3. Krabbersgatsluizen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "3. Krabbersgatsluizen"

Transcriptie

1 CONCEPT..<*Fa Directie Zuiderzeewerken. Af d. AN-Planstudie. Memorandum ZZ. AP-M Een proef met betrekking tot het ~ebruik van de s~uisluizen in de dijk Enkhuiien-Lelystad voor de scheepvaart. Inhoud.. 1. ~nleiding, probleemst elling 2. ~outribsluizen' 2.1. Situatiebeschri jving 2.2. Waterhuishoudkundige aspect en 2.3. Waterloopkundige -aspect en 2.4. Scheepvaartkundige aspecten 2.5. Afweging'van de verschillende aspecten 3. Krabbersgatsluizen 4. Opzet, begeleiding en' eviluatie van he proef. 4 februari H.W.B. van der Molen.

2 .a 1. Inleiding. In de dijk Enkhuizen-Lelystad, de boezemscheiding tussen het IJsselmeer 'en het Markermeer, zi jn zowel bi j Lelystad al's bij Enk- huizen een complex stroom- en schutsluizen aangebracht: bij Lelystad de Houtribsluizen, bij Enkhuizen de Krabbersgatsluizen. In de huidige situatie zonder tweede Oostvaardersdijk en Markerwaard.. dienen deze sluizen ervoor om: a) hoge waterstanden op het Markermeer.. tegen te gaan. b) het IJsselmeer niet te belasten met het relatief zoute water van,. het Markermeer en omgekeerd juist om IJsselmeerwater op het Mar- kermeer in te laten om het chloridegehalte daarvan te verlagen. Daar de streefpeilen aan weerszijden van de sluizen (vrijwel) gelijk zijn, zijn in veel gevallen ook de momentane waterstanden vrijwel gelijk. De bijbehorende stroomsnelheden bij geopende schui-. k. - ven zijn dan eveneens beperkt.,.a De vraag is nu of deze omstandigheid het niet mogelijk maakt in een aantal gevallen, bijvoorbeeld bij rustig weer, de spuisluizen.. geheel te openen en zo geschikt te maken voor doorvaart door schepen. Hierbi j zou misschien onderscheid gemaakt kunnen worden tussen be- roepsvaart en recreatievaart. In onderstaande paragrafen zal nader op een aantal aspecten worden ingegaan (zie inhoudsopgave). De Houtribsluizen en de Krab- bersgatsluizen zullen daarbij afzonderlijk worden beschouwd. De mogelijkheid om ook de deuren in de schutsluizen open te zetten zodat niet behoeft te worden geschut wordt in onderstaande paragrafen niet beschouwd. De puntdeuren van de schutsluizen kunnen C> niet tegen de stroomrichting in gesloten worden terwijl ook de bo- dembescherming daar niet op is berekend..

3 .r 2. Boutribsluizen Situatiebeschrijving. Bijlage 1 (tek. nr. EL-74.21, afd.e) geeft een overzicht op schaall : van het Houtribsluizencomplex. De schutsluizen en spuisluizen zijn aan de zuidzijde door een 600 q lange dam van elkaar geschegden, aan-de noordzijde door een ca m lange dam. Deze dammen dienen voor bescherming van de scheepvaart tegen hinderlijke spuistromen en tegen hoge golven. De spuisluizen bestaan uit 6 openingen van 18 m breedte, af te sluiten door hefdeuren die ook bij verval kunnen worden geheven of naar beneden kunnen worden gelaten. De maximale hef- hoogte is normaal N.A.P. + 2,50 m. Bij hat ontwerp is aan ge- (9 bruik van de scheepvaart gedacht (0.a. remmingwerken 1. De 2 middelste schuiven kunnen afzonderlijk worden bediend en kunnen zo hoog geheven worden dat de doorvsarthoogte even groot is als onder de beweegbare brug over de scbutsluizen. (circa N.A.P. + 7,00 m). De sluitingsduur van de schuiven is enige minuten. -.. zicht b Een belangrijk punt is nog dat het gehele co'mplex centraal wordt bediend vanuit een bij de schutsluizen staand bedieningsgebouw. Hiervanuit is er slechts een gebrekkig uitzicht op de spuisluizen. Er is we1 bediening ter plaatse mogelijk. Vanuit dat bij de spuisluizen staand bedieningshuisje is er echter slechts uitop de zuidzijde van de spuisluizen. Bet uitzicht is misschien te verbeteren met behulp van een aantal televisie-camera's, (groothoek en met voldoende beeldscherpte) zodat toch centrale bediening mogelijk blijft. In het andere geval zal gebruik voor de scheep-.. vaart inzet van extra toezichthoudend personeel nodig maken.

4 , 2.2. Wat erhuishoudkundi~ aspect.,. De Houtribspuisluizen worden gebruikt voor a) afwatering van het Markermeer indien dit niet via het Noordzeeka~~aal mogeli jk is (in natte perioden); b) doorspoeling van het Markermeer ten einde het chloride- gehalt e daarvan t e verlagen... In beide gevallen is een spuistroom in Bkn richting gewenst. Dit houdt in dat in situaties waarin de spuistroom bij geopende toestand frekwent van richting verandert, openstelling van de sluizen ten koate van e;n is kkn uitzondering, nameli jk optimale vaterhuishouding gaat. Hierop 'wanneer het Markermeer niet hoeft af te wateren op het IJsselmeer en bovendien de chloridegehalten i, aan weerszi jden van de sluis vri jwel geli jk zi jn zodat doorspoelen geen zin heeft. In de andere gevallen is het gewenst een constant verval in de goede richting te hebben, zodat t.b.v. de scheepvaart een,, peilverschil tussen IJsselmeer en Markermeer ingesteld zou moeten worden. Hierbij is te denken aan een peilverschil van ca. 5 cm. Afhankelijk van de wind zullen de waterstandsverschillen groter of kleiner dan de peilverschillen zijn.. In de prakti jk bli jken de waterbewegingen zodanig te zijn dat bij vaterstandsverschillen, kleiner dan circa.5' cm,de spuirichting vaak van richting verandert, bijvoorbeeld enige malen per uur..bij stabiele weersituat'ies is het misschien mogelijk de peilen enigszins aan de wind aan te passen. De beste mogelijkheden lijken in de zomer aanwezig te zijn. In de meeste gevallen zal als het Markermeer op het TJsqelmeer moet afwateren de wind ook zodanig sterk zijn dat de vervallen over de sluis te groot en te onregelmatig in de.tijd zijn. Dit beperkt het gebruik voor de scheepvaart tot periodes. waarin kan worden doorgespoeld. Dit beperkt tevens de nodige manipulaties met de peilen. Het Markermeer zal dus niet t.b.v. de scheepvaart hoger opgezet behoeven te worden dan het IJsselmeer, we1 andersom. Bet peilverschil kan worden ingesteld door het IJsselmeer,wat hoger op te zetten dan N.A.P. - 0,20 m, het,markermeer wat lager. Dit is niet in strijd met het doorspoelbeleid (integendeel) of met belangen van watervoorziening en afwatering.

