Handleiding software USB PIC DEV. BOARD

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Handleiding software USB PIC DEV. BOARD"

Transcriptie

1 Handleiding software USB PIC DEV. BOARD V2.0 M.F. van Lieshout & J.G.W. Carpaij

2 Handleiding software USB PIC DEV. BOARD Algemene informatie Hier volgt eerst wat algemene informatie over het systeem. Het gebouwde board bevat een grote chip, dit is de microcontroller. Een microcontroller is een soort computer welke zelf voorzien kan worden van een eigen gemaakt programma. Er wordt straks geprogrammeerd in een programmeeromgeving, dit is een soort texteditor met veel extra functies. Vervolgens wordt de gemaakte code omgezet met een compiler naar een bestandsformaat waar de microcontroller mee kan werken. Deze compiler is geïntegreerd in de programmeeromgeving. Dit omgezette bestand wordt met een programma in de microcontroller geprogrammeerd. Hoe werkt het board? Het board kan op 2 manieren van stroom worden voorzien. De eerste manier is via USB: de stroom wordt afgetapt van de PC. Hiermee kun je maximaal 100mA aan het board onttrekken, daarna schakelt het zichzelf af d.m.v. een thermische zekering. De andere manier is een externe voeding aan connector X2. Let wel goed op de polariteit, deze staat op het PCB geprint. De externe spanning mag 7VDC 9VDC zijn, en op deze manier kan er maximaal 1A aan het board onttrokken worden. Welke voeding er gebruikt moet worden kan ingesteld worden met JP1: de jumper op de middelste pin en de pin tegen de rand is voor de externe voeding, de andere optie is voor voeding voor USB. De microcontroller is voorzien van een bootloader. Dit is een klein stukje code in het het geheugen van de microcontroller. Hiermee kan de microcontroller extern toegevoerde data in het eigen geheugen opslaan, en zo dus een nieuw programma laden. Om de microcontroller in bootloader-mode te zetten zodat er een nieuw programma geladen kan worden, moeten de knoppen S1 (RESET) en S2 (PROGRAM) gebruikt worden. Houd PROGRAM ingedrukt en druk kort op RESET, nu staat de microcontroller in bootloader-mode. Wanneer er kort op RESET gedrukt wordt, gaat hij weer zijn geladen programma afdraaien in normale mode. Verder zijn er 2 LEDs aanwezig. De POWER-LED brandt zodra er voeding is, de TEST-LED kan met jumper JP2 aan pin A0 gekoppeld worden. De layout van de connectors staat geprint op het PCB: iedere connector bevat op dezelfde plaats +5 volt en Ground, de andere 8 pinnen zijn verbonden met de microcontroller of niet aangesloten (NC = not connected). Installatie van de benodigde software Op de site van het E-Atelier een aantal files te downloaden voor alle benodigde software. Het gaat om onderstaande files: - MPLAB IDE Dit is de programmeeromgeving waarin programma s geschreven gaan worden.

3 - MPLAB MCC18 Dit is een plug-in voor MPLAB IDE. Om in de taal C te kunnen programmeren is deze plug-in nodig, het is een compiler die C-code omzet naar een formaat waarmee MPLAB IDE kan werken. - USB PROGRAMMER Dit is een zip-bestand dat de volgende dingen bevat: o Linker file Dit is een speciaal bestand wat nodig is bij MCC18 om te zorgen dat er een bruikbare.hex-file gemaakt wordt, welke compatible is met de bootloader in de PIC. o MPLAB PDFSUSB Dit is het programma waarmee.hex-files in de microcontroller gezet kunnen worden. Ook kan de inhoud van de PIC hiermee uitgelezen worden. o USB drivers Deze zijn nodig om MS Windows met het board te laten communiceren. Belangrijk: LEES GOED EN VOER ALLE INSTRUCTIES NAUWKEURIG UIT!! Eerst moet de programmeeromgeving MPLAB IDE geïnstalleerd worden. Download hiervoor MPLAB IDE vanaf de site van het E-Atelier. Start dit bestand. Kies tijdens de installatie voor Complete install, verder moet er een plaats aangegeven worden waar het programma geïnstalleerd moet worden. Er wordt na de installatie gevraagd de PC te restarten, doe dit en de installatie van MPLAB IDE is klaar. Vervolgens gaan we de C-compiler (de plug-in voor MPLAB IDE) installeren. Download de MPLAB MCC18 van de site van het E-Atelier. Start dit bestand (MPLAB-C18-Stud....exe). Tijdens de installatie wordt 2x gevraagd naar een aantal keuzes, vink beide keren alle opties aan: Figuur 1: Installatie MCC18 keuzescherm 1

4 Figuur 2: Installatie MCC18 keuzescherm 2 Na enkele keren op next drukken is de compiler geïnstalleerd, het is niet nodig om de PC opnieuw op te starten. Als laatste moet het bestand USB programmer van de website van het E-Atelier gedownload worden. Pak het zip-bestand uit met de optie Extract all.... Er zijn nu drie verschillende directories met bestanden aangemaakt. De bestanden in de MPLAB PSFSUSB directory kunnen gewoon verplaatst/gekopieerd worden naar een eigen gekozen plaats op de harde schijf, dit programma hoeft niet geïnstalleerd te worden. Zorg wel dat alle bestanden verplaatst worden (4 stuks)! Het bestand in de Linker directory moet verplaatst/gekopieerd worden naar de directory waarin MPLAB MCC18 is geïnstalleerd. Kopieer thijs18f4550.lkr naar de LKR directory van MCC18, bijvoorbeeld: C:\MCC18\LKR Als laatste dienen de USB drivers geïnstalleerd worden. Doe hiervoor het volgende: - Zet de jumper JP1 op het board op USB. Dit betekent dat de jumper over middelste pin en de pin die het dichtst bij de USB-connector geplaatst moet worden. Het board wordt zo voorzien van spanning door de USB-poort van de PC. - Plaats een jumper over JP2. - Sluit de USB-kabel aan tussen het board en de PC. - Wanneer het board goed in elkaar gezet is brandt de POWER-LED continu, en de TEST-LED knippert. Houd nu S2 (PROGRAM) ingedrukt, en druk kort op S1 (RESET) en wacht. De microcontroller staat nu in bootloader mode (dat betekent dat er een nieuw programma ingezet kan worden) en probeert te communiceren met de PC. De PC zal aangeven dat er een nieuw USB-device is gevonden: rechtsonder zal te zien zijn Found new hardware (USB device). - Geef aan dat er niet gezocht hoeft te worden op de Windows Update site:

5 Figuur 3: Installatie USB-driver keuzescherm 1 - Geef daarna aan dat er voor de USB-driver gezocht moet worden op een specifieke locatie: Figuur 4: Installatie USB-driver keuzescherm 2 - Geef nu de locatie waar de drivers uit de zip naar verplaatst/gekopieerd zijn aan:

6 Figuur 5: Installatie USB-driver keuzescherm 3 - Windows zal zeggen dat de driver geen Windows kenmerk heeft. Klik op Continue Anyway. Figuur 6: Installatie USB-driver keuzescherm 4 - Nu worden de drivers geïnstalleerd, klik op Finish wanneer het installeren klaar is.

