Onderzoek naar de toepassing en het

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Onderzoek naar de toepassing en het"

Transcriptie

1 Koninklijke Nederlandse Voetbalbond Zeist v,. ' %.-%*». * -«: :t i -t*-.;'.'>»fc- ; v---'v/v;k* r-'^^x> *».**" - ' Onderzoek naar de toepassing en het gebruik van TEAMLOCKERS augustus 2006 KNVB

2 Koninklijke Nederlandse Voetbalbond Zeist Onderzoek naar de toepassing en het gebruik van TEAMLOCKERS augustus 2006

3 1. Inleiding Voetballers willen het liefst een 'eigen' kleedkamer waarin de kleding kan blijven hangen en die men kan afsluiten. De 'eigen' kleedkamer moet minimaal een half uur voor en na de wedstrijd ter beschikking staan. Het 'delen' van de kleedruimte wordt als niet wenselijk ervaren. Hiermee wordt enigszins gechargeerd een probleem bij veel voetbalverenigingen omschreven. Er is te weinig kleedruimte en de kleedkamers die er zijn, zijn veelal te klein om gelijktijdig door twee teams te worden gebruikt. Het standaardkleedlokaal, dat in de aanbevelingen wordt beschreven, gaat uit van maximaal 15 personen a 1 m 2 per persoon. Als op een normaal speelveld gelijktijdig twee pupillenwedstrijdjes worden gespeeld, hebben 30 tot 36 kinderen, geholpen door leiders en ouders, kleedruimte nodig. Om dit aantal in twee standaardkleedkamers onder te brengen tekent het knelpunt. De andere kant van de medaille is dat de overheid zich steeds meer terugtrekt, subsidieregelingen versobert, beheer in handen van de verenigingen legt en minder faciliterend optreedt. Waar in het verleden de kleedkamernorm 'in consencus' met gemeentelijke belangenorganisaties tot stand is gekomen, kon over de door de KNVB i.c. verenigingen gewenste aanpassing geen akkoord worden bereikt. Met dit onderzoek is getracht andere vormen van gebruik van de kleedgelegenheid te inventariseren. Aanvankelijk was het de bedoeling dat het onderzoek door een stagiair zou worden uitgevoerd. Helaas kon daarvoor geen geschikte persoon worden gevonden waardoor de inventarisatie in eigen beheer is uitgevoerd. De input zijn de reacties geweest op een in de Nieuwsbrief Ondersteuning Clubbesturen geplaatst verzoek. Naar aanleiding daarvan zijn een vijftal accommodaties bezocht en hebben gesprekken met enkele verenigingen en gemeenten plaatsgevonden. KNVB Accommodatiezaken augustus 2006

4 2. Aanpak onderzoek Er is voor gekozen om middels het beschrijven van een aantal 'good practises' tot een inventarisatie van andere vormen van gebruik van de kleedgelegenheid te komen. Vraagstelling In Nieuwsbrief OC (nr.49) is de vraagstelling als volgt geformuleerd: De KNVB is op zoek naar clubs die hun kleedgelegenheid anders hebben opgezet of het gebruik anders hebben georganiseerd. Hierbij wordt gedacht aan wisse/kleedkamers, kledingkasten of lockersystemen, kleedkamers voor dubbelgebruik, planningschema's van wedstrijden, etc. Verder is gevraagd naar ideeën die misschien nog niet in de praktijk zijn gerealiseerd maar die het onderzoeken waard zijn. Ontvangen reacties Het aantal binnengekomen reacties is bijzonder klein geweest. Uit voorwerk was al bekend dat in de gemeente Tilburg een aantal verenigingen met teamlockers werkt. Daar zijn nog twee bruikbare voorbeelden in de gemeente Den Bosch en in Utrecht bijgekomen. Bij de vereniging in Utrecht werd ook een geautomatiseerd planningsysteem voor de wedstrijden aangetroffen. Er zijn ook enkele reacties ontvangen die betrekking hadden op safety-boxen, moderne toegangscontrole en geautomatiseerde sleutelsystemen. Echt nieuwe ideeën zijn niet aangedragen. Bezoek accommodaties Op basis van de ontvangen reacties zijn een vijftal accommodaties bezocht. De keuze van de accommodaties is bepaald op basis van vooraf gevoerde telefoongesprekken. Daardoor was voor het bezoek al ongeveer duidelijk wat aangetroffen kon worden. Met deze vijf accommodaties wordt de verscheidenheid aan uitvoeringen die zijn aangedragen voldoende afgedekt. Het bezoek bestond uit een gesprek met een verantwoordelijk bestuurslid of de beheerder en het bekijken van de uitvoering. In hoofdstuk 3 worden de bezoeken kort uitgewerkt en wordt een globale schets van de aangetroffen uitvoering gegeven.

5 3. Good practises In dit hoofdstuk worden de bezochte accommodaties kort beschreven. De bijgevoegde schetsen geven niet de exacte situatie weer maar het principe van de uitvoering of de oplossing. 3.1 Voorbeeld l Uitgangssituatie: Bestaande kleedgelegenheid oorspronkelijk gebouwd voor militaire sportbeoefening. Ruim opgezette kleedruimten voor 25 a 30 personen, centrale was-, douche-, en toiletgelegenheid. Vier kleedkamers op twee speelvelden. Uitvoering Plaatsing van twee metalen teamlockers (merk META firma GS-Systems te Amerongen) per kleedkamer. Afmetingen 125 x 60 x 180, dubbeldeurs en voorzien van drie schappen. Sleutel van teamlocker tegen borg ( 10) verkrijgbaar in bestuurskamer. Situatieschets * >k TT Ervaringen Aanbrengen van kasten in bestaande kleedruimte gaat ten koste van de bank- en zitruimte. Door de centrale was- en toiletgelegenheid niet gelijktijdig bruikbaar door M/V-teams. Kasten niet geschikt voor ophangen van jassen waardoor deze voor eigen risico in de kleedruimte blijven hangen. Vaste schappen beperken het stapelen van tassen. Hoogte tot plafond wordt niet benut. Vereniging werkt zeer nadrukkelijk met gespreide aanvangstijden en een strak speelschema. Afwijkende programmering, bijvoorbeeld door het inplannen van inhaalwedstrijden leidt tot verstoring van het speelschema. Zonder teamlockers was strak speelschema en voldoende service richting leden niet haalbaar geweest. Kleding moet veilig opgeborgen kunnen worden!

6 3.2 Voorbeeld II Uitgangssituatie Nieuwe kleedkamers in blokken van twee met een eigen buitentoegang (geen centrale gang). Acht kleedkamers op vier velden, waaronder kunstgrasveld. Uitvoering In het voorportaal zijn vier vaste teamlockers aangebracht. Tevens is hier een gemeenschappelijk toilet voor twee kleedkamers gesitueerd. Afmetingen: 140 x 70 x 240 cm; dubbele openslaande deuren; 1 schap. Sleutel op naam en tegen 5.00 borg verkrijgbaar. Situatieschets Ervaringen Op stahoogte - circa 180 cm - is een metalen rek aangebracht. De sporttassen worden op de bodem of het rek geplaatst. Onder het rek zijn kledinghaken aangebracht. Door het aanbrengen van het rek kan men de hoogte tot het plafond benutten. Er zijn bewust geen schappen aangebracht. De teamlockers waren aanvankelijk voorzien van dubbele deuren waarvan de ene helft voorzien van een spanjoletvergrendeling. Als de spanjolet echter niet goed wordt vergrendeld, kan de deur gemakkelijk worden opengerukt. De spanjolet heeft men inmiddels vastgezet waardoor de helft van de deur nog open kan. De vereniging gaf aan bij vervanging van de deuren rolluiken te overwegen. Deze zijn in alle breedten verkrijgbaar en kunnen meestal goed worden afgesloten. Omdat meisjes- en vrouwenteams een afsluitbare kleedgelegenheid nodig hebben, moet ermee rekening worden gehouden dat de betreffende kleedkamers na een wedstrijd langere tijd uit de roulatie wegvallen. De opzet met blokken van twee kleedkamers en geen centrale gang beperkt de wisselmogelijkheden. Vereniging is zeer positief met betrekking tot het gebruik van teamlockers.

7 3.3 Voorbeeld Uitgangssituatie Uitbreiding bestaande kleedgelegenheid met één kleedkamer en vier teamlockers. Totaal 6 kleedkamers op 3 speelvelden. Uitvoering In een nieuw tussenportaal tussen bestaande en nieuwe gedeelte zijn vier teamlockers aangebracht ten behoeve van de aangrenzende kleedkamers. Afmetingen: 100 x 50 x 235 cm; enkele standaard deur; drie schappen Teamlockers alleen voor eigen teams; bekend aan wie de sleutel wordt gegeven; geen statiegeld. Situatieschets Ervaringen In verband met de kosten heeft men gekozen voor een standaarddeur. Deze keuze heeft de breedte bepaald. De diepte is te gering voor grote sporttassen, waardoor tassen soms overdwars geplaatst worden. Voor de pupillenteams zijn de kasten voldoende groot maar voor de oudere junioren- en seniorenteams aan de krappe kant. Vereniging werkt (nog) niet met gespreide aanvangstijden. Vereniging had liever aparte kleedkamers gehad maar kon financiering niet rond krijgen. Desondanks nu redelijk positief ten aanzien van het gebruik.

