Herceptine. Een doelgerichte behandeling bij borstkanker. Herceptine. Oncologie/0132

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Herceptine. Een doelgerichte behandeling bij borstkanker. Herceptine. Oncologie/0132"

Transcriptie

1 Herceptine 1 Een doelgerichte behandeling bij borstkanker Oncologie/0132

2 U heeft van uw oncoloog vernomen dat u in aanmerking komt voor behandeling met. Dit is een belangrijk deel van uw volledige behandeling. Deze brochure vertelt u hoe de therapie verloopt, welke bijwerkingen u kan verwachten en wat u aan die bijwerkingen kan doen. 2 Tijdens uw behandeling staat een team van artsen, borstverpleegkundigen, verpleegkundigen van de dagkliniek Medische Oncologie, psychologen, sociaal werkers en diëtisten voor u klaar. Aarzel dus niet om hen vragen te stellen en om hulp te vragen. Wat vindt u terug in deze brochure? Wat is Herceptine? p. 3 Hoe werkt Herceptine? p. 3 4 Het verloop van de behandeling p. 5 7 Bijwerkingen p. 8 14

3 1. Wat is Herceptine? Herceptine bevat een werkzame stof die Trastuzumab wordt genoemd. Dit is een monoklonaal antilichaam en behoort tot de groep van de doelgerichte behandelingen bij kanker. Het voordeel van deze behandeling is dat ze vooral de kwaadaardige cellen remt in hun groei zonder veel schade te veroorzaken bij de gezonde lichaamscellen. U zal dus minder bijwerkingen ervaren tijdens deze behandeling. 3 U komt enkel in aanmerking voor een behandeling met Herceptine als er een overexpressie van HER-2 (de humaan epidermale groeifactor 2) aanwezig is. Dit is een specifiek eiwit die aanwezig kan zijn bij borstkanker. Het pathologieverslag geeft hier uitsluitsel over. 2. Hoe werkt Herceptine? De kankercel is omgeven door een celmembraan, een dun laagje van eiwitten en vetten. Dit celmembraan speelt een belangrijke rol in de samenwerking tussen de cel en de rest van het lichaam. Cellen geven boodschappen aan elkaar en doen dit door signaalstoffen te produceren. Om een bericht aan een cel door te geven, bindt de signaalstof met een receptor die aanwezig is op het celmembraan. Zo kunnen er op een celmembraan verschillende soorten receptoren aanwezig zijn. Herceptine is een antistof en zorgt er voor dat de signaalstof (groeifactor) niet meer aan de receptor kan binden en er dus geen signaal in de cel volgt. De groei van de kankercellen wordt gestopt. Specifiek bindt het geneesmiddel zich aan de HER 2-receptor. Bij een overexpressie is dit eiwit in grote aantallen op het celmembraan van sommige kankercellen aanwezig.

4 U kan dit ook vergelijken met een sleutel die op een slot past. Signaalstof Receptor 2 Signaal Receptor 1 4 Celmembraan Celkern Herceptine zorgt er voor dat de receptoren gestopt worden en zo de groei van de tumorcellen stopt en ze afsterven.

5 3. Het verloop van de behandeling Vermeld alle medicatie die u neemt Op de eerste consultatie bij de medisch oncoloog is het belangrijk dat u vermeldt welke geneesmiddelen u allemaal neemt. Andere geneesmiddelen kunnen misschien de werking van de therapie met Herceptine beïnvloeden. Gelieve alles te vermelden, ook als het gaat om aspirines, voedingssupplementen, homeopathische middelen of vitaminetabletten. 5 Het kan tot 6 maanden duren alvorens de Herceptine volledig uit uw lichaam verdwenen is. Als u binnen de 6 maanden na de beëindiging van de behandeling met Herceptine een ander geneesmiddel gaat gebruiken, neem dan contact op met uw arts. Herceptine in combinatie met chemotherapie Herceptine wordt samen gegeven met de klassieke chemotherapie voor borstkanker. Als u start met Herceptine hebt u de behandeling met chemotherapie reeds gedeeltelijk afgerond. U hebt reeds driemaal FEC gekregen en er wordt nu gestart met Taxotere. Daarnaast zal ook Herceptine toegediend worden. Van Taxotere moet u 3 cycli krijgen, terwijl de toediening van in totaal 18 keer zal gebeuren. Herceptine wordt toegediend via een intraveneuze infusie (baxter). Hiervoor wordt dezelfde toegangsweg gebruikt als bij uw voorgaande chemotherapiebehandeling, namelijk de poortkatheter.

6 Onderzoeken voor en tijdens de behandeling met Herceptine Voor de behandeling met Herceptine gestart wordt, worden eerst een ECG (cardiogram van het hart) en een hartfunctietest (LVEF) afgenomen. Dit is belangrijk aangezien Herceptine invloed kan hebben op het hart. Deze onderzoeken herhalen we telkens na 3 maanden, 6 maanden en 1 jaar behandeling. 6 De eerste 3 keer krijgt u Herceptine in combinatie met Taxotere. De eerste behandeling met Herceptine wordt 1 dag na de Taxotere-toediening gegeven. FEC FEC FEC Taxotere Taxotere Taxotere Dag 1 week 3 week 6 week 9 week 12 week Herceptine Herceptine Herceptine Herceptine De therapie wordt om de 3 weken toegediend en dit gedurende 1 jaar. Het praktisch verloop Deze behandeling gebeurt op de dagkliniek Medische Oncologie op de vierde verdieping van gebouw K4. U hoeft niet nuchter te zijn. Bij uw aankomst in het ziekenhuis moet u zich eerst aanmelden aan de kassa in gebouw K1 en K2. Ook bij alle volgende behandelingen moet u zich daar aanmelden. Na de inschrijving meldt u zich aan de receptie van de dagkliniek. Geef daar de papieren af die u meekreeg aan de kassa. U kan kiezen voor een een- of tweepersoonskamer.

7 De behandeling duurt ongeveer twee uur, maar reken op een halve dag opname op de dagkliniek. Bij de eerste toediening van Herceptine moet u wel 4 uur in observatie blijven op de dagkliniek. We doen dit om er zeker van te zijn dat u niet slecht reageert op deze behandeling. 7 Het Herceptineschema ziet er als volgt uit: Product Vorm Werking Tijdstip of tijdsduur 1 Paracetamol Infuus Tegen het grieperig gevoel 15 min. 2 Spoelvloeistof Infuus Leiding spoelen tussendoor 15 min. 3 Herceptine Infuus Behandeling 90 min. 4 Spoelvloeistof Infuus Leiding spoelen nadien 15 min. Na de eerste toediening moet u nog 4 uur in observatie blijven Het infuus wordt verwijderd Drie weken later krijgt u de volgende toediening U voelt het niet als de producten inlopen. U krijgt altijd eerst een product tegen griepsymptomen. De behandeling eindigt met een spoeling.

