Fleur Irene EBOOK NARCISME

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "www.exitnarcist.nl Fleur Irene EBOOK NARCISME"

Transcriptie

1 1 INHOUD EBOOK NARCISME Narcisme... 3 Wat is narcisme?... 3 Is narcisme een stoornis?... 6 Hoe ziet de kern van een narcist er uit?... 6 Symptomen van de psychische gesteldheid van een narcist Hoe herken je een narcist Hoe herken je narcisme? Hoe ontdek je het? Kenmerken Ik heb je niet nodig narcist Ik ben de Keizer! Kniel ondergeschikte narcist Diagnose Slachtoffers Verschillende types Gedrag NPS: Narcistische persoonlijkheidsstoornis DSM: Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders DSM-IV over NPS: Narcistische persoonlijkheidsstoornis Gradaties Somatische narcist Cerebrale narcist Persoonlijkheidsstoornis Antisociaal Dubbel Stoornis of niet? Normaal of abnormaal? Wat is empathisch gedrag?... 33

2 2 Onzekerheid Angst Vrouwelijke en mannelijke narcisten Vrouwen Charme Masker Kind van een narcistische moeder Een narcist als vader Businesspartner Huwelijk Slechte minnaar Slechte verliezer Agressief narcisme Meedogenloos Liefdesrelatie met een narcist Isolatie Patroon Macht Geven en nemen De buitenwereld Ongeloof Manipulatie Mishandeling Verklaringen zoeken Sprookje, nachtmerrie, sprookje, nachtmerrie Fysieke oorzaak Wat doe jij? Taboe Hulp zoeken... 59

3 3 Aanpassen? Kan hij veranderen? Onafhankelijkheid Ontmaskering Professionele hulp NARCISME Vermoed je dat er iemand in je omgeving narcistisch is? Misschien je partner? Iemand die onvoorstelbaar lastig is in de omgang met anderen en zich onmogelijk gedraagt? Die zich bij iedere tegenslag in zijn leven als een klein, boos en verwend kind gedraagt? Ben jij aan jezelf gaan twijfelen door de omgang met deze moeilijke persoon? Maar wat is narcisme eigenlijk? WAT IS NARCISME? Volgens het woordenboek is narcisme: Ziekelijke liefde voor het eigen ik, genoemd naar de jongeman Narkissos in de Griekse mythologie, die verliefd werd op zijn eigen spiegelbeeld en uit medelijden door de goden in een bloem werd veranderd.

4 4 Dat is tenminste, wat de meeste mensen zullen weten over narcisme. Maar is er meer en is het waar? Narcisme is iemand die vanuit zijn kern een gebrek heeft aan wederzijdsheid en narcisme is iemand die al zijn aandacht overmatig op zichzelf richt. Narcisme is iemand die anderen vroeg of laat afwijst en afstoot en daardoor zal de narcist alleen achterblijven in al zijn eenzaamheid. Narcisme is pas zichtbaar voor anderen als ze op de een of andere manier een relatie hebben met een narcist. Zowel mannen als vrouwen kunnen narcistisch zijn, net als hun slachtoffers mannen en vrouwen zijn. Hierna zal ik de narcist hij noemen en het slachtoffer zij, maar dat is puur taalkundig. Alhoewel Amerikaanse wetenschappers en deskundigen vermoeden dat er veel meer mannelijke narcisten zijn. Er bestaan ook veel antisociale, egoïstische, jammerende en zeurende drama queens : vrouwelijke narcisten. Narcisme is een verslaving. Net als roken of alcohol drinken een verslaving is, is het verdomd moeilijk om van de sigaretten en de drank af te blijven. Iedereen die ooit pogingen heeft ondernomen om te stoppen met roken, beseft dat het voor een narcist moeilijk is om met het narcisme te stoppen. Er zijn narcisten die, net als bij andere verslavingen, ervaren dat het narcisme het slechtste in hun naar boven haalt, dat hij het gevoel heeft dat hij er aan onder door gaat, maar hij kan er niet mee stoppen.

5 5 Freud introduceerde in 1914 voor het eerst de term narcisme in de psychiatrie en verrassend genoeg had Freud vrouwen voor ogen als hij het over narcisme had. Vrouwen die volgens Freud: Te veel bezig waren met zichzelf en die Te weinig bezig waren met anderen, Die verliefd waren op henzelf, Anderen misbruikte om te krijgen wat zij wilde hebben, Hield absoluut niet van anderen maar Eiste van anderen dat ze haar aanbaden! Narcisme bestaat 100 jaar! Maar, in die 100 jaar is er wel het nodige verandert. Zo denken de meeste mensen als het woord narcisme horen direct aan mannen, in tegenstelling tot het narcisme van Freud. Een narcist kan heel normaal lijken en charmant overkomen. De narcist vertelt waarheden zo overtuigend, dat je geen enkele twijfel hebt. Terwijl hij gewoon liegt of, erger nog, hij overtuigt je van zaken waarvan hij helemaal niets weet! Een narcist bezit belachelijk veel negatieve en onaardige eigenschappen. Ik zou een ebook vol kunnen zetten met al die nare eigenschappen. Heel eerlijk, ik heb er zoveel gevonden, dat ik niet meer wist op welke manier ik ze moest opschrijven om het allemaal nog leesbaar te houden. Maar een narcist bezit ook tegenstrijdige eigenschappen, eigenschappen die elkaar tegenspreken! En dat maakt het verhaal over narcisme behoorlijk verwarrend!

6 6 Om het narcisme nog verwarrender te maken: iemand kan een narcist zijn, maar ook iets anders, of een combinatie met een ander probleem en/of stoornis. Het maakt het allemaal nog moeilijker om een narcist te herkennen. IS NARCISME EEN STOORNIS? Een narcist is niet in staat tot wederzijdsheid en dat geeft gedonder met iedereen met wie de narcist een relatie aangaat. Of het nu een relatie thuis of op het werk is, de narcist is niet in staat tot gezonde relaties met anderen. Doordat de narcist zichzelf graag opblaast, hun ego opblaast, komen ze behoorlijk dominant over. Hierbij negeren ze of overtreden regelmatig de grenzen van anderen. Als je het lef hebt om de narcist op zijn gedrag aan te spreken, reageren ze buitengewoon onvriendelijk en zelfs vijandig! Is narcisme een stoornis? Dat is een groot vraagstuk waar de laatste tijd veel te doen over is geweest. Door de tegenstrijdige eigenschappen die een narcist ook bezit, klopt de term narcisme niet. Maar aan de andere kant, als je als narcist iedereen in je omgeving vroeg of laat allemaal afwijst en van je afstoot om vervolgens jezelf te gaan bewonderen in de spiegel dat is toch niet normaal? Het is in ieder geval niet gezond! HOE ZIET DE KERN VAN EEN NARCIST ER UIT? De kern van iedere narcist is hetzelfde: ze blazen zichzelf op en ze blazen hun ego op. Door het opblazen versterkt de narcist nare eigenschappen die vooral lastig zijn voor anderen in de omgang met een narcist. Dat opblazen van zichzelf versterkt de narcist in sterke mate zijn: Gevoelloosheid,

7 7 Dominantie en zijn Overdosis aan zelfliefde. Na het opblazen, is ook het gebrek aan wederzijdsheid en zich kunnen inleven in anderen een kernprobleem van iedere narcist. Door het gebrek aan wederzijdsheid en inlevingsvermogen in anderen versterkt dat de volgende eigenschappen van de narcist: Dat hij grenzen van anderen overtreed, Dat hij geen rekening houdt met anderen en dat Hij buitengewoon arrogant reageert. Na het opblazen en het gebrek aan wederzijdsheid is er nog een ander kernprobleem van de narcist: het afstoten van anderen. Vroeg of laat stoot de narcist iedereen in zijn omgeving af. Door het afstoten van anderen versterkt dat de volgende eigenschappen bij de narcist: Een zeer lage frustratie tolerantie (hij ontploft om het minst geringste!) Dat de fout altijd bij de ander ligt en Hij minacht iedereen en alles om hem heen. Typisch narcistisch is:

8 8 Kijk, hier ben ik! Ik ben de prins, kniel jij ondergeschikte! Bewonder mij! Buig! Kniel! Aanbid en bewonder mij! Ik ben de beste! Ik ben perfect! Ik ben ok, jij bent niet ok! Als je nu tegen me zegt: wacht, stop, waar zit nu de tegenstrijdigheid van de narcist? Dan zeg ik, klopt, die komt er nu aan. Want, waar zit nu de tegenstrijdigheid van de narcist? Het gedrag van een narcist is lastig en soms zelfs onmogelijk. Vooral voor de directe omgeving van de narcist is zijn gedrag regelmatig onmogelijk! Het gedrag van de narcist is tegenstrijdig van zijn psychische gesteldheid. SYMPTOMEN VAN DE PSYCHISCHE GESTELDHEID VAN EEN NARCIST. De volgende symptomen van de psychische gesteldheid zijn typerend voor een narcist. Een narcist voelt zich: Minderwaardig, onzeker, achterdochtig, somber en depressief, alleen, eenzaam, twijfelt en hij durft anderen niet te vertrouwen. Deze symptomen van de psychische gesteldheid van een narcist is de instabiele basis van de narcist. Je zou zelfs kunnen zeggen dat het zijn valkuil is.