7 - Druk nu op de RESET-knop en het USB-device wordt ontkoppeld. Het boardje zal het programma gaan draaien wat aanwezig is in zijn geheugen, in dit geval het laten knipperen van de TEST-LED. Het gebruik van MPLAB IDE en MPLAB MCC18 Om te beginnen met het programmeren van een nieuw programma in MPLAB is het het makkelijkst om de Project Wizard te gebruiken. Dit gaat als volgt: - Start MPLAB IDE, dit kan met o.a. met de shortcut op de desktop. - Ga naar Project Project Wizard... - Selecteer het device waarvoor het programma geschreven gaat worden. In dit geval is dat de PIC18F4550. Figuur 7: Project Wizard keuzescherm 1 - Selecteer de goede toolsuite. Dit moet de Microchip C18 Toolsuite. Als er rode kruisjes voor sommige elementen van de toolsuite staan, is MCC18 niet goed geïnstalleerd!

8 Figuur 8: Project Wizard keuzescherm 2 - Geef vervolgens het project een naam en selecteer de directory waar deze opgeslagen moet worden. Figuur 9: Project Wizard keuzescherm 3 - Als er al een bestaand bestand met code is kan dat ingevoegd worden:

9 Figuur 10: Project Wizard keuzescherm 4 - MPLAB maakt nu de workspace. Er moeten nu nog een aantal bestanden aangewezen worden. Dit kan door rechts te klikken op een categorie en Add files te kiezen. Toegevoegd moeten worden: Source Files:.c bestand naar keuze Header files: \mcc18\h\p18f4550.h Object files: --- Library Files: \mcc18\lib\p18f4550.lib Linker Scripts: \mcc18\lkr\thijs18f45550.lkr Other Files: --- Figuur 11: De benodigde bestanden in de workspace. Het.c bestand kan een bestaand bestand zijn, of er kan een nieuw bestand gemaakt worden. Dit kan als volgt:

10 File New Nu kan er code ingevoegd worden en opgeslagen worden, of hij kan als leeg bestand opgeslagen worden: File Save as... met extensie.c Nu is er een.c bestand wat toegevoegd kan worden aan de workspace. - Door dubbel te klikken op de.c source file wordt deze geopend en kan deze bewerkt worden. - De source-file moet beginnen met de volgende code, dit is nodig omdat er een bootloader gebruikt wordt. Na dit stuk code kan de eigen code geplaatst worden. Zie voor een voorbeeldprogramma om de TEST-LED te laten knipperen de bijlage: #include <p18f4550.h> extern void _startup (void); #pragma code _RESET_INTERRUPT_VECTOR = 0x void _reset (void) _asm goto _startup _endasm #pragma code #pragma code _HIGH_INTERRUPT_VECTOR = 0x void _high_isr (void) ; #pragma code #pragma code _LOW_INTERRUPT_VECTOR = 0x void _low_isr (void) ; #pragma code - Om het bestand te compileren naar een.hex-file kan op [CRTL]+[F10] gedrukt worden, of Project Build All. De.hex-file staat nu in de directory van de workspace, bij de.c-file. - De.hex-file kan in de microcontroller gezet worden op de manier die in het volgende hoofdstuk beschreven staat. Programmeren van de microcontroller Het programmeren van de microcontroller gaat met het programma MPLAB PDFSUSB. Dit programma is speciaal ontwikkeld om microcontrollers met bootloaders te programmeren. Programmeren gaat als volgt: - Start PDFSUSB.exe. - Zet de microcontroller in bootloader-mode: Houd S2 (PROGRAM) ingedrukt en druk kort op S1 (RESET). - Selecteer het gewenste board in de drop-down-list midden in het schermpje. De naam is in de vorm van PICDEM FS USB.

11 - Klik op Load HEX File en selecteer een.hex-file die in de microcontroller gezet moet worden. - Klik op Program Device. - Wanneer het programmeren gelukt is, druk op S1 (RESET) op het board om het te programma te laten draaien.

12 Bijlage A: Voorbeeldprogramma usbpic_blink.c #include <p18f4550.h> #include <delays.h> //Laden van de benodigde bibliotheken //Bib. met standard delay-functies //Code die altijd ingevoegd moet worden i.v.m. bootloader extern void _startup (void); #pragma code _RESET_INTERRUPT_VECTOR = 0x void _reset (void) _asm goto _startup _endasm #pragma code #pragma code _HIGH_INTERRUPT_VECTOR = 0x void _high_isr (void) ; #pragma code #pragma code _LOW_INTERRUPT_VECTOR = 0x void _low_isr (void) ; #pragma code void main(void) TRISA=0x00; ADCON1=0b ; while(1) PORTAbits.RA0 = 1; Delay10KTCYx(200); PORTAbits.RA0 = 0; Delay10KTCYx(200); //Start programma //Maak alle pinnen van poort A output //Zet AD-converters uit //Draai continu het volgende stuk code //Maak pin A0 hoog //Wacht 200x10000 clockcycles //Maak pin A0 laag //Wacht 200x10000 clockcycles

Accelerometer project 2010 Microcontroller printje op basis van de NXP-LPC2368

Accelerometer project 2010 Microcontroller printje op basis van de NXP-LPC2368 Accelerometer project 2010 Microcontroller printje op basis van de NXP-LPC2368 Handleiding bij het gebruik van een microcontroller in het Accelerometerproject (Project II) Er zijn speciaal voor het Accelerometerproject

Nadere informatie

A Quick Start Guide: AVR programmeren

A Quick Start Guide: AVR programmeren A Quick Start Guide: AVR programmeren In deze guide wordt uitgelegd hoe men kan beginnnen met het programeren van een ATMEL AVR microcontroller. Er zal een testprogramma uit de software library AVRlib

Nadere informatie

Sumo-robotcompetitie. Uitlegsessie 15 maart 2011

Sumo-robotcompetitie. Uitlegsessie 15 maart 2011 Sumo-robotcompetitie Uitlegsessie 15 maart 2011 Opwarmer: waaruit bestaat een sumo-robot? 3 Opwarmer: waaruit bestaat een sumo-robot? Sensoren Verwerking Duw-mechanisme Aandrijving 4 Overzicht Herhaling:

Nadere informatie

Snel op weg met de PepperPlayer.

