De Energieprestatiedatabank : Wat gebeurt er met uw gegevens?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De Energieprestatiedatabank : Wat gebeurt er met uw gegevens?"

Transcriptie

1 VEA 1 De Energieprestatiedatabank : Wat gebeurt er met uw gegevens? inhoud Wat gebeurt er met de vergunningsgegevens die de gemeente of RO naar het VEA stuurt? Handhaving door het VEA : steekproefsgewijze controles Statuscontroles 2.2 Waarheidsgetrouwheidscontroles Resultaten E-peil uit ingediende -aangiften Resultaten E-peil woningen 3.2 Resultaten E-peil appartementen Resultaten E-peil kantoren en scholen Automatisch toekennen vermindering onroerende voorheffing, premies Herwerking Energieprestatiedatabank

2 VEA 2 1 Wat gebeurt er met de vergunningsgegevens die de gemeente of RO naar het VEA stuurt? De energieprestatieregelgeving is in Vlaanderen ruim drie jaar van kracht. In het kader van de energieprestatieregelgeving moeten sinds januari 2006 tijdens het bouwproces bepaalde administratieve formaliteiten vervuld worden door gemeenten en -verslaggevers. De Energieprestatiedatabank (webapplicatie) werd ontwikkeld om alle gegevens elektronisch te laten doorsturen en centraal bij het Vlaams Energieagentschap te beheren. Iedere gemeente en afdeling van Ruimtelijke Ordening staat in voor het maandelijks elektronisch verzenden van haar vergunningsgegevens naar de Energieprestatiedatabank. De -verslaggever staat in voor het elektronisch indienen bij het VEA van de startverklaring (uiterlijk 8 dagen voor de start van de werkzaamheden) en de -aangifte na de ingebruikname van het gebouw. Daarnaast is de Energieprestatiedatabank ook uitgebouwd als een centraal systeem voor beheer van de energieprestatiecertificaten (EPC) van bestaande woningen en publieke gebouwen. Interne of externe energiedeskundigen kunnen certificaten voor publieke gebouwen opmaken en versturen naar het VEA. Daarnaast kunnen energiedeskundigen van het type A certificaten afleveren voor verkoop en verhuur van residentiële gebouwen via de Energieprestatiedatabank. structuur van de Energieprestatiedatabank nieuwbouw herbouw uitbreiding verbouwing functiewijziging EPC bestaande gebouwen gemeente / RO-Vlaanderen -verslaggever VEA-medewerker energiedeskundige intern / extern energiedeskundige type A - residentieel energiedeskundige niet-residentieel vergunningen startverklaring -aangifte controle-aangifte certificaat publieke gebouwen certificaat verhuur en verkoop certificaat verhuur en verkoop energieprestatiedatabank Back-Office handhaving controle statistiek beleid Voor het gedeelte nieuwbouw & verbouwingen (zie bovenstaande figuur) zijn er dus drie documenten : de stedenbouwkundige vergunning, doorgestuurd door de gemeente of RO-Vlaanderen via XML ; de startverklaring : melding van de start van de werkzaamheden en aanstelling van de -verslaggever ; de -aangifte : aangifte van de uitgevoerde werken en de behaalde prestaties op vlak van de energieprestatie en het binnenklimaat (). Die drie documenten (vergunning, startverklaring (= SV) en -aangifte (=AG)) worden samengevoegd in de Energieprestatiedatabank als één -dossier op basis van het dossiernummer.

3 VEA 3 -verslaggever verstuurt startverklaring -verslaggever dient -aangifte in -dossier in de Energieprestatiedatabank -dossier datum van vergunning startverklaring -aangifte De Energieprestatiedatabank biedt het VEA de mogelijkheid om op basis van die aanwezige documenten werfcontroles te plannen en briefwisseling op te stellen voor het niet indienen van bepaalde documenten of het niet voldoen aan de -eisen. De back-office laat het VEA ook toe de administratieve opvolgacties verder te beheren (herinneringen, aanmaningen en hoorzittingen), verslaggevers te controleren en rapporten en statistieken te genereren. Het maandelijks versturen van de gegevens door de gemeente is een cruciale schakel in het ganse proces en wordt in de toekomst nog belangrijker. Op basis van de doorgestuurde vergunningen : organiseert het VEA de handhaving op de energieprestatieregelgeving (zie hoofdstuk 2) ; zullen premies en kortingen op onroerende voorheffingen automatische toegekend worden aan de inwoners van de gemeente die energiezuinig bouwen (zie hoofdstuk 4) ; zullen -verslaggevers de startverklaring en de -aangifte dossiergewijs kunnen indienen. Momenteel koppelde de -verslaggever de bouwdocumenten niet aan de vergunning (zie hoofdstuk 5). Omwille van die bovenstaande redenen is het belangrijk dat de gemeente maandelijks de vergunningen verstuurt naar het VEA en de correcte inhoud opvolgt. In de hiernavolgende hoofdstukken proberen we het belang en de meerwaarde van het doorsturen van de vergunningen verder te illustreren.

4 VEA 4 2 Handhaving door het VEA : steekproefsgewijze controles Het Vlaams Energieagentschap verricht op regelmatige basis in alle Vlaamse gemeenten steekproefsgewijze controles. Er zijn twee types controles : enerzijds de controle op het (tijdig) indienen van de startverklaring en de aangifte (= statuscontroles), anderzijds de waarheidsgetrouwheidscontrole (= het correct rapporteren van de as-built-situatie door de -verslaggever). 2.1 Statuscontroles Het VEA voert regelmatig in gemeenten statuscontroles uit. Die controles worden voorbereid en gepland aan de hand van gegevens uit de vergunningen die doorgestuurd zijn door de gemeente. Het VEA selecteert steekproefsgewijs een aantal vergunningen waarvoor na een bepaalde termijn geen startverklaring is ingediend en controleert ter plaatse de stand van zaken van de werken. werffiche voor controle in een gemeente en statuscontrole Bij de statuscontroles wordt er nagegaan of er voor een gestart werk een startverklaring werd ingediend. Voor een gestart werk zonder startverklaring wordt een aanmaning verstuurd. Bij een vaststelling van ingebruikname, wordt een aanmaning verstuurd als de termijn voor het indienen van de -aangifte verstreken is. aantal ingediende startverklaringen jaar Antwerpen Limburg Oost-Vlaanderen Vlaams-Brabant West-Vlaanderen totaal Het aantal ingediende startverklaringen steeg in 2008 met 18 % tegenover In 149 gemeenten werd een statuscontrole uitgevoerd vergunningen werden gecontroleerd op het indienen van de startverklaring bouwplaatsen werden gecontroleerd op de start van de werken en op ingebruikname. Bij 802 dossiers waren de werken begonnen zonder het indienen van een startverklaring. Dat komt neer op 26,61 % van de gecontroleerde vergunningsdossiers. In 2007 lag dat nog op 35 %. Voor dossiers zonder startverklaring werd een herinnering en indien nodig een aanmaning verstuurd.

5 versie september 2010 VEA Energieprestatiedatabank : wat gebeurt er met uw gegevens? 5 aantal ingediende -aangiften jaar Antwerpen Limburg Oost-Vlaanderen Vlaams-Brabant West-Vlaanderen totaal dossiers werden gecontroleerd op het indienen van de -aangifte. Er werden 22 aanmaningen verzonden. Vanaf maart 2009 worden die controles intensiever. 2.2 Waarheidsgetrouwheidscontroles De waarheidsgetrouwheidscontroles beogen een kwaliteitscontrole op het werk van de verslaggevers. De focus van die controles ligt in een eerste fase op een controle van de bedrijven die zich specialiseren in -verslaggeving en de grote bouwfirma s. De controleurs bezoeken de bouwplaats tijdens de uitvoering van de werkzaamheden of gaan langs in het gebouw na de ingebruikname. Ze doen vaststellingen op vlak van de gebruikte isolatie, vensters, installatie, ventilatie, Nadien vergelijkt de controleur de vaststellingen met de gegevens opgenomen in de -aangifte. Als de berekeningen op basis van de vaststellingen van de controleur leiden tot een slechter resultaat dan de berekening op basis van de gegevens opgenomen in de -aangifte, wordt een administratieve geldboete opgelegd aan de verslaggever. Er zijn verslaggevers geregistreerd verslaggevers hebben minimum één startverklaring ingediend. Een kleine groep van 220 verslaggevers (9 %) staat in voor 67 % van alle ingediende startverklaringen. 106 berekeningen van -aangiften werden nagezien op fouten door de verslaggevers. Bij 20 verslaggevers werd niet enkel de berekening gecontroleerd, maar werd ook een vergelijking opgemaakt tussen de vaststellingen op de bouwplaats door een controleur en wat de verslaggever rapporteert in de -aangifte. De verslaggevers kregen een brief met de gemaakte fouten en werden aangemaand om die fouten in hun dossiers recht te zetten. De gecontroleerde verslaggevers stonden in voor 20 % van de in 2007 ingediende -aangiften. activiteitsgraad van de verslaggevers aantal ingediende aantal startverklaringen verslaggevers per verslaggever < > percentage ingediende startverklaringen 32,64 % 15,26 % 52,10 % 235 bouwplaatsen werden bezocht door een controleur. Bij 177 bouwplaatsen konden vaststellingen gedaan worden met het oog op een vergelijking met de -aangifte.

