Voedselverpakking wordt actiever en intelligenter: nieuwe technieken in de strijd tegen voedselbederf

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voedselverpakking wordt actiever en intelligenter: nieuwe technieken in de strijd tegen voedselbederf"

Transcriptie

1 Dossier Voedselverpakking wordt actiever en intelligenter: nieuwe technieken in de strijd tegen voedselbederf De industrie is voortdurend op zoek naar nieuwe verpakkingstechnieken die actief inwerken op de omgevingslucht van voedingswaren. Deze kunnen het geleidelijke bederf aanzienlijk afremmen en de controle van de versheid verbeteren. De verpakkingen worden daardoor steeds geraffineerder. "Smart Packaging" kent de laatste jaren een gestage groei en draagt ertoe bij dat voedselverspilling wordt vermeden (zie ook fiche "Veelzijdige verpakkingen"). Een greep uit de voornaamste recente innovaties. Klassieke verpakkingen beschermen de voeding op een passieve manier en geven enkel een indicatie van de uiterste houdbaarheidsdatum. Ze sluiten de voeding zoveel mogelijk af van de buitenwereld, zonder verdere ingreep. Sinds de jaren negentig ontstaan er echter steeds meer geraffineerde verpakkingstechnieken, bekend onder de verzamelnaam "Smart Packaging". De Europese richtlijn 1935/2004/EC maakt daarbij een onderscheid tussen intelligente en actieve verpakkingen. Intelligente verpakkingen: informeren Intelligente verpakkingen hebben een informatieve functie. Ze vullen de houdbaarheidsinformatie aan, bijvoorbeeld door te verklikken wanneer de verpakking is beschadigd of wanneer het product ergens in de logistieke keten niet voldoende werd gekoeld. TTI s (Time-Temperature Indicators) zijn intelligente verpakkingen die focussen op temperatuurschommelingen. Vaak is vroegtijdig bederf immers te wijten aan onvoorziene onderbrekingen in de koudeketen. Actieve verpakkingen: conditioneren Actieve verpakkingen conditioneren de lucht in de verpakking om de (bio)chemische afbraakprocessen af te remmen en het gedrag van de micro-organismen te sturen. Voorbeelden zijn luchtdichte verpakkingen gevuld met een speciaal samengesteld gasmengsel (Modified Atmosphere Packaging of MAP) of luchtdoorlatende systemen met gecontroleerd Om te onthouden De industrie ontwikkelt steeds geraffineerdere verpakkingen om de houdbaarheid van verse voeding te verbeteren en voedselverspilling te vermijden. Intelligente verpakkingen zoals TTI s verfijnen de houdbaarheidsinformatie door rekening te houden met temperatuurschommelingen of andere incidenten. geconditioneerde lucht (Equilibrium Modified Atmosphere Packaging of EMAP). Sommige verpakkingen verminderen de invloed van schadelijke stoffen door deze te evacueren of zelfs chemisch te neutraliseren. Al deze verpakkingen werken gedurende de hele houdbaarheidsperiode actief in op het product om bederf of kwaliteitsverlies zolang mogelijk uit te stellen. Actieve verpakkingstechnieken zoals MAP of EMAP conditioneren de lucht rond de voeding om de (bio) chemische afbraakprocessen af te remmen en het gedrag van de micro-organismen te sturen. Editie : februari 2009 V.U. : J. Goossens Fost Plus vzw Martinus V-straat 40 BE-1200 Brussel Gedrukt op gerecycleerd papier Niet op de openbare weg gooien.

2 Dossier Voedselverpakking wordt actiever en intelligenter: nieuwe technieken in de strijd tegen voedselbederf Het hart van het OnVu-label verbleekt op basis van de geaccumuleerde omgevingstemperatuur, een goede indicatie van geleidelijk bederf. UV-Vis Filter Active material Self-adhesive label Reference scale Verkleuring label verraadt bederf Om de zwakke schakels in de koudeketen te detecteren ziet de industrie wel heil in zogenaamde Time-Temperature Indicators of TTI s. Dit zijn labels die visueel aangeven of een product onverwachte temperatuurschommelingen heeft ondergaan en in hoeverre het daaronder heeft geleden. Zo brengt het Duitse bedrijf Bizerba het systeem OnVu op de markt, een label met blauwe inkt op basis van organische kristallen. Het label wordt onder invloed van UV-licht geactiveerd bij het verpakken en kleurt donkerblauw. Daarna verbleekt het geleidelijk op basis van de geaccumuleerde omgevingstemperatuur. De vermindering in kleurintensiteit is een goede indicatie voor het geleidelijke bederf. Het is wel nodig om de labels voor elk product en elke verpakking specifiek te conditioneren. Bijvoorbeeld: een label voor vis in een gewone aërobe verpakking moet met een lagere dosis UV worden geactiveerd dan een label voor dezelfde vis in een MAP-verpakking, omdat die laatste verpakking beter beschermt. De verpakking afstemmen op het product kan ook door de samenstelling van de inkt te wijzigen. Enthousiasme en afwachtende houding In de Mexicaanse keten Superama werd een pilootproject met OnVu alvast positief onthaald. Onderzoek wees uit dat de klanten dankzij het label zorgvuldiger omsprongen met hun koopwaar om de koudeketen ook op weg naar huis en thuis te respecteren. Sommige klanten vroegen zelfs of ze de labels voor eigen gebruik konden kopen, zegt Rob Dieu, Sales Manager Industrial Applications bij Bizerba België. Het is een begrijpelijke vraag, maar technisch helaas niet haalbaar. In Duitsland moest Bizerba een alternatieve oplossing bedenken. Een aantal distributeurs vreesde namelijk dat klanten die hun verse voeding misschien achteloos in de zon zouden laten liggen, nadien zouden komen klagen dat het product de houdbaarheidsdatum niet haalde. Daarom werd bij een aantal tests in Duitsland een etiket uit twee lagen gebruikt. Het eigenlijke OnVu-label werd aan de kassa verwijderd en eronder werd een bewustmakingslabel zichtbaar. Dat was wel zonde, zegt Dieu, want zo verdween het zelfcontrolemiddel van de consument. Maar een afwachtende houding heb je bij elke innovatie. Tijdens een proefproject met het OnVu-label bleek dat klanten zorgvuldiger omsprongen met hun koopwaar om zelf de koudeketen overal te respecteren.

3 Dossier Voedselverpakking wordt actiever en intelligenter: nieuwe technieken in de strijd tegen voedselbederf MAP-verpakkingen zijn luchtdichte bakjes gevuld met een aangepast mengsel van O 2, N 2 en CO 2. MAP remt groei van bacteriën, vlees blijft langer goed Verse voedingswaren zoals vis, vetrijk vlees en bereide gerechten zijn zonder speciale maatregelen slechts heel beperkt houdbaar. In de jaren negentig ontwikkelde de industrie hiervoor een techniek die de houdbaarheid quasi verdubbelt: MAP of Modified Atmosphere Packaging. MAP-verpakkingen zijn een aantrekkelijk alternatief voor vacuüm. Het zijn luchtdichte bakjes gevuld met een aangepast mengsel van O 2, N 2 en CO 2. Het gasmengsel heeft geen negatieve invloed op de kwaliteit van de voeding, maar remt de microbiële activiteit af. Tegelijk zorgt het ervoor dat het product appetijtelijk blijft ogen. Zo ziet vers vlees er in een MAP-verpakking sappig rood uit terwijl het in een vacuümverpakking eerder donkerpaars kleurt. De kostprijs mag niet oplopen MAP werd aanvankelijk vooral voor vis gebruikt, nadien voor verse vleeswaren. Intussen wordt MAP ook steeds meer gebruikt voor andere producten zoals kaas en bereide gerechten. De techniek is breed toepasbaar, zegt Christian Vlasselaer, Managing Director van Multivac, fabrikant van verpakkingsmachines. De enige variabele is de samenstelling van het gasmengsel. Toch zijn er enkele economische overwegingen die de keuze voor MAP mee bepalen. Een MAP-verpakking is in elk geval duurder dan een klassieke verpakking met een luchtdoorlatende De kopruimte kan nog kleiner Met aangepaste technieken kan de kopruimte nog kleiner worden gemaakt. Zo bestaan er systemen waarbij over het vlees eerst een luchtdoorlatende folie wordt gespannen om te vermijden rekfolie. Het verpakken vereist ook complexere en minder flexibele machines, onder meer omdat de bakjes altijd dezelfde afmeting moeten hebben. Bovendien is een MAP-verpakking vaak groter dan de klassieke versie omdat het gasmengsel voldoende volume nodig heeft. Het vlees mag ook niet in aanraking komen met de folie. Daarom voorzien we altijd een kopruimte, zegt Christian Vlasselaer. We proberen die dan wel zo klein mogelijk te maken, onder meer om de transportkosten te beperken. dat het vlees verschuift. Een andere techniek is het gebruik van een folie bestaande uit twee luchtdoorlatende laagjes en een luchtdichte toplaag. De middelste laag bevat dan altijd zuurstof. Het gebruik van MAP-technologie laat toe om de hoeveelheid bewaringsmiddelen in het voedsel te verminderen. Editie : februari 2009 V.U. : J. Goossens Fost Plus vzw Martinus V-straat 40 BE-1200 Brussel Gedrukt op gerecycleerd papier Niet op de openbare weg gooien.

