Beste ouders/verzorgers.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Beste ouders/verzorgers."

Transcriptie

1 Beste ouders/verzorgers. Voor u ligt het informatieboekje van peuterspeelzaal Pinkeltje In dit boekje treft u praktische en inhoudelijke informatie aan over de peuterspeelzaal. Het boekje bevat twee bijlagen: - Ledenlijst van bestuur, coördinator en adressen van de speelzalen - Brief over de hoogte van de ouderbijdrage Mochten er na het lezen van dit boekje nog vragen zijn, dan kunt u terecht bij de coördinator of een van de leidsters. Wij wensen u en uw peuter een hele fijne tijd toe op een van onze speelzalen. Correspondentie postbus 62, 5720 AB, Asten. info@peuterspeelzaalpinkeltje.nl Rabobank NL 47 RABO Bezoekadressen Ceresstraat, (t) Het Lover, (t) Ostade, (t) Heusden, (t) Ommel, (t)

2 Inhoudsopgave Algemeen 3 Wat heeft de peuterspeelzaal te bieden 5 De leiding 6 Het kind staat centraal 7 Hoe verloopt een ochtend/middag in de speelzaal? 8 Zorg verbreding in de peuterspeelzaal 9 Huisregels 11 Beleid met betrekking tot inschrijving en toelating 15 Kennismaking 16 Het brengen en ophalen van de peuters 17 Mededelingen 18 Ouders/verzorgers in de speelzaal 22 Klachten 25 Wetten en richtlijnen 25 Blz. Bijlagen: Adressenlijst Inkomensafhankelijke ouderbijdrage

3 Algemeen De Stichting peuterspeelzaal Pinkeltje is in 1972 opgericht met als doel de kinderen in de leeftijd van twee tot vier jaar de mogelijkheid te bieden om in groepsverband en in een voor hen aangepaste ruimte, onder verantwoorde leiding zich op hun eigen manier te ontplooien. Dit alles in een sfeer van veiligheid, geborgenheid en vertrouwen. En in een zo nauw mogelijke samenwerking met de ouders. De leidsters begeleiden en geven richting aan de spel activiteiten, waardoor optimale ontwikkelingskansen worden gecreëerd. Naast spelen, ontmoeten, ontwikkelen en signaleren, heeft de peuterspeelzaal ook een rol in het begeleiden en ondersteunen van ontwikkelingsachterstanden en opvoedkundige problemen. De ontwikkeling van ieder kind wordt systematisch geobserveerd door de leidsters. Zo worden eventuele problemen vroegtijdig gesignaleerd en kan achterstand voorkomen of beperkt worden. Alle peuters krijgen een op het kind aangepaste begeleiding en daardoor de kans zich optimaal te ontwikkelen. Een ontwikkelingsgericht aanbod met professionele begeleiding bevordert de ontwikkeling voor deelname aan leeractiviteiten op de basisschool. Onze peuterspeelzalen zijn dan ook een goede voorbereiding op de basisschool.

4 De Stichting beschikt over vijf speelzalen, drie in Asten één in Heusden en één in Ommel, waar peuters in groepen van 15 kinderen samen kunnen spelen. De organisatie is in handen van het bestuur, een coördinator, leidsters, invalleidsters. Het bestuur, dat mede door ouders/verzorgers en leidsters gekozen wordt, bestaat uit vijf tot zeven personen en heeft de verantwoordelijkheid t.a.v. het beleid, huisvesting, personeel en beheer van de financiën. Het beleid is vastgelegd in: Speelplan/beleidsplan Peuterspeelzaal Pinkeltje Asten. Dit speelplan/beleidsplan ligt in elke speelzaal ter inzage en kunt u downloaden via onze site. De leidsters organiseren het werk in de speelzalen. Met twee personen hebben ze de verantwoording voor een groep kinderen, dragen zij zorg voor het materiaal en de ruimte. De coördinator heeft tot taak het werk te coördineren. Zij draagt zorg voor het uitvoeren van het beleid. Ook heeft zij een adviserende taak naar het bestuur en ze is tevens schakel tussen bestuur en leidsters. Zij is regelmatig in de speelzalen aanwezig. Inkomsten heeft de Stichting in de vorm van subsidie van de gemeente Asten en de bijdrage die de ouders/verzorgers verschuldigd zijn. De peuterspeelzaal doet ook een beroep op fondsen, voor bepaalde activiteiten en/of materialen. Voor de namen en de adressen van het bestuur en de coördinator verwijzen wij u naar de bijlage.

5 Wat heeft de peuterspeelzaal te bieden? De peuter, die bij ons in de speelzaal komt spelen, krijgt uitstekende mogelijkheden om vrij en onbevangen te spelen en zijn eigen identiteit optimaal te ontwikkelen: In een geschikte spelomgeving. Wij beschikken over ruimten die zijn afgestemd op de ontwikkelingsmogelijkheden van de peuter. Er is genoeg mogelijkheid tot bewegen, maar er zijn ook hoeken waar de peuter rustig kan spelen en zich veilig voelt. De ruimten zijn zo ingericht dat de peuter er zich zelfstandig in kan bewegen. De ruimten voldoen aan de door de wet gestelde eisen. Onder verantwoorde leiding. Elke groep peuters wordt begeleid door twee leidsters op een manier, die bij de ontwikkelingsfase en de behoefte van de peuter past. Zij streven naar een positieve en stimulerende spelsfeer. De leidsters hebben allen een opleiding genoten die geschikt is voor het beroep peuterleidster. Met op zijn leeftijd afgestemd spelmateriaal. Wij zoeken met zorg voor de peuters geschikt spelmateriaal uit en vullen dit regelmatig aan. Hierbij wordt gelet op veiligheid en indien bij wet verplicht op certificering. (klim en klautertoestellen) Met leeftijdgenootjes. Het is van groot belang voor de sociale en emotionele ontwikkeling van de peuter, dat hij in contact komt met leeftijdgenootjes. Peuters kunnen naar elkaar kijken en luisteren, naast elkaar of met elkaar spelen en natuurlijk maken ze wel eens ruzie.

6 De Leiding De peuterleidster heeft een veelomvattende taak in de speelzaal. Zij bepaalt mede de sfeer in de groep en neemt tijdelijk de verzorging van de peuter op zich. De leidster heeft belangstelling voor en kennis van de ontwikkeling van de peuter. Ook heeft ze aandacht voor zijn emoties zoals vreugde, verdriet, boosheid. Zij stimuleert en begeleidt de peuter in deze belangrijke periode van zijn leven. Kortom; Van haar verwachten wij dat zij: - weet heeft van en begrip heeft voor de gedragingen van een twee tot vierjarige peuter, - een vriendelijke, warme persoonlijkheid is met een groot verantwoordelijkheidsgevoel, - enerzijds tolerant is, anderzijds activerend en stimulerend kan optreden, - de nodige kennis heeft van materialen en speelgoed voor de peuterleeftijd, - in goede verstandhouding met de andere leidsters weet samen te werken, - op een goede manier contact onderhoudt met de ouders/ verzorgers. Hoe kunt u helpen? U kunt de leiding bij hun taak helpen door niet te verwachten dat uw kind mooie werkjes mee naar huis brengt. Hoe meer uw kind gespaard blijft voor de eis dat er iets moois gemaakt moet worden, des te beter is het voor het zelfvertrouwen en de vindingrijkheid van uw kind. Verwacht geen prestaties van uw kind!

7 Het kind staat centraal De peuterspeelzaal biedt, spelenderwijs, kinderen in de leeftijd van twee tot vier jaar, de mogelijkheid om in groepsverband en in een voor hen aangepaste ruimte, onder verantwoorde leiding zich op hun eigen manier te ontplooien en een competent mens te worden. Om kinderen te stimuleren bij hun ontwikkeling onderscheiden wij onderstaande ontwikkelingsgebieden: 1. Sociale en emotionele ontwikkeling. 2. Motorische en zintuiglijke ontwikkeling 3. Taalontwikkeling. 4. Verstandelijke ontwikkeling. 5. Ontluikende gecijferdheid/rekenprikkels Bovenstaande ontwikkelingen zijn van groot belang voor een goede start op de basisschool. Pinkeltje gaat uit van een holistische zienswijze: Ontwikkelingsaspecten kun je niet los zien van elkaar. Alle aspecten beïnvloeden elkaar. Kinderen in de peuterspeelzaal worden wel gestimuleerd maar nooit gedwongen tot een bepaalde activiteit. Uw kind mag, nee moet zichzelf kunnen zijn in de peutergroep. Het leert hierdoor vertrouwen te krijgen in de eigen mogelijkheden. Het welbevinden van uw kind staat voorop. In een goed geleide peutergroep worden kinderen niet klaargestoomd voor de basisschool. Als het goed is groeien ze er onbelemmerd naar toe.

8 Hoe verloopt een ochtend/middag in de peuterspeelzaal De kinderen worden met hun ouders/verzorgers zoveel mogelijk persoonlijk begroet door de leiding. Aan kinderen die moeite hebben met het afscheid nemen wordt extra aandacht besteed door bijv. met hen een boekje te gaan lezen, een puzzeltje te maken of gewoon door het kind even op schoot te nemen en zo te laten wennen aan de omgeving. Als alle kinderen gebracht zijn worden er met de peuters de geplande activiteiten gedaan, en mogen ze vrij spelen. Het meegenomen fruit wordt geschild en uitgedeeld. Halverwege de ochtend/middag krijgen de kinderen een koekje en op het einde van de ochtend/middag krijgen de kinderen iets te drinken. Ze gaan dan gezellig in een kring zitten. De kring is ook bedoeld om elkaar te leren kennen, om iets gezamenlijk te doen en gesprekjes te voeren. Vaak worden er liedjes gezongen, spelletjes gedaan of een verhaaltje voorgelezen. Om een uitgebreid beeld te krijgen van het leven in de peuterspeelzaal is er een Speelplan/beleidsplan aanwezig op de speelzaal of te downloaden op onze site.

