DE VEVA OPLEIDING. Haal je MBO-Diploma en ontdek Defensie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DE VEVA OPLEIDING. Haal je MBO-Diploma en ontdek Defensie"

Transcriptie

1 DE VEVA OPLEIDING Haal je MBO-Diploma en ontdek Defensie

2 DE TIEN MEEST GES INFORMATIE VOOR OUDERS EN VERZORGERS Is er ondanks de bezuinigingen bij Defensie een toekomst voor leerlingen Veiligheid en Vakmanschap? Het antwoord is helder: VeVa-leerlingen die 1. de VeVa-opleiding positief hebben afgerond en 2. zijn goedgekeurd bij Defensie en 3. het veiligheidsonderzoek met positief resultaat hebben doorlopen, krijgen een aanstelling aangeboden als militair. Defensie heeft namelijk altijd behoefte aan voldoende gekwalificeerd militair personeel en VeVa is afgestemd op het aantal leerlingen dat kan worden aangesteld als militair. Voldoe je aan de eisen? Dan heb je een baan bij Defensie! Welk beroep binnen Defensie kan je straks met de VeVa-opleiding gaan uitoefenen? Met de verschillende krijgsmachtdelen (Marine, Landmacht, Luchtmacht) en vakrichtingen kan je alle kanten op: van automonteur tot verpleegkundige, van elektricien tot infanterist en van chauffeur tot matroos logistieke dienst. Voor meer beroepen zie veva.nl/beroepentest. Als je niet bij Defensie gaat werken, wat kan je dan met dit VeVa-diploma in de burgermaatschappij? Voor iedere vakrichting krijg je een volwaardig mbo-diploma waar je ook buiten Defensie alle kanten mee op kunt. Je leert een vak en dankzij je tijd bij Defensie beschik je over discipline, een goede conditie en de ervaring van het samenwerken in teams. Wat zijn de eisen voor de opleiding? Je kunt met de VeVa-opleiding starten als je 15 of 16 jaar bent, en je een vmbo-diploma hebt behaald. De toelatingsprocedure bestaat uit: - een intakegesprek - een Sport Medisch Advies (SMA)

3 TELDE VRAGEN AAN een ondertekend overzicht van je medische geschiedenis - een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) - een (indien van toepassing door Defensie uitgevoerd) veiligheidsonderzoek. Wat zijn de kosten van de opleiding? De wettelijke kosten voor het lesgeld zijn per jaar 1.065,- ( ). Verder kent elk ROC specifieke kosten voor de VeVa-opleiding (voor bijvoorbeeld readers, laptop, toelatingstesten en eventueel een schooluniform). Defensie verzorgt voor de leerlingen de stage, vergoedt de reiskosten en geeft een maandelijkse stagevergoeding. Tijdens de stage verstrekt Defensie ook de kleding en maaltijden van de leerlingen. Hoe is de opleiding opgebouwd? Hoe zit het met de vakrichtingen en niveaus? Je kunt de opleiding volgen op twee niveaus: niveau 2 duurt maanden en bereidt je voor op een functie als soldaat, matroos, marinier of korporaal. Niveau 3 duurt maanden en bereidt je voor op de functie van onderofficier. Na het algemene gedeelte van de opleiding specialiseer je je in een van de verschillende vakrichtingen. De één kiest een meer operationele vakrichting, de ander een ondersteunende operationele vakrichting zoals techniek of logistiek. Je bent dus bezig met een vak en wordt voorbereid op het militair zijn, bijvoorbeeld tijdens je stage bij één van de krijgsmachtdelen. Wat houdt het Sport Medisch Advies (SMA) in? Om toegelaten te worden tot de opleiding is het inwinnen van medisch advies bij een Sport Medisch Centrum verplicht. Hier wordt bekeken of je fysiek voldoende fit bent om de opleiding te volgen. De inhoud van een SMA bestaat uit:

4 DEFENSIE bespreken van de medische vragenlijst - lichamelijk onderzoek - bepalen van lengte, gewicht en vetpercentage - ogentest - urineonderzoek - rust-ecg (= hartfilmpje in rust) - orthopedisch onderzoek De resultaten worden na afloop besproken. Je krijgt de schriftelijke rapportage direct mee. De kosten voor het SMA bedragen 110,-. Wat is het verschil tussen het SMA en de aanstellingskeuring? Het SMA krijg je aan het begin van de VeVa-opleiding. De aanstellingskeuring krijg je nadat je de opleiding hebt afgerond en voordat je een aanstelling krijgt bij Defensie. Deze keuring bestaat uit: - een psychologisch onderzoek - een geneeskundig onderzoek - eventueel een fysieke belastbaarheidstest Op de VeVa-opleiding leg je een goede basis om door de aanstellingskeuring heen te komen. Maar het is geen garantie. Hoe gaat een uitzending bij Defensie in zijn werk en wie komen daarvoor in aanmerking? In principe komt iedere militair voor een uitzending in aanmerking. Vooraf wordt een gedegen voorbereiding gepland van drie tot zes maanden. Na een uitzending wordt iemand doorgaans minimaal één jaar niet uitgezonden. Waar kan je je inschrijven voor de opleiding? Veiligheid en Vakmanschap wordt in samenwerking met ruim dertig ROC s aangeboden. Inschrijven kan via één van deze ROC s. Kijk voor een ROC in de buurt op veva.nl.

5 ZEKERHEID VOOR DE TOEKOMST Defensie biedt prima doorgroeimogelijkheden. We worden wel het opleidingsinstituut van Nederland genoemd. Besluit je na een aantal jaren Defensie te verlaten, dan heb je in de burgermaatschappij een streepje voor. Omdat je een echt vak hebt geleerd en uitgevoerd onder bijzondere omstandigheden, heb je een prima basis om later buiten Defensie een baan te vinden. Bijvoorbeeld in het bedrijfsleven of bij de overheid. Daar is men extra geïnteresseerd in vakmensen met discipline, die probleemoplossend kunnen denken en goed kunnen samenwerken. MEER WETEN? Of persoonlijk verder praten met een voorlichter of instructeur van Defensie? Kijk op veva.nl voor een voorlichting of open dag in de buurt.

6 TECHNIEK PREMIE KIES TECHNIEK! 2500 BRUTO Heb jij techniek in de vingers? Dan zoeken we jou! PER JAAR Kies voor één van de technische richtingen binnen VeVa, dan ontvang je straks als militair jaarlijks een mooie premie van 2500,- bruto. WELKE VEVA-VAKRICHTINGEN? De VeVa-techniek premie geldt uitsluitend voor de vakrichtingen ICT, Bouw, Bedrijfsautotechniek en Mechatronica. HOE WERKT HET? Elke VeVa-techniek leerling die: de studie met positief resultaat heeft afgerond; is goedgekeurd; in het bezit is van een Verklaring van Geen Bezwaar (VGB); de initiële militaire opleiding heeft afgerond; ontvangt een jaarlijkse bruto premie van 2500,- voor de duur van de dienverplichting.

