«bpost slaat terug» «Brussel moet durven mikken op toeristische boom» «Laten we niet te naïef of te soepel zijn tegenover China»

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "«bpost slaat terug» «Brussel moet durven mikken op toeristische boom» «Laten we niet te naïef of te soepel zijn tegenover China»"

Transcriptie

1 n 3 Maandblad van Beci Brussels Enterprises, Commerce & Industry Dossier Business to Business Johnny Thijs «bpost slaat terug» Dossier Toerisme, Events & Congres Patrick Bontinck, Directeur BITC «Brussel moet durven mikken op toeristische boom» Interview met Karel De Gucht «Laten we niet te naïef of te soepel zijn tegenover China»

2 Advies Objectief advies Agressief of defensief? Wij gaan voor objectief. Elke belegger is uniek. Daarom bieden wij een waaier van fondsen aan, afgestemd op uw risicoprofiel en specifieke wensen. Uit een lijst van zowat honderd topfondsen die door andere gerenommeerde financiële instellingen gepromoot worden en die werd samengesteld met het onafhankelijk ratingbureau Standard & Poors. Of u nu agressief of eerder defensief wil beleggen, bij ons kunt u terecht voor objectief advies om een gediversifieerde portefeuille samen te stellen met de meestbelovende fondsen in de markt. Dus niet de producten van eigen huis die banken u vaak aanbevelen. Probeer Citibank en vraag een gratis analyse van uw beleggingsportefeuille. Maak vrijblijvend een afspraak met een beleggingsadviseur op 0800/ of Wij herinneren er u aan dat beleggingsproducten blootgesteld zijn aan risico s met inbegrip van een mogelijk verlies van het belegde kapitaal. Beleggingsproducten zijn geen bankdeposito s en worden niet gewaarborgd door Citibank Belgium NV. V.U.: Citibank Belgium NV, Generaal Jacqueslaan 263g, 1050 Brussel. BTW: BE RPR Brussel, IBAN: BE BIC: CTBKBEBX, CBFA 19688A.

3 Editoriaal Reporters Jean-Claude Daoust, Voorzitter van BECI Nood aan stabiliteit en zekerheid Op 18 februari nam België de fakkel over als wereldrecordhouder van land zonder regering. Wel dat is nu eens een record dat we met plezier aan ons hadden laten voorbijgaan. Zeker omdat deze prestatie internationaal weerklank heeft gekregen waardoor potentiële investeerders zich alleen maar vragen kunnen beginnen stellen. In het buitenland kijken ze perplex naar ons en ze vragen zich af hoe een land kan functioneren zonder regering uiteraard als we de regering van lopende zaken even buiten beschouwing laten. Onze institutionele complexiteit bezorgt ons al heel lang een echt nadeel om buitenlandse investeerders aan te trekken. De politieke crisis waarmee we geconfronteerd worden, zorgt er niet bepaald voor dat ons imago verbetert. In tegendeel, op middellange en lange termijn is dit een bedreiging voor onze wereldwijde reputatie en geloofwaardigheid. Op economisch vlak lopen we het risico dat we de komende maanden en jaren de gevolgen gaan voelen waardoor we met grote moeilijkheden te maken kunnen krijgen. 1 Ongeacht waar in de wereld hebben bedrijven die willen investeren eerst en vooral nood aan stabiliteit en zekerheid. Dat zijn parameters die voor investeerders evenzeer meetellen als de beschikbaarheid van geschoolde werkkrachten, de ligging, de fiscaliteit of de koopkracht. Er is niets wat bedrijven meer verontrust dan instabiliteit en onzekerheid. Alle troeven waarover Brussel als Europese hoofdstad beschikt, kunnen zo uitgevlakt worden door een aanhoudend onzeker politiek klimaat. Investeringen gebeuren niet in een opwelling, investeerders wegen de voor- en nadelen goed af vooraleer ze fondsen vrijmaken. Als deze regeringscrisis blijft duren, wordt het risico dat de aantrekkelijkheid van Brussel en van het hele land vermindert echt reëel. Onze bedrijven beginnen langzaamaan te bekomen van de financiële crisis en het zou jammer zijn moesten hun inspanningen in gevaar gebracht worden door de onmogelijkheid om een regering te vormen.

4 Inhoud MAART 11 BRUSSELS, ENTERPRISES, COMMERCE & INDUSTRY 1 Edito 4 Opinie: Interview Karel De Gucht: «Europese economie zit weer op een groeipad» 8 Event : BECI CEO Meeting bij Belgacom 10 Opinie: Brusselse bedrijven pakken afvalberg aan! 12 Opinie: Ondernemen is initiatief nemen 14 Event : BECI Executive Interviews 16 Leden Trefpunt 54 Agenda 56 Toetredingsaanvragen UW ONDERNEMING, DAG IN, DAG UIT 28 Toolbox: Bedrijfsleider, verzeker u van een bestuurdersverzekering 29 Bizzbox News DOSSIER BUSINESS TO BUSINESS 31 Sociaal secretariaat: Absenteïsme op de werkvloer 34 Business management: Klaar voor de groei? 36 Liberalisering van de postmarkt: bpost riposteert 38 Print Power: Print Media gaan in het offensief 40 CRM: Groeikansen voor bedrijven 42 De callcenters van de toekomst 43 Niet alleen verkopers verkopen DOSSIER TOERISME, EVENTS & CONGRESSEN 45 Brussel zoekt internationale events 48 Toeristische toppers van Brussel 50 Patrick Bontinck, directeur van het BITC: Brussel moet inspelen op boom van toerisme 51 Pierre-Yves Bolus, directeur van Atrium: Grote merken aantrekken 52 Eindelijk een internationaal conferentiecentrum? 53 Waarom vallen de Brusselse hotels in de smaak? Dynamiek is het maandblad van Beci (Kamer van Koophandel & Verbond van Ondernemingen te Brussel) Verantwoordelijke uitgever Olivier Willocx Louizalaan Brussel t f Redactie Verantwoordelijke: Roel Veyt Medewerkers: Van den Noortgate Productie & Abonnementen Administratie: Roel Veyt Design-Layout: Druk: DB Print Vertaling: Data Translations International Cover photo credit: Reporters is verboden Abonnementen Prijs: 80 Infos : t PUBLICITEIT Inlichtingen en reservaties: Geneviève N. Juste Véronique Legein ONZE VOLGENDE DOSSIERS Dynamiek Entreprendre April 2011 Mei 2011 Printed on TCF paper Structurele partners van Beci

5 Passie voor perfectie. Een economische oplossing met nultolerantie ook voor u? information management

6 opinie GOOD MORNING BRUSSELS KAREL DE GUCHT De Europese economie zit weer op een groeipad De Europese commissaris voor buitenlandse handel, Karel De Gucht, heeft het startschot gegeven voor de ontbijtvergaderingen van BECI. Hij zette zijn blik op de evolutie van de buitenlandse handel uiteen voor een aandachtig publiek. 4 De eerste ontbijtvergadering van het jaar vond plaats in de Club van Lotharingen en Europees commissaris voor buitenlandse handel Karel De Gucht nam daar het woord. Hij gaf eerst een korte voorstelling van de revoluties die de Arabische wereld op haar grondvesten doen daveren. Dit bevestigt dat economie en politiek onlosmakelijk met elkaar verweven zijn. In deze landen, zoals Tunesië en Egypte is een groot deel van de bevolking jong. Zij hopen op betere levensomstandigheden. Je merkt duidelijk dat deze verwachtingen gekoppeld zijn aan hun politieke eisen. Daarna ging hij dieper in op de Europese economie die zich aan het herstellen is. De eurolanden lieten in 2010 een gemiddelde groei van 1,9% optekenen, zelfs als er grote onderlinge verschillen waren. Duitsland en Polen overschreden de 3% maar Griekenland «Het klopt dat Europese bedrijven te kampen hebben met een Chinees bedrijf dat niemand kent en waarachter de Chinese staat blijkt te schuilen. De EU is bewust van dit probleem en wij zijn helemaal niet naïef, noch inschikkelijk, ten opzichte van China» Karel De Gucht, Europees commissaris voor Buitenlandse Handel kende een daling van 3%. België deed met een groei van 2% iets beter dan het gemiddelde. Ook de werkloosheidscijfers kennen grote verschillen: 7% in Duitsland en meer dan 20% in Spanje. Steun voor bedrijven Karel De Gucht sprak ook over het vrijhandelsakkoord tussen de EU en Zuid- Korea dat het Europese parlement onlangs goedkeurde. Dit akkoord heeft Europees commissaris Karel De Gucht, in de Club van Lotharingen. grote voordelen voor Europese exporteurs in de Koreaanse markt. Bovendien is het ook een duidelijk signaal dat we nieuwe kansen willen zoeken in de belangrijkste Aziatische economieën. Vergeet niet dat China en India vorig jaar een groei van 10 en 8% kenden. Hij besloot zijn toespraak met de hulp en ondersteuning die de EU te bieden heeft voor het bedrijfsleven. Dat doet de EU door een geschikt kader Eric Herchaft/ Reporters