8 3.4 Voorbeeld IV Uitgangssituatie Verbouwing en herschikking van bestaande voorziening. Eén kleedlokaal is opgeofferd voor het realiseren van een centrale toiletruimte en een wasruimte voor kleding. Nu negen standaard kleedkamers (zonder toilet) op vier speelvelden waaronder een kunstgrasveld. Uitvoering Tussen kleedruimten en clubhuisgedeelte was een lange gang aanwezig waarvan één zijde door een blinde muur werd gevormd. Langs deze muur zijn in hout 16 teamlockers geplaatst. Afmetingen: 150 x 50 x 280 cm (bxdxh) geen schappen; boven in kasten enkele kledinghaken Sleutel tegen 10 borg verkrijgbaar op wedstrijdsecretariaat. Situatieschets Ervaringen De tassen worden op de bodem(vloer) van de kast geplaatst en op elkaar gestapeld Dit levert volgens de vereniging geen problemen op. De bodem wordt gevormd door de oorspronkelijke tegelvloer van de gang. Om schoonmaken mogelijk te maken is de onderkant ca. 10 cm van de vloer geplaatst. De kledinghaken waren niet of moeilijk bereikbaar voor kinderen (te hoog) Deze uitvoering is alleen mogelijk als de gangbreedte voldoende blijft als vluchtroute bij brand ed. De teamlockers worden alleen op zaterdag gebruikt. Op zondag krijgen de seniorenteams een eigen kleedruimte. De vereniging werkt met gespreide aanvangstijden om piekmomenten te vermijden Tussen de wedstrijden door is er voldoende tijd om kleedkamers schoon te maken zonder dat een team voor de deur staat te wachten. Er blijft nauwelijks kleding achter in de niet-afgesloten kleedruimte. Overigens is dat dan voor eigen risico (duidelijk aangegeven) en is nauwelijks sprake van diefstal.

9 3.5 Voorbeeld V Uitgangsituatie Gemeentelijke sporthal waarvan de kleedgelegenheid tevens door een hockeyvereniging wordt gebruikt. De kleedgelegenheid is verdeeld in twee grote ruimten zodat de scheiding M/V kan worden gemaakt. Uitvoering Elke ruimte is met scheidingswanden onderverdeeld in een aantal open compartimenten. Op de scheidingswanden zijn zitbanken en kledinghaken aangebracht. Aan de ene zijde bevindt zich de centrale douche- en wasvoorziening. De andere zijde wordt gevormd door een kastenwand (teamlockers) De portiersruimte fungeert als uitgiftepunt van de sleutels. Er wordt geen borg en/of ID gevraagd. Uitvoering f,~t ƒ Ervaringen De hele (douche)ruimte moet steeds schoon worden gemaakt, ook al wordt er maar door een enkel team gebruik van gemaakt. Het gehele team kan bijvoorbeeld gelijktijdig onder de douches gaan staan. Dit systeem is niet praktisch in situaties waar de voorzieningen zowel door mannen als vrouwen gebruikt moeten kunnen worden omdat aparte kleedruimten niet rendabel is. Grote leeftijdsverschillen tussen de gebruikers kan bij centrale douchevoorzieningen tot ongewenste situaties leiden. Het team lockersysteem is buiten gebruik gesteld nadat zich herhaalde malen diefstal had voorgedaan waarbij de teamlocker met een sleutel was geopend (geen inbraaksporen). De sleutels werden niet op naam of tegen voldoende borg afgegeven en regelmatig niet ingeleverd. Bij een volgend bezoek aan de sporthal kon de teamlocker, waarvan het slot niet vervangen was, simpel worden geopend. Omdat de kleedcompartimenten niet kunnen worden afgesloten, wordt de kleding in tassen meegenomen naar de zaal of het sportveld. Laten hangen is op eigen risico.

10 4. Teamlockersysteem Uit de inventarisatie en bezochte accommodaties dient zich in feite maar één bruikbare optie aan die in de praktijk en in een verenigingssituatie redelijk blijkt te functioneren: teamlockers of kledingkasten. In een tweetal situaties werd ook een centrale doucheruimte aangetroffen. De betrokken vereniging wees op de nadelen van een centrale doucheruimte in verband met de leeftijdsverschillen en het gebruik door mannen en vrouwen van dezelfde voorzieningen. In de sporthal ervaart men minder problemen omdat er aparte kleedruimten zijn voor mannen en vrouwen. Voorts plant men de activiteiten zodanig dat er geen grote leeftijdsverschillen ontstaan en er per avond maar één soort sport aanwezig is. Aangezien bij het gebruik van de kleedgelegenheid het knelpunt niet door het aantal douches wordt gevormd, wordt een centrale doucheruimte niet verder uitgewerkt. Het principe Het team lockersysteem is erop gebaseerd dat kleding en andere persoonlijke spullen worden opgeborgen in een afsluitbare kast en niet blijven hangen in de kleedkamer die vervolgens wordt afgesloten. Nadat men zich heeft omgekleed wordt de kleding terug gedaan in de sporttas en worden de sporttassen in een teamlocker opgeborgen en afgesloten. Het principe is afgeleid van de individuele lockersystemen zoals die aangetroffen worden in zwembaden, sauna's, stations, vliegvelden, ed. Voordelen Doordat de kleding niet in de kleedkamer blijft hangen is deze in principe vrij om door een volgend team gebruikt te worden. Daardoor is overlappend en meervoudig gebruik van dezelfde kleedkamer door meerdere teams mogelijk. Men hoeft niet met omkleden te wachten tot het voorgaande team zich gedoucht en aangekleed heeft. Dit verkort de wisseltijd tussen twee wedstrijden waardoor het vaak mogelijk is per veld een extra (jeugd)wedstrijd te plannen. Omdat steeds vaker kleedkamers met een ander team moeten worden gedeeld, voorkomt het gebruik van teamlockers diefstal van kleding en andere kostbare spullen. Aparte safetyboxen (kluisjes) voor kostbare spullen zijn in principe niet nodig. Desgewenst wordt binnen de teamlocker nog een extra safetybox aangebracht. Een oplossing die vaak in hotelkamers wordt aangetroffen. Afhankelijk van de uitvoering kan een besparing van het bouwoppervlak worden bereikt. Uitgaande van een optimale situatie van vier standaardkleedkamers per speelveld (min. 100 m 2 ) kan bij toepassing van teamlockers met twee kleedkamers voorzien van vier teamlockers worden volstaan (min. 60 m 2 ). Investeren in een teamlockersysteem is dus een minder dure investering dan in enkele extra kleedlokalen die, behalve op zaterdag, de rest van de week nauwelijks gebruikt worden. Bij grotere aantallen kleedkamers met teamlockers zijn er vrijwel altijd enkele vrije kleedkamers beschikbaar. Men is niet gebonden aan een vaste kleedkamer maar kan kiezen (flexibeler). De doorloopsnelheid wordt daardoor verbeterd en er zijn minder piekmomenten. De ervaring leert, zeker in combinatie met gespreide aanvangstijden, dat de teams ruim de tijd hebben om zich om te kleden en te douchen. Dubbele bezetting komt niet meer voor. Ook is er tussendoor voldoende tijd om de kleedkamers schoon te maken zonder dat de volgende teams staan te dringen. Een teamlockersysteem voorkomt dat de sporttassen (moeten) worden meegesleept naar het veld omdat men bang is voor diefstal. Het is ook niet nodig om de dug-outs te gebruiken als overkapping. Nadelen Als belangrijkste nadeel zal waarschijnlijk worden ervaren dat het team geen 'eigen' kleedkamer krijgt waarin de kleding kan blijven hangen en die men kan afsluiten. Het is echter een 'gevoelsmatig' argument, omdat het team bij een goede planning niet 'gelijktijdig' met een ander team de kleedkamer hoeft te delen. Teamlockersystemen worden toegepast in situaties waarbij een strakke wedstrijdplanning moet worden aangehouden om het aantal wedstrijden gespeeld te krijgen. Het betekent dat een team zich strikter aan de planning dient te houden en minder de vrijheid heeft om zelf te bepalen hoelang men van een kleedkamer gebruik kan maken, welke tijd men voor de warming-up uittrekt, etc.

