LUXMATE LITENET FLEXIS. Het lichtmanagement van de toekomst. Het intelligente systeem bespaart energie en kosten.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "LUXMATE LITENET FLEXIS. Het lichtmanagement van de toekomst. Het intelligente systeem bespaart energie en kosten."

Transcriptie

1 LUXMATE LITENET FLEXIS Het lichtmanagement van de toekomst. Het intelligente systeem bespaart energie en kosten.

2 Investeren in de toekomst Maar wel doordacht en efficiënt

3 INVESTEREN IN DE TOEKOMST 3 Flexibel licht vereist een flexibel gebruik Wie vandaag in een kantoorgebouw investeert, moet op veranderingen kunnen reageren. En dat over de hele gebruikscyclus van een gebouw dus gemiddeld 20 jaar lang! De hoogwaardige uitrusting die de gebruiker van vandaag verlangt, kan morgen al weer te duur zijn omdat men er geen huurder voor vindt. Omgekeerd kan de aanvankelijk ogenschijnlijk voordeligste oplossing bij voortdurende verbeteringswerken veel hogere kosten met zich mee brengen dan een in aankoop veeleisender oplossing. Of men kan als verhuurder bepaalde functionaliteiten vanwege de starre installatieconcepten helemaal niet aanbieden. Het kantoor van de toekomst is dynamisch en speelt flexibel en economisch voordelig in op nieuwe vereisten. Het lichtmanagementsysteem LITENET flexis levert hiervoor nu de sleuteltechnologie. Want flexibel licht betekent dat men op elk toekomstig gebruik van zijn gebouw kan reageren. Niet alleen de rotatie van huurders maken het noodzakelijk om de investeringskosten over de volledige levenscyclus van een gebouw te bekijken. Volgens een Gallup-onderzoek reageert 75 % van alle ondernemingen op wijzigingen in het arbeidsproces met een reorganisatie van de kantoorruimtes. Starre kantoorstructuren zijn daarbij meer dan hinderlijk ze zijn vooral ook duur.

4 LITENET flexis Flexibel kostenbeheer door een flexibel lichtmanagement LITENET flexis Het lichtmanagementsysteem van Zumtobel Staff dat uw investering doet renderen. In LITENET flexis zit de ervaring en knowhow van 15 jaar intens werken aan lichtmanagementsystemen met toekomstbestendige systeemstandaards. Het systeem werd speciaal ontwikkeld met de eisen van moderne kantoorgebouwen voor ogen voor goed en optimaal uitgeruste installaties met een flexibel gebruik. LITENET flexis biedt aan investeerders en bouwheren meer flexibiliteit en dus een beter kostenbeheer bij: de planning de installatie de configuratie de werking reorganisaties het onderhoud de financiering Zonder mechanische ingreep in de lichtinstallaties kunnen wanden makkelijker ingezet, verwijderd of verschoven worden. Het lichtsysteem wordt met een muisklik opnieuw geconfigureerd en uit een groot kantoorvertrek ontstaan individuele werkruimtes of omgekeerd. LITENET flexis biedt u niet alleen meer mogelijkheden voor een beter beheer van de beschikbare oppervlakte. Het systeem vormt de basis voor een professionele lichtoplossing met talrijke voordelen. Een betere ergonomie, comfortabel dimmen, een optimale verblindingsbescherming en zonwering, de daglichtafhankelijke sturing van het kunstlicht, representatieve verlichtingsconcepten en nog veel meer worden pas mogelijk met LITENET flexis. Daarbij investeert u in het begin niet meer dan voor een conventionele lichtmanagementoplossing. Wanneer dan met nieuwe huurders de eisen aan uw verlichtingssysteem stijgen, worden de gewenste functionaliteiten gewoon per computer vrijgegeven.

5 LITENET FLEXIS 5

6

7 LITENET flexis past zich aan Flexibel gebruik van een gebouw voor morgen én overmorgen FLEXIBEL GEBRUIK VAN GEBOUWEN 7 Flexibiliteit in het gebruik van de beschikbare oppervlakte dankzij flexibel licht De moderne gebouwtechniek verloopt langs ruimtelijke assen. Met LITENET flexis volgt nu ook het verlichtingssysteem deze trend: het biedt honderd procent flexibiliteit ten opzichte van de assen en ook naar het gebruik van de oppervlakte toe. Zelfs in vergelijking met zeer eenvoudige conventionele lichtoplossingen met een directe bekabeling en vast bedrade schakelaars is LITENET flexis op middellange termijn bekeken economisch rendabeler. Want alhoewel de basiskosten voor LITENET flexis hoger liggen, valt de ogenschijnlijk goedkopere standaard lichtoplossing al bij de eerste reorganisatie aanzienlijk duurder uit. LITENET flexis maakt bij eenzelfde uitrusting van de ruimte verschillende ruimtelijke indelingen mogelijk. Wat vandaag nog als een afgescheiden individueel kantoor wordt gebruikt, kan morgen al deel uitmaken van een groot kantoorvertrek. De oppervlaktes laten zich langs ruimtelijke assen flexibel onderverdelen of samenbrengen. Zonder omslachtige ingrepen in de bedrading, zonder onderhoudstechnicus en zonder lange bedrijfsonderbrekingen. In de regel overschrijden de kosten voor een nieuwe bedrading, het verplaatsen van schakelaars, schilder- en pleisterwerken enz. al bij een eerste reorganisatie van een standaard lichtoplossing de bijkomende investeringskosten voor LITENET flexis. Hierbij komen nog eens de kosten voor de uitvaltijden van de kantoorruimtes tijdens verbouwingswerken en de hinder voor de gebruikers van het gebouw tijdens de werkzaamheden van schilders, stukadoors, enz. De armatuur in de voormalige ruimte A wordt eenvoudig via de softwareconfiguratie een armatuur in de nieuwe ruimte B. En ook de bijbehorende schakelaars worden zonder enig probleem met behulp van de software opnieuw geconfigureerd. Een rationeel energieverbruik, een hedendaagse ergonomie en vele innovatieve sturingsfuncties worden bovendien pas met een moderne lichtmanagementoplossing als LITENET flexis mogelijk.

8

9 FLEXIBEL GEBRUIK VAN GEBOUWEN 9 Dankzij de gebruiksflexibiliteit open voor de toekomst Studies tonen aan dat het aandeel van de oppervlakte gebruikt voor bureaus afneemt. Dit ten voordele van vergaderlokalen, communicatiezones en nieuwe gebruiksvormen. Starre ruimtelijke en werkplaatsstructuren worden vervangen door flexibele, aan de noden aanpasbare gebruiksconcepten. Verschillende huurders in het gebouw, nieuwe huurders, groeiende of krimpende organisatie-units stellen doorlopend nieuwe eisen aan het nieuwe eisen aan het gebruik van de ruimte. De facility manager definieert het gebruik op de bedieningsinterface. De software zet deze om in complexe sturingscommando s voor het lichtmanagementsysteem. Bewegingsmelders, noodlichtsystemen, vooraf gedefinieerde lichtstemmingen, sturingslogica s en automatiseringsalgoritmen worden zo makkelijk hergeprogrammeerd. LITENET flexis stelt de facility manager in staat de reorganisatie met een muisklik door te voeren. In het systeem zijn vooraf gedefinieerde ruimtelijke profielen voor conferentieruimtes, kantoren, gangen, communicatieruimtes en andere typische toepassingen opgeslagen. Bovendien biedt de software LITENET insite de facility manager nog andere belangrijke functies zoals bijvoorbeeld statusdisplays, storingsmeldingen en rapporten over het energieverbruik. Ook kan via deze centrale softwaretool in ruime mate centraal in de installatie worden ingegrepen en kunnen noodlichttests worden opgestart. En dat vanuit elk punt in het gebouw.

10 Functies on demand Betaal wat u nodig hebt wanneer u het nodig hebt

11 FUNCTIES ON DEMAND 11 Investeren wanneer het nodig is LITENET flexis verlegt uw investering naar het moment waarop dit nodig is. Dat wil zeggen: u beslist over de kostprijs van nieuwe functies wanneer u er werkelijk concreet behoefte aan hebt. Bijvoorbeeld wanneer een nieuwe huurder het gebouw betrekt en deze ook bereid is om voor een betere lichtoplossing meer te betalen. Functies on demand reduceren voor bouwheren het investeringsrisico en de kapitaalbinding bij een tegelijk duidelijk hogere flexibiliteit in de uitvoering van de wensen van huurders. De basisfuncties van LITENET flexis kunnen ook in een later stadium zonder montage- of verbouwingswerken worden uitgebreid. Met elke softwareupgrade worden de gewenste slapende on-demand-functies vrijgegeven. De uitbreiding van de verlichtingsinstallatie wordt dan zuiver een kwestie van softwareupgrade. En u betaalt voor de functies die u nodig hebt wanneer u ze nodig hebt. Deze vrijgave is niet gebonden aan individuele armaturen maar aan de gehele lichtoplossing. Zo kunnen functionaliteiten volledig naar wens ook tussen verschillende armaturen worden verschoven. Functieoverzicht LITENET flexis actieve functies per basisversie on-demand-functies Flexibele oppervlakte-indeling Flexibel gebruik Centrale monitoring Functionele aanpassing via ruimtelijke profielen Tijdafhankelijk lichtmanagement Aanwezigheidsafhankelijk lichtmanagement Maintenance Control LUXMATE-bedieningsconcept Meldingsservice per en fax Integratie van noodlicht ONLITE On-line-installatiedocumentatie Comfortabel dimmen Bediening op basis van het web Daglichtafhankelijk lichtmanagement Daglichtafhankelijke verblindingsbescherming Systeemintegratie via OPC of BACnet Meldingsservice per SMS Onderhoud op afstand Monitoring op basis van CAD-plan Onderhoudscontract Ergonomie Facility Management Energie-efficiëntie

