Digitaal schoolbord. Tips & Tricks

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Digitaal schoolbord. Tips & Tricks"

Transcriptie

1 Digitaal schoolbord Tips & Tricks

2 Digitaal schoolbord -

3 Inhoudsopgave HD Bord software installeren binnen Deklas.Nu... 4 HD Bord software installeren op een stand-alone systeem Installatie vanaf CD Installatie vanaf het Internet... 6 Resolutie instellen binnen Deklas.Nu... 7 Resolutie instellen op een stand-alone systeem... 8 Aantal hertz (vernieuwingsfrequentie) wijzigen... 9 Sjablonen toevoegen aan de HD-Bord Software Exporteren en importeren van de bibliotheek Digibord Essentials Eerste Hulp Bij Schoolborden Aansluiten onderdelen Laptopbeeld klonen naar projector Stift/marker verwijderen van schoolbord Projector projecteert foutieve kleuren en/of gekleurde waas Energiebeheer USB poorten uitschakelen Onderhoud van de projectoren Toshiba TLP-X Schoonmaken van het luchtfilter Vervangen van de lamp Toshiba TLP-X Schoonmaken van het luchtfilter Vervangen van de lamp Toshiba TDP-EX Schoonmaken van het luchtfilter Vervangen van de lamp Hitachi ED-X Schoonmaken van het luchtfilter Vervangen van de lamp Hitachi ED-X Schoonmaken van het luchtfilter Vervangen van de lamp Epson EMP-400We Schoonmaken van het luchtfilter Vervangen van de lamp Epson EMP-W6/X Schoonmaken van het luchtfilter Vervangen van de lamp... 30

4 HD Bord software installeren binnen Deklas.Nu Hieronder vindt u in een aantal stappen een handleiding om de HD Bord software te installeren binnen een Deklas.Nu netwerk. Het is hierbij wel van belang dat de software eerst geïnstalleerd wordt alvorens de USB kabel aan te sluiten. 1. Koppel de USB-kabel van het bord af. 2. Log in met de account Admin. 3. Open op het bureaublad de map Snelkoppelingen, en voer vervolgens de snelkoppeling HD-Bord Software Installeren uit. De installatie wordt nu gestart en gaat verder volledig automatisch. 4. Als de installatie voltooid is, dient de computer opnieuw opgestart te worden. 5. Op het moment dat de computer opnieuw aan het opstarten is, dient de USB kabel van het bord geplaatst te worden. 6. Het kan zijn dat de computer hierna nog eenmaal opnieuw opgestart moet worden, dit om de installatie van de driver (USB-kabel) te voltooien. Mocht dit nodig zijn, dan zult u hier vanzelf een melding over krijgen. BELANGRIJK: - De USB kabel van het bord mag beslist niet voor de installatie van de software geplaatst worden. TIP: - Binnen Omgevingsbeheer is er de mogelijkheid om de snelkoppeling naar de HD-Bord software te verspreiden over de verschillende groepen/leerkrachten.

5 HD Bord software installeren op een stand-alone systeem Hieronder vindt u in een aantal stappen een handleiding om de HD Bord software te installeren op een standalone computersysteem. Het is hierbij wel van belang dat de software eerst geïnstalleerd wordt alvorens de USB-kabel aan te sluiten. 1. Plaats de HD-Bord CD of download de laatste versie van de software vanaf Installatie vanaf CD 2. Log in als een gebruiker met beheerrechten (vaak is dit Admin of Beheerder ). 3. Plaats de HD-Bord CD, en open deze via Deze Computer. 4. In het popup scherm wat nu verschijnt, kies voor de optie Install All. 5. Volg de installatieprocedure door alle vragen met Next te beantwoorden. 6. Op een gegeven moment verschijnt onderstaande popup, beantwoord deze met Ja. 7. Als de installatie voltooid is, kunt u op de knop Finish klikken waarna de installatie voltooid wordt en de computer zich zal herstarten. 8. Tijdens het herstarten van de computer dient de USB kabel van het bord aangesloten te worden. 9. Het kan zijn dat de computer hierna nog eenmaal opnieuw opgestart moet worden, dit om de installatie van de driver (USB Kabel) te voltooien. Mocht dit nodig zijn, dan zult u hier vanzelf een melding over krijgen.

6 Installatie vanaf het Internet 2. Log in als een gebruiker met beheerrechten (vaak is dit Admin of Beheerder ). 3. Download de volgende bestanden vanaf onder het kopje Downloads : - Download HD-Bord software versie Download HD-Bord Driver versie 2 - Download HD-Bord USB drivers 4. Pak het HD-Bord USB drivers ZIP bestand uit naar een map en installeer deze. 5. Installeer het bestand HD-Bord software versie Installeer het bestand HD-Bord Driver versie 2. De computer dient hierna opnieuw opgestart te te worden. Tijdens het opnieuw opstarten van de pc dient de USB kabel van het bord geplaatst te worden. 7. Het kan zijn dat de computer vervolgens nog éénmaal opnieuw opgestart moet worden alvorens het bord herkend wordt, maar hierna moet de HD-Bord software volledig functioneren. BELANGRIJK: - De USB kabel van het bord mag beslist niet voor de installatie van de software geplaatst worden. TIP: - Mocht u er middels bovenstaande handleiding niet uitkomen, neem dan contact op met de helpdesk ( )

7 Resolutie instellen binnen Deklas.Nu Hieronder een aantal stappen om de resolutie in te stellen bij Deklas.Nu scholen. 1. Log in als de gebruiker Admin. 2. Open in de map Administratieve Programma s het icoontje Deklas.Nu Omgevingsbeheer. 3. Klik aan de linkerkant op het tabblad Omgeving ( ) en open vervolgens de knop Resolutie Instellen * ( ) (Zie onderstaande afbeelding) ** 4. In het scherm dat nu verschijnt, klik in de linkerkolom ( ) de desbetreffende computer aan, en kies aan * de rechterkant in het pulldown-menu ( ) de juiste resolutie voor de desbetreffende computer. De ** meest gangbare resolutie voor projectoren is 1024 x 768. Om het geheel op te slaan, klik op de knop Opslaan ( *** ). TIP: - Mochten er geen computers in de lijst verschijnen, klik dan op de knop Vernieuwen - Je kunt meerdere computers tegelijk selecteren met je muis.

8 Resolutie instellen op een stand-alone systeem Om de resolutie handmatig op een specifieke pc aan te passen, volg onderstaand stappenplan: 1. Log in met een gebruikersaccount met beheersrechten (vaak is dit Admin of Beheerder ) 2. Klik op een leeg gedeelte van het bureaublad en kies voor Eigenschappen. 3. In het venster wat nu verschijnt, ga naar het tabblad Instellingen 4. In dit tabblad is de resolutie te wijzigen, de meest gangbare resolutie is 1024x768

9 Aantal hertz (vernieuwingsfrequentie) wijzigen Om het aantal Hertz van een specifieke pc te wijzigen, gebruik onderstaand stappenplan: 1. Log in als een gebruiker met beheerrechten. 2. Klik op een leeg gedeelte van het bureaublad en kies voor Eigenschappen. 3. In het venster wat nu verschijnt, ga naar het tabblad Instellingen en klik vervolgens op de knop Geavanceerd. 4. In het volgende venster, ga naar het tabblad Beeldscherm waar het aantal Hertz te wijzigen is. LET OP: Bovengenoemde actie werkt alleen bij geen Deklas.Nu netwerken. Binnen Deklas.Nu is dit te regelen in Omgevingsbeheer.

10 Sjablonen toevoegen aan de HD-Bord Software Bij sommige afbeeldingen is het handig dat ze te allen tijde beeldvullend zijn. Te denken valt aan lineaturen, een praatplaat of een wereldkaart. De afbeeldingen worden in dit geval sjablonen. Het gaat hier om afbeeldingen die u zelf heeft gemaakt (b.v. Ingescand) of die u op internet heeft gevonden. Zoek een geschikte afbeelding die u wilt gebruiken als sjabloon (b.v. een wereldkaart), sla deze op (als JPG of BMP!) en voeg deze in als sjabloon in de HD-bord software via de optie Invoegen --> Sjabloon invoegen. De afbeelding is beeldvullend. Voordat we sjablonen toe gaan voegen aan onze eigen bibliotheek, moeten we eerst kiezen voor de juiste map. In het voorbeeld hiernaast voegen we een wereldkaart toe als sjabloon. Deze willen we in de map Kaarten hebben. Daarom selecteren we eerst in de bibliotheek de map kaarten. Ga dan naar het tabblad Pagina( s). Kies voor Pagina aan bibliotheek toevoegen. In de map Kaarten is het sjabloon geplaatst. Het kan op een (leeg) blad gesleept worden. In het vak met de afbeeldingen staat onder het plaatje Grapics. Verander de naam door de afbeelding te selecteren, druk op het zwarte pijltje en kies voor Naam wijzigen.

