Gewenste temperatuur in de te verwarmen lokalen PREMIES. Nieuwe verwarmingsketel en keteldimensionering: WAAROM GEEN ENERGIE BESPAREN?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gewenste temperatuur in de te verwarmen lokalen PREMIES. Nieuwe verwarmingsketel en keteldimensionering: WAAROM GEEN ENERGIE BESPAREN?"

Transcriptie

1 PREMIES In het Brusselse Gewest bestaan er premies voor de renovatie van uw verwarmingsinstallatie indien u in de Perimeter van Versterkte Ontwikkeling van de Huisvesting (PVOH) woont. Voor meer inlichtingen kan u de Stadswinkel vzw contacteren. Gewenste temperatuur in de te verwarmen lokalen De gewenste comforttemperatuur zal afhangen van de te verwarmen kamer. Men kan temperatuursverlagingen voorzien. De hiernavolgende tabel bevat een overzicht van de temperaturen die kunnen vastgelegd worden. Uw gasverdeler biedt u ook tijdelijke premies aan. Nieuwe verwarmingsketel en keteldimensionering: Wanneer uw oude verwarmingsketel door een nieuwe wordt vervangen, moet u ervoor zorgen dat zijn vermogen aan de reële warmtebehoeften van de woning aangepast is. De oude verwarmingsketels waren inderdaad ruim overgedimensioneerd. Bovendien dient men rekening te houden met de uitgevoerde isolatiemaatregelen. Uw energieagentschap kan uw verwarmingsbehoeften helpen inschatten en het vermogen van de nieuwe ketel berekenen. Na de vervanging van een oude overgedimensioneerde ketel zal uw energieverbruik met ongeveer 10 % à 20 % verminderen. TE VERWARMEN LOKALEN temperatuur Woonruimtes, keukens, studeerkamers, 20 C Badkamer en stortbad C Slaapkamer C Werkplaats 16 C Gangen, trappenhuizen en WC 16 C Ruimtes die men vorstvrij wil houden, zoals bijv. de garage. 5 C Opgelet! Wanneer de nieuwe ketel in werking treedt, kan zich een wijziging voordoen in de schouwtrek. Inderdaad, door zijn hoger rendement hebben de verbrandingsgassen een lagere temperatuur. Daarom moet in sommige gevallen de schouw aangepast worden, wil men vermijden dat er na enige tijd vochtvlekken verschijnen. Dit kan gebeuren door een schoorsteenvoering.

2 Hoe kan ik van een betere energie/prijs verhouding genieten? De verwarmingsfacturen? Je staat er soms versteld van. Ze doen dikwijls allerlei vragen oprijzen. Hoe kan ik energieverspilling vermijden en mijn verwarmingsfactuur verminderen zonder enigszins mijn comfort prijs te geven? Welk verwarmingssysteem moet ik kiezen: convectoren of centrale verwarming? Welk vermogen moet een nieuwe ketel hebben en wat zal de besparing zijn? Hoe kan men een bestaande installatie verbeteren? Van welke subsidies kan ik gebruik maken in het Brusselse Gewest? ABEA is door het Brusselse Gewest opgericht en beantwoordt gratis de vragen die de Brusselaars zich kunnen stellen om hun electriciteits- en verwarmingskosten te verminderen; en dit op objectieve wijze en zonder commerciële beïnvloeding of partijdigheid. Hoe kan ik mijn comfort verbeteren zonder dat de energiefacturen oplopen? Moet thermische isolatie van een dak aan een aannemer toevertrouwd worden? Welk isolatiemateriaal gebruiken? Dubbele beglazing of voorzetramen? Hoe kan ik het verbruik van huishoudelijke toestellen en verlichting verminderen? Het agentschap is in het centrum gelegen en is gemakkelijk per tram of per metro te bereiken. We ontvangen u op afspraak, per telefoon of gedurende de permanenties Sint-Goriksplein, Brussel - tel (Vanaf april : Sint-Gorikshallen - Sint-Goriksplein). Een gespecialiseerde documentatie is eveneens beschikbaar. ABEA is een dienst van De Stadswinkel vzw. BRUSSELS ENERGIE AGENTSCHAP Nuttige adressen: ABEA Brussels Energie Agentschap Sint-Goriksplein 24, 1000 Brussel Tel.: 02/ (vanaf april: Sint-Gorikshallen, Sint-Goriksplein) STADSWINKEL Sint-Goriksplein 24, 1000 Brussel Tel.: 02/ (vanaf april: Sint-Gorikshallen, Sint-Goriksplein) KVBG Koninklijke Vereniging van Belgische Gasvaklieden Rodestraat 125, 1630 Linkebeek Tel.: 02/ BIM Gulledelle 100, 1200 Brussel Tel.: 02/ Dienstinfo leefmilieu BRUSSELS INSTITUUT VOOR MILIEUBEHEER Informazout Dauwstraat 12, 1070 Brussel Tel.: 02/ Sibelgas Werkhuizenkaai 16, 1000 Brussel Tel.: 02/ Interelec/Interga Elsensesteenweg 133, 1050 Brussel Tel.: 02/

3 WAAROM GEEN ENERGIE BESPAREN? VERWARMING kies verstandig voor comfort Met de steun van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest BRUSSELS ENERGIE AGENTSCHAP De Stadswinkel vzw

