Ondersteuning en zorg

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ondersteuning en zorg"

Transcriptie

1 REINAERDE Dat is mensenwerk Ondersteuning en zorg Een kennismaking met Reinaerde

2 Voor uw kwaliteit van bestaan In deze brochure leest u wat Reinaerde voor u kan betekenen en hoe u met ons in contact kunt komen. 2 Reinaerde is de zorgorganisatie in de regio Utrecht die zich richt op kinderen, jeugd en volwassenen. Het is onze missie om een optimale kwaliteit van bestaan te bereiken voor een brede groep mensen die ondersteuning nodig heeft. We zetten ons voor u in met ondersteuning en zorg. Zo vindt u op het gebied van werk of dagbesteding bij Reinaerde allerlei mogelijkheden. Reinaerde heeft daarnaast een diversiteit aan woningen waar minder of meer begeleiding en zorg is. Afgestemd op uw situatie, leeftijd, wensen en mogelijkheden. Om u of uw familielid volledig van dienst te zijn, bieden we bovendien uitgebreide mogelijkheden voor specialistische ondersteuning en scholing. Dat varieert van hulp bij het verbreden van sociale vaardigheden tot praktijkscholing. Verderop in deze brochure leest u meer over deze mogelijkheden bij Reinaerde. Medezeggenschap De ondersteuning en zorg willen wij goed afstemmen op uw behoeften. We werken op maat en overleggen daarom met u als cliënt, of samen met uw familie of andere vertegenwoordigers, over de ondersteuning of zorg die het best bijdraagt aan uw kwaliteit van bestaan. Uw ondersteuning leggen we vast in een persoonlijk ondersteuningsplan en uw inspraak bij Reinaerde is goed geregeld. We werken met ons hoofd en vanuit ons hart Voor uiteenlopende zorgvragen Er zijn allerlei redenen waarom iemand niet of niet helemaal zelfstandig kan leven. Reinaerde is er voor mensen met uiteenlopende zorg- of ondersteuningsvragen. Zo werken we voor mensen met een ontwikkelingsachterstand, een verstandelijke of lichamelijke beperking, voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel en voor mensen met psychische problemen. Reinaerde is actief voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt en voor mensen die eerder dak- of thuisloos waren. Daarnaast is Reinaerde werkzaam voor kinderen van wie de zorg door ouders tijdelijk uit handen moet worden gegeven. Reinaerde verleent daarbij meestal voor een langere periode ondersteuning of zorg, van enkele uren in de week tot 24 uur per dag. Omdat we één van de grotere zorgaanbieders in de regio Utrecht zijn, hebben we voor u vaak passende mogelijkheden. Bovendien is er daardoor voor u veel specialistische deskundigheid in huis. Meepraten over werktijden Veel medewerkers wilden de werktijden graag veranderen. zegt Erica Sluijs, voorzitter van de cliëntenraad bij Reinaerde s dagcentrum De Schelp. Om de mening te peilen hebben we zelf een enquête gehouden. We hebben vragen bedacht en op papier gezet. Die hebben we daarna aan iedereen gesteld. In de vergadering van de cliëntenraad hebben we de uitkomsten besproken en hebben we onze manager geadviseerd. De tijden zijn aangepast en iedereen is er tevreden mee. Ik ben best trots op de nieuwe tijden want ze zijn van ons zelf.

3 3 We werken vanuit een visie De ondersteuning en zorg van Reinaerde bieden we vanuit een duidelijke visie, die richting geeft aan wat u van ons kunt verwachten. Het doen en laten van Reinaerde komt voort uit onze kijk op mensen: wij zien de mogelijkheden van mensen; wij zien mensen die in hun leven zoveel mogelijk zelf bepalen; wij zien burgers die een gewoon leven willen leiden. Voor ons is het belangrijk dat mensen: zich emotioneel goed voelen; zich lichamelijk goed voelen; prettig wonen en over hun eigen bezittingen kunnen beschikken; met familie, vrienden en anderen contact hebben; zelf keuzes maken; zichzelf ontwikkelen; deelnemen aan de maatschappij door hun werk, activiteiten en vrijetijdsbesteding; volwaardig meedoen door hun rechten uit te oefenen en plichten na te leven. Reinaerde heeft een algemene grondslag. Wij besteden bij de ondersteuning en zorg aandacht aan zingeving en levensovertuiging. Samen met familie en vrijwilligers Dankzij familie en vrienden, deelname aan clubs en verenigingen en andere sociale contacten kunt u een prettig sociaal leven hebben. Over het algemeen gaat dat vanzelf, maar er kan ondersteuning nodig zijn om die contacten te onderhouden. De begeleiders van Reinaerde ondersteunen u als dat nodig is bij de invulling of organisatie van uw sociale leven en vrije tijd. Onmisbaar daarbij is de grote inzet van de vele vrijwilligers van Reinaerde. Zij zorgen voor extra activiteiten die uw leven aangenaam maken, van een wandeling tot deelname aan evenementen.

4 Voor kinderen en jongeren 4 AGezinnen en kinderen vinden bij Reinaerde zowel zorg gericht op kinderen met een (licht) verstandelijke beperking als jeugdzorg. We zijn er voor kinderen met een ontwikkelingsachterstand of met een verstandelijke beperking. Maar u kunt ook bij ons terecht voor jeugdhulpverlening en opvoedingsvragen voor kinderen en gezinnen, zonder dat er sprake is van een verstandelijke beperking. U treft binnen het organisatieonderdeel Reinaerde Kinderen & Jeugd diverse mogelijkheden voor ondersteuning en zorg. Met een ontwikkelingsachterstand of verstandelijke beperking Als ouder van een kind met ontwikkelingsachterstand of verstandelijke beperking staat u er niet alleen voor. Reinaerde is thuis in de wereld van het kind dat speciaal is. Met veel expertise en diverse mogelijkheden voor ondersteuning of zorg ondersteunen wij bij de opvoeding van uw kind. Samen creëren we zo een omgeving waarin uw kind zich veilig kan ontwikkelen. De ondersteuning en zorg voor het kind past bij hun zorgvraag: van lichte ondersteuning tot zeer intensieve zorg. Elk kind is uniek. Dat geldt zeker als uw kind zich anders ontwikkelt dan andere kinderen. Bij Reinaerde Kinderen & Jeugd kunt u voor uw kind de beste ondersteuning kiezen en begeleiding op maat krijgen, bijvoorbeeld ondersteuning thuis, opvoedkundige gezinsbegeleiding of logeren. Daarmee kunnen kinderen vaak thuis blijven wonen. Dan kunnen zij net als andere kinderen in het eigen gezin opgroeien. Voor kinderen die niet thuis kunnen blijven wonen, biedt Reinaerde Kinderen & Jeugd gezinswoonvormen en wonen in een kleine groep. Voor sommige kinderen met een ontwikkelingsachterstand of beperking biedt een kindercentrum de beste mogelijkheden voor ontwikkeling. In de vijf kindercentra van Reinaerde Kinderen & Jeugd staat communicatie en het leren van praktische en sociale vaardigheden centraal. Voor baby s en peuters zijn er gespecialiseerde peutergroepen en peuterspeelzalen. Ook is ondersteuning mogelijk op een regulier kinderdagverblijf of peuterspeelzaal. Die ondersteuning is er ook individueel of in een groep voor kinderen vanaf vier jaar die speciaal of regulier onderwijs volgen. Na schooltijd, in het weekend en in vakanties is er voor het kind naschoolse opvang, weekendopvang, logeren en vakantiedagopvang. Ook als nog niet helemaal duidelijk is wat er met uw kind aan de hand is, kunt u bij ons terecht. Onze deskundigen kunnen uw kind observeren en diagnoses stellen. Bent u vastgelopen met de opvoering van uw kind? Reinaerde helpt u thuis of op locatie met intensieve observatie en behandeling zodat u zelf weer de touwtjes in handen krijgt. De puberfase stelt zowel kind als ouder voor

