Sint-Jozefsinstituut- College Torhout. We maken samen je toekomstdroom waar

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Sint-Jozefsinstituut- College Torhout. We maken samen je toekomstdroom waar"

Transcriptie

1 Sint-Jozefsinstituut- College Torhout We maken samen je toekomstdroom waar

2 Het Sint-Jozefsinstituut-College maakt deel uit van de Scholengroep Sint-Rembert en van de Scholengemeenschap Houtland

3 WELKOM Het Sint-Jozefsinstituut-College staat klaar om jou te helpen je toekomst voor te bereiden. Samen met jou zorgen we er voor dat je na het secundair onderwijs alle troeven in handen hebt voor verder succes. Onze eerste opdracht bestaat er in alle leerlingen de best mogelijke voorbereiding op verdere studies te geven. Om die reden durven we onze leerlingen nog intellectueel uitdagen. We streven er naar dat ze steeds meer zelfverantwoordelijk worden voor hun leren. Een sterk uitgebouwde leerlingen- en studiebegeleiding staat klaar om de leerlingen die het wat moeilijker hebben te ondersteunen en over de horde heen te helpen. Dat onze aanpak rendeert, bewijzen jaar na jaar de slaagcijfers van onze oud-leerlingen in het hoger onderwijs. Ze behoren elke keer tot de allerbeste van de provincie. Maar onze school is meer dan een leerfabriekje. Het is een school waar jonge mensen leren leven in de wereld van vandaag. Onze school is een creatieve school waar cultuur thuis is, een sportieve school waar onze leerlingen voldoende uitdagingen vinden, een geëngageerde en sociaal bewogen school die onze leerlingen een open blik op de maatschappij wil geven en een katholieke school die vanuit de inspiratie van Jezus dat stapje verder wil gaan dan vereist om wie dat nodig heeft, te steunen. Kortom, als je een school zoekt waar jonge mensen onder begeleiding van een gemotiveerd en enthousiast leerkrachtenkorps bouwen aan hun toekomstdroom, een school waar ze daarvoor alle middelen krijgen, dan ben je van harte welkom in het Sint-Jozefsinstituut-College te Torhout.

4 Sint-Jozefsinstituut-College: Een ruim aanbod van kwalitatief sterk onderwijs. 2de graad Economie A/B Humane Wetenschappen Latijn A/B Grieks-Latijn Wetenschappen 3de graad Latijn-Wiskunde Latijn-Wetenschappen Latijn-Moderne talen Grieks-Wetenschappen Grieks-Wiskunde Grieks-Latijn Humane Wetenschappen Informaticabeheer Economie-Wiskunde Economie-Moderne talen Moderne talen - Wetenschappen Moderne talen Wiskunde Wetenschappen - Wiskunde 6 Wetenschappen Wiskunde 8 Boekhouden-Informatica

5 ONZE TROEVEN

6 1. Je krijgt de beste opleiding die je kan wensen. Schitterende slaagcijfers Laureaten op Vlaamse olympiades Voorbereidingsaanbod examen arts/tandarts Elk jaar opnieuw behoren de slaagcijfers van het Sint-Jozefsinstituut-College tot de beste van de provincie. Waar het gemiddelde slaagcijfer in Vlaanderen rond de 34% schommelt, scoren onze oud-leerlingen jaar na jaar beduidend hoger. De voobije jaren was het slaagcijfer van onze oud-leerlingen gemiddeld 70 %. Bij ons bereid je dus je toekomst optimaal voor. Slaagcijfer hoger onderwijs gemiddeld 70% Elk jaar mag de school in diverse Vlaamse olympiades een aantal laureaten begroeten. Recent hadden we laureaten in de fysica- en chemieolympiade maar ook in de olympiades in de moderne vreemde talen scoort het Sint-Jozefsinstituut-College heel goed. Bij ons zit je goed. Elk jaar neemt een aantal leerlingen deel aan de toelatingsproeven arts/tandarts. Ook hierin behaalt de school uitstekende resultaten. De leerlingen die dat willen, krijgen hiervoor op school nog een extra voorbereidingsaanbod. Elk oriënteringsmoment wordt met de nodige zorg aangepakt. Informatiemomenten, individuele gesprekken (CLB), weloverwogen adviezen, overleg in oudercontacten moeten je helpen om de juiste studiekeuze te maken die je alle kansen biedt op succes.

7 2. Je voelt je thuis op de campus. Ieder zijn eigen thuisbasis In Torhout liggen alle scholen samen op een grote campus maar ze hebben elk een eigen thuisbasis. Zowel de 2de graad als de 3de graad hebben een eigen gebouw (met eigen speelplaats) waar de leerlingen thuis zijn. Zo kan er in blok acht (2de graad) en in blok negen (3de graad) een sfeer worden opgebouwd die aangepast is aan de leeftijdsgroep met eigen leefregels en aangepaste activiteiten en tegemoet komt aan datgene wat de leerlingen op dat moment willen en nodig hebben.

8 3. Je krijgt les in een eigentijdse infrastructuur. Up-to-date uitrusting OpenLeerCentrum Computerlokalen Labo s Vernieuwde recreatieruimte Je komt in een school waar elke klas is uitgerust met internet, pc en beamer waardoor de leerkrachten steeds de meest actuele informatie in hun lessen kunnen gebruiken. Dat maakt het mogelijk om de nieuwste ICT-toepassingen, zoals bordboeken, vlot te aan te wenden. Het servergestuurde OpenLeerCentrum telt 61 terminals waar je zowel met je volledige klas als individueel kan komen werken. Je vindt er de kranten van de dag en ook een reeks tijdschriften die je kunnen helpen bij het uitvoeren van taken. De ruime dvd- en boekencollectie is te ontlenen, wat ook een stuk je schoolwerk vergemakkelijkt. De school beschikt daarnaast over vier computerlokalen. Er is een aantal ipads beschikbaar waardoor ook dit medium in de klas zelf op een creatieve manier in het lesgebeuren kan geïntegreerd worden. Onze moderne en veilige labo s geven jonge wetenschappers alle mogelijkheden om de lessen in optimale omstandigheden te volgen en zelf op een veilige manier proeven uit te voeren. De totaal vernieuwde speelplaats voor blok 9 met zithoeken, sportterreinen en een soccerterrein met kunstgras, biedt de leerlingen heel wat kansen op ontspanning en sportieve inzet. Persoonlijke goederen en boeken kan je altijd kwijt in je veilige kluisje.

9 4. Als het moeilijk wordt, staan we klaar om te helpen. Vangnet Ruim uitgebouwde studiebegeleiding Handelingsplan op maat Heel veel leerlingen werken zonder al te veel problemen het secundair onderwijs af. Maar voor sommigen gaat het wat moeilijker. Welk probleem je ook hebt, je kan altijd terecht in De Plek (2de graad) of De Z-kamer (3de graad). Daar staat altijd iemand klaar om naar je te luisteren en waar nodig te helpen. Als je problemen hebt op vlak van studeren, kan je een beroep doen op een ruim uitgebouwde studiebegeleiding. Niet enkel staan de vakleraars steeds klaar om je te remediëren (soms zelfs over de middag) maar op elke graad staat er een voltijdse studiebegeleider klaar om je te helpen met je studieplanning, je studiemethode en om je motivatie weer bij te spijkeren. Je bent ook welkom op de vrije (begeleide) avondstudie die je in een rustige studiesfeer meeneemt. Zit je met andere zaken in de knoei, dan kan je een beroep doen op de leerlingenbegeleiders. Zij werken samen met het CLB waarmee ze wekelijks samenzitten voor overleg. Heb je een (erkende) leerstoornis, dan kan je rekenen op een handelingsplan op maat waarbij de school jou zo goed mogelijk ondersteunt. De school stelt tijdens de examens ook specifieke software als Kurzweil in de tijdsklas beschikbaar. Op dat vlak was onze school een pionier en we hebben dan ook een grote knowhow opgebouwd. Omdat we weten hoe belangrijk de juiste studiekeuze is, besteden we daar samen met jou veel zorg aan.