9 9 Het gedrag van de narcist is totaal tegenstrijdig van zijn innerlijk! Met zijn gedrag camoufleert de narcist zijn innerlijk. Hij wil zijn innerlijk wegstoppen, hij wil het nooit meer voelen zoals hij zijn innerlijk voelde toen hij een bang klein jongetje was, hij wil zijn innerlijk wegdrukken, voorgoed wegdrukken! Hij schreeuwt hard tegen je, zodat hij zijn innerlijk niet hoeft te horen. Hoe langer hij zijn innerlijk wegstopt, hoe harder zijn innerlijk gaat schreeuwen om aandacht. Hoe harder zijn innerlijk gaat schreeuwen, hoe harder hij tegen jou gaat schreeuwen in een poging zijn innerlijk te overstemmen. De onzekerheid van iedere narcist wordt opgeblazen tot: Ik ben het belangrijkste van iedereen en alles, ik ben ok, ik ben perfect! De frustraties van iedere narcist die niemand nodig heeft wordt opgeblazen tot: Ik ben zo speciaal dat iedereen mij moet bewonderen en moet dienen! Iedereen is ondergeschikt aan mij! Kniel, jij onderdaan! De gevolgen van het enorme opblazen van de narcist zijn voor de narcist zelf redelijk positief te noemen: Het opblazen beschermt hem tegen de eenzaamheid, tegen het verdriet, de pijn, de angst, de teleurstelling en tegen depressieve gevoelens. De valkuil van het opblazen van de narcist is minder positief: de narcist zorgt door zijn opgeblazen ego dat anderen hem uit de weg gaan, of de narcist zorgt door het opblazen dat anderen overbodig zijn of zelfs ondergeschikt. De narcist komt uiteindelijk alleen te staan. Niemand accepteert vroeg of laat dat een narcist zichzelf groter maakt dan hij in werkelijkheid is.

10 10 HOE HERKEN JE EEN NARCIST Lastig, want hij komt heel sociaal over. De eerste indruk is meestal fantastisch, het toneelspel is zo goed, zo doortrapt. En daarin zit ook het gevaar: zodra jij van hem in de ban bent, ontpopt zich een monster. Ook mijn narcist speelde fantastisch toneel! Hij deed zich zo sociaal, hartelijk, meelevend en beschaafd voor. Hij deed zich voorkomen alsof hij al zijn zaakjes keurig op orde had. Op het eerste gezicht lijkt hij sympathiek en vriendelijk. Een narcist doet zich charmant en zorgzaam voor, hij komt intelligent en sociaal over en gedraagt zich beschaafd. Hij straalt zelfvertrouwen uit, dat geeft jou ook vertrouwen. In het begin prijst een narcist je je de hemel in. Het lijkt te mooi om waar te zijn en dat is het ook!! Het is slechts toneelspel om zijn toekomstige slachtoffer in zijn narcistisch web te krijgen. Een narcist lijkt een kracht en een zekerheid over zichzelf te beschikken, die een hoop mensen buitengewoon interessant vinden. Vooral mensen

11 11 die niet graag in de schijnwerpers treden, liever wat achteraf staan, vinden het prachtig dat een narcist zo sterk overkomt. Ze voelen zich aangetrokken tot de narcist. Mensen die daarbij onzeker zijn over zichzelf, bewonderen met open mond de zelfverzekerdheid die de narcist tentoonspreid. Hij is hun held! Bravo! Ze applaudisseren voor hem en staren hem met open mond vol bewondering aan. Ze lopen hem achterna en likken zijn hielen. Mensen die echter een gezonde dosis zelfverzekerdheid hebben, zullen zich vroeg of laat gaan irriteren aan die loze praatjes van de narcist. De narcist voelt direct aan als iemand niet bereid is hem met open mond te bewonderen. De narcist doet zo n persoon af als een persoonlijke aanval tegen de persoonlijkheid van de narcist. Volgens de narcist is zo n persoon tegen hem en de narcist zal alles in het werk zetten om iedereen die hem niet bewondert of aanbid af te stoten. Voorgoed. HOE HERKEN JE NARCISME? Een manier om narcisme te herkennen is om niet te letten op wat hij zégt, maar om objectief te kijken naar wat hij daadwerkelijk doét. Want wat een narcist zegt en doet zijn twee heel verschillende dingen! Zijn mooie woorden komen nooit overeen met zijn daden. In het begin heb je dat niet in de gaten, dat wat hij zegt of doet twee heel verschillende dingen zijn. Als je er iets van zegt, zal hij in het begin af doen als dat hij het per ongeluk vergeten is omdat hij zoveel stress heeft op het werk. Of hij komt met een ander smoesje aan. Of hij reageert geërgerd: hoe haal je het nou in je hoofd om hem te storen?

12 12 Je bedekt dit akkefietje met de mantel der liefde. Overigens, iedereen houdt zich wel eens niet aan zijn woord. Als je eens een keertje je niet aan je woord houdt, ben je niet automatisch een narcist. Een narcist beloofd iedereen gouden bergen, maar houdt telkens niet zijn woord. Iedere keer is het opnieuw hetzelfde liedje: Doen we morgen wel, of: Bel me maar als je me nodig hebt, of: Morgen breng ik je de offerte, of: Morgen repareer ik je tv, of: Natuurlijk zal ik er voor je zijn! of: Ik beloof je dat ik op de kinderen let, of: Zo snel ik kan regel ik het! Een narcist houdt zich nooit aan zijn woord, behalve als hij indruk op je wil maken. In dat geval heeft hij iets van je nodig. Zodra hij heeft wat hij van je wil, zal hij nooit meer zijn woord houden. HOE ONTDEK JE HET? Narcisme is eigenliefde en ieder mens heeft een gezonde vorm van eigenliefde nodig om te functioneren. Maar Freud gebruikte de term speciaal voor mensen met extreme eigenliefde en tegenwoordig zien we narcisme als een ziekelijke vorm van eigenliefde. Wanneer is eigenliefde ziekelijk? Ziekelijk is het als iemand zichzelf overal en altijd centraal stelt en over lijken gaat om aandacht, macht en aanzien te krijgen. Heb jij te maken met een moeilijke, onmogelijke, egoïstische persoon in je omgeving? Twijfel je of hij of zij! - een narcist is? Het is verdomd moeilijk om een narcist te herkennen, zelfs deskundigen hebben er de grootste moeite mee! Als je een narcist leert kennen doet hij

13 13 er alles aan om je charmant in te palmen. Hij gaat heel subtiel te werk, vrouwelijke narcisten zelfs nog subtieler dan hun mannelijke collega s! Maar al snel zijn er momenten waarop je je wenkbrauwen fronst, dat je het gevoel krijgt dat er iets niet klopt. Je kan er nog niet de vinger op leggen, want een echte narcist is zo geslepen dat hij met een stralende lach je twijfels overtuigend wegneemt. Ergernissen en akkefietjes volgen. Als je met een narcist samenleeft, stapelen die ergernissen en akkefietjes zich op. Hoe langer de relatie duurt, hoe meer je aan jezelf begint te twijfelen. Iedere keer die drama s die hij af doet met een ziekelijke twist, alsof het jouw schuld was! Maar als je af en toe met een narcist te maken hebt, merk je niet zo snel dat er iets niet klopt, dan is hij nog in staat om een charmant toneelstukje op te voeren. Als hij iets van je wil of nodig heeft terwijl je hem maar af en toe ziet, is hij buitengewoon hoffelijk en charmant. Totdat hij van je heeft gekregen wat hij hebben wilde! Dan ben je lucht voor hem! Twijfel Hoe intensiever jouw contact is met de narcist zijn er regelmatig die momenten waarop je je afvraagt waar de nooduitgang is. De narcist blijft maar doorgaan over hoe geweldig hij is, ook de vrouwelijke narcist blijft doorzeuren. Ze luisteren niet naar jou en zijn in trance van hun eigen stemgeluid: Luister hoe geweldig ik ben! of: Luister hoe zielig ik ben! Als jij iemand bent die zichzelf niet graag in de schijnwerpers zet, zal je maar wat blij zijn dat hij het voortouw neemt. Er zullen misschien zelfs momenten zijn waar jij je veilig voelt om achter hem te schuilen en hem

14 14 het woord te doen. Laat hem het maar regelen. Jullie zouden zelfs een redelijk goed huwelijk en/of relatie kunnen opbouwen, omdat jullie elkaar in balans houden. Maar dan toch zullen er momenten zijn, dat je twijfelt. Want hij wil altijd in de schijnwerpers staan, ook als jij eens een keer verdiend alle aandacht van anderen te krijgen! Zonder pardon pikt hij jouw verdiende aandacht van anderen in. Dat is slikken! Twijfel je? Misschien herken je deze situaties: Zet hij je eigen familie en vrienden tegen je op? Bijt hij je altijd toe dat jij gek bent? Of stom? Of dat je je werk nooit goed doet? Of dat je eigenlijk nooit iets goed doet? Schuift hij al zijn verantwoordelijkheid op jou af? Moet jij zijn problemen oplossen? Eist hij dat jij zijn schulden op je neemt? Loopt hij weg als jij iets vertelt? Spreekt hij achter je rug kwaad over je tegen anderen? Heeft hij je herhaaldelijk gekwetst ten behoeve van zichzelf? Heb je hem herhaaldelijk betrapt op leugens? Word jij gedomineerd door hem, in eigenlijk alles? Geef jij alleen maar, terwijl hij alleen maar neemt? Laat hij je in je sop gaarkoken als jij een probleem hebt? Schaam je je voor zijn kleinerende, antisociale en egoïstische gedrag in het openbaar?