5 nieuwe uitdagingen. Met u gaan wij die graag aan. Naast nieuwe ontwikkelingen bij het kind kijken we met elkaar ook naar de toekomst: welke mogelijkheden zijn er voor uw kind op het gebied van wonen, werk of dagbesteding? Sommige tieners zijn er aan toe om elders te gaan wonen. Dat kan in kleinschalige woongroepen. Is de stap om uit huis te gaan nog te groot? In deeltijd buitenshuis wonen en logeren voor tieners zijn goede mogelijkheden om toe te groeien naar een zo zelfstandig mogelijk leven. Jeugdzorg Kinderen en jongeren, zonder verstandelijke beperking, met een jeugdhulpverlenings- of opvoedingsvraag, kunnen bij de jeugdzorg van Reinaerde Kinderen & Jeugd terecht. Soms is in een gezin hulp nodig. Er zijn problemen met de opvoeding of het gedrag van het kind. Reinaerde ondersteunt deze gezinnen op twee manieren. Met intensieve ambulante jeugdhulpverlening aan huis en met tijdelijke ondersteuning van het kind in een woning van Reinaerde. De ambulante jeugdhulpverlening is er in twee vormen. Voor gezinnen met kinderen tot 18 jaar krijgen de ouders via intensieve begeleiding inzicht in wat het kind nodig heeft. Voor gezinnen met jongeren tussen 12 en 23 jaar is de familietherapie gericht op de jongere, het gezin en zijn omgeving. De jongere en de ouders krijgen inzicht in wat ze van elkaar kunnen verwachten. Kinderen kunnen bij Reinaerde Kinderen & Jeugd wonen als zij tijdelijk niet thuis kunnen wonen. De opvoedkundige - en jeughulpverlening richt zich ook dan op het kind en het gezin. Er wordt gewerkt aan terugkeer naar huis. Als dat niet kan, bepalen we samen het toekomstperspectief en bereiden ouders en kind voor op de volgende stap. Bij Reinaerde kunnen broertjes en zusjes samen komen wonen, ook als één van hen een ontwikkelingsachterstand of beperking heeft. Voor kinderen met een Islamitische achtergrond heeft Reinaerde een speciale leefgroep in een van haar woningen. Hier vinden kinderen en ouders een herkenbare omgeving. 5

6 Voor werk en dagbesteding van volwassenen Iedereen heeft zijn wensen om zijn tijd op een prettige manier door te brengen. Deel uitmaken van een team en een bijdrage leveren door te werken, is voor veel mensen belangrijk. Daarom heeft Reinaerde een gevarieerd aanbod van werk en dagbestedingactiviteiten: van ervaringsgerichte activiteiten of industriële arbeid bij Reinaerde tot werken bij een bedrijf, betaald of onbetaald. Voor schoolverlaters is het mogelijk op verschillende plekken stage te lopen om te ontdekken welke werkplek het best past. Als u een keuze heeft gemaakt, bieden onze persoonlijke begeleiding, training en scholing u mogelijkheden voor verdere ontwikkeling en het zo goed mogelijk uitvoeren van uw werk. Voor sommige mensen is veiligheid, structuur en voorspelbaarheid belangrijk om zich prettig te voelen. Voor hen is de beschutte omgeving van een dagcentrum voor volwassenen een goede keus. De dagbesteding is te vinden in de buurt van de woonplek. Een dagcentrum heeft meerdere groepen, die zich specialiseren in verschillende activiteiten in een combinatie van werk en ontspanning. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor administratief werk, zoals het verzorgen van mailingen of kopieerwerk. Of misschien voelt u meer voor creatieve activiteiten, het in elkaar zetten van eenvoudige producten of het bakken van taart en gebak. De dagcentra bieden een variëteit aan activiteiten, waardoor afwisseling of juist specialisatie goed mogelijk is. Mensen met een beperking die een prestatie willen en kunnen leveren, maar voor wie het 6

7 werken bij een bedrijf een stap te ver is, kunnen in een kleinschalig werkproject van Reinaerde aan de slag. Het werken in zo n kleinschalig werkproject is voor veel mensen met een beperking een goede vorm van dagbesteding. Reinaerde heeft verspreid over de provincie Utrecht een groot aantal kleinschalige werkprojecten, bijvoorbeeld in de horeca, winkels en kunstateliers (zoals schilderkunst, kaarsenmakerij en textiel). Een aantal werkprojecten levert diensten aan anderen. Voorbeelden daarvan zijn de projecten voor groenonderhoud, cateringwerkzaamheden, schoonmaken bij de plaatselijke voetbalclub en het onder begeleiding werken bij een kinderboerderij. Voor diverse groepen hebben we vormen van werk en dagbesteding die passen bij de leeftijdsfase. Zo zijn er voor senioren vormen van dagbesteding waarbij ontspanning en samen bezig zijn voorop staan. Mensen die op zoek zijn naar een betaalde baan bij een bedrijf, kunnen een beroep doen op de arbeidstoeleidingsorganisatie van Reinaerde, TRES. De jobcoaches van TRES helpen bij het vinden van een baan en bieden ondersteuning op de werkvloer. 7 Angelo werkt in het Eetcafé Angelo Scalatti werkt graag in Eetcafé het Atelier in Houten. Daar bedient hij uiterst vriendelijk de terrasbezoekers. Ze maken een praatje met hem. Hij werkt er s ochtends of s avonds. Hij vindt het fijn dat hij goed kan opschieten met zijn collega s: Ik kan altijd vragen of ze me willen helpen. En als een collega een andere dag wil werken, dan ruil ik wel eens. Zijn begeleider Kees: Angelo helpt ons fantastisch. Angelo straalt als zijn vaardigheden worden geroemd.

8 Voor wonen met ondersteuning en zorg voor volwassenen 8 EEen vertrouwde plek om te wonen is de basis voor een prettig leven. Volwassenen met een verstandelijke beperking of met een andere ondersteuningsvraag kunnen bij Reinaerde terecht voor vele eigentijdse woonvormen op tal van locaties. Aan de hand van uw wensen kunt u kiezen voor een bepaalde woning van Reinaerde. U kunt wonen in een groep met 24 uur per dag begeleiding of kiezen voor een woonvorm met alleen een aantal uur per dag ondersteuning, in een groep met eigen kamer of in een eigen appartement. Reinaerde heeft woonmogelijkheden in diverse woonwijken, verspreid over verschillende plaatsen in de regio Utrecht. Maar er zijn ook mogelijkheden voor wonen op beschut terrein, als u intensieve zorg en ondersteuning nodig heeft. Voor diverse groepen mensen heeft Reinaerde speciale woningen, zoals voor jongeren met Veilig contact leggen Jeanine de Vries heeft een ernstige meervoudige beperking en woont op De Heygraeff. Ze heeft het nodig dat er contact met haar wordt gemaakt om te ontdekken wat ze leuk vindt. Jeanine is blind. Ze kan niet praten of bewegen, behalve met haar hoofd, mond en ogen. Met haar mimiek en met geluiden kan ze aangeven wat ze wil. Geluid en sfeer zijn heel belangrijk. Zo peilt ze haar omgeving. Als ze stemmen hoort, buigt ze haar hoofd ernaar toe. Als het vertrouwde stemmen blijken, lacht ze. Als iemand haar hand vasthoudt, glimlacht ze ook. Dan voelt ze dat ze veilig is. een licht verstandelijke beperking, voor (jong) volwassenen en senioren. Ook zijn er volledig aangepaste woningen, zoals voor mensen met ernstige meervoudige beperkingen, aan wie intensieve ondersteuning wordt geboden. Een van de bijzondere eigenschappen van Reinaerde is de gespecialiseerde zorg voor mensen met een ernstig meervoudige beperking of voor mensen die om andere redenen meer intensieve zorg en begeleiding nodig hebben. Met name in de beschutte omgeving van de locaties De Heygraeff en Dennendal heeft Reinaerde de zorg toegespitst op mensen die van intensieve of specifieke ondersteuning gebruik maken. Het woningaanbod van Reinaerde is al groot en divers. Maar we werken elke dag aan het verbeteren van het aanbod op uw vraag. Bijvoorbeeld met nieuwe woningen voor kleine groepen mensen, waarmee u het goed kunt vinden. Via het Loket en via kunt u zich oriënteren op de mogelijkheden die Reinaerde heeft. Reinaerde gaat graag met u in gesprek om een passende woning te vinden. Ook als we nog niet over een woning beschikken die aansluit op uw wensen en mogelijkheden.

