Bijlage 1 Behorend bij het evenementenbeleid. Juridisch kader

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bijlage 1 Behorend bij het evenementenbeleid. Juridisch kader"

Transcriptie

1 Bijlage 1 Behorend bij het evenementenbeleid Juridisch kader 1. Gemeentewet 2. Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Heusden 3. Drank- en Horecawet 4. Brandbeveiligingsverordening 5. Wegenverkeerswet en Regeling verkeersregelaars Wet ruimtelijke ordening 7. Wet milieubeheer 8. Winkeltijdenwet 9. Wet op de Kansspelen 10. Luchtvaartwet 11. Zondagswet * *

2 JURIDISCH KADER De basis voor het verlenen van een vergunning en het stellen van regels en voorschriften met betrekking tot evenementen ligt in de Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Heusden (APV). Omdat de diversiteit van evenementen groot is, zijn ook veel andere regelingen op evenementen van toepassing, zoals de Drank- en Horecawet, de Wegenverkeerswet 1994, Wet ruimtelijke ordening, Wet op de Kansspelen, Besluit brandveilig gebruik bouwwerken (Gebruiksbesluit), Brandbeveiligingsverordening en Algemene wet bestuursrecht. 1. Gemeentewet Artikel 174 luidt als volgt: 1. De burgemeester is belast met het toezicht op de openbare samenkomsten en vermakelijkheden alsmede op de voor het publiek openstaande gebouwen en daarbij behorende erven. 2. De burgemeester is bevoegd bij de uitoefening van het toezicht, bedoeld in het eerste lid, de bevelen te geven die met het oog op de bescherming van veiligheid en gezondheid nodig zijn. 3. De burgemeester is belast met de uitvoering van verordeningen voor zover deze betrekking hebben op het in het eerste lid bedoelde toezicht. Toelichting De bevoegdheid van de burgemeester in het kader van het toezicht op evenementen stoelt op artikel 174 Gemeentewet. In het derde lid van dit artikel is aangegeven dat de burgemeester belast is met de uitvoering van verordeningen, voorzover deze betrekking hebben op het toezicht op de openbare samenkomsten en vermakelijkheden alsmede op de voor het publiek openstaande gebouwen en daarbij behorende erven. Het begrip toezicht is ruimer dan alleen de handhaving van de openbare orde. Het gaat hier ook om de bescherming van de gezondheid en de veiligheid van de burger in incidentele gevallen en op bepaalde plaatsen. Het is ook de bevoegdheid van de burgemeester het beleid ten aanzien van evenementen vast te stellen. De raad is sinds de dualisering niet langer bevoegd om beleidsregels (uitvoeringsbeleid) met betrekking tot evenementen vast te stellen. 2. Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Heusden (APV) Wat is een evenement? Artikel 2:24 APV omschrijft een evenement als volgt: 1. In deze afdeling (afdeling 7 van hoofdstuk 2) wordt onder evenement verstaan elke voor publiek toegankelijke verrichting van vermaak, met uitzondering van:

3 a. bioscoopvoorstellingen als bedoeld in de Wet op de filmvertoningen; b. markten als bedoeld in artikel 160, eerste lid, onder h. van de Gemeentewet en artikel 5:22; c. kansspelen als bedoeld in de Wet op de kansspelen; d. het in een inrichting in de zin van de Drank- en Horecawet gelegenheid geven tot dansen; e. betogingen, samenkomsten en vergaderingen als bedoeld in de Wet openbare manifestaties; f. activiteiten als bedoeld in artikel 2:39; 2. Onder evenement wordt mede verstaan: a. een herdenkingsplechtigheid; b. een braderie, snuffelmarkt; c. een optocht op de weg, niet zijnde een betoging als bedoeld in artikel 2:3; d. een al dan niet besloten feest of wedstrijd op of aan de weg; e. het optreden van een straatartiest; f. een tentoonstelling. Toelichting Wat valt er bijvoorbeeld allemaal onder een evenement? Dat kunnen zijn: festivals danceparty s sportevenementen braderieën kermis tentfeesten activiteiten in verband met carnaval etc. Een evenement is een openbaar toegankelijke activiteit. Openbaar wil zeggen dat de activiteit in beginsel voor iedereen toegankelijk is. Niet relevant is of voor die toegankelijkheid betaald moet worden of aan bepaalde voorwaarden moet worden voldaan. Zo zijn voetbalwedstrijden, popfestivals, kermissen, wielerwedstrijden, koninginnedagfeesten, openlucht meetings, exposities etc. evenementen. Vaak worden evenementen georganiseerd in horecagelegenheden. Wanneer er activiteiten plaatsvinden, die niet behoren tot de normale bedrijfsvoering (bijvoorbeeld een optreden van een bekende diskjockey, een optreden van een bekende band of activiteiten met carnaval), is een evenementenvergunning vereist 1. 1 ABRS , LJN-nr. AU9388 (Ghostship/Ghosthouse)

4 Een feest heeft daarentegen een besloten karakter. Er zijn alleen genodigde personen, die in een bepaalde relatie tot elkaar staan. Als zo n feest georganiseerd wordt op privéterrein, dan is geen vergunning nodig, bijvoorbeeld een verjaardagsfeest in de eigen tuin. Er is ook geen evenementenvergunning vereist, als het besloten feest plaatsvindt in een inrichting zoals bedoeld in de Wet milieubeheer en de activiteit onder de normale bedrijfsactiviteiten valt, bijvoorbeeld feesten en partijen in een partycentrum. Wanneer een (al dan niet besloten) feest op of aan de weg plaatsvindt, is dit een vergunningplichtige activiteit, omdat het plaats vindt op doorgaans voor publiek toegankelijk gebied. Het feit dat het feest besloten is, dus niet voor publiek toegankelijk, doet daar niets aan af, omdat het een uitstraling heeft naar de openbare ruimte. Met de definitie van evenement, waarin feest onderdeel uitmaakt, is dit buiten twijfel gesteld. Dit maakt eigenlijk al dat tentfeesten, zoals deze bijvoorbeeld in het buitengebied worden gehouden, onder de definitie van evenement vallen. Daarnaast dienen tentfeesten als evenementen te worden beschouwd, omdat het niet echt besloten feesten zijn. Iedereen die een soort entree betaalt is in principe welkom. Ook kan het zijn dat het om een dermate grote groep van personen gaat dat daarom alleen geen band met elkaar kan bestaan. Ook in zo n geval is dus nog sprake van een voor publiek toegankelijke activiteit. Evenementenvergunning Voor het organiseren van een evenement is een vergunning van de burgemeester nodig. De burgemeester kan categorieën van evenementen vrijstellen van de vergunningplicht. In artikel 1:8 APV zijn de toetsingscriteria opgenomen. De vergunning kan worden geweigerd in het belang van: a. de openbare orde; b. de openbare veiligheid; c. de volksgezondheid; d. de bescherming van het milieu. Vergunningvrije evenementen In de bepalingen 2:25 en 2:25a is de vrijstelling van kleinschalige evenementen geformaliseerd. In artikel 2:25 is het verbod opgenomen om zonder vergunning van de burgemeester een evenement te organiseren. Vervolgens is het op basis van artikel 2:25a mogelijk kleinschalige evenementen vrij te stellen van vergunningplicht. In plaats daarvan gelden algemene regels met de plicht om een evenement vooraf te melden.

5 In afwijking van de model-apv zijn de randvoorwaarden voor kleinschalige evenementen niet in de APV zelf opgenomen, maar in nadere regels. Hierdoor wordt voorkomen dat in de APV zelf tal van gedetailleerde bepalingen moeten worden opgenomen en kan sneller op de actualiteit worden ingespeeld. Geen fictieve verlening bij te laat beslissen op een aanvraag Voor vergunningstelsels, die onder de reikwijdte van de Europese Dienstenrichtlijn vallen, geldt vanaf 28 december 2009 de lex silencio positivo (= een positieve fictieve beschikking bij niet tijdig beslissen op een vergunningaanvraag). Gemeenten hebben de mogelijkheid het uitgangspunt van de lex silencio positivo uit te sluiten in verband met dwingende redenen van algemeen belang, zoals de openbare orde. In artikel 1:9 is dat onder andere gebeurd voor de evenementenvergunning. Deze kan dus niet van rechtswege worden verleend. 3. Drank- en Horecawet Bij veel evenementen kan het publiek zwakalcoholhoudende dranken kopen voor direct gebruik ter plaatse. Als het evenement niet plaatsvindt in een reguliere horeca-inrichting is een ontheffing nodig op basis van artikel 35 van de Drank- en Horecawet. Deze ontheffing kan alleen worden verleend voor bijzondere gelegenheden van tijdelijke aard en voor maximaal 12 aaneengesloten dagen. Voorwaarde is dat de drankverstrekking gebeurt onder de directe leiding van een persoon, die: - niet onder curatele staat; - niet van slecht levensgedrag is; - minimaal 21 jaar oud is; - beschikt over het diploma Sociale Hygiëne. De Drank- en Horecawet bepaalt dat er geen vergunning of ontheffing nodig is als: a. er een besloten feest wordt gehouden, waar b. geen entree wordt gevraagd en waar c. gratis alcohol wordt geschonken. Er moet dan wel voldaan worden aan alle drie vereisten. Wanneer er sprake is van het vragen en betalen van een vaste bijdrage, impliceert dit dat er sprake is van het anders dan om niet verstrekken van alcoholische drank (artikel 1 jo. 3 Drank en Horecawet, Uitspraak Hoge Raad van 10 februari 1987, N.J. 1987, nr. 836). In laatstgenoemde geval kan de burgemeester op grond van artikel 35 van de Drank- en Horecawet voor het eendaagse evenement een ontheffing verlenen.

6 4. Gebruiksbesluit en Brandbeveiligingsverordening In de Brandbeveiligingsverordening 2010 is het brandveilig gebruik van tijdelijke inrichtingen geregeld. Voorbeelden van een tijdelijke inrichting zijn een kermisterrein, een marktterrein, een feest- of circustent etc. Het gebruik van een inrichting waarin een verhoogde kans op brand, dan wel een verhoogde kans op negatieve gevolgen van een eenmaal uitgebroken brand aanwezig is, wordt geregeld in een gebruiksvergunning. In deze gebruiksvergunning worden voorwaarden gesteld met betrekking tot het functioneren van diverse voorzieningen, waaronder nooduitgangen, blusmiddelen en de afstanden tot andere objecten. Een gebruiksvergunning moet worden aangevraagd voor tijdelijke inrichtingen, waarin: a) meer dan 50 personen tegelijk aanwezig zullen zijn of, b) aan meer dan 10 personen bedrijfsmatig of in het kader van verzorging nachtverblijf zal worden verschaft of, c) aan meer dan 10 personen jonger dan 12 jaar, of aan meer dan 10 lichamelijk of geestelijk gehandicapte personen dagverblijf zal worden verschaft. Het college weigert een gebruiksvergunning, indien de in de aanvraag vermelde wijze van gebruik van de inrichting niet brandveilig is en door het stellen van voorschriften ook niet kan worden bereikt. NB. Op basis van het Gebruiksbesluit kan in veel gevallen voor (permanente) inrichtingen worden volstaan met een melding. Dit levert de rare situatie op dat voor tijdelijke inrichtingen zoals tenten een vergunning is vereist, terwijl voor een bedrijf kan worden volstaan met een melding. In het beleid is daarom het actiepunt opgenomen dat zal worden onderzocht of in meer situaties ook voor tijdelijke inrichtingen kan worden volstaan met een melding of algemene regels. Overigens is het wel zo dat bij evenementen vaak sprake is van maatwerkvoorschriften, juist omdat daarin zo veel variatie mogelijk is. Dit is voor de VNG (vooralsnog) reden om in de model-brandbeveiligingsverordening een vergunningplicht te handhaven. 5. Wegenverkeerswet 1994 (WVW) en Regeling verkeersregelaars 2009 Voor het organiseren van een wedstrijd met voertuigen (fietsen, bromfietsen, motorvoertuigen etc.) op de openbare weg is een ontheffing op grond van de Wegenverkeerswet 1994 nodig. Naast deze ontheffing is het mogelijk dat een verkeersbesluit op grond van artikel 12 BABW en 15 Wegenverkeerswet 1994 nodig is, omdat de activiteiten zich op de openbare weg afspelen en/of de weg bijvoorbeeld tijdelijk afgesloten moet worden. Soms is het nodig dat verkeersregelaars worden ingeschakeld. In de Regeling verkeersregelaars zijn regels gesteld waaraan moet worden voldaan, bijvoorbeeld op

7 welke wijze verkeersregelaars worden aangesteld en welke opleiding ze moeten volgen. 6. Wet ruimtelijke ordening Kortdurende evenementen, die incidenteel plaatsvinden, hebben geen planologische betekenis. Dat betekent dat het eenmalig mogelijk is om in afwijking van het gebruik op basis van ter plaatse geldende bestemmingsplanvoorschriften een perceel of pand te gebruiken als evenementenlocatie. Een voorbeeld hiervan is het organiseren van een concert of muziekevenement in een sporthal 2. Grotere evenementen, die inclusief het opbouwen en afbreken, meerdere dagen duren hebben over het algemeen wel een planologische relevantie. Dat betekent dat dan getoetst moet worden aan de (gebruiks-)bepalingen van het ter plaatse geldende bestemmingsplan. In de gemeente Heusden wordt planologisch op de volgende wijze rekening gehouden met het gebruik ten behoeve van evenementen. In de bestemmingsplannen wordt een definitie opgenomen van evenemententerrein : evenemententerrein een terrein voor gebeurtenissen, gericht op een groot publiek, met betrekking tot kunst, sport, ontspanning en cultuur. In de algemene gebruiksregels van de bestemmingsplannen wordt opgenomen dat het gebruik van een perceel ten behoeve van een evenement niet onder strijdig gebruik wordt gerekend. Artikel 40 Algemene gebruiksregels 40.3 Onder strijdig gebruik wordt niet verstaan het plaatsvinden van evenementen en activiteiten zoals kermissen, festivals, beurzen, rommel/snuffelmarkten, braderieën, sportactiviteiten, voor zover deze (inclusief opbouw en afbraak) niet langer duren dan 10 dagen per evenement of activiteit, op gronden met de bestemming Groen en Verkeer-verblijfsgebied. 2 Wel moet er rekening mee worden gehouden dat in het kader van brandveiligheid in verband met het afwijkende gebruik een tijdelijke gebruiksvergunning nodig is of tijdelijk extra gebruiksvoorschriften gelden