11 Exporteren en importeren van de bibliotheek De bibliotheek wordt lokaal opgeslagen. Het wordt dus alleen opgeslagen op de computer die met het bord verbonden is. U kunt deze (of onderdelen) wel exporteren. Zo maakt u een back-up of u deelt het met een collega. Als u de gehele persoonlijke bibliotheek wilt exporteren, kiest u Guest voor Exporteren. Sla het op. Doe dit op een plek waar u het gemakkelijk kunt terugvinden. U kunt ook bepaalde categorieën exporteren. Klik bij een categorie op het zwarte pijltje en kies voor Exporteren. Sla het bestand op. Om het bestand op een andere computer te importeren, klikt u eerst op Guest vervolgens op het zwarte pijltje en uiteindelijk op Importeren. Zoek het bestand wat u zojuist heeft geëxporteerd en klik op OK. De categorie wordt onder Guest geplaatst. Kant-en-klare bibliotheek inporteren Op de website van Heutink ICT staat al een aantal bibliotheekbestanden die u gratis kunt downloaden. Ga naar --> HD Bord --> Downloads en klik op Klik op deze link, sla het op, zoek het bestand vervolgens op met de verkenner en pak het uit. Dit uitpakken doet u door met de rechtermuisknop op het bestand te klikken wat u zojuist heeft gedownload. Kies voor Alles uitpakken. Belangrijk ook nu is om de bestanden uit te pakken naar een plaats waar u ze makkelijk terug kunt vinden. Nu gaat u naar de software van het HD-Bord en importeer de bibliotheeksoftware in uw bibliotheek zoals hiervoor beschreven.

12 Digibord Essentials Lesgeven met een digitaal schoolbord is even wennen. Toch wilt u natuurlijk zo snel mogelijk met het bord aan de slag. Heutink ICT helpt u een handje met de Digibord EssentialsL slimme Plug & Play software die direct te gebruiken is in de les. Kennis van het digibord is niet nodig en u ervaart direct de voordelen. Niet gek voor een gratis softwarepakket. Digibord Essentials heeft zicht in de praktijk al dubbel en dwars bewezen. Het is een bundeling van niet- methodegebonden tools om kinderen essentiële vaardigheden aan te leren met behulp van het digitale schoolbord. De software, die door Heutink ICT gratis wordt meegeleverd bij elk merk digitaal schoolbord, biedt daarnaast simpele tools die lesgeven leuker en makkelijker maken. Digibord Essentials maakt volop gebruik van de mogelijkheden van het digitale schoolbord maar vergeet daarbij niet de traditionele lessen en instrumenten uit het oog. Bij elke tool herkent de leerkracht hoe de traditionele les eruit zou hebben gezien en hoe dezelfde les met een digibord kan worden gegeven. Zo vormt de software een extra stiumulans om onmiddellijk met een digitaal schoolnord aan de slag te gaan. Doordat Digibord Essentials volledig webbased wordt aangeboden, zijn updates en aanpassingen direct vbeschikbaar voor iedereen. Hoe werkt het? Digibord Essentials is in feite een afgeschermde website. Scholen die een digitaal schoolbord bij Heutink ICT hebben aangeschaft kunnen zich registreren op de website waarna het IP-nummer van de school bij Heutink ICT geregistreerd staat. Na de registratie heeft het gehele netwerk op basis van het IP-nummer volledig toegang tot de Digibord Essentials. Dus ook borden die bij een andere leverancier zijn aangeschaft is Digibord Essentials te gebruiken. Het HD-Bord, Heutink s eigen merk digibord, heeft een slimme button op het scherm om de software direct op te starten. Ook kan er, in overleg met de servicedesk, een extra snelkoppeling op uw bureaublad geplaatst worden naar de Digibord Essentials. U merkt het al. Digibord Essentials maakt het lesgeven nog makkelijker.

13 Eerste Hulp Bij Schoolborden Aansluiten onderdelen Een compleet digibord set bestaat in de meeste gevallen uit een PC, monitor, VGA-splitter, projector en uiteraard het bord zelf. Om al deze onderdelen tot één geheel te krijgen is het hierdoor noodzakelijk dat er een aantal kabels goed aangesloten zijn. Zo dienen de monitor en de projector voorzien te zijn van een videosignaal en dient het bord goed aangesloten te worden op de computer. Voor het aansluiten van de projector en monitor zijn twee mogelijkheden. Beide mogelijkheden zijn afhankelijk van het feit of u een PC of laptop gebruikt. In het geval van een laptop is er geen VGA-splitter nodig, dit doordat een laptop standaard al een extra VGA poort heeft waardoor het beeld gekloond kan worden en het beeld dus tegelijk op de laptop en projector kan worden weergegeven. Bij een laptop zal er dan ook slechts één VGA-kabel gebruikt worden welke rechtstreeks van de laptop naar de projector loopt (zie afbeelding). LAPTOP -> BEAMER Een standaard PC heeft deze extra VGA-aansluiting niet waardoor het dus niet mogelijk is het beeld ter gelijk op de monitor en projector weer te geven. Hierdoor wordt gebruikt gemaakt van een VGA-Splitter. Deze splitter deelt het ingangssignaal vanuit de computer op in twee identieke signalen waardoor het mogelijk wordt het beeld zowel op de monitor als de projector weer te geven. Bij deze oplossing is het dus noodzakelijk dat er drie VGA kabels aangesloten worden (zie onderstaande afbeelding). MONITOR -> SPLITTER BEAMER -> SPLITTER PC -> SPLITTER

14 Nadat het beeld goed weergegeven wordt, dient het bord uiteraard ook nog verbinding met de PC te kunnen maken. Dit om de penbewegingen e.d. goed aan de PC door te geven. Voor deze verbinding wordt gebruikt gemaakt van een USB naar Serieel converter. Deze converter zit al in de kabel verwerkt waardoor er uit - eindelijk slechts één kabel over blijft. Deze kabel zal dan ook rechtstreeks van de pc naar het bord lopen (zie onderstaande afbeelding). Verder zal er een netwerkverbinding gerealiseerd worden waardoor ook uw digitale schoolbord op uw bestaande netwerk aangesloten is. PC -> BORD Laptopbeeld klonen naar projector Zoals eerder aangegeven heeft een laptop standaard een extra VGA aansluiting waar in het geval van een digitaal schoolbord de projector op aangesloten wordt. Om ook daadwerkelijk een videosignaal door deze poort te sturen, dient deze wel eerst geactiveerd te worden. De functies voor het klonen van de videoweergave zijn te bedienen met de een toetscombinatie op uw laptop. Één van de toetsen die hierbij gebruikt wordt is de standaard FN (Functie) toets welke op elke laptop zit. Bij veel laptops is deze toets linksonder op het toetsenbord terug te vinden (zie onderstaande afbeelding). De tweede toets welke gebruikt dient te worden is de Monitor toets, deze toets is vaak toevoegd aan de F4 of F5 knop welke u bovenaan uw toetsenbord terug kunt vinden (zie afbeelding). Middels deze toetscombinatie kunt u schakelen waar u het videosignaal op weergegeven wilt hebben. U heeft hierbij de keuze uit 3 opties te weten: - Het signaal alleen op de laptop weergeven; - Het signaal alleen op de externe bron (projector) weergeven; - Het signaal klonen en op zowel de laptop als de externe bron weergeven. De functie die u activeert is afhankelijk van het aantal keer dat u de toetscombinatie indrukt.

15 Stift/marker verwijderen van schoolbord Het komt nogal regelmatig voor dat er (per ongeluk) met een watervaste of whiteboard marker op een digitaal schoolbord wordt geschreven. Uiteraard is dit zeer lastig en moeten deze strepen zo snel mogelijk worden verwijderd. Hieronder 2 tips om inkt van stiften/markers van het bord te verwijderen. Whiteboard-Marker: Dit is vrij eenvoudig te verwijderen met Glassex. Er is ooit beweerd dat dit ook middels WC Eend o.i.d. verwijderd zou kunnen worden, echter wordt dit ten strengste afgeraden. Dit omdat soortgelijke producten vaak bleek bevatten wat schadelijk kan zijn voor het bord. Permanent-Marker: Allereerst de lijnen/strepen overschrijven met een Whiteboard-Marker, vervolgens zijn ook deze lijnen te verwijderen met Glassex. Pogingen om strepen van het bord te verwijderen zijn op eigen risico!! Projector projecteert foutieve kleuren en/of gekleurde waas Het probleem dat uw projector niet alle kleuren goed weergeeft of zelfs een gekleurde waas projecteert kan meerdere oorzaken hebben. Zo kan het o.a. aan de aansluiting van de projector liggen, maar ook de projector zelf kan de storing veroorzaken. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat door het gebruik van de pc en bord een VGA kabel los is geraakt en hierdoor geen goed contact meer met de projector maakt. Controleer bij een soortgelijke storing hierom allereerst de VGA kabels. Meer informatie over het aansluiten van de kabels vindt u terug in het hoofdstuk Aansluiten Onderdelen. Ook kan het zo zijn dat de projector de oorzaak is van de storing. Als de projector namelijk te warm wordt kan deze niet alle kleuren meer correct weergeven. Een oorzaak van het te warm worden van de projector kan o.a. de hoeveelheid stof in de projector zijn. Maak hierom regelmatig het stoffilter van de projector schoon. Verder kan het ook zo zijn dat de lamp van uw projector op is. Een projectorlamp is namelijk een verbruiksproduct en heeft hierdoor niet het eeuwige leven. Naarmate de lamp meer uren heeft gedraaid, zal deze steeds minder goed beeld projecteren. Meer informatie over de levensduur van uw lamp kunt u terugvinden in de handleiding van de projector. Als u de projector goed stofvrij heeft gemaakt, de kabels heeft gecontroleerd en de storing doet zich vervolgens nog steeds voor, kunt u de projector altijd resetten naar de fabrieksinstellingen. Het kan namelijk zo zijn dat er in het menu van de projector een aantal aanpassingen zijn gedaan voor wat betreft de kleuren. Meer informatie hierover is ook terug te vinden in de handleiding van de projector. Mocht u er middels bovengenoemde oplossingen niet uitkomen, kunt u het beste telefonisch contact opnemen met de servicedesk van Heutink ICT (Tel ).