5 2.3. Wat erloopkundige aspecten. (.:m.,.de Houtribspuisluizen zijn gedimensioneerd op een debiet van m3/s.- in zuid-noord-richting en 500 m3/s:: in noord-zuid- richting. ~e stortebedden zi jn aan beide zi jden echter geli jk uit- gevoerd zodat ook in noord-zuid-richting.. een transport van m3/s mogeli jk is. '..- Bi j grotere debieten moeten de schuiven gedeelteli jk worden neerge- laten. De bij m3/.s.: behorende stroomsnelheid is circa 2 m/s (bi j een peil van N.A.P.), het bi jbehorende "erval0,20 m, zodat de schuiven slechts geheel open kunnen blijven bij een verval kleiner dan 0,20 m en alleen dan doorvaart voor schepen mogelijk is. Voor de beroepsvaart zal in het algemeen de maximale snelheid van 2 m/s geen probl'emen opleveren, voor de kleinere recreatievaart (buitenboordmo- toren) wel. Voorlopig wordt hier aangenomen dat de scheepvaart geen extra beperking aan het verval oplegt. In een later stadium zal (bij- voorbeeld in ovetleg met de Dienst Verkeerskunde) moeten worden nage- gaan of dit terecht is aangenomen. 6.,, Aan de hand van depeilschaalgegevens aan weerszijden-van de sluizen is een idee te vormen over hoe lang, hoe vaak en dergelijke de verval- I, len zich tussen 0 en 20 cm in zullen bevinden. Een complicatie is ener- zi jds dat de peilschalen aan weirszi jden van de schutsluizen staan op- gesteld en dat de waarnemingen door voorbijvarendeschepen zijn bein- vloed en anderzijds dat de vervallen ook door het openen en sluiten van de schuiven worden bernvloed. Dit laatste effect maakt de verval- len bij heffen van de deuren kleiner,zodat de werkelijke vervallen zich. tussen enige (stel 5) en 20 cm moeten bevinden om doorvaart voor de schepen mogeli jk te maken. 2-8-'76. Bijlage 2 geeft de geregistreerde waterstanden van 30-7-'76 Deze vier dagen zijn te zien als dagen met rustig weer. Op de "tabel voor de waterstanden aan de peilschaal" staat voor de laatste twee dagen van juli wind uit west en noord-west met windkracht 4 (ca. 7 m/s) en voor 1 en 2 augustus wind uit noord-west, respectievelijk west met windkracht 2, respectievelijk 3. Hoewel de instructie was zoveel mogelijk water op het Markermeer in te laten is dat op deze dagen in het geheel niet gebeurd. t/m (De keuze van de beschouwde periode is daar overigens niet op gericht geweest Dit wijst erop ~ dat de interpretatie van de situatie in werkelijkheid anders verloopt dan de peilschaalbladen zduden doen vermoeden.

6 '.* de Afwijking van de waterstanden aan'weerszijden van de stroomsluizen. ten opzichte van de standen aan weerszijden van de schutsluizen kan hier mede debet aan zijn. In het bedieningsgebouw kan namelijk we1 de richting van de stroom bij geopende sluis afgelezen worden. Het blijkt dat deze richtingsindicator vaak vrij snel wisselende stroomrichtingen aangeeft als de gemiddelde vervallen volgens de peilschalen vrij constant zouden moet en zi jn. Het instellen van een constant peilverschil van circa 5 cm kan het geheel voor de scheepvaart gunstiger maken,hoewel dit zeker niet garandeert dat dan altijd doorvaart mogelijk is (op 2-8-'76 was een peilverschil van 5 cm aanwezigl). Wanneer bovendien niet direct bij omkering van de stroomsluizen schuiven worden gesloten,maar bijvoorbeeld pas als de richting meer dan een half uur of een uur achtereen "verkeerd gericht" is, kunnen veel korte perioden met sluitingen vermeden worden. Bij een gemiddeld verval van 3-5 cm over dit half uur komt dit als alleen de twee middelste schuiven open staan overeen met een verlies aan peil van circa 4 nm Dit lijkt waterhuishoudkundig geen groot bezwaar evenmin als uit een oogpunt van verziltingsbestrijding Een ander waterloopkundig aspect is de snelheid waarmee de maxi- mum toelaatbare stroomsnelheid van 0,20 m/s kan worden bereikt. Bij de weersomstandigheden van 30 juli - 2 augustus kan in circa 0,5-1 uur het verval van 0 tot circa 0,20 m oplopen. Bij een traagheid van minuten (ten gevolge-van de -ti jdsduur nddig-voor de (langzame).schepen om van het splitsingspunt aan het begin van de deur tot de sluizen te komen en ten gevolge van.de. sluitingsdunr-.~~ van--de scs.uiven) betekent dit dat bij de vervallen als in bijlage 2 geen onaangename verrassingen voorkomen. Bij een groter gemiddeld verval zouechter het maximum van 0,20 m vaker worden overschreden, zodat om die reden dan vaker de schuiven moeten worden neergelaten, zowel voor de sta- bi1itei.t van de stortebedden als voor de scheepvaart (overschri jding voorlopige maximum-snelheid van 2 m/s). Het is daarom gewenst nader te onderzoeken welke 77veiligheid" of marge in de aangenomen snelheden is verdisconteerd, zowel voor de stortebedden als voor de scheepvaart.

7 2.4. Scheepvaartkundige aspect en... De volgende scheepvaartkundige aspecten moeten nog nader worden uitgewerkt (gedeelteli,jk) in overleg met de Dienst Verkeerskunde: Ce a) Hoe moet de signalering zijn, zowel op de splitsingspunten ale bi j de sluizen? Ook de maximum vaarhoogte moet aangegeven worden. Hier moet een zekere veiligheid in zitten, mede met het oog op de wisselende waterstanden. (Of moet alleen de maximum hoogte ten opzichte van N.A.P. aangegeven worden terwi jl dan bi j de sluizen hoogtelichten zi jn aangebracht?). Het is misschien gewenst dat schepen met behulp van luidsprekerinstallaties naar de schutsluizen verwezen worden. (Welke kosten mogen voor deze signalering gemaakt worden?). b) Een betere oplossing lijkt bereikbaar als alleen schepen met marifoon aan boord toegestaan wordt van de stroomsluizen gebruik te maken. Dan is bovendien gelijktijdig een redelijk motorvermogen aanwezig. c) Zijn de geleidewerken voor de spuisluizen we1 voldoende? d) Op welke vaarsnelheid moet Zuiderzeewerken rekenen? Bij een gemiddelde snelheid van 3 m/s bedraagt de vaartijd voorbij het splitsingspunt circa 8 minuten. e) Is de aangenomen maximum stroomsnelheid van 2 m/s een goede maat, ook voor de recreatievaart? Welke veiligheid zit daar nog in?. f) Er moet voldoende toezicht zijn opdat met het sluiten van de schuiven geen ongelukken gebeuren. g) Kan (juridisch gezien) onderscheid worden gemaakt tussen beroepsvqart en recreatievaart? Kunnen te kleine vaartuigen tegengehouden worden? h) 'Bij mooi weer zouden kleine zeilboten de neiging kunnen hebben a1 zeilend de spuisluizen te "nemen". Dit moet ontoelaatbaar worden geacht. Betekent dit ook dat zeilen in een bepaalde strook aan weerszijden van de sluis verboden moet worden, mede in verband met het toezicht? Is zo'n verbod mogelijk? i) Bet li jkt gewenst doorvaart alleen overdag mogeli jk te maken.

8 Bij rustig weer (in het zomerhalfjaar) lijken de verschillende aspecten het gebruik van de spuisluizen voor de ' scheepvaart niet dwingend in de weg te staan, mits de signalering en het toezicht beiredigend kan vorden ger'egeld. $. De scheepvaart kan echter geen "rechten" laten gelden. De beheerder moet de vri jheid hebben op ieder nodig moment de schuiven te sluiten. a I Voor een proef doeten signalering en toezicht ti jdig worden geregeld. Bij een proef tussen'hemelvaartsdag en Pinksteren is daar nog circa 3 maanden de tijd'voor (inclusief het no- dige overleg en de machtigingsaanvragen).

9 3. Krabbers~atsluizen Situatiebeschrijvinn. Bijlage 3 geeft op schaal 1 : de situatie van de Krabbersgatsluizen. (tek. nr. 1. Deze sluizen zijn qua uitvoering gelijk aan de Houtribsluizen met dien verstande dat er slechts twee spuiopeningen aanwezig zijn en dat deze minder hoog kunnen worden geheven.(tot circa N.A.P m). De schutsluizen en spuisluizen liggen dicht tegen elkaar,. aan terwi jl er ook steeds een relatief korte scheidingsdam aanwezig is. We1 zi jn echter over grotere afstand uit de spui- sluizen remmingwerken aangebracht. Het toezicht behoeft bij de Krabbersgatsluizen geen pro- blemen op te leveren. Er is een apart b'edieningsgebouvt je voor de spuisluizen aangebracht dat bij gebruik voor de scheepvaart. echter we1 bemand moet worden Overi~e aspect en. De overige aspecten zi jn in principe gelijk aan die bij de Houtribsluizen. De praktijk zal moeten uitmaken'welke van beide spuisluizen het beste gebruikt kan worden. Hierbij zij opgemerkt dat de wachttijden voor de schutsluis in Enkhuizen veel langer zijn dan voor de schutsluizen te Lelystad.

