1 van 10 Keuzes duurzaam energiesysteem Geachte heer/mevrouw,

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1 van 10 Keuzes duurzaam energiesysteem Geachte heer/mevrouw,"

Transcriptie

1 Datum 25 mei 2018 Onze referentie BTES/CLAVERVELDZW/BTP Behandeld door Bart Triep Afdeling Ontwikkeling en prijsvorming Telefoon 1 van 10 Onderwerp Keuzes duurzaam energiesysteem Geachte heer/mevrouw, In het project Claverveld koopt u een gasloze duurzame woning. Dat wil zeggen dat uw woning een hoge energieprestatie heeft. Deze energieprestatie wordt onder andere bereikt doordat uw woning is uitgerust met een duurzaam energiesysteem bestaande uit een warmtepomp met bodemwarmtewisselaar en zonnepanelen. Middels dit systeem kan uw woning op duurzame wijze worden verwarmd, gekoeld en voorzien van duurzame elektriciteit. Meer informatie over de installaties vindt u in de bijlage. Voor het duurzame energiesysteem sluit u een overeenkomst met BAM Techniek Energy Systems. In deze brief is toegelicht wat dit voor u betekent en welke keuzes u heeft als het gaat om de duurzame installaties. U kunt in de basis kiezen uit twee opties: 1. Lease van de duurzame energievoorziening 2. Koop van de duurzame energievoorziening Deze twee opties zijn hieronder nader toegelicht. Verderop in deze brief vindt u tevens een toelichting om u te helpen bij het maken van de juiste keuze.

2 Optie 1 (basis variant): Lease van de duurzame energievoorziening EPC 0 In de basis least u de duurzame energievoorziening bestaande uit de warmtepomp installatie en de PVpanelen. Met deze optie wordt u langjarig volledig ontzorgd en bent u ervan verzekerd dat alle onderhoudswerkzaamheden, reparaties en toekomstige vervangingen door ons voor u uitgevoerd worden. De installatie blijft eigendom van BAM Techniek Energy Systems gedurende een periode van 30 jaar. BAM Techniek - Energy Systems blijft gedurende de gehele contractperiode eigenaar van de installatie en is volledig verantwoordelijk voor het goed functioneren en presteren van de duurzame energievoorziening. Alle toekomstige onderhouds- en exploitatiewerkzaamheden (zoals periodiek en preventief onderhoud, verhelpen van storingen, vervangen van defecte onderdelen, groot onderhoud, vervangen omvormer en warmtepomp bij het bereiken van het einde van de technische levensduur, facturatie, administratie etc.) worden voor rekening en risico van BAM Techniek - Energy Systems uitgevoerd. Voor deze volledig dienstverlening betaalt u aan BAM Techniek - Energy Systems een maandelijkse vergoeding in de vorm van vastrecht voor warmte, koude en duurzame elektriciteit. Optie 2: Koop van de duurzame energievoorziening EPC 0 U koopt de duurzame energievoorziening bestaande uit de warmtepomp installatie en de PV-panelen en wordt daarmee zelf eigenaar van het systeem. Het goed functioneren en presteren van de duurzame energievoorziening wordt bij deze optie -na het verstrijken van de garantietermijn van 24 maanden- uw eigen verantwoordelijkheid. U heeft daarbij de mogelijkheid om het periodieke onderhoud in eigen beheer uit te laten voeren door een installatiebedrijf naar uw eigen keuze. Alle kosten voor onderhoud, reparaties, het verhelpen van storingen en toekomstige vervangingen komen voor uw eigen rekening.

3 Financiering: koop of lease? In de basis wordt het duurzame energiesysteem aangeboden op basis van een leaseconstructie met een looptijd van 30 jaar. Wanneer u voor deze optie kiest, least u het duurzame energiesysteem tegen een vaste maandelijkse vergoeding. Dit betekent dat u niet hoeft te investeren in de installaties, maar dat u deze afbetaalt over de looptijd van het leasecontract. Deze leaseconstructie is interessant wanneer u geen ruimte meer heeft om het duurzame energiesysteem mee te financieren in uw hypotheek of wanneer u maximale zekerheid wilt hebben over uw woonlasten. U kunt er ook voor kiezen de installaties te kopen, eventueel in combinatie met een onderhoudscontract. Wanneer u hiervoor ruimte heeft in uw hypotheek, is dit momenteel gezien de lage rentestand voor u financieel het meest interessant. In de bijlage is een rekenvoorbeeld gegeven waaruit blijkt dat de totale kosten voor u lager zijn wanneer u besluit het duurzame energiesysteem mee te financieren. Hierbij willen wij opmerken dat met het gekozen energiesysteem de woningen een EPC hebben van 0 of lager. Als gevolg hiervan kunt u in aanmerking komen voor ,- extra financieringsruimte. Wij raden u dan ook aan dit te bespreken met uw hypotheekadviseur. Aanvullende opties Met betrekking tot de duurzame installaties zijn een aantal opties van toepassing. Deze staan onderstaand beschreven: Extra PV-panelen Uw woning wordt standaard voorzien van 10 PV-panelen. Deze panelen dekken bij gemiddeld gebruik uw woning gebonden energiegebruik af (elektriciteit voor de warmtepomp, verlichting en ventilatie). Indien u ook (een deel van) uw huishoudelijke verbruik (elektriciteitsgebruik voor tv s, witgoed, computers etc) wilt afdekken dan kunt u het aantal PV-panelen uitbreiden (bij totaal ca. 20 panelen dekt een gemiddelde gebruiker zijn volledige elektriciteitsgebruik af). Voor deze optie geldt een meerprijs van 430,- per extra paneel (inclusief BTW) ervan uitgaande dat de panelen op 1 dakvlak worden gesitueerd. Indien u overigens 14 of meer panelen toepast dan wordt er vanuit de bouwkundig aannemer ook een meerprijs gerekend voor de aansluiting van de omvormer (dit dient dan een 3 fase aansluiting te zijn in plaats van een 1 fase). Zie hiervoor ook de meerwerklijst van de aannemer. Bovenstaande optie geld niet voor de woningtype 2^1 kap met de dwarskap. Deze woningen worden standaard voorzien van 14 panelen. Omdat deze woningen een ander montagesysteem hebben geldt voor deze woningen een meerprijs van 545,- per extra paneel (inclusief BTW).

4 Ruimte vergrotende opties Het warmtepompsysteem is standaard uitgelegd op de basis woning. Indien u echter kiest voor opties die woning oppervlakte vergrotend zijn en daarmee een grotere warmtevraag geven dan dienen wij de warmtepompinstallatie daar op aan te passen. Voor deze opties gelden de volgende meerwerkprijzen (incl. BTW): Uitbouw van maximaal 7,5m2 GO 335,00 Uitbouw maximaal 30m2 GO 670,00 Dakkapel 245,00 (per dakkapel) Erker 245,00 (per erker) Zolder verwarmd in plaats van onverwarmd 1.100,00 Garage verwarmd 920,00 Door te kiezen voor ruimte vergrotende opties is de woning mogelijk niet meer EPC 0. Indien u gebruik wilt maken van de extra financieringsruimte dan kunt u extra PV-panelen bijkopen om de woning weer EPC 0 te krijgen. Wat kiest u? U kunt uw keuze met betrekking tot het duurzame energiesysteem aan ons kenbaar maken door bijgevoegd antwoordformulier in te vullen. De tarieven behorende bij de twee opties zijn toegevoegd in de bijlage. Als u gebruik wilt maken van de aanvullende opties kunt u dit kenbaar maken bij de verkoopadviseur. In geval van optie 1 outsourcing In geval van optie 1 zullen wij omstreeks de oplevering van de woning bijgevoegde leveringsovereenkomst ter ondertekening aan u toezenden. Wij vragen u deze dan te ondertekenen en retour te zenden. In geval van optie 2 koop In geval van optie 2 hoeft u slechts het antwoordformulier in te vullen. U ontvangt daarna van ons de koopovereenkomst ter ondertekening en wij zullen u de facturen sturen conform het de aangegeven termijnschema. Aanvullende opties Zowel in het geval van lease als in het geval van koop kunt u kiezen voor de aanvullende opties. Deze zullen wij rechtstreeks bij u in rekening brengen conform het termijnschema van optie 2 koop.

