Gemeentelijke gezondheidsgids. Kwaliteitsvol communiceren over gezondheid

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gemeentelijke gezondheidsgids. Kwaliteitsvol communiceren over gezondheid"

Transcriptie

1 Gemeentelijke gezondheidsgids Kwaliteitsvol communiceren over gezondheid

2 Gemeentelijke gezondheidsgids Kwaliteitsvol communiceren over gezondheid Communication has an essential role in any action that aims to improve and promote Health. (N. Corcoran) In het kort De gezondheidsgids bevat basinformatie over 11 preventieve gezondheidsthema s en is gericht naar de brede bevolking. De gids is een sjabloon zodat u er lokaal bijvoorbeeld in het kader van Gezonde Gemeente zelf mee aan de slag kunt. Dit betekent dat u hier nog thema s, adressen, tips kan aan toevoegen vooraleer u deze gids op uw website of gedrukt verspreidt in uw gemeente. Waarom een gids over gezondheid? Alles is communicatie wordt weleens gezegd. Er is verbale en non-verbale communicatie. Er is gedrukte en digitale communicatie. Er is geslaagde en niet-geslaagde communicatie. We zijn allemaal met communicatie bezig, ook u als lokaal bestuur. Gezondheid is een dankbaar én noodzakelijk thema waarover u als gemeente en/of OCMW bewust kan communiceren. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat communicatie een van de 7 succescomponenten is van de kadermethodiek Gezonde Gemeente waarmee ondertussen meer 250 Vlaamse gemeenten werken. Deze gezondheidsgids is er gekomen op vraag van enkele lokale besturen. De gezondheidsinformatie op vele gemeentelijke websites is voor verbetering vatbaar, zo klonk het. Deze gids kan u zowel gebruiken als kapstok voor een eigen publicatie als voor de verbetering van de gemeentelijke webpagina s. Gezonde communicatie bij lokale besturen Uit onderzoek blijkt dat lokale besturen, meer dan andere overheidsniveaus, vertrouwen uitstralen. Dit geldt zowel voor de beleidsmakers als de beleidsuitvoerders. Kortom, een betrouwbare bron, dicht bij de burger met correcte informatie. Een mooie uitdaging, want de nood aan betrouwbare en heldere informatie groeit. De mensen worden overspoeld met gezondheidsinformatie en de overdaad aan gezondheidsitems leidt tot onnodige angst, geldverspilling en soms ook foute beslissingen. Onderzoek toont ook aan dat de huidige focus op sensatie in de populaire media een verkeerd beeld schept van de realiteit en onnodig angst veroorzaakt. Objectieve en correcte gezondheidsinformatie vanuit de lokale besturen kan hier dan een mooi tegengewicht vormen.

3 Goede, lokale informatie is belangrijk: Uit recent Vlaams onderzoek van Memori blijkt dat vooral kleinere gemeenten (<10.000) een minder uitgebouwde communicatiedienst hebben dan grotere gemeenten. Vaak moeten de communicatieambtenaren er nog andere taken bij nemen. Dat in deze kleine gemeenten de slagkracht (bv. minder planmatig werken, minder doelgroepspecifiek communiceren, minder budget ) een stuk minder is, hoeft ons dan ook niet te verwonderen. Uit VIGeZ onderzoek blijken gelijkaardige resultaten. Centrumsteden scoren op het vlak van communicatie significant beter dan niet-centrumsteden. Uit datzelfde onderzoek van Memori blijkt ook dat de gemeentelijke website (100 %) en het gemeentelijk infoblad (97 %) de meest gekozen media zijn waarmee een lokaal bestuur werkt. Een gemeentelijke info-/wegwijsgids komt in 79 % van de Vlaamse gemeenten voor. Uit het onderzoek van VIGeZ halen we dat 92 % van de lokale besturen naar de brede bevolking over gezondheid communiceert. De meest gebruikte kanalen zijn ook hier het gemeentelijk infoblad (97 %) en de website (92 %). De lokale nood naar kant-en-klaarmateriaal is groot. Vandaar dat we deze gezondheidsgids als hulpmiddel aanreiken. De gezondheidsgids Inhoud: De vraag naar kant- en-klare onderbouwde materialen weerklinkt bij de lokale besturen. Omdat elke gemeente anders is, is deze gezondheidsgids geen kant-en-klaar product. Het is een sjabloon, zo kan u er zelf mee aan de slag in bijvoorbeeld het kader van Gezonde Gemeente. De informatie in deze gids is basisinformatie over 11 verschillende preventieve gezondheidsthema s gericht naar de brede bevolking: Gezonde voeding Beweging Geestelijke gezondheid Tabak Alcohol Illegale drugs Binnenmilieu Buitenmilieu Valpreventie De Vlaamse bevolkingsonderzoeken Vaccinatie Dit zijn de thema s waarrond het Vlaamse preventiebeleid gebouwd is en waaraan het lokaal bestuur mee werkt.

4 Personaliseren: U kan als lokaal bestuur bij elk van deze thema s lokale websites, adressen van publieke en private diensten (bv. sportdienst, lokaal dienstencentrum, CAW ) en hulpverleners (bv. zelfstandige diëtisten, intergemeentelijke drugpreventiewerker, huisartsen ) aanvullen om de gids een lokaal en bruikbaar karakter geven. Informeer hiervoor bij de collega s van de welzijnsdienst, de maatschappelijk assistenten van de sociale dienst, de jeugddienst en toets het idee af op de sociale raad en op de werkgroep Gezonde Gemeente. De sociale kaart ( van uw gemeente is hierbij een grote hulp 1. Betrek uiteraard de communicatieambtenaar en de webmaster wanneer u deze informatie ook via uw website wil verspreiden. Als lokaal bestuur weet en ervaart u dagelijks dat gezondheid meer is dan deze 11 thema s (bv. betaalbaarheid van de zorg, mantelzorg, ouderenzorg ). Daarom dat dit sjabloon u voldoende vrijheid geeft om ook deze andere thema s in te vullen. Door samenwerking met het Logo en andere gezondheidsprofessionals bouwt meteen een kwaliteitscontrole in. Hoe gebruiken: GEZONDE GEMEENTE: Aan de lokale besturen die deelnemen aan Gezonde Gemeente wordt de gezondheidsgids digitaal aangeboden in de huisstijl van Gezonde Gemeente. U mag met deze gids zowel inhoudelijk als vormelijk experimenteren. Zo mag u de gids ook personaliseren naar uw eigen gemeentelijke huisstijl maar hou in dit geval wel enkele huisstijlelementen van Gezonde Gemeente over. Minimaal vragen wij u om uw gepersonaliseerd Gezonde Gemeentelogo en de logo s van de initiatiefnemers te gebruiken. GEEN GEZONDE GEMEENTE: Lokale besturen die (nog) niet deelnemen aan Gezonde Gemeente krijgen deze gids in een Wordversie. In deze gids staat dezelfde informatie maar niet in de huisstijl van Gezonde Gemeente. Voor de rest geldt hier hetzelfde als bij bovenstaande Gezonde Gemeenten.. GEDRUKT: Hiernaast krijgt u ook een palet aan foto s waaruit u kan kiezen om de gids verder te personaliseren. U kan ervoor opteren deze gids in een gedrukte publicatie aan te bieden aan uw bevolking. Doet u dit via een postbedeling of legt u enkele exemplaren op het onthaal van verschillende gemeentediensten? Werkt u via middenveldorganisaties? U kiest. ONLINE: De minst dure oplossing is om deze gids integraal of verknipt (al naargelang uw website) online aan te bieden. U kopieert de informatie en zet ze onder de rubriek Welzijn & Gezondheid, Gezonde Gemeente of. Actualiseren: Denk ten slotte op voorhand na over de wijze waarop u de gezondheidsgids actueel zult houden (bv. nieuwe inzichten, adreswijzigingen ) en op welke wijze u met feedback omgaat. Zo wordt de 1 Huisartsen vindt u op tandartsen op klinisch-psychologen & psychotherapeuten op: & diëtisten op tabakologen op