10 4. Opzet, be~eleidin~ en evaluatie van de proef. Afgezien van het reeds besproken toezicht,en signalering zijn de volgende zaken voor een proef van belang: - tijdige en voldoende verspreide aankondiging, zodat de spuisluizen ook gebruikt zullen worden. In de aankondiging moeten de.onder 7 genoemde voorbehouden worden opgenomen; - aantal, tonnage en aard van de schepen. Het (bedienend) personeel zai deze moeten bijhouden, zovel voorzover ze van de schutsluizen als van de spuisluizen gebruik maken; - de meetapparatuur (vervallen en snelheden) moet.in orde zijn, zodat (ook achteraf) het verloop hiervan voldoende duidelijk te achterhalen is; - voor de verslaggeving (evaluatie van de proef) moet voldoende mankracht beschikbaar zi jn. Mogeli jk is bi jst'and van de Dienst Lelystad, 4 februari 1977.

11

12

Het commentaar van "Uitwaterende Sluizen" op nota a. 286 van ZZW, RIZA en RIJP (Waterstaatkundige werken. het Westelijk Randmeer

Het commentaar van Uitwaterende Sluizen op nota a. 286 van ZZW, RIZA en RIJP (Waterstaatkundige werken. het Westelijk Randmeer p x RIJKSWATERSTAAT DIRECPIE ZUIDERZEEWERKEN Afd. AN-Planstudie. Memorandum ZZAP-M-77.00.03 \\\ Het commentaar van "Uitwaterende Sluizen" op nota a (,1589 286 van ZZW, RIZA en RIJP (Waterstaatkundige werken

Nadere informatie

Objectbeschrijving sluiscomplex Heumen (Pepijn van Aubel, november 2016)

Objectbeschrijving sluiscomplex Heumen (Pepijn van Aubel, november 2016) Objectbeschrijving sluiscomplex Heumen (Pepijn van Aubel, november 2016) Het sluiscomplex Heumen (km. 1,4) bestaat uit de volgende onderdelen met bijbehorende kentallen: 1) De oude sluis (west) met 3 puntdeuren

Nadere informatie

Objectbeschrijving sluiscomplex Weurt (Pepijn van Aubel, november 2016)

Objectbeschrijving sluiscomplex Weurt (Pepijn van Aubel, november 2016) Objectbeschrijving sluiscomplex Weurt (Pepijn van Aubel, november 2016) Het sluiscomplex Weurt (km. 11,8) bestaat uit de volgende onderdelen met bijbehorende kentallen: 1) De oude sluis (oost) met 3 roldeuren

Nadere informatie

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 19 november 2011

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 19 november 2011 ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 19 november 2011 Hieronder staan de vragen van het Stuurbrevet-examen van 19 november 2011. Het gedeelte Beperkt en het gedeelte Algemeen bestaan ieder uit 20 vragen (60

Nadere informatie

Examen Maart De vrije zijde van een beperkt manoeuvreerbaar schip wordt overdag aangeduid met (CEVNI):

Examen Maart De vrije zijde van een beperkt manoeuvreerbaar schip wordt overdag aangeduid met (CEVNI): Examen Maart 2005 Hieronder staan de vragen van het Stuurbrevet-examen van 5 maart 2005. Het gedeelte Beperkt (20 vragen) staat op 60 punten, dit wil zeggen 3 punten per vraag. Het gedeelte Algemeen (10

Nadere informatie

lichten en bruggen/sluizen 28 februari 2017

lichten en bruggen/sluizen 28 februari 2017 lichten en bruggen/sluizen 28 februari 2017 vraag 1) Zeilend met een vlet zie je recht vooruit een schip dat aan stuurboord twee boven elkaar gehesen groene ruiten voert en aan bakboord een rode bal. Je

Nadere informatie

Van Hopinhoucklian 60 AAN. Van Ho~enhoucklaan 60, ' BiaUVICNIIAUiE.

Van Hopinhoucklian 60 AAN. Van Ho~enhoucklaan 60, ' BiaUVICNIIAUiE. RJKS,WATCiRSTAAT DRECTE BENEDENRVEREN Afdeling Studiedi,enst. 'S -G R A V E N H A G E Van Hopinhoucklian 60 Tililoon 77639015 r L AAN Heer Hoofdinge ieur-. k?reoteur van de hjkswateretaut in de directie

Nadere informatie

ri j\, jtaat direct ie zu iderzeewer ken lelystad

ri j\, jtaat direct ie zu iderzeewer ken lelystad %~.> -=>.s.--= -.-... $.&? drecf::! i.!:'.i:.:.:?:.,:?: 'I bx bureau public relations A,,..>.,,.\ I ri j\, jtaat direct ie zu iderzeewer ken lelystad I 78822 j I u - Publikatie nr. 55 EWEGOPEE-MEER~LJK-TUSSEE2~IZE-E-ENLE&XEEOE

Nadere informatie

Project Doorsnede in de tijd Ontwikkelingen Noordzee

Project Doorsnede in de tijd Ontwikkelingen Noordzee Project Doorsnede in de tijd Ontwikkelingen Noordzee Mogelijke onderwerpen: 1. Windturbineparken 2. Plastic soep 3. Beleidslijnen RWS Onderwerp Beleid olieen gasboringen Waddenzee 4. RWS: Welke beroepen?

Nadere informatie

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 17 MEI 2008

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 17 MEI 2008 Scheepvaartcontrole City atrium Vooruitgangstraat 56 1210 Brussel ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 17 MEI 2008 Opmerking: De vermelding CEVNI heeft betrekking op de Europese reglementering en correspondeert

Nadere informatie

Analyse Laagste Laagwaterstanden in jachthaven WSV De Engel, De Steeg

Analyse Laagste Laagwaterstanden in jachthaven WSV De Engel, De Steeg Analyse Laagste Laagwaterstanden in jachthaven WSV De Engel, De Steeg Inleiding In 2015 is er een ongekend lange periode van extreem laagwater geweest in de Rijn, IJssel en de Neder-Rijn en Lek. In de

Nadere informatie

Ful 8 L 10.:JS. afd,

Ful 8 L 10.:JS. afd, Ful 8 L 10.:JS afd, INHOUD Blz. 0. Samenvatting. 1 Inleiding. 1 De waterbeweging op het Ainstelmeer. 2 Het verloop van het chloridegehalte 3 van het Arnstelmeer nabij Ulkesluis en Van Ewijcksluis. Waterstanden

Nadere informatie

Droogtebericht. Waterbeheerders spelen in op actuele situatie. Watermanagementcentrum Nederland. Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW)

Droogtebericht. Waterbeheerders spelen in op actuele situatie. Watermanagementcentrum Nederland. Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) Watermanagementcentrum Nederland Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) Droogtebericht 9 mei 2011 Nummer 2011-05 Waterbeheerders spelen in op actuele situatie Ook in de afgelopen week is

Nadere informatie

MEMO: AANVULLENDE WATERKWANTITEITSSIMULATIES KGT

MEMO: AANVULLENDE WATERKWANTITEITSSIMULATIES KGT MEMO: AANVULLENDE WATERKWANTITEITSSIMULATIES KGT Van : Lynyrd de Wit, Bram Bliek (Svašek Hydraulics) Aan : M. Pfaff, M. Mul, T. van Cuyck, F. Westebring (LievenseCSO) Datum : 8 januari 2014 Referentie

