ZIEKTEVERZUIM AMBULANCEZORGINSTELLINGEN 2002 op basis van een schriftelijke enquête onder instellingen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ZIEKTEVERZUIM AMBULANCEZORGINSTELLINGEN 2002 op basis van een schriftelijke enquête onder instellingen"

Transcriptie

1 ZIEKTEVERZUIM AMBULANCEZORGINSTELLINGEN 2002 op basis van een schriftelijke enquête onder instellingen 18 december 2003 mw.ir. Carla G.L. van Deursen AStri Stationsweg AV Leiden Tel.: Fax: Website:

2

3 INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING 5 2 VERSLAG VELDWERK 7 3 ACHTERGRONDGEGEVENS 9 4 HET ZIEKTEVERZUIM IN Ziekteverzuimpercentage en meldingsfrequentie Afwezigheid wegens zwangerschaps- en bevallingsverlof Ziekteverzuimpercentage naar achtergrondkenmerken Meldingsfrequentie naar achtergrondkenmerken WAO-instroom 18 BIJLAGE 1. DEELNEMENDE AMBULANCEZORGINSTELLINGEN 21 BIJLAGE 2. DE VRAGENLIJST 23 P:\03306.C - Ambulancezorg\rapport verzuim ambulancediensten.doc

4

5 5 1 INLEIDING Eén van de activiteiten ten behoeve van het Arboconvenant van de Ambulancezorg, is het bepalen van een betrouwbaar verzuimcijfer. Dit is nodig om een reële taakstelling voor de verzuimreductie te bepalen, en het effect van de te nemen convenantmaatregelen op het ziekteverzuim in kaart te kunnen brengen. In de branchebegeleidingscommissie (BBC) is vastgesteld dat de meest efficiënte manier om het verzuim vast te stellen, een schriftelijke enquête onder instellingen is. Onderzoeksbureau AStri heeft de opdracht gekregen hiertoe een schriftelijke vragenlijst samen te stellen en de uitkomsten ervan te analyseren en te rapporteren. Voorafgaand aan het samenstellen van de vragenlijst heeft AStri een presentatie gehouden over ziekteverzuimcijfers voor de Werkgroep Ziekteverzuim Ambulancezorg. Op basis van de daarop volgende discussie over welke verzuimkengetallen wenselijk zijn en welke informatie naar verwachting ook geleverd kan worden door de instellingen, is de inhoud van de ziekteverzuimvragenlijst vormgegeven. In dit rapport wordt kort verslag gedaan van het veldwerk (hoofdstuk 2), de aard van de informatie die de instellingen konden verstrekken (hoofdstuk 3), en de op basis daarvan berekende verzuimcijfers (hoofdstuk 4).

6

7 7 2 VERSLAG VELDWERK De door AStri in samenspraak met de Werkgroep Ziekteverzuim Ambulancezorg ontwikkelde vragenlijst, getiteld Vragenlijst ziekteverzuim 2002 ambulancezorginstellingen is eind juni 2003 uitgezet onder 69 ambulancezorginstellingen. De vragenlijst is opgenomen in bijlage 1. Het adressenbestand was niet waterdicht: naar aanleiding van de telefonische contacten, zijn nog ongeveer 25 vragenlijsten nagestuurd. Dit onder andere om via CPA's ook een ingang te krijgen. Doordat de verzuimgegevens van CPA s en ambulancezorginstellingen meestal gecombineerd werden in één vragenlijst, bleek het achteraf om 57 afzonderlijke instellingen te gaan. De vragenlijst is uitgezet door SOVAM met een begeleidende brief en een toegevoegde brief van AZN. Namens SOVAM (waarbij de uitvoering van de voorbereiding van het arboconvenant is neergelegd) hebben Eelco Rodenburg van Rodenburg en Partners en Jan Cees de Gruijter van Licent BV contact gehad met de ambulancediensten om nadere informatie te geven en te stimuleren dat de vragenlijst ingevuld werd. Het bleek voor instellingen echter niet gemakkelijk om de benodigde informatie op korte termijn te vergaren. Oorspronkelijk was het de bedoeling het veldwerk in september af te ronden. Uiteindelijk is 20 november 2003 als uiterste inzenddatum gesteld. Op dat moment waren er 37 vragenlijsten ontvangen, wat een respons van 37/57 = 65 procent betekent. De lijst van deelnemende ambulancezorginstellingen is te vinden in bijlage 2.

8

9 9 3 ACHTERGRONDGEGEVENS In de vragenlijst is niet alleen gevraagd naar informatie die nodig is voor de bepaling van het verzuimpercentage en de meldingsfrequentie, maar ook naar hieraan gerelateerde relevante achtergrondinformatie. Hiervan wordt in dit hoofdstuk verslag gedaan, verwijzend naar het nummer in de vragenlijst (zie bijlage 1) Vraag 1: contactpersoon Deze vraag betreft de naam van de instelling, en de naam en het telefoonnummer van de contactpersoon voor de vragenlijst. Hiermee konden we navraag doen in geval de antwoorden onduidelijk of inconsequent waren. Dit bleek slechts in één geval nodig. Van de namen en telefoonnummers is een lijst aangelegd, wat nuttig is met het oog op eventuele volgende ziekteverzuimenquêtes. Vraag 2: gehanteerde systeem voor verzuiminformatie Gevraagd is welke bron of bronnen men hanteert voor de in de enquête opgevraagde verzuiminformatie. De uitkomsten zijn in onderstaand overzicht weergegeven. Tabel 1. Gebruikte bron(nen) voor verzuiminformatie die instellingen leveren bron aantal roosterplanner 8 arbodienst 8 eigen personeelsinformatiesysteem 18 anders 10 info uit 1 systeem afkomstig 7 info uit 2 verschillende systemen afkomstig 30 totaal 37 Wat de arbodienst betreft wordt het meest gebruik gemaakt van de standaarduitdraaien van ArboUnie (5x), gevolgd door ArboNed (E-meld 2x, standaarduitdraaien 1x). Wat het personeelsinformatiesysteem betreft blijkt Beaufort het meest gebruikt te worden (6x), gevolgd door Pion (3x), Pims4all (2x) en Perman (2x). Daarnaast worden elk één keer genoemd Easy-Acces, Emis, Prigem en Pview. Bij de 10 instellingen die aangeven dat ze de verzuiminformatie uit andere bron halen, gaat het in de regel om zelf opgezette systemen, zoals (excel)- spreadsheets of ziekteverzuimschema s. In slechts één geval gaat het om een

10 10 geautomatiseerde salarisadministratie (Lopac). Vraag 3: eenheid waarin men het ziekteverzuim opgeeft In de vragenlijst moest worden aangegeven of men het verzuim in werk- of roosterdagen, in werkuren of in kalenderdagen aan ons rapporteert. Daarbij werd aangegeven dat opgave in werk- of roosterdagen (indien men hierin een keuze heeft), de voorkeur heeft 1. De rapportagewijzen zijn als volgt: - werk- of roosteruren: 8x; - werk- of roosterdagen: 3x; - kalenderdagen: 26x. De meeste instellingen doen opgave in kalenderdagen. Het blijkt dus niet mogelijk om op grote schaal het verzuim via de voorkeursmethode te bepalen. Vraag 4: jaaruren bij fulltime aanstelling Gevraagd is om aan te geven hoeveel uren in een jaar een werknemer met een fulltime aanstelling geacht wordt te werken. Hierbij gaat het niet om effectieve uren, maar om het aantal uren dat een werknemer zou werken als hij geen enkele dag ziek zou zijn. De meeste instellingen konden hiervan opgave doen. Op de vraag naar de uren inclusief vakantie en ADV bleven 5 instellingen het antwoord schuldig; 9 instellingen konden het aantal uren exclusief niet opnoemen. Inclusief vakantie en ADV Het meest genoemde aantal jaaruren (inclusief) is (20x), gevolgd door (3x) en 1879,2 (2x). Het laagste genoemde urenaantal is 1.420, het hoogste Exclusief vakantie en ADV De onderlinge verschillen tussen instellingen in het aantal jaaruren exclusief zijn veel groter dan bij inclusief. Het meest genoemde aantal jaaruren exclusief is (7x), gevolgd door (2x) en (2x). Het laagst genoemde aantal is 1.432,8, het hoogste Vraag 5. Zwangerschapsgerelateerd verzuim Gevraagd is of bij het op te geven verzuim ook het zwangerschapsgerelateerde 1 Deze en alle overige voorkeuren zijn in samenspraak met de Werkgroep Ziekteverzuim tot stand gekomen.

11 11 verzuim voorafgaand aan of volgend op het officiële zwangerschaps- en bevallingsverlof wordt meegeteld. Hierbij is in de vragenlijst de voorkeur aangegeven, om het wel mee te tellen, mocht men hierin keuze hebben. De uitkomsten zijn als volgt: - wel meegeteld 26x; - niet meegeteld 10x; - weet niet 1x. Vraag 6: gedeeltelijk verzuim Gevraagd is hoe bij het op te geven verzuim, het gedeeltelijke verzuim wordt meegeteld (bijvoorbeeld 50% hervatten na een periode van 100% verzuim). Hierbij hebben wij aangegeven, dat het de voorkeur heeft het naar rato van de verzuimde werktijd mee te tellen. De rapportagewijzen zijn als volgt: - naar rato van verzuimde werktijd 30x; - als 100 procent verzuim 6x; - geheel niet 0x; - weet niet 1x. De meeste instellingen konden het verzuim naar rato van de verzuimde werktijd opgeven, wat ook de voorkeurswijze is. Zes instellingen telden dit als volledig verzuim mee, wat een onderschatting geeft van het werkelijke verzuimpercentage. Vraag 7: therapeutisch werken Gevraagd is hoe bij het op te geven verzuim het therapeutisch werken (dit is werken zonder dat hier loonwaarde tegenover staat) wordt meegeteld. Hierbij is als voorkeur aangegeven, om dit als volledig verzuim te beschouwen. De uitkomsten zijn als volgt: - als 100 procent verzuim 33x; - geheel niet 2x; - weet niet 1x; - naar rato 1x. Vraag 8: aanleveringsvorm hoogte ziekteverzuim Gevraagd is hoe men de hoogte van het ziekteverzuim in de vragenlijst op zal geven: in uren (naar voorkeur), in dagen of als kant en klaar verzuimpercentage.

