cineo Stichter: J. GHESQUIERE Maandblad uitgegeven door de Koninklijke Ciné Club Oostende

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "cineo Stichter: J. GHESQUIERE Maandblad uitgegeven door de Koninklijke Ciné Club Oostende"

Transcriptie

1

2 De Videokunstbeoefening in al zijn aspecten KONINKLIJKE CINE CLUB OOSTENDE Gesticht in 1947 De Koninklijke Ciné Club Oostende is een club waar het gezellig is en de vriendschap hoogtij viert! Secretariaat: Pierre Decru H. Serruyslaan Oostende Tel. (059) cineo Stichter: J. GHESQUIERE Maandblad uitgegeven door de Koninklijke Ciné Club Oostende Hoofdredactie: T. Vierstraete (Verantwoordelijke uitgever) Koninginnelaan 48 bus Oostende Tel. (0495) Redactieraad: Raad van Bestuur K.C.C.O. Abonnementen: D. Nolf. Nieuwpoortsesteenweg Oostende Tel. (059) Bankrekening: K.C.C.O CINEO: Jaargang met 10 nummers voor 12 of gratis in PDF via onze site: Lokaal: HERTENDALE Ieperstraat Oostende Tel. (059)

3 Agenda Januari 2006 Woensdag 4 januari om 20u30 Werkvergadering met beoordeling films van leden. Film 1 - La Semania Santa - Gust - 7 min - Reportage Film 2 - Zuik Marokko - Gust - 7 min - Reisfilm Film 3 - Ik was een roker - Jean - 4 min - fantasiefilm Woensdag 11 januari om 20u30 Werkvergadering met beoordeling films van leden. Film 1 - Copperhead Road - Thierry - 5 min - Muziekclip met 3 Camera's Film 2 - Kick 'em Jenny - Thierry - 6 min - Muziekclip met 3 Camera's Film 3 - Lissewege in de polders - Magda - 14 min - Herwerkte versie Film 4 - Nadia - Jan - 11 min - Familiesouvenier Film 5 - Compilatie Cursusbeelden - 15 min - Daniël - Muzikaal optreden Zondag 15 januari Clubwedstrijd van de koninklijke Ciné Club Oostende Locatie: Auditorium Sint-Andreasinstituut Steensedijk, 151 te Stene-Oostende Aanvang: 10:30 Woensdag 18 januari om 20u30 Voorstelling Gobin Electronics Realtime High Definition Video montage Zaterdag 21 januari om 19u30 Jaarlijks K.C.C.O. banket feestzaal Hertendale, met uitreiking van de speciale prijzen. Agenda Februari 2006 Woensdag 1 februari om 20u30 Werkvergadering met beoordeling van films van leden. Film 1 - Viering 50 jaar Heemkundige Kring DE PLATE - Jean-Pierre Devolder - 16 min - Reportage. Film 2 - Wit is altijd schoon - Jan - 12 min - Schoolfilm Bespreking jurykritieken over de wedstrijdfilms die deelnamen aan de 48e clubwedstrijd Moderator: Julien Loncke Woensdag 8 februari om 20u30 Cursus videomontage op PC: Thierry Vierstraete

4 Woensdag 15 februari om 20u30 Werkvergadering met beoordeling van films van leden. Film 1 - De Katrol - Jan - 20 min - Film voor de sociale school Herziening Wevac films. Zaterdag 25 februari om 09u30 Open cursus dag: Montage Canopus Edius Pro - Thierry Vierstraete Locatie: Auditorium Sint-Andreasinstituut Steensedijk,151 te Stene-Oostende Gratis toegang voor iedereen, info en reservatie Thierry Vierstraete Woensdag 1 maart om 20u30 CvB selectie Moderator: Julien Loncke Woensdag 8 maart om 20u30 Cursus belichting Jan Surmont Woensdag 15 maart om 20u30 Unica programma Moderator: Julien Loncke Agenda Maart 2006 Woensdag 3 mei om 20u30 11e "Week van Amateur-kunsten" Agenda Mei 2006 Woensdag 17 mei om 20u30 Projectie Cineo reklame, met 3 reclamespotjes van Jan, Romain en Magda Moderator: Thierry Vierstraete Agenda Juni 2006 Woensdag 7 juni om 20u30 Werkvergadering met beoordeling van films van leden. Woensdag 21 juni om 21:00 Zomer bijeenkomst in Tea-Room "De Golf" te Bredene De volledige jaaragenda op:

5 Woordje van de voorzitter. Decembermaand 2005 is voorbij, de kerst- en eindejaarsfeesten uitgewuifd. Smulpapen hebben zich te goed gedaan aan een feestelijk gedekte tafel en geklonken op Familie en vrienden hebben hun beste wensen geformuleerd en uitgesproken en kijken nu hoopvol uit naar wat dat nieuwe jaar ons zal brengen. Voor onze Koninklijke Ciné Club Oostende wordt het alvast een jaar van veranderingen. Onze bestuursaanpak gaat een nieuwe richting uit. Functies en opdrachten worden op een andere manier ingevuld. Leden participeren in het uitdragen van eigen kennis. De inrichting van een nieuw lokaal ligt op de werkplank. Het woordje 'experiment' hoeft hier adequaat niet in de mond genomen te worden; het is eerder een kwestie van drie sterke "D's": denken, durven, doen... de instrumenten afstemmen en de juiste toon vinden. Niet blijven stilstaan, maar zoeken naar levendige argumenten die de filmkunstbeoefening in onze filmclub blijven zin geven. Het verlopen werkjaar is wellicht geen jaar van grote filmproductiviteit geweest. Ik heb de indruk dat onze cineasten in een periode van 'technisch zoeken' verkeren en er te weinig tijd overblijft om creatief te denken aan het maken van nieuwe filmrealisaties. Dat is een beetje de reden om op onze filmclub-wedstrijd van januari 2006 wat aanvulling te brengen met 'alternatieve' films van leden die geen jurybeoordeling wensen. Het kan ook de drempelvrees voor wedstrijden uit de baan helpen. Ten slotte wil ik nog graag de K.C.C.O.-januari-activiteiten in herinnering brengen: - De jaarlijkse Filmclubwedstrijd op zondag 15 januari om 14 uur in het Auditorium van het Sint-Andreasinstituut te Stene-Dorp. Breng vrienden en filmliefhebbers mee! Meer details verder in dit Cineo-nummer. - Het jaarlijks Clubfeest op zaterdag 21 januari om 20 uur in lokaal "Hertendale" Ieperstraat 22 te Oostende. Meer gegevens verder in dit Cineo-nummer. Bij voorbaat wens ik alle K.C.C.O.-deelnemers aan de wedstrijd 2006 veel succes. Julien Loncke, voorzitter. 48ste Clubwedstrijd K.C.C.O. Zondag 15 januari 2006 St.-Andreasinstituut Oostende Nieuws uit Luxemburg. BENELUX FILMFESTIVAL Onder de hoge bescherming van Hare Koninklijke Hoogheid Groothertogdom Luxemburg, vindt de eerste editie van het "Benelux Filmfestival" van het Groot Hertogdom plaats in de stad van de fotografie Clervaux. Alle niet-professionele filmers uit de Beneluxlanden kunnen deelnemen aan het festival dat zal gehouden worden van 25 tot 28 mei 2006 in "La salle des fêtes du Château de Clervaux". Wij hebben het genoegen een internationale jury uit België, Nederland en Luxemburg te begroeten. Zaterdag 27 mei is gereserveerd voor een gezellig samenzijn waarvoor u ter gelegener tijd een inschrijvingskaart zult ontvangen.

6 Gaarne nodigen wij u uit tegen 1 maart e.k. in te schrijven voor de voorselectie. Inschrijvingsformulieren en wedstrijdreglement zijn te bekomen bij J. Loncke, voorzitter Beneluxcomité Oostende (tel. (059) ) of per aan te vragen: info@fgdca.lu. - Alle documenten kunnen eveneens gedownload worden op Gezien het festival plaatsvindt tijdens het weekend van O.H. Hemelvaart, is het raadzaam hotel of camping nu reeds te reserveren. Voor meer informatie in dit verband kunt u een kijkje nemen op Ook wanneer u geen film in competitie hebt, nodigen wij u van harte uit als bezoeker naar het festival te komen. Bij ons is filmkijken gratis. Van harte welkom: Louis Schmitz, voorzitter, Alain Baasch, secretaris & Christiane Ensch, secretaris. Prijs Culturele Raad Oostende Geschiedkundige Emile Smissaert won de jaarlijkse Prijs Culturele Raad van de stad Oostende: een gestileerde vrouwentorso van kunstenaar August Michiels. Jarenlang was hij 'het gezicht' van de leeszaal van de hoofdbibliotheek aan het Wapenplein. Als gedreven heemkundige is hij bovendien actief in "De Plate", bij de organisatie van "Open Monumentendag" en hij publiceert gewaardeerde bijdragen over Oostende van de 19de en 20ste eeuw. Als lid van de Cultuurraad Oostende, volgt de Koninklijke Ciné Club Oostende ieder jaar de kandidatenlijst voor deze cultuurprijs. Het curriculum vitae van de heer Emile Smissaert is lijvig en interessant genoeg om in te stemmen met de keuze van de Culturele Raad. De prijs wordt overhandigd op vrijdag 20 januari in de 'Alice Freyzaal' van het Oostendse stadhuis. Sinds 2000 werd de prijs o.a. toegekend aan de Oostendse Gidsenkring Lange Nelle, Simon Ippel, Jef Klausing en Robert Coelus. Wij feliciteren Emile Smissaert van harte met deze verdiende prijs. J.L. Opgelegd filmonderwerp K.C.C.O Op de bestuursvergadering van november ll. werden enkele onderwerpen genoteerd voor een opgelegd filmonderwerp voor de tussentijdse wedstrijd in het najaar. De leden hebben een keuze kunnen maken uit: "Activiteiten in Oostende 2006" of "Oostende Oud en Nieuw" of Oostende in de Stellingen" of "Verfilmd Lied of Gedicht" Bij stemming is de keuze gevallen op "Verfilmd Lied of Gedicht". Iedereen kan nu aan de slag en het is de bedoeling dat heel wat meer K.C.C.O.-cineasten zullen meedingen voor de Wisselbeker "Videofilmers Velsen", de Nederlandse filmclub waarmee wij een partnership hebben opgebouwd. J.L.

