Fleur Irene EBOOK NARCISME

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "www.exitnarcist.nl Fleur Irene EBOOK NARCISME"

Transcriptie

1 1 INHOUD EBOOK NARCISME Narcisme... 3 Wat is narcisme?... 3 Is narcisme een stoornis?... 6 Hoe ziet de kern van een narcist er uit?... 6 Symptomen van de psychische gesteldheid van een narcist Hoe herken je een narcist Hoe herken je narcisme? Hoe ontdek je het? Kenmerken Ik heb je niet nodig narcist Ik ben de Keizer! Kniel ondergeschikte narcist Diagnose Slachtoffers Verschillende types Gedrag NPS: Narcistische persoonlijkheidsstoornis DSM: Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders DSM-IV over NPS: Narcistische persoonlijkheidsstoornis Gradaties Somatische narcist Cerebrale narcist Persoonlijkheidsstoornis Antisociaal Dubbel Stoornis of niet? Normaal of abnormaal? Wat is empathisch gedrag?... 33

2 2 Onzekerheid Angst Vrouwelijke en mannelijke narcisten Vrouwen Charme Masker Kind van een narcistische moeder Een narcist als vader Businesspartner Huwelijk Slechte minnaar Slechte verliezer Agressief narcisme Meedogenloos Liefdesrelatie met een narcist Isolatie Patroon Macht Geven en nemen De buitenwereld Ongeloof Manipulatie Mishandeling Verklaringen zoeken Sprookje, nachtmerrie, sprookje, nachtmerrie Fysieke oorzaak Wat doe jij? Taboe Hulp zoeken... 59

3 3 Aanpassen? Kan hij veranderen? Onafhankelijkheid Ontmaskering Professionele hulp NARCISME Vermoed je dat er iemand in je omgeving narcistisch is? Misschien je partner? Iemand die onvoorstelbaar lastig is in de omgang met anderen en zich onmogelijk gedraagt? Die zich bij iedere tegenslag in zijn leven als een klein, boos en verwend kind gedraagt? Ben jij aan jezelf gaan twijfelen door de omgang met deze moeilijke persoon? Maar wat is narcisme eigenlijk? WAT IS NARCISME? Volgens het woordenboek is narcisme: Ziekelijke liefde voor het eigen ik, genoemd naar de jongeman Narkissos in de Griekse mythologie, die verliefd werd op zijn eigen spiegelbeeld en uit medelijden door de goden in een bloem werd veranderd.

4 4 Dat is tenminste, wat de meeste mensen zullen weten over narcisme. Maar is er meer en is het waar? Narcisme is iemand die vanuit zijn kern een gebrek heeft aan wederzijdsheid en narcisme is iemand die al zijn aandacht overmatig op zichzelf richt. Narcisme is iemand die anderen vroeg of laat afwijst en afstoot en daardoor zal de narcist alleen achterblijven in al zijn eenzaamheid. Narcisme is pas zichtbaar voor anderen als ze op de een of andere manier een relatie hebben met een narcist. Zowel mannen als vrouwen kunnen narcistisch zijn, net als hun slachtoffers mannen en vrouwen zijn. Hierna zal ik de narcist hij noemen en het slachtoffer zij, maar dat is puur taalkundig. Alhoewel Amerikaanse wetenschappers en deskundigen vermoeden dat er veel meer mannelijke narcisten zijn. Er bestaan ook veel antisociale, egoïstische, jammerende en zeurende drama queens : vrouwelijke narcisten. Narcisme is een verslaving. Net als roken of alcohol drinken een verslaving is, is het verdomd moeilijk om van de sigaretten en de drank af te blijven. Iedereen die ooit pogingen heeft ondernomen om te stoppen met roken, beseft dat het voor een narcist moeilijk is om met het narcisme te stoppen. Er zijn narcisten die, net als bij andere verslavingen, ervaren dat het narcisme het slechtste in hun naar boven haalt, dat hij het gevoel heeft dat hij er aan onder door gaat, maar hij kan er niet mee stoppen.

5 5 Freud introduceerde in 1914 voor het eerst de term narcisme in de psychiatrie en verrassend genoeg had Freud vrouwen voor ogen als hij het over narcisme had. Vrouwen die volgens Freud: Te veel bezig waren met zichzelf en die Te weinig bezig waren met anderen, Die verliefd waren op henzelf, Anderen misbruikte om te krijgen wat zij wilde hebben, Hield absoluut niet van anderen maar Eiste van anderen dat ze haar aanbaden! Narcisme bestaat 100 jaar! Maar, in die 100 jaar is er wel het nodige verandert. Zo denken de meeste mensen als het woord narcisme horen direct aan mannen, in tegenstelling tot het narcisme van Freud. Een narcist kan heel normaal lijken en charmant overkomen. De narcist vertelt waarheden zo overtuigend, dat je geen enkele twijfel hebt. Terwijl hij gewoon liegt of, erger nog, hij overtuigt je van zaken waarvan hij helemaal niets weet! Een narcist bezit belachelijk veel negatieve en onaardige eigenschappen. Ik zou een ebook vol kunnen zetten met al die nare eigenschappen. Heel eerlijk, ik heb er zoveel gevonden, dat ik niet meer wist op welke manier ik ze moest opschrijven om het allemaal nog leesbaar te houden. Maar een narcist bezit ook tegenstrijdige eigenschappen, eigenschappen die elkaar tegenspreken! En dat maakt het verhaal over narcisme behoorlijk verwarrend!

