Tentamen Milieu Veiligheid en Maatschappij 4 april 2012, 9:00 12:00 uur

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Tentamen Milieu Veiligheid en Maatschappij 4 april 2012, 9:00 12:00 uur"

Transcriptie

1 Tentamen Milieu Veiligheid en Maatschappij 4 april 2012, 9:00 12:00 uur Onderdeel Veiligheid en Milieu Vraag 1. Waterbesparing In een fabriek wordt een product gemaakt in drie achtereenvolgende processtappen. Water wordt gebruikt als oplosmiddel en reactie medium. De drie stappen vinden plaats bij verschillende temperaturen, waardoor het calciumgehalte in het water van belang is, omdat bij hogere temperatuur neerslag van CaCO 3 het product zou kunnen vervuilen. Om de proceskosten zo laag mogelijk te houden gebruikt de fabriek alleen grondwater, dat al 100 ppm Ca bevat. Bovendien voegen de drie processen ook nog Ca aan het water toe. De drie processen hebben daarom een maximale inlaatconcentratie en een maximale uitgangsconcentratie. Samenvattend kunnen de drie stromen als volgt worden samengevat: Stroom # Ca In,max (ppm) Ca Uit,max (ppm) Ca toegevoegd (kg.h -1 ) a. Teken de processen in een m C -C diagram en construeer de limiterende samengestelde water curve. b. Trek de minimale water toevoerlijn in hetzelfde diagram en bereken de minimale water toevoer. c. Indien de fabriek het water moet reinigen voor lozing, wat moet dan de capaciteit zijn van de waterreinigingsinstallatie? d. Ontwerp het waternetwerk voor de onder b) berekende minimale water consumptie. e. Op hetzelfde industrieterrein staat een fabriek met een hogere tolerantie voor Ca. Zij hebben behoefte aan 30 t.h -1 water met een maximale Ca concentratie van 500 ppm. Bereken de maximale hoeveelheid water die de eerste fabriek kan leveren aan deze fabriek. Uitwerking: a) en b) Zie tekening volgende bladzijde. Let op dat we starten met water van 100 ppm Ca. Daarom moet de minimale watertoevoerlijn ook starten vanuit (0,100). c) 2 punten Boven de pinch is nodig: ( ) / ( ) = 40 t.h -1. Dus te reinigen: 40 t.h -1 met 1100 ppm Ca en = 15 t.h -1 met 300 ppm Ca.

2 d) (Voor 3 bonuspunten). We maken een tussenreservoir op de pinch. Overwegingen: #1 alleen 100 ppm beschikbaar 40 t.h -1 #2 onder de pinch nodig (en precies wat over is): 15 t.h -1 (controle: 3000/( ) = 15 t.h -1 boven de pinch is de limiterende waterflow nodig: 30 t.h -1 (15000/( )). #3 de resterende 10 t.h -1 van 300 ppm + 30 t.h -1 uit proces #2 geeft 40 t.h -1 van 675 ppm.

3 Controle: dit voldoet want 17000/( ) = 40 t.h -1. We lenen 15 t.h -1 uit het tussenreservoir om proces #2 een constante flow van 30 t.h -1 te geven. Zonder tussenreservoir ziet het er nu als volgt uit: e) 3 punten Als we gebruik maken van de 15 t.h -1 met 300 ppm en we voegen daar 15 t.h -1 van 1100 ppm aan toe, dan komen we uit op 30 t.h -1 met 700 ppm. Dit is een te hoge concentratie. Er zal dus schoon water (of grondwater) moeten worden bijgemengd. Uitgaande van alle 15 t.h -1 met 300 ppm worden beide oplossingen goedgekeurd. 1. Als we mengen met grondwater: Neem y t.h -1 met 1100 ppm dan: (15 300) + (15 y) y = y = 9 t.h -1 Dus leveren we: 15 t.h -1 van 300 ppm 9 t.h -1 van 1100 ppm en moet er 6 t.h -1 worden bijgemengd. 2. Op dezelfde manier: als we met schoon water mengen kunnen we bijna 10,5 t.h -1 met 1100 ppm leveren en moet er 4,5 t.h -1 worden bijgemengd.

4 Vraag 2: Veiligheid a. Geef definities van de begrippen gevaar (hazard) en risico (risk). Geef commentaar op de verschillen. Een gevaar is een fysische of chemische eigenschap (inherent), die de potentie heeft schade te berokkenen aan mensen, bezittingen of het milieu. Een risico is een maat voor economisch verlies, menselijk leed, of milieuschade, uitgedrukt in kans en ernst van een incident. kans: waarschijnlijkheid, frequentie ernst: gevolgen risico = f(effecten, kansen) Gevaar is een kwalitatief begrip, risico een kwantitatief begrip. Bij gevaar spreekt men van relatieve veiligheid: een proces kan gevaarlijker of veiliger zijn dan een alternatief proces. Risico kan men in getallen uitdrukken: een risico kan bijvoorbeeld 1 op zijn dat er een x aantal doden vallen. b. Om effecten tot gevolg te hebben is er behalve het bestaan van gevaar nog iets nodig. Hoe noemen we dit en hoe kan dit worden uitgedrukt? Geef aan hoe dit in relatie staat tot risico. Gebruik eventueel voorbeelden. We spreken naast gevaar en risico ook over blootstelling. Daarbij zijn van belang de intensiteit van blootstelling (bv. concentratie gevaarlijke stoffen, druk, warmte, etc) en de duur ervan (de tijd gedurende dat men er aan is blootgesteld). In een intensiteit tijd diagram kunnen de kansen op effecten worden aangegeven. Zie figuur. In de richting van grotere kansen en ernstiger effecten neemt het risico toe. c. Stel dat je een chemisch proces hebt ontwikkeld waarbij giftige grondstoffen worden gebruikt en een vluchtig en brandbaar oplosmiddel. Je kunt daaromheen een complex aan beschermingslagen opbouwen, maar je kunt ook proberen het proces zelf inherent veiliger te maken. Geef aan wat het fundamentele verschil is tussen deze twee aanpakken ten aanzien van de begrippen gebruikt in vraag a) en b). Bij het bouwen van een complex aan beschermingslagen blijft het gevaar nog steeds aanwezig. De kansen worden kleiner gemaakt en daardoor dalen de risico s. Bij het inherent veiliger maken van een proces, bijvoorbeeld door een brandbaar oplosmiddel te vervangen door een niet brandbaar oplosmiddel, wordt het gevaar zelf weggenomen.

