Kunst 2013: Tablet first

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Kunst 2013: Tablet first"

Transcriptie

1 Kunst 2013: Tablet first Projectperiode 4 MG1 Mediadeveloper Inleiding De heropening van het Rijksmuseum heeft uiteraard veel media-aandacht opgeleverd. Op het web is er voor een frisse benadering gekozen. Content first: Naast de hoognodige informatie over het museum en het plannen van een bezoek, kan je vooral de kunst opsnuiven. Hierbij is de maker van de website uitgegaan van het begrip tablet first, waarbij tijdens de ontwikkeling steeds de tablet als uitgangspunt genomen wordt. Lees eerst het volgende artikel over de makers van de website van het Rijks als start van je onderzoek: Zie lees hoofdstuk uit de volgende presentatie (pijltje naar beneden) voor een paar praktische voorbeelden: De opdracht Een museum heeft aan jou de opdracht gegeven om een subsite te maken voor een nieuwe tentoonstelling over een kunststroming/kunstenaar [zie lootje]. Het doel van de subsite is het informeren en amuseren van bezoekers. De subsite komt onder de link tentoonstellingen of exhibitions. Als je een buitenlands museum hebt, zorg je dat de teksten in het Engels zijn. Heb je een Nederlands museum dan zijn je teksten Nederlands.

2 Eisen Dit project voer je in de volgende stappen uit: Bouw de functionaliteit (het gaat om de inhoud) Pas de gewenste layout en typgrafie toe Geef het geheel een likje verf (kleur en visueel ontwerp) Techniek en functionaliteit De front-end van de website is geschreven in html 5 en moet goed renderen op de moderne webkit browsers (Chrome, Safari, Opera). De website wordt gemaakt met php en mysql, waarbij een logische structuur in de bestanden wordt aangehouden. Hiervoor kan bijvoorbeeld de php boilerplate worden gebruikt. Gebruik aparte bestanden voor: De configuratie Verzameling van functies Database connectie Alle SQL-queries paginaonderdelen, zoals head, header, footer etc. De front-end werkt (enigszins) responsive voor twee schermresoluties naar keuze. De student kiest een laptopscherm en een tablet naar keuze. Voor de tablet wordt de staande positie gebruikt. Moscow prioriteitenlijst De website en alle voorafgaande sprints worden opgeleverd op de ma-cloud. Maak een duidelijke link vanaf de rootmap. Bewaar je sprints! De eisen voor de functionaliteit staan in een zgn. Moscow prioriteitenlijst. Zie De functionaltiteiten zijn verder beschreven vanuit de gebruiker. Dit noemen we user stories of gebruikersscenario s. Must (dit moet erin) De bezoeker krijgt (ongeacht op welke pagina hij binnenkomt) een melding dat het om een studieopdracht gaat en dat het museum en de kunstenaar niet hebben meegewerkt aan het project. Deze melding moet de gebruiker wegklikken om de site te bekijken. Gebruik hiervoor een html element, dat ook verschijnt als javascript uitstaat. Geen javascript popup dus. De bezoeker kan fullscreen zoveel mogelijk (minimaal 30) kunstwerken bekijken van de betreffende kunstenaar. Als het beeld een te lage resolutie heeft, vergroot je deze zelf uit in Photoshop. Als je te weinig materiaal hebt, kies je dummy-materiaal van een vergelijkbare kunstenaar. Zorg er wel voor dat je dit aangeeft bij de informatie. De bezoeker kan bladeren door de werken, waarbij de werken fullscreen te zien blijven.