5 gezondheidsgids meer dan een eenmalige actie, een product dat aansluit bij de nieuwe realiteit van de converserende lokale overheid. U ziet: er zijn veel mogelijkheden. TIP: Updates komen sowieso op De gezondheidsgids als deel van het lokaal gezondheidsbeleid We vertellen u niks verrassend als we zeggen dat deze gezondheidsgids maar één element in een ruimer lokaal gezondheidsbeleid is. In de gezondheidsmatrix (zie onder) waarmee u via het Logo misschien al kennismaakte, situeert de gids zich binnen de strategie informeren en sensibiliseren en dat voor de doelgroep algemene bevolking. TIP: meer info over Gezonde Gemeente en over de gezondheidsmatrix op Deze gids informeert. Hij heeft niet de ambitie om duurzame gedragsverandering te bewerkstelligen. Met deze gids geeft u op een kosteneffectieve wijze correcte informatie over enkele

6 gezondheidsthema s en adressen. Kennisverhoging en verbreding in combinatie met andere strategieën, creëren meer gezondheid! Het geniet de voorkeur om deze gezondheidsgids in combinatie met andere media en gezondheidspromotiestrategieën te gebruiken Informerende strategieën worden aangevuld met structurele en reglementerende strategieën voor zowel de algemene bevolking als voor prioritaire doelgroepen (bv. thuiswonende senioren, schoolgaande jeugd, leeflooncliënten ). Wanneer u werkt met Gezonde Gemeente kent u ondertussen deze principes. Uw Logo helpt u graag verder. Referenties: - Barbor T. et al (2003) WHO, Alcohol no ordinary commodity. - Buytaert B. et al (2014), VIGeZ, Verslag van de indicatormeting. Lokaal gezondheidsbeleid in Vlaamse en Brussels gemeenten en OCMW s. - CEBAM (2014), lancering website gezondheid & wetenschap - Corcoran N. (2013), Communicating Health. Strategies for health promotion - Goubin E. & Kint E. (2013), Memori, Vierde Groot gemeentelijke communicatieonderzoek. - Kortom (2013), Waarom communicatie moet. - Mc Cartney M. (2011), The press release: relative risks and the polypill - Peterson M. et al (2005), Marketing physical activity: lessons learned from a statewide media campaign. - Scheerder G. et al (2003), Projecten voor gezondheidspromotie. Een handleiding voor kwaliteitsvol werken. - SCV Survey (2007) in: VRIND 2008 hoofdstuk 1.1 Sociaal culturele context - VIGeZ (2013), De gezondheidsmatrix - Wakefield MA. et al (2010), Use of mass media campaigns to change health behavior Auteurs: De Wael Werner, Lebacq An & Bruno Buytaert (VIGeZ) i.s.m. de Vlaamse Logo s.

Het preventieve gezondheidsbeleid in lokale besturen in kaart gebracht.

Het preventieve gezondheidsbeleid in lokale besturen in kaart gebracht. i.s.m. Het preventieve gezondheidsbeleid in lokale besturen in kaart gebracht. Lien Van Oyen & Werner De Wael Gezondheidsconferentie 16 december 2016 1 VIGeZ vzw, 2016, Inhoud Indicatorenbevraging: kader?

Nadere informatie

Mix van acties. Diverse acties voor een maximaal resultaat.

Mix van acties. Diverse acties voor een maximaal resultaat. Mix van acties Diverse acties voor een maximaal resultaat www.gezondegemeente.be Belang van een mix van acties Het verbeteren van de gezondheid van je inwoners is een complexe uitdaging. Verschillende

Nadere informatie

Gezondheidsmatrix strategieën & beleidsdomeinen.

Gezondheidsmatrix strategieën & beleidsdomeinen. Gezondheidsmatrix strategieën & beleidsdomeinen www.gezondegemeente.be Lokale acties integraal aanpakken De gezondheidsmatrix ken je al? Dit is een variant ervan. Het helpt je op weg naar een meer integrale

Nadere informatie

Communicatie Hoe communiceren over je lokaal gezondheidsbeleid?

Communicatie Hoe communiceren over je lokaal gezondheidsbeleid? Communicatie Hoe communiceren over je lokaal gezondheidsbeleid? www.gezondegemeente.be Belang van communicatie Naast het betrekken van je doelgroepen bij het ontwikkelen, uitvoeren en evalueren van je

Nadere informatie

Gezonde Gemeente: van charter naar lokaal partnership. 34 // vlaams tijdschrift voor sportbeheer / 2014 / n 243

Gezonde Gemeente: van charter naar lokaal partnership. 34 // vlaams tijdschrift voor sportbeheer / 2014 / n 243 34 // vlaams tijdschrift voor sportbeheer / 2014 / n 243 Gezonde Gemeente: van charter naar lokaal partnership Werner De Wael stafmedewerker Gezonde Gemeente VIGeZ vzw werner.dewael@vigez.be Als sportfunctionaris

Nadere informatie

Communicatie Hoe communiceren over je lokaal gezondheidsbeleid?

Communicatie Hoe communiceren over je lokaal gezondheidsbeleid? Communicatie Hoe communiceren over je lokaal gezondheidsbeleid? www.gezondegemeente.be Belang van communicatie Naast het betrekken van je doelgroepen bij het ontwikkelen, uitvoeren en evalueren van je

Nadere informatie

Communicatie Hoe communiceren over je lokaal gezondheidsbeleid?