5 In geval van vragen zijn wij vanzelfsprekend bereikbaar. Wij adviseren u in geval van vragen- een te sturen naar energysystems@bam.nl. Wij streven er naar alle vragen per binnen 5 werkdagen beantwoorden. Wij vertrouwen erop u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben en zien uw reactie met belangstelling tegemoet. Met vriendelijke groet, BAM Techniek Energy Systems Voor akkoord: Datum:. Handtekening:. Bijlagen: Toelichting duurzame installaties Tarieven Antwoordformulier

6 Bijlage 1: Toelichting duurzame installaties Claverveld In het project Claverveld koopt u een gasloze duurzame woning. Dat wil zeggen dat uw woning een hoge energieprestatie heeft. Deze energieprestatie wordt onder andere bereikt doordat uw woning is uitgerust met een duurzaam energiesysteem bestaande uit een warmtepomp met bodemwarmtewisselaar en zonnepanelen. Elke woning krijgt standaard 10 of 14 PV-panelen waarmee een EPC-score wordt behaald van 0 of lager. Dit betekent dat uw energierekening aanmerkelijk lager ligt dan het geval zou zijn bij een woning die wat betreft energieprestatie alleen voldoet aan de wettelijke eisen. De woningen worden voorzien van elektrische combiwarmtepompen, die hun warmte aan de bodem onttrekken via een zogenaamde bodemwarmtewisselaar. Dit systeem wordt gecombineerd met duurzame opwekking met zonnepanelen. De combinatie van warmtepomp, een goede isolatie van de woning en opwekking van duurzame elektriciteit met behulp van zonnepanelen zorgt voor een zeer energiezuinige woning. In deze toelichting vertellen wij u meer over deze duurzame installaties. De installaties Voor de duurzame installaties in uw woning sluit u een aparte overeenkomst met BAM Techniek - Energy Systems, een werkmaatschappij van de Koninklijke BAM Groep. Het bedrijf is gespecialiseerd in ontwerp, aanleg en exploitatie van duurzame energiesystemen. De overeenkomst heeft betrekking op de volgende installaties: De warmtepomp; De bodemwarmtewisselaar; De zonnepanelen. De warmtepomp levert warmte ten behoeve van ruimteverwarming en warm tapwater. De bodemwarmtewisselaar functioneert in de winter als warmtebron voor de warmtepomp. Voor ruimteverwarming is de warmtepomp aangesloten op het vloerverwarmingssysteem in uw woning, dit vloerverwarmingssysteem maakt geen deel uit van de duurzame installaties maar zal worden verzorgd door de aannemer. De vloerverwarming kan in de zomer tevens worden ingezet voor comfortkoeling met behulp van de bodemwarmtewisselaar. Deze vorm van koeling zorgt ervoor dat u de temperatuur van uw woning s zomers met enkele graden kan verlagen. Met de zonnepanelen produceert u duurzame elektriciteit. In de basis is de installatie ontworpen om op jaarbasis het energiegebruik van de gebouw gebonden installaties (installaties voor verwarming, bereiding van warm tapwater, koeling, etc.) te kunnen compenseren (bij gemiddeld gebruik). Koop of lease? U kunt er voor kiezen om de duurzame installaties te kopen of te leasen. Wanneer u kiest voor lease, blijft BAM Techniek Energy Systems eigenaar van de duurzame installaties. U betaalt in dit geval maandelijks een vaste vergoeding voor de huur van de installaties. Deze vergoeding is inclusief onderhoud en vervanging, u heeft gedurende de looptijd van het contract dus geen omkijken naar de installaties en loopt niet het risico op onverwacht hoge kosten. Het leasecontract heeft een looptijd van 30 jaar. Na deze periode worden de installaties kosteloos aan u overgedragen.

7 Wanneer u er voor kiest de installaties te kopen, betaalt u hiervoor eenmalig een vergoeding. Gezien de huidige lage hypotheekrente, is dit financieel gezien momenteel een interessante optie. Bovendien kunt u een extra financiering verkrijgen van omdat de woning een EPC heeft van 0. In het rekenvoorbeeld in tabel 1 is een vergelijking gemaakt tussen de totale lasten over 30 jaar wanneer u de installatie least of koopt. Hieruit blijkt dat bij de gestelde uitgangspunten de totale kosten voor de duurzame installaties ruim euro lager liggen wanneer u de installaties koopt in plaats van least. Bovendien heeft de woning bij koop een hogere verkoopwaarde, omdat de vaste lasten van de woning lager liggen. Tabel 1 Rekenvoorbeeld indicatief lease en koop levensloop woning. Prijzen inclusief btw, prijspeil 2018 en een indexatie van 1,5% per jaar. Vastrecht duurzame installaties Hypotheeklasten gerelateerd aan duurzame installaties Lease Koop Opmerkingen Per jaar Warmte, koude en duurzame elektriciteit. Alleen van toepassing bij lease. Per jaar Op basis van financiering tegen 2,2% rente en 40,8% hypotheekrente aftrek. Alleen van toepassing bij koop. Onderhoud Per jaar Wanneer u least heeft u gedurende de eerste 30 jaar geen onderhoudskosten Totaal op jaarbasis Verwachte vervanging omvormer en warmtepomp Totaal lasten energiesysteem over 30 jaar bij 1,5% indexatie per jaar Per jaar Na 15 jaar, alleen bij koop Op basis van een jaarlijkse prijsstijging van 1,5%. Het elektraverbruik van de warmtepomp en de opbrengst van de zonnepanelen zijn in deze berekening opgenomen. Bovenop bovenstaand voordeel heeft u ook nog het voordeel van de BTW teruggave over de zonnepanelen welke ook nog zo n 600 euro per woning bedraagt.

8 Saldering Op dit moment kunt u als consument gebruik maken van de zogenaamde salderingsregeling. Dit houdt in dat u de elektriciteit die u afneemt uit het elektriciteitsnet mag salderen met de elektriciteit die u terug levert. Wanneer u jaarlijks evenveel of meer elektriciteit afneemt dan u produceert, krijgt u op basis van deze regeling voor elektriciteit die u aan het net levert een vergelijkbaar tarief als waarvoor u elektriciteit inkoopt. Deze regeling wordt door het kabinet geëvalueerd. Dit betekent dat het mogelijk is dat de regeling wordt aangepast of uiteindelijk zelfs verdwijnt. Gezien de huidige kabinetsdoelstellingen op het gebied van energie is het niet de verwachting dat de regeling op korte termijn verdwijnt (er is al aangegeven dat deze tot 2023 in stand zal blijven). Ook de geluiden die wij horen wijzen eerder op een iets aangepaste regeling dan op een afschaffing daarvan. Op dit moment is er echter geen zekerheid over het voortbestaan van de regeling. Mocht het zo zijn dat de regeling verdwijnt, dan kan het zijn dat u een lagere vergoeding krijgt voor elektriciteit die u aan het net levert. Stel dat u een verbruik van circa kwh per jaar heeft en u hebt gekozen voor 10 extra panelen waarmee u uw volledig verbruik dekt. Wanneer de salderingsregeling verdwijnt, zult u naar verwachting ongeveer 30 procent van de door u opgewekte elektriciteit direct zelf gebruiken, ofwel kwh. De overige elektriciteit levert u terug en zult u op een ander moment weer in moeten kopen. Uw energielasten stijgen hierdoor met circa 500 euro inclusief btw per jaar uitgaande van de huidige tariefstructuur. ISDE subsidie Voor de warmtepompen kan een ISDE subsidie worden verkregen. Deze subsidie wordt aangevraagd door BAM Techniek Energy Systems en is reeds verrekend in de aangegeven prijzen. U kunt hier dus geen aanspraak meer op maken. BTW-teruggave PV-panelen Indien u besluit om het systeem zelf te kopen dan komt u in aanmerking om de betaalde BTW (21%) over de zonnepanelen terug te vragen bij de belastingdienst. Hierdoor zal de netto investering lager uitpakken. U dient deze teruggaven zelf aan te vragen. Meer informatie hierover kunt u vinden op:

9 Bijlage 2: Tarieven Op voorliggend tarievenblad zijn de tarieven voor het duurzame energiesysteem in uw woning gegeven. In de tariefstelling wordt onderscheid gemaakt in een aantal woningtypen: Woningtype Levensloop woning Woningtype 2^1 kap langskap Woningtype 2^1 kap dwarskap Optie 1: Lease duurzame energievoorziening U least de duurzame energievoorziening voor een vast bedrag dat maandelijks in rekening wordt gebracht. In onderstaande tabel zijn de bedragen per woningtype vermeld. Tabel 2 Vastrecht tarieven per jaar. Prijspeil 2018, inclusief btw. Vastrecht Levensloop woning Woningtype 2^1 kap langskap 2^1 kap dwarskap Warmte 671,00 719,00 719,00 Koude 212,00 212,00 212,00 PV (elektriciteit) 525,00 525,00 717,00 Totaal per jaar 1.408, , ,00 Bovenstaande bedragen zijn gebaseerd op een maandelijkse automatische incasso en worden jaarlijks geïndexeerd met de consumenteprijsindex (CPI). Optie 2: Koop duurzame energievoorziening U betaalt eenmalig een bedrag voor de aankoop van de duurzame energievoorziening. Tabel 3 Koopsom prijspeil 2018, inclusief btw. Woningtype Koopsom* Levensloopwoning ,00 2^1 kap langskap ,00 2^1 kap dwarskap ,00 * Prijs incl. BTW excl. gekozen opties. Bovenstaande koopsom wordt in termijnen bij u in rekening gebracht, te weten: 50% bij start bouw 30% na het monteren van de dakkap 20% voor oplevering

10 Bijlage 3: Antwoordformulier Duurzaam energiesysteem Claverveld Uw keuzes met betrekking tot het duurzame energiesysteem in uw woning kunt u kenbaar maken door middel van voorliggend formulier. Optie 1: Lease duurzame energievoorziening Optie 2: Koop duurzame energievoorziening - Extra zonnepanelen bij optie koop energievoorziening Wordt uw woning uitgevoerd met woning vergrotende opties en zo ja welke; Bouwnummer... Naam... Datum... Handtekening...

1 van 8 Keuzes duurzaam energiesysteem Geachte heer/mevrouw,

1 van 8 Keuzes duurzaam energiesysteem Geachte heer/mevrouw, Datum 25 mei 2018 Onze referentie BTES/CLAVERVELDAM/BTP Behandeld door Bart Triep Afdeling Ontwikkeling en prijsvorming Telefoon E-mail energysystems@bam.nl 1 van 8 Onderwerp Keuzes duurzaam energiesysteem

Nadere informatie

1 van 12. Keuzes duurzaam energiesysteem. Geachte heer/mevrouw,

1 van 12. Keuzes duurzaam energiesysteem. Geachte heer/mevrouw, bv Runnenburg 13, 3981 AZ Bunnik Postbus 12, 3980 CA Bunnik Telefoon +31 (0)30 659 89 65 Behandeld door Ontwikkeling en prijsvorming Afdeling - Telefoon - E-mail energysystems@bam.nl 1 van 12 Retouradres:

Nadere informatie

BES/PARKTRIANGEL56WON/RV. 1 van 10. Geachte heer/mevrouw,

BES/PARKTRIANGEL56WON/RV. 1 van 10. Geachte heer/mevrouw, Datum 23 mei 2019 BES/PARKTRIANGEL56WON/RV Onze referentie E-mail btes@bam.com 1 van 10 Onderwerp Keuzeformulier duurzaam energiesysteem Park Triangel Deelplan Parkweide Fase 1 Geachte heer/mevrouw, In

Nadere informatie

Een comfortabele, gasloze en toekomstbestendige woning

Een comfortabele, gasloze en toekomstbestendige woning Een comfortabele, gasloze en toekomstbestendige woning Bent u voorbereid op de toekomst? Een toekomst zónder gas? Heijmans ontwikkelt op Forteneiland comfortabele, gasloze en toekomstbestendige woningen.

Nadere informatie

Een comfortabele, gasloze en toekomstbestendige woning

Een comfortabele, gasloze en toekomstbestendige woning Een comfortabele, gasloze en toekomstbestendige woning Bent u voorbereid op de toekomst? Een toekomst zónder gas? AM ontwikkelt in Park Centraal comfortabele, gasloze en toekomstbestendige woningen. Deze

Nadere informatie

Brochure Zo gaat u voor nul! uitstoot 100% Uw nieuwe woning is EPC = 0. duurzame energie van eigen bodem

Brochure Zo gaat u voor nul! uitstoot 100% Uw nieuwe woning is EPC = 0. duurzame energie van eigen bodem 0% uitstoot Brochure 2017 Zo gaat u voor nul! 0 Uw nieuwe woning is EPC = 0 100% duurzame energie van eigen bodem U gaat voor nul! Welkom in uw energieneutrale woning Eteck, aangenaam Al meer dan 10 jaar

Nadere informatie

Technieken en financiering van de aardgasvrijoplossingen

Technieken en financiering van de aardgasvrijoplossingen Nieuwbouw is relatief eenvoudig aardgasvrij te realiseren. Er zijn grofweg twee alternatieven: - Verzwaard elektriciteitsnet met een lucht- of bodemwarmtepomp in de woning (all electric) - collectieve

Nadere informatie

Bijlage 1: Principeschema behorende bij de Leveringsovereenkomst inzake Mannee te Goes

Bijlage 1: Principeschema behorende bij de Leveringsovereenkomst inzake Mannee te Goes Bijlage 1: Principeschema behorende bij de Leveringsovereenkomst inzake Mannee te Goes Bijlage 2: Aansluitwaarden en prestaties Combiwarmtepompen behorende bij de Leveringsovereenkomst inzake Mannee te

Nadere informatie

KLIMAATGARANT. Bewonershandleiding. Woningen met EnergiePrestatieVergoeding

KLIMAATGARANT. Bewonershandleiding. Woningen met EnergiePrestatieVergoeding KLIMAATGARANT Bewonershandleiding Woningen met EnergiePrestatieVergoeding 2018 Bewonershandleiding Woningen met EnergiePrestatieVergoeding Inhoud Introductie 3 Wat is de EPV? 4 Wat is de Energiebundel?

