Hoe ontstaat leedvermaak onder consumentengroepen?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hoe ontstaat leedvermaak onder consumentengroepen?"

Transcriptie

1 Hoe ontstaat leedvermaak onder consumentengroepen? Het proces van het ontstaan van leedvermaak en de gevolgen van leedvermaak voor een merk. 1 Marjolein van der Kolk Vrije Universiteit Amsterdam Hoe ontstaat leedvermaak onder consumentengroepen?

2 Iedereen heeft het wel eens; een prettig gevoel wanneer die ene arrogante buurman een kras ontdekt op zijn gloednieuwe auto. Want; het is zijn verdiende loon. Toch? De term leedvermaak omschrijft dit gevoel van vreugde wat optreedt bij het zien van ongeluk bij een ander (Heider, 1958) en is al meedere keren wetenschappelijk onderzocht. Het is een veelvoorkomend verschijnsel onder voetbalsupporters en aanhangers van politieke partijen. Waarom leedvermaak juist onder deze groepen veel voorkomt heeft te maken met verschillende factoren. Zo voelen voetbalsupporters zich vaak verbonden met hun medefans en zijn ze erg geïnteresseerd in het domein voetbal. Dit zijn factoren die ervoor kunnen zorgen dat er veel leedvermaak wordt ervaren wanneer de tegenpartij een misstap begaat. De meeste onderzoeken naar leedvermaak toetsen of er leedvermaak ontstaat om groepen of personen die falen. Minder is er bekend over leedvermaak onder consumentengroepen; kunnen zij ook leedvermaak ervaren? Sundie (2009) heeft aangetoond dat jaloezie een mogelijke factor is die invloed heeft op leedvermaak onder consumentengroepen, of andere factoren ook invloed hebben is in de bestaande literatuur nog niet bekend. Wat kunnen de gevolgen zijn voor een product of merk wanneer consumenten leedvermaak ervaren? Dat wordt getoetst in dit onderzoek waar er wordt getoetst of BlackBerry-gebruikers leedvermaak ervaren wanneer de iphone faalt, en welke factoren daarop van invloed zijn. Gebruikers van smartphones zijn vaak erg gehecht aan hun eigen merk en hebben een sterke mening over gebruikers van een concurrerend merk. Uit een korte rondvraag onder BlackBerrygebruikers naar hun gevoelens over de iphone kwam naar voren dat de iphone overpriced gehypte rotzooi zou zijn en bovendien zou alleen het imago van Apple zorgen voor de vele verkopen. Op internet komen BlackBerrygebruikers veel samen om de laatste weetjes over BlackBerry te weten te komen. Net als voetbalfans lijken BlackBerry-gebruikers zich verbonden te voelen met hun medegebruikers. Zouden de ogenschijnlijk aanwezige factoren domeinrelevantie, sociale identificatie en jaloezie genoeg zijn om leedvermaak te veroorzaken onder deze consumentengroep? Naast deze factoren worden ook vijandige gevoelens en negatief affect jegens iphonegebruikers meegenomen. Of en hoe deze factoren leedvermaak veroorzaken, en of dit invloed heeft op word of mouth en koopintenties, wordt uiteengezet in dit onderzoek. 2 Marjolein van der Kolk Vrije Universiteit Amsterdam Hoe ontstaat leedvermaak onder consumentengroepen?

3 Leedvermaak en zijn determinanten... 4 Wat is leedvermaak?... 4 Sociale identificatie als determinant van leedvermaak... 5 Domeinrelevantie als determinant van leedvermaak... 6 Jaloezie en vijandige gevoelens als determinanten van leedvermaak... 7 Negatief affect als determinant van leedvermaak... 8 Gevolgen van leedvermaak onder consumententengroepen... 8 Hypothesen en model... 9 Methoden Participanten Procedure Variabelen voorafgaand aan het leed Variabelen na introductie van het leed Resultaten Hoe ontstaat leedvermaak onder consumentengroepen? Sociale identificatie en domeinrelevantie als antecedanten van leedvermaak Gevolgen van leedvermaak Conclusie : hoe ontstaat leedvermaak onder consumentengroepen? Discussie Tekortkomingen Toekomstig onderzoek Marjolein van der Kolk Vrije Universiteit Amsterdam Hoe ontstaat leedvermaak onder consumentengroepen?

4 Leedvermaak en zijn determinanten Wat is leedvermaak? Leedvermaak is een verzameling van positieve gevoelens als entertainment, genot, amusant en voldoening. Veel onderzoeken wijzen uit dat deze gevoelens kunnen optreden wanneer andere personen of groepen leed ervaren. Deze gevoelens worden later pas door Leach (2003) als leedvermaak omschreven. Leed van personen, groepen of merken kan als humoristisch worden ervaren; vaak gaat leedvermaak samen met gevoelens van medelijden (Eisenberg, 2000). De meeste bestaande onderzoeken naar leedvermaak zijn gedaan op interpersoonlijk niveau en tonen aan dat jaloezie een belangrijke voorspeller kan zijn. Onderzoeken van onder andere Leach, van Dijk, Zillmann en Ouwerkerk tonen aan dat een groep ook leedvermaak kan ervaren bij het zien van leed bij een andere groep. Het gevoel van leedvermaak wordt versterkt wanneer het leed verdiend is en wanneer we de groep niet leuk vinden volgens Zillmann en Knoblock (2001). Sundie et al. (2009) zijn de enigen die onderzoek hebben gedaan naar leedvermaak onder consumentengroepen, en de gevolgen van dit leedvermaak. Volgens Sundie kan leedvermaak opspelen onder consumentengroepen en heeft dit negatieve gevoelens en attitudes tot gevolg hebben ten opzichte van het product. Wat Sundie echter niet onderzocht heeft is de invloed van attitude op leedvermaak; ook is nog niet bekend of sociale identificatie ook een voorspeller is voor leedvermaak onder consumentengroepen. De invloed van deze laatste determinanten zullen in dit onderzoek wel worden meegenomen. In dit onderzoek worden de determinanten sociale identificatie, domeinrelevantie, jaloezie, vijandige gevoelens en negatief affect naar de iphone meegenomen. Ook zal er aandacht worden besteed aan de gevolgen van leedvermaak op Word of Mouth en toekomstige koopintentie. 4 Marjolein van der Kolk Vrije Universiteit Amsterdam Hoe ontstaat leedvermaak onder consumentengroepen?

5 Sociale identificatie als determinant van leedvermaak We spreken van sociale identificatie wanneer een persoon het gevoel heeft tot een sociale groep te behoren. Sociale groepen hebben dezelfde opvattingen en een gezamelijk doel die van emotionele betekenis zijn voor het individu (Tajfel, 1978). Hoe sterker een individu zicht identificeert met zijn groep, hoe meer deze zich meer betrokken voelen bij gebeurtenissen binnen deze groep en hoe groter het leedvermaak zal zijn (Ouwerkerk et al., 2010). Wanneer het leed bij de andere groep ervoor zorgt dat de eigen groep beter wordt, zal deze persoon meer leedvermaak ervaren, aldus de Emotion Intergroup Theory (Mackie, Silver en Smith, 2004). Ook wanneer het leed negatieve gevolgen heeft voor het individu zelf, of voor onschuldige buitenstaanders kan er leedvermaak optreden. Voorwaarde hiervoor is wel dat de sociale identificatie sterk aanwezig is. Combs (2009) heeft onderzoek gedaan naar de relatie tussen sociale identificatie en leedvermaak onder groepen aanhangers van de Democratische en Republikeinse partijen in de Verenigde Staten. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat hoe sterker identificatie is met een politieke partij, hoe meer er wordt genoten van de misstap van de andere politieke partij, en hoe meer leedvermaak er plaats vindt. Sociale identificatie is zelfs zo sterk dat er ook leedvermaak wordt ervaren wanneer de misstap van de andere groep effect heeft op het individu (economische crisis), of wanneer het extreme negatieve gevolgen heeft voor mensen die er niets mee te maken hebben (dodenaantal in Irak). Bij een lage intensiteit in groepsidentificatie waren er geen significante verschillen tussen de Democraten en Republikeinen wat betreft leedvermaak. Later soortgelijk onderzoek van Ouwerkerk (2010), uitgevoerd in Nederland, bevestigt de relatie tussen sociale identificatie en leedvermaak. Omdat er nog geen onderzoek is gedaan naar sociale identificatie en leedvermaak onder consumentengroepen wordt de hypothese geformuleerd aan de hand van bestaande theorie over leedvermaak onder groepen aanhangers van politieke partijen. Op basis van deze theorie wordt voorspeld dat hoe sterker de sociale identificatie is met andere BlackBerry-gebruikers, hoe meer leedvermaak er zal zijn wanneer de iphone faalt. 5 Marjolein van der Kolk Vrije Universiteit Amsterdam Hoe ontstaat leedvermaak onder consumentengroepen?

6 Domeinrelevantie als determinant van leedvermaak Nietzsche (1887/1967) heeft al vroeg uitspraken gedaan over de invloed van domeinrelevantie op leedvermaak. Hij gaf aan dat leedvermaak het hoogst is wanneer er iets gebeurt wat voor onszelf direct relevant is. Leedvermaak binnen de eigen groep is het grootst wanneer de andere groep lijdt aan iets wat voor onze groep relevant is. Later onderzoek van Tesser (1988) bevestigt de invloed van domeinrelevantie op leedvermaak. Deze theorie zou bevestigen dat wanneer je een grote fan bent van voetbal, je ook meer leedvermaak zult ervaren wanneer een concurrerende partij verliest. Want fan zijn betekent in zekere zin dat het hele domein om het onderwerp interessant voor jou is. Later onderzoek van Leach et al. (2003) bevestigt de grote rol van domeinrelevantie op leedvermaak. Ook speelt de legitimiteit van het ervaren van leedvermaak een rol. Wanneer het ervaren van leedvermaak in een specifiek domein als ongeoorloofd wordt ervaren, wordt er ook minder leedvermaak ervaren. In het interessegebied van voetbal wordt veel leedvermaak ervaren, het feit dat deze groepen het ook als legitiem ervaren om leedvermaak te voelen speelt hierbij een rol. In het onderzoek van Sundie naar leedvermaak onder consumentengroepen is de factor domeinrelevantie echter niet mee genomen. Omdat domeinrelevantie een grote rol speelt bij het ontstaan van leedvermaak onder voetbalfans wordt verwacht dat ook consumentengroepen meer leedvermaak zullen ervaren wanneer er grote interesse is voor het productdomein. Verwacht wordt dat hoe groter de relevantie van het domein smartphones is voor een BlackBerry-gebruiker, hoe meer leedvermaak er zal zijn wanneer de iphone faalt. Naast de directe rol van domeininteresse op leedvermaak kan domeininteresse ook een versterkend effect hebben wanener er sprake is van hoge sociale identificatie. Wanneer een voetbalfan veel interesse heeft in voetbal en daarnaast een sterke band voelt met zijn club zal het leedvermaak groter zijn dan wanneer is slechts sprake is van een van beide factoren. Het kan ook voorkomen dat groepsleden leedvermaak kunnen ondervinden wanneer de eigen groep faalt. Hier is echter alleen sprake van als de sociale identificatie laag is, maar de domeininteresse hoog(ouwerkerk, 2010). Denk hierbij aan voetbalfans die geen duidelijke voorkeur hebben voor een partij. Op basis van onderzoek van Leach en Ouwerkerk wordt voorspeld dat interesse in smartphones de invloed van sociale identificatie op leedvermaak versterkt. BlackBerry-gebruikers zullen meer leedvermaak ervaren wanneer de iphone faalt als de relevantie van het domein smartphones groot is én wanneer de sociale identificatie met andere BlackBerry-gebruikers hoog is. 6 Marjolein van der Kolk Vrije Universiteit Amsterdam Hoe ontstaat leedvermaak onder consumentengroepen?