7 Nieuwe lokatie voor de K.C.C.O. De raad van bestuur van de Koninklijke Ciné Club Oostende is op verkenning gegaan om een nieuw en passend lokaal te vinden. Aanvankelijk was dit niet zo eenvoudig, er is immers weinig infrastructuur in Oostende om intens en zeer frequent activiteiten uit te voeren in het kader van een filmclub zoals wij dit nu bijna zestig jaar beleven. Diverse mogelijkheden zijn overwogen, maar bij voorkeur moest de definitieve keuze beantwoorden aan bepaalde criteria als de goede bereikbaarheid, parkeermogelijkheden, materieelopberging, filmprojectie- en klankinrichting, verpozing met een drankje, jaarlijks clubfeest met prijsuitreiking van de clubwedstrijd en bijhorend banketje. Kortom, alle mogelijkheden die we konden genieten in ons vertrouwde lokaal "Hertendale" bij Ronny in de Ieperstraat. Uiteindelijk is alles best meegevallen: een overeenkomst is bereikt met de directie van Hotel "Royal Astrid" in de Wellingtonstraat te Oostende. Het lokaal zouden wij kunnen inrichten om het clubjaar in te gaan. Dat is dus de maand september De K.C.C.O. heeft in zijn lang verleden verschillende lokalen gekend. Ik ga te rade bij Louis om zeker te zijn. We herinneren ons allereerste lokaal "Hotel Central" aan het Wapenplein; in november 51 in "Hotel Place d Armes" Wapenplein; vervolgens een tijdje in "Hotel des Ardennes" in de Kerkstraat; in maart 52 terug in "Hotel Central"; in januari 56 opnieuw in "Hotel Place d Armes". Al deze hotels kregen dan een andere bestemming. C.C.O. kwam terecht in november 69 in "Hotel Prinsenhof" in de Ieperstraat 22, dat eveneens een andere bestemming kreeg in 75; in september van datzelfde jaar kwamen we terecht in "Hotel Béro" in de Hofstraat; vervolgens in september 79 in de Service Flats "Royal Astrid" in de Wellingtonstraat dat wat later omvormd werd tot hotel; dan in 82 naar Jeugdherberg "De Ploate" in de Langestraat; en in 90 uiteindelijk in "Feestzaal Hertendale" (het vroegere Prinsenhof) in de Ieperstraat) waar we nu 15 jaar lang onze thuishaven hadden. Spijtig dat we deze vertrouwde en praktische lokatie moeten verlaten wegens (opnieuw) een andere bestemming. We zullen Ronny ten gepaste tijde onze dankbaarheid betuigen. J.L. Krijgt de Super 8mm film weer nieuw leven? In "Beeldspraak", het tijdschrift van Videofilmers Velsen (Nederland) rapporteerde Piet van Eerden een artikel van Klaas Hulshoff met volgende inhoud: De meeste video NOVA- Noord leden weten waarschijnlijk niet dat Kodak, onder andere om milieutechnische redenen en het moeten vervangen van een peperdure Super-8 ontwikkelmachine, is gestopt met de fabricatie van de Super-8 Kodak K40 film. Maar voor de toch nog aanwezige Super-8 filmers, heeft Kodak een nieuwe Super-8 film op de markt gebracht, te weten de Ektachroom 64T, dus 64 ASA. Bij proefnemingen blijkt dat de film goed is, maar voor de perfectionisten net niet goed genoeg omdat o.a. de korrel grover is. Nu is er in Duitsland een groepje fanatieke filmers dat achter de schermen al een poos bezig is om iets anders op de markt te brengen. En dat is gelukt. Het is de FUJI Velvia diafilm van 50 ASA. daglichtfilm. Deze film is aangekocht in Japan.

8 Sfeerfoto's Lesavond Mijn Camera, 14 december 2005 foto's gemaakt door Jean-Pierre devolder Sfeerfoto's Lesavond Mijn Camera, 14 december 2005 foto's gemaakt door Jean-Pierre devolder

9 Diafilm is 35mm breed. Nu wordt deze film eerst geperforeerd in de oude ORWO fabriek in Oost-Duitsland (voorheen de D.D.R.). Dan wordt de film gesneden in het Filmlaboratorium van ANDEC in Berlijn. De Fuji Velviafilm heeft niet een ingewikkelde en milieuonvriendelijke ontwikkeling als de Kodak K40. Fuji Velviafilm wordt ontwikkeld in het bekende E6 procédé, zoals alle diafilms. De Fuji Velviafilm is in een Super 8 cassette geladen en belicht en de resultaten zijn 'SUPER'. De kleuren en de scherpte zijn van een excellente kwaliteit en doen niets onder voor de wereldberoemde K40 van KODAK. De film komt in Super 8 naar verwachting in april 2006 op de markt. Te zijner tijd komt de film ook in de wereldbekende Singel 8 cassette van Fuji. Ook zal de film leverbaar zijn in dubbel Super 8 en in 16mm. J.L. WERKAVOND VAN 9 NOVEMBER 2005 Wij hadden een groepje nieuwe gezichten verwacht; een aantal personen die op de KCCO Stand tijdens de Computerbeurs van 30 oktober in het Media Center te Oostende hun interesse betoonden voor videofilm en een bezoek aan onze werkkring in overweging namen. Dit project, KCCO met apparatuur en documentatie op deze stand, was trouwens volledig gericht op ledenwerving. Thierry, de initiatiefnemer voor de beursstand, had deze avond speciaal voor deze nieuwelingen vrijgehouden. Verschillende van deze geïnteresseerden lieten zich verontschuldigen en dat resulteerde in het opkomen van één persoon. Niet geklaagd echter. Thierry praatte vlotjes de gehele clubwerking aan elkaar en gaf onze gast ampel uitleg over de werking en doestelling van onze club: in clubverband leren iets beter van je film maken dan wat de doorsnee huisje-boompjebeestje filmer er vanaf brengt. Nu hopen dat het wat dieptewerking teweegbrengt. Verder nog worden de films voor de Tussentijdse wedstrijd voor toekomende week ingeschreven. Twee voor de Reis en Vakantiefilm, drie voor het opgelegde onderwerp Torens in de Polders WERKAVOND VAN 16 NOVEMBER 2005 Deze werkavond is voorbehouden voor een jaarlijks weerkerend hoogtepunt voor onze ledencineasten: de Tussentijdse Wedstrijd met het opgelegde onderwerp van het jaar, Torens in de Polders, samen met en de traditionele Reis en Vakantiefilm. De projectievolgorde wordt bepaald door loting. Wij zien achtereenvolgens: LISSEWEGE IN DE POLDERS van Magda De Deken: knappe, rustige beelden over deze schilderachtige gemeente maar de klankband blijkt nog niet in beste vorm gegoten. TORENS IN DE POLDERS van Jef Demarcke: een quasi volledige aaneenschakeling van wat in het Poldergebied hoge toppen scheert. Een interessante opbouw. NORTH/WEST USA van Pierre Decru: een niet gecommentarieerd maar op muziek gezet reisverloop van een reis doorheen Washington en Oregon. Eigenlijk louter souvenirfilm. EEN ONVERGETELIJK AVONTUUR van Thierry Vierstraete: dit is een vlotte, vloeiende herwerking van een vorig gegeven: een spetterend dagje Disneyland met de kleintjes. DE KEIZERLIJKE STEDEN van jean-pierre Devolder. Weer een montage van een vroegere lange reisfilm die er zijn mag: kort, krachtig, ritmisch; enfin Marokko in een notendop. De niet-deelnemende leden, die elk een stembriefje hadden gekregen, moesten enkel de film van hun voorkeur aanduiden en dat per categorie. Wat gaf dat als resultaat? Jef Demarcke en Thierry Vierstraete kregen per reeks de meeste voorkeurstemmen. Iedere deelnemer ontving de traditionele fles wijn. Werkavond van 7 december "Lissewege, het Witte Dorp" van Magda De Deken. Na deelname aan de Tussentijdse wedstrijd, bekijken wij een verbeterde versie. De film is een flink stuk beter. Heel wat details zijn nu aangepast en uit de nieuwe bespreking noteren we nog wat details die voor verbetering vatbaar zijn. Aanbevolen wordt de tekst nog eens te laten nazien en zeker zorgen voor een betere stem. "In het hart van de Middellandse Zee" van Jean-Pierre Devolder zien wij eveneens in een andere en verbeterde versie. Alles lijkt nu nog vlotter te verlopen in een meer ritmische continuïteit. Bij de bemerking dat de oude opgelapte auto's in het straatbeeld storen in het mooie toeristische geheel, blijkt bij het kijkerspubliek dat dit typerend is voor Malta. Is dit zo, dan blijft nog de vraag of deze scènes niet wat ingekort mogen worden. Van Thierry Vierstraete krijgen we vervolgens een verfilming van een optreden met zanger en band te zien. Het resultaat doet zeer professioneel aan. Vandaar de nieuwsgierigheid "hoe is dit opgenomen en gemonteerd"? Thierry: het opdtreden (met geluid) werd opgenomen met 3 camera's vanuit diverse standpunten opgesteld. Nadien werd het optreden nog eens overgedaan en vanuit nog 3 andere standpunten opgenomen. Bij de montage kon nu gekozen worden uit een vermenigvuldiging van standpunten en inkaderingen. De kwaliteit en de synchronisatie van beeld en geluid is quasi perfect. (J.L.) WERKAVOND VAN 14 DECEMBER 2005 Daniël De Vos is, als ervaren globetrotter én cineast, geheel in staat om zijn kennis aan anderen door te spelen. Die kennis past hij vanavond toe met zijn cursus Mijn Camera. Hij loopt het hele, technische rijtje af van alles wat tussen de zonnelap en het oculair steekt. Tips over standpunten, beeldcomposities, diagonale lijnen en andere snijpunten worden letterlijk en figuurlijk toegelicht via PC op het scherm. Maar hier houdt het niet op natuurlijk; ook de stabiliteit van het beeld vraagt zorg. Een automatische stabilisator is wel een verzachtend zalfje tegen de bibberhandjes maar is niet aan te raden voor het ernstige filmwerk. Aangepaste apparatuur dringt zich op! (soms een schrikwekkend duur statief, soms enkel een rijstzakje). Ook het licht wordt belicht. Al bewijzen de ingebouwde lichtmeters uitstekende dienst, toch is er speling tot spelen met lichtinval, tegenlicht, kunstlicht Even na elf loopt de cursus af en weten wij weer waarvoor dat bepaald vergeten knopje dient. Voor velen was het een opfrissing en hopelijk voor de anderen een leerrijke doe-ervaring. Pierre

