wegwijs in de website

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "wegwijs in de website"

Transcriptie

1 wegwijs in de website

2 Op staat alles wat je moet weten over de Vlaamse ondergrond. Hier moet je dus zijn om de opdrachten uit het educatieve pakket op te lossen. Is het niet meteen duidelijk hoe je een opdracht aanpakt? Verken dan eerst de website. Dat kan met de handleiding hieronder. Aan de hand van enkele vragen en bijkomende uitleg over de verschillende webpagina s kom je te weten waar de informatie staat die je nodig hebt. Waar tref je welke ondergrond aan? Vertrek op de homepagina de kaart van Vlaanderen. Ga met de muis over de kaart. Je leest bij elke stad of gemeente welke grondsoort er aangetroffen en ontgonnen wordt. Tegelijk wordt de streek afgebakend waarover het type ondergrond zich uitstrekt. Hoe en wanneer is de ondergrond ontstaan? 1. Eerste zoekmethode Zoek op de kaart van Vlaanderen (homepagina) de ondergrond door met je muis over de kaart te gaan. Gevonden? Klik dan één keer. Je komt terecht op de pagina Geologie. 2. Tweede zoekmethode Klik op de icoon (die overal op de website zichtbaar is). Je komt ook zo terecht op de pagina Geologie. Klik in het menu rechts de grondsoort aan waarover je informatie zoekt. Hoe wordt de grondsoort ontgonnen? Klik op de icoon (die overal op de website zichtbaar is). Je komt zo terecht op de pagina Ontginning. Klik in het menu rechts de grondsoort aan waarover je informatie zoekt.

3 Tot welke materialen kan een grondsoort worden verwerkt? Waarvoor kan een grondsoort gebruikt worden? Klik op de icoon (die overal op de website zichtbaar is). Je komt zo terecht op de pagina Verwerking. Klik in het menu rechts de grondsoort aan waarover je informatie zoekt. Welke functie hebben oude ontginningsgebieden nu? Wat is hun nabestemming? Klik op de icoon. Je komt zo terecht op de pagina Nabestemming. Klik in het menu rechts de grondsoort aan waarover je informatie zoekt. Opgelet! Voor de grondsoorten Ieperse klei, alluviale klei, zand West-Vlaanderen en zand Antwerpen is er geen nabestemming. Over de pagina Geologie 1. Eerste manier Via de kaart van Vlaanderen op de homepagina. Klik er op een grondsoort of gemeente en je komt dadelijk op de pagina. 2. Tweede manier Klik op de icoon. Deze icoon is overal op de website zichtbaar. Klik in het menu rechts de grondsoort aan waarover je informatie zoekt. Centraal filmpje Een Bekende Vlaming vertelt in een leuk en leerrijk filmpje over het ontstaan en de evolutie van de ondergrond.

4 Onderaan tijdsbalk In de tijdsbalk staan alle periodes en subperiodes uit de lange geschiedenis van onze aarde. Ga met de muis over een (sub)periode om de naam ervan te kennen. Je krijgt meteen ook een overzicht van alle grondsoorten die zich in die (sub)periode ontwikkeld hebben. Links doorsnede Hoe is de ondergrond samengesteld en op welke diepte kan de grondsoort ontgonnen worden? Het antwoord op deze vragen vind je in de schematische doorsnede. Rechts alle grondsoorten Klik op een andere grondsoort om te vernemen hoe de ondergrond zich in de loop van de geschiedenis van de aarde ontwikkeld heeft. Over de pagina Ontginning Klik op de icoon. Deze icoon is overal op de website zichtbaar. Klik in het menu rechts de grondsoort aan waarover je informatie zoekt. Centraal filmpje of foto met uitleg In een kort filmpje wordt verteld hoe een grondsoort ontgonnen wordt. Of er verschijnt een fotoreeks met bijkomende uitleg. Links nog filmpjes of foto s Klik op de filmpjes of foto s om nog meer te vernemen over de manier waarop de ontginning gebeurt. Tip: wil je weten op welke diepte de grondsoort ontgonnen wordt? Ga dan naar de pagina Geologie. Tip: soms ontstaat er protest tegen (geplande) ontginningsactiviteiten. Je vindt er meer info over op de pagina Debat.

5 Over de pagina Verwerking Klik op de icoon. Deze icoon is overal op de website zichtbaar. Klik in het menu rechts de grondsoort aan waarover je informatie zoekt. Centraal tekst met alle uitleg Eerst lees je tot welke producten de grondsoort verwerkt wordt (bijvoorbeeld tot baksteen) of waarvoor de grondsoort gebruikt wordt (bijvoorbeeld als vulzand). Dan volgen de verschillende stappen om van grondsoort tot eindproduct te komen. Onderaan het spel Welke stappen waren ook alweer nodig om een grondsoort te verwerken? Test jezelf via het spel, waar je foto s naar de juiste plek moet verslepen. Een ideale herhalingsoefening! Tip: de eerste stap bij de verwerking is altijd de ontginning. Dat lijkt logisch. Meer weten over ontginning? Ga dan naar de pagina Ontginning. Tip: heb je voor alle grondsoorten gekeken hoe ze verwerkt worden? Dan ben je klaar om Bouw nu te spelen, het spel waarmee je virtueel een huis optrekt met materialen gemaakt met Vlaamse grondstoffen. De ideale manier om nog even te herhalen waarvoor grondsoorten zoal gebruikt worden. Over de pagina Nabestemming Klik op de icoon. Klik in het menu rechts de grondsoort aan waarover je informatie zoekt. Opgelet! Voor de grondsoorten Ieperse klei, alluviale klei, zand West-Vlaanderen en zand Antwerpen is er geen nabestemming.

6 Centraal tekst met alle uitleg Is een oud ontginningsgebied nu natuur- of landbouwgebied? Of doet het misschien dienst als golfterrein of recreatiedomein? Je leest het in de centrale tekst. Onder de tekst voorbeelden Onder de tekst staan foto s, soms een filmpje. Klik foto of filmpje aan om meer te vernemen over enkele concrete nabestemmingsprojecten. Over de pagina Debat Klik op de icoon. Opgelet! Alleen voor alluviale klei, zand Vlaams-Brabant en bouw- en vulzand Limburg is er een item Debat. Tekst met uitleg Je leest meer over protestacties tegen (geplande) ontginningsactiviteiten. Onder de tekst krant Klik onder de tekst de krant aan. Je vindt er een of meer persberichten over protestacties.