6 versie september 2010 VEA Energieprestatiedatabank : wat gebeurt er met uw gegevens? 6 3 Resultaten E-peil uit ingediende -aangiften De energieprestatieregelgeving heeft al een duidelijke positieve invloed gehad op het maatschappelijke draagvlak voor energiezuiniger bouwen. Meer en meer wordt beseft dat minder energieverbruik effectief minder uitstoot van schadelijke stoffen betekent en dat de meerkosten op relatief korte termijn worden teruggewonnen door een aanzienlijke vermindering van de verwarmingskosten. De bouwheer wordt zich ook meer bewust van de meerwaarde van de optimale energieprestaties voor zijn woning. Energiezuinig bouwen gaat immers ook gepaard met een comfortverbetering. De verdere doorzetting van die positieve trend moet nog een hele tijd worden ondersteund met communicatiecampagnes naar de verschillende doelgroepen (bouwheren, architecten, aannemers en lokale besturen). Daarbij zal ook de aandacht gevestigd worden op het verstrengen van de -eisen voor stedenbouwkundige vergunningen met aanvraag vanaf 1 januari Het VEA heeft een zeer uiteenlopende mix van initiatieven voor ogen: algemene informatiebrochures, specifieke webpagina s, informatiesessies voor de verslaggevers, opleidingen, artikelen, aanwezigheid op bouwbeurzen, mediacampagnes Resultaten E-peil woningen Uit de ingediende -aangiften voor nieuwbouwwoningen, aangevraagd in 2006, ligt het gemiddelde E-peil op E87. Voor woningen (aangevraagd in 2007) is al een -aangifte ingediend en daar gemiddeld E-peil voor woningen met vergunningsaanvraag in 2006 en in 2007 E-peil woningen 2006 ( aangiften) gemiddeld : E87 mediaan : E89 5% 6% 8% 16% % > % 39% gemiddeld : E85 mediaan : E87 0% 1% 2% 1% 2% E-peil woningen 2007 ( aangiften) % % > 100

7 VEA 7 is het gemiddelde E-peil E85. Dat terwijl de maximumeis E100 is. De eengezinswoningen doen dus gemiddeld ruim 10 % beter dan de eis die de Vlaamse overheid heeft vooropgesteld. Van de nieuwbouwwoningen met aanvraag in 2007 behaalt al 28 % E80 en lager. Dat betekent dat nu al ruim één vierde van de nieuwbouwwoningen voldoet aan de lagere E-peileis E80 die vanaf 2010 voor woningen van kracht wordt. Het merendeel van die woningen zal in 2008 (of later) een energieprestatiecertificaat bouw krijgen na het indienen van de -aangifte. Daarmee kan de aangifteplichtige een E-peilpremie van de netbeheerders ontvangen. 3 % van de nieuwbouwwoningen met een aanvraag in 2007, mét energieprestatiecertificaat bouw in 2008 (of later) scoren E60 of lager en krijgen gedurende 10 jaar automatisch 20 % (of 40 % bij E E40) korting op de onroerende voorheffing. 3.2 Resultaten E-peil appartementen Voor appartementsgebouwen, waarvan de stedenbouwkundige vergunningen in het overgangsjaar 2006 werd aangevraagd, zijn er in totaal 917 -aangiften voor appartementen (= wooneenheden) ingediend. Het gemiddelde E-peil is daar E95. Ook bij de appartementen is de maximumeis E100. Bij de appartementsgebouwen met aanvraag in 2007 is er een verbetering in de energieprestatie van de wooneenheden zichtbaar. Het gemiddelde E-peil uit 139 ingediende -aangiften ligt voor die projecten op E82. Dat is beduidend lager dan bij de aangevraagde appartementen in 2006, maar door de langere bouwtijd bij appartementsgebouwen is het aantal ingediende -aangiften nog vrij beperkt om de tendens met zekerheid te bevestigen. Op de beperkte basis van 139 -aangiften (met aanvraag in 2007) behaalt al 38 % E80 en lager. Bij de woningen lag dat aantal op 28 %. Er zijn dus al ongeveer 10 % meer appartementen, dan woningen, die nu al voldoen aan de lagere E-peileis E80 die vanaf 2010 ook voor appartementen van kracht wordt. gemiddeld E-peil voor appartementen met vergunningsaanvraag in 2006 en in 2007 E-peil appartementen 2006 (917 -aangiften) gemiddeld : E95 mediaan : E > % 14% 2% 1% 3% 18% 36% E-peil appartementen 2007 (139 -aangiften) 24% 37% 1% 1% 4% 9% 24% gemiddeld : E82 mediaan : E > Resultaten E-peil kantoren en scholen Door de lange ontwerp-, studie- en uitvoeringstermijn van kantoor- en schoolgebouwen is momenteel het aantal ingediende -aangiften in de Energieprestatiedatabank nog te beperkt om conclusies uit te trekken met betrekking tot E-peilresultaten.

8 VEA 8 4 Automatisch toekennen vermindering onroerende voorheffing, premies Met de Energieprestatiedatabank beschikt het Vlaams Energieagentschap over een authentieke bron aan gegevens over de energieprestatie van gebouwen. Ze bevat een grote hoeveelheid aan gegevens over de constructie, de isolatie, de energieprestatie en ventilatie van alle gebouwen die sinds 2006 nieuw gebouwd of verbouwd zijn/worden. Voorlopig is de back-office van de Energieprestatiedatabank enkel toegankelijk voor het Vlaams Energieagentschap. Het VEA werkt momenteel aan de uitbouw van een generieke webservice Energieprestatie zodat andere Vlaamse of federale overheidsdiensten via een uitwisselingsplatform die authentieke bron aan energiegegevens kunnen ontsluiten. Nu de regelgeving een tijdje in voege is, beginnen andere beleidsdomeinen immers instrumenten, die zij ter beschikking hebben in de energieprestatie van gebouwen te beïnvloeden, te koppelen aan het E-peil : Bij het realiseren van een energiezuinige woning of bedrijfsgebouw zullen burgers en ondernemingen genieten van een vermindering op onroerende voorheffing (meer informatie : korting onroerende voorheffing Onderwijsinstellingen die een energiezuinige nieuwbouwschool realiseren, maken aanspraak op een extra subsidiëring van de meerkost die gepaard gaat met de energiezuinige school via het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs. Daarnaast zullen natuurlijke personen die arbeidsongeschikt zijn gedurende de aflossingsperiode van hun hypothecaire lening, afhankelijk van de energieprestatie van hun nieuwbouwwoning die ze realiseren, een tegemoetkoming kunnen krijgen via een verzekering gewaarborgd wonen op hun hypothecaire lening (meer informatie : verzekering gewaarborgd wonen Door de uitbouw van een generieke webservice waar gegevens inzake de energieprestatie van gebouwen uitgewisseld kunnen worden tussen het Vlaams Energieagentschap en andere Vlaamse overheidsinstellingen, kunnen bovenstaande rechten (verminderingen, premies en subsidies) automatisch toegekend worden aan de betrokken personen. Dat betekent een administratieve lastenverlaging voor burgers en instellingen en een snellere doorlooptijd bij het toekennen van financiële tegemoetkomingen. Daardoor is het echter ook essentieel dat de vergunningsgegevens door de gemeente of de dienst RO maandelijks elektronisch doorgespeeld worden zodat betrokken burgers of instellingen van het belastingsvoordeel of de premie kunnen genieten. Die tegemoetkomingen zullen immers toegekend worden als het VEA beschikt over de correcte vergunningsgegevens (om zo het perceel eenduidig te kunnen identificeren).

9 VEA 9 5 Herwerking Energieprestatiedatabank Tot op heden dienen de -verslaggevers de startverklaring en de -aangifte elektronisch in als afzonderlijke documenten in de Energieprestatiedatabank. In de databank worden de startverklaring en de aangifte aan de stedenbouwkundige vergunning gekoppeld op basis van het -dossiernummer. Die documenten vormen dan één -dossier. versturen -aangifte In realiteit echter zijn die documenten vaak niet gekoppeld : omdat we niet altijd beschikken over alle vergunningen van de gemeente : o niet alle gemeenten sturen de vergunningen tijdig en maandelijks door ; o niet alle gemeenten volgen bepaalde fouten op die optreden in de XML met vergunningen (waardoor de vergunning niet in onze databank bewaard wordt) ; o 9 gemeenten sturen nog altijd niet elektronisch de vergunningen door. of door fouten in het -dossiernummer : o een foute schrijfwijze in het -dossiernummer door de -verslaggever ; o het -dossiernummer die door de gemeente aan de bouwheer meegegeven wordt bij het ontvangstbewijs van de vergunning, verschilt van het elektronisch doorgestuurde -dossiernummer van de vergunning. Elk klein verschil in de schrijfwijze van het -dossiernummer, dat uniek is per dossier, zorgt ervoor dat een verschillend dossier wordt aangemaakt en dat de documenten niet juist gekoppeld worden. Hierdoor ontstaan er problemen voor het handhaven van de energieprestatieregelgeving : bouwheren krijgen ten onrechte een brief voor het niet-indienen van een startverklaring of ene -aangifte ; controles worden fout ingepland ; bouwheren kunnen de automatische tegemoetkomingen inzake onroerende voorheffing bijvoorbeeld mislopen. Om ervoor te zorgen dat die koppeling tussen de vergunning enerzijds en de startverklaring en de aangifte van de -verslaggever anderzijds beter gegarandeerd is, zal de manier van indiening van de documenten door de verslaggever in de databank wijzigen. Voor de -verslaggever zal de webapplicatie dossiergebaseerd worden in plaats van documentgebaseerd. De verslaggever zal dan een nieuw dossier kunnen aanmaken, de stedenbouwkundige vergunning zoeken waarvoor hij dat dossier aanmaakt. Na het selecteren van de juiste vergunning zal de verslaggever voor dat dossier één of meerdere startverklaringen en aangiften kunnen indienen. Stap 1 De verslaggever zoekt, in de gemeente waar het bouwproject gelegen is, naar de stedenbouwkundige vergunning aan de hand van een aantal criteria. stap 1

10 VEA 10 Stap 2 Na het invullen van de nodige criteria, selecteert de verslaggever de juiste stedenbouwkundige vergunning voor dat project uit de resultatenlijst. stap 2 Stap 3 Na het selecteren van de juiste vergunning, kan de verslaggever een -dossier aanmaken voor die vergunning. stap 3 Stap 4 Hierna kan de verslaggever een startverklaring of -aangifte indienen voor dat dossier. Omwille van die nieuwe werkwijze is het dus essentieel dat de gemeenten maandelijks de vergunningen doorsturen naar het VEA. Bovendien is het belangrijk dat ze de fouten, die mogelijks optreden bij het versturen, beter opvolgen en verbeteren. Op die manier kan het VEA de energieprestatieregelgeving correct handhaven.

Energieprestatieregelgeving in Vlaanderen

Energieprestatieregelgeving in Vlaanderen Energieprestatieregelgeving in Vlaanderen Infoavond VCB - 8 oktober 2008 Katrien De Baets Ingenieur VEA Inhoud 1. Regelgevend kader in Vlaanderen 2. EPB-eisen & uitzonderingen 3. Procedures & verantwoordelijken

Nadere informatie

Premieoverzicht EPB bouwaanvragen voor 01/01/2014

Premieoverzicht EPB bouwaanvragen voor 01/01/2014 Wim Beyaert NV Otegemstraat 235 B-8550 Zwevegem Tel. 056/75.54.52 e-mail info@beyaertprojects.be website www.beyaertprojects.be Premieoverzicht EPB bouwaanvragen voor 01/01/2014 Onderstaand kan je de verschillen

Nadere informatie

5 jaar ervaring met EPB handhaving in Vlaanderen

5 jaar ervaring met EPB handhaving in Vlaanderen 5 jaar ervaring met EPB handhaving in Vlaanderen 29 september 211 Wina Roelens 1. EPB-eisen in Vlaanderen; 2. Handhavingskader; 3. Ervaringen; september 211 2 september 211 1 1. EPB-eisen in Vlaanderen

Nadere informatie

Premieoverzicht EPB bouwaanvragen voor 01/01/2014

Premieoverzicht EPB bouwaanvragen voor 01/01/2014 Wim Beyaert NV Otegemstraat 235 B-8550 Zwevegem Tel. 056/75.54.52 e-mail info@beyaertprojects.be website www.beyaertprojects.be Premieoverzicht EPB bouwaanvragen voor 01/01/2014 Onderstaand kan je de verschillen

Nadere informatie

Energieprestatiecertificatie in het Vlaamse Gewest. Vlaams Energieagentschap

Energieprestatiecertificatie in het Vlaamse Gewest. Vlaams Energieagentschap Energieprestatiecertificatie in het Vlaamse Gewest Vlaams Energieagentschap Luc Peeters, administrateur-generaal Inhoud: 1. Inleiding & definitie 2. Nieuwbouw 3. Publieke gebouwen 5. Niet-residentiële

Nadere informatie

EPB - Eerste cijfers & statistiek t.e.m. 2012

EPB - Eerste cijfers & statistiek t.e.m. 2012 Versie februari 2013 EPB - Eerste cijfers & statistiek t.e.m. 2012 EPB - Eerste cijfers & statistiek t.e.m. 2012 Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 1 1. PROCEDURES... 2 1.1 Aantal ingediende startverklaringen...

Nadere informatie

Wat gebeurt er als de EPB-aangifte niet of laattijdig wordt ingediend?

Wat gebeurt er als de EPB-aangifte niet of laattijdig wordt ingediend? 1 Wat gebeurt er als de EPB-aangifte niet of laattijdig wordt ingediend? Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 1 INLEIDING... 2 1. WIE IS VERANTWOORDELIJK VOOR HET INDIENEN VAN DE EPB-AANGIFTE?... 2 2. PROCEDURE

Nadere informatie

Cijferrapport energieprestatieregelgeving

Cijferrapport energieprestatieregelgeving 1 Cijferrapport energieprestatieregelgeving Procedures en resultaten, geometrische en energetische karakteristieken van het Vlaamse gebouwenbestand - periode 2006 2011. 2 Auteurs Ir.-Arch. Katrien De Baets

Nadere informatie

Redesign Energieprestatiedatabank

Redesign Energieprestatiedatabank 1 Redesign Energieprestatiedatabank Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 1 INLEIDING... 2 1. PRINCIPE... 2 2. HOE GAAT U ALS MEDEWERKER VAN EEN GEMEENTE OF RO-VLAANDEREN TE WERK OP DE VERNIEUWDE ENERGIEPRESTATIEDATABANK?...

Nadere informatie

Het ABC van de energieprestatieregelgeving

Het ABC van de energieprestatieregelgeving Het ABC van de energieprestatieregelgeving De Vlaamse overheid streeft er naar dat alle gebouwen in Vlaanderen energiezuinig én comfortabel worden. Een van de middelen om dit te realiseren, is de energieprestatieregelgeving,

Nadere informatie

Energieprestatiecertificaten (EPC) in het Vlaamse Gewest. Stand van zaken

Energieprestatiecertificaten (EPC) in het Vlaamse Gewest. Stand van zaken Energieprestatiecertificaten (EPC) in het Vlaamse Gewest Stand van zaken Inhoud presentatie I. Situering van de context II. Energieprestatiecertificaat voor nieuwbouw of vernieuwbouw III. Energieprestatiecertificaat

Nadere informatie

Uw logo. Luc Peeters. Administrateur-generaal Vlaams Energieagentschap

Uw logo. Luc Peeters. Administrateur-generaal Vlaams Energieagentschap Luc Peeters Administrateur-generaal Vlaams Energieagentschap 10 jaar energieprestatieregelgeving in Vlaanderen 1 jaar Renovatiepact 10 jaar energieprestatieregelgeving Nieuwbouw moet gezond binnenklimaat

Nadere informatie

BEN-eisen in de EPB-software en de energieprestatiedatabank

BEN-eisen in de EPB-software en de energieprestatiedatabank 1 BEN-eisen in de EPB-software en de energieprestatiedatabank Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 1 VOORWOORD/INLEIDING... 2 1. BEN-EISEN... 2 2. BEN-EISEN IN DE EPB-SOFTWARE 3G... 2 3. BEN-EISEN IN DE FORMULIEREN...