15 15 KENMERKEN Duidelijk is, dat deze persoon een bijzonder moeilijk karakter heeft. Hij gedraagt zich onuitstaanbaar, en reageert op iedere tegenslag in zijn leven als een klein, boos en verwend kind. Leven met een narcist, die voldoening schept in anderen treiteren en kleineren, put je uit. Dat is een aanslag op je energie! Hoe langer en intensiever je contact is met een narcist, hoe groter de aanslag op je energie! Zorgen dat de narcist niet al je energie uit je zuigt door jezelf sterk en krachtig te maken, is echt geen overbodige luxe als je dagelijks met een narcist te maken hebt! Voor de directe omgeving is het gedrag van de narcist een ramp. Hij: Eist het onmogelijke van zijn partner, kinderen en werknemers, Zuigt alle energie uit zijn partner, kinderen, collega s, Praat onduidelijk of mompelt zelfs om het voor jou onbegrijpelijk te maken, Houdt expres belangrijke informatie achter om jou afhankelijk van hem te maken, Hanteert constant andere normen en waarden om zijn slachtoffer emotioneel compleet te ontwrichten, Mishandelt zijn gezin geestelijk door zich thuis koud op te stellen,

16 16 Is niet in staat verantwoordelijkheid te nemen, niet voor zijn kinderen, niet voor zijn werk, helemaal nergens voor, Verandert in een liefdesrelatie in een koude, onverschillige persoonlijkheid, Heeft geen echte vrienden, Is wreed tegen dieren en kinderen. Ja, ook tegen zijn eigen kinderen! IK HEB JE NIET NODIG NARCIST Er zijn narcisten die d.m.v. hun gedrag eigenlijk tegen anderen zeggen: Ik heb je niet nodig. Ik noem deze narcisten: Ik heb je niet nodig narcist. Heb jij te maken met een: Ik heb je niet nodig narcist? Als kind is deze narcist op een of andere manier mishandeld of genegeerd in zijn behoeftes door zijn ouders en/of verzorgers. De hechting met de ouders zou een veilige hechting moeten zijn en dat is met de narcist als kind niet goed, of in ieder geval onvoldoende, gebeurd. Als kind had deze Ik heb je niet nodig narcist een onstabiele basis. Als kind had deze narcist te maken met gevoelens van intense leegte, eenzaamheid doordat het aan zijn lot werd overgelaten. Meestal zijn de ouders of verzorgers te druk bezig geweest met zichzelf (ouders kunnen ook narcisten zijn) of misschien te druk met hun carrière. In ieder geval, als het kind zijn ouders en/of verzorgers nodig had, waren ze er niet (voldoende).

17 17 Als kind krijgt de narcist gevoelens en gedachtes als: Ze zien me niet staan! of: Ik ben onbelangrijk, of: Ik doe er niet toe. Al heel vroeg heeft het kind geleerd dat hij niemand kan vertrouwen. Zijn ouders of zijn verzorgers zijn voor de narcist zijn alles, ze zijn de wereld. Hierdoor ontwikkeld het kind een enorm gebrek aan zelfvertrouwen. Wat er hierna precies gebeurd met het kind, daar tast de wetenschap nog in het duister. Heeft het kind te veel stress? Is er genetisch iets bepaald? In ieder geval, het kind begint zich enorm op te blazen en raakt er van overtuigd dat hij niemand nodig heeft. Hij, het vroegere kind dat nu een narcist is geworden, ontkent dat hij behoefte heeft aan anderen. Hij draait het allemaal om: Iedereen moet mij geweldig vinden. Zo niet, dan mag je vertrekken! Hij is het liefst alleen en is erg gericht op het halen van prestaties. Hij legt de focus op werk, op dingen waar hij goed in is en waar hij in kan stralen. Hij verlegt zijn focus als het ware. Hij richt zich op zaken waar hij wel controle over uit kan oefenen. Een gerichte focus en met een houding dat iedereen in zijn omgeving vertelt: Ik heb je niet nodig! Een sociaal leven heeft deze Ik heb je niet nodig narcist eigenlijk niet. Hij kan een grote familie hebben met vrienden van de familie, maar echte goede vrienden heeft hij niet. Anderen zijn alleen interessant voor hem als ze hem met open mond bewonderen en hem niet in de weg lopen. Omgaan met kritiek kan hij niet. Omgaan met tegenslag ook niet: hij reageert op kritiek als op tegenslag als een klein, boos en verwend kind dat stampvoetend stampij maakt. Hij kan explosief uitbarsten! Hij reageert buitengewoon kinderachtig. Eigenlijk reageert hij al zijn opgekropte frustraties over zijn jaren als kind dat genegeerd en mishandeld werd, af

18 18 op de situaties van tegenslag en kritiek. Hij wreekt zich via jou op vroeger. En dat word alleen maar erger. Hij is er heilig van overtuigd dat iedereen die niet buitensporig in hem is geïnteresseerd dus tegen hem is. Iedere dag komt hij mensen tegen die niet buitensporig in hem geïnteresseerd zijn. Dat is iedere keer een bevestiging voor hem dat dus iedereen, en de hele wereld, tegen hem is. Hij krijgt iedere dag de bevestiging dat hij beter af is als hij alleen is. En ook de Ik heb je niet nodig narcist heeft zijn tegenstrijdigheid! Want deze narcist stoot ook mensen af die hem wel degelijk met open mond bewonderen! Het zijn de mensen die zelf wat onzeker zijn die voor de narcist vallen omdat hij krachtig en zelfverzekerd lijkt te zijn. Hij haalt de kastanjes uit het vuur voor ze. De eerste keer dat de narcist optreed als redder in nood is leuk: hij krijgt applaus en vele bewonderende blikken! Maar na de 4 de of 5 de keer heeft de narcist het wel bekeken: waarom zou hij altijd alle moeite moeten doen? Zijn al die andere mensen zo lui? Hij begint zich meer en meer te ergeren aan de passieve houding van zijn bewonderaars: ze voeren geen flikker uit en daar baalt hij stevig van! Hij wil ze niet langer als bewonderaars om zich heen hebben en begint een ongelooflijke minachting voor deze mensen te voelen! Hij begint ze af te stoten, voor goed. En weer bevestigd het in zijn idee dat gewone mensen hem nooit zullen begrijpen. Normale en gewone mensen kunnen zijn genialiteit nooit bevatten. Hij wil niet omgaan met het gewone klootjesvolk, hij wil omgang hebben met beroemde, rijke en machtige mensen. Zij zullen hem wel begrijpen! Hij voelt zich absoluut niet thuis bij het gewone volk en dat

19 19 is waarom jij en ik getrakteerd worden door een houding van: Ik heb je niet nodig! Er is nog een beroemde narcist die ik graag aan je wil voorstellen, de: Ik ben de Keizer! Kniel ondergeschikten! Heb jij te maken met een Ik ben de Keizer narcist? IK BEN DE KEIZER! KNIEL ONDERGESCHIKTE NARCIST Als kind had deze narcist alles wat zijn hartje nodig had en kreeg zelfs meer! Op het eerste gezicht lijkt het dat het kind een gezonde en goede hechting heeft met de ouders en/of verzorgers. Het lijkt er op dat het kind mag opgroeien tot een gezonde volwassene die op eigen benen leert te staan. Maar daar komt het: zodra het kind op eigen benen wil staan en de wereld wil gaan ontdekken, blijkt dat (meestal) de moeder het kind niet laat gaan. Ze wil het kind voor zichzelf houden. Eigenlijk is het kind haar alles, haar wereld. Ze leeft voor het kind! Door haar aandacht op het kind te houden vergeet ze haar eigen dramatische leven. Door haar kind vergeet ze al haar frustraties over haar eigen (mislukte) leven, misschien heeft ze te maken met een slecht huwelijk? Het kind wil weg, zijn vleugels uitslaan en de wijde wereld in trekken en wat doet de moeder? Die gaat bovenop het kind zitten zodat het niet weg kan. Het kind kan niet weg, het kan niet ontsnappen en stikt bijna in zijn wanhoop, boosheid, frustraties, angst en verdriet. Deze narcist heeft als kind te maken gehad met een instabiele basis.

