Luisteren komt voor zenden 1

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Luisteren komt voor zenden 1"

Transcriptie

1 Zorgmarketing verfoeilijk, noodzakelijk kwaad of gouden kans? Luisteren komt voor zenden 1 - Filip Decruynaere - Zorg verkoop je toch niet zoals je tapijten of koekjes verkoopt!? Wij zijn toch geen fabrieken die alleen op winst uit zijn! Discussies over marketing in de zorg laaien vaak hoog op en zitten vol emotie. En toch: alle zorgvoorzieningen doen aan zorgmarketing. Jammer genoeg gebeurt dat vaak onbewust, accidenteel en onsamenhangend. Wie de patiënt, de cliënt, de bewoner 2 en de mantelzorger werkelijk centraal wil stellen, kan maar beter de schroom voor zorgmarketing overboord gooien. Voor de communicatie betekent dit een verandering van focus: van vooral zenden naar vooral luisteren. Grote zorgorganisaties als Zorgbedrijf Antwerpen (de verzelfstandigde OCMWouderenzorg) en de ziekenfondsen hebben al jaren een marketingdienst. Toch staat het in één zin uitspreken van de woorden zorg en marketing voor een groot deel van de zorgsector in Vlaanderen nog altijd gelijk aan vloeken in de kerk. Het kind en het badwater Er bestaan dan ook heel wat misverstanden over marketing. Velen zien het als een synoniem voor reclame maken. Anderen beschouwen marketing als een truc om mensen producten en diensten te doen kopen die ze eigenlijk niet nodig hebben. Bovendien hebben marketingcampagnes voor fastfood en frisdranken mee geleid tot de rampzalige toename van obesitas en andere welvaartsziekten. Al deze elementen hebben gezorgd voor een kwalijke reputatie van marketing, zeker in non-profitorganisaties en bij mensen die het goed menen. Kunnen we ons in de zorgsector dan niet beter ver van de verfoeilijke en verwerpelijke marketingcultuur houden? Voor we het goed beseffen zijn ook wij besmet met een hunker naar winstoptimalisatie.

2 Toch zou het onverstandig zijn het kind met het badwater weg te gooien. Laat ons even naar de essentie van marketing gaan. Ik doe dat aan de hand van vijf simpele stellingen, die meteen veel duidelijk maken. 5 Stellingen Stelling 1: De essentie van marketing is aandacht voor de klant. Stelling 2: Marketing is op zich niet goed of slecht; het hangt ervan af wat je ermee doet. Stelling 3: Marketing biedt een set van instrumenten, een handige gereedschapskist. Stelling 4: Elke zorg- en welzijnsorganisatie doet vandaag al aan marketing. Ook zij die marketing vies of verwerpelijk vinden. Stelling 5: Hoe bewuster je organisatie aan marketing doet, hoe beter voor je cliënten, je patiënten, je bewoners en voor de samenleving. Stelling 1 De essentie van marketing is aandacht voor de klant Marketinggoeroe Philip Kotler formuleert het als volgt: Marketing s central concern is producing outcomes that the target market values. 3 Diensten aanbieden die de doelgroep waardeert, dat is het ultieme streven van marketing. Het sleutelwoord in marketing is dan ook luisteren. Luisteren naar wat de cliënt, patiënt, bewoner, mantelzorger bezighoudt, wat zijn behoeften, zijn noden en verwachtingen zijn. De wakkere lezer werpt nu misschien op dat ook de fastfood- en frisdrankenindustrie producten maakt die de doelgroep waardeert, en zie tot welke gezondheidsproblemen dat geleid heeft! Je hebt volkomen gelijk. Vandaar mijn tweede stelling. Stelling 2 Marketing is op zich niet goed of slecht; het hangt ervan af wat je ermee doet Je kunt marketing gebruiken en misbruiken. Je kunt marketing inzetten om zoveel mogelijk winst te maken, zelfs ten koste van het welzijn van mensen. Maar je kunt evengoed marketingtechnieken aanwenden om een evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl te promoten. Marketing is immers een middel, geen doel.

3 Stelling 3 Marketing biedt een set van instrumenten, een handige gereedschapskist Dat brengt ons tot de derde stelling: marketing biedt ons een handige gereedschapskist. De instrumenten in die kist worden wel eens de vier P s 4 van de marketingmix genoemd: Product Dat is het product of de dienst die een organisatie aanbiedt. In de zorgsector gaat het om de zorgdienst zelf, maar bijvoorbeeld ook over de maaltijden die aangeboden worden. Het is het hele plaatje dat telt. Prijs Hiermee wordt de kostprijs voor de cliënt bedoeld, maar ook andere, nietfinanciële drempels. Zo kan een wachttijd van drie maanden de prijs zijn die een cliënt moet betalen om in jouw instelling behandeld te kunnen worden. Plaats Dit gaat over de locatie, de inrichting van uw voorziening, het aantal campussen, maar ook over de kanalen: meer en meer wordt hulpverlening ook online aangeboden. Promotie Promotie betreft alle vormen van communicatie. Stelling 4 Elke zorg- en welzijnsorganisatie doet vandaag al aan marketing. Ook zij die marketing vies of verwerpelijk vinden Meteen wordt de betekenis van stelling 4 duidelijk. Elke zorgvoorziening biedt diensten aan, doet dat op een specifieke plaats of via weloverwogen kanalen, vraagt hiervoor een bepaalde prijs en communiceert hierover. Met andere woorden: elke zorgvoorziening werkt met de marketingmix. Stelling 5 Hoe bewuster je organisatie aan marketing doet, hoe beter voor je cliënten, je patiënten, je bewoners en voor de samenleving Je kunt als organisatie onmogelijk niet aan marketing doen. Net zoals je onmogelijk niet kunt communiceren. De enige keuze die je hebt, is de manier waarop je aan marketing doet: onbewust, onsamenhangend, fragmentair, accidenteel en met de natte vinger zoals vandaag nog in veel zorgorganisaties, of strategisch, operationeel, planmatig en structureel, zoals het eigenlijk hoort. Natuurlijk zien we vandaag her en der soms zeer lovenswaardige marketinginitiatieven in de zorgsector. Maar vaak gaat het om afzonderlijke projecten die niet structureel

4 verankerd zijn in een globaal marketingbeleid. Hoe bewuster en planmatiger je de instrumenten van de marketingmix inzet, hoe beter je je organisatiedoelstellingen zult bereiken. Stappenplan Hoe voer je nu een goed marketingbeleid? Hoe pak je dit planmatig en gestructureerd aan? De uitwerking hiervan valt buiten de scoop van deze korte bijdrage. Een goede introductie met stappenplan vind je in het boek Zorg met liefde en lef van Alsem en Klein Koerkamp. 5 Hier beperk ik mij tot een chronologisch overzicht, gebaseerd op Alsem en Klein Koerkamp: 1. Marktafbakening Op welke markt is de organisatie actief? Bijvoorbeeld de markt van de thuiszorg. 2. Interne analyse Wat zijn de sterktes en de zwaktes van de zorgorganisatie? 3. Externe analyse Wat weten we over de doelgroepen? Hoe ziet de zorgmarkt eruit? Wat doen onze concurrenten? Wat zijn kansen en bedreigingen? 4. SWOT-analyse Met de gegevens uit de bovenstaande stappen maken we een SWOT-analyse met diverse scenario s, bijvoorbeeld over de keuze van doelgroepen en merkpositionering. 5. Organisatie- en marketingdoelen en -strategie Wat zijn de doelstellingen van de organisatie en welke marketingdoelstellingen worden daarop geënt? De marketingstrategie betreft de keuze van specifieke doelgroepen en de merkpositionering. 6. Marketingmix Eenmaal de organisatie- en de marketingstrategie bepaald zijn, kunnen de vier P s vorm krijgen: product (dienst), prijs, promotie (communicatie) en plaats. 7. Organisatie Hoe wordt een en ander georganiseerd? Merk op dat de marketingmix chronologisch pas als zesde stap komt. Hoe jouw dienstenaanbod er concreet uitziet, welke prijs je hanteert, in welke omgeving je je diensten aanbiedt en hoe je hierover communiceert, volgt idealiter logisch uit de voorgaande analyses en keuzes. Geen nattevingerwerk dus, maar gefundeerde beslissingen. Elk communicatie- en marketingplan moet geënt zijn op het strategische beleidsplan en is erop gericht de strategie van de organisatie te ondersteunen en te realiseren. In een context van samenwerking in netwerken van zorg, van beperkte middelen en nood aan meer efficiëntie, van afstemming en zorg op maat, van empowerment en participatie zijn deze (marketing)keuzes meer dan ooit cruciaal.