3 De bezoeker kan de website goed bekijken op zijn tablet (in verticale stand) en op zijn laptop / pc. De website reageert hiervoor responsive. Hiervoor is de tablet als uitgangspunt genomen. De bezoeker kan zoeken in de kunstwerken op verschillende manieren. Minimaal op: Titel en beschrijving Tags Kleuren De bezoeker kan informatie over het kunstwerk lezen en deze verbergen als hij het hele werk wil bekijken. De bezoeker kan de navigatie van de hoofdwebsite (van het museum) benaderen in de footer of in een uitklapmenu, zoals op de website van het Rijksmuseum. De bezoeker kan op een aparte pagina informatie (tekst, beeld en video) vinden over de kunstenaar. Voor meer informatie wordt er verwezen naar minimaal 5 andere websites. Should (zou erin moeten, maar de website kan ook zonder) Drie zelf bedachte functionaltieiten, beschreven vanuit de gebruiker. Hiervan is er minimaal 1, waarbij de bezoeker een persoonlijke toevoeging kan doen. Denk aan: Upload van eigen kunstwerken Favorietenlijst Comments bij de werken Verder voeg je bij minimaal 1 van de gekozen scenario s een social media element toe. Je mag ook de onderstaande coulds promoveren tot een should Could (kan erin komen als je genoeg tijd hebt) Per kunstwerk kan deelinformatie worden opgevraagd, zoals de namen van de geportretteerde personen. De bezoeker kan op een interactieve pagina (bijvoorbeeld een virtueel atelier) op een speelse manier informatie over de kunstenaar ontdekken. Denk bijvoorbeeld aan een scrollend De beheerder kan alle informatie eenvoudig toevoegen doormiddel van een content management cms. Would (ga je nu niet doen, maar voor de volgende versie) N.v.t.: Tenzij je blijft zitten, komt dit project niet meer terug!

4 Vormgeving Ten eerste werk je de bovengenoemde functionaliteit uit in een nette layout. Houd hierbij voor ogen dat de kunstwerken full screen te bekijken zijn en de overige onderdelen zo min mogelijk opvallen. Gebruik uitschuifmenu s voor minder belangrijke informatie, zoals de naam van het museum en de hoofdnavigatie en/of plaats deze content onderin de pagina s. Gebruik zoveel mogelijk typografische oplossingen om de site visueel aantrekkelijk maken. Denk aan: Uppercase of underline om blokvormige onderdelen te maken voor buttons etc. Zorg voor een nette uitlijning: Onder, boven, links of rechts van woorden of zinnen met andere onderdelen, zoals foto s. Gebruiken een uitgesproken lettertype (anders dan arial, verdana of times). Kies vanuit je onderzoek een passend font. Gebruik technieken zoals Google font, Cufon of Typekit om de fonts op de verschillende browsers goed te tonen. Maak de koppen en links fors, zodat ze goed te bedienen zijn op een tablet. Plan van aanpak Het plan van aanpak is bedoeld als voorbereiding op het productieproces. Hiervoor geef je antwoorden op diverse vragen. Let op: Het gaat om een beschrijving van jouw uitgangspunten en niet om een concrete invulling. Het is een plan dat waarschijnlijk na sprint 0 (onderzoek, functioneel ontwerp en prototype) weer bijgesteld moet worden. Analyse: Wat? Wat moet er gemaakt worden? Doormiddel van een onderzoek en eerder opgedane kennis, ga je de opdracht uitpluizen en beschrijf je wat er precies gemaakt gaat worden. Beschrijf de probleemstelling en welke oplossing de klant hiervoor in gedachte heeft. Beschrijf ook hoe jij zelf het probleem wilt aanpakken. Onderzoek het museum: o.a. doelstelling en doelgroep. Onderzoek de kunstenaar en de bijbehorende kunststroming. Analyseer de websites: wat vind je goed, waarin onderscheiden ze zich? Hoe? Naar aanleiding van de voorgaande analyse kan je bepalen welke voorwaarden er gesteld worden aan het ontwerp: - Visueel ontwerp (vb: is al gemaakt, maar moet nog worden afgestemd met ) - Functioneel ontwerp (vb: benodigde informatie, gesprekken met ) - Technisch ontwerp (vb: het functioneel ontwerp moet goedgekeurd zijn)

5 Verder worden de technische specificaties vastgelegd: - Bouw back- end (vb: PHP5, MySQL5) - Bouw front- end (vb:html4.01 strict ) - Oplevering: hosting en/of uitroltraject (vb: PHP5, MySQL5,geen safe mode ) Beschrijf (indien van toepassing) ook hoe je hier samen aan gaat werken en welke hulpmiddelen je gaat gebruiken. Denk aan: Project wiki, SVN, Git(hub), Google,SVN, Dropbox etc. Als laatste wordt het oplever- en testtraject beschreven. Denk verder ook aan eventuele nazorg! (en beschrijf dit) Wie: taakverdeling? Beschrijf wie wat gaat doen: ook eventueel uitbesteed werk. Benoem de testpersoon en de gemaakte afspraken. Planning Vul de hierna volgende planning aan en voeg de gebruikersscenario s toe aan de verschillende sprints. Benoem per scenario de taken en koppel hier een aantal uur aan. Plan minimaal 15 uur per week in.