Nadere informatie

Fase 2. NOM Nul Op de Meter. type C, D

Fase 2. NOM Nul Op de Meter. type C, D Fase 2 NOM Nul Op de Meter type C, D 232 technische omschrijving Gefeliciteerd met de aankoop van uw woning! Uw woning is een nul-op-de-meter (NOM) woning. Dit houdt in dat BAM garandeert dat uw meterstand

Nadere informatie

de heer/mevrouw.., thans woonachtig te.. op het adres.., hierna te noemen "Afnemer",

de heer/mevrouw.., thans woonachtig te.. op het adres.., hierna te noemen Afnemer, Huurovereenkomst inzake de individuele Duurzame Energievoorziening ten behoeve van uw Woning (bouwnummer X) in het project Park Triangel deelplan Parkweide fase 1 te Waddinxveen Ondergetekenden: BAM Techniek

Nadere informatie

Een nieuwe woning in RijswijkBuiten 66 woningen Buitenplaats Syon De energie van morgen vandaag in huis

Een nieuwe woning in RijswijkBuiten 66 woningen Buitenplaats Syon De energie van morgen vandaag in huis KLIMAATGARANT Een nieuwe woning in RijswijkBuiten 66 woningen Buitenplaats Syon De energie van morgen vandaag in huis ENERGIE EXPLOITATIE RIJSWIJKBUITEN Een energieneutrale woning: het kan! De verkoop

Nadere informatie

Uw eigen woning bouwen in Gemeente Heerenveen. Comfortabel verwarmen en koken zonder aardgas

Uw eigen woning bouwen in Gemeente Heerenveen. Comfortabel verwarmen en koken zonder aardgas Uw eigen woning bouwen in Gemeente Heerenveen Comfortabel verwarmen en koken zonder aardgas Welkom! Uw nieuwe woning, een duurzame woning Gefeliciteerd met de aankoop van uw bouwkavel. Een plek waar u

Nadere informatie

Ik ben de allergroenste

Ik ben de allergroenste Eteck maakt het nu al mogelijk voor projectontwikkelaars en woningcorporaties om nieuwbouwwoningen tegen geringe kosten energieneutraal of zelfs Nul op Meter te maken. Ik ben de allergroenste 1 van 5 Bouwbesluit

Nadere informatie

Een nieuwe woning in Praal Esse Zoom

Een nieuwe woning in Praal Esse Zoom ENERGIE EXPLOITATIE AMSTELVEEN KLIMAATGARANT EPC0 Een nieuwe woning in Praal Esse Zoom EERB van morgen vandaag in huis De energie ENERGIE EXPLOITATIE AMSTELVEEN ENERGIE EXPLOITATIE RIJSWIJKBUITEN Een energieneutrale

Nadere informatie

100% Algemene informatie. duurzame energie van eigen bodem. 0zorgen

100% Algemene informatie. duurzame energie van eigen bodem. 0zorgen 100% duurzame energie van eigen bodem Algemene informatie 0zorgen Algemene informatie Welkom bij Eteck, uw leverancier van duurzame energie van eigen bodem. Eteck is verheugd om u voor lange tijd te mogen

Nadere informatie

Informatiebrochure. Besparen met zonnepanelen. Quality solar solutions

Informatiebrochure. Besparen met zonnepanelen. Quality solar solutions Informatiebrochure Besparen met zonnepanelen Quality solar solutions Er is steeds meer vraag naar zonnepanelen. Zonnepanelen hebben veel voordelen. Een zonnepaneleninstallatie levert duurzame elektrische

Nadere informatie

Eteck maakt het nu al mogelijk voor projectontwikkelaars. tegen geringe kosten energieneutraal of zelfs Nul op Meter te maken.

Eteck maakt het nu al mogelijk voor projectontwikkelaars. tegen geringe kosten energieneutraal of zelfs Nul op Meter te maken. Eteck gaat voor 0. Want de 0 is zo dicht bij, dat het verboden zou moeten zijn om er niet voor te gaan Eteck maakt het nu al mogelijk voor projectontwikkelaars en woningcorporaties om nieuwbouwwoningen

Nadere informatie

Duurzaam Bouwloket. Voor onafhankelijke informatie en advies over:

Duurzaam Bouwloket. Voor onafhankelijke informatie en advies over: Duurzaam Bouwloket Voor onafhankelijke informatie en advies over: Duurzaam (ver)bouwen Energie besparen Zelf duurzame energie opwekken Duurzame financiering Subsidies ~45% Energielabel D of lager Een gemiddeld

Nadere informatie

Een nieuwe woning in RijswijkBuiten Tuinen van Sion fase 13 De energie van morgen vandaag in huis

Een nieuwe woning in RijswijkBuiten Tuinen van Sion fase 13 De energie van morgen vandaag in huis KLIMAATGARANT ENERGIE EXPLOITATIE RIJSWIJKBUITEN Een nieuwe woning in RijswijkBuiten Tuinen van Sion fase 13 De energie van morgen vandaag in huis Een energieneutrale woning: het kan! Tussen 2013 en 2023

Nadere informatie

Bilthoven, april 2011. Betreft: Saentoren Appartementen Ankersmidplein te Zaandam. Geachte bewoner,

Bilthoven, april 2011. Betreft: Saentoren Appartementen Ankersmidplein te Zaandam. Geachte bewoner, Bilthoven, april 2011 Betreft: Saentoren Appartementen Ankersmidplein te Zaandam Geachte bewoner, Hartelijk gefeliciteerd met uw woning. Voor de levering van warmte en koude ten behoeve van de woning is

Nadere informatie

Voor onafhankelijke informatie en advies over:

Voor onafhankelijke informatie en advies over: Raoul Santibanez Voor onafhankelijke informatie en advies over: Energie besparen en energie opwekken Luchtkwaliteit in huis Comfortverbetering in huis Levensloopbestendig wonen Klimaat adaptief wonen Subsidies,

Nadere informatie

De energieprestatievergoeding

De energieprestatievergoeding De energieprestatievergoeding Radewijkbrink 9-15, Enschede Striepebrink 10-16, Enschede Inhoudsopgave Inleiding 2 Waarom energie opwekkende woningen? 3 Wat is gebouw- en gebruik gebonden gebruik? 4 Wat

Nadere informatie

Een nieuwe woning in Sliedrecht 43 woningen Baanhoek-West De energie van morgen vandaag in huis

Een nieuwe woning in Sliedrecht 43 woningen Baanhoek-West De energie van morgen vandaag in huis KLIMAATGARANT Een nieuwe woning in Sliedrecht 43 woningen Baanhoek-West De energie van morgen vandaag in huis 1e fase 23 woningen Een energieneutrale woning: het kan! De verkoop van de eerste fase met

Nadere informatie

KLIMAATGARANT. Een nieuwe woning in Herwijnen 24 woningen Engelenweide De energie van morgen vandaag in huis

KLIMAATGARANT. Een nieuwe woning in Herwijnen 24 woningen Engelenweide De energie van morgen vandaag in huis KLIMAATGARANT Een nieuwe woning in Herwijnen 24 woningen Engelenweide De energie van morgen vandaag in huis Een energiezuinige woning: het kan! De verkoop van 24 woningen Engelenweide in Herwijnen is gestart.

Nadere informatie

Bijlage 1: Principeschema behorende bij de Leveringsovereenkomst inzake de Nutsvoorziening in het Project De Blauwe Zoom te Hardinxveld-Giessendam

Bijlage 1: Principeschema behorende bij de Leveringsovereenkomst inzake de Nutsvoorziening in het Project De Blauwe Zoom te Hardinxveld-Giessendam Bijlage 1: Principeschema behorende bij de Leveringsovereenkomst inzake Bijlage 2: Aansluitwaarden en prestaties Nutsvoorziening behorende bij de Leveringsovereenkomst inzake Specificatie voorziening voor

Nadere informatie

Bijlage I 20111278-07 Investeringen en energielasten Energiesprong woningbouw Maria van Bourgondiëlaan te Eindhoven. 1 Inleiding

Bijlage I 20111278-07 Investeringen en energielasten Energiesprong woningbouw Maria van Bourgondiëlaan te Eindhoven. 1 Inleiding Bijlage I 20111278-07 Investeringen en energielasten Energiesprong woningbouw Maria van Bourgondiëlaan te Eindhoven Datum Referentie Behandeld door 13 december 2011 20111278-07 P. Smoor/LSC 1 Inleiding

Nadere informatie

KLIMAATGARANT. Bernissepark fase 4 in Zuidland De energie van morgen vandaag in huis

KLIMAATGARANT. Bernissepark fase 4 in Zuidland De energie van morgen vandaag in huis KLIMAATGARANT Bernissepark fase 4 in Zuidland De energie van morgen vandaag in huis Duurzaam klimaatsysteem in uw nieuwe woning Uw nieuwe woning is voorzien van een zeer duurzaam en energie-zuinig klimaatsysteem.

