Wmo/AWBZ Met actuele informatie over ontwikkelingen en activiteiten nr 12 maart 2009

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wmo/AWBZ Met actuele informatie over ontwikkelingen en activiteiten nr 12 maart 2009"

Transcriptie

1 Wmo/AWBZ Met actuele informatie over ontwikkelingen en activiteiten nr 12 maart 2009 Pakketmaatregelen AWBZ De AWBZ wordt (opnieuw) gewijzigd. Veel cliëntgroepen maken zich daar op dit moment erg ongerust over. De angst is vooral dat veel mensen de zorg zullen moeten ontberen die zij toch echt nodig hebben. De grote vraag is echter hoe deze maatregelen uit gaan pakken in Anders gezegd; hoeveel mensen krijgen dan niet meer de zorg die zij toch echt nodig hebben? Eerst even terug naar de maatregelen op zich; waaruit bestaan deze: Alleen mensen met matige en ernstige beperkingen op een aantal specifieke onderdelen krijgen vanaf 2009 nog AWBZbegeleiding. De AWBZ-functies 'ondersteunende begeleiding' en 'activerende begeleiding' worden gecombineerd tot één functie 'begeleiding'. Een deel van de functie 'activerende begeleiding' zal gaan vallen onder de functie 'behandeling'. Mensen die vanwege psychosociale problemen recht hadden op ondersteunende begeleiding in dagdelen of op persoonlijke verzorging (de grondslag psychosociaal ), kunnen vanaf 1 januari 2009 bij de gemeenten een beroep doen op de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Dat zijn mensen die bijvoorbeeld thuisloos zijn, psychosociale problemen hebben of verslaafd zijn. AWBZ-begeleiding wordt in dagdelen en in uren gegeven. Het maximale aantal dagdelen verandert niet; dat blijft negen dagdelen per week. Het aantal uren begeleiding kan wel veranderen. Sommige mensen zullen minder uren krijgen, voor anderen verandert er niets. Vanaf 1 januari 2010 gaat iedere volwassene die extramurale AWBZ-begeleiding krijgt, een eigen bijdrage betalen. Voor de functies 'persoonlijke verzorging' en 'verpleging' in de AWBZ gold die eigen bijdrage al. De veranderingen kunnen dus het volgende betekenen: Mensen krijgen een nieuwe indicatie voor de functie begeleiding en er verandert niets; Mensen krijgen een nieuwe indicatie voor de functie begeleiding, waarbij het aantal uren begeleiding minder wordt; Mensen krijgen geen nieuwe indicatie en daarom ook geen AWBZ-begeleiding meer, omdat hun beperkingen te licht zijn om nog langer voor deze begeleiding in aanmerking te komen. Deze maatregelen zijn met ingang van 1 januari 2009 van kracht geworden. Bij de invoering ervan zal het eerste jaar een overgangsjaar zijn. Het ministerie van VWS ziet dit jaar toe op de effecten van deze maatregelen. Hiertoe worden binnen een aantal gemeenten nadere initiatieven genomen. De verwachting is dat door de beperking van de functie begeleiding (1 en 2) 27% van de mensen die nu nog AWBZbegeleiding krijgen, er straks geen recht meer op zullen hebben. Dit gaat in Nederland om circa mensen.

2 Zoals reeds aangegeven is op dit moment moeilijk in te schatten hoe voelbaar deze maatregelen zullen zijn voor bepaalde groepen en hoe kwalijk het zal gaan uitpakken voor hen. Daar zijn een aantal redenen voor. 1. De verantwoordelijkheden voor het bieden van de zorg op onderdelen die wel overeind blijven komen bij andere instellingen te liggen (zorgverzekeraars, gemeenten). Vooral gemeenten zijn niet toegerust op het uitvoeren van deze taken. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft al aangegeven dat gemeenten meer tijd nodig hebben voor de voorbereiding van de uitvoering hiervan. 2. Het budget dat uiteindelijk voor deze zorgfuncties is uitgetrokken, is inmiddels behoorlijk naar beneden toe bijgesteld. Wat kunt u als belangenbehartiger doen? Praat met burgers die mogelijk met deze maatregelen te maken krijgen. Kijk daarbij goed naar de groep om wie het gaat. Op welke manier kun je hen goed bereiken? Met welke organisaties kun je daarvoor samenwerken? Met creativiteit en doorzettingsvermogen kom je een heel eind. Formuleer zo concreet mogelijk over welke burgers u zich zorgen maakt en waarom. Wat kan in uw ogen de gemeente doen om hen op te vangen? Zoek samenwerkingspartners. Cliëntenraden van ondersteuningsorganisaties hebben ook met deze maatregelen te maken. Informeer elkaar en sla de handen ineen voor goede belangenbehartiging. Ga in gesprek met uw gemeente over de zorg voor de meest kwetsbare burgers. Kent de gemeente hen? Is er een goed zorgsysteem voor hen die buiten het AWBZ-regime gaan vallen? Het kabinet stort jaarlijks vier miljoen euro in het Gemeentefonds. Dat bedrag is bestemd voor het verzekeren van vrijwilligers. Hiermee worden de risico s die vrijwilligers lopen tijdens hun werkzaamheden verzekerd, en hoeven zij niet zelf voor mogelijke kosten op te draaien. Dit maakt het voor vrijwilligersorganisaties makkelijker om mensen te werven. Volgens de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) zijn gemeenten verantwoordelijk voor de ondersteuning van vrijwilligers. Met het convenant hoopt staatssecretaris Bussemaker dat alle gemeenten zo snel mogelijk een vrijwilligersverzekering afsluiten. Bussemaker ondertekent convenant vrijwilligersverzekering Gemeenten moeten gewezen worden op de mogelijkheid om een vrijwilligersverzekering af te sluiten. In het convenant spreken het Rijk en de VNG af gemeenten daarop te wijzen.

3 CJG s in 2011 gerealiseerd Alle gemeenten in Nederland zijn verplicht om een Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) op te zetten. In 2011 moeten deze CJG s functioneren als laagdrempelige voorziening voor alle opgroei- en opvoedingsvragen. Betrekken van burgers In de opstartfase heeft Zorgbelang Gelderland gemeenten middels een brochure aangeraden hun burgers (ouders en jongeren) te betrekken bij het ontwikkelen van het CJG in hun gemeente. Om een laagdrempelige voorziening te realiseren, ligt het voor de hand juist de mogelijke gebruikers van die voorziening erbij te betrekken. In Wageningen heeft de gemeente een klankbordgroep van gebruikers geformeerd. Het is opvallend dat de ideeën van jongeren en ouders vaak afwijken van de gedachten van instellingen. Zo vonden medewerkers van instellingen bijvoorbeeld dat het CJG moest uitstralen dat opvoeden leuk is. Ouders reageerden daar heftig op door te zeggen dat opvoeden vaak helemaal niet leuk is, dat het hard werken is, dat je soms met je handen in het haar zit en niet weet wat je met je kind aan moet en wat goed is. Ouders vinden het vooral belangrijk dat het CJG een uitstraling heeft dat het normaal is om opgroei- en opvoedvragen te hebben en deze te stellen. Mocht uw gemeente niet in gesprek willen met inwoners, dan kunt u overwegen de Wmo-raad in de gemeente te benaderen. U kunt de Wmo-raad vragen in hoeverre zij op de hoogte zijn, van de plannen van de gemeente, rondom het opzetten van het CJG. U kunt aanbieden de Wmo-raad te adviseren vanuit het burgerperspectief, en de leden aanraden om meer inwoners te betrekken. Hierbij is het belangrijk dat de inwoners een goede afspiegeling zijn van de gemeente (dus bijvoorbeeld mensen met en zonder jeugdzorgervaring, autochtoon en allochtoon, man en vrouw, vanuit verschillende wijken etc). Het CJG heeft te maken met de volgende vijf Wmo-functies: 1. Informatie en advies 2. Signalering 3. Toeleiding naar hulp 4. Licht pedagogische hulp 5. Coördinatie van zorg Geïnteresseerden, de Wmo-raad en gemeenten kunnen overigens ook contact met Zorgbelang Gelderland opnemen als ze een gesprek willen over hoe ze burgers kunnen betrekken bij het CJG. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de betreffende regioconsulent (zie blz. 11). Mystery guest in Gelderland Een belronde langs de gemeentelijke loketten Alle Gelderse gemeenten (in totaal 56) zijn net zoals vorig jaar gebeld door onze Mystery guest. Deze Mystery guest was een medewerker van het team Informatie van Zorgbelang Gelderland. Er is contact gezocht met de Wmo-loketten van de gemeenten waarbij een gefingeerde situatie aan de Wmo-medewerk(st)er werd voorgelegd. Er werd verzocht om informatie over huishoudelijke verzorging voor een beginnende vergeetachtige oude dame, de oma van de Mystery guest. Voor elke gemeente werd een scorelijst ingevuld. Het onderzoek vond plaats in de maand oktober 2008.