9 Zorg verbreding in de peuterspeelzaal De gemeente Asten komt in aanmerking voor extra gelden voor activiteiten t.a.v. voor en vroegschoolse educatie (VVE). In samenspraak met de gemeente en de scholen heeft de peuterspeelzaal gekozen voor het invoeren van het taalactiveringsprogramma Puk en Ko. Puk & Ko in het kort Spelenderwijs leren en zelf ontdekkingen doen Stimuleert taal, sociale communicatieve vaardigheden en rekenen. Ook uitdagend voor taalvaardige kinderen Samen met ik & Ko een doorgaande lijn voor VVE naar de basisschool (Ko totaal) De thema s die voor Puk en Ko ontwikkeld zijn worden in onze speelzaal toegepast. Het programma heeft ook een systeem van observeren/registreren. Dit wordt in onze speelzaal gehanteerd, zij het enigszins aangepast aan onze situatie. Kinderen die onze speelzaal bezoeken worden opgenomen in het observatie/registratiesysteem. Doel van de observatie is het vast leggen van ontwikkelingsniveaus van kinderen en kijken wat ze nodig hebben om zich verder te ontwikkelen. Door de invoering van VVE heeft de samenwerking van het peuterspeelzaalwerk met het basisonderwijs meer gestalte gekregen, omdat specifieke VVE programma s zowel in de peuterspeelzaal als in groep 1 en 2 van een aantal basisscholen wordt uitgevoerd. Het uitvoerend werk wordt op de peuterspeelzaal gedaan door twee beroepskrachten, ze hebben een aanvullende cursus VVE gevolgd. Bij het invoeren en verder uitbouwen van VVE krijgen we begeleiding van het OCGH (onderwijskundig centrum gewest Helmond)

10 Werkwijze en afspraken t.a.v. het observatie/registrtiesysteem.(ontwikkelingsvolgmodel) Binnen het systeem van observeren/registreren volgen we 5 ontwikkelingsgebieden van de kinderen: Sociaal-emotionele ontwikkeling Taalontwikkeling Motorische ontwikkeling Verstandelijke ontwikkeling Ontluikende gecijferdheid/rekenprikkels Als kinderen op de peuterspeelzaal komen krijgen ze eerst een periode van gewenning van drie maanden. Na die gewenning worden ze in het systeem van observeren/registreren mee genomen. Zijn kinderen al 2 jaar en 10 Maanden voordat ze op de speelzaal komen, dan worden ze sneller in het systeem meegenomen. Indien uit het observeren/registreren naar voren komt dat een kind op een of meerdere gebieden problemen heeft dan wordt voor dit kind een apart observatie formulier aangelegd, waarin per gebied gedetailleerder kan worden geobserveerd en van daaruit wordt dit kind extra gevolgd en krijgt het extra begeleiding. Dit zal ook met betreffende ouders worden doorgesproken. Een maand voordat een kind naar de basisschool gaat wordt er een overdrachtsformulier ingevuld. Op dit formulier zijn dezelfde ontwikkelingsgebieden te vinden. Het formulier wordt vanuit de bevindingen van het observatie/registratie systeem ingevuld. Op de basisschool kan naar dit formulier gevraagd worden.

11 Kinderen die extra zorg vragen. Uit het observatie/registratie systeem naar voren komt dat een kind op een of meerdere gebieden problemen heeft dan wordt voor dit kind een apart observatie/registratie formulier aangelegd waarin per gebied gedetailleerder kan worden geobserveerd. Van daaruit wordt dit kind extra gevolgd en krijgt het extra begeleiding. Er wordt vermeld welke stappen er per kind genomen worden, wanneer en hoe er contact met de ouders wordt opgenomen en met welke personen/instanties er eventueel contact wordt opgenomen en door wie dit zal gebeuren (plan van aanpak). Kinderen die op sociaal/medische indicatie zijn aangemeld worden vanaf plaatsing meteen meegenomen in het observatie/registratiesysteem. Het ontwikkelingsvolg model (OVM) Een hulpmiddel dat de leidster kan gebruiken is het ontwikkelingsvolgmodel (OVM) van Dick Memelink. Met deze methode wordt de ontwikkeling van de kinderen systematisch in kaart gebracht. Dit volgsysteem is niet gebaseerd op toetsing, maar op observaties door de leidster in dagelijkse situaties. Uitgangspunt is dat ieder kind zich op eigen en unieke wijze ontwikkelt. Mochten leidsters zien dat een kind extra gestimuleerd dient te worden dan wordt er een plan van aanpak gemaakt.

12 Huisregels Openingstijden Peuterspeelzalen op de Ceresstraat s Morgens: brengen tussen 8.45 en 9.00 uur ophalen tussen en uur s Middags: brengen tussen en uur ophalen tussen en uur Peuterspeelzaal op Het Lover. s Morgens: brengen tussen 8.30 en 8.45 uur ophalen tussen en uur s Middags: brengen tussen en uur ophalen tussen en uur Peuterspeelzaal op Ostade. s Morgens: brengen tussen 8.30 en 8.45 uur ophalen om uur Peuterspeelzaal in Heusden: s Morgens: brengen tussen 8.30 en 8.45 uur ophalen om uur Peuterspeelzaal in Ommel: s Morgens: brengen tussen 8.30 en 8.45 uur ophalen om uur Breng uw kind niet te vroeg in verband met de voorbereidende werkzaamheden van de leidsters. Inschrijving Inschrijven van een kind is mogelijk op het moment dat het 1 jaar en 6 maanden oud is. U kunt uw kind inschrijven via onze site of bellen naar 06-

13 (tussen 8.30 uur en uur m.u.v. woensdag en in het weekend) Leeftijd en toelating Toegelaten worden kinderen vanaf 2 jaar. In de maand dat het kind 4 jaar wordt mag het op de speelzaal blijven. De maand daarna wordt het geacht naar de basisschool te gaan. Kinderen die in mei en juni 4 jaar worden, mogen het speeljaar (dit loopt tot de zomervakantie) afmaken. Kinderen die in november jarig zijn mogen de maand december blijven. Inschrijfgeld Het inschrijfgeld bedraagt 7,--. Dit bedrag wordt gelijktijdig met de eerste maandbetaling verrekend. Ouderbijdrage De peuterspeelzaal hanteert een inkomensafhankelijke ouderbijdrage die jaarlijks geïndexeerd wordt. In dit informatieboekje treft u een bijlage aan waarop u kunt aflezen hoe hoog uw bijdrage zal worden. Se zomervakantie wordt in mindering gebracht. De ouderbijdrage wordt voldaan door automatische betaling. U kunt het bestuur van de stichting machtigen om het verschuldigde bedrag van uw bankrekening of postgirorekening te laten afschrijven. De stichting zal er zorg voor dragen, dat er in de zomervakantie niet afgeschreven wordt. Indien u een vermindering ouderbijdrage heeft aangevraagd en deze is toegekend dan vindt er eenmaal per jaar aan het begin van het schooljaar een inkomenstoets plaats. U wordt dan verzocht recente inkomensgegevens te overleggen i.v.m. toetsing vermindering ouderbijdrage. Wij willen u wijzen op het feit, dat indien een betaling langer dan twee maanden op zich laat wachten, u bericht krijgt van de

14 stichting om binnen twee weken uw verschuldigde bedrag te betalen. Indien dit niet leidt tot betaling dan houdt Pinkeltje zich het recht voor om uw kind nadien te weigeren. Mocht de ouderbijdrage een te grote belasting voor u zijn dan kunt u contact opnemen met het bestuur van peuterspeelzaal Pinkeltje of met de gemeente Asten, afdeling Sociale Zaken. Er bestaat een Gemeentelijke Bijdrage regeling voor Welzijnsactiviteiten, waaronder ook Pinkeltje valt. Ouderbijdrage bij ziekte Bij ziekte van uw kind gaat de ouderbijdrage gewoon door. Bij langdurige ziekte kunt u contact opnemen met de coördinator. Beginnen bij Pinkeltje, opzeggen bij Pinkeltje Uw kind kan per volle maand beginnen en stoppen. Stopt uw kind met het bezoeken van de speelzaal dan dient u dit voor de 16 van de maand voorafgaand aan de maand dat u wilt stoppen door te geven aan de leidsters. Opzeggen na deze termijn betekent dat de volgende maandvergoeding betaald moet worden. Beleid m.b.t. inschrijving en toelating peuters Inschrijving is mogelijk vanaf dat uw kind 18 maanden oud is. U geeft uw kind voor twee dagdelen per week op, een ochtend en een middag. Vier dagdelen is ook mogelijk.