12 12 De uitkomsten zijn als volgt: - verzuimde uren 8x; - verzuimde dagen 12x; - verzuimpercentage 16x; - geen info beschikbaar 1x. Slechts acht instellingen verstrekken de informatie over de hoogte van het ziekteverzuim op de voorkeurswijze, namelijk in verzuimde uren. De meeste leveren de informatie in de vorm van een verzuimpercentage of als verzuimde dagen. Vraag 9: aanleveringvorm aantal ziekmeldingen Gevraagd is hoe men het aantal ziekmeldingen in de vragenlijst op zal geven: in totaal aantal meldingen (de voorkeurswijze), als een kant en klare ziekmeldingsfrequentie of geheel niet. De uitkomsten zijn als volgt: - totaal aantal ziekmeldingen 30x; - ziekmeldingsfrequentie 1x; - geen info beschikbaar 6x. De informatie over ziekmeldingsfrequentie kan meestal wel op de voorkeurswijze worden geleverd. Zes instellingen kunnen hierover geen informatie leveren. Vraag 10+15: cijfers hoogte ziekteverzuim, ziekmeldingen, medewerkers en fte s Bij vraag 10 (zie bijlage 1) is gevraagd de feitelijke informatie over de hoogte van het ziekteverzuim in te vullen, uitgesplitst naar geslacht, functiegroep en leeftijd. Bij vraag 15 wordt gevraagd naar het aantal medewerkers en fte s op twee verschillende peildata. De meeste instellingen kunnen niet alle gevraagde informatie leveren. Het enige wat alle instellingen wel kunnen leveren is het aantal medewerkers op ten minste één van de twee peildata. Informatie over de hoogte van het ziekteverzuim konden alle instellingen op één na leveren. Informatie over het aantal mannen en vrouwen konden 35 van de 37 instellingen leveren, informatie over de hoogte van het ziekteverzuim van mannen en vrouwen 23 instellingen. Vraag 11: zwangerschaps- en bevallingsverlof Gevraagd is bij hoeveel vrouwen in 2002 sprake was van het opnemen van zwangerschaps- en bevallingsverlof (alleen de nieuwe, in 2002 begonnen gevallen). Bij 22 van de 37 instellingen was hiervan in 2002 geheel geen sprake, bij 7 in-

13 13 stellingen was er één zwangere, bij 7 instellingen waren er 2 en bij één instelling waren er 3 zwangeren. In totaal zijn er dus bij de 37 deelnemende instellingen 24 medewerkers in 2002 met zwangerschapverlof gegaan. Vraag 12: aantal langdurig zieken Gevraagd is hoeveel personeelsleden in 2002 langer dan 365 dagen geheel of gedeeltelijk ziek zijn. Drie instellingen blijven hierop het antwoord schuldig. Van de overige 34 instellingen hebben er 25 geen langdurig zieken en 9 hebben er één of meer. In totaal zijn er 20 langdurig zieken, op in totaal personeelsleden, wat neerkomt om een percentage van 0,90. Vraag 13: bruto maandsalaris op dienstniveau Gevraagd is het gemiddelde bruto maandsalaris op dienstniveau aan te geven, exclusief werkgeverslasten en premies. Van 10 instellingen ontbreekt het antwoord op deze vraag. De overige instellingen geven een gemiddeld maandsalaris op dat varieert tussen de en euro. Het gemiddelde salaris ligt op euro. Bij de berekening van dit gemiddelde zijn de instellingen naar rato van het aantal personeelsleden meegewogen. Vraag 14: vervanging bij ziekte De instellingen is gevraagd aan te geven hoe de vervanging bij ziekte over het algemeen wordt geregeld: door overwerk van medewerkers in loondienst, door ophoging van de formatie, door inzet van uitzendkrachten of op andere wijze. In onderstaande tabel zijn de uitkomsten weergegeven. Tabel 2. wijze van vervanging Wijze van vervanging bij ziekteverzuim binnen de ambulancezorginstellingen aantal overwerk 31 ophoging formatie 2 uitzendkrachten 27 op andere wijze 4 op 1 van bovenstaande manieren 12 op 2 van bovenstaande manieren 23 op 3 van bovenstaande manieren 2 totaal 37 Vervanging bij ziekte wordt in het algemeen geregeld door overwerk van medewerkers in loondienst en/of door uitzendkrachten. Alternatieve manieren van op-

14 vang zijn het gebruik maken van reservediensten (2x), invalkrachten elders in roosters (1x) of 15-uurs contractanten (2x). 14

15 15 4 HET ZIEKTEVERZUIM IN Ziekteverzuimpercentage en meldingsfrequentie In tabel 4 worden het verzuimpercentage en de meldingsfrequentie naar personeelsomvang (gemiddeld aantal werknemers in dienst in 2002) en type ambulancedienst weergegeven. Het betreft het verzuim exclusief zwangerschaps- en bevallingsverlof 2. Verzuimpercentage Het gemiddelde verzuimpercentage van de 37 ambulancezorginstellingen is 7,1. Hierbij is Ambulancekwartier Westerkwartier niet meegerekend: zij konden geen verzuimcijfers leveren. Binnen de grootteklassen is de gebruikelijke trend zichtbaar: hoe groter de instelling hoe hoger het verzuimpercentage. Bij 11 instellingen ligt het verzuim op of boven het gemiddelde van 7,1 procent, bij 3 instellingen ligt het gemiddelde boven de 10 procent. Het verzuimpercentage bij de gemeentelijke instellingen ligt 1 procentpunt hoger dan bij de particuliere instellingen. Tabel 3. omvang Verzuimpercentage en meldingsfrequentie naar omvang en type instelling in 2002 (exclusief zwangerschaps- en bevallingsverlof) verzuimpercentage (n=36 instel.) meldingsfrequentie (n=29 instel.) totaal aantal personeelsleden aantal instellingen 1-19 werknemers 0,8 0, werknemers 6,7 1, werknemers 7,0 1, >100 werknemers 7,4 1, type instelling gemeente 7,7 1, particulier 6,7 1, ziekenhuis 5,8 1, totaal 7,1 1, Zie noot 3.

16 16 Meldingsfrequentie Alle instellingen op één na konden informatie voor de berekening van het verzuimpercentage verstrekken. Informatie voor de berekening van de meldingsfrequentie konden 8 instellingen niet verstrekken. De gemiddelde meldingsfrequentie van de 29 instellingen is 1, Afwezigheid wegens zwangerschaps- en bevallingsverlof Een deel van de ambulancezorginstellingen heeft het verzuim inclusief het zwangerschapsgerelateerde verzuim opgegeven en een deel exclusief. Wij gaan ervan uit dat het opgegeven verzuim in nagenoeg alle gevallen exclusief het zwangerschaps- en bevallingsverlof is opgegeven 3. In totaal hebben 35 instellingen opgave gedaan van het aantal werkzame vrouwen, wat op een totaal van 433 vrouwen uitkomt. Het totale aantal medewerkers (mannen en vrouwen) bij de 37 instellingen is Bij de 37 instellingen zijn in totaal 24 vrouwen in 2002 met zwangerschaps- en bevallingsverlof gegaan: 22 instellingen hebben geen zwangeren gehad, 15 instellingen 1 (7x), 2 (7x) of 3 (1x). Ervan uitgaande dat een verlofperiode 112 dagen duurt, kan berekend worden het afwezigheidpercentage wegens zwangerschaps en bevallingsverlof bij de ambulancezorginstellingen bij benadering 0,3 procent bedraagt Ziekteverzuimpercentage naar achtergrondkenmerken In tabel 4 wordt het verzuimpercentage naar achtergrondkenmerken weergegeven. Niet alle instellingen konden de hiertoe benodigde informatie konden verstrekken. Veel instellingen konden wel informatie over het ene achtergrondkenmerk verstrekken (bijvoorbeeld functie), maar niet over het andere (bijvoorbeeld geslacht). Daarom is in tabel 4 expliciet aangegeven op welke aantallen instellingen en personeelsleden elk verzuimpercentage gebaseerd is. Het verzuim van de vrouwen blijkt iets hoger te zijn dan van de mannen. Het verschil is echter kleiner dan gebruikelijk (in de landelijke cijfers en in andere branches). Het verzuimpercentage van de 23 instellingen die het verzuim van mannen 3 In de vragenlijst is per abuis niet expliciet aangegeven dat bij de opgave van het verzuimpercentage het zwangerschaps- en bevallingsverlof niet meegeteld moet worden. Bij de meldingsfrequentie is dit wel vermeld. Op basis van inspectie van de verzuimcijfers vermoeden wij dat twee instellingen (met elk 1 zwangere) het zwangerschapsverlof wèl hebben meegeteld. Dit geeft verwaarloosbare overschatting van het verzuimpercentage van de ambulancezorginstellingen (minder dan 0,1 procent). Hiervoor is dan ook niet gecorrigeerd. 4 (16 weken*7*24 zwangeren)*100%/(365*2.477 medewerkers)

17 17 en vrouwen afzonderlijk konden opgeven, ligt overigens op een lager niveau dan gemiddeld voor de ambulancezorginstellingen. Wat functie betreft vinden we het hoogste verzuim bij de medewerkers meldkamer. Het gaat daarbij echter slechts om 7 instellingen. Ambulanceverpleegkundigen hebben een hoger verzuimpercentage dan de ambulancechauffeurs (gebaseerd op 23 instellingen). Over het algemeen ziet men dat het verzuimpercentage toeneemt met de leeftijd, wat ook binnen de ambulancezorginstellingen het geval blijkt. Het verzuim neemt hier duidelijk toe met de leeftijd (gebaseerd op 20 instellingen, waarvan een aantal geen jongeren en/of ouderen in dienst had). Medewerkers jonger dan 34 jaar hebben met 3,7 procent een laag verzuim. Tabel 4. geslacht Verzuimpercentage naar achtergrondkenmerken in 2002, met daarbij aantal personeelsleden en instellingen waarop het betrekking heeft (exclusief zwangerschaps- en bevallingsverlof) verzuimpercentage totaal aantal personeelsleden aantal instellingen mannen 5, vrouwen 6, functie verpleegkundigen 7, chauffeurs 6, medewerkers meldkamer 8, overige medewerkers 4, leeftijd t/m 34 jaar 3, jaar 7, jaar en ouder 8, Meldingsfrequentie naar achtergrondkenmerken In tabel 5 wordt de meldingsfrequentie naar achtergrondkenmerken weergegeven. Omdat niet alle instellingen hiertoe de benodigde informatie konden verstrekken, is in de tabel expliciet aangegeven op welke aantallen instellingen en personeelsleden het cijfer gebaseerd is.