6 Planning Voor dit project houden we een scrumplanning aan. Elke sprint rond je af met een oplevering op ma-cloud. In een map kunst/sprint0, sprint1 etc. Tip: Maak steeds een volledige kopie van je werk inclusief de database, voordat je een nieuwe sprint start. Per sprint maak je voor jezelf taken (todo list) aan n.a.v. de beschreven functionaliteiten (gebruikersscenario s). De deadline van sprints vallen steeds midden in de laatst genoemde week, namelijk tijdens de projectbegeleidingsuren. Reken jezelf dus niet rijk en schuif je werk niet door naar het einde van de week! Sprint 0 week Dit is eigenlijk geen sprint. Je rond de volgende producten af: Plan van aanpak Functioneel ontwerp o Wireframes van de verschillende pagina s o Beschrijving van de zelf bedachte gebruikersscenario s Database-ontwerp Prototype met de globale flow en de aangepaste boilerplate Sprint 1- week Minimaal de helft van de onderdelen onder must. Kies zelf waar je mee wilt starten en rond het geheel af met de vormgeving daarop toegepast. Sprint 2 week De overgebleven onderdelen onder must. En plan de shoulds in. Sprint 3 week De overgebleven shoulds. Zorg ervoor dat alle content in de database staat. Eventueel de coulds. Sprint 4 + Oplevering en beoordeling week 9 Laatste, belangrijkste doorgeschoven gebruikersscenario. Zorg voor de finetunig van vormgeving en verwerk je laatste feedback uit gebruikerstests.

7 Testscenario Aan het eind van elke sprint ga je je product laten testen door een testpersoon. Kies deze zelf. Zorg ervoor dat je een persoon uit de doelgroep van het museum kiest. Bedenk één of meerdere testscenario s voor de gebruikerstest. Bijvoorbeeld: - Vooraf beschreven zoekactie en het gewenste resultaat - Uploaden: stappen benoemen o Naam opgeven o Wachtwoord vergeten etc. Het verslag van de test bevat de volgende onderdelen: - Testpersoon benoemd - Data zijn benoemd - Testopstelling is beschreven (hoe ga je de resultaten vastleggen) - Formulier (zelfgemaakt) is door de testpersonen ingevuld. - Conclusie De onderwerpen Volgens loting heb je 1 van volgende musea toegewezen gekregen.

8 1. TROPENMUSEUM - M.C. ESCHER ESCHER MEETS ISLAMIC ART 12 JULI T/M 3 NOVEMBER 2013, PARKZAAL Deze tentoonstelling maakt de invloed van islamitische kunst op het werk van de beroemde Nederlandse graficus M.C. Escher zichtbaar. De één op één vergelijkingen van werken uit beide kunstvormen onthullen een overeenkomstige vorm, stijl en soms thematiek. Digitale animaties en werktekeningen tonen de opvallend vergelijkbare wiskundige basis, structuur en opbouw van de werken. Bijzondere culturele ontmoeting tussen islamitische en Europese kunst Met interactieve onderdelen als digitaal tekenen en puzzelen ontdekt u hoe dit soort wiskundige kunst in elkaar zit. Ervaar zelf hoe bijzonder deze culturele ontmoeting tussen islamitische en Europese kunst is. Pagina komt bij 'tentoonstellingen en activiteiten' SITE IN HET NEDERLANDS MAKEN ' CENTRAAL MUSEUM UTRECHT - SURREALISME

9 2. DE REVOLUTIE VAN HET SURREALISME IN NEDERLAND, 1930 TOT NU [WERKTITEL] 15 FEBRUARI 2014 T/M 9 JUNI 2014 Hoe zie jij de werkelijkheid? De surrealisten ontdekten dat de werkelijkheid geen objectief, rationeel gegeven is; het gaat erom hoe je die ervaart. Het gaat om de beleving, en daarin spelen allerlei emoties, angsten, droombeelden en onderhuidse driften een grote rol. Zo transformeert de alledaagse wereld in een vreemde, unheimliche realiteit, een surrealiteit. Het surrealisme heeft nooit opgehouden te bestaan; de huidige kunst en beeldcultuur is ervan doortrokken. Pagina komt bij 'bezoeken > tentoonstellingen SITE IN HET NEDERLANDS MAKEN