7 Over de pagina Feiten en cijfers Klik op de icoon. Deze icoon is overal op de website zichtbaar. Klik in het menu rechts de grondsoort aan waarover je informatie zoekt. Delfstoffenkaart Waar in Vlaanderen zit de grondsoort dicht aan de oppervlakte in de ondergrond? Je vindt het antwoord in de delfstoffenkaart, die je hier kunt downloaden. Wist je dat? Voor leuke en interessante weetjes moet je hier zijn. Over het spel Bouw nu! Klik op de icoon. Deze icoon is overal op de website zichtbaar. Wat is het doel van het spel? Je gaat je eigen huis bouwen. Hiervoor zijn natuurlijk heel wat producten nodig: bakstenen, cement, asfalt,... Jij moet ze allemaal verzamelen. We hebben voor jou alle producten kant-en-klaar op de website gezet. Aan jou om ze één voor één op te sporen. Wat steek je ervan op? Alle bouwproducten zijn gemaakt van grondstoffen afkomstig uit de Vlaamse ondergrond. Het spel laat je dus kennismaken met de diverse manieren om grondstoffen te verwerken. Bouw nu is de perfecte manier om je kennis over de verwerking te testen en te verstevigen.

8 Hoe speel je het spel? 10 opdrachten Je krijgt 10 opdrachten. Daarin wordt je telkens gevraagd om één product op te sporen. Op zoek in de pagina s over de verwerking Om je speurtocht te kunnen beginnen, klik je eerst de opdracht dicht. <screenshot> Nu kun je alle grondstoffen aanklikken en de pagina s over hun verwerking <icoontje> nalezen. Het flikkerende icoontje <icoontje> geeft aan dat het spel nog aan de gang is. Het juiste icoontje Na de uitleg over de verwerking vind je een icoontje. Komt het overeen met het gezochte product? Dan heb je het juiste product te pakken. Klik het icoontje aan en je krijgt de volgende opdracht te zien. Opgelet! Soms vind je bij één grondstof meerdere icoontjes. 10 opdrachten Als je alle 10 producten hebt verzameld, zit het spel erop. Het huis is nu helemaal afgewerkt. Proficiat! Over de pagina Onderwijs Hier kun je de educatieve pakketten downloaden. Je vindt er ook heel wat interessante links. Over de pagina Diepe ondergrond Ook over de diepe ondergrond van Vlaanderen valt heel wat te vertellen. 1. Op sommige plekken is de diepe ondergrond ideaal als opslagruimte. 2. Hier en daar is de diepe ondergrond leverancier van energie en minerale rijkdommen. 3. Diep onder de grond is er ook in Vlaanderen seismologische activiteit.

Educatief pakket Natuurlijke rijkdommen in Vlaanderen 3 e graad secundair onderwijs

Educatief pakket Natuurlijke rijkdommen in Vlaanderen 3 e graad secundair onderwijs Educatief pakket Natuurlijke rijkdommen in Vlaanderen 3 e graad secundair onderwijs Inhoud 1. 2. 3. 4. Inleiding Werking van het educatief pakket Mogelijke vragen voor het interview 3.1 aan de geoloog

Nadere informatie

Handleiding Op Maat Wizard.

Handleiding Op Maat Wizard. Handleiding Op Maat Wizard. Met de Op Maat Wizard kun je zelf vullingen maken voor de verschillende werkvormen in het Op Maat programma. Wanneer je de software (Speler en Wizard) niet in je bezit hebt,

Nadere informatie

DROPBOX = BESTANDEN DELEN VIA INTERNET

DROPBOX = BESTANDEN DELEN VIA INTERNET HANDLEIDING DROPBOX = BESTANDEN DELEN VIA INTERNET Tina Van Straeten Handleiding dropbox Tina Van Straeten Handleiding: onderhoud van je pc VVOB/PROGRESS Pagina 2 van 15 COLOFON Deze handleiding Dropbox

Nadere informatie

Educatief pakket Natuurlijke rijkdommen in Vlaanderen 2 e graad secundair onderwijs

Educatief pakket Natuurlijke rijkdommen in Vlaanderen 2 e graad secundair onderwijs Educatief pakket Natuurlijke rijkdommen in Vlaanderen 2 e graad secundair onderwijs Inhoud 1. 2. 3. 4. 5. Inleiding Werking van het educatief pakket Mogelijke onderzoeksvragen 3.1 Economie 3.2 Aardrijkskunde

Nadere informatie

1. INLEIDING p. 2. 2. MAAK EEN NIEUWE GEBRUIKERSACCOUNT AAN p. 3. a. KLIK OP NOG GEEN ACCOUNT? REGISTREER JE NU! p. 3. b. IK BEN KVLV-LID p.

1. INLEIDING p. 2. 2. MAAK EEN NIEUWE GEBRUIKERSACCOUNT AAN p. 3. a. KLIK OP NOG GEEN ACCOUNT? REGISTREER JE NU! p. 3. b. IK BEN KVLV-LID p. INHOUDSTAFEL 1. INLEIDING p. 2 2. MAAK EEN NIEUWE GEBRUIKERSACCOUNT AAN p. 3 a. KLIK OP NOG GEEN ACCOUNT? REGISTREER JE NU! p. 3 b. IK BEN KVLV-LID p. 5 c. IK BEN GEEN LID p. 6 d. BEN JE ERKEND KVLV-VORMINGSWERKER?

Nadere informatie

Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - voor Windows en Sony e-reader

Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - voor Windows en Sony e-reader Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - voor Windows en Sony e-reader Bibliotheek.nl september 2015 Inhoudsopgave 1. Stap voor stap e-books lenen en lezen op je Sony e-reader...

