Sint-Jozefsinstituut- College Torhout. We maken samen je toekomstdroom waar

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Sint-Jozefsinstituut- College Torhout. We maken samen je toekomstdroom waar"

Transcriptie

1 Sint-Jozefsinstituut- College Torhout We maken samen je toekomstdroom waar

2 Het Sint-Jozefsinstituut-College maakt deel uit van de Scholengroep Sint-Rembert en van de Scholengemeenschap Houtland

3 WELKOM Het Sint-Jozefsinstituut-College staat klaar om jou te helpen je toekomst voor te bereiden. Samen met jou zorgen we er voor dat je na het secundair onderwijs alle troeven in handen hebt voor verder succes. Onze eerste opdracht bestaat er in alle leerlingen de best mogelijke voorbereiding op verdere studies te geven. Om die reden durven we onze leerlingen nog intellectueel uitdagen. We streven er naar dat ze steeds meer zelfverantwoordelijk worden voor hun leren. Een sterk uitgebouwde leerlingen- en studiebegeleiding staat klaar om de leerlingen die het wat moeilijker hebben te ondersteunen en over de horde heen te helpen. Dat onze aanpak rendeert, bewijzen jaar na jaar de slaagcijfers van onze oud-leerlingen in het hoger onderwijs. Ze behoren elke keer tot de allerbeste van de provincie. Maar onze school is meer dan een leerfabriekje. Het is een school waar jonge mensen leren leven in de wereld van vandaag. Onze school is een creatieve school waar cultuur thuis is, een sportieve school waar onze leerlingen voldoende uitdagingen vinden, een geëngageerde en sociaal bewogen school die onze leerlingen een open blik op de maatschappij wil geven en een katholieke school die vanuit de inspiratie van Jezus dat stapje verder wil gaan dan vereist om wie dat nodig heeft, te steunen. Kortom, als je een school zoekt waar jonge mensen onder begeleiding van een gemotiveerd en enthousiast leerkrachtenkorps bouwen aan hun toekomstdroom, een school waar ze daarvoor alle middelen krijgen, dan ben je van harte welkom in het Sint-Jozefsinstituut-College te Torhout.

4 Sint-Jozefsinstituut-College: Een ruim aanbod van kwalitatief sterk onderwijs. 2de graad Economie A/B Humane Wetenschappen Latijn A/B Grieks-Latijn Wetenschappen 3de graad Latijn-Wiskunde Latijn-Wetenschappen Latijn-Moderne talen Grieks-Wetenschappen Grieks-Wiskunde Grieks-Latijn Humane Wetenschappen Informaticabeheer Economie-Wiskunde Economie-Moderne talen Moderne talen - Wetenschappen Moderne talen Wiskunde Wetenschappen - Wiskunde 6 Wetenschappen Wiskunde 8 Boekhouden-Informatica

5 ONZE TROEVEN

6 1. Je krijgt de beste opleiding die je kan wensen. Schitterende slaagcijfers Laureaten op Vlaamse olympiades Voorbereidingsaanbod examen arts/tandarts Elk jaar opnieuw behoren de slaagcijfers van het Sint-Jozefsinstituut-College tot de beste van de provincie. Waar het gemiddelde slaagcijfer in Vlaanderen rond de 34% schommelt, scoren onze oud-leerlingen jaar na jaar beduidend hoger. De voobije jaren was het slaagcijfer van onze oud-leerlingen gemiddeld 70 %. Bij ons bereid je dus je toekomst optimaal voor. Slaagcijfer hoger onderwijs gemiddeld 70% Elk jaar mag de school in diverse Vlaamse olympiades een aantal laureaten begroeten. Recent hadden we laureaten in de fysica- en chemieolympiade maar ook in de olympiades in de moderne vreemde talen scoort het Sint-Jozefsinstituut-College heel goed. Bij ons zit je goed. Elk jaar neemt een aantal leerlingen deel aan de toelatingsproeven arts/tandarts. Ook hierin behaalt de school uitstekende resultaten. De leerlingen die dat willen, krijgen hiervoor op school nog een extra voorbereidingsaanbod. Elk oriënteringsmoment wordt met de nodige zorg aangepakt. Informatiemomenten, individuele gesprekken (CLB), weloverwogen adviezen, overleg in oudercontacten moeten je helpen om de juiste studiekeuze te maken die je alle kansen biedt op succes.

7 2. Je voelt je thuis op de campus. Ieder zijn eigen thuisbasis In Torhout liggen alle scholen samen op een grote campus maar ze hebben elk een eigen thuisbasis. Zowel de 2de graad als de 3de graad hebben een eigen gebouw (met eigen speelplaats) waar de leerlingen thuis zijn. Zo kan er in blok acht (2de graad) en in blok negen (3de graad) een sfeer worden opgebouwd die aangepast is aan de leeftijdsgroep met eigen leefregels en aangepaste activiteiten en tegemoet komt aan datgene wat de leerlingen op dat moment willen en nodig hebben.

