PTI. Studiemogelijkheden & lessentabellen. Campus Karel de Goedelaan

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PTI. Studiemogelijkheden & lessentabellen. Campus Karel de Goedelaan"

Transcriptie

1 PTI Campus Karel de Goedelaan Studiemogelijkheden & lessentabellen Provinciaal Technisch Instituut Graaf Karel de Goedelaan Kortrijk T 06 - F

2 Het Provinciaal Technisch Instituut te Kortrijk: school, campussen Het Provinciaal Technisch Instituut te Kortrijk telt campussen. Op de campus Graaf Karel de Goedelaan vind je de afdelingen Elektriciteit, Mechanica en Textiel. Op de campus Tuinbouwschool kan je terecht voor Biotechnische Wetenschappen, Groendecoratie en de afdeling Plant, Dier en Milieu. In deze brochure vind je een waaier aan informatie over de campus Karel de Goedelaan. Interesse in een ander domein? Laat het gerust weten. We helpen je graag verder. Inschrijvingen De inschrijvingen kunnen op beide campussen gebeuren. Gedurende het schooljaar kan dit steeds tijdens de openingsuren van de school (maandag t.e.m. vrijdag). Gedurende de zomervakantie, met uitzondering van de jaarlijkse vakantieperiode (laatste weken van juli en de eerste weken van augustus) en zon- en wettelijke feestdagen, staat op beide campussen iemand ter beschikking vanaf 9u tot u en van u tot 8u. Op zaterdag kan ingeschreven worden tussen 9u en u.

3 Campus Karel de Goedelaan Elektriciteit TSO Elektriciteit-Elektronica TSO Elektrische Installatietechnieken Mechanica BSO Werktuigmachines TSO Mechanische Technieken TSO Elektromechanica BSO 7de specialisatie: Industrieel Onderhoud Graaf Karel de Goedelaan Kortrijk T 06 F 06 Textiel BSO Textiel TSO Textiel- en Designtechnieken TSO Textielproductietechnieken BSO 7de specialisatie: Instellen van textielmachines

4 Campus Tuinbouwschool Biotechniek TSO Biotechnische Wetenschappen Plant, Dier, Milieu BSO Tuinbouw en Groenvoorziening TSO Planttechnische Wetenschappen TSO Dier- en Landbouwtechnische Wetenschappen - optie Dier BSO 7de specialisatie: Tuinaanleg en -Onderhoud Groendecoratie BSO Groendecoratie BSO 7de specialisatie: Bloemsierkunst Condédreef Kortrijk T F Wilt u meer info over de afdelingen van deze campus? Vraag gerust onze andere brochure!

5 Praktische inlichtingen Schooluren De lessen worden elke werkdag gegeven vanaf 8.0u tot.u en van.u tot 6.0u, met uitzondering van vrijdag tot.0u en woensdagnamiddag. Voor de leerlingen van het ste jaar eindigen de lessen op donderdag om.0u. Leerlingen met u alternerende stage hebben een afwijkend uurrooster. Schoolboeken en schoolmateriaal Voor schoolboeken werken wij samen met Standaard Boekhandel. Bij de start van het schooljaar krijgt elke leerling een overzicht van de boeken die in de boekenzaak aangekocht kunnen worden. Overige cursussen worden door de betreffende leerkrachten op school geregeld. Afhankelijk van de richting is er nood aan werkkledij. De werkkledij dient via de school aangekocht te worden. Waar specifieke gereedschappen nodig zijn (tekengerief, tuingereedschap, veiligheidsbril, enz.) krijgen de leerlingen via hun vakleraar de nodige inlichtingen en richtlijnen. Al deze regelingen gebeuren in de eerste week van het schooljaar.

6 Praktische inlichtingen Middaguren op school Ouders maken bij het begin van het schooljaar de keuze indien hun zoon/dochter het middagmaal thuis neemt of op school. De leerlingen hebben de gelegenheid om de middaguren op school, onder toezicht, door te brengen. Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag kan een eigen lunchpakket genuttigd worden of kan er een maaltijd op school aangekocht worden. De school biedt telkens de keuze tussen een dagschotel, soep, koude schotel, een pastagerecht of broodjes. Tijdens de middagpauze kunnen de leerlingen terecht op de speelplaats, het sportveld of in het open leercentrum (mediatheek). Avondstudie Op verzoek van de ouders kunnen de leerlingen de avondstudie volgen op maandag, dinsdag en donderdag. Dit van 6.0u tot 7.00u of 7.0u. Leerlingen van het ste jaar kunnen op donderdag vanaf.0u terecht in de avondstudie. Sport op woensdagnamiddag Het PTI is aangesloten bij het Vlaams Sportverbond. Onder leiding van de leerkrachten Lichamelijke Opvoeding kunnen de sportievelingen op woensdagnamiddag in veel gevallen hun favoriete competitiesport beoefenen.

7 Uw kind, ook onze zorg! Verzekering Alle leerlingen zijn gratis verzekerd tegen lichamelijke letsels opgelopen tijdens de schoolactiviteiten, alsook op weg naar en van de school, tijdens de studiereizen en verplaatsingen door de school ingericht. Leerlingenbegeleiding Op school is een goed uitgebouwde leerlingenbegeleiding actief. Uw zoon/dochter kan bij heel wat mensen terecht. Naast de klassenleraar is de graadverantwoordelijke de persoon op school die uw zoon/dochter het vaakst ziet. De graadverantwoordelijke begeleidt de leerlingen tijdens de pauzes en staat altijd klaar voor een babbel, ondersteuning, hulp bij kleine probleempjes en algemene begeleiding. Naast de graadverantwoordelijken, bestaat het zorgnetwerk ook uit leerlingenbegeleiders per campus, met elk hun werkterrein. Enerzijds hebben we de leerlingenbegeleiding voor socio-emotionele problemen (welbevinden, pesterijen, thuissituatie, conflicten...). Anderzijds biedt de Remedial Teacher ondersteuning op het vlak van leermoeilijkheden (leerstoornis, individuele begeleiding, hulp bij organisatie, leren leren...). Wekelijks is er overleg tussen het CLB en de leerlingenbegeleiding. Daarnaast is er eveneens een wekelijks overleg met alle leerlingenbegeleiders, graadverantwoordelijken en opvoeders. Wij volgen uw kind van heel dichtbij!

8 Participatie op school Wij vinden de stem van de leerlingen en de ouders erg belangrijk. We zijn dan ook blij telkens veel bereidwillige leerlingen en ouders te vinden om samen met ons school te maken. Schoolraad, Ouderraad en Leerlingenraad Naast de schoolraad hebben ouders en leerlingen een eigen adviesorgaan, waarvoor betrokkenen zich kandidaat kunnen stellen. PTI-krant Het PTI houdt regelmatig contact met de ouders en de leerlingen via het schooltijdschrift, de PTI-krant. De krant verschijnt vier maal per jaar en brengt heel wat nieuwtjes over het reilen en zeilen binnen de school. Ook via Facebook (zie QR-code) kan u ons volgen. Leerplatform Naast de website met algemene informatie, heeft het PTI eveneens een digitaal leerplatform. Daar kunnen de leerlingen heel wat taken, cursussen en ondersteunende middelen vinden. Een huistaak kan zo ook digitaal gemaakt en doorgestuurd worden. Permanente inzage digitale rapporten Afhankelijk van het studiejaar en de richting, krijgt u als ouder geregeld een (papieren) rapportje te zien. Naast deze periodieke overzichten, kunt u via ons platform ten allen tijde de punten van uw kind nakijken en opvolgen. Zo hoeft u niet telkens de rapporten af te wachten.

9 Hoe bereik je het best het PTI? Je komt van de E7 Afrit (Kortrijk Zuid) > Andere richtingen > afrit Kortrijk-Centrum (N): altijd rechtdoor > na lichten: Campus Tuinbouwschool > na derde licht en rotondes rechts en dadelijk weer links: Campus Graaf Karel de Goedelaan. Je komt van de A7/9 Richting R8 (Kortrijk-Zuid) > Afrit (Aalbeke-Moeskroen N) richting Kortrijk, tot aan de eerste lichten en naargelang de campus links (Graaf Karel de Goedelaan) of rechts (Tuinbouwschool). Lage schoolkost Het PTI te Kortrijk garandeert dankzij de steun van de provincie West-Vlaanderen een lage schoolkost. Aanrekeningen zijn steeds transparant en de betreffende goederen en diensten worden steeds aan inkoopprijs gefactureerd. Eigen schoolbus Campus K. de Goedelaan De schoolbussen worden frequent gebruikt voor de verplaatsing tussen de campussen en diverse schooluitstappen en studiereizen, wat ook de schoolkosten drukt. Provinciale Tuinbouwschool

10 Het ste jaar in het PTI In het ste jaar dient men de keuze te maken tussen het ste leerjaar A of het ste leerjaar B. ste jaar Naast de 7u basisvorming, die in elke school in Vlaanderen hetzelfde is, maken we de keuze om de vrij in te vullen uurtjes af te stemmen op een schoolloopbaan binnen onze school. ste leerjaar A Wanneer de keuze gemaakt wordt voor het ste leerjaar A, kiest men ervoor om voorbereid te worden op een zowel theoretische als praktijkgerichte TSO-richting. ste leerjaar B Wanneer de keuze gemaakt wordt voor het ste leerjaar B, kiest men ervoor om voorbereid te worden op een meer praktijkgerichte BSO-richting. Starten in het ste jaar Een nieuwe school, een andere methode, nieuwe gezichten, nieuwe vakken... Er verandert heel wat wanneer we de stap in het secundair onderwijs zetten en dat weten we. We willen deze stap zo makkelijk en vlot mogelijk laten verlopen en daarom organiseren wij in september reeds de ontmoetingsdagen. Zo leren we elkaar beter kennen en kunnen we een vlotte start maken in de nieuwe school. Daarnaast organiseren we x een oudercontact en heeft elke klas haar eigen lokaal. Ook de speelplaats van de ste graad is gescheiden van de speelplaats van onze oudere leerlingen.