10 WERKAVOND VAN 21 DECEMBER 2005 Op de laatste werkavond van het jaar komen nog enkele leden met hun filmcassette aankloppen waarbij een nieuw lid, namelijk Norbert Portier.Maar eerst laten wij een paar proeffilms draaien. 1. Film: EINDE VAN DE REIS Cineast: Jean Imbreckx Onderwerp: een satirische kijk op het roken. Het is al eerder getoond maar nu wat herwerkt. Sommige beelden en sequenties zouden toch verplaatst moeten worden, ingekort of geknipt. Jean zal een nieuwe montage uitproberen. 2. Film: BRUGGE DIE SCONE Onderwerp: cameratest. De opnames van de stemmige kerstverlichting op de Brugse markt en omliggende straten geven geen ideale vergelijkingskansen.de camera toont zoals bij de vorige film weer die licht wazige zweem. Suggesties en opmerkingen: Jean moet dringend iets doen aan de scherptestelling van zijn nieuwe camera. Soms ziet men haarscherp en dan spijtig genoeg meestal wazig. Vermoed wordt dat Jean de manuele scherpteregeling gehanteerd heeft. Deze cameraatjes kunnen automatisch snel en efficiënt scherpstellen. De manuele stand wordt best gebruikt als men dit onderwerp 100% ingestudeerd heeft en wil toepassen in uitzonderlijke gevallen. Toch is het geraden steeds de instant focus knop in te drukken. Jean gaat een tweede test doen die wij later zullen bekijken. 3. Film: BOTHAN Cineast: Norbert Portier. Onderwerp: reisfilm. Deze cineast toont zijn eerste, zelf gemonteerde en verklankte film. Wij kijken naar ongeziene landstreken en ongekende gebruiken in een kleurrijk decor, met een goed oog en een goede camera opgenomen. De begeleidende muziek is passend en meeslepend eerder modern maar toch oosters getint. Niemand verwacht van een eerste filmproductie een onverbeterlijk resultaat, en dat is hier niet anders. Norbert krijgt dan ook een resem raadgevingen mee die hij zeker op deze prent kan toepassen; want zoals de cosmetica voor die mooie fotomodellen op de TV reclame, hij is het waard. Bepaalde beeldsequenties op maat snijden, herhalingen en tegenovergestelde pano s vermijden, de camerabewegingen vloeiend houden of statief gebruiken. Wat de stijgtitels betreft kunnen wij maar aanraden voorbeeld te nemen aan wat elke dag op TV te leren valt en daaruit een keuze te maken. Bijna elke PC kan dat ook, maar maak het niet te ingewikkeld. De eerste steen is gelegd. Nu nog de muren pas houden. 4. Film: OSTEND FAIR THE RETURN Cineast: Jean-Pierre Devolder Onderwerp: korte montage van het Foorgebeuren. Nog juist geen twee minuten beeldengespetter, leuk op muziek gemonteerd. De beelden komen van allerhande opnamebronnen maar zijn zodanig verwerkt en aan elkaar gelinkt dat het echt op een vuurwerk begint te lijken. Hierna wordt de loting van de projectievolgorde voor de clubwedstrijd gehouden. Wij kunnen 15 films op een rijtje zetten. En zeggen dat wij een week voordieneen serieus filmdipje hadden. Pierre.

11 WERKAVOND VAN 4 JANUARI 2006 Eindelijk is dat eigenzinnig jaar voorbij. Met de wens en de hoop op gezonde, én betere tijden, lagere prijzen en betere verstandhouding in de wereld rondom ons, starten wij met nieuwe moed maar met eerder oudere filmproducties. 1. Film: LA SEMANA SANTA Cineast: August Opdendrynck. Onderwerp: reportage van een processie. Al eerder vertoont als een eerste proefwerk na de Adobe Première cursus. De 7 minuten durende film is eigenlijk afgewerkt. Veel kan er niet meer aan verbeterd worden want na deze montage crashte de computer. Tenzij August de moed heeft de originele beelden weer in te laden. Dan zouden de live klanken en de goede muziekkeuze op enkele plaatsen wat afgezwakt kunnen worden zodat de commentaarstem zijn ding kan doen. 2. Film: ZUID MAROKKO Onderwerp: Reisfilm. Zelfde cineast maar nu met beelden van Agadir en omstreken. Echt goed van beeldkwaliteit en gepast op maat gemonteerd maar met zelfde euvel als hierboven: sfeergeluiden en muziek overstemmen de commentaar. August krijgt de raad bij de montage van de klankband via een versterker te volgen en de niveauhoogte regelmatig te testen. 3. Film: IK WAS EEN ROKER Cineast: Jean Imbreckx; Onderwerp: Satirische evocatie van een schadelijke gewoonte. Jean maakte een nieuwe versie van zijn vorig vertoonde film EINDE VAN DE REIS, in de hoop de onscherpte van zijn opnamen aan een montagefout te kunnen slijten. Zoals al eerder gezegd, ligt de oorzaak waarschijnlijk aan de manuele instelling die niet correct is behandeld. Hij heeft zijn nieuwe digitale Sony handycam meegebracht en deze wordt ter plaatse door enkele dergelijke camerabezitters grondig uitgetest. Jean mag op zijn beide oren slapen; er is met dit toestelletje niets aan de hand. Pierre Jaarlijks Clubfeest en Prijsuitreiking. Op zaterdag 21 januari 2006 om 20 uur komen alle leden samen in lokaal "Hertendale" voor het jaarlijks gezellig samenzijn met banket en de prijsuitreiking van de clubwedstrijd. Inschrijven vooraf bij Dirk Nolf, penningmeester, ten laatste op 15 januari e.k. (30 euro p.p. - dranken tijdens de maaltijd inbegrepen). Volgende menu wordt u aangeboden: - "Hertendale"-aperitief met hapjes - Kreeftenroomsoep - Scampi's in Roomsaus - Champagnesorbet - Lamsbout Bouquetière met gratin Dauphinois - Nagerecht "K.C.C.O." met Koffie De leden die een speciale prijs geschonken hebben voor deelnemende cineasten aan de clubwedstrijd, zorgen dat hun prijs aanwezig is voor de prijzentafel.

12 De Koninklijke Video Club Brussel. Gesticht in 1955 vierden het bestuur en de leden van de K.V.C.B. onlangs hun 50-jarig bestaan. De filmclub van voorzitter Guido Bout, en ook past-voorzitter van de vroegere N.A.B.-federatie, kende een bewogen geschiedenis. Het was immers niet zo eenvoudig om na de splitsing van de Belgische Federatie FACINEB in een Nederlandstalige en een Franstalige vleugel, in het Brusselse een Nederlandstalige filmclub op te starten. Toch hebben de pioniers van het eerste uur gezorgd voor een degelijke continuïteit. Het was een club waar de leden en het bestuur als één hechte groep van vrienden heeft doorgebeten en de gemeenschappelijke hobby van de filmkunstbeoefening heeft gediend. Guido Bout en ook zijn club hadden in die tijd goede banden met Ciné Club Oostende. Hij fungeerde vaak als jurylid op onze clubwedstrijden. Als opvolger van Guido Bout in de functie van N.A.B.-voorzitter, heb ik hem altijd weten te waarderen omwille van zijn idealistische inzet en bekommernis voor de Nederlandstalige Amateurcineasten. Hij was ook breeddenkend en ontvankelijk voor vernieuwing. Omringd door enthousiaste bestuursleden heeft hij Smalfilmclub Brussel een betekenis gegeven in de provinciale groepering BRACINA en daarbuiten. Guido Bout is ons helaas te vroeg ontvallen. Maar andere bestuursleden, nu onder het voorzittersschap van Willy Van Blaere, hebben het voor-touw blijven nemen en zijn spoor gevolgd. De Koninklijke Video Club Brussel heeft de kaap van 50 jaar bereikt en deze gouden viering kleur gegeven tijdens een academische plechtigheid gevolgd door een receptie en een feestbanket op zaterdag 10 december ll. Langs deze weg willen de raad van bestuur en de leden van de K.C.C.O. de nu Koninklijke Video Club Brussel hartelijk feliciteren en succes toewensen voor de toekomst. J.L. K.C.C.O. aan Achiel, ter gelegenheid van zijn 90-jarige jeugd. Laet het kostelijckst van al u niet roeckeloos ontslippen, Dat s de tijd, die snel gaet glippen, Zonder dat hij keeren zal. Joost van den Vondel De tragedie van de ouderdom is niet dat men oud is, doch dat men jong is. Oscar Wilde Negentig jaar jong te zijn is soms aangenamer dan veertig jaar oud te zijn. Oliver Wendell Holmes Wie van zijn herinneringen kan genieten, leeft tweemaal. Peter Sirius De ouderdom van de adelaar is beter dan de jeugd van een mus. Grieks spreekwoord Het ware bezit van de mens wordt gevormd door zijn herinneringen. In niets anders is hij rijk, in niets anders is hij arm. Alexander Smith Een oude voerman hoort nog gaarne het klappen van de zweep. Nederlands spreekwoord De jonghe dwasen, menen dat d oude rasen, maar d oude hebben meer vergheten, als de jonge dwasen weten. Hendrik Laurentz Spieghel Er wordt menig goed wijsje gespeeld op een oude viool. Samuel Butler De klok is een mooie uitvinding om ons aan het etensuur te herinneren. Diogenes Een echte optimist redeneert als volgt: Ik moet wel op een bed van rozen liggen, want ik Voel de doornen in mijn vlees. Fliegende Blätter In t verleden, ligt het heden In het nu, wat worden zal. Willen Bilderdijk Open cursusdag Canopus Edius Pro. Door het tekort aan Nederlandse handleidingen i.v.m. De software Canopus Edius Pro richt de Koninklijke Ciné Club van Oostende een cursusdag in over het gebruik van dit veelzijdige videomontage pakket. Deze cursus zal doorgaan op zaterdag 25 februari 2006 vanaf 9:30 uur in het auditorium van het Sint-Andreasinstituut, te Oostende. Deze cursus is voor ieder die geen of weinig ervaring heeft met Edius. Iedereen is welkom en de deelname is volledig gratis. 09:30-10:00: Aankomst 10:00-12:00: Cursus Edius (Deel 1) 12:00-13:30: Middag pauze (Middagmaal: soep, hoofdschotel, en dessert met koffie ter plaatse mogelijk voor 15 ) 13:30-15:00: Cursus Edius (Deel 2) 15:00-15:45: Pauze 15:45-17:15: Cursus Edius (Deel 3) 17:15-18:00: Mogelijkheid om nog iets te drinken en nog wat vragen te stellen Inschrijving voor zaterdag 18 februari per mail noodzakelijk voor zowel de cursus alsook voor het eten via info@kcco.be (aantal plaatsen zijn beperkt, dus wacht niet tot de laatste dag). Inhoud Cursus Edius (Deel 1): 01. Het verschil tussen de vroegere A/B video edditing en de wijze waarop Edius werkt. 02. Organisatie van een video project 03. Wat is een Videoproject: EDL een "Edit Decision List" 04. Starten van Edius: Een nieuw Project 05. De grafische user interface 06. De Settings Menu Inhoud Cursus Edius (Deel 2): 07. Invoer van beelden en files 08. Hoe plaats je de files op de timeline 09. Video Edditing 10. Overgangen (Transities) op 1 tijdslijn 11. Overgangen (Transities) op 2 tijdslijnen of meer Inhoud Cursus Edius (Deel 3): 12. Filters 13. Markers 14. Audio Tools 15. PIP (picture in picture) Keyers 16. Croma Keyers 17. Transities, Video/Audio Filters en/of Keyers bewaren 18. Titels 19. Exporteren naar Tape en Bestand 20. Bewaren en Back-up van een project Lokatie: Sint-Andreasinstituut, Steensedijk, Stene-Oostende Opzoeking citaten: Pierre Decru