8 4. Bijwerkingen De mate waarin u bijwerkingen ervaart, staat los van het resultaat van de behandeling. Als u bijvoorbeeld weinig klachten hebt, mag u niet denken dat deze behandeling minder goed werkt. 8 Bij de behandeling met Herceptine kan u last hebben van volgende bjiwerkingen: Infuusreacties Koorts en een griepachtig gevoel Invloed op het hart Vermoeidheid Soms worden ook volgende klachten vermeld, maar zijn in mindere mate aanwezig: Slapeloosheid Krachtverlies Huiduitslag Misselijkheid en een verminderde eetlust Wisselend humeur

9 Infuusreacties Bij een behandeling met antistoffen via een infuus kunnen reacties optreden. U krijgt immers lichaamsvreemde eiwitten toegediend. Daar zal uw immuunsysteem op reageren. 9 Wat merkt u? Koude rillingen Koorts Spierpijn Kortademigheid, een gevoel van benauwdheid Bloeddrukdaling (duizeligheid) Rode huiduitslag Deze klachten kunnen voorkomen tijdens de infusie, maar in de meeste gevallen komen ze pas nadien tot uiting. Deze klachten zijn tijdelijk. Bij de eerste toediening observeert de verpleegkundige u nauwlettend tijdens en na de infusie. Men zal ook voor de start uw bloeddruk controleren. Als u last krijgt van één van de bijwerkingen die hieronder vermeld worden, aarzel dan niet om dit te melden aan de verpleegkundigen of de arts. Men zal de infusie vertragen of stoppen en u krijgt aangepaste medicatie. De infusie zal verder gezet worden nadat de klachten verbeteren. De meeste bijwerkingen die verband houden met de infusie nemen nadien terug af. Bij de volgende toedieningen zal u minder sterk reageren.

10 Koorts en een griepachtig gevoel Op de dag van de toediening van Herceptine kan u wat koorts hebben en zich wat grieperig voelen. De koorts verdwijnt spontaan binnen de 24u na de toediening. 10 Tips U mag hiervoor steeds een pijnstiller nemen, zoals paracetamol (Dafalgan Forte 1g, Perdolan ). U mag Dafalgan Forte 1g tot 4x daags innemen. Let er wel op dat dit grieperig gevoel niet het gevolg is van een infectie. Controleer daarom steeds uw temperatuur vooraleer u een pijnstiller neemt, want paracetamol kan koorts maskeren. Als de koorts langer dan 24u aanwezig blijft, neemt u best contact om met de arts. Blijf voldoende drinken want u gaat meer zweten.

11 Invloed op het hart Herceptine kan de pompfunctie van het hart beïnvloeden. Een verminderde hartpompfunctie kan vochtophoping rond de enkels, kortademigheid en vermoeidheid veroorzaken. 11 Om deze bijwerking goed te kunnen opvolgen zal er voor de start van de behandeling een EKG en een LVEF (linker ventrikel ejectiefractie) uitgevoerd worden. Deze onderzoeken zijn te herhalen na 3 maanden, 6 maanden en 1 jaar behandeling. Dit is standaard voor mensen die Herceptine krijgen. Zelf kan u echter niks doen om deze bijwerkingen tegen te gaan. WANNEER CONTACT OPNEMEN MET HET ZIEKENHUIS? Bij extreme vermoeidheid na lichamelijke inspanning. Indien u last hebt van kortademigheid. Indien u (vooral s nachts) last hebt van hartkloppingen, een onregelmatige hartslag of een erg snelle hartslag. Indien u vocht ophoudt (dikke enkels, onderbenen). Als u bang bent en met vragen zit over deze bijwerking

12 Vermoeidheid Deze vermoeidheid wordt omschreven als een aanhoudend en hardnekkig gevoel van uitputting, ondanks voldoende rust en slaap. Dit gevoel kan een sterke impact hebben op de uitoefening van uw dagelijkse activiteiten. Deze vermoeidheid kan u al bij de eerdere behandelingen ook ervaren hebben. 12 Van zodra de behandeling beëindigd is, zal uw lichaam zich geleidelijk herstellen. Bepaalde bijwerkingen zoals vermoeidheid kunnen echter nog lang aanhouden. Tijdens de Herceptine behandeling kan u al deelnemen aan het revalidatieprogramma EU REKA. Dit revalidatieprogramma helpt u om u weer fysiek en mentaal sterker te voelen. Vraag ernaar bij de verpleegkundige of de psycholoog. Mag ik sporten? Sporten is ideaal voor de gezondheid. Dus ook tijdens uw behandeling is bewegen belangrijk. Alleen als u zich echt ziek of uitgeput voelt, mag u zich niet forceren. Probeer te bewegen. Dit hoeft niet altijd intensief te zijn. Wandelen of fietsen zijn goede vormen van lichaamsbeweging. De (klein)kinderen afhalen van school, boodschappen te voet doen, de auto wat verder parkeren en het laatste eindje wandelen, de trap nemen in plaats van de lift, Dit kan allemaal helpen om uw uithouding en kracht op peil te houden. Meer informatie over deze klacht vindt u in de brochure omgaan met vermoeidheid bij kanker. Bespreek deze klacht zeker met het team, er zal gezocht worden naar een passende oplossing.

13 Contactgegevens verpleegkundig consulenten medische oncologie Marijke De Wispelaere & Annelies Moreels Woensdag, donderdag en vrijdag, telefoonnummer: 09/ Contactgegevens borstverpleegkundigen Katrien Devalez 09/ Isabel Vlerick 09/ Marleen De Block 09/ Contactgegevens dagkliniek medische oncologie Gelieve altijd eerst telefonisch contact op te nemen met de dagkliniek. Zo loopt u geen risico dat er niemand beschikbaar is als u langskomt. Telefoonnummer dagkliniek: 09/ Telefoonummer poli medische oncologie: 09/ Openingstijden dagkliniek Maandag t.e.m. vrijdag van 8u tot 18u, woensdag van 8u tot 12u Buiten deze openingstijden kan u voor dringende zaken de oncoloog van wacht bereiken via de dienst spoedopname, op het telefoonnummer 09/ Contactgegevens oncopsychologen, sociale dienst & diëtiste Ingrid Jacobs psychologe 09/ Sara Cornelis psychologe 09/ Martine Willems sociale dienst 09/ Ann Segers sociale dienst 09/ Christine Francois sociale dienst 09/ Eline Hebbelinck diëtiste 09/

14 Tips of vragen 14 Verantwoordelijke uitgever: Borstkliniek UZ Gent. Augustus Deze brochure werd enkel ontwikkeld voor gebruik binnen het UZ Gent. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de borstkliniek UZ Gent.

UW BEHANDELING MET HERCEPTIN SC

UW BEHANDELING MET HERCEPTIN SC UW BEHANDELING MET HERCEPTIN SC KANKERCENTRUM UZ GENT Onco_seno_036 INHOUDSTAFEL 01 Inleiding 3 02 Wat is Herceptin? 3 03 Hoe werkt Herceptin? 4 04 Het verloop van de behandeling 5 05 Welke bijwerkingen

Nadere informatie

Trastuzumab (Herceptin )

Trastuzumab (Herceptin ) Trastuzumab (Herceptin ) Borstkanker (mammacarcinoom) De diagnose borstkanker is bij u vastgesteld. Dit wordt ook wel een mammacarcinoom genoemd. De behandeling van een mammacarcinoom bestaat uit een operatieve

Nadere informatie

WAAROM CHEMOTHERAPIE?

WAAROM CHEMOTHERAPIE? WAAROM CHEMOTHERAPIE? KANKERCENTRUM UZ GENT Onco_seno_045 INHOUDSTAFEL 01 Inleiding 3 02 Wat is chemotherapie? 3 03 Waarom krijg ik nu chemotherapie? 4 04 Hoe verloopt de chemotherapie? 5 05 Praktische

Nadere informatie

DARATUMUMAB KANKERCENTRUM UZ GENT. Onco_hemato_038

DARATUMUMAB KANKERCENTRUM UZ GENT. Onco_hemato_038 DARATUMUMAB KANKERCENTRUM UZ GENT Onco_hemato_038 INHOUDSTAFEL 01 Welke chemotherapie (=cytostatica) krijgt u? 3 02 Voorbereiding en verloop van de behandeling 3 03 Overzicht van de behandeling 4 04 Onderzoeken

Nadere informatie

UW BEHANDELING MET GAZYVARO - BENDAMUSTINE

UW BEHANDELING MET GAZYVARO - BENDAMUSTINE UW BEHANDELING MET GAZYVARO - BENDAMUSTINE KANKERCENTRUM UZ GENT Onco_hemato_053 INHOUDSTAFEL 01 Welke chemotherapie (= behandeling met cytostatica) krijgt u? 3 02 Hoe verloopt uw behandeling? 3 03 Overzicht

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Herceptin

Patiënteninformatie. Herceptin Patiënteninformatie Herceptin 2 Inhoud Inleiding... 4 Omschrijving en doel van de behandeling... 4 Wat is Herceptin?... 4 Hoe wordt Herceptin toegediend?... 4 Waar wordt de therapie toegediend?... 4 Verwikkelingen...

Nadere informatie

Het verpleegkundig spreekuur Borstkliniek

Het verpleegkundig spreekuur Borstkliniek Het verpleegkundig spreekuur Borstkliniek 1. De borstverpleegkundigen: wie zijn we? De borstverpleegkundigen organiseren het verpleegkundig spreekuur in de Borstkliniek. We werken nauw samen met de artsen,

Nadere informatie

Het verpleegkundig spreekuur Pelviene Oncologie

Het verpleegkundig spreekuur Pelviene Oncologie Het verpleegkundig spreekuur Pelviene Oncologie 1. De verpleegkundig consulenten pelviene oncologie: wie zijn we? De verpleegkundig consulenten organiseren het verpleegkundig spreekuur in de multidisciplinaire

Nadere informatie

TEAM PELVIENE ONCOLOGIE

TEAM PELVIENE ONCOLOGIE TEAM PELVIENE ONCOLOGIE KANKERCENTRUM Onco_pelv_013 WAT VINDT U TERUG IN DEZE BROCHURE / INHOUD(SOPGAVE) 01 Waarvoor kan u terecht bij het team Pelviene Oncologie? 3 02 Hoe kunt u ons bereiken? 4 04 Wie

Nadere informatie

CARFILZOMIB REVLIMID DEXAMETHASONE

CARFILZOMIB REVLIMID DEXAMETHASONE CARFILZOMIB REVLIMID DEXAMETHASONE KANKERCENTRUM UZ GENT Onco_hemato_040 INHOUDSTAFEL 01 Welke chemotherapie (=Cytostatica) krijgt u? 3 02 Voorbereiding en verloop van de behandeling 3 03 Overzicht van

Nadere informatie

UW BEHANDELING MET RITUXIMAB (MABTHERA )

UW BEHANDELING MET RITUXIMAB (MABTHERA ) UW BEHANDELING MET RITUXIMAB (MABTHERA ) KANKERCENTRUM UZ GENT Onco_hemato_050 INHOUDSTAFEL 01 Hoe verloopt uw behandeling? 3 02 Bijwerkingen 4 Uw behandeling met Rituximab 2 01 HOE VERLOOPT UW BEHANDELING?

Nadere informatie

CARFILZOMIB DEXAMETHASONE

CARFILZOMIB DEXAMETHASONE CARFILZOMIB DEXAMETHASONE KANKERCENTRUM UZ GENT Onco_hemato_037 INHOUDSTAFEL 01 Welke chemotherapie (=cytostatica) krijgt u? 3 02 Voorbereiding en verloop van de behandeling 3 03 Overzicht van de behandeling

Nadere informatie

UW BEHANDELING MET MABTHERA FLUDARABINE CYCLOFOSFAMIDE

UW BEHANDELING MET MABTHERA FLUDARABINE CYCLOFOSFAMIDE UW BEHANDELING MET MABTHERA FLUDARABINE CYCLOFOSFAMIDE KANKERCENTRUM UZ GENT Onco_hemato_009 INHOUDSTAFEL 01 Welke chemotherapie (= behandeling met cytostatica) krijgt u? 3 02 Hoe verloopt uw behandeling?

Nadere informatie

UW BEHANDELING MET GAZYVARO - LEUKERAN

UW BEHANDELING MET GAZYVARO - LEUKERAN UW BEHANDELING MET GAZYVARO - LEUKERAN KANKERCENTRUM UZ GENT Onco_hemato_052 INHOUDSTAFEL 01 Welke chemotherapie (= behandeling met cytostatica) krijgt u? 3 02 Hoe verloopt uw behandeling? 3 03 Overzicht

Nadere informatie

UW BEHANDELING MET RITUXIMAB CYCLOFOSFAMIDE DEXAMETHASONE

UW BEHANDELING MET RITUXIMAB CYCLOFOSFAMIDE DEXAMETHASONE UW BEHANDELING MET RITUXIMAB CYCLOFOSFAMIDE DEXAMETHASONE KANKERCENTRUM UZ GENT Onco_hemato_056 INHOUDSTAFEL 01 Welke chemotherapie (=behandeling met cytostatica) krijgt u? 3 02 Hoe verloopt uw behandeling?