15 Indien er een wachtlijst is dan is de datum van aanmelding bepalend voor de volgorde van plaatsing. Zodra uw kind geplaatst kan worden neemt een van de leidsters contact met u op om hierover met u afspraken te maken. Indien u uw kind heeft opgegeven en het is 3,5 jaar, dan wordt het met voorrang geplaatst. Voorts kunnen met voorrang geplaatst worden: - Peuters waarvoor een sociale en/of medische indicatie is afgegeven. Deze indicatie wordt niet door onze stichting zelf verstrekt, doch door andere daarvoor bevoegde instanties. - Peuters, waarvan de ouders in de gemeente Asten zijn komen wonen en reeds in de vorige woonplaats een peuterspeelzaal/kinderdagverblijf hebben bezocht. Hiervoor dient een verklaring te worden overlegd. - Peuters, waarvan de ouders in de gemeente Asten zijn komen wonen en in die vorige woonplaats reeds zijn opgegeven voor een peuterspeelzaal. Voor de wachtlijst wordt de datum van aanmelding bij laatst vermelde speelzaal gehanteerd. Hiervoor moet ook een verklaring overlegd worden. Indien deze datum gelegen is voordat het kind 1,5 jaar was, dan geldt de datum waarop het kind deze leeftijd bereikt heeft. Mogelijkheden om een peuter vier dagdelen te plaatsen; twee ochtenden en twee middagen. (Het tijdstip waarop de ouders/verzorgers aangeven dat ze hun kind vier dagdelen de speelzaal willen bezoeken geldt als datum van opgave hiervoor). - Als er geen kinderen op de wachtlijst staan

16 - Peuters met een sociale en/of medische indicatie kunnen geplaatst worden voor vier dagdelen ook al staan er nog kinderen op de wachtlijst. - Als een kind vier dagdelen wil komen en het is al 3,5 jaar terwijl de kinderen die op de wachtlijst staan nog geen 2,5 jaar zijn. Kennismaking Als er een plaats voor uw kind beschikbaar is, wordt u hiervoor benaderd. In overleg met de leidsters waarbij uw kind is geplaatst kunt u met uw kind kennis komen maken. De eerste paar keer dat uw kind op de speelzaal komt spelen kunt u in overleg met de leidsters blijven tot uw kind zich op zijn/haar gemak voelt. Als blijkt dat uw kind het afscheid echt niet aan kan en heel verdrietig blijft, dan nemen wij zeker contact met u op. In overleg met u wordt dan bekeken hoe uw kind te laten wennen. Het kan ook helpen om uw kind in het begin iets vertrouwds van thuis mee te geven, bijv. een knuffel. Het brengen en ophalen van de peuters Brengen Tijdens het brengen van uw peuter kunt u tijdens de inlooptijd samen spelen met het speelgoed op de tafels, zoals bijv. puzzels, duplo e.d. Wanneer u uw kind overdraagt aan de

17 leiding, neem dan duidelijk afscheid en loop niet snel weg als uw kind u even uit het oog verliest. Breng uw kind niet te vroeg daar de leidsters dan nog bezig zijn met de voorbereidingen. Ophalen Wordt het kind na de speeltijd opgehaald door een ander dan degene door wie het gebracht is, wilt u dit dan even aan de leidsters laten weten? De kinderen moeten binnen de aangegeven tijd worden opgehaald. Regels tijdens brengen en ophalen: - Nadat de peuter door betreffende persoon is opgehaald is deze daar ook weer verantwoordelijk voor. - De verantwoordelijkheid voor meekomende kinderen ligt niet bij de leidsters. - Wilt u bij het brengen en het ophalen van uw peuter, om te voorkomen dat peuters alleen naar buiten glippen, de vergrendeling die bovenaan op de deur zit altijd sluiten. Dit voor de veiligheid van de peuters. Mededelingen Prikbord Op het prikbord in de peuterspeelzaal worden voor de ouders/verzorgers belangrijke berichten geprikt, zoals de

18 vakantieregeling, heersende ziektes, thema s Puk en Ko ouderavonden enz. Ziekte Is uw kind ziek, wilt u dit zo spoedig mogelijk doorgeven. Wanneer in uw gezin een besmettelijke ziekte voorkomt, bijvoorbeeld bof of rode hond, graag hiervan de leidsters in kennis stellen. Ook als uw kind hoofdluis heeft. Zo kunnen wij andere ouders/verzorgers tijdig informeren dat er een ziekte heerst, zodat zij hierop ook alert kunnen zijn. Ten aanzien van een aantal ziekten heeft de speelzaal een meldingsplicht naar de G.G.D. De leiding is bevoegd om peuters die leiden aan uitslag of symptomen vertonen die risico s voor andere peuters zouden kunnen opleveren de toegang te weigeren. De leidster kan in geval van ziekte of ongeval in de speelzaal een arts waarschuwen. Bijzonderheden Als uw kind medicijnen gebruikt of als het een allergie heeft, of andere bijzonderheden waar rekening mee gehouden dient te worden, willen wij dit graag van te voren weten, zodat leidsters op een verantwoorde manier daar mee om kunnen gaan. Ten aanzien van het toedienen van medicijnen en medisch handelen door leidsters hebben we richtlijnen vastgelegd, die voldoen aan de Wet Big. Deze richtlijnen zijn te vinden in het Hygiëne protocol. Dit is op elke speelzaal aanwezig ter inzage. Bij een allergie is het belangrijk dat de leidsters op de hoogte zijn van wat een kind wel/niet mag hebben. Verschoningen Bij het bezoeken van de peuterspeelzaal wordt u verzocht de peuter die niet zindelijk is het volgende mee te geven: - een tas of rugzak met aan de buitenkant duidelijk de naam van de peuter erop - een broekje of luier

19 - oliedoekjes of washandje en handdoek In verband met de hygiëne in de peuterspeelzaal dienen de gebruikte luiers weer mee naar huis genomen te worden. Fruithapje De kinderen mogen s morgens fruit meebrengen. Dit wordt door de leidsters geschild en in stukjes gesneden. Terwijl de kinderen in de kring zitten wordt het uitgedeeld. Wij verzoeken u geen sinaasappelen mee te geven. Sinaasappelen bevatten taaie velletjes en zijn daardoor minder geschikt. Verjaardag vieren op de speelzaal. Als uw kind jarig is mag hij/zij dit ook vieren op de speelzaal. Meestal vinden de peuters het vieren van hun verjaardag op de speelzaal erg leuk, ze kijken er naar uit. Het is de eerste of tweede keer dat hij/zij de verjaardag met een grote groep kinderen viert. Het middelpunt zijn is soms zo spannend dat hij/zij niet op de stoel of in het midden van de kring wil staan, maar dicht bij pappa of mamma wil blijven zitten, dat mag natuurlijk altijd, dat voelt ook veel veiliger. Daarom is het ook fijn als een van de ouders/verzorgers, of beiden erbij kunnen zijn. Het is goed en leerzaam dat alle aandacht naar de jarige gaat en daarom is het niet de bedoeling dat broertjes en/of zusjes van de basisschool erbij zijn. Jongere broertjes en/of zusjes mogen er wel bij zijn met het vieren van de verjaardag, maar uit ervaring weten we dat die kleintjes dan al snel alle aandacht opeisen en dat is zo jammer voor de jarige peuter. Dus als het kan neem het kleintje dan niet mee.

20 Als je jarig bent mag je trakteren, kinderen vinden dat ook fijn om te doen. Op de speelzaal staan potten met traktaties. Elk kind mag kiezen uit welke pot het wil trakteren. Wij dragen er zorg voor, dat er gezonde traktaties in de potten zitten. Afscheid nemen van Pinkeltje Als een kind 4 jaar wordt mag het naar de basisschool. De verjaardag van het kind wordt gevierd en tevens wordt er aandacht besteed aan het afscheid. Soms neemt een kind al afscheid ver voordat het 4 jaar wordt. We vieren dan alleen afscheid en hiervoor hebben we ook een ritueel. Ouders kunnen in overleg met de leidsters aangeven of ze de verjaardag, dan wel alleen afscheid willen vieren. Verjaardag familieleden Als de vader of moeder van een peuter jarig is mag hij/zij iets maken. Het werkstuk dat de peuter heeft gemaakt wordt ingepakt en mee naar huis gegeven. Zo kan de peuter iets van zichzelf geven. We willen dit beperken tot bovenvermelde personen, en tot de verjaardagen die vallen als kinderen de speelzaal bezoeken. Dus niet vooruit werken voor verjaardagen in de vakantie. Het wordt voor de peuters anders een te grote belasting. Bedenk dat er ook kinderen zijn die dit helemaal niet willen. Ook kunnen kinderen nog niet zover vooruitkijken. Vakanties De vakanties zullen zoveel mogelijk samenvallen met de vakanties van de basisscholen. Is er iets gebeurd thuis? Is er iemand ziek? Ligt vader of moeder in het ziekenhuis? Is uw kind om de een of andere reden verdrietig of prikkelbaar?

21 Meldt dit even aan de leiding, dan weten zij wat er aan de hand is. Kleding Wij willen u er op attent maken dat veters, lintjes, koordjes e.d. aan kleding gevaarlijk kunnen zijn bij het spelen. Hiermee kunnen kinderen achter speeltoestellen blijven hangen. Wegraken van kleding: Het bestuur van de peuterspeelzaal is niet aansprakelijk voor het wegraken of beschadigen van kleding. Video opnamen en foto s Regelmatig, met name tijdens verjaardagen of afscheid, willen ouders video opnamen of foto s maken op de peuterspeelzaal.. De privacy wet beschermt iedereen ertegen onvrijwillig op video of foto vastgelegd te worden. Als u het bezwaarlijk vindt dat uw kind op de peuterspeelzaal gefotografeerd wordt of op video vastgelegd wordt, kunt u dit schriftelijk kenbaar maken. Liedjes in de speelzaal De speelzaal heeft de meeste liedjes die door leidsters op de speelzaal worden gezongen gebundeld in een boekje. Als uw kind de speelzaal gaat bezoeken krijgt u hiervan een exemplaar. De speelzaal beschikt ook over een CD waarop deze liedjes zijn ingezongen door de leidsters. Deze is in de speelzaal te koop voor 5,00. Stagiaires in de speelzaal Regelmatig zullen er stagiaires in de speelzaal aanwezig zijn. Op het prikbord of aangeplakt op de deur wordt bij de speelzalen aangegeven voor welke periode en van welke opleiding er een stagiaire aanwezig is. Ouders/verzorgers en de peuterspeelzaal