4 De casus Mijn moeder is 85 en al een paar jaar weduwe. Ze woont nog zelfstandig, maar de laatste tijd maak ik mij zorgen. Ik woon niet bij haar in de buurt en kom er maar ééns per twee weken. Als ik haar bezoek merk ik dat ze vergeetachtig wordt. In de koelkast vind ik steeds vaker levensmiddelen die over de houdbaarheidsdatum zijn. Het bed verschonen lukt haar niet meer, net als ander zwaar huishoudelijk werk. De huisarts raadt mij aan om thuiszorg voor mijn moeder aan te vragen. De resultaten De meeste gemeenten hebben op de website een rechtstreekse link naar het Wmo-loket. Dit zorgt ervoor dat informatie snel te vinden is. Wel is de informatie vaak algemeen en is het nodig om voor specifieke informatie te bellen. De telefonische bereikbaarheid van de loketten is verbeterd. Veel loketten zijn de hele ochtend of zelfs de hele dag bereikbaar. Een enkele gemeente is maar een of twee uur in de ochtend geopend. Naast de telefonische bereikbaarheid hebben de meeste gemeenten ook een inloopspreekuur. Opvallend is dat een groot aantal zorgaanbieders een wachtlijst heeft voor het inzetten van huishoudelijke verzorging. Het gaat dan vooral om de HV1 of alfa hulpen. De ene gemeente vindt een wachtlijst van twee weken al lang, terwijl bij een andere gemeente zonder schroom wordt verteld dat het maanden kan duren voordat hulp ingezet kan worden. Vaak wordt er vaag gedaan over de termijnen tussen aanvraag en indicatie en tussen indicatie en inzetten zorg. Antwoorden als maanden of daar hebben wij geen zicht op zorgen alleen maar voor verwarring bij de cliënt. De tijd tussen de indicatiestelling en het daadwerkelijk krijgen van hulp lijkt groter te zijn geworden, gemeenten blijven hier onduidelijk over. Wmobeleidsplannen In 2008 zijn alle beschikbare gemeentelijke Wmo-beleidsplannen gescreend op een aantal criteria vanuit gebruikersperspectief en wettelijke vereisten. Hoewel het wel wettelijk verplicht is blijken niet alle gemeenten te beschikken over een Wmo-beleidsplan. Op de website vindt u de analyse van Zorgbelang Gelderland aan de hand van de volgende vier punten: Keuzevrijheid Op welke wijze bevordert de gemeente de keuzevrijheid van burgers? Daarbij is gekeken naar twee onderdelen: keuzemogelijkheden bij huishoudelijke zorg en keuze bij hulpmiddelen. De burger centraal Op welke wijze staat de burger centraal bij het loket? Wordt er echt rekening gehouden met iemands wensen en mogelijkheden? De gesprekken met de loketmedewerkers werden over het algemeen als positief ervaren. De Zorgbelangmedewerker werd vriendelijk te woord gestaan en er werd begripvol geluisterd. In een aantal gevallen werd door de loketmedewerker doorgevraagd naar de situatie en werd meegedacht over aanvullende oplossingen. Een enkele keer kwam de medewerker bot over en werden er erg summiere antwoorden gegeven. Een aanvraagformulier met retourenvelop wordt als prettig ervaren net zoals aanvullende informatiefolders over bijvoorbeeld het CAK en andere Wmo-voorzieningen. Wat opvalt, is dat er verschillend wordt omgegaan met de schriftelijke informatieverstrekking; gemeenten sturen heel uiteenlopende informatie bij het voorleggen van eenzelfde casus. Een groot aantal van de indicaties wordt door middel van een huisbezoek gesteld. Dit is een goede ontwikkeling.

5 Aandacht voor kwetsbare burgers Heeft de gemeente aandacht voor bijvoorbeeld mantelzorgers, jongeren, mensen met psychosociale en psychische problemen en mensen met verstandelijke beperkingen? Betrokkenheid van burgers Op welke wijze worden burgers betrokken bij het Wmo-beleid? Zorgbelang Gelderland heeft in de Wmo-beleidsplannen veel variatie aangetroffen tussen de gemeenten. Gemeenten die voorop lopen hebben nagedacht over de manier waarop ze het perspectief van de (kwetsbare) burger willen betrekken in het beleid en de uitvoeringsplannen voor de Wmo. Ze benoemen dilemma s en oplossingen en hebben een koers uitgestippeld. U vindt een regionale vergelijking van de beleidsplannen op de website. Met deze informatie wil Zorgbelang Gelderland Wmoraden en lokale belangenbehartigers ondersteunen in hun werk. Gemeenten krijgen met deze informatie vergelijkingsmateriaal en suggesties voor beleid. Zij kunnen op deze wijze leren van elkaars goede praktijken. Meer informatie en regiocontactpersoon: Kosten parkeren gehandicapten In 2008 zijn 23 gemeenten gebeld met vragen over de kosten van de gehandicaptenparkeerkaart (GPK) in hun gemeente. Zorgbelang Gelderland trof grote verschillen aan. De parkeerkaart De kosten voor een gehandicaptenparkeerkaart variëren in Gelderland van gratis tot 79,89. Medische keuring In vijftien gemeenten hoeft de aanvrager de kosten van de medische keuring niet te betalen. In acht gemeenten betaalt de aanvrager wel (een deel van) de kosten van de medische keuring. Dit varieert van 79,41 tot 137,10. De parkeervergunning Niet elke gemeente heeft een parkeervergunning. Zes gemeenten hebben deze niet. Eén gemeente heeft alleen een parkeervergunning voor mensen met een beperking. De kosten voor een parkeervergunning variëren van 25,20 tot 136,13 per jaar. In vier gemeenten (Nijmegen, Duiven, Doesburg, Doetinchem) is de GPK duurder dan een parkeervergunning (afhankelijk van welke vergunning). Hierbij moet wel aangetekend worden dat een parkeervergunning alleen geldig is in een beperkt gebied in de binnenstad van één stad of dorp. De GPK is geldig in heel Europa. Twee gemeenten (Nijmegen en Apeldoorn) hebben een aparte gemeentelijke GPK. Hiermee kan alleen binnen die gemeente op gehandicaptenparkeerplaatsen geparkeerd worden. De keuringseisen zijn wat minder streng voor wat betreft de loopafstand. In Apeldoorn krijg je deze kaart gratis bij een Europese GPK. Kosten verlenging GPK De kosten voor het verlengen van een GPK zijn bijna altijd gelijk aan de kosten voor een eerste verstrekking. Alleen in Beuningen is dit bedrag hoger. Herkeuring De kosten voor herkeuring zijn op één gemeente na hetzelfde als bij de eerste keuring. In Doetinchem betaalt de aanvrager bij verlenging 166,95, bijna 30 meer dan bij de eerste keuring. Als er geen keuring nodig is zijn de kosten 27,90. Alleen de gemeente Duiven heeft een GPK die goedkoper is naar gelang de geldigheidsduur korter is. Bij een geldigheidsduur korter dan vijf jaar is de prijs een evenredig deel van de prijs bij een geldigheid van vijf jaar. Meer weten?: kijk op voor informatie per (onderzochte) gemeente bij Vergelijk Gelderse gemeenten of neem contact op met Selma Roos, selmaroos@zorgbelanggelderland.nl

6 Informatie en klachtenopvang De medewerkers van deze afdeling beantwoorden graag uw vragen of ondersteunen u bij een klacht. De afdeling is iedere werkdag bereikbaar van tot uur via telefoonnummer: of per ikg@zorgbelanggelderland.nl. De dienstverlening van deze afdeling is gratis. Meldpunt Herindicatie Vanaf januari 2007 monitoren de Zorgbelangorganisaties de invoering van de Wmo via het meldpunt. Op de website van Zorgbelang Nederland staat een vragenlijst die ingevuld kan worden. In 2007 richtte het meldpunt zich op de ervaringen met de huishoudelijke hulp; in 2008 op de herindicatie. Gelderse ervaringen In Gelderland meldden in 2008 zo n 98 mensen hun ervaringen. Een belangrijk signaal dat zij afgaven is dat zij niet of onvoldoende gehoord werden bij de indicatiestelling. Veertig procent van de respondenten heeft niet voldoende kunnen vertellen wat de eigen ideeën zijn over de huishoudelijke verzorging die hij/zij nodig heeft. Maar liefst 31 procent heeft onvoldoende kunnen uitleggen waarvoor hij/zij huishoudelijke verzorging nodig heeft. Ook heeft bijna vijftig procent slecht tot onvoldoende zijn eigen persoonlijke omstandigheden kunnen toelichten aan de indicatieadviseur. Ook over de kwaliteit van de indicatiestelling was lang niet iedereen tevreden. Een derde vindt de klantgerichtheid van de medewerkers bij het stellen van de indicatie slecht ; 35 procent onvoldoende. Over de deskundigheid van de indicatiesteller denkt 71 procent dat deze onvoldoende tot slecht is. Met het resultaat van de indicatiestelling zijn veel mensen dan ook niet tevreden. Zo n 77 procent is het oneens met het uiteindelijke indicatieadvies. Bijna 70 procent geeft aan met dit indicatieadvies onvoldoende zelfstandig het huishouden te kunnen voeren. Opvallend is dat 82 procent wel tevreden was met de huishoudelijke hulp voor de herindicatie. Landelijke ervaringen Weinig positieve geluiden meldden de 98 mensen uit Gelderland. Uit het landelijke onderzoek, dat bijna 1000 klantenervaringen kent, blijkt dat zaken misgaan op het terrein van indicatiestelling, bejegening, communicatie en de toewijzing van hulp door gemeenten. Wat mensen overkomt Meer hierover kunt u lezen in de krant Wat Mensen Overkomt. Hierin zijn de ervaringen van mensen die zijn binnengekomen bij alle Zorgbelangorganisaties gebundeld. In deze krant staat ook aan de hand van een stappenplan en checklist beschreven wat u zelf kunt doen met de uitkomsten van het meldpunt. De krant is eind 2008 verspreid onder de aangesloten organisaties van Zorgbelang Gelderland. Mocht u (nog) een exemplaar willen ontvangen, dan kunt u een aanvraag doen per info@zorgbelanggelderland.nl of per telefoon: Wat kunt u als Wmo-raad doen? Stap 1: inlezen Lees de krant Wat Mensen Overkomt ; Stap 2: inventarisatie Ga na of er ook signalen zijn over problemen in uw gemeente; Stap 3: gesprek binnen Wmo-raad Bespreek deze resultaten in uw Wmo-raad; Stap 4: overleg met anderen Ga na of anderen signalen binnen hebben gekregen over de zorgtoewijzing in uw gemeente. Neem bijvoorbeeld contact op met cliëntenraden van thuiszorgorganisaties in uw gemeente; Stap 5: Afhankelijk van de resultaten van stap 1 t/m stap 4 kunt u het gesprek aangaan met de gemeente. U kunt een brief schrijven, een gesprek aanvragen bij de verantwoordelijke wethouder of meteen een (ongevraagd) advies geven aan de gemeente.