4 Verwarming: kies verstandig voor comfort Ongeveer de helft van onze energiekosten thuis gaan naar de verwarming. In vele gevallen kunt u aanzienlijke besparingen doen en dit dikwijls zonder grote investeringen. Bovendien draagt u zo bij tot een beter leefmilieu, want u verbruikt minder energie voor hetzelfde comfort.??? Electriciteit, gas of stookolie? Er zijn nogal wat verwarmingssystemen op de markt. Een goede keuze moet onder meer rekening houden met de aanvankelijke investering, het rendement en de gebruikskosten van de installatie. De energievector speelt een doorslaggevende rol bij uw beslissing. ENERGIEVECTOR INDICATIEF RENDEMENT 1 PRIJS PER NUTTIG kwu 2 stookolie 70 % 1,14 BEF 3 aardgas 70 % 1,53 BEF 4 electriciteit/dag 95 % 6,36 BEF 5 electriciteit/tweevoudig uurtarief 90 % 3,11 BEF 5 electriciteit/ exclusief nachttarief 90 % 2,46 BEF 5 1 Globaal rendement (ter indicatie) van een installatie rekening houdend met de verschillende verliezen (verbranding, regeling, distributie en emissie). 2 Het is de kostprijs aan nuttige kwu rekening houdend met het globale seizoenrendement van de installatie. 3 Voor de indicatieve prijs van 8 BEF/liter. 4 Prijs voor tarief B op 01/01/99 (jaarlijkse vergoeding niet inbegrepen). 5 Prijs op 01/01/99 (jaarlijkse vergoeding niet inbegrepen). ELECTRICITEIT, duurder in gebruik, is alleen interessant voor woningen met een gering jaarlijks energieverbruik.dit stemt overeen met een weinig gebruikte tweede verblijfplaats of met sporadisch bezette lokalen, enz. De investeringskost is verreweg de geringste en het gebruikscomfort is groot. Deze energie, die zogenaamd schoon is omdat ze in de stad geen vervuiling veroorzaakt, is evenwel de oorzaak van een gedelokaliseerde verontreiniging. Stookolie kost het minst in gebruik, maar vergt een grotere investering (stookolietank, ). Wat de prijs betreft, is stookolie vooral aangewezen voor woningen die jaarlijks ongeveer 3000 liter verbruiken, hetzij door hun grootte, hetzij door onvoldoende isolatie. Door het gehalte aan zwavel is ze echter meer verontreinigend dan aardgas. Aardgas blijft de milieuvriendelijkste energie, bij zijn verbranding komen voornamelijk kooldioxide en water vrij. Het is de meest gebruikte energie in het Brusselse Gewest, vooral in flatgebouwen.

5 Het kwaliteitslabel kiezen CENTRALE VERWARMING: Toestellen met stookolie of aardgas hebben tegenwoordig labels die betrekking hebben op het rendement. Voor aardgas is dit het HR+ label. Het wordt aangebracht op aardgasketels en aardgasconvectoren. Voor stookolie is er het OPTIMAZ label, dat op het koppel verwarmingsketel-brander van toepassing is. Deze labels garanderen de gebruiker dat hij over een toestel beschikt dat beantwoordt aan zijn verlangens qua veiligheid, comfort en hoog energierendement. Het onderhoud: Een regelmatig onderhoud van de verwarmingstoestellen garandeert hun goede werking en zorgt voor een optimaal rendement. GAS: Er bestaat geen wettelijke verplichting om de gasverwarmingstoestellen te onderhouden. Toch raden we u aan ze om de twee of drie jaar te laten nakijken: nakijken/reinigen van de brander, nakijken van de schouw en schouwtrek, druk, enz. STOOKOLIE: Voor verwarmingsketels met stookolie is er een jaarlijkse wettelijke verplichting tot onderhoud. Dit onderhoud bestaat uit: Welke thermische regeling voor uw verwarmingsketel? Vroeger gebeurde het afzetten en op gang brengen van een verwarmingsketel door een aquastaat. Het is de moeite waard om deze primaire afstelling aan te vullen met een kamerthermostaat (indien deze nog niet aanwezig is) en thermostatische kranen.deze elementen zijn niet weg te denken in een energiezuinige installatie. In een moderne installatie bestuurt de kamerthermostaat onmiddellijk de brander. Het stilleggen van de circulatiepomp wordt vertraagd teneinde de residuele warmte van de ketel in de radiatoren optimaal te benutten. Na 1 jaar Na een bepaalde tijd kunnen uw radiatoren luchtzakjes bevatten. U kan dit vaststellen als het bovenste deel van de radiator koud is. Tijd dus om de radiatoren te ontluchten. Open met behulp van een ontluchtingssleutel het kraantje dat zich bovenaan de radiator bevindt. Sluit de kraan wanneer het water begint te lopen. Begin altijd met de radiatoren die zich beneden bevinden. Komt dit vrij vaak voor, dan dient u de oorzaak op te sporen (lek in uw installatie). Kijk eveneens de waterdruk na ter hoogte van de ketel. " het afstellen en controleren van de brander " het reinigen van de verwarmingsketel " het vegen van de schoorsteen Elke millimeter roet in uw stookolieketel doet het rendement met 3 % dalen. Bij gasketels daarentegen heeft geen roetvorming plaats. Een goede afstelling van uw stookoliebrander kan u 8% meer rendement opleveren.