11 Het is niet de bedoeling de sporttassen tijdens de rustpauze uit de teamlocker te halen. Heeft iemand tussentijds wat uit een tas nodig dan is dat nog steeds mogelijk, al zal men daar iets meer moeite voor moeten doen. Gaat een speler vervroegd douchen of moet blessure behandeld worden dan kan dit gewoon in een kleedkamer plaatsvinden. Er zal echter steeds op moeten worden toegezien dat de teamlocker na gebruik weer goed wordt afgesloten. Algemene ervaringen: Het gebruik van teamlockers vraagt in het begin de nodige aanpassing en discipline. Het verdient aanbeveling de sleutelprocedure duidelijk op schrift te stellen en deze goed te communiceren. Teamleiders moeten weten wat van hun verantwoordelijkheden zijn (borgstelling, toezien op afsluiten, inleveren sleutel). De sporters moeten de discipline opbrengen om de eigen kleding terug te doen in de sporttas en deze op te bergen in de teamlocker. De teamleider is verantwoordelijk dat er geen kleding in de kleedkamer achterblijft en dat de teamlocker goed wordt afgesloten. Achterblijvende kleding is voor eigen risico. In het begin zullen teams waarschijnlijk bezwaar maken dat men geen eigen kleedkamer krijgt. Als men ervaart dat de kleedkamer toch niet behoeft te worden gedeeld, ebt dit bezwaar snel weg. Er zijn verenigingen die er voor kiezen om de bezoekende teams een eigen kleedkamer te geven en de teamlockers door de thuisspelende teams te laten gebruiken. Standaardteams lijken zich het minst te kunnen schikken in deze vorm van gebruik. De meeste standaardteams hebben meer voorbereidingstijd nodig. Vooraf vind een wedstrijdbespreking plaats, er worden paramedische handelingen uitgevoerd, men komt na de warming-up nog even terug, etc. Ook hier zijn er verenigingen die er voor kiezen voor de standaardteams aparte kleedkamers beschikbaar te stellen die kunnen worden afgesloten. Om ongewenste situaties te vermijden verdient het aanbeveling om de kleedkamers die door meisjesen vrouwenteams worden gebruikt, bij gebruik te kunnen afsluiten. Voorts moet ermee rekening dat de gebruikstijd langer is dan bij mannen. Door het flexibele gebruik van de overige kleedkamers wordt het niet als een echt knelpunt gesignaleerd. Wedstrijdplanning Over het algemeen hanteren veel voetbalverenigingen vaste bloktijden bij het plannen van de wedstrijden. Op alle velden beginnen meestal op hetzelfde tijdstip de wedstrijden. Een bekend schema op zaterdag is: 9.00, 10.30, en uur. Het gevolg is dat tussen twee wedstrijden door het in en rond de kleedkamers erg druk is. Teams die staan te wachten tot de kleedkamers vrij komen, vrijwilligers die tussendoor nog even willen schoonmaken, een massaal gebruik van de toiletten, etc. Dezelfde (piek)drukte wordt ervaren in de kantine. Bij de inventarisatie is ervaren dat wanneer de aanvangstijden per veld iets ten opzichte van elkaar worden verschoven de drukte wordt gespreid. Vaak is 15 minuten al voldoende maar het kan ook worden bereikt door met de verschillen in wedstrijdduur te spelen. De meeste verenigingen geven aan dat gespreide aanvangstijden in combinatie met teamlockers de piekdrukte grotendeels wegneemt en er steeds ruim voldoende tijd is om zich om te kleden. Ook in de kantine zal men een gelijkmatiger drukte ervaren, waardoor het voor het kantinepersoneel prettiger werken is. Ruimtelijke knelpunten Bij kleedkamers met standaardafmetingen (ca. 15 m 2 ) lossen teamlockers niet het ruimtelijke knelpunt op dat ontstaat als twee 7-tallen plus aanhang van dezelfde kleedruimte gebruik moeten maken. Geadviseerd moet worden om naast standaardkleedkamers er een aantal met ruimere afmetingen voor personen te hebben. Teamlockers lossen niet het probleem op dat in alle junioren- en pupillencategorieën jongens en meisjes in gemengde teams mogen spelen, maar wel afzonderlijke kleedgelegenheid nodig hebben. Uit de inventarisatie is geen adequate oplossing voor dit probleem aangedragen. Bij de meeste verenigingen moeten de enkele meisjes zich omkleden in de scheidsrechterruimte, de EHBO/massageruimte, de bestuurskamer of soms in een berghok. Alleen bij grotere aantallen wordt er een aparte kleedkamer aangewezen, die dan door de thuisspelende en bezoekende meisjes kan worden gebruikt. 10

12 Sluitsystemen De meest simpele vorm van afsluiten van een teamlocker of kledingkast is een standaardslot met baardsleutel. Beter is al een goed cilinderslot en nog moderner (veiliger) is een codeslot. Het nadeel van ieder sleutelsysteem is dat een sleutel verloren of vergeten kan worden, niet terug gebracht wordt, in verkeerde handen kan komen, etc. Vandaar dat het goed is om bij toepassing van teamlockers stil te staan bij de wijze van afsluiten en het sleutelbeheer. Voor lockersystemen zijn naast sleutels meerdere specifieke sluitsystemen op de markt, zoals: muntof pandslot, cijfer- of pincodeslot, magneetkaart-, chipcard of barcodeslot, ed. Cardsystemen hebben als voordeel dat deze geprogrammeerd kunnen worden maar zijn doorgaans vrij kostbaar. Belangrijk bij een goed sluitsysteem is dat het simpel en voldoende 'hufterproof is en tegen een stootje kan. 11

13 5. Aanbevelingen Teamlockers is een praktische oplossing om een meervoudig gebruik van de kleedruimte mogelijk te maken en dubbele bezetting te voorkomen. Teamlockers worden buiten de kleedruimte, maar in de directe nabijheid op de gang of in een portaal gesitueerd. Teamlockers binnen een kleedruimte leidt tot verlies aan muur- en zitruimte. Teamlockers zijn bij voorkeur vaste kasten die in het gebouw worden opgenomen. Bij toepassing van losse kasten verdient het aanbeveling deze aan de muur te verankeren. Per kleedkamer zijn tenminste twee teamlockers van voldoende grootte nodig. Geadviseerd wordt de volgende afmetingen aan te houden: breedte: meter diepte: meter hoogte: plafondhoogte Voorbeeld teamlocker (vooraanzicht) 4 J. Er is een voorkeur voor kasten zonder schappen omdat deze meer gebruiksmogelijkheden bieden. Een praktische oplossing lijkt om de kastbodem en de hoogte te benutten voor de sporttassen. In het middengedeelte worden kledinghaken aangebracht waar overtollige kleding - denk aan winterjassen - kan worden opgehangen. Op ongeveer 1.80 m hoogte wordt een tussenrek (schap) aangebracht met daaronder voldoende kledinghaken. Op het rek kunnen weer tassen worden geplaatst. Deze indeling wordt ook toegepast in veel individuele lockers. Er moet een centraal uitgiftepunt van de sleutels komen (bestuurskamer of wedstrijdsecretariaat). De sleutels moeten op naam (herkenbaar) en tegen betaling van een borg worden uitgegeven. De borg moet voldoende hoog ( 10.00) zijn om het inleveren van de sleutel te stimuleren. De sleutels moeten van goede kwaliteit zijn. Bij voorkeur geen standaardsleutels die bij elke slotenmaker verkrijgbaar zijn. Aan de sleutel moet een stevige hanger worden bevestigd (niet een standaard plastic label) zodat deze niet te gemakkelijk in een broekzak wordt gestoken. Er moeten voldoende reservesleutels achter de hand zijn in geval een team vertrekt zonder de sleutel in te leveren. Men moet zich ervan bewust zijn dat een niet-inqeleverde sleutel in beginsel toegang geeft tot de teamlocker. Onvoldoende sleutelbeheer zou tot diefstal kunnen leiden. Spreiding van de aanvangstijden zal het gebruik van de kleedgelegenheid en andere faciliteiten beter spreiden en het ontstaan van piekmomenten verminderen. Praktische uitwerking In veel bestaande situaties zal het niet mogelijk zijn om teamlockers aan te brengen. De kleedkamers zijn te klein, de gangen te smal, er is onvoldoende vrije muurruimte, etc. Bij een verbouwing moet overwogen worden of het mogelijk is een bestaande ruimte, in de directe nabijheid van de kleedkamers, op te offeren voor het plaatsen van teamlockers. Dit kan praktischer zijn dan het op afstand plaatsen van de teamlockers. Omdat deuren op gangen nogal veel ruimte vragen en blokkerend kunnen werken, zou overwogen kunnen worden metalen rolluiken te gebruiken. Bij de uitvoering moet kwalitatief goed hang- en sluitwerk worden gebruikt. Deuren, kozijnen, schappen en andere materialen moeten sterk en vandaalbestendig zijn. 12

14 VOETBAL IS ONS LEVEN KNVB Amateurvoetbal Woudenbergseweg HX ZEIST Postbus AM ZEIST Telefoon Fax Website: Sponsors en mediapartners: Natjonale- ING * Heinehcn prlc WAT RHOUsf00PERS Nederlanden

HET NUT VAN TEAMLOCKERS

HET NUT VAN TEAMLOCKERS HET NUT VAN TEAMLOCKERS DE VOORDELEN EN PRAKTISCHE KANTEN INLEIDING COLOFON December 2017, KNVB Vormgeving: Studio Wesseling Fotografie: KNVB Copyright KNVB Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd,

Nadere informatie

Behoeftebepaling DoCoS

Behoeftebepaling DoCoS Koninklijke Nederlandse Voetbalbond District West II Behoeftebepaling DoCoS Wedstrijd- en trainingscapaciteit Seizoen 2013-2014 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 1. Huidige situatie 3 Aantal velden en kleedkamers...