Snel op weg met de PepperPlayer. Snel op weg met de PepperPlayer. Dit is een korte leidraad voor de installatie van de PepperPlayer. Hierin wordt zo simpel mogelijk beschreven hoe u de PepperPlayer kunt instaleren. Kijk voor uitgebreide

Nadere informatie

Boe-Bots - Arduino robots

Boe-Bots - Arduino robots Boe-Bots - Arduino robots Voorbereiding - wat hebben we allemaal nodig? 1) Een laptop met de Arduino IDE 2) Een Boe-Bot 3) Een USB printerkabel 4) De Boe Bot Library én NewPing library. Hier te downloaden.

Nadere informatie

USB NAAR SERIËLE CONVERTER

USB NAAR SERIËLE CONVERTER USB NAAR SERIËLE CONVERTER Snel installatiegids Windows 2000/XP DA-70159 Stap 1: Stap 2: Stap 3: Plaats het CD-stuurprogramma van dit product in de CD-ROM. Sluit het apparaat aan op een vrije USB-poort

Nadere informatie

WBelectronics. Infinity USB Phoenix - Handleiding

WBelectronics. Infinity USB Phoenix - Handleiding WBelectronics Infinity USB Phoenix - Handleiding Introductie Dank u voor de aanschaf van de Infinity USB Phoenix van WB Electronics! Het installeren van de Infinity USB Phoenix geschiedt in 3 eenvoudige

Nadere informatie

Installatie-instructies

Installatie-instructies Installatie-instructies Inhoud Software installeren 2 Hoe installeer ik Coach Junior voor het VMBO? Software instellen 4 Wat moet ik instellen zodat de software goed werkt? Hardware aansluiten 6 Mogelijke

Nadere informatie

Installatie handleiding

Installatie handleiding Installatie handleiding Pagina 2 van 7 1 Inleiding Vanwege de zeer uitgebreide elektronica op Porsche voertuigen is het noodzakelijk dat de diagnosesoftware enorm snel evolueert. De installatie en verdere

Nadere informatie

Installation Guide for esam

Installation Guide for esam Alvorens met de installatie te beginnen, controleer of er geen eerdere versie van e-sam op uw PC geïnstalleerd is. Versies lager dan 1.00.03 moeten verplicht gedeïnstalleerd worden. Versie lager dan 1.00.03

Nadere informatie

Installeren van de Arduino programmeer omgeving

Installeren van de Arduino programmeer omgeving Installeren van de Arduino programmeer omgeving Voor het programmeren van de Arduino maakt het niet uit welk besturingssysteem je gebruikt. Je kunt het downloaden voor Windows, OS X en Linux. Op deze link

Nadere informatie

Handleiding X-keys XK-24 installatie en gebruik

Handleiding X-keys XK-24 installatie en gebruik Handleiding X-keys XK-24 installatie en gebruik Handleiding X-keys XK-24 installatie en gebruik Gebruik deze handleiding voor het installeren en programmeren van het X-keys XK-24 programmeerbaar toetsenbord.

Nadere informatie

Installatie responsbox bij Windows XP en Windows Vista

Installatie responsbox bij Windows XP en Windows Vista 1 Installatie responsbox bij Windows XP en Windows Vista Gebruik de USB-kabel om de responsbox aan te sluiten op de computer. De kabel kan rechts achter in de responsbox aangesloten worden. De kabel steekt

Nadere informatie

Herhaling: het spelverloop Alles over de sensoren en actuatoren die we gebruiken

Herhaling: het spelverloop Alles over de sensoren en actuatoren die we gebruiken Uitlegsessie 9 maart 2010 Overzicht Herhaling: het spelverloop Alles over de sensoren en actuatoren die we gebruiken Diepgaande informatie over de verschillende types Aansluiten op het experimenteerbord

Nadere informatie

Zelf PIC's programmeren. Deel-1 KnipperLED (flashing LED)

Zelf PIC's programmeren. Deel-1 KnipperLED (flashing LED) Zelf PIC's programmeren Deel-1 KnipperLED (flashing LED) Het eerste project is het programmeren van een knipperende LED. Bij dit project gaat het vooral om ervaring op te doen met PIC-programmeren. We

Nadere informatie

1. Hardware Installatie...3 2. Installatie van Quasyscan...6 A. Hoe controleren of je een actieve internetverbinding hebt?...6 B.

1. Hardware Installatie...3 2. Installatie van Quasyscan...6 A. Hoe controleren of je een actieve internetverbinding hebt?...6 B. Quasyscan 1. Hardware Installatie...3 2. Installatie van Quasyscan...6 A. Hoe controleren of je een actieve internetverbinding hebt?...6 B. Zodra er een internetverbinding tot stand is gebracht...7 C.

Nadere informatie

Locobuffer Handleiding

Locobuffer Handleiding Locobuffer Handleiding HDM09 Disclaimer van Aansprakelijkheid: Het gebruik van alle items die kunnen worden gekocht en alle installatie-instructies die kunnen worden gevonden op deze site is op eigen risico.

Nadere informatie

Besturing van de Miniatuurwereld PM32. Gebruik van de Bootloader

Besturing van de Miniatuurwereld PM32. Gebruik van de Bootloader Besturing van de Miniatuurwereld PM32 Gebruik van de Bootloader Auteur: Leon J.A. van Perlo Versie: 1.0 Datum: 18 december 2016 Release beheer Deze handleiding is van toepassing op Print o PM32 Rev 00

Nadere informatie

PM32. Besturing van de Miniatuurwereld. Gebruik van de Bootloader. PM32 Bootloader VPEB Besturing Miniatuurwereld

PM32. Besturing van de Miniatuurwereld. Gebruik van de Bootloader. PM32 Bootloader VPEB Besturing Miniatuurwereld (deze pagina is opzettelijk leeg) Besturing van de Miniatuurwereld PM32 Gebruik van de Bootloader Auteur: Leon J.A. van Perlo Versie: 1.0 Datum: 18 december 2016 Pag 12 van 12 versie 1.0-18 december 2016

Nadere informatie

INSTALLATIE INSTRUCTIE VOOR ESAM APPLICATIE

INSTALLATIE INSTRUCTIE VOOR ESAM APPLICATIE HARDWARE VEREISTEN VOOR PC (LAPTOP EN DESKTOP PC) Pentium 4 of hoger USB 2.0, min. 2 poorten beschikbaar (naast elkaar) Internet verbinding beschikbaar Windows versie: Windows XP Pro of Home met SP3 (Service

Nadere informatie

NIEUWE RELEASE PAGERTOOLS V17_006 EN FIRMWARE VERSIE 29

NIEUWE RELEASE PAGERTOOLS V17_006 EN FIRMWARE VERSIE 29 NIEUWE RELEASE PAGERTOOLS V17_006 EN FIRMWARE VERSIE 29 Sinds de release van de nieuwe pager zijn we in samenwerking met onze klanten en eindgebruikers continu aan het streven om het product te verbeteren

Nadere informatie

Handleiding FileZilla

Handleiding FileZilla Handleiding FileZilla Deze handleiding beschrijft de installatie en configuratie van FileZilla. Met dit programma is het mogelijk om bestanden van uw computer te verplaatsen naar een zogeheten (web)server.

