Open Monumenten Dag.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Open Monumenten Dag."

Transcriptie

1 Open Monumenten Dag. Jaarlijks wordt in heel Nederland de Open Monumenten Dag georganiseerd in het 2 e weekend van de maand september. Elk jaar wordt er een voor het hele land geldend thema gekozen. Elke heemkundeorganisatie en/of gemeente staat het vrij hoe aan dat thema gestalte wordt gegeven. De Heemkundevereniging Brunssum was organisator bij de volgende onderwerpen: Open Monumentendag Huis en Haard. Interieur uit voorgaande perioden. Open Monumentendag Handel. In "de schaapskooi" werden regionale producten, vervoermiddelen en handelsrouten in een tentoonstelling samengebracht. Een video presentatie maakte het belang van het aardewerk uit Brunssum en Schinveld duidelijk. Open Monumentendag Boerenbouw. In Brunssum en de Onderbanken was het mogelijk meerdere boerderijen te bezoeken. Voor de jeugd was er de kans om onder leiding van een kunstenaar hun artistieke talenten te ontvouwen. Open Monumentendag Verdediging. In de hal van ons bestuurscentrum werd een expositie ingericht waaraan medewerking werd verleend door leerlingen van 't Romboutscollege, t JFC - hoofdkwartier en schutterij St. Gregorius de Grote. Daarnaast zagen de bezoekers een militaire maquette die geplaatst was rond de slag in de Ardennen 1944, uniformen van verschillende onderdelen van meerdere nationaliteiten, Brunssumse foto's, terwijl de opslag van materiaal op de steenberg te zien was op een video. Bovendien werd er een fietstocht samengesteld, die langs het AWACS vliegveld naar de verdedigingswerken van Gangelt en de motte naast de Merkel voerde. Open Monumentendag Religieus erfgoed. Bezoekers konden kennis maken met kerkgebouwen en de zich daarin bevindende religieuze- en kunstvoorwerpen. Tevens werden ze opmerkzaam gemaakt op de zeer verschillende architectuur. D.m. v. een vouwblad met korte tekst en afbeelding werd dit toegankelijk gemaakt. Opengesteld waren St. Barbarakerk - Treebeek, Apostolisch Genootschap - Treebeek, Fatimakerk - Indje, St. Gregoriuskerk - Brunssum en St. Vincentiuskerk - Rumpen.

2 In deze laatste was bovendien een tentoonstelling te zien waar middels foto s, beelden en keramiek de ontwikkeling van de wijk Rumpen in beeld werd gebracht. Open Monumentendag Feest. De keuze van dit thema wordt bepaald door het feit, dat nu 20 jaar geleden is dat de nationale Open Monumenten Dag van start ging. Ons voornemen, om op zaterdag 9 september, in het centrum, met feestelijke dansen en klanken dit feit te vieren, hebben we werkelijkheid laten worden dankzij de medewerking van de drumband Scouting Brunssum, de Poolse zang- en dansgroep Podlasie, Drumfanfare Majorettenpeloton Parcifal en de Sittardse dansgroep Foekepot. In café Ouwe Mert werd het feest in beeld gebracht door een 100 jaar oude bierpomp met de bijbehorende drankwetvergunning e.d. In het centrum werden in etalages 10 Brunssumse feesten gepresenteerd, die in foto`s vastgelegd werden door onze stadsgenoot Anton Adriaens. Daarnaast was in de vitrine van een chocolaterie een servies te bewonderen, dat vervaardigd werd in het Klei-atelier Brunssum; dus uit de jaren De organiserende Heemkundevereniging Brunssum presenteerde zich op het plein met een stand waar alle geproduceerde boeken en oude kaarten te zien waren. Open Monumentendag Monumenten van de 20 e eeuw. Dit jaar was het nationale thema Monumenten van de 20 e eeuw. Aangezien Brunssum zich sinds het begin van de 20 e eeuw, in samenhang met de mijnbouw, stormachtig ontwikkelde vinden we hier architectuur in een grote verscheidenheid. Die kunnen we zien in woonwijken, scholen, kerken, winkels, gemeenschapshuizen, parken en individuele woningen. Om deze onderwerpen onder de aandacht en zichtbaar te maken hebben we een wandeltocht samengesteld van ± 8 km met een tijdsduur van zo n 2 uur. Daarnaast zijn er 2 fietstochten van 15 km en 10 km op papier gezet. De St. Gregoriuskerk was geopend en daar was een tekst die iets vertelde over het idee achter de architectuur en het interieur. 24 belangstellenden kwamen de kerk bekijken, zij waren zonder uitzondering aangenaam verrast.

3 Het start- en eindpunt was het café de Ouwe Mert gelegen aan de oude markt, in de Dorpstraat. In het café hadden we een kleine fotopresentatie van individuele woningen samengesteld en hier werden de routebeschrijvingen van de wandel- en fietstochten voor de prijs van 1.00 aangeboden. De wandeltocht voerde van de oude markt via de Linde- en Mozartstraat naar het vijverpark; daarna door de promenade, langs de algemene en Britse begraafplaats en de geopende St. Gregoriuskerk naar de gereconstrueerde oude markt. De eerste fietstocht leidde via de Julianastraat naar het vijverpark, de Beemden en de Haansberg naar de Langeberg, om via het Schuttersveld (inclusief t Schutterspark) langs het ziekenhuis en de Rozengaard terug naar het startpunt. De tweede fietstocht voerde je door de Heufkestraat naar het ridderkwartier ( Bexdelle). Daarna reed je door het Amstenraderveld, stak over naar Treebeek en nam je het fietspad om via Op de Vos, in de Hemelder te komen. Daarna ging het door de Essenstraat bergaf naar het startpunt. Omdat de beide fietstochten in een gezamenlijk boekje zaten konden de deelnemers de beide routes met of zonder pauze op de oude markt aan elkaar breien. Verder kan nog opgemerkt worden dat de weergoden ook dit jaar ons goed gezind waren.

4 Tekst Sjir Reinartz. Foto Marcel Senden. Open Monumentendag Sporen uit het verleden. Op de Open Monumentendag 2008 (zondag 14 september 2008) heeft de Heemkunde-vereniging Brunssum in samenwerking met de Stichting Historische Bron van Brunsham in het Heemkundelokaal aan de Schoolstraat 4 in Brunssum een expositie gehouden met als thema: Sporen uit het verleden. Op deze expositie waren onder andere oude foto s (veel uit de privé-verzameling van Jo Chiaradia) van Brunssum te zien met o.a. de Staatsmijn Hendrik en Emma, mijnwoningen, straatbeelden en sportverenigingen. Sommige van deze foto s van Brunssum waren nog nimmer getoond. Daarnaast waren er voorwerpen te zien uit het mijnwerkersbestaan en het boerenleven in vroegere tijden. Ook werden er foto s en voorwerpen getoond uit de beginjaren van de openbare elektriciteitvoorziening in Brunssum. Verder werd er aandacht besteed aan het mysterieuze fenomeen de Landgraaf. De werkgroep Wegkruisen had een aantal corpussen en tekstplaten tentoongesteld. De werkgroep Genealogie stelde haar verzameling bidprentjes ter inzage. De werkgroep Dialectgroep heeft door middel van spreekwoorden het verleden onder de aandacht gebracht. Meer dan 100 bezoekers hebben we geteld. Het mooie weer was beslist geen spelbreker. Er is door de organisatie veel aandacht besteed aan de promotie van deze Open Monumentendag, zowel in de media als door middel van het verspreiden van 50 affiches. Opvallend is dat de term oude foto s een toverwoord is, waarmee altijd veel belangstellenden gelokt kunnen worden. Veel leden van onze vereniging (waarvan ook vele op deze dag aanwezig waren) hebben een grote bijdrage geleverd aan deze expositie. Velen hebben foto s en voorwerpen uit hun privécollecties tijdelijk voor deze expositie ter beschikking gesteld. De organisatie is dan

5 ook iedereen dankbaar, die elk op zijn of haar wijze een bijdrage heeft geleverd aan deze mooie dag. Een speciaal dankwoord willen wij toch richten aan de familie Raets, die hun tuin, waar een terrasje was ingericht, ter beschikking heeft gesteld. Ik denk dat we deze Open Monumentendag 2008 als zeer geslaagd mogen bestempelen. Open Monumentendag 2008 in het oude Heemkundelokaal aan de Schoolstraat nr. 4 te Brunssum. Door: Marcel Senden. Foto: Marcel Senden Open Monumentendag Op de Kaart. Op zondagmiddag 13 september heeft de Heemkundevereniging Brunssum in samenwerking met de Stichting Bron van Brunsham in het Gemeenschapshuis Concordia, in het kader van Open Monumentendag 2009 een expositie gehouden, waarin oude landkaarten enz. van Brunssum te zien waren.

6 Het thema van Open Monumentendag 2009 was: Op de Kaart (Atlassen en landkaarten enz.). Op de tentoonstelling waren een groot aantal kaarten en plattegronden van Brunssum en omstreken te zien. Tevens was er een tiental grote luchtfoto s van Brunssum te bekijken. Een tafel was gereserveerd voor oude ansichtkaarten. Men kon ook oude atlassen inkijken. De tentoonstelling heeft ongeveer 60 bezoekers getrokken, die ruimschoots de tijd namen om alle kaarten, boeken en foto s te bekijken.

7 Door: Marcel Senden. Foto s: Wim Jorritsma. Open Monumentendag De Heemkundevereniging Brunssum hield in samenwerking met de Stichting Bron van Brunsham in het kader van Open Monumentendag op zondag 12 september 2010 een expositie met als thema: De St. Gregoriuskerk en haar omgeving rond het kruispunt Dorpstraat / Kerkstraat. De expositie werd gehouden in het kerkportaal van de St. Gregoriuskerk. Op deze tentoonstelling werden tientallen historische foto s getoond van de omgeving van het kruispunt Dorpstraat / Kerkstraat. Verder waren er foto s te zien van de oude St. Gregoriuskerken (het Unitas en de koepelkerk).