10 5. Communicatie Smartschool Nieuwsbrief Oudercontact Website Omdat we samen (leerlingen, leerkrachten, directie en ouders) school maken, is een goede communicatie belangrijk. De digitale leeromgeving Smartschool wordt gebruikt als communicatiemiddel tussen leerlingen en leerkrachten én ouders. Lesmateriaal, remediëringsoefeningen, taken- en toetsenplanner alles kan je er terugvinden. Via onze digitale nieuwsbrieven word je op de hoogte gehouden van belangrijke gebeurtenissen, activiteiten of aandachtspunten. Oudercontacten worden goed voorbereid en bij belangrijke beslissingen (zoals studiekeuze) nodigen we de ouders steeds uit voor degelijke informatiesessies. Onze website en onze facebookpagina zijn steeds up-to-date. De vele foto s tonen het bruisende leven op onze school.

11 6. We gaan graag met jou de grens over (internationalisering). Uitwisselingsprojecten Reis Italiëreis Onze school kijkt graag over de grenzen heen. Momenteel zijn er uitwisselingsprojecten met scholen uit Dinant, Dortmund, Dover en Londen. De school participeert ook regelmatig aan Comeniusprojecten, recent nog met partnerscholen in Duitsland, Polen, Italië en Finland. Uiteraard zijn er ook de reizen naar Berlijn, Parijs of Londen die onze zesdejaars grondig voorbereiden tijdens de lessen. In de derde graad kan je gedurende de paasvakantie op vrijwillige basis mee op een 12-daagse onvergetelijke Italiëreis.

12 7. Sociaal geëngageerde school met aandacht voor cultuur en pastoraal. Animatie en activiteiten Werkgroep NegeN Medium Pastorale werking Culturele school In elke graad functioneert een werkgroep van leerkrachten die voor heel wat animatie zorgt in de loop van het jaar. De activiteiten van Medium (tweede graad) worden vanuit een jaarthema (b.v. jaar van de muziek) zoveel mogelijk gebundeld in themadagen die een combinatie inhouden van informatie, sport, cultuur en pastoraal. Zo krijg je een zinvol geheel van activiteiten aangeboden die buiten het normale lessenpakket vallen, maar wel perfect beantwoorden aan de vakoverschrijdende eindtermen. In de derde graad functioneert de werkgroep NegeN die vooral actief is rond thema s als milieueducatie, Noord-Zuidrelaties, mensenrechten, armoede, derde en vierde wereld. De activiteiten die hierbij opgezet worden, zetten de leerlingen aan tot een effectief engagement. De pastorale werking ondersteunt de bovengenoemde activiteiten en probeert met eigentijdse vieringen (vaak mee uitgewerkt door de leerlingen zelf) voor de nodige verdieping te zorgen. De vieringen zijn eigentijds, de eeuwenoude boodschap van Jezus van Nazareth van liefde en vrede blijft dezelfde. Bezinningsdagen helpen je richting te geven aan de weg die je voor jezelf aan het voorbereiden bent. Cultuur is op deze school nooit ver weg met eigen toneelvoorstellingen, het bijwonen van toneelvoorstellingen, de vrije podia, een heus optreden van de leerkrachten of een musical try-out (door onze partnerschool uit Dover).

13 8. Sportieve school Vrij sporten Interscolaire competities Sportdagen Skireis Tijdens de middagpauzes kan je vrij sporten op de nieuwe sportterreinen voor blok negen maar er worden ook competities georganiseerd (voetbal, basketbal, volleybal) waar je met je klasgenoten kan aan deelnemen. Jaarlijks nemen tientallen leerlingen deel aan de interscolaire schoolsportcompetities en dit voor verschillende sporten: judo, voetbal, minivoetbal, volleybal, basketbal, tennis, krachtbal, atletiek, zwemmen, rugby, De jaarlijkse sportdagen zijn gepland in het begin van het schooljaar omdat ze zo de leerlingen ook de kans bieden om samen meer groep te vormen. De leerlingen van het zesde jaar gaan in combinatie met de excursie aardrijkskunde voor een heuse sportdriedaagse naar de Ardennen. De leerlingen van de tweede graad krijgen de kans om tijdens de krokusvakantie op vrijwillige basis mee op skireis te gaan.

14 9. Je krijgt kansen tot inspraak en overleg. Leerlingenraad Ouderoverleg Altijd welkom Zowel in de tweede als in de derde graad is er een leerlingenraad actief. Deze leerlingenraad wordt ondersteund door leerkrachten maar functioneert autonoom. De leerlingenraad van de derde graad neemt ook elk jaar een aantal fel gesmaakte initiatieven (bv. vrij podium, verwenweek). Via het ouderoverleg is er voor ouders kans tot inspraak. Ze worden hiertoe uitgenodigd om drie tot viermaal per jaar met de directie samen te komen. De ouders kunnen ook via de schoolraad hun stem laten horen. En uiteraard staat de deur van onze school altijd open voor een goed gesprek.

15 ONS STUDIEAANBOD

16 KLASSIEKE TALEN Als je in het eerste en tweede jaar Latijn en/of Grieks gevolgd hebt, kan je in het derde jaar voor de richting Latijn of de richting Latijn-Grieks kiezen. Dit zijn richtingen die uitstekend voorbereiden op welke keuze dan ook in de derde graad. Wie kiest voor Latijn-Grieks krijgt het leertraject van de vijf uur wiskunde aangeboden. Dat geeft deze leerlingen in de derde graad alle kansen om ook richtingen met zes of acht uur wiskunde te volgen. Kies je voor Latijn, dan moet je in het derde jaar beslissen of je het studiepakket wil versterken met een extra uur wiskunde of een extra uur talen. Wie kiest voor het extra uur wiskunde krijgt dan het leertraject B en dat is de beste voorbereiding als je in de derde graad richtingen met zes of acht uur wiskunde ambieert. Wil je in de derde graad klassieke talen in je studiepakket behouden, dan heb je een ruime keuze: Latijn-Wiskunde of Grieks-Wiskunde (met 8 uur Wiskunde), Latijn-Wetenschappen of Grieks-Wetenschappen (met 6 uur Wiskunde), Latijn-Moderne Talen of Latijn-Grieks. Ook alle andere keuzemogelijkheden blijven open.

17 WISKUNDE EN WETENSCHAPPEN Als je geïnteresseerd bent in wiskunde en wetenschappen kies je in de tweede graad best voor een richting die het leertraject B voor wiskunde aanbiedt. Leertraject B sluit immers het beste aan op de zware pakketten wiskunde van de derde graad. Mogelijke opties zijn dus Latijn B, Economie B, Wetenschappen en Grieks-Latijn. Kies je voor leertraject A dan is een overstap in de derde graad naar richtingen met sterke wiskunde vrijwel onmogelijk. In de derde graad is er een ruime keuze aan richtingen die tegemoet komen aan je wetenschappelijk/ wiskundige interesse: Latijn-Wiskunde (8u), Grieks-Wiskunde (8u), Wetenschappen-Wiskunde (8u), Wetenschappen-Wiskunde (6u), Latijn-Wetenschappen (6u), Grieks-Wetenschappen (6u), Moderne talen-wiskunde (6u), Economie-Wiskunde (6u) en Moderne talen-wetenschappen (4u) zijn richtingen die uitermate geschikt zijn voor leerlingen met een uitgesproken interesse voor wiskunde en positieve wetenschappen.

18 ECONOMIE Heb je interesse in de wijze waarop onze samenleving sociaal-economisch functioneert en wil je later binnen die economische context handelen, dan zit je goed in de richtingen met economie. In de het derde jaar kan je kiezen voor de richting Economie waar in het basispakket vier uur wiskunde wordt aangeboden. Afhankelijk van je interesses kan je dat basispakket uitbreiden met één uur wiskunde (leertraject B) of een uur moderne vreemde talen. In de derde graad kan je de ontdekkingstocht in de wereld van de economie verderzetten in de richtingen Economie-Wiskunde (met 6 uur Wiskunde), Economie-Moderne talen of Boekhouden-informatica. In de seminarie-uren van de richtingen Economie-Wiskunde of Economie Moderne talen krijg je een doorgedreven cursus boekhouden die je terdege voorbereidt voor verdere economische studies en waardoor je ook in aanmerking komt voor het behalen van het getuigschrift bedrijfsbeheer.