Communicatie Hoe communiceren over je lokaal gezondheidsbeleid? Communicatie Hoe communiceren over je lokaal gezondheidsbeleid? www.gezondegemeente.be Belang van communicatie Naast het betrekken van je doelgroepen bij het ontwikkelen, uitvoeren en evalueren van je

Nadere informatie

Lokaal samen werken aan gezondheid. Meet & Greet Liever Actiever. 19 mei 2015 Leuven. Lien Van Oyen & Werner De Wael VIGeZ vzw

Lokaal samen werken aan gezondheid. Meet & Greet Liever Actiever. 19 mei 2015 Leuven. Lien Van Oyen & Werner De Wael VIGeZ vzw Lokaal samen werken aan gezondheid Meet & Greet Liever Actiever 19 mei 2015 Leuven Lien Van Oyen & Werner De Wael VIGeZ vzw WHO Lalonde M. (1974) A wicked problem is a problem that is difficult or impossible

Nadere informatie

Stappen naar een Gezonde Gemeente Werner De Wael Stafmedewerker Gezonde Gemeente VIGeZ vzw

Stappen naar een Gezonde Gemeente Werner De Wael Stafmedewerker Gezonde Gemeente VIGeZ vzw Stappen naar een Gezonde Gemeente Werner De Wael Stafmedewerker Gezonde Gemeente VIGeZ vzw Inhoud - Een brede definitie van gezondheid - De lokale bestuurlijke realiteit - Gezonde Gemeente: Van waar komen

Nadere informatie

Beweging als Medicijn

Beweging als Medicijn Beweging als Medicijn Joost.vansteenkiste@howest.be @ Joost_VSK Inhoud Doel van dit onderzoek Toegepast onderzoek in en met het werkveld: Advies lichaamsbeweging in de Vlaamse setting? Invulling door de

Nadere informatie

Het gezondheidsbeleid naar een hoger niveau tillen. Silvia Van Cauter Stafmedewerker Gezond Leven

Het gezondheidsbeleid naar een hoger niveau tillen. Silvia Van Cauter Stafmedewerker Gezond Leven Het gezondheidsbeleid naar een hoger niveau tillen Silvia Van Cauter Stafmedewerker Gezond Leven Vlaams Intituut Gezond Leven Expertisecentrum Doel: mensen helpen om gezond te leven Hoe: Onderbouwd advies

Nadere informatie

Gemeente X stopt met roken

Gemeente X stopt met roken Logo Antwerpen vzw Lange Leemstraat 372 2018 Antwerpen tel 03/605 15 82 info@logoantwerpen.be www.logoantwerpen.be Gemeente X stopt met roken Basisregels voor lokale activiteiten In het Vlaams actieplan

Nadere informatie

SESSIE LOKALE GEMEENSCHAP (GEZONDE BUURTEN)

SESSIE LOKALE GEMEENSCHAP (GEZONDE BUURTEN) SESSIE LOKALE GEMEENSCHAP (GEZONDE BUURTEN) /// VLAAMSE GEZONDHEIDSDOELSTELLINGEN > Decreet van 21/11/2003 betreffende het preventieve gezondheidsbeleid > Gezondheidsconferentie bespreekt voorstellen van:

Nadere informatie

Het gezondheidsbeleid naar een hoger niveau tillen. Silvia Van Cauter Stafmedewerker Gezond Leven

Het gezondheidsbeleid naar een hoger niveau tillen. Silvia Van Cauter Stafmedewerker Gezond Leven Het gezondheidsbeleid naar een hoger niveau tillen Silvia Van Cauter Stafmedewerker Gezond Leven Vlaams Instituut Gezond Leven Van VIGeZ naar Vlaams Instituut Gezond Leven Expertisecentrum & partnerorganisatie

Nadere informatie

Gezondheidsbeleid bij Vlaamse bedrijven in kaart gebracht (2012)

Gezondheidsbeleid bij Vlaamse bedrijven in kaart gebracht (2012) Gezondheidsbeleid bij Vlaamse bedrijven in kaart gebracht (2012) Joeri Vannyvel (senior stafmedewerker VIGeZ) 1 VIGeZ vzw, 2016, indciatorenbevraging 2012 bedrijven Indicatorenmeting Monitoring van gezondheidsdoelstelling

Nadere informatie

Inspiratiemap. voor acties rond cannabis of andere drugs, alcohol en tabak voor het hoger onderwijs

Inspiratiemap. voor acties rond cannabis of andere drugs, alcohol en tabak voor het hoger onderwijs inspiratiemap Inspiratiemap voor acties rond cannabis of andere drugs, alcohol en tabak voor het hoger onderwijs Campagne over cannabispreventie Cannabis is de meest gebruikte illegale drug in Vlaanderen.

Nadere informatie

DE GEZONDHEIDSMATRIX VOOR DE BIJZONDERE JEUGDZORG

DE GEZONDHEIDSMATRIX VOOR DE BIJZONDERE JEUGDZORG DE GEZONDHEIDSMATRIX VOOR DE BIJZONDERE JEUGDZORG Wat: De gezondheidsmatrix stelt de verschillende strategieën, doelgroepen en contexten voor waar een kwaliteitsvol gezondheidsbeleid op inzet en zich naar

Nadere informatie

Proficiat! U staat op het punt om te schitteren op het web.

Proficiat! U staat op het punt om te schitteren op het web. Proficiat! U staat op het punt om te schitteren op het web. Het is goede beslissing om te investeren in een website. Het is namelijk een duurzame manier om uw zaak en uw producten te promoten. Een goede

Nadere informatie

Het gezondheidsbeleid naar een hoger niveau tillen. Silvia Van Cauter Stafmedewerker Gezond Leven

Het gezondheidsbeleid naar een hoger niveau tillen. Silvia Van Cauter Stafmedewerker Gezond Leven Het gezondheidsbeleid naar een hoger niveau tillen Silvia Van Cauter Stafmedewerker Gezond Leven Vlaams Instituut Gezond Leven Van VIGeZ naar Vlaams Instituut Gezond Leven Expertisecentrum & partnerorganisatie

Nadere informatie

Voorbeeld ontwerpbeslissing BOEBS Blijf Op Eigen Benen Staan

Voorbeeld ontwerpbeslissing BOEBS Blijf Op Eigen Benen Staan Voorbeeld ontwerpbeslissing BOEBS Blijf Op Eigen Benen Staan Rubriek NDC code: 633.3 (Logo vzw (Lokaal Gezondheidsoverleg )) Wetten en decreten Het gemeentedecreet van 15 juli 2005 en latere (Indien de

Nadere informatie

Borstkankeropsporing in de beleids- en beheerscyclus van gemeenten en OCMW s (BBC)

Borstkankeropsporing in de beleids- en beheerscyclus van gemeenten en OCMW s (BBC) Borstkankeropsporing in de beleids- en beheerscyclus van gemeenten en OCMW s (BBC) Borstkankeropsporing in de BBC Situering Het Vlaams bevolkingsonderzoek naar borstkanker is een initiatief van de Vlaamse

Nadere informatie

Praktische studiedag Hoe vergroot je de Veerkracht van je medewerkers? voor bedrijven uit de sociale economie INSPIRATIECAFÉ Hoe ga je aan

Praktische studiedag Hoe vergroot je de Veerkracht van je medewerkers? voor bedrijven uit de sociale economie INSPIRATIECAFÉ Hoe ga je aan Praktische studiedag 14.01.2016 Hoe vergroot je de Veerkracht van je medewerkers? voor bedrijven uit de sociale economie INSPIRATIECAFÉ Hoe ga je aan de slag op groepsniveau? met Fit in je hoofd Carrousel