7 MILITAIR WORDEN ÉN TECHNICUS? DAN VERDIEN JE DE VEVA-TECHNIEK PREMIE! REKENVOORBEELD Heb je de VeVa-opleiding afgerond en ga je daarna bijvoorbeeld 4 jaar aan de slag bij Defensie, dan kan het totaal van de premie oplopen tot 4 x 2500,- bruto = ,- bruto. UITBETALING Je kunt je op twee manieren laten uitbetalen. a) Je kunt alles in één keer uitgekeerd krijgen na de vervulling van de dienverplichting. b) Of je kunt de helft van de totaalpremie al na afronding van je initiële militaire opleiding ontvangen en de andere helft bij beëindiging van je dienverplichting. Verlaat je Defensie eerder, dan geldt uiteraard een terugbetalingsregeling.

8 DE VEVA-OPLEIDING (VEILIGHEID EN VAKMANSCHAP) Tijdens de VeVa-opleiding (Veiligheid en Vakmanschap) leer je twee dingen: een vak én militair zijn. Je haalt je mbo-diploma en bereidt je voor op een baan bij Defensie. Kortom: de beste start voor je toekomst.

9 WAT GA JE LEREN? Je maakt kennis met de Koninklijke Marine, Koninklijke Landmacht én Koninklijke Luchtmacht. Militaire professionals zijn je begeleiders en je stage en introductiebivak doe je op een vliegbasis, kazerne of marineschip. Naast de reguliere vakken als Nederlands en Engels krijg je ook militaire vaardigheden aangeleerd. Je sport veel en ontdekt de kracht van samenwerken. HAAL JE MBO-DIPLOMA EN ONTDEK DEFENSIE WAT GA JIJ DOEN? Op de VeVa-opleiding word je militair én kies je een eigen vakgebied. In totaal zijn er acht richtingen: bedrijfsautotechniek, bouw, grondoptreden, ICT, logistiek, maritiem, mechatronica en zorg. Afhankelijk van jouw keuze kun je bij één of meer krijgsmachtdelen aan het werk. En verlaat je Defensie, dan heb je naast deze unieke ervaring ook nog gewoon je vakdiploma op zak.

10 GO GO GO! Op de opleiding sta jij centraal en ontwikkel jij je als vakman/vrouw. Tijdens de Beroeps Praktijk Vorming (BPV) breng je deze vaardigheden op een defensielocatie in de praktijk. Je wordt begeleid door militaire instructeurs van Defensie. Zij hebben hun strepen verdiend in de praktijk en delen deze ervaring met jou. Je werkt hard en iedere week groei je verder in de door jou gekozen vakrichting.

11 ONTDEK DEFENSIE Voor de opleiding begint, kies je een vakrichting en een krijgsmachtdeel. Na de intake op het ROC maak je in de eerste maanden van de opleiding kennis met dit krijgsmachtdeel. Je ervaart hoe het is om militair te zijn. Een spannende periode! Je ontdekt of de vakrichting en het krijgsmachtdeel bij jou passen. EEN VAK LEREN ÉN MILITAIR WORDEN HOE LANG DUURT DE OPLEIDING? De opleiding duurt afhankelijk van de vakrichting en het niveau tussen de 18 en 36 maanden. Je volgt steeds drie weken les op het ROC en daarna ga je één week de praktijk in op een defensielocatie.

12 DOE DE BEROEPENTEST Wil je nu al weten wat je met jouw achtergrond en interesse allemaal kunt bij Defensie? Doe de beroepentest op veva.nl.

13 Veiligheid voor alles... Vroeg op voor een teambuildingsoefening. Tijgeren... zwáár, maar wel wáánzinnig gelachen... De lat ligt hoog!!! wáánzinnig gelachen... Natte voeten! Stilte voor de storm? HET ECHTE WERK Ben je geslaagd voor de opleiding? Dan heb je een mbo-diploma op zak en een grote kans op een baan bij de Marine, Landmacht of Luchtmacht! Waar wacht je op? Wij rekenen op jou en jij kunt op ons rekenen. Kijk voor de mogelijkheden en een voorlichting of open dag bij jou in de buurt op veva.nl.

14 TECHNIEK PREMIE 2500 BRUTO PER JAAR MILITAIR WORDEN ÉN TECHNICUS? DAN VERDIEN JE DE VEVA-TECHNIEK PREMIE! Versie 4

DE VEVA OPLEIDING ZEKERHEID VOOR DE TOEKOMST

DE VEVA OPLEIDING ZEKERHEID VOOR DE TOEKOMST ZEKERHEID VOOR DE TOEKOMST Defensie biedt prima doorgroeimogelijkheden. We worden wel het opleidingsinstituut van Nederland genoemd. Besluit je na een aantal jaren Defensie te verlaten, dan heb je in de

Nadere informatie

DOCENTENHANDLEIDING PSO

DOCENTENHANDLEIDING PSO DOCENTENHANDLEIDING PSO Les PSO D0centenhandleiding Filmpje Opdracht 1 De leerlingen gaan naar www.veva.nl/lesmateriaal. Ze bekijken hier het VeVa-introductiefilmpje, dat ze een eerste indruk van de opleiding

Nadere informatie

DOCENTENHANDLEIDING LOB

DOCENTENHANDLEIDING LOB DOCENTENHANDLEIDING LOB Les LOB D0centenhandleiding Waarom dit lespakket? Met dit lesmateriaal verdiepen de leerlingen zich in de MBO-opleiding Veiligheid en Vakmanschap (VeVa). Loopbaanoriëntatie- en

Nadere informatie

Veiligheid en Vakmanschap. Cohort 2017

Veiligheid en Vakmanschap. Cohort 2017 Veiligheid en Vakmanschap Cohort 2017 Welke informatie vindt u hier? * Voor wie is Veiligheid en Vakmanschap? * De uitstroomprofielen VeVa op het Noorderpoort * Quota uitstroomprofielen * Uitleg uitstroomprofielen

Nadere informatie

werken bij DEFENSIE MARINE Denk je aan de Marine, dan denk je aan schepen. Logisch, want die hebben we bij de Marine in alle soorten en maten. Van mijnenjagers tot onderzeeboten. Toch is de Marine meer

Nadere informatie

Convenant Gemeenten Defensie UWV

Convenant Gemeenten Defensie UWV Convenant Gemeenten Defensie UWV Train Them in Rotterdam, Leeuwarden, Zwolle, Emmen en Groningen Zadkine, Friese Poort en Deltion Ook nieuw voor UWV Doelgroep Bestanden gemeenten, UWV, VSV, leerwerkloketten,

Nadere informatie

Jeugdwerkloosheid & Defensie. Kol drs. John van Tintelen

Jeugdwerkloosheid & Defensie. Kol drs. John van Tintelen Jeugdwerkloosheid & Defensie 1 Jeugdwerkloosheid & Defensie Kol drs. John van Tintelen GJA.v.Tintelen@mindef.nl John.vanTintelen@uwv.nl 06-17550194 06-565580 KTZ Cees Vooijs Jeugdwerkloosheid & Defensie

Nadere informatie

PSO. Bekijk het VeVa-introductiefilmpje. Houd dit werkblad erbij en beantwoord na het kijken de vragen.