Nadere informatie

Handleiding Installatie RxTools v1.10.0

Handleiding Installatie RxTools v1.10.0 Handleiding Pag 1/12 I SBG-CM-RxTools Inhoudsopgave: 1. Uitleg installatie RxTools v1.10.0... 3 1.1. Installatie bestand kopiëren naar de terminal... 4 1.2. Uitvoeren installatiebestand... 5 1.3. Installatie

Nadere informatie

H A N D L E I D I N G D A Z A T O O L S - O N T V A N G E R

H A N D L E I D I N G D A Z A T O O L S - O N T V A N G E R H A N D L E I D I N G D A Z A T O O L S - O N T V A N G E R 2 0 1 6 0 8 2 4 INHOUDSOPGAVE 1. Software in 3 stappen geïnstalleerd...1 Stap 1: Downloaden van de software...1 Stap 2: Starten met de installatie...2

Nadere informatie

Voeler ingang van de ilog recorder. Stop de temperatuurvoeler

Voeler ingang van de ilog recorder. Stop de temperatuurvoeler 1) Standaard interface (EA-INT) Oud model. 2) Universele interface (EA-INT-U) Nieuw model. Beide interfaces hebben een DB9 (9 pins) connector en uw PC heeft een RS232 seriële poort nodig. Escort ilog Dataloggers

Nadere informatie

INSTALLATIE HANDLEIDING

INSTALLATIE HANDLEIDING INSTALLATIE HANDLEIDING SKELLET Kompellaan 11, 3600 Genk, België Inhoudsopgave 1 Software downloaden... 2 2 Software installeren... 3 3 SketchUp instellen voor Skellet... 5 3.1 Template instellen... 5

Nadere informatie

Acht stappen voor JSF

Acht stappen voor JSF Acht stappen voor JSF Inleiding In deze tutorial zullen we JSF (Java server faces) installeren. Wat we niet beschrijven is hoe te werken met JSF, over dit onderwerp zijn er genoeg boeken en internetsites

Nadere informatie

Inhoudsopgave PC Software installeren... 2 BlackBerry back-up maken of terugplaatsen... 7 BlackBerry resetten... 9 BlackBerry Activeren...

Inhoudsopgave PC Software installeren... 2 BlackBerry back-up maken of terugplaatsen... 7 BlackBerry resetten... 9 BlackBerry Activeren... Wanneer bepaalde applicaties niet meer naar behoren functioneren of wanneer je BlackBerry erg traag is, dan kun je het toestel terugzetten naar de fabrieksinstellingen. De telefoon wordt daardoor teruggezet

Nadere informatie

Handleiding. MED PLUS software

Handleiding. MED PLUS software Handleiding MED PLUS software De MED PLUS software beschikt over een aantal functies waarmee instellingen en of functies aangepast kunnen worden in de MED11. Aansluiten van MED11 Sluit de MED SK PLUS interface

Nadere informatie

KPN PKIoverheid Handleiding installatie smartcards, kaartlezer en certificaten

KPN PKIoverheid Handleiding installatie smartcards, kaartlezer en certificaten KPN PKIoverheid Handleiding installatie smartcards, kaartlezer en certificaten Openbaar 1 van 10 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1 Minimale systeemeisen 3 2 Fase 1: Installatie en aansluiting smartcard lezer

Nadere informatie

Selecteer het NRF52-Dk platform in de IDE rechtsboven in het browser scherm.

Selecteer het NRF52-Dk platform in de IDE rechtsboven in het browser scherm. Ontwikkel je eigen Bluetooth LE device Welkom bij de workshop, tijdens deze workshop ga je aan de gang met het ontwikkelen van een Bluetooth LE device met behulp van MBED. Tijdens de workshop heb je het

Nadere informatie

ES1 Project 1: Microcontrollers

ES1 Project 1: Microcontrollers ES1 Project 1: Microcontrollers Les 1: Installeren en verifiëren van de SDE Door Hugo Arends, augustus 2012 Microcontrollers Een microcontroller is een elektronische component dat gebruikt wordt om (complexe)

Nadere informatie

De Arduino-microcontroller in de motorvoertuigentechniek (6)

De Arduino-microcontroller in de motorvoertuigentechniek (6) De Arduino-microcontroller in de motorvoertuigentechniek (6) E. Gernaat (ISBN 978-90-79302-11-6) 1 De Arduino Programmeeromgeving (IDE) 1.1 Inleiding Als we naar de Arduino site gaan kunnen we daar de

Nadere informatie

HANDLEIDING. Dit document beschrijft de installatie, configuratie en gebruik van de Netduino Plus 2 monitoring oplossing

HANDLEIDING. Dit document beschrijft de installatie, configuratie en gebruik van de Netduino Plus 2 monitoring oplossing 1 HANDLEIDING V2.0.2.0-2013 Dit document beschrijft de installatie, configuratie en gebruik van de Netduino Plus 2 monitoring oplossing Inhoudsopgave 2 Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Software installatie...

Nadere informatie

Handleiding voor installatie en gebruik van

Handleiding voor installatie en gebruik van Handleiding voor installatie en gebruik van Opticon OPN-2001 Data Collector Inhoud pakket: - OPN-2001 - USB Communicatie kabel - Neckstrap Voordat u kunt communiceren met de OPN-2001 dient u de volgende

Nadere informatie

Voeler ingang van de ilog recorder. Stop de temperatuurvoeler

Voeler ingang van de ilog recorder. Stop de temperatuurvoeler 1) Standaard interface (EA-INT) Oud model. 2) Universele interface (EA-INT-U) Nieuw model. Beide interfaces hebben een DB9 (9 pins) connector en uw PC heeft een RS232 seriële poort nodig. Escort ilog Dataloggers

Nadere informatie

Installeren software FSM2000 FSM2000. Anna van Schuurmanstraat 412 5344 TW OSS. www.hr-electronics.nl

Installeren software FSM2000 FSM2000. Anna van Schuurmanstraat 412 5344 TW OSS. www.hr-electronics.nl FSM2000 Anna van Schuurmanstraat 412 5344 TW OSS www.hr-electronics.nl Installeren FSM2000 Versie 1.05 Pagina 1 van 5 Document versie: 1.00 Met het programma FSM2000 versie 1.05 is het mogelijk om zelf

Nadere informatie

Het SDT200 en SDT270-stuurprogramma installeren

Het SDT200 en SDT270-stuurprogramma installeren Het SDT200 en SDT270-stuurprogramma installeren Het SDT200 en SDT270-stuurprogramma installeren in windows XP Het SDT200 en SDT270-stuurprogramma installeren in Windows 7 of Vista Het SDT200 en SDT270-stuurprogramma

Nadere informatie

DSP - workshop µbrd. 1 Inleiding... 3. 1.1 Inleiding... 3. 1.2 Doelstellingen... 4. 1.3 Hardwarebenodigdheden... 5. 1.4 Softwarebenodigdheden...

