Ik heb ernstige bezwaren tegen het plaatsen van deze windmolen op deze plek omwille van volgende redenen:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ik heb ernstige bezwaren tegen het plaatsen van deze windmolen op deze plek omwille van volgende redenen:"

Transcriptie

1 Bezwaarschrift windmolens Kortemark College van Burgemeester en schepenen Stationsstraat Kortemark Betreft: aanvraag milieuvergunning voor 1 windmolen langs Ieperstraat- Galgestraat-Staatsbaan-Hoogledestraat ingediend door Dekosim nv Ter Reigerie 5, 8800 Roeselare Ik heb ernstige bezwaren tegen het plaatsen van deze windmolen op deze plek omwille van volgende redenen: 1. In de omzendbrief EME/2006/01 (afwegingskader en randvoorwaarden voor de inplanting van windturbines) staat: Bijzondere zorg moet worden gedragen ten aanzien van bewoonde vergunde of vergund geachte gebouwen in de omgeving die vreemd aan de inrichting zijn. In een straal van 500 m staan er enorm veel bewoonde huizen, waaronder een druk bevolkte woonwijk en het centrum van Kortemark. Daarnaast plant men in 2010, op de site Bonduelle (op 500 meter van een geplande windmolen), 75 nieuwe woningen die tevens veel hinder zullen ondervinden van geluid en slagschaduw. Los van het comfort voor de omwonenden, kunnen we ons de vraag stellen wat deze, nog te bouwen woningen, nog waard zullen zijn. Gezien de gekende gevolgen van windmolens op een dergelijke afstand zal er niemand nog vrijwillig een dergelijke woning aanschaffen. 2. Windmolens produceren eveneens laagfrequent geluid waar kinderen en dieren zeer gevoelig voor zijn. Gezien de landelijke omgeving bevinden er zich binnen een straal van een halve kilometer veel landbouwbedrijven. Uit objectieve studies komt duidelijk naar voor dat koeien en varkens hierdoor veel meer gestrest zijn met als gevolg veel meer sterfte onder het vee. De aangeduide locatie is dan ook niet aangewezen voor zo n grootschalig project. 3. De windmolens zullen leiden tot geluidsoverlast. De nadelige gevolgen van overmatige geluidshinder zijn onevenredig groot in het licht van het maar heel beperkte belang dat gediend is met de oprichting van de drie windturbines. 4. Slagschaduw Daarnaast horen windturbines van deze omvang niet thuis nabij woonbebouwing wegens de slagschaduwen die zij veroorzaken en wegens de visuele hinder ervan. Gezien de hoogte van deze windmolens en de rotordiameter zal de schaduw zich uitstrekken tot 1,2 km ver, dus tot over het centrum van Kortemark. In de studie van Electrabel wordt enkel rekening gehouden met de slagschaduw die mensen zullen ondervinden BINNEN hun woning. Ze reppen met geen woord over de slagschaduw waarvan heel wat mensen in hun tuin hinder zullen ondervinden. Hun studie is dan ook volledig misleidend.

2 5. Zowel de slagschaduw als de geluidsoverlast zullen bovendien een aanzienlijke waardedaling van de woningen met zich meebrengen. Er zijn veel gevallen bekend van windturbines die stilgelegd worden vanwege de geluidshinder en de slagschaduw die ze veroorzaken. Gezien het groot aantal omwonenden mag men enorm veel klachten verwachten met het stilleggen van de molens als enige optie. Gezien de korte afstand tot drukke bebouwing weet men nu al dat er heel veel klachten te verwachten zijn. Laat deze firma s dan ook uitkijken naar andere locaties waar de windturbines veel minder hinder zullen veroorzaken. 6. Gezien de schepen van ruimtelijke ordening van Kortemark reeds aangeeft dat er een financiële vergoeding tegenover moet staan van deze firma s voor het inplanten van deze windturbines in Kortemark en deze firma s hier niet weigerachtig tegenover staan, kunnen wij ons afvragen in welke mate schepenen en burgemeester nog objectief kunnen handelen in het toekennen van een milieuvergunning en stedenbouwkundige vergunning. De omwonenden die dagelijks zullen geconfronteerd worden met de hinder, worden echter niet gecompenseerd voor ongemak en waardeverlies van hun woning. Enkel de drie belanghebbende partijen varen er wel bij. Zo krijgt de eigenaar van de grond jaarlijks een royale vergoeding, terwijl zijn huis zich ver van deze windmolens bevindt. Gezien het bovenstaande verzoeken wij u niet mee te werken aan het realiseren van deze hoge windmolens en de aanvraag van deze milieuvergunning van firma Dekosim negatief te adviseren. Met vriendelijke groet, Datum: Naam: Adres: Handtekening:

3 Aan het college van Burgemeester en Schepenen van de gemeente Kortemark, Stationsstraat 68, 8610 Kortemark BEZWAARSCHRIFT Betreft: Bezwaarschrift tegen de stedenbouwkundige aanvraag voor het plaatsen van 1 windturbine gelegen tss Ieperstraat-Galgestraat-Staatsbaan-Hoogledestraat, ingediend door de firma Dekosim nv Ter Reigerie 5, 8800 Roeselare. Geachte heer, mevrouw, 1. De Vlaamse overheid streeft ernaar om grootschalige windturbines te plaatsen in de nabijheid van industrieterreinen, havengebieden, snelwegen en dergelijke zodat de impact op het landschap geminimaliseerd wordt. Dit is hier geenszins het geval. De windturbines staan hier gepland nabij drukbevolkte woonzones en het centrum van twee gemeentes waar ze een overweldigende impact zullen hebben op het landschap en op waardevolle landelijk gelegen gemeentes. Dit gebied zal door de grootte van de windturbines omgevormd worden van landelijke omgeving naar semiindustrieel gebied. Deze locatie is dan ook totaal ongewenst. Te meer omdat er in West-Vlaanderen voldoende alternatieven zijn voor inplanting van windturbines op locaties waar de impact op het milieu en de omgeving veel minder groot is. Het lijkt me evident dat eerst grootschalige industrieterreinen, verkeerswegen (autosnelwegen, waterwegen, ) in overweging genomen wordt voor de plaatsing van windmolens vooraleer men denkt aan een open gebied zo dicht bij bebouwing zonder wezenlijk achtergrondgeluid om te maskeren. 2. In de omzendbrief EME/2006/01 (afwegingskader en randvoorwaarden voor de inplanting van windturbines) vindt ook de afweging van de site plaats in relatie tot de omgevingskenmerken. Zo lijkt in de omgeving van een beschermd landschap (zoals de Handzamevallei) alsmede de nabijheid van het dorpsgezicht (de gemeente Kortemark en gemeente Sint-Jozef) een windmolenpark niet aangewezen. Er dient om landschappelijke redenen aansluiting gezocht te worden bij bestaande grootschalige infrastructuren, zoals zeehavens, sluizencomplexen, bundeling van lijninfrastructuren. De gekozen locatie voldoet absoluut niet aan deze voorwaarden. 3. Vanuit de omzendbrief EME/2006/01 (afwegingskader en randvoorwaarden voor de inplanting van windturbines) is er is een sterke consensus dat de locatiekeuze voor windturbines van doorslaggevend belang is bij het vermijden van een nadelige impact op soorten. Broedgebieden, pleister- en rustgebieden en belangrijke trekroutes van beschermde, bedreigde, kwetsbare of zeldzame soorten, moeten in toepassing van het voorzorgsprincipe dan ook vermeden worden voor de inplanting van windturbines. De gekozen locatie die zo dicht ligt bij de Handzamevallei, een vogelrichtlijngebied, is dan ook onaanvaardbaar. Op de plaats waar de windturbines zouden komen, is er dagelijks veel activiteit van vogels. Dit zal volledig verstoord worden door de aanwezigheid van de windturbines.