11 ste leerjaar A ste leerjaar B ste jaar AV Aardrijkskunde AV Geschiedenis AV Muzikale Opvoeding AV Natuurwetenschappen AV Nederlands AV Plastische Opvoeding TV Techniek Leefsleutels/Klassenuurtje AV Aardrijkskunde AV Geschiedenis AV Muzikale Opvoeding AV Natuurwetenschappen AV Nederlands AV Plastische Opvoeding TV Techniek Leefsleutels/Klassenuurtje 6 PV Techniek Mechanica-Elektriciteit PV Techniek Textiel PV Realisatietechnieken Metaal-Textiel In het ste leerjaar A worden de leerlingen voorbereid om te starten in een TSO-richting. Naast 7 uren algemene vakken, krijgen de leerlingen een uurtje leefsleutels, waar de klassenleraar tijd en ruimte maakt voor het welbevinden op school. Tijdens de u TV Techniek (theorie) en de u PV Techniek (praktijk), maken de leerlingen kennis met de sectoren. In het de jaar kiest men voor Mechanica-Elektriciteit of Textiel. In het ste leerjaar B krijgen de leerlingen een brede waaier algemene vakken. Daarnaast krijgen ze ook een uurtje leefsleutels, waar de klassenleraar tijd en ruimte maakt voor het welbevinden op school. Tijdens de 6u TV Techniek verruimen de leerlingen hun technische blik met een brede waaier aan technische verkenningsgebieden. Via de u realisatietechnieken maken de leerlingen op een attractieve en praktijkgerichte manier kennis met zowel Metaal als Textiel om in het de jaar te kiezen voor het de beroepsvoorbereidend jaar Metaal-Textiel.

12 Campus Graaf Karel de Goedelaan TSO Campus Graaf Karel de Goedelaan BSO Studieverloop 7 Industrieel Onderhoud Instellen van Textielmachines 6 Elektromechanica Elektriciteit Elektronica Elektrische Installatietechnieken Textiel- en Design technieken Mechanische Vormgevingstechnieken Textielproductietechnieken 6 Werktuigmachines Textiel Elektromechanica Mechanische Vormgevingstechnieken Elektriciteit Elektronica Elektrische Installatietechnieken Textiel- en Design technieken Textielproductietechnieken Werktuigmachines Textiel Elektromechanica Mechanische Technieken Elektriciteit Elektronica Elektro- Technieken Textiel- en Design technieken Textieltechnieken Basismechanica Textiel Mechanische Technieken Elektriciteit Elektronica Elektromechanica Elektro- Technieken Textiel- en Design technieken Textieltechnieken Basismechanica Textiel Tweede leerjaar Mechanica - Elektriciteit Tweede leerjaar Textiel de beroepsvoorbereidend leerjaar Metaal/Textiel Eerste leerjaar A ste leerjaar B

13 de jaar Mechanica-Elektriciteit de jaar Textiel AV Aardrijkskunde AV Engels AV Geschiedenis AV Muzikale Opvoeding AV Natuurwetenschappen AV Nederlands TV Techniek AV Aardrijkskunde AV Engels AV Geschiedenis AV Muzikale Opvoeding AV Natuurwetenschappen AV Nederlands TV Techniek de jaar A TV Technisch Tekenen TV Technologie Elektriciteit TV Technologie Mechanica PV Realisatietechnieken Elektriciteit PV Realisatietechnieken Mechanica TV Technisch Tekenen TV Technologie Textiel PV Textielcreatie PV Textielproductie In het de jaar Mechanica-Elektriciteit krijgen de leerlingen nog meer specifieke vakken ten opzichte van het ste leerjaar A. Deze richting bereidt de leerlingen voor op een ruime keuze binnen de domeinen elektriciteit en mechanica. In het de jaar kiest men tussen TSO Elektromechanica, TSO Elektriciteit-Elektronica, TSO Mechanische Technieken of TSO Elektrotechnieken. In het de jaar Textiel krijgen de leerlingen nog meer specifieke vakken ten opzichte van het ste leerjaar A. De leerlingen krijgen 9u specifieke vakken binnen het domein textiel. We maken reeds kennis met het luik technieken en het luik creatie. In het de jaar maakt men dan een keuze tussen deze deeldomeinen.

14 de beroepsvoorbereidend jaar Metaal-Textiel AV Aardrijkskunde AV Geschiedenis AV Natuurwetenschappen AV Nederlands AV Plastische Opvoeding TV Technologie Mechanica TV Technisch Tekenen Mechanica PV Realisatietechnieken Mechanica TV Technologie Textiel TV Technisch Tekenen Textiel PV Realisatietechnieken Textiel 6 6 de jaar B Deze erg praktische opleiding (u praktijk - u technisch tekenen) bereidt de leerlingen voor op de keuze die ze in het de jaar maken: ofwel BSO Basismechanica ofwel BSO Textiel. Na het ste leerjaar B is het ook mogelijk te kiezen voor het beroepsvoorbereidend leerjaar Land- en Tuinbouw op de campus Tuinbouwschool.

15 de graad (de en de jaar) TSO Elektriciteit-Elektronica TSO Elektromechanica TSO Mechanische Technieken TSO Elektrotechnieken TSO Textieltechnieken TSO Textiel- en Designtechnieken de en de jaar BSO Basismechanica BSO Textiel

16 TSO Elektriciteit-Elektronica de de AV Aardrijkskunde AV Engels AV Geschiedenis AV Natuurwetenschappen AV Nederlands TV Elektriciteit TV Elektriciteit Labo TV Technologie Elektriciteit TV Tecnisch Tekenen Elektriciteit TV Elektronica Labo de en de jaar PV Elektriciteit Elektriciteit-Elektronica is een meer wetenschappelijke richting met de meest theoretisch-wetenschappelijke benadering van de vakken Elektriciteit-Elektronica en met het grootste aantal uren wiskunde, labo- en elektronicavakken. Men mag stellen dat deze studierichting ideaal voorbereidt op Hoger Onderwijs. Afgestudeerden uit deze richting studeren meestal verder maar zijn ook gegeerde werknemers, zowel in de privé- als in de openbare sector.

17 TSO Elektromechanica TSO Mechanische Technieken de de de de AV Aardrijkskunde AV Engels AV Geschiedenis AV Natuurwetenschappen AV Nederlands AV Aardrijkskunde AV Engels AV Geschiedenis AV Natuurwetenschappen AV Nederlands TV Elektriciteit TV Technisch Tekenen Elektriciteit TV Technologie Elektriciteit TV Mechanica TV Technisch Tekenen Mechanica TV Technologie Mechanica PV Elektriciteit PV Mechanica Elektromechanica is de meer wetenschappelijke richting met het grootste aantal uren wiskunde en de meest theoretische benadering van de vakken Elektriciteit en Mechanica. Deze richting bereidt voor op Hoger Onderwijs. Afgestudeerden uit deze richting studeren meestal verder maar vinden ook vlot werk, zowel in de privé- als de openbare sector. Het studiepakket omvat een evenwichtig aanbod van mechanische en elektrische vakken. TV Toegepaste Elektriciteit TV Mechanica TV Technisch Tekenen Mechanica TV Technologie Mechanica PV Praktijk Mechanica De richting TSO Mechanische Technieken bevat een groot deel technische vorming, waaronder 8u praktische vakken. Vanaf het de jaar komen de leerlingen in contact met machinale bewerkingen zoals frezen, draaien en plaatbewerking. Montageoefeningen van gecompliceerde werkstukken komen aan bod in het de jaar, waaronder ook CNC en CAD. In de de graad (de en 6de jaar) heet deze richting TSO Mechanische Vormgevingstechnieken en worden de meer precieze machinale bewerkingen aangeleerd. Na het 6de jaar is men inzetbaar op de arbeidsmarkt. Verder studeren blijft eveneens mogelijk. 8 8 de en de jaar

18 TSO Elektrotechnieken de de AV Aardrijkskunde AV Engels AV Geschiedenis AV Natuurwetenschappen AV Nederlands TV Elektriciteit TV Elektriciteit Metingen TV Technisch Tekenen TV Technologie Elektriciteit PV Praktijk Elektriciteit 8 8 de en de jaar TSO Elektrotechnieken is een studierichting met zowel 8u theoretische vorming als 8u praktische vorming. De leerlingen worden vertrouwd gemaakt met de beginselen van elektriciteit en de bijhorende toepassingen. In de 8u praktijk richten de leerlingen van het de en de jaar zich hoofdzakelijk op huishoudelektriciteit.. Vanaf het de jaar gaat dit over naar industriële toepassingen, automatisatie, het schakelen van motoren en domotica. In de de graad heet het vervolg op deze richting TSO Elektrische Installatietechnieken.

19 TSO Textiel- en Designtechnieken de de AV Aardrijkskunde AV Engels AV Geschiedenis AV Natuurwetenschappen AV Nederlands KV Beeldende Vorming TV Bindtechnieken TV CAD TV Materialenkennis TV Productieprocessen TV Visualisatietechnieken de en de jaar PV Praktijk Textiel Deze unieke opleiding combineert artistieke vaardigheden met technisch inzicht. De textieldesigner heeft de vaardigheden van een tekenaar-colorist die verder denkt dan de vormtaal en kleurschakeringen op papier. Textiel- en Designtechnieken biedt de leerling een ideale mix waarin design centraal staat. In het de en de jaar leert men alle verschillende designtechnieken en realiseert de leerling al volledige ontwerpen. Vanaf de derde graad worden de technieken verder doorgedreven.

