Informatiebrief groep 1 en 2

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Informatiebrief groep 1 en 2"

Transcriptie

1 Informatiebrief groep 1 en 2 OBS De Pionier Kerkstraat JP Wormerveer Welkom op de Pionier! info@depionier.nl De basisschool is een stukje van je leven. Voor de kinderen en ouders. Jarenlang is er diezelfde weg, van huis naar school en weer terug. In de loop van de jaren vertrouwt u uw kind zo n uur toe aan onze zorg. Dat is een belangrijk deel van een kinderleven. Uw kind zit of komt nu in groep 1 of 2 van onze school; een hele verandering voor hem of haar. Voor de ene ouder is alles een bekend gebeuren, voor de ander volkomen nieuw. We willen u middels dit schrijven specifieke informatie geven die belangrijk is voor een succesvolle start. De eerste keer naar school Als uw kind vier jaar wordt, mag hij/zij de dag na zijn/haar verjaardag voor het eerst naar school. Als voorbereiding hierop mag het kind, bij voorkeur in de vier weken daaraan voorafgaand, gedurende 4 dagdelen komen kennis maken. Afspraken over tijdstippen kunnen gemaakt worden met de groepsleerkracht. Bij de eerste kennismaking mag u als ouder mee de groep in, indien nodig. Brengen en halen De kleuters kunnen s morgens om 8.20 uur meteen naar binnen gaan als ze op school komen. Fietsen worden in de daarvoor bestemde fietsenrekken geplaatst. U kunt de leerkracht even aanschieten als er bijzondere zaken te melden zijn. De juf heeft echter haar volle aandacht voor de groep nodig en wil als uw vraag of mededeling meer tijd vergt, graag met u na schooltijd een afspraak maken. De ouders nemen afscheid wanneer de bel om 8.30 uur gaat. Schooltijden Maandag: 8.30 uur uur Dinsdag: 8.30 uur uur Woensdag: 8.30 uur uur Donderdag: 8.30 uur uur Vrijdag: 8.30 uur uur De leerkracht loopt met de kinderen mee naar de achteruitgang (tegenover de gymnastiekzaal). Ouders wachten buiten. Het is fijn als u dan in het zicht van uw kind en de leerkracht tegenover de uitgang van de kleuterbouw gaat staan.

2 Opzet dagindeling groep 1 en 2 kringactiviteit speel-werktijd (met kiesbord en werklijsten) groente/fruit eten en drinken spel en beweging (buiten of in de kleuterspeelzaal) lunch speel-werktijd (met kiesbord en werklijsten) buitenspelen afsluiting in de kring Hoe gaan we in de klas te werk We beginnen met onze vaste routines zoals woord van de dag, dagen van de week, de kalender. Het bespreken van het dagprogramma. Na de kring starten de kinderen met een door de leerkracht gekozen activiteit. Wanneer dit afgerond is kiezen zij bij het kiesbord een vrije activiteit. Elk kind heeft een eigen pictogram/kiesplaatje waaraan het zijn/haar naam herkent. Welke dag is het vandaag? Soms zijn er leermomenten voor een kleine groep (of een individuele leerling). Deze extra instructiemomenten noemen we kleine kringen. De andere kinderen moeten dan zelfstandig aan het werk. Dit wordt dan aangegeven met een rood verkeerslicht, wat betekend dat je de juf even niets kan vragen. Kinderen leren zo zelf of onderling met elkaar oplossingen voor probleemsituaties te bedenken. Activiteiten in de groep Het kring/leergesprek Er wordt dan over een bepaald onderwerp gesproken, bijvoorbeeld over de dierentuin, sprookjes etc. Hierbij leren ze over het onderwerp te praten, naar elkaar te luisteren en elkaar vragen te stellen. Tevens is het een uitgangspunt voor de leerkracht om te beluisteren wat de leerlingen al over het onderwerp weten, hoe het actieve taalgebruik is.

3 Vertellen en voorlezen Verhaal wordt voorgelezen door de leerkracht. Kinderen leven zich in het verhaal in en leren op deze manier ook nieuwe woorden zodat de woordenschat uitgebreid wordt. Wij werken bij elk thema met het boek van nu Prentenboeken Na het voorlezen worden de boeken meestal in de boekenhoek of leesmandje gelegd waar de kinderen ze nog eens kunnen bekijken en op hun eigen manier lezen. Kinderen krijgen oog voor de gedrukte letters en om te gaan met boeken. Logo3000 woordenschatvergroting We hebben een methode aangeschaft om de woordenschat van de kinderen systematisch te vergroten. Hier besteden we elke dag aandacht aan middels praatplaten, woordgroepen en computeroefeningen. Versjes/ liedjes Hierbij wordt het auditief geheugen geoefend. Omdat er een ritme in zit, leren de kinderen een versje gemakkelijker aan. De woorden worden zoveel mogelijk ondersteund door pictogrammen. Versjes en liedjes worden aangepast aan het thema waar we mee bezig zijn. Sociaal emotionele ontwikkeling Dit is leren omgaan met elkaar in de groep en erbuiten en vinden dit heel belangrijk. Het leren delen met de ander, elkaar accepteren en respecteren. Dit zijn zaken waar we gedurende de gehele dag door mee bezig zijn, maar ook op gezette tijden en dan met de methode Kinderen en hun sociale talenten. Taal en rekenspelletjes Hierbij worden in de kring, soms met behulp van materialen, allerlei begrippen spelenderwijs geoefend, bijv. op/onder/in/voor/achter, meer/minder/evenveel etc. Hiertoe worden allerlei bronnen (boekjes, materialen, digibord, school tv, computer) gebruikt. Als verwerking van het geleerde wordt er soms een werkblad aangeboden.

4 Muziek en drama Met muziek zijn we op vele manieren bezig. Dit wordt ook aangepast aan het thema. Er worden dan liedjes aangeleerd, aandacht besteed aan ritme, tempo en bewegen op muziek. Soms wordt iets uitgebeeld (drama) Hierbij kunnen muziekinstrumentjes en de droomvogel ingezet worden. Hiervoor worden ook weer allerlei bronnen geraadpleegd. Schooltelevisie, poppenspel, film Met groep 1 en 2 kijken we naar de school tv serie: Koekeloere. Het doel hierbij is de taalontwikkeling, visualisering, en ontwikkelen van het concentratievermogen. Poppenspel kan gebruikt worden aan het begin van het thema of als afsluiting. Ook kan de poppenkast ingezet worden om een probleem te actualiseren denk aan sociaal en emotionele ontwikkeling. Werken vanuit het kiesbord In de kleuterklassen werken we met het kiesbord. Het is een bord met pictogrammen waar de activiteiten op hangen waar de kinderen uit mogen kiezen. Er is gekozen voor een wisselend, uitdagend aanbod. Met het kiesbord leert het kind eigen keuzes maken voor de activiteiten die het wil gaan doen. Soms worden kinderen door de leerkracht in een bepaalde hoek of voor een werkje ingedeeld, om bijvoorbeeld te kunnen observeren, of om een lesje samen met de leerkracht te doen. Flip de logeerbeer Alle kinderen krijgen in een schooljaar een keer een weekend Flip de Beer te logeren. Hij neemt een koffer met een dagboek mee. Hierin kunt u zijn belevenissen opschrijven. De biebbus Eens in de vier weken gaat uw kind naar de biebbus op het Marktplein. Wij verwachten dat u de boeken op tijd inlevert in het stoffen tasje. Een boete voor te laat inleveren komt voor uw eigen rekening. Elk kind krijgt een biebpasje dat op school bewaard wordt. De inloop Elke week is er de gelegenheid om het eerste kwartier van de dag met uw kind een werkje te maken. Het rooster ontvangt u via Basisschoolnet.nl Voorlezen groep 1 Elke woensdag van 8.40 uur tot 9.00 uur worden de kinderen van groep 1 voorgelezen door ouders. U kunt zich hiervoor aanmelden bij de leerkrachten. Boekenmaatjes-project De oudste kleuters worden op donderdagochtend voorgelezen door kinderen van groep 7. Hierbij worden boeken gebruikt met een sociaal-emotioneel onderwerp. Na het voorlezen wordt er over het boek gepraat. Bijkomend voordeel is de sociale interactie tussen het oudere en het jongere kind.