7 Ook voor een cliëntenraad thuiszorg en voor een vrijwilliger binnen een cliëntenorganisatie is het mogelijk om actie te ondernemen naar aanleiding van de resultaten van het meldpunt. Hoe? Dat kunt u lezen in de krant Wat Mensen Overkomt. Aandacht voor leerlingenvervoer Welke gemeente of vervoerder scoort de meeste KwaliTaxiPunten Werkconferentie Leerlingenvervoer op 2 april 2009 in het Provinciehuis van Arnhem Gebruikers, vervoerders, scholen en belangenbehartigers formuleerden elf KwaliTaxiPunten vanuit het gebruikersperspectief van het leerlingenvervoer. Ze dagen daarmee gemeenten, en impliciet ook vervoersbedrijven, uit om 'door te schakelen. Op de Werkconferentie Leerlingenvervoer op 2 april in het Provinciehuis in Arnhem worden deze aanbevelingen bekend gemaakt. Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij Annemarie Mulling van Zorgbelang Gelderland, telefoon of annemariemulling@zorgbelanggelderland.nl. De werkconferentie begint om uur en duurt tot uur. hapje en een drankje. De Firma Zorgbehang zorgt gedurende de middag voor een cabareteske inbreng. Meer informatie De organisatie van de werkconferentie is in handen van de Stichting Gehandicaptenplatform Overbetuwe, KansPlus (belangennetwerk verstandelijk gehandicapten), MEE-organisaties in Gelderland en Zorgbelang Gelderland. Voor meer informatie over deze werkconferentie kunt u contact opnemen met Liesbeth Zwanepol of Selma Roos van Zorgbelang Gelderland, telefoon of per liesbethzwanepol@zorgbelang gelderland.nl, selmaroos@zorgbelanggelderland.nl Gemeenten in Gelderland hanteren hun eigen regels als het gaat om leerlingenvervoer. Na een inventarisatie van de uiteenlopende voorschriften en regelingen kwamen bij het vervoer betrokken partijen tot elf aanbevelingen. Gemeenten hebben als taak de regie te voeren waar het gaat om het leerlingenvervoer. In hoeverre houden ze nu, of gaan zij in de toekomst, bij het aanbesteden van het leerlingenvervoer rekening houden met de kwaliteit waar gebruikers voor pleiten? Veelzijdig programma De Werkconferentie Leerlingenvervoer opent met een presentatie van de onderzoeksresultaten en het aanbieden van de KwaliTaxiPunten aan Manja Smits, lid van de Tweede Kamer voor de Socialistische Partij (SP) en Frans Willems, Adjunct-secretaris VNG Gelderland. Aansluitend komen diverse vertegenwoordigers uit de vervoersketen aan het woord. Zo brengen een directeur van een ZMLK-school, een consulent van MEE Gelderse Poort, een ouder, een ambtenaar en een vervoerder hun ervaringen met het leerlingenvervoer in. Tijdens de pauze is het mogelijk om innovaties aan het wagenpark te bezichtigen en daarna houdt Harald Faber van adviesbureau Forsetti een lezing met als titel Een andere kijk op het leerlingenvervoer. Aan het eind van de werkconferentie is er gelegenheid tot het stellen van vragen en discussie. Na afloop is er tijd om nog even door te praten bij een

8 Zo kan het ook InfoduCT In deze rubriek benoemen we goede Wmo ervaringen met gemeenten in Gelderland. Er gaan regelmatig dingen niet goed en er is nog heel wat te verbeteren, maar zo kan het ook! Mevrouw de Boer, woonachtig in de gemeente Rheden, maakt gebruik van een scootmobiel. Haar huidige model is na twee jaar afgeschreven, daarom vraagt ze een nieuwe aan. De aanvraag wordt gehonoreerd, maar er wordt van mevrouw de Boer wel een eigen bijdrage gevraagd. Sinds enkele weken heeft Zorgbelang Gelderland een eigen intranet voor de aangesloten organisaties: InfoduCT. InfoduCT is een digitale en interactieve ontmoetingsplaats en helpdesk. InfoduCT is een besloten website en alleen toegankelijk voor de aangesloten organisaties van Zorgbelang Gelderland. Op InfoduCT kunnen bestuursleden en actieve vrijwilligers ervaringen, documenten en kennis met elkaar uitwisselen. Sinds juli 2007 betaalt iedereen met een nieuwe indicatie scootmobiel een eigen bijdrage. Iedereen die al een indicatie had hoeft die eigen bijdrage niet te gaan betalen tot het moment dat een nieuwe scootmobiel moet worden aangeschaft. Mevrouw de Boer is het niet eens met de beslissing dat ze een eigen bijdrage moet gaan betalen. Een scootmobiel heeft een afschrijvingstermijn van zeven jaar. Haar scootmobiel is na twee jaar, buiten haar schuld om, dusdanig kapot dat hij niet meer gerepareerd kan worden. Het is redelijk om aan te nemen dat mevrouw de Boer nog een jaar of vijf gebruik had kunnen maken van haar huidige scootmobiel zónder een eigen bijdrage te betalen. De betreffende leidinggevende van de gemeente Rheden beslist deze keer geen eigen bijdrage op te leggen. Wist u dat er op het forum van InfoduCT ook een thema Wmo is? Hier kunt u ervaringen uitwisselen, kennis delen en ideeën opdoen. InfoduCT is met behulp van een gebruikersnaam en wachtwoord toegankelijk voor aangesloten organisaties. U kunt uw eigen gebruikersnaam en wachtwoord aanvragen door een te sturen naar: infoduct@zorgbelanggelderland.nl Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ellen Spanjers.

9 Nieuwe Handleiding Indicatiestelling zorgt voor goede voorbereiding Een praktische gids voor gebruikers van Wmo-voorzieningen en hun belangenbehartigers Als u huishoudelijke hulp nodig heeft of een beroep wilt doen op een andere voorziening die u via uw gemeente moet aanvragen, krijgt u te maken met een indicatiestelling. Hoe bereidt u zich daar goed op voor, hoe verloopt zo n gesprek en wat kunt u doen als u het met een beslissing niet eens bent? Zorgbelang Gelderland schreef een praktische gids voor gebruikers van Wmovoorzieningen, waarin deze en andere vragen worden beantwoord. Bijzonder aan de handleiding is dat medewerking is verleend door mensen die zelf (verscheidene keren) een indicatiestelling hebben ondergaan. De bijdrage van deze ervaringsdeskundigen heeft geleid tot een praktische handleiding met bruikbare tips die zorgt voor een goede voorbereiding op een indicatiestelling. Ook mensen die opkomen voor de belangen van anderen, kunnen de Handleiding Indicatiestelling Wmo-voorzieningen gebruiken bij hun ondersteunende werk. Een eerste oplage van gidsen is breed verspreid onder Wmo-raden, huisartsen en uiteenlopende patiëntenverenigingen in Gelderland. De Handleiding wordt dusdanig goed ontvangen dat Zorgbelang Gelderland besloten heeft tot een tweede druk. Belangstellenden kunnen een exemplaar van de Handleiding aanvragen bij Zorgbelang Gelderland, telefoon Via de website is de brochure ook te downloaden. Interview met Marieke Witzel 22 jaar en al zo betrokken bij de lokale politiek! Het jongste Wmoraadslid van West Maas en Waal legt uit waarom: Zo heb ik meer invloed op de politieke gang van zaken. Marieke studeert Politicologie aan de Universiteit van Nijmegen. Ze zit in het derde jaar. Waar veel van mijn medestudenten juist geïnteresseerd zijn in internationale en nationale politieke betrekkingen, ligt mijn hart meer bij de lokale politiek. Marieke woont in het dorp Alphen, gemeente West maas en Waal. Juist het kleinschalige spreekt mij aan. Op die manier heb ik ook veel contact met alle jongeren in de gemeente. Je komt elkaar vaak tegen; bijvoorbeeld op feesten, want een discotheek is hier niet. Jongerendebat De gemeente heeft al drie maal een jongerendebat georganiseerd. Marieke neemt deel aan de organisatie, samen met nog een paar andere jongeren. De thema s -en de opkomst!- waren zeer divers. De allereerste keer ging het over Carnaval, de opkomst was toen hoog, 120 jongeren. De tweede keer ging het over voorzieningen voor jongeren, toen kwamen er 20 jongeren op af. De laatste keer was het thema drugs en alcohol, en was de opkomst met maar vier jongeren bedroevend laag. Dat komt volgens Marieke omdat jongeren over dit soort onderwerpen niet graag praten. Betrekken van jongeren bij beleid Marieke geeft een aantal tips om jongeren te bereiken en zo dus meer te betrekken bij beleid. Allereerst is het van belang te benoemen wat het belang is voor jongeren om te komen. Spreek hen aan in hun eigen

