Beginnen met WordPress

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Beginnen met WordPress"

Transcriptie

1 Beginnen met WordPress Marc Hesp Hesp Online Communicatie Versie november 2012

2 Inhoudsopgave Introductie Voor wie is dit boek bedoeld? Wat is WordPress? Wat moet je regelen voor de installatie? Domeinnaam Hosting MySQL De installatie zelf Bekijk je website Inloggen Het dashboard Pagina s en berichten Structuur Berichten Pagina s De instellingen Gebruikers Reacties Plugins Thema s Menu s Widgets Onderhoud Hoe wordt mijn site gevonden? Alles wat niet in dit boekje staat...

3 Introductie WordPress is een geweldig systeem. Het biedt miljoenen mensen en bedrijven de kans om zelf te publiceren op internet. Mijn naam is Marc Hesp en ik ben communicatieadviseur. In mijn werk heb ik vaak te maken met WordPress, zowel als adviseur in mijn rol als trainer. Hierdoor ken ik de vragen die bij beginnende WordPress gebruikers leven goed. Dit boek biedt een inleiding in WordPress en helpt je om je eigen WordPress website te installeren. Het boek is natuurlijk niet compleet, maar geeft wel een overzicht van de belangrijkste functies. Dit boek wordt gratis via mijn website aangeboden. Uiteraard waardeer ik het zeer als je een bijdrage wil leveren in de vorm van wat reclame via een tweet of blogpost over dit boek, maar een financiële bijdrage is natuurlijk ook welkom.

4 Voor wie is dit boek bedoeld? Dit boek is voor iedereen die bezig wil met een WordPress website. Je hoeft geen whizkid te zijn om dit boek te lezen en begrijpen. In dit boek leer je om WordPress zelf te installeren en worden alle basisfuncties uitgelegd. Het is aan te raden om naast het lezen van dit e- book een cursus WordPress te volgen. Wat is WordPress? Een contentmanagementsysteem (CMS) is een toepassing die het mogelijk maakt dat mensen eenvoudig, zonder veel technische kennis, documenten en gegevens op internet kunnen publiceren. WordPress is een van de meest gebruikte contentmanagementsystemen ter wereld. Het is oorspronkelijk ontstaan als weblogsoftware. Inmiddels heeft WordPress zich zo sterk ontwikkeld dat je er een zeer complete en complexe website mee kunt beheren. Een weblog of blog is een persoonlijk dagboek op een website dat regelmatig, soms meermalen per dag, wordt bijgehouden.

5 Wat moet je regelen voor de installatie? In dit boek wordt de installatie van WordPress op een eigen server beschreven 1. Domeinnaam Je kunt WordPress op drie manieren installeren: 1. Een domeinnaam als 2. Een subdomein als blog.hesp.nl 3. Een directory zoals In alle gevallen heb je de machtigingen nodig om iets op dat domein te plaatsen. Als je nog geen domeinnaam hebt, dan zul je een naam moeten registreren. Dat kan op veel verschillende plekken op het web. Uiteraard hoeft het geen.nl domeinnaam te zijn. Maar met alleen een naam ben je er nog niet, je hebt ook serverruimte, of hosting nodig. Hosting Een domeinnaam is vergelijkbaar met een richtingwijzer. De makkelijk te onthouden naam verwijst naar een computer waar jouw website opstaat. Die computer heet een server. En het huren van ruimte op die computer en de domeinnaam noemen we hosting. Wat heb je nodig? Bijna altijd is een Linux hosting account van 4Gb ruimte en 50Gb dataverkeer per maand voldoende. Dat kost momenteel ongeveer 10,- per maand. Soms wordt installatie van WordPress standaard aangeboden bij je hosting pakket. Dan kun je de volgende stap overslaan. Tenslotte 1 Het is ook mogelijk om een pagina op wordpress.com aan te maken. Die heeft minder mogelijkheden, maar de installatie is eenvoudiger.

6 heeft WordPress een MySQL database nodig. Sommige hosting providers lijken heel goedkoop, maar hebben verborgen kosten. Kies een betrouwbare hosting partner. MySQL Bij je hosting account heb je minimaal één MySQL database nodig. Vaak is die al aangemaakt en krijg je de inloggegevens toegestuurd. Anders zul je de aanwijzingen van je hosting provider moeten opvolgen. Kom je er niet uit? Je kunt me altijd bereiken op

7 De installatie zelf Benodigdheden: 1. inloggegevens van je website a. FTP- gegevens (username & password) b. MySQL-gegevens (databasenaam, username & password) 2. de meest recente versie van WordPress De Nederlandstalige versie van WordPress kun je downloaden op nl.wordpress.org 3. een tekst-editor Kladblok is voldoende, maar je kunt ook Notepad ++ gebruiken 4. een ftp-programma zoals FileZilla. De client is te downloaden via Aan de slag 1. Pak het zipbestand dat je hebt gedownload van nl.wordpress.org uit in een nieuwe map genaamd wordpress. 2. Hernoem het bestand wp-config-sample.php naar wpconfig.php en open het in een tekst-editor 3. Vul de juiste gegevens in op de volgende regels: Regel 19: verander database_name_here in de naam van de MySQL database naam Regel 22: verander username_here in de naam van de MySQL database user Regel 25: verander password_here in het wachtwoord van de MySQL database Normaal gesproken hoef je de hostname niet te veranderen. Sla het bestand op.

8 4. Maak met je FTP-programma verbinding met de server. Zorg ervoor dat je in de juiste directory zit. Vaak heeft de online directory directory een naam als httpdocs, public_html of gewoon html. Dit verschilt echter per hosting provider. Als er nog bestanden in deze map staan, is het verstandig deze te verplaatsen of verwijderen (nadat je een backup hebt gemaakt!) 5. Upload vervolgens alle mappen en bestanden uit de map wordpress naar die online directory. 6. Ga nu naar de website. Als je de stappen correct het uitgevoerd zie je dit scherm. 7. Volg nu de aanwijzingen op het scherm. Gefeliciteerd! Je hebt een WordPress site!

9 Bekijk je website Je nieuwe website wordt standaard opgeleverd met een bericht en een pagina en ziet er ongeveer zo uit: Het uiterlijk van je website kun je zelf wijzigen. Daar komen we bij Thema s op terug. Voor nu wijs ik op een paar elementen van de site: Header In de header zien we de titel en ondertitel van de website. In dit geval zien we ook een plaatje. Menu Het menu van de website geeft de bezoeker de gelegenheid om door je website te navigeren. Je kunt zelf bepalen wat er wel en niet in het menu staat

10 Bericht Standaard staat het nieuwste bericht prominent voorop je website. Dit kan ook anders, zoals je straks bij Instellingen zult zien. Footer De footer van een website is een mooie plek om de bezoeker van informatie te voorzien. Sidebar In dit voorbeeld staat er aan de rechterkant van de website een balk van boven naar beneden naast de tekst. Dit noemen we een sidebar. Deze kan ook links staan. Een website kan meerdere sidebars hebben. Widgets In de sidebar staat een aantal blokjes met tekst, linkjes of een zoekveld. Dit noemen we widgets. Daar komen we later uitgebreid op terug.

11 Inloggen Om in te kunnen loggen op een WordPress website heb je een gebruikersaccount nodig. Als beheerder heb je de mogelijkheid om nieuwe gebruikers aan te maken. Kijk daarvoor in het hoofdstukje Gebruikers. Het inlogscherm van je wordpress website vind je door naar de subdirectory /wp-admin/ te gaan. In het voorbeeld is dat Daar vind je het volgende scherm: Vul je gebruikersnaam en wachtwoord in en klik op inloggen. Denk eraan dat je wachtwoord hoofdlettergevoelig is. Je wachtwoord vergeten? Klik op de wachtwoord vergeten link en volg de instructies.

12 Het dashboard Je bent nu aangekomen in het dashboard van je website. Dit is alleen toegankelijk voor jou en andere mensen die inloggevens voor jouw website hebben. Vanuit hier kun je alles regelen. De eerste keer zie je een welkomstscherm, dat kun je wegklikken door rechtsboven op Afbreken te klikken. Op je dashboard zie je een aantal boxen : blokjes met een grijze titelbalk en diverse inhoud. Je kunt zelf de volgorde van deze boxen bepalen door ze te slepen. Bovendien kun je ze dichtklikken met het driehoekje rechts in iedere titelbalk. Dit werkt voor alle boxen die je op vele plekken in WordPress tegenkomt. Op dit moment In de box Op dit moment staan kerngegevens van jouw website. Ondermeer het aantal berichten, pagina s en reacties. Bovendien staat er welk thema er is geactiveerd en welke versie van WordPress je gebruikt. Als je op berichten klikt ga je naar het overzicht van jouw berichten. De andere boxen laten we even voor wat ze zijn. Bekijk ze gerust op een ander tijdstip.