5 Mooie voorbeelden van zorgmarketing in Vlaanderen - De dienst Medische Beeldvorming van het Onze-Lieve-Vrouw Ziekenhuis in Aalst heeft zijn openingsuren aangepast. Patiënten kunnen er elke weekdag terecht tot 22 uur s avonds en ook op zaterdag en zondag van 7.15 uur tot uur. Zo hoeven mensen die uit werken gaan, niet langer een dag vakantie te nemen voor het onderzoek. 6 - Woonzorgcentrum Sint-Vincentius in Meulebeke van Woonzorggroep GVO hecht bij de inrichting van de ruimtes belang aan geuren, kleuren en licht met het oog op een optimale healing environment die de bewoners comfortabel en rustgevend vinden. 7 - Het innovatieplatform PRoF brengt al vijf jaar bedrijven, universiteiten, kenniscentra en zorginstellingen samen om nieuwe diensten en producten te ontwikkelen die beantwoorden aan de veranderende behoeften van de zorgvragers. 8 - Het RIZIV voert een doorgedreven doelpubliekenbeleid voor kwetsbare groepen als druggebruikers, sekswerkers en alleenstaande moeders van allochtone afkomst. Het ontwikkelt hiervoor diensten op maat, met een aangepaste prijs (minder drempels), eigen kanalen en gerichte communicatie. Het RIZIV organiseerde in het najaar 2014 over Vlaanderen verspreid ook dialoogdagen in samenwerking met de Koning Boudewijnstichting, met als doel om te luisteren naar de wensen, behoeften en verwachtingen van de burger. Wat betekent dit voor de communicatie? Heel wat. We beperken ons tot vier belangrijke punten. 1. Luisteren Alle marketing begint met goed te luisteren. Wat verwacht de cliënt? Hoe wil hij zijn zorg georganiseerd zien? Welke rol ziet de cliënt voor zichzelf? Waar stoort hij zich aan? Wat bepaalt voor hem of haar de kwaliteit van leven? Een communicatiedienst speelt een belangrijke rol in het luisteren naar de wensen van de cliënt. Zoals ook Corine Jansen aangeeft (zie interview), impliceert dit een verandering van focus: van vooral zenden naar vooral luisteren. Het belang van dit luisteren kan niet overschat worden. Het kan voor het beleid van de zorgvoorziening als basis dienen voor zowel strategische als tactische beslissingen, voor het ontwikkelen van nieuwe dienstverlening en voor een betere afstemming van de dienst, de prijs, de plaats en communicatie (de marketingmix) op de wensen van de cliënt.

6 2. Rol in de organisatie Eén element uit de marketingmix belangt de communicatiedienst rechtstreeks aan: de communicatie (promotie). Het marketingplan maakt de samenhang van de communicatie met de strategie van de voorziening en met de andere instrumenten in de marketingmix (product, prijs, plaats) duidelijk. Deze elementen kunnen niet los van elkaar gezien worden. De communicatiedienst neemt dan ook een cruciale plaats in de organisatie in: als go-between, als verbindend element, maar ook als aanbrenger van input (op basis van het luisteren naar cliënten) en output. Met onlinehulpverlening als nieuw te ontginnen kanaal, wacht de communicatiedienst een bijkomende opdracht. De hulpverlening zelf blijft uiteraard het terrein van de zorgverleners, maar online media vergen specifieke communicatievaardigheden waar de communicatiedienst bij kan helpen. 3. Content De onlinemogelijkheden van nieuwe (sociale) media, het mondiger worden van cliënten en de grotere betrokkenheid van cliënten en mantelzorgers bij de zorgverlening (empowerment, participatie, vermaatschappelijking), effenen de weg voor (inter)actieve contentmarketing in de zorgsector, met de communicatiedienst in de rol van contentmanager en communitymanager. 4. Coaching De dienstverlening in de zorg komt altijd tot stand in een menselijke relatie: arts-patiënt, verzorgende-cliënt,... De kwaliteit van deze relatie en dus ook van de communicatie bepaalt mee de kwaliteit van zorg. Zorgverleners moeten hierin ondersteund en gecoacht worden. Het is belangrijk dat de communicatiedienst zich hier actief opstelt, zodat de hele communicatie in de organisatie op één lijn zit. Besluit 9 1. Zorgmarketing is niet vies. 2. Zorgmarketing begint met luisteren. 3. Luisteren is voor een communicatiedienst belangrijker dan zenden. 4. Zorgmarketing rendeert het best als ze structureel aangepakt wordt. 5. De communicatiedienst kan een belangrijke rol spelen in (de introductie van) zorgmarketing in de organisatie.

7 Interview met Corine Jansen, Chief Listening Officer 10 Luisteren en verbinden, daarmee begint alles Sinds 2009 werkt Corine Jansen als CLO Chief Listening Officer onder meer voor het Radboudumc in Nijmegen. Met oog voor innovatie gaat zij op zoek naar nieuwe diensten en manieren van communiceren die beter aansluiten bij de behoeften van zorgvragers. Haar belangrijkste wapen: luisteren. Zorgmarketing is in Nederland al lang geen vies woord meer, lacht Corine Jansen. Ons vertrekpunt is luisteren naar cliënten met al hun verwachtingen en verzuchtingen. Wat vindt de patiënt belangrijk voor de kwaliteit van zijn leven? Wat verwacht de bewoner van de maaltijden in het woonzorgcentrum? Welke kleuren en welke lichtinval vinden bewoners aangenaam? Dat zijn de vragen die er toe doen in de zorg. Zorgmarketing begint met aandachtig te luisteren. In het Erasmusmc in Rotterdam kunnen mensen bijvoorbeeld elke werkdag tot 23 uur s avonds terecht voor een MRI. Zo hoeven de mensen niet speciaal vrijaf te nemen van hun werk. Dat is voor mij zorgmarketing. Toen ik een tijd geleden voor een ingreep in het Elisabethziekenhuis in Tilburg kwam, viel me hun missie op: Wij willen het liefste ziekenhuis van Nederland zijn. Maar wat is lief, vroeg ik een verpleegkundige. Lief is als jij tevreden bent, antwoordde ze. Ze vroeg me van welke muziek ik hield. En jawel hoor, toen ik de volgende dag op de operatietafel lag, klaar om in te slapen, hoorde ik trompettist Chris Botti op de achtergrond. Heel even maar, maar ik vond het ontzettend attent. Na mijn operatie heb ik hierover meteen een enthousiast bericht gedeeld met mijn vrienden op Facebook. Dat is voor mij de essentie van zorgmarketing: als zorgverlener je eigen ambassadeurs kweken. Communicatiediensten hebben in dat opzicht nog een weg te gaan. Ook ik ben opgeleid met een focus op zenden. Al sinds een aantal jaren ben ik ervan overtuigd dat we beter 80% van onze tijd zouden luisteren. Als we luisteren, zullen we misschien horen dat de folders die we maken nauwelijks gelezen worden, maar dat heldere en toegankelijke filmpjes van artsen op YouTube wél goed werken. Als we luisteren, zullen we allicht horen dat we veel moeilijke woorden gebruiken op onze website en dat de informatie die men zoekt er niet op staat. Communicatiemedewerkers, marketeers moeten hun veilige bureau verlaten, zich laten zien, gesprekken aanknopen en onbevangen luisteren. Luisteren en verbinden niet praten, schrijven, uitleggen of overtuigen is de kernopdracht van een communicatiemedewerker in de zorgsector, aldus Corine Jansen. Daarmee begint alles.

