Verlaag nu uw energieverbruik en CO2-uitstoot Wij hebben de oplossingen! 517 miljoen. ton CO2 besparing per jaar

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verlaag nu uw energieverbruik en CO2-uitstoot Wij hebben de oplossingen! 517 miljoen. ton CO2 besparing per jaar"

Transcriptie

1 MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Verlaag nu uw energieverbruik en CO2-uitstoot Wij hebben de oplossingen! 517 miljoen ton CO2 besparing per jaar is mogelijk door het gebruik van stadsverwarming in Europa te verdubbelen naar 18-20% en daarbij meer gebruik te maken van duurzame energiebronnen Amerikanen verbruiken evenveel energie en CO2 als er bespaard wordt door Danfoss Turbocor compressoren die in bedrijfspanden wereldwijd geïnstalleerd zijn. Momenteel is veel minder dan 1% van alle bedrijfspanden uitgerust met dit systeem. 40% op uw energierekening besparen door ventilatoren en pompen in bedrijfspanden te voorzien van aandrijvingen met variabel toerental van Danfoss. Uw investering verdient zich meestal in 1 tot 2 jaar terug.

2 De winst ligt voor het grijpen Met een lager energieverbruik bespaart u direct geld en CO2 Wereldwijd zijn er problemen als klimaatverandering, een toenemend energieverbruik, schaarse grondstoffen en stijgende energieprijzen. Met de oplossingen van Danfoss voor klimaat- en energiebesparing pakt u deze uitdagingen proactief aan. Naar verwachting groeit de wereldwijde energievraag in de periode tot 2035 met ruim een derde; een probleem waar we nu al wat aan kunnen doen door beproefde technologieën in te zetten om direct energie en geld te besparen. Dit is de snelste en goedkoopste toegang tot een enorm potentieel waarmee op de korte termijn de economie gestimuleerd wordt en waarmee op de langere termijn duurzame energiebronnen beschikbaar blijven. Via energiebesparing kunnen we optimaal de strijd aangaan met klimaat- en energieuitdagingen en zal ook in de toekomst een moderne levenswijze mogelijk zijn. Modern leven mogelijk maken door klimaat- en energieoplossingen

3 Olievrije compressoren: Evenveel energie en CO2 besparen als Amerikanen verbruiken De Danfoss Turbocor-compressor is de eerste olievrije compressor met variabel toerental waarmee u hoge energiebesparingen realiseert op verwarmings-, ventilatie- en airconditioningsystemen (HVAC). Afhankelijk van de toepassing verdienen de systemen zich gewoonlijk binnen 1-3 jaar terug. In totaal besparen de in bedrijfspanden wereldwijd geïnstalleerde Turbocorcompressoren maar liefst 1,5 miljoen ton CO2 op jaarbasis evenveel als het jaarlijkse particuliere energieverbruik en de CO2-uitstoot van inwoners van de VS in hun eengezinswoningen. Op dit moment is veel minder dan 1% van alle bedrijfspanden uitgerust met dergelijke compressoren. Jaarlijks kan er zo n 950 miljoen ton CO2 bespaard worden door alleen alle bedrijfspanden in de VS te voorzien van dergelijke olievrije compressoren met variabel toerental. Deze hoeveelheid komt overeen met het jaarlijkse energieverbruik en de CO2-uitstoot van 213 miljoen inwoners van de VS in hun eengezinswoningen. Het NoHo III Office in Hollywood sleepte door het installeren van Danfoss Turbocor-compressoren de hoogst haalbare energierendementsclassificatie in de wacht. Onze compressoren bleken maar liefst 24-28% efficiënter dan alle andere door de klant beoordeelde verdringingscompressoren. Elektronische motorregeling: De CO2-uitstoot van 19 miljoen auto s besparen Frequentieregelaars regelen de stroomtoevoer naar elektromotoren in bijvoorbeeld verwarmings-, ventilatie- en airconditioningsystemen in gebouwen, maar ook naar motoren van industriële kranen, lopende banden en watervoorzieningssystemen. Zo werken de motoren gegarandeerd op precies het benodigde toerental voor het gewenste effect en dit levert afhankelijk van de toepassing een besparing van 15 tot 40% op. Op dit moment zijn er wereldwijd 4 miljoen Danfoss VLT frequentieregelaars in bedrijf en deze besparen jaarlijks gezamenlijk maar liefst 37 miljoen ton CO2, evenveel als de CO2-uitstoot van meer dan 19 miljoen auto s in Europa. Helaas verspilt 70 tot 80% van de nieuwe industriële elektromotoren energie, omdat ze niet zijn voorzien van frequentieregelaars om het energieverbruik te regelen. En dit percentage is nog hoger voor reeds geïnstalleerde elektromotoren. Door 28 ventilatoren te voorzien van energiezuinige VLT frequentieregelaars realiseerde Belfast International Airport in Ierland een besparing van euro per jaar en een reductie van 500 ton aan koolstofemissies.

