Digitaal schoolbord. Tips & Tricks

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Digitaal schoolbord. Tips & Tricks"

Transcriptie

1 Digitaal schoolbord Tips & Tricks

2 Digitaal schoolbord -

3 Inhoudsopgave HD Bord software installeren binnen Deklas.Nu... 4 HD Bord software installeren op een stand-alone systeem Installatie vanaf CD Installatie vanaf het Internet... 6 Resolutie instellen binnen Deklas.Nu... 7 Resolutie instellen op een stand-alone systeem... 8 Aantal hertz (vernieuwingsfrequentie) wijzigen... 9 Sjablonen toevoegen aan de HD-Bord Software Exporteren en importeren van de bibliotheek Digibord Essentials Eerste Hulp Bij Schoolborden Aansluiten onderdelen Laptopbeeld klonen naar projector Stift/marker verwijderen van schoolbord Projector projecteert foutieve kleuren en/of gekleurde waas Energiebeheer USB poorten uitschakelen Onderhoud van de projectoren Toshiba TLP-X Schoonmaken van het luchtfilter Vervangen van de lamp Toshiba TLP-X Schoonmaken van het luchtfilter Vervangen van de lamp Toshiba TDP-EX Schoonmaken van het luchtfilter Vervangen van de lamp Hitachi ED-X Schoonmaken van het luchtfilter Vervangen van de lamp Hitachi ED-X Schoonmaken van het luchtfilter Vervangen van de lamp Epson EMP-400We Schoonmaken van het luchtfilter Vervangen van de lamp Epson EMP-W6/X Schoonmaken van het luchtfilter Vervangen van de lamp... 30

4 HD Bord software installeren binnen Deklas.Nu Hieronder vindt u in een aantal stappen een handleiding om de HD Bord software te installeren binnen een Deklas.Nu netwerk. Het is hierbij wel van belang dat de software eerst geïnstalleerd wordt alvorens de USB kabel aan te sluiten. 1. Koppel de USB-kabel van het bord af. 2. Log in met de account Admin. 3. Open op het bureaublad de map Snelkoppelingen, en voer vervolgens de snelkoppeling HD-Bord Software Installeren uit. De installatie wordt nu gestart en gaat verder volledig automatisch. 4. Als de installatie voltooid is, dient de computer opnieuw opgestart te worden. 5. Op het moment dat de computer opnieuw aan het opstarten is, dient de USB kabel van het bord geplaatst te worden. 6. Het kan zijn dat de computer hierna nog eenmaal opnieuw opgestart moet worden, dit om de installatie van de driver (USB-kabel) te voltooien. Mocht dit nodig zijn, dan zult u hier vanzelf een melding over krijgen. BELANGRIJK: - De USB kabel van het bord mag beslist niet voor de installatie van de software geplaatst worden. TIP: - Binnen Omgevingsbeheer is er de mogelijkheid om de snelkoppeling naar de HD-Bord software te verspreiden over de verschillende groepen/leerkrachten.

5 HD Bord software installeren op een stand-alone systeem Hieronder vindt u in een aantal stappen een handleiding om de HD Bord software te installeren op een standalone computersysteem. Het is hierbij wel van belang dat de software eerst geïnstalleerd wordt alvorens de USB-kabel aan te sluiten. 1. Plaats de HD-Bord CD of download de laatste versie van de software vanaf Installatie vanaf CD 2. Log in als een gebruiker met beheerrechten (vaak is dit Admin of Beheerder ). 3. Plaats de HD-Bord CD, en open deze via Deze Computer. 4. In het popup scherm wat nu verschijnt, kies voor de optie Install All. 5. Volg de installatieprocedure door alle vragen met Next te beantwoorden. 6. Op een gegeven moment verschijnt onderstaande popup, beantwoord deze met Ja. 7. Als de installatie voltooid is, kunt u op de knop Finish klikken waarna de installatie voltooid wordt en de computer zich zal herstarten. 8. Tijdens het herstarten van de computer dient de USB kabel van het bord aangesloten te worden. 9. Het kan zijn dat de computer hierna nog eenmaal opnieuw opgestart moet worden, dit om de installatie van de driver (USB Kabel) te voltooien. Mocht dit nodig zijn, dan zult u hier vanzelf een melding over krijgen.

6 Installatie vanaf het Internet 2. Log in als een gebruiker met beheerrechten (vaak is dit Admin of Beheerder ). 3. Download de volgende bestanden vanaf onder het kopje Downloads : - Download HD-Bord software versie Download HD-Bord Driver versie 2 - Download HD-Bord USB drivers 4. Pak het HD-Bord USB drivers ZIP bestand uit naar een map en installeer deze. 5. Installeer het bestand HD-Bord software versie Installeer het bestand HD-Bord Driver versie 2. De computer dient hierna opnieuw opgestart te te worden. Tijdens het opnieuw opstarten van de pc dient de USB kabel van het bord geplaatst te worden. 7. Het kan zijn dat de computer vervolgens nog éénmaal opnieuw opgestart moet worden alvorens het bord herkend wordt, maar hierna moet de HD-Bord software volledig functioneren. BELANGRIJK: - De USB kabel van het bord mag beslist niet voor de installatie van de software geplaatst worden. TIP: - Mocht u er middels bovenstaande handleiding niet uitkomen, neem dan contact op met de helpdesk ( )

7 Resolutie instellen binnen Deklas.Nu Hieronder een aantal stappen om de resolutie in te stellen bij Deklas.Nu scholen. 1. Log in als de gebruiker Admin. 2. Open in de map Administratieve Programma s het icoontje Deklas.Nu Omgevingsbeheer. 3. Klik aan de linkerkant op het tabblad Omgeving ( ) en open vervolgens de knop Resolutie Instellen * ( ) (Zie onderstaande afbeelding) ** 4. In het scherm dat nu verschijnt, klik in de linkerkolom ( ) de desbetreffende computer aan, en kies aan * de rechterkant in het pulldown-menu ( ) de juiste resolutie voor de desbetreffende computer. De ** meest gangbare resolutie voor projectoren is 1024 x 768. Om het geheel op te slaan, klik op de knop Opslaan ( *** ). TIP: - Mochten er geen computers in de lijst verschijnen, klik dan op de knop Vernieuwen - Je kunt meerdere computers tegelijk selecteren met je muis.

8 Resolutie instellen op een stand-alone systeem Om de resolutie handmatig op een specifieke pc aan te passen, volg onderstaand stappenplan: 1. Log in met een gebruikersaccount met beheersrechten (vaak is dit Admin of Beheerder ) 2. Klik op een leeg gedeelte van het bureaublad en kies voor Eigenschappen. 3. In het venster wat nu verschijnt, ga naar het tabblad Instellingen 4. In dit tabblad is de resolutie te wijzigen, de meest gangbare resolutie is 1024x768

9 Aantal hertz (vernieuwingsfrequentie) wijzigen Om het aantal Hertz van een specifieke pc te wijzigen, gebruik onderstaand stappenplan: 1. Log in als een gebruiker met beheerrechten. 2. Klik op een leeg gedeelte van het bureaublad en kies voor Eigenschappen. 3. In het venster wat nu verschijnt, ga naar het tabblad Instellingen en klik vervolgens op de knop Geavanceerd. 4. In het volgende venster, ga naar het tabblad Beeldscherm waar het aantal Hertz te wijzigen is. LET OP: Bovengenoemde actie werkt alleen bij geen Deklas.Nu netwerken. Binnen Deklas.Nu is dit te regelen in Omgevingsbeheer.

10 Sjablonen toevoegen aan de HD-Bord Software Bij sommige afbeeldingen is het handig dat ze te allen tijde beeldvullend zijn. Te denken valt aan lineaturen, een praatplaat of een wereldkaart. De afbeeldingen worden in dit geval sjablonen. Het gaat hier om afbeeldingen die u zelf heeft gemaakt (b.v. Ingescand) of die u op internet heeft gevonden. Zoek een geschikte afbeelding die u wilt gebruiken als sjabloon (b.v. een wereldkaart), sla deze op (als JPG of BMP!) en voeg deze in als sjabloon in de HD-bord software via de optie Invoegen --> Sjabloon invoegen. De afbeelding is beeldvullend. Voordat we sjablonen toe gaan voegen aan onze eigen bibliotheek, moeten we eerst kiezen voor de juiste map. In het voorbeeld hiernaast voegen we een wereldkaart toe als sjabloon. Deze willen we in de map Kaarten hebben. Daarom selecteren we eerst in de bibliotheek de map kaarten. Ga dan naar het tabblad Pagina( s). Kies voor Pagina aan bibliotheek toevoegen. In de map Kaarten is het sjabloon geplaatst. Het kan op een (leeg) blad gesleept worden. In het vak met de afbeeldingen staat onder het plaatje Grapics. Verander de naam door de afbeelding te selecteren, druk op het zwarte pijltje en kies voor Naam wijzigen.

11 Exporteren en importeren van de bibliotheek De bibliotheek wordt lokaal opgeslagen. Het wordt dus alleen opgeslagen op de computer die met het bord verbonden is. U kunt deze (of onderdelen) wel exporteren. Zo maakt u een back-up of u deelt het met een collega. Als u de gehele persoonlijke bibliotheek wilt exporteren, kiest u Guest voor Exporteren. Sla het op. Doe dit op een plek waar u het gemakkelijk kunt terugvinden. U kunt ook bepaalde categorieën exporteren. Klik bij een categorie op het zwarte pijltje en kies voor Exporteren. Sla het bestand op. Om het bestand op een andere computer te importeren, klikt u eerst op Guest vervolgens op het zwarte pijltje en uiteindelijk op Importeren. Zoek het bestand wat u zojuist heeft geëxporteerd en klik op OK. De categorie wordt onder Guest geplaatst. Kant-en-klare bibliotheek inporteren Op de website van Heutink ICT staat al een aantal bibliotheekbestanden die u gratis kunt downloaden. Ga naar --> HD Bord --> Downloads en klik op Klik op deze link, sla het op, zoek het bestand vervolgens op met de verkenner en pak het uit. Dit uitpakken doet u door met de rechtermuisknop op het bestand te klikken wat u zojuist heeft gedownload. Kies voor Alles uitpakken. Belangrijk ook nu is om de bestanden uit te pakken naar een plaats waar u ze makkelijk terug kunt vinden. Nu gaat u naar de software van het HD-Bord en importeer de bibliotheeksoftware in uw bibliotheek zoals hiervoor beschreven.