20 TSO Textieltechnieken BSO Textiel de de de de AV Aardrijkskunde AV Engels AV Geschiedenis AV Natuurwetenschappen AV Nederlands AV Chemie TV Bindtechnieken TV Labo Scheikunde TV Materialenkennis TV Technologie Textielscheikunde TV Technologie Textielproductie PV Praktijk Textielscheikunde PV Praktijk Textielproductie AV Project Algemene Vakken TV Bindtechniek TV Logistiek en Magazijnbeheer TV Materialenkennis TV Textielmachines PV Praktijk Textiel In het de beroepsvoorbereidend jaar Metaal/Textiel kon men reeds proeven van de textielsector. In het de jaar gaat dit een ruime stap verder in de unieke richting BSO Textiel. In de 6 uren praktijk leert men alle kneepjes van het vak. De leerlingen gaan al snel aan het werk met heuse productiemachines en worden volleerde wevers en technici. De opleiding richt zich tot het produceren van weefsels (platte weefsels en het hele gamma jacquardweefsels). 6 6 de en de jaar Deze studierichting biedt heel wat technische kennis, die steeds gekoppeld wordt in de praktijk. Zowel de chemische kant (onderzoek en labo) van textiel, als de productietechnieken komen aan bod.

21 BSO Basismechanica de de AV Project Algemene Vakken TV Elektriciteit TV Lassen-Constructie TV Mechanica TV Technisch Tekenen TV Technologie Mechanica PV CNC (Draaien/Frezen/Plaatwerk) PV Draaien/Frezen PV Lassen PV Elektriciteit 6 6 de en de jaar Aansluitend op het de beroepsvoorbereidend leerjaar Metaal/ Textiel, kan gekozen worden voor de richting BSO Basismechanica. Naast 8u technische vorming, krijgt men ook u praktijk, waarvan uren Praktijk Mechanica. De arbeidsmarkt heeft nood aan degelijke, vakbekwame arbeiders (lasser, monteur, machinebediener, magazijnier), waar deze richting een grote leverancier van is.

22 de graad (de en 6de jaar) TSO Elektriciteit-Elektronica TSO Elektromechanica TSO Mechanische Vormgevingstechnieken TSO Elektrische Installatietechnieken TSO Textiel- en Designtechnieken TSO Textielproductietechnieken BSO Werktuigmachines BSO Textiel de en 6de jaar

23 TSO Elektriciteit-Elektronica TSO Elektromechanica AV Aardrijkskunde AV Engels AV Geschiedenis AV Nederlands de 6de AV Aardrijkskunde AV Engels AV Geschiedenis AV Nederlands de 6de TV Elektriciteit TV Elektronica Theorie TV Elektronica Labo TV Meettechniek en Labo TV Regeltechniek en Labo TV Schema-Analyse PV Praktijk Elektriciteit Elektriciteit-Elektronica is een meer wetenschappelijke richting met de meest theoretisch-wetenschappelijke benadering van de vakken Elektriciteit-Elektronica en met het grootste aantal uren wiskunde, labo- en elektronicavakken. Men mag stellen dat deze studierichting ideaal voorbereidt op Hoger Onderwijs. Afgestudeerden uit deze richting studeren meestal verder maar zijn ook gegeerde werknemers, zowel in de privé- als in de openbare sector. TV Elektriciteit TV Technologie Elektriciteit TV Elektronica TV Schema-Analyse TV Sterkteleer TV Technisch Tekenen TV Technologie Mechanica TV Toegepaste Mechanica TV/PV Project Elektromechanica Elektromechanica is de meer wetenschappelijke richting met het grootste aantal uren wiskunde en de meest theoretische benadering van de vakken Elektriciteit en Mechanica. Deze richting bereidt voor op Hoger Onderwijs. Het studiepakket omvat een evenwichtig aanbod van mechanische en elektrische vakken en wordt gedeeltelijk projectmatig aangeboden. 6 6 de en 6de jaar

24 TSO Mechanische Vormgevingstechnieken AV Aardrijkskunde AV Engels AV Geschiedenis AV Nederlands TV Toegepaste Elektriciteit de 6de TV Hydropneumatica TV Kunststoffen TV Machine-Onderdelen TV Materialenleer TV Meettechniek TV Technisch Tekenen TV Toegepaste Mechanica TV Vormegeving PV Praktijk Mechanica Afgestudeerden van de richting Mechanische Vormgevingstechnieken vinden vlot werk in jobs zoals monteur in de metaalconstructie, operator van industriële processen met werktuigmachines, productiemedewerker in de metaal- of kunststofverwerkende nijverheid en onderhoudstechnicus. Vanaf het de jaar volgen de meer precieze machinale bewerkingen. 7 7 de en 6de jaar

25 TSO Elektrische Installatietechnieken AV Aardrijkskunde AV Engels AV Geschiedenis AV Nederlands TV Elektriciteit TV Elektropneumatica TV Labo- en Meettechniek TV Sturing Elektrische Machines TV Technisch Tekenen - CAD TV Technologie Elektriciteit de 6de TV Elektronica PV Praktijk en Stage Afgestudeerden die deze studierichting hebben gevolgd, zijn gegeerde werknemers in bedrijven gespecialiseerd in industriële elektrische installaties. Veel elektriciens oefenen een job uit als onderhoudstechnicus of ze worden verantwoordelijke van een afdeling die instaat voor de regel- en eindcontrole van elektronische apparatuur. 7 7 de en 6de jaar Het programma van deze studierichting vermeldt onder andere industriële installaties, automatisatie/domotica en het schakelen van motoren.

26 de en 6de jaar

27 TSO Textiel- en Designtechnieken TSO Textielproductietechnieken de 6de de 6de AV Aardrijkskunde AV Engels AV Geschiedenis AV Nederlands AV Aardrijkskunde AV Engels AV Geschiedenis AV Nederlands AV Kunstgeschiedenis TV Bindtechnieken TV CAD-CAM TV Materialenkennis TV Productieprocessen TV Visualisatietechnieken TV Weefselontleding PV Praktijk Textieldesign PV Praktijk Vormgevingstechnieken Een designer haalt de originaliteit uit het afstemmen van het ontwerp op de toepassingen zodat deze als het ware één geheel vormen. Afgestudeerden kunnen aan de slag in vele ontwerp- en tekenbureaus of als freelance ontwerper. Binnen de afdeling textiel is dit zeker de artistieke richting die een breed draagvlak van design aanbiedt. Het visualiseren van het ontwerp en de uiteindelijke technische uitvoering zijn als een rode draad in deze opleiding. 6 6 TV Toegepaste Chemie TV Applicaties TV Labo Materialenkennis TV Projectwerk TV Textieltechnieken PV Applicaties PV Textieltechnieken Textielmaterialen die veranderen van kleur, bedrukkingen op een shirt die elektriciteit geleiden of een longboard maken met textielmateriaal zijn enkele van onze uitdagingen. Je gaat op ontdekking en krijgt de kans om je eigen ideeën te realiseren. Deze textielopleiding houdt meer in dan het bedienen van een machine, het geeft je de kans je eigen creatieve ideeën vorm te geven. Om je project te realiseren bieden we een resem technieken. Weven, vilten, tuften, bedrukken, finishing... lopen als een rode draad door de opleiding. Als je echt iets op het getouw wil zetten is kennis van productietechnieken en chemie onontbeerlijk. We zijn alvast benieuwd naar jouw maffe ideeën. de en 6de jaar

28 BSO Textiel AV Project Algemene Vakken de 6de TV Bindtechniek TV Materialenkennis TV Textielmachines PV Stage PV Praktijk Textielmachines Deze zeer praktijkgerichte opleiding bevat een combinatie van theoretische vakken en een doorgedreven praktische opleiding. Via 8u theorie krijgen de leerlingen de basis mee over alle mogelijke productieprocessen en -toepassingen. Deze kennis wordt getoetst tijdens de u praktische vorming. Dankzij de u stage staan de leerlingen midden de arbeidsmarkt, waar ze reële situaties aanpakken. Door reeds kennis te maken met de sector, vinden deze leerlingen vlot hun weg naar een job. De industrie heeft nood aan geschoolde textielmedewerkers, die erg schaars zijn. Als wever/technicus is de leerling in vele segmenten van de markt inzetbaar. de en 6de jaar Aansluitend op het 6de jaar kan men de keuze maken voor het specialisatiejaar BSO Instellen van Textielmachines.

29 BSO Werktuigmachines AV Project Algemene Vakken de 6de TV Elektriciteit PV Elektriciteit TV Hydraulica-Pneumatica TV Lastechniek TV Technisch Tekenen - CAD TV Werktuigmachines - Meten - Materialen PV Lassen - Constructie PV Draaiwerk - Frezen - CNC PV Praktijk Geïntegreerde Proef PV Stage Afgestudeerden in deze richting vinden al snel hun weg in de sector als lasser, monteur in de metaalconstructie, operator, magazijnier... Naast het aanleren van vaardigheden om met machines te werken, worden er ook praktische toepassingen uitgevoerd tijdens de praktijkuren en stage de en 6de jaar Aansluitend op het 6de jaar kan men de keuze maken voor het specialisatiejaar BSO Industrieel Onderhoud.