12 Flexibiliteit in planning en werking Want wie zich vroeg vastzet, betaalt extra

13 KOSTENVERGELIJKING 13 LITENET flexis reduceert kosten De technologische evoluties hebben armaturen intelligenter gemaakt. Moderne armaturen kunnen energie-efficiënt gestuurd en contactloos geschakeld worden, ze zijn klaar voor noodlicht en kunnen voor nieuwe taken geupgrade worden. En ze maken een einde aan de conventionele bedrading met hun hoge installatie- en nog hogere verbouwingskosten. Nog doorslaggevender is dat met LITENET flexis aanpassingen en wijzigingen zonder bijkomende kosten mogelijk worden. En dit over de hele levenscyclus van een gebouw. Bij een conventionele installatie daarentegen ontstaan er al in de planningsfase hogere veranderingskosten. Gewijzigde functionaliteiten brengen hier doorgaans de overschakeling naar een andere hardware met zich mee. In de projecteringsfase stijgen de veranderingskosten nog verder. Want wijzigingen die pas na de ordertoekenning bekend worden, betekenen doorgaans bijkomende kosten. Wijzigingen in de realisatiefase dus tijdens het bouwen zelf zijn nog duurder. Vaak moeten nieuwe apparaten worden aangevoerd, met tijdverlies tot gevolg. En de strikte naleving van een tijd- en budgetplan heeft al meer dan eens een erkende wijzigingsbehoefte nog verder naar achteren doen opschuiven. Maar wijzigingen die pas bij het intrekken in het gebouw worden doorgevoerd, betekenen praktisch altijd dat men moet ingrijpen in de installatie. Wanneer pas in dit stadium de echte aanspraken van de gebruiker bekend worden, kunnen deze enkel nog met dure herbedradingen of verbouwingswerken worden gerealiseerd. Wie zich dus met een conventionele oplossing vastzet, tekent meteen voor aanzienlijke meerkosten bij elke verandering. Met LITENET flexis daarentegen worden in elke fase wijzigingen zonder dure hardware-ingrepen in de installatie mogelijk. De omvorming gebeurt heel eenvoudig middels een softwareupgrade. Wanneer men een gebouw over de hele gebruiksduur bekijkt, zijn nog meer verbouwingskosten zo zeker als nieuwe huurders of nieuwe gebruiksdoeleinden. LITENET flexis beperkt de wijzigingskosten in elke projectfase tot het absolute minimum Wijzigingskosten Concept Planning Projectering Realisatie Intrek Exploitatie gering Concretiseringsgraad van de gebruiksvereisten hoog

14 Waarde- en kostenoptimalisatie met LITENET flexis Hoe de bedrijfskosten doen dalen en de waarde van immobiliën laten stijgen Gebouwkosten worden in toenemende mate over de hele levensduur van een bouwwerk bekeken, dus van bij de eerste planning tot en met de gecontroleerde terugwinning. Naast de beschreven waardeoptimalisering door de ondemand-functies en de kostendaling bij wijzigingen biedt LITENET flexis ook een groot energiebesparingspotentieel voor de lopende bedrijfskosten. Wanneer men de situatie globaal bekijkt, bieden de bedrijfskosten veruit het grootste potentieel voor kostenoptimalisatie. Want volgens een studie van FM Austria (Facility Management Austria) kunnen niet alleen de bedrijfskosten maar het totaal van de lopende kosten, inclusief kosten voor de instandhouding en aanpassing van het gebouw, 5 tot 7 maal hoger uitvallen dan de initiële kosten. LITENET flexis biedt een heel gamma van mogelijkheden voor het reduceren van de bedrijfskosten en verhoogt tegelijk de gebruikswaarde van een onroerend goed. Nieuwe richtlijn inzake rationeel energieverbruik 2002/91/EG De vanaf 2006 in heel Europa om te zetten richtlijn inzake rationeel energieverbruik stelt planners, bouwheren en exploitanten voor nieuwe uitdagingen. Maintenance Control, d.w.z. de traploze bijregeling van de lichtcapaciteit bij de toenemende veroudering van de verlichtingsinstallatie, is een van de tot hiertoe ongebruikte mogelijkheden voor het besparen van energie. LITENET flexis boort nu dit besparingspotentieel aan. Zelfs in geschakelde installaties kan met Maintenance Control tot 30 % van de verlichtingsinstallatie en dus ook van de warmtebelasting worden bespaard. Zo zorgt LITENET flexis niet alleen voor een daling van de bedrijfskosten maar levert het ook een bijdrage tot de reductie van de CO 2 - uitstoot. Daglichtafhankelijke sturing van het kunstlicht Onafhankelijke studies tonen aan dat door een daglichtafhankelijke sturing van de verlichting en jaloezieën het energieverbruik tot 60 % kan dalen. LITENET flexis stuurt het kunstlicht zo dat dit het aanwezige daglicht optimaal aanvult. Dat wil zeggen dat er op elk moment slechts zoveel kunstlicht wordt gegenereerd als dit voor de optimale verlichting van een ruimte noodzakelijk is. Met het lichtmanagementsysteem LITENET flexis kunnen overigens ook zonweringen automatisch worden gestuurd. In de zomer wordt zo het opwarmen van ruimtes verhinderd en de klimaatregeling ontlast. In de winter kan de zoninstraling gericht als gratis extra energiebron worden aangewend. Daarbij stuurt LITENET flexis de zonwering zo dat voor de gebruiker op elk moment een optimaal evenwicht tussen verblindingsbescherming en een zo open mogelijke blik naar de buitenwereld toe wordt verzekerd. LITENET flexis vult het kunstlicht aan in functie van het aanwezige daglicht 0% 50% 500 lx Kunstlicht Daglicht

15 WAARDE- EN KOSTENOPTIMALISATIE 15 Tijd- en aanwezigheidsmanagement Het duurste licht is datgene dat in niet gebruikte lokalen brandt. LITENET flexis omhelst ook een intelligent tijd- en aanwezigheidsmanagement om energie te besparen. Op definieerbare tijdstippen bijvoorbeeld s middags en s avonds wordt het licht langzaam uitgedimd. Waar nog gewerkt wordt, volstaat een eenvoudige toetsdruk om opnieuw de volledige verlichting op te eisen. 10:00 09:00 08:00 11:00 19:00 12:00 18:00 17:00 13:00 14:00 16:00 15:00 Maintenance Control bespaart energie Verlichtingsinstallaties moeten overgedimensioneerd worden om de relevante norm EN inzake minimale verlichtingssterkte ook na langere tijd te kunnen vervullen. Doorgaans worden grote reserves ingebouwd omdat de verlichtingssterkte door armatuurvervuiling en -veroudering, maar ook door de vervuiling van de ruimte zelf over de hele levensduur van de lamp voortdurend afneemt. De functie Maintenance Control van LITENET flexis stuurt lampen zo dat de verlichtingssterkte steeds het gewenste niveau haalt. Daarbij wordt telkens slechts zoveel energie verbruikt als absoluut nodig is, waardoor uiteindelijk ook de onderhoudsintervallen worden verlengd. Over een periode van 15 jaar berekend kan zo tenminste een derde van de lampbedrijfskosten worden bespaard. Lux Lux Onderhoud Onderhoud Onderhoud Minimale verlichtingssterkte Onderhoud Minimale verlichtingssterkte Onderhoud Onderhoud Tijd Zonder Maintenance Control: te hoge lichtoutput bij een constant energieverbruik Tijd kw/h kw/h Onderhoud Onderhoud Onderhoud Onderhoud E E E Onderhoud Onderhoud Tijd Tijd E = Energiebesparing Met Maintenance Control: constante lichtoutput bij een gereduceerd energieverbruik

16 De innovatieve lichtoplossing Over de waarde van ergonomie en welzijn

17 ERGONOMIE OP DE WERKPLEK 17 Ergonomie LITENET flexis biedt u veel mogelijkheden voor kostenbesparing. Maar het grootste voordeel van LITENET flexis is toch dat het toegang geeft tot een innoverende en ergonomische lichtoplossing. De waarde van een dergelijke oplossing wordt duidelijk wanneer men weet dat over een volledige gebruikstermijn van 20 jaar de personeelskosten ongeveer 80 % van de totale kost van een kantoorgebouw vertegenwoordigen. Talrijke wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat productiviteit, prestatiebereidheid en welzijn zeer nauw samenhangen met de kwaliteit van de verlichting. De moderne mens brengt tot 80 % van zijn tijd door in gesloten ruimtes. Des te belangrijker wordt het dan ook om zoveel mogelijk daglicht te gebruiken en dit met LITENET flexis gericht te sturen. LITENET flexis is dus niet alleen een investering in een intelligente lichtoplossing. LITENET flexis is een investering in mensen. Activiteitsgericht bedieningsconcept Kantooractiviteiten zoals beeldschermwerk, besprekingen en beamerpresentaties stellen telkens weer andere eisen aan de verlichting. Met LITENET flexis kunnen voor elke activiteit voorinstellingen gedefinieerd, gewijzigd, opgeslagen en opgeroepen worden. Met de integratie van systemen zoals zonwering, vensters, HVAC (verwarming/verluchting/klimaatregeling) wordt LITENET flexis een integrerend platform voor de volledige sturing van de ruimte. Elke kamer past zich met LITENET flexis aan zijn gebruiker aan. Direct licht voor normaal bureauwerk Indirect en direct licht voor een multifunctionele verlichting Indirect licht voor beeldschermwerk