8 3. Je krijgt les in een eigentijdse infrastructuur. Up-to-date uitrusting OpenLeerCentrum Computerlokalen Labo s Vernieuwde recreatieruimte Je komt in een school waar elke klas is uitgerust met internet, pc en beamer waardoor de leerkrachten steeds de meest actuele informatie in hun lessen kunnen gebruiken. Dat maakt het mogelijk om de nieuwste ICT-toepassingen, zoals bordboeken, vlot te aan te wenden. Het servergestuurde OpenLeerCentrum telt 61 terminals waar je zowel met je volledige klas als individueel kan komen werken. Je vindt er de kranten van de dag en ook een reeks tijdschriften die je kunnen helpen bij het uitvoeren van taken. De ruime dvd- en boekencollectie is te ontlenen, wat ook een stuk je schoolwerk vergemakkelijkt. De school beschikt daarnaast over vier computerlokalen. Er is een aantal ipads beschikbaar waardoor ook dit medium in de klas zelf op een creatieve manier in het lesgebeuren kan geïntegreerd worden. Onze moderne en veilige labo s geven jonge wetenschappers alle mogelijkheden om de lessen in optimale omstandigheden te volgen en zelf op een veilige manier proeven uit te voeren. De totaal vernieuwde speelplaats voor blok 9 met zithoeken, sportterreinen en een soccerterrein met kunstgras, biedt de leerlingen heel wat kansen op ontspanning en sportieve inzet. Persoonlijke goederen en boeken kan je altijd kwijt in je veilige kluisje.

9 4. Als het moeilijk wordt, staan we klaar om te helpen. Vangnet Ruim uitgebouwde studiebegeleiding Handelingsplan op maat Heel veel leerlingen werken zonder al te veel problemen het secundair onderwijs af. Maar voor sommigen gaat het wat moeilijker. Welk probleem je ook hebt, je kan altijd terecht in De Plek (2de graad) of De Z-kamer (3de graad). Daar staat altijd iemand klaar om naar je te luisteren en waar nodig te helpen. Als je problemen hebt op vlak van studeren, kan je een beroep doen op een ruim uitgebouwde studiebegeleiding. Niet enkel staan de vakleraars steeds klaar om je te remediëren (soms zelfs over de middag) maar op elke graad staat er een voltijdse studiebegeleider klaar om je te helpen met je studieplanning, je studiemethode en om je motivatie weer bij te spijkeren. Je bent ook welkom op de vrije (begeleide) avondstudie die je in een rustige studiesfeer meeneemt. Zit je met andere zaken in de knoei, dan kan je een beroep doen op de leerlingenbegeleiders. Zij werken samen met het CLB waarmee ze wekelijks samenzitten voor overleg. Heb je een (erkende) leerstoornis, dan kan je rekenen op een handelingsplan op maat waarbij de school jou zo goed mogelijk ondersteunt. De school stelt tijdens de examens ook specifieke software als Kurzweil in de tijdsklas beschikbaar. Op dat vlak was onze school een pionier en we hebben dan ook een grote knowhow opgebouwd. Omdat we weten hoe belangrijk de juiste studiekeuze is, besteden we daar samen met jou veel zorg aan.

10 5. Communicatie Smartschool Nieuwsbrief Oudercontact Website Omdat we samen (leerlingen, leerkrachten, directie en ouders) school maken, is een goede communicatie belangrijk. De digitale leeromgeving Smartschool wordt gebruikt als communicatiemiddel tussen leerlingen en leerkrachten én ouders. Lesmateriaal, remediëringsoefeningen, taken- en toetsenplanner alles kan je er terugvinden. Via onze digitale nieuwsbrieven word je op de hoogte gehouden van belangrijke gebeurtenissen, activiteiten of aandachtspunten. Oudercontacten worden goed voorbereid en bij belangrijke beslissingen (zoals studiekeuze) nodigen we de ouders steeds uit voor degelijke informatiesessies. Onze website en onze facebookpagina zijn steeds up-to-date. De vele foto s tonen het bruisende leven op onze school.

11 6. We gaan graag met jou de grens over (internationalisering). Uitwisselingsprojecten Reis Italiëreis Onze school kijkt graag over de grenzen heen. Momenteel zijn er uitwisselingsprojecten met scholen uit Dinant, Dortmund, Dover en Londen. De school participeert ook regelmatig aan Comeniusprojecten, recent nog met partnerscholen in Duitsland, Polen, Italië en Finland. Uiteraard zijn er ook de reizen naar Berlijn, Parijs of Londen die onze zesdejaars grondig voorbereiden tijdens de lessen. In de derde graad kan je gedurende de paasvakantie op vrijwillige basis mee op een 12-daagse onvergetelijke Italiëreis.