DSP - workshop µbrd. 1 Inleiding... 3. 1.1 Inleiding... 3. 1.2 Doelstellingen... 4. 1.3 Hardwarebenodigdheden... 5. 1.4 Softwarebenodigdheden... DSP - workshop µbrd Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Inleiding... 3 1.2 Doelstellingen... 4 1.3 Hardwarebenodigdheden... 5 1.4 Softwarebenodigdheden... 6 2 Ontwikkelomgeving installeren... 7 2.1 Ontwikkelbord

Nadere informatie

Handleiding installatie, configuratie en starten FortiClient

Handleiding installatie, configuratie en starten FortiClient Handleiding installatie, configuratie en starten FortiClient Danthas BV Kraaiheide 1 9202 PC Drachten T +31(0)512-571166 F +31(0)512-571177 Copyright. Het copyright van dit document berust bij Danthas

Nadere informatie

AVR-DOPER MINI ASSEMBLAGE HANDLEIDING + LAYOUT. Geschreven door: Tom Vocke

AVR-DOPER MINI ASSEMBLAGE HANDLEIDING + LAYOUT. Geschreven door: Tom Vocke AVR-DOPER MINI ASSEMBLAGE HANDLEIDING + LAYOUT Geschreven door: Tom Vocke Datum: 28-09-2010 Inleiding: Dit document bevat alle hardware informatie betreffende de AVR-Doper mini. Het eerste deel zal zich

Nadere informatie

Aan de slag met het E-blocks Starter Pack

Aan de slag met het E-blocks Starter Pack Aan de slag met het E-blocks Starter Pack Dit document is bedoeld om u op weg te helpen met E-Blocks en de daarbij behorende software. Na een controle of het geleverde pakket compleet is, zullen wij u

Nadere informatie

Installatie instructie

Installatie instructie ORTHOSMART B.V. 23 JANUARI 2019 Copyright 2019, Orthosmart B.V. Theremon Cloud 23 Januari 2019 Inhoudsopgave 2. REGISTREREN BIJ THERAMON CLOUD... 2 2.1 REGISTREREN NIEUWE GEBRUIKER... 2 2.2 INSTALLEREN

Nadere informatie

S88XPressNetLI v1.0. Installatie- en gebruikershandleiding en naslagwerk KDesign Electronics, PCB ontwerp door RoSoft

S88XPressNetLI v1.0. Installatie- en gebruikershandleiding en naslagwerk KDesign Electronics, PCB ontwerp door RoSoft S88XPressNetLI v1.0 Installatie- en gebruikershandleiding en naslagwerk. 2008 KDesign Electronics, PCB ontwerp door RoSoft 3.3 De S88XpressNetLI verbinden met de ROCO versterker Aangezien de S88XpressNetLI

Nadere informatie

TRUST 5 PORT USB 2.0 UPGRADE KIT & HUB

TRUST 5 PORT USB 2.0 UPGRADE KIT & HUB Werkwijze eerste gebruik Hoofdstuk 1. Aansluitingen (3.1) 2. De-installeren oude stuurprogramma s en producten (3.2) 3. Installatie hardware in systeem (3.3) 4. Installeren in Windows (3.4) 5. Installeren

Nadere informatie

TI-SMARTVIEW. Installeren op Windows PC

TI-SMARTVIEW. Installeren op Windows PC TI SmartView 1 TI-SMARTVIEW Installeren op Windows PC De licentie van de school voor TI-SmartView is tot nader bericht een single-user licentie, hetgeen betekent dat deze op één pc mag geïnstalleerd worden,

Nadere informatie

KPN PKIoverheid Handleiding installatie smartcards, kaartlezer en certificaten

KPN PKIoverheid Handleiding installatie smartcards, kaartlezer en certificaten KPN PKIoverheid Handleiding installatie smartcards, kaartlezer en certificaten Openbaar van 1 9 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1 Minimale systeemeisen 3 2 Fase 1: Installatie en aansluiting smartcard lezer

Nadere informatie

Installatie Procedure Femap STAND ALONE & FLOATING LICENTIE

Installatie Procedure Femap STAND ALONE & FLOATING LICENTIE Installatie Procedure Femap STAND ALONE & FLOATING LICENTIE Mocht u niet weten wat voor type licentie u heeft, neem dan contact met ons op voordat u aan de installatie begint. Deze handleiding kan ook

Nadere informatie

Stel de Trevler module niet bloot aan water of andere vloeibare substanties om gevaar voor u en schade aan het apparaat te voorkomen.

Stel de Trevler module niet bloot aan water of andere vloeibare substanties om gevaar voor u en schade aan het apparaat te voorkomen. Handleiding WAARSCHUWING Stel de Trevler module niet bloot aan water of andere vloeibare substanties om gevaar voor u en schade aan het apparaat te voorkomen. Open de behuizing van uw Trevler nooit, om

Nadere informatie

Installatie handleiding PowerSDR-IQ v SV1EIA voor het gebruik met de LIMA-SDR

Installatie handleiding PowerSDR-IQ v SV1EIA voor het gebruik met de LIMA-SDR Installatie handleiding PowerSDR-IQ v1.19.3.15 SV1EIA voor het gebruik met de LIMA-SDR vrij vertaald en aangepast door PA0NCR ten behoeve van het SDR bouwproject van de afdeling Woerden van de Veron. Oorspronkelijke

Nadere informatie

MM002 Sweex USB DVB-T Dongle. Belangrijk! Installeer eerst de driver voordat de Sweex USB DVB-T Dongle wordt aangesloten.

MM002 Sweex USB DVB-T Dongle. Belangrijk! Installeer eerst de driver voordat de Sweex USB DVB-T Dongle wordt aangesloten. MM002 Sweex USB DVB-T Dongle Inleiding Stel de Sweex USB DVB-T Dongle niet bloot aan extreme temperaturen. Plaats het apparaat niet in direct zonlicht of in de dichte nabijheid van verwarmingselementen.

