NL66RABO0129588830

Nadere informatie

CONCRETE ENERGIEBESPARINGEN VOOR JOU EN JE GEZIN

CONCRETE ENERGIEBESPARINGEN VOOR JOU EN JE GEZIN CONCRETE ENERGIEBESPARINGEN VOOR JOU EN JE GEZIN INHOUD ELEKTRICITEITSVERBRUIK 4 IDENTIFICEER DE ENERGIEVRETERS 5 De energiemeter 5 HUISHOUDTOESTELLEN 6 Wasmachine en droogkast 6 Koelkast en diepvriezer

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing BARISTA PRO. Type 114. Programmeerbare espressomachine met maalwerk. Solis_BaristaPro_Betriebsanleitung_ned.indd 1 23.06.

Gebruiksaanwijzing BARISTA PRO. Type 114. Programmeerbare espressomachine met maalwerk. Solis_BaristaPro_Betriebsanleitung_ned.indd 1 23.06. Gebruiksaanwijzing BARISTA PRO Type 114 Programmeerbare espressomachine met maalwerk Solis_BaristaPro_Betriebsanleitung_ned.indd 1 23.06.11 13:33 Solis_BaristaPro_Betriebsanleitung_ned.indd 2 23.06.11

Nadere informatie

Stuuk zelf je muren met leem

Stuuk zelf je muren met leem Daniëlle Terpstra Stuuk zelf je muren met leem Stuuk zelf je muren met leem Daniëlle Terpstra 2011 Daniëlle Terpstra Stressvrij verbouwen en bouwen 2 / 15 Dit is versie 1.0 van dit e-book Download de nieuwste

Nadere informatie

Rekentijger - Groep 6 Tips bij werkboekje A

Rekentijger - Groep 6 Tips bij werkboekje A Rekentijger - Groep 6 Tips bij werkboekje A Puzzelvierkanten Werkblad 1 Vierkant linksboven Zoek eerst uit hoeveel één hartje waard is. Daarna kun je ook berekenen hoeveel een rondje waard is. Vierkant

Nadere informatie

FOREVER YOURS Your Inspirational Guide to Interior Style

FOREVER YOURS Your Inspirational Guide to Interior Style FOREVER YOURS Your Inspirational Guide to Interior Style Solidfloor 2014-2015 4,95 I truly believe that design makes you happier Sir Terence Conran Tijdloze elegantie De Thonet-filosofie Een levenslange

Nadere informatie

16 WIJZIGING EN INSTELLING PARAMETERS MENU...83

16 WIJZIGING EN INSTELLING PARAMETERS MENU...83 INHOUD 1 BESCHRIJVING VAN HET APPARAAT (zie pagina 3)........................74 2 VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN.......................................74 3 INSTALLATIE....................................................75

Nadere informatie

VOORDAT U DE WASMACHINE IN GEBRUIK NEEMT 1.Verwijderen van de verpakking en inspectie

VOORDAT U DE WASMACHINE IN GEBRUIK NEEMT 1.Verwijderen van de verpakking en inspectie 30106300aNL.fm Page 1 Friday, January 8, 2010 5:08 PM GEBRUIKSOMSCHRIJVING Deze wasmachine is uitsluitend bestemd voor het wassen en centrifugeren van in de machine wasbaar wasgoed, in hoeveelheden die

Nadere informatie