4 Stadsenergie: Evenveel besparen als de jaarlijkse stroomproductie van alle windmolens wereldwijd Stadsenergie is een infrastructuur waarbij gebouwen in steden van verwarming en koeling worden voorzien. Hiervoor kunnen alle soorten energiebronnen worden gebruikt, ook duurzame bronnen. Zelfs de restwarmte die ontstaat tijdens stroomopwekking kan worden opgevangen en benut. Dit proces noemen we warmtekrachtkoppeling (WKK). Momenteel gaat meer dan 60% van de in energiecentrales opgewekte energie verloren. Dit kan eenvoudig voorkomen worden door middel van warmte-krachtkoppeling. Wereldwijd is echter slechts 8% van de elektriciteits-capaciteit afkomstig uit WKK-centrales. Indien verhoogd tot slechts 14%, dan wordt daarmee een besparing gerealiseerd die gelijkstaat aan de totale jaaropbrengst van alle windmolens wereldwijd. Danfoss levert complete systemen voor warmteoverdracht en voor de benutting van warm water in gebouwen, bv. via warmte-units; alsmede essentiële componenten als warmtewisselaars en regelaars. Door het toepassen van deze systemen en componenten zouden we het energieverbruik in stedelijke netwerken en voor de eindverbruikers in gebouwen met 20 tot 30% kunnen terugdringen. Beijing Heating Power Group realiseerde met behulp van een Danfoss stadsverwarmingsoplossing een energiebesparing van 37% in de Niujie-appartementencomplexen in het centrum van Beijing. Daarbij kunnen de bewoners rekenen op een gelijkmatige binnentemperatuur van 18 C en besparen zij zo n 13% op hun verwarmingskosten. Elektronische thermostaten: Het energieverbruik met 16-23% verlagen Met elektronische radiatorthermostaten is het mogelijk om de kamertemperatuur in woningen systematisch te regelen. Uit onderzoek blijkt dat een particulier huishouden 16 tot 23% energie kan besparen als alle thermostaatkranen ouder dan 15 jaar worden vervangen door nieuwe elektronische living by Danfoss-thermostaten. De thermostaten verdienen zich afhankelijk van de energiebron binnen 3 jaar terug en de investering bedraagt voor een gemiddeld huishouden slechts euro. Momenteel is minder dan 2% van alle huishoudens in West-Europa voorzien van elektronische thermostaten. Deze huishoudens kunnen 11 miljoen ton CO2 besparen door hun oude thermostaatkranen door nieuwe elektronische thermostaten te vervangen. Dit komt overeen met de jaarlijkse CO2-uitstoot van meer dan 5,8 miljoen auto s in Europa. Elektronische thermostaten worden in andere delen van de wereld zelfs nog minder vaak toegepast, dus wereldwijd is het potentieel enorm. Een gezin in Solbjerg, Denemarken, verving de oude thermostaatkranen door nieuwe elektronische en was na zes maanden zeer onder de indruk van de resultaten: het energieverbruik was 28% lager. Daarbij was het klimaat binnenshuis aanzienlijk prettiger met een constante omgevingstemperatuur zonder dat de gezinsleden voortdurend de radiatoren hoefden te verstellen.