6 Met de AQUASTAAT of ketelthermostaat van de verwarmingsketel wordt de temperatuur van het water, afkomstig van de ketel, geregeld. Hoe hoger de temperatuur, des te belangrijker het warmteverlies wordt. Door zelf de aquastaat aan het seizoen aan te passen, kunt u besparingen doen. Maar opgelet: een te grote temperatuursvermindering van het water kan schadelijke gevolgen hebben voor uw verwarmingsketel, vooral wanneer deze verouderd is en niet tegen een aanzienlijke temperatuursverlaging bestand is. Idealiter kunt u de aquastaat van uw verwarmingsketel afstellen met het oog op een hoger rendement: op C in december, januari en februari; op 70 C in november en maart, en op 50 C in de overige maanden. De KAMERTHERMOSTAAT wordt in een referentielokaal (meestal de leefruimte) aangebracht. Plaats hem liever niet in een omgeving die aan een warmtebron is blootgesteld, of op een buitenmuur. Het zuinigst is wanneer de thermostaat rechtstreeks de brander bestuurt, wat enkel mogelijk is met lage temperatuur-verwarmingsketels. Oude verwarmingsketels moeten immers op temperatuur blijven wil men corrosieproblemen vermijden. De prijs van een kamerthermostaat schommelt tussen de 1000 en 7000 fr. Geef de voorkeur aan een digitale thermostaat met (minstens) twee programma s: één voor overdag en een temperatuursverlaging voor s nachts (15 C). Bij langere afwezigheid dient u de thermostaat op minimum 5 C te zetten, om het risico op vorst te vermijden. Als u uw thermostaat 1 C lager zet, heeft dit praktisch geen invloed op uw comfort, en u bespaart 6 tot 7 %. De BUITENSONDE wordt steeds meer gebruikt in gezinswoningen, daar waar deze vroeger het voorrecht was van installaties met een groot vermogen. De buitensonde regelt de temperatuur van het uitgaande water van de verwarmingsketel al naargelang de buitentemperatuur. In het begin zijn er bijkomende kosten voor dit systeem, maar op middellange termijn zorgt het voor besparingen. De THERMOSTATISCHE KRANEN maken een meer nauwkeurige regeling mogelijk, aangepast aan elke ruimte; ze laten tevens toe om rekening te houden met gratis energietoevoer, zoals de warmte van de zon of iedere andere warmtebron. Ze zijn onmisbaar bij een moderne installatie. U zal de meerkost bij de installatie in minder dan twee jaar terugverdienen. Plaats geen thermostatische kranen in dezelfde ruimte als de kamerthermostaat. Ze kunnen immers met elkaar in tegenstrijd komen voor wat hun regeling betreft.

Is uw verbruik normaal?

Is uw verbruik normaal? Is uw verbruik normaal? Maar dit mag ons niet doen vergeten wat zijn kostprijs en effecten op het milieu zijn. Ook al hebben we geen vat op de prijzen, ons verbruik kunnen we wel zelf beïnvloeden. Deze

Nadere informatie

Hoge energieprijzen. Mazout blijft een voordelige brandstof.

Hoge energieprijzen. Mazout blijft een voordelige brandstof. Hoge energieprijzen. Mazout blijft een voordelige brandstof. Dit document zal u helpen een beter inzicht te krijgen in de verbruikskosten, in een huishoudelijke omgeving, voor de verschillende energiebronnen.

Nadere informatie

DIAGNOSEVERSLAG VAN EEN VERWARMINGSSYSTEEM VAN TYPE 1

DIAGNOSEVERSLAG VAN EEN VERWARMINGSSYSTEEM VAN TYPE 1 DIAGNOSEVERSLAG VAN EEN VERWARMINGSSYSTEEM VAN TYPE 1 Erkende verwarmingsinstallateur Verantwoordelijke van de technische installaties Naam:... Identificatienummer:... Onderneming:... Btw-nummer:... Straat:...

Nadere informatie

INVULFORMULIER Energie Advies Procedure. Aspect: VERWARMINGSINSTALLATIE. Dossiernummer:

INVULFORMULIER Energie Advies Procedure. Aspect: VERWARMINGSINSTALLATIE. Dossiernummer: INVULFORMULIER Energie Advies Procedure Aspect: VERWARMINGSINSTALLATIE Dossiernummer: 1.0 Energiesector Locatie Beschermd volume van energiesector.. m³ Factuur beschikbaar afzonderlijke factuur geen afzonderlijke

Nadere informatie

DE RENDABILITEIT VAN HERNIEUWBARE ENERGIE (HE 03)

DE RENDABILITEIT VAN HERNIEUWBARE ENERGIE (HE 03) DE RENDABILITEIT VAN HERNIEUWBARE ENERGIE (HE 03) 1 HOE BEOORDEEL JE DE RENDABILIEIT VAN EEN INVESTERING? Is het rendabel om in uw woning te investeren in een systeem dat werkt op hernieuwbare energie?

Nadere informatie

Johan Duyck Hebt U ook het gevoel dat uw geld langs deuren en ramen buiten vliegt?