13 De WordPress balk Bovenin vind je de donkergrijze WordPress balk. Hierin vind je knoppen waarmee je snel naar functies van WordPress kunt. Van links naar rechts vind je in deze balk: Links naar informatie over WordPress en een handleiding Een linkje naar het openbare deel van jouw website Een slimme knop die je erop wijst dat actie van jouw kant gewenst is De knop Nieuw waarmee je snel een bericht of pagina kunt aanmaken. Aan de rechterkant vind je een link naar jouw profiel, hier kun je ook uitloggen als je dat wil. De WordPress balk is standaard ook zichtbaar als je het openbare deel van jouw website bezoekt. Niet-ingelogde bezoekers zien die balk natuurlijk niet.

14 Admin menu Naast het dashboard vind je het admin-menu. Standaard vind je hier de volgende items: Dashboard Berichten Media Links Pagina s Reacties Weergave Plugins Gebruikers Extra Instellingen Als je verschillende uitbreidingen gaat installeren, is het mogelijk dat dit menu uitgebreid wordt met andere onderdelen. Hierop komen we terug bij plugins en thema s.

15 Pagina s en berichten Een van de lastigste dingen om te begrijpen als je net met WordPress start is het verschil tussen pagina s en berichten. Een bericht is een dynamische, tijdgebonden tekst. Berichten zie je op websites vaak terug onder de titel Actueel of Nieuws. Het meest recente bericht staat altijd bovenaan en hoe ouder een bericht is, hoe lager vaak de nieuwswaarde. Een pagina daarentegen is veel statischer van aard. Hierop staat informatie die eigenlijk nooit veranderd: het adres van je bedrijf, je algemene voorwaarden, een stukje historie. Structuur Pagina s maken vaak deel uit van de structuur van een website. Berichten daarentegen niet. Een overzicht van de meest recente berichten komt vaak wel weer terug in de structuur. Een minimale (en daarmee effectieve) website kent de volgende menustructuur: 1. Home (pagina of berichtenoverzicht) 2. Over ons (pagina) 3. Onze producten/diensten (pagina) 4. Actueel nieuws (berichtenoverzicht) 5. Contact (pagina) Uiteraard staat het je vrij hiervan af te wijken. Als je de benodigde pagina s aangemaakt hebt, kun je via Weergave / Menu s de structuur vastleggen.

16 Berichten Aanmaken Je maakt een bericht aan door te klikken op Nieuw bericht. Deze knop vind je in het admin menu terug, maar ook op diverse andere plekken zoals de WordPress balk bovenin. In het veld bovenin kun je de titel van het bericht invoeren. Deze komt op de website prominent bovenaan in beeld. Onder het titelveld zie je de bericht-editor. Dit is een soort tekstverwerker waarin je het bericht kunt schrijven en opmaken. De opmaakknoppen zijn vergelijkbaar met normale tekstverwerkers zoals MS Word. De knoppen worden in dit beknopte e-book niet uitgebreid behandeld, met een uitzondering: de uploaden/toevoegen knop, die iets verderop aan bod komt.

17 Opslaan/publiceren In de box aan de rechterkant van het scherm kun je de publicatiestatus van het bericht aanpassen. Hier heb je de volgende opties: Opslaan als concept/ voorbeeld bekijken Hiermee worden de wijzigingen als concept opgeslagen. Je kunt vervolgens later de pagina verder bewerken. WordPress slaat concepten bovendien automatisch op. Het is mogelijk om verschillende versies met elkaar te vergelijken. Zichtbaarheid wijzigen Standaard is een bericht openbaar. Je kunt er echter voor kiezen om een bericht een wachtwoord mee te geven of zelfs alleen maar beschikbaar te maken voor ingelogde gebruikers. Publicatiedatum Binnen WordPress is het mogelijk om berichten in de toekomst in te plannen of juist in het verleden te plaatsen. Standaard wordt een bericht onmiddellijk gepubliceerd zodra je op de blauwe knop klikt. Prullenbak Als je op de rode link klikt wordt het bericht naar de prullenbak verplaatst. Het is dan niet meer zichtbaar voor bezoekers van de website. Publiceren Dit is de opslaan-knop.

18 Categorieën en tags Een bericht kun je indelen in een specifieke categorie. Het staat je vrij om deze categorieën of rubrieken zelf aan te maken naar eigen inzicht. Gebruikelijk is dat er slechts een paar categorieën zijn. In de structuur van de site kun je een overzichtspagina met berichten uit een bepaalde categorie plaatsen. Een bericht kan in meerdere categorieën staan. Tags zijn een soort sleutelwoorden of labeltjes. Je kunt aan ieder bericht net zoveel tags hangen als je wilt. Als bezoekers van je website op een tag klikken, zien ze een chronologisch overzicht van alle berichten met die tag. Het verschil tussen de twee wordt het best duidelijk met een voorbeeld. Stel dat je een website over muziek maakt. Dan kun je een categorie Zangers aanmaken. Tags kunnen dan zijn: Robbie Williams of David Guetta. Stel dat die twee een duet zingen, dan krijgt dat bericht beide tags. Afbeeldingen invoegen Vlak boven de teksteditor staat de knop Uploaden/toevoegen. Hiermee kun je afbeeldingen en andere bestanden plaatsen in het bericht. Als je erop klikt komt er een popup met drie tabbladen: Van computer Hier kun je een of meerdere bestanden vanaf je eigen computer naar de website toeslepen. Deze worden dan in de Media bibliotheek geplaatst. Van URL Hier kun je het internetadres van een bestand plakken. Het bestand wordt vervolgens opgehaald en in de Media bibliotheek geplaatst.

19 Media bibliotheek Hier vind je een overzicht van alle bestanden die al op je website staan. Hiervandaan kun je afbeeldingen in de tekst plaatsen. Om een afbeelding te plaatsen kun je vanuit die media bibliotheek een bestand openklappen, zaken zoals de titel, uitlijning en afmeting aanpassen en klikken op de knop Invoegen in bericht Berichtenoverzicht Als je in het admin menu klikt op Berichten/Alle berichten, dan kom je op het overzicht van alle berichten terecht. Hiervandaan kun je berichten verwijderen, openen,

20 Pagina s Technisch gezien verschillen pagina s niet veel van berichten. Een pagina kent echter geen categorieën of tags en komt dus ook niet voor in de overzichten. Het bewerken van een pagina is vrijwel hetzelfde als een bericht. Schakel na het bewerken van pagina s af en toe even naar de publieke website om te zien hoe de website er voor bezoekers uitziet. Als je bent ingelogd zie je op die pagina s ook een {edit} linkje. Daarmee kun je snel naar de Editor schakelen.

21 De instellingen Nu je website geïnstalleerd en enigszins gevuld is, wordt het tijd om een paar essentiële instellingen goed te zetten. Klik in het admin menu op Instellingen. Algemeen Controleer als eerste bij Algemeen of de titel en ondertitel goed staan ingevuld. Indien je het wordpress adres of website adres wijzigt, zul je opnieuw moeten inloggen. Het is beter om deze niet te wijzigen tenzij je daar een heel goede reden voor hebt. Een belangrijke instelling hier is het lidmaatschap. In sommige gevallen wil je dat mensen zichzelf lid van jouw pagina kunnen maken. Meestal wil je dat niet, laat dit vinkje dus uit. Tot slot kun je hier de datum en tijdnotatie wijzigen. De tijd zelf wordt door de server geregeld, daar heb je geen invloed op. Lezen Standaard laat WordPress een lijst met de laatste berichten zien. De kans is echter groot dat je liever een andere beginpagina hebt. Dat kun je hier aangeven. Het is dan wel van belang dat je eerst een pagina hebt aangemaakt waarop je berichten te zien zijn. Die pagina heet bijvoorbeeld Blog. Het mag een lege pagina zijn. Tekst die je erop zet wordt boven de automatische lijst van berichten weergegeven.