Nadere informatie

You bet! Educatief pakket over gokken voor 16-18-jarigen

You bet! Educatief pakket over gokken voor 16-18-jarigen You bet! Educatief pakket over gokken voor 16-18-jarigen V.U. Paul Van Deun VAD, Vanderlindenstraat 15, 1030 Brussel - januari 2016 D/2016/6030/3 De DrugLijn is een initiatief van VAD - VAD wordt gefinancierd

Nadere informatie

DE GEZONDHEIDSMATRIX VOOR Jeugdhulporganisaties

DE GEZONDHEIDSMATRIX VOOR Jeugdhulporganisaties DE GEZONDHEIDSMATRIX VOOR Jeugdhulporganisaties Wat: De gezondheidsmatrix is een model dat verschillende strategieën en niveaus voorstelt. Een kwaliteitsvol gezondheidsbeleid voeren in de voorziening betekent

Nadere informatie

Gezondheidsbeleid in scholen in kaart gebracht.

Gezondheidsbeleid in scholen in kaart gebracht. Gezondheidsbeleid in scholen in kaart gebracht. Eline De Decker Saidja Steenhuyzen Tineke Vansteenkiste Gezondheidsconferentie 16 december 2016 1 VIGeZ vzw, 2016, Inhoud presentatie Kadermethodiek Gezonde

Nadere informatie

Het gezondheidsbeleid naar een hoger niveau tillen. Silvia Van Cauter Stafmedewerker Gezond Leven

Het gezondheidsbeleid naar een hoger niveau tillen. Silvia Van Cauter Stafmedewerker Gezond Leven Het gezondheidsbeleid naar een hoger niveau tillen Silvia Van Cauter Stafmedewerker Gezond Leven Vlaams Instituut Gezond Leven Van VIGeZ naar Vlaams Instituut Gezond Leven Expertisecentrum & partnerorganisatie

Nadere informatie

Gezondheidsbeleid bij Vlaamse bedrijven in kaart gebracht (2015)

Gezondheidsbeleid bij Vlaamse bedrijven in kaart gebracht (2015) Gezondheidsbeleid bij Vlaamse bedrijven in kaart gebracht (2015) Joeri Vannyvel, Senior Stafmedewerker Gezond Werken VIGeZ 1 Indicatorenmeting Monitoring van gezondheidsdoelstelling vd Vlaamse overheid

Nadere informatie

SESSIE WERK (WERKEN, OOK AAN GEZONDHEID)

SESSIE WERK (WERKEN, OOK AAN GEZONDHEID) SESSIE WERK (WERKEN, OOK AAN GEZONDHEID) VLAAMSE GEZONDHEIDSDOELSTELLINGEN > Decreet van 21/11/2003 betreffende het preventieve gezondheidsbeleid > Gezondheidsconferentie bespreekt voorstellen van: gezondheidsdoelstelling

Nadere informatie

tiemap Ira Insp ge jla BI materialenoverzicht

tiemap Ira Insp ge jla BI materialenoverzicht BIJLAGE inspiratiemap Materialenoverzicht drugs 1 1. Brochures of affiches Hieronder vindt u een lijst met informatieve materialen over cannabis en andere drugs De materialen zijn verkrijgbaar bij VAD.

Nadere informatie

Gezond Werken in een gezonde school! Silvia Van Cauter : Stafmedewerker Gezond Leven Ken Nys: Sport Vlaanderen

Gezond Werken in een gezonde school! Silvia Van Cauter : Stafmedewerker Gezond Leven Ken Nys: Sport Vlaanderen Gezond Werken in een gezonde school! Silvia Van Cauter : Stafmedewerker Gezond Leven Ken Nys: Sport Vlaanderen Vlaams Intituut Gezond Leven Expertisecentrum Doel: mensen helpen om gezond te leven Hoe:

Nadere informatie

Onderzoek naar het gebruik van sociale media bij lokale besturen.

Onderzoek naar het gebruik van sociale media bij lokale besturen. Onderzoek naar het gebruik van sociale media bij lokale besturen. De Vereniging voor Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) en socialemediaburo.be, deden in november 2015 een bevraging bij 739 lokale besturen

Nadere informatie

Gezonde Gemeente Balen

Gezonde Gemeente Balen Gezonde Gemeente Balen Werking 1. Engagement gemeente en OCMW Ingetekend op project Gezonde Gemeente Balen Instap in 2014 verder doen onder motto eens een gezonde gemeente blijven we gezonde gemeente 2.

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 12 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 De website bij het boek 13 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 12 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 De website bij het boek 13 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 12 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 13 De website bij het boek... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 14 Uw voorkennis... 15 Toets uw kennis...

Nadere informatie

Gebruikersparticipatie

Gebruikersparticipatie Gebruikersparticipatie Ik ben de Communicatiedienst van K&G Voor de onderstaande informatiebrochures hebben we een project gebruikersparticipatie opgezet: - Kind in Beeld - Voeding en beweging - Taalstimulering

Nadere informatie

Bevorderen van leefgewoonten bij werknemers in de bouwsector

Bevorderen van leefgewoonten bij werknemers in de bouwsector Bevorderen van leefgewoonten bij werknemers in de bouwsector Els Wouters, senior stafmedewerker 1 Intro Voorstelling VIGeZ I. Invloed van (fysieke) leefgewoonten op gezondheid- en arbeidsgerelateerde problemen

Nadere informatie

Promotie van gezondheid en welzijn in sport- en bewegingsaccommodatie: een onderbenut potentieel

Promotie van gezondheid en welzijn in sport- en bewegingsaccommodatie: een onderbenut potentieel Promotie van gezondheid en welzijn in sport- en bewegingsaccommodatie: een onderbenut potentieel Jeroen Meganck Prof. Jeroen Scheerder Prof. Jan Seghers Dag van het Sportonderzoek 7/11/2013 Gezondheidspromotie

Nadere informatie

PLENAIRE SESSIE ZORG EN WELZIJN (MEER GEZONDHEID IN DE ZORG)

PLENAIRE SESSIE ZORG EN WELZIJN (MEER GEZONDHEID IN DE ZORG) PLENAIRE SESSIE ZORG EN WELZIJN (MEER GEZONDHEID IN DE ZORG) VLAAMSE GEZONDHEIDSDOELSTELLINGEN > Decreet van 21/11/2003 betreffende het preventieve gezondheidsbeleid > Gezondheidsconferentie bespreekt

Nadere informatie

Het klopt in mijn hoofd!

Het klopt in mijn hoofd! PERSBERICHT Brussel, 21 september 2011 Het klopt in mijn hoofd! Sinds 2009 vulden ruim 140.000 mensen de zelftest in over mentaal welbevinden op de website van de Vlaamse overheid, www.fitinjehoofd.be.

Nadere informatie

Bewegingskansen via toegankelijke (preventieve) gezondheidszorg Jan Tessier

Bewegingskansen via toegankelijke (preventieve) gezondheidszorg Jan Tessier Bewegingskansen via toegankelijke (preventieve) gezondheidszorg Jan Tessier Wat als preventieve gezondheidszorg toegankelijk zou zijn voor iedereen? 1 Beweegprikkels en preventie Bewegen is essentieel:

Nadere informatie

Gezonde medewerker = fitte, tevreden medewerker

Gezonde medewerker = fitte, tevreden medewerker Gezonde medewerker = fitte, tevreden medewerker www.gezondopdewerkvloer.be Karlien Devloo Projectcoördinator Gezond op de werkvloer 1 Vlaams Instituut Gezond Leven Van VIGeZ naar Vlaams Instituut Gezond

Nadere informatie

Overzicht analyse- en evaluatie-instrumenten

Overzicht analyse- en evaluatie-instrumenten Overzicht analyse- en evaluatie-instrumenten Onderstaand overzicht toont welke instrumenten de school kan gebruiken om haar beginsituatie in kaart te brengen en/of beleid te evalueren. Voeding Beweging

Nadere informatie

Eerstelijnszone Dender Nieuwjaarsreceptie 14/01/2018

Eerstelijnszone Dender Nieuwjaarsreceptie 14/01/2018 Eerstelijnszone Dender Nieuwjaarsreceptie 14/01/2018 Logo-werking Opdracht Lokaal gezondheidsoverleg Logo is een locoregionaal netwerk voor gezondheidsbevordering en ziektepreventie Motiveren, adviseren

Nadere informatie

Gezonde Gemeente Balen

Gezonde Gemeente Balen Gezonde Gemeente Balen Werking 1. Engagement gemeente en OCMW Ingetekend op project Gezonde Gemeente Balen Instap in 2014 verder doen onder motto eens een gezonde gemeente blijven we gezonde gemeente 2.

Nadere informatie

WERK MAKEN VAN EEN LOKAAL GEZONDHEIDSBELEID

WERK MAKEN VAN EEN LOKAAL GEZONDHEIDSBELEID WERK MAKEN VAN EEN LOKAAL GEZONDHEIDSBELEID VOORSTELLING Louis Ide Gemeenteraadslid (2013 -...) Senator (2007-...), quaestor (2011 - ) Gewezen voorzitter arrondissementeel bestuur Kortrijk-Roeselare-Tielt

Nadere informatie

Actieplan 1 Informatie- en preventiebeleid naar de Zeelse bevolking toe op het vlak van o.m. (kinder)armoede, gezondheid, participatie

Actieplan 1 Informatie- en preventiebeleid naar de Zeelse bevolking toe op het vlak van o.m. (kinder)armoede, gezondheid, participatie DEEL ARMOEDEBESTRIJDING Actieplan 1 Informatie- en preventiebeleid naar de Zeelse bevolking toe op het vlak van o.m. (kinder)armoede, gezondheid, participatie Actie 1 : Het OCMW zorgt er, zelfstandig of

Nadere informatie

INHOUD. Voorwoord 9 INHOUD

INHOUD. Voorwoord 9 INHOUD Voorwoord 9 Inleiding: de sociale grond rechten en het sociaal beleid onder druk? 11 1.1. De crisis en de druk op het sociaal beleid 11 1.2. Veranderende lokale omgeving 13 1 Sociaal beleid vanuit een

Nadere informatie

SESSIE ONDERWIJS (ONDERWIJS IN GEZONDHEID)

SESSIE ONDERWIJS (ONDERWIJS IN GEZONDHEID) SESSIE ONDERWIJS (ONDERWIJS IN GEZONDHEID) VLAAMSE GEZONDHEIDSDOELSTELLINGEN > Decreet van 21/11/2003 betreffende het preventieve gezondheidsbeleid > Gezondheidsconferentie bespreekt voorstellen van: gezondheidsdoelstelling

Nadere informatie

E-educatie van opvoedingsvaardigheden voor gezondheid, leefstijl en risico-gedrag

E-educatie van opvoedingsvaardigheden voor gezondheid, leefstijl en risico-gedrag E-educatie van opvoedingsvaardigheden voor gezondheid, leefstijl en risico-gedrag Lies Racquet, juni 2012 1 Inhoud van het project Doel = een website ontwikkelen voor ouders van kinderen en jongeren met

Nadere informatie

Webdesign voor ondernemers

Webdesign voor ondernemers e-boek Webdesign voor ondernemers Veelgestelde vragen over het laten maken van een website Bart van den Bosch Inhoud 1. Zelf doen of uitbesteden? 4 2. Webdesigners 7 3. Wat is Wordpress 10 4. Maken van

Nadere informatie

Logo Gezond + vzw. 7 thema s. Milieu en gezondheid. Valpreventie Borstkankeropsporing. Vaccinaties. Voeding en beweging. Geestelijke gezondheid

Logo Gezond + vzw. 7 thema s. Milieu en gezondheid. Valpreventie Borstkankeropsporing. Vaccinaties. Voeding en beweging. Geestelijke gezondheid Logo Gezond + vzw Logo Gezond + vzw Milieu en gezondheid Valpreventie Borstkankeropsporing Vaccinaties 7 thema s Voeding en beweging Geestelijke gezondheid Tabak, alcohol en drugs Logo Gezond + vzw Netwerkorganisatie

Nadere informatie

CM biedt als gezondheidsfonds ondersteuning om goede voornemens beter vol te houden via een online coach

CM biedt als gezondheidsfonds ondersteuning om goede voornemens beter vol te houden via een online coach CM Gezondheidsfonds CM biedt als gezondheidsfonds ondersteuning om goede voornemens beter vol te houden via een online coach Stijn De Cock (Compas) Hervé Avalosse, Sigrid Vancorenland, Veerle Van Holle

Nadere informatie

V R A G E N K A A R T THEMA: GEZONDHEIDSZORG

V R A G E N K A A R T THEMA: GEZONDHEIDSZORG V R A G E N K A A R T? THEMA: GEZONDHEIDSZORG THEMA: GEZONDHEIDSZORG? Vragenkaart: waar staan we nu? Bepaal een score tussen 1 en 9, waarbij 1 staat voor we hebben nauwelijks samenwerking rond het thema

Nadere informatie

Gezonde School Stand van zaken, anno 2015

Gezonde School Stand van zaken, anno 2015 Gezonde School Stand van zaken, anno 2015 Gezonde School Aan de slag, een praktijkdag - 17 maart 2017 Tineke Vansteenkiste 1 VIGeZ vzw, 2017, indicatorenbevraging Indicatorenmeting Hoe de voorbije 3 schooljaren

Nadere informatie

Toegankelijkheid op maat van een grote stad. VIGEZ-symposium 23/04/2013

Toegankelijkheid op maat van een grote stad. VIGEZ-symposium 23/04/2013 Toegankelijkheid op maat van een grote stad VIGEZ-symposium 23/04/2013 BESTUURSAKKOORD NIEUWE LEGISLATUUR als basis lokale beleid specifieke engagementen stadsbestuur rond toegankelijkheid gezondheid:

Nadere informatie

Een duurzaam gezondheidsbeleid

Een duurzaam gezondheidsbeleid Een duurzaam gezondheidsbeleid Bart Dijckmans Stafmedewerker Gezond Werken 14 juni 2017 @dijckmans_bart bart.dijckmans@vigez.be www.gezondwerken.be Uitdagingen op arbeidsmarkt Stijgende werkdruk Pensioenleeftijd

Nadere informatie

Vlaamse logo s in een notendop

Vlaamse logo s in een notendop Vlaamse logo s in een notendop Logo = Lokaal gezondheidsoverleg Onze opdracht: Mee instaan voor de realisatie van het Vlaams preventief gezondheidsbeleid Bv Vigez, Vlesp Logo s Bv CGG s Met de Fit in je

Nadere informatie

9 redenen waarom jouw website geen klanten oplevert.

9 redenen waarom jouw website geen klanten oplevert. 9 redenen waarom jouw website geen klanten oplevert. Introductie Een goed ingerichte website met een goed uitgevoerde marketingstrategie is het ideale marketing tool voor ondernemers. Een goede website

Nadere informatie

Gemeente X stopt met roken

Gemeente X stopt met roken Logo Antwerpen vzw Lange Leemstraat 372 2018 Antwerpen tel 03/605 15 82 info@logoantwerpen.be www.logoantwerpen.be Gemeente X stopt met roken Basisregels voor lokale activiteiten In het Vlaams actieplan

Nadere informatie

Projecten voor een betere gezondheid op het werk. 3 november 2015

Projecten voor een betere gezondheid op het werk. 3 november 2015 Projecten voor een betere gezondheid op het werk 3 november 2015 Logo= Lokaal Gezondheidsoverleg Netwerk lokale partners Gezondheidsbevordering en ziektepreventie i.s.m. partnerorganisaties 15 vzw s in

Nadere informatie

Gezondheidsbevordering op het werk

Gezondheidsbevordering op het werk Gezondheidsbevordering op het werk Els Wouters Senior Stafmedewerker WAI-congres, 18 juni 2013 1 VIGeZ: Wat? Het VIGeZ is een expertise- en servicecentrum dat strategieën, methodieken, advies en opleiding

Nadere informatie

DIGITAL MARKETING HANDLEIDING

DIGITAL MARKETING HANDLEIDING DIGITAL MARKETING HANDLEIDING EEN GIDS VOOR KAPSALONS Tijd nodig om op te richten: 5/5 Het is een continu engagement. Tijd nodig om te beheren: 5/5 Het is noodzakelijk om up to date te blijven want de

Nadere informatie

Langetermijnvisie Resultaatgericht gezond vooruitdenken.

Langetermijnvisie Resultaatgericht gezond vooruitdenken. Langetermijnvisie Resultaatgericht gezond vooruitdenken www.gezondegemeente.be Belang van langetermijnvisie Inzetten op het verbeteren van het fysiek, mentaal en sociaal welzijn van de burgers wordt steeds

Nadere informatie

Naar een optimale relatie tussen mens en werk

Naar een optimale relatie tussen mens en werk Naar een optimale relatie tussen mens en werk Wij optimaliseren de mens-werkrelatie In een veranderende omgeving kan uw bedrijf of organisatie niet achterblijven. Meer dan ooit wordt u uitgedaagd om de

Nadere informatie

Functiebeschrijving DESKUNDIGE KINDEREN EN JONGEREN B1-B3

Functiebeschrijving DESKUNDIGE KINDEREN EN JONGEREN B1-B3 Beschrijving doel en visie Binnen de eengemaakte organisatie, stad en OCMW, staat de burger centraal. Om dit te realiseren zijn er 3 klantgerichte sectoren: dienstverlening, samenleving en stadsontwikkeling

Nadere informatie

Handleiding whitepaper schrijven. Handig stappenplan en tips om zelf aan de slag te gaan

Handleiding whitepaper schrijven. Handig stappenplan en tips om zelf aan de slag te gaan Handleiding whitepaper schrijven Handig stappenplan en tips om zelf aan de slag te gaan Inhoud Inleiding... 3 Wat is een whitepaper?... 3 Kies het juiste onderwerp... 4 Voordat je gaat schrijven... 4 Gegevens

Nadere informatie

Communicatieplan. Samen werken aan de Strategische Agenda voor de gemeente Nederweert

Communicatieplan. Samen werken aan de Strategische Agenda voor de gemeente Nederweert Communicatieplan Samen werken aan de Strategische Agenda voor de gemeente Nederweert Auteur: Marcel Tinnemans Datum: 23 februari 2017 2 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 3 1. Inleiding... 4 2. Kader communicatieplan...

Nadere informatie

Vierde groot gemeentelijk communicatieonderzoek : verschillende snelheden in de communicatie van Vlaamse steden en gemeenten

Vierde groot gemeentelijk communicatieonderzoek : verschillende snelheden in de communicatie van Vlaamse steden en gemeenten Synthesenota Vierde groot gemeentelijk communicatieonderzoek : verschillende snelheden in de communicatie van Vlaamse steden en gemeenten Eric Goubin en Els Kint 3 juni 2013 Voor de vierde keer sinds 1997

Nadere informatie

Indicatorenmeting 2012 Secundair Onderwijs

Indicatorenmeting 2012 Secundair Onderwijs Indicatorenmeting 2012 Secundair Onderwijs Gezondheidsbeleid in Vlaamse scholen VIGeZ 2013 i.s.m. VAD en Logo s Guido Van Hal Indicatorenmeting 2012 Rapport te raadplegen op www.vigez.be Op welke gezondheidsthema

Nadere informatie

Traject Elk Gezin Gezond

Traject Elk Gezin Gezond Traject Elk Gezin Gezond Hoe geven we preventieve gezondheidszorg een sterke plaats binnen ons Huis van het Kind? Hoe spelen we daarbij in op de noden van iederéén? Agenda Inleiding Voorstelling Elk Gezin

Nadere informatie

COMMUNICATIEPLAN NOKNOK

COMMUNICATIEPLAN NOKNOK COMMUNICATIEPLAN NOKNOK 1. Activiteiten Wedstrijd: augustus 2012 Acties Omschrijving Materialen Doelgroep Partners Taakverdeling Timing Persbericht Bericht waarin de wedstrijd gelanceerd wordt. In deze

Nadere informatie

tiemap Ira Insp ge jla BI materialenoverzicht

tiemap Ira Insp ge jla BI materialenoverzicht BIJLAGE inspiratiemap Materialenoverzicht Alcohol 1 1. Brochures of affiches Hieronder vindt u een lijst met informatieve materialen over alcohol Deze materialen zijn verkrijgbaar bij VAD. www.vad.be,

Nadere informatie

LOGO s, preventie en communicatie. Eric Goubin Logo Kempen, 19 november 2015

LOGO s, preventie en communicatie. Eric Goubin Logo Kempen, 19 november 2015 LOGO s, preventie en communicatie Eric Goubin Logo Kempen, 19 november 2015 1 2 1. Preventie & gezondheidspromotie: waarom, en voor wie? Waarom preventie? Preventie = voorkomen van Mensen sensibiliseren

Nadere informatie

Intersectorale samenwerking en netwerking

Intersectorale samenwerking en netwerking Intersectorale samenwerking en netwerking Werk samen en beter aan een sterk lokaal gezondheidsbeleid www.gezondegemeente.be Belang van intersectorale samenwerking en netwerking Werken aan een betere gezondheid

Nadere informatie

Agenda. Verslag 16 sept 2014. 2014 Een gezond jaar. Sfeerbeelden. Beleidsplan 2014 Gezonde Gemeente 2014 17/12/2014. Opmerkingen of vragen?