5 Huisbezoeken Elk kind van de Pionier krijgt een keer per drie jaar zijn/ haar juf op bezoek. Dit is een informeel bezoek. Het doel van het bezoek is een goed contact met u en uw kind te krijgen. De leerkracht maakt in onderling overleg met u een afspraak. Schooltuinen De kleuters werken in de schooltuinen. Elk jaar starten we in maart/april met de jongste kleuters. Er is een beplantingsplan dat wordt uitgevoerd. De kinderen zaaien en oogsten afhankelijk van het weer. Wanneer we uw hulp nodig hebben, doen we een oproep op Basisschoolnet. Schakelklas Groep 2 kinderen die extra ondersteuning nodig hebben op het gebied van taal kunnen geplaatst worden in de schakelklas bij Juf Meghteld. Deze kinderen krijgen op maandag en dinsdag een intensief taalaanbod. De kinderen zitten de rest van de week in hun eigen groep. Schoolreisje De kinderen van groep 1 t/m groep 3 gaan eind van het jaar samen op schoolreis. De bestemming wisselt per jaar: Speelpark Oud-Valkeveen Attractiepark Linnaeushof Attractiepark de Goudvis VVE (Voor- en vroegschoolse educatie) De Pionier werkt samen met een peuterspeelzaal (op dit moment De Lorzie). Thema s en lesstof worden in overleg op elkaar afgestemd. Juf Anne-José is de VVE-coördinator Zij verzorgt ouderbijeenkomsten bij ons op school. In het kader van de VVE hebben wij een onderwijsassistente. Hoofdluis Na elke vakantie worden de kinderen door een groep ouders gecontroleerd op hoofdluis. Het is verstandig uw kind zelf thuis ook regelmatig te controleren. Om hoofdhuis te voorkomen hangen de kinderen hun jas onder een luizencape aan de kapstok. Ouderhulp Elke groep heeft een of meer groepsouders. Deze vormen de schakel tussen leerkracht en u. U ontvangt aan het begin van het schooljaar een ouderhulpboekje. Via dit boekje kunt u zich opgeven voor verschillende commissies ( u moet dan denken aan bv Sint, Kerst, zomerfeest etc.) Wanneer we uw hulp nodig hebben plaatsen we ook een oproep op Basisschoolnet.

6 Projecten/ Werken met thema s In de groepen 1/2 werken we binnen verschillende thema s. Dit zijn thema s over allerlei onderwerpen. Dit jaar hebben we de volgende thema s: dit ben ik (de zintuigen), de kinderboekenweek (feest), de herfst, feesten ( Sint Maarten, Sinterklaas en Kerst), de winter, het verkeer, het schoolproject ( literatuur), de lente/ pasen, schrijver in de klas (Max Velthuijs en Sprookjes). Aan deze thema s zijn letters gekoppeld: de letter van nu. Een thema duurt gemiddeld vier tot zes weken. Bij deze werkvorm staat het interactief leren centraal. Er wordt volop gepraat en gewerkt over het onderwerp. Uw kind mag dan ook spullen rondom het betreffende onderwerp mee naar school brengen voor de thematafel en de lettermuur. Tijdens een thema proberen we excursies en andere buitenschoolse activiteiten te plannen. Wanneer we met een thema gaan beginnen laten we u dit even weten via een thema-nieuwsbrief op het mededelingenbord naast de deur en via basisschoolnet. Hoeken/ kasten Uw kind vertelt misschien wel eens dat het in een hoek geweest is. In de groepen zijn verschillende hoeken: de huishoek, de bouwhoek, de computerhoek, de leeshoek, de stempelhoek en de themahoek. De kinderen kunnen zich dan nog meer inleven in de onderwerpen die op dat moment in de belangstelling staan. Tussendoortje De bouwhoek Om 10 uur eten we gezamenlijk fruit of groente in de kring. Gruitdagen zijn maandag, woensdag en vrijdag. De kinderen mogen gruit en drinken meebrengen. Op de gang staan twee bakken. Een met eten en een met drinken erop. Daar worden de trommels, bekers en/of pakjes in gedaan. De tas wordt op de kapstokplank gezet. Wij vragen u om alles duidelijk te voorzien van de naam van uw kind. Wij adviseren niet te veel eten mee te geven. Lunch Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag lunchen alle kinderen om uur met de leerkracht. In de kleutergroepen neemt dit ongeveer een half uur in beslag. Uw kind neemt zijn of haar lunch in een aparte trommel (ook weer voorzien van de naam) en beker mee. Dit wordt in een daarvoor bestemde box gedaan. Deze wordt gedurende de ochtend in een koelkast bewaard. Wij adviseren niet te veel eten mee te geven.

7 Spel en beweging Als er geen gym is spelen we s morgens en s middags met droog weer buiten. We hebben hiervoor verschillende buitenmaterialen. Twee keer in de week is er gymles in de kleuter speelzaal. Deze wordt gegeven met materialen zoals: banken, kasten, wandrek, hoepels, ballen etc. De gymlessen worden afgewisseld met de spellessen en ritmische lessen. Aan het eind is er de kalmering. De lessen worden door de eigen leerkracht gegeven. Elke groep heeft een grote mand, daarin komt een paar gymschoenen (liefst met klittenband en/of elastiek) voorzien van de naam van uw kind. Kindervoeten groeien snel. Wilt u af en toe controleren of de schoenen nog passen. Culturele vorming Om kunst en literatuur wat dichterbij de kinderen te halen mogen zij één keer per jaar naar een voorstelling van Fluxus (Centrum voor kunsten Zaanstad) gaan kijken. De voorstelling kan gaan over muziek, dans, of een tentoonstelling. In de Informatie Kriskras + Jaarplanning die aan het begin van een schooljaar wordt uitgedeeld kunt u de planning lezen. De kleuters bezoeken ook in het voorjaar de kinderboerderij in het Darwinpark in Zaandam waar zij een boerderijles krijgen. Rekenen Na de lunch hebben we de rekenkring. In deze kring behandelen we een rekenonderwerp. Deze lesideeën halen we uit de methode Met Sprongen Vooruit en de map Gecijferd bewustzijn. We behandelen rekenbegrippen zoals bijvoorbeeld: meeste, minste, meer, minder, kort, lang, ordenen zoals: van kort naar lang, van lang naar kort, tellen, rangtelwoorden, hoeveelheden, ruimtelijke oriëntatie, vormen, meten en meetkunde, enz. Voorbereidend leesonderwijs Goed kunnen lezen is één van de meest belangrijke vaardigheden waarover je moet beschikken. Ook voor het goed kunnen vervolgen van een beroepsopleiding en welslagen in de maatschappij. Lezen is op onze school dan ook een erg belangrijke basisvaardigheid waar wij aan werken. We brengen in de kleutergroepen de kinderen dagelijks in aanraking met geschreven taal, gesproken taal en allerlei andere talige activiteiten. We besteden ook veel aandacht aan de woordenschat. Een goede woordenschat is namelijk erg belangrijk voor het begrijpend lezen en begrijpend luisteren. Het is dus erg belangrijk om op jonge leeftijd al veel met taal en lezen bezig te zijn. Wij kunnen dat niet alleen. We stellen uw hulp hierbij dan ook zeer op prijs. Elke dag veel met uw kind praten en minimaal 15 minuten voorlezen is iets wat uw kind erg kan helpen bij het leren lezen omdat: het kind daarbij ongemerkt aan zijn of haar taalontwikkeling werkt. de woordenschat uitgebreid wordt. het kind zich leert verplaatsen in andere personen en in onbekende situaties. het kind ontdekt dat boeken (en lezen) leuk zijn.

8 Letter- en cijfermuur In het lokaal is een speciaal plekje ingericht voor de letter- en/of cijfermuur. Een letter of cijfer staat een bepaalde periode centraal. Met zoveel mogelijk materiaal wordt hier aandacht aan besteed. Het kan dus zijn dat uw kind iets mee naar school wil nemen, b.v. een pop voor de letter p. Schrijven met uw kind Op een gegeven moment willen kinderen graag zelf woordjes gaan schrijven met het risico dat er hoofd- en kleine letters door elkaar gebruikt gaan worden. We gebruiken de leesletters. De kinderen leren bij ons nog geen hoofdletters. Let op: Leert u uw kind de foute schrijfwijze aan, dan is dit voor uw kind moeilijk om af te leren en de juiste schrijfwijze weer aan te leren. Leesletters a b c d e f g h i j k l m n o p r s t u v w x ij z Fonemisch bewustzijn De uitspraak van de letters is iets om even bij stil te staan. De letters worden fonetisch aangeleerd. Een paar voorbeelden: - de d spreek je uit als du en niet als dee - de f spreek je uit als ff en niet als ef - de i spreek je uit als i en niet als ie - de z spreek je uit als zz en niet als zet Op speelse manier worden kinderen bekend gemaakt met de letters. De letters worden namelijk heel veel gebruikt in de taalspelletjes die we met kleuters doen: als je naam begint met de d ( du ), dan mag je je jas gaan halen; wie kent er een woord dat begint met de z ( zz ) etc. We volgen uw kind We streven er naar dat het kind zich prettig voelt op onze school. Dat kinderen het gevoel hebben zelf al veel te kunnen en dat ze graag meer willen weten en kunnen. Dit zijn ook de kenmerken die horen bij de basisontwikkeling, namelijk: emotioneel vrij zijn, zelfvertrouwen hebben en nieuwsgierig zijn. Daarnaast werken we resultaatgericht en halen we uit het kind wat erin zit. In het 4-jarigenformulier dat we u vragen om in te vullen voor uw kind naar school komt hebt u als ouder in het kort de ontwikkeling van uw kind weergegeven. Samen met de warme overdracht vanuit de peuterspeelzaal kunnen we als school al een goed beeld vormen van uw kind zodat we ons onderwijs af kunnen stemmen op de ontwikkeling van uw kind. We nemen tijdens de kleuterperiode in januari en mei/juni Cito-taaltoets en Citorekentoets af.