20 20 Het kind weet niet beter dan dat hij mama volkomen kan vertrouwen. Als mama iedere keer zegt dat het een verdomd slecht idee is om te vertrekken, zelfstandig te worden en de wereld te gaan verkennen, dan moet dat toch zo zijn? Wat er precies met het kind gebeurd weet de wetenschap niet, maar ook dit kind blaast zichzelf op. De moeder is voor het kind zijn alles. Alles wat de moeder tegen het kind zegt terwijl ze bovenop het kind zit, gaat het kind net doen alsof wat de moeder zegt dat dit het allerbeste is. Als de moeder alles voor het kind gaat regelen zodat het kind thuis bij zijn moeder kan zijn, zodat het kind niets meer hoeft te doen, dan moet het kind wel verdomd speciaal zijn! Bij het kind groeit per dag de zelfoverschatting! Het kind richt zich op het krijgen van aandacht van anderen. Is gefocust op het krijgen van aandacht van anderen. Hij gaat zich iedere dag belangrijker voelen. Belangrijker dan anderen. Hij is de Keizer en de anderen zijn slechts onderdanen, onderdanen die er zijn om de Keizer te dienen. Hij toont geen enkel respect voor zijn onderdanen en accepteert geen enkele tekortkomingen of een misstap van zijn onderdanen. Hij accepteert ook geen enkele tekortkoming van zijn eigen kinderen. Hij heeft een houding dat zegt: Voor jou tien anderen! en: Wie niet voor mij knielt, kan voorgoed vertrekken! Als de partner van deze Ik ben de Keizer narcist in staat is om zichzelf compleet weg te cijferen en niet voor zijn voeten loopt, kan hij haar op zekere hoogte dulden. Als ze in zijn ogen een misstap maakt, ontpopt hij zich tot een verschrikkelijke tiran. Voor de buitenwereld is deze Ik ben de Keizer narcist redelijk charmant, vooral als hij iets van deze buitenwereld

21 21 nodig heeft. Wat de buitenwereld niet meekrijgt, is dat deze narcist zijn partner en kinderen op een verschrikkelijke manier thuis behandelt. De Ik ben de Keizer narcist kan het niet verkroppen als zijn partner en zijn kinderen hem uiteindelijk verlaten. Als hij zijn partner niet krijgt, dan niemand. Als ze definitief vertrekken, hebben ze hun kans verspeeld. Hij regelt de duurste advocaten en laat de scheiding uitlopen tot een nare vechtscheiding, waar altijd de kinderen de dupe van zijn. Hij is bezig met afstoten. Soms huppelt de narcist naar het volgende slachtoffer, maar soms koopt deze narcist een pistool en schiet zijn (ex) partner en zijn kinderen dood waarna hij zichzelf voor de kop schiet. Niemand zal zijn (ex) partner krijgen! Mijn narcist is een: Ik ben de Keizer narcist. DIAGNOSE Alleen een deskundige kan uit de gedragingen van een persoon opmaken of hij een narcistische persoonlijkheid(-sstoornis) heeft. Maar ook wetenschappers, psychiaters en ervaringsdeskundigen hebben dan nog de grootste moeite om vast te stellen of iemand een narcist is, omdat deze stoornis meestal schuil gaat achter een masker. Dat is meteen ook de reden dat zoveel mensen slachtoffer worden. Een narcist is zo moeilijk te doorgronden, dat vrijwel niemand in eerste instantie doorheeft met welk monster men te maken heeft. Een narcist

22 22 heeft een levenslange training achter de rug hoe hij anderen om zijn vinger kan winden. Mij, jou, deskundigen, iedereen windt hij met grootste gemak om zijn vinger. Het zijn de onmogelijke gedragingen van de narcist binnen een relatie, waardoor je sterk het vermoeden begint te krijgen of die persoon een narcist is of narcistische trekjes heeft. SLACHTOFFERS Ondanks dat veel mensen een narcistische partner hebben en ondanks dat er veel kinderen zijn met een narcistische ouder, weten wij nog weinig over narcisme en over de impact van dat narcistische gedrag op het leven van anderen. Slachtoffers van narcistische mishandelingen zijn geen slachtoffer omdat zij vervelend gedrag vertonen, nee, ze zijn slachtoffer geworden van een dader met een persoonlijkheidsstoornis. Hoeveel ellende een narcist aanricht in het leven van zijn partner en kinderen weten zij, die de hel meegemaakt hebben. Hun omgeving heeft meestal geen idee! De narcist zal het charmante toneelstukje voor de omgeving van het slachtoffer blijven volhouden als dat nodig is. Nog wat specifieke eigenschappen van een narcist waar slachtoffers van narcistische mishandelingen regelmatig en/of dagelijks mee te maken hebben: streven naar absolute macht, zich superieur voelen, anderen stellen niets voor,

23 23 een voorkeursbehandeling eisen, arrogant en onvriendelijk zijn, overtuigd zijn van zijn eigen perfectie, zelfs als zijn leven een grote puinhoop is, zich boven de wet verheven voelen, wetten en regels zijn er voor anderen, altijd zijn zin willen hebben, ook als dat onmogelijk is, nooit tevreden zijn, gevoeligheid voor status. Na al die tijd dat je dacht dat JIJ gek was is de opluchting enorm als je weet dat je partner een narcist is. HIJ liet je immers denken dat je gek was, toch? Maar ondanks de enorme opluchting dat je zeker weet dat je niet gek bent, maar dat hij helemaal gestoord bezig was, stort ook je wereld in. Wat nu? Wat moet je nu gaan doen? Het is nu tijd voor bewustwording, beseffen wat je narcist allemaal met jou, je kinderen, je familie, je vrienden gedaan heeft. Besef, dat hij je afhankelijk gemaakt heeft van zijn grillen. Hij heeft je bewust afhankelijk gemaakt van zijn grillen! Het besef wat hij met je gedaan heeft, is nodig om die problematische relatie te verwerken. Dit proces van bewustwording is heel belangrijk voor iedereen die een narcist van dichtbij heeft meegemaakt. Bewust worden wat narcistische mishandelingen allemaal heeft betekent voor de slachtoffers is heel belangrijk!

24 24 Daarbij helpt het om zoveel mogelijk informatie over narcisme te verzamelen. Lees zoveel als je kan over het onderwerp narcisme. Praat met deskundigen over dit onderwerp! De meeste mensen en slachtoffers van narcistische mishandelingen hebben dat proces nodig voor ze in staat zijn tot de volgende stap: voorgoed afscheid nemen en vertrekken. De meeste mensen hebben dit stukje bewustzijn nodig om te weten wat er gebeurd is, waarom het gebeurd is, zodat je veel beter in staat bent om de juiste beslissingen te nemen over je eigen toekomst. VERSCHILLENDE TYPES Ik schrijf graag over: DE narcist. Maar dat klopt niet. Want er zijn verschillende narcistische types. Er zijn geen twee mensen hetzelfde en dat geldt, vanzelfsprekend, ook voor narcisten. Ondanks de verschillen, zijn er ook veel overeenkomsten: Het zijn vaak moeilijke mensen. Ook de Ik heb niemand nodig narcist en de Ik ben de Keizer narcist kunnen voorkomen met andere problemen of in combinaties met andere stoornissen. Narcisme is niet leeftijdgebonden. En narcisten kunnen zowel mannen als vrouwen zijn. Een narcist heeft een antisociale persoonlijkheid die zich op verschillende manieren en op verschillende momenten openbaart. De ene narcist is pervers, de andere is kwaadaardig, weer een ander is hooggevoelig. Met de een valt redelijk te leven, de ander is in staat je te vermoorden. Narcisme kan in een zeer milde vorm voorkomen (hooggevoelige of sensitieve narcist), maar ook in een extreem gevaarlijke. Narcisten kunnen pathologische leugenaars zijn, maar ook psychopaten. Ook komt het voor dat iemand is opgegroeid in een narcistische omgeving en het gedrag kopieert, zonder zelf narcistisch te zijn!

In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen

In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen 14 In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen einde, alleen een voortdurende kringloop van materie

Nadere informatie

Wat er ook aan de hand is, de gevolgen zijn hetzelfde. Je bent een aantal lichamelijke functies, die je voorheen als vanzelfsprekend aannam, kwijt.

Wat er ook aan de hand is, de gevolgen zijn hetzelfde. Je bent een aantal lichamelijke functies, die je voorheen als vanzelfsprekend aannam, kwijt. Hoofdstuk 7 Emoties Nu is het tijd om door te gaan. Je hebt je dwarslaesie, je bent hopelijk klaar met al de medische dingen, nu is het tijd om ook je gevoelens aandacht te geven. Dus: ga lekker zitten,

Nadere informatie

Er is toch niemand die jou aardig vindt. SUKKEL.

Er is toch niemand die jou aardig vindt. SUKKEL. Liefde Ik laat je nooit in de steek. Ik zal je helpen. Jij bent mijn beste vriendin. Het mooiste wat ik heb, geef ik aan jou. Ik ben verliefd... Ik heb alles voor je over. IK HOU VAN JOU! Ik bid voor je.

Nadere informatie

IK HOUD VAN MIJ!! LIEFDE EN HOOGGEVOELIGHEID...