13 Films beoordelen op UNICA-niveau Het UNICA-comité is reeds meer dan een jaar vooraf bezig met de organisatie van het UNICA-Congres en de UNICA-Wereldfilmwedstrijd die moet volgen. Daaronder ook de samenstelling van een zevenkoppige jury. Er wordt rekening gehouden met een soort beurtrol om uit de meer dan dertig aangesloten landenfederaties een keuze te maken. De landen die voor een bepaalde UNICA-jury in aanmerking komen, hebben als opdracht iemand aan te duiden van wie verondersteld wordt integer en bekwaam te zijn uit hoofde van een jarenlange filmervaring. De persoon in kwestie wordt daarvoor aangezocht en moet eerlijkheidshalve toestemmen met een zekere zelfzekerheid, betrouwend op een brede maturiteit. In onze Belgische federatie FACINEB gaat het hier in feite om personen die de leerschool van club-, provinciale-, nationale- en internationale filmmanifestaties hebben meegemaakt gedurende vele jaren. Dat het nu gaat om professionele- of niet-professionele kortfilms, doet niets terzake. Een film deskundig beoordelen is en blijft een opdracht om aan de hand van een aantal cinematografische waarden een persoonlijk oordeel te vellen over die film, zij het nu een fictiefilm, een documentaire, een reportage, een reis- of animatiefilm. Ieder film is en blijft een realisatie zonder voorkeur van genre.een exacte waarde- en/of meetschaal bestaat er niet. Het is een kwestie van belangrijke filmaspecten te ontdekken en te appreciëren als daar zijn: De inhoud of het verhaal van de film die als een wetenswaardige boodschap ons beweegt en boeit; ons nieuwsgierig of emotioneel maakt; ons ontspant of opjaagt; ons begeestert of fantasierijk doet dromen Een volgend aspect is dan de technische realisatie: hoe brengt de auteur zijn verhaal naar de kijker toe? Hoe wordt die inhoud in beeld gebracht en geregisseerd? Hoe verloopt de natuurlijke continuïteit? Hoe wordt de verhaalstructuur boeiend en geloofwaardig gehouden in het montageverloop? In welke mate worden de beelden ondersteund door een passende geluid- en muziekkeuze? Welke meerwaarde krijgt de inhoud bij toepassing van dialogen en/of commentaar? Draagt de filmtaal er toe bij om de bedoeling van de filmmaker begrijpbaar te maken? Is het camerawerk, de beeldkwaliteit en de fotografie optimaal? Zoveel aspecten die een jurylid moet afwegen om tot een benaderend juist individueel oordeel te komen. Indien één van deze elementen niet sterk genoeg tot uiting komt in het geheel, zal dit in de totaalrealisatie een zwak punt uitmaken voor de uiteindelijke beoordeling. Een jurylid moet dus met de meeste aandacht en kennis een film volgen en alle deelaspecten kunnen onthouden. De vraag is of hij daar telkens in slaagt. Het is maar goed dat op een UNICA-wedstrijd zeven juryleden samen een eindkwotatie bepalen waarbij een uitgesproken meerderheid van 5 op 7 stemmen bepalend is voor de toekenning van een medaille. Voeg daarbij dat ieder jurylid individueel een verantwoording moet kunnen geven voor zijn persoonlijke appreciatie. Tijdens een publieke zitting (met meer dan 350 aanwezigen) moet een jurylid in een resumé de plus- en minpunten van een film correct kunnen opsommen. Het UNICA-jureerreglement. De taak van ieder jurylid individueel of in teamverband en het jureersysteem is duidelijk omschreven (in een negental technische principes in het Frans, Duits en Engels). Voor het begin van een UNICA-wedstrijd heeft een eerste juryvergadering plaats onder leiding van Jury-coördinator en lid van het UNICA-comité Jan Baca en de UNICA-voorzitter Max Hänsli. De zeven juryleden worden voorgesteld. De voornaamste richtlijnen worden er besproken: verkiezing van een juryvoorzitter; afspraken om iedere projectiedag overleg te plegen en te stemmen (bij gewone meerderheid) welke films weerhouden worden voor de openbare juryzitting op het einde van de wedstrijd; overlopen van de technische informatie "Jury Editie UNICA 2005". Een tolk is aanwezig om eventueel de gesprekken in een andere taal om te zetten (wat in ons geval niet nodig bleek omwille dat wij mekaar best konden begrijpen). Uit die instructies enkele belangrijke regels: Iedere deelnemer ontvangt een UNICA-diploma. De jury kan bronzen, zilveren en gouden UNICA-medailles toekennen bij openbare stemming met een speciale meerderheid van 5 stemmen op 7. Dit gebeurt via een elektronisch systeem zichtbaar in de zaal. Voor het toekennen van speciale- en gewone prijzen, en voor het bepalen van de dagelijks te weerhouden films die in aanmerking komen voor een medaille, geldt een gewone meerderheid van 4 stemmen op 7. De weerhouden films moeten voor het publiek gekend zijn voor het begin van de openbare juryzitting. Iedere dag na een bepaald projectiegedeelte, zullen drie juryleden voor het publiek hun eerste indrukken geven over de geschenen films (met simultaan vertaling) zonder te gewagen van een bepaalde medaille. De jury-voorzitter maakt in dit verband een beurtrol op. Op het einde van de wedstrijd heeft de openbare juryzitting plaats. De weerhouden films worden in projectievolgorde besproken. De juryvoorzitter leidt de debatten en geeft ieder jurylid gelegenheid pro en contra uit te spreken. De stemming over iedere film gebeurt in twee fazen: een eerste stembeurt gaat om een bronzen medaille. Indien er een uitgesproken meerderheid bestaat van 5 of meer stemmen op 7, behaalt de film reeds een bronzen medaille en wordt er onmiddellijk overgegaan tot de tweede stemronde voor zilver. Wanneer alle films gekend zijn met een bronzen en/of zilveren medaille, wordt overgegaan tot een derde stemronde om een gouden medaille toe te kennen aan de films die zilver behaalden. Een laatste ultieme stemronde kan nu nog gebeuren: ieder jurylid kan één film heroproepen (niet van zijn eigen land) om met een degelijke motivatie en door een nieuwe stembeurt mogelijks een hogere kwotering te bereiken. Hier kan een film met brons eventueel nog zilver halen en een film met zilver een gouden medaille. Tijdens het slotbanket van de UNICA wordt dan het officiële palmares en de toekenning van de gewone en speciale prijzen voorgelezen door de juryvoorzitter. Het beoordelingssysteem.

14 Het beoordelingssysteem. Voor de juryleden is het een hele kluif om alle deelnemende films onder de loupe te nemen en naar waarde in te schatten. Een goede onderlinge verstandhouding tijdens de dagelijkse filmevaluaties, en dat was binnen ons team het geval, draagt er toe bij individuele interpretaties beter naar juistheid te benaderen. Je maakt als het ware de som van ieders mening en inbreng. Belangrijk is dan ook dat je heel wat cinematografische aspecten in plus of min noteert om in een openbaar debat geloofwaardig over te komen. Het UNICA-jureersysteem laat dit ook toe. Er wordt tijd gemaakt om meer na te denken over een benaderend juist oordeel, geschraagd op het beginsel dat een film een uitgesproken waarde moet krijgen gelijk aan de som van zeven juryleden samen. (Dat je nu in mijn geval Nederlandstalige notities voor de openbare juryzitting zelf vertaalt in de UNICA-voertaal Frans, is een persoonlijk engagement). De Juryleden. De juryleden. Michel Creten (België), Diana Nenadic (Kroatië), Dr. Georg Schrörner (Oostenrijk), Dave Watterson (Verenigd Koninkrijk), Rolf Leuenberger (Zwitserland), Pawet Teski (Polen) & als voorzitter UNICA-jury 2005 Julien Loncke (België)). In een dergelijk internationaal gezelschap vertoeven met uitwisseling van filmkennis, is een boeiende ervaring. Het beoefenen van de filmkunst, internationaal wijd en zijd verspreid, bevordert niet enkel de kennis en vriendschap tussen landen en volkeren, maar verrijkt ook onze diverse culturen. De films van niet-professionele cineasten op UNICA 2005 hebben ons eens te meer nieuwe inspiratie gegeven. J.L. CONTACTADRESSEN K.C.C.O. Voorzitter Julien LONCKE, Dorpstraat 109, 8432 Leffinge, Tel. (059) , Ondervoorzitter Achiel BAES, Wapenplein 9 bus 12, 8400 Oostende, Tel. (059) Secretaris Pierre DECRU, H. Serruyslaan 46, 8400 Oostende, Tel. (059) , pierre.decru@belgacom.net Penningmeester Dirk NOLF, Nieuwpoortsesteenweg 56, 8400 Oostende, Tel. (059) , dinoo@pandora.be Techniek Jean-Pierre DEVOLDER, Amsterdamstraat 49, 8400 Oostende, Tel. (059) , j.p.devolder@belgacom.net Programmatie Thierry VIERSTRAETE, Koninginnelaan 48 bus 7, 8400 Oostende, Tel. (0495) , thierry.vierstraete@telenet.be info@kcco.be Web Site

15

55ste Jaargang K.C.C.O. Cineo Nieuwsbrief

55ste Jaargang K.C.C.O. Cineo Nieuwsbrief 55ste Jaargang K.C.C.O. Cineo Nieuwsbrief Stichter: J. Ghesquiere Verschijnt 2 maandelijks gratis in PDF via onze site & email (7nummers) http://www.kcco.be/ & http://www.everyoneweb.com/kcco/ Uitgegeven

Nadere informatie

Stemexpressie in verbinding !!! INTENSIEVE ZANGCURSUS! «LUISTER EN ZING»! GEÏNSPIREERD OP DE FILM! «AS IT IS IN HEAVEN»!!