5 Zo ook met blootstelling. In het eerste geval wordt de kans op blootstelling beperkt, in het tweede geval de blootstelling zelf geelimineerd omdat het gevaar is weggenomen. d. Plaats de volgende acties in volgorde van afnemend risico en geef aan waarom. Benoem de acties in termen van categorieën van risico management. 1. Als de temperatuur van een reactievat hoger wordt dan een vooraf ingestelde waarde, wordt automatisch de stoomtoevoer afgesloten. 2. Een brandbaar oplosmiddel wordt vervangen door water. 3. Een reactie vindt plaats in een vat dat bestand is tegen de maximale druk, die eventueel bij een runaway reactie zou kunnen ontstaan. 4. Bij het vullen van een voorraadvat stopt de operator de pomp als hij ziet dat het vat bijna vol is. 5. Als de druk in een bepaalde sectie boven een bepaalde gevaarlijke waarde uitstijgt, gaat er in de fabriek een alarm af. 6. Hoewel de optimale conversie wordt bereikt bij hogere p en T, wordt er toch voor gekozen bij lage p en T te werken, met als gevolg een hogere recycle. Acties 4 en 5 zijn procedureel. De mens moet reageren en een menselijke fout kan ernstige gevolgen hebben. Deze twee acties hebben het hoogste risico. Onderscheid tussen de twee is moeilijk te maken omdat dit afhangt van de effecten. Actie 1 is actief. De apparatuur kan eventueel falen. Actie 3 is passief. Er kan nog altijd een constructiefout in het vat zitten. Het gevaar is er nog steeds. Acties 2 en 6 zijn inherent en hebben het laagste risico. Het gevaar is immers weggenomen of belangrijk verminderd. e. Noem vier strategieën om een proces inherent veiliger te maken. Bij het toepassen van deze strategieën kunnen trade-offs optreden. Wat wordt hiermee bedoeld en geef enkele voorbeelden. 1. Minimaliseer (gebruik kleine hoeveelheden stoffen intensificatie) 2. Vervang (gevaarlijke stoffen door minder gevaarlijke stoffen) 3. Matig (minder gevaarlijke condities gebruiken attenuation) 4. Vereenvoudig (elimineer onnodige complexiteit error tolerance) Trade-off: Inruilen van opties, een voordeel voor het een kan een nadeel voor het ander zijn. Voorbeelden: Giftige stoffen vervangen door niet giftige stoffen die dan wel weer brandbaar zijn. Hierbij wissel je dus giftigheid in tegen brandbaarheid. Brandbare stoffen vervangen door niet brandbare stoffen, die dan vluchtig of giftig zijn, of die een hoge T en/of p vereisen voor het proces. Uit de praktijk: CFKs, superkritische processen.

6 Vraag 3: HAZOP De explosie die in december 2005 op een grote brandstofopslagplaats in Buncefield (UK) plaatsvond, was naar verluid tot in België en Nederland hoorbaar. De oorzaak bleek het onzorgvuldig vullen van één van de tanks, waarbij 300 ton benzine over de rand kon stromen. Het zorgvuldig uitvoeren van een HAZOP op het vulsysteem van een opslagtank zou in principe een dergelijk ongeval moeten kunnen voorkomen. In bijgaand flow diagram is een opslagtank voor benzine getekend (capaciteit 500 m 3 ). De tank wordt vanuit een tankauto gevuld met een debiet van 20 m 3 /uur. Vanuit de opslagtank wordt de vloeistof naar een proces verpompt. Het proces vraagt 5 m 3 /uur bij een druk van 5 barg (barg betekent gauge druk, druk ten opzichte van atmosfeer). De tank heeft een hoogte van 10 m en een diameter van 8 m. Een stikstof atmosfeer boven de vloeistof in de tank moet voorkomen dat er een explosieve atmosfeer in de tank kan ontstaan. De ontwerpdruk voor deze atmosfeer is -6 / +20 mbarg. De drukregeling van de stikstofatmosfeer houdt de druk tussen 3 en 10 mbarg door via de controlekleppen stikstof toe te voeren of gasmengsel af te voeren (na reiniging). De tank is verder voorzien van een niveaumeter met een hoog en laag niveau alarm. Voer een HAZOP uit voor de aangegeven nodes 1 en 2. Node 2 heeft betrekking op het vloeistofniveau en het gas boven de vloeistof in de tank. Gebruik voor node 1 de parameters flow en druk en voor node 2 de parameters druk en level. Gebruik geschikte guidewords. Presenteer je resultaten in tabelvorm en kies de vereiste kolommen. Vergeet niet de tabel een informatieve kop te geven. Indien de acties aanpassingen in het flow diagram vereisen, geef deze dan aan, eventueel op het diagram zelf (vergeet dan niet dit ook in te leveren). Kies uit de mogelijke guidewords: no (not, none), more (more of, higher), less (less of, lower), as well as (more than), part of, reverse, other than (other). Oplossing: Bijgaande tabel geeft een mogelijke oplossing, die niet pretendeert volledig te zijn. Het geeft wel de belangrijkste gevaren aan (lekkage of overlopen van benzine en explosiegevaar) en de belangrijkste maatregelen die in ieder geval genomen moeten worden (het installeren van een terugslagklep en een drukontlastklep of overdrukventiel op de tank).

7 Apparaat: Vulsysteem voorraadtank Intentie: Voorraadtank vullen Node: Node 1: Vulleiding Intentie: Verpompen van pomp naar tank Parameter: FLOW Guideword Afwijking Oorzaken Gevolgen Maatregelen / acties MORE >20 m 3 /h Niet waarschijnlijk, pomp zal op capaciteit zijn ontworpen Pomp uit of defect Tank wordt niet gevuld Tank controleren, overweeg periodiek onderhoud NO Geen flow Kraan in persleiding dicht Geen vulling Kraan controleren Toename druk in leiding Kraan in zuigleiding dicht Geen vulling Mogelijk schade aan pomp Kraan controleren Tankauto leeg Geen vulling Chauffeur zou dit moeten Schade aan pomp en tankauto opmerken Als NO FLOW Als boven, vullen duurt langer Als boven LESS < 20 m 3 /h (gedeeltelijk) Lekke pijp of slang of fout Benzine komt vrij Vullen stoppen! gekoppeld Explosiegevaar REVERSE Stroomt ander kant op Pomp om een of andere reden gestopt Benzine stroomt terug naar tankauto Terugslagklep installeren in persleiding AS WELL AS Andere stof naast benzine PART OF In dit geval gelijk aan LESS Verkeerde tankauto gekoppeld (niet waarschijnlijk) Vervuilde voorraad Als dit kan, dan geëigende koppelingen plaatsen Apparaat: Vulsysteem voorraadtank Intentie: Voorraadtank vullen Node: Node 1: Vulleiding Intentie: Verpompen van pomp naar tank Parameter: DRUK Guideword Afwijking Oorzaken Gevolgen Maatregelen / acties MORE Hoge druk in Leiding verstopt, niet leiding waarschijnlijk LESS Lage druk in Zie LESS/NO FLOW leiding

8 Apparaat: Vulsysteem voorraadtank Intentie: Voorraadtank vullen Node: Node 2: Niveau en gasdruk in tank Intentie: Binnen veiligheidsgrenzen blijven Parameter: DRUK Guideword Afwijking Oorzaken Gevolgen Maatregelen / acties Drukregelaar defect Gevaar voor scheuren van het Drukontlastklep of dak van de tank overdrukventiel MORE > 20 mbarg installeren, die werkt bij een lagere druk dan 20 mbarg, bv 15 mbarg Regelsysteem N 2 faalt Als boven Als boven LESS < -6 mbarg Geen N 2 toevoer Onderdruk waardoor tank ook zou kunnen falen Drukontlastklep laat inert gas binnen, bv bij -4 mbarg. Let op: geen lucht binnenlaten anders kan een explosief mengsel ontstaan Apparaat: Vulsysteem voorraadtank Intentie: Voorraadtank vullen Node: Node 2: Niveau en gasdruk in tank Intentie: Binnen veiligheidsgrenzen blijven Parameter: LEVEL Guideword Afwijking Oorzaken Gevolgen Maatregelen / acties MORE (HIGHER) Hoog vloeistof niveau Te snelle vulling t.o.v. verbruik Hoog niveau alarm faalt Gevaar voor overlopen Eventueel scheuren Explosiegevaar Overweeg een extra hoog niveau beveiliging (volgens ander principe) LESS (LOWER) Laag vloeistof niveau Te weinig aanvoer / te veel verbruik Laag niveau alarm faalt Mogelijke schade aan tank (ontstaan door onderdruk vanwege pomp naar proces) Overweeg pomp automatisch te stoppen bij laag niveau via een onafhankelijke beveiliging

9 Node 1 Node 2

10

11

12

Milieu, Veiligheid en Maatschappij (MVM) Toets 30%

Milieu, Veiligheid en Maatschappij (MVM) Toets 30% Milieu, Veiligheid en Maatschappij (MVM) Toets 30% Docenten: Urjan Jacobs en Henk Nugteren Datum: 25 september 2014 Tijd: 14:00 16:00 uur Zaal: TN 4.25 Deze toets telt voor 30% voor het eindresultaat MVM

Nadere informatie

Milieu, Veiligheid en Maatschappij (MVM) Toets 70%

Milieu, Veiligheid en Maatschappij (MVM) Toets 70% Milieu, Veiligheid en Maatschappij (MVM) Toets 70% Docenten: Urjan Jacobs en Henk Nugteren Datum: 24 oktober 2014 Tijd: 14:00 16:00 uur Zaal: DW-Zaal 2 Deze toets telt voor 70% voor het eindresultaat MVM.