30 Specialisatiejaar (7de BSO) BSO Instellen van Textielmachines BSO Industrieel Onderhoud Na het behalen van dit getuigschrift, verwerft men eveneens het diploma Secundair Onderwijs. 7de jaar

31 Specialisatie Instellen van Textielmachines AV Engels AV Project Algemene Vakken TV Elektriciteit TV Machineonderdelen TV Textielmachines TV Weefselstructuren PV Praktijk Geïntegreerde Proef PV Stage Aanvullend op de derde graad BSO Textiel kan men kiezen voor de specialisatie Instellen van Textielmachines. Zoals de naam het aangeeft, krijgen de leerlingen een bijkomende, doorgedreven opleiding omtrent textielmachines. Hierbij worden de diverse types, soorten, eigenschappen en toepassingen aangehaald. Door de aanvulling van het vak Elektriciteit en de u praktische vorming en stage, worden deze leerlingen dé praktische krachten in diverse textielondernemingen. Na het behalen van dit getuigschrift, verwerft men het diploma Secundair Onderwijs. 7de jaar

32 Specialisatie Industrieel Onderhoud AV Engels AV Project Algemene Vakken TV Elektriciteit-PLC TV Labo Automatisatie TV Hydraulica-Pneumatica-Koeltechniek TV Kunststoffen TV Lassen en Verbindingstechnieken TV Meten PV Praktijk Geïntegreerde Proef Elektriciteit PV Praktijk Geïntegreerde Proef Mechanica PV Stage Aanvullend op de derde graad BSO Werktuigmachines kan men kiezen voor de specialisatie Industrieel Onderhoud. Waar men voorheen hoofdzakelijk opgeleid werd binnen het segment mechanica, wordt men tijdens deze specialisatie klaargestoomd om als polyvalent technicus aan de slag te kunnen. De leerlingen maken zowel kennis met de noemer elektriciteit als mechanica. Dankzij de u praktische vorming binnen de school en de 8u stage in de sector, worden de leerlingen gegeerde werknemers in diverse technische diensten. Na het behalen van dit getuigschrift, verwerft men het diploma Secundair Onderwijs. 8 7de jaar

33 Campus Graaf Karel de Goedelaan TSO Studieverloop 6 Elektromechanica Elektriciteit Elektronica Elektrische Installatietechnieken Textiel- en Design technieken Mechanische Vormgevingstechnieken Textielproductietechnieken Elektromechanica Mechanische Vormgevingstechnieken Elektriciteit Elektronica Elektrische Installatietechnieken Textiel- en Design technieken Textielproductietechnieken Elektromechanica Mechanische Technieken Elektriciteit Elektronica Elektro- Technieken Textiel- en Design technieken Textieltechnieken Mechanische Technieken Elektriciteit Elektronica Elektromechanica Elektro- Technieken Textiel- en Design technieken Textieltechnieken Tweede leerjaar Mechanica - Elektriciteit Eerste leerjaar A Tweede leerjaar Textiel

34 Campus Graaf Karel de Goedelaan BSO Studieverloop 7 Industrieel Onderhoud Instellen van Textielmachines 6 Werktuigmachines Textiel Werktuigmachines Textiel Basismechanica Textiel Basismechanica Textiel de beroepsvoorbereidend leerjaar Metaal/Textiel ste leerjaar B

35 Provinciaal Technisch Instituut Graaf Karel de Goedelaan Kortrijk T 06 F 06 Vind ons op facebook

Studiemogelijkheden & lessentabellen

Studiemogelijkheden & lessentabellen Studiemogelijkheden & lessentabellen PTI - Provinciale Tuinbouwschool Condédreef 0-8500 Kortrijk T 056 00 - F 056 0 7 info@pti.be - www.pti.be Het Provinciaal Technisch Instituut te Kortrijk: school, campussen

Nadere informatie

INPROFIEL. 2 de graad TSO

INPROFIEL. 2 de graad TSO INPROFIEL 2 de graad TSO INLEIDING Wanneer je deze infomap in handen krijgt, duidt dit op interesse voor het technisch onderwijs. Kiezen voor het technisch onderwijs is kiezen voor ruime studiemogelijkheden

Nadere informatie

2 d INPROFIEL graad TSO

2 d INPROFIEL graad TSO INPROFIEL 2 de graad TSO INLEIDING Wanneer je deze infomap in handen krijgt, duidt dit op interesse voor het technisch onderwijs. Kiezen voor het technisch onderwijs is kiezen voor ruime studiemogelijkheden

Nadere informatie

DON BOSCO. INPROFIEL info@donboscohoboken.be. 2 de graad BSO TECHNISCH INSTITUUT

DON BOSCO. INPROFIEL info@donboscohoboken.be. 2 de graad BSO TECHNISCH INSTITUUT DON BOSCO TECHNISCH INSTITUUT INPROFIEL info@donboscohoboken.be 2 de graad BSO INLEIDING Wanneer je deze infomap in handen krijgt, duidt dit op interesse voor het beroepsonderwijs. Kiezen voor het beroepsonderwijs

Nadere informatie

Welkom in het Gemeentelijk Technisch Instituut Londerzeel, kortweg het GTIL.

Welkom in het Gemeentelijk Technisch Instituut Londerzeel, kortweg het GTIL. Welkom in het Gemeentelijk Technisch Instituut Londerzeel, kortweg het GTIL. 01 Een school waar leerlingen zichzelf kunnen zijn. In onze school leren jonge mensen omgaan met elkaar en hun leerkrachten,

Nadere informatie

Brochure 1 ste graad. School voor toegepaste wetenschappen en engineering

Brochure 1 ste graad. School voor toegepaste wetenschappen en engineering Brochure 1 ste graad Met de overstap van het basisonderwijs naar het secundair onderwijs staat je zoon of dochter voor een belangrijke keuze. Welke richting is hem of haar op het lijf geschreven? Welke

Nadere informatie

Vrije Technische Scholen van Turnhout. Van harte welkom

Vrije Technische Scholen van Turnhout. Van harte welkom Vrije Technische Scholen van Turnhout Van harte welkom 2.. 27 4 min 8 s Welkom nieuwe eerstejaarsleerling Weet jij al wat je volgend jaar hier op school zal doen? Weet jij al wat je daarna allemaal nog

Nadere informatie

Vrije Technische Scholen van Turnhout

Vrije Technische Scholen van Turnhout 1.. 27 4 min 18 s Vrije Technische Scholen van Turnhout Van harte welkom 2.. 27 4 min 8 s Welkom nieuwe eerstejaarsleerling Weet jij al wat je volgend jaar hier op school zal doen? Weet jij al wat je daarna

Nadere informatie

1 ste graad Industriële wetenschappen en Mechanica - elektriciteit

1 ste graad Industriële wetenschappen en Mechanica - elektriciteit 1 ste graad Industriële wetenschappen en Mechanica - elektriciteit School: Sint-Jozefinstituut Onderwijsvorm: Graad: Studierichting: 1ste graad 1 ste leerjaar A 2 de leerjaar Industriële wetenschappen

Nadere informatie

TSO 2 DE GRAAD - 1 STE EN 2 DE LEERJAAR ELEKTROMECHANICA

TSO 2 DE GRAAD - 1 STE EN 2 DE LEERJAAR ELEKTROMECHANICA TSO 2 DE GRAAD - 1 STE EN 2 DE LEERJAAR ELEKTROMECHANICA HANDEL 3de jaar 4de jaar 3de jaar 4de jaar BASISVORMING 17U 18U 18U 18U Godsdienst/zedenleer 2 2 2 2 Aardrijkskunde 1 1 1 1 Engels 2 2 2 2 Frans

Nadere informatie

Elektrotechnieken. Mechanische technieken. Technieken. Elektrische installatietechnieken Grafische media. Printmedia Multimedia

Elektrotechnieken. Mechanische technieken. Technieken. Elektrische installatietechnieken Grafische media. Printmedia Multimedia Technieken als voorbereiding op hogeschool en industrie Elektrotechnieken Elektrische installatietechnieken Grafische media Printmedia Mechanische technieken Mechanische vormgevingstechnieken THHI, een

Nadere informatie

Elektrotechnieken. Technisch. Elektrische installatietechnieken Mechanische technieken

Elektrotechnieken. Technisch. Elektrische installatietechnieken Mechanische technieken Technisch als voorbereiding op hogeschool en industrie Elektrotechnieken Elektrische installatietechnieken Mechanische technieken Mechanische vormgevingstechnieken Autotechnieken Grafische media Printmedia

Nadere informatie

Infoavond Op stap naar de tweede graad

Infoavond Op stap naar de tweede graad Infoavond Op stap naar de tweede graad Programma 1. Welkom 2. Uitleg door een klassenleraar 2A over het project: Op stap naar de tweede graad 3. Onderscheid tussen doorstroomrichting en finaliteitsrichting

Nadere informatie

Studierichtingen met bijhorende lessentabellen aangeboden door het Atheneum De Vesten

Studierichtingen met bijhorende lessentabellen aangeboden door het Atheneum De Vesten Studierichtingen met bijhorende lessentabellen aangeboden door het Atheneum De Vesten Atheneum De Vesten Augustijnenlaan 32 2200 Herentals Tel. 014/21 11 44 Fax 014/21 61 06 Email: info@goherentals.be

Nadere informatie

Overzicht studieaanbod Broederschool Stekene

Overzicht studieaanbod Broederschool Stekene Overzicht studieaanbod Broederschool Stekene 1ste leerjaar A optie! 2 1ste leerjaar B optie! 3 2de leerjaar optie! 4 Beroepsvoorbereidend leerjaar optie! 5 3de jaar ASO optie! 6 4de jaar ASO optie! 7 3

Nadere informatie

Wat biedt het GO! atheneum en leefschool De Tandem?

