REGLEMENT BD/BJZ PROTOCOL PROCESBESLUIT EN VERTEGENWOORDIGING IN RECHTE

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "REGLEMENT 3.683.BD/BJZ PROTOCOL PROCESBESLUIT EN VERTEGENWOORDIGING IN RECHTE"

Transcriptie

1 3.683.BD/BJZ PROTOCOL PROCESBESLUIT EN VERTEGENWOORDIGING IN RECHTE Vastgesteld bij collegebesluit van 19 juni 2007, nr. 6a. Datum bekendmaking: 27 juni Datum inwerkingtreding: 28 juni Gemeenteblad REGLEMENT

2 BD/BJZ Protocol procesbesluit en vertegenwoordiging in rechte Aanleiding De gemeente Groningen of een van haar bestuursorganen voert s voor rechterlijke instanties, waarbij een aantal formele vereisten een rol speelt. Daarbij gaat het met name om de bestuurlijke bevoegdheden. Voor het voeren van een moet een procesbesluit worden genomen en iemand moet de gemeente of het bestuursorgaan vertegenwoordigen tijdens de. Omdat hierover wel eens onduidelijkheid bestaat wordt hieronder duidelijk gemaakt wie waartoe bevoegd is op de verschillende rechtsgebieden. Hierbij wordt per rechtsgebied aangegeven wie het procesbesluit neemt (A) en wie de gemeente vertegenwoordigt (B). Aanvullende Opmerkingen Het valt hierbij op dat door mandatering van twee verschillende bestuursorganen aan een Algemeen Directeur (AD), een AD in sommige gevallen meer mag dan één enkel bestuursorgaan. Wat betreft de vertegenwoordiging worden zowel de termen volmacht en machtiging gebruikt. Er is sprake van een volmacht als het gaat om het verlenen van een bevoegdheid tot het verrichten van privaatrechtelijke rechtshandelingen (art. 3:60 BW). De term machtiging wordt gebruikt wanneer het gaat om het namens een bestuursorgaan verrichten van feitelijke handelingen. Verder zijn in de bijlagen nog enkele voorbeelden van procesbesluiten en een voorbeeld van een machtiging procesvertegenwoordiging toegevoegd.

3 4 I. Privaatrechtelijke s A. Procesbesluit in een privaatrechtelijk proces Procesbesluit privaatrechtelijke Zelf een aanspannen Verweer voeren in een Bevoegdheid van het college. (Tevens is dit aan de gemeentesecretaris gemandateerd, dit is echter alleen bedoeld voor uitzonderlijke spoedeisende gevallen) Bevoegdheid van het college, die gemandateerd is aan de AD s van de verschillende diensten, tenzij het teruggelegd moet worden bij het college. Zelf een aanspannen Het aanspannen van een proces is voorbehouden aan het college van burgemeester en wethouders ingevolge artikel 160 lid 1 sub f van de Gemeentewet. Hierin staat dat het college bevoegd is te besluiten rechtsgedingen, bezwaars of administratieve beroepss namens de gemeente of het gemeentebestuur te voeren, of handelingen ter voorbereiding daarop te verrichten, tenzij de raad, voor zover het de raad aangaat, in voorkomende gevallen anders beslist. Verweer in een Het college is in ieder geval bevoegd ten aanzien van de voorbereiding van de privaatrechtelijke verdediging ingevolge artikel 160 lid 1 sub g van de Gemeentewet In artikel 11 van het Algemeen Mandaatbesluit wordt aan de AD s opgedragen het besluiten tot het voeren van verweer in civielrechtelijke s. Verder dient er bij een belang dat tevens een andere dienst raakt onderlinge afstemming plaats te vinden (artikel 3 Algemeen Mandaatbesluit). In artikel 2 lid 2 van het algemeen mandaatbesluit wordt aangegeven in welke gevallen vooraf voorgelegd dient te worden aan de portefeuillehouder of teruggelegd te worden bij het college en/of de burgemeester indien het beleid van deze(n) hierbij is betrokken of op overige wijze beleidsmatige aspecten kent.

4 5 B. Vertegenwoordiging bij een privaatrechtelijk proces Het hangt van de aard van de zaak af hoe de civiele verloopt. De civiele wordt gescheiden in de pocedures voor de kantonrechter en andere civiele zaken. Privaatrechtelijk proces Kantonrechter 1. Geen verplichte procesvertegenwoordiging 2. Burgemeester is vertegenwoordigingsbevoegd; de ambtenaar heeft een schriftelijke volmacht nodig van de burgemeester. Bij het voeren van verweer is de vertegenwoordigingsbevoegdheid gemandateerd aan de AD, die een volmacht kan geven aan een ambtenaar om de gemeente te vertegenwoordigen. Voor een advocaat is geen volmacht nodig. Rechtbank/ Gerechtshof/ Hoge Raad Verplichte procesvertegenwoordiging, de advocaat heeft geen volmacht nodig. Kantonrechter De kantonrechter behandelt de zaken in artikel 93 Rv genoemd. Procesvertegenwoordiging is bij de kantonrechter niet verplicht. Partijen kunnen in zaken voor de kantonrechter in persoon procederen (art. 79 RV). De gemeente Groningen is echter geen natuurlijk persoon, in de gevallen waar in een zaak zich voordoet bij de kantonrechter, zal de gemeente dus moeten worden vertegenwoordigd. De algemene regel is dat de burgemeester de gemeente vertegenwoordigd (art. 171 Gemwet). Daarnaast kan de burgemeester iemand een volmacht geven om de gemeente te vertegenwoordigen. Een ambtenaar die de gemeente vertegenwoordigt, moet een volmacht van de AD krijgen op basis van artikel 11 lid 2 Algemeen Mandaatbesluit en artikel 80 Rv. Andere civiele zaken De andere civiele zaken worden behandeld door de sector civiel van de rechtbank. In deze overige zaken kunnen partijen niet in persoon procederen, maar slechts bij advocaat, art. 79 Rv. In zaken waarin partijen niet in persoon kunnen procederen, is de raadsman een advocaat. Hoger Beroep en Cassatie Procesvertegenwoordiging is verplicht bij zaken die voor het Gerechtshof of de Hoge Raad komen.

5 6 II. Strafrechtelijke s A. Procesbesluit in strafrechtelijke s Procesbesluit strafrechtelijke Het doen van aangifte van een strafbaar feit jegens de gemeente en de mogelijkheid je te voegen. Verweer voeren in een Bevoegdheid is gemandateerd aan de AD Bevoegdheid wordt gemandateerd aan de AD s van de verschillende diensten, tenzij het teruggelegd moet worden bij het college. Zelf een aanspannen Als gemeente kan je zelf geen strafrechtelijk aanspannen, dit recht is voorbehouden aan het Openbaar Ministerie (OM). Wel kan je als gemeente aangifte doen van een strafbaar feit, waarna het OM beslist of ze overgaan tot vervolging van degene tegen wie aangifte is gedaan. Verder is er de mogelijkheid om je te voegen in een strafrechtelijk om te proberen de schade vergoed te krijgen. In het algemeen Mandaatbesluit wordt aan de AD s opgedragen het (besluiten tot het) doen van aangifte bij jegens de gemeente veroorzaakte schade en het desgewenst voegen in eventuele strafs (artikel 11 lid 3) Zich verweren in een In artikel 11 van het Algemeen Mandaatbesluit wordt aan de AD s opgedragen het besluiten tot het voeren van verweer in strafrechtelijke en s. Verder dient er bij een belang dat tevens een andere dienst raakt onderlinge afstemming plaats te vinden (artikel 3 Algemeen Mandaatbesluit). In artikel 2 lid 2 van het algemeen mandaatbesluit wordt aangegeven in welke gevallen vooraf voorgelegd dient te worden aan de portefeuillehouder of teruggelegd te worden bij het college en/of de burgemeester indien het beleid van deze(n) hierbij is betrokken of op overige wijze beleidsmatige aspecten kent.

6 7 B. Vertegenwoordiging bij een strafrechtelijk proces Strafrechtelijk proces Kantonrechter / Rechtbank / Gerechtshof 1. Geen verplichte procesvertegenwoordiging 2. Burgemeester is vertegenwoordigingsbevoegd; de ambtenaar heeft een machtiging nodig van de burgemeester. Voor het voeren van verweer is deze bevoegdheid gemandateerd aan de diensthoofden, die een machtiging kan geven aan een ambtenaar dan wel advocaat om de gemeente te vertegenwoordigen. Hoge Raad 1. Verplichte procesvertegenwoordiging De advocaat heeft een machtiging nodig van de betreffende AD. In zaken voor de kantonrechter, de rechtbank of het Gerechtshof is er geen sprake van verplichte procesvertegenwoordiging. De verdachte kan zich op de terechtzitting doen vertegenwoordigen door een advocaat (art. 398 sub 2 Sv). In strafzaken bij de Hoge Raad, mag er wel zelf cassatie worden ingesteld, maar in de is er verplichte procesvertegenwoordiging. Ook mag alleen de advocaat de schriftelijke stukken met de argumenten om de uitspraak van de rechter te vernietigen (schriftuur) bij de Hoge Raad indienen. Alleen de advocaat is bevoegd tijdens de zitting bij de Hoge Raad het woord te voeren.

7 8 III. Bestuursrechtelijke s A. Procesbesluit in een bestuursrechtelijke In een bestuursrechtelijke (ook wel administratiefrechtelijke genoemd) is het niet de gemeente als rechtspersoon maar één van de bestuursorganen die deelneemt aan de. Hieronder zal dan ook naar bestuursorgaan worden uitgesplitst wie waartoe beslist. Voeren van een bestuursrechtelijke Zelf een aanspannen Verweer voeren in een College en Raad: Bevoegdheid van het college Burgemeester: Burgemeester Bevoegdheid van het college, die is gemandateerd aan de AD s van de verschillende diensten, tenzij het teruggelegd moet worden bij het college. Zelf een aanspannen Het aanspannen van een proces is voorbehouden aan het college van burgemeester en wethouders ingevolge artikel 160 lid 1 sub f van de Gemeentewet. Hierin staat dat het college bevoegd is te besluiten rechtsgedingen, bezwaars of administratieve beroepss namens de gemeente, het college of de raad te voeren, of handelingen ter voorbereiding daarop te verrichten, tenzij de raad, voorzover het de raad aangaat, in voorkomende gevallen anders beslist. Zich verweren in een In artikel 11 van het Algemeen Mandaatbesluit wordt aan de AD s opgedragen het besluiten tot het voeren van verweer in bestuursrechtelijk s. Verder dient er bij een belang dat tevens een andere dienst raakt onderlinge afstemming plaats te vinden (artikel 3 Algemeen Mandaatbesluit). In artikel 2 lid 2 van het algemeen mandaatbesluit wordt aangegeven in welke gevallen vooraf voorgelegd dient te worden aan de portefeuillehouder of teruggelegd te worden bij het college en/of de burgemeester indien het beleid van deze(n) hierbij is betrokken of op overige wijze beleidsmatige aspecten kent.

8 9 B. Vertegenwoordiging in een bestuursrechtelijke proces College Vertegenwoordiging door een of meer door het bestuursorgaan aangewezen leden. Het college kan zich laten bijstaan of door een gemachtigde laten vertegenwoordigen. De rechter kan van een gemachtigde een schriftelijke machtiging verlangen, dit geldt niet ten aanzien van advocaten. Bestuursrechtelijk proces Raad Vertegenwoordiging door een of meer door het bestuursorgaan aangewezen leden. De Raad kan zich laten bijstaan of door een gemachtigde laten vertegenwoordigen. De rechter kan van een gemachtigde een schriftelijke machtiging verlangen, dit geldt niet ten aanzien van advocaten. Burgemeester Bestuursorgaan is een persoon, die het ambt vertegenwoordigt. Hij kan zich door een gemachtigde, bijvoorbeeld een ambtenaar, laten vertegenwoordigen. De rechter kan van een gemachtigde een schriftelijke machtiging verlangen, dit geldt niet ten aanzien van advocaten. Artikel 8:23 lid 1Awb regelt dat een bestuursorgaan dat een college is (een meervoudig samengesteld bestuursorgaan), in het geding wordt vertegenwoordigd door een of meer door het bestuursorgaan aangewezen leden. Deze bepaling laat aan een meervoudig samengesteld bestuursorgaan de vrijheid om proces vertegenwoordigingsbevoegdheid toe te kennen aan de voorzitter en/ of meer leden. De aanwijzing van de bevoegde leden kan algemeen plaatsvinden, maar ook voor een individuele zaak. Het ligt in de rede dat de aanwijzing vast is gelegd in enig schriftelijk stuk. De aangewezen leden behoeven niet in persoon op te treden, maar kunnen zich door een gemachtigde, bijvoorbeeld een ambtenaar laten vertegenwoordigen. In artikel 8:24 Awb staat dat de rechtbank van een gemachtigde een schriftelijke machtiging kan verlangen (dit geldt niet ten aanzien van advocaten). Beide genoemde artikelen zijn tevens van toepassing verklaard op het beroep in eerste en enige aanleg en hoger beroep bij ABRS, CRvB en CBB en eveneens op het fiscale procesrecht bij gerechtshof en HR (art. 36 lid 1 en 39 lid 1 Wet RvS; art. 17 lid 1 en 21 lid 1 Beroepswet; art. 19 lid 1 en 22 lid 1 Wbbo; art. 27 lid 1 en 29 AWR).

9 10 Bijlage 1 Voorbeeld Procesbesluit door college (Dictum van het collegebesluit waarin een procesbesluit wordt genomen) Het college, en de burgemeester, ieder voor zover het zijn eigen bevoegdheid betreft, besluiten, 1. Zowel voor zichzelf, als namens de gemeente Groningen, om verweer te voeren in alle mogelijke s van X, met betrekking tot (inhoud zaak). 2. Daarvoor alle beschikbare rechtsmiddelen en mogelijkheden daartoe aan te wenden 3. Trip advocaten te machtigen deze, met inbegrip van het onder 2 gestelde, te voeren. Voorbeeld Procesbesluit door AD in een privaatrechtelijke De Algemeen Directeur van de dienst X van de gemeente Groningen; Overwegende dat de gemeente Groningen op 25 augustus 2004 is gedagvaard door X om op dinsdag 31 augustus 2004 vertegenwoordigd door een procureur te verschijnen ter terechtzitting van de rechtbank Groningen; Gelet op artikel 160, lid 1, onder f van de Gemeentewet en artikel 11 van het Algemeen Mandaatbesluit 2007; Besluit: 1. Verweer te voeren in de door X bij de rechtbank Groningen ingestelde kort geding ; 2. Trip Advocaten en Notarissen te machtigen tot het verrichten van alle het belang van de gemeente dienende proceshandelingen. Groningen, 30 augustus 2004.