Nadere informatie

Besturing van de Miniatuurwereld TM-H. Gebruik van de Bootloader

Besturing van de Miniatuurwereld TM-H. Gebruik van de Bootloader Besturing van de Miniatuurwereld TM-H Gebruik van de Bootloader Auteur: Leon J.A. van Perlo Versie: 0.9 Datum: 6 januari 2013 Release beheer Deze handleiding is van toepassing op Print o TM51 Rev 00 o

Nadere informatie

Constructie van het klokcircuit voor de processor en het spanningsdetectie circuit

Constructie van het klokcircuit voor de processor en het spanningsdetectie circuit Constructie van het klokcircuit voor de processor en het spanningsdetectie circuit Monteer en soldeer C1 {399-4329-ND, 0,1 µf, opdruk 104}. Deze condensator bevindt zich bij pin 20 van de CPU-voet (R1

Nadere informatie

Repaircenter Leidsekade 23 2266 BH Leidschendam Tel: 06-54760475 Fax: 070-3275561 info@atis-benzing.nl www.atis-benzing.nl

Repaircenter Leidsekade 23 2266 BH Leidschendam Tel: 06-54760475 Fax: 070-3275561 info@atis-benzing.nl www.atis-benzing.nl Repaircenter Leidsekade 23 2266 BH Leidschendam Tel: 06-54760475 Fax: 070-3275561 info@atis-benzing.nl www.atis-benzing.nl Handleiding USB Drivers Club Systeem Win 98, Win Me Win 2000, WinXP, Win2003 Hoofdstuk

Nadere informatie

Inhoudsopgave: Whisper380-computerhulp

Inhoudsopgave: Whisper380-computerhulp Versie: 1.0 Gemaakt door: Whisper380 Eigenaar: whisper380-computerhulp Datum: 22-9-2010 Inhoudsopgave: Inhoudsopgave:... 2 Virtual PC Downloaden:... 3 Welke moet u kiezen?... 3 Hoe weet u welke versie

Nadere informatie

Handleiding installeren en wijzigen emailhandtekening

Handleiding installeren en wijzigen emailhandtekening Handleiding installeren en wijzigen emailhandtekening Inleiding Met behulp van een script kun je automatisch een handtekening plaatsen onder al je emailberichten. Je bericht komt er dan zo uit te zien:

Nadere informatie

Standard Parts Installatie Solid Edge ST3

Standard Parts Installatie Solid Edge ST3 Hamersveldseweg 65-1b 3833 GL LEUSDEN 033-457 33 22 033-457 33 25 info@caap.nl www.caap.nl Bank (Rabo): 10.54.52.173 KvK Utrecht: 32075127 BTW: 8081.46.543.B.01 Standard Parts Installatie Solid Edge ST3

Nadere informatie

Controleer voor aanvang van de installatie of alle benodigde onderdelen aanwezig zijn. In de doos dienen de volgende onderdelen aanwezig te zijn:

Controleer voor aanvang van de installatie of alle benodigde onderdelen aanwezig zijn. In de doos dienen de volgende onderdelen aanwezig te zijn: BT100 - Sweex Bluetooth Class II Adapter USB BT110 - Sweex Bluetooth Class I Adapter USB Inleiding Allereerst hartelijk dank voor de aanschaf van de Sweex Bluetooth Adapter. Met deze adapter kun je probleemloos

Nadere informatie

HANDLEIDING VIEW DESKTOP. Handleiding VIEW Desktop. P. de Gooijer. Datum: 09-01-2013 Versie: 1.3

HANDLEIDING VIEW DESKTOP. Handleiding VIEW Desktop. P. de Gooijer. Datum: 09-01-2013 Versie: 1.3 HANDLEIDING VIEW DESKTOP Document: Auteur: Datum: 09-01-2013 Versie: 1.3 Handleiding VIEW Desktop M. Huibers P. de Gooijer Inleiding Het Hoornbeeck College en Van Lodenstein maakt gebruik van VMware View.

Nadere informatie

Installatie uitleg van de update van DK7

Installatie uitleg van de update van DK7 Installatie uitleg van de update van DK7 U kunt uw versie van DesignaKnit updaten via http://www.designaknit.nl. Figuur 1 1. Als u de muis aanwijzer boven DK7 update plaatst, kun u zien wat de laatste

Nadere informatie

Optie 2: Ga naar => Download (menu links onderin) => Klik op Software (onder Birdy).

Optie 2: Ga naar  => Download (menu links onderin) => Klik op Software (onder Birdy). 1 Software downloaden: Optie 1: Download de software van onze website (de MAC versie is nog niet beschikbaar) middels deze link: http://www.semafoonwinkel.nl/index.php?page=info&action=download Optie 2:

Nadere informatie

Print Manager USB. Handleiding NL. BRICON nv Europark Oost 15C, 9100 Sint-Niklaas, Belgium. Tel: +32 3 777 39 74 Fax: +32 3 778 07 35

Print Manager USB. Handleiding NL. BRICON nv Europark Oost 15C, 9100 Sint-Niklaas, Belgium. Tel: +32 3 777 39 74 Fax: +32 3 778 07 35 Print Manager USB Handleiding NL BRICON nv Europark Oost 15C, 9100 Sint-Niklaas, Belgium. Tel: +32 3 777 39 74 Fax: +32 3 778 07 35 Website: www.bricon.be email: bricon@bricon.be Index : 1. Installatie

Nadere informatie

Besturing van de Miniatuurwereld UCCI. Gebruik van de Bootloader

Besturing van de Miniatuurwereld UCCI. Gebruik van de Bootloader Besturing van de Miniatuurwereld UCCI Gebruik van de Bootloader Auteur: Leon J.A. van Perlo Versie: 1.01 Datum: 6 januari 2013 Release beheer Deze handleiding is van toepassing op Print o UCCI / UCCI-s

Nadere informatie

Elgas service software. Gebruikshandleiding

Elgas service software. Gebruikshandleiding Elgas service software Gebruikshandleiding INHOUDSOPGAVE 1 Algemeen... 3 1.1 Beschikbaarheid... 3 1.2 Systeemvereisten Telves en TelGuide... 3 1.3 Lokale verbinding met Elgas apparatuur... 3 1.4 Handleiding...

Nadere informatie

Nederlandse versie. Inleiding. Inhoud van de verpakking. Specificaties. Aanvullende specificaties. BT200 - Sweex Bluetooth 2.0 Class II Adapter USB

Nederlandse versie. Inleiding. Inhoud van de verpakking. Specificaties. Aanvullende specificaties. BT200 - Sweex Bluetooth 2.0 Class II Adapter USB BT200 - Sweex Bluetooth 2.0 Class II Adapter USB Inleiding Allereerst hartelijk dank voor de aanschaf van de Sweex Bluetooth 2.0 Adapter. Met deze adapter kun je probleemloos verbinding maken met een ander

Nadere informatie

Besturing van de Miniatuurwereld RM-U. Gebruik van de Bootloader

Besturing van de Miniatuurwereld RM-U. Gebruik van de Bootloader Besturing van de Miniatuurwereld RM-U Gebruik van de Bootloader Auteur: Leon J.A. van Perlo Versie: 1.0 Datum: 24 december 2012 Release beheer Deze handleiding is van toepassing op Print o RM-U Rev 00

Nadere informatie

Q: Hoe configureer ik het gebruik van een Hitachi CPU in CODESYS v3.5.x.x?