Nadere informatie

Reglement materiaal- en accommodatiebeheer

Reglement materiaal- en accommodatiebeheer Toelichting Reglement Accommodatie- en Materiaalbeheer. Dit document is opgesteld om alle leden van RKSV Liessel inzicht te geven hoe verwacht wordt om te gaan met zowel accommodatie als de ter beschikking

Nadere informatie

Koninklijke Nederlandse Voetbalbond District West I. Gemeente Bergen: Toekomstige Behoeftebepaling Zeevogels & Egmondia

Koninklijke Nederlandse Voetbalbond District West I. Gemeente Bergen: Toekomstige Behoeftebepaling Zeevogels & Egmondia Koninklijke Nederlandse Voetbalbond District West I Gemeente Bergen: Toekomstige Behoeftebepaling Zeevogels & Egmondia Maart 2011 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 1.1 Achtergrond... 3 1.2 Werkwijze... 3

Nadere informatie

Voorwoord. Beste voetbalvrienden,

Voorwoord. Beste voetbalvrienden, Voorwoord Beste voetbalvrienden, Van harte welkom bij DZC 68, op ons mooie Sportpark Zuid in Doetinchem. Wij zijn blij dat jullie allen aan het toernooi meedoen. Het speelschema vind je als aparte bijlage.

Nadere informatie

Behoeftebepaling voetbalverenigingen gemeente Gouda

Behoeftebepaling voetbalverenigingen gemeente Gouda Koninklijke Nederlandse Voetbalbond District West II - Ondersteuning Clubbesturen Behoeftebepaling voetbalverenigingen gemeente Gouda Wedstrijd- en trainingscapaciteit (versie 2) oktober 2009 Inhoudsopgave

Nadere informatie

RICHTLIJNEN VOOR KORFBALVERENINGINGEN BIJ HET OPZETTEN VAN EEN VERENIGINGS - BELEIDSPLAN ARBITRAGE

RICHTLIJNEN VOOR KORFBALVERENINGINGEN BIJ HET OPZETTEN VAN EEN VERENIGINGS - BELEIDSPLAN ARBITRAGE Organisatie RICHTLIJNEN VOOR KORFBALVERENINGINGEN BIJ HET OPZETTEN VAN EEN VERENIGINGS - BELEIDSPLAN ARBITRAGE INHOUDSOPGAVE Inleiding Stap 5 Organisatie 5.1 Stap 5 A Aanwijzen verenigingsscheidsrechters

Nadere informatie

Behoeftebepaling vv Rhoon & sv WCR

Behoeftebepaling vv Rhoon & sv WCR Koninklijke Nederlandse Voetbalbond District West II Behoeftebepaling vv Rhoon & sv WCR Wedstrijd- en trainingscapaciteit December 2012 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 1. Huidige situatie 3 2. Toelichting

Nadere informatie

Koninklijke Nederlandse Voetbalbond Amateurvoetbal. Handleiding Accommodatiebezetting

Koninklijke Nederlandse Voetbalbond Amateurvoetbal. Handleiding Accommodatiebezetting Koninklijke Nederlandse Voetbalbond Amateurvoetbal Handleiding Accommodatiebezetting Versie 1.0 Augustus 2009 Inhoudsopgave Inleiding 2 1. Hoofdstuk 1: Algemene aspecten 3 1.1 Inleiding... 3 1.2 Uitgangspunten...

Nadere informatie

Stichting Toegankelijkheid De Fryske Marren

Stichting Toegankelijkheid De Fryske Marren Stichting Toegankelijkheid De Fryske Marren Onderzoek Toegankelijkheid Sportterreinen De Fryske Marren Het onderzoek is uitgevoerd door vrijwilligers van de Stichting Toegankelijkheid De Fryske Marren

Nadere informatie

Schoolzaalvoetbaltoernooi

Schoolzaalvoetbaltoernooi Schoolzaalvoetbaltoernooi Voor wie Groep 7 en 8 Waar Maaspoort Sports & Events Marathonloop 1 5235 AA s-hertogenbosch Tel: (073) 64 94 222 Wanneer Maandag 27 december 2010 Tijden Start toernooi: 09.00

Nadere informatie

Pupillen - Junioren & Meisjes Toernooi. Zaterdag 17 Mei 2014

Pupillen - Junioren & Meisjes Toernooi. Zaterdag 17 Mei 2014 Pupillen - Junioren & Meisjes Toernooi Zaterdag 17 Mei 2014 Ochtendprogramma C Junioren & D Pupillen 08:30-12:17 Prijsuitreiking 12:30 GROEP A GROEP B GROEP C GROEP D De MEERN C 4 AMSTELVEEN C 2 ALPHEN

Nadere informatie

Toon de Bruijn Hilvariajeugdtoernooi 2015

Toon de Bruijn Hilvariajeugdtoernooi 2015 S.V. HILVARIA Toon de Bruijn Hilvariajeugdtoernooi 2015 Programma Toon de Bruijn Hilvariajeugdtoernooi 2015 Zaterdag 30-mei F-jeugd Zondag 31-mei D-jeugd Zaterdag 6-jun E-jeugd Zondag 7-jun C + E-jeugd

Nadere informatie

Enquête over onderhoud

Enquête over onderhoud Enquête over onderhoud In november 2014 legden we het Bo-Ex Panel een enquête voor met als onderwerp Onderhoud. Het thema onderhoud is erg breed. Daarom kozen we vooral te vragen naar ervaringen bij de

Nadere informatie

Koninklijke Nederlandse Voetbalbond Amateurvoetbal. 35+ Toernooi ODC te Boxtel 23 september 2011

Koninklijke Nederlandse Voetbalbond Amateurvoetbal. 35+ Toernooi ODC te Boxtel 23 september 2011 Koninklijke Nederlandse Voetbalbond Amateurvoetbal 35+ Toernooi ODC te Boxtel 23 september 2011 Voorwoord 7 tegen 7 toernooien voor 35+ teams Hierbij het programmaboekje voor het eerste 35+ toernooi bij

Nadere informatie

Behoeftebepaling Steenbergen -

Behoeftebepaling Steenbergen - Koninklijke Nederlandse Voetbalbond Behoeftebepaling Steenbergen - Wedstrijd- en trainingscapaciteit Seizoen 2013-14 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 1. Huidige situatie 3 2. Behoeftebepaling algemeen 4 Voorwaarden...

Nadere informatie

Handleiding Spelregelbewijs in Sportlink Club

Handleiding Spelregelbewijs in Sportlink Club KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBALBOND AMATEURVOETBAL Handleiding Spelregelbewijs in Sportlink Club knvb.nl Versiebeheer Versie Datum Omschrijving 1.1 September 2015 Volgende kolommen toegevoegd: 1.1.3: toelichting

Nadere informatie

Informatie zwemmers, coaches, officials en publiek Minioren Club Meet regio Zuid, Provincie Brabant 2013

Informatie zwemmers, coaches, officials en publiek Minioren Club Meet regio Zuid, Provincie Brabant 2013 Informatie zwemmers, coaches, officials en publiek Minioren Club Meet regio Zuid, Provincie Brabant 2013 Locatie De wedstrijd wordt gehouden in het wedstrijdbad, gelegen naast het Golfbad in Oss Eigen

Nadere informatie

Henk Droste JO-9 Toernooi

Henk Droste JO-9 Toernooi Henk Droste JO-9 Toernooi 21 ste Editie Hoofdsponsor Slagerij Hemmer 20 mei 2017 Voorwoord Beste sportvrienden, Namens het bestuur van V.V. STEVO heten wij jullie van harte welkom op ons sportcomplex 'de

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Rentedragende lening Stichting Beheer en Exploitatie Orion.

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Rentedragende lening Stichting Beheer en Exploitatie Orion. Openbaar Onderwerp Rentedragende lening Stichting Beheer en Exploitatie Orion Programma / Programmanummer Sport / 1052 Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting De Stichting Beheer en Exploitatie Orion

Nadere informatie

KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBALBOND AMATEURVOETBAL. Handleiding Uitslagen- en Standenlijst in Sportlink Club

KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBALBOND AMATEURVOETBAL. Handleiding Uitslagen- en Standenlijst in Sportlink Club KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBALBOND AMATEURVOETBAL Handleiding Uitslagen- en Standenlijst in Sportlink Club KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBALBOND AMATEURVOETBAL Versiebeheer Versie Datum Omschrijving 1.0

Nadere informatie

Ries van Dijk Toernooi 2018 VSV Vreeswijk

Ries van Dijk Toernooi 2018 VSV Vreeswijk Reglementen Ries van Dijk Toernooi 2018 Zaterdag 9 juni 2018 en Zondag 10 juni 2018 Pagina 1 Inhoud Huishoudelijk reglement... 3 Toernooireglement... 4 Algemene opmerkingen voor leiders, begeleiders, spelers...

Nadere informatie

Vrouwen- & Meidentoernooi

Vrouwen- & Meidentoernooi Vrouwen- & Meidentoernooi 4 juni 2016 Beste voetballiefhebbers, Namens HSV De Zuidvogels heet ik iedereen van harte welkom op ons jaarlijkse Girls On Tour Toernooi. In dit informatieboekje vind u belangrijke

Nadere informatie

KNVB district West 2 Bekerreglement 2015/'16 (m.u.v. standaard mannen)

KNVB district West 2 Bekerreglement 2015/'16 (m.u.v. standaard mannen) KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBALBOND AMATEURVOETBAL KNVB district West 2 Bekerreglement 2015/'16 (m.u.v. standaard mannen) knvb.nl Artikel 1 Aan deze wedstrijden kan worden deelgenomen door: de voor de

Nadere informatie

Handleiding Spelregelbewijs in Sportlink Club

Handleiding Spelregelbewijs in Sportlink Club KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBALBOND AMATEURVOETBAL Handleiding Spelregelbewijs in Sportlink Club knvb.nl Versiebeheer Versie Datum Omschrijving 1.0 Augustus 2015 Eerste versie handleiding 2 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Wat zijn onze uitgangspunten voor iedereen:

Wat zijn onze uitgangspunten voor iedereen: Onderstaand staan de gedragsregels, alsmede taken en verantwoordelijkheden, weergegeven, die we bij v.v. Rijsbergen willen hanteren. Als iedereen zich hieraan houdt, is het altijd gezellig en sportief,

Nadere informatie

PROMOTIE- EN DEGRADATIEREGELINGEN SENIOREN EN JEUGD SEIZOEN DISTRICT ZUID2

PROMOTIE- EN DEGRADATIEREGELINGEN SENIOREN EN JEUGD SEIZOEN DISTRICT ZUID2 PROMOTIE- EN DEGRADATIEREGELINGEN SENIOREN EN JEUGD SEIZOEN 2017 2018 DISTRICT ZUID2 Mannen standaard elftallen Mannen reserve elftallen (categorie A en B) Vrouwen (categorie A en B) Jeugd (JO19, JO17,JO15

Nadere informatie

Handleiding module Accommodatiebezetting

Handleiding module Accommodatiebezetting KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBALBOND AMATEURVOETBAL Handleiding module Accommodatiebezetting in Sportlink Club KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBALBOND AMATEURVOETBAL Versiebeheer Versie Datum Omschrijving 1.0

Nadere informatie

Accommodatie. Kleedruimte en velden

Accommodatie. Kleedruimte en velden Accommodatie Met het introduceren van de nieuwe wedstrijdvormen ontvangen wij veel vragen van verenigingen over wat dit gaat betekenen voor het aantal vrijwilligers, aantal velden, doeltjes etc. Dit is

Nadere informatie

Arie Roza Toernooi zaterdag

Arie Roza Toernooi zaterdag Inhoudsopgave Arie Roza Toernooi zaterdag 03-06-2017 Wedstrijdschema ochtendprogramma 3 Wedstrijdschema middagprogramma 4 Toernooi regelement 5 Het toernooi 6 Aanmelden Kleedkamers Gezondheid EHBO Routebeschrijving

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord Toernooi reglement... 5 NIX

Inhoudsopgave. Voorwoord Toernooi reglement... 5 NIX GVAV- Toernooi 2018 Inhoudsopgave Voorwoord... 4 Toernooi reglement... 5 NIX 18... 6 Aandachtspunten voor een sportief en ordelijk verloop van het toernooi... 6 Vrijdag 15-06-18 JO17... 7 Vrijdag 15-06-18

Nadere informatie

En weer door!!!! Lopende projecten.. Beste Fce'ers, Vrijwilligers

En weer door!!!! Lopende projecten.. Beste Fce'ers, Vrijwilligers En weer door!!!! Beste Fce'ers, Met de winterstop achter de rug konden we vol goede moed weer beginnen aan de tweede helft van het seizoen! Helaas...het weer heeft tot nu toe niet echt meegezeten. Maar...We

Nadere informatie

Toernooi boekje voor O12 en O13 Zondag 3 juni 2018 Uitgave van

Toernooi boekje voor O12 en O13 Zondag 3 juni 2018 Uitgave van Toernooi boekje voor O12 en O13 Zondag 3 juni 2018 Uitgave van Almeerse Sport Club Waterwijk Sportpark Rie Mastenbroek Postbus 1130 1300 BC Almere Telefoon 036-5343678 Beste spelers, ouders en begeleiders,

Nadere informatie

Leiderdorp, 13 maart 2012. Aan de Gemeenteraad Leiderdorp. Betreft: Vragen naar aanleiding van Presentatie d.d. 8 februari 2012. Mijne Dames, Heren,

Leiderdorp, 13 maart 2012. Aan de Gemeenteraad Leiderdorp. Betreft: Vragen naar aanleiding van Presentatie d.d. 8 februari 2012. Mijne Dames, Heren, Leiderdorp, 13 maart 2012. Aan de Gemeenteraad Leiderdorp Betreft: Vragen naar aanleiding van Presentatie d.d. 8 februari 2012 Mijne Dames, Heren, Op 8 februari jl. heeft ondergetekende tezamen met de

Nadere informatie

Promotie-/degradatieregelingen Mannen standaard zondag, 2015/ 16

Promotie-/degradatieregelingen Mannen standaard zondag, 2015/ 16 KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBALBOND AMATEURVOETBAL Promotie-/degradatieregelingen Mannen standaard zondag, 2015/ 16 knvb.nl Betaald Voetbal Beloften Divisie A:... 3 Topklasse zondag:... 4 Hoofdklasse zondag:...

Nadere informatie

Groep 7 Woensdag 27 maart 2019

Groep 7 Woensdag 27 maart 2019 Groep 7 Woensdag 27 maart 2019 Excelsior Maassluis Lavendelstraat 2 Maassluis https://www.excelsior-m.nl/groep7/ Welkom! Voor het 4 de jaar op rij wordt het schoolvoetbaltoernooi gezamenlijk georganiseerd

Nadere informatie

De gedragsregels voor de speler

De gedragsregels voor de speler De gedragsregels voor de speler 1. Is sportief, vertoont teamgeest als onderdeel van een team en helpt en steunt zijn medespelers in het veld. 2. Neemt deel aan alle trainingen en wedstrijden en meldt

Nadere informatie

WERKWIJZE MINIPUPILLEN

WERKWIJZE MINIPUPILLEN Achilles 1894 WERKWIJZE MINIPUPILLEN 1 Werkwijze mini-pupillen 1. Inleiding en aanleiding 2. Intake van een nieuwe mini-pupil 3. Het kader van Achilles 1894 m.b.t. de mini-pupillen 4. Hoe zijn de trainingen

Nadere informatie

K.S.V. Fortissimo. 1 e. C-Junioren Toernooi

K.S.V. Fortissimo. 1 e. C-Junioren Toernooi K.S.V. Fortissimo 1 e C-Junioren Toernooi 18 mei 2013 Ede, april 2013 Sportvrienden, traineres, leid(st)ers, ouders en overige gasten, Hartelijk welkom bij de K.S.V. Fortissimo, voor de eerste editie van

Nadere informatie

sportcomplex de Zunnebargh sportcomplex de Zunnebargh Sponsorboekje Samenvatting vv Diepenveen

sportcomplex de Zunnebargh sportcomplex de Zunnebargh Sponsorboekje Samenvatting vv Diepenveen sportcomplex de Zunnebargh sportcomplex de Zunnebargh Sponsorboekje Samenvatting SPONSORmogelijkheden vv Diepenveen 1 Inhoudsopgave Samenvatting sponsormogelijkheden vv Diepenveen...4 Over DSC...5 Inleiding...6

Nadere informatie

Jeugdtoernooidagen. E-pupillen

Jeugdtoernooidagen. E-pupillen Jeugdtoernooidagen Epupillen Welkom bij voetbalvereniging AFC 34 Namens AFC 34 is het ons een genoegen u welkom te heten op één van onze jeugdtoernooien. Met elkaar hopen wij er weer een geslaagd toernooi

Nadere informatie

Kadernotitie fusie Oisterwijkse voetbalverenigingen. SV Nevelo. RKSV Taxandria. RKSV Oisterwijk

Kadernotitie fusie Oisterwijkse voetbalverenigingen. SV Nevelo. RKSV Taxandria. RKSV Oisterwijk Kadernotitie fusie Oisterwijkse voetbalverenigingen SV Nevelo RKSV Taxandria RKSV Oisterwijk Inhoudsopgave 1. Maatschappelijk karakter voetbal 2. Overwegingen voor een fusie 3. Overwegingen bij een fusie

Nadere informatie

Het BFC Exposa-Fashion D-pupillen toernooi

Het BFC Exposa-Fashion D-pupillen toernooi Het BFC Exposa-Fashion D-pupillen toernooi Zondag 22 juni 2014 Sportpark Meerweg 63 Bussum Telefoon: 035-6945648 Email: toernooienbfc@live.nl DEELNEMERSVELD BFC JEUGDTOERNOOIEN 2014 Bussum, juni 2014 Beste

Nadere informatie

Handleiding Spelregelbewijs in Sportlink Club

Handleiding Spelregelbewijs in Sportlink Club KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBALBOND AMATEURVOETBAL Handleiding Spelregelbewijs in Sportlink Club knvb.nl Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 1.1. Spelregelbewijs voor tweedejaars B Junioren... 3 1.1.1. Kennen,

Nadere informatie

Heeft u elektronisch locker management overwogen? Een locker is niet compleet zonder een degelijk slot.