16 Energiebeheer USB poorten uitschakelen Op elk systeem waarop een digitaal schoolbord is aangesloten moet het energiebeheer aangepast worden. Het is gebleken dat de energiestand op de USB poorten problemen kan geven wanneer een digitaal schoolbord enige tijd niet gebruikt word. Om het energiebeheer uit te schakelen voert u onderstaande stappen uit: 1. Log in met een gebruiker met beheerrechten 2. Klik met de rechtermuisknop op Deze Computer en kies in het menu voor Eigenschappen 3. Selecteer het tabblad Hardware en klik vervolgens op de button Apparaatbeheer 4. Onderin de lijst ontvouwt u de USB-Controllers en zoekt u naar de USB-Hoofdhub. Let op: U vindt er hier meerdere van en allen moeten aangepast worden. 5. Klik met de rechtermuisknop op USB-Hoofdhub en kies voor Eigenschappen 6. Selecteer het tabblad Energiebeheer en haal het vinkje weg bij De computer mag dit apparaat uitschakelen om energie te besparen 7. Herhaal nu stap 4 en 5 voor elke USB-Hoofdhub in de lijst

17 Onderhoud van de projectoren Een projectorlamp is een verbruiksproduct. Als deze dus lange tijd wordt gebruikt, kunnen beelden donkerder worden en kan de lamp uitbranden. Dit is kenmerkend voor een projectorlamp en is derhalve geen storing (De levensduur van een lamp is afhankelijk van de gebruiksomstandigheden). Als dit gebeurt dient de lamp vervangen te worden door een nieuwe. Verder zitten in veel projectoren luchtfilters, deze luchtfilters zorgen ervoor dat er geen stof en/of vuil in de projector komt. Het regelmatig schoonmaken van deze filters zal de levensduur van de lamp dan ook verlengen. Stof is in veel van de gevallen dan ook de oorzaak van uw storing. Als er namelijk (te) veel stof in de projector zit, kan deze de warmte niet goed afvoeren waardoor cruciale onderdelen van de projector, zoals de lamp, oververhit raken en uiteindelijk defect raken. Vaak is het in dit soort gevallen dan ook zo dat een eventuele reparatie niet onder de garantie zal vallen. WAARSCHUWING - Na gebruik van de projector is de lamp zeer heet waardoor deze brandwonden kan veroorzaken. Wacht hierom tot de projector volledig is afgekoeld (tenminste 1 uur) alvorens de lamp te vervangen. - Als de lamp is gesprongen moet u voorzichtig handelen om te voorkomen dat u zich verwondt aan de gebroken stukken glas. Neem in dit geval contact op met Heutink ICT. - Gebruik bij het vervangen van de lamp altijd een origineel exemplaar. Dit om schade aan de projector te voorkomen. Hieronder een aantal tips voor het reinigen van projectoren: - Reinig de lens met een in de handel verkrijgbare droger/lensreiniger - De lens wordt gemakkelijk gekrast. Wrijf er niet met harde voorwerpen over en sla er niet tegen aan. - Veeg vuil op het hoofdtoestel zachtjes af met een zachte doek - Gebruik geen vochtige doek om het hoofdtoestel af te nemen. Anders kan water in het hoofdtoestel terecht komen met een elektrische schok of storing tot gevolg. - Gebruik geen benzeen, verfverdunner aangezien deze het toestel kunnen vervormen of verkleuren of het lakoppervlak kunnen beschadigen. - Gebruik geen chemisch behandelde schoonmaakdoekjes.

18 Toshiba TLP-X100 Schoonmaken van het luchtfilter Het luchtfilter voorkomt dat stof en vuil in de projector komen. Gebruik de projector hierom nooit zonder luchtfilter. Het wordt aanbevolen het filter regelmatig te reinigen. Er zal dan ook iedere 100 branduren een melding worden weergegeven met de melding Controleer het filter op vuil. Deze melding wordt ongeveer 30 seconden weergegeven en zal automatisch weer verdwijnen. Ook is de melding weg te drukken door het intoetsen van een willekeurige toets op de afstandsbediening. Om het filter te reinigen dienen onderstaande stappen doorlopen te worden: 1. Schakel de projector uit en wacht tot deze helemaal afgekoeld is. Nadat de fan gestopt is met blazen, dient de projector van de netspanning gehaald te worden (stekker eruit). 2. Verwijder het luchtfilter door ontspanknop vast te houden zoals weergegeven in de afbeelding en vervolgens het filter uit de projector te trekken. 3. Verwijder het stof en vuil voorzichtig met een stofzuiger o.i.d. van het filter. Let er hierbij wel op dat u het filter niet beschadigd. 4. Na het schoonmaken van het filter dient deze weer op de originele plek geplaatst te worden. Als het filter goed vast zit, hoort u een klik. Het vervangen van de lamp staat op de volgende pagina.

19 Vervangen van de lamp De lamp van uw projector dient vervangen te worden als de ON/STANDBY en de LAMP led beide rood branden en/of knipperen. U kunt de lamp vervangen middels onderstaande stappen: Buitenste lampdeksel 2 1. Schakel de projector uit en wacht tot deze helemaal afgekoeld is. Nadat de fan gestopt is met blazen, dient de projector van de netspanning gehaald te worden (stekker eruit). Binnenste lampdeksel Wacht tot de lamp voldoende afgekoeld is (tenminste 1 uur). 3. Verwijder de buitenste lampdeksel. Dit doet u door allereerst de schroef aan de zijkant van de projector los te schroeven en de deksel vervolgens in de richting van de pijlen te schuiven Verwijder de binnenste lampdeksel. Dit doet u door ook hier de schroef te verwijderen en de deksel vervolgens te verwijderen. Zorg er hierbij uiteraard wel voor dat u de schroeven niet kwijt raakt Verwijder de defecte lamp. Dit doet u door de 3 borgschroeven van de lamp te verwijderen en vervolgens de lamp omhoog te trekken terwijl u het lipje ingedrukt houdt Plaats de nieuwe lamp. Zorgt u er hierbij wel voor dat u de lamp goed oriënteert, ofwel zorg ervoor dat u de lamp op exact dezelfde wijze plaatst als de defecte lamp eruit is gekomen. Plaats vervolgens de 3 borgschroeven om de lamp goed vast te zetten. Lipje 7. Na het plaatsen van de lamp dienen zowel de binnenste als de buitenste lampdeksel terug geplaatst te worden Vervolgens dient u de timer van de lamp te resetten. Dit doet u door de MENU, INPUT en de ON/STANDBY knoppen op de projector ter gelijk ingedrukt te houden terwijl u het netsnoer plaatst. De projector zal zich resetten waarna deze normaal op zal starten.

20 Toshiba TLP-X2000 Schoonmaken van het luchtfilter Het luchtfilter voorkomt dat stof en vuil in de projector komen. Gebruik de projector hierom nooit zonder luchtfilter. Het wordt aanbevolen het filter regelmatig te reinigen. Er zal dan ook iedere 100 branduren een melding worden weergegeven met de melding Controleer het filter op vuil. Deze melding wordt ongeveer 30 seconden weergegeven en zal automatisch weer verdwijnen. Ook is de melding weg te drukken door het intoetsen van een willekeurige toets op de afstandsbediening. Om het filter te reinigen dienen onderstaande stappen doorlopen te worden: 1. Schakel de projector uit en wacht tot deze helemaal afgekoeld is. Nadat de fan gestopt is met blazen, dient de projector van de net - spanning gehaald te worden (stekker eruit). 2. Verwijder het luchtfilter door ontspanknop vast te houden zoals weergegeven in de afbeelding en vervolgens het filter uit de projector te trekken (hetzelfde principe als een batterijklepje ). 3. Verwijder het stof en vuil voorzichtig met een stofzuiger o.i.d. van het filter. Let er hierbij wel op dat u het filter niet beschadigd. 4. Na het schoonmaken van het filter dient deze weer op de originele plek geplaatst te worden. Als het filter goed vast zit, hoort u een klik. Het vervangen van de lamp staat op de volgende pagina.

21 Vervangen van de lamp De lamp van uw projector dient vervangen te worden als de ON/STANDBY en de LAMP led beide rood branden en/of knipperen. U kunt de lamp vervangen middels onderstaande stappen: Lamp cover 1 1. Schakel de projector uit en wacht tot deze helemaal afgekoeld is. Nadat de fan gestopt is met blazen, dient de projector van de net - spanning gehaald te worden (stekker eruit). 2. Wacht tot de lamp voldoende afgekoeld is (tenminste 1 uur) Verwijder de lamp deksel. Dit doet u door beide schroeven te verwijderen en vervolgens de deksel op te tillen. 4. Verwijder de defecte lamp. Dit doet u door de 3 borgschroeven te verwijderen en vervolgens de lamp middels de hendel uit de projector te trekken Plaats de nieuwe lamp. Zorgt u er hierbij wel voor dat u de lamp goed oriënteert, ofwel zorg ervoor dat u de lamp op exact dezelfde wijze plaatst als de defecte lamp eruit is gekomen. Plaats vervolgens de 3 borgschroeven om de lamp goed vast te zetten Na het plaatsen van de lamp dient de lampdeksel opnieuw geplaatst te worden. Zorg ervoor dat deze weer goed vast zit middels de bij - behorende schroef. 7. Vervolgens dient u de timer van de lamp te resetten. Dit doet u door de MENU, INPUT en de ON/STANDBY knoppen op de projector ter gelijk ingedrukt te houden terwijl u het netsnoer plaatst. De projector zal zich resetten waarna deze normaal op zal starten.