Nadere informatie

VOOR HYDRAULISCHE BEREKENINGEN

VOOR HYDRAULISCHE BEREKENINGEN MAATGEVEND BEREKENINGSGEVAL VOOR HYDRAULISCHE BEREKENINGEN KETELrnERCENTRALE. ,..~ DER ZUIDSRZEE.'/EREEN b;.:aatgcvxnd 3ZREKENIIIGSGEVAL VOOR XiYDRAULISCHE BEREKLIIIPIGElI KETELI.:EERCEIIITHALE. [a, Geen

Nadere informatie

Watermanagement en het stuwensemble Nederrijn en Lek. Voldoende zoetwater, bevaarbare rivieren

Watermanagement en het stuwensemble Nederrijn en Lek. Voldoende zoetwater, bevaarbare rivieren Watermanagement en het stuwensemble Nederrijn en Lek Voldoende zoetwater, bevaarbare rivieren Rijkswaterstaat beheert de grote rivieren in Nederland. Het stuwensemble Nederrijn en Lek speelt hierin een

Nadere informatie

borden en diversen 13 maart 2017

borden en diversen 13 maart 2017 borden en diversen 13 maart 2017 vraag 1) Zeilend met een lelievlet, ziet je het hierboven getekende bord staan. Het bord is vierkant en blauw met daarop tegen elkaar indraaiende witte pijlen. Dit is voor

Nadere informatie

Leiden Ringweg Oost. Bouwfasering Sumatrabrug. Movares Nederland B.V. ing. R. van der Vlies Kenmerk TW-VDV-120009934 - Versie 1.0

Leiden Ringweg Oost. Bouwfasering Sumatrabrug. Movares Nederland B.V. ing. R. van der Vlies Kenmerk TW-VDV-120009934 - Versie 1.0 Leiden Ringweg Oost Bouwfasering Sumatrabrug Opdrachtgever Gemeente Leiden Ondertekenaar Movares Nederland B.V. ing. R. van der Vlies Kenmerk TW-VDV-120009934 - Versie 1.0 Utrecht, 10 mei 2012 Definitief

Nadere informatie

Hydrologische berekeningen EVZ Ter Wisch

Hydrologische berekeningen EVZ Ter Wisch Hydrologische berekeningen EVZ Ter Wisch Inleiding In deze notitie worden verscheidene scenario s berekend en toegelicht ter ondersteuning van de bepaling van inrichtingsmaatregelen voor de EVZ Ter Wisch.

Nadere informatie

Advies interim boezempeil

Advies interim boezempeil Advies interim boezempeil Aanleiding, waarom interim boezempeil Sinds 1998 geldt in de boezem een zomerpeil van NAP-0,42 m. en een winterpeil van NAP-0,47m. Het lagere winterpeil is ingesteld om de kans

Nadere informatie

Kaart 13: Afwateringsgebieden. Afwateringsgebieden. Legenda. IJsselmeer IJsselmeer bij bijzondere omstandigheden

Kaart 13: Afwateringsgebieden. Afwateringsgebieden. Legenda. IJsselmeer IJsselmeer bij bijzondere omstandigheden 28 Watersysteem en ondergrond Het IJsselmeergebied is het grootste zoetwaterbekken van Nederland en zal in de toekomst steeds belangrijker worden voor de strategische zoetwatervoorziening. Daarnaast vormt

Nadere informatie

Stormflits IJsselmeergebied. Noordwesterstorm 10 Bft

Stormflits IJsselmeergebied. Noordwesterstorm 10 Bft Donderdag 18 januari 2018 Stormflits IJsselmeergebied Noordwesterstorm 10 Bft Watermanagementcentrum Nederland 1 2 Stormflits IJsselmeergebied Noordwesterstorm, 10 Bft, met sluiting van de Ramspolkering

Nadere informatie

Peilregime Hoge Boezem van de Overwaard na aanpassing afsluitmiddel

Peilregime Hoge Boezem van de Overwaard na aanpassing afsluitmiddel Peilregime Hoge Boezem van de Overwaard na aanpassing afsluitmiddel Inleiding In juli 2014 en februari 2015 is binnen WSRL samen met de betrokken experts een nieuw peilbeheer opgesteld voor de Hoge Boezem

Nadere informatie

1. Hieronder is een verkeerssituatie afgebeeld. Geen van beide schepen volgt stuurboordwal. Geef aan welk vaartuig voorrang heeft.

1. Hieronder is een verkeerssituatie afgebeeld. Geen van beide schepen volgt stuurboordwal. Geef aan welk vaartuig voorrang heeft. 43 Examen maart 2013 ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 2 maart 2013 Opmerking: Tenzij anders vermeld hebben de vragen betrekking op het APSB. Verklaring van de gebruikte symbolen 1. Hieronder is een verkeerssituatie

Nadere informatie

2. Stuw Kortrijk blz Stuw Kerkweg-noord blz Stuw Portengen blz Stuw Schutterskade-west blz Stuw Schutterskade-oost blz 7

2. Stuw Kortrijk blz Stuw Kerkweg-noord blz Stuw Portengen blz Stuw Schutterskade-west blz Stuw Schutterskade-oost blz 7 Datum: 13 oktober 2014 Betreft : Registratiegegevens van kunstwerken en watersysteem in bemalingsgebieden De Tol en Maarssenbroek-Haarrijn tijdens de wateroverlast van juli 2014. Document DM 869688 Inhoud:

Nadere informatie

Borden en diversen 13 maart 2017

Borden en diversen 13 maart 2017 Borden en diversen 13 maart 2017 vraag 1) Zeilend met een lelievlet, ziet je het hierboven getekende bord staan. Het bord is vierkant en blauw met daarop tegen elkaar indraaiende witte pijlen. Dit is voor

Nadere informatie

gelet op het bepaalde in de Scheepvaartverkeerswet, het Binnenvaartpolitiereglement, het Besluit administratieve bepalingen scheepvaartverkeer;

gelet op het bepaalde in de Scheepvaartverkeerswet, het Binnenvaartpolitiereglement, het Besluit administratieve bepalingen scheepvaartverkeer; Ontwerp-Verkeersbesluit Oude IJssel Tekst van de regeling Overwegingen Het college van dijkgraaf en heemraden van het Waterschap Rijn en IJssel; gezien het voorstel d.d. dd mm jjjj, kenmerk Nr. xxxxxxxxx

Nadere informatie

VERBETERLIJST. Kanaal Gent - Terneuzen Editie / december 2017

VERBETERLIJST. Kanaal Gent - Terneuzen Editie / december 2017 VERBETERLIJST 105 Kaart Kanaal Gent - Terneuzen Editie 2016 Bijgewerkt t/m BaZ 26 / 2017 21 december 2017 De laatste versie van deze verbeteringen kan geraadpleegd worden op www.vlaamsehydrografie.be 2016

Nadere informatie

BPR, geluidseinen, lichten 28 februari 2017

BPR, geluidseinen, lichten 28 februari 2017 BPR, geluidseinen, lichten 28 februari 2017 vraag 1) Wie is de gezagvoerder van een sleep met een gesleept vaartuig? A. de schipper van de sleepboot B. de schipper van het gesleepte vaartuig C. geen van

Nadere informatie

Pompen - Markermeerdijken Noord-Holland. Syntheserapport. Harold van Waveren Rijkswaterstaat

Pompen - Markermeerdijken Noord-Holland. Syntheserapport. Harold van Waveren Rijkswaterstaat Pompen - Markermeerdijken Noord-Holland Syntheserapport Harold van Waveren Rijkswaterstaat Inhoud (conform Syntheserapport) 1. Inleiding 2. Watersysteem Markermeer 3. Hydraulische belasting 4. Analyse

Nadere informatie

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 16 november 2013

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 16 november 2013 Scheepvaartcontrole City atrium Vooruitgangstraat 56 110 Brussel ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 16 november 013 Opmerking: Tenzij anders vermeld hebben de vragen betrekking op het APSB. Vragen 1-4 In