Nadere informatie

ZOMETA AANVULLENDE BEHANDELING BIJ BORSTKANKER

ZOMETA AANVULLENDE BEHANDELING BIJ BORSTKANKER ZOMETA AANVULLENDE BEHANDELING BIJ BORSTKANKER KANKERCENTRUM UZ GENT Onco_seno_046 INHOUDSTAFEL 01 Inleiding 3 02 Hoe werkt Zometa? 3 03 Hoe verloopt de behandeling met Zometa? 4 04 Kan ik last hebben

Nadere informatie

UW BEHANDELING MET MABTHERA - CVP

UW BEHANDELING MET MABTHERA - CVP UW BEHANDELING MET MABTHERA - CVP KANKERCENTRUM UZ GENT Onco_hemato_047 INHOUDSTAFEL 01 Welke chemotherapie (= behandeling met cytostatica) krijgt u? 3 02 Hoe verloopt uw behandeling? 4 03 Behandelingsschema

Nadere informatie

Darzalex (daratumumab) PATIËNTENBROCHURE

Darzalex (daratumumab) PATIËNTENBROCHURE PATIËNTENBROCHURE Darzalex (daratumumab) TOON DEZE FOLDER AAN UW HUISARTS, HUISAPOTHEKER EN THUISVERPLEEGKUNDIGE www.ziekenhuisgeel.be 2 Behandelschema Darzalex (daratumumab) is een doelgerichte therapie.

Nadere informatie

UW BEHANDELING MET MABTHERA + CHOP

UW BEHANDELING MET MABTHERA + CHOP UW BEHANDELING MET MABTHERA + CHOP KANKERCENTRUM UZ GENT Onco_hemato_002 INHOUDSTAFEL 01 Welke chemotherapie (= behandeling met cytostatica) krijgt u? 3 02 Hoe verloopt uw behandeling? 4 03 Overzicht van

Nadere informatie

BORSTKLINIEK UZ GENT KANKERCENTRUM UZ GENT. Onco_seno_005

BORSTKLINIEK UZ GENT KANKERCENTRUM UZ GENT. Onco_seno_005 BORSTKLINIEK UZ GENT KANKERCENTRUM UZ GENT Onco_seno_005 INHOUDSTAFEL 01 Waarvoor kunt u terecht in de borstkliniek? 3 02 Wat kunnen we voor u betekenen? 3 03 Hoe kunt u ons bereiken? 4 04 Wie zijn uw

Nadere informatie

UW BEHANDELING MET RITUXIMAB-DHAP

UW BEHANDELING MET RITUXIMAB-DHAP UW BEHANDELING MET RITUXIMAB-DHAP KANKERCENTRUM UZ GENT Onco_hemato_049 INHOUDSTAFEL 01 Welke chemotherapie (= behandeling met cytostatica) krijgt u? 3 02 Hoe verloopt uw behandeling? 4 03 Onderzoeken

Nadere informatie

UW BEHANDELING MET RITUXIMAB GEMCITABINE CISPLATINE DEXAMETHASONE

UW BEHANDELING MET RITUXIMAB GEMCITABINE CISPLATINE DEXAMETHASONE UW BEHANDELING MET RITUXIMAB GEMCITABINE CISPLATINE DEXAMETHASONE KANKERCENTRUM UZ GENT Onco_hemato_058 INHOUDSTAFEL 01 Welke chemotherapie (= behandeling met cytostatica) krijgt u? 3 02 Hoe verloopt uw

Nadere informatie

Borstkliniek UZ Gent

Borstkliniek UZ Gent Borstkliniek UZ Gent De Borstkliniek van UZ Gent werd in 2007 erkend door de Belgische overheid als multidisciplinaire Borstkliniek. Waarvoor kan u terecht in de Borstkliniek? 1 U kan er terecht voor allerhande

Nadere informatie

VELCADE DEXAMETHASONE

VELCADE DEXAMETHASONE VELCADE DEXAMETHASONE KANKERCENTRUM UZ GENT Onco_hemato_039 INHOUDSTAFEL 01 Welke chemotherapie (=cytostatica) krijgt u? 3 02 Voorbereiding en verloop van de behandeling 3 03 Overzicht van de behandeling

Nadere informatie

bewegingsstelsel info voor patiënten EU REKA Een revalidatieprogramma voor mensen na kanker

bewegingsstelsel info voor patiënten EU REKA Een revalidatieprogramma voor mensen na kanker bewegingsstelsel info voor patiënten EU REKA Een revalidatieprogramma voor mensen na kanker Inhoud 01 Inleiding... 04 02 Wie kan aan EU REKA deelnemen?... 04 03 Hoe ziet het revalidatieprogramma eruit?...

Nadere informatie

VELCADE THALIDOMIDE - DEXAMETHASONE

VELCADE THALIDOMIDE - DEXAMETHASONE VELCADE THALIDOMIDE - DEXAMETHASONE KANKERCENTRUM UZ GENT Onco_hemato_042 INHOUDSTAFEL 01 Welke chemotherapie (=cytostatica) krijgt u? 3 02 Voorbereiding en verloop van de behandeling 4 03 Overzicht van

Nadere informatie

PATIËNTENBROCHURE Therapie met Gazyvaro (Immunotherapie)

PATIËNTENBROCHURE Therapie met Gazyvaro (Immunotherapie) PATIËNTENBROCHURE Therapie met Gazyvaro (Immunotherapie) WAT IS OBINITUZUMAB? De merknaam van Obinituzumab is Gazyvaro. Obinituzumab is een immunotherapie: een behandeling die werkt via het immuunsysteem

Nadere informatie

Multidisciplinair spreekuur uro-onco

Multidisciplinair spreekuur uro-onco Het multidisciplinair spreekuur 1 uro-onco 1. Het multidisciplinair team uro-onco draagt zorg voor u en uw familie U start binnenkort een behandeling op de dienst medische oncologie, bij Prof. Dr. S. Rottey

Nadere informatie

Uw therapie: Trastuzumab (Herceptin ) en Pertuzumab (Perjeta )

Uw therapie: Trastuzumab (Herceptin ) en Pertuzumab (Perjeta ) Uw therapie: Trastuzumab (Herceptin ) en Pertuzumab (Perjeta ) informatie voor patiënten Uw therapie: Trastuzumab (Herceptin ) en Pertuzumab (Perjeta ) UW THERAPIE: TRASTUZUMAB (HERCEPTIN ) EN PERTUZUMAB

Nadere informatie

UW OPNAME IN HET ZIEKENHUIS

UW OPNAME IN HET ZIEKENHUIS UW OPNAME IN HET ZIEKENHUIS WAT U MOET WETEN Wanneer? Datum: Uur: Waar meldt u zich aan? De kassa van kliniekgebouw K1 - K2 De kassa van kliniekgebouw K12 U wordt opgenomen op de dienst:.. Oncologie/0153

Nadere informatie

bewegingsstelsel info voor patiënten EU REKA Een revalidatieprogramma voor mensen na kanker

bewegingsstelsel info voor patiënten EU REKA Een revalidatieprogramma voor mensen na kanker bewegingsstelsel info voor patiënten Een revalidatieprogramma voor mensen na kanker Inhoud 01 Inleiding... 04 02 Wie kan aan deelnemen?... 04 03 Hoe ziet het revalidatieprogramma eruit?... 05 04 Praktische

Nadere informatie

UW BEHANDELING MET CHOP

UW BEHANDELING MET CHOP UW BEHANDELING MET CHOP KANKERCENTRUM UZ GENT Onco_hemato_045 INHOUDSTAFEL 01 Welke chemotherapie (= behandeling met cytostatica) krijgt u? 3 02 Hoe verloopt uw behandeling? 4 03 Onderzoeken 6 04 Medicatie