Nadere informatie

Een nieuwe woning in Spijkenisse 25 woningen Eiland van Spijk Fase 1

Een nieuwe woning in Spijkenisse 25 woningen Eiland van Spijk Fase 1 KLIMAATGARANT Een nieuwe woning in Spijkenisse 25 woningen Eiland van Spijk Fase 1 De energie van morgen vandaag in huis Een energiezuinige woning: het kan! De verkoop van Fase 1 van Eiland van Spijk in

Nadere informatie

Aardgasvrije wijken. Bewonersbijeenkomst 4 juni 2018 Havenbuurt Berkel en Rodenrijs

Aardgasvrije wijken. Bewonersbijeenkomst 4 juni 2018 Havenbuurt Berkel en Rodenrijs Aardgasvrije wijken Bewonersbijeenkomst 4 juni 2018 Havenbuurt Berkel en Rodenrijs 1 INHOUD 1. Helena all-electric concept 2. Grootschalige aanpak Havenbuurt 3. Financieel 4. FAQ 2 PILOT BRIELLESTRAAT

Nadere informatie

Energiezuinig en optimaal comfort

Energiezuinig en optimaal comfort SUPER DUURZAAM WONEN OP HET ZEEBURGEREILAND AMSTERDAM Energiezuinig en optimaal comfort ZEEBURGEREILAND * AMSTERDAM APPARTEMENTEN MET EEN DUURZAAM KLIMAATSYSTEEM Duurzaam klimaat systeem in De BrouwerIJ

Nadere informatie

echt Nul op de meter HRsolar : Robbert van Diemen Techneco : Niels van Alphen

echt Nul op de meter HRsolar : Robbert van Diemen Techneco : Niels van Alphen echt Nul op de meter HRsolar : Robbert van Diemen Techneco : Niels van Alphen Agenda Wie is HRsolar Zonnewarmte V1.0 De markt Zonnewarmte V2.0 Zonnewarmte NOM Wie is HRsolar Nederlandse fabrikant van complete

Nadere informatie

Welkom in uw energieneutrale woning

Welkom in uw energieneutrale woning 0 Uw nieuwe woning is EPC = 0 Welkom in uw energieneutrale woning 0 te veel betaald U gaat voor nul! Welkom in uw energieneutrale woning Eteck, aangenaam U heeft een woning met een duurzame installatie

Nadere informatie

Een nieuwe woning in Zoetermeer 42 woningen De Blauwe Tuinen

Een nieuwe woning in Zoetermeer 42 woningen De Blauwe Tuinen KLIMAATGARANT Een nieuwe woning in Zoetermeer 42 woningen De Blauwe Tuinen De energie van morgen vandaag in huis Project in Rijswijk Een energieneutrale woning: het kan! Binnenkort start de verkoop van

Nadere informatie

Informatiebrochure. Besparen met zonnepanelen. Quality solar solutions

Informatiebrochure. Besparen met zonnepanelen. Quality solar solutions Informatiebrochure Besparen met zonnepanelen Quality solar solutions Er is steeds meer vraag naar zonnepanelen. Zonnepanelen hebben veel voordelen. Een zonnepanelen-installatie levert duurzame elektrische

Nadere informatie

Een nieuwe woning in Ursem 24 woningen in de Tuinen van Ursem

Een nieuwe woning in Ursem 24 woningen in de Tuinen van Ursem KLIMAATGARANT Een nieuwe woning in Ursem 24 woningen in de Tuinen van Ursem De energie van morgen vandaag in huis Een energieneutrale woning: het kan! De verkoop van 24 woningen in het project de Tuinen

Nadere informatie

VERHUUR JE DAK AAN GREENCROWD

VERHUUR JE DAK AAN GREENCROWD VERHUUR JE DAK AAN GREENCROWD Over Greencrowd Greencrowd structureert en financiert duurzame-energie-projecten. Greencrowd richt zich hierbij op projecten waarbij lokale, duurzame energieproductie wordt

Nadere informatie

Twijfels over infraroodverwarming Lente-akkoord Zeer Energiezuinige Nieuwbouw i.s.m. DWA

Twijfels over infraroodverwarming Lente-akkoord Zeer Energiezuinige Nieuwbouw i.s.m. DWA Twijfels over infraroodverwarming Lente-akkoord Zeer Energiezuinige Nieuwbouw i.s.m. DWA 12 september 2018 Twijfels over infraroodverwarming Verwarming met infrarood stralingspanelen wordt nogal eens aangeprezen

Nadere informatie

nieuwe woning in project Nieuwe Haven, onderdeel van de gebiedsontwikkeling Iseldoks in Doetinchem

nieuwe woning in project Nieuwe Haven, onderdeel van de gebiedsontwikkeling Iseldoks in Doetinchem KLIMAATGARANT EenEPC0 nieuwe woning in project Nieuwe Haven, onderdeel van de gebiedsontwikkeling Iseldoks in Doetinchem De energie EERB van morgen vandaag in huis AMSTELVEEN RIJSWIJKBUITEN Een energieneutrale

Nadere informatie

Een nieuwe woning in Westergouwe 53 woningen Wijdeblik

Een nieuwe woning in Westergouwe 53 woningen Wijdeblik KLIMAATGARANT EPC0 Een nieuwe woning in Westergouwe 53 woningen Wijdeblik EERB van morgen vandaag in huis De energie ENERGIE EXPLOITATIE AMSTELVEEN ENERGIE EXPLOITATIE RIJSWIJKBUITEN Een energieneutrale

Nadere informatie

100% U gaat voor nul op de meter met Eteck. Duurzame energie van eigen bodem. te veel betaald

100% U gaat voor nul op de meter met Eteck. Duurzame energie van eigen bodem. te veel betaald 100% Duurzame energie van eigen bodem U gaat voor nul op de meter met Eteck 0 te veel betaald U gaat voor nul! Welkom in uw Nul op de Meter energieneutrale woning! Uw nieuwe woning wekt net zoveel energie

Nadere informatie

ZONNEPANELEN PROJECT. RADIJSSTRAAT 2 t/m 82 te Groningen

ZONNEPANELEN PROJECT. RADIJSSTRAAT 2 t/m 82 te Groningen ZONNEPANELEN PROJECT RADIJSSTRAAT 2 t/m 82 te Groningen Waarom dit project? De ambitie van de gemeente Groningen is om in 2035 energieneutraal te zijn. De Gemeente Groningen ondersteund dit project met

Nadere informatie

Een nieuwe woning in Rockanje 38 woningen De Lange Stallen

Een nieuwe woning in Rockanje 38 woningen De Lange Stallen KLIMAATGARANT Een nieuwe woning in Rockanje 38 woningen De Lange Stallen De energie van morgen vandaag in huis Een zeer energiezuinige woning: het kan! Binnenkort start de verkoop van 38 woningen in het

Nadere informatie

Een nieuwe woning in project De Nieuwe Wetenschappers te Schiedam

Een nieuwe woning in project De Nieuwe Wetenschappers te Schiedam EERB KLIMAATGARANT EPC0 Een nieuwe woning in project De Nieuwe Wetenschappers te Schiedam EERB van morgen vandaag in huis De energie Een energieneutrale woning: het kan! In 2020 komen er in de wijk de

Nadere informatie

Uitleg duurzaamheidssysteem

Uitleg duurzaamheidssysteem Uitleg duurzaamheidssysteem Duurzaam klimaatsysteem in uw nieuwe woning in Casimir Uw nieuwe woning is voorzien van een zeer duurzaam en energiezuinig klimaatsysteem. De grote voordelen: meer comfort tegen

Nadere informatie

Een nieuwe woning in Zoetermeer 32 woningen in Oosterheem Groene Hart fase 2

Een nieuwe woning in Zoetermeer 32 woningen in Oosterheem Groene Hart fase 2 KLIMAATGARANT Een nieuwe woning in Zoetermeer 32 woningen in Oosterheem Groene Hart fase 2 De energie van morgen vandaag in huis Een energieneutrale woning: het kan! De verkoop van de woningen in het project

Nadere informatie

nieuwe woning in Austerlitz

nieuwe woning in Austerlitz KLIMAATGARANT Een nieuwe woning in Austerlitz EPC0 7 woningen Thuis in het Loo De energie van morgen vandaag in huis EERB ENERGIE EXPLOITATIE AMSTELVEEN ENERGIE EXPLOITATIE RIJSWIJKBUITEN Een energieneutrale

Nadere informatie

Duurzaam klimaatsysteem

Duurzaam klimaatsysteem KLIMAATGARANT Duurzaam klimaatsysteem in Buitenhof Delft Next NRG Duurzaam klimaatsysteem in Buitenhof Delft De woningen in Buitenhof zijn voorzien van een zeer duurzaam en energiezuinig klimaatsysteem.