Nadere informatie

Voorstelling Onafhankelijk leven

Voorstelling Onafhankelijk leven Voorstelling Onafhankelijk leven Inhoudsopgave 1. Wat is Onafhankelijk leven?... 3 2. Waarom is Onafhankelijk Leven belangrijk?... 4 3.1. Met een persoonlijk assistentie budget (PAB) kan je onafhankelijk

Nadere informatie

Wegwijzer bij de cd-rom

Wegwijzer bij de cd-rom Wegwijzer bij de cd-rom 1 Inloggen De cd-rom houdt bij welke oefeningen je al gemaakt hebt en welke niet. Bij het opstarten vraagt de cd-rom of je een nieuwe gebruiker bent of een bestaande gebruiker.

Nadere informatie

SMARTSCHOOL VOOR OUDERS Leidraad

SMARTSCHOOL VOOR OUDERS Leidraad SMARTSCHOOL VOOR OUDERS Leidraad Inhoudstafel A. Aanmelden 2 B. Profiel en wachtwoord aanpassen 3 C. Smartschool via e-mail 4 D. Startpagina 5 E. Berichten lezen, opmaken, verzenden 6 F. Lessenrooster

Nadere informatie

Presenteer je bedrijf op MindYourBizniz

Presenteer je bedrijf op MindYourBizniz Dit document geeft een beschrijving van je als bedrijf jezelf kunt presenteren op MindYourBizniz Presenteer je bedrijf op MindYourBizniz Handleiding voor bedrijven U-Approach v1 november 2014 Inhoud Aanmelden...

Nadere informatie

TOELICHTING DIGITAAL VISUM EN GELDIGHEID CONTROLEREN

TOELICHTING DIGITAAL VISUM EN GELDIGHEID CONTROLEREN 1. Inleiding TOELICHTING DIGITAAL VISUM EN GELDIGHEID CONTROLEREN Wanneer u een visumaanvraag heeft ingediend, zal het systeem automatisch een digitaal visum genereren voor alle betrokken architecten.

Nadere informatie

Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk?

Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk? Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk? Je gaat de komende weken thuis een werkstuk maken. Een werkstuk is een lange weettekst. Het wordt geschreven om iemand iets te leren of te laten weten. Net als in een

Nadere informatie

Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen via de app op je tablet of smartphone

Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen via de app op je tablet of smartphone Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen via de app op je tablet of smartphone Bibliotheek.nl september 2015 Inhoudsopgave 1. Stap voor stap e-books lezen via de app... 3 2. Een e-book lenen om te

Nadere informatie

Programmeren met Scratch

Programmeren met Scratch Programmeren met Scratch Inleiding Heb je zin om zelf een spelletje te maken, of een tof filmpje in elkaar te steken, maar weet je niet hoe je hieraan moet beginnen? Scratch is een zeer goed programma,

Nadere informatie

Promoplan Extranet Handleiding

Promoplan Extranet Handleiding Promoplan Extranet Handleiding Pecroy 01/10/2009 1.0 Document name: extranet_medewerkers_nl.doc Version: 1.0 1/12 Inhoud 1 Doelstelling...3 2 Nieuws...4 3 Maandplanning...5 4 Documenten...7 5 Materiaal...10

Nadere informatie

Inleiding. 1.1 Wat is leren en coachen?

Inleiding. 1.1 Wat is leren en coachen? Inleiding 1 1.1 Wat is leren en coachen? Jij gaat leren, jouw coach gaat je coachen. Je gebruikt hiervoor dit boek met cd-rom. Jouw coach gaat je helpen om te leren. Net zoals de coach (zie figuur 1.1)

Nadere informatie

Iedereen online, van 9 tot 99 jaar. Les 3 ... Google: zoeken op het internet. Deze iconen tonen aan voor wie het document is

Iedereen online, van 9 tot 99 jaar. Les 3 ... Google: zoeken op het internet. Deze iconen tonen aan voor wie het document is 3... Google: zoeken op het internet Deze iconen tonen aan voor wie het document is Leerkrachten WebExperts Senioren Leerlingen 3, Hoe moet je zoeken op Google? Deze handleiding toont je hoe dit moet. Als

Nadere informatie

Handleiding gebruik www.bardienstrooster.nl door leden

Handleiding gebruik www.bardienstrooster.nl door leden Handleiding gebruik www.bardienstrooster.nl door leden Beste Lissevoorter, Wij hebben je eerder geïnformeerd over de veranderingen met betrekking tot de bardiensten In deze brief willen wij je nader informeren

Nadere informatie

Handleiding van de Bibliotheek. E-books lezen via de app op je tablet of smartphone

Handleiding van de Bibliotheek. E-books lezen via de app op je tablet of smartphone Handleiding van de Bibliotheek E-books lezen via de app op je tablet of smartphone Bibliotheek.nl, versie januari 2016 Inhoudsopgave 1. Stap voor stap e-books lezen via de app 3 2. Een e-book lenen om

Nadere informatie

Stappenplan Movie Maker

Stappenplan Movie Maker Start Movie Maker op Stappenplan Movie Maker Foto s, filmpjes of muziek importeren Voor je aan de slag kan moet je eerst je filmpje of je foto s importeren naar Movie Maker. Daarvoor klik je op een van

Nadere informatie

Je gaat nu zelf een zoekopdracht starten. Probeer via Google het antwoord op de volgende vraag te vinden:

Je gaat nu zelf een zoekopdracht starten. Probeer via Google het antwoord op de volgende vraag te vinden: Werkblad 22B Ik zoek, ik zoek Leerjaar 1 Internetgebruik Informatie zoeken Stappenplan: wat gaan we deze les doen? Herhalen wat we vorige les geleerd hebben Een filmpje kijken over Google Een klassengesprek

Nadere informatie

Evenementen in Herentals: een inplantingsplan tekenen met Google Maps

Evenementen in Herentals: een inplantingsplan tekenen met Google Maps Evenementen in Herentals: een inplantingsplan tekenen met Google Maps Deze handleiding toont je hoe je gemakkelijk met Google Maps een inplantingsplan kan maken voor je evenement, en hoe je dit deelt met

Nadere informatie

Handmatig Onderzoekmelding invoeren Archis III

Handmatig Onderzoekmelding invoeren Archis III Handmatig Onderzoekmelding invoeren Archis III Voor het indienen van een onderzoekmelding in Archis III ga je naar Melden nieuw onderzoek Daar moeten 3 schermen doorlopen/ingevoerd worden. Eerste scherm:

Nadere informatie

Handleiding van de Bibliotheek. E-books lezen op je e-reader - voor Windows en Sony e-reader

Handleiding van de Bibliotheek. E-books lezen op je e-reader - voor Windows en Sony e-reader Handleiding van de Bibliotheek E-books lezen op je e-reader - voor Windows en Sony e-reader Bibliotheek.nl, versie januari 2016 Inhoudsopgave 1. Stap voor stap boeken lenen en lezen op je Sony e-reader

Nadere informatie

Teken een architect. Lees het volgende verhaal:

Teken een architect. Lees het volgende verhaal: Teken een architect Lees het volgende verhaal: Een architect heeft een hele dag nagedacht over een nieuwe brug die gebouwd moet worden. Via de brug moet het verkeer, ook zware vrachtwagens, over een brede

Nadere informatie

Handleiding Hootsuite

Handleiding Hootsuite Oktober 2013 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. Account aanmaken... 4 2. Wat is wat?... 6 3. Inrichten... 8 3.1 Tabs aanmaken... 8 3.2 Kolommen aanmaken... 8 4. Inrichten voor monitoring... 10 4.1 Zoekwoorden...

Nadere informatie

Takenblad Plusklas Ontdekken Periode 2 : Herfstvakantie tot kerstvakantie. Opdracht: Spoorzoekers Van wie is die vingerafdruk?

Takenblad Plusklas Ontdekken Periode 2 : Herfstvakantie tot kerstvakantie. Opdracht: Spoorzoekers Van wie is die vingerafdruk? Takenblad Plusklas Ontdekken Periode 2 : Herfstvakantie tot kerstvakantie Naam : Wat is de bedoeling? Opdracht: Spoorzoekers Van wie is die vingerafdruk? Er is een misdaad gepleegd! Een dief heeft de computer

Nadere informatie

Je gaat nu zelf een zoekopdracht starten. Probeer via Google het antwoord op de volgende vraag te vinden:

Je gaat nu zelf een zoekopdracht starten. Probeer via Google het antwoord op de volgende vraag te vinden: Werkblad 22C Ik zoek, ik zoek Leerjaar 1 Internetgebruik Informatie zoeken Stappenplan: wat gaan we deze les doen? Herhalen wat we vorige les geleerd hebben Een filmpje kijken over Google Een klassengesprek

Nadere informatie

Stap 1 Je eigen website maken... 1. Stap 2 Je template invullen... 9. Stap 3 Wat kunnen we met de inhoud?... 19

Stap 1 Je eigen website maken... 1. Stap 2 Je template invullen... 9. Stap 3 Wat kunnen we met de inhoud?... 19 INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave Stap 1 Je eigen website maken... 1 De eerste stap... 1 Kompozer downloaden... 1 Kompozer openen... 1 Een nieuwe pagina beginnen... 1 Je eerste tekst schrijven... 2 Je eerste

Nadere informatie

Handleiding nieuwe website Cozycar voor gebruikers

Handleiding nieuwe website Cozycar voor gebruikers Handleiding nieuwe website Cozycar voor gebruikers Inhoudstafel 1. Registreren en inloggen 2 1.1 Heb je nog geen autodeel-account? 2 1.2 Heb je al een autodeel-account aangemaakt of had je al een account

Nadere informatie

Inlogprocedure Surf naar janitor.be en kies bovenaan voor LEEROMGEVING

Inlogprocedure Surf naar janitor.be en kies bovenaan voor LEEROMGEVING Werken met MOODLE 1 Inlogprocedure Surf naar janitor.be en kies bovenaan voor LEEROMGEVING Werkwijze om je de eerste keer aan te melden: De procedure staat rechts op het inlogscherm uitgelegd. Maak zelf

Nadere informatie

Van-A-3 Verkiezingen

Van-A-3 Verkiezingen Van-A-3 Verkiezingen Didactische suggesties Doelen Dit Actua-magazine verschijnt naar aanleiding van de Europese en Vlaamse verkiezingen op 07 juni 2009. De leerlingen kunnen individueel de Van-A-3 krant

Nadere informatie

'RNHRV6WXGHQWHQKDQGOHLGLQJ

'RNHRV6WXGHQWHQKDQGOHLGLQJ 'RNHRV6WXGHQWHQKDQGOHLGLQJ '2.(26678'(17(1+$1'/(,',1*,QOHLGLQJ,QORJJHQ 'RNHRVPHQXEDON Mijn Profiel 4 Mijn Agenda 4 &XUVXVRYHU]LFKW &XUVXVVWDUWSDJLQD Agenda 8 Ad valvas 8 Documenten 8 Links 9 Forums 9 Oefeningen

Nadere informatie

Educatief pakket Natuurlijke rijkdommen in Vlaanderen 1 e graad secundair onderwijs

Educatief pakket Natuurlijke rijkdommen in Vlaanderen 1 e graad secundair onderwijs Educatief pakket Natuurlijke rijkdommen in Vlaanderen 1 e graad secundair onderwijs Inhoud 4. 5. Inleiding Werking van het educatief pakket Onderzoekssteekkaarten 1 per delfstof fiche klei fiche leem fiche

Nadere informatie

Handleiding gebruik van de mobiele app s Lebbeke-Leeft.be. Lebbeke-Leeft.be

Handleiding gebruik van de mobiele app s Lebbeke-Leeft.be. Lebbeke-Leeft.be Lebbeke-Leeft.be Lebbeke heeft voor elk wat wils: leuke shoppingadressen, gezellige horecazaken, maar ook allerlei culturele- en sportevenementen of misschien informatie van de gemeente. Wil u ten allen

Nadere informatie

INLEIDING TOT GEOGEBRA

INLEIDING TOT GEOGEBRA INLEIDING TOT GEOGEBRA Sven Mettepenningen, 28/02/2007 GEOGEBRA 1 EERSTE KENNISMAKING Het pakket Geogebra kan je downloaden op de site http://www.geogebra.at/ Eventueel is het ook nuttig van de laatste