Stemexpressie in verbinding !!! INTENSIEVE ZANGCURSUS! «LUISTER EN ZING»! GEÏNSPIREERD OP DE FILM! «AS IT IS IN HEAVEN»!! S O U N D X P E R I E N C E Stemexpressie in verbinding INTENSIEVE ZANGCURSUS «LUISTER EN ZING» GEÏNSPIREERD OP DE FILM «AS IT IS IN HEAVEN» TER LOO- 27 EN 28 DECEMBER 2014 Els Cuypers - Jan Davidtsstraat

Nadere informatie

leeft Jaargang 38 nr2 oktober jaar kwb-overdag, 70 jaar kwb Heusden

leeft Jaargang 38 nr2 oktober jaar kwb-overdag, 70 jaar kwb Heusden maandblad kwb heusdencentrum leeft Jaargang 38 nr2 oktober 2012 http://www.kwbheusden.be 25 jaar kwb-overdag, 70 jaar kwb Heusden Kwb heusden viert 70 jaar. Gelijktijdig bestaat kwb-overdag 25 jaar. Twee

Nadere informatie

mijn agenda tweede graad naam: klas: nr.:

mijn agenda tweede graad naam: klas: nr.: naam: mijn agenda klas: nr.: tweede graad Dit ben ik Ik ben Mijn adres is Ik ben geboren op / / Tel./gsm: E-mail: Mijn mama/papa is Tel./gsm: E-mail: Mijn mama/papa is Tel./gsm: E-mail: Mijn tweede adres

Nadere informatie

Refleks. maandelijks infoblad van vtbkultuur fotoclub BLANDIA. 38ste jaargang nummer 377 dec 2018

Refleks. maandelijks infoblad van vtbkultuur fotoclub BLANDIA. 38ste jaargang nummer 377 dec 2018 . Refleks maandelijks infoblad van vtbkultuur fotoclub BLANDIA 38ste jaargang nummer 377 dec 2018 kalender expressie Woensdag 12 december 2018 20u00 de Kerkewegel Projectie najaar uitstap Ieper. Projectie

Nadere informatie

Zaterdag 12 januari: Nieuwjaarswandeling in de Blankaart te Woumen georganiseerd door het WVFD. Info volgt later.

Zaterdag 12 januari: Nieuwjaarswandeling in de Blankaart te Woumen georganiseerd door het WVFD. Info volgt later. Veurne, 61e jg 2019 Beste clubleden, We starten dit werkjaar met heel wat leuke herinneringen waarop we fier kunnen terugblikken. Niet alleen de goede verstandhouding tussen de clubgenoten wat intussen

Nadere informatie

Ook jij kunt een goede profielfoto maken maar maak onderstaande fouten niet:

Ook jij kunt een goede profielfoto maken maar maak onderstaande fouten niet: Een goede profielfoto: je juiste visuele indentiteit Iedereen weet dat in deze hippe en moderne digitale wereld een goede profielfoto belangrijk is. Instagram, LinkedIn, Facebook en niet te vergeten ID-badges

Nadere informatie

Uitvliegerskrant. December 2014

Uitvliegerskrant. December 2014 De Uitvliegerskrant December 2014 Maandelijks tijdschrift - jaargang 15, nr. 10 Verschijnt niet in juli en augustus Verantwoordelijke uitgever: Kathleen Bevernage P708031 Afgiftekantoor: Ieper 1 Colofon

Nadere informatie

1. Inloggen op www.fedos.be

1. Inloggen op www.fedos.be 1 1. Inloggen op www.fedos.be Om uw eigen clubpagina te beheren dient u zich eerst aan te melden op het beheersysteem van uw clubpagina. Dit beheersysteem is een soort programma die u via het internet

Nadere informatie

Informatie. over. Fotoclub Rapenland

Informatie. over. Fotoclub Rapenland Informatie over Fotoclub Rapenland 1 Inhoudsopgave Pagina 3 : algemeen : geschiedenis : waarom een fotoclub Pagina 4 : het bestuur : verloop van een clubavond : forumavonden : forumavond met afdrukken

Nadere informatie

OWG - NIEUWS. Jubbega - Hoornsterzwaag. Herfst 2014. Website: www.overwelzijngesproken.nl Kamer van Koophandel 56415001 Jaargang 2 nummer 1

OWG - NIEUWS. Jubbega - Hoornsterzwaag. Herfst 2014. Website: www.overwelzijngesproken.nl Kamer van Koophandel 56415001 Jaargang 2 nummer 1 Herfst 2014 OWG - NIEUWS Jubbega - Hoornsterzwaag Website: www.overwelzijngesproken.nl Kamer van Koophandel 56415001 Jaargang 2 nummer 1 0516-461228 0516-462580 2 Voorwoord t Is weer voorbij die mooie

Nadere informatie

Fotografie tips voor betere landschapsfoto's

Fotografie tips voor betere landschapsfoto's Fotografie tips voor betere landschapsfoto's Dit artikel geeft je 10 praktische fotografie tips omtrent compositie, camera instellingen en belichting, die je zullen helpen betere landschapsfoto's te maken.

Nadere informatie

Verschijnt maandelijks (niet in juli en augustus) Verantwoordelijke uitgever: Abraham Gisela Pagina 1. Foto: natuurfoto s.nl. Foto Marc Van Aerde

Verschijnt maandelijks (niet in juli en augustus) Verantwoordelijke uitgever: Abraham Gisela Pagina 1. Foto: natuurfoto s.nl. Foto Marc Van Aerde Verschijnt maandelijks (niet in juli en augustus) Verantwoordelijke uitgever: Abraham Gisela Pagina 1 Foto: natuurfoto s.nl Foto Marc Van Aerde Pagina 2 Zoals reeds vermeld op de clubbijeenkomst van maandag

Nadere informatie

Ofwel: Hoe maak je een boeiende audio-visuele presentatie. Hannes Haisma

Ofwel: Hoe maak je een boeiende audio-visuele presentatie. Hannes Haisma Ofwel: Hoe maak je een boeiende audio-visuele presentatie Hannes Haisma Met dank aan AV etc CGC, april 2013 Hannes Haisma 2 1. Je hebt een idee 2. Je hebt een aantal beelden 3. Je hebt een stuk muziek

Nadere informatie

KureghemNet is een project van MAKS vzw. Computerles Programmaboekje sep dec 2014

KureghemNet is een project van MAKS vzw. Computerles Programmaboekje sep dec 2014 @ KureghemNet is een project van MAKS vzw Computerles Programmaboekje sep dec 2014 2 Iedereen mee met de PC Heb je nog nooit een computer gebruikt en wil je de basis leren? Zoek je werk of wil je beter

Nadere informatie

De foto hierboven laat het eigenlijk al zien, waar dit nummer overgaat.

De foto hierboven laat het eigenlijk al zien, waar dit nummer overgaat. Hoofdredactie: Paul Meekhof mei / juni 2015 Pagina s : 10 NR 4 De foto hierboven laat het eigenlijk al zien, waar dit nummer overgaat. De herdenking van afgelopen 4 mei en de viering van 5 mei. Voor het

Nadere informatie

Het maken van panorama foto s en de keuze van het correcte rotatiepunt van de camera.

Het maken van panorama foto s en de keuze van het correcte rotatiepunt van de camera. Het maken van panorama foto s en de keuze van het correcte rotatiepunt van de camera. Definitie Een panoramafoto maak je door meerdere opnames van de scène samen te voegen tot één panoramafoto. De verschillende

Nadere informatie

Casa KLJ, jaarthema 2014-2015

Casa KLJ, jaarthema 2014-2015 0 Casa KLJ, jaarthema 2014-2015 Het lokaal, een veel besproken onderwerp bij verschillende KLJafdelingen. Het is te klein, te rommelig, niet in orde Het betekent vaak een bron van zorgen voor de leiding.

Nadere informatie

Studiegids Foto, audio en video CVO LBC Sint-Niklaas schooljaar 2015-2016

Studiegids Foto, audio en video CVO LBC Sint-Niklaas schooljaar 2015-2016 Studiegids Foto, audio en video CVO LBC Sint-Niklaas schooljaar 2015-2016 versie juni 2015 leerlijk boeiend creatief Centrum voor Volwassenenonderwijs LBC-NVK Sint-Niklaas Kroonmolenstraat 4-9100 Sint-Niklaas

Nadere informatie

t Gymwaasken WOORDJE VAN Hallo allemaal,

t Gymwaasken WOORDJE VAN Hallo allemaal, t Gymwaasken WOORDJE VAN Hallo allemaal, Wie nu een kijkje gaat nemen in één van onze lessen, krijgt een heel ander beeld dan tijdens de rest van het jaar. Het is namelijk de laatste week voor onze turnshow.

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Gebruik van het dossier We zien dat er een aantal mentoren al gebruik maken van Het Dossier. Complimenten daarvoor.

NIEUWSBRIEF. Gebruik van het dossier We zien dat er een aantal mentoren al gebruik maken van Het Dossier. Complimenten daarvoor. NIEUWSBRIEF December Mentorschap Midden-en Noordoost Brabant 2015 Editie 2 Jaargang 1 Hierbij ontvangt u de nieuwe nieuwsbrief van het Mentorschap Midden -en Noordoost brabant. Hiermee houden wij u op

Nadere informatie

Deze nieuwsbrief is een maandelijkse uitgave van VideoClub HOORN en de REGIO http://www.videoclub-hoorn.nl blocq.x11@tiscali.nl

Deze nieuwsbrief is een maandelijkse uitgave van VideoClub HOORN en de REGIO http://www.videoclub-hoorn.nl blocq.x11@tiscali.nl Januari 2013 Deze nieuwsbrief is een maandelijkse uitgave van VideoClub HOORN en de REGIO http://www.videoclub-hoorn.nl blocq.x11@tiscali.nl Agenda januari: 26 december 2012 Geen clubavond. 2 januari 2013

Nadere informatie

De stap naar het secundair onderwijs komt dichtbij. In de lagere school ben je bij de oudsten, je weet hoe alles daar draait. Volgend schooljaar ben

De stap naar het secundair onderwijs komt dichtbij. In de lagere school ben je bij de oudsten, je weet hoe alles daar draait. Volgend schooljaar ben De stap naar het secundair onderwijs komt dichtbij. In de lagere school ben je bij de oudsten, je weet hoe alles daar draait. Volgend schooljaar ben je weer de jongste. Je moet alles nog ontdekken. Dat

Nadere informatie

Uitleg opnamens met een digitale camera

Uitleg opnamens met een digitale camera Uitleg opnamens met een digitale camera Telescopen Telescoop 152mm William Optics van volkssterrenwacht Orion. Op dit moment staat de telescoop in gesteld voor naar de zon te kijken. Aan de voorkant van

Nadere informatie

HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN

HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN E-blog HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN In talent & groei Het is belangrijk om je talent goed onder woorden te kunnen brengen. Je krijgt daardoor meer kans om het werk te

Nadere informatie

Nieuwsbrief april 2015 3e jaargang nr. 1

Nieuwsbrief april 2015 3e jaargang nr. 1 Nieuwsbrief april 2015 3e jaargang nr. 1 Beste leden, Heb je vragen, opmerkingen of leuke, anekdotes? Laat het aan ons weten via nieuwsbriefsvs@hotmail.com. Wellicht zullen wij het plaatsen in de nieuwsbrief!