18 Toekomstbestendige systeemtopologie Met open standaards open voor de toekomst Zumtobel Staff als pionier inzake moderne lichtmanagementsystemen Met de lichtmanagementsystemen LUXMATE Basic tot LUXMATE Professional werden de noden van kleine tot zeer grote projecten afgedekt. Daarbij ging Luxmate consequent haar eigen weg met de ontwikkeling van de DSI-bustechniek, het principe van de daglichtafhankelijke sturing met een centrale meetkop, de filosofie van in ruime mate vooraf geconfigureerde applicaties en de mogelijkheid om de installaties zonder PC in werking te stellen. De digitale aansturing van individueel geadresseerde voorschakelapparaten werd ondertussen internationaal als DALI-standaard verankerd. Deze standaard komt in LITENET flexis consequent tot inzet. DALI voor licht DALI is op basis van de individuele adresseerbaarheid de basis voor de kostenvoordelige flexibiliteit ten opzichte van de gebouwassen. De aankoop van DALI-armaturen was tot vandaag evenwel verbonden met hogere kosten omdat ze enkel in dimbare uitvoering verkrijgbaar waren. Zumtobel Staff biedt nu met dimming-on-demand armaturen de eerste geschakelde DALI-armaturen aan een beduidend lagere prijs. Zo wordt het mogelijk om de investeringskost in de bouwfase gering te houden en tegelijk gewapend te zijn voor de lichttechnische eisen van de toekomst. Van lichtstemmingen tot een daglichtafhankelijke lichtsturing: alles is mogelijk.

19 TECHNISCHE FUNCTIES GEBOUW 19 Ethernet in de gebouwautomatisering Een sterke trend in de gebouwautomatisering gaat richting het gebruik van Ethernet en TCP/IP als transportmedia en protocollen voor alle diensten in het gebouw. Het standaard internetprotocol TCP/IP verovert ook steeds meer haar plaats binnen de gebouwautomatisering als backbone en indien nodig tot op het terrein zelf. De vandaag nog gebruikelijke veldbus ruimt almaar vaker baan. De Ethernetbekabeling behoort voor de elektro-installateur nu al tot zijn dagdagelijkse taken. In de toekomst zullen kantooroplossingen en gebouwautomatisering steeds vaker hand in hand gaan en een gezamenlijk net gebruiken. Technisch volledig op punt gezette veiligheidsinrichtingen zorgen bij deze overkoepelende integratie voor een toereikende bescherming van het dataverkeer. Voordelen van Ethernet: Goede schaalverdeling mogelijk Flexibiliteit in de profilering Optimale updatevoorwaarden Optimale diagnosemogelijkheden Hoge investeringszekerheid Systeemintegratie via standaard interfaces Om te garanderen dat alle systemen in het gebouw (licht, HVAC (verwarming, verluchting, klimaatregeling), veiligheidssysteem, liften, toegangscontrole, enz.) optimaal samenwerken en elkaar onderling niet storen, zijn er in principe twee mogelijkheden: alles via één systeem of voor iedere gebouwtechniek een speciaal systeem om op elk vlak de best mogelijke functionaliteit te bekomen. Zumtobel Staff mikt op de beste detailoplossing en biedt met BACnet 1) en OPC 2) als gestandaardiseerde interfaces tussen veldbussen en Windows-toepassingen zoals systemen voor het technische gebouwbeheer de optimale interfaces met andere gebouwtechnieken en hoger geplaatste systemen (gebouwbeheerssysteem) om tot een zuivere systeemintegratie te komen. De trend gaat weg van de schakelkast naar een lokale, decentrale installatie. Om altijd de juiste aansluitingen ter plaatse te hebben, kiezen we voor modulaire onderverdelingsboxen (LITENET mbox), die in functie van de specifieke projecteisen worden uitgerust. 1) Building Automation and Control Network, ISO EN-genormeerde taal voor de gebouwautomatisering 2) Object Linking and Embedding for Process Control Focus op de kerncompetentie licht Zumtobel Staff is dé leider op het vlak van innovatie wanneer het om toekomstgerichte lichtoplossingen gaat. Nieuwe functies zoals on demand en Maintenance Control bepalen de markt. De technische standaards van vandaag definiëren een daglichten tijdsturing. Daarbij verloopt de planning, installatie, configuratie en werking van het kunsten daglichtmanagement en de noodverlichting in een perfect samenspel. Upgraden van software in plaats van verbouwingswerken LITENET flexis gebruikt de hardware-infrastructuur als stabiele basis. Nieuwe functionaliteiten worden gewoon via een software-upgrade toegevoegd. Eenvoudige updates en on-demandfuncties zorgen voor de best mogelijke investerings- en planningszekerheid.

20

21 TECHNISCHE FUNCTIES GEBOUW 21 Systeemtopologie Gebouwaanzicht 1 LITENET netlink Gateway voor de aankoppeling van de veldinterface via TCP/IP. 2 1 LITENET flexis Het hart van het LITENET-systeem. Dient voor de automatisering van de verlichting en de verblindingsbescherming. 3 2 LITENET liteserver Server voor het hoger geplaatste beheer van installatie-, gebruikers- en toestelgegevens. 4 LITENET insite Software voor de bewaking, configuratie en centrale bediening van een LITENET-systeem 3 4 LUXMATE-bus DALI Ethernet met TCP/IP Ingangsleiding bediening Leiding jaloeziesturing Standaardarmatuur Gecombineerde standaarden noodarmatuur

22 Systeemtopologie Etageaanzicht LITENET netlink Gateway voor de aankoppeling van de veldinterface via TCP/IP LITENET flexis Het hart van het LITENET-systeem. Dient voor de automatisering van de verlichting en de verblindingsbescherming. LITENET mbox Decentrale installatiebox voor de modulaire uitrusting, voor plafondof vloerinbouw.

23 TECHNISCHE FUNCTIES GEBOUW 23 Systeemtopologie Aanzicht van de ruimte 1 Bedieningsmogelijkheid via draadloze telecommunicatie Bedieningsmogelijkheden via willekeurig te plaatsen, draadloze drukknopschakelaars. 2 Bedieningsmogelijkheid via PC Comfortabele PC-bediening voor elke werkplek via het kantoornetwerk. 3 3 Bedieningsmogelijkheid via Circle Control Point Comfortabel wandbedieningsapparaat met druktoetsen in standaardgrootte en 3 oproepbare lichtstemmingen Draadloze ontvanger Ontvanger voor de bediening via draadloze drukknopschakelaars LITENET incontrol Software voor de comfortabele bediening van een bereik van een LITENET-installatie via client-pc Circle Control Point Comfortabel wandbedieningsapparaat met druktoetsen in standaardgrootte LUXMATE-bus DALI Ethernet met TCP/IP Ingangsleiding bediening Leiding jaloeziesturing Standaardarmatuur Gecombineerde standaarden noodarmatuur

24 Productoverzicht LITENET flexis LITENET flexis LITENET insite LITENET incontrol LITENET mbox Het hart van het LITENET-systeem. Betrouwbare, in een netwerk integreerbare (TCP/IP) controller voor de automatisering van de verlichting en verblindingsbescherming in een gebouwsector Compacte uitvoering, geschikt voor schakelkasten Maximale uitvalbeveiliging Display en druktoetsen voor het eenvoudig en snel ter plaatse configureren en uittesten van belangrijke bedrijfsparameters On demand: vrijgave van slapende functies d.m.v. LITENET flex-credits en uitbreiding van de functionaliteit door bijkomende bibliotheken (LITENET flex-tensions) Software voor de bewaking, configuratie en centrale bediening van het LITENET-systeem Weergave van de actuele installatietoestand ter bewaking van de installatie Display van storingsmeldingen Bedieningsmogelijkheid voor de hele installatie vanuit een centraal punt Configuratie en parameterinstelling van de installatieeigenschappen en automatiseringsfuncties met behulp van ruimte-profielen Toewijzing van armaturen aan zones volgens EN (bijv. Task Area, omgevingsbereik) Software voor de comfortabele bediening van een bereik van de LITENET-installatie via client-pc Het comfortabele LUXMATEstemmingsconcept vanuit de PC Bediening van alle apparatuur in het toegewezen bereik Navigatie-interface voor het voorselecteren van het te bedienen bereik Geschikt voor web browsing Decentrale installatiebox Voor vloer- of plafondmontage Modulair uitrustbaar: drukknop- en sensoringangen; jaloezie-, venster-, projectieschermuitgangen Vooraf uitrustbaar in functie van het specifieke project: door vooradressering minder werk op de bouwwerf verschillende aansluitmogelijkheden: klemmen, systeemstekker (Wieland gesis) tekst op stekker reduceert het risico op fouten

