Monte-Carlo simulatie voor financiële optieprijzen Studiepunten : 3

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Monte-Carlo simulatie voor financiële optieprijzen Studiepunten : 3"

Transcriptie

1 1 INLEIDING 1 Monte-Carlo simulatie voor financiële optieprijzen Studiepunten : 3 Volg stap voor stap de tekst en los de vragen op. Bedoeling is dat je op het einde van de rit een verzorgd verslag afgeeft dat een duidelijk geheel vormt. Het verslag bevat dus niet enkel de antwoorden op de vragen, maar vormt een mooie leesbare tekst. Richtlijnen voor het maken van een goed verslag vind je achteraan in de bijlage. De bijhorende MATLAB-code wordt ook afgegeven. De code moet van voldoende commentaar voorzien worden. 1 Inleiding Stel dat u eigenaar bent van een Belgisch bedrijf dat wereldwijd producten verkoopt. Een bedrijf in Amerika plaatst een grote order om over een jaar voor 1 miljoen dollar aan producten te kopen. Als u dit bedrag over een jaar ontvangt, wilt u het graag omwisselen naar euro s. Het is echter niet duidelijk wat op dat moment de wisselkoers dollar-euro zal zijn. Met een financiële optie kunt u zich verzekeren tegen het risico dat over een jaar de dollar-euro koers ongunstig uitvalt. Een Europese put-optie 1 geeft de houder het recht, maar niet de plicht, om over T jaar een bepaald goed voor de waarde K te kunnen verkopen. De parameters T en K heten de aflooptijd en uitoefenprijs. Deze worden vooraf vastgelegd. In ons voorbeeld is T = 1. Als goed kiezen we het standaard bedrag van 1 dollar (de aanpassing naar andere bedragen is duidelijk). Het is natuurlijk om de waarde K in de buurt van de huidige wisselkoers S =.78 te kiezen. Als concreet voorbeeld nemen we K =.75. Financiële opties zijn niet gratis (waarom niet?). Cruciale vraag is wat een eerlijke prijs voor een optie is. In dit project zullen we een algemene aanpak voor het prijzen van financiële opties bekijken, toegepast op ons dollar-euro voorbeeld. Deze aanpak heet Monte Carlo simulatie. Het wordt naast de wiskunde en economie in vele wetenschappelijke gebieden (fysica, chemie, biologie, informatica,...) toegepast. Een belangrijk onderdeel is hierbij de numerieke oplossing van stochastische differentiaalvergelijkingen. 2 Brownse beweging We beginnen met het implementeren van de zgn. Brownse beweging, dat een belangrijke rol in het vervolg zal spelen. 1 De term Europese heeft geen geografische betekenis. Het wordt in de literatuur gebruikt voor opties die alleen op het einde van de looptijd kunnen worden uitgevoerd.

2 3 STOCHASTISCHE INTEGRALEN 2 Een stochastisch proces is een familie U(t) (t ) van stochastische variabelen op een gezamenlijke kansruimte (Ω, A, P ). Eén trekking levert een functie van [, [ naar R. Dit noemt men een pad of realisatie. Een (standaard) Brownse beweging in R is een stochastisch proces W (t) (t ) zodanig dat W () = bijna zeker W (t) W (s) is normaal verdeeld met verwachting en variantie t s (voor s t) voor iedere = t < t 1 <... < t N zijn W (t j ) W (t j 1 ) (1 j N) onderling onafhankelijk Voor numerieke doeleinden beschouwen we een gediscretiseerde Brownse beweging, waarbij W (t) geëvalueerd wordt in discrete tijdspunten t [, T ]. Voor gegeven geheel getal N 1, zij t = T/N en t j = j t voor j =, 1, 2,..., N. Noteer de benadering van W (t j ) als W j. Zij Z j voor j = 1, 2,..., N onderling onafhankelijke, normaal verdeelde stochastische veranderlijken met verwachting en variantie 1. Definieer W = en W j = W j 1 + t Z j (j = 1, 2,..., N). (1) Dan heet W, W 1, W 2,..., W N een gediscretiseerde Brownse beweging. Vraag Hoe correspondeert (1) met de definitie van een Brownse beweging? Maak een efficiënt MATLAB-programma dat, voor willekeurig gegeven T > en N 1, een gediscretiseerde Brownse beweging genereert en in een grafiek uitzet tegen t, t 1, t 2,..., t N. Verbind hierbij opeenvolgende punten met lijnstukjes. Voor een efficiënte werking is het aan te bevelen het programma te vectoriseren en van het commando cumsum gebruik te maken (hoe?). Opmerking Gebruik steeds zo weinig mogelijk lussen in je MATLAB-code. mogelijk met vectoren te werken. Probeer zo veel Iedere nieuwe uitvoering van het programma zal een nieuw plaatje geven, aangezien het een stochastisch proces betreft. Eén realisatie van een gediscretiseerde Brownse beweging (met T = 1 en N = 4) is te zien in Figuur 1. Voor de experimenten verder in de opdracht is het nuttig om de uitkomsten vergelijkbaar te maken; hiervoor stellen we de beginstaat van de random number generator in. Stellen we bijvoorbeeld randn( state,1), dan zullen achtereenvolgende uitvoeringen van het programma dezelfde output produceren. 3 Stochastische integralen Gegeven een functie ϕ, dan kan de integraal T ϕ(t)dt benaderd worden door de Riemann som N ϕ(t j 1 )(t j t j 1 ), (2) j=1

3 4 DE EULER-MARUYAMA METHODE 3 W t Figuur 1: Realisatie van een gediscretiseerde Brownse beweging met T = 1, N = 4. met de discrete punten t j zoals hiervoor. De integraal is gedefinieerd door het nemen van de limiet t. Analoog kunnen we een som van de vorm N ϕ(t j 1 )(W j W j 1 ) (3) j=1 beschouwen, als benadering van de stochastische integraal T ϕ(t)dw (t). Hier integreren we ϕ met betrekking tot de Brownse beweging. Zo n integraal heet een Itô integraal. 4 De Euler-Maruyama methode Een scalaire, autonome stochastische differentiaalvergelijking (SDV) kan geschreven worden als t t S(t) = S + f(s(τ))dτ + g(s(τ))dw (τ) ( t T ), (4) waarbij f en g gegeven scalaire reëel-waardige functies zijn en de beginwaarde S een gegeven reëel getal is. Deze vorm van notatie noemen we de integraalvorm. We zullen niet verder toelichten wat het precies betekent dat S(t) een oplossing is van (4). In plaats daarvan definiëren we onmiddellijk een methode voor de numerieke oplossing van (4). Dikwijls wordt de SDV (4) herschreven in de (symbolische) differentiaalvorm ds(t) = f(s(t))dt + g(s(t))dw (t) ( t T ), S() = S. (5) Dit is niet meer dan een compacte schrijfwijze, die we verder zullen gebruiken. Om een numerieke methode te formuleren voor (5), discretiseren we eerst het interval. Stel = T/L voor een positief geheel getal L, en τ j = j. De numerieke benadering van S(τ j ) zullen we noteren als S j. De Euler-Maruyama (EM) methode geeft: S j = S j 1 + f(s j 1 ) + g(s j 1 )(W j W j 1 ), j = 1, 2,..., L. (6)

4 5 MONTE-CARLO SIMULATIE 4 S τ Figuur 2: Een realisatie van het koersverloop horende bij S =.78, r =.6 en σ =.2. Vraag Geef aan hoe men (6) in verband met (4) kan brengen. Voor de Brownse beweging gebruiken we steeds de stapgrootte t = T/N. De stapgrootte voor de numerieke methode kiezen we dan een geheel meervoud R 1 van t : = R t. Dit verzekert ons dat de verzameling punten {t j }, waarop het gediscretiseerde Brownse pad gebaseerd is, de punten {τ j }, waarop de EM oplossing wordt berekend, bevat. 5 Monte-Carlo simulatie We zullen de EM methode toepassen op de lineaire SDV ds(t) = rs(t)dt + σs(t)dw (t), S() = S, (7) waarbij r en σ zekere reële constantes zijn: r is de rente en σ de volatiliteit. Dit is een bekend model voor het verloop van wisselkoersen. S(t) duidt de koers aan op tijdstip t. We zullen (7) hier gebruiken als model voor de dollar-euro koers. Maak een efficiënt programma dat voor willekeurig gegeven positieve waardes S, r, σ de dollareuro koers simuleert op tijdstippen = τ < τ 1 < τ 2 <... < τ L = T met T = 1 en in een grafiek (τ j, S j ) uitzet verbonden met lijnstukjes. Gebruik hierbij stapgrootte t = 2 8 om de Brownse beweging te simuleren en pas EM toe met stapgrootte = R t met R = 4. Eén realisatie van het koersverloop is te zien in Figuur 2 in ons geval van S =.78, r =.6 en σ =.2. We kunnen nu starten met het prijzen van de optie. De volgende formule geeft de eerlijke prijs van een Europese put-optie: V = E[exp( rt ) max(k S(T ), )] (8)