7 Jaloezie en vijandige gevoelens als determinanten van leedvermaak Wanneer een persoon een ander als beter bedeeld beschouwt kan er jaloezie optreden. Dit kan gaan om bezittingen, eigendommen of behaald succes (Parrott & Smith,1993). De iphone, wat vaak als een statussymbool wordt gezien, kan jaloezie oproepen. De iphone kan worden gezien als een materieel voordeel van de desbetreffende persoon, de jaloezie is groter wanneer de persoon waarmee vergelijken wordt gelijk is (Smith, Parrott, Diener, Hoyle, & Kim, 1999). De negatieve gevoelens van jaloezie kunnen gevoelens van onrechtvaardigheid, minderwaardigheid en vijandigheid oproepen. Hoewel meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat jaloezie ook leedvermaak kan veroorzaken zijn er ook onderzoeken die geen causale relatie konden aantonen tussen jaloezie en leedvermaak. Hoe jaloezie wordt gemeten heeft grote invloed op de resultaten van het onderzoek. In onderzoeken waar alleen jaloezie is gemeten en niet is gekeken naar vijandige gevoelens is er vaak geen relatie gevonden, als vijandige gevoelens wel werden gemeten werd er daarentegen wel een relatie gevonden (van Dijk, 2006). De directe invloed van jaloezie op leedvermaak is erg klein, jaloezie lijkt vooral een grote invloed te hebben op vijandige gevoelens (Sundie, 2009). Op basis van de bestaande literatuur waarin wenig verband lijkt te bestaan tussen jaloezie en leedvermaak wordt er voorspeld dat dit ook opgaat voor consumentengroepen. Hoe minder jaloezie een BlackBerry-gebruiker koestert jegens iphone-gebruikers, hoe groter het leedvermaak zal zijn wanneer de iphone faalt. Jaloezie jegens iphone-gebruikers zal vooral invloed hebben op de vijandige gevoelens die worden gekoesterd. Vijandige gevoelens, zoals afkeer, richting de groep die iets negatiefs overomt kunnen in tegenstelling tot jaloezie wel direct zorgen voor een grotere mate van leedvermaak (Hareli & Weiner, 2002; Smith & Kim, 2007). Het gevoel dat het voordeel van een ander onterecht is speelt naast jaloezie een grote rol op vijandige gevoelens (Sundie, 2009). Wanneer een groep met een hoge status terecht zijn status heeft gekregen zal er bij leed van de tegenpartij minder leedvermaak ontstaan. Later onderzoek van van Dijk et al. (2006) bevestigde deze uitkomsten. Verwacht wordt dat hoe meer vijandige gevoelens een BlackBerrygebruiker heeft jegens iphone-gebruikers hoe groter het leedvermaak zal zijn wanneer de iphone faalt. 7 Marjolein van der Kolk Vrije Universiteit Amsterdam Hoe ontstaat leedvermaak onder consumentengroepen?

8 Negatief affect als determinant van leedvermaak Negatieve gevoelens zoals verveling, frustratie, teleurstelling en irritatie vormen samen het negatieve affect. Als er weinig bekend is over een andere groep zijn de emoties naar deze groep minder sterk. Hoe meer we in contact komen met andere groepen, of berichtgeving over andere groepen, hoe beter we een affect kunnen ontwikkelen naar deze groep toe. Op basis van berichtgeving kan er een positief of een negatief affect worden ontwikkeld. Onderzoek van Zillmann et al. (2001) wijst uit dat hoe geliefder een persoon is, hoe minder leuk het is om ongeluk te zien bij deze persoon. Wanneer een individu juist een hekel heeft aan de andere persoon zal de vreugde groter zijn wanneer er iets negatiefs gebeurt; er vindt leedvermaak plaats. Omdat negatief affect leedvermaak kan veroorzaken onder personen is de kans groot dat dit ook voor producten opgaat. Op basis van deze theorie wordt er voorspeld dat hoe negatiever het affect van een BlackBerry-gebruiker is naar de iphone, hoe groter het leedvermaak zal zijn wanneer de iphone faalt. Gevolgen van leedvermaak onder consumententengroepen Leedvermaak wordt vaak bestempeld als een positief gevoel, toch kan er niet geconcludeerd worden dat het voor een merk positief is wanneer er leedvermaak ontstaat over een product. Leedvermaak onder consumentengroepen heeft vaak een negatief effect op het imago van een merk en de word of mouth. Uit onderzoek (Sundie, 2009) naar falende producten komt naar voren dat leedvermaak voornamelijk optreedt wanneer een product faalt. Een grote groep respondenten geeft aan intenties te hebben om negatieve berichten te verspreiden na aanleiding van het voorgevallen falen. De word of mouth beperkt zich voornamelijk tot de oorzaak van het voorgevallen leed. In het onderzoek van Sundie betrof het een technisch makement. Van word of mouth over het bewuste merk, anders dan het technische mankement, was minder sprake. Op basis van het onderzoek van Sundie wordt er verwacht dat BlackBerry-gebruikers die leedvermaak ervaren om iphone-gebruikers zullen eerder geneigd zijn negatieve berichten te verspreiden over de iphone. Naast het effect van leedvermaak op word of mouth kan leedvermaak ook zorgen voor een dalende koopintentie (Sundie, 2009). Er wordt verwacht dat BlackBerry-gebruikers die leedvermaak ervaren om iphone-gebruikers zullen in te toekomst minder geneigd zijn een iphone aan te schaffen. 8 Marjolein van der Kolk Vrije Universiteit Amsterdam Hoe ontstaat leedvermaak onder consumentengroepen?

9 Hypothesen en model H1: Hoe sterker de sociale identificatie is met andere BlackBerry-gebruikers, hoe meer leedvermaak er zal zijn wanneer de iphone faalt. H2: Hoe groter de relevantie van het domein smartphones is voor een BlackBerry-gebruiker, hoe groter het leedvermaak zal zijn wanneer de iphone faalt. H3: BlackBerry-gebruikers zullen meer leedvermaak ervaren wanneer de iphone faalt als de relevantie van het domein smartphones groot is én wanneer de sociale identificatie met andere BlackBerry-gebruikers hoog is. H4: Hoe meer vijandige gevoelens een BlackBerry-gebruiker heeft jegens iphone-gebruikers hoe groter het leedvermaak zal zijn wanneer de iphone faalt. H5: Hoe minder jaloezie een BlackBerry-gebruiker koestert jegens iphone-gebruikers, hoe groter het leedvermaak zal zijn wanneer de iphone faalt. H6: Hoe negatiever het affect van een BlackBerry-gebruiker is naar de iphone, hoe groter het leedvermaak zal zijn wanneer de iphone faalt. Figuur 1: Model leedvermaak H7: BlackBerry-gebruikers die leedvermaak ervaren om iphone-gebruikers zullen eerder geneigd zijn negatieve berichten te verspreiden over de iphone. H8: BlackBerry-gebruikers die leedvermaak ervaren om iphone-gebruikers zullen in te toekomst minder geneigd zijn een iphone aan te schaffen. 9 Marjolein van der Kolk Vrije Universiteit Amsterdam Hoe ontstaat leedvermaak onder consumentengroepen?

10 Methoden Participanten De groep participanten (N = 228) die op vrijwillige basis aan het onderzoek heeft meegewerkt bestaat uit 125 vrouwen (54.8%) en 99 mannen (43.4%). Van de 228 deelnemers zijn vier enquêtes niet in het onderzoek meegenomen omdat één of meerdere waarden niet waren ingevuld. Deelnemers zijn door middel van een steekproef geselecteerd, waarbij er bewust is gekozen om een jongere doelgroep aan te spreken. De participanten dienden in het bezit te zijn van een BlackBerry. De jongeren die aan het onderzoek hebben meegewerkt studeerden veelal aan een HBO instelling (51.8%), Universiteit (34.2%) of een MBO instelling (6.1%). De overige participanten zaten nog op de middelbare school (2.2%) of volgden op dat moment geen opleiding (3.5%). De participanten hadden een gemiddelde leeftijd van 22.3 jaar (SD = 3.7) met een minimale leeftijd van 16 jaar, de oudste participant was 49 jaar. Procedure Zes studenten van de Vrije Universiteit te Amsterdam hebben afzonderlijk van elkaar participanten geworven voor het onderzoek naar leedvermaak onder BlackBerry-gebruikers. De participanten zijn geworven op pleinen en kantines rondom MBO-instellingen, HBO-instellingen en Universiteiten verspreid door Nederland. Voor het overhandigen van de afgedrukte enquête werd er gevraagd of de participanten in het bezit waren van een BlackBerry. Daarna kregen de deelnemers te horen dat ze met het invullen van de enquête een geldbedrag van 100 konden winnen en dat deelname geheel anoniem was. Voor het invullen van de enquête werd er verteld dat het een onderzoek betrof aan de Vrije Universiteit om een beter beeld te krijgen van de BlackBerry-gebruiker. Zodra er werd ingestemd kon de enquête direct en ter plekke worden ingevuld, het invullen van de enquête nam ongeveer vijf minuten in beslag. Na het invullen van de enquête werden de adressen van de participanten in een apart document verzameld om de anonimiteit te kunnen waarborgen. In de vragenlijst zijn de determinanten van leedvermaak gemeten, alsmede de gevolgen van leedvermaak. Het eerste deel van de enquête bestond uit vragen over sociale identificatie, jaloezie, domeinrelevantie, vijandige gevoelens richting iphone-gebruikers en het negatief affect naar de iphone toe. 10 Marjolein van der Kolk Vrije Universiteit Amsterdam Hoe ontstaat leedvermaak onder consumentengroepen?

11 Na het invullen van deze vragen werd er een op waarheid gebaseerd artikel geïntroduceerd, in het artikel komt de iphone negatief in het nieuws (zie bijlage 2). In het artikel Negatieve berichten over de iphone stapelen zich op worden problemen rondom de snelheid van het mobiele internet, het garantiebeleid en gevaarlijke straling aangekaart. De daaropvolgende vragen zijn opgesteld om te zien of er daadwerkelijk leedvermaak plaats gevonden heeft bij het lezen van het artikel. Het laatste deel van de vragen ging in op de gevolgen van het artikel op word of mouth en koopintentie. De enquête kan in zijn totaliteit in bijlage 2 worden gevonden. Variabelen voorafgaand aan het leed Alle determinanten van leedvermaak zijn -tenzij anders aangegeven- gemeten op een zevenpunts Likertschaal. De participanten konden aangeven helemaal eens (7) of helemaal oneens (1) met een stelling te zijn. Elke determinant voorafgaand aan het leed is gemeten aan de hand van een drietal vragen. Sociale identificatie met BlackBerry-gebruikers Voor de vragen waarmee sociale identificatie is gemeten is de sociale identificatieschaal van Leach et al. (2008) als uitgangspunt gebruikt. Uit deze identificatieschaal alleen de solidarity-subschaal meegenomen. Een voorbeeld van een stelling waarmee sociale identificatie gemeten is ik voel mij verbonden met andere BlackBerry-gebruikers. De overige items zijn te vinden in de bijlage. Domeinrelevantie smartphone Voor de vragen waarmee domeinrelevantie is gemeten zijn de items uit het onderzoek van Ouwerkerk (2010) als inspiratiebron gebruikt. De items zijn toegespitst op smartphonegebruikers. Een voorbeeld van een stelling waarmee domeinrelevantie gemeten is ik zou moeilijk zonder een smartphone kunnen. De overige items zijn te vinden in de bijlage. 11 Marjolein van der Kolk Vrije Universiteit Amsterdam Hoe ontstaat leedvermaak onder consumentengroepen?

12 Jaloezie t.o.v. iphone-gebruikers De vragen waarmee jaloezie is gemeten zijn gebaseerd op onderzoek van Sundie (2009). Een voorbeeld van een stelling waarmee jaloezie gemeten is ik ben jaloers op iphone-gebruikers. De overige items zijn te vinden in de bijlage. Vijandige gevoelens t.o.v. iphone-gebruikers Onderzoek van Sundie (2009) is als inspiratiebron gebruikt voor de drie items waarmee vijandige gevoelens t.o.v. iphone-gebruikers zijn gemeten. Een voorbeeld van een stelling waarmee vijandige gevoelens zijn gemeten is over het algemeen heb ik gevoelens van minachting voor iphone-gebruikers. De overige items zijn te vinden in de bijlage. Negatief affect t.o.v. de iphone Negatief affect t.o.v. de iphone werd gemeten aan de hand van drie zelf samengestelde vragen. De vragen zijn geïnspireerd onderzoek van Sundie et al. (2009). Elke vraag waarmee negatief affect gemeten is begint met welke gevoelens roept het merk iphone bij jou op?. Er werd gemeten of er sprake was van frustratie, teleurstelling en/of irritatie. De items zijn te vinden in de bijlage. Variabelen na introductie van het leed Na het geïntroduceerde leed zijn de variabelen leedvermaak, word of mouth en koopintentie gemeten. Alle variabelen zijn gemeten met één, of meerdere vragen op een zevenpuntsschaal. De participanten konden aangeven helemaal eens (7) of helemaal oneens (1) met een stelling te zijn. 12 Marjolein van der Kolk Vrije Universiteit Amsterdam Hoe ontstaat leedvermaak onder consumentengroepen?