9

10 Voor wonen van mensen met een lichamelijke beperking of niet-aangeboren hersenletsel Zelfstandig willen wonen kan een grote uitdaging zijn als u een lichamelijke beperking of niet-aangeboren hersenletsel (NAH) heeft. Als u niet zelfstandig wilt of kunt wonen, dan is wellicht één van onze woningen iets voor u. Hier woont u met anderen met een lichamelijke beperking of NAH. Elke bewoner heeft een eigen kamer, maar er zijn ook gezamenlijke ruimtes. Er is 24 uur per dag deskundige begeleiding aanwezig om u waar nodig te ondersteunen. Als u dat wilt, bieden wij u ook ondersteuning op uw werkplek of bemiddelen wij bij het vinden van een passende werkplek. Is een werkplek bij een regulier bedrijf voor u geen optie, dan is ook werk en dagbesteding mogelijk bij een dagcentrum of een kleinschalig werkproject van Reinaerde, specifiek voor mensen met een lichamelijke beperking of NAH. Leven na hersenletsel Gerard Johansson was monteur tot hij door een ongeval zwaar hersenletsel opliep. Ik moest stapje voor stapje veel dingen opnieuw leren. Doordat mijn korte termijn geheugen verloren is gegaan, heb ik moeite met namen en gezichten. Van drukte krijg ik hartkloppingen. Hij is zich bewust van de periode vóór het hersenletsel. Ik weet nog goed hoe ik was en dat maakt mij erg verdrietig. Dat is mijn gevecht. Een gat in mijn hart. Na jaren ploeteren thuis heb ik besloten te verhuizen naar Reinaerde. Ik weet dat het thuis goed gaat, dat geeft rust. Mijn vrouw kan nu weer op vakantie. Ik heb hier alles wat ik nodig heb. Eten doe ik vaak met een medebewoner. Ik ben graag onder de mensen en als ik moe word, ga ik naar mijn kamer. 10

11 Voor begeleiding in uw eigen omgeving WWoont u zelfstandig, dan kan Reinaerde u aan huis of elders (ambulant) begeleiden met allerlei praktische zaken, zoals de opvoeding van kinderen, rekeningen betalen, zelf keuzes maken, het aangaan en onderhouden van sociale contacten en persoonlijke verzorging. Door onze kennis en ervaring kunnen wij uw vragen goed beantwoorden en met u zoeken naar oplossingen voor praktische problemen. Veel mensen kiezen voor ambulante ondersteuning bij Reinaerde. In het bijzonder mensen met niet-aangeboren hersenletsel en mensen met een beperking maken gebruik van de ambulante ondersteuning van Reinaerde, die in de hele regio Utrecht wordt aangeboden. Structuur is belangrijk voor Jan Als gevolg van een hersenbloeding leidt Jan Friessen (53) aan geheugenverlies. Structuur is daarom erg belangrijk voor hem. Op dit moment krijg ik elke vrijdag twee uur ondersteuning van Angelique. Als ze komt, praten we eerst over wat belangrijk is voor mij. Ik heb geleerd te werken met een agenda en dingen op papier te zetten. Zo weet ik wat ik moet doen om structuur te houden. We nemen ook de zakelijke papieren door, want dat lukt me niet meer. Ze heeft oplossingen, advies of tips. Het is voor andere mensen moeilijk voor te stellen dat ik zo ben veranderd. Ik had het niet zonder begeleiding kunnen oplossen. 11

12

13 Met specialistische ondersteuning en scholing DDe zorg en ondersteuning van Reinaerde wordt verzorgd door professionele en betrokken medewerkers. Als een van de grotere zorgaanbieders en door onze ruime ervaring beschikt Reinaerde over veel kennis en vaardigheid. Deze expertises gebruiken we om de ondersteuning en zorg voor u te optimaliseren. Denkt u bijvoorbeeld aan de specifieke kennis die voorhanden is bij onze fysiotherapeuten, ergotherapeuten, gedragskundigen, artsen, bewegingsagogen en muziektherapeuten. Reinaerde werkt met verschillende methodieken en geeft diverse therapieën. Reinaerde Diagnostisch Centrum Soms weet u niet wat er met uw kind of familielid precies aan de hand is. Of u heeft het gevoel dat u alles al heeft geprobeerd en u weet niet meer bij wie u terecht kunt. In dat geval kunt u terecht bij Reinaerde Diagnostisch Centrum. Bijvoorbeeld als u vragen heeft over het gedrag van uw kind. De deskundigen van het Diagnostisch Centrum geven u na grondige observatie een advies voor verdere hulp en ondersteuning. Een coach van het Diagnostisch Centrum kan helpen de adviezen in de praktijk te brengen. In het Diagnostisch Centrum is ook een Zintuigteam aanwezig, dat het functioneren van de zintuigen en de invloed daarvan op het gedrag kan onderzoeken. Daarnaast is er een gespecialiseerd Autismeteam, dat niet alleen autisme kan vaststellen, maar ook veel verstand heeft van vragen en problemen die vaak bij autisme voorkomen. Scholing Reinaerde is sterk in scholing, training en ontwikkeling. Cliënten kunnen ondersteuning via Reinaerde krijgen in de vorm van trainingen of scholing. We verzorgen samen met andere organisaties een divers aanbod aan trainingen en opleidingen. De trainingen zijn gericht op werknemersvaardigheden of helpen u om meer zelfstandig en onafhankelijk te functioneren in de samenleving. Voor medewerkers van Reinaerde en collega-organisaties heeft Reinaerde een groot aanbod aan opleidings- en trainingsmogelijkheden. Reinaerde heeft het eigen training- en opleidingscentrum ROOT. Daarnaast heeft Reinaerde veel opleidingsplaatsen voor leerlingen en stagiairs.... bijvoorbeeld artsen, fysiotherapeuten... Arne leert door actieve ondersteuning Arne Drongers zit aan tafel, maar is afwezig en in zichzelf gekeerd. Totdat begeleider Joke Eiken hem vraagt samen koffie te gaan zetten. Arne staat op en loopt daadkrachtig naar de keuken. Daar giet hij water in het koffiezetapparaat, doet er een filter in, meet de koffie af en zet het apparaat aan. Trots geniet hij van een zelfgezet kopje koffie. Hier kan ik nu zo van genieten, zegt Joke. We begeleiden Arne met de methodiek Active Support. Hij wordt actief ondersteund bij dagelijkse bezigheden. Stapje voor stapje hebben we hem geleerd hoe dit moet. Dat vergroot Arne s zelfstandigheid en hij is enthousiast over en trots op wat hij leert. 13

14 Het werkgebied van Reinaerde De ondersteuning en zorg van Reinaerde wordt in de hele regio Utrecht aangeboden. Denkt u hierbij bijvoorbeeld aan ondersteuning thuis voor kinderen en volwassenen. Of ambulante ondersteuning op school, kinderdagverblijf en peuterspeelzaal. Maar ook arbeidsintegratie en begeleiding op de werkvloer vindt verspreid door de regio plaats. Daarnaast heeft Reinaerde woonvoorzieningen, kinder- en dagbestedingscentra in verschillende plaatsen. In het oranje gearceerde gebied is de ambulante dienstverlening van Reinaerde mogelijk. De blokjes geven aan in welke woonplaatsen de andere diensten van Reinaerde zich bevinden. N201 Wilnis A2 Breukelen Maartensdijk Soest A1 14 A12 N212 N198 Maarssen Kamerik Woerden Vleuten / De Meern Harmelen Utrecht Nieuwegein Montfoort IJsselstein N230 A27 A28 Den Dolder Bilthoven Zeist Bunnik Houten N228 N224 E231 N227 Woudenberg Maarn N225 A12 Veenendaal Everdingen N229 Wijk bij Duurstede Ochten Ambulante dienstverlening, niet verbonden aan een locatie - Reinaerde Expertises - Reinaerde Opleiden Ontwikkelen Trainen (ROOT) - Ondersteunende diensten Locaties Wonen Wonen LG/NAH Kinderen & Jeugd Werk & Dagbesteding Reinaerde in cijfers 2450 cliënten 2150 medewerkers 600 vrijwilligers 400 locaties

15 Informatie Wilt u zich naar aanleiding van deze brochure aanmelden of heeft u nog vragen over de mogelijkheden voor ondersteuning en zorg? Neem dan contact op met Reinaerde Loket. De medewerkers van het Loket hebben een totaaloverzicht van de mogelijkheden. Ook als u een vraag naar ondersteuning heeft, die u nog niet bij ons heeft gevonden, spreken wij u graag. Mogelijk kunnen we toch aan uw vraag voldoen. Op basis van uw wensen helpen de medewerkers van het Loket u graag verder. Voor informatie over de mogelijkheden Reinaerde Loket Europalaan KS Utrecht Tel op werkdagen van 9.00 tot uur loket@reinaerde.nl Voor algemene informatie: Reinaerde Europalaan 310 Postbus GJ Utrecht Tel info@reinaerde.nl 15