22 Toshiba TDP-EX20 Schoonmaken van het luchtfilter De Toshiba TDP-EX20 beschikt niet over een eigen luchtfilter. Wel is het raadzaam om de projector goed stofvrij te houden. Dit houdt in; de beamer regelmatig goed doorblazen en de omgeving vrij houden van stof (afnemen). Buitenste lampdeksel 1 2 Vervangen van de lamp De lamp van uw projector dient vervangen te worden als de ON/STANDBY en de LAMP led beide rood branden en/of knipperen. U kunt de lamp vervangen middels onderstaande stappen: 1. Schakel de projector uit en wacht tot deze helemaal afgekoeld is. Nadat de fan gestopt is met blazen, dient de projector van de net - spanning gehaald te worden (stekker eruit). Binnenste lampdeksel Wacht tot de lamp voldoende afgekoeld is (tenminste 1 uur). 3. Verwijder de buitenste lamp deksel. Dit doet u door beide schroeven te verwij deren en vervolgens de deksel op te tillen Verwijder vervolgens ook de binnenste lampdeksel. Dit is te realiseren door de schroef te verwijderen en de deksel vervolgens op te tillen Verwijder de defecte lamp. Dit doet u door de 3 borgschroeven van de lamp los te schroeven en de lamp vervolgens uit de projector te trekken terwijl u het lipje ingedrukt houdt. Lipje 6. Plaats de nieuwe lamp. Zorgt u er hierbij wel voor dat u de lamp goed oriënteert, ofwel zorg ervoor dat u de lamp op exact dezelfde wijze plaatst als de defecte lamp eruit is gekomen. Plaats vervolgens de 3 borgschroeven om de lamp goed vast te zetten Na het plaatsen van de lamp dienen beide lampdeksels opnieuw geplaatst te worden. Zorg ervoor dat deze weer goed vast zit middels de bijbehorende schroef. 8. Vervolgens dient u de timer van de lamp te resetten. Dit doet u door de MENU, INPUT en de ON/STANDBY knoppen op de projector ter gelijk ingedrukt te houden terwijl u het netsnoer plaatst. De projector zal zich resetten waarna deze normaal op zal starten.

23 Hitachi ED-X12 Schoonmaken van het luchtfilter Het luchtfilter voorkomt dat stof en vuil in de projector komen. Gebruik de projector hierom nooit zonder luchtfilter. Het wordt aanbevolen het filter regelmatig te reinigen. Om het filter te reinigen dienen onderstaande stappen doorlopen te worden: Handle Filter cover 1. Schakel de projector uit en wacht tot deze helemaal fgekoeld is. Nadat de fan gestopt is met blazen, dient de projector van de netspanning gehaald te worden (stekker eruit). 2. Verwijder het luchtfilter door de klep onder de lens naar de voorkant van de projector te schuiven (zoals met de pijl is aangegeven). 3. Verwijder het stof en vuil voorzichtig met een stofzuiger o.i.d. van het filter. Let er hierbij wel op dat u het filter niet beschadigd. Air filter s knob 4. Na het schoonmaken van het filter dient deze weer op de originele plek geplaatst te worden. Als het filter goed vast zit, hoort u een klik. 5. Nadat het filter correct geplaatst is dient de filter-tijd gereset te worden. Dit doet u door met de afstandbediening naar het OPTION MENU te gaan en daar vervolgens de functie FILTER TIME te resetten. Air filter Filter cover mark Het vervangen van de lamp staat op de volgende pagina.

24 Vervangen van de lamp De lamp van uw projector dient vervangen te worden als de POWER en LAMP leedjes beide rood branden of knipperen. U kunt de lamp vervangen middels onderstaande stappen: Lamp cover 1. Schakel de projector uit en wacht tot deze helemaal afgekoeld is. Nadat de fan gestopt is met blazen, dient de projector van de netspanning gehaald te worden. 2. Wacht tot de lamp voldoende afgekoeld is (tenminste 1 uur). Screws Screw 3. Verwijder de lampdeksel. Dit doet u door de schroef (aangegeven met de pijl) te verwijderen en de deksel vervolgens van de projector af te schuiven. 4. Verwijder de defecte lamp. Dit doet u door de 2 borgschroeven te verwijderen en vervolgens de lamp middels de hendel uit de projector te trekken. Handle 5. Plaats de nieuwe lamp. Zorgt u er hierbij wel voor dat u de lamp goed oriënteert, ofwel zorg ervoor dat u de lamp op exact dezelfde wijze plaatst als de defecte lamp eruit is gekomen. Plaats vervolgens de 2 borgschroeven en draai deze goed vast. 6. Na het plaatsen van de lamp dient de lampdeksel opnieuw bevestigd te worden. Zorg ervoor dat deze weer goed vast zit middels de bijbehorende schroef. 7. Nadat de lamp geplaatst is, dient de Dit doet u door met de afstandbediening naar het OPTION MENU te gaan en daar vervolgens de functie LAMP TIME te resetten.

Informatie gebruik Digi Bord

Informatie gebruik Digi Bord Informatie gebruik Digi Bord Aan de slag Schakel de pc en de beamer aan en het bord is te gebruiken. Het bord hoeft u niet apart aan te zetten. De pen is nu alleen te gebruiken als muis. Beamer De beamer

Nadere informatie

HANDLEIDING VIEW DESKTOP. Handleiding VIEW Desktop. P. de Gooijer. Datum: 09-01-2013 Versie: 1.3

HANDLEIDING VIEW DESKTOP. Handleiding VIEW Desktop. P. de Gooijer. Datum: 09-01-2013 Versie: 1.3 HANDLEIDING VIEW DESKTOP Document: Auteur: Datum: 09-01-2013 Versie: 1.3 Handleiding VIEW Desktop M. Huibers P. de Gooijer Inleiding Het Hoornbeeck College en Van Lodenstein maakt gebruik van VMware View.

Nadere informatie

H A N D L E I D I N G D A Z A T O O L S - O N T V A N G E R

H A N D L E I D I N G D A Z A T O O L S - O N T V A N G E R H A N D L E I D I N G D A Z A T O O L S - O N T V A N G E R 2 0 1 6 0 8 2 4 INHOUDSOPGAVE 1. Software in 3 stappen geïnstalleerd...1 Stap 1: Downloaden van de software...1 Stap 2: Starten met de installatie...2

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Epson multimedia projector EB-595Wi

Gebruikershandleiding Epson multimedia projector EB-595Wi Gebruikershandleiding Epson multimedia projector EB-595Wi Algemene tips: - Gebruik geen whiteboard stiften op het middenbord, maar alleen de bijgeleverde digitale pennen. - Bedien de beamer alleen via

Nadere informatie

Handleiding Telewerken met Windows. Inleiding. Systeemvereisten. Inhoudsopgave

Handleiding Telewerken met Windows. Inleiding. Systeemvereisten. Inhoudsopgave Handleiding Telewerken met Windows Inhoudsopgave Inleiding Systeemvereisten Software installatie Inloggen op de portal Problemen voorkomen Probleemoplossingen Inleiding Voor medewerkers van de GGD is het

Nadere informatie

Handleiding voor de update naar TouchSpeak 10 op Windows XP

Handleiding voor de update naar TouchSpeak 10 op Windows XP Handleiding voor de update naar TouchSpeak 10 op Windows XP Inhoudsopgave Fase 1: maak een backup... 3 Fase 2: Installatie TouchSpeak 10 op PC... 5 Fase 3: Updaten TouchSpeak 10 op PC... 6 Fase 4: TouchSpeak

Nadere informatie

(2) Handleiding Computer Configuratie voor USB ADSL modem

(2) Handleiding Computer Configuratie voor USB ADSL modem (2) Handleiding Computer Configuratie voor USB ADSL modem Raadpleeg eerst de Quick-Start Guide voor het installeren van uw DSL-aansluiting voordat u deze handleiding leest. Versie 30-08-02 Handleiding

Nadere informatie

Nieuw toegevoegd: Uitleg driver (her) installeren nadat Windows 8 en Windows 8.1 automatisch de driver heeft geüpdatet.

Nieuw toegevoegd: Uitleg driver (her) installeren nadat Windows 8 en Windows 8.1 automatisch de driver heeft geüpdatet. Bij voorkeur de Sweex CD005 gebruiken bij de communicatie tussen Autokon voor Windows en Uw elektronische systeem. Hier komen bijna geen problemen mee voor als U de handleiding goed opvolgt. Nieuw toegevoegd:

Nadere informatie

Handleiding: CitrixReceiver installeren voor thuisgebruik.