Heeft u elektronisch locker management overwogen? Een locker is niet compleet zonder een degelijk slot. Heeft u elektronisch locker management overwogen? Een locker is niet compleet zonder een degelijk slot. Een gebruiksvriendelijk slot dat gebruikers het gevoel geeft dat hun spullen veilig zijn. En een

Nadere informatie

10 geboden v.v. Gestel:

10 geboden v.v. Gestel: 10 geboden v.v. Gestel: Je bent lid van een vereniging en niet van één team. Toon respect voor iedereen. Accepteer de beslissing van leiding, trainers en de scheidsrechter. Complimenten zijn altijd leuk.

Nadere informatie

Sponsorbrochure SVL voetbal

Sponsorbrochure SVL voetbal Sponsorbrochure SVL voetbal Brochure Voorwoord SVL is een omni-sportvereniging die onderdak biedt aan een afdeling voetbal, tennis, gymnastiek en badminton. Een gezellige en sportieve vereniging voor jong

Nadere informatie

(Jeugd-) Beleidsplan Voetbalvereniging Neerlandia 31

(Jeugd-) Beleidsplan Voetbalvereniging Neerlandia 31 (Jeugd-) Beleidsplan Voetbalvereniging Neerlandia 31 Auteur : Jolanda Brokx, Oscar Schouten Versie : 1.1 Datum : april 2015 Contents 2. Inleiding... 3 3. Visie... 3 4. Verenigingsstructuur... 3 5. Aantal

Nadere informatie

Koninklijke Nederlandse Voetbalbond Amateurvoetbal. Draaiboek. 7x7 35/45+ toernooi (voorronde)

Koninklijke Nederlandse Voetbalbond Amateurvoetbal. Draaiboek. 7x7 35/45+ toernooi (voorronde) Koninklijke Nederlandse Voetbalbond Amateurvoetbal Draaiboek 7x7 35/45+ toernooi (voorronde) Voorwoord 7 tegen 7 toernooien voor 35/45+ teams De KNVB organiseert in samenwerking met uw vereniging op 25

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement

Huishoudelijk reglement Toernooireglement De wedstrijden worden volgens de algemeen geldende KNVB-regels gespeeld, maar omdat ieder team meerdere wedstrijden moet spelen, is de lengte van de wedstrijden aangepast. De speeltijd

Nadere informatie

KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBALBOND AMATEURVOETBAL. Handleiding Opvragen rapportages Spelerspas in Sportlink Club

KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBALBOND AMATEURVOETBAL. Handleiding Opvragen rapportages Spelerspas in Sportlink Club KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBALBOND AMATEURVOETBAL Handleiding Opvragen rapportages Spelerspas in Sportlink Club KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBALBOND AMATEURVOETBAL Versiebeheer Versie Datum Omschrijving

Nadere informatie

Promotie-/degradatieregelingen Mannen standaard zaterdag, 2015/ 16

Promotie-/degradatieregelingen Mannen standaard zaterdag, 2015/ 16 KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBALBOND AMATEURVOETBAL Promotie-/degradatieregelingen Mannen standaard zaterdag, 2015/ 16 knvb.nl Betaald Voetbal Beloften Divisie A:... 3 Topklasse zaterdag:... 4 Hoofdklasse

Nadere informatie

Namens de jeugdcommissie van BVV Barendrecht heten we u van harte welkom op sportpark De Bongerd op een van onze jeugdtoernooien.

Namens de jeugdcommissie van BVV Barendrecht heten we u van harte welkom op sportpark De Bongerd op een van onze jeugdtoernooien. WELKOM, Namens de jeugdcommissie van BVV Barendrecht heten we u van harte welkom op sportpark De Bongerd op een van onze jeugdtoernooien. BVV Barendrecht is een grote vereniging met meer dan 2.000 leden.

Nadere informatie

TEVREDENHEIDSONDERZOEK ONDER SPELERS EN OUDERS VAN FC WEESP EERSTE RESULTATEN

TEVREDENHEIDSONDERZOEK ONDER SPELERS EN OUDERS VAN FC WEESP EERSTE RESULTATEN TEVREDENHEIDSONDERZOEK ONDER SPELERS EN OUDERS VAN FC WEESP EERSTE RESULTATEN juni 2016 Wie hebben er aan het onderzoek meegedaan? Begin april is aan alle spelende leden en ouders van jeugdspelers een

Nadere informatie

Wedstrijdsecretariaat S.V. t Harde

Wedstrijdsecretariaat S.V. t Harde Wedstrijdsecretariaat S.V. t Harde Wedstrijdsecretariaat S.V. t Harde 1 augustus 2016 Versie 1.0 Vastgesteld Versie Opmerking/wijziging 1 augustus 2016 Versie 1.0 Wedstrijdsecretariaat S.V. t Harde vastgesteld

Nadere informatie

KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBALBOND AMATEURVOETBAL. Programmaboekje. knvb.nl

KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBALBOND AMATEURVOETBAL. Programmaboekje. knvb.nl KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBALBOND AMATEURVOETBAL Programmaboekje knvb.nl 1. Voorwoord 7 tegen 7 toernooi voor vrouwenteams uit Alkmaar e.o. De KNVB organiseert in samenwerking met Sportbureau Alkmaar

Nadere informatie

Het BFC F-pupillen toernooi

Het BFC F-pupillen toernooi Het BFC F-pupillen toernooi Zaterdag 30 mei 2015 Sportpark Meerweg 63 Bussum Telefoon: 035-6945648 Email: toernooienbfc@live.nl BFC F-pupillen Toernooi, zaterdag 30 mei 2015 Bussum, mei 2015 Beste sportvrienden,

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Programma en Plattegrond. Kleedkamerindeling ochtend Kleedkamerindeling middag. Spelregels en reglementen

INHOUDSOPGAVE. Programma en Plattegrond. Kleedkamerindeling ochtend Kleedkamerindeling middag. Spelregels en reglementen INHOUDSOPGAVE Pagina 2. Pagina 3. Woord van Welkom Algemene informatie Pagina 5. Pagina 6. Routebeschrijving Programma en Plattegrond Pagina 7. Pagina 8. Kleedkamerindeling ochtend Kleedkamerindeling middag

Nadere informatie

Koninklijke Nederlandse Voetbalbond Amateurvoetbal. Draaiboek. 7x7 35/45+ toernooi (voorronde)

Koninklijke Nederlandse Voetbalbond Amateurvoetbal. Draaiboek. 7x7 35/45+ toernooi (voorronde) Koninklijke Nederlandse Voetbalbond Amateurvoetbal Draaiboek 7x7 35/45+ toernooi (voorronde) Voorwoord 7 tegen 7 toernooien voor 35/45+ teams De KNVB organiseert in samenwerking met uw vereniging op 25

Nadere informatie

Namens de sponsorcommissie bieden wij u hierbij een overzicht aan van de sponsormogelijkheden bij onze voetbalvereniging STEENBERGEN.

Namens de sponsorcommissie bieden wij u hierbij een overzicht aan van de sponsormogelijkheden bij onze voetbalvereniging STEENBERGEN. Geachte relatie, Namens de sponsorcommissie bieden wij u hierbij een overzicht aan van de sponsormogelijkheden bij onze voetbalvereniging STEENBERGEN. Wij hebben getracht de sponsorpakketten zo evenwichtig

Nadere informatie

PROMOTIE- EN DEGRADATIEREGELINGEN MANNEN SEIZOEN DISTRICT ZUID2. Mannen standaard elftallen Mannen reserve elftallen (categorie A en B)

PROMOTIE- EN DEGRADATIEREGELINGEN MANNEN SEIZOEN DISTRICT ZUID2. Mannen standaard elftallen Mannen reserve elftallen (categorie A en B) PROMOTIE- EN DEGRADATIEREGELINGEN MANNEN SEIZOEN 2018 2019 DISTRICT ZUID2 Mannen standaard elftallen Mannen reserve elftallen (categorie A en B) LET OP: We spreken we niet meer van winnaar periode 1-2-3,

Nadere informatie

BEKERCOMPETITIE JO19, JO17, JO15, MO19, MO17 en MO15 (CATEGORIE B) BESTUURSBESLUIT. Uitgave nr. : seizoen 2018/'19 Datum : 17 augustus 2018

BEKERCOMPETITIE JO19, JO17, JO15, MO19, MO17 en MO15 (CATEGORIE B) BESTUURSBESLUIT. Uitgave nr. : seizoen 2018/'19 Datum : 17 augustus 2018 BEKERCOMPETITIE JO19, JO17, JO15, MO19, MO17 en MO15 (CATEGORIE B) BESTUURSBESLUIT Uitgave nr. : seizoen 2018/'19 Datum : 17 augustus 2018 Artikel 1 Aan deze bekercompetitie kan worden deelgenomen door

Nadere informatie

VSC Utrecht Jeugdvoetbaltoernooi Zaterdag 28 Mei 2016

VSC Utrecht Jeugdvoetbaltoernooi Zaterdag 28 Mei 2016 VSC Utrecht Jeugdvoetbaltoernooi Zaterdag 28 Mei 2016 Sportpark Koningsweg Koningsweg 139 3585 LA Utrecht VSC Utrecht Jeugdtoernooi Zaterdag 28 Mei 2016 Hartelijk welkom op sportpark Koningsweg waar voor

Nadere informatie

WELKOM OP SPORTPARK OLYMPUS!!