8 Er werd een film en een diapresentatie getoond van de opgraving op het Unitasterrein waarbij de fundamenten van de alleroudste kerkjes van Brunssum blootgelegd werden.

9 De bovenstaande pentekening geeft een impressie van het kerkje rond De pentekening is gemaakt door Jan Halmans. Er werd ook een film getoond met daarop een rondleiding door de huidige Gregoriuskerk. Verder was is er een rondleiding met een gids door de kerk. Gedurende deze middag werd door de heer Seevens op gezette tijden het orgel bespeeld. Door: Marcel Senden. Foto: Ruud Scholten. Overige activiteiten 6 juni 2004, werd het eerste lustrum van de heemkunde Brunssum gevierd. In het gebouw van Scouting St. Franciscus aan de Dorpstraat bij het Fatimabeeld werd een tentoonstelling georganiseerd over diverse historische ontwikkelingen, omgeven door demonstratie en voorlichting. De tentoonstelling was ingericht met veel inspiratie en inzet van leden van de vereniging. Oude documenten, foto s en geschriften die er te zien waren en niet te vergeten de taferelen uit de oude doos ondersteund door schetsen en fotomateriaal en gebruiksvoorwerpen. De film over 40 jaar staatsmijnen en 50 jaar koningin Wilhelmina waren goed bekeken documenten en gaven een goede blik op Brunssum in Diverse bekende Brunssummers waren herkenbaar op de film aanwezig. De werkgroep dialect gaf in een gezellig ingerichte hoek onder het genot van vlaai en koffie gesprekken en lezingen waarbij vele bezoekers met hun eigen verhalen een bijdrage aan het gebeuren gaven. De werkgroep genealogie liet in de aan haar gegeven opdracht zien hoe een buurt zich gedurende 270 jaar ontwikkelde. Een presentatie over archeologie in de geschiedenis van Brunssum, werd gepresenteerd aan de hand van ter beschikking gesteld plaatmateriaal van de Historische Stichting Bron van Brunsham. Een groot aantal personen hebben die dag genoten van wat een heemkundevereniging zoal heeft te bieden. Tentoonstelling Emmastaete 4 december 2006 tot en met begin januari 2007 Op maandag werden de gevelstenen die ooit de hoofdingang van de staatsmijn Emma sierden, geplaatst op het voorterrein van het zorgcentrum Emmastaete, gelegen aan de Akerstraat in Treebeek. De initiatiefnemers hebben de Heemkundevereniging Brunssum gevraagd een bijdrage aan dit gebeuren te leveren.

10 Op de voorafgaande zaterdag zijn we met 5 man en 2 vitrines naar Treebeek gegaan om te zien welke mogelijkheden te benutten waren. In de centrale hal van het zorgcentrum Emmastaete hebben we onze spullen een geschikte plaats gegeven. Het resultaat is een tafelvitrine waarin betaalmiddelen als bankbiljetten, munten en gedenkpenningen te zien zijn, die alle een duidelijke relatie hebben met mijnbouw. Echter niet alleen met kolenmijnbouw, dus ook met de winning van metalen en mineralen. Je ziet dan niet alleen Nederland maar ook diverse landen in Europa en andere werelddelen. In een 2 e hoge vitrine hebben we spullen tentoongesteld die in ons clublokaal doorlopend te zien zijn. Ze zijn regionaal en lokaal gebonden; witte tegel, 10x20 cm, tekst Staatsmijn Hendrik, bruine tegel 15x15 cm, tekst Staatsmijn Emma, crèmekleurige tegel, tekst Regeringsjubileum Staatsmijnen. in Limburg. Bord Ø 28 cm, wit, tekst Ter Herinnering Kinderfeest Nederlandse Mijnwerkers Bond Brunssum. Bord Ø 25 cm, kobalt en goud, tekst NKMB. Bord Ø 25 cm, wit met gouden rand, tekst "Nederlandse Katholieke Mijnwerkersbond".

11 Verder een ondergronds te gebruiken gradenboog met een indeling in 90 en 100 met daarnaast als blikvanger een maquette van de Emma-schacht, compleet met opschrift. Boven op deze vitrine plaatsten wij een schilderij van de hoofdingang van staatsmijn Hendrik; we zijn uiteindelijk een Brunssumse club, nietwaar. Begin januari 2007 hebben we onze bijdrage weer opgehaald. Tekst: Sjir Reinartz. Foto: Ed van Gelder. Korendag in d r Brikke Oave. Op zondag maart 2007 hield het mannenkoor RMK 1921 in het kader van haar 85- jarig bestaan in de Brikke Oave een Korendag. Er werden op die dag concerten gegeven en een sociale markt gehouden. Op die markt heeft de Heemkundevereniging Brunssum zich gepresenteerd door middel van een stand met foto s van het RMK en nog andere koren. Expositie Mijn-verleden in d r Brikke Oave. Van zondag 25 t/m woensdag 28 maart werd in d r Brikke Oave een expositie gehouden om de ramp op de Staatsmijn Hendrik van 24 maart 1947 te herdenken. De Heemkundevereniging Brunssum heeft door middel van het exposeren van een aantal aan de mijnbouw gerelateerde attributen in een tweetal vitrines, een bijdrage geleverd aan de expositie.

12 Viering 150 jaar verschijning Maria in Lourdes In februari 2008 was het 150 jaar geleden, dat de Maagd Maria in Lourdes in een grot verscheen aan Bernadette Soubirous. In het kader van dit jubileum organiseerden de bewoners van Onder-Merkelbeek een viering op

13 Op die dag werd om zes uur een kort lof gehouden in het Clemens-kerkje van Merkelbeek (op de Kling), gevolgd door een lichtprocessie, voorafgegaan door 2 leden van de schutterij.

14 Maar liefst 150 mensen kwamen om zes uur naar de viering in het propvolle kerkje en liepen daarna mee in een korte lichtprocessie naar de Lourdesgrot. De Heemkundevereniging Brunssum (dhr. Reinartz, dhr. Halmans en dhr. Senden) had in het kader van deze viering een folder gemaakt met een korte historische beschrijving van de Lourdesgrot, het Clemenskerkje en het klooster van Merkelbeek. Deze folder werd tijdens de viering uitgereikt. Op een stand was ook nog andere informatie m.b.t. de Heemkundevereniging Brunssum te verkrijgen

15 Daarnaast had dhr. Chiaradia een collage gemaakt van foto s / prentbriefkaarten uit de omgeving van het kerkje. Deze collage was voor en na de dienst in het kerkje te bezichtigen. De heren Vos, Jetten, Reinartz, Cals, Chiaradia en Senden waren bij de viering aanwezig om de activiteiten van de Heemkundevereniging Brunssum rond deze viering te ondersteunen. Dhr. Cals had voor de viering processiepaaltjes en vaandels ter beschikking gesteld. Door: Marcel Senden. Foto s: Marcel Senden. Herdenking Mijnramp Staatsmijn Hendrik 1928 Op zondag 13 juli 2008 was het precies tachtig jaar geleden dat de eerste grote mijnramp in de geschiedenis van de Staatsmijnen plaatsvond. In breukpijler 436 van de Staatsmijn Hendrik maakte een mijngasontploffing een einde aan dertien levens. De ramp kostte 34 kinderen hun vader. Op initiatief van de Heemkundevereniging Brunssum werden op zondag 13 juli in een mis in de kerk St. Vincentius á Paulo te Rumpen de omgekomen mijnwerkers herdacht.

16 Aan nabestaanden (kleinkinderen) werd de gelegenheid geboden om zelf een kaars te ontsteken ter ere van de overledene. Van de kleinkinderen waren Heleen Hartman en Arend Lunenborg aanwezig. Het "Glück Auf" van het kerkkoor was indrukwekkend. Verder was de mis sober. Inleiding mis door Ed. van Gelder. Geen van ons hier aanwezig weet hoe zijn of haar leven eruit ziet vanmiddag om 20 minuten over twee. Stilletjes gaan we ervan uit dat we dan bezig zijn met dat we ons hebben voorgenomen. Nu, vandaag precies tachtig jaar geleden en op dit tijdstip, waren op de Staatsmijn Hendrik honderden mijnwerkers bezig met hun arbeid. En ook bij hen zal nagenoeg niemand de gedachte hebben gehad dat ze het einde van hun dienst niet zouden gaan halen. Hooguit alleen bij degenen die last hadden van bijgelovigheid. Het was immers vrijdag en vrijdag de dertiende ligt bij sommigen wat gevoelig. Om twintig over twee maakte een mijngasontploffing een einde aan het leven van 13 koempels. De ontploffing had een verwoestende uitwerking op haar omgeving. Illustratief daarvoor is dat pas dertien dagen later reddingswerkers de plaats konden betreden waar de ontploffing was ontstaan. Daar konden zij twee koempels bergen. Weer een dag later kon uiteindelijk de laatste dode worden gelokaliseerd en geborgen. Naar de oorzaak van de ramp werd onderzoek gedaan, onder andere door het verhoren van allen die de gedode koempels die fatale dag het laatst hadden gesproken of gezien. Het waren vaak emotionele verhalen die konden worden opgetekend. Omdat alle rechtstreeks betrokkenen er niet meer waren, kreeg alle informatie een persoonlijke kleur. De directie van de Staatsmijnen, die leiding gaf aan

