3 Zorg voor houding, beweging en mobiliteit

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "3 Zorg voor houding, beweging en mobiliteit"

Transcriptie

1 3 Zorg voor houding, beweging en mobiliteit De 80-jarige mevrouw Versluys heeft een week geleden door een val haar heup gebroken. Ze is een dag later geopereerd en heeft een nieuwe heup gekregen. Inmiddels is ze overgeplaatst naar het revalidatiecentrum, waar ze een programma van fysiotherapie en hulp bij ADL zal volgen. Op de vierde dag weigert mevrouw Versluys haar bed uit te komen. Ze heeft veel pijn en wil niet op het zieke been staan. Vandaag blijf ik in bed!, zegt ze. In het revalidatieschema staat dat ze vandaag onder de douche gaat en met de rolstoel naar de oefenzaal gaat om te lopen. Wat is jouw reactie en wat ga je doen? In dit hoofdstuk lees je hoe je kunt zorgen voor een gezonde houding en beweging bij jezelf en bij je cliënt. Veel mensen hebben problemen met bewegen en verplaatsen, en hebben hierbij hulp en zelfs behandeling nodig, bijvoorbeeld van een fysiotherapeut. Er zijn gelukkig veel hulpmiddelen beschikbaar die ondersteunen bij het lopen en verplaatsen. Bewegen en verplaatsen wordt ook wel mobiliteit genoemd. 3.1 Houding en beweging Houding is een manier waarop iemand staat, zit of ligt. Rechtop en ontspannen zitten op een stoel en rