Overeenkomst met derden

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Overeenkomst met derden"

Transcriptie

1 Sectie : Veiligheid Pagina : 1 / 11 Overeenkomst met derden Deze overeenkomst is van toepassing op alle externe ondernemingen en/of zelfstandigen, hierna genoemd derden, welke prestaties leveren of werken uitvoeren op het bedrijf Arcotec BW. Met prestaties of werken wordt bedoeld: alle werken in, op of rond het bedrijf Arcotec, zoals onderhoudswerken, aan machines & installaties, plaatsen van machines en installaties, elektrische werkzaamheden, sanitaire werken, schilderwerken, reinigingswerken, grondwerken of werken op daken, Werkzaamheden die vallen onder het KB Tijdelijke Mobiele bouwplaatsen vallen onder de veiligheidscoördinatie. Als dusdanig is hier een aanstellen van een veiligheidscoördinator verplicht en dient er en veiligheids- en gezondheidsplan te worden opgemaakt. 1. ALGEMENE VERPLICHTINGEN VAN EEN DERDEN De derden erkent zich bekwaam: - tot het naleven van de wettelijke bepalingen betreffende orde-, welzijns- en milieu-voorschriften van Arcotec, het ARAB (algemeen reglement voor arbeidsbescherming), de Codex (KB Beleid ), Wet van betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk,, het AREI (algemeen reglement voor elektrische installaties) en het VLAREM (het Vlaams reglement betreffende de milieuvergunning) en E.G.-richtlijnen m.b.t. het welzijn op het werk. - tot het naleven en toepassen van de door Arcotec gestelde preventievoorwaarden. Hij erkent dat hij de plaats waar de levering of de werken dienen uitgevoerd te worden heeft bezocht en dat hij zich rekenschap heeft kunnen geven van de risico s en bijzonderheden van de werkomstandigheden. Hij mag geen enkel personeelslid tewerkstellen zonder hem de kennis te hebben gegeven van deze orde- welzijns en milieuvoorschriften.

2 Sectie : Veiligheid Pagina : 2 / KENMERKEN VAN DE OPDRACHT 2.1. Betrokken partijen: Opdrachtgever: Contactpersoon: Interne coördinator: Referentie van contract: Derden Opdrachtgever: Hiërarchische verantwoordelijke: Werf verantwoordelijke: Maximum aantal personen : ARCOTEC BW VZW.. tel:..... tel: tel:.... tel: Beschrijving van de levering of het werk: Aard:... Statdatum:. Einddatum: Nodige vergunningen en eventuele aanbevelingen betreffende de levering of het werk:

3 Sectie : Veiligheid Pagina : 3 / VEILIGHEIDSINSTRUCTIES VOOR DERDEN 3.1. INLEIDING Deze veiligheidsinstructies voor derden werden opgesteld door de Interne Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk van ARCOTEC BW. Arcotec is een beschutte werkplaats met 420 werknemers waarvan 380 minder valide medewerkers. Derden moeten ten allen tijde rekening houden met het feit dat ze tijdelijk werkzaam zijn in een beschutte werkplaats. Het bedrijf is gelegen links en rechts van Dreef ter Panne (nr. 9 en nr. 14) in 8000 Brugge. Arcotec heeft de verantwoordelijkheid van iedereen die aanwezig is in de gebouwen en op de terreinen van het bedrijf. De instructies, adviezen, en regels beschreven in dit document hebben tot doel de veiligheid en het milieu voor iedereen te verzekeren en te verbeteren en alle derden te informeren over de te respecteren reglementering. Het niet respecteren van deze instructies kan leiden tot uitsluiting om verder werken uit te voeren in het bedrijf ARCOTEC BW. Alle derden die niet begeleid worden door iemand van Arcotec dienen vooraleer aan de werken te beginnen een veiligheidsintroductie te krijgen. Het is de verantwoordelijkheid van elke aannemer deze informatie door te geven aan iedere onderaannemer. (er is geen introductie voor bezoekers die begeleid worden en voor bezoekers die enkel de burelen bezoeken) BESCHRIJVING VAN DE TERREINEN Dreef ter panne nr. 9 en nr. 14 (zie bijlage I) Er zijn speciale parkingplaatsen voor bezoekers die kunnen worden gebruikt door derden RAPPORTERING IN- EN UITGANGSCONTROLE Wanneer u de gebouwen van Arcotec betreedt dient u er steeds voor te zorgen dat u ingeschreven bent bij het onthaal. Wanneer u de terreinen of gebouwen verlaat gelieve er steeds voor te zorgen dat u uitgeschreven bent. De eerste interventie op de werf gebeurt onder begeleiding van de interne coördinator van Arcotec;

4 Sectie : Veiligheid Pagina : 4 / WERKKLEDIJ EN PBM S Werknemers dienen steeds uitgerust te zijn met degelijke werkkledij voor het uitvoeren van werkzaamheden op onze terreinen. Alle derden zijn verplicht om hun werknemers van de nodige PBM s te voorzien. Het dragen van bepaalde PBM s in functie van de uit te voeren werken, zoals valgordels, gelaatsschermen, gehoorbescherming, stofmaskers, e.a. wordt bepaald door een risico analyse van uw uit te voeren werken. Het dragen van veiligheidsschoenen met stalen neus en stalen tussenzool is verplicht in de metaalafdeling (Dreef ter Panne nr. 14). Er is geluidsoverlast in de richtafdeling en in de afdeling grafische afwerking van ons bedrijf. Het dragen van een stofjas en haarnetje zijn verplicht voor alle personen die zich in de voedingsafdeling begeven. Deze zijn beschikbaar aan de ingang van de afdeling. Het degelijk afschermen van de werkplaats dient in samenspraak met de contactpersoon van Arcotec te gebeuren waarbij alle nodige bijkomende signalisatie zal bepaald worden MATERIAAL, MATERIEEL EN GEREEDSCHAP Behoudens schriftelijk akkoord is het gebruik van materieel van Arcotec verboden. Alle gebruikte materieel en gereedschap moeten in goede staat zijn en geen enkel risico vormen voor personen of installaties. Alle materieel dient minstens te voldoen aan de wettelijke bepalingen en de nodige keuringen. Het certificaat moet aanwezig zijn bij het toestel of apparaat en de IDPBW van Arcotec kan de certificaten opvragen ter inzage. Stellingen en ladders voldoen steeds aan alle veiligheidsvoorschriften ROKEN, ALCOHOL EN DRUGS Het is ten strengste verboden te roken in de gebouwen van Arcotec met uitzondering van het roken in de twee rokerslokalen. Alcohol en drugs meebrengen of gebruiken tijdens het uitvoeren van werken in het bedrijf Arcotec is verboden.

5 Sectie : Veiligheid Pagina : 5 / ONGEVALLEN EN INCIDENTEN Ongevallen en incidenten van welke aard ook (veiligheid, gezondheid of milieu) dienen onmiddellijk aan één van de contactpersonen van Arcotec BW te worden gemeld. Elk ongeval of incident wordt onderzocht om de nodige preventiemaatregelen te treffen. Indien u een ongeval ziet dient u de nodige hulp te bieden. Het noodnummer voor een ongeval of voor het melden van een incident : Productie manager Personeelsmanager Preventieadviseur NOODPROCEDURE Zie brandboekje in bijlage; Raadpleeg het evacuatiebord van de ruimte waar u zich bevindt. Volg in noodsituaties steeds de instructies op van het Arcotec personeel en begeef u, wanneer nodig, onmiddellijk naar het verzamelpunt gelegen in de tuin links van onze gebouwen in Dreef ter Panne nr DIEFSTAL Arcotec is niet verantwoordelijk voor het materiaal en de uitrusting van derden. Derden dienen de nodige voorzorgen te nemen om diefstal te voorkomen. Bij vermoeden van diefstal door derden of hun werknemers heeft de directie van Arcotec het recht hierop controle uit te voeren VERKEERSREGELS Op het bedrijf gelden de algemene regels van het verkeersreglement. Er is een absolute voorrang voor voetgangers. Het binnenrijden van voertuigen is alleen toegelaten voor het laden en het lossen indien noodzakelijk voor het uitvoeren van een werk. De bestuurder van een heftruck moet in het bezit zijn van een rijtoelating afgeleverd door zijn werkgever. Parkeren is enkel toegestaan op de aangeduide plaatsen. De wegen, nooduitgangen, in- en uitgangen moeten vrij worden gehouden voor de brandweer en hulpverleningsdiensten. De voetgangerszone moet gevrijwaard blijven van alle obstakels.