4 4. Gezondheid van de omwonenden Wetenschappelijke studies in het buitenland wezen uit dat de negatieve gevolgen op de gezondheid van mensen zich uitstrekken tot twee kilometer ver gezien de geluidshinder (waaronder ook laagfrequent geluid) en de slagschaduw. Vandaar dat de Europese Raad ook adviseert om dergelijk grootschalige projecten op minimaal twee kilometer van de bebouwing te zetten. Dergelijke mastodonten in de nabijheid van honderden inwoners plaatsen is onverantwoord als men vooraf al kan inschatten welke negatieve gevolgen dit zal hebben voor de omwonenden. Het belang dat de windturbines dienen is de bijdrage aan een vermindering van het klimaatprobleem. De turbines vormen in dat opzicht echter nog niet eens de spreekwoordelijke druppel op een gloeiende plaat. Er zijn betere methoden om het klimaatprobleem aan te pakken en voor zover dat probleem moet worden opgelost met behulp van windenergie, zijn er veel geschiktere locaties om turbines te plaatsen dan deze locatie. De inbreuk op het landschap en de aanzienlijke milieubezwaren voor de omwonenden zouden in de belangenafweging veel meer gewicht in de schaal moeten leggen dan de uiterst minimale bijdrage die de turbines leveren aan de oplossing van het klimaatprobleem. Zonder dat ook maar enige wezenlijke bijdrage aan de oplossing van het klimaatprobleem wordt geleverd, wordt er hier een aanzienlijk nieuw milieuprobleem geschept voor de omwonenden. Omwille van al deze redenen vraag ik het college van burgemeester en schepenen negatief advies uit te brengen ten opzichte van de stedenbouwkundige vergunning voor Dekosim nv. Datum: Naam: Adres: Handtekening:

5 Aan het College van Burgemeester en Schepenen van de gemeente Kortemark, Stationsstraat 68, 8610 Kortemark Geachte, Hierbij wil ik bezwaar aantekenen tegen de aanvraag van een milieuvergunning ingediend door Electrabel nv, Regentlaan 8, 1000 Brussel om 2 grootschalige windturbines te plaatsen en te exploiteren in de ruime omgeving van de Steenbakkerij, namelijk gelegen tussen Ieperstraat-Galgestraat-Staatsbaan-Hoogledestraat. Bezwaren: 1. Plaatsing in overtreding met Windplan Vlaanderen In het Windplan Vlaanderen van De Vlaamse Overheid worden de gebieden afgebakend waar windmolens wel en niet geplaatst kunnen worden. Voor meer info zie De inplanting is niet in overeenstemming met het Windplan Vlaanderen aangezien hier geen sprake kan zijn van een zeer goede afweging. Daarnaast bevinden zich rondom deze inplanting talloze woongebieden met landelijk karakter zoals u ook kan terugvinden op het gewestplan. 2. Uitgangspunt van het landschap In de omzendbrief EME/2006/01 (afwegingskader en randvoorwaarden voor de inplanting van windturbines) erkent men het effect van windturbines in een landelijke omgeving. Zo is het effect van windturbines in een landelijke omgeving zoals Kortemark groter dan in een verstedelijkte omgeving. In een landelijke omgeving worden de windmolens eerder als contrasterend gekarakteriseerd. Ze werken schaalverkleinend, vergroten de meetbaarheid van het landschap en tasten de weidsheid en de openheid van het landschap aan. Door plaatsing van deze drie turbines maakt men van een landelijke omgeving een semi-industriële omgeving. 3. Geen respect voor de natuur en natuurbelevers Het gebied waar deze turbines gepland zijn ligt vlakbij waardevol erfgoedlandschap, namelijk de Handzamevallei waar elk weekend wandelaars en fietsers komen genieten van de rust en de natuur. Deze constant bewegende turbines zullen deze rust en natuur voor altijd verstoren. Bovendien hebben zij een nadelige invloed op de aanwezigheid van de vele watervogels, steltlopers en roofvogels. Ook in het broedseizoen is de vallei belangrijk voor tal van soorten. Ook op de plaats waar de windmolens zouden komen, is er zeer veel activiteit van vogels. Er is voldoende objectief onderzoek beschikbaar waaruit blijkt dat turbines leiden tot sterfte onder vogels.

6 4. Geluidsoverlast Deze windturbines zullen leiden tot geluidsoverlast. In de omzendbrief EME/2006/01 (afwegingskader en randvoorwaarden voor de inplanting van windturbines) gaat de voorkeur uit naar zones waar reeds een vorm van geluidsverstoring aanwezig is (zoals grootschalige industrieterreinen, autosnelwegen, ). De gekozen locatie beantwoordt hier totaal niet aan. Op deze vlakte is er weinig achtergrondgeluid aanwezig. Vooral overdag, s avonds, s nachts en tijdens weekends is het hier zeer stil. Het geluid van de windmolens zal dan ook zeer prominent aanwezig zijn en hun geluid zal zich zeer ver uitstrekken wegens het ontbreken van ander achtergrondgeluid. De hinder zal in deze omgeving zeer sterk aanwezig zijn en zal dus een sterke verstoring van de huidige situatie zijn. 5. Waardevermindering eigendommen Aangezien er zich zeer veel woningen rond deze locatie bevinden, gezien de nabijheid van de gemeentes Kortemark en Sint-Jozef, zullen heel wat woningen in waarde dalen. In de ons omringende landen werd dit probleem eveneens erkend en werden al schadevergoedingen uitgekeerd ter compensatie van de waardevermindering. Vandaar dat men ook opteert in het buitenland om dergelijke grootschalige projecten op minimaal twee km van de bebouwing te zetten. Wij wensen de firma s Electrabel veel succes met hun initiatieven om groene stroom te produceren in Vlaanderen. Groene stroom ten koste van de natuur en de inwoners schiet echter zijn doel voorbij. Het doel heiligt de middelen niet en groene stroom kan dus geen excuus zijn om de bestaande natuur nadelig te beïnvloeden en een landelijke omgeving zo ingrijpend te verstoren. Om de vijf bovenstaande redenen wil ik het college van Burgemeester en Schepenen vragen om de aanvraag van een Milieuvergunning aan Electrabel nv, Regentlaan 8, 1000 Brussel tegen te gaan en dus een negatief advies uit te brengen bij de Provincie West-Vlaanderen en Het Vlaams Gewest. Waarvoor mijn oprechte dank. Datum: Naam: Adres: Handtekening:

7 Aan het college van Burgemeester en Schepenen van de gemeente Kortemark, Stationsstraat 68, 8610 Kortemark BEZWAARSCHRIFT Geachte heer, mevrouw, Hierbij wil ik bezwaar aantekenen tegen de stedenbouwkundige aanvraag voor het plaatsen van 2 windturbines gelegen tussen Ieperstraat-Galgestraat- Staatsbaan-Hoogledestraat, ingediend door Electrabel nv, Regentlaan 8, 1000 Brussel Bezwaren: 1. Als algemeen principe bij het zoeken naar concrete inplantingslocaties geldt het principe van landschapsopbouw. Dit betekent dat de turbines zoveel mogelijk een meerwaarde creëren in de omgeving en het landschapsbeeld versterken. Dit is hier absoluut niet het geval: men maakt van een landelijke omgeving een semi-industriële omgeving. Veel mensen kwamen hier wonen omwille van de rust en de stilte door de open weidse vlakte. Argumenteren dat dergelijk grote windmolens dit beeld versterken slaat op niks. Integendeel, de windmolens zullen de dominante factor worden en verstoren de stilte en de omgeving. 2. In de omzendbrief EME/2006/01 (afwegingskader en randvoorwaarden voor de inplanting van windturbines) stelt men dat vermindering van de woonkwaliteit kan worden vermeden door te streven naar een bundeling van windturbines met grootschalige bedrijventerreinen, in het bijzonder in de economische poorten (bijvoorbeeld (zee)havengebieden) en netwerken, bepaalde gemeenschapsvoorzieningen, Dit is opnieuw totaal in strijd met de huidige locatie. Hier zou men drie grootschalige windturbines plaatsen naast een kleine kern. Nog in deze omzendbrief lezen we dat een technisch haalbare locatie in de open ruimte kan worden onderzocht indien er naar een zo groot mogelijke ruimtelijke bundeling wordt gestreefd met andere infrastructuur, bij voorkeur grotere lijninfrastructuur (bv. wegen, spoorwegen, rivieren, hoogspanningslijnen,...), die reeds een belangrijke ruimtelijk-landschappelijke en visuele impact heeft en een bijkomende markering kan betekenen. Opnieuw toont dit aan dat de huidige locatie niet voldoet. In deze omgeving is er geen enkele van bovengenoemde zaken aanwezig die reeds een ruimtelijklandschappelijke impact hebben. Integendeel, de geplaatste windturbines zullen sterk contrasteren met de woonzones en open vlakte. 3. Het is dus onaanvaardbaar om dergelijk grote windmolens te plaatsen in een kleinschalig landschap in de nabijheid van een vogelrichtlijngebied en beschermd landschap (Handzamevallei). Men gaat op die manier wel erg gemakkelijk voorbij aan de afbreuk die de turbines zullen doen aan de vogels die op en rond de locatie voorkomen. Er is voldoende onderzoek waaruit blijkt dat turbines leiden tot sterfte onder vogels. Dit aspect is echter niet serieus in de afweging betrokken.

8 4. De windmolens zullen leiden tot geluidsoverlast. De nadelige gevolgen als gevolg van de grote mate van geluidhinder zijn onevenredig groot in het licht van het maar heel beperkte belang dat gediend is met de oprichting van de drie windturbines. 5. Vanwege de talloze factoren die de levenskwaliteit van de omwonden negatief beïnvloeden is er ook een waardevermindering van de omliggende woningen. In het buitenland zijn vele voorbeelden te vinden waar de rechter de woningeigenaars in het gelijk heeft gesteld en bijgevolg ook een schadevergoeding heeft toegekend. Navraag bij immobiliën makelaars heeft ons geleerd dat een waardedaling van 10 à 30% te verwachten is. Er zijn veel gevallen bekend van windturbines die stilgelegd worden vanwege de geluidshinder en de slagschaduw die ze veroorzaken (cf. Izegem en Oostakker). Gezien het groot aantal omwonenden mag met enorm veel klachten verwachten met het stilleggen van de molens als enige optie. De honderden miljoenen euro belastinggeld die onze nieuwe Vlaamse regering wil besteden aan groene energie, mogen niet terechtkomen in onrendabele projecten, die bovendien onze gezondheidszorg nog duurder maken dan ze al is. Wij stellen dan ook voor dat de firma Electrabel uitkijkt naar meer geschikte locaties voor hun project. Wij hopen dat echte innovatie en echte duurzaamheid zullen primeren op het groene imago van de politici en op de belangen van de windlobby en dat gezondheids-en veiligheidsrisico s van windturbines dicht bij onze woningen niet worden genegeerd. Mijn bezwaren en opmerkingen zijn dan ook gericht op deze aspecten in de stedenbouwkundige aanvraag van de firma Electrabel nv, die een directe impact hebben op de gezondheid, de veiligheid en het wooncomfort van de omwonenden. Daarnaast vinden wij het totaal onaanvaardbaar dat de bestaande natuur zo nadelig wordt beïnvloed en een landelijke omgeving zo ingrijpend wordt verstoord. Wij vragen dan ook uw negatief advies tegen deze aanvraag. Datum: Naam: Adres: Handtekening:

De wind in de zeilen voor Dilbeek

De wind in de zeilen voor Dilbeek De wind in de zeilen voor Dilbeek Op zoek naar geschikte locaties voor windturbines in Dilbeek aan de hand van het Windplan Vlaanderen en de Vlaamse Omzendbrief Windenergie Waarom windenergie? Op zoek

Nadere informatie

Mogelijkheden van windenergie op bedrijventerreinen

Mogelijkheden van windenergie op bedrijventerreinen Mogelijkheden van windenergie op bedrijventerreinen 7 juni 2007 inhoud energie waarom windenergie voor- en nadelen van windenergie windaanbod vergunningen en regelgeving aspecten van belang: windplan Vlaanderen

Nadere informatie

WINDENERGIEPROJECT Zulte - Leiekanaal

WINDENERGIEPROJECT Zulte - Leiekanaal WINDENERGIEPROJECT Zulte - Leiekanaal Wat en waar? - Windpark van 4 windturbines - Maximaal vermogen van 2.3 MW elk (9,2 MW) - Alle windturbines zijn gelegen op het grondgebied van de gemeente Zulte -

Nadere informatie

Windmolens (windenergie) Haaltert

Windmolens (windenergie) Haaltert Windmolens (windenergie) Haaltert Een kort informatief document van de verschillende criteria voor het implementeren van windmolens. Juni 2008 In een klein land als België is het belangrijk uit iedere

Nadere informatie

Ruimte voor windturbineparken in West-Vlaanderen

Ruimte voor windturbineparken in West-Vlaanderen Provinciale ruimtelijke beleidsvisie Ruimte voor windturbineparken in West-Vlaanderen Goedgekeurd deputatie 24.04.2008 DOELSTELLING STAND VAN ZAKEN KADER Doel van de beleidsnota (1) Visie op grootschalige

Nadere informatie

Markstudie naar kleine windturbines in Vlaanderen

Markstudie naar kleine windturbines in Vlaanderen Markstudie naar kleine windturbines in Vlaanderen September 12, 2012 Deze marktstudie werd uitgevoerd in samenwerking met Gfk Significant uit Leuven. 1 Gemeenten van de 308 Vlaamse gemeenten werden geïnterviewed.

Nadere informatie

Juridische en ruimtelijke aspecten

Juridische en ruimtelijke aspecten Openbreken van de markt voor kleine en middelgrote windturbines Juridische en ruimtelijke aspecten JERTS-studie Sociaal Inzicht verwerven in de subjectieve visie over de inplanting van kleine en middelgrote

Nadere informatie

Omzendbrief RO/2014/02: Afwegingskader en randvoorwaarden voor de oprichting van windturbines

Omzendbrief RO/2014/02: Afwegingskader en randvoorwaarden voor de oprichting van windturbines Omzendbrief RO/2014/02: Afwegingskader en randvoorwaarden voor de oprichting van windturbines FORUM ADVOCATEN BVBA Nassaustraat 34 A 2000 Antwerpen T 03 369 95 65 F 03 369 95 66 E info@forumadvocaten.be

Nadere informatie

Univé Rechtshulp Windmolenpark

Univé Rechtshulp Windmolenpark Univé Rechtshulp Windmolenpark 0156.07/18 Wij zijn er voor u! Door heel Nederland worden windmolenparken gerealiseerd of heeft de overheid de komst hiervan aangekondigd. Zo ook in uw omgeving. Waarom worden

Nadere informatie

Antwoord Toelichting Antwoord Toelichting Antwoord Toelichting. instrumentarium geeft om goed op de windmolens om zo in 2020 20%

Antwoord Toelichting Antwoord Toelichting Antwoord Toelichting. instrumentarium geeft om goed op de windmolens om zo in 2020 20% Vragen Provincie Partij Hoe belangrijk vindt u dat er draagvlak van Zoals hierboven geschetst staat D66 Ik sta hier gedeeltelijk achter Omdat dit omwonenden een prima voor het plaatsen van deze instrumentarium

