Open Monumenten Dag.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Open Monumenten Dag."

Transcriptie

1 Open Monumenten Dag. Jaarlijks wordt in heel Nederland de Open Monumenten Dag georganiseerd in het 2 e weekend van de maand september. Elk jaar wordt er een voor het hele land geldend thema gekozen. Elke heemkundeorganisatie en/of gemeente staat het vrij hoe aan dat thema gestalte wordt gegeven. De Heemkundevereniging Brunssum was organisator bij de volgende onderwerpen: Open Monumentendag Huis en Haard. Interieur uit voorgaande perioden. Open Monumentendag Handel. In "de schaapskooi" werden regionale producten, vervoermiddelen en handelsrouten in een tentoonstelling samengebracht. Een video presentatie maakte het belang van het aardewerk uit Brunssum en Schinveld duidelijk. Open Monumentendag Boerenbouw. In Brunssum en de Onderbanken was het mogelijk meerdere boerderijen te bezoeken. Voor de jeugd was er de kans om onder leiding van een kunstenaar hun artistieke talenten te ontvouwen. Open Monumentendag Verdediging. In de hal van ons bestuurscentrum werd een expositie ingericht waaraan medewerking werd verleend door leerlingen van 't Romboutscollege, t JFC - hoofdkwartier en schutterij St. Gregorius de Grote. Daarnaast zagen de bezoekers een militaire maquette die geplaatst was rond de slag in de Ardennen 1944, uniformen van verschillende onderdelen van meerdere nationaliteiten, Brunssumse foto's, terwijl de opslag van materiaal op de steenberg te zien was op een video. Bovendien werd er een fietstocht samengesteld, die langs het AWACS vliegveld naar de verdedigingswerken van Gangelt en de motte naast de Merkel voerde. Open Monumentendag Religieus erfgoed. Bezoekers konden kennis maken met kerkgebouwen en de zich daarin bevindende religieuze- en kunstvoorwerpen. Tevens werden ze opmerkzaam gemaakt op de zeer verschillende architectuur. D.m. v. een vouwblad met korte tekst en afbeelding werd dit toegankelijk gemaakt. Opengesteld waren St. Barbarakerk - Treebeek, Apostolisch Genootschap - Treebeek, Fatimakerk - Indje, St. Gregoriuskerk - Brunssum en St. Vincentiuskerk - Rumpen.

2 In deze laatste was bovendien een tentoonstelling te zien waar middels foto s, beelden en keramiek de ontwikkeling van de wijk Rumpen in beeld werd gebracht. Open Monumentendag Feest. De keuze van dit thema wordt bepaald door het feit, dat nu 20 jaar geleden is dat de nationale Open Monumenten Dag van start ging. Ons voornemen, om op zaterdag 9 september, in het centrum, met feestelijke dansen en klanken dit feit te vieren, hebben we werkelijkheid laten worden dankzij de medewerking van de drumband Scouting Brunssum, de Poolse zang- en dansgroep Podlasie, Drumfanfare Majorettenpeloton Parcifal en de Sittardse dansgroep Foekepot. In café Ouwe Mert werd het feest in beeld gebracht door een 100 jaar oude bierpomp met de bijbehorende drankwetvergunning e.d. In het centrum werden in etalages 10 Brunssumse feesten gepresenteerd, die in foto`s vastgelegd werden door onze stadsgenoot Anton Adriaens. Daarnaast was in de vitrine van een chocolaterie een servies te bewonderen, dat vervaardigd werd in het Klei-atelier Brunssum; dus uit de jaren De organiserende Heemkundevereniging Brunssum presenteerde zich op het plein met een stand waar alle geproduceerde boeken en oude kaarten te zien waren. Open Monumentendag Monumenten van de 20 e eeuw. Dit jaar was het nationale thema Monumenten van de 20 e eeuw. Aangezien Brunssum zich sinds het begin van de 20 e eeuw, in samenhang met de mijnbouw, stormachtig ontwikkelde vinden we hier architectuur in een grote verscheidenheid. Die kunnen we zien in woonwijken, scholen, kerken, winkels, gemeenschapshuizen, parken en individuele woningen. Om deze onderwerpen onder de aandacht en zichtbaar te maken hebben we een wandeltocht samengesteld van ± 8 km met een tijdsduur van zo n 2 uur. Daarnaast zijn er 2 fietstochten van 15 km en 10 km op papier gezet. De St. Gregoriuskerk was geopend en daar was een tekst die iets vertelde over het idee achter de architectuur en het interieur. 24 belangstellenden kwamen de kerk bekijken, zij waren zonder uitzondering aangenaam verrast.

3 Het start- en eindpunt was het café de Ouwe Mert gelegen aan de oude markt, in de Dorpstraat. In het café hadden we een kleine fotopresentatie van individuele woningen samengesteld en hier werden de routebeschrijvingen van de wandel- en fietstochten voor de prijs van 1.00 aangeboden. De wandeltocht voerde van de oude markt via de Linde- en Mozartstraat naar het vijverpark; daarna door de promenade, langs de algemene en Britse begraafplaats en de geopende St. Gregoriuskerk naar de gereconstrueerde oude markt. De eerste fietstocht leidde via de Julianastraat naar het vijverpark, de Beemden en de Haansberg naar de Langeberg, om via het Schuttersveld (inclusief t Schutterspark) langs het ziekenhuis en de Rozengaard terug naar het startpunt. De tweede fietstocht voerde je door de Heufkestraat naar het ridderkwartier ( Bexdelle). Daarna reed je door het Amstenraderveld, stak over naar Treebeek en nam je het fietspad om via Op de Vos, in de Hemelder te komen. Daarna ging het door de Essenstraat bergaf naar het startpunt. Omdat de beide fietstochten in een gezamenlijk boekje zaten konden de deelnemers de beide routes met of zonder pauze op de oude markt aan elkaar breien. Verder kan nog opgemerkt worden dat de weergoden ook dit jaar ons goed gezind waren.

