Dag 15: Hao gaat voor het eerst naar de disco

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Dag 15: Hao gaat voor het eerst naar de disco"

Transcriptie

1 Dag 15: Hao gaat voor het eerst naar de disco Geplaatst op 10 september 2011 door Johan Als we om 8.00u arriveren bij manager Danh thuis in Dien An, zitten Hong Thuy (10), Kim Trang (12) en Thanh Thao (10) een formulier in te vullen. Manager Danh heeft voor al haar kinderen een uitgebreide vragenlijst opgesteld. Naast persoonlijk gegevens moet er antwoord gegeven worden op vragen over familie-omstandigheden en studiewensen. Als deze drie meisjes klaar zijn met het invullen, krijgen we van Danh alle dossiers van haar 17 kinderen. Daarnaast krijgen we een stapeltje tekeningen en schoolrapporten van deze kinderen. Alles bij elkaar weer een kilo bagage voor in het vliegtuig (max. 20 kilo). We nemen alles graag mee om thuis aan de sponsors te geven. Dan is het tijd om voor een jaar afscheid van Thuy, Trang en Thao te nemen. Zij krijgen van ons nog een paar foto s, gemaakt op het feestje in ons appartement. Ook krijgen ze als echt Looking-Forward-lid het petje met logo. De lieverds hebben een cadeautje terug voor ons. Naar Vietnamese gewoonte maken we de pakjes niet open. We weten van vorig jaar dat er prullaria in zitten, maar dat geeft niet; we zijn dankbaar voor hun gebaar van dank.

2 Nadat we de 3 meisjes hebben uitgezwaaid, gaan we met onze manager Danh alle financiele verslagen van afgelopen jaar doornemen en alles wordt afgesproken voor het komende schooljaar. Danh schrijft alles uitgebreid op in een speciaal boek. Haar boekhouding klopt precies met onze boekhouding. Chapeau! Deze controle moet gebeuren zonder licht en ventilator. De stroom is uitgevallen. Alhoewel dit tijdens ons verblijf de eerste keer is dat dit gebeurt, is het in Vietnam heel gewoon. Soms dagelijks, soms wekelijks, soms kort, soms urenlang is er geen stroom. Als we kind voor kind doornemen komen we op het probleem van minstens 5 van onze 30 kinderen die te weinig (goede) voeding krijgen. Moeten en kunnen wij als schoolgeldfonds hier iets aan verbeteren? Als deze kinderen zonder of met onvoldoende ontbijt in de klas zitten zal dat ten koste gaan van hun leerprestaties. Hoe kunnen we daar iets aan doen? Door voor hen een ontbijt te kopen; extra geld te geven? Het is nu moeilijk voor ons om te zien hoeveel fondsgeld we hier totaal hebben besteed. We zijn zuinig geweest. Misschien is er voldoende fondsgeld in kas. Een ontbijt kost hier tussen de 5000 en VND (20-35 eurocent). Jammer genoeg heeft onze oproep op deze site, eergisteren, aan de dagverslaglezers om een paar euro te storten in ons schoolgeldfonds heel weinig respons opgeleverd. Een enkeling heeft wel iets geschonken. Het is erg moeilijk om duidelijk te kunnen maken dat het hier niet om veel geld gaat, maar dat een paar euro s heel veel goeds kunnen doen. We zijn heel dankbaar voor de extra giften die van onze vaste sponsors gekomen zijn, maar dat was niet de bedoeling. Zij betalen/geven al meer dan genoeg. We zullen voor hen extra ons best gaan doen om de betreffende foto s, filmpjes, schoolrapporten, cadeautjes en andere informatie m.b.t. hun kind snel door te geven.

3 Nu snel naar huis, want Thien komt om 11.00u. Onderweg word ik herinnerd aan volgende week; mijn collega is al meubels aan het afleveren. Tegelijk arriveren we met Thien bij ons appartementje. De portiers snapten er in het begin helemaal niets van waarom er zoveel Vietnamezen bij ons op bezoek kwamen. Volwassenen en kinderen. Dat er zoveel (verschilende) mensen op bezoek moeten kunnen komen is de grootste reden dat we niet in een hotel willen wonen gedurende de tijd dat we hier zijn. In een appartementje mag je iedereen ontvangen, ook al zijn de portiers/bewakers niet blij met zoveel bezoekers. Ze hangen en liggen de hele dag bij de ingang en moeten omhoog als er weer iemand komt voor ons. Ons appartement bevalt heel goed. Alles werkt naar behoren, ook het onmisbare internet. De temperatuur kunnen we houden onder de 30 graden en 2x per week wordt het schoongemaakt (als we weg zijn). We hebben zelfs een wasmachine. Daaronder woont ook een van onze huisdieren, n flinke kakkerlak. Hij blijft gelukkig meestal wel onder dit apparaat, al is hij er wel de oorzaak van dat Vincy met het licht aan slaapt. Verder hebben we een supersnel gekkootje in de badkamer en honderden kleine miertjes die de hele dag in een lange rij naar het stopcontact lopen. We hebben er geen last van. Thien (23) heeft 2 jaar geleden op kosten van ons fonds een spraakcurses Engels gevolgd op de Vietnamees-Amerikaanse avondschool. Haar Engelse uitspraak was, zoals bij 95% van de studenten, niet te verstaan. Deze cursus heeft voor Thien veel opgeleverd; ze heeft nu een vaste baan in een juwelierswinkeltje van een luxe Japans hotel aan Nha Trang beach. En Thien spreekt veel beter Engels.