Nadere informatie

Milieu, Veiligheid en Maatschappij (MVM) 4052MIVEMY. Toets 30%

Milieu, Veiligheid en Maatschappij (MVM) 4052MIVEMY. Toets 30% Milieu, Veiligheid en Maatschappij (MVM) 4052MIVEMY Toets 30% Docenten: Urjan Jacobs en Henk Nugteren Datum: 24 september 2015 Tijd: 14:00 16:30 uur Zaal: Drebbelweg, Tentamenzaal 2 Deze toets telt voor

Nadere informatie

Tentamen x 3

Tentamen x 3 Tentamen 28.06.2011 Gebruik de meegeleverde vellen papier voor het schrijven van de oplossingen van de opgaven. Schrijf je naam, studentnummer en studierichting op de eerste pagina. Nummer alle volgende

Nadere informatie

Safety Regulations. Uitvoeren van gasmetingen

Safety Regulations. Uitvoeren van gasmetingen Pagina: 1 van 5 1. Wijzigingen t.o.v. vorige versie 5.4 toevoeging gaswasunit naast verbrandingsunit. 5.5 herhalingsmeting bij nieuwe betreding gevaarlijke ruimte toegevoegd 5.6 Aanpassing voor werkzaamheden

Nadere informatie

SEMESTER 1, BLOK B SIMULATIE

SEMESTER 1, BLOK B SIMULATIE INLEIDING In deze workshop gaan we met behulp van Excel een simulatie uitvoeren die betrekking heeft op chemische omzettingen en het schoonspoelen van een reactorsysteem. We bekijken dan wat er gebeurt

Nadere informatie

Toolbox-meeting Besloten ruimten

Toolbox-meeting Besloten ruimten Toolbox-meeting Besloten ruimten Unica installatietechniek B.V. Schrevenweg 2 8024 HA Zwolle Tel. 038 4560456 Fax 038 4560404 Inleiding Ruimten zoals tanks, ketels, riolen, kruipruimten en leidingkelders

Nadere informatie

5, waar gaat dit hoofdstuk over? 1.2 stoffen bij elkaar: wat kan er gebeuren? Samenvatting door een scholier 1438 woorden 31 maart 2010

5, waar gaat dit hoofdstuk over? 1.2 stoffen bij elkaar: wat kan er gebeuren? Samenvatting door een scholier 1438 woorden 31 maart 2010 Samenvatting door een scholier 1438 woorden 31 maart 2010 5,6 15 keer beoordeeld Vak Scheikunde Scheikunde Hoofdstuk 1 stoffen bij elkaar 1.1 waar gaat dit hoofdstuk over? Als je 2 stoffen bij elkaar doet

Nadere informatie

Wat is een explosie? Een explosie is een zeer snel verlopende brand met een vrijkomende (verwoestende) drukgolf.

Wat is een explosie? Een explosie is een zeer snel verlopende brand met een vrijkomende (verwoestende) drukgolf. Toolbox: Brand en Explosie Het doel van een toolboxmeeting is om de aandacht en motivatie voor veiligheid en gezondheid binnen het bedrijf te verbeteren. Wat is brand? Brand is een chemische reactie van

Nadere informatie

IPT hertentamen - 03-07-2015, 9:00-12:00

IPT hertentamen - 03-07-2015, 9:00-12:00 IPT hertentamen - 03-07-2015, 9:00-12:00 Cursus: 4051IPTECY Inleiding ProcesTechnologie Docenten: F. Kapteijn & V. van Steijn Lees elke vraag volledig door voordat je aan (a) begint. Schrijf op elk blad

Nadere informatie

Handleiding aansluiten en in gebruik nemen zelfaanzuigende SHE pompen

Handleiding aansluiten en in gebruik nemen zelfaanzuigende SHE pompen Handleiding aansluiten en in gebruik nemen zelfaanzuigende SHE pompen Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Inleiding 3 Uitvoering 3 Installatie 3 Vullen 5 Starten ( eerste keer) 5 Starten ( normaal gebruik) 5

Nadere informatie

Gevaarlijke stoffen zijn stoffen die gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Op je werk, maar ook thuis zijn veel meer gevaarlijke stoffen dan je denkt.

Gevaarlijke stoffen zijn stoffen die gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Op je werk, maar ook thuis zijn veel meer gevaarlijke stoffen dan je denkt. Gevaarlijke stoffen Gevaarlijke stoffen zijn stoffen die gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Op je werk, maar ook thuis zijn veel meer gevaarlijke stoffen dan je denkt. Giftig Een stof is giftig als deze

Nadere informatie

Netwerkdiagram voor een project. AON: Activities On Nodes - activiteiten op knooppunten

Netwerkdiagram voor een project. AON: Activities On Nodes - activiteiten op knooppunten Netwerkdiagram voor een project. AON: Activities On Nodes - activiteiten op knooppunten Opmerking vooraf. Een netwerk is een structuur die is opgebouwd met pijlen en knooppunten. Bij het opstellen van

Nadere informatie

Eind- en toetstermen Toezichthouder Chemisch Technisch (TCT)

Eind- en toetstermen Toezichthouder Chemisch Technisch (TCT) Eind- en toetstermen Toezichthouder Chemisch Technisch (TCT) Taxonomie: K = Kennis B = Begrip (incl. Kennis) T = Toepassen (incl. Kennis en Begrip) De Toezichthouder Chemisch Technisch (TCT) dient de volgende

Nadere informatie

Adviesnamiddag Added Value Plantin 14 maart 2007

Adviesnamiddag Added Value Plantin 14 maart 2007 Veilig en gezond werken met chemicaliën Adviesnamiddag Added Value Plantin 14 maart 2007 Prof. Dr. Ir. Filip Verplaetsen Inhoud Brand vs. explosie Brand en explosiekarakteristieken Demo s Veilig en gezond

Nadere informatie

Inherente Veiligheid in de Praktijk

Inherente Veiligheid in de Praktijk Inherente Veiligheid in de Praktijk Ir. W.B.Patberg Inleiding Inherente Veiligheid is binnen de procesindustrie een vrij bekend begrip. Structurele toepassing bij ontwerp, wijzigingen en bedrijfsvoering

Nadere informatie

Eind- en toetstermen Chemisch Technisch Operator (CTO)

Eind- en toetstermen Chemisch Technisch Operator (CTO) Eind- en toetstermen Chemisch Technisch Operator (CTO) Taxonomie: K = Kennis B = Begrip (incl. Kennis) T = Toepassen (incl. Kennis en Begrip) De Chemisch Technisch Operator (CTO) dient de volgende eind-

Nadere informatie

HSE guidelines mei 2012 AARDGASCONDENSAAT HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS

HSE guidelines mei 2012 AARDGASCONDENSAAT HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS S HSE guidelines mei 2012 AARDGASCONDENSAAT HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS Werk veilig of werk niet Bij werkzaamheden aan installaties en systemen zijn strikte procedures

Nadere informatie

Stappenplan voor het explosieveiligheidsdocument. In een onderzoek kunnen de volgende stappen genomen worden:

Stappenplan voor het explosieveiligheidsdocument. In een onderzoek kunnen de volgende stappen genomen worden: ATEX introductie De Atex richtlijn is van toepassing op alle plaatsen waar ontploffingsgevaar kan heersen. De richtlijn heeft een breed werkingsgebied en omvat naast gasexplosiegevaar ook stofexplosiegevaar.