8 7. Wet milieubeheer Bij eenmalige evenementen en evenementen met een frequentie van maximaal éénmaal per jaar wordt er van uitgegaan dat geen sprake is van een inrichting zoals bedoeld in de Wet milieubeheer 3. Wanneer een evenement gehouden wordt in of bij een inrichting, zijn ook de voorschriften bij of krachtens de Wet milieubeheer van toepassing. Bij geluidsintensieve evenementen betekent dit dat in ieder geval een vrijstelling van naleving van de geluidvoorschriften vereist is. Jaarlijks worden door het college acht collectieve festiviteiten aangewezen, waarop de geluidsvoorschriften die voor horeca-inrichtingen gelden mogen worden overschreden. Uitgangspunt bij het aanwijzen van collectieve festiviteiten is dat ze niet specifiek verbonden zijn aan één of een klein aantal inrichtingen. Wil een horecaondernemer of een klein aantal ondernemers samen een festiviteit organiseren, dan kunnen zij gebruik maken van de vrijstelling voor incidentele festiviteiten. Elk horecabedrijf heeft de mogelijkheid om hiervan vier keer per jaar gebruik te maken. Ook in de gevallen dat geen sprake is van een inrichting, is het mogelijk geluidnormen te hanteren voor evenementen. Deze normen zijn gebaseerd op artikel 4:6 van de Algemene Plaatselijke Verordening. Artikel 4:6 Overige geluidhinder 1. Het is verboden buiten een inrichting in de zin van de Wet milieubeheer of het Besluit toestellen of geluidsapparaten in werking te hebben of handelingen te verrichten op een zodanige wijze dat voor een omwonende of voor de omgeving geluidhinder wordt veroorzaakt. 2. Het college kan van het verbod ontheffing verlenen. 3. Het verbod geldt niet voorzover in het daarin geregelde onderwerp wordt voorzien door de Wet geluidhinder, de Zondagswet, de Wet openbare manifestaties, het Vuurwerkbesluit of de Provinciale milieuverordening. Daarnaast kunnen op basis van milieu voorschriften worden opgenomen met betrekking tot afval en stookontheffingen. 8. Winkeltijdenwet Volgens de Winkeltijdenwet is de bedrijfsmatige verkoop van goederen aan particulieren op zon- en feestdagen in principe niet toegestaan. Dit verbod geldt niet 3 Pag. 5 Nota Evenementen met een luidruchtig karakter van Inspectie Milieuhygiëne Limburg

9 voor het verkopen van goederen tijdens evenementen van culturele aard, die een rechtstreeks verband houden met het evenement. Verkoop van andere goederen, behalve eet- en drinkwaren voor directe consumptie, is verboden. Indien er ten behoeve van een evenement buiten deze tijden om behoefte aan detailhandel bestaat kent de Winkeltijdenwet daarvoor een aantal vrijstellings- en ontheffingsmogelijkheden. Winkels kunnen soms op zon- en feestdagen geopend zijn, omdat er maximaal 12 koopzondagen in het jaar kunnen worden aangewezen. 9. Wet op de kansspelen Om een evenement betaalbaar te houden schrijft een organisator soms een loterij uit. Hiervoor is een vergunning nodig op grond van de Wet op de kansspelen. Voor het organiseren van zogenaamde kleine kansspelen (bijvoorbeeld kienspel, rad van avontuur) is geen vergunning nodig. Wel geldt een meldingsplicht. 10. Luchtvaartwetgeving Voor het opstijgen en landen van luchtvaartuigen (ballonnen, helikopters, enz.) op nietaangewezen luchtvaartterreinen is een ontheffing van het College van Gedeputeerde Staten van de provincie nodig. De provincie vraagt de burgemeester naar aanleiding van een verzoek om ontheffing een verklaring van geen bezwaar af te geven. Deze verklaring heeft betrekking op aspecten, die met openbare orde te maken hebben. 11. Zondagswet Op grond van de Zondagswet is het verboden op zon- en feestdagen zonder strikte noodzaak geluid te produceren dat op een afstand van meer dan 200 meter hoorbaar is. De burgemeester kan ontheffing verlenen van dit verbod voor de tijd na uur. Ook is het verboden op zondagen, alsmede de daarmee gelijkgestelde feestdagen, voor uur een openbare vermakelijkheid te houden, daartoe de gelegenheid te geven of daaraan deel te nemen. De burgemeester kan ook ontheffing verlenen van dit verbod. 12. Vuurwerkbesluit Het Vuurwerkbesluit maakt onderscheid tussen consumentenvuurwerk en professioneel vuurwerk. Consumentenvuurwerk is vuurwerk dat geschikt is voor particulier gebruik en rondom de jaarwisseling tot ontbranding gebracht mag worden. Voor het afsteken van vuurwerk tijdens een evenement is een ontbrandingstoestemming van de provincie nodig. De provincie vraagt de burgemeester van de gemeente, waarin het vuurwerk wordt afgestoken, om een verklaring van geen bezwaar naast de evenementenvergunning.

Bijlage 2: Risico-analysemodel evenementen In de APV (m.i.v. 27 e wijziging) zijn de volgende bepalingen met betrekking tot Evenementen opgenomen.

Bijlage 2: Risico-analysemodel evenementen In de APV (m.i.v. 27 e wijziging) zijn de volgende bepalingen met betrekking tot Evenementen opgenomen. Bijlage 2: Risico-analysemodel evenementen In de APV (m.i.v. 27 e wijziging) zijn de volgende bepalingen met betrekking tot Evenementen opgenomen. Afdeling 7 Evenementen Artikel 2:24 Begripsbepaling (evenement)

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Almere

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Almere RAADSBESLUIT De raad van de gemeente Almere, gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van PM; overwegende dat het voor een goede uitvoering van het evenementenbeleid nodig is om hoofdstuk 2,

Nadere informatie

Bijlage 34 blz. 1. VOORSCHRIFTEN KLEINE EVENEMENTEN (artikel 2:20 Algemene Plaatselijke Verordening Groningen 2009) Aan de burgemeester,

Bijlage 34 blz. 1. VOORSCHRIFTEN KLEINE EVENEMENTEN (artikel 2:20 Algemene Plaatselijke Verordening Groningen 2009) Aan de burgemeester, Bijlage 34 blz. 1 VOORSCHRIFTEN KLEINE EVENEMENTEN (artikel 2:20 Algemene Plaatselijke Verordening Groningen 2009) Aan de burgemeester, Aanleiding In het kader van deregulering van de Algemene Plaatselijke

Nadere informatie

Beleidsregels evenementen strandpaviljoens Bloemendaal 2019

Beleidsregels evenementen strandpaviljoens Bloemendaal 2019 CVDR Officiële uitgave van Bloemendaal. Nr. CVDR613388_1 22 oktober 2018 Beleidsregels evenementen strandpaviljoens Bloemendaal 2019 Het college van burgemeester en wethouders en de burgemeester van de

Nadere informatie

Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 15 april 2010;

Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 15 april 2010; BIJLAGE 1 VERBETERDE EXPEDITIE besluit van de gemeenteraad voorstelnummer div-nummer 597351 32 onderwerp Verordening tot wijziging van diverse verordeningen in verband met de inwerkingtreding van de Dienstenwet

Nadere informatie

STICHTING KINDERVAKANTIEWERK TILBURG. Vergunningen

STICHTING KINDERVAKANTIEWERK TILBURG. Vergunningen Toelichting op de voor de organisatie van het Kindervakantiewerk in Tilburg noodzakelijke vergunningen en de bijbehorende leges. publicatie: 04-04 uitgave: 3 datum: 17 april 2017 bestand: 04-04.docx

Nadere informatie

(Ruimtelijk)wettelijk kader. menselijk stemgeluid. Nico Haselager. 21 december 2016

(Ruimtelijk)wettelijk kader. menselijk stemgeluid. Nico Haselager. 21 december 2016 (Ruimtelijk)wettelijk kader en menselijk stemgeluid Nico Haselager 21 december 2016 Indeling Intro Activiteitenbesluit Algemene Plaatselijke Verordening o Voorkomen van geluidhinder (Exploitatievergunning

Nadere informatie

Verordening Winkeltijden Nijmegen 2013

Verordening Winkeltijden Nijmegen 2013 De raad van de gemeente Nijmegen; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 22 oktober 2013, gelet op artikel 3 van de Winkeltijdenwet; besluit vast te stellen: Verordening

Nadere informatie

Vrijgestelde evenementen

Vrijgestelde evenementen Vrijgestelde evenementen Bronckhorst, 2013 Pagina 1 van 6 1. Vrijgestelde evenementen Evenementen bestaan er in vele soorten en maten. Bij een aantal evenementen is het zeer onwaarschijnlijk dat het evenement