16 REINAERDE Dat is mensenwerk Colofon Tekst Reinaerde Communicatie Fotografie Communicatie Reinaerde, Inge Hondebrink (div. pagina s), Tjitske Sluis (pag. 7 en 11), Loek Smit (pag. 6), Liesbeth Dinnissen (pag. 10) en Henk Kroezen (pag. 9). Pictoright Amsterdam/ Ateliers De Wijde Doelen (pag. 6-7). Grafisch ontwerp Studio Futuro, Mieke Vaas Drukwerk Callenbach Uitgave: 2010, tweede herziene druk De beschreven ervaringen in deze brochure zijn waar gebeurd. Om privacyredenen zijn gefingeerde namen gebruikt. Reinaerde heeft het HKZ-keurmerk voor zijn kwaliteitsmanagementsysteem. Reinaerde is aangesloten bij Carante Groep, een samenwerkingsverband van zelfstandige zorgaanbieders. Carante Groep biedt ondersteuning bij bedrijfsvoering en zorginnovatie. Aangesloten bij:

Dat is mensenwerk. Wonen met ondersteuning en zorg bij Reinaerde. Voor volwassenen met een verstandelijke beperking. Ambulante Begeleiding

Dat is mensenwerk. Wonen met ondersteuning en zorg bij Reinaerde. Voor volwassenen met een verstandelijke beperking. Ambulante Begeleiding REINAERDE Dat is mensenwerk 1 met ondersteuning en zorg bij Reinaerde Voor volwassenen met een verstandelijke beperking Ambulante Begeleiding Op zoek naar een woning Individueel met begeleiding in de buurt

Nadere informatie

&Ons Tweede Thuis VOLWASSENEN

&Ons Tweede Thuis VOLWASSENEN &Ons Tweede Thuis VOLWASSENEN & & VOLWASSENEN Ondersteuning voor mensen met een beperking Heb je een beperking of heeft je zoon of dochter een beperking? Dan is wat ondersteuning soms erg welkom. Ons Tweede

Nadere informatie

Dat is mensenwerk. Reinaerde. Ambulante Begeleiding. Ondersteuning en begeleiding bij het wonen en het dagelijkse leven. Ambulante Begeleiding

Dat is mensenwerk. Reinaerde. Ambulante Begeleiding. Ondersteuning en begeleiding bij het wonen en het dagelijkse leven. Ambulante Begeleiding REINAERDE Dat is mensenwerk 1 Reinaerde Ondersteuning en begeleiding bij het wonen en het dagelijkse leven Introductie HHoe u woont en leeft is heel persoonlijk. En ook wat u daarbij nodig heeft. Zelfstandig

Nadere informatie

Reinaerde Wonen LG/NAH

Reinaerde Wonen LG/NAH REINAERDE Dat is mensenwerk Reinaerde Wonen voor mensen met een lichamelijke beperking (LG) en mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) Op zoek naar een woning 2 Vooraf Door een lichamelijke beperking,

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Algemene brochure. voor mensen met een beperking. MEE maakt meedoen mogelijk

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Algemene brochure. voor mensen met een beperking. MEE maakt meedoen mogelijk MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Algemene brochure voor mensen met een beperking MEE maakt meedoen mogelijk 1 Colofon Tekst en samenstelling Eenvoudig Communiceren Amsterdam Afd. Communicatie

Nadere informatie

vanuit ieders mogelijkheden daar waar nodig gewoon samen Denkt mee Doet mee Gewoon samen

vanuit ieders mogelijkheden daar waar nodig gewoon samen Denkt mee Doet mee Gewoon samen vanuit ieders mogelijkheden daar waar nodig gewoon samen Denkt mee Doet mee Gewoon samen Uw opgave is ons uitgangspunt: doelgericht, met de focus op zelfredzaamheid en de eigen kracht van mensen met een

Nadere informatie

Met welke vragen. 2 Diagnostisch Centrum

Met welke vragen. 2 Diagnostisch Centrum REINAERDE Diagnostisch Centrum Onderzoek, advies en behandeling Iedereen wordt in het dagelijks leven wel eens geconfronteerd met zijn eigen mogelijkheden én onmogelijkheden. Als die onmogelijkheden uw

Nadere informatie

&Ons Tweede Thuis KINDEREN

&Ons Tweede Thuis KINDEREN &Ons Tweede Thuis KINDEREN & & KINDEREN Inleiding Het liefst zorg je als ouder zelf voor je kind maar soms heb je hulp nodig. Bijvoorbeeld als je kind een achterstand in de ontwikkeling of een verstandelijke,

Nadere informatie

Diagnostisch centrum

Diagnostisch centrum REINAERDE Diagnostisch Centrum Als uw kind zich anders ontwikkelt De ontwikkeling van kinderen verloopt niet altijd vanzelfsprekend. Bijvoorbeeld als uw kind een ontwikkelingsachterstand of beperking heeft

Nadere informatie

AMERPOORT DIENSTVERLENING AAN MENSEN MET EEN VERSTANDELIJKE BEPERKING

AMERPOORT DIENSTVERLENING AAN MENSEN MET EEN VERSTANDELIJKE BEPERKING AMERPOORT DIENSTVERLENING AAN MENSEN MET EEN VERSTANDELIJKE BEPERKING Amerpoort: deskundig en betrokken Amerpoort is een organisatie die diensten verleent aan mensen met een verstandelijke beperking. We

Nadere informatie

HULP BIJ OPVOEDING BEHANDELING BEGELEIDING OBSERVATIE DIAGNOSTIEK. kinderen

HULP BIJ OPVOEDING BEHANDELING BEGELEIDING OBSERVATIE DIAGNOSTIEK. kinderen HULP BIJ OPVOEDING BEHANDELING BEGELEIDING OBSERVATIE DIAGNOSTIEK kinderen Soms heeft een gezin extra begeleiding nodig. Bijvoorbeeld als uw kind een achterstand in de ontwikkeling of een verstandelijke,

Nadere informatie

Gewoon meedoen! www.estinea.nl

Gewoon meedoen! www.estinea.nl Gewoon meedoen! Hoe wil jij meedoen? Dat vragen we aan iedereen die bij Estinea komt voor ondersteuning bij wonen, werken of leren. Meedoen in de samenleving - op je eigen niveau en je eigen manier - levert

Nadere informatie

T H U I S B I J A M E R P O O RT

T H U I S B I J A M E R P O O RT Wonen naar wens T H U I S B I J A M E R P O O RT Thuis bij Amerpoort Ieder mens is anders. En ieder mens heeft andere woonbehoeften. Bij Amerpoort staan de woon- en ondersteuningswensen van mensen met

Nadere informatie

Zorg en Ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking. Dit zijn wij we zijn er voor jou!

Zorg en Ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking. Dit zijn wij we zijn er voor jou! Zorg en Ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking Dit zijn wij we zijn er voor jou! Graag stellen we ons voor! Careander ondersteunt mensen met een verstandelijke beperking op het gebied

Nadere informatie

Werkenrode Volwassenen. Volwassenen met een lichamelijke handicap en/of niet-aangeboren- hersenletsel (NAH)

Werkenrode Volwassenen. Volwassenen met een lichamelijke handicap en/of niet-aangeboren- hersenletsel (NAH) Werkenrode Volwassenen Volwassenen met een lichamelijke handicap en/of niet-aangeboren- hersenletsel (NAH) Mensen met een handicap willen graag zo zelfstandig mogelijk leven. Meedoen in de maatschappij

Nadere informatie

REINAERDE. Dat is mensenwerk KINDEREN & JEUGD. Informatie voor ouders van baby s en peuters met een ontwikkelingsachterstand of beperking

REINAERDE. Dat is mensenwerk KINDEREN & JEUGD. Informatie voor ouders van baby s en peuters met een ontwikkelingsachterstand of beperking REINAERDE KINDEREN & JEUGD Dat is mensenwerk 1 Informatie voor ouders van baby s en peuters met een ontwikkelingsachterstand of beperking Inhoudsopgave 4 6 7 8 10 12 15 17 18 20 22 Introductie Integrale

Nadere informatie

Samen doen. Zorgvisie. Zorg- en dienstverlening van A tot Z

Samen doen. Zorgvisie. Zorg- en dienstverlening van A tot Z Samen doen Zorgvisie Zorg- en dienstverlening van A tot Z Wat en hoe? 3 W Samen met de cliënt bepalen we wát we gaan doen en hóe we het gaan doen. Mensen met een verstandelijke beperking kunnen op diverse

Nadere informatie

Je talenten komen tot bloei bij Bloesem Theehuis Sterker in de samenleving.