10 11 Bijlage 2 Voorbeeld machtiging procesvertegenwoordiging door bestuursorgaan (in bestuursrechtelijke ) Het (bestuursorgaan), Machtiging procesvertegenwoordiging gelet op het bepaalde in de Gemeentewet en de Algemene wet bestuursrecht; machtigen de volgende personen: - X om (het bestuursorgaan) van de gemeente Groningen te vertegenwoordigen in de bij de (rechtsinstantie) inzake ( korte omschrijving zaak). Groningen, 5 september 2006 (Bestuursorgaan) van de gemeente Groningen, Indien ondertekening door college: de burgemeester, Indien ondertekening door de raad: De burgemeester, de secretaris, de griffier, Indien ondertekening door burgemeester: De burgemeester,

11 12 Gé-net Actueel pagina- Verplichte Mededelingen Concernbericht rubriek mededelingen Plaatsing: woensdag 27 juni 2007 (Balkje: Bekendmaking) BD/Bjz Protocol procesbesluit en vertegenwoordiging in rechte Het college van burgemeester en wethouders van Groningen maakt bekend: dat in zijn vergadering van 19 juni 2007, besluitnummer 6a, het protocol procesbesluit en vertegenwoordiging in rechte, is vastgesteld. In dit protocol wordt per rechtsgebied aangegeven wie het procesbesluit neemt en wie de gemeente vertegenwoordigt in rechtsgedingen. Dit besluit is gepubliceerd in het Gemeenteblad met het nummer en treedt in werking op de dag na die van de bekendmaking. Dit besluit ligt vanaf vandaag voor een ieder ter inzage en is kosteloos verkrijgbaar bij het Gemeentelijk Informatie Centrum (GIC), Kreupelstraat1 (De Prefectenhof) te Groningen: open op maandag van uur, dinsdag tot en met vrijdag van uur, op donderdag ook van uur. Groningen, 27 juni 2007.

Gemeente Den Haag BSD/ RIS

Gemeente Den Haag BSD/ RIS Gemeente Den Haag BSD/2015.92 RIS 280743 Het college van Burgemeester en wethouders van de gemeente Den Haag, het college van Burgemeester en wethouders van de gemeente Leidschendam-Voorburg, en het college

Nadere informatie

Mandaat-, Volmacht- en Machtigingsbesluit 2016

Mandaat-, Volmacht- en Machtigingsbesluit 2016 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Hilversum. Nr. 169901 5 december 2016 Mandaat-, Volmacht- en Machtigingsbesluit 2016 Mandaat-, Volmacht- en Machtigingsbesluit 2016 Burgemeester en wethouders,

Nadere informatie

Mandaat-, Volmacht- en Machtigingsbesluit 2018

Mandaat-, Volmacht- en Machtigingsbesluit 2018 Mandaat-, Volmacht- en Machtigingsbesluit 2018 Burgemeester en wethouders, respectievelijk de Burgemeester van de gemeente Hilversum, ieder voor zover het hun bevoegdheden betreft, gelet op het bepaalde

Nadere informatie

Mandaatbesluit milieutaken Directeur Regionale Uitvoeringsdienst. Technische informatie. Gegevens van de regeling. Drenthe

Mandaatbesluit milieutaken Directeur Regionale Uitvoeringsdienst. Technische informatie. Gegevens van de regeling. Drenthe Mandaatbesluit milieutaken Regionale Uitvoeringsdienst Drenthe Technische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Vastgesteld door gemeente Hoogeveen

Nadere informatie

Burgemeester en wethouders onderscheidenlijk de burgemeester van Hoogeveen;

Burgemeester en wethouders onderscheidenlijk de burgemeester van Hoogeveen; Burgemeester en wethouders onderscheidenlijk de burgemeester van Hoogeveen; Gelet op afdeling 10.1.1 van de Algemene wet bestuursrecht; BESLUITEN: vast te stellen Het Besluit mandaat, volmacht en machtiging

Nadere informatie

instellingsbesluit commissie bezwaarschriften beschermd wonen en begeleiding maatschappelijke opvang Wmo 2015

instellingsbesluit commissie bezwaarschriften beschermd wonen en begeleiding maatschappelijke opvang Wmo 2015 Gemeenteblad nr. 739778 Officiële uitgave van de gemeente Midden-Drenthe d.d. 21 november 2016 Collegebesluit van 15 november 2016 gelet op artikel 84 Gemeentewet, artikel 7:13 Algemene wet bestuursrecht,

Nadere informatie

Burgemeester en wethouders onderscheidenlijk de burgemeester van Hoogeveen;

Burgemeester en wethouders onderscheidenlijk de burgemeester van Hoogeveen; Burgemeester en wethouders onderscheidenlijk de burgemeester van Hoogeveen; Burgemeester en wethouders onderscheidenlijk de burgemeester van De Wolden; Het bestuur onderscheidenlijk de voorzitter van de

Nadere informatie

Besluitnummer: DB

Besluitnummer: DB INTEGRAAL BESLUIT MANDAAT, MACHTIGING EN VOLMACHT OMGEVINGSDIENST IJMOND DB 2016 Besluitnummer: DB 2016-002 Het dagelijks bestuur van Omgevingsdienst IJmond, OVERWEGENDE DAT, de aanstaande zesde wijziging

Nadere informatie

Burgemeester en wethouders onderscheidenlijk de burgemeester van Hoogeveen;

Burgemeester en wethouders onderscheidenlijk de burgemeester van Hoogeveen; Burgemeester en wethouders onderscheidenlijk de burgemeester van Hoogeveen; Burgemeester en wethouders onderscheidenlijk de burgemeester van De Wolden; Het dagelijks bestuur onderscheidenlijk de voorzitter

Nadere informatie

MANDAATBESLUIT GEMEENTE AMSTELVEEN. Artikel 1. Begripsomschrijvingen

MANDAATBESLUIT GEMEENTE AMSTELVEEN. Artikel 1. Begripsomschrijvingen MANDAATBESLUIT GEMEENTE AMSTELVEEN Artikel 1 Begripsomschrijvingen In dit besluit en het bijbehorende mandatenoverzicht wordt verstaan onder: a. mandaatgever: het bestuursorgaan dat mandaat verleent; b.

Nadere informatie

Mandaatregeling personeel Krimpen aan den IJssel

Mandaatregeling personeel Krimpen aan den IJssel Het college van burgemeester en wethouders en de burgemeester van de gemeente ieder voor zover het zijn bevoegdheden betreft; overwegende, dat het voor efficiënt functioneren van de gemeente wenselijk

Nadere informatie

Mandaat- en machtigingsregeling Drechterland 2012

Mandaat- en machtigingsregeling Drechterland 2012 CVDR Officiële uitgave van Drechterland. Nr. CVDR222980_1 4 oktober 2016 Mandaat- en machtigingsregeling Drechterland 2012 Het college van burgemeester en wethouders, de burgemeester en de heffings- en

Nadere informatie

De raad, het college en de burgemeester van de gemeente Drimmelen, ieder voor zoveel het hun bevoegdheden betreft;

De raad, het college en de burgemeester van de gemeente Drimmelen, ieder voor zoveel het hun bevoegdheden betreft; De raad, het college en de burgemeester van de gemeente Drimmelen, ieder voor zoveel het hun bevoegdheden betreft; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 25 november 2009; gelet op de

Nadere informatie

Naam Aanstellings- aanwijzings- en mandaatbesluiten gemeentelijke belastingen 2014.