9 De toets Rekenen voor kleuters toetst: Getalbegrip: - omgaan met de telrij, - omgaan met hoeveelheden, - omgaan met getallen; Meten: - lengte en omtrek, - inhoud, - gewicht, - tijd; Meetkunde: - oriënteren en lokaliseren, - construeren, - opereren met vormen en figuren. De toets Taal voor kleuters toetst: - De passieve woordenschat en het kritisch luisteren - Vaardigheden m.b.t. het leren lezen zoals: klank en rijm, auditieve synthese (het aan elkaar plakken van los gesproken klanken tot een woord), begrippen zoals o.a. letter- woord- zin, eerste- laatste. Naast de observaties en aantekeningen die we maken tijdens de werkles, kring- en spelactiviteiten, gebruiken we deze toetsen om te zien hoe uw kind zich ontwikkelt en of we ons leerstofaanbod moeten bijstellen. We houden de vorderingen van uw kind bij doormiddel van een checklist. Kennismakingsgesprek We beginnen het jaar met een verplicht kennismakingsgesprek Hierin willen we graag kennis maken met u en meer over uw kind te weten komen. In de maand april zijn er op school verplichte oudergesprekken. In februari en in juni zijn er facultatieve gesprekken. Hebt u of hebben wij tussentijds nog vragen of opmerkingen neem dan contact met ons op. Wij doen dat ook met u. We vinden het belangrijk wanneer er onduidelijkheden of andere belangrijke zaken zijn dat u zelf contact opneemt met de (desbetreffende) leerkracht(en). De kinderen van groep 1 krijgen 1 keer per jaar (eind van het schooljaar) een rapport mee naar huis. De kinderen van groep 2 krijgen in februari en in juni een rapport mee naar huis. Op onze school hebben we interne begeleiders. Deze hebben regelmatig overleg met de leerkracht over leerlingen die extra zorg nodig hebben. Er wordt dan gewerkt met een handelings- en /of groepsplan. Als dit van toepassing is op uw kind dan wordt u hiervan op de hoogte gebracht. In groep 1 komt een verpleegkundige van de GGD ogen en oren onderzoeken dat zal dit jaar op 15 september zijn en in groep 2 vindt een algeheel onderzoek door de schoolarts plaats. Verder worden (in overleg) de 5 jarigen door de logopediste gescreend op uitspraak en taalgebruik.

10 Overgang groep 1 naar 2 Wij hanteren het volgende beleid: Leerlingen die 4 jaar worden na 1 januari van het lopende schooljaar (instromers) gaan einde schooljaar allemaal naar groep 1. Leerlingen die 4 jaar zijn voor 1 januari van het lopende schooljaar (groep 1) gaan einde schooljaar in principe allemaal naar groep 2 Leerlingen die 5 jaar zijn voor 1 januari van het lopende schooljaar (groep 2) gaan einde schooljaar in principe allemaal naar groep 3 Uiteraard kan de school tot de conclusie komen dat een leerling die voor 1 januari jarig is voor verlengde leertijd in aanmerking komt. Het kan zijn dat kinderen niet doorstromen naar groep 2 of 3 omdat het voor hun ontwikkeling (cognitief en sociaal-emotioneel) beter is dat ze extra tijd in groep 1 of 2 krijgen. Protocol overgang van groep 2 naar groep 3 Halverwege groep 2 stellen we ons de vraag of uw kind zich sociaal-emotioneel en qua kennis voldoende ontwikkeld heeft om door te gaan naar groep 3. Soms zijn kinderen in groep 2 nog zo gericht op spelen en open onderwijssituaties dat de overgang naar groep 3 te abrupt is en er geen doorgaande ontwikkeling gegarandeerd kan worden. Dit betekent dat we de overgangsbeslissing van groep 2 naar groep 3 zeer overwogen nemen. Bij kinderen die nog niet op niveau zijn, volgen we de onderstaande procedure: Het maken van een overgangsbeslissing begint bij ons uiterlijk in januari groep 2. Als een kind tijdens observaties opvalt, bij de CITO toetsen onvoldoende scoort of op andere onderdelen van ons leerlingvolgsysteem bijzonderheden vertoond, dan delen we de ouders onze twijfels mee. Dit gebeurt uiterlijk tijdens de oudergesprekken in januari/februari. We geven in het gesprek met de ouders ook aan wat we gaan doen om de ontwikkeling van het kind te stimuleren en op welke wijze men daar thuis eventueel aan zou kunnen bijdragen. We maken met de ouders een afspraak wanneer we de definitieve beslissing nemen over het vervolg van de schoolloopbaan. Bij jonge kinderen doen we dat zo laat mogelijk om de kans op een goede beslissing te kunnen verhogen. Om een besluit te nemen kijkt de leerkracht samen met de interne begeleiding wat de meerwaarde is om uw kind nog een jaar in groep 2 te laten blijven. Richtlijnen hierbij zijn: werkhouding / sociale ontwikkeling / spelontwikkeling / taalontwikkeling /emotionele ontwikkeling / motoriek / taal-en rekenvoorwaarden / concentratie. Verjaardagen Wanneer uw kind jarig is, kunt u in overleg met de leerkracht afspreken wanneer die gevierd wordt. Op deze dag mag er uiteraard getrakteerd worden. Bij voorkeur géén snoep maar een gezonde traktatie. Houdt u het wel bescheiden. Heeft uw kind een dieet of allergie laat het de leerkracht even weten.

11 Kosteloos materiaal Maar wel heel fijn om mee te knutselen. Hebt u doosjes, boterkuipjes kurken e.d. wij vinden het fijn om ermee te knutselen of spulletjes in te doen. De kinderen mogen dit mee naar school brengen. De oude kleren en attributen zijn leuk voor de verkleedhoek. Soms wordt er om ouderhulp gevraagd met knutselen bv tijdens de knutselcircuits rond Sinterklaas, Kerst en Pasen. Toiletbezoek We gaan er bij aanmelding van uit dat uw kind zindelijk is. Is dit niet het geval dan wordt u verzocht om contact met ons op te nemen, zodat hierover afspraken gemaakt kunnen worden. Er is een groep met 3 toiletten. Elke groep heeft zijn eigen wc. In de klas hangt bij de deur een wc-ketting. Zo ziet de leerkracht dat er iemand afwezig is. Om de toiletten zo schoon mogelijk te houden, moeten de jongens zittend plassen op school. Wilt u dit thuis met uw kind bespreken. Kinderen mogen niet naar de wc wanneer we in de kring zitten. Wilt u er dus voor zorgen dat uw kind voor het begin van de schooldag naar de wc is geweest? De toiletten zijn speciaal op kleuterformaat gemaakt. Computer Computeractiviteiten vinden ook plaats in de kleutergroepen. In alle klassen staan twee computers waarmee gewerkt wordt door alle kinderen. Er is educatieve software die aansluit op de ontwikkelingsgebieden woordenschatontwikkeling, voorbereidend lezen en rekenen. We hebben op de Pionier ook een laptoplokaal waar ook de kleuters gebruiken van kunnen maken. Informatie naar ouders Alle informatie die u nodig heeft, krijgt u aan het begin van het jaar in een grote envelop. Gedurende de rest van het jaar ontvangt u alle informatie via Wanneer u vragen heeft over Basisschoolnet kunt u terecht bij juf Marloes. Tot slot We hopen dat u door middel van deze informatiebrief een beter beeld heeft gekregen over de gang van zaken op onze school. Als er nog onduidelijkheden zijn dan horen we dat graag. Mocht u nog een goede tip hebben om de informatie in deze brief te verbeteren of aan te vullen, dan houden we ons van harte aanbevolen. Een fijne start gewenst op de Pionier! Team basisschool de Pionier!