10 3. EYE AMSTERDAM - FELLINI Fellini - The Exhibition 30 JUNI T/M 22 SEPTEMBER 2013 Van 30 juni tot en met 22 september 2013 is in EYE 'Fellini The Exhibition' te zien, een grote tentoonstelling over een van de gezichtsbepalende meesters van de naoorlogse Italiaanse cinema. Groot geprojecteerde filmfragmenten, foto s, archiefstukken, brieven en affiches, onder meer uit de eigen collectie van EYE, geven inzicht in de obsessies, fantasieën en drijfveren van de man achter La strada, La dolce vita, 8 ½ en Cittá delle donne. Pagina komt bij 'exposities' SITE IN HET NEDERLANDS MAKEN

11 4. FOAM - STEPHEN GILL STEPHEN GILL - BEST BEFORE END 17 MEI - 14 JULI 2013 Best Before End is de eerste overzichtstentoonstelling van de Engelse fotograaf Stephen Gill (Bristol, 1971). De tentoonstelling Best Before End bevat een groot aantal series die Gill de afgelopen veertien jaar in en rondom de Londense wijk Hackney maakte, evenals recent werk dat voor het eerst in Foam getoond wordt. Alle series inbest Before End zijn een poging om te reflecteren en te reageren op verschillende aspecten van het leven in deze zich snel ontwikkelende wijk, die Gill de afgelopen jaren van micro tot macro niveau in beeld bracht. Pagina komt bij 'foam bezoeken > kalender' SITE IN HET NEDERLANDS MAKEN

12 5. GRONINGER MUSEUM - FUCK OFF 2 FUCK OFF 2. CURATED BY AI WEIWEI, FENG BOYI, MARK WILSON 26 MEI 2013 T/M 17 NOVEMBER 2013 De tentoonstelling FUCK OFF 2 is samengesteld door kunstenaar en activist Ai Weiwei, conservator en kunstcriticus Feng Boyi en hoofdconservator van het Groninger Museum Mark Wilson. Met werk van 37 hedendaagse Chinese kunstenaars en kunstenaarsgroepen stelt deze expositie vragen bij het maatschappelijke, juridische en politieke klimaat van het huidige China. Pagina komt bij : ontdekken > tentoonstellingen SITE IN HET NEDERLANDS MAKEN

13 6. MUSEON - NA- APEN NA- APEN! EEN WERELD VOL IMITATIE 27 SEPTEMBER 2013 TOT 07 SEPTEMBER 2014 Camouflage, schaduwen, goochelen, robots, Het is allemaal nep. Of is het toch echt? De nieuwe thematentoonstelling Na- apen! neemt allerlei soorten imitaties en namaak onder de loep, zowel in de natuur, in de wereld van de technologie als bij mensen. Imitatie is een inspiratiebron voor onze eigen creativiteit! Ontdek het zelf en concurreer met robots, aap een aap na, probeer je te camoufleren tussen de zebra s of dans met je imitatie de sterren van de hemel. Bovendien is de thematentoonstelling Na- apen! dé kans om je carrière als popster uit te bouwen. Klim op het podium en geef een net echt popconcert! Toch wordt imitatie ook vaak in een negatieve context gebruikt. Hoe onderscheid je een echte van een valse diamant, echt van fake geld, of een authentieke designerhandtas van een namaakversie? De pagina komt bij 'kijken en doen'> 'tentoonstellingen' SITE IN HET NEDERLANDS MAKEN

14 7. GEMEENTE MUSEUM DEN HAAG - EDITH EN EGON SCHIELE EDITH & EGON SCHIELE VERWACHT VAN T/M Het prachtige portret dat kunstenaar Egon Schiele in 1915 maakte van zijn vrouw Edith hangt in het Gemeentemuseum Den Haag. Het is zo n bijzonder schilderij dat het museum dit jaar heeft uitgeroepen tot het jaar van Edith Schiele. Rondom Portret van Edith is nu een kinderboek gemaakt en een kindertentoonstelling samengesteld. Naast de originele illustraties van Harriët van Reek is er in de speciale kindermuseumzaal van alles te doen, te maken, te zien en te lezen. Deze tentoonstelling is dus bij uitstek geschikt om met het hele gezin te bezoeken. De pagina komt bij 'tentoonstellingne > nu te zien' SITE IN HET NEDERLANDS MAKEN