Wat biedt het GO! atheneum en leefschool De Tandem? ASO? TSO? BSO? Wat biedt het GO! atheneum en leefschool De Tandem? GO! atheneum en leefschool De Tandem is een secundaire school met ASO -, TSO -, BSO - afdelingen. Dit wil zeggen dat de leerlingen in

Nadere informatie

Wat biedt het GO! atheneum en leefschool De Tandem?

Wat biedt het GO! atheneum en leefschool De Tandem? ASO? TSO? BSO? Wat biedt het GO! atheneum en leefschool De Tandem? GO! atheneum en leefschool De Tandem is een secundaire school ASO -, TSO -, BSO - afdelingen. Dit wil zeggen dat de leerlingen in de eerste

Nadere informatie

VTI School voor wetenschap en techniek

VTI School voor wetenschap en techniek VTI School voor wetenschap en techniek Het VTI staat bekend als de school voor wetenschap en techniek. Vanaf het eerste leerjaar A kun je in de optie Industriële Wetenschappen STEM alle facetten van STEM

Nadere informatie

DEEL I 1 ste Graad. 1 ste graad. Lessentabel: Complementaire uren worden aangegeven met *****(één voor elk lesuur)

DEEL I 1 ste Graad. 1 ste graad. Lessentabel: Complementaire uren worden aangegeven met *****(één voor elk lesuur) 1ste graad 1ste jaar B School: Graad: Studierichting: Heilig Hart van Maria-instituut s Gravenwezel Mater Dei-Instituut Brasschaat Sint-Cordula-instituut Schoten Sint-Jozefinstituut Schoten 1 ste graad

Nadere informatie

Starten in het secundair onderwijs

Starten in het secundair onderwijs Starten in het secundair onderwijs Een overzicht Inleiding Structuur van het secundair onderwijs Wat verandert er in de toekomst? PAUZE Verhalen van kinderen Een goede schoolkeuze Waarmee rekening houden?

Nadere informatie

Infobrochure Technisch Instituut Sint-Michiel Bree

Infobrochure Technisch Instituut Sint-Michiel Bree Infobrochure Technisch Instituut Sint-Michiel Bree Technisch Instituut Sint-Michiel Witte Torenstraat 10 B-3960 Bree 1 T 089 46 11 63 F 089 46 44 55 info@tismbree.be www.tismbree.be TISM voor de toekomst

Nadere informatie

BROCHURE TWEEDE GRAAD CAMPUS DON BOSCO HAACHT

BROCHURE TWEEDE GRAAD CAMPUS DON BOSCO HAACHT BROCHURE TWEEDE GRAAD CAMPUS DON BOSCO HAACHT 2015-2016 INHOUD INHOUD 1 I INLEIDING 2 II DE STUDIERICHTINGEN IN DE TWEEDE GRAAD 4 III VOORSTELLING VAN DE STUDIERICHTINGEN DON BOSCO HAACHT IN DE TWEEDE

Nadere informatie

Starten in het secundair onderwijs

Starten in het secundair onderwijs CLB Brugge(n) Sint Maartensbilk 2, 8000 Brugge Tel. 050 440 220 Starten in het secundair onderwijs 1 Wie zijn wij? 2 Waarvoor kan je bij het CLB terecht? zich goed voelen Josefien is erg nerveus bij toetsen.

Nadere informatie

INFO 2013-2014 school voor wetenschap en techniek vzw Vrije Technische Scholen BSO/TSO Breedstraat 152 9100 Sint-Niklaas 03 777 07 06 www.vtssn.

INFO 2013-2014 school voor wetenschap en techniek vzw Vrije Technische Scholen BSO/TSO Breedstraat 152 9100 Sint-Niklaas 03 777 07 06 www.vtssn. INFO 2013-2014 school voor wetenschap en techniek vzw Vrije Technische Scholen BSO/TSO Breedstraat 152 9100 Sint-Niklaas 03 777 07 06 www.vtssn.be Inhoud infobrochure 1. Techniek : een zekerheid! pag 3

Nadere informatie

Studiegebied Mechanica-elektriciteit Secundair volwassenenonderwijs

Studiegebied Mechanica-elektriciteit Secundair volwassenenonderwijs 1 van 10 Studiegebied Mechanica-elektriciteit Secundair volwassenenonderwijs 07-08/1814/N BSO 2 Bordenbouwer (240 Lt) modulair Basis Elektriciteit Basis Lassen Bedrading Elektrische Borden Montage Elektrische

Nadere informatie

Sint-Jan BerchmansInstituut PuurS BOVENBOUW. Secundair Onderwijs

Sint-Jan BerchmansInstituut PuurS BOVENBOUW. Secundair Onderwijs Sint-Jan BerchmansInstituut PuurS BOVENBOUW Secundair Onderwijs Voorwoord DE BOVENBOUWSCHOOL DE STAP VAN DE EERSTE GRAAD NAAR DE BOVENBOUWSCHOOL LEREN LEREN 6 SCHOOLSTRUCTUUR 9 lessentabellen de graad

Nadere informatie

KTA. WELKOM in het. april. www.ktabrugge.be. van 14 uur tot 17 uur OPENDEURDAGEN 2014. Rijselstraat 7 8200 Sint-Michiels

KTA. WELKOM in het. april. www.ktabrugge.be. van 14 uur tot 17 uur OPENDEURDAGEN 2014. Rijselstraat 7 8200 Sint-Michiels OPENDEURDAGEN 2014 26 27 WELKOM in het april van 14 uur tot 17 uur www.ktabrugge.be Rijselstraat 7 8200 Sint-Michiels KTA tel.: 050 388 288 info@ktabrugge.be 1. VERWELKOMING DOOR DE DIRECTIE Mevr. De Schepper

Nadere informatie

olvp ieder1 telt Kies voor jouw talent juiste accent! het

olvp ieder1 telt Kies voor jouw talent juiste accent! het olvp Beste ouder(s) Een school en studiekeuze maken na zesde leerjaar is niet gemakkelijk. U krijgt heel wat informatie en wilt met zoveel mogelijk zaken rekening houden. In deze kleine brochure maken

Nadere informatie

Nieuwe leerplannen en/of lessentabellen met ingang van 1 september 2013

Nieuwe leerplannen en/of lessentabellen met ingang van 1 september 2013 Nieuwe leerplannen en/of lessentabellen met ingang van 1 september 2013 1. Graadleerplannen (en eventueel bijhorende lessentabellen) die vanaf 1 september 2013 progressief worden ingevoerd. Indien het

Nadere informatie

keuzebegeleiding door CLB Informatie voor ouders van leerlingen uit het 6 e leerjaar capaciteiten andere factoren:

keuzebegeleiding door CLB Informatie voor ouders van leerlingen uit het 6 e leerjaar capaciteiten andere factoren: op stap naar het secundair onderwijs.. Informatie voor ouders van leerlingen uit het 6 e leerjaar studiekeuze: studiekeuze: capaciteiten andere factoren: belangstelling studiehouding vrienden afstand keuzebegeleiding

Nadere informatie

Inhoud info-avond. 3.1 een richting kiezen 3.2 een school kiezen

Inhoud info-avond. 3.1 een richting kiezen 3.2 een school kiezen 1 2 Inhoud info-avond 1. Hervorming secundair onderwijs 2. Huidige structuur secundair onderwijs 3. Hoe kiezen? 3.1 een richting kiezen 3.2 een school kiezen 4. Inschrijven 5. Waar vind ik verdere informatie?

Nadere informatie

Overzicht studierichtingen per school

Overzicht studierichtingen per school Overzicht studierichtingen per school OOST-VLAANDEREN Don Bosco Sint-Denijs-Westrem PTI Eeklo Scheppersinstituut Wetteren VTI Deinze VTI Dendermonde WEST-VLAANDEREN VTI Waregem VTI Kortrijk VTI Tielt VTI

Nadere informatie

Op stap naar. Het secundair onderwijs. Vrij CLB Roeselare Kattenstraat Roeselare

Op stap naar. Het secundair onderwijs. Vrij CLB Roeselare Kattenstraat Roeselare Op stap naar Het secundair onderwijs Onderwijsloopbaanbegeleiding een opdracht van het CLB Proces begeleiding Aanvullend aan de school Op vraag Kiezen roept veel vragen op 1. Vragen naar informatie 2.

Nadere informatie

Op stap naar het secundair onderwijs. VCLB Leieland 056/

Op stap naar het secundair onderwijs. VCLB Leieland 056/ Op stap naar het secundair onderwijs met accent op Kennismaking met onze BaSo-fiche Ba = basisonderwijs So = secundair onderwijs Document met alle relevante informatie over het kind om zo vlot de overgang

Nadere informatie

Tweede jaar van de eerste graad kaz-klas

Tweede jaar van de eerste graad kaz-klas Tweede jaar van de eerste graad kaz-klas Na één jaar in de kaz-klas heb je al iets meer de kans gehad om je een beeld te vormen van de aanpak en de vakken in het secundair onderwijs. De overstap naar het

Nadere informatie

Scholengemeenschap Vlaamse Ardennen. Van TSO naar TSO : (g)een probleem

Scholengemeenschap Vlaamse Ardennen. Van TSO naar TSO : (g)een probleem Scholengemeenschap Vlaamse Ardennen Van TSO naar TSO : (g)een probleem Schooljaar 2004-2005 Inleiding De brochure Van ASO naar TSO werd uitgebreid met een gedeelte dat de aansluitmogelijkheden bij overgangen

Nadere informatie

De grote stap naar het secundair onderwijs 2014-2015

De grote stap naar het secundair onderwijs 2014-2015 De grote stap naar het secundair onderwijs 2014-2015 DE GROTE STAP NAAR HET SECUNDAIR ONDERWIJS http://www.klasse.be/tvklasse/ 12751-Naar-het-secundair DE GROTE STAP NAAR HET SECUNDAIR ONDERWIJS Hoe kiezen?