4 Tekst Sjir Reinartz. Foto Marcel Senden. Open Monumentendag Sporen uit het verleden. Op de Open Monumentendag 2008 (zondag 14 september 2008) heeft de Heemkunde-vereniging Brunssum in samenwerking met de Stichting Historische Bron van Brunsham in het Heemkundelokaal aan de Schoolstraat 4 in Brunssum een expositie gehouden met als thema: Sporen uit het verleden. Op deze expositie waren onder andere oude foto s (veel uit de privé-verzameling van Jo Chiaradia) van Brunssum te zien met o.a. de Staatsmijn Hendrik en Emma, mijnwoningen, straatbeelden en sportverenigingen. Sommige van deze foto s van Brunssum waren nog nimmer getoond. Daarnaast waren er voorwerpen te zien uit het mijnwerkersbestaan en het boerenleven in vroegere tijden. Ook werden er foto s en voorwerpen getoond uit de beginjaren van de openbare elektriciteitvoorziening in Brunssum. Verder werd er aandacht besteed aan het mysterieuze fenomeen de Landgraaf. De werkgroep Wegkruisen had een aantal corpussen en tekstplaten tentoongesteld. De werkgroep Genealogie stelde haar verzameling bidprentjes ter inzage. De werkgroep Dialectgroep heeft door middel van spreekwoorden het verleden onder de aandacht gebracht. Meer dan 100 bezoekers hebben we geteld. Het mooie weer was beslist geen spelbreker. Er is door de organisatie veel aandacht besteed aan de promotie van deze Open Monumentendag, zowel in de media als door middel van het verspreiden van 50 affiches. Opvallend is dat de term oude foto s een toverwoord is, waarmee altijd veel belangstellenden gelokt kunnen worden. Veel leden van onze vereniging (waarvan ook vele op deze dag aanwezig waren) hebben een grote bijdrage geleverd aan deze expositie. Velen hebben foto s en voorwerpen uit hun privécollecties tijdelijk voor deze expositie ter beschikking gesteld. De organisatie is dan

5 ook iedereen dankbaar, die elk op zijn of haar wijze een bijdrage heeft geleverd aan deze mooie dag. Een speciaal dankwoord willen wij toch richten aan de familie Raets, die hun tuin, waar een terrasje was ingericht, ter beschikking heeft gesteld. Ik denk dat we deze Open Monumentendag 2008 als zeer geslaagd mogen bestempelen. Open Monumentendag 2008 in het oude Heemkundelokaal aan de Schoolstraat nr. 4 te Brunssum. Door: Marcel Senden. Foto: Marcel Senden Open Monumentendag Op de Kaart. Op zondagmiddag 13 september heeft de Heemkundevereniging Brunssum in samenwerking met de Stichting Bron van Brunsham in het Gemeenschapshuis Concordia, in het kader van Open Monumentendag 2009 een expositie gehouden, waarin oude landkaarten enz. van Brunssum te zien waren.

6 Het thema van Open Monumentendag 2009 was: Op de Kaart (Atlassen en landkaarten enz.). Op de tentoonstelling waren een groot aantal kaarten en plattegronden van Brunssum en omstreken te zien. Tevens was er een tiental grote luchtfoto s van Brunssum te bekijken. Een tafel was gereserveerd voor oude ansichtkaarten. Men kon ook oude atlassen inkijken. De tentoonstelling heeft ongeveer 60 bezoekers getrokken, die ruimschoots de tijd namen om alle kaarten, boeken en foto s te bekijken.

7 Door: Marcel Senden. Foto s: Wim Jorritsma. Open Monumentendag De Heemkundevereniging Brunssum hield in samenwerking met de Stichting Bron van Brunsham in het kader van Open Monumentendag op zondag 12 september 2010 een expositie met als thema: De St. Gregoriuskerk en haar omgeving rond het kruispunt Dorpstraat / Kerkstraat. De expositie werd gehouden in het kerkportaal van de St. Gregoriuskerk. Op deze tentoonstelling werden tientallen historische foto s getoond van de omgeving van het kruispunt Dorpstraat / Kerkstraat. Verder waren er foto s te zien van de oude St. Gregoriuskerken (het Unitas en de koepelkerk).

8 Er werd een film en een diapresentatie getoond van de opgraving op het Unitasterrein waarbij de fundamenten van de alleroudste kerkjes van Brunssum blootgelegd werden.

9 De bovenstaande pentekening geeft een impressie van het kerkje rond De pentekening is gemaakt door Jan Halmans. Er werd ook een film getoond met daarop een rondleiding door de huidige Gregoriuskerk. Verder was is er een rondleiding met een gids door de kerk. Gedurende deze middag werd door de heer Seevens op gezette tijden het orgel bespeeld. Door: Marcel Senden. Foto: Ruud Scholten. Overige activiteiten 6 juni 2004, werd het eerste lustrum van de heemkunde Brunssum gevierd. In het gebouw van Scouting St. Franciscus aan de Dorpstraat bij het Fatimabeeld werd een tentoonstelling georganiseerd over diverse historische ontwikkelingen, omgeven door demonstratie en voorlichting. De tentoonstelling was ingericht met veel inspiratie en inzet van leden van de vereniging. Oude documenten, foto s en geschriften die er te zien waren en niet te vergeten de taferelen uit de oude doos ondersteund door schetsen en fotomateriaal en gebruiksvoorwerpen. De film over 40 jaar staatsmijnen en 50 jaar koningin Wilhelmina waren goed bekeken documenten en gaven een goede blik op Brunssum in Diverse bekende Brunssummers waren herkenbaar op de film aanwezig. De werkgroep dialect gaf in een gezellig ingerichte hoek onder het genot van vlaai en koffie gesprekken en lezingen waarbij vele bezoekers met hun eigen verhalen een bijdrage aan het gebeuren gaven. De werkgroep genealogie liet in de aan haar gegeven opdracht zien hoe een buurt zich gedurende 270 jaar ontwikkelde. Een presentatie over archeologie in de geschiedenis van Brunssum, werd gepresenteerd aan de hand van ter beschikking gesteld plaatmateriaal van de Historische Stichting Bron van Brunsham. Een groot aantal personen hebben die dag genoten van wat een heemkundevereniging zoal heeft te bieden. Tentoonstelling Emmastaete 4 december 2006 tot en met begin januari 2007 Op maandag werden de gevelstenen die ooit de hoofdingang van de staatsmijn Emma sierden, geplaatst op het voorterrein van het zorgcentrum Emmastaete, gelegen aan de Akerstraat in Treebeek. De initiatiefnemers hebben de Heemkundevereniging Brunssum gevraagd een bijdrage aan dit gebeuren te leveren.