4 Thien is wel dikwijls ziek. Ze heeft veel hoofdpijn omdat, volgens een medisch onderzoek in Saigon, ze een tumor in haar hoofd heeft. De dokters willen er niets aan doen zolang deze tumor niet groeit. Begrijpelijk maakt het Thien wel bang. Ook heeft Thien dikwijls maagpijn. Wij supporten Thien nu niet meer; ze heeft een betaalde baan. We willen wel contact met deze lieve, zachte meid blijven onderhouden. Uit vriendschap. Daarom is ze nu hier. We gaan samen met haar naar een restaurant in het centrum. Ze mag op onze eigen kosten iets bestellen voor de lunch. Ze kiest een, voor haar dure, pizza (3 euro). n Pizza Vegetariana, want ze wil met ons delen. Als we opstappen om naar ons appartementje te gaan gaat Thien zich weer helemaal inpakken. De zon mag niet op haar huid schijnen. Ze moet zo bleek mogelijk blijven. Iets wat haar al aardig is gelukt, of is dit omdat ze ongezond is? Thien gaat niet meer mee naar boven naar ons appartement, want iedere keer als je je brommer ergens parkeert in de stad, moet je aan bewakers 1000 Dong betalen. Vincy gaat snel op en neer naar de 5e etage om een paar kleine cadeautjes en een Looking- Forwardpetje voor haar te halen. Ook neemt Thien onze mascotte Nijntje mee voor haar nichtje Mickey in Dien Khanh. Mickey gaat komend schooljaar op Nijntje passen, zoals Uyen dit jaar perfect deed. Tam biet Thien, we zien je weer volgend jaar! Ik ga weer verder met het verbeteren van de honderden foto s die we samen gemaakt hebben. De 2 managers willen dat ik de foto s m.b.t. hun kinderen op een USB-stick zet. We willen ook nog wat foto s laten afdrukken om hier te geven bij ons afscheid. Vincy gaat eerst gewoon boodschappen doen bij de kleine supermarkt en daarna fietst ze weer terug naar het centrum om toch eens rond te neuzen in de souvenierwinkeltjes. Maar wat is dat nu voor geluid? Regen? Ja, het begin zomaar te regenen. De eerste keer overdag sinds we hier zijn. Waar is onze poncho? Onderin de rugzak. We hebben deze nog niet eerder nodig gehad. Als een echte Vietnamees trek je even een stuk plastic over je heen en gaat verder. Om 18.00u. zijn we weer uitgenodigd om te komen eten bij Hao s moeder. Ik hoop dat ze deze keer mij weer verwend met veel eigengemaakte Vietnamese loempiaatjes. Ze zijn heerlijk!

5 Het is maar 10 minuten fietsen naar de sloppenwijk waar Hao woont. Het regent nog flink, maar dat is niet erg. Het regent hier warm water. Wat wel een probleem is, is dat het nu een stuk gevaarlijker is op straat. Het is al pikdonker; je ziet veel minder met die capuchon op. En toch zo n 20% van het verkeer rijdt zonder licht omdat deze kapot is ze of dat ze de geesten van overledenen niet willen storen. Zomaar komt uit het donker een onverlichte kar je tegemoet op de verkeerde weghelft. Heel aangekomen op de plaats van bestemming worden net zoals altijd onze fietsen overgenomen door vader Ba. Ze moeten binnen in hun huisje gezet worden. Buiten is het niet te vertrouwen als het donker is. De tafel in het voorste gedeelte staat bijna helemaal vol met eten. En ook deze keer staan er maar 2 lege bordjes bij. Dat betekent dat niemand van de familie met ons mee eet. Heel ongezellig, maar bij de gewone Vietnamees heel gewoon. En ik zie geen loempiaatjes! We denken dat de moeder het zekere voor het onzekere neemt en zoveel mogelijk ons Westers eten namaakt om zeker te weten dat wij het lekker vinden. Dus ook nu weer omelet met gebakken aardappelen en bloemkool. Het is altijd heel lekker wat Tam kookt, maar nu had ik mijn zinnen gezet op haar vegetarische loempiaatjes. Na het eten wordt er ineens heel druk gediscussieerd tussen de familieleden. Hao moet heel veel voor ons vertalen. De familie heeft door dat we over een paar dagen vertrekken. Ze willen nog van alles: ons mee wegbrengen naar het vliegveld, nog samen ijs gaan eten, dat wij Du en Lich morgen meenemen naar Chameiland en ook de koekenpan die we gekocht hebben voor ons Hollands diner. En nog veel meer. Je ziet ze denken: het is nu of nooit. Maar er is voor Hao nu iets veel belangrijker! Hao gaat vanavond voor het eerst naar de DISCO! Voor het eerst naar de discotheek, wat spannend! Ze is ruim 23 jaar, maar ze nog nooit uit geweest. Hao heeft het moeilijk met haar blijdschap en zenuwen tegelijk. Ik had al maanden geleden tegen Hao gezegd dat wanneer Vincy in Nha Trang is, ze samen met Lac eens uit moesten gaan. Ze kon toen al niet wachten. Vanavond is het zover!

6 Lac moet altijd voor 22.00u. binnen het hek van het Chamcomplex zijn. Hao mag niet later thuiskomen. Daarom hebben ze alle twee gevraagd of ze in ons appartementje mogen blijven slapen. Wij en gelukkig ook hun ouders vinden dit goed. Dus kunnen ze later thuis komen! Dat is voor de disco voor de toeristen wel nodig. Vincy heeft gelukkig een jurkje in haar koffer. Lac heeft een tas meegebracht. Ze verdwijnt meteen in onze badkamer en komt er een kwartiertje later uit als een filmster. Ze heeft de kleding voor vanavond geleend. Prachtig, maar eigenlijk een beetje te.. Je ziet Hao s enthousiasme plots verdwijnen. Zij staat daar in een (nette) spijkerbroek. Hao heeft helemaal geen jurk. Ze past er nu niet bij. Daar moet snel iets aan gedaan worden. Gelukkig zijn de winkels hier tot heel laat open. We gaan voor Hao een jurkje kopen. Vincy gaat met Hao op de brommer een kledingwinkel hier in de buurt zoeken. Een half uur later komen ze al terug. Whaw! Hao heeft een prachtig jurkje aan. Ze glundert van oor tot oor. Voor deze 3 prachtige dames wordt een taxi gebeld. Vanavond zijn Lac en Hao even niet arm. Het jurkje kostte ons VND ( 6 euro) en de taxi, de entree en de drankjes betalen we ook voor hen uit eigen zak. Als ze maar een avondje gelukkig kunnen zijn als volwassen mooie meiden in Ik heb nog gauw een foto gemaakt van 3 dames, maar geen tijd meer gekregen om de foto s van de camera te halen. De taxi staat al voor. Ze nemen m n camera mee. Ze willen thuis kunnen laten zien hoe het was. Ik kan jullie dus jammer genoeg pas morgen laten zien hoe mooi ze zijn. Dan vertel ik wel hoe het in de discotheek geweest is. 4 Reacties op Dag 15: Hao gaat voor het eerst naar de disco 1. Inge zegt: Hallo Johan en Vincy, het is voor ons een gewoonte geworden, iedere avond jullie verslag te lezen. Jullie hebben weer veel goeds gedaan en een hoop dingen beleefd. En jullie komen al weer bijna terug. Omdat ons Mam en ik een paar daagjes op vakantie gaan, wensen we jullie nu alvast een hele goede reis terug! Bedankt voor alles! Groetjes Marja en Walter Klijs zegt: Hoi Vincy en Johan, Fijn dat manager Danh de boekhouding goed bijhoudt, een geruststelling toch? Wat de ontbijtjes voor die arme kinderen betreft, daar moet toch een oplossing voor te vinden zijn, zeker als je het bedrag leest dat een ontbijtje kost. Bovendien komt het ook nog de studieresultaten ten goede!!! Jammer van die heerlijke loempiaatjes, kunnen jullie het recept niet vragen aan de moeder van Hao? Spannend zeg voor die 3 meiden, samen naar een Vietnamese disco, wij zijn zo benieuwd hoe

7 dat is gegaan en de foto van de meisjes in hun disco-outfit willen wij niet missen. Jullie hebben wel heel bijzondere huisdieren, het doet ons denken aan het boek van Pluk van de Petteflet van Annie M.G.Schmidt. Heet jullie kakkerlak ook Zaza? Geniet er nog even van daar in Vietnam. Groeten aan Kieu, Viet en moeder Hanh. hartelijke groetjes, Walter en Marja 2. annemieke zegt: Hoi Vincy en Johan, Jullie verblijf loopt ten einde. Zal moeilijk zijn om afscheid te nemen. Wat betreft de ontbijtjes ja het is heel belangrijk dat de kinderen niet ondervoed raken. Nu is 35 cent per kind niet veel, maar als je het vermenigvuldigt met 6 x naar school (in Vietnam gaan ze toch op zaterdag ook?) is het voor 5 kindjes toch 10,50 euro per week x 4 = 42 euro per maand. En dat tikt toch aan. Want het moet wel structureel gebeuren. Je kan het de kinderen niet de ene maand het wel aanbieden en de andere niet. Is het misschien een idee dat alle trouwe volgers en sponsoren nog eens in hun familie/kennissenkring verwijzen naar dit project? Zelf heb ik al veel mensen hierover verteld. Maar ik merk wel dat als mensen nog nooit in Vietnam zijn geweest, of geen binding hebben met het land dat het moeilijk is om hen enthousiast te krijgen. Vaak hoor je: oh ik steun al zoveel goede doelen. Zelf overweeg ik om de goede doelen die wij al jaren steunen op te gaan zeggen en het geld dat nu daar naar toe gaat in looking-forward te gaan investeren. Want hier weten wij zeker dat er geen euro aan de strijkstok blijft hangen en dat je daadwerkelijk kinderen een toekomst biedt! Alleen aan woorden hebben de kinderen niets, dus ik zal in ieder geval zo direct een een bedragje in het fonds storten voor hopelijk het begin van: Goodmorning Vietnam it is breakfasttime. Groetjes van Annemieke uit Zeddam Johan zegt: Beste Annemieke, Wat een leuke reactie van jou. Je hebt gelijk, vele kleine bedragjes maken een groot bedrag. Maar omgekeerd maken veel kleine schenkingen een grote schenking. Het is inderdaad heel moeilijk om zelfs kleine schenkingen te verkrijgen. Het is alleen zo moeilijk om nee te zeggen tegen een arm kind dat een beetje hulp vraagt. Ze willen hier zo graag naar school. Dan horen ze er bij. Als het kind dan ook nog geen moeder heeft. We hebben besloten dat Looking-Forward niet meer dan 30 kinderen maandelijks support voor hun schoolgeld. Hun schoolgeld is bijna geheel verzekerd door vaste sponsors (nu 25 van de 30 kinderen). We hebben wat extra geld nodig voor eenmalige ondersteuningen van weeshuis Lc Tho en b.v. de 3 kinderen van de Mac Dinh Chi school. DE eventuele ontbijtjes voor de 5 kinderen hopen we ook te kunnen gaan betalen uit extra kleine schenkingen. Het zal moeilijk zijn voldoende geld hiervoor binnen te halen, maar we proberen het toch. Wij zijn te gemotiveerd om dit niet te doen. Wij komen bij de arme mensen thuis en kijken de vragende kindjes in de ogen. Bedankt voor de extra bijdrage. Groeten van Johan en Vincy

Dag 16: De cadeautjes stromen binnen

Dag 16: De cadeautjes stromen binnen Dag 16: De cadeautjes stromen binnen Geplaatst op 11 september 2011 door Johan Hier is de foto van de drie meiden van de discotheek. Ze hebben lol gehad. Vol verhalen kwamen ze terug. Uhm, Vincy en Hao

Nadere informatie

Dag 7: Een feestelijke dag

Dag 7: Een feestelijke dag Dag 7: Een feestelijke dag Geplaatst op 2 september 2011 door Johan De nacht was veel te kort. Maar 4 uurtjes geslapen. Dit houden we niet vol zo. Maar we moeten er uit want het is vandaag een feestelijke

Nadere informatie

Dag 9: de 11 van Tran Quang Khai-school

Dag 9: de 11 van Tran Quang Khai-school Dag 9: de 11 van Tran Quang Khai-school Geplaatst op 4 september 2011 door Johan Ja, Marja, het is soms moeilijk namen en mensen te onderscheiden. Namen als Ha, Hao, Hau, Hanh en Han lijken voor ons heel

Nadere informatie

Dag 6: Het meisje van de mooiste foto

Dag 6: Het meisje van de mooiste foto Dag 6: Het meisje van de mooiste foto Geplaatst op 1 september 2011 door Johan Vandaag er op tijd uit. Thien komt om 8.00u. naar ons appartementje om bij te praten. Vandaag komen er 2 meisjes, Thien en

Nadere informatie

Dag 8: Er moet weer gewerkt worden

Dag 8: Er moet weer gewerkt worden Dag 8: Er moet weer gewerkt worden Geplaatst op 3 september 2011 door Johan Er moet weer gewerkt worden in Vietnam. Tot gisteravond laat was het heel druk in restaurants, in straatcafeetjes, in de ballenbak

Nadere informatie

Dag 12: een paar euro voor Thu, Loan en Tram

Dag 12: een paar euro voor Thu, Loan en Tram Dag 12: een paar euro voor Thu, Loan en Tram Geplaatst op 7 september 2011 door Johan Ik doe dit niet makkelijk, maar na vandaag vraag ik toch aan mijn dagverslaglezers om een paar euro in ons schoolgeldfonds

Nadere informatie

Dag 11: n Hollands diner

Dag 11: n Hollands diner Dag 11: n Hollands diner Geplaatst op 6 september 2011 door Johan Vanmorgen heb ik een betere manier gevonden om mij te scheren. Niet voor de spiegel, maar recht voor de ventilator. In ons appartementje

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht.

