I Postbus 3126 I 4800 DC Breda I Nederland Wayenborgstraat 22 I 2800 Mechelen I België CIBA Vision Benelux NV/SA

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "www.cibavision.be I www.cibavision.nl Postbus 3126 I 4800 DC Breda I Nederland Wayenborgstraat 22 I 2800 Mechelen I België CIBA Vision Benelux NV/SA"

Transcriptie

1 Vraag advies aan je contactlensspecialist CIBA Vision Benelux NV/SA Wayenborgstraat 22 I 2800 Mechelen I België Postbus 3126 I 4800 DC Breda I Nederland I PR

2 de lens wat op het oog kleven > Ziekte, hormonale veranderingen, bepaalde omgevingsfactoren e.d.m. kunnen een invloed hebben op het draagcomfort. Raadpleeg hieromtrent steeds je contactlensspecialist. Gebruik van cosmetica: > Zet altijd eerst je lenzen in voor je make-up aanbrengt, neem ze uit voor je de make-up verwijdert. > Maak liefst gebruik van vetvrije producten (wateroplosbare makeup). > Vermijd het aanbrengen van glittertjes en breng geen eye liner aan op de binnenkant van de oogleden. > Sluit de ogen bij het gebruik van haarlak

3 > WELKE CONTACTLENZEN passen het beste bij jou? INHOUD Daglenzen p Maandlenzen p Correct lensonderhoud hoort erbij! p Lensonderhoud p Contactlenzen inzetten en uitnemen p Tips en tricks! p > Deze folder geeft je een overzicht van de mogelijkheden die zachte contactlenzen vandaag bieden. Je contactlensspecialist kan je verder helpen om te bepalen welk type het beste bij je ogen én je levensstijl past.

4 > DAGLENZEN > Zijn uiterst comfortabele, zachte contactlenzen die je nooit hoeft schoon te maken! Daglenzen rekenen voorgoed af met het gedoe met vloeistoffen en lenshouders. > Ideaal indien je nooit eerder contactlenzen probeerde, of wanneer je af en toe je bril wil afwisselen met contactlenzen, bvb. bij het sporten, tijdens een avondje uit, of gewoon wanneer je er zin in hebt! > Verpakt in steriele blisters heb je steeds een vers paar contactlenzen bij de hand, waar en wanneer je maar wil! Focus DAILIES All Day Comfort zijn er voor haast iedereen! DAILIES Sfeer voor wie bijziend of verziend is. DAILIES Toric voor wie een cilindercorrectie nodig heeft. DAILIES Progressives voor wie een leesbril nodig heeft. FreshLook One-day daglens met een kleurtje, voor wie er net even anders wil uitzien.

5 > MAANDLENZEN > Maandlenzen zijn de populairste groep zachte contactlenzen. Deze worden na een maand gebruik, weggegooid en vervangen. Gewone maandlenzen: > Zijn maandlenzen gemaakt van traditionele contactlensmaterialen. Ze zijn redelijk duurzaam maar door hun eerder beperkte zuurstofdoorlaatbaarheid zijn ze minder geschikt om gedurende vele uren per dag te dragen. Focus Visitint en Precision UV voor wie bijziend of verziend is FreshLook assortiment: voor wie de oogkleur wil veranderen, een ander accent wil geven of een mooie schittering aan het oog wil geven Focus Toric voor wie een cilinder nodig heeft Focus Progressives voor wie een leesbril nodig heeft FreshLook Colors voor een opvallende kleurverandering FreshLook ColorBlends voor een subtiele kleurverandering FreshLook Dimensions voor meer diepte bij lichte ogen FreshLook Radiance voor een extra glans

6 > MAANDLENZEN Hoogzuurstofdoorlatende maandlenzen: > Dit zijn maandlenzen gemaakt van nieuwe, silicone bevattende materialen. Hierdoor zijn deze contactlenzen veel meer zuurstofdoorlatend dan de gewone maandlenzen. Dank zij deze eigenschap kunnen ze gedurende lange tijden aaneengesloten worden gedragen, zonder dat het oog in ademnood komt. Aangezien de meeste contactlensdragers hun contactlenzen 14 uur per dag dragen (*) zijn dit de ideale contactlenzen om ondermeer roodheid of discomfort door zuurstofgebrek te voorkomen. Door hun lager watergehalte zijn deze contactlenzen ook uiterst geschikt voor wie zich vaak in veeleisende omgevingen bevindt: ruimten met airco, drogere lucht. Ook diegenen die veel met beeldschermen werken of af en toe eens indutten met hun contactlenzen in, zullen het verschil merken met een gewone maandlens. (*) Benelux enquête, CIBA Vision data on file 2004 AIR OPTIX contactlenzen veel meer zuurstof voor haast iedereen! AIR OPTIX hoogzuurstofdoorlatende maandlens voor overdag dragen, hoe lang die dag ook duurt AIR OPTIX NIGHT&DAY hoogzuurstofdoorlatende maandlens die je de vrijheid biedt ze overdag te dragen, of ze ook s nachts door te dragen: van af en toe tot maximaal 30 dagen en nachten. Je contactlensspecialist zal je, na een grondige oogtest, kunnen vertellen of je ogen hiervoor geschikt zijn.

7 > CORRECT LENSONDERHOUD hoort erbij! Behalve de daglenzen, die na elke draagperiode worden weggegooid, en de contactlenzen die permanent worden gedragen, hebben alle contactlenzen een dagelijkse schoonmaakbeurt nodig. Je contactlensspecialist zal het onderhoudsysteem kiezen dat voor jou het beste is geschikt. Hij zal je informeren over de gebruiksaanwijzing, maar het is zeker aangewezen de door de fabrikant meegeleverde bijsluiter aandachtig te lezen. Je zal merken dat het correcte onderhoud van je contactlenzen al heel snel bij de dagelijkse routine gaat horen. Er zijn 2 belangrijke typen onderhoudvloeistoffen: de peroxidesystemen en de alles-in-een vloeistoffen. Peroxidesystemen: > hun actieve component is waterstofperoxide ( zuurstofwater ). Waterstofperoxide in geconcentreerde vorm is een krachtig desinfectans en mag derhalve nooit rechtstreeks in het oog. De vloeistof moet eerst worden geneutraliseerd. Waterstofperoxide is ook in het oog aanwezig (uiteraard in lage concentratie) en is dus lichaamseigen. Personen met gevoelige ogen kunnen het beste een waterstofperoxide oplossing gebruiken, omdat er geen conserveermiddel in zit Alles-in-een vloeistoffen: > dit zijn systemen waarbij alle stappen van het lensonderhoud kunnen uitgevoerd worden met één en dezelfde vloeistof.