10 Op de voorafgaande zaterdag zijn we met 5 man en 2 vitrines naar Treebeek gegaan om te zien welke mogelijkheden te benutten waren. In de centrale hal van het zorgcentrum Emmastaete hebben we onze spullen een geschikte plaats gegeven. Het resultaat is een tafelvitrine waarin betaalmiddelen als bankbiljetten, munten en gedenkpenningen te zien zijn, die alle een duidelijke relatie hebben met mijnbouw. Echter niet alleen met kolenmijnbouw, dus ook met de winning van metalen en mineralen. Je ziet dan niet alleen Nederland maar ook diverse landen in Europa en andere werelddelen. In een 2 e hoge vitrine hebben we spullen tentoongesteld die in ons clublokaal doorlopend te zien zijn. Ze zijn regionaal en lokaal gebonden; witte tegel, 10x20 cm, tekst Staatsmijn Hendrik, bruine tegel 15x15 cm, tekst Staatsmijn Emma, crèmekleurige tegel, tekst Regeringsjubileum Staatsmijnen. in Limburg. Bord Ø 28 cm, wit, tekst Ter Herinnering Kinderfeest Nederlandse Mijnwerkers Bond Brunssum. Bord Ø 25 cm, kobalt en goud, tekst NKMB. Bord Ø 25 cm, wit met gouden rand, tekst "Nederlandse Katholieke Mijnwerkersbond".

11 Verder een ondergronds te gebruiken gradenboog met een indeling in 90 en 100 met daarnaast als blikvanger een maquette van de Emma-schacht, compleet met opschrift. Boven op deze vitrine plaatsten wij een schilderij van de hoofdingang van staatsmijn Hendrik; we zijn uiteindelijk een Brunssumse club, nietwaar. Begin januari 2007 hebben we onze bijdrage weer opgehaald. Tekst: Sjir Reinartz. Foto: Ed van Gelder. Korendag in d r Brikke Oave. Op zondag maart 2007 hield het mannenkoor RMK 1921 in het kader van haar 85- jarig bestaan in de Brikke Oave een Korendag. Er werden op die dag concerten gegeven en een sociale markt gehouden. Op die markt heeft de Heemkundevereniging Brunssum zich gepresenteerd door middel van een stand met foto s van het RMK en nog andere koren. Expositie Mijn-verleden in d r Brikke Oave. Van zondag 25 t/m woensdag 28 maart werd in d r Brikke Oave een expositie gehouden om de ramp op de Staatsmijn Hendrik van 24 maart 1947 te herdenken. De Heemkundevereniging Brunssum heeft door middel van het exposeren van een aantal aan de mijnbouw gerelateerde attributen in een tweetal vitrines, een bijdrage geleverd aan de expositie.

12 Viering 150 jaar verschijning Maria in Lourdes In februari 2008 was het 150 jaar geleden, dat de Maagd Maria in Lourdes in een grot verscheen aan Bernadette Soubirous. In het kader van dit jubileum organiseerden de bewoners van Onder-Merkelbeek een viering op

13 Op die dag werd om zes uur een kort lof gehouden in het Clemens-kerkje van Merkelbeek (op de Kling), gevolgd door een lichtprocessie, voorafgegaan door 2 leden van de schutterij.

14 Maar liefst 150 mensen kwamen om zes uur naar de viering in het propvolle kerkje en liepen daarna mee in een korte lichtprocessie naar de Lourdesgrot. De Heemkundevereniging Brunssum (dhr. Reinartz, dhr. Halmans en dhr. Senden) had in het kader van deze viering een folder gemaakt met een korte historische beschrijving van de Lourdesgrot, het Clemenskerkje en het klooster van Merkelbeek. Deze folder werd tijdens de viering uitgereikt. Op een stand was ook nog andere informatie m.b.t. de Heemkundevereniging Brunssum te verkrijgen

15 Daarnaast had dhr. Chiaradia een collage gemaakt van foto s / prentbriefkaarten uit de omgeving van het kerkje. Deze collage was voor en na de dienst in het kerkje te bezichtigen. De heren Vos, Jetten, Reinartz, Cals, Chiaradia en Senden waren bij de viering aanwezig om de activiteiten van de Heemkundevereniging Brunssum rond deze viering te ondersteunen. Dhr. Cals had voor de viering processiepaaltjes en vaandels ter beschikking gesteld. Door: Marcel Senden. Foto s: Marcel Senden. Herdenking Mijnramp Staatsmijn Hendrik 1928 Op zondag 13 juli 2008 was het precies tachtig jaar geleden dat de eerste grote mijnramp in de geschiedenis van de Staatsmijnen plaatsvond. In breukpijler 436 van de Staatsmijn Hendrik maakte een mijngasontploffing een einde aan dertien levens. De ramp kostte 34 kinderen hun vader. Op initiatief van de Heemkundevereniging Brunssum werden op zondag 13 juli in een mis in de kerk St. Vincentius á Paulo te Rumpen de omgekomen mijnwerkers herdacht.