18 18 Tabel 5. geslacht Meldingsfrequentie naar achtergrondkenmerken in 2002, met daarbij aantal personeelsleden en instellingen waarop het betrekking heeft (exclusief zwangerschaps- en bevallingsverlof) verzuimpercentage totaal aantal personeelsleden aantal instellingen mannen 1, vrouwen 1, functie verpleegkundigen 1, chauffeurs 1, medewerkers meldkamer 1, overige medewerkers 1, leeftijd t/m 34 jaar 1, jaar 1, jaar en ouder 1, De meldingsfrequentie van de vrouwen is hoger dan die van mannen, wat een gebruikelijke trend is. De medewerkers meldkamer hebben een opvallend hoge meldingsfrequentie. Over het algemeen ziet men dat de meldingsfrequentie lager wordt naarmate werknemer ouder zijn, omdat jongeren een frequent kort verzuim hebben. Dit is echter binnen de ambulancezorginstellingen niet het geval: er is weinig verschil in het aantal ziekmeldingen van ouderen en jongeren. 4.5 WAO-instroom In tabel 6 wordt het aantal langdurig zieken weergegeven, en het aantal werknemers en instellingen waarop de cijfers betrekking hebben.

19 19 Tabel 6. Langdurig zieken en WAO-ers, in 2002 aantal personen instellingen instroompercentage langdurig zieken (>365 dagen) ,90 totaal aantal WAO-gekeurden ,79 volledig WAO-ers ,09 gedeeltelijk WAO-ers ,60 geen WAO-uitkering ,09 Volgens de opgaven van 34 instellingen bereikten in medewerkers de datum waarop ze langer dan 365 dagen gedeeltelijk of volledig ziek waren: dit is 0,9 procent van de medewerkers. Van de 37 instellingen deden er 33 opgave van het aantal WAO-gekeurden, uitgesplitst naar keuringsuitslag. Als hun opgave accuraat is, zou de WAO-instroom bij deze instellingen 0,79 procent bedragen. In de meeste gevallen gaat het om een gedeeltelijke uitkering, en dus om personen die nog wel ander werk kunnen doen. Slechts in 2 gevallen is er geen sprake van resterende verdiencapaciteit bij de arbeidsongeschikte.

20

21 21 BIJLAGE 1. DEELNEMENDE AMBULANCEZORGINSTELLINGEN Naam instelling GGD Oostelijk Zuid Limburg Kijlstra Ambulancegroep Fryslan Ambulancedienst Zorgsaam (ziekenhuis Zeeuws-Vlaanderen) RAV-Groningen B.V. Ambulancedienst Regio Achterhoek Ambulance Zorg Rotterdam-Rijnmond GGD West-Brabant/RAV Arriva Ambulance Groningen BV Hulpverlening Gelderland Midden afd. AHV-Oost AZRR/RHRR (voorheen GGD-ZHE Spijkenisse) gemeente Haarlem, sector Brandweer & Ambulance RAV AZG Drenthe Streekgewest Westelijke Mijnstreek GGD Gooi en Vechtstreek C.P.A. Roosendaal Ziekendienst Het Witte Kruis B.V. Ambulancedienst Westerkwartier Eerste Hulpdienst Leiden Ambulancediensy Engelen Midden-Limburg GG&GD Amsterdam Gebr. de Jong Leiden B.V. St. Ambulancedienst Boven de Westerschelde Rijn en Venen Ambulancedienst Alphen a/d Rijn Ambulancedienst Amsterdam bv Hulpverleningsdienst Gem. Groningen (GGD) Ambulance Oost RAV Noord- & Oost-Gelderland Ambulancedienst Viecuri (RAV Limburg-Noord) RAV/GGD Hart van Brabant RAV IJssel-Vecht B.V. Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid Silo Ambulancezorg Bornkamp Ambulancezorg RAV Gelderland-Zuid (onderdeel CPA, RAV en GHON) Ambulancedienst van Gompel BV Hulpverleningsregio Haaglanden, afd. CPA GGD Zuid Oost Brabant

22

23 BIJLAGE 2. DE VRAGENLIJST 23

24

25 25 VRAGENLIJST ZIEKTEVERZUIM 2002 AMBULANCEZORG-INSTELLINGEN

26 26 Vraag 1 Wilt u hieronder eerst de naam van uw ambulancezorginstelling en van degene die verantwoordelijk is voor het invullen van de vragenlijst invullen? naam ambulancezorginstelling:... contactpersoon voor deze vragenlijst naam:... telefoonnummer:... Bij vraag 10 zullen wij u vragen om cijfers over de hoogte en de frequentie van het ziekteverzuim in te vullen. Met de vragen 2 t/m 9 wordt nagegaan hoe deze cijfers zijn opgebouwd. Wij geven daar tevens aan wat onze voorkeuren voor de wijze van opgave zijn, mocht u hierin keuze hebben. Vraag 2 Welke bron gebruikt u voor de opgave van de hier gevraagde verzuiminformatie? de roosterplanner naam systeem:... de arbodienst, namelijk o standaarduitdraaien van ArboUnie o E-meld van ArboUnie o standaarduitdraaien van ArboNed o MeldNed van Arboned o anders, namelijk... eigen personeelsinformatiesysteem naam systeem:... anders, namelijk:... Vraag 3 Geeft u het verzuim op in werkdagen, werkuren of kalenderdagen? (Als u hierin een keuze heeft, dan graag op de vetgedrukte wijze) werk- of roosteruren (aantal werkuren per week is afhankelijk van individuele roosters) werk- of roosterdagen (aantal werkdagen per week is afhankelijk van indivdiuele roosters) kalenderdagen (7 dagen per week voor iedereen) onbekend Geef dan de hoogte van het verzuim op als verzuimpercentage, niet in totaal aantal dagen of uren

27 27 Vraag 4 Hoeveel uren in een jaar wordt een werknemer met een fulltime aanstelling geacht te werken? (Het gaat niet om effectieve uren, maar om het aantal uren dat een werknemer zou werken als hij/zij geen enkele dag ziek zou zijn) uren inclusief vakantie en ADV uren exclusief vakantie en ADV Vraag 5 Wordt bij het op te geven verzuim ook het zwangerschapsgerelateerde verzuim voorafgaand aan of volgend op het officiële zwangerschaps- en bevallingsverlof meegeteld? (Als u hierin een keuze heeft, dan graag op de vetgedrukte wijze) ja nee weet niet Vraag 6 Hoe wordt bij het op te geven verzuim het gedeeltelijke verzuim meegeteld (bijvoorbeeld 50% hervatten na een periode van 100% verzuim)? (Als u hierin een keuze heeft, dan graag op de vetgedrukte wijze) alleen de werkelijk verzuimde werktijd wordt als verzuim meegeteld wordt als 100% verzuim meegeteld wordt geheel niet als verzuim meegeteld weet niet Vraag 7 Hoe wordt bij het op te geven verzuim het therapeutisch werken (dit is werken zonder dat hier loonwaarde tegenover staat) meegeteld? (Als u hierin een keuze heeft, dan graag op de vetgedrukte wijze) wordt als 100% verzuim geteld wordt geheel niet als verzuim meegeteld weet niet anders, namelijk:...