Q: Hoe configureer ik het gebruik van een Hitachi CPU in CODESYS v3.5.x.x? Q: Hoe configureer ik het gebruik van een Hitachi CPU in CODESYS v3.5.x.x? A: Dit document geeft hier uitleg over. Voordat het mogelijk is om een Hitachi CPU te gebruiken binnen de ontwikkelomgeving van

Nadere informatie

Beknopte handleiding SQ Vieuw software

Beknopte handleiding SQ Vieuw software Beknopte handleiding SQ Vieuw software Het startscherm met de verschillende opties: - Logger Set-up : het programmeren van de datalogger naar een gewenste configuratie - Download Data: het halen van data

Nadere informatie

Sick Beard installeren en configureren voor gebruik in combinatie met SABnzbd+...

Sick Beard installeren en configureren voor gebruik in combinatie met SABnzbd+... pagina 1 van 6 Sick Beard installeren en configureren voor gebruik in combinatie met SABnzbd+ (Windows) Introductie Sick Beard is een stukje software wat heel wat werk uit handen kan nemen. Het weet welke

Nadere informatie

Inhoudsopgave: Whisper380-computerhulp

Inhoudsopgave: Whisper380-computerhulp Versie: 1.0 Gemaakt door: Whisper380 Eigenaar: whisper380-computerhulp Datum: 27-9-2010 Inhoudsopgave: Inhoudsopgave:... 2 Het programma downloaden:... 3 Het installeren van het programma:... 4 Het programma

Nadere informatie

POI s Laden in je Zumo

POI s Laden in je Zumo POI s Laden in je Zumo Al enige tijd maak ik gebruik van de POI s (points of interest) die worden aangeboden door www. flitspalen.nl. Dit is een website die je gratis (na registratie) bestanden aanbiedt

Nadere informatie

Workshop Arduino voor beginners. door TkkrLab Enschede

Workshop Arduino voor beginners. door TkkrLab Enschede Workshop Arduino voor beginners door TkkrLab Enschede Tkkrlab TkkrLab (Tukkerlab) bestaat uit een groep mensen die geïnteresseerd zijn in in technologie, digitale techniek en wetenschap, kortom geeks.

Nadere informatie

ewon Reset en Recovery

ewon Reset en Recovery ewon Reset en Recovery In deze handleiding wordt in stappen een ewon reset en Recovery uitgelegd. Deze handelingen zijn te gebruiken voor al de Cosy 131 en Flexy 201 modellen. 3316 KE Dordrecht P a g i

Nadere informatie

NetBeans tutorial, Rik Eshuis, Kees Huizing versie 2.2 Augustus 2009

NetBeans tutorial, Rik Eshuis, Kees Huizing versie 2.2 Augustus 2009 NetBeans tutorial, Rik Eshuis, Kees Huizing versie 2.2 Augustus 2009 NetBeans is een IDE voor (o.a.) Java, een programma waarmee je Javaprogramma's kunt schrijven en uitvoeren. Deze tutorial bevat informatie

Nadere informatie

Snel aan de slag met de Mini Squirrel datalogger

Snel aan de slag met de Mini Squirrel datalogger Snel aan de slag met de Mini Squirrel datalogger Datalogger type: MS47 MS47 Mini Squirrel datalogger is een datalogger voor het controleren van het binnenklimaat op de volgende parameters: Relatieve vochtigheid,

Nadere informatie

Handleiding voor installatie

Handleiding voor installatie Handleiding voor installatie Windows USB driver voor Installatie AAls een diagnose-interface met USB-interface voor het eerst wordt aangesloten op een PC met het besturingssysteem Windows 98, ME, XP of

Nadere informatie

Installatiehandleiding. Instaleren van MED-Plus programmeersoftware.

Installatiehandleiding. Instaleren van MED-Plus programmeersoftware. Installatiehandleiding Instaleren van MED-Plus programmeersoftware. MED-Plus programmeersoftware. Om de toepassingsmogelijkheden en het montagegemak van de MED11 systemen te vergroten is de programmeer

Nadere informatie

Indoor Navigation System

Indoor Navigation System Project Indoor Navigation System Onderwerp: Indoor Navigation System Document: Handleiding Ontwikkeltools Groep: EII6RTa Auteurs: 1. Jordi Betting 109277 2. Jerome Bos 113180 3. Theo Miltenburg 112883

Nadere informatie

Installatiehandleiding Windows XP / Vista / Windows 7

Installatiehandleiding Windows XP / Vista / Windows 7 Installatiehandleiding Windows XP / Vista / Windows 7 Versie 1.4 Datum 11 januari 2011 Status definitief Inhoud 1 Downloaden installatiebestand 3 2 SafeSign installeren 4 3 Certificaten toevoegen aan de

Nadere informatie

Raspberry pi snel start handleiding

Raspberry pi snel start handleiding Raspberry pi snel start handleiding G.L.J. Quellhorst V _NL_2.0 Maart 2 0 15 Raspberry pi, snel start handleiding Deze informatie is onder ander verkrijgbaar via: http://www.raspberrypi.org http://www.zoekutuit.nl

Nadere informatie

Heb je nog geen account maak dit dan aan en koppel je gps aan het account. Zie daarvoor de volgende handleiding.

Heb je nog geen account maak dit dan aan en koppel je gps aan het account. Zie daarvoor de volgende handleiding. Hoe installeer ik de Life-Time Update? Zie ook de handleiding van Garmin: http://www.garmin.nl/page/?id=83 In algemene zin: Op basis van onze eigen ervaring is de indruk dat de lifetime voor het gros van

Nadere informatie

Handleiding voor de update naar TouchSpeak 10 op Windows XP

Handleiding voor de update naar TouchSpeak 10 op Windows XP Handleiding voor de update naar TouchSpeak 10 op Windows XP Inhoudsopgave Fase 1: maak een backup... 3 Fase 2: Installatie TouchSpeak 10 op PC... 5 Fase 3: Updaten TouchSpeak 10 op PC... 6 Fase 4: TouchSpeak

Nadere informatie

Installatie Handleiding voor Modelit Applicatieprogrammatuur

Installatie Handleiding voor Modelit Applicatieprogrammatuur Modelit Elisabethdreef 5 4101 KN Culemborg Telefoon +31 345 521121 info@modelit.nl www.modelit.nl Installatie Handleiding voor Modelit Applicatieprogrammatuur Datum 27 April 2007 Modelit KvK Rivierenland

Nadere informatie

Installatie- en gebruikshandleiding Risicoverevening. 11 april 2007 ZorgTTP

Installatie- en gebruikshandleiding Risicoverevening. 11 april 2007 ZorgTTP Installatie- en gebruikshandleiding Risicoverevening 11 april 2007 ZorgTTP Inleiding In het kader van Risicoverevening wordt gepseudonimiseerd informatie aangeleverd aan het College voor Zorgverzekeringen

Nadere informatie

Wilt u zelf vector kaarten maken voor uw garmin kijk dan op GPS-info.nl/custom_maps.php.