Je talenten komen tot bloei bij Bloesem Theehuis Sterker in de samenleving. Je talenten komen tot bloei bij Bloesem Theehuis Sterker in de samenleving. Powered by Pluryn Rita deed werkervaring op bij Bloesem Theehuis in Herpen. Gasten genieten er van de lekkerste thee, taart en

Nadere informatie

Opvoeding & Ontwikkeling

Opvoeding & Ontwikkeling MEE Utrecht, Gooi & Vecht Ondersteuning bij leven met een beperking Opvoeding & Ontwikkeling Opvoeding & Ontwikkeling MEE is een organisatie voor iedereen met een beperking of chronische ziekte. MEE biedt

Nadere informatie

Wonenbij SDW. SDW ondersteunt mensen met een handicap.

Wonenbij SDW. SDW ondersteunt mensen met een handicap. Wonenbij SDW SDW ondersteunt mensen met een handicap. Wat kan SDW voor u betekenen? Iedereen in West-Brabant met een verstandelijke beperking kan terecht bij SDW voor ondersteuning op het gebied van wonen,

Nadere informatie

Passend Vertrouwd Dichtbij. Even voorstellen: Syndion

Passend Vertrouwd Dichtbij. Even voorstellen: Syndion Passend Vertrouwd Dichtbij Even voorstellen: Syndion Passend Vertrouwd Dichtbij Syndion ondersteunt mensen met een handicap; volwassenen en kinderen met een lichamelijke, verstandelijke, zintuiglijke of

Nadere informatie

Ondersteuningsplan voor volwassenen. Informatie in eenvoudige en duidelijke taal. Ondersteuningsplan

Ondersteuningsplan voor volwassenen. Informatie in eenvoudige en duidelijke taal. Ondersteuningsplan 1 voor volwassenen Informatie in eenvoudige en duidelijke taal Inhoud: Iedereen heeft een ondersteuningsplan. 2 Pagina 2 Pagina 3 Pagina 4-5 Pagina 6 Pagina 7 Wat staat er in het ondersteuningsplan. In

Nadere informatie

Dienstverlening en ondersteuning aan mensen met een beperking. Maak kennis met... S n i. D s.

Dienstverlening en ondersteuning aan mensen met een beperking. Maak kennis met... S n i. D s. Dienstverlening en ondersteuning aan mensen met een beperking Maak kennis met... S n i. D s. Visie en kernwaarden Een eigen leven leiden Onze kernwaarden: Zeggenschap. Verbindend. Maatwerk, met lef! Kansen

Nadere informatie

Passend Vertrouwd Dichtbij. Maak kennis met. Syndion

Passend Vertrouwd Dichtbij. Maak kennis met. Syndion Passend Vertrouwd Dichtbij Maak kennis met Syndion Dat het gewoon is dat ik er ben Syndion ondersteunt mensen met een lichamelijke of verstandelijke handicap: kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen.

Nadere informatie

Stichting Breder is een zorgaanbieder die hulp biedt aan kinderen, tieners, volwassenen en gezinnen.

Stichting Breder is een zorgaanbieder die hulp biedt aan kinderen, tieners, volwassenen en gezinnen. Stichting Breder is een zorgaanbieder die hulp biedt aan kinderen, tieners, volwassenen en gezinnen. Wij bieden verschillende vormen van ondersteuning en zijn altijd bereid om mee te denken over wat bij

Nadere informatie

Op de Bies, dat zijn we samen...

Op de Bies, dat zijn we samen... Op de Bies, dat zijn we samen... Je leven invullen zoals jij dat wilt, met hulp van anderen... Inhoud 5 Welkom bij Op de Bies 7 Jezelf thuisvoelen, waar je ook woont 9 Zinvolle dagbesteding die bij je

Nadere informatie

REINAERDE. Dat is mensenwerk KINDEREN & JEUGD. Informatie voor (ouders van) tieners en jongeren met een ontwikkelingsachterstand of beperking

REINAERDE. Dat is mensenwerk KINDEREN & JEUGD. Informatie voor (ouders van) tieners en jongeren met een ontwikkelingsachterstand of beperking REINAERDE KINDEREN & JEUGD Dat is mensenwerk 1 Informatie voor (ouders van) tieners en jongeren met een ontwikkelingsachterstand of beperking Inhoudsopgave 4 6 9 9 10 11 14 15 19 20 22 23 Introductie Het

Nadere informatie

Passend Vertrouwd Dichtbij. Wonen

Passend Vertrouwd Dichtbij. Wonen Passend Vertrouwd Dichtbij Wonen Wonen is meer dan een dak boven je hoofd. Een groot deel van het dagelijks leven speelt zich thuis af. Voor mensen met een handicap is zelfstandig wonen niet vanzelfsprekend.

Nadere informatie

MEE Zuidoost Brabant. Ondersteuning bij leven met een beperking. MEE helpt u op weg

MEE Zuidoost Brabant. Ondersteuning bij leven met een beperking. MEE helpt u op weg MEE Zuidoost Brabant Ondersteuning bij leven met een beperking MEE helpt u op weg We redden het niet met de opvoeding van ons kind. Wie wijst ons de weg? Thuis, begeleid zelfstandig of groepswonen. Wat

Nadere informatie

Begeleiding, wonen en dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking

Begeleiding, wonen en dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking Begeleiding, wonen en dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking 1 Er zíjn in zorg Ieder mens is uniek. Mensen met een verstandelijke beperking hebben vaak wat meer hulp nodig om hun eigen,

Nadere informatie

Meer info over Prisma en WMO?

Meer info over Prisma en WMO? Meer info over Prisma en WMO? wmo@prismanet.nl www.prismanet.nl Plan een bezoekje! U kunt het Prisma-aanbod pas echt ervaren als u het ook met eigen ogen gezien heeft. Prisma heet u van harte welkom voor

Nadere informatie

Thuis wonen met ondersteuning Sterker in de samenleving.

Thuis wonen met ondersteuning Sterker in de samenleving. Thuis wonen met ondersteuning Sterker in de samenleving. Powered by Pluryn Woon je zelfstandig of binnen je gezin en heb je daarbij ondersteuning nodig? Dan kun je gebruik maken van de ambulante hulpverlening

Nadere informatie

Kind. & gezinsondersteuning bij SDW. SDW ondersteunt mensen met een handicap.

Kind. & gezinsondersteuning bij SDW. SDW ondersteunt mensen met een handicap. Kind & gezinsondersteuning bij SDW SDW ondersteunt mensen met een handicap. Wat kan SDW voor u betekenen? Iedereen in West-Brabant met een verstandelijke beperking kan terecht bij SDW voor ondersteuning

Nadere informatie

Begeleiding in de thuissituatie

Begeleiding in de thuissituatie Begeleiding in de thuissituatie Wie zijn wij? Profila Zorg is een evangelische zorgorganisatie die naast de mogelijkheid voor wonen en dagbesteding ook begeleiding en ondersteuning biedt in de eigen woonomgeving

Nadere informatie

Kinderen. Samen op pad. Ondersteuning

Kinderen. Samen op pad. Ondersteuning Kinderen Kinderen Samen op pad Kind zijn betekent de kans krijgen om je te ontwikkelen, te groeien, te ontdekken, te leren, te spelen en te sporten in een veilige omgeving. Sommige kinderen hebben bijzondere

Nadere informatie

ORO ziet kansen. Zorg in de regio voor mensen met een verstandelijke beperking en kinderen met een ontwikkelingsachterstand

ORO ziet kansen. Zorg in de regio voor mensen met een verstandelijke beperking en kinderen met een ontwikkelingsachterstand ORO ziet kansen Zorg in de regio voor mensen met een verstandelijke beperking en kinderen met een ontwikkelingsachterstand ORO is er voor alle mensen met een verstandelijke beperking in de regio Zuidoost

Nadere informatie

JE ONTMOET ELKAAR BIJ COFFYN. Werk voor mensen met een (arbeids)handicap

JE ONTMOET ELKAAR BIJ COFFYN. Werk voor mensen met een (arbeids)handicap JE ONTMOET ELKAAR BIJ COFFYN Werk voor mensen met een (arbeids)handicap JE ONTMOET ELKAAR BIJ COFFYN Koffiehuis & branderij Coffyn is al jaren een geliefde plek in Nijmegen. Gasten komen bij Coffyn genieten

Nadere informatie

Voel je thuis in Noord-Limburg Sterker in de samenleving.