Nadere informatie

Nieuw Peilbesluit IJsselmeergebied

Nieuw Peilbesluit IJsselmeergebied Van: NieuwPeilbesluit (MN) [mailto:nieuwpeilbesluit@rws.nl] Verzonden: dinsdag 5 juli 2016 15:53 Aan: NieuwPeilbesluit (MN) Onderwerp: Nieuwsbrief Nieuw Peilbesluit IJsselmeergebied

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 6844 8 februari 2017 Verlengen Verkeersbesluit voor het instellen van een vaarverbod in het werkgebied en het plaatsen

Nadere informatie

Beleidsregels voor nautische. vergunningen. Datum 30 september Ons kenmerk /BBV

Beleidsregels voor nautische. vergunningen. Datum 30 september Ons kenmerk /BBV Datum 30 september Beleidsregels voor nautische Ons kenmerk 16.089057/BBV16.0425 Versie vastgesteld door het Dagelijks Bestuur op 27 september vergunningen Inhoud 1. Inleiding 5 1.1 Binnenvaartpolitiereglement

Nadere informatie

Hoe Jan ten Holt in Kampen de waaiersluis uitvond

Hoe Jan ten Holt in Kampen de waaiersluis uitvond Hoe Jan ten Holt in Kampen de waaiersluis uitvond door Dirk van der Schrier Niet veel Kampenaren zullen weten dat er in 1778 in hun stad een belangrijke waterstaatkundige uitvinding is gedaan: de waaiersluis.

Nadere informatie

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 6 juni 2009

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 6 juni 2009 Scheepvaartcontrole City atrium Vooruitgangstraat 56 1210 Brussel ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 6 juni 2009 Opmerking: De vermelding CEVNI heeft betrekking op de Europese reglementering en correspondeert

Nadere informatie

Opmerking: Tenzij anders vermeld hebben de vragen betrekking op het APSB.

Opmerking: Tenzij anders vermeld hebben de vragen betrekking op het APSB. 40 2012 BEPERKT STUURBREVET EXAMEN 1 Opmerking: Tenzij anders vermeld hebben de vragen betrekking op het APSB. Verklaring van de gebruikte symbolen: Hieronder staan de vragen van het Beperkt Stuurbrevet-examen

Nadere informatie

agendapunt H.07 Aan Verenigde Vergadering INVESTERINGSPLAN EN KREDIET GROOT ONDERHOUD SLUIZEN Gevraagd besluit Verenigde Vergadering

agendapunt H.07 Aan Verenigde Vergadering INVESTERINGSPLAN EN KREDIET GROOT ONDERHOUD SLUIZEN Gevraagd besluit Verenigde Vergadering agendapunt H.07 1103288 Aan Verenigde Vergadering INVESTERINGSPLAN EN KREDIET GROOT ONDERHOUD SLUIZEN Gevraagd besluit Verenigde Vergadering 27-02-2014 I. Vast te stellen het Investeringsplan met daarin

Nadere informatie

Notitie. : Vechtbrug in de N-236 te Weesp

Notitie. : Vechtbrug in de N-236 te Weesp Aan Onderwerp Bouw Brugbouw in de N-236 over de Vecht te Weeso Bijlagen :1 1.Bordenplan (BPR) Nautisch advies Contactpersoon G. Kroon Doorkiesnummer Locatie : Vechtbrug in de N-236 te Weesp Nautisch vaarwegbeheerder:

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 13496 16 maart 2016 Verkeersbesluit voor het instellen van een vaarverbod in het werkgebied en het plaatsen van bebording

Nadere informatie

BRUG / SLUIS VHF TELEFOON / GSM DOORVAARTHOOGTE Meulestedebrug 20 T +32 9 235 81 20

BRUG / SLUIS VHF TELEFOON / GSM DOORVAARTHOOGTE Meulestedebrug 20 T +32 9 235 81 20 Hoe Gent te bereiken? Vanuit noordelijke richting: kanaal Gent-Terneuzen Kom je van het kanaal Gent-Terneuzen is Meulestedebrug het eerste herkenningspunt. Daaropvolgend heb je Muidespoorbrug die op vaste

Nadere informatie

Na het BEGE-weekend door Noord-Holland

Na het BEGE-weekend door Noord-Holland Na het BEGE-weekend door Noord-Holland Jan Veuger - Navigo Als je na afloop van het BEGE-weekend Noord-Holland vanaf het water verder wilt verkennen, zijn hier een paar suggesties. Als je vanaf Amsterdam,

Nadere informatie

Hydraulische analyse schuren van de stadsgrachten. Inleiding. Gegevens

Hydraulische analyse schuren van de stadsgrachten. Inleiding. Gegevens Hydraulische analyse schuren van de stadsgrachten Inleiding Het doorspoelen van de grachten in Gouda, zoals dat tot in de jaren 50 gebruikelijk was, zal een kortstondig effect hebben op de waterstand en

Nadere informatie

2 Werkorijze project verbetering vaarweg Amsterdam-Lemmer

2 Werkorijze project verbetering vaarweg Amsterdam-Lemmer 1 Inleiding Voor de beroepsvaart vormt de verbinding tussen Amsterdam en Lemmer een belangrijke vaarroute. De route ligt in de rijkswateren IJmeer, Markermeer en IJsselmeer. Deze meren zelf worden gekenmerkt

Nadere informatie

op voordracht van dijkgraaf en hoogheemraden van 21 januari 2014 kenmerk 34722;

op voordracht van dijkgraaf en hoogheemraden van 21 januari 2014 kenmerk 34722; Investeringsplan en krediet groot onderhoud sluizen Hoogheemraadschap van Delfland Kenmerk W : 1103288 Vergaderdatum : 27 februari 2014 Beleidsveld : Waterkeringen Agendapunt : H.07 De Verenigde Vergadering

Nadere informatie

Hydraulische toetsing Klaas Engelbrechts polder t.b.v. nieuw gemaal.

Hydraulische toetsing Klaas Engelbrechts polder t.b.v. nieuw gemaal. MEMO Aan: Van: Kwaliteitsborging: Onderwerp: Koos van der Zanden (PMB) Jeroen Leyzer (WH) Anne Joepen Datum: 27-11-2014 Status: Adviesnummer WH: Hydraulische toetsing Klaas Engelbrechts polder t.b.v. nieuw

Nadere informatie

Rijkswaterstaat Dienst Verkeerskunde Bureau Dokumentatie Postbus 1031 3000 BA Rotterdam D 0338

Rijkswaterstaat Dienst Verkeerskunde Bureau Dokumentatie Postbus 1031 3000 BA Rotterdam D 0338 S. js.io Rijkswaterstaat Dienst Verkeerskunde Bureau Dokumentatie Postbus 1031 3000 BA Rotterdam D 0338 Ri jkswater s t aat, Dienst Verkeerskunde, Hoofdafdeling Scheepvaart. Dordrecht, 2 juni 1975. NOTITIE

Nadere informatie

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 14 maart 2009

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 14 maart 2009 Scheepvaartcontrole City atrium Vooruitgangstraat 56 1210 Brussel ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 14 maart 2009 Opmerking: De vermelding CEVNI heeft betrekking op de Europese reglementering en correspondeert

Nadere informatie

Opdrachten bij de tentoonstelling over het NAP

Opdrachten bij de tentoonstelling over het NAP blad 1 Opdrachten bij de tentoonstelling over het NAP niveau 3: onderbouw havo / vwo KIJKEN EN METEN Opdrachten bij de tentoonstelling over het NAP Niveau 3: onderbouw havo/vwo Vul de antwoorden van de

Nadere informatie

Samen door de bocht(en) Editie

Samen door de bocht(en) Editie Samen door de bocht(en) Editie 2011-2012 Samen door de bocht(en) In de bochten bovenstrooms Nijmegen tot aan de Pannerdensche Kop breidt Rijkswaterstaat in overleg met het Watersportverbond en de Koninklijke