Informatieboekje groep 1-2-3

Informatieboekje groep 1-2-3 Informatieboekje groep 1-2-3 Welkom op de Vlieger! De basisschool is een stukje van je leven. Voor de kinderen en ouders. Jarenlang is er diezelfde weg, van huis naar school en weer terug. In de loop van

Nadere informatie

Lesbrief cluster 1/2. Dagindeling. dagkleuren: maandag - rood dinsdag - oranje woensdag - geel donderdag - groen vrijdag - blauw

Lesbrief cluster 1/2. Dagindeling. dagkleuren: maandag - rood dinsdag - oranje woensdag - geel donderdag - groen vrijdag - blauw Algemeen In de onderbouwgroepen wordt ontwikkelingsgericht gewerkt. Hierbij is de interactie tussen leerlingen en leerkracht erg belangrijk. Het is van belang dat leerkrachten steeds nagaan wat de volgende

Nadere informatie

Informatieboekje kleutergroepen

Informatieboekje kleutergroepen Informatieboekje kleutergroepen Beste ouder(s), verzorger(s), Van harte welkom op onze school! Voor u ligt het informatieboekje voor groep 1 en 2. Door middel van dit boekje willen wij u, als ouders, wegwijs

Nadere informatie

Informatieboekje Groep 1-2

Informatieboekje Groep 1-2 Informatieboekje Groep 1-2 Beste ouders/verzorgers, Binnenkort is het zover; dan start uw zoon of dochter bij ons op De Springplank in groep 1. Een spannend moment voor uw kind en misschien ook voor u.

Nadere informatie

Informatieboekje Groep

Informatieboekje Groep Informatieboekje Groep leraar Wilhelminaplantsoen 1A 4271 AX Dussen Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Groepsinformatie 3. Extra dit jaar 4. Huiswerk 5. Leerstofaanbod 6. LVS 7. Overige informatie 1. Inleiding

Nadere informatie

Groep 1 en 2 Schooljaar 2013-2014

Groep 1 en 2 Schooljaar 2013-2014 Groep 1 en 2 Schooljaar 2013-2014 Welkom in onze klas Spelend leren. In groep 1 en 2 staat spelend leren centraal in een hiertoe uitdagende omgeving. Van belang is dat de kinderen zich op hun gemak voelen

Nadere informatie

Beste ouders, Heeft u nog vragen, opmerkingen of suggesties na het lezen van dit boekje, laat het ons dan weten, wij denken graag met u mee!

Beste ouders, Heeft u nog vragen, opmerkingen of suggesties na het lezen van dit boekje, laat het ons dan weten, wij denken graag met u mee! Beste ouders, Van harte welkom op onze school! Voor u ligt het informatieboekje voor groep 1 en 2. Door middel van dit boekje willen wij u, als ouders, wegwijs maken in de kleutergroepen van onze school.

Nadere informatie

Welkom op de St. Willibrordschool!

Welkom op de St. Willibrordschool! Welkom op de St. Willibrordschool! Wij vinden het erg gezellig dat je bij ons op school komt. Als jij vier jaar bent mag je met ons meedoen! Adres Oranjelaan 96 2161 KH Lisse Telefoon 0252-414101 E-mail

Nadere informatie

Welkom op de St. Willibrordschool

Welkom op de St. Willibrordschool Welkom op de St. Willibrordschool Wij vinden het erg gezellig dat je bij ons op school komt. Als jij vier jaar bent mag je met ons meedoen! Adres Oranjelaan 96 2161 KH Lisse Telefoon 0252-414101 E-mail

Nadere informatie

Informatie over groep 1/

Informatie over groep 1/ Informatie over groep 1/2 2016-2017 Van harte welkom op de Nicolaasschool en we wensen u en uw kind een fijne tijd. In groep 1/2 speelt een aantal ontwikkelingsaspecten een grote rol, maar de belangrijkste

Nadere informatie

Welkom op de St. Willibrordschool

Welkom op de St. Willibrordschool Welkom op de St. Willibrordschool Wij vinden het erg gezellig dat je bij ons op school komt. Als jij vier jaar bent mag je met ons meedoen! Adres Oranjelaan 96 2161 KH Lisse Telefoon 0252-414101 E-mail

Nadere informatie

Kleuterboekje De Hoeksteen. Vandaag peuter, morgen kleuter

Kleuterboekje De Hoeksteen. Vandaag peuter, morgen kleuter Kleuterboekje De Hoeksteen Vandaag peuter, morgen kleuter Welkom op de Hoeksteen! En dan is het ineens zover: Uw kind mag (bijna) naar de basisschool! In dit boekje leest u hoe het eraan toe gaat bij de

Nadere informatie

K.b.s. de Polhaar ISH:/nwkl./infoboek juni 2015 1

K.b.s. de Polhaar ISH:/nwkl./infoboek juni 2015 1 K.b.s. de Polhaar ISH:/nwkl./infoboek juni 2015 1 NAAR DE BASISSCHOOL SCHOOLTIJDEN Dag Morgen Middag Maandag 8.30-12.00 13.15-15.15 uur Dinsdag 8.30-12.00 Woensdag 8.30-12.30 Donderdag 8.30-12.00 Vrijdag

Nadere informatie

groep 1 en 2 informatieboekje

groep 1 en 2 informatieboekje groep 1 en 2 informatieboekje "De St. Nicolaasschool is een professionele leergemeenschap. Zij streeft ernaar een positieve, veilige en stimulerende leeromgeving te bieden waar, met betrokkenheid van en

Nadere informatie

INFORMATIE SPECIFIEK VOOR GROEP 1/2

INFORMATIE SPECIFIEK VOOR GROEP 1/2 INFORMATIE SPECIFIEK VOOR GROEP 1/2 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Algemeen... 2 Dagindeling... 2 Inloop... 2 Kleine kring... 3 Grote kring... 3 Lezen... 3 Boekenpret... 3 Schrijven... 3 Rekenen/wiskunde...

Nadere informatie

OBS Het Kofschip Groep 1-2 rood, geel en blauw.

OBS Het Kofschip Groep 1-2 rood, geel en blauw. OBS Het Kofschip Groep 1-2 rood, geel en blauw. Informatie groep 1 en 2. Startblokken basisontwikkeling. In de groepen 1 en 2 werken we volgens de methodiek van Basisontwikkeling. Deze sluit aan op Startblokken

Nadere informatie

klas gewerkt aan de hand van thema s. Die thema s is in allerlei activiteiten terug te zien.

klas gewerkt aan de hand van thema s. Die thema s is in allerlei activiteiten terug te zien. Welkom Welkom in groep 1van de Willem Teellinckschool. Uw kind zit voor het eerste of tweede jaar op de basisschool. In het begin is het voor kinderen vaak even wennen. Het gaat anders dan op de peuterspeelzaal

Nadere informatie

Groepen maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag Leerlingaantallen. Maike. gr. 3

Groepen maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag Leerlingaantallen. Maike. gr. 3 Informatie over groep 1/2 1. De leerkrachten van groep 1/2/3 en de weekindeling Dit jaar hebben we een combinatiegroep 1/2/3 gemaakt. De kinderen krijgen volgens onderstaand schema les van juf Romp, Britt

Nadere informatie

Welkom in groep 1 en 2 van de Pieter Brueghelschool Informatieboekje voor de kleutergroepen Bauerstraat 6-8 tel 4436566

Welkom in groep 1 en 2 van de Pieter Brueghelschool Informatieboekje voor de kleutergroepen Bauerstraat 6-8 tel 4436566 Welkom in groep 1 en 2 van de Pieter Brueghelschool Informatieboekje voor de kleutergroepen Bauerstraat 6-8 tel 4436566 www.pieterbrueghelschool.nl De kalender Op het informatiebord hangt een BSO en overblijf

Nadere informatie

Welkom op Het Krijt. Informatie voor ouders van de leerlingen van groep 1 en 2

Welkom op Het Krijt. Informatie voor ouders van de leerlingen van groep 1 en 2 Welkom op Het Krijt Informatie voor ouders van de leerlingen van groep 1 en 2 Welkom bij ons op Het Krijt In dit boekje hebben we de belangrijkste informatie voor de groepen 1 en 2 voor u op een rijtje

Nadere informatie

Welkom op de Kogge. Ons onderwijs. Staat voor onderwijs dat meegroeit! Beste ouders/verzorgers, Informatieboekje kleuters groep 1/2

Welkom op de Kogge. Ons onderwijs. Staat voor onderwijs dat meegroeit! Beste ouders/verzorgers, Informatieboekje kleuters groep 1/2 Welkom op de Kogge Staat voor onderwijs dat meegroeit! Beste ouders/verzorgers, Welkom op openbare basisschool de Kogge in IJlst! In het begin is het voor u en uw kind best even wennen op school. Een spannende

Nadere informatie

Mocht het afscheid nemen problemen opleveren bespreek dit dan even met de groepsleerkracht. Dan begeleiden jullie gezamenlijk uw kind hierbij.