Johan Duyck Hebt U ook het gevoel dat uw geld langs deuren en ramen buiten vliegt? Johan Duyck Hebt U ook het gevoel dat uw geld langs deuren en ramen buiten vliegt? 1 Hoe begin ik eraan? 1 Besparen zonder geld uit te geven. 2 Besparen via zinvolle investeringen. 3 Investeren in alternatieve

Nadere informatie

Systeem - VOLL WONING

Systeem - VOLL WONING S.0. Gegevens en informatiebronnen Systeem - VOLL WONING Algemene kenmerken van het verwarmingssysteem Warmteproductie Ketel Brandstof : Aardgas Fabricagedatum : 01/01/2004 Vermogen : 35,000 kw Warmtedistributie

Nadere informatie

Opleiding Duurzaam Gebouw : Ontwerp en regeling van technische installaties

Opleiding Duurzaam Gebouw : Ontwerp en regeling van technische installaties Opleiding Duurzaam Gebouw : Ontwerp en regeling van technische installaties Leefmilieu Brussel Energie becijferen Jonathan FRONHOFFS Cenergie cvba Doelstelling(en) van de presentatie Opfrissen van de theoretische

Nadere informatie

AFSTELLING EN REGELING VAN EEN VERWARMINGSINSTALLATIE (VERW 07)

AFSTELLING EN REGELING VAN EEN VERWARMINGSINSTALLATIE (VERW 07) AFSTELLING EN REGELING VAN EEN VERWARMINGSINSTALLATIE (VERW 07) Hoe een installatie afstellen om het energieverbruik optimaal te verminderen? 1. AFSTELLING VAN EEN VERWARMINGSINSTALLATIE Een verwarmingsinstallatie

Nadere informatie

De EPBreglementering voor verwarming

De EPBreglementering voor verwarming De EPBreglementering voor verwarming Alain Beullens DPT Verwarming en Klimaat EPB April 2014 Algemene context Gebouwen = 40% van het energieverbruik! 2 Algemene context Brussels Hoofdstedelijk Gewest Volgens

Nadere informatie

Mazout, de slimste keuze. Warm voor de toekomst

Mazout, de slimste keuze. Warm voor de toekomst Mazout, de slimste keuze Warm voor de toekomst Waarom verwarmen met mazout? Gewoon omdat het een kwestie van gezond verstand is. Mazout is een brandstof die meer voordelen biedt dan je op het eerste gezicht

Nadere informatie

Verwarminginstallaties

Verwarminginstallaties Verwarminginstallaties Energiediagnose van een bestaande installatie Verbeteren van een bestaande installatie Een nieuwe installatie ontwerpen Verwarminginstallatie met warm water? 1 Verlies? Verlies?

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie

energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie energieprestatiecertificaat straat Hoogstraat nummer 570 bus postnummer 9235 gemeente Fruitrode bestemming eengezinswoning type open bebouwing softwareversie 1.0 berekend energieverbruik (kwh/m²): 380

Nadere informatie

Warmtepompen besparen op energie, niet op comfort

Warmtepompen besparen op energie, niet op comfort WARMTEPOMPTECHNIEK Warmtepompen besparen op energie, niet op comfort Voor verwarming en productie van sanitair warm water in nieuwbouw en renovatie Warmtepomptechniek in nieuwbouwprojecten Nieuw bouwen?

Nadere informatie

Bereken de benodigde capaciteit, het vermogen van een radiator

Bereken de benodigde capaciteit, het vermogen van een radiator Bereken de benodigde capaciteit, het vermogen van een radiator Om een, voor uw woonruimte, geschikte radiator uit te zoeken moet u rekening houden met een aantal factoren. Wij bieden graag onze diensten

Nadere informatie

Zuinige ketel? Dat loont! Ontdek de mogelijkheden, voordat uw oude verwarmingsketel stuk gaat.

Zuinige ketel? Dat loont! Ontdek de mogelijkheden, voordat uw oude verwarmingsketel stuk gaat. Zuinige ketel? Dat loont! Ontdek de mogelijkheden, voordat uw oude verwarmingsketel stuk gaat. Een nieuwe, zuinige ketel? Denk er nu al over na! Is uw ketel oud aan het worden? Wacht niet totdat hij stuk

Nadere informatie

Stoken tegen de beste prijs

Stoken tegen de beste prijs DE KOSTEN VAN EEN CENTRALE VERWARMING Stoken tegen de beste prijs Gaat u een villa of bungalow bouwen? Of een oude boerderij renoveren? Onvermijdelijk komt dan de vraag welk verwarmingssysteem u zult kiezen.

Nadere informatie

Verwarmingsauditrapport voor ketels groter dan 100 kw

Verwarmingsauditrapport voor ketels groter dan 100 kw Verwarmingsauditrapport voor ketels groter dan 100 kw Status van het dossier Rapport ingediend onder dossiernummer VBW000011-1510 Gegevens van het gebouw Straat : Europark Nummer : 1046 Postcode : 3530

Nadere informatie

geen nattevingerwerk

geen nattevingerwerk Warmwate geen nattevingerwerk De keuze van een systeem om water op te warmen hangt af van heel wat factoren: plaats, comfort, rendement... Laat de juiste de doorslag geven en bespaar een flinke som per

Nadere informatie

Uw gids om makkelijk energie te besparen

Uw gids om makkelijk energie te besparen Uw gids om makkelijk energie te besparen Hoe besparen, zonder aan comfort in te boeten? Die vraag leeft bij iedereen! Volg mijn goede raad in deze brochure. U zult zien hoe makkelijk dat gaat met enkele

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat Meeuwenlaan nummer 111 bus 1 bestemming appartement type - softwareversie 9.15.0 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 200 De energiescore laat toe om de heid van appartementen