Nadere informatie

Beleidsregels ontheffing ex. artikel 35 Drank- en Horecawet

Beleidsregels ontheffing ex. artikel 35 Drank- en Horecawet Beleidsregels ontheffing ex. artikel 35 Drank- en Horecawet De burgemeester van Heerhugowaard, Overwegende dat het wenselijk is om beleidsregels vast te stellen voor de ontheffingsmogelijkheid die artikel

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders en de burgemeester van de gemeente Bloemendaal,

Het college van burgemeester en wethouders en de burgemeester van de gemeente Bloemendaal, GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Bloemendaal Nr. 132732 22 juni 2018 Beleidsregels evenementen strandpaviljoens Bloemendaal Het college van burgemeester en wethouders en de burgemeester van

Nadere informatie

Uitvoeringsbeleid jaarlijks terugkerende evenementen gemeente Oostzaan

Uitvoeringsbeleid jaarlijks terugkerende evenementen gemeente Oostzaan GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Oostzaan. Nr. 19652 9 maart 2015 Uitvoeringsbeleid jaarlijks terugkerende evenementen gemeente Oostzaan Aanleiding In het kader van administratieve lastenverlichting

Nadere informatie

S. van Dongen raad00691

S. van Dongen raad00691 Agendapunt commissie: steller telefoonnummer email S. van Dongen 040 2083 573 Stephan.van.dongen@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering onderwerp 11raad00691 Wijzigen APV / implementatie

Nadere informatie

Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 15 april 2010;

Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 15 april 2010; BIJLAGE 1 besluit van de gemeenteraad voorstelnummer div-nummer 597351 32 onderwerp Verordening tot wijziging van diverse verordeningen in verband met de inwerkingtreding van de Dienstenwet (implementatie

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER Evenementen (art. 2:25 APV)

AANVRAAGFORMULIER Evenementen (art. 2:25 APV) (art. 2:25 APV) 1. GEGEVENS VAN DE AANVRAGER Naam organisatie/persoon Naam contactpersoon : de heer mevrouw Adres Postcode Plaats Telefoonnummer (kantooruren) Telefoonnummer mobiel E-mailadres : NAAM EVENEMENT

Nadere informatie

Implementatie Nieuwe Drank- en Horecawet. Modelbeleid NHN Artikel 35 beleid + toelichting

Implementatie Nieuwe Drank- en Horecawet. Modelbeleid NHN Artikel 35 beleid + toelichting Implementatie Nieuwe Drank- en Horecawet Modelbeleid NHN Artikel 35 beleid + toelichting Versie 23 mei 2013 Beleidsregels ontheffing ex. artikel 35 Drank- en Horecawet De burgemeester van, Overwegende

Nadere informatie

Winkeltijdenverordening Hilversum 2018

Winkeltijdenverordening Hilversum 2018 Winkeltijdenverordening Hilversum 2018 (ontwerp; versie 10 januari 2018) De Winkeltijdenwet regelt dat winkels dagelijks tussen 6.00 uur en 22.00 uur open mogen zijn, behalve op zon- en feestdagen. De

Nadere informatie

Herziening ALGEMENE PLAATSELIJKE VERORDENING

Herziening ALGEMENE PLAATSELIJKE VERORDENING vastgesteld door de gemeenteraad op basis van art. 149 Gemeentewet de raad maakt verordeningen die hij in het belang van de gemeente nodig acht autonome regelgeving regelen van de gemeentelijke huishouding

Nadere informatie

BIJLAGE 1 INVOERING LEX SILENCIO POSITIVO: AANPASSINGEN VAN DIVERSE VNG MODELVERORDENING IN VERBAND MET DE EUROPESE DIENSTENRICHTLIJN EN DIENSTENWET

BIJLAGE 1 INVOERING LEX SILENCIO POSITIVO: AANPASSINGEN VAN DIVERSE VNG MODELVERORDENING IN VERBAND MET DE EUROPESE DIENSTENRICHTLIJN EN DIENSTENWET BIJLAGE 1 INVOERING LEX SILENCIO POSITIVO: AANPASSINGEN VAN DIVERSE VNG MODELVERORDENING IN VERBAND MET DE EUROPESE DIENSTENRICHTLIJN EN DIENSTENWET Artikel I De Verordening kwaliteitsregels Peuterspeelzaalwerk

Nadere informatie

Brandbeveiligingsverordening Gouda 2010

Brandbeveiligingsverordening Gouda 2010 regeling nummer 6.2.2. Brandbeveiligingsverordening Gouda 2010 vastgesteld 22 september 2010 bekendgemaakt 2010 inwerkingtreding 1 oktober 2010 laatste wijziging pagina 2 nr. 6.2.2 De raad van de gemeente

Nadere informatie

Beleidsregel 'Procedure voorselectie en vergunning circus'

Beleidsregel 'Procedure voorselectie en vergunning circus' Beleidsregel 'Procedure voorselectie en vergunning circus' Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Besloten door Deze versie is geldig

Nadere informatie

De volgende artikelen van de Algemene Plaatselijke Verordening Oosterhout 2010 worden aangepast:

De volgende artikelen van de Algemene Plaatselijke Verordening Oosterhout 2010 worden aangepast: Bijlage bij raadsbesluit d.d. 22 mei 2012 De volgende artikelen van de Algemene Plaatselijke Verordening Oosterhout 2010 worden aangepast: Aanhef Wijzigen van de titel in Algemene Plaatselijke Verordening

Nadere informatie

Beleidsregels ontheffing artikel 35 Drank- en Horecawet Koggenland 2013

Beleidsregels ontheffing artikel 35 Drank- en Horecawet Koggenland 2013 Beleidsregels ontheffing artikel 35 Drank- en Horecawet Koggenland 2013 *D13.003656* D13.003656 De burgemeester van Koggenland, Overwegende dat het wenselijk is om beleidsregels vast te stellen voor de

Nadere informatie

Versie: 7 april Evenementenbeleid gemeente Molenwaard

Versie: 7 april Evenementenbeleid gemeente Molenwaard Versie: 7 april 2011 Evenementenbeleid gemeente Molenwaard -2- Hoofdstuk 1: Inleiding Evenementen zijn belangrijk voor de gemeente. Evenementen hebben vaak een functie in het versterken van de saamhorigheid

Nadere informatie

Notitie "geluid afkomstig van horecabedrijven en. evenementen in Oisterwijk"

Notitie geluid afkomstig van horecabedrijven en. evenementen in Oisterwijk Notitie "geluid afkomstig van horecabedrijven en evenementen in Oisterwijk" 1. INLEIDING Doel van de voorliggende notitie is het scheppen van duidelijkheid over de toepassing van de geluidvoorschriften

Nadere informatie

OPLEGNOTITIE; TOELICHTING OP DE WIJZIGING VAN DE ALGEMENE PLAATSELIJKE VERORDENING WESTVOORNE 2012

OPLEGNOTITIE; TOELICHTING OP DE WIJZIGING VAN DE ALGEMENE PLAATSELIJKE VERORDENING WESTVOORNE 2012 OPLEGNOTITIE; TOELICHTING OP DE WIJZIGING VAN DE ALGEMENE PLAATSELIJKE VERORDENING WESTVOORNE 2012 Inleiding In 2011 is de APV Westvoorne voor het laatst herzien. Dit jaar zijn veel artikelen in de model

Nadere informatie

Beleidsregels Terrassen April 2017

Beleidsregels Terrassen April 2017 Beleidsregels Terrassen 2017 April 2017 Inhoudsopgave Artikel 1 Begripsomschrijving 5 Artikel 2 Inrichten van een terras 5 Artikel 3 Terrasmeubilair 5 Artikel 4 Openingstijden 5 Artikel 5 Gebruik gemeentegrond

Nadere informatie

Zaaknummer:Z Onderwerp: Implementatie Besluit brandveilig gebruik en basishulpverlening overige plaatsen