6 Sectie : Veiligheid Pagina : 6 / VERGUNNINGEN Het uitvoeren van las- en brandwerken (boren, slijpen, branden, lassen) is onderworpen aan een vuurvergunning (warm werk vergunning). Deze vergunning dient dagelijks hernieuwd te worden. Deze vergunning wordt gegeven door onze IDPBW GEBRUIK VAN CHEMISCHE STOFFEN Indien het voor uw werkzaamheden nodig is om chemische producten binnen te brengen dient u op voorhand de toestemming te vragen aan de IDPBW. Elke aanvraag dient schriftelijk gericht te worden aan de IDPBW met de omschrijving van de werken en waarvoor de producten nodig zijn en met een actuele MSDS-fiche in het Nederlands van ieder product GELUIDS- EN STOFHINDER Indien u door het uitvoeren van uw werkzaamheden geluidsoverlast of stof/rook zult veroorzaken, dient u de contactpersoon van Arcotec daarover in te lichten zodat maatregelen kunnen worden genomen. U dient uw eigen personeel van de nodige beschermingsmiddelen te voorzien ORDE EN NETHEID Werkzones dienen zoveel mogelijk afgeschermd te worden. Het is eenieders verantwoordelijkheid om de werkplaats ordelijk te houden. Na het beëindigen van de dagtaak dient alles veilig opgeborgen te worden. Alle afval van de uitgevoerde werken wordt verzameld en meegenomen. Na het beëindigen van de werkzaamheden dient het hele werkterrein terug volledig in orde gebracht te worden. Arcotec behoudt zich het recht voor de werf te laten opruimen op kosten van de derde firma, mocht deze laatste in gebreke zijn gebleven. Te allen tijde dienen trappen, nooduitgangen, in- en uitgangen, douches, EHBO-lokalen, brandweermateriaal, persluchtapparatuur, noodstoppen, elektrische kasten, bedieningskasten en doorgangen vrij en onbelemmerd te blijven HYGIËNE De sanitaire installaties (kleedkamers, douches, toiletten) van Arcotec mogen worden gebruikt door derden. De aannemer is verantwoordelijk voor schade aan de installaties gebruikt door zijn personeel.

7 Sectie : Veiligheid Pagina : 7 / WERKEN OP HOOGTE, OP DAKEN, Werken op hoogte van meer dan 2 m dienen uitgevoerd te worden volgens de Belgische voorschriften (ARAB, Codex). - Werkplatforms van meer dan 2 meter hoog moeten uitgerust zijn met leuningen. - hoogtewerkers dienen gekeurd te zijn. - stellingen dienen gezet en gebruikt te worden volgens de wettelijke reglementering. - daar waar risico voor vallen bestaat dienen er vangnetten geplaatst te worden of moet er gebruik worden gemaakt van anti-valbescherming (veiligheidsgordel) ELEKTRISCHE INSTALLATIES EN NUTSLEIDINGEN Het betreden van ruimtes waar spanningen aanwezig zijn of aanwezig kunnen zijn, zijn verboden zonder schriftelijke toelating. Werken aan elektrische installaties is enkel toegelaten door bevoegde personen PLATTEGROND VAN ARCOTEC : zie bijlage I ASBEST Derden zijn verplicht de asbestinventaris van Arcotec BW te raadplegen alvorens aan de werken te beginnen. Het is verboden om materialen te gebruiken of binnen te brengen die asbest bevatten. 4. MILIEUBESCHERMINGSMAATREGELEN Olievlekken en gemorste chemische producten dienen altijd onmiddellijk opgekuist te worden. Derden dienen zelf te zorgen voor de nodige interventiemiddelen zoals absorptie- en/of neutralisatiemateriaal, overmaatse vaten of andere om in geval van lekkages, morsen of incidenten dadelijk te kunnen ingrijpen. De opslag van gevaarlijke producten is verboden. Uitzonderingen dienen vooraf besproken te worden. Derden zullen dagelijks de werkplaats in propere toestand houden en alle afval en overschotten van zijn werken opruimen eb op reglementaire wijze verwijderen. Het is verboden CFK s te gebruiken alsook PCB-houdende vloeistoffen.

8 Sectie : Veiligheid Pagina : 8 / 11 Reinigingsproducten, oplosmiddelen en ontvettingsmiddelen die niet tot de vestiging behoren, mogen enkel gebruikt worden na schriftelijke goedkeuring. De gebruikte producten mogen in geen geval geloosd worden in het regenwater, bedrijfsafvalwater of sanitair afvalwater. Zij moeten op milieuverantwoorde wijze worden verwijderd door de derde. Afval, met inbegrip van verpakkingen moet worden teruggenomen. Bij het lossen van bulkproducten mogen na het lossen noch de flexibels noch de tankwagen zelf gereinigd worden op de vestiging van Arcotec BW. Indien deze regels niet worden gerespecteerd behoudt Arcotec BW het recht deze verontreinigingen op kosten van derden te verwijderen. 5. OPVOLGING EN VERANTWOORDELIJKHEDEN - een kopie van deze overeenkomst dient te worden bezorgd aan de contactpersoon en aan de preventiedienst van Arcotec. - De instructies in verband met orde, welzijn en milieu dienen aan de uitvoerders geïnformeerd te worden. De aanwezige uitvoeders of hun werfverantwoordelijke tekenen deze overeenkomst af voor ontvangst van de gegeven instructies. - de derden neemt de informatieplicht op zich indien hij het werk geheel of ten dele verder uitbesteedt. - de respectievelijke werkgevers blijven volledig verantwoordelijk voor de veiligheid en gezondheid van hun werknemers en omgeving. Zij informeren hen betreffende bovenstaande risico s en maatregelen en houden toezicht op de naleving ervan. - Onverminderd bovenstaande afspraken behouden beide partijen zich het recht voor bij ernstig gevaar voor personen of bezittingen, de werkzaamheden stop te zetten tot dit gevaar is opgeheven.

9 Sectie : Veiligheid Pagina : 9 / HANDTEKENINGEN Datum bespreking overeenkomst:. De opdrachtgever van Arcotec BW: Naam: Handtekening: De hiërarchische of werfverantwoordelijke van de derden: Naam: (tekenen met voorafgaandelijk de woorden gelezen en goedgekeurd ) Handtekening: 7. RISICO S EN BIJZONDERHEDEN VAN DE WERKOMSTANDIGHEDEN Onderstaand vindt u een overzicht van de belangrijkste risico s waar u binnen Arcotec BW rekening dient mee te houden en waarbij u volgende maatregelen dient op te volgen en waarbij u eventueel bijkomende maatregelen dienen genomen te worden : Brand & explosie o Waar, wat? : ontploffing tijdens het opladen van de batterijen ( heftruck ) ontploffing t.g.v. hout- en/of metaalstof ( afzuiging ; opvliegend ) o Op te volgen maatregelen : verbod tot opladen batterijen ; betreden batterij laadlokaal tenzij na uitdrukkelijke toestemming & nemen van maatregelen rookverbod verbod op open vuur & vlam = niet lassen, slijpen, in de explosiegevaarlijke zones tenzij extra maatregelen genomen werden én er een vuurvergunning werd ingevuld! zorgen voor voldoende continue ventilatie ( gassen, dampen ) zorgen dat er geen opvlieging van houtstof ontstaat eventuele aardingen nooit onderbreken

10 Sectie : Veiligheid Pagina : 10 / 11 Evacuatie o Hou steeds de doorgangen vrij! o Blokkeer nooit de uitgangen / nooduitgangen! Vallen, uitglijden, struikelen o Antislip veiligheidsschoenen dienen door de werknemers van de aannemer te worden gedragen o Orde & netheid tijdens de werkzaamheden is absolute prioriteit! o Verbod om ladders van het bedrijf te gebruiken! Lawaai : o Gehoorbescherming dient te worden gedragen ten gevolge van het lawaai van de productiemachines, o.a. in volgende afdelingen: grafische afwerking en richtafdeling; Aanrijdingen ten gevolge van aanwezigheid gemotoriseerd transport : o Plaatsen: magazijnen, laad hal, richtafdeling; o Aandachtig zijn voor het gemotoriseerd transport : heftruck, hoogwerker, rolbrug, vrachtwagen o Doorgangen volgen o Signaleren van hindernissen o Verbod gebruik heftruck, hoogwerker, rolbrug voor derden! Rolbrug : afdeling metaal o signaleren van hindernissen; opletten bij werken in de hoogte; Asbest o Vraag de asbestinventaris op! Er mogen geen werkzaamheden uitgevoerd worden aan/in materialen waarvan u niet weet of deze al dan niet asbest zouden kunnen bevatten Binnen het ARCOTEC betreft het hoofdzakelijk sommige dakbedekking in golfplaten; o Volg de preventiemaatregelen bij werken aan / in de nabijheid van asbesthoudende toepassingen Stof o Stofvorming voorkomen Afzuigingen actief laten Gebruik perslucht vermijden

11 Sectie : Veiligheid Pagina : 11 / 11 Bewegende delen machines o Afschermingen intact houden o Bij werkzaamheden : vergrendelprocedure opvolgen! o niet in buurt komen bij in werking zijn o indien niet in buurt komen bij in werking zijn o indien toch nodig : robot laten stil leggen en laten vergrendelen Magazijn bobijnen : o Toegang tot het magazijn bobijnen is verboden (tenzij uitdrukkelijk toestemming) Werknemers : o Gelieve ten allen tijde rekening te houden met het feit dat ARCOTEC BW werkt met ongeveer 400 mindervalide arbeiders; De aannemer verbindt er zich toe zijn werknemers in te lichten over deze risico s en de te treffen beheersmaatregelen! Indien het soort uit te voeren werk buiten de normale activiteiten valt dient eerst in overleg met de opdrachtgever bezien te worden welke bijkomende risico s zich zullen voordoen waarbij dan bijkomende passende preventiemaatregelen kunnen genomen worden. 8. START WERKVERGADERING: Datum: /./. Deelnemers:

Reglement veiligheidsregels voor derden.

Reglement veiligheidsregels voor derden. Reglement veiligheidsregels voor derden. 1 Inleiding Dit reglement is bedoeld voor derden die geen werknemer zijn van het ziekenhuis, maar werken in ziekenhuis in het kader van een opdracht. Dit reglement

Nadere informatie

ABESCO ACTIVITEITEN SITUATIES PREVENTIEMAATREGELEN INSTRUCTIES RISICO'S ALGEMENE RISICO S

ABESCO ACTIVITEITEN SITUATIES PREVENTIEMAATREGELEN INSTRUCTIES RISICO'S ALGEMENE RISICO S ACTIVITEITEN SITUATIES RISICO'S PREVENTIEMAATREGELEN INSTRUCTIES ALGEMENE RISICO S Orde en netheid - val van personen op de begane grond - de niet onmiddellijk te gebruiken materialen en gereedschappen

Nadere informatie

Het veiligheidsplan: Onderaanneming Betontrappen Geerts bvba

Het veiligheidsplan: Onderaanneming Betontrappen Geerts bvba Het veiligheidsplan: Onderaanneming Betontrappen Geerts bvba Het veiligheids- en gezondheidsplan heeft betrekking op de werken in opdracht van Bolcmans nv Het veiligheids- en gezondheidsplan bevat: - Projectgebonden

Nadere informatie

Werken met derden. - Werknemers van derden mogen geen informatie over de installaties en (product-)processen aan derden meedelen.

Werken met derden. - Werknemers van derden mogen geen informatie over de installaties en (product-)processen aan derden meedelen. Werken met derden 1 Veiligheidsafspraken 1.1 Verplichtingen van de werknemers van de derde Werknemers van de derde die werkzaamheden komen uitvoeren in AIM Recycling NV dienen steeds te zorgen voor hun

Nadere informatie

Veiligheidsbrochure. EOC Belgium Latex Division II. Gelieve badge en nekkoord steeds zichtbaar te dragen. Alarmnummer EOC

Veiligheidsbrochure. EOC Belgium Latex Division II. Gelieve badge en nekkoord steeds zichtbaar te dragen. Alarmnummer EOC NOODSITUATIE Alarmnummer EOC 055 337 600 Duidelijk vermelden: > Wie u bent > Wat er aan de hand is > Waar het incident zich voordoet EVACUATIEPLAN EOC BELGIUM LATEX DIVISION II EOC Belgium Latex Division

Nadere informatie

VEILIGHEIDSTIPS VOOR JOBSTUDENTEN

VEILIGHEIDSTIPS VOOR JOBSTUDENTEN Bijlage Safety Flash - 2017 / 03 VEILIGHEIDSTIPS VOOR JOBSTUDENTEN Ik zorg ervoor dat mijn werkpost proper en ordelijk is. Ik zet alles na gebruik terug op zijn plaats. Ik hou alle doorgangen vrij en ik

Nadere informatie

Het kader van het Welzijn op het Werk Toelichting bij de wet van 4 augustus 1996

Het kader van het Welzijn op het Werk Toelichting bij de wet van 4 augustus 1996 Het kader van het Welzijn op het Werk Toelichting bij de wet van 4 augustus 1996 Welzijnsdag 12 november 2012 1 Inhoudsopgave Korte schets wetgeving De risicoanalyse Preventiemaatregelen Rolverdeling in

Nadere informatie

EHBO Alle arbeidsongevallen en incidenten onmiddellijk melden, aan de dichtstbijzijnde Plantijn-medewerker, bel het nummer 03/220.55.

EHBO Alle arbeidsongevallen en incidenten onmiddellijk melden, aan de dichtstbijzijnde Plantijn-medewerker, bel het nummer 03/220.55. EHBO Alle arbeidsongevallen en incidenten onmiddellijk melden, aan de dichtstbijzijnde Plantijn-medewerker, bel het nummer 03/220.55.60 Oogdouches In het EHBO-lokaal staan oogdouches ter beschikking. Steeds

Nadere informatie

Verkeersreglement. E.M. Treur en Zn. BV

Verkeersreglement. E.M. Treur en Zn. BV Verkeersreglement E.M. Treur en Zn. BV Versie 1 Januari 2012 Inhoudsopgave 1. Doel/toepassingsgebied 2. Definities 3. Verantwoordelijkheden 4. Maatregelen 4.1 Algemeen 4.2 Toelating tot het besturen van

Nadere informatie

Bouwplaatsreglement. Definities:

Bouwplaatsreglement. Definities: Bouwplaatsreglement Definities: - Dossier veiligheid en De synthese van alle documenten in verband met veiligheid en gezondheid: gezondheid, door alle tussenkomende partijen samengebracht: opdrachtgever,

Nadere informatie

EHBO Alle arbeidsongevallen en incidenten onmiddellijk melden, aan de dichtstbijzijnde Plantijn-medewerker, bel het nummer 03/ 220 55 00

EHBO Alle arbeidsongevallen en incidenten onmiddellijk melden, aan de dichtstbijzijnde Plantijn-medewerker, bel het nummer 03/ 220 55 00 EHBO Alle arbeidsongevallen en incidenten onmiddellijk melden, aan de dichtstbijzijnde Plantijn-medewerker, bel het nummer 03/ 220 55 00 Vragen? Met vragen over één van bovenstaande instructies kan u terecht