IK HOUD VAN MIJ!! LIEFDE EN HOOGGEVOELIGHEID... IK HOUD VAN MIJ!! LIEFDE EN HOOGGEVOELIGHEID... Geplaatst op 28 juni, 2015 in het YOGI YOGA blad editie juli + augustus 2015 Lieve schat, je bent zo'n mooie, lieve en grappige vrouw, zelfs met je nukken

Nadere informatie

Hij/zij was de liefste, maar ook de ergste

Hij/zij was de liefste, maar ook de ergste Hij/zij was de liefste, maar ook de ergste Eerste druk, 2014 2014 Emelie van Laar isbn: 9789048434497 nur: 775 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl Hoewel aan de totstandkoming van

Nadere informatie

Vanjezelfhouden.nl 1

Vanjezelfhouden.nl 1 1 Kan jij van jezelf houden? Dit ontwerp komt eigenlijk altijd weer ter sprake. Ik verbaas mij erover hoeveel mensen er zijn die dit lastig vinden om te implementeren in hun leven. Veel mensen willen graag

Nadere informatie

De Inner Child meditatie

De Inner Child meditatie De Inner Child meditatie copyright Indra T. Preiss volgens Indra Torsten Preiss copyright Indra T. Preiss Het innerlijke kind Veel mensen zitten met onvervulde verlangens die hun oorsprong hebben in hun

Nadere informatie

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou.

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou. JUST BE YOU.NL Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen Marian Palsgraaf - www.justbeyou.nl Het mooiste wat je kunt worden is jezelf. Mijn passie is mensen te helpen

Nadere informatie

OOGGETUIGE. Johannes 20:30-31

OOGGETUIGE. Johannes 20:30-31 1 januari OOGGETUIGE Johannes 20:30-31 Een nieuw jaar ligt voor ons. Wat er gaat komen, weten we niet. Al heb je waarschijnlijk mooie plannen gemaakt. Misschien heb je goede voornemens. Om elke dag uit

Nadere informatie

Deel 12/12. Ontdek die ene aanpak waarmee je al je problemen oplost

Deel 12/12. Ontdek die ene aanpak waarmee je al je problemen oplost Beantwoord eerst de volgende vragen: 1. Welke inzichten heb je gekregen n.a.v. het vorige deel en de oefeningen die je hebt gedaan? 2. Wat heb je er in de praktijk mee gedaan? 3. Wat was het effect op

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Bewustwording dag 1 Ik aanvaard mezelf zoals ik nu ben.

Bewustwording dag 1 Ik aanvaard mezelf zoals ik nu ben. Het meditatieprogramma duurt veertig dagen en bestaat uit tien affirmaties. Het is fijn om gedurende dit programma een dagboek bij te houden om je bewustwordingen en ervaring op schrijven. Elke dag spreek

Nadere informatie

Grenzen. Wat zijn grenzen en hoe stel je ze? July 5, 2016 Opgesteld door: Sheila Neijman

Grenzen. Wat zijn grenzen en hoe stel je ze?  July 5, 2016 Opgesteld door: Sheila Neijman Grenzen Wat zijn grenzen en hoe stel je ze? WWW.HEART4HAPPINESS.NL July 5, 2016 Opgesteld door: Sheila Neijman Grenzen Wat zijn grenzen en hoe stel je ze? In mijn leven heb ik ervaren dat ik het heel erg

Nadere informatie

ZML SO Leerlijn Sociale en emotionele ontwikkeling: zelfbeeld en sociaal gedrag

ZML SO Leerlijn Sociale en emotionele ontwikkeling: zelfbeeld en sociaal gedrag ZML SO Leerlijn Sociale en emotionele ontwikkeling: zelfbeeld en sociaal gedrag SOCIALE EN EMOTIONELE ONTWIKKELING: ZELFBEELD EN SOCIAAL GEDRAG Leerlijnen Kerndoelen 1.1. Jezelf presenteren 1.2. Een keuze

Nadere informatie

Copyright Marlou en Anja Alle rechten voorbehouden Opeenrijtje.com info@opeenrijtje.com 3.0

Copyright Marlou en Anja Alle rechten voorbehouden Opeenrijtje.com info@opeenrijtje.com 3.0 2 Deel 1 Beïnvloeden van gedrag - Zeg wat je doet en doe wat je zegt - 3 Interactie Het gedrag van kinderen is grofweg in te delen in gewenst gedrag en ongewenst gedrag. Gewenst gedrag is gedrag dat we

Nadere informatie

Borderline. Als gevoelens en gedrag snel veranderen. Deze folder is voor doven en slechthorenden die meer willen weten over borderline

Borderline. Als gevoelens en gedrag snel veranderen. Deze folder is voor doven en slechthorenden die meer willen weten over borderline ggz voor doven & slechthorenden Borderline Als gevoelens en gedrag snel veranderen Deze folder is voor doven en slechthorenden die meer willen weten over borderline Herkent u dit? Bij iedereen gaat wel

Nadere informatie

Oriëntatiefase Verdiepingsfase Integratiefase. Leerjaar 3, 15 Jaar. Leerjaar 4, 16 jaar

Oriëntatiefase Verdiepingsfase Integratiefase. Leerjaar 3, 15 Jaar. Leerjaar 4, 16 jaar ARRANGEMENTKAART maart 2013 Sociaal-emotioneel VSO- AFDELING Standaarden VSO Leeftijd à 13 14 15 16 17 18 19 Gevorderd 25% 10 10 11 11 11 12 12 Voldoende 75% 7 7 8 8 9 9 10 Minimum 90% 3 4 4 4 5 5 5 Arrangementen

Nadere informatie

Zelfbeschadiging; wat kun jij doen om te helpen?

Zelfbeschadiging; wat kun jij doen om te helpen? Zelfbeschadiging; wat kun jij doen om te helpen? Familie of naaste zijn van iemand die zichzelf beschadigt kan erg moeilijk zijn. Iemand van wie je houdt doet zichzelf pijn en het lijkt alsof je niks kunt

Nadere informatie

Hoe Zeker Ben Ik Van Mijn Relatie

Hoe Zeker Ben Ik Van Mijn Relatie Hoe Zeker Ben Ik Van Mijn Relatie Weet jij in welke opzichten jij en je partner een prima relatie hebben en in welke opzichten je nog wat kunt verbeteren? Na het doen van de test en het lezen van de resultaten,

Nadere informatie

Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering.

Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering. Bij SNAP leren we ouders en kinderen vaardigheden om problemen op te lossen en meer zelfcontrole te ontwikkelen. Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering. SNAP (STOP

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

Groep 1, 2 Thema 1 De groep? Dat zijn wij! 1. Hallo, hier ben ik! Samen plezier maken en elkaar beter leren kennen.

Groep 1, 2 Thema 1 De groep? Dat zijn wij! 1. Hallo, hier ben ik! Samen plezier maken en elkaar beter leren kennen. Groep 1, 2 1. Hallo, hier ben ik! 2. Prettig kennis te maken Kinderen leren elkaar beter kennen en ontdekken verschillen en overeenkomsten. 3. Samen in de klas Over elkaar helpen, geholpen worden en afspraken

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

Luisteren naar de Heilige Geest

Luisteren naar de Heilige Geest Luisteren naar de Heilige Geest Johannes 14:16-17 En Ik zal de Vader bidden en Hij zal u een andere Trooster geven om tot in eeuwigheid bij u te zijn, de Geest der waarheid, die de wereld niet kan ontvangen,

Nadere informatie

VRAGENLIJSTEN. Verlatingsangst - Pagina 57. Wantrouwen en Misbruik - Pagina 79

VRAGENLIJSTEN. Verlatingsangst - Pagina 57. Wantrouwen en Misbruik - Pagina 79 Verlatingsangst - Pagina 57 1 Ik ben vaak bang dat de mensen die me dierbaar zijn me zullen verlaten 2 Ik klamp me aan mensen vast omdat ik bang ben om in de steek gelaten te worden 3 Er zijn te weinig

Nadere informatie

Deze gevoelens en emoties blijven bestaan totdat jij er aan toe bent om ze te uiten.

Deze gevoelens en emoties blijven bestaan totdat jij er aan toe bent om ze te uiten. Ik wil EmoKnallen. Sjoelen en uiten van emoties en gevoelens met jongeren en volwassenen. Benodigdheden: een sjoelbak en sjoelschijven. Te spelen op school, in jongeren en opvangcentra, in het gezin, bij

Nadere informatie

Een dag uit het leven van een au pair Doëlla Kroll

Een dag uit het leven van een au pair Doëlla Kroll Een dag uit het leven van een au pair Doëlla Kroll Weer een dag dat ik vroeg moet op staan, de ellende weer begint. De dagen worden steeds langer en vermoeiender. De dingen waaraan ik gedacht heb om het

Nadere informatie

4 Heer, u hebt aan de mensen uw regels gegeven. Zo weet ik wat ik moet doen. 5 Ik wil leven volgens uw wetten, en dat volhouden, elke dag weer.