22 Gebruikers Standaard kent WordPress 5 types gebruiker. Beheerder (Administrator) De beheerder is de admin van de website, dit betekent dat hij alles kan doen. Een beheerder is de enige die de rol van gebruikers kan wijzigen. Redacteur (Editor) Kan berichten van zichzelf maken, bewerken en publiceren, maar kan ook andermans berichten bewerken. Auteur (Author) De auteur kan berichten maken, en zijn eigen berichten bewerken en publiceren. Schrijver (Contributor) Als schrijver kun je berichten maken, maar je kan deze niet publiceren. Dit doet de beheerder of redacteur. Abonnee (Subscriber) Een lid van je site, kan niet meer dan een gast, maar hoeft niet elke keer gegevens in te vullen om te reageren. Een beheerder kan nieuwe gebruikers aanmaken, maar je kunt ook toestaan dat bezoekers zichzelf als gebruiker aanmelden. Het beheer van alle gebruikers en je eigen profiel is te vinden in het admin menu onder Gebruikers.

23 Reacties Een bijzonder onderdeel van een blog zijn de reacties. Hiermee geef je bezoekers de kans om direct en openbaar te reageren op jouw berichten. Bij de instellingen kun je heel precies bepalen hoe ver je hierin wil gaan. Op Instellingen / reacties kun je aangeven: Of je reacties überhaupt wil toestaan of reacties goedgekeurd moeten worden door de beheerder of er op oude berichten gereageerd mag worden en nog veel meer. De reactiemogelijkheid van WordPress is vaak doelwit van spammers. Daarom is het van belang om de plugin Akismet te activeren. Hoe je dat doet lees je in het volgende hoofdstuk.

24 Plugins Een plugin is een stukje functionaliteit die door een andere partij is gemaakt en die je op je website kunt gebruiken. Sommige plugins laten alleen een linkje naar je twitter-account zien, andere voegen een complete webshop aan jouw website toe. Op WordPress.org zijn duizenden veelal gratis plugins te vinden. Een plugin die standaard is geinstalleerd is Akismet. Iedere reactie wordt door deze plugin bij het plaatsen verstuurd naar de computers van Akismet en daar aan honderden tests onderworpen om te kijken of het deugt. Dat duurt slechts een seconde. Vervolgens geven die computers als antwoord een duimpje omhoog of omlaag. WordPress weet vervolgens of de reactie geplaatst moet worden, of in de grote spam-prullenbak thuishoort. Als je een plugin installeert, is deze nog niet actief. Je zult ze dus zelf moeten activeren. In het geval van akismet moet je bovendien een account aanmaken bij akismet en daarmee een activeringscode ophalen.

25 Installeren Als je klikt op Plugins / Nieuwe plugin, kun je een plugin toevoegen. Er zijn drie manieren om een plugin te installeren: Zoeken vanuit je eigen wordpress site Dit kan op sleutelwoord of tag, maar je kunt ook de lijstjes Nieuwste, Populairste en Uitgelicht bekijken. In die lijsten kun je op Details klikken om meer over de plugin te weten te komen. In dat venster staat ook een knop Installeren Een plugin uploaden Het kan zijn dat je een plugin elders hebt aangeschaft. Dat is vrijwel altijd in zip-formaat. Dat zip-bestand kun je via Plugins / Nieuwe plugin uploaden en activeren Uploaden met FTP De derde manier om plugins op je site te zetten is via FTP. Met hetzelfde programma wat je hebt gebruikt voor de installatie kun je de betreffende bestanden in hun eigen directory plaatsen in / wp-content/plugins/ Een plugin kan ervoor zorgen dat je meer opties krijgt in het admin menu.

26 Thema s Een thema is het samenhangende geheel van lettertypes, kleurgebruik en layout van je website. Met een thema kun je de vormgeving van je hele website in een enkele handeling aanpassen. Ook de manier waarop de header werkt is per thema verschillend. Standaard maakt WordPress gebruik van het Twenty Eleven thema, maar ook Twenty Ten is geinstalleerd. Net als bij Plugins zul je een thema moeten activeren. Ook thema s kun je in overvloed vinden op WordPress.org, maar de kwaliteit van betaalde thema s is vaak stukken hoger. Voor een paar tientjes koop je een professionele vormgeving op Themeforest.com of Woothemes.com. Installeren Als je klikt op Weergave / Thema s, kun je een thema toevoegen in het tabblad Thema s installeren. Er zijn drie manieren om een thema te installeren: Zoeken vanuit je eigen wordpress site Dit kan op sleutelwoord of tag, maar je kunt ook de lijstjes Nieuwste, Populairste en Uitgelicht bekijken. In die lijsten kun je op Voorbeeld of Details klikken om meer over het thema te weten te komen. Met de knop Nu installeren komt het thema in de beschikbare thema s te staan. Een thema uploaden Als je een thema elders hebt aangeschaft, kun je het zip-bestand via Weergave / Thema s uploaden en activeren

27 FTP De derde manier om een thema op je site te zetten is via FTP. Met hetzelfde programma wat je hebt gebruikt voor de installatie kun je de betreffende bestanden in hun eigen directory plaatsen in /wp-content/themes/ Een thema kan ervoor zorgen dat je admin menu uitgebreid wordt met extra opties. Zo zijn er thema s die de mogelijkheid bieden om teksten op de startpagina weer te geven in een slider. Menu s Sommige thema s kennen één plek voor een menu, andere twee of drie. In Weergave/Menu s kun je de structuur van je website vastleggen in één of meer menu s. Een menu zul je eerst moeten aanmaken door een menunaam in te voeren, bijvoorbeeld Hoofdmenu. Vervolgens kun je pagina s en overzichtpagina s aan het menu toevoegen. De volgorde en hierarchie bepaal je door de pagina s te slepen. Per menu-item kun je de titel aanpassen door de box open te klikken. Bovendien kun je aangepaste links toevoegen. Deze kunnen ook naar locaties buiten je eigen website verwijzen. Vergeet niet om op de knop Menu opslaan te klikken. Je koppelt een menu aan je website door in de box Thema locaties een menu te selecteren en op de knop opslaan te klikken.

28 Widgets Een widget is een stukje functionaliteit die je op een bepaalde plek van je website kunt plaatsen. Het thema Twenty-Eleven (zie afbeelding in hoofdstuk 6) heeft plaats voor widgets in de sidebar en in de footer. In het admin menu kun je zelf kiezen welke widgets je waar plaatst door ze van de grote box aan de linkerkant naar de boxen aan de rechterkant te slepen (en vice versa). Probeer het maar eens en bekijk vervolgens de veranderingen op de website. Stel dat je een widget wil waarin je twitterberichten kunt tonen, dan kun je hiervoor een plugin installeren. Zoek in plugins maar eens naar twitter widget. Vaak hebben widgets instellingen. Door de widget box open te klikken kun je deze instellingen wijzigen.

29 Onderhoud Een reden dat WordPress zo goed is, ligt erin dat het Open Source software is. Duizenden programmeurs dragen hun steentje bij om het steeds beter te maken. Maar tegelijkertijd betekent dit dat duizenden hackers ook toegang tot de code hebben en op zoek zijn naar manieren om een website te kraken. Het doel hierachter is meestal om reclame te maken. Door ervoor te zorgen dat alle up-to-date is, minimaliseer je de kans dat je website gehackt wordt. Dat betekent dat je de volgende drie zaken op orde moet houden: Gebruik altijd de nieuwste versie van WordPress Regelmatig verschijnt een nieuwere versie. Zorg dat je dan update via Dashboard/Updates. Als je inlogt zie je vaak direct dat er een nieuwe versie is. Hou je geinstalleerde plugins bij Net als WordPress zelf worden de meeste plugins ook regelmatig ververst. Update altijd naar het nieuwste thema Voorkom dat je site er niet meer perfect uitziet en gebruik altijd de nieuwste versie.