PSO. Bekijk het VeVa-introductiefilmpje. Houd dit werkblad erbij en beantwoord na het kijken de vragen. PSO Weet jij al welke richting je op wilt na het VMBO? Nu je een sector gaat kiezen, is het best slim om alvast rond te kijken welke opleidingen er zijn. En natuurlijk welke bij je past! Deze les maak

Nadere informatie

Aankomend medewerker grondoptreden

Aankomend medewerker grondoptreden Gilde Opleidingen Telefoon: (0475)34 32 43 E-mail: info@gildeopleidingen.nl Aankomend medewerker grondoptreden Studierichting Veiligheid Locatie Roermond - Kasteel Hillenraedtstraat Niveau 2 Leerweg bol

Nadere informatie

op het Hondsrug vakcollege

op het Hondsrug vakcollege op het Hondsrug vakcollege Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst! Jij gaat het maken! Op het Hondsrug vakcollege Ben jij een Knexx bouwer of haal je jouw mobieltje uit elkaar om te weten

Nadere informatie

Welzijn Breed (Onderwijsassistent)

Welzijn Breed (Onderwijsassistent) Crebo Duur Niveau Leerweg Start Locatie(s) 25485 3 jaar Niveau 4 BeroepsOpleidende Leerweg (BOL) Augustus Auditorium, Elst Onze opleidingen in Elst kenmerken zich door kleinschaligheid en persoonlijk contact.

Nadere informatie

Rijn IJssel Theater. TOELATING Wettelijke toelatingseisen

Rijn IJssel Theater. TOELATING Wettelijke toelatingseisen diploma of bewijsstuk Crebo Duur Niveau Leerweg Start Locatie(s) 25472 3 jaar Niveau 4 BeroepsOpleidende Leerweg (BOL) Augustus Kazerneplein, Arnhem; Thorbeckestraat, Arnhem Een intakegesprek is altijd

Nadere informatie

Het leger. Doel: Na deze opdracht weet je meer over het leger. Je kunt vertellen wat het leger doet en waarom we een leger hebben.

Het leger. Doel: Na deze opdracht weet je meer over het leger. Je kunt vertellen wat het leger doet en waarom we een leger hebben. Het leger Thema: Bestaat vrede? Samenleving Nederland De overheid Moeilijkheid; *** Tijd: *** Juf Yvonne Doel: Na deze opdracht weet je meer over het leger. Je kunt vertellen wat het leger doet en waarom

Nadere informatie

Militair medewerker genie

Militair medewerker genie Gilde Opleidingen Telefoon: (0475)34 32 43 E-mail: info@gildeopleidingen.nl Militair medewerker genie Studierichting Veiligheid Locatie Roermond - Kasteel Hillenraedtstraat Niveau 2 Leerweg bol Sector

Nadere informatie

bewust Alternatieve Leerweg

bewust Alternatieve Leerweg bewust Alternatieve Leerweg leren werken in de echte wereld inleiding waar staat ambachts plein voor 3 Jonge mensen een vak leren zodat zij op eigen kracht werk vinden. Daar staat Ambachtsplein voor. We

Nadere informatie

Welkom bij de Zadkine Veiligheidsacademie!

Welkom bij de Zadkine Veiligheidsacademie! VEILIGHEIDSACADEMIE Welkom bij de Zadkine Veiligheidsacademie! Veiligheid is vandaag de dag een heel belangrijk thema. Zowel het bedrijfsleven als de publieke sector besteden daarom veel aandacht aan veiligheid.

Nadere informatie

_entreeopleiding egiocollegeopleidingen

_entreeopleiding egiocollegeopleidingen _entreeopleiding egiocollegeopleidingen Geen vmbo-diploma, toch naar het mbo? Entreeopleiding: een eenjarige mboopleiding op niveau 1 Jouw eerste stap op weg naar een startkwalificatie Er zijn vier richtingen:»

Nadere informatie

WELKOM OP HET GROENE LYCEUM!

WELKOM OP HET GROENE LYCEUM! De andere route naar het hbo! WELKOM OP HET GROENE LYCEUM! Binnenkort ga jij naar het voortgezet onderwijs. Een grote stap! Kun je goed leren, maar ben je ook praktisch ingesteld? Dan past het Groene Lyceum

Nadere informatie

Maak nu de opdrachten in deze lesbrief en kom erachter of jij je keuze al kunt maken!

Maak nu de opdrachten in deze lesbrief en kom erachter of jij je keuze al kunt maken! Beste leerling, Kiezen is best lastig, zeker als het om een vervolgopleiding gaat. Om je hierbij te helpen is er LOB, Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding. Iedere vo-school geeft hier op zijn eigen manier

Nadere informatie

op het Hondsrug vakcollege

op het Hondsrug vakcollege op het Hondsrug vakcollege Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst! Jij gaat het maken! Op het Hondsrug vakcollege Ben jij een Knexx bouwer of haal je jouw mobieltje uit elkaar om te weten

Nadere informatie

LEREN VOOR DE PRAKTIJK

LEREN VOOR DE PRAKTIJK LEREN VOOR DE PRAKTIJK Een nieuwe school, heel anders dan de basisschool. Veel verschillende docenten. Andere vakken. Krijg je al de kriebels in je buik? Niet nodig, hoor. Op Het Streek aan de Zandlaan

Nadere informatie

Allround militair medewerker genie

Allround militair medewerker genie Gilde Opleidingen Telefoon: (088) 468 2000 E-mail: info@gildeopleidingen.nl Allround militair medewerker genie Studierichting Veiligheid Locatie Roermond - Kasteel Hillenraedtstraat Niveau 3 Leerweg bol

Nadere informatie

Van 2 BB/KB naar 3 BB/KB Intersectoraal

Van 2 BB/KB naar 3 BB/KB Intersectoraal Van 2 BB/KB naar 3 BB/KB Intersectoraal Op Echnaton volgen de leerlingen in leerjaar 3 en 4 een intersectoraal programma op BBL of KBL niveau. Door het volgen van een intersectoraal programma hoeft uw

Nadere informatie

Allround vakkracht onderhoud- en klussenbedrijf (in samenwerking met Defensie)

Allround vakkracht onderhoud- en klussenbedrijf (in samenwerking met Defensie) Gilde Opleidingen Telefoon: (0475)34 32 43 E-mail: info@gildeopleidingen.nl Allround vakkracht onderhoud- en klussenbedrijf (in samenwerking met Defensie) Studierichting Installatietechniek (CIVIL) Veiligheid

Nadere informatie

Maak nu de opdrachten in deze lesbrief en kom erachter of jij je keuze al kunt maken!