5 6 STERKE CONVERGENTIE VAN DE EM METHODE 5 waarbij E de verwachting aanduidt. We kunnen de verwachting goed benaderen door een gemiddelde waarde, waarbij een groot aantal realisaties M van het koersverloop wordt gekozen: V M = exp( rt ) 1 M M max(k s m,l, ) (9) m=1 met s m,l de uitkomst voor S L in de m-de realisatie. Dit heet Monte-Carlo simulatie. Maak een efficiënt programma dat de benadering V M van de optieprijs V berekent voor willekeurige M. Pas het vervolgens toe met M = 1 3, 1 4, 1 5 om de dollar-euro put-optie te prijzen. Let op We willen hier M verschillende paden genereren van de dollar-euro koers. Dit betekent dus ook M verschillende paden van de Brownse beweging. Let daarom goed op waar je randn( state,1) zet, zodat je niet M keer dezelfde Brownse beweging genereert. Wel wil je dat wanneer tweemaal de benaderende optieprijs V M wordt berekend voor dezelfde waarde van M, je dezelfde uitkomst bekomt. Denk dus goed na waar je randn( state,1) gaat plaatsen! 6 Sterke convergentie van de EM methode Van SDV (7) is de exacte oplossing gekend, nl. ( S(t) = S exp (r 1 ) 2 σ2 )t + σw (t). (1) Benader nu met Monte-Carlo simulatie de optieprijs aan de hand van de exacte oplossing (1) en vergelijk met de reeds berekende benaderingen van de optieprijs. Geef vervolgens de exacte oplossing (1) van de dollar-euro koers op [, T ] samen met de benaderde EM oplossing in één figuur en bekijk het verschil. Wat gebeurt er als je de tijdstap bij de benaderende oplossing steeds kleiner neemt? Het voorgaande resultaat lijkt te wijzen op convergentie. Herinner dat S(τ n ) en S n stochastische variabelen zijn. Om over convergentie te kunnen spreken, is het belangrijk hoe het verschil wordt gemeten. Een methode heeft sterke orde van convergentie gelijk aan p als er een constante C bestaat zodat E S j S(τ j ) C ( ) p, (11) waarbij τ j = j [, T ] met j = 1, 2, 3,... en voldoende klein. Als f en g voldoen aan bepaalde voorwaarden, kan aangetoond worden dat EM sterke orde van convergentie p = 1 2 heeft. In onze numerieke voorbeelden zullen we ons richten op de fout in het eindpunt t = T, zodus laten we e strong := E S L S(T ) (12)

6 7 DE MILSTEIN METHODE 6 de EM fout in het eindpunt aanduiden in de sterke zin. Als (11) geldt met p = 1 2 in [, T ], dan geldt dit zeker op het eindpunt. We hebben dus e strong C ( ) 1 2 voor voldoende kleine. op elk vast punt (13) Maak een efficiënt programma dat de fout e strong berekent voor de dollar-eurokoers S(t). Neem voor de benadering van de verwachtingswaarde het gemiddelde over 1 gesimuleerde waardes S L. Gebruik t = 2 9 voor de gediscretiseerde Brownse beweging en pas EM toe met vijf verschillende stapgroottes: = 2 m 1 t met 1 m 5. Maak een loglog-grafiek waar de stapgrootte op de x-as staat en de bijhorende fout e strong op de y-as. Als de bovengrens (13) geldt met een benaderende gelijkheid, dan geldt log e strong log C + 1 log. (14) 2 Dit representeert een rechte met richtingscoëfficiënt 1 2. Fit nu een veelterm van graad 1 (in de kleinste kwadraten zin) door de 5 benaderingen van de fout e strong die je hebt berekend. (Hiervoor bestaat een commando in MATLAB. Welk?) Wat is de richtingscoëfficiënt die je bekomt? Komt deze overeen met wat we verwachten? 7 De Milstein methode We zagen dat de EM methode sterke orde van convergentie 1 2 heeft. Het is mogelijk deze sterke orde te verhogen door een correctie aan het stochastisch increment toe te voegen, S j =S j 1 + f(s j 1 ) + g(s j 1 )(W j W j 1 ) g(s j 1)g (S j 1 )((W j W j 1 ) 2 ), j = 1, 2,..., L. Dit heet de Milstein methode. Onderzoek met numerieke experimenten de sterke orde van convergentie van de Milstein methode. Welke orde bekom je? 8 Veralgemening model We zagen reeds dat (7) een bekend model is voor het verloop van wisselkoersen. Dit model kan veralgemeend worden tot ds(t) = r(t)s(t)dt + σ(t)s(t)dw (t), S() = S, (15) waarbij de rente r(t) en de volatiliteit σ(t) nu afhankelijk zijn van de tijd t T. Van deze SDV (15) is de exacte oplossing ook gekend, nl. ( t S(t) = S exp (r(τ) 1 2 σ2 (τ))dτ + t ) σ(τ)dw (τ). (16)

7 9 DE GRIEKEN 7 Bereken voor S =.78, r(t) =.1e 2t +.6 en σ(t) = σ =.2 het koersverloop en de optieprijs en de sterke orde van convergentie voor de Euler-Maruyama en de Milstein methode. Geef steeds de figuren of resultaten die je bekomt in je verslag weer. Bekijk ook eens de rente r(t). Is dit een logisch verloop of vind je van niet? Opmerking Om de eerlijke prijs van de Europese put-optie te bepalen, gebruiken we nu volgende formule: [ ( ) ] V = E exp 9 De Grieken T r(t)dt max(k S(T ), ). (17) De Grieken zijn in de financiële wereld parameters die de risico s van opties en andere financiële producten weergeven. De Grieken geven aan wat de gevoeligheden zijn van een optie ten opzichte van onderliggende parameters, zoals S, r, σ en t. De notatie hiervoor is met letters uit het Griekse alfabet, behalve Vega, vandaar de term Grieken. We grijpen terug naar de originele lineaire SDV (7) met exacte oplossing (1). De optieprijs berekenden we mbv (8). Van deze optieprijs kunnen we de Grieken gaan berekenen. Hiervoor bestaan meerdere methoden waarvan er hier twee besproken en vergeleken worden. Verschillende eerste-orde Grieken zijn: Delta = V S Vega ν = V σ Rho ρ = V r 9.1 De indirecte methode Bij de indirecte methode gaan we de afgeleide ten opzichte van een parameter ξ benaderen door de eindige differentie V ξ V (ξ + ξ) V (ξ ξ), (18) 2 ξ waarbij ξ een klein stapje is. Hiervoor gaan we dus eerst V (ξ ξ) en V (ξ + ξ) benaderen met behulp van Monte-Carlo simulatie en dan in (18) invullen. Omdat we eerst de optieprijzen zelf simuleren en dan pas de Griek berekenen, noemen we dit een indirecte methode. Let op Om de twee optieprijzen V (ξ ξ) en V (ξ + ξ) te berekenen, moet je dezelfde set van random normaal verdeelde waarden gebruiken voor de Brownse beweging. Hiervoor gebruik je bijvoorbeeld randn( state,1). Bepaal nu met behulp van (18) de Grieken Delta, Vega en Rho en geef deze weer in een grafiek

