Beginnen met WordPress

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Beginnen met WordPress"

Transcriptie

1 Beginnen met WordPress Marc Hesp Hesp Online Communicatie Versie november 2012

2 Inhoudsopgave Introductie Voor wie is dit boek bedoeld? Wat is WordPress? Wat moet je regelen voor de installatie? Domeinnaam Hosting MySQL De installatie zelf Bekijk je website Inloggen Het dashboard Pagina s en berichten Structuur Berichten Pagina s De instellingen Gebruikers Reacties Plugins Thema s Menu s Widgets Onderhoud Hoe wordt mijn site gevonden? Alles wat niet in dit boekje staat...

3 Introductie WordPress is een geweldig systeem. Het biedt miljoenen mensen en bedrijven de kans om zelf te publiceren op internet. Mijn naam is Marc Hesp en ik ben communicatieadviseur. In mijn werk heb ik vaak te maken met WordPress, zowel als adviseur in mijn rol als trainer. Hierdoor ken ik de vragen die bij beginnende WordPress gebruikers leven goed. Dit boek biedt een inleiding in WordPress en helpt je om je eigen WordPress website te installeren. Het boek is natuurlijk niet compleet, maar geeft wel een overzicht van de belangrijkste functies. Dit boek wordt gratis via mijn website aangeboden. Uiteraard waardeer ik het zeer als je een bijdrage wil leveren in de vorm van wat reclame via een tweet of blogpost over dit boek, maar een financiële bijdrage is natuurlijk ook welkom.

4 Voor wie is dit boek bedoeld? Dit boek is voor iedereen die bezig wil met een WordPress website. Je hoeft geen whizkid te zijn om dit boek te lezen en begrijpen. In dit boek leer je om WordPress zelf te installeren en worden alle basisfuncties uitgelegd. Het is aan te raden om naast het lezen van dit e- book een cursus WordPress te volgen. Wat is WordPress? Een contentmanagementsysteem (CMS) is een toepassing die het mogelijk maakt dat mensen eenvoudig, zonder veel technische kennis, documenten en gegevens op internet kunnen publiceren. WordPress is een van de meest gebruikte contentmanagementsystemen ter wereld. Het is oorspronkelijk ontstaan als weblogsoftware. Inmiddels heeft WordPress zich zo sterk ontwikkeld dat je er een zeer complete en complexe website mee kunt beheren. Een weblog of blog is een persoonlijk dagboek op een website dat regelmatig, soms meermalen per dag, wordt bijgehouden.

5 Wat moet je regelen voor de installatie? In dit boek wordt de installatie van WordPress op een eigen server beschreven 1. Domeinnaam Je kunt WordPress op drie manieren installeren: 1. Een domeinnaam als 2. Een subdomein als blog.hesp.nl 3. Een directory zoals In alle gevallen heb je de machtigingen nodig om iets op dat domein te plaatsen. Als je nog geen domeinnaam hebt, dan zul je een naam moeten registreren. Dat kan op veel verschillende plekken op het web. Uiteraard hoeft het geen.nl domeinnaam te zijn. Maar met alleen een naam ben je er nog niet, je hebt ook serverruimte, of hosting nodig. Hosting Een domeinnaam is vergelijkbaar met een richtingwijzer. De makkelijk te onthouden naam verwijst naar een computer waar jouw website opstaat. Die computer heet een server. En het huren van ruimte op die computer en de domeinnaam noemen we hosting. Wat heb je nodig? Bijna altijd is een Linux hosting account van 4Gb ruimte en 50Gb dataverkeer per maand voldoende. Dat kost momenteel ongeveer 10,- per maand. Soms wordt installatie van WordPress standaard aangeboden bij je hosting pakket. Dan kun je de volgende stap overslaan. Tenslotte 1 Het is ook mogelijk om een pagina op wordpress.com aan te maken. Die heeft minder mogelijkheden, maar de installatie is eenvoudiger.

6 heeft WordPress een MySQL database nodig. Sommige hosting providers lijken heel goedkoop, maar hebben verborgen kosten. Kies een betrouwbare hosting partner. MySQL Bij je hosting account heb je minimaal één MySQL database nodig. Vaak is die al aangemaakt en krijg je de inloggegevens toegestuurd. Anders zul je de aanwijzingen van je hosting provider moeten opvolgen. Kom je er niet uit? Je kunt me altijd bereiken op

7 De installatie zelf Benodigdheden: 1. inloggegevens van je website a. FTP- gegevens (username & password) b. MySQL-gegevens (databasenaam, username & password) 2. de meest recente versie van WordPress De Nederlandstalige versie van WordPress kun je downloaden op nl.wordpress.org 3. een tekst-editor Kladblok is voldoende, maar je kunt ook Notepad ++ gebruiken 4. een ftp-programma zoals FileZilla. De client is te downloaden via Aan de slag 1. Pak het zipbestand dat je hebt gedownload van nl.wordpress.org uit in een nieuwe map genaamd wordpress. 2. Hernoem het bestand wp-config-sample.php naar wpconfig.php en open het in een tekst-editor 3. Vul de juiste gegevens in op de volgende regels: Regel 19: verander database_name_here in de naam van de MySQL database naam Regel 22: verander username_here in de naam van de MySQL database user Regel 25: verander password_here in het wachtwoord van de MySQL database Normaal gesproken hoef je de hostname niet te veranderen. Sla het bestand op.