13 Leedvermaak om iphone-gebruikers Na het lezen van het artikel werd aan de hand van een vijftal stellingen gemeten hoeveel leedvermaak de participanten hebben ervaren. Deze stellingen werden opgevolgd met een drietal vragen die medeleven meten, deze variabele is als controlevariabele gebruikt. De vragen zijn gebaseerd op onderzoek van Van Dijk et al. (2006). Een voorbeeld van een stelling waarmee leedvermaak gemeten is als ik denk aan wat bovenstaande negatieve berichten betekenen voor iphone-gebruikers dan / kan ik een kleine glimlach niet onderdrukken. De overige items zijn te vinden in de bijlage. Word of mouth Met de vraag hoe groot schat je de kans in dat je anderen over de negatieve berichten over de iphone zou vertellen? werd de variabele word of mouth gemeten. Ook hier konden participanten aangeven of dit zeer waarschijnlijk zou zijn (7) of zeer onwaarschijnlijk (1). De variabele word of mouth bestaat uit deze enkele vraag. Een soortgelijke vraag is eerder gebruikt in onderzoek van Sundie et al. (2009). Koopintentie Koopintentie werd gemeten aan de hand van een tweetal vragen. De vragen waren hoe groot schat je de kans in dat je opnieuw een BlackBerry zal kopen? en hoe groot schat je de kans in dat je een iphone zal kopen?. De uiteindelijke score op koopintentie is de verschilscore tussen koopintentie BlackBerry en koopintentie iphone. 13 Marjolein van der Kolk Vrije Universiteit Amsterdam Hoe ontstaat leedvermaak onder consumentengroepen?

14 Resultaten Hoe ontstaat leedvermaak onder consumentengroepen? Tabel 1 geeft een overzicht van alle gemiddelden, standaarddeviaties, correlaties en betrouwbaarheden. De meeste correlaties zijn niet erg sterk maar wel significant. Met behulp van Cronbach s Alpha is gemeten of de items betrouwbaar zijn, alleen jaloezie scoort een lage betrouwbaarheid. De betrouwbaarheid is te verhogen door de vraag over minderwaardigheid te verwijderen (α =.73). Het item jaloezie is wel in zijn oorspronkelijke vorm meegenomen in het onderzoek. De items sociale identificatie, domeinrelevantie, vijandige gevoelens, negatief affect en leedvermaak zijn betrouwbaar in hun oorspronkelijke vorm. Tabel 1: Gemiddelden, standaarddeviaties, correlaties en betrouwbaarheden. 1. Sociale identificatie α.93 M SD Domeinrelevantie ** α Jaloezie α Vijandige gevoelens **.25**.26** α Negatief affect iphone **.12** ** α Leedvermaak **.24** **.36** α Word-of-Mouth **.21**.06.25**.11.35** nvt 8. Koopintentie ** **.22**.09 nvt * p>.05 ** p>.01 De BlackBerry-gebruiker ervaart niet zeer veel leedvermaak, gemiddeld scoort de BlackBerrygebruiker een 2.60 (SD = 1.61) op een zevenpuntsschaal. Participanten scoren vooral hoog op domeinrelevantie (M = 4.34) en sociale identificatie (M = 3.99). Dit betekent dat BlackBerry-gebruikers zich gemiddeld zeer verbonden voelen met andere BlackBerrygebruikers en dat zij grote interesse hebben in smartphones in het algemeen. Het leven zonder smartphone is moeilijk (M = 4.71, SD = 2.10) want het hebben van een smartphone is erg belangrijk voor de BlackBerrygebruiker (M = 4.70, SD = 1.81). Vaak gaat sociale identificatie en domeinrelevantie met elkaar samen; 14 Marjolein van der Kolk Vrije Universiteit Amsterdam Hoe ontstaat leedvermaak onder consumentengroepen?

15 wanneer iemand hoog scoort op de sociale identificatieschaal is hij meestal ook geïnteresseerd in smartphones (r =.40). Op de items jaloezie (M = 1.89) en vijandige gevoelens (M = 1.70) jegens iphonegebruikers scoren BlackBerry-gebruikers minder sterk. Sociale identificatie en domeinrelevantie als antecedanten van leedvermaak Op basis van bestaande literatuur werd er voorspeld dat hoe sterker de sociale identificatie is met andere BlackBerry-gebruikers, hoe meer leedvermaak er zal zijn wanneer de iphone faalt. Op basis van de correlaties tussen sociale identificatie en leedvermaak (r =.35**) kan er geconcludeerd worden dat wanneer BlackBerry-gebruikers zich sterk identificeren met andere BlackBerry-gebruikers dat zij inderdaad meer leedvermaak ervaren. Minder, maar ook, een significante positieve invloed op leedvermaak heeft domeinrelevantie (r =. 24**). Hoe groter de relevantie van het domein smartphones is voor een BlackBerry-gebruiker, hoe groter het leedvermaak zal zijn wanneer de iphone faalt. Dit komt overeen met hypothese twee. Met behulp van een multiple regressie-analyse (tabel 2) en gestandaardiseerde items is er gekeken wat de factoren sociale identificatie en domeinrelevantie voor relatief effect hebben op leedvermaak. Voorspeld werd dat dat BlackBerry-gebruikers meer leedvermaak zullen ervaren wanneer de iphone faalt als de relevantie van het domein smartphones groot is én wanneer de sociale identificatie met andere BlackBerry-gebruikers hoog is. Tabel 2: Regressie-Analyse van sociale identificatie en domeinrelevantie op leedvermaak R 2 F p Model Beta t p Sociale identificatie Domeinrelevantie Interactie Wanneer participanten hoog scoren op de variabelen sociale identificatie en domeinrelevantie zien we dat deze variabelen elkaar inderdaad versterken (β =.13, t(495) = 2.09, p <.05). Wanneer iemand zich sterk verbonden voelt met andere BlackBerrygebruikers en deze persoon heeft een hoge interesse in 15 Marjolein van der Kolk Vrije Universiteit Amsterdam Hoe ontstaat leedvermaak onder consumentengroepen?

16 smartphones dan zal het leevermaak extra groot zijn wanneer de iphone faalt. De derde hypothese kan dus ook worden aangenomen. Wanneer we het individuele effect van sociale identificatie en domeinrelevantie op leedvermaak vergelijken zien we dat vooral sociale identificatie een sterke voorspeller is op leedvermaak (β =.31, t(495) = 4.59, p <.01). De unieke bijdrage van domeinrelevantie is iets kleiner en slechts marginaal significant (β =.13, t(495) = 1.87, p <.10). De cijfers uit de regressie-analyse komen overeen met de gevonden correlaties tussen sociale identificatie, domeinrelevantie en leedvermaak. Gezamelijk voorspellen sociale identificatie en domeinrelevantie 15% van de hoeveelheid leedvermaak die een BlackBerry-gebruiker heeft naar de iphone-gebruikers toe. 85% kan toegeschreven worden aan andere factoren zoals vijandige gevoelens, het affect en andere factoren.k Figuur 2 : Het effect van domeinrelevantie en sociale identificatie op leedvermaak Figuur 2 geeft het veronderstelde interactie-effect weer. Zoals in Figuur 2 is weergegeven blijkt sociale identificatie een sterker effect op leedvermaak te hebben wanneer domeinrelevantie hoog is. Blackberry-gebruikers ervaren meer leedvermaak wanneer zij zich sterk identificeren met andere Blackberry-gebruikers en hun interesse in smartphones hoog is. 16 Marjolein van der Kolk Vrije Universiteit Amsterdam Hoe ontstaat leedvermaak onder consumentengroepen?

17 Jaloezie, vijandige gevoelens en negatief affect als antecedanten van leedvermaak Zowel vijandige gevoelens en negatief affect jegens iphone-gebruikers hebben een significante positieve invloed op de hoeveelheid leedvermaak die iemand ervaart. Hoe meer vijandige gevoelens een BlackBerry-gebruiker heeft jegens iphone-gebruikers hoe groter het leedvermaak zal zijn wanneer de iphone faalt (r =.38**). Daarnaast is het zo dat hoe negatiever het affect van een BlackBerry-gebruiker is naar de iphone, hoe groter het leedvermaak zal zijn wanneer de iphone faalt (r =.36**). Wanneer BlackBerrygebruikers jaloers zijn op iphone-gebruikers zullen ze juist minder leedvermaak ervaren (r = -.10). Met deze uitkomsten kunnen hypothesen vier, vijf en zes worden aangenomen. Tabel 3: Regressie-analyse van jaloezie en vijandige gevoelens op leedvermaak R 2 F p Model Beta t p Jaloezie Vijandige gevoelens Negatief affect iphone Wanneer we jaloezie, vijandige gevoelens en het negatief affect tesamen leedvermaak laten voorspellen zien we dat vijandige gevoelens de grootste positieve invloed heeft op de hoeveelheid leedvermaak die iemand ervaart (β =.35, t(495) = 5.20, p <.01). Wanneer iemand veel negatieve gevoelens koestert naar iphone-gebruikers toe dan zal het leedvermaak groter zijn (β =.23, t(495) = 3.63, p <.01). Jaloezie daarentegen heeft een negatieve invloed op leedvermaak. BlackBerry-gebruikers zullen meer leedvermaak ervaren wanneer zij geen jaloerse gevoelens koesteren richting iphone-gebruikers. Gezamelijk voorspellen jaloezie, vijandige gevoelens en het negatieve affect 23% van de hoeveelheid leedvermaak die een BlackBerry-gebruiker ervaart naar de iphone-gebruikers toe. 77% kan toegeschreven worden aan andere factoren. 17 Marjolein van der Kolk Vrije Universiteit Amsterdam Hoe ontstaat leedvermaak onder consumentengroepen?

18 Gevolgen van leedvermaak Wanneer een BlackBerry-gebruiker leedvermaak ervaart kan dit verdere gevolgen hebben. Hypothesen zeven en acht voorspelden dat leedvermaak een positieve invloed heeft op word of mouth en een dalende koopintentie. De cijfers uit de correlatiematrix komen overeen met deze hypothesen. BlackBerrygebruikers die leedvermaak ervaren om iphone-gebruikers zullen eerder geneigd zijn negatieve berichten te verspreiden over de iphone (r =.35**). Na het lezen van het artikel is de kans groter dat de BlackBerrygebruiker wederom een BlackBerry zal aanschaffen, een iphone zal hij waarschijnlijk niet aanschaffen (r =. 22**). Hypothesen zeven en acht zijn beiden alleen getoetst zijn met een correlatiematrix, we kunnen dus niet met zekerheid zeggen of er nog andere factoren van invloed zijn op word of mouth koopintentie. Figuur 3: Invloeden op, en gevolgen van, leedvermaak. Cijfers uit correlatiematrix. 18 Marjolein van der Kolk Vrije Universiteit Amsterdam Hoe ontstaat leedvermaak onder consumentengroepen?