10 taal, maar wees niet te populair, en zoek ze actief op. Je kunt jongeren bereiken door naar de sportclubs te gaan, langs de lijn of in de kantine na afloop. Als je jongeren uitnodigt voor een bijeenkomst, houd dan rekening met het tijdstip, overdag is vaak niet erg handig bijvoorbeeld. Maar waar je ook aan moet denken, is dat je je als organisatoren of gasten niet te formeel kleedt: saaie pakken schrikken af! Wmo-raad Ik vind het erg leuk om lid te zijn van de Wmo-raad West Maas en Waal. Juist om in contact te komen met andere mensen, de meeste mensen uit de Wmo-raad zijn én man én boven de 50. Ook het feit dat ik over veel verschillende onderwerpen wat leer, spreekt mij aan. Binnenkort komt het accommodatiebeleid op de agenda. Ik wil dan ook aangeven wat er voor jongeren van belang is welke voorzieningen er zijn. Ik vertegenwoordig de jongeren met name door vanuit mijn eigen perspectief te praten. Ik ben zelf jong en sta met beide benen in de samenleving van West Maas en Waal. Jongeren kennen mij en ik ken hen, ik weet wat er leeft onder hen. Dat is toch de kern van een goede belangenbehartiging? Meer structuur voor belangenbehartiging mensen met een verstandelijke beperking Mensen met een verstandelijke beperking willen graag dat er naar hen geluisterd wordt. Want ook zij hebben wensen. Bijvoorbeeld op het gebied van wonen, werk en vrije tijd. Soms zijn ze georganiseerd in een belangenorganisatie. Bij deze belangenbehartiging hebben ze meestal hulp nodig, bijvoorbeeld van een coach. Het probleem is dat er niet zoveel coaches zijn. Daarom gaat Zorgbelang Gelderland met acht Gelderse gemeenten in gesprek: Nijmegen, Arnhem, Culemborg, Ede, Harderwijk, Apeldoorn, Zutphen en Doetinchem. Het doel is om voor elkaar te krijgen dat: Er acht belangengroepen voor en door mensen met een verstandelijke beperking actief zijn in Gelderland. Deze belangengroepen allen ondersteund worden door een coach. De coaches worden geborgd in (lokale) welzijnsorganisaties, MEE-organisaties of andere ondersteuningsinstellingen. De betreffende gemeenten zorg dragen voor het faciliteren van deze organisaties; door bijvoorbeeld te zorgen voor ruimte en geld, ook na de projectperiode van twee jaar. We gaan in gesprek met de genoemde gemeenten om voor elkaar te krijgen dat zij zorgen voor facilitering, realisering en borging van een coach; We ondersteunen (lokale) welzijns- en of ondersteuningsorganisaties en mensen vanuit de doelgroep bij de werving en selectie van coaches; We ondersteunen leden van de belangengroepen met een cursus Belangenbehartiging ; We trainen en begeleiden de coaches voor wat betreft: o Werving van deelnemers aan de belangengroepen. o Ondersteuning bij de organisatie van bijeenkomsten voor en door mensen met een verstandelijke beperking. o Leerbijeenkomsten (intervisie) waarbij ervaringen van coaches uit de verschillende gemeenten worden uitgewisseld. Voor knelpunten worden oplossingen bedacht. Zorgbelang Gelderland hoopt dat op deze manier de stem en de wensen van mensen met een verstandelijke beperking beter gehoord zullen worden. Zorgbelang Gelderland heeft voor de duur van twee jaar geld gekregen van de Provincie Gelderland om dit voor elkaar te krijgen. Wat gaan we doen in die tijd:

11 Estafettecolumn (3) In deze rubriek vertelt een belangenbehartiger een persoonlijk verhaal aan de hand van een gerichte vraag. De pen wordt nadien weer doorgegeven aan een ander, wederom met een prikkelende vraag. Theo Zents, ondermeer lid van de Wmo-raad Oost-Gelre, vertelde in de vorige nieuwsbrief zijn verhaal. Deze keer geeft hij het woord aan Bertus Hakvoort, lid van het klantenplatform ambulancezorg Noord en Oost Gelderland. Bertus Hakvoort geeft het stokje door aan Ton van der Hoeven, voorzitter van het Gehandicaptenen ouderenbeleid Rheden & Rozendaal (AGO). Theo s vraag aan Bertus luidt: Hoe kun je als klantenplatform daadwerkelijk invloed uitoefenen met als doel een optimaal functionerende ambulancedienst? Ambulancezorg op weg naar volwaardige zorginstelling Vanaf 1 oktober 2008 heeft de Gedeputeerde Staten van Gelderland het ambulancevervoer gegund aan Ambulancedienst Kennemerland BV (onderdeel van Connexxion Taxi Services BV) Ingaande 1 januari 2011 komt er in iedere veiligheidsregio één regionale ambulancedienst. Doel van deze wetswijziging is verhoging van kwaliteit, doelmatigheid en toegankelijkheid van de ambulancezorg en een betere afstemming met het openbaar bestuur. De wet markeert de ontwikkeling van een vooral op vervoer gerichte ambulancedienst naar een volwaardige zorginstelling in de keten van acute zorg. Nu de ontwikkelingen wat duidelijker zijn geworden zal op korte termijn de huidige cliëntenraad met de nieuwe directie in gesprek gaan om te praten over structuur van het cliëntenberaad/de cliëntenraad. Verwacht mag worden dat elke zorginstelling voldoet aan de wettelijke eisen in deze en niet alleen omdat de wet dat vraagt, maar omdat de belangen van de cliënten zo goed mogelijk moeten worden gediend. De contacten die er tot nu toe waren geven volgens mij voldoende reden tot een optimistische invulling op korte termijn. Eén van de belangrijkste doelstellingen van de ambulancezorg is de kwaliteit van deze zorg. Stel dat u desondanks toch niet tevreden bent over de dienstverlening door medewerkers van de genoemde ambulancediensten, dan is het belangrijk dat er naar u geluisterd wordt en dat iets met uw klacht wordt gedaan. Regioconsulenten Achterhoek: Liesbeth Zwanepol liesbethzwanepol@zorgbelang gelderland.nl Gelderse Vallei: Sebo Woldringh sebowoldringh@zorgbelang gelderland.nl Nijmegen: Joke Stoffelen jokestoffelen@zorgbelang gelderland.nl Noordwest Veluwe: Selma Roos selmaroos@zorgbelanggelder land.nl Oost Veluwe: Leonie Wiekamp leoniewiekamp@zorgbelang gelderland.nl Rivierenland: Sebo Woldringh sebowoldringh@zorgbelang gelderland.nl Rijn IJssel: Stef Harweg stefharweg@zorgbelanggelder land.nl Patiënten/cliënten hebben het recht om te klagen. Daarvoor hebben de ambulancediensten een speciale klachtencommissie benoemd.

12 Colofon Deze nieuwsbrief Wmo wordt uitgebracht door Zorgbelang Gelderland Zorgbelang Gelderland ter informatie van de lidorganisaties, vrijwilligers en de Gelderse Postbus EH Arnhem gemeenten. IJsselburcht BP Arnhem Voor meer informatie: Leonie Wiekamp, Liesbeth Zwanepol Telefoon Redactie: Leonie Wiekamp, Liesbeth Zwanepol Fax Eindredactie: Marit van der Goot, Kim Scheffers info@zorgbelanggelderland.nl

DOC UMENT] gemeentelijk participatiedossier

DOC UMENT] gemeentelijk participatiedossier stimuleringsprogramma BORGINGS lokaal centraal 2006-2008 gemeentelijk participatiedossier Doetinchem 1 Conclusies De Zorgbelangorganisaties Bron Kenniscentrum Sociaal Beleid Demografische gegevens (prognose)

Nadere informatie

DOC UMENT] gemeentelijk participatiedossier

DOC UMENT] gemeentelijk participatiedossier stimuleringsprogramma BORGINGS lokaal centraal 2006-2008 gemeentelijk participatiedossier Ede 1 Conclusies De Zorgbelangorganisaties Bron Kenniscentrum Sociaal Beleid Demografische gegevens (prognose)

Nadere informatie

DOC UMENT] gemeentelijk participatiedossier

DOC UMENT] gemeentelijk participatiedossier stimuleringsprogramma BORGINGS lokaal centraal 2006-2008 gemeentelijk participatiedossier Apeldoorn 1 Conclusies De Zorgbelangorganisaties Bron Kenniscentrum Sociaal Beleid Demografische gegevens (prognose)

Nadere informatie

DOC UMENT] gemeentelijk participatiedossier

DOC UMENT] gemeentelijk participatiedossier stimuleringsprogramma BORGINGS lokaal centraal 2006-2008 gemeentelijk participatiedossier Lochem 1 Conclusies De Zorgbelangorganisaties Bron Kenniscentrum Sociaal Beleid Demografische gegevens (prognose)

Nadere informatie

DOC UMENT] gemeentelijk participatiedossier

DOC UMENT] gemeentelijk participatiedossier stimuleringsprogramma BORGINGS lokaal centraal 2006-2008 gemeentelijk participatiedossier Nijmegen 1 Conclusies De Zorgbelangorganisaties Bron Kenniscentrum Sociaal Beleid Demografische gegevens (prognose)

Nadere informatie

Nieuwsbrief Wmo Met actuele informatie over ontwikkelingen en activiteiten Nr. 9 januari 2008

Nieuwsbrief Wmo Met actuele informatie over ontwikkelingen en activiteiten Nr. 9 januari 2008 Eén jaar Wmo in Gelderland Op 1 januari 2007 is de Wet maatschappelijke ondersteuning, (Wmo), van kracht gegaan. Het doel van de wet is te bevorderen dat mensen kunnen meedoen in de maatschappij. De verantwoording

Nadere informatie

Nieuwsbrief Wmo Met actuele informatie over ontwikkelingen en activiteiten nr. 10 juni 2008