Naam Aanstellings- aanwijzings- en mandaatbesluiten gemeentelijke belastingen 2014. Gemeenteblad Nijmegen Jaartal / nummer 2014 / 005 Naam Aanstellings- aanwijzings- en mandaatbesluiten gemeentelijke belastingen 2014. Publicatiedatum 18 december 2013. Opmerkingen - Vaststelling door het

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2004 385 Beschikking van de Minister van Justitie van 29 juli 2004, houdende plaatsing in het Staatsblad van de tekst van het Besluit orde van dienst

Nadere informatie

ALGEMEEN MANDATEN-, VOLMACHTEN- EN PROCESVERTEGENWOORDIGINGSBESLUIT 2015

ALGEMEEN MANDATEN-, VOLMACHTEN- EN PROCESVERTEGENWOORDIGINGSBESLUIT 2015 ALGEMEEN MANDATEN-, VOLMACHTEN- EN PROCESVERTEGENWOORDIGINGSBESLUIT 2015 Het college van burgemeester en wethouders en de burgemeester van de gemeente Venray, ieder voor zover het hun bevoegdheden betreft;

Nadere informatie

gelet op de artikelen 160 en 171 Gemeentewet, titel 10.1.1 van de Algemene wet bestuursrecht en de organisatieverordening gemeente Coevorden 2016;

gelet op de artikelen 160 en 171 Gemeentewet, titel 10.1.1 van de Algemene wet bestuursrecht en de organisatieverordening gemeente Coevorden 2016; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Coevorden. Nr. 128974 29 december 2015 Algemeen mandaatbesluit Coevorden 2016 Het college van burgemeester en wethouders, de burgemeester, de heffingsambtenaar

Nadere informatie

Jaar: 2011 Nummer: 31 Besluit: Gemeenteraad 5 april 2011 Gemeenteblad VERORDENING BEHANDELING BEZWAARSCHRIFTEN HELMOND 2011

Jaar: 2011 Nummer: 31 Besluit: Gemeenteraad 5 april 2011 Gemeenteblad VERORDENING BEHANDELING BEZWAARSCHRIFTEN HELMOND 2011 Jaar: 2011 Nummer: 31 Besluit: Gemeenteraad 5 april 2011 Gemeenteblad VERORDENING BEHANDELING BEZWAARSCHRIFTEN HELMOND 2011 De raad van de gemeente Helmond; het college van burgemeester en wethouders van

Nadere informatie

0 ALGEMENE REGELS TEN AANZIEN VAN MANDAAT

0 ALGEMENE REGELS TEN AANZIEN VAN MANDAAT ALGEMENE REGELS 0 ALGEMENE REGELS TEN AANZIEN VAN MANDAAT In dit hoofdstuk wordt in het eerste onderdeel nader ingegaan op de wettelijke voorschriften met betrekking tot mandaat. In het tweede gedeelte

Nadere informatie

Bijlage A: Organogram ambtelijke organisatie

Bijlage A: Organogram ambtelijke organisatie Bijlage A: Organogram ambtelijke organisatie Algemeen directeur Afdelingshoofd Crisisbeheersing (excl. taken GHOR) Directeur/commandant Brandweer Directeur Bedrijfsvoering Directeur Publieke Gezondheid

Nadere informatie

Besluit delegatie, mandaat, volmacht en machtiging Veiligheidsregio Drenthe

Besluit delegatie, mandaat, volmacht en machtiging Veiligheidsregio Drenthe Besluit delegatie, mandaat, volmacht en machtiging Veiligheidsregio Drenthe Vastgesteld in het AB VRD 28 maart 2018 Het algemeen bestuur, het dagelijks bestuur en de voorzitter van Veiligheidsregio Drenthe,

Nadere informatie

voorstel van het college aan de raad

voorstel van het college aan de raad voorstel van het college aan de raad Rijssen, 7 januari 2014 raadsvergadering: 24 april 2014 agendanummer: 12 stafafdeling: Staf/SCJ portefeuillehouder: Burgemeester begrotingshoofdstuk: karakter: besluitvormend

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD VAN LIMBURG 2005 / 67

PROVINCIAAL BLAD VAN LIMBURG 2005 / 67 PROVINCIAAL BLAD VAN LIMBURG 2005 / 67 Provinciale Staten van Limburg maken ter voldoening aan het bepaalde in de Algemene wet bestuursrecht en de Provinciewet bekend dat zij in hun vergadering van 16

Nadere informatie

Besluit mandaat, volmacht en machtiging Handhavingsdienst Zuidwest Drenthe

Besluit mandaat, volmacht en machtiging Handhavingsdienst Zuidwest Drenthe Besluit mandaat, volmacht en machtiging Handhavingsdienst Zuidwest Drenthe Het college van burgemeester en wethouders en de burgemeester van de deelnemende gemeenten in het samenwerkingsverband Handhavingsdienst

Nadere informatie

Mandaatbesluit. B e s l u i t e n vast te stellen het navolgende mandaatbesluit:

Mandaatbesluit. B e s l u i t e n vast te stellen het navolgende mandaatbesluit: Het college van gedeputeerde staten/burgemeester en wethouders en de commissaris van de Koning/ burgemeester van >naam deelnemer

Nadere informatie

De raad, het college en de burgemeester van de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht; ieder voor zover het zijn bevoegdheden betreft;

De raad, het college en de burgemeester van de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht; ieder voor zover het zijn bevoegdheden betreft; De raad, het college en de burgemeester van de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht; ieder voor zover het zijn bevoegdheden betreft; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 6 december 2002; nr.

Nadere informatie

het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Eindhoven; Dienst Werk, Zorg en Inkomen (Dienst WZI), te Eindhoven, verweerder.

het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Eindhoven; Dienst Werk, Zorg en Inkomen (Dienst WZI), te Eindhoven, verweerder. LJN: BA9368, Rechtbank 's-hertogenbosch, AWB 06/4958 Datum uitspraak: 12-06-2007 Datum publicatie: 11-07-2007 Rechtsgebied: Bijstandszaken Soort procedure: Eerste aanleg - enkelvoudig Inhoudsindicatie:

Nadere informatie

Verordening commissie bezwaarschriften

Verordening commissie bezwaarschriften De raad, het college en de burgemeester van de gemeente het Bildt; ieder voor zoveel het hun bevoegdheden betreft; gezien het voorstel van het college; gelet op de bepalingen van de Algemene wet bestuursrecht

Nadere informatie

Mandaatbesluit gemeente Renkum maart 2014

Mandaatbesluit gemeente Renkum maart 2014 Mandaatbesluit gemeente Renkum maart 2014 Burgemeestersen B&W besluit Onderwerp 128992 Algemeen besluit mandaat, volmacht en machtiging 2014-1 Datum 6 mei 2014 Het college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Mandaatbesluit. Overwegende,

Mandaatbesluit. Overwegende, Mandaatbesluit Het college van gedeputeerde staten/burgemeester en wethouders en de commissaris van de Koning/ burgemeester van >naam deelnemer

Nadere informatie

Raadsvoorstel 48 Vergadering 27 juni Gemeenteraad. Onderwerp : Verordening behandeling bezwaarschriften Helmond 2017.