28 28 Vraag 8 Definitie aantal ziekte-uren (of dagen) en verzuimpercentage Bij het totaal aantal ziekte-uren (of ziektedagen) gaat het om de totale tijd binnen 2002 dat alle werknemers bij elkaar ziek zijn geweest. U kunt naar keuze opgeven: 1. het aantal werkuren (rooster-uren) ziekte. 2. het aantal werkdagen ziekte (1 week ziekte van fulltimer = 5 dagen en 1 week ziekte van halftimer = 2,5 dagen), 3. het aantal kalenderdagen ziekte (1 week ziekte van fulltimer = 7 dagen en 1 week ziekte van parttimer = 7 dagen), Onze voorkeur is opgave van het aantal werkuren ziekte. Bij het verzuimpercentage gaat het om het totaal aantal ziektedagen (of ziekte-uren) als percentage van het totaal aantal te werken dagen (of uren) in de periode. Met andere woorden: de verzuimde werktijd als percentage van de totaal beschikbare werktijd als niemand zou verzuimen. In welke vorm geeft u bij vraag 10 de hoogte van het verzuim in 2002 aan ons op? (Als u hierin een keuze heeft, dan graag op de vetgedrukte wijze) als het totaal aantal wegens ziekte verzuimde uren als het totaal aantal wegens ziekte verzuimde dagen als een door uzelf berekend verzuimpercentage er is geen enkele informatie over het ziekteverzuim beschikbaar Vraag 9

29 29 Definitie aantal ziekmeldingen en meldingsfrequentie Het totaal aantal ziekmeldingen is gewoon het aantal nieuwe ziekmeldingen dat in het jaar 2002 heeft plaatsgevonden binnen een bedrijf. Wanneer een medewerkster met zwangerschapsverlof gaat, telt dit niet als een ziekmelding. Ook wanneer een zieke medewerker gedeeltelijk gaat hervatten (bijvoorbeeld 50% werken om het langzaam op te bouwen), telt dit ook niet als een ziekmelding. De meldingsfrequentie is het totaal aantal ziekmeldingen in 2002 gedeeld door het gemiddeld aantal mensen in dienst (de personeelssterkte). In welke vorm geeft u bij vraag 10 het aantal ziekmeldingen in 2002 aan ons op? (Als u hierin een keuze heeft, dan graag op de vetgedrukte wijze) het totaal aantal ziekmeldingen de ziekmeldingsfrequentie hierover zijn geen gegevens beschikbaar

30 30 Vraag 10 Vul hieronder de (basis)cijfers over de hoogte van het ziekteverzuim en het aantal ziekmeldingen over 2002 in, op de manier die u bij de vorige vragen heeft gespecificeerd. totaal hoogte ziekteverzuim* (conform vraag 3 t/m 8) aantal ziekmeldingen** (conform vraag 9) mannen vrouwen ambulanceverpleegkundigen chauffeurs medewerkers meldkamer overige medewerkers leeftijd t/m 34 jaar leeftijd jaar leeftijd 55 jaar en ouder * In totaal aantal uren, dagen of als verzuimpercentage ** In totaal aantal meldingen of als ziekmeldingsfrequentie Vraag 11 Bij hoeveel vrouwen was in 2002 sprake van het opnemen van zwangerschaps- en bevallingsverlof? (Geef alleen de nieuwe, in 2002 begonnen gevallen op) vrouwen

31 31 Vraag 12 a) Hoeveel personeelsleden waren in 2002 langer dan 365 dagen geheel of gedeeltelijk ziek? (NB: het gaat alleen om de nieuwe gevallen) werknemers b) Hoeveel van hen hebben na afloop van deze periode een volledige of gedeeltelijke WAOuitkering ontvangen? volledige WAO-uitkering (>80 procent arbeidsongeschikt) gedeeltelijke WAO-uitkering (15-80 procent arbeidsongeschikt) geen WAO-uitkering (<15% arbeidsongeschikt) totaal* aantal werknemers * Het totaal dient in principe overeen te komen met het aantal genoemd bij vraag 12a. Als het afwijkt graag toelichten in het opmerkingenblok bij vraag 16. Vraag 13 Wat is het gemiddelde bruto maandsalaris op dienstniveau (exclusief werkgeverslasten en premies)? euro Vraag 14 Hoe wordt de vervanging bij ziekte over het algemeen geregeld? door overwerk van medewerkers in loondienst door ophoging van de formatie door inzet van uitzendkrachten anders, namelijk:...

32 32 Vraag 15 Vul hieronder de personeelssterkte (het aantal personen in loondienst) en het aantal FTE s (fulltime equivalenten) op de twee peildata in 2002 in. Definitie personeelssterkte en FTE s Het gaat alleen om personeel in loondienst, dus uitzendkrachten of werknemers met een nul-urencontract niet meetellen. De personeelssterkte is het aantal mensen dat op een bepaalde peildatum in loondienst is, los van het aantal uren dat zij per week werken. Bijvoorbeeld: ambulancedienst X heeft op 1 januari fulltime werknemers en 10 parttime werknemers in loondienst. Dan is de personeelssterkte op die peildatum 50. Bij het aantal FTE s (fulltime equivalenten) speelt de omvang van het dienstverband wel een rol. Bij FTE s gaat het om een vertaling naar het aantal voltijdse functies. Bijvoorbeeld: ambulancedienst X heeft op 1 januari fulltime werknemers en 10 parttime werknemers die ieder halftime werken. De tien halftimers tellen ook maar voor half mee in de FTE s. Het aantal FTE s voor deze ambulancedienst is dus 40 + (10 x 0,5) = 45. aantal personen aantal FTE s 1 jan dec jan dec totaal mannen vrouwen ambulanceverpleegkundigen ambulancechauffeurs medewerkers meldkamer overige medewerkers leeftijd t/m 34 jaar leeftijd jaar leeftijd 55 jaar en ouder

33 33 Vraag 16. Ruimte voor opmerkingen, toelichtingen en suggesties Hartelijk dank voor uw medewerking!

ZIEKTEVERZUIM EN WAO-INSTROOM IN DE LINNENVERHUUR-, WASSERIJ- EN TEXTIELREINIGINGSBEDRIJVEN Eindmeting

ZIEKTEVERZUIM EN WAO-INSTROOM IN DE LINNENVERHUUR-, WASSERIJ- EN TEXTIELREINIGINGSBEDRIJVEN Eindmeting ZIEKTEVERZUIM EN WAO-INSTROOM IN DE LINNENVERHUUR-, WASSERIJ- EN TEXTIELREINIGINGSBEDRIJVEN Eindmeting P06/403 november 2006 mw. drs. Petra G.M. Molenaar-Cox mw. ir. Carla G.L. van Deursen met medewerking

Nadere informatie

Voorbeelden Verzuimpercentages

Voorbeelden Verzuimpercentages Voorbeelden Verzuimpercentages I Voorbeelden Verzuimpercentages Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Verzuimpercentages 2... 2 1.1 Waarom verzuimpercentages?... 2 1.2 Verzuimpercentages scherm... 3 1.3 De rapporten...

Nadere informatie

Ziekteverzuimcijfers sector gemeenten 2008

Ziekteverzuimcijfers sector gemeenten 2008 Ziekteverzuimcijfers sector gemeenten 2008 Versie 23 april 2009 1 Ziekteverzuim bij gemeenten daalt verder tot 5,3 procent in 2008 Het ziekteverzuimpercentage 2 van gemeenten is in 2008 afgenomen tot 5,3

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Alle verzuimgrootheden worden berekend exclusief zwangerschap, tenzij anders vermeld.

Inhoudsopgave. Alle verzuimgrootheden worden berekend exclusief zwangerschap, tenzij anders vermeld. Inhoudsopgave 1. Verzuim naar geslacht 2. Tijdreeks verzuimcijfers 3. Verzuim naar grootteklasse 4. Verzuim en meldingsfrequentie naar leeftijd 5. Combinatie verzuimpercentage en meldingsfrequentie 6.

Nadere informatie

Notitie. Verzuimrapportage 2e kwartaal 2014 1. AAN : Commissie Sociale Aangelegenheden en Leden van Veneca. VAN : Secretariaat Veneca

Notitie. Verzuimrapportage 2e kwartaal 2014 1. AAN : Commissie Sociale Aangelegenheden en Leden van Veneca. VAN : Secretariaat Veneca Notitie AAN : Commissie Sociale Aangelegenheden en Leden van Veneca VAN : Secretariaat Veneca DATUM : 22 september 2014 ONDERWERP : Verzuimrapportage 2e kwartaal 2014 NUMMER : 20344209 Algemeen Vanaf het

Nadere informatie

Ziekteverzuimregistratie

Ziekteverzuimregistratie Datum 22 juli 2002 Ons kenmerk EA2002/81344 zie verzendlijst Onderdeel directie Politie Inlichtingen M.Hendriks/F.v.Gessel T (070) 426 6809 F (070) 426 6809 Uw kenmerk Onderwerp Ziekteverzuimregistratie

Nadere informatie

Notitie. Verzuimrapportage 3e en 4e kwartaal AAN : Commissie Sociale Aangelegenheden en Leden van Veneca. VAN : Secretariaat Veneca

Notitie. Verzuimrapportage 3e en 4e kwartaal AAN : Commissie Sociale Aangelegenheden en Leden van Veneca. VAN : Secretariaat Veneca Notitie AAN : Commissie Sociale Aangelegenheden en Leden van Veneca VAN : Secretariaat Veneca DATUM : 2 april 2014 ONDERWERP : Verzuimrapportage 3e en 4e kwartaal 2013 NUMMER : 20299224 Algemeen Vanaf

Nadere informatie

Periodieke Brancherapportage 2013-2014

Periodieke Brancherapportage 2013-2014 Periodieke Brancherapportage 2013-2014 Peildatum: 1 juli 2014 Brancheorganisatie: Datum: oktober 2014 Sectormanager: Telefoonnummer: Zonder toestemming van de sectormanager mogen de in deze rapportage

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Bijlage: De standaard rekenregels voor verzuimmaten...11

Inhoudsopgave. Bijlage: De standaard rekenregels voor verzuimmaten...11 Verzuimanalyse MBO-sector 3 e kwartaal 2013 t/m 2 e kwartaal 2013 MBO Raad Woerden, oktober 2013 2 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Het genereren van de verzuimgegevens... 4 3. Van registratie naar informatie...