Nieuwsbrief Wmo Met actuele informatie over ontwikkelingen en activiteiten nr. 10 juni 2008 Nieuwsbrief Wmo Met actuele informatie over ontwikkelingen en activiteiten nr. 10 juni 2008 Zorgvrager tevens werkgever Sinds de invoering van de Wmo hebben thuiszorgorganisaties een deel van de mensen

Nadere informatie

DOC UMENT] gemeentelijk participatiedossier

DOC UMENT] gemeentelijk participatiedossier stimuleringsprogramma BORGINGS lokaal centraal 2006-2008 gemeentelijk participatiedossier Lingewaard 1 Conclusies De Zorgbelangorganisaties Bron Kenniscentrum Sociaal Beleid Demografische gegevens (prognose)

Nadere informatie

Nieuwsbrief 6, maart 2011

Nieuwsbrief 6, maart 2011 Postbus 3364 3502 GJ Utrecht Telefoon: 030 22 99 922 Nieuwsbrief 6, maart 2011 Steeds beter op de kaart Na de presentatie van de glossy in september is er weer genoeg gebeurd. In de gemeente Lopik is in

Nadere informatie

DOC UMENT] gemeentelijk participatiedossier

DOC UMENT] gemeentelijk participatiedossier stimuleringsprogramma BORGINGS lokaal centraal 2006-2008 gemeentelijk participatiedossier Lingewaal 1 Conclusies De Zorgbelangorganisaties Bron Kenniscentrum Sociaal Beleid Demografische gegevens (prognose)

Nadere informatie

DOC UMENT] gemeentelijk participatiedossier

DOC UMENT] gemeentelijk participatiedossier stimuleringsprogramma BORGINGS lokaal centraal 2006-2008 gemeentelijk participatiedossier Tiel 1 Conclusies De Zorgbelangorganisaties Bron Kenniscentrum Sociaal Beleid Demografische gegevens (prognose)

Nadere informatie

DOC UMENT] gemeentelijk participatiedossier

DOC UMENT] gemeentelijk participatiedossier stimuleringsprogramma BORGINGS lokaal centraal 2006-2008 gemeentelijk participatiedossier Renkum 1 Conclusies De Zorgbelangorganisaties Bron Kenniscentrum Sociaal Beleid Demografische gegevens (prognose)

Nadere informatie

DOC UMENT] gemeentelijk participatiedossier

DOC UMENT] gemeentelijk participatiedossier stimuleringsprogramma BORGINGS lokaal centraal 2006-2008 gemeentelijk participatiedossier Wijchen 1 Conclusies De Zorgbelangorganisaties Bron Kenniscentrum Sociaal Beleid Demografische gegevens (prognose)

Nadere informatie

DOC UMENT] gemeentelijk participatiedossier

DOC UMENT] gemeentelijk participatiedossier stimuleringsprogramma BORGINGS lokaal centraal 2006-2008 gemeentelijk participatiedossier Winterswijk 1 Conclusies De Zorgbelangorganisaties Bron Kenniscentrum Sociaal Beleid Demografische gegevens (prognose)

Nadere informatie

DOC UMENT] gemeentelijk participatiedossier

DOC UMENT] gemeentelijk participatiedossier stimuleringsprogramma BORGINGS lokaal centraal 2006-2008 gemeentelijk participatiedossier Overbetuwe 1 Conclusies De Zorgbelangorganisaties Bron Kenniscentrum Sociaal Beleid Demografische gegevens (prognose)

Nadere informatie

DOC UMENT] gemeentelijk participatiedossier

DOC UMENT] gemeentelijk participatiedossier stimuleringsprogramma BORGINGS lokaal centraal 2006-2008 gemeentelijk participatiedossier Barneveld 1 Conclusies De Zorgbelangorganisaties Bron Kenniscentrum Sociaal Beleid Demografische gegevens (prognose)

Nadere informatie

DOC UMENT] gemeentelijk participatiedossier

DOC UMENT] gemeentelijk participatiedossier stimuleringsprogramma BORGINGS lokaal centraal 2006-2008 gemeentelijk participatiedossier Geldermalsen 1 Conclusies De Zorgbelangorganisaties Bron Kenniscentrum Sociaal Beleid Demografische gegevens (prognose)

Nadere informatie

Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz

Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz BEREIKBAARHEID EN INFORMATIE Hoe word ik als cliënt geïnformeerd over de veranderingen? Met een brief van de gemeente Met een persoonlijk gesprek in 2015

Nadere informatie

DOC UMENT] gemeentelijk participatiedossier

DOC UMENT] gemeentelijk participatiedossier stimuleringsprogramma BORGINGS lokaal centraal 2006-2008 gemeentelijk participatiedossier Harderwijk 1 Conclusies De Zorgbelangorganisaties Bron Kenniscentrum Sociaal Beleid Demografische gegevens (prognose)

Nadere informatie

Zorg Verandert en wat nu? 141103, SBOG, Westervoort

Zorg Verandert en wat nu? 141103, SBOG, Westervoort Zorg Verandert en wat nu? 141103, SBOG, Westervoort Zorg Verandert Wie zijn wij? We richten ons op Wat gaan we doen? Informeren over veranderingen voor zover mogelijk Veranderingen wegen Wat doen we niet?

Nadere informatie

nieuwsbrief We zullen doorgaan Postbus 3364 3502 GJ Utrecht Telefoon: 030 22 99 922 Maart 2012

nieuwsbrief We zullen doorgaan Postbus 3364 3502 GJ Utrecht Telefoon: 030 22 99 922 Maart 2012 Maart 2012 We zullen doorgaan In deze nieuwsbrief een nieuw gezicht: Diana Davelaar. Diana is de opvolger van Patrick Veenendaal. Patrick moest om gezondheidsredenen stoppen. Diana heeft in oktober het

Nadere informatie

DOC UMENT] gemeentelijk participatiedossier

DOC UMENT] gemeentelijk participatiedossier stimuleringsprogramma BORGINGS lokaal centraal 2006-2008 gemeentelijk participatiedossier Hattem 1 Conclusies De Zorgbelangorganisaties Bron Kenniscentrum Sociaal Beleid Demografische gegevens (prognose)

Nadere informatie

DOC UMENT] gemeentelijk participatiedossier

DOC UMENT] gemeentelijk participatiedossier stimuleringsprogramma BORGINGS lokaal centraal 2006-2008 gemeentelijk participatiedossier Putten 1 Conclusies De Zorgbelangorganisaties Bron Kenniscentrum Sociaal Beleid Demografische gegevens (prognose)

Nadere informatie

DOC UMENT] gemeentelijk participatiedossier

DOC UMENT] gemeentelijk participatiedossier stimuleringsprogramma BORGINGS lokaal centraal 2006-2008 gemeentelijk participatiedossier Oldebroek 1 Conclusies De Zorgbelangorganisaties Bron Kenniscentrum Sociaal Beleid Demografische gegevens (prognose)

Nadere informatie

DOC UMENT] gemeentelijk participatiedossier

DOC UMENT] gemeentelijk participatiedossier stimuleringsprogramma BORGINGS lokaal centraal 2006-2008 gemeentelijk participatiedossier Rijnwaarden 1 Conclusies De Zorgbelangorganisaties Bron Kenniscentrum Sociaal Beleid Demografische gegevens (prognose)

Nadere informatie

DOC UMENT] gemeentelijk participatiedossier

DOC UMENT] gemeentelijk participatiedossier stimuleringsprogramma BORGINGS lokaal centraal 2006-2008 gemeentelijk participatiedossier Elburg 1 Conclusies De Zorgbelangorganisaties Bron Kenniscentrum Sociaal Beleid Demografische gegevens (prognose)

Nadere informatie

DOC UMENT] gemeentelijk participatiedossier

DOC UMENT] gemeentelijk participatiedossier stimuleringsprogramma BORGINGS lokaal centraal 2006-2008 gemeentelijk participatiedossier Buren 1 Conclusies De Zorgbelangorganisaties Bron Kenniscentrum Sociaal Beleid Demografische gegevens (prognose)

Nadere informatie

Wij horen erbij! In gesprek met mensen met een verstandelijke beperking over meedoen in de samenleving

Wij horen erbij! In gesprek met mensen met een verstandelijke beperking over meedoen in de samenleving Wij horen erbij! In gesprek met mensen met een verstandelijke beperking over meedoen in de samenleving Colofon (Eind)redactie Joke Stoffelen Zorgbelang Gelderland Tekeningen Marc Reijs Bureau Edubooks

Nadere informatie

DOC UMENT] gemeentelijk participatiedossier

DOC UMENT] gemeentelijk participatiedossier stimuleringsprogramma BORGINGS lokaal centraal 2006-2008 gemeentelijk participatiedossier Bronckhorst 1 Conclusies De Zorgbelangorganisaties Bron Kenniscentrum Sociaal Beleid Demografische gegevens (prognose)

Nadere informatie

DOC UMENT] gemeentelijk participatiedossier

DOC UMENT] gemeentelijk participatiedossier stimuleringsprogramma BORGINGS lokaal centraal 2006-2008 gemeentelijk participatiedossier Doesburg 1 Conclusies De Zorgbelangorganisaties Bron Kenniscentrum Sociaal Beleid Demografische gegevens (prognose)

Nadere informatie

DOC UMENT] gemeentelijk participatiedossier

DOC UMENT] gemeentelijk participatiedossier stimuleringsprogramma BORGINGS lokaal centraal 2006-2008 gemeentelijk participatiedossier Duiven 1 Conclusies De Zorgbelangorganisaties Bron Kenniscentrum Sociaal Beleid Demografische gegevens (prognose)

Nadere informatie

Zorg Advies Bureau Nederland. Zorg in úw taal!