Nadere informatie

Lessentabellen vanaf 2015-2016 (voorlopige versie) Latijn Economie Wetenschappen

Lessentabellen vanaf 2015-2016 (voorlopige versie) Latijn Economie Wetenschappen Lessentabellen vanaf 2015-2016 (voorlopige versie) Lessentabellen 2 de graad ASO Latijn Economie Wetenschappen Humane Wetenschappen 1 2 1 2 1 2 1 2 Godsdienst/Zedenleer/Islam 2 2 2 2 2 2 2 2 Nederlands

Nadere informatie

Welkom op de campus. Burchtstraat

Welkom op de campus. Burchtstraat Dag meisje, dag jongen, Welkom op de campus Burchtstraat Ben je bang voor de overstap naar het middelbaar onderwijs? Dat hoeft niet! Zeker niet als je steeds je best doet, zoals je nu al van plan bent!?

Nadere informatie

Studieaanbod SGKSO Vlaamse Ardennen *

Studieaanbod SGKSO Vlaamse Ardennen * Studieaanbod SGKSO Vlaamse Ardennen * Eerste graad / Eerste jaar Eerste graad / Tweede jaar Tweede graad Derde graad Derde graad / Derde leerjaar 1A 1A Gezinstechnieken 1A Industriële Wetenschappen 1A

Nadere informatie

INFOPAKKET SECUNDAIR ONDERWIJS ASO KSO TSO BSO

INFOPAKKET SECUNDAIR ONDERWIJS ASO KSO TSO BSO INFOPAKKET SECUNDAIR ONDERWIJS ASO KSO TSO BSO INFOPAKKET SECUNDAIR ONDERWIJS ASO KSO TSO BSO STRUCTUUR VAN HET SECUNDAIR ONDERWIJS +18 JAAR verder studeren werk 12-17 JAAR 2,5-11 JAAR SECUNDAIR ONDERWIJS

Nadere informatie

LIMITATIEVE LIJST TIIOA Technische opleidingen Metaal & Industriële automatisering Voorbeelden van opleidingen en/of modules 1 Aandrijftechnieken 2

LIMITATIEVE LIJST TIIOA Technische opleidingen Metaal & Industriële automatisering Voorbeelden van opleidingen en/of modules 1 Aandrijftechnieken 2 LIMITATIEVE LIJST TIIOA Technische opleidingen Metaal & Industriële automatisering Voorbeelden van opleidingen en/of modules 1 Aandrijftechnieken 2 Oppervlaktebehandeling Aanmaken van verven en lasspuiten

Nadere informatie

Studierichtingen met bijhorende lessentabellen 2015-2016

Studierichtingen met bijhorende lessentabellen 2015-2016 Studierichtingen met bijhorende lessentabellen 2015-2016 Pagina 1 van 35 Algemeen Secundair Onderwijs ASO 2 de graad 3 de graad Latijn met extra Talen Latijn met extra Wiskunde Latijn Moderne Talen Latijn

Nadere informatie

school voor wetenschap en techniek INFO

school voor wetenschap en techniek INFO VTI school voor wetenschap en techniek INFO TORHOUT mei 2014 INHOUD Voorwoord 3 Grondplan VTI 4 Structuur 6 Lestabellen 8 Samenstelling Dirk Lamote Didier Lingier Johan Jonckheere 3D-voorstelling VTI:

Nadere informatie

Starten in het Secundair onderwijs. 6 de leerjaar

Starten in het Secundair onderwijs. 6 de leerjaar Starten in het Secundair onderwijs 6 de leerjaar p. 1 De grote stap! De grote stap p. 2 Het S.O in vogelvlucht 7 6 5 4 3 2 1 3 de graad 2 de graad 1 ste graad p. 3 Het S.O in vogelvlucht 7 6 5 4 3 2 1??

Nadere informatie

Worden wie je bent. Infobrochure tweede en derde graad. Katholiek Secundair Onderwijs Mol

Worden wie je bent. Infobrochure tweede en derde graad.  Katholiek Secundair Onderwijs Mol Worden wie je bent Infobrochure tweede en derde graad www.ksom.be Katholiek Secundair Onderwijs Mol 2 de graad 1 ste en 2 de leerjaar VERING Chemie Sport ASO Schilderwerk en decoratie (BSO) Houttechnieken

Nadere informatie

Modernewetenschappen. Sport. Aardrijkskunde 2 2 2 1. Biologie 1 1 1. Engels 2 2 2. Frans 4 4 4 2. Geschiedenis 1 1 1 1. Godsdienst/Zedenleer 2 2 2 2

Modernewetenschappen. Sport. Aardrijkskunde 2 2 2 1. Biologie 1 1 1. Engels 2 2 2. Frans 4 4 4 2. Geschiedenis 1 1 1 1. Godsdienst/Zedenleer 2 2 2 2 1 ste jaar Latijn Modernewetenschappen Sport Modernewetenschappen Techniek Beroeps Aardrijkskunde 2 2 2 1 Biologie 1 1 1 Engels 2 2 2 Frans 4 4 4 2 Geschiedenis 1 1 1 1 Godsdienst/Zedenleer 2 2 2 2 Lichamelijke

Nadere informatie

Gemeentelijk technisch instituut

Gemeentelijk technisch instituut Gemeentelijk technisch instituut BEVEREN Europalaan 1 I 9120 Beveren T 03 750 19 00 e-mailadressen: directiegti@beveren.be www.gtibeveren.be Scholengemeenschap van het vrij en gemeentelijk secundair onderwijs

Nadere informatie

Goed en. dichtbij Wegwijs in het eerste jaar secundair. Vrije Sint-Lambertusscholen NIEUW. Oosterwijk Veerle Westerlo

Goed en. dichtbij Wegwijs in het eerste jaar secundair. Vrije Sint-Lambertusscholen NIEUW. Oosterwijk Veerle Westerlo INSTAP- BROCHURE 2015-2016 Goed en dichtbij Wegwijs in het eerste jaar secundair NIEUW in het eerste jaar!!! STEM-richting.. Industriele Vrije Sint-Lambertusscholen Oosterwijk Veerle Westerlo inhoudstabel

Nadere informatie

Economie - optie moderne talen. 1e jaar 2e jaar 1e jaar 2e jaar

Economie - optie moderne talen. 1e jaar 2e jaar 1e jaar 2e jaar Economie - optie wiskunde ASO 2de graad Economie - optie moderne talen Basisvakken 32u 32u Basisvakken 29u 31u Biologie 1 1 Biologie 1 1 Chemie 2 2 Chemie 1 1 Economie 4 4 Duits 0 2 Engels 3 3 Economie

Nadere informatie

3.1 Overgang van het 4de leerjaar naar het 5de leerjaar

3.1 Overgang van het 4de leerjaar naar het 5de leerjaar 3.1 Overgang van het 4de leerjaar naar het 5de leerjaar 3.2 Van 4ASO naar 5ASO 3.2.1 Gebruikte afkortingen EC EC EC EC GL/ HW/HU Economie met 4 of 5 uren wiskunde Economie-moderne talen Economie-wetenschappen

Nadere informatie

Lessentabellen vanaf (ontwerp van 30 mei 2016)

Lessentabellen vanaf (ontwerp van 30 mei 2016) Lessentabellen vanaf 2016-2017 (ontwerp van 30 mei 2016) Lessentabellen 2 de graad ASO Latijn Economie Wetenschappen Humane Wetenschappen 1 2 1 2 1 2 1 2 Godsdienst/Zedenleer/Islam 2 2 2 2 2 2 2 2 Nederlands

Nadere informatie

Goed. en dichtbij. wegwijs naar het tweede jaar. Vrije Sint-Lambertusscholen Westerlo infobrochure 2012-2013

Goed. en dichtbij. wegwijs naar het tweede jaar. Vrije Sint-Lambertusscholen Westerlo infobrochure 2012-2013 Vrije Sint-Lambertusscholen Westerlo infobrochure 2012-2013 Goed en dichtbij wegwijs naar het tweede jaar onze leerlingendiensten: voor leerlingen, ouders en leerkrachten, het kloppend hart van de school

Nadere informatie

Hallo! Kijk eens aan, twee jaren zitten erop. Je laat nu de middenschool of de eerste graad achter je. Tijd om je klaar te maken

Hallo! Kijk eens aan, twee jaren zitten erop. Je laat nu de middenschool of de eerste graad achter je. Tijd om je klaar te maken Hallo! Kijk eens aan, twee jaren zitten erop. Je laat nu de middenschool of de eerste graad achter je. Tijd om je klaar te maken voor het grote werk. Misschien heb je al een keuze gemaakt. Dan ben je zeker

Nadere informatie

Een compleet opleidingenaanbod!