Nadere informatie

Energieprestatiedatabank - Meerdere registratiemogelijkheden voor verslaggevers

Energieprestatiedatabank - Meerdere registratiemogelijkheden voor verslaggevers VEA 1 Energieprestatiedatabank - Meerdere registratiemogelijkheden voor verslaggevers inhoud 1 Algemeen 2 Invoeren van nieuwe registratiegegevens 2.1 Ik ben een nieuwe verslaggever en ik wil mij registreren

Nadere informatie

NIEUW ENERGIEPRESTATIEDECREET - STAND VAN ZAKEN goedgekeurd door het VVSG-directiecomité op 27.03.2006 (doc.nr. 2006/81) Het energieprestatiedecreet (7 mei 2004) voert een energieprestatiecertificaat in

Nadere informatie

Energieprestatiedatabank

Energieprestatiedatabank 1 inhoud 1 2 2.1 Principe Hoe gaat u als -verslaggever te werk op de vernieuwde? Mijn -dossiers 2.1.1 Tabblad Stedenbouwkundige vergunning / melding 2.1.2 Tabblad Opladen startverklaring 2.1.3 Tabblad

Nadere informatie

over vermindering van onroerende voorheffing voor energiezuinige woningen waarvan de bouwaanvraag dateert van voor de EPB-regelgeving

over vermindering van onroerende voorheffing voor energiezuinige woningen waarvan de bouwaanvraag dateert van voor de EPB-regelgeving stuk ingediend op 593 (2009-2010) Nr. 1 28 juni 2010 (2009-2010) Verzoekschrift over vermindering van onroerende voorheffing voor energiezuinige woningen waarvan de bouwaanvraag dateert van voor de EPB-regelgeving

Nadere informatie

Aanvraag van een stedenbouwkundige vergunning waarvoor een eenvoudige dossiersamenstelling volstaat

Aanvraag van een stedenbouwkundige vergunning waarvoor een eenvoudige dossiersamenstelling volstaat Aanvraag van een stedenbouwkundige vergunning waarvoor een eenvoudige dossiersamenstelling volstaat Onderwerp van de aanvraag 1. Beschrijf hieronder bondig voor welke werken of handelingen u een vergunning

Nadere informatie

Startverklaring en EPB-aangifte

Startverklaring en EPB-aangifte versie mei 0 Startverklaring en -aangifte inhoud Inleiding.... Startverklaring Principe startverklaring S-bestand genereren.. -software Vlaanderen.. -software 3 gewesten -aangifte Principe -aangifte A-bestand

Nadere informatie

EPB-CIJFERRAPPORT. Procedures, resultaten en energetische karakteristieken van het Vlaamse gebouwenbestand - periode

EPB-CIJFERRAPPORT. Procedures, resultaten en energetische karakteristieken van het Vlaamse gebouwenbestand - periode EPB-CIJFERRAPPORT Procedures, resultaten en energetische karakteristieken van het Vlaamse gebouwenbestand - periode 26 216. www.energiesparen.be SAMENVATTING Vorig jaar, 216, keken we terug naar de ervaringen

Nadere informatie

10 jaar EPB in cijfers. Anneleen Haers 21 april 2016

10 jaar EPB in cijfers. Anneleen Haers 21 april 2016 10 jaar EPB in cijfers Anneleen Haers 21 april 2016 10 jaar EPB in cijfers De Vlaming bouwt nu dubbel zo energiezuinig als in 2006 1 op 5 bouwt nu al een BEN-woning 99% van de nieuwbouw voldoet aan het

Nadere informatie

EPB-CIJFERRAPPORT. Procedures, resultaten en energetische karakteristieken van het Vlaamse gebouwenbestand - periode

EPB-CIJFERRAPPORT. Procedures, resultaten en energetische karakteristieken van het Vlaamse gebouwenbestand - periode EPB-CIJFERRAPPORT Procedures, resultaten en energetische karakteristieken van het Vlaamse gebouwenbestand - periode 26 217. www.energiesparen.be SAMENVATTING Binnen 3 jaar bouwen we enkel BEN of Bijna-energieneutraal,

Nadere informatie

EPB-cijfers en statistieken

EPB-cijfers en statistieken 1 EPB-cijfers en statistieken voor EPB-aanvragen ingediend t/m eind 2014 Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 1 1. PROCEDURES... 2 1.1. Aantal ingediende startverklaringen... 2 1.2. Aantal ingediende EPB-aangiften...

Nadere informatie

/ Info. Gemeentelijke fusies vanaf 1 januari HER ADRESSERINGEN BIJ GEMEENTELIJKE FUSIES

/ Info. Gemeentelijke fusies vanaf 1 januari HER ADRESSERINGEN BIJ GEMEENTELIJKE FUSIES / Info Gemeentelijke fusies vanaf 1 januari 2019 1 HER ADRESSERINGEN BIJ GEMEENTELIJKE FUSIES Op 1 januari 2019 fuseren in Vlaanderen 15 gemeenten tot 7 nieuwe fusiegemeenten. 13 van de 15 fuserende gemeenten

Nadere informatie

Verplicht minimumaandeel hernieuwbare energie

Verplicht minimumaandeel hernieuwbare energie 1 Energieprestatieregelgeving - Verplicht minimumaandeel hernieuwbare energie Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 1 1. NIEUWE EPB-EIS: MINIMUMAANDEEL HERNIEUWBARE ENERGIE... 2 2. WANNEER VAN TOEPASSING?... 2

Nadere informatie

EPB-CIJFERRAPPORT. Procedures, resultaten en energetische karakteristieken van het Vlaamse gebouwenbestand - periode

EPB-CIJFERRAPPORT. Procedures, resultaten en energetische karakteristieken van het Vlaamse gebouwenbestand - periode EPB-CIJFERRAPPORT Procedures, resultaten en energetische karakteristieken van het Vlaamse gebouwenbestand - periode 26 218. www.energiesparen.be SAMENVATTING Over 2 jaar, in 221, gaan we voor BEN (bijna-energieneutrale

Nadere informatie

EPB - CIJFERS EN STATISTIEK VOOR EPB- AANGIFTEN INGEDIEND T.E.M. 31/12/2015

EPB - CIJFERS EN STATISTIEK VOOR EPB- AANGIFTEN INGEDIEND T.E.M. 31/12/2015 EPB - CIJFERS EN STATISTIEK VOOR EPB- AANGIFTEN INGEDIEND T.E.M. 31/12/215 12 februari 215 www.energiesparen.be INHOUD 1 PROCEDURES... 3 1.1 AANTAL INGEDIENDE STARTVERKLARINGEN... 3 1.2 AANTAL INGEDIENDE

Nadere informatie

Verduidelijking bij de velden voor manuele invoer

Verduidelijking bij de velden voor manuele invoer VEA 1 Verduidelijking bij de velden voor manuele invoer Als u als vergunningverlenende overheid nog niet beschikt over een softwarematig data-opvolgsysteem (of uw systeem is nog niet klaar), kan u een

Nadere informatie

EPB - CIJFERS EN STATISTIEK VOOR EPB- AANGIFTEN INGEDIEND TOT EN MET 31/12/2018

EPB - CIJFERS EN STATISTIEK VOOR EPB- AANGIFTEN INGEDIEND TOT EN MET 31/12/2018 EPB - CIJFERS EN STATISTIEK VOOR EPB- AANGIFTEN INGEDIEND TOT EN MET 31/12/2018 14 februari 2019 www.energiesparen.be INHOUD 1 PROCEDURES... 4 1.1 AANTAL INGEDIENDE STARTVERKLARINGEN... 4 1.2 AANTAL INGEDIENDE