Nadere informatie

Inspiratiesessie hernieuwbare energie 16/02 Kruishoutem Lippens Jan ing Voorzitter Zaubeek Power CVBA. CVBA Zaubeek Power Oude Waalstraat 294 Zulte 1

Inspiratiesessie hernieuwbare energie 16/02 Kruishoutem Lippens Jan ing Voorzitter Zaubeek Power CVBA. CVBA Zaubeek Power Oude Waalstraat 294 Zulte 1 Inspiratiesessie hernieuwbare energie 16/02 Kruishoutem Lippens Jan ing Voorzitter Zaubeek Power CVBA CVBA Zaubeek Power Oude Waalstraat 294 Zulte 1 Zaubeek power CVBA: ontstaan - Ontstaan uit de bedrijvenvereniging

Nadere informatie

Voorstelling windproject KORTEMARK 5 april 2017

Voorstelling windproject KORTEMARK 5 april 2017 Voorstelling windproject KORTEMARK 5 april 2017 WIE ZIJN WE WERKWIJZE HOE IDENTIFICEREN WIJ EEN MOGELIJK PROJECT? VOORSTELLING PROJECT Ruimtelijke inplanting Kenmerken turbines OMGEVINGSASPECTEN Wonen,

Nadere informatie

ASPIRAVI. Project E403 Lichtervelde en Wingene

ASPIRAVI. Project E403 Lichtervelde en Wingene ASPIRAVI Project E403 Lichtervelde en Wingene Groei naar een duurzame samenleving Europese doelstelling tegen de opwarming van het klimaat : 20-20-20 tegen 2020 : 20% minder CO 2 uitstoot 20% minder energie

Nadere informatie

Enquête. Noorderhaaks & Windmolens in Koegras

Enquête. Noorderhaaks & Windmolens in Koegras Enquête Noorderhaaks & Windmolens in Koegras April 2015 Inleiding De Bewonersbelangen Vereniging Julianadorp organiseert een enquête om inzicht te krijgen hoe u als bewoner van Julianadorp / Koegras staat

Nadere informatie

Vragen bijeenkomst Windmolens 6 maart 2014

Vragen bijeenkomst Windmolens 6 maart 2014 Vragen bijeenkomst Windmolens 6 maart 2014 Vragen naar aanleiding van introductie wethouder Wagemakers Hoe is de provincie tot de keuze van de twee locaties gekomen? In de provincie Zuid Holland wordt

Nadere informatie

Het project betreft het plaatsen van windturbines in het industrieterrein Skaldenpark

Het project betreft het plaatsen van windturbines in het industrieterrein Skaldenpark Pagina 5 van het Mer rapport Situering en korte schets van het project Het project betreft het plaatsen van windturbines in het industrieterrein Skaldenpark In Skaldenpark worden 8 windturbines ingeplant.

Nadere informatie

5925 AH Venlo-Blerick

5925 AH Venlo-Blerick Per adres: Jos Raedts www.actiegroepwindturbines.nl Klingerbergsingel 243 info@actiegroepwindturbines.nl 5925 AH Venlo-Blerick Blerick, 14 februari 2018 Gemeenteraad van Venlo Postbus 3434 5902 RK Venlo

Nadere informatie

Bijlage 10 Geluid en waardevermindering, Dr. F. Jansen, NKPW, september 2008 nationaal kritisch platform windenergie

Bijlage 10 Geluid en waardevermindering, Dr. F. Jansen, NKPW, september 2008 nationaal kritisch platform windenergie nationaal kritisch platform windenergie Aan de Gemeenteraad van Buren. Windenergie in Buren levert een verwaarloosbare bijdrage aan de oplossing van de energie- en klimaatproblemen, maar heeft ernstige

Nadere informatie

Overzicht van de avond

Overzicht van de avond Overzicht van de avond Welkom en tijdlijn (burgemeester) Procedure en visie van het gemeentebestuur (schepen) Advies aan de Vlaamse overheid (stedenbouwkundig ambtenaar) Stedenbouw (stedenbouwkundig ambtenaar)

Nadere informatie

Resultaten enquête windenergie Zwijndrecht

Resultaten enquête windenergie Zwijndrecht Resultaten enquête windenergie Zwijndrecht 18 augustus 2015, Drs. Ing. Jeroen Dooper Aantal respondenten: 131 Welke manier voor het opwekken van energie heeft uw voorkeur? (kies 3 opties) 3% 1% 2% a. Met

Nadere informatie

Beleidskader wind. Diensthoofd Ruimtelijke Planning

Beleidskader wind. Diensthoofd Ruimtelijke Planning Beleidskader wind Reinout Debergh Diensthoofd Ruimtelijke Planning Werken aan oplossing = werken aan draagvlak 3 PIJLERS 1. Ruimtelijke, planmatige aansturing (dienst ruimtelijke planning) Obv beleidskader

Nadere informatie

Stichting Windmolenklachten

Stichting Windmolenklachten Stichting Windmolenklachten Windturbines, een wig tussen de landelijke en provinciale politiek?! Geachte fractie, Binnenkort gaan de Noord-Hollanders weer naar de stembus voor de verkiezingen van de Provinciale

Nadere informatie

Aan de Heer Gouverneur van de provincie Oost-Vlaanderen De geachte leden van de Bestendige Deputatie Oost-Vlaanderen

Aan de Heer Gouverneur van de provincie Oost-Vlaanderen De geachte leden van de Bestendige Deputatie Oost-Vlaanderen Open Brief Actiecomitee Geendrongen2 Aan de Heer Gouverneur van de provincie Oost-Vlaanderen De geachte leden van de Bestendige Deputatie Oost-Vlaanderen Aan de redacties Mijnheer de Gouverneur, geachte

Nadere informatie

Daarom zal ik mij beperken tot de grote denkfout: de Kleefse Waard. Koningspleij-Noord

Daarom zal ik mij beperken tot de grote denkfout: de Kleefse Waard. Koningspleij-Noord De leden van de commissie zijn nog eens specifiek gewezen op uw zienswijze (voor zover u deze eerder heeft ingediend) en de reactie daarop van GS. Ik raad u dan ook aan om niet uw zienswijze te gaan herhalen,

Nadere informatie

Instructie voor het opstellen van een zienswijze

Instructie voor het opstellen van een zienswijze Instructie voor het opstellen van een zienswijze Wat is een zienswijze? In een zienswijze kunt u gericht aangeven wat naar uw mening moet worden onderzocht in het MER (milieueffectrapportage) voor de plannen

Nadere informatie

Oostende - Middenkust

Oostende - Middenkust Oostende - Middenkust 1. Toeristisch recreatiepark (KB 26/01/76) 0410 De gebieden voor toeristische recreatieparken die op de kaarten welke de bestemmingsgebieden omschrijven en oranje gekleurd en met

Nadere informatie

Betreft: Zienswijze op Startdocument planmer Windenergielocatie No. 45 A12, De Balij

Betreft: Zienswijze op Startdocument planmer Windenergielocatie No. 45 A12, De Balij Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland, t.a.v. mw. H. Maagdenberg afdeling Ruimte, Wonen en Bodem, Postbus 90602, 2509 LP Den Haag. windenergie@pzh.nl Betreft: Zienswijze op Startdocument planmer Windenergielocatie

Nadere informatie

Veurne - Westkust. 1. Toeristisch recreatiepark (KB 6/12/76)

Veurne - Westkust. 1. Toeristisch recreatiepark (KB 6/12/76) Veurne - Westkust 1. Toeristisch recreatiepark (KB 6/12/76) 0410 De gebieden voor toeristische recreatieparken die op de kaarten welke de bestemmingsgebieden omschrijven, in oranje gekleurd en met de letters

Nadere informatie

Geluid. De norm: 47 db L den

Geluid. De norm: 47 db L den Geluid De norm: 47 db L den Elk windenergieproject moet voldoen aan de wettelijke norm: 47 db L den bij alle geluidsgevoelige objecten in de buurt. Dit is de maximaal toegestane gemiddelde jaarlijkse geluidsdruk

Nadere informatie

Sint-Niklaas - Lokeren

Sint-Niklaas - Lokeren Sint-Niklaas - Lokeren 1. Valleigebieden (KB 7/11/78) 0911 De agrarische gebieden met landschappelijke waarde die op kaart welke de bestemmingsgebieden omschrijven overdrukt zijn met de letter V hebben

Nadere informatie

Tegen tenzij : de argumenten?