8 Interview met Fred Lee, schrijver van Als Disney de baas was in uw ziekenhuis 11 Een kwestie van reputatiemanagement Fred Lee werkte jarenlang als marketingmanager voor hij zijn besteller Als Disney baas was in uw ziekenhuis' schreef. Hoe omschrijft hij marketing in een zorgcontext? Fred Lee: De essentie is dat een doorsnee tevreden patiënt niet over jouw organisatie praat. De tevreden patiënt vertelt zijn vrienden en familie geen verhalen over hoe het was om in jouw organisatie verzorgd te worden. Hoe kunnen we als organisatie dan aan onze reputatie bouwen, als er niet over ons gesproken wordt? Reputatie - daar gaat het voor mij over in zorgmarketing. Zorgmarketing gaat niet over concurrentie of winst maken, wel over patiënten zo n uitmuntende zorg aan te bieden, dat ze over jou gaan praten. Er zijn maar twee categorieën klanten die verhalen over jouw organisatie de wereld insturen: zij die in hun verwachtingen overtroffen werden en zij die ontgoocheld waren. Het is daarom onze opdracht om patiënten méér en beter te bieden dan ze verwachten. Op die manier worden we als organisaties ook steeds beter. Hoe ziet u in deze context de opdracht van een communicatiedienst? Fred Lee: De communicatiedienst vervult een brugfunctie tussen het management en de medewerkers op de werkvloer. Cruciaal voor een communicatiedienst vandaag is niet zozeer het maken van publiciteit. We moeten meer de klemtoon leggen op de interne communicatie en het coachen en ondersteunen van medewerkers in het overtreffen van de verwachtingen van de patiënten. En vergeet nooit: luisteren is belangrijker dan praten. Ook in interne communicatie. Filip Decruynaere werkte o.m. zes jaar als freelance journalist en tien jaar als communicatieverantwoordelijke (intern en extern) van AZ Sint-Lucas in Gent. Vandaag leidt hij het communicatiebureau Zorgcommunicatie.be, gespecialiseerd in strategisch advies, projectbegeleiding, communicatie-opleiding, redactie en copywriting voor zorg- en welzijnsorganisaties. Zorgcommunicatie.be werkt o.m. voor Zorgnet Vlaanderen, Icuro, OLV Ziekenhuis Aalst, az Sint-Blasius Dendermonde, Kliniek Sint-Jozef Pittem, CGG Brussel, Woonzorggroep GVO, Zorggroep H.-Hart Kortrijk, Weliswaar, Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid, Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin en Gezondheid en Dag van de Zorg. 1 Deze bijdrage verscheen in het boek Communicatie Troef. Doeltreffend communiceren in en door zorgorganisaties, redactie Edgard Eeckman en Petra Van San, Lannoo Campus In het vervolg van dit artikel gebruiken we afwisselend de termen cliënt, patiënt en bewoner. Het artikel slaat op alle soorten zorgvoorzieningen.

9 3 Philip Kotler & Nancy Lee (2007), Marketing in the Public Sector, Wharton School Publishing. 4 Naast product, prijs, plaats en promotie worden soms ook personeel en processen als instrumenten in de marketingmix beschouwd. Dan spreekt men van de vijf of zes P s. 5 Dr. Karel Jan Alsem en drs. Robbert Klein Koerkamp (2012), Zorg met liefde en lef Stappenplan voor effectieve zorgmarketing, New Publishers Groningen. 6 Update O1, Nieuws OLV Ziekenhuis, december 2013: NMR-onderzoek nu ook op zaterdag en zondag. 7 Zorgwijzer 43, april 2014: Healing environment in het woonzorgcentrum brengt bewoners met dementie tot rust. 8 Zorgwijzer 46, september 2014: Business seats voor patiënten daghospitalisatie. 9 Voor meer informatie en tips: 10 Het interview met Corine Jansen vond plaats in het kader van deze bijdrage op 20 augustus Het interview met Fred Lee vond plaats in het kader van deze bijdrage op 27 mei 2014.

Zorgmarketing in drie stappen Karel Jan Alsem. Zorgmarketingplatform 21 juni 2017

Zorgmarketing in drie stappen Karel Jan Alsem. Zorgmarketingplatform 21 juni 2017 Zorgmarketing in drie stappen Karel Jan Alsem Zorgmarketingplatform 21 juni 2017 Over Karel Jan Alsem Lector Marketing op Hanzehogeschool Groningen, docent Marketing op de Rijksuniversiteit Groningen en

Nadere informatie

OPLEIDING Communicatie voor woonzorgcentra. Gent, 10 maart 2016

OPLEIDING Communicatie voor woonzorgcentra. Gent, 10 maart 2016 OPLEIDING Communicatie voor woonzorgcentra Gent, 10 maart 2016 Praktisch Opleiding van 2 dagen 10 en 24 maart (9.30 uur 16.30 uur) Zebrastraat, Gent Documentatie en powerpointpresentaties Vragen? filip@zorgcommunicatie.be

Nadere informatie

OPLEIDING Communicatie voor organisaties voor personen met een beperking. Kortrijk, 12 mei 2016

OPLEIDING Communicatie voor organisaties voor personen met een beperking. Kortrijk, 12 mei 2016 OPLEIDING Communicatie voor organisaties voor personen met een beperking Kortrijk, 12 mei 2016 Praktisch Opleiding van 2 dagen 12 en 19 mei (9.30 uur 16.30 uur) Zorgcommunicatie.be, Kortrijk Documentatie

Nadere informatie

Georges Dockx JUISTE MARKETING. Voor kmo s en zelfstandigen die meer resultaat willen met minder budget

Georges Dockx JUISTE MARKETING. Voor kmo s en zelfstandigen die meer resultaat willen met minder budget Georges Dockx DE JUISTE MARKETING Voor kmo s en zelfstandigen die meer resultaat willen met minder budget Uitgegeven door Georges Dockx in samenwerking met BOEK MAKERIJ.be D/2015/Georges Dockx, auteur-uitgever

Nadere informatie

E-mailmarketing voor zorg-professionals: Reader Deel 1: Waarom is e-mail marketing belangrijk?