6 6 Om het narcisme nog verwarrender te maken: iemand kan een narcist zijn, maar ook iets anders, of een combinatie met een ander probleem en/of stoornis. Het maakt het allemaal nog moeilijker om een narcist te herkennen. IS NARCISME EEN STOORNIS? Een narcist is niet in staat tot wederzijdsheid en dat geeft gedonder met iedereen met wie de narcist een relatie aangaat. Of het nu een relatie thuis of op het werk is, de narcist is niet in staat tot gezonde relaties met anderen. Doordat de narcist zichzelf graag opblaast, hun ego opblaast, komen ze behoorlijk dominant over. Hierbij negeren ze of overtreden regelmatig de grenzen van anderen. Als je het lef hebt om de narcist op zijn gedrag aan te spreken, reageren ze buitengewoon onvriendelijk en zelfs vijandig! Is narcisme een stoornis? Dat is een groot vraagstuk waar de laatste tijd veel te doen over is geweest. Door de tegenstrijdige eigenschappen die een narcist ook bezit, klopt de term narcisme niet. Maar aan de andere kant, als je als narcist iedereen in je omgeving vroeg of laat allemaal afwijst en van je afstoot om vervolgens jezelf te gaan bewonderen in de spiegel dat is toch niet normaal? Het is in ieder geval niet gezond! HOE ZIET DE KERN VAN EEN NARCIST ER UIT? De kern van iedere narcist is hetzelfde: ze blazen zichzelf op en ze blazen hun ego op. Door het opblazen versterkt de narcist nare eigenschappen die vooral lastig zijn voor anderen in de omgang met een narcist. Dat opblazen van zichzelf versterkt de narcist in sterke mate zijn: Gevoelloosheid,

7 7 Dominantie en zijn Overdosis aan zelfliefde. Na het opblazen, is ook het gebrek aan wederzijdsheid en zich kunnen inleven in anderen een kernprobleem van iedere narcist. Door het gebrek aan wederzijdsheid en inlevingsvermogen in anderen versterkt dat de volgende eigenschappen van de narcist: Dat hij grenzen van anderen overtreed, Dat hij geen rekening houdt met anderen en dat Hij buitengewoon arrogant reageert. Na het opblazen en het gebrek aan wederzijdsheid is er nog een ander kernprobleem van de narcist: het afstoten van anderen. Vroeg of laat stoot de narcist iedereen in zijn omgeving af. Door het afstoten van anderen versterkt dat de volgende eigenschappen bij de narcist: Een zeer lage frustratie tolerantie (hij ontploft om het minst geringste!) Dat de fout altijd bij de ander ligt en Hij minacht iedereen en alles om hem heen. Typisch narcistisch is:

8 8 Kijk, hier ben ik! Ik ben de prins, kniel jij ondergeschikte! Bewonder mij! Buig! Kniel! Aanbid en bewonder mij! Ik ben de beste! Ik ben perfect! Ik ben ok, jij bent niet ok! Als je nu tegen me zegt: wacht, stop, waar zit nu de tegenstrijdigheid van de narcist? Dan zeg ik, klopt, die komt er nu aan. Want, waar zit nu de tegenstrijdigheid van de narcist? Het gedrag van een narcist is lastig en soms zelfs onmogelijk. Vooral voor de directe omgeving van de narcist is zijn gedrag regelmatig onmogelijk! Het gedrag van de narcist is tegenstrijdig van zijn psychische gesteldheid. SYMPTOMEN VAN DE PSYCHISCHE GESTELDHEID VAN EEN NARCIST. De volgende symptomen van de psychische gesteldheid zijn typerend voor een narcist. Een narcist voelt zich: Minderwaardig, onzeker, achterdochtig, somber en depressief, alleen, eenzaam, twijfelt en hij durft anderen niet te vertrouwen. Deze symptomen van de psychische gesteldheid van een narcist is de instabiele basis van de narcist. Je zou zelfs kunnen zeggen dat het zijn valkuil is.

9 9 Het gedrag van de narcist is totaal tegenstrijdig van zijn innerlijk! Met zijn gedrag camoufleert de narcist zijn innerlijk. Hij wil zijn innerlijk wegstoppen, hij wil het nooit meer voelen zoals hij zijn innerlijk voelde toen hij een bang klein jongetje was, hij wil zijn innerlijk wegdrukken, voorgoed wegdrukken! Hij schreeuwt hard tegen je, zodat hij zijn innerlijk niet hoeft te horen. Hoe langer hij zijn innerlijk wegstopt, hoe harder zijn innerlijk gaat schreeuwen om aandacht. Hoe harder zijn innerlijk gaat schreeuwen, hoe harder hij tegen jou gaat schreeuwen in een poging zijn innerlijk te overstemmen. De onzekerheid van iedere narcist wordt opgeblazen tot: Ik ben het belangrijkste van iedereen en alles, ik ben ok, ik ben perfect! De frustraties van iedere narcist die niemand nodig heeft wordt opgeblazen tot: Ik ben zo speciaal dat iedereen mij moet bewonderen en moet dienen! Iedereen is ondergeschikt aan mij! Kniel, jij onderdaan! De gevolgen van het enorme opblazen van de narcist zijn voor de narcist zelf redelijk positief te noemen: Het opblazen beschermt hem tegen de eenzaamheid, tegen het verdriet, de pijn, de angst, de teleurstelling en tegen depressieve gevoelens. De valkuil van het opblazen van de narcist is minder positief: de narcist zorgt door zijn opgeblazen ego dat anderen hem uit de weg gaan, of de narcist zorgt door het opblazen dat anderen overbodig zijn of zelfs ondergeschikt. De narcist komt uiteindelijk alleen te staan. Niemand accepteert vroeg of laat dat een narcist zichzelf groter maakt dan hij in werkelijkheid is.