Nadere informatie

EXPLOSIEVEILIGHEIDSDOCUMENT Beoordeling van explosiegevaren door stof van installaties en arbeidsplaatsen

EXPLOSIEVEILIGHEIDSDOCUMENT Beoordeling van explosiegevaren door stof van installaties en arbeidsplaatsen Installatie: Arbeidsplaats: Beschrijving van de installatie en arbeidsplaats Verantwoordelijke: (1) Brandbare Stoffen (2) Gegevens van de meest kritische stof Ontstekingstemperatuur: Ontstekingsenergie:

Nadere informatie

Hans Vanhoe Katrien Strubbe Universiteit Gent SLO Chemie

Hans Vanhoe Katrien Strubbe Universiteit Gent SLO Chemie Chemie in druppels Hans Vanhoe Katrien Strubbe Universiteit Gent SLO Chemie 4 Verschuiving van een chemisch evenwicht 4.1 Chemisch evenwicht Stikstofdioxide (NO 2) (roodbruin gas) kan omgezet worden tot

Nadere informatie

Procesveiligheid & SIL

Procesveiligheid & SIL PRODUCA veiligheid & SIL Willem van der Bijl PRODUCA Communicatie BV Toepassing Arbowet.PPT / WvdB, Apr 2016 / Blz. 1 Wat is PRODUCA? PRODUCA levert diensten op het gebied van Opleidingen, Consultancy

Nadere informatie

-5- Noem de blusmethoden voor een klasse A-brand. -5- Omschrijf de brandklassen. -5- Noem de blusmethoden voor een klasse B-brand.

-5- Noem de blusmethoden voor een klasse A-brand. -5- Omschrijf de brandklassen. -5- Noem de blusmethoden voor een klasse B-brand. -5- Met welk bord wordt een explosiegevaarlijke gebied aangegeven? -5- Noem de blusmethoden voor een klasse A-brand. -5- Noem de blusmethoden voor een klasse B-brand. -5- Noem de blusmethoden voor een

Nadere informatie

Sero Zijkanaalpompen. Centrifugaalpompen

Sero Zijkanaalpompen. Centrifugaalpompen Sero Zijkanaalpompen Centrifugaalpompen 221 Sero Zijkanaalpompen De Sero zijkanaalpompen zijn door hun speciale constructie goed in staat om water met lucht te verpompen. Echter is dit pompprincipe tussen

Nadere informatie

UITVOERINGS VOORSCHRIFTEN EXAMINERING. Gasmeten Ingangsdatum 3 september 2018 geldig tot 1 januari 2019

UITVOERINGS VOORSCHRIFTEN EXAMINERING. Gasmeten Ingangsdatum 3 september 2018 geldig tot 1 januari 2019 UITVOERINGS VOORSCHRIFTEN EXAMINERING Gasmeten Ingangsdatum 3 september 2018 geldig tot 1 januari 2019 SSVV versie 3.1 03092018 Inleiding De Uitvoeringsvoorschriften Examinering (UVE) zijn bedoeld voor

Nadere informatie

TUINCENTRUM VIJVERPOMP

TUINCENTRUM VIJVERPOMP TUINCENTRUM VIJVERPOMP Rekenen voor vmbo-groen en mbo-groen Colofon RekenGroen. Rekenen voor vmbo- groen en mbo- groen Module Tuincentrum - Vijverpomp Leerlingtekst Versie 1.0. November 2012 Auteurs: Mieke

Nadere informatie

aanvullende gebruikers handleiding AQUA Plus Versie 131010 - 1 -

aanvullende gebruikers handleiding AQUA Plus Versie 131010 - 1 - aanvullende gebruikers handleiding AQUA Plus Versie 131010-1 - AANVULLENDE HANDLEIDING AQUA PLUS Deze handleiding is uitsluitend ter aanvulling van de handleiding van de Altech Eclips (papieren of DVD

Nadere informatie

Datum laatste wijziging: 7 februari 2014. 1 Doel 2. 2 Toepassingsgebied 2. 3 Definities 2. 5 Voorschrift 3. 5.1 Aanduiding gemarkeerd gebied 3

Datum laatste wijziging: 7 februari 2014. 1 Doel 2. 2 Toepassingsgebied 2. 3 Definities 2. 5 Voorschrift 3. 5.1 Aanduiding gemarkeerd gebied 3 Aard van de laatste wijziging: versie 4 : aanpassing tabel 6.2 Datum laatste wijziging: 7 februari 2014 Inhoud 1 Doel 2 2 Toepassingsgebied 2 3 Definities 2 4 Inleiding 2 5 Voorschrift 3 5.1 Aanduiding

Nadere informatie

Harsh & Hazardous. Dé richtlijnen voor extreme omstandigheden EXPLOSIES

Harsh & Hazardous. Dé richtlijnen voor extreme omstandigheden EXPLOSIES Harsh & Hazardous Dé richtlijnen voor extreme omstandigheden EXPLOSIES Explosies Een explosie is het plotseling vergroten van het volume van een hoeveelheid materie waarna de energie op een heftige manier

Nadere informatie

-- zie vervolg volgende pagina --

-- zie vervolg volgende pagina -- PT-1 hertentamen, 13-08-2013, 9:00-12:00 Cursus: 4051PRTE1Y Procestechnologie 1 Docenten: F. Kapteijn & V. van Steijn Lees elke vraag goed door voordat je begint Schrijf op elk blad in ieder geval je naam

Nadere informatie

De oorspronkelijke versie van deze opgave is na het correctievoorschrift opgenomen.

De oorspronkelijke versie van deze opgave is na het correctievoorschrift opgenomen. Toelichting bij Voorbeeldopgaven Syllabus Nieuwe Scheikunde HAVO De opgave is een bewerking van de volgende CE-opgave: LPG 2007-2de tijdvak De oorspronkelijke versie van deze opgave is na het correctievoorschrift

Nadere informatie

Project tankopslag. Onderdeel 3: Dampverwerkingsinstallaties/ Explosieveiligheid. - Zone 0 beleid - Dampverwerking

Project tankopslag. Onderdeel 3: Dampverwerkingsinstallaties/ Explosieveiligheid. - Zone 0 beleid - Dampverwerking Project tankopslag Onderdeel 3: Dampverwerkingsinstallaties/ Explosieveiligheid - Zone 0 beleid - Dampverwerking Project tankopslag, dampverwerking/explosieveiligheid oktober 2012 Explosieveiligheid in

Nadere informatie

DELTA WATER ENGINEERING V09/2014/P1

DELTA WATER ENGINEERING V09/2014/P1 Delta Water Engineering V09/2014/P1 INSTALLATIEGIDS MORAVA 1. Onderdelen: 1. BYPASS 8. INSTELLING RESTHARDHEID 2. KLEPPENHUIS 9. INSTELLING INKOMENDE HARDHEID 3. HARSTANK 10. NAAR PEKELKLEP 4. CONTAINER