Nadere informatie

Informatica Smartschool en Wink. Handleiding 1/10

Informatica Smartschool en Wink. Handleiding 1/10 Handleiding 1/10 Wat is Wink? Wink is gratis software waarmee je presentaties en handleidingen kan maken. Een Winkpresentatie kan een stappenplan zijn over hoe je bepaalde software moet gebruiken. De auteur

Nadere informatie

Acco: Files exchange documentatie 10 januari 2011

Acco: Files exchange documentatie 10 januari 2011 Acco: Files exchange documentatie 10 januari 2011 Door Philippe Dellaert Acco: Files exchange documentatie - 1/9 1. Inleiding ACCO maakt gebruik van een online systeem om documenten uit te wisselen tussen

Nadere informatie

Iedereen online, van 9 tot 99 jaar. Les 1 ... De webbrowser, onze surfplank door het wereldwijde web. Deze iconen tonen aan voor wie het document is

Iedereen online, van 9 tot 99 jaar. Les 1 ... De webbrowser, onze surfplank door het wereldwijde web. Deze iconen tonen aan voor wie het document is 1... De webbrowser, onze surfplank door het wereldwijde web. Deze iconen tonen aan voor wie het document is Leerkrachten WebExperts Senioren Leerlingen 1,. Een browser bevat verschillende hulpmiddelen

Nadere informatie

Handleiding AmbraSoft voor leerkrachten

Handleiding AmbraSoft voor leerkrachten Handleiding AmbraSoft voor leerkrachten Inhoudstafel 1 Inleiding... 3 1.1 Installatie en systeemvereisten... 3 1.2 Handleiding Ambrasoft voor leerlingen en ouders... 3 1.3 Hulp... 3 2 Aanmelden via de

Nadere informatie

GOOGLE+ PAGINA MEER UIT JE ZAAK. Stijn Bernaer. Ontdek in deze praktische gids hoe jij morgen al meer uit je zaak kan halen.

GOOGLE+ PAGINA MEER UIT JE ZAAK. Stijn Bernaer. Ontdek in deze praktische gids hoe jij morgen al meer uit je zaak kan halen. Stijn Bernaer Online Expert @ Meer Uit Je Zaak. be MEER UIT JE ZAAK GOOGLE+ PAGINA Ontdek in deze praktische gids hoe jij morgen al meer uit je zaak kan halen. Overzicht Inleiding... 2 Over Stijn... 2

Nadere informatie

Bijlage W2 groep 7 1

Bijlage W2 groep 7 1 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding: Waarom ik een werkstuk maak 2 Zo begin ik met mijn werkstuk 3 De onderdelen van het werkstuk 4 Waaraan moet mijn werkstuk voldoen? 4 Beoordelingsschema voor je werkstuk 5 Hoe

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Tblox Gebruikershandleiding 2012 Versie 1.0 2012 Inhoudsopgave: Inloggen in Tblox blz 3 De Tblox omgeving blz 5 Een bestelling maken blz 6 Bestelling van een vrije tekstorder blz 11 2 Inloggen in Tblox

Nadere informatie

Handleiding voor het maken van je eigen webpagina op de schoolsite

Handleiding voor het maken van je eigen webpagina op de schoolsite Waar gaat dit over? Handleiding voor het maken van je eigen webpagina op de schoolsite Hier leer je hoe je een eigen webpagina kunt maken op de site van de school. Op deze webpagina kun je vertellen wie

Nadere informatie

ACTIVITEITEN MAKEN, C.Q. BEWERKEN OP: www.wellness-vital.nl

ACTIVITEITEN MAKEN, C.Q. BEWERKEN OP: www.wellness-vital.nl ACTIVITEITEN MAKEN, C.Q. BEWERKEN OP: www.wellness-vital.nl HANDLEIDING Met het CMS van Kahlo kun je activiteiten c.q. items zoals workshops, open dagen, trainingen, persberichten, advertenties etc etc

Nadere informatie

Handleiding installatie Zorin OS 9 Core 1. Beste lezer, ik zal trachten een zo duidelijk mogelijke handleiding te leveren met screenshots.

Handleiding installatie Zorin OS 9 Core 1. Beste lezer, ik zal trachten een zo duidelijk mogelijke handleiding te leveren met screenshots. Handleiding installatie Zorin OS 9 Core 1 Installeren van Zorin OS 9 Core Beste lezer, ik zal trachten een zo duidelijk mogelijke handleiding te leveren met screenshots. Downloaden. Voor het beste resultaat

Nadere informatie

Hoe kan ABCDate mij helpen bij het ontmoeten van nieuwe mensen?

Hoe kan ABCDate mij helpen bij het ontmoeten van nieuwe mensen? Amarant Ben jij ook op zoek naar een maatje, vriendschap of relatie? Amarant en ABCDate helpen jou! Samen dingen doen is leuker dan alleen! Dat wisten we al bij Amarant. Daarom hebben we in het verleden

Nadere informatie

Juf Sabine en juf Maaike

Juf Sabine en juf Maaike Je moet daar heel wat voor kunnen: - Je moet goed kunnen lezen - En ook goed begrijpen wat je leest - Je moet goed kunnen opzoeken - En goed kunnen kiezen wat je wel en niet nodig hebt. - Je moet je verhaal

Nadere informatie

Handleiding RotsRadio Airtime

Handleiding RotsRadio Airtime Handleiding RotsRadio Airtime RotsRadio maakt gebruik van Airtime, een systeem waarmee een groep gebruikers een radiostation kan onderhouden. Met je eigen inloggegevens kan je inhoud toevoegen aan RotsRadio.

Nadere informatie

Voordat u begint, controleert u alstublieft de volgende zaken:

Voordat u begint, controleert u alstublieft de volgende zaken: Lees dit goed door! Middels dit stappenplan zullen wij u stap voor stap uitleggen hoe een flashcard geïnstalleerd dient te worden. Wij kiezen ervoor op een universele handleiding aan te bieden, maar elke

Nadere informatie

Herlaarhof. het social media spel

Herlaarhof. het social media spel Herlaarhof het social media spel Herlaarhof concept document Welkom bij het social media spel van Herlaarhof. Dit is een educatieve game die verteld over het gebruik van verschillende social media. Door

Nadere informatie

Handleiding van de Bibliotheek. E-books lezen op je e-reader - voor Windows

Handleiding van de Bibliotheek. E-books lezen op je e-reader - voor Windows Handleiding van de Bibliotheek E-books lezen op je e-reader - voor Windows Bibliotheek.nl, versie januari 2016 Inhoudsopgave 1. Stap voor stap e-books lenen en lezen op je e-reader 3 2. Een e-book lenen

Nadere informatie

Onderdeel: Opdracht Uitleg + Opdracht

Onderdeel: Opdracht Uitleg + Opdracht Programma: HTML / Website Onderdeel: Opdracht Uitleg + Opdracht Inhoudsopgave Een website bouwen... pag. 2 Opdracht... pag. 2 Opslaan van het werk... pag. 2 Aan het werk.... pag. 3 Speciale knoppen...