8 9 DE GRIEKEN 8 tov S. Neem bijvoorbeeld S =.2,.21,..., 1.4 en σ =.2 en r =.6 zoals hiervoor. Je gaat dus voor de verschillende waarden van S de Grieken berekenen. Kies in je berekeningen S =.1, σ =.1, r =.1. Neem hier M = 1 4 paden. 9.2 De directe methode We beschouwen de zgn. Pathwise Derivatives methode. Dit is een directe methode omdat we eerst een formule gaan afleiden voor de Grieken en daarna deze gaan benaderen aan de hand van Monte-Carlo simulatie. De afleiding hiervan steunt op het feit dat, onder milde aannames, [ ] V P ξ = E ξ met P = exp( rt ) max(k S(T ), ). We zullen deze methode verder uitleggen aan de hand van een voorbeeld. Meer informatie over deze methode kan je vinden in [1]. (19) Voorbeeld We bepalen Vega door [ ] V P σ = E σ (2) met P = exp( rt ) max(k S(T ), ). Als we dan P σ kennen, dan vinden we mbv Monte-Carlo simulatie Vega. In P is enkel S(T ) afhankelijk van σ en bijgevolg is P σ = P S(T ) S(T ) σ. We leiden beide factoren apart af. S(T ) σ = S(T ) ( σt + W (T )) = S(T ) ( ( ) ( ) ) S(T ) ln r σ2 T, σ 2 S waarbij P S(T ) = exp( rt ) 1 [S(T ) K], 1 [S(T ) K] = We vinden dat Vega = V σ = E { 1 als S(T ) K, als S(T ) > K. [ exp( rt ) 1 [S(T ) K] S(T ) σ ( ( S(T ) ln S ) ( ) )] r σ2 T. 2 Leid nu zelf de formules af voor Delta en Rho en maak van alle drie een grafiek tov S met

9 REFERENTIES 9 S =.2,.21,..., 1.4, r =.6 en σ =.2. Neem ook hier M = 1 4 paden. Vergelijk tenslotte de twee methoden met elkaar. Zijn er uitgesproken voor- en/of nadelen aan elke methode? Dewelke? Probeer ook de bekomen resultaten te interpreteren. Is het logisch dat de waarden van de Grieken positief of negatief zijn? Dat het verloop stijgend of dalend is? Heb je hier een verklaring voor? Referenties [1] M. Broadie & P. Glasserman, Estimating Security Price Derivatives Using Simulation, Management Science, 42 (1996)

10 REFERENTIES 1 Richtlijnen bij het schrijven van een wiskunde verslag 1. Geef op het voorblad in ieder geval: de titel van het verslag, het opleidingsonderdeel, je naam, en de datum. 2. Deel het verslag op een logische en overzichtelijke wijze in. Gebruik hoofdstukken en paragrafen. Geef in het bijzonder een inleiding in de probleemstelling, de belangrijkste conclusies en een referentielijst. Neem computerprogramma s op in een appendix. 3. Wees duidelijk, beknopt en volledig. Laat minder relevante zaken weg. 4. Zorg dat de tekst goedlopend en samenhangend is. Vermijd lange zinnen. 5. Gebruik de officiële Nederlandse spelling. 6. Kies een prettig leesbaar lettertype en grootte. Nummer de pagina s. Druk het verslag eenzijdig af op A4 papier. 7. Nummer definities, stellingen, lemma s en gevolgen. Nummer alle wiskundige formules waar je in de tekst naar verwijst. 8. Nummer figuren. Voorzie ze van een duidelijk onderschrift. Zorg dat de figuren en alle symbolen hierin voldoende groot en goed leesbaar zijn. Figuren bespreek je in de tekst. 9. Kies een natuurlijke, beknopte wiskundige notatie. Duid verschillende grootheden aan met verschillende symbolen. Alle symbolen in je verslag dienen te zijn uitgelegd. 1. Vermijd computertaal in wiskundige formuleringen of de gewone tekst, tenzij dit het onderwerp van een bespreking vormt. 11. Als een resultaat uit de wetenschappelijke literatuur wordt gebruikt, verwijs je naar de betreffende referentie. 12. Het is niet toegestaan om tekst (vrijwel) letterlijk uit de bestaande literatuur of van het internet over te nemen. Gebruik steeds je eigen woorden. 13. Alles wat je opschrijft dien je zelf te begrijpen. 14. Lees het verslag regelmatig nauwgezet en kritisch door. Vraag je in het bijzonder bij iedere zin af of deze correct is en begrijpelijk voor de lezer. Dit kost tijd! 15. Lever je verslag voor de opgegeven datum in. KH, januari 212

Monte-Carlo simulatie voor financiële optieprijzen Studiepunten : 2

Monte-Carlo simulatie voor financiële optieprijzen Studiepunten : 2 1 INLEIDING 1 Monte-Carlo simulatie voor financiële optieprijzen Studiepunten : 2 Volg stap voor stap de tekst en los de vragen op. Bedoeling is dat je op het einde van de rit een verzorgd verslag afgeeft

Nadere informatie

Monte-Carlo simulatie voor financiële optieprijzen

Monte-Carlo simulatie voor financiële optieprijzen 1 INLEIDING 1 Monte-Carlo simulatie voor financiële optieprijzen Docent: Karel in t Hout Studiepunten: 3 Volg stap voor stap de tekst en los de vragen op. Bedoeling is dat je op het einde van de rit een

Nadere informatie

NUMERIEKE METHODEN VOOR DE VAN DER POL VERGELIJKING. Docent: Karel in t Hout. Studiepunten: 3

NUMERIEKE METHODEN VOOR DE VAN DER POL VERGELIJKING. Docent: Karel in t Hout. Studiepunten: 3 NUMERIEKE METHODEN VOOR DE VAN DER POL VERGELIJKING Docent: Karel in t Hout Studiepunten: 3 Over deze opgave dien je een verslag te schrijven waarin de antwoorden op alle vragen zijn verwerkt. Richtlijnen

Nadere informatie

Tweede Programmeeropgave Numerieke Wiskunde 1 De golfplaat Uiterste inleverdatum : vrijdag 16 mei 2003

Tweede Programmeeropgave Numerieke Wiskunde 1 De golfplaat Uiterste inleverdatum : vrijdag 16 mei 2003 Tweede Programmeeropgave Numerieke Wiskunde 1 De golfplaat Uiterste inleverdatum : vrijdag 16 mei 2003 I Doelstelling en testcase In deze programmeeropgave zullen we een drietal numerieke integratiemethoden

Nadere informatie

Airyfunctie. b + π 3 + xt dt. (2) cos

Airyfunctie. b + π 3 + xt dt. (2) cos LaTeX opdracht Bewijzen en Redeneren 1ste fase bachelor in Fysica, Wiskunde Werk de volgende opdracht individueel uit. U moet hier alleen aan werken. Geef ook geen files door aan anderen. Ingediende opdrachten

Nadere informatie

Wetenschappelijk Rekenen

Wetenschappelijk Rekenen Wetenschappelijk Rekenen Examen - Derde bachelor informatica Oefeningen 0 mei 0. Gegeven is het beginwaardeprobleem y y 0, 04y + 0000y y y (0) = y = 0, 04y 0000y y 0 7 y y, y (0) = 0 0 7 y y (0) 0 Los

Nadere informatie

Opdracht 2. Deadline maandag 28 september 2015, 24:00 uur.