25 PRODUCTOVERZICHT 25 LITENET netlink LITENET liteserver Circle Control Point LITENET draadloze ontvanger Gateway voor de aankoppeling van de veldinterface via de DALI-stuurleiding en de LUXMATE-bus aan LITENET flexis Aankoppeling van LITENET via Ethernet LITENET-buslink als variant met aankoppeling via LUXMATE-bus Intelligente routing om gegevensuitwisseling tussen de verschillende communicatiekanalen mogelijk te maken Doordachte aanpak voor complexe uitvalscenario s Naar keuze inbouw in schakelkast of plafond-/vloerinbouw Server voor het hoger geplaatste beheer van installatie-, gebruikers- en toestelgegevens van het LITENETsysteem 19"-rack server Centrale protocollering van verbruiksgegevens, alarmlijst, logbestanden en noodlicht-testboeken Een meldingssysteem maakt doorsturing via , fax en SMS mogelijk Optionele OPC- of BACnetinterface Toegang voor onderhoud op afstand Comfortabel wandbedieningsapparaat met standaard drukknoppen 3 stemmingen oproepbaar Bediening van twee bijkomende functies (standaard: lichtsterkte en verblindingsbescherming) Alle druktoetsen zijn voorzien van duidelijke pictogrammen Montage in Euro-doos volgens DIN 0606 resp. (VK) metalen backbox Drukknopbediening Aankoppeling van onderhoudsvrije, batterij- en draadloze EnOceanschakelaars/drukknoppen Verkorte installatietijden ook bij verbouwingswerken Maximale planningsflexibiliteit Reductie van vuurbelasting Flexibele uitbreidingsmogelijkheden

26 INDUSTRIE EN TECHNIEK SPORT EN VRIJE TIJD Zumtobel Staff is wereldwijd de competente, betrouwbare partner voor innovatieve lichtoplossingen op alle toepassingsgebieden van de professionele gebouwenverlichting. VERKEERSINFRASTRUCTUUR EN PARKEERGARAGES KANTOOR EN VORMINGSCENTRA Industrie en techniek Sport en vrije tijd Verkeersinfrastructuur en parkeergarages Kantoor en vormingscentra Presentatie en verkoop Hotels, wellness en gastronomie Kunst en cultuur Ziekenhuizen & verzorgingsinstellingen Veiligheid en vertrouwen Active Light PRESENTATIE EN VERKOOP HOTELS, WELLNESS EN GASTRONOMIE Zumtobel Staff behoort tot de grootste ondernemingen in de lichtindustrie met productievestigingen in Oostenrijk, Duitsland, Australië en de VS, met verkooporganisaties in alle belangrijke Europese markten en met wereldwijde handelsvertegenwoordigingen. KUNST EN CULTUUR ZIEKENHUIZEN & VERZORGINGSINSTELLINGEN Als marktleider op het vlak van innovatie garanderen we aan onze klanten een allesomvattende competentie inzake lichtadvies en planningsondersteuning, een hoge productkwaliteit en toekomstgerichte technologieën vanaf de individuele armatuur tot aan het elektronisch gestuurde lichtmanagement. Het doel van de onderneming: Met licht willen we ervaringswerelden creëren, het werk verlichten, de communicatie en veiligheid bevorderen, waarbij we ons ten volle bewust zijn van onze verantwoordelijkheid voor het milieu.

27 Spots en stroomrails Modulaire lichtsystemen België Zumtobel Staff Benelux N.V. Rijksweg 47 - KMO Zone Pullaar 2870 Puurs Tel. +32/(0)3/ Fax +32/(0)3/ Head office Zumtobel Staff GmbH Schweizer Straße 30 Postfach Dornbirn, AUSTRIA Tel. +43/(0)5572/390-0 Fax +43/(0)5572/ Down-/Uplights Inbouwarmaturen Zumtobel Staff Benelux S.A. Rue de Gembloux Namur Tel. +32/(0)81/ Fax +32/(0)81/ Opbouw- en pendelarmaturen Wallwashers Luxembourg Zumtobel Staff Benelux S.A. Rue de Luxembourg Bertrange Tel. +352/ Fax +352/ Staan-, tafel-, wand- en LED-armaturen Lichtlijnen en individuele lichtbalken Nederland Zumtobel Staff Benelux N.V. Zinkstraat AD Breda Tel. +31/(0)76/ Fax +31/(0)76/ Halreflectorarmaturen Armaturen met een hogere beschermklasse Zumtobel Staff Benelux N.V. Luzernestraat GM Nieuw-Vennep Tel. +31/(0)252/ Fax +31/(0)252/ Gebouwbeheersysteem Noodverlichting Medische verzorgingsunits Art. Nr NL 09/05 Zumtobel Staff De technische inhoud weerspiegelt de stand op het moment van het ter perse gaan. Wijzigingen voorbehouden. Informeert U zich bij Uw bevoegd verkoopbureau. Milieubewust gedrukt op chloorvrij gebleekt papier. Gedrukt op Consort Royal.

28 LUXMATE LITENET FLEXIS Het lichtmanagement van de toekomst. Het intelligente systeem bespaart energie en kosten.

Een grote stap voorwaarts op het vlak van planningsvrijheid Toewijzing van de functionaliteit wanneer er behoefte aan is

Een grote stap voorwaarts op het vlak van planningsvrijheid Toewijzing van de functionaliteit wanneer er behoefte aan is Dimming On Demand De armatuurtechnologie van de toekomst: intelligente armaturen bevrijden planners en investeerders van de verplichting om al voortijdig functionaliteiten vast te leggen. Deze kunnen snel

Nadere informatie

LIGHT FIELDS evolution: LED-armatuurserie voor hoogwaardige verlichtingsprojecten

LIGHT FIELDS evolution: LED-armatuurserie voor hoogwaardige verlichtingsprojecten Persbericht LIGHT FIELDS evolution: LED-armatuurserie voor hoogwaardige verlichtingsprojecten LED-armatuurserie met perfecte lichtkwaliteit voor kantoren Voor moderne kantooromgevingen met zeer uiteenlopende

Nadere informatie

Persbericht Dornbirn, maart Licht in een nieuwe dimensie voor mens en milieu Zumtobel highlights op Light+Building

Persbericht Dornbirn, maart Licht in een nieuwe dimensie voor mens en milieu Zumtobel highlights op Light+Building Persbericht Dornbirn, maart 2012 Licht in een nieuwe dimensie voor mens en milieu Zumtobel highlights op Light+Building Zumtobel presenteert dit jaar tijdens Light+Building van 15 tot 20 april in Frankfurt

Nadere informatie

CRAYON. LED-downlight, rond en vierkant. Het economische alternatief.

CRAYON. LED-downlight, rond en vierkant. Het economische alternatief. CRAYON LED-downlight, rond en vierkant. Het economische alternatief. Ook geschikt voor overdekte buitenruimtes en vochtige lokalen: inbouwdownlight CRAYON rond en vierkant met beschermingsniveau IP 44.

Nadere informatie

MAK DESIGN LABORATO- RIUM

MAK DESIGN LABORATO- RIUM MAK DESIGN LABORATO- RIUM Vooraf In de voormalige "studiecollectie" van het Museum voor Toegepaste Kunst (MAK) deden noch het expositieconcept, noch de ruimtes recht aan de grote verscheidenheid aan expositiestukken.

Nadere informatie

zumtobel.com/industriallighting

zumtobel.com/industriallighting APAG Parkeergarage Vriendelijk licht, betrouwbaar en efficiënt: LED-technologie en aanwezigheidssensoren vervullen de wensen van autobestuurders én uitbaters. Meer licht voor de klant, minder stroom voor

Nadere informatie

dim²save Energie besparen en het milieu beschermen met

dim²save Energie besparen en het milieu beschermen met 1 dim²save Energie besparen en het milieu beschermen met dim²save Life Cycle Assessment Dimbare armaturen zorgen voor besparingen op de juiste plaats Grondstof, productie, transport, recycling: 10% Werking:

Nadere informatie

Visuele kwaliteit Objecten verlichten

Visuele kwaliteit Objecten verlichten Museum Art & Cars Visuele kwaliteit Objecten verlichten De collectie telt meer dan 3000 expositiestukken en zorgvuldig uitgezochte verzamelstukken uit de automobielwereld. De afwisselende expositieobjecten

Nadere informatie

Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België tunablewhite De juiste lichtkleur speelt bij kunstwerken een bijzondere rol. Des te kouder de kleurtemperatuur, des te hoger is het beschadigingspotentieel

Nadere informatie

FREELINE. TASK AREA-armatuur met markante lijn biedt nieuwe mogelijkheden voor meer ruimtelijke flexibiliteit

FREELINE. TASK AREA-armatuur met markante lijn biedt nieuwe mogelijkheden voor meer ruimtelijke flexibiliteit FREELINE TASK AREA-armatuur met markante lijn biedt nieuwe mogelijkheden voor meer ruimtelijke flexibiliteit FREELINE OP DE WERKPLEK 3 De trend naar een asgerichte planning van een gebouw resulteert uit

Nadere informatie

Visuele kwaliteit Objecten verlichten

Visuele kwaliteit Objecten verlichten Dresdner Zwinger Visuele kwaliteit Objecten verlichten De SUPERSYSTEM LED spots overtuigen met kleine afmetingen en een gering energieverbruik maar vooral met hun uitstekende lichtkwaliteit. De uitstekende

Nadere informatie

BETER ZIEN. LED-VERLICHTING IN DE INDUSTRIEHAL.