12 Digibord Essentials Lesgeven met een digitaal schoolbord is even wennen. Toch wilt u natuurlijk zo snel mogelijk met het bord aan de slag. Heutink ICT helpt u een handje met de Digibord EssentialsL slimme Plug & Play software die direct te gebruiken is in de les. Kennis van het digibord is niet nodig en u ervaart direct de voordelen. Niet gek voor een gratis softwarepakket. Digibord Essentials heeft zicht in de praktijk al dubbel en dwars bewezen. Het is een bundeling van niet- methodegebonden tools om kinderen essentiële vaardigheden aan te leren met behulp van het digitale schoolbord. De software, die door Heutink ICT gratis wordt meegeleverd bij elk merk digitaal schoolbord, biedt daarnaast simpele tools die lesgeven leuker en makkelijker maken. Digibord Essentials maakt volop gebruik van de mogelijkheden van het digitale schoolbord maar vergeet daarbij niet de traditionele lessen en instrumenten uit het oog. Bij elke tool herkent de leerkracht hoe de traditionele les eruit zou hebben gezien en hoe dezelfde les met een digibord kan worden gegeven. Zo vormt de software een extra stiumulans om onmiddellijk met een digitaal schoolnord aan de slag te gaan. Doordat Digibord Essentials volledig webbased wordt aangeboden, zijn updates en aanpassingen direct vbeschikbaar voor iedereen. Hoe werkt het? Digibord Essentials is in feite een afgeschermde website. Scholen die een digitaal schoolbord bij Heutink ICT hebben aangeschaft kunnen zich registreren op de website waarna het IP-nummer van de school bij Heutink ICT geregistreerd staat. Na de registratie heeft het gehele netwerk op basis van het IP-nummer volledig toegang tot de Digibord Essentials. Dus ook borden die bij een andere leverancier zijn aangeschaft is Digibord Essentials te gebruiken. Het HD-Bord, Heutink s eigen merk digibord, heeft een slimme button op het scherm om de software direct op te starten. Ook kan er, in overleg met de servicedesk, een extra snelkoppeling op uw bureaublad geplaatst worden naar de Digibord Essentials. U merkt het al. Digibord Essentials maakt het lesgeven nog makkelijker.

13 Eerste Hulp Bij Schoolborden Aansluiten onderdelen Een compleet digibord set bestaat in de meeste gevallen uit een PC, monitor, VGA-splitter, projector en uiteraard het bord zelf. Om al deze onderdelen tot één geheel te krijgen is het hierdoor noodzakelijk dat er een aantal kabels goed aangesloten zijn. Zo dienen de monitor en de projector voorzien te zijn van een videosignaal en dient het bord goed aangesloten te worden op de computer. Voor het aansluiten van de projector en monitor zijn twee mogelijkheden. Beide mogelijkheden zijn afhankelijk van het feit of u een PC of laptop gebruikt. In het geval van een laptop is er geen VGA-splitter nodig, dit doordat een laptop standaard al een extra VGA poort heeft waardoor het beeld gekloond kan worden en het beeld dus tegelijk op de laptop en projector kan worden weergegeven. Bij een laptop zal er dan ook slechts één VGA-kabel gebruikt worden welke rechtstreeks van de laptop naar de projector loopt (zie afbeelding). LAPTOP -> BEAMER Een standaard PC heeft deze extra VGA-aansluiting niet waardoor het dus niet mogelijk is het beeld ter gelijk op de monitor en projector weer te geven. Hierdoor wordt gebruikt gemaakt van een VGA-Splitter. Deze splitter deelt het ingangssignaal vanuit de computer op in twee identieke signalen waardoor het mogelijk wordt het beeld zowel op de monitor als de projector weer te geven. Bij deze oplossing is het dus noodzakelijk dat er drie VGA kabels aangesloten worden (zie onderstaande afbeelding). MONITOR -> SPLITTER BEAMER -> SPLITTER PC -> SPLITTER

14 Nadat het beeld goed weergegeven wordt, dient het bord uiteraard ook nog verbinding met de PC te kunnen maken. Dit om de penbewegingen e.d. goed aan de PC door te geven. Voor deze verbinding wordt gebruikt gemaakt van een USB naar Serieel converter. Deze converter zit al in de kabel verwerkt waardoor er uit - eindelijk slechts één kabel over blijft. Deze kabel zal dan ook rechtstreeks van de pc naar het bord lopen (zie onderstaande afbeelding). Verder zal er een netwerkverbinding gerealiseerd worden waardoor ook uw digitale schoolbord op uw bestaande netwerk aangesloten is. PC -> BORD Laptopbeeld klonen naar projector Zoals eerder aangegeven heeft een laptop standaard een extra VGA aansluiting waar in het geval van een digitaal schoolbord de projector op aangesloten wordt. Om ook daadwerkelijk een videosignaal door deze poort te sturen, dient deze wel eerst geactiveerd te worden. De functies voor het klonen van de videoweergave zijn te bedienen met de een toetscombinatie op uw laptop. Één van de toetsen die hierbij gebruikt wordt is de standaard FN (Functie) toets welke op elke laptop zit. Bij veel laptops is deze toets linksonder op het toetsenbord terug te vinden (zie onderstaande afbeelding). De tweede toets welke gebruikt dient te worden is de Monitor toets, deze toets is vaak toevoegd aan de F4 of F5 knop welke u bovenaan uw toetsenbord terug kunt vinden (zie afbeelding). Middels deze toetscombinatie kunt u schakelen waar u het videosignaal op weergegeven wilt hebben. U heeft hierbij de keuze uit 3 opties te weten: - Het signaal alleen op de laptop weergeven; - Het signaal alleen op de externe bron (projector) weergeven; - Het signaal klonen en op zowel de laptop als de externe bron weergeven. De functie die u activeert is afhankelijk van het aantal keer dat u de toetscombinatie indrukt.

15 Stift/marker verwijderen van schoolbord Het komt nogal regelmatig voor dat er (per ongeluk) met een watervaste of whiteboard marker op een digitaal schoolbord wordt geschreven. Uiteraard is dit zeer lastig en moeten deze strepen zo snel mogelijk worden verwijderd. Hieronder 2 tips om inkt van stiften/markers van het bord te verwijderen. Whiteboard-Marker: Dit is vrij eenvoudig te verwijderen met Glassex. Er is ooit beweerd dat dit ook middels WC Eend o.i.d. verwijderd zou kunnen worden, echter wordt dit ten strengste afgeraden. Dit omdat soortgelijke producten vaak bleek bevatten wat schadelijk kan zijn voor het bord. Permanent-Marker: Allereerst de lijnen/strepen overschrijven met een Whiteboard-Marker, vervolgens zijn ook deze lijnen te verwijderen met Glassex. Pogingen om strepen van het bord te verwijderen zijn op eigen risico!! Projector projecteert foutieve kleuren en/of gekleurde waas Het probleem dat uw projector niet alle kleuren goed weergeeft of zelfs een gekleurde waas projecteert kan meerdere oorzaken hebben. Zo kan het o.a. aan de aansluiting van de projector liggen, maar ook de projector zelf kan de storing veroorzaken. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat door het gebruik van de pc en bord een VGA kabel los is geraakt en hierdoor geen goed contact meer met de projector maakt. Controleer bij een soortgelijke storing hierom allereerst de VGA kabels. Meer informatie over het aansluiten van de kabels vindt u terug in het hoofdstuk Aansluiten Onderdelen. Ook kan het zo zijn dat de projector de oorzaak is van de storing. Als de projector namelijk te warm wordt kan deze niet alle kleuren meer correct weergeven. Een oorzaak van het te warm worden van de projector kan o.a. de hoeveelheid stof in de projector zijn. Maak hierom regelmatig het stoffilter van de projector schoon. Verder kan het ook zo zijn dat de lamp van uw projector op is. Een projectorlamp is namelijk een verbruiksproduct en heeft hierdoor niet het eeuwige leven. Naarmate de lamp meer uren heeft gedraaid, zal deze steeds minder goed beeld projecteren. Meer informatie over de levensduur van uw lamp kunt u terugvinden in de handleiding van de projector. Als u de projector goed stofvrij heeft gemaakt, de kabels heeft gecontroleerd en de storing doet zich vervolgens nog steeds voor, kunt u de projector altijd resetten naar de fabrieksinstellingen. Het kan namelijk zo zijn dat er in het menu van de projector een aantal aanpassingen zijn gedaan voor wat betreft de kleuren. Meer informatie hierover is ook terug te vinden in de handleiding van de projector. Mocht u er middels bovengenoemde oplossingen niet uitkomen, kunt u het beste telefonisch contact opnemen met de servicedesk van Heutink ICT (Tel ).

16 Energiebeheer USB poorten uitschakelen Op elk systeem waarop een digitaal schoolbord is aangesloten moet het energiebeheer aangepast worden. Het is gebleken dat de energiestand op de USB poorten problemen kan geven wanneer een digitaal schoolbord enige tijd niet gebruikt word. Om het energiebeheer uit te schakelen voert u onderstaande stappen uit: 1. Log in met een gebruiker met beheerrechten 2. Klik met de rechtermuisknop op Deze Computer en kies in het menu voor Eigenschappen 3. Selecteer het tabblad Hardware en klik vervolgens op de button Apparaatbeheer 4. Onderin de lijst ontvouwt u de USB-Controllers en zoekt u naar de USB-Hoofdhub. Let op: U vindt er hier meerdere van en allen moeten aangepast worden. 5. Klik met de rechtermuisknop op USB-Hoofdhub en kies voor Eigenschappen 6. Selecteer het tabblad Energiebeheer en haal het vinkje weg bij De computer mag dit apparaat uitschakelen om energie te besparen 7. Herhaal nu stap 4 en 5 voor elke USB-Hoofdhub in de lijst

17 Onderhoud van de projectoren Een projectorlamp is een verbruiksproduct. Als deze dus lange tijd wordt gebruikt, kunnen beelden donkerder worden en kan de lamp uitbranden. Dit is kenmerkend voor een projectorlamp en is derhalve geen storing (De levensduur van een lamp is afhankelijk van de gebruiksomstandigheden). Als dit gebeurt dient de lamp vervangen te worden door een nieuwe. Verder zitten in veel projectoren luchtfilters, deze luchtfilters zorgen ervoor dat er geen stof en/of vuil in de projector komt. Het regelmatig schoonmaken van deze filters zal de levensduur van de lamp dan ook verlengen. Stof is in veel van de gevallen dan ook de oorzaak van uw storing. Als er namelijk (te) veel stof in de projector zit, kan deze de warmte niet goed afvoeren waardoor cruciale onderdelen van de projector, zoals de lamp, oververhit raken en uiteindelijk defect raken. Vaak is het in dit soort gevallen dan ook zo dat een eventuele reparatie niet onder de garantie zal vallen. WAARSCHUWING - Na gebruik van de projector is de lamp zeer heet waardoor deze brandwonden kan veroorzaken. Wacht hierom tot de projector volledig is afgekoeld (tenminste 1 uur) alvorens de lamp te vervangen. - Als de lamp is gesprongen moet u voorzichtig handelen om te voorkomen dat u zich verwondt aan de gebroken stukken glas. Neem in dit geval contact op met Heutink ICT. - Gebruik bij het vervangen van de lamp altijd een origineel exemplaar. Dit om schade aan de projector te voorkomen. Hieronder een aantal tips voor het reinigen van projectoren: - Reinig de lens met een in de handel verkrijgbare droger/lensreiniger - De lens wordt gemakkelijk gekrast. Wrijf er niet met harde voorwerpen over en sla er niet tegen aan. - Veeg vuil op het hoofdtoestel zachtjes af met een zachte doek - Gebruik geen vochtige doek om het hoofdtoestel af te nemen. Anders kan water in het hoofdtoestel terecht komen met een elektrische schok of storing tot gevolg. - Gebruik geen benzeen, verfverdunner aangezien deze het toestel kunnen vervormen of verkleuren of het lakoppervlak kunnen beschadigen. - Gebruik geen chemisch behandelde schoonmaakdoekjes.