8 > LENSONDERHOUD Belangrijke tips bij het lensonderhoud: Optimale hygiëne en een goede verzorging van de contactlenzen dragen bij tot gezond en prettig lensdragen! > Was steeds je handen en droog ze af met een schone handdoek voor je je contactlenzen aanraakt. > Neem je contactlenzen nooit uit hun houder of verpakking met je vingernagel of een scherp voorwerp. > Volg nauwkeurig de instructies van het gekozen lensonderhoudsysteem. Lees aandachtig de bijsluiter met gebruiksaanwijzingen. > Verander nooit van onderhoudsysteem zonder het advies van je contactlensspecialist. > Maak steeds gebruik van verse lensvloeistof wanneer je je contactlenzen gaat schoonmaken, hergebruik nooit de lensvloeistof in de houder en vul deze nooit bij! Na het inzetten dient de vloeistof in de lenshouder te worden weggegooid. > Gebruik de vloeistof niet meer na het verstrijken van de vervaldatum > De meeste vloeistoffen zijn beperkt houdbaar na openen van de flacon! Sluit de flacon telkens na gebruik. > Vervang de lenshouder volgens de instructies van de fabrikant. > Gebruik nooit leidingwater om je lenshouder of je contactlenzen te spoelen. Gebruik hiertoe uitsluitend de vloeistof die door je contactlensspecialist werd aanbevolen.

9 > CONTACTLENZEN inzetten en uitnemen Maak je geen zorgen indien het je niet van de eerste keer lukt om je contactlenzen in te zetten of ze uit te nemen. Je zal merken dat je het vlug onder de knie hebt en dat het na verloop van tijd nog een kwestie van seconden is! Beslis of je met je rechterof linkerlens wenst te beginnen, en hou dan steeds die volgorde aan. Dit is uiteraard vooral belangrijk indien je rechter- en linkerlens verschillen. Onderstaande tips kunnen je helpen om snel je persoonlijke techniek te ontwikkelen: Inzetten van de contactlenzen > Goed > Fout > Was je handen en droog ze goed af met een schone handdoek > Neem 1 lens uit de verpakking of uit de houder. De 2 de lens laat je best in de verpakking of houder tot wanneer je de eerste hebt ingezet, dit voorkomt uitdroging en mogelijke beschadiging > Controleer of de lens niet binnenstebuiten zit. Dit kan door de lens op de goed droog gemaakte vingertop te zetten en na te gaan of ze eerder een kommetje (goed) dan een schoteltje (fout) vormt. Een andere methode is de lens zachtjes dichtvouwen tussen duim en wijsvinger. Laten de randen zich makkelijk naar elkaar toe vouwen, zit de lens goed. Zo de rand veeleer naar buiten krult, zit ze binnenstebuiten.

10 Indien je lens binnenstebuiten zit, sla ze dan voorzichtig om > Plaats de lens op de top van je rechterwijsvinger (indien je linkshandig bent: op je linkerwijsvinger). Kijk even naar beneden en plaats de middenvinger van de linkerhand op het bovenste ooglid, zo dicht mogelijk bij de inplanting van de wimpers. Trek het bovenste ooglid goed opwaarts en met de middenvinger van de rechterhand trek je het onderste ooglid naar beneden > Zet de lens recht op het oog. Laat voorzichtig het onderste ooglid los, nadien het bovenste > Herhaal dezelfde procedure voor de andere lens > Indien de lens per ongeluk van je vingertop valt, spoel ze dan eerst even af met een steriele zoutoplossing of met de alles-in-een vloeistof > Wanneer de lens irriteert is het mogelijk dat ze toch binnenstebuiten zit of dat er bvb een stofdeeltje onder kwam. Neem de lens uit, controleer nogmaals of ze niet binnenstebuiten zit. Indien dat niet het geval is spoel ze dan even af met steriele zoutoplossing of met alles-in-een vloeistof en zet ze daarna opnieuw in. Uitnemen van de contactlenzen > Was je handen, droog ze goed af met een schone handdoek > Hou de oogleden goed open (zie onder inzetten van de contactlenzen ). > Plaats de duim en wijsvinger van de rechterhand (linkerhand als je linkshandig bent) op het witte deel van je oog, naast de lensrand > Vouw de lens tussen duim en wijsvinger een beetje dicht en neem ze uit > Een andere methode: hou de oogleden goed open, zet de wijsvinger op de contactlens. Kijk opwaarts, zodat de lens naar beneden glijdt, tot op het witte deel van het oog, hou de lens daar vast en vouw ze met duim en wijsvinger een beetje samen om ze makkelijk uit te nemen

11 > TIPS & TRICKS! > Contactlenzen dienen steeds te worden aangemeten door een contactlensspecialist. Ga regelmatig op nacontrole bij je contactlensspecialist, zelfs al heb je totaal geen last van je contactlenzen. > Controleer elke dag je ogen: ze moeten er gezond uitzien, comfortabel voelen en je moet goed kunnen kijken. Indien dit niet het geval is: neem je contactlenzen uit en neem contact op met je contactlensspecialist. > Raadpleeg je oogarts of contactlensspecialist indien je medicijnen moet nemen. > Zwemmen met contactlenzen wordt niet aangeraden. Indien je toch contactlenzen wil dragen tijdens het zwemmen, zijn daglenzen het meest aangewezen. Probeer de contactlenzen niet onmiddellijk uit te nemen na het zwemmen, door een verschillend zoutgehalte in het water kan de lens wat op het oog kleven > Ziekte, hormonale veranderingen, bepaalde omgevingsfactoren e.d.m. kunnen een invloed hebben op het draagcomfort. Raadpleeg hieromtrent steeds je contactlensspecialist. Gebruik van cosmetica: > Zet altijd eerst je contactlenzen in voor je make-up aanbrengt, neem ze uit voor je de make-up verwijdert. > Maak liefst gebruik van vetvrije producten (wateroplosbare make-up). > Vermijd het aanbrengen van glittertjes en breng geen eye liner aan op de binnenkant van de oogleden. > Sluit de ogen bij het gebruik van haarlak

Al eens aan contactlenzen gedacht? PRODUCTEN. Vraag advies aan je contactlensspecialist. www.cibavision.nl I www.cibavision.be

Al eens aan contactlenzen gedacht? PRODUCTEN. Vraag advies aan je contactlensspecialist. www.cibavision.nl I www.cibavision.be PR02122009 Vraag advies aan je contactlensspecialist CIBA VISION Benelux NV/SA Postbus 3126 I 4800 DC Breda I Nederland Wayenborgstraat 22 I 2800 Mechelen I België www.cibavision.nl I www.cibavision.be

Nadere informatie

Alles wat u moet weten over het dragen van zachte contactlenzen

Alles wat u moet weten over het dragen van zachte contactlenzen MAANDLENZEN Alles wat u moet weten over het dragen van zachte contactlenzen Uw eigen oogzorg Goede verzorging van uw lenzen kan bijdragen aan de gezondheid van uw ogen. Ga daarom zorgvuldig met uw lenzen

Nadere informatie

First Lens Geniet maximaal van je nieuwe maandlenzen.