BETER ZIEN. LED-VERLICHTING IN DE INDUSTRIEHAL. BETER ZIEN. LED-VERLICHTING IN DE INDUSTRIEHAL. TAUREO EEN OVERSTAP DIE DE MOEITE WAARD IS. Als u het verlichtingssysteem in uw productiehallen, logistieke centra of magazijnen wilt vervangen, is het LEDlichtlijnsysteem

Nadere informatie

ELM. Adresseerbaar systeem voor lichtregeling en energiebeheer. pms 484. cool grey 11 DALI. ELM Network

ELM. Adresseerbaar systeem voor lichtregeling en energiebeheer. pms 484. cool grey 11 DALI. ELM Network ELM Network DALI ELM Adresseerbaar systeem voor lichtregeling en energiebeheer pms 484 cool grey 11 ELM combineert besparing met lichtcomfort De Energy & Light Manager (ELM) is een uniek adresseerbaar

Nadere informatie

ZBOX. Lichtmanagement

ZBOX. Lichtmanagement ZBOX Lichtmanagement Biedt perfect lichtcomfort in hotelkamers. Uitnodigend, eenvoudig te bedienen en makkelijk verstaanbaar voor hotelgasten uit de hele wereld. Optimaal lichtmanagement Overtuigende argumenten

Nadere informatie

HELISSA. Wand- en plafondarmaturen. Binnen én buiten een overtuigende verschijning in een eenvormig design. Update 08/2008

HELISSA. Wand- en plafondarmaturen. Binnen én buiten een overtuigende verschijning in een eenvormig design. Update 08/2008 HELISSA Wand- en plafondarmaturen Binnen én buiten een overtuigende verschijning in een eenvormig design. Update 08/2008 Binnen en buiten Een allroundtalent op elk vlak Effectvol en tegelijk energiebesparend:

Nadere informatie

Veelzijdige lokale lichtregeling

Veelzijdige lokale lichtregeling Veelzijdige lokale lichtregeling I Veelzijdige lokale lichtregeling Wereldwijd gaat ongeveer 20 % van het totale energieverbruik naar verlichting. Afhankelijk van het type gebouw en de activiteit kan dat

Nadere informatie

Visuele kwaliteit en conserveringsaspecten Veilig ensceneren:

Visuele kwaliteit en conserveringsaspecten Veilig ensceneren: Museo del Duomo Visuele kwaliteit en conserveringsaspecten Veilig ensceneren: Zacht geaccentueerd licht onderstreept de plasticiteit van de diverse sculpturen. Een verlichting die harde schaduwen oplost,

Nadere informatie

SMART BUILDING LIGHTING. Introducing. Draadloze verlichting besturing

SMART BUILDING LIGHTING. Introducing. Draadloze verlichting besturing Introducing. Draadloze verlichting besturing Wat is Wireleds? Slimme draadloze verlichting aansturing Mesh Netwerk Draadloze schakelaars Draadloze sensoren LED-lampen Wat is de meerwaarde? Flexibiliteit

Nadere informatie

NOW! LED NOW! Licht, dat zich vanzelf betaalt. vergoeding

NOW! LED NOW! Licht, dat zich vanzelf betaalt. vergoeding NOW! Licht, dat zich vanzelf betaalt. Conventioneel Winst NOW! vergoeding LED Armaturen kopen hoeft niet meer Met NOW! bieden we u licht aan in de vorm van een service. U krijgt het beste licht voor uw

Nadere informatie

Ontwikkeld voor mensen, vanzelfsprekend.

Ontwikkeld voor mensen, vanzelfsprekend. Priva blue id & Top control 8 Ontwikkeld voor mensen, vanzelfsprekend. Priva Blue ID & Top Control 8 Ontwikkeld voor mensen, vanzelfsprekend. Nooit eerder waren gebruiksgemak, snelheid en betrouwbaarheid

Nadere informatie

30% is de gemiddelde potentie aan energiebesparing bij het optimaliseren van technische gebouwsystemen

30% is de gemiddelde potentie aan energiebesparing bij het optimaliseren van technische gebouwsystemen NovoCon IoT servomotor voor HVAC Maak uw gebouw slimmer, efficiënter en waardevoller en verminder daarbij uw investering en jaarlijkse kosten Maak kennis met NovoCon, de innovatieve, digitale servomotor

Nadere informatie

X E N O S P O T S Y S T E E M

X E N O S P O T S Y S T E E M XENO Spotsysteem XENO Spotsysteem XENO SPOTSYSTEEM 3 XENO is de nieuwe, door de Franse ontwerper Jean-Michél Wilmotte geconcipieerde generatie spots voor een professionele lichtenscenering. De combinatie

Nadere informatie

Verlichtingsrenovatie. Lager energieverbruik, hogere lichtkwaliteit.

Verlichtingsrenovatie. Lager energieverbruik, hogere lichtkwaliteit. Verlichtingsrenovatie Lager energieverbruik, hogere lichtkwaliteit. Waarom de verlichting vervangen? Lager energieverbruik Om de schadelijke stijging van CO2-uitstoot in te perken, is een moderne verlichting

Nadere informatie

5000 Serie Modulaire brandmeldcentrale Net zo flexibel als uw ideeën

5000 Serie Modulaire brandmeldcentrale Net zo flexibel als uw ideeën 5000 Serie Modulaire brandmeldcentrale Net zo flexibel als uw ideeën 2 U hoeft zich geen zorgen meer te maken met de 5000 Serie Modulaire brandmeldcentrale Het systeem wordt gedefinieerd door uw wensen

Nadere informatie

SHELF LIGHT. LED-verlichting voor rekken. Magneet-montage zonder gereedschap: de flexibele lichtbalk voor supermarkten.

SHELF LIGHT. LED-verlichting voor rekken. Magneet-montage zonder gereedschap: de flexibele lichtbalk voor supermarkten. SHELF LIGHT LED-verlichting voor rekken Magneet-montage zonder gereedschap: de flexibele lichtbalk voor supermarkten. Onzichtbaar Helder licht zet de producten perfect in het juiste licht. De filigrane

Nadere informatie

Excellum2. De eenvoud van lichtregeling

Excellum2. De eenvoud van lichtregeling Excellum2 De eenvoud van lichtregeling Excellum2: de eenvoud van lichtregeling Het lichtregelsysteem Excellum2 laat uw verlichtingsinstallatie maximaal renderen. U kunt armaturen individueel aansturen

Nadere informatie

Excellum2. De eenvoud van lichtregeling

Excellum2. De eenvoud van lichtregeling Excellum2 De eenvoud van lichtregeling Excellum2: de eenvoud van lichtregeling Het lichtregelsysteem Excellum2 laat uw verlichtingsinstallatie maximaal renderen. U kunt armaturen individueel aansturen

Nadere informatie

NIEUW EENVOUDIG. E-Line LED

NIEUW EENVOUDIG. E-Line LED NIEUW Licht EENVOUDIG EFFICIËNT HOEHOOGISUW BESPARINGSPOTENTIEEL? PUREEFFICIENTIE VOORNIEUWBOUW ENRENOVATIE Efficiënt licht voor productiehallen. Om energie te kunnen besparen is veelal een renovatie van

Nadere informatie

Fruitcoöperatie Texel

Fruitcoöperatie Texel Fruitcoöperatie Texel Betere lichtkwaliteit bij een lager verbruik De fruitcoöperatie Texel verzamelt de hele appeloogst van haar 350 leden (met een bruto teeltoppervlak van 1285 hectare) aan haar vestiging

Nadere informatie

Beter licht met minder energie

Beter licht met minder energie Beter licht met minder energie Toelichting bij de scan voor kantoren Doe de slim licht scan! 1 Toelichting bij de slim licht scan voor kantoren De Slim Licht Scan is een instrument waarmee u de energie-efficiëntie

Nadere informatie

o Center SAUTER Vision Center altijd het overzicht bewaren.

o Center SAUTER Vision Center altijd het overzicht bewaren. AUT AU UTE E ER Visio Vision sio io o Center Vision Center altijd het overzicht bewaren. Moderne gebouwautomatisering wordt steeds complexer: met Vision Center is de bewaking van uw installatie echter

Nadere informatie

KNX gebouwbesturing in utiliteitsgebouwen. KNX Nederland Casper Bontenbal Isolectra bv

KNX gebouwbesturing in utiliteitsgebouwen. KNX Nederland Casper Bontenbal Isolectra bv KNX gebouwbesturing in utiliteitsgebouwen KNX Nederland Casper Bontenbal Isolectra bv 1 Waarom gebouwautomatisering? Energiebesparing en duurzaamheid Kostenbesparing in exploitatie Flexibiliteit Comfort

Nadere informatie

LEDLine Lineair Profielsysteem

LEDLine Lineair Profielsysteem LEDLine Lineair Profielsysteem LEDSign LEDLine Lineair Profiel Systeem is een energie-efficiënte, weinig onderhoud alternatief voor traditionele lineaire fluorescente in diverse industriële, commerciële

Nadere informatie

Waarom verlichting beheersen?