Nadere informatie

VAARREGELS DE BELANGRIJKSTE

VAARREGELS   DE BELANGRIJKSTE DE BELANGRIJKSTE VAARREGELS Dit overzicht omvat een vereenvoudigde voorstelling van vaarregels op het water. Een totaaloverzicht vind je op www.visuris.be/scheepvaartreglementering. Verder moeten schippers

Nadere informatie

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 21 november 2009

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 21 november 2009 Scheepvaartcontrole City atrium Vooruitgangstraat 56 1210 Brussel ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 21 november 2009 Opmerking: De vermelding APSB heeft betrekking op het Algemeen Politiereglement voor de

Nadere informatie

REGLEMENT VAN DE MATTENSCHIPPERSRACE BLOKZIJL-ZWARTSLUIS-BLOKZIJL te houden op zaterdag 28 april 2012

REGLEMENT VAN DE MATTENSCHIPPERSRACE BLOKZIJL-ZWARTSLUIS-BLOKZIJL te houden op zaterdag 28 april 2012 REGLEMENT VAN DE MATTENSCHIPPERSRACE BLOKZIJL-ZWARTSLUIS-BLOKZIJL te houden op zaterdag 28 april 2012 ALGEMENE VOORWAARDEN VOOR DE DEELNAME De schipper van elk deelnemend schip zal zich onderwerpen aan

Nadere informatie

1. Bij welk type behoren de afmetingen van 67 meter lang en 8.20 meter breed?

1. Bij welk type behoren de afmetingen van 67 meter lang en 8.20 meter breed? KENNIS SCHIP EN MOTORKENNIS 1. Bij welk type behoren de afmetingen van 67 meter lang en 8.20 meter breed? A. Een Dortmund-Eemskanaalschip. B. Een Rijn-Hernekanaalschip. C. Een Kempenaar. 2. Welk van onderstaande

Nadere informatie

Waterbouwdag 2011. Sluizen in de wereld. Han Vos

Waterbouwdag 2011. Sluizen in de wereld. Han Vos Sluizen in de wereld Han Vos Recente sluisprojecten voor Waterbouwdag 2011 de zeevaart In de laatste jaren zijn en worden er plannen gemaakt voor grote zeesluizen waarvan de capaciteit aansluit bij de

Nadere informatie

Verslag. 2 1400 meter ligt te laag en moet verhoogd worden: is dat zowel aan de west- als oostkant?

Verslag. 2 1400 meter ligt te laag en moet verhoogd worden: is dat zowel aan de west- als oostkant? Aan aan- en afwezigen en tijd bespreking, 20.00 uur Plaats bespreking Het Plashuis, Noorden Projectnummer 01.0638 E-mail noordsedorpsweg @waternet.nl Aanwezig bewoners en geïnteresseerden Onderwerp bespreking

Nadere informatie

r > ZZW B 67-6. Zandputten als spaarbekkens Waterhuishoudkundige aspecten \ J

r > ZZW B 67-6. Zandputten als spaarbekkens Waterhuishoudkundige aspecten \ J r > ZZW B 67-6. Zandputten als spaarbekkens Waterhuishoudkundige aspecten \ J DIENST DER ZUIDERZEEIYERKEN Uaterloopkundige afd. nr. B 67-6 ZANDPUTTEN ALS SPAARBEKKENS \'laterhuishoudkundige ASPECTEN. De

Nadere informatie

Klein vaarbewijs. 6 e bijeenkomst

Klein vaarbewijs. 6 e bijeenkomst Klein vaarbewijs 6 e bijeenkomst programma testje Marifoon en radar Vaarregels (voorrangsregels) BPR Doorvaren sluizen Slecht zicht Ligplaats nemen Snelle motorboten Overige regels Marifoon Maritieme telefoon

Nadere informatie

BIJLAGE 14 RISICO'S VOOR SCHEEPVAART DOOR FALEN VAN WINDTURBINES

BIJLAGE 14 RISICO'S VOOR SCHEEPVAART DOOR FALEN VAN WINDTURBINES BIJLAGE 14 RISICO'S VOOR SCHEEPVAART DOOR FALEN VAN WINDTURBINES 1 RISICO'S VOOR SCHEEPVAART DOOR FALEN VAN WINDTURBINES Inleiding Om de risico s voor scheepvaart in windturbineparken (recreatievaart

Nadere informatie

Veilig varen. Welkom KBC Utrecht.

Veilig varen. Welkom KBC Utrecht. Veilig varen Welkom KBC Utrecht Jasper Jansen 43 jaar Al ruim 35 jaar op het water: ouders, scouting, diverse zeilscholen, eigen schip CWO kielboot- en kajuitjachtinstructeur Ruim 20 jaar wonen en varen

Nadere informatie

SCHUTSLUIZEN TE BELFELD EN SAMBEEK

SCHUTSLUIZEN TE BELFELD EN SAMBEEK SCHUTSLUIZEN TE BELFELD EN SAMBEEK RAPPORT MODELONDERZOEK - t, WATERLOOPKUNDIG LABORATORIUM DELFT M730 BBUOTHEEK DEC1F SLJ7::N E! - ::I..TrRTAAT ( TATiRLOOFJ'JJJJI)IG LIOTIOIUL SCHTJTSLTJIZEIf TE EELFELD

Nadere informatie

/ DE AFVOERBEPALING VAN DE OVERIJSSELSE VECHT

/ DE AFVOERBEPALING VAN DE OVERIJSSELSE VECHT ~~ -. ~..-... -- -~ -....-.. ~.~ -7 / DE AFVOERBEPALNG VAN DE OVERJSSELSE VECHT NOTA B 62-12 - -- DENST DER ZUDERZEEVERKEN. Waterloopkundige afd. B 62-12. nhoud: par. 1 - nleiding par. 1. DE AFVOERBEPALNG

Nadere informatie

CT3011: Inleiding watermanagement

CT3011: Inleiding watermanagement CT3011: Inleiding watermanagement 5: Kunstwerken en operationeel College 5: Waterbeheer 17 september 2007 Nick van de Giesen, Peter-Jules van Overloop, Ronald van Nooyen 1 CT3011: Inleiding watermanagement

Nadere informatie

Het Dagelijks bestuur van het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht Besluit: De concept-beleidsregels voor nautische vergunningen vast te stellen;

Het Dagelijks bestuur van het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht Besluit: De concept-beleidsregels voor nautische vergunningen vast te stellen; CVDR Officiële uitgave van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Nr. CVDR418890_1 12 september 2017 Beleidsregels voor nautische vergunningen Het Dagelijks bestuur van het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en

Nadere informatie

MAGAZINE VOOR MEDEWERKERS VAN RIJKSWATERSTAAT. op afstand bedienen

MAGAZINE VOOR MEDEWERKERS VAN RIJKSWATERSTAAT. op afstand bedienen MAGAZINE VOOR MEDEWERKERS VAN RIJKSWATERSTAAT DECEMBER 2015 Bruggen en sluizen op afstand bedienen 01-KRACHT_Cover.indd 1 23-11-15 11:35 REPORTAGE Blauwe golf door ritsend bedienen Buiten timmert de aannemer

Nadere informatie

Toekomst Noordersluis als BE-Spaar-sluis

Toekomst Noordersluis als BE-Spaar-sluis Team Pieter Hack, Toekomst Noordersluis als BE-Spaar-sluis met 3 perspectieven! Fred Mathot, Hans Pauw, Mathijs Verduijn, Herbert Berger, Sirpjan Werkman Presentatie Bouwcampus 9-4-2019 Energie winnen

Nadere informatie

Antwoordnota bij zienswijzen op ontwerp peilbesluit Sint Philipsland Documentnummer: Datum:

Antwoordnota bij zienswijzen op ontwerp peilbesluit Sint Philipsland Documentnummer: Datum: Antwoordnota bij zienswijzen op ontwerp peilbesluit Sint Philipsland Documentnummer: 2013026410 Datum: 18-10-2013 Het ontwerp peilbesluit van Sint Philipsland heeft van 27 augustus tot en met 14 oktober