8 4. Maak met je FTP-programma verbinding met de server. Zorg ervoor dat je in de juiste directory zit. Vaak heeft de online directory directory een naam als httpdocs, public_html of gewoon html. Dit verschilt echter per hosting provider. Als er nog bestanden in deze map staan, is het verstandig deze te verplaatsen of verwijderen (nadat je een backup hebt gemaakt!) 5. Upload vervolgens alle mappen en bestanden uit de map wordpress naar die online directory. 6. Ga nu naar de website. Als je de stappen correct het uitgevoerd zie je dit scherm. 7. Volg nu de aanwijzingen op het scherm. Gefeliciteerd! Je hebt een WordPress site!

9 Bekijk je website Je nieuwe website wordt standaard opgeleverd met een bericht en een pagina en ziet er ongeveer zo uit: Het uiterlijk van je website kun je zelf wijzigen. Daar komen we bij Thema s op terug. Voor nu wijs ik op een paar elementen van de site: Header In de header zien we de titel en ondertitel van de website. In dit geval zien we ook een plaatje. Menu Het menu van de website geeft de bezoeker de gelegenheid om door je website te navigeren. Je kunt zelf bepalen wat er wel en niet in het menu staat

10 Bericht Standaard staat het nieuwste bericht prominent voorop je website. Dit kan ook anders, zoals je straks bij Instellingen zult zien. Footer De footer van een website is een mooie plek om de bezoeker van informatie te voorzien. Sidebar In dit voorbeeld staat er aan de rechterkant van de website een balk van boven naar beneden naast de tekst. Dit noemen we een sidebar. Deze kan ook links staan. Een website kan meerdere sidebars hebben. Widgets In de sidebar staat een aantal blokjes met tekst, linkjes of een zoekveld. Dit noemen we widgets. Daar komen we later uitgebreid op terug.

11 Inloggen Om in te kunnen loggen op een WordPress website heb je een gebruikersaccount nodig. Als beheerder heb je de mogelijkheid om nieuwe gebruikers aan te maken. Kijk daarvoor in het hoofdstukje Gebruikers. Het inlogscherm van je wordpress website vind je door naar de subdirectory /wp-admin/ te gaan. In het voorbeeld is dat Daar vind je het volgende scherm: Vul je gebruikersnaam en wachtwoord in en klik op inloggen. Denk eraan dat je wachtwoord hoofdlettergevoelig is. Je wachtwoord vergeten? Klik op de wachtwoord vergeten link en volg de instructies.

12 Het dashboard Je bent nu aangekomen in het dashboard van je website. Dit is alleen toegankelijk voor jou en andere mensen die inloggevens voor jouw website hebben. Vanuit hier kun je alles regelen. De eerste keer zie je een welkomstscherm, dat kun je wegklikken door rechtsboven op Afbreken te klikken. Op je dashboard zie je een aantal boxen : blokjes met een grijze titelbalk en diverse inhoud. Je kunt zelf de volgorde van deze boxen bepalen door ze te slepen. Bovendien kun je ze dichtklikken met het driehoekje rechts in iedere titelbalk. Dit werkt voor alle boxen die je op vele plekken in WordPress tegenkomt. Op dit moment In de box Op dit moment staan kerngegevens van jouw website. Ondermeer het aantal berichten, pagina s en reacties. Bovendien staat er welk thema er is geactiveerd en welke versie van WordPress je gebruikt. Als je op berichten klikt ga je naar het overzicht van jouw berichten. De andere boxen laten we even voor wat ze zijn. Bekijk ze gerust op een ander tijdstip.

13 De WordPress balk Bovenin vind je de donkergrijze WordPress balk. Hierin vind je knoppen waarmee je snel naar functies van WordPress kunt. Van links naar rechts vind je in deze balk: Links naar informatie over WordPress en een handleiding Een linkje naar het openbare deel van jouw website Een slimme knop die je erop wijst dat actie van jouw kant gewenst is De knop Nieuw waarmee je snel een bericht of pagina kunt aanmaken. Aan de rechterkant vind je een link naar jouw profiel, hier kun je ook uitloggen als je dat wil. De WordPress balk is standaard ook zichtbaar als je het openbare deel van jouw website bezoekt. Niet-ingelogde bezoekers zien die balk natuurlijk niet.