Voel je thuis in Noord-Limburg Sterker in de samenleving. Voel je thuis in Noord-Limburg Sterker in de samenleving. Powered by Pluryn De blijdschap bij Charley was groot toen er een plek voor haar vrijkwam in een woongroep van Pluryn in Horst. Zij voelt zich

Nadere informatie

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen?

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Samenwerkingsverband NIP-NVO zorg voor mensen met een verstandelijke beperking 2014 1 Inhoud Voorwoord 3 Wat doet de psycholoog of orthopedagoog? 5

Nadere informatie

Opvoeding & Ontwikkeling

Opvoeding & Ontwikkeling MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Opvoeding & Ontwikkeling Opvoeding & Ontwikkeling Ons kind is anders dan andere kinderen. Wat is er aan de hand? Mijn dochter is in de puberteit. Hoe ga ik

Nadere informatie

REINAERDE Reinaerde Kijker

REINAERDE Reinaerde Kijker REINAERDE Reinaerde Kijker 2 REINAERDE IN DE KIJKER Vragen voor het WMO loket 4 BEN IK IN BEELD!? De WMO voor ambulante begeleiding 5 RICHARD REIST ROND Anton Maas neemt afscheid van Reinaerde 7 ONDER

Nadere informatie

Marketingstrategie bij Reinaerde

Marketingstrategie bij Reinaerde Marketingstrategie bij Reinaerde Zorgmarketingplatform 29 november 2007 www.zorgmarketingplatform.nl Joost Hamelynck, manager communicatie Reinaerde 1 Presentatie Inleiding Strategie en nieuwe product/marktcombinaties

Nadere informatie

Op de Bies, dat zijn we samen...

Op de Bies, dat zijn we samen... Op de Bies, dat zijn we samen... Je leven invullen zoals jij dat wilt, met hulp van anderen... Inhoud 5 Welkom bij Op de Bies 7 Jezelf thuisvoelen, waar je ook woont 9 Zinvolle dagbesteding die bij je

Nadere informatie

NAH, HOE VERDER? Kies de hulp die bij je past

NAH, HOE VERDER? Kies de hulp die bij je past NAH, HOE VERDER? Kies de hulp die bij je past WAT IS NAH? NAH is de afkorting van Niet-Aangeboren Hersenletsel. Iedereen, jong of oud, kan hersenletsel oplopen door ziekte of ongeval, bijvoorbeeld door

Nadere informatie

Welkom bij Promens Care!

Welkom bij Promens Care! Promens Care Welkom bij Promens Care! Ieder mens wil graag een goed leven. Een leven met familie, vrienden, een goed huis, leuk werk en de mogelijkheid om er af en toe op uit te trekken. Heel gewone wensen,

Nadere informatie

Werken, dagbesteding & vrije tijd bij SDW. SDW ondersteunt mensen met een handicap.

Werken, dagbesteding & vrije tijd bij SDW. SDW ondersteunt mensen met een handicap. Werken, dagbesteding & vrije tijd bij SDW SDW ondersteunt mensen met een handicap. Wat kan SDW voor u betekenen? Iedereen in West-Brabant met een verstandelijke beperking kan terecht bij SDW voor ondersteuning

Nadere informatie

De Driestroom Begeleiding bij zelfstandig wonen

De Driestroom Begeleiding bij zelfstandig wonen De Driestroom voor mensen met een verstandelijke beperking Begeleiding bij zelfstandig wonen Begeleiding bij zelfstandig wonen Woont u zelfstandig of wilt u zelfstandig gaan wonen? Heeft u daar begeleiding

Nadere informatie

ONDERSTEUNING VAN MENSEN MET EEN LICHAMELIJKE HANDICAP EN/OF NIET-AANGEBOREN HERSENLETSEL

ONDERSTEUNING VAN MENSEN MET EEN LICHAMELIJKE HANDICAP EN/OF NIET-AANGEBOREN HERSENLETSEL Ondersteuning bij wonen ONDERSTEUNING VAN MENSEN MET EEN LICHAMELIJKE HANDICAP EN/OF NIET-AANGEBOREN HERSENLETSEL Voorpagina: Kjerke de Vries: Ik heb niet erg veel hulp nodig. Daarom verhuis ik van een

Nadere informatie

De Winckelsteegh. voor mensen met een ernstig verstandelijke handicap

De Winckelsteegh. voor mensen met een ernstig verstandelijke handicap De Winckelsteegh voor mensen met een ernstig verstandelijke handicap Maak kennis met De Winckelsteegh Wil je deze brochure lezen in eenvoudige taal? Zoek de plaatjes van het vergrootglas. Daaronder staan

Nadere informatie

werk, Dagbesteding en leren voor volwassenen met een verstandelijke beperking Promens Care

werk, Dagbesteding en leren voor volwassenen met een verstandelijke beperking Promens Care werk, Dagbesteding en leren voor volwassenen met een verstandelijke beperking Promens Care Zinvol bezig zijn Een vrije dag is pas genieten als het een uitzondering is. Een vakantie is vooral heerlijk na

Nadere informatie

REINAERDE. Dat is mensenwerk KINDEREN & JEUGD

REINAERDE. Dat is mensenwerk KINDEREN & JEUGD REINAERDE KINDEREN & JEUGD Dat is mensenwerk 1 Informatie voor ouders van kinderen in de basisschoolleeftijd met een ontwikkelingsachterstand of beperking Inhoudsopgave 4 6 9 10 11 13 15 17 18 20 22 23

Nadere informatie

Kinderdagcentrum Joris, Amsterdam

Kinderdagcentrum Joris, Amsterdam Kinderdagcentrum Joris, Amsterdam Kinderdagcentrum Joris in hartje Amsterdam is onderdeel van de Joriskring en biedt gespecialiseerde dagopvang aan kinderen en jongeren van 0-24 jaar met een verstandelijke

Nadere informatie

Wonen, dagbehandeling en ontwikkeling voor slechtziende en blinde kinderen en jongeren

Wonen, dagbehandeling en ontwikkeling voor slechtziende en blinde kinderen en jongeren Wonen, dagbehandeling en ontwikkeling voor slechtziende en blinde kinderen en jongeren Op weg naar zelfstandigheid Onze dochter heeft een visuele beperking en een ontwikkelingsachterstand. Kan ze een paar

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Leren & Werken

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Leren & Werken MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Leren & Werken Leren & Werken Wat is de beste school voor ons kind? Welke vervolgopleiding past bij mij? Kan mijn kind een betaalde baan aan of is een beschermde

Nadere informatie

KLEURRIJKE ONDERSTEUNING VOOR KINDEREN, JEUGD EN OUDERS

KLEURRIJKE ONDERSTEUNING VOOR KINDEREN, JEUGD EN OUDERS KLEURRIJKE ONDERSTEUNING VOOR KINDEREN, JEUGD EN OUDERS KLEURRIJKE ONDERSTEUNING VOOR KINDEREN, JEUGD EN OUDERS Ieder kind is uniek en heeft het recht om kind te zijn en zich te ontwikkelen in een stabiele,

Nadere informatie

DEELNEMEN AAN DE SAMENLEVING IETS BETEKENEN VOOR EEN ANDER

DEELNEMEN AAN DE SAMENLEVING IETS BETEKENEN VOOR EEN ANDER DEELNEMEN AAN DE SAMENLEVING IETS BETEKENEN VOOR EEN ANDER BETEKENIS BOVEN BEPERKING Ieder mens is uniek en doet mee. We betekenen allemaal iets in het leven van anderen en omgekeerd. We houden van elkaar,

Nadere informatie

informatie voor cliënten

informatie voor cliënten Colofon Redactie: Jose Schilderinck, Frank Nijhuis en Gerdi Verkerk Contact en algemene vragen: Postadres 820, 7550 AV Hengelo t. 088 777 60 00 e. info@ambiq.nl i. www.ambiq.nl Concept en ontwerp: Vanille

Nadere informatie

DE ZIJLEN MET ZORG IN DE SAMENLEVING

DE ZIJLEN MET ZORG IN DE SAMENLEVING De Zijlen ondersteunt in de provincie DE ZIJLEN MET ZORG IN DE SAMENLEVING Groningen 1400 mensen bij wonen, werk en dagbesteding en vrijetijd. Het gaat om mensen met een verstandelijke beperking. Dat doen

Nadere informatie

Passend Vertrouwd Dichtbij. Dagbesteding

Passend Vertrouwd Dichtbij. Dagbesteding Passend Vertrouwd Dichtbij Dagbesteding Werk is voor veel mensen een belangrijk deel van hun leven. Het draagt bij aan een zinvolle daginvulling, voldoening, een gevoel van eigenwaarde en sociale contacten.