19 MODERNE VREEMDE TALEN Een goede talenkennis is voor alle leerlingen een absolute must. In de tweede graad krijg je, welke richting je ook kiest, een doorgedreven vorming in de talen. Wil je in de tweede graad kiezen voor een versterking van je talen (eerder dan een versterking van wiskunde) dan kan je terecht in Economie A of Latijn A. De leerstof in de talen wordt niet uitgebreid maar er is vooral sprake van verdieping en meer kans tot inoefenen van vaardigheden. Je neemt ook deel aan een taaluitwisselingsproject met een school uit Wallonië. In de derde graad kan je dan kiezen voor richtingen als Grieks-Latijn, Economie-Moderne talen, Moderne talen-wiskunde en Moderne talen-wetenschappen. In die richtingen word je geconfronteerd met seminariewerk waarbij je je taalvaardigheden kan trainen doorheen diverse projecten zoals een uitwisseling met een school uit Dortmund, contacten met onze partnerschool te Dover, het spelen van toneel in een vreemde taal, poppenkast spelen in een Duitstalige kleuterschool, het voorbereiden van een reis naar Parijs of Berlijn enz.

20 HUMANE WETENSCHAPPEN Heb je belangstelling voor het menselijk gedrag, de sociale werkelijkheid en cultuur in de ruimste zin van het woord dan is humane wetenschappen een zeer geschikte keuze. In vakken als gedragswetenschappen staat de studie van de mens en de mens in groepsverband centraal en in cultuurwetenschappen bestudeert de leerling de vele vormen waarin menselijke beschaving en cultuur tot uiting komt: economie, politiek, recht, kunst. Deze studierichting geeft ook ruimte aan het muzisch-creatieve dat in elke leerling steekt. Deze volwaardige ASO-richting geeft je dan later kans om verder te studeren in de paramedische sector, de sociale sector, de kunstsector of het onderwijs.

21 INFORMATICA In de tweede graad krijg je zowel in het derde als het vierde jaar een uur informatica. Kies je voor de afdeling wetenschappen, dan krijg je een extra lesuur informatica met leerstof die je kan dienstig zijn bij het verwerken van wetenschappelijke gegevens. In de derde graad kan je kiezen voor de richting informaticabeheer. Deze TSO-richting laat je toe om verder te studeren, maar ook om te kiezen voor een loopbaan waar je b.v. als assistent-netwerkbeheerder kan werken. Wie graag economie met informatica wil combineren, kan zeker terecht in de richting boekhouden-informatica. Hier is de informatica eerder ondersteunend naar b.v. boekhouden toe.

22 LESSENTABELLEN

23 Derde jaar A.S.O. Ec A Ec B La A La B Gr-La Hu-We We Godsdienst Nederlands Frans Engels Wiskunde B) 4 5 Informatica Geschiedenis Aardrijkskunde Biologie Chemie Fysica Lichamelijke opvoeding Plastische opvoeding Grieks 4 Latijn Economie 4 4 Cultuurwetenschappen 2 Gedragswetenschappen 3 Complementair Wiskunde 1 1 Frans Engels 1 Informatica 1 1 Muzikale opvoeding 1 Aantal uren per week

24 Vierde jaar A.S.O. Ec A Ec B La A La B Gr-La Hu-We We Godsdienst Nederlands Frans Engels Duits Wiskunde (B) 4 5 Informatica Geschiedenis Aardrijkskunde Biologie Chemie Fysica Lichamelijke opvoeding Muzikale opvoeding Grieks 4 Latijn Economie 4 4 Cultuurwetenschappen 2 Gedragswetenschappen 3 Complementair Wiskunde 1 1 Frans Engels 1 Informatica 1 Plastische opvoeding 1 Economie 2 Aantal uren per week

25 Derde graad A.S.O. Gr-La Gr-We Gr-Wi La-Mt La-We La-Wi 5 de 6 de 5 de 6 de 5 de 6 de 5 de 6 de 5 de 6 de 5 de 6 de Godsdienst Aardrijkskunde Geschiedenis Lichamelijke opvoeding Nederlands Economie Latijn Grieks Gedragswetenschappen Cultuurwetenschappen Natuurwetenschappen Wiskunde Esthetica Frans 4 4* * Engels 3 4* * Duits * Aardrijkskunde (wet.) Fysica Chemie Biologie Ned. Expressie 1 0 Seminarie Grieks 1 * incl. projectwerking De richtingen Latijn-Wetenschappen, Grieks-Latijn, Latijn-Wiskunde, Grieks-Wetenschappen en Grieks-Wiskunde kunnen in de derde graad facultatief één uur Duits volgen.

26 Derde graad A.S.O. Ec-Mt Ec-Wi Hu-We Mt-We Mt-Wi We-Wi6 We-Wi8 5 de 6 de 5 de 6 de 5 de 6 de 5 de 6 de 5 de 6 de 5 de 6 de 5 de 6 de Godsdienst Aardrijkskunde Geschiedenis Lichamelijke opvoeding Nederlands Economie Latijn Grieks Gedragswetenschappen 3 4 Cultuurwetenschappen 4 3 Natuurwetenschappen Wiskunde Esthetica Frans 4 4* * 4 4* Engels 3 4* * 3 4* Duits 3 3* * 3 3* Aardrijkskunde (wet.) Fysica * 4* 2 3 Chemie 1 1 2* 2* * 2 2 Biologie 1 1 2* 2* 1 1 2* Ned. Expressie 1 0 Plastische opvoeding 1 1 Muzikale opvoeding 1 1 Seminarie * incl. projectwerking

27 Derde graad T.S.O. Boekhouden-informatica Informaticabeheer 5 de 6 de 5 de 6 de Godsdienst Aardrijkskunde Geschiedenis Lichamelijke opvoeding Nederlands Natuurwetenschappen Wiskunde Frans Engels Bedrijfseconomie 7 7 Toegepaste informatica (programmatie & labo) 7 7 Toegepaste economie 3 3 Toegepaste informatica 11 9 Stage toeg. informatica 2

28 Internaat Leerlingen die verder van school wonen, kunnen terecht in ons internaat: een hotel volpension. Het jonge en dynamische team internaatsopvoeders staat in voor een degelijke pedagogische begeleiding in een duidelijke structuur waar behalve studeren natuurlijk ook ruimte is voor gezelligheid en een waaier van activiteiten en ontspanningsmogelijkheden. Zo zorgen ze er voor dat je je echt kan thuis voelen op ons internaat. Schoolrestaurant We beschikken op school over een schoolrestaurant waar dagelijks verse warme maaltijden worden klaargemaakt. Zowel interne leerlingen als andere leerlingen kunnen hier een maaltijd nemen die bereid is met dagverse producten. Niet-interne leerlingen kunnen uiteraard op hun eigen afdeling ook een lunchpakket van thuis gebruiken of een broodje bestellen.

29 Bereikbaarheid Kom je met de fiets naar school? Het Sint-Jozefsinstiuut-College beschikt over een ondergrondse fietsenstalling voor 1000 fietsen. Met de bus of de trein? Op onze website vind je de uurregeling van de lijn en de NMBS. De bushaltes en het station zijn dichtbij de school op nog geen 100 meter wandelafstand. Je ziet dus... het college is vlot bereikbaar.