Nadere informatie

VDAB PLAZA - Handleiding. Inhoud

VDAB PLAZA - Handleiding. Inhoud 1 VDAB PLAZA - Handleiding Inhoud Welke stappen moet je ondernemen om VDAB-plaza te gebruiken? Wat heb je nog nodig? Technische test Contact opnemen met de werkgever Videochat Tekstchat Functionaliteiten

Nadere informatie

COLLECTOR GEBRUIKERSHANDLEIDING

COLLECTOR GEBRUIKERSHANDLEIDING COLLECTOR GEBRUIKERSHANDLEIDING We hebben deze gebruikershandleiding voor je samengesteld om je te helpen het beste uit onze tool te halen. Deze handleiding ondersteunt bij het ontwerpen van je eigen peiling

Nadere informatie

Virtueel Helmond. www.virtueelhelmond.nl

Virtueel Helmond. www.virtueelhelmond.nl Virtueel Helmond www.virtueelhelmond.nl Virtueel Helmond Gemeente Helmond was in 2005 de eerste gemeente in Nederland die een virtuele wereld opzette. Inmiddels is Virtueel Helmond uitgebreid met een flink

Nadere informatie

QUESTI OPSTARTGIDS ALGEMENE INSTELLINGEN EN LVS

QUESTI OPSTARTGIDS ALGEMENE INSTELLINGEN EN LVS 01 - WELKOM BIJ QUESTI Welkom bij Questi. Alvorens je opstart, willen we je graag attent maken op enkele zaken. Voor je op de knop inloggen klikt, bekijk je best even de algemene filmpjes onder de knop

Nadere informatie

PS-Les14-Eenvoudige animatie

PS-Les14-Eenvoudige animatie In deze les gaan we werken naar dit voorbeeld. In deze les gaan we kennis maken met het onderdeel animatie van Photoshop. We gaan een leuk flikkerende neonreclame maken. Het echte resultaat kan je enkel

Nadere informatie

Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk?

Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk? Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk? Jij gaat de komende weken thuis een werkstuk maken. Een werkstuk is een lange weettekst. Het wordt geschreven om iemand iets te leren of te laten weten. Net als in

Nadere informatie

Handleiding Gopress Krantenarchief

Handleiding Gopress Krantenarchief Handleiding Gopress Krantenarchief Versie 18 maart 2014 Stadsbibliotheek Tienen Hoe kan je het Gopress Krantenarchief raadplegen? In de bibliotheek Het Gopress Krantenarchief is een doorzoekbaar digitaal

Nadere informatie

Wisten jullie dat tandpasta gemaakt wordt met kwartszand? Behalve enkele experts, onder

Wisten jullie dat tandpasta gemaakt wordt met kwartszand? Behalve enkele experts, onder Vrijdag 3 september 2010 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Presentatie educatieve website www.ikdoorgrondvlaanderen.be Geachte burgemeester Van Durme, Dank

Nadere informatie

www.westhoekverbeeldt.be

www.westhoekverbeeldt.be Navigatiebalk: Logo WESTHOEK verbeeldt - home: terugkeren naar de homepagina met een introductie op alle functies Contact / info / help: contactgegevens meer informatie over het project hulp bij veel gestelde

Nadere informatie

Handleiding. Gastlessen-matching-systeem

Handleiding. Gastlessen-matching-systeem Handleiding Gastlessen-matching-systeem Versie 9 November 2018 1 Beste coördinator, Tijdens de Week van het geld worden door heel het land gastlessen gegeven om kinderen op de basisschool te leren omgaan

Nadere informatie

www.desocialekaart.be Hoe zoeken en vinden?

www.desocialekaart.be Hoe zoeken en vinden? www.desocialekaart.be Hoe zoeken en vinden? In de sociale kaart kan je zoeken op 2 verschillende manieren: Zoeken via de homepagina lijkt op de google manier van zoeken. Via het uitgebreid zoeken kan je

Nadere informatie

Beknopte handleiding Overhoor 4.0.3 NL (Efka-soft)

Beknopte handleiding Overhoor 4.0.3 NL (Efka-soft) Beknopte handleiding Overhoor 4.0.3 NL (Efka-soft) 1. Programma algemeen 1.1 Downloaden en installeren 1.2 Opstarten 1.3 Afsluiten 1.4 Verwijderen 2. Overhoorbestanden gebruiken 2.1 Nieuw bestand maken

Nadere informatie

Meer succes met je website

Meer succes met je website Meer succes met je website Hoeveel geld heb jij geïnvesteerd in je website? Misschien wel honderden of duizenden euro s in de hoop nieuwe klanten te krijgen. Toch levert je website (bijna) niets op Herkenbaar?

Nadere informatie

Gebruiksvriendelijkheid: Gebruiksaanwijzing:

Gebruiksvriendelijkheid: Gebruiksaanwijzing: Gebruiksvriendelijkheid: Elon Education is een tool waarmee online woordjes geleerd kunnen worden voor de vreemde talen. Ook is het mogelijk om met Elon Education de tafels te oefenen, werkwoorden enz.

Nadere informatie

Hoe uw nieuwsbrieven aanmaken & versturen?