7 Internet tegen lichtsnelheid en met voorsprong de beste service. Business Reporters Business Fibernet is de nieuwe internetformule met ongeziene snelheden, voor zelfstandigen, vrije beroepen en KMO s. Bovendien geniet u bij Telenet voor alle businessproducten een unieke en persoonlijke service waarbij u support krijgt van telecomspecialisten die uitsluitend ondernemergericht denken. Resultaat: u krijgt een prioritaire behandeling, van informatieaanvraag tot een eventuele herstelling de dag zelf, 7 dagen op 7, helemaal gratis. Stel ons gerust eens op de proef telenet.be/business Telenet for Business En het gaat vooruit!

8 opinie 6 te creëren waarin de bedrijven verder kunnen groeien en kansen najagen. Bijvoorbeeld door te strijden tegen discriminerende taksen en beperkingen waarmee Europese exporteurs op sommige markten te maken hebben. Verder vermeldde hij ook nog dat België wereldwijd nog altijd de achtste exportmacht blijft en tiende staat op de rangschikking van importeurs. Het enige minpunt is onze veel te beperkte aanwezigheid in de BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India en China). Europa krijgt concurrentie uit China Tijdens het traditionele vragenuurtje liet Karel De Gucht zich kennen als een spreker die geen blad voor de mond neemt. Iets dat de voorzitter van BECI, Jean-Claude Daoust, al benadrukt had toen hij De Gucht voorstelde als gast. De eerste twee vragen gingen over China: de oneerlijke concurrentie van Chinese bedrijven op het Afrikaanse continent; en daarna over de situatie van de wireless-specialist Option die de dumpingpraktijken van de Chinese concurrenten Huawei en ZTE aanklaagde. Beide sprekers wezen erop dat Europa naïef uit de hoek komt als het over China gaat. Het probleem van Option is dat ze de procedures tegen haar Chinese concurrenten twee jaar te laat opgestart hebben en toen stond het water hen al aan de lippen, zei de commissaris. En aangezien Option onlangs een akkoord gesloten heeft, is die klacht sowieso niet meer van belang. Maar het is inderdaad niet het enige voorbeeld van een Europees bedrijf dat te kampen had met een Chinees bedrijf dat niemand kent en waarachter de Chinese staat blijkt te schuilen. De EU is bewust van dit probleem en wij zijn helemaal niet naïef, noch inschikkelijk, ten opzichte van China. In verband met de Chinese aanwezigheid in Afrika is het effectief zo dat de rol van de bedrijven toeneemt. Het zijn niet zozeer de dumpingpraktijken maar veel meer de subsidies die Chinese bedrijven krijgen en de goedkopere financiering die ze de Afrikaanse landen aanbieden, die voor concurrentievervalsing zorgen. Bovendien moet je ook rekening houden met de politieke situatie. Naast de economische aspecten zijn ook de politieke aspecten heel belangrijk en complex. De Chinezen hebben nauwelijks een probleem met corruptie en dat «Er bestaat wel degelijk een Europese identiteit. De eigenheid van Europa is net die verscheidenheid, samen met onze regionale integratie die wereldwijd het verst gevorderd is. Niemand is ooit zo ver gegaan op het vlak van integratie als de EU. Het politieke en economische project in Europa is onomkeerbaar en deze filosofie is veel dieper verankerd dan velen zich zelfs kunnen voorstellen» Karel De Gucht, Europees commissaris voor Buitenlandse Handel is natuurlijk niet zo voor een Europees beursgenoteerd bedrijf. In veel Afrikaanse landen vormt de juridische onzekerheid ook een groot probleem voor veel Europese bedrijven. Het is over het algemeen heel moeilijk om de concurrentie aan te gaan met Chinese bedrijven en dat is niet alleen zo in Afrika waar de markt overspoeld wordt met Europees commissaris Karel De Gucht nam het woord tijdens «Good Morning Brussels», een reeks ontbijtlezingen georganiseerd door BECI. Eric Herchaft/ Reporters

9 opinie Chinese producten. Ik was onlangs op reis in de Mercosur-regio en in de Uruguayaanse hoofdstad Montevideo heb ik de stapelplaatsen van Katoen Natie bezocht. Daar vind je geen enkel Europees product, alles komt uit China. Terug naar Afrika: we voorzien financiering, bijvoorbeeld voor een brug tussen Kinshasa en Brazzaville. Ik vind dat we de Europese industrie moeten beschermen en meer wederkerigheid moeten vragen voor het openstellen van de markt. De Europese markt is het meest open van de hele planeet, veel meer dan de Amerikaanse bijvoorbeeld. Export: producten en diensten Als we het over export hebben, denken we vooral aan goederen en veel minder aan diensten. Maar het aandeel van de diensten in onze export neemt jaar na jaar toe en dat is zeker zo voor de Brusselse regio merkte Frans De Keyser van BECI op. Karel De Gucht ging daarmee akkoord en vermeldde dat veel landen hun dienstenmarkt open moeten stellen en dan echt openstellen. Het gaat niet op om te zeggen: Jullie mogen kantoren openen maar wel enkel in bepaalde plaatsen zoals in India het geval is. In de Mercosur-regio (Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay) mag op het vlak van scheepvaart cabotage alleen gebeuren door schepen uit Mercosur-landen Over de Doha-onderhandelingen en de Europese houding ten opzichte van de Amerikanen, herinnerde de commissaris eraan dat deze onderhandelingen in 2001 opgestart werden. Dat is al tien jaar geleden en als we de voorbereidingen ook in acht nemen zelfs al vijftien jaar geleden. Wat mij betreft ben ik het eens met sommige analyses van de Amerikanen. Het is moeilijk om iets te bereiken. Deze onderhandelingen zijn er gekomen voor de opkomende economieën zoals de BRIC-landen en minder voor de al ontwikkelde landen. Het land dat er het meest van geprofiteerd heeft is waarschijnlijk Brazilië. Op dit ogenblik leeft het idee dat de uitwisselingen terug een evenwicht moeten vinden want er bestaat een onevenwicht tussen de opkomende economieën BECI-voorzitter Jean-Claude Daoust en Europees commissaris Karel De Gucht. en de andere landen. De VS hebben gelijk dat het evenwicht opnieuw moet hersteld worden. Europa: de meest geïntegreerde markt in de wereld Karel De Gucht had het ook even over de opkomst van het nationalisme in Europa. Denk maar aan Geert Wilders in Nederland, Marine Le Pen in Frankrijk en de NV-A in België. In verband met de toestand hier wees hij er op dat niet alleen het nationalisme speelt maar dat de Vlamingen er ook van overtuigd zijn dat ze beter af zouden zijn zonder Wallonië en dat ze dus minder belastingen zouden betalen. Maar benadrukte hij: dat is een illusie, er is geen geld om te verdelen. Na deze korte uitstap naar de Belgische politiek had hij het weer over Europese zaken en antwoordde hij op een vraag over de Europese waarden en identiteit. Wat maakt iemand Europeaan. Een moeilijke vraag met een lang antwoord: Spreken over identiteit en waarden is bijna een nationalistische benadering monkellachte hij eerst. Daarna ging hij verder en erkende dat er wel degelijk een Europese identiteit bestaat. Ik reis vaak in Azië en dat continent is helemaal anders. Als je naar Australië of Latijns-Amerika gaat merk je dat deze landen, die door Europeanen gekoloniseerd werden, wel op ons gelijken, ondanks de verschillen. Er bestaat dus zeker een Europese eigenheid zonder dat een homogeen continent te zijn. De eigenheid van Europa is net die verscheidenheid, samen met onze regionale integratie die wereldwijd het verst gevorderd is. In Latijns-Amerika en Azië bestaan er gelijkaardige initiatieven zoals Mercosur en ASEAN en ten tijde van de Sovietunie was er het communistisch blok. Maar niemand is ooit zo ver gegaan op het vlak van integratie als de EU. Het politieke en economische project in Europa is onomkeerbaar en deze filosofie is veel dieper verankerd dan velen zich zelfs kunnen voorstellen. Guy Van den Noortgate «Ik was onlangs op reis in de Mercosur-regio en in de Uruguayaanse hoofdstad Montevideo heb ik de stapelplaatsen van Katoen Natie bezocht. Daar vind je geen enkel Europees product, alles komt uit China» Karel De Gucht, Europees commissaris voor Buitenlandse Handel 7