E-mailmarketing voor zorg-professionals: Reader Deel 1: Waarom is e-mail marketing belangrijk? Waarom is e-mail marketing belangrijk als zorg-professional? Als therapeut of coach werk je graag met mensen. Ook wil je graag genoeg verdienen om van te kunnen leven. Dat betekent dat het belangrijk voor

Nadere informatie

Marketing voor een Succesvolle praktijk

Marketing voor een Succesvolle praktijk Marketing voor een Succesvolle praktijk Marketing is iets dat je eigenlijk continu doet als je met vreemden over jouw dienst praat. Marketing is namelijk het communiceren van de waarde van jouw dienst

Nadere informatie

GA VOORAL NIET DENKEN VOOR DE GEBRUIKERS, MAAR VRAAG HET ZE ZELF Martine Brommer, communicatieadviseur Omring

GA VOORAL NIET DENKEN VOOR DE GEBRUIKERS, MAAR VRAAG HET ZE ZELF Martine Brommer, communicatieadviseur Omring Stap 1 GA VOORAL NIET DENKEN VOOR DE GEBRUIKERS, MAAR VRAAG HET ZE ZELF Martine Brommer, communicatieadviseur Omring 34 { INTERVIEW Waarom hebben jullie gekozen voor een social intranet? Ons oude intranet

Nadere informatie

GOUDEN TIPS voor Professioneel Relatiebeheer

GOUDEN TIPS voor Professioneel Relatiebeheer 10 GOUDEN TIPS voor Professioneel Relatiebeheer www.fokjeritsma.nl info@fokjeritsma.nl 2 Inhoudsopgave Inleiding... 5 Wees je bewust van je doel... 6 Bellen: een uitstekend instrument... 6 Systeem... 7

Nadere informatie

Rapportage. Onderzoek: Toekomst van het Communicatievak

Rapportage. Onderzoek: Toekomst van het Communicatievak Rapportage Onderzoek: Toekomst van het Communicatievak In opdracht van: DirectResearch & Logeion en d Associatie van hoofden Communicatie Datum: 15 september 2014 Projectnummer: 2013008 Auteur(s): John

Nadere informatie

10 FACEBOOK TIPS VOOR BEDRIJVEN

10 FACEBOOK TIPS VOOR BEDRIJVEN 10 FACEBOOK TIPS VOOR BEDRIJVEN Introductie Social media wordt steeds vaker door bedrijven gebruikt om beter contact met hun klanten te krijgen en uiteindelijk meer inkomsten te realiseren. Facebook is

Nadere informatie

Een marketingplan in twaalf stappen

Een marketingplan in twaalf stappen Reekx is gespecialiseerd in het adviseren van organisaties en detacheren van specialisten op het gebied van het efficiënt managen van informatiestromen. Kijk op onze website www.reekx.nl voor actuele informatie

Nadere informatie

FOOD2MARKET INNOVATIE TRAINING. 14 november 2013

FOOD2MARKET INNOVATIE TRAINING. 14 november 2013 FOOD2MARKET INNOVATIE TRAINING 14 november 2013 Edwin Palsma The Food Agency Specialisten in food marketing Wij verbinden voedingskennis, technologie, marketing en sales om de marktpositie van agro & food

Nadere informatie

34Vraaggericht werken

34Vraaggericht werken DC 34Vraaggericht werken 1Inleiding Vraag jij aan een cliënt wat zijn wensen en behoeften zijn of weet jij wat het beste is voor de cliënt? Denk jij dat je cliënt zelf weet wat goed voor hem is en daarover

Nadere informatie

Zou het zo simpel zijn? Zonnehuizen investeren in zorggemeenschap.

Zou het zo simpel zijn? Zonnehuizen investeren in zorggemeenschap. Zou het zo simpel zijn? Zonnehuizen investeren in zorggemeenschap. Zorggemeenschap. Wat bedoelen we daar eigenlijk mee? Wanneer we het hebben over een gemeenschap als samenleving, dan weet iedereen precies

Nadere informatie

Marketing vanuit je hart

Marketing vanuit je hart Waardecreatie en identiteitsmarketing Marketing vanuit je hart Voor zelfstandige ondernemers die hun droom najagen Ingrid Langen INHOUD 1. Inleiding 4 2. Wie moet het lezen 5 3. Het Waarom van dit boek

Nadere informatie

Studielessen voor kinderen van 4-7 jaar

Studielessen voor kinderen van 4-7 jaar NAAM Studielessen voor kinderen van 4-7 jaar voorjaar 2005 Geschreven door Beryl Voorhoeve en opgemaakt door Judith Maarsen Geschreven voor kleine studiegroepen in de levend Evangelie Gemeente Gebruikte

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Winnen en behouden van nieuwe cliënten

Winnen en behouden van nieuwe cliënten Winnen en behouden van nieuwe cliënten Dat is de kracht van het zelfstandig ondernemerschap in tegenstelling tot de grote bedrijven. Alles draait om het vertrouwen van jouw cliënt in jouw professionaliteit.

Nadere informatie

Hoe help jij jouw doelgroep om de keuze te maken voor jou?

Hoe help jij jouw doelgroep om de keuze te maken voor jou? Hoe help jij jouw doelgroep om de keuze te maken voor jou? INHOUD! Introductie! Begrijp je doelgroep! Onderscheiden ten opzichte van de concurrentie! Jouw verhaal INTRODUCTIE Storen of helpen? INTRODUCTIE

Nadere informatie

TravelNext LOBKE ELBERS @LOBKEELBERS

TravelNext LOBKE ELBERS @LOBKEELBERS TravelNext LOBKE ELBERS @LOBKEELBERS Intro Lobke Elbers @lobkeelbers lobke@travelnext.nl Community manager Content schrijver Online marketing Blogger Kansenzoeker Samenwerker Gastdocent NHTV Nijmegen www.travelnext.nl

Nadere informatie

Meer succes met je website

Meer succes met je website Meer succes met je website Hoeveel geld heb jij geïnvesteerd in je website? Misschien wel honderden of duizenden euro s in de hoop nieuwe klanten te krijgen. Toch levert je website (bijna) niets op Herkenbaar?

Nadere informatie

GRATIS content TIPS & ideeën die jij zelf kan gebruiken voor je eigen (bedrijfs)website! #SchrijvenVoorBedrijven JasperVerelst.be

GRATIS content TIPS & ideeën die jij zelf kan gebruiken voor je eigen (bedrijfs)website! #SchrijvenVoorBedrijven JasperVerelst.be GRATIS content TIPS & ideeën die jij zelf kan gebruiken voor je eigen (bedrijfs)website! #SchrijvenVoorBedrijven JasperVerelst.be - Ik schreef al meer dan 100 commerciële bedrijfswebsites voor ondernemingen

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule

1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule Werkboek Inhoudsopgave: 1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule 2. Het H.A.R.T. model 2.1. H.A.R.T. staat voor: 2.1.1. Mijn verhaal over oprechte communicatie 2.1.1: Hoofd Gebruik de rest van deze

Nadere informatie

ONLINE MARKETING ANGELCOACHING

ONLINE MARKETING ANGELCOACHING ONLINE MARKETING ANGELCOACHING MARCA VAN DEN BROEK Met mijn bedrijf AngelCoaching zet ik me in voor succesvol ondernemen als kunstenaar//creatief. WAAR GAAT HET OM? Zichtbaarheid Onderscheidend (en authentiek)

Nadere informatie

Senioren ontmoeten elkaar. Verslag van 2 oktober 2010

Senioren ontmoeten elkaar. Verslag van 2 oktober 2010 Senioren ontmoeten elkaar Verslag van 2 oktober 2010 Meer overeenkomsten dan verschillen Dit is, in het kort, de conclusie van de lunchbijeenkomst Senioren ontmoeten elkaar 1 op 2 oktober 2010. De lunchbijeenkomst

Nadere informatie

Deelnemers... 8. Marketing & organisatie... 11. Online marketing in de praktijk... 15. Kennis & belang van online marketing... 26

Deelnemers... 8. Marketing & organisatie... 11. Online marketing in de praktijk... 15. Kennis & belang van online marketing... 26 Deelnemers... 8 Sectoren... 8 Functies... 9 Grootte van de zorginstellingen... 0 Marketing & organisatie... Medewerkers... Budgetten voor online marketing... 2 Online marketing in de praktijk... 5 Toepassing