Nadere informatie

Bijlage bij uw huurovereenkomst (project EGW Arnhem Presikhaaf) versie 1.3 03-11-2015 tussenwoning

Bijlage bij uw huurovereenkomst (project EGW Arnhem Presikhaaf) versie 1.3 03-11-2015 tussenwoning Bijlage bij uw huurovereenkomst (project EGW Arnhem Presikhaaf) versie 1.3 03-11-2015 tussenwoning Naam huurder: Adres: Huurcontractnummer: Ingangsdatum huur: U heeft een overeenkomst met Portaal voor

Nadere informatie

Haal meer rendement uit uw zonnepanelen

Haal meer rendement uit uw zonnepanelen Haal meer rendement uit uw zonnepanelen 1. Vergoeding voor teruggeleverde zonnestroom nu voor iedereen bereikbaar: Stroom van zonnepanelen is één van de meest schone vormen van energie. Om deze reden wil

Nadere informatie

Winst en comfort uit duurzaamheid. Bouw op onze kennis

Winst en comfort uit duurzaamheid. Bouw op onze kennis Winst en comfort uit duurzaamheid Bouw op onze kennis Even voorstellen "Het verschil tussen gewoon en uitzonderlijk is vaak dat kleine beetje extra, waarin samenwerking en krachtenbundeling mijn drijfveer

Nadere informatie

Duurzame energie. uitgestoten in vergelijking met een conventioneel verwarmingssysteem, bijvoorbeeld een CV ketel.

Duurzame energie. uitgestoten in vergelijking met een conventioneel verwarmingssysteem, bijvoorbeeld een CV ketel. Duurzame energie Er wordt tegenwoordig steeds meer gebruik gemaakt van duurzame energiesystemen in gebouwen. Hiermee wordt op een natuurlijke wijze duurzame energie gewonnen om de woningen te verwarmen

Nadere informatie

Wat is een nul-op-de-meter woning? Versie 1.2

Wat is een nul-op-de-meter woning? Versie 1.2 Wat is een nul-op-de-meter woning? Versie 1.2 Bij een nul-op-de-meter woning zijn alle in- en uitgaande energiestromen op jaarbasis in balans. Dat wil zeggen dat de woning op jaarbasis voldoende energie

Nadere informatie

met lage temperatuur warmtebron Kennisgroep lage temperatuur warmtenetten

met lage temperatuur warmtebron Kennisgroep lage temperatuur warmtenetten Effectieve Kostenefficiënte of woonlasten of woonlastenefficiënte efficiënte aardgasvrije aardgasloze oplossingen wijken met lage temperatuur warmtebron Kennisgroep lage temperatuur warmtenetten Algemene

Nadere informatie

Meer wooncomfort. Nu tijdelijk 250,- korting op. van een zonneboiler. en minder energieverbruik door 100% rendement van de zon

Meer wooncomfort. Nu tijdelijk 250,- korting op. van een zonneboiler. en minder energieverbruik door 100% rendement van de zon WIJ REGELEN HET VOOR U! Nu tijdelijk 250,- korting op uw zonnepanelensysteem bij de aanschaf van een zonneboiler Zonneboiler Meer wooncomfort en minder energieverbruik door 100% rendement van de zon voltalimburg.nl/zonneboiler

Nadere informatie

Aardgasvrije wijken. Bewonersbijeenkomst 3 juli 2018 Fase 2 pilot grootschalige aanpak Huizenblok De Berkelse Wal

Aardgasvrije wijken. Bewonersbijeenkomst 3 juli 2018 Fase 2 pilot grootschalige aanpak Huizenblok De Berkelse Wal Aardgasvrije wijken Bewonersbijeenkomst 3 juli 2018 Fase 2 pilot grootschalige aanpak Huizenblok De Berkelse Wal 1 INHOUD 1. Update 2. Helen all electric concept 3. Fase 2 de Berkelse Wal 4. Financieel

Nadere informatie

Kwantitatieve ervaringen uit een duurzame woonwijk

Kwantitatieve ervaringen uit een duurzame woonwijk Kwantitatieve ervaringen uit een duurzame woonwijk Advies aan Minister Kamp Robbert van Rijswijk Merosch Inhoud 1. Voorstellen 2. RijswijkBuiten 3. Kwantitatieve bevindingen 4. Advies aan Minister Kamp

Nadere informatie

De cijfers worden in GJ (GigaJoule) uitgedrukt. Dit is de eenheid van Warmte. Ter vergelijk, 1 GJ komt overeen met 278 kwh of +/- 32 m3 gas.

De cijfers worden in GJ (GigaJoule) uitgedrukt. Dit is de eenheid van Warmte. Ter vergelijk, 1 GJ komt overeen met 278 kwh of +/- 32 m3 gas. Project: woningen Maasbommel Datum: april 2014 Onderwerp: jaarrapportage nr. 4 Inleiding Eind februari 2013 zijn de drie woning in Maasbommel opgeleverd aan de huurders van Woonstichting De Kernen. Deze

Nadere informatie

VAN HARTE WELKOM INFORMATIE AVOND PV- PROJECT NAMENS WETHOUDER TON ANCION OP DE. Duurzame Verlichting Landgraaf

VAN HARTE WELKOM INFORMATIE AVOND PV- PROJECT NAMENS WETHOUDER TON ANCION OP DE. Duurzame Verlichting Landgraaf 1 NAMENS WETHOUDER TON ANCION VAN HARTE WELKOM OP DE INFORMATIE AVOND PV- PROJECT Duurzame Verlichting Landgraaf PROJECTLEIDER GEMEENTE LANDGRAAF: RONALD BOUWERS ALGEMEEN Een van de milieu ambities van

Nadere informatie

Ke u ze p l a n e n e rg i e - e n i n stallatieconcept. K e i z e r l i b e l Te r B o r c h 2 9 n o v e m b e r

Ke u ze p l a n e n e rg i e - e n i n stallatieconcept. K e i z e r l i b e l Te r B o r c h 2 9 n o v e m b e r Ke u ze p l a n e n e rg i e - e n i n stallatieconcept K e i z e r l i b e l Te r B o r c h 2 9 n o v e m b e r 2 0 1 7 C o n t a c t g e g e v e n s BV Bouwbedrijf KOOI Appingedam Kanaalweg 4 9902 AN

Nadere informatie

Energietransitie. Bouw op onze kennis

Energietransitie. Bouw op onze kennis Energietransitie Bouw op onze kennis Programma Introductie Energieverbruik van een woning Energieverbruik in de praktijk Energieneutraal + Opslag van energie Bewoner centraal Wat doen wij? Een greep uit

Nadere informatie

Energierapportage MFC Atria Leusden. Asschatterweg JJ Leusden

Energierapportage MFC Atria Leusden. Asschatterweg JJ Leusden Energierapportage 2018 MFC Atria Leusden Asschatterweg 37 3831 JJ Leusden Introductie Voor u ligt de energierapportage 2018, waarin de energieverbruiken van de scholen wordt vergeleken met het maximale