Maak nu de opdrachten in deze lesbrief en kom erachter of jij je keuze al kunt maken! Beste leerling, Kiezen is best lastig, zeker als het om een vervolgopleiding gaat. Om je hierbij te helpen is er LOB, Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding. Iedere vo-school geeft hier op zijn eigen manier

Nadere informatie

STUDIE METER. Voor een bewuste studiekeuze MBO

STUDIE METER. Voor een bewuste studiekeuze MBO STUDIE METER Voor een bewuste studiekeuze MBO Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Jouw uitslag... 4 Pagina 2 van 5 1 Inleiding Hallo Ruben, Op 28 september 2016 heb jij de StudieMeter ingevuld. De StudieMeter

Nadere informatie

op het Hondsrug vakcollege

op het Hondsrug vakcollege op het Hondsrug vakcollege Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst! Jij gaat het maken! Op het Hondsrug vakcollege Ben jij een Knexx bouwer of haal je jouw mobieltje uit elkaar om te weten

Nadere informatie

Welzijn-breed (Begeleider Gehandicaptenzorg)

Welzijn-breed (Begeleider Gehandicaptenzorg) Crebo Duur Niveau Leerweg Start Locatie(s) 25475 3 jaar Niveau 3 BeroepsOpleidende Leerweg (BOL) Augustus Einsteinweg, Elst Onze opleidingen in Elst kenmerken zich door kleinschaligheid en persoonlijk

Nadere informatie

HET GAAT OM DE INHOUD BIJ KIES!

HET GAAT OM DE INHOUD BIJ KIES! HET GAAT OM DE INHOUD BIJ KIES! Schooljaar 2012-2013 Lesbrief bij Kies! mbo-gids 2013-2014 voor Twente BL/KL versie Naam:.... Klas: Mentor:.... Onderwerp: LOB Lesbrief bij KIES - Pagina 1 van 13 Beste

Nadere informatie

Reservist bij de Koninklijke Marechaussee. De leukste baan! naast je werk of studie

Reservist bij de Koninklijke Marechaussee. De leukste baan! naast je werk of studie Reservist bij de Koninklijke Marechaussee De leukste baan! naast je werk of studie Operationeel Centrum Mobiel toezicht veiligheid Grensbewaking Schiphol Beveiliging Koninklijk Huis Als het erop aankomt

Nadere informatie

MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN

MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN Sport & Business Sport & Coaching Roosendaal 2016-17 JOHAN CRUYFF COLLEGE UNIVERSITY INSTITUTE Johan Cruijff Oprichter In mijn ervaring bezitten sporters een

Nadere informatie

Welzijn-breed (gespecialiseerd pedagogisch medewerker in de kinderopvang) BOL

Welzijn-breed (gespecialiseerd pedagogisch medewerker in de kinderopvang) BOL Crebo Duur Niveau Leerweg Start 25484 3 jaar Niveau 4 BeroepsOpleidende Leerweg (BOL) Augustus (bij voldoende aanmeldingen) Locatie(s) Auditorium, Elst Onze opleidingen in Elst kenmerken zich door kleinschaligheid

Nadere informatie

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING. ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING. ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ ONDERWIJS- en EXAMENREGELING Datum van ingang ADDENDUM 10 december2012 ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ Domein Opleiding Maatschappelijke Dienstverlening Monteur Mechatronica / Aankomend Medewerker Veiligheid

Nadere informatie

Verzorgende IG BOL DIT KUN JE DOEN NA JE STUDIE

Verzorgende IG BOL DIT KUN JE DOEN NA JE STUDIE nodig: Crebo Duur Niveau Leerweg Start Locatie(s) 25491 3 jaar Niveau 3 BeroepsOpleidende Leerweg (BOL) Augustus Kronenburgsingel, Arnhem DIT KUN JE DOEN NA JE STUDIE lbo-, vbo- of mavo-diploma vmbo KL,

Nadere informatie

TOELATINGSVOORWAARDEN

TOELATINGSVOORWAARDEN Uitgangspunten beroepsonderwijs Scalda hanteert bij haar aannamebeleid de wettelijke eisen vastgelegd in de WEB hoofdstuk 8 inschrijving, vooropleidingseisen en voortijdig schoolverlaten. Inschrijving

Nadere informatie

MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN

MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN Sport & Business: Medewerker Marketing & Communicatie Medewerker Evenementenorganisatie Nijmegen 2016-17 JOHAN CRUYFF COLLEGE UNIVERSITY INSTITUTE Johan Cruijff

Nadere informatie

Zadkine Startcollege Wat heb jij aan Startcollege? Bol of bbl Entree Opleidingen

Zadkine Startcollege Wat heb jij aan Startcollege? Bol of bbl Entree Opleidingen STARTCOLLEGE Zadkine Startcollege Ben je 16 jaar of ouder en heb je geen vmbo-diploma? Wil je wel een vak leren, ervaring opdoen en ook nog eens een diploma behalen? Dan is het Startcollege iets voor jou!

Nadere informatie

Leerwerktraject. Je leert het pas ècht goed, als je het zelf doet.

Leerwerktraject. Je leert het pas ècht goed, als je het zelf doet. Leerwerktraject Je leert het pas ècht goed, als je het zelf doet. in vogelvlucht Leerwerktraject: leren terwijl je werkt Vmbo staat voor voorbereidend middel baar beroepsonderwijs. Het is de perfecte start

Nadere informatie

novacollege.nl/logistiek Havenoperaties Logistiek Logistiek 2016/2017

novacollege.nl/logistiek Havenoperaties Logistiek Logistiek 2016/2017 novacollege.nl/logistiek Havenoperaties Logistiek Logistiek 2016/2017 Ik wil werken in aviations, de wereld van Schiphol fascineert me. Het werken met al die vrachtdocumenten en hoe dat allemaal wordt

Nadere informatie

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING. ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING. ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ ONDERWIJS- en EXAMENREGELING ADDENDUM Datum van ingang 10 december 2012 ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ Domein Opleiding Maatschappelijke Dienstverlening Medewerker Beheer ICT / Aankomend Medewerker Veiligheid

Nadere informatie

MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN

MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN Sport & Business Sport & Coaching Groningen 2016-17 JOHAN CRUYFF COLLEGE UNIVERSITY INSTITUTE Johan Cruijff Oprichter In mijn ervaring bezitten sporters een