Zaaknummer:Z Onderwerp: Implementatie Besluit brandveilig gebruik en basishulpverlening overige plaatsen Raadsbesluit Jaar./../.. Zaaknummer:Z18-006564 Onderwerp: Implementatie Besluit brandveilig gebruik en basishulpverlening overige plaatsen De raad van de gemeente Roerdalen heeft; gezien het voorstel van

Nadere informatie

Wet Artikel Bevoegdheid m/mg Voorwaarden/ A E V B opmerkingen 1 Algemene wet bestuursrecht

Wet Artikel Bevoegdheid m/mg Voorwaarden/ A E V B opmerkingen 1 Algemene wet bestuursrecht Wijzigingvoorstel Omgevingsdienst Veluwe IJssel andaat- en machtigingsregister Omgevingsdienst Veluwe IJssel Behorende bij het andaatbesluit Omgevingsdienst Veluwe IJssel gemeente Brummen 2014 Wet Artikel

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 26 maart 2013

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 26 maart 2013 Nr., Afdeling De raad van de gemeente Tiel, overwegende dat: Op grond van het gestelde in artikel 3, tweede lid Wet veiligheidsregio's de gemeenteraad van Tiel een brandbeveiligingsverordening dient vast

Nadere informatie

VOORBEELDNOTIFICATIE VOOR ARTIKEL 2 3 BRANDBEVEILIGINGSVERORDENING VOLGENS DE MODELVERORDENING VNG

VOORBEELDNOTIFICATIE VOOR ARTIKEL 2 3 BRANDBEVEILIGINGSVERORDENING VOLGENS DE MODELVERORDENING VNG VOORBEELDNOTIFICATIE VOOR ARTIKEL 2 3 BRANDBEVEILIGINGSVERORDENING VOLGENS DE MODELVERORDENING VNG 1 FORMULIER B FORMULIER VOOR DE KENNISGEVING VAN NIEUWE EISEN DIE ONDER ARTIKEL 16 VAN DE DIENSTENRICHTLIJN

Nadere informatie

Wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Asten 2017 inclusief bijbehorende toelichting

Wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Asten 2017 inclusief bijbehorende toelichting WAAR RAADSBESLUIT Wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Asten 2017 inclusief bijbehorende toelichting Zaaknummer 2018073298 Onderwerp: Dagtekening: Agendanummer: Wijziging van de

Nadere informatie

Hieronder wordt mede verstaan een herdenkingsplechtigheid. Artikel voorziet vervolgens in het vergunningstelsel.

Hieronder wordt mede verstaan een herdenkingsplechtigheid. Artikel voorziet vervolgens in het vergunningstelsel. NOTA EVENEMENTENVERGUNNINGENBELEID 1. Inleiding In de gemeente Oldebroek vindt jaarlijks een aantal evenementen plaats. Dit betreft enerzijds een aantal vaste, jaarlijks terugkerende evenementen zoals

Nadere informatie

BELEIDSNOTA CONSUMENTENVUURWERK WORMERLAND

BELEIDSNOTA CONSUMENTENVUURWERK WORMERLAND BELEIDSNOTA CONSUMENTENVUURWERK WORMERLAND September 2011-1 - Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Doel 3 Verhouding met de APV en het Vuurwerkbesluit 4 Argumentatie 5 Beleidsregels 6 Vaststelling, citeertitel

Nadere informatie

Checklist evenement: MELDING of VERGUNNINGAANVRAAG

Checklist evenement: MELDING of VERGUNNINGAANVRAAG Checklist evenement: MELDING of VERGUNNINGAANVRAAG Met dit formulier kunt u nagaan of u een vergunning nodig heeft voor het evenement dat u wilt organiseren. Allereerst volgt u de checklist waaruit blijkt

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR47498_1. Brandbeveiligingsverordening 2010

CVDR. Nr. CVDR47498_1. Brandbeveiligingsverordening 2010 CVDR Officiële uitgave van Hulst. Nr. CVDR47498_1 15 maart 2016 Brandbeveiligingsverordening 2010 De raad van de gemeente Hulst; - gelezen het voorstel van het college van 17 augustus 2010, nr. AV/10.0724;

Nadere informatie

Beleidsregels ontheffing artikel 35 Drank- en Horecawet gemeente Edam-Volendam

Beleidsregels ontheffing artikel 35 Drank- en Horecawet gemeente Edam-Volendam Beleidsregels ontheffing artikel 35 Drank- en Horecawet gemeente Edam-Volendam Opdrachtgever: Burgemeester Sectie Algemeen Juridische Zaken Vastgesteld op 16 maart 2016 De burgemeester van Edam-Volendam,

Nadere informatie

1. Inleiding Inrichtingen Festiviteiten Evenementen Overige geluidhinder

1. Inleiding Inrichtingen Festiviteiten Evenementen Overige geluidhinder Toezichtplan Geluid Inhoud Inhoud... 2 1. Inleiding... 3 2. Toezicht geluidsnormen... 4 2.1 Aanleiding geluidsmetingen... 4 2.2 Uitvoering geluidsmetingen... 4 2.2.1 Meetmethode... 4 2.2.2 Meetapparatuur...

Nadere informatie

BSN nummer: Naam en voorletters: Straatnaam en huisnummer:... Postcode en plaats: E-mailadres:...

BSN nummer: Naam en voorletters: Straatnaam en huisnummer:... Postcode en plaats: E-mailadres:... Gemeente Veghel Afdeling Vergunningen en Handhaving Postbus 10.001 5460 DA VEGHEL AANVRAAGFORMULIER EVENEMENTENVERGUNNING De aanvraag dient minimaal 8 weken voordat het evenement plaatsvindt te worden

Nadere informatie

VERORDENING WINKELTIJDEN GEMEENTE BUNNIK 2013. Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders 29 oktober 2013 nr..

VERORDENING WINKELTIJDEN GEMEENTE BUNNIK 2013. Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders 29 oktober 2013 nr.. gemeente Bunnik Kenmerk: 2013-volgnummer raad] VERORDENING WINKELTIJDEN GEMEENTE BUNNIK 2013 De raad van de gemeente Bunnik; Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders 29 oktober

Nadere informatie

Inleiding... 2 1. Definitie evenement... 3. 1.1 De definitie... 3. 1.2.1 Vergunningplichtige evenementen... 3 1.2.2 Meldingsplichtige evenementen...

Inleiding... 2 1. Definitie evenement... 3. 1.1 De definitie... 3. 1.2.1 Vergunningplichtige evenementen... 3 1.2.2 Meldingsplichtige evenementen... 2013 Evenementenbeleid Vastgesteld op: 12 november 2012 Inwerkingtreding: 1 januari 2013 Inhoudsopgave Inleiding... 2 1. Definitie evenement... 3 1.1 De definitie... 3 1.2.1 Vergunningplichtige evenementen...

Nadere informatie

Invoering Lex silencio positivo (Lsp) onder de Dienstenrichtlijn.