30 Zijn er nog vragen? Hoe zit het met de boeken? Kan je in het Sint-Jozefsinstituut-College een zaakvak volgen in een andere taal?* Wat is smartschool en is dat ook voor de ouders? Wat is een digitale agenda? Waar kan ik meer informatie vinden over het aanbod van de school inzake de extra voorbereiding voor het toelatingsexamen arts/tandarts? Waar kan ik terecht als ik als ouder een probleem heb? Hoe kan ik volgen wat er allemaal op jullie school gebeurt? Klopt het dat jullie regelmatig laureaten hebben in de diverse olympiades? Zijn er veel excursies? Waar kan ik meer informatie vinden over de slaagcijfers? Is het eten in het schoolrestaurant gevarieerd en lekker en wat kost het? Waar kan ik meer informatie vinden over de richtingen of bepaalde vakken zoals gedrags- en cultuurwetenschappen? Jullie hebben heel wat ervaring met de richting humane wetenschappen en die richting heeft dan ook een eigen duidelijk profiel gekregen met aangepaste activiteiten zoals het kineforum of Brussel X. Waar kan ik daar meer over vernemen? Hoe ziet een schooldag er uit? Voor deze en alle andere vragen, kan u steeds terecht op: * Vanaf 1 september kunnen leerlingen uit het vijfde We Wi6 het vak fysica in het Engels volgen. Er is natuurlijk nog een aanbod van fysica in het Nederlands.

31 Inschrijven en contact? Inschrijven Inschrijven kan in principe elke schooldag tijdens de openingsuren. In de vakantie kan je elke werkdag inschrijven van 9.00 tot en van tot uur en op zaterdagvoormiddag. Hou rekening met de sluitingsperiode van de school. Meer info op de website. Contact Directeur Paul Vanthournout Adjunct-directeur Jan Ducatteeuw Sint-Jozefsinstituut-College Bruggestraat Torhout Tel: fax:

32

Sint-Jozefsinstituut- College Torhout. We maken samen je toekomstdroom waar

Sint-Jozefsinstituut- College Torhout. We maken samen je toekomstdroom waar Sint-Jozefsinstituut- College Torhout We maken samen je toekomstdroom waar Sint-Jozefsinstituut-College: Een ruim aanbod van kwalitatief sterk onderwijs. 2de graad Economie A/B Humane Wetenschappen Latijn

Nadere informatie

5 Nederlands Frans Wiskunde ICT-vaardigheden

5 Nederlands Frans Wiskunde ICT-vaardigheden Lessentabellen eerste graad EERSTE LEERJAAR A In het eerste jaar zijn er 7 lestijden gemeenschappelijk, d.w.z. dat die 7 lestijden voor iedereen gelijk zijn. De overige 5 lestijden moeten gekozen worden.

Nadere informatie

WICO Campus Sint-Hubertus Stationsstraat 25 3910 NEERPELT. Tel. +32 11 64 07 01 Fax +32 11 64 41 46. info@shn.be www.shn.be www.wico.

WICO Campus Sint-Hubertus Stationsstraat 25 3910 NEERPELT. Tel. +32 11 64 07 01 Fax +32 11 64 41 46. info@shn.be www.shn.be www.wico. STUDIERICHTINGEN TWEEDE GRAAD 2011-2012 WICO Campus Sint-Hubertus Stationsstraat 25 3910 NEERPELT Tel. +32 11 64 07 01 Fax +32 11 64 41 46 info@shn.be www.shn.be www.wico.be STUDEREN IN DE TWEEDE GRAAD

Nadere informatie

STUDIEAANBOD SINT-JOZEF HUMANIORA 2015-2016

STUDIEAANBOD SINT-JOZEF HUMANIORA 2015-2016 STUDIEAANBOD SINT-JOZEF HUMANIORA 2015-2016 EERSTE GRAAD Eerste leerjaar Algemene vorming (moderne) Klassieke studiën ( of CLIL-) Tweede leerjaar Grieks- Moderne wetenschappen (SEI of CLIL-SEI) ASO TWEEDE

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad Profilering derde graad De leerling heeft in de eerste en de tweede graad de gelegenheid gehad om zijn of haar interesses te ontdekken. Misschien heeft hij of zij al enig idee ontwikkeld over toekomstige

Nadere informatie

Studieaanbod. tweede graad. Studiekeuze voor het schooljaar KLEIN SEMINARIE Klassieke & moderne humaniora

Studieaanbod. tweede graad. Studiekeuze voor het schooljaar KLEIN SEMINARIE Klassieke & moderne humaniora Studieaanbod tweede graad Studiekeuze voor het schooljaar 2014-2015 KLEIN SEMINARIE Klassieke & moderne humaniora adres Zuidstraat 27 8800 Roeselare telefoon 051 26 47 26 fax 051 26 47 27 webadres www.kleinseminarie.be

Nadere informatie

Studieaanbod. tweede graad. Studiekeuze voor het schooljaar KLEIN SEMINARIE Klassieke & moderne humaniora

Studieaanbod. tweede graad. Studiekeuze voor het schooljaar KLEIN SEMINARIE Klassieke & moderne humaniora Studieaanbod tweede graad Studiekeuze voor het schooljaar 2012-2013 KLEIN SEMINARIE Klassieke & moderne humaniora adres Zuidstraat 27 8800 Roeselare telefoon 051 26 47 26 fax 051 26 47 27 webadres www.kleinseminarie.be

Nadere informatie

STUDIERICHTINGEN TWEEDE GRAAD

STUDIERICHTINGEN TWEEDE GRAAD STUDIERICHTINGEN TWEEDE GRAAD WICO Campus Sint-Hubertus Stationsstraat 25 3910 NEERPELT Tel. +32 11 64 07 01 Fax +32 11 64 41 46 info@shn.wico.be www.shn.wico.be www.wico.be STUDEREN IN DE TWEEDE GRAAD

Nadere informatie

kaz.be eerste jaar - eerste graad aanvullende modules naar keuze 28 uur 4 uur gemeenschappelijke vorming

kaz.be eerste jaar - eerste graad aanvullende modules naar keuze 28 uur 4 uur gemeenschappelijke vorming eerste jaar - eerste graad gemeenschappelijke vorming aanvullende modules naar keuze 28 uur 4 uur combinaties Aardrijkskunde 2 Latijn Engels 2 Latijn 2 of 4 Frans 4 Geschiedenis 1 Cultuur Godsdienst of

Nadere informatie

Wat biedt het GO! atheneum en leefschool De Tandem?

Wat biedt het GO! atheneum en leefschool De Tandem? ASO? TSO? BSO? Wat biedt het GO! atheneum en leefschool De Tandem? GO! atheneum en leefschool De Tandem is een secundaire school met ASO -, TSO -, BSO - afdelingen. Dit wil zeggen dat de leerlingen in

Nadere informatie

INFOBROCHURE 2e - 3e GRAAD. secundair onderwijs

INFOBROCHURE 2e - 3e GRAAD.  secundair onderwijs INFOBROCHURE e - 3e GRAAD www.materdeibrasschaat.be secundair onderwijs 017-018 Welkom in Mater Dei In een aangenaam en gestructureerd schoolklimaat vinden heel wat leerlingen in onze school de gepaste

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad Profilering derde graad De leerling heeft in de eerste en de tweede graad de gelegenheid gehad om zijn of haar interesses te ontdekken. Misschien heeft hij of zij al enig idee ontwikkeld over toekomstige

Nadere informatie

GIB INFOBROCHURE. Een echt sportieve school in een groene omgeving!

GIB INFOBROCHURE. Een echt sportieve school in een groene omgeving! GIB INFOBROCHURE Een echt sportieve school in een groene omgeving! Zondag 10 mei 2015 van 14u tot 17u GIB OPENDEUR Rondleidingen in onze dynamische school Leerlingen in actie en doe-activiteiten Kinderopvang

Nadere informatie

naar de derde graad woensdag 27 april 2016

naar de derde graad woensdag 27 april 2016 naar de derde graad woensdag 27 april 2016 Studieaanbod in het Onze-Lieve- Vrouwcollege 1ste graad campus Bevegem campus Centrum campus Grotenberge 1ste leerjaar A- 1ste leerjaar A-moderne 2de - 2de 2de

Nadere informatie

STUDIERICHTINGEN DERDE GRAAD

STUDIERICHTINGEN DERDE GRAAD STUDIERICHTINGEN DERDE GRAAD WICO Campus Sint-Hubertus Stationsstraat 5 90 NEERPELT Tel. + 6 07 0 Fax + 6 6 info@shn.wico.be www.shn.wico.be www.wico.be STUDEREN IN DE DERDE GRAAD VAN HET ASO Het doel

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad Profilering derde graad De leerling heeft in de eerste en de tweede graad de gelegenheid gehad om zijn of haar interesses te ontdekken. Misschien heeft hij of zij al enig idee ontwikkeld over toekomstige

Nadere informatie

Sportwetenschappen Zeesport & WaterSportwetenschappen. 1 ste en 2 de leerjaar

Sportwetenschappen Zeesport & WaterSportwetenschappen. 1 ste en 2 de leerjaar 13 Tweede Graad ASO Lessentabel: 32 uur Latijn Wetenschappen Sportwetenschappen Latijn wiskunde Latijn moderne talen Wetenschappen wiskunde economie Moderne talen wiskunde Sportwetenschappen Zeesport &

Nadere informatie

Wat biedt het GO! atheneum en leefschool De Tandem?