14 Admin menu Naast het dashboard vind je het admin-menu. Standaard vind je hier de volgende items: Dashboard Berichten Media Links Pagina s Reacties Weergave Plugins Gebruikers Extra Instellingen Als je verschillende uitbreidingen gaat installeren, is het mogelijk dat dit menu uitgebreid wordt met andere onderdelen. Hierop komen we terug bij plugins en thema s.

15 Pagina s en berichten Een van de lastigste dingen om te begrijpen als je net met WordPress start is het verschil tussen pagina s en berichten. Een bericht is een dynamische, tijdgebonden tekst. Berichten zie je op websites vaak terug onder de titel Actueel of Nieuws. Het meest recente bericht staat altijd bovenaan en hoe ouder een bericht is, hoe lager vaak de nieuwswaarde. Een pagina daarentegen is veel statischer van aard. Hierop staat informatie die eigenlijk nooit veranderd: het adres van je bedrijf, je algemene voorwaarden, een stukje historie. Structuur Pagina s maken vaak deel uit van de structuur van een website. Berichten daarentegen niet. Een overzicht van de meest recente berichten komt vaak wel weer terug in de structuur. Een minimale (en daarmee effectieve) website kent de volgende menustructuur: 1. Home (pagina of berichtenoverzicht) 2. Over ons (pagina) 3. Onze producten/diensten (pagina) 4. Actueel nieuws (berichtenoverzicht) 5. Contact (pagina) Uiteraard staat het je vrij hiervan af te wijken. Als je de benodigde pagina s aangemaakt hebt, kun je via Weergave / Menu s de structuur vastleggen.

16 Berichten Aanmaken Je maakt een bericht aan door te klikken op Nieuw bericht. Deze knop vind je in het admin menu terug, maar ook op diverse andere plekken zoals de WordPress balk bovenin. In het veld bovenin kun je de titel van het bericht invoeren. Deze komt op de website prominent bovenaan in beeld. Onder het titelveld zie je de bericht-editor. Dit is een soort tekstverwerker waarin je het bericht kunt schrijven en opmaken. De opmaakknoppen zijn vergelijkbaar met normale tekstverwerkers zoals MS Word. De knoppen worden in dit beknopte e-book niet uitgebreid behandeld, met een uitzondering: de uploaden/toevoegen knop, die iets verderop aan bod komt.

17 Opslaan/publiceren In de box aan de rechterkant van het scherm kun je de publicatiestatus van het bericht aanpassen. Hier heb je de volgende opties: Opslaan als concept/ voorbeeld bekijken Hiermee worden de wijzigingen als concept opgeslagen. Je kunt vervolgens later de pagina verder bewerken. WordPress slaat concepten bovendien automatisch op. Het is mogelijk om verschillende versies met elkaar te vergelijken. Zichtbaarheid wijzigen Standaard is een bericht openbaar. Je kunt er echter voor kiezen om een bericht een wachtwoord mee te geven of zelfs alleen maar beschikbaar te maken voor ingelogde gebruikers. Publicatiedatum Binnen WordPress is het mogelijk om berichten in de toekomst in te plannen of juist in het verleden te plaatsen. Standaard wordt een bericht onmiddellijk gepubliceerd zodra je op de blauwe knop klikt. Prullenbak Als je op de rode link klikt wordt het bericht naar de prullenbak verplaatst. Het is dan niet meer zichtbaar voor bezoekers van de website. Publiceren Dit is de opslaan-knop.

18 Categorieën en tags Een bericht kun je indelen in een specifieke categorie. Het staat je vrij om deze categorieën of rubrieken zelf aan te maken naar eigen inzicht. Gebruikelijk is dat er slechts een paar categorieën zijn. In de structuur van de site kun je een overzichtspagina met berichten uit een bepaalde categorie plaatsen. Een bericht kan in meerdere categorieën staan. Tags zijn een soort sleutelwoorden of labeltjes. Je kunt aan ieder bericht net zoveel tags hangen als je wilt. Als bezoekers van je website op een tag klikken, zien ze een chronologisch overzicht van alle berichten met die tag. Het verschil tussen de twee wordt het best duidelijk met een voorbeeld. Stel dat je een website over muziek maakt. Dan kun je een categorie Zangers aanmaken. Tags kunnen dan zijn: Robbie Williams of David Guetta. Stel dat die twee een duet zingen, dan krijgt dat bericht beide tags. Afbeeldingen invoegen Vlak boven de teksteditor staat de knop Uploaden/toevoegen. Hiermee kun je afbeeldingen en andere bestanden plaatsen in het bericht. Als je erop klikt komt er een popup met drie tabbladen: Van computer Hier kun je een of meerdere bestanden vanaf je eigen computer naar de website toeslepen. Deze worden dan in de Media bibliotheek geplaatst. Van URL Hier kun je het internetadres van een bestand plakken. Het bestand wordt vervolgens opgehaald en in de Media bibliotheek geplaatst.