10 10 HOE HERKEN JE EEN NARCIST Lastig, want hij komt heel sociaal over. De eerste indruk is meestal fantastisch, het toneelspel is zo goed, zo doortrapt. En daarin zit ook het gevaar: zodra jij van hem in de ban bent, ontpopt zich een monster. Ook mijn narcist speelde fantastisch toneel! Hij deed zich zo sociaal, hartelijk, meelevend en beschaafd voor. Hij deed zich voorkomen alsof hij al zijn zaakjes keurig op orde had. Op het eerste gezicht lijkt hij sympathiek en vriendelijk. Een narcist doet zich charmant en zorgzaam voor, hij komt intelligent en sociaal over en gedraagt zich beschaafd. Hij straalt zelfvertrouwen uit, dat geeft jou ook vertrouwen. In het begin prijst een narcist je je de hemel in. Het lijkt te mooi om waar te zijn en dat is het ook!! Het is slechts toneelspel om zijn toekomstige slachtoffer in zijn narcistisch web te krijgen. Een narcist lijkt een kracht en een zekerheid over zichzelf te beschikken, die een hoop mensen buitengewoon interessant vinden. Vooral mensen

11 11 die niet graag in de schijnwerpers treden, liever wat achteraf staan, vinden het prachtig dat een narcist zo sterk overkomt. Ze voelen zich aangetrokken tot de narcist. Mensen die daarbij onzeker zijn over zichzelf, bewonderen met open mond de zelfverzekerdheid die de narcist tentoonspreid. Hij is hun held! Bravo! Ze applaudisseren voor hem en staren hem met open mond vol bewondering aan. Ze lopen hem achterna en likken zijn hielen. Mensen die echter een gezonde dosis zelfverzekerdheid hebben, zullen zich vroeg of laat gaan irriteren aan die loze praatjes van de narcist. De narcist voelt direct aan als iemand niet bereid is hem met open mond te bewonderen. De narcist doet zo n persoon af als een persoonlijke aanval tegen de persoonlijkheid van de narcist. Volgens de narcist is zo n persoon tegen hem en de narcist zal alles in het werk zetten om iedereen die hem niet bewondert of aanbid af te stoten. Voorgoed. HOE HERKEN JE NARCISME? Een manier om narcisme te herkennen is om niet te letten op wat hij zégt, maar om objectief te kijken naar wat hij daadwerkelijk doét. Want wat een narcist zegt en doet zijn twee heel verschillende dingen! Zijn mooie woorden komen nooit overeen met zijn daden. In het begin heb je dat niet in de gaten, dat wat hij zegt of doet twee heel verschillende dingen zijn. Als je er iets van zegt, zal hij in het begin af doen als dat hij het per ongeluk vergeten is omdat hij zoveel stress heeft op het werk. Of hij komt met een ander smoesje aan. Of hij reageert geërgerd: hoe haal je het nou in je hoofd om hem te storen?

12 12 Je bedekt dit akkefietje met de mantel der liefde. Overigens, iedereen houdt zich wel eens niet aan zijn woord. Als je eens een keertje je niet aan je woord houdt, ben je niet automatisch een narcist. Een narcist beloofd iedereen gouden bergen, maar houdt telkens niet zijn woord. Iedere keer is het opnieuw hetzelfde liedje: Doen we morgen wel, of: Bel me maar als je me nodig hebt, of: Morgen breng ik je de offerte, of: Morgen repareer ik je tv, of: Natuurlijk zal ik er voor je zijn! of: Ik beloof je dat ik op de kinderen let, of: Zo snel ik kan regel ik het! Een narcist houdt zich nooit aan zijn woord, behalve als hij indruk op je wil maken. In dat geval heeft hij iets van je nodig. Zodra hij heeft wat hij van je wil, zal hij nooit meer zijn woord houden. HOE ONTDEK JE HET? Narcisme is eigenliefde en ieder mens heeft een gezonde vorm van eigenliefde nodig om te functioneren. Maar Freud gebruikte de term speciaal voor mensen met extreme eigenliefde en tegenwoordig zien we narcisme als een ziekelijke vorm van eigenliefde. Wanneer is eigenliefde ziekelijk? Ziekelijk is het als iemand zichzelf overal en altijd centraal stelt en over lijken gaat om aandacht, macht en aanzien te krijgen. Heb jij te maken met een moeilijke, onmogelijke, egoïstische persoon in je omgeving? Twijfel je of hij of zij! - een narcist is? Het is verdomd moeilijk om een narcist te herkennen, zelfs deskundigen hebben er de grootste moeite mee! Als je een narcist leert kennen doet hij

13 13 er alles aan om je charmant in te palmen. Hij gaat heel subtiel te werk, vrouwelijke narcisten zelfs nog subtieler dan hun mannelijke collega s! Maar al snel zijn er momenten waarop je je wenkbrauwen fronst, dat je het gevoel krijgt dat er iets niet klopt. Je kan er nog niet de vinger op leggen, want een echte narcist is zo geslepen dat hij met een stralende lach je twijfels overtuigend wegneemt. Ergernissen en akkefietjes volgen. Als je met een narcist samenleeft, stapelen die ergernissen en akkefietjes zich op. Hoe langer de relatie duurt, hoe meer je aan jezelf begint te twijfelen. Iedere keer die drama s die hij af doet met een ziekelijke twist, alsof het jouw schuld was! Maar als je af en toe met een narcist te maken hebt, merk je niet zo snel dat er iets niet klopt, dan is hij nog in staat om een charmant toneelstukje op te voeren. Als hij iets van je wil of nodig heeft terwijl je hem maar af en toe ziet, is hij buitengewoon hoffelijk en charmant. Totdat hij van je heeft gekregen wat hij hebben wilde! Dan ben je lucht voor hem! Twijfel Hoe intensiever jouw contact is met de narcist zijn er regelmatig die momenten waarop je je afvraagt waar de nooduitgang is. De narcist blijft maar doorgaan over hoe geweldig hij is, ook de vrouwelijke narcist blijft doorzeuren. Ze luisteren niet naar jou en zijn in trance van hun eigen stemgeluid: Luister hoe geweldig ik ben! of: Luister hoe zielig ik ben! Als jij iemand bent die zichzelf niet graag in de schijnwerpers zet, zal je maar wat blij zijn dat hij het voortouw neemt. Er zullen misschien zelfs momenten zijn waar jij je veilig voelt om achter hem te schuilen en hem