Opdracht 2. Deadline maandag 28 september 2015, 24:00 uur. Opdracht 2. Deadline maandag 28 september 2015, 24:00 uur. Deze opdracht bestaat uit vier onderdelen; in elk onderdeel wordt gevraagd een Matlabprogramma te schrijven. De vier bijbehore bestanden stuur

Nadere informatie

Statistiek voor Natuurkunde Opgavenserie 1: Kansrekening

Statistiek voor Natuurkunde Opgavenserie 1: Kansrekening Statistiek voor Natuurkunde Opgavenserie 1: Kansrekening Inleveren: 12 januari 2011, VOOR het college Afspraken Serie 1 mag gemaakt en ingeleverd worden in tweetallen. Schrijf duidelijk je naam, e-mail

Nadere informatie

1 Limiet van een rij Het begrip rij Bepaling van een rij Expliciet voorschrift Recursief voorschrift 3

1 Limiet van een rij Het begrip rij Bepaling van een rij Expliciet voorschrift Recursief voorschrift 3 HOOFDSTUK 6: RIJEN 1 Limiet van een rij 2 1.1 Het begrip rij 2 1.2 Bepaling van een rij 2 1.2.1 Expliciet voorschrift 2 1.2.2 Recursief voorschrift 3 1.2.3 Andere gevallen 3 1.2.4 Rijen met de grafische

Nadere informatie

TENTAMEN WISKUNDIGE BEELDVERWERKINGSTECHNIEKEN

TENTAMEN WISKUNDIGE BEELDVERWERKINGSTECHNIEKEN TENTAMEN WISKUNDIGE BEELDVERWERKINGSTECHNIEKEN Vakcode: 8D. Datum: Donderdag 8 juli 4. Tijd: 14. 17. uur. Plaats: MA 1.44/1.46 Lees dit vóórdat je begint! Maak iedere opgave op een apart vel. Schrijf je

Nadere informatie

Deel 2. Basiskennis wiskunde

Deel 2. Basiskennis wiskunde Deel 2. Basiskennis wiskunde Vraag 26 Definieer de functie f : R R : 7 cos(2 ). Bepaal de afgeleide van de functie f in het punt 2π/2. (A) f 0 ( 2π/2) = π (B) f 0 ( 2π/2) = 2π (C) f 0 ( 2π/2) = 2π (D)

Nadere informatie

vwo: Het maken van een natuurkunde-verslag vs 21062011

vwo: Het maken van een natuurkunde-verslag vs 21062011 Het maken van een verslag voor natuurkunde, vwo versie Deze tekst vind je op www.agtijmensen.nl: Een voorbeeld van een verslag Daar vind je ook een po of pws verslag dat wat uitgebreider is. Gebruik volledige

Nadere informatie

HERTENTAMEN WISKUNDIGE BEELDVERWERKINGSTECHNIEKEN

HERTENTAMEN WISKUNDIGE BEELDVERWERKINGSTECHNIEKEN HERTENTAMEN WISKUNDIGE BEELDVERWERKINGSTECHNIEKEN Vakcode: 8D00. Datum: vrijdag 3 juni 008. Tijd: 09:00-:00. Lees dit vóórdat je begint! Maak iedere opgave op een apart vel. Schrijf je naam en studentnummer

Nadere informatie

Zomercursus Wiskunde. Katholieke Universiteit Leuven Groep Wetenschap & Technologie. September 2008

Zomercursus Wiskunde. Katholieke Universiteit Leuven Groep Wetenschap & Technologie. September 2008 Katholieke Universiteit Leuven September 2008 Limieten en asymptoten van rationale functies (versie juli 2008) Rationale functies. Inleiding Functies als f : 5 5, f 2 : 2 3 + 2 f 3 : 32 + 7 4 en f 4 :

Nadere informatie

Zomercursus Wiskunde. Module 4 Limieten en asymptoten van rationale functies (versie 22 augustus 2011)

Zomercursus Wiskunde. Module 4 Limieten en asymptoten van rationale functies (versie 22 augustus 2011) Katholieke Universiteit Leuven September 20 Module 4 Limieten en asymptoten van rationale functies (versie 22 augustus 20) Inhoudsopgave Rationale functies. Inleiding....................................2

Nadere informatie

aandeelprijs op t = T 8.5 e 9 e 9.5 e 10 e 10.5 e 11 e 11.5 e

aandeelprijs op t = T 8.5 e 9 e 9.5 e 10 e 10.5 e 11 e 11.5 e 1 Technische Universiteit Delft Fac. Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica Tussentoets Waarderen van Derivaten, Wi 3405TU Vrijdag november 01 9:00-11:00 ( uurs tentamen) 1. a. De koers van het aandeel

Nadere informatie

( ) Hoofdstuk 4 Verloop van functies. 4.1 De grafiek van ( ) 4.1.1 Spiegelen t.o.v. de x-as, y-as en de oorsprong

( ) Hoofdstuk 4 Verloop van functies. 4.1 De grafiek van ( ) 4.1.1 Spiegelen t.o.v. de x-as, y-as en de oorsprong Hoofdstuk 4 Verloop van functies Met DERIVE is het mogelijk om tal van eigenschappen van functies experimenteel te ontdekken. In een eerste paragraaf onderzoeken we het verband tussen de grafieken van

Nadere informatie

Hoofdstuk 2: Grafieken en formules

Hoofdstuk 2: Grafieken en formules Hoofdstuk 2: Grafieken en formules Wiskunde VMBO 2011/2012 www.lyceo.nl Hoofdstuk 2: Grafieken en formules Wiskunde 1. Basisvaardigheden 2. Grafieken en formules 3. Algebraïsche verbanden 4. Meetkunde

Nadere informatie

Toegepaste Wiskunde 2: Het Kalman-filter

Toegepaste Wiskunde 2: Het Kalman-filter Toegepaste Wiskunde 2: Het Kalman-filter 25 februari, 2008 Hans Maassen 1. Inleiding Het Kalman filter schat de toestand van een systeem op basis van een reeks, door ruis verstoorde waarnemingen. Een meer

Nadere informatie

1.0 Voorkennis. Voorbeeld 1: Los op: 6x + 28 = 30 10x.

1.0 Voorkennis. Voorbeeld 1: Los op: 6x + 28 = 30 10x. 1.0 Voorkennis Voorbeeld 1: Los op: 6x + 28 = 30 10x. 6x + 28 = 30 10x +10x +10x 16x + 28 = 30-28 -28 16x = 2 :16 :16 x = 2 1 16 8 Stappenplan: 1) Zorg dat alles met x links van het = teken komt te staan;

Nadere informatie

Aanvullingen bij Hoofdstuk 6

Aanvullingen bij Hoofdstuk 6 Aanvullingen bij Hoofdstuk 6 We veralgemenen eerst Stelling 6.4 tot een willekeurige lineaire transformatie tussen twee vectorruimten en de overgang naar twee nieuwe basissen. Stelling 6.4. Zij A : V W

Nadere informatie

Analyse 1 Handout limieten en continuïteit

Analyse 1 Handout limieten en continuïteit Analyse Handout ieten en continuïteit Rogier Bos Inhoudsopgave Limieten 2. Intuïtief ieten bepalen........................ 2.2 Rekenen aan ieten........................... 4.3 Limieten als spel.............................

Nadere informatie

1. Orthogonale Hyperbolen

1. Orthogonale Hyperbolen . Orthogonale Hyperbolen a + b In dit hoofdstuk wordt de grafiek van functies van de vorm y besproken. Functies c + d van deze vorm noemen we gebroken lineaire functies. De grafieken van dit soort functies

Nadere informatie

Inhoud college 5 Basiswiskunde Taylorpolynomen

Inhoud college 5 Basiswiskunde Taylorpolynomen Inhoud college 5 Basiswiskunde 4.10 Taylorpolynomen 2 Basiswiskunde_College_5.nb 4.10 Inleiding Gegeven is een functie f met punt a in domein D f. Gezocht een eenvoudige functie, die rond punt a op f lijkt

Nadere informatie

V.2 Limieten van functies

V.2 Limieten van functies V.2 Limieten van functies Beschouw een deelverzameling D R, een functie f: D R en zij c R. We willen het gedrag van f in de buurt van c bestuderen. De functiewaarde in c is daarvoor niet belangrijk, de

Nadere informatie

Technische Universiteit Delft. ANTWOORDEN van Tentamen Gewone differentiaalvergelijkingen, TW2030 Vrijdag 30 januari 2015,

Technische Universiteit Delft. ANTWOORDEN van Tentamen Gewone differentiaalvergelijkingen, TW2030 Vrijdag 30 januari 2015, Technische Universiteit Delft Faculteit EWI ANTWOORDEN van Tentamen Gewone differentiaalvergelijkingen, TW23 Vrijdag 3 januari 25, 4.-7. Dit tentamen bestaat uit 6 opgaven. Alle antwoorden dienen beargumenteerd

Nadere informatie

Grafieken, functies en verzamelingen. Eerst enkele begrippen. Grafiek. Assenstelsel. Oorsprong. Coördinaten. Stapgrootte.