19 Media bibliotheek Hier vind je een overzicht van alle bestanden die al op je website staan. Hiervandaan kun je afbeeldingen in de tekst plaatsen. Om een afbeelding te plaatsen kun je vanuit die media bibliotheek een bestand openklappen, zaken zoals de titel, uitlijning en afmeting aanpassen en klikken op de knop Invoegen in bericht Berichtenoverzicht Als je in het admin menu klikt op Berichten/Alle berichten, dan kom je op het overzicht van alle berichten terecht. Hiervandaan kun je berichten verwijderen, openen,

20 Pagina s Technisch gezien verschillen pagina s niet veel van berichten. Een pagina kent echter geen categorieën of tags en komt dus ook niet voor in de overzichten. Het bewerken van een pagina is vrijwel hetzelfde als een bericht. Schakel na het bewerken van pagina s af en toe even naar de publieke website om te zien hoe de website er voor bezoekers uitziet. Als je bent ingelogd zie je op die pagina s ook een {edit} linkje. Daarmee kun je snel naar de Editor schakelen.

21 De instellingen Nu je website geïnstalleerd en enigszins gevuld is, wordt het tijd om een paar essentiële instellingen goed te zetten. Klik in het admin menu op Instellingen. Algemeen Controleer als eerste bij Algemeen of de titel en ondertitel goed staan ingevuld. Indien je het wordpress adres of website adres wijzigt, zul je opnieuw moeten inloggen. Het is beter om deze niet te wijzigen tenzij je daar een heel goede reden voor hebt. Een belangrijke instelling hier is het lidmaatschap. In sommige gevallen wil je dat mensen zichzelf lid van jouw pagina kunnen maken. Meestal wil je dat niet, laat dit vinkje dus uit. Tot slot kun je hier de datum en tijdnotatie wijzigen. De tijd zelf wordt door de server geregeld, daar heb je geen invloed op. Lezen Standaard laat WordPress een lijst met de laatste berichten zien. De kans is echter groot dat je liever een andere beginpagina hebt. Dat kun je hier aangeven. Het is dan wel van belang dat je eerst een pagina hebt aangemaakt waarop je berichten te zien zijn. Die pagina heet bijvoorbeeld Blog. Het mag een lege pagina zijn. Tekst die je erop zet wordt boven de automatische lijst van berichten weergegeven.

22 Gebruikers Standaard kent WordPress 5 types gebruiker. Beheerder (Administrator) De beheerder is de admin van de website, dit betekent dat hij alles kan doen. Een beheerder is de enige die de rol van gebruikers kan wijzigen. Redacteur (Editor) Kan berichten van zichzelf maken, bewerken en publiceren, maar kan ook andermans berichten bewerken. Auteur (Author) De auteur kan berichten maken, en zijn eigen berichten bewerken en publiceren. Schrijver (Contributor) Als schrijver kun je berichten maken, maar je kan deze niet publiceren. Dit doet de beheerder of redacteur. Abonnee (Subscriber) Een lid van je site, kan niet meer dan een gast, maar hoeft niet elke keer gegevens in te vullen om te reageren. Een beheerder kan nieuwe gebruikers aanmaken, maar je kunt ook toestaan dat bezoekers zichzelf als gebruiker aanmelden. Het beheer van alle gebruikers en je eigen profiel is te vinden in het admin menu onder Gebruikers.

23 Reacties Een bijzonder onderdeel van een blog zijn de reacties. Hiermee geef je bezoekers de kans om direct en openbaar te reageren op jouw berichten. Bij de instellingen kun je heel precies bepalen hoe ver je hierin wil gaan. Op Instellingen / reacties kun je aangeven: Of je reacties überhaupt wil toestaan of reacties goedgekeurd moeten worden door de beheerder of er op oude berichten gereageerd mag worden en nog veel meer. De reactiemogelijkheid van WordPress is vaak doelwit van spammers. Daarom is het van belang om de plugin Akismet te activeren. Hoe je dat doet lees je in het volgende hoofdstuk.

24 Plugins Een plugin is een stukje functionaliteit die door een andere partij is gemaakt en die je op je website kunt gebruiken. Sommige plugins laten alleen een linkje naar je twitter-account zien, andere voegen een complete webshop aan jouw website toe. Op WordPress.org zijn duizenden veelal gratis plugins te vinden. Een plugin die standaard is geinstalleerd is Akismet. Iedere reactie wordt door deze plugin bij het plaatsen verstuurd naar de computers van Akismet en daar aan honderden tests onderworpen om te kijken of het deugt. Dat duurt slechts een seconde. Vervolgens geven die computers als antwoord een duimpje omhoog of omlaag. WordPress weet vervolgens of de reactie geplaatst moet worden, of in de grote spam-prullenbak thuishoort. Als je een plugin installeert, is deze nog niet actief. Je zult ze dus zelf moeten activeren. In het geval van akismet moet je bovendien een account aanmaken bij akismet en daarmee een activeringscode ophalen.