Agenda. Verslag 16 sept 2014. 2014 Een gezond jaar. Sfeerbeelden. Beleidsplan 2014 Gezonde Gemeente 2014 17/12/2014. Opmerkingen of vragen? Agenda 1 Verslag vorige vergadering 16 september 2014 2 Gezonde Gemeente 2014 3 Week van de valpreventie 2015 4 Milieu en gezondheid - Week van Gezond Binnen - Fout hout - koffer 5 Tabak, alcohol en drugs

Nadere informatie

Open Data in België en Vlaanderen; Interessante complexiteit. Noël Van Herreweghe

Open Data in België en Vlaanderen; Interessante complexiteit. Noël Van Herreweghe Open Data in België en Vlaanderen; Interessante complexiteit Noël Van Herreweghe 1 Inhoud: 1.Open data in de Belgische en Vlaamse context 2. Hoe zien wij open data in Vlaanderen 3. Status open data in

Nadere informatie

toekomstopwielen.be toekomstopwielen.be

toekomstopwielen.be toekomstopwielen.be V.U. Luc De Moor, J. Bordetlaan 164-1140 BRUSSEL toekomstopwielen.be J. Bordetlaan 164-1140 BRUSSEL tel 02 778 63 30 fax 02 779 11 32 info@toekomstopwielen.be www.toekomstopwielen.be Inleiding toekomstopwielen.be,

Nadere informatie

Voorstelling voedingsdriehoek bewegingsdriehoek materialen onderwijs 13/10/2017

Voorstelling voedingsdriehoek bewegingsdriehoek materialen onderwijs 13/10/2017 Voorstelling voedingsdriehoek bewegingsdriehoek materialen onderwijs 13/10/2017 Nieuwe actieve voedingsdriehoek: hoe en waarom Waarom een nieuwe model? Bevraging doelgroepen en intermediairs: Burgers,

Nadere informatie

VLAAMS INFORMATIEPUNT JEUGD STUDIEDAG JEUGDINFORMATIEPRODUCTEN 25 OKTOBER 2012

VLAAMS INFORMATIEPUNT JEUGD STUDIEDAG JEUGDINFORMATIEPRODUCTEN 25 OKTOBER 2012 VLAAMS INFORMATIEPUNT JEUGD STUDIEDAG JEUGDINFORMATIEPRODUCTEN 25 OKTOBER 2012 Jeugdinformatie informatie die vertrekt vanuit de leefwereld van kinderen en jongeren Geeft een overzicht van de verschillende

Nadere informatie

VIGeZ, 2014. De evaluatiematrix: Een planningsmodel voor de evaluatie van projecten binnen de gezondheidsbevordering, geïntegreerd met RE-AIM.

VIGeZ, 2014. De evaluatiematrix: Een planningsmodel voor de evaluatie van projecten binnen de gezondheidsbevordering, geïntegreerd met RE-AIM. VIGeZ, 2014 De evaluatiematrix: Een planningsmodel voor de evaluatie van projecten binnen de gezondheidsbevordering, geïntegreerd met RE-AIM. PROJECT- DOELSTELLINGEN? Welke projectdoelstellingen staan

Nadere informatie

Inspiratielijst Huisartsenkringen

Inspiratielijst Huisartsenkringen Tiendaagse van de Geestelijke Gezondheid Inspiratielijst Huisartsenkringen 1 tot 10 oktober 2017 Horen, zien en PRATEN! Want praten maakt het verschil! W E S T- V L A A N D E R E N 10 dagen aftellen naar

Nadere informatie

Gezamenlijke commissie Welzijn. Gezonde stad Mechelen 2025

Gezamenlijke commissie Welzijn. Gezonde stad Mechelen 2025 Gezamenlijke commissie Welzijn Gezonde stad Mechelen 2025 De weg naar een succesvol lokaal gezondheids-beleid én hoe Logo Mechelen jullie op weg kan zetten. (Wat is het?) Een Gezonde Stad is een Stad

Nadere informatie

NAAR EEN INTEGRALE AANPAK IN SINT-PIETERS-LEEUW Inspiratiedagen AG I&I VVSG Gent 5/9/2016 Leuven 26/9/2016

NAAR EEN INTEGRALE AANPAK IN SINT-PIETERS-LEEUW Inspiratiedagen AG I&I VVSG Gent 5/9/2016 Leuven 26/9/2016 NAAR EEN INTEGRALE AANPAK IN SINT-PIETERS-LEEUW Inspiratiedagen AG I&I VVSG Gent 5/9/2016 Leuven 26/9/2016 Aanleiding De specifieke realiteit van de Vlaamse Rand: Een grote instroom van nieuwe inwoners

Nadere informatie

Evaluatie Nieuwsbrief Duurzame Mobiliteit

Evaluatie Nieuwsbrief Duurzame Mobiliteit Evaluatie Nieuwsbrief Duurzame Mobiliteit De Nieuwsbrief Duurzame Mobiliteit bestaat 1 jaar. In dat jaar verschenen 20 edities van onze nieuwsbrief. Tijd om eens te zien wat we kunnen verbeteren aan het

Nadere informatie

Studiedag sociale media in de social profit? Strategisch kiezen voor sociale media. Eric Goubin. Brussel, 24 januari 2013

Studiedag sociale media in de social profit? Strategisch kiezen voor sociale media. Eric Goubin. Brussel, 24 januari 2013 Studiedag sociale media in de social profit? Strategisch kiezen voor sociale media Eric Goubin Brussel, 24 januari 2013 1 Communicatiedoelen: waarom communiceren? Stijgende bekendheid van beleid, diensten,

Nadere informatie

Handreiking Gezonde Gemeente. Voor beleid en uitvoering in wijk en gemeente

Handreiking Gezonde Gemeente. Voor beleid en uitvoering in wijk en gemeente Handreiking Gezonde Gemeente Voor beleid en uitvoering in wijk en gemeente Handreiking Gezonde Gemeente Voor beleid en uitvoering in wijk en gemeente In de digitale Handreiking Gezonde Gemeente op Loketgezondleven.nl