Wat biedt het GO! atheneum en leefschool De Tandem? ASO? TSO? BSO? Wat biedt het GO! atheneum en leefschool De Tandem? GO! atheneum en leefschool De Tandem is een secundaire school ASO -, TSO -, BSO - afdelingen. Dit wil zeggen dat de leerlingen in de eerste

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad Profilering derde graad De leerling heeft in de eerste en de tweede graad de gelegenheid gehad om zijn of haar interesses te ontdekken. Misschien heeft hij of zij al enig idee ontwikkeld over toekomstige

Nadere informatie

Sint-Jozefscollege: studierichtingen 3 de graad ASO

Sint-Jozefscollege: studierichtingen 3 de graad ASO Economie-Moderne Talen Economie Moderne Talen natuurwetenschappen 2 2 Duits 3 3 Engels 3 3 Frans 4 4 economie 5 5 wiskunde 3 3 In deze studierichting wordt inzicht in het economisch gebeuren gecombineerd

Nadere informatie

Modernewetenschappen. Sport. Aardrijkskunde 2 2 2 1. Biologie 1 1 1. Engels 2 2 2. Frans 4 4 4 2. Geschiedenis 1 1 1 1. Godsdienst/Zedenleer 2 2 2 2

Modernewetenschappen. Sport. Aardrijkskunde 2 2 2 1. Biologie 1 1 1. Engels 2 2 2. Frans 4 4 4 2. Geschiedenis 1 1 1 1. Godsdienst/Zedenleer 2 2 2 2 1 ste jaar Latijn Modernewetenschappen Sport Modernewetenschappen Techniek Beroeps Aardrijkskunde 2 2 2 1 Biologie 1 1 1 Engels 2 2 2 Frans 4 4 4 2 Geschiedenis 1 1 1 1 Godsdienst/Zedenleer 2 2 2 2 Lichamelijke

Nadere informatie

LESSENTABELLEN 2013-2014. Het studieaanbod van het Koninklijk Atheneum Assebroek

LESSENTABELLEN 2013-2014. Het studieaanbod van het Koninklijk Atheneum Assebroek LESSENTABELLEN 2013-2014 Het studieaanbod van het Koninklijk Atheneum Assebroek Koninklijk Atheneum Assebroek GO! - Scholengroep 25 - Brugge-Oostkust Daverlostraat 132-8310 Assebroek 050/36.68.80 web:

Nadere informatie

WICO Campus Sint-Hubertus Stationsstraat 25 3910 NEERPELT. Tel. +32 11 64 07 01 Fax +32 11 64 41 46. info@shn.be www.shn.be www.wico.

WICO Campus Sint-Hubertus Stationsstraat 25 3910 NEERPELT. Tel. +32 11 64 07 01 Fax +32 11 64 41 46. info@shn.be www.shn.be www.wico. STUDIERICHTINGEN DERDE GRAAD 0-0 WICO Campus Sint-Hubertus Stationsstraat 5 90 NEERPELT Tel. + 6 07 0 Fax + 6 6 info@shn.be www.shn.be www.wico.be STUDEREN IN DE DERDE GRAAD VAN HET ASO Het doel van het

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad Profilering derde graad De leerling heeft in de eerste en de tweede graad de gelegenheid gehad om zijn of haar interesses te ontdekken. Misschien heeft hij of zij al enig idee ontwikkeld over toekomstige

Nadere informatie

naar de derde graad woensdag 10 mei 2017

naar de derde graad woensdag 10 mei 2017 naar de derde graad woensdag 10 mei 2017 Studieaanbod in het Onze-Lieve- Vrouwcollege 1ste graad campus Bevegem campus Centrum campus Grotenberge 1ste leerjaar A- 1ste leerjaar A-moderne 2de Grieks- 2de

Nadere informatie

Studieaanbod Schooljaar 2015-2016

Studieaanbod Schooljaar 2015-2016 Studieaanbod Schooljaar 2015-2016 SINT-LODEWIJKSCOLLEGE Beste leerling Met deze brochure in de hand kun je zien welke studierichtingen in het Sint- Lodewijkscollege aangeboden worden. Het is een waaier

Nadere informatie

Studierichtingen tweede graad

Studierichtingen tweede graad Studierichtingen tweede graad 2 WELKOM Beste ouders Beste leerling De eerste twee jaren van het secundair onderwijs heb je zo goed als achter de rug. Je hebt momenteel al een nieuwe studiekeuze in gedachte

Nadere informatie

Regina Pacis Hove. Algemeen Secundair Onderwijs 1

Regina Pacis Hove. Algemeen Secundair Onderwijs 1 Regina Pacis Hove Algemeen Secundair Onderwijs 1 Dag zesdeklasser Volgend jaar ga je naar het eerste jaar secundair onderwijs. Er staat je een leerrijke en boeiende tijd te wachten, met nieuwe ervaringen

Nadere informatie

KAZ launch. woensdag 29 januari 2014. Aanbod in het eerste jaar: Deze tekst in MS Word formaat

KAZ launch. woensdag 29 januari 2014. Aanbod in het eerste jaar: Deze tekst in MS Word formaat Deze tekst in MS Word formaat woensdag 29 januari 2014 KAZ launch Binnenkort ziet het KAZ er helemaal anders uit. En dan hebben we het niet alleen over de gebouwen of het aanzicht van op straat. Ook de

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Moderne Talen (3de graad ASO) Leerlingprofiel Wat krijg je als je in Frankrijk un pistolet vraagt? Wist je dat het Franse woord mannequin van het Nederlandse manneken

Nadere informatie

Sint-Jan BerchmansInstituut PuurS BOVENBOUW. Secundair Onderwijs

Sint-Jan BerchmansInstituut PuurS BOVENBOUW. Secundair Onderwijs Sint-Jan BerchmansInstituut PuurS BOVENBOUW Secundair Onderwijs Voorwoord DE BOVENBOUWSCHOOL DE STAP VAN DE EERSTE GRAAD NAAR DE BOVENBOUWSCHOOL LEREN LEREN 6 SCHOOLSTRUCTUUR 9 lessentabellen de graad

Nadere informatie

Lessentabellen vanaf 2015-2016 (voorlopige versie) Latijn Economie Wetenschappen

Lessentabellen vanaf 2015-2016 (voorlopige versie) Latijn Economie Wetenschappen Lessentabellen vanaf 2015-2016 (voorlopige versie) Lessentabellen 2 de graad ASO Latijn Economie Wetenschappen Humane Wetenschappen 1 2 1 2 1 2 1 2 Godsdienst/Zedenleer/Islam 2 2 2 2 2 2 2 2 Nederlands

Nadere informatie

Sint-Jozefscollege: studierichtingen 2 de graad

Sint-Jozefscollege: studierichtingen 2 de graad 2 de graad Handel Vakken Derde jaar Handel Vierde jaar aardrijkskunde 1 1 geschiedenis 1 1 godsdienst 2 2 lich. opvoeding 2 2 natuurwetenschappen 2 2 Frans 5 5 Engels 3 3 unde 4 4 T.E. Bedrijfshuishoudkunde