14 14 het woord te doen. Laat hem het maar regelen. Jullie zouden zelfs een redelijk goed huwelijk en/of relatie kunnen opbouwen, omdat jullie elkaar in balans houden. Maar dan toch zullen er momenten zijn, dat je twijfelt. Want hij wil altijd in de schijnwerpers staan, ook als jij eens een keer verdiend alle aandacht van anderen te krijgen! Zonder pardon pikt hij jouw verdiende aandacht van anderen in. Dat is slikken! Twijfel je? Misschien herken je deze situaties: Zet hij je eigen familie en vrienden tegen je op? Bijt hij je altijd toe dat jij gek bent? Of stom? Of dat je je werk nooit goed doet? Of dat je eigenlijk nooit iets goed doet? Schuift hij al zijn verantwoordelijkheid op jou af? Moet jij zijn problemen oplossen? Eist hij dat jij zijn schulden op je neemt? Loopt hij weg als jij iets vertelt? Spreekt hij achter je rug kwaad over je tegen anderen? Heeft hij je herhaaldelijk gekwetst ten behoeve van zichzelf? Heb je hem herhaaldelijk betrapt op leugens? Word jij gedomineerd door hem, in eigenlijk alles? Geef jij alleen maar, terwijl hij alleen maar neemt? Laat hij je in je sop gaarkoken als jij een probleem hebt? Schaam je je voor zijn kleinerende, antisociale en egoïstische gedrag in het openbaar?

15 15 KENMERKEN Duidelijk is, dat deze persoon een bijzonder moeilijk karakter heeft. Hij gedraagt zich onuitstaanbaar, en reageert op iedere tegenslag in zijn leven als een klein, boos en verwend kind. Leven met een narcist, die voldoening schept in anderen treiteren en kleineren, put je uit. Dat is een aanslag op je energie! Hoe langer en intensiever je contact is met een narcist, hoe groter de aanslag op je energie! Zorgen dat de narcist niet al je energie uit je zuigt door jezelf sterk en krachtig te maken, is echt geen overbodige luxe als je dagelijks met een narcist te maken hebt! Voor de directe omgeving is het gedrag van de narcist een ramp. Hij: Eist het onmogelijke van zijn partner, kinderen en werknemers, Zuigt alle energie uit zijn partner, kinderen, collega s, Praat onduidelijk of mompelt zelfs om het voor jou onbegrijpelijk te maken, Houdt expres belangrijke informatie achter om jou afhankelijk van hem te maken, Hanteert constant andere normen en waarden om zijn slachtoffer emotioneel compleet te ontwrichten, Mishandelt zijn gezin geestelijk door zich thuis koud op te stellen,

16 16 Is niet in staat verantwoordelijkheid te nemen, niet voor zijn kinderen, niet voor zijn werk, helemaal nergens voor, Verandert in een liefdesrelatie in een koude, onverschillige persoonlijkheid, Heeft geen echte vrienden, Is wreed tegen dieren en kinderen. Ja, ook tegen zijn eigen kinderen! IK HEB JE NIET NODIG NARCIST Er zijn narcisten die d.m.v. hun gedrag eigenlijk tegen anderen zeggen: Ik heb je niet nodig. Ik noem deze narcisten: Ik heb je niet nodig narcist. Heb jij te maken met een: Ik heb je niet nodig narcist? Als kind is deze narcist op een of andere manier mishandeld of genegeerd in zijn behoeftes door zijn ouders en/of verzorgers. De hechting met de ouders zou een veilige hechting moeten zijn en dat is met de narcist als kind niet goed, of in ieder geval onvoldoende, gebeurd. Als kind had deze Ik heb je niet nodig narcist een onstabiele basis. Als kind had deze narcist te maken met gevoelens van intense leegte, eenzaamheid doordat het aan zijn lot werd overgelaten. Meestal zijn de ouders of verzorgers te druk bezig geweest met zichzelf (ouders kunnen ook narcisten zijn) of misschien te druk met hun carrière. In ieder geval, als het kind zijn ouders en/of verzorgers nodig had, waren ze er niet (voldoende).

17 17 Als kind krijgt de narcist gevoelens en gedachtes als: Ze zien me niet staan! of: Ik ben onbelangrijk, of: Ik doe er niet toe. Al heel vroeg heeft het kind geleerd dat hij niemand kan vertrouwen. Zijn ouders of zijn verzorgers zijn voor de narcist zijn alles, ze zijn de wereld. Hierdoor ontwikkeld het kind een enorm gebrek aan zelfvertrouwen. Wat er hierna precies gebeurd met het kind, daar tast de wetenschap nog in het duister. Heeft het kind te veel stress? Is er genetisch iets bepaald? In ieder geval, het kind begint zich enorm op te blazen en raakt er van overtuigd dat hij niemand nodig heeft. Hij, het vroegere kind dat nu een narcist is geworden, ontkent dat hij behoefte heeft aan anderen. Hij draait het allemaal om: Iedereen moet mij geweldig vinden. Zo niet, dan mag je vertrekken! Hij is het liefst alleen en is erg gericht op het halen van prestaties. Hij legt de focus op werk, op dingen waar hij goed in is en waar hij in kan stralen. Hij verlegt zijn focus als het ware. Hij richt zich op zaken waar hij wel controle over uit kan oefenen. Een gerichte focus en met een houding dat iedereen in zijn omgeving vertelt: Ik heb je niet nodig! Een sociaal leven heeft deze Ik heb je niet nodig narcist eigenlijk niet. Hij kan een grote familie hebben met vrienden van de familie, maar echte goede vrienden heeft hij niet. Anderen zijn alleen interessant voor hem als ze hem met open mond bewonderen en hem niet in de weg lopen. Omgaan met kritiek kan hij niet. Omgaan met tegenslag ook niet: hij reageert op kritiek als op tegenslag als een klein, boos en verwend kind dat stampvoetend stampij maakt. Hij kan explosief uitbarsten! Hij reageert buitengewoon kinderachtig. Eigenlijk reageert hij al zijn opgekropte frustraties over zijn jaren als kind dat genegeerd en mishandeld werd, af