25 Installeren Als je klikt op Plugins / Nieuwe plugin, kun je een plugin toevoegen. Er zijn drie manieren om een plugin te installeren: Zoeken vanuit je eigen wordpress site Dit kan op sleutelwoord of tag, maar je kunt ook de lijstjes Nieuwste, Populairste en Uitgelicht bekijken. In die lijsten kun je op Details klikken om meer over de plugin te weten te komen. In dat venster staat ook een knop Installeren Een plugin uploaden Het kan zijn dat je een plugin elders hebt aangeschaft. Dat is vrijwel altijd in zip-formaat. Dat zip-bestand kun je via Plugins / Nieuwe plugin uploaden en activeren Uploaden met FTP De derde manier om plugins op je site te zetten is via FTP. Met hetzelfde programma wat je hebt gebruikt voor de installatie kun je de betreffende bestanden in hun eigen directory plaatsen in / wp-content/plugins/ Een plugin kan ervoor zorgen dat je meer opties krijgt in het admin menu.

26 Thema s Een thema is het samenhangende geheel van lettertypes, kleurgebruik en layout van je website. Met een thema kun je de vormgeving van je hele website in een enkele handeling aanpassen. Ook de manier waarop de header werkt is per thema verschillend. Standaard maakt WordPress gebruik van het Twenty Eleven thema, maar ook Twenty Ten is geinstalleerd. Net als bij Plugins zul je een thema moeten activeren. Ook thema s kun je in overvloed vinden op WordPress.org, maar de kwaliteit van betaalde thema s is vaak stukken hoger. Voor een paar tientjes koop je een professionele vormgeving op Themeforest.com of Woothemes.com. Installeren Als je klikt op Weergave / Thema s, kun je een thema toevoegen in het tabblad Thema s installeren. Er zijn drie manieren om een thema te installeren: Zoeken vanuit je eigen wordpress site Dit kan op sleutelwoord of tag, maar je kunt ook de lijstjes Nieuwste, Populairste en Uitgelicht bekijken. In die lijsten kun je op Voorbeeld of Details klikken om meer over het thema te weten te komen. Met de knop Nu installeren komt het thema in de beschikbare thema s te staan. Een thema uploaden Als je een thema elders hebt aangeschaft, kun je het zip-bestand via Weergave / Thema s uploaden en activeren

27 FTP De derde manier om een thema op je site te zetten is via FTP. Met hetzelfde programma wat je hebt gebruikt voor de installatie kun je de betreffende bestanden in hun eigen directory plaatsen in /wp-content/themes/ Een thema kan ervoor zorgen dat je admin menu uitgebreid wordt met extra opties. Zo zijn er thema s die de mogelijkheid bieden om teksten op de startpagina weer te geven in een slider. Menu s Sommige thema s kennen één plek voor een menu, andere twee of drie. In Weergave/Menu s kun je de structuur van je website vastleggen in één of meer menu s. Een menu zul je eerst moeten aanmaken door een menunaam in te voeren, bijvoorbeeld Hoofdmenu. Vervolgens kun je pagina s en overzichtpagina s aan het menu toevoegen. De volgorde en hierarchie bepaal je door de pagina s te slepen. Per menu-item kun je de titel aanpassen door de box open te klikken. Bovendien kun je aangepaste links toevoegen. Deze kunnen ook naar locaties buiten je eigen website verwijzen. Vergeet niet om op de knop Menu opslaan te klikken. Je koppelt een menu aan je website door in de box Thema locaties een menu te selecteren en op de knop opslaan te klikken.

28 Widgets Een widget is een stukje functionaliteit die je op een bepaalde plek van je website kunt plaatsen. Het thema Twenty-Eleven (zie afbeelding in hoofdstuk 6) heeft plaats voor widgets in de sidebar en in de footer. In het admin menu kun je zelf kiezen welke widgets je waar plaatst door ze van de grote box aan de linkerkant naar de boxen aan de rechterkant te slepen (en vice versa). Probeer het maar eens en bekijk vervolgens de veranderingen op de website. Stel dat je een widget wil waarin je twitterberichten kunt tonen, dan kun je hiervoor een plugin installeren. Zoek in plugins maar eens naar twitter widget. Vaak hebben widgets instellingen. Door de widget box open te klikken kun je deze instellingen wijzigen.

29 Onderhoud Een reden dat WordPress zo goed is, ligt erin dat het Open Source software is. Duizenden programmeurs dragen hun steentje bij om het steeds beter te maken. Maar tegelijkertijd betekent dit dat duizenden hackers ook toegang tot de code hebben en op zoek zijn naar manieren om een website te kraken. Het doel hierachter is meestal om reclame te maken. Door ervoor te zorgen dat alle up-to-date is, minimaliseer je de kans dat je website gehackt wordt. Dat betekent dat je de volgende drie zaken op orde moet houden: Gebruik altijd de nieuwste versie van WordPress Regelmatig verschijnt een nieuwere versie. Zorg dat je dan update via Dashboard/Updates. Als je inlogt zie je vaak direct dat er een nieuwe versie is. Hou je geinstalleerde plugins bij Net als WordPress zelf worden de meeste plugins ook regelmatig ververst. Update altijd naar het nieuwste thema Voorkom dat je site er niet meer perfect uitziet en gebruik altijd de nieuwste versie.