16 Aan nabestaanden (kleinkinderen) werd de gelegenheid geboden om zelf een kaars te ontsteken ter ere van de overledene. Van de kleinkinderen waren Heleen Hartman en Arend Lunenborg aanwezig. Het "Glück Auf" van het kerkkoor was indrukwekkend. Verder was de mis sober. Inleiding mis door Ed. van Gelder. Geen van ons hier aanwezig weet hoe zijn of haar leven eruit ziet vanmiddag om 20 minuten over twee. Stilletjes gaan we ervan uit dat we dan bezig zijn met dat we ons hebben voorgenomen. Nu, vandaag precies tachtig jaar geleden en op dit tijdstip, waren op de Staatsmijn Hendrik honderden mijnwerkers bezig met hun arbeid. En ook bij hen zal nagenoeg niemand de gedachte hebben gehad dat ze het einde van hun dienst niet zouden gaan halen. Hooguit alleen bij degenen die last hadden van bijgelovigheid. Het was immers vrijdag en vrijdag de dertiende ligt bij sommigen wat gevoelig. Om twintig over twee maakte een mijngasontploffing een einde aan het leven van 13 koempels. De ontploffing had een verwoestende uitwerking op haar omgeving. Illustratief daarvoor is dat pas dertien dagen later reddingswerkers de plaats konden betreden waar de ontploffing was ontstaan. Daar konden zij twee koempels bergen. Weer een dag later kon uiteindelijk de laatste dode worden gelokaliseerd en geborgen. Naar de oorzaak van de ramp werd onderzoek gedaan, onder andere door het verhoren van allen die de gedode koempels die fatale dag het laatst hadden gesproken of gezien. Het waren vaak emotionele verhalen die konden worden opgetekend. Omdat alle rechtstreeks betrokkenen er niet meer waren, kreeg alle informatie een persoonlijke kleur. De directie van de Staatsmijnen, die leiding gaf aan

17 het onderzoek, moest dan ook oppassen dat deze verhalen niet de vorm gingen aannemen die ook wel wordt beschreven als ik heb het gezien van iemand die het gehoord heeft. Maar uiteindelijk slaagde zij er toch in een aanvaardbare beschrijving van de ramp samen te stellen. Het eindrapport verscheen in oktober Het is door de Heemkundevereniging in bewerkte vorm gepubliceerd in deel 3 van de Brunssumse geschiedenissen en te koop bij de lokale boekhandels, de VVV en de sigarenzaak van Hermans. Vandaag herdenken we hier de eerste grote mijnramp uit de geschiedenis van de Staatsmijnen met het ontsteken van een kaars voor elk slachtoffer. Graag wil ik de koempels Cals, Jeurissen en Joosten bedanken voor hun bereidheid om deze taak uit te voeren. Op ons verzoek in de media aan familieleden om zich te melden voor het zelf komen ontsteken van een kaars zijn enkele reacties gekomen. Van een der omgekomenen wilde zijn dochter deze mis bijwonen. Helaas kan dat niet doorgaan omdat zij in het ziekenhuis moest worden opgenomen met een longontsteking. Vanaf deze plaats willen wij haar van harte een voorspoedig herstel toewensen. Verder wil ik het kerkbestuur en pastoor Ceriani bedanken voor hun bereidwilligheid om het de Heemkundevereniging mogelijk te maken een stukje geschiedenis van Brunssum onder uw aandacht te kunnen brengen. In de mis werden de namen van de omgekomenen door in mijnkleding gestoken koempels, de heren Cals, Jeurissen en Joosten voorgelezen. Wij herdenken: - Voorman-houwer L.J.H. Campers. Hij werd 32 jaar, was gehuwd en vader van zes kinderen waarvan de jongste pas twee maanden oud. - Houwer B. Hartman. Hij werd 28 jaar, was gehuwd en vader van vijf kinderen waarvan de jongste 9 maanden. Zijn kaars zal worden ontstoken door zijn kleindochter. - Hulphouwer H.J. Heldens. Hij werd 36 jaar, was gehuwd maar had geen kinderen. - Houwer R.W. Huisman. Hij werd 28 jaar, was gehuwd en vader van een 10 maanden oude baby. - Meester-houwer-dd hulpopzichter H. Jongen. Hij werd 31 jaar, was gehuwd en vader van vier kinderen. - Houwer A. Latawice uit Polen. Hij werd 39 jaar, was gehuwd en pas 11 maanden in dienst van de Hendrik. Onbekend is of hij kinderen had. - Tussenschacht-seingever G. Lentink. Hij werd 28 jaar, was gehuwd en vader van drie kinderen waarvan de jongste zes maanden. - Hulphouwer A. Lunenborg. Hij werd 31 jaar, was gehuwd en vader van vier kinderen waarvan de jongste 8 maanden. Zijn kaars zal worden ontstoken door zijn kleinzoon. - Houwer R. Rademakers. Hij werd 35 jaar, was gehuwd en vader van vier kinderen. - Houwer J. Rautert uit Duitsland. Hij werd 32 jaar, was gehuwd en vader van vier kinderen. - Houwer W. Schmitz. Hij werd 30 jaar, was gehuwd en vader van een kind.

18 - Houwer-reserve schietmeester A. Skovronski uit Oostenrijk Hij werd 47 jaar, was gehuwd en vader van vier kinderen. - Hulphouwer A. Strach uit Joego-Slavië. Hij werd 28 jaar en was ongehuwd. Met het ontsteken van de laatste kaars herdenken wij alle koempels die op welke wijze ook, zowel direct als ook indirect, hun leven hebben gegeven in dienst van de mijn. Door: Ed. van Gelder. 2 e Lustrum, tentoonstelling, zondag 7 juni Op zondag 7 juni heeft de Heemkundevereniging Brunssum haar tien jarig bestaan gevierd d.m.v. een tentoonstelling in het scoutinggebouw van Scouting Sint Franciscus aan de Fatima-rotonde aan de Dorpstraat. Op deze tentoonstelling, die door meer dan 100 bezoekers werd bezocht, waren veel foto s van Brunssum van vroeger te zien. De foto s ware thematisch gerangschikt op panelen, voorzien van verklarende teksten en achtergrondinformatie. Er was ruimte gereserveerd waar een aantal voorwerpen met betrekking tot het mijnwerkersberoep te zien waren.

19 De werkgroep Wegkruisen liet enkele van haar crucifixen zien. Tevens stond er een houten kruis met een bloemenkrans. Deze bloemenkrans was een voorbeeld van de bloemenkransen die werden gemaakt door de leden van de werkgroep Wegkruisen. Rond Palmzondag en in de Goede Week zijn deze bloemenkransen om meerdere wegkruisen in Brunssum gehangen. Aan een van de wanden van de expositieruimte hingen een drietal panelen met daarop een selectie van berichten en advertenties uit het weekblad Brunssum Aktueel uit de jaren 1988 tot en met De werkgroep Genealogie presenteerde een tweetal fotolijsten met bijzondere bidprentjes uit de bidprentjesverzameling. Op een aantal tafels lagen een aantal ordners met meer dan duizend bidprentjes. De bezoekers konden deze bidprentjes op hun gemak inzien. De werkgroep Dialect had een aantal wolken met bijzondere spreekwoorden aan het plafond gehangen. Verder presenteerde zij een overzicht van de vruchten (gedichten, verhalen en folders) van haar activiteiten, in de vorm van een collage.