Nadere informatie

UW BEHANDELING MET BEACOPP ESCALATED

UW BEHANDELING MET BEACOPP ESCALATED UW BEHANDELING MET BEACOPP ESCALATED KANKERCENTRUM UZ GENT Onco_hemato_044 INHOUDSTAFEL 01 Welke chemotherapie (= behandeling met cytostatica) krijgt u? 3 02 Hoe verloopt uw behandeling? 4 03 Onderzoeken

Nadere informatie

UW BEHANDELING MET GEMCITABINE CISPLATINE DEXAMETHASONE

UW BEHANDELING MET GEMCITABINE CISPLATINE DEXAMETHASONE UW BEHANDELING MET GEMCITABINE CISPLATINE DEXAMETHASONE KANKERCENTRUM UZ GENT Onco_hemato_057 INHOUDSTAFEL 01 Welke chemotherapie (= behandeling met cytostatica) krijgt u? 3 02 Hoe verloopt uw behandeling?

Nadere informatie

VELCADE CYCLOFOSFAMIDE - DEXAMETHASONE

VELCADE CYCLOFOSFAMIDE - DEXAMETHASONE VELCADE CYCLOFOSFAMIDE - DEXAMETHASONE KANKERCENTRUM UZ GENT Onco_hemato_041 INHOUDSTAFEL 01 Welke chemotherapie (=cytostatica) krijgt u? 3 02 Voorbereiding en verloop van de behandeling 3 03 Overzicht

Nadere informatie

Kyprolis (carfilzomib) PATIËNTENBROCHURE

Kyprolis (carfilzomib) PATIËNTENBROCHURE PATIËNTENBROCHURE Kyprolis (carfilzomib) TOON DEZE FOLDER AAN UW HUISARTS, HUISAPOTHEKER EN THUISVERPLEEGKUNDIGE www.ziekenhuisgeel.be 2 Behandelschema Deze behandelign bestaat uit één cytostaticum, namelijk

Nadere informatie

Behandeling borstkanker

Behandeling borstkanker Behandeling borstkanker 1. Heelkunde (chirurgie) (operatie): - Borstsparend: betekent wegname van het gezwel met veiligheidsmarge van gezond weefsel rondom en wegname van de schildwachtklier (poortwachterklier

Nadere informatie

UW BEHANDELING MET CHOEP

UW BEHANDELING MET CHOEP UW BEHANDELING MET CHOEP KANKERCENTRUM UZ GENT Onco_hemato_051 INHOUDSTAFEL 01 Welke chemotherapie (= behandeling met cytostatica) krijgt u? 3 02 Hoe verloopt uw behandeling? 4 03 Onderzoeken 6 04 Medicatie

Nadere informatie

Behandeling hematologie: Mabthera

Behandeling hematologie: Mabthera Behandeling hematologie: Mabthera Beste patiënt In deze brochure vindt u informatie over uw behandeling met Mabthera, de reden van de behandeling, het verloop van de therapie en de mogelijke nevenwerkingen..

Nadere informatie

Vedolizumab (Entyvio ) bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa

Vedolizumab (Entyvio ) bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Vedolizumab (Entyvio ) bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Ziekenhuis Gelderse Vallei Uw behandelend arts heeft met u gesproken over het gebruik van Vedolizumab (Entyvio ). In deze folder krijgt

Nadere informatie

Mabthera + CVP (rituximab + cyclofosfamide + vincristine + prednisolone) PATIËNTENBROCHURE

Mabthera + CVP (rituximab + cyclofosfamide + vincristine + prednisolone) PATIËNTENBROCHURE PATIËNTENBROCHURE Mabthera + CVP (rituximab + cyclofosfamide + vincristine + prednisolone) TOON DEZE FOLDER AAN UW HUISARTS, HUISAPOTHEKER EN THUISVERPLEEGKUNDIGE www.ziekenhuisgeel.be 2 Behandelschema

Nadere informatie

Mabthera + Fludarabine + Endoxan (rituximab + fludarabine + cyclofosfamide) PATIËNTENBROCHURE

Mabthera + Fludarabine + Endoxan (rituximab + fludarabine + cyclofosfamide) PATIËNTENBROCHURE PATIËNTENBROCHURE Mabthera + Fludarabine + Endoxan (rituximab + fludarabine + cyclofosfamide) TOON DEZE FOLDER AAN UW HUISARTS, HUISAPOTHEKER EN THUISVERPLEEGKUNDIGE www.ziekenhuisgeel.be 2 Behandelschema

Nadere informatie

Bisfosfonaten bij borstkanker

Bisfosfonaten bij borstkanker Oncologie i Bisfosfonaten bij borstkanker Patiënteninformatie Adjuvante therapie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Uw specialist heeft met u besproken dat u, naast de behandeling met hormonale therapie, in

Nadere informatie

Mabthera + CHOP (rituximab + cyclofosfamide + doxorubicine + vincristine + prednisolone) PATIËNTENBROCHURE

Mabthera + CHOP (rituximab + cyclofosfamide + doxorubicine + vincristine + prednisolone) PATIËNTENBROCHURE PATIËNTENBROCHURE Mabthera + CHOP (rituximab + cyclofosfamide + doxorubicine + vincristine + prednisolone) TOON DEZE FOLDER AAN UW HUISARTS, HUISAPOTHEKER EN THUISVERPLEEGKUNDIGE www.ziekenhuisgeel.be

Nadere informatie

UW BEHANDELING MET MELFALAN PREDNISOLONE VELCADE

UW BEHANDELING MET MELFALAN PREDNISOLONE VELCADE UW BEHANDELING MET MELFALAN PREDNISOLONE VELCADE KANKERCENTRUM UZ GENT Onco_hemato_059 INHOUDSTAFEL 01 Welke chemotherapie (= behandeling met cytostatica) krijgt u? 3 02 Voorbereiding en verloop van de

Nadere informatie

UW ZORGVERLENERS KANKERCENTRUM UZ GENT. Dermato_onco_018

UW ZORGVERLENERS KANKERCENTRUM UZ GENT. Dermato_onco_018 UW ZORGVERLENERS KANKERCENTRUM UZ GENT Dermato_onco_018 INHOUDSTAFEL 01 Inleiding 3 02 Ons team voor patiënten met een bot- en weke delen tumor 3 03 Bereikbaarheid van de poli, de hospitalisatie en de

Nadere informatie

UW ZORGVERLENERS KANKERCENTRUM UZ GENT. Dermato_onco_018

UW ZORGVERLENERS KANKERCENTRUM UZ GENT. Dermato_onco_018 UW ZORGVERLENERS KANKERCENTRUM UZ GENT Dermato_onco_018 INHOUDSTAFEL 01 Inleiding 3 02 Ons team dermato-onco voor patiënten met een huidkanker 3 03 Bereikbaarheid van de poli en de dagkliniek 4 04 Andere