Nadere informatie

LinkedIn VARIBOX

LinkedIn VARIBOX www.varibox-ibc.com info@varibox-ibc.com LinkedIn VARIBOX Deze FAQ bevat veel voorkomende vragen omtrent de CDS-zuigbuis die in de VARIBOX FC is gemonteerd. Deze FAQ is opgedeeld in onderdelen: de kenmerken,

Nadere informatie

Toezicht & Handhaving binnen de (externe)veiligheidsketen

Toezicht & Handhaving binnen de (externe)veiligheidsketen Externe veiligheid? Toezicht & Handhaving binnen de (externe)veiligheidsketen Het beheersen van risico's die voortvloeien uit de opslag, productie, het gebruik en vervoer van gevaarlijke stoffen Externe

Nadere informatie

PT-1 tentamen, , 9:00-12:00. Cursus: 4051PRTE1Y Procestechnologie 1 Docenten: F. Kapteijn & V. van Steijn

PT-1 tentamen, , 9:00-12:00. Cursus: 4051PRTE1Y Procestechnologie 1 Docenten: F. Kapteijn & V. van Steijn PT-1 tentamen, 26-06-2013, 9:00-12:00 Cursus: 4051PRTE1Y Procestechnologie 1 Docenten: F. Kapteijn & V. van Steijn Lees elke vraag goed door voordat je begint Schrijf op elk blad in ieder geval je naam

Nadere informatie

Behaviour Based Safety bij Distributie

Behaviour Based Safety bij Distributie Behaviour Based Safety bij Distributie BACD presentatie Brenntag N.V., Ignace Dejager Operations manager Definities: Bulklevering Producten Transporttank Opslagtank Losplaats Losslang Vaste losleiding

Nadere informatie

VMBO PIE. Zonneboiler

VMBO PIE. Zonneboiler VMBO PIE Zonneboiler Colofon Uitgave: Ontwerp: Illustraties: Auteurs: Bewerking: De rede Terneuzen XXX XXX XXX XXX Deze uitgave is uitsluitend bestemd voor gebruik door leden van de Vereniging Platform

Nadere informatie

DeNOx-installatie. Onmisbaar voor schone lucht

DeNOx-installatie. Onmisbaar voor schone lucht DeNOx-installatie Een DeNOx-installatie is niets meer dan een uit de kluiten gewassen autokatalysator. Net als de installatie onder uw vierwieler zorgt een DeNOx-installatie ervoor dat schadelijke stoffen

Nadere informatie

Tentamen optimaal sturen , uur. 4 vraagstukken

Tentamen optimaal sturen , uur. 4 vraagstukken Tentamen optimaal sturen 12-7- 00, 9.00-12.00 uur 4 vraagstukken Vraag 1 a) Beschrijf wiskundig de algemene vorm van een optimaal besturingsprobleem in de discrete tijd. Hierin komen o.a. de symbolen J,

Nadere informatie

Practicum algemeen. 1 Diagrammen maken 2 Lineair verband en evenredig verband 3 Het schrijven van een verslag

Practicum algemeen. 1 Diagrammen maken 2 Lineair verband en evenredig verband 3 Het schrijven van een verslag Practicum algemeen 1 Diagrammen maken 2 Lineair verband en evenredig verband 3 Het schrijven van een verslag 1 Diagrammen maken Onafhankelijke grootheid en afhankelijke grootheid In veel experimenten wordt

Nadere informatie

Eindexamen scheikunde 1-2 vwo 2008-II

Eindexamen scheikunde 1-2 vwo 2008-II Ammoniak Ammoniak wordt bereid uit een mengsel van stikstof en waterstof in de molverhouding N 2 : H 2 = 1 : 3. Dit gasmengsel, ook wel synthesegas genoemd, wordt in de ammoniakfabriek gemaakt uit aardgas,

Nadere informatie

ExxonMobil. Analyser Wensen. Arno van Adrichem

ExxonMobil. Analyser Wensen. Arno van Adrichem Wensen Arno van Adrichem Opbouw Presentatie Waarom gebruiken we analysers Categorieën van analysers Validatie en calibratie Data acquisitie Data analyse Waarom gebruiken we analysers? Veiligheid, Gezondheid

Nadere informatie

TOETS CTD voor 1 ste jaars MST (4051CHTHEY, MST1211TA1, LB1541) 10 maart 2015 14.00-15.30 uur Docenten: L. de Smet, B. Dam

TOETS CTD voor 1 ste jaars MST (4051CHTHEY, MST1211TA1, LB1541) 10 maart 2015 14.00-15.30 uur Docenten: L. de Smet, B. Dam TOETS CTD voor 1 ste jaars MST (4051CHTHEY, MST1211TA1, LB1541) 10 maart 2015 14.00-15.30 uur Docenten: L. de Smet, B. Dam Naam:. Studentnummer Leiden:... En/of Studentnummer Delft:... Dit tentamen bestaat

Nadere informatie

UITVOERINGS VOORSCHRIFTEN EXAMINERING. Gasmeten Ingangsdatum 3 september 2018 geldig tot 1 januari 2019

UITVOERINGS VOORSCHRIFTEN EXAMINERING. Gasmeten Ingangsdatum 3 september 2018 geldig tot 1 januari 2019 UITVOERINGS VOORSCHRIFTEN EXAMINERING Gasmeten Ingangsdatum 3 september 2018 geldig tot 1 januari 2019 SSVV versie 3.2 03092018 Inleiding De Uitvoeringsvoorschriften Examinering (UVE) zijn bedoeld voor

Nadere informatie

Inbedrijfstelling van de installatie

Inbedrijfstelling van de installatie Inbedrijfstelling van de installatie excellence in hot water INHOUD. Zonnecircuit.............................. 2. Inbedrijfstelling............................. 3 3. Oplossen van eventuele pannes..............

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing. Cleanfix SW 50. Stof-/waterzuiger

Gebruiksaanwijzing. Cleanfix SW 50. Stof-/waterzuiger Gebruiksaanwijzing Cleanfix SW 50 Stof-/waterzuiger Cleanfix Benelux B.V. De Scheper 255 5688 HP OIRSCHOT Internet: www.cleanfix.com Telefoon: 0499 55 00 33 www.cleanfix.nl Telefax: 0499 55 00 60 E-mail:

Nadere informatie

EUROPEAN UNION SCIENCE OLYMPIAD ANTWOORDENBUNDEL TEST 1 13 APRIL 13, 2010. Land:

EUROPEAN UNION SCIENCE OLYMPIAD ANTWOORDENBUNDEL TEST 1 13 APRIL 13, 2010. Land: EUROPEAN UNION SCIENCE OLYMPIAD ANTWOORDENBUNDEL TEST 1 13 APRIL 13, 2010 Land: Team: Namen en handtekeningen 1 OPDRACHT 1 Relatieve vochtigheid van de lucht 1.1: Het dauwpunt is (noteer ook de eenheid)

Nadere informatie

OVERAL, variatie vanuit de kern. LES- BRIEF 3v/4hv. De zonne-energiecentrale van Fuentes de Andalucía

OVERAL, variatie vanuit de kern. LES- BRIEF 3v/4hv. De zonne-energiecentrale van Fuentes de Andalucía OVERAL, variatie vanuit de kern LES- BRIEF 3v/4hv De zonne-energiecentrale van 1 Zonne-energie is in overvloed beschikbaar maar het is nog niet zo eenvoudig om die om te zetten naar elektrische energie.

Nadere informatie

Handleiding Zelfaanzuigende e-she pomp

Handleiding Zelfaanzuigende e-she pomp 15-11-2016 Versie 2.0 Handleiding Zelfaanzuigende e-she pomp Pagina 1 van 9 blz.1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Inleiding... 3 2. Uitvoeringen... 3 3. Installatie... 3 4. Inbedrijfstelling... 5 4.1.