17 het onderzoek, moest dan ook oppassen dat deze verhalen niet de vorm gingen aannemen die ook wel wordt beschreven als ik heb het gezien van iemand die het gehoord heeft. Maar uiteindelijk slaagde zij er toch in een aanvaardbare beschrijving van de ramp samen te stellen. Het eindrapport verscheen in oktober Het is door de Heemkundevereniging in bewerkte vorm gepubliceerd in deel 3 van de Brunssumse geschiedenissen en te koop bij de lokale boekhandels, de VVV en de sigarenzaak van Hermans. Vandaag herdenken we hier de eerste grote mijnramp uit de geschiedenis van de Staatsmijnen met het ontsteken van een kaars voor elk slachtoffer. Graag wil ik de koempels Cals, Jeurissen en Joosten bedanken voor hun bereidheid om deze taak uit te voeren. Op ons verzoek in de media aan familieleden om zich te melden voor het zelf komen ontsteken van een kaars zijn enkele reacties gekomen. Van een der omgekomenen wilde zijn dochter deze mis bijwonen. Helaas kan dat niet doorgaan omdat zij in het ziekenhuis moest worden opgenomen met een longontsteking. Vanaf deze plaats willen wij haar van harte een voorspoedig herstel toewensen. Verder wil ik het kerkbestuur en pastoor Ceriani bedanken voor hun bereidwilligheid om het de Heemkundevereniging mogelijk te maken een stukje geschiedenis van Brunssum onder uw aandacht te kunnen brengen. In de mis werden de namen van de omgekomenen door in mijnkleding gestoken koempels, de heren Cals, Jeurissen en Joosten voorgelezen. Wij herdenken: - Voorman-houwer L.J.H. Campers. Hij werd 32 jaar, was gehuwd en vader van zes kinderen waarvan de jongste pas twee maanden oud. - Houwer B. Hartman. Hij werd 28 jaar, was gehuwd en vader van vijf kinderen waarvan de jongste 9 maanden. Zijn kaars zal worden ontstoken door zijn kleindochter. - Hulphouwer H.J. Heldens. Hij werd 36 jaar, was gehuwd maar had geen kinderen. - Houwer R.W. Huisman. Hij werd 28 jaar, was gehuwd en vader van een 10 maanden oude baby. - Meester-houwer-dd hulpopzichter H. Jongen. Hij werd 31 jaar, was gehuwd en vader van vier kinderen. - Houwer A. Latawice uit Polen. Hij werd 39 jaar, was gehuwd en pas 11 maanden in dienst van de Hendrik. Onbekend is of hij kinderen had. - Tussenschacht-seingever G. Lentink. Hij werd 28 jaar, was gehuwd en vader van drie kinderen waarvan de jongste zes maanden. - Hulphouwer A. Lunenborg. Hij werd 31 jaar, was gehuwd en vader van vier kinderen waarvan de jongste 8 maanden. Zijn kaars zal worden ontstoken door zijn kleinzoon. - Houwer R. Rademakers. Hij werd 35 jaar, was gehuwd en vader van vier kinderen. - Houwer J. Rautert uit Duitsland. Hij werd 32 jaar, was gehuwd en vader van vier kinderen. - Houwer W. Schmitz. Hij werd 30 jaar, was gehuwd en vader van een kind.

18 - Houwer-reserve schietmeester A. Skovronski uit Oostenrijk Hij werd 47 jaar, was gehuwd en vader van vier kinderen. - Hulphouwer A. Strach uit Joego-Slavië. Hij werd 28 jaar en was ongehuwd. Met het ontsteken van de laatste kaars herdenken wij alle koempels die op welke wijze ook, zowel direct als ook indirect, hun leven hebben gegeven in dienst van de mijn. Door: Ed. van Gelder. 2 e Lustrum, tentoonstelling, zondag 7 juni Op zondag 7 juni heeft de Heemkundevereniging Brunssum haar tien jarig bestaan gevierd d.m.v. een tentoonstelling in het scoutinggebouw van Scouting Sint Franciscus aan de Fatima-rotonde aan de Dorpstraat. Op deze tentoonstelling, die door meer dan 100 bezoekers werd bezocht, waren veel foto s van Brunssum van vroeger te zien. De foto s ware thematisch gerangschikt op panelen, voorzien van verklarende teksten en achtergrondinformatie. Er was ruimte gereserveerd waar een aantal voorwerpen met betrekking tot het mijnwerkersberoep te zien waren.

19 De werkgroep Wegkruisen liet enkele van haar crucifixen zien. Tevens stond er een houten kruis met een bloemenkrans. Deze bloemenkrans was een voorbeeld van de bloemenkransen die werden gemaakt door de leden van de werkgroep Wegkruisen. Rond Palmzondag en in de Goede Week zijn deze bloemenkransen om meerdere wegkruisen in Brunssum gehangen. Aan een van de wanden van de expositieruimte hingen een drietal panelen met daarop een selectie van berichten en advertenties uit het weekblad Brunssum Aktueel uit de jaren 1988 tot en met De werkgroep Genealogie presenteerde een tweetal fotolijsten met bijzondere bidprentjes uit de bidprentjesverzameling. Op een aantal tafels lagen een aantal ordners met meer dan duizend bidprentjes. De bezoekers konden deze bidprentjes op hun gemak inzien. De werkgroep Dialect had een aantal wolken met bijzondere spreekwoorden aan het plafond gehangen. Verder presenteerde zij een overzicht van de vruchten (gedichten, verhalen en folders) van haar activiteiten, in de vorm van een collage.

20 Na of tijdens de bezichtiging van de tentoonstelling konden de bezoekers in het koffiehoekje uitrusten bij een kopje koffie met een plakje cake. Door: Marcel Senden. Foto s: dhr. Ed. Jasker. Presentatie Vrouwenvereniging St. Barbara Treebeek. Op dinsdag 9 juni 2009 werd door de Heemkundevereniging Brunssum op verzoek van de Vrouwenvereniging St. Barbara Treebeek een dia-avond gehouden. Op deze avond, die gehouden werd in het oude KAJ-gebouw aan de Sterrenstraat in Treebeek, werden tientallen foto s van het Leeuwstuk en Treebeek van vroeger getoond. De presentatie werd samengesteld door dhr. Jo Chiaradia. De avond werd bijgewoond door ongeveer zeventig bezoekers. Daar deze bezoekers hoofdzakelijk wonen of gewoond hebben in Treebeek en het Leeuwstuk, waren de vertoonde foto s bronnen van herkenning en kwamen er veel verhalen los over lang vervlogen jaren. Het mag dan ook niet verwonderlijk zijn, dat deze avond behoorlijk uit liep, hetgeen een teken is dat de presentatie een succes is geweest. Door: Marcel Senden. Foto s: mevr. T. Lunenborg.

21 Fotopresentatie bij Stichting Ouderenwelzijn Brunssum. Op woensdag 21 oktober 2009 werd door de Heemkundevereniging Brunssum op verzoek van de Stichting Ouderenwelzijn Brunssum een diamiddag gehouden. Op deze middag, die gehouden werd in de Brikke Oave, werden tientallen foto s van Brunssum van vroeger getoond. Er werden o.a. oude klassen-, familie- en verenigingsfoto s getoond. Verder waren er oude foto s van straten met markante winkelpanden te zien. Ook oude foto s met activiteiten in het vijver- en Schutterspark riepen duidelijk herinneringen op. De presentatie werd samengesteld door dhr. Jo Chiaradia. De middag werd bijgewoond door ongeveer vijfenveertig bezoekers. Door: Marcel Senden. De onthulling van het Mijnwerkersmonument, zaterdag 18 september Mede dankzij het mooie weer waren omstreeks uur een groot aantal belangstellenden aanwezig op de locatie van het mijnwerkersmonument bij het schachtwiel aan de Akerstraat. Ceremoniemeester Karel van Knippenberg heette iedereen van harte welkom en kondigde vervolgens het programma aan. Na deze aankondiging volgde een eerste muzikale bijdrage van het Heerlense Schalmeienkorps Glück Auf. Vervolgens hield Ed van Gelder, bestuurslid van de Heemkundevereniging Brunssum, een bevlogen toespraak getiteld Eindelijk, die in zijn geheel te lezen is aan het einde van dit verslag.

22 Ed. van Gelder houdt toespraak. Gedurende het intermezzo werd door de zangvereniging De Bronsheimers een lied gezongen. Na de toespraak van Theo van de Wetering, bestuurlid van de Stichting Carboon, droeg Ed Joosten een dialectgedicht voor. Dit gedicht was geschreven door een van de kinderen van mijnwerker Aarts uit Echt, die omkwam bij het werk in de mijn. Hierna hield wethouder Richard de Boer een toespraak, waarna hij samen met gemeenteraadslid Hugo Janssen, het monument onthulde. Het prachtige monument is gemaakt en geleverd door dhr. Hein Wanders. Direct na deze onthulling volgde de kranslegging. Wethouder Richard de Boer en gemeenteraadslid Hugo Janssen legden een krans namens de Gemeente

23 Brunssum. De heren Ed van Gelder, Ed Joosten en Frans Cals legden een krans namens de Heemkundevereniging Brunssum. Tenslotte legde Mevr. Geurts uit Wittem een krans ter nagedachtenis aan haar vader, de houwer Johan Jozef Schmets uit Wittem, die in 1947 omkwam bij de ramp op de staatsmijn Hendrik. Kranslegging door Ed van Gelder, Ed Joosten en Frans Cals. Na deze kranslegging brachten het Schalmeienkorps Glück Auf en de zangvereniging De Bronsheimers het lied Glück Auf ten gehore. Na afloop van deze onthulling werd iedereen uitgenodigd op koffie en gebak in het gemeenschapshuis Concordia. Bijna iedereen liep achter het spelende Schalmeienkorps Glück Auf aan, richting Concordia, waar genoten werd van heerlijke koffie en vlaai. Toespraak door Ed van Gelder Eindelijk Eindelijk. Naar mijn bescheiden mening is dit, door mij zo met nadruk uitgesproken woord, vandaag en hier uitstekend op zijn plaats. Eindelijk hebben we in Brunssum een monument dat is opgericht voor de mijnarbeider, de koempel in de meest brede zin van zijn betekenis.

24 Het woord eindelijk kan ook worden gebruikt wanneer we kijken naar de totstandkoming van dit monument. Na de oprichting van de Heemkundevereniging Brunssum op 2 juni 1999 werd gestart met een inventarisering van de lokale historie en wat er bewaard is gebleven aan objecten, geschriften en andere voor eenieder toegankelijke zaken. Dan kun je natuurlijk niet om de mijn Hendrik heen. Een klein stukje historie maakt dat duidelijk. (Het is nu uur. Op dit tijdstip is het 43 jaar en 286 dagen geleden dat de laatste kolen van de Hendrik hier achter ons boven kwamen). Tijdens die zojuist genoemde inventarisering kwam de conclusie boven dat er, middels beelden, geschriften, gebouwen en wijken de nodige verwijzingen bestaan naar het mijnverleden, maar dat de koempel, de mens die een fysiek zware arbeid moest verrichten ter verkrijging van meer welvaart, er in het openbare beeld maar bekaaid af kwam. Het in 1921 ingestelde rectoraat Rumpen vierde haar zilveren bestaan met een prachtig monument gemaakt door Charles Vos. Dat beeld, genaamd Christus in de Mijnstreek en nu staande in de Rumpenerstraat, kan worden opgevat als een eerste verwijzing in de Brunssumse openbare ruimte naar het bestaan van die koempel. Pas in 1986 kreeg Brunssum een wat realistischer beeld. Zo dadelijk, na afloop van deze onthulling, wanneer we ons begeven naar zaal Concordia, passeren we een door Sjef Drummen in brons gegoten koempel. Met de zo dadelijk plaats vindende onthulling krijgt Brunssum nu eindelijk ook een heel ander soort monument. Een monument dat blijk geeft van erkenning dat de mijnarbeid niet alleen een kwestie is geweest van bloed, zweet en tranen, maar ook van mensenlevens. En niet zo weinig ook. Want wanneer we van de 153 ondergronds omgekomen koempels de tweemaal dertien slachtoffers van de rampen van 1928 en 1947 aftrekken, dan resteren nog altijd 127 verongelukten. Dat is toch nog gemiddeld iets meer dan 2 doden per productiejaar. Naast diegenen die hun leven hebben gegeven voor een paar mud kolen is dit monument ook opgericht voor de talloos velen die hun gezondheid hebben ingeleverd. Niemand kent hun aantal, maar het zijn er vele. We zien in het Brunssums stadsbeeld nog met enige regelmaat mensen die hun leven moeten delen met een zuurstoffles, of die op andere wijze een blijvend ongemak hebben opgelopen als gevolg van hun arbeid aan het kolenfront. Ook zij worden, door middel van dit monument, naar wij mogen hopen, aan de vergetelheid onttrokken en daarmee blijvend geëerd. Het zo dadelijk te onthullen monument staat op een van historie doordrenkte grond. Nergens anders komt de verwevenheid van de nu niet meer bestaande Staatsmijn Hendrik en dit monument zo prominent tot uiting. Omringd door gebouwen die onverbrekelijk met de Staatsmijn Hendrik zijn verbonden en daarom ook tot monument zijn verheven. Absolute topper daarin is het pand Akerstraat 12, daar waar, zoals in de toenmalige geschriften werd vermeld den Hoofdingenieur woonde.

25 Het is ons niet bekend wie de eerste bewoner is geweest. We weten alleen dat per 1 juli 1917 de aanstelling van Eduard Wintgens tot hoofdbedrijfsingenieur heeft plaats gevonden. En dat hij op nummer 12 heeft gewoond weten we ook. De gemeente Brunssum mag zich dan ook gelukkig prijzen met de gemeentelijke herindeling van 1 januari Die heeft er voor gezorgd dat er nu een straat met zijn naam binnen onze gemeentegrenzen valt. Diezelfde herindeling heeft er ook voor gezorgd dat wij nu beschikken over een beschermd gezicht mijnkoloniën. Dus, goed beschouwd is er in het huidige Brunssum het nodige bewaard gebleven dat verwijst naar het mijnverleden. In de vorige week huis-aan-huis verspreide krant ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de Brunssumse HEMA kan een stukje worden gelezen van de hand van onze burgemeester. In dat geschrift zegt hij dat wij trots moeten zijn op ons mijnverleden. Daar kunnen wij ons volledig in vinden. Maar om trots te zijn op dat verleden dien je wel over de nodige feitenkennis te beschikken. De Heemkundevereniging hoopt dan ook van harte dat onze burgemeester het voor elkaar gaat krijgen dat ook binnen de Gemeentelijke burelen die trots gaat aanslaan, uiteraard gepaard gaande aan de bijbehorende feitenkennis. En we zouden helemaal trots zijn als de erkenning van de vele offers die de Staatsmijn Hendrik heeft geëist, er toe zou leiden dat er s-avonds een lampje bij dit monument gaat branden. En dat er een bankje komt waarop de koempels een beetje bijeen kunnen zitten om herinneringen op te halen. Dit zijn mijn laatste woorden en menigeen zal denken: eindelijk.

Activiteiten Mijnmuseum Brunssum.

Activiteiten Mijnmuseum Brunssum. Activiteiten Mijnmuseum Brunssum. Herdenking Mijnramp Staatsmijn Hendrik 1928 Op zondag 13 juli 2008 was het precies tachtig jaar geleden dat de eerste grote mijnramp in de geschiedenis van de Staatsmijnen

Nadere informatie

WAT ANDEREN DOEN Collectie Tweede Wereldoorlog in het Streekarchief

WAT ANDEREN DOEN Collectie Tweede Wereldoorlog in het Streekarchief WAT ANDEREN DOEN Collectie Tweede Wereldoorlog in het Streekarchief Bij het Streekarchief voor het Gooi en de Vechtstreek in Hilversum bevindt zich een collectie die uitsluitend materiaal over de tweede

Nadere informatie

Info December Telefoon: Website: Agenda december 2013

Info December Telefoon: Website:  Agenda december 2013 Info December 2013 Telefoon: 072-5403606 E-mail: st.matthias@saks.nl Website: http://www.matthias-saks.nl Agenda december 2013 do 05 Sinterklaas; let op, de Sint komt s middags op school vr 06 studiedag;

Nadere informatie

De foto hierboven laat het eigenlijk al zien, waar dit nummer overgaat.

De foto hierboven laat het eigenlijk al zien, waar dit nummer overgaat. Hoofdredactie: Paul Meekhof mei / juni 2015 Pagina s : 10 NR 4 De foto hierboven laat het eigenlijk al zien, waar dit nummer overgaat. De herdenking van afgelopen 4 mei en de viering van 5 mei. Voor het

Nadere informatie

Naam: NEDERLAND IN OORLOG Begin WO2 (1932 tot 1940)

Naam: NEDERLAND IN OORLOG Begin WO2 (1932 tot 1940) Naam: NEDERLAND IN OORLOG Begin WO2 (1932 tot 1940) Adolf Hitler In 1933 kwam Adolf Hitler in Duitsland aan de macht. Hij was de leider van de nazi-partij. Hij zei tegen de mensen: `Ik maak van Duitsland

Nadere informatie

Nieuwsbrief augustus/ september 2012

Nieuwsbrief augustus/ september 2012 Nieuwsbrief augustus/ september 2012 1 en 2 september: Feestweekeinde 100 Jaar Den Dolder met Poppodium, Jaarmarkt, Kunstmarkt en nog meer. Alle activiteiten zijn in het centrum van het dorp op en aan

Nadere informatie

jaargang 18 nummer 5 oktober 2015 Uitnodiging

jaargang 18 nummer 5 oktober 2015 Uitnodiging Secr. Gerard Thijssen Rozenbloemstraat 34, 4921 KG Made Tel: 0162-683323 Mail: heemkundemadedrimmelen@gmail.com NIEUWSBRIEF jaargang 18 nummer 5 oktober 2015. Uitnodiging Op dinsdag 20 oktober organiseert

Nadere informatie

NATIONALE HERDENKING NATIONALE VIERING

NATIONALE HERDENKING NATIONALE VIERING 4 en 5 mei NATIONALE HERDENKING OP 4 MEI EN OP 5 MEI Elk jaar herdenken we op 4 mei de gevallenen van de Tweede Wereldoorlog en vieren we op 5 mei de bevrijding. Er zijn steeds minder mensen in Nederland

Nadere informatie

Verslag van de bouw van het oorlogsmonumentje in Maashees. Periode maart tot mei 2015:

Verslag van de bouw van het oorlogsmonumentje in Maashees. Periode maart tot mei 2015: Verslag van de bouw van het oorlogsmonumentje in Maashees. Periode maart tot mei 2015: Jos van Kooij 1 Wat er vooraf ging: Tijdens mijn onderzoek naar de bouw van de nieuwe kerk (2012-2013) in Maashees

Nadere informatie

Een impressie van de academische zitting en de expositie in het kader van Het jubileum Hof te Zande Kerk

Een impressie van de academische zitting en de expositie in het kader van Het jubileum Hof te Zande Kerk Een impressie van de academische zitting en de expositie in het kader van Het jubileum Hof te Zande Kerk 1209 2009. De academische zitting vond plaats op 31 oktober in de Hof te Zande Kerk. Op uitnodiging

Nadere informatie

65 jaar Bevrijdingsweek Zelhem 2010

65 jaar Bevrijdingsweek Zelhem 2010 65 jaar Bevrijdingsweek Zelhem 2010 van vrijdag 30 april tot en met zaterdag 8 mei 2010 Georganiseerd door de Buurt- en Toneelvereniging de Meene en Stichting Zelhem & Oranje mmv oa Museumboerderij Smedekinck

Nadere informatie

In de stilte van ons herdenken, sprak de herinnering.