12 7. Sociaal geëngageerde school met aandacht voor cultuur en pastoraal. Animatie en activiteiten Werkgroep NegeN Medium Pastorale werking Culturele school In elke graad functioneert een werkgroep van leerkrachten die voor heel wat animatie zorgt in de loop van het jaar. De activiteiten van Medium (tweede graad) worden vanuit een jaarthema (b.v. jaar van de muziek) zoveel mogelijk gebundeld in themadagen die een combinatie inhouden van informatie, sport, cultuur en pastoraal. Zo krijg je een zinvol geheel van activiteiten aangeboden die buiten het normale lessenpakket vallen, maar wel perfect beantwoorden aan de vakoverschrijdende eindtermen. In de derde graad functioneert de werkgroep NegeN die vooral actief is rond thema s als milieueducatie, Noord-Zuidrelaties, mensenrechten, armoede, derde en vierde wereld. De activiteiten die hierbij opgezet worden, zetten de leerlingen aan tot een effectief engagement. De pastorale werking ondersteunt de bovengenoemde activiteiten en probeert met eigentijdse vieringen (vaak mee uitgewerkt door de leerlingen zelf) voor de nodige verdieping te zorgen. De vieringen zijn eigentijds, de eeuwenoude boodschap van Jezus van Nazareth van liefde en vrede blijft dezelfde. Bezinningsdagen helpen je richting te geven aan de weg die je voor jezelf aan het voorbereiden bent. Cultuur is op deze school nooit ver weg met eigen toneelvoorstellingen, het bijwonen van toneelvoorstellingen, de vrije podia, een heus optreden van de leerkrachten of een musical try-out (door onze partnerschool uit Dover).

13 8. Sportieve school Vrij sporten Interscolaire competities Sportdagen Skireis Tijdens de middagpauzes kan je vrij sporten op de nieuwe sportterreinen voor blok negen maar er worden ook competities georganiseerd (voetbal, basketbal, volleybal) waar je met je klasgenoten kan aan deelnemen. Jaarlijks nemen tientallen leerlingen deel aan de interscolaire schoolsportcompetities en dit voor verschillende sporten: judo, voetbal, minivoetbal, volleybal, basketbal, tennis, krachtbal, atletiek, zwemmen, rugby, De jaarlijkse sportdagen zijn gepland in het begin van het schooljaar omdat ze zo de leerlingen ook de kans bieden om samen meer groep te vormen. De leerlingen van het zesde jaar gaan in combinatie met de excursie aardrijkskunde voor een heuse sportdriedaagse naar de Ardennen. De leerlingen van de tweede graad krijgen de kans om tijdens de krokusvakantie op vrijwillige basis mee op skireis te gaan.

14 9. Je krijgt kansen tot inspraak en overleg. Leerlingenraad Ouderoverleg Altijd welkom Zowel in de tweede als in de derde graad is er een leerlingenraad actief. Deze leerlingenraad wordt ondersteund door leerkrachten maar functioneert autonoom. De leerlingenraad van de derde graad neemt ook elk jaar een aantal fel gesmaakte initiatieven (bv. vrij podium, verwenweek). Via het ouderoverleg is er voor ouders kans tot inspraak. Ze worden hiertoe uitgenodigd om drie tot viermaal per jaar met de directie samen te komen. De ouders kunnen ook via de schoolraad hun stem laten horen. En uiteraard staat de deur van onze school altijd open voor een goed gesprek.

15 ONS STUDIEAANBOD

16 KLASSIEKE TALEN Als je in het eerste en tweede jaar Latijn en/of Grieks gevolgd hebt, kan je in het derde jaar voor de richting Latijn of de richting Latijn-Grieks kiezen. Dit zijn richtingen die uitstekend voorbereiden op welke keuze dan ook in de derde graad. Wie kiest voor Latijn-Grieks krijgt het leertraject van de vijf uur wiskunde aangeboden. Dat geeft deze leerlingen in de derde graad alle kansen om ook richtingen met zes of acht uur wiskunde te volgen. Kies je voor Latijn, dan moet je in het derde jaar beslissen of je het studiepakket wil versterken met een extra uur wiskunde of een extra uur talen. Wie kiest voor het extra uur wiskunde krijgt dan het leertraject B en dat is de beste voorbereiding als je in de derde graad richtingen met zes of acht uur wiskunde ambieert. Wil je in de derde graad klassieke talen in je studiepakket behouden, dan heb je een ruime keuze: Latijn-Wiskunde of Grieks-Wiskunde (met 8 uur Wiskunde), Latijn-Wetenschappen of Grieks-Wetenschappen (met 6 uur Wiskunde), Latijn-Moderne Talen of Latijn-Grieks. Ook alle andere keuzemogelijkheden blijven open.

17 WISKUNDE EN WETENSCHAPPEN Als je geïnteresseerd bent in wiskunde en wetenschappen kies je in de tweede graad best voor een richting die het leertraject B voor wiskunde aanbiedt. Leertraject B sluit immers het beste aan op de zware pakketten wiskunde van de derde graad. Mogelijke opties zijn dus Latijn B, Economie B, Wetenschappen en Grieks-Latijn. Kies je voor leertraject A dan is een overstap in de derde graad naar richtingen met sterke wiskunde vrijwel onmogelijk. In de derde graad is er een ruime keuze aan richtingen die tegemoet komen aan je wetenschappelijk/ wiskundige interesse: Latijn-Wiskunde (8u), Grieks-Wiskunde (8u), Wetenschappen-Wiskunde (8u), Wetenschappen-Wiskunde (6u), Latijn-Wetenschappen (6u), Grieks-Wetenschappen (6u), Moderne talen-wiskunde (6u), Economie-Wiskunde (6u) en Moderne talen-wetenschappen (4u) zijn richtingen die uitermate geschikt zijn voor leerlingen met een uitgesproken interesse voor wiskunde en positieve wetenschappen.