Nadere informatie

Vloeibare plantenvoeding bestaat uit 3 hoofdelementen (NPK) en sporenelementen (ijzer, borium, calcium, magnesium enz enz)

Vloeibare plantenvoeding bestaat uit 3 hoofdelementen (NPK) en sporenelementen (ijzer, borium, calcium, magnesium enz enz) De voedingscomputer, Eerst iets over voeding, Vloeibare plantenvoeding bestaat uit 3 hoofdelementen (NPK) en sporenelementen (ijzer, borium, calcium, magnesium enz enz) Als sommige van deze elementen in

Nadere informatie

PT-1 tentamen, , 9:00-12:00. Cursus: 4051PRTE1Y Procestechnologie 1 Docenten: F. Kapteijn & V. van Steijn

PT-1 tentamen, , 9:00-12:00. Cursus: 4051PRTE1Y Procestechnologie 1 Docenten: F. Kapteijn & V. van Steijn PT-1 tentamen, 26-06-2013, 9:00-12:00 Cursus: 4051PRTE1Y Procestechnologie 1 Docenten: F. Kapteijn & V. van Steijn Lees elke vraag goed door voordat je begint Schrijf op elk blad in ieder geval je naam

Nadere informatie

Oefentoets - Grafieken

Oefentoets - Grafieken Oefentoets - Grafieken Schrijf je antwoorden zo volledig mogelijk op. Gebruik bij het tekenen van een grafiek lineaal en potlood. Vraag 1 Tijdens een voetbalwedstrijd wordt in het stadion het geluid gemeten.

Nadere informatie

10 Materie en warmte. Onderwerpen. 3.2 Temperatuur en warmte.

10 Materie en warmte. Onderwerpen. 3.2 Temperatuur en warmte. 1 Materie en warmte Onderwerpen - Temperatuur en warmte. - Verschillende temperatuurschalen - Berekening hoeveelheid warmte t.o.v. bepaalde temperatuur. - Thermische geleidbaarheid van een stof. - Warmteweerstand

Nadere informatie

FIKTECH. Ontstoffingstechniek & Productieoptimalisatie. Gebruiksinstructies FikVacWet vacuüm zuig/pers pomp

FIKTECH. Ontstoffingstechniek & Productieoptimalisatie. Gebruiksinstructies FikVacWet vacuüm zuig/pers pomp Gebruiksinstructies FikVacWet vacuüm zuig/pers pomp Werking/ functie De FikVacWet gebruikt u voor het opzuigen van onder meer snijdvloeistoffen, hydrauliekolie, lekvloeistoffen, adsorbenten, slib en spanen,

Nadere informatie

TENTAMEN SCHEIDINGSPROCESSEN

TENTAMEN SCHEIDINGSPROCESSEN TENTAMEN SCHEIDINGSPROCESSEN Vooraf: Zet Uw naam op alle papieren (ook de losse pagina s met figuren etc.) die U denkt in te leveren. Vergeet niet de uitgewerkte figuren in Bijlage 1, 2 en 3 in te leveren.

Nadere informatie

De verliezen van /in het systeem zijn ook het gevolg van energietransformaties!

De verliezen van /in het systeem zijn ook het gevolg van energietransformaties! Centrale Verwarmingssysteem Uitwerking van de deelvragen 1 ) Wat zijn de Energietransformaties in het systeem? De Energietransformaties die optreden in het CV-systeem zijn a. Boven de brander c.q. in de

Nadere informatie

Goede VHCP Praktijk afvullen van vloeibare chemicaliën

Goede VHCP Praktijk afvullen van vloeibare chemicaliën Goede VHCP Praktijk afvullen van vloeibare chemicaliën Editie: mei 2014 Disclaimer Deze Goede VHCP Praktijk is naar beste kunnen opgesteld door de Commissie Milieu & Veiligheid van het Verbond van Handelaren

Nadere informatie

Hoofdstuk 8. Opgave 2. Opgave 1. Oefenvragen scheikunde, hoofdstuk 8 en 10, 5 VWO,

Hoofdstuk 8. Opgave 2. Opgave 1. Oefenvragen scheikunde, hoofdstuk 8 en 10, 5 VWO, Oefenvragen scheikunde, hoofdstuk 8 en 10, 5 VWO, Hoofdstuk 8 Opgave 1 Bruistabletten bevatten onder andere natriumwaterstofcarbonaat. Als je deze tabletten in water brengt, treedt een reactie op waarbij

Nadere informatie

EcoAir 60. Gebruiksaanwijzing

EcoAir 60. Gebruiksaanwijzing EcoAir 60 Gebruiksaanwijzing Technische specificaties. Algemeen Netspanning: 230V/50Hz Ampère: 16 Wattage: 3000 Afmeting: 515x975x40mm (BxHxD) Gewicht leeg: 42 kg Pompen Aantal: 2x (douche- en afvalwater)

Nadere informatie

Functie: Senior adviseur veiligheid en milieu Sinds 1997 werkzaam bij Energie Consult Holland BV

Functie: Senior adviseur veiligheid en milieu Sinds 1997 werkzaam bij Energie Consult Holland BV Lieke Koets Functie: Senior adviseur veiligheid en milieu Sinds 1997 werkzaam bij Energie Consult Holland BV Werkzaamheden: Advieswerkzaamheden, opstellen RI&E s, aanvragen omgevingsvergunning, opstellen

Nadere informatie

Wat is ARIE? Hoe werkt de webapplicatie ARIE aanwijzing? Ga naar www.rivm.nl/arie, u krijgt dan het volgende scherm:

Wat is ARIE? Hoe werkt de webapplicatie ARIE aanwijzing? Ga naar www.rivm.nl/arie, u krijgt dan het volgende scherm: Wat is ARIE? Bedrijven die vallen onder de ARIE-regeling hebben veel gevaarlijke stoffen in huis, maar de effecten van een ongeval met een gevaarlijke stof blijven binnen de poort. Dit betekent dat vooral

Nadere informatie

Wervelbedfilters. Van glas kan je het dus ook maken zoals ik al eerder op merkte Voordeel het is goedkoper Nadeel het is kwetsbaarder

Wervelbedfilters. Van glas kan je het dus ook maken zoals ik al eerder op merkte Voordeel het is goedkoper Nadeel het is kwetsbaarder Wervelbedfilters Een nieuwe ontwikkeling opgebied van filtering is een wervelbedfilter. Deze wordt al een geruime tijd toegepast op proffesioneelgebied denk maar aan Oceaan van Dierentuin Blijdorp te Rotterdam.

Nadere informatie

Metatechnisch Evaluatiesysteem

Metatechnisch Evaluatiesysteem Metatechnisch Evaluatiesysteem Versie 3 Beheersdomein Procesinstallaties Inspectie-instrument Procesveiligheidsdocumentatie Testversie 29/02/2008 CRC/SIT/010-N Werkversie Belgische Seveso-inspectiediensten

Nadere informatie

De inspectie is uitgevoerd samen met de heer bevoegd gezag Wabo.