Nadere informatie

Energiezorg. Een zorg voor de toekomst. Wettelijke en aanvullende dienstverlening voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Energiezorg. Een zorg voor de toekomst. Wettelijke en aanvullende dienstverlening voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest WG Energiezorg. Een zorg voor de toekomst Wettelijke en aanvullende dienstverlening voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Naar een rationeel energiebeleid De klimaatsverandering zet ons aan om maatregelen

Nadere informatie

Energiezorg. Een zorg voor de toekomst. Wettelijke en aanvullende dienstverlening voor Vlaanderen

Energiezorg. Een zorg voor de toekomst. Wettelijke en aanvullende dienstverlening voor Vlaanderen Energiezorg. Een zorg voor de toekomst Wettelijke en aanvullende dienstverlening voor Vlaanderen Naar een rationeel energiebeleid De klimaatsverandering zet ons aan om maatregelen te nemen die de uitstoot

Nadere informatie

VERPLICHT AANDEEL HERNIEUWBARE ENERGIE Makkelijk met zonnepanelen

VERPLICHT AANDEEL HERNIEUWBARE ENERGIE Makkelijk met zonnepanelen VERPLICHT AANDEEL HERNIEUWBARE ENERGIE Makkelijk met zonnepanelen Jo Neyens, PV-Vlaanderen Intersolution conference 15-17 jan. 2014 1 Verplicht aandeel HE met PV Intersolution 2014 1 ODE Structuur platformen

Nadere informatie

NATIONAAL. Particulier : Belastingsvermindering van 30% van de uitgaven met een max. = 750 Mogelijk voor zowel eigenaar als huurder VLAANDEREN

NATIONAAL. Particulier : Belastingsvermindering van 30% van de uitgaven met een max. = 750 Mogelijk voor zowel eigenaar als huurder VLAANDEREN Bij plaatsing inbraakwerende beglazing NATIONAAL Particulier : Belastingsvermindering van 30% van de uitgaven met een max. = 750 Mogelijk voor zowel eigenaar als huurder Ondernemer : Bijkomende aftrek

Nadere informatie

CIJFERRAPPORT: 10 JAAR ENERGIEPRESTATIEREGELGEVING

CIJFERRAPPORT: 10 JAAR ENERGIEPRESTATIEREGELGEVING CIJFERRAPPORT: 1 JAAR ENERGIEPRESTATIEREGELGEVING Procedures, resultaten en energetische karakteristieken van het Vlaamse gebouwenbestand - periode 26 215. www.energiesparen.be TREFWOORDEN Energieprestatie,

Nadere informatie

Startverklaring. in het kader van de energieprestatie en het binnenklimaat van een gebouw. Meergezinswoning G-2010_316/EP15111/SV/A001/D01

Startverklaring. in het kader van de energieprestatie en het binnenklimaat van een gebouw. Meergezinswoning G-2010_316/EP15111/SV/A001/D01 Vlaamse overheid Vlaams Energieagentschap E-mail: energie@vlaanderen.be Website: www.energiesparen.be Startverklaring in het kader van de energieprestatie en het binnenklimaat van een gebouw Meergezinswoning

Nadere informatie

Startverklaring. in het kader van de energieprestatie en het binnenklimaat van een gebouw. Nieuwbouw - Woning G-2015_1734/EP14809/SV/A001/D02

Startverklaring. in het kader van de energieprestatie en het binnenklimaat van een gebouw. Nieuwbouw - Woning G-2015_1734/EP14809/SV/A001/D02 Vlaamse overheid Vlaams Energieagentschap E-mail: energie@vlaanderen.be Website: www.energiesparen.be Startverklaring in het kader van de energieprestatie en het binnenklimaat van een gebouw Nieuwbouw

Nadere informatie

Implementatie Europese Richtlijn Energieprestaties van gebouwen in het Vlaamse Gewest - EPB VEA

Implementatie Europese Richtlijn Energieprestaties van gebouwen in het Vlaamse Gewest - EPB VEA Implementatie Europese Richtlijn Energieprestaties van gebouwen in het Vlaamse Gewest - EPB VEA Inhoud: 1. Europees beleid: 1. Europees beleid inzake energie; 2. Europese richtlijn energieprestaties van

Nadere informatie

Startverklaring. in het kader van de energieprestatie en het binnenklimaat van een gebouw

Startverklaring. in het kader van de energieprestatie en het binnenklimaat van een gebouw Vlaamse overheid Vlaams Energieagentschap E-mail: energie@vlaanderen.be Website: www.energiesparen.be Startverklaring in het kader van de energieprestatie en het binnenklimaat van een gebouw Genebroekstraat

Nadere informatie

BRUSSEL I 10 OKTOBER 2016 NIEUWSBRIEF 4. Kwaliteitskader ventilatie

BRUSSEL I 10 OKTOBER 2016 NIEUWSBRIEF 4. Kwaliteitskader ventilatie BRUSSEL I 10 OKTOBER 2016 NIEUWSBRIEF 4 Kwaliteitskader ventilatie NIEUWSBRIEF 3 Kwaliteitskader ventilatie BCCA vzw Brussel, 10 oktober 2016 Beste ventilatieverslaggever, Vanaf 1 januari 2016 zijn er

Nadere informatie

Info-avond - 5 jaar EPB geplande wijzigingen toekomst

Info-avond - 5 jaar EPB geplande wijzigingen toekomst Info-avond - 5 jaar EPB geplande wijzigingen toekomst 15 juni 2011 VEA Jos Geijsels A. 5 jaar EPB in cijfers juni 2011 2 A. Geplande wijzigingen 1. Aantal EPB-aangiften; 2. Evolutie E-peil; 3. Evolutie

Nadere informatie

De woningpas in vraag en antwoord

De woningpas in vraag en antwoord De woningpas in vraag en antwoord INHOUD 1 INLEIDING... 2 2 VEELGESTELDE VRAGEN... 2 2.1 Wat ziet u vandaag in de woningpas?... 2 2.2 Wat is het doel van de woningpas?... 4 2.3 Wat voorziet de woningpas

Nadere informatie

EPC. 1 Wetgevend kader. Richtlijnen advertentieplicht VEA 1. Inhoud. 2 Wat moet vermeld worden in de advertenties?

EPC. 1 Wetgevend kader. Richtlijnen advertentieplicht VEA 1. Inhoud. 2 Wat moet vermeld worden in de advertenties? VEA 1 Richtlijnen van het Vlaams Energieagentschap omtrent de advertentieplicht van het kengetal en het adres of de unieke code van het voor verkoop en verhuur van residentiële gebouwen Inhoud 1 Wetgevend

Nadere informatie

EPC. 1 Wetgevend kader. Richtlijnen advertentieplicht VEA 1. Inhoud. 2 Wat moet vermeld worden in de advertenties?

EPC. 1 Wetgevend kader. Richtlijnen advertentieplicht VEA 1. Inhoud. 2 Wat moet vermeld worden in de advertenties? VEA 1 Richtlijnen van het Vlaams Energieagentschap omtrent de advertentieplicht van het kengetal en het adres of de unieke code van het voor verkoop en verhuur van residentiële gebouwen Inhoud 1 Wetgevend

Nadere informatie

Strategie en bijzonderheden op het vlak van energie in het Vlaamse Gewest. Milieuvriendelijk investeren brengt u geld op

Strategie en bijzonderheden op het vlak van energie in het Vlaamse Gewest. Milieuvriendelijk investeren brengt u geld op Strategie en bijzonderheden op het vlak van energie in het Vlaamse Gewest Milieuvriendelijk investeren brengt u geld op Jan Vereecke Vlaams Energieagentschap Energiecongres 2007 Assises de l énergie -

Nadere informatie

Startverklaring. in het kader van de energieprestatie en het binnenklimaat van een gebouw

Startverklaring. in het kader van de energieprestatie en het binnenklimaat van een gebouw Vlaamse overheid Vlaams Energieagentschap E-mail: energie@vlaanderen.be Website: www.energiesparen.be Startverklaring in het kader van de energieprestatie en het binnenklimaat van een gebouw Ingrijpende