Nadere informatie

Een nieuwe woning in Rockanje, 8 XL-bungalows in De Lange Stallen fase 1B

Een nieuwe woning in Rockanje, 8 XL-bungalows in De Lange Stallen fase 1B KLIMAATGARANT Een nieuwe woning in Rockanje, 8 XL-bungalows in De Lange Stallen fase 1B De energie van morgen vandaag in huis Een zeer energiezuinige woning: het kan! Binnenkort start de verkoop van de

Nadere informatie

Frisse Lucht GREEN PACKAGE. Energie uit de lucht - 100% duurzaam

Frisse Lucht GREEN PACKAGE. Energie uit de lucht - 100% duurzaam GREEN PACKAGE Energie uit de lucht - 100% duurzaam Het comfort van vloerverwarming, koeling en warmtapwater in een duurzaam energiesysteem voor bij u thuis. Frisse Lucht Green Package, duurzame energie

Nadere informatie

Samen aan de slag Opwekken en verwarmen

Samen aan de slag Opwekken en verwarmen Samen aan de slag Opwekken en verwarmen Opwekken en verwarmen Zonnepanelen (elektra) Zonnecollectoren (warm tapwater) Warmtepomp Zonnepanelen Zonnepanelen (elektra) Zonnecollectoren (warm tapwater) Warmtepomp

Nadere informatie

INSCHRIJFAVOND STROOMTUIN IJLST 6 NOVEMBER 2017

INSCHRIJFAVOND STROOMTUIN IJLST 6 NOVEMBER 2017 INSCHRIJFAVOND STROOMTUIN IJLST 6 NOVEMBER 2017 AGENDA Het doel van de avond Update van het project Rekenvoorbeelden Sicco Beerda Gerrit van der Leeuw Na de pauze Panelen berekenen EEN SOORT VOLKSTUIN,

Nadere informatie

Een nieuwe woning in Den Haag 46 woningen Binck Plaats

Een nieuwe woning in Den Haag 46 woningen Binck Plaats KLIMAATGARANT Een nieuwe woning in Den Haag 46 woningen Binck Plaats De energie van morgen vandaag in huis Een energieneutrale woning: het kan! De verkoop van 46 woningen Binck Plaats in Den Haag is gestart.

Nadere informatie

Waar in deze overeenkomst gesproken wordt over Partijen, worden daarmee KG en Gebruiker gezamenlijk aangeduid.

Waar in deze overeenkomst gesproken wordt over Partijen, worden daarmee KG en Gebruiker gezamenlijk aangeduid. Instandhoudingsovereenkomst Warmtepomp, boiler, bron en PV systeem DE ONDERGETEKENDEN: Klimaatgarant Exploitatie, handelsnaam van Energie Exploitatie Rijswijk-Buiten BV, kantoorhoudende te 3115 HB Schiedam,

Nadere informatie

INFORMATIE- EN INSCHRIJFAVOND SNEEK 13 NOVEMBER 2017

INFORMATIE- EN INSCHRIJFAVOND SNEEK 13 NOVEMBER 2017 INFORMATIE- EN INSCHRIJFAVOND SNEEK 13 NOVEMBER 2017 AGENDA Het doel van de avond Wat is de stroomtuin? Rekenvoorbeelden Sicco Beerda Gerrit van der Leeuw Na de pauze Panelen berekenen WAT IS DE DROOM?

Nadere informatie

EPV IN GESTAPELDE BOUW KOSTEN EN OPBRENGSTEN EXACT GEMETEN

EPV IN GESTAPELDE BOUW KOSTEN EN OPBRENGSTEN EXACT GEMETEN EPV IN GESTAPELDE BOUW KOSTEN EN OPBRENGSTEN EXACT GEMETEN Wim van den Bogerd EERST NOM PROJECT 2013 RIJSWIJK Woonwijken met gezonde, energiezuinige en kwalitatief hoogstaande woningen waar het fantastisch

Nadere informatie

Service Level Agreement

Service Level Agreement Service Level Agreement S.L.A. Hiermee bent u verzekerd van goed onderhoud en support. Geluid Licht Visueel Klundert Audiovisueel S.L.A.. Klundert Audiovisueel Klundert Audiovisueel is specialist op het

Nadere informatie

Verkoopbaarheid en verhuurbaarheid van vastgoed verhogen door Duurzame Energieopwekking

Verkoopbaarheid en verhuurbaarheid van vastgoed verhogen door Duurzame Energieopwekking Verkoopbaarheid en verhuurbaarheid van vastgoed verhogen door Duurzame Energieopwekking Erik van der Steen HYS legal 1 HYS Legal Inleiding Triodos Bank: Waarom we graag duurzaam vastgoed financieren Jones

Nadere informatie

BROCHURE. Energieprestatie vergoeding

BROCHURE. Energieprestatie vergoeding BROCHURE Energieprestatie vergoeding Met deze brochure willen we u inzicht geven in de manier waarop u energie verbruikt en betaalt. En we geven uitleg over een voor u nieuw contract dat wij de energieprestatievergoeding

Nadere informatie

Informatie over het project

Informatie over het project Informatie over het project Op de sporthal Mondriaan in Oss legt Energiecoöperatie Oss een installatie voor het opwekken van elektriciteit uit zonlicht (PV-panelen). Deelnemers kopen er delen van en worden

Nadere informatie

Duurzaam klimaatsysteem

Duurzaam klimaatsysteem KLIMAATGARANT Duurzaam klimaatsysteem in VOC-kade - Eiland Oostenburg Duurzaam klimaatsysteem in VOC-kade - Eiland Oostenburg De woningen op Oostenburg zijn voorzien van een zeer duurzaam en energiezuinig

Nadere informatie

Een nieuwe woning in Heerhugowaard 37 woningen in Nieuw Waard fase 3

Een nieuwe woning in Heerhugowaard 37 woningen in Nieuw Waard fase 3 KLIMAATGARANT Een nieuwe woning in Heerhugowaard 37 woningen in Nieuw Waard fase 3 De energie van morgen vandaag in huis Een energieneutrale woning: het kan! De verkoop van de woningen in het project Nieuw

Nadere informatie

100% Warmte, warm tapwater en koude. Comfortabel én milieuvriendelijk wonen. duurzame energie van eigen bodem

100% Warmte, warm tapwater en koude. Comfortabel én milieuvriendelijk wonen. duurzame energie van eigen bodem 100% duurzame energie van eigen bodem Warmte, warm tapwater en koude Comfortabel én milieuvriendelijk wonen U gaat voor nul! Comfortabel én milieuvriendelijk wonen Warmte, warm tapwater en koude van Eteck

Nadere informatie

Eize-Jan Bakker Pieter Nap

Eize-Jan Bakker Pieter Nap Eize-Jan Bakker Pieter Nap Programma: eigenaar-bewoners www.beng2030.nl Door het initiëren en uitvoeren van verschillende projecten/initiatieven op het gebied van verduurzamen, proberen BENG! energie-ambassadeurs

Nadere informatie

Duurzaam Bouwloket. Voor onafhankelijke informatie en advies over:

Duurzaam Bouwloket. Voor onafhankelijke informatie en advies over: Duurzaam Bouwloket Voor onafhankelijke informatie en advies over: Duurzaam (ver)bouwen Energie besparen Zelf duurzame energie opwekken Subsidies en regelingen ~38% Energielabel D of lager Anticiperen op

Nadere informatie

Itho Daalderop Energiezuinig en comfortabel klimaatsysteem. uw nieuwe. woning

Itho Daalderop Energiezuinig en comfortabel klimaatsysteem. uw nieuwe. woning Itho Daalderop Energiezuinig en comfortabel klimaatsysteem uw nieuwe woning Water/water warmtepomp: - Verwarming in koude maanden door gebruik van bodemwarmte - Koeling in warme maanden door gebruik van