Raadsvoorstel 48 Vergadering 27 juni Gemeenteraad. Onderwerp : Verordening behandeling bezwaarschriften Helmond 2017. Raadsvoorstel 48 Vergadering 27 juni 2017 Gemeenteraad Onderwerp : Verordening behandeling bezwaarschriften Helmond 2017. B&W vergadering : 23 mei 2017 Zaaknummer : 33366337 Dienst / afdeling : BJO- Bestuurs

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders en de burgemeester van de gemeente [naam deelnemer],

Het college van burgemeester en wethouders en de burgemeester van de gemeente [naam deelnemer], Algemeen mandaatbesluit Omgevingsdienst Groningen 2018 Het college van burgemeester en wethouders en de burgemeester van de gemeente [naam deelnemer], of: het college van gedeputeerde staten en de commissaris

Nadere informatie

Wijziging Besluit mandaat, volmacht en machtiging Rotterdam 2012

Wijziging Besluit mandaat, volmacht en machtiging Rotterdam 2012 Wijziging Besluit mandaat, volmacht en machtiging Rotterdam 2012 Het college van burgemeester en wethouders en de burgemeester van de gemeente Rotterdam, elk voor zover het hun bevoegdheden betreft; gelezen

Nadere informatie

ONDERMANDAATBESLUIT VAKDIRECTIE STADSBEHEER gelet op de bepalingen van de Gemeentewet en de Algemene wet bestuursrecht;

ONDERMANDAATBESLUIT VAKDIRECTIE STADSBEHEER gelet op de bepalingen van de Gemeentewet en de Algemene wet bestuursrecht; CVDR Officiële uitgave van Groningen. Nr. CVDR251401_1 21 november 2017 ONDERMANDAATBESLUIT VAKDIRECTIE STADSBEHEER 2013 DE CONCERNDIRECTEUR GRONINGEN, (MD 12.3406493); gelet op de bepalingen van de Gemeentewet

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2004 2005 30 143 Wijziging van het Wetboek van Strafvordering ter versterking van de positie van het slachtoffer in het strafproces Nr. 2 VOORSTEL VAN WET

Nadere informatie

Besluit mandaat, volmacht en machtiging van de Veiligheidsregio Twente

Besluit mandaat, volmacht en machtiging van de Veiligheidsregio Twente Besluit mandaat, volmacht en machtiging van de Veiligheidsregio Twente Het dagelijks bestuur en de voorzitter van de Veiligheidsregio Twente, ieder voor zover het de eigen bevoegdheden betreft; Overwegende

Nadere informatie

Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Delft houdende regels omtrent mandaat, machtiging en volmacht MMV Delft

Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Delft houdende regels omtrent mandaat, machtiging en volmacht MMV Delft CVDR Officiële uitgave van Delft. Nr. CVDR437486_2 28 november 2018 Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Delft houdende regels omtrent mandaat, machtiging en volmacht

Nadere informatie

b e z w a a r m a k e n

b e z w a a r m a k e n bezwaar maken In de gemeente Westland worden voortdurend besluiten genomen. Deze besluiten kunnen gevolgen hebben voor uw woon- en leefsituatie. Daarom is het in de wet geregeld dat u bezwaar kunt maken

Nadere informatie

MANDAAT- VOLMACHT- EN MACHTIGINGSBESLUIT inzake het Advies en Meldpunt Huiselijk geweld en Kindermishandeling Gooi en Vechtstreek

MANDAAT- VOLMACHT- EN MACHTIGINGSBESLUIT inzake het Advies en Meldpunt Huiselijk geweld en Kindermishandeling Gooi en Vechtstreek Nr.14.0008493 MANDAAT- VOLMACHT- EN MACHTIGINGSBESLUIT inzake het Advies en Meldpunt Huiselijk geweld en Kindermishandeling Gooi en Vechtstreek Het dagelijks bestuur van het openbaar lichaam Regio Gooi

Nadere informatie

Besluit mandaat, volmacht en machtiging waterschap Vechtstromen

Besluit mandaat, volmacht en machtiging waterschap Vechtstromen WATERSCHAPSBLAD Officiële uitgave van Waterschap Vechtstromen. Nr. 1289 10 maart 2014 waterschap Vechtstromen Kenmerk: WVS - 131 Het dagelijks bestuur van het waterschap Vechtstromen; gezien het voorstel

Nadere informatie

MANDAATBESLUIT MILIEUTAKEN DIRECTEUR REGIONALE UITVOERINGSDIENST DRENTHE

MANDAATBESLUIT MILIEUTAKEN DIRECTEUR REGIONALE UITVOERINGSDIENST DRENTHE MANDAATBESLUIT MILIEUTAKEN DIRECTEUR REGIONALE UITVOERINGSDIENST DRENTHE Artikel 1,Begripsbepalingen In dit besluit wordt verstaan onder: a. mandaat: de bevoegdheid om in naam van een bestuursorgaan besluiten

Nadere informatie

Leidraad voor het nakijken van de toets BESTUURSPROCESRECHT 19 juni 2009

Leidraad voor het nakijken van de toets BESTUURSPROCESRECHT 19 juni 2009 Leidraad voor het nakijken van de toets BESTUURSPROCESRECHT 19 juni 2009 OPGAVE 1 (34 punten) Vraag 1.1 (5 punten) Er staan geen bestuursrechtelijke rechtsmiddelen open. Het voorbereidingsbesluit van artikel

Nadere informatie

Verordening commissie bezwaarschriften Veiligheidsregio Midden- en West- Brabant 2010

Verordening commissie bezwaarschriften Veiligheidsregio Midden- en West- Brabant 2010 Verordening commissie bezwaarschriften Veiligheidsregio Midden- en West- Brabant 2010 Het Algemeen Bestuur, het Dagelijks Bestuur en de Voorzitter van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant, ieder

Nadere informatie

GEMEENTE SLUIS KLACHTENREGELING GEMEENTE SLUIS. gelet op artikel 149 van de Gemeentewet en Hoofdstuk 9 van de Algemene wet bestuursrecht;

GEMEENTE SLUIS KLACHTENREGELING GEMEENTE SLUIS. gelet op artikel 149 van de Gemeentewet en Hoofdstuk 9 van de Algemene wet bestuursrecht; GEMEENTE SLUIS DE RAAD VAN DE GEMEENTE SLUIS; KLACHTENREGELING GEMEENTE SLUIS gelet op artikel 149 van de Gemeentewet en Hoofdstuk 9 van de Algemene wet bestuursrecht; BESLUIT vast te stellen de volgende

Nadere informatie

Geschillencommissie 'Weer Samen Naar School' Wat als je er samen niet uit komt? Adres Geschillencommissie WSNS

Geschillencommissie 'Weer Samen Naar School' Wat als je er samen niet uit komt? Adres Geschillencommissie WSNS Geschillencommissie 'Weer Samen Naar School' Het beleid rondom 'Weer Samen Naar School' (WSNS) is er op gericht om kinderen zoveel mogelijk het reguliere onderwijs te laten volgen. Basisscholen zullen,

Nadere informatie

ECLI:NL:RBGRO:2010:BO8890

ECLI:NL:RBGRO:2010:BO8890 ECLI:NL:RBGRO:2010:BO8890 Instantie Rechtbank Groningen Datum uitspraak 21-10-2010 Datum publicatie 24-12-2010 Zaaknummer AWB 09/1378 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Belastingrecht

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2005 2006 30 320 Wijziging van het Wetboek van Strafvordering met betrekking tot het hoger beroep in strafzaken, het aanwenden van gewone rechtsmiddelen

Nadere informatie

Besluit mandaat, volmacht en machtiging. door het Dagelijks Bestuur van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland

Besluit mandaat, volmacht en machtiging. door het Dagelijks Bestuur van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland Besluit mandaat, volmacht en machtiging door het Dagelijks Bestuur van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland Besluit mandaat, volmacht en machtiging voor het uitoefenen van bestuurs- en beheersbevoegdheden

Nadere informatie

Onder besluit worden verstaan: beslissingen inhoudende publiekrechtelijke rechtshandelingen (zie artikel 1:3 Awb).