4 Dossier Voedselverpakking wordt actiever en intelligenter: nieuwe technieken in de strijd tegen voedselbederf 2270 ml 02/m2.d.atm 1700 ml 02/m2.d.atm 3200 ml 02/m2.d.atm Versneden gemengde sla Bewaartemperatuur: 7 C "De EMAP technologie laat toe het niveau van zuurstof optimaal te behouden" 0 2 (%) tijd (d) Te lage O 2 fermentatie Te hoge O 2 sneller bederf 3-5% O 2 : optimaal voor de meeste groenten EMAP conditioneert lucht onder doorlatende folie Omdat groenten en fruit na de oogst fysiologisch actief blijven, kunnen ze niet luchtdicht worden verpakt zoals in een MAP-verpakking. Om ook die producten een langere houdbaarheid te gunnen, ontwikkelde de industrie de Equilibrium Modified Atmosphere Packaging (EMAP). Dat zijn veelal zakjes met een beperkte maar goed gecontroleerde permeabiliteit. Geoogste groenten en fruit moeten nog kunnen respireren (zuurstof opnemen) en transpireren (waterdamp en warmte afgeven), zoniet zouden ze snel afsterven. Maar anderzijds bevordert respiratie de metabolische activiteit die tot bederf leidt. Het product mag daarom niet teveel maar ook niet te weinig in contact komen met zuurstof. De omgeving mag niet te vochtig, maar ook niet te droog zijn. En bovendien moet de CO 2 - concentratie binnen bepaalde grenzen blijven om bruinkleuring te vermijden, een vaak voorkomend probleem bij versneden groenten. Om de houdbaarheid zoveel mogelijk te verlengen is het ontwerp van een EMAP-verpakking dan ook een evenwichtsoefening. Aangepast foliemateriaal of kleine perforaties zorgen voor een gecontroleerde luchtdoorlatendheid. Vaak wordt de lucht in de verpakking geconditioneerd met een speciaal aan het product aangepast mengsel van O 2, CO 2 en N 2. Een goed ontworpen EMAP-verpakking kan de houdbaarheid verlengen met 25 tot zelfs 300 %. Rekening houden met praktische beperkingen Er zijn ook grenzen aan het gebruik van "Smart Packaging". Veel nieuwe technieken vereisen complexere verpakkingsmachines en duurdere materialen. Daardoor dreigt de kostprijs van de verpakking op te lopen. Ook de totale hoeveelheid verpakkingsmateriaal moet beperkt blijven. En de nieuwe verpakkingen moeten bovendien de recyclage niet in het gedrang brengen, zonder noemenswaardige meerkost ten opzichte van traditionele verpakkingen. Meer weten: Over innovatie in verpakkingen: Over het OnVu-systeem: Over MAP-toepassingen: Over recycleerbaarheid van verpakkingen:

5 Voorbeeld Delhaize Getuigenis Smart Packaging als antwoord op een evoluerende markt Warenhuisketen Delhaize gebruikt al sinds de jaren negentig geavanceerde MAP-verpakkingen voor een deel van zijn verse voeding. Eerst was de vis en de charcuterie aan de beurt, nadien het vers vlees. Het systeem is vooral nuttig in winkels zonder eigen slagerij. Dat komt steeds meer voor gezien de trend naar kleinere buurtwinkels. Zelfbedieningswinkels profiteren van Smart Packaging MAP-verpakkingen zijn luchtdichte bakjes gevuld met een mengsel van O 2, CO 2 en N 2 om het voedsel langer vers te houden. Ze bewijzen vooral hun nut in onze zelfbedieningswinkels. Daar kunnen we dankzij MAP veel gemakkelijker vers vlees aanbieden, zegt Jan Claessens, Aankoper van Delhaize Beenhouwerij. Steeds meer Delhaize-winkels kiezen voor zelfbediening. Al sinds de jaren negentig ligt de verse vis in zelfbediening omdat Delhaize te weinig geschikt personeel vindt voor de visbewerking en -verkoop. Hetzelfde gebeurt sinds 2000 met het vers vlees, zowel in de supermarkten als in de kleine winkels van AD Delhaize. Bovendien neemt het belang van kleine lokale winkels opnieuw toe. Delhaize segmenteerde zijn winkelaanbod met de concepten City, Proxy en Shop & Go. De meeste van die buurtwinkels worden in franchising uitgebaat door zelfstandigen, die vaak het personeel en de infrastructuur niet hebben om een eigen slagerij uit te baten. Geen dure apparatuur, minder afval Dankzij MAP-verpakkingen kunnen Delhaize-winkels met zelfbediening de verkoop van vers vlees efficiënter organiseren. Ze besteden de bereiding en de verpakking volledig uit aan leveranciers, zodat ze zelf geen apparatuur of gediplomeerd personeel in huis moeten halen. De langere houdbaarheid zorgt voor minder afval en de klant heeft de om te onthouden Hebt u ook een interessant preventieproject? Hebt u in uw bedrijf ook een interessant project gerealiseerd rond verpakkingspreventie? Laat het ons weten via aan prevention@fostplus.be MAPverpakkingen zorgen voor een aantrekkelijk product met langere houdbaarheid. Dat leidt tot minder afval. keuze tussen verschillende soorten vers vlees en vis, zoals in de grotere winkels. Een MAP-pakje ziet er bovendien aantrekkelijk uit. Een Belg ziet graag wat hij koopt, zegt Jan Claessens. Het enige nadeel is dat de winkels minder flexibel kunnen inspelen op de vraag. Delhaize laat de houdbaarheid van voeding in MAPverpakkingen steeds controleren onder realistische omstandigheden, inclusief transportmomenten bij 20 C. Dankzij de invoering van MAP-verpakkingen kunnen Delhaize-winkels zonder eigen slager gemakkelijker vers vlees aanbieden. Editie : februari 2009 V.U. : J. Goossens Fost Plus vzw Martinus V-straat 40 BE-1200 Brussel Gedrukt op gerecycleerd papier Niet op de openbare weg gooien.

6 Voorbeeld Delhaize Getuigenis Smart Packaging als antwoord op een evoluerende markt Hoe beperkt Delhaize zijn afval in de MAP-keten? Stap 1: kwaliteitsbewaking bij de leverancier Onze MAP-verpakkingen zijn uiterst betrouwbaar, zegt Jan Claessens. Dat komt omdat Delhaize heel strikte kwaliteitsnormen oplegt aan de leveranciers. Zo moet het vlees na elke bewerking extra worden gekoeld. En minstens twee tot drie keer per dag worden de klaargemaakte pakjes gecontroleerd op lekken. Stap 2: realistische houdbaarheidstests Hoe langer de houdbaarheid, des te groter de kans op tijdige verkoop. Zo wordt nodeloos afval vermeden. Delhaize laat de houdbaarheid van voeding in MAP-verpakkingen steeds controleren onder realistische omstandigheden, inclusief transportmomenten bij 20 C. Stap 3: verpakkingsinnovaties Delhaize zoekt actief verder naar technieken om de MAP-verpakkingen nog kleiner en efficiënter te maken. Momenteel wordt een verpakkingstechniek onderzocht met een halfdoorlatende topfolie die op elk moment het contact tussen het gasmengsel en het vlees verzekert. Bovendien onderzoekt Delhaize de toepassing van MAP-bakjes uit hernieuwbare grondstof. Jan Claessens, Hoofd Aankoopdienst van Delhaize Beenhouwerij Dankzij MAP kunnen we vers vlees in zelfbediening aanbieden met een minimale niet-verkoop. Dat betekent dus minder verpakkingsafval. Ook u kunt de verpakking van uw producten nog verbeteren Een doordachte keuze van de verpakking kan zowel de kwaliteit als de kostprijs van uw aanbod verbeteren. Enkele tips van Delhaize Kies de verpakking in functie van de organisatie van uw logistiek en verkoop. Zorg voor een goede kwaliteitscontrole in de hele logistieke keten. Hou rekening met de beschikbaarheid en de motivatie van uw personeel. Delhaize en het milieu Delhaize zoekt voortdurend naar milieuvriendelijke alternatieven voor al zijn activiteiten. Een greep uit de realisaties : Als eerste in België voerde Delhaize al in 1994 herbruikbare tassen in. Het gebruik ervan wordt aangemoedigd door klanten extra bonuspunten toe te kennen als zij kiezen voor milieuvriendelijke initiatieven. De elektriciteitsvoorziening van Delhaize draait volledig op AlpEnergie. Deze elektriciteit is opgewekt uit waterkracht uit de Franse Alpen, zonder uitstoot van broeikasgassen of schadelijke stoffen. Sinds 2008 verkoopt Delhaize een nieuw assortiment van milieuvriendelijke producten. De meeste daarvan dragen het Europese Ecolabel. Delhaize investeert in een programma om het energieverbruik in de winkels tegen 2020 met 35% te verminderen. Bovendien bouwt het aan een nieuwe, milieuvriendelijke opslagplaats met 8000 m² zonnepanelen op het dak. De vrachtwagenchauffeurs van Delhaize hebben een opleiding eco-proactive driving gevolgd om de milieulast te beperken.

7 Voorbeeld Inex Getuigenis Een Bag-in-Box voor melk: handig, zuinig en milieuvriendelijk Producenten van wijn hebben al lang de voordelen ontdekt van Bag-in-Box-verpakkingen met een tapkraantje (BIB). De Belgische zuivelgroep Inex gebruikt aangepaste BIB-verpakkingen voor fruitsappen en melk, zowel voor grootgebruikers als voor de thuisconsument. De verpakkingen vergemakkelijken de dosering en ze houden de drank na opening langer vers. Aseptische verpakking, afgesloten met een tapkraantje De eerste Bag-in-Box-verpakkingen (BIB) voor melk werden ontwikkeld voor horeca en grootkeukens. Aan die klanten levert Inex al jaren melk in BIB-verpakkingen van 5, 10, 20 of zelfs liter. De melk wordt bij Inex aseptisch verpakt in een plastic zak, afgesloten met een tapkraantje. Dat kraantje is handig omdat het een perfecte dosering toelaat, maar ook omdat er langs die kraan geen lucht kan binnendringen waardoor de melk na opening van de verpakking langer vers blijft. Een positieve milieubalans In 2005 lanceerde Inex de zogenaamde Milktap, dat zijn BIB-verpakkingen van 3 en 5 liter voor de kleine consument. Ook de thuisgebruiker doet er zijn voordeel mee. Werner Pycke, Aankoopdirecteur van Inex, verklaart: UHT-melk in traditionele verpakkingen is na opening nog 3 à 4 dagen goed. In onze Milktap is de melk na opening nog minstens drie weken goed, omdat het product niet in aanraking komt met zuurstof. Bovendien is het aantrekkelijk; kinderen vinden het leuk, zeker omdat we de doos zo bedrukt hebben dat het lijkt of je direct van een koe aftapt. De Milktap is ook goed voor het milieu. Een langere houdbaarheid na opening van de verpakking leidt tot minder verspilling van melk. Door de rechthoekige vorm zijn de dozen ook efficiënt op pallets te stapelen. Dat om te onthouden Dankzij een aangepast ontwerp van de tapkraan kunnen producten zoals UHT-melk aseptisch worden verpakt in een Bag-in-Box. Melk in een Bag-in-Box blijft minstens drie weken na opening vers omdat het product niet in aanraking komt met zuurstof. alles beperkt de kost en de milieulast van het transport. Bovendien ligt de CO 2 -last van de productie van BIBverpakkingen laag omdat 80 % van de verpakking bestaat uit gerecycleerd karton en is recycleerbaar. 80% van de verpakking bestaat uit gerecycleerd en recycleerbaar karton. Editie : februari 2009 V.U. : J. Goossens Fost Plus vzw Martinus V-straat 40 BE-1200 Brussel Gedrukt op gerecycleerd papier Niet op de openbare weg gooien.

8 Voorbeeld Inex Getuigenis Een Bag-in-Box voor melk: handig, zuinig en milieuvriendelijk Hoe houdt de Milktap melk langer vers? Stap 1: een plastic zak die de melk beschermt De melk wordt verpakt in een LDPEzak (Low Density Polyethylene) van 3 of 5 liter met een zuurstofbarrière uit EVOH (Ethylene Vinyl Alcohol), geschikt voor het aseptisch verpakken van UHT-melk. Daardoor kan de melk ongeopend bij kamertemperatuur worden bewaard. Stap 2: een kraantje dat luchtdicht afsluit Dankzij een zorgvuldig ontwerp van het kraantje kan de Bag-in-Box in een aangepaste verpakkingslijn aseptisch worden afgevuld. Ook na opening verhindert het membraan in het kraantje dat er zuurstof binnendringt. Stap 3: een praktisch en leuk omhulsel van licht karton De zak wordt verpakt in een compact en gemakkelijk te stapelen omhulsel van licht karton. Een leuke opdruk in de vorm van een melkkoe maakt de Milktap aantrekkelijk. Ook uw bedrijf kan voordeel halen uit efficiëntere verpakkingen Efficiënte verpakkingen zijn kostenbesparend voor de producent, voordelig voor de consument en goed voor het milieu. Ook uw bedrijf kan er voordeel uit halen. Enkele tips van Inex Onderzoek of bestaande verpakkingsmethodes voor een bepaald klantensegment ook bruikbaar zijn voor andere segmenten. Evalueer het gebruiksgemak van een verpakking zowel vanuit het standpunt van de consument als vanuit de productie en de distributie. Inex en het milieu Zuivelgroep Inex uit Bavegem verwerkt jaarlijks zo n 300 miljoen liter melk. Inex combineert een voortdurende productoptimalisatie en kwaliteitsbewaking met een filosofie van duurzaam ondernemen. Realisaties: Inex trad in 2004 toe tot het Benchmarkingconvenant van de Vlaamse overheid en engageert zich daarmee tot een verregaande optimalisatie van zijn energieverbruik. In 2008 werd een ambitieus energieplan voorgelegd en goedgekeurd door het Verificatiebureau Benchmarking. De afgelopen jaren investeerde Inex aanzienlijk in de optimalisatie van haar waterhuishouding, voornamelijk om het totale waterverbruik te verminderen. Inex investeert momenteel in een persinstallatie voor plasticfolies zodat het verpakkingsmateriaal van de leveranciers niet meer op de afvalberg komt, maar kan worden verwerkt door recyclagebedrijven.

9 Veelzijdige verpakkingen Minder voedsel verspillen Verpakking die het bewaren van voeding vergemakkelijkt Verpakkingen houden voedingswaren vers en vermijden op die manier verspilling. Aan de bron en in de distributie zijn de verliezen al zeer klein, maar de Belgische huishoudens gooien nog altijd ongeveer 10 % van de aangekochte voeding weg. Om dat percentage naar beneden te krijgen worden er nieuwe verpakkingen ontwikkeld die de voeding op een actieve en intelligente manier beschermen. Ze verhogen de houdbaarheid, informeren over de reële versheid en laten toe om het product in meerdere keren te verbruiken. Naar een efficiënter beheer van de koelkast Tussen productie en distributie blijft het verlies van voedingswaren beperkt tot enkele procenten. De verpakkingen vervullen er hun beschermende functie tegen voedselbederf vrij goed. Verderop in de keten gooit elk Belgisch huisgezin echter gemiddeld 10 % van het aangekochte voedsel weg. Het gaat daarbij vaak om etensresten, maar ook om producten die bedorven raakten nog voor ze konden worden verbruikt. Om consumenten te helpen om hun koelkast beter te beheren worden er nu nieuwe types verpakkingen ontwikkeld. Die zijn ook belangrijk voor het milieu, want de milieulast van de weggegooide voeding is vaak groter dan die van de verpakking zelf. De levensduur van voedingswaren verlengen Er bestaan vandaag verschillende technologieën die helpen om de levensduur van voedingswaren te verlengen. Actieve verpakkingen (zie ook fiche Dossier) controleren en regelen de vochtigheid en de concentraties aan zuurstof (O 2 ), koolstofdioxide (CO 2 ) en stikstof (N 2 ). Zo blijft de voeding langer vers. Intelligente verpakkingen geven een indicatie van de reële versheid van voedingswaren op elk moment in de logistieke keten. Dat is nuttig, want een verpakking kan beschadigd geraken of onbewust aan hogere temperaturen zijn blootgesteld, bijvoorbeeld bij een tijdelijke onderbreking van de koudeketen. De kwaliteit gaat dan sneller achteruit dan voorzien. Intelligente labels kunnen ertoe bijdragen dat die producten toch tijdig worden geconsumeerd. Om te onthouden Hoe ontstaat voedselbederf? Verschillende mechanismen leiden tot voedselbederf: Microbieel bederf, soms in combinatie met de groei van ziektekiemen Chemische en enzymatische activiteit die leidt tot vitamineverlies en veranderingen in kleur, smaak, geur en textuur Oxidatie en verzuring Migratie van gassen en vocht waardoor textuur en smaak veranderen Een goede verpakking beschermt de voeding tegen al deze mechanismen. Verpakkingen beperken het voedselafval omdat ze de levensduur van producten verlengen. Duidelijke informatie op de verpakking helpt consumenten om voedingswaren beter te beheren. Actieve verpakkingen maken bewaarmiddelen minder nodig en zijn goed voor de voedselveiligheid. Editie : februari 2009 V.U. : J. Goossens Fost Plus vzw Martinus V-straat 40 BE-1200 Brussel Gedrukt op gerecycleerd papier Niet op de openbare weg gooien.