30 Hoe wordt mijn site gevonden? Hoe beter de content, hoe beter je wordt gevonden. Toch is het wel belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw website goed te benaderen is door zoekmachines. De term daarvoor is Search Engine Optimization, ofwel SEO. Over SEO kan ik een heel e-book schrijven, maar ik beperk me hier tot de basis. SEO kun je regelen in een plugin, er zijn er vele op de markt, maar het is ook mogelijk dat jouw thema mogelijkheden hiertoe biedt. Het minimale wat je zou moeten regelen is: Permalinks Via Instellingen / Permalinks kun je aangeven dat de titel van je pagina s en berichten ook in het web-adres terug te lezen is Google XML sitemaps Dit is een plugin waarmee je Google op de hoogte stelt dat je website veranderd is. De Google-robot komt vervolgens snel je website bekijken en zorgt ervoor dat jij goed in Google staat

31 Alles wat niet in dit boekje staat... Doel van dit boekje was om een inleiding te bieden in WordPress. Er zijn nog tientallen zaken die van enorm belang kunnen zijn en die toch niet in dit boekje staan. Als je meer wil leren over WordPress kan ik je de geweldige cursus van WordPress Wednesdays aanbevelen. Lees daarover meer op Kom je ergens niet uit? Heb je vragen of wensen? Stuur me een op en ik probeer zo snel mogelijk te antwoorden. Licentie De gebruiker mag: het werk kopiëren, verspreiden en doorgeven gebruik maken van het werk voor commerciële doeleinden Onder de volgende voorwaarden: Naamsvermelding De gebruiker dient bij het werk de door de maker of de licentiegever aangegeven naam te vermelden (maar niet zodanig dat de indruk gewekt wordt dat zij daarmee instemmen met je werk of je gebruik van het werk). Geen Afgeleide werken De gebruiker mag het werk niet bewerken. Neem bij twijfel contact op met de auteur via

Publiceren met WordPress

Publiceren met WordPress Publiceren met WordPress Peter Osterop Tweede herziene editie 1. Installatie van WordPress 2. Configuratie van WordPress 3. Het uiterlijk van WordPress 4. Pagina s en berichten maken in WordPress 1 Installatie

Nadere informatie

WORDPRESS TRAINING: 1. AANMELDEN

WORDPRESS TRAINING: 1. AANMELDEN WORDPRESS TRAINING: 1. AANMELDEN 1.a Hoe meld ik mij aan? U kunt zich aanmelden door uw domeinnaam gevolgd door /wp-admin te openen in uw browser. Ga naar internet en type (bijvoorbeeld) URL: http://www.uwdomeinnaam.nl/wp-admin

Nadere informatie

WordPress Website. Bouw zelf je WordPress Website. www.supersnelonline.nl Maarten Hendrix. Maarten Hendrix

WordPress Website. Bouw zelf je WordPress Website. www.supersnelonline.nl Maarten Hendrix. Maarten Hendrix WordPress Website Bouw zelf je WordPress Website Maarten Hendrix Maarten Hendrix 2 Inhoudsopgave WordPress inleiding... 5 Wat is WordPress?... 5 Wat is het verschil tussen WordPress.org en WordPress.com?...

Nadere informatie

De Kleine WordPress Handleiding

De Kleine WordPress Handleiding Introductie Dit is geen uitgebreide handleiding om een WordPress website of blog mee te bouwen. Het is ook geen overzicht van alle aspecten die een WordPress website zo bijzonder maken en geen verhandeling

Nadere informatie

WORDPRESS HANDLEIDING CUDOK CONCEPTS & CONSULTANCY

WORDPRESS HANDLEIDING CUDOK CONCEPTS & CONSULTANCY WORDPRESS HANDLEIDING CUDOK CONCEPTS & CONSULTANCY 4 APRIL 2015 INTRODUCTIE Een WordPress website bestaat onder anderen uit de volgende onderdelen: Berichten Pagina s Producten Categorieën Menu s Al deze

Nadere informatie

Handleiding Beveiligen van Wordpress

Handleiding Beveiligen van Wordpress Handleiding Beveiligen van Wordpress Deze handleiding beschrijft de stappen die u dient te nemen om uw Wordpress website te beveiligen Versie 1.0 Kies een sterk wachtwoord Gebruik als wachtwoord een combinatie

Nadere informatie

Handleiding wordpress

Handleiding wordpress Handleiding wordpress Wordpress versie 3.0.4 Handleiding versie 1.1 Auteur Website Geert Hoekzema www.geerthoekzema.nl www.geerthoekzema.nl geert@geerthoekzema.nl 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Beginnen

Nadere informatie

Handleiding opmaken Wageningen UR Blog. Oktober 2015

Handleiding opmaken Wageningen UR Blog. Oktober 2015 Handleiding opmaken Wageningen UR Blog Oktober 2015 Voorwoord In deze handleiding is voor beheerders van het Wageningen UR blog template stap voor stap beschreven hoe zij hun blog kunnen inrichten. Bij

Nadere informatie

Handleiding Wordpress CMS 4-5-2015

Handleiding Wordpress CMS 4-5-2015 Handleiding Wordpress CMS 4-5-2015 Inhoud 1. Het dashboard.... 3 2. Een pagina of bericht aanpassen.... 5 3. Een nieuw bericht toevoegen... 6 4. Een pagina maken... 7 5. Website met sitebuilder... 8 6.

Nadere informatie

Handleiding Wordpress

Handleiding Wordpress Handleiding Wordpress Inhoudsopgave 1. Inloggen 2. Berichten en Pagina s 3. Afbeeldingen en video s 4. Weblinks 1. Inloggen 1.1 Inloggen bij Wordpress We starten met het inloggen op je WordPress gebaseerde

Nadere informatie

1.Inloggen. Wat is WordPress?

1.Inloggen. Wat is WordPress? Wat is WordPress? WordPress is een Open Source Content Management System waarmee u zonder (veel) technische kennis zelf een website up-to-date kunt houden. 1.Inloggen Bij een standaard installatie van

Nadere informatie

Handleiding Joomla CMS

Handleiding Joomla CMS Handleiding Joomla CMS Inhoudsopgave Inloggen bij de beheeromgeving 3 Artikelen 4 Prullenbak bekijken 4 Nieuw artikel maken / bewerken 5 Afbeelding toevoegen aan artikel 6 Link in een artikel plaatsen

Nadere informatie

All rights reserved, HKBO 2015. Basishandleiding WordPress

All rights reserved, HKBO 2015. Basishandleiding WordPress All rights reserved, HKBO 2015 Basishandleiding WordPress Basishandleiding Wordpress Het kan Beter Online 1. Inloggen in het Wordpress Dashboard U kunt inloggen in het dashboard door achter uw domeinnaam

Nadere informatie

Handleiding Word Press voor de bewoners Westerkaap 1

Handleiding Word Press voor de bewoners Westerkaap 1 1 Handleiding Word Press voor de bewoners Westerkaap 1 Inhoud: Inloggen Pagina 1 Algemeen Pagina 2 Berichten Pagina 2 Bericht bewerken, Linken Pagina 3-4 Plaatje toevoegen bericht Pagina 5-6 Bericht publiceren

Nadere informatie

HANDLEIDING. WordPress LAATSTE VERSIE: 29-12-2011 RODER!CKVS WEBDESIGN & WEBHOSTING

HANDLEIDING. WordPress LAATSTE VERSIE: 29-12-2011 RODER!CKVS WEBDESIGN & WEBHOSTING HANDLEIDING WordPress LAATSTE VERSIE: 29-12-2011 RODER!CKVS WEBDESIGN & WEBHOSTING Inhoudsopgave Inloggen... 3 Een nieuw bericht plaatsen... 5 Aan een nieuw bericht beginnen... 5 Je bericht bewaren, een

Nadere informatie

De WordPress 3.5 Beginners Handleiding

De WordPress 3.5 Beginners Handleiding De WordPress 3.5 Beginners Handleiding Internetbureau Elephant april 13 Inhoud Introductie... 2 Inloggen... 3 Het dashboard... 5 Berichten en pagina's... 6 Nieuw Bericht... 6 Nieuwe Pagina... 8 Afbeeldingen,

Nadere informatie

Handleiding Blogger. Het aanmaken van een weblog. In deze handleiding worden een aantal handelingen toegelicht:

Handleiding Blogger. Het aanmaken van een weblog. In deze handleiding worden een aantal handelingen toegelicht: Handleiding Blogger In deze handleiding worden een aantal handelingen toegelicht: Het aanmaken van een weblog Het typen van een blogbericht De privacy van jouw weblog Het instellen van RSS Het aanmaken