Zorg Advies Bureau Nederland. Zorg in úw taal! Zorg Advies Bureau Nederland Zorg in úw taal! Thuiszorg Als u zorg nodig heeft, wilt u zolang mogelijk zelfstandig blijven wonen, liefst in uw eigen vertrouwde omgeving. Iedereen die door ouderdom, ziekte,

Nadere informatie

DOC UMENT] gemeentelijk participatiedossier

DOC UMENT] gemeentelijk participatiedossier stimuleringsprogramma BORGINGS lokaal centraal 2006-2008 gemeentelijk participatiedossier Nunspeet 1 Conclusies De Zorgbelangorganisaties Bron Kenniscentrum Sociaal Beleid Demografische gegevens (prognose)

Nadere informatie

De kijk op. zelfstandigheid in zorg

De kijk op. zelfstandigheid in zorg De kijk op zelfstandigheid in zorg Inhoudsopgave Welkom bij Carintreggeland 7 Meld en Zorg Centrale 7 Indicatie aanvragen 7 Zorgzwaartepakketten (ZZP) 8 Lid worden 8 Hulpmiddelen 8 Kwaliteit 9 Cliëntenraad

Nadere informatie

DOC UMENT] gemeentelijk participatiedossier

DOC UMENT] gemeentelijk participatiedossier stimuleringsprogramma BORGINGS lokaal centraal 2006-2008 gemeentelijk participatiedossier Zutphen 1 Conclusies De Zorgbelangorganisaties Bron Kenniscentrum Sociaal Beleid Demografische gegevens (prognose)

Nadere informatie

DOC UMENT] gemeentelijk participatiedossier

DOC UMENT] gemeentelijk participatiedossier stimuleringsprogramma BORGINGS lokaal centraal 2006-2008 gemeentelijk participatiedossier Groesbeek 1 Conclusies De Zorgbelangorganisaties Bron Kenniscentrum Sociaal Beleid Demografische gegevens (prognose)

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr. 3, september 2013. Hoge opkomst ontbijtbijeenkomsten Aalsmeer en Amstelveen

Nieuwsbrief nr. 3, september 2013. Hoge opkomst ontbijtbijeenkomsten Aalsmeer en Amstelveen Nieuwsbrief nr. 3, september 2013 Hoge opkomst ontbijtbijeenkomsten Aalsmeer en Amstelveen Amstelveen, donderdagochtend 29 augustus om 7.45 uur s ochtends op het plein voor het raadhuis. Een vriendelijk

Nadere informatie

Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken

Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken (in)formatieblad - eenvoudig verteld Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken november 2014 2 De Wet maatschappelijke ondersteuning 13 Ben je ouder dan 18 jaar? Woon je in je eigen

Nadere informatie

DOC UMENT] gemeentelijk participatiedossier

DOC UMENT] gemeentelijk participatiedossier stimuleringsprogramma BORGINGS lokaal centraal 2006-2008 gemeentelijk participatiedossier Oude IJsselstreek 1 Conclusies De Zorgbelangorganisaties Bron Kenniscentrum Sociaal Beleid Demografische gegevens

Nadere informatie

AVI-nieuwsbrief #18 11 juli 2013

AVI-nieuwsbrief #18 11 juli 2013 AVI-nieuwsbrief #18 11 juli 2013 Beste lezers De decentralisaties komen steeds dichterbij. Gemeenten zijn druk met alle voorbereidingen. Want om de overgang in 2015 goed te kunnen maken, zou hun Wmo-beleidsplan

Nadere informatie

DOC UMENT] gemeentelijk participatiedossier

DOC UMENT] gemeentelijk participatiedossier stimuleringsprogramma BORGINGS lokaal centraal 2006-2008 gemeentelijk participatiedossier Ermelo 1 Conclusies De Zorgbelangorganisaties Bron Kenniscentrum Sociaal Beleid Demografische gegevens (prognose)

Nadere informatie

DOC UMENT] gemeentelijk participatiedossier

DOC UMENT] gemeentelijk participatiedossier stimuleringsprogramma BORGINGS lokaal centraal 2006-2008 gemeentelijk participatiedossier Culemborg 1 Conclusies De Zorgbelangorganisaties Bron Kenniscentrum Sociaal Beleid Demografische gegevens (prognose)

Nadere informatie

DOC UMENT] gemeentelijk participatiedossier

DOC UMENT] gemeentelijk participatiedossier stimuleringsprogramma BORGINGS lokaal centraal 2006-2008 gemeentelijk participatiedossier Oost Gelre 1 Conclusies De Zorgbelangorganisaties Bron Kenniscentrum Sociaal Beleid Demografische gegevens (prognose)

Nadere informatie

9 WMO Wet Maatschappelijke Ondersteuning

9 WMO Wet Maatschappelijke Ondersteuning Over de auteur: Wicher Pattje Wicher Pattje is oud-wethouder van de gemeente Groningen en beleidsadviseur in de sociale sector, gericht op overheden en non-profit instellingen. Voor meer informatie: www.conjunct.nl.

Nadere informatie

Wat gaat er in de zorg veranderen en waarom?

Wat gaat er in de zorg veranderen en waarom? Wat gaat er in de zorg veranderen en waarom? Het ministerie van VWS heeft wee websites in het leven geroepen die hierover uitgebreid informatie geven www.dezorgverandertmee.nl en www.hoeverandertmijnzorg.nl

Nadere informatie

De KrimpenWijzer is er voor al uw vragen en ondersteuning op het gebied van welzijn, zorg, opvoeden en opgroeien.

De KrimpenWijzer is er voor al uw vragen en ondersteuning op het gebied van welzijn, zorg, opvoeden en opgroeien. De KrimpenWijzer is er voor al uw vragen en ondersteuning op het gebied van welzijn, zorg, opvoeden en opgroeien. Zit u niet lekker in uw vel en wilt u hier wat aan veranderen? Vindt u het moeilijk om

Nadere informatie

DOC UMENT] gemeentelijk participatiedossier

DOC UMENT] gemeentelijk participatiedossier stimuleringsprogramma BORGINGS lokaal centraal 2006-2008 gemeentelijk participatiedossier Epe 1 Conclusies De Zorgbelangorganisaties Bron Kenniscentrum Sociaal Beleid Demografische gegevens (prognose)

Nadere informatie

met de wmo doet iedereen gewoon mee

met de wmo doet iedereen gewoon mee De Wet maatschappelijke ondersteuning eenvoudig verteld Dit boekje met informatie over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) legt de belangrijkste onderdelen van de Wmo uit. Wilt u meer weten over

Nadere informatie

DOC UMENT] gemeentelijk participatiedossier

DOC UMENT] gemeentelijk participatiedossier stimuleringsprogramma BORGINGS lokaal centraal 2006-2008 gemeentelijk participatiedossier Brummen 1 Conclusies De Zorgbelangorganisaties Bron Kenniscentrum Sociaal Beleid Demografische gegevens (prognose)

Nadere informatie

AVI-nieuwsbrief 30. Inhoud. Opinie. Opinie. AVI-producten. Activiteiten. Informatief. Signalering. Nieuws. Zit er ook zelfhulp in uw Wmo?

AVI-nieuwsbrief 30. Inhoud. Opinie. Opinie. AVI-producten. Activiteiten. Informatief. Signalering. Nieuws. Zit er ook zelfhulp in uw Wmo? AVI-nieuwsbrief 30 27 mei 2014 Inhoud Opinie Zit er ook zelfhulp in uw Wmo? Reacties op blog We kunnen het zelf toch veel beter? Zelfredzaamheid kan niet worden opgelegd AVI-producten Nieuw! Handreiking

Nadere informatie

Niet alles verandert in de zorg

Niet alles verandert in de zorg Over wat blijft en wat er verandert in de zorg 15 september 2014, Hercules Diessen Niet alles verandert in de zorg. Gelukkig maar! Er gaat veel veranderen in de zorg. Maar er blijft gelukkig ook veel hetzelfde;

Nadere informatie

ALGEMEEN WMO VEELGESTELDE VRAGEN OVER WMO EN JEUGDHULP

ALGEMEEN WMO VEELGESTELDE VRAGEN OVER WMO EN JEUGDHULP VEELGESTELDE VRAGEN OVER WMO EN JEUGDHULP Vanaf 2015 krijgt de gemeente er zorgtaken bij. Een deel van de zorg die nu via het zorgkantoor vanuit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) loopt, gaat

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Algemene brochure. voor mensen met een beperking. MEE maakt meedoen mogelijk

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Algemene brochure. voor mensen met een beperking. MEE maakt meedoen mogelijk MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Algemene brochure voor mensen met een beperking MEE maakt meedoen mogelijk 1 Colofon Tekst en samenstelling Eenvoudig Communiceren Amsterdam Afd. Communicatie

Nadere informatie

DOC UMENT] gemeentelijk participatiedossier

DOC UMENT] gemeentelijk participatiedossier stimuleringsprogramma BORGINGS lokaal centraal 2006-2008 gemeentelijk participatiedossier Neder-Betuwe 1 Conclusies De Zorgbelangorganisaties Bron Kenniscentrum Sociaal Beleid Demografische gegevens (prognose)

Nadere informatie

DOC UMENT] gemeentelijk participatiedossier

DOC UMENT] gemeentelijk participatiedossier stimuleringsprogramma BORGINGS lokaal centraal 2006-2008 gemeentelijk participatiedossier Zevenaar 1 Conclusies De Zorgbelangorganisaties Bron Kenniscentrum Sociaal Beleid Demografische gegevens (prognose)