Wilt u zelf vector kaarten maken voor uw garmin kijk dan op GPS-info.nl/custom_maps.php. SOFTWARE > GARMIN CUSTOM MAPS Met de laatste Firmware van de Garmin Colorado, oregon en dakota kunt uzelf jpg kaarten laden in de gps. De eerste informatie stond al op GPS-info.nl/nieuws, toch heb ik een

Nadere informatie

OpenStreetMap: het gratis alternatief?

OpenStreetMap: het gratis alternatief? OpenStreetMap: het gratis alternatief? Inleiding Bij mijn overweging in Garmin Edge 705 aan te schaffen stuitte ik op de vraag: "welke kaarten moet ik aanschaffen". Onvermijdelijk daarbij waren de prijzen

Nadere informatie

Handleiding voor het downloaden en installeren van

Handleiding voor het downloaden en installeren van Handleiding voor het downloaden en installeren van i-link Software Handleiding software i-link ver-1.0 Inhoudsopgave: Hoofdstuk 1 Downloaden van i-link Software met Windows XP of Windows Vista pagina 3

Nadere informatie

Handmatig je lokale mailbox migreren

Handmatig je lokale mailbox migreren Handmatig je lokale mailbox migreren Mailbox data locatie opsporen: Start Outlook en ga naar de hoofdmap van de mailbox, klik hier met de rechtermuisknop en kies voor Open File Location of Open bestands

Nadere informatie

Op weg naar de nieuwe generatie ActivExpression

Op weg naar de nieuwe generatie ActivExpression Op weg naar de nieuwe generatie ActivExpression De zelfstudie module in ActivExpression levert directe terugkoppeling. Vraag na vraag, voor elke leerling. Je maakt een set vragen aan en stuurt deze naar

Nadere informatie

Voor alle versies: firmware 4.0e, firmware 4.1e, firmware 4.2e, Firmware 4.3e

Voor alle versies: firmware 4.0e, firmware 4.1e, firmware 4.2e, Firmware 4.3e Voor alle versies: firmware 4.0e, firmware 4.1e, firmware 4.2e, Firmware 4.3e Je kan een Wii via twee verschillende manieren ombouwen. Hardmod: Je kan een chip in je Wii monteren. Een hele klus met de

Nadere informatie

Handleiding SteamOS op VirtualBox

Handleiding SteamOS op VirtualBox Handleiding SteamOS op VirtualBox Inleiding wij zijn Tomas Berends, Vincent Darwinkel & Zubin Mathoera. In deze handleiding gaan we u laten zien hoe je SteamOS op Virtualbox kan installeren! We zullen

Nadere informatie

Handleiding JCreator. Inhoud. Een Workspace en een eerste project maken

Handleiding JCreator. Inhoud. Een Workspace en een eerste project maken Handleiding JCreator Inhoud Een Workspace en een eerste project maken Een tweede project maken De editor van JCreator Aanpassen van de basis-directory Documentatie over klassen en methoden van de JDK Bestand

Nadere informatie

Bouwbeschrijving UniSAI

Bouwbeschrijving UniSAI Bouwbeschrijving UniSAI Print maken De layout heeft hele fijne sporen en daarom is fotografisch afdrukken de enige mogelijkheid. Voor het bewerken van de layout gebruik ik het programma Adobe Photoshop

Nadere informatie

Website updaten Dit is een korte handleiding voor het bijwerken van een infojuice/wordpress website.

Website updaten Dit is een korte handleiding voor het bijwerken van een infojuice/wordpress website. Website updaten Dit is een korte handleiding voor het bijwerken van een infojuice/wordpress website. Regelmatig wordt WordPress zelf en de thema's en plugins voorzien van een update. Waarom is het belangrijk

Nadere informatie

Gebruik van een draadloze barcodescanner

Gebruik van een draadloze barcodescanner INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 5 2. SLUIT DE BARCODESCANNER AAN OP EEN WERKSTATION 5 3. INSTALLEER DE SCANNERSOFTWARE 6 4. ZOEK DE COM-POORT OP WAARMEE HET WERKSTATION MET DE CRADLE IS VERBONDEN 6 5. LEG DE

Nadere informatie

HANDLEIDING REMOTE LEEUWNET

HANDLEIDING REMOTE LEEUWNET HANDLEIDING REMOTE LEEUWNET INLEIDING Deze handleiding beschrijft het gebruik van de thuiswerkplek Remote Leeuwnet. Remote Leeuwnet biedt via een beveiligde internet verbinding toegang tot het netwerk

Nadere informatie

Handleiding muziek spelen van een tablet.

Handleiding muziek spelen van een tablet. Handleiding muziek spelen van een tablet. Wat heb je nodig: een tablet minimum 8.4 groot (8.4, 9.7, 10.1, 105, 11.6, 12.2 13.3 zijn geschikt) Wanneer je die nog moet aanschaffen kan ik wel raad geven na

Nadere informatie

Inhoud Inhoud. Over dit boek 7. 1 Eclipse IDE (Integrated Development Environment) 9. 2 Functionele specificatie 13

Inhoud Inhoud. Over dit boek 7. 1 Eclipse IDE (Integrated Development Environment) 9. 2 Functionele specificatie 13 5 Inhoud Inhoud Over dit boek 7 1 Eclipse IDE (Integrated Development Environment) 9 2 Functionele specificatie 13 3 Implementatie grafische gebruikersinterface 31 4 De klassen en methoden 57 5 Technische

Nadere informatie

ATtiny13. Versie 01 : augustus Many van Krieken Page 1

ATtiny13. Versie 01 : augustus Many van Krieken Page 1 ATtiny13 Versie 01 : augustus 2012 Many van Krieken Page 1 Proces programmeren ATtiny13 (deel 1) In onderstaande stappen wordt de ATtiny13 geprogrammeerd in de programmeeromgeving voor gebruik in het timerrelais.

Nadere informatie