Een compleet opleidingenaanbod! Een compleet opleidingenaanbod! Campus Hof van Riemen Frans Coeckelbergsstraat 17-22 2220 Heist-op-den-Berg T 015 24 18 45 F 015 24 12 13 kta.heist-op-den-berg@g-o.be www.campushofvanriemen.be Citaten

Nadere informatie

Kiezen na de basisschool

Kiezen na de basisschool Kiezen na de basisschool WATHOE LEREN KIEZEN Wat gebeurt er in de klas? Het werkboekje WATHOE leren kiezen WATHOE het secundair onderwijs Hoe ziet het secundair onderwijs eruit? Wat kan ik er leren? Het

Nadere informatie

Alle ruimte. voor jou w groei COGNOSCO

Alle ruimte. voor jou w groei COGNOSCO Alle ruimte voor jou w groei COGNOSCO Cognosco Campus Het Spoor Mol 02 Inleidend woordje Campus Het Spoor biedt naast het traditionele onderwijs ook het succesvolle Cognosco-onderwijs. De leerlingen kiezen

Nadere informatie

Alle ruimte. voor jou w groei BEROEPSONDERWIJS

Alle ruimte. voor jou w groei BEROEPSONDERWIJS Alle ruimte voor jou w groei BEROEPSONDERWIJS Campus Het Spoor Mol 02 Leerlingen leren door te doen, te ondervinden, mee te maken,. Ze beleven met hun zintuigen, verstand en gevoel, alleen of in groep.

Nadere informatie

Sportwetenschappen Zeesport & WaterSportwetenschappen. 1 ste en 2 de leerjaar

Sportwetenschappen Zeesport & WaterSportwetenschappen. 1 ste en 2 de leerjaar 13 Tweede Graad ASO Lessentabel: 32 uur Latijn Wetenschappen Sportwetenschappen Latijn wiskunde Latijn moderne talen Wetenschappen wiskunde economie Moderne talen wiskunde Sportwetenschappen Zeesport &

Nadere informatie

Studierichtingen per school 2015-2016

Studierichtingen per school 2015-2016 Studierichtingen per school 2015-2016 OOST-VLAANDEREN Don Bosco Sint-Denijs-Westrem PTI Eeklo Scheppersinstituut Wetteren VTI Deinze VTI Dendermonde WEST-VLAANDEREN VTI Waregem VTI Kortrijk VTI Tielt VTI

Nadere informatie

COMMERCIELE SECTOR VERZORGENDE SECTOR INDUSTRIELE SECTOR SOCIALE & TECHNISCHE WETENSCHAPPEN

COMMERCIELE SECTOR VERZORGENDE SECTOR INDUSTRIELE SECTOR SOCIALE & TECHNISCHE WETENSCHAPPEN COMMERCIELE SECTOR VERZORGENDE SECTOR INDUSTRIELE SECTOR HANDEL SOCIALE & TECHNISCHE WETENSCHAPPEN MECHANISCHE TECHNIEKEN INFORMATICABEHEER Begijnhoflaan 1, 9200 Dendermonde 052 25 88 10 info@ktad.be www.ktad.be

Nadere informatie

Volwaardige POSTSECUNDAIRE DAGOPLEIDINGEN

Volwaardige POSTSECUNDAIRE DAGOPLEIDINGEN Volwaardige POSTSECUNDAIRE DAGOPLEIDINGEN Je wil een nieuwe uitdaging direct na je secundaire opleiding? Je studeert aan het hoger onderwijs en kiest resoluut voor verandering? Kies voor een voedingsberoep!

Nadere informatie

VERNIEUWD STUDIEAANBOD VAN HET 1 STE LEERJAAR A 2014-2015

VERNIEUWD STUDIEAANBOD VAN HET 1 STE LEERJAAR A 2014-2015 VERNIEUWD STUDIEAANBOD VAN HET 1 STE LEERJAAR A 2014-2015 WIJZIGINGEN STUDIEAANBOD 1 STE LEERJAAR A Waarom? interesse talenten observatie oriënteren 2 STUDIEAANBOD 2013-2014 1 STE LEERJAAR A Agro- en biotechnieken

Nadere informatie

Studiekeuze voor de leerlingen van 1A en 1B

Studiekeuze voor de leerlingen van 1A en 1B Studiekeuze voor de leerlingen van 1A en 1B Examenperiode voor de leerlingen van 1A Halve dag systeem Examenrooster: op smartschool + in agenda Mogelijkheid tot instuderen op school Projectperiode voor

Nadere informatie

NODIG SCHRIFTELIJK LEERMATERIAAL EN HANDBOEKEN

NODIG SCHRIFTELIJK LEERMATERIAAL EN HANDBOEKEN NODIG SCHRIFTELIJK LEERMATERIAAL EN HANDBOEKEN Prof. bachelor Elektromechanica: 1ste jaar REG - OPO 1 Elektrotechnieken: OLA 1 Elektrotechnieken - 1 Schemalezen EM-1-JLWD7-00 1 Oefeningen in schemalezen

Nadere informatie

Op Stap naar het SO 0

Op Stap naar het SO 0 Op Stap naar het SO 0 We staan stil bij Verandering troef! Een goede keuze maken De structuur van het secundair onderwijs Nieuwtjes Veranderen of overstappen? Op voorwaarde Een A-, B- of C-attest? Wat

Nadere informatie

Infofolder

Infofolder Infofolder 2016 2017 1 Woord vooraf Als GO! school in Ninove kiest het Koninklijk Atheneum ervoor een platform te zijn waarin de leerlingen hun interesses en talenten verder kunnen ontplooien in een waaier

Nadere informatie

Technisch onderwijs West-Vlaanderen Werkt 3, 2009

Technisch onderwijs West-Vlaanderen Werkt 3, 2009 West-Vlaanderen Werkt 3, 2009 in West-Vlaanderen dr. Marie Van Looveren sociaaleconomisch beleid, WES Jongeren uit het gewone secundair onderwijs kunnen na de eerste graad kiezen voor één van de volgende

Nadere informatie

automatisering elektrotechniek biomedische technologie (elektromechanica) automatisatie biomedische technologie (elektromechanica) o elektrotechniek

automatisering elektrotechniek biomedische technologie (elektromechanica) automatisatie biomedische technologie (elektromechanica) o elektrotechniek Curriculum master in de industriële wetenschappen in Elektromechanica afstudeerrichting automatisering Elektromechanica afstudeerrichting elektromechanica Elektromechanica afstudeerrichting biomedische

Nadere informatie

2016-2017. Onthaalbrochure. slim in wetenschap. sterk in technologie. bedrijvig in economie. www.damiaaninstituut.be

2016-2017. Onthaalbrochure. slim in wetenschap. sterk in technologie. bedrijvig in economie. www.damiaaninstituut.be 2016-2017 Onthaalbrochure slim in wetenschap sterk in technologie bedrijvig in economie www.damiaaninstituut.be welkom Dag 12-jarige Nu het Lager Onderwijs (bijna) achter de rug is, ben je volop op zoek

Nadere informatie

De middenschool is ten einde. Iedereen vertrekt naar een andere school

De middenschool is ten einde. Iedereen vertrekt naar een andere school De middenschool is ten einde Iedereen vertrekt naar een andere school Een stapsgewijs proces Een gezamenlijk proces Leerling Ouders School CLB STAP 1: werken aan keuzerijpheid Wie ben ik? Rapportonderzoek

Nadere informatie

BSO 2 DE GRAAD - 1 STE EN 2 DE LEERJAAR

BSO 2 DE GRAAD - 1 STE EN 2 DE LEERJAAR BSO 2 DE GRAAD - 1 STE EN 2 DE LEERJAAR HOUT BASISMECHANICA ELEKTRISCHE INSTALLATIES 3de jaar 4de jaar 3de jaar 4de jaar 3de jaar 4de jaar BASISVORMING 12U 12U 12U 12U 12U 12U Godsdienst/zedenleer 2 2

Nadere informatie

SINT-MARTINUSSCHOLEN HERK-DE-STAD

SINT-MARTINUSSCHOLEN HERK-DE-STAD SINT-MARTINUSSCHOLEN HERK-DE-STAD Eerste graad Sint-Martinusscholen Herk-de-Stad Beste jongere Het laatste schooljaar in je lagere school loopt op zijn einde. Vandaag ben je dan ook op zoek naar een geschikte

Nadere informatie

Op stap naar het secundair onderwijs. VCLB Leieland 056/23.72.50

Op stap naar het secundair onderwijs. VCLB Leieland 056/23.72.50 Op stap naar het secundair onderwijs Vanavond hebben we het over : Hoe helpt het CLB? Het secundair onderwijs Gegevens van uw kind doorgeven naar de nieuwe school Leerlingen en ouders worden geholpen in

Nadere informatie

1e leerjaar A Mechanica-elektriciteit-hout-bouw

1e leerjaar A Mechanica-elektriciteit-hout-bouw 1e leerjaar A Mechanica-elektriciteit-hout-bouw Doelstellingen In deze keuze krijg je een brede algemene vorming. Je talenten voor techniek kan je grondig verkennen tijdens de lessen van de praktische

Nadere informatie

We hopen dat deze brochure jou en je ouders zal helpen bij het maken van je studiekeuze.

We hopen dat deze brochure jou en je ouders zal helpen bij het maken van je studiekeuze. Deze brochure wil jou en je ouders wegwijs maken in het studieaanbod van het Sint-Norbertusinstituut. Het Sint-Norbertusinstituut is immers een school met vele studiemogelijkheden in het secundair onderwijs.