Nadere informatie

Op het Nova College leer je een vak. Bijvoorbeeld verpleegkundige, monteur of kok. Dat kies je zelf, waarschijnlijk samen met je

Op het Nova College leer je een vak. Bijvoorbeeld verpleegkundige, monteur of kok. Dat kies je zelf, waarschijnlijk samen met je GELOOF IN JEZELF Jij verwacht dat je bij ons een vak kunt leren. Dat je goed onderwijs krijgt, zodat je kennis opbouwt die je nodig hebt voor later. Dat je tijdens je stage werkervaring kunt opdoen die

Nadere informatie

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING. ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING. ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ ONDERWIJS- en EXAMENREGELING ADDENDUM Datum van ingang 1 augustus 2012 ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ Domein Maatschappelijke Dienstverlening Opleiding Niveau 3 Crebonummer 95090 Veiligheid en Vakmanschap

Nadere informatie

Tata Steel daagt je uit MegaWatts en milli-ampères stroomlijnen

Tata Steel daagt je uit MegaWatts en milli-ampères stroomlijnen Tata Steel daagt je uit MegaWatts en milli-ampères stroomlijnen Opleiding allround technicus elektrotechniek (BBL MBO 3 & 4) Werken en leren tegelijk Tata Steel is wereldwijd één van de grootste staalproducenten.

Nadere informatie

stad college DAAR GA JE HET MAKEN! UNIEK IN ALMERE praktijkgericht vmbo Almere

stad college DAAR GA JE HET MAKEN! UNIEK IN ALMERE praktijkgericht vmbo Almere UNIEK IN ALMERE stad college DAAR GA JE HET MAKEN! Wil je echt een vak leren, dan zit je goed op het Stad College in Almere. Praktijkgericht onderwijs dat perfect aansluit op je latere beroep óf op het

Nadere informatie

VeVa monitor. Ervaringen en vertrekredenen 2011/2012. Datum september 2012

VeVa monitor. Ervaringen en vertrekredenen 2011/2012. Datum september 2012 VeVa monitor Ervaringen en vertrekredenen 2011/2012 Datum september 2012 Status Definitief Definitief VeVa monitor september 2012 Colofon Bedrijfsgroep Defensie Personele Diensten Gedragswetenschappen

Nadere informatie

Welzijn-Breed (Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen) BOL

Welzijn-Breed (Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen) BOL Crebo Duur Niveau Leerweg Start Locatie(s) 25478 3,5 jaar Niveau 4 BeroepsOpleidende Leerweg (BOL) Augustus Auditorium, Elst Onze opleidingen in Elst kenmerken zich door kleinschaligheid en persoonlijk

Nadere informatie

STUDIEKEUZE & DE KANS OP EEN BAAN

STUDIEKEUZE & DE KANS OP EEN BAAN STUDIEKEUZE & DE KANS OP EEN BAAN Voorlichtingsbrochure voor studenten Welzijn en Onderwijs Juni 01 Jouw studiekeuze Op dit moment sta je op het punt om een keuze te maken voor een opleiding die je de

Nadere informatie

Docentenhandleiding Veiligheid & Vakmanschap Klaar voor je toekomst?

Docentenhandleiding Veiligheid & Vakmanschap Klaar voor je toekomst? Klaar voor je toekomst? ACHTERGRONDINFORMATIE De VEVA mbo-opleiding laat studenten kennismaken met de Marine, Landmacht en Luchtmacht en bereidt ze voor op hun eerste functie bij Defensie. Deze opleiding

Nadere informatie

BEN JE VOORTIJDIG GESTOPT MET SCHOOL? KOM JE VAN HET VMBO

BEN JE VOORTIJDIG GESTOPT MET SCHOOL? KOM JE VAN HET VMBO BEN JE VOORTIJDIG GESTOPT MET SCHOOL? KOM JE VAN HET VMBO ZONDER DIPLOMA? KOM JE VAN EEN PRAKTIJKSCHOOL EN WIL JE VERDER LEREN? WIL JE EEN MBO-OPLEIDING OP NIVEAU 2 VOLGEN MAAR HEB JE DAARVOOR NOG NIET

Nadere informatie

Maintenance. De wereld van Proces & Interesse Ontdek de wereld van Proces & Maintenance Waarom Albeda College/Zadkine Techniek

Maintenance. De wereld van Proces & Interesse Ontdek de wereld van Proces & Maintenance Waarom Albeda College/Zadkine Techniek De wereld van Proces & Maintenance Interesse Ontdek de wereld van Proces & Maintenance Waarom Albeda College/Zadkine Techniek & Technologie? Ontdek welk niveau bij jou past Kom eens langs! Aanmeldprocedure

Nadere informatie

Veel gestelde vragen over de U-Talent Academie

Veel gestelde vragen over de U-Talent Academie Veel gestelde vragen over de U-Talent Academie Veel leerlingen die overwegen om deel te nemen aan de U-Talent Academie hebben vragen over het programma, de selectie, de zwaarte van het programma. In dit

Nadere informatie

HET GAAT OM DE INHOUD BIJ KIES!

HET GAAT OM DE INHOUD BIJ KIES! HET GAAT OM DE INHOUD BIJ KIES! Schooljaar 2013-2014 Lesbrief bij Kies! mbo-gids 2014-2015 voor Twente GL/TL-versie Naam:. Klas: Mentor: Onderwerp: LOB Lesbrief bij Kies! - Pagina 1 van 13 Beste vierdeklasser,

Nadere informatie

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING. ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ

ONDERWIJS- en EXAMENREGELING. ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ ONDERWIJS- en EXAMENREGELING ADDENDUM Datum van ingang 10 december 2012 ROC MONDRIAAN BRIN nummer: 27GZ Domein Opleiding Maatschappelijke Dienstverlening Veiligheid en Vakmanschap Niveau 2 Crebonummer

Nadere informatie

In dit boekje vinden jullie informatie over de vervolgmogelijkheden na klas 1 en 2 op onze school.

In dit boekje vinden jullie informatie over de vervolgmogelijkheden na klas 1 en 2 op onze school. 2 Voorwoord Beste leerlingen/geachte ouders, In dit boekje vinden jullie informatie over de vervolgmogelijkheden na klas 1 en 2 op onze school. Als leerling is een richting kiezen voor jou heel belangrijk.