18 ECONOMIE Heb je interesse in de wijze waarop onze samenleving sociaal-economisch functioneert en wil je later binnen die economische context handelen, dan zit je goed in de richtingen met economie. In de het derde jaar kan je kiezen voor de richting Economie waar in het basispakket vier uur wiskunde wordt aangeboden. Afhankelijk van je interesses kan je dat basispakket uitbreiden met één uur wiskunde (leertraject B) of een uur moderne vreemde talen. In de derde graad kan je de ontdekkingstocht in de wereld van de economie verderzetten in de richtingen Economie-Wiskunde (met 6 uur Wiskunde), Economie-Moderne talen of Boekhouden-informatica. In de seminarie-uren van de richtingen Economie-Wiskunde of Economie Moderne talen krijg je een doorgedreven cursus boekhouden die je terdege voorbereidt voor verdere economische studies en waardoor je ook in aanmerking komt voor het behalen van het getuigschrift bedrijfsbeheer.

19 MODERNE VREEMDE TALEN Een goede talenkennis is voor alle leerlingen een absolute must. In de tweede graad krijg je, welke richting je ook kiest, een doorgedreven vorming in de talen. Wil je in de tweede graad kiezen voor een versterking van je talen (eerder dan een versterking van wiskunde) dan kan je terecht in Economie A of Latijn A. De leerstof in de talen wordt niet uitgebreid maar er is vooral sprake van verdieping en meer kans tot inoefenen van vaardigheden. Je neemt ook deel aan een taaluitwisselingsproject met een school uit Wallonië. In de derde graad kan je dan kiezen voor richtingen als Grieks-Latijn, Economie-Moderne talen, Moderne talen-wiskunde en Moderne talen-wetenschappen. In die richtingen word je geconfronteerd met seminariewerk waarbij je je taalvaardigheden kan trainen doorheen diverse projecten zoals een uitwisseling met een school uit Dortmund, contacten met onze partnerschool te Dover, het spelen van toneel in een vreemde taal, poppenkast spelen in een Duitstalige kleuterschool, het voorbereiden van een reis naar Parijs of Berlijn enz.

20 HUMANE WETENSCHAPPEN Heb je belangstelling voor het menselijk gedrag, de sociale werkelijkheid en cultuur in de ruimste zin van het woord dan is humane wetenschappen een zeer geschikte keuze. In vakken als gedragswetenschappen staat de studie van de mens en de mens in groepsverband centraal en in cultuurwetenschappen bestudeert de leerling de vele vormen waarin menselijke beschaving en cultuur tot uiting komt: economie, politiek, recht, kunst. Deze studierichting geeft ook ruimte aan het muzisch-creatieve dat in elke leerling steekt. Deze volwaardige ASO-richting geeft je dan later kans om verder te studeren in de paramedische sector, de sociale sector, de kunstsector of het onderwijs.

21 INFORMATICA In de tweede graad krijg je zowel in het derde als het vierde jaar een uur informatica. Kies je voor de afdeling wetenschappen, dan krijg je een extra lesuur informatica met leerstof die je kan dienstig zijn bij het verwerken van wetenschappelijke gegevens. In de derde graad kan je kiezen voor de richting informaticabeheer. Deze TSO-richting laat je toe om verder te studeren, maar ook om te kiezen voor een loopbaan waar je b.v. als assistent-netwerkbeheerder kan werken. Wie graag economie met informatica wil combineren, kan zeker terecht in de richting boekhouden-informatica. Hier is de informatica eerder ondersteunend naar b.v. boekhouden toe.

22 LESSENTABELLEN

23 Derde jaar A.S.O. Ec A Ec B La A La B Gr-La Hu-We We Godsdienst Nederlands Frans Engels Wiskunde B) 4 5 Informatica Geschiedenis Aardrijkskunde Biologie Chemie Fysica Lichamelijke opvoeding Plastische opvoeding Grieks 4 Latijn Economie 4 4 Cultuurwetenschappen 2 Gedragswetenschappen 3 Complementair Wiskunde 1 1 Frans Engels 1 Informatica 1 1 Muzikale opvoeding 1 Aantal uren per week

24 Vierde jaar A.S.O. Ec A Ec B La A La B Gr-La Hu-We We Godsdienst Nederlands Frans Engels Duits Wiskunde (B) 4 5 Informatica Geschiedenis Aardrijkskunde Biologie Chemie Fysica Lichamelijke opvoeding Muzikale opvoeding Grieks 4 Latijn Economie 4 4 Cultuurwetenschappen 2 Gedragswetenschappen 3 Complementair Wiskunde 1 1 Frans Engels 1 Informatica 1 Plastische opvoeding 1 Economie 2 Aantal uren per week