Nadere informatie

Ruimteverwarming. 1 Inleiding... 1. 2 Energieverbruik ruimteverwarming... 2. 3 Centrale verwarming... 3. 4 Decentralisatie... 4

Ruimteverwarming. 1 Inleiding... 1. 2 Energieverbruik ruimteverwarming... 2. 3 Centrale verwarming... 3. 4 Decentralisatie... 4 1 Inleiding... 1 2 Energieverbruik ruimteverwarming... 2 3 Centrale verwarming... 3 4 Decentralisatie... 4 5 Convectieverwarming... 5 6 Stralingsverwarming... 9 7 Keuzecriteria... 11 1 Inleiding Voor de

Nadere informatie

RVV 375 RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES

RVV 375 RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES RVV 375 RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES over drie ontwerpbesluiten betreffende de regeling van de emissieniveaus van verwarmingsketels, verwarmingstoestellen en radiatoren Brussel, 15 maart 2007 De Raad

Nadere informatie

Alles wat u dient te weten om uw verwarmingsverbruik te verlagen en de voorschriften betreffende de energie- prestaties van gebouwen na te leven.

Alles wat u dient te weten om uw verwarmingsverbruik te verlagen en de voorschriften betreffende de energie- prestaties van gebouwen na te leven. EFFICIËNT VERWARMEN? Alles wat u dient te weten om uw verwarmingsverbruik te verlagen en de voorschriften betreffende de energieprestaties van gebouwen na te leven. 1 WAAROM AANDACHT BESTEDEN AAN UW VERWARMING?

Nadere informatie

Vlaamse premie voor energiebesparende investeringen. folder niet-belastingbetalers vo1 1

Vlaamse premie voor energiebesparende investeringen. folder niet-belastingbetalers vo1 1 8 Vlaamse premie voor energiebesparende investeringen door niet-belastingbetalers Inleiding Komt u in aanmerking? Algemene voorwaarden De Vlaamse overheid wil dat elke woning tegen beschikt over een geïsoleerd

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat nummer postnummer Lazarij 50 3500 gemeente Hasselt bestemming eengezinswoning type gesloten bebouwing bouwjaar - softwareversie 1.5.2 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 630

Nadere informatie

Bespaar tot 35 % op uw verwarmingsfactuur Geniet van de fiscale voordelen en premies voor energiebesparende maatregelen

Bespaar tot 35 % op uw verwarmingsfactuur Geniet van de fiscale voordelen en premies voor energiebesparende maatregelen Vervang uw verwarmingsinstallatie nú en u wint twee maal: Bespaar tot 35 % op uw verwarmingsfactuur Geniet van de fiscale voordelen en premies voor energiebesparende maatregelen Ik zou mijn verwarmingskosten

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat nummer postnummer Pater A. Vynckeplein 6 bus 3 8210 gemeente Zedelgem bestemming appartement type - bouwjaar 1992 softwareversie 1.5.2 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 304

Nadere informatie

407 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van woningen te vergelijken.

407 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van woningen te vergelijken. nummer postnummer Moldovitalaan 25 9150 gemeente Kruibeke bestemming eengezinswoning type open bebouwing bouwjaar 2000 softwareversie 1.5.2 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 407 De energiescore laat

Nadere informatie

Energiechecklist. Datum bezoek : Exemplaar voor de sociale energiebegeleiding (invullen en bewaren) Type woning :

Energiechecklist. Datum bezoek : Exemplaar voor de sociale energiebegeleiding (invullen en bewaren) Type woning : LE CENTRE URBAIN asbl ABEA-Agence Bruxelloise de l Energie DE STADSWINKEL vzw ABEA- Brussels Energieagentschap Halles St-Géry, 1 place St-Géry BE-1000 Bruxelles Tél.: 02/ 512 86 19 Fax: 02/219 35 91 E-mail

Nadere informatie

bestaand gebouw met woonfunctie

bestaand gebouw met woonfunctie Energiezuinigheid van de gebouwschil energiezuinig niet energiezuinig gemiddelde U-waarde van de gebouwschil Energiezuinigheid van de verwarmingsinstallatie energiezuinig niet energiezuinig gemiddeld installatierendement

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat Kwikstaartlaan nummer 29 bus bestemming appartement type - softwareversie 9.19.0 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 289 De energiescore laat toe om de heid van appartementen

Nadere informatie

Opleiding Duurzaam Gebouw : Duurzaam bouwen van A tot Z

Opleiding Duurzaam Gebouw : Duurzaam bouwen van A tot Z Opleiding Duurzaam Gebouw : Duurzaam bouwen van A tot Z Leefmilieu Brussel Duurzaam bouwen vanuit de invalshoek van energie. Anne-Laure MAERCKX CENERGIE Doelstelling(en) van de presentatie Een denkoefening

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat certificaat 20141127-0001709439-00000002-2 post 3520 gemeente Zonhoven bestemming appartement type - bouwar 1990 softwareversie 1.5.2 berekende energiescore (kwh/m²ar): 214

Nadere informatie

energiedeskundige / Dit certtficaat is geldig tot en met 27 juni 2021 berekend energieverbruik (kwh/m 2):

energiedeskundige / Dit certtficaat is geldig tot en met 27 juni 2021 berekend energieverbruik (kwh/m 2): certificaatnummer 20110627-0000869054-00000007-9 straat Wijngaardstraat nummer 39 bus bestemming type eengezinswoning gesloten bebouwing softwareversie 1.3.3 berekend energieverbruik (kwh/m 2): Het berekende

Nadere informatie

Efficiënt verwarmen? www.leefmilieubrussel.be

Efficiënt verwarmen? www.leefmilieubrussel.be Efficiënt verwarmen? Alles wat u dient te weten om uw verwarmingsverbruik te verlagen en de voorschriften betreffende de energieprestaties van gebouwen na te leven. www.leefmilieubrussel.be 1 Waarom aandacht

Nadere informatie

724 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van woningen te vergelijken.