19 Conclusie : hoe ontstaat leedvermaak onder consumentengroepen? In dit onderzoek is gekeken naar de factoren die leedvermaak voorspellen wanneer BlackBerrygebruikers negatieve berichten lezen over de iphone. De huidige resultaten tonen aan dat er verschillende factoren verantwoordelijk zijn voor het onstaan van leedvermaak onder consumentengroepen. Een hoge mate van zowel sociale identificatie, domeinrelevantie, vijandige gevoelens en negatief affect voorspellen leedvermaak. Bovendien tonen de resultaten een interactie-effect aan tussen sociale identificatie, domeinrelevantie en leedvermaak. Wanneer een gebruiker zich sterk identificeert met medegebruikers én veel waarde hecht aan het domein dan wordt het effect van leedvermaak versterkt. Wanneer een BlackBerry-gebruiker vijandige gevoelens koestert voor iphone-gebruikers dan is de kans heel groot dat hij veel vreugde zal ervaren bij negatieve berichtgeving over de iphone. Het hebben van vijandige gevoelens is een zeer sterke voorspeller voor leedvermaak. Vijandige gevoelens zitten vaak diep geworteld in een persoon, zo ver dat een gebruiker haat of minachting kan voelen voor een andere gebruiker op basis van gebruik van een specifiek merk. Van Dijk et al. (2010) toonde al aan dat vijandige gevoelens een rol spelen bij het ontstaan van leedvermaak onder studenten, met de uitkomsten van dit onderzoek kunnen we bevestigen dat dit voor consumentengroepen ook opgaat. Een negatief affect richting de iphone is na vijandigheid een sterke voorspeller. Een gebruiker moet veel van een ander product afweten om een affect te kunnen ontwikkelen. Frustratie, teleurstelling en irritatie zorgen er samen voor dat er meer leedvermaak plaats vindt bij het lezen van negatieve berichten over een ander product. Dit komt overeen met de opgestelde hypothese zes. Ook corresponderen de uitkomsten met onderzoek van Zillmann (2001) die aantoonde dat studenten een affect kunnen ontwikkelen die voorspellend is voor het ervaren van leedvermaak richting andere studenten. Dat sociale identificatie een sterk effect heeft op het ervaren leedvermaak is een interessante uitkomst. Onderzoek van Combs (2009) en Ouwerkerk (2010) onder aanhangers van politieke partijen wees al uit dat sociale identificatie een belangrijke rol kan spelen bij het ontstaan van leedvermaak. BlackBerrygebruikers voelen zich net als aanhangers van politieke partijen erg verbonden met elkaar. Dat BlackBerrygebruikers zich verbonden en solidair voelen met andere BlackBerry-gebruikers zorgt ervoor dat er meer leedvermaak wordt ervaren bij het lezen van negatieve berichtgevingen over de iphone. Voor het ontstaan van leedvermaak onder consumentengroepen is het belangrijk dat gebruikers van een merk zich sterk verbonden voelen met andere gebruikers van het merk. 19 Marjolein van der Kolk Vrije Universiteit Amsterdam Hoe ontstaat leedvermaak onder consumentengroepen?

20 Het effect van sociale identificatie wordt versterkt wanneer BlackBerry-gebruikers veel waarde hechten aan het bezitten van een smartphone. Aanwezige domeininteresse én sociale identificatie staan garant voor het ervaren van leedvermaak wanneer een ander product iets negatiefs overkomt. Wanneer een gebruiker alleen hoog scoort op sociale identificatie óf domeininteresse zal het ervaren leedvermaak aanwezig zijn, maar in mindere mate. Ouwerkerk (2010) toonde eerder al een interactie-effect aan tussen sociale identificatie en domeinrelevantie onder, met de uitkomsten van dit onderzoek kunnen we bevestigen dat dit voor consumentengroepen ook opgaat. Daarentegen ervaarden BlackBerry-gebruikers juist minder leedvermaak wanneer er sprake was van jaloezie, dit heeft in tegenstelling tot andere determinanten een negatieve invloed op leedvermaak. Hoewel Sundie (2009) geen directe sterke relatie hebben kunnen vinden tussen jaloezie en leedvermaak blijkt er wel een verband te zijn wanneer tussenkomst van andere factoren niet wordt meegenomen. Van Dijk (2010) toonde aan dat er waarschijnlijk alleen invloed van jaloezie is wanneer ook vijandige gevoelens worden gemeten. Omdat vijandige gevoelens ook in dit onderzoek zijn gemeten kan dat worden bevestigd. Wanneer gebruikers jaloezie koesteren voor een andere consumentengroep dan zullen zij minder leedvermaak ervaren dan gebruikers die geen jaloezie koesteren. Het lijkt aannemlijk dat gebruikers die een positief affect koesteren richting de iphone; gevoelens van tevredenheid, trots en enthousiasme, meer jaloezie hebben en minder leedvermaak ervaren. Effecten van een negatief affect richting de iphone tonen een exact tegengesteld effect op leedvermaak in vergelijking met de effecten van jaloezie. Wanneer een BlackBerry-gebruiker leedvermaak ervaart kan dit nadelige gevolgen hebben voor het merk waar het leedvermaak om ontstaat. Hypothesen zeven en acht voorspelden dat leedvermaak een positieve invloed heeft op word of mouth en een dalende koopintentie. Dit wordt met de cijfers uit dit onderzoek bevestigt. Hoe groter het leedvermaak is wat BlackBerry-gebruikers ervaren om de iphone, hoe groter de kans aanwezig dat ze het bericht door zullen vertellen aan anderen. Sundie (2009) toonde al aan dat leedvermaak naast invloed op word of mouth, ook invloed heeft op de attitude van de gebruiker. Attitude is in dit onderzoek niet mee genomen, daarentegen is er wel gekeken naar de koopintentie vlak na het lezen van een negatief bericht over de iphone. Na het ervaren leedvermaak is de intentie om een iphone te kopen kleiner dan de intentie om een BlackBerry te kopen. Volgens Sundie lijdt leedvermaak tot een negatieve attitude wat zorgt voor een dalende koopintentie. Waarschijnlijk is er onder BlackBerry-gebruikers ook sprake van een negatievere attitude na het lezen van negatief nieuws over de iphone. 20 Marjolein van der Kolk Vrije Universiteit Amsterdam Hoe ontstaat leedvermaak onder consumentengroepen?

21 Discussie Tekortkomingen Omdat er voornamelijk respondenten zijn geworven in Amsterdam kan het zijn dat de steekproef niet geheel representatief is voor de gehele jongerenpopulatie. Het zou kunnen zijn dat jongeren elders in het land meer of juist minder leedvermaak ervaren. Koopintentie is een variabele die alleen is gemeten nadat het leed heeft plaats gevonden. Omdat de koopintentie niet voor het leed is gemeten is er geen exacte data beschikbaar over de daling in koopintentie. Omdat er alleen onderzoek is gedaan onder BlackBerry-gebruikers moet er rekening worden gehouden met het feit dat BlackBerry-gebruikers waarschijnlijk op voorhand al minder behoefte hadden een iphone aan te schaffen. Het onderzoek is heel specifiek uitgevoerd onder BlackBerry-gebruikers en hun gevoelens jegens iphone-gebruikers. De uitkomsten van dit onderzoek zijn daarom niet in zijn geheel generaliseerbaar naar andere consumentengroepen. Niet bij ieder consumentenproduct is er sprake van vijandige gevoelens of een duidelijk aanwezig affect. Dit kan ervoor zorgen dat het ervaren leedvermaak een stuk minder sterk is Toekomstig onderzoek De uitkomsten uit dit onderzoek naar leedvermaak kunnen zeer interessant zijn voor commerciële-, en marketing afdelingen. De gevolgen van leedvermaak kunnen groot zijn voor het imago van een product. Uitgebreider onderzoek naar de gevolgen van leedvermaak kunnen van toegevoegde waarde zijn. Met behulp van een longtidunaal onderzoek kan gekeken worden effecten kunnen zijn van leedvermaak op de lange termijn en of dit blijvend de koopintentie en word of mouth blijft beïnvloeden. Daarnaast zou het ook interessant kunnen zijn om te weten of een misstap van een concurrerend product de attitude tegenover het eigen product bevordert. Omdat we nog met weinig zekerheid iets kunnen zeggen over de generaliseerbaarheid van de resultaten naar andere consumentengroepen zou het interessant kunnen zijn om soortgelijk onderzoek uit te voeren onder andere groepen consumenten. Hierbij is het van belang dat de consument gevoelens heeft bij een merk en dat er duidelijk verschil is tussen de verschillende consumentengroepen. 21 Marjolein van der Kolk Vrije Universiteit Amsterdam Hoe ontstaat leedvermaak onder consumentengroepen?

22 Wat we met dit onderzoek wél kunnen aantonen is een duidelijk verband tussen sociale identificatie, domeinrelevantie, jaloezie, vijandige gevoelens en negatief affect jegens iphone en de invloed daarvan op leedvermaak. Leedvermaak wordt graag doorverteld dus zo blijkt maar weer: er is geen beter vermaak dan leedvermaak. 22 Marjolein van der Kolk Vrije Universiteit Amsterdam Hoe ontstaat leedvermaak onder consumentengroepen?

23 Bijlage 1 : Referenties Websites Anthony Bokslag (in press). Apple nog altijd populair bij tieners. Retrieved Mai 2, 2010 from Parool (in press). Blackberry superpopulair onder Amsterdamse jongeren. Retrieved Mai 2, 2010 from Trefis Team (in press). iphone Could Overtake BlackBerry Market Share in Retrieved Mai 2, 2010 from in-2011/ Studies Combs, D. J. Y., Powell, C. A. J., Schurtz, D. R., & Smith, R. H. (2009). Politics, schadenfreude, and ingroup identification: The sometimes happy thing about a poor economy and death. Journal of Experimental Social Psychology, 45, Heider, F. (1958). The psychology of interpersonal relations. Wiley. Leach, C. W., Snider, S., & Iyer, A. (2002). Poisoning the consciences of the fortunate : The experience of relative advantage and support for social equality. Leach, C. W., Spears, R., Branscombe, N. R., & Doosje, B. (2003). Malicious pleasure: Schadenfreude at the suffering of another group. Journal of Personality and Social Psychology, 84(5), Leach, C. W., & Spears, R. (2008). A vengefulness of the impotent: The pain of ingroup inferiority and schadenfreude toward a successful outgroup. Journal of Personality and Social Psychology, 95(6), Mackie, D. M., Devos, T., & Smith, E. R. (2000). Intergroup emotions: Explaining offensive action tendencies in an intergroup context. Journal of Personality and Social Psychology, 79, Marjolein van der Kolk Vrije Universiteit Amsterdam Hoe ontstaat leedvermaak onder consumentengroepen?

24 Bijlage 1 : Referenties Mackie, D. M., Silver, L. A., & Smith, E. R. (2004). Intergroup emotions: Emotion as an intergroup phenomenon. In C. W. Leach, & L. Z. Tiedens (Eds.), The social life of emotions: Studies in emotion and social interaction. Ouwerkerk, J. W., van Dijk, W. W., Spears, R., Nieweg, M., & Kerkhof, P. (2010). When the downfall of a government elicits pleasure. Social identification and domain interest as determinants of intergroup schadenfreude. Manuscript in preparation. Sundie, J. M., Ward, J.C C., Beal, D. J., Chin, W.W. & Geiger-Oneto, S. (2009). Schadenfreude as a consumption-related emotion: Feeling happiness about the downfall of another's product. Journal of Consumer Psychology. 19(3), Tajfel, H., Turner, J.C. (1978). An integrative theory of intergroup conflict. Differentiation between social groups: Studies in the social psychology of intergroup relations. 63. van Dijk, W. W., Ouwerkerk, J. W., Goslinga, S., Nieweg, M., & Gallucci, M. (2006). When people fall from grace: Reconsidering the role of envy in schadenfreude. Emotion, 6, Walker & H. J. Smith (Eds.), Relative deprivation: Specification, development, and integration pp. Cambridge University Press, pp Zillmann, D. & Knobloch, S. (2001). Emotional reactions to narratives about the fortunes of personae in the news theatre. Poetics, 29, Marjolein van der Kolk Vrije Universiteit Amsterdam Hoe ontstaat leedvermaak onder consumentengroepen?