20 Na of tijdens de bezichtiging van de tentoonstelling konden de bezoekers in het koffiehoekje uitrusten bij een kopje koffie met een plakje cake. Door: Marcel Senden. Foto s: dhr. Ed. Jasker. Presentatie Vrouwenvereniging St. Barbara Treebeek. Op dinsdag 9 juni 2009 werd door de Heemkundevereniging Brunssum op verzoek van de Vrouwenvereniging St. Barbara Treebeek een dia-avond gehouden. Op deze avond, die gehouden werd in het oude KAJ-gebouw aan de Sterrenstraat in Treebeek, werden tientallen foto s van het Leeuwstuk en Treebeek van vroeger getoond. De presentatie werd samengesteld door dhr. Jo Chiaradia. De avond werd bijgewoond door ongeveer zeventig bezoekers. Daar deze bezoekers hoofdzakelijk wonen of gewoond hebben in Treebeek en het Leeuwstuk, waren de vertoonde foto s bronnen van herkenning en kwamen er veel verhalen los over lang vervlogen jaren. Het mag dan ook niet verwonderlijk zijn, dat deze avond behoorlijk uit liep, hetgeen een teken is dat de presentatie een succes is geweest. Door: Marcel Senden. Foto s: mevr. T. Lunenborg.

21 Fotopresentatie bij Stichting Ouderenwelzijn Brunssum. Op woensdag 21 oktober 2009 werd door de Heemkundevereniging Brunssum op verzoek van de Stichting Ouderenwelzijn Brunssum een diamiddag gehouden. Op deze middag, die gehouden werd in de Brikke Oave, werden tientallen foto s van Brunssum van vroeger getoond. Er werden o.a. oude klassen-, familie- en verenigingsfoto s getoond. Verder waren er oude foto s van straten met markante winkelpanden te zien. Ook oude foto s met activiteiten in het vijver- en Schutterspark riepen duidelijk herinneringen op. De presentatie werd samengesteld door dhr. Jo Chiaradia. De middag werd bijgewoond door ongeveer vijfenveertig bezoekers. Door: Marcel Senden. De onthulling van het Mijnwerkersmonument, zaterdag 18 september Mede dankzij het mooie weer waren omstreeks uur een groot aantal belangstellenden aanwezig op de locatie van het mijnwerkersmonument bij het schachtwiel aan de Akerstraat. Ceremoniemeester Karel van Knippenberg heette iedereen van harte welkom en kondigde vervolgens het programma aan. Na deze aankondiging volgde een eerste muzikale bijdrage van het Heerlense Schalmeienkorps Glück Auf. Vervolgens hield Ed van Gelder, bestuurslid van de Heemkundevereniging Brunssum, een bevlogen toespraak getiteld Eindelijk, die in zijn geheel te lezen is aan het einde van dit verslag.

22 Ed. van Gelder houdt toespraak. Gedurende het intermezzo werd door de zangvereniging De Bronsheimers een lied gezongen. Na de toespraak van Theo van de Wetering, bestuurlid van de Stichting Carboon, droeg Ed Joosten een dialectgedicht voor. Dit gedicht was geschreven door een van de kinderen van mijnwerker Aarts uit Echt, die omkwam bij het werk in de mijn. Hierna hield wethouder Richard de Boer een toespraak, waarna hij samen met gemeenteraadslid Hugo Janssen, het monument onthulde. Het prachtige monument is gemaakt en geleverd door dhr. Hein Wanders. Direct na deze onthulling volgde de kranslegging. Wethouder Richard de Boer en gemeenteraadslid Hugo Janssen legden een krans namens de Gemeente

23 Brunssum. De heren Ed van Gelder, Ed Joosten en Frans Cals legden een krans namens de Heemkundevereniging Brunssum. Tenslotte legde Mevr. Geurts uit Wittem een krans ter nagedachtenis aan haar vader, de houwer Johan Jozef Schmets uit Wittem, die in 1947 omkwam bij de ramp op de staatsmijn Hendrik. Kranslegging door Ed van Gelder, Ed Joosten en Frans Cals. Na deze kranslegging brachten het Schalmeienkorps Glück Auf en de zangvereniging De Bronsheimers het lied Glück Auf ten gehore. Na afloop van deze onthulling werd iedereen uitgenodigd op koffie en gebak in het gemeenschapshuis Concordia. Bijna iedereen liep achter het spelende Schalmeienkorps Glück Auf aan, richting Concordia, waar genoten werd van heerlijke koffie en vlaai. Toespraak door Ed van Gelder Eindelijk Eindelijk. Naar mijn bescheiden mening is dit, door mij zo met nadruk uitgesproken woord, vandaag en hier uitstekend op zijn plaats. Eindelijk hebben we in Brunssum een monument dat is opgericht voor de mijnarbeider, de koempel in de meest brede zin van zijn betekenis.