Nadere informatie

WordPress Handleiding

WordPress Handleiding Algemene Informatie Disclaimer: Bij het samenstellen van dit boek is de grootst mogelijke zorg besteed aan de juistheid van de opgenomen informatie. Wij kunnen echter niet verantwoordelijk gesteld worden

Nadere informatie

Handleiding. Berichten maken in WordPress. juni 2013

Handleiding. Berichten maken in WordPress. juni 2013 Handleiding Berichten maken in WordPress juni 0 Inloggen. Ga naar: www.jouwdomeinnaam.nl/wp-admin. Log hier in met je gebruiksnaam en je wachtwoord. Het dashboard Na het inloggen krijg je eerst het Dashboard

Nadere informatie

Handleiding opmaken Wageningen UR Blog. Maart 2016

Handleiding opmaken Wageningen UR Blog. Maart 2016 Handleiding opmaken Wageningen UR Blog Maart 2016 Voorwoord In deze handleiding is voor beheerders van het Wageningen UR blogs stap voor stap beschreven hoe zij hun blog kunnen inrichten. Bij de oplevering

Nadere informatie

Algemene handleiding beheermodule: WORDPRESS. digital4u.nl effectief op internet

Algemene handleiding beheermodule: WORDPRESS. digital4u.nl effectief op internet Algemene handleiding beheermodule: WORDPRESS digital4u.nl effectief op internet Inhoudsopgave Algemene handleiding 03 04 04 05 05 06 06 07 07 08 09 11 12 13 15 16 17 Introductie Inloggen Dashboard Berichten

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Versie 4.4 Gebruikershandleiding januari 2016 Inhoud 2. Inleiding... 3 Wat is WordPress?... 3 Wordt constant verbeterd... 3 3. De structuur van uw website... 4 4. De WYSISWYG-editor en het plaatsen van

Nadere informatie

Wordpress.com. Een site/blog aanmaken

Wordpress.com. Een site/blog aanmaken Wordpress.com Een site/blog aanmaken - Ga naar www.wordpress.com - Maak een account aan. - Lees zorgvuldig zodat je een Nederlandstalige versie aanmaakt. - Activeer het account vanuit je email. Het adres

Nadere informatie

Ga naar http://www.domeinnaam.nl/wp-admin en log in met de gebruikersnaam en wachtwoord verkregen via mail.

Ga naar http://www.domeinnaam.nl/wp-admin en log in met de gebruikersnaam en wachtwoord verkregen via mail. INLOGGEN Ga naar http://www.domeinnaam.nl/wp-admin en log in met de gebruikersnaam en wachtwoord verkregen via mail. Vul hier je gebruikersnaam en wachtwoord in en klik op Inloggen. Bij succesvolle login

Nadere informatie

ZÉLF JE WORDPRESS WEBSITE MAKEN?

ZÉLF JE WORDPRESS WEBSITE MAKEN? WordPress blog ZÉLF JE WORDPRESS WEBSITE MAKEN? WordPress Academy Nederland helpt je op weg met onze Basiscursus INHOUD P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P 10 P 11 P 12 P 13 P 14 P 15 P 16 P 17 P 18 P 19 P 20

Nadere informatie

LES 2: WORDPRESS.COM. Lesoverzicht: Aan de slag Aanmaken van de website Back-end Samenvatting

LES 2: WORDPRESS.COM. Lesoverzicht: Aan de slag Aanmaken van de website Back-end Samenvatting LES 2: WORDPRESS.COM Lesoverzicht: Aan de slag Aanmaken van de website Back-end Samenvatting Video s: https://www.youtube.com/playlist?list=plucz7ifg5tjtrbktrhdnf-vjebqtjmcby Tijd: 1 uur en 45 minuten

Nadere informatie

Handleiding. HetSchoolvoorbeeld.nl. HetSchoolvoorbeeld 2.1. Websites voor het onderwijs. Websites Social media Mediawijsheid Grafisch ontwerp

Handleiding. HetSchoolvoorbeeld.nl. HetSchoolvoorbeeld 2.1. Websites voor het onderwijs. Websites Social media Mediawijsheid Grafisch ontwerp HetSchoolvoorbeeld.nl Websites voor het onderwijs Handleiding HetSchoolvoorbeeld 2.1 Websites Social media Mediawijsheid Grafisch ontwerp Handleiding HetSchoolvoorbeeld 2.1 Pagina 1 Inhoud 1 Opbouw van

Nadere informatie

- Plan Zo kun je een. website bouwen!

- Plan Zo kun je een. website bouwen! - Plan Zo kun je een website bouwen! BoekjeHoeKanJeEenWebsiteBouwen.i1 1 8-7-2008 17:23:14 BoekjeHoeKanJeEenWebsiteBouwen.i2 2 8-7-2008 17:23:15 In dit boekje staat de uitgebreide versie van hoe je een

Nadere informatie

CUDOK CONCEPTS & CONSULTANCY

CUDOK CONCEPTS & CONSULTANCY WOOCOMMERCE HANDLEIDING CUDOK CONCEPTS & CONSULTANCY 6 OKTOBER 2015 INTRODUCTIE Een WooCommerce webshop is geïntegreerd als een plugin in een WordPress website en bestaat uit de volgende onderdelen: WooCommerce

Nadere informatie

EBUILDER HANDLEIDING. De Ebuilder is een product van EXED internet www.exed.nl. info@exed.nl EXED CMS UITLEG

EBUILDER HANDLEIDING. De Ebuilder is een product van EXED internet www.exed.nl. info@exed.nl EXED CMS UITLEG EBUILDER HANDLEIDING De Ebuilder is een product van EXED internet www.exed.nl info@exed.nl 1 INHOUDSOPGAVE Inleiding Een korte introductie over het Ebuilder» Navigatie» Snelnavigatie Pagina s Hier vind

Nadere informatie

Handleiding. HetSchoolvoorbeeld.nl. Versie 2.2 - juni 2014. Websites voor het onderwijs. Meest recente uitgave: www. hetschoolvoorbeeld.

Handleiding. HetSchoolvoorbeeld.nl. Versie 2.2 - juni 2014. Websites voor het onderwijs. Meest recente uitgave: www. hetschoolvoorbeeld. HetSchoolvoorbeeld.nl Websites voor het onderwijs Handleiding Versie 2.2 - juni 2014 Meest recente uitgave: www. hetschoolvoorbeeld.nl/handleiding Handleiding HetSchoolvoorbeeld 2.2 Pagina 1 Inhoud Inhoud

Nadere informatie

ZÉLF JE WORDPRESS WEBSITE MAKEN?

ZÉLF JE WORDPRESS WEBSITE MAKEN? WordPress dashboard ZÉLF JE WORDPRESS WEBSITE MAKEN? WordPress Academy Nederland helpt je op weg met onze Basiscursus INHOUD P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P 10 P 11 P 12 P 13 P 14 P 15 P 16 P 17 P 18 P 19

Nadere informatie

Introductiehandleiding Website Dussense Boys

Introductiehandleiding Website Dussense Boys Introductiehandleiding Website Dussense Boys Versie: 1.0 Naam: E-mail: H.A.P.P. Ribbers e.ribbers@dussenseboys.nl Inhoudsopgave Inleiding... 3 Account... 3 Inloggen met uw gebruikersaccount... 3 Uitloggen

Nadere informatie

instructiehandleiding geschreven door Monique Gruijthuijzen , pagina 1

instructiehandleiding geschreven door Monique Gruijthuijzen , pagina 1 Inhoud Inleiding... 2 thema installeren... 3 wat is een thema... 3 een thema installeren:... 4 thema aanpassen... 6 nog een keer een thema installeren... 8 File Transfer Programma... 14 uploaden... 14

Nadere informatie

SELECTEER EEN PAGINA TEMPLATE EN HOOFD VOOR DE PAGINA: Selecteer, in de PAGINA ATTRIBUTEN module rechts naast

SELECTEER EEN PAGINA TEMPLATE EN HOOFD VOOR DE PAGINA: Selecteer, in de PAGINA ATTRIBUTEN module rechts naast OPMAKEN VAN BERICHTEN EN PAGINA S ONE PAGER Berichten en pagina s worden op dezelfde wijze opgemaakt. Voor het opmaken van een bericht ga je in het navigatiemenu (afbeelding rechts) naar BERICHTEN > NIEUW

Nadere informatie

inleiding... 2 Lees dit eerst voordat je begint met deze handleiding!!!... 3 Wordpress Omgevingen... 4 Inloggen aan de voorkant...

inleiding... 2 Lees dit eerst voordat je begint met deze handleiding!!!... 3 Wordpress Omgevingen... 4 Inloggen aan de voorkant... Handleiding Wordpress 4.4.1., deel 1 Inhoud inleiding... 2 Lees dit eerst voordat je begint met deze handleiding!!!... 3 Wordpress Omgevingen... 4 Inloggen aan de voorkant... 4 Inloggen aan de achterkant...