Nadere informatie

patiënteninformatie Zorgprogramma Oncologie Chemotherapie GezondheidsZorg met een Ziel

patiënteninformatie Zorgprogramma Oncologie Chemotherapie GezondheidsZorg met een Ziel i patiënteninformatie Zorgprogramma Oncologie Chemotherapie GezondheidsZorg met een Ziel VOORWOORD U hebt waarschijnlijk al verschillende onderzoeken en eventueel een chirurgische ingreep ondergaan. Stel

Nadere informatie

Mijn pathologieverslag begrijpen

Mijn pathologieverslag begrijpen Mijn pathologieverslag begrijpen Deze brochure bevat zeker niet alle gedetailleerde informatie over uw pathologieverslag. We geven u vooral de belangrijkste en juiste informatie mee over de resultaten

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Therapie RITUXIMAB (MABTHERA )

Patiënteninformatie. Therapie RITUXIMAB (MABTHERA ) Patiënteninformatie Therapie RITUXIMAB (MABTHERA ) Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 Omschrijving van uw therapie MABTHERA... 3 Wat is Mabthera?... 3 Hoe wordt Mabthera toegediend?... 3 Waar wordt Mabthera

Nadere informatie

CERITINIB (ZYKADIA ) KANKERCENTRUM. Onco_thor_022

CERITINIB (ZYKADIA ) KANKERCENTRUM. Onco_thor_022 CERITINIB (ZYKADIA ) KANKERCENTRUM Onco_thor_022 WAT VINDT U TERUG IN DEZE BROCHURE / INHOUD(SOPGAVE) 01 Wat doet dit geneesmiddel? 3 02 Inname 3 03 Pletten / breken 3 04 Combinatie met andere geneesmiddelen

Nadere informatie

UW BEHANDELING MET TAXOTERE

UW BEHANDELING MET TAXOTERE UW BEHANDELING MET TAXOTERE KANKERCENTRUM UZ GENT Onco_seno_008 INHOUDSTAFEL 01 Inleiding 3 02 Voorbereiding van de behandeling 4 03 Schematische voorstelling van de behandeling 4 04 Notities 5 Uw behandeling

Nadere informatie

XGEVA (DENOSUMAB) KANKERCENTRUM. Onco_alg_010

XGEVA (DENOSUMAB) KANKERCENTRUM. Onco_alg_010 XGEVA (DENOSUMAB) KANKERCENTRUM Onco_alg_010 WAT VINDT U TERUG IN DEZE BROCHURE / INHOUD(SOPGAVE) 01 Hoe werkt XGEVA? 3 02 Hoe verloopt de behandeling? 3 03 Adviezen bij de behandeling 4 04 Bijwerkingen

Nadere informatie

CRIZOTINIB (XALKORI )

CRIZOTINIB (XALKORI ) CRIZOTINIB (XALKORI ) KANKERCENTRUM Onco_thor_019 INHOUDSOPGAVE 01 Wat doet dit geneesmiddel? 3 02 Inname 3 03 Pletten / breken 3 04 Combinatie met andere geneesmiddelen 4 05 Bijzondere voorzorgsmaatregelen

Nadere informatie

XGEVA (DENOSUMAB) KANKERCENTRUM UZ GENT. Onco_alg_010

XGEVA (DENOSUMAB) KANKERCENTRUM UZ GENT. Onco_alg_010 XGEVA (DENOSUMAB) KANKERCENTRUM UZ GENT Onco_alg_010 INHOUDSTAFEL 01 Hoe werkt Xgeva? 3 02 Hoe verloopt de behandeling? 3 03 Adviezen bij de behandeling 4 04 Bijwerkingen van Xgeva 4 05 De kostprijs 6

Nadere informatie

bewegingsstelsel info voor patiënten EU REKA Een revalidatieprogramma voor mensen na kanker

bewegingsstelsel info voor patiënten EU REKA Een revalidatieprogramma voor mensen na kanker bewegingsstelsel info voor patiënten Een revalidatieprogramma voor mensen na kanker Inhoud 01 Inleiding... 04 02 Wie kan aan deelnemen?... 04 03 Hoe ziet het revalidatieprogramma eruit?... 05 04 Praktische

Nadere informatie

UW BEHANDELING MET MABTHERA - ACVBP

UW BEHANDELING MET MABTHERA - ACVBP UW BEHANDELING MET MABTHERA - ACVBP KANKERCENTRUM UZ GENT Onco_hemato_048 INHOUDSTAFEL 01 Welke chemotherapie (= behandeling met cytostatica) krijgt u? 3 02 Hoe verloopt uw behandeling? 4 03 Overzicht

Nadere informatie

Informatie longkanker. Informatie voor patiënten met longkanker die behandeld worden met Taxotere.

Informatie longkanker. Informatie voor patiënten met longkanker die behandeld worden met Taxotere. Informatie longkanker Informatie voor patiënten met longkanker die behandeld worden met Taxotere. Inhoud 3 Waarom heeft uw arts Taxotere voorgesteld? Hoe wordt Taxotere toegediend? 4 Bijwerkingen op het

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Therapie MABTHERA

Patiënteninformatie. Therapie MABTHERA Patiënteninformatie Therapie MABTHERA Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 Omschrijving van uw therapie MABTHERA... 3 Wat is Mabthera?... 3 Hoe wordt Mabthera toegediend?... 3 Waar wordt Mabthera toegediend?...

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Een behandeling met Entyvio

Patiënteninformatie. Een behandeling met Entyvio Patiënteninformatie Een behandeling met Entyvio Naam: Gewicht: kg Leeftijd:..jaar VOORONDERZOEKEN....... EERSTE INFUUS OP. 2 Waar moet u zijn? De behandeling gaat door in AZ Turnhout Campus Sint-Jozef

Nadere informatie

Behandeling met intraveneus immunoglobuline (IVIG)

Behandeling met intraveneus immunoglobuline (IVIG) Behandeling met intraveneus immunoglobuline (IVIG) www.nwz.nl Inhoud Wat zijn immunoglobulinen? 3 Wat neemt u mee? 3 Bent u verhinderd of wilt u uw afspraak verzetten? 3 De behandeling 4 Wanneer neemt

Nadere informatie

BEWEGEN BIJ KANKER 17041

BEWEGEN BIJ KANKER 17041 BEWEGEN BIJ KANKER 17041 Inleiding De ziekte kanker, maar ook de behandeling, zoals chemotherapie, operatie, bestraling en hormonale therapie, kunnen aanleiding geven tot langdurige vermoeidheid en conditieverlies.