Nadere informatie

Verzuimcijfers 2010 sector Gemeenten

Verzuimcijfers 2010 sector Gemeenten Verzuimcijfers 00 sector Gemeenten A+O fonds Gemeenten, april 0 Ziekteverzuim bij gemeenten daalt licht tot, procent in 00 Het ziekte van gemeenten is in 00 licht gedaald tot, procent. Ten opzichte van

Nadere informatie

Branche Viewer. Algemene Ziekenhuizen. Kwartaal

Branche Viewer. Algemene Ziekenhuizen. Kwartaal Branche Viewer Algemene Ziekenhuizen Kwartaal 2016-1 Inhoudsopgave Voorwoord/Analyse 1. Verzuimpercentage naar ziektejaar 2. Tijdreeks verzuimcijfers 3. Combinatie verzuimpercentage en meldingsfrequentie

Nadere informatie

Notitie NOTITIE. Verzuimrapportage 4 e kwartaal AAN : Commissie Sociale Aangelegenheden en Leden van Veneca. VAN : Secretariaat Veneca

Notitie NOTITIE. Verzuimrapportage 4 e kwartaal AAN : Commissie Sociale Aangelegenheden en Leden van Veneca. VAN : Secretariaat Veneca Notitie AAN : Commissie Sociale Aangelegenheden en Leden van Veneca VAN : Secretariaat Veneca DATUM : juli 2013 ONDERWERP : Verzuimrapportage 1e 2013 NUMMER : 20216018 Algemeen Vanaf het 2004 verzorgt

Nadere informatie

Toelichting Berekening Verlof

Toelichting Berekening Verlof Toelichting Berekening Verlof Datum 08-12-2016 Auteur DUO Status Definitief Versie 1.0 Versiebeheer Versie Reden van versie Auteur Datum nummer 1 Initiële versie Tris Serail Aug 2016 pagina 2 van 10 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Alle verzuimgrootheden worden berekend exclusief zwangerschap, tenzij anders vermeld.

Inhoudsopgave. Alle verzuimgrootheden worden berekend exclusief zwangerschap, tenzij anders vermeld. Inhoudsopgave 1. Tijdreeks verzuimcijfers 2. Verzuim naar geslacht 3. Verzuim naar grootteklasse 4. Verzuim en meldingsfrequentie naar leeftijd 5. Combinatie verzuimpercentage en meldingsfrequentie 6.

Nadere informatie

Periodieke Brancherapportage 2014

Periodieke Brancherapportage 2014 Periodieke Brancherapportage 2014 Peildatum: 1 januari 2015 Brancheorganisatie: Datum: Februari 2015 Sectormanager: Jaap Tinga Telefoonnummer: Zonder toestemming van de sectormanager mogen de in deze rapportage

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Alle verzuimgrootheden worden berekend exclusief zwangerschap, tenzij anders vermeld.

Inhoudsopgave. Alle verzuimgrootheden worden berekend exclusief zwangerschap, tenzij anders vermeld. Inhoudsopgave 1. Verzuim naar geslacht 2. Tijdreeks verzuimcijfers 3. Verzuim naar grootteklasse 4. Verzuim en meldingsfrequentie naar leeftijd 5. Combinatie verzuimpercentage en meldingsfrequentie 6.

Nadere informatie

Periodieke Brancherapportage 2013-2014

Periodieke Brancherapportage 2013-2014 Periodieke Brancherapportage 2013-2014 Peildatum: 1 juli 2014 Brancheorganisatie: Datum: september 2014 Sectormanager: Telefoonnummer: Zonder toestemming van de sectormanager mogen de in deze rapportage

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Alle verzuimgrootheden worden berekend exclusief zwangerschap, tenzij anders vermeld.

Inhoudsopgave. Alle verzuimgrootheden worden berekend exclusief zwangerschap, tenzij anders vermeld. Inhoudsopgave 1. Verzuim naar ziektejaar 2. Tijdreeks verzuimcijfers 3. Combinatie verzuim en meldingsfrequentie 4. Verzuim en meldingsfrequentie naar leeftijd 5. Verzuim naar duurklasse 6. Verzuim naar

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Alle verzuimgrootheden worden berekend exclusief zwangerschap, tenzij anders vermeld.

Inhoudsopgave. Alle verzuimgrootheden worden berekend exclusief zwangerschap, tenzij anders vermeld. Inhoudsopgave 1. Verzuim naar geslacht 2. Tijdreeks verzuimcijfers 3. Verzuim naar grootteklasse 4. Verzuim en meldingsfrequentie naar leeftijd 5. Combinatie verzuimpercentage en meldingsfrequentie 6.

Nadere informatie

Rapportage benchmark ziekteverzuim SW-sector, 2007

Rapportage benchmark ziekteverzuim SW-sector, 2007 Rapportage benchmark ziekteverzuim SW-sector, 2007 24-06-2008, Bussum Etienne Lemmens, Orbis Inleiding Vergelijking Respons Regionale spreiding In de CAO voor de sector SW is opgenomen dat de verzuimbenchmark,

Nadere informatie

Branche Viewer Geestelijke Gezondheidszorg Kwartaal Oude Braak PS Amsterdam (020)

Branche Viewer Geestelijke Gezondheidszorg Kwartaal Oude Braak PS Amsterdam (020) Branche Viewer Geestelijke Gezondheidszorg Kwartaal Oude Braak 16 1012 PS Amsterdam (020) 422 97 71 info@vernet.nl www.vernet.nl VERNET Inhoudsopgave Voorwoord/analyse 3 1. Verzuimpercentage naar ziektejaar

Nadere informatie

Branche Viewer. Algemene Ziekenhuizen. Kwartaal

Branche Viewer. Algemene Ziekenhuizen. Kwartaal Branche Viewer Algemene Ziekenhuizen Kwartaal 2015-3 Inhoudsopgave 1. Verzuimpercentage naar ziektejaar 2. Tijdreeks verzuimcijfers 3. Combinatie verzuimpercentage en meldingsfrequentie 4. Verzuim naar

Nadere informatie

Opbouw vakantierechten tijdens ziekte en zwangerschap

Opbouw vakantierechten tijdens ziekte en zwangerschap Opbouw vakantierechten tijdens ziekte en zwangerschap Opbouw vakantierechten tijdens ziekte en zwangerschap Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland Colofon Uitgave Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland

Nadere informatie

Verzuimanalyse MBO-sector

Verzuimanalyse MBO-sector Verzuimanalyse MBO-sector 1 e kwartaal 2013 t/m 4 e kwartaal 2013 MBO Raad Woerden, april 2014 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 2. Het genereren van de verzuimgegevens... 3 3. Van registratie naar informatie...

Nadere informatie

Branche Viewer. Algemene Ziekenhuizen. Kwartaal

Branche Viewer. Algemene Ziekenhuizen. Kwartaal Branche Viewer Algemene Ziekenhuizen Kwartaal 2016-2 Inhoudsopgave Voorwoord/Analyse 1. Verzuimpercentage naar ziektejaar 2. Tijdreeks verzuimcijfers 3. Combinatie verzuimpercentage en meldingsfrequentie

Nadere informatie

Branche Viewer Geestelijke Gezondheidszorg Kwartaal Oude Braak PS Amsterdam (020)

Branche Viewer Geestelijke Gezondheidszorg Kwartaal Oude Braak PS Amsterdam (020) Branche Viewer Geestelijke Gezondheidszorg Kwartaal Oude Braak 16 1012 PS Amsterdam (020) 422 97 71 info@vernet.nl www.vernet.nl VERNET Inhoudsopgave Voorwoord/analyse 3 1. Verzuimpercentage naar ziektejaar

Nadere informatie

Branche Viewer. Geestelijke Gezondheidszorg. Kwartaal

Branche Viewer. Geestelijke Gezondheidszorg. Kwartaal Branche Viewer Geestelijke Gezondheidszorg Kwartaal 2016-3 Inhoudsopgave Voorwoord/Analyse 1. Verzuimpercentage naar ziektejaar 2. Tijdreeks verzuimcijfers 3. Combinatie verzuimpercentage en meldingsfrequentie

Nadere informatie

Ziekteverzuim naar leeftijd en geslacht, 2002 2005

Ziekteverzuim naar leeftijd en geslacht, 2002 2005 0i07 07 Ziekteverzuim naar leeftijd en geslacht, 2002 2005 Frank van der Linden en Anouk de Rijk Centrum voor Beleidsstatistiek (maatwerk) Voorburg/Heerlen, 2008 Verklaring van tekens. = gegevens ontbreken

Nadere informatie

Jaarrapportage 2010. Branche informatie voor Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening

Jaarrapportage 2010. Branche informatie voor Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening Jaarrapportage 2010 Branche informatie voor Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening Inhoud Inleiding... 3 Samenvatting... 3 Kerncijfers 2008, 2009, 2010... 4 Participatie... 5 Verzuimontwikkeling...

Nadere informatie

verzuimnetwerk Vernet Viewer Zorg aan Zet Voortschrijdend jaar 2013-1 t/m 2013-4 T (020) 422 9771 F (020) 427 2839 E info@vernet.nl W www.vernet.

verzuimnetwerk Vernet Viewer Zorg aan Zet Voortschrijdend jaar 2013-1 t/m 2013-4 T (020) 422 9771 F (020) 427 2839 E info@vernet.nl W www.vernet. verzuimnetwerk Vernet Viewer Zorg aan Zet Voortschrijdend jaar -1 t/m -4 Oude Braak 16 1012 PS Amsterdam T (020) 422 9771 F (020) 427 2839 E info@vernet.nl W www.vernet.nl Inhoudsopgave 1. Leeftijdsopbouw

Nadere informatie

Branche Viewer VVT. Kwartaal

Branche Viewer VVT. Kwartaal Branche Viewer VVT Kwartaal 2015-4 Inhoudsopgave Voorwoord/Analyse 1. Verzuimpercentage naar ziektejaar 2. Tijdreeks verzuimcijfers 3. Combinatie verzuimpercentage en meldingsfrequentie 4. Verzuim naar

Nadere informatie

PeopleOnline rapportraamwerk

PeopleOnline rapportraamwerk PeopleOnline rapportraamwerk begrippen, verzuimgrootheden en berekeningswijze Versie: 24-07-2012 Auteur: Erik Baaijens Heeft u vragen en maakt u nog geen gebruik van PeopleOnline? Bram Evers +31(0)478-759425