Tegen tenzij : de argumenten? turbines Windmolens in de Haarlemmermeer: voor of tegen? Tegen tenzij : de argumenten? Bijeenkomst Dorpsraad Nieuw-Vennep Nieuw-Vennep Rob Rietveld NLVOW NLVOW presentatie Windmolens in de Haarlemmermeer:

Nadere informatie

BELEIDSNOTITIE PLAATSEN KLEINE WINDTURBINES.

BELEIDSNOTITIE PLAATSEN KLEINE WINDTURBINES. BELEIDSNOTITIE PLAATSEN KLEINE WINDTURBINES. Toetsingskaders kleine windturbines (kwt). Eén van de mogelijkheden om duurzame energie op te wekken is het plaatsen van kleine winturbines. Deze technologie

Nadere informatie

Proactieve aanwijzing Windpark Kabeljauwbeek, Woensdrecht

Proactieve aanwijzing Windpark Kabeljauwbeek, Woensdrecht Proactieve aanwijzing Windpark Kabeljauwbeek, Woensdrecht Inhoudsopgave Regels Bookmark not defined. 3 Error! Hoofdstuk 1 Inleidende regels 3 Artikel 1 Begripsbepalingen 3 Hoofdstuk 2 Algemene regels Artikel

Nadere informatie

Oudenaarde. 1. Vallei of brongebieden (KB 24/02/77)

Oudenaarde. 1. Vallei of brongebieden (KB 24/02/77) Oudenaarde 1. Vallei of brongebieden (KB 24/02/77) 0912 De agrarische gebieden met landschappelijke waarde, die op de kaart welke de bestemmingsgebieden omschrijven overdrukt zijn met de letters V of B,

Nadere informatie

ASPIRAVI. Project Brecht E19 uitbreiding

ASPIRAVI. Project Brecht E19 uitbreiding ASPIRAVI Project Brecht E19 uitbreiding Groei naar een duurzame samenleving Europese doelstelling tegen de opwarming van het klimaat : 20-20-20 tegen 2020 : 20% minder CO 2 uitstoot 20% minder energie

Nadere informatie

Vragen Provincie Partij Hoe belangrijk vindt u dat er draagvlak van omwonenden is bij het plaatsen van windturbines?

Vragen Provincie Partij Hoe belangrijk vindt u dat er draagvlak van omwonenden is bij het plaatsen van windturbines? Vragen Provincie Partij Hoe belangrijk vindt u dat er draagvlak van Groningen PVV Groningen wil niet dat er Ik sta hier niet achter windturbines in bewoond gebied komen! PVV Heel belangrijk PVV Groningen

Nadere informatie

Communicatieplan windenergie

Communicatieplan windenergie Communicatieplan windenergie 1. Inleiding De eigenaren van alle windturbines in Dongeradeel hebben de wens geuit om 23 turbines in Dongeradeel in te ruilen voor een cluster van maximaal 4 grote turbines.

Nadere informatie

Duurzame energie in Lennik

Duurzame energie in Lennik Duurzame energie in Lennik Op zoek naar mogelijkheden voor duurzame energie in Lennik met speciale aandacht voor de mogelijkheden van windenergie in Lennik 1 Waarom duurzame energie? 1 Streek voorbereiden

Nadere informatie

Noord-Holland. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens.

Noord-Holland. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens. CDA - Het CDA is altijd terughoudend geweest met het plaatsen van wind op land. In het kader van het nationaal klimaatakkoord zien we wel ruimte voor me er wind op land. Hier worden bij voorkeur locaties

Nadere informatie

Als omwonende van de Turfweg waar het college een locatie voor Skaeve Huse wil aanwijzen, wil ik uw aandacht vragen voor het volgende.

Als omwonende van de Turfweg waar het college een locatie voor Skaeve Huse wil aanwijzen, wil ik uw aandacht vragen voor het volgende. College van B&W van Doetinchem Postbus 9020 7000 HA DOETINCHEM Vooraf per e-mail Geachte raad, geachte raadsleden, Als omwonende van de Turfweg waar het college een locatie voor Skaeve Huse wil aanwijzen,

Nadere informatie

Reeds in 2013 werd een eerste keer een bouwaanvraag ingediend. Ook in 2014 diende de moskeevereniging een aanvraag in.

Reeds in 2013 werd een eerste keer een bouwaanvraag ingediend. Ook in 2014 diende de moskeevereniging een aanvraag in. Het Vlaams Belang is volop bezig met een campagne tegen de uitbreiding van de moskee gelegen op de Nijvelsesteenweg. De VZW MOSKEE ARRAHMAN HALLE vroeg in februari 2016 voor de derde keer (!) een vergunning

Nadere informatie

ASPIRAVI. Project Blankenberge

ASPIRAVI. Project Blankenberge ASPIRAVI Project Blankenberge Groei naar een duurzame samenleving Europese doelstelling tegen de opwarming van het klimaat : 20-20-20 tegen 2020 : 20% minder CO 2 uitstoot 20% minder energie verbruiken

Nadere informatie

Welkom bij. Wind in Wijchen

Welkom bij. Wind in Wijchen Welkom bij Wind in Wijchen Onderwerpen 11:05 - Wie zijn we? Wat is ons doel? 11:10 - Waar staan we? 11:15 - Waarom duurzame energie? 11:20 - Windmolens feiten en fabels 11:30 - Wat hebben u en wij eraan?

Nadere informatie

Locatieonderzoek naar de inplanting van windmolenparken in Limburg

Locatieonderzoek naar de inplanting van windmolenparken in Limburg Locatieonderzoek naar de inplanting van windmolenparken in Limburg Ruimte voor grootschalige windmolenparken Eindrapport provincie Limburg Libost-Groep Hasselt, 31 augustus 2012 Eindrapport Verantwoording

Nadere informatie

Waarom dit windpark? Windplan Blauw. Energieakkoord 2020: Megawatt (MW) aan windenergie op land in 11 provincies

Waarom dit windpark? Windplan Blauw. Energieakkoord 2020: Megawatt (MW) aan windenergie op land in 11 provincies Waarom dit windpark? Inzet op energiebesparing en hernieuwbare energie 2020: 14% hernieuwbare energie 2023: 16% hernieuwbare energie Energieakkoord 2020: 6.000 Megawatt (MW) aan windenergie op land in

Nadere informatie

Geachte heer, mevrouw,

Geachte heer, mevrouw, Geachte heer, mevrouw, Hierbij sturen wij Windkoepel Groen - u nieuwsbrief 10 over Windplan Groen. In deze nieuwsbrief gaat het met name over het ontwerp-inpassingsplan voor Windplan Groen dat bijna klaar

Nadere informatie

Ruimtelijke Visie Windenergie E40-zone. 13 december 2011

Ruimtelijke Visie Windenergie E40-zone. 13 december 2011 Ruimtelijke Visie Windenergie E40-zone 13 december 2011 Windakker Principe visualisatie 48 H+N+S Landschapsarchitecten Principes windakker: Cluster windakker wordt gesitueerd in het relatief open en vlakke