Nadere informatie

EEN CT-SCAN NUTTIGE INFORMATIE

EEN CT-SCAN NUTTIGE INFORMATIE EEN CT-SCAN NUTTIGE INFORMATIE Oncologie/0154 Deze brochure geeft u informatie over de CT-scan die binnenkort bij u wordt uitgevoerd. Het team van dermato-oncologie staat steeds voor u klaar. Hebt u nog

Nadere informatie

BEWEGEN BIJ PROSTAATKANKER

BEWEGEN BIJ PROSTAATKANKER BEWEGEN BIJ PROSTAATKANKER 1014 Inleiding De ziekte prostaatkanker, maar ook de behandeling, zoals een operatie, bestraling, hormonale therapie en chemotherapie, kunnen aanleiding geven tot langdurige

Nadere informatie

UW BEHANDELING MET ABVD

UW BEHANDELING MET ABVD UW BEHANDELING MET ABVD KANKERCENTRUM UZ GENT Onco_hemato_001 INHOUDSTAFEL 01 Welke chemotherapie (= behandeling met cytostatica) krijgt u? 3 02 Hoe verloopt uw behandeling? 3 03 Onderzoeken 5 04 Medicatie

Nadere informatie

Behandeling met Y-90 Zevalin

Behandeling met Y-90 Zevalin NUCLEAIRE GENEESKUNDE Behandeling met Y-90 Zevalin BEHANDELING Behandeling met Y-90 Zevalin U wordt verwacht op: dag om uur op de poli/afdeling,. en op dag om uur op de poli/afdeling. Als u verhinderd

Nadere informatie

Inleiding. Wat is infliximab

Inleiding. Wat is infliximab Infliximab-infuus Inleiding In overleg met uw maag-, darm-, leverarts (MDL-arts) gaat u starten met de behandeling infliximab. In deze folder vindt u informatie over infliximab, over de werking en de behandeling,

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Therapie VECTIBIX

Patiënteninformatie. Therapie VECTIBIX Patiënteninformatie Therapie VECTIBIX Inhoud Inleiding... 3 Omschrijving van uw therapie Vectibix... 3 Wat is Vectibix?... 3 Hoe wordt Vectibix toegediend?... 3 Waar wordt de therapie toegediend?... 4

Nadere informatie

Ferinject. Moeder en Kind Centrum. Beter voor elkaar

Ferinject. Moeder en Kind Centrum. Beter voor elkaar Ferinject Moeder en Kind Centrum Beter voor elkaar 2 Inleiding De gynaecoloog heeft met u besproken dat het ijzergehalte van uw bloed te laag is. Als een behandeling met een ander middel onvoldoende resultaat

Nadere informatie

Sticker patiënt. Neem bij ieder bezoek op de polikliniek uw recente medicijnlijst en dit info boekje mee!

Sticker patiënt. Neem bij ieder bezoek op de polikliniek uw recente medicijnlijst en dit info boekje mee! Hartfalenpolikliniek Uw eigen gegevens: Sticker patiënt Contactpersoon:... Apotheek:... Neem bij ieder bezoek op de polikliniek uw recente medicijnlijst en dit info boekje mee! Inleiding U bent door de

Nadere informatie

infuusbehandeling met remicade

infuusbehandeling met remicade patiënteninformatie infuusbehandeling met remicade U heeft in overleg met uw arts besloten tot een infuusbehandeling met het geneesmiddel Remicade. In deze folder geven wij informatie over dit geneesmiddel,

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Vermoeidheid bij kanker

Patiënteninformatie. Vermoeidheid bij kanker Patiënteninformatie Vermoeidheid bij kanker 2 Inhoud Inleiding... 4 Informatie over het ziektebeeld vermoeidheid bij kanker... 4 Tips en adviezen... 5 Wanneer uw arts raadplegen?... 6 Informatiesessies...

Nadere informatie

UW BEHANDEL- GIDS VOOR ADCETRIS

UW BEHANDEL- GIDS VOOR ADCETRIS AANBEVELINGEN VOOR PATIËNTEN UW BEHANDEL- GIDS VOOR ADCETRIS (Brentuximab vedotin) NY/ADC/19/0010 INHOUD 1 Inleiding....3 2 Wat is Adcetris?....4 3 Hoe werkt Adcetris?...5 4 Hoe wordt Adcetris toegediend?....6

Nadere informatie

Voorlichtingsgesprek. chemo- en/of doelgerichte therapie. Dagbehandeling Oncologie

Voorlichtingsgesprek. chemo- en/of doelgerichte therapie. Dagbehandeling Oncologie 00 Voorlichtingsgesprek chemo- en/of doelgerichte therapie Dagbehandeling Oncologie De arts heeft met u gesproken over een behandeling met chemotherapie en/of doelgerichte therapie. Vóór het starten van

Nadere informatie

I n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n

I n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n U N I V E R S I T A I R E Z I E K E N H U I Z E N L E U V E N I n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n Pijnstillers Dienst Traumatologie Eenheid 456-457 Tel. 016 34 45 60 De dienst is bereikbaar via

Nadere informatie

UW BEHANDELING MET IBRANCE (PALBOCICLIB)

UW BEHANDELING MET IBRANCE (PALBOCICLIB) UW BEHANDELING MET IBRANCE (PALBOCICLIB) KANKERCENTRUM Onco_seno_050 WAT VINDT U TERUG IN DEZE BROCHURE 01 Inleiding 3 02 Hoe werkt Ibrance (Palbociclib)? 3 03 Hoe verloopt de behandeling? 4 04 Adviezen

Nadere informatie

Mabthera + CHOP PATIËNTENBROCHURE

Mabthera + CHOP PATIËNTENBROCHURE PATIËNTENBROCHURE Mabthera + CHOP TOON DEZE FOLDER AAN UW HUISARTS, HUISAPOTHEKER EN THUISVERPLEEGKUNDIGE www.ziekenhuisgeel.be 2 Behandelschema Deze kuur bestaat uit 1 monoklonaal antilichaam (Mabthera

Nadere informatie

Behandeling met een bisfosfonaat

Behandeling met een bisfosfonaat Patiënteninformatie Behandeling met een bisfosfonaat APD/zoledroninezuur Gebruik en bijwerkingen 1234567890-terTER_ Behandeling met APD/zoledroninezuur U heeft een afspraak in Tergooi voor een behandeling

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Dobutamine-stressechografie

Patiënteninformatie. Dobutamine-stressechografie HHZH _INF_142.01(1216) Patiënteninformatie Dobutamine-stressechografie (DSE) een hart voor zorg Voorwoord Je hebt met je behandelend arts afgesproken dat er een Dobutamine-stress-echografie wordt uitgevoerd.