Nadere informatie

ASO ECONOMIE LATIJN WETENSCHAPPEN HUMANE WETENSCHAPPEN

ASO ECONOMIE LATIJN WETENSCHAPPEN HUMANE WETENSCHAPPEN ASO ECONOMIE LATIJN WETENSCHAPPEN HUMANE WETENSCHAPPEN ASO 2DE GRAAD 24 Profiel Na de eerste graad maak je een duidelijke keuze. In het derde jaar kies je een studierichting en onderwijsvorm (ASO, TSO,

Nadere informatie

Regina Pacis Hove. Algemeen Secundair Onderwijs 1

Regina Pacis Hove. Algemeen Secundair Onderwijs 1 Regina Pacis Hove Algemeen Secundair Onderwijs 1 Dag zesdeklasser Volgend jaar ga je naar het eerste jaar secundair onderwijs. Er staat je een leerrijke en boeiende tijd te wachten, met nieuwe ervaringen

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Klassieke Talen (2de en 3de graad ASO) Leerlingprofiel Je leest graag, je wil je taalvaardigheid versterken, en je hebt interesse in cultuur en maatschappij? Een

Nadere informatie

ASO - studierichtingen in VIA-TIENEN

ASO - studierichtingen in VIA-TIENEN ASO - studierichtingen in VIA-TIENEN De onderwijsvorm ASO is een breed algemeen vormende doorstroomrichting waarin de leerlingen zich voorbereiden op een academische of professionele bacheloropleiding.

Nadere informatie

Studierichtingen voor de derde graad

Studierichtingen voor de derde graad Studierichtingen voor de derde graad In de derde graad bestaan alle richtingen, behalve humane wetenschappen uit twee hoofddomeinen. Er wordt naast de algemene basis gekozen voor een pakket vakken dat

Nadere informatie

Regina Pacis Hove. Algemeen Secundair Onderwijs

Regina Pacis Hove. Algemeen Secundair Onderwijs Regina Pacis Hove Algemeen Secundair Onderwijs Folder_DEF.indd 1 1 4/12/13 00:09 Dag zesdeklasser Volgend jaar ga je naar het eerste jaar secundair onderwijs. Er staat je een leerrijke en boeiende tijd

Nadere informatie

Studieaanbod. 3de graad. in het schooljaar 2014-2015. KLEIN SEMINARIE Klassieke & moderne humaniora

Studieaanbod. 3de graad. in het schooljaar 2014-2015. KLEIN SEMINARIE Klassieke & moderne humaniora Studieaanbod 3de graad in het schooljaar 2014-2015 KLEIN SEMINARIE Klassieke & moderne humaniora adres Zuidstraat 27 8800 Roeselare telefoon 051 26 47 26 fax 051 26 47 27 webadres www.kleinseminarie.be

Nadere informatie

www.middenschoolbeernem.be Beste ouder, beste zesdeklasser Straks wordt de stap gezet naar de middelbare school. Een belangrijke stap. Je staat niet alleen voor de keuze van een studierichting, maar ook

Nadere informatie

Tweede en derde graad ASO

Tweede en derde graad ASO Tweede en derde graad ASO Economie Eigenheid: wordt in twee paketten aangeboden: met meer moderne talen of met meer wiskunde het vak economie bestaat uit algemene economie en bedrijfswetenschappen (daar

Nadere informatie

Middenschool Sint-Gertrudis

Middenschool Sint-Gertrudis KATHOLIEK ONDERWIJS LANDEN Middenschool Sint-Gertrudis Groenendael 2A www.kolanden.be Informatienamiddag Zondag 15 maart 2015 om 14 uur In de feestzaal van de school Eerste leerjaar A Godsdienst + KEUZE

Nadere informatie

Instituut Heilig Hart

Instituut Heilig Hart Instituut Heilig Hart Algemeen Secundair Onderwijs Kalmthout Heuvel 37-03 666 91 61 Kapellensteenweg 190-03 666 94 51 www.hhartkalmthout.be hhartkalmthout@pandora.be Instituut Heilig Hart 1 Welkom Beste

Nadere informatie

Regina Pacis STEM SPORT STEM IT. Algemeen Secundair Onderwijs

Regina Pacis STEM SPORT STEM IT. Algemeen Secundair Onderwijs Regina Pacis Hove Algemeen Secundair Onderwijs STEM SPORT STEM IT 1 Volgend jaar ga je naar het eerste jaar secundair onderwijs. Er staat je een leerrijke en boeiende tijd te wachten, met nieuwe ervaringen

Nadere informatie

Studierichtingen met bijhorende lessentabellen aangeboden door het Atheneum De Vesten

Studierichtingen met bijhorende lessentabellen aangeboden door het Atheneum De Vesten Studierichtingen met bijhorende lessentabellen aangeboden door het Atheneum De Vesten Atheneum De Vesten Augustijnenlaan 32 2200 Herentals Tel. 014/21 11 44 Fax 014/21 61 06 Email: info@goherentals.be

Nadere informatie

BROCHURE TWEEDE GRAAD CAMPUS DON BOSCO HAACHT

BROCHURE TWEEDE GRAAD CAMPUS DON BOSCO HAACHT BROCHURE TWEEDE GRAAD CAMPUS DON BOSCO HAACHT 2015-2016 INHOUD INHOUD 1 I INLEIDING 2 II DE STUDIERICHTINGEN IN DE TWEEDE GRAAD 4 III VOORSTELLING VAN DE STUDIERICHTINGEN DON BOSCO HAACHT IN DE TWEEDE

Nadere informatie

Studieaanbod 2 de graad. BSO / Verzorging-Voeding / aso / tso / bso

Studieaanbod 2 de graad. BSO / Verzorging-Voeding / aso / tso / bso Studieaanbod de graad ASO / Economie / Humane Wetenschappen / Latijn / Wetenschappen / TSO / Techniek-Wetenschappen / BSO / Verzorging-Voeding / aso / tso / bso 0 IKSO voor jongeren met ambitie De studierichting

Nadere informatie

onthaalbrochure

onthaalbrochure morgen begint vandaag onthaalbrochure 2017-2018 Hoe werkt onze school? iedereen telt mee EERSTE GRAAD In de eerste graad neem je een gemeenschappelijke start. Hier ontdek je waarvoor je aanleg en interesse

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad De leerling heeft in de 1ste en de 2de graad, de gelegenheid gehad zijn/haar interesses te ontdekken en heeft misschien al enig idee ontwikkeld over toekomstige werk- of studieplannen. Vaardigheden, inzet,

Nadere informatie

Krijg je maar geen genoeg van talen? Ga dan in het tweede jaar voor de optie Latijn aangevuld met Grieks. Een wijze keuze!

Krijg je maar geen genoeg van talen? Ga dan in het tweede jaar voor de optie Latijn aangevuld met Grieks. Een wijze keuze! Lyceum Het Lyceum biedt binnen de scholengroep de eerste graad Algemeen Secundair Onderwijs aan. In het eerste jaar maak je de keuze voor de optie Latijn, Moderne of STEM. Deze drie opties zorgen voor

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad Profilering derde graad De leerling heeft in de eerste en de tweede graad de gelegenheid gehad om zijn of haar interesses te ontdekken. Misschien heeft hij of zij al enig idee ontwikkeld over toekomstige

Nadere informatie

Algemene info eerste graad

Algemene info eerste graad Algemene info eerste graad Leerlingen die instappen in de eerste graad secundair onderwijs, stappen een andere onderwijswereld binnen. Plots zijn er veel meer vakken, veel meer leerkrachten, andere aandachtspunten,

Nadere informatie

Koninklijk Atheneum Ninove

Koninklijk Atheneum Ninove Koninklijk Atheneum Ninove Infofolder 2014 2015 1 Woord vooraf Het Koninklijk Atheneum Ninove is een schakel tussen de eerste graad in de middenschool en het hoger onderwijs of de arbeidsmarkt. In onze

Nadere informatie

Het studieaanbod van het Atheneum Jan Fevijn. Lessentabellen 2 e en 3 e graad 2015-2016

Het studieaanbod van het Atheneum Jan Fevijn. Lessentabellen 2 e en 3 e graad 2015-2016 Het studieaanbod van het Atheneum Jan Fevijn Lessentabellen 2 e en 3 e graad 2015-2016 Campus Assebroek Campus Sint-Michiels Daverlostraat 132 Baron de Serretstraat 88 8310 Assebroek 8200 Sint-Michiels