Handleiding: CitrixReceiver installeren voor thuisgebruik. Handleiding: CitrixReceiver installeren voor thuisgebruik. Deze handleiding is gemaakt om een privé pc geschikt te maken om op het netwerk van MEE te kunnen werken. Zodra het met de onderstaande stappen

Nadere informatie

CycloAgent v2 Handleiding

CycloAgent v2 Handleiding CycloAgent v2 Handleiding Inhoudsopgave Inleiding...2 De huidige MioShare-desktoptool verwijderen...2 CycloAgent installeren...4 Aanmelden...8 Uw apparaat registreren...8 De registratie van uw apparaat

Nadere informatie

TAB13-201 XENTA 13c 13,3 TABLET FIRMWARE UPGRADE INSTRUCTIES

TAB13-201 XENTA 13c 13,3 TABLET FIRMWARE UPGRADE INSTRUCTIES TAB13-201 XENTA 13c 13,3 TABLET FIRMWARE UPGRADE INSTRUCTIES Page 1 of 9 VOORDAT U BEGINT: BACKUP BELANGRIJKE GEGEVENS! Bij het upgraden van uw Yarvik tablet naar Android 4.1.1 zullen alle gebruikersinstellingen,

Nadere informatie

SIM SAVER KORTE HANDLEIDING

SIM SAVER KORTE HANDLEIDING SIM SAVER KORTE HANDLEIDING (WinXP en 2000: Indien u het toestel niet in dezelfde USB-poort steekt, zal de drive voor de tweede poort opnieuw moeten worden gedefinieerd. Dit probleem heeft te maken met

Nadere informatie

b. verbind je laptop ook met het smartboard via de usb kabel. Deze kabel sluit je aan op het usb kabel aan de rechterkant van het bord.

b. verbind je laptop ook met het smartboard via de usb kabel. Deze kabel sluit je aan op het usb kabel aan de rechterkant van het bord. Workshop 1 Smartboard training Het SMART Board starten 1 Zorg ervoor dat het Smartboard en de projector zijn aangesloten op de computer: a. verbind je laptop met de beamerkabel of VGA kabel met het smartboard.

Nadere informatie

Help waar zijn de krijtjes, oftewel MIJN BORD DOE HET NIET!

Help waar zijn de krijtjes, oftewel MIJN BORD DOE HET NIET! Help waar zijn de krijtjes, oftewel MIJN BORD DOE HET NIET! Digitale borden hebben prachtige mogelijkheden, maar ook een aantal nadelen. Het samenspel van pen, bord, pc, allerlei bekabeling, aansluitpunten

Nadere informatie

Schakel in Windows 10 automatische driver update uit : Uitleg driver (her) installeren nadat Windows 10 automatisch de driver heeft geüpdatet.

Schakel in Windows 10 automatische driver update uit : Uitleg driver (her) installeren nadat Windows 10 automatisch de driver heeft geüpdatet. Bij voorkeur de Sweex CD005 gebruiken bij de communicatie tussen Autokon voor Windows en Uw elektronische systeem. Hier komen bijna geen problemen mee voor als U de handleiding goed opvolgt. Schakel in

Nadere informatie

1. Onderdelen en functies

1. Onderdelen en functies Inhoud 1. Onderdelen en functies... 2 1.1 Bicycle Interface... 2 1.2 Koppelstukken voor Fietsaansluiting van Bicycle Interface... 3 1.2.1 Koppelstuk Li-ion Laderplugaansluiting... 3 1.2.2 Koppelstuk NiMH

Nadere informatie

MM002 Sweex USB DVB-T Dongle. Belangrijk! Installeer eerst de driver voordat de Sweex USB DVB-T Dongle wordt aangesloten.

MM002 Sweex USB DVB-T Dongle. Belangrijk! Installeer eerst de driver voordat de Sweex USB DVB-T Dongle wordt aangesloten. MM002 Sweex USB DVB-T Dongle Inleiding Stel de Sweex USB DVB-T Dongle niet bloot aan extreme temperaturen. Plaats het apparaat niet in direct zonlicht of in de dichte nabijheid van verwarmingselementen.

Nadere informatie

1 van 8 22-2-2012 20:43

1 van 8 22-2-2012 20:43 1 van 8 22-2-2012 20:43 Garmin Basecamp is een gratis software programma van Garmin. Het vergelijkbaar met mapsource, echter met de nieuwe toestellen (oregon, dakota en gpsmap 62) heeft het een aantal

Nadere informatie

Nieuw toegevoegd: Uitleg driver (her) installeren nadat Windows Vista en Windows 7 automatisch de driver heeft geüpdatet.

Nieuw toegevoegd: Uitleg driver (her) installeren nadat Windows Vista en Windows 7 automatisch de driver heeft geüpdatet. Bij voorkeur de Sweex CD005 gebruiken bij de communicatie tussen Autokon voor Windows en Uw elektronische systeem. Hier komen bijna geen problemen mee voor als U de handleiding goed opvolgt. Nieuw toegevoegd:

Nadere informatie

Handleiding harde schijf wissen:

Handleiding harde schijf wissen: Tim de Hoog www.timdehoog.nl v1 Handleiding harde schijf wissen: Tijdens het gebruik van een pc worden er veel gegevens opgeslagen op de harde schijf. Te denken valt aan foto s, documenten, e-mails, films

Nadere informatie

Legal Eagle Update Handleiding versie 2.14 juni 2008

Legal Eagle Update Handleiding versie 2.14 juni 2008 DIT DOCUMENT IS ALLEEN VAN TOEPASSING VANAF LEGAL EAGLE VERSIE 2.13. INDIEN DIT NIET HET GEVAL IS DIENT ER EERST EEN UPDATE UITGEVOERD TE WORDEN!!! Voordat u begint...2 Update downloaden...2 Update installeren...5

Nadere informatie

Packard Bell Easy Repair

Packard Bell Easy Repair Packard Bell Easy Repair EasyNote MZ serie Instructies voor het vervangen van de harde schijf 7429170005 7429170005 Documentversie: 1.0 - Mei 2007 www.packardbell.com Belangrijke veiligheidsinstructies

Nadere informatie

Norman Ad-Aware SE Plus versie 1.06 Snelle gebruikersgids

Norman Ad-Aware SE Plus versie 1.06 Snelle gebruikersgids Norman Ad-Aware SE Plus versie 1.06 Snelle gebruikersgids Snelle gebruikersgids Norman Ad-Aware 1 2 augustus 2005 Inhoudsopgave: Gebruikersgids Norman Ad-Aware SE Plus... 3 Introductie... 3 Installeren

Nadere informatie

SP-1101W/SP-2101W Quick Installation Guide

SP-1101W/SP-2101W Quick Installation Guide SP-1101W/SP-2101W Quick Installation Guide 05-2014 / v1.0 1 I. Productinformatie I-1. Inhoud van de verpakking Smart Plug Switch Snelstartgids CD met snelle installatiegids I-2. Voorzijde Power LED Switch

Nadere informatie

Invoeren/importeren van digitale foto s in je computer

Invoeren/importeren van digitale foto s in je computer Invoeren/importeren van digitale foto s in je computer Foto s die je importeert worden altijd opgeslagen in: Afbeeldingen. Windows 7 beschikt daarnaast over een apart programma om digitale foto s en videoclips

Nadere informatie

Handleiding snelbestellen via barcodescanner

Handleiding snelbestellen via barcodescanner Online uw bestelling plaatsen met de Opticon OPN 2001 1 INHOUD Hoofdstuk Pagina Installatie 3 Installatie 2 6 De scanner 8 Het programma 9 Afronden op de website 14 Tip: meerdere scanners in één keer uitlezen

Nadere informatie

Bryton Bridge. Handleiding

Bryton Bridge. Handleiding Bryton Bridge Handleiding Inhoudsopgave SOFTWARE-OVERZICHT... 3 1.1 EERSTE INSTELLING... 3 1.2 EEN ACCOUNT REGISTREREN... 5 COLLECTIE BEHEREN... 6 2.1 UW COLLECTIE BEHEREN OP UW RIDER 50... 6 2.2 UW COLLECTIE

Nadere informatie

Ipad gebruiken als extra scherm of buitenscherm met Yachtcontrol navigatie.

Ipad gebruiken als extra scherm of buitenscherm met Yachtcontrol navigatie. Ipad gebruiken als extra scherm of buitenscherm met Yachtcontrol navigatie. Inleiding Met behulp van het programma idisplay van ShapeServices. is het mogelijk om de ipad als extra scherm te gebruiken.

Nadere informatie

Aanvullende informatie voor Windows 8.1

Aanvullende informatie voor Windows 8.1 1 Aanvullende informatie voor Windows 8.1 Oktober 2013 is een update van het besturingssysteem Windows 8 verschenen: Windows 8.1. Ook daarna is er nog een aantal kleine updates verschenen. Deze updates

Nadere informatie

12.1 Stapsgewijs uw Bluetooth monitoring systeem installeren.

12.1 Stapsgewijs uw Bluetooth monitoring systeem installeren. Handleiding Monitoring bluetooth De monitoring voor de KLNE Solartec omvormers kan op diverse manieren worden gerealiseerd. De navolgende systemen zijn ter beschikking: 1. Bluetooth draadloos systeem.

Nadere informatie

Installatie. Klik vervolgens op OK om verder te gaan met de installatie. Om verder te gaan met de installatie kunt op op Volgende klikken.