25 Bijlage 2 : enquête De gebruiker Veel jongeren gebruiken een BlackBerry. De Vrije Universiteit Amsterdam is daarom een onderzoek gestart om een beeld te krijgen van de BlackBerry-gebruiker. In deze enquête zal een aantal vragen worden gesteld, en bij een aantal stellingen naar jouw mening worden gevraagd. Bij het beantwoorden is er geen sprake van goede of foute antwoorden, het gaat om jouw mening. Je antwoorden zijn vanzelfsprekend anoniem. Hoe lang heb je al een BlackBerry-toestel? *inclusief eventuele eerdere BlackBerry-toestellen minder dan 3 maanden 3 tot 6 maanden 6 tot 12 maanden 1 jaar of langer Welk BlackBerry-toestel heb je op dit moment? BlackBerry Bold BlackBerry Curve Anders, namelijk: BlackBerry Pearl BlackBerry Storm Hieronder volgt een aantal vragen over het merk BlackBerry. Deze vragen kun je beantwoorden op een schaal die loopt van Helemaal niet tot Heel erg. Wat vind je van het merk BlackBerry? Helemaal niet Heel erg Betrouwbaar Mooi Gebruiksvriendelijk Welke gevoelens roept het merk BlackBerry bij jou op? Helemaal niet Heel erg Tevredenheid Trots Enthousiasme Frustratie Teleurstelling Irritatie 25 Marjolein van der Kolk Vrije Universiteit Amsterdam Hoe ontstaat leedvermaak onder consumentengroepen?

26 Hieronder volgt een aantal stellingen die gaan over hoe jij denkt over (andere) BlackBerry-gebruikers. Je kunt aangeven in hoeverre je het (on)eens bent met een stelling door een antwoordmogelijkheid te kiezen op een schaal die loopt van Helemaal mee oneens tot Helemaal mee eens. Helemaal mee oneens Helemaal mee eens Ik voel mij verbonden met andere BlackBerrygebruikers. Ik voel mij betrokken bij andere BlackBerrygebruikers. Ik voel mij solidair met andere BlackBerrygebruikers. Ik ben blij dat ik een BlackBerry-gebruiker ben. Ik vind het fijn om een BlackBerry-gebruiker te zijn. Ik vind dat BlackBerry-gebruikers veel hebben om trots op te zijn. Het geeft me een goed gevoel om een BlackBerrygebruiker te zijn. BlackBerry-gebruiker -zijn vormt een belangrijk onderdeel van hoe ik mijzelf zie. Ik denk vaak aan het feit dat ik een BlackBerrygebruiker ben. Een belangrijk deel van mijn identiteit ontleen ik aan het feit dat ik een BlackBerry-gebruiker ben. Hieronder volgt een aantal stellingen die gaan over hoe belangrijk het hebben van een smartphone in het algemeen voor jou is. Je kunt weer aangeven in hoeverre je het (on)eens bent met een stelling door een antwoordmogelijkheid te kiezen op een schaal die loopt van Helemaal mee oneens tot Helemaal mee eens. Helemaal mee oneens Helemaal mee eens Ik zou moeilijk zonder een smartphone kunnen. Het hebben van een smartphone is belangrijk voor mij. Ik ben geïnteresseerd in nieuws en berichtgeving over smartphones. 26 Marjolein van der Kolk Vrije Universiteit Amsterdam Hoe ontstaat leedvermaak onder consumentengroepen?

27 Naast de BlackBerry zijn er ook andere smartphones op de markt. Een belangrijke concurrent is de iphone van Apple. Hieronder volgt een aantal vragen over het merk iphone. Wat vind je van het merk iphone? Helemaal niet Heel erg Betrouwbaar Mooi Gebruiksvriendelijk Welke gevoelens roept het merk iphone bij jou op? Helemaal niet Heel erg Tevredenheid Trots Enthousiasme Frustratie Teleurstelling Irritatie Hieronder volgt een aantal stellingen die gaan over hoe jij denkt over iphone-gebruikers. Helemaal mee oneens Helemaal mee eens Ik voel mij verbonden met iphone-gebruikers. Ik voel mij betrokken bij iphone-gebruikers. Ik voel mij solidair met iphone-gebruikers. Ik ben jaloers op iphone-gebruikers. Ik zou graag een iphone-gebruiker willen zijn. Ik voel mij minderwaardig als ik mezelf met iphone-gebruikers vergelijk. Over het algemeen heb ik gevoelens van minachting voor iphone-gebruikers. Over het algemeen vind ik iphone-gebruikers onaardig. Over het algemeen haat ik iphone-gebruikers. 27 Marjolein van der Kolk Vrije Universiteit Amsterdam Hoe ontstaat leedvermaak onder consumentengroepen?

28 De iphone is recent negatief in het nieuws. Ter illustratie het onderstaande bericht van consuwijzer: Nieuwsbericht Negatieve berichten over de iphone stapelen zich op In de afgelopen maand zijn er verschillende negatieve berichten in de media verschenen over de iphone van Apple. Deze berichten hebben betrekking op de snelheid van mobiel internet, het garantiebeleid bij problemen met het touchscreen, en gevaarlijke straling. Hieronder zet consuwijzer de berichtgeving op een rijtje. Langzaam mobiel internet Begin deze maand lekte uit dat in het komende nummer van de Digitaalgids een onderzoek van de Consumentenbond wordt gepubliceerd naar de snelheid en betrouwbaarheid van mobiel internet bij verschillende combinaties van providers en mobiele telefoons. Hieruit zou blijken dat de iphone 3GS in combinatie met een T-Mobile abonnement zeer laag scoort. Opvallend hierbij is dat de Consumentenbond concludeert dat de slechte prestatie van de iphone niet zozeer te wijten is aan de dekking van T-Mobile (die in een eerder onderzoek hoog scoorde), maar vooral wordt veroorzaakt door technische problemen bij het combineren van het netwerk met de hardware van de iphone. Klachten over garantiebeleid bij problemen met touchscreen Twee weken gelden werd in VARA s consumentenprogramma Kassa duidelijk dat er opvallend veel klachten zijn over het ontstaan van kleine scheurtjes tussen het touchscreen en de behuizing van de iphone, die er soms toe leiden dat de telefoon niet meer functioneert. Apple, de fabrikant van de iphone, weigert echter de schade te vergoeden, omdat dit niet onder het garantiebeleid zou vallen. Een woordvoerder van de Consumentenbond noemde dit in het programma absurd en kondigde aan dat er samen met andere Europese consumentenverenigingen een procedure tegen Apple wordt gestart. Gevaarlijke straling Tot overmaat van ramp verscheen drie dagen geleden in de VS een rapport van de Environmental Working Group (EWG). Deze consumentenorganisatie op het gebied van gezondheid en milieu deed onderzoek naar de schadelijke straling van meer dan duizend mobiele telefoons. De resultaten laten zien dat de iphone verreweg de meeste straling afgeeft gemeten in Specifieke Absorptie Ratio (SAR). Volgens verschillende medische experts zou het stralingsniveau van de iphone bij veelvuldig gebruik mogelijk gezondheidsrisico s met zich meebrengen. Hieronder volgt een aantal stellingen die gaan over jouw gevoelens bij het bovenstaande bericht. Helemaal mee oneens Helemaal mee eens Als ik denk aan wat bovenstaande negatieve berichten betekenen voor iphone-gebruikers dan kan ik een kleine glimlach niet onderdrukken. vind ik dit plezierig. geeft dit mij voldoening. moet ik eigenlijk wel een beetje lachen.... ervaar ik leedvermaak.... vind ik dit vervelend voor iphone-gebruikers.... voel ik medelijden met iphone-gebruikers.... leef ik mee met iphone-gebruikers. 28 Marjolein van der Kolk Vrije Universiteit Amsterdam Hoe ontstaat leedvermaak onder consumentengroepen?

Evaluatie van het project Mantelluisteren academiejaar 2012-2013

Evaluatie van het project Mantelluisteren academiejaar 2012-2013 Evaluatie van het project Mantelluisteren academiejaar 212-21 In academiejaar 212-21 namen 5 mantelzorgers en 5 studenten 1 ste bachelor verpleegkunde (Howest, Brugge) deel aan het project Mantelluisten.

Nadere informatie

Management Summary. Auteur Tessa Puijk. Organisatie Van Diemen Communicatiemakelaars

Management Summary. Auteur Tessa Puijk. Organisatie Van Diemen Communicatiemakelaars Management Summary Wat voor een effect heeft de vorm van een bericht op de waardering van de lezer en is de interesse in nieuws een moderator voor dit effect? Auteur Tessa Puijk Organisatie Van Diemen

Nadere informatie

Uitwisseling tussen teamleden in sociale teams cruciaal voor prestatie

Uitwisseling tussen teamleden in sociale teams cruciaal voor prestatie Uitwisseling tussen teamleden in sociale teams cruciaal voor prestatie Voorlopige resultaten van het onderzoek naar de perceptie van medewerkers in sociale (wijk)teams bij gemeenten - Yvonne Zuidgeest

Nadere informatie

Beschrijving van de gegevens: hoeveel scholen en hoeveel leerlingen deden mee?

Beschrijving van de gegevens: hoeveel scholen en hoeveel leerlingen deden mee? Technische rapportage Leesmotivatie scholen van schoolbestuur Surplus Noord-Holland Afstudeerkring Begrijpend lezen 2011-2012, Inholland, Pabo-Alkmaar Marianne Boogaard en Yvonne van Rijk (Lectoraat Ontwikkelingsgericht

Nadere informatie

Trots op Groningen. Voelen Groningers zich verbonden met de provincie?

Trots op Groningen. Voelen Groningers zich verbonden met de provincie? Trots op Groningen. Voelen Groningers zich verbonden met de provincie? In deze factsheet staat de binding met de provincie Groningen centraal. Het gaat dan om de persoonlijke gevoelens die Groningers hebben

Nadere informatie

Tekst 21: The Signature Effect: Signing influences Consumption-Related Bahavior bij priming self-identity (Kettle & Haubl)

Tekst 21: The Signature Effect: Signing influences Consumption-Related Bahavior bij priming self-identity (Kettle & Haubl) Tekst 21: The Signature Effect: Signing influences Consumption-Related Bahavior bij priming self-identity (Kettle & Haubl) Inleiding Je handtekening zetten speelt een belangrijke rol in je leven. Als consument

Nadere informatie

5. Overtuigingen. Gelijk of geluk? Carola van Bemmelen Food & Lifestylecoaching. Jouw leven op dit moment weerspiegelt exact jouw overtuigingen

5. Overtuigingen. Gelijk of geluk? Carola van Bemmelen Food & Lifestylecoaching. Jouw leven op dit moment weerspiegelt exact jouw overtuigingen 5. Overtuigingen Jouw leven op dit moment weerspiegelt exact jouw overtuigingen Een overtuiging is een gedachte die je hebt aangenomen als waarheid doordat ie herhaaldelijk is bevestigd. Het is niet meer

Nadere informatie

ONDERZOEKSRAPPORT CONTENT MARKETING EEN ONDERZOEK NAAR DE BEHOEFTE VAN HET MKB IN REGIO TWENTE AAN HET TOEPASSEN VAN CONTENT MARKETING

ONDERZOEKSRAPPORT CONTENT MARKETING EEN ONDERZOEK NAAR DE BEHOEFTE VAN HET MKB IN REGIO TWENTE AAN HET TOEPASSEN VAN CONTENT MARKETING ONDERZOEKSRAPPORT CONTENT MARKETING EEN ONDERZOEK NAAR DE BEHOEFTE VAN HET MKB IN REGIO TWENTE AAN HET TOEPASSEN VAN CONTENT MARKETING VOORWOORD Content marketing is uitgegroeid tot één van de meest populaire

Nadere informatie

FACEBOOK. HYPE OF HEILIGE GRAAL?

FACEBOOK. HYPE OF HEILIGE GRAAL? FACEBOOK. HYPE OF HEILIGE GRAAL? WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK NAAR DE INVLOED VAN FACEBOOK OP DE RELATIE TUSSEN MERK EN MENS ENGAGEMENT OP FACEBOOK, HEEFT DAT NOU ZIN? Engagement. Als er één term is die

Nadere informatie

Fort van de Democratie

Fort van de Democratie Fort van de Democratie Stichting Vredeseducatie / peace education projects Het Fort van de Democratie WERKT! Samenvatting van een onderzoek door de Universiteit van Amsterdam naar de effecten van de interactieve

Nadere informatie

De invloed van Vertrouwen, Relatietevredenheid en Commitment op Customer retention

De invloed van Vertrouwen, Relatietevredenheid en Commitment op Customer retention De invloed van Vertrouwen, Relatietevredenheid en Commitment op Customer retention Samenvatting Wesley Brandes MSc Introductie Het succes van CRM is volgens Bauer, Grether en Leach (2002) afhankelijk van

Nadere informatie

Inleiding. Hoe zijn mensen te motiveren tot vrijwillige inzet?