Nadere informatie

VerzuimMonitor Sector Zorg Jaar 2005

VerzuimMonitor Sector Zorg Jaar 2005 VerzuimMonitor Sector Zorg Verzuimpercentage Sector Zorg Meldingsfrequentie Sector Zorg Gemiddelde duur Sector Zorg Aantal werknemers Sector Zorg De indeling voor de vijf regio s in de zorgsector NN :

Nadere informatie

Verzuimanalyse MBO-sector

Verzuimanalyse MBO-sector Verzuimanalyse MBO-sector 3 e kwartaal 2011 t/m 2 e kwartaal 2012 MBO Raad Woerden, November 2012 2 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Het genereren van de verzuimgegevens... 4 3. Van registratie naar

Nadere informatie

Branche Viewer Geestelijke Gezondheidszorg Kwartaal Oude Braak PS Amsterdam (020)

Branche Viewer Geestelijke Gezondheidszorg Kwartaal Oude Braak PS Amsterdam (020) Branche Viewer Geestelijke Gezondheidszorg Kwartaal Oude Braak 16 1012 PS Amsterdam (020) 422 97 71 info@vernet.nl www.vernet.nl VERNET Inhoudsopgave Voorwoord/analyse 3 1. Verzuimpercentage naar ziektejaar

Nadere informatie

voor goede zorg zorg je samen Sociaal jaarverslag

voor goede zorg zorg je samen Sociaal jaarverslag voor goede zorg zorg je samen Sociaal jaarverslag Tabellen en Grafieken 2012 Coöperatie VGZ Univé-VGZ-IZA-Trias 2012 2011 2010 2009 2008 Personeelsaantallen 2629 3631 3818 4.027 4.212 Dienstjaren* 12,1

Nadere informatie

Brancherapportage J C:\Brancherapportages

Brancherapportage J C:\Brancherapportages 23-03-2016 2015 December VOB Brancherapportage J C:\Brancherapportages Vereniging Openbare Bibliotheken ArboNed Kenniscentrum Rapportagedatum: 23-03-2016 Peildatum: 31-12-2015 Sectormanager: Jaap Tinga

Nadere informatie

Branche Viewer VVT Kwartaal Oude Braak PS Amsterdam (020) VERNET

Branche Viewer VVT Kwartaal Oude Braak PS Amsterdam (020) VERNET Branche Viewer Kwartaal Oude Braak 16 1012 PS Amsterdam (020) 422 97 71 info@vernet.nl www.vernet.nl VERNET Inhoudsopgave Voorwoord/analyse 3 1. Verzuimpercentage naar ziektejaar 4 2. Tijdreeks verzuimcijfers

Nadere informatie

Sociaal jaarverslag De belangrijkste ontwikkelingen en cijfermatige trends over 2014

Sociaal jaarverslag De belangrijkste ontwikkelingen en cijfermatige trends over 2014 Samenvatting De daling van de bezetting bij gemeenten heeft in 2014 doorgezet, dit is ook in onze organisatie het geval. Deze trend is binnen gemeenteland ook zichtbaar. Bij vertrek van medewerkers worden

Nadere informatie

Branche Viewer Algemene Ziekenhuizen Kwartaal Oude Braak PS Amsterdam (020)

Branche Viewer Algemene Ziekenhuizen Kwartaal Oude Braak PS Amsterdam (020) Branche Viewer Kwartaal Oude Braak 16 1012 PS Amsterdam (020) 422 97 71 info@vernet.nl www.vernet.nl VERNET Inhoudsopgave Voorwoord/analyse 3 1. Verzuimpercentage naar ziektejaar 4 2. Tijdreeks verzuimcijfers

Nadere informatie

Branche Viewer VVT. Kwartaal

Branche Viewer VVT. Kwartaal Branche Viewer VVT Kwartaal 2016-4 Inhoudsopgave Voorwoord/Analyse 1. Verzuimpercentage naar ziektejaar 2. Tijdreeks verzuimcijfers 3. Combinatie verzuimpercentage en meldingsfrequentie 4. Verzuim naar

Nadere informatie

Brancherapportage J C:\Brancherapportages

Brancherapportage J C:\Brancherapportages 17-03-2017 2015 December VOB Brancherapportage J C:\Brancherapportages Ver. Openbare Bibliotheken ArboNed Kenniscentrum Rapportagedatum: 17-03-2017 Peildatum: 31-12-2016 Sectormanager: Jan Nieuwdorp jan.nieuwdorp@arboned.nl

Nadere informatie

Branche Viewer VVT Kwartaal Oude Braak PS Amsterdam (020) VERNET

Branche Viewer VVT Kwartaal Oude Braak PS Amsterdam (020) VERNET Branche Viewer Kwartaal Oude Braak 16 1012 PS Amsterdam (020) 422 97 71 info@vernet.nl www.vernet.nl VERNET Inhoudsopgave Voorwoord/analyse 3 1. Verzuimpercentage naar ziektejaar 4 2. Tijdreeks verzuimcijfers

Nadere informatie

Verzuimanalyse MBO-sector

Verzuimanalyse MBO-sector Verzuimanalyse MBO-sector 3 e kwartaal 2014 t/m 2 e kwartaal 2015 MBO Raad Woerden, oktober 2015 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 2. Het genereren van de verzuimgegevens... 3 3. Van registratie naar informatie...

Nadere informatie

Bijlage. Verzuimgegevens Rijk. (excl. Defensie, Hoge Colleges van Staat en Rechtspraak) Man 61.968 Vrouw 45.039

Bijlage. Verzuimgegevens Rijk. (excl. Defensie, Hoge Colleges van Staat en Rechtspraak) Man 61.968 Vrouw 45.039 Bijlage Verzuimgegevens Rijk Aantal medewerkers Rijk 107.007 (excl. Defensie, Hoge Colleges van Staat en Rechtspraak) Man 61.968 Vrouw 45.039 5,2 5,0 1,3 1,0 0,8 1,1 2,5 0,6 Nulverzuim 42 % Aantal medew.

Nadere informatie

Branche Viewer VVT Kwartaal Oude Braak PS Amsterdam (020) VERNET

Branche Viewer VVT Kwartaal Oude Braak PS Amsterdam (020) VERNET Branche Viewer Kwartaal Oude Braak 16 1012 PS Amsterdam (020) 422 97 71 info@vernet.nl www.vernet.nl VERNET Inhoudsopgave Voorwoord/analyse 3 1. Verzuimpercentage naar ziektejaar 4 2. Tijdreeks verzuimcijfers

Nadere informatie

O wordt automatisch toegestuurd door de Arbo-dienst

O wordt automatisch toegestuurd door de Arbo-dienst DECLARATIEFORMULIER Let op! Voor een snelle en correcte afwikkeling dient u: De declaratie binnen één maand na afloop van het kalenderkwartaal/de kalendermaand volledig ingevuld en ondertekend in te sturen.

Nadere informatie

Verzuim Plus Functionele omschrijving Overzichten

Verzuim Plus Functionele omschrijving Overzichten Verzuim Plus Functionele omschrijving Overzichten Functionele beschrijving Pagina 1 van 52 Inhoud 1. Overzichten... 3 1.1 Kengetallen per afdeling... 3 1.2 Kengetallen per categorie... 6 1.3 Kengetallen

Nadere informatie

Verzuimanalyse MBO-sector

Verzuimanalyse MBO-sector Verzuimanalyse MBO-sector 3 e kwartaal 2013 t/m 2 e kwartaal 2014 MBO Raad Woerden, oktober 2014 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 2. Het genereren van de verzuimgegevens... 3 3. Van registratie naar informatie...

Nadere informatie

Branche Viewer VVT Kwartaal Oude Braak PS Amsterdam (020) VERNET

Branche Viewer VVT Kwartaal Oude Braak PS Amsterdam (020) VERNET Branche Viewer VVT Kwartaal Oude Braak 16 1012 PS Amsterdam (020) 422 97 71 info@vernet.nl www.vernet.nl VERNET Inhoudsopgave Voorwoord/analyse 3 1. Verzuimpercentage naar ziektejaar 4 2. Tijdreeks verzuimcijfers

Nadere informatie

Deze declaratie betreft de periode van tot

Deze declaratie betreft de periode van tot DECLARATIEFORMULIER Let op! Voor een snelle en correcte afwikkeling dient u: - de declaratie binnen één maand na afloop van het kalenderkwartaal/de kalendermaand volledig ingevuld en ondertekend in te

Nadere informatie

VerzuimMonitor Thuiszorg Jaar 2007

VerzuimMonitor Thuiszorg Jaar 2007 VerzuimMonitor Thuiszorg Verzuimpercentage TZ Meldingsfrequentie TZ Gemiddelde duur TZ Aantal werknemers TZ De indeling voor de vijf regio s in de zorgsector NN : Noord Nederland MN : Midden Nederland

Nadere informatie

Wachtdagen en ziekteverzuim

Wachtdagen en ziekteverzuim Wachtdagen en ziekteverzuim 1 Inhoud presentatie Onderzoeksvraag Uitvoering onderzoek Betrouwbaarheid van de gegevens Uitkomsten Hoofdvraag Neveneffect (verlof) Controlevariabelen Stijgers/dalers Conclusie

Nadere informatie

Rapportage Vergelijkend Onderzoek naar Ziekteverzuim SW-sector 2003

Rapportage Vergelijkend Onderzoek naar Ziekteverzuim SW-sector 2003 Rapportage Vergelijkend Onderzoek naar Ziekteverzuim SW-sector 2003 Inleiding In het arboconvenant Sociale Werkvoorziening is bepaald dat jaarlijks een vergelijkend onderzoek naar de hoogte van het ziekteverzuim

Nadere informatie

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING Officiële uitgave van de gemeenschappelijke regeling Servicepunt71 Nr. 1115 31 juli 2018 Tekstplaatsing Besluit van het dagelijks bestuur van de gemeenschappelijke regeling

Nadere informatie

VerzuimMonitor Sector Zorg Jaar 2004

VerzuimMonitor Sector Zorg Jaar 2004 VerzuimMonitor Sector Zorg Verzuimpercentage Sector Zorg Meldingsfrequentie Sector Zorg Gemiddelde duur Sector Zorg Aantal werknemers Sector Zorg De indeling voor de vijf regio s in de zorgsector NN :

Nadere informatie

Ziekteverzuimgrootheden

Ziekteverzuimgrootheden Ziekteverzuimgrootheden Inleiding Onderstaand de definities en de wijze van berekenen van ziekteverzuimgrootheden. De standaard kent vier grootheden: Ziekteverzuimgrootheden het ziekteverzuimpercentage,

Nadere informatie

Verzuimanalyse MBO-sector

Verzuimanalyse MBO-sector Verzuimanalyse MBO-sector 1 e kwartaal 2015 t/m 4 e kwartaal 2015 MBO Raad Woerden, April 2016 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 2. Het genereren van de verzuimgegevens... 3 3. Van registratie naar informatie...