Installatie. Klik vervolgens op OK om verder te gaan met de installatie. Om verder te gaan met de installatie kunt op op Volgende klikken. Installatie De client software van Backup+ kan worden gedownload op de Internet Limburg website. Kijk hiervoor op http://www.ilimburg.nl/downloads. Na het downloaden en openen van het backup+.exe bestand

Nadere informatie

TAB10-201 XENTA 10ic 10 TABLET FIRMWARE UPGRADE INSTRUCTIES

TAB10-201 XENTA 10ic 10 TABLET FIRMWARE UPGRADE INSTRUCTIES TAB10-201 XENTA 10ic 10 TABLET FIRMWARE UPGRADE INSTRUCTIES Page 1 of 10 VOORDAT U BEGINT: BACKUP BELANGRIJKE GEGEVENS! Bij het upgraden van uw Yarvik tablet naar Android 4.1.1 zullen alle gebruikersinstellingen,

Nadere informatie

NIEUWE RELEASE PAGERTOOLS V17_006 EN FIRMWARE VERSIE 29

NIEUWE RELEASE PAGERTOOLS V17_006 EN FIRMWARE VERSIE 29 NIEUWE RELEASE PAGERTOOLS V17_006 EN FIRMWARE VERSIE 29 Sinds de release van de nieuwe pager zijn we in samenwerking met onze klanten en eindgebruikers continu aan het streven om het product te verbeteren

Nadere informatie

Boutronic Dongle driver installeren

Boutronic Dongle driver installeren Boutronic Dongle driver installeren Wanneer u de Boutronic USB Dongle aansluit op uw computer, zal de computer proberen deze automatisch te herkennen. Wanneer uw computer de Boutronic USB Dongle herkent,

Nadere informatie

HANDLEIDING INFOGRAPHIC SOFTWARE Versie 2.3 / jan 2014

HANDLEIDING INFOGRAPHIC SOFTWARE Versie 2.3 / jan 2014 HANDLEIDING INFOGRAPHIC SOFTWARE Versie 2.3 / jan 2014 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Systeemvereisten... 3 3. Installeren van de software... 4 4. Programma instellingen... 5 5. Importeren van een

Nadere informatie

4.5 Een IP camera toevoegen

4.5 Een IP camera toevoegen 4.5 Een IP camera toevoegen 4.5.1 De IP camera gebruiksklaar maken 1 Draai de antenne vast op de IP camera. 2 Sluit de adapterkabel aan op de IP camera. Steek hierna de stekker van de IP camera in het

Nadere informatie

Startersgids. Nero BackItUp. Ahead Software AG

Startersgids. Nero BackItUp. Ahead Software AG Startersgids Nero BackItUp Ahead Software AG Informatie over copyright en handelsmerken De gebruikershandleiding bij Nero BackItUp en de inhoud hiervan zijn beschermd door midddel van copyright en zijn

Nadere informatie

Stel de Trevler module niet bloot aan water of andere vloeibare substanties om gevaar voor u en schade aan het apparaat te voorkomen.

Stel de Trevler module niet bloot aan water of andere vloeibare substanties om gevaar voor u en schade aan het apparaat te voorkomen. Handleiding WAARSCHUWING Stel de Trevler module niet bloot aan water of andere vloeibare substanties om gevaar voor u en schade aan het apparaat te voorkomen. Open de behuizing van uw Trevler nooit, om

Nadere informatie

Installatie handleiding TiC Narrow Casting Player. (voor intern gebruik)

Installatie handleiding TiC Narrow Casting Player. (voor intern gebruik) Installatie handleiding TiC Narrow Casting Player (voor intern gebruik) Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 BIOS instellen... 4 Windows 7 installatie... 5 Windows 7 configureren... 11 Tweak

Nadere informatie

Handleiding Migratie. Bronboek Professional

Handleiding Migratie. Bronboek Professional Handleiding Migratie Bronboek Professional Laatste wijziging: 25/02/2015 Inhoudsopgave Controles en acties vooraf pag. 1 Installatie en configuratie Microsoft SQL met de Bronboek Helpdesk Tool pag. 3 Migratie

Nadere informatie

TAB09-410 NOBLE 97ic FIRMWARE UPGRADE INSTRUCTIES

TAB09-410 NOBLE 97ic FIRMWARE UPGRADE INSTRUCTIES TAB09-410 NOBLE 97ic FIRMWARE UPGRADE INSTRUCTIES Pagina 1 van 9 VOORDAT U BEGINT: BACKUP BELANGRIJKE GEGEVENS! Bij het upgraden van uw Yarvik tablet zullen alle gebruikersinstellingen, door de gebruiker

Nadere informatie

MEDIA NAV navigatiesysteem Handleiding voor het downloaden van content via internet

MEDIA NAV navigatiesysteem Handleiding voor het downloaden van content via internet MEDIA NAV navigatiesysteem Handleiding voor het downloaden van content via internet Dit document beschrijft hoe u de software of content van uw navigatiesysteem kunt bijwerken. De screenshots die in deze

Nadere informatie

HANDLEIDING INLOGGEN OP HDN.NL VERSIE 1.4

HANDLEIDING INLOGGEN OP HDN.NL VERSIE 1.4 HANDLEIDING INLOGGEN OP HDN.NL VERSIE 1.4 1 INLEIDING Om toegang tot de beveiligde persoonlijke omgeving van de HDN website te krijgen (www.hdn.nl), moet uw Internet browser voorzien zijn van een HDN certificaat.

Nadere informatie

Aanvullende informatie voor Windows 8.1

Aanvullende informatie voor Windows 8.1 1 Aanvullende informatie voor Windows 8.1 Oktober 2013 is een update van het besturingssysteem Windows 8 verschenen: Windows 8.1. Deze update bevat enkele kleine wijzigingen die het gebruik van Windows

Nadere informatie

Aanvullende informatie voor Windows 8.1

Aanvullende informatie voor Windows 8.1 1 Aanvullende informatie voor Windows 8.1 Oktober 2013 is een update van het besturingssysteem Windows 8 verschenen: Windows 8.1. Ook daarna is er nog een aantal kleine updates verschenen. Deze updates

Nadere informatie

Installatiehandleiding voor e.dentifier2 software

Installatiehandleiding voor e.dentifier2 software Installatiehandleiding voor e.dentifier software De e.dentifier is los en gekoppeld aan de pc met een USB-kabel te gebruiken. Voor gekoppeld gebruik is installatie van software voorwaardelijk. Met het

Nadere informatie

Nederlandse versie. Inleiding. Hardware Installatie. PU013 Sweex 1 Port Parallel & 2 Port Serial PCI Card

Nederlandse versie. Inleiding. Hardware Installatie. PU013 Sweex 1 Port Parallel & 2 Port Serial PCI Card PU013 Sweex 1 Port Parallel & 2 Port Serial PCI Card Inleiding Stel de PU013 niet bloot aan extreme temperaturen. Plaats het apparaat niet in direct zonlicht of in de dichte nabijheid van verwarmingselementen.

Nadere informatie

Handleiding instellen scanner i.c.m. de webshop

Handleiding instellen scanner i.c.m. de webshop Handleiding instellen scanner i.c.m. de webshop Met deze handleiding installeert u de bestelscanner voor het gebruik met onze webshop. U heeft nodig: 1. handleiding voor het downloaden van bestanden. 2.

Nadere informatie

Installatie en Gebruik Barcode Scanner

Installatie en Gebruik Barcode Scanner Installatie en Gebruik Barcode Scanner Efficiënt Inkopen Een kleine en handzame scanner heeft het bestellen aanzienlijk makkelijker gemaakt. Samen met software zal deze scanner trouwe klanten ter beschikking

Nadere informatie

Installeren driver M-1023Q voor firmware update.

Installeren driver M-1023Q voor firmware update. Installeren driver M-1023Q voor firmware update. 1. Zet vóór de firmware update de USB Foutopsporing mode in de Tablet aan. 2. Pak het update zip pakket uit in een aparte map en ga vanuit die map werken.

Nadere informatie

Installatie en gebruik muziekprogramma NoteWorthy Composer

Installatie en gebruik muziekprogramma NoteWorthy Composer Installatie en gebruik muziekprogramma NoteWorthy Composer Installatie Onder de link NWC downloaden staat een programma nwcsetup.exe. Dit programma moet geinstalleerd worden op de eigen computer. Ga hiervoor

Nadere informatie

INSTALLATIE VAN DE BelD KAARTLEZER

INSTALLATIE VAN DE BelD KAARTLEZER INSTALLATIE VAN DE BelD KAARTLEZER 1. Inleiding Om toegang te krijgen tot het systeem van de Orde van Architecten Vlaamse Raad waarmee u uw digitaal visum kan verkrijgen, dient u te beschikken over een

Nadere informatie

Handleiding Certificaat RDW

Handleiding Certificaat RDW Handleiding Certificaat RDW Versie: 11.0 Versiedatum: 27 juli 2015 Beheerder: RDW Veendam - R&I-OP-E&T 3 B 0921p Wijzigingen ten opzichte van de vorige versie: - Gehele document herzien; - Afbeeldingen

Nadere informatie

Aansluiten en installeren sprongmat

Aansluiten en installeren sprongmat Aansluiten en installeren sprongmat Installeer eerst de sprongmat voordat u deze aansluit op één van de USB poorten van uw computer. - Download eerst het stuurprogramma voor de sprongmat via www.fitvos.nl,

Nadere informatie

Nederlandse versie. Inleiding. Hardware Installatie. Installatie Windows 2000 en XP. PU006V2 Sweex 2 Port Serial PCI Card

Nederlandse versie. Inleiding. Hardware Installatie. Installatie Windows 2000 en XP. PU006V2 Sweex 2 Port Serial PCI Card PU006V2 Sweex 2 Port Serial PCI Card Inleiding Stel de PU006V2 niet bloot aan extreme temperaturen. Plaats het apparaat niet in direct zonlicht of in de dichte nabijheid van verwarmingselementen. Gebruik

Nadere informatie

Deze handleiding geeft uitleg over de installatie van hard- en software van HTvision V.O.F.