WELKOM OP SPORTPARK OLYMPUS!! v.v. VOP Amersfoort Willem Boute JO17 - junioren Toernooi 15 juni WELKOM OP SPORTPARK OLYMPUS!! Welkom! Weer een seizoen wat nagenoeg afgelopen is. Wat gaat de tijd snel als het leuk is. Sommige teams

Nadere informatie

INSTRUCTIE VOOR SPELERS/COACH/TRAINERS EN OUDERS 2014-2015

INSTRUCTIE VOOR SPELERS/COACH/TRAINERS EN OUDERS 2014-2015 INLEIDING Het zaalhockey seizoen gaat beginnen en de eerste trainingen vinden plaats in de eerste week van december. Om er voor te zorgen dat de zaalhockey goed verloopt hebben we ook dit jaar een aantal

Nadere informatie

Groep 8 Woensdag 3 april 2019

Groep 8 Woensdag 3 april 2019 Groep 8 Woensdag 3 april 2019 Excelsior Maassluis Lavendelstraat 2 Maassluis https://www.excelsior-m.nl/groep8 Welkom! Voor het 4 de jaar op rij wordt het schoolvoetbaltoernooi gezamenlijk georganiseerd

Nadere informatie

Groep 6 Woensdag 20 maart 2019

Groep 6 Woensdag 20 maart 2019 Groep 6 Woensdag 20 maart 2019 M.S.V. 71 Albert Schweitzerdreef 501 Maassluis www.msv71.nl Welkom! Voor het 4 de jaar op rij wordt het schoolvoetbaltoernooi weer gezamenlijk georganiseerd door alle Maassluisse

Nadere informatie

1 sponsoring informatiegids Leerdam Sport 55

1 sponsoring informatiegids Leerdam Sport 55 1 sponsoring informatiegids Leerdam Sport 55 Voetbalvereniging Leerdam Sport 55 Historie In 1912 is het huidige Leerdam Sport 55 opgericht onder de naam Sparta. Een groep arbeiders van de toenmalige Glasfabriek

Nadere informatie

WELKOM OP SPORTPARK OLYMPUS!!

WELKOM OP SPORTPARK OLYMPUS!! v.v. VOP Amersfoort Willem Boute JO15 - junioren Toernooi 8 juni WELKOM OP SPORTPARK OLYMPUS!! Welkom! Weer een seizoen wat nagenoeg afgelopen is. Wat gaat de tijd snel als het leuk is. Sommige teams zijn

Nadere informatie

Daar ben je bij!! Het begint zaterdag 10 juni 2017 om 09:00 uur.

Daar ben je bij!! Het begint zaterdag 10 juni 2017 om 09:00 uur. Daar ben je bij!! Het gaat weer gebeuren in Noord-Holland: het grootste jeugd voetbaltoernooi voor de mini pupillen tot en met de jeugd onder 15 jaar. Zoals de voorgaande edities zijn de organisatoren,

Nadere informatie

KNVB district Zuid 1 Bekerreglement 2015/'16 Districtsbeker reserve mannen senioren

KNVB district Zuid 1 Bekerreglement 2015/'16 Districtsbeker reserve mannen senioren KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBALBOND AMATEURVOETBAL KNVB district Zuid 1 Bekerreglement 2015/'16 Districtsbeker reserve mannen senioren knvb.nl Artikel 1 De bekerwedstrijden voor de reserve-elftallen (mannen

Nadere informatie

BEKERCOMPETITIE JO13, MO13, JO12, JO11, MO11 JO10, JO9 en JO8 BESTUURSBESLUIT. Uitgave nr. : seizoen 2018/'19 Datum : 17 augustus 2018

BEKERCOMPETITIE JO13, MO13, JO12, JO11, MO11 JO10, JO9 en JO8 BESTUURSBESLUIT. Uitgave nr. : seizoen 2018/'19 Datum : 17 augustus 2018 BEKERCOMPETITIE JO13, MO13, JO12, JO11, MO11 JO10, JO9 en JO8 BESTUURSBESLUIT Uitgave nr. : seizoen 2018/'19 Datum : 17 augustus 2018 Artikel 1 Aan deze bekercompetitie kan worden deelgenomen door alle

Nadere informatie

Meisjes toernooi. organisatie v.v. Heerde. Heerde. ZATERDAG 3 Juni. Sportpark Molenbeek

Meisjes toernooi. organisatie v.v. Heerde. Heerde. ZATERDAG 3 Juni. Sportpark Molenbeek Meisjes toernooi ZATERDAG 3 Juni organisatie v.v. Heerde Sportpark Molenbeek Heerde Beste sportvrienden, Hartelijk welkom op het sportpark Molenbeek te Heerde. Op zaterdag 3 juni zal het meisjes toernooi

Nadere informatie

WELKOM OP SPORTPARK OLYMPUS!!

WELKOM OP SPORTPARK OLYMPUS!! v.v. VOP Amersfoort Willem Boute JO19 - junioren Toernooi 15 juni WELKOM OP SPORTPARK OLYMPUS!! Welkom! Weer een seizoen wat nagenoeg afgelopen is. Wat gaat de tijd snel als het leuk is. Sommige teams

Nadere informatie

PROMOTIE/- DEGRADATIEREGELINGEN

PROMOTIE/- DEGRADATIEREGELINGEN PROMOTIE/- DEGRADATIEREGELINGEN ALGEMENE BEPALINGEN 2015/ 16 Datum : 6 november 2015 Inhoudsopgave 1. Promotie-/degradatieregeling 3 1.1. Algemene Bepalingen... 3 1.1.1. Twee teams van een rechtspersoon

Nadere informatie

AVK junioren JO

AVK junioren JO AVK junioren JO17 2017 Sportpark Emiclear Hoolesteeg 6 Amersfoort Voorwoord Beste voetballiefhebber, Voor u ligt het programmaboekje van het Amersfoortse 2017 voor JO17 junioren, dat gehouden wordt op

Nadere informatie

9 e FVV JEUGDTOERNOOI 30 en 31 mei 2015

9 e FVV JEUGDTOERNOOI 30 en 31 mei 2015 30 en 31 mei 2015 Wat kan Garage ter Veen voor u betekenen? Garage ter Veen beschikt over een moderne werkplaats waar alle werkzaamheden aan de auto kunnen worden verricht door onze vakbekwame monteurs.

Nadere informatie

www.geel-wit.nl Taken van de Leider

www.geel-wit.nl Taken van de Leider Taken van de Leider De Zaterdag: Zorgt er samen met de ouders van de spelers voor dat er voldoende vervoer naar uitwedstrijden is. Maakt de opstelling en houdt de wisselbeurten bij Plaatsen en/of verwijderen

Nadere informatie

NK Pathé 7x7 Woensdag 20 Mei 2015

NK Pathé 7x7 Woensdag 20 Mei 2015 NK Pathé 7x7 Woensdag 20 Mei 2015 Teams Dames Poule A Dames Poule B Poule A Arena Dames 1 Utrecht Dames 1 Utrecht 1 Eindhoven Dames 1 Tuschinski Dames 2 Helmond 1 Amersfoort Dames 1 Munt Dames 1 Arena

Nadere informatie

Namens de jeugdcommissie van BVV Barendrecht heten we u van harte welkom op sportpark De Bongerd op een van onze jeugdtoernooien.

Namens de jeugdcommissie van BVV Barendrecht heten we u van harte welkom op sportpark De Bongerd op een van onze jeugdtoernooien. WELKOM, Namens de jeugdcommissie van BVV Barendrecht heten we u van harte welkom op sportpark De Bongerd op een van onze jeugdtoernooien. BVV Barendrecht is een grote vereniging met meer dan 2.000 leden.