Nadere informatie

Gebruikershandleiding websitebeheer m.b.v. Wordpress

Gebruikershandleiding websitebeheer m.b.v. Wordpress Gebruikershandleiding websitebeheer m.b.v. Wordpress Saft Websites Gebruikershandleiding Wordpress pag. 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inleiding Inloggen in administratorgedeelte Informatie

Nadere informatie

CONFIGURATIE WORDPRESS. basisinstellingen thema

CONFIGURATIE WORDPRESS. basisinstellingen thema CONFIGURATIE WORDPRESS basisinstellingen thema 3 Begin een webshop met Wordpress en Woocommerce 3. Basisconfiguratie Wordpress We hebben Wordpress succesvol geïnstalleerd. Het systeem is klaar voor gebruik.

Nadere informatie

4.1 4.2 5.1 5.2 6.1 6.2 6.3 6.4

4.1 4.2 5.1 5.2 6.1 6.2 6.3 6.4 Handleiding CMS Inhoud 1 Inloggen 2 Algemeen 3 Hoofdmenu 4 Pagina s 4.1 Pagina s algemeen 4.2 Pagina aanpassen 5 Items 5.1 Items algemeen 5.2 Item aanpassen 6 Editor 6.1 Editor algemeen 6.2 Afbeeldingen

Nadere informatie

WordPress in het Kort

WordPress in het Kort WordPress in het Kort Een website maken met Wordpress. In minder dan één uur online! Inclusief installatie van een thema en plugins Alle rechten 2013, Rudy Brinkman, BrinkhostDotCom, http://www.brinkhost.nl

Nadere informatie

CMS HANDLEIDING WWW.INONZEBIEB.NL

CMS HANDLEIDING WWW.INONZEBIEB.NL CMS HANDLEIDING WWW.INONZEBIEB.NL 1. INLOGGEN IN CMS... 2 2. DASHBOARD... 2 3. SITE STRUCTUUR... 2 4. HOMEPAGE... 2 5. EEN POST TOEVOEGEN... 3 6. EEN PAGINA TOEVOEGEN... 4 7. ALGEMENE UITLEG WORDPRESS

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING Content Management Systeem. Gebruikershandleiding RelaxWeb CMS

GEBRUIKERSHANDLEIDING Content Management Systeem. Gebruikershandleiding RelaxWeb CMS GEBRUIKERSHANDLEIDING Content Management Systeem 1 Gebruikershandleiding RelaxWeb CMS Gebruikershandleiding RelaxWeb CMS 2 Inhoud Inhoud 3 1. Inleiding 5 2. Inloggen in het CMS 6 3. Control panel 7 4.

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 3. Werken met thema s 89 3.1 Het standaard thema bekijken... 90 3.2 Een thema zoeken... 91 3.3 Een thema installeren...

Inhoudsopgave. 3. Werken met thema s 89 3.1 Het standaard thema bekijken... 90 3.2 Een thema zoeken... 91 3.3 Een thema installeren... Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 6 De website bij het boek... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 7 Uw voorkennis... 8 Toets uw kennis... 8 Voor

Nadere informatie

Introductie 2. Inloggen 3. Dashboard 4. Pagina aanmaken / bewerken 5. Bericht toevoegen / bewerken 6. Afbeelding toevoegen 7. De tekstbewerker 11

Introductie 2. Inloggen 3. Dashboard 4. Pagina aanmaken / bewerken 5. Bericht toevoegen / bewerken 6. Afbeelding toevoegen 7. De tekstbewerker 11 I n h o u d s o p g ave Introductie 2 Inloggen 3 Dashboard 4 Pagina aanmaken / bewerken 5 Bericht toevoegen / bewerken 6 Afbeelding toevoegen 7 De tekstbewerker 11 Menu toevoegen / aanpassen 12 I n t ro

Nadere informatie

Algemene WordPress Handleiding uitleg basics Karin de Wit Design

Algemene WordPress Handleiding uitleg basics Karin de Wit Design Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Algemene informatie... 3 Introductie... 4 Inloggen bij WordPress... 5 Introductie in het dashboard... 6 Berichten en pagina's... 8 Bericht Categorieën... 8 Nieuw Bericht...

Nadere informatie

InLeIDInG. account aanmaken

InLeIDInG. account aanmaken InLeIDInG Je staat op het punt aan de slag te gaan met jouw persoonlijke stukje op onze website: een virtuele plek om met vrijwilligers in contact te komen, je organisatie te promoten, kennis te delen,

Nadere informatie

Cursus Onderwijs en ICT. bloggen met Wordpress

Cursus Onderwijs en ICT. bloggen met Wordpress Cursus Onderwijs en ICT Deel 21 (versie 1.0 NL 27-04-2011) bloggen met Wordpress door Serge de Beer Inleiding Zelf ben ik niet zo n blogger. Niet dat ik het niet heb geprobeerd trouwens. Al regelmatig

Nadere informatie

WORDPRESS. op de FourBottles manier. Pagina 1

WORDPRESS. op de FourBottles manier. Pagina 1 WORDPRESS op de FourBottles manier Pagina 1 Fijn dat je voor FourBottles hebt gekozen voor het realiseren van je website. Bij een website hoort natuurlijk een Content Management Systeem (CMS). Ik maak

Nadere informatie

Website maker. Bezoek je domein om de Website maker in te stellen. De volgende melding zal zichtbaar zijn.

Website maker. Bezoek je domein om de Website maker in te stellen. De volgende melding zal zichtbaar zijn. Aan de slag met de Bezoek je domein om de in te stellen. De volgende melding zal zichtbaar zijn. Volg de url 'administratie paneel' om in te loggen en de vervolgens in te stellen. Als eerst krijg je de

Nadere informatie

DRAAIBOEK STARTEN MET 21EDINGEN IN WORDPRESS. Auteur: Harriet Damen SURFnet BV

DRAAIBOEK STARTEN MET 21EDINGEN IN WORDPRESS. Auteur: Harriet Damen SURFnet BV DRAAIBOEK STARTEN MET 21EDINGEN IN WORDPRESS Auteur: Harriet Damen SURFnet BV Versie 1.1 11 augustus 2010 1 DRAAIBOEK CURSUS 21EDINGEN OP DE EIGEN INSTELLING Benodigde kennis om te starten met 21eDingen:

Nadere informatie

Central Station. CS website

Central Station. CS website Central Station CS website Versie 1.0 18-05-2007 Inhoud Inleiding...3 1 De website...4 2 Het content management systeem...5 2.1 Inloggen in het CMS... 5 2.2 Boomstructuur... 5 2.3 Maptypen... 6 2.4 Aanmaken

Nadere informatie

EEN WEBSITE MAKEN MET WEEBLY

EEN WEBSITE MAKEN MET WEEBLY EEN WEBSITE MAKEN MET WEEBLY Dit is de handleiding om op Weebly.com een website te leren maken. De handleiding is verdeeld in 5 hoofdstukken; 1. Aanmelden 2.Weebly werkblad 3. Draggen en Droppen 4.Pagina

Nadere informatie

Handleiding CMS VOORKANT

Handleiding CMS VOORKANT Handleiding CMS VOORKANT Inhoudsopgave Pagina 1. Toegang tot het CMS... 3 2. Artikel toevoegen... 4 3. Artikel bewerken... 5 4. Artikel kopiëren of verwijderen... 6 5. Afbeelding, link of tabel invoegen...