Nadere informatie

Weekschema maken. Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken.

Weekschema maken. Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken. Weekschema maken Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken. Leer en oefen: Neem samen me de docent/assistent het fotoboek de

Nadere informatie

MAALTIJD AS. ZATERDAG

MAALTIJD AS. ZATERDAG Praatpaal jaargang 21 2 28-05-2013 MAALTIJD AS. ZATERDAG 1 juni: Middellandse sferen in restaurant Het Middelpunt Zaterdag 1 juni is het al de laatste zaterdag van het seizoen - en ODO 1 speelt gezellig

Nadere informatie

Week 2 Geld Verdien Machine. Hoe maak je een Video Serie?

Week 2 Geld Verdien Machine. Hoe maak je een Video Serie? Week 2 Geld Verdien Machine Hoe maak je een Video Serie? Om te beginnen Dot 2 fijnste manier: Minder actief/ minder concentratie voor nodig dan bijv met lezen Dot 4 uitzondering: bijv. Ontspanningsoefeningen

Nadere informatie

Beeld, Geluid en Actie!

Beeld, Geluid en Actie! Beeld, Geluid en Actie! Adobe in het onderwijs ICT Atelier - 1 - Inhoud 1.Inleiding 2. Doelen 2.1. Hoofddoel 2.2. Subdoel 2.3. Doelgroep 3.Materiaal 3.1. Software 3.2. Hardware 4.Programma 4.1. Data 4.2.

Nadere informatie

www.kwbkattenbos.be www.kattenbos.tk info@kwbkattenbos.be

www.kwbkattenbos.be www.kattenbos.tk info@kwbkattenbos.be Oktober 2012 29/02 29ste jaargang. nr 02 korte inhoud Wat voorbij is... Het ABC van de sociale media...... Kattenbosserjoging Wat komt... 50+ en gezond blijven!... Dropping... Samenaankoopstookolie...

Nadere informatie

Eurovisie 2010. Auteur: Gerwin De Decker. was. Dat werd gezongen door. Laura. Zij behaalde de vierde. plaats. En als je wat langer

Eurovisie 2010. Auteur: Gerwin De Decker. was. Dat werd gezongen door. Laura. Zij behaalde de vierde. plaats. En als je wat langer Auteur: Gerwin De Decker was. Dat werd gezongen door Laura. Zij behaalde de vierde Natuurlijk ken je het Junior Eurovisiesongfestival. De Europese liedjeswedstrijd voor kinderen van tien tot vijftien jaar.

Nadere informatie

Elke middag loopt Fogg van zijn huis naar de Club. Om een spelletje kaart te spelen. Er wordt altijd om geld gespeeld. En als Fogg wint, geeft hij

Elke middag loopt Fogg van zijn huis naar de Club. Om een spelletje kaart te spelen. Er wordt altijd om geld gespeeld. En als Fogg wint, geeft hij Rijk Phileas Fogg is een vreemde man. Hij is erg rijk. Maar niemand weet hoe hij aan zijn geld komt. Een baan heeft hij namelijk niet. Toch woont hij in een groot huis, midden in Londen. In zijn eentje.

Nadere informatie

ons Onder Vers koken als thuis Inhoud: Elk facet telt WoonZorgcentra Haaglanden 2 Berichten 3 Op de koffie bij Gerard Haasnoot

ons Onder Vers koken als thuis Inhoud: Elk facet telt WoonZorgcentra Haaglanden 2 Berichten 3 Op de koffie bij Gerard Haasnoot De digitale versie vindt u op www.wzh.nl/transvaal Onder nr 2 - maart/april 2014 ons magazine voor cliënten van WZH Transvaal 2 Inhoud: 2 Berichten 3 Op de koffie bij Gerard Haasnoot 4 Puzzel 5 Nieuwbouwrubriek

Nadere informatie

Nieuwsbrief 17 december 2015 Het einde van het jaar..

Nieuwsbrief 17 december 2015 Het einde van het jaar.. Nieuwsbrief 17 december 2015 Het einde van het jaar.. Dit is alweer de laatste donderdagbrief van het jaar 2015. Wat is het allemaal snel gegaan. Wat hebben de kinderen goed hun best gedaan. Iedereen kan

Nadere informatie

30ste jaargang. nr 08. korte inhoud

30ste jaargang. nr 08. korte inhoud April 2014 30/08 30ste jaargang. nr 08 korte inhoud Wat voorbij is... Inbraakpreventie Wat komt... KWB in vuur en vlam... Let s barbecue... Samenaankoop stookolie... Workshop keramiek... Lommel zonder

Nadere informatie

Focus Flits 66/2 66/2

Focus Flits 66/2 66/2 66/2 1 Foto voorpagina Flits : De foto op de voorpagina van deze Flits is een bewerkte foto van Wim Corluy. Geïnteresseerde leden mogen steeds een of meerdere foto s doormailen naar focusspoor@gmail.com

Nadere informatie

Deze nieuwsbrief is een maandelijkse uitgave van VideoClub HOORN en de REGIO http://www.videoclub-hoorn.nl blocq.x11@tiscali.nl

Deze nieuwsbrief is een maandelijkse uitgave van VideoClub HOORN en de REGIO http://www.videoclub-hoorn.nl blocq.x11@tiscali.nl maart 2014 Deze nieuwsbrief is een maandelijkse uitgave van VideoClub HOORN en de REGIO http://www.videoclub-hoorn.nl blocq.x11@tiscali.nl Agenda maart: 26 februari Videokijkavond 5 maart 9shots maken

Nadere informatie

Basisles 4: Windows Movie Maker

Basisles 4: Windows Movie Maker Basisles 4: Windows Movie Maker Onderwerp Het hanteren van het programma Windows Live Movie Maker: foto s toevoegen, overgangen selecteren, muziek toevoegen, film opslaan Leeftijd/Doelgroep Alle leerjaren

Nadere informatie

MAKWARIUM NIEUWSBRIEF!

MAKWARIUM NIEUWSBRIEF! Beste MAK-kers, 01 april 009 MAKWARIUM NIEUWSBRIEF! We zijn in de running naar onze tentoonstelling, de hete adem is duidelijk voelbaar in je omgeving! Tijdens de voorbije werkvergaderingen is gebleken

Nadere informatie

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN Gratis PDF Beschikbaar gesteld door vlewa.nl Geschreven door Bram van Leeuwen Versie 1.0 INTRODUCTIE Welkom bij deze gratis PDF! In dit PDF

Nadere informatie

- Heeft u een draaiboek? Houd u daar dan ook aan. - Goede en juiste opnamen maken de montage eenvoudiger

- Heeft u een draaiboek? Houd u daar dan ook aan. - Goede en juiste opnamen maken de montage eenvoudiger De methodiek Enkele algemene tips vooraf: - Heeft u een draaiboek? Houd u daar dan ook aan - Goede en juiste opnamen maken de montage eenvoudiger - Heb ik voldoende opnamen? Maar ook niet te veel! - Beoordeel

Nadere informatie

JUNI 2014 BELANGRIJKE DATA!! Planning juni / juli

JUNI 2014 BELANGRIJKE DATA!! Planning juni / juli v JUNI 2014 BELANGRIJKE DATA!! Planning juni / juli JUNI 1 juni: gewoon chiro voor elke afdeling 8 juni: SPE/RA massaspelen van 14u 17u, KE/TO/ASP: 17u-19u 15 juni: SPE/RA: gewoon chiro dus tot 18u Toppers/Kerels/Aspis:

Nadere informatie

September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande. Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst. Hallo mede dierenvrienden,

September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande. Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst. Hallo mede dierenvrienden, September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst Hallo mede dierenvrienden, Na mijn indrukwekkende reis naar India, is mij gevraagd om een kort verhaaltje

Nadere informatie

De Hoef Tennisvereniging Maart 2014

De Hoef Tennisvereniging Maart 2014 De Hoef Tennisvereniging Maart 2014 Zicht op bestuurszaken maart 2014 De lente is weer begonnen en we kunnen genieten van heerlijk voorjaarsweer. Voor veel tennissers reden genoeg om het racket weer uit

Nadere informatie

Basiscursus voor monitoren

Basiscursus voor monitoren Basiscursus voor monitoren 2015 V.U. Vakantiewerking Scherpenheuvel-Zichem, August Nihoulstraat 13-15, 3270 Scherpenheuvel Voor wie? Ben je minimum 16 jaar of word je nog 16 in de loop van 2015? Kan je

Nadere informatie

Docent: James M. Boekbinder

Docent: James M. Boekbinder Thema/Opdracht: Creëer een persona Ting Yuen (0777483) Klas 1A Docent: James M. Boekbinder Opdracht 1: Functional speciation Voor docenten - Het becijferen van het gemaakte werk - Feedback geven van het

Nadere informatie

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft!

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! Scott de Jong http://www.positiefleren.nl - 1 - Je leest op dit moment versie 2.0 van het Ebook: 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft.

Nadere informatie

Liederen solozang Prijs: 7,= euro per stuk

Liederen solozang Prijs: 7,= euro per stuk Liederen solozang Prijs: 7,= euro per stuk GEWASSEN IN WATER Inhoud: Vanuit de dopeling gezien een statement dat hij in het watergraf alles wat oud is achter zich laat. Hij weet niet alles, kent nog niet

Nadere informatie

Wat er in de Bijbel staat.en andere liederen

Wat er in de Bijbel staat.en andere liederen Wat er in de Bijbel staat.en andere liederen Wat er in de Bijbel staat.en andere liederen Liedbundel voor kinderevangelisatie Melodieën Bijbelteksten en samenstelling liederen: A.M. Brouwer- Karels Harmonisaties:

Nadere informatie

Handleiding Online Inschrijven

Handleiding Online Inschrijven Handleiding Online Inschrijven Kijk voor extra uitleg ook steeds naar de tekstvakken op de website! Inhoudsopgave 1. Aanmelden... 2 2. Gebruikersmenu... 2 2.1. Home... 2 2.2. Kalender... 2 2.3. Inschrijven...

Nadere informatie

Hoofdstuk 16 - Vreemde talen ondersteunen

Hoofdstuk 16 - Vreemde talen ondersteunen Hoofdstuk 16 - Vreemde talen ondersteunen 16.1. Inleiding 215 16.2. Woorden, zinnen, in een vreemde taal laten voorlezen 217 16.3. Uitspraak van woorden leren en controleren 219 16.4. Woorden vertalen

Nadere informatie

De logo s heb ik zelf gemaakt.