De inspectie is uitgevoerd samen met de heer bevoegd gezag Wabo. > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag Lyondell Chemie Nederland B.V. t.a.v. de directie Theemsweg 14 3197 KM BOTLEK ROTTERDAM 3197KM14 Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag Postbus 90801 2509 LV Den

Nadere informatie

I Uitvoeren vrijgave metingen. Documentinformatie

I Uitvoeren vrijgave metingen. Documentinformatie besloten en bijzondere ruimten die I001-010 Uitvoeren vrijgave metingen Toepassingsgebied RWE Generation NL Geldigheid tot 01-09-2020 Documentinformatie Versie Versiedatum Autorisatie V01 01-09-2017 Manager

Nadere informatie

1. Weten dat er explosieveiligheid in normen beschreven staat en in Europa specifiek in de ATEX-richtlijn

1. Weten dat er explosieveiligheid in normen beschreven staat en in Europa specifiek in de ATEX-richtlijn Hoofdstuk 11 ATEX Doelstellingen 1. Weten dat er explosieveiligheid in normen beschreven staat en in Europa specifiek in de ATEX-richtlijn ATEX staat voor ATmosphéres EXplosives. Onder een explosieve atmosfeer

Nadere informatie

Valkuilen bij procesveiligheid

Valkuilen bij procesveiligheid Het risico van LOPA en SIL Classificatie Valkuilen bij procesveiligheid NVVK Veiligheidscongres 2009 Chris Pietersen Safety Solutions Consultants BV pietersen@safety-sc.com Chris Pietersen Directeur SSC

Nadere informatie

Voorkom kosten en risico s door juiste gaszonering. Paul van Norden Kiwa Gas Technology 30 juni 2010

Voorkom kosten en risico s door juiste gaszonering. Paul van Norden Kiwa Gas Technology 30 juni 2010 Voorkom kosten en risico s door juiste gaszonering Paul van Norden Kiwa Gas Technology 30 juni 2010 KIWA Veiligheid & Risicomanagement INHOUD De risico s die bedrijven nog steeds nemen. Zoneren: jongleren

Nadere informatie

Prospectieve risicoinventarisatie

Prospectieve risicoinventarisatie Jeannette Knol, Eric Masseus adviseurs kwaliteit Prospectieve risicoinventarisatie SAFER, (H)FMEA Definitie Voorspellende analysemethode om onveilige situaties (risico s) te inventariseren en preventief

Nadere informatie

Waterontharder VT1000. Gebruikers handleiding

Waterontharder VT1000. Gebruikers handleiding Waterontharder VT1000 Gebruikers handleiding Pagina 2 van 16 VT1000 rev1 Inhoudsopgave. Pagina 1. Belangrijke informatie. 4. 2. Algemeen. 5. 3. Installatie 6. 3.1. Inhoud levering 6. 3.2. Installeren 7.

Nadere informatie

De inspectie is uitgevoerd samen met mevrouw. De inspectie is uitgevoerd in het kader van artikel 13 van het Besluit risico's zware ongevallen 2015.

De inspectie is uitgevoerd samen met mevrouw. De inspectie is uitgevoerd in het kader van artikel 13 van het Besluit risico's zware ongevallen 2015. > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag Esso Nederland B.V. t.a.v. de directie Graaf Engelbertlaan 75 4837 DS BREDA 4837DS75 Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag Postbus 90801 2509 LV Den Haag www.inspectieszw.nl

Nadere informatie

Het risico van LOPA en SIL Classificatie Valkuilen bij procesveiligheid

Het risico van LOPA en SIL Classificatie Valkuilen bij procesveiligheid Het risico van LOPA en SIL Classificatie Valkuilen bij procesveiligheid NVVK Veiligheidscongres 2009 Ir. C.M. Pietersen pietersen@safety-sc.com 1. Samenvatting Risico evaluatie methoden worden in toenemende

Nadere informatie

De 17 principes van lean working

De 17 principes van lean working De 17 principes van lean working Lean working kan samengevat worden in 17 basis principes. De totale aanpak is hieruit opgebouwd. Het kennen en beheersen van de principes is belangrijk voor de continu

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing bierinstallatie

Gebruiksaanwijzing bierinstallatie Start van de dag Voordat u de dag begint, controleer of alle uitlopen () van de bierkranen schoon zijn. Ondanks dat u de dag ervoor alles hebt gereinigd, is het mogelijk dat tijdens uw afwezigheid toch

Nadere informatie

Installatiegids Delta Ontario Duplex

Installatiegids Delta Ontario Duplex GH Systems bvba Delta water softeners Diependale 24 Serviceadres: Fonteinplein 3 9700 Oudenaarde Tel. 055/457110 Fax. 055/457111 info@ghsystems.be www.ghsystems.be Installatiegids Delta Ontario Duplex

Nadere informatie

VAN OMGEVINGSLUCHT NAAR MEDICINALE ZUURSTOF. Denise Daems Verpleegkundig specialiste ventilatie Pneumologie

VAN OMGEVINGSLUCHT NAAR MEDICINALE ZUURSTOF. Denise Daems Verpleegkundig specialiste ventilatie Pneumologie VAN OMGEVINGSLUCHT NAAR MEDICINALE ZUURSTOF Denise Daems Verpleegkundig specialiste ventilatie Pneumologie Gas Lucht Zuurstof Inhoud 1. Algemeenheden 2. Fysische en chemische eigenschappen 3. Toepassingen

Nadere informatie

Opgave 5 Solswitch. Eindexamen havo natuurkunde 2013-II

Opgave 5 Solswitch. Eindexamen havo natuurkunde 2013-II Opgave 5 Solswitch De Vrije Universiteit in Amsterdam heeft in 2008 een patent verworven op de Solswitch. De Solswitch is een dubbelwandig paneel van dat alleen licht doorlaat als het gevuld is met. Voorwerpen

Nadere informatie

Uitgebreide procesbeschrijving

Uitgebreide procesbeschrijving Uitgebreide procesbeschrijving Procesbeschrijving Het voedingmengsel wordt samengesteld door de 2 zuivere componenten olie (uit T-904) en zuivere PEG (uit T-903) te mengen. T-903 en T-904 bevinden zich

Nadere informatie

Technische Universiteit Eindhoven Tentamen Thermische Fysica II 3NB65. 15 augustus 2011, 9.00-12.00 uur

Technische Universiteit Eindhoven Tentamen Thermische Fysica II 3NB65. 15 augustus 2011, 9.00-12.00 uur Technische Universiteit Eindhoven Tentamen Thermische Fysica II 3NB65 15 augustus 2011, 9.00-12.00 uur Het tentamen bestaat uit drie, de hele stof omvattende opgaven, onderverdeeld in 15 deelopgaven die

Nadere informatie

7 Gebruiken van snijbranders en plasmasnijders Inhoud

7 Gebruiken van snijbranders en plasmasnijders Inhoud 7 Gebruiken van snijbranders en plasmasnijders Inhoud Wat is het?... 1 Waarmee doe je het?... 1 Hoe werk je met een autogeenlasinstallatie?... 4 Hoe onderhoud je een autogeen lasinstallatie en een snijbrander?...