18 18 op de situaties van tegenslag en kritiek. Hij wreekt zich via jou op vroeger. En dat word alleen maar erger. Hij is er heilig van overtuigd dat iedereen die niet buitensporig in hem is geïnteresseerd dus tegen hem is. Iedere dag komt hij mensen tegen die niet buitensporig in hem geïnteresseerd zijn. Dat is iedere keer een bevestiging voor hem dat dus iedereen, en de hele wereld, tegen hem is. Hij krijgt iedere dag de bevestiging dat hij beter af is als hij alleen is. En ook de Ik heb je niet nodig narcist heeft zijn tegenstrijdigheid! Want deze narcist stoot ook mensen af die hem wel degelijk met open mond bewonderen! Het zijn de mensen die zelf wat onzeker zijn die voor de narcist vallen omdat hij krachtig en zelfverzekerd lijkt te zijn. Hij haalt de kastanjes uit het vuur voor ze. De eerste keer dat de narcist optreed als redder in nood is leuk: hij krijgt applaus en vele bewonderende blikken! Maar na de 4 de of 5 de keer heeft de narcist het wel bekeken: waarom zou hij altijd alle moeite moeten doen? Zijn al die andere mensen zo lui? Hij begint zich meer en meer te ergeren aan de passieve houding van zijn bewonderaars: ze voeren geen flikker uit en daar baalt hij stevig van! Hij wil ze niet langer als bewonderaars om zich heen hebben en begint een ongelooflijke minachting voor deze mensen te voelen! Hij begint ze af te stoten, voor goed. En weer bevestigd het in zijn idee dat gewone mensen hem nooit zullen begrijpen. Normale en gewone mensen kunnen zijn genialiteit nooit bevatten. Hij wil niet omgaan met het gewone klootjesvolk, hij wil omgang hebben met beroemde, rijke en machtige mensen. Zij zullen hem wel begrijpen! Hij voelt zich absoluut niet thuis bij het gewone volk en dat

19 19 is waarom jij en ik getrakteerd worden door een houding van: Ik heb je niet nodig! Er is nog een beroemde narcist die ik graag aan je wil voorstellen, de: Ik ben de Keizer! Kniel ondergeschikten! Heb jij te maken met een Ik ben de Keizer narcist? IK BEN DE KEIZER! KNIEL ONDERGESCHIKTE NARCIST Als kind had deze narcist alles wat zijn hartje nodig had en kreeg zelfs meer! Op het eerste gezicht lijkt het dat het kind een gezonde en goede hechting heeft met de ouders en/of verzorgers. Het lijkt er op dat het kind mag opgroeien tot een gezonde volwassene die op eigen benen leert te staan. Maar daar komt het: zodra het kind op eigen benen wil staan en de wereld wil gaan ontdekken, blijkt dat (meestal) de moeder het kind niet laat gaan. Ze wil het kind voor zichzelf houden. Eigenlijk is het kind haar alles, haar wereld. Ze leeft voor het kind! Door haar aandacht op het kind te houden vergeet ze haar eigen dramatische leven. Door haar kind vergeet ze al haar frustraties over haar eigen (mislukte) leven, misschien heeft ze te maken met een slecht huwelijk? Het kind wil weg, zijn vleugels uitslaan en de wijde wereld in trekken en wat doet de moeder? Die gaat bovenop het kind zitten zodat het niet weg kan. Het kind kan niet weg, het kan niet ontsnappen en stikt bijna in zijn wanhoop, boosheid, frustraties, angst en verdriet. Deze narcist heeft als kind te maken gehad met een instabiele basis.

20 20 Het kind weet niet beter dan dat hij mama volkomen kan vertrouwen. Als mama iedere keer zegt dat het een verdomd slecht idee is om te vertrekken, zelfstandig te worden en de wereld te gaan verkennen, dan moet dat toch zo zijn? Wat er precies met het kind gebeurd weet de wetenschap niet, maar ook dit kind blaast zichzelf op. De moeder is voor het kind zijn alles. Alles wat de moeder tegen het kind zegt terwijl ze bovenop het kind zit, gaat het kind net doen alsof wat de moeder zegt dat dit het allerbeste is. Als de moeder alles voor het kind gaat regelen zodat het kind thuis bij zijn moeder kan zijn, zodat het kind niets meer hoeft te doen, dan moet het kind wel verdomd speciaal zijn! Bij het kind groeit per dag de zelfoverschatting! Het kind richt zich op het krijgen van aandacht van anderen. Is gefocust op het krijgen van aandacht van anderen. Hij gaat zich iedere dag belangrijker voelen. Belangrijker dan anderen. Hij is de Keizer en de anderen zijn slechts onderdanen, onderdanen die er zijn om de Keizer te dienen. Hij toont geen enkel respect voor zijn onderdanen en accepteert geen enkele tekortkomingen of een misstap van zijn onderdanen. Hij accepteert ook geen enkele tekortkoming van zijn eigen kinderen. Hij heeft een houding dat zegt: Voor jou tien anderen! en: Wie niet voor mij knielt, kan voorgoed vertrekken! Als de partner van deze Ik ben de Keizer narcist in staat is om zichzelf compleet weg te cijferen en niet voor zijn voeten loopt, kan hij haar op zekere hoogte dulden. Als ze in zijn ogen een misstap maakt, ontpopt hij zich tot een verschrikkelijke tiran. Voor de buitenwereld is deze Ik ben de Keizer narcist redelijk charmant, vooral als hij iets van deze buitenwereld