Nadere informatie

EPB - CIJFERS EN STATISTIEK VOOR EPB- AANGIFTEN INGEDIEND TOT EN MET 31/12/2017

EPB - CIJFERS EN STATISTIEK VOOR EPB- AANGIFTEN INGEDIEND TOT EN MET 31/12/2017 EPB - CIJFERS EN STATISTIEK VOOR EPB- AANGIFTEN INGEDIEND TOT EN MET 31/12/2017 21 februari 2018 www.energiesparen.be INHOUD 1 PROCEDURES... 4 1.1 AANTAL INGEDIENDE STARTVERKLARINGEN... 4 1.2 AANTAL INGEDIENDE

Nadere informatie

1. Richtlijnen Webapplicatie voor het EPC voor publieke gebouwen... 1

1. Richtlijnen Webapplicatie voor het EPC voor publieke gebouwen... 1 Inhoudsopgave 1. Richtlijnen Webapplicatie voor het EPC voor publieke gebouwen... 1 1.1 Registratie en inloggen energieprestatiedatabank... 1 1.1.1 Registratie als student type C... 1 1.1.2 Registratie

Nadere informatie

Erkenning van verslaggevers

Erkenning van verslaggevers 1 Erkenning van verslaggevers Erkenning via de energieprestatiedatabank Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 1 INLEIDING... 2 1. UW ERKENNING IS PERSOONSGEBONDEN, NIET FIRMAGEBONDEN... 2 2. U BENT EEN BESTAANDE

Nadere informatie

EPB-eisen voor ingrijpende energetische renovaties vanaf 2015

EPB-eisen voor ingrijpende energetische renovaties vanaf 2015 1 EPB-eisen voor ingrijpende energetische renovaties vanaf 2015 Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 1 INLEIDING... 2 1. INGRIJPENDE ENERGETISCHE RENOVATIE... 2 1.1 Definitie en eisen bij ingrijpende energetische

Nadere informatie

DE ENERGIEPRESTATIES EN HET BINNENKLIMAAT VAN GEBOUWEN (EPB)

DE ENERGIEPRESTATIES EN HET BINNENKLIMAAT VAN GEBOUWEN (EPB) DE ENERGIEPRESTATIES EN HET BINNENKLIMAAT VAN GEBOUWEN (EPB) Nieuwe ordonnantie aangenomen op 1 juni 2007, van kracht in de loop van 2008 1. WAAROM EEN ORDONNANTIE OVER EPB? In Europa is de bouw verantwoordelijk

Nadere informatie

EPB-aangifte: hoofdformulier - Appartement 201. EPB-aangifte. Aangifte van de energieprestatie en het binnenklimaat van een gebouw

EPB-aangifte: hoofdformulier - Appartement 201. EPB-aangifte. Aangifte van de energieprestatie en het binnenklimaat van een gebouw EPB-aangifte: hoofdformulier - Appartement 201 VEA/EPB-A-01 Vlaamse overheid Vlaams Energieagentschap E-mail: energie@vlaanderen.be Website: www.energiesparen.be EPB-aangifte Aangifte van de energieprestatie

Nadere informatie

Implementatie Europese Richtlijn Energieprestaties van gebouwen in het Vlaamse Gewest - EPB Presentatie VEA

Implementatie Europese Richtlijn Energieprestaties van gebouwen in het Vlaamse Gewest - EPB Presentatie VEA Implementatie Europese Richtlijn Energieprestaties van gebouwen in het Vlaamse Gewest - EPB Presentatie VEA versie september 2011 Inhoud: 1. Europees beleid: 1. Europees beleid inzake energie; 2. Europese

Nadere informatie

Vlaamse Regering principieel akkoord met E70 vanaf 2012

Vlaamse Regering principieel akkoord met E70 vanaf 2012 1 Vlaamse Regering principieel akkoord met E70 vanaf 2012 Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 1 INLEIDING... 2 1. AANLEIDING TOT WIJZIGING VAN DE ENERGIEPRESTATIEREGELGEVING... 2 1.1 Revisie EPBD-richtlijn...

Nadere informatie

Startverklaring. in het kader van de energieprestatie en het binnenklimaat van een gebouw

Startverklaring. in het kader van de energieprestatie en het binnenklimaat van een gebouw Vlaamse overheid Vlaams Energieagentschap E-mail: energie@vlaanderen.be Website: www.energiesparen.be Startverklaring in het kader van de energieprestatie en het binnenklimaat van een gebouw Renovatie

Nadere informatie

Wegwijzer EPB-eisen - voorbeelden

Wegwijzer EPB-eisen - voorbeelden - An.1 Wegwijzer EPB-eisen - voorbeelden Inhoudstafel 1. VOORBEELDEN MET ÉÉN AARD VAN HET WERK... 2 1.1 Uitbreiding van de woonruimte van een bestaande woning met een BV 800 m³ en zonder wooneenheden...

Nadere informatie

Ingrijpende energetische renovaties: veelgestelde vragen

Ingrijpende energetische renovaties: veelgestelde vragen 1 Ingrijpende energetische renovaties: veelgestelde vragen Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 1 INLEIDING... 2 1. VRAGEN OVER DE DEFINITIE VAN IER... 2 1.1 Welke schildelen tellen wel en niet mee in de bepaling

Nadere informatie

Startverklaring. in het kader van de energieprestatie en het binnenklimaat van een gebouw

Startverklaring. in het kader van de energieprestatie en het binnenklimaat van een gebouw Vlaamse overheid Vlaams Energieagentschap E-mail: energie@vlaanderen.be Website: www.energiesparen.be Startverklaring in het kader van de energieprestatie en het binnenklimaat van een gebouw A703 Trabucco

Nadere informatie

Nieuwe indeling van het gebouw

Nieuwe indeling van het gebouw 1 Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 1 VOORWOORD... 2 1. NIEUWE BEGRIPPEN VOOR DE INDELING VAN HET GEBOUW... 2 2. WIJZIGINGEN IN DE AARD VAN DE WERKEN... 2 2.1 Aard van de werkzaamheden in de EPB-software Vlaanderen

Nadere informatie

EPB-aangifte: hoofdformulier - Woning. EPB-aangifte. Aangifte van de energieprestatie en het binnenklimaat van een gebouw

EPB-aangifte: hoofdformulier - Woning. EPB-aangifte. Aangifte van de energieprestatie en het binnenklimaat van een gebouw EPB-aangifte: hoofdformulier - Woning VEA/EPB-A-01 Vlaamse overheid Vlaams Energieagentschap E-mail: energie@vlaanderen.be Website: www.energiesparen.be EPB-aangifte Aangifte van de energieprestatie en

Nadere informatie

Beraadslaging VTC nr. 36/2015 van 4 november 2015

Beraadslaging VTC nr. 36/2015 van 4 november 2015 Vlaamse Toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer Beraadslaging VTC nr. 36/2015 van 4 november 2015 Betreft: Aanvraag tot machtiging voor het meedelen van persoonsgegevens van

Nadere informatie

Startverklaring. in het kader van de energieprestatie en het binnenklimaat van een gebouw

Startverklaring. in het kader van de energieprestatie en het binnenklimaat van een gebouw Vlaamse overheid Vlaams Energieagentschap E-mail: energie@vlaanderen.be Website: www.energiesparen.be Startverklaring in het kader van de energieprestatie en het binnenklimaat van een gebouw Renovatie

Nadere informatie

Startverklaring. in het kader van de energieprestatie en het binnenklimaat van een gebouw. Res Yachting Spirit G-3493/2012/EP05127/SV/A001/D01

Startverklaring. in het kader van de energieprestatie en het binnenklimaat van een gebouw. Res Yachting Spirit G-3493/2012/EP05127/SV/A001/D01 Vlaamse overheid Vlaams Energieagentschap E-mail: energie@vlaanderen.be Website: www.energiesparen.be Startverklaring in het kader van de energieprestatie en het binnenklimaat van een gebouw Res Yachting

Nadere informatie

Basisschool Nazareth. EPB verslaggeving 20/11/2013

Basisschool Nazareth. EPB verslaggeving 20/11/2013 STUDIEBURO DE KLERCK N.V. Verwarming Sanitair Elektriciteit Liften Brandbeveiliging btw : 435.975.210 DE KLERCK ENGINEERING N.V. Studieburo Burgerlijke Bouwkunde Verwarming Sanitair Elektriciteit Oud-Strijderslaan

Nadere informatie

Startverklaring. in het kader van de energieprestatie en het binnenklimaat van een gebouw. woning lot G-2016_17276/EP02793/SV/A001/D02