25 Derde graad A.S.O. Gr-La Gr-We Gr-Wi La-Mt La-We La-Wi 5 de 6 de 5 de 6 de 5 de 6 de 5 de 6 de 5 de 6 de 5 de 6 de Godsdienst Aardrijkskunde Geschiedenis Lichamelijke opvoeding Nederlands Economie Latijn Grieks Gedragswetenschappen Cultuurwetenschappen Natuurwetenschappen Wiskunde Esthetica Frans 4 4* * Engels 3 4* * Duits * Aardrijkskunde (wet.) Fysica Chemie Biologie Ned. Expressie 1 0 Seminarie Grieks 1 * incl. projectwerking De richtingen Latijn-Wetenschappen, Grieks-Latijn, Latijn-Wiskunde, Grieks-Wetenschappen en Grieks-Wiskunde kunnen in de derde graad facultatief één uur Duits volgen.

26 Derde graad A.S.O. Ec-Mt Ec-Wi Hu-We Mt-We Mt-Wi We-Wi6 We-Wi8 5 de 6 de 5 de 6 de 5 de 6 de 5 de 6 de 5 de 6 de 5 de 6 de 5 de 6 de Godsdienst Aardrijkskunde Geschiedenis Lichamelijke opvoeding Nederlands Economie Latijn Grieks Gedragswetenschappen 3 4 Cultuurwetenschappen 4 3 Natuurwetenschappen Wiskunde Esthetica Frans 4 4* * 4 4* Engels 3 4* * 3 4* Duits 3 3* * 3 3* Aardrijkskunde (wet.) Fysica * 4* 2 3 Chemie 1 1 2* 2* * 2 2 Biologie 1 1 2* 2* 1 1 2* Ned. Expressie 1 0 Plastische opvoeding 1 1 Muzikale opvoeding 1 1 Seminarie * incl. projectwerking

27 Derde graad T.S.O. Boekhouden-informatica Informaticabeheer 5 de 6 de 5 de 6 de Godsdienst Aardrijkskunde Geschiedenis Lichamelijke opvoeding Nederlands Natuurwetenschappen Wiskunde Frans Engels Bedrijfseconomie 7 7 Toegepaste informatica (programmatie & labo) 7 7 Toegepaste economie 3 3 Toegepaste informatica 11 9 Stage toeg. informatica 2

28 Internaat Leerlingen die verder van school wonen, kunnen terecht in ons internaat: een hotel volpension. Het jonge en dynamische team internaatsopvoeders staat in voor een degelijke pedagogische begeleiding in een duidelijke structuur waar behalve studeren natuurlijk ook ruimte is voor gezelligheid en een waaier van activiteiten en ontspanningsmogelijkheden. Zo zorgen ze er voor dat je je echt kan thuis voelen op ons internaat. Schoolrestaurant We beschikken op school over een schoolrestaurant waar dagelijks verse warme maaltijden worden klaargemaakt. Zowel interne leerlingen als andere leerlingen kunnen hier een maaltijd nemen die bereid is met dagverse producten. Niet-interne leerlingen kunnen uiteraard op hun eigen afdeling ook een lunchpakket van thuis gebruiken of een broodje bestellen.

29 Bereikbaarheid Kom je met de fiets naar school? Het Sint-Jozefsinstiuut-College beschikt over een ondergrondse fietsenstalling voor 1000 fietsen. Met de bus of de trein? Op onze website vind je de uurregeling van de lijn en de NMBS. De bushaltes en het station zijn dichtbij de school op nog geen 100 meter wandelafstand. Je ziet dus... het college is vlot bereikbaar.

30 Zijn er nog vragen? Hoe zit het met de boeken? Kan je in het Sint-Jozefsinstituut-College een zaakvak volgen in een andere taal?* Wat is smartschool en is dat ook voor de ouders? Wat is een digitale agenda? Waar kan ik meer informatie vinden over het aanbod van de school inzake de extra voorbereiding voor het toelatingsexamen arts/tandarts? Waar kan ik terecht als ik als ouder een probleem heb? Hoe kan ik volgen wat er allemaal op jullie school gebeurt? Klopt het dat jullie regelmatig laureaten hebben in de diverse olympiades? Zijn er veel excursies? Waar kan ik meer informatie vinden over de slaagcijfers? Is het eten in het schoolrestaurant gevarieerd en lekker en wat kost het? Waar kan ik meer informatie vinden over de richtingen of bepaalde vakken zoals gedrags- en cultuurwetenschappen? Jullie hebben heel wat ervaring met de richting humane wetenschappen en die richting heeft dan ook een eigen duidelijk profiel gekregen met aangepaste activiteiten zoals het kineforum of Brussel X. Waar kan ik daar meer over vernemen? Hoe ziet een schooldag er uit? Voor deze en alle andere vragen, kan u steeds terecht op: * Vanaf 1 september kunnen leerlingen uit het vijfde We Wi6 het vak fysica in het Engels volgen. Er is natuurlijk nog een aanbod van fysica in het Nederlands.

31 Inschrijven en contact? Inschrijven Inschrijven kan in principe elke schooldag tijdens de openingsuren. In de vakantie kan je elke werkdag inschrijven van 9.00 tot en van tot uur en op zaterdagvoormiddag. Hou rekening met de sluitingsperiode van de school. Meer info op de website. Contact Directeur Paul Vanthournout Adjunct-directeur Jan Ducatteeuw Sint-Jozefsinstituut-College Bruggestraat Torhout Tel: fax:

32

College Essen. Rouwmoer 7 2910 Essen Tel. 03 667 20 51 www.collegeessen.be

College Essen. Rouwmoer 7 2910 Essen Tel. 03 667 20 51 www.collegeessen.be College Essen Studeren kan je in het groen goed doen College Essen Rouwmoer 7 2910 Essen Tel. 03 667 20 51 www.collegeessen.be De stap van de basisschool naar het secundair onderwijs is voor elke leerling

Nadere informatie

Wie kiest er volgend jaar voor onze sport- en netbookschool?

Wie kiest er volgend jaar voor onze sport- en netbookschool? Wie kiest er volgend jaar voor onze sport- en netbookschool? Infobrochure 1 ste graad 2015-2016 1 Nuttige gegevens School van de Vlaamse gemeenschap Donkvijverstraat 30 9120 Beveren-Waas Tel: 03 750 96

Nadere informatie

Informatiegids van het Baudartius College voor leerlingen van groep 8 en hun ouders. Binnenste Buiten

Informatiegids van het Baudartius College voor leerlingen van groep 8 en hun ouders. Binnenste Buiten Informatiegids van het Baudartius College voor leerlingen van groep 8 en hun ouders 2011 Binnenste Buiten Inhoud Welkom 2 1 Waar staan wij voor? 5 2 Welke lijn kun je kiezen? 6 3 Wat kun je verwachten?

Nadere informatie

WAT VERANDERT ER IN HET SECUNDAIR ONDERWIJS?

WAT VERANDERT ER IN HET SECUNDAIR ONDERWIJS? Veel praktijkvoorbeelden binnenin WAT VERANDERT ER IN HET SECUNDAIR ONDERWIJS? Brochure voor leraren ELITEONDERWIJS VOOR IEDEREEN TIJDLIJN EENHEIDSSTRUCTUUR 1990 1992 DE SCHOOL STAAT NIET ALLEEN ACCENT

Nadere informatie

KHLim Katholieke Hogeschool Limburg vzw Departement Sociaal-agogisch werk

KHLim Katholieke Hogeschool Limburg vzw Departement Sociaal-agogisch werk KHLim Katholieke Hogeschool Limburg vzw Departement Sociaal-agogisch werk Campus OLB, Oude Luikerbaan 79, 3500 Hasselt tel.: 011 28 82 70 fax: 011 28 82 69 www.khlim.be/saw B a c h e l o r n a b a c h

Nadere informatie

SCHOOLWERKPLAN 2011-2013

SCHOOLWERKPLAN 2011-2013 SCHOOLWERKPLAN 2011-2013 Inhoudsopgave Inleiding 1 Verantwoording en doelstellingen 1 1. De schoolcultuur 4 1.1. Welke school willen we worden? 4 1.2. Hoe kan de school dit ideaalbeeld bereiken? 4 1.2.1.

Nadere informatie

Schoolgids MAASLANDCOLLEGE

Schoolgids MAASLANDCOLLEGE 14 15 Schoolgids MAASLANDCOLLEGE Omwille van de leesbaarheid is in alle voorkomende gevallen de mannelijke vorm gebruikt. Daar waar docent, leerling staat, kunt u ook docente, leerlinge lezen. Overal waar

Nadere informatie

De Bron. Een schitterende school voor ieder kind. Stichting Christelijk Onderwijs Delft e.o. Stichting Christelijk Onderwijs Delft e.o.

De Bron. Een schitterende school voor ieder kind. Stichting Christelijk Onderwijs Delft e.o. Stichting Christelijk Onderwijs Delft e.o. Stichting Christelijk 2 Bedoeld om te schitteren! Het bestuur van de Stichting Christelijk (SCO Delft e.o.) heet u en uw kind(eren)van harte welkom bij basisschool. Wij waarderen uw keuze om uw kind(eren)

Nadere informatie

Verder studeren, het kan! Ook met extra ondersteuning

Verder studeren, het kan! Ook met extra ondersteuning Verder studeren, het kan! Ook met extra ondersteuning Colofon Eindredactie: Steunpunt Inclusief Hoger Onderwijs Ontwerp: www.dotplus.be De gids is een uitgave van het Steunpunt Inclusief Hoger Onderwijs

Nadere informatie

Christelijke Scholengemeenschap gymnasium, atheneum, havo en vmbo. Altijd in beweging. www.develsteincollege.nl

Christelijke Scholengemeenschap gymnasium, atheneum, havo en vmbo. Altijd in beweging. www.develsteincollege.nl Christelijke Scholengemeenschap gymnasium, atheneum, havo en vmbo Altijd in beweging www.develsteincollege.nl Welkom op het DevelsteinCollege Het DevelsteinCollege, vestiging Develsingel, is een brede,

Nadere informatie

leer je vleugels uitslaan op de Twee Wieken

leer je vleugels uitslaan op de Twee Wieken leer je vleugels uitslaan op de Twee Wieken Colofon Openbare basisschool De Twee Wieken Hoofdlocatie 2 e locatie Duivenvoorde 2-4 Roerdompstraat 3 3334 EH Zwijndrecht 3334 AG Zwijndrecht tel: 078-6123226

Nadere informatie

2015 magazine Wageningen vmbo. Pantarijn. Ontdek(t) je talent. vrijdag 30 januari 16.00-21.00 u.

2015 magazine Wageningen vmbo. Pantarijn. Ontdek(t) je talent. vrijdag 30 januari 16.00-21.00 u. 2015 magazine Wageningen vmbo Pantarijn Ontdek(t) je talent vrijdag 30 januari 16.00-21.00 u. Open huis 2015 2 Pantarijn Wageningen VMBO Aan de leerlingen van groep 8 Je laatste jaar op de basisschool.

Nadere informatie

Schoolgids 2014-2015. Welkom op het MLA. Beste lezer,

Schoolgids 2014-2015. Welkom op het MLA. Beste lezer, Schoolgids 2014-2015 Welkom op het MLA Beste lezer, Deze schoolgids laat iets zien van de manier waarop wij het leren van kinderen begeleiden in een belangrijke fase van hun leven. De school heeft een

Nadere informatie

Kom in de stemming! Met je klas naar het Vlaams Parlement

Kom in de stemming! Met je klas naar het Vlaams Parlement Kom in de stemming! Met je klas naar het Vlaams Parlement Brochure voor de leraar van het secundair onderwijs 2 Kom in de stemming Welkom U hebt een bezoek aan het Vlaams Parlement vastgelegd: van harte

Nadere informatie

Scholengemeenschap voor vmbo/mavo en lwoo. Schoolgids 2013-2014

Scholengemeenschap voor vmbo/mavo en lwoo. Schoolgids 2013-2014 Scholengemeenschap voor vmbo/mavo en lwoo Schoolgids 2013-2014 Hoofdkop Schoolgids 2013-2014 1 Scholengemeenschap voor vmbo/mavo en lwoo Inhoud 1 2 3 4 5 6 7 Voorwoord De school Doelstelling van de school

Nadere informatie

ieder zijn vak VWO Schooljaar 2014-2015 het Vlietland College LEIDEN

ieder zijn vak VWO Schooljaar 2014-2015 het Vlietland College LEIDEN ieder zijn vak VWO Schooljaar 2014-2015 het Vlietland College LEIDEN Inhoudsopgave Voorwoord 3 Nederlands 4 Engels 5 Frans 7 Duits 7 Cultureel kunstzinnige vorming 8 Lichamelijke opvoeding 9 Godsdienst/levensbeschouwing

Nadere informatie

DE STAAT VAN DE LEERLING

DE STAAT VAN DE LEERLING DE STAAT VAN DE LEERLING De Staat van de Leerling Voorwoord In deze Staat van de Leerling beschrijven leerlingen hun ervaringen op school. Ze zeggen wat hen motiveert. Je proeft hun enthousiasme als ze

Nadere informatie

DON BOSCO HALLE Centrum Leren & Werken CENTRUMREGLEMENT. Maatschappelijke zetel: Don Bosco Onderwijscentrum vzw - Don Boscolaan 15-3050 Oud- Heverlee

DON BOSCO HALLE Centrum Leren & Werken CENTRUMREGLEMENT. Maatschappelijke zetel: Don Bosco Onderwijscentrum vzw - Don Boscolaan 15-3050 Oud- Heverlee DON BOSCO HALLE Centrum Leren & Werken CENTRUMREGLEMENT Maatschappelijke zetel: Don Bosco Onderwijscentrum vzw - Don Boscolaan 15-3050 Oud- Heverlee DON BOSCO HALLE Centrum Leren & Werken Welkom in ons

Nadere informatie

DE OPVANG VAN ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN DE REGULIERE KLAS EN DE ONTHAALKLAS LAGER ONDERWIJS

DE OPVANG VAN ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN DE REGULIERE KLAS EN DE ONTHAALKLAS LAGER ONDERWIJS DE OPVANG VAN ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN DE REGULIERE KLAS EN DE ONTHAALKLAS LAGER ONDERWIJS Praktische informatie en aandachtspunten bij het werken aan taalvaardigheid Werkgroep Anderstalige Nieuwkomers

Nadere informatie

SCHOOLGIDS 2014-2015

SCHOOLGIDS 2014-2015 `` SCHOOLGIDS 2014-2015 INHOUD 1. Profiel... 4 School, vereniging en bestuur... 4 Gebouw... 4 Karakterschets... 4 Onderwijskundige en pedagogische visie... 5 3. De organisatie van ons onderwijs... 6 3.1

Nadere informatie

Ontwikkeling als doel, leerstof als middel Onderwijs op maat van het kind Steinerscholen in Vlaanderen anno 2010

Ontwikkeling als doel, leerstof als middel Onderwijs op maat van het kind Steinerscholen in Vlaanderen anno 2010 Ontwikkeling als doel, leerstof als middel Onderwijs op maat van het kind Steinerscholen in Vlaanderen anno 2010 Steinerscholen zijn in Vlaanderen een nichespeler, maar zitten in de lift net zoals op vele

Nadere informatie

BACHELOR BRUGGE/KORTRIJK SOCIAAL WERK

BACHELOR BRUGGE/KORTRIJK SOCIAAL WERK BACHELOR BRUGGE/KORTRIJK SOCIAAL WERK 2015 201 SOCIAAL WERKER MAAK HET VERSCHIL! Als sociaal werker kies je ervoor om met mensen te werken. Je helpt hen bij de uitdagingen in hun leven. Je informeert en

Nadere informatie

. DE SCHOOL: WIE ZIJN WIJ?

. DE SCHOOL: WIE ZIJN WIJ? Inhoudsopgave VOORWOORD (Omslag) 1. DE SCHOOL: WIE ZIJN WIJ? 2 1.2 Naam en logo 3 1.3. Bestuursvorm en organisatiestructuur 5 2. WAAR STAAN WIJ VOOR? 6 2.1 Strategisch beleidsplan De Linge 6 2.2 Wat betekent

Nadere informatie

Verslag over de doorlichting van Sint-Jozefscollege te HERENTALS

Verslag over de doorlichting van Sint-Jozefscollege te HERENTALS Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

Scholengemeenschap voor vmbo/mavo en lwoo. Schoolgids 2011-2012

Scholengemeenschap voor vmbo/mavo en lwoo. Schoolgids 2011-2012 Scholengemeenschap voor vmbo/mavo en lwoo Schoolgids 2011-2012 Hoofdkop Schoolgids 2011-2012 1 Scholengemeenschap voor vmbo/mavo en lwoo Inhoud 1 2 3 4 5 6 7 Voorwoord De school Doelstelling van de school

Nadere informatie

Word de beste versie van jezelf. Infobrochure Handelswetenschappen en Bedrijfskunde 2011 2012. KHLim-infodagen 2011. KHLim-al-even-mee-dag

Word de beste versie van jezelf. Infobrochure Handelswetenschappen en Bedrijfskunde 2011 2012. KHLim-infodagen 2011. KHLim-al-even-mee-dag KHLim-infodagen 2011 Zaterdag 26 feb.: 10 u. 13 u. Zaterdag 7 mei: 14 u. 17 u. Zaterdag 25 juni: 10 u. 13 u. Zaterdag 10 sept.: 10 u. 13 u. KHLim-al-even-mee-dag Openlesdag woensdag 11 mei: 13.30 u. 16.00

Nadere informatie

Inleiding 3 - Eureka - Wie op De Werkplaats is, houdt zich hieraan. Team 4 5 - De teamleden - De invliegers

Inleiding 3 - Eureka - Wie op De Werkplaats is, houdt zich hieraan. Team 4 5 - De teamleden - De invliegers WP wijzer team 4 Schooljaar 2014-2015 Voor de werkers van klas 1G, G1A, G1B, 2G, G2A, G2B Beste werker van team 4, Het boekje dat voor je ligt is een gids met informatie over de leerjaren 1 en 2 havo/vwo

Nadere informatie

2012-2013. hoger beroepsonderwijs HBO boekhouden HBO bouwkundig tekenaar HBO informatica. moderne vreemde talen. Nederlands voor anderstaligen

2012-2013. hoger beroepsonderwijs HBO boekhouden HBO bouwkundig tekenaar HBO informatica. moderne vreemde talen. Nederlands voor anderstaligen 2012-2013 hoger beroepsonderwijs HBO boekhouden HBO bouwkundig tekenaar HBO informatica tweedekansonderwijs boekhoudkundige bediende lasser meertalig polyvalent bediende multimediaoperator secretariaatsmedewerker

Nadere informatie

Wereldburgerschap in je vak of project

Wereldburgerschap in je vak of project Deel 2 Wereldburgerschap in je vak of project 1 WAT WIL IK MET MIJN LEERLINGEN BEREIKEN?... 48 2 HOE PAK IK HET BINNEN MIJN VAK AAN?... 54 3 HOE PAK IK HET VAK- EN KLASOVERSCHRIJDEND AAN?... 62 4 BESCHIK

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Basisschool Doornick

Inhoudsopgave. Basisschool Doornick Inhoudsopgave 1 DE SCHOOL: WIE ZIJN WIJ? 2 1.1 Schoolbeschrijving 2 1.2 Naam en logo 7 1.3 Bestuursvorm en organisatiestructuur 8 2 WAAR STAAN WIJ VOOR? 9 2.1 Strategisch beleidsplan De Linge 9 2.2 Wat

Nadere informatie