22 Overleg met ouders Voor veel ouders is de speelzaal de eerste stap naar het loslaten van hun kind. Ze geven een gedeelte van de opvoedingstaak uit handen. Daarom is het belangrijk dat het contact tussen leidsters en ouders goed is. Het verloop van het contact tussen ouder en leidster. Aanmelden kind. Het eerste contact tussen de speelzaal en de ouder vindt plaats tijdens de opgave van de peuter. Dit geschiedt telefonisch op de eerste maandag ochtend van de maand Na het aanmelden van uw kind komt uw kind op de wachtlijst te staan. Als uw kind 2 jaar wordt dan wordt het kind ingedeeld in een groep van voorkeur. Als de ouder bericht ontvangen heeft dat er plaats is, dan wordt de mogelijkheid geboden om vooraf de speelzaal te komen bezichtigen. Ouders krijgen een informatieboekje waarin alles over het reilen en zeilen van de speelzaal staat. Tevens ondertekenen ze een contract met de speelzaal. Het contact wordt onderhouden en uitgebreid tijdens het halen en brengen van de kinderen. Dit gebeurt door bijvoorbeeld te vertellen wat de peuter die ochtend/middag gedaan heeft. Het kunnen zowel prettige als vervelende, minder prettige gebeurtenissen zijn. Ook wordt de mogelijkheid geboden aan de ouders om een ochtend of een middag mee te draaien. Ouders zien hoe hun kind speelt in een groep kinderen, tevens is het een goede gelegenheid om zaken hun kind aangaande met ouders door te spreken Na acht weken zal de leidster met de ouders een terugkijk gesprek plannen. De ouders worden dan uitgenodigd voor een gesprek over hun kind.

23 Na drie maanden gewenning worden de kinderen in het systeem van observeren/registreren meegenomen. Zijn kinderen al 2 jaar en 10 maanden voordat ze op de speelzaal komen, dan worden ze sneller in het systeem meegenomen Mochten er zich problemen voor doen met een kind dan zal er door de leidsters een afspraak worden gemaakt met ouders. Kinderen worden dan extra gevolgd en begeleid.(zie punt kinderen die extra zorg vragen) Ook ouders kunnen ten alle tijd een afspraak maken met de leidsters over de ontwikkeling van hun kind. Als een kind 3 jaar en 10 maanden is wordt er een overdrachtsformulier ingevuld, dit formulier wordt met de ouders doorgesproken. Leidsters maken hiervoor een afspraak met de ouders. Een maand voordat een kind naar de basisschool gaat wordt er een overdrachtsformulier ingevuld. Op dit overdrachtsformulier zijn dezelfde ontwikkelingsgebieden te vinden. Op de basisschool kan naar dit formulier gevraagd worden. Ouders zijn er vrij in om dit op de basisschool af te geven. Ook kan het zijn dat de leidster informatie betreffende het kind overdraagt aan school, het zogenoemde warme overdracht. Tijdens het oudergesprek wordt er een afspraak gemaakt betreffende het afscheid van het kind om de peuterspeelzaal Als u een gesprek met de coördinator wilt hebben, moet u daarvoor een afspraak maken. Dit kunt u eventueel bij de leidsters kenbaar maken, of u kunt de coördinator rechtstreeks benaderen. Indien u wensen, klachten, ideeën of vragen heeft ten aanzien van de speelzaal, kunt u altijd contact opnemen met de coördinator of een van de bestuursleden. Ouderhulp

24 Hulp van ouders/verzorgers in de peuterspeelzaal is zeer belangrijk en wordt erg op prijs gesteld, bijvoorbeeld bij het wassen van de verfschorten, het speelgoed schoonmaken of andere ondersteunende werkzaamheden. Bij de informatie die u krijgt als uw kind voor de eerste keer de speelzaal bezoekt treft u een brief aan met verschillende werkzaamheden waarbij u kunt helpen. Middels deze brief kunt u aangeven bij welke werkzaamheden u wilt helpen. Ook een onderdeel van ouderhulp is het meedraaien. Met meedraaien wordt bedoeld dat u zich beschikbaar kunt stellen om een of meerdere keren te komen helpen in de groep waarin uw kind speelt. Voor de ouder/verzorger die meedraait kan het uitgangspunt zijn, dat zij zich mede verantwoordelijk voelt voor het eigen kind in de speelzaal. Men ziet het eigen kind bezig in de groep, hoe het speelt, met wat voor speelgoed enz. Ook onze werkwijze wordt duidelijk, hoe wordt er omgegaan met conflicten tussen kinderen, met regeltjes, met probleempjes die elk kind wel eens met zich mee brengt. Problemen over de opvoeding worden gemakkelijker besproken, ideeën die men opdoet kunnen thuis doorwerken. De meeste peuters vinden het fijn als papa of mama een morgen of middag meespeelt. Als u mee wilt draaien, graag even met betreffende leidsters kortsluiten. Klachten Stichting peuterspeelzaal Pinkeltje heeft een interne klachtenprocedure. Tevens zijn we aangesloten bij de Stichting Klachtencommissie Kinderopvang.

25 Informatie hierover vindt u in de folderzak die u in de hal van elke speelzaal aantreft. Ook op internet kunt u informatie hierover vinden. Webadres: Wetten en richtlijnen Wet Oké Wij hebben ons te houden aan de wet Oké. De gemeente heeft de GGD opdracht gegeven voor handhaving. Jaarlijks worden de peuterspeelzalen door de GGD gecontroleerd. Onder deze wet valt ook de Risico-inventarisatie en evaluatie. De stichting is in het bezit van een geldige Risicoinventarisatie en evaluatie. Jaarlijks wordt het bijbehorende Plan Van Aanpak doorgesproken en zo nodig bijgesteld. Gebruiksvergunning De stichting beschikt voor alle locaties over een gebruiksvergunning. Rookbeleid In de gebouwen van de speelzalen en in de buitenspeelgelegenheden mag niet gerookt worden. Protocollen De peuterspeelzaal werkt met de volgende protocollen: - hygiëneprotocol - beroepscode - gedragscode - procedure ter voorkoming en bestrijding van (seksuele) intimidatie, discriminatie en agressie - meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling - protocol speeltoestellen

26 Deze zijn ter inzage in elke speelzaal aanwezig. Asten: januari 2014 Adres speelzaal : Ceresstraat 3 Tel.: Adres speelzaal Adres speelzaal Adres speelzaal Adres speelzaal : Het Lover Biggekruid 7 Tel : Ostade J. van der Diesduncstraat 42 Tel.: : Hart van Heuze Heikamperweg 3 Heusden Tel.: : St Pieter Dionysiusstraat 4 Ommel Tel: , Postadres: Postbus AB Asten

Beste ouders/verzorgers.

Beste ouders/verzorgers. Beste ouders/verzorgers. Voor u ligt het informatieboekje van peuterspeelzaal Pinkeltje In dit boekje treft u praktische en inhoudelijke informatie aan over de peuterspeelzaal. Het boekje bevat een bijlage:

Nadere informatie

Beste ouders/verzorgers.

Beste ouders/verzorgers. Beste ouders/verzorgers. Voor u ligt het informatieboekje van peuterspeelzaal Pinkeltje In dit boekje treft u praktische en inhoudelijke informatie aan over de peuterspeelzaal. Mochten er na het lezen

Nadere informatie

Informatieboekje. Peuterspeelzaal De Odradaatjes. St. Odradastraat LL Alem

Informatieboekje. Peuterspeelzaal De Odradaatjes. St. Odradastraat LL Alem Informatieboekje Peuterspeelzaal De Odradaatjes. St. Odradastraat 14-5335 LL Alem Inhoudsopgave 01. Inleiding... 3 02. Waarom naar een peuterspeelzaal?... 3 03. Doelstelling... 4 04. Doelgroep... 4 05.

Nadere informatie

Zorgverbreding in de peuterspeelzaal.

Zorgverbreding in de peuterspeelzaal. Zorgverbreding in de peuterspeelzaal. In onze doelstelling hebben we aangegeven dat we naast spelen, ontmoeten, ontwikkelen en signaleren ook een rol hebben in het begeleiden en ondersteunen van ontwikkelingsachterstanden

Nadere informatie

Informatieboekje van. Peuterspeelschool Opijnen

Informatieboekje van. Peuterspeelschool Opijnen Informatieboekje van Peuterspeelschool Opijnen Welkom Voor u ligt het informatieboekje van peuterspeelschool Opijnen. Wij wensen u veel plezier met het doorlezen van dit boekje en hopen uw peuter en u

Nadere informatie

GEDIPLOMEERDE UNIEKE PERSOONLIJK SAMEN WERKEN STIMULERENDE LEIDING LOCATIE CONTACT SAMEN SPELEN ONTWIKKELING ROZENDAAL

GEDIPLOMEERDE UNIEKE PERSOONLIJK SAMEN WERKEN STIMULERENDE LEIDING LOCATIE CONTACT SAMEN SPELEN ONTWIKKELING ROZENDAAL GEDIPLOMEERDE LEIDING UNIEKE LOCATIE ROZENDAAL PERSOONLIJK CONTACT STIMULERENDE ONTWIKKELING WERKEN SPELEN Inleiding U heeft een inschrijfformulier ontvangen van Stichting Peuterspeelzaal de Eekhoorn.

Nadere informatie

Informatiegids september 2015

Informatiegids september 2015 Informatiegids september 2015 Voor u ligt het informatieboekje van peuterspeelzaal Ploegmaatjes. Ploegmaatjes is een zelfstandige peuterspeelzaal gevestigd binnen basisschool de Ploeg. Wij staan voor een

Nadere informatie

Wij hopen dat uw peuter een plezierige tijd beleeft op onze peuterspeelzaal.

Wij hopen dat uw peuter een plezierige tijd beleeft op onze peuterspeelzaal. VOORWOORD Hierbij krijgt u informatie over het reilen en zeilen bij Stichting Peuterspeelzalen Bergeijk. De stichting beheert in totaal zes peuterspeelzalen. Binnen iedere kern van de gemeente Bergeijk

Nadere informatie

INFORMATIEGIDS van de peutergroep. Ds. Pieter van Dijkeschool.

INFORMATIEGIDS van de peutergroep. Ds. Pieter van Dijkeschool. INFORMATIEGIDS van de peutergroep Ds. Pieter van Dijkeschool. Schooljaar 2014 Inhoud VOORWOORD... 3 IDENTITEIT EN DOELSTELLING... 4 ALGEMENE INFORMATIE... 5 PERSONEEL... 5 AANMELDING VAN PEUTERS... 6 VOOR-

Nadere informatie

Huisregels peuterspeelzaal De Peuterhoek

Huisregels peuterspeelzaal De Peuterhoek Huisregels peuterspeelzaal De Peuterhoek Inleiding: De huisregels zijn onlosmakelijk verbonden met de getekende plaatsingsovereenkomst. In de huisregels staan nadere afspraken voor ouders m.b.t. de opvang

Nadere informatie

Voorschoolse voorzieningen Ommen

Voorschoolse voorzieningen Ommen Voorschoolse voorzieningen Ommen Ommen, juni 2012 Wat is Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) Voor- en Vroegschoolse Educatie is bedoeld voor kinderen vanaf ongeveer 2½ jaar. Sommige kinderen in die leeftijd

Nadere informatie

ANALYSE ENQUETE 2016

ANALYSE ENQUETE 2016 ANALYSE ENQUETE 2016 Aantal ontvangen: Van de 120 zijn er 49 enquêtes terug gekomen. -Ceresstraat/ Het Talent: 14..C -Het 17 L -Ommel:0 -Ostade/ Horizon: 8 O - 10..H Onvoldoende wordt gegeven op de volgende

Nadere informatie

Méér dan Spelen. Hier houden wij ons aan bij Spring! Ouderinformatieboekje

Méér dan Spelen. Hier houden wij ons aan bij Spring! Ouderinformatieboekje Méér dan Spelen Hier houden wij ons aan bij Spring! Ouderinformatieboekje 2 Inhoudsopgave 1. De mentorleidster... 4 2. Spelenderwijs leren en ontwikkelen met Piramide... 4 2.1 Ouderbijeenkomst, spelinloop

Nadere informatie

Inhoud. Aantekeningen. Bij het huisbezoek ontvangt u nog: Peuterspeelzaal de KAS Doelstelling Werkwijze Peutervolgsysteem

Inhoud. Aantekeningen. Bij het huisbezoek ontvangt u nog: Peuterspeelzaal de KAS Doelstelling Werkwijze Peutervolgsysteem Inhoud Bij het huisbezoek ontvangt u nog: een inkomensopgaveformulier / plaatsingsovereenkomst een formulier voor de berekening van de ouderbijdrage een lijst met namen van de leiding en de oudercommissie

Nadere informatie

Informatieboekje van Peuterspeelzaal t Hummeltje

Informatieboekje van Peuterspeelzaal t Hummeltje Informatieboekje van Peuterspeelzaal t Hummeltje - 1 Peuterspeelzaal t Hummeltje Rhenoyseweg 34a 4152 EL Rhenoy 0345-680805 ; hethummeltje@tele2.nl Peuterspeelzaal t Hummeltje Geachte ouders en verzorgers,

Nadere informatie

Adresgegevens Peuterspeelzalen Volendam

Adresgegevens Peuterspeelzalen Volendam Adresgegevens Peuterspeelzalen Volendam t Speelhuisje t Kattekopje de Ark Hofstede 2a Foksiastraat 1b Val van Urk 7 Tel. 0299-321440 Tel. 0299-324335 Tel. 0299-369108 De peuterspeelzalen zijn geopend;

Nadere informatie

Informatieboekje van. Peuterspeelschool Haaften

Informatieboekje van. Peuterspeelschool Haaften Informatieboekje van Peuterspeelschool Haaften - 2 Welkom Voor u ligt het informatieboekje van peuterspeelschool Haaften Wij wensen u veel plezier met het doorlezen van dit boekje en hopen uw peuter en

Nadere informatie

Voorschoolse voorzieningen Ommen

Voorschoolse voorzieningen Ommen Voorschoolse voorzieningen Ommen Ommen, november 2012 Voorschoolse voorzieningen Ommen Peuterontwikkeling in Ommen; in het belang van peuters Uw kind gaat naar een peuterspeelzaal of kinderdagverblijf

Nadere informatie

info over de voorschool Voor- en Vroegschoolse educatie

info over de voorschool Voor- en Vroegschoolse educatie info over de voorschool Voor- en Vroegschoolse educatie Voorwoord Partou Kinderopvang Beste ouders/verzorgers, U heeft uw kind aangemeld voor een voorschool. In dit boekje vindt u alle informatie over

Nadere informatie

Versie 1.06 Datum 17-02-2015. Informatieboekje Gastouderbureau Beiler Sprookjesboom

Versie 1.06 Datum 17-02-2015. Informatieboekje Gastouderbureau Beiler Sprookjesboom Versie 1.06 Datum 17-02-2015 Informatieboekje Gastouderbureau Beiler Sprookjesboom Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Wie zijn wij? 3 3. Gediplomeerde gastouders 3 4. Hygiëne 3 5. Openingstijden 3 6. Wennen

Nadere informatie

Informatieboekje van. Peuterspeelzaal De Knuffel

Informatieboekje van. Peuterspeelzaal De Knuffel Informatieboekje van Peuterspeelzaal De Knuffel Beste ouders en verzorgers Voor u ligt het informatieboekje van Peuterspeelzaal De Knuffel te Beesd. In dit boekje vindt u allerhande nuttige informatie

Nadere informatie

INFORMATIEBROCHURE PEUTERSPEELZAAL DE BINNENHAVEN

INFORMATIEBROCHURE PEUTERSPEELZAAL DE BINNENHAVEN INFORMATIEBROCHURE PEUTERSPEELZAAL DE BINNENHAVEN 2 Wanneer u uw kind naar de peuterspeelzaal brengt wilt u natuurlijk niets minder dan de best mogelijke zorg voor uw kind. Daarvoor bent u bij MAX Kinderopvang

Nadere informatie

Locatie: Christelijke Peuterspeelzaal Mazzy. Informatieboekje. Locatie: Christelijke Peuterspeelzaal Mazzy

Locatie: Christelijke Peuterspeelzaal Mazzy. Informatieboekje. Locatie: Christelijke Peuterspeelzaal Mazzy Informatieboekje Locatie: Christelijke Peuterspeelzaal Mazzy Voorstellen Christelijke Peuterspeelzaal Mazzy van Zie uit is een voorschoolse voorziening en biedt peuterspeelzaalwerk voor peuters van 2 tot

Nadere informatie

1. Inleiding Pag.2. 2. De Stichting Kinderopvang Alkmaar Pag.2. 3. De Peuterspeelzaal Pag.2 3.1 Overdracht van peuterspeelzaal naar basisschool Pag.

1. Inleiding Pag.2. 2. De Stichting Kinderopvang Alkmaar Pag.2. 3. De Peuterspeelzaal Pag.2 3.1 Overdracht van peuterspeelzaal naar basisschool Pag. INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding Pag.2 2. De Stichting Kinderopvang Alkmaar Pag.2 3. De Peuterspeelzaal Pag.2 3.1 Overdracht van peuterspeelzaal naar basisschool Pag.2 4. Het Personeel Pag.3 4.1 Management Peuterspeelzaal

Nadere informatie

1. Inleiding Pag.2. 2. De Stichting Kinderopvang Alkmaar Pag.2. 3. De VVE Peuterspeelzaal Pag.2

1. Inleiding Pag.2. 2. De Stichting Kinderopvang Alkmaar Pag.2. 3. De VVE Peuterspeelzaal Pag.2 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding Pag.2 2. De Stichting Kinderopvang Alkmaar Pag.2 3. De VVE Peuterspeelzaal Pag.2 4. Observatie en Overdracht naar de basisschool Pag.3 4.1 Observatie 4.2 Overdracht naar de basisschool

Nadere informatie

Stichting Peuterspeelzaal Risdam

Stichting Peuterspeelzaal Risdam Stichting Peuterspeelzaal Risdam Postbus 487 1620 AL Hoorn ING bank 498346 KvK nr. S 41234108 Veel méér dan alleen spelen Info- en Bewaarboekje groep VVE Piramide op onze peuterspeelzaal tekening Dagmar

Nadere informatie

Pedagogisch Werkplan peuterspeelzaal Peuterhof

Pedagogisch Werkplan peuterspeelzaal Peuterhof Pedagogisch Werkplan peuterspeelzaal Peuterhof Inleiding Voor u ligt het pedagogisch werkplan van peuterspeelzaal Peuterhof. Alle leidsters van peuterspeelzaal Peuterhof zijn op de hoogte van de inhoud

Nadere informatie

Pedagogisch Werkplan peuterspeelzaal t Dwersliggertje

Pedagogisch Werkplan peuterspeelzaal t Dwersliggertje Pedagogisch Werkplan peuterspeelzaal t Dwersliggertje INLEIDING Voor u ligt het pedagogisch werkplan van peuterspeelzaal t Dwersliggertje. Alle leidsters en vrijwilligsters van peuterspeelzaal t Dwersliggertje

Nadere informatie

Informatieboekje van. Peuterspeelzaal M!eters

Informatieboekje van. Peuterspeelzaal M!eters Informatieboekje van Peuterspeelzaal M!eters Welkom Voor u ligt het informatieboekje van peuterspeelzaal M!ETERS. Wij wensen u veel plezier met het doorlezen van dit boekje en hopen uw peuter en u een

Nadere informatie

Inhoud Informatieboekje peuterspeelzaal Jip en Janneke.