18 Toshiba TLP-X100 Schoonmaken van het luchtfilter Het luchtfilter voorkomt dat stof en vuil in de projector komen. Gebruik de projector hierom nooit zonder luchtfilter. Het wordt aanbevolen het filter regelmatig te reinigen. Er zal dan ook iedere 100 branduren een melding worden weergegeven met de melding Controleer het filter op vuil. Deze melding wordt ongeveer 30 seconden weergegeven en zal automatisch weer verdwijnen. Ook is de melding weg te drukken door het intoetsen van een willekeurige toets op de afstandsbediening. Om het filter te reinigen dienen onderstaande stappen doorlopen te worden: 1. Schakel de projector uit en wacht tot deze helemaal afgekoeld is. Nadat de fan gestopt is met blazen, dient de projector van de netspanning gehaald te worden (stekker eruit). 2. Verwijder het luchtfilter door ontspanknop vast te houden zoals weergegeven in de afbeelding en vervolgens het filter uit de projector te trekken. 3. Verwijder het stof en vuil voorzichtig met een stofzuiger o.i.d. van het filter. Let er hierbij wel op dat u het filter niet beschadigd. 4. Na het schoonmaken van het filter dient deze weer op de originele plek geplaatst te worden. Als het filter goed vast zit, hoort u een klik. Het vervangen van de lamp staat op de volgende pagina.

19 Vervangen van de lamp De lamp van uw projector dient vervangen te worden als de ON/STANDBY en de LAMP led beide rood branden en/of knipperen. U kunt de lamp vervangen middels onderstaande stappen: Buitenste lampdeksel 2 1. Schakel de projector uit en wacht tot deze helemaal afgekoeld is. Nadat de fan gestopt is met blazen, dient de projector van de netspanning gehaald te worden (stekker eruit). Binnenste lampdeksel Wacht tot de lamp voldoende afgekoeld is (tenminste 1 uur). 3. Verwijder de buitenste lampdeksel. Dit doet u door allereerst de schroef aan de zijkant van de projector los te schroeven en de deksel vervolgens in de richting van de pijlen te schuiven Verwijder de binnenste lampdeksel. Dit doet u door ook hier de schroef te verwijderen en de deksel vervolgens te verwijderen. Zorg er hierbij uiteraard wel voor dat u de schroeven niet kwijt raakt Verwijder de defecte lamp. Dit doet u door de 3 borgschroeven van de lamp te verwijderen en vervolgens de lamp omhoog te trekken terwijl u het lipje ingedrukt houdt Plaats de nieuwe lamp. Zorgt u er hierbij wel voor dat u de lamp goed oriënteert, ofwel zorg ervoor dat u de lamp op exact dezelfde wijze plaatst als de defecte lamp eruit is gekomen. Plaats vervolgens de 3 borgschroeven om de lamp goed vast te zetten. Lipje 7. Na het plaatsen van de lamp dienen zowel de binnenste als de buitenste lampdeksel terug geplaatst te worden Vervolgens dient u de timer van de lamp te resetten. Dit doet u door de MENU, INPUT en de ON/STANDBY knoppen op de projector ter gelijk ingedrukt te houden terwijl u het netsnoer plaatst. De projector zal zich resetten waarna deze normaal op zal starten.

20 Toshiba TLP-X2000 Schoonmaken van het luchtfilter Het luchtfilter voorkomt dat stof en vuil in de projector komen. Gebruik de projector hierom nooit zonder luchtfilter. Het wordt aanbevolen het filter regelmatig te reinigen. Er zal dan ook iedere 100 branduren een melding worden weergegeven met de melding Controleer het filter op vuil. Deze melding wordt ongeveer 30 seconden weergegeven en zal automatisch weer verdwijnen. Ook is de melding weg te drukken door het intoetsen van een willekeurige toets op de afstandsbediening. Om het filter te reinigen dienen onderstaande stappen doorlopen te worden: 1. Schakel de projector uit en wacht tot deze helemaal afgekoeld is. Nadat de fan gestopt is met blazen, dient de projector van de net - spanning gehaald te worden (stekker eruit). 2. Verwijder het luchtfilter door ontspanknop vast te houden zoals weergegeven in de afbeelding en vervolgens het filter uit de projector te trekken (hetzelfde principe als een batterijklepje ). 3. Verwijder het stof en vuil voorzichtig met een stofzuiger o.i.d. van het filter. Let er hierbij wel op dat u het filter niet beschadigd. 4. Na het schoonmaken van het filter dient deze weer op de originele plek geplaatst te worden. Als het filter goed vast zit, hoort u een klik. Het vervangen van de lamp staat op de volgende pagina.

21 Vervangen van de lamp De lamp van uw projector dient vervangen te worden als de ON/STANDBY en de LAMP led beide rood branden en/of knipperen. U kunt de lamp vervangen middels onderstaande stappen: Lamp cover 1 1. Schakel de projector uit en wacht tot deze helemaal afgekoeld is. Nadat de fan gestopt is met blazen, dient de projector van de net - spanning gehaald te worden (stekker eruit). 2. Wacht tot de lamp voldoende afgekoeld is (tenminste 1 uur) Verwijder de lamp deksel. Dit doet u door beide schroeven te verwijderen en vervolgens de deksel op te tillen. 4. Verwijder de defecte lamp. Dit doet u door de 3 borgschroeven te verwijderen en vervolgens de lamp middels de hendel uit de projector te trekken Plaats de nieuwe lamp. Zorgt u er hierbij wel voor dat u de lamp goed oriënteert, ofwel zorg ervoor dat u de lamp op exact dezelfde wijze plaatst als de defecte lamp eruit is gekomen. Plaats vervolgens de 3 borgschroeven om de lamp goed vast te zetten Na het plaatsen van de lamp dient de lampdeksel opnieuw geplaatst te worden. Zorg ervoor dat deze weer goed vast zit middels de bij - behorende schroef. 7. Vervolgens dient u de timer van de lamp te resetten. Dit doet u door de MENU, INPUT en de ON/STANDBY knoppen op de projector ter gelijk ingedrukt te houden terwijl u het netsnoer plaatst. De projector zal zich resetten waarna deze normaal op zal starten.