Onder besluit worden verstaan: beslissingen inhoudende publiekrechtelijke rechtshandelingen (zie artikel 1:3 Awb). Besluit mandaat, volmacht en machtiging Artikelsgewijze toelichting Algemeen Onder mandaat moet volgens de Algemene wet bestuursrecht (Awb) worden verstaan: de bevoegdheid om in naam van een bestuursorgaan

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD 2003 nr.126

GEMEENTEBLAD 2003 nr.126 GEMEENTEBLAD 2003 nr.126 De raad, het college, de burgemeester en de gemeenteambtenaar, belast met de heffing van gemeentelijke belastingen, van de gemeente Maassluis; ieder voor zoveel het hun bevoegdheden

Nadere informatie

Wat u moet weten bij het indienen van een bezwaarschrift tegen een besluit van de gemeente? 1 Wanneer kunt u bezwaar maken? 3 Hoe maakt u bezwaar?

Wat u moet weten bij het indienen van een bezwaarschrift tegen een besluit van de gemeente? 1 Wanneer kunt u bezwaar maken? 3 Hoe maakt u bezwaar? Wat u moet weten bij het indienen van een bezwaarschrift tegen een besluit van de gemeente? De gemeente neemt vele beslissingen. Het kan gebeuren dat u het niet eens bent met een besluit. U kunt dan bezwaar

Nadere informatie

Gelet op artikel 10:3 en volgende van de Algemene wet bestuursrecht;

Gelet op artikel 10:3 en volgende van de Algemene wet bestuursrecht; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Westervoort Nr. 234495 29 december 2017 Besluit van het college van en wethouders van de gemeente Westervoort houdende regels omtrent de mandaatregeling 1Stroom

Nadere informatie

MANDAAT-, VOLMACHT- EN MACHTIGINGSREGELING

MANDAAT-, VOLMACHT- EN MACHTIGINGSREGELING MANDAAT-, VOLMACHT- EN MACHTIGINGSREGELING Het college van burgemeester en wethouders, respectievelijk de burgemeester van Oldebroek, elk voor zover daartoe bevoegd, overwegende dat er naar gestreefd wordt

Nadere informatie

Bestuurszaken en Veiligheid. telefoon (0184)

Bestuurszaken en Veiligheid. telefoon (0184) Versie geldig vanaf 15 mei 2006 Verordening commissie bezwaarschriften Sliedrecht 2006 Verantwoordelijke afdeling Bestuurszaken en Veiligheid. telefoon (0184) 495827 De getoonde verordeningen zijn een

Nadere informatie

Ondermandaat-, en machtigingbesluit Wet gemeentelijke schuldhulpverlening. Het dagelijks bestuur van de bestuurscommissie van stadsdeel Nieuw-West,

Ondermandaat-, en machtigingbesluit Wet gemeentelijke schuldhulpverlening. Het dagelijks bestuur van de bestuurscommissie van stadsdeel Nieuw-West, Bijlage 1. N.2 en N.3 N.2 Ondermandaat-, en machtigingbesluit Wet gemeentelijke schuldhulpverlening Het dagelijks bestuur van de bestuurscommissie van stadsdeel Nieuw-West, Gelet op: - de Gemeentewet;

Nadere informatie

verordening bezwaarschriftencommissie Gouda

verordening bezwaarschriftencommissie Gouda regeling nummer 1.2.2 verordening bezwaarschriftencommissie Gouda vastgesteld 31 januari 1994/19 januari 1994/19 januari 1994 bekendgemaakt 23 maart 1994 inwerkingtreding 1 april 1994 laatste wijziging

Nadere informatie

Mandaatbesluit samenwerking Zandvoort-Haarlem sociaal domein

Mandaatbesluit samenwerking Zandvoort-Haarlem sociaal domein Mandaatbesluit samenwerking Zandvoort-Haarlem sociaal domein Het college van burgemeester en wethouders en de burgemeester van de gemeente Zandvoort, een ieder voor zover het de bevoegdheden van het betreffende

Nadere informatie

Mandaat en delegatie. mr. M.C. de Voogd

Mandaat en delegatie. mr. M.C. de Voogd Mandaat en delegatie mr. M.C. de Voogd Artikel 1:1 Awb 1. Onder bestuursorgaan wordt verstaan: a. een orgaan van een rechtspersoon die krachtens publiekrecht is ingesteld, of b. een ander persoon of college,

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR601483_1

CVDR. Nr. CVDR601483_1 CVDR Officiële uitgave van Groningen. Nr. CVDR601483_1 2 februari 2017 Besluit van Gedeputeerde Staten en de Commissaris van de Koning van de Provincie Groningen houdende regels omtrent mandaat Algemeen

Nadere informatie

VERORDENING OP DE AMBTELIJKE BIJSTAND

VERORDENING OP DE AMBTELIJKE BIJSTAND Raadsbesluitno. 2010/043/2 VERORDENING OP DE AMBTELIJKE BIJSTAND DE RAAD DER GEMEENTE ROERMOND, gezien het voorstel van de griffier en de voorzitter van 13 april 2010, raadsvoorstel no. 2010/043/1; gelet

Nadere informatie

Hoofdstuk 2. Algemene bepalingen behandeling bezwaarschriften

Hoofdstuk 2. Algemene bepalingen behandeling bezwaarschriften Besluit van het algemeen bestuur van Aqualysis houdende de vaststelling van regels inzake het behandelen van bezwaarschriften(regeling behandeling bezwaarschriften Aqualysis 2014) Het algemeen bestuur

Nadere informatie

VERORDENING regelende de taken, de bevoegdheden, de werkwijze en de samenstelling van de commissie voor beroepen bijzondere bezwaarschriften.

VERORDENING regelende de taken, de bevoegdheden, de werkwijze en de samenstelling van de commissie voor beroepen bijzondere bezwaarschriften. VERORDENING regelende de taken, de bevoegdheden, de werkwijze en de samenstelling van de commissie voor beroepen bijzondere bezwaarschriften. Artikel 1 instelling en taakomschrijving 1. Er is een commissie

Nadere informatie

Oplegvel Collegebesluit

Oplegvel Collegebesluit Onderwerp mandaten afdeling Juridische Zaken Oplegvel Collegebesluit Portefeuille mr. B. B. Schneiders Auteur P. Spigt Telefoon 0235114613 E-mail: pspigt@haarlem.nl MenS/Juridische Zaken Reg.nr. 2013/70549

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR119865_1. Reglement op de commissie sociale zekerheid

CVDR. Nr. CVDR119865_1. Reglement op de commissie sociale zekerheid CVDR Officiële uitgave van Breda. Nr. CVDR119865_1 17 oktober 2017 Reglement op de commissie sociale zekerheid Artikel 1 Definities 1. College: College van burgemeester en wethouders van de gemeente Breda;

Nadere informatie

ANNOTATIE. Vergadering: Algemeen Bestuur Datum vergadering: 28 november Agendapunt: 7 Onderwerp: Aanpassing Mandaat- en volmachtregeling

ANNOTATIE. Vergadering: Algemeen Bestuur Datum vergadering: 28 november Agendapunt: 7 Onderwerp: Aanpassing Mandaat- en volmachtregeling ANNOTATIE Vergadering: Algemeen Bestuur Datum vergadering: 28 november 2014 Agendapunt: 7 Onderwerp: Aanpassing Mandaat- en volmachtregeling Opsteller: J.H. Poot Datum: 21-10-2014 Omschrijving: In hun

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 34 237 (R2054) Aanpassing van Rijkswetten in verband met de invoering van de Wet tot wijziging van het Wetboek van urgerlijke Rechtsvordering en