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht. 1. Joris Hé Roos, fiets eens niet zo hard. Roos schrikt op en kijkt naast zich. Recht in het vrolijke gezicht van Joris. Joris zit in haar klas. Ben je voor mij op de vlucht?, vraagt hij. Wat een onzin.

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

Te huur HOOFDSTUK 4 WOORDEN. Kies het goede woord. 1 Ik woon in een flat op de vierde... a verdieping b appartement

Te huur HOOFDSTUK 4 WOORDEN. Kies het goede woord. 1 Ik woon in een flat op de vierde... a verdieping b appartement 51 51 HOOFDSTUK 4 Te huur WOORDEN 1 1 Ik woon in een flat op de vierde.... a verdieping b appartement 2 Het is een rijtjeshuis met een grote woonkamer en drie.... a tuinen b slaapkamers 3 Mijn woonkamer

Nadere informatie

Dag 17: Kem eten op het afscheidsfeest (SLOT)

Dag 17: Kem eten op het afscheidsfeest (SLOT) Dag 17: Kem eten op het afscheidsfeest (SLOT) Johan : 12 september 2011 20:03 Vandaag wordt het de laatste en de langste dag van ons verblijf in Nha Trang. De wekker loopt af om vijf uur. We moeten om

Nadere informatie

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N René op vakantie 10-17 mei 2013 P U T T E N Begeleider Theo Vrijdag 10 mei Vertrek naar Landal Tegen 12 uur rijdt de Tendens bus de Ranonkelweg in en René straalt als hij mij ziet. Na de lunch nemen we

Nadere informatie

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij?

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Wat een mooie luchtballonnen! Geel, oranje, groen en blauw. Kies maar uit Daan,

Nadere informatie

Iris marrink Klas 3A.

Iris marrink Klas 3A. Iris marrink Klas 3A. 1 Inhoud. 1- Voorpagina 2- Inhoud, inleiding & mijn mening 3- Dag 1 4- Dag 2 5- Dag 3 6- Dag 4 7- Dag 5 Inleiding. Ik kreeg als opdracht om een dagverslag te maken over Polen. 15

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 16. Herhaling thema.

Thema Op het werk. Lesbrief 16. Herhaling thema. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 16. Herhaling thema. Wat leert u in deze les? De woorden van les 12, 13, 14 en 15. Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente Den Haag

Nadere informatie

REGELS. Onderstreep de pluralisvorm in de zin.

REGELS. Onderstreep de pluralisvorm in de zin. 61 61 REGELS 1 Onderstreep de pluralisvorm in de zin. 1 Ik woon met mijn gezin in een rijtjeshuis met vier slaapkamers. 2 De vijf appartementen in deze flat zijn heel klein. 3 Hij heeft een groot huis

Nadere informatie

MPS Prins Willem Alexander. Bootvakantie 2015 11 oktober t/m 16 oktober

MPS Prins Willem Alexander. Bootvakantie 2015 11 oktober t/m 16 oktober Bootvakantie 2015 11 oktober t/m 16 oktober Voorwoord Namens Stichting On Toer heten we iedereen welkom aan boord van de Mps Prins Willem Alexander. Wij vinden het leuk dat jullie keuze op onze bootvakantie

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders. Oktober 2015 Woensdag 7 oktober Start kinderboekenweek

September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders. Oktober 2015 Woensdag 7 oktober Start kinderboekenweek Schoolnieuws schooljaar 2015-2016 Vrijdag 18 September 2015 September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders Donderdag 24 September Start gesprek ouders Maandag 28 September Algemene

Nadere informatie

NOORWEGEN. Vertrek: s ochtends moesten we gewoon naar school tot 12 uur. we werden 09-05-2012 13-05-2012

NOORWEGEN. Vertrek: s ochtends moesten we gewoon naar school tot 12 uur. we werden 09-05-2012 13-05-2012 NOORWEGEN 09-05-2012 13-05-2012 Vertrek: s ochtends moesten we gewoon naar school tot 12 uur. we werden door onze ouders naar Schiphol gebracht. Ik zat bij Ilonka in de auto. Op Schiphol gaf meester Hendrie

Nadere informatie

Weet u wat wij in de laatste weken allemaal hebben gedaan in de onderbouw? Dat leest en ziet u in deze nieuwsbrief!

Weet u wat wij in de laatste weken allemaal hebben gedaan in de onderbouw? Dat leest en ziet u in deze nieuwsbrief! Beste ouders, Weet u wat wij in de laatste weken allemaal hebben gedaan in de onderbouw? Dat leest en ziet u in deze nieuwsbrief! Hartelijke groet, het onderbouwteam Nieuws uit groep 0 Leen de aannemer

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

Charles den Tex VERDWIJNING

Charles den Tex VERDWIJNING Charles den Tex VERDWIJNING 3 Klikketik-tik-tik Het is halftwaalf s ochtends. Marja vouwt een hemd. En kijkt om zich heen. Even staat ze op haar tenen. Zo kan ze over de kledingrekken kijken. Die rekken

Nadere informatie

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen.

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 103 103 HOOFDSTUK 7 Wat gaan we doen? WOORDEN 1 Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 2 Op 22 november zijn we 25 jaar

Nadere informatie

Eerste nummer. Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie. Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik.