Nadere informatie

Windmolens in Almere Wat komt daar allemaal bij kijken? Windenergie in Almere

Windmolens in Almere Wat komt daar allemaal bij kijken? Windenergie in Almere Windmolens in Almere Wat komt daar allemaal bij kijken? In dit boekje is te vinden: Rekening houden met de omgeving Geluid Slagschaduw Veiligheid Uitzicht Ecologie Geldstromen (opbrengsten en kosten) Professionele

Nadere informatie

Fotoverslag Gesprek 1 Stadsgesprek Duurzame energie Rijnenburg

Fotoverslag Gesprek 1 Stadsgesprek Duurzame energie Rijnenburg Fotoverslag Gesprek 1 Stadsgesprek Duurzame energie Rijnenburg In dit document geven we de foto s weer van gesprek 1, in de volgorde zoals die zijn opgehangen. De tekst die er bij staat is een weergave

Nadere informatie

Windmolen Grote Sloot 158

Windmolen Grote Sloot 158 Windmolen Grote Sloot 158 Onderzoek naar waargenomen geluid en hinder 17 maart 2011 Windenergie Wieringerwaard Samenvatting Het onderzoek Het in gebruik nemen van een nieuwe windturbine vier jaar geleden

Nadere informatie

Roeselare - Tielt. 1. Reservegebieden voor woonwijken (KB 17/12/79)

Roeselare - Tielt. 1. Reservegebieden voor woonwijken (KB 17/12/79) Roeselare - Tielt 1. Reservegebieden voor woonwijken (KB 17/12/79) 0180 De gebieden die als "reservegebied voor woonwijken" zijn aangeduid, kunnen op initiatief van de gemeente of de vereniging van gemeenten

Nadere informatie

Stichting Platform Tegenwind N33 tegen de plaatsing van windturbines in het zoekgebied N33

Stichting Platform Tegenwind N33 tegen de plaatsing van windturbines in het zoekgebied N33 Stichting Platform Tegenwind N33 tegen de plaatsing van windturbines in het zoekgebied N33 postadres: Berkenlaan 2, 9651 BK Meeden email: secretaris@tegenwindn33.nl woordvoerder: dhr. A. Ammersken www.tegenwindn33.nl

Nadere informatie

4. Toetsingskader kleinschalige windturbines

4. Toetsingskader kleinschalige windturbines 4. Toetsingskader kleinschalige windturbines In dit hoofdstuk wordt nader ingegaan op het toetsingskader. In het toetsingskader zijn de criteria opgenomen voor de plaatsing van een kleinschalige windturbine.

Nadere informatie

Juridische en ruimtelijke aspecten

Juridische en ruimtelijke aspecten Openbreken van de markt voor kleine en middelgrote windturbines Juridische en ruimtelijke aspecten Startpunt: In het verleden zijn er reeds verschillende vergunningsaanvragen van kleine en middelgrote

Nadere informatie

13 Bedrijventerrein voor kantoren en kantoorachtigen en bedrijven van lokaal belang Keppekouter

13 Bedrijventerrein voor kantoren en kantoorachtigen en bedrijven van lokaal belang Keppekouter 13 Bedrijventerrein voor kantoren en kantoorachtigen en bedrijven van lokaal belang Keppekouter 84 A Relatie met het afbakeningsproces In de hypothese van gewenste ruimtelijke structuur van het regionaalstedelijk

Nadere informatie

Ontwerp bestemmingsplan Rossum herziening 2016, Burgemeester van Randwijckstraat 21b (BP1142)

Ontwerp bestemmingsplan Rossum herziening 2016, Burgemeester van Randwijckstraat 21b (BP1142) Nota van zienswijzen Ontwerp bestemmingsplan Rossum herziening 2016, Burgemeester van Randwijckstraat 21b (BP1142) Geanonimiseerde versie Beleid & Regie 16 januari 2018 Inleiding Het ontwerp bestemmingsplan

Nadere informatie

INLICHTINGENFORMULIER VASTGOEDINFORMATIE

INLICHTINGENFORMULIER VASTGOEDINFORMATIE INLICHTINGENFORMULIER VASTGOEDINFORMATIE DOSSIERNUMMER: N2018-00155 GEMEENTE: Lummen, Dienst Ruimtelijke Ordening, Gemeenteplein 13, 3560 Lummen. DATUM opmaak document: 16 maart 2018 Uw referentie: Lummen,

Nadere informatie

Ieper - Poperinge. 1. Reservegebieden voor beperkte industriële uitbreiding (KB 14/08/79)

Ieper - Poperinge. 1. Reservegebieden voor beperkte industriële uitbreiding (KB 14/08/79) Ieper - Poperinge 1. Reservegebieden voor beperkte industriële uitbreiding (KB 14/08/79) 1082 De gebieden die als reservegebieden voor beperkte industriële uitbreiding zijn aangeduid, kunnen worden bestemd

Nadere informatie

windenergie beter te vertegenwoordigen in de structuurvisie dan nu het geval is.

windenergie beter te vertegenwoordigen in de structuurvisie dan nu het geval is. ... Datum: Pagina: 1 van 15 INHOUDSOPGAVE...... 1 Inleiding 3 2 Uitgangspunten 4 2.1 Afstand tot woningen 4 2.2 Ontwerp Ruimtelijk Plan van de Structuurvisie Hoeksche Waard 4 2.3 Nota

Nadere informatie

Federatieplan Windenergie Wind werkt voor Flevoland

Federatieplan Windenergie Wind werkt voor Flevoland Federatieplan Windenergie Wind werkt voor Flevoland Lelystad, juli 2014 Het plan Het Federatieplan Windenergie bestaat uit onderlinge afspraken tussen bewoners, grondeigenaren en windmoleneigenaren in

Nadere informatie

INFOMOMENT WINDTURBINES MALLE & ZOERSEL

INFOMOMENT WINDTURBINES MALLE & ZOERSEL INFOMOMENT WINDTURBINES MALLE & ZOERSEL 25/10/2018 MINTJENS ARENA WESTMALLE TRI NV Aanvragers van de vergunningen: TRI NV Encon begeleidt als onafhankelijk studiebureau deze bedrijven (niet als projectontwikkelaar).

Nadere informatie

Bijlage II. Stedenbouwkundige voorschriften. ontwerp gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan

Bijlage II. Stedenbouwkundige voorschriften. ontwerp gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ontwerp gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur regio Antwerpse Gordel en Klein-Brabant landbouw-, natuur- en bosgebieden Vallei van

Nadere informatie

Tri-Eco, econologie in actie.

Tri-Eco, econologie in actie. Tri-Eco, econologie in actie. Energie infodag Land- en Tuinbouw: Jan Viroux (TriEco) Donderdag 27 januari 2009 Inleiding Wat is een windmolen? Bouw en werking. Principes en soorten. Stappenplan naar realisatie

Nadere informatie

Flevoland. Windmolens op land zijn belangrijk en zullen wij stimuleren. Doelstelling voor de provincie

Flevoland. Windmolens op land zijn belangrijk en zullen wij stimuleren. Doelstelling voor de provincie CDA - Ja. Het CDA zet de komende jaren in op zon, wind, aardwarmte en andere vormen van alternatieve. Het CDA steunt de provinciale beleidslijn. Dat geldt ook voor beleid dat al is ingezet, bijvoorbeeld

Nadere informatie

Spiekbriefje Frisse Wind

Spiekbriefje Frisse Wind Spiekbriefje Frisse Wind Feiten over windenergie voor feestjes, verjaardagen of andere bijeenkomsten. Er worden dan veel halve waarheden over windenergie verkondigd, en dat is jammer, want windenergie

Nadere informatie

Stichting Platform Tegenwind N33 tegen de plaatsing van windturbines in het zoekgebied N33