24 Het woord eindelijk kan ook worden gebruikt wanneer we kijken naar de totstandkoming van dit monument. Na de oprichting van de Heemkundevereniging Brunssum op 2 juni 1999 werd gestart met een inventarisering van de lokale historie en wat er bewaard is gebleven aan objecten, geschriften en andere voor eenieder toegankelijke zaken. Dan kun je natuurlijk niet om de mijn Hendrik heen. Een klein stukje historie maakt dat duidelijk. (Het is nu uur. Op dit tijdstip is het 43 jaar en 286 dagen geleden dat de laatste kolen van de Hendrik hier achter ons boven kwamen). Tijdens die zojuist genoemde inventarisering kwam de conclusie boven dat er, middels beelden, geschriften, gebouwen en wijken de nodige verwijzingen bestaan naar het mijnverleden, maar dat de koempel, de mens die een fysiek zware arbeid moest verrichten ter verkrijging van meer welvaart, er in het openbare beeld maar bekaaid af kwam. Het in 1921 ingestelde rectoraat Rumpen vierde haar zilveren bestaan met een prachtig monument gemaakt door Charles Vos. Dat beeld, genaamd Christus in de Mijnstreek en nu staande in de Rumpenerstraat, kan worden opgevat als een eerste verwijzing in de Brunssumse openbare ruimte naar het bestaan van die koempel. Pas in 1986 kreeg Brunssum een wat realistischer beeld. Zo dadelijk, na afloop van deze onthulling, wanneer we ons begeven naar zaal Concordia, passeren we een door Sjef Drummen in brons gegoten koempel. Met de zo dadelijk plaats vindende onthulling krijgt Brunssum nu eindelijk ook een heel ander soort monument. Een monument dat blijk geeft van erkenning dat de mijnarbeid niet alleen een kwestie is geweest van bloed, zweet en tranen, maar ook van mensenlevens. En niet zo weinig ook. Want wanneer we van de 153 ondergronds omgekomen koempels de tweemaal dertien slachtoffers van de rampen van 1928 en 1947 aftrekken, dan resteren nog altijd 127 verongelukten. Dat is toch nog gemiddeld iets meer dan 2 doden per productiejaar. Naast diegenen die hun leven hebben gegeven voor een paar mud kolen is dit monument ook opgericht voor de talloos velen die hun gezondheid hebben ingeleverd. Niemand kent hun aantal, maar het zijn er vele. We zien in het Brunssums stadsbeeld nog met enige regelmaat mensen die hun leven moeten delen met een zuurstoffles, of die op andere wijze een blijvend ongemak hebben opgelopen als gevolg van hun arbeid aan het kolenfront. Ook zij worden, door middel van dit monument, naar wij mogen hopen, aan de vergetelheid onttrokken en daarmee blijvend geëerd. Het zo dadelijk te onthullen monument staat op een van historie doordrenkte grond. Nergens anders komt de verwevenheid van de nu niet meer bestaande Staatsmijn Hendrik en dit monument zo prominent tot uiting. Omringd door gebouwen die onverbrekelijk met de Staatsmijn Hendrik zijn verbonden en daarom ook tot monument zijn verheven. Absolute topper daarin is het pand Akerstraat 12, daar waar, zoals in de toenmalige geschriften werd vermeld den Hoofdingenieur woonde.

25 Het is ons niet bekend wie de eerste bewoner is geweest. We weten alleen dat per 1 juli 1917 de aanstelling van Eduard Wintgens tot hoofdbedrijfsingenieur heeft plaats gevonden. En dat hij op nummer 12 heeft gewoond weten we ook. De gemeente Brunssum mag zich dan ook gelukkig prijzen met de gemeentelijke herindeling van 1 januari Die heeft er voor gezorgd dat er nu een straat met zijn naam binnen onze gemeentegrenzen valt. Diezelfde herindeling heeft er ook voor gezorgd dat wij nu beschikken over een beschermd gezicht mijnkoloniën. Dus, goed beschouwd is er in het huidige Brunssum het nodige bewaard gebleven dat verwijst naar het mijnverleden. In de vorige week huis-aan-huis verspreide krant ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de Brunssumse HEMA kan een stukje worden gelezen van de hand van onze burgemeester. In dat geschrift zegt hij dat wij trots moeten zijn op ons mijnverleden. Daar kunnen wij ons volledig in vinden. Maar om trots te zijn op dat verleden dien je wel over de nodige feitenkennis te beschikken. De Heemkundevereniging hoopt dan ook van harte dat onze burgemeester het voor elkaar gaat krijgen dat ook binnen de Gemeentelijke burelen die trots gaat aanslaan, uiteraard gepaard gaande aan de bijbehorende feitenkennis. En we zouden helemaal trots zijn als de erkenning van de vele offers die de Staatsmijn Hendrik heeft geëist, er toe zou leiden dat er s-avonds een lampje bij dit monument gaat branden. En dat er een bankje komt waarop de koempels een beetje bijeen kunnen zitten om herinneringen op te halen. Dit zijn mijn laatste woorden en menigeen zal denken: eindelijk.

Historische Vereniging Vlaardingen december 2013

Historische Vereniging Vlaardingen december 2013 Historische Vereniging Vlaardingen december 2013 130 Billitonlaan 42-48, 3131 LK Vlaardingen Tel. 010-4344645 Openingstijden: maandag t/m vrijdag 09.00-17.30 uur zaterdag 09.00-17.00 uur In overleg is

Nadere informatie

Jaarbulletin. Vereniging Dorpsbehoud Noordwijkerhout

Jaarbulletin. Vereniging Dorpsbehoud Noordwijkerhout 2012 Jaarbulletin Vereniging Dorpsbehoud Noordwijkerhout INHOUD: Van de Voorzitter 1 Uitnodiging jaarvergadering De Atlas Bericht Cultuur Historisch Genootschap De Vleeshal 3 2 2 VERENIGING DORPSBEHOUD

Nadere informatie

Sint Martinus. Parochieblad van de Oud-Katholieke Kerk voor Groningen, Friesland, Drenthe en de Noordoostpolder. Jaargang 38 Herfst #2

Sint Martinus. Parochieblad van de Oud-Katholieke Kerk voor Groningen, Friesland, Drenthe en de Noordoostpolder. Jaargang 38 Herfst #2 Sint Martinus Parochieblad van de Oud-Katholieke Kerk voor Groningen, Friesland, Drenthe en de Noordoostpolder Jaargang 38 Herfst #2 In dit nummer Voorwoord... 3 Let op: verhuizing Friesland... 3 In Memoriam:

Nadere informatie

22 e jaargang nr. 3 oktober 2010

22 e jaargang nr. 3 oktober 2010 22 e jaargang nr. 3 oktober 2010 22 e jaargang nr. 3 oktober 2010 Vereniging Oud - Scherpenzeel Van de Bestuurstafel... 3 In memoriam Jan van Engelenburg... 4 Uitnodiging ledenbijeenkomst... 5 Uitnodiging

Nadere informatie

Venlo- Binnenstad 7-8 9-10 14-15 20-22. Jaargang 3 nr. 3 oktober 2004 DIT N UMMER. De Nolensfeeste. Flitsen. Kunstenaars.

Venlo- Binnenstad 7-8 9-10 14-15 20-22. Jaargang 3 nr. 3 oktober 2004 DIT N UMMER. De Nolensfeeste. Flitsen. Kunstenaars. Jaargang 3 nr. 3 oktober 2004 Venlo- Binnenstad Van de Redactie Op het moment dat we dit schrijven, genieten we van een nazomer waar je U tegen zegt. Het zonnetje was wat laat uit de veren maar maakt nu

Nadere informatie

WIJKKRANT NIEUWE PARK

WIJKKRANT NIEUWE PARK December 2012 WIJKKRANT NIEUWE PARK Het wijkteam en de redactie van de wijkkrant wensen alle bewoners van Nieuwe Park en alle andere lezers van ons blad een prettige kerst en een goed en gezond 2013 toe

Nadere informatie

Maandblad van het Informatie- en Adviescentrum voor iedereen die vragen heeft over de vuurwerkramp.

Maandblad van het Informatie- en Adviescentrum voor iedereen die vragen heeft over de vuurwerkramp. Nieuwskrant 13 Mei Uitgave 13, juli/augustus 2002 Informatief magazine betreffende de gevolgen van de vuurwerkramp Uitgave 1, april 2001 Maandblad van het Informatie- en Adviescentrum voor iedereen die

Nadere informatie

september 2006 Vondst van het jaar Het bestaat echt... vondsten doen zonder detector Vondstberichten Wat ik zegge wou...

september 2006 Vondst van het jaar Het bestaat echt... vondsten doen zonder detector Vondstberichten Wat ik zegge wou... V E R E n i g i n g S B L A D V A n D E D E T E c T O R A M A T E U R Detector september 2006 magazine Vondst van het jaar Het bestaat echt... vondsten doen zonder detector Vondstberichten Wat ik zegge

Nadere informatie

INHOUD. januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december januari

INHOUD. januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december januari 2 27 januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december januari INHOUD MEDITATIE... 1ª KERKDIENSTEN... 2ª Kopij "Schakels" 3ª; Kerkelijke adressen 3ª; Autodienst 3ª;

Nadere informatie

Van de Voorzitter. Mevr. D. Troost Tel: 420101 Voorzitter bovengenoemde verenging. Van de redactie.

Van de Voorzitter. Mevr. D. Troost Tel: 420101 Voorzitter bovengenoemde verenging. Van de redactie. Van de Voorzitter. De zomer is weer ten einde, een mooie zomer: tenminste wat het weer betreft. Een lange winter staat ons weer te wachten. De dagen worden steeds korter, dus eerder het licht aan. Voor

Nadere informatie

Hoe en waar moet ik mijn kopij voor de Bân inleveren? Bij voorkeur als rtf bestand of als een gewoon word document (geen docx) en dan in

Hoe en waar moet ik mijn kopij voor de Bân inleveren? Bij voorkeur als rtf bestand of als een gewoon word document (geen docx) en dan in Van de redactie Redactie "de Bân Jan Lammert Sijtsema jr., Merkebuorren 39a tel: 48 12 00 Annie Posthumus, Weinterp 40 tel: 48 13 81 Klaasje v.d. Woude, Te Nijenhuiswei 10 tel: 48 13 91 Durk van der Veen,

Nadere informatie

Wim van Hoorn 1908-1979

Wim van Hoorn 1908-1979 Wim van Hoorn 1908-1979 Een leven lang beeldhouwen in veranderende tijden A sculptor s life in changing times Masterscriptie faculteit Algemene cultuurwetenschappen Open Universiteit Nederland April 2009

Nadere informatie

NUUTS VEUR UCH. Winter 2013 Jaargang 3 editie 4. Nieuws & informatie voor en door inwoners van Maria Hoop

NUUTS VEUR UCH. Winter 2013 Jaargang 3 editie 4. Nieuws & informatie voor en door inwoners van Maria Hoop NUUTS VEUR UCH Winter 2013 Jaargang 3 editie 4 Nieuws & informatie voor en door inwoners van Maria Hoop Omwonenden van het pleintje Hertenstraat/Schellaertstraat versieren voor de vijfde keer op rij hun

Nadere informatie

SAMENVATING. M2015 bestaat daarom uit twee pijlers:

SAMENVATING. M2015 bestaat daarom uit twee pijlers: T T T T6459 Ü Ü SAMENVATING 2015ishetJarvandeMijnen.Devormaligemijnstrekvan Nederlandorganisert enthemajaroverharherkomst,metvor inwonersenbezoekers enbredprogramma anactiviteitenen lange-termijnprogramma's.

Nadere informatie

Cronyck D E H I S T O R I S C H E K R I N G N I E U W E G E I N 32E JAARGANG NUMMER 1, JANUARI 2010 K WARTAALUITGAVE VAN

Cronyck D E H I S T O R I S C H E K R I N G N I E U W E G E I N 32E JAARGANG NUMMER 1, JANUARI 2010 K WARTAALUITGAVE VAN Cronyck de Geyn 32E JAARGANG NUMMER 1, JANUARI 2010 K WARTAALUITGAVE VAN D E H I S T O R I S C H E K R I N G N I E U W E G E I N Het is tijd voor het museum. Als bank heb je je maatschappelijke verantwoordelijkheden.

Nadere informatie

Evaluatieverslag Training Op Eigen Kracht

Evaluatieverslag Training Op Eigen Kracht Evaluatieverslag Training Op Eigen Kracht Training financiële zelfredzaamheid en empowerment voor klanten van de Voedselbank Amsterdam Amsterdam, juni 2010 Drs. Hille Hoogland Drs. Adinda van de Beek Voorwoord

Nadere informatie

De Clingel. De zomer van Het Huis Nebo. Thema. van Het Huis Nebo voor bewoners, cliënten en naasten. De duofiets is er!

De Clingel. De zomer van Het Huis Nebo. Thema. van Het Huis Nebo voor bewoners, cliënten en naasten. De duofiets is er! De Clingel van Het Huis Nebo voor bewoners, cliënten en naasten jaargang 27 september - oktober 2014 Vandaag heeft waarde Thema De zomer van Het Huis Nebo De duofiets is er! Wie was Floris Arntzenius?

Nadere informatie

KUNSTstof-magazine. KUNSTstof-magazine Jaargang 4 nummer 5. Uitgave van het Leerdams Kunstenaars Collectief

KUNSTstof-magazine. KUNSTstof-magazine Jaargang 4 nummer 5. Uitgave van het Leerdams Kunstenaars Collectief KUNSTstof-magazine KUNSTstof-magazine Jaargang 4 nummer 5 Uitgave van het Leerdams Kunstenaars Collectief Van de redactie 5 e Leerdamse Kunst vierdaagse door Sylvia Bosch Tip van Kunststof Behoud van Leerdams

Nadere informatie

H E E R L I J K H E D E N

H E E R L I J K H E D E N INHOUD Op korte termijn zijn er twee belangrijke activiteiten in het jubileumjaar van de VOHB. Noteert u vooral 14 april en 24 april in uw agenda. Op 24 april a.s. vieren wij officieel ons 60-jarig jubileum

Nadere informatie

Komt allen tezamen. Masterscriptie Universiteit voor Humanistiek. Auteur: Celesta van Berkel Begeleidster: Hans Alma Meelezer: Peter Derkx

Komt allen tezamen. Masterscriptie Universiteit voor Humanistiek. Auteur: Celesta van Berkel Begeleidster: Hans Alma Meelezer: Peter Derkx Komt allen tezamen Een onderzoek naar de mogelijkheden tot participatie van humanistisch geestelijk verzorgers in kerstvieringen bij de Nederlandse krijgsmacht en de mogelijkheden om deze vieringen op

Nadere informatie

KASTEEL DE KEVERBERG. in handen van de Kesselnaren

KASTEEL DE KEVERBERG. in handen van de Kesselnaren KASTEEL DE KEVERBERG in handen van de Kesselnaren 3 2014 2 TIJDSCHRIFT VAN DE RIJKSDIENST VOOR HET CULTUREEL ERFGOED 3 2014 FOTO CORRIE VAN DE VENDEL 4 De Keverberg Na zeventig jaar zal De Keverberg geen

Nadere informatie

JAARGANG 15 NUMMER 1 JAARGANG 15 NUMMER

JAARGANG 15 NUMMER 1 JAARGANG 15 NUMMER Vereniging ouders van een vermoord kind Cocon Een schaduw, levenslang JAARGANG 15 NUMMER 1 JAARGANG 15 NUMMER 1 MAART 2015 MAART 2015 Cocon is het ledenblad van de V e r e n i g i n g o u d e r s v a n

Nadere informatie

In dit nummer onder andere: Kunstroute in de Blaak. Na-inschrijving KVW. Commotie om bomenkap. Grote verbouwing apotheek en huisartsenpraktijk

In dit nummer onder andere: Kunstroute in de Blaak. Na-inschrijving KVW. Commotie om bomenkap. Grote verbouwing apotheek en huisartsenpraktijk Wijkblad De Blaak In dit nummer onder andere: Kunstroute in de Blaak Na-inschrijving KVW Commotie om bomenkap Grote verbouwing apotheek en huisartsenpraktijk Schrijfletters: Beeldhouwen met Henk de Beer

Nadere informatie

Jaarverslag 2012. Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond

Jaarverslag 2012. Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond Jaarverslag 2012 Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond Jaarverslag 2012 Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond Voorwoord Dit jaarverslag geeft u een beeld van de activiteiten

Nadere informatie

In Losser is niets gebeurd...1940-1945. Een terugblik

In Losser is niets gebeurd...1940-1945. Een terugblik In Losser is niets gebeurd...1940-1945 Een terugblik Getuigen, feiten en gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog door J.J. Luizink Stichting Historische Kring Losser Omslagontwerp 1995 Stichting

Nadere informatie

JOHAN OPENING TO THE FUTURE. Johan is thuis. Door de ogen van de rector. Terug,je ei in. De geschiedenis van geschiedenis

JOHAN OPENING TO THE FUTURE. Johan is thuis. Door de ogen van de rector. Terug,je ei in. De geschiedenis van geschiedenis Back TO THE FUTURE Terug,je ei in Door de ogen van de rector De geschiedenis van geschiedenis OPENING alle generaties verenigd Johan is thuis JOHAN OUDERBLAD JOHAN DE WITT-GYMNASIUM JAARGANG 4-1 Als aanhoren

Nadere informatie

inko informatiegevende en kontaktleggende periodiek van de fraters van utrecht

inko informatiegevende en kontaktleggende periodiek van de fraters van utrecht inko informatiegevende en kontaktleggende periodiek van de fraters van utrecht VAN DE REDACTIETAFEL Vol goede moed zijn we als redactie aan de 37 ste jaargang van ons tijdschrift INKO begonnen. Vol goede

Nadere informatie

Nieuwsbrief 2008 nr.17

Nieuwsbrief 2008 nr.17 Nieuwsbrief 2008 Nieuwsbrief 2008 nr.17 Inhoud Voorwoord Tijdsoverwegingen 2 Tijdsoverwegingen. 3 Wauw! Een verslag van een bijzondere vakantie. 4 Mijn vakantie in Holland. 4 Kamperen in Delfgauw. 5 Vakantie

Nadere informatie

Opening De Lommer kijk op pag. 4 VITAAL IS EEN UITGAVE VAN VIVRE EN VERSCHIJNT VIER KEER PER JAAR. Kus me nog eens wakker kijk op pagina 8

Opening De Lommer kijk op pag. 4 VITAAL IS EEN UITGAVE VAN VIVRE EN VERSCHIJNT VIER KEER PER JAAR. Kus me nog eens wakker kijk op pagina 8 Opening De Lommer kijk op pag. 4 VITAAL IS EEN UITGAVE VAN VIVRE EN VERSCHIJNT VIER KEER PER JAAR september 2011 NR. 4 11 Kus me nog eens wakker kijk op pagina 8 Inhoud Vier Vier miljoen 2 vitaal vitaal

Nadere informatie

Museum in Berlage-kerk

Museum in Berlage-kerk Een échte Haagse krant Vrijdag 10 januari 2014 jaargang 8 nummer 348 }

Nadere informatie