10 EVENT 8 BECI CEO MEETING BIJ BELGACOM «Innoveren past helemaal in onze ondernemersgeest» Beci CEO Meetings brengen CEO s en bedrijfsleiders bij elkaar. Vijf keer per jaar zal de CEO van een onderneming met meer dan 100 werknemers een exclusieve ontvangst organiseren voor ondernemers van bedrijven en KMO s met minstens 20 mensen in dienst. De jongste BECI CEO Meeting (23/02/2011) vond plaats bij Belgacom: Onze missie: ons leadership versterken door innovatie. 2/3 van onze huidige inkomsten komen van producten of diensten die 15 jaar geleden niet eens bestonden. Belgacom groep is de toonaangevende quadruple-play speler in België die vaste en mobiele telefonie, internet en televisie integreert. Daarnaast is Belgacom een internationale ICT speler met betrouwbare oplossingen op maat van de kmo s, grote bedrijven en instellingen. Dat maakt dat alleen Belgacom in staat is om op korte termijn een convergente strategie uit te bouwen en oplossingen aan te bieden die beantwoorden aan elke ICT behoefte van elke categorie in de professionele markt. Grégoire Dallemagne, Executive VP Strategy van Belgacom. Danny Gys/Reporters Les BECI CEO Meetings brengen bedrijfsleiders met elkaar in contact. Saskia Van Uffelen, CEO Bull Belux en ICT Woman of the Year, Véronique Baptist, AXA Belgium, en Els Van Brussel, Ahrend Furniture. Belgacom biedt beantwoorden aan elke ICT behoefte in de professionele markt. Marie-Thérèse Christians, Kantoor voor Grafologische Studies, en Chantal De Vrieze, Econocom Managed Services.

11 Via Digichambers Alle stappen voor uw exporten in enkele kliks. Zonder uw kantoor te verlaten, alle oorsprongcertificaten op uw computer. Efficiënt, snel en gemakkelijk. Plaats aan een nieuwe snelle, efficiënte en betrouwbare dienst: uw oorsprongcertificaten zijn nu online beschikbaar dankzij Beci en Digichambers. Gewoon is een elektronische handtekening goed om (in digitaal formaat) al uw gelegaliseerde exportdocumenten op uw computer te verkrijgen. Contacteer ons op of surf naar Wint geld en tijd!

12 opinie EUROPESE WEEK VAN DE AFVALVERMINDERING 2010 Brusselse bedrijven pakken afvalberg aan! Van 20 tot 28 november 2010 vond de tweede editie plaats van de Europese Week van de Afvalvermindering (EWAV). Dit is een initiatief in het kader van het Life+ programma van de Europese Commissie. In 20 Europese landen werden projecten uitgevoerd. Daarvan werden 147 projecten in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest georganiseerd. Ze werden ingediend door 105 Brusselse organisaties, waaronder 14 uit het bedrijfsleven. PhotoAlto/ Reporters 10 Doel Het doel van de EWAV is meervoudig: Bekendheid geven aan de strategieën voor afvalvermindering en het beleid van de Europese Unie en haar Lidstaten op dat vlak; Duurzame acties voor afvalvermindering promoten in heel Europa; Het werk van de diverse actoren onder de aandacht brengen, via concrete voorbeelden van afvalvermindering; De dagelijkse gedragingen van de Europeanen (verbruik, productie) te veranderen. Leefmilieu Brussel benadrukt het belang van preventie aan de bron. Dit is niet hetzelfde als sorteren! De EWAV wil juist aantonen dat het mogelijk is om minder afval te produceren. Dit kan bv. door rationeler om te gaan met papierverbruik, duurzame verpakkingen te kiezen ipv de wegwerpvariant, te composteren, voedselverspilling tegen te gaan ed. Organisatie De EWAV wordt georganiseerd door overheidsinstanties in heel Europa die bevoegdheden hebben op het vlak van afvalpreventie. Zij doen op hun beurt een oproep naar projectdragers om tijdens de EWAV acties te organiseren. Deze projectdragers worden ingedeeld in 5 verschillende categorieen: overheidinstanties/- diensten, verenigingen/ ngo s, ondernemingen/ industrie, onderwijsinstellingen en anderen. Drijfveer De drijfveer om een project in te dienen is dubbel: enerzijds zijn er de ondernemingen die van de EWAV gebruik maken om nieuwe acties te lanceren, met het doel ze te testen en ze op langere termijn in te voeren. Anderzijds zijn er de ondernemingen die van de gelegenheid gebruik maken om de bestaande acties nog eens in de verf te zetten, bv. door resultaten die bereikt werden nav het invoeren van een afvalbesparende maatregel, bekend te maken. Ecodynamische ondernemingen vonden het logisch om deel te nemen, omdat het past in het kader van hun ecolabel. Andere bedrijven gaven dan weer aan dat de acties opgenomen werden in hun milieubeleidsplan. Nog enkele reacties We stonden centraal in twee mediareportages, EWAV wil duurzame acties voor afvalvermindering promoten in heel Europa. Dankzij de EWAV kreeg ons groene imago een flinke boost, Dankzij de raadgevingen is ons papierverbruik fors gedaald, het is in elke structuur realiseerbaar. Een werkgroepje en een gezonde dosis motivatie volstaan voor een succesvol project. Brusselse projecten 2010 In Brussel dienden 14 verschillende ondernemingen een project in: BNP Paribas Fortis, Dexia Bank, Hotel Silken Berlaymont, Hotel Le Nouveau Palace/Crowne Plaza, Thon Stanhope Hotel, Cofinimmo, Ondernemingen Jacques Delens, Spadel, The Hub Bruxel, Tipik Communication Agency, Trop Bon, European Service Network, Fost Plus en IBM Belgium.

13 opinie Tipik Communication Agency Cofinimmo diende een sensibiliseringsproject in dat de hele week duurde. De sensibiliseringsactie richtte zich tot 3 doelpublieken: de huurders (kantoren, rusthuizen), de immobiliënagenten en de eigen werknemers van het bedrijf. Het project van Tipik bestond uit 3 luiken. De interne acties bestonden uit het verwijderen van de individuele printers door hen te vervangen door centrale dubbelzijdige printers (test), tijdens de EWAV werden de snoep- en drankautomaten gedesactiveerd en vervangen door bioalternatieven aangeboden door het bedrijf. Hierbij werd ook een gezondere voeding gepromoot. Ook in de vergaderzalen werden de drankblikjes verwijderd en vervangen door mineraalwater en glazen en werden biosappen aangeboden. Dankzij deze actie kon de hoeveelheid interne drukwerken en milieuonvriendelijke drankverpakking met respectievelijk 15% en 80% verminderd worden. Op termijn zal nog onderzocht worden hoe de drankblikjes vermeden kunnen worden (logistiek). Op extern vlak werden de klanten geïnformeerd over het feit Cofinimmo heeft deelgenomen aan de EWAV editie dat Cofinimmo deelnam aan de EWAV, en werden de huurders en partners aangemoedigd om hetzelfde te doen. Daartoe werden affiches verspreid, en werd de actie aangekondigd via mail en op de website van de onderneming. Alle huurders die deelnamen kregen een geschenk. Hôtel Silken Berlaymont Dit hotel is een ecodynamische onderneming en doet voortdurend inspanningen ten voordele van het milieu. In 2009 namen ze ook reeds deel aan de EWAV. Samen met andere hotels in Brussel maakten ze een inventaris van al het afval dat geproduceerd werd. Ze vergeleken de resultaten en voerden afvalverminderingsacties in (bv. verpakkingen van leveranciers) en zijn hun organisch afval beginnen te composteren. Tijdens EWAV 2010 bestond het project uit 2 soorten acties: sensibiliseren rond bestaande gewoonten, en het invoeren van enkele nieuwe. Het Green Committee van het hotel was verantwoordelijk voor de te nemen acties, de voorbereidingen, de organisatie van een meeting tijdens de EWAV en het evalueren van de acties na de EWAV. Enkele van de acties: -Verminderen van het papierverbruik: hergebruik, recto/verso, het afschaffen van enkele rapporten, LCD projectie; -De wegwerpbekers in de coffeeshop vervangen door herbruikbare bekers. Geen individuele verpakkingen meer voor melk of suiker; -Actie sales : het cliënteel werd ingelicht via de uitgaande post en mails, de welkomstbrief in de kamer, in de publieke ruimten van het hotel en in de cafetaria. Via sensibiliseringsacties en demo s onder leiding van een compostmeester werden de bestaande maatregelen om courant huishoudelijk afval te verminderen in de kijker gezet en werden de werknemers van Tipik geïnformeerd over thuiscomposteren. Tipik is tijdens de EWAV met composteren begonnen om zo de vuilbakken lichter te maken. Voor het project rond het verminderen van het papierverbruik werden de bestaande maatregelen versterkt en werden innovatieve acties georganiseerd om op papier en andere goederen die gelinkt zijn aan hun activiteiten te besparen (papier, toner,...). Tot slot werden ook de bestaande maatregelen voor de vermindering van bestek en courante huishoudartikelen in plastic in het bedrijf in de verf gezet en werden nieuwe acties ingevoerd (bekers, kopjes). Er werd een Dag zonder plastic beker aan de drinkfonteintjes georganiseerd. Er werd ook een infosessie voor het voltallige Tipik-personeel gehouden waarop ze opgeroepen werden om bij het project, de procedures en de concrete maatregelen aan te sluiten : nieuwe EWAV editie Ook dit jaar wordt een EWAV georganiseerd, en dit van 19 tem 27 november Wenst u ook uw afvalberg aan te pakken? U kan nu reeds deze Week inplannen in uw bedrijfsactiviteiten! Eerdere ervaringen tonen aan dat de voorbereiding en organisatie van de afvalverminderingsacties tijdig dienen te gebeuren, om de kans op een geslaagd project te garanderen. Meer informatie over de EWAV vindt u terug op Vous trouverez de plus amples renseignements sur la SERD sur de Europese site: de Brusselse site: be > Europese Week van de Afvalvermindering 11 Voor vragen kan u steeds terecht op

14 opinie KUNST & ONDERNEMEN Ondernemen is initiatief nemen Dit is de derde en laatste keer dat we inzoomen op enkele kunstenaars die meegewerkt hebben aan de jongerendag over ondernemen die op initiatief van het Brusselse ministerie voor economie en werkgelegenheid werd georganiseerd. Dit was een succesvolle poging om het ondernemerschap eens anders te bekijken. 12 C reëren, dat is fijn. Ondernemen is passionerend. Deze boodschap overdragen was een van de doelstellingen van deze dag. Zowel de jongeren van 18 tot 25 jaar als de betrokken kunstenaars vielen onder het doelpubliek. Deze kunstenaars konden behalve hun creativiteit ook hun know how laten zien. En laat het nu net die know how zijn die noodzakelijk is om een kunstwerk te maken of Laure Halflants «Een creatieve oplossing vinden» Laure Halflants is onderwijzeres. Haar moeder schilderde en zo had ze het virus al snel te pakken. Op het vlak van creativiteit, maar ook voor kleuren en tekeningen. Als kind tekende ze vooral met potloden en pastel. Deze levensstijl wil ze ook overdragen op haar meervoudig gehandicapte leerlingen uit het buitengewoon onderwijs. Voor ze onderwijzeres werd, werkte ze gedurende een jaar in de publiciteitssector. Daar kwam ze er achter dat de creatieve aspecten wel voordelen hadden maar dat dit toch niet overeenstemde met haar verwachtingen. Ze wil zich vooral toeleggen op de sociale beweging en daarom koos deze voormalige leidster uit jeugdbewegingen voor het onderwijs. Zo leerde ze al snel om haar creativiteit te gebruiken om de kinderen te helpen. Haar andere passie zijn reizen en vreemde culturen ontdekken. Daar komt haar nieuwste liefde voor de fotografie nog bij en je Laure Halflants. begrijpt meteen waarom deze atypische kunstenares ons zoveel te vertellen heeft over haar werk. Ondernemen, wat betekent dat voor jou? «Dat doet me denken aan een uitzonderlijk ogenblik dat ik in Mali beleefd heb toen ik daar potloden gaf aan de kinderen. Ik ben in 2009 voor een jaar naar daar gegaan om les te geven in het zesde studiejaar van een kleine school in Bamako. Ik kende de directrice en zij wilde haar team verjongen. Ik had gevraagd om mij tijdens de vakanties alleen te laten in een klein dorpje in de brousse om te zien hoe het er buiten de hoofdstad aan toeging. In dat dorpje organiseerde ik activiteiten voor de kinderen tijdens hun vakantie. Ze wilden allemaal de potloden uitproberen maar er was geen tafel. Ik heb toen kennis gemaakt met een unieke wereld en met kinderen die in staat waren om een creatieve en eenvoudige oplossing te vinden.» De mening van een specialist: Olivier Kahn, expert-boekhouder en coördinator van deze dag: «Dit doek spreekt mij aan. Je ziet kinderen en potloden en heel beperkte middelen. Het is een symbool van een toekomst waar wij niet mee vertrouwd zijn. Het is belangrijk om ons nu al voor te bereiden en eraan te wennen. De bedrijven die later succesvol zullen zijn, zijn net diegenen die erin slagen om met weinig middelen veel te bereiken. Op dit schilderij zie je de wens om te leren, iets dat terug moet komen bij de Belgische ondernemers. In België is het gemakkelijk om gratis bij te leren. Dat is een onvoorstelbare kans! om een bedrijf te besturen. In beide gevallen moet je aan de slag gaan en je borst durven nat te maken om later de vruchten te kunnen plukken van wat het bedrijf of de artistieke carrière hebben opgeleverd. Twee jonge vrouwelijke kunstenaars leggen uit hoe ze tewerk gaan. Laure Haflants is onderwijzeres en Elodie Guillaume is studente. Beiden gebruiken hun kunst voor het welzijn van anderen en zichzelf. Laure Halflants, «Gele potloden» De kunstenaar heeft een eenvoudige en creatieve oplossing gevonden. Drie sleutelwoorden voor de ondernemers. De eerste: oplossing. De mensen willen tegenwoordig oplossingen voor problemen en niet langer producten of diensten. Voor performante bedrijven is oplossing een echt sleutelwoord geworden. Tweede sleutelwoord: eenvoud. Voor producten, diensten, de aankoop of verkoop, de organisatie van het bedrijf. Deze telt minder hierarchische niveaus dan vroeger. En tenslotte is het derde sleutelwoord creativiteit. Alles is mogelijk zolang je maar ideeën hebt.»

15 opinie Elodie Guillaume «In eigen handen nemen» Elodie Guillaume, «Zonder titel» Elodie Guillaume is twintig en ziet haar toekomst niet in de schilderkunst, zelfs al zit ze in het derde jaar schilderen op de Academie van Ter Kameren. Ze houdt er vooral van om te werken met materie en kleuren. Daarnaast zijn er nog andere opties die haar bevallen zoals binnenhuisarchitectuur. Tijdens haar studies heeft ze kennis gemaakt met tekenen en theater. Deze twee kunstvormen hebben hun sporen nagelaten in haar schilderwerk: zowel de weergave als de confectie worden erdoor beïnvloed. Ze maakt haar opleiding Elodie Guillaume. af door avondlessen seriegrafie te volgen aan de Academie voor Schone Kunsten van Namen. Ze heeft immers geen zin om later alleen maar schilderes te zijn en is vastbesloten om ook in andere kunsttakken actief te zijn. Ze is verslingerd aan de schilderkunst maar ze is ook nuchter genoeg om in te zien dat er van kunnen leven iets helemaal anders is. Ze hoopt dat ze haar hele leven zal kunnen schilderen zonder dat dit haar enige activiteit wordt. Elodie Guillaume heeft nog twee jaren harde studie voor de boeg voor ze moet kiezen welke weg ze gaat inslaan. Ondernemen, wat betekent dat voor jou? «Ondernemen, dat wil zeggen dat je de dingen in handen moet nemen. Dat is wat ik altijd moet doen als ik voor een wit doek sta. Schilderen is een fysieke bezigheid. Het is weliswaar niet zoals beeldhouwen maar het is toch veel fysieker dan tekenen. Ondernemen, dat is je hele lichaam gebruiken voor wat je doet. Een beetje zoals een artiest die een groot kunstwerk maakt. Hij schildert met zijn volledige lichaam en niet alleen met zijn handen. Als ik schilder steek ik daar mijn handen, mijn lichaam, mijn energie in. Tenslotte spreken mijn gevoelens die gelijkgesteld worden aan een landschap over emoties en acties.» De mening van een specialist: Olivier Kahn, expert-boekhouder en coördinator van deze dag: «Het is erg moeilijk om verschillende dingen op hetzelfde ogenblik te ondernemen. Er zijn mensen die verschillende bedrijven leiden, maar ik denk dat dit heel moeilijk is. Voor een bedrijf moet je je helemaal geven. Het is natuurlijk ook waar dat een bedrijf niet alleen met het hoofd, het intellect geleid wordt. Er is ook een operationele, praktische kant en de fysieke investering. Volgens een studie van de sociale groep HDP werkt een zelfstandige gemiddeld 54,5 uur per week. 82% van de zelfstandigen werkt ook in het weekend. Per jaar nemen ze gemiddeld 16,6 dagen vakantie. Maar toch vindt 60% van de zelfstandigen dat ze niet teveel tijd aan hun werk besteden. Als je je werk graag doet, ga je er helemaal voor. Diegenen die op een buitenkans springen zonder het werk echt graag te doen, verdienen misschien wel veel geld maar komen daar later op terug. Ze zijn niet gelukkig. Om te slagen moet je eerst en vooral je werk graag doen.» Jacqueline Remits Olivier Kahn, expert-boekhouder. 13

16 EVENT BECI EXECUTIVE INTERVIEWS Wat zouden CEO s van bedrijven met meer dan 100 werknemers tegen elkaar zeggen, als ze elkaar zouden ontmoeten? U weet het meteen door te luisteren naar de BECI Executive Interviews, op Het idee: twee keer per maand worden drie bedrijfsleiders uitgenodigd door BECI om samen het ontbijt te delen. Elk van hen wordt ongeveer 30 minuten lang geïnterviewd en gefilmd door een journalist. Deze gesprekken kunt u vervolgens bekijken op BECI TV (www.becitv.be ) en lezen in Dynamiek. Daniel Vandendaele, afgevaardigd bestuurder van Facq 14 Facq is een Belgisch familiebedrijf dat al vijf generaties bestaat. Sinds 1997 is Damien Vanden Dael de afgevaardigd bestuurder die instaat voor het beheer. Met een zakencijfer van iets meer dan 160 miljoen euro is Facq in 2009 een van de leaders geworden voor de verkoop van sanitair en chauffageproducten. Facq heeft in 1997 het ISO 9001-certificaat gekregen dat hun kwaliteit verzekert. Het bewijs: De uitgekozen producten en onze betrouwbare partners verzekeren onze klanten dat ze blijvend bij ons terecht kunnen. Als iemand vandaag een kraan koopt, kan die over vijf of tien jaar nog alle mogelijke wisselstukken bij ons vinden, legt de afgevaardigd bestuurder ons uit. Facq importeert deze producten van de beste merken uit heel Europa. Door de duurzame relatie die Facq met haar partners heeft, kan het bedrijf een onberispelijke dienstverlening aanbieden. Duizenden producten zijn onmiddellijk beschikbaar dankzij hun omvangrijke stock. Het is mogelijk om deze producten in de winkel te bestellen maar professionals kunnen daarvoor ook op hun website terecht. Facq heeft in 2001 al in e-commerce geïnvesteerd: hun virtuele winkel is 24 uur per dag en 7 dagen per week open. Facq telt ondertussen 22 Sanicenters waar hun professioneel clienteel terecht kan. Voor de particuliere klanten hebben ze 10 Showrooms waar deze inspiratie kunnen opdoen. De recentste Showroom van Facq Anderlecht telt maar liefst 4000 m² en is strategisch gelegen. Samen met de Showroom in Zaventem bestrijken ze zo de volledige hoofdstad en Waals en Vlaams Brabant. In deze Showroom hebben ze de allerlaatste innovaties om Badkamer- en verwarmingsproducten voor te stellen toegepast. Door de grote ervaring van het bedrijf en van hun showrooms kunnen ze perfect op de huidige vraag inspelen. Dit Belgische bedrijf evolueert voortdurend en gaat binnenkort nog nieuwe showrooms en Sanicenters openen. Op de vraag waarom ze nog niet naar het buitenland getrokken zijn, antwoordt mr. Vanden Dael droogweg dat nabijheid een prioriteit is in de distributiesector. De crisis lijkt dit bedrijf niet af te remmen: Een periode waarin energie anders benaderd wordt, is voor ons een periode vol opportuniteiten. Onze showrooms tellen ondertussen ook groene woningen. De klant vindt daar de verschillende opties die de professionele sector te bieden heeft. Facq wil actief meewerken om hun sector te doen evolueren door bij te dragen aan het welzijn van de klanten en aan de energie-efficiëntie van de gebouwen. Sébastien Belpaire, gedelegeerd bestuurder van Limpens LIMPENS werd in 1910 opgericht en kan alle competenties inbrengen voor DBFMaanbestedingen (Design, Build, Finance, dus bogen op 100 jaar ervaring op het vlak van comfort. Building the Future: Ons bedrijf is gespecialiseerd in het klimatiseren van de groep Eiffage Benelux kunnen we Maintenance). Doordat we deel uitmaken van gebouwen. De sector waarin we actief ook meedingen voor projecten zoals de zijn is samen met de technologie geëvolueerd. Naast het bouwen van de installa- Millau werd door Eiffage gebouwd. Als Waalse gevangenissen. Het viaduct van ties, vind je de toegevoegde waarde nu in dat geen mooie demonstatie van de know het ontwerpen, onderhouden en opvolgen how van onze groep is! van hun energieverbruik. Een ander bedrijf van dezelfde groep, Als bedrijfsleider denk ik dat de toekomst ligt in een verticale FEXIM, staat hen als bevoorrechte partner daarvoor bij. We zijn integratie van het installeren en onderhouden en dit vanaf het de uitdaging aangegaan om de installaties van twee gebouwen ogenblik dat het project ontworpen wordt. Daarom hebben we de van in totaal m dicht bij onze zetel helemaal opnieuw dienst Green Comfort opgericht. Deze verzekert een ecologisch te ontwerpen vooraleer deze geïnstalleerd gingen worden. Drie en economisch comfort tijdens de hele levensduur van een installatie. jaar later kunnen we bevestigen dat er aan alle verwachtingen voldaan wordt: op het vlak van comfort, budget en de geschatte energiebesparingen. Voor openbare aanbestedingen maken we gebruik van PPS en (Publiek-private samenwerking). Wij kunnen