In de stilte van ons herdenken, sprak de herinnering. Toespraak burgemeester K. Tigelaar ter gelegenheid van de dodenherdenking op vrijdag 4 mei 2012 Dames en heren, jongens en meisjes, In de stilte van ons herdenken, sprak de herinnering. Herinneringen aan

Nadere informatie

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 1. KB-0125-a-16-1-b

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 1. KB-0125-a-16-1-b Bijlage VMBO-KB 2016 tijdvak 1 geschiedenis en staatsinrichting CSE KB KB-0125-a-16-1-b Staatsinrichting van Nederland bron 1 Een Nederlandse munt (voor- en achterzijde): Op de munt links staat: Willem

Nadere informatie

WO DER ELBLING WÄCHST Concertreis 2008 Maastrichts Mannenkoor naar Trier deel 1.

WO DER ELBLING WÄCHST Concertreis 2008 Maastrichts Mannenkoor naar Trier deel 1. WO DER ELBLING WÄCHST Concertreis 2008 Maastrichts Mannenkoor naar Trier deel 1. Wat hebben we een fantastisch weer gehad op onze concertreis naar Trier. Al vanaf de opstapplaatsen zat de stemming er al

Nadere informatie

Speech tijdens opening tentoonstelling Oorlog! Van Indië tot Indonesië 1945-1950, Bronbeek.

Speech tijdens opening tentoonstelling Oorlog! Van Indië tot Indonesië 1945-1950, Bronbeek. Speech tijdens opening tentoonstelling Oorlog! Van Indië tot Indonesië 1945-1950, Bronbeek. 19 februari 2015 Goedemiddag, Ik ben heel blij met deze tentoonstelling. Als dochter van een oorlogsvrijwilliger

Nadere informatie

Bestaat Toeval? Een vakantie-impressie vol van synchroniciteit De meivakantie 2015 van Dinie en Jaap Craamer

Bestaat Toeval? Een vakantie-impressie vol van synchroniciteit De meivakantie 2015 van Dinie en Jaap Craamer Bestaat Toeval? Een vakantie-impressie vol van synchroniciteit De meivakantie 2015 van Dinie en Jaap Craamer Enige jaren geleden hebben mijn vrouw en ik een lezing van Selma Sevenhuijsen bijgewoond. Het

Nadere informatie

2 maart 1945. 2 maart 2016. Leerlingen groep 7 en 8 De Meeander Heelweg

2 maart 1945. 2 maart 2016. Leerlingen groep 7 en 8 De Meeander Heelweg 2 maart 1945 2 maart 2016 Leerlingen groep 7 en 8 De Meeander Heelweg Er kwamen 4 Duitsers bij de Bark. Ze slaan piketten, voor het plaatsen van batterijen veldartillerie. Maar op die dag gingen de verzetsgroepen

Nadere informatie

Beste lezer, Voor u ligt onze nieuwsbrief nummer twee en dertig, de 1 e van 2017.

Beste lezer, Voor u ligt onze nieuwsbrief nummer twee en dertig, de 1 e van 2017. NIEUWSBRIEF Nr.32-6 e JAARGANG uitgave nr.1 van 2017 opmaak: januari 2017 www.heemkunde-margraten.nl Verenigingslokaal: Rijksweg 68 Margraten (naast feestzaal het Kroontje en WOK) Beste lezer, Voor u ligt

Nadere informatie

Reisverslag Boedapest 2015 Deel 2 [1]

Reisverslag Boedapest 2015 Deel 2 [1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://www.wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Boedapest 2015 Deel 2 Reisverslag Boedapest 2015 Deel 2 [1] Door wjvanderzanden[2]op vr, 07/24/2015-13:29 Tags:reizen

Nadere informatie

De Borcht Nieuwsbrief

De Borcht Nieuwsbrief De Borcht Nieuwsbrief Baarloos Verleden LENTE/ZOMER 2016 Nr 37 ISSN: 1568 1939 http://deborcht.baarlo.com BAOLDERS WAORDEBOOK Het Baolders Waordebook is onder grote belangstelling op 22 maart gepresenteerd

Nadere informatie

De laatste wens van Maarten Ouwehand

De laatste wens van Maarten Ouwehand De laatste wens van Maarten Ouwehand Een verhalend ontwerp voor CKV waarin leerlingen op school een museum ontwerpen, inrichten en openen. Gemaakt voor en door: Andreas College Katwijk en Bureau voor Educatief

Nadere informatie

WERKBOEK. Lest we Forget

WERKBOEK. Lest we Forget 1 WERKBOEK Lest we Forget 2 Lest we Forget Dit is een uitgave van de stichting Aircraft Recovery Groep 1940-1945 Contact: Secretaris Stichting A.R.G. 1940-1945, Dorpsstraat 204H, 1566 AT Assendelft. Website:

Nadere informatie

Nieuwsbrief SHIB september 2013

Nieuwsbrief SHIB september 2013 Nieuwsbrief SHIB september 2013 www.shib.nl info@shib.nl Postbus 250, 3770 AG Barneveld Bankrekening 1526.55.018 t.n.v. SHIB SHIB 10 jaar en meer Al eerder lieten we weten: SHIB bestaat dit jaar 10 jaar!

Nadere informatie

Beste lezer, NIEUWSBRIEF Nr. 14-3 e JAARGANG uitgave nr. 4 van 2014 opmaak: 29 mei 2014

Beste lezer, NIEUWSBRIEF Nr. 14-3 e JAARGANG uitgave nr. 4 van 2014 opmaak: 29 mei 2014 NIEUWSBRIEF Nr. 14-3 e JAARGANG uitgave nr. 4 van 2014 opmaak: 29 mei 2014 info@heemkunde-margraten.nl www.heemkunde-margraten.nl Verenigingslokaal: Rijksweg 68 Margraten (naast feestzaal het Kroontje

Nadere informatie

Mededeling bestuur. Nieuws van de boekredactie. Activiteiten. Beste lezer, Voor u ligt nieuwsbrief nummer zestien, de 6 e van 2014.

Mededeling bestuur. Nieuws van de boekredactie. Activiteiten. Beste lezer, Voor u ligt nieuwsbrief nummer zestien, de 6 e van 2014. NIEUWSBRIEF Nr. 16-3 e JAARGANG uitgave nr.6 van 2014 opmaak: september 2014 info@heemkunde-margraten.nl www.heemkunde-margraten.nl Verenigingslokaal: Rijksweg 68 Margraten (naast feestzaal het Kroontje

Nadere informatie

September nummer 3

September nummer 3 Page 1 of 5 September 2013 - nummer 3 Dit is de nieuwsbrief van Het Land van Herle van september 2013. Deze nieuwsbrief verzenden we mede namens de historische en heemkundeorganisaties in Parkstad Limburg.

Nadere informatie

Heemkundekring Willem Snickerieme en Museum Zwaluws Erfgoed

Heemkundekring Willem Snickerieme en Museum Zwaluws Erfgoed Heemkundekring Willem Snickerieme en Museum Zwaluws Erfgoed Vastgesteld door het bestuur van de heemkundekring op 9 maart 2015. Wat is het Museum Zwaluws Erfgoed? Het museum Zwaluws Erfgoed is een etnografisch

Nadere informatie

Jaargang 51 Editie 01 Januari 2015

Jaargang 51 Editie 01 Januari 2015 Jaargang 51 Editie 01 Januari 2015 . Maandelijks convocaat voor de leden van het Katholiek Vrouwengilde van Tegelen en omstreken Jaargang 51 Nr. 1 januari 2015 Redactie: Tiny Testroote Contactadres voor

Nadere informatie

beeldende vakken CSE GL en TL

beeldende vakken CSE GL en TL Examen VMBO-GL en TL 2008 tijdvak 2 dinsdag 17 juni 9.00-11.00 uur beeldende vakken CSE GL en TL Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 34 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 64 punten

Nadere informatie

Hallo (Nummer 6, 19 december 2015 )

Hallo (Nummer 6, 19 december 2015 ) Hallo (Nummer 6, 19 december 2015 ) Beste ouder(s)/verzorger(s), In deze Hallo informatie over: Wat er speelt binnen de school Bericht uit groep 4B Kerstgedachte Agenda Nieuws uit de omgeving (Het Winterstraatje)

Nadere informatie

Beste lezer, Voor u ligt onze nieuwsbrief nummer drie en dertig, de 2 e van 2017.

Beste lezer, Voor u ligt onze nieuwsbrief nummer drie en dertig, de 2 e van 2017. NIEUWSBRIEF Nr.33-6 e JAARGANG uitgave nr.2 van 2017 Opmaak: april 2017 www.heemkunde-margraten.nl Verenigingslokaal: Rijksweg 68 Margraten (naast feestzaal het Kroontje en WOK) Beste lezer, Voor u ligt

Nadere informatie

Verslag Comeniusuitwisseling Polen oktober Maandag 29 september 2014

Verslag Comeniusuitwisseling Polen oktober Maandag 29 september 2014 Verslag Comeniusuitwisseling Polen oktober 2014 Maandag 29 september 2014 We hadden om 8 uur afgesproken op Schiphol in vertrek hal 1. Eenmaal verzameld moesten we ons inchecken. Nadat we ingecheckt waren

Nadere informatie

Programma 1 april tot en met 5 mei 2015

Programma 1 april tot en met 5 mei 2015 "Gemeente Epe 70 jaar bevrijding" Programma 1 april tot en met 5 mei 2015 Onderdeel Datum Tijd Locatie Nadere omschrijving Bevrijdingskrant 01.04.15 Huis aan huis verspreiding in de gemeente Epe Er wordt

Nadere informatie

Mevr. Habets-Abrahams

Mevr. Habets-Abrahams NIEUWSBRIEF Nr.24-4 e JAARGANG uitgave nr.6 van 2015 opmaak: oktober 2015 info@heemkunde-margraten.nl www.heemkunde-margraten.nl Verenigingslokaal: Rijksweg 68 Margraten (naast feestzaal het Kroontje en

Nadere informatie

JAARVERSLAG HKD MAART 2016

JAARVERSLAG HKD MAART 2016 JAARVERSLAG HKD 2015 15 MAART 2016 Verslag van het bestuur Het jaar 2015 stond voor het bestuur in het teken van het gestalte geven van onze vereniging en het uitvoeren van onze doelstelling. Historische

Nadere informatie

Wie was Schafrat(h)? En wat was de relatie met Van Gogh?