10 Minder voedsel verspillen Veelzijdige verpakkingen Actieve verpakkingen verlengen de houdbaarheid zonder toevoeging van bewaarmiddelen en vergemakkelijken de distributie van verse producten. Informeren over de reële versheid Om verspilling te vermijden is het uiteraard belangrijk dat de verpakking de optimale bewaartemperatuur vermeldt. Intelligente labels gaan nog een stap verder. Ze houden rekening met elke onverwachte gebeurtenis, zoals incidenten tijdens het transport en de distributie of de mogelijk nonchalante behandeling thuis. Daardoor is de informatie over de houdbaarheid steeds actueel. Consumenten worden gesensibiliseerd en gestimuleerd om het voedsel altijd koel te bewaren en tijdig te consumeren. Goed voor de gezondheid en het milieu Actieve verpakkingen beperken niet alleen de verspilling, ze zijn ook goed voor de gezondheid. Het verpakte product blijft langer vers. De verpakkingen vormen dus een uitstekend alternatief voor bewaarmiddelen die zich in het voedsel kunnen bevinden. De verlengde levensduur van de voeding heeft nog andere voordelen: Behandelingen zoals steriliseren en koelen worden minder noodzakelijk Luchttransport kan worden vervangen door tragere, meer milieuvriendelijke transportmethodes Meervoudige verpakkingen en portionering Steeds meer verpakkingen kunnen na opening opnieuw worden gesloten of verzegeld om het product beter te beschermen. Bovendien is er in Europa een trend om verpakkingen van verschillende volumes voor te stelen zodat elk gezin zijn boodschappen en consumptie kan aanpassen aan zijn eigen behoeften. Intelligente labels stimuleren consumenten om de inhoud van hun koelkast optimaal te beheren. Meer weten Over innovatie in verpakkingen: Over voedsel verspilling:

Voedselverlies in ketenperspectief. Willy Sarlee OVAM Dienst beleidsinnovatie 15/10/2012

Voedselverlies in ketenperspectief. Willy Sarlee OVAM Dienst beleidsinnovatie 15/10/2012 Voedselverlies in ketenperspectief OVAM Dienst beleidsinnovatie Onderzoek Voedselverlies in ketenperspectief (1/20) gestart in april 2011 tot begin juli 2012 Uitgevoerd door Tritel Eerste deel = keten

Nadere informatie

Iedere Belg gooit jaarlijks 15 kg voedingswaren weg

Iedere Belg gooit jaarlijks 15 kg voedingswaren weg Verspilling van voedingsproducten Iedere Belg gooit jaarlijks 15 kg voedingswaren weg Vanwaar deze verspilling? Steeds meer mensen wonen alleen. Binnen de gezinnen houden mensen er bovendien, vaak een

Nadere informatie

Voedsel bewaren. Lesinfo. 1.1. Doelstelling. 1.2. Benodigdheden. 1.3. Inleiding

Voedsel bewaren. Lesinfo. 1.1. Doelstelling. 1.2. Benodigdheden. 1.3. Inleiding Lesinfo Voedsel bewaren 1.1. Doelstelling De kinderen aantonen dat het belangrijk is om voedsel op de juiste manier te bewaren en een verband kunnen leggen tussen voedingsmiddelen en de geschikte bewaarmethode.

Nadere informatie

Zwerfvuil & Verbod op plastic zakjes

Zwerfvuil & Verbod op plastic zakjes Zwerfvuil & Verbod op plastic zakjes Wie is waarvoor verantwoordelijk? Theorie: Uitgebreide producentenverantwoordelijkheid In beginsel verantwoordelijkheid producent Bij retailers voor huismerken & import

Nadere informatie

Materiaal keuzes. Globaal genomen zijn er 4 basis functies denkbaar waarom men het product wilt verpakken.

Materiaal keuzes. Globaal genomen zijn er 4 basis functies denkbaar waarom men het product wilt verpakken. Materiaal keuzes Waarom verpakken we het product? Dit is de eerste vraag die beantwoord moet worden. Immers als het niet nodig is om een product te verpakken, is een materiaal keuze ook niet nodig en ontstaat

Nadere informatie

Voedselhygiëne. Doelgroep: bovenbouw. Doelstelling: kinderen inzicht geven in de principes van voedselhygiëne.

Voedselhygiëne. Doelgroep: bovenbouw. Doelstelling: kinderen inzicht geven in de principes van voedselhygiëne. Voedselhygiëne Doelgroep: bovenbouw Doelstelling: kinderen inzicht geven in de principes van voedselhygiëne. Activiteit : zoek de fouten (groepswerk) De leerlingen zetten zich in groepjes van vier personen.

Nadere informatie

De sensor, die in het verpakkingsmateriaal wordt ingebouwd en over vijf jaar in de supermarkten wordt verwacht, kan ook lekken opsporen.

De sensor, die in het verpakkingsmateriaal wordt ingebouwd en over vijf jaar in de supermarkten wordt verwacht, kan ook lekken opsporen. Sensor spoort bederf in voedsel-verpakking op 14-01-2014 Pag. 13 Onderzoekers uit Gent, Leuven, Brussel en Nijmegen werken aan een sensor die het mogelijk maakt te controleren of verpakte levensmiddelen

Nadere informatie

Milieuverantwoord aankopen binnen je bedrijf. Kathelijne De Ridder

Milieuverantwoord aankopen binnen je bedrijf. Kathelijne De Ridder Milieuverantwoord aankopen binnen je bedrijf Kathelijne De Ridder Hoeveel kilo papier gebruikt de gemiddelde Belg per jaar? a) 265 kilo/jaar b) 354 kilo/jaar c) 358 kilo/jaar Hoeveel kilogram restafval

Nadere informatie

'Waar komt melk vandaan?' 'Uit de winkel!'. Natuurlijk weet iedereen dat melk uit de koe komt, maar je staat er niet zo vaak bij stil!

'Waar komt melk vandaan?' 'Uit de winkel!'. Natuurlijk weet iedereen dat melk uit de koe komt, maar je staat er niet zo vaak bij stil! Kijkje in de keuken 'Waar komt melk vandaan?' 'Uit de winkel!'. Natuurlijk weet iedereen dat melk uit de koe komt, maar je staat er niet zo vaak bij stil! Tussen de productie van voeding en het opeten

Nadere informatie

1. Belang Hygiënecode

1. Belang Hygiënecode 1. Belang Hygiënecode 1. Waarom wordt er in de slagerij met een Hygiënecode gewerkt? Om op een structurele manier hygiënisch en veilig met voedsel te werken. Om mensen te leren om gezonder en gevarieerder

Nadere informatie

Individuele verpakking wint aan belang

Individuele verpakking wint aan belang Dossier Individuele verpakking wint aan belang Welke maatschappelijke trends zitten achter deze evolutie? De laatste jaren duiken steeds meer individueel verpakte producten op in de winkelrekken. En dat

Nadere informatie

Enkele citaten uit de documentaire ('Taste the waste' V. Turn, Bron: www.vilt.be):

Enkele citaten uit de documentaire ('Taste the waste' V. Turn, Bron: www.vilt.be): Voedselverspilling Voedsel verspillen betekent voedsel weggooien. Het gaat zowel om voeding die nog geconsumeerd kan worden als om voedsel dat geconsumeerd had kunnen worden. Er is niet alleen sprake van

Nadere informatie

De opslag van goederen. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van jou verwacht? Bewaren van voedsel. Wat komt er kijken bij de opslag van goederen?

De opslag van goederen. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van jou verwacht? Bewaren van voedsel. Wat komt er kijken bij de opslag van goederen? Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over de opslag van producten die horecabedrijven in voorraad hebben. We vertellen waar je op moet letten bij de levering van producten en hoe je ze opslaat. Wat

Nadere informatie

Een (gas)verpakking Hoe pak je dat aan?

Een (gas)verpakking Hoe pak je dat aan? Naast het geven van bescherming en uitstraling, kan een verpakking ook de houdbaarheid van een product verlengen. In deze nieuwsbrief: een introductie over hoe levensmiddelen bederven en hoe dit zo lang

Nadere informatie

onze groene kijk op hygiene ecolabel reinigingsconcept

onze groene kijk op hygiene ecolabel reinigingsconcept onze groene kijk op hygiene ecolabel reinigingsconcept een duurzame keuze Traditioneel maar eenvoudig en efficiënter Duurzaam reinigen kan dat ook? Ja dat kan zeer zeker! als conventioneel systeem kan

Nadere informatie

Marketing. De natuur maakt verpakkingen. die de mens inspireren

Marketing. De natuur maakt verpakkingen. die de mens inspireren Marketing In Madagascar kan alleen de Xhantopan morganii praedicta, een nachtvlinder die een voldoende lange roltong heeft, de nectar opzuigen die zich binnenin de orchidee Angraecum sesquipedale bevindt.