17 EVENT Patrick Loosen, Head of Operations Lonza Niettegenstaande een omzet van om en bij de 3 miljard Zwitserse Franken, blijft Lonza voor de man in de straat een vrij onbekend bedrijf. In België is het bedrijf gevestigd op de industriële site van Braine l Alleud en in Verviers. Lonza is actief in custom manufacturing van actieve bestanddelen voor geneesmiddelen en ook op het gebied van life science ingredients en diagnostics. Specifiek voor de site in Braine, bestaat hun grootste activiteit in het synthetiseren van peptides die hun toepassing vinden in de farmacie. Lonza Braine is eigenlijk ontstaan na een acquisitie door Lonza van een nevendivisie van UCB-Pharma. De peptide-activiteit van de site paste helemaal in het kader van de CMO-activiteiten van Lonza. Of ze de crisis hebben meegemaakt? «Lonza heeft getracht om tijdens de crisis alles in het werk te stellen om de mensen zelf niet te treffen. We zijn niet helemaal geslaagd in onze opzet. Maar in Braine zelf hebben we kunnen weerstaan aan de druk. Dit mede omdat we in een markt zitten, de peptide markt, die iets minder gevoelig is aan de crisis.», aldus Patrick Loosen, Head of Operations voor Peptides Braine. De peptidemarkt is een groeiende markt. «De CMO-activiteiten in de farmaceutische industrie worden steeds belangrijker. En wat betreft de peptidetechnologie: het is een jonge technologie waar nog zeker toekomst in zit. Bovendien hebben we de plaats om bijkomende investeringen te doen.» En die toekomst ziet er rooskleurig uit, zo zegt de Head of Operations: «hoewel we afhankelijk blijven van de farmaceutische industrie. Ons succes hangt af van het succes van hun producten op de markt.» Arnold Vrind, managing director van CPM CPM is een fieldmarketing agency dat hun opdrachtgevers helpt om meer te verkopen en dat in een grote waaier aan sectoren. Het laten ervaren, voelen, proeven van producten en diensten door consumenten is de hoofdactiviteit. CPM heeft reeds 25 jaar een vaste voet op de Belgische markt maar het bedrijf is oorspronkelijk Brits waar in 1936 het zijn start kende. inmiddels zijn wij actief in 17 landen en bestrijken wij alle grote markten wereldwijd Dit verwezenlijken ze met ongeveer werknemers waarvan een 450 in de Benelux. We zijn een people business volgens Arnold Vrind en er wordt dus veel belang gehecht aan de human resources. In 2010 zien we een voorzichtig herstel van de markt wat ook enkele innovaties met zich meebrengt die op hun beurt door consumenten ervaren moet worden. De toekomst voor de dienstverlening van CPM ziet er dus positief uit zolang de ontwikkelingen op de voet blijven gevolgd worden. Mireille past u perfect! 15 Mireille heeft meer in huis dan u denkt : Arbeidskledij Brillen en helmen Emblemen Foodkledij Full - service voor werkkledij Imagotapijten Kledingkasten Onderhoud werkkledij Reiniging van tapijten en overgordijnen Schoonloopmatten Signalisatiekledij T-shirts en thermisch ondergoed Wasserij Werkhandschoenen Werkkledij Werkschoenen Zepen en andere hygiëne - artikelen Brusselsesteenweg Merchtem T 02/ F 02/ P. Paquaylaan Heusden-Zolder T 011/ F 011/

18 Leden trefpunt Leden trefpunt U wil uw activiteiten kenbaar maken? Een strategische verandering, een verhuis van uw kantoren, groeiende financiële resultaten,... bekendmaken? Doe dit dan in de pagina s van Dynamiek en profiteer zo van de zichtbaarheid van ons blad dat door bedrijfsleiders wordt gelezen. Stuur een mededeling van een vijftiental regels en een foto naar Opgelet: Reclameteksten worden niet gepubliceerd. De redactie behoudt zich het recht voor om te lange teksten in te korten. CVS: Business doen met Congo? 16 Uw beslissing staat vast. U wilt ondernemen in Congo maar u stelt vast dat het niet eenvoudig is? U vraagt zich af hoe u er zich van kunt vergewissen dat ter plaatse geregelde afspraken gerespecteerd zullen worden? Hoe een inschrijving te regelen in het Handelsregister? Een bankrekening openen binnen een redelijke tijdsspanne? Welke leveranciers te kiezen? Als u op zoek bent naar een partner ter plaatse waarop u kunt berusten, dan gaat hetgene wat volgt u interesseren. Het consultancybureau CVS heeft als missie het leven van projectontwikkelaars gemakkelijker te maken. Door met ons samen te werken geniet u van een efficiënte administratieve en logistieke ondersteuning. Onze innoverende One Stop Shopping laat onze klanten toe zich op hun basisactiviteit te concentreren/ focussen, terwijl wij fungeren als enig contactpunt. Wij hechten bijzondere aandacht aan kwaliteit, multiculturele benadering, transparante communicatie en win-win uitwisselingen. Het waarderen van plaatselijk beschikbare vaardigheden ligt ons tevens nauw aan het hart. Profiteer van onze bevoorrechte contacten in verschillende sectoren zoals bank, telecommunicatie, horeca, reisagentschappen alsook de Kamer van Koophandel en investeringsagentschappen. Heeft u vragen? Wacht niet langer en neem vandaag nog contact met ons op! CVS SPRL (Consultance et Vente de Services) Avenue Forgerons, 3558 Kinshasa, Limete / Q. Funa RD Congo T T (RDC): +243 (0) Facebook: cvs-sprl-congo

19

20 Leden trefpunt 18 ActionCOACH opent zijn eerste franchise in België! «Minder werken om meer te verdienen!» Wie kan zich vandaag de dag nog zo n slogan eigen maken in de huidige economische context die ons omringt? Het is nochtans wat Marc Delaby opeist, business coach gewaarmerkt ActionCOACH voor België: «mijn missie bestaat erin de successen van de ondernemers en zaakvoerders van kleine en middelgrote ondernemingen die hun zaak wensen te ontwikkelen te verhogen, terwijl ze meer vrije tijd genieten en hun inkomen zien stijgen» Hij legt zijn methodologie van aanpak uit: «Wij begeleiden de bedrijfsleiders rond vier assen: 1. Observeren wat ze niet zelf kunnen zien want ze staan er te dichtbij; 2. De beproefde strategieën identificeren en aanleren die hen sneller en zekerder zullen laten winnen; 3. Die strategieën efficiënt organiseren en uitvoeren. Dit door te bepalen: «Wie doet Wat tegen Wanneer?» 4. In actie schieten met discipline, vergezeld van een «onredelijke en stimulerende vriend: uw coach». Soms «gevangen» in hun economische stress en/of verstikt door een tijdschema die hen elk familiaal leven ontneemt, hebben sommige ondernemers, in tegenstelling tot wat ze echt willen, hun «zaak» omgezet in een ware hel. Anderen die bereid zijn om verschillende uitdagingen aan te gaan zijn op zoek naar een vriendschappelijke steun in de eenzaamheid die gemeenschappelijk is aan de bedrijfsleiders. Nog anderen zijn de uitdagingen aangegaan, maar hebben moeite om de juiste koers te houden, en om een stabiele en sterke structuur te behouden ten opzichte van de groei van hun onderneming die niet meer onder controle is. Zonder diegene te vergeten die de overdracht van hun onderneming voorbereiden, en die zorg dragen om er hun eigen meerwaarde aan toe te voegen, anders zou het slechts een lege schelp zijn Door deel uit te maken van de groep ActionCOACH, heeft Marc Delaby dus beslist om zijn diensten te verlenen van de klanten van de eerste wereldwijde groep van business coaching. Zijn tussenkomsten draaien rond zeven domeinen: de strategie van de onderneming, verkoop, marketing, communicatie, operationele systemen, de ontwikkeling van een team, leadership en klantendienst. Zijn gestructureerd programma werd getest en goedgekeurd sinds 1993 door meer dan 1700 coaches verdeeld over 28 landen. De ca jaarlijkse klanten van ActionCOACH en de ondernemers die deze programma s gevolgd hebben kunnen enkel getuigen over de macht en de efficiëntie van zijn programma s. Impact (Action COACH) T NautaDutilh beloond met een tweesterren ecolabel NautaDutilh kreeg een Ecodynamisch bedrijf label met twee sterren van het Brussels Instituut voor Milieubeheer, waardoor het Benelux advocatenkantoor deel uitmaakt van een de meest milieuvriendelijke bedrijven. NautaDutilh is hiermee het enige advocatenkantoor in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest dat een ecolabel met twee sterren kreeg. NautaDutilh s engagement voor duurzame groei is niet nieuw en alom bekend. Het advocatenkantoor kreeg een eerste ecolabel (1 ster) toegekend in 2005 voor haar inspanningen op vlak van milieubewustzijn. Het kantoor ging door op dit elan, startte nieuwe acties en integreerde duurzame ontwikkeling in het dagelijks beheer van het bedrijf. Een van NautaDutilh s belangrijke beslissingen was de verhuis naar een nieuw, groen gebouw, het Solaris gebouw. Dit gebouw is een van de meest ecologische in Brussel. Solaris staat namelijk voor betere isolatie, performant materiaal en alternatieve energiebronnen (zonnepanelen en een warmtepomp). De verhuis, die plaatsvond in maart 2010, maakte het mogelijk om de doelstelling van duurzame groei verder waar te maken en werd gekoppeld aan belangrijke wijzigingen aan de infrastructuur en werkprocessen van het bedrijf. Philippe François, Managing partner NautaDutilh Brussel, merkt op: We zijn heel tevreden dat ons werk op vlak van duurzame groei en milieubewustzijn wordt beloond met een tweesterren ecolabel. We zullen ook in de toekomst blijven streven naar het reduceren van onze ecologische voetafdruk. Een van NautaDutilh s belangrijke beslissingen was de verhuis naar een nieuw, groen gebouw, het Solaris gebouw.. NautaDutilh Terhulpsesteenweg 120 4e verdieping 1000 Brussel T F Marc Delaby, Business Coach

D'Ieteren, what's next?