Nadere informatie

dienstverlenend zijn. Volop doorstroommogelijkheden

dienstverlenend zijn. Volop doorstroommogelijkheden SAMIRA KIEST ICT 1 ICT is continu in ontwikkeling. Vraagt om mensen die goed kunnen samenwerken En die dienstverlenend zijn. Volop doorstroommogelijkheden naar hbo. Veel banen. Nu en in de toekomst. 2

Nadere informatie

VeVa monitor. Ervaringen en vertrekredenen van leerlingen 2012/2013. Datum November 2013 Status Definitief 1.1

VeVa monitor. Ervaringen en vertrekredenen van leerlingen 2012/2013. Datum November 2013 Status Definitief 1.1 VeVa monitor Ervaringen en vertrekredenen van leerlingen 2012/2013 Datum November 2013 Status Definitief 1.1 Definitief VeVa monitor November 2013 Colofon Divisie Personeel en Organisatie Defensie Trends,

Nadere informatie

Keuzevoorlichting mavo-3. Decaan: I.C. de Vries. Welkom

Keuzevoorlichting mavo-3. Decaan: I.C. de Vries. Welkom Keuzevoorlichting mavo-3 Decaan: I.C. de Vries Welkom Quiz Uitleg keuze/ sectoren Mogelijkheid tot vragen stellen 5-2-2016 Keuzevoorlichting MAVO 3 2 Quiz Nodig: de kaartjes op uw stoel! Hoeveel verschillende

Nadere informatie

novacollege.nl/zorg Assistenten gezondheidszorg Verpleging en verzorging Zorg 2016/2017

novacollege.nl/zorg Assistenten gezondheidszorg Verpleging en verzorging Zorg 2016/2017 novacollege.nl/zorg Assistenten gezondheidszorg Verpleging en verzorging Zorg 2016/2017 Ik ben altijd met kleding bezig. Een creatieve opleiding lag dus voor de hand. Maar tijdens het zoeken, merkte ik

Nadere informatie

Welzijn-breed (Pedagogisch Werk Kinderopvang)

Welzijn-breed (Pedagogisch Werk Kinderopvang) Crebo Duur Niveau Leerweg Start Locatie(s) 25486 3 jaar Niveau 3 BeroepsOpleidende Leerweg (BOL) Augustus Einsteinweg, Elst verschillende gebieden te stimuleren. Ook draag je zorg voor een veilige, gezellige

Nadere informatie

Surf ook naar www.rvec.nl

Surf ook naar www.rvec.nl Een succesvolle leerloopbaan voor ieder kind Welkom bij Roelof! Het Roelof van Echten College in Hoogeveen is een school voor ieder kind. Wij bieden alle vormen van onderwijs aan: praktijkonderwijs, leerwegondersteunend

Nadere informatie

Antwoordsleutel. Op stap naar het secundair onderwijs - handleiding begeleider

Antwoordsleutel. Op stap naar het secundair onderwijs - handleiding begeleider Antwoordsleutel p stap naar het secundair onderwijs - handleiding begeleider 37 INLEIDING 1. p stap 2. Het secundaire watte??? Filmpje klasse Probeer na het bekijken van het filmpje deze vraagjes in te

Nadere informatie

EEN WERELD SCHOOL. zorg en welzijn techniek business en office. Gemini Vakcolleges

EEN WERELD SCHOOL. zorg en welzijn techniek business en office. Gemini Vakcolleges EEN WERELD SCHOOL zorg en welzijn techniek business en office Gemini Vakcolleges Welk vakcollege past bij jou? Het vakcollege, iets voor jou! Je hebt advies vmbo basis of kader Het vakcollege is voor leerlingen

Nadere informatie

Meer waard met Schoevers

Meer waard met Schoevers Meer waard met Schoevers Met Schoevers word je meer waard. Want bij ons combineer je leren en werken. Je leert dus echt een vak als managementassistent, officemanager of communicatieprofessional en gaat

Nadere informatie

Deel 2. Gevolgd onderwijs pag. 9 2.1 onderwijs op dit moment pag. 10

Deel 2. Gevolgd onderwijs pag. 9 2.1 onderwijs op dit moment pag. 10 Van: Klas: 1 Inhoud: Handleiding Portfolio pag. 3 Deel 1. Dit ben ik pag. 6 Deel 2. Gevolgd onderwijs pag. 9 2.1 onderwijs op dit moment pag. 10 Deel 3. Ervaringen pag. 11 3.1 stage (binnen schooltijd)

Nadere informatie

Via waarderen en valideren naar versneld kwalificeren. Drs F.J.G. Drs F.J.G. (Fred) Kuijpers/DCPL/programmamanager civiel onderwijs

Via waarderen en valideren naar versneld kwalificeren. Drs F.J.G. Drs F.J.G. (Fred) Kuijpers/DCPL/programmamanager civiel onderwijs Via waarderen en valideren naar versneld kwalificeren Drs F.J.G. Drs F.J.G. (Fred) Kuijpers/DCPL/programmamanager civiel onderwijs Inhoud - Visie: (civiel) opleiden - Partners - In-, door- en uitstroomopleidingen

Nadere informatie

Welzijn-breed (Persoonlijk Begeleider Gehandicaptenzorg BOL)

Welzijn-breed (Persoonlijk Begeleider Gehandicaptenzorg BOL) Crebo Duur Niveau Leerweg Start Locatie(s) 25477 3,5 jaar Niveau 4 BeroepsOpleidende Leerweg (BOL) Augustus Auditorium, Elst Onze opleidingen in Elst kenmerken zich door kleinschaligheid en persoonlijk

Nadere informatie

Verpleegkundige in opleiding

Verpleegkundige in opleiding Volg je hart, gebruik je hoofd Verpleegkundige in opleiding Opleiding verpleegkunde Zoek je zinvol werk en wil je graag voor mensen zorgen? Word dan verpleegkundige! Kom naar VUmc. Wij zijn je ideale partner

Nadere informatie

LEREN VOOR DE PRAKTIJK

LEREN VOOR DE PRAKTIJK LEREN VOOR DE PRAKTIJK Een nieuwe school, heel anders dan de basisschool. Veel verschillende docenten. Andere vakken. Krijg je al de kriebels in je buik? Niet nodig, hoor. Op Het Streek aan de Zandlaan

Nadere informatie

food professional van de toekomst? Ben jij de Een opleiding van SVO vakopleiding food

food professional van de toekomst? Ben jij de Een opleiding van SVO vakopleiding food food professional Ben jij de van de toekomst? Een opleiding van SVO vakopleiding food Maaltijden bereiden Leidinggeven Foodtrends Gastvrijheid Product- en marketingkennis Zie jij een carrière in de foodbranche

Nadere informatie

Tata Steel daagt je uit 750 Hectare fabrieksterrein dag en nacht draaiend houden

Tata Steel daagt je uit 750 Hectare fabrieksterrein dag en nacht draaiend houden Tata Steel daagt je uit 750 Hectare fabrieksterrein dag en nacht draaiend houden Opleiding allround technicus werktuigbouw (BBL MBO 3 & 4) Werken en leren tegelijk Tata Steel is wereldwijd één van de

Nadere informatie

AANMELDEN VOOR HET MBO: HOE DOE JE DAT?