First Lens Geniet maximaal van je nieuwe maandlenzen. First Lens Geniet maximaal van je nieuwe maandlenzen. Welkom bij First Lens Hartelijk bedankt dat je voor lenzen hebt gekozen; je bent nu een van de miljoenen mensen die niet meer afhankelijk hoeven te

Nadere informatie

De wereld op z n kop!

De wereld op z n kop! De wereld op z n kop! dreamlitenachtlenzen dreamlite.nl Lees eerst het informatieblad dat je ontvangen hebt bij het verstrekken van de lenzen. Voorbereidingen om je DreamLite nachtlenzen in te zetten Wanneer

Nadere informatie

DreamLite. Gebruikershandleiding.

DreamLite. Gebruikershandleiding. DreamLite. Gebruikershandleiding. Voorbereidingen om uw DreamLite lenzen in te zetten Lees eerst het informatieblad dat u ontvangen heeft bij het verstrekken van de lenzen Wanneer u uw nachtlenzen veilig

Nadere informatie

First Lens Geniet maximaal van je nieuwe daglenzen.

First Lens Geniet maximaal van je nieuwe daglenzen. First Lens Geniet maximaal van je nieuwe daglenzen. Welkom bij First Lens Hartelijk bedankt dat je voor lenzen hebt gekozen; je bent nu een van de miljoenen mensen die niet meer afhankelijk hoeven te zijn

Nadere informatie

EYE DEFINITION HYDRA Plus 1 day

EYE DEFINITION HYDRA Plus 1 day EYE DEFINITION HYDRA Plus 1 day NELFILCON A (DD02 en DD03) DAGLENZEN GEBRUIKSAANWIJZING DEZE FOLDER BEVAT BELANGRIJKE GEBRUIKS- EN VEILIGHEIDSINSTRUCTIES. LEES ZE AANDACHTIG EN BEWAAR DE FOLDER ZODAT U

Nadere informatie

BAUSCH & LOMB BOSTON ADVANCE TM Comfort Formula Conditioning Solution LEES DEZE BIJSLUITER ZORGVULDIG DOOR EN BEWAREN VOOR TOEKOMSTIG GEBRUIK

BAUSCH & LOMB BOSTON ADVANCE TM Comfort Formula Conditioning Solution LEES DEZE BIJSLUITER ZORGVULDIG DOOR EN BEWAREN VOOR TOEKOMSTIG GEBRUIK BAUSCH & LOMB BOSTON ADVANCE TM Comfort Formula Conditioning Solution LEES DEZE BIJSLUITER ZORGVULDIG DOOR EN BEWAREN VOOR TOEKOMSTIG GEBRUIK Speciaal geschikt voor fluor siliconen acrylaat, siliconen

Nadere informatie

Uw opticien, Bril-in-Mode.

Uw opticien, Bril-in-Mode. Uw opticien, Bril-in-Mode. Zien is belangrijk en kan de kwaliteit van uw leven behoorlijk beïnvloeden. De kwaliteit van de opticien die u kiest, is bepalend voor de oplossing die u aangedragen krijgt.

Nadere informatie

Nachtlenzen. Scherp kunnen zien zonder overdag een bril of contactlenzen te dragen.

Nachtlenzen. Scherp kunnen zien zonder overdag een bril of contactlenzen te dragen. Nachtlenzen Scherp kunnen zien zonder overdag een bril of contactlenzen te dragen. Overdag scherp zien, zonder dat je een bril of contactlenzen draagt? Nachtlenzen zouden dan de ideale oplossing voor jou

Nadere informatie

CONTACTLENZEN. 1 Doel van deze tekst. 2 Indicaties van contactlenzen. 3 Soorten contactlenzen

CONTACTLENZEN. 1 Doel van deze tekst. 2 Indicaties van contactlenzen. 3 Soorten contactlenzen CONTACTLENZEN Deze tekst is niet bedoeld als vervanging van het gespek met de oogarts. Uw behandelende oogarts blijft natuurlijk steeds bereid om al uw vragen met betrekking tot contactlenzen te beantwoorden.

Nadere informatie

I N F O R M A T I E B R O C H U R E : C O N T A C T L E N Z E N

I N F O R M A T I E B R O C H U R E : C O N T A C T L E N Z E N [ O O G A R T S E N P R A K T I J K ] Penitentenstraat 28 9000 Gent Dr. S. Van Slycken Tel. 09/225 03 35 Dr. C. Candaele Fax. 09/233 73 52 Dr. L. De Croock www.oogcentrum-gent.be I N F O R M A T I E B

Nadere informatie

Eerste hulp bij lenzen. Inhoud. Contacteer Jo voor meer info. Bel of mail pagina 1

Eerste hulp bij lenzen. Inhoud. Contacteer Jo voor meer info. Bel of mail pagina 1 pagina 1 Zet u uw eerste stappen in de wonderlijke lenzenwereld? Of bent u een doorwinterd lenzendrager? Hier antwoorden we op vaak voorkomende vragen rond lenzen. U zal ongetwijfeld bijleren. Inhoud Mag

Nadere informatie

Werkwijzer Hoe help ik een cliënt bij het verzorgen van een bril, contactlenzen of kunstoog? Checklist

Werkwijzer Hoe help ik een cliënt bij het verzorgen van een bril, contactlenzen of kunstoog? Checklist Werkwijzer Hoe help ik een cliënt bij het verzorgen van een bril, contactlenzen of kunstoog? Checklist Hoe help ik een cliënt bij het verzorgen van een bril, contactlenzen of kunstoog? Je helpt een cliënt

Nadere informatie

Een zorgvrager helpen bij het verzorgen van een bril, contactlenzen of kunstoog

Een zorgvrager helpen bij het verzorgen van een bril, contactlenzen of kunstoog OPDRACHTFORMULIER Een zorgvrager helpen bij het verzorgen van een bril, contactlenzen of kunstoog Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer

Nadere informatie

Contactlens onderhoud. Zachte contactlens. de Akker 7 5251 AB Vlijmen. 073 5130006 info@coolsbrillen.nl www.coolsbrillen.nl

Contactlens onderhoud. Zachte contactlens. de Akker 7 5251 AB Vlijmen. 073 5130006 info@coolsbrillen.nl www.coolsbrillen.nl Contactlens onderhoud Zachte contactlens Cools brillen Brillen - Contactlenzen - Hoortoestellen de Akker 7 5251 AB Vlijmen 073 5130006 info@coolsbrillen.nl www.coolsbrillen.nl Contactlensspecialist E.