D'Ieteren, what's next? n 9 Maandblad van Beci Brussels Enterprises, Commerce & Industry CEO s Thierry Van Kan & Jean-Pierre Bizet D'Ieteren, what's next? 1 Sociale verkiezingen 2012 LATEN WE ELEKTRONISCH STEMMEN Dossier Energie

Nadere informatie

Vrouwelijk ondernemerschap in België: Behandel ons anders, maar op gelijke voet. een echte leider zet zijn werknemers voor uitdagingen ENQUÊTE

Vrouwelijk ondernemerschap in België: Behandel ons anders, maar op gelijke voet. een echte leider zet zijn werknemers voor uitdagingen ENQUÊTE September 2010 n 9 Maandblad van Beci Brussels Enterprises, Commerce & Industry ENQUÊTE een echte leider zet zijn werknemers voor uitdagingen DOSSIER FACILITY MANAGEMENT, OUTSOURCING & ENERGIE: hoe kosten

Nadere informatie

De Week van de KMO. Kijk snel op pagina 17! BECI organiseert. 5 dagen NON-STOP GRATIS Advies! 29 november > 03 december RSZ. FISCus.

De Week van de KMO. Kijk snel op pagina 17! BECI organiseert. 5 dagen NON-STOP GRATIS Advies! 29 november > 03 december RSZ. FISCus. BECI organiseert De Week van de KMO 5 dagen NON-STOP GRATIS Advies! FISCus RSZ concurrent 100 concurrent 1 29 november > 03 december Kijk snel op pagina 17! November 2010 n 11 Maandblad van Beci Brussels

Nadere informatie

KMO & outsourcing. Solidariteit en enthousiasme: vrijwilligerswerk in bedrijfsverband. Emir Kir burgemeester van Sint-Joost. Een KMO moderniseren

KMO & outsourcing. Solidariteit en enthousiasme: vrijwilligerswerk in bedrijfsverband. Emir Kir burgemeester van Sint-Joost. Een KMO moderniseren p.505379 Mei 2013 nr.05 Maandblad van Beci Brussels Enterprises, Commerce & Industry Solidariteit en enthousiasme: vrijwilligerswerk in bedrijfsverband Emir Kir burgemeester van Sint-Joost Een KMO moderniseren

Nadere informatie

Debat met Thomas Leysen. Laten we het potentieel van Brussel beter benutten. Dossier Immobiliën. Dossier Banken & Verzekeringen

Debat met Thomas Leysen. Laten we het potentieel van Brussel beter benutten. Dossier Immobiliën. Dossier Banken & Verzekeringen Februari 2009 nr 2 Maandblad van Beci Brussels Enterprises, Commerce & Industry Dossier Immobiliën Focus op zes grote dossiers in Brussel Dossier Banken & Verzekeringen Het vertrouwen in het bankwezen

Nadere informatie

wet overheids - opdrachten de nieuwe DECEMBER 2013 IN DE KIJKER de overheid: een opdracht?

wet overheids - opdrachten de nieuwe DECEMBER 2013 IN DE KIJKER de overheid: een opdracht? contact 08 DECEMBER 2013 Het magazine voor openbare besturen, socialprofitorganisaties en ondernemingen IN DE KIJKER de overheid: een opdracht? KNOWING YOURSELF interactive city: de openbare ruimte wordt

Nadere informatie

Maandblad van Beci Brussels Enterprises, Commerce & Industry

Maandblad van Beci Brussels Enterprises, Commerce & Industry Maart 2013 nr. 03 Maandblad van Beci Brussels Enterprises, Commerce & Industry Gewest maakt binnenkort automobilisten het leven zuur Actiris: een stap in de goede richting Overheid echte wanbetaler Overal

Nadere informatie

Tegenover de interne verdelingen, Europa als horizon

Tegenover de interne verdelingen, Europa als horizon 2010 Tegenover de interne verdelingen, Europa als horizon Voorwoord:"samen staan we sterk" 4 Bruggen slaan: het Europese voorzitterschap als waardevolle samenwerking 13 Het sociale en het economische verzoenen

Nadere informatie

Tegen welk uur worden we verwacht voor mama s verjaardag?

Tegen welk uur worden we verwacht voor mama s verjaardag? April 26 Tegen welk uur worden we verwacht voor mama s verjaardag? leuk restaurant romantische avond maaltijd met de familie bioscoop uitstap JAARVERSLAG 2011 aantal packs (in duizendtallen) 302 560 870

Nadere informatie

Great place to Work. In gesprek met

Great place to Work. In gesprek met In gesprek met Liza Hofland, Coca-Cola Enterprises Niels Bos, HILTI Nederland Harjan Dijkema & Sabine Beute, Solviteers Jacqueline de Block, Business School for Sales Priscilla van de Pol, KPN Wesley Brouwer

Nadere informatie

# 191. "We willen een onmisbare IT-speler worden" STEPHAN DAEMS EN LUC DE CLERCK CEGEKA. BEDRIJFSWAGENS Weg met de CO 2 -uitstoot!

# 191. We willen een onmisbare IT-speler worden STEPHAN DAEMS EN LUC DE CLERCK CEGEKA. BEDRIJFSWAGENS Weg met de CO 2 -uitstoot! HET MAGAZINE IN HET HART VAN DE ONDERNEMING # 191 APRIL JUNI 2010 BEDRIJFSWAGENS Weg met de CO 2 -uitstoot! PERSONEEL AANWERVEN Met of zonder niet-concurrentiebeding? GROEIENDE KMO'S Wanneer een financieel

Nadere informatie

Extra. De zelfstandige financiële tussenpersoon in 2020. de dienstverlening aan klanten. 25 oktober 2012. www.bzbcongres.be

Extra. De zelfstandige financiële tussenpersoon in 2020. de dienstverlening aan klanten. 25 oktober 2012. www.bzbcongres.be Extra BZB-congres De zelfstandige financiële tussenpersoon in 2020 de dienstverlening aan klanten 25 oktober 2012 www.bzbcongres.be 11.06 AM Stockholm 06.06 PM Hong Kong 11.06 AM Antwerpen 05.06 AM New

Nadere informatie

Starten. als zelfstandige LV Z. Alles wat je moet weten om je eigen zaak te beginnen

Starten. als zelfstandige LV Z. Alles wat je moet weten om je eigen zaak te beginnen Starten als zelfstandige Alles wat je moet weten om je eigen zaak te beginnen Jonge ondernemers delen hun ervaringen in deze startersgids aangeboden door LV Z Liberaal Verbond voor Zelfstandigen Vrij Ondernemen

Nadere informatie

Tussen eigen en vreemd vermogen staat mezzanine. CRM: uw klanten zijn uw grootste kapitaal. maandblad mei 2001. Krediet en financieel beleid

Tussen eigen en vreemd vermogen staat mezzanine. CRM: uw klanten zijn uw grootste kapitaal. maandblad mei 2001. Krediet en financieel beleid maandblad mei 2001 132 Krediet en financieel beleid Tussen eigen en vreemd vermogen staat mezzanine Marketing en management CRM: uw klanten zijn uw grootste kapitaal Redactiecomité: P.-J. Bentein M. Boghe

Nadere informatie

Sales Apps maken het verkoopproces effectief en leuk

Sales Apps maken het verkoopproces effectief en leuk In gesprek met Olivier van Arkel, sales directeur Sharewire Jasper Klootwijk, commercieel directeur SNT Harald de Jongh, verkoopdirecteur Zakelijke Markt PostNL Michael van den Brink, sales director KPN

Nadere informatie

Rabo magazine 2012? Welke zekerheden zijn er in. WIM DELVOYE Je moet zeker niet beleggen bij een bank. spaarrekeningen van het jaar.