5 Natuurlijke koelmiddelen: Besparing van de totale jaarlijkse CO2-uitstoot in Peru Een besparing van 60% CO2-equivalente uitstoot is mogelijk door in de koelsystemen in de levensmiddelendetailhandel de synthetische koelmiddelen te vervangen door natuurlijke CO2. Synthetische koelmiddelen als HCFC en HFC hebben een aardopwarmingspotentieel dat 2000 tot 4000 maal groter is dan dat van CO2 en bij lekkage in het systeem komt dit in de atmosfeer terecht. Natuurlijke koelmiddelen worden in minder dan 1% van de levensmiddelenwinkels wereldwijd toegepast. Een besparing van het equivalent van 50 miljoen ton CO2 is mogelijk als alle detaillisten in het voedingsmiddelensegment wereldwijd naar een natuurlijk koelmiddel als CO2 zouden overstappen. Dat is evenveel als de jaarlijkse CO2-uitstoot van een land als Peru of Noorwegen. Danfoss is marktleider op het gebied van oplossingen voor het overstappen van synthetische koelmiddelen naar CO2. De Engelse winkelketen Sainsbury s heeft zijn koelsystemen in meer dan 100 winkels naar CO2 geconverteerd en heeft hiermee vanaf 2010 een besparing van ton CO2 gerealiseerd. Sainsbury s heeft zich ten doel gesteld om in al zijn 800 winkels de F-gassen te vervangen en zo de totale koolstofvoetafdruk met eenderde terug te brengen. De CO2-systemen worden ondersteund door producten en diensten van Danfoss. Koeling van levensmiddelen: Verlaging van het energieverbruik met 20% Door koelsystemen in de levensmiddelendetailhandel efficiënt te regelen, wordt het energieverbruik automatisch en zonder verspilling op de werkelijke behoefte afgestemd. Winkeliers realiseren met het Danfoss-regelsysteem ADAP-KOOL een energiebesparing van circa 20%. De apparatuur verdient zich in slechts 1-2 jaar terug. Door het energiezuinig regelen van koelsystemen wordt in winkels wereldwijd jaarlijks maar liefst 6 miljoen ton CO2 bespaard. Momenteel werkt echter minder dan de helft van de detaillisten in deze sector hiermee. Op jaarbasis kan zo n 16 miljoen ton CO2 worden bespaard als alle moderne detailhandels wereldwijd hun koeling energiezuinig regelen. Dit is evenveel als de CO2-uitstoot van meer dan 8 miljoen auto s in Europa. Door het installeren van het ADAP-KOOL -systeem van Danfoss in 55 winkels van de Tûs-supermarktketen in Slovenië daalde het energieverbruik gemiddeld met 17% en wordt er op jaarbasis euro bespaard.

6 Het kloppend hart van klimaat en energie Danfoss is wereldwijd marktleider op het vlak van energiezuinige oplossingen voor het terugdringen van energieverbruik en -kosten en het verlagen van koolstofemissies. Ons brede scala aan producten en diensten wordt ingezet voor het koelen van levensmiddelen, airconditioning, het verwarmen van gebouwen, het aansturen van elektromotoren en het aandrijven van mobiele machines. Daarnaast zijn wij ook actief op het gebied van zonne- en windenergie, van stadsverwarming en koelinfrastructuren voor hele steden en wijken. Vanaf de oprichting in 1933 stond bij Danfoss het efficiënt benutten van natuurlijke hulpbronnen altijd centraal. Feitelijk waren ook de eerste Danfoss-producten al ontworpen met het oog op optimaal energierendement en minimale verspilling. Vandaag de eerste dag is energiezuinigheid nog steeds de rode draad in het brede product- en dienstenaanbod van Danfoss. Het bedrijf heeft wereldwijd zo n medewerkers en zet producten af in meer dan 100 landen wereldwijd. Scan deze code om te zien op welke gegevens de berekeningen gebaseerd zijn. Neem contact met ons op voor meer informatie over klimaat- en energieoplossingen: Danfoss A/S DK-6430 Nordborg Denmark Tel.: Fax: DKCF.PB.01.A1.10 CF-C

Remeha HRe -ketel. Uw persoonlijke energiecentrale voor warmte, warm water én elektriciteit in huis. Primeur. voor Nederland.