AANMELDEN VOOR HET MBO: HOE DOE JE DAT? Lesbrief Maxim Taylor Aanmelden voor het mbo AANMELDEN VOOR HET MBO: HOE DOE JE DAT? Het vierde jaar van het vmbo is een belangrijk jaar. Je doet examen en je maakt de keuze voor een vervolgopleiding.

Nadere informatie

Begeleiding. novacollege.nl/welzijn. Kinderopvang. Onderwijs. Sociaal werk. Welzijn 2016/2017

Begeleiding. novacollege.nl/welzijn. Kinderopvang. Onderwijs. Sociaal werk. Welzijn 2016/2017 novacollege.nl/welzijn Begeleiding Kinderopvang Onderwijs Sociaal werk Welzijn 2016/2017 Van jongs af weet ik al dat ik wil werken met verstandelijk beperkte jongeren. Dat is vanwege mijn broertje, ik

Nadere informatie

Het PENTA college in Hoogvliet is sinds augustus 2014 een gecertificeerde BUSINESS SCHOOL voor mavo en havo-top.

Het PENTA college in Hoogvliet is sinds augustus 2014 een gecertificeerde BUSINESS SCHOOL voor mavo en havo-top. Het PENTA college in Hoogvliet is sinds augustus 2014 een gecertificeerde BUSINESS SCHOOL voor mavo en havo-top. Heb je een mavo- of mavo/havo-advies en wil je het beste uit jezelf halen? Kom dan eens

Nadere informatie

Johan Cruyff College Enschede ROC van Twente Antwoordnummer 1701 7550 WB HENGELO

Johan Cruyff College Enschede ROC van Twente Antwoordnummer 1701 7550 WB HENGELO Postzegel niet nodig Johan Cruyff College Enschede ROC van Twente Antwoordnummer 1701 7550 WB HENGELO TOELATINGSEISEN Vmbo-diploma (kaderberoepsgerichte-, gemengde- of theoretische leerweg) Overgangsbewijs

Nadere informatie

Handel en Commercie 2016/2017

Handel en Commercie 2016/2017 novacollege.nl/handelcommercie Detailhandel Groothandel Interieuradvies Internationale handel Mode handel Handel en Commercie 2016/2017 Alle programma s zijn bekend aan het begin van het schooljaar, die

Nadere informatie

INFORMATIE VMBO BORNEGO COLLEGE GOED VOOR ELKAAR! WWW.BORNEGO.NL

INFORMATIE VMBO BORNEGO COLLEGE GOED VOOR ELKAAR! WWW.BORNEGO.NL INFORMATIE VMBO 2014 BORNEGO COLLEGE GOED VOOR ELKAAR! WWW.BORNEGO.NL Eigenlijk houd ik niet zo van leren, maar meer van doen. Daarom doe ik ook kader. Dan heb je wat minder leerstof en wat meer praktijk.

Nadere informatie

RESULTAAT ARBEIDSVOORWAARDEN DEFENSIE PERSPECTIEF PRIVÉ PENSIOEN VOOR MILITAIREN

RESULTAAT ARBEIDSVOORWAARDEN DEFENSIE PERSPECTIEF PRIVÉ PENSIOEN VOOR MILITAIREN RESULTAAT ARBEIDSVOORWAARDEN DEFENSIE POEN Bovenop de eenmalige uitkering van 750,- voor iedereen, uitgekeerd in december 2018: 1. Loonbod 6,30%. Als volgt opgebouwd: Op. Op. Samen met de loonsverhoging

Nadere informatie

novacollege.nl/mytec Elektrotechniek Procestechniek Werktuigbouw MyTec 2016/2017

novacollege.nl/mytec Elektrotechniek Procestechniek Werktuigbouw MyTec 2016/2017 novacollege.nl/mytec Elektrotechniek Procestechniek Werktuigbouw MyTec 2016/2017 Ik heb stage gelopen bij Liander, de beheerder van het elektriciteitsnetwerk. Later wil ik daar aan de slag: systemen doormeten,

Nadere informatie

Je houdt van sporten en in beweging zijn! Je vindt het leuk om met mensen van alle leeftijden om te gaan. En je wilt ook anderen leren, om binnen hun

Je houdt van sporten en in beweging zijn! Je vindt het leuk om met mensen van alle leeftijden om te gaan. En je wilt ook anderen leren, om binnen hun Sport & Bewegen Maak jij van je hobby je beroep? Je houdt van sporten en in beweging zijn! Je vindt het leuk om met mensen van alle leeftijden om te gaan. En je wilt ook anderen leren, om binnen hun mogelijkheden,

Nadere informatie

EEN WERELD SCHOOL. lyceum (h)tl vakcolleges (b/k) lwoo. zorg en welzijn techniek business en office. Gemini Vakcolleges

EEN WERELD SCHOOL. lyceum (h)tl vakcolleges (b/k) lwoo. zorg en welzijn techniek business en office. Gemini Vakcolleges lyceum (h)tl vakcolleges (b/k) lwoo EEN WERELD SCHOOL zorg en welzijn techniek business en office Gemini Vakcolleges Welk vakcollege past bij jou? Het vakcollege, iets voor jou! Je hebt advies vmbo basis

Nadere informatie

Sociaal-maatschappelijk dienstverlener BOL

Sociaal-maatschappelijk dienstverlener BOL Wettelijke toelatingseisen Crebo Duur Niveau Leerweg Start Locatie(s) 25489 3 jaar Niveau 4 BeroepsOpleidende Leerweg (BOL) Augustus Veluwestraat, Arnhem DIT KUN JE DOEN NA JE STUDIE In Nederland is er

Nadere informatie

Leer jij graag door te doen?

Leer jij graag door te doen? Leer jij graag door te doen? Volg dan de techniekroute! Christelijk Onderwijs www.demeerwaarde.nl De weg naar: Werk MBO HBO Techniekroute De route naar vakmanschap! Heb je gevoel voor techniek? Ben je

Nadere informatie

INFOBLAD - Dier & Welzijn

INFOBLAD - Dier & Welzijn INFOBLAD - Dier & Welzijn MBO- Opleidingsinformatie Hou je van dieren? Dat is een mooi begin! Kun je goed omgaan met dieren én mensen en ben je iemand die van aanpakken weet? Dan is de opleiding MBO- iets

Nadere informatie

DROMEN BINNEN HANDBEREIK BEROEPSGERICHTE PROFIELEN

DROMEN BINNEN HANDBEREIK BEROEPSGERICHTE PROFIELEN DROMEN BINNEN HANDBEREIK BEROEPSGERICHTE PROFIELEN Beste leerling, Jij gaat je keuze maken voor de beroepsvoorbereidende opleiding die je in de 3e en 4e klas gaat doen. We noemen de verschillende beroepsvoorbereidende