Rabo magazine 2012? Welke zekerheden zijn er in. WIM DELVOYE Je moet zeker niet beleggen bij een bank. spaarrekeningen van het jaar. # 1 Welke zekerheden zijn er in 2012? WIM DELVOYE Je moet zeker niet beleggen bij een bank Ontdek de spaarrekeningen van het jaar Focus op uw spaargeld 2 Edito Geslaagde vergelijking 3 OOK IN 2012 HET

Nadere informatie

VERZEKER JE TOEKOMST 6

VERZEKER JE TOEKOMST 6 DIT DOSSIER WORDT GEPUBLICEERD DOOR MEDIAPLANET EN VALT NIET ONDER DE VERANTWOORDELIJKHEID VAN DE REDACTIE VAN TRENDS No.1/December 11 VERZEKER JE TOEKOMST 6 TIPS VOOR EEN GERUST GEMOED Expertpanel Drie

Nadere informatie

ENERGIE-EDUCATIE. Sensibilisatie van de energieconsumenten van morgen EUROPESE COMMISSIE. Directorat-generaal Energie en vervoer

ENERGIE-EDUCATIE. Sensibilisatie van de energieconsumenten van morgen EUROPESE COMMISSIE. Directorat-generaal Energie en vervoer ENERGIE-EDUCATIE Sensibilisatie van de energieconsumenten van morgen Directorat-generaal Energie en vervoer EUROPESE COMMISSIE Luxemburg: Bureau voor officiële publicaties der Europese Gemeenschappen,

Nadere informatie

kleur geld Van EEn uitgave van TRIODOS BANK - NUMMER 114 - HERFST 2010 - WWW.TRIODOS.BE

kleur geld Van EEn uitgave van TRIODOS BANK - NUMMER 114 - HERFST 2010 - WWW.TRIODOS.BE de kleur Van geld EEn uitgave van TRIODOS BANK - NUMMER 114 - HERFST 2010 - WWW.TRIODOS.BE In dit nummer: meerwaarde voor social profit baanbrekend In bouwsector: Instapklare passiefwoningen filmklassiekers

Nadere informatie

2011 Jaarverslag 2011 2011 Jaarvers- arverslag 2011 Jaarverslag 2011 Jaarrslag. 11 Jaarverslag 2011 Jaarverslag 2011. 2011 Jaarverslag 2011 Jaarvers-

2011 Jaarverslag 2011 2011 Jaarvers- arverslag 2011 Jaarverslag 2011 Jaarrslag. 11 Jaarverslag 2011 Jaarverslag 2011. 2011 Jaarverslag 2011 Jaarvers- arverslag 2011 Jaarverslag 2011 Jaarrslag 2011 Jaarverslag 2011 Jaarvers- 2011 Jaarverslag 2011 Jaarverslag 11 Jaarverslag 2011 Jaarverslag 2011 arverslag 2011 Jaarverslag 2011 Jaarrslag 2011 Jaarverslag

Nadere informatie

De Filantropiekrant. En ook:

De Filantropiekrant. En ook: De Filantropiekrant 24 APRIL 2014 DE WERELD ZOU ER ANDERS UITZIEN Filantropie maakt vandaag gebruik van afgelijnde, gestructureerde methodes en van geavanceerde financiële tools om zo meer initiatieven

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2010. Conferentie Energy for Next Generations Sustainable Solutions groot succes

JAARVERSLAG 2010. Conferentie Energy for Next Generations Sustainable Solutions groot succes JAARVERSLAG 2010 Conferentie Energy for Next Generations Sustainable Solutions groot succes Bètatechniekloket en masterclasses brengen bedrijfsleven en onderwijs dichter bij elkaar KNCV laat haar gezicht

Nadere informatie

be/mvo Geef tijd aan de maatschappij 4 Meer corporate volunteering 8 Internationalisering 13 MVO = prioriteit Geen profit of planet zonder people goes

be/mvo Geef tijd aan de maatschappij 4 Meer corporate volunteering 8 Internationalisering 13 MVO = prioriteit Geen profit of planet zonder people goes 4 Meer corporate volunteering 8 Internationalisering 13 MVO = prioriteit Deze commerciële bijlage valt niet onder de verantwoordelijkheid van de redactie. be/mvo Geen profit of planet zonder people nr.

Nadere informatie

Ik haal 30% tijdwinst dankzij unified communication

Ik haal 30% tijdwinst dankzij unified communication Dossier 5 IT trends die u niet mag missen Business Magazine for top ICT Professionals Q4 / oktober 2009 Els Demeester CEO Tech Data Benelux Ik haal 30% tijdwinst dankzij unified communication Cloud computing:

Nadere informatie

MVO: People, Planet, Profit.

MVO: People, Planet, Profit. MVO: People, Planet, Profit. hét carrièremagazine voor salesprofessionals! september 2011 3 In gesprek met Getronics op jacht naar talent Bewust Bilderberg over MVO Intercity Zakelijk en hun groei Nsecure

Nadere informatie

Dit is een bijlage bij dagblad de telegraaf. de inhoud van deze bijlage valt niet onder de hoofdredactionele verantwoordelijkheid

Dit is een bijlage bij dagblad de telegraaf. de inhoud van deze bijlage valt niet onder de hoofdredactionele verantwoordelijkheid Dit is een bijlage bij dagblad de telegraaf. de inhoud van deze bijlage valt niet onder de hoofdredactionele verantwoordelijkheid Outsourcing Minder zorgen, Meer controle april 2013 Uitdaging Outsourcing

Nadere informatie

2thepoint. www.telecitygroup.nl 2thePoint is het relatiemagazine van TelecityGroup Nederland jaargang 8, nummer 2, najaar 2013

2thepoint. www.telecitygroup.nl 2thePoint is het relatiemagazine van TelecityGroup Nederland jaargang 8, nummer 2, najaar 2013 Partners tot hun recht laten komen en dan samen iets moois maken, dan heb je veel meer lol met elkaar. Laurent Lenne, CEO Spax Solution en zeiler The Great Cup For the English version of this magazine,

Nadere informatie

Internationaal ondernemen Verover nieuwe buitenlandse markten

Internationaal ondernemen Verover nieuwe buitenlandse markten Internationaal ondernemen Verover nieuwe buitenlandse markten Internationaal ondernemen Verover nieuwe buitenlandse markten Voorwoord Leendert-Jan Visser Willem Prinsen 3 4 Directeur MKB-Nederland Managing

Nadere informatie

Het Goede Evenwicht. Difference KPMG THE. Op zoek naar harmonie tussen zakendoen, ethiek en klantgerichtheid. Magazine / november 2014

Het Goede Evenwicht. Difference KPMG THE. Op zoek naar harmonie tussen zakendoen, ethiek en klantgerichtheid. Magazine / november 2014 THE KPMG Difference Magazine / november 2014 Euronext : naar een hoger niveau dankzij transparante beurshandel Het Goede Evenwicht Op zoek naar harmonie tussen zakendoen, ethiek en klantgerichtheid Herman

Nadere informatie

KLEUR VAN GELD. Een uitgave van Triodos Bank - Nummer 123 - herfst 2013 - www.triodos.be

KLEUR VAN GELD. Een uitgave van Triodos Bank - Nummer 123 - herfst 2013 - www.triodos.be DE KLEUR VAN GELD Een uitgave van Triodos Bank - Nummer 123 - herfst 2013 - www.triodos.be THEMANUMMER 20 JAAR: ONDER- NEMERS OVER DE ECONOMIE VAN MORGEN FRANS DE CLERCK, OPRICHTER VAN TRIODOS IN BELGIË

Nadere informatie