Stichting Platform Tegenwind N33 tegen de plaatsing van windturbines in het zoekgebied N33 Stichting Platform Tegenwind N33 tegen de plaatsing van windturbines in het zoekgebied N33 postadres: Berkenlaan 2, 9651 BK Meeden email: secretaris@tegenwindn33.nl woordvoerder: dhr. A. Ammersken www.tegenwindn33.nl

Nadere informatie

AFWEGINGSKADER VOOR ALTERNATIEVE ENERGIEËN

AFWEGINGSKADER VOOR ALTERNATIEVE ENERGIEËN AFWEGINGSKADER VOOR ALTERNATIEVE ENERGIEËN Rond het vergunnen van de constructies voor alternatieve energieën zoals windenergie, zonne-energie, bestaat nogal wat onduidelijkheid. De wetgeving spitst zich

Nadere informatie

behorende bij het besluit vaststelling Notitie Reikwijdte en Detailniveau Windplan Groen van 30 januari 2018, DGETM-EO/

behorende bij het besluit vaststelling Notitie Reikwijdte en Detailniveau Windplan Groen van 30 januari 2018, DGETM-EO/ Nota van Antwoord op de zienswijzen concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, januari 2017 behorende bij het besluit vaststelling Notitie Reikwijdte en Detailniveau

Nadere informatie

Het voorliggend ontwerp van RUP werd voorlopig vastgesteld door de Vlaamse Regering op 16 juni 2006.

Het voorliggend ontwerp van RUP werd voorlopig vastgesteld door de Vlaamse Regering op 16 juni 2006. ADVIES VLAAMSE COMMISSIE VOOR RUIMTELIJKE ORDENING Ontwerp van gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Televisie- en radiozendmast Gemeente Sint-Pieters Leeuw A. Samenvatting van het dossier A.1. Situering

Nadere informatie

KLEINE WINDTURBINES NOVEMBER 2013. Vereniging tot bevordering, ondersteuning en instandhouding van landschappelijk en stedelijk schoon

KLEINE WINDTURBINES NOVEMBER 2013. Vereniging tot bevordering, ondersteuning en instandhouding van landschappelijk en stedelijk schoon KLEINE WINDTURBINES NOVEMBER 2013 Vereniging tot bevordering, ondersteuning en instandhouding van landschappelijk en stedelijk schoon 2 KLEINE WINDTURBINES DORP STAD & LAND DORP STAD & LAND KLEINE WINDTURBINES

Nadere informatie

Aanvraag van een planologisch attest

Aanvraag van een planologisch attest Bijlage I Model I Aanvraag van een planologisch attest AFDELINGSCODE- (Vul hier het adres in van de gedelegeerd planologisch ambtenaar) In te vullen door de behandelende afdeling ontvangstdatum Bezorg

Nadere informatie

L.S. Wij adviseren nogmaals de heroverweging van de plaatsing van windturbines op zee. Met vriendelijke groet namens de BHWP

L.S. Wij adviseren nogmaals de heroverweging van de plaatsing van windturbines op zee. Met vriendelijke groet namens de BHWP L.S. De stichting BHWP heeft een zienswijze (nr B0038) ingediend i.v.m. de voorgestelde locatie Beerenplaat. Mevrouw I. van Mulligen heeft ons bevestigd dat deze locatie niet meer in het voorstel opgenomen

Nadere informatie

Pilootproject kleine windturbines

Pilootproject kleine windturbines Pilootproject kleine windturbines 29 juni 2016 Davy Goethals dienst ruimtelijke planning Davy.Goethals@west-vlaanderen.be 050/40.34.02 Indeling bouwvergunningen: Klein: tot 15m ashoogte Middelgroot: >

Nadere informatie

MEMO. IJsvorming op windturbines

MEMO. IJsvorming op windturbines MEMO Prepared: Ms.Sc. Valentijn van Gastel 15.04.2013 Reviewed: Filename 20130516_MEM_LW_Aanvullende vragen QRA_v3 Pages 7 Version Author Date Remarks/Change 1.0 VGa 15.04.2013 Eerste opzet 2.0 BSc 16.04.2013

Nadere informatie

Aanvraag van een planologisch attest

Aanvraag van een planologisch attest Bijlage I Model I Aanvraag van een planologisch attest AFDELINGSCODE- (Vul hier het adres in van de gedelegeerd planologisch ambtenaar) In te vullen door de behandelende afdeling ontvangstdatum Bezorg

Nadere informatie

Windmolenpark Hattemerbroek

Windmolenpark Hattemerbroek Windmolenpark Hattemerbroek Milieueffectrapport Mark Groen September 2014 Milieueffectrapport (MER) Brengt milieugevolgen van een besluit in beeld (bestemmingsplan voor windmolens) Overheid neemt milieugevolgen

Nadere informatie

2 k OKT Afd. PO Opbergen. E. J. den Ouden en J. Smit F. van Bourgondiëstraat ZL Alphen aan den Rijn. Ingekomen:

2 k OKT Afd. PO Opbergen. E. J. den Ouden en J. Smit F. van Bourgondiëstraat ZL Alphen aan den Rijn. Ingekomen: E. J. den Ouden en J. Smit F. van Bourgondiëstraat 36 2405 ZL Alphen aan den Rijn Ingekomen: Gemeenteraad van Alphen aan den Rijn Postbus 13 2400 AA Alphen aan den Rijn Alphen aan den Rijn, 22 oktober

Nadere informatie

Drenthe. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens.

Drenthe. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens. CDA - windmolens op land in dragen bij aan de opgave waarvoor afspraken zijn gemaakt. Als er nog extra windmolens bijkomen bovenop de huidige afspraken is een gedegen gebiedsproces voorwaarde. Het zal

Nadere informatie

Onderstaande figuur toont de spreiding van de 393 grootschalige windturbines over de provincies.

Onderstaande figuur toont de spreiding van de 393 grootschalige windturbines over de provincies. FAQ Bronsgroen Algemene vragen... 2 1. Hernieuwbare energie in Vlaanderen... 2 2. Windenergie in Vlaanderen... 2 3. Hoe worden de inplantingslocaties voor windturbines bepaald?... 2 4. Hoe verloopt het

Nadere informatie

Windenergie in Steenbergen

Windenergie in Steenbergen Windenergie in Steenbergen J.H. Fred Jansen Nationaal Kritisch Platform Windenergie (NKPW) www.nkpw.nl Conclusies Windenergie is geen noemenswaardig alternatief voor fossiele energie en levert geen noemenswaardige

Nadere informatie

Provincie Oost-Vlaanderen Gemeente Beveren. gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan. Gevangenis Beveren. Bijlage II: stedenbouwkundige voorschriften

Provincie Oost-Vlaanderen Gemeente Beveren. gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan. Gevangenis Beveren. Bijlage II: stedenbouwkundige voorschriften Provincie Oost-Vlaanderen Gemeente Beveren gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Gevangenis Beveren Bijlage II: stedenbouwkundige voorschriften Provincie Oost-Vlaanderen Gemeente Beveren gewestelijk

Nadere informatie

Aanvullingen, wijzigingen en reactive op regiobijeenkomsten plan Opschalingscluster Sieswerd

Aanvullingen, wijzigingen en reactive op regiobijeenkomsten plan Opschalingscluster Sieswerd Stichting Opschalingscluster Sieswerd Schwartzenbergweg 3 8743 KX HICHTUM 06 46257129 sieswerd@sieswerd.nl Aan: Fryslân foar de Wyn info@fryslanfoardewyn.nl Kenmerk: --- Datum: 1 juli 2014 Bijlagen: ---

Nadere informatie

Ja. Ja. D66 wil dat Groningen in 2040 al CO 2- neutraal is en wil dat de provincie een ambitieuze regionale energiestrategie opstelt.