Nadere informatie

Volledige golfterrein (huidig 9-holes)

Volledige golfterrein (huidig 9-holes) Informatie-uitwisseling met contractor (aannemer) m.b.t. Welzijn, Milieu en Duurzaamheid Inrichting/locatie: Golf Puyenbroeck Opdrachtgever Provinciebestuur Oost-Vlaanderen Doel van de informatie-uitwisseling:

Nadere informatie

1. ORGANISATIE VAN DE PREVENTIE EN BESCHERMING

1. ORGANISATIE VAN DE PREVENTIE EN BESCHERMING Bijlage IV : Bouwplaatsreglement 1. ORGANISATIE VAN DE PREVENTIE EN BESCHERMING 1.1. De veiligheidscoördinator (VC) heeft de leiding over de coördinatie van de veiligheid en gezondheid voor het geheel

Nadere informatie

Veiligheidsvoorschriften Werken met Derden

Veiligheidsvoorschriften Werken met Derden In de Wet van 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk - B.S. 18/09/96 Hoofdstuk IV worden de te nemen maatregelen door opdrachtgevers en ondernemingen van

Nadere informatie

HANDBOEK ARBEIDSVEILIGHEID VOOR DE MENGVOEDERSECTOR

HANDBOEK ARBEIDSVEILIGHEID VOOR DE MENGVOEDERSECTOR HANDBOEK ARBEIDSVEILIGHEID VOOR DE MENGVOEDERSECTOR Versie 1.0 Uitgevoerd in opdracht van BEMEFA door VEKMO nv Met de steun van IWT Dit handboek is auteursrechterlijk beschermd. Niets uit deze uitgave

Nadere informatie

Preventietoolbox Onthaal van aannemers Werken met Derden Tijdelijke & Mobiele Bouwplaats

Preventietoolbox Onthaal van aannemers Werken met Derden Tijdelijke & Mobiele Bouwplaats Welkom op de werf :... Werfleider :... tel.... Veiligheid op deze werf is van groot belang. Daarom een opsomming van enkele veiligheidsregels welke gelden op deze werf. Voor een volledige beschrijving

Nadere informatie

V&G-deelplan uitvoeringsfase Nummer : Versie : 1. VEILIGHEIDS- EN GEZONDHEIDSGEVAREN Status : invulform

V&G-deelplan uitvoeringsfase Nummer : Versie : 1. VEILIGHEIDS- EN GEZONDHEIDSGEVAREN Status : invulform Project: VEILIGHEIDS- EN GEZONDHEIDSPLAN Op te stellen door de bij de uitvoeringen betrokken partijen BEDRIJFSGEGEVENS WERKZAAMHEDEN In te vullen door Van de Kreeke Wegenbouw Naam:.. Omschrijving:. Adres:...

Nadere informatie

VEILIGHEIDSREGELS MOERDIJK

VEILIGHEIDSREGELS MOERDIJK VEILIGHEIDSREGELS MOERDIJK Bij Mineralz Moerdijk worden verontreinigde grond en minerale reststoffen verwerkt zodat deze weer als bouwstof kunnen worden gebruikt. Het belangrijkste bij dit werk is dat

Nadere informatie

Algemeen Ziekenhuis Vesalius Studenten- Stagiairs

Algemeen Ziekenhuis Vesalius Studenten- Stagiairs W E R K P O S T F I C H E In uitvoering van het KB van 03.05.1999 betreffende de bescherming van de jongeren op het werk en de omzendbrief van 12.01.2004 betreffende het gezondheidstoezicht van stagiairs

Nadere informatie

Algemeen Ziekenhuis Vesalius Studenten- Stagiairs

Algemeen Ziekenhuis Vesalius Studenten- Stagiairs W E R K P O S T F I C H E In uitvoering van het KB van 03.05.1999 betreffende de bescherming van de jongeren op het werk en de omzendbrief van 12.01.2004 betreffende het gezondheidstoezicht van stagiairs

Nadere informatie

Veiligheidsregels voor Extern Personeel. Chris Chantrain - Coördinerend Preventieadviseur Scholengemeenschap Voorkempen

Veiligheidsregels voor Extern Personeel. Chris Chantrain - Coördinerend Preventieadviseur Scholengemeenschap Voorkempen Veiligheidsregels voor Extern Personeel Inhoud 1. Inleiding 2. Situering in de bestelprocedure 3. Geïntegreerde veiligheid 4. Sociale zekerheid 5. Verzekering 6. Sancties 7. Veiligheidsvoorschriften 8.

Nadere informatie

Algemeen Ziekenhuis Vesalius Studenten- Stagiairs

Algemeen Ziekenhuis Vesalius Studenten- Stagiairs W E R K P O S T F I C H E In uitvoering van het KB van 03.05.1999 betreffende de bescherming van de jongeren op het werk en de omzendbrief van 12.01.2004 betreffende het gezondheidstoezicht van stagiairs

Nadere informatie

Documentnr.: WMD002 Versie: 2.4 Versiedatum: 2015

Documentnr.: WMD002 Versie: 2.4 Versiedatum: 2015 BIJKOMENDE OVEREENKOMST voor het uitvoeren van werkzaamheden in opdracht van en voor rekening van Stad Roeselare. Bijlage met de informatie van de werkgever. In het kader van de Afdeling I, Werkzaamheden

Nadere informatie

Veilig werken & doen veilig werken

Veilig werken & doen veilig werken Veilig werken & doen veilig werken Inhoud Wettelijke aspecten dhr. Tom Vermeersch, R.D. TWW Oost-Vlaanderen: Veiligheids- en gezondheidsplan (veiligheidscoördinatie) Contract hoofdaannemer/onderaannemer/nevenaannemers,.

Nadere informatie

WELKOM IN CHEMPARK DORMAGEN

WELKOM IN CHEMPARK DORMAGEN WELKOM IN CHEMPARK DORMAGEN Veiligheidsinstructies Lees deze veiligheidsinstructies door, voor u het CHEMPARK binnengaat en neem ze in acht tijdens uw verblijf! Hartelijk dank! 1. VERKEERSREGELS Binnen

Nadere informatie

Conventionele veiligheid. Regels en richtlijnen in het Instituut voor Radio-elementen voor externe personen

Conventionele veiligheid. Regels en richtlijnen in het Instituut voor Radio-elementen voor externe personen Conventionele veiligheid Regels en richtlijnen in het Instituut voor Radio-elementen voor externe personen SIPP Page 1 september 2018 Conventionele veiligheid Thema s die in deze opleiding aan bod komen

Nadere informatie

Richtlijn voor Aannemers

Richtlijn voor Aannemers INHOUDSTAFEL 1. Algemeen...2 1.1 Inleiding...2 1.2 Codes...2 1.3 Definities...2 2. Veiligheidsvoorschriften en algemene richtlijnen...3 3. Regels betreffende voedselveiligheid...5 4. Referenties...5 Opgesteld

Nadere informatie

Veiligheidsvoorschriften Werken met Derden

Veiligheidsvoorschriften Werken met Derden In de Wet van 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk - B.S. 18/09/96 Hoofdstuk IV worden de te nemen maatregelen door opdrachtgevers en ondernemingen van

Nadere informatie

Introductie uitzendkrachten

Introductie uitzendkrachten Blz.: 1/7 I. Veiligheidsregels- en voorschriften Voor de specifieke veiligheids- en gezondheidsregels, alsook de vereiste PBM, wordt steeds verwezen naar de werkpostfiche, de introductiebrochure van de

Nadere informatie

Algemene veiligheidsvoorschriften voor derden in het H.-Hartziekenhuis

Algemene veiligheidsvoorschriften voor derden in het H.-Hartziekenhuis Interne Dienst Preventie en Bescherming op het Werk (IDPBW) Mechelsestraat 24 Tel. 03/491.20.34 2500 Lier Fax. 03/491.20.77 Pagina 1 van 14 Algemene veiligheidsvoorschriften voor derden in het 1. Inleiding

Nadere informatie

Integrated Management System

Integrated Management System Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 1. Inleiding... 1 2. EHS beleid AES Elsta... 1 3. Minimale vereisten voor het verkrijgen van een opdracht... 1 4. Introductie Veiligheid en Mileu... 1 5. Algemene gedragsregels...