22 Toshiba TDP-EX20 Schoonmaken van het luchtfilter De Toshiba TDP-EX20 beschikt niet over een eigen luchtfilter. Wel is het raadzaam om de projector goed stofvrij te houden. Dit houdt in; de beamer regelmatig goed doorblazen en de omgeving vrij houden van stof (afnemen). Buitenste lampdeksel 1 2 Vervangen van de lamp De lamp van uw projector dient vervangen te worden als de ON/STANDBY en de LAMP led beide rood branden en/of knipperen. U kunt de lamp vervangen middels onderstaande stappen: 1. Schakel de projector uit en wacht tot deze helemaal afgekoeld is. Nadat de fan gestopt is met blazen, dient de projector van de net - spanning gehaald te worden (stekker eruit). Binnenste lampdeksel Wacht tot de lamp voldoende afgekoeld is (tenminste 1 uur). 3. Verwijder de buitenste lamp deksel. Dit doet u door beide schroeven te verwij deren en vervolgens de deksel op te tillen Verwijder vervolgens ook de binnenste lampdeksel. Dit is te realiseren door de schroef te verwijderen en de deksel vervolgens op te tillen Verwijder de defecte lamp. Dit doet u door de 3 borgschroeven van de lamp los te schroeven en de lamp vervolgens uit de projector te trekken terwijl u het lipje ingedrukt houdt. Lipje 6. Plaats de nieuwe lamp. Zorgt u er hierbij wel voor dat u de lamp goed oriënteert, ofwel zorg ervoor dat u de lamp op exact dezelfde wijze plaatst als de defecte lamp eruit is gekomen. Plaats vervolgens de 3 borgschroeven om de lamp goed vast te zetten Na het plaatsen van de lamp dienen beide lampdeksels opnieuw geplaatst te worden. Zorg ervoor dat deze weer goed vast zit middels de bijbehorende schroef. 8. Vervolgens dient u de timer van de lamp te resetten. Dit doet u door de MENU, INPUT en de ON/STANDBY knoppen op de projector ter gelijk ingedrukt te houden terwijl u het netsnoer plaatst. De projector zal zich resetten waarna deze normaal op zal starten.

23 Hitachi ED-X12 Schoonmaken van het luchtfilter Het luchtfilter voorkomt dat stof en vuil in de projector komen. Gebruik de projector hierom nooit zonder luchtfilter. Het wordt aanbevolen het filter regelmatig te reinigen. Om het filter te reinigen dienen onderstaande stappen doorlopen te worden: Handle Filter cover 1. Schakel de projector uit en wacht tot deze helemaal fgekoeld is. Nadat de fan gestopt is met blazen, dient de projector van de netspanning gehaald te worden (stekker eruit). 2. Verwijder het luchtfilter door de klep onder de lens naar de voorkant van de projector te schuiven (zoals met de pijl is aangegeven). 3. Verwijder het stof en vuil voorzichtig met een stofzuiger o.i.d. van het filter. Let er hierbij wel op dat u het filter niet beschadigd. Air filter s knob 4. Na het schoonmaken van het filter dient deze weer op de originele plek geplaatst te worden. Als het filter goed vast zit, hoort u een klik. 5. Nadat het filter correct geplaatst is dient de filter-tijd gereset te worden. Dit doet u door met de afstandbediening naar het OPTION MENU te gaan en daar vervolgens de functie FILTER TIME te resetten. Air filter Filter cover mark Het vervangen van de lamp staat op de volgende pagina.

24 Vervangen van de lamp De lamp van uw projector dient vervangen te worden als de POWER en LAMP leedjes beide rood branden of knipperen. U kunt de lamp vervangen middels onderstaande stappen: Lamp cover 1. Schakel de projector uit en wacht tot deze helemaal afgekoeld is. Nadat de fan gestopt is met blazen, dient de projector van de netspanning gehaald te worden. 2. Wacht tot de lamp voldoende afgekoeld is (tenminste 1 uur). Screws Screw 3. Verwijder de lampdeksel. Dit doet u door de schroef (aangegeven met de pijl) te verwijderen en de deksel vervolgens van de projector af te schuiven. 4. Verwijder de defecte lamp. Dit doet u door de 2 borgschroeven te verwijderen en vervolgens de lamp middels de hendel uit de projector te trekken. Handle 5. Plaats de nieuwe lamp. Zorgt u er hierbij wel voor dat u de lamp goed oriënteert, ofwel zorg ervoor dat u de lamp op exact dezelfde wijze plaatst als de defecte lamp eruit is gekomen. Plaats vervolgens de 2 borgschroeven en draai deze goed vast. 6. Na het plaatsen van de lamp dient de lampdeksel opnieuw bevestigd te worden. Zorg ervoor dat deze weer goed vast zit middels de bijbehorende schroef. 7. Nadat de lamp geplaatst is, dient de Dit doet u door met de afstandbediening naar het OPTION MENU te gaan en daar vervolgens de functie LAMP TIME te resetten.