Mocht het afscheid nemen problemen opleveren bespreek dit dan even met de groepsleerkracht. Dan begeleiden jullie gezamenlijk uw kind hierbij. De dagindeling in groep 1 en 2 De schooltijden voor de kleutergroepen zijn als volgt: s morgens 8.30 uur 11.45 uur s middags 13.00 uur 15.15 uur Woensdag 8.30 uur 12.00 uur Vrijdagmiddag vrij 10 minuten

Nadere informatie

Inhoud. Groepen 1, 2. blz

Inhoud. Groepen 1, 2. blz 1 Inhoud - Voorwoord 2 - Groepsverdeling en leerkrachten 3 - Van peuter naar kleuter 4 - OND-kinderen 5 - Dagindeling 6 - Thema s en ontwikkelingsgebieden 7 - A-B-C groepen - Zelfstandigheid - Regels en

Nadere informatie

Informatie over groep 1-2 van basisschool de Duinsprong. Beste ouders,

Informatie over groep 1-2 van basisschool de Duinsprong. Beste ouders, Beste ouders, Uw kind zit, of gaat bijna beginnen in groep 1-2 van basisschool De Duinsprong. Wij willen in deze brief wat informatie over onze klas geven die u later altijd nog eens rustig kunt teruglezen.

Nadere informatie

Informatieboekje Groep 1-2

Informatieboekje Groep 1-2 Informatieboekje Groep 1-2 Yvonne de Wit Wilhelminaplantsoen 1A 4271 AX Dussen Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Groepsinformatie 3. Extra dit jaar 4. Huiswerk 5. Leerstofaanbod 6. LVS 1. Inleiding Beste ouders

Nadere informatie

Informatie voor de groepen 1 en 2

Informatie voor de groepen 1 en 2 Informatie voor de groepen 1 en 2 Welkom op de Maximaschool! U hebt gekozen voor onze school om uw kind een fijne tijd te geven. In het begin is het voor de kinderen erg wennen. Het gaat anders dan op

Nadere informatie

Basisschool De Vos. Informatiefolder Groep 1 en 2

Basisschool De Vos. Informatiefolder Groep 1 en 2 Basisschool De Vos Informatiefolder Groep 1 en 2 2014-2015 Binnenkomst en spelinloop Om 8.35 uur gaat de schooldeur open en mogen de kinderen naar binnen. Het is de bedoeling dat de ouders de kinderen

Nadere informatie

Alle kinderen gaan in de kring zitten. Mocht het afscheid nemen problemen opleveren neem dan even contact op met de groepsleerkracht.

Alle kinderen gaan in de kring zitten. Mocht het afscheid nemen problemen opleveren neem dan even contact op met de groepsleerkracht. Een dag bij de kleuters op De Bangert (bijlage bij de schoolgids) De schooltijden voor de kleutergroepen zijn als volgt: s morgens 8.30 uur 11.45 uur s middags 13.00 uur 15.15 uur Woensdag 8.30 uur 12.00

Nadere informatie

Informatieboekje groep 1 & 2 van Aurora

Informatieboekje groep 1 & 2 van Aurora Informatieboekje groep 1 & 2 van Aurora Van harte welkom op Aurora! In dit boekje kunt u lezen hoe het er aan toe gaat op onze school Aurora. Veel leesplezier gewenst! Naar school gaan: De kinderen mogen

Nadere informatie

Informatie over groep 1-2 van basisschool de Duinsprong. Beste ouders,

Informatie over groep 1-2 van basisschool de Duinsprong. Beste ouders, Beste ouders, Uw kind zit, of gaat bijna beginnen in groep 1-2 van basisschool De Duinsprong. Wij willen in deze brief wat informatie over onze klas geven die u later altijd nog eens rustig kunt teruglezen.

Nadere informatie

Informatieboekje schooljaar 2011-2012. RKBS De Hofstee

Informatieboekje schooljaar 2011-2012. RKBS De Hofstee Informatieboekje schooljaar 2011-2012 RKBS De Hofstee Klassenorganisatie: Inloop: De kinderen mogen tussen 8.30 en 8.45 uur naar binnen. De kinderen mogen naar binnen gebracht worden, maar om hun zelfstandigheid

Nadere informatie

We vinden het fijn dat uw kind bij ons op school komt en heten hem/haar dan ook van harte welkom.

We vinden het fijn dat uw kind bij ons op school komt en heten hem/haar dan ook van harte welkom. We vinden het fijn dat uw kind bij ons op school komt en heten hem/haar dan ook van harte welkom. In dit boekje vindt u informatie over de groepen 1 en 2 van Kiezel en Kei. Op dit moment hebben we drie

Nadere informatie

CBS DE VAART 2015-2016. Informatieboekje groep 1/2

CBS DE VAART 2015-2016. Informatieboekje groep 1/2 CBS DE VAART 2015-2016 Informatieboekje groep 1/2 De schoolregels Op onze school zijn 3 hoofdregels. Alle andere afspraken zijn terug te leiden tot deze hoofdregels 1. Ik accepteer en respecteer een ander

Nadere informatie

GROEP 1/2. Even voorstellen. Extra ondersteuning: Groep 1-2 Berenklas. Groep 1-2b Vlinderklas Sonja Ulehake(ma en di) Ellyan Heirman (wo, do en vr)

GROEP 1/2. Even voorstellen. Extra ondersteuning: Groep 1-2 Berenklas. Groep 1-2b Vlinderklas Sonja Ulehake(ma en di) Ellyan Heirman (wo, do en vr) GROEP 1/2 Even voorstellen Groep 1-2 Berenklas Mirjam Vermeulen(ma, di, om de woensdag) Judy Boer (om de woensdag, do en vr) Extra ondersteuning: Marieke Baten (ma of di, iedere groep ongeveer 3 kwartier)

Nadere informatie

Groepsbrief. Aan de ouders van de kinderen uit groep 1 en 2

Groepsbrief. Aan de ouders van de kinderen uit groep 1 en 2 Groepsbrief Aan de ouders van de kinderen uit groep 1 en 2 In deze groepsbrief brengen we enkele punten onder uw aandacht, die nodig zijn voor het goed functioneren van de groep. Wij vinden het belangrijk

Nadere informatie

Informatieavond groep 1/2

Informatieavond groep 1/2 Informatieavond groep 1/2 1. Algemeen. - De schooltijden zijn op ma-di-do-vr van 8.45u -12.00u en van 13.15u-15.30u. Op woensdag van 8.45u-12.15u. Vanaf 10 minuten vóór de begintijd bent u van harte welkom

Nadere informatie

INFORMATIEBOEKJE VOOR DE KLEUTERGROEPEN van de PASTOOR VAN ARS

INFORMATIEBOEKJE VOOR DE KLEUTERGROEPEN van de PASTOOR VAN ARS INFORMATIEBOEKJE VOOR DE KLEUTERGROEPEN van de PASTOOR VAN ARS Pastoor van Arsschool Oude Aaltenseweg 28, 7131 NZ Lichtenvoorde. 0544-371908 www.pastoorvanars.eu HET PROGRAMMA VAN DEZE MIDDAG ZIET ER ALS

Nadere informatie

Basisschool St. Jozef Kerkendijk ET Someren-Heide Tel Website:

Basisschool St. Jozef Kerkendijk ET Someren-Heide Tel Website: Basisschool St. Jozef Kerkendijk 81 5712 ET Someren-Heide Tel. 0493-491654 E-mail: info.jozef@prodas.nl Website: www.bs-someren-heide.nl Facebook: https://www.facebook.com/basisschool.sintjozef Kleuter-informatieboekje

Nadere informatie

Beste ouders! Juf Janke

Beste ouders! Juf Janke Beste ouders! Vaak krijg ik de vraag: Wat doen de kinderen nou eigenlijk op school? Mijn kind vertelt nooit wat! Via dit boekje wil ik proberen een antwoord te geven op deze vraag. Het kleuteronderwijs

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Buitenschoolse Opvang blz. 11. Algemene zaken blz. 12. Overige wetenswaardigheden blz. 14. Beleid t.a.v. hulpouders blz.

Inhoudsopgave. Buitenschoolse Opvang blz. 11. Algemene zaken blz. 12. Overige wetenswaardigheden blz. 14. Beleid t.a.v. hulpouders blz. Inhoudsopgave Welkom op Basisschool Op Dreef blz. 2 De eerste paar keer op school blz. 3 De kleutergroep blz. 5 Basisontwikkeling blz. 6 Hoe ziet een schooldag er uit? blz. 8 Buitenschoolse Opvang blz.

Nadere informatie

Welkom op De Gooilandschool. Dit boekje is van:

Welkom op De Gooilandschool. Dit boekje is van: Welkom op De Gooilandschool Dit boekje is van:. Een dag bij ons in de klas Hieronder ziet u de activiteiten die plaatsvinden in groep 1 en 2. 08.20 uur De deur van de kleuteringang gaat open. U kunt vanaf

Nadere informatie

Kleutergids 2013-2014 Inhoudsopgave

Kleutergids 2013-2014 Inhoudsopgave Kleutergids 2013-2014 Inhoudsopgave Inleiding pag 2 Halen en brengen pag 3 Bewegingsonderwijs in het speellokaal pag 4 Afspraken rondom eten en drinken pag 5 Verjaardag pag 6 Wennen op school pag 7 Klassenouder

Nadere informatie

Informatieboekje 2014-2015 Groep 1 en 2 Hortensiastraat 31 8013 AA Zwolle Tel. 038 421 95 83 directie.het.mozaiek@vivente.nu www.het-mozaiek.nl Informatie voor de kleutergroepen In dit informatieboekje

Nadere informatie

Openbare basisschool De Kweekvijver Paling 2, 1511 LK Oostzaan Telefoon 075-6841332 Email: administratie@dekweekvijver.nl Informatieboekje Groep 1/2

Openbare basisschool De Kweekvijver Paling 2, 1511 LK Oostzaan Telefoon 075-6841332 Email: administratie@dekweekvijver.nl Informatieboekje Groep 1/2 Openbare basisschool De Kweekvijver Paling 2, 1511 LK Oostzaan Telefoon 075-6841332 Email: administratie@dekweekvijver.nl Informatieboekje Groep 1/2 Dit boekje geeft naast de Schoolgids aanvullende informatie

Nadere informatie

Informatieboekje groep 1/2

Informatieboekje groep 1/2 Informatieboekje groep 1/2 Schooljaar 2016/2017 Beste ouders van groep 1 & 2 Dit informatieboekje brengt u op de hoogte van een aantal belangrijke zaken die in groep 1/2 aan bod komen in het schooljaar

Nadere informatie

Informatieavond schooljaar 2015-2016. Cluster 1/2

Informatieavond schooljaar 2015-2016. Cluster 1/2 Informatieavond schooljaar 2015-2016 Cluster 1/2 Programma Even voorstellen Ik & Ko KIJK! het observatiesysteem Het rapport De ontwikkelingslijnen/hoe werken we in de kleuterklas? naar eigen klas Praktische

Nadere informatie

Informatie over groep 1-2 van basisschool de Duinsprong. Beste ouders,

Informatie over groep 1-2 van basisschool de Duinsprong. Beste ouders, Beste ouders, Uw kind zit, of gaat bijna beginnen in groep 1-2 b van basisschool De Duinsprong. In deze brief vindt u wat informatie over onze klas. Deze kunt u nog eens rustig nalezen. Heeft u nog vragen

Nadere informatie

Voor het eerst naar school

Voor het eerst naar school Voor het eerst naar school Welkom op De Wonderboom Uw kind gaat binnenkort voor het eerst naar school. We wensen jullie een fijne tijd toe op De Wonderboom. Dit boekje informeert over verschillende zaken

Nadere informatie

Informatieboekje. Groep 1-2

Informatieboekje. Groep 1-2 Informatieboekje Groep 1-2 2016-2017 Thematisch werken: We werken in groep 1 / 2 met thema s die aansluiten bij de belevingswereld van de kinderen. Gedurende deze thema s zullen de volgende ontwikkelingsgebieden

Nadere informatie

Informatiebulletin groep ½ D/R

Informatiebulletin groep ½ D/R Informatiebulletin groep ½ D/R 2018-2019 Beste ouders en verzorgers, In dit ouderbulletin zetten we de belangrijkste zaken rondom groep 1/2 voor u op een rij. Hoe ziet een dag in de kleuterklas eruit?

Nadere informatie

Daar leer je! Informatie groep 1/2A Schooljaar

Daar leer je! Informatie groep 1/2A Schooljaar Daar leer je! Informatie groep 1/2A Schooljaar 2018-2019 Even voorstellen Hallo, ik ben Mariëtte van Zutphen. Op maandag en dinsdag ben ik in groep 1/2A. Ik woon samen met mijn gezin in Veghel. Hallo,

Nadere informatie

schooltijden 8.30u-12.00u (woensdag tot 12.30u) 13.00u-15.00u

schooltijden 8.30u-12.00u (woensdag tot 12.30u) 13.00u-15.00u Dit is de deur van onze school kom maar gauw binnen! schooltijden 8.30u-12.00u (woensdag tot 12.30u) 13.00u-15.00u hallo: Je bent nu al bijna vier jaar en dan kom je bij ons in de klas. Eerst mag je 5

Nadere informatie

Kinderen leren spelenderwijs in hun eigen tempo en aan de hand van een visuele ondersteuning overzicht en grip krijgen op de tijd.

Kinderen leren spelenderwijs in hun eigen tempo en aan de hand van een visuele ondersteuning overzicht en grip krijgen op de tijd. naar de basisschool Algemene informatie omtrent de kleutergroepen *Schooltijden 8.30u.-12.00u. (woensdag tot 12.30u.) 13.00u.-15.00u. Dagindeling en praktische zaken Hoe de dag is ingedeeld is te zien

Nadere informatie

Groeten van de leerkrachten van groep 1/ 2. Marjo Duijvesteijn, Jolanda van Blitterswijk, Joke Groot, Trudy Persoon,

Groeten van de leerkrachten van groep 1/ 2. Marjo Duijvesteijn, Jolanda van Blitterswijk, Joke Groot, Trudy Persoon, Informatiefolder van groep 1/2 Welkom in groep 1/2 van de Joannesschool. Wij hopen er samen met uw zoon of dochter een fijne schooltijd van te maken. Via deze informatiefolder willen wij u van een aantal

Nadere informatie

Informatie voor de groepen 1 en 2

Informatie voor de groepen 1 en 2 Informatie voor de groepen 1 en 2 Welkom op de Maximaschool! U hebt gekozen voor onze school om uw kind een fijne tijd te geven. In het begin is het voor de kinderen erg wennen. Het gaat anders dan op

Nadere informatie

Nieuwsboekje voor groep 1 en 2

Nieuwsboekje voor groep 1 en 2 Nieuwsboekje voor groep 1 en 2 Welkom op de onze school t Bossche hart!! Onze school zal er voor zorgen dat uw kind een goede en leerzame tijd tegemoet gaat. In het begin is het voor kinderen vaak erg

Nadere informatie

Welkom in groep 1/2 van openbare basisschool de Boomhut

Welkom in groep 1/2 van openbare basisschool de Boomhut Groepen 1 tot en met 3 Julianalaan 1 6824 KG Arnhem 026-3701183 Welkom in groep 1/2 van openbare basisschool de Boomhut Informatieboekje voor de ouders Van harte welkom! Uw kind komt bij ons op openbare

Nadere informatie

Informatie voor groep 1 en groep 2 Andreashof (schooljaar )

Informatie voor groep 1 en groep 2 Andreashof (schooljaar ) Informatie voor groep 1 en groep 2 Andreashof (schooljaar 2017-2018) We zijn dit schooljaar gestart met 3 kleutergroepen. Dit zijn allemaal groep 1/2 combinaties. In de klassen werken wij vaak rond dezelfde

Nadere informatie

INFORMATIEBOEKJE VOOR DE KLEUTERGROEPEN van de PASTOOR VAN ARS

INFORMATIEBOEKJE VOOR DE KLEUTERGROEPEN van de PASTOOR VAN ARS INFORMATIEBOEKJE VOOR DE KLEUTERGROEPEN van de PASTOOR VAN ARS Pastoor van Arsschool Oude Aaltenseweg 28, 7131 NZ Lichtenvoorde. 0544-371908 www.pastoorvanars.eu HET PROGRAMMA VAN DEZE MIDDAG ZIET ER ALS