Nadere informatie

Vestigingen. Perfetti Van Melle Benelux B.V. - Locatie Breda Zoete Inval 20, 4815 HK Breda

Vestigingen. Perfetti Van Melle Benelux B.V. - Locatie Breda Zoete Inval 20, 4815 HK Breda Versie:17-2-2015 Pagina: 1/32 Vestigingen Perfetti Van Melle Benelux B.V. - Locatie Breda Zoete Inval 20, 4815 HK Breda Perfetti Van Melle Benelux B.V. - Locatie Weert Graafschap Hornelaan 130, 6004 HT

Nadere informatie

Type functie DMC code 34 : elektromecanicien

Type functie DMC code 34 : elektromecanicien Type functie DMC code 34 : elektromecanicien o.a.: onderhoudstechnicus van technische installaties (industriële machines, thermische installaties, koelinstallaties), koeltechnicus, liftentechnicus, garagehouder

Nadere informatie

INTERN REGLEMENT VOOR CONTRACTORS Versie 23/05/2017. Inhoud

INTERN REGLEMENT VOOR CONTRACTORS Versie 23/05/2017. Inhoud INTERN REGLEMENT VOOR CONTRACTORS Versie 23/05/2017 Inhoud 1. TOEPASSINGSGEBIED... 2 2. WETTELIJKE BEPALINGEN... 2 3. IN- EN UITGANGSCONTROLE... 2 4. GEDRAGSAFSPRAKEN... 3 4.1. Verkeer... 3 4.2. Roken...

Nadere informatie

Wat staat er in de Codex over het Welzijn op het Werk over asbest? Luc Neyens Toezicht op het welzijn op het werk

Wat staat er in de Codex over het Welzijn op het Werk over asbest? Luc Neyens Toezicht op het welzijn op het werk Wat staat er in de Codex over het Welzijn op het Werk over asbest? Luc Neyens Toezicht op het welzijn op het werk luc.neyens@werk.belgie.be Totstandkoming wetgeving asbest ARAB / CODEX 1978 : 1 e KB 1991:

Nadere informatie

RICHTLIJNEN: WERKEN MET DERDEN 1. VOORWOORD 2. BASISPRINCIPES EN WETGEVING: Versie feb 2016 1/7

RICHTLIJNEN: WERKEN MET DERDEN 1. VOORWOORD 2. BASISPRINCIPES EN WETGEVING: Versie feb 2016 1/7 1. VOORWOORD Dit document geeft een overzicht van enkele basisprincipes en regels die van toepassing zijn voor derden die werken uitvoeren in de vestigingen van Heli nv. Elke aannemer van buitenaf die

Nadere informatie

INEOS ChlorVinyls Tessenderlo site Algemene veiligheidsvoorschriften. Veiligheid voor iedereen, DOOR IEDEREEN

INEOS ChlorVinyls Tessenderlo site Algemene veiligheidsvoorschriften. Veiligheid voor iedereen, DOOR IEDEREEN INEOS ChlorVinyls Tessenderlo site Algemene veiligheidsvoorschriften DAGELIJKSE OPVOLGING Veilig werken is de voorwaarde om op de site Tessenderlo te MOGEN werken. VEILIGHEID IS EEN MUST VOOR IEDEREEN

Nadere informatie

Circulaire 2015 02 BRANDPREVENTIE

Circulaire 2015 02 BRANDPREVENTIE Brandpreventie op de arbeidsplaatsen PRINCIPE De nieuwe wetgeving betreffende de brandpreventie op de arbeidsplaatsen (KB van 28 maart 2014) legt duidelijk uit welke maatregelen de werkgevers moeten nemen

Nadere informatie

-2- Noem voorbeelden van orde en netheid (good housekeeping). -2- Bij welke werkzaamheden kan een aanvullende werkvergunning nodig zijn?

-2- Noem voorbeelden van orde en netheid (good housekeeping). -2- Bij welke werkzaamheden kan een aanvullende werkvergunning nodig zijn? -2- Bij welke werkzaamheden kan een aanvullende werkvergunning nodig zijn? -2- Noem voorbeelden van orde en netheid (good housekeeping). -2- Noem enkele gevaren op het werk. -2- Noem werkzaamheden of omstandigheden

Nadere informatie

Circulaire BRANDPREVENTIE

Circulaire BRANDPREVENTIE OP DE ARBEIDSPLAATSEN PRINCIPE De wetgeving betreffende de brandpreventie op de arbeidsplaatsen ( Codex Boek III, Titel 3) legt duidelijk uit welke maatregelen de werkgevers moeten nemen inzake brandpreventie.

Nadere informatie

Wat directies en contactpersonen moeten weten over verwijderen van asbest

Wat directies en contactpersonen moeten weten over verwijderen van asbest Wat directies en contactpersonen moeten weten over verwijderen van asbest Luc Neyens- Yves De Groeve Toezicht op het welzijn op het werk luc.neyens@werk.belgie.be - yves.degroeve@werk.belgie.be GO! 2 GO!

Nadere informatie

Task Safety Requirements Working at Height Roof Work NL. Approved by: HSSE Manager

Task Safety Requirements Working at Height Roof Work NL. Approved by: HSSE Manager Page 1 of 5 A. INLEIDING WERKEN OP DAKEN Werken op daken is een zeer risicovolle activiteit. Vallen van daken veroorzaakt overwegend zeer zware verwondingen en zelfs de dood; meer nog dan bij andere vormen

Nadere informatie

Gedragsregels voor derden (GVD)

Gedragsregels voor derden (GVD) Gedragsregels voor derden (GVD) Deze GVD zijn van toepassing in de GROEP VERBIST vestigingen. Pagina 1 van 9 Deze voorschriften zijn bindend conform de Welzijnswet van 4/8/1996 ART 7, ART 8, ART 9, ART

Nadere informatie

11. Hoeveel meter kan een ladder best uitsteken boven de te bereiken werkvloer? a)1 meter b) 2 meter c) 0,5 meter d) 1,5 meter

11. Hoeveel meter kan een ladder best uitsteken boven de te bereiken werkvloer? a)1 meter b) 2 meter c) 0,5 meter d) 1,5 meter 1. Een werkvergunning is een document: a) dat het overleg moet bevorderen tussen iedereen die met het werk te maken heeft. b) waarin de voorwaarden hoe gewerkt moet worden, vastgelegd zijn c) dat toestemming

Nadere informatie

Werken met derden - Wettelijk Kader

Werken met derden - Wettelijk Kader Programma Werken met derden - Wettelijk Kader Wet welzijn: hoofdstuk 4 afdeling 1 [HOOFDSTUK IV. - Bijzondere bepalingen betreffende werkzaamheden uitgevoerd door ondernemingen van buitenaf of door uitzendkrachten

Nadere informatie

Beleidsplan ESSENSCIA Vlaanderen inzake veiligheid, gezondheid en milieu bij aannemingswerken

Beleidsplan ESSENSCIA Vlaanderen inzake veiligheid, gezondheid en milieu bij aannemingswerken Beleidsplan ESSENSCIA Vlaanderen inzake veiligheid, gezondheid en milieu bij aannemingswerken Dirk Gyzels Solvic N.V. VIBNA Werkgroep Veiligheidsbeheer Situering Responsible Care programma Essenscia leden