Startverklaring. in het kader van de energieprestatie en het binnenklimaat van een gebouw. woning lot G-2016_17276/EP02793/SV/A001/D02 Vlaamse overheid Vlaams Energieagentschap E-mail: energie@vlaanderen.be Website: www.energiesparen.be Startverklaring in het kader van de energieprestatie en het binnenklimaat van een gebouw woning lot

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over het niet voldoen aan de EPB-eisen

Veelgestelde vragen over het niet voldoen aan de EPB-eisen 1 Veelgestelde vragen over het niet voldoen aan de EPB-eisen Inhoudstafel INLEIDING... 2 1. IK WIL GEEN TEGENARGUMENTATIE INDIENEN EN/OF IK GA AKKOORD MET DE BOETE. MOET IK DIT MELDEN?... 2 2. ER ZIT GEEN

Nadere informatie

Renovatiepact. Werkgroep verplichtingen. Het EPC als basis van de woningpas? 2 e vergadering 23 maart 2015, Brussel. Ann Collys

Renovatiepact. Werkgroep verplichtingen. Het EPC als basis van de woningpas? 2 e vergadering 23 maart 2015, Brussel. Ann Collys Renovatiepact Werkgroep verplichtingen Het EPC als basis van de woningpas? 2 e vergadering 23 maart 2015, Brussel Ann Collys Inhoud Doel Wat en wanneer? Door wie? Opmaak van het EPC Vorm en inhoud Advertentieplicht

Nadere informatie

EDIVAT Versie 2.5 Januari 2003

EDIVAT Versie 2.5 Januari 2003 EDIVAT Versie 2.5 Januari 2003 Inhoudsopgave Algemeen...3 Werking...3 TOEGANG TOT EDIVAT...4 Praktisch Dossier...5 Configuratie...5 Aanmaken van de BTW-aangifte...6 Transfer EDIVAT van de BTW AANGIFTE...7

Nadere informatie

OVED-jaarcongres. 6 juni 2019

OVED-jaarcongres. 6 juni 2019 OVED-jaarcongres 6 juni 2019 1 Kwaliteitscontrolekaders EPB-verslaggevers en energiedeskundigen type A Repressief en niet transparant? Toelichting door Luc Peeters Administrateur-generaal VEA 2 Context

Nadere informatie

Energieprestatiepeil 200 tot 4 100 euro

Energieprestatiepeil 200 tot 4 100 euro REG-premieaanvraag 2013 Nieuwbouw woning, wooneenheid of woongebouw Energieprestatiepeil 200 tot 4 100 euro Een premie aanvragen in 5 stappen ➀ Lees aandachtig de algemene voorwaarden en de actievoorwaarden.

Nadere informatie

Notarisbrieven automatisch in Lier 2014.09.23

Notarisbrieven automatisch in Lier 2014.09.23 ICT & GIS Overleg Oost-Vlaanderen Luc Janssens Data-, Analyse- & GIS Coördinator Stadsbestuur van Lier Notarisbrieven automatisch in Lier V. 1.0 2014.09.23 Doelstelling Volledig automatische afhandeling

Nadere informatie

De langetermijnstrategie voor energetische renovaties van appartementen. 29 november 2016

De langetermijnstrategie voor energetische renovaties van appartementen. 29 november 2016 De langetermijnstrategie voor energetische renovaties van appartementen 29 november 2016 1. (Energetische) kenmerken Vlaamse appartementen 2. Doelstelling Renovatiepact 3. Beleidsinstrumenten 4. Conclusies

Nadere informatie

Energieprestatiepeil vanaf 200 euro

Energieprestatiepeil vanaf 200 euro REG-premieaanvraag 2015 Nieuwbouw woning, wooneenheid of woongebouw Energieprestatiepeil vanaf 200 euro Is uw dossier compleet? Controleer of u alle vakjes kunt aanvinken op de checklist op pagina 5 van

Nadere informatie

Beschrijving van het onderzoek: doelstelling, methodologie en steekproefbeschrijving van het onderzoek. Wesley Ceulemans

Beschrijving van het onderzoek: doelstelling, methodologie en steekproefbeschrijving van het onderzoek. Wesley Ceulemans Enquête Energieprestatieregelgeving in de praktijk peilt naar de kennis, toepassing, mening en verandering op de werf ten gevolge van de energieprestatieregelgeving bij de Vlaamse bouwprofessionelen. De

Nadere informatie

EPB-aangifte: hoofdformulier - Woning 1ste verdieping. EPB-aangifte. Aangifte van de energieprestatie en het binnenklimaat van een gebouw

EPB-aangifte: hoofdformulier - Woning 1ste verdieping. EPB-aangifte. Aangifte van de energieprestatie en het binnenklimaat van een gebouw EPB-aangifte: hoofdformulier - Woning 1ste verdieping VEA/EPB-A-01 Vlaamse overheid Vlaams Energieagentschap E-mail: energie@vlaanderen.be Website: www.energiesparen.be EPB-aangifte Aangifte van de energieprestatie

Nadere informatie

EPB-eisen bij commerciële en industriële gebouwen

EPB-eisen bij commerciële en industriële gebouwen EPB-eisen bij commerciële en industriële gebouwen Marijke De Meulenaer Vlaams Energieagentschap 29/09/2014 06/10/2014 Huidige eisen nieuwbouw Toekomstige evoluties Eisen bij renovatie 2 Huidige eisen nieuwbouw

Nadere informatie

Advies. Besluit energieprestatiecertificaat bij verkoop en verhuur van niet-residentiële gebouwen

Advies. Besluit energieprestatiecertificaat bij verkoop en verhuur van niet-residentiële gebouwen Brussel, 10 september 2008 Advies besluit energieprestatiecertificaat bij verkoop Advies Besluit energieprestatiecertificaat bij verkoop Inhoud 1. Situering... 3 2. Advies... 4 2.1. Neem maatregelen om

Nadere informatie

KTO Energieprestatiedatabank 2014

KTO Energieprestatiedatabank 2014 KTO Energieprestatiedatabank 2014 Contents 1 Verslaggevers 5 2 3 Energiedeskundigen 78 Gemeentelijke ambtenaren 50 2 Motivatie en achtergrond De Beheersovereenkomst en het Ondernemingsplan van het Vlaams

Nadere informatie

Energieprestatiepeil vanaf 200 euro

Energieprestatiepeil vanaf 200 euro Premieaanvraag 2017 Nieuwbouw woning, wooneenheid of woongebouw Energieprestatiepeil vanaf 200 euro Is jouw dossier compleet? Controleer of je alle vakjes kunt aanvinken op de checklist op pagina 5 van

Nadere informatie

PLAATSEN VAN (VERLICHTE) RECLAME SAMENSTELLEN VAN HET BOUWAANVRAAGDOSSIER

PLAATSEN VAN (VERLICHTE) RECLAME SAMENSTELLEN VAN HET BOUWAANVRAAGDOSSIER PLAATSEN VAN (VERLICHTE) RECLAME SAMENSTELLEN VAN HET BOUWAANVRAAGDOSSIER Aanvraag van een stedenbouwkundige vergunning waarvoor een eenvoudige dossiersamenstelling volstaat STADSBESTUUR ROESELARE Onderwerp

Nadere informatie

De dakisolatievereiste. Vanaf 1 januari 2015 Toelichting versie 1 (10/12/2014)

De dakisolatievereiste. Vanaf 1 januari 2015 Toelichting versie 1 (10/12/2014) De dakisolatievereiste Vanaf 1 januari 2015 Toelichting versie 1 (10/12/2014) Principes 1. Vanaf 1 januari 2015 quoteren in technisch verslag (TV) 2. Enkel voor zelfstandige woningen (NIET voor Kamers)

Nadere informatie

Energieprestatiepeil vanaf 200 euro

Energieprestatiepeil vanaf 200 euro REG-premieaanvraag 2014 Nieuwbouw woning, wooneenheid of woongebouw Energieprestatiepeil vanaf 200 euro Is uw dossier compleet? Controleer of u alle vakjes hieronder kunt aanvinken. Onvolledige dossiers

Nadere informatie

Energieprestatiepeil 200 tot 4 100 euro

Energieprestatiepeil 200 tot 4 100 euro REG-premieaanvraag 2012 Nieuwbouw woning, wooneenheid of woongebouw Energieprestatiepeil 200 tot 4 100 euro Een premie aanvragen in 5 stappen ➀ Lees aandachtig de algemene voorwaarden en de actievoorwaarden.