30 Hoe wordt mijn site gevonden? Hoe beter de content, hoe beter je wordt gevonden. Toch is het wel belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw website goed te benaderen is door zoekmachines. De term daarvoor is Search Engine Optimization, ofwel SEO. Over SEO kan ik een heel e-book schrijven, maar ik beperk me hier tot de basis. SEO kun je regelen in een plugin, er zijn er vele op de markt, maar het is ook mogelijk dat jouw thema mogelijkheden hiertoe biedt. Het minimale wat je zou moeten regelen is: Permalinks Via Instellingen / Permalinks kun je aangeven dat de titel van je pagina s en berichten ook in het web-adres terug te lezen is Google XML sitemaps Dit is een plugin waarmee je Google op de hoogte stelt dat je website veranderd is. De Google-robot komt vervolgens snel je website bekijken en zorgt ervoor dat jij goed in Google staat

31 Alles wat niet in dit boekje staat... Doel van dit boekje was om een inleiding te bieden in WordPress. Er zijn nog tientallen zaken die van enorm belang kunnen zijn en die toch niet in dit boekje staan. Als je meer wil leren over WordPress kan ik je de geweldige cursus van WordPress Wednesdays aanbevelen. Lees daarover meer op Kom je ergens niet uit? Heb je vragen of wensen? Stuur me een op en ik probeer zo snel mogelijk te antwoorden. Licentie De gebruiker mag: het werk kopiëren, verspreiden en doorgeven gebruik maken van het werk voor commerciële doeleinden Onder de volgende voorwaarden: Naamsvermelding De gebruiker dient bij het werk de door de maker of de licentiegever aangegeven naam te vermelden (maar niet zodanig dat de indruk gewekt wordt dat zij daarmee instemmen met je werk of je gebruik van het werk). Geen Afgeleide werken De gebruiker mag het werk niet bewerken. Neem bij twijfel contact op met de auteur via

www.wphandleiding.nl 1

www.wphandleiding.nl 1 www.wphandleiding.nl 1 Introductie Met het populaire en gebruiksvriendelijke WordPress CMS kun je eenvoudig alle aspecten van een website (of blog) aanpassen. In de Nederlandstalige WordPress handleiding

Nadere informatie

www.wphandleiding.nl 1

www.wphandleiding.nl 1 www.wphandleiding.nl 1 Introductie Met het populaire en gebruiksvriendelijke WordPress CMS kun je eenvoudig alle aspecten van een website (of blog) aanpassen. In de Nederlandstalige WordPress handleiding

Nadere informatie

Publiceren met WordPress

Publiceren met WordPress Publiceren met WordPress Peter Osterop Tweede herziene editie 1. Installatie van WordPress 2. Configuratie van WordPress 3. Het uiterlijk van WordPress 4. Pagina s en berichten maken in WordPress 1 Installatie

Nadere informatie

het werk mag kopiëren, verspreiden en doorgeven; het werk mag remixen en of er afgeleide werken mag van maken

het werk mag kopiëren, verspreiden en doorgeven; het werk mag remixen en of er afgeleide werken mag van maken COPYRIGHT Niets uit dit werk mag verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt worden door middel van druk, fotokopie, microfilm, geluidsband, elektronisch of op welk andere wijze ook zonder voorafgaande schriftelijke

Nadere informatie

ACADEMIC SERVICE. Drupal7

ACADEMIC SERVICE. Drupal7 ACADEMIC SERVICE Drupal7 Basiscursussen verschenen bij Academic Service: Basiscursus Access 2010 Basiscursus Access 2007 Basiscursus Access 2003 Basiscursus Access 2002 Basiscursus Apps ontwikkelen Basiscursus

Nadere informatie

Van installatie tot je eerste sale!

Van installatie tot je eerste sale! MagentoBasics Van installatie tot je eerste sale Voorwoord Beste lezer, Allereerst wil ik je bedanken voor het downloaden van deze handleiding. Ik hoop dat jij net zo enthousiast bent als ik was en nog

Nadere informatie

EEN WORDPRESS HANDBOEK

EEN WORDPRESS HANDBOEK EEN WORDPRESS HANDBOEK COLOFON Algemeen drukwerk: Auteur : Vormgeving: Video tutorials: Angela Diks Ellen Gaasbeek Opname programma: Screenflow 5 Scriptschrijver : Angela Diks Voice over : Angela Diks

Nadere informatie

Je eigen succesvolle weblog maken!