Nadere informatie

Basisvorming veiligheid niveau 3 Onthaalbeleid

Basisvorming veiligheid niveau 3 Onthaalbeleid Basisvorming veiligheid niveau 3 Onthaalbeleid Ann Goeman Coördinator psychosociale aspecten Gemeenschappelijke preventiedienst GO! - Wettelijke bepalingen - Betrokken actoren - de werkgever - hiërarchische

Nadere informatie

Veiligheidsinstructies voor werknemers van derden

Veiligheidsinstructies voor werknemers van derden Veiligheidsinstructies voor werknemers van derden 1. Preventie en Bescherming op het werk Bij alle werkzaamheden die aan AZ Klina worden uitgevoerd dienen steeds de wettelijke bepalingen van het Algemeen

Nadere informatie

KB van 28 maart 2014 Brandpreventie op de arbeidsplaatsen

KB van 28 maart 2014 Brandpreventie op de arbeidsplaatsen KB van 28 maart 2014 Brandpreventie op de arbeidsplaatsen Situering Het koninklijk besluit (KB) van 28 maart 2014 betreffende de brandpreventie op de arbeidsplaatsen vervangt en verruimt artikel 52 van

Nadere informatie

Werkhuisreglement : Werkplaats Mechanica / Lassen

Werkhuisreglement : Werkplaats Mechanica / Lassen Werkhuisreglement : Werkplaats Mechanica / Lassen Doel van het reglement : - Het opmaken van een reglementering specifiek voor de afdeling als aanvulling op het bestaande schoolreglement. - Bekomen van

Nadere informatie

Algemeen veiligheidsreglement voor aannemers bij de uitvoering van werken in opdracht van NV Elia

Algemeen veiligheidsreglement voor aannemers bij de uitvoering van werken in opdracht van NV Elia NV ELIA Algemeen veiligheidsreglement voor aannemers bij de uitvoering van werken in opdracht van NV Elia Juli 2001 2/18 Algemeen veiligheidsreglement voor aannemers bij de uitvoering van werken in opdracht

Nadere informatie

Omstandig verslag ernstig arbeidsongeval (KB 24.02.2005)

Omstandig verslag ernstig arbeidsongeval (KB 24.02.2005) Oktober 2012 Periodieke informatie van de preventiedienst InfoRisk PREVENTIE EN BESCHERMING OP HET WERK Omstandig verslag ernstig arbeidsongeval (KB 24.02.2005) De werkgever zorgt ervoor dat zijn/haar

Nadere informatie

Persoonlijke Beschermingsmiddelen

Persoonlijke Beschermingsmiddelen Persoonlijke Beschermingsmiddelen Wettelijk kader België: ARAB: bundeling Uitv. Besluiten 1947 1993 Algemeen Reglement voor de Arbeidsbescherming Europese kaderrichtlijn 89/391/EEG 12 juni 1989 Welzijnswet

Nadere informatie

Pro_16_Opmaken van een risicoanalyse voor werkzaamheden met een verhoogd risico.

Pro_16_Opmaken van een risicoanalyse voor werkzaamheden met een verhoogd risico. Pro_16_Opmaken van een risicoanalyse voor werkzaamheden met een verhoogd risico. 5-12-2014 Preventiedienst Huis van het GO! Willebroekkaai 36 1000 Brussel Inhoudsopgave 1. Definitie 3 2. Doel 3 3. Wetgeving

Nadere informatie

Conventionele veiligheid

Conventionele veiligheid Conventionele veiligheid Regels en richtlijnen in het Instituut voor Radio-elementen voor externe personen SIPP Janvier 2017 Conventionele veiligheid Thema s die in deze opleidiong aan bod komen 1. Algemeen

Nadere informatie

1. Organisatie veiligheid, gezondheid en milieu:

1. Organisatie veiligheid, gezondheid en milieu: 1. Organisatie veiligheid, gezondheid en milieu: De veiligheidscoördinator heeft op de werf de leiding over de coördinatie van veiligheid, gezondheid, welzijn en milieu voor het geheel van de werkzaamheden.

Nadere informatie

Checklist. Last Minute Risk Assessment

Checklist. Last Minute Risk Assessment Checklist Last Minute Risk Assessment Opgemaakt door Controle door Goedgekeurd door Naam Demey Bruno Vermaete Christophe Smismans Ronny Datum 09/04/2013 31/07/2013 Functie EHS Officer EHS Officer Director

Nadere informatie

Type functie : elektromecanicien

Type functie : elektromecanicien Type functie : elektromecanicien Omschrijving : onderhoudstechnicus van technische installaties (industriële machines, thermische installaties, koelinstallaties), koeltechnicus, liftentechnicus, garagehouder

Nadere informatie

Veiligheid, gezondheid en welzijn op school. Onthaaldocument voor onderwijzend en ondersteunend personeel, stagiairs en interimarissen.

Veiligheid, gezondheid en welzijn op school. Onthaaldocument voor onderwijzend en ondersteunend personeel, stagiairs en interimarissen. Sint-Jan Berchmansinstituut Kleine Hemmenweg 4-4A 3520 Zonhoven Tel: 011/55 99 90 info@sjbzonhoven.be Veiligheid, gezondheid en welzijn op school Onthaaldocument voor onderwijzend en ondersteunend personeel,

Nadere informatie

Veiligheidsinstructies

Veiligheidsinstructies Veiligheidsinstructies bij werken met contractanten Versie 3 24 maart 2014 Veiligheidsinstructies bij werken met contractanten Inhoudsopgave 1. Inleiding... 1 2. Definities... 1 3. Risico s eigen aan het

Nadere informatie

Arbodocument/ Aanvraag-uitzenddocument

Arbodocument/ Aanvraag-uitzenddocument Arbodocument/ Aanvraag-uitzenddocument Opdrachtgever Naam Adres Plaats Contactpersoon Telefoon E-mailadres Uitzendkracht wordt te werk gesteld te: Afdeling uzk Functie uzk Omschrijving werkzaamheden/specifieke

Nadere informatie

09/04/2009 08:53:09 1. Kronos Europe SA/NV. 06 - Algemene Veiligheidsinstructies/02 Derde firma's/01 Nederlands VI/6.02.

09/04/2009 08:53:09 1. Kronos Europe SA/NV. 06 - Algemene Veiligheidsinstructies/02 Derde firma's/01 Nederlands VI/6.02. 09/04/2009 08:53:09 1 Kronos Europe SA/NV 06 - Algemene Veiligheidsinstructies/02 Derde firma's/01 Nederlands VI/6.02.01-01 rev: 05 Document title: Veiligheidsvoorschriften voor derde firma's Zorgsysteem

Nadere informatie

-1- Over welke domeinen gaat de V&G-wetgeving? -1- Voor wie geldt de V&Gwetgeving? -1- Noem de twee vormen van overleg.

-1- Over welke domeinen gaat de V&G-wetgeving? -1- Voor wie geldt de V&Gwetgeving? -1- Noem de twee vormen van overleg. -1- Noem de groepen signaleringsborden. -1- Noem de twee vormen van overleg. -1- Noem de verschillende vormen van markeringen. -1- Over welke domeinen gaat de V&G-wetgeving? -1- Voor wie geldt de V&Gwetgeving?

Nadere informatie

Task Safety Requirements General Requirements NL. Approved by: HSSE Manager

Task Safety Requirements General Requirements NL. Approved by: HSSE Manager Page 1 of 7 A. INLEIDING ALGEMENE EISEN Voor elke werf of werkplaats van KPNWE, ongeacht welk taak men uitvoert, gelden steeds algemene regels op het vlak van gezondheid, veiligheid, beveiliging en milieu

Nadere informatie

Reglement werken met derden

Reglement werken met derden BIJLAGE 2 Procedure: Werken met derden Orde- en veiligheidsvoorschriften bestemd voor derden die werken, leveringen en/of diensten uitvoeren in infrastructuur van de provincie Vlaams-Brabant. 1. Toepassingsgebied

Nadere informatie

huisregels vca 4.1 voorlichtingsprogramma J. Nachtegaal

huisregels vca 4.1 voorlichtingsprogramma J. Nachtegaal huisregels vca 4.1 voorlichtingsprogramma J. Nachtegaal Brogaal Projects Index HUISREGELS... 2 INLEIDING... 2 ADRESGEGEVENS:..... 2 WERKTIJDEN:... 2 ZIEKMELDING:... 2 HERSTELMELDING:... 2 URENBONNEN:...