Invoering Lex silencio positivo (Lsp) onder de Dienstenrichtlijn. Bijlage 1 Invoering Lex silencio positivo (Lsp) onder de Dienstenrichtlijn. Regelgeving / Artikel Wel/geen Lsp Reden Verordening peuterspeelzaalwerk DRV: Artikel 2 Gezien de belangen van jonge kinderen

Nadere informatie

Vervallen: opgenomen onder de evenementenbepaling (artikelen 2.2.1 en 2.2.2)

Vervallen: opgenomen onder de evenementenbepaling (artikelen 2.2.1 en 2.2.2) Overzicht mogelijke wijzigingen APV in kader van vermindering regelgeving (Wijzigingsvoorstellen bij artikelen zijn groter en schuin gedrukt in de tekst opgenomen) Artikel 2.1.2.1 Optochten Vervallen:

Nadere informatie

BELEIDSREGEL ARTIKEL 35 DRANK- EN HORECAWET

BELEIDSREGEL ARTIKEL 35 DRANK- EN HORECAWET BELEIDSREGEL ARTIKEL 35 DRANK- EN HORECAWET De burgemeester van Almere; Gelet op het bepaalde in: - artikel 4:81, lid 1, van de Algemene wet bestuursrecht waarin is bepaald dat een bestuursorgaan beleidsregels

Nadere informatie

Beleidsregel ontheffing artikel 35 Drank- en Horecawet gemeente Reimerswaal

Beleidsregel ontheffing artikel 35 Drank- en Horecawet gemeente Reimerswaal Beleidsregel ontheffing artikel 35 Drank- en Horecawet gemeente Reimerswaal Ontwerpbeleidsregel, vastgesteld door de burgemeester op 13 augustus 2012 afdeling Bouwen, Milieu en Handhaving 1 Beleidsregel

Nadere informatie

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 20 november 2012, nr. 96;

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 20 november 2012, nr. 96; Gemeenteblad nr. 29, 31 januari 2013 Nr. 96a DE RAAD DER GEMEENTE DEURNE gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 20 november 2012, nr. 96; gelet op het bepaalde in artikel 149 gemeentewet;

Nadere informatie

toezegging aan de commissie Middelen (TCM 131)

toezegging aan de commissie Middelen (TCM 131) Beheer Aan de leden van de gemeenteraad Datum : 10 november 2017 Uw kenmerk : Ons kenmerk : 2017021775 Behandeld door : College Doorkiesnummer : 023-5225225 Onderwerp : Toezegging aan commissie Grondgebied

Nadere informatie

Brandbeveiligingsverordening Boxtel 2015

Brandbeveiligingsverordening Boxtel 2015 De raad van de gemeente Boxtel Gelet op artikel 3 van de Wet veiligheidsregio's en het Bouwbesluit 2012 Besluit vast te stellen de volgende verordening met bijbehorende toelichting. Brandbeveiligingsverordening

Nadere informatie

Kenmerk: / gelet op artikel 3 van de Winkeltijdenwet en artikel 149 van de Gemeentewet;

Kenmerk: / gelet op artikel 3 van de Winkeltijdenwet en artikel 149 van de Gemeentewet; Kenmerk: 210761 / 211308 De raad van de gemeente Oldebroek; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van; gelet op artikel 3 van de Winkeltijdenwet en artikel 149 van de Gemeentewet; B E S L

Nadere informatie

Beleidsplan gemeente Staphorst

Beleidsplan gemeente Staphorst Beleidsplan gemeente Staphorst Ventmeldingen en standplaatsvergunningen 04-07-2017 Inhoudsopgave 1. Ventmeldingen... 3 1.1. Inleiding... 3 1.2. Ventmelding... 3 1.2.1. Commerciële ventmelding:... 4 1.2.2.

Nadere informatie

Beleidsregel Ondergeschikte horeca op locaties zonder horecabestemming

Beleidsregel Ondergeschikte horeca op locaties zonder horecabestemming Gemeentebestuur Spuiboulevard 300 3311 GR DORDRECHT Het COLLEGE van BURGEMEESTER en WETHOUDERS van de gemeente DORDRECHT; B E S L U I T : vast te stellen de Beleidsregel ondergeschikte horeca op locaties

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Vergadering: 25 januari 2010 Voorstel: Zaaknummer:

RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Vergadering: 25 januari 2010 Voorstel: Zaaknummer: RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Vergadering: 25 januari 2010 Voorstel: Zaaknummer: Onderwerp: Wijziging van de Huisvestingsverordening, de Afvalstoffenverordening en de Algemene Plaatselijke

Nadere informatie

Datum bekendmaking: Projectomschrijving: Registratienummer:

Datum bekendmaking: Projectomschrijving: Registratienummer: Gemeentebladnummer: 2012 27-34 Datum bekendmaking: Projectomschrijving: Registratienummer: 1 maart 2012 Verordening tot wijziging van diverse GR 11.2886508 verordeningen in verband met de Lex Silencio

Nadere informatie

Verordening winkeltijden Ede 2015

Verordening winkeltijden Ede 2015 Verordening winkeltijden Ede 2015 De raad van de gemeente Ede; gelezen het voorstel van de fracties BurgerBelangen Ede, WO Ede, PvdA Ede, Groenlinks/Progressief Ede, D66 Ede en GemeenteBelangen Ede van

Nadere informatie

Verordening winkeltijden Haarlem 2017

Verordening winkeltijden Haarlem 2017 Verordening winkeltijden Haarlem 2017 De raad van de gemeente Haarlem; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van [datum en nummer]; gelet op artikel 3[, eerste, tweede en derde lid,] van

Nadere informatie

Gemeente Woerden. De bevoegdheid van de raad komt voort uit de volgende wet- en/of regelgeving:

Gemeente Woerden. De bevoegdheid van de raad komt voort uit de volgende wet- en/of regelgeving: Gemeente Woerden RAADSVOORSTEL 15R.00110 15R.00110 ' F gemeente WOERDEN Indiener: college van burgemeester en wethouders Datum: 17 maart 2015 Portefeuillehouder(s): V. Molkenboer Portefeuille(s): Bestuurlijke

Nadere informatie

gelet op artikel 3 van de Wet veiligheidsregio's en de aanpassing daarop (Stb 2010, 145 en 146);

gelet op artikel 3 van de Wet veiligheidsregio's en de aanpassing daarop (Stb 2010, 145 en 146); Raadsbesluit De raad van de gemeente Tytsjerksteradiel; overwegende dat: - het verplicht is een verordening vast te stellen omtrent het voorkomen, beperken en bestrijden van brand, het beperken van brandgevaar,

Nadere informatie

Evaluatieformulier Evenementenbeleid gemeente Cromstrijen

Evaluatieformulier Evenementenbeleid gemeente Cromstrijen Evaluatieformulier Evenementenbeleid gemeente Cromstrijen Algemeen 1. Is het voor u voldoende duidelijk wanneer u een melding moet doen of een evenementenvergunning aan moet vragen? Graag een toelichting

Nadere informatie

Verordening winkeltijden Ede 2015

Verordening winkeltijden Ede 2015 Verordening winkeltijden Ede 2015 De raad van de gemeente Ede; gelezen het voorstel van de fracties BurgerBelangen Ede, VVD Ede, PvdA Ede, GroenLinks/Progressief Ede, D66 Ede en GemeenteBelangen Ede van

Nadere informatie

Bed and Breakfast 2010

Bed and Breakfast 2010 Beleidsnotitie Bed and Breakfast 2010 Een nadere uitwerking voor de toepassing van de ontheffingsbevoegdheid als omschreven in artikel 3.23 van de Wet ruimtelijke ordening juncto artikel 4.1.1 van het

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: Wijzigingsverordening Algemene plaatselijke verordening Haarlem BBV nr: 2014/428409

Raadsstuk. Onderwerp: Wijzigingsverordening Algemene plaatselijke verordening Haarlem BBV nr: 2014/428409 Raadsstuk Onderwerp: Wijzigingsverordening Algemene plaatselijke verordening Haarlem BBV nr: 2014/428409 1. Inleiding De raad stelt de verordeningen vast. Met deze wijzigingsverordening Algemene plaatselijke

Nadere informatie

1. Doet u de aanvraag namens een stichting/vereniging/onderneming? Nee (ga verder met punt 3)

1. Doet u de aanvraag namens een stichting/vereniging/onderneming? Nee (ga verder met punt 3) feest/evenement/wedstrijd in gemeente Hendrik-Ido-Ambacht Met dit formulier vraagt u een evenementenvergunning aan op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening 2016 van de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht.