Waarom verlichting beheersen? Waarom verlichting beheersen? Energiebesparing 3 redenen: Groene doelstellingen Richtlijnen/verplichtingen van overheden Energieprijzen Waarom verlichting beheersen? Flexibiliteit Comfort voor elke gebruiker

Nadere informatie

MyriaMesh. Professionele Draadloze Lichtbesturing. Parkeergarages - Distributiecentra - Ziekenhuizen - Scholen - Kantoren

MyriaMesh. Professionele Draadloze Lichtbesturing. Parkeergarages - Distributiecentra - Ziekenhuizen - Scholen - Kantoren MyriaMesh Professionele Draadloze Lichtbesturing Parkeergarages - Distributiecentra - Ziekenhuizen - Scholen - Kantoren Over Chess Wise Chess Wise maakt zich hard voor voor een transitie naar duurzame,

Nadere informatie

Bouwen+ Installeren. KNX Associatie Nederland Edwin Hannink (Theben Nederland)

Bouwen+ Installeren. KNX Associatie Nederland Edwin Hannink (Theben Nederland) Bouwen+ Installeren KNX Associatie Nederland Edwin Hannink (Theben Nederland) Even voorstellen Edwin Hannink Bestuurslid KNX Associatie Nederland Directeur Theben Nederland De basis van gebouwautomatisering

Nadere informatie

LUXMATE LITENET Ongeëvenaard efficiënt. Dit gebouw 85,2 kwh/(m² a)

LUXMATE LITENET Ongeëvenaard efficiënt. Dit gebouw 85,2 kwh/(m² a) LUXMATE LITENET De intelligente manier om het energieverbruik te doen dalen: het blijvend flexibele lichtmanagementsysteem beheert kleine gebouwunits even comfortabel en betrouwbaar als grote gebouwencomplexen.

Nadere informatie

Sammode Smart Lighting Concept

Sammode Smart Lighting Concept Sammode Smart Lighting Concept Het Sammode Smart Lighting Concept is opgebouwd uit zeer duurzame armaturen, die voorzien zijn van slimme lichtbesturingscomponenten zoals actuatoren (controllers en LEDdrivers)

Nadere informatie

P4Product Informatie LED Lichtlijn TAUREO

P4Product Informatie LED Lichtlijn TAUREO Om ons concept van intelligente lichtoplossingen voor o.a. de industrie te completeren, heeft onze fabriek met het nieuwe LED-lichtlijnsysteem Taureo het thema halverlichting aangenomen. Als modulair systeem

Nadere informatie

Helvar in Nederland. Helvar in Nederland. Helvar & Lighting Controls. Wat is DALI. Stand-alone systeem. Netwerk systeem. Gebouwbeheersysteem

Helvar in Nederland. Helvar in Nederland. Helvar & Lighting Controls. Wat is DALI. Stand-alone systeem. Netwerk systeem. Gebouwbeheersysteem Helvar in Nederland Helvar & Lighting Controls Wat is DALI Helvar in Nederland Stand-alone systeem Netwerk systeem Gebouwbeheersysteem Noodverlichting Helvar Oy, Finland Onafhankelijke fabrikant van componenten

Nadere informatie

EVIO. Pendelarmatuur met buitengewone eigenschappen: hout, eterniet en lichttechnische

EVIO. Pendelarmatuur met buitengewone eigenschappen: hout, eterniet en lichttechnische EVIO Pendelarmatuur met buitengewone eigenschappen: hout, eterniet en lichttechnische precisie. EVIO EN DE ARCHITECTUUR 3 Sobere kleuren, weinig en dus markante lijnen en indrukwekkende afwerkingsstructuren:

Nadere informatie

Het managementsysteem voor intelligente veiligheid. FlexES Guard

Het managementsysteem voor intelligente veiligheid. FlexES Guard Het managementsysteem voor intelligente veiligheid naast overzicht ook inzicht De overvloed aan informatie die we Het modulaire beschikt tegenwoordig moeten verwerken, is over de volgende functionaliteiten:

Nadere informatie

EBS ETAP Central Battery Systems

EBS ETAP Central Battery Systems EBS ETAP Central Battery Systems Met het EBS-gamma biedt ETAP u centrale batterijsystemen aan voor noodverlichting. Zij zijn geschikt voor elk type bouwproject: van kleine tot grote projecten, nieuwbouw

Nadere informatie

U wilt meer comfort, rationeel energiegebruik en veiligheid in uw woning of bedrijfsgebouw?

U wilt meer comfort, rationeel energiegebruik en veiligheid in uw woning of bedrijfsgebouw? U wilt meer comfort, rationeel energiegebruik en veiligheid in uw woning of bedrijfsgebouw? Dit kan met het domotica systeem van Ryckeboer Automation & Security Concept EIB domotica Wij zijn een bedrijf

Nadere informatie

Vergelijkende tijdopname voor inbedrijfstelling LITECOM en KNX-systeem

Vergelijkende tijdopname voor inbedrijfstelling LITECOM en KNX-systeem Zumtobel Research Vergelijkende tijdopname voor inbedrijfstelling LITECOM en KNX-systeem Zumtobel Lighting GmbH, Dornbirn AT Januari 2015, Zumtobel Research ISBN 978-3-902940-64-3 Vergelijkende tijdopname

Nadere informatie

CONBOARD. Medisch verzorgingssysteem. transparant design het optimaal samengaan van architectuur en licht.

CONBOARD. Medisch verzorgingssysteem. transparant design het optimaal samengaan van architectuur en licht. CONBOARD Medisch verzorgingssysteem in een transparant design het optimaal samengaan van architectuur en licht. De weg naar het ziekenhuis is smal, zowel voor de architect als de ingenieur. Enerzijds wil

Nadere informatie

TASK AREA- CONCEPTEN. De focussering van het licht. Nieuwe, werkplekgerichte. EN voor meer kwaliteit, meer comfort, meer efficiëntie.

TASK AREA- CONCEPTEN. De focussering van het licht. Nieuwe, werkplekgerichte. EN voor meer kwaliteit, meer comfort, meer efficiëntie. TASK AREA- CONCEPTEN De focussering van het licht. Nieuwe, werkplekgerichte verlichtingsconcepten volgens EN 12464 voor meer kwaliteit, meer comfort, meer efficiëntie. VISUELE TAKEN IN HET BRANDPUNT VAN

Nadere informatie

2013 hoogste CO2- concentraae in de atmosfeer in 800.000 jaar

2013 hoogste CO2- concentraae in de atmosfeer in 800.000 jaar Hét universele protocol voor toekomstvastheid en flexibiliteit op ruimteniveau egatrends GebouwautomaAsering en Duurzaamheid Waarom gebouwautomaasering? 1 2 egatrends Energieverbruik Demografische verandering

Nadere informatie

Kardó. Eindeloos licht combineren

Kardó. Eindeloos licht combineren Kardó Eindeloos licht combineren CONCEPT Design: eer architectural design, België 2 - Kardó Kardó is een verlichtingssysteem dat toelaat de architectuur doorheen uw gebouw te volgen. Het strakke basisprofiel

Nadere informatie

Paxton10 building intelligence wat is het? Waarom kiezen voor Paxton10? Beveiliging. Gemak. Energiebesparend

Paxton10 building intelligence wat is het? Waarom kiezen voor Paxton10? Beveiliging. Gemak. Energiebesparend Waarom kiezen voor Paxton10? Beveiliging Paxton10 is het eerste systeem dat out-of-the-box toegangscontrole, videomanagement en gebouwbeheersysteem in één oplossing aanbiedt. Hierdoor is het mogelijk bestaande

Nadere informatie

RAIN Vochtbestendige balkarmatuur

RAIN Vochtbestendige balkarmatuur Vochtbestendige balkarmatuur www.zumtobelstaff.com Vochtbestendige balkarmatuur LICHTBALK VOOR VOCHTIGE RUIMTEN 3 Stofdicht en spatwatervast Midden in de nacht op een boerderij: een kalf wordt geboren.

Nadere informatie

LED-systemen Stand-alone oplossingen

LED-systemen Stand-alone oplossingen LED-systemen Stand-alone oplossingen freedim Personal lighting for you! freedim is een armatuur gebonden oplossing. De verlichting wordt ingesteld op de manier waarop de gebruiker het wilt en past zich

Nadere informatie

10-02- 14. Theben. Inhoud van de presentatie. > Introductie Theben > Trends > Woningbouw > Utiliteit > KNX. De brug tussen E & W Theben Nederland

10-02- 14. Theben. Inhoud van de presentatie. > Introductie Theben > Trends > Woningbouw > Utiliteit > KNX. De brug tussen E & W Theben Nederland Inhoud van de presentatie De brug tussen E & W Theben Nederland De te plaatsen afbeelding op de achtergrond zetten. Een wit afbeeldingsframe dekt dan de afbeelding als een raamkozijn af. De eis die wij

Nadere informatie

Armaturen met vlakke diffusor

Armaturen met vlakke diffusor Armaturen met vlakke diffusor 2 ETAP Armaturen met vlakke diffusor Diffusorverlichting is een vaste waarde voor de algemene verlichting van kantoren en publieke gebouwen. Logisch, want diffusoren bieden

Nadere informatie

The Power of Off. Specificatie Mymesh BLC 2.10

The Power of Off. Specificatie Mymesh BLC 2.10 The Power of Off Specificatie Mymesh BLC 2.10 Specificatie Mymesh BLC v2.10 Maak van iedere verlichtingsinstallatie een slim verlichtingssysteem met Mymesh. Mymesh is een draadloos lichtbesturingssysteem

Nadere informatie

PUSH Doucheplezier met een druk op de knop NIEUW

PUSH Doucheplezier met een druk op de knop NIEUW PUSH Doucheplezier met een druk op de knop NIEUW 388110538 Doucheplezier met een druk op de knop Een net zo simpel als geniaal bedienings concept voor douche en bad: De ergonomische knoppen starten en

Nadere informatie

COLLECTIEVE INTELLIGENTIE LICHT DAT ALTIJD EEN STAPJE VOOR LOOPT

COLLECTIEVE INTELLIGENTIE LICHT DAT ALTIJD EEN STAPJE VOOR LOOPT LICHT DAT ALTIJD EEN STAPJE VOOR LOOPT 2 LICHT DAT ALTIJD EEN STAPJE VOOR LOOPT Meer energie-efficiëntie en lichtcomfort door collectieve intelligentie Goed licht, zoals wij het zien, doet veel meer dan

Nadere informatie

Een aangename temperatuur overal in huis

Een aangename temperatuur overal in huis Een aangename temperatuur overal in huis De nieuwe digitale kamerthermostaat voor verwarmingssystemen gebruiksvriendelijk, energie-efficiënt en kostenbesparend Answers for infrastructure Welkom in de comfortzone

Nadere informatie

Geniet van het nieuwe lifestyle gevoel!