Nadere informatie

Informatiemateriaal BEZOEKERSINFORMATIE YARD DEN HELDER

Informatiemateriaal BEZOEKERSINFORMATIE YARD DEN HELDER S7 Informatiemateriaal BEZOEKERSINFORMATIE YARD DEN HELDER HSEQ Welkom bij GDF SUEZ E&P Nederland Neem voor uw en onze veiligheid de tijd om deze bezoekersinformatie door te lezen. Zeg WIE u bent / WAT

Nadere informatie

PROCEDURE WERKEN MET DERDEN IN TRANSFO TE ZWEVEGEM

PROCEDURE WERKEN MET DERDEN IN TRANSFO TE ZWEVEGEM PROCEDURE WERKEN MET DERDEN IN TRANSFO TE ZWEVEGEM Opgesteld in het kader van de Wet Welzijn op het Werk van 4 augustus 1996 Giovanni Amelinck Pagina 1 Procedure werken met derden VOORWOORD De procedure

Nadere informatie

info@sasconsult.be www.sasconsult.be

info@sasconsult.be www.sasconsult.be WIE SasConsult? Safety Veiligheidscoördinatie evenementen Security In de schaduw Multidisciplinair Pragmatisch WAT Inhoud van deze sessie Inhoud: Aansprakelijkheid? Wettelijke context (letter ) Gevolgen

Nadere informatie

VEILIGHEIDS- en MILIEUVOORSCHRIFTEN DIENSTVERLENERS. versie 10 oktober 2014

VEILIGHEIDS- en MILIEUVOORSCHRIFTEN DIENSTVERLENERS. versie 10 oktober 2014 VEILIGHEIDS- en MILIEUVOORSCHRIFTEN voor AANNEMERS, LEVERANCIERS EN DIENSTVERLENERS versie 10 oktober 2014 1 ONTVANGSTBEWIJS Deze procedure is van toepassing voor aannemers, leveranciers, dienstverleners

Nadere informatie

Elektrische installaties - Vragen

Elektrische installaties - Vragen PROVIKMO Externe Dienst Preventie en Bescherming op het Werk Afdeling Risicobeheersing Team Veiligheid Dirk Martensstraat 26/1 8200 Brugge Tel. 050/47.47.47 Fax. 050/47.47.98 Presentatie: Peter Coninckx

Nadere informatie

Welkom bij Evonik Antwerpen.

Welkom bij Evonik Antwerpen. pagina 1 van 30 1. Welkom Welkom bij Evonik Antwerpen. Evonik Antwerpen is een chemisch bedrijf, behorend tot een wereldconcern. Jouw en onze veiligheid zijn zeer belangrijk, daarom gelden er voorschriften

Nadere informatie

Hoofdstuk Paragraaf Eindterm Toetsterm 1. Wetgeving 1.5 Grondbeginselen arbeidstijdenwetgeving De kandidaat kan de doelstellingen van de

Hoofdstuk Paragraaf Eindterm Toetsterm 1. Wetgeving 1.5 Grondbeginselen arbeidstijdenwetgeving De kandidaat kan de doelstellingen van de Hoofdstuk Paragraaf Eindterm Toetsterm 1. Wetgeving 1.5 Grondbeginselen arbeidstijdenwetgeving 1.5.1 De kandidaat kan de doelstellingen van de wetgeving inzake arbeidstijden omschrijven 1.5.1.1 De kandidaat

Nadere informatie

REGLEMENT VOOR HET GEBRUIK VAN HET ICT-LOKAAL VAN DE STEDELIJKE BASISSCHOOL STAAKTE

REGLEMENT VOOR HET GEBRUIK VAN HET ICT-LOKAAL VAN DE STEDELIJKE BASISSCHOOL STAAKTE REGLEMENT VOOR HET GEBRUIK VAN HET ICT-LOKAAL VAN DE STEDELIJKE BASISSCHOOL STAAKTE Artikel 1 Op de Stedelijke Basisschool Staakte, Hoogstraat 192 9160 Lokeren, wordt volgende ruimte ter beschikking gesteld

Nadere informatie

Veilig omgaan met asbest

Veilig omgaan met asbest Nieuwsbrief 63 Herfst deel 2 2012 Veilig omgaan met asbest Wetgeving Zoals beschreven in het eerste deel van deze nieuwsbrief is de wetgeving omtrent asbest complex en uitgebreid. Ondermeer volgende besluiten

Nadere informatie

6 Documenten te bezorgen door aannemer bij zijn inschrijving

6 Documenten te bezorgen door aannemer bij zijn inschrijving 6 Documenten te bezorgen door aannemer bij zijn inschrijving Het veiligheids- en gezondheidsplan bevat verplicht te gebruiken invuldocumenten (zie volgende blz.). Enkel deze documenten mogen gebruikt worden

Nadere informatie

1. Aanvraagplannen werden ons overgemaakt door 2. Inplantingsplaats: Pijnven - Kerkhoven

1. Aanvraagplannen werden ons overgemaakt door 2. Inplantingsplaats: Pijnven - Kerkhoven ADVIESVERSLAG BRANDWEER BIJ VOORONDERZOEK/BOUWAANVRAAG VOOR AARDGASVERVOERLEIDING uw kenmerk ons kenmerk datum dienst ambtenaar telefoon I. Inleiding: 1. Aanvraagplannen werden ons overgemaakt door 2.

Nadere informatie

Arbeidsplaatsen Elektrische installaties - Algemeen. Infodocument

Arbeidsplaatsen Elektrische installaties - Algemeen. Infodocument Arbeidsplaatsen Elektrische installaties - Algemeen Infodocument Arbeidsplaatsen - Elektrische installaties - Algemeen Voor bepaalde oude elektrische installaties op de arbeidsplaatsen werden in 2008 minimum

Nadere informatie

1 Beschrijving. Infofiche Nr /2017. Kleedkamers, refters, wastafels en toiletten in de werkplaatsen en burelen 1/5

1 Beschrijving. Infofiche Nr /2017. Kleedkamers, refters, wastafels en toiletten in de werkplaatsen en burelen 1/5 Infofiche Nr. 3015 09/2017 Kleedkamers, refters, wastafels en toiletten in de werkplaatsen en burelen 1 Beschrijving Er moeten sociale voorzieningen (kleedkamers, refters, wastafels, toiletten, rustlokalen,...)

Nadere informatie

Algemeen Ziekenhuis Vesalius Studenten- Stagiairs

Algemeen Ziekenhuis Vesalius Studenten- Stagiairs W E R K P O S T F I C H E In uitvoering van het KB van 03.05.1999 betreffende de bescherming van de jongeren op het werk en de omzendbrief van 12.01.2004 betreffende het gezondheidstoezicht van stagiairs

Nadere informatie

Veiligheids- en gezondheidssignalering

Veiligheids- en gezondheidssignalering Externe dienst voor preventie en bescherming op het werk www.provikmo.be info@provikmo.be Veiligheids- en gezondheidssignalering (K.B. van 17 juni 1997, B.S. van 19 september 1997) Wat zijn veiligheids-

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1. In- en uitstappen van een truckmixer. 2. Gebruik van Ladders. 3. Werkzaamheden in besloten ruimten ( zie ook 7, 8 en 9)

Inhoudsopgave. 1. In- en uitstappen van een truckmixer. 2. Gebruik van Ladders. 3. Werkzaamheden in besloten ruimten ( zie ook 7, 8 en 9) HANDREIKING VEILIGHEIDSINSTRUCTIEBLADEN Inhoudsopgave 1. In- en uitstappen van een truckmixer 2. Gebruik van Ladders 3. Werkzaamheden in besloten ruimten ( zie ook 7, 8 en 9) 4. Onderhoudswerkzaamheden