724 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van woningen te vergelijken. nummer postnummer Frans Devoghellaan 16 1750 gemeente Lennik bestemming eengezinswoning type open bebouwing bouwjaar 1900 softwareversie 1.5.2 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 724 De energiescore laat

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Waalsekaai nummer 60 bus 11 bestemming appartement type - softwareversie 9.18.0 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 149 De energiescore

Nadere informatie

HET LABEL VOOR VEILIG EN ZUINIG STOKEN

HET LABEL VOOR VEILIG EN ZUINIG STOKEN HET LABEL VOOR VEILIG EN ZUINIG STOKEN ONDERHOUD AAN UW CV-KETEL? KIES VOOR OK CV Wilt u veilig én energiezuinig stoken? Laat uw cv-ketel dan regelmatig onderhouden door een Energie Service Specialist

Nadere informatie

DE BEREKENING VAN DE GROENESTROOMCERTIFICATEN

DE BEREKENING VAN DE GROENESTROOMCERTIFICATEN 1. CONTEXT Infofiche Energie DE BEREKENING VAN DE GROENESTROOMCERTIFICATEN In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wordt de productie van groene stroom afkomstig van hernieuwbare energiebronnen of warmtekrachtkoppeling

Nadere informatie

190 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van appartementen te vergelijken.

190 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van appartementen te vergelijken. nummer postnummer Koninklijke Baan 81A bus 0404 8670 gemeente Koksijde bestemming appartement type - bouwjaar 2005 softwareversie 1.5.2 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 190 De energiescore laat toe

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Gemeentestraat nummer 156 bus 0001 bestemming appartement type - bouwjaar 1999 softwareversie 9.8.0 berekende energiescore (kwh/m²jaar):

Nadere informatie

NOTA: De EPC score is geen weergave van het effectieve verbruik in dii appartement.

NOTA: De EPC score is geen weergave van het effectieve verbruik in dii appartement. Belan rike toelichtin bi het E C attest! NOTA: De EPC score is geen weergave van het effectieve verbruik in dii appartement. De hoge score is meestal te wijien aan het teit dat er met elektdcileii verwarmd

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Emiel Dewittstraat nummer 44 bus 2 bestemming appartement type - bouwjaar 1972 softwareversie 9.8.0 berekende energiescore (kwh/m²jaar):

Nadere informatie

174 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van appartementen te vergelijken.

174 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van appartementen te vergelijken. nummer postnummer Braderij 15 bus DAK 2000 gemeente Antwerpen bestemming appartement type - bouwar - softwareversie 1.5.2 berekende energiescore (kwh/m²ar): 174 De energiescore laat toe om de heid van

Nadere informatie

Opleiding Duurzaam Gebouw : Ontwerp en regeling van technische installaties

Opleiding Duurzaam Gebouw : Ontwerp en regeling van technische installaties Opleiding Duurzaam Gebouw : Ontwerp en regeling van technische installaties Leefmilieu Brussel Warmte-emissie systemen: principes en uitdagingen Raphaël Capart ICEDD asbl Doelstelling(en) van de presentatie

Nadere informatie

239 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van woningen te vergelijken.

239 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van woningen te vergelijken. nummer postnummer Kapel 1 3360 gemeente Bierbeek bestemming eengezinswoning type open bebouwing bouwjaar - softwareversie 1.5.2 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 239 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat Rabautstraat nummer 32 bus bestemming type eengezinswoning halfopen bebouwing softwareversie 9.15.1 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 400 De energiescore laat toe

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat Walstraat nummer 40 bus 3 bestemming appartement type - softwareversie 9.19.8 berekende energiescore (kwh/m²ar): 81 De energiescore laat toe om de heid van appartementen

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat certificaatnummer 20120515-0001118936-00000005-8 nummer postnummer Voorhavenlaan 33 9000 bus gemeente A 101 Gent bestemming type appartement - softwareversie 1.3.3 berekend

Nadere informatie

Warmtekrachtkoppeling. Waarom Vaillant? Om eenvoudigweg dubbel gebruik te maken van energie. ecopower

Warmtekrachtkoppeling. Waarom Vaillant? Om eenvoudigweg dubbel gebruik te maken van energie. ecopower Warmtekrachtkoppeling Waarom Vaillant? Om eenvoudigweg dubbel gebruik te maken van energie. ecopower Waarom ecopower? Eenvoudigweg omdat het de moeite waard is! Bij een traditionele productie van energie

Nadere informatie

570 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van appartementen te vergelijken.

570 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van appartementen te vergelijken. nummer postnummer Vaart 2 bus 1D 2200 gemeente Herentals bestemming appartement type - bouwjaar 1975 softwareversie 1.5.2 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 570 De energiescore laat toe om de heid van

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Weertersteenweg nummer 394 bus bestemming type eengezinswoning open bebouwing softwareversie 9.15.1 berekende energiescore (kwh/m²jaar):

Nadere informatie

OPTIMALISEREN VAN BESTAANDE INSTALLATIES IN HET KADER VAN ECO-CONCEPTIE

OPTIMALISEREN VAN BESTAANDE INSTALLATIES IN HET KADER VAN ECO-CONCEPTIE OPTIMALISEREN VAN BESTAANDE INSTALLATIES IN HET KADER VAN ECO-CONCEPTIE WOORDENLIJST ErP energy related products = producten die betrekking hebben op energie Eco-Design Eco-Ontwerp Gecombineerd productlabel

Nadere informatie

KLIMAATGARANT. De energie van morgen vandaag in huis

KLIMAATGARANT. De energie van morgen vandaag in huis KLIMAATGARANT Een nieuwe woning in De energie van morgen vandaag in huis Een energieneutrale woning: het kan! is gestart met de verkoop van woningen in het project. Duurzame woningen, want wordt een wijk

Nadere informatie

214 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van appartementen te vergelijken.

214 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van appartementen te vergelijken. nummer postnummer Smidse 2 bus 0101 9000 gemeente Gent bestemming appartement type - bouwar 1950 softwareversie 1.5.2 berekende energiescore (kwh/m²ar): 214 De energiescore laat toe om de heid van appartementen

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Beauduinstraat nummer 87 bus bestemming appartement type - softwareversie 9.16.9 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 338 De energiescore

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat Julius de Vigneplein nummer 4B bus bestemming appartement type - softwareversie 9.19.0 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 249 De energiescore laat toe om de heid van

Nadere informatie

Opleiding Duurzaam Gebouw : ENERGIE

Opleiding Duurzaam Gebouw : ENERGIE Opleiding Duurzaam Gebouw : ENERGIE Leefmilieu Brussel SWW: theoretische inleiding Kasper Derkinderen CENERGIE DOELSTELLINGEN KENGETALLEN SWW PRODUCTIE SWW: PRINCIPES METHODEN VERDELING SWW AFGIFTE SWW

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat nummer postnummer Dennenbos 29 3690 gemeente Zutendaal bestemming eengezinswoning type open bebouwing bouwjaar 1963 softwareversie 1.5.2 berekende energiescore (kwh/m²jaar):

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat Bessemerstraat nummer 17 bus 4 bestemming appartement type - softwareversie 9.19.0 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 118 De energiescore laat toe om de heid van appartementen

Nadere informatie

bestaand gebouw met woonfunctie

bestaand gebouw met woonfunctie Energiezuinigheid van de gebouwschil energiezuinig niet energiezuinig gemiddelde U-waarde van de gebouwschil Energiezuinigheid van de verwarmingsinstallatie energiezuinig niet energiezuinig gemiddeld installatierendement

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Ruggeveldlaan nummer 491 bus 5 bestemming appartement type - softwareversie 9.15.1 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 117 De energiescore

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat nummer postnummer Naastveld 49 9160 gemeente Lokeren bestemming eengezinswoning type halfopen bebouwing bouwjaar - softwareversie 1.5.2 berekende energiescore (kwh/m²jaar):

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Kastanjelaan nummer 30 bus GLVL bestemming appartement type - softwareversie 9.16.9 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 308 De energiescore

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat nummer postnummer Albert Dickschen 48 bus 3 2610 gemeente Antwerpen bestemming appartement type - bouwar 1969 softwareversie 1.5.2 berekende energiescore (kwh/m²ar): 397 PROEFCERTIFICAAT

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat nummer postnummer Broechemsesteenweg 133 bus C 2560 gemeente Nijlen bestemming appartement type - bouwjaar 1974 softwareversie 1.5.2 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 336

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat Opitterpoort nummer 27 bus 01/1 bestemming appartement type - softwareversie 9.19.0 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 107 De energiescore laat toe om de heid van appartementen

Nadere informatie

453 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van woningen te vergelijken.

453 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van woningen te vergelijken. nummer postnummer Frans Standaertlei 97 2180 gemeente Antwerpen bestemming eengezinswoning type halfopen bebouwing bouwjaar 1919 softwareversie 1.5.2 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 453 De energiescore

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat nummer postnummer Franslaan 45 bus 0202 8620 gemeente Nieuwpoort bestemming appartement type - bouwjaar 1970 softwareversie 1.5.2 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 132 PROEFCERTIFICAAT

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Voorthoek nummer 86 bus bestemming type eengezinswoning open bebouwing softwareversie 9.15.1 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 1033

Nadere informatie

bestaand gebouw met woonfunctie

bestaand gebouw met woonfunctie Energiezuinigheid van de gebouwschil energiezuinig niet energiezuinig gemiddelde U-waarde van de gebouwschil Energiezuinigheid van de verwarmingsinstallatie energiezuinig niet energiezuinig gemiddeld installatierendement

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat Einderpad nummer 59 bus bestemming type eengezinswoning open bebouwing softwareversie 9.19.0 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 608 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat Sint-Bernardsesteenweg nummer 269 bus 3 bestemming appartement type softwareversie 1.3.3 berekend energieverbruik (kwh/m2): 379 Het berekende energieverbruik is een inschatting

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie

energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie nummer postnummer De Moy 25 bus V2 2018 gemeente Antwerpen bestemming appartement type - bouwjaar - softwareversie 1.5.2 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 131 De energiescore laat toe om de heid van

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Tiensesteenweg nummer 224 bus bestemming type eengezinswoning open bebouwing softwareversie 9.17.4 berekende energiescore (kwh/m²jaar):

Nadere informatie

Warmtepompen besparen op energie, niet op comfort

Warmtepompen besparen op energie, niet op comfort WARMTEPOMPTECHNIEK Warmtepompen besparen op energie, niet op comfort Voor verwarming en productie van sanitair warm water in nieuwbouw en renovatie Warmtepomptechniek in nieuwbouwprojecten Nieuw bouwen?