Nadere informatie

Meer over samengestelde ziekteperiode

Meer over samengestelde ziekteperiode Meer over samengestelde ziekteperiode Er zijn veel regels en daardoor haken en ogen bij ziekte rondom zwangerschap en bevalling. De arbodiensten van Zorg van de Zaak netwerk willen u graag informeren over

Nadere informatie

0 Brancherapportage J C:\Brancherapportages

0 Brancherapportage J C:\Brancherapportages 12-03-2018 2017 December 0 Brancherapportage J C:\Brancherapportages VOB ArboNed Kenniscentrum Rapportagedatum: 12-03-2018 Peildatum: 31-12-2017 Sectormanager: Jan Nieuwdorp Disclaimer De kwaliteit van

Nadere informatie

Deze declaratie betreft de periode van tot. nee, omdat; wordt automatisch toegestuurd door de Arbo-dienst. anders nl.

Deze declaratie betreft de periode van tot. nee, omdat; wordt automatisch toegestuurd door de Arbo-dienst. anders nl. DECLARATIEFORMULIER Let op! Voor een snelle en correcte afwikkeling dient u: - de declaratie binnen één maand na afloop van het kalenderkwartaal/de kalendermaand volledig ingevuld en ondertekend in te

Nadere informatie

Handleiding RapportageXpert

Handleiding RapportageXpert Handleiding RapportageXpert Versie Status Datum Auteur Opmerking 1.0 Definitief 23-05-2016 Wilco Wijnbergen 2.0 Definitief 20-10-2016 Wilco Wijnbergen Herindeling, uitgebreide uitleg rekenmethodes toegevoegd

Nadere informatie

Rapportage Quickscan HR ken- en stuurgetallen. Onderdeel van de DI-scan

Rapportage Quickscan HR ken- en stuurgetallen. Onderdeel van de DI-scan Rapportage Quickscan HR ken- en stuurgetallen Onderdeel van de DI-scan Bedrijf X 02 oktober 2018 1 Introductie Recent heeft u meegedaan aan de 'Duurzame Inzetbaarheidsscan (DI-scan)'. De DI-scan bestaat

Nadere informatie

Definities verzuimcijfers vs 2.0 def

Definities verzuimcijfers vs 2.0 def Definities verzuimcijfers vs 2.0 def Versie Status Datum Auteur Opmerking 0.1 Concept 08-03-2012 Maarten Hendriks Initiële versie. 1.0 Concept 19-02-2013 WvdS Bijgewerkt 1.1 Concept 02-04-2013 WvdS Commentaar

Nadere informatie

Feiten en cijfers 2010 Branche Kinderopvang

Feiten en cijfers 2010 Branche Kinderopvang Feiten en cijfers 2010 Branche Kinderopvang Ieder jaar maakt FCB de zogenoemde factsheets. Deze bestaat uit cijfers over de branche in een bepaald jaar. De cijfers over 2010 worden met de ontwikkelingen

Nadere informatie

verlof en cao Alle in dit document vermelde berekeningen en verwijzingen naar de CAO zijn gebaseerd op de CAO voor het kappersbedrijf 2010-2011.

verlof en cao Alle in dit document vermelde berekeningen en verwijzingen naar de CAO zijn gebaseerd op de CAO voor het kappersbedrijf 2010-2011. verlof en cao Salonhub biedt werkgevers gereedschap om op eenvoudige wijze de verlofkaart van medewerkers bij te werken. Het bijwerken van de verlofkaart gebeurt vrijwel geheel automatisch op basis van

Nadere informatie

Verzuim en vervanging in het primair onderwijs 2009

Verzuim en vervanging in het primair onderwijs 2009 Verzuim en vervanging in het primair onderwijs 2009 VERZUIM EN VERVANGING IN HET PRIMAIR ONDERWIJS 2009 - eindrapport - Dr. M. Witvliet Drs. S.G. van Otterloo Drs. H. van Leenen Dr. B. Dekker Amsterdam,

Nadere informatie

Verzuim in het primair onderwijs 2010

Verzuim in het primair onderwijs 2010 Verzuim in het primair onderwijs 2010 VERZUIM IN HET PRIMAIR ONDERWIJS 2010 - eindrapport - Dr. M. Witvliet Dr. S.G. van Otterloo Dr. B. Dekker Amsterdam, december 2011 Regioplan publicatienr. 2141 Regioplan

Nadere informatie

Brancherapportage J C:\Brancherapportages

Brancherapportage J C:\Brancherapportages 07-02-2019 2018 December VOB Brancherapportage J C:\Brancherapportages Vereniging van Openbare Bibliotheken ArboNed Kenniscentrum Rapportagedatum: 07-02-2019 Peildatum: 31-12-2018 Sectormanager: Jan Nieuwdorp

Nadere informatie

VerzuimMonitor Gehandicaptenzorg Jaar 2008

VerzuimMonitor Gehandicaptenzorg Jaar 2008 VerzuimMonitor Gehandicaptenzorg Verzuimpercentage GHZ Meldingsfrequentie GHZ Gemiddelde duur GHZ Aantal werknemers GHZ De indeling voor de vijf regio s in de zorgsector NN : Noord Nederland MN : Midden

Nadere informatie

Meldingsfrequentie Sector Zorg 2009. Verzuimpercentage Sector Zorg 2009. Aantal werknemers Sector Zorg 2009. Gemiddelde duur Sector Zorg 2009

Meldingsfrequentie Sector Zorg 2009. Verzuimpercentage Sector Zorg 2009. Aantal werknemers Sector Zorg 2009. Gemiddelde duur Sector Zorg 2009 Verzuimpercentage Sector Zorg Meldingsfrequentie Sector Zorg Gemiddelde duur Sector Zorg Aantal werknemers Sector Zorg De indeling voor de vijf regio s in de zorgsector NN : Noord Nederland MN : Midden

Nadere informatie

Toelichting. PS = gemiddeld aantal werknemers BF = beëindigingsfrequentie

Toelichting. PS = gemiddeld aantal werknemers BF = beëindigingsfrequentie Toelichting In dit KwartaalRapport zijn de volgende tabellen opgenomen: Tabel Eerste ziektejaar Pagina 1 Tijdreeks verzuimcijfers 2 2 Verzuim naar geslacht 3 3 Verzuim naar leeftijdklasse 4 4 Verzuim naar

Nadere informatie

Vernet Health Ranking

Vernet Health Ranking Naam Voorbeeldorganisatie Vernet-ID 000000 Voorbeeldbranche Vernet Health Ranking De Vernet Health Ranking(*) over 2014 is bekend! De score van uw organisatie is 5,2. Op verschillende verzuimonderdelen

Nadere informatie

Personeelsmonitor Gemeenten 2013

Personeelsmonitor Gemeenten 2013 Personeelsmonitor Gemeenten 1 Verzuimcijfers In dit hoofdstuk wordt stilgestaan bij het ziekteverzuim binnen de gemeentelijke bezetting. Naast het totale verzuimpercentage wordt onderscheid gemaakt naar

Nadere informatie

Hieronder is een handreiking opgenomen voor de uitvoering in de praktijk bij situaties van loondoorbetaling van zieke medewerkers.

Hieronder is een handreiking opgenomen voor de uitvoering in de praktijk bij situaties van loondoorbetaling van zieke medewerkers. CvA-notitie juli 2008 Handreiking loondoorbetaling bij ziekte Hieronder is een handreiking opgenomen voor de uitvoering in de praktijk bij situaties van loondoorbetaling van zieke medewerkers. In deze

Nadere informatie

KwartaalRapport. Gehandicaptenzorg periode

KwartaalRapport. Gehandicaptenzorg periode Rapport Gehandicaptenzorg periode Toelichting In dit Rapport zijn de volgende tabellen opgenomen: Tabel Eerste ziektejaar Pagina Tabel Eerste èn tweede ziektejaar Pagina 1 Tijdreeks verzuimcijfers 2 8

Nadere informatie

Het artikel dat hieronder is weergegeven bevat de tekst zoals die gold op 30 juni 2008.