Nadere informatie

De ambtenaar als ambassadeur aan de slag met social business Door: Jochem Koole

De ambtenaar als ambassadeur aan de slag met social business Door: Jochem Koole De ambtenaar als ambassadeur aan de slag met social business Door: Jochem Koole Sociale media hebben individuen meer macht gegeven. De wereldwijde beschikbaarheid van gratis online netwerken, zoals Facebook,

Nadere informatie

Welkom bij Sociaal Succesvol Ondernemen. Week 2: je bedrijf op orde Les 2: een goed businessmodel

Welkom bij Sociaal Succesvol Ondernemen. Week 2: je bedrijf op orde Les 2: een goed businessmodel Welkom bij Sociaal Succesvol Ondernemen Week 2: je bedrijf op orde Les 2: een goed businessmodel Pen en papier? Wat is een businessmodel? Jouw businessmodel is de manier waarop jij in business bent Twee

Nadere informatie

DEELNEMEN AAN DE SAMENLEVING IETS BETEKENEN VOOR EEN ANDER

DEELNEMEN AAN DE SAMENLEVING IETS BETEKENEN VOOR EEN ANDER DEELNEMEN AAN DE SAMENLEVING IETS BETEKENEN VOOR EEN ANDER BETEKENIS BOVEN BEPERKING Ieder mens is uniek en doet mee. We betekenen allemaal iets in het leven van anderen en omgekeerd. We houden van elkaar,

Nadere informatie

i.s.m. Start 2 Start...

i.s.m. Start 2 Start... i.s.m. Start 2 Start... i.s.m. Start 2 Start... Klanten werven JIJ MAAKT HET VERSCHIL! Wie vergeet zich voor te bereiden... bereidt zich voor vergeten te worden... Neem de juiste verkoopsattitude aan.

Nadere informatie

Starterspakket. Wij bieden een oplossing als jij minder goed bent in administratie, speciaal op maat gemaakt voor in de sportwereld.

Starterspakket. Wij bieden een oplossing als jij minder goed bent in administratie, speciaal op maat gemaakt voor in de sportwereld. Wat kan PvN voor jou betekenen? Is administratie niet je sterkste punt? Heb je vooral zin om je op de leuk kanten van het ondernemer te richten? Of wil je gewoon zeker weten dat alles goed geregeld wordt?

Nadere informatie

E-mailmarketing om cliënten aan te trekken als zorgprofessional

E-mailmarketing om cliënten aan te trekken als zorgprofessional E-mailmarketing om cliënten aan te trekken als zorgprofessional Als therapeut of coach werk je graag met mensen. Ook wil je graag voldoende verdienen om van te kunnen leven. Daarom is het belangrijk voor

Nadere informatie

Rapportage. De Kracht van Communicatie. DirectResearch in samenwerking met Logeion Auteurs: Marieke Gaus & Marvin Brandon

Rapportage. De Kracht van Communicatie. DirectResearch in samenwerking met Logeion Auteurs: Marieke Gaus & Marvin Brandon Rapportage De Kracht van Communicatie DirectResearch in samenwerking met Logeion Auteurs: Marieke Gaus & Marvin Brandon Index Achtergrond van het onderzoek 3 Conclusies Resultaten van het onderzoek 5 De

Nadere informatie

VWEC: kritische reflectie Alex Van Leeuwen Social Media Monitoring

VWEC: kritische reflectie Alex Van Leeuwen Social Media Monitoring 2012 VWEC: kritische reflectie Alex Van Leeuwen Social Media Monitoring Robin Vandebroek Lezing De presentatie van Alex Van Leeuwen over social media monitoring ging over de producten die het bedrijf Buzzcapture

Nadere informatie

Voor mensen met een verstandelijke beperking en diabetes, mantelzorgers en begeleiders. Verstandelijke beperking en diabetes: zo doe je dat samen!

Voor mensen met een verstandelijke beperking en diabetes, mantelzorgers en begeleiders. Verstandelijke beperking en diabetes: zo doe je dat samen! Voor mensen met een verstandelijke beperking en diabetes, mantelzorgers en begeleiders Verstandelijke beperking en diabetes: zo doe je dat samen! Leven met diabetes kan behoorlijk lastig zijn. Het heeft

Nadere informatie

zorgwijzer Zorg of advies nodig? CZ wijst u de weg 2012/2013 Weet u waar u de beste zorg kunt krijgen? Uw verzekering snel en digitaal regelen

zorgwijzer Zorg of advies nodig? CZ wijst u de weg 2012/2013 Weet u waar u de beste zorg kunt krijgen? Uw verzekering snel en digitaal regelen zorgwijzer 2012/2013 Weet u waar u de beste zorg kunt krijgen? Uw verzekering snel en digitaal regelen Zorg of advies nodig? CZ wijst u de weg Medische vraag? Stel hem aan onze deskundigen Toen mijn vriendin

Nadere informatie

Hoe maak je interessante tweets?

Hoe maak je interessante tweets? Hoe maak je interessante tweets? Januari 2012 Inleiding Leuk dat je echt aan de slag gaat met het maken van goede tweets! In dit document vind je algemene tips voor het opstellen van goede tweets. Bovendien

Nadere informatie

Social Media in de Tuinbouw. Social media in de Tuinbouw

Social Media in de Tuinbouw. Social media in de Tuinbouw Social media in de Tuinbouw Inleiding: Dit onderzoek is uitgevoerd door Jan-Peter Steetskamp, in opdracht van Mariëlle van Leeuwen, zelfstandig professional op het gebied van marketing en online communicatie

Nadere informatie

Voorstelling Onafhankelijk leven

Voorstelling Onafhankelijk leven Voorstelling Onafhankelijk leven Inhoudsopgave 1. Wat is Onafhankelijk leven?... 3 2. Waarom is Onafhankelijk Leven belangrijk?... 4 3.1. Met een persoonlijk assistentie budget (PAB) kan je onafhankelijk

Nadere informatie

Saskia Reijnen Advies, training en procesbegeleiding

Saskia Reijnen Advies, training en procesbegeleiding Saskia Reijnen Advies, training en procesbegeleiding Missie en droom Mijn droom is om op professionele en vooral op creatieve wijze mijn expertise in te zetten, namelijk het faciliteren van organisatie,

Nadere informatie

Werkboek MEER KLANTEN OP JOUW MANIER! ANNEMIEKE TISSINK KRIJG MEER KLANTEN DOOR MARKETING IN TE ZETTEN OP EEN MANIER DIE BIJ JOU PAST

Werkboek MEER KLANTEN OP JOUW MANIER! ANNEMIEKE TISSINK KRIJG MEER KLANTEN DOOR MARKETING IN TE ZETTEN OP EEN MANIER DIE BIJ JOU PAST Werkboek MEER MANIER! ANNEMIEKE TISSINK KRIJG MEER DOOR MARKETING IN TE ZETTEN OP EEN MANIER DIE BIJ JOU PAST MANIER! Hoofdstuk 1 Nieuwe klanten nodig? Marketing is een vakgebied waar veel om te doen is.

Nadere informatie

Het Online Marketingplan. Het Social Media Plan als onderdeel van het Marketing Plan

Het Online Marketingplan. Het Social Media Plan als onderdeel van het Marketing Plan Het Online Marketingplan Het Social Media Plan als onderdeel van het Marketing Plan 1 Wil je een online marketingplan voor jouw organisatie beschrijven? In dit document vind je de opzet voor zo n plan.