Downloaded from www.vandenborre.be - 1. Aspire-desktopcomputer Gebruikershandleiding

Downloaded from www.vandenborre.be - 1. Aspire-desktopcomputer Gebruikershandleiding - 1 Aspire-desktopcomputer Gebruikershandleiding 2-2013. Alle rechten voorbehouden. Aspire-desktopcomputer Dekt: Towermodellen Deze uitgave: October 2013 Meld u aan voor een Acer ID en schakel Acer externe

Nadere informatie

Back-up deel 1: introductie

Back-up deel 1: introductie Back-up deel 1: introductie In dit cursusdeel leer je wat een back-up is, waarom je deze moet maken en van welke bestanden. Je leert ook waar je de back-up het beste op kunt slaan. Zo leer je hoe je een

Nadere informatie

Windows 7 / 8.1 Basis

Windows 7 / 8.1 Basis Windows 7 / 8.1 Basis Inhoudsopgave 0. Inleiding... 3 1. Functionaliteiten Windows 7 en 8.1... 4 1.1 Inloggen in Windows 7 en Windows 8.x... 4 1.2 Programma s en bestanden in de taakbalk... 8 1.3 Aero

Nadere informatie

Backup en Synchronisatie

Backup en Synchronisatie Backup en Synchronisatie Om de informatie en software in uw computer veilig te stellen kunnen we een aantal deelgebieden onderscheiden: 1. Windows zelf met alle geïnstalleerde programma s, instellingen,

Nadere informatie

Beheerdershandleiding

Beheerdershandleiding Beheerdershandleiding OpusFlowCRM binnen een NT Netwerk en/of Terminal Server DEZE HANDLEIDING IS NIET BEDOELD VOOR INSTALLATIE OP LATOPS/OFFLINE WERKSTATIONS! OpusFlowCRM is een product van: OpusFlow

Nadere informatie

Aspire Switch 10 Gebruikershandleiding

Aspire Switch 10 Gebruikershandleiding Aspire Switch 10 Gebruikershandleiding 2-2014. Alle rechten voorbehouden. Aspire Switch 10 Dekt: SW5-011 Deze uitgave: 05/2014 Geregistreerd modelnummer: P0JAC Meld u aan voor een Acer ID en schakel Acer

Nadere informatie

Pagina 1. Online Back up. Webcreating Easy Back Up GEBRUIKERSHANDLEIDING. Webcreating IT Services 1

Pagina 1. Online Back up. Webcreating Easy Back Up GEBRUIKERSHANDLEIDING. Webcreating IT Services 1 Pagina 1 Online Back up Webcreating Easy Back Up GEBRUIKERSHANDLEIDING 1 INHOUDSOPGAVE Pagina 2 Voorwoord.. Blz. 3 Minimale systeemeisen...blz. 4 Installatie van Webcreating Easy Back-Up..Blz. 5 Inloggen..Blz.

Nadere informatie

Snel aan de slag Installatiegids (versie 4.2)

Snel aan de slag Installatiegids (versie 4.2) Internet Control Station Kijk op www.klikaanklikuit.nl /page/ mijn-ics-1000/ voor de meest recente gebruiksaanwijzing en updates. Snel aan de slag Installatiegids (versie 4.2) ICS-1000 Het grootste gemak

Nadere informatie

Handleiding Notebook

Handleiding Notebook Handleiding Notebook Project Notebook 1 Inleiding Deze handleiding is bedoeld voor studenten van de Hogeschool Zuyd die in het bezit zijn van een notebook. In deze handleiding kunt u een aantal praktische

Nadere informatie

Handleiding Telestick

Handleiding Telestick Handleiding Telestick Datum 22-03-2013 Status V 2.4 Pagina 2 Colofon Commando Diensten Centra IVENT Adres Kromhoutkazerne Herculeslaan 1 3584 AB Utrecht Contactpersoon Team Telestick Opdrachtgever DMO/IVENT

Nadere informatie

Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - versie voor Windows

Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - versie voor Windows Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - versie voor Windows Stichting Bibliotheek.nl, versie 3.1 september 2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 1. Het aanmaken van een webaccount 4 2.

Nadere informatie

Introductie Mamut Online Backup

Introductie Mamut Online Backup Mamut Active Services Introductie Mamut Online Backup Versie 4 MOB.BKL.INTRO.NL.040.01 1 Mamut Online Backup Inhoud Mamut Online Backup... 3 Nieuw in versie 4... 5 Introductie... 6 Aan de slag... 12 Zo

Nadere informatie

Internet. Handleiding. EXPERIA BOX v8

Internet. Handleiding. EXPERIA BOX v8 Internet Handleiding EXPERIA BOX v8 Overzicht van de onderdelen uit het pakket Power Wireless Voice Broadband Internet TV Upgrade WPS ECO 1 x 1 x 1 x 1 x Experia Box v8 Dit is het modem. Deze regelt telefoongesprekken,

Nadere informatie

WINDOWS 8 TIPS, TRUCS & INFORMATIE

WINDOWS 8 TIPS, TRUCS & INFORMATIE WINDOWS 8 Windows 8 zit vol met mooie nieuwe features, zoals de kleurrijke Metrointerface, een vernieuwde Explorer, aantrekkelijke desktop tiles, handige systeemherstel opties en nog veel meer. In deze

Nadere informatie

Handleiding SpinOffice CRM April 2013

Handleiding SpinOffice CRM April 2013 Handleiding SpinOffice CRM April 2013 Als nieuwe gebruiker van SpinOffice CRM is het van belang een goed beeld te hebben van de mogelijkheden van onze slimme applicatie. SpinOffice voegt een centraal adressenbestand

Nadere informatie

Onderhoud en Beveiliging van Windows (v2.1)

Onderhoud en Beveiliging van Windows (v2.1) Auteur: Arie van Wingerden Leercentrum Seniorweb Gorinchem www.seniorwebgorinchem.nl V2.1 02-12-2014 Versies Windows Vista, 7 8 en 8.1 Leercentrum Seniorweb Gorinchem 1 / 31 Start In deze cursus wordt

Nadere informatie

WD My Cloud EX2 Persoonlijke cloudopslag Gebruikershandleiding

WD My Cloud EX2 Persoonlijke cloudopslag Gebruikershandleiding WD My Cloud EX2 Persoonlijke cloudopslag Gebruikershandleiding WD-service en -ondersteuning Mocht u tegen een probleem aanlopen, geeft u ons dan eerst de kans om dit te verhelpen voordat u dit product