Grafieken, functies en verzamelingen. Eerst enkele begrippen. Grafiek. Assenstelsel. Oorsprong. Coördinaten. Stapgrootte. Grafieken, functies en verzamelingen Eerst enkele begrippen Grafiek In een assenstelsel teken je een grafiek. Assenstelsel Een assenstelsel bestaat uit twee assen die elkaar snijden: een horizontale en

Nadere informatie

Begeleid Zelfstandig Leren (BZL)

Begeleid Zelfstandig Leren (BZL) Begeleid Zelfstandig Leren (BZL) De Beaalde Integraal - Riemannsommen 1 Rijvariabelen u en v van het grafisch rekentoestel.... 1.1 Rijen.... 1. Odracht 1... 1.3 Rekentoestel... 3 1.4 Odracht... 4 1.5 Odracht

Nadere informatie

Primitieve functie Als f : R --> R continu is op een interval, dan noemt men F : R --> R een primiteive functie of

Primitieve functie Als f : R --> R continu is op een interval, dan noemt men F : R --> R een primiteive functie of Enkelvoudige integralen Kernbegrippen Onbepaalde integralen Van onbepaalde naar bepaalde integraal Bepaalde integralen Integratiemethoden Standaardintegralen Integratie door splitsing Integratie door substitutie

Nadere informatie

1.0 Voorkennis. Voorbeeld 1: Los op: 6x + 28 = 30 10x.

1.0 Voorkennis. Voorbeeld 1: Los op: 6x + 28 = 30 10x. 1.0 Voorkennis Voorbeeld 1: Los op: 6x + 28 = 30 10x. 6x + 28 = 30 10x +10x +10x 16x + 28 = 30-28 -28 16x = 2 :16 :16 x = 2 1 16 8 Stappenplan: 1) Zorg dat alles met x links van het = teken komt te staan;

Nadere informatie

Zomercursus Wiskunde. Module 1 Algebraïsch rekenen (versie 22 augustus 2011)

Zomercursus Wiskunde. Module 1 Algebraïsch rekenen (versie 22 augustus 2011) Katholieke Universiteit Leuven September 011 Module 1 Algebraïsch rekenen (versie augustus 011) Inhoudsopgave 1 Rekenen met haakjes 1.1 Uitwerken van haakjes en ontbinden in factoren............. 1. De

Nadere informatie

Zomercursus Wiskunde. Katholieke Universiteit Leuven Groep Wetenschap & Technologie. September 2008

Zomercursus Wiskunde. Katholieke Universiteit Leuven Groep Wetenschap & Technologie. September 2008 Katholieke Universiteit Leuven September 008 Algebraïsch rekenen (versie 7 juni 008) Inleiding In deze module worden een aantal basisrekentechnieken herhaald. De nadruk ligt vooral op het symbolisch rekenen.

Nadere informatie

Wiskundige vaardigheden

Wiskundige vaardigheden Inleiding Bij het vak natuurkunde ga je veel rekenstappen zetten. Het is noodzakelijk dat je deze rekenstappen goed en snel kunt uitvoeren. In deze presentatie behandelen we de belangrijkste wiskundige

Nadere informatie

We illustreren deze werkwijze opnieuw a.h.v. de steekproef van de geboortegewichten

We illustreren deze werkwijze opnieuw a.h.v. de steekproef van de geboortegewichten Hoofdstuk 8 Betrouwbaarheidsintervallen In het vorige hoofdstuk lieten we zien hoe het mogelijk is om over een ongekende karakteristiek van een populatie hypothesen te formuleren. Een andere manier van

Nadere informatie

Machten, exponenten en logaritmen

Machten, exponenten en logaritmen Machten, eponenten en logaritmen Machten, eponenten en logaritmen Macht, eponent en grondtal Eponenten en logaritmen hebben alles met machtsverheffen te maken. Een macht als 4 is niets anders dan de herhaalde

Nadere informatie

Hoofdstuk 7 - veranderingen. getal & ruimte HAVO wiskunde A deel 2

Hoofdstuk 7 - veranderingen. getal & ruimte HAVO wiskunde A deel 2 Hoofdstuk 7 - veranderingen getal & ruimte HAVO wiskunde A deel 2 0. voorkennis Plotten, schetsen en tekenen Een grafiek plotten Een grafiek schetsen Een grafiek tekenen Na het invoeren van de formule

Nadere informatie

Optieprijzen in een formule

Optieprijzen in een formule Optieprijzen in een formule Op de financiële markt worden allerlei soorten opties verhandeld. Banken en andere financiële instellingen willen een redelijke prijs bepalen voor zulke producten. Hoewel de

Nadere informatie

De grafiek van een lineair verband is altijd een rechte lijn.

De grafiek van een lineair verband is altijd een rechte lijn. 2. Verbanden Verbanden Als er tussen twee variabelen x en y een verband bestaat kunnen we dat op meerdere manieren vastleggen: door een vergelijking, door een grafiek of door een tabel. Stel dat het verband

Nadere informatie

I.3 Functies. I.3.2 Voorbeeld. De afbeeldingen f: R R, x x 2 en g: R R, x x 2 zijn dus gelijk, ook al zijn ze gegeven door verschillende formules.

I.3 Functies. I.3.2 Voorbeeld. De afbeeldingen f: R R, x x 2 en g: R R, x x 2 zijn dus gelijk, ook al zijn ze gegeven door verschillende formules. I.3 Functies Iedereen is ongetwijfeld in veel situaties het begrip functie tegengekomen; vaak als een voorschrift dat aan elk getal een ander getal toevoegt, bijvoorbeeld de functie fx = x die aan elk

Nadere informatie

Getallensystemen, verzamelingen en relaties

Getallensystemen, verzamelingen en relaties Hoofdstuk 1 Getallensystemen, verzamelingen en relaties 1.1 Getallensystemen 1.1.1 De natuurlijke getallen N = {0, 1, 2, 3,...} N 0 = {1, 2, 3,...} 1.1.2 De gehele getallen Z = {..., 4, 3, 2, 1, 0, 1,

Nadere informatie

Overzicht Fourier-theorie

Overzicht Fourier-theorie B Overzicht Fourier-theorie In dit hoofdstuk geven we een overzicht van de belangrijkste resultaten van de Fourier-theorie. Dit kan als steun dienen ter voorbereiding op het tentamen. Fourier-reeksen van

Nadere informatie

Inleiding Analyse 2009

Inleiding Analyse 2009 Inleiding Analyse 2009 Inleveropgaven A). Stel f(, y) = In (0, 0) is f niet gedefinieerd. We bestuderen y2 2 + y 4. lim f(, y). (,y) (0,0) 1. Bepaal de waarde van f(, y) op een willekeurige rechte lijn

Nadere informatie

Dune Ash een wiskundig model voor de verspreiding van een vulkanische aswolk werkbundel

Dune Ash een wiskundig model voor de verspreiding van een vulkanische aswolk werkbundel Dune Ash een wiskundig model voor de verspreiding van een vulkanische aswolk werkbundel Nele Cosemans en Greet Dockx, studenten SLO wiskunde KU Leuven VERKENNING Open het programma Dune Ash en lees de

Nadere informatie

Referentieniveaus uitgelegd. 1S - rekenen Vaardigheden referentieniveau 1S rekenen. 1F - rekenen Vaardigheden referentieniveau 1F rekenen

Referentieniveaus uitgelegd. 1S - rekenen Vaardigheden referentieniveau 1S rekenen. 1F - rekenen Vaardigheden referentieniveau 1F rekenen Referentieniveaus uitgelegd De beschrijvingen zijn gebaseerd op het Referentiekader taal en rekenen'. In 'Referentieniveaus uitgelegd' zijn de niveaus voor de verschillende sectoren goed zichtbaar. Door

Nadere informatie

Numerieke aspecten van de vergelijking van Cantor. Opgedragen aan Th. J. Dekker. H. W. Lenstra, Jr.