Nadere informatie

Starten met een plan. Alles op een rij. Robert Loontjens & Anne de Jong

Starten met een plan. Alles op een rij. Robert Loontjens & Anne de Jong Starten met een plan Alles op een rij Robert Loontjens & Anne de Jong Even voorstellen Robert Loontjens en Anne de Jong Accountmanager MKB Rabobank Parkstad Limburg (045) 533 44 44 bedrijven@parkstadlimburg.rabobank.nl

Nadere informatie

Whitepaper. 10 manieren om e-mailmarketing en social media te integreren

Whitepaper. 10 manieren om e-mailmarketing en social media te integreren Whitepaper 10 manieren om e-mailmarketing en social media te integreren 10 manieren om e-mailmarketing en social media te integreren Als jouw organisatie e-mail en social media behandelt als twee parallelle

Nadere informatie

VOORDAT JE START ALS ZZP ER

VOORDAT JE START ALS ZZP ER www.damd.nl Voordat je start als zzp er Voordat je als zzp er gaat starten, is het verstandig om na te gaan of je inderdaad ondernemer wil zijn. Dit kun je doen door aan jezelf vragen te stellen als: zie

Nadere informatie

Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie

Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie Ervaringen, belevenissen, vragen in woorden gevangen om die woorden weer vrij te laten in nieuwe ervaringen, belevenissen, vragen. Marcel Zagers www.meerstemmig.nl

Nadere informatie

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK!

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! In dit E-book leer je hoe je door het inzetten van je eigen netwerk je bedrijf kan laten groeien. WAAROM DIT E-BOOK? Veel ondernemers beginnen

Nadere informatie

Creative Marketing 3 8 mei 2014 Karen Sikkema karen@olivgames.nl

Creative Marketing 3 8 mei 2014 Karen Sikkema karen@olivgames.nl Creative Marketing 3 8 mei 2014 Karen Sikkema karen@olivgames.nl Creative Marketing 1 Introductie wat is marketing? 2 Ken je klant wie is je klant en wat denkt/voelt/wil hij/zij? 3 Creative marketing kan

Nadere informatie

Jaarplan ASVZ 2015 Met Elkaar in 2015

Jaarplan ASVZ 2015 Met Elkaar in 2015 Jaarplan ASVZ 2015 Met Elkaar in 2015 Jaarplan ASVZ 2015 eenvoudige versie Met elkaar in 2015! Dit is het jaarplan van ASVZ. Hierin schrijft ASVZ op wat we in 2015 gaan doen, en wat beter of anders kan

Nadere informatie

Handleiding whitepaper schrijven. Handig stappenplan en tips om zelf aan de slag te gaan

Handleiding whitepaper schrijven. Handig stappenplan en tips om zelf aan de slag te gaan Handleiding whitepaper schrijven Handig stappenplan en tips om zelf aan de slag te gaan Inhoud Inleiding... 3 Wat is een whitepaper?... 3 Kies het juiste onderwerp... 4 Voordat je gaat schrijven... 4 Gegevens

Nadere informatie

DE ZIJLEN MET ZORG IN DE SAMENLEVING

DE ZIJLEN MET ZORG IN DE SAMENLEVING De Zijlen ondersteunt in de provincie DE ZIJLEN MET ZORG IN DE SAMENLEVING Groningen 1400 mensen bij wonen, werk en dagbesteding en vrijetijd. Het gaat om mensen met een verstandelijke beperking. Dat doen

Nadere informatie

Achtergrond. Achtergrond WIE BENT U? 31/08/2015

Achtergrond. Achtergrond WIE BENT U? 31/08/2015 WIE BENT U? IN GESPREK GAAN MET OUDEREN OVER HUN WAARDEN EN VISIE OP HET LEVEN De ergotherapeut als brug tussen thuis en het WZC - 8/09/15 Liselotte Van Ooteghem Achtergrond Wie ben ik? Medewerker zingeving,

Nadere informatie

9 redenen waarom jouw website geen klanten oplevert.

9 redenen waarom jouw website geen klanten oplevert. 9 redenen waarom jouw website geen klanten oplevert. Introductie Een goed ingerichte website met een goed uitgevoerde marketingstrategie is het ideale marketing tool voor ondernemers. Een goede website

Nadere informatie

Samen bruggen bouwen. Het manifest: de basis van en voor SDW

Samen bruggen bouwen. Het manifest: de basis van en voor SDW Samen bruggen bouwen Het manifest: de basis van en voor SDW Inhoud Samen bruggen bouwen 10 4 6 De basis van en voor SDW Waarom bestaat SDW? 8 Waar willen we naar toe? Van waaruit handelen wij? Onze belofte

Nadere informatie

meest geweldige beslissing de basis van je hele business speels avontuur

meest geweldige beslissing de basis van je hele business speels avontuur Proficiat! Dit is de meest geweldige beslissing die je kon nemen om jouw business te doen uitgroeien van een zaadje (lees: passie) naar een tuin vol bloemen (lees : fulltime inkomen). Echt waar. Dit wordt

Nadere informatie

grens onderscheidend ondernemen

grens onderscheidend ondernemen KvK Kiosk Martin Lammerteyn Bedrijfsmentor Grensverleggend verkopen in Belgeland, hoe doe je dat? grens onderscheidend ondernemen starter Wie is hier aanwezig? Wie is ondernemer? Wie verkoopt er? Wie adviseert

Nadere informatie

Effectief investeren in management

Effectief investeren in management Effectief investeren in management Veel organisaties zijn in verandering. Dat vraagt veel van de leidinggevenden/managers. Zij moeten hun medewerkers in beweging krijgen om mee te veranderen. En dat gaat

Nadere informatie

WELKOM MARKERING VAN DE PALLIATIEVE FASE WORKSHOP COMMUNICATIE MET PATIËNT EN INFORMELE ZORG. door Nelly Troost

WELKOM MARKERING VAN DE PALLIATIEVE FASE WORKSHOP COMMUNICATIE MET PATIËNT EN INFORMELE ZORG. door Nelly Troost WELKOM MARKERING VAN DE PALLIATIEVE FASE WORKSHOP COMMUNICATIE MET PATIËNT EN INFORMELE ZORG door Nelly Troost GEGEVENS UIT DE CASUS Systeem dhr. Jansen 74 jaar MW. JANSEN 75 jaar Medisch/Zorgverlening

Nadere informatie

Week 2 Geld Verdien Machine. Ik heb een markt en nu??

Week 2 Geld Verdien Machine. Ik heb een markt en nu?? Week 2 Geld Verdien Machine Ik heb een markt en nu?? Je hebt een markt, nu een product Er zijn twee mogelijkheden Of je gaat het product zelf maken Of je laat je product maken Zelf het product maken Het

Nadere informatie

Ondernemen als. Deel 1. Doelgroep: Naam: Telefoon:

Ondernemen als. Deel 1. Doelgroep: Naam: Telefoon: Ondernemen als Deel 1 Doelgroep: Naam: Telefoon: 2 Over Rose Drs. Rose Jansen Marketingpsycholoog Spiritueel Businesscoach Journeytherapeut In 2006 studeerde ik af als Journeytherapeut bij Brandon Bays.

Nadere informatie

Hoe kunt u met minder geld toch de kwaliteit van dienstverlening waarborgen voor kwetsbare doelgroepen?