Nadere informatie

REGELHULP CONTENT ACTIVATIE. Weber Shandwick, 27 oktober 2014, Ministerie van VWS

REGELHULP CONTENT ACTIVATIE. Weber Shandwick, 27 oktober 2014, Ministerie van VWS REGELHULP CONTENT ACTIVATIE Weber Shandwick, 27 oktober 2014, Ministerie van VWS De rol van marketing communicatie is veranderd van het genereren van bewustzijn om waarde te c r e e r e n tot het creeren

Nadere informatie

05. Multikanaal, het nieuwe normaal. Eric Goubin

05. Multikanaal, het nieuwe normaal. Eric Goubin 05. Multikanaal, het nieuwe normaal Eric Goubin De mosterd Basisinformatie over kanaalgebruik in steden en gemeenten vind je in drie bronnen: Kortom-onderzoek Analoog of digitaal: inclusief communiceren

Nadere informatie

Logo Kempen VORMINGSAANBOD

Logo Kempen VORMINGSAANBOD Logo VORMINGSAANBOD 2018-2019 2018 Plan je een vorming of workshop in 2018? In overleg met Logo hebben organisaties die werken met kansengroepen en sociale economiebedrijven recht op een bijdrage van 50%

Nadere informatie

Het leven zoals het is. Welzijnsraad Machelen

Het leven zoals het is. Welzijnsraad Machelen Het leven zoals het is Welzijnsraad Machelen Onze start: welzijnsraad in Machelen Hoe is de welzijnsraad tot stand gekomen? Mei 2013: lancering van een oproep door de gemeente voor deelname aan de nieuw

Nadere informatie

Agenda kick-off eerstelijnszone regio Ieper

Agenda kick-off eerstelijnszone regio Ieper Agenda kick-off eerstelijnszone regio Ieper Verwelkoming Inleiding Hoe een eerstelijnszone vormen? Waarom veranderen? Aanpak en Timing ELZ regio Ieper Verwelkoming Mevr. Loes Vandromme, Schepen van Sociale

Nadere informatie

Instrument voor kennisdeling en operationele ondersteuning. Vlaamse inputmeeting voor Logo s 7 oktober 2010 door Joëlle Konings

Instrument voor kennisdeling en operationele ondersteuning. Vlaamse inputmeeting voor Logo s 7 oktober 2010 door Joëlle Konings Instrument voor kennisdeling en operationele ondersteuning Vlaamse inputmeeting voor Logo s 7 oktober 2010 door Joëlle Konings Overzicht presentatie CIRRO Uitwisselingsplatform Uitwisseling tussen overheid

Nadere informatie

Voeding in de beleids- en beheerscyclus van gemeenten en OCMW s (BBC)

Voeding in de beleids- en beheerscyclus van gemeenten en OCMW s (BBC) Voeding in de beleids- en beheerscyclus van gemeenten en OCMW s (BBC) Voeding in de BBC 1. Wat is evenwichtige voeding Evenwichtig eten is essentieel voor onze gezondheid. Een ongezonde leefstijl waaronder

Nadere informatie

Wij. maken Dordt SAMEN AAN DE SLAG MET INITIATIEVEN. Wij maken Dordt Samen aan de slag met initiatieven

Wij. maken Dordt SAMEN AAN DE SLAG MET INITIATIEVEN. Wij maken Dordt Samen aan de slag met initiatieven Wij maken Dordt SAMEN AAN DE SLAG MET INITIATIEVEN SAMEN AAN DE SLAG MET INITIATIEVEN Waar mensen elkaar ontmoeten, ontstaan als vanzelf nieuwe netwerken en initiatieven. Inwoners die met elkaar samenwerken.

Nadere informatie

TABAKSPREVENTIE 10 FEBRUARI 2015 VERSIE 1

TABAKSPREVENTIE 10 FEBRUARI 2015 VERSIE 1 TABAKSPREVENTIE 10 FEBRUARI 2015 VERSIE 1 2 INHOUD MOGELIJKHEDEN... 3 1. DOELGROEP: INTERMEDIAIREN... 3 2. DOELGROEP: ALGEMENE BEVOLKING, PERSONEEL, PATIËNTEN, CLIËNTEN 3 2.1 INFOSESSIE... 3 2.2 DOORVERWIJZING...

Nadere informatie

Bijna negen op de tien Vlamingen raadpleegt dokter Google Bijlage

Bijna negen op de tien Vlamingen raadpleegt dokter Google Bijlage Bijna negen op de tien Vlamingen raadpleegt dokter Google Bijlage 1. Cijfers De online-enquête werd afgenomen bij 3.431 Vlamingen. Deze groep vormt een representatieve steekproef van de Vlaamse bevolking.

Nadere informatie

Kiezen voor All In Content betekent dat u over kennis van een compleet team beschikt in plaats van afhankelijk te worden van één enkele consultant:

Kiezen voor All In Content betekent dat u over kennis van een compleet team beschikt in plaats van afhankelijk te worden van één enkele consultant: Over ons All In Content begeleidt IT & New Media projecten in het domein van Enterprise 2.0 portals en contentmanagement. Onze focus ligt in het bijzonder op het gebied van duurzaam werken met toepassingen

Nadere informatie

Communicatie: klanten aantrekken én behouden

Communicatie: klanten aantrekken én behouden Communica)e Communicatie: klanten aantrekken én behouden Heeft u specifieke verwachtingen of vragen voor deze sessie? WAAROM COMMUNICEREN? Klanten behouden Nieuwe klanten werven Klanten informeren Reputatie

Nadere informatie

Bestuurskracht Vind een evenwicht tussen je opdracht en je mogelijkheden.

Bestuurskracht Vind een evenwicht tussen je opdracht en je mogelijkheden. Bestuurskracht Vind een evenwicht tussen je opdracht en je mogelijkheden www.gezondegemeente.be Belang van bestuurskracht Bestuurskracht, de term valt vaak. Maar wat betekent het eigenlijk? Concreet gaat

Nadere informatie

Kosten en baten van lokale gezondheidspromotie

Kosten en baten van lokale gezondheidspromotie Kosten en baten van lokale gezondheidspromotie Prof. Dr. Lieven Annemans Ghent University, Brussels University Lieven.annemans@ugent.be Lieven.annemans@vub.ac.be VIGeZ April 2013 1 Growth 7% Eén van de

Nadere informatie

UiT-kalender. Kalender. Wat is UiT? Uitkalender juni Uitkalender juli-augustus Het gemeentebestuur biedt samen met UiT in

UiT-kalender. Kalender. Wat is UiT? Uitkalender juni Uitkalender juli-augustus Het gemeentebestuur biedt samen met UiT in UiT-kalender Kalender Uitkalender juni 2017 1 Uitkalender juli-augustus 2017 2 Wat is UiT? Het gemeentebestuur biedt samen met UiT in Vlaanderen aan, een lokale toepassing van de UiTdatabank die een digitale

Nadere informatie