Numerieke aspecten van de vergelijking van Cantor. Opgedragen aan Th. J. Dekker. H. W. Lenstra, Jr. Numerieke aspecten van de vergelijking van Cantor Opgedragen aan Th. J. Dekker H. W. Lenstra, Jr. Uit de lineaire algebra is bekend dat het aantal oplossingen van een systeem lineaire vergelijkingen gelijk

Nadere informatie

Zomercursus Wiskunde. Module 10 De afgeleide functie: Rekenregels en Toepassingen (versie 22 augustus 2011)

Zomercursus Wiskunde. Module 10 De afgeleide functie: Rekenregels en Toepassingen (versie 22 augustus 2011) Katholieke Universiteit Leuven September 2011 Module 10 De afgeleide functie: Rekenregels en Toepassingen (versie 22 augustus 2011) Inhoudsopgave 1 Definitie Betekenis van de afgeleide 1 2 Standaardafgeleiden

Nadere informatie

Inhoud college 4 Basiswiskunde. 2.6 Hogere afgeleiden 2.8 Middelwaardestelling 2.9 Impliciet differentiëren 4.9 Linearisatie

Inhoud college 4 Basiswiskunde. 2.6 Hogere afgeleiden 2.8 Middelwaardestelling 2.9 Impliciet differentiëren 4.9 Linearisatie Inhoud college 4 Basiswiskunde 2.6 Hogere afgeleiden 2.8 Middelwaardestelling 2.9 Impliciet differentiëren 4.9 Linearisatie 2 Basiswiskunde_College_4.nb 2.6 Hogere afgeleiden De afgeleide f beschrijft

Nadere informatie

V Kegelsneden en Kwadratische Vormen in R. IV.0 Inleiding

V Kegelsneden en Kwadratische Vormen in R. IV.0 Inleiding V Kegelsneden en Kwadratische Vormen in R IV.0 Inleiding V. Homogene kwadratische vormen Een vorm als H (, ) = 5 4 + 8 heet een homogene kwadratische vorm naar de twee variabelen en. Een vorm als K (,

Nadere informatie

3 De duale vectorruimte

3 De duale vectorruimte 3 De duale vectorruimte We brengen de volgende definitie in de herinnering. Definitie 3.1 (hom K (V, W )) Gegeven twee vectorruimtes (V, K) en (W, K) over K noteren we de verzameling van alle lineaire

Nadere informatie

Het installatiepakket haal je af van de website http://www.gedesasoft.be/.

Het installatiepakket haal je af van de website http://www.gedesasoft.be/. Softmaths 1 Softmaths Het installatiepakket haal je af van de website http://www.gedesasoft.be/. De code kan je bekomen op de school. Goniometrie en driehoeken Oplossen van driehoeken - Start van het programma:

Nadere informatie

TRILLINGEN EN GOLVEN HANDOUT FOURIER

TRILLINGEN EN GOLVEN HANDOUT FOURIER TRILLINGEN EN GOLVEN HANDOUT FOURIER Cursusjaar 2009 / 2010 2 Inhoudsopgave 1 FOURIERANALYSE 5 1.1 INLEIDING............................... 5 1.2 FOURIERREEKSEN.......................... 5 1.3 CONSEQUENTIES

Nadere informatie

Vlakke meetkunde. Module 6. 6.1 Geijkte rechte. 6.1.1 Afstand tussen twee punten. 6.1.2 Midden van een lijnstuk

Vlakke meetkunde. Module 6. 6.1 Geijkte rechte. 6.1.1 Afstand tussen twee punten. 6.1.2 Midden van een lijnstuk Module 6 Vlakke meetkunde 6. Geijkte rechte Beschouw een rechte L en kies op deze rechte een punt o als oorsprong en een punt e als eenheidspunt. Indien men aan o en e respectievelijk de getallen 0 en

Nadere informatie

(iii) Enkel deze bundel afgeven; geen bladen toevoegen, deze worden toch niet gelezen!

(iii) Enkel deze bundel afgeven; geen bladen toevoegen, deze worden toch niet gelezen! Examen Wiskundige Basistechniek, reeks A 12 oktober 2013, 13:30 uur Naam en Voornaam: Lees eerst dit: (i) Naam en voornaam hierboven invullen. (ii) Nietje niet losmaken. (iii) Enkel deze bundel afgeven;

Nadere informatie

Numerieke berekening van integralen met DERIVE

Numerieke berekening van integralen met DERIVE Numerieke berekening van integralen met DERIVE Dirk Danckaert Sint-Norbertusinstituut Duffel In deze tekst maak je kennis met enkele eenvoudige algoritmen voor de numerieke berekening van bepaalde integralen.

Nadere informatie

Dossier 4 VECTOREN. Dr. Luc Gheysens. bouwstenen van de lineaire algebra

Dossier 4 VECTOREN. Dr. Luc Gheysens. bouwstenen van de lineaire algebra Dossier 4 VECTOREN bouwstenen van de lineaire algebra Dr. Luc Gheysens 1 Coördinaat van een vector In het vlak π 0 is het punt O de oorsprong en de punten E 1 en E 2 zijn zodanig gekozen dat OE 1 OE 2

Nadere informatie

V.4 Eigenschappen van continue functies

V.4 Eigenschappen van continue functies V.4 Eigenschappen van continue functies We bestuderen een paar belangrijke stellingen over continue functies. Maxima en minima De stelling over continue functies die we in deze paragraaf bewijzen zegt

Nadere informatie

1 WAAM - Differentiaalvergelijkingen

1 WAAM - Differentiaalvergelijkingen 1 WAAM - Differentiaalvergelijkingen 1.1 Algemene begrippen Een (gewone) differentiaalvergelijking heeft naast de onafhankelijke veranderlijke (bijvoorbeeld genoteerd als x), eveneens een onbekende functie

Nadere informatie

Differentiaalvergelijkingen Wi1909TH. I.A.M. Goddijn, Faculteit EWI 12 november 2018

Differentiaalvergelijkingen Wi1909TH. I.A.M. Goddijn, Faculteit EWI 12 november 2018 Differentiaalvergelijkingen Wi1909TH, 12 november 2018 Inleiding van Mourik Broekmanweg 6, kamer 3.W.700 tel : (015 27)86408 e-mail : I.A.M.Goddijn@TUDelft.nl homepage : http: //fa.its.tudelft.nl/ goddijn

Nadere informatie

Je moet nu voor jezelf een overzicht zien te krijgen over het onderwerp Complexe getallen. Een eigen samenvatting maken is nuttig.

Je moet nu voor jezelf een overzicht zien te krijgen over het onderwerp Complexe getallen. Een eigen samenvatting maken is nuttig. 6 Totaalbeeld Samenvatten Je moet nu voor jezelf een overzicht zien te krijgen over het onderwerp Complexe getallen. Een eigen samenvatting maken is nuttig. Begrippenlijst: 21: complex getal reëel deel

Nadere informatie

Wetenschappelijk Rekenen

Wetenschappelijk Rekenen Wetenschappelijk Rekenen Eamen - Bacheloropleiding informatica Oefeningen 10 juni 2014 1. In de oefeninglessen hebben we gezien dat we de machine-epsilon bekomen bij het berekenen van ( 4 1) 1. Beschouw

Nadere informatie

4. Exponentiële vergelijkingen

4. Exponentiële vergelijkingen 4. Exponentiële vergelijkingen De gelijkheid 10 3 = 1000 bevat drie getallen: 10, 3 en 1000. Als we van die drie getallen er één niet weten moeten we hem kunnen berekenen. We kunnen dus drie gevallen onderscheiden:

Nadere informatie

1 Vlaamse Wiskunde Olympiade : Tweede Ronde.

1 Vlaamse Wiskunde Olympiade : Tweede Ronde. Vlaamse Wiskunde Olympiade 97-9: Tweede Ronde Vlaamse Wiskunde Olympiade vzw is een officiële foreign coordinator voor de welbekende AHSME-competitie (Annual High School Mathematics Examination - USA en

Nadere informatie

(b) Formuleer het verband tussen f en U(P, f), en tussen f en L(P, f). Bewijs de eerste. (c) Geef de definitie van Riemann integreerbaarheid van f.

(b) Formuleer het verband tussen f en U(P, f), en tussen f en L(P, f). Bewijs de eerste. (c) Geef de definitie van Riemann integreerbaarheid van f. Radboud Universiteit Nijmegen Tentamen Analyse 1 WP001B 2 juli 2015, 08:30 11:30 (12:30) Het gebruik van een rekenmachine, telefoon of tablet is niet toegestaan. U mag geen gebruik maken van het boek Analysis

Nadere informatie

Bespreking Examen Analyse 1 (Augustus 2007)

Bespreking Examen Analyse 1 (Augustus 2007) Bespreking Examen Analyse 1 (Augustus 2007) Vooraf: Zoals het stilletjes aan een traditie is geworden, geef ik hier bedenkingen bij het examen van deze septemberzittijd. Ik zorg ervoor dat deze tekst op

Nadere informatie

Digitale systemen. Hoofdstuk 6. 6.1 De digitale regelaar

Digitale systemen. Hoofdstuk 6. 6.1 De digitale regelaar Hoofdstuk 6 Digitale systemen Doelstellingen 1. Weten dat digitale systemen andere stabiliteitsvoorwaarden hebben In deze tijd van digitalisatie is het gebruik van computers in regelkringen alom.denk maar

Nadere informatie

8. Differentiaal- en integraalrekening

8. Differentiaal- en integraalrekening Computeralgebra met Maxima 8. Differentiaal- en integraalrekening 8.1. Sommeren Voor de berekening van sommen kent Maxima de opdracht: sum (expr, index, laag, hoog) Hierbij is expr een Maxima-expressie,

Nadere informatie

Bepaling energie en soortelijke warmte 2D-atoomrooster m.b.v. de Metropolis Monte Carlo methode

Bepaling energie en soortelijke warmte 2D-atoomrooster m.b.v. de Metropolis Monte Carlo methode Bepaling energie en soortelijke warmte 2D-atoomrooster m.b.v. de Metropolis Monte Carlo methode Verslag Computational Physics Sietze van Buuren Begeleider: Prof.Dr. H. de Raedt 29 december 25 Samenvatting

Nadere informatie

GEOGEBRA 4. R. Van Nieuwenhuyze. Hoofdlector wiskunde, lerarenopleiding HUB, Brussel. Auteur Van Basis tot Limiet. roger.van.nieuwenhuyze@skynet.

GEOGEBRA 4. R. Van Nieuwenhuyze. Hoofdlector wiskunde, lerarenopleiding HUB, Brussel. Auteur Van Basis tot Limiet. roger.van.nieuwenhuyze@skynet. ? GEOGEBRA 4 R. Van Nieuwenhuyze Hoofdlector wiskunde, lerarenopleiding HUB, Brussel. Auteur Van Basis tot Limiet. roger.van.nieuwenhuyze@skynet.be Roger Van Nieuwenhuyze GeoGebra 4 Pagina 1 1. Schermen

Nadere informatie

Examen Analyse 2 : Theorie (zonder Maple). (7 januari 2014)

Examen Analyse 2 : Theorie (zonder Maple). (7 januari 2014) Examen Analyse 2 : Theorie (zonder Maple). (7 januari 204). Maclaurin reeksen. Geef met bewijs de Maclaurin reeksontwikkeling van de logaritmische functie ln( + x). Geef ook het convergentie-interval van

Nadere informatie

Computerrekenpakket Maple zesde jaar

Computerrekenpakket Maple zesde jaar Computerrekenpakket Maple zesde jaar M CREATIVE COMMONS Naamsvermelding-NietCommercieel-GelijkDelen 3.0 (CC BY-NC-SA) Dit is de vereenvoudigde (human-readable) versie van de volledige licentie. De volledige

Nadere informatie

Gaap, ja, nog een keer. In één variabele hebben we deze formule nu al een paar keer gezien:

Gaap, ja, nog een keer. In één variabele hebben we deze formule nu al een paar keer gezien: Van de opgaven met een letter en dus zonder nummer staat het antwoord achterin. De vragen met een nummer behoren tot het huiswerk. Spieken achterin helpt je niets in het beter snappen... 1 Stelling van

Nadere informatie

IJkingstoets Wiskunde-Informatica-Fysica 29 juni Nummer vragenreeks: 1

IJkingstoets Wiskunde-Informatica-Fysica 29 juni Nummer vragenreeks: 1 IJkingstoets Wiskunde-Informatica-Fysica 29 juni 206 Nummer vragenreeks: IJkingstoets wiskunde-informatica-fysica 29 juni 206 - reeks - p. /0 Oefening Welke studierichting wil je graag volgen? (vraag

Nadere informatie

Korte handleiding Maple, bestemd voor gebruik bij de cursus Wiskunde

Korte handleiding Maple, bestemd voor gebruik bij de cursus Wiskunde Korte handleiding Maple, bestemd voor gebruik bij de cursus Wiskunde 3 voor B. Functies van twee variabelen.. Een functie fx, y) van twee variabelen kan analoog aan een functie van één variabele in Maple

Nadere informatie

(x x 1 ) + y 1. x x k+1 x k x k+1

(x x 1 ) + y 1. x x k+1 x k x k+1 Les Talor reeksen We hebben in Wiskunde een aantal belangrijke reële functies gezien, bijvoorbeeld de exponentiële functie exp(x) of de trigonometrische functies sin(x) en cos(x) Toen hebben we wel eigenschappen

Nadere informatie

3.0 Voorkennis. Voorbeeld 1: Los op: 6x + 28 = 30 10x.

3.0 Voorkennis. Voorbeeld 1: Los op: 6x + 28 = 30 10x. 3.0 Voorkennis Voorbeeld 1: Los op: 6x + 28 = 30 10x. 6x + 28 = 30 10x +10x +10x 16x + 28 = 30-28 -28 16x = 2 :16 :16 x = 2 1 16 8 Stappenplan: 1) Zorg dat alles met x links van het = teken komt te staan;

Nadere informatie

Inleiding MATLAB (2) november 2001

Inleiding MATLAB (2) november 2001 Inleiding MATLAB (2) Stefan Becuwe Johan Vervloet november 2 Octave gratis MATLAB kloon Min of meer MATLAB compatibel http://www.octave.org/ % Script PlotVb % % Plot regelmatige driehoek t/m tienhoek PlotVb.m

Nadere informatie

De dynamica van een hertenpopulatie. Verslag 1 Modellen en Simulatie

De dynamica van een hertenpopulatie. Verslag 1 Modellen en Simulatie De dynamica van een hertenpopulatie Verslag Modellen en Simulatie 8 februari 04 Inleiding Om de groei van een populatie te beschrijven, kunnen vele verschillende modellen worden gebruikt, en welke meer

Nadere informatie

Statistiek: Spreiding en dispersie 6/12/2013. dr. Brenda Casteleyn

Statistiek: Spreiding en dispersie 6/12/2013. dr. Brenda Casteleyn Statistiek: Spreiding en dispersie 6/12/2013 dr. Brenda Casteleyn dr. Brenda Casteleyn www.keu6.be Page 2 1. Theorie Met spreiding willen we in één getal uitdrukken hoe verspreid de gegevens zijn: in hoeveel

Nadere informatie

Discrete Structuren. Piter Dykstra Opleidingsinstituut Informatica en Cognitie

Discrete Structuren. Piter Dykstra Opleidingsinstituut Informatica en Cognitie Discrete Structuren Piter Dykstra Opleidingsinstituut Informatica en Cognitie www.math.rug.nl/~piter piter@math.rug.nl 22 februari 2009 INDUCTIE & RECURSIE Paragrafen 4.3-4.6 Discrete Structuren Week 3:

Nadere informatie

VISUALISATIE VAN KROMMEN EN OPPERVLAKKEN. 1. Inleiding

VISUALISATIE VAN KROMMEN EN OPPERVLAKKEN. 1. Inleiding VISUALISATIE VAN KROMMEN EN OPPERVLAKKEN IGNACE VAN DE WOESTNE. Inleiding In diverse wetenschappelijke disciplines maakt men gebruik van functies om fenomenen of processen te beschrijven. Hiervoor biedt

Nadere informatie

Korte handleiding Maple, bestemd voor gebruik bij de cursus Wiskunde

Korte handleiding Maple, bestemd voor gebruik bij de cursus Wiskunde Korte handleiding Maple, bestemd voor gebruik bij de cursus Wiskunde voor B. 1 Eenvoudige operaties en functies. 1. De bewerkingen optellen aftrekken, vermenigvuldigen, delen en machtsverheffen worden

Nadere informatie

Deze week: Steekproefverdelingen. Statistiek voor Informatica Hoofdstuk 7: Steekproefverdelingen. Kwaliteit van schatter. Overzicht Schatten

Deze week: Steekproefverdelingen. Statistiek voor Informatica Hoofdstuk 7: Steekproefverdelingen. Kwaliteit van schatter. Overzicht Schatten Deze week: Steekproefverdelingen Statistiek voor Informatica Hoofdstuk 7: Steekproefverdelingen Cursusjaar 29 Peter de Waal Zuivere Schatters Betrouwbaarheidsintervallen Departement Informatica Hfdstk