Hoe kunt u met minder geld toch de kwaliteit van dienstverlening waarborgen voor kwetsbare doelgroepen? Hoe kunt u met minder geld toch de kwaliteit van dienstverlening waarborgen voor kwetsbare doelgroepen? Visie tafelleider: Met minder geld hetzelfde of misschien zelfs meer doen. Dat is de grote uitdaging

Nadere informatie

Welkom bij Sociaal Succesvol Ondernemen. Week 6: klaar voor klanten Les 3: Marketing Technieken

Welkom bij Sociaal Succesvol Ondernemen. Week 6: klaar voor klanten Les 3: Marketing Technieken Welkom bij Sociaal Succesvol Ondernemen Week 6: klaar voor klanten Les 3: Marketing Technieken Pen en papier? Marketing technieken Er bestaan heel veel verschillende soorten marketing technieken In deze

Nadere informatie

EXPLORATIE. Wat doen we? OUTPUT OPVOLGING INPUT. Externe analyse: Interne analyse: zich aan? we? Wat dient. Wat kunnen. Implementatie.

EXPLORATIE. Wat doen we? OUTPUT OPVOLGING INPUT. Externe analyse: Interne analyse: zich aan? we? Wat dient. Wat kunnen. Implementatie. Inleiding Elke marketeer zal binnen de onderneming waarin hij actief is, vanuit een analyse van de huidige en toekomstige situatie (zowel extern als intern) bepaalde marketingbeslissingen nemen. Het hanteren

Nadere informatie

Inspireren, Leren & Werken. Werken aan een nieuwe werkwijze

Inspireren, Leren & Werken. Werken aan een nieuwe werkwijze Inspireren, Leren & Werken Werken aan een nieuwe werkwijze WIE, WAT, WAAR? BOOTCAMP JEUGDWERK 2014 BLZ 4 DAG 4 DONDERDAG 4 SEPTEMBER BLZ 8 DAG 1 MAANDAG 1 SEPTEMBER BLZ 5 DAG 5 VRIJDAG 5 SEPTEMBER BLZ

Nadere informatie

Voor eigen regie in zorg en samenleving

Voor eigen regie in zorg en samenleving Voor eigen regie in zorg en samenleving Prima instrument, de Wet maatschappelijke ondersteuning. Mensen zelf hun dingen laten doen. Maar dat gaat niet vanzelf. Daarvoor moet je de burger wel goed toerusten.

Nadere informatie

Dit ebook heb ik geschreven op 28/10/2013 van 8:26 uur tot 9.58 uur

Dit ebook heb ik geschreven op 28/10/2013 van 8:26 uur tot 9.58 uur Dit ebook heb ik geschreven op 28/10/2013 van 8:26 uur tot 9.58 uur Inhoud Ik heb geen tijd om een ebook te schrijven!... 3 Waarom heb ik het recht om je dit te vertellen?... 4 Template voor schrijven

Nadere informatie

Lees Zoek op Om over na te denken

Lees Zoek op Om over na te denken Welkom bij de Online Bijbelcursus van Praise De bijbelcursus is wat voor jou als je: 1. Als je wilt weten wat christenen geloven. 2. Als je meer wilt begrijpen van de bijbel. 3. Als je wilt groeien in

Nadere informatie

Voorstelling Onafhankelijk Leven vzw

Voorstelling Onafhankelijk Leven vzw Voorstelling Onafhankelijk Leven vzw Waarvoor staat Onafhankelijk Leven vzw? 1. Visie Onafhankelijk Leven vzw gaat met volle kracht voor een samenleving waar alle personen met beperking controle hebben

Nadere informatie

Als je wel wat Marketing Hulp Kunt gebruiken...

Als je wel wat Marketing Hulp Kunt gebruiken... Als je wel wat Marketing Hulp Kunt gebruiken... Startbijeenkomst Kennisverbreding Toeristisch Westerveld 26 januari 2016 Voorstellen Paul Wijers Docent hbo-opleiding Toerisme en Hotel 11 jaar recreatiebedrijf

Nadere informatie

15 GRATIS tips. om een geschikte domeinnnaam voor je website te kiezen

15 GRATIS tips. om een geschikte domeinnnaam voor je website te kiezen 15 GRATIS tips om een geschikte domeinnnaam voor je website te kiezen Om een website te maken heb je in ieder geval een domeinnaam nodig. Je domeinnaam is het internetadres van je website, de URL (Uniform

Nadere informatie

Enthousiasme zorgt voor meer omzet

Enthousiasme zorgt voor meer omzet Enthousiasme zorgt voor meer omzet Vinden nieuwe klanten de weg naar uw organisatie? U biedt een goed product tegen een goede prijs en toch lijkt het steeds lastiger om u te onderscheiden van uw concurrenten.

Nadere informatie

Webinar: Wat is Social Media Monitoring?

Webinar: Wat is Social Media Monitoring? Webinar: Wat is Social Media Monitoring? Het webinar start om 16.00 uur Geluid: zet het geluid van de computer aan op de juiste volume Stel uw vragen via de chatfunctie @ValueProof Value Proof www.valueproof.nl

Nadere informatie

Project Alcohol 2014

Project Alcohol 2014 Project Alcohol 2014 Naam: Jong geleerd is oud gedaan!!!! Laat je niet Naam: F L s E s E N Klas:!!! 1 Inleiding De carnaval komt eraan. Een feest dat gevierd moet worden. Maar is het feestje van plezier

Nadere informatie

Gelukskoffercoaching. Ik kan in drie woorden vertellen wat ik geleerd heb: I love me. Wael, 11 jaar. Gelukkig zijn kun je leren!

Gelukskoffercoaching. Ik kan in drie woorden vertellen wat ik geleerd heb: I love me. Wael, 11 jaar. Gelukkig zijn kun je leren! Gelukkig zijn kun je leren! Gelukskoffercoaching Missie GELUKKIG ZIJN KUN JE LEREN Gelukskoffercoaching wil kinderen op jonge leeftijd positief ondersteunen in hun individuele emotionele ontwikkeling.

Nadere informatie

MARKETING, ook in jouw bakkerij

MARKETING, ook in jouw bakkerij MARKETING, ook in jouw bakkerij dvd en praktische handleiding Interesse in advies op maat van uw bakkerij Interesse in marketing- en verkoopsadvies op maat van jouw bakkerij? In een begrijpelijke taal

Nadere informatie

Social Media, de andere opvoeder

Social Media, de andere opvoeder Social Media, de andere opvoeder Even voorstellen Diana Langerak Echtgenote en mama van twee jongens Communicatiemedewerker De Hoop ggz Aantal jaren eindredactie verschillende bladen, waaronder: Chris

Nadere informatie

Presentatie Tranzo Zorgsalon 29 november 2012 Christine Kliphuis

Presentatie Tranzo Zorgsalon 29 november 2012 Christine Kliphuis Presentatie Tranzo Zorgsalon 29 november 2012 Christine Kliphuis Geachte dames en heren, Zelfredzaamheid is een mooi en positief begrip. Immers, elk kind wil dingen zelf leren doen, jezelf kunnen redden

Nadere informatie

Training Social Media succesvol inzetten voor je organisatie of bedrijf

Training Social Media succesvol inzetten voor je organisatie of bedrijf Training Social Media succesvol inzetten voor je organisatie of bedrijf SocialforMedia organiseert i.s.m. Innovatieplatform Colibre van Cubiss de Social Media trainingen Social Media succesvol inzetten

Nadere informatie

Karin de Galan. Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach.

Karin de Galan. Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach. Karin de Galan Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach. Ze heeft zich gespecialiseerd in het trainen van trainers en richtte in 2007 de galan school voor training op. Eerder werkte ze als

Nadere informatie

Inhoudsopgave 1 Stappenplan CRM event... 1 1.1 Social media audit... 1 1.2 Maak een SWOT-analyse van de social media aanpak van je

Inhoudsopgave 1 Stappenplan CRM event... 1 1.1 Social media audit... 1 1.2 Maak een SWOT-analyse van de social media aanpak van je !!! SCRM!!!!!!!,,, Inhoudsopgave 1 Stappenplan CRM event... 1 1.1 Social media audit... 1 1.2 Maak een SWOT-analyse van de social media aanpak van je bedrijf/organisatie. Wat zijn je voornaamste conclusies?...