21 21 nodig heeft. Wat de buitenwereld niet meekrijgt, is dat deze narcist zijn partner en kinderen op een verschrikkelijke manier thuis behandelt. De Ik ben de Keizer narcist kan het niet verkroppen als zijn partner en zijn kinderen hem uiteindelijk verlaten. Als hij zijn partner niet krijgt, dan niemand. Als ze definitief vertrekken, hebben ze hun kans verspeeld. Hij regelt de duurste advocaten en laat de scheiding uitlopen tot een nare vechtscheiding, waar altijd de kinderen de dupe van zijn. Hij is bezig met afstoten. Soms huppelt de narcist naar het volgende slachtoffer, maar soms koopt deze narcist een pistool en schiet zijn (ex) partner en zijn kinderen dood waarna hij zichzelf voor de kop schiet. Niemand zal zijn (ex) partner krijgen! Mijn narcist is een: Ik ben de Keizer narcist. DIAGNOSE Alleen een deskundige kan uit de gedragingen van een persoon opmaken of hij een narcistische persoonlijkheid(-sstoornis) heeft. Maar ook wetenschappers, psychiaters en ervaringsdeskundigen hebben dan nog de grootste moeite om vast te stellen of iemand een narcist is, omdat deze stoornis meestal schuil gaat achter een masker. Dat is meteen ook de reden dat zoveel mensen slachtoffer worden. Een narcist is zo moeilijk te doorgronden, dat vrijwel niemand in eerste instantie doorheeft met welk monster men te maken heeft. Een narcist

22 22 heeft een levenslange training achter de rug hoe hij anderen om zijn vinger kan winden. Mij, jou, deskundigen, iedereen windt hij met grootste gemak om zijn vinger. Het zijn de onmogelijke gedragingen van de narcist binnen een relatie, waardoor je sterk het vermoeden begint te krijgen of die persoon een narcist is of narcistische trekjes heeft. SLACHTOFFERS Ondanks dat veel mensen een narcistische partner hebben en ondanks dat er veel kinderen zijn met een narcistische ouder, weten wij nog weinig over narcisme en over de impact van dat narcistische gedrag op het leven van anderen. Slachtoffers van narcistische mishandelingen zijn geen slachtoffer omdat zij vervelend gedrag vertonen, nee, ze zijn slachtoffer geworden van een dader met een persoonlijkheidsstoornis. Hoeveel ellende een narcist aanricht in het leven van zijn partner en kinderen weten zij, die de hel meegemaakt hebben. Hun omgeving heeft meestal geen idee! De narcist zal het charmante toneelstukje voor de omgeving van het slachtoffer blijven volhouden als dat nodig is. Nog wat specifieke eigenschappen van een narcist waar slachtoffers van narcistische mishandelingen regelmatig en/of dagelijks mee te maken hebben: streven naar absolute macht, zich superieur voelen, anderen stellen niets voor,

23 23 een voorkeursbehandeling eisen, arrogant en onvriendelijk zijn, overtuigd zijn van zijn eigen perfectie, zelfs als zijn leven een grote puinhoop is, zich boven de wet verheven voelen, wetten en regels zijn er voor anderen, altijd zijn zin willen hebben, ook als dat onmogelijk is, nooit tevreden zijn, gevoeligheid voor status. Na al die tijd dat je dacht dat JIJ gek was is de opluchting enorm als je weet dat je partner een narcist is. HIJ liet je immers denken dat je gek was, toch? Maar ondanks de enorme opluchting dat je zeker weet dat je niet gek bent, maar dat hij helemaal gestoord bezig was, stort ook je wereld in. Wat nu? Wat moet je nu gaan doen? Het is nu tijd voor bewustwording, beseffen wat je narcist allemaal met jou, je kinderen, je familie, je vrienden gedaan heeft. Besef, dat hij je afhankelijk gemaakt heeft van zijn grillen. Hij heeft je bewust afhankelijk gemaakt van zijn grillen! Het besef wat hij met je gedaan heeft, is nodig om die problematische relatie te verwerken. Dit proces van bewustwording is heel belangrijk voor iedereen die een narcist van dichtbij heeft meegemaakt. Bewust worden wat narcistische mishandelingen allemaal heeft betekent voor de slachtoffers is heel belangrijk!

24 24 Daarbij helpt het om zoveel mogelijk informatie over narcisme te verzamelen. Lees zoveel als je kan over het onderwerp narcisme. Praat met deskundigen over dit onderwerp! De meeste mensen en slachtoffers van narcistische mishandelingen hebben dat proces nodig voor ze in staat zijn tot de volgende stap: voorgoed afscheid nemen en vertrekken. De meeste mensen hebben dit stukje bewustzijn nodig om te weten wat er gebeurd is, waarom het gebeurd is, zodat je veel beter in staat bent om de juiste beslissingen te nemen over je eigen toekomst. VERSCHILLENDE TYPES Ik schrijf graag over: DE narcist. Maar dat klopt niet. Want er zijn verschillende narcistische types. Er zijn geen twee mensen hetzelfde en dat geldt, vanzelfsprekend, ook voor narcisten. Ondanks de verschillen, zijn er ook veel overeenkomsten: Het zijn vaak moeilijke mensen. Ook de Ik heb niemand nodig narcist en de Ik ben de Keizer narcist kunnen voorkomen met andere problemen of in combinaties met andere stoornissen. Narcisme is niet leeftijdgebonden. En narcisten kunnen zowel mannen als vrouwen zijn. Een narcist heeft een antisociale persoonlijkheid die zich op verschillende manieren en op verschillende momenten openbaart. De ene narcist is pervers, de andere is kwaadaardig, weer een ander is hooggevoelig. Met de een valt redelijk te leven, de ander is in staat je te vermoorden. Narcisme kan in een zeer milde vorm voorkomen (hooggevoelige of sensitieve narcist), maar ook in een extreem gevaarlijke. Narcisten kunnen pathologische leugenaars zijn, maar ook psychopaten. Ook komt het voor dat iemand is opgegroeid in een narcistische omgeving en het gedrag kopieert, zonder zelf narcistisch te zijn!