Nadere informatie

Welkom bij Promens Care!

Welkom bij Promens Care! Promens Care Welkom bij Promens Care! Ieder mens wil graag een goed leven. Een leven met familie, vrienden, een goed huis, leuk werk en de mogelijkheid om er af en toe op uit te trekken. Heel gewone wensen,

Nadere informatie

Regio Noord. stichting voor gereformeerde zorg en ondersteuning aan mensen met een handicap

Regio Noord. stichting voor gereformeerde zorg en ondersteuning aan mensen met een handicap Regio Noord stichting voor gereformeerde zorg en ondersteuning aan mensen met een handicap Mensen met mogelijkheden Sprank is een landelijke stichting voor zorg, begeleiding en ondersteuning aan mensen

Nadere informatie

gezinsvormen [ behandeling in een gezin ]

gezinsvormen [ behandeling in een gezin ] gezinsvormen [ behandeling in een gezin ] 03 Gezinshuis meestal een passend antwoord op een uithuisplaatsing voorwoord Ambiq biedt specialistische zorg aan kinderen, jongeren, hun ouders en volwassenen

Nadere informatie

Regelgeving & Geldzaken

Regelgeving & Geldzaken MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Regelgeving & Geldzaken Regelgeving & Geldzaken Hoe regel ik mijn geldzaken? Ik vind het moeilijk om overzicht te houden en wil geen schulden maken. Wie zorgt

Nadere informatie

Of misschien zoek je een leuke werkplek of dagbesteding voor jezelf of voor een familielid. Of je wilt iets zinnigs doen in je vrije tijd.

Of misschien zoek je een leuke werkplek of dagbesteding voor jezelf of voor een familielid. Of je wilt iets zinnigs doen in je vrije tijd. Welkom bij De Zijlen Wie wil het niet? Wonen in een prettig dorp of in een leuke buurt. Waar je kunt zijn wie je bent en je leven kunt leiden zoals dat bij jou past. Waar je meedoet aan dat wat er om je

Nadere informatie

Psychotherapie. anders denken anders voelen anders doen. ASVZ is er voor mensen met een verstandelijke beperking

Psychotherapie. anders denken anders voelen anders doen. ASVZ is er voor mensen met een verstandelijke beperking ASVZ Touwbaan 1 Postbus 121 3360 AC Sliedrecht t 0184 491200 info@asvz.nl www.asvz.nl ASVZ is er voor mensen met een verstandelijke beperking anders denken anders voelen anders doen Psychotherapie Inhoudsopgave

Nadere informatie

voor kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking of psychische problemen én hun gezin Cosis dichtbij voor hulp bij opgroeien

voor kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking of psychische problemen én hun gezin Cosis dichtbij voor hulp bij opgroeien voor kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking of psychische problemen én hun gezin Cosis dichtbij voor hulp bij opgroeien Hulp bij opgroeien Een kind opvoeden gaat niet altijd vanzelf. Zeker

Nadere informatie

OP jezelf LereN WONeN Met begeleiding

OP jezelf LereN WONeN Met begeleiding OP jezelf LereN WONeN Met begeleiding Training Begeleid Wonen training begeleid WONeN de beste voorbereiding voor LAter Wil je als jongere of volwassene graag zelfstandig wonen? Maar moet je daarvoor eerst

Nadere informatie

Begeleiding, wonen en dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking

Begeleiding, wonen en dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking Begeleiding, wonen en dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking Wij zíjn er voor jou Prezzent ondersteunt je om zo zelfstandig mogelijk te wonen, op onze woonlocaties of met ambulante begeleiding.

Nadere informatie

Frion ondersteunt talenten. Regie in eigen hand

Frion ondersteunt talenten. Regie in eigen hand Frion ondersteunt talenten Regie in eigen hand Welke rol kan Frion spelen in het leven van een cliënt? niveau. Bij de woonlocaties zorgen medewerkers en het netwerk van de cliënt dat cliënten zo prettig

Nadere informatie

Opvoeding & Ontwikkeling

Opvoeding & Ontwikkeling MEE Zeeland Ondersteuning bij leven met een beperking Opvoeding & Ontwikkeling Opvoeding & Ontwikkeling Ons kind is anders dan andere kinderen. Wat is er aan de hand? Mijn dochter is in de puberteit. Hoe

Nadere informatie

Zelf kiezen hoe je wilt leven

Zelf kiezen hoe je wilt leven Zelf kiezen hoe je wilt leven Ik ontdekte dat ik veel meer kan, dan ik in eerste instantie dacht. Ik ben in de tijd dat ik hier woon veel zelfstandiger geworden. Mijn eigen appartementje, dat was altijd

Nadere informatie

Presentatie verdiepingssessie inkoop Jeugd-AWBZ. Vrijdag 13 juni 2014

Presentatie verdiepingssessie inkoop Jeugd-AWBZ. Vrijdag 13 juni 2014 Presentatie verdiepingssessie inkoop Jeugd-AWBZ Vrijdag 13 juni 2014 Wie zijn we? Ons Tweede thuis is een organisatie ten dienste van ongeveer 2000 mensen met een verstandelijke, meervoudige of lichamelijke

Nadere informatie

Onderwijs, zorg en dienstverlening voor mensen met een visuele en andere beperking

Onderwijs, zorg en dienstverlening voor mensen met een visuele en andere beperking Onderwijs, zorg en dienstverlening voor mensen met een visuele en andere beperking Gewoon als het kan, bijzonder waar nodig Onze dochter heeft een verstandelijke beperking. Wij denken dat zij ook slecht

Nadere informatie

Unal College. Professionele zorg, aandacht voor culturele achtergrond

Unal College. Professionele zorg, aandacht voor culturele achtergrond Unal College Trainingen en werkbegeleiding aan (jong) volwassenen met een verstandelijke beperking Unal College Professionele ondersteuning en training met aandacht voor culturele achtergrond voor (jong)

Nadere informatie

Algemene informatie MEE Friesland

Algemene informatie MEE Friesland Algemene informatie MEE Friesland Ondersteuning bij leven met een beperking Wie is MEE Friesland? MEE is een unieke organisatie waar mensen met een beperking en hun omgeving met vragen terecht kunnen

Nadere informatie

De Driestroom Ambulante dienstverlening

De Driestroom Ambulante dienstverlening voor mensen met een beperking De Driestroom Ambulante dienstverlening voor De Driestroom kinderen met een ontwikkelingsachterstand Inhoudsopgave Inleiding Inleiding Ambulante Dienstverlening - Pedagogische

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Vrije tijd & Sport

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Vrije tijd & Sport MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Vrije tijd & Sport Ik wil graag dat mijn kind leert zwemmen, maar hij past niet in zo n grote groep. Kan het ook anders? Er is vast wel een (gezelligheids)

Nadere informatie

Niet-aangeboren hersenletsel (NAH) Begeleiding en zorg voor kinderen en jongeren

Niet-aangeboren hersenletsel (NAH) Begeleiding en zorg voor kinderen en jongeren Niet-aangeboren hersenletsel (NAH) Begeleiding en zorg voor kinderen en jongeren Professionele deskundigheid en zorg Als een kind of jongere hersenletsel krijgt door een ongeluk of ziekte, dan kan dit

Nadere informatie

Maak kennis met Profila Zorg. Hart voor mensen met een (licht) verstandelijke beperking

Maak kennis met Profila Zorg. Hart voor mensen met een (licht) verstandelijke beperking Maak kennis met Profila Zorg Hart voor mensen met een (licht) verstandelijke beperking Inhoudsopgave Voorwoord Over Profila Zorg Waar staan wij voor? Ambulante begeleiding thuis Hulp bij opvoeden en opgroeien

Nadere informatie

Nieuwsbrief 6, maart 2011

Nieuwsbrief 6, maart 2011 Postbus 3364 3502 GJ Utrecht Telefoon: 030 22 99 922 Nieuwsbrief 6, maart 2011 Steeds beter op de kaart Na de presentatie van de glossy in september is er weer genoeg gebeurd. In de gemeente Lopik is in

Nadere informatie

Zorg met aandacht, puur en intens.