15 8. TATE MODERN - MATISSE HENRI MATISSE: THE CUT- OUTS 17 APRIL 7 SEPTEMBER 2014 Tate Modern s major exhibition, Henri Matisse: The Cut- Outs, is the most comprehensive exhibition ever devoted to the artist s paper cut- outs made between 1943 and It brings together around 120 works, many seen together for the first time, in a groundbreaking reassessment of Matisse s colourful and innovative final works. Deze pagina komt bij: what's on > tate modern > exhibitions SITE IN HET ENGELS MAKEN

16 9. GUGGENHEIM (NY) - CHRISTOPHER WOOL CHRISTOPHER WOOL OCTOBER 25, 2013 JANUARY 22, 2014 At the heart of Christopher Wool s creative project, which spans three decades of highly focused practice, is the question of how a picture can be conceived, realized, and experienced today. Engaging the complexities of painting as a medium, as well as the anxious rhythms of the urban environment and a wide range of cultural references, his agile, largely monochrome works propose an open- ended series of responses to this central problem. This retrospective will fill the museum s Frank Lloyd Wright designed rotunda and an adjacent gallery with a rich selection of paintings, photographs, and works on paper, forming the most comprehensive examination to date of Wool s career. The exhibition is organized by Katherine Brinson, Associate Curator, and is supported by The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts. De pagina komt bij 'exhibitions' SITE IN HET ENGELS MAKEN

17 10. SMITHSONIAN - MARTIN LUTHER KING JR. ONE LIFE: MARTIN LUTHER KING JR. JUNE 28, JUNE 1, 2014 Under the leadership of Martin Luther King Jr. ( ), non- violent protest became the defining feature of the modern civil rights movement in America. In this exhibition, trace the trajectory of King s career, from his rise to prominence as the leader of the national civil rights movement to his work as an anti- war activist and advocate for those living in poverty through historic photographs, prints, paintings and memorabilia. This exhibition marks the 50th anniversary of the March on Washington for Jobs and Freedom and King s stirring I Have a Dream speech and features buttons and the program from the March, original art from thetime magazine cover featuring King as Man of the Year, and Time issues covering his assassination and funeral. De pagina komt bij 'exhibitions - current' SITE IN HET ENGELS MAKEN

CMD-6VT-P1.09. Ontwerprapport. Bart Waardenburg 21/10/2011. Naam: Bart Waardenburg, Studentnummer: 08081867

CMD-6VT-P1.09. Ontwerprapport. Bart Waardenburg 21/10/2011. Naam: Bart Waardenburg, Studentnummer: 08081867 CMD-6VT-P1.09 Ontwerprapport Bart Waardenburg 21/10/2011 Naam: Bart Waardenburg, Studentnummer: 08081867 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 3 2. DE STRATEGIE BEPALEN 4 2.1. PLANNEN MAKEN 4 2.2. VISIE BEPALEN 10

Nadere informatie

Reader. Datum: 13 02 2013 Versie: 1.0 Projectgroep: CMD D 1.03. Naam: Alexander van der Kooij Student nr.: 12027766

Reader. Datum: 13 02 2013 Versie: 1.0 Projectgroep: CMD D 1.03. Naam: Alexander van der Kooij Student nr.: 12027766 Reader Datum: 13 02 2013 Versie: 1.0 Projectgroep: CMD D 1.03 Naam: Alexander van der Kooij Student nr.: 12027766 Docent: P. Esser Inhoud 1. Inleiding... 4 2. De CMD ontwerpmethode... 5 2.1 De ontwerpfasen

Nadere informatie

Een aantal onderdelen van mijn scriptie zijn geschrapt of gecensureerd in verband met geheimhouding. Ik heb je wel door...