De logo s heb ik zelf gemaakt. Voorwoord: Mijn tijdschrift gaat vooral over YouTube, want dat is een van mijn grootste hobby s. Ook zit er veel van mijn persoonlijkheid in. Voor deze opdracht heb ik vooral naar mezelf gekeken en het

Nadere informatie

37ste jaargang nummer 367 dec 2017

37ste jaargang nummer 367 dec 2017 . Refleks maandelijks infoblad van vtbkultuur fotoclub BLANDIA foto: Joris 37ste jaargang nummer 367 dec 2017 kalender licht en schaduw Woensdag 13 december 2017-20u00-de Kerkewegel Compositie. Projectie

Nadere informatie

Ik ben Alice - docenten

Ik ben Alice - docenten Doelgroep: voortgezet onderwijs, middenbouw havo en vwo Voor u ligt de lesbrief die hoort bij een bezoek aan het wetenschapsfilmfestival InScience. Tijdens het festivalbezoek gaan leerlingen de documentaire

Nadere informatie

3 6 ste jaargang nummer 355 okt 2016

3 6 ste jaargang nummer 355 okt 2016 Refleks maandelijks infoblad van vtbkultuur fotoclub BLANDIA Foto: Pieter 3 6 ste jaargang nummer 355 okt 2016 kalender Jaarthema onderweg Woensdag 5 oktober 2016 Bezoek aan de fototentoonstelling in cultuurcentrum

Nadere informatie

Het verkoop-adviesgesprek. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? Verkopen

Het verkoop-adviesgesprek. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? Verkopen Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over verkopen aan en adviseren van gasten in horecabedrijven. Oftewel: het verkoopadviesgeprek. Wat wordt er van je verwacht? Na het bestuderen van deze kaart

Nadere informatie

De Algemene ledenvergadering vindt morgen plaats om 20.00 uur op school. In de bijlage vindt u het jaarverslag van de ouderraad.

De Algemene ledenvergadering vindt morgen plaats om 20.00 uur op school. In de bijlage vindt u het jaarverslag van de ouderraad. Jaargang 27, nr.5 Dat.: 23 sept. 2014 Agenda: Afgelopen vrijdag zijn Marlou, Erica, Jolanda en Babette geslaagd voor hun opleiding 'ik leer anders'. Hiermee is ons team verrijkt met vier leerkrachten die

Nadere informatie

AANBOD SPONSORING PAKKETTEN VEA 2015. Vereniging voor Expeditie, Logistiek en Goederenbelangen van Antwerpen

AANBOD SPONSORING PAKKETTEN VEA 2015. Vereniging voor Expeditie, Logistiek en Goederenbelangen van Antwerpen AANBOD SPONSORING PAKKETTEN VEA 2015 Vereniging voor Expeditie, Logistiek en Goederenbelangen van Antwerpen 2 16. COMBI PAKKETTEN 4. INLEIDING 4 7 7. SPONSOR PAKKETTEN I. INLEIDING II. SPONSOR PAKKETTEN

Nadere informatie

Beste leden en ouders,

Beste leden en ouders, Beste leden en ouders, Middels de korte nieuwsflitsen willen wij als bestuur jullie regelmatig op de hoogte brengen van wat er speelt in onze vereniging. Belangrijke en soms ook minder belangrijke, maar

Nadere informatie

Naam: Huseyin Ayaz St. Nummer: 1683039 Groep: imm08209 Universiteit der dromen

Naam: Huseyin Ayaz St. Nummer: 1683039 Groep: imm08209 Universiteit der dromen Naam: Huseyin Ayaz St. Nummer: 1683039 Groep: imm08209 Universiteit der dromen Onze film gaat over een droom van een student die de Vrije universiteit doorloopt en aan het eind van het film woedend wakker

Nadere informatie

maandag 9.30-12.30 dinsdag 9.30-12.30, 11.00-14.00, 19.30-22.30 woensdag 19.30-22.30 donderdag 9.30-12.30

maandag 9.30-12.30 dinsdag 9.30-12.30, 11.00-14.00, 19.30-22.30 woensdag 19.30-22.30 donderdag 9.30-12.30 Workshops! Meer creativiteit in je werk Interactieve bijeenkomsten vormgeven Ideeën voor promotie van jouw onderneming Nieuwe producten voor jouw bedrijf Creatieve werkvormen (serie van 4 workshops) Wegens

Nadere informatie

35 ste O.L.Vr. Ster der Zee

35 ste O.L.Vr. Ster der Zee 35 ste O.L.Vr. Ster der Zee Groepsnieuws 35 Beste leden, ouders, sympathisanten De eerst maand van het jaar is weeral voorbijgevlogen, januari was weer een topmaand weer enkele extra leden voor de jongste

Nadere informatie

Willen de inschrijvers die automatische incasso hebben ingevuld alsnog zelf de betaling verrichten?

Willen de inschrijvers die automatische incasso hebben ingevuld alsnog zelf de betaling verrichten? Belangrijk: Willen de inschrijvers die automatische incasso hebben ingevuld alsnog zelf de betaling verrichten? We beginnen natuurlijk met de sponsors: dringend advies: kijk er even goed naar want áls

Nadere informatie

Iris Ladies Soccer School ASBL-VZW

Iris Ladies Soccer School ASBL-VZW Van vrijdag 10 juli t/m zondag 19 juli 2015 Door het blijvend succes van onze stages in Norcia (Italië) hebben we beslist om de bestemming niet te veranderen. Dus gaan we voor de achtste maal terug naar

Nadere informatie

Piet Huijgens AV AFIAP

Piet Huijgens AV AFIAP Piet Huijgens AV AFIAP Deze geeft u wat handvaten die u kunt toepassen in uw AV Het is geen vervanging van de Workshop AV die dieper op de materie ingaat met veel visuele voorbeelden die het geheel een

Nadere informatie

Van de directie Beste ouder(s)/verzorger(s),

Van de directie Beste ouder(s)/verzorger(s), Redactie T. Paping Schooljaar 2018 2019, nummer 01, 19 oktober 2018 Van de directie Beste ouder(s)/verzorger(s), En dan is het alweer bijna vakantie. Ik weet niet of u het ook merkt, maar de weken lijken

Nadere informatie

Deze cursus wordt uitgegeven door. Copyright. Centrum voor Afstandsonderwijs. Mechelsesteenweg 102. 2018 Antwerpen

Deze cursus wordt uitgegeven door. Copyright. Centrum voor Afstandsonderwijs. Mechelsesteenweg 102. 2018 Antwerpen MAROKKAANS ARABISCH Deze cursus wordt uitgegeven door Centrum voor Afstandsonderwijs Mechelsesteenweg 102 2018 Antwerpen Copyright CVA, Mechelsesteenweg 102, 2018 Antwerpen Alle rechten voorbehouden. Niets

Nadere informatie

Els Wydaeghe Muzische dag 23 november 2011

Els Wydaeghe Muzische dag 23 november 2011 STOP MOTION FILM 1. WAT? Stop motion zit al een tijdje in de lift. Het werd vroeger vaak gebruikt in animatiefilms waarbij de acteurs en het decor vervangen werden door plasticine (bv. Wallace en Gromit)

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: Trucs om mooie foto s te maken 2. Macrostand 3 Licht 7 Compositie 8 Foto liggend of staand 9 Lensopening zelf bepalen 12

Hoofdstuk 1: Trucs om mooie foto s te maken 2. Macrostand 3 Licht 7 Compositie 8 Foto liggend of staand 9 Lensopening zelf bepalen 12 Inhoud Hoofdstuk 1: Trucs om mooie foto s te maken 2 Macrostand 3 Licht 7 Compositie 8 Foto liggend of staand 9 Lensopening zelf bepalen 12 Hoofdstuk 2: Leren kijken 14 Alles in één kleur 15 Letters fotograferen

Nadere informatie

verkrijgbaar via www.nmbs.be

verkrijgbaar via www.nmbs.be verkrijgbaar via www.nmbs.be Waar hang jij dit jaar uit? Wachten op de zon in Belgenland, op uitstap naar zee of de Ardennen? Of zoek je toch liever het avontuur op? Komt mooi uit, want met je eigen InterRail

Nadere informatie

18e BAFF - BRUSSELS ART FILM FESTIVAL Van 15 tot 18 november 2018

18e BAFF - BRUSSELS ART FILM FESTIVAL Van 15 tot 18 november 2018 18e BAFF - BRUSSELS ART FILM FESTIVAL Van 15 tot 18 november 2018 WEDSTRIJDREGLEMENT Het «Iselp» en het «Centre du Film sur l Art» nodigen u uit om deel te nemen aan het 18e BAFF - Brussels Art Film Festival,

Nadere informatie

Ruggeveldje december 2015

Ruggeveldje december 2015 Ruggeveldje december 2015 Beste schaatsleden en vrienden, Een witte kerst, met deze temperaturen lijkt die nog ver weg! En toch, dé feestmaand van het jaar staat weer voor de deur. Dit wil ook zeggen dat

Nadere informatie

Tennis Vlaanderen Elit-clubtoepassing / Lid worden 8/12/2014

Tennis Vlaanderen Elit-clubtoepassing / Lid worden 8/12/2014 Tennis Vlaanderen Elit-clubtoepassing / Lid worden 8/12/2014 Louizapoortgalerij 203 bus 3, 1050 Brussel Tel.: 02/548.03.00 Fax: 02/548.03.03 E-mail: info@tennisvlaanderen.be E-mail clubs: elit@tennisvlaanderen.be

Nadere informatie

Infobrief -16weekend 4 tot 6 april 2014 www.klj-vissenaken.be

Infobrief -16weekend 4 tot 6 april 2014 www.klj-vissenaken.be Infobrief -16weekend 4 tot 6 april 2014 www.klj-vissenaken.be Hallo beste KLJ ers, Het tweede deel van ons KLJ-jaar is al een tijdje van start gegaan, de koudste periode van de winter is voorbij en de

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van donderdag 27 september 2012.

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van donderdag 27 september 2012. VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS Zitting 2012-2013 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 27 september 2012 Debat over: Gemeenteraadsverkiezingen 14/10 VGC

Nadere informatie

Huissprokkels. Welkom mei. Huissprokkels maandelijks. Nieuw Nieuw Nieuw!!!

Huissprokkels. Welkom mei. Huissprokkels maandelijks. Nieuw Nieuw Nieuw!!! Nieuwsbrief bewoners mei 2018 Huissprokkels Welkom mei Huissprokkels maandelijks Vanaf nu verschijnt de bewonerskrant huissprokkels maandelijks om je nog beter te informeren over het leven in ons huis.

Nadere informatie

Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek

Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Welkom in de bibliotheek. Je gaat op ontdekking in de bibliotheek. Hierbij doe je een onderzoek naar verschillende soorten media; zoals

Nadere informatie

- Nieuwjaar receptie 2019.

- Nieuwjaar receptie 2019. Nieuwsbrief september 2018 www.nedvertorrevieja.com Secretariaat Wim van der Krogt Telefoon 966 845 462 E-mail nedvertor@gmail.com Collofoon-inhoudsopgave. Pagina 1: Pagina 2: Pagina 2: Pagina 3: Pagina

Nadere informatie

roc van twente enschede VOOR HET GOEDE DOEL LEERBAAN LOOPBAAN BURGERSCHAP DOOR NICO ABBINK MV42E LEERJAAR 2 PERIODE 2

roc van twente enschede VOOR HET GOEDE DOEL LEERBAAN LOOPBAAN BURGERSCHAP DOOR NICO ABBINK MV42E LEERJAAR 2 PERIODE 2 roc van twente enschede VOOR HET GOEDE DOEL LEERBAAN LOOPBAAN BURGERSCHAP DOOR NICO ABBINK MV42E LEERJAAR 2 PERIODE 2 Gemaakt door Nico Abbink MV42E LLB Verslag INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1 - Wervingswoorden

Nadere informatie

Opzet en uitvoering. Inhoudsopgave. 1 Wat is Kiezen voor je leven? 3. 2 Hoe maak je een Digi-tale? 4. 3 Stap voor Stap...5. 4 Technische kant...

Opzet en uitvoering. Inhoudsopgave. 1 Wat is Kiezen voor je leven? 3. 2 Hoe maak je een Digi-tale? 4. 3 Stap voor Stap...5. 4 Technische kant... Inhoudsopgave 1 Wat is Kiezen voor je leven? 3 2 Hoe maak je een Digi-tale? 4 3 Stap voor Stap...5 4 Technische kant....7 5 Werkblad Mijn Digi-tale...9 6 Werkblad Mijn storyboard 10 Digi-Tales Opzet en

Nadere informatie

RAAKJE KWB ARDOOIE. September 2010

RAAKJE KWB ARDOOIE. September 2010 RAAKJE KWB ARDOOIE September 2010 Na twee maanden vakantie, is KWB Ardooie terug. We stellen u dan ook graag ons nieuwe jaarprogramma voor. Je zult zien, het is een rijkgevuld programma. Misschien dat

Nadere informatie

38ste jaargang nummer 369 f eb 2018

38ste jaargang nummer 369 f eb 2018 . Refleks maandelijks infoblad van vtbkultuur fotoclub BLANDIA 80 jaar Blandia 80 jaar Blandia foto: Rika 38ste jaargang nummer 369 f eb 2018 kalender licht en schaduw Woensdag 14 februari-20u00-de Kerkewegel

Nadere informatie

Doel. Vertrekpunt: Santé! De beste gesprekken voer je... op café

Doel. Vertrekpunt: Santé! De beste gesprekken voer je... op café Doel Geanimeerde gesprekken voeren over belangrijke vragen of thema s in verschillende rondes. Elke deelnemer komt aan het woord. Een worldcafé kan je gebruiken om informatie te verzamelen binnen één thema

Nadere informatie

Nieuwsbrief oktober 2017

Nieuwsbrief oktober 2017 Nieuwsbrief oktober 2017 www.nedvertorrevieja.com Secretariaat Wim van der Krogt Telefoon 966 845 462 E-mail nedvertor@gmail.com Collofoon-inhoudsopgave. Pagina 1: Pagina 2 Pagina 3 Pagina 4: Bericht van

Nadere informatie

Reglementen Verkiezingen van Prins, Prinses, junior Prins en prinses Carnaval Carnavalsseizoen

Reglementen Verkiezingen van Prins, Prinses, junior Prins en prinses Carnaval Carnavalsseizoen Reglementen Verkiezingen van Prins, Prinses, junior Prins en prinses Carnaval Carnavalsseizoen 2017 2018 Art. 01 Om deel te nemen aan één van deze verkiezingen van prins, Prinses carnaval georganiseerd

Nadere informatie

De meeste van onze camera s beschikken over de instelmogelijkheid: AUTO de camera past zelf de gevoeligheid aan 50-100 - 200 300 400 (iso)

De meeste van onze camera s beschikken over de instelmogelijkheid: AUTO de camera past zelf de gevoeligheid aan 50-100 - 200 300 400 (iso) Bij de analoge fotografie hadden we de gevoeligheid van de film die we dan aanpasten naargelang datgene dat we gingen fotograferen: veel licht versus weinig licht, binnenopnames zonder flits, zelfs het

Nadere informatie

Van dezelfde auteur. Spreken is zilver. Overtuigen is goud. Waarschijnlijk de beste mediatraining die u zal krijgen. In minder dan 2 uur lezen.

Van dezelfde auteur. Spreken is zilver. Overtuigen is goud. Waarschijnlijk de beste mediatraining die u zal krijgen. In minder dan 2 uur lezen. Marketing Reset Van dezelfde auteur Spreken is zilver. Overtuigen is goud. Waarschijnlijk de beste mediatraining die u zal krijgen. In minder dan 2 uur lezen. 2 Marketing Reset Uw reclame gerichter en

Nadere informatie

OCMW Vilvoorde Activiteitenkalender LDC Far-West April-mei-juni 2015

OCMW Vilvoorde Activiteitenkalender LDC Far-West April-mei-juni 2015 OCMW Vilvoorde Activiteitenkalender LDC Far-West April-mei-juni 2015 Openingsuren De ontmoetingsruimte is elke weekdag open van 13.00u tot 17.00u. Gesloten op zaterdag, zondag en feestdagen Gezondheidsconsult

Nadere informatie

Wall-e, jouw KLJ-assistent online!

Wall-e, jouw KLJ-assistent online! Wall-e, jouw KLJ-assistent online! Handleiding 1. Algemene voorwaarden Door gebruik te maken van Wall-e ga je als bestuurslid akkoord met de algemene voorwaarden. Deze voorwaarden vind je terug op de KLJ-website

Nadere informatie

Video Marketing Tips

Video Marketing Tips Video Marketing Tips Auteur: Copyright 2011, Alle rechten voorbehouden www.tomdehaan.nl 1 De Kracht van Video! Video Marketing is één van de beste technieken op het internet om meer bezoekers te krijgen

Nadere informatie

Opname hulp. Stap voor stap uitleg over het opnemen van een Babbel - voor kinderen. Videoverhalen over kinderboeken, voor en door kinderen, 8+

Opname hulp. Stap voor stap uitleg over het opnemen van een Babbel - voor kinderen. Videoverhalen over kinderboeken, voor en door kinderen, 8+ Opname hulp Stap voor stap uitleg over het opnemen van een Babbel - voor kinderen B B Videoverhalen over kinderboeken, voor en door kinderen, 8+ BoekenBabbels DOEL Door het opnemen en plaatsen van korte

Nadere informatie

Lisa Van Damme. Ik hou ervan om het juiste moment af te wachten!

Lisa Van Damme. Ik hou ervan om het juiste moment af te wachten! 2 portfolio Lisa Van Damme Lisa Van Damme begon, geïnspireerd door sociaal geëngageerde fotografen, op 17-jarige leeftijd aan een studie fotografie. Voor haar is fotografie meer dan een doel; het is eerst

Nadere informatie

ZET DE BOXEN AAN! Kijk op de week. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS

ZET DE BOXEN AAN! Kijk op de week. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS ZET DE BOXEN AAN! Jongeren verkennen verschillende manieren om radio te maken (podcasting, internetradio), beluisteren voorbeelden en zetten de grote lijnen uit voor een eigen radio-uitzending: voor wie?

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. April 2014. Agenda. Maandthema algemene clubavond maart: Thema: scherpte/onscherpte Onderwerp: vrij

NIEUWSBRIEF. April 2014. Agenda. Maandthema algemene clubavond maart: Thema: scherpte/onscherpte Onderwerp: vrij NIEUWSBRIEF April 2014 Agenda Zaterdag 5 april 2014 9.45 uur carpoolen vanaf de Rabobank in Geldermalsen 11.00 uur bij de ingang van het Nederlandse Fotomuseum (als je op eigen gelegenheid gaat. Viering

Nadere informatie

Beste ouders. Indien u toch nog met vragen zit, kan u contact opnemen via groepsploeg@gmail.com. Beste ouders

Beste ouders. Indien u toch nog met vragen zit, kan u contact opnemen via groepsploeg@gmail.com. Beste ouders Agenda: 6-8/11: Leidingsweekend Tak van dienst: 24/10: Verkenners 31/10: JIN Het Schilderhofke Jaargang: 2015-2016 Redactie: Eline Debrock Mail: groepsleiding@schilderhof.be Website: www.schilderhof.be

Nadere informatie

Docentenbijlage An Eye-Opener Eureka!Cup 2010: Movin On! Beste docent(e),

Docentenbijlage An Eye-Opener Eureka!Cup 2010: Movin On! Beste docent(e), Docentenbijlage An Eye-Opener Eureka!Cup 2010: Movin On! Beste docent(e), Voor u ligt de specifieke docentenbijlage behorende bij de opdracht An Eye- Opener van de Eureka!Cup 2010: Movin On! Voordat u

Nadere informatie

CONTEMPLATIEVE FOTOGRAFIE BEWUST ANDERS WAARNEMEN

CONTEMPLATIEVE FOTOGRAFIE BEWUST ANDERS WAARNEMEN CONTEMPLATIEVE FOTOGRAFIE BEWUST ANDERS WAARNEMEN Inleiding Wat wij beogen met deze drie dagen is een verdieping in fotograferen. Dat doen we door het effect van foto s te bestuderen. In algemeenheid geven

Nadere informatie

FOTO- OPDRACHT 3. NatGeoFoto

FOTO- OPDRACHT 3. NatGeoFoto NatGeoFoto GEZICHTEN VAN DE WERELD FOTO- OPDRACHT 3 GEZICHTEN VAN DE WERELD In de tijdschriften van National Geographic verschijnen talloze portretten, van zowel mens als dier. Toch is portretfotografie

Nadere informatie

Auteur: Tom Smit www.natuurlijkwild.nl. Focusstacking

Auteur: Tom Smit www.natuurlijkwild.nl. Focusstacking Auteur: Tom Smit www.natuurlijkwild.nl Focusstacking Deze keer een blogje over hoe focusstacking uit te voeren. De techniek is niet zo moeilijk t'is alleen een beetje meer werk dan een foto maken. Waar

Nadere informatie