Ja. Ja. D66 wil dat Groningen in 2040 al CO 2- neutraal is en wil dat de provincie een ambitieuze regionale energiestrategie opstelt. CDA - Wij zijn voor kleinschalige windenergie rond boerderijen. Onduidelijk. ChristenUnie 2035: 60% 2045: 100% 2050: 100% klimaatneutraal Ja. Net als zonnedaken en windmolens op zee, zijn windmolens op

Nadere informatie

ERFAFSCHEIDINGEN EN PERCEELAFSCHEIDINGEN. april 2004 een notitie over de aanpak van erfafscheidingen in de gemeente Castricum

ERFAFSCHEIDINGEN EN PERCEELAFSCHEIDINGEN. april 2004 een notitie over de aanpak van erfafscheidingen in de gemeente Castricum ERFAFSCHEIDINGEN EN PERCEELAFSCHEIDINGEN april 2004 een notitie over de aanpak van erfafscheidingen in de gemeente Castricum Inleiding De gemeente Castricum heeft besloten een beleidsnotitie vast te stellen,

Nadere informatie

Geluid. Wat is onderzocht: Aantal ernstig gehinderden binnens- en buitenshuis. Hoe. Criteria

Geluid. Wat is onderzocht: Aantal ernstig gehinderden binnens- en buitenshuis. Hoe. Criteria eluid Wat is onderzocht: antal ernstig gehinderden binnens- en buitenshuis 3 eluidscontouren per variant bepaald Tellen woningen per contour erekening # gehinderden binnenshuis / buitenshuis personen/woning):

Nadere informatie

Windenergie in Utrecht

Windenergie in Utrecht Windenergie in Utrecht J.H. Fred Jansen Nationaal Kritisch Platform Windenergie (NKPW) www.nkpw.nl Conclusies Windenergie is geen noemenswaardig alternatief voor fossiele energie en levert geen noemenswaardige

Nadere informatie

Infoavond zoekzone windturbines E40 van Aalter tot Aalst. Toelichting plan-mer

Infoavond zoekzone windturbines E40 van Aalter tot Aalst. Toelichting plan-mer Infoavond zoekzone windturbines E40 van Aalter tot Aalst Toelichting plan-mer Overzicht van de presentatie Opbouw MER Alternatieven Aanpak per discipline en resultaten 2 Opbouw MER Het plan Doelstelling

Nadere informatie

Valt er nog wat te kiezen op 18 maart?

Valt er nog wat te kiezen op 18 maart? Valt er nog wat te kiezen op 18 maart? De afgelopen maand hebben Stichting WindNee en Stichting Platform Storm gesprekken gevoerd met afgevaardigden van diverse politieke partijen voor de Provinciale Staten

Nadere informatie

Windmolen Slikkerdijk 3

Windmolen Slikkerdijk 3 Windmolen Slikkerdijk 3 Onderzoek naar waargenomen geluid en hinder Standpunten Wenselijke maatregelen 24 januari 2011 Windenergie Wieringerwaard Samenvatting Het onderzoek Naar aanleiding van het in

Nadere informatie

Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Gebied 1: De Monden... 4 Gebied 4: Het Rundeveen... 6 Conclusie... 8 Referenties... 9

Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Gebied 1: De Monden... 4 Gebied 4: Het Rundeveen... 6 Conclusie... 8 Referenties... 9 1 Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Gebied 1: De Monden... 4 Gebied 4: Het Rundeveen... 6 Conclusie... 8 Referenties... 9 2 Naar aanleiding van artikelen in de Telegraaf [1] en op NOS [2] heeft Tegenwind

Nadere informatie

ChristenUnie wil vaart in de wind! Puntenplan om te komen tot meer windenergie in Gelderland.

ChristenUnie wil vaart in de wind! Puntenplan om te komen tot meer windenergie in Gelderland. ChristenUnie wil vaart in de wind! Puntenplan om te komen tot meer windenergie in Gelderland. Vermogen (MW) Inleiding De laatste decennia zijn we er ons steeds meer van bewust geworden dat de voorraden

Nadere informatie

RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN

RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN VOORZITTER VAN DE DERDE KAMER TUSSENARREST nr. S/2013/0269 van 17 december 2013 in de zaak 1112/0485/SA/3/0437 In zake: 1. de heer..., wonende te... 2. mevrouw..., wonende

Nadere informatie

Afwegingskader en randvoorwaarden voor de inplanting van windturbines

Afwegingskader en randvoorwaarden voor de inplanting van windturbines Omzendbrief: EME/2006/01- RO/2006/02 Afwegingskader en randvoorwaarden voor de inplanting van windturbines Inhoud: 1. Aanleiding en probleemstelling p.2 2. Uitgangspunten.. p.4 2.1.Duurzame ruimtelijke

Nadere informatie

ADVIES VLAAMSE COMMISSIE VOOR RUIMTELIJKE ORDENING. A. Samenvatting van het dossier. Ontwerp gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan

ADVIES VLAAMSE COMMISSIE VOOR RUIMTELIJKE ORDENING. A. Samenvatting van het dossier. Ontwerp gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ADVIES VLAAMSE COMMISSIE VOOR RUIMTELIJKE ORDENING Ontwerp gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Zone voor windturbines Meer-Hoogstraten A. Samenvatting van het dossier A.1 Situering De Europese Commissie

Nadere informatie

Quickscan Planschade Windturbine Vlietzone

Quickscan Planschade Windturbine Vlietzone Quickscan Planschade Windturbine Vlietzone Foto is genomen uit een achtertuin van de Evertsenstraat op een afstand van 380 meter. Pagina: 1 Aanleiding en doel De quickscan is verricht in het kader van

Nadere informatie

Overzicht onderzoeken

Overzicht onderzoeken Overzicht onderzoeken Activiteit Windenergie Communicatieplan maken Afspraken tussen overheden maken (convenant, regionale afspraken, e.d.) Gemeentelijk windbeleidsplan opstellen Toelichting Het opstellen

Nadere informatie

omgevingsvergunning (4 september 2013) 2. Advies Dorp, Stad & Land van 12 november Windturbine Westvlietweg 7 montageafbeeldingen

omgevingsvergunning (4 september 2013) 2. Advies Dorp, Stad & Land van 12 november Windturbine Westvlietweg 7 montageafbeeldingen Rechtbank Den Haag Locatie Den Haag Bestuursrecht Postbus 20302 2500 EH DEN HAAG Datum 12 november 2013 Uw brief/kenmerk Zaaknummer SGR 13/8389 WABOA Contactpersoon Dhr. Ing. D. Rietbergen Telefoon 070-300

Nadere informatie

AMV/000157025/1000 DE VLAAMSE MINISTER VAN OMGEVING. NATUUR EN LANDBOUW,

AMV/000157025/1000 DE VLAAMSE MINISTER VAN OMGEVING. NATUUR EN LANDBOUW, AMV/000157025/1000 Ministerieel besluit houdende uitspraak over een aanvraag tot afwijking van artikel 5.9.6.1, 2, 2, derde lid, van titel 11 van het VLAREM ingediend door David Quarem, Tessenderlosesteenweg

Nadere informatie

Bekendmaking volgens art. 286, 287 en 288 van het decreet lokaal bestuur.

Bekendmaking volgens art. 286, 287 en 288 van het decreet lokaal bestuur. GEMEENTERAAD Bekendmaking reglement/verordening Zitting van 28 februari 2019 Bekendmaking volgens art. 286, 287 en 288 van het decreet lokaal bestuur. Het gemeenteraadsbesluit van 28 februari 2019 over:

Nadere informatie

mer windenergie Leeswijzer

mer windenergie Leeswijzer mer windenergie Maart 2017 Hier kunt u online alle documenten vinden: www.zuid-holland.nl/locatieswindenergie 2 Zuid-Holland gaat voor schone energie De provincie Zuid-Holland stimuleert het gebruik van

Nadere informatie