Hoe uw nieuwsbrieven aanmaken & versturen? Hoe uw nieuwsbrieven aanmaken & versturen? Stap 1: Klik in de footer van je website op Inloggen onder de titel Admin Area Stap 2: Typ volgende gegevens in om in te loggen: Gebruikersnaam: agentennummer

Nadere informatie

Handleiding online inschrijven Kinderopvang. Met i-school

Handleiding online inschrijven Kinderopvang. Met i-school Handleiding online inschrijven Kinderopvang Met i-school Inhoud 1. Reserveren 1.1 Schooldagen en schoolvrije dagen 1.2 Vakanties 2. Aanmelden 3. Homepagina 4. Kalender 5. Inschrijven 5.1 Via de kalender

Nadere informatie

Handleiding. RSS reader Feedly

Handleiding. RSS reader Feedly Handleiding RSS reader Feedly Wat is Feedly en waarom gebruiken? 3 Hoe aanloggen? 3 Hoe informatie toevoegen aan Feedly 4 Berichten lezen & delen 8 Hoe Feedly organiseren 10 2 Wat is Feedly en waarom gebruiken?

Nadere informatie

DE GROTE ZUIDDAG CHECKLIST

DE GROTE ZUIDDAG CHECKLIST DE GROTE ZUIDDAG CHECKLIST Gebruik deze checklist om te beslissen welke kanalen je zal gebruiken op je school om zowel leerlingen als collega s te informeren en motiveren over Zuiddag. Deze checklist bestaat

Nadere informatie

Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - voor OS X (Mac)

Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - voor OS X (Mac) Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - voor OS X (Mac) Bibliotheek.nl, februari 2016 Inhoudsopgave 1. Stap voor stap e-books lenen en lezen op je e-reader 3 2. Een e-book lenen

Nadere informatie

Opdrachten bij de tentoonstelling Foodtopia

Opdrachten bij de tentoonstelling Foodtopia Opdrachten bij de tentoonstelling Foodtopia HET ETEN VAN DE TOEKOMST Welkom in Foodtopia! De tentoonstelling Foodtopia richt zich op voedselinnovaties die vaak gedaan werden en worden om wereldvoedselproblemen

Nadere informatie

iomniwize: tip 1: Les- en methodefiches in uw agenda plannen, lessen verwijderen en uw eigen favoriete mappen instellen

iomniwize: tip 1: Les- en methodefiches in uw agenda plannen, lessen verwijderen en uw eigen favoriete mappen instellen 5 belangrijke verbeteringen aan iomniwize iomniwize: tip 1: Les- en methodefiches in uw agenda plannen, lessen verwijderen en uw eigen favoriete mappen instellen... 1 iomniwize: tip 2: Duidelijke navigatie

Nadere informatie

SAN v3. Update document 2010. uitgebracht door OCEN

SAN v3. Update document 2010. uitgebracht door OCEN SAN v3 Update document 2010 uitgebracht door OCEN Inhoudsopgave. Inleiding...3 1 Navigatie...4 1.1 Navigatie: het menu...4 1.2 Navigatie: dashboard...4 1.3 Navigatie: kruimelpad...4 1.4 Navigatie: iconen

Nadere informatie

Stap 2: informatie op je website / weblog plaatsen

Stap 2: informatie op je website / weblog plaatsen Stap 2: informatie op je website / weblog plaatsen We hebben nu samen onze eigen persoonlijke website (blog) aangemaakt en we hebben ons eigen adres gekregen. Maar er staat eigenlijk nog totaal niets op

Nadere informatie

Voordat u begint, controleert u alstublieft de volgende zaken:

Voordat u begint, controleert u alstublieft de volgende zaken: Lees dit goed door! Middels dit stappenplan zullen wij u stap voor stap uitleggen hoe een flashcard geïnstalleerd dient te worden. Wij kiezen ervoor op een universele handleiding aan te bieden, maar elke

Nadere informatie

T S DE WARME BAKKER BUREN

T S DE WARME BAKKER BUREN F I N D WARM BAR BURN 6 2 3 BOJ Burenboekje tips van de schepen Personalia In een nieuwe buurt terecht komen, is niet makkelijk maar jij kunt zeker je steentje bijdragen om er een buurt, bruisend van Gentse

Nadere informatie

E-PROCUREMENT GEBRUIKERSBEHEER

E-PROCUREMENT GEBRUIKERSBEHEER E-PROCUREMENT GEBRUIKERSBEHEER HANDLEIDING VOOR AANKOPERS GEBRUIKSVOORWAARDEN Rechten De FOD Personeel en Organisatie behoudt alle rechten (waaronder auteursrechten, merkrechten en octrooien) met betrekking

Nadere informatie

Door verschillende grondsoorten te combineren kun je een stevige ondergrond maken. Wie maakt het beste fundament voor een huis op een heuvel?

Door verschillende grondsoorten te combineren kun je een stevige ondergrond maken. Wie maakt het beste fundament voor een huis op een heuvel? Groep 7 & 8 Team van maximaal 4 leerlingen Lesbrief voor leerkracht Uitdaging Door verschillende grondsoorten te combineren kun je een stevige ondergrond maken. Wie maakt het beste fundament voor een huis

Nadere informatie

Handleiding: Hoe een activiteit voor Erfgoeddag 2018 inschrijven?

Handleiding: Hoe een activiteit voor Erfgoeddag 2018 inschrijven? Coördinatie Erfgoeddag p/a FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw T +32 (0)2 213 10 60 F +32 (0)2 213 10 99 E tine.vandezand@faro.be info@erfgoeddag.be W www.erfgoeddag.be Handleiding: Hoe een

Nadere informatie

Hoe werken met de WAP-online!

Hoe werken met de WAP-online! Hoe werken met de WAP-online! Startpagina: We surfen naar http://www.waponline.be. We krijgen het volgende scherm op onze computer: Hier kunnen enkel de directies op inloggen. Leerkrachten die nog niet

Nadere informatie

Noach bouwt een ark Genesis 6-8

Noach bouwt een ark Genesis 6-8 2 Noach bouwt een ark Genesis 6-8 Het is niet fijn meer op de aarde. De mensen maken ruzie, ze vechten en ze zijn God vergeten. Maar er is één man die anders is. Dat is Noach. Op een dag praat God met

Nadere informatie

Handleiding. CROW Kennisbank. Contentmangement

Handleiding. CROW Kennisbank. Contentmangement Handleiding CROW Kennisbank Contentmangement 4-7-2013 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Hoofdstuk 1 - Navigeren door de inhoudsopgaven... 3 1.1 Indeling inhoudsopgave wijzigen... 3 1.2 Selecteren van titels

Nadere informatie

Maak kennis met Linux. Dit programma heet LinuxMint13. U leest nu een korte inleiding over de mogelijkheden.