Nadere informatie

Groep 3 & 4 Woensdag 10 april 2019

Groep 3 & 4 Woensdag 10 april 2019 Groep 3 & 4 Woensdag 10 april 2019 VDL Sportlaan 1, 3141 XN Maassluis https://www.vdl-maassluis.nl/ Welkom! Voor het 4 de jaar op rij wordt het schoolvoetbaltoernooi gezamenlijk georganiseerd door alle

Nadere informatie

Voetbalvereniging De Merino s

Voetbalvereniging De Merino s Voetbalvereniging De Merino s Introbouw 35+ toernooi 8 juli 2017 Beste deelnemers, Namens het bestuur van de v.v. De Merino s heten wij alle deelnemende teams van harte welkom op ons Sportpark De Groene

Nadere informatie

Evaluatie en aanbevelingen opzet districtsbekervoetbal

Evaluatie en aanbevelingen opzet districtsbekervoetbal KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBALBOND AMATEURVOETBAL Evaluatie en aanbevelingen opzet districtsbekervoetbal knvb.nl Inhoud 1. INLEIDING... 3 2. UITGANGSPUNTEN BIJ AANPASSINGEN IN 2006... 3 3. TUSSENTIJDSE

Nadere informatie

Bijlage overwegingen kunstgras

Bijlage overwegingen kunstgras Bijlage overwegingen kunstgras Algemeen In het algemeen heeft de sport in Nederland de afgelopen jaren een positieve ontwikkeling doorgemaakt. Meer mensen sporten en leggen steeds meer verband tussen sport

Nadere informatie

Jeugdtoernooi BAS Voetbal

Jeugdtoernooi BAS Voetbal Jeugdtoernooi BAS Voetbal 21 mei 2016 Voorwoord Allereerst heten wij u van harte welkom op Sportpark De Schelp in Biddinghuizen. In de tweede plaats wensen wij jullie veel sportief plezier toe op ons complex.

Nadere informatie

Reglement KBSS Clubcircuit Kadijk Beachvolleybal Start Systeem (KBSS) Versie 2.0

Reglement KBSS Clubcircuit Kadijk Beachvolleybal Start Systeem (KBSS) Versie 2.0 Reglement KBSS Clubcircuit Kadijk Beachvolleybal Start Systeem (KBSS) Versie 2.0 1 Inhoudsopgave Algemeen 1. Organisatievorm 2. Inschrijving, registratie en deelname 3. Teams 4. Speelschema en indeling

Nadere informatie

Nederlands Kampioenschap Continental 7x7 35/45+ voetbal Zeist - 14 juni 2014

Nederlands Kampioenschap Continental 7x7 35/45+ voetbal Zeist - 14 juni 2014 Koninklijke Nederlandse Voetbalbond Amateurvoetbal Nederlands Kampioenschap Continental 7x7 35/45+ voetbal Zeist 14 juni 2014 Programmaboekje Voorwoord Vandaag strijden in Zeist de beste teams van Nederland

Nadere informatie

ZATERDAG 9 JUNI Hoofdsponsor: E J. LET OP: alleen met pin betalen SPORTING KROMMENIE

ZATERDAG 9 JUNI Hoofdsponsor: E J. LET OP: alleen met pin betalen SPORTING KROMMENIE ZATERDAG 9 JUNI 2018 Hoofdsponsor: PROGR A M AM E O B LET OP: alleen met pin betalen E J K SPORTING KROMMENIE PROVILY SPORTPARK - MARSLAAN 10-1562WB KROMMENIE Voor de 20e keer organiseert Sporting Krommenie

Nadere informatie

JUMBO SCHOOLVOETBALTOERNOOI INFORMATIEBOEKJE. Georganiseerd door FC Almere

JUMBO SCHOOLVOETBALTOERNOOI INFORMATIEBOEKJE. Georganiseerd door FC Almere JUMBO SCHOOLVOETBALTOERNOOI INFORMATIEBOEKJE Georganiseerd door FC Almere Beste jongens, meisjes, leerkrachten en toeschouwers, Football Club Almere heet u van harte welkom op Sportpark de Marken, waar

Nadere informatie

NK Pathé 7x7 Woensdag 15 Mei 2013

NK Pathé 7x7 Woensdag 15 Mei 2013 NK Pathé 7x7 Woensdag 15 Mei 2013 Deelnemende teams Dames Poule A Poule B Poule C Poule D Amersfoort Dames Arena 1 Arena 2 Amersfoort De Kuip 2 De Kuip Dames De Kuip 1 Arnhem 1 De Kuip 3 Breda 2 De Munt

Nadere informatie

PROGRAMMABOEKJE SPELREGELS POULE INDELING PRIJZEN

PROGRAMMABOEKJE SPELREGELS POULE INDELING PRIJZEN 11E EDITIE COUPE DE MEERN SENIOREN VOETBALTOERNOOI DAMES EN HEREN PROGRAMMABOEKJE SPELREGELS POULE INDELING PRIJZEN Hoofdsponsor Coupe De Meern VOORWAARDEN VERZEKERINGEN EN VERANTWOORDELIJKHEID Deelnemers

Nadere informatie

DCV voetbaltoernooi voor C- en D-teams

DCV voetbaltoernooi voor C- en D-teams Toernooireglement xxx Dit programmaboekje is een uitgave van de toernooicommissie De verenigingen die aan de toernooien van DCV deelnemen verklaren zich door deelname aan het toernooi akkoord met het onderstaande

Nadere informatie

Besteding van het sponsorgeld

Besteding van het sponsorgeld Wij zijn ASW, de voetbalvereniging in het hart van Waddinxveen. Wij zetten ons op sportief en sociaal-maatschappelijk niveau in voor onze leden. Ondertussen hebben wij 750 leden die zijn onderverdeeld

Nadere informatie

VOETBALWEEK VV CAESAR 2016

VOETBALWEEK VV CAESAR 2016 VOETBALWEEK VV CAESAR 2016 Maandag 29 augustus t/m vrijdag 2 september Sportlandgoed De Haamen Beek Voorwoord De voetbalweek 2016 gaat beginnen! Dit jaar de 10 e editie van de voetbalweek van VV Caesar

Nadere informatie

WELKOM OP SPORTPARK OLYMPUS NAMENS ONZE SPONSOREN

WELKOM OP SPORTPARK OLYMPUS NAMENS ONZE SPONSOREN v.v. VOP Amersfoort Willem Boute MO13 Toernooi 27 mei WELKOM OP SPORTPARK OLYMPUS NAMENS ONZE SPONSOREN Welkom! Weer een seizoen wat nagenoeg afgelopen is. Wat gaat de tijd snel als het leuk is. Sommige

Nadere informatie

Info Jeugdvoetbaldag. 2 juni 2012. Sportpark Ervenbos te Emmeloord. Organisatie KNVB district Noord i.s.m. vv Flevo Boys en SC Emmeloord

Info Jeugdvoetbaldag. 2 juni 2012. Sportpark Ervenbos te Emmeloord. Organisatie KNVB district Noord i.s.m. vv Flevo Boys en SC Emmeloord Koninklijke Nederlandse Voetbalbond Info Jeugdvoetbaldag Sportpark Ervenbos te Emmeloord 2 juni 2012 Organisatie KNVB district Noord i.s.m. vv Flevo Boys en SC Emmeloord Jeugdvoetbaldag, een voetbaldag

Nadere informatie

Voorwoord. Beste kinderen,ouders en begeleiders van de sjo NEC.

Voorwoord. Beste kinderen,ouders en begeleiders van de sjo NEC. Voorwoord. Beste kinderen,ouders en begeleiders van de sjo NEC. In dit boek komen verschillende gedragsregels aan bod. Het gaat over de normen en waarden die bij onze voetbalvereniging gelden. Er komen

Nadere informatie

Wijziging regelgeving verschuiven van wedstrijden en aanvragen van baaldagen

Wijziging regelgeving verschuiven van wedstrijden en aanvragen van baaldagen Aan de besturen van aangesloten veldvoetbalverenigingen Koninklijke Nederlandse Voetbalbond Postbus 8200; 3009 AE ROTTERDAM t: 010-2862111 f: 010-2862110 e: west2@knvb.nl Bank: ING-Bank 67.00.00.558 BTW:

Nadere informatie

Dag der Kampioenen 2015

Dag der Kampioenen 2015 Koninklijke Nederlandse Voetbalbond Dag der Kampioenen 2015 30 en 31 mei 2015 Schijndel/DE WIT KNVB 2015 Inhoudsopgave: pag. 2 Inhoudsopgave pag. 3 kleedlokaalindeling en gegevens accommodatie; pag. 4

Nadere informatie

29 e jeugdtoernooi SC Buitenboys. SC Buitenboys Toernooiboekje 2015

29 e jeugdtoernooi SC Buitenboys. SC Buitenboys Toernooiboekje 2015 SC Buitenboys Toernooiboekje 2015 1 Locatie: Sportpark Polderkwartier Daniel Stalpaertstraat 1 036-5400956 Toernooiboekje SC Buitenboys Jaargang 29 Seizoen 2014-2015 E-mail: info@buitenboys.nl Beste voetballers,

Nadere informatie