Nadere informatie

Standaardafgeleiden. Wisnet-HBO. update maart 2011

Standaardafgeleiden. Wisnet-HBO. update maart 2011 Standaardafgeleiden Wisnet-HBO update maart 2011 1 Inleiding Als je nog niets over differentiëren weet, kun je beter eerst naar de les Wat is Differentiëren gaan in Wisnet Verder zijn er Maplets om de

Nadere informatie

(g 0 en n een heel getal) Voor het rekenen met machten geldt ook - (p q) a = p a q a

(g 0 en n een heel getal) Voor het rekenen met machten geldt ook - (p q) a = p a q a Samenvatting wiskunde h4 hoofdstuk 3 en 6, h5 hoofdstuk 4 en 6 Hoofdstuk 3 Voorkennis Bij het rekenen met machten gelden de volgende rekenregels: - Bij een vermenigvuldiging van twee machten met hetzelfde

Nadere informatie

III.2 De ordening op R en ongelijkheden

III.2 De ordening op R en ongelijkheden III.2 De ordening op R en ongelijkheden In de vorige paragraaf hebben we axioma s gegeven voor de optelling en vermenigvuldiging in R, maar om R vast te leggen moeten we ook ongelijkheden in R beschouwen.

Nadere informatie

0.25x. Het buitengebied - vanuit elk punt kun je twee raaklijnen tekenen - bevat twee oplossingen. De parabool zelf staat voor één oplossing.

0.25x. Het buitengebied - vanuit elk punt kun je twee raaklijnen tekenen - bevat twee oplossingen. De parabool zelf staat voor één oplossing. Uitwerkingen opgaven Zichtbaar maken van discriminantkrommen Opgave 1.1 a. Het binnengebied van de dalparabool oplossingen. y 0.5x, het holle deel, bevat geen Het buitengebied - vanuit elk punt kun je

Nadere informatie

TENTAMEN WISKUNDIGE BEELDVERWERKINGSTECHNIEKEN

TENTAMEN WISKUNDIGE BEELDVERWERKINGSTECHNIEKEN TENTAMEN WISKUNDIGE BEELDVERWERKINGSTECHNIEKEN Vakcode: 8D2. Datum: dinsdag 29 april 28. Tijd: 14: 17:. Lees dit vóórdat je begint! Maak iedere opgave op een apart vel. Schrijf je naam en studentnummer

Nadere informatie

De grafiek van een lineair verband is altijd een rechte lijn.

De grafiek van een lineair verband is altijd een rechte lijn. Verbanden Als er tussen twee variabelen x en y een verband bestaat kunnen we dat op meerdere manieren vastleggen: door een vergelijking, door een grafiek of door een tabel. Stel dat het verband tussen

Nadere informatie

Stelling. SAT is NP-compleet.

Stelling. SAT is NP-compleet. Het bewijs van de stelling van Cook Levin zoals gegeven in het boek van Sipser gebruikt niet-deterministische turing machines. Het is inderdaad mogelijk de klasse NP op een alternatieve wijze te definiëren

Nadere informatie

Lineaire Algebra voor ST

Lineaire Algebra voor ST Lineaire Algebra voor ST docent: Judith Keijsper TUE, HG 9. email: J.C.M.Keijsper@tue.nl studiewijzer: http://www.win.tue.nl/wsk/onderwijs/ds6 Technische Universiteit Eindhoven college 9 J.Keijsper (TUE)

Nadere informatie

12.0 Voorkennis. Voorbeeld 1: l:y = ax + b gaat door de punten A(5, 3) en B(8, 12). Stel de functie van l op.

12.0 Voorkennis. Voorbeeld 1: l:y = ax + b gaat door de punten A(5, 3) en B(8, 12). Stel de functie van l op. 12.0 Voorkennis Voorbeeld 1: l:y = ax + b gaat door de punten A(5, 3) en B(8, 12). Stel de functie van l op. Stap 1: Bepaal de richtingscoëfficiënt van l:y = ax + b : y yb ya 123 9 a 3 x x x 8 5 3 Hieruit

Nadere informatie

Examenvragen Wiskundige Analyse I, 1ste examenperiode

Examenvragen Wiskundige Analyse I, 1ste examenperiode Examenvragen Wiskundige Analyse I, ste examenperiode 24-25 Vraag (op 6pt) Vraag.. Waar of vals (.5pt) De Wronskiaanse determinant van twee LOF oplossingen y en y 2 van de differentiaalvergelijking cosh(x)y

Nadere informatie

Opdracht 3: Baanintegratie: Planeet in een dubbelstersysteem

Opdracht 3: Baanintegratie: Planeet in een dubbelstersysteem PLANETENSTELSELS - WERKCOLLEGE 3 EN 4 Opdracht 3: Baanintegratie: Planeet in een dubbelstersysteem In de vorige werkcolleges heb je je pythonkennis opgefrist. Je hebt een aantal fysische constanten ingelezen,

Nadere informatie

Uitwerkingen Mei 2012. Eindexamen VWO Wiskunde C. Nederlands Mathematisch Instituut Voor Onderwijs en Onderzoek

Uitwerkingen Mei 2012. Eindexamen VWO Wiskunde C. Nederlands Mathematisch Instituut Voor Onderwijs en Onderzoek Uitwerkingen Mei 2012 Eindexamen VWO Wiskunde C Nederlands Mathematisch Instituut Voor Onderwijs en Onderzoek I Tjing Opgave 1. Het aantal hoofdstukken in de I Tjing correspondeert met het totale aantal

Nadere informatie

Aanvullende tekst bij hoofdstuk 1

Aanvullende tekst bij hoofdstuk 1 Aanvullende tekst bij hoofdstuk 1 Wortels uit willekeurige getallen In paragraaf 1.3.5 hebben we het worteltrekalgoritme besproken. Dat deden we aan de hand van de relatie tussen de (van tevoren gegeven)

Nadere informatie

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN. Faculteit Wiskunde en Informatica

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN. Faculteit Wiskunde en Informatica TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Wiskunde en Informatica Tentamen Kansrekening (2WS2), Vrijdag 24 januari 24, om 9:-2:. Dit is een tentamen met gesloten boek. De uitwerkingen van de opgaven

Nadere informatie

2 n 1. OPGAVEN 1 Hoeveel cijfers heeft het grootste bekende Mersenne-priemgetal? Met dit getal vult men 320 krantenpagina s.

2 n 1. OPGAVEN 1 Hoeveel cijfers heeft het grootste bekende Mersenne-priemgetal? Met dit getal vult men 320 krantenpagina s. Hoofdstuk 1 Getallenleer 1.1 Priemgetallen 1.1.1 Definitie en eigenschappen Een priemgetal is een natuurlijk getal groter dan 1 dat slechts deelbaar is door 1 en door zichzelf. Om technische redenen wordt

Nadere informatie

UNIVERSITEIT TWENTE Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica

UNIVERSITEIT TWENTE Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica UNIVERSITEIT TWENTE Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica Uitwerking tentamen Functies van één veranderlijke (5260) op donderdag 25 oktober 2007, 9.00 2.00 uur. De uitwerkingen van de opgaven

Nadere informatie

Maatschappelijke kosten-batenanalyse Waterveiligheid 21e eeuw. Bijlage E: Methode kostentoedeling

Maatschappelijke kosten-batenanalyse Waterveiligheid 21e eeuw. Bijlage E: Methode kostentoedeling Maatschappelijke kosten-batenanalyse Waterveiligheid 21e eeuw Bijlage E: Methode Maatschappelijke kosten-batenanalyse Waterveiligheid 21e eeuw Bijlage E: Methode Jarl Kind Carlijn Bak 1204144-006 Deltares,

Nadere informatie

Tentamen Grondslagen van de Wiskunde A Met beknopte uitwerking

Tentamen Grondslagen van de Wiskunde A Met beknopte uitwerking Tentamen Grondslagen van de Wiskunde A Met beknopte uitwerking 10 december 2013, 09:30 12:30 Dit tentamen bevat 5 opgaven; zie ook de ommezijde. Alle opgaven tellen even zwaar (10 punten); je cijfer is

Nadere informatie