Inleiding. Hoe zijn mensen te motiveren tot vrijwillige inzet? Inleiding Hoe zijn mensen te motiveren tot vrijwillige inzet? Vrijwilligerscentrales VU A dam Verkennende Studies & Bestaande Inzichten Ontwikkeling Nieuwe Werkwijzen VC s Deelonderwerp I Werven en Behouden

Nadere informatie

DE INVLOED VAN GELUK, PECH, BIED- EN SPEELTECHNIEK OP DE SCORE BIJ BRIDGE

DE INVLOED VAN GELUK, PECH, BIED- EN SPEELTECHNIEK OP DE SCORE BIJ BRIDGE DE INVLOED VAN GELUK, PECH, BIED- EN SPEELTECHNIEK OP DE SCORE BIJ BRIDGE Versiedatum: 30-8-2008 Jan Blaas Blz. 1 van 7 Versiedatum: 30-8-08 INHOUDSOPGAVE Inleiding... 3 Hoe groot is de invloed van pech

Nadere informatie

Moral Misfits. The Role of Moral Judgments and Emotions in Derogating Other Groups C. Wirtz

Moral Misfits. The Role of Moral Judgments and Emotions in Derogating Other Groups C. Wirtz Moral Misfits. The Role of Moral Judgments and Emotions in Derogating Other Groups C. Wirtz Mensen die als afwijkend worden gezien zijn vaak het slachtoffer van vooroordelen, sociale uitsluiting, en discriminatie.

Nadere informatie

Meting september 2013

Meting september 2013 Meting september 2013 Het Nederlandse Donateurspanel van WWAV wordt mede mogelijk gemaakt door het CBF en is uitgevoerd door Peil.nl Donateursvertrouwen daalt in tegenstelling tot consumentenvertrouwen

Nadere informatie

Rapportgegevens Nederlandse persoonlijkheidstest

Rapportgegevens Nederlandse persoonlijkheidstest Rapportgegevens Nederlandse persoonlijkheidstest Respondent: Johan den Doppelaar Email: info@123test.nl Geslacht: man Leeftijd: 37 Opleidingsniveau: hbo Vergelijkingsgroep: Nederlandse beroepsbevolking

Nadere informatie

Resultaten onderzoek: Redenen waarom mensen niet-presteren

Resultaten onderzoek: Redenen waarom mensen niet-presteren Resultaten onderzoek: Redenen waarom mensen niet-presteren 305 respondenten hebben deelgenomen aan de enquête rond redenen waarom mensen niet-presteren. De resultaten van deze enquête worden o.a. gebruikt

Nadere informatie

De Grote (kleine) voicemail-poll

De Grote (kleine) voicemail-poll De Grote (kleine) voicemail-poll De Grote (kleine) voicemail-poll Maken mensen tegenwoordig nog gebruik van voicemail? En hoe staat men tegenover het gebruik van voicemails in het zakelijk verkeer? Mensen

Nadere informatie

Inhoud Voorwoord Steekproefsamenstelling Resultaten Conclusies

Inhoud Voorwoord Steekproefsamenstelling Resultaten Conclusies Onderzoek Instagram Uitgevoerd door Scholieren.com in november 2015 Inhoud Voorwoord Steekproefsamenstelling Resultaten Conclusies Voorwoord Scholieren.com heeft haar bezoekers middels een enquête vragen

Nadere informatie

Wageningen University (2012)

Wageningen University (2012) Resultaten mobile phone survey September 2012 Wageningen University (2012) Uitgave van EDUsupport Wageningen University Aanleiding... 1 Werkwijze... 1 Resultaten... 2 Samenvatting... 2 Representativiteit

Nadere informatie

Persoonlijke factoren en Sales succes

Persoonlijke factoren en Sales succes Persoonlijke factoren en Sales succes Welke samenhang is er? Gerard Groenewegen Mei 2009 06-55717189 1 Agenda 1. Inleiding 2. Opzet studie 3. Beoordeling van dit onderzoek 4. Bevindingen 5. Conclusie 6.

Nadere informatie

TilburgInstituteforInterdisciplinary StudiesofCivilLaw andconflict ResolutionSystems

TilburgInstituteforInterdisciplinary StudiesofCivilLaw andconflict ResolutionSystems TilburgInstituteforInterdisciplinary StudiesofCivilLaw andconflict ResolutionSystems RapportEvaluatie Online Mediation in Echtscheidingszaken Aanleidingvoorhetonderzoek In 2008 heeft Juripax in opdracht

Nadere informatie

1. Ik merk vaak dat ik probeer iets te bereiken wat op de een of andere manier op een mislukking uitloopt. -----

1. Ik merk vaak dat ik probeer iets te bereiken wat op de een of andere manier op een mislukking uitloopt. ----- Test: Je persoonlijke afweerprofiel Met de volgende test kun je bepalen welk afweermechanisme je het meest gebruikt. Iedereen gebruikt alle afweervormen, maar er bestaan verschillen in de frequentie waarmee

Nadere informatie

DONATEUR KIEST GOEDE DOEL VANWEGE ONDERWERP EN STOPT MET STEUN VANWEGE ONTEVREDENHEID OVER GOEDE DOEL

DONATEUR KIEST GOEDE DOEL VANWEGE ONDERWERP EN STOPT MET STEUN VANWEGE ONTEVREDENHEID OVER GOEDE DOEL Meting maart 2013 Het Nederlandse Donateurspanel van WWAV wordt mede mogelijk gemaakt door het CBF en is uitgevoerd door Peil.nl DONATEUR KIEST GOEDE DOEL VANWEGE ONDERWERP EN STOPT MET STEUN VANWEGE ONTEVREDENHEID

Nadere informatie

Stellingen en normering leerlingvragenlijst

Stellingen en normering leerlingvragenlijst Stellingen en normering leerlingvragenlijst Expertsysteem ZIEN! voor het primair onderwijs 3.0 oktober 2014 ZIEN! is een product van, in samenwerking met ParnasSys ZIEN!PO leerlingvragenlijst 3.0 Stellingen

Nadere informatie

Evaluatierapport. Workshop. Bewust en positief omgaan met ADHD. Universiteit van Tilburg Forensische psychologie. 23 april 2010

Evaluatierapport. Workshop. Bewust en positief omgaan met ADHD. Universiteit van Tilburg Forensische psychologie. 23 april 2010 Evaluatierapport Workshop Bewust en positief omgaan met ADHD Universiteit van Tilburg Forensische psychologie 23 april 2010 Drs. Arno de Poorter (workshopleider) Drs. Anne van Hees (schrijver evaluatierapport)

Nadere informatie

hoofdstuk 2 een vergelijkbaar sekseverschil laat zien voor buitenrelationeel seksueel gedrag: het hebben van seksuele contacten buiten de vaste

hoofdstuk 2 een vergelijkbaar sekseverschil laat zien voor buitenrelationeel seksueel gedrag: het hebben van seksuele contacten buiten de vaste Samenvatting Mensen zijn in het algemeen geneigd om consensus voor hun eigen gedrag waar te nemen. Met andere woorden, mensen denken dat hun eigen gedrag relatief vaak voorkomt. Dit verschijnsel staat

Nadere informatie

Samenvatting, conclusies en discussie

Samenvatting, conclusies en discussie Hoofdstuk 6 Samenvatting, conclusies en discussie Inleiding Het doel van het onderzoek is vast te stellen hoe de kinderen (10 14 jaar) met coeliakie functioneren in het dagelijks leven en wat hun kwaliteit

Nadere informatie

Beschrijving resultaten onderzoek biseksualiteit AmsterdamPinkPanel Oktober 2014 Joris Blaauw

Beschrijving resultaten onderzoek biseksualiteit AmsterdamPinkPanel Oktober 2014 Joris Blaauw Beschrijving resultaten onderzoek biseksualiteit AmsterdamPinkPanel Oktober 2014 Joris Blaauw Dit document beschrijft kort de bevindingen uit het onderzoek over biseksualiteit van het AmsterdamPinkPanel.

Nadere informatie

Langdurig ziekteverzuim van werknemers met een chronische ziekte of beperking Geeke Waverijn, Mieke Rijken

Langdurig ziekteverzuim van werknemers met een chronische ziekte of beperking Geeke Waverijn, Mieke Rijken Deze factsheet is een uitgave van het NIVEL. De gegevens mogen met bronvermelding (Langdurig ziekteverzuim van werknemers met een chronische ziekte of beperking, G. Waverijn & M. Rijken, NIVEL, januari

Nadere informatie

Samenvatting (Summary in Dutch)

Samenvatting (Summary in Dutch) Samenvatting (Summary in Dutch) Introductie In dit proefschrift evalueer ik de effectiviteit van de academische discussie over de ethiek van documentaire maken. In hoeverre stellen wetenschappers de juiste

Nadere informatie

Geven en ontvangen van steun in de context van een chronische ziekte.

Geven en ontvangen van steun in de context van een chronische ziekte. Een chronische en progressieve aandoening zoals multiple sclerose (MS) heeft vaak grote consequenties voor het leven van patiënten en hun intieme partners. Naast het omgaan met de fysieke beperkingen van

Nadere informatie

VERTROUWEN IN MEDIA IN NEDERLAND. September 2017

VERTROUWEN IN MEDIA IN NEDERLAND. September 2017 VERTROUWEN IN MEDIA IN NEDERLAND September 2017 INTRODUCTIE Het vertrouwen in overheden, bedrijfsleven, media en NGO s daalt wereldwijd (bron: Edelman Trust barometer), eigenlijk al sinds de recessie in

Nadere informatie

Jongeren & hun financiële verwachtingen

Jongeren & hun financiële verwachtingen Nibud, februari Jongeren & hun financiële verwachtingen Anna van der Schors Daisy van der Burg Nibud in samenwerking met het 1V Jongerenpanel van EenVandaag Inhoudsopgave 1 Onderzoeksopzet Het Nibud doet

Nadere informatie

Rapport voor deelnemers M²P burgerpanel

Rapport voor deelnemers M²P burgerpanel Rapport voor deelnemers M²P burgerpanel Weergaven van publieke opinie in het nieuws en hun invloed op het publiek Dit rapport beschrijft de resultaten van een onderzoek over weergaven van publieke opinie

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting (Summary in Dutch) Het managen van weerstand van consumenten tegen innovaties

Nederlandse samenvatting (Summary in Dutch) Het managen van weerstand van consumenten tegen innovaties Nederlandse samenvatting (Summary in Dutch) Het managen van weerstand van consumenten tegen innovaties De afgelopen decennia zijn er veel nieuwe technologische producten en diensten geïntroduceerd op de

Nadere informatie

Sociale media. Over het EenVandaag Opiniepanel. 15 augustus 2015. Over dit onderzoek

Sociale media. Over het EenVandaag Opiniepanel. 15 augustus 2015. Over dit onderzoek Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 45.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag

Nadere informatie

Informatie over de deelnemers

Informatie over de deelnemers Tot eind mei 2015 hebben in totaal 45558 mensen deelgenomen aan de twee Impliciete Associatie Testen (IATs) op Onderhuids.nl. Een enorm aantal dat nog steeds groeit. Ook via deze weg willen we jullie nogmaals

Nadere informatie

Het beeld van zorggebruikers over de Inspectie voor de Gezondheidszorg. De Inspectie voor de Gezondheidszorg

Het beeld van zorggebruikers over de Inspectie voor de Gezondheidszorg. De Inspectie voor de Gezondheidszorg Dit factsheet is een uitgave van het NIVEL. De gegevens mogen met bronvermelding (Anne Brabers, Margreet Reitsma en Roland Friele. Het beeld van zorggebruikers over de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Nadere informatie

Computeraffiniteit belangrijk op kantoor

Computeraffiniteit belangrijk op kantoor Auteur A.R. Goudriaan E-mailadres alex@goudriaan.name Datum 16 november 2008 Versie 1.0 Titel Computeraffiniteit belangrijk op kantoor Computeraffiniteit belangrijk op kantoor tevredenheid over de automatiseringsafdeling