4 Heer, u hebt aan de mensen uw regels gegeven. Zo weet ik wat ik moet doen. 5 Ik wil leven volgens uw wetten, en dat volhouden, elke dag weer. Psalmen Psalm 119 Heer, ik wil leven volgens uw wetten 1 Gelukkig zijn mensen die altijd het goede doen, die leven volgens de wet van de Heer. 2 Gelukkig zijn mensen die altijd denken aan de woorden van

Nadere informatie

Aan de slag met de Werk Ster!

Aan de slag met de Werk Ster! Aan de slag met de Werk Ster! Werk Ster Copyright EgberinkDeWinter 2013-2014 Werk Ster Stappen naar werk De Werk Ster helpt je duidelijk te krijgen waar jij op dit moment staat op weg naar werk. Je krijgt

Nadere informatie

voor leerlingen Pesten op het werk VRAGEN EN OPDRACHTEN

voor leerlingen Pesten op het werk VRAGEN EN OPDRACHTEN voor leerlingen Pesten op het werk VRAGEN EN OPDRACHTEN Bladzijde 5 Waarom dit boekje? Lees de tekst goed. Beantwoord dan de onderstaande vragen. 1 Waar gaat het boekje over?... 2 Door wie kun je op het

Nadere informatie

Afgesproken verdeling van de boeken over de groepen

Afgesproken verdeling van de boeken over de groepen DE KANJERTRAINING. Op de Jozefschool wordt er in alle groepen kanjertraining gegeven. Alle leerkrachten zijn gecertificeerd. Doel van de Kanjertraining? Deze werkwijze biedt lln. kapstokken aan om beter

Nadere informatie

De hooggevoelige ondernemer

De hooggevoelige ondernemer De hooggevoelige ondernemer Vraag en antwoordboek Drs. Bas van Vugt 1 Ten geleide: Aan de hand van praktische lezersvragen legt Bas uit wat hooggevoeligheid en de hooggevoelige ondernemer is. Tevens komen

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

E-learning: Hoe krijgen ze me zo gek als leidinggevende?

E-learning: Hoe krijgen ze me zo gek als leidinggevende? E-learning: Hoe krijgen ze me zo gek als leidinggevende? Module 3/9 1 Beantwoord eerst de volgende vragen: 1. Welke inzichten heb je gekregen n.a.v. het vorige deel en de oefeningen die je hebt gedaan?

Nadere informatie

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd 53 9 Vader Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd heeft. P Ik begin steeds beter te begrijpen dat het heel bijzonder is dat ik een kind van God, mijn

Nadere informatie

HOE JE IN 5 STAPPEN ECHT ZELFVERTROUWEN OPBOUWT

HOE JE IN 5 STAPPEN ECHT ZELFVERTROUWEN OPBOUWT HOE JE IN 5 STAPPEN ECHT ZELFVERTROUWEN OPBOUWT DOOR ANN VAN RIET WWW.ALTHEA-COACHING.BE Hallo! In dit e-book ga je leren hoe je echt zelfvertrouwen kan opbouwen. En daarmee bedoel ik dus niet gewoon denken

Nadere informatie

Borderline in het gezin. Koos Krook, sr. preventiefunctionaris GGZ Midden Brabant

Borderline in het gezin. Koos Krook, sr. preventiefunctionaris GGZ Midden Brabant Borderline in het gezin. Koos Krook, sr. preventiefunctionaris GGZ Midden Brabant Inleiding - Stellingen. - Ontstaan psychiatrische aandoeningen. - Wat zien naastbetrokkenen. - Invloed van borderline op

Nadere informatie

Jouw Belang Jouw ouders bespreken gezamenlijk over én met jou wat jouw belang is. Zodat jouw ouders

Jouw Belang Jouw ouders bespreken gezamenlijk over én met jou wat jouw belang is. Zodat jouw ouders - Dit basis Kindplan kan als onderdeel worden ingevoegd in het ouderschapsplan of los worden gebruikt door ouders al dan niet met hulp van een professional - Ouders ga na de eerste afspraak met een professional

Nadere informatie

Gevaarlijke liefde. Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Ik geloof dat hij Ramon heet!

Gevaarlijke liefde. Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Ik geloof dat hij Ramon heet! Gevaarlijke liefde Gevaarlijke liefde In de pauze Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Als je verliefd wordt ben je in de wolken. Tegelijk voel je je

Nadere informatie

WERKBLADEN Seksuele intimidatie

WERKBLADEN Seksuele intimidatie WERKBLADEN Seksuele intimidatie 1 Waarom dit boekje? 1.1 Zet een rondje om het goede antwoord. Seksuele intimidatie komt vaak voor. Ja Nee Seksuele intimidatie komt weinig voor. Ja Nee Mannen worden vaker

Nadere informatie

Stop met vergelijken. Je bent uniek

Stop met vergelijken. Je bent uniek Stop met vergelijken. Je bent uniek Deze week schrijft Tineke Franssen, een van de wandelcoaches van Het Coach Bureau, het artikel. Vlak voor de zomer rondt zij het wandelcoachtraject af met Hanneke (43).

Nadere informatie

4 Denken. in het park een keer gebeten door een hond. Als Kim een hond ziet wil ze hem graag aaien. Als

4 Denken. in het park een keer gebeten door een hond. Als Kim een hond ziet wil ze hem graag aaien. Als 4 Denken In dit hoofdstuk vertellen we hoe jij om kan gaan met je gedachten. Veel gedachten maak je zelf. Ze bepalen hoe jij je voelt. We geven tips hoe jij jouw gedachten en gevoelens zelf kunt sturen.

Nadere informatie

Stap 6: Wat is de kernovertuiging?

Stap 6: Wat is de kernovertuiging? E-Learning: Hoe krijgen ze me zo gek als leidinggevende? Module 7/9 Stap 6: Wat is de kernovertuiging? De relevante vraag is hier: wat is het ergste wat er kan gebeuren als hij zijn controledrang loslaat?

Nadere informatie

[IN 3 STAPPEN JE EX TERUG.]

[IN 3 STAPPEN JE EX TERUG.] 2011 Life Coach Désirée Snelling Berg Desirée [IN 3 STAPPEN JE EX TERUG.] Leer de technieken om met behulp van je onderbewuste en het universum je ex weer terug te krijgen. Inleiding Het is geen geheim

Nadere informatie

Noach bouwt een ark Genesis 6-8

Noach bouwt een ark Genesis 6-8 2 Noach bouwt een ark Genesis 6-8 Het is niet fijn meer op de aarde. De mensen maken ruzie, ze vechten en ze zijn God vergeten. Maar er is één man die anders is. Dat is Noach. Op een dag praat God met

Nadere informatie

Psychisch of Psychiatrie? 12-06-2012

Psychisch of Psychiatrie? 12-06-2012 Wat is een psychische stoornis? Een psychische stoornis is een patroon van denken, voelen en gedrag dat binnen de geldende cultuur ongebruikelijk is. Het patroon veroorzaakt last bij de persoon zelf en/of

Nadere informatie

GOED VRIENDJE? FOUT VRIENDJE?

GOED VRIENDJE? FOUT VRIENDJE? Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Veilig Thuis, tel.: 0800 2000 Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een uitgave van JIP Den Haag en Middin.

Nadere informatie

Deel 9/12. Leer je invloed effectief aanwenden om je doelen te bereiken

Deel 9/12. Leer je invloed effectief aanwenden om je doelen te bereiken Beantwoord eerst de volgende vragen: 1. Welke inzichten heb je gekregen n.a.v. het vorige deel en de oefeningen die je hebt gedaan? 2. Wat heb je er in de praktijk mee gedaan? 3. Wat was het effect op

Nadere informatie

Tijdschrift Kindermishandeling April 2013 Onderwijsspecial deel 2. 8 tips voor een goed gesprek met je leerling

Tijdschrift Kindermishandeling April 2013 Onderwijsspecial deel 2. 8 tips voor een goed gesprek met je leerling 8 tips voor een goed gesprek met je leerling Edith Geurts voor Tijdschrift Kindermishandeling Het kan zijn dat je als leerkracht vermoedt dat een kind thuis in de knel zit. Bijvoorbeeld doordat je signalen

Nadere informatie

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Informatie voor cliënten Cliënten en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel hebben vaak nare dingen meegemaakt. Ze zijn geschokt

Nadere informatie

SOCIALE EN EMOTIONELE ONTWIKKELING: ZELFBEELD EN SOCIAAL GEDRAG

SOCIALE EN EMOTIONELE ONTWIKKELING: ZELFBEELD EN SOCIAAL GEDRAG Leerlijn Sociale en emotionele ontwikkeling: zelfbeeld en sociaal gedrag SOCIALE EN EMOTIONELE ONTWIKKELING: ZELFBEELD EN SOCIAAL GEDRAG Kerndoel 1: Zelfbeeld: De leerlingen leren met behoud van het gevoel

Nadere informatie

Lucas 10:25-37 - Mag Jezus jouw naaste zijn?

Lucas 10:25-37 - Mag Jezus jouw naaste zijn? Lucas 10:25-37 - Mag Jezus jouw naaste zijn? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Bij deze preek is geen powerpoint

Nadere informatie

Hier ben ik. Het is goed dat ik er ben. Ik ben te vertrouwen. Ik help. Ik speel niet de baas. Ik lach niet uit. Ik ben niet zielig.

Hier ben ik. Het is goed dat ik er ben. Ik ben te vertrouwen. Ik help. Ik speel niet de baas. Ik lach niet uit. Ik ben niet zielig. Hier ben ik. Het is goed dat ik er ben. Ik ben te vertrouwen. Ik help. Ik speel niet de baas. Ik lach niet uit. Ik ben niet zielig. Doet iemand expres naar? Dan denk ik: bekijk het maar! Ik gedraag me

Nadere informatie

In 5 stappen naar meer vrijheid én verbinding in je relatie

In 5 stappen naar meer vrijheid én verbinding in je relatie In 5 stappen naar meer vrijheid én verbinding in je relatie Hallo! Je houdt van je partner. Jullie zijn al geruime tijd samen en hebben misschien samen kinderen. Jullie leiden een druk bestaan en tijd

Nadere informatie

Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst. Voorganger: ds. Bert de Wit

Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst. Voorganger: ds. Bert de Wit Preek Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst Thema: @Home Voorganger: ds. Bert de Wit Schriftlezing: Lucas 15:11-32 Een vader had twee zonen zo begint het verhaal. Met de beschrijving van een gezin.

Nadere informatie

Cambriana online hulpprogramma

Cambriana online hulpprogramma Dit is deel 1 van het online hulpprogramma van Cambriana. Verwerking van een scheiding 'Breaking up is hard to do' Neil Sedaka Een scheiding is een van de pijnlijkste ervaringen die je kunt meemaken in

Nadere informatie

Geweld in huis raakt kinderen. Informatie en advies voor ouders. huiselijkgeweldwb.nl 0900 126 26 26. 5 cent per minuut

Geweld in huis raakt kinderen. Informatie en advies voor ouders. huiselijkgeweldwb.nl 0900 126 26 26. 5 cent per minuut Geweld in huis raakt kinderen Informatie en advies voor ouders Grafisch ontwerp: Ontwerpstudio 2 MAAL EE Bij huiselijk geweld tussen (ex-)partners worden kinderen vaak over het hoofd gezien. Toch hebben

Nadere informatie

Lucy heeft een ballon

Lucy heeft een ballon Caro Kindercoach & begeleiding Maasdijk 16 4283 GA Giessen 0620380336 info@carokindercoach.nl www.carokindercoach.nl heeft een ballon Handleiding Doelgroep: Kinderen van 3 tot 6 jaar. Doel van het lezen

Nadere informatie

Wat je voelt is wat je denkt! De theorie van het rationeel denken

Wat je voelt is wat je denkt! De theorie van het rationeel denken Wat je voelt is wat je denkt! De theorie van het rationeel denken Mensen zoeken hulp omdat ze overhoop liggen met zichzelf of met anderen. Dit kan zich op verschillende manieren uiten. Sommige mensen worden

Nadere informatie

Hillegom, De Hoeksteen 7 september 2014 Maurits de Ridder. Jesaja 56 : 1-7 Mattheus 15 : 21-28. Gemeente van Christus Jezus, onze Heer,

Hillegom, De Hoeksteen 7 september 2014 Maurits de Ridder. Jesaja 56 : 1-7 Mattheus 15 : 21-28. Gemeente van Christus Jezus, onze Heer, Hillegom, De Hoeksteen 7 september 2014 Maurits de Ridder Jesaja 56 : 1-7 Mattheus 15 : 21-28 Gemeente van Christus Jezus, onze Heer, "Nu even niet", was ooit de reclameslogan van een landelijk bekend

Nadere informatie

Persoonlijkheidsprofiel. Anoniem

Persoonlijkheidsprofiel. Anoniem Anoniem 2012 1. Inleiding Dit is jouw persoonlijkheidsprofiel. Het profiel is gebaseerd op de antwoorden die jij hebt gegeven in de vragenlijst. Jouw antwoorden zijn vergeleken met die van een grote groep

Nadere informatie

LIEFDE. als tegengif tegen narcisme

LIEFDE. als tegengif tegen narcisme 0 LIEFDE als tegengif tegen narcisme Ik spreek veel vrouwen en ook mannen die slachtoffer zijn van (ex-)partners met narcistische trekken of een narcistische persoonlijkheidsstoornis (NPS). Soms zijn ze

Nadere informatie

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig De tijd vliegt voorbij en voor je weet zijn we al weer een jaar verder. Ik zeg wel eens: mensen overschatten wat je in een jaar kunt doen, maar onderschatten wat je in 3 jaar kan realiseren. Laten we naar

Nadere informatie

Schrijf je verhaal. zeven schrijfopdrachten

Schrijf je verhaal. zeven schrijfopdrachten Schrijf je verhaal zeven schrijfopdrachten THEM A LOYALITEIT Onder loyaliteit verstaan wij: De manier waarop het kind de band tussen hem en zijn ouders ervaart en hoe hij hiermee omgaat. Hierbij is te

Nadere informatie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie Zaken voor mannen Verhalen van mannen met epilepsie Introductie Niet alle mannen vinden het prettig om over hun gezondheid te praten. Ieder mens is anders. Elke man met epilepsie ervaart zijn epilepsie

Nadere informatie

KINDEREN LEKKER IN HUN VEL

KINDEREN LEKKER IN HUN VEL KINDEREN LEKKER IN HUN VEL 1. Welkom wij zijn Karin Hallegraeff en Noelle van Delden van Praktijk IKKE Karin stelt zich voor en er komt een foto van Karin in beeld. Noelle stelt zich voor en er komt een

Nadere informatie

hoe we onszelf zien, hoe we dingen doen, hoe we tegen de toekomst aankijken. Mijn vader en moeder luisteren nooit naar wat ik te zeggen heb

hoe we onszelf zien, hoe we dingen doen, hoe we tegen de toekomst aankijken. Mijn vader en moeder luisteren nooit naar wat ik te zeggen heb hoofdstuk 8 Kernovertuigingen Kernovertuigingen zijn vaste gedachten en ideeën die we over onszelf hebben. Ze helpen ons te voorspellen wat er gaat gebeuren en te begrijpen hoe de wereld in elkaar zit.

Nadere informatie

Magie voor het verkopen van je huis Leer hoe je in korte tijd je huis kunt verkopen en ook nog voor een gunstige prijs. Desirée

Magie voor het verkopen van je huis Leer hoe je in korte tijd je huis kunt verkopen en ook nog voor een gunstige prijs. Desirée Life Coach Désirée Snelling Berg Magie voor het verkopen van je huis Leer hoe je in korte tijd je huis kunt verkopen en ook nog voor een gunstige prijs. Desirée 2011 Magie voor het verkopen van je huis

Nadere informatie

Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15

Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15 Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15 U hebt de Geest niet ontvangen om opnieuw als slaven in angst te leven, u hebt de Geest ontvangen om Gods kinderen

Nadere informatie

Susanne Hühn. Het innerlijke kind. angst loslaten

Susanne Hühn. Het innerlijke kind. angst loslaten Susanne Hühn Het innerlijke kind angst loslaten Inhoud Inleiding 7 Hoe ontstaat angst? 11 Wegen uit de angst 19 Het bange innerlijke kind leren kennen 35 Meditatie Het bange innerlijke kind leren kennen

Nadere informatie

Test je zelfvertrouwen

Test je zelfvertrouwen Test je zelfvertrouwen Hallo, Wie onzeker wordt over zichzelf, probeert zichzelf te beschermen. Je ego heeft er allerlei slimme tactieken voor, maar die doen soms meer kwaad dan goed: dat wat je ooit hielp

Nadere informatie

Mishandeling en seksueel. Laat het niet zomaar gebeuren

Mishandeling en seksueel. Laat het niet zomaar gebeuren Mishandeling en seksueel geweld Laat het niet zomaar gebeuren Alles over mishandeling en seksueel geweld Meldpunt Geweld, Misbruik en Kindermishandeling tel. 1712 elke werkdag van 9 tot 17 uur Dit nummer

Nadere informatie

Als je nog steeds hoopt dat oplossingen buiten jezelf liggen dan kun je dit boekje nu beter weg leggen.

Als je nog steeds hoopt dat oplossingen buiten jezelf liggen dan kun je dit boekje nu beter weg leggen. Theoreasy de theorie is eenvoudig. Je gaat ontdekken dat het nemen van verantwoordelijkheid voor je eigen denken en doen dé sleutel is tot a beautiful way of life. Als je nog steeds hoopt dat oplossingen

Nadere informatie

Terrorisme en dan verder Wat te doen na een aanslag?

Terrorisme en dan verder Wat te doen na een aanslag? Terrorisme en dan verder Wat te doen na een aanslag? Publieksversie Ga zo veel mogelijk door met uw normale dagelijkse activiteiten. Dat geeft u het gevoel dat u de baas bent over de situatie. Dit is ook

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. namelijk afschuwelijke dingen! Daders zijn soms zo creatief en geslepen, daar kunnen we ons maar amper een voorstelling bij maken.