Eerste nummer. Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie. Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik. juni 2014 Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie Eerste nummer Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik. INHOUD juni 2014 Eten als een kind Op kamers

Nadere informatie

Beste vrienden van de gesponsorde kinderen in Nha Trang. (VIETNAM)

Beste vrienden van de gesponsorde kinderen in Nha Trang. (VIETNAM) 1 NIEUWSBRIEF 3 Dongen, 1 september 2010 Beste vrienden van de gesponsorde kinderen in Nha Trang. (VIETNAM) Er is veel gebeurd sinds onze Nieuwsbrief nr. 2 van december 2009. Hoogste tijd om jullie op

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram,

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, mijn kleine broer Dat is niet van mij mama Dan zegt ze

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B1 nr. 2)

Luisteren: muziek (B1 nr. 2) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Nieuwsbrief 14, september 2010

Nieuwsbrief 14, september 2010 Stichting WoonMere Nieuwsbrief 14, september 2010 Redactie: Mariska Elfrink Hallo allemaal, Eindelijk is het dan gebeurt: we zijn verhuist naar ons eigen appartement! Inmiddels wonen we hier alweer een

Nadere informatie

Verteld door Schulp en Tuffer

Verteld door Schulp en Tuffer Verteld door Schulp en Tuffer Het allereerste kerstfeest Het allereerste kerstfeest Verteld door Schulp en Tuffer Vertaald en bewerkt door Maria en Koos Stenger Getekend door Etienne Morel en Doug Calder

Nadere informatie

Alles onder de knie? 1 Herhalen. Intro. Met de docent. 1 Werk samen. Lees het begin van de gesprekjes. Maak samen de gesprekjes af.

Alles onder de knie? 1 Herhalen. Intro. Met de docent. 1 Werk samen. Lees het begin van de gesprekjes. Maak samen de gesprekjes af. Intro Met de docent Wat ga je doen in dit hoofdstuk? 1 Herhalen: je gaat herhalen wat je hebt geleerd in hoofdstuk 7, 8 en 9. 2 Toepassen: je gaat wat je hebt geleerd gebruiken in een situatie over werk.

Nadere informatie

Lesbrief 14. Naar personeelszaken.

Lesbrief 14. Naar personeelszaken. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 14. Naar personeelszaken. Wat leert u in deze les? Wanneer u zeggen en wanneer jij zeggen. Je mening geven en naar een mening vragen. De voltooide tijd gebruiken.

Nadere informatie

H E T V E R L O R E N G E L D

H E T V E R L O R E N G E L D H E T V E R L O R E N G E L D Personen Evangelieschrijver Vrouw (ze heet Marie) Haar buurvrouwen en vriendinnen; o Willemien o Janny o Sjaan o Sophie (Als het stuk begint, zit de evangelieschrijver op

Nadere informatie

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond? 35 35 HOOFDSTUK 3 Wat eten we vanavond? WOORDEN 1 Kies uit: jam school slager boodschappen vegetariër 1 Dorien eet geen vlees. Ze is. 2 Moniek houdt van zoet. Ze eet graag op brood. 3 Johan, ik ga naar

Nadere informatie

We spelen in het huis van mijn mama deze keer,

We spelen in het huis van mijn mama deze keer, Jip en Janneke. Ik ben Jip. Ik ben Janneke en we wonen naast elkaar. Hij heet Jip, zij heet Janneke. en we spelen soms bij hem en soms bij haar. We spelen in het huis van mijn mama deze keer, we kunnen

Nadere informatie

U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen.

U leert in deze les toestemming vragen. Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. TOESTEMMING VRAGEN les 1 spreken inleiding en doel U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. Bij toestemming vragen is het belangrijk dat je het op een

Nadere informatie

Ria Massy. De taart van Tamid

Ria Massy. De taart van Tamid DE TAART VAN TAMID Ria Massy De taart van Tamid De taart van Tamid 1 Hallo broer! Hallo Aziz! roept Tamid. Zijn hart klopt blij. Aziz belt niet zo dikwijls. Hij woont nog in Syrië. Bellen is moeilijk in

Nadere informatie

Op reis naar Bethlehem

Op reis naar Bethlehem Op reis naar Bethlehem Rollen: Verteller Jozef Maria Engel Twee omroepers Kind 1 Kind 2 Kind 3 Receptionist 1 Receptionist 2 Receptionist 3 Kind 4 Kind 5 Herder 1 Herder 2 Herder 3 Herder 4 Drie wijzen

Nadere informatie

Schoolkrant. Juli 2015

Schoolkrant. Juli 2015 Schoolkrant Juli 2015 Inleiding Shakira Naar de middelbare school! Interview juf Sanne over het kamp van groep 7/8. Interview juf Femke over bruiloft 25 jaar jubileum Over ons Spelletjes Shakira Geschreven

Nadere informatie

Verhaal- en kleurboek voor kinderen. Instituut voor Islamitische Studies en Publicaties

Verhaal- en kleurboek voor kinderen. Instituut voor Islamitische Studies en Publicaties Verhaal- en kleurboek voor kinderen Instituut voor Islamitische Studies en Publicaties In naam van Allâh, de Weldadige, de Genadige 3 Het is half acht s avonds. Fazilah en Djamiel dekken samen de tafel.

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

EEN BRIEF NAAR DE DOCENT

EEN BRIEF NAAR DE DOCENT EEN BRIEF NAAR DE DOCENT Je hebt een vraag en je schrijft een brief naar je docent. Wat moet je doen? 1. Lees de e-mail op blad 2. Beantwoord de vragen. 2. Lees de e-mail op blad 3. Beantwoord de vragen.

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 4 Wonen

Spreekopdrachten thema 4 Wonen Boven: Spreekopdrachten thema 4 Wonen Opdracht 2 bij 4.1 * slaapkamer 2 trap Beneden: tuin garage TaalCompleet A1 Spreken Plus Thema 4-1 Opdracht 3 bij 4.1 ** Vertel. Wat voor huis heb jij? - Woon je in

Nadere informatie

Help, mijn papa en mama gaan scheiden!

Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Joep ligt in bed. Hij houdt zijn handen tegen zijn oren. Beneden hoort hij harde boze stemmen. Papa en mama hebben ruzie. Papa en mama hebben vaak ruzie. Ze denken

Nadere informatie

Beertje Anders. Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2

Beertje Anders. Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2 Beertje Anders Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2 H. Vos Beertje Anders Wat zonlicht is voor bloemen, is een glimlach voor een beer. Beertje Anders en Beertje Bruin gaan bij oma spelen. Het was maar even

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Ik besloot te verder te gaan en de zeven stappen naar het geluk eerst helemaal af te maken. We hadden al:

Ik besloot te verder te gaan en de zeven stappen naar het geluk eerst helemaal af te maken. We hadden al: Niet meer overgeven Vaak is de eerste zin die de klant uitspreekt een aanwijzing voor de hulpvraag. Paula zat nog maar net toen ze zei: ik ben bang om over te geven. Voor deze angst is een mooie naam:

Nadere informatie

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang.