Geniet van het nieuwe lifestyle gevoel! Eltako Funk Ervaar een totaal nieuwe kwaliteit van leven Meer comfort en flexibiliteit, meer veiligheid en meer tijd voor uzelf! Geniet van het nieuwe lifestyle gevoel! Begin de dag goed Aangenamer kunt

Nadere informatie

AANWEZIGHEIDSSENSOR PD-C360i/24 DUODIMplus

AANWEZIGHEIDSSENSOR PD-C360i/24 DUODIMplus AANWEZIGHEIDSSENSOR NL PD-C360i/24 DUODIMplus AANWEZIGHEIDSSENSOR PD-C360i/24 DUODIMplus DRIE ZONES, TWEE LICHTNIVEAUS, ÉÉN OPLOSSING: DUODIMplus ENERGIE-EFFICIËNTIE A PLUS DE DUODIMplus VAN ESYLUX COMBINEERT

Nadere informatie

Energie-efficiënt samenspel van dag- en kunstlicht op kantoor

Energie-efficiënt samenspel van dag- en kunstlicht op kantoor Persbericht Dornbirn, februari 2012 Werken met een goed gevoel Energie-efficiënt samenspel van dag- en kunstlicht op kantoor Een stijgend aantal werknemers en de wens om de verschillende administratieve

Nadere informatie

Vooraf. Achteraf. Langbein Museum, Hirschhorn DE Architectuur: Museumsreif, Bielefeld DE Lichtoplossing: modulair LED-lichtsysteem SUPERSYSTEM

Vooraf. Achteraf. Langbein Museum, Hirschhorn DE Architectuur: Museumsreif, Bielefeld DE Lichtoplossing: modulair LED-lichtsysteem SUPERSYSTEM Langbein Museum Vooraf De collectie antiquiteiten en naturalia, bijeengebracht in de 19 de eeuw door Carl Langbein, werd voor de herinrichting op ronduit eentonige wijze gepresenteerd. In de vele voorwerpen

Nadere informatie

Warmtekrachtkoppeling. Waarom Vaillant? Om eenvoudigweg dubbel gebruik te maken van energie. ecopower

Warmtekrachtkoppeling. Waarom Vaillant? Om eenvoudigweg dubbel gebruik te maken van energie. ecopower Warmtekrachtkoppeling Waarom Vaillant? Om eenvoudigweg dubbel gebruik te maken van energie. ecopower Waarom ecopower? Eenvoudigweg omdat het de moeite waard is! Bij een traditionele productie van energie

Nadere informatie

Zumtobel op de Biënnale Architettura 2014

Zumtobel op de Biënnale Architettura 2014 Persbericht Zumtobel op de Biënnale Architettura 2014 Innovatieve projectspecifieke lichtoplossingen voor twee centrale bijdragen Dornbirn, 6 juni 2014 Op 07 juni 2014 opent onder leiding van Rem Koolhaas

Nadere informatie

GRAFIK Eye Wireless Aanpasbare vooringestelde regeling voor licht, rolgordijnen en energie

GRAFIK Eye Wireless Aanpasbare vooringestelde regeling voor licht, rolgordijnen en energie Openen Voorkeuren Sluiten Vergadering Video Conferentie A/V Uit GRAFIK Eye Wireless Aanpasbare vooringestelde regeling voor licht, rolgordijnen en energie Fotografie Nic Lehoux bespaar energie met LutronTM

Nadere informatie

Geniet van het nieuwe lifestyle gevoel!

Geniet van het nieuwe lifestyle gevoel! Eltako Draadloze en bedrade domotica Ervaar een totaal nieuwe kwaliteit van leven Meer comfort en flexibiliteit, meer veiligheid en meer tijd voor uzelf! Geniet van het nieuwe lifestyle gevoel! Begin de

Nadere informatie

HYDROVAR. toegenomen flexibiliteit en besturing met De nieuwe generatie

HYDROVAR. toegenomen flexibiliteit en besturing met De nieuwe generatie HYDROVAR toegenomen flexibiliteit en besturing met De nieuwe generatie Hydrovar pompbesturing maakt pompen flexibeler en efficiënter m Wand- of motormontage m Meer flexibiliteit m Kostenbesparend m Hitech

Nadere informatie

Uw smartphone als sleutel

Uw smartphone als sleutel Uw smartphone als sleutel AirKey Het sluitsysteem voor flexibele toepassingen Net zo dynamisch als de behoeften van de klant AirKey is een eigen innovatie van EVVA. Het elektronische sluitsysteem dat ontwikkeld

Nadere informatie

Niko Home Control in een notendop Een overzicht van de mogelijkheden

Niko Home Control in een notendop Een overzicht van de mogelijkheden Niko Home Control in een notendop Een overzicht van de mogelijkheden Illuminating ideas. 1 2 Het touchscreen informeert je op elk moment van de dag over je elektriciteits-, gas- en waterverbruik. Niko

Nadere informatie

Verlichting. 1 Inleiding... 1. 2 Gewenste lichtsterkte... 2. 3 Verlichtingssystemen... 3

Verlichting. 1 Inleiding... 1. 2 Gewenste lichtsterkte... 2. 3 Verlichtingssystemen... 3 1 Inleiding... 1 2 Gewenste lichtsterkte... 2 3 Verlichtingssystemen... 3 3.1 Lichtbronnen... 3 3.2 Voorschakelapparaten (ballasten)... 4 3.3 Verlichtingsarmaturen... 4 4 Regelingen... 5 1 Inleiding i

Nadere informatie

Energiebeheer op afstand

Energiebeheer op afstand Energiebeheer > > > OP AFSTAND Draadloze elektriciteitsmeters > Draadloze pulstransmitters Onderstations met Ethernet en GPRS/UMTS WEBBased datacollectiesysteem Overzichtelijke rapporten Multi-site Energiebeheer

Nadere informatie

Al uw aansluitingen. binnen handbereik. Oplossingen om een werkplek uit te rusten

Al uw aansluitingen. binnen handbereik. Oplossingen om een werkplek uit te rusten Al uw aansluitingen binnen handbereik Oplossingen om een werkplek uit te rusten Functionaliteit en design ten dienste van de gebruiker. Met zijn nieuwe aanbod van inbouwoplossingen, biedt Legrand gebruikers

Nadere informatie

A B C D DUURZAAMHEIDSEISEN 05-10- 15. Waarom gebouwautomatisering? Veranderingen in de markt. Energie- efficiën4e labels volgens NEN- EN 15232

A B C D DUURZAAMHEIDSEISEN 05-10- 15. Waarom gebouwautomatisering? Veranderingen in de markt. Energie- efficiën4e labels volgens NEN- EN 15232 Waarom gebouwautomatisering? KNX gebouwbesturing in u4liteitsgebouwen Energiebesparing en duurzaamheid Kostenbesparing in exploita4e Flexibiliteit Comfort KNX Nederland Casper Bontenbal Isolectra bv 1

Nadere informatie

Niko Home Control in een notendop Een overzicht van de mogelijkheden

Niko Home Control in een notendop Een overzicht van de mogelijkheden Niko Home Control in een notendop Een overzicht van de mogelijkheden Illuminating ideas. 1 Niko Home Control de nieuwe elektrische installatie. Niko Home Control overstijgt de mogelijkheden van een traditionele

Nadere informatie

Armaturen met vlakke diffusor

Armaturen met vlakke diffusor Armaturen met vlakke diffusor 2 ETAP Armaturen met vlakke diffusor Diffusorverlichting is een vaste waarde voor de algemene verlichting van kantoren, scholen en publieke gebouwen. Logisch, want diffusoren

Nadere informatie

Intelligente aanwezigheidsmelders

Intelligente aanwezigheidsmelders Intelligente aanwezigheidsmelders et de Theben HT-detectoren zijn alle automatische sturingen van de binnenverlichting mogelijk Aanwezigheidsdetectie met halfautomatische bediening voor kantoren waar -

Nadere informatie

Spaar de natuur - Gebruik het juiste licht. Philips MASTER TL-D Eco. Energiezuinige TL-D verlichting waarmee u geld bespaart en de natuur spaart.