Nadere informatie

Willen is kunnen Woonlasten en energiebesparende maatregelen

Willen is kunnen Woonlasten en energiebesparende maatregelen Willen is kunnen Woonlasten en energiebesparende maatregelen Tim Mooiman 7 maart 2013 Waarom een aparte BV? Terugverdienen meerinvestering (i.t.t. HW) Woonlastenverlichting Onduidelijke regelgeving Transparantie

Nadere informatie

Opwekking duurzame energie en terugverdientijden. Niek Tramper

Opwekking duurzame energie en terugverdientijden. Niek Tramper en terugverdientijden Niek Tramper en terugverdientijden Zonneboiler geeft warm tapwater Zonnepanelen geven elektriciteit Warmtepomp geeft verwarming Pelletkachel geeft verwarming Zonneboiler Uitgangspunt:

Nadere informatie

Wie heeft u voor u? Iris Uittien manager Wonen UWOON. Raymond Bouman bedrijfsleider Van der Sluis. Marco van der Meiden algemeen manager Sunforce

Wie heeft u voor u? Iris Uittien manager Wonen UWOON. Raymond Bouman bedrijfsleider Van der Sluis. Marco van der Meiden algemeen manager Sunforce Aanbod zonnepanelen Wie heeft u voor u? Iris Uittien manager Wonen UWOON Raymond Bouman bedrijfsleider Van der Sluis Marco van der Meiden algemeen manager Sunforce Wat bespreken we? Waarom zonnepanelen?

Nadere informatie

Vragen en antwoorden zonnepanelen

Vragen en antwoorden zonnepanelen Vragen en antwoorden zonnepanelen Aanbod Hoe doe ik mee? 1. U vult het aanvraagformulier in. 2. 365zon neemt contact met u op voor het maken van een afspraak. 3. De installateur van 365zon bezoekt uw woning

Nadere informatie

ZONNE ENERGIE. Woensdag 4 maart 2015 Oude Leije GERKE DRAAISTRA

ZONNE ENERGIE. Woensdag 4 maart 2015 Oude Leije GERKE DRAAISTRA ZONNE ENERGIE Woensdag 4 maart 2015 Oude Leije GERKE DRAAISTRA Onderwerpen introductie zonne energie in Nederland uitleg werking zonnestroom installaties plaatsing op verschillende daken financiële aspecten

Nadere informatie

Eize-Jan Bakker Pieter Nap

Eize-Jan Bakker Pieter Nap Eize-Jan Bakker Pieter Nap Wie is BENG www.beng2030.nl Energiecoöperatie BENG! is in juli 2013 opgericht en groeit sindsdien gestaag. We hebben inmiddels meer dan 300 leden en 20 bedrijfsleden. De doelstelling

Nadere informatie

100% Warmte, warm tapwater en koude. Comfortabel én milieuvriendelijk wonen. duurzame energie van eigen bodem

100% Warmte, warm tapwater en koude. Comfortabel én milieuvriendelijk wonen. duurzame energie van eigen bodem 100% duurzame energie van eigen bodem Warmte, warm tapwater en koude Comfortabel én milieuvriendelijk wonen U gaat voor nul! Comfortabel én milieuvriendelijk wonen Warmte, warm tapwater en koude van Eteck

Nadere informatie

Salderingsoverzicht 2012 Inventarisatie van het beleid omtrent salderen en terugleveren van zonnestroom in de Nederlandse energiemarkt

Salderingsoverzicht 2012 Inventarisatie van het beleid omtrent salderen en terugleveren van zonnestroom in de Nederlandse energiemarkt Salderingsoverzicht 2012 Inventarisatie van het beleid omtrent salderen en terugleveren van zonnestroom in de Nederlandse energiemarkt Stichting Zonne-energie Wageningen Rogier Coenraads Frank Zegers Juli

Nadere informatie

NIEUWBOUWWIJK NIJSTAD-OOST

NIEUWBOUWWIJK NIJSTAD-OOST TEO/WKO WARMTE NIEUWBOUWWIJK NIJSTAD-OOST In gemeente Hoogeveen is een kleine nieuwbouwwijk van 88 woningen gepland. Gemeente Hoogeveen is eigenaar van de grond en is voornemens om de kavels bouwrijp te

Nadere informatie

Brochure verwarmen en koeling Noorderlicht

Brochure verwarmen en koeling Noorderlicht Brochure verwarmen en koeling Noorderlicht In uw appartementencomplex bevindt zich een centrale techniekruimte. Vanuit deze ruimte wordt verwarming of koeling geleverd aan uw woning. In elke kamer in uw

Nadere informatie

Een nieuwe woning in Zoetermeer NEXUM

Een nieuwe woning in Zoetermeer NEXUM KLIMAATGARANT Een nieuwe woning in Zoetermeer NEXUM De energie van morgen vandaag in huis Een energieneutrale woning: het kan! De verkoop van 18 nul op de meter woningen in project NEXUM is gestart. Duurzame

Nadere informatie

15 eengezinswoningen Het Zuiderspoor, Enschede

15 eengezinswoningen Het Zuiderspoor, Enschede 15 eengezinswoningen Het Zuiderspoor, Enschede 1 Opdrachtgever: Domijn Hoge Bothofstraat 39, Enschede Telefoon 0900-335 0 335 info@domijn.nl www.domijn.nl Aannemer: Plegt-Vos Oost B.V. Sherwood Rangers

Nadere informatie

Waarom zonnestroom? 21 maart 2013 1

Waarom zonnestroom? 21 maart 2013 1 Waarom zonnestroom? De zon is ruim voorradig. Je eigen stroom duurzaam zelf opwekken. Verwachte levensduur panelen ca. 30 jaar. Minder afhankelijk van de grote maatschappijen Minder invloed van wat ver

Nadere informatie

Curavie woning Nieuwbouw

Curavie woning Nieuwbouw Curavie woning Nieuwbouw energiezuinige woningen OP NUL DE METER GROSFELD VAN DER VELDE ARCHITECTEN Curavie woning Nieuwbouw energiezuinige woningen Levensloopbestendigheid De Curavie woning heeft een

Nadere informatie

Adriaan van Erk BOUW. Aanvullende koperskeuzelijst. Aspirant koper(s) Pijnacker, plan Laan van Klapwijk, 28 woningen. Bouwnummer...

Adriaan van Erk BOUW. Aanvullende koperskeuzelijst. Aspirant koper(s) Pijnacker, plan Laan van Klapwijk, 28 woningen. Bouwnummer... Aanvullende koperskeuzelijst Aspirant koper(s) E-mail koperskeuze @adriaanvanerk.nl. Project Pijnacker, plan Laan van Klapwijk, 28 woningen Betreft Bouwnummer... / woningtype A Geachte kopers(s), In deze

Nadere informatie

Energieprestaties grondgebonden woningen

Energieprestaties grondgebonden woningen Energieprestaties grondgebonden woningen Meer wooncomfort met minder energie Het slimme duurzame bouwconcept. Van VolkerWessels Stap voor stap naar minder energiegebruik De overheid stelt steeds scherpere

Nadere informatie

Introductie 040energie

Introductie 040energie 1 Introductie 040energie 040energie is een 100% non profit vereniging Vrijwilligers, door burgers, voor burgers Doel: betaalbare, duurzame energie middels lokale energieopwekking en energiebesparing Bestaat

Nadere informatie

Duurzaam klimaatsysteem in uw nieuwe woning

Duurzaam klimaatsysteem in uw nieuwe woning KLIMAATGARANT Duurzaam klimaatsysteem in uw nieuwe woning SANDT, Vroondaal Next NRG september 2018 Duurzaam klimaatsysteem in uw nieuwe woning Uw nieuwe woning is voorzien van een zeer duurzaam en energiezuinig

Nadere informatie