Nadere informatie

Delta Water Softeners Nederland BV De Sonman 27, 5066 GJ Moergestel T : 013 513 35 54 info@dewason.nl www.dewason.nl

Delta Water Softeners Nederland BV De Sonman 27, 5066 GJ Moergestel T : 013 513 35 54 info@dewason.nl www.dewason.nl INSTALLATIEGIDS DELTA ESCALDA DELTA ISERA Delta Water Softeners Nederland BV De Sonman 27, 5066 GJ Moergestel T : 013 513 35 54 info@dewason.nl www.dewason.nl Onderdelen Voorzorgsmaatregelen Installatie

Nadere informatie

RC030/RC035 Pneumatisch (handmatig) vloeistof afzuigapparaat. Instructies

RC030/RC035 Pneumatisch (handmatig) vloeistof afzuigapparaat. Instructies RC030/RC035 Pneumatisch (handmatig) vloeistof afzuigapparaat Instructies Deze kunnen worden gebruikt voor het afzuigen van: Motorolie Versnellingsbak- en transmissieolie Koelvloeistof Remvloeistof Andere

Nadere informatie

Gereedschap voor autogeen lassen en Branden

Gereedschap voor autogeen lassen en Branden Gereedschap voor autogeen lassen en Branden Bij autogene processen worden branders gebruikt voor lassen en onder meer ook voor snijden, solderen, richten, strekken, gutsen, vlamstralen en heetstoken. Deze

Nadere informatie

Noodstroom in ziekenhuizen

Noodstroom in ziekenhuizen Noodstroom in ziekenhuizen Ontwerp André Korndorffer/Jan Feijes Inhoud - Waarom noodstroom? - Gebruik van noodstroom - Hoe veel noodstroom is nodig? - Structuren energiedistributie - Fouten en oplossingen

Nadere informatie

Leerstofoverzicht Lezen in beeld

Leerstofoverzicht Lezen in beeld Vaardigheden die bij één passen, worden in Lezen in beeld steeds bij elkaar, in één blok aangeboden. Voor Lezen in beeld a geldt het linker. Voor Lezen in beeld b t/m e geldt het rechter. In jaargroep

Nadere informatie

Provinciaal Technisch Instituut EEKLO. Automatiseringstechnieken. Hydraulica toepassingen

Provinciaal Technisch Instituut EEKLO. Automatiseringstechnieken. Hydraulica toepassingen Provinciaal Technisch Instituut EEKLO Automatiseringstechnieken Hydraulica toepassingen Moerman P. 7S TSO CMP/Regeltechniek 2 1. Verband tussen debiet en druk. Aan de hand van de proefopstelling gaan we

Nadere informatie

NEVAC examen Vacuümtechniek Maandag 7 april 2008, 14:00-16:30 uur

NEVAC examen Vacuümtechniek Maandag 7 april 2008, 14:00-16:30 uur NEVAC examen Vacuümtechniek Maandag 7 april 2008, 14:00-16:30 uur Dit examen bestaat uit 4 vraagstukken en 5 pagina s Vraagstuk 1 (VT-08-1) (15 punten) Een vacuümvat wordt afgepompt met een eentraps draaischuifpomp

Nadere informatie

Het is echter waarschijnlijker dat rood kwik bestaat uit Hg 2+ ionen en het biantimonaation met de formule Sb2O7 4.

Het is echter waarschijnlijker dat rood kwik bestaat uit Hg 2+ ionen en het biantimonaation met de formule Sb2O7 4. Lyceum Oudehoven Hoefslag 4 4205 NK Gorinchem Schoolexamen Leerjaar: 4 Vak: Scheikunde Datum: 26-06-2013 Tijd: 13.00 14.30 uur Uitdelen: opgavenvellen + proefwerkpapier Toegestaan: rekenmachine, potlood,

Nadere informatie

Uitwerkingen. T2: Verbranden en Ontleden, De snelheid van een reactie en Verbindingen en elementen

Uitwerkingen. T2: Verbranden en Ontleden, De snelheid van een reactie en Verbindingen en elementen Uitwerkingen T2: Verbranden en Ontleden, De snelheid van een reactie en Verbindingen en elementen 2008 Voorbeeld toets dinsdag 29 februari 60 minuten NASK 2, 2(3) VMBO-TGK, DEEL B. H5: VERBRANDEN EN ONTLEDEN

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing. Gasbranders. 057.130.7 Gasbrander zonder vlambeveiliging 057.131.7-057.146.3 Gasbranders met vlambeveiliging.

Gebruiksaanwijzing. Gasbranders. 057.130.7 Gasbrander zonder vlambeveiliging 057.131.7-057.146.3 Gasbranders met vlambeveiliging. Gasbranders Overzicht 057.130.7 gasbrander 20cm, butaan/propaan, 5 kw, zonder vlambeveiliging 057.131.5 gasbrander 30cm, butaan/propaan, 7 kw + vlambeveiliging 057.132.3 gasbrander 40cm, butaan/propaan,

Nadere informatie

WERKING VAN KOELSYSTEMEN PON-CAT.COM/KENNISCENTRUM

WERKING VAN KOELSYSTEMEN PON-CAT.COM/KENNISCENTRUM WERKING VAN KOELSYSTEMEN Het belang van een goed werkend koelsysteem WAT DOET EEN KOELSYSTEEM? Het koelsysteem zorgt ervoor dat thermische energie uit de motor afgevoerd wordt waardoor de temperatuur in

Nadere informatie

CENTRALE COMMISSIE VOORTENTAMEN SCHEIKUNDE TENTAMEN SCHEIKUNDE. datum : donderdag 29 juli 2010

CENTRALE COMMISSIE VOORTENTAMEN SCHEIKUNDE TENTAMEN SCHEIKUNDE. datum : donderdag 29 juli 2010 CENTRALE COMMISSIE VOORTENTAMEN SCHEIKUNDE TENTAMEN SCHEIKUNDE datum : donderdag 29 juli 2010 tijd : 14.00 tot 17.00 uur aantal opgaven : 6 Iedere opgave dient op een afzonderlijk vel te worden gemaakt

Nadere informatie

LinkedIn VARIBOX

LinkedIn VARIBOX www.varibox-ibc.com info@varibox-ibc.com LinkedIn VARIBOX Deze FAQ bevat veel voorkomende vragen omtrent de ontluchter die in de VARIBOX FC is gemonteerd. De VARIBOX FC heeft standaard een beluchter en

Nadere informatie

Woensdag 24 mei, uur

Woensdag 24 mei, uur -- ~--------- -- --- -~~-~=============--- EXAMEN MIDDELBAAR ALGEMEEN OORTGEZET ONDERWIJS IN 1978 MAO4 Woensdag 24 mei, 9.30-11.30 uur NATUUR-EN SCHEIKUNDE I (Natuurkunde) Zie ommezijde Deze opgaven zijn

Nadere informatie

Uraanhexafluoride in de splijtstofcyclus

Uraanhexafluoride in de splijtstofcyclus 022 1 Uraanhexafluoride Na het vergaan van het Franse vrachtschip de Mont Louis op 25 augustus 1984 voor de Belgische kust bij Oostende is vooral aandacht besteed aan de berging van een deel van de lading,

Nadere informatie

Mengsel mix. Elieke van Sark en Liza Fredriks

Mengsel mix. Elieke van Sark en Liza Fredriks Mengsel mix Elieke van Sark en Liza Fredriks 2 oktober 29 Inleiding Een chemisch bedrijf is naar ons toe gekomen met een aantal vragen over het reageren van stoffen tot andere stoffen Hierbij gaat het

Nadere informatie

Samenvatting Chemie Overal 3 havo

Samenvatting Chemie Overal 3 havo Samenvatting Chemie Overal 3 havo Hoofdstuk 3: Reacties 3.1 Energie Energievoorziening Fossiele brandstoffen zijn nog steeds belangrijk voor onze energievoorziening. We zijn druk op zoek naar duurzame

Nadere informatie

EXPLOSIEVEILIGHEIDSDOCUMENT Beoordeling van explosiegevaren door gas en damp van binnen arbeidsplaatsen

EXPLOSIEVEILIGHEIDSDOCUMENT Beoordeling van explosiegevaren door gas en damp van binnen arbeidsplaatsen Explosiegevaarlijke ruimte: Arbeidsplaats: Beschrijving van gas en/of damp Veiligheidsinformatieblad aanwezig (1) Vlampunt Vlampunt beneden 21 C Vlampunt boven 21 C Beschrijving van de installatie (2)

Nadere informatie