Nadere informatie

/hpm. Onderzoek werkstress, herstel en cultuur. De rol van vrijetijdsbesteding. 6 februari 2015. Technische Universiteit Eindhoven

/hpm. Onderzoek werkstress, herstel en cultuur. De rol van vrijetijdsbesteding. 6 februari 2015. Technische Universiteit Eindhoven Onderzoek werkstress, herstel en cultuur De rol van vrijetijdsbesteding 6 februari 2015 Technische Universiteit Eindhoven Human Performance Management Group ir. P.J.R. van Gool prof. dr. E. Demerouti /hpm

Nadere informatie

Hiv en stigmatisering in Nederland

Hiv en stigmatisering in Nederland Grote Bickersstraat 74 1013 KS Amsterdam Postbus 247 1000 AE Amsterdam t 020 522 54 44 f 020 522 53 33 e info@tns-nipo.com www.tns-nipo.com Political & Social Samenvatting Hiv en stigmatisering in Nederland

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Lisa Westerman Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Lisa Westerman... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Lisa,

Nadere informatie

Meer Merkbeleving door Merkextensies Een onderzoek naar de invloed van merkextensies op de merkbeleving van de consument

Meer Merkbeleving door Merkextensies Een onderzoek naar de invloed van merkextensies op de merkbeleving van de consument Meer Merkbeleving door Merkextensies Een onderzoek naar de invloed van merkextensies op de merkbeleving van de consument - Marieke van Westerlaak 2007 - 1. Inleiding Libelle Idee, Libelle Balans, Libelle

Nadere informatie

Toekomst voorspellingen

Toekomst voorspellingen Toekomst voorspellingen Dit zoek is een vragenlijst waarin aan jou gevraagd wordt om over voorspellingen na te denken die mensen maken in verschillende omstandigheden. Deelname duurt ongeveer 1 minuten.

Nadere informatie

Affectieve en motivationele consequenties van intergroeps-vergelijkingen over tijd: De blik op het verleden of de toekomst.

Affectieve en motivationele consequenties van intergroeps-vergelijkingen over tijd: De blik op het verleden of de toekomst. Affectieve en motivationele consequenties van intergroeps-vergelijkingen over tijd: De blik op het verleden of de toekomst. Jaap W. Ouwerkerk * (Vrije Universiteit Amsterdam) Naomi Ellemers (Vrije Universiteit

Nadere informatie

Hoe ben jij KNAP??? >> Doe nu de test! Ga naar de 'Vragenlijst' Howard Gardner

Hoe ben jij KNAP??? >> Doe nu de test! Ga naar de 'Vragenlijst' Howard Gardner Hoe ben jij KNAP??? Je zou talent kunnen omschrijven als ergens heel goed in zijn. Elk mens heeft zo z n eigen talenten. Zelfs de grootste luilak die heeft namelijk een slaaptalent en een lui op de bank

Nadere informatie

Waarom mensen zich niet verdiepen in partnerpensioen

Waarom mensen zich niet verdiepen in partnerpensioen Onderzoek Waarom mensen zich niet verdiepen in partnerpensioen Onderzoek in opdracht van Pensioenkijker.nl Projectleider Kennisgroep : Vivianne Collee : Content Unit Financiën Datum : 09-11-010 Copyright:

Nadere informatie

De invloed van burgerbronnen in het nieuws

De invloed van burgerbronnen in het nieuws De invloed van burgerbronnen in het nieuws Dit rapport beschrijft de resultaten van de vragenlijst rond burgerbronnen in het nieuws die u invulde in januari 7. Namens de Universiteit Antwerpen en de onderzoeksgroep

Nadere informatie

Kenmerken van jongeren met en zonder sportief zelfbeeld

Kenmerken van jongeren met en zonder sportief zelfbeeld Dag van het Sportonderzoek 7 oktober 2010 Kenmerken van jongeren met en zonder sportief zelfbeeld Kirsten Verkooijen Gezondheid en Maatschappij Onderzoeksvraag Welke persoonlijke en demografische variabelen

Nadere informatie

Toekomst voorspellingen

Toekomst voorspellingen Toekomst voorspellingen Dit zoek is een vragenlijst waarin aan jou gevraagd wordt om over voorspellingen na te denken die mensen maken in verschillende omstandigheden. Deelname duurt ongeveer 1 minuten.

Nadere informatie

Onderzoek Arbeidsongeschiktheid. In opdracht van Loyalis. juni 2013

Onderzoek Arbeidsongeschiktheid. In opdracht van Loyalis. juni 2013 Onderzoek Arbeidsongeschiktheid In opdracht van Loyalis juni 2013 Inleiding» Veldwerkperiode: 27 maart - 4 april 2013.» Doelgroep: werkende Nederlanders» Omdat er specifiek uitspraken gedaan wilden worden

Nadere informatie

KLEURRIJKE EMOTIES psychologie en kleur

KLEURRIJKE EMOTIES psychologie en kleur KLEURRIJKE EMOTIES psychologie en kleur Iedere ouder zal het volgende herkennen: de blauwe en rode potloden uit de kleurdozen van kinderen zijn altijd het eerst op. Geel roept aanvankelijk ook warme gevoelens

Nadere informatie

het laagste niveau van psychologisch functioneren direct voordat de eerste bestraling begint. Zowel angstgevoelens als depressieve symptomen en

het laagste niveau van psychologisch functioneren direct voordat de eerste bestraling begint. Zowel angstgevoelens als depressieve symptomen en Samenvatting In de laatste 20 jaar is er veel onderzoek gedaan naar de psychosociale gevolgen van kanker. Een goede zaak want aandacht voor kanker, een ziekte waar iedereen in zijn of haar leven wel eens

Nadere informatie

Proefschrift Girigori.qxp_Layout 1 10/21/15 9:11 PM Page 129 S u m m a r y in Dutch Summary 129

Proefschrift Girigori.qxp_Layout 1 10/21/15 9:11 PM Page 129 S u m m a r y in Dutch Summary 129 S u m m a r y in Dutch Summary 129 Gedurende de geschiedenis hebben verschillende factoren zoals slavernij, migratie, de katholieke kerk en multinationals zoals de Shell raffinaderij de gezinsstructuren

Nadere informatie

Onderzoek Eenzaamheid onder jongeren

Onderzoek Eenzaamheid onder jongeren Onderzoek Eenzaamheid onder jongeren 1V Jongerenpanel 25 september 2014 Over dit onderzoek Aan dit onderzoek deden 1375 leden van het EenVandaag Jongerenpanel mee. Het onderzoek vond plaats van 19 september

Nadere informatie

Oppasoma s en opa s. Resultaten GGD Gezondheidspanel

Oppasoma s en opa s. Resultaten GGD Gezondheidspanel Oppasoma s en opa s Resultaten GGD Gezondheidspanel Waarom een onderzoek over oppasoma s en opa s? Tegenwoordig doen ouders vaak een beroep op oma en opa als het gaat om opvang van de kleinkinderen. De

Nadere informatie

Bijlage 1: Vragenlijst factoren en items

Bijlage 1: Vragenlijst factoren en items Bijlage 1: Vragenlijst factoren en items Factoren Alle studenten die zich vooraanmelden via Studielink krijgen een online vragenlijst aangeboden via een link die in de aanmeldingsprocedure van Studielink

Nadere informatie

Rapport Kor-relatie- monitor

Rapport Kor-relatie- monitor Rapport Kor-relatie- monitor Voor: Door: Publicatie: mei 2009 Project: 81595 Korrelatie, Leida van den Berg, Directeur Marianne Bank, Mirjam Hooghuis Klantlogo Synovate 2009 Voorwoord Gedurende een lange

Nadere informatie

Dit werk is gelicenseerd onder een Creative Commons Naamsvermelding-GeenAfgeleideWerken 3.0 Unported licentie. Resultaten SJBN Enquête 2012

Dit werk is gelicenseerd onder een Creative Commons Naamsvermelding-GeenAfgeleideWerken 3.0 Unported licentie. Resultaten SJBN Enquête 2012 Dit werk is gelicenseerd onder een Creative Commons Naamsvermelding-GeenAfgeleideWerken 3.0 Unported licentie Resultaten SJBN Enquête 2012 Inhoudsopgave Achtergrond Resultaten enquête Steekproef Algehele

Nadere informatie

Voorwoord. Uitkomsten enquête 19-06-2011

Voorwoord. Uitkomsten enquête 19-06-2011 Voorwoord In mijn scriptie De oorlog om ICT-talent heb ik onderzoek gedaan of Het Nieuwe Werken als (gedeeltelijke) oplossing kon dienen voor de aankomende vergrijzing. Hiervoor werd de volgende onderzoeksvraag

Nadere informatie

Wat motiveert u in uw werk?

Wat motiveert u in uw werk? Wat motiveert u in uw werk? Begin dit jaar heeft u kunnen deelnemen aan een online onderzoek naar de motivatie en werktevredenheid van actuarieel geschoolden. In dit artikel worden de resultaten aan u

Nadere informatie

Allen Vrouw Man 18-24 25-34 35-44 45-54 55-64 65+ N= 522 243 279 55 73 106 110 132 46 % % % % % % % % % 97,1 97,5 96,8 98,2 100,0 97,2 95,5 97,0 95,7

Allen Vrouw Man 18-24 25-34 35-44 45-54 55-64 65+ N= 522 243 279 55 73 106 110 132 46 % % % % % % % % % 97,1 97,5 96,8 98,2 100,0 97,2 95,5 97,0 95,7 Filosofie Magazine Onderzoek De Grote Moraalenquête 2010 Tabellenboek Van Eunen Marketing 6 september 2010 Onderzoek uitgevoerd door PanelClix Representatief Nederland 18+, N=522 Vraag 1: Maakt u zelf

Nadere informatie

hoofdstuk 3 Hoofdstuk 4 Hoofdstuk 5

hoofdstuk 3 Hoofdstuk 4 Hoofdstuk 5 SAMENVATTING 117 Pas kortgeleden is aangetoond dat ADHD niet uitdooft, maar ook bij ouderen voorkomt en nadelige gevolgen kan hebben voor de patiënt en zijn omgeving. Er is echter weinig bekend over de

Nadere informatie

Onderzoek: Studiekeuzecheck

Onderzoek: Studiekeuzecheck Onderzoek: Studiekeuzecheck Publicatiedatum: 11-4- 2014 Over dit onderzoek Het 1V Jongerenpanel, onderdeel van EenVandaag, bestaat uit 7000 jongeren van 12 t/m 24 jaar. Aan dit online onderzoek, gehouden

Nadere informatie

Afvalenquête gemeente Elburg en gemeente Oldebroek Analyse van de gegevens

Afvalenquête gemeente Elburg en gemeente Oldebroek Analyse van de gegevens Afvalenquête gemeente Elburg en gemeente Oldebroek Analyse van de gegevens April 2016 Gemeente Elburg Gemeente Oldebroek Inhoudsopgave Deel 1. Inleiding 3 Deel 2. Motivatie afval scheiden 4 Deel 3. Afval

Nadere informatie

Survey chems&seks Voorjaar 2017

Survey chems&seks Voorjaar 2017 ! Survey chems&seks Voorjaar 2017 Chems & seks is in onze scene geen ongebruikelijke combinatie. Veel mannen kunnen volop genieten van de verruimende werking van diverse middelen, en ervaren het als een

Nadere informatie

Communicating about Concerns in Oncology K. Brandes

Communicating about Concerns in Oncology K. Brandes Communicating about Concerns in Oncology K. Brandes Nederlandse samenvatting Uit een recente rapportage van KWF Kankerbestrijding blijkt dat 64% van de (ex-) patiënten met kanker zorgen ervaart over psychosociale

Nadere informatie

De VrijBaan Vragenlijst (specifiek voor iemand die geen werk heeft)

De VrijBaan Vragenlijst (specifiek voor iemand die geen werk heeft) De VrijBaan Vragenlijst (specifiek voor iemand die geen werk heeft) Inleiding Veel mensen ervaren moeilijkheden om werk te vinden te behouden, of van baan / functie te veranderen. Beperkingen, bijvoorbeeld