Hoofdstuk 1. namelijk afschuwelijke dingen! Daders zijn soms zo creatief en geslepen, daar kunnen we ons maar amper een voorstelling bij maken. Hoofdstuk 1 Het beestje bij de naam Wat gebeurt er precies? In dit hoofdstuk wil ik graag stilstaan bij geweld en misbruik en wat het precies is. We hebben hier allemaal onze eigen ideeën over. Schelden,

Nadere informatie

Ervaringen Voorbeeld jouw ervaring delen? formulier

Ervaringen Voorbeeld jouw ervaring delen? formulier Ervaringen Voorbeeld jouw ervaring delen? formulier Vraag 1 Hoe heb je zielsliefde ontdekt, en ontdekte je zielsliefde het ook op dat moment? Ik ontmoette haar op mijn werk in de rookruimte. We konden

Nadere informatie

Wie zijn jouw vrienden? Opdracht:

Wie zijn jouw vrienden? Opdracht: Wie zijn jouw vrienden? Opdracht: 1. Maak een spinnenweb van jouw belangrijkste vrienden. 2. Schrijf er telkens bij waar je die vriend hebt leren kennen. 3. Schrijf de meest positieve eigenschap als vriend

Nadere informatie

Verslavingszorg en meer...

Verslavingszorg en meer... Verslavingszorg en meer... Wanneer spreek je van VERSLAAFD? Het 12 Steps Minnesota Model gaat uit van 4 criteria, tezamen vormen zij de MACHTELOOSHEID 1. Controleverlies over de inname 1 is teveel 100

Nadere informatie

Zo verleid je de vrouw van je dromen! UITGELEKT Pagina 1

Zo verleid je de vrouw van je dromen! UITGELEKT Pagina 1 Zo verleid je de vrouw van je dromen! UITGELEKT Pagina 1 Hoofdstuk 5: Hoe Je De Kans Op Success Verruïneerd De Vijf Dodelijke Misvattingen Eén van de manieren om je kansen op succes gegarandeerd te verruïneren

Nadere informatie

PERSOONLIJKHEIDSSTOORNIS

PERSOONLIJKHEIDSSTOORNIS PERSOONLIJKHEIDSSTOORNIS PATIËNTENINFORMATIE ALGEMEEN Wat is een persoonlijkheidsstoornis? Ieder mens heeft een persoonlijkheid. Een persoonlijkheid is de optelsom van hoe u als persoon bent, hoe u zich

Nadere informatie

Je gezicht en houding. spreken boekdelen!

Je gezicht en houding. spreken boekdelen! Ronald Dingerdis Je gezicht en houding 5 spreken boekdelen! Iedereen lekt non-verbale communicatie. Het is menselijk en het gebeurt gewoon. Het is ook logisch want communicatie bestaat voor het grootste

Nadere informatie

Informatie en advies voor ouders

Informatie en advies voor ouders Geweld in huis raakt kinderen Informatie en advies voor ouders 1 2 Wist u dat de gevolgen van het zien of horen van geweld in het gezin net zo groot zijn als zelf geslagen worden? Ook als het geweld gestopt

Nadere informatie

Mishandeld en tóch loyaal aan je ouders

Mishandeld en tóch loyaal aan je ouders "Ik mocht van Tante niet met Willeke omgaan. Dat is later gelukkig hersteld, ze is nu heel nabij." Mishandeld en tóch loyaal aan je ouders TILBURG STEPHAN JONGERIUS Zo'n 200 kinderboeken heeft Elle van

Nadere informatie

Psychische. problemen. bij ouders. Wat doe je met ouders die in de knoop zitten?

Psychische. problemen. bij ouders. Wat doe je met ouders die in de knoop zitten? Psychische problemen bij ouders Wat doe je met ouders die in de knoop zitten? Alles over psychische problemen bij je ouders IKMAAKDEKLIK.be Een onlineplatform voor kinderen van ouders met psychische problemen.

Nadere informatie

Inhoud. Een nacht 7. Voetstappen 27. Strijder in de schaduw 51

Inhoud. Een nacht 7. Voetstappen 27. Strijder in de schaduw 51 Inhoud Een nacht 7 Voetstappen 27 Strijder in de schaduw 51 5 Een nacht 6 Een plek om te slapen Ik ben gevlucht uit mijn land. Daardoor heb ik geen thuis meer. De wind neemt me mee. Soms hierheen, soms

Nadere informatie

Tekst: Job 16: 20 Thema: Doge jo wol? Bijzonderheden: Tweede zondag in de 40-dagentijd. Beste mensen,

Tekst: Job 16: 20 Thema: Doge jo wol? Bijzonderheden: Tweede zondag in de 40-dagentijd. Beste mensen, Tekst: Job 16: 20 Thema: Doge jo wol? Bijzonderheden: Tweede zondag in de 40-dagentijd Liturgie: Welkom Gezang 172: 1,3,4 Begroeting Psalm 139: 1,2 Gebed Projektlied: Nieuw leven Kindernevendienst Schriftlezing:

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties Preek Gemeente van Christus, Het staat er een beetje verdwaald in dit hoofdstuk De opmerking dat ook Jezus doopte en leerlingen maakte. Het is een soort zwerfkei, je leest er ook snel overheen. Want daarna

Nadere informatie

Papa, je snapt er ook helemaal niets van he!

Papa, je snapt er ook helemaal niets van he! TIM VAN DER VLIET Papa, je snapt er ook helemaal niets van he! HANDBOEK MET LESSEN VAN KINDEREN Over mij Ik... heb twee regels als het over de opvoeding van mijn kinderen gaat. 1 Je hebt je eigen pad 2

Nadere informatie

Daar in die duistere hoek

Daar in die duistere hoek Daar in die duistere hoek Borderline. Dagboek Candy Jadoul 1 Internet : www.jongboek.nl Email: info@jongboek.nl Trefwoord: Opbouw, denkwereld, oplossingen en tips Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze

Nadere informatie

Test: In hoeverre voel je je eenzaam? 42 vragen

Test: In hoeverre voel je je eenzaam? 42 vragen Test: In hoeverre voel je je eenzaam? 42 vragen Print dit document (7 pagina s) uit en omcirkel of arceer datgene wat op jou van toepassing is: 1. Ben je alleen? nooit soms/regelmatig (vrijwel) altijd

Nadere informatie

Persoonlijkheidsstoornissen in DSM-5. M.A. Louter

Persoonlijkheidsstoornissen in DSM-5. M.A. Louter Persoonlijkheidsstoornissen in DSM-5 M.A. Louter 6-9-2016 2 Casusbespreking Ivo Croon, 32 jaar Doorverwezen voor psychisch onderzoek door werkgever Leek bij sollicitatie gekwalificeerd (2 diploma s) Echter:

Nadere informatie

ASSERTIVITEIT

ASSERTIVITEIT ASSERTIVITEIT WWW.I-LEARNING.BE - WAT IS ASSERTIVITEIT? Subassertief, agressief, manipulatief of assertief? Assertief gedrag Assertief ben je als je op een vriendelijke, kalme manier opkomt voor je mening,

Nadere informatie

Lopen op je tenen. Les en handboek praktijk Over huiselijk geweld en de hulp die geboden wordt.

Lopen op je tenen. Les en handboek praktijk Over huiselijk geweld en de hulp die geboden wordt. Lopen op je tenen Les en handboek praktijk Over huiselijk geweld en de hulp die geboden wordt. Lopen op je tenen Les en handboek praktijk Gerard M van Duin 3 2 Schrijver: mr drs GM van Duin Coverontwerp:

Nadere informatie

LES 10. Sluipaanval. Doe Lees 1 Samuël 24.

LES 10. Sluipaanval. Doe Lees 1 Samuël 24. LES Sluipaanval Ben je wel eens gepest? Is er iemand die altijd vervelend tegen jou doet? Heb je ooit geprobeerd om die persoon terug te pakken? (Zie 1 Samuël 24; Patriarchen en Profeten, blz. 603-615)

Nadere informatie

Een nagelaten bekentenis. Het bekende verhaal van Marcellus Emants, naverteld door Helene Bakker

Een nagelaten bekentenis. Het bekende verhaal van Marcellus Emants, naverteld door Helene Bakker Een nagelaten bekentenis Het bekende verhaal van Marcellus Emants, naverteld door Helene Bakker Moeilijke woorden zijn onderstreept. Ze worden uitgelegd in de woordenlijst op pagina 118. dit boek heeft

Nadere informatie

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram,

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, mijn kleine broer Dat is niet van mij mama Dan zegt ze

Nadere informatie

Nummer 1 December 2011. Cursusaanbod 2012 Gedeeld verdriet Mindfulness Laat je zelf zien

Nummer 1 December 2011. Cursusaanbod 2012 Gedeeld verdriet Mindfulness Laat je zelf zien Nummer 1 December 2011 Cursusaanbod 2012 Gedeeld verdriet Mindfulness Laat je zelf zien LANDELIJK HEEFT 16% VAN DE JONGEREN PSYCHOSOCIALE PROBLEMEN. Scoop richt zich bij coaching, counseling en training

Nadere informatie