Nadere informatie

ECLI:NL:HR:2010:BO2558

ECLI:NL:HR:2010:BO2558 ECLI:NL:HR:2010:BO2558 Instantie Hoge Raad Datum uitspraak 02-11-2010 Datum publicatie 03-11-2010 Zaaknummer 09/00354 Formele relaties Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Conclusie: ECLI:NL:PHR:2010:BO2558

Nadere informatie

VERORDENING bezwaarschriften 2011

VERORDENING bezwaarschriften 2011 VERORDENING bezwaarschriften 2011 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie gemeente Lelystad Officiële naam regeling VERORDENING bezwaarschriften 2011 Citeertitel Verordening

Nadere informatie

W.J.G. Delissen- van Tongerlo Bedrijfsvoering M.L.A. Vermaaten

W.J.G. Delissen- van Tongerlo Bedrijfsvoering M.L.A. Vermaaten Raadsvoorstel Onderwerp Vaststelling verordening commissie bezwaarschriften Raadsvergadering 29 juni 2010 Agendapunt Portefeuillehouder Afdeling Ambtenaar W.J.G. Delissen- van Tongerlo Bedrijfsvoering

Nadere informatie

Ondermandaatbesluit Metropoolregio Rotterdam Den Haag. De secretaris-generaal van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag,

Ondermandaatbesluit Metropoolregio Rotterdam Den Haag. De secretaris-generaal van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag, CVDR Officiële uitgave van Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Nr. CVDR373559_1 16 mei 2017 Ondermandaatbesluit Metropoolregio Rotterdam Den Haag De van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag, gelet op de

Nadere informatie

ALGEMEEN MANDAATBESLUIT GEMEENTE LEEUWARDERADEEL. Het college, de burgemeester, en de heffingsambtenaar van de gemeente Leeuwarderadeel:

ALGEMEEN MANDAATBESLUIT GEMEENTE LEEUWARDERADEEL. Het college, de burgemeester, en de heffingsambtenaar van de gemeente Leeuwarderadeel: ALGEMEEN MANDAATBESLUIT GEMEENTE LEEUWARDERADEEL Het college, de burgemeester, en de heffingsambtenaar van de gemeente Leeuwarderadeel: BESLUITEN: Ieder voor zover het de hem toebehorende bevoegdheid betreft:

Nadere informatie

ECLI:NL:PHR:2007:AZ6118 Parket bij de Hoge Raad Datum uitspraak Datum publicatie Zaaknummer 00636/06

ECLI:NL:PHR:2007:AZ6118 Parket bij de Hoge Raad Datum uitspraak Datum publicatie Zaaknummer 00636/06 ECLI:NL:PHR:2007:AZ6118 Instantie Parket bij de Hoge Raad Datum uitspraak 06-03-2007 Datum publicatie 06-03-2007 Zaaknummer 00636/06 Formele relaties Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken - Inhoudsindicatie

Nadere informatie

Bezwaar maken tegen besluiten van de gemeente Zeewolde

Bezwaar maken tegen besluiten van de gemeente Zeewolde Bezwaar maken tegen besluiten van de gemeente Zeewolde In de gemeente Zeewolde worden voortdurend besluiten genomen. Deze besluiten kunnen gevolgen hebben, bijvoorbeeld voor uw omgeving. Daarom is het

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2005 2006 30 320 Wijziging van het Wetboek van strafvordering met betrekking tot het hoger beroep in strafzaken, het aanwenden van gewone rechtsmiddelen

Nadere informatie

gelet op het bepaalde in de Algemene wet bestuursrecht en de Gemeentewet;

gelet op het bepaalde in de Algemene wet bestuursrecht en de Gemeentewet; De raad van de gemeente Bergen; gelezen het voorstel van het college van 16 september 2008; gelezen het advies van de algemene raadscommissie van ; gelet op het bepaalde in de Algemene wet bestuursrecht

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. Mandaatbesluit OD NZKG 2015 provincie Utrecht en de bijlage

PROVINCIAAL BLAD. Mandaatbesluit OD NZKG 2015 provincie Utrecht en de bijlage PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van provincie Utrecht. Nr. 60 2 oktober 201 Mandaatbesluit OD NZKG 201 provincie Utrecht en de bijlage Besluit van het college van gedeputeerde staten van Utrecht van

Nadere informatie

De raad, het college en de burgemeester van de gemeente Doetinchem, gelet op de bepalingen van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) en de Gemeentewet;

De raad, het college en de burgemeester van de gemeente Doetinchem, gelet op de bepalingen van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) en de Gemeentewet; De raad, het college en de burgemeester van de gemeente Doetinchem, ieder voor zover het hun bevoegdheden betreft; gelezen het voorstel van het college; gelet op de bepalingen van de Algemene wet bestuursrecht

Nadere informatie

Interne Klachtenregeling gemeente Valkenswaard 2011

Interne Klachtenregeling gemeente Valkenswaard 2011 Interne Klachtenregeling gemeente Valkenswaard 2011 De raad van de gemeente Valkenswaard, het college van burgemeester en wethouders van Valkenswaard respectievelijk de burgemeester van Valkenswaard; gelet

Nadere informatie

Hoger beroep besluit voorzieningenrechter rechtbank Gelderland uitvoering huisvestingsverordening en mandaatverlening bezwaarschriften

Hoger beroep besluit voorzieningenrechter rechtbank Gelderland uitvoering huisvestingsverordening en mandaatverlening bezwaarschriften Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Hoger beroep besluit voorzieningenrechter rechtbank Gelderland uitvoering huisvestingsverordening en mandaatverlening bezwaarschriften Programma Wonen BW-nummer Portefeuillehouder

Nadere informatie

Eerste wijziging mandaatbesluit Coördinator Centrum voor Jeugd en Gezin Drimmelen Geertruidenberg 2017

Eerste wijziging mandaatbesluit Coördinator Centrum voor Jeugd en Gezin Drimmelen Geertruidenberg 2017 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Drimmelen Nr. 131121 27 juli Eerste wijziging mandaatbesluit Coördinator Centrum voor Jeugd en Gezin Drimmelen Geertruidenberg Het college van burgemeester

Nadere informatie

2017 no. 12 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA

2017 no. 12 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA 2017 no. 12 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA RIJKSWET van 13 juli 2016, houdende aanpassing van Rijkswetten in verband met de invoering van de Wet tot wijziging van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering

Nadere informatie

Het algemeen bestuur van de Modulaire Gemeenschappelijke Regeling Rijk van Nijmegen (MGR),

Het algemeen bestuur van de Modulaire Gemeenschappelijke Regeling Rijk van Nijmegen (MGR), Het algemeen bestuur van de Modulaire Gemeenschappelijke Regeling Rijk van Nijmegen (MGR), gelet op het bepaalde in hoofdstuk 9 Awb gelet op het bepaalde in artikel 23 van de MGR Besluit vast te stellen

Nadere informatie

Leidraad voor het nakijken van de toets

Leidraad voor het nakijken van de toets Leidraad voor het nakijken van de toets BESTUURSPROCESRECHT 17 JUNI 2011 (Uit het antwoord moet blijken dat de cursist de stof heeft begrepen en juist heeft toegepast; een enkel ja of nee is niet voldoende)

Nadere informatie

Mandaatregeling Werkvoorzieningsschap Noord Kennemerland 2019

Mandaatregeling Werkvoorzieningsschap Noord Kennemerland 2019 Mandaatregeling Werkvoorzieningsschap Noord Kennemerland 2019 C O N C E P T WNK Personeelsdiensten Directieadviseur Compliance & Bestuurszaken Mark Geerars juli 2019 89.02.2019.07 Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE...