Nadere informatie

Instructie zachte contactlenzen

Instructie zachte contactlenzen Instructie zachte contactlenzen Het dragen van lenzen is comfortabeler en veiliger dan het ooit is geweest. Maar omdat contactlenzen direct op het oog gedragen worden, hebben contactlenzen wel aandacht

Nadere informatie

Instructie vormstabiele maatwerk contactlenzen

Instructie vormstabiele maatwerk contactlenzen Instructie vormstabiele maatwerk contactlenzen U heeft gekozen voor vormstabiele maatwerk contactlenzen. Vormstabiele contactlenzen kunnen zeer veilig en verantwoord gedragen worden, maar hebben wel de

Nadere informatie

KLEURLENZEN. die je oogkleur veranderen en comfortabel aanvoelen. PERFORMANCE DRIVEN BY SCIENCE. De kleurlens met de hoogste zuurstofdoorlaatbaarheid*

KLEURLENZEN. die je oogkleur veranderen en comfortabel aanvoelen. PERFORMANCE DRIVEN BY SCIENCE. De kleurlens met de hoogste zuurstofdoorlaatbaarheid* De kleurlens met de hoogste zuurstofdoorlaatbaarheid* KLEURLENZEN die je oogkleur veranderen en comfortabel aanvoelen. PERFORMANCE DRIVEN BY SCIENCE 9 beschikbare kleuren met of zonder visuscorrectie.

Nadere informatie

PATIËNTENINFO. Contactlenzen. Oogheelkunde

PATIËNTENINFO. Contactlenzen. Oogheelkunde PATIËNTENINFO Contactlenzen Oogheelkunde Beste patiënt, Welkom op de dienst oogheelkunde van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Indien u overweegt om contactlenzen te dragen of al contactlenzen draagt

Nadere informatie

Contactlenzen en lensvloeistoffen: een handleiding

Contactlenzen en lensvloeistoffen: een handleiding Contactlenzen en lensvloeistoffen: een handleiding Professional Services CIBA VISION Benelux - 2007 Inleiding Een belangrijk deel van de correctiebehoevende bevolking draagt contactlenzen. Toch heeft een

Nadere informatie

OPTI-FREE* PRO* Hydraterende Lensdruppels

OPTI-FREE* PRO* Hydraterende Lensdruppels OPTI-FREE* PRO* Hydraterende Lensdruppels PACKAGE INSERT OPTI-FREE* PRO* Hydraterende Lensdruppels Lees deze bijsluiter zorgvuldig door en bewaar hem voor latere raadpleging. BESCHRIJVING: OPTI-FREE PRO

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Oogdruppels en oogzalf

Patiënteninformatie. Oogdruppels en oogzalf Patiënteninformatie Oogdruppels en oogzalf Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 Doel van oogdruppels en oogzalf... 3 Waar moet u op letten?... 3 Contactlenzen... 4 Dosering en tijden... 5 Tips over druppels...

Nadere informatie

Omgaan met zachte. contactlenzen

Omgaan met zachte. contactlenzen Omgaan met zachte contactlenzen Omgaan met zachte contactlenzen U heeft, samen met uw ANVC-contactlensspecialist, de keuze gemaakt voor de aanschaf van zachte contactlenzen. Contactlenzen dragen is tegenwoordig

Nadere informatie

Datum : oktober 2010 Versie : 1 Opgesteld door : Theo Valkenburg. Handleiding contactlenzen

Datum : oktober 2010 Versie : 1 Opgesteld door : Theo Valkenburg. Handleiding contactlenzen Datum : oktober 2010 Versie : 1 Opgesteld door : Theo Valkenburg Handleiding contactlenzen Inhoudsopgave Inhoudsopgave.2 Inleiding.....3 Deel 1 Unicare contactlenzen...4 1.1 Informatie over Unicare contactlenzen..4

Nadere informatie

BRILLENmode. [ 259 incl.glazen** ] OPTIEK VAN VAERENBERGH Winderickxplein 2 1652 Alsemberg

BRILLENmode. [ 259 incl.glazen** ] OPTIEK VAN VAERENBERGH Winderickxplein 2 1652 Alsemberg LOOK GOOD BRILLENmode [ 259 incl.glazen** ] OPTIEK VAN VAERENBERGH Winderickxplein 2 1652 Alsemberg BORN TO BE "De nieuwe collectie van Hugo Boss zet de man modieus maar krachtig neer. Ready for the hunt."

Nadere informatie

Instructies met betrekking tot de handhaving van uw zachte contactlenzen

Instructies met betrekking tot de handhaving van uw zachte contactlenzen Instructies met betrekking tot de handhaving van uw zachte contactlenzen Hecht Contactlinsen GmbH D-79280 Au 0483 Door goed zien met contactlenzen wordt uw levenskwaliteit verhoogd. Wij wensen u van begin

Nadere informatie

Omgaan met vormstabiele. contactlenzen

Omgaan met vormstabiele. contactlenzen ANVC Boekje 3_Opmaak 1 18-10-12 22:18 Pagina 1 Omgaan met vormstabiele contactlenzen Omgaan met vormstabiele contactlenzen U heeft, samen met uw ANVC-contactlensspecialist, de keuze gemaakt voor de aanschaf

Nadere informatie

Oogdruppels en oogzalf

Oogdruppels en oogzalf Oogdruppels en oogzalf Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Doel medicatie... 1 3 Aandachtspunten... 1 4 Contactlenzen... 2 5 Dosering en tijden... 2 6 Oogdruppelinstructie... 3 7 Druppelen bij een ander...