Nadere informatie

adviseren vanuit je kern

adviseren vanuit je kern adviseren vanuit je kern De wereld wordt er niet beter van, de werkomgeving wordt er niet ideaal van, maar je leert te roeien met de riemen die je hebt, te accepteren wat de kwaliteiten zijn waar je mee

Nadere informatie

10 Gouden Tips voor Professioneel Relatiebeheer

10 Gouden Tips voor Professioneel Relatiebeheer 2 Inhoudsopgave Inleiding ----------------------------------------------------------- 5 Wees je bewust van je doel -------------------------------------- 6 Bellen: een uitstekend instrument -------------------------------

Nadere informatie

VIER EENVOUDIGE TAKTIEKEN OM LASTIGE COLLEGA S VOOR JE TE WINNEN

VIER EENVOUDIGE TAKTIEKEN OM LASTIGE COLLEGA S VOOR JE TE WINNEN E-BLOG VIER EENVOUDIGE TAKTIEKEN OM LASTIGE COLLEGA S VOOR JE TE WINNEN in samenwerken Je komt in je werk lastige mensen tegen in alle soorten en maten. Met deze vier verbluffend eenvoudige tactieken vallen

Nadere informatie

Zondag 19 januari 2014. Viering in de Week van Gebed. voor de eenheid van de christenen. Paulusgemeenschap en. Protestantse Gemeente de Eshof

Zondag 19 januari 2014. Viering in de Week van Gebed. voor de eenheid van de christenen. Paulusgemeenschap en. Protestantse Gemeente de Eshof Zondag 19 januari 2014 Viering in de Week van Gebed voor de eenheid van de christenen Paulusgemeenschap en Protestantse Gemeente de Eshof Hoevelaken Thema: Is Christus dan verdeeld? (1 Kor. 1,13) 1 / 7

Nadere informatie

Social media is onmisbaar in de pensioenwereld!

Social media is onmisbaar in de pensioenwereld! Social media is onmisbaar in de pensioenwereld! Op 10 maart 2014 ben ik gestart met de opleiding LCP. Tijdens de presentatie kregen wij tips over het vinden van een onderwerp voor het essay. Ik heb mijn

Nadere informatie

Bewegingskansen via toegankelijke (preventieve) gezondheidszorg Jan Tessier

Bewegingskansen via toegankelijke (preventieve) gezondheidszorg Jan Tessier Bewegingskansen via toegankelijke (preventieve) gezondheidszorg Jan Tessier Wat als preventieve gezondheidszorg toegankelijk zou zijn voor iedereen? 1 Beweegprikkels en preventie Bewegen is essentieel:

Nadere informatie

Trainingen Coaching Intervisie Supervisie. Voor de zorg

Trainingen Coaching Intervisie Supervisie. Voor de zorg Trainingen Coaching Intervisie Supervisie Voor de zorg Professioneel communiceren met 2013 Training Professioneel communiceren met Voor wie? De training is bedoeld voor mensen in de zorg die hun communicatie

Nadere informatie

Wat is jouw grootste uitdaging als ondernemer?

Wat is jouw grootste uitdaging als ondernemer? Wat is jouw grootste uitdaging als ondernemer? De Week van de Ondernemer doet het gehele jaar onderzoek naar de belangrijkste uitdagingen van ondernemers. We presenteren hierbij de belangrijkste uitkomsten.

Nadere informatie

Kwaliteitszorg. Test jezelf.

Kwaliteitszorg. Test jezelf. Kwaliteitszorg. Test jezelf. Pagina 1 Weet jij hoe je je deskundigheid of die van je collega s kunt bevorderen of professionaliseren? Kun je goed samenwerken? Kun je kwaliteitszorg leveren? Doe de testjes

Nadere informatie

Toekomst van uw biologische boerderijwinkel.

Toekomst van uw biologische boerderijwinkel. Toekomst van uw biologische boerderijwinkel. Naam: William Ton (1604410) Docent: Rob van den Idsert Specialisatie: Concept Periode: 2015-D Datum: 27-05-2015 Toekomst van uw biologische boerderijwinkel.

Nadere informatie

STUDIES EN BEROEPEN. Wat moet je doen?

STUDIES EN BEROEPEN. Wat moet je doen? STUDIES EN BEROEPEN Welke opleiding moet je doen om dokter te worden? Wat doet een ingenieur? Waar werkt een secretaresse? Welk beroep wil jij doen? Wat moet jij studeren? Wat moet je doen? 1. Verbind

Nadere informatie

Klantgericht (online) communiceren. in 5 stappen. Whitepaper

Klantgericht (online) communiceren. in 5 stappen. Whitepaper Klantgericht (online) communiceren in 5 stappen Whitepaper Index Klantgericht communiceren in 5 stappen 3 Klantgericht communiceren, waarom zou ik? 4 Aan de slag! 5 5-stappenplan klantgericht communiceren

Nadere informatie

Passend Onderwijs voor de kinderen op school: samen met ouders en leerkracht

Passend Onderwijs voor de kinderen op school: samen met ouders en leerkracht Passend Onderwijs voor de kinderen op school: samen met ouders en leerkracht Vanaf 1 augustus is de Wet passend onderwijs van kracht. De school van uw kind/uw school is aangesloten bij het samenwerkingsverband

Nadere informatie

U heeft zojuist een voorbeeld ondernemingsplan gedownload vanuit MKB Bankadvies. Wij wensen u veel succes. Vragen?...info@mkbbankadvies.

U heeft zojuist een voorbeeld ondernemingsplan gedownload vanuit MKB Bankadvies. Wij wensen u veel succes. Vragen?...info@mkbbankadvies. U heeft zojuist een voorbeeld ondernemingsplan gedownload vanuit MKB Bankadvies. Wij wensen u veel succes. Vragen?...info@mkbbankadvies.nl Samenvatting Het woord samenvatting zegt hier natuurlijk eigenlijk

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Waar een wil is, is een Weg!

Waar een wil is, is een Weg! 5 tips om moeiteloos voor jezelf te kiezen en een stap te zetten. Waar een wil is, is een Weg! - Lifecoach http://www.facebook.com/arlettevanslifecoach 0 Je bent een ondernemende 40+ vrouw die vooral gericht

Nadere informatie

HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN

HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN E-blog HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN In talent & groei Het is belangrijk om je talent goed onder woorden te kunnen brengen. Je krijgt daardoor meer kans om het werk te

Nadere informatie

Frans de Hoyer GW Management. E-Mail Marketing (mysterye-mail) E-Mailnieuwsbrief Social media voor de Automotive. De wereld is veranderd

Frans de Hoyer GW Management. E-Mail Marketing (mysterye-mail) E-Mailnieuwsbrief Social media voor de Automotive. De wereld is veranderd Frans de Hoyer GW Management E-Mail Marketing (mysterye-mail) E-Mailnieuwsbrief Social media voor de Automotive De wereld is veranderd 1 We kopen online We plaatsen alles online 2 Dit onderdeel valt ineens

Nadere informatie

Wie werkt er aan employer branding bij zijn of haar bedrijf?

Wie werkt er aan employer branding bij zijn of haar bedrijf? Themabijeenkomst Gezond Beleid Employee branding en HRM 10 september 2015 Vraag Wie werkt er aan employer branding bij zijn of haar bedrijf? 1 Employer branding Een authentieke en onderscheidende voorkeurspositie

Nadere informatie