Nadere informatie

Brandbeveiligingsverordening niet- bouwwerken gemeente Aalten. Verordening

Brandbeveiligingsverordening niet- bouwwerken gemeente Aalten. Verordening Brandbeveiligingsverordening niet- bouwwerken. gemeente Aalten Verordening Functie Vergunningverlener Brandveiligheid Datum 21-03- Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Begripsbepaling 3 3. Verbodsbepaling 3

Nadere informatie

a. vergunningen/ontheffingen die vallen onder de Dienstenwet en waarop de Lex Silencio Positivo (LSP) per wordt toegepast:

a. vergunningen/ontheffingen die vallen onder de Dienstenwet en waarop de Lex Silencio Positivo (LSP) per wordt toegepast: OVERZICHT GEMEENTELIJKE VERGUNNINGEN EN ONTHEFFINGEN, VALLEND ONDER DE DIENSTENWET I Algemene plaatselijke verordening gemeente Enschede 2009: a. vergunningen/ontheffingen die vallen onder de Dienstenwet

Nadere informatie

Dwaande met je bedrijf. Gemeentelijke regelgeving

Dwaande met je bedrijf. Gemeentelijke regelgeving Dwaande met je bedrijf Gemeentelijke regelgeving De rol van BWT Van scheidsrechter tot coach - Persoonlijke begeleiding - Gelijkwaardige relatie - Ondersteunend en adviserend - Meedenken in oplossingen

Nadere informatie

Beleid ruimtelijke procedures evenementen 2011. Gemeente Oost Gelre. Juni 2011 Versie 1.3.

Beleid ruimtelijke procedures evenementen 2011. Gemeente Oost Gelre. Juni 2011 Versie 1.3. Beleid ruimtelijke procedures evenementen 2011 Gemeente Oost Gelre Juni 2011 Versie 1.3. SAMENVATTING Evenementen spelen een belangrijke rol in het dagelijkse leven. Ze zorgen voor vermaak voor grote groepen,

Nadere informatie

Voor de voorgeschiedenis wordt verwezen naar de ter inzage liggende Ledenbrieven van de VNG.

Voor de voorgeschiedenis wordt verwezen naar de ter inzage liggende Ledenbrieven van de VNG. Pagina 1 van 5 GEMEENTE NUTH Raad: 15 december 2009 Agendapunt: Reg.nr: BJZ/2009/16533 RTG: 2 december 2009 AAN DE RAAD Onderwerp: Voorstel tot het wijzigen van de Afvalstoffenverordening en de Algemene

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Agendanummer 8.2

RAADSVOORSTEL Agendanummer 8.2 RAADSVOORSTEL Agendanummer 8.2 Raadsvergadering van 21 januari 2010 Onderwerp: Beoordeling of positieve fictieve beschikking bij niet tijdig beslissen (Lex Silencio Positivo) van toepassing is op een aantal

Nadere informatie

Oud (voor zover relevant) Nieuw Toelichting. Artikel 1 Artikel 1:1 Leesteken aangepast. Artikel 1.2 Artikel 1:2 Leesteken aangepast

Oud (voor zover relevant) Nieuw Toelichting. Artikel 1 Artikel 1:1 Leesteken aangepast. Artikel 1.2 Artikel 1:2 Leesteken aangepast Deze bijlage maakt integraal deel uit van de verordening tot wijziging van de APV 2012, vastgesteld door de raad op 28-11-2013 Artikel 1 Artikel 1:1 Leesteken aangepast Artikel 1.2 Artikel 1:2 Leesteken

Nadere informatie

Tekstuitgave van de Brandbeveiligingsverordening

Tekstuitgave van de Brandbeveiligingsverordening Tekstuitgave van de Brandbeveiligingsverordening De raad van de gemeente Krimpen aan den IJssel; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 2 november 2010; gelet op artikel 3 van de Wet

Nadere informatie

Besluit van de gemeenteraad

Besluit van de gemeenteraad RAADSBESLUIT Besluit van de gemeenteraad Postregistratienummer *13.0013694* 13.0013694 De raad van de gemeente Opmeer, Besluit, gelezen het voorstel van de burgemeester en wethouders van 9-12-2013, en

Nadere informatie

Mandatenregister gemeente Venray

Mandatenregister gemeente Venray Mandatenregister gemeente Venray Afdeling Wonen, werken, leven, team VTH Omschrijving bevoegdheid: estuursorgaan Mandaat aan: Veiligheid VTH 1 Het besluiten op aanvragen om vergunning voor tijdelijk gebruik

Nadere informatie

Verordening winkeltijden Haarlem 2018

Verordening winkeltijden Haarlem 2018 Verordening winkeltijden Haarlem 2018 De raad van de gemeente Haarlem; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 16 oktober 2018, gelet op artikel 3 [eerste, tweede en derde lid] van de Winkeltijdenwet;

Nadere informatie

Een evenement organiseren? Wij helpen u graag op weg

Een evenement organiseren? Wij helpen u graag op weg Een evenement organiseren? Wij helpen u graag op weg December 2009 2 INHOUDSOPGAVE 1 Evenementen in Someren 4 2 Wel of geen vergunning nodig? 5 3 Geen vergunning nodig 6 3.1 Besloten feest 6 3.2 In horeca-inrichting

Nadere informatie

GEMEENTE HOOGEVEEN. 1. Gegevens van de organisator/aanvrager. vereniging / stichting / organisatie* KvK nummer. d. Naam contactpersoon dhr/mw*

GEMEENTE HOOGEVEEN. 1. Gegevens van de organisator/aanvrager. vereniging / stichting / organisatie* KvK nummer. d. Naam contactpersoon dhr/mw* GEMEENTE HOOGEVEEN VRAGENLIJST EVENEMENTEN 1. Gegevens van de organisator/aanvrager a. Aanvrager vereniging / stichting / organisatie* KvK nummer Let op: Het contactpersoon is hoofdelijk aansprakelijk

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Ede (Gelderland)

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Ede (Gelderland) Verordening winkeltijden Ede De raad van de gemeente Ede; gelezen het voorstel van de fracties BurgerBelangen Ede, VVD Ede, PvdA Ede, Groen Links/Progressief Ede, D66 Ede en GemeenteBelangen Ede van [datum

Nadere informatie

Beleidsregel ontheffing artikel 35 Drank- en Horecawet gemeente Schouwen Duiveland

Beleidsregel ontheffing artikel 35 Drank- en Horecawet gemeente Schouwen Duiveland Beleidsregel ontheffing artikel 35 Drank- en Horecawet gemeente Schouwen Duiveland De burgemeester van Schouwen-Duiveland; gelezen het voorstel van de afdeling REB, cluster Uitvoering d.d. ; gelet op artikel

Nadere informatie

Voor de aanvraag van een evenement volgens artikel 2:25 van de Algemene plaatselijke verordening

Voor de aanvraag van een evenement volgens artikel 2:25 van de Algemene plaatselijke verordening Meldingsformulier klein evenement Voor de aanvraag van een evenement volgens artikel 2:25 van de Algemene plaatselijke verordening Toelichting Voor u ligt het meldingsformulier kleine evenementen. Dit

Nadere informatie

: Aanpassing verordeningen in verband met de Europese Dienstenrichtlijn en de LSP

: Aanpassing verordeningen in verband met de Europese Dienstenrichtlijn en de LSP Raadsvoorstel Datum raadsvergadering : 18 februari 2010 Bundelnr. 12 Onderwerp : Aanpassing verordeningen in verband met de Europese Dienstenrichtlijn en de LSP Voorgestelde beslissing: 1. De raad voorstellen

Nadere informatie

Brandbeveiligingsverordening Eijsden-Margraten 2012

Brandbeveiligingsverordening Eijsden-Margraten 2012 Brandbeveiligingsverordening Eijsden-Margraten 2012 Artikel 1 Begripsbepalingen In deze verordening wordt verstaan onder: a. een ingerichte locatie: een voor mensen toegankelijke ruimtelijk begrensde plaats

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Vergadering: 28 juni 2010 Voorstel: 485 Zaaknummer:

RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Vergadering: 28 juni 2010 Voorstel: 485 Zaaknummer: RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Vergadering: 28 juni 2010 Voorstel: 485 Zaaknummer: Onderwerp: Wijziging Brandbeveiligingsverordening Voorstel 1. Vaststellen Brandbeveiligingsverordening 2.