Nadere informatie

Micro-organismen. Waar gaat deze kaart over? De soorten micro-organismen. Wat wordt er van je verwacht? Wat zijn micro-organismen?

Micro-organismen. Waar gaat deze kaart over? De soorten micro-organismen. Wat wordt er van je verwacht? Wat zijn micro-organismen? Waar gaat deze kaart over? De soorten micro-organismen Deze kaart gaat over micro-organismen. Microorganismen zitten in voedsel. Als je voedsel bereidt is het belangrijk om te weten wat micro-organismen

Nadere informatie

Koop bewust. Veilig voedsel : ook u werkt eraan mee. Koop geen voedingswaren waarvan de verpakking open, vervormd of beschadigd is.

Koop bewust. Veilig voedsel : ook u werkt eraan mee. Koop geen voedingswaren waarvan de verpakking open, vervormd of beschadigd is. n de winkel Koop bewust Koop geen voedingswaren waarvan de verpakking open, vervormd of beschadigd is. Let op de versheid van hetgeen u koopt. Voor verpakte voedingswaren kijkt u naar de vervaldata: de

Nadere informatie

0800 13 550 meldpunt @favv.be. Een vraag over de voedselveiligheid? Of hebt u er een klacht over? Richt u tot het Meldpunt!

0800 13 550 meldpunt @favv.be. Een vraag over de voedselveiligheid? Of hebt u er een klacht over? Richt u tot het Meldpunt! Veilig voedsel Ook u werkt eraan mee! Verantwoordelijke uitgever : Gil Houins Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen D/2003/10413/4 Een vraag over de voedselveiligheid? Of hebt u er

Nadere informatie

Presentatie Pack4Food 22 juni 2012 Kleurvorming en kleurbehoud van vers vlees

Presentatie Pack4Food 22 juni 2012 Kleurvorming en kleurbehoud van vers vlees Presentatie Pack4Food 22 juni 2012 Kleurvorming en kleurbehoud van vers vlees To live is to breathe Vivotec staat voor innovatieve conditionerings-technologieen waarbij kwaliteit, presentatie en houdbaarheid

Nadere informatie

Voedselverlies en verpakking

Voedselverlies en verpakking 1 Waarom minder verpakking niet altijd beter is? Verpakkingen kunnen een belangrijke rol spelen in de strijd tegen voedselverspilling. Maar hoe kunnen we de milieuimpact van de verpakking afwegen tegen

Nadere informatie

Mevrouw de voorzitter, Geachte leden van het Bureau, Dames en heren,

Mevrouw de voorzitter, Geachte leden van het Bureau, Dames en heren, Vrijdag 10 september 2010 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Comité van de Regio s Resource Efficient Europa Mevrouw de voorzitter, Geachte leden van het Bureau,

Nadere informatie

Enkele tips om op kamp voedselnarigheden te vermijden. Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Enkele tips om op kamp voedselnarigheden te vermijden. Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen BEDERF JE KAMP NIET! Enkele tips om op kamp voedselnarigheden te vermijden Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen BEDERF JE KAMP NIET! HONGER... HONGER... Een vaak gehoord woord wanneer

Nadere informatie

Door de speciale techniek die wordt gebruikt in onze machines worden er

Door de speciale techniek die wordt gebruikt in onze machines worden er TRAYSEALERS TRAYSEALERS 43 Wat maakt onze machines speciaal? De sleutelwoorden voor de SLB Tray sealmachines zijn: Snelheid en Gemak De SLB machines gebruiken een nieuwe en innovatieve techniek om een

Nadere informatie

Studienamiddag: Duurzaamheid in de Grootkeuken

Studienamiddag: Duurzaamheid in de Grootkeuken Studienamiddag: Duurzaamheid in de Grootkeuken Impact consumptiegedrag Hefbomen naar verandering Aankoopbeleid van voedingssector verduurzamen Actieve gedragsverandering van BE consument Verduurzamen

Nadere informatie

Freshline Aroma MAP -systeem voor verpakte voedingsmiddelen

Freshline Aroma MAP -systeem voor verpakte voedingsmiddelen Freshline Aroma MAP -systeem voor verpakte voedingsmiddelen Verrijk uw MAP-producten met natuurlijke aroma s Clean label-trends: Wijzig uw gemodificeerde atmosfeer van beschermend naar actief De steeds

Nadere informatie

Koel uw producten duurzaam én efficiënt met de ZEAS van Daikin.

Koel uw producten duurzaam én efficiënt met de ZEAS van Daikin. Tot wel 25% minder energieverbruik en co 2 -uitstoot Koel uw producten duurzaam én efficiënt met de ZEAS van Daikin. Ontdek hoe duurzame ambities en commerciële doelstellingen samenkomen in uw koelschap.

Nadere informatie

Wanneer is een verpakking overtollig?

Wanneer is een verpakking overtollig? Wanneer is een verpakking overtollig? Perceptie, realiteit en aanbevelingen Een kwalitatieve analyse van de perceptie rond overtollige verpakkingen Samen Goed sorteren Beter recycleren Een indruk van overtolligheid?

Nadere informatie

Herhaling leerstof / maatwerk. Les Voeding en vertering (Voedselproductie, bacteriën en schimmels Etiketten en achtergrondinformatie)

Herhaling leerstof / maatwerk. Les Voeding en vertering (Voedselproductie, bacteriën en schimmels Etiketten en achtergrondinformatie) Herhaling leerstof / maatwerk Les Voeding en vertering (Voedselproductie, bacteriën en schimmels Etiketten en achtergrondinformatie) Algemeen: Lees onderstaande tekst en uitleg door en beantwoord de vragen

Nadere informatie

Veiligheidsprocedures voor schoolkeukens

Veiligheidsprocedures voor schoolkeukens Veiligheidsprocedures voor schoolkeukens Voedselveiligheid Stappen van de Personeel ontvangst/levering niet-verse producten gebrekkige hygiëne te hoge temperatuur vervallen houdbaarheidsdatum vervuilde

Nadere informatie

Een beginners handleiding voor de aankoop van energiezuinige apparatuur

Een beginners handleiding voor de aankoop van energiezuinige apparatuur Een beginners handleiding voor de aankoop van energiezuinige apparatuur Alles wat je moet weten: - Hoe de juiste beslissing te nemen bij de aankoop van energie zuinige apparatuur. INHOUD 1. Introductie

Nadere informatie

Voedselverspilling op school. Anderlecht, 3 februari 2015

Voedselverspilling op school. Anderlecht, 3 februari 2015 Voedselverspilling op school Anderlecht, 3 februari 2015 Agenda Resultaten enquête voedselverspilling in scholen Erfgoed Tetra Pak Educatief initiatief van GoodPlanet Belgium Voedselbeleid in basisschool

Nadere informatie

Roundtable voedselverspilling

Roundtable voedselverspilling Roundtable voedselverspilling Op maandag 4 april heeft de roundtable: Beperken van voedselverspilling, waarden van voedsel in de keten plaatsgevonden te Ede. Dit in het kader van het programma ketens en

Nadere informatie

De ONBEKENDE KANT van PLASTIC. Waarom worden zoveel. producten in plastic verpakt? En wat moet er gebeuren met deze verpakking als dit afval wordt?

De ONBEKENDE KANT van PLASTIC. Waarom worden zoveel. producten in plastic verpakt? En wat moet er gebeuren met deze verpakking als dit afval wordt? De ONBEKENDE KANT van PLASTIC Waarom worden zoveel producten in plastic verpakt? En wat moet er gebeuren met deze verpakking als dit afval wordt? PLASTIC IS WAARDEVOL Tijdens de productie en gebruik EEN

Nadere informatie

FAVV ENQUÊTE: DE MENING VAN DE CONSUMENTEN

FAVV ENQUÊTE: DE MENING VAN DE CONSUMENTEN Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAVV ENQUÊTE: DE MENING VAN DE CONSUMENTEN BEDANKT DAT U WILT DEELNEMEN AAN ONZE ENQUÊTE. WIJ VRAGEN U SLECHTS ENKELE MINUTEN VAN UW TIJD. UW

Nadere informatie

onze groene kijk op hygiene ecolabel reinigingsconcept

onze groene kijk op hygiene ecolabel reinigingsconcept onze groene kijk op hygiene ecolabel reinigingsconcept een duurzame keuze Traditioneel maar eenvoudig en efficiënter Duurzaam reinigen kan dat ook? Ja dat kan zeer zeker! als conventioneel systeem kan

Nadere informatie

Aantal winkelzakjes voor eenmalig gebruik met twee derde gedaald. Doelstelling Fedis ruimschoots overtroffen. Wat ik altijd pak,

Aantal winkelzakjes voor eenmalig gebruik met twee derde gedaald. Doelstelling Fedis ruimschoots overtroffen. Wat ik altijd pak, dossier Aantal winkelzakjes voor eenmalig gebruik met twee derde gedaald X 6-67 % Doelstelling Fedis ruimschoots overtroffen Het gedrag van de consument ingrijpend veranderen, dat was de doelstelling van

Nadere informatie

Leverancier van flexibele verpakkingsmaterialen

Leverancier van flexibele verpakkingsmaterialen Leverancier van flexibele verpakkingsmaterialen MMF Transparant is opgericht in 1995 en levert transparante en bedrukte dieptrek-, flowpack-, sluit- en klappackfilms aan de voedselverwerkende industrie

Nadere informatie

HOE KAN DUURZAME CATERING DE DUURZAME POLITIEK VAN EEN ONDERNEMING ONDERSTEUNEN?

HOE KAN DUURZAME CATERING DE DUURZAME POLITIEK VAN EEN ONDERNEMING ONDERSTEUNEN? HOE KAN DUURZAME CATERING DE DUURZAME POLITIEK VAN EEN ONDERNEMING ONDERSTEUNEN? Ellen Dessart Sodexo Belgium INHOUD o Wat is een duurzaam voedingsaanbod? o Hoe omschakelen van een gewoon naar een duurzaam

Nadere informatie

HPP: què? Nadat de druk weer is verlaagd, wordt het water afgelaten. Het hogedrukvat wordt geopend en uitgeladen.

HPP: què? Nadat de druk weer is verlaagd, wordt het water afgelaten. Het hogedrukvat wordt geopend en uitgeladen. HPPSERVICES.BE HPP: què? HPP (High Pressure Processing) is een innovatieve technologie die de houdbaarheid van verpakte, verse voeding en voedingsproducten aanzienlijk verlengt én voedselveiligheid garandeert.

Nadere informatie

Groente en fruit koelmeubelen van safecold

Groente en fruit koelmeubelen van safecold Groente en fruit koelmeubelen van safecold Advertentienr. 5096 Vast bedrag: 9.800,- Omschrijving Officiële Distributeur van Aisberg Ltd voor Nederlander, België, Duitsland, Deze koelmeubels (Uitsluitend

Nadere informatie

INFORMATIE & BEGRIPPEN

INFORMATIE & BEGRIPPEN INFORMATIE & BEGRIPPEN 1. Automatisatie & programmatie 3 2. Centralebouw 3 3. Isolatie 3 4. Meet- en registratie-instrumenten 4 5. Snelkoelingen en vriestunnels 4 6. Software 4 7. Studiedienst 5 8. U.L.O.

Nadere informatie

NATIONAAL VERPAKKINGSBELEID PRODUCTVERPAKKINGEN EN DUURZAME MATERIALEN ALDI BELGIË EN LUXEMBURG

NATIONAAL VERPAKKINGSBELEID PRODUCTVERPAKKINGEN EN DUURZAME MATERIALEN ALDI BELGIË EN LUXEMBURG IE E ALDI V ISS AKK I NGSM P R Ve r m i j d e n. n. Hergebruike Re c y c l e r e n. NATIONAAL VERPAKKINGSBELEID ALDI BELGIË EN LUXEMBURG Versie: juli 2019 NATIONAAL VERPAKKINGSBELEID PRODUCTVERPAKKINGEN

Nadere informatie

Transportverpakkingen

Transportverpakkingen Dossier Transportverpakkingen De technologische vooruitgang nog beter benutten Rekfolie is een van de meest gebruikte transportverpakkingen. Om de producten op pallets onder de best mogelijke omstandigheden

Nadere informatie

van der windt packaging solutions and services Vuilniszakken

van der windt packaging solutions and services Vuilniszakken van der windt packaging solutions and services Vuilniszakken Geen afval de deur uit zonder de juiste zak! Afvalzakken zijn onmisbaar. De kwaliteit moet goed zijn want niets is zo vervelend als een afvalzak

Nadere informatie

Factsheet voedselverspilling bij de consument

Factsheet voedselverspilling bij de consument Factsheet voedselverspilling bij de consument VERSIE: MAART 2014 1. Waarvoor dient dit document? De factsheet is een initiatief van de interdepartementale werkgroep voedselverlies van de Vlaamse overheid

Nadere informatie

Veilig eten voorkom een voedselinfectie

Veilig eten voorkom een voedselinfectie Veilig eten voorkom een voedselinfectie Elke dag lopen 2.000 Nederlanders een voedselinfectie op. Slechte hygiëne is meestal de oorzaak. Je kunt er flink ziek van worden: denk aan diarree, braken en koorts.

Nadere informatie

Wij informeren u graag over de mogelijkheden, tips en handige weetjes op het gebeid van duurzaamheid en vooral wat ook zelf kunt doen.

Wij informeren u graag over de mogelijkheden, tips en handige weetjes op het gebeid van duurzaamheid en vooral wat ook zelf kunt doen. Investeren in duurzaamheid In de samenleving is er steeds meer aandacht voor duurzaamheid en energiebesparing. We gaan de komende jaren actief inzetten op duurzaam beheren. Energiezuinig wonen. Niet alleen

Nadere informatie

Voedselverspilling LEI Wageningen UR. Anima Ruissen

Voedselverspilling LEI Wageningen UR. Anima Ruissen Voedselverspilling LEI Wageningen UR Anima Ruissen Inhoud - Deel I Introductie Maatschappelijke context Consumenten Omgeving, gedrag, eigen verantwoordelijkheid? De marktplaats Waar ketenpartijen en consumenten

Nadere informatie

SOUSVIDE MASTERCLASS

SOUSVIDE MASTERCLASS De culinaire eigenschappen van voedingswaarde gewaarborgd Sous vide, oftewel vacuüm garen. Wat zijn nou daadwerkelijk de voordelen voor u als slager om met deze klassieke manier van koken aan de slag te

Nadere informatie

Toolkit doelgerichte communicatie Bedrijven/Industrie

Toolkit doelgerichte communicatie Bedrijven/Industrie Groene handelszaken Wanneer mensen thuiskomen met hun boodschappen staan ze vaak versteld van de hoeveelheid verpakkingen die ze bij hebben: wikkels, plastic zakjes, piepschuim schaaltjes enz. Deze verpakkingen

Nadere informatie

Korrvu Verpakkingen. * Kunnen vezels bevatten uit papier dat afkomstig is van consumenten en de industrie.

Korrvu Verpakkingen. * Kunnen vezels bevatten uit papier dat afkomstig is van consumenten en de industrie. Korrvu Verpakkingen Stap over op Korrvu zweef-, fixeer en compressieverpakkingen voor heldere oplossingen voor al uw behoeften op het gebied van verpakkingen Vernieuwend Korrvu verpakkingen zijn kostenbesparend

Nadere informatie

Vegetarisch eten niet per se goed voor het klimaat

Vegetarisch eten niet per se goed voor het klimaat 1 van 5 4-3-2017 08:55 standaard.be Vegetarisch eten niet per se goed voor het klimaat Van onze redactrice Inge Ghijs BrusselWat moeten we eten als we met ons eetpatroon geen aanslag willen plegen op het

Nadere informatie

Hand-out digiboard presentatie

Hand-out digiboard presentatie Hand-out digiboard presentatie Bij werkboekje Groepen 6, 7 en 8 basisonderwijs Wie weet wat AVRI doet? Opdracht 1 In Rivierenland zamelt AVRI afval in. Wie weet wat AVRI doet? Opdracht 1 Opdracht 2 Woordweb

Nadere informatie

Intersteno Ghent 2013- Correspondence and summary reporting

Intersteno Ghent 2013- Correspondence and summary reporting Intersteno Ghent 2013- Correspondence and summary reporting DUTCH Wedstrijd Correspondentie en notuleren De wedstrijdtekst bevindt zich in de derde kolom van de lettergrepentabel in art. 19.1 van het Intersteno

Nadere informatie

Het gebruik van gemodificeerde atmosfeer voor vers vlees

Het gebruik van gemodificeerde atmosfeer voor vers vlees Prof.dr.ir. Frank Devlieghere Het gebruik van gemodificeerde atmosfeer voor vers vlees Vakgroep Voedselveiligheid en Voedselkwaliteit Laboratorium voor Levensmiddelenmicrobiologie en - conservering Food2Know-Interfacultair

Nadere informatie

Global Packaging & Logistics Solutions

Global Packaging & Logistics Solutions Vouwkisten Export verpakkingen Verpakkings materialen Global Packaging & Logistics Solutions Foldy Pac Wie zijn wij Foldy Pac International levert innovatieve en efficiënte verpakkingsproducten. Of het

Nadere informatie

Woerden, 30 oktober 2018 De EU Plastics Strategy stuurt ons, materialen in te zetten. Met name de vraag naar recyclebare

Woerden, 30 oktober 2018 De EU Plastics Strategy stuurt ons, materialen in te zetten. Met name de vraag naar recyclebare AGF-producten verpakken in kartonnen tray met topseal Woerden, 30 oktober 2018 De EU Plastics Strategy stuurt ons, bij het verpakken van AGF producten, in de richting om recyclebare, fossiele grondstof

Nadere informatie

Uw markt is er klaar voor. En u?