Nadere informatie

DAGELIJKS- (REGELMATIGE VERVANGING) EN LANGDURIG GEBRUIK INSTRUCTIE- BOEKJE VOOR LENSDRAGERS

DAGELIJKS- (REGELMATIGE VERVANGING) EN LANGDURIG GEBRUIK INSTRUCTIE- BOEKJE VOOR LENSDRAGERS DAGELIJKS- (REGELMATIGE VERVANGING) EN LANGDURIG GEBRUIK INSTRUCTIE- BOEKJE VOOR LENSDRAGERS 1 0086 Dit instructieboekje voor lensdragers heeft betrekking op de volgende contactlenzen van de merken ACUVUE

Nadere informatie

DAGELIJKS- (REGELMATIGE VERVANGING) EN LANGDURIG GEBRUIK INSTRUCTIE- BOEKJE VOOR LENSDRAGERS

DAGELIJKS- (REGELMATIGE VERVANGING) EN LANGDURIG GEBRUIK INSTRUCTIE- BOEKJE VOOR LENSDRAGERS DAGELIJKS- (REGELMATIGE VERVANGING) EN LANGDURIG GEBRUIK INSTRUCTIE- BOEKJE VOOR LENSDRAGERS 1 0086 Dagelijks gebruik - Regelmatige vervanging Langdurig gebruik Binnenstebuitenindicator Oplossing in de

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. DURATEARS Z, oogzalf

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. DURATEARS Z, oogzalf BIJSLUITER 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER DURATEARS Z, oogzalf Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar

Nadere informatie

Volg altijd de instructie van uw arts, ook als deze anders is dan in de bijsluiter staat aangegeven.

Volg altijd de instructie van uw arts, ook als deze anders is dan in de bijsluiter staat aangegeven. Oogheelkunde Oogdruppelen Bij uzelf of bij een ander druppelen Inhoud Paginanummer Inleiding Bijsluiter Meerdere keren per dag druppelen Oogdruppels en contactlenzen Oogdruppelen bij uzelf Hygiëne Aandachtspunten

Nadere informatie

Dagelijks gebruik Daglenzen INSTRUCTIE- BOEKJE VOOR LENSDRAGERS

Dagelijks gebruik Daglenzen INSTRUCTIE- BOEKJE VOOR LENSDRAGERS Dagelijks gebruik Daglenzen INSTRUCTIE- BOEKJE VOOR LENSDRAGERS 0086 Dagelijks gebruik - Eenmalig gebruik Beoogd gebruik en draagschema Binnenstebuitenindicator Oplossing in de verpakking Dit instructieboekje

Nadere informatie

oog gratis contact voorjaar 2013 zonneglazen op sterkte bij aankoop van een zonnebril vanaf 99,- *

oog gratis contact voorjaar 2013 zonneglazen op sterkte bij aankoop van een zonnebril vanaf 99,- * oog contact voorjaar 2013 eye fashion is de grootste zelfstandige opticien in regio leiden & de bollenstreek zonneglazen op sterkte gratis bij aankoop van een zonnebril vanaf 99,- * EYE FASHION leiden

Nadere informatie

BIJSLUITER. CHLOORHEXIDINE 0,02% oogdruppels

BIJSLUITER. CHLOORHEXIDINE 0,02% oogdruppels BIJSLUITER CHLOORHEXIDINE 0,02% oogdruppels Lees de hele bijsluiter goed voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter. Misschien heeft

Nadere informatie

Contactlenzen. Informatiebrochure patiënten

Contactlenzen. Informatiebrochure patiënten Contactlenzen Informatiebrochure patiënten 1. De refractie en haar afwijkingen... 4 1.1 Belangrijkste refractieve afwijkingen... 4 2. Contactlenzen...6 2.1 Voornaamste redenen om contactlenzen te dragen...6

Nadere informatie

Contactlenzen (Algemeen)

Contactlenzen (Algemeen) Contactlenzen (Algemeen) Zien Een contactlens corrigeert voor refractiefouten. Indien er geen refractiefouten optreden, ligt het brandpunt van het licht exact op het netvlies. In figuur 1 is de perfecte

Nadere informatie

Oogdruppels en oogzalf Instructie

Oogdruppels en oogzalf Instructie Oogheelkunde Oogdruppels en oogzalf Instructie Als u na een bezoek aan de oogarts een recept voor oogdruppels of oogzalf mee krijgt, dan zijn deze medicijnen in de meeste gevallen bedoeld om infectie en

Nadere informatie

DAGELIJKS GEBRUIK DAGLENZEN INSTRUCTIE- BOEKJE VOOR LENSDRAGERS

DAGELIJKS GEBRUIK DAGLENZEN INSTRUCTIE- BOEKJE VOOR LENSDRAGERS DAGELIJKS GEBRUIK DAGLENZEN INSTRUCTIE- BOEKJE VOOR LENSDRAGERS 1 0086 Dit instructieboekje voor lensdragers heeft betrekking op de volgende contactlenzen van het merk ACUVUE die afzonderlijk worden vermeld

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT. Artelac 3,2 mg/ml Oogdruppels, oplossing Hypromellose

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT. Artelac 3,2 mg/ml Oogdruppels, oplossing Hypromellose BIJSLUITER 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT Artelac 3,2 mg/ml Oogdruppels, oplossing Hypromellose Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. DURATEARS FREE oogdruppels voor éénmalig gebruik. Povidon 20 mg/ml

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. DURATEARS FREE oogdruppels voor éénmalig gebruik. Povidon 20 mg/ml BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER DURATEARS FREE oogdruppels voor éénmalig gebruik Povidon 20 mg/ml Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke

Nadere informatie

Duette Lens specificaties

Duette Lens specificaties Duette Lens specificaties Duette Lens specificaties NIEUW Duette progressive Voordelen van de Duette lens Skirt design stimuleert traancirculatie en Beweging voor comfortabel dragen, gezondheid van cornea

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. ALCON EYE GEL 3 mg/g ooggel Carbomeer

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. ALCON EYE GEL 3 mg/g ooggel Carbomeer BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER ALCON EYE GEL 3 mg/g ooggel Carbomeer Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. Gebruik

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT. Artelac EDO 3,2 mg/ml Oogdruppels, oplossing Hypromellose

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT. Artelac EDO 3,2 mg/ml Oogdruppels, oplossing Hypromellose BIJSLUITER 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT Artelac EDO 3,2 mg/ml Oogdruppels, oplossing Hypromellose Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke

Nadere informatie

BIJSLUITER. HOMATROPINE HBr 2% oogdruppels

BIJSLUITER. HOMATROPINE HBr 2% oogdruppels BIJSLUITER HOMATROPINE HBr 2% oogdruppels Lees de hele bijsluiter goed voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter. Misschien heeft

Nadere informatie

BIJSLUITER. POVIDONJODIUM 0,3% oogdruppels

BIJSLUITER. POVIDONJODIUM 0,3% oogdruppels BIJSLUITER POVIDONJODIUM 0,3% oogdruppels Lees de hele bijsluiter goed voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter. Misschien heeft

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. ISOPTO TEARS 5 mg/ml oogdruppels, oplossing Hypromellose

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. ISOPTO TEARS 5 mg/ml oogdruppels, oplossing Hypromellose BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS 5 mg/ml oogdruppels, oplossing Hypromellose Lees goed de hele bijsluiter, want deze bevat belangrijke informatie. Dit geneesmiddel kunt u zonder voorschrift krijgen.