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang. Vanavond ga ik mijn man vertellen dat ik bij hem wegga. Na het eten vertel ik het hem. Ik heb veel tijd besteed aan het maken van deze laatste maaltijd. Met vlaflip toe. Ik hoop dat de klap niet te hard

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. de liefde en ik

Inhoud. Mijn leven. de liefde en ik Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Gevoelens... 4 Hoofdstuk 2 Ontmoeten... 6 Hoofdstuk 3 Verliefd... 8 Hoofdstuk 4 Date... 10 Hoofdstuk 5 Verkering... 12 Hoofdstuk 6 Intimiteit... 14 Hoofdstuk 7 Seks...

Nadere informatie

De Geschiedenis van de Witte Slagerij

De Geschiedenis van de Witte Slagerij De Geschiedenis van de Witte Slagerij Rotterdam-winter 1887 In een gezellige straat in Rotterdam Crooswijk woont Marie (geb. Maria Johanna Storm- 12-03-1868) met haar ouders en haar 4 jaar oudere broer

Nadere informatie

Hoe gaat het in z n werk daar? Wat is er anders dan een gewone poli?

Hoe gaat het in z n werk daar? Wat is er anders dan een gewone poli? INTERVIEW d.d. 28 december 2009 Coeliakiepoli Op het interview-wenslijstje van Nynke en Zara staat Dr. Luisa Mearin. Zij is kinderarts MDL in het LUMC te Leiden en heeft als eerste met haar collega s in

Nadere informatie

Al heel snel hadden ze ruzie met elkaar. Het spelen was niet leuk meer.

Al heel snel hadden ze ruzie met elkaar. Het spelen was niet leuk meer. Beertje Anders en Beertje Bruin gingen bij oma spelen. Al heel snel hadden ze ruzie met elkaar. Het spelen was niet leuk meer. Oma hoorde: Ik wil de bal, Ik wil de blokken, Ik ga kleuren, Ik wil de kleurpotloden

Nadere informatie

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst.

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst. Interview op zaterdag 16 mei, om 12.00 uur. Betreft een alleenstaande mevrouw met vier kinderen. Een zoontje van 5 jaar, een dochter van 7 jaar, een dochter van 9 jaar en een dochter van 12 jaar. Allen

Nadere informatie

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGE 1 A4 BLADEN THEMA S BIJLAGE 2 DOMINO EMOTIES BIJLAGE 3 MATCHING OEFENING GEVOELENS BIJLAGE 4 VRAGENLIJST FILM BIJLAGE 5 VRAGENSTROOKJES HOEKENWERK BIJLAGE 6 ANTWOORDENBLAD

Nadere informatie

September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande. Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst. Hallo mede dierenvrienden,

September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande. Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst. Hallo mede dierenvrienden, September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst Hallo mede dierenvrienden, Na mijn indrukwekkende reis naar India, is mij gevraagd om een kort verhaaltje

Nadere informatie

U leert in deze les "om raad vragen". Als u niet weet wat u moet doen, kunt u iemand om raad vragen. U vraagt of iemand u kan helpen met advies.

U leert in deze les om raad vragen. Als u niet weet wat u moet doen, kunt u iemand om raad vragen. U vraagt of iemand u kan helpen met advies. OM RAAD VRAGEN les 3 spreken inleiding en doel U leert in deze les "om raad vragen". Als u niet weet wat u moet doen, kunt u iemand om raad vragen. U vraagt of iemand u kan helpen met advies. Het is belangrijk

Nadere informatie

Voorbereidende les. Basisonderwijs. Educatieteam

Voorbereidende les. Basisonderwijs. Educatieteam Basisonderwijs Voorbereidende les (1) Introductie (2) Huiswerkopdracht (3) Bijlage 1 (4) Bijlage 2 Educatieteam Het educatie team bestaat uit jonge, gemotiveerde en bevlogen medewerkers die dichtbij de

Nadere informatie

U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt.

U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt. UW MENING GEVEN spreken inleiding en doel Een mening is wat iemand denkt of vindt. U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt. U leert ook uw mening geven. Uw mening geven

Nadere informatie

BINNENSUIS Jehudi van Dijk

BINNENSUIS Jehudi van Dijk BINNENSUIS Jehudi van Dijk Op het toneel staat een vrouw. Ze draagt gewone kleren en ze heeft een horloge om. Ook staat er een stoel en een prullenbak en ligt er een pluisje op de grond. Ik denk altijs

Nadere informatie

De bruiloft van Simson

De bruiloft van Simson De bruiloft van Simson Weet je nog waar de vertelling de vorige keer over ging? Over Simson, de nazireeër. Wat is een nazireeër? Een nazireeër is een bijzondere knecht van God. Een nazireeër mag zijn haar

Nadere informatie

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen 1. Print deze tekst 2. Download het geluidsbestand en luister Je gaat een toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen maken. Dit is een leestoets. De toets heeft vijf delen. Deel A, B, C, D en E. Deze toets

Nadere informatie

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen www.edusom.nl Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen Het is belangrijk om veel woorden te leren. In deze extra les vindt u extra woorden bij de Opstartlessen 1 t/m 5. Kijk ook eens naar

Nadere informatie

Wat? Ambers mond valt open. Krijg ik dertigduizend euro? De notaris knikt. Dat klopt. Gefeliciteerd. Liz weet ook niet wat ze hoort.

Wat? Ambers mond valt open. Krijg ik dertigduizend euro? De notaris knikt. Dat klopt. Gefeliciteerd. Liz weet ook niet wat ze hoort. Een erfenis Dag dames, kan ik iets voor u doen? Amber kijkt Liz even aan en zegt dan: Ik heb hier een afspraak met de notaris. Mijn naam is Amber Overgauw. De vrouw kijkt op haar beeldscherm. Ik zie het,

Nadere informatie

R O S A D E D I E F. Arco Struik. Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl

R O S A D E D I E F. Arco Struik. Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl R O S A D E D I E F Arco Struik Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl In de winkel 3 Bart 5 Een lieve dief 7 De telefoon 9 Bij de dokter 11 De blinde vrouw 13 Een baantje 15 Bijna betrapt

Nadere informatie

LENTE+LIEFDE Juf Floor ligt in haar bed. Ze wordt wakker en pakt haar kleren om vandaag aan te trekken. Dan gaat juf Floor ontbijten. Ze gaat naar buiten en loopt naar meester Ruben s huis. Ze belt aan

Nadere informatie

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft!

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! Scott de Jong http://www.positiefleren.nl - 1 - Je leest op dit moment versie 2.0 van het Ebook: 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft.