Nadere informatie

Nieuwsbrief Vrijwilligers Groote Sluis

Nieuwsbrief Vrijwilligers Groote Sluis Nieuwsbrief nummer 2 / 2013 In deze nieuwsbrief: 1. Opknappen Weerhuis 2. Kijkje in de keuken Zaandijkersluis 3. Vakantieperiode Opknappen Weerhuis Door Madelon Mantel Op dinsdag 2 juli jl. hebben wij

Nadere informatie

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Onderwerp Planstudie Paddepoelsterbrug Steller Jeanet Halsema De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Telefoon 050-3678865 Bijlage(n) 0 Ons kenmerk 6261150 Datum Uw brief van Uw kenmerk

Nadere informatie

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 2 maart 2013

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 2 maart 2013 Scheepvaartcontrole City atrium Vooruitgangstraat 56 1210 russel LGEMEEN EN EPERKT STUURREVET 2 maart 2013 Opmerking: Tenzij anders vermeld hebben de vragen betrekking op het PS. Vragen 1-5 In de tabel

Nadere informatie

LEKMETING VAN DE SCHUTSLUIS TE PURMEREND EN DE WILLEM 1 SLUIZEN TE AMSTERDAM

LEKMETING VAN DE SCHUTSLUIS TE PURMEREND EN DE WILLEM 1 SLUIZEN TE AMSTERDAM LEBIE3L1 R1 :itj ; 4 14 RJK5WATER STAAT DIREKTIE NOORD- HOLLAND AFD. WATERHWSHOUDING - DEPENDANCE JMUIDEN LEKMETING VAN DE SCHUTSLUIS TE PURMEREND EN DE WILLEM 1 SLUIZEN TE AMSTERDAM RAPPORT WDU 81.03

Nadere informatie

MEMORANDUM. B 5.1 Inleiding. Datum : 2 mei 2013. Aan : - Kopie aan : - Van : Dhr. M. Koops, doorkiesnummer: (0572) 347 861

MEMORANDUM. B 5.1 Inleiding. Datum : 2 mei 2013. Aan : - Kopie aan : - Van : Dhr. M. Koops, doorkiesnummer: (0572) 347 861 Bijlage 5 Verkeer en Parkeren MEMORANDUM Datum : 2 mei 2013 Aan : - Kopie aan : - Van : Dhr. M. Koops, doorkiesnummer: (0572) 347 861 Onderwerp : Verkeerskundige consequenties van evenementen landgoed

Nadere informatie

De Ouderenpartij NH maakt zich ernstig zorgen over de hoogwaterveiligheid Den Oever/Afsluitdijk/Kornwerderzand

De Ouderenpartij NH maakt zich ernstig zorgen over de hoogwaterveiligheid Den Oever/Afsluitdijk/Kornwerderzand Vragen nr. 25 Aan de leden van Provinciale Staten van Noord-Holland Haarlem, 26 juni 2012 Onderwerp: vragen van de heer J.H. Leever (ONH). De voorzitter van Provinciale Staten van Noord-Holland deelt u

Nadere informatie

RAPPORT VAN EXPERTISE

RAPPORT VAN EXPERTISE Gemeente Heemstede Sneek, 21 mei 2013 afdeling juridische zaken Postbus 352, 2100 AJ Heemstede RAPPORT VAN EXPERTISE Opdrachtgever : Gemeente Heemstede Opdrachtdatum : 12-04-2013 Onze referentie : P13030

Nadere informatie

Droogtebericht. Waterbeheerders nemen extra maatregelen tegen aanhoudende droogte. Watermanagementcentrum Nederland

Droogtebericht. Waterbeheerders nemen extra maatregelen tegen aanhoudende droogte. Watermanagementcentrum Nederland Watermanagementcentrum Nederland Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) Droogtebericht 23 mei 2011 Nummer 2011-07 Waterbeheerders nemen extra maatregelen tegen aanhoudende droogte Afgelopen

Nadere informatie

BPR. Algemene Bepalingen. Instructie CWO 3 BPR

BPR. Algemene Bepalingen. Instructie CWO 3 BPR BPR Algemene Bepalingen Instructie CWO 3 BPR Het Binnenvaart Politie Reglement Bevat regelgeving voor alle binnenwateren behalve: Boven- en neder-rijn Lek Waal Westerschelde Eemsmonding Kanaal van Gent

Nadere informatie

Wiskunde A. Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Tijdvak 1 Woensdag 17 mei 13.30 16.30 uur

Wiskunde A. Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Tijdvak 1 Woensdag 17 mei 13.30 16.30 uur Wiskunde A Examen VWO Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Tijdvak 1 Woensdag 17 mei 13.30 16.30 uur 20 00 Als bij een vraag een verklaring, uitleg of berekening vereist is, worden aan het antwoord

Nadere informatie

A. Verbodstekens A.1 In-, uit- of doorvaren verboden (algemeen teken)

A. Verbodstekens A.1 In-, uit- of doorvaren verboden (algemeen teken) A. Verbodstekens A.1 In-, uit- of doorvaren verboden (algemeen teken) of of A.1.a Buiten gebruik gestelde gedeelten van de vaarweg; vaarverbod, niet geldend voor een klein schip zonder motor A.2 Voorbijlopen

Nadere informatie

sluiscomplex eefde cultuurhistorische verkenning

sluiscomplex eefde cultuurhistorische verkenning sluiscomplex eefde cultuurhistorische verkenning BiermanHenketarchitecten juli 2012 COLOFON Opdrachtgever totale project: Opdrachtgever projectnota-fase: Architect: Rijkswaterstaat Grontmij Bierman Henket

Nadere informatie

Systems Engineering bij een sluisontwerp. Jacques Montijn, Movares Zuid West, Rotterdam, 19 januari 2012

Systems Engineering bij een sluisontwerp. Jacques Montijn, Movares Zuid West, Rotterdam, 19 januari 2012 Systems Engineering bij een sluisontwerp Jacques Montijn, Movares Zuid West, Rotterdam, 19 januari 2012 Inhoud presentatie Doelstelling De sluis Rol Movares in het ontwerp Ontwikkeling van eisen Omgeving

Nadere informatie

BPR. Dagtekens. Instructie ZI BPR

BPR. Dagtekens. Instructie ZI BPR BPR Dagtekens Instructie ZI BPR Dagtekens Zwarte Kegel: Als een zeilschip op zijn zeilen en motor vaart, moet deze getoond worden Zwarte Bol: Als een schip voor anker ligt, moet deze getoond worden Cilinder:

Nadere informatie

Wat je van ver haalt is!

Wat je van ver haalt is! Wat je van ver haalt is! Hemelvaartsweekend was het zover. Na begin van het jaar de koop van onze Westbas 29 Offshore overeengekomen te zijn met de Duitse eigenaren, was nu het moment om de boot naar Nederland

Nadere informatie

3bb-ï -.s??" \c?-r>.a?-

3bb-ï -.s?? \c?-r>.a?- i ~ i SluitinKsvarianten van de stormvlocdkerinfi in de Hollandsche IJssel voor een stormvlocdsvcrloo~ ulo dat van 7-8 april 1943, bij een beginwaterstand van 1.40 m + NAP. DELTADIENST Waterloopkundige

Nadere informatie

Een model voor een lift

Een model voor een lift Een model voor een lift 2 de Leergang Wiskunde schooljaar 213/14 2 Inhoudsopgave Achtergrondinformatie... 4 Inleiding... 5 Model 1, oriëntatie... 7 Model 1... 9 Model 2, oriëntatie... 11 Model 2... 13

Nadere informatie

VERBETERLIJST. Kanaal Gent - Terneuzen Editie / januari 2017

VERBETERLIJST. Kanaal Gent - Terneuzen Editie / januari 2017 VERBETERLIJST 105 Kaart Kanaal Gent - Terneuzen Editie 2016 Bijgewerkt t/m BaZ 02 / 2017 19 januari 2017 De laatste versie van deze verbeteringen kan geraadpleegd worden op www.vlaamsehydrografie.be 2012

Nadere informatie

VERWIJDERING VAN ZWEVEND EN DRIJVEND WIL MET BEHULP VAN STAAFROOSTERS OP DE R.W.Z.I. TE LELYSTAD. door. november. 1982-290 Abw 1644 I

VERWIJDERING VAN ZWEVEND EN DRIJVEND WIL MET BEHULP VAN STAAFROOSTERS OP DE R.W.Z.I. TE LELYSTAD. door. november. 1982-290 Abw 1644 I W E R K D O C U M E N T VERWIJDERING VAN ZWEVEND EN DRIJVEND WIL MET BEHULP VAN STAAFROOSTERS OP DE R.W.Z.I. TE LELYSTAD door f- 1982-290 Abw november 1644 I n - - X N I S T E R I E V A N V E R K E E R

Nadere informatie

Wel heeft op deze locatie 20 jaar geleden een dijkverzwaring plaatsgevonden waarbij de dijk verhoogd en verzwaard is aan de binnenzijde.