Nadere informatie

Veiligheidsinstructiekaart Rolsteiger ARAB - artikel 54 quater 4. en het KB Arbeidsmiddelen (Codex Titel VI Hoofdstuk I artikel 7)

Veiligheidsinstructiekaart Rolsteiger ARAB - artikel 54 quater 4. en het KB Arbeidsmiddelen (Codex Titel VI Hoofdstuk I artikel 7) Veiligheidsinstructiekaart Rolsteiger ARAB - artikel 54 quater 4. en het KB Arbeidsmiddelen (Codex Titel VI Hoofdstuk I artikel 7) Onderwerp Algemene veiligheidsvoorschriften. Het gebruik van de rolsteiger

Nadere informatie

Afbraakwerken Wettelijk kader. 17 maart 2016 ir. Tom Vermeersch sociaal inspecteur TWW- FOD WASO

Afbraakwerken Wettelijk kader. 17 maart 2016 ir. Tom Vermeersch sociaal inspecteur TWW- FOD WASO Wettelijk kader 17 maart 2016 ir. Tom Vermeersch sociaal inspecteur TWW- FOD WASO Fg 60 50 40 30 20 bouw slopen 10 0 2010 2011 2012 2013 2014 Bron: Fonds voor Arbeidsongevallen Bouw: nace-codes 41,42,&

Nadere informatie

MODULE ZERO HARM BY CHOISE. Naar een werkplek zonder incidenten.

MODULE ZERO HARM BY CHOISE. Naar een werkplek zonder incidenten. MODULE ZERO HARM BY CHOISE Naar een werkplek zonder incidenten. Module Zero Harm By Choice Voordat je bij Aluchemie aan het werk gaat verzoeken wij jou de module Zero Harm By Choice goed door te lezen.

Nadere informatie

Infosessie contractors. februari 2014

Infosessie contractors. februari 2014 Infosessie contractors februari 2014 ONZE WAARDEN VEILIGHEID KWALITEIT MILIEU 2 februari 2014 OHSAS18001 OHSAS 18001 Sedert 2005 Act Plan Check Do 3 februari 2014 SAFETY FIRST ONZE VISIE Elk ongeval is

Nadere informatie

INTERN REGLEMENT VOOR CONTRACTORS Versie 03/06/2019. Inhoud

INTERN REGLEMENT VOOR CONTRACTORS Versie 03/06/2019. Inhoud INTERN REGLEMENT VOOR CONTRACTORS Versie 03/06/2019 Inhoud 1. TOEPASSINGSGEBIED... 2 2. WETTELIJKE BEPALINGEN... 2 3. IN- EN UITGANGSCONTROLE... 2 4. GEDRAGSAFSPRAKEN... 3 4.1. Verkeer... 3 4.2. Roken...

Nadere informatie

Welzijn en opleidingen

Welzijn en opleidingen Welzijn en opleidingen De wetgeving over het welzijn op het werk verplicht werkgevers de nodige maatregelen te nemen om het welzijn van de werknemers te bevorderen tijdens de uitvoering van hun werk. Een

Nadere informatie

The Life Saving Rules Air Liquide Benelux Industries

The Life Saving Rules Air Liquide Benelux Industries The Life Saving Rules Air Liquide Benelux Industries Veiligheidsregels Welke zijn ze? Ik werk niet onder invloed van drugs of alcohol Ik rook niet buiten de daarvoor voorziene zones Ik draag de Persoonlijke

Nadere informatie

Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Tafelcirkelzaagmachine Versie 99/1 Blz. 3/5

Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Tafelcirkelzaagmachine Versie 99/1 Blz. 3/5 Algemene risicoanalyse voor de werkpost : Tafelcirkelzaagmachine Versie 99/1 Blz. 1/5. Risico voorkoming. Schade voorkoming. Risico beperking. Schade beperking 1 Algemeen V Risico's eigen aan het werken

Nadere informatie

Consensus Beleidsadvies

Consensus Beleidsadvies Consensus Beleidsadvies Versie: 11-10-2016 1/10 CO-PREV CONSENSUS BELEIDSADVIES Wettelijke basis Artikel 13/3 1 in fine KB EDPB. Afkortingen EDPB Externe dienst voor preventie en bescherming op het werk.

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement. Paviljoen Maria

Huishoudelijk reglement. Paviljoen Maria Paviljoen Maria Huishoudelijk reglement Paviljoen Maria Gegevens Paviljoen Maria Gegevens bewoner Naam: Adres: Geboortedatum: Gsm bewoner: Contactgegevens ouders: (naam, adres, telefoon) Beste bewoner,

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT

HUISHOUDELIJK REGLEMENT OCMW Beersel Raad voor Maatschappelijk Welzijn 09.01.2014 Doel HUISHOUDELIJK REGLEMENT NOODOPVANGVOORZIENINGEN OCMW BEERSEL 1. De noodopvang wil een onmiddellijk onderkomen bieden aan Beerselaars die plotseling

Nadere informatie

Werken op hoogte PREVENTIEMAATREGELEN

Werken op hoogte PREVENTIEMAATREGELEN is een van de belangrijkste oorzaken van arbeidsongevallen. In deze fiche vind je de een aantal algemene preventiemaatregelen en een veiligheidsmaatregelen verbonden aan specifieke arbeidsmiddelen voor

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: Algemene bepaling

Hoofdstuk 1: Algemene bepaling MODEL VAN OVEREENKOMST BIJLAGE 2 Tussen: de Provincie Oost-Vlaanderen, met zetel in het Provinciehuis, Gouvernementstraat 1, 9000 Gent, vertegenwoordigd door de deputatie, voor wie optreden de heer (voornaam

Nadere informatie

Workshop infodag contactpersonen & directie

Workshop infodag contactpersonen & directie Werken in een besloten ruimte. Workshop infodag contactpersonen & directie 1 Problematiek: Probleemstelling Personeel + leerlingen klagen over geurhinder in de toiletten. De preventieadviseur en de arbeidsgeneesheer

Nadere informatie

Betreft: Huisreglement INLEIDING

Betreft: Huisreglement INLEIDING Betreft: Huisreglement INLEIDING Veiligheid, gezondheid en milieu worden gezien als integraal en essentieel onderdeel van de activiteiten binnen F5 Projectengroep B.V. Het bedrijfsbeleid is er op gericht

Nadere informatie

1 Beschrijving. Infofiche Nr /2017. Kleedkamers, refters, wastafels en toiletten in de werkplaatsen en burelen 1/5

1 Beschrijving. Infofiche Nr /2017. Kleedkamers, refters, wastafels en toiletten in de werkplaatsen en burelen 1/5 Infofiche Nr. 3015 12/2017 Kleedkamers, refters, wastafels en toiletten in de werkplaatsen en burelen 1 Beschrijving Er moeten sociale voorzieningen (kleedkamers, refters, wastafels, toiletten, rustlokalen,...)

Nadere informatie

Welzijn van uitzendkrachten: nieuwe bepalingen

Welzijn van uitzendkrachten: nieuwe bepalingen Welzijn van uitzendkrachten: nieuwe bepalingen In het Belgisch Staatsblad van 28 december 2010 verscheen het nieuw koninklijk besluit (KB) van 15 december 2010 tot vaststelling van maatregelen betreffende

Nadere informatie

Overdracht sleutels (datum, plaats, uur, verantw.):...

Overdracht sleutels (datum, plaats, uur, verantw.):... VZW Sint Aloysius Aalst OVEREENKOMST VERHUUR Eigenaar (verhuurder) Scouts en Gidsen Vlaanderen Sint-Aloyius Aalst Schendelbeekhofstraat 36 9300 Aalst Contactpersoon verhuur Naam + Voornaam Bursens Simon

Nadere informatie