Nadere informatie

K.A. 2de graad! 1 SCHOOL 2 CAMPUSSEN PARKLAAN 89 TEREKEN

K.A. 2de graad! 1 SCHOOL 2 CAMPUSSEN PARKLAAN 89 TEREKEN K.A. SINT-NIKL A AS de graad! PARKLAAN 89 TEREKEN SCHOOL CAMPUSSEN Nuttige gegevens Koninklijk Atheneum Sint-Niklaas School van de Vlaamse Gemeenschap Parklaan 89 900 Sint-Niklaas Tel: 0 780 79 00 Fax:

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Klassieke Talen (2de en 3de graad ASO) Leerlingprofiel Je leest graag, je wil je taalvaardigheid versterken, en je hebt interesse in cultuur en maatschappij? Een

Nadere informatie

Regina Pacis Hove. Algemeen Secundair Onderwijs

Regina Pacis Hove. Algemeen Secundair Onderwijs Regina Pacis Hove Algemeen Secundair Onderwijs Dag zesdeklasser, Volgend jaar ga je naar het eerste jaar secundair onderwijs. Er staat je een leerrijke en boeiende tijd te wachten, met nieuwe ervaringen

Nadere informatie

K.A. 3de graad! 1 SCHOOL 2 CAMPUSSEN PARKLAAN 89 TEREKEN

K.A. 3de graad! 1 SCHOOL 2 CAMPUSSEN PARKLAAN 89 TEREKEN K.A. SINT-NIKL A AS de graad! PARKLAAN 9 TEREKEN SCHOOL CAMPUSSEN Nuttige gegevens Koninklijk Atheneum Sint-Niklaas School van de Vlaamse Gemeenschap Parklaan 9 900 Sint-Niklaas Tel: 0 0 9 00 Fax: 0 0

Nadere informatie

TWEEDE GRAAD 2013-2014

TWEEDE GRAAD 2013-2014 Tel: 02 363 80 20 Parklaan 7 1500 Halle Website: www.hhchalle.be Infobrochure TWEEDE GRAAD 20132014 Directeur: Ann Debroyer Coördinatoren: Liesbet Jacobs Chris Moens Christoffer Merens Voor elk wat wils

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad De leerling heeft in de 1ste en de 2de graad, de gelegenheid gehad zijn/haar interesses te ontdekken en heeft misschien al enig idee ontwikkeld over toekomstige werk- of studieplannen. Vaardigheden, inzet,

Nadere informatie

Studierichtingen met bijhorende lessentabellen 2015-2016

Studierichtingen met bijhorende lessentabellen 2015-2016 Studierichtingen met bijhorende lessentabellen 2015-2016 Pagina 1 van 35 Algemeen Secundair Onderwijs ASO 2 de graad 3 de graad Latijn met extra Talen Latijn met extra Wiskunde Latijn Moderne Talen Latijn

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Wiskunde (3de graad ASO) Leerlingprofiel Ben je een leerling die goed is in het rekenen en redeneren met getallen? die gemotiveerd is om elke dag voor wiskunde te

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad De leerling heeft in de 1ste en de 2de graad, de gelegenheid gehad zijn/haar interesses te ontdekken en heeft misschien al enig idee ontwikkeld over toekomstige werk- of studieplannen. Vaardigheden, inzet,

Nadere informatie

Studierichtingen tweede graad

Studierichtingen tweede graad Studierichtingen tweede graad In de tweede graad bieden al onze richtingen een breed pakket algemene vorming aan met daarbij een eerste oriëntatie in een specifieker deelgebied. Je kiest dus in principe

Nadere informatie

Algemene info eerste graad

Algemene info eerste graad Algemene info eerste graad Leerlingen die instappen in de eerste graad secundair onderwijs, stappen een andere onderwijswereld binnen. Plots zijn er veel meer vakken, veel meer leerkrachten, andere aandachtspunten,

Nadere informatie

NIEUWE INVULLING IN DE EERSTE GRAAD www.sintjozefhumaniora.be HALLO Je zit nu in het zesde leerjaar en binnenkort kies je een nieuwe school. Misschien is onze school wel precies wat je zoekt. Daarom stellen

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Economie (2de en 3de graad ASO) Leerlingprofiel Je bent op zoek naar een studierichting die aansluit bij jouw interesses? Al eens nagedacht over de studierichting

Nadere informatie

Infofolder

Infofolder Infofolder 2016 2017 1 Woord vooraf Als GO! school in Ninove kiest het Koninklijk Atheneum ervoor een platform te zijn waarin de leerlingen hun interesses en talenten verder kunnen ontplooien in een waaier

Nadere informatie

Studierichting ASO Topsport

Studierichting ASO Topsport Studierichting ASO Topsport PROFIEL Je bent gebeten door de microbe van atletiek, voetbal, volleybal of tafeltennis. Je bent geselecteerd door de federatie én daarnaast ben je in het bezit van een topsportstatuut,

Nadere informatie

JOUW TALENTEN, ONZE ZORG.

JOUW TALENTEN, ONZE ZORG. INFO BROCHURE graad JOUW TALENTEN, ONZE ZORG. Ontdek en ontwikkel jouw talenten en interesses in onze brede eerste graad. nieuwenbosch.be NIEUWEN BOSCH HUMANIORA GENT In onze brede ste graad ontdekken

Nadere informatie

Regina Pacis. Algemeen Secundair Onderwijs STE

Regina Pacis. Algemeen Secundair Onderwijs STE Regina Pacis Hove Algemeen Secundair Onderwijs e M STE M rn e d o SPO RT STE M IT ijn Lat 1 2 Volgend jaar ga je naar het eerste jaar secundair onderwijs. Er staat je een leerrijke en boeiende tijd te

Nadere informatie

Lessentabellen vanaf (ontwerp van 30 mei 2016)

Lessentabellen vanaf (ontwerp van 30 mei 2016) Lessentabellen vanaf 2016-2017 (ontwerp van 30 mei 2016) Lessentabellen 2 de graad ASO Latijn Economie Wetenschappen Humane Wetenschappen 1 2 1 2 1 2 1 2 Godsdienst/Zedenleer/Islam 2 2 2 2 2 2 2 2 Nederlands

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad De leerling heeft in de 1ste en de 2de graad, de gelegenheid gehad zijn/haar interesses te ontdekken en heeft misschien al enig idee ontwikkeld over toekomstige werk- of studieplannen. Vaardigheden, inzet,

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad De leerling heeft in de 1ste en de 2de graad, de gelegenheid gehad zijn/haar interesses te ontdekken en heeft misschien al enig idee ontwikkeld over toekomstige werk- of studieplannen. Vaardigheden, inzet,

Nadere informatie

Brochure 1e graad A. Info en inschrijvingen 1e jaar vrijdag 10 maart u. Opendeurdagen alle jaren vrijdag 21 april u.