Nadere informatie

Berichten maken en beheren

Berichten maken en beheren Berichten maken en beheren Berichten (of het Engels: posts) zijn de basis van WordPress. Als uw website een blog is, zijn de berichten het meest gebruikte onderdeel. Anderszins zijn berichten actualiteiten,

Nadere informatie

Handleiding CrisisConnect app beheersysteem

Handleiding CrisisConnect app beheersysteem Handleiding CrisisConnect app beheersysteem Inhoudsopgave 'Welkom bij de handleiding van de CrisisConnect app' 1. Start 1.1. Vereisten gebruik 1.2. Inloggen 1.3. Wachtwoord wijzigen 2. Vullen 2.1 Dossiers

Nadere informatie

MARKETING & COMMUNICATIE - DIGITALE VORMGEVING

MARKETING & COMMUNICATIE - DIGITALE VORMGEVING MARKETING & COMMUNICATIE - DIGITALE VORMGEVING 1 WordPress.com Een site/blog aanmaken Ga naar www.wordpress.com. Bovenaan kun je de pagina vertalen in het Nederlands Account Maak een account aan. Vul in:

Nadere informatie

Handleiding voor het zelf onderhouden van je Wordpress website

Handleiding voor het zelf onderhouden van je Wordpress website Handleiding voor het zelf onderhouden van je Wordpress website Inhoud Introductie... 3 Belangrijke Termen... 3 Inloggen op jouw Wordpress website... 4 Een Backup maken... 4 Het Wordpress dashboard... Thema

Nadere informatie

28 juli 2014 Eindgebruikershandleiding Weblicity CMS

28 juli 2014 Eindgebruikershandleiding Weblicity CMS 28 juli 2014 Eindgebruikershandleiding Weblicity CMS Deze handleiding is opgesteld door Weblicity http://www.weblicity.nl Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Introductie... 3 Inloggen Uitleg onderdelen 4

Nadere informatie

Bloggen met blogdirect

Bloggen met blogdirect Bloggen met blogdirect H1 Aanmelden en inloggen H1.1 Aanmelden Ga naar www.blogdirect.nl Klik op registeren. Onderstaand scherm verschijnt: Vul de gegevens in en klik op verzenden. Verzin een gebruikersnaam:

Nadere informatie

Digitale vormgeving 2014 2015. Wordpress deel 1

Digitale vormgeving 2014 2015. Wordpress deel 1 Digitale vormgeving 2014 2015 Wordpress deel 1 2 Inhoud Site in WordPress... 3 Maak een eigen site in WordPress.com.... 3 Wordpressaccount aanmaken... 4 Opdracht 1... 4 Thema kiezen... 6 Opdracht 2...

Nadere informatie

Gebruikershandleiding websitebeheer m.b.v. Wordpress incl. Woo-Commerce

Gebruikershandleiding websitebeheer m.b.v. Wordpress incl. Woo-Commerce Gebruikershandleiding websitebeheer m.b.v. Wordpress incl. Woo-Commerce Saft Websites Gebruikershandleiding Wordpress icm Woocommerce pag. 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inleiding Liever persoonlijke

Nadere informatie

Berichten plaatsen op de ALO site

Berichten plaatsen op de ALO site Berichten plaatsen op de ALO site Ieder lid van ALO is bevoegd om berichten te plaatsen in de Babalobox en de Kalvermarkt. Zit je in een team bij ALO, dan ben je ook bevoegd om berichten/verslagen te plaatsen

Nadere informatie

Kies [paginas]: Een lijst met alle paginas verschijnt. Muis-over en er verchijnen opties per pagina: Bewerken prullenbak bekijken

Kies [paginas]: Een lijst met alle paginas verschijnt. Muis-over en er verchijnen opties per pagina: Bewerken prullenbak bekijken Wordpress handleiding: Algemeen: -Hosting 200Mb webruimte en 2Gb verkeer per maand voor 3 euro per maand. Bij overschrijding volgt automatisch een verdubbeling naar de ruimte/verkeer naar 400Mb/4Gb/6 euro

Nadere informatie

Handleiding Mijn Kerk

Handleiding Mijn Kerk Handleiding Mijn Kerk 1 www.deinteractievekerk.nl Algemeen Uw kerk gaat de Interactieve Kerk gebruiken. In deze handleiding willen we u op een eenvoudige manier uitleggen hoe de Interactieve Kerk precies

Nadere informatie

PvdA websites Quick Start voor het werken met het Hippo CMS

PvdA websites Quick Start voor het werken met het Hippo CMS PvdA websites Quick Start voor het werken met het Hippo CMS Versie 2.0 Amsterdam, 16 maart 2009 2 Inhoudsopgave 1. Beginnen 5 1.1 Het CMS opstarten en afsluiten 5 1.2 De preview website bekijken 5 1.3

Nadere informatie

Handout Bloggen. Les 1: Het maken van een Wordpress Blog

Handout Bloggen. Les 1: Het maken van een Wordpress Blog Handout Bloggen Les 1: Het maken van een Wordpress Blog Er zijn vele sites waar je een blog kunt beginnen. Daarvan is Wordpress een van de grootste. Heel veel websites draaien op Wordpress, maar er is

Nadere informatie

4. De homepagina maken

4. De homepagina maken 95 4. De homepagina maken Als u een thema heeft geïnstalleerd, is al een aantal onderdelen ingevuld als voorbeeld. Naast de header staan er ook voorbeeldteksten, afbeeldingen, hyperlinks en soms nog andere

Nadere informatie

Die vraag krijg ik regelmatig. De meest voorkomende situaties zijn deze:

Die vraag krijg ik regelmatig. De meest voorkomende situaties zijn deze: Hoe verhuis je een WordPress website? Die vraag krijg ik regelmatig. De meest voorkomende situaties zijn deze: Iemand heeft een WordPress website en stapt over naar een andere webhost (meestal blijft het

Nadere informatie

Nieuwsbrieven versturen met MailPoet

Nieuwsbrieven versturen met MailPoet Nieuwsbrieven versturen met MailPoet Een nieuwe nieuwsbrief maken Om een nieuwe nieuwsbrief te maken klik je op de button nieuwe nieuwsbrief (2). Je kunt ook een reeds bestaande nieuwsbrief dupliceren

Nadere informatie

Na het inloggen met de gegevens die je hebt gekregen, verschijnt het overzichtsscherm zoals hieronder:

Na het inloggen met de gegevens die je hebt gekregen, verschijnt het overzichtsscherm zoals hieronder: Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher De inhoud van websites kan worden ingevoerd en gewijzigd met behulp van een zogenaamd Content Management Systeem (CMS). De websites van Muismedia

Nadere informatie

IMPACTS SITES BEZOOM V2.1 GEBRUIKSAANWIJZING

IMPACTS SITES BEZOOM V2.1 GEBRUIKSAANWIJZING INHOUD I. LOGIN IMPACTS SITES BEZOOM V2.1 GEBRUIKSAANWIJZING II. BEHEER UW WEBSITE 1. ONDERWERP A. Informatie B. Contactpersoon C. Links D. Footer E. Favicon 2. CMS A. Toevoegen (een pagina) B. SEO 3.

Nadere informatie

HANDLEIDING DOIT BEHEER SYSTEEM

HANDLEIDING DOIT BEHEER SYSTEEM HANDLEIDING DOIT BEHEER SYSTEEM ALGEMENE INFORMATIE Het Doit beheer systeem is een modulair opgebouwd systeem waarin modules makkelijk kunnen worden toegevoegd of aangepast, niet iedere gebruiker zal dezelfde

Nadere informatie

Basishandleiding website voetbalvereniging Lemelerveld Wordpress content managementsysteem

Basishandleiding website voetbalvereniging Lemelerveld Wordpress content managementsysteem Basishandleiding website voetbalvereniging Lemelerveld Wordpress content managementsysteem Augustus 2012 Inleiding De website van voetbalvereniging Lemelerveld draait op het content managementsysteem (CMS)

Nadere informatie

Handleiding CMS. Auteur: J. Bijl Coldfusion Consultant

Handleiding CMS. Auteur: J. Bijl Coldfusion Consultant Handleiding CMS Auteur: J. Bijl Coldfusion Consultant Inhoudsopgave 1.0 Inleiding 3 2.0 Introductie CMS en websites 4 3.0 Inloggen in beheer 5 4.0 Dashboard 6 4.1 Bezoekers totalen 6 4.2 Bezoekers 7 4.3

Nadere informatie

Zelf een website maken

Zelf een website maken Zelf een website maken Om een website te bouwen heb je drie dingen nodig. 1. De domeinnaam of URL, bijvoorbeeld www.massagepraktijk.nl of www.maakzelfjouwwebsite.nl 2. Een hostingpakket (dat is het huren

Nadere informatie

Bitrix Site Manager gebruikershandleiding BureauZuid

Bitrix Site Manager gebruikershandleiding BureauZuid Bitrix Site Manager gebruikershandleiding BureauZuid Introductie Deze gebruikershandleiding geeft gedetailleerde basisinformatie over hoe te werken met Bitrix Site Manager. Deze handleiding is bedoeld

Nadere informatie

handleiding stip website

handleiding stip website handleiding stip website Ontwerp en realisatie website Ontwerpgroep Lale www.lale.n Inhoud - Inloggen CMS - Overzicht Dashbord en toegang tot andere Stip websites - Overzicht Homepage 4- Plaatsen en bewerken

Nadere informatie

Handleiding website. Inloggen Start uw internet browser en ga naar http://www.rbaoreven.nl/.