Een aantal onderdelen van mijn scriptie zijn geschrapt of gecensureerd in verband met geheimhouding. Ik heb je wel door... f#ck mobile 1 Design content first and device second. Afstudeerscriptie Jos Bezemer Tweede editie Een aantal onderdelen van mijn scriptie zijn geschrapt of gecensureerd in verband met geheimhouding. Ik

Nadere informatie

Je eigen succesvolle weblog maken!

Je eigen succesvolle weblog maken! Je eigen succesvolle weblog maken! Bjorn Simmering Ik had al wat langer plannen om een eboek te schrijven, maar ik stelde dit steeds uit of ik maakte er geen tijd voor vrij. Nadat ik een serie artikelen

Nadere informatie

EEN WORDPRESS HANDBOEK

EEN WORDPRESS HANDBOEK EEN WORDPRESS HANDBOEK COLOFON Algemeen drukwerk: Auteur : Vormgeving: Video tutorials: Angela Diks Ellen Gaasbeek Opname programma: Screenflow 5 Scriptschrijver : Angela Diks Voice over : Angela Diks

Nadere informatie

Buiten-apps voor (historische) musea

Buiten-apps voor (historische) musea Begeleider: Simone Stoltz juni 2013 Buiten-apps voor (historische) musea Scriptie onderzoek Melanie Ooms 100611022 Reinwardt Academie, Cultureel Erfgoed 1 Voorwoord Voor u ligt het onderzoeksrapport waarin

Nadere informatie

Inkijkexemplaar. Online Marketing. voor het MBO EDUFOCUS. Home Contact Blog. Marketing. Samen. Ontdek de mogelijkheden van

Inkijkexemplaar. Online Marketing. voor het MBO EDUFOCUS. Home Contact Blog. Marketing. Samen. Ontdek de mogelijkheden van EDUFOCUS Home Contact Blog Ontdek Ontdek de mogelijkheden van Online Marketing Online Marketing voor het Samen Werk samen en deel je ervaringen. Marketing MBO Doe Ontdek aan de hand van opdrachten hoe

Nadere informatie

ACADEMIC SERVICE. Drupal7

ACADEMIC SERVICE. Drupal7 ACADEMIC SERVICE Drupal7 Basiscursussen verschenen bij Academic Service: Basiscursus Access 2010 Basiscursus Access 2007 Basiscursus Access 2003 Basiscursus Access 2002 Basiscursus Apps ontwikkelen Basiscursus

Nadere informatie

Meesterproef 5 HAVO. Informatica. Dennis Stolmeijer NH5Q Martin Wiersum NH5Q Rutger Zonnebeld NH5Q

Meesterproef 5 HAVO. Informatica. Dennis Stolmeijer NH5Q Martin Wiersum NH5Q Rutger Zonnebeld NH5Q Dennis Stolmeijer NH5Q Martin Wiersum NH5Q Rutger Zonnebeld NH5Q Richard Geuzendam Docent Eelco Jannink Gecommitteerde Saxion Gerben Krukkert EG Computer Specialisten Ben Rensen Rensen Informatica Meesterproef

Nadere informatie

FESTIVALINFO MOBIELE APPLICATIE

FESTIVALINFO MOBIELE APPLICATIE FESTIVALINFO MOBIELE APPLICATIE Student : Teun Ingels Studentnummer: 1527670 Cursus: Afstudeerstage Scriptie TEET-VMBACHEX-11 Datum: 13-03-2012 Festivalinfo mobiele applicatie 2 van 65 FESTIVALINFO MOBIELE

Nadere informatie

Pinterest Marketing. deserves your interest. Ernst Jan Bos Wendy Broersen Suzanne Wartenbergh. Handboek voor marketeers en ondernemers

Pinterest Marketing. deserves your interest. Ernst Jan Bos Wendy Broersen Suzanne Wartenbergh. Handboek voor marketeers en ondernemers Pinterest Marketing deserves your interest Handboek voor marketeers en ondernemers Geschreven door: Ernst Jan Bos Wendy Broersen Suzanne Wartenbergh Inhoudsopgave Inleiding... 4 1. Pinterest?... 5 De kracht

Nadere informatie

SuccesvolpublicerenmetWordPress

SuccesvolpublicerenmetWordPress Ditiseenpreview vanhetboek SuccesvolpublicerenmetWordPress Zievoormeerinformatie:http://wp-boek.nl Succesvol publiceren met WordPress Rogier Mostert Meer informatie over deze en andere uitgaven kunt u

Nadere informatie

Mobile Apps. Stage verslag. Fouad Mansveld januari 2012 2TCI, Breda

Mobile Apps. Stage verslag. Fouad Mansveld januari 2012 2TCI, Breda Mobile Apps Stage verslag Fouad Mansveld januari 2012 2TCI, Breda Fouad Mansveld www.fouadmansveld.com Studentnummer: 2140934 29 augustus 2011-27 januari 2012 Opleiding ICT en Media Design Fontys Hogescholen,

Nadere informatie

CASUSBESCHRIJVING. 2013 Museumkompas Lectoraat Crossmedia Business www.museumkompas.nl Hogeschool Utrecht BMC Adviesmanagement

CASUSBESCHRIJVING. 2013 Museumkompas Lectoraat Crossmedia Business www.museumkompas.nl Hogeschool Utrecht BMC Adviesmanagement CASUSBESCHRIJVING 2013 Lectoraat Crossmedia Business www.museumkompas.nl Hogeschool Utrecht BMC Adviesmanagement Inhoudsopgave Pagina 1. Beschrijving Centraal Museum Utrecht 3 1.1 Locatie 3 1.2 Wie is

Nadere informatie

Inleiding! 6. Webbrowser! 7. Webserver! 9. Web Standaarden! 10. Het document object model! 13. Een goede website opbouwen! 14

Inleiding! 6. Webbrowser! 7. Webserver! 9. Web Standaarden! 10. Het document object model! 13. Een goede website opbouwen! 14 ClientSide Wepages Inleiding! 6 Webbrowser! 7 Browser geschiedenis! 7 Webserver! 9 Web Standaarden! 10 Voordelen van Web Standards voor uw bedrijf!! 10 Dynamische HTML! 11 Web 2.0! 12 Het document object

Nadere informatie

Bing Ads Handleiding. een Yargon whitepaper

Bing Ads Handleiding. een Yargon whitepaper Bing Ads Handleiding een Yargon whitepaper Bing Ads Handleiding hoofdstukken Basis 1. Inleiding Bing Ads 2 2. Instellingen Bing Ads 4 3. Wegwijs in Bing Ads 6 4. Een Bing Ads campagne opzetten 8 5. Campagne

Nadere informatie

2010 Sdu uitgevers, Den Haag

2010 Sdu uitgevers, Den Haag Meer informatie over deze en andere uitgaven kunt u verkrijgen bij: Sdu Klantenservice Postbus 20014 2500 ea Den Haag tel. (070) 378 98 80 www.sdu.nl/service 2010 Sdu uitgevers, Den Haag Vertaling, redactie

Nadere informatie

www.wphandleiding.nl 1

www.wphandleiding.nl 1 www.wphandleiding.nl 1 Introductie Met het populaire en gebruiksvriendelijke WordPress CMS kun je eenvoudig alle aspecten van een website (of blog) aanpassen. In de Nederlandstalige WordPress handleiding

Nadere informatie

www.wphandleiding.nl 1

www.wphandleiding.nl 1 www.wphandleiding.nl 1 Introductie Met het populaire en gebruiksvriendelijke WordPress CMS kun je eenvoudig alle aspecten van een website (of blog) aanpassen. In de Nederlandstalige WordPress handleiding

Nadere informatie

NLMPStappenplan. NLMP 10 Stappenplan VOOR. In10 stappen naar Succes op internet! FOTOGRAFEN! Succesvol op internet? Ik help je graag!

NLMPStappenplan. NLMP 10 Stappenplan VOOR. In10 stappen naar Succes op internet! FOTOGRAFEN! Succesvol op internet? Ik help je graag! NLMPStappenplan In10 stappen naar Succes op internet! VOOR FOTOGRAFEN! 1 Heb je de nieuwste versie van dit E-book? Dit is de 1.0 versie van dit e-book Succesvol op internet? Ik help je graag Er worden

Nadere informatie

SYLLABUS S L O. Studie Loopbaan Ontwikkeling 2008 / 2009. Jaar 1 2 3. ICT-Opleidingen/profielen:

SYLLABUS S L O. Studie Loopbaan Ontwikkeling 2008 / 2009. Jaar 1 2 3. ICT-Opleidingen/profielen: Faculteit Natuur en Techniek Institute for Informatics, Communication and Technology Nijenoord 1 3552 AS Utrecht SYLLABUS Studie Loopbaan Ontwikkeling S L O 2008 / 2009 ICT-Opleidingen/profielen: Informatica

Nadere informatie

Handleiding Net-Book 5. Net-Book. Internet zoals het bedoeld is!