Je eigen succesvolle weblog maken! Je eigen succesvolle weblog maken! Bjorn Simmering Ik had al wat langer plannen om een eboek te schrijven, maar ik stelde dit steeds uit of ik maakte er geen tijd voor vrij. Nadat ik een serie artikelen

Nadere informatie

Starten met TYPO3. This document is published under the Open Content License available from http://www.opencontent.org/opl.shtml

Starten met TYPO3. This document is published under the Open Content License available from http://www.opencontent.org/opl.shtml Starten met TYPO3 Extension Key: doc_tut_quickstart_nl Language: nl Version: 1.0.0 Keywords: forbeginners, foreditors, foradmins Copyright 2000-2010, Documentation Team, This

Nadere informatie

Training voor Redacteuren

Training voor Redacteuren Training voor Redacteuren Bewerkt door Ing. Hans A. Olthoff, Meer informatie: Ing. Hans A. Olthoff alternet Internet B.V. Langesteijn 124 3342 LG Hendrik-Ido-Ambacht T (078) 635 1200

Nadere informatie

Je eigen WordPress Website in 9 stappen

Je eigen WordPress Website in 9 stappen Je eigen WordPress Website in 9 stappen E-book door: Sigrid de Jong, www.helderester.nl, April 2011 1 Je eigen wordpress website opzetten in 9 stappen Inhoud Stap 1 Benodigde gegevens verzamelen 3 Stap

Nadere informatie

Webhosting Online Windows platform Gebruikershandleiding

Webhosting Online Windows platform Gebruikershandleiding Webhosting Online Windows platform Gebruikershandleiding I nho udso pg av e 1 Inleiding... 3 2 Zelfservice ICT-Diensten... 4 Toegang tot de Zelfservice ICT module... 4 Beginscherm Control Panel... 5 3

Nadere informatie

JOOMLA 3.x. Content Management System (CMS) Online webdesign m.b.v. Joomla. Carl Maegerman www.lesgever.be

JOOMLA 3.x. Content Management System (CMS) Online webdesign m.b.v. Joomla. Carl Maegerman www.lesgever.be JOOMLA 3.x Content Management System (CMS) Online webdesign m.b.v. Joomla Carl Maegerman www.lesgever.be INHOUDSOPGAVE 1 WAT IS JOOMLA?... 5 1.1 WAT IS EEN CMS... 5 1.2 WAAROM JOOMLA GEBRUIKEN... 5 2 WEBSITE

Nadere informatie

Deel 1 Kennismaking. Docent: Jos Nys. (september 2010)

Deel 1 Kennismaking. Docent: Jos Nys. (september 2010) Deel 1 Kennismaking Docent: Jos Nys (september 2010) Inhoud 1. Wat is een CMS?... 3 2. Wat is?... 4 3. WampServer installeren... 9 4. downloaden en installeren...11 5. Front end back end... 13 6. Het Navigatiemenu...

Nadere informatie

De 10 gouden regels. Waar moet een succesvolle WordPress-website ABSOLUUT aan voldoen? Maak niet dezelfde fouten, als vele anderen!

De 10 gouden regels. Waar moet een succesvolle WordPress-website ABSOLUUT aan voldoen? Maak niet dezelfde fouten, als vele anderen! De 10 gouden regels Waar moet een succesvolle WordPress-website ABSOLUUT aan voldoen? Maak niet dezelfde fouten, als vele anderen! Copyright 2004-2013 Antagonist B.V. 1 Inhoudsopgave Benodigdheden voor

Nadere informatie

LTO Noord. Handleiding afdelingswebsite. Datum: 30-10-2012 Versie 5.1

LTO Noord. Handleiding afdelingswebsite. Datum: 30-10-2012 Versie 5.1 LTO Noord Handleiding afdelingswebsite Datum: 30-10-2012 Versie 5.1 Inhoud Inleiding... 3 Basisonderdelen van de website... 4 Internet browser opstarten en de website bekijken... 5 Inloggen in CMS achter

Nadere informatie

Een heemkundige website maken met Wordpress

Een heemkundige website maken met Wordpress Een heemkundige website maken met Wordpress Er bestaan talloze manieren om een website te bouwen. Wie hiermee niet vertrouwd is, heeft waarschijnlijk nog nooit van Wordpress gehoord. Maar als je wat opzoekwerk

Nadere informatie

Inhoud 1 Inleiding... 1 Linkbuilding Tool... 4 Werken met een gratis Basic Account van Linkbuilding Tool... 6

Inhoud 1 Inleiding... 1 Linkbuilding Tool... 4 Werken met een gratis Basic Account van Linkbuilding Tool... 6 Inhoud 1 Inleiding... 1 1.1 Marktanalyse... 1 1.2 Website promotie door adverteren... 1 1.3 Zelfstandig je website promoten... 1 1.4 Google en Linkbuilding... 2 2 Linkbuilding Tool... 4 2.1 Linkbuilding