Wel heeft op deze locatie 20 jaar geleden een dijkverzwaring plaatsgevonden waarbij de dijk verhoogd en verzwaard is aan de binnenzijde. Casus 1: Scheur in kruin van de waterkering: Deze hoogwatergolf is zeven dagen geleden begonnen. Op dijkvak.. is op dag 5 een scheur in het wegdek van asfalt ontstaan met de volgende afmetingen: een lengte

Nadere informatie

Elk vaartuig dat geschikt is als vervoersmiddel op het water. Een boot die door spierkracht wordt voortbewogen.

Elk vaartuig dat geschikt is als vervoersmiddel op het water. Een boot die door spierkracht wordt voortbewogen. H3 PR 3.1 Het innenvaartpolitiereglement Voordat we het water op kunnen moeten we goed weten wanneer je wel of geen voorrang hebt. Daarvoor bestaat het innenvaartpolitiereglement. Wanneer je de regels

Nadere informatie

rijkswaterstaat directie benedenrivieren POM Ministerie van Verkeer en Waterstaat Rijkswaterstaat Zuid-Holland Bibliotheek

rijkswaterstaat directie benedenrivieren POM Ministerie van Verkeer en Waterstaat Rijkswaterstaat Zuid-Holland Bibliotheek rijkswaterstaat Ministerie van Verkeer en Waterstaat Rijkswaterstaat Zuid-Holland Bibliotheek POM 90-67 directie benedenrivieren voorstel tot modificatie van de bestaande pneumatische vervalmeting over

Nadere informatie

Overnachtingshaven Lobith

Overnachtingshaven Lobith Koninklijke Schuttevaer Vasteland 12e - 3011 BL RotterdamPostbus 23415 3001 KK Rotterdam T +31 10 412 91 36 F +31 10 433 09 18 I www.koninklijkeschuttevaer.nl Overnachtingshaven Lobith Onderwerp: 18 maart

Nadere informatie

DIENST DER ZUIDERZEEWERKEN

DIENST DER ZUIDERZEEWERKEN DIENST DER ZUIDERZEEWERKEN Sweelinckplein 14 's-g RAVEN HAGE Teiefoon 070-39.dl. 00 PUBLICATIE nr.: 21 WORDING EDI OPBOW VAN DE POLDER ZUIDELIJK FLEVOLAND 1 Terwijl de ontginning van de derde IJsseSmeerpolder,

Nadere informatie

ROTZOOIEN. MET WATER Opdrachtbladen

ROTZOOIEN. MET WATER Opdrachtbladen Opdrachtbladen Naam Groep Datum Opdrachtblad Water in de polder Opdracht 1 De Nieuwe Hollandse Waterlinie moest de vijand tegen houden. Dit gebeurde door een brede strook land onder water te zetten. Dat

Nadere informatie

AIS en management. Martie van der Vlist(Goudappel/DAT.Mobility) Mmv Ellen van der Knaap (Provincie Zuid-Holland)

AIS en management. Martie van der Vlist(Goudappel/DAT.Mobility) Mmv Ellen van der Knaap (Provincie Zuid-Holland) AIS en management Martie van der Vlist(Goudappel/DAT.Mobility) Mmv Ellen van der Knaap (Provincie Zuid-Holland) Ter bespreking We hebben steeds meer data Wat weten we van de vaarwegen en haar gebruikers?

Nadere informatie

Bedientijden bruggen en sluizen per

Bedientijden bruggen en sluizen per Bedientijden bruggen en sluizen per 1-1-2015 Inhoud Sluis Hengelo en Delden 3 Meppelerdiepbrug en Spooldersluis 4 Stevinsluis en Naviduct 5 Nijkerkersluis 6 Roggebotsluis 7 Ketel-,Ramspol- en Eilandbrug

Nadere informatie

WETTERSKI F R V S L Ä N

WETTERSKI F R V S L Ä N INTERN MEMO Aan: Van: Algemeen Bestuur Dagelijks Bestuur Datum: 13 oktober 2015 Onderwerp: Antwoorden naar aanleiding van schriftelijke vragen van de fractie van Bedrijven, Boeren en Burgers Algeheel kader

Nadere informatie

MEMO: INVLOED NIEUWE VOORKEURSVARIANT OP CHLORIDE CONCENTRATIE IN KANAAL GENT - TERNEUZEN

MEMO: INVLOED NIEUWE VOORKEURSVARIANT OP CHLORIDE CONCENTRATIE IN KANAAL GENT - TERNEUZEN MEMO: INVLOED NIEUWE VOORKEURSVARIANT OP CHLORIDE CONCENTRATIE IN KANAAL GENT - TERNEUZEN From : Lynyrd de Wit, Marloes van den Boomgaard (Svašek Hydraulics) To : M. Pfaff (LievenseCSO) Date : 8 januari

Nadere informatie

Samenvatting In deze simulatie-studie is onderzocht in welke mate het schutwaterverlies beperkt kan worden door een aanpassing in de bediening van de sluis. Op kanalen en gekanaliseerde rivieren spelen

Nadere informatie

BEKENDMAKING AAN DE SCHEEPVAART IJmond Noordzeekanaalgebied Centraal Nautisch Beheer

BEKENDMAKING AAN DE SCHEEPVAART IJmond Noordzeekanaalgebied Centraal Nautisch Beheer BEKENDMAKING AAN DE SCHEEPVAART IJmond Noordzeekanaalgebied Centraal Nautisch Beheer Basijn nr:04/ 2015 IJmuiden,13 maart 2015 Onderwerp: Verkeersmaatregelen tijdens Sail 2015 De Havenmeester van Amsterdam,

Nadere informatie

NOTITIE. 1 Inleiding. Onderwerp : Bepaling ligplaatslengte Referentie : VNZT N 050 5 Datum : 20 maart 2015 : W. van den Bos/F.

NOTITIE. 1 Inleiding. Onderwerp : Bepaling ligplaatslengte Referentie : VNZT N 050 5 Datum : 20 maart 2015 : W. van den Bos/F. NOTITIE Project : VNZT Onderwerp : Bepaling ligplaatslengte Referentie : VNZT N 050 5 Datum : 20 maart 2015 Auteur : W. van den Bos/F. Westebring Aan: Kees Schefferlie (KeesSchefferlie@vnsc.eu) Onno Miete

Nadere informatie

BEDIENINGSTIJDEN VAN DE KUNSTWERKEN

BEDIENINGSTIJDEN VAN DE KUNSTWERKEN BEDIENINGSTIJDEN VAN DE KUNSTWERKEN STANDAARDBEDIENINGSREGELING REGELING PERIODE MAANDAG DINSDAG TOT VRIJDAG ZATERDAG ZONDAG VAN TOT VAN TOT VAN TOT VAN TOT A gans het jaar 0.00 24.00 0.00 24.00 0.00 24.00

Nadere informatie