Maak kennis met Linux. Dit programma heet LinuxMint13. U leest nu een korte inleiding over de mogelijkheden. Leer in deze mooie dure tijden onnodige uitgaven te vermijden, doe niet mee met "Er is geen oplossing of ik maak er een probleem voor:! want ook het wiel is er al. Maak kennis met Linux Dit programma heet

Nadere informatie

Teken een architect. Lees het volgende verhaal:

Teken een architect. Lees het volgende verhaal: Teken een architect Lees het volgende verhaal: Een architect heeft een hele dag nagedacht over een nieuwe brug die gebouwd moet worden. Via de brug moet het verkeer, ook zware vrachtwagens, over een brede

Nadere informatie

Aanpak van een cursus

Aanpak van een cursus Aanpak van een cursus Je gaat best op zoek naar een efficiënte manier van studeren. In het hoger onderwijs is het immers niet meer doeltreffend om alles op dezelfde manier aan te pakken. Je kan dus niet

Nadere informatie

Insteekfilters of plug-ins

Insteekfilters of plug-ins Insteekfilters of plug-ins Het gaat vandaag over Filters - Ook wel insteekfilters genoemd, en plugins. De naam plug-ins - zou komen van het programma Photoshop, maar sommige plug-ins die in photoshop werkzaam

Nadere informatie

Studentenhandleiding Studentenpagina STUDENTENPAGINA HANDLEIDING VOOR STUDENTEN. Handleiding Studentenpagina 1

Studentenhandleiding Studentenpagina STUDENTENPAGINA HANDLEIDING VOOR STUDENTEN. Handleiding Studentenpagina 1 Studentenhandleiding Studentenpagina STUDENTENPAGINA HANDLEIDING VOOR STUDENTEN Handleiding Studentenpagina 1 Inhoud van de handleiding Inhoud van de handleiding... 2 1. Inleiding... 3 2. Inloggen op de

Nadere informatie

Opgelet: Reclame is onvermijdbaar daardoor kan dit alles gratis.

Opgelet: Reclame is onvermijdbaar daardoor kan dit alles gratis. 1. Website: SiKuFoto = www.fotosite.be Foto s op de site kunnen via het bestuur, na controle, geplaatst worden door mij. Er kan ook een nieuwsbrief verstuurd worden naar SiKuFoto leden Fotogalerij waar

Nadere informatie

1.Een website wordt nog te vaak aangekocht als een stuk technologie

1.Een website wordt nog te vaak aangekocht als een stuk technologie Woord vooraf Ik had je eerst en vooral willen bedanken voor jouw vertrouwen in onze toegevoegde waarde aan je website. De reden waarom je een adviesrapport hebt aangevraagd, is waarschijnlijk omdat je

Nadere informatie

design ook items uitsnijden

design ook items uitsnijden (fig1) Hulplijnen zetten Om het ontwerp netjes uit te snijden is het handig om eerst hulplijnen te zetten. (fig1) Nu is het zaak om eerst voor je zelf te bepalen wat is layout en wat is design. Al het

Nadere informatie

Handleiding voor de leerling

Handleiding voor de leerling 1 Inloggen met Knooppunt... 2 2 Inloggen met Smartschool... 3 3 Koppel je diddit-account aan je school... 5 4 Hoe werkt de startpagina van diddit?... 7 5 Voeg je boek toe in diddit... 8 6 Maak oefeningen

Nadere informatie

Werkstukken maken op PCBO-Het Mozaiek Groep 6

Werkstukken maken op PCBO-Het Mozaiek Groep 6 We gaan een werkstuk maken en je mag het helemaal zelf doen. Het is helemaal jouw eigen werkstuk. Maar om je even goed op weg te helpen hebben we hieronder alle stapjes even op een rij gezet. Wat moet

Nadere informatie

www.meestermichael.nl Gebruik van:

www.meestermichael.nl Gebruik van: Gebruik van: Aanmelden bij Gmail 1. Ga naar www.google.nl 2. Klik daar op Gmail: 3. Klik vervolgens op Aanmelden voor Gmail: 4. Let op: staat de taal op Nederlands? 5. In het volgende venster moet van

Nadere informatie

Handleiding voor de leerling

Handleiding voor de leerling 1 Inloggen met Knooppunt... 2 2 Inloggen met Smartschool... 3 3 Koppel je diddit-account aan je school... 5 4 Hoe werkt de startpagina van diddit?... 6 5 Voeg je boek toe in diddit... 7 6 Maak oefeningen

Nadere informatie

Handleiding harde schijf wissen:

Handleiding harde schijf wissen: Tim de Hoog www.timdehoog.nl v1 Handleiding harde schijf wissen: Tijdens het gebruik van een pc worden er veel gegevens opgeslagen op de harde schijf. Te denken valt aan foto s, documenten, e-mails, films

Nadere informatie

Opzet en uitvoering. Inhoudsopgave. 1 Wat is Kiezen voor je leven? 3. 2 Hoe maak je een Digi-tale? 4. 3 Stap voor Stap...5. 4 Technische kant...

Opzet en uitvoering. Inhoudsopgave. 1 Wat is Kiezen voor je leven? 3. 2 Hoe maak je een Digi-tale? 4. 3 Stap voor Stap...5. 4 Technische kant... Inhoudsopgave 1 Wat is Kiezen voor je leven? 3 2 Hoe maak je een Digi-tale? 4 3 Stap voor Stap...5 4 Technische kant....7 5 Werkblad Mijn Digi-tale...9 6 Werkblad Mijn storyboard 10 Digi-Tales Opzet en

Nadere informatie

Trailexplorer Handleiding: Een wandeling opladen

Trailexplorer Handleiding: Een wandeling opladen Trailexplorer Handleiding: Een wandeling opladen Om een wandeling op te laden naar trailexplorer.eu moet je inloggen, of als je nog geen account hebt, je eerst registeren. Dit is noodzakelijk omwille van

Nadere informatie