Inhoud Informatieboekje peuterspeelzaal Jip en Janneke. Inhoud Informatieboekje peuterspeelzaal Jip en Janneke. Welkom 1. ALGEMENE VOORWAARDEN 2 DOELSTELLING EN WERKWIJZE 3. PRAKTISCHE ZAKEN 4. AFSPRAKEN IN DE GEMEENTE STEENBERGEN Welkom bij de peuterspeelzaal

Nadere informatie

PEUTERSPEELZALEN VEGHEL

PEUTERSPEELZALEN VEGHEL INFORMATIE brochure STICHTING PEUTERSPEELZALEN VEGHEL Als kinderen zich ontwikkelen tot peuter komt het moment dat zij hun leefwereld willen uitbreiden; een peuterspeelzaal biedt deze mogelijkheid. De

Nadere informatie

Adresgegevens Peuterspeelzalen Volendam

Adresgegevens Peuterspeelzalen Volendam Adresgegevens Peuterspeelzalen Volendam t Speelhuisje t Kattekopje de Ark Hofstede 2a Foksiastraat 1b Val van Urk 7 Tel. 0299-321440 Tel. 0299-324335 Tel. 0299-369108 De peuterspeelzalen zijn geopend;

Nadere informatie

Protocol Observeren en registreren peutergegevens en overleg/overdracht gegevens naar ouders en basisschool

Protocol Observeren en registreren peutergegevens en overleg/overdracht gegevens naar ouders en basisschool Protocol Observeren en registreren peutergegevens en overleg/overdracht gegevens naar ouders en basisschool Stichting Peuterspeelzalen Gaasterlân-Sleat Beste ouder(s) en of verzorger(s), Via dit protocol

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Peuterspeelzalen

Algemene Voorwaarden Peuterspeelzalen Adresgegevens t Speelhuisje t Kattekopje de Ark Hofstede 2a Foksiastraat 1b Val van Urk 7 Tel. 0299-321440 Tel. 0299-324335 Tel. 0299-369108 Openingstijden peuterspeelzaal De peuterspeelzaal is geopend

Nadere informatie

INFORMATIEBOEKJE. Stichting Peuterspeelzaal. t Hummeltje. Prins Bernhardstraat BE Berkenwoude. Uitgave 2017

INFORMATIEBOEKJE. Stichting Peuterspeelzaal. t Hummeltje. Prins Bernhardstraat BE Berkenwoude. Uitgave 2017 INFORMATIEBOEKJE Stichting Peuterspeelzaal t Hummeltje Prins Bernhardstraat 42 2825 BE Berkenwoude Uitgave 2017 Vooraf Alle informatie betreffende Peuterspeelzaal t Hummeltje vindt u in dit boekje. De

Nadere informatie

Een tijd om nooit te vergeten!

Een tijd om nooit te vergeten! Een tijd om nooit te vergeten! Beste ouders/verzorgers, U overweegt voor uw kind een plaats bij kinderdagverblijf Bubbels. Middels deze informatiebrochure krijgt u een eerste indruk over onze visie op

Nadere informatie

Kinderdagverblijf. Duckie. Informatie. brochure

Kinderdagverblijf. Duckie. Informatie. brochure Kinderdagverblijf Duckie Informatie brochure Deze brochure heeft tot doel u als ouder, verzorg(st)er of bedrijf te informeren over het kinderdagverblijf en wat Duckie voor u kan betekenen. De informatie

Nadere informatie

Plaatsingsprocedure, geldig in 2016 Aanmelding Plaatsing Einde overeenkomst Kennismaking Wennen Afwezigheid

Plaatsingsprocedure, geldig in 2016 Aanmelding Plaatsing Einde overeenkomst Kennismaking Wennen Afwezigheid Plaatsingsprocedure, geldig in 2016 Vanaf het moment dat u aangeeft dat u opvang nodig heeft, krijgt u te maken met een aantal praktische zaken rond de plaatsing. Hiervoor volgen wij de volgende procedure.

Nadere informatie

Informatieboekje. Peuterstap 28-1-2015

Informatieboekje. Peuterstap 28-1-2015 2015 Peuterstap 28-1-2015 INHOUDSOPGAVE 1 Welkom... 3 2 Peuterspeelzaal Peuterstap... 4 2.1 Doelstelling... 4 2.2 Aanbod... 4 3 VVE (Voorschoolse en Vroegschoolse Educatie)... 5 3.1 Doel VVE... 5 4 Programma

Nadere informatie

Informatieboekje groep 1 en 2

Informatieboekje groep 1 en 2 Informatieboekje groep 1 en 2 CBS Goudenstein Vredeplein 1 4175 HA Haaften 0418-591661 Informatieboekje voor groep 1 en 2 Welkom op CBS Goudenstein! Fijn dat u gekozen hebt voor onze school. U hebt gekozen

Nadere informatie

Nieuwsboekje voor nieuwe kinderen van de voorschool van IKC Buikslotermeer

Nieuwsboekje voor nieuwe kinderen van de voorschool van IKC Buikslotermeer Nieuwsboekje voor nieuwe kinderen van de voorschool van IKC Buikslotermeer Welkom bij de voorschool van IKC Buikslotermeer. U heeft gekozen voor onze voorschool om uw kind een goede en leerzame tijd te

Nadere informatie

Inhoudsopgave. De Bouwsteen informatiegids

Inhoudsopgave. De Bouwsteen informatiegids 2018-2019 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Gegevens Peuterspeelzaal... 3 Voorwoord... 4 Het doel van De Bouwsteen... 4 Pedagogisch beleidsplan... 5 Peuterspeelzaalleiding... 6 Locatie... 6 Dagindeling...

Nadere informatie

Informatieboekje van. Peuterspeelschool De Plantage

Informatieboekje van. Peuterspeelschool De Plantage Informatieboekje van Peuterspeelschool De Plantage Dit boekje informeert u over de huisregels van ; Peuterspeelschool De Plantage. De leidsters op de Dreumeldoos zijn: Kitty Delsink Migo Kitty werkt op

Nadere informatie

Ouderfolder Peuterspeelplaats

Ouderfolder Peuterspeelplaats Ouderfolder Peuterspeelplaats 1 Inhoudsopgave 1. Voorwoord... 3 2. Het Pedagogisch beleid.... 3 3. De groep.... 3 4. Stagiaires.... 3 6. Meertaligheid.... 4 8. Veiligheid en Gezondheid.... 4 9. Inspectie....

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Knuffel

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Knuffel Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Knuffel December 2017 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal Knuffel p. 3 2. groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel p. 3 3. kennismaking en wennen p. 3

Nadere informatie

PEDAGOGISCH WERKPLAN PEUTERSPEELZAAL OT EN SIEN

PEDAGOGISCH WERKPLAN PEUTERSPEELZAAL OT EN SIEN PEDAGOGISCH WERKPLAN PEUTERSPEELZAAL OT EN SIEN Juli 2018 Inhoud 1. Informatie over Peuterspeelzaal Ot en Sien... 2 2. Groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel... 3 3. Kennismaking, wennen en mentorschap...

Nadere informatie

Welkom bij de Stichting Peuterspeelzalen Gemeente Hellendoorn!

Welkom bij de Stichting Peuterspeelzalen Gemeente Hellendoorn! Welkom bij de Stichting Peuterspeelzalen Gemeente Hellendoorn! De peuterspeelzaal is niet meer weg te denken als voorschoolse voorziening voor kinderen van 2½ tot 4 jaar en legt een belangrijke basis voor

Nadere informatie

Informatie Prins Heerlijk

Informatie Prins Heerlijk Informatie Prins Heerlijk In dit boekje vindt u informatie over kinderdagverblijf Prins Heerlijk De bedoeling van dit boekje is om u te informeren over de verschillende zaken die belangrijk zijn voor kinderdagverblijf

Nadere informatie

Kinderopvang Het Kinderpaleis is een particuliere organisatie. In dit boekje willen we u informeren over onze Kinderopvang.

Kinderopvang Het Kinderpaleis is een particuliere organisatie. In dit boekje willen we u informeren over onze Kinderopvang. Welkom bij Kinderopvang Het Kinderpaleis Kinderopvang Het Kinderpaleis is een particuliere organisatie. In dit boekje willen we u informeren over onze Kinderopvang. Het Kinderpaleis biedt hele dagopvang

Nadere informatie

Informatieboekje. Peuterspeelzaal. St. Joseph

Informatieboekje. Peuterspeelzaal. St. Joseph Informatieboekje Peuterspeelzaal St. Joseph Aanmelding en afmelden... 5 Aanmelding en plaatsing... 5 Afmelden... 6 Afwezigheid ivm ziekte e.d.... 6 Doel peuterspeelzaal... 7 Pedagogisch beleid... 8 Halen

Nadere informatie

VVE beleidsplan. (versie 1.2 /februari 2015)

VVE beleidsplan. (versie 1.2 /februari 2015) VVE beleidsplan (versie 1.2 /februari 2015) Voorwoord Voor u ligt het eerste VVE beleidsplan van Peuterspeelzaal Kip Kakel. Hierin staat beschreven op welke wijze wij uitvoering willen geven aan de voor

Nadere informatie

gegevens peutergroep Op Stap Korte Kerkweg GC Rouveen ( 0522)

gegevens peutergroep Op Stap Korte Kerkweg GC Rouveen ( 0522) INFORMATIEBOEKJE gegevens peutergroep Op Stap Korte Kerkweg 19 7954 GC Rouveen ( 0522) - 29 27 41 www.peutergroepopstap.nl info@peutergroepopstap.nl De peutergroep Op Stap is een stichting voor protestants-