Deze handleiding geeft uitleg over de installatie van hard- en software van HTvision V.O.F. Introductie Deze handleiding geeft uitleg over de installatie van hard- en software van HTvision V.O.F. Belangrijke tekstgedeelten worden aangegeven doormiddel van dit soort kaders Handelingen die stap

Nadere informatie

Installeren van het stuurprogramma USB-Audiostuurprogramma Installatiehandleiding (Windows)

Installeren van het stuurprogramma USB-Audiostuurprogramma Installatiehandleiding (Windows) Installeren van het stuurprogramma USB-Audiostuurprogramma Installatiehandleiding (Windows) Inhoudsopgave Installeren van het stuurprogramma... Pagina 1 Verwijderen van het stuurprogramma... Pagina 3 Problemen

Nadere informatie

Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - versie voor Windows

Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - versie voor Windows Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - versie voor Windows Stichting Bibliotheek.nl, versie 3.1 september 2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 1. Het aanmaken van een webaccount 4 2.

Nadere informatie

Bulthuis barcode scan oplossing handleiding

Bulthuis barcode scan oplossing handleiding Bulthuis barcode scan oplossing handleiding Bulthuis Truck en Traileronderdelen Versie 1.0 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave......2 Barcode oplossing Bulthuis...3 Hoe installeer ik de Bulthuis barcode scan

Nadere informatie

HER-INSTALLATIE VAN EEN PC

HER-INSTALLATIE VAN EEN PC HER-INSTALLATIE VAN EEN PC INSTALLATIE PROCEDURE In het netwerk van Unilogic kunt u een pc automatisch opnieuw laten installeren. Hoe installeert u de pc opnieuw: Let op: 1. Ze de PC aan. 2. Druk direct

Nadere informatie

CALLIUM LED-2 MINI BEAMER HANDLEIDING

CALLIUM LED-2 MINI BEAMER HANDLEIDING CALLIUM LED-2 MINI BEAMER HANDLEIDING Inhoudsopgave Tips 1 Veiligheidsinstructies 2 Instructies voor beamer 3 Beamer instellen 4 - Standaard instructies 4 - Instructies diverse mogelijkheden 5 - Verbindingen

Nadere informatie

Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - versie voor OS X (Mac)

Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - versie voor OS X (Mac) Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - versie voor OS X (Mac) Stichting Bibliotheek.nl, versie 3.1 september 2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 1. Het aanmaken van een webaccount 4

Nadere informatie

SERVICE & SUPPORT WAT TE DOEN BIJ STORINGEN AAN AV APPARATUUR

SERVICE & SUPPORT WAT TE DOEN BIJ STORINGEN AAN AV APPARATUUR In dit document worden de meest voorkomende storingen aan AV apparatuur beschreven. Ondervind u één van onderstaande problemen? Doorloop dan de stappen in dit document en probeer de oorzaak vast te stellen

Nadere informatie

WC004 - Nightvision Chatcam. Belangrijk! Installeer eerst de driver voordat de Sweex Nightvision Chatcam wordt aangesloten!

WC004 - Nightvision Chatcam. Belangrijk! Installeer eerst de driver voordat de Sweex Nightvision Chatcam wordt aangesloten! WC004 - Nightvision Chatcam Inleiding Stel de Sweex Nightvision Chatcam niet bloot aan extreme temperaturen. Plaats het apparaat niet in direct zonlicht of in de dichte nabijheid van verwarmingselementen.

Nadere informatie

Knowledge Article 6.2.0.4. Titel: CITO 6.2.0.4 : Nederlandse Windows 7 & 8 64bit installatiehandleiding

Knowledge Article 6.2.0.4. Titel: CITO 6.2.0.4 : Nederlandse Windows 7 & 8 64bit installatiehandleiding Knowledge Article REQUEST NO. 00139 Nederlandse versie: Gerard Baegen Product: CITO Afdeling: Engineering Onderdeelnummer: Vertouwelijk: J Bij J alleen intern gebruik Versie: 6.2.0.4 Gemaakt: 05/02/2014

Nadere informatie

Installatiehandleiding Windows XP / Vista / Windows 7

Installatiehandleiding Windows XP / Vista / Windows 7 Installatiehandleiding Windows XP / Vista / Windows 7 Versie 1.4 Datum 11 januari 2011 Status definitief Inhoud 1 Downloaden installatiebestand 3 2 SafeSign installeren 4 3 Certificaten toevoegen aan de

Nadere informatie

www.seniorencomputerlessen.nl 199 Kruidvat

www.seniorencomputerlessen.nl 199 Kruidvat www.seniorencomputerlessen.nl 199 Kruidvat laatst gewijzigd 27 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek met software van Kruidvat. Deze cursus bestaat uit 5 delen. Deel 1 Foto's voor uw fotoboek

Nadere informatie

Nederlandse versie. Inleiding. Hardware Installatie. Installatie Windows 2000 en XP. PU007V2 Sweex PCI-kaart met 1 parallelle & 2 seriële poorten

Nederlandse versie. Inleiding. Hardware Installatie. Installatie Windows 2000 en XP. PU007V2 Sweex PCI-kaart met 1 parallelle & 2 seriële poorten PU007V2 Sweex PCI-kaart met 1 parallelle & 2 seriële poorten Inleiding Stel de PU007V2 niet bloot aan extreme temperaturen. Plaats het apparaat niet in direct zonlicht of in de dichte nabijheid van verwarmingselementen.

Nadere informatie

Lader rol reiniging FS 2000 / FS 3000 series

Lader rol reiniging FS 2000 / FS 3000 series Lader rol reiniging FS 2000 / FS 3000 series Inhoudsopgave Uw machine handmatig reinigen pagina 3 Storingen & oplossingen pagina 13 1. Schakel de machine uit. 2. Open beide kleppen aan de voorzijde. 3.

Nadere informatie

Deel 1 Stap 1: Klik op de downloadlink om uw persoonlijke versie van de software te downloaden.

Deel 1 Stap 1: Klik op de downloadlink om uw persoonlijke versie van de software te downloaden. GfK Internet Monitor installatie en inschakelen op Windows XP, Vista, 7 & 8 Voor deelname aan de GfK Internet Monitor is het volgende nodig: - Computer: Desktop (PC) of laptop - Besturingssysteem: Windows

Nadere informatie

Nederlandse versie. Inleiding. Installatie Windows 2000 en XP. LW058 Sweex Wireless LAN USB 2.0 Adapter 54 Mbps

Nederlandse versie. Inleiding. Installatie Windows 2000 en XP. LW058 Sweex Wireless LAN USB 2.0 Adapter 54 Mbps LW058 Sweex Wireless LAN USB 2.0 Adapter 54 Mbps Inleiding Stel de Sweex Wireless LAN USB 2.0 Adapter 54 Mbps niet bloot aan extreme temperaturen. Plaats het apparaat niet in direct zonlicht of in de dichte

Nadere informatie

Welkom bij payleven. Bovenop Magneetstriplezer. Voorkant. Bluetooth-symbool. Batterij indicator. USBpoort. Aan/uit

Welkom bij payleven. Bovenop Magneetstriplezer. Voorkant. Bluetooth-symbool. Batterij indicator. USBpoort. Aan/uit Welkom bij payleven Samen met onze gratis app en uw eigen smartphone of tablet bent u nu klaar om pin- en creditcardbetalingen te accepteren. Hier volgt een uitleg van de verschillende mogelijkheden en

Nadere informatie

HOE EEN CD TE BRANDEN MET EEN ILDVR SYSTEEM. 1. Indien anders wordt aangegeven, worden alle onderstaande functies uitgevoerd met de linker muisknop.

HOE EEN CD TE BRANDEN MET EEN ILDVR SYSTEEM. 1. Indien anders wordt aangegeven, worden alle onderstaande functies uitgevoerd met de linker muisknop. HOE EEN CD TE BRANDEN MET EEN ILDVR SYSTEEM 1. Indien anders wordt aangegeven, worden alle onderstaande functies uitgevoerd met de linker muisknop. 2. Selecteer de zoekfunctie (zie onderstaand). -1- 3.