Nadere informatie

Keuzevoorlichting voor 3 en 4 mavo. Decaan: I.C. de Vries. Welkom

Keuzevoorlichting voor 3 en 4 mavo. Decaan: I.C. de Vries. Welkom Keuzevoorlichting voor 3 en 4 mavo Decaan: I.C. de Vries Welkom Programma voor vanavond Keuzebegeleiding Vakkeuze Vervolgopleidingen Mogelijkheid tot vragen stellen Inschrijven voor intakegesprek met de

Nadere informatie

Vragenlijst voor Begeleiders

Vragenlijst voor Begeleiders Competentie Vakinhoud Overzicht vakken Vragenlijst voor Begeleiders Alfa Cijfer Sterk Zwak Nederlands Engels Duits Frans Grieks Latijn Beta Cijfer Sterk Zwak Wiskunde Natuurkunde Scheikunde Biologie Gamma

Nadere informatie

Beroepsmilitair. bij de. Koninklijke Landmacht

Beroepsmilitair. bij de. Koninklijke Landmacht Beroepsmilitair bij de Koninklijke Landmacht 1 Inleiding Duur van de voorlichting en inhoud Voorlichting beroepsmilitair Koninklijke Landmacht Aansluitend aan de voorlichting mogelijkheid tot: Solliciteren

Nadere informatie

Vliegtuigtechniek. Markiezaat College, het échte werk

Vliegtuigtechniek. Markiezaat College, het échte werk 2014 2015 Vliegtuigtechniek Markiezaat College, het échte werk Vliegtuigtechniek: The sky is the limit Vliegtuigtechniek is een wereld op zich. Techniek voor hoogvliegers. De wereld van professionals die

Nadere informatie

<<RIJOPLEIDING IN STAPPEN>> Wees wijs. Haal met CBR RIS Gecertificeerde VERKEERSSCHOOL VAN MAAREN snel en veilig je rijbewijs!!!

<<RIJOPLEIDING IN STAPPEN>> Wees wijs. Haal met CBR RIS Gecertificeerde VERKEERSSCHOOL VAN MAAREN snel en veilig je rijbewijs!!! Wees wijs. Haal met CBR RIS Gecertificeerde VERKEERSSCHOOL VAN MAAREN snel en veilig je rijbewijs!!! Voorwoord De Rijopleiding in Stappen (RIS) is een nieuwe, moderne rijopleiding.

Nadere informatie

Tevredenheidsonderzoek. Rapportage over de tevredenheid van de jongeren die een programma volgen bij Prins Heerlijk.

Tevredenheidsonderzoek. Rapportage over de tevredenheid van de jongeren die een programma volgen bij Prins Heerlijk. Tevredenheidsonderzoek Rapportage over de tevredenheid van de jongeren die een programma volgen bij Prins Heerlijk. Stichting Buitengewoon leren & werken Prins Heerlijk Juni 2013 Stichting Buitengewoon

Nadere informatie

Entree Daar kom je verder mee!

Entree Daar kom je verder mee! ROC Kop van Noord-Holland Ben je voortijdig gestopt met school? Kom je van het vmbo zonder diploma? Kom je van een praktijkschool en wil je verder leren? Wil je een mbo-opleiding op niveau 2 volgen maar

Nadere informatie

4 Rollenkaarten voor jongeren. christen. moslim. moslim extremist. geheime gelovige. Bijlage Jongerensponsoractie. Extra te verdienen punten: 35

4 Rollenkaarten voor jongeren. christen. moslim. moslim extremist. geheime gelovige. Bijlage Jongerensponsoractie. Extra te verdienen punten: 35 Bijlage Jongerensponsoractie 4 Rollenkaarten voor jongeren christen moslim Jij bent christen en dat gaat ook zichtbaar worden, omdat je een armbandje krijgt met WWJD. Doe dit om. Het betekent ook dat je

Nadere informatie

Op weg naar klas 3. september 2013. Informatieboekje voor tweedeklassers VMBO BK KT schooljaar 2013/2014 -1-

Op weg naar klas 3. september 2013. Informatieboekje voor tweedeklassers VMBO BK KT schooljaar 2013/2014 -1- Op weg naar klas 3 Informatieboekje voor tweedeklassers VMBO BK KT schooljaar 2013/2014 september 2013-1- Op weg naar klas 3 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1. Inleiding... blz. 3 2. Hoeveel jaar heb je nog

Nadere informatie

VMBOcarrousel. Carrouselweek 12 t/m 15 maart 2018 KENNISMAKEN MET BEROEPEN

VMBOcarrousel. Carrouselweek 12 t/m 15 maart 2018 KENNISMAKEN MET BEROEPEN inhoud vmbo Carrousel: wat is dat en waarom doe jij mee? Maak kennis met beroepen in de sector Groen, Techniek, Economie en Zorg & Welzijn VMBOcarrousel leerlingenboekje > > Carrouselweek 12 t/m 15 maart

Nadere informatie

Waarom dit boekje? Begeleiding. Informatie. Stagedocent. Toekomst. Stageplek

Waarom dit boekje? Begeleiding. Informatie. Stagedocent. Toekomst. Stageplek Waarom dit boekje? Tijdens je opleiding ga je op stage. Je kunt op veel plekken stage lopen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een stage in de keuken of in een winkel. Of voor een stage in de bouw of in

Nadere informatie

Dit jaar moet je een keuze gaan maken voor de vakken, waarin je volgend jaar examen in gaat doen.

Dit jaar moet je een keuze gaan maken voor de vakken, waarin je volgend jaar examen in gaat doen. 2 Inleiding Aan de leerlingen van de 3 e klas HTL, Dit jaar moet je een keuze gaan maken voor de vakken, waarin je volgend jaar examen in gaat doen. Om tot een weloverwogen keuze te komen, is het goed

Nadere informatie

VMBOcarrousel > Carrouselweek 11 t/m 14 maart 2019 KENNISMAKEN MET BEROEPEN

VMBOcarrousel > Carrouselweek 11 t/m 14 maart 2019 KENNISMAKEN MET BEROEPEN inhoud vmbo Carrousel: wat is dat en waarom doe jij mee? Maak kennis met beroepen in de sector Groen, Techniek, Economie en Zorg & Welzijn VMBOcarrousel > leerlingenboekje > Carrouselweek 11 t/m 14 maart

Nadere informatie

Over. stappen. naarprisma

Over. stappen. naarprisma Over stappen naarprisma Welkom opprisma In een totaal nieuwe school met afwisselende, actuele leerstof die aansluit bij de interesses van de leerlingen. Wij dagen leerlingen uit om te laten zien wat ze

Nadere informatie

Orde en Veiligheid 2016/2017

Orde en Veiligheid 2016/2017 novacollege.nl/ordeveiligheid Beveiliging Handhaving Orde en Veiligheid 2016/2017 Mijn droom is om forensisch rechercheur te worden. Door tv-programma s als CSI kwam ik op het idee. Ik ben me gaan verdiepen

Nadere informatie