Remeha HRe -ketel. Uw persoonlijke energiecentrale voor warmte, warm water én elektriciteit in huis. Primeur. voor Nederland. Remeha HRe -ketel Uw persoonlijke energiecentrale voor warmte, warm water én elektriciteit in huis Primeur voor Nederland Onderdeel van: de slimme & duurzame energieoplossingen van Remeha Energiebronnen

Nadere informatie

DUURZAAM HOSTEN, PROVIDERS GOING GREEN

DUURZAAM HOSTEN, PROVIDERS GOING GREEN DUURZAAM HOSTEN, PROVIDERS GOING GREEN Duurzame energie, duurzaam beleggen en duurzaam ondernemen. De interesse in producten en diensten die geen schade toebrengen aan mens en milieu is enorm toegenomen.

Nadere informatie

DRIE REDENEN DUURZAAM HOSTEN

DRIE REDENEN DUURZAAM HOSTEN Duurzame energie, duurzaam beleggen en duurzaam ondernemen. De interesse in producten en diensten die geen schade toebrengen aan mens en milieu is enorm toegenomen. De hostingbranche heeft de milieubewuste

Nadere informatie

&U Ondernemen met nieuwe energie

&U Ondernemen met nieuwe energie &U Ondernemen met nieuwe energie &U Ondernemen met nieuwe energie 1 Voorwoord De gebouwde omgeving energieneutraal of zelfs energieleverend. Collectieven van buurtbewoners, bedrijven en scholen die samen

Nadere informatie

Green4energy is specialist in advies

Green4energy is specialist in advies Green4energy is specialist in advies en ontwerp van duurzame energiesystemen, energiemonitoring en besparingsonderzoeken. Ook verzorgen wij EnergiePrestatieAdviezen voor woningen, bedrijfs- en utiliteitsgebouwen.

Nadere informatie

Flexibele & Rendabele Zonne-energie

Flexibele & Rendabele Zonne-energie Flexibele & Rendabele Zonne-energie Voor Verenigingen van Eigenaren Herman is een product van LENS Inleiding Zonne-energie is duurzaam én winstgevend. Wij geloven in een wereld waar mensen hier samen de

Nadere informatie

GDF SUEZ Energie Nederland COMPANY PROFILE

GDF SUEZ Energie Nederland COMPANY PROFILE GDF SUEZ Energie Nederland COMPANY PROFILE 2 3 Samen werken aan slimme energieoplossingen Bedrijven en particulieren verder helpen met de juiste energie. Daarvoor zet GDF SUEZ zich al 200 jaar in. Om te

Nadere informatie

Een gezamenlijk initiatief van:

Een gezamenlijk initiatief van: Routekaart ICT 2030 Een gezamenlijk initiatief van: ICT~Office is de branchevereniging waarbij circa 550 IT-, telecom-, internet- en officebedrijven in Nederland zijn aangesloten. Met een grote achterban

Nadere informatie

VISIE HEETEC. Heeten Energie Coöperatie LOKAAL DUURZAAM ENERGIE BEDRIJF (LDEB)

VISIE HEETEC. Heeten Energie Coöperatie LOKAAL DUURZAAM ENERGIE BEDRIJF (LDEB) VISIE HEETEC Heeten Energie Coöperatie LOKAAL DUURZAAM ENERGIE BEDRIJF (LDEB) Stichting Duurzaam Heeten www.duurzaamheeten.nl 19 maart 2011 Bladzijde 1 van 14 Inhoud Inleiding 2 Doelstellingen.... 3 Uitgangspunten.

Nadere informatie

HOE BETER U ONS LEERT KENNEN, HOE AANTREKKELIJKER U ONS VINDT. OVER 43 PAGINA S HEEFT U DE IDEALE ENERGIEPARTNER GEVONDEN.

HOE BETER U ONS LEERT KENNEN, HOE AANTREKKELIJKER U ONS VINDT. OVER 43 PAGINA S HEEFT U DE IDEALE ENERGIEPARTNER GEVONDEN. HOE BETER U ONS LEERT KENNEN, HOE AANTREKKELIJKER U ONS VINDT. OVER 43 PAGINA S HEEFT U DE IDEALE ENERGIEPARTNER GEVONDEN. RWE EEN GOEDE PARTNER VOOR NEDERLAND? INHOUD 7 INHOUD Waarom RWE een goede partner

Nadere informatie

ICT motor achter duurzame energie. ICT centraal in transformerende energiemarkt

ICT motor achter duurzame energie. ICT centraal in transformerende energiemarkt ICT motor achter duurzame energie ICT centraal in transformerende energiemarkt Een tijdperk van transitie We leven in een tijdperk van transitie van ongekende omvang. Niet meer in een periode van verandering,

Nadere informatie

Nog meer energie besparen?

Nog meer energie besparen? Benut de zon optimaal ook voor stroom! PV-panelen, met zon stroom opwekken Zonlicht is uitstekend geschikt om duurzaam elektriciteit mee op te wekken. Dit gebeurt met PV-panelen. Het principe is als volgt:

Nadere informatie

Deltaplan Energie-infrastructuur, voorstel Havenbedrijf Rotterdam, 27 juni 2013

Deltaplan Energie-infrastructuur, voorstel Havenbedrijf Rotterdam, 27 juni 2013 DELTAPLAN ENERGIE-INFRASTRUCTUUR: ENERGIEBESPARING OP WERELDSCHAAL Energiebesparing is samen met hernieuwbare energie de basis voor een duurzame energievoorziening, gericht op besparing op fossiele brandstoffen

Nadere informatie

Oplossingen voor datacenters Optimale betrouwbaarheid, lagere kosten en meer productiviteit

Oplossingen voor datacenters Optimale betrouwbaarheid, lagere kosten en meer productiviteit Oplossingen voor datacenters Optimale betrouwbaarheid, lagere kosten en meer productiviteit Optimale koeling voor een optimaal Meer computeractiviteit betekent dat er meer warmte vrijkomt, en daarvoor

Nadere informatie

Energie uit afvalwater

Energie uit afvalwater Energie uit afvalwater Energie uit afvalwater Warm afvalwater verliest een groot deel van zijn warmte in de afvoer en het riool. Als we deze warmte weten terug te winnen, biedt dat grote mogelijkheden

Nadere informatie

Energieverbruik in de industrie. Handboek voor Leerlingen

Energieverbruik in de industrie. Handboek voor Leerlingen Energieverbruik in de industrie Handboek voor Leerlingen Editie NL 1.0 - Oktober 2010 Bekijk de IUSES project website www.iuses.eu voor nieuwe en verbeterde versies. Disclaimer Dit project wordt gefinancierd

Nadere informatie

Nederland krijgt nieuwe energie

Nederland krijgt nieuwe energie Nederland krijgt nieuwe energie voor welvaart en welzijn in de 21 e eeuw Een partijoverstijgend voorstel voor een Deltaplan Nieuwe Energie CDA Duurzaamheidsberaad D66 Platform Duurzame Ontwikkeling PvdA

Nadere informatie

Energietransitie in de Stedendriehoek Deel I: Technische toets

Energietransitie in de Stedendriehoek Deel I: Technische toets Energietransitie in de Stedendriehoek Deel I: Technische toets Een studie naar de effecten van energie- en milieuambities van lokale en regionale overheden en lokale klimaatinitiatieven in de Stedendriehoek

Nadere informatie

GEPOKT EN GEMAZELD IN VERDUURZAMING VAN DATACENTERS

GEPOKT EN GEMAZELD IN VERDUURZAMING VAN DATACENTERS MEDIANIEUWSBRIEF NIEUWSBRIEF NUMMER 2 MEI 2010 GEPOKT EN GEMAZELD IN VERDUURZAMING VAN DATACENTERS Door de snel toenemende vraag naar datadiensten groeit de markt voor datacenters sterk. Dit komt niet

Nadere informatie

Facility Management & Energiebesparingen

Facility Management & Energiebesparingen Koelmachines & Split Units Algemene kijk op motoren Verwarmingssystemen Luchtbehandeling Circulatiepompen Meten is weten Facility Management & Energiebesparingen Verlichting Versie : september 2013 Intro

Nadere informatie

Duurzaam Koelen van datacenters Het mes snijdt aan twee kanten

Duurzaam Koelen van datacenters Het mes snijdt aan twee kanten Duurzaam Koelen van datacenters Het mes snijdt aan twee kanten 2 Duurzaam Koelen van datacenters Inhoud Duurzaam Koelen van datacenters 3 1 Het koudewiel van KyotoCooling 6 2 Het koelconcept DataCenterCooling

Nadere informatie

Oplossingen voor kantoorgebouwen EFFICIËNTE SYSTEMEN VOOR VERWARMEN, KOELEN EN INSTALLEREN

Oplossingen voor kantoorgebouwen EFFICIËNTE SYSTEMEN VOOR VERWARMEN, KOELEN EN INSTALLEREN Oplossingen voor kantoorgebouwen EFFICIËNTE SYSTEMEN VOOR VERWARMEN, KOELEN EN INSTALLEREN Visie Partnerschap en duurzaamheid voor comfortabele leefwerelden Uponor is wereldwijd een van de toonaangevende

Nadere informatie

Energietrends 2014. Een uitgave van ECN, Energie-Nederland en Netbeheer Nederland

Energietrends 2014. Een uitgave van ECN, Energie-Nederland en Netbeheer Nederland Energietrends 2014 Een uitgave van ECN, Energie-Nederland en Netbeheer Nederland INHOUD 3 4 6 26 42 58 70 88 Woord vooraf Inleiding 1 Consumenten 2 Bedrijven 3 Handelaren 4 Netbeheerders 5 Producenten

Nadere informatie

Energie-efficiënt herinrichten van computerruimten en datacenters

Energie-efficiënt herinrichten van computerruimten en datacenters Energie-efficiënt herinrichten van computerruimten en datacenters september 2013 Inhoudsopgave Voorwoord Deel 1 Deel 2 Deel 3 Wereldbeeld 4 Inleiding 6 Het energetisch optimale datacenter 9 De EUE voorbij

Nadere informatie

Energiezuinig koelen van datacenters met buitenlucht

Energiezuinig koelen van datacenters met buitenlucht Energiezuinig koelen van datacenters met buitenlucht Een belangrijk deel van het energiegebruik van datacenters is nodig voor koeling. Hiermee zijn aanzienlijke kosten gemoeid. Bovendien veroorzaakt al

Nadere informatie

Vier gevolgen van de groei van hernieuwbaar voor het energiesysteem

Vier gevolgen van de groei van hernieuwbaar voor het energiesysteem Vier gevolgen van de groei van hernieuwbaar voor het energiesysteem Een uitgave van ECN, Energie-Nederland en Netbeheer Nederland 0 1 2 4 10 16 22 23 Inhoud Woord vooraf Inleiding 1 Elektriciteitsmarkt

Nadere informatie

ANNE-MARIE RAKHORST NIEUWE ENERGIE SEARCH KNOWLEDGE

ANNE-MARIE RAKHORST NIEUWE ENERGIE SEARCH KNOWLEDGE ANNE-MARIE RAKHORST NIEUWE ENERGIE d n a l r Nede iele s s o f t e na h ijdperk t SEARCH KNOWLEDGE Binnen 25 jaar onafhankelijk van fossiele brandstoffen, laten we daar onze energie in stoppen! Anne-Marie

Nadere informatie

Eneco Broncomfort. Titel brochure

Eneco Broncomfort. Titel brochure Eneco Broncomfort Titel brochure 1 Verwarmen en koelen op een bijzondere manier In uw nieuwe woning kunt u het hele jaar door rekenen op een aangenaam en gelijkmatig binnenklimaat. Het is misschien even

Nadere informatie

ALTERNATIEF VOOR DE BOUW VAN NIEUWE CENTRALES

ALTERNATIEF VOOR DE BOUW VAN NIEUWE CENTRALES Ecofys bv P.O. Box 8408 NL-3503 RK Utrecht Kanaalweg 16-G NL-3526 KL Utrecht The Netherlands www.ecofys.nl ELEKTRICITEITS- BESPARING ALS ALTERNATIEF VOOR DE BOUW VAN NIEUWE CENTRALES tel +31 (0)30 280

Nadere informatie

VERGROENING VAN VASTGOED ALS VOORWAARDE VOOR DUURZAAM SUCCES

VERGROENING VAN VASTGOED ALS VOORWAARDE VOOR DUURZAAM SUCCES medianieuwsbrief NIEUWSbrief nummer 3 December 2010 VERGROENING VAN VASTGOED ALS VOORWAARDE VOOR DUURZAAM SUCCES Voordat de oprichting van Cofely Energy Solutions een feit was - op de kop af nu één jaar

Nadere informatie