Nadere informatie

Informatieboekje groep 1-2 Basisschool het Talent

Informatieboekje groep 1-2 Basisschool het Talent Informatieboekje groep 1-2 Basisschool het Talent Basisschool Het Talent Asterstraat 35 5721 EE Asten 0493-670090 info@hettalent-asten.nl Beste ouders/verzorgers, Wij heten u en uw kind van harte welkom

Nadere informatie

Informatieboekje. voor groep 1 en 2. Comeniusschool Zinzendorflaan 2b 3703 CG Zeist

Informatieboekje. voor groep 1 en 2. Comeniusschool Zinzendorflaan 2b 3703 CG Zeist Informatieboekje voor groep 1 en 2 Comeniusschool Zinzendorflaan 2b 3703 CG Zeist Inhoudsopgave Welkom 3 Vier jaar: naar school 4 Intake 4 Wennen 4 Allergie of ziekte 5 Groep 0 of groep 1 5 Schooltijden

Nadere informatie

Informatiefolder groep 1 schooljaar

Informatiefolder groep 1 schooljaar Informatiefolder groep 1 schooljaar 2015-2016. Alle kinderen krijgen deze informatiefolder mee naar huis. Binnenkort hebben wij een gesprek met U waarbij wij de leidraad oudergesprekken bespreken. Voor

Nadere informatie

Algemene informatie groep 1/2

Algemene informatie groep 1/2 Algemene informatie groep 1/2 Schooljaar 2016-2017 Inhoudsopgave Algemeen 3 Kring 3 Werken.. 4 Fruit en drinken. 4 Spel.. 4 Vormingsgebieden.. 4 Sociaal en emotionele ontwikkeling.. 4 Creatieve vorming.

Nadere informatie

Een kijkje in groep 1-2

Een kijkje in groep 1-2 Het Talent Elk kind een ster Een kijkje in groep 1-2 Luciadonk 65 4707VK Roosendaal tel.: 0165-541894 fax: 0165-566212 e-mail: het.talent@kporoosendaal.nl Inhoud - Onze visie op het onderwijs in groep

Nadere informatie

WELKOM OP OBS VUURVOGEL

WELKOM OP OBS VUURVOGEL WELKOM OP OBS VUURVOGEL Informatieboekje kleuters Uw kind zit of komt misschien binnenkort bij ons op school in groep 1. De werkwijze bij de kleuters is toch heel anders dan in de hogere groepen. We willen

Nadere informatie

Algemene informatie kleuterklassen

Algemene informatie kleuterklassen Algemene informatie kleuterklassen Voorwoord Deze informatie is bestemd voor de ouders van de leerlingen van groep 1-2. Hier vindt u informatie over alle belangrijke zaken die dit schooljaar aan bod komen

Nadere informatie

algemene informatie groep 1/2

algemene informatie groep 1/2 algemene informatie groep 1/2 algemeen De groepen 1-2A en 1-2b zijn gemengde groepen. Dit betekent dat kinderen van 4, 5 en 6 jaar in één groep zitten. In onze kleutergroepen werken we vanuit de actuele

Nadere informatie

Welkom op de Koningin Beatrixschool!

Welkom op de Koningin Beatrixschool! Ridderstraat 10 4101 BK Culemborg 0345-512542 info@beatrixschool-culemborg,nl www.beatrixschool-culemborg.nl Welkom op de Koningin Beatrixschool! U hebt gekozen voor onze school om uw kind een goede en

Nadere informatie

Informatieboekje Groep 1 en 2

Informatieboekje Groep 1 en 2 Informatieboekje Groep 1 en 2 1 Voorwoord Graag willen wij als team de ouders en kinderen die onze school bezoeken van harte welkom heten. Voor de eerste keer naar school gaan is leuk en spannend. Maar

Nadere informatie

ABBS De Reinbôge Kûbaard. Informatieboekje voor instroom-leerlingen groep 1 en 2

ABBS De Reinbôge Kûbaard. Informatieboekje voor instroom-leerlingen groep 1 en 2 ABBS De Reinbôge Kûbaard Informatieboekje voor instroom-leerlingen groep 1 en 2 Inhoudsopgave 1. Voor het eerst naar De Reinbôge 4 2. Hoe ziet een schooldag eruit? 5 3. Wat leert mijn kind op De Reinbôge?

Nadere informatie

[INFORMATIE VOOR OUDERS] Dit document bevat informatie voor groep 1 en 2.

[INFORMATIE VOOR OUDERS] Dit document bevat informatie voor groep 1 en 2. 2016-2017 [INFORMATIE VOOR OUDERS] Dit document bevat informatie voor groep 1 en 2. Informatieblad groep 1 en 2 Beste ouders, In deze brief vindt u informatie die van belang is voor ouders wiens kind nieuw

Nadere informatie

Informatie groep 1/2. Schooljaar

Informatie groep 1/2. Schooljaar Informatie groep 1/2 Schooljaar 2018-2019 De leerkrachten van de kleuters Groep 1/ 2 a juf Jolanda / juf Hetty Groep 1 /2 b juf Madelon / juf Leny Op vrijdag gaan de kinderen van groep 2 naar het lokaal

Nadere informatie

informatie boekje groep 1 en 2

informatie boekje groep 1 en 2 informatie boekje groep 1 en 2 1 Van harte welkom! Met dit informatieboekje willen wij u van harte welkom heten op C.B.S. de Bargeweide. U heeft gekozen voor onze school om uw kind een goede en leerzame

Nadere informatie

o.b.s. De Linde Loc. De Essen Informatieavond groep 1-2

o.b.s. De Linde Loc. De Essen Informatieavond groep 1-2 o.b.s. De Linde Loc. De Essen Informatieavond groep 1-2 Dagindeling s Morgens Inloop Kring Bewegingsonderwijs Pauze Werken met ontwikkelingsmaterialen Muzikale vorming Afsluiting Lunch Kring Werken met

Nadere informatie

Januari Welkom op de Van Harte School!

Januari Welkom op de Van Harte School! Januari 2018 Welkom op de Van Harte School! Uw kind gaat binnenkort voor het eerst naar school. Om goed voorbereid te kunnen starten hebben we wat praktische informatie voor u op een rijtje gezet over

Nadere informatie

Aan de kapstok hang ik mijn jas en tas, Bij de deur nog Een knuffel Een kus En dan ga ik naar mijn klas

Aan de kapstok hang ik mijn jas en tas, Bij de deur nog Een knuffel Een kus En dan ga ik naar mijn klas GROEPSBRIEF VOOR GROEP 1 EN 2 B Schooljaar 2018 2019 EVEN VOORSTELLEN Wij zijn Liza Vos en Mariëlle Gerritsen en samen werken we in groep 1/ 2 B. Liza werkt op de woensdag en Mariëlle op de maandag, dinsdag,

Nadere informatie

Daar leer je! Informatie groep ½ Schooljaar

Daar leer je! Informatie groep ½ Schooljaar Informatie groep ½ Schooljaar 2017-2018 Even voorstellen Hallo, ik ben Joyce van den Berg Ik werk op maandag en dinsdag in groep ½. Hallo, ik ben Elise Stap Ik werk op woensdag t/m vrijdag in groep ½.

Nadere informatie

Informatieavond schooljaar Cluster 1/2

Informatieavond schooljaar Cluster 1/2 Informatieavond schooljaar 2018-2019 Cluster 1/2 Even voorstellen.. Programma Ik & Ko / Kleuterplein KIJK! het observatiesysteem Het rapport De ontwikkelingslijnen/hoe werken we in de kleuterklas? naar

Nadere informatie

Protocol. overgang groep 1 2 groep 2 3 en verlengde kleuterperiode

Protocol. overgang groep 1 2 groep 2 3 en verlengde kleuterperiode Protocol overgang groep 1 2 groep 2 3 en verlengde kleuterperiode Opgesteld in september-november 2009 Inhoudsopgave Inleiding pagina 3 De schoolloopbaan van een kleuter pagina 4 Meetmomenten en oudergesprekken

Nadere informatie

Beste ouders/verzorgers, Hieronder vindt u informatie over de werkwijze in de kleutergroepen.

Beste ouders/verzorgers, Hieronder vindt u informatie over de werkwijze in de kleutergroepen. Beste ouders/verzorgers, Hieronder vindt u informatie over de werkwijze in de kleutergroepen. Dalton: Zelfstandigheid/ verantwoordelijkheid/ samenwerken/reflectie/effectiviteit Deze Daltonpijlers staan

Nadere informatie

Welkom in groep 1-2 van de Prins Clausschool

Welkom in groep 1-2 van de Prins Clausschool Welkom in groep 1-2 van de Prins Clausschool Inhoud Oefenmomenten vóór de vierde verjaardag... 4 De eerste weken op school... 4 8 weken gesprek... 4 Een dag in de kleutergroep... 5 Inloop... 5 Kring...

Nadere informatie

Ik ga naar de basisschool!

Ik ga naar de basisschool! Ik ga naar de basisschool! Informatieboekje voor groep 1 en 2 van Basisschool De Wegwijzer Welkom op de Wegwijzer! U hebt gekozen voor onze school om uw kind een goede, leerzame en leuke tijd te geven.

Nadere informatie

Hoe verloopt een dag in een groep 1/2?

Hoe verloopt een dag in een groep 1/2? Hoe verloopt een dag in een groep 1/2? Aan de hand van dag- en ritmekaarten laten we iedere ochtend en middag de kleuters zien wat er allemaal gaat gebeuren. De volgende activiteiten komen iedere dag aan

Nadere informatie

Welkom in groep 1-2 van basisschool de Boomhut

Welkom in groep 1-2 van basisschool de Boomhut Groepen 1 tot en met 3 Julianalaan 1 6824 KG Arnhem tel: 026-3701183 Welkom in groep 1-2 van basisschool de Boomhut Informatieboekje voor de ouders Van harte welkom! Uw kind komt bij ons op basisschool

Nadere informatie

Informatie groep 1-2 2015-2016

Informatie groep 1-2 2015-2016 2015-2016 p de o k le p n e e d in k r Voor iede School e ls e s is W e w u ie N I N H O U D S O P G A V E Voorwoord 2 Kennismaken met groep 1-2 3-4 Informatie voor groep 1-2 5-8 Overzicht projecten 9-10

Nadere informatie

Basisschool de Duif, daar kom je verder mee! Juf, waar moet mijn jas?

Basisschool de Duif, daar kom je verder mee! Juf, waar moet mijn jas? Basisschool de Duif, daar kom je verder mee! Juf, waar moet mijn jas? Voor het eerst naar school: dat is heel spannend voor kinderen én ouders. Om u en uw kind een beetje wegwijs te maken, treft u hieronder

Nadere informatie

Informatieboekje Groep 1/2

Informatieboekje Groep 1/2 Informatieboekje Groep 1/2 Basisschool Marcoen I Dennenlaan 71 I 4849 BD Dorst I 0161 411376 www.basisschoolmarcoen.nl I schoolpost@marcoen.nl Inhoud 1. Welkom op basisschool Marcoen... 3 2. Groep 1 en

Nadere informatie

Aan de kapstok hang ik mijn jas en tas, Bij de deur nog Een knuffel Een kus En dan ga ik naar mijn klas

Aan de kapstok hang ik mijn jas en tas, Bij de deur nog Een knuffel Een kus En dan ga ik naar mijn klas GROEPSBRIEF VOOR GROEP 1 EN 2 A Schooljaar 2018 2019 EVEN VOORSTELLEN Wij zijn Erna Klein Obbink, Liza Vos (vervangster van Erna) en Uschi Braun. Liza is werkzaam op maandag en vrijdag. Uschi werkt op

Nadere informatie

Informatiebulletin groep 1/2 M

Informatiebulletin groep 1/2 M Informatiebulletin groep 1/2 M 2017-2018 Beste ouders en verzorgers, In dit informatiebulletin zetten we de belangrijkste zaken rondom groep 1/2 voor u op een rij. Hoe ziet een dag in de kleuterklas eruit?

Nadere informatie

Informatieavond groep 1 en 2. Schooljaar september 2016

Informatieavond groep 1 en 2. Schooljaar september 2016 Informatieavond groep 1 en 2 Schooljaar 2016-2017 6 september 2016 LEERKRACHTEN Anita Gunnewijk: maandag, dinsdag en woensdag Miranda Demkes: donderdag en vrijdag Dagindeling Ochtend groep 1 en groep 2

Nadere informatie

*Welkom* rmatieavond Groep 1/2. Sint Martinusschool

*Welkom* rmatieavond Groep 1/2. Sint Martinusschool *Welkom* rmatieavond 2016 Groep 1/2 Sint Martinusschool *De bedoeling van deze avond* Voorstellen Margot, Kim en Aybike Verantwoordelijkheid groepen Vertellen over de manier van werken in de groepen 1

Nadere informatie

Informatieboekje. groep 1-2

Informatieboekje. groep 1-2 Informatieboekje groep 1-2 2013-2014 AANVANG SCHOOLTIJD Wij vinden het prima dat u uw kind van groep 1 in het begin naar binnen brengt. Sommige kinderen hebben dit wat langer nodig als anderen, maar probeer

Nadere informatie

OBS Heidepark ds. A.J.W. Vogelaarstraat AN Lemelerveld tel

OBS Heidepark ds. A.J.W. Vogelaarstraat AN Lemelerveld tel OBS Heidepark ds. A.J.W. Vogelaarstraat 22 8151 AN Lemelerveld tel. 0572 371850 info-heidepark@ooz.nl www.obsheidepark.nl Inleiding Binnenkort start uw kind op obs Heidepark met de wendagen. Spannend voor

Nadere informatie

Groep 1 en 2. Schooljaar 2011-2012

Groep 1 en 2. Schooljaar 2011-2012 Groep 1 en 2 Schooljaar 2011-2012 2012 Spelend leren. In groep 1 en 2 staat spelend leren centraal in een hiertoe uitdagende omgeving. Van belang is dat de kinderen zich op hun gemak voelen en zo komen

Nadere informatie

Informatiefolder groep 1 en 2. Schooljaar 2014-2015. Door middel van deze folder willen we u informatie geven over het werken in de groepen 1-2.

Informatiefolder groep 1 en 2. Schooljaar 2014-2015. Door middel van deze folder willen we u informatie geven over het werken in de groepen 1-2. Postbus 16 5170AA Kaatsheuvel Tel: 0416-540 939 Email: directie@theresia-kaatsheuvel.nl Informatiefolder groep 1 en 2 Schooljaar 2014-2015 Door middel van deze folder willen we u informatie geven over

Nadere informatie

Informatieboekje groep 1 en 2

Informatieboekje groep 1 en 2 Informatieboekje groep 1 en 2 CBS Goudenstein Vredeplein 1 4175 HA Haaften 0418-591661 Informatieboekje voor groep 1 en 2 Welkom op CBS Goudenstein! Fijn dat u gekozen hebt voor onze school. U hebt gekozen

Nadere informatie

Informatie voor ouders van nieuwe kleuters

Informatie voor ouders van nieuwe kleuters Informatie voor ouders van nieuwe kleuters Beste ouders en/of verzorgers, Wanneer uw kind naar de basisschool gaat, breekt er zowel voor uw kind als ook voor u een nieuwe periode aan. Vaak zijn kinderen

Nadere informatie

S h c o h o o l o j l a j a a r a r 2 0 2 1 0 3 1-20 2 1 0 4 1

S h c o h o o l o j l a j a a r a r 2 0 2 1 0 3 1-20 2 1 0 4 1 Schooljaar 2013-2014 2014 Inhoudsopgave Voorwoord 2 Kennismaken met de kleutergroep 3-4 Informatie voor groep 1 en 2 5-8 Overzicht projecten 9-11 1 Voorwoord Beste ouder(s), Voor u ligt de kleuterbrochure

Nadere informatie

Willen jullie weten hoe een schooldag er bij ons uit ziet? Lees dan maar snel verder..

Willen jullie weten hoe een schooldag er bij ons uit ziet? Lees dan maar snel verder.. Willen jullie weten hoe een schooldag er bij ons uit ziet? Lees dan maar snel verder.. We zijn weer begonnen 8:20 uur gaat de kleuterdeur open. Kinderen kunnen hun jas meteen aan de kapstok hangen, deze

Nadere informatie

Informatieboekje groep 1-2 basisschool LeerRijk

Informatieboekje groep 1-2 basisschool LeerRijk Informatieboekje groep 1-2 basisschool LeerRijk Welkom op basisschool LeerRijk! Wij rollen de loper voor je uit! Introductie Met dit boekje willen wij u welkom heten en u zo goed mogelijk informeren over

Nadere informatie