Spaar de natuur - Gebruik het juiste licht. Philips MASTER TL-D Eco. Energiezuinige TL-D verlichting waarmee u geld bespaart en de natuur spaart. Spaar de natuur - Gebruik het juiste licht Philips MASTER TL-D Eco. Energiezuinige TL-D verlichting waarmee u geld bespaart en de natuur spaart. 2 Verlichting is verantwoordelijk voor circa 14% van het

Nadere informatie

Smart Lighting en Business Modellen. Han Bak Led Expo 2017

Smart Lighting en Business Modellen. Han Bak Led Expo 2017 Smart Lighting en Business Modellen Han Bak Led Expo 2017 Wat is het probleem? LED maakt een revolutie mogelijk Licht maken was een ambacht LED is commodity Prijzen dalen snel, kwaliteit uit China stijgt

Nadere informatie

LUXMATE DIMLITE. Praktijkgids

LUXMATE DIMLITE. Praktijkgids LUXMATE Praktijkgids LUXMATE De ideale instap in de wereld van de lichtsturing 2 Het systeem werd ontwikkeld om het pad naar het lichtmanagement te effenen. is een eenvoudige lichtsturing voor individuele

Nadere informatie

Uw smartphone als sleutel

Uw smartphone als sleutel Uw smartphone als sleutel AirKey Het sluitsysteem voor flexibele toepassingen Net zo dynamisch als de behoeften van de klant AirKey is een eigen innovatie van EVVA. Het elektronische sluitsysteem dat ontwikkeld

Nadere informatie

Licht creëert shoppingbelevenissen

Licht creëert shoppingbelevenissen Persbericht Licht creëert shoppingbelevenissen Zumtobel rust de nieuwe Spar vlaggenschipwinkel uit met een integrale LEDlichtoplossing. Voor de nieuwe markthal van winkelketen Spar in Boedapest heeft Zumtobel

Nadere informatie

voeding TempWeb draadloze bewaking en registratie via internet Pa kwh ºC %rv IO CO 2

voeding TempWeb draadloze bewaking en registratie via internet Pa kwh ºC %rv IO CO 2 voeding TempWeb draadloze bewaking en registratie via internet ºC %rv IO CO 2 Pa kwh Eén systeem voor opslag en transport Ik word gewaarschuwd als er iets mis is, waar ik ook ben. Dat geeft zekerheid en

Nadere informatie

E-LINE LED 4000 LM 36W VS T8 2X 58W PROJECTREFERENTIE BESCHRIJVING VAN HET PROJECT

E-LINE LED 4000 LM 36W VS T8 2X 58W PROJECTREFERENTIE BESCHRIJVING VAN HET PROJECT E-LINE LED 4000 LM 36W VS T8 2X 58W PROJECTREFERENTIE BESCHRIJVING VAN HET PROJECT BEVOEGD MEDEWERKER Wanneer men een conventionele verlichtingsinstallatie met T8-armaturen en CVSA's vervangt door hoogefficiente

Nadere informatie

De nieuwe Hydrovar generatie: Toegenomen flexibiliteit en besturing

De nieuwe Hydrovar generatie: Toegenomen flexibiliteit en besturing De nieuwe Hydrovar generatie: Toegenomen flexibiliteit en besturing De nieuwe generatie Hydrovar drukverhogingssets brengt pompen naar een hoger niveau van flexibiliteit en efficiëntie. Montage op de

Nadere informatie

animeo De automatische gebouwbesturingen van Somfy voor een dynamisch façademanagement

animeo De automatische gebouwbesturingen van Somfy voor een dynamisch façademanagement De automatische gebouwbesturingen van Somfy voor een dynamisch façademanagement Somfy oplossingen voor dynamische facademanagement s o l u t i o n s ECONOMIES D'ENERGIE ENERGY SAVING solutions Met de Somfy

Nadere informatie

Light as a Service. Light as a Service: energie besparen zonder investering

Light as a Service. Light as a Service: energie besparen zonder investering Light as a Service Light as a Service: energie besparen zonder investering Light as a Service in de bibliotheek Kortrijk Sinds de uitvinding van het elektrisch licht hebben we dat licht altijd op dezelfde

Nadere informatie

De nieuwe Hydrovar generatie: Toegenomen flexibiliteit en besturing

De nieuwe Hydrovar generatie: Toegenomen flexibiliteit en besturing De nieuwe Hydrovar generatie: Toegenomen flexibiliteit en besturing De nieuwe generatie Hydrovar drukverhogingssets brengt pompen naar een hoger niveau van flexibiliteit en efficiëntie. Montage op de

Nadere informatie

Spaar de natuur - Gebruik het juiste licht. Philips MASTER TL-D Eco. Energiezuinige TL-D verlichting waarmee u geld bespaart en de natuur spaart.

Spaar de natuur - Gebruik het juiste licht. Philips MASTER TL-D Eco. Energiezuinige TL-D verlichting waarmee u geld bespaart en de natuur spaart. Spaar de natuur - Gebruik het juiste licht Philips MASTER TL-D Eco. Energiezuinige TL-D verlichting waarmee u geld bespaart en de natuur spaart. Vervang oude fluorescentielampen door energiezuinige verlichting

Nadere informatie

HYDROVAR. toegenomen flexibiliteit en besturing met de nieuwe generatie

HYDROVAR. toegenomen flexibiliteit en besturing met de nieuwe generatie HYDROVAR toegenomen flexibiliteit en besturing met de nieuwe generatie Hydrovar pompbesturing maakt pompen flexibeler en efficiënter m Wand- of motormontage m Meer flexibiliteit m Kostenbesparend m Hitech

Nadere informatie

COMBINEER BETROUWBAARHEID MET ONGEËVENAARDE BESPARINGEN

COMBINEER BETROUWBAARHEID MET ONGEËVENAARDE BESPARINGEN COMBINEER BETROUWBAARHEID MET ONGEËVENAARDE BESPARINGEN Nedap Luxon maakt ledverlichting nog zuiniger en echt duurzaam Slim licht brandt alleen wanneer het nodig is Wanneer u denkt aan energiebesparing

Nadere informatie

JUNG Funkmanagement. De eenvoudige weg naar comfort

JUNG Funkmanagement. De eenvoudige weg naar comfort JUNG Funkmanagement De eenvoudige weg naar comfort Wees flexibel - met radiografische afstandbediening Verlichting schakelen en dimmen Zonwering Het systeem voor nieuwbouw en verbouw Sfeervolle verlichting

Nadere informatie

Geïntegreerde lichtregeling. ELS - MDS - EMD - maatwerk

Geïntegreerde lichtregeling. ELS - MDS - EMD - maatwerk Geïntegreerde lichtregeling ELS - MDS - EMD - maatwerk Geïntegreerde lichtregeling Briljant door zijn eenvoud Geïntegreerde lichtregeling betekent dat de volledige lichtregeling (sensor, sturing en dimbare

Nadere informatie

Frank Krommenhoek. Smart LED

Frank Krommenhoek. Smart LED Frank Krommenhoek Smart LED Achtergrond Agenda Trends in (LED) verlichting Concept Smart LED Case Total Smart Building ICT neemt een steeds belangrijkere rol in als backbone van de organisatie ook voor

Nadere informatie

VHV Kantoorgebouwe in Hannover Werkplek met sfeer

VHV Kantoorgebouwe in Hannover Werkplek met sfeer Persbericht Dornbirn, april 2010 VHV Kantoorgebouwe in Hannover Werkplek met sfeer B1 In het imposante atrium van de VHV plaatsen de verlichte liftschachten extra accenten. Een architectuur die spaarzaam

Nadere informatie

MesoOptics voor topprestaties

MesoOptics voor topprestaties UM MesoOptics voor topprestaties MesoOptics Microtechnologie De microscopische structuur garandeert een gecontroleerde lichtverdeling. MesoOptics is een innovatieve technologie die nauwkeurige microstructuren

Nadere informatie

Aangenaam licht in een strak design

Aangenaam licht in een strak design 2 ETAP Aangenaam licht in een strak design Diffusorverlichting is een vaste waarde voor de algemene verlichting van kantoren en publieke gebouwen. Logisch, want diffusoren bieden een comfortabele en aangename

Nadere informatie

TECHNISCHE INFORMATICA AAN DE UNIVERSITEIT HANNOVER: BESLISSING MET TOEKOMST.

TECHNISCHE INFORMATICA AAN DE UNIVERSITEIT HANNOVER: BESLISSING MET TOEKOMST. TECHNISCHE INFORMATICA AAN DE UNIVERSITEIT HANNOVER: BESLISSING MET TOEKOMST. SEITE Seite 1 TECHNISCHE INFORMATICA AAN DE UNIVERSITEIT HANNOVER: BESLISSING MET TOEKOMST. De bezoeker vindt op het universiteitsterrein

Nadere informatie

inhoud beveiliging - gemak - energiebesparend wat is net10? 4 net10 server 6 net10 controller 8 net10 desktoplezer 10 net10 lezers 12

inhoud beveiliging - gemak - energiebesparend wat is net10? 4 net10 server 6 net10 controller 8 net10 desktoplezer 10 net10 lezers 12 productcatalogus inhoud wat is net10? 4 net10 server 6 net10 controller 8 net10 desktoplezer 10 beveiliging - gemak - energiebesparend net10 lezers 12 net10 smartpoint 14 net10 connectors 16 beveiliging

Nadere informatie

ALBRECHT JUNG GMBH & CO. KG

ALBRECHT JUNG GMBH & CO. KG De elegante techniek FLAT DESIGN INNOVATIE IN VORMGEVING Door de extreem vlakke vormgeving lijkt dit innovatieve ontwerp samen te smelten met de omgeving. Op subtiele wijze ontstaat zo een fraai aanzicht:

Nadere informatie

E-LINE LED VAN OUD NAAR NIEUW IN 44 SECONDEN

E-LINE LED VAN OUD NAAR NIEUW IN 44 SECONDEN 2 VAN OUD NAAR NIEUW IN 44 SECONDEN 3 Industriële verlichtingsinstallaties bieden vaak een aanzienlijk verbeteringspotentieel op het gebied van energieefficiëntie en lichtkwaliteit. Hoewel een renovatie

Nadere informatie