Nadere informatie

Antwoorden Thema 5 woonomgeving. Oefening 3. 1. mag 2. moest 3. Mag 4. moeten 5. Mag 6. moeten 7. moet 8. mogen 9. mocht 10.

Antwoorden Thema 5 woonomgeving. Oefening 3. 1. mag 2. moest 3. Mag 4. moeten 5. Mag 6. moeten 7. moet 8. mogen 9. mocht 10. Antwoorden Thema 5 woonomgeving Oefening 3 A 1. mag 2. moest 3. Mag 4. moeten 5. Mag 6. moeten 7. moet 8. mogen 9. mocht 10. moesten B 1. Kon 2. Willen 3. Kan 4. kunnen 5. mocht 6. Kan - kan 7. wilde 8.

Nadere informatie

Hoe lang duurt geluk?

Hoe lang duurt geluk? Hoe lang duurt geluk? Op dit moment ben ik gelukkig. Na veel pech ben ik dan eindelijk een vrolijke schrijver. Mijn roman is goed gelukt. En ik verdien er veel geld mee. En ik heb ook nog eens een mooie,

Nadere informatie

Monica is jarig. Iemand vertelt over haar sollicitatiegesprek. Monica en Arend praten over opleiding, werken en een eigen bedrijf.

Monica is jarig. Iemand vertelt over haar sollicitatiegesprek. Monica en Arend praten over opleiding, werken en een eigen bedrijf. Les 1 Werk en inkomen (1) Monica is jarig. Iemand vertelt over haar sollicitatiegesprek. Monica en Arend praten over opleiding, werken en een eigen bedrijf. Evert en Monica -2 Rijbewijs Monica is jarig.

Nadere informatie

MARIAN HOEFNAGEL. De nieuwe buurt. Uitgeverij Eenvoudig Communiceren

MARIAN HOEFNAGEL. De nieuwe buurt. Uitgeverij Eenvoudig Communiceren MARIAN HOEFNAGEL De nieuwe buurt Uitgeverij Eenvoudig Communiceren 1 4 Een nieuw huis Dit is nu ons nieuwe huis. De auto stopt en Kika s vader wijst trots naar het huis rechts. Kika kijkt. Het is een rijtjeshuis

Nadere informatie

Verslag Roemenië reis 11 mei 2013 t/m 14 mei 2013 Gerjan Visscher, Wim de Jonge, Harma Koers, Gerrie Knol en Tiny Bergman

Verslag Roemenië reis 11 mei 2013 t/m 14 mei 2013 Gerjan Visscher, Wim de Jonge, Harma Koers, Gerrie Knol en Tiny Bergman Verslag Roemenië reis 11 mei 2013 t/m 14 mei 2013 Gerjan Visscher, Wim de Jonge, Harma Koers, Gerrie Knol en Tiny Bergman Het is zaterdag 11 mei 2013. De wekker loopt af om 03.00 uur. Oei, wat is het vroeg.

Nadere informatie

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT ROOS Roos (27) is zeer slechtziend. Ze heeft een geleidehond, Noah, een leuke, zwarte labrador. Roos legt uit hoe je het beste met geleidehond en zijn baas

Nadere informatie

Stufe 1. Kreuzen Sie die richtige(n) Lösung(en) an. 1. Waar kom je a) van. b) vandaan. c) vandaag. 2. u Duitse? a) Bent b) Ben c) Zijn

Stufe 1. Kreuzen Sie die richtige(n) Lösung(en) an. 1. Waar kom je a) van. b) vandaan. c) vandaag. 2. u Duitse? a) Bent b) Ben c) Zijn Stufe 1 i1 Kreuzen Sie die richtige(n) Lösung(en) an. 1. Waar kom je a) van. b) vandaan. c) vandaag. 2. u Duitse? a) Bent b) Ben c) Zijn 3. heet jij? a) Wie b) Wat c) Hoe 4. Hoe gaat het met? a) jou b)

Nadere informatie

Onze cliënten aan het woord

Onze cliënten aan het woord Onze cliënten aan het woord Instrument om ervaringen van cliënten in kaart te brengen Naam cliënt : Naam invuller vragenlijst : Woning cliënt : Datum : 1 Toelichting Inleiding Naam instelling wil graag

Nadere informatie

Bijzondere vakantie op Cyprus Ans van den Helm

Bijzondere vakantie op Cyprus Ans van den Helm Bijzondere vakantie op Cyprus Ans van den Helm In 2011 gingen mijn man en ik 10 dagen op vakantie naar Cyprus. Toen we geland waren, stond er een taxi klaar, om ons naar ons vakantieverblijf, te brengen.

Nadere informatie

Alieke Bruins Waddengoud. Met tekeningen van Samme Reijnders. theaterlezen

Alieke Bruins Waddengoud. Met tekeningen van Samme Reijnders. theaterlezen Alieke Bruins Waddengoud Met tekeningen van Samme Reijnders theaterlezen Wij spelen mee in dit boek Guusje Hoi, ik ben Guusje. Ik ben 9 jaar. In de vakantie, en soms ook in het weekend, ga ik met mijn

Nadere informatie

Met het hele gezin gezond het nieuwe jaar in

Met het hele gezin gezond het nieuwe jaar in Met het hele gezin gezond het nieuwe jaar in LINDA AMMERLAAN KINDERVOEDINGSCOACH Inleiding Wie ben ik? Als moeder van 2 kinderen weet ik hoe lastig het is om in deze tijd je kinderen gezond te laten opgroeien.

Nadere informatie

De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal!

De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! Hé hoi, hallo! Ik zal me even voorstellen. Ik ben Bloem. Bloem van Plastic. Maar je mag gewoon Bloem zeggen. Wow! Wat goed dat jullie even

Nadere informatie

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek Ad Appel Uitgave: Appel, Aerdenhout 2011-2016 Verkoopprijs: 1,95 Ad Appel Te bestellen via www.adappelshop.nl

Nadere informatie

15. eten moet je toch

15. eten moet je toch GRATIS voorproefje 15. eten moet je toch Uitnodigen Ik zal zorgen dat ik honger heb. Hou het eenvoudig, hoor! Ik eet alles. Ik ben niet zo n moeilijke eter. Maar verder eet ik alles! Je ziet me wel verschijnen.