Nadere informatie

Overzicht van wijzigingen

Overzicht van wijzigingen Overzicht van wijzigingen Artikel (oude verordening): Artikel (nieuwe verordening): Aard van de wijziging: Artikel 1: begripsbepalingen In deze verordening wordt verstaan onder: a. Verwerend orgaan: bestuursorgaan

Nadere informatie

MANDAATREGELING 2013, afdeling Informatievoorziening en Vastgoed

MANDAATREGELING 2013, afdeling Informatievoorziening en Vastgoed KRIMPEN AAN DEN IJSSEL MANDAATREGELING 2013, afdeling Informatievoorziening en Vastgoed Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Krimpen aan den I Jssel en de burgemeester van de gemeente

Nadere informatie

RUD UTRECHT. Besluit: vast te stellen navolgend Mandaatbesluit RUD Utrecht provincie Utrecht/gemeente )

RUD UTRECHT. Besluit: vast te stellen navolgend Mandaatbesluit RUD Utrecht provincie Utrecht/gemeente ) Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente PM/het college van gedeputeerde staten van Utrecht houdende de verlening van mandaat, volmacht en machtiging aan de directeur van

Nadere informatie

MON STRAFREGLEMENT. Motorsport Organisatie Nederland. Veldweg 15a Postbus AH Cuijk. Tel.: / Fax.

MON STRAFREGLEMENT. Motorsport Organisatie Nederland. Veldweg 15a Postbus AH Cuijk. Tel.: / Fax. MON STRAFREGLEMENT 2015 Motorsport Organisatie Nederland Veldweg 15a Postbus 341 5430 AH Cuijk Tel.: 0485 31 50 80 / 31 58 10 Fax.: 0485 31 45 35 Internet: Email: IMBA: www.mon.nl info@mon.nl www.imba-mx.com

Nadere informatie

Wijziging mandaat- en machtigingsbesluit algemeen directeur Stichting Waternet(3B, 2014, 94)

Wijziging mandaat- en machtigingsbesluit algemeen directeur Stichting Waternet(3B, 2014, 94) GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Amsterdam. Nr. 29718 28 mei 2014 Wijziging mandaat- en machtigingsbesluit algemeen directeur Stichting Waternet(3B, 2014, 94) Afdeling 3B Nummer 94 Publicatiedatum

Nadere informatie

Regeling behandeling bezwaarschriften Stichting Onderwijsgroep Zuid-Hollandse Waarden voor PO en VO

Regeling behandeling bezwaarschriften Stichting Onderwijsgroep Zuid-Hollandse Waarden voor PO en VO Regeling behandeling bezwaarschriften Stichting Onderwijsgroep Zuid-Hollandse Waarden voor PO en VO Artikel 1: Begripsbepalingen In deze regeling wordt verstaan: a. Besluit: een schriftelijke beslissing

Nadere informatie

Bijlage 4 Voorstel Mandaatregeling OMWB, 26 oktober 2017

Bijlage 4 Voorstel Mandaatregeling OMWB, 26 oktober 2017 Bijlage 4 Voorstel Mandaatregeling OMWB, 26 oktober 2017 De burgemeester en het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Overwegende dat: het Rijk, het IPO en de VNG in 2009 afspraken hebben

Nadere informatie

gelet op artikel 149 van de Gemeentewet en hoofdstuk 9 van de Algemene wet bestuursrecht;

gelet op artikel 149 van de Gemeentewet en hoofdstuk 9 van de Algemene wet bestuursrecht; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Middelburg. Nr. 77371 15 juni 2016 VERORDENING BEHANDELING KLACHTEN De gemeenteraad, het college van burgemeester en wethouders en de burgemeester van de gemeente

Nadere informatie

Mandaat-, volmacht- en machtigingenbesluit van het openbaar lichaam Regionale Dienst Werk en Inkomen Kromme Rijn Heuvelrug

Mandaat-, volmacht- en machtigingenbesluit van het openbaar lichaam Regionale Dienst Werk en Inkomen Kromme Rijn Heuvelrug Mandaat-, volmacht- en machtigingenbesluit van het openbaar lichaam Regionale Dienst Werk en Inkomen Kromme Rijn Heuvelrug Het dagelijks bestuur en de voorzitter van het openbaar lichaam Regionale Dienst

Nadere informatie

Stand van zaken wetgeving. Uitgangspunten KEI wetgeving. Wat is nodig? 4 wetten en 1 AMvB: Modernisering van de rechtspraak

Stand van zaken wetgeving. Uitgangspunten KEI wetgeving. Wat is nodig? 4 wetten en 1 AMvB: Modernisering van de rechtspraak Modernisering van de rechtspraak Programma Kwaliteit en Innovatie (KEI) Prof. mr. Margreet Ahsmann Uitgangspunten KEI wetgeving Eenvoudige, uniformere basisprocedure voor zowel vorderingen als verzoeken

Nadere informatie

BESLUIT MANDAAT, VOLMACHT EN MACHTIGING FUMO

BESLUIT MANDAAT, VOLMACHT EN MACHTIGING FUMO Uitgegeven: 11 oktober 2013 2013, nr. 61 PROVINCIAAL BLAD VAN FRYSLÂN Mandaatbesluit FUMO Vastgesteld door het Dagelijks Bestuur van de FUMO d.d. 16 september 2013 BESLUIT MANDAAT, VOLMACHT EN MACHTIGING

Nadere informatie

Mandaatbesluit ONDERMANDAAT SECTORHOOFDEN DISTRICTEN DEN HAAG. De politiechef van de eenheid Den Haag. Gelet op de Algemene wet bestuursrecht;

Mandaatbesluit ONDERMANDAAT SECTORHOOFDEN DISTRICTEN DEN HAAG. De politiechef van de eenheid Den Haag. Gelet op de Algemene wet bestuursrecht; Mandaatbesluit ONDERMANDAAT SECTORHOOFDEN DISTRICTEN DEN HAAG De politiechef van de eenheid Den Haag Gelet op de Algemene wet bestuursrecht; Gelet op het Mandaatbesluit Politie januari 2015; Besluit vast

Nadere informatie

ECLI:NL:RBARN:2009:BJ1550

ECLI:NL:RBARN:2009:BJ1550 ECLI:NL:RBARN:2009:BJ1550 Instantie Rechtbank Arnhem Datum uitspraak 15-06-2009 Datum publicatie 06-07-2009 Zaaknummer AWB 08/5874 Formele relaties Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie

Nadere informatie

de publiekrechtelijke beroepsorganisatie als bedoeld in artikel 17, eerste lid van de Advocatenwet;

de publiekrechtelijke beroepsorganisatie als bedoeld in artikel 17, eerste lid van de Advocatenwet; Klachtenregeling van de Nederlandse Orde van Advocaten(1) Iedereen die een klacht heeft over een gedraging van (personen, werkzaam bij) een bestuursorgaan van de Nederlandse Orde van Advocaten kan deze

Nadere informatie

gelet op de bepalingen van de Algemene wet bestuursrecht en de Gemeentewet;

gelet op de bepalingen van de Algemene wet bestuursrecht en de Gemeentewet; De raad van de gemeente Waalwijk; gezien het voorstel van het college van Waalwijk van 29 mei 2007, nummer ; gelet op de bepalingen van de Algemene wet bestuursrecht en de Gemeentewet; overwegende dat

Nadere informatie

ECLI:NL:RBROT:2016:9569

ECLI:NL:RBROT:2016:9569 ECLI:NL:RBROT:2016:9569 Instantie Rechtbank Rotterdam Datum uitspraak 13-12-2016 Datum publicatie 15-12-2016 Zaaknummer ROT 16/3297 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Belastingrecht Eerste

Nadere informatie