Uw markt is er klaar voor. En u? Uw markt is er klaar voor. En u? Een verpakking vol kansen Ready2Cook is uw kans om verse en gezonde kanten-klaarmaaltijden te verzorgen voor moderne consumenten, die ze na aankoop direct thuis in de oven

Nadere informatie

CONSUMENT. Bederf je kamp niet! Enkele tips om op kamp voedselnarigheden te vermijden. Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

CONSUMENT. Bederf je kamp niet! Enkele tips om op kamp voedselnarigheden te vermijden. Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen CONSUMENT Bederf je kamp niet! Enkele tips om op kamp voedselnarigheden te vermijden Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Verantwoordelijke uitgever: Herman Diricks Federaal Agentschap

Nadere informatie

Innovatie en ondernemerschap bij verminderen voedselverspilling

Innovatie en ondernemerschap bij verminderen voedselverspilling Innovatie en ondernemerschap bij verminderen voedselverspilling Toine Timmermans, Programma manager duurzame voedselketens Bart Groesz, PLUS Klaassen supermarkt Overzicht workshop Innovatie & ondernemerschap

Nadere informatie

ADVIES VAN ANTALIS REK- EN KRIMPFOLIE HET BELANG VAN DE JUISTE FOLIE WELKE SOORTEN FOLIE ZIJN BESCHIKBAAR? WELKE FOLIE VOOR WELKE TOEPASSING?

ADVIES VAN ANTALIS REK- EN KRIMPFOLIE HET BELANG VAN DE JUISTE FOLIE WELKE SOORTEN FOLIE ZIJN BESCHIKBAAR? WELKE FOLIE VOOR WELKE TOEPASSING? HET BELANG VAN DE JUISTE FOLIE WELKE SOORTEN FOLIE ZIJN BESCHIKBAAR? WELKE FOLIE VOOR WELKE TOEPASSING? Geblazen (Blown) rekfolie Deze folie is zeer sterk. Dezelfde als handmatige folie, standaardfolie

Nadere informatie

Duurzame energie in de afvalton

Duurzame energie in de afvalton stroom warmte biodiesel meststof Duurzame energie in de afvalton etensresten van vandaag de energie van morgen pagina 1 / 12 Voedselresten - een actueel thema Veel aandacht voor preventie - Effectiever

Nadere informatie

Empack 12 oktober Ontwerpen van duurzame verpakkingen. Dr. Ing. Karine Van Doorsselaer Opleiding Productontwikkeling

Empack 12 oktober Ontwerpen van duurzame verpakkingen. Dr. Ing. Karine Van Doorsselaer Opleiding Productontwikkeling Empack 12 oktober 2017 Ontwerpen van duurzame verpakkingen Dr. Ing. Karine Van Doorsselaer Opleiding Productontwikkeling Ecologische verpakking Ecodesign is het optimaliseren van de verpakking zodat de

Nadere informatie

RISICO EN ECOLOGISCHE EVALUATIE PODIUMPRODUCTIE. PRAKTIJKFICHES ACTIEDOMEIN: onderhoud

RISICO EN ECOLOGISCHE EVALUATIE PODIUMPRODUCTIE. PRAKTIJKFICHES ACTIEDOMEIN: onderhoud RISICO EN ECOLOGISCHE EVALUATIE PODIUMPRODUCTIE PRAKTIJKFICHES ACTIEDOMEIN: onderhoud REcoEP ontwikkelt praktische tips en tools voor duurzame podiumtechnieken. Het project verzamelt tips en goede praktijken

Nadere informatie

Jong & Duurzaam. Klimaat Dieet

Jong & Duurzaam. Klimaat Dieet Jong & Duurzaam Klimaat Dieet Wie zijn wij en waarom zijn we hier? Wij zijn Wij zijn Werkgroep Jong & Duurzaam Eefke Wij zijn De jongerenvertegenwoordigers Wij zijn 1. 2. 3. 4. Klimaat dieet Duurzame Kleding

Nadere informatie

Wie weet wat Avri doet?

Wie weet wat Avri doet? Opdracht 1 Welkom Wie weet wat Avri doet? Opdracht 1 antwoord Welkom Wie weet wat Avri doet? In Rivierenland zamelt Avri afval in. Opdracht 2 Woordweb Als je het woord afval hoort, waar denk je dan aan?

Nadere informatie

Warmtepompen besparen op energie, niet op comfort

Warmtepompen besparen op energie, niet op comfort WARMTEPOMPTECHNIEK Warmtepompen besparen op energie, niet op comfort Voor verwarming en productie van sanitair warm water in nieuwbouw en renovatie Warmtepomptechniek in nieuwbouwprojecten Nieuw bouwen?

Nadere informatie

Spanning Capaciteit (mm) (mm) (g) (V) (mah) PR10-D6A PR70 1,4 75 5,8 3,6 0,3 PR13-D6A PR48 1,4 265 7,9 5,4 0,83 PR312-D6A PR41 1,4 145 7,9 3,6 0,58

Spanning Capaciteit (mm) (mm) (g) (V) (mah) PR10-D6A PR70 1,4 75 5,8 3,6 0,3 PR13-D6A PR48 1,4 265 7,9 5,4 0,83 PR312-D6A PR41 1,4 145 7,9 3,6 0,58 Product Zink-luchtbatterij Modelnaam IEC Nominaal Nominaal Diameter Hoogte Gewicht Spanning Capaciteit (mm) (mm) (g) (V) (mah) PR10-D6A PR70 1,4 75 5,8 3,6 0,3 PR13-D6A PR48 1,4 265 7,9 5,4 0,83 PR312-D6A

Nadere informatie

Green Cleaning. Duurzaam schoonmaakonderhoud - ecologisch, economisch en ergonomisch waardevol

Green Cleaning. Duurzaam schoonmaakonderhoud - ecologisch, economisch en ergonomisch waardevol Green Cleaning Duurzaam schoonmaakonderhoud - ecologisch, economisch en ergonomisch waardevol Waarom green? Green is bij ons meer dan groen het staat voor duurzaam. HECTAS hecht nadrukkelijk veel waarde

Nadere informatie

Wateronderzoekers : leerlingen van 5TQB - Institut des Filles de Marie

Wateronderzoekers : leerlingen van 5TQB - Institut des Filles de Marie Wateronderzoekers : leerlingen van 5TQB - Institut des Filles de Marie Oppervlaktewater: Vaak vervuild, moet dus behandeld worden Grondwater: Beter beschermd dus zuiverder behalve bij vervuiling van de

Nadere informatie

Duurzaam door innovatieve materialen en processen

Duurzaam door innovatieve materialen en processen Adres Bergensesteenweg 32 B-1651 Lot Contactpersoon Website Dhr. Stefan Theunis Product Manager Europe www.derbigum.be DERBIPURE : plantaardige grondstoffen voor een wit dak Activiteiten De Belgische onderneming

Nadere informatie

Flesvoeding. patiënteninformatie

Flesvoeding. patiënteninformatie Flesvoeding patiënteninformatie Mevrouw, Wanneer u geen borstvoeding wenst te geven, of dit om een of andere reden niet mogelijk is, bieden de zuigelingenvoedingen een goed alternatief. In deze brochure

Nadere informatie

EPS isoleert, bouwt en beschermt

EPS isoleert, bouwt en beschermt EPS isoleert, bouwt en beschermt Isoleert, bouwt en beschermt EPS is een bouwstof die door de bouw en de industrie al 50 jaar lang gewaardeerd wordt vanwege zijn uitmuntende eigenschappen. En nog steeds

Nadere informatie

SoloStar. informatiebrochure

SoloStar. informatiebrochure SoloStar informatiebrochure 2 Inhoudsopgave Bewaren 4 Belangrijke informatie voor gebruik van de SoloStar 5 Leer uw SoloStar kennen 6 Stap 1. Controleer uw insuline 7 Stap 2. Bevestigen van de naald 7

Nadere informatie

Altijd lekvrij. Altijd vers. Altijd gezond.

Altijd lekvrij. Altijd vers. Altijd gezond. Altijd lekvrij. Altijd vers. Altijd gezond. www.emsa.com Verser. Dankzij een unieke sluiting. Altijd lekvrij. Omdat alles op zijn plek blijft. Altijd vers. Omdat kieme n buiten blijven. Altijd gezond.