Nadere informatie

DOC UMENT] gemeentelijk participatiedossier

DOC UMENT] gemeentelijk participatiedossier stimuleringsprogramma BORGINGS lokaal centraal 2006-2008 gemeentelijk participatiedossier West Maas en Waal 1 Conclusies De Zorgbelangorganisaties Bron Kenniscentrum Sociaal Beleid Demografische gegevens

Nadere informatie

Wmo/AWBZ Met actuele informatie over ontwikkelingen en activiteiten nr 11 december 2008

Wmo/AWBZ Met actuele informatie over ontwikkelingen en activiteiten nr 11 december 2008 Wmo/AWBZ Met actuele informatie over ontwikkelingen en activiteiten nr 11 december 2008 Meer mantelzorgers recht op vergoeding Staatssecretaris Bussemaker past de financiële regeling voor mantelzorgers

Nadere informatie

Onafhankelijke cliëntondersteuning vanuit cliëntenperspectief. De stand van zaken medio 2015

Onafhankelijke cliëntondersteuning vanuit cliëntenperspectief. De stand van zaken medio 2015 Onafhankelijke cliëntondersteuning vanuit cliëntenperspectief De stand van zaken medio 2015 AVI-toolkit 22 April 2015 Inhoudsopgave Onafhankelijke cliëntondersteuning... 3 1. Het belang van onafhankelijke

Nadere informatie

DOC UMENT] gemeentelijk participatiedossier

DOC UMENT] gemeentelijk participatiedossier stimuleringsprogramma BORGINGS lokaal centraal 2006-2008 gemeentelijk participatiedossier Wageningen 1 Conclusies De Zorgbelangorganisaties Bron Kenniscentrum Sociaal Beleid Demografische gegevens (prognose)

Nadere informatie

Zorg naar gemeenten. Bent u al geïnformeerd? Digitale cliëntenraadpleging als onderdeel van de AVI-cliëntenmonitor. AVI-cliëntenmonitor

Zorg naar gemeenten. Bent u al geïnformeerd? Digitale cliëntenraadpleging als onderdeel van de AVI-cliëntenmonitor. AVI-cliëntenmonitor Zorg naar gemeenten. Bent u al geïnformeerd? Digitale cliëntenraadpleging als onderdeel van de AVI-cliëntenmonitor AVI-cliëntenmonitor November 2014 COLOFON AVI cliëntenmonitor De AVI-cliëntenmonitor maakt

Nadere informatie

DOC UMENT] gemeentelijk participatiedossier

DOC UMENT] gemeentelijk participatiedossier stimuleringsprogramma BORGINGS lokaal centraal 2006-2008 gemeentelijk participatiedossier Rheden 1 Conclusies De Zorgbelangorganisaties Bron Kenniscentrum Sociaal Beleid Demografische gegevens (prognose)

Nadere informatie

Verslag basiscursus Wmo d.d. 12 april 2013 LSR in (Utrecht)

Verslag basiscursus Wmo d.d. 12 april 2013 LSR in (Utrecht) Verslag basiscursus Wmo d.d. 12 april 2013 LSR in (Utrecht) De vier cursisten, die aanwezig waren, begonnen zich aan elkaar voor te stellen onder leiding van de cursusleidster. Van de vier cursisten waren

Nadere informatie

Doe een beroep op de adviseurs van AVI bij uw voorbereiding op de komende decentralisaties

Doe een beroep op de adviseurs van AVI bij uw voorbereiding op de komende decentralisaties AVI-nieuwsbrief 7 (24 juli 2012) Adviseurs Versterking Wmo ondersteunen bij beleidsbeïnvloeding Doe een beroep op de adviseurs van AVI bij uw voorbereiding op de komende decentralisaties Geachte Het uitstel

Nadere informatie

Beïnvloeding Samen sta je sterker

Beïnvloeding Samen sta je sterker Beïnvloeding Samen sta je sterker Aan de slag Om uw doel te bereiken, moet u gericht aan de slag gaan. Het volgende stappenplan kan u hierbij helpen. 1. Analyseer het probleem en bepaal uw doel Als u een

Nadere informatie

Rapportage Wmo onderzoek Communicatie

Rapportage Wmo onderzoek Communicatie Rapportage Wmo onderzoek Communicatie Cliënten zijn tevreden over hoe het proces nu verloopt, voornamelijk door de inzet van traditionele communicatiekanalen 23 juli 2014 Versie 1,0 Inhoudsopgave Doelstelling

Nadere informatie

DOC UMENT] gemeentelijk participatiedossier

DOC UMENT] gemeentelijk participatiedossier stimuleringsprogramma BORGINGS lokaal centraal 2006-2008 gemeentelijk participatiedossier Berkelland 1 Conclusies De Zorgbelangorganisaties Bron Kenniscentrum Sociaal Beleid Demografische gegevens (prognose)

Nadere informatie

Wmo-adviesraad West Maas en Waal. 24 november 2014

Wmo-adviesraad West Maas en Waal. 24 november 2014 Wmo-adviesraad West Maas en Waal 24 november 2014 1. Welkom, 2. Agenda 3. Wmo adviesraad, wat doen wij. 4. Hoe ziet de toekomst er uit? 5. Doel van vanavond. Agenda: Opening Onno Siegers Introductie avondprogramma

Nadere informatie

Algemeen: Antwoorden in rood op vragen gesteld op de bijeenkomst over zorg in Stadsdorp Rivierenbuurt 13 december 2014.

Algemeen: Antwoorden in rood op vragen gesteld op de bijeenkomst over zorg in Stadsdorp Rivierenbuurt 13 december 2014. Antwoorden in rood op vragen gesteld op de bijeenkomst over zorg in Stadsdorp Rivierenbuurt 13 december 2014. Zie ook http://www.amsterdam.nl/zorg-welzijn/zorg-ouderen/ Algemeen: Wat betekenen de bezuinigingen

Nadere informatie

Reizen met het openbaar vervoer. In gesprek over reizen met het openbaar vervoer

Reizen met het openbaar vervoer. In gesprek over reizen met het openbaar vervoer Reizen met het openbaar vervoer In gesprek over reizen met het openbaar vervoer Reizen met het openbaar vervoer In gesprek over reizen met het openbaar vervoer februari 2010 Zorgbelang Gelderland Alle

Nadere informatie

Nieuwsbrief Centrum voor Jeugd en Gezin Roosendaal

Nieuwsbrief Centrum voor Jeugd en Gezin Roosendaal Nieuws voor professionals op het gebied van opvoeden en opgroeien 10 Nieuwsbrief Centrum voor Jeugd en Gezin Roosendaal In deze nieuwsbrief vindt u als professional, informatie over de ontwikkelingen van

Nadere informatie

Klanttevredenheidsonderzoek Wmo 2012 Wmo-hulpmiddelen onder de loep. Gemeente Ubbergen Juni 2013

Klanttevredenheidsonderzoek Wmo 2012 Wmo-hulpmiddelen onder de loep. Gemeente Ubbergen Juni 2013 Klanttevredenheidsonderzoek Wmo 2012 Wmo-hulpmiddelen onder de loep Gemeente Ubbergen Juni 2013 Colofon Uitgave I&O Research BV Zuiderval 70 7543 EZ Enschede tel. (053) 4825000 Rapportnummer 2013/033 Datum

Nadere informatie

BEREIKBAARHEID EN INFORMATIE

BEREIKBAARHEID EN INFORMATIE Vragen en antwoorden Klankbordgroep In het najaar van 2014 hebben een aantal cliënten en mantelzorgers uit de zes Dongemondgemeenten (Aalburg, Drimmelen, Geertruidenberg, Oosterhout, Werkendam en Woudrichem)

Nadere informatie

Iedereen moet kunnen meedoen

Iedereen moet kunnen meedoen Nieuwe wet voor maatschappelijke ondersteuning in uw gemeente Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Inhoud 2 Voorwoord 5 Wat is de Wmo? 5 Waarom is de Wmo belangrijk? 9 Negen taken voor uw

Nadere informatie

Voor en met elkaar : burgerinitiatieven worden beloond

Voor en met elkaar : burgerinitiatieven worden beloond Voor en met elkaar : burgerinitiatieven worden beloond Verenigingen, stichtingen en instellingen barsten doorgaans van de ambities en toekomstplannen. Maar om ze te realiseren heb je financiële middelen

Nadere informatie

Beïnvloeding Samen sta je sterker

Beïnvloeding Samen sta je sterker Beïnvloeding Samen sta je sterker Aan de slag Om uw doel te bereiken, moet u gericht aan de slag gaan. Het volgende stappenplan kan u hierbij helpen. 1. Analyseer het probleem en bepaal uw doel Als u een

Nadere informatie

Ik krijg ondersteuning bij de opvoeding en zorg voor mijn kind. Wat verandert er in 2015?