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat Meylandtlaan nummer 37 bus bestemming type eengezinswoning open bebouwing softwareversie 9.19.0 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 1092 De energiescore laat toe om

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat Waterleliesoord nummer 6 bus bestemming type eengezinswoning open bebouwing softwareversie 9.17.4 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 330 De energiescore laat toe om

Nadere informatie

Meer wooncomfort. en minder energieverbruik door een warmtepomp. voltalimburg.nl/warmtepomp

Meer wooncomfort. en minder energieverbruik door een warmtepomp. voltalimburg.nl/warmtepomp Meer wooncomfort en minder energieverbruik door een warmtepomp voltalimburg.nl/warmtepomp Tip! Vraag subsidie aan bij de aanschaf van een warmtepomp. Het subsidiebedrag voor een warmtepomp van 5 kw is

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat Kuiperstraat nummer 27 bus bestemming type eengezinswoning open bebouwing softwareversie 9.19.0 berekende energiescore (kwh/m²ar): 359 De energiescore laat toe om de

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Dorpsstraat nummer 49 bus 6 bestemming appartement type - softwareversie 9.15.0 berekende energiescore (kwh/m²ar): 87 De energiescore

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat Westakker nummer 39 bus bestemming type eengezinswoning open bebouwing softwareversie 9.16.9 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 245 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat Ekselsebaan nummer 14 bus bestemming type eengezinswoning open bebouwing softwareversie 9.15.0 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 390 De energiescore laat toe om de

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Emiel Vanderveldestraat nummer 12 bus bestemming type eengezinswoning gesloten bebouwing softwareversie 9.19.0 berekende energiescore

Nadere informatie

ENERGIEPRESTATIECERTIFICAAT

ENERGIEPRESTATIECERTIFICAAT Maurice arêmelaan 12 1070 ANDERLEHT ETA/ver 02 Bruto oppervlakte: 89 m² 1 Energieprestatie Zeer energiezuinig

Nadere informatie

282 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van woningen te vergelijken.

282 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van woningen te vergelijken. nummer postnummer Dobbelhuizen 12 2800 gemeente Mechelen bestemming eengezinswoning type gesloten bebouwing bouwjaar - softwareversie 1.5.2 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 282 De energiescore laat

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat Buskruitstraat nummer 12 bus bestemming type eengezinswoning halfopen bebouwing softwareversie 9.17.4 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 450 De energiescore laat toe

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Dascottelei nummer 46 bus 301 bestemming appartement type - softwareversie 9.15.1 berekende energiescore (kwh/m²ar): 214 De energiescore

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Hamonterweg nummer 207 bus bestemming type eengezinswoning open bebouwing softwareversie 9.15.1 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 306

Nadere informatie

Hoe word je een energiebewuste handelaar?

Hoe word je een energiebewuste handelaar? Hoe word je een energiebewuste handelaar? Verlichting die onnodig brandt, kantoorapparatuur die niet of nauwelijks uitgeschakeld wordt, verwarming, koeling en ventilatiesystemen die onnodig ingeschakeld

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Kattestraat nummer 80B bus 8 bestemming appartement type - bouwjaar 1974 softwareversie 9.7.1 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 160

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat Oude Baan nummer 12 bus bestemming type eengezinswoning halfopen bebouwing softwareversie 9.15.1 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 467 De energiescore laat toe om

Nadere informatie

16 oktober 2006. Vorming Energieadviseur Woonsector. Procedure van de energieaudit. Spreker

16 oktober 2006. Vorming Energieadviseur Woonsector. Procedure van de energieaudit. Spreker 16 oktober 2006 Vorming Energieadviseur Woonsector Procedure van de energieaudit Spreker Nicodème Lonfils Energieadviseur Brussels Energie Agentschap (ABEA) De Stadswinkel vzw Wettelijk kader Europese

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Lindenstraat nummer 29 bus bestemming type eengezinswoning halfopen bebouwing softwareversie 9.19.8 berekende energiescore (kwh/m²jaar):

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat Moriaanstraat nummer 5 bus 301 bestemming appartement type - softwareversie 9.17.4 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 313 De energiescore laat toe om de heid van appartementen

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat certificaat 20140506-0001587096-00000001-5 post bestemming appartement type - bouwjaar - softwareversie 1.5.2 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 205 PROEFCERTIFICAAT De energiescore

Nadere informatie

ENERGIEPRESTATIECERTIFICAAT

ENERGIEPRESTATIECERTIFICAAT Quai au Foin 17 1000 RUXELLES 2eme ruto oppervlakte: 122 m² 1 Energieprestatie Zeer energiezuinig

Nadere informatie