Wat als mijn kind een eetstoornis heeft?

Wat als mijn kind een eetstoornis heeft? Wat als mijn kind een eetstoornis heeft? Handleiding door ouders voor ouders 2 / Handleiding eetstoornissen voor ouders / Buro PUUR Sponsoren Deze handleiding is gesponsord door : TDS Schiedam www.tds.nu

Nadere informatie

DEPRESSIE, EEN GIDS VOOR FAMILIELEDEN

DEPRESSIE, EEN GIDS VOOR FAMILIELEDEN DEPRESSIE, EEN GIDS VOOR FAMILIELEDEN Prof. Dr. Pim Cuijpers, VU Amsterdam Oorspronkelijke uitgave december 1996, hoofdstuk 4 herzien door dr. Tara Donker in 2014 Momenteel is professor Pim Cuijpers hoofd

Nadere informatie

Hoe een doener zich staande houdt in de wereld van denkers.

Hoe een doener zich staande houdt in de wereld van denkers. Hoe een doener zich staande houdt in de wereld van denkers. Ook dit boekje geeft je inzicht, ditmaal in de keuken van de realiteit. De hoe en waarom van het dagelijks leven. Natuurlijk kun je zelf de dingen

Nadere informatie

samen zoeken naar balans

samen zoeken naar balans LANDELIJKE DAG PSYCHISCHE GEZONDHEID, 10 OKTOBER 2006 B orderline B ulletin samen zoeken naar balans Van het ene uiterste in het andere een typisch geval van borderline Sommigen mensen menen precies te

Nadere informatie

Buitengewoon verliefd!! (Waarom trouwen we een partner met ASS?)

Buitengewoon verliefd!! (Waarom trouwen we een partner met ASS?) Buitengewoon verliefd!! (Waarom trouwen we een partner met ASS?) Vanwege privacy van de personen, mag niets uit dit document gekopieerd of gebruikt worden zonder toestemming. Anja Trapman De Wezel 18 3972

Nadere informatie

Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!!

Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!! Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!! Door: Izzy Kalman, MS www.bullies2buddie.com [Izzy Kalman is in het Engels te bereiken via email: Izzy@bullies2buddies.com. Binnen Nederland: www.pesten.net

Nadere informatie

1 Wie ben ik als mens?

1 Wie ben ik als mens? 1.1 Inleiding Elk mens is uniek. Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeuren, eigenaardigheden en sterke en zwakke punten. Hoe je in elkaar zit, heeft consequenties voor wat er het beste bij je past. Om je

Nadere informatie

Hechtingsstoornis. Marianne van Huissteden Mariska van Weenum Susset Diekman

Hechtingsstoornis. Marianne van Huissteden Mariska van Weenum Susset Diekman Hechtingsstoornis Marianne van Huissteden Mariska van Weenum Susset Diekman Hechtingsstoornis Een kind zonder bodem Marianne van Huissteden Mariska van Weenum Susset Diekman Saxion Hogeschool IJselland

Nadere informatie

De wereld heeft mensen nodig met lef en creativiteit, mensen die hun nek durven uitsteken.

De wereld heeft mensen nodig met lef en creativiteit, mensen die hun nek durven uitsteken. Wolf Peppmeier is hoofdredacteur van het kappersvakblad Top Hair Benelux en geeft workshops en lezingen op het gebied van zelfvertrouwen, uitstraling en balans. Sommige mensen hebben uitstraling. Maar

Nadere informatie

Stephanie Dowrick, Het zelf, de ander en intimiteit Uit: Stephanie Dowrick, Intimiteit & alleenzijn Amsterdam/Antwerpen 1993

Stephanie Dowrick, Het zelf, de ander en intimiteit Uit: Stephanie Dowrick, Intimiteit & alleenzijn Amsterdam/Antwerpen 1993 - Dowrick, Zelf-ander-intimiteit, p.1 - Stephanie Dowrick, Het zelf, de ander en intimiteit Uit: Stephanie Dowrick, Intimiteit & alleenzijn Amsterdam/Antwerpen 1993 1 Afzonderlijke zelven in relatie tot

Nadere informatie

Hoe leef je het langst zonder angst

Hoe leef je het langst zonder angst Hoe leef je het langst zonder angst 1 2 Hoe leef je het LANGST Zonder ANGST Edwin Selij Uitgeverij Darshan 3 4 Dit Boek was onmogelijk geweest, zonder de steun van mijn vrouw, Suzanne 5 Colofon Uitgeverij

Nadere informatie

Hoe kun je als leerkracht pesten in je klas voorkomen en bestrijden?

Hoe kun je als leerkracht pesten in je klas voorkomen en bestrijden? Waarom ik werd gepest? Ik was anders dan de rest. Had niks met roze en speelde nooit met poppen. Op de middelbare school werd het pesten zo erg dat ik in de pauzes niet meer de kantine in durfde. Als de

Nadere informatie

Een Bijzondere Broer of Zus

Een Bijzondere Broer of Zus Een Bijzondere Broer of Zus Informatiemap voor jongeren met een broer of zus met een handicap, chronische ziekte of psychische stoornis Uitgave: GGNet, regio Apeldoorn Team Preventie Postbus 2003 7230

Nadere informatie

De 10 tips voor. Succesvol Communiceren

De 10 tips voor. Succesvol Communiceren De 10 tips voor Succesvol Communiceren Wat je geeft, ontvang je terug ICM Uitgave De 10 tips voor Succesvol Communiceren Extra tip: Print dit 10 tips e-book voor optimaal resultaat 1 De 10 tips voor Succesvol

Nadere informatie

Herstel. van vertrouwen

Herstel. van vertrouwen Herstel van vertrouwen Ferdinand Bijzet Eindscriptie ISSOOH Februari 2010 Herstel van vertrouwen Ferdinand Bijzet 2010, Ferdinand Bijzet Uitgegeven in eigen beheer fj.bijzet@filternet.nl Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen?