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Thilo-Tears 3 mg/g ooggel. Carbomeer 974P

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Thilo-Tears 3 mg/g ooggel. Carbomeer 974P BIJSLUITER 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Thilo-Tears 3 mg/g ooggel Carbomeer 974P Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. Ketotifen Stulln Unit Dose 0,25 mg/ml oogdruppels, oplossing in verpakking voor éénmalig gebruik Ketotifen

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. Ketotifen Stulln Unit Dose 0,25 mg/ml oogdruppels, oplossing in verpakking voor éénmalig gebruik Ketotifen BIJSLUITER 1 Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Ketotifen Stulln Unit Dose 0,25 mg/ml oogdruppels, oplossing in verpakking voor éénmalig gebruik Ketotifen Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit

Nadere informatie

Persbericht. s Nachts lenzen dragen en overdag scherp zien zonder bril of lenzen. Steeds meer sporters stappen over op nachtlenzen

Persbericht. s Nachts lenzen dragen en overdag scherp zien zonder bril of lenzen. Steeds meer sporters stappen over op nachtlenzen Persbericht www.nachtlenzen.nl s Nachts lenzen dragen en overdag scherp zien zonder bril of lenzen Nachtlenzen; de nieuwe manier van lenzen dragen. s Avonds voor het slapen gaan, doet men de nachtlenzen

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. PROTAGENS 2% oogdruppels, oplossing Povidon

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. PROTAGENS 2% oogdruppels, oplossing Povidon BIJSLUITER 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER PROTAGENS 2% oogdruppels, oplossing Povidon Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie

Nadere informatie

ALLES WAT U MOET. Steunkousen WETEN OVER UW LIVIT.NL

ALLES WAT U MOET. Steunkousen WETEN OVER UW LIVIT.NL ALLES WAT U MOET Steunkousen WETEN OVER UW LIVIT.NL Handleiding Steunkousen U heeft steunkousen van Livit ontvangen. Deze zijn met de grootste zorg voor u gemaakt. Lees deze handleiding voor gebruik aandachtig

Nadere informatie

Contactalook...voor uw kostbaarste bezit!

Contactalook...voor uw kostbaarste bezit! Contactalook...voor uw kostbaarste bezit! Contactlenzen, optometrie en prijzen. Contactalook... voor uw kostbaarste bezit Deskundige aanmeting, persoonlijke begeleiding en uitgebreide nazorg zijn van essentieel

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. SICCAGENT 20 mg/ml oogdruppels, oplossing. Povidone K25

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. SICCAGENT 20 mg/ml oogdruppels, oplossing. Povidone K25 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER SICCAGENT 20 mg/ml oogdruppels, oplossing Povidone K25 Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie

Nadere informatie

Stufkens Oogzorgweken

Stufkens Oogzorgweken Stufkens Oogzorgweken 5 oktober t/m 7 november OOG GEZONDHEIDS- ONDERZOEK COMFORTABEL ZIEN MET VISION PLUS (V+) STYLE TRENDS AL EENS GEDACHT AAN CONTACTLENZEN? HERFSTVOORDEEL TIJDENS DE STUFKENS OOGZORGWEKEN

Nadere informatie

DE HELE DAG DOOR ULTIEM LENSCOMFORT. Handboek Bausch+Lomb ULTRA TM contactlenzen

DE HELE DAG DOOR ULTIEM LENSCOMFORT. Handboek Bausch+Lomb ULTRA TM contactlenzen DE HELE DAG DOOR ULTIEM LENSCOMFORT Handboek Bausch+Lomb ULTRA TM contactlenzen Gefeliciteerd met uw aankoop U verdient optimaal comfort Nu u heeft gekozen voor de Bausch+Lomb ULTRA contactlenzen kunt

Nadere informatie

ACNEPLUS, 20 mg/g; 50 mg/g, crème Miconazolenitraat - Benzoylperoxide

ACNEPLUS, 20 mg/g; 50 mg/g, crème Miconazolenitraat - Benzoylperoxide ACNEPLUS, 20 mg/g; 50 mg/g, crème Miconazolenitraat - Benzoylperoxide Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. Gebruik dit

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. ALCON EYE GEL 3 mg/g ooggel Carbomeer

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. ALCON EYE GEL 3 mg/g ooggel Carbomeer BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER ALCON EYE GEL 3 mg/g ooggel Carbomeer Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. Gebruik

Nadere informatie

Livocab 0,5 mg/ml oogdruppels, suspensie levocabastine

Livocab 0,5 mg/ml oogdruppels, suspensie levocabastine BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Livocab 0,5 mg/ml oogdruppels, suspensie levocabastine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie

Nadere informatie

KRUPS F380. Gebruiksaanwijzing

KRUPS F380. Gebruiksaanwijzing KRUPS F380 Gebruiksaanwijzing 1 2 3 4 5 6 max. 30 cm 7 8 9 max. 3 /4 10 11 12 13 14 15 Nederland Veiligheidsvoorschriften Dit apparaat dient aangesloten te worden op een geaard stopcontact. Het voltage

Nadere informatie

BIJSLUITER. pl-market-nl-radikal-oct10-apprnov10.docx 1/5

BIJSLUITER. pl-market-nl-radikal-oct10-apprnov10.docx 1/5 BIJSLUITER pl-market-nl-radikal-oct10-apprnov10.docx 1/5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER RADIKAL oplossing voor cutaan gebruik (Anti-luizen haarlotion) Malathion Lees de hele bijsluiter zorgvuldig

Nadere informatie

1.       WAT IS THILO-TEARS EN WAARVOOR WORDT DIT MIDDEL

1.       WAT IS THILO-TEARS EN WAARVOOR WORDT DIT MIDDEL THILOTEARS Bijsluiter: informatie voor de gebruiker THILOTEARS 3 mg/g ooggel Carbomeer Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor

Nadere informatie

Het verzorgen van rode en gele wonden bij een zorgvrager

Het verzorgen van rode en gele wonden bij een zorgvrager 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Het verzorgen van rode en gele wonden bij een zorgvrager Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer

Nadere informatie

BIJSLUITER. POLYMYXINE B 0,1% oogdruppels / oordruppels

BIJSLUITER. POLYMYXINE B 0,1% oogdruppels / oordruppels BIJSLUITER POLYMYXINE B 0,1% oogdruppels / oordruppels Lees de hele bijsluiter goed vóórdat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter. Misschien

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. Livocab oogdruppels 0,5 mg/ml oogdruppels levocabastine

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. Livocab oogdruppels 0,5 mg/ml oogdruppels levocabastine BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS Livocab oogdruppels 0,5 mg/ml oogdruppels levocabastine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken - Bewaar deze bijsluiter. Misschien

Nadere informatie

1. WAT IS DURATEARS EN WAARVOOR WORDT DIT MIDDEL GEBRUIKT?

1. WAT IS DURATEARS EN WAARVOOR WORDT DIT MIDDEL GEBRUIKT? BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER DURATEARS Oogzalf Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. Gebruik dit geneesmiddel

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. ISOPTO TEARS 5 mg/ml oogdruppels, oplossing Hypromellose

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. ISOPTO TEARS 5 mg/ml oogdruppels, oplossing Hypromellose BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER ISOPTO TEARS 5 mg/ml oogdruppels, oplossing Hypromellose Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie

Nadere informatie

Niet scherp zien door een refractieafwijking

Niet scherp zien door een refractieafwijking Oogheelkunde Niet scherp zien door een refractieafwijking www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Bijziendheid... 3 Verziendheid... 3 Astigmatisme... 4 De leesbril... 4 Contactlenzen... 4 Operatie... 5 Vragen?...

Nadere informatie

BIJSLUITER. NAFAZOLINENITRAAT 0,025% en 0,05% oogdruppels

BIJSLUITER. NAFAZOLINENITRAAT 0,025% en 0,05% oogdruppels BIJSLUITER NAFAZOLINENITRAAT 0,025% en 0,05% oogdruppels Lees de hele bijsluiter goed vóórdat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter.

Nadere informatie

ACNÉPLUS, crème. Haverheidelaan, 9 B-9140 TEMSE, België. Laboratoria QUALIPHAR, N.V./S.A. Rijksweg 9 B-2880 BORNEM, België

ACNÉPLUS, crème. Haverheidelaan, 9 B-9140 TEMSE, België. Laboratoria QUALIPHAR, N.V./S.A. Rijksweg 9 B-2880 BORNEM, België Lees de hele bijsluiter aandachtig door, omdat er voor u belangrijke informatie in staat. Dit geneesmiddel is zonder voorschrift verkrijgbaar. Desalniettemin dient u ACNÉPLUS, crème zorgvuldig te gebruiken

Nadere informatie

Instructies bij ontslag: staaroperatie controle op de polikliniek. Maatschap Oogheelkunde IJsselland Ziekenhuis

Instructies bij ontslag: staaroperatie controle op de polikliniek. Maatschap Oogheelkunde IJsselland Ziekenhuis Instructies bij ontslag: staaroperatie controle op de polikliniek Maatschap Oogheelkunde IJsselland Ziekenhuis De patiënteninformatie over staar bestaat uit 2 delen: In de folder Staar diagnose en operatie

Nadere informatie

Het toedienen van medicijnen via oog, oor of neus

Het toedienen van medicijnen via oog, oor of neus 1 1 1 1 1 0 1 0 0 1 Opdrachtformulier Het toedienen van medicijnen via oog, oor of neus Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. TEARS NATURALE 1 mg/ml + 3 mg/ml oogdruppels, oplossing. Dextran 70 / Hypromellose

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. TEARS NATURALE 1 mg/ml + 3 mg/ml oogdruppels, oplossing. Dextran 70 / Hypromellose BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER TEARS NATURALE 1 mg/ml + 3 mg/ml oogdruppels, oplossing Dextran 70 / Hypromellose Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken, want er

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. TEARS NATURALE 1 mg/ml + 3 mg/ml oogdruppels, oplossing. Dextran 70 / Hypromellose

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. TEARS NATURALE 1 mg/ml + 3 mg/ml oogdruppels, oplossing. Dextran 70 / Hypromellose Bijsluiter: informatie voor de gebruiker TEARS NATURALE 1 mg/ml + 3 mg/ml oogdruppels, oplossing Dextran 70 / Hypromellose Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken, want er

Nadere informatie

Heeft u astigmatisme? U ontdekt het met deze test!

Heeft u astigmatisme? U ontdekt het met deze test! Heeft u astigmatisme? U ontdekt het met deze test! Snelle test voor astigmatisme Vraag uw klant de test te doen zonder bril of met Hoe wordt de test uitgevoerd? De visuskaart is een eenvoudig en handig

Nadere informatie

TEARS NATURALE 1 mg/ml + 3 mg/ml oogdruppels, oplossing. Dextran 70 / Hypromellose

TEARS NATURALE 1 mg/ml + 3 mg/ml oogdruppels, oplossing. Dextran 70 / Hypromellose TEARS NATURALE Bijsluiter: informatie voor de gebruiker TEARS NATURALE 1 mg/ml + 3 mg/ml oogdruppels, oplossing Dextran 70 / Hypromellose Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken,

Nadere informatie

BIJSLUITER. NAFAZOLINENITRAAT 0,025% oogdruppels

BIJSLUITER. NAFAZOLINENITRAAT 0,025% oogdruppels BIJSLUITER NAFAZOLINENITRAAT 0,025% oogdruppels Lees de hele bijsluiter goed voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter. Misschien

Nadere informatie

6. Aanvullende informatie

6. Aanvullende informatie BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS ALOMIDE 1,78 mg/ml oogdruppels, oplossing Lodoxamide trometamol Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken. Bewaar deze bijsluiter. Misschien

Nadere informatie

Behandeling voor een oogprothese

Behandeling voor een oogprothese Behandeling voor een oogprothese Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde Inleiding U heeft een oog verloren. Uw behandelaar (oogarts of chirurg) heeft u geadviseerd een

Nadere informatie

BIJSLUITER. ATROPINESULFAAT 0,25%, 0,5% en 1,0% oogdruppels

BIJSLUITER. ATROPINESULFAAT 0,25%, 0,5% en 1,0% oogdruppels BIJSLUITER ATROPINESULFAAT 0,25%, 0,5% en 1,0% oogdruppels Lees de hele bijsluiter goed vóórdat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter.