Nadere informatie

Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - versie voor OS X (Mac)

Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - versie voor OS X (Mac) Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - versie voor OS X (Mac) Stichting Bibliotheek.nl, versie 3.1 september 2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 1. Het aanmaken van een webaccount 4

Nadere informatie

EPLAN Education 1.9.10

EPLAN Education 1.9.10 EPLAN Education 1.9.10 -Begeleidend document- v1.0 2009 EPLAN Software & Service Benelux INHOUDSOPGAVE 1. INZICHT DATASTRUCTUUR EPLAN EDUCATION 4 1.1. PROGRAMMA - LICENTIE EPLAN 4 1.1.1. STAND ALONE 4

Nadere informatie

Uw gebruiksaanwijzing. SAMSUNG SYNCMASTER 943NW http://nl.yourpdfguides.com/dref/778268

Uw gebruiksaanwijzing. SAMSUNG SYNCMASTER 943NW http://nl.yourpdfguides.com/dref/778268 U kunt de aanbevelingen in de handleiding, de technische gids of de installatie gids voor. U vindt de antwoorden op al uw vragen over de in de gebruikershandleiding (informatie, specificaties, veiligheidsaanbevelingen,

Nadere informatie

1.4.1.12 ICT boekje gebruik gmail, telefonie,livedrive 1 van 17. ICT boekje gebruik: Gmail Telefonie Livedrive Digiboard

1.4.1.12 ICT boekje gebruik gmail, telefonie,livedrive 1 van 17. ICT boekje gebruik: Gmail Telefonie Livedrive Digiboard 1.4.1.12 ICT boekje gebruik gmail, telefonie,livedrive 1 van 17 ICT boekje gebruik: Gmail Telefonie Livedrive Digiboard 1.4.1.12 ICT boekje gebruik gmail, telefonie,livedrive 2 van 17 Gebruik gmail Binnen

Nadere informatie

TrekStor ebook Reader Pyrus mini Handleiding

TrekStor ebook Reader Pyrus mini Handleiding TrekStor ebook Reader Pyrus mini Handleiding 1 1 Leer uw ebook Reader kennen... 6 1.1 Bedieningselementen... 6 1.2 Het Home-scherm van de ebook Reader... 10 1.3 Het hoofdmenu van de ebook Reader... 12

Nadere informatie

e-devop 8 Help 1.1 Inleiding... 4

e-devop 8 Help 1.1 Inleiding... 4 handleiding INHOUD 1. Inleiding... 4 1.1 Inleiding... 4 1.2 Wat is e-devop?... 5 1.3 Hoe werkt e-devop... 6 1.4 Praktijk kiezen bij opstarten... 6 1.5 Updates... 7 2. Tien meest gestelde vragen... 7 2.1

Nadere informatie

Microsoft Office Word 2007

Microsoft Office Word 2007 Microsoft Office Word 2007 Inhoudsopgave 1 WORD 2007... 3 1.1 Easy Learning... 3 1.2 Vind je Easy Learning leuk?... 3 1.3 Sneller werken met Word... 3 Links direct doorklikken... 3 Documenten direct in

Nadere informatie

Handleiding MyBee voor de PC

Handleiding MyBee voor de PC Handleiding MyBee voor de PC Inhoud MyBee in vogelvlucht... 4 Basisprincipes... 4 Het whitelist-principe... 4 Twee whitelists... 4 Drie soorten ouders: tolerant, gemiddeld en streng.... 5 Privacy... 6

Nadere informatie

Papierloos vergaderen met NotuBox Handleiding versie 24 februari 2015 Versie 3.3 van de applicatie voor ios

Papierloos vergaderen met NotuBox Handleiding versie 24 februari 2015 Versie 3.3 van de applicatie voor ios Papierloos vergaderen met NotuBox Handleiding versie 24 februari 2015 Versie 3.3 van de applicatie voor ios NotuBiz Trias III K.P. v.d. Mandelelaan 110 3062 MB Rotterdam Telefoon: 010-789 09 90 E-mail:

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding TiC Narrow Casting versie 3.2 TiC Narrow Casting versie 3.2 1 van 41 Inhoudsopgave Onderwerp Pagina Over TiC Narrow Casting 3 Contactgegevens 4 Systeemeisen 5 Ondersteunde bestandsformaten

Nadere informatie

BEBOOK E-READER GEBRUIKERSHANDLEIDING. Bevat Adobe Reader Mobile. 2008-2009 Endless Ideas B.V.

BEBOOK E-READER GEBRUIKERSHANDLEIDING. Bevat Adobe Reader Mobile. 2008-2009 Endless Ideas B.V. BEBOOK E-READER Bevat Adobe Reader Mobile GEBRUIKERSHANDLEIDING 2008-2009 Endless Ideas B.V. Welkom... En gefeliciteerd met uw BeBook elektronische reader. Helder, papierachtig display voor perfecte leesbaarheid,

Nadere informatie

Inhoud tips en trucs 2011 ha

Inhoud tips en trucs 2011 ha Inhoud tips en trucs 2011 ha 1 Inhoud 2 Vervolg inhoud 3 Email - Coderen e mail adres 4 E-mail - Mail aan verschillende personen sturen 5 Gebruikersaccountbeheer deel 1 6 Gebruikersaccountbeheer deel 2

Nadere informatie

Een tekenprogramma voor elektriciens. Handleiding V1.5.40

Een tekenprogramma voor elektriciens. Handleiding V1.5.40 Een tekenprogramma voor elektriciens Handleiding V1.5.40 INHOUDSTABEL INHOUDSTABEL... 2 TRIKKER... 4 TRIKKER INSTALLEREN... 5 Installeren vanaf het Internet... 5 Demoversie Activeren... 8 DOCUMENT & ADMINISTRATIEVE

Nadere informatie