Ik krijg ondersteuning bij de opvoeding en zorg voor mijn kind. Wat verandert er in 2015? Ik krijg ondersteuning bij de opvoeding en zorg voor mijn kind Wat verandert er in 2015? Meestal kunt u op eigen kracht of met hulp van familie, vrienden of buren uw leven prima organiseren. Maar soms

Nadere informatie

Op 1 januari 2015 verandert ons zorgstelsel. De Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) wordt dan vervangen door vier wetten:

Op 1 januari 2015 verandert ons zorgstelsel. De Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) wordt dan vervangen door vier wetten: Op 1 januari 2015 verandert ons zorgstelsel. De Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) wordt dan vervangen door vier wetten: 1. De Wet langdurige zorg (Wlz) voor 24 uur intensieve zorg en toezicht

Nadere informatie

Aandacht voor iedereen

Aandacht voor iedereen Aandacht voor iedereen Veranderingen in de zorg Klankbordgroep belangenbehartiging Aalsmeer 12 mei 2014 Esther Anker Adviseur versterking Wmo In deze presentatie 1. Landelijke ontwikkelingen 2. Hoe is

Nadere informatie

E-panel. Belangrijke rol weggelegd voor Zorgverzekeraars Second opinion: een patiëntenrecht met obstakels

E-panel. Belangrijke rol weggelegd voor Zorgverzekeraars Second opinion: een patiëntenrecht met obstakels E-panel Met de uitkomsten van de enquête over second opinion Nr. 18 - januari 2011 Belangrijke rol weggelegd voor Zorgverzekeraars Second opinion: een patiëntenrecht met obstakels We weten bijna allemaal

Nadere informatie

Zorg, begeleiding, werk en inkomen. Hulp bij het Huishouden

Zorg, begeleiding, werk en inkomen. Hulp bij het Huishouden Zorg, begeleiding, werk en inkomen Hulp bij het Huishouden Wmo, Hulp bij het Huishouden Toch hulp nodig via de gemeente? Heeft u geprobeerd om zelf hulp te regelen maar lukt het niet om uw probleem zelf

Nadere informatie

Evaluatie van de Wmo-voorzieningen 2013

Evaluatie van de Wmo-voorzieningen 2013 Evaluatie van de Wmo-voorzieningen 2013 Gemeente Waterland augustus 2014 Inhoudsopgave SAMENVATTING... 3 1. INLEIDING... 3 2. CLIËNTTEVREDENHEID... 3 3. HET WMO-LOKET... 3 3.1 AANVRAGEN... 4 3.2 INDICATIES...

Nadere informatie

nummer 11 april 2013 Jan Hanse aan het woord Hoe gaat het verder met de medezeggenschap?

nummer 11 april 2013 Jan Hanse aan het woord Hoe gaat het verder met de medezeggenschap? nummer 11 april 2013 Jan Hanse aan het woord Hoe gaat het verder met de medezeggenschap? de redactie van de cliënten-raad-krant bestaat uit: Arco Boogaard cliëntenraad de Waaier + de Schelp Anita van Dinteren

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Wonen & Samenleven

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Wonen & Samenleven MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Wonen & Samenleven Als mijn zoon begeleid zelfstandig gaat wonen, staat er dan altijd iemand voor hem klaar? Ik wil graag een traplift. Bij wie vraag ik die

Nadere informatie

COLLEGEVOORSTEL. Onderwerp Klanttevredenheidsonderzoek Wmo 2014. Te besluiten om:

COLLEGEVOORSTEL. Onderwerp Klanttevredenheidsonderzoek Wmo 2014. Te besluiten om: COLLEGEVOORSTEL Onderwerp Klanttevredenheidsonderzoek Wmo 2014 Te besluiten om: 1. De resultaten van het klanttevredenheidsonderzoek Wmo 2014 in het kader van artikel 9 Wmo juncto artikel 8.9 vierde lid

Nadere informatie

Nieuwsbrief Sociaal Domein Kop van Noord-Holland

Nieuwsbrief Sociaal Domein Kop van Noord-Holland Nieuwsbrief Sociaal Domein Kop van Noord-Holland Maandag 28 juli 2014 Nieuwsbrief nummer 3 Colleges Den Helder, Schagen en Hollands Kroon wijzigen samenwerking Sociaal Domein De colleges van Den Helder,

Nadere informatie

eflectietool Reflectietool Reflectietool Reflectietool Test jezelf op professioneel ondersteunen

eflectietool Reflectietool Reflectietool Reflectietool Test jezelf op professioneel ondersteunen eflectietool Reflectietool eflectietool Reflectietool eflectietool Reflectietool Test jezelf op professioneel ondersteunen Redactie: Marieke Haitsma en Corrie van Dam Eindredactie: afdeling communicatie

Nadere informatie

JONGEREN IN GELDERLAND OVER

JONGEREN IN GELDERLAND OVER JONGEREN IN GELDERLAND OVER een sterk bestuur en hun gemeente Aanleiding De provincie Gelderland werkt samen met VNG Gelderland aan het project Sterk Bestuur Gelderland (SBG). In het project wordt het

Nadere informatie

De Wmo adviesraad en het gemeentelijk beleid

De Wmo adviesraad en het gemeentelijk beleid De Wmo adviesraad en het gemeentelijk beleid Alle hens aan dek Presentatie door Gerda van der Lee, Voorzitter Wmo adviesraad s-hertogenbosch 12 maart 2013 De Wet Maatschappelijke Ondersteuning wil dat

Nadere informatie

Wet maatschappelijke ondersteuning. Wmo: Iedereen moet kunnen meedoen! inwoudenberg

Wet maatschappelijke ondersteuning. Wmo: Iedereen moet kunnen meedoen! inwoudenberg Wet maatschappelijke ondersteuning inwoudenberg Wmo: Iedereen moet kunnen meedoen! INHOUD pag. Voorwoord 3 De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) 4 Waarom wordt de Wmo ingevoerd? 5 Wat betekent de

Nadere informatie

Wmo krant Nummer 1. Samen tot goede oplossingen komen. Wmo is meedoen. voor cliënten van Syndion voor ouders / vertegenwoordigers

Wmo krant Nummer 1. Samen tot goede oplossingen komen. Wmo is meedoen. voor cliënten van Syndion voor ouders / vertegenwoordigers Wmo krant Nummer 1 voor cliënten van Syndion voor ouders / vertegenwoordigers Samen tot goede oplossingen komen Voor u ligt de Wmo-krant van Syndion. We hebben deze krant gemaakt omdat er veel verandert

Nadere informatie

Welkom. meegeldersepoort.nl

Welkom. meegeldersepoort.nl Welkom meegeldersepoort.nl Welkom bij MEE Gelderse Poort In deze folder staat informatie over onze diensten en uitleg over onze werkwijze. Wilt u deze infor matie goed doorlezen en bewaren? Wat biedt MEE

Nadere informatie

PrivaZorg. PrivaZorg thuiszorg klantgericht en persoonlijk!

PrivaZorg. PrivaZorg thuiszorg klantgericht en persoonlijk! PrivaZorg PrivaZorg thuiszorg klantgericht en persoonlijk! 1 Welkom bij PrivaZorg! PrivaZorg is een thuiszorgorganisatie, die werkt met gemotiveerde, zelfstandige zorgverleners. Thuiszorg is zorg bij mensen

Nadere informatie

Zorg en Ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking. Dit zijn wij we zijn er voor jou!

Zorg en Ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking. Dit zijn wij we zijn er voor jou! Zorg en Ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking Dit zijn wij we zijn er voor jou! Graag stellen we ons voor! Careander ondersteunt mensen met een verstandelijke beperking op het gebied

Nadere informatie

Wat is er in uw situatie veranderd dat u juist nu naar het loket komt?

Wat is er in uw situatie veranderd dat u juist nu naar het loket komt? 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 9. Startvraag A B C D E F G H Start van het proces: Klant komt in het loket Startvraag Waar kan ik u mee helpen? Antwoord van de klant De klant vertelt zijn verhaal in zijn eigen

Nadere informatie

Hulp bij het huishouden

Hulp bij het huishouden Hulp bij het huishouden GroenekruisDomicura: voor alle zorg bij u thuis Als het om uw gezondheid gaat, of om die van uw kind of iemand anders die u dierbaar is, dan neemt u geen enkel risico. Dan is alleen

Nadere informatie

Ervaringen en trainingsbehoefte professionals jeugdzorg

Ervaringen en trainingsbehoefte professionals jeugdzorg Ervaringen en trainingsbehoefte professionals jeugdzorg transformatie jeugdzorg FoodValley INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding... 2 1.1. Aanleiding... 2 1.2. Doel- en probleemstelling... 2 1.3. Methode... 2 1.4.

Nadere informatie

Wmo 2015 Gemeente Zeist

Wmo 2015 Gemeente Zeist Wmo 2015 Gemeente Zeist Het veranderende zorgaanbod voor ouderen, mantelzorgers en mensen met dementie. Dinsdag 14 oktober 2014 Even voorstellen Naam: Judith van Leeuwen Functie: accountmanager Wmo bij

Nadere informatie

19.15-19.45 uur : Inloop met koffie en thee 19.45-20.00 uur : Opening door directie 20.00-20.30 uur : Univé zorg in 2015 20.30-21.

19.15-19.45 uur : Inloop met koffie en thee 19.45-20.00 uur : Opening door directie 20.00-20.30 uur : Univé zorg in 2015 20.30-21. 19.15-19.45 uur : Inloop met koffie en thee 19.45-20.00 uur : Opening door directie 20.00-20.30 uur : Univé zorg in 2015 20.30-21.00 uur : Pauze 21.00-21.30 uur : Veranderingen in de AWBZ 21.30-22.30 uur

Nadere informatie

De dienstverlening van Westerpark

De dienstverlening van Westerpark De dienstverlening van Westerpark Vanaf eind mei 2009 konden bewoners en ondernemers van Westerpark zich aanmelden bij het nieuw opgerichte digitale bewonerspanel. In deze rapportage wordt verslag gedaan

Nadere informatie

Onderzoek cliëntervaringen Wmo, Jeugdwet, sociale wijkteams en basisteams jeugd en gezin

Onderzoek cliëntervaringen Wmo, Jeugdwet, sociale wijkteams en basisteams jeugd en gezin Onderzoek cliëntervaringen Wmo, Jeugdwet, sociale wijkteams en basisteams jeugd en gezin Gemeente s-hertogenbosch Afdeling Onderzoek & Statistiek Augustus 2015 2 Samenvatting De gemeente wil weten hoe

Nadere informatie