Nadere informatie

Verordening van de gemeenteraad van de gemeente Lingewaal houdende regels omtrent brandpreventiemiddelen Brandbeveiligingsverordening Lingewaal

Verordening van de gemeenteraad van de gemeente Lingewaal houdende regels omtrent brandpreventiemiddelen Brandbeveiligingsverordening Lingewaal GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Lingewaal Nr. 186199 25 oktober 2017 Verordening van de gemeenteraad van de gemeente Lingewaal houdende regels omtrent brandpreventiemiddelen Brandbeveiligingsverordening

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het collegee van burgemeester en wethouders van 21 september 2010; BESLUIT:

gelezen het voorstel van het collegee van burgemeester en wethouders van 21 september 2010; BESLUIT: De raad van de gemeente Midden-Delfland; gelezen het voorstel van het collegee van burgemeester en wethouders van 21 september 2010; gelet op het bepaalde in de Gemeentewet, waaronder de artikelen 149,

Nadere informatie

GEMEENTE SCHERPENZEEL. Raadsvoorstel

GEMEENTE SCHERPENZEEL. Raadsvoorstel GEMEENTE SCHERPENZEEL Raadsvoorstel Datum voorstel : 21 juni 2010 Raadsvergadering : 7 oktober 2010 Agendapunt : 10-X-10 Bijlage(n) : Kenmerk : BMO/RW Commissie : Samenleving en bestuur Portefeuille :

Nadere informatie

VERORDENING WINKELTIJDEN LEEUWARDERADEEL 2013

VERORDENING WINKELTIJDEN LEEUWARDERADEEL 2013 Nr. 2015/9 VERORDENING WINKELTIJDEN LEEUWARDERADEEL 2013 Artikel 1 Begripsbepalingen In deze verordening wordt verstaan onder: a. feestdagen: Nieuwjaarsdag, tweede Paasdag, Hemelvaartsdag, tweede Pinksterdag,

Nadere informatie

(Ontwerp)Verordening winkeltijden 2014

(Ontwerp)Verordening winkeltijden 2014 (Ontwerp)Verordening winkeltijden 2014 De raad van de gemeente Heerenveen gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van.. 2014 Artikel 1. Begripsbepalingen In deze verordening wordt verstaan

Nadere informatie

Evenementenbeleid gemeente Oost Gelre

Evenementenbeleid gemeente Oost Gelre Evenementenbeleid gemeente Oost Gelre Maart 008 Samenvatting De gemeente Oost Gelre hecht waarde aan evenementen binnen haar gemeente. Ze vormen een belangrijke waarde in de beleving van inwoners van hun

Nadere informatie

Overzicht wijzigingen en afwijkingen modelverordening

Overzicht wijzigingen en afwijkingen modelverordening Overzicht wijzigingen Overzicht wijzigingen en afwijkingen Artikel Wijziging Toelichting 1:1 Definitie bevoegd gezag gewijzigd Definitie college toegevoegd 1:3 Verwijderd dat een aanvraag om een evenementenvergunning,

Nadere informatie

Brandbeveiligingsverordening Montfoort 2012-I

Brandbeveiligingsverordening Montfoort 2012-I De raad van de gemeente Montfoort; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 6 maart 2012; gezien de ledenbrief van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, kenmerk ECGR/U201200218, d.d.

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college no van 22 juni 2010;

gelezen het voorstel van het college no van 22 juni 2010; De raad van de gemeente Hattem, gelezen het voorstel van het college no. 201004929 van 22 juni 2010; gelet op artikel 3 van de Wet veiligheidsregio s en de aanpassing daarop (Stb 2010, 145 en 146); overwegende

Nadere informatie

Zie https://www.utrecht.nl/bestuur-en-organisatie/initiatief-en-invloed/participatie/leefstraten.

Zie https://www.utrecht.nl/bestuur-en-organisatie/initiatief-en-invloed/participatie/leefstraten. P O S T A D R E S Postbus 2888 3000 CW ROTTERDAM K A N T O O R A D R E S Blaak 31 3011 GA ROTTERDAM T E L E F O O N +31 10 224 64 39 F A X +31 10 412 58 39 E - M A I L I N T E R N E T arthur.vegt@loyensloeff.com

Nadere informatie

Verordening winkeltijden gemeente Gorinchem Gelet op het raadsvoorstel van het college d.d. 29 november 2016;

Verordening winkeltijden gemeente Gorinchem Gelet op het raadsvoorstel van het college d.d. 29 november 2016; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Gorinchem. Nr. 34788 3 maart 2017 Verordening winkeltijden gemeente Gorinchem 2017 De gemeenteraad van Gorinchem, Gelet op het raadsvoorstel van het college

Nadere informatie

Actualiteiten bijzondere wetten. VNG Tweedaagse

Actualiteiten bijzondere wetten. VNG Tweedaagse Actualiteiten bijzondere wetten VNG Tweedaagse Wet op de kansspelen Eerlijk zullen we alles delen Bij schaarse vergunningen geldt de volgende rechtsnorm: bij de verdeling van schaarse vergunningen door

Nadere informatie

Jaar: 2012 Nummer: 80 Besluit: Gemeenteraad 6 november 2012 Gemeenteblad BRANDBEVEILIGINGSVERORDENING HELMOND 2012

Jaar: 2012 Nummer: 80 Besluit: Gemeenteraad 6 november 2012 Gemeenteblad BRANDBEVEILIGINGSVERORDENING HELMOND 2012 Jaar: 2012 Nummer: 80 Besluit: Gemeenteraad 6 november 2012 Gemeenteblad BRANDBEVEILIGINGSVERORDENING HELMOND 2012 De raad van de gemeente Helmond; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 20 mei 2014 (raadsvoorstel nr. 1408793); raadsstuk 14BB1683;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 20 mei 2014 (raadsvoorstel nr. 1408793); raadsstuk 14BB1683; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Rotterdam. Nr. 41712 24 juli 2014 Vierde wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening Rotterdam 2012 De Raad van de gemeente Rotterdam, gelezen het voorstel

Nadere informatie

Beleidsregel Bed & Breakfast in Lelystad

Beleidsregel Bed & Breakfast in Lelystad Beleidsregel Bed & Breakfast in Lelystad Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Besloten door Deze versie is geldig tot (als de vervaldatum

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 15 mei 2012, nr. 21/7, reg.nr. INTB ;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 15 mei 2012, nr. 21/7, reg.nr. INTB ; Nr. 247 De raad van de gemeente Oldenzaal; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 15 mei 2012, nr. 21/7, reg.nr. INTB-12-00149; gelet op artikel 3 van de Wet veiligheidsregio's

Nadere informatie

Brandbeveiligingsverordening Nieuwegein gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 16 augustus 2010;

Brandbeveiligingsverordening Nieuwegein gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 16 augustus 2010; CVDR Officiële uitgave van Nieuwegein. Nr. CVDR47380_3 22 mei 2018 Brandbeveiligingsverordening Nieuwegein 2010 De raad van de gemeente Nieuwegein; gelezen het voorstel van het college van burgemeester

Nadere informatie

GEMEENTE BOEKEL. Aanvraagformulier evenementenvergunning

GEMEENTE BOEKEL. Aanvraagformulier evenementenvergunning GEMEENTE BOEKEL Aanvraagformulier evenementenvergunning Met dit formulier vraagt u een vergunning aan voor het organiseren van een evenement (artikel 2:25 van de Algemene Plaatselijke Verordening). Dit

Nadere informatie