Handleiding website. Inloggen Start uw internet browser en ga naar http://www.rbaoreven.nl/. Handleiding website In deze handleiding staat alles wat u nodig heeft om een bericht op de website van de Reddingsbrigade Aoreven Heythuysen te plaatsen. Alles wordt in woord en beeld uitgelegd. Inloggen

Nadere informatie

CKV Website - Stappenplan havo

CKV Website - Stappenplan havo CKV Website - Stappenplan havo 1 Ga naar https://nl.wordpress.com/ en klik op 'website maken'. 2 Eerst ga je in 6 stappen een account maken. - Waar gaat de website over? Klik op onderwijs&organisaties

Nadere informatie

SWIS Handleiding Webbeheer

SWIS Handleiding Webbeheer 1 SWIS Handleiding Webbeheer Inhoudsopgave I. Inloggen in Webbeheer en je wachtwoord resetten... 4 Inlogscherm... 4 Dashboard met toptaken en statistieken... 4 Je wachtwoord vergeten?... 5 II. Modules:

Nadere informatie

http://demo.webflat.nl/

http://demo.webflat.nl/ Webflat Handleiding Bedankt voor het kiezen van Webflat. Ter referentie van alle functionaliteit zal er worden verwezen naar: http://demo.webflat.nl/ Op deze demo website staan alle mogelijkheden van het

Nadere informatie

1.4.1 WordPress online WordPress-software Open source Forums 14

1.4.1 WordPress online WordPress-software Open source Forums 14 Inhoud Hoofdstuk 1 WordPress 1.1 Site bouwen 11 1.1.1 Software 11 1.1.2 CMS 11 1.2 Webdesign 11 1.3 Waarom WordPress? 12 1.3.1 CMS 12 1.3.2 WordPress 12 1.4 Wat is WordPress? 13 1.4.1 WordPress online

Nadere informatie

1) Inloggen op beheer omgeving a. Aanmelden b. Wachtwoord vergeten 2) Berichten a. All posts

1) Inloggen op beheer omgeving a. Aanmelden b. Wachtwoord vergeten 2) Berichten a. All posts 1) Inloggen op beheer omgeving a. Aanmelden b. Wachtwoord vergeten 2) Berichten a. All posts b. Nieuw bericht c. Categories d. Tags 3) Media a. Bibliotheek b. Nieuw bestand 4) Pagina s a. All pages b.

Nadere informatie

Snel van start met Twitter?

Snel van start met Twitter? Handleiding Snel van start met Twitter? Tweet, retweet en hashtag?!? Welkom op Twitter, waar nieuws uit niet meer dan 140 tekens bestaat. Volg de stap voor stap uitleg over hoe je deelt en volgt op dit

Nadere informatie

Je eigen WordPress Website in 9 stappen

Je eigen WordPress Website in 9 stappen Je eigen WordPress Website in 9 stappen E-book door: Sigrid de Jong, www.helderester.nl, April 2011 1 Je eigen wordpress website opzetten in 9 stappen Inhoud Stap 1 Benodigde gegevens verzamelen 3 Stap

Nadere informatie

Handleiding CMS Joomla 3.2 v1.2

Handleiding CMS Joomla 3.2 v1.2 Handleiding CMS Joomla 3.2 v1.2 Inhoudsopgave 1. Inloggen op het CMS-systeem 2. Artikelen en Categorieën beheren 2.1 Aanmaken en beheren van een artikel 2.2 Verwijderen van een artikel 2.3 Aanmaken van

Nadere informatie

Navigator CMS 2009. Beknopte handleiding v1.0

Navigator CMS 2009. Beknopte handleiding v1.0 Navigator CMS 2009 Beknopte handleiding v1.0 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Inloggen... 4 3. Menustructuur... 5 4. Document Verkenner... 6 5. Mappen beheren... 7 5.2 Map hernoemen... 7 5.3 Map verplaatsen...

Nadere informatie

Introductie Wordpress. Een website of blog opzetten met behulp van Wordpress

Introductie Wordpress. Een website of blog opzetten met behulp van Wordpress Introductie Wordpress Een website of blog opzetten met behulp van Wordpress 1 De presentator Ik ben zelf hobbyist, ik heb geen ICT opleiding en ben ook niet werkzaam in deze business. Al vele jaren bouw

Nadere informatie

Evenementen publiceren en bewerken

Evenementen publiceren en bewerken Evenementen publiceren en bewerken Inloggen... 1 Aanmaken nieuw evenement... 1 Bewerken bestaande evenementen... 4 Deelnemerslijst printen... 5 Inloggen Stap 1. Ga naar http://www.healingarts.nl/mijn-account/

Nadere informatie

Mach3Framework 5.0 / Website

Mach3Framework 5.0 / Website Mach3Framework 5.0 / Website Handleiding Mach3Builders Inhoudsopgave 1 Inloggen...5 1.1 Ingelogd blijven...6 1.2 Wachtwoord vergeten...7 2 Applicatie keuzescherm...8 2.1 De beheeromgeving openen...9 3

Nadere informatie

16. Web Station. In dit hoofdstuk komen de volgende onderwerpen aan bod:

16. Web Station. In dit hoofdstuk komen de volgende onderwerpen aan bod: 16. Web Station U kunt uw QNAP NAS gebruiken om een website te hosten. U kunt zelf een website bouwen in HTML of gebruik maken van één van de vele content management systemen die beschikbaar worden gesteld

Nadere informatie

Handleiding website Buurten Met Uitzicht

Handleiding website Buurten Met Uitzicht Handleiding website Buurten Met Uitzicht www.buurtenmetuitzicht.nl Op de site www.buurtenmetuitzicht.nl kunt u berichten of tweets plaatsen en iets op de buurtagenda zetten. Alle berichten worden niet

Nadere informatie

Handleiding IZEE CMS. Dit is de handleiding voor IZEECMS

Handleiding IZEE CMS. Dit is de handleiding voor IZEECMS Handleiding IZEE CMS Dit is de handleiding voor IZEECMS Inhoudsopgave Inleiding... 4 Laatste update... 4 Voor wie is deze handleiding... 4 Vaste pagina s op de website... 4 Onduidelijkheden... 4 Voor het

Nadere informatie

Gebruikerscursus Gids

Gebruikerscursus Gids Gebruikerscursus Gids Wat vindt u in deze gids? Deze gids is een naslagwerk voor wanneer u uw WordPress Gebruikerscursus van Globeview heeft gehad. Het is een overzicht waarbij nog eens in het kort alles

Nadere informatie

inleiding... 2 wordpress nog een keer installeren... 3 wordpress de-installeren... 5 van een afbeelding een link maken naar een website...

inleiding... 2 wordpress nog een keer installeren... 3 wordpress de-installeren... 5 van een afbeelding een link maken naar een website... Handleiding Wordpress 4.4.1., deel 2 Inhoud inleiding... 2 wordpress nog een keer installeren... 3 wordpress de-installeren... 5 van een afbeelding een link maken naar een website... 6 van een afbeelding

Nadere informatie

Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher

Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher De inhoud van Muismedia websites wordt ingevoerd en gewijzigd met behulp van een zogenaamd Content Management Systeem (CMS): de ContentPublisher.

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING MAAKJETRAINING.NL 1

GEBRUIKERSHANDLEIDING MAAKJETRAINING.NL 1 GEBRUIKERSHANDLEIDING MAAKJETRAINING.NL 1 INHOUD 1 Inleiding 3 1.1 De drie categorieën 3 2 Inloggen op MaakJeTraining 4 2.1 Registreren op MaakJeTraining 4 2.2 Inloggen met account 5 2.3 Veranderingen

Nadere informatie