Handleiding Net-Book 5. Net-Book. Internet zoals het bedoeld is! Handleiding Net-Book 5 Net-Book Internet zoals het bedoeld is! Colofon Leverancier: Become-IT Herderlaan 8 3851 BD ERMELO Telefoon: 0341-470068 Internet: http://www.become-it.nl Ondersteuning: Per e-mail:

Nadere informatie

Ontwikkeling van een webshop

Ontwikkeling van een webshop Ontwikkeling van een webshop Alex Meijer 0805776@student.hr.nl Hogeschool Rotterdam Mediatechnologie (CMI) Minor: Mobile life Afstudeerbegeleider HR: Afstudeerbedrijf: Afstudeerbegeleider: Rimmert Zelle

Nadere informatie

Handleiding gebruik Facebook en Twitter

Handleiding gebruik Facebook en Twitter Handleiding gebruik Facebook en Twitter Hoe maak je effectief gebruik van deze social media kanalen? Datum : 17-05-2013 Auteur : Rico Kramers (stagiaire) Organisatie : Adyta Relatie : - Project : - PAGINA

Nadere informatie

Messen ist wissen. ( Meten is weten ) Maikel Munsters 29.08.2011-06.01.2012 Grubbenvorst

Messen ist wissen. ( Meten is weten ) Maikel Munsters 29.08.2011-06.01.2012 Grubbenvorst Messen ist wissen ( Meten is weten ) Maikel Munsters 29.08.2011-06.01.2012 Grubbenvorst BEDRIJF BEST Websolutions Adres: Engelbert Dorsstraat 38 Postcode: 5971VG Plaats: Grubbenvorst Telefoon: 077-32 70

Nadere informatie

Test. Acceptatie. John Goeree Studentnummer: 20020985. Naam: Plaats en datum: Nieuw Buinen, 10-01-2007 Versie: v1.0

Test. Acceptatie. John Goeree Studentnummer: 20020985. Naam: Plaats en datum: Nieuw Buinen, 10-01-2007 Versie: v1.0 Test & Acceptatie Naam: John Goeree Studentnummer: 20020985 Opdrachtgever: Haagse Hogeschool Plaats en datum: Nieuw Buinen, 10-01-2007 Versie: v1.0 1 Referaat Afstudeerder: Onderwerp: John Goeree Test

Nadere informatie

Starten met TYPO3. This document is published under the Open Content License available from http://www.opencontent.org/opl.shtml

Starten met TYPO3. This document is published under the Open Content License available from http://www.opencontent.org/opl.shtml Starten met TYPO3 Extension Key: doc_tut_quickstart_nl Language: nl Version: 1.0.0 Keywords: forbeginners, foreditors, foradmins Copyright 2000-2010, Documentation Team, This

Nadere informatie

Een schrijfwijzer om succesvolle interventies schriftelijk overdraagbaar te maken

Een schrijfwijzer om succesvolle interventies schriftelijk overdraagbaar te maken Een schrijfwijzer om succesvolle interventies schriftelijk overdraagbaar te maken Dit is een uitgave van het Samenwerkingsverband effectieve interventies. Auteurs: Marijke Booijink, Christine Kuiper, Gery

Nadere informatie

e-mail marketing webwinkeliers voor Voor praktische professionals

e-mail marketing webwinkeliers voor Voor praktische professionals e-mail marketing voor webwinkeliers Voor praktische professionals Alle grote webwinkels doen aan e-mail marketing. Dat doen ze natuurlijk niet voor niets. Ze weten namelijk dat e-mail marketing meer oplevert

Nadere informatie

Verslag afstudeerstage

Verslag afstudeerstage Verslag afstudeerstage White Label Hosting Jeroen Peters December 2008 Student Mens & Informatica Stenden Hogeschool Voorwoord Dit verslag heb ik geschreven in het kader van mijn afstudeerstage bij de

Nadere informatie