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Volmaakte ouders bestaan niet 4 Vertellen of niet? 6 Reacties van kinderen 13 Helpen verwerken 20 Als de dood ter sprake

Nadere informatie

Persoonlijkheidsstoornissen, informatie voor patiënten

Persoonlijkheidsstoornissen, informatie voor patiënten Persoonlijkheidsstoornissen (moeilijke mensen) Informatie voor patiënten Wat is een persoonlijkheidsstoornis? Een persoonlijkheidsstoornis is algemene term voor een star patroon van persoonlijkheidstrekken,

Nadere informatie

het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte

het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte CVA Cerebro Vasculair Accident (CVA) is de medische term voor een ongeluk in de vaten van de hersenen. In het dagelijks

Nadere informatie

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen?

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? KWF Kanker Infolijn 0800-022 66 22 (gratis) Informatie en advies voor kankerpatiënten en hun naasten www.kwfkankerbestrijding.nl Voor informatie over kanker

Nadere informatie

handreiking voor ondersteuning van ouders met een verstandelijke

handreiking voor ondersteuning van ouders met een verstandelijke Goed genoeg opvoederschap handreiking voor ondersteuning van ouders met een verstandelijke beperking Ans de Jong, Barbara Stremmelaar, Janneke Looij amerpoort werkt Goed genoeg opvoederschap handreiking

Nadere informatie

HOE ONTWIKKEL JE ACCEPTATIE?

HOE ONTWIKKEL JE ACCEPTATIE? HOE ONTWIKKEL JE ACCEPTATIE? Handout in de cursus Mindfulness Based Cognitive Therapy, januari 2010 Ger Schurink www.mbcttrainingen.nl www.mindfulnessblog.nl gerschurink@mbcttrainingen.nl Inhoudsopgave

Nadere informatie

een depressie is de hel op aarde

een depressie is de hel op aarde een depressie is de hel op aarde Buddyzorg Limburg 2014. 1 Inhoud Wat is een depressie. 3 Wat zijn de verschijnselen? 3 Hoe ontstaat het? 5 Behandeling. 7 Verschil tussen depressie, burn-out en overspannenheid.

Nadere informatie

the work of byron katie Het einde van lijden

the work of byron katie Het einde van lijden the work of byron katie Het einde van lijden Niemand behalve jijzelf kan jou vrijheid geven. Dit boekje laat zien hoe. - Byron Katie Over Katie & The Work In 1986, was Byron Kathleen Reid (beter bekend

Nadere informatie

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen?

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Volmaakte ouders bestaan niet 4 Vertellen of niet? 6 Reacties van kinderen 11 Helpen verwerken 17 Thuis en in het ziekenhuis

Nadere informatie

Verder leven met kanker

Verder leven met kanker Verder leven met kanker Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Omgaan met onzekerheid 4 Van vermoeden tot behandeling 10 Verwerking: verschillende manieren 13 Op zoek naar een nieuw houvast 17 Voor partner,

Nadere informatie

Voorwoord blz. 1. Inleiding blz. 2. 1. Wat is hechting? blz. 3. 2. Oorzaken van een hechtingsstoornis blz. 6

Voorwoord blz. 1. Inleiding blz. 2. 1. Wat is hechting? blz. 3. 2. Oorzaken van een hechtingsstoornis blz. 6 Hoe moet ik een kind met een hechtingsstoornis onderwijzen? Geschreven door Patricia Keijzer Stage: p.i.-school de Piloot Pabo Thomas More 30-01-2002 1 Inhoudsopgave 2 Voorwoord blz. 1 Inleiding blz. 2

Nadere informatie

Steun voor ouder(s) en kind(eren) na zelfdoding van een gezinslid

Steun voor ouder(s) en kind(eren) na zelfdoding van een gezinslid Steun voor ouder(s) en kind(eren) na zelfdoding van een gezinslid Handleiding voor organisatie en begeleiding survivalkid.nl Monique van t Erve, Rouw na zelfdoding Petra Windmeijer, Indigo Drenthe Beilerstraat

Nadere informatie

Leven met Jezus. Het evangelie volgens Jakobus. Jos Douma. www.tijdmetjezus.nl

Leven met Jezus. Het evangelie volgens Jakobus. Jos Douma. www.tijdmetjezus.nl Leven met Jezus Het evangelie volgens Jakobus Jos Douma www.tijdmetjezus.nl Dag 1 Het moet u tot grote blijdschap stemmen, broeders en zusters, als u allerlei beproevingen ondergaat. Jakobus 1:2 Blij in

Nadere informatie

Iets ouds onder de zon

Iets ouds onder de zon Iets ouds onder de zon Voor Emma Iets ouds onder de zon Weg uit de dertigersdip en op zoek naar passie en inspiratie in je werk en in je leven Luud Berings ISBN xxx-90-xxxxx-xx-x web: www.doussac.com e-mail:

Nadere informatie

Heeft u Reumatoïde Artritis en bent u regelmatig moe?

Heeft u Reumatoïde Artritis en bent u regelmatig moe? Heeft u Reumatoïde Artritis en bent u regelmatig moe? Inhoud 1. Voor wie is deze brochure?...4 2. Introductie...5 3. Vermoeidheid een klacht?...5 4. Geen gewone vermoeidheid...5 5. Oorzaken van vermoeidheid...11

Nadere informatie