Zorg met aandacht, puur en intens. Zorg met aandacht, puur en intens. Kinderdienstencentrum Heimdal Ieder kind is bijzonder. Kinderdienstencentrum Heimdal Het kleinschalige Kinderdienstencentrum Heimdal is er voor kinderen en jongeren met

Nadere informatie

Niet-aangeboren hersenletsel... en nu? Heliomare Amsterdam Centrum voor niet-aangeboren hersenletsel

Niet-aangeboren hersenletsel... en nu? Heliomare Amsterdam Centrum voor niet-aangeboren hersenletsel Niet-aangeboren hersenletsel... en nu? Heliomare Amsterdam Centrum voor niet-aangeboren hersenletsel 2 heliomare Inhoudsopgave Inleiding 5 Ontspannen en ontmoeten 9 Ontspannen en ontmoeten 11 Beweging

Nadere informatie

wonen in dewijk Wonen in de wijk Informatie voor gemeenten over wonen in een vertrouwde omgeving

wonen in dewijk Wonen in de wijk Informatie voor gemeenten over wonen in een vertrouwde omgeving Amarant wonen in dewijk Wonen in de wijk Informatie voor gemeenten over wonen in een vertrouwde omgeving Van zorgen voor, naar zorgen dat... Vanaf 1 januari 2015 wordt de functie extramurale begeleiding

Nadere informatie

Werken en dagbesteding

Werken en dagbesteding Werken en dagbesteding Leven zoals jij dat wilt Minke wil ervaring opdoen voor een baan in de bediening Ondersteund door SDW Welke informatie vind je in deze brochure? SDW helpt je verder pagina 3 Activiteiten

Nadere informatie

Opvoeding & Ontwikkeling

Opvoeding & Ontwikkeling MEE Gelderse Poort MEE maakt meedoen mogelijk Opvoeding & Ontwikkeling Opvoeding & Ontwikkeling Ons kind is anders dan andere kinderen. Wat is er aan de hand? Mijn dochter is in de puberteit. Hoe ga ik

Nadere informatie

Cosis dichtbij voor hulp aan mensen met een verstandelijke of psychische beperking

Cosis dichtbij voor hulp aan mensen met een verstandelijke of psychische beperking Cosis dichtbij voor hulp aan mensen met een verstandelijke of psychische beperking Wie is Cosis? Cosis biedt hulp aan kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen met een psychische of verstandelijke beperking.

Nadere informatie

Hulpverlening Lijn5. Kom verder! www.ln5.nl LVB-ZORG PROVINCIE UTRECHT. Algemene informatiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers

Hulpverlening Lijn5. Kom verder! www.ln5.nl LVB-ZORG PROVINCIE UTRECHT. Algemene informatiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers Hulpverlening Lijn5 LVB-ZORG PROVINCIE UTRECHT Algemene informatiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers Kom verder! www.ln5.nl Daarnaast geeft Lijn5 ook advies en consultatie aan bijvoorbeeld een

Nadere informatie

Zelfstandig mét onder steuning. Heliomare onderwijs revalidatie wonen arbeidsintegratie dagbesteding sport

Zelfstandig mét onder steuning. Heliomare onderwijs revalidatie wonen arbeidsintegratie dagbesteding sport Heliomare Zelfstandig mét onder steuning Heliomare onderwijs revalidatie wonen arbeidsintegratie dagbesteding sport Heliomare Zelfstandig mét ondersteuning Heliomare Heliomare ondersteunt mensen met een

Nadere informatie

Rotterdam Rijnmond. Zorg voor jongeren en hun gezin. Begeleiding en (tijdelijk) wonen voor jongeren BEGELEID WONEN INDIVIDUELE BEGELEIDING

Rotterdam Rijnmond. Zorg voor jongeren en hun gezin. Begeleiding en (tijdelijk) wonen voor jongeren BEGELEID WONEN INDIVIDUELE BEGELEIDING BEGELEID WONEN INDIVIDUELE BEGELEIDING GEZINS- BEGELEIDING DAGBESTEDING Rotterdam Rijnmond Zorg voor jongeren en hun gezin Begeleiding en (tijdelijk) wonen voor jongeren Wie zijn wij? Stichting Prokino

Nadere informatie

Autisme Spectrum Stoornis. Zo gewoon mogelijk verder leven

Autisme Spectrum Stoornis. Zo gewoon mogelijk verder leven Autisme Spectrum Stoornis Zo gewoon mogelijk verder leven Wat is ASS? ASS is een afkorting voor Autisme Spectrum Stoornissen. Het is een verzamelnaam voor verschillende stoornissen. Klassiek autisme, Asperger

Nadere informatie

MEE: PARTNER IN HET CJG

MEE: PARTNER IN HET CJG 1e kwartaal 2016 MEE: PARTNER IN HET CJG MEE ondersteunt mensen met een beperking zodat zij mee kunnen doen in de samenleving. Wij helpen iedereen (weer) grip op hun leven te krijgen, onder andere door

Nadere informatie

UNAL COLLEGE NIEUW. Professionele zorg, aandacht voor culturele achtergrond. Kan ik straks zelfstandig wonen?

UNAL COLLEGE NIEUW. Professionele zorg, aandacht voor culturele achtergrond. Kan ik straks zelfstandig wonen? NIEUW UNAL COLLEGE Kan ik straks zelfstandig wonen? Wat moet ik allemaal leren om zelfstandig te zijn? Kan ik ook financieel zelfstandig worden? Hoe kom ik aan een inkomen? Professionele zorg, aandacht

Nadere informatie

Kleinschalige woon- en onderwijsvormen. Opvang van kinderen met eigen-aardig gedrag

Kleinschalige woon- en onderwijsvormen. Opvang van kinderen met eigen-aardig gedrag Kleinschalige woon- en onderwijsvormen Opvang van kinderen met eigen-aardig gedrag Doenersdreef Zorg Kinderen in Hilversum en Almere Sommige kinderen hebben iets bijzonders. Iets dat ze nét een beetje

Nadere informatie

Promens Care GEZINSBEHANDELING

Promens Care GEZINSBEHANDELING GEZINSBEHANDELING Voor gezinnen waarvan ouders of kinderen met een verstandelijke en/of psychische beperking hulp zoeken bij opvoeden en opgroeien Promens Care We helpen u thuis! Opvoeden is een hele klus.

Nadere informatie

Hoe is het geregeld met. het vervoer?

Hoe is het geregeld met. het vervoer? Hoe is het geregeld met het vervoer? 2017 2 Hoe is het geregeld met het vervoer? 2017 Hoe is het geregeld met het vervoer? 2017 Waarover gaat deze brochure? Er zijn twee brochures: deze brochure en het

Nadere informatie

Hoe is het geregeld met. het vervoer?

Hoe is het geregeld met. het vervoer? Hoe is het geregeld met het vervoer? 2018 2 Hoe is het geregeld met het vervoer? 2018 Hoe is het geregeld met het vervoer? 2018 Waarover gaat deze brochure? Er zijn twee brochures: deze brochure en het

Nadere informatie

24 uurshulp. Met Cardea kun je verder!

24 uurshulp. Met Cardea kun je verder! 24 uurshulp Met Cardea kun je verder! Met Cardea kun je verder! 24 UURSHULP De meeste kinderen en jongeren wonen thuis bij hun ouders totdat ze op zichzelf gaan wonen. Toch kunnen er omstandigheden zijn,

Nadere informatie

Wonen met zorg. Gemeente Cuijk. Voelt beter

Wonen met zorg. Gemeente Cuijk. Voelt beter Wonen met zorg Gemeente Cuijk Voelt beter Wonen met zorg Zorgcentra Pantein besteedt veel aandacht aan een aangename, huiselijke woonomgeving voor haar bewoners. Welzijn, persoonlijke aandacht en wederzijds

Nadere informatie

Jouw thuis vind je bij Daelzicht

Jouw thuis vind je bij Daelzicht Jouw thuis vind je bij Daelzicht Kijk voor de mogelijkheden en het complete woningaanbod op onze nieuwe woonsite www.daelzicht.nl/wonen en zoek de woning die bij jou past. Kennismaken met wonen Wonen bij

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Wonen & Samenleven

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Wonen & Samenleven MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Wonen & Samenleven Als mijn zoon begeleid zelfstandig gaat wonen, staat er dan altijd iemand voor hem klaar? Ik wil graag een traplift. Bij wie vraag ik die

Nadere informatie