Nadere informatie

PRAKTISCHE INFORMATIE Peuteropvang Schoonhoven

PRAKTISCHE INFORMATIE Peuteropvang Schoonhoven PRAKTISCHE INFORMATIE Peuteropvang Schoonhoven Stichting Peuterspeelzalen Schoonhoven Centraal Bureau Bezoekadres: Bergambachterstraat 11, 2871 JC Schoonhoven Postadres: Marconiplein 1, 2871 JG Schoonhoven

Nadere informatie

Gegevens voorschoolse instelling Naam instelling: Telefoonnummer: Naam medewerker: Datum van invullen: Gegevens kind Naam kind: Adres: Woonplaats:

Gegevens voorschoolse instelling Naam instelling: Telefoonnummer: Naam medewerker: Datum van invullen: Gegevens kind Naam kind: Adres: Woonplaats: In het kader van een sluitende aanpak voor 0 tot 6 jarigen wordt gewerkt aan de overdracht van gegevens over het ontwikkelingsverloop van peuters naar basisscholen met als resultaat het overdrachtsformulier

Nadere informatie

PEUTERSPEELZAAL DE SCHALM VVE GROEP EN NULGROEP

PEUTERSPEELZAAL DE SCHALM VVE GROEP EN NULGROEP INFORMATIEBROCHURE PEUTERSPEELZAAL DE SCHALM VVE GROEP EN NULGROEP Welkom! Ieder kind heeft recht op goed onderwijs. Om een goede start te kunnen maken op de basisschool is het fijn als uw kind eerst een

Nadere informatie

Informatieboekje 2014 / 2015

Informatieboekje 2014 / 2015 Informatieboekje 2014 / 2015 Welkom! Van harte welkom bij peuterspeelzaal It Wrottershonk in Kollumerzwaag. In dit informatieboekje vertellen wij u alles over het reilen en zeilen op onze peuterspeelzaal.

Nadere informatie

Buitenschoolse opvang De speelark is onderdeel van kinderopvang Robbedoes. Informatieboekje. Buitenschoolse opvang. De Speelark Heel.

Buitenschoolse opvang De speelark is onderdeel van kinderopvang Robbedoes. Informatieboekje. Buitenschoolse opvang. De Speelark Heel. Buitenschoolse opvang De speelark is onderdeel van kinderopvang Robbedoes Informatieboekje Buitenschoolse opvang De Speelark Heel. Doelgroep: De buitenschoolse opvang is bedoeld voor kinderen in de leeftijd

Nadere informatie

Voorschool Marcoen. Voorschool/basisschool Marcoen Dennenlaan BD Dorst Tel. voorschool: voorschool:

Voorschool Marcoen. Voorschool/basisschool Marcoen Dennenlaan BD Dorst Tel. voorschool: voorschool: Voorschool Marcoen Voorschool/basisschool Marcoen Dennenlaan 71 4849 BD Dorst Tel. voorschool: 06-29751035 E-mail voorschool: voorschool@marcoen.nl Tel. basisschool: 0161-411376 e-mail basisschool: schoolpost@marcoen.nl

Nadere informatie

JongLeren Informatieboekje voor ouders. jonglerendenhaag.nl

JongLeren Informatieboekje voor ouders. jonglerendenhaag.nl JongLeren Informatieboekje voor ouders jonglerendenhaag.nl Welkom bij JongLeren! Ons doel is dat alle kinderen in een veilige en vertrouwde omgeving spelenderwijs kunnen leren. Wij sluiten aan bij de natuurlijke

Nadere informatie

Informatieboekje van. Peuterspeelzaal De Speeldoos

Informatieboekje van. Peuterspeelzaal De Speeldoos Informatieboekje van Peuterspeelzaal De Speeldoos Peuterspeelzaal De Speeldoos 0345-580582 Oranje Nassaustraat 21 speeldoos@telfort.nl 4191 EC Geldermalsen www.spgg.nl Beste ouders/verzorgers In de eerste

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Het Piraatje

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Het Piraatje Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Het Piraatje Juli 2017 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal t Piraatje p. 3 2. groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking en wennen p.

Nadere informatie

Peuteropvang Dolfijn

Peuteropvang Dolfijn Peuteropvang Dolfijn Samen spelen, leren en ontdekken VVE Leuk en leerzaam Vriendjes maken Voorwoord Beste ouders en peuters, In deze brochure kunt u allerlei praktische informatie lezen over onze peutergroep.

Nadere informatie

INFORMATIE PEUTERSPEELZAAL T BIJENKORFJE. Peuterspeelzaal t Bijenkorfje Croesenstraat JK HAARLEM tel

INFORMATIE PEUTERSPEELZAAL T BIJENKORFJE. Peuterspeelzaal t Bijenkorfje Croesenstraat JK HAARLEM tel INFORMATIE PEUTERSPEELZAAL T BIJENKORFJE Peuterspeelzaal t Bijenkorfje Croesenstraat 51 2015 JK HAARLEM tel.023-5246333 www.haarlemeffect.nl E-mail: bijenkorfje@haarlemeffect.nl De leidsters van Peuterspeelzaal

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Kweenie

Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Kweenie Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Kweenie Juli 2017 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal Kweenie p. 3 2. groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking en wennen p. 4 4. dagindeling

Nadere informatie

Pedagogisch plan Bengels kinderopvang

Pedagogisch plan Bengels kinderopvang Pedagogisch plan Bengels kinderopvang Pedagogisch beleidsplan Bengels Inleiding In dit beleidsplan laten we u kennis maken met het pedagogisch beleid van kinderopvang Bengels. Het pedagogisch beleid geeft

Nadere informatie

VVE Beleid De Wereldkinderen

VVE Beleid De Wereldkinderen VVE Beleid De Wereldkinderen Versie 2.0 Juni 2019 Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 Voorwoord...3 1. Algemene informatie...3 2. Voor en vroegschoolse educatie (VVE)...4 Wettelijk kader... 4

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Pippeloentje. Pedagogisch werkplan peuterspeelzaal Pippeloentje SPL / SJWB februari 2019

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Pippeloentje. Pedagogisch werkplan peuterspeelzaal Pippeloentje SPL / SJWB februari 2019 1 Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Pippeloentje Februari 2019 2 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal Pippeloentje 3 2. groepsomvang en leeftijdsopbouw 5 3. kennismaking en wennen en mentorschap

Nadere informatie

REGLEMENT HOJPIEPELOJ. Artikel 1. DOELSTELLING. Artikel 2. GROEPSINDELING

REGLEMENT HOJPIEPELOJ. Artikel 1. DOELSTELLING. Artikel 2. GROEPSINDELING REGLEMENT HOJPIEPELOJ Artikel 1. DOELSTELLING 1. Met betrekking tot de kinderen Een zodanige leefruimte creëren waarbij elk kind individueel en in groepsverband de gelegenheid krijgt zich optimaal te ontplooien

Nadere informatie

Informatieboekje. Peuterspeelzaal. Het Klavertje Oosterstreek

Informatieboekje. Peuterspeelzaal. Het Klavertje Oosterstreek Informatieboekje Peuterspeelzaal Het Klavertje Oosterstreek Adres peuterspeelzaal Het Klavertje: Oosterstreek 23 8388 NA Oosterstreek Tel. 0561-432690 E-mail: pszhetklavertje@gmail.com 1 Bereikbaarheid:

Nadere informatie

Samen leren spelen is spelenderwijs leren!

Samen leren spelen is spelenderwijs leren! Samen leren spelen is spelenderwijs leren! 1 Welkom Uw peuter is 2,5 jaar oud en gaat voor het eerst naar de peuterspeelgroep. Dat is een heel belangrijke gebeurtenis, voor de peuter en voor u! Voor uw

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Knuffel

Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Knuffel Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Knuffel Juli 2018 1 Inhoud 1. Informatie over peuterspeelzaal Knuffel... 2 2. Groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel... 2 3. Kennismaking,wennen en mentorschap...

Nadere informatie

Informatiefolder Voorschool obs Lisdodde

Informatiefolder Voorschool obs Lisdodde Informatiefolder Voorschool obs Lisdodde Een goede start voor ieder kind. Onze peuters Fijn dat u interesse heeft in onze Voorschool! Kinderopvang & BSO Kwebbel biedt u een Voorschoolse voorziening aan

Nadere informatie

Oosterstreek NA Oosterstreek Tel Website:

Oosterstreek NA Oosterstreek Tel Website: Adres peuterspeelzaal Het Klavertje: Oosterstreek 23 8388 NA Oosterstreek Tel. 0561-433497 E-mail: pszhetklavertje@gmail.com Website: www.peuterspeelzaalhetklavertje.nl Bereikbaarheid: Na de peutermorgens

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Pippeloentje

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Pippeloentje Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Pippeloentje Maart 2016 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelopvang Pippeloentje 3 2. groepsomvang en leeftijdsopbouw 4 3. kennismaking en wennen 5 4. dagindeling

Nadere informatie

Stichting Peuterspeelzalen Bodegraven

Stichting Peuterspeelzalen Bodegraven Stichting Peuterspeelzalen Bodegraven Informatieboek je Inhoudsopgave ʻt Peuterplein 4 Doelstelling 4 De stichting Peuterspeelzalen Bodegraven - ʻt Peuterplein 4 Geschiedenis en ontwikkeling Peuterspeelzaalwerk

Nadere informatie

Hartelijk welkom bij Kids2b

Hartelijk welkom bij Kids2b Hartelijk welkom bij Kids2b Stichting Kids2b! Al 25 jaar een begrip in Noord Groningen. Kinderen in de leeftijd van 0 tot 13 jaar krijgen bij ons alle gelegenheid om zich spelenderwijs te ontwikkelen.

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Ot en Sien

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Ot en Sien Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Ot en Sien September 2016 1 Inhoud 1. Informatie over Peuterspeelzaal Ot en Sien p. 3 2. Groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. Kennismaking en wennen p.