Nadere informatie

De Relatie tussen Momentaan Affect en Seksueel Verlangen; de Modererende Rol van de Aanwezigheid van de Partner

De Relatie tussen Momentaan Affect en Seksueel Verlangen; de Modererende Rol van de Aanwezigheid van de Partner De Relatie tussen Momentaan Affect en Seksueel Verlangen; de Modererende Rol van de Aanwezigheid van de Partner The association between momentary affect and sexual desire: The moderating role of partner

Nadere informatie

Doet schoolidentiteit er nog toe? Cocky Fortuin-van der Spek (CPS Onderwijsontwikkeling en Advies) en Mirjam Stroetinga (Marnix Academie)

Doet schoolidentiteit er nog toe? Cocky Fortuin-van der Spek (CPS Onderwijsontwikkeling en Advies) en Mirjam Stroetinga (Marnix Academie) Doet schoolidentiteit er nog toe? Cocky Fortuin-van der Spek (CPS Onderwijsontwikkeling en Advies) en Mirjam Stroetinga (Marnix Academie) 14 november 2012 Doet schoolidentiteit er nog toe voor leraren

Nadere informatie

22 januari 2015. Onderzoek: Jouw vrijheid, mijn vrijheid

22 januari 2015. Onderzoek: Jouw vrijheid, mijn vrijheid 22 januari 2015 Onderzoek: Jouw vrijheid, mijn vrijheid 1 Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 45.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online

Nadere informatie

TRAINING WERKBEGELEIDING

TRAINING WERKBEGELEIDING TRAINING WERKBEGELEIDING Door Martje Kuijlenburg Student no: 500618854 Jaar 3 Hogere Beroepsopleiding Verpleegkunde In opdracht van: de Hogeschool van Amsterdam Docent: Yvonne van Marle INHOUDSOPGAVE Inleiding...

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Johan Vosbergen Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Johan Vosbergen... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Johan,

Nadere informatie

Hoe autonomie-ondersteunend werkt een docent binnen honoursonderwijs? Tineke Kingma Elanor Kamans Marjolein Heijne-Penninga Marca Wolfensberger

Hoe autonomie-ondersteunend werkt een docent binnen honoursonderwijs? Tineke Kingma Elanor Kamans Marjolein Heijne-Penninga Marca Wolfensberger Hoe autonomie-ondersteunend werkt een docent binnen Tineke Kingma Elanor Kamans Marjolein Heijne-Penninga Marca Wolfensberger Fellow onderzoeker Adviseur en coördinator 2 Opzet onderzoekspresentatie 1.

Nadere informatie

Onderzoek Wel eens gepest?

Onderzoek Wel eens gepest? Onderzoek Wel eens gepest? 5 februari 2013 Over het onderzoek Aan dit online onderzoek, gehouden van 31 januari tot 05 februari 2013, deden 817 jongeren mee uit het 1V Jongerenpanel die aangeven op de

Nadere informatie

Onderzoek naar de werving en het behoud van vrijwilligers toegepast op de theorie van Psychologisch Eigenaarschap.

Onderzoek naar de werving en het behoud van vrijwilligers toegepast op de theorie van Psychologisch Eigenaarschap. Onderzoek naar de werving en het behoud van vrijwilligers toegepast op de theorie van Psychologisch Eigenaarschap. Master thesis onderzoek van Mandy Ziel, Merel van der Mark & Chrisje Seijkens. Universiteit

Nadere informatie

Resultaten internetpanel Dienst Regelingen

Resultaten internetpanel Dienst Regelingen Resultaten internetpanel Dienst Regelingen Resultaten peiling 15: gebruik social media juli 2012 1. Inleiding Tussen 1 juni en 10 juni konden panelleden van het internetpanel Dienst Regelingen een peiling

Nadere informatie

Klantonderzoek: de laatste inzichten!

Klantonderzoek: de laatste inzichten! : de laatste inzichten! Hoe tevreden bent u over de door ons bedrijf geleverde producten en diensten? Veel bedrijven gebruiken deze vraag om de klanttevredenheid te meten. Op een schaal van zeer ontevreden

Nadere informatie

A1) Kennismakingsgesprek over sociale media en internetgebruik

A1) Kennismakingsgesprek over sociale media en internetgebruik Mediawijsheid A1) Kennismakingsgesprek over sociale media en internetgebruik Ik heb samen met de kinderen een gesprek gevoerd over de sociale media en het internet gebruik. Ik heb voor mezelf thuis een

Nadere informatie

Kwaliteit van leven Een hulpmiddel bij de voorbereiding van een zorgplan

Kwaliteit van leven Een hulpmiddel bij de voorbereiding van een zorgplan Kwaliteit van leven Een hulpmiddel bij de voorbereiding van een zorgplan De zorg en begeleiding van mensen met een verstandelijke beperking moet erop gericht zijn dat de persoon een optimale kwaliteit

Nadere informatie

ATTRIBUEREN OF TOESCHRIJVEN

ATTRIBUEREN OF TOESCHRIJVEN ATTRIBUEREN OF TOESCHRIJVEN De meeste mensen, en dus ook leerlingen, praten niet alleen met anderen, maar voeren ook gesprekken met en in zichzelf. De manier waarop leerlingen over, tegen en in zichzelf

Nadere informatie

Conclusie enquête 2015 onder vrijwilligers SWS

Conclusie enquête 2015 onder vrijwilligers SWS Conclusie enquête 2015 onder vrijwilligers SWS De meeste vragen in de enquête zijn gesloten vragen. De vrijwilligers konden de stellingen beoordelen m.b.v. een zevenpunts Lickertschaal. In dit document

Nadere informatie

Rapportgegevens Kerntyperingtest

Rapportgegevens Kerntyperingtest Rapportgegevens Kerntyperingtest Respondent: Jill Voorbeeld Email: voorbeeld@testingtalents.nl Geslacht: vrouw Leeftijd: 33 Opleidingsniveau: hbo Vergelijkingsgroep: De Nederlandse beroepsbevolking Testdatum:

Nadere informatie

Voormeting kandidaat

Voormeting kandidaat K1 Voormeting kandidaat Beste kandidaat, Het CBR is aan het onderzoeken of het nieuwe faalangstexamen voldoet aan de verwachtingen en aan de eisen van de minister van Verkeer en Waterstaat. Dit onderzoek

Nadere informatie

Kwaliteitszorg. Test jezelf.

Kwaliteitszorg. Test jezelf. Kwaliteitszorg. Test jezelf. Pagina 1 Weet jij hoe je je deskundigheid of die van je collega s kunt bevorderen of professionaliseren? Kun je goed samenwerken? Kun je kwaliteitszorg leveren? Doe de testjes

Nadere informatie

Klanttevredenheid consultatiebureaus Careyn

Klanttevredenheid consultatiebureaus Careyn Klanttevredenheid consultatiebureaus Careyn Klanten van Careyn over het consultatiebureau Inhoud: 1. Conclusies 2. Algemene dienstverlening 3. Het inloopspreekuur 4. Telefonische dienstverlening 5. Persoonlijk

Nadere informatie

Samenvatting uit het Tevredenheidsonderzoek 2012 / 2013

Samenvatting uit het Tevredenheidsonderzoek 2012 / 2013 Samenvatting uit het Tevredenheidsonderzoek 2012 / 2013 Onderzoek is uitgevoerd en gerapporteerd door Panteia in opdracht van Loopbaankamer Tilburg Bronvermelding van hieronder vermeldde gegevens: Panteia,

Nadere informatie

Graffiti in Beeld (aangepaste presentatie t.b.v. versturing)

Graffiti in Beeld (aangepaste presentatie t.b.v. versturing) Graffiti in Beeld (aangepaste presentatie t.b.v. versturing) Dr. Gabry Vanderveen Onderzoek met medewerking van Funda Jelsma; in opdracht van en gefinancierd door CCV/ Ministerie van Veiligheid en Justitie

Nadere informatie

Citation for published version (APA): Verbakel, N. J. (2007). Het Chronische Vermoeidheidssyndroom, Fibromyalgie & Reuma.

Citation for published version (APA): Verbakel, N. J. (2007). Het Chronische Vermoeidheidssyndroom, Fibromyalgie & Reuma. University of Groningen Het Chronische Vermoeidheidssyndroom, Fibromyalgie & Reuma. Verbakel, N. J. IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite

Nadere informatie

Trendonderzoek: Alcoholkennis bij jongeren tussen 12 en 25 jaar

Trendonderzoek: Alcoholkennis bij jongeren tussen 12 en 25 jaar - Factsheet - Trendonderzoek: Alcoholkennis bij jongeren tussen 12 en 25 jaar NIGZ, Project Alcohol Voorlichting en Preventie 3 juli 2003 Inleiding Het NIGZ voert elk jaar, als onderdeel van het Alcohol

Nadere informatie

Samenvatting (Summary in Dutch)

Samenvatting (Summary in Dutch) Samenvatting (Summary in Dutch) Burnout, een toestand van mentale uitputting door chronische stress in de werksituatie, vormt een ernstig maatschappelijk probleem dat momenteel veel aandacht krijgt. In

Nadere informatie

In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen

In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen 14 In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen einde, alleen een voortdurende kringloop van materie

Nadere informatie

Invloed van IT uitbesteding op bedrijfsvoering & IT aansluiting

Invloed van IT uitbesteding op bedrijfsvoering & IT aansluiting xvii Invloed van IT uitbesteding op bedrijfsvoering & IT aansluiting Samenvatting IT uitbesteding doet er niet toe vanuit het perspectief aansluiting tussen bedrijfsvoering en IT Dit proefschrift is het

Nadere informatie

Online leren dat is wat we willen! Online trainingen overtuigend op nummer 1-positie in Nederland GoodHabitz

Online leren dat is wat we willen! Online trainingen overtuigend op nummer 1-positie in Nederland GoodHabitz Online leren dat is wat we willen! Online trainingen overtuigend op nummer 1-positie in Nederland. 2016 GoodHabitz Over het onderzoek Populatie: 960 respondenten in de leeftijd van 25 t/m 55 jaar met een

Nadere informatie

Kennisdeling op internet tussen leraren in Kennisnet Vakcommunities. De belangrijkste resultaten. Management samenvatting

Kennisdeling op internet tussen leraren in Kennisnet Vakcommunities. De belangrijkste resultaten. Management samenvatting Kennisdeling op internet tussen leraren in Kennisnet Vakcommunities. De belangrijkste resultaten Uwe Matzat/Chris Snijders Technische Universiteit Eindhoven Management samenvatting De grote meerderheid

Nadere informatie

Januari. Ik accepteer en waardeer mijn ( hoog) gevoeligheid.

Januari. Ik accepteer en waardeer mijn ( hoog) gevoeligheid. Januari Ik accepteer en waardeer mijn ( hoog) gevoeligheid. (Hoog) gevoelig zijn krijgt in deze tijd steeds meer ruimte en bekendheid, dat is fijn. Een generatie geleden was het niet wenselijk om gevoelig

Nadere informatie

Samenvatting en rapportage Klanttevredenheidsonderzoek PPF 2011/2012

Samenvatting en rapportage Klanttevredenheidsonderzoek PPF 2011/2012 Samenvatting en rapportage Klanttevredenheidsonderzoek PPF 0/0 Stichting Personeelspensioenfonds Cordares (PPF) Astrid Currie, communicatieadviseur Maart 0 versie.0 Pagina versie.0 Inleiding Op initiatief

Nadere informatie

Samenvatting (Summary in Dutch)

Samenvatting (Summary in Dutch) Samenvatting (Summary in Dutch) Het aantal eerste en tweede generatie immigranten in Nederland is hoger dan ooit tevoren. Momenteel wonen er 3,2 miljoen immigranten in Nederland, dat is 19.7% van de totale

Nadere informatie

Klanttevredenheidsonderzoek

Klanttevredenheidsonderzoek Klanttevredenheidsonderzoek Particulier 213, Leven a.s.r. Rapportcijfer 8, Rapportcijfer a.s.r., per klantgroep Kunt u met een rapportcijfer op een schaal van 1 t/m 1 uitdrukken hoe tevreden u bent over

Nadere informatie