Nadere informatie

Port-a-cath (implanteerbaar poortsysteem)

Port-a-cath (implanteerbaar poortsysteem) Port-a-cath (implanteerbaar poortsysteem) Deze folder geeft informatie over een implanteerbaar poortsysteem: de port-a-cath. Uw arts heeft u een behandeling voorgeschreven waarbij regelmatig en/of langdurig

Nadere informatie

EEN SENTINELKLIER PROCEDURE NUTTIGE INFORMATIE

EEN SENTINELKLIER PROCEDURE NUTTIGE INFORMATIE EEN SENTINELKLIER PROCEDURE NUTTIGE INFORMATIE Oncologie/0155 Deze brochure beschrijft het verloop van een biopsie van de sentinelkier, een operatie die u binnenkort ondergaat. Het team van dermato-oncologie

Nadere informatie

Radiotherapie Medische Oncologie Curatieve chemoradiotherapie

Radiotherapie Medische Oncologie Curatieve chemoradiotherapie Radiotherapie Medische Oncologie Curatieve chemoradiotherapie Uitwendige bestraling van slokdarmkanker in combinatie met chemotherapie Radiotherapie Medische Oncologie Inleiding Na verschillende onderzoeken

Nadere informatie

Behandeling van Hepatitis C

Behandeling van Hepatitis C Behandeling van Hepatitis C MDL-centrum IJsselland Ziekenhuis www.mdlcentrum.nl Inleiding Uw behandelend arts heeft bij u Hepatitis C geconstateerd. De MDL-verpleegkundige gaat u begeleiden bij het behandelen

Nadere informatie

Cyclofosfamide (Endoxan ) infuus bij reumatische aandoeningen

Cyclofosfamide (Endoxan ) infuus bij reumatische aandoeningen Cyclofosfamide (Endoxan ) infuus bij reumatische aandoeningen Uw behandelend arts heeft aangegeven u met het geneesmiddel cyclofosfamide te willen gaan behandelen. Deze folder geeft informatie over dit

Nadere informatie

In dit document vindt u meer informatie over het verloop van de behandeling. Hebt u nog vragen, stel ze dan gerust.

In dit document vindt u meer informatie over het verloop van de behandeling. Hebt u nog vragen, stel ze dan gerust. Beste patiënt, Binnenkort ondergaat u een blaasspoeling met BCG. Deze behandeling zal kankercellen vernietigen in de blaas of verhinderen dat deze terug kunnen groeien. In dit document vindt u meer informatie

Nadere informatie

Starten met chemotherapie: Herceptin SAP 12418

Starten met chemotherapie: Herceptin SAP 12418 Herceptin Starten met chemotherapie: Herceptin SAP 12418 2012, opgemaakt door Dr. R. D hondt, Dr. I. Spoormans & F. Desender te Az Damiaan Oostende Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Therapie Lonsurf

Patiënteninformatie. Therapie Lonsurf Patiënteninformatie Therapie Lonsurf Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 Omschrijving en doel van de procedure/ behandeling... 3 Verloop van de therapie... 4 Hoeveel tabletten innemen?... 4 Hoe en wanneer

Nadere informatie

Neurologie en Neurochirurgie. Immunoglobuline-kuur.

Neurologie en Neurochirurgie. Immunoglobuline-kuur. Neurologie en Neurochirurgie Immunoglobuline-kuur www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl NEU021 / Immunoglobuline-kuur / 04-11-2014 2 Immunoglobuline-kuur

Nadere informatie

Behandeling met Iloprost (Ilomedine )

Behandeling met Iloprost (Ilomedine ) REUMATOLOGIE Behandeling met Iloprost (Ilomedine ) bij ernstig Raynaud-fenomeen BEHANDELING Behandeling met Iloprost (Ilomedine ) Uw arts heeft u een behandeling met Iloprost (Ilomedine ) voorgeschreven.

Nadere informatie

Dobutamine-stressechografie

Dobutamine-stressechografie HZH _INF_142.01(1216) h.-hartziekenhuis vzw Mechelsestraat 24 2500 Lier tel. 03-491 23 45 fax 03-491 23 46 www.hhzhlier.be Patiënteninformatie Dobutamine-stressechografie (DSE) Voorwoord U heeft met uw

Nadere informatie

Starten met chemotherapie: Perjeta

Starten met chemotherapie: Perjeta Starten met chemotherapie: Perjeta SAP 13995 Az Damiaan vzw, maart 2015. Niets uit deze brochure mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke toestemming. Deze brochure bevat algemene informatie en is

Nadere informatie

infuusbehandeling met remicade

infuusbehandeling met remicade patiënteninformatie infuusbehandeling met remicade U heeft in overleg met uw arts besloten tot een infuusbehandeling met Remicade. In deze folder geven wij informatie over dit geneesmiddel, wat de bijwerkingen

Nadere informatie

Behandeling met Bisfosfonaat bij kanker

Behandeling met Bisfosfonaat bij kanker Behandeling met Bisfosfonaat bij kanker Inleiding Samen met uw arts heeft u besloten dat u wordt behandeld met een Bisfosfonaat per infuus of tablet. Een Bisfosfonaat wordt voorgeschreven om de botten

Nadere informatie

INFORMATIE OVER INFLIXIMAB (REMICADE ) FRANCISCUS VLIETLAND

INFORMATIE OVER INFLIXIMAB (REMICADE ) FRANCISCUS VLIETLAND INFORMATIE OVER INFLIXIMAB (REMICADE ) FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Uw reumatoloog heeft u een anti-tnf middel voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn goed te

Nadere informatie

EEN DIAGNOSTISCHE EXCISIE

EEN DIAGNOSTISCHE EXCISIE EEN DIAGNOSTISCHE EXCISIE NUTTIGE INFORMATIE Oncologie/0152 Deze brochure bevat zeker niet alle gedetailleerde informatie over een diagnostische excisie maar we geven u vooral de belangrijkste en juiste

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Rituximab terTER_

Patiënteninformatie. Rituximab terTER_ Patiënteninformatie Rituximab 1234567890-terTER_ Rituximab Ter voorbereiding op uw afspraak informeren we u met deze folder over de gang van zaken rondom rituximab. Daarnaast zetten we een aantal praktische

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Hartfalenpolikliniek. rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Hartfalenpolikliniek. rkz.nl Patiënteninformatie Hartfalenpolikliniek rkz.nl Uw eigen gegevens: Sticker patiënt Contactpersoon:... Apotheek:... Neem bij ieder bezoek op de polikliniek uw recente medicijnlijst en dit info boekje mee!

Nadere informatie

Onco-move. Instructies voor bewegen tijdens behandeling van kanker. Waarom bewegen tijdens chemotherapie?

Onco-move. Instructies voor bewegen tijdens behandeling van kanker. Waarom bewegen tijdens chemotherapie? Onco-move Instructies voor bewegen tijdens behandeling van kanker De behandeling van kanker, in het bijzonder de chemotherapie en/of radiotherapie, kan aanleiding zijn tot langdurige vermoeidheid en conditieverlies.

Nadere informatie

Praktische informatie over chemotherapie

Praktische informatie over chemotherapie Praktische informatie over chemotherapie Beste patiënt Een behandeling met chemotherapie bestaat uit het toedienen van één of meerdere celremmende geneesmiddelen, cytostatica genoemd. De bedoeling van

Nadere informatie

Na een buikoperatie: adviezen voor thuis

Na een buikoperatie: adviezen voor thuis Patiënteninformatie Na een buikoperatie: adviezen voor thuis Na een buikoperatie: adviezen voor thuis 1312776 Na een buikoperatie.indd 1 1 03-03-17 13:44 Na een buikoperatie: adviezen voor thuis Polikliniek

Nadere informatie