Nadere informatie

Adam en Eva eten van de boom

Adam en Eva eten van de boom Adam en Eva eten van de boom God maakt een prachtig paradijs. Hij zegt: Het is heel goed. Maar God heeft ook een vijand, En weet jij wel wat hij doet? Het mooie wat God heeft gemaakt, maakt hij juist graag

Nadere informatie

Inhoud. Aan jou de keuze 7. Niet alleen maar een boek 187. Auteurs 191. Dankwoord 197

Inhoud. Aan jou de keuze 7. Niet alleen maar een boek 187. Auteurs 191. Dankwoord 197 Inhoud Aan jou de keuze 7 D/2012/45/239 - isbn 978 94 014 0183 8 - nur 248 Tweede druk Vormgeving omslag en binnenwerk: Nanja Toebak, s-hertogenbosch Illustraties omslag en binnenwerk: Marcel Jurriëns,

Nadere informatie

De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal!

De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! Hé hoi, hallo! Ik zal me even voorstellen. Ik ben Bloem. Bloem van Plastic. Maar je mag gewoon Bloem zeggen. Wow! Wat goed dat jullie even

Nadere informatie

ERN. Klantgericht handelen. Taak. Doelen. Werk jij ook zo klantgericht dat elke klant met een tevreden gevoel de winkel verlaat?

ERN. Klantgericht handelen. Taak. Doelen. Werk jij ook zo klantgericht dat elke klant met een tevreden gevoel de winkel verlaat? VERKOPER Klantgericht handelen Joop heeft zojuist een wasmachine aan een klant verkocht. En hij heeft met de klant afgesproken op welke dag en hoe laat de wasmachine wordt afgeleverd. Een monteur zal het

Nadere informatie

Interview met de Nederlandse studenten in de werkgroepen.

Interview met de Nederlandse studenten in de werkgroepen. Wie zijn wij: Daag! Mijn naam is Jorrit en ik ben 23 jaar jong. Ik ben geboren en getogen in Leeuwarden. Ik zit nu in het 2e jaar van de lerarenopleiding Economie. Bij deze wil ik jullie veel plezier en

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF Het nieuwe Koningin Wilhelmina

NIEUWSBRIEF Het nieuwe Koningin Wilhelmina NIEUWSBRIEF Het nieuwe Koningin Wilhelmina 1 In dit nummer 2. De gemeente laat weten 2. Veilig en weer goed zicht 3. Pendelbus is succes 3. Interne verhuizing loopt goed 4. Mevr. Reijneke over haar interne

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Nummer 3 April 2014 Van de redactie Hallo, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. Heb je een leuk idee voor deze nieuwsbrief? Of wil je misschien zelf iets schrijven? Stuur een bericht naar: Cliëntzeggenschap,

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Nummer 5 Juni/Juli 2014 Van de redactie Hallo, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. Heb je een leuk idee voor deze nieuwsbrief? Of wil je misschien zelf iets schrijven? Stuur een bericht naar:

Nadere informatie

Meneer (ome Jan) Mevrouw Lieselot Jeffrey Kind 1 t/m 4. Wat krijgen we nou, Sinterklaas? Tekst en muziek: Marjon Dobbe

Meneer (ome Jan) Mevrouw Lieselot Jeffrey Kind 1 t/m 4. Wat krijgen we nou, Sinterklaas? Tekst en muziek: Marjon Dobbe Wat krijgen we nou, Sinterklaas? Tekst en muziek: Marjon Dobbe We zijn in de kamer van Sinterklaas in Nederland. Sint zit er wat sip bij. Het boek van Sint is verdwenen! Wie moet nou welk cadeautje? Sint

Nadere informatie

Eerwraak. Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman. Blz 1.

Eerwraak. Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman. Blz 1. Eerwraak Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman Blz 1. Vra!n. 1) Wat voor soort verhaal is je boek? Mijn boek is een eigentijdsverhaal/roman 2) Waar

Nadere informatie

Jouw reis door de Bijbel. Uitgeverij Jes! Zoetermeer

Jouw reis door de Bijbel. Uitgeverij Jes! Zoetermeer Nieske Selles-ten Brinke Jouw reis door de Bijbel Dagboek voor kinderen Uitgeverij Jes! Zoetermeer Onder de naam Jes! Junior verschijnen boeken voor kinderen tot twaalf jaar. Jes! Junior is een imprint

Nadere informatie

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen Hoofdstuk 2 Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen 48 Gangbare uitdrukkingen bij contact maken en onderhandelen De meeste zinnen die in dit overzicht staan, zijn formeel. U kunt deze

Nadere informatie

MIJN LAND. Oh mijn land. Ik mis het echt. Elke dag heb ik heimwee. Elke nacht droom ik erover. Ik mis mijn land. Ik mis elke straat. Ik mis alles.

MIJN LAND. Oh mijn land. Ik mis het echt. Elke dag heb ik heimwee. Elke nacht droom ik erover. Ik mis mijn land. Ik mis elke straat. Ik mis alles. MIJN LAND Oh mijn land Ik mis het echt. Elke dag heb ik heimwee. Elke nacht droom ik erover. Oh mijn land Ik mis mijn land. Ik mis elke straat. Ik mis alles. Oh mijn land Ik mis mijn familie. Mijn vrienden,

Nadere informatie

SELECTIE VAN TEKSTEN, INCLUSIEF DE OORSPRONKELIJKE TEKST

SELECTIE VAN TEKSTEN, INCLUSIEF DE OORSPRONKELIJKE TEKST SELECTIE VAN TEKSTEN, INCLUSIEF DE OORSPRONKELIJKE TEKST NU: OUD: Sinterklaasje, kom maar binnen Sinterklaasje, kom maar binnen met je Piet, want we zingen allemaal blij een lied. Misschien heeft u wel

Nadere informatie

Wat was voor jou de belangrijkste reden om aan dit project mee te werken?

Wat was voor jou de belangrijkste reden om aan dit project mee te werken? Carpe Diem! Afgelopen december vertrokken vijf Nederlandse dames naar het prachtige Zuid-Afrika om hier mee te werken aan een summerschool in een township in Hermanus. Dit is een project van People4Change,

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 4 Wonen

Spreekopdrachten thema 4 Wonen Spreekopdrachten thema 4 Wonen Opdracht 1 bij 4.1 ** Uitleg voor de docent: Op de volgende pagina vind je een blad met plaatjes. Knip de plaatjes uit en doe ze in een envelop. Geef elk tweetal een envelop.

Nadere informatie