Nadere informatie

Gebruikers Toevoegen. EasySecure International B.V. +31(0)88 0000 083 Info@EasySecure.nl Support.EasySecure.nl. v2.0.11 22-09-2014

Gebruikers Toevoegen. EasySecure International B.V. +31(0)88 0000 083 Info@EasySecure.nl Support.EasySecure.nl. v2.0.11 22-09-2014 Gebruikers Toevoegen EasySecure International B.V. +31(0)88 0000 083 Info@EasySecure.nl Support.EasySecure.nl v2.0.11 22-09-2014 In deze handleidingen worden de volgende functies binnen de IdentySoft software

Nadere informatie

Handleiding voor installatie en gebruik van

Handleiding voor installatie en gebruik van Handleiding voor installatie en gebruik van Opticon OPN-2001 Data Collector Inhoud pakket: - OPN-2001 - USB Communicatie kabel - Neckstrap Voordat u kunt communiceren met de OPN-2001 dient u de volgende

Nadere informatie

POI s Laden in je Zumo

POI s Laden in je Zumo POI s Laden in je Zumo Al enige tijd maak ik gebruik van de POI s (points of interest) die worden aangeboden door www. flitspalen.nl. Dit is een website die je gratis (na registratie) bestanden aanbiedt

Nadere informatie

Snel op weg met e.dentifier2

Snel op weg met e.dentifier2 Snel op weg met e.dentifier2 U kunt uw e.dentifier2 gekoppeld of los gebruiken. De verschillen tussen beide methoden leggen we hier uit. Ook vindt u hier antwoord op de veelgestelde vragen. Gekoppeld gebruik

Nadere informatie

Deze procedure beschrijft de handelingen die verricht moeten worden voor het verbinden van uw laptop met het wireless netwerk van de HU

Deze procedure beschrijft de handelingen die verricht moeten worden voor het verbinden van uw laptop met het wireless netwerk van de HU Inleiding Deze procedure beschrijft de handelingen die verricht moeten worden voor het verbinden van uw laptop met het wireless netwerk van de HU Doel Het doel van deze instructie is inzicht te geven in

Nadere informatie

Protocol onderhoud van hardware en software

Protocol onderhoud van hardware en software Protocol onderhoud van hardware en software Voor het schoonhouden van hardware en software kan professionele hulp ingeschakeld worden. Het software onderhoud ligt gedeeltelijk bij de systeembeheerder.

Nadere informatie

1. Hardware Installatie...3 2. Installatie van Quasyscan...6 A. Hoe controleren of je een actieve internetverbinding hebt?...6 B.

1. Hardware Installatie...3 2. Installatie van Quasyscan...6 A. Hoe controleren of je een actieve internetverbinding hebt?...6 B. Quasyscan 1. Hardware Installatie...3 2. Installatie van Quasyscan...6 A. Hoe controleren of je een actieve internetverbinding hebt?...6 B. Zodra er een internetverbinding tot stand is gebracht...7 C.

Nadere informatie

OpenVPN Client Installatie

OpenVPN Client Installatie OpenVPN Client Installatie Windows Vista, Windows 7 Auteurs: Sven Dohmen Laatste wijziging: 23-09-2013 Laatst gewijzigd door: Sven Dohmen Versie: 2.4 Inhoud Ondersteuning... 3 Troubleshooting... 4 Windows

Nadere informatie

Hanwell temperatuur / vocht logger handleiding

Hanwell temperatuur / vocht logger handleiding Hanwell temperatuur / vocht logger handleiding De Hanwell temperatuur / vochtigheid datalogger Hanwell Hanlog32USB software (W200) USB set up communicatie kabel Y055 Verschillende mogelijkheden: -starten

Nadere informatie

Installatiehandleiding: Kaspersky Password Manager 5.0

Installatiehandleiding: Kaspersky Password Manager 5.0 Installatiehandleiding: Kaspersky Password Manager 5.0 Deze handleiding behandelt het volgende: 1. Kaspersky Password Manager 4.0 verwijderen 2. Installatie 3. Klaarmaken voor gebruik Duur installatie:

Nadere informatie

Installatiehandleiding bij overzetten op nieuwe computer

Installatiehandleiding bij overzetten op nieuwe computer Installatiehandleiding bij overzetten op nieuwe computer Dit stappenplan kunt u gebruiken als u een nieuwe computer heeft aangeschaft om een oude computer te vervangen. Er is een ander document voor de

Nadere informatie

Nederlandse versie. Inleiding. Inhoud van de verpakking. Belangrijk! WC040 Sweex Motion Tracking Webcam 1.3 Megapixel

Nederlandse versie. Inleiding. Inhoud van de verpakking. Belangrijk! WC040 Sweex Motion Tracking Webcam 1.3 Megapixel WC040 Sweex Motion Tracking Webcam 1.3 Megapixel Inleiding Allereerst hartelijk dank voor de aanschaf van de Sweex Motion Tracking Webcam 1.3 Megapixel. Met deze webcam kun je gemakkelijk video- en audiochatten

Nadere informatie

Handleiding voor het downloaden en installeren van

Handleiding voor het downloaden en installeren van Handleiding voor het downloaden en installeren van i-link Software Handleiding software i-link ver-1.0 Inhoudsopgave: Hoofdstuk 1 Downloaden van i-link Software met Windows XP of Windows Vista pagina 3

Nadere informatie

SMP50-200/201 INGENIA HORIZON 5 SMARTPHONE PARTITIE FIX INSTRUCTIES

SMP50-200/201 INGENIA HORIZON 5 SMARTPHONE PARTITIE FIX INSTRUCTIES SMP50-200/201 INGENIA HORIZON 5 SMARTPHONE PARTITIE FIX INSTRUCTIES Page 1 of 8 VOORDAT U BEGINT: BACKUP BELANGRIJKE GEGEVENS! Bij het upgraden van uw Yarvik Smartphone kunnen alle gebruikersinstellingen,

Nadere informatie

Installatiehandleiding

Installatiehandleiding ICY1801TP Thermostat Programmer Installatiehandleiding en gebruiksaanwijzing I.C.Y. B.V. Introductie De Thermostat Programmer vergemakkelijkt het programmeren van de Timer-Thermostaat, doordat u één keer

Nadere informatie

Samsung Auto Backup FAQ

Samsung Auto Backup FAQ Samsung Auto Backup FAQ Installatie V: Ik heb het Samsung externe harde schijfstation aangesloten maar er gebeurt niets. A: Controleer de verbinding met de USB-kabel. Als het Samsung externe harde schijfstation

Nadere informatie

Nederlandse versie. Inleiding. Hardware Installatie. PU011 Sweex 1 Port Parallel PCI Express Card

Nederlandse versie. Inleiding. Hardware Installatie. PU011 Sweex 1 Port Parallel PCI Express Card PU011 Sweex 1 Port Parallel PCI Express Card Inleiding Stel de PU011 niet bloot aan extreme temperaturen. Plaats het apparaat niet in direct zonlicht of in de dichte nabijheid van verwarmingselementen.

Nadere informatie

INRICHTEN VAN DAXIS CLOUD

INRICHTEN VAN DAXIS CLOUD INRICHTEN VAN DAXIS CLOUD Dit is een handleiding over het inrichten van de Daxis Cloud, waarin enkele onderdelen voor het personaliseren worden behandeld. Inhoud 1. Inleiding... 2 2. De metro-omgeving...

Nadere informatie

Windows 8, Windows 8.1, deel II

Windows 8, Windows 8.1, deel II Windows 8, Windows 8.1, deel II Opstarten op bureaublad Daar we toch de gewoonte hebben om via het bureaublad te werken, is het misschien handig om de PC te laten opstarten op het bureaublad in plaats

Nadere informatie

Handleiding USB-LocoNet-Interface driver Setup

Handleiding USB-LocoNet-Interface driver Setup Handleiding USB-LocoNet-Interface driver Setup Copyright 2013 DigiAad, Nederland. Alle rechten voorbehouden. Zonder de voorafgaande schriftelijke toestemming van DigiAad is het niet toegestaan om informatie,

Nadere informatie

Voordat u begint, controleert u alstublieft de volgende zaken:

Voordat u begint, controleert u alstublieft de volgende zaken: Lees dit goed door! Middels dit stappenplan zullen wij u stap voor stap uitleggen hoe een flashcard geïnstalleerd dient te worden. Wij kiezen ervoor op een universele handleiding aan te bieden, maar elke

Nadere informatie

Procedure voor het inrichten van een TIC cliënt + Installeren van de TIC Narrow Casting cliënt software

Procedure voor het inrichten van een TIC cliënt + Installeren van de TIC Narrow Casting cliënt software Procedure voor het inrichten van een TIC cliënt + Installeren van de TIC Narrow Casting cliënt software Inhoud Inleiding... 2 Bios instellen... 3 Windows 10 installatie... 4 Windows configureren... 10

Nadere informatie

Packard Bell Easy Repair

Packard Bell Easy Repair Packard Bell Easy Repair EasyNote MX series Instructies voor het vervangen van de harde schijf www.packardbell.com Belangrijke veiligheidsinstructies U moet alle instructies zorgvuldig lezen voor u begint

Nadere informatie

Handleiding CMS Online Identity Webontwikkeling. Handleiding CMS

Handleiding CMS Online Identity Webontwikkeling. Handleiding CMS Handleiding CMS 1 Inhoudsopgave 1. Inloggen... 3 2. Het CMS... 3 3. Websitecontent... 4 3.1 Een nieuwe pagina toevoegen... 4 3.2 Een pagina wijzigen... 4 3.3 Een pagina verwijderen... 5 4. De WYSIWYG editor...

Nadere informatie

Siemens SE551. Handleiding Flits Thuis

Siemens SE551. Handleiding Flits Thuis Siemens SE551 Handleiding Flits Thuis Handleiding Siemens SE551 Flits Thuis Aansluiten Siemens SE551 Configuratie Siemens d.m.v. webinterface Instellen Gisgaset USB /PCMCIAdraadloze netwerk-adapter Aansluiten

Nadere informatie