Nadere informatie

Het ABC van EPB voor startende architecten. 17 september 2013 Sint-Niklaas

Het ABC van EPB voor startende architecten. 17 september 2013 Sint-Niklaas Het ABC van EPB voor startende architecten 17 september 2013 Sint-Niklaas Programma EPB -nu en in de toekomst arch. Benny Craenhals(energieconsulent NAV) -Een kort overzicht van de EPB-eisen van Vlaanderen

Nadere informatie

Vlaams gewest. Aard van het document. Administratieve geldboete van 500 tot 5.000. Enkel volle eigendom 5.000

Vlaams gewest. Aard van het document. Administratieve geldboete van 500 tot 5.000. Enkel volle eigendom 5.000 Overzicht Vlaams gewest Decreet houdende algemene bepalingen betreffende energiebeleid (energiedecreet) van 8 mei 2009. Belgisch Staatsblad: 07.07.2009 Van kracht sinds: 01.01.2011 Besluit van de Vlaamse

Nadere informatie

EPB-aangifte: hoofdblad - Verbouwing pand. EPB-aangifte. Aangifte van de energieprestatie en het binnenklimaat van een gebouw

EPB-aangifte: hoofdblad - Verbouwing pand. EPB-aangifte. Aangifte van de energieprestatie en het binnenklimaat van een gebouw EPB-aangifte: hoofdblad - Verbouwing pand VEA/EPB-A-01 Vlaamse overheid Vlaams Energieagentschap E-mail: energie@vlaanderen.be Website: www.energiesparen.be EPB-aangifte Aangifte van de energieprestatie

Nadere informatie

GA OOK VOOR EEN TOPSCORE!

GA OOK VOOR EEN TOPSCORE! A + A B C D E F GA OOK VOOR EEN TOPSCORE! HET NIEUWE EPC ZET U OP WEG NAAR EEN LAGERE ENERGIEFACTUUR EN EEN HOGERE WAARDE VAN UW WONING. EPC VLAAMS ENERGIEAGENTSCHAP www.energiesparen.be/epcparticulier

Nadere informatie

EPB-software 3G nieuwe versie 7.0.1

EPB-software 3G nieuwe versie 7.0.1 1 EPB-software 3G nieuwe versie 7.0.1 Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 1 INLEIDING... 2 1. INSTALLATIE... 2 2. UITBREIDINGEN... 2 2.1 Wijzigingen aan de eisen vanaf 1 januari 2016... 2 2.2 STS-ventilatie...

Nadere informatie

Handleiding Online subsidies aanvragen

Handleiding Online subsidies aanvragen Handleiding Online subsidies aanvragen Een nieuwe aanvraag 1. Een subsidie aanvragen doe je via de subsidiewebsite. Dit kan op 2 manieren. Ga naar http://www.vlaamsbrabant.be/info/subsidies-overzicht.jsp

Nadere informatie

mijnepb.be MijnEPB.be Broekstraat 6 9030 Mariakerke T 09 226 12 33 M 0497 53 84 10 info@mijnepb.be

mijnepb.be MijnEPB.be Broekstraat 6 9030 Mariakerke T 09 226 12 33 M 0497 53 84 10 info@mijnepb.be mijnepb.be MijnEPB.be Broekstraat 6 9030 Mariakerke T 09 226 12 33 M 0497 53 84 10 info@mijnepb.be Wat is mijnepb? Veiligheidscoördinatie Wij voeren de veiligheidscoördinatie uit voor mijnepb.be is een

Nadere informatie

Verplichte permanente vorming van verslaggevers

Verplichte permanente vorming van verslaggevers 1 Verplichte permanente vorming van verslaggevers Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 1 INLEIDING... 2 1. PERMANENTE VORMING VAN VERSLAGGEVERS: WELKE, HOEVEEL,?... 2 1.1 Hoeveel uren moet ik volgen?... 2 1.2

Nadere informatie

Wijzigingen REG-premies 2017 Guido Claes, Infrax

Wijzigingen REG-premies 2017 Guido Claes, Infrax Wijzigingen REG-premies 2017 Guido Claes, Infrax Samenvatting wijzigingen Voor residentiële sector Afbouwscenario voor een aantal premies voor individuele maatregelen (dakisolatie, glasvervanging, spouwmuurisolatie,

Nadere informatie

Energieprestatiedatabank medewerker wonen Vlaanderen

Energieprestatiedatabank medewerker wonen Vlaanderen Energieprestatiedatabank medewerker wonen Vlaanderen 1. Registratie EPC als medewerker Wonen Vlaanderen of gemeente (éénmalig) 1.1 Aanmelden met e-id of federaal burgertoken De energieprestatiedatabank

Nadere informatie

Burgstraat 38A 9000 GENT : +32 9 334 94 70 & 71 (secr.) : +32 9 334 94 77

Burgstraat 38A 9000 GENT : +32 9 334 94 70 & 71 (secr.) : +32 9 334 94 77 KASTEELPARK & Co NV INDEX & CO NV P.a. Van Cuyckstraat 1 bus 17 Per fax: 03.222.90.24 Gent, 7 december 2007 BETREFT : KASTEELPARK & CO INDEX & CO/ ADVIEZEN Uw ref. : Mijn ref. : Geachte heren, Hieronder

Nadere informatie

nr. 33 van TINNE ROMBOUTS datum: 12 oktober 2016 aan GEERT BOURGEOIS Stedenbouwkundige vergunningsaanvragen - Archeologienota's

nr. 33 van TINNE ROMBOUTS datum: 12 oktober 2016 aan GEERT BOURGEOIS Stedenbouwkundige vergunningsaanvragen - Archeologienota's SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 33 van TINNE ROMBOUTS datum: 12 oktober 2016 aan GEERT BOURGEOIS MINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BUITENLANDS BELEID EN ONROEREND ERFGOED Stedenbouwkundige

Nadere informatie

2. Zijn er scholen die voor hun isolatie werken met een derdebetalersysteem? Zo ja, hoeveel? En wat zijn daar de bevindingen?

2. Zijn er scholen die voor hun isolatie werken met een derdebetalersysteem? Zo ja, hoeveel? En wat zijn daar de bevindingen? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 125 van MERCEDES VAN VOLCEM datum: 27 november 2014 aan HILDE CREVITS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS Isolatie schoolgebouwen Investeringen

Nadere informatie

Aanvraagformulier laag energieprestatiepeil

Aanvraagformulier laag energieprestatiepeil HUISHOUDELIJKE KLANTEN 2019 Aanvraagformulier laag energieprestatiepeil WAARVOOR DIENT DIT FORMULIER? Met dit formulier kun je een premie aanvragen voor een woning of wooneenheid (bv. appartement) met

Nadere informatie

VOORBEELDDOSSIER. Aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning Bouwen van een zwembad

VOORBEELDDOSSIER. Aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning Bouwen van een zwembad VOORBEELDDOSSIER Aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning Bouwen van een zwembad Aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning Bouwen van een zwembad VOORBEELDDOSSIER Beste bewoner, De wetgeving inzake ruimtelijke

Nadere informatie

Startverklaring. in het kader van de energieprestatie en het binnenklimaat van een gebouw

Startverklaring. in het kader van de energieprestatie en het binnenklimaat van een gebouw Vlaamse overheid Vlaams Energieagentschap E-mail: energie@vlaanderen.be Website: www.energiesparen.be Startverklaring in het kader van de energieprestatie en het binnenklimaat van een gebouw Theocharidis-Reneerkens

Nadere informatie

Online aangevraagd is sneller uitbetaald! Lees aandachtig alle voorwaarden op de premieformulieren.

Online aangevraagd is sneller uitbetaald! Lees aandachtig alle voorwaarden op de premieformulieren. Lees aandachtig alle voorwaarden op de premieformulieren. Vul het aanvraagformulier duidelijk en volledig in en onderteken het. Laat, indien gevraagd, de geregistreerd aannemer of verkoper het attest op

Nadere informatie

Infosessies voor energiedeskundigen type A. januari/februari 2011

Infosessies voor energiedeskundigen type A. januari/februari 2011 Infosessies voor energiedeskundigen type A januari/februari 0 Programma Verwelkoming Stand van zaken energieprestatiecertificaten, nieuwe aanpak handhaving en toekomstige ontwikkelingen Veelgemaakte fouten

Nadere informatie