Nadere informatie

Info-avond Secundair Onderwijs

Info-avond Secundair Onderwijs Info-avond Secundair Onderwijs CLB-Kempen www.clb-kempen.be Naar de grote school Nieuw onderwijssysteem Andere manier van lesgeven Grotere studiebelasting Noodzaak om zich te organiseren verband planningsvaardigheden

Nadere informatie

een SCHOOL met een HART

een SCHOOL met een HART een SCHOOL met een HART KWALITEIT WARM NEST begeleiding van leerlingen een luisterend oor LEREN LEREN LEREN LEVEN sociale vaardigheden groei naar volwassenheid bouwen aan de toekomst zorg dragen voor iedereen

Nadere informatie

Studierichtingen per school 2015-2016

Studierichtingen per school 2015-2016 Studierichtingen per school 2015-2016 OOST-VLAANDEREN Don Bosco Sint-Denijs-Westrem PTI Eeklo Scheppersinstituut Wetteren VTI Deinze VTI Dendermonde KTA MoBi Gent WEST-VLAANDEREN VTI Waregem VTI Kortrijk

Nadere informatie

KUNST KUNST TECHN KU WETENSC

KUNST KUNST TECHN KU WETENSC KUNST KUNST TECHN KU WETENSC OPLEIDINGSAANBOD Kunst: voor leerlingen met een uitgesproken belangstelling voor kunst, architectuur en wooncultuur Wetenschappen: voor leerlingen met een brede interesse die

Nadere informatie

Welkom op de website van de Steinerschool Lier! Wij hopen u spoedig te verwelkomen op onze nieuwe site

Welkom op de website van de Steinerschool Lier! Wij hopen u spoedig te verwelkomen op onze nieuwe site Welkom op de website van de Steinerschool Lier! Momenteel is de informatie op deze website beperkt tot de lestabellen van de verschillende jaren en richtingen met hierbij een korte toelichting. Wil u meer

Nadere informatie

SCHOOLBROCHURE 2013-2014

SCHOOLBROCHURE 2013-2014 KOEKELARE Een stap in de goede rich9ng SCHOOLBROCHURE 2013-2014 Ac9viteitenkalender 2012-2013 vr 21.09.12 18u Intake oudercontact voor nieuwe leerlingen. Mosselsouper do 08.11.12 18u Oudercontact zo 11.11.12

Nadere informatie

Welkom in het Gemeentelijk Technisch Instituut Londerzeel, kortweg het GTIL.

Welkom in het Gemeentelijk Technisch Instituut Londerzeel, kortweg het GTIL. Welkom in het Gemeentelijk Technisch Instituut Londerzeel, kortweg het GTIL. 01 Een school waar leerlingen zichzelf kunnen zijn. Op onze school leren jonge mensen omgaan met elkaar en met hun leerkrachten,

Nadere informatie

Alle ruimte. voor jou w groei A-STROOM

Alle ruimte. voor jou w groei A-STROOM Alle ruimte voor jou w groei A-STROOM Campus Het Spoor Mol 02 Leerlingen leren door te doen, te ondervinden, mee te maken,. Ze beleven met hun zintuigen, verstand en gevoel, alleen of in groep. Ervaringen

Nadere informatie

Technisch Instituut Scheppers

Technisch Instituut Scheppers Katholiek Onderw ijs Stad Herentals Informatiebrochure Uitgave 2012-2013_1 Technisch Instituut Scheppers kosh Scheppersstraat Pagina 2 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 3 Algemene gegevens... 4 Korte beschrijving...

Nadere informatie

Brochure 1e graad. Sint-Norbertusinstituut Duffel. Info en inschrijvingen 1e jaar. Opendeurdagen alle jaren. Vrijdag 4 maart 17 22 u.

Brochure 1e graad. Sint-Norbertusinstituut Duffel. Info en inschrijvingen 1e jaar. Opendeurdagen alle jaren. Vrijdag 4 maart 17 22 u. Sint-Norbertusinstituut Stationsstraat 6, 2570 Duffel 015 30 38 58 mail@snorduffel.be www.snorduffel.be Sint-Norbertusinstituut Duffel LEREN EN LEVEN Brochure 1e graad Info en inschrijvingen 1e jaar Vrijdag

Nadere informatie

Studierichtingen per school 2016-2017

Studierichtingen per school 2016-2017 Studierichtingen per school 2016-2017 OOST-VLAANDEREN Don Bosco Sint-Denijs-Westrem PTI Eeklo Scheppersinstituut Wetteren VTI Deinze VTI Dendermonde GTI Beveren WEST-VLAANDEREN VTI Waregem VTI Kortrijk

Nadere informatie

Brochure 2de graad. School voor wetenschap en technologie

Brochure 2de graad. School voor wetenschap en technologie Brochure 2de graad Met de overstap van de eerste graad naar de tweede graad sta je voor een belangrijke keuze. Welke richting is je op het lijf geschreven? Welke toekomst biedt een technische richting?

Nadere informatie

SINT-MARTINUSCOLLEGE OVERIJSE

SINT-MARTINUSCOLLEGE OVERIJSE SMO brochure #24638:SMO brochure 13/12/11 18:00 Page 1 BEREIKBAARHEID SINT-MARTINUSCOLLEGE OVERIJSE Vlotte busverbindingen en veilige fietspaden maken het SINT-MARTINUSCOLLEGE gemakkelijk bereikbaar vanuit

Nadere informatie

Van TSO naar TSO : (g)een probleem

Van TSO naar TSO : (g)een probleem Scholengemeenschap Vlaamse Ardennen Van TSO naar TSO : (g)een probleem De brochure Van ASO naar TSO werd uitgebreid met een gedeelte dat de aansluitmogelijkheden bij overgangen binnen de TSO-richtingen

Nadere informatie

Professionele bachelor elektromechanica

Professionele bachelor elektromechanica 1ste jaar (semester 1 en 2) 1ste jaar - gemeenschappelijk traject "Een stevige basis" 2de jaar (semester 3 en 4) 2de jaar - gemeenschappelijk traject "Een technologiebad" 3de jaar (semester 5 en 6) Afstudeerrichting

Nadere informatie

Ouderavond 3de jaar en nieuwe leerlingen BSO. 9 september 2014

Ouderavond 3de jaar en nieuwe leerlingen BSO. 9 september 2014 Ouderavond 3de jaar en nieuwe leerlingen BSO 9 september 2014 Agenda Welkom Doel van deze avond Kennismaking Toelichting structuur school, studierichtingen en rapportensysteem Verloop van de avond Algemene

Nadere informatie

VOORWOORD 1 ALGEMENE INFORMATIE 2 OVERZICHT STUDIERICHTINGEN 4

VOORWOORD 1 ALGEMENE INFORMATIE 2 OVERZICHT STUDIERICHTINGEN 4 INHOUDSTAFEL VOORWOORD 1 ALGEMENE INFORMATIE OVERZICHT STUDIERICHTINGEN 4 1 EERSTE GRAAD 1.1 Technisch Secundair Onderwijs (TSO) 6 1.1.1 Eerste leerjaar A 1.1. Tweede leerjaar 1. Beroepssecundair Onderwijs

Nadere informatie

Algemene info eerste graad

Algemene info eerste graad Algemene info eerste graad Leerlingen die instappen in de eerste graad secundair onderwijs, stappen een andere onderwijswereld binnen. Plots zijn er veel meer vakken, veel meer leerkrachten, andere aandachtspunten,

Nadere informatie

OLVI MIDDENSCHOOL OLVP MIDDENSCHOOL SJABI 1STE GRAAD SJABI

OLVI MIDDENSCHOOL OLVP MIDDENSCHOOL SJABI 1STE GRAAD SJABI Info & Inschrijven OLVI MIDDENSCHOOL OLVP MIDDENSCHOOL SJABI 1STE GRAAD SJABI BuSO BOOM BORNEM PUURS PUURS za. 25 april 2015 di. 17 maart 2015 ma. 16 maart 2015 zo. 10 mei 2015 Wanneer kan je inschrijven?

Nadere informatie

Middenschool Sint-Gertrudis

Middenschool Sint-Gertrudis KATHOLIEK ONDERWIJS LANDEN Middenschool Sint-Gertrudis Groenendael 2A www.kolanden.be Informatienamiddag Zondag 15 maart 2015 om 14 uur In de feestzaal van de school Eerste leerjaar A Godsdienst + KEUZE

Nadere informatie

AARDRIJKSKUNDE. Leen Van Hecke. voor alle leraren aardrijkskunde 3de graad tso/kso

AARDRIJKSKUNDE. Leen Van Hecke. voor alle leraren aardrijkskunde 3de graad tso/kso REGIO OOST-VLAANDEREN Marialand 31 9000 GENT +32 9 223 11 25 www.katholiekonderwijs.vlaanderen AARDRIJKSKUNDE Leen Van Hecke voor alle leraren aardrijkskunde 3de graad tso/kso Nieuwe leerplannen aardrijkskunde

Nadere informatie

Info brochure 6 de leerjaar

Info brochure 6 de leerjaar Info brochure 6 de leerjaar VCLB AALST Vrij Centrum voor Leerlingenbegeleiding vzw Vrij Gezondheidscentrum 410980882 Langestraat 12-9300 AALST Tel. 053 78 85 10 e-mail: info@vclbaalst.be Beste ouder, Beste

Nadere informatie

Voorwoord. Groeien in talent! Mosselerlaan 62 Mosselerlaan 94 Halmstraat 12 3600 GENK

Voorwoord. Groeien in talent! Mosselerlaan 62 Mosselerlaan 94 Halmstraat 12 3600 GENK Voorwoord Geachte ouders Wellicht is het grote moment weldra aangebroken: het moment, dat je zoon of dochter de knusse basisschool moet verlaten en op zoek gaat naar een grote school. Het secundair onderwijs

Nadere informatie

Nieuwe leerplannen en/of lessentabellen met ingang op 1 september 2016 (aangepaste versie op 24 juni 2016)

Nieuwe leerplannen en/of lessentabellen met ingang op 1 september 2016 (aangepaste versie op 24 juni 2016) Nieuwe leerplannen en/of lessentabellen met ingang op 1 september 2016 (aangepaste versie op 24 juni 2016) 1. Graadleerplannen (en eventueel bijhorende lessentabellen) die vanaf 1 september 2016 progressief

Nadere informatie