Nadere informatie

Startershandleiding. Complete webhosting

Startershandleiding. Complete webhosting Complete webhosting Startershandleiding U koos, net als duizenden anderen, voor het voordeel én het gemak dat wij u als hosting provider bieden. Om u zo snel mogelijk op weg te helpen, hebben wij deze

Nadere informatie

Loremipsumdolorsitamet,consectetue radipiscingelit.aeneancommodoligula egetdolor.aeneanmassa.cumsociisnat oquepenatibusetmagnisdisparturient

Loremipsumdolorsitamet,consectetue radipiscingelit.aeneancommodoligula egetdolor.aeneanmassa.cumsociisnat oquepenatibusetmagnisdisparturient Loremipsumdolorsitamet,consectetue radipiscingelit.aeneancommodoligula egetdolor.aeneanmassa.cumsociisnat oquepenatibusetmagnisdisparturient Content management systeem v1.1 montes,nasceturridiculusmus.donecq

Nadere informatie

WORDPRESS WEBSITES VERSNELLEN

WORDPRESS WEBSITES VERSNELLEN 1 WORDPRESS WEBSITES VERSNELLEN V1.02 Mark Jansen 2 WORDPRESS WEBSITES VERSNELLEN 1 LEES DIT EERST! 4 Disclaimer 4 Copyright 4 INLEIDING 5 WAAROM IS SNELHEID ZO BELANGRIJK? 6 Gebruikerservaring van bezoekers

Nadere informatie

Handleidingen 1.0 Zarafa

Handleidingen 1.0 Zarafa Handleidingen 1.0 Zarafa Zarafa Handleidingen 1.0 Zarafa In dit document vind je de handleidingen voor Zarafa zoals aangeboden door ECM2. I. Zarafa Email en Agenda 1 1. Inleiding 3 1.1. Adresgegevens...

Nadere informatie

1 De onderdelen van TYPO3

1 De onderdelen van TYPO3 Nederlandse versie 1.03 Webredactie-MC@tudelft.nl 13 mei 2014 Inhoudsopgave 1 De onderdelen van TYPO3... 3 1.1 De basis... 3 1.1.1 Inloggen... 3 1.1.2 Het hoofdmenu... 3 1.1.3 Pagina-/ Bestandsboom...

Nadere informatie

De informatie in dit E-book is met veel zorg en liefde samengesteld door Bennie Mellies.

De informatie in dit E-book is met veel zorg en liefde samengesteld door Bennie Mellies. Disclaimer De informatie in dit E-book is met veel zorg en liefde samengesteld door Bennie Mellies. Wil je graag iemand anders wijzen op dit informatieve en gratis E-book, stuur ze dan door naar de officiële

Nadere informatie

Websites maken met gratis software

Websites maken met gratis software Websites maken met gratis software SNEL AAN DE SLAG ZONDER VOORKENNIS JOOMLA WORDPRESS DRUPAL HANDIGE TOOLS & SLIMME PRAKTIJKTIPS Eric Tiggeler Websites maken met gratis software Snel aan de slag zonder

Nadere informatie

H A N D L E I D I N G CONTENT MANAGEMENT SYSTEEM

H A N D L E I D I N G CONTENT MANAGEMENT SYSTEEM H A N D L E I D I N G CONTENT MANAGEMENT SYSTEEM Inhoudsopgave Introductie en inloggen 3 Overzicht van de basisfuncties 5 Voor content-editors 7 Maken en bewerken inhoud 8 Werken met afbeeldingen en documenten

Nadere informatie

In de Webcanyon klantenzone worden alle administratieve zaken geregeld. De klantenzone laat u toe om onder andere volgende zaken te doen:

In de Webcanyon klantenzone worden alle administratieve zaken geregeld. De klantenzone laat u toe om onder andere volgende zaken te doen: In deze handleiding leren wij u omgaan met het controlepaneel cpanel. Wij leren u enkele basis mogelijkheden zoals het aanmaken van e-mail accounts, het aanmaken van MySQL databases en deze te koppelen

Nadere informatie

Central Station. Handleiding voor applicatiebeheerders

Central Station. Handleiding voor applicatiebeheerders Central Station Handleiding voor applicatiebeheerders Versie 2, september 2011 Inhoudsopgave 1 Over deze handleiding... 4 1.1 Doel van deze handleiding...4 1.2 Conventies...4 1.3 Versie...4 1.4 Meer informatie...4

Nadere informatie

Gratis website maken. Auteur Rob Dennissen. www.maakjegratiswebsite.nl

Gratis website maken. Auteur Rob Dennissen. www.maakjegratiswebsite.nl Gratis website maken Auteur Rob Dennissen www.maakjegratiswebsite.nl Voorwoord Allereerst wil ik je bedanken en feliciteren met de aanschaf van dit E-book gratis website maken. Je hebt namelijk vertrouwen

Nadere informatie