Nadere informatie

Nieuwsboekje voor nieuwe kinderen van de voorschool van De Buikslotermeer

Nieuwsboekje voor nieuwe kinderen van de voorschool van De Buikslotermeer Nieuwsboekje voor nieuwe kinderen van de voorschool van De Buikslotermeer Januari 2019 Welkom bij de voorschool van De Buikslotermeer. U heeft gekozen voor onze voorschool om uw kind een goede en leerzame

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Het Piraatje

Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Het Piraatje Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Het Piraatje Juli 2018 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal t Piraatje p. 3 2. groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking, wennen en

Nadere informatie

Informatieboekje. t Knötterheukske

Informatieboekje. t Knötterheukske Informatieboekje t Knötterheukske 1 2 Hartelijk welkom op t Knötterheukske Uw peuter voor het eerst naar de peuterspeelzaal, dat is waarschijnlijk best even wennen voor hem/haar, maar ook voor u. Met dit

Nadere informatie

PEUTERSPEELZAAL ENODE

PEUTERSPEELZAAL ENODE PEUTERSPEELZAAL ENODE PEUTERSPEELZAAL ENODE Heikampen 5-7 5672 ST Nuenen Tel.: 040-7879018 Website: www.peuterspeelzalennuenen.nl INFORMATIE voor ouders van peuters die via Kids Society Erica naar de speelzaal

Nadere informatie

Informatiebrochure voor ouders/verzorgers KieKeBoe s Peuterklas (peuterspeelzaal)

Informatiebrochure voor ouders/verzorgers KieKeBoe s Peuterklas (peuterspeelzaal) Informatiebrochure voor ouders/verzorgers KieKeBoe s Peuterklas (peuterspeelzaal) Inhoudsopgave VOEL OOK DE MAGIE VAN KINDEROPVANG EN NATUUR! PEUTERKLAS IN PLAATS VAN PEUTERSPEELZAAL 3 WAT IS DE PEUTERKLAS?

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Peuteropvang t Wakertje

Pedagogisch werkplan Peuteropvang t Wakertje Pedagogisch werkplan Peuteropvang t Wakertje JULI 2018 1 Inhoud 1. informatie over peuteropvang t Wakertje) p. 3 2. groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking en wennen p. 4 4. dagindeling

Nadere informatie

VVE Beleid De Wereldkinderen

VVE Beleid De Wereldkinderen VVE Beleid De Wereldkinderen Versie 2.0 Juni 2019 Bijlage Pedagogisch beleid De Wereldkinderen. Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Voorwoord... 3 1. Algemene informatie... 3 2. Voor en vroegschoolse

Nadere informatie

Stichting peuterspeelzaal Sint Maarten. Informatieboekje

Stichting peuterspeelzaal Sint Maarten. Informatieboekje Stichting peuterspeelzaal Sint Maarten Informatieboekje 2015/2016 Voorwoord Hierbij treft u het informatieboekje aan van Stichting peuterspeelzaal Sint Maarten te Voorburg. Wij hopen u in dit boekje een

Nadere informatie

Kinderopvang Het Kinderpaleis is een particuliere organisatie. In dit boekje willen we u informeren over onze Kinderopvang.

Kinderopvang Het Kinderpaleis is een particuliere organisatie. In dit boekje willen we u informeren over onze Kinderopvang. Welkom bij Kinderopvang Het Kinderpaleis Kinderopvang Het Kinderpaleis is een particuliere organisatie. In dit boekje willen we u informeren over onze Kinderopvang. Het Kinderpaleis biedt hele dagopvang

Nadere informatie

Informatieboekje. Peuteropvang

Informatieboekje. Peuteropvang Informatieboekje Peuteropvang Inleiding Hierbij bieden wij u ons informatieboekje aan. Het informeert u over de gang van zaken op de peuteropvang. U heeft uw kind aangemeld voor de peuteropvang. Een belangrijke

Nadere informatie

Informatieboekje Voorschool Marcoen

Informatieboekje Voorschool Marcoen Informatieboekje Voorschool Marcoen Basisschool Marcoen I Dennenlaan 71 I 4849 BD Dorst I 0161 411376 www.basisschoolmarcoen.nl I schoolpost@marcoen.nl I voorschool@marcoen.nl Inhoud Van harte welkom!...

Nadere informatie

Informatieboekje. Stichting Peuterspeelzaal De Lusthof Lusthofstraat XV VOORBURG.

Informatieboekje. Stichting Peuterspeelzaal De Lusthof Lusthofstraat XV VOORBURG. Informatieboekje Stichting Peuterspeelzaal De Lusthof Lusthofstraat 9 2271 XV VOORBURG info@pszdelusthof.nl Inleiding: Dit boekje verschaft u informatie over peuterspeelzaal De Lusthof. Het is bedoeld

Nadere informatie

Leidster: Atie Jonker, Tel: 0299-673012. Leidster: Sylvia Appelman, Tel: 072-5022939. Leidsters: Esther van Harskamp, Tel: 072-5710840

Leidster: Atie Jonker, Tel: 0299-673012. Leidster: Sylvia Appelman, Tel: 072-5022939. Leidsters: Esther van Harskamp, Tel: 072-5710840 INFORMATIEBOEKJE STICHTING PEUTERSPEELZALEN SCHERMER Beste ouders, Voor u ligt het informatieboekje van de Stichting Peuterspeelzalen Schermer. Middels dit boekje willen wij u een zo duidelijk mogelijk

Nadere informatie

INFORMATIEBOEKJE. Stichting Peuteropvang. t Hummeltje. Prins Bernhardstraat BE Berkenwoude. Uitgave maart 2018

INFORMATIEBOEKJE. Stichting Peuteropvang. t Hummeltje. Prins Bernhardstraat BE Berkenwoude. Uitgave maart 2018 INFORMATIEBOEKJE Stichting Peuteropvang t Hummeltje Prins Bernhardstraat 42 2825 BE Berkenwoude Uitgave maart 2018 Vooraf Alle informatie betreffende Peuteropvang t Hummeltje vindt u in dit boekje. De

Nadere informatie

INFORMATIE. brochure. Hoera: naar de peuterspeelzaal! Stichting Peuterspeelzalen Veghel. Ontdekken en leren. Spelen en bewegen.

INFORMATIE. brochure. Hoera: naar de peuterspeelzaal! Stichting Peuterspeelzalen Veghel. Ontdekken en leren. Spelen en bewegen. INFORMATIE brochure Stichting Peuterspeelzalen Veghel Ontdekken en leren Spelen en bewegen Taal en tellen Muziek en zingen Knutstelen en voorlezen Hoera: naar de peuterspeelzaal! De peuterspeelzaal Creëren

Nadere informatie

Ouderfolder Buitenschoolse opvang

Ouderfolder Buitenschoolse opvang Ouderfolder Buitenschoolse opvang 1 Inhoudsopgave 1. Voorwoord... 3 2. Het Pedagogisch beleid.... 3 3. De groep.... 3 4. Stagiaires.... 3 5. Oudercontacten.... 3 6. Oudercommissie.... 4 7. Veiligheid en

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Olleke Bolleke

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Olleke Bolleke Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Olleke Bolleke Maart 2016 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal Olleke Bolleke p. 3 2. groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking en wennen

Nadere informatie

PEDAGOGISCH GROEPSPLAN VAN :

PEDAGOGISCH GROEPSPLAN VAN : PEDAGOGISCH GROEPSPLAN VAN : versie 1/ februari 2011 1 Inleiding Pedagogisch groepsplan Binnen Peuterspeelgroep Heisa Hop wordt er gewerkt t.a.v. het pedagogisch beleid. De doelstellingen van het pedagogisch

Nadere informatie

Ruimte om te groeien. Peuterspeelzalen. De Boerderij. Pedagogisch werkplan

Ruimte om te groeien. Peuterspeelzalen. De Boerderij. Pedagogisch werkplan Ruimte om te groeien Pedagogisch werkplan 2016-2018 Peuterspeelzalen De Boerderij OPVANG ONTWIKKE- LING ONTSPAN- NING OPVOEDING ONDERWIJS WOORD VOORAF Voor je ligt het werkplan van locatie: De Boerderij

Nadere informatie

De Opvang. Ook allergieën dient u vooraf door te geven aan de pedagogisch medewerkers.

De Opvang. Ook allergieën dient u vooraf door te geven aan de pedagogisch medewerkers. Fides Peuterwerk Peuterwerk Peuterwerk van Fides biedt een uitdagende omgeving, waarin peuters op een speelse manier worden gestimuleerd in hun ontwikkeling. Uw peuter wordt daarbij ondersteund door deskundige

Nadere informatie

Informatiegids augustus 2016

Informatiegids augustus 2016 Informatiegids augustus 2016 Voor u ligt het informatieboekje van peuteropvang Ploegmaatjes. Ploegmaatjes is een zelfstandige peuteropvang gevestigd binnen basisschool de Ploeg. Wij staan voor een laagdrempelig

Nadere informatie

informatie voor ouders van het kinderdagverblijf t.b.v. het intakegesprek

informatie voor ouders van het kinderdagverblijf t.b.v. het intakegesprek informatie voor ouders van het kinderdagverblijf t.b.v. het intakegesprek Editie: nr. 1 Januari 2011 Januari 2011 2 INHOUDSOPGAVE Regels voor het halen en brengen pag. 4 Overdracht van informatie pag.

Nadere informatie

Pedagogisch Beleid. Inschrijving

Pedagogisch Beleid. Inschrijving Pedagogisch Beleid Inschrijving U vertrouwt ons uw kind toe en wij willen ook het allerbeste voor uw kind. In dit gesprek kunt u meer over uw kind vertellen.zijn er bijzonderheden waar wij rekening mee

Nadere informatie