Nadere informatie

BIJSLUITER. PREDNISOLON NEOMYCINE oog/oor druppels

BIJSLUITER. PREDNISOLON NEOMYCINE oog/oor druppels BIJSLUITER PREDNISOLON NEOMYCINE oog/oor druppels Lees de hele bijsluiter goed vóórdat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter. Misschien

Nadere informatie

Analyse: Het aan en uittrekken van steriele handschoenen

Analyse: Het aan en uittrekken van steriele handschoenen Analyse: Het aan en uittrekken van steriele handschoenen Wat? Bij het aantrekken van steriele handschoenen gaat het erom dat de handschoenen daadwerkelijk steriel blijven. Om infectie te voorkomen, trek

Nadere informatie

Natriumcromoglicaat Teva 20 mg/ml, oogdruppels Dinatriumcromoglicaat

Natriumcromoglicaat Teva 20 mg/ml, oogdruppels Dinatriumcromoglicaat 1.3.1 : Bijsluiter Bladzijde : 1 Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Natriumcromoglicaat Teva 20 mg/ml, Dinatriumcromoglicaat Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken

Nadere informatie

BIJSLUITER. SCOPOLAMINE HBr 0,25% oogdruppels

BIJSLUITER. SCOPOLAMINE HBr 0,25% oogdruppels BIJSLUITER SCOPOLAMINE HBr 0,25% oogdruppels Lees de hele bijsluiter goed vóórdat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter. Misschien heeft

Nadere informatie

Analyse: Het aan en uittrekken van steriele handschoenen

Analyse: Het aan en uittrekken van steriele handschoenen Analyse: Het aan en uittrekken van steriele handschoenen Wat? Bij het aantrekken van steriele handschoenen gaat het erom dat de handschoenen daadwerkelijk steriel blijven. Om infectie te voorkomen, trek

Nadere informatie

BIJSLUITER. DITRANOLSALICYLZUUR collodium 10 ml

BIJSLUITER. DITRANOLSALICYLZUUR collodium 10 ml BIJSLUITER DITRANOLSALICYLZUUR collodium 10 ml Lees de hele bijsluiter goed voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter. Misschien

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. TOBREX oogzalf 3 mg/g. Tobramycine

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. TOBREX oogzalf 3 mg/g. Tobramycine BIJSLUITER BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER TOBREX oogzalf 3 mg/g Tobramycine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor

Nadere informatie

Handleiding Oogfunctiemodel

Handleiding Oogfunctiemodel Handleiding Oogfunctiemodel 300132 De mogelijkheden van het oog functiemodel zijn: - beeldvorming, met een positieve lens - gekleurde voorwerpen zien - accommoderen; werking van de ooglens - oogafwijkingen

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. Livocab neusspray 0,5 mg/ml levocabastine

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. Livocab neusspray 0,5 mg/ml levocabastine BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS Livocab neusspray 0,5 mg/ml levocabastine Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door voordat u start met het gebruik van dit geneesmiddel. - Bewaar deze bijsluiter.

Nadere informatie

Toedienen van oogdruppels en oogzalf

Toedienen van oogdruppels en oogzalf Toedienen van oogdruppels en oogzalf Toedienen van oogdruppels 1. Was uw handen met zeep en droog ze goed af. 2. Maak altijd uw oogleden en wimpers schoon. Bevochtig een tissue of gaasje met kraanwater.

Nadere informatie

Niet scherp zien door een refractieafwijking.

Niet scherp zien door een refractieafwijking. Oogheelkunde Niet scherp zien door een refractieafwijking. Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Hoe vormt een oog een scherp beeld en wat is refractie?

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER PRED FORTE 10 mg/ml oogdruppels, suspensie Prednisolonacetaat Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door voordat u start met het gebruik van dit geneesmiddel.

Nadere informatie

Instructies omtrent de handhaving van uw vormstabiele contactlenzen

Instructies omtrent de handhaving van uw vormstabiele contactlenzen Instructies omtrent de handhaving van uw vormstabiele contactlenzen Uit BOSTON-materialen van Polymer Technology en materialen van andere materiaalfabrikanten. Hecht Contactlinsen GmbH D-79280 Au 0483

Nadere informatie

Aangeboren of op jonge leeftijd verworven cataract (staar)

Aangeboren of op jonge leeftijd verworven cataract (staar) Aangeboren of op jonge leeftijd verworven cataract (staar) Wat is cataract (staar) In het oog wordt, via het hoornvlies en de lens, het beeld op het netvlies (retina) geprojecteerd. De lens behoort helder

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER DURATEARS, oogdruppels (Dextraan 70, Hypromellose)

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER DURATEARS, oogdruppels (Dextraan 70, Hypromellose) BIJSLUITER 1 van 55 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER DURATEARS, oogdruppels (Dextraan 70, Hypromellose) Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke

Nadere informatie

Uw CPAPapparaat. Schoonmaak en onderhoud van uw CPAP-apparaat en tips bij problemen

Uw CPAPapparaat. Schoonmaak en onderhoud van uw CPAP-apparaat en tips bij problemen Uw CPAPapparaat Schoonmaak en onderhoud van uw CPAP-apparaat en tips bij problemen Uw CPAP-apparaat Schoonmaken en onderhouden U heeft bij Ciro een CPAP-apparaat en masker gekregen om ademstops tijdens

Nadere informatie

IK_PRODUCT_001 (Naam School _Blondeerproducten)

IK_PRODUCT_001 (Naam School _Blondeerproducten) IK_PRODUCT_001 (Naam School _Blondeerproducten) ALGEMENE INFO Toepassing Werkwijze Hoofdbestanddelen Vorm Poeder/granulaat of emulsie te gebruiken in combinatie met een oxidatiemiddel voor het ontkleuren

Nadere informatie

Refractie-afwijking. Deze folder biedt in informatie over niet-scherp zien ten gevolge van een refractie-afwijking en de mogelijke correctiemiddelen.

Refractie-afwijking. Deze folder biedt in informatie over niet-scherp zien ten gevolge van een refractie-afwijking en de mogelijke correctiemiddelen. Refractie-afwijking Deze folder biedt in informatie over niet-scherp zien ten gevolge van een refractie-afwijking en de mogelijke correctiemiddelen. Hoe vormt een oog een scherp beeld en wat is refractie?

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER XTLUIS 4% g/g oplossing voor cutaan gebruik Dimeticon Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door, want deze bevat belangrijke informatie voor u. Dit geneesmiddel

Nadere informatie