Brochure 1e graad A. Info en inschrijvingen 1e jaar vrijdag 10 maart u. Opendeurdagen alle jaren vrijdag 21 april u. Info en inschrijvingen 1e jaar vrijdag 10 maart 2017 17 21 u. Opendeurdagen alle jaren vrijdag 21 april 2017 17 21 u. Sint-Norbertusinstituut Duffel LEREN EN LEVEN Brochure 1e graad A Sint-Norbertusinstituut

Nadere informatie

Tweede jaar van de eerste graad kaz-klas

Tweede jaar van de eerste graad kaz-klas Tweede jaar van de eerste graad kaz-klas Na één jaar in de kaz-klas heb je al iets meer de kans gehad om je een beeld te vormen van de aanpak en de vakken in het secundair onderwijs. De overstap naar het

Nadere informatie

Studierichtingen 2 e GRAAD ASO

Studierichtingen 2 e GRAAD ASO 2 e GRAAD ASO EC-M = Economie (economie met extra talen 4 u wiskunde) EC-W = Economie (economie met extra wiskunde 5 u wiskunde) LA = Latijn WE = Wetenschappen Lessenrooster EC-M EC-W LA WE Godsdienst

Nadere informatie

een SCHOOL met een HART

een SCHOOL met een HART een SCHOOL met een HART KWALITEIT WARM NEST begeleiding van leerlingen een luisterend oor LEREN LEREN LEREN LEVEN sociale vaardigheden groei naar volwassenheid bouwen aan de toekomst zorg dragen voor iedereen

Nadere informatie

1 ste graad Industriële wetenschappen en Mechanica - elektriciteit

1 ste graad Industriële wetenschappen en Mechanica - elektriciteit 1 ste graad Industriële wetenschappen en Mechanica - elektriciteit School: Sint-Jozefinstituut Onderwijsvorm: Graad: Studierichting: 1ste graad 1 ste leerjaar A 2 de leerjaar Industriële wetenschappen

Nadere informatie

SCHOOLBROCHURE 2013-2014

SCHOOLBROCHURE 2013-2014 KOEKELARE Een stap in de goede rich9ng SCHOOLBROCHURE 2013-2014 Ac9viteitenkalender 2012-2013 vr 21.09.12 18u Intake oudercontact voor nieuwe leerlingen. Mosselsouper do 08.11.12 18u Oudercontact zo 11.11.12

Nadere informatie

HUMANE WETENSCHAPPEN S I N T - J A N S C O L L E G E. w w w. s j c - g e n t. b e

HUMANE WETENSCHAPPEN S I N T - J A N S C O L L E G E. w w w. s j c - g e n t. b e S I N T - J A N S C O L L E G E w w w. s j c - g e n t. b e Campus Heiveld Heiveldstraat 117 9040 Sint-Amandsberg Tel: 09 228 32 40 heiveld@sjc-gent.be Campus Visitatie Visitatiestraat 5 9040 Sint-Amandsberg

Nadere informatie

ATHENEUM GENTBRUGGE. Leren - Inspireren - Innoveren 2015-2016. Brochure 1ste graad

ATHENEUM GENTBRUGGE. Leren - Inspireren - Innoveren 2015-2016. Brochure 1ste graad ATHENEUM GENTBRUGGE Leren - Inspireren - Innoveren Brochure 1ste graad 2015-2016 Lid van Scholengroep Panta Rhei - GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap Ooievaarsnest 3-9050 Gentbrugge - tel. 09/210

Nadere informatie

632193_Brochure 2017_eerstejaars.indd 1

632193_Brochure 2017_eerstejaars.indd 1 632193_Brochure 2017_eerstejaars.indd 1 20/12/16 13:24 De jeugd van jouw school We moeten de congregatie van de Zusters van de Heilige Vincentius a Paulo uit Opwijk danken voor het bestaan van onze school.

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad De leerling heeft in de 1ste en de 2de graad, de gelegenheid gehad zijn/haar interesses te ontdekken en heeft misschien al enig idee ontwikkeld over toekomstige werk- of studieplannen. Vaardigheden, inzet,

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Humane Wetenschappen (2de en 3de graad ASO) Leerlingprofiel Ben je een leerling die... meer wil te weten komen over mens en samenleving; niet klakkeloos herkauwt,

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure SECRETARIAAT-TALEN (3de graad TSO) Leerlingenprofiel Je bent 16 jaar en je kiest voor een studierichting in de 3de graad. Zou de richting TSO Secretariaat-Talen iets

Nadere informatie

Alle ruimte. voor jou w groei COGNOSCO

Alle ruimte. voor jou w groei COGNOSCO Alle ruimte voor jou w groei COGNOSCO Cognosco Campus Het Spoor Mol 02 Inleidend woordje Campus Het Spoor biedt naast het traditionele onderwijs ook het succesvolle Cognosco-onderwijs. De leerlingen kiezen

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad Profilering derde graad De leerling heeft in de eerste en de tweede graad de gelegenheid gehad om zijn of haar interesses te ontdekken. Misschien heeft hij of zij al enig idee ontwikkeld over toekomstige

Nadere informatie

Brochure 2e, 3e graad en 7e jaar tso

Brochure 2e, 3e graad en 7e jaar tso Sint-Norbertusinstituut Stationsstraat 6, 2570 Duffel 015 30 38 58 mail@snorduffel.be www.snorduffel.be Sint-Norbertusinstituut Duffel LEREN EN LEVEN Brochure 2e, 3e graad en 7e jaar tso Schooljaar 2017-2018

Nadere informatie

WAT? IN VKO HOE? WIE? WAAR?

WAT? IN VKO HOE? WIE? WAAR? HOE? WIE? WAAR? WAT? IN VKO Beste Ben je op zoek naar een school waar elke jongere telt; waar elke leerling sterk op maat begeleid wordt; waar het niveau en de kwaliteit van de opleiding gegarandeerd

Nadere informatie

Inhoud info-avond. 3.1 een richting kiezen 3.2 een school kiezen

Inhoud info-avond. 3.1 een richting kiezen 3.2 een school kiezen 1 2 Inhoud info-avond 1. Hervorming secundair onderwijs 2. Huidige structuur secundair onderwijs 3. Hoe kiezen? 3.1 een richting kiezen 3.2 een school kiezen 4. Inschrijven 5. Waar vind ik verdere informatie?

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Wetenschappen (3de graad ASO) Leerlingprofiel Ben je een leerling die sterk geïnteresseerd is in de verschillende wetenschappelijke disciplines: aardrijkskunde,

Nadere informatie

JAARLIJKS TIJDSCHRIFT VOOR EN DOOR LEERLINGEN VAN HET EERSTE JAAR

JAARLIJKS TIJDSCHRIFT VOOR EN DOOR LEERLINGEN VAN HET EERSTE JAAR S R C O JAARLIJKS TIJDSCHRIFT VOOR EN DOOR LEERLINGEN VAN HET EERSTE JAAR JAARGANG 4 - FEBRUARI 07 WWW.SRCO.BE V.U.: Sint-Romboutscollege, Veemarkt 56, 800 Mechelen GA JIJ BINNEN ENKELE WEKEN DE GROTE

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Secretariaat-talen (3de graad TSO) Leerlingprofiel Je bent 16 jaar en je kiest voor een studierichting in de derde graad. Zou de richting Secretariaat-talen iets

Nadere informatie

Studieaanbod SGKSO Vlaamse Ardennen *

Studieaanbod SGKSO Vlaamse Ardennen * Studieaanbod SGKSO Vlaamse Ardennen * Eerste graad / Eerste jaar Eerste graad / Tweede jaar Tweede graad Derde graad Derde graad / Derde leerjaar 1A 1A Gezinstechnieken 1A Industriële Wetenschappen 1A

Nadere informatie

Naar de tweede graad. in het Sint-Pieterscollege

Naar de tweede graad. in het Sint-Pieterscollege 2014 2] Naar de tweede graad in het Sint-Pieterscollege 2 Sint-pieterscollege Kiezen voor het ASO? In de eerste graad maakte je kennis met de voornaamste vakken van het secundair onderwijs. Bovendien kon

Nadere informatie

SS INFOBROCHURE SECUNDAIR ONDERWIJS

SS INFOBROCHURE SECUNDAIR ONDERWIJS SS INFOBROCHURE SECUNDAIR ONDERWIJS TWEEDE LEERJAAR A VAN HET EERSTE NAAR HET TWEEDE LEERJAAR Nog even en je beëindigt het A. Na dit leerjaar kan je nog bijna alle kanten op maar als je geen Klassieke

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Handel (3de graad TSO) Leerlingprofiel Je bent 16 jaar en je kiest voor een studierichting in de derde graad. Zou de richting Handel iets voor jou zijn? Handel is

Nadere informatie

Brochure 2e en 3e graad aso

Brochure 2e en 3e graad aso Sint-Norbertusinstituut Stationsstraat 6, 2570 Duffel 015 30 38 58 mail@snorduffel.be www.snorduffel.be Sint-Norbertusinstituut Duffel LEREN EN LEVEN Brochure 2e en 3e graad aso Schooljaar 2017-2018 2

Nadere informatie