Wie was Schafrat(h)? En wat was de relatie met Van Gogh? Wie was Schafrat(h)? En wat was de relatie met Van Gogh? Soms weten bezoekers ons tijdens rondleidingen te vermelden dat Vincent van Gogh ooit een kamertje bewoonde in hotel Schafrath aan het Park in Nuenen.

Nadere informatie

Nieuwsbrief VSO N. 5 Op weg naar Pasen

Nieuwsbrief VSO N. 5 Op weg naar Pasen Nieuwsbrief VSO N. 5 Op weg naar Pasen Belangrijke Data Paasviering op school paasweekend Koningsspelen Meivakantie Eerste schooldag na meivakantie Donderdag 2 april Vrijdag 3 april t/m maandag 6 april

Nadere informatie

1. Voorwoord. 2. Terugblik

1. Voorwoord. 2. Terugblik v 2012 Inhoudsopgave 1. Voorwoord 2. Terugblik 3. Bijdrage aan het museum 4. Financiële verslaglegging 5. Doelstelling vrienden van museum Jan van der Togt Voorwoord 1. Voorwoord Het afgelopen jaar trok

Nadere informatie

Nieuwsbrief lente uitgave, 2012 Werkgroep Archeologie Schijf,

Nieuwsbrief lente uitgave, 2012 Werkgroep Archeologie Schijf, Nieuwsbrief lente uitgave, 2012 Werkgroep Archeologie Schijf, De kinderen maken geschiedenis in Schijf. In de kerstvakantie hebben we op donderdag 5 januari 2012 met 7 personen een harde wind doorstaan

Nadere informatie

Iris marrink Klas 3A.

Iris marrink Klas 3A. Iris marrink Klas 3A. 1 Inhoud. 1- Voorpagina 2- Inhoud, inleiding & mijn mening 3- Dag 1 4- Dag 2 5- Dag 3 6- Dag 4 7- Dag 5 Inleiding. Ik kreeg als opdracht om een dagverslag te maken over Polen. 15

Nadere informatie

nr. 11, schooljaar 2011-2012

nr. 11, schooljaar 2011-2012 nr. 11, schooljaar 2011-2012 Presentatieavond nieuwe ouders Helaas is er iets misgegaan in de communicatie over de presentatieavond voor nieuwe ouders. Om verwarring te voorkomen, willen we deze avond

Nadere informatie

1. Historisch kader ( wat was Vluchtoord, foto s-filmpjes etc) via de site: vvvuden.nl gratis

1. Historisch kader ( wat was Vluchtoord, foto s-filmpjes etc) via de site: vvvuden.nl gratis Keuzemenu onderwijs herdenken Vluchtoord Inschrijven bij tim@stichtingc.nl. 1. Historisch kader ( wat was Vluchtoord, foto s-filmpjes etc) via de site: vvvuden.nl 2. Vertaling Vluchtoord naar vluchtelingenproblematiek

Nadere informatie

Van dreuge bonen, mit n binkje, spekkedikken en krudhoorns oet de weck

Van dreuge bonen, mit n binkje, spekkedikken en krudhoorns oet de weck Van dreuge bonen, mit n binkje, spekkedikken en krudhoorns oet de weck Nijjoarsveziede 2013 Historische Vereniging Hoogezand Sappemeer e.o. Henk Scholte en zien muzikoale pazzipant Bert Ridderbos En Thomasvaer

Nadere informatie

De Kunst van het Ondernemen. Boekhandel Voorhoeve, Amin Usman & Kunstenaar Elganan Jelsma 2014 BLOG door ELGANAN

De Kunst van het Ondernemen. Boekhandel Voorhoeve, Amin Usman & Kunstenaar Elganan Jelsma 2014 BLOG door ELGANAN De Kunst van het Ondernemen Boekhandel Voorhoeve, Amin Usman & Kunstenaar Elganan Jelsma 2014 BLOG door ELGANAN Voorjaar 2014: Start van een nieuw Kunstproject Woensdag 5 maart 2014 Na een paar mails te

Nadere informatie

April 2013. Beste allemaal, Burgemeester Aboutaleb op bezoek

April 2013. Beste allemaal, Burgemeester Aboutaleb op bezoek April 2013 Beste allemaal, Burgemeester Aboutaleb op bezoek Wat een geweldige feestweek! De hele week heeft in het teken gestaan van de kroning van prins Willem Alexander tot Koning van ons land. Maandagmorgen

Nadere informatie

Wat rest is een foto

Wat rest is een foto Wat rest is een foto Serie: Verhalen kind in oorlog Tekst: Meike Jongejan Onderzoek: Mariska de Boer en Hans Groeneweg Redactie: Jan van Zijverden Vormgeving: Richard Bos 2015, Fries Verzetsmuseum, Leeuwarden

Nadere informatie

Decembermail. Pepernoten bakken

Decembermail. Pepernoten bakken Decembermail Pepernoten bakken Wat rook het heerlijk in de school! Kinderen van groep 1 en 2 hebben de eerste week van december pepernoten gebakken. In kleine groepjes onder leiding van een ouder hebben

Nadere informatie

MYSTERIES VAN HET VENERABEL

MYSTERIES VAN HET VENERABEL MYSTERIES VAN HET VENERABEL Elke tweede donderdag na Pinksteren viert de Katholieke Kerk Sacramentsdag. Men herdenkt de instelling van de eucharistie, waarbij Jezus Christus zichzelf onder de gedaanten

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. St. Aloysiusschool

NIEUWSBRIEF. St. Aloysiusschool St. Aloysiusschool Boskamp 19 8121CW Olst Tel: 0570-561564 E-mail: aloysius@mijnplein.nl LEEF LEER LACH NIEUWSBRIEF Januari 2016 Sinterklaas opent de Bieb op school en leent het eerste boek op de St. Aloysiusschool.

Nadere informatie

WiekenWeetjes. WiekenWeetjes. Mededelingenblad voor ouder(s)/verzorger(s) Jaargang 12 nummer 4 2 oktober 2015

WiekenWeetjes. WiekenWeetjes. Mededelingenblad voor ouder(s)/verzorger(s) Jaargang 12 nummer 4 2 oktober 2015 WiekenWeetjes Mededelingenblad voor ouder(s)/verzorger(s) Jaargang 12 nummer 4 2 oktober 2015 Algemeen Belangrijke data: 1 7/10 start kinderboekenweek 2 14/10 Kijkavond en schoolfoto verkoop 18.30 uur

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Wat staat er in deze nieuwsbrief: Werken bij Groen Doen. Een ochtendje Nac. Rondleiding scholieren. 1 April. Voorjaar!

NIEUWSBRIEF. Wat staat er in deze nieuwsbrief: Werken bij Groen Doen. Een ochtendje Nac. Rondleiding scholieren. 1 April. Voorjaar! NIEUWSBRIEF Wat staat er in deze nieuwsbrief: Werken bij Groen Doen Een ochtendje Nac Rondleiding scholieren 1 April Voorjaar! Nieuwsbrief GroenDoen 1 Werken bij Groen Doen Een van de belangrijkste dingen

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2011 VERENIGING OUD ENKHUIZEN

JAARVERSLAG 2011 VERENIGING OUD ENKHUIZEN JAARVERSLAG 2011 VERENIGING OUD ENKHUIZEN Bestuur Het bestuur was in 2011 als volgt samengesteld: Dhr. K.E. Koeman voorzitter Dhr. E. Lijnzaad vice-voorzitter *) Mw. J. Albers secretaris Dhr. J. Koekkoek

Nadere informatie

Vereniging Oud-Scherpenzeel neemt nieuw documentatiecentrum in gebruik. Opening en Open Huis tijdens Monumentendag.

Vereniging Oud-Scherpenzeel neemt nieuw documentatiecentrum in gebruik. Opening en Open Huis tijdens Monumentendag. Vereniging Oud-Scherpenzeel neemt nieuw documentatiecentrum in gebruik. Opening en Open Huis tijdens Monumentendag. Het Koetshuis, het nieuwe onderkomen van Ver.Oud-Scherpenzeel. Regelmatig publiceert

Nadere informatie

De tijd die ik nooit meer

De tijd die ik nooit meer De tijd die ik nooit meer vergeet Jan Smit uit eigen pen deel 3 De Stiep Educatief De tijd die ik nooit meer vergeet De schrijver die blij is dat hij iets kan lezen en schrijven, vertelt over zijn jeugd.

Nadere informatie

Van harte gefeliciteerd!

Van harte gefeliciteerd! Obs De Plaats Schoolwerf 1 1657 LD Abbekerk T: 0229-581278 E: info@obsdeplaats.nl Zaterdag 14 maart Woensdag 18 maart Donderdag 19 maart Vrijdag 13 maart 2015 Ophalen oud papier. Lopers zijn: Smit (lindenstr)(2014),

Nadere informatie

Deel 2 Specifieke informatie over St. Franciscus

Deel 2 Specifieke informatie over St. Franciscus Deel 2 Specifieke informatie over St. Franciscus Woon- en Zorgcentrum St. Franciscus in Coevorden bestaat al sinds 1958 en is het oudste katholieke woon- en zorgcentrum in Drenthe. In 2006 is het oude

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 11 september 2013

NIEUWSBRIEF 11 september 2013 NIEUWSBRIEF 11 september 2013 Steenlegging op 30 oktober Op 30 oktober zal de derde steenlegging plaatsvinden in de Asser wijk Oud-Zuid. Hier worden 36 stenen gelegd voor 33 Joodse slachtoffers en 3 verzetsmensen.

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF DARES R09-UTRECHT SPECIALE DDW UITGAVE

NIEUWSBRIEF DARES R09-UTRECHT SPECIALE DDW UITGAVE NIEUWSBRIEF DARES R09-UTRECHT SPECIALE DDW UITGAVE Inhoud Voorwoord Uitgebreid verslag met veel foto s van het DARES Deelnemers Weekend Voorwoord Deze extra nieuwsbrief is een uitgave van DARES R09-Utrecht

Nadere informatie

Toespraak 14 mei 2016 Stichting Artilleriemonument Dubbeldam Uitgesproken door de heer drs. A.A.M. Brok, burgemeester van Dordrecht

Toespraak 14 mei 2016 Stichting Artilleriemonument Dubbeldam Uitgesproken door de heer drs. A.A.M. Brok, burgemeester van Dordrecht Toespraak 14 mei 2016 Stichting Artilleriemonument Dubbeldam Uitgesproken door de heer drs. A.A.M. Brok, burgemeester van Dordrecht De burgemeester kan in zijn toespraak afwijken van deze tekst. Geachte

Nadere informatie

Beeldverslag van een Haagse wijk

Beeldverslag van een Haagse wijk Beeldverslag van een Haagse wijk In deze opdracht maken de leerlingen een beeldverslag van een Haagse wijk of een deel daaruit over de situatie in de periode van rond en tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Nadere informatie

LES 6. Nu zie je Hem wel, nu zie je Hem niet.

LES 6. Nu zie je Hem wel, nu zie je Hem niet. LES Nu zie je Hem wel, Sabbat Doe Lees Lukas 4. 40 nu zie je Hem niet. Heb je weleens een moment gehad dat je het gevoel had dat God heel dicht bij je was? Misschien door een liedje, een bijbelvers, een

Nadere informatie

Op bezoek in de Sint Bavo Basiliek aan de Leidsevaart.

Op bezoek in de Sint Bavo Basiliek aan de Leidsevaart. Op bezoek in de Sint Bavo Basiliek aan de Leidsevaart. Via de Nederlandse Genealogische Vereniging, afd. Kennemerland zijn we in de gelegenheid gesteld om een rondleiding in de Sint Bavo Basiliek bij te

Nadere informatie

SERIE LEVENSBESCHRIJVINGEN NR. 2 G.H. VEENSTRA

SERIE LEVENSBESCHRIJVINGEN NR. 2 G.H. VEENSTRA SERIE LEVENSBESCHRIJVINGEN NR. 2 G.H. VEENSTRA Wim de Kam. 15 In het tweede deel van deze serie thans een aanzet tot een levensbeschrijving van de heer G.H.Veenstra. Ik noem het een aanzet omdat er nog

Nadere informatie

Over de Maas. Het oorlogsverhaal van de 15-jarige Harrie Bloemen. Harrie Bloemen

Over de Maas. Het oorlogsverhaal van de 15-jarige Harrie Bloemen. Harrie Bloemen Voor Fritz - 1 - - 2 - Over de Maas Het oorlogsverhaal van de 15-jarige Harrie Bloemen Harrie Bloemen - 3 - - 4 - Harrie bij de resten van een ontplofte nevelwerper raket, lente 1946 in de achtertuin -

Nadere informatie

ASJEMENOU 8 t/m 15 april 2016. PROJECTWEEK Ter land, ter zee en in de lucht

ASJEMENOU 8 t/m 15 april 2016. PROJECTWEEK Ter land, ter zee en in de lucht ASJEMENOU 8 t/m 15 april 2016 PROJECTWEEK Ter land, ter zee en in de lucht A.s. maandag 11 april is het weer zover!! Om kwart voor negen wordt de projectweek, 'Ter land, ter zee en in de lucht' energiek

Nadere informatie

SYNAGOGE SCHOOL OPDRACHT. Dienst in de Grote Synagoge Vervaardiger: Martin Monnickendam. Materiaal: pastel, aquarel, plakkaatverf.

SYNAGOGE SCHOOL OPDRACHT. Dienst in de Grote Synagoge Vervaardiger: Martin Monnickendam. Materiaal: pastel, aquarel, plakkaatverf. b WAT GA JE DOEN? Binnenkort geef je samen met een klasgenoot een presentatie in het. Het onderwerp van je presentatie is: ONDERWERP: SCHOOL OPDRACHT e g o g a Syn Dienst in de Grote Synagoge Vervaardiger:

Nadere informatie

Rietveld school art by night Donderdag 20 februari van 18.30 tot 20.30 uur

Rietveld school art by night Donderdag 20 februari van 18.30 tot 20.30 uur Badhoevedorp, 2 februari 2014 JUBILEUMNIEUWSBRIEF 4. Dit is alweer de vierde jubileumnieuwsbrief. Het jubileumjaar is voor de helft voorbij en we kunnen wederom terugkijken op een aantal geslaagde feestelijke

Nadere informatie

Mijn mond zat vol aarde

Mijn mond zat vol aarde Mijn mond zat vol aarde Serie: Verhalen kind in oorlog Tekst: Meike Jongejan Onderzoek: Mariska de Boer en Hans Groeneweg Redactie: Jan van Zijverden Vormgeving: Richard Bos 2015, Fries Verzetsmuseum,

Nadere informatie

Ieders talent een toekomst!

Ieders talent een toekomst! Ieders talent een toekomst! collectieve vrije dagen hele dag namiddag vrijdag 13 03 2015 1 2 3 4 5 vrijdag 22 05 2015 1 5 vrijdag 10 07 2015 1 2 3 4 5 OPEN MORGEN op woensdag 4 maart a.s. van 09.00 11.30

Nadere informatie

Programma. Cultuurevenement Meerssen in de ban van van 12 augustus t/m 23 september Meer informatie:

Programma. Cultuurevenement Meerssen in de ban van van 12 augustus t/m 23 september Meer informatie: Programma Cultuurevenement Meerssen in de ban van van 12 augustus t/m 23 september 2012 Tentoonstellingslocaties: Leopoldskerkje - Gansbaan 9 - Meerssen Synagoge - Kuileneindestraat 22a - Meerssen Landgoed

Nadere informatie

Nieuwsbrief 18 30 april 2015

Nieuwsbrief 18 30 april 2015 Westervalge 5 9989 EB Warffum Telefoon: 42 2330 email: obsjanseniusdevries@lauwerseneems.nl http://www.janseniusdevries.nl Nieuwsbrief 18 30 april 2015 Agenda. 2 t/m 17 mei Meivakantie 4 mei Dodenherdenking

Nadere informatie

Wegens het gezegde: wat in Arnsberg gebeurt, blijft in Arnsberg zijn de personen op de foto onherkenbaar gemaakt!!

Wegens het gezegde: wat in Arnsberg gebeurt, blijft in Arnsberg zijn de personen op de foto onherkenbaar gemaakt!! ARNSBERG 2017 Op vrijdag 30 juni was het weer zover, het weekendje Arnsberg werd om 19.00 uur aangevangen. Met 4 personen reden we naar het Landsberger hof in Arnsberg. De bedoeling was dat we 1 of 2 glaasjes

Nadere informatie

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum.

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum. 2 INTRODUCTIE is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het. In het wordt de geschiedenis verteld aan de hand van schilderijen en voorwerpen. Je gaat met de groep naar het museum. In dit werkboekje

Nadere informatie

Voorwoord. Rome en de Romeinen

Voorwoord. Rome en de Romeinen Voorwoord Rome en de Romeinen Dit verhaal speelt in Rome, ongeveer 2000 jaar geleden. Rome was toen een rijke stad, met prachtige gebouwen. Zoals paleizen voor de keizers, voor de Senaat en voor de grote

Nadere informatie

Michiel de Ruyter. pagina 25 en minuten

Michiel de Ruyter. pagina 25 en minuten Les behorend bij de volgende pagina s uit het boek Mail uit Barbarije : pagina 25 en 60 Link met andere vakken: beeldende vorming taal Tijdsindicatie: 65 minuten 8.14 Michiel de Ruyter in 2057 In 2007

Nadere informatie

30 januari 2015 Nummer 10

30 januari 2015 Nummer 10 30 januari 2015 Nummer 10 Inhoud: Daltondag Schoolfoto s Carnaval 2015 De Optochtroute Continurooster Komt dat zien! Komt dat zien! Ingekomen stuk: Carnaval voor de jeugd Ingekomen stuk: Jeugdpronkzitting

Nadere informatie

Verslag weekend 29/2 tot 2/3/2008

Verslag weekend 29/2 tot 2/3/2008 A;Sabbe Harelbeke 7/3/08 Vrijdag 29/2/2008 Verslag weekend 29/2 tot 2/3/2008 Van vrijdag 29 februari tot 2maart 2008 had het openingsweekend van de Zwervers Kortrijk plaats in Zottegem. Het RV was de parking

Nadere informatie

ONTDEK HET ZELF HANDLEIDING VOOR DE LEERKRACHT VOOR DE HELE SCHOOL

ONTDEK HET ZELF HANDLEIDING VOOR DE LEERKRACHT VOOR DE HELE SCHOOL ONTDEK HET ZELF HANDLEIDING VOOR DE LEERKRACHT VOOR DE HELE SCHOOL IN DEZE HANDLEIDING VIND JE ALLE INFORMATIE OVER HET MAKEN VAN HET ONTDEK HET ZELF POP-UP MUSEUM TIJDENS DE KINDERBOEKENWEEK. DE OPDRACHTEN,

Nadere informatie

Nieuwsbrief 6 Schooljaar november 2014

Nieuwsbrief 6 Schooljaar november 2014 Nieuwsbrief 6 Schooljaar 2014-2015 november 2014 Hoofdweg 2034 2158MC Buitenkaag 0252 544308 directeur@st-willibrordusschool.nl www.st-willibrordusschool.nl In dit nummer Pepernoten bakken Sinterklaasfeest

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF Jaargang 13 Nummer 5 3 december 2012. 1.Beste ouders,

NIEUWSBRIEF Jaargang 13 Nummer 5 3 december 2012. 1.Beste ouders, NIEUWSBRIEF Jaargang 13 Nummer 5 3 december 2012 1.Beste ouders, December is altijd een drukke maand op school. We zijn op school druk in de weer met allerlei activiteiten rondom Sinterklaas en Kerst.

Nadere informatie

Voorbeelden van draaiboeken

Voorbeelden van draaiboeken Praktische tips 2 Voorbeelden van draaiboeken 3 Voorbeeld uitnodiging herdenking 4 Voorbeeld uitnodiging overdracht 5 Voorbeeld welkomstwoord 5 Voorbeeld slotwoord 6 Gedichten Voorbeelden van draaiboeken

Nadere informatie

En dan gingen wij met de bus verder naar het kamp II bezoeken, gelukkig is dat maar korte duur, wij waren al moe van veel rondlopen.

En dan gingen wij met de bus verder naar het kamp II bezoeken, gelukkig is dat maar korte duur, wij waren al moe van veel rondlopen. En dan gingen wij met de bus verder naar het kamp II bezoeken, gelukkig is dat maar korte duur, wij waren al moe van veel rondlopen. Geschiedenis In het stadje Auschwitz (Pools: Oswiecim) ligt stille getuige

Nadere informatie

Reizende expositie Herstel, Groei en Vernieuwing 1940-1965

Reizende expositie Herstel, Groei en Vernieuwing 1940-1965 Reizende expositie Herstel, Groei en Vernieuwing 1940-1965 De wederopbouw van Nederland in de periode 1940-1965 is een belangrijke ontwikkeling in de Nederlandse geschiedenis. Het was een periode van herstel

Nadere informatie

Zonne(blad)wijzer Nieuws uit de groepen

Zonne(blad)wijzer Nieuws uit de groepen 08/04 T/M 15/4 2014 WEEKNUMMER 15/16 Kalender 17/4 Paasviering in de klassen 18/4-21/4 Zijn de leerlingen vrij(goede Vrijdag en tweede Paasdag) 25/4 Oranjedag(alle leerlingen zijn na de rommelmarkt vrij)

Nadere informatie

1. Liedje Welkom welkom http://www.youtube.com/watch?v=t5ajdsxwmhu 2. Liedje: Jij mag er zijn.

1. Liedje Welkom welkom http://www.youtube.com/watch?v=t5ajdsxwmhu 2. Liedje: Jij mag er zijn. NIEUWSBRIEF 2 Oktober 2013-20142014 Geachte Ouders/verzorgers, De eerste 9 weken zitten erop. De leerlingen en leerkrachten hebben hard gewerkt. Met z n allen hebben we goed ons best gedaan op de leervakken,

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. 3 e jaargang - februari 2015 - nr. 2 Onder redactie van het secretariaat van CCN-Z.

NIEUWSBRIEF. 3 e jaargang - februari 2015 - nr. 2 Onder redactie van het secretariaat van CCN-Z. NIEUWSBRIEF 3 e jaargang - februari 2015 - nr. 2 Onder redactie van het secretariaat van CCN-Z. Een nieuwe start. Na de beschadigende brand van december zijn we al weer een paar weken met zijn allen aan

Nadere informatie

Honderd jaar wonen in 't Ambacht, van algemeen belang naar Rhiant 1915-2015 Winterfair Dorpskerk.

Honderd jaar wonen in 't Ambacht, van algemeen belang naar Rhiant 1915-2015 Winterfair Dorpskerk. MEDEDELINGENBLAD NR 85 November 2015 Honderd jaar wonen in 't Ambacht, van algemeen belang naar Rhiant 1915-2015 Na de officiële opening ter gelegenheid van het 100- jarig bestaan van Stichting Rhiant

Nadere informatie

Reis Erasmus+ naar Roemenië: 8 t/m 12 oktober 2016.

Reis Erasmus+ naar Roemenië: 8 t/m 12 oktober 2016. Reis Erasmus+ naar Roemenië: 8 t/m 12 oktober 2016. Deelnemers: José Boenders, Niek Kroep, Laura Kuipers, Christel Monnink en Ans Pol. Na een vroege treinreis op zaterdag 8 oktober jl. kwamen we in de

Nadere informatie

belangrijke data... 5 december 2014, nr. 8

belangrijke data... 5 december 2014, nr. 8 belangrijke data..... 5 december 2014, nr. 8 Don 18 dec Kerstdiner, 18.00 19.00 uur: alle kinderen vanaf 12.00 uur vrij Vrij 19 dec Start kerstvakantie, alle kinderen vanaf 12.00 uur vrij. De Kerstvakantie

Nadere informatie

Strategieles Verbanden (Relaties en verwijswoorden) niveau A

Strategieles Verbanden (Relaties en verwijswoorden) niveau A Strategieles Verbanden (Relaties en verwijswoorden) niveau A Wat doe je in deze les? Bij Nieuwsbegrip lees je altijd een tekst met het stappenplan. Je gaat vaak op zoek naar verbanden in een tekst. Wat

Nadere informatie

HERINNERINGEN. tante Nel. van de kinderen van Brand en Greet. aan

HERINNERINGEN. tante Nel. van de kinderen van Brand en Greet. aan HERINNERINGEN van de kinderen van Brand en Greet 1 aan tante Nel Anneke van Brand en Greet: Utrecht, Gr. v. Prinstererstaat 26. Vijf december, 1933? Sinterklaasavond. In gespannen afwachting van de komst

Nadere informatie

Tijdens de ledenbijeenkomst op 23 november wordt de eerste Kroniek 2007 overhandigd aan Simon Bontekoning.

Tijdens de ledenbijeenkomst op 23 november wordt de eerste Kroniek 2007 overhandigd aan Simon Bontekoning. JAARVERSLAG 2007 Het bestuur, bestaande uit: Lou Klaver, Anneke Helder, Peter Timmerman, Peter Sasburg en vanaf maart Annie Vlaar-Oudeman, is 8 maal voor vergadering bijeen geweest. In november konden

Nadere informatie

Ik roep u op, en ik mag dat als vertegenwoordiger van het meest bescheiden deel van de Limburgse bevolking, want dat

Ik roep u op, en ik mag dat als vertegenwoordiger van het meest bescheiden deel van de Limburgse bevolking, want dat Toespraak door de Gouverneur, de heer drs. Th.J.F.M. Bovens, bij gelegenheid van de installatie en beëdiging van de heer L.M.C. Winants tot burgemeester van de gemeente Brunssum op 16 januari 2013 te Brunssum.

Nadere informatie

Schildervakanties. Inspirerende workshops en vrij schilderen

Schildervakanties. Inspirerende workshops en vrij schilderen Schildervakanties Kunstschilder José van den Helder-van Oudenallen geeft met veel enthousiasme schilderworkshops voor beginnende en gevorderde schilders. Op een vrije en toegankelijke manier brengt zij

Nadere informatie

Jaarverslag Open monumentendag

Jaarverslag Open monumentendag Jaarverslag 2013 Het bestuur: we zijn 8 maal voor bestuursvergadering bijeen geweest, 1 ledenvergadering. Op 15 maart was onze jaarvergadering. Tijdens deze vergadering zijn met goedkeuring van de leden

Nadere informatie

Op de grens van hemel en aarde. Een bijna-doodervaring

Op de grens van hemel en aarde. Een bijna-doodervaring Op de grens van hemel en aarde Een bijna-doodervaring Eerste druk, 2014 2014 Tineke H.C.M. Verwij Illustraties: Tineke H.C.M. Verwij Coverfoto: Tineke H.C.M. Verwij isbn: 9789048432684 nur: 402 Uitgever:

Nadere informatie

Hoofdstuk 18 Regionaal archief en Open monumentdagen

Hoofdstuk 18 Regionaal archief en Open monumentdagen Hoofdstuk 18 Regionaal archief en Open monumentdagen Samenvatting Regionaal Archief Leiden Eén op de vijf Leidenaren heeft het afgelopen jaar informatie gezocht over de geschiedenis van Leiden en omgeving

Nadere informatie

Nieuwsbrief 18 december 2015

Nieuwsbrief 18 december 2015 Nieuwsbrief 18 december 2015 De Waalse school ontmoet burgemeester Aboutaleb! Woensdagmiddag is door burgemeester Aboutaleb in de Centrale Bibliotheek de tentoonstelling 'Samen leven' geopend. In deze

Nadere informatie

Wat? Nr. 30 16 april schooljaar 2014-2015. Uitnodiging ouderavond. Koningsspelen

Wat? Nr. 30 16 april schooljaar 2014-2015. Uitnodiging ouderavond. Koningsspelen Nr. 30 16 april schooljaar 2014-2015 C.B.S. Willem Alexander Oranjestraat 2 7753 TK Dalerpeel info@waschooldp.nl 0524-571956 www.waschooldp.nl info@waschooldp.nl www.waschooldp.nl Hallo kinderen en ouder(s)/verzorger(s)

Nadere informatie

Gebedsboek. voor dagelijks gebruik. Dinsdag

Gebedsboek. voor dagelijks gebruik. Dinsdag Gebedsboek voor dagelijks gebruik Gemaakt door club 12-14 Marije Hoekstra Indra de Vries Delia Postma Ekyoci Amisi Shabani Jentje Hansma Johan Gjaltema Mendé Bosma Femke Veenhuizen Elzerd Elzinga Gert

Nadere informatie