Het artikel dat hieronder is weergegeven bevat de tekst zoals die gold op 30 juni 2008. Het artikel dat hieronder is weergegeven bevat de tekst zoals die gold op 30 juni 2008. Artikel 8:5 Ontslag wegens arbeidsongeschiktheid Lid 1 Ontslag kan aan de ambtenaar worden verleend op grond van

Nadere informatie

VERZU IMPROT OCOL Ziekmeldingen Formulier Registratie ziekmeldinggesprek. Contact tijdens ziekte

VERZU IMPROT OCOL Ziekmeldingen  Formulier Registratie ziekmeldinggesprek. Contact tijdens ziekte VERZUIMPROTOCOL Ziekmeldingen De medewerker moet zich voor 9.00 uur telefonisch ziekmelden bij zijn / haar direct leidinggevende. Indien de direct leidinggevende niet aanwezig is, moet de ziekmelding doorgegeven

Nadere informatie

VerzuimMonitor Thuiszorg Jaar 2008

VerzuimMonitor Thuiszorg Jaar 2008 VerzuimMonitor Thuiszorg Verzuimpercentage TZ Meldingsfrequentie TZ Gemiddelde duur TZ Aantal werknemers TZ De indeling voor de vijf regio s in de zorgsector NN : Noord Nederland MN : Midden Nederland

Nadere informatie

Analyse Ziekteverzuim

Analyse Ziekteverzuim Analyse Ziekteverzuim Jaaroverzicht 2013 In het Agrarisch en Groen Bedrijf pagina 1 SAZAS HELPT U VERDER! SAZAS HELPT U VERDER! pagina 2 1. INLEIDING Voor u ligt de analyse ziekteverzuim over het kalenderjaar

Nadere informatie

INHOUD Samenvatting verzuimonderzoek 2011...2 Ziekteverzuimcijfers en personeelskenmerken...3 Ziekteverzuimpercentage en schoolkenmerken...

INHOUD Samenvatting verzuimonderzoek 2011...2 Ziekteverzuimcijfers en personeelskenmerken...3 Ziekteverzuimpercentage en schoolkenmerken... INHOUD Samenvatting verzuimonderzoek...2 Uitvoering verzuimonderzoek...2 Verzuimcijfers...2 Conclusies...3 Ziekteverzuimcijfers en personeelskenmerken...3 Conclusies...4 Ziekteverzuimpercentage en schoolkenmerken...5

Nadere informatie

VerzuimMonitor Gehandicaptenzorg Jaar 2004

VerzuimMonitor Gehandicaptenzorg Jaar 2004 VerzuimMonitor Gehandicaptenzorg Verzuimpercentage GHZ Meldingsfrequentie GHZ Gemiddelde duur GHZ Aantal werknemers GHZ De indeling voor de vijf regio s in de zorgsector NN : Noord Nederland MN : Midden

Nadere informatie

Sociaal Jaarverslag 2013

Sociaal Jaarverslag 2013 Sociaal Jaarverslag 2013 Inleiding De hier gepubliceerde personeelsgegevens en verzuimcijfers zijn een aanvulling op de verslaglegging over personeel in het Geïntegreerd Jaardocument. De totale informatie

Nadere informatie

Verzuimanalyse MBO-sector

Verzuimanalyse MBO-sector Verzuimanalyse MBO-sector 1 e kwartaal 2012 t/m 4 e kwartaal 2012 MBO Raad Woerden, april 2013 1 2 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Het genereren van de verzuimgegevens... 4 3. Van registratie naar informatie...

Nadere informatie

Verzuim & preventieprotocol

Verzuim & preventieprotocol Protocol/Proces/Procedure: Uitgiftedatum: Oktober 2018 Definitief Concept Revisienummer: Verzuim & preventieprotocol Datum vaststelling directie overleg: 27 november 2018 Evaluatiedatum: Januari 2020 Inleiding

Nadere informatie

Feiten en cijfers 2010 Branche WMD

Feiten en cijfers 2010 Branche WMD Feiten en cijfers 2010 Branche WMD Ieder jaar maakt FCB de zogenoemde factsheets. Deze bestaat uit cijfers over de branche in een bepaald jaar. De cijfers over 2010 worden met de ontwikkelingen ook in

Nadere informatie

Procesbeschrijving Ziekteverzuim

Procesbeschrijving Ziekteverzuim Procesbeschrijving Ziekteverzuim Algemene gegevens Belangrijke kaders Wet Verbetering Poortwachter Wet bescherming persoonsgegevens Archiefwet Wet op de Ondernemingsraden Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen

Nadere informatie

Vrijwillige verzekering binnenland. Informatie over vrijwillig verzekeren voor de Ziektewet, WIA, WAO en WW

Vrijwillige verzekering binnenland. Informatie over vrijwillig verzekeren voor de Ziektewet, WIA, WAO en WW Vrijwillige verzekering binnenland Informatie over vrijwillig verzekeren voor de Ziektewet, WIA, WAO en WW Werk boven uitkering UWV verstrekt tijdelijk inkomen in het kader van wettelijke regelingen als

Nadere informatie

WERKNEMERS EN ARBEIDSONGESCHIKTHEID

WERKNEMERS EN ARBEIDSONGESCHIKTHEID WERKNEMERS EN ARBEIDSONGESCHIKTHEID In opdracht van Delta Lloyd Maart 2015 1 Inhoudsopgave 1. Management Summary 2. Onderzoeksresultaten Verzuim Kennis en verzekeringen Communicatie Opmerkingen 3. Onderzoeksverantwoording

Nadere informatie

Scholenpanelrapportage vacatures & vervangingen 2007-2008

Scholenpanelrapportage vacatures & vervangingen 2007-2008 Scholenpanelrapportage vacatures & vervangingen 2007-2008 Onderwerp pagina Inleiding 2 Respons 3 Tendens directie- en leerkrachtvacatures 3 Directievacatures 3 Oplossingen voor niet ingevulde directievacatures

Nadere informatie

Inhoud Inleiding Verzuim door ziekte / nog meer plichten Vergoedingen Betaling kosten en overige dienstverlening Nog meer niet verzekerd

Inhoud Inleiding Verzuim door ziekte / nog meer plichten Vergoedingen Betaling kosten en overige dienstverlening Nog meer niet verzekerd 9 Inhoud 1 Inleiding 1.1 Wanneer gelden deze voorwaarden? 1.2 Welke werknemers verzekert u bij ons? 1.3 Wie zijn uw werknemers? 2 Verzuim door ziekte / nog meer plichten 2.1 Wanneer is sprake van verzuim

Nadere informatie

REGIONALE TRENDRAPPORTAGE BANENAFSPRAAK. Eerste kwartaal Publicatie juli 2017

REGIONALE TRENDRAPPORTAGE BANENAFSPRAAK. Eerste kwartaal Publicatie juli 2017 REGIONALE TRENDRAPPORTAGE BANENAFSPRAAK Eerste 2017 Publicatie juli 2017 Regionale trendrapportage banenafspraak: eerste 2017 UWV brengt op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Nadere informatie

Ziekteverzuimanalyse van O2A5

Ziekteverzuimanalyse van O2A5 Ziekteverzuimanalyse van O2A5 1 Ziekteverzuimanalyse van O2A5 Kalenderjaar 2007: het gehele jaar Kalenderjaar 2008: van januari 2008 tot half augustus 2008 Om een volledig beeld te kunnen vormen van de

Nadere informatie

CIJFERS UIT DE REGISTRATIE VAN FYSIOTHERAPEUTEN Peiling 2003

CIJFERS UIT DE REGISTRATIE VAN FYSIOTHERAPEUTEN Peiling 2003 CIJFERS UIT DE REGISTRATIE VAN FYSIOTHERAPEUTEN Peiling 2003 R.J. Kenens L. Hingstman Februari 2004 NIVEL Postbus 1568, 3500 BN UTRECHT Telefoon: 030-27 29 700 www.nivel.nl Pagina 2 van 6 INLEIDING In

Nadere informatie

Dubbel U B.V. Verzuimprotocol. Ziek, wat nu?

Dubbel U B.V. Verzuimprotocol. Ziek, wat nu? Dubbel U B.V. Verzuimprotocol Ziek, wat nu? Januari 2010 1 Inhoudsopgave Inleiding 2 Ziekmelding 3 Ziekmelding vanuit het buitenland 3 Melding richting De Arbobutler 3 Eigen Verklaring 3 Wekelijks contact

Nadere informatie

ONDERZOEK LANGDURIG ZIEKTEVERZUIM Onder werkgevers klein MKB (2 tot 20 werknemers)

ONDERZOEK LANGDURIG ZIEKTEVERZUIM Onder werkgevers klein MKB (2 tot 20 werknemers) ONDERZOEK LANGDURIG ZIEKTEVERZUIM Onder werkgevers klein MKB (2 tot 20 werknemers) September 2014 GfK 2014 Kennis langdurig ziekteverzuim september 2014 1 Inhoudsopgave 1. Management Summary 2. Onderzoeksresultaten

Nadere informatie

Vrijwillige verzekering binnenland

Vrijwillige verzekering binnenland uwv.nl werk.nl Vrijwillige verzekering binnenland Informatie over vrijwillig verzekeren voor Ziektewet, WIA, WAO en WW Wilt u meer weten? Deze brochure geeft algemene informatie. Wilt u na het lezen meer

Nadere informatie

AMC leidraad: wat te doen bij ziekte. Uitgangspunten

AMC leidraad: wat te doen bij ziekte. Uitgangspunten AMC leidraad: wat te doen bij ziekte Wanneer u door ziekte niet kunt werken dan krijgt u te maken met het verzuimbeleid van het AMC. In de meeste gevallen kunt u prima afspraken maken met uw leidinggevende

Nadere informatie

Figuur 1: Verzuimpercentage onderwijzend personeel en ondersteunend personeel in het primair onderwijs en voortgezet onderwijs ( ).

Figuur 1: Verzuimpercentage onderwijzend personeel en ondersteunend personeel in het primair onderwijs en voortgezet onderwijs ( ). Het verzuimpercentage onder het in het primair onderwijs is tussen en afgenomen, van 6,8% in naar 6,4% in. In het voortgezet onderwijs is het verzuimpercentage onder het relatief stabiel: in komt het verzuimpercentage

Nadere informatie

Tabellenboek 2016 Versie d.d. 3 oktober 2017

Tabellenboek 2016 Versie d.d. 3 oktober 2017 Tabellenboek 2016 Versie d.d. 3 oktober 2017 Voorwoord Over de jaren 2006 tot en met 2015 heeft Ambulancezorg Nederland het sectorrapport Ambulances in-zicht gepubliceerd. Met ingang van de verslaglegging

Nadere informatie