Nadere informatie

Wereldoriëntatie - Natuur Wereldoriëntatie - Techniek Geschatte lesduur Hoofdstuk 1.2. Nuttige microben benadrukt dat niet alle

Wereldoriëntatie - Natuur Wereldoriëntatie - Techniek Geschatte lesduur Hoofdstuk 1.2. Nuttige microben benadrukt dat niet alle Wereldoriëntatie - Natuur Algemene vaardigheden: 1.1 & 1.2 Levende en niet-levende natuur: 1.3 & 1.5 Wereldoriëntatie - Techniek 2.16* Geschatte lesduur 50 minuten Hoofdstuk 1.2. Nuttige microben benadrukt

Nadere informatie

VersSeal Ideabrill. Informatiebrochure

VersSeal Ideabrill. Informatiebrochure VersSeal Ideabrill Informatiebrochure VersSeal Ideabrill VersSeal Ideabrill : een briljant idee VersSeal Ideabrill is een verpakkingsconcept dat is ontwikkeld om verse levensmiddelen langer vers te houden

Nadere informatie

Food packaging. van der windt. à la carte

Food packaging. van der windt. à la carte Food packaging à la carte Van der Windt, thuis in food Ontwikkelingen te over in de foodindustrie. Versheid, houdbaarheid en voedselveiligheid zijn belangrijke issues aan consumentenzijde. Als foodfabrikant

Nadere informatie

Inhoud. Cahier Voedselveiligheid. 1 Wetgevend kader 6. 2 Voedselveiligheid en voedselbesmetting 9

Inhoud. Cahier Voedselveiligheid. 1 Wetgevend kader 6. 2 Voedselveiligheid en voedselbesmetting 9 Inhoud Cahier Voedselveiligheid Inleiding 5 1 Wetgevend kader 6 2 Voedselveiligheid en voedselbesmetting 9 3 Aandachtspunten voor de keukens en omliggende lokalen 12 4 Algemene en persoonlijke hygiëne-eisen

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Basisregels bij kiemarme voeding

Patiënteninformatie. Basisregels bij kiemarme voeding Patiënteninformatie Basisregels bij kiemarme voeding Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 Aankoop van voedingsmiddelen... 3 Hygiënisch bereiden van een maaltijd... 3 Bewaring van voedsel... 4 Tot slot...

Nadere informatie

introduceren het concept: Écht vers, zuiver en koel water uit de tap; zowel plat als bruisend

introduceren het concept: Écht vers, zuiver en koel water uit de tap; zowel plat als bruisend en introduceren het concept: Écht vers, zuiver en koel water uit de tap; zowel plat als bruisend Waarom is water een hot item Water is de basis van alle leven Water is een oplosser en een transporteur

Nadere informatie

Opdrachten bij cahier Foodtopia Het voedsel van de toekomst

Opdrachten bij cahier Foodtopia Het voedsel van de toekomst Opdrachten bij cahier Foodtopia Het voedsel van de toekomst BEWAREN EN BEHOUDEN Wij vinden het heel normaal dat de supermarkt vol eten ligt. Vandaag, morgen, volgende week en daarna. Dat is mogelijk doordat

Nadere informatie

speelkaart grondstoffen

speelkaart grondstoffen speelkaart grondstoffen grondstoffen 100% biokatoen uit India. Bij de teelt komen geen pesticiden en kunstmest kijken. De oogst gebeurt handmatig. De katoenboer laat zijn arbeiders in goede omstandigheden

Nadere informatie

3 4 5 N tot ST (zie tabel). Het toestel kan niet naar behoren werken als het voor een langere Belangrijk! laag stroomverbruik. Klimaatklasse SN N ST T Dagelijks gebruik Toebehoren 1) Verplaatsbare schappen/lades

Nadere informatie

Waardeketen Verantwoord en sociaal jaarverslag 2016

Waardeketen Verantwoord en sociaal jaarverslag 2016 Waardeketen Verantwoord en sociaal jaarverslag 2016 Mensen en kapitaal In ons dagelijks werk maken onze mensen het verschil en daarom willen we goed voor onze mensen zorgen. Opleiding en ontwikkeling vormen

Nadere informatie

Voedselverspilling in huis

Voedselverspilling in huis Voedselverspilling in huis 13 november 2014 Karin Bemelmans Missie Het Voedingscentrum informeert consumenten over en stimuleert hen tot een gezonde en meer duurzame voedselkeuze 1942 2014 Rapport Gezondheidsraad,

Nadere informatie

Assistent horeca, voeding of voedingsindustrie

Assistent horeca, voeding of voedingsindustrie Economie en handel Assistent horeca, voeding of voedingsindustrie Deel 3 van 4 Maakt voedingsproducten klantgereed Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur:

Nadere informatie

Inspiratielijst voor het verduurzamen van festivals en evenementen in Twente

Inspiratielijst voor het verduurzamen van festivals en evenementen in Twente Inspiratielijst voor het verduurzamen van festivals en evenementen in Twente Onderdeel 1. Gegevens en indicatoren van het evenement Gegevens Evenement Naam: Datum: Korte Omschrijving Bezoekers: Deelnemers:

Nadere informatie

Beperken Voedsel verspilling, Waarden van Voedsel in de Keten

Beperken Voedsel verspilling, Waarden van Voedsel in de Keten Beperken Voedsel verspilling, Waarden van Voedsel in de Keten Juist of onjuist Per jaar wordt door de Nederlandse consument 8 tot 11% van het gekochte voedsel weggegooid! Juist of onjuist Totaal wordt

Nadere informatie

Eerste Earth friendly menu voor stedelijke onderwijsinstellingen en kinderopvanginitiatieven

Eerste Earth friendly menu voor stedelijke onderwijsinstellingen en kinderopvanginitiatieven Eerste Earth friendly menu voor stedelijke onderwijsinstellingen en kinderopvanginitiatieven Op 11 mei 2017 serveert de Stad Gent zijn eerste 'Earth friendly schoolmaaltijd'. Zo zet het stadsbestuur weer

Nadere informatie

Current Temperature 5.2 C. Food & Retail

Current Temperature 5.2 C. Food & Retail 1 Current Temperature 5.2 C Food & Retail 2 Dyzle Food & Retail Index 04 06 Vision Control Met behulp van DyzleLiveWare krijgt u meer inzicht in kritische processen die bepalend zijn voor de voedselkwaliteit.

Nadere informatie

CREËREN INNOVEREN ONDERSCHEIDEN

CREËREN INNOVEREN ONDERSCHEIDEN CREËREN INNOVEREN ONDERSCHEIDEN De verpakking als visitekaartje De gedachte aan een verpakking als praktisch omhulsel is verleden tijd. De verpakking is tegenwoordig onderdeel van de huisstijl en daarmee

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid. van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid. van de Voedselketen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Lieve Busschots Directeur Communicatie FAVV 23/11/2013 1 VEILIG VOEDSEL UW ZORG ONZE

Nadere informatie

Over ons. Welke producten maakt Van Baal Textiles? Jean-Paul van Baal,

Over ons. Welke producten maakt Van Baal Textiles? Jean-Paul van Baal, Met trots presenteren wij hierbij onze onderneming. Het is een plezier om dagelijks met betrokken en enthousiaste collega s de opdrachten van onze relaties succesvol uit te voeren. Jean-Paul van Baal,

Nadere informatie

1 VERPAKKEN IN EEN CIRCULAIRE Copyright 2017 ECONOMIE KIDV door de VNV en het KIDV

1 VERPAKKEN IN EEN CIRCULAIRE Copyright 2017 ECONOMIE KIDV door de VNV en het KIDV 1 VERPAKKEN IN EEN CIRCULAIRE Copyright 2017 ECONOMIE KIDV door de VNV en het KIDV 13 maart 2017 platform voor experts professionalisering van het verpakkingsvak profiel versterken binnen het bedrijfsleven

Nadere informatie

Vuurtje in de tuin? KIES VOOR EEN GEZOND ALTERNATIEF! www.stookslim.be

Vuurtje in de tuin? KIES VOOR EEN GEZOND ALTERNATIEF! www.stookslim.be Vuurtje in de tuin? KIES VOOR EEN GEZOND ALTERNATIEF! www.stookslim.be WETGEVING GEEN VUUR ZONDER ROOK Een vuurtje stoken in de tuin is nooit zonder risico s. De rook is het grootste probleem. Die is ongezond,

Nadere informatie

Duurzaamheid. De voordelen van blikverpakkingen

Duurzaamheid. De voordelen van blikverpakkingen Duurzaamheid De voordelen van blikverpakkingen Duurzaamheid Duurzaamheid is één van de belangrijke aandachtspunten van het bedrijfsleven. Deze brochure is een initiatief van EMPAC, de organisatie van de

Nadere informatie

wij hebben u broodnodig Voedselbank West-vlaanderen vzw

wij hebben u broodnodig Voedselbank West-vlaanderen vzw wij hebben u broodnodig Voedselbank West-vlaanderen vzw 1 2 3 Wie is de voedselbank west-vlaanderen? WIE IS DE VOEDSELBANK WEST-VLAANDEREN STRIJD TEGEN HONGER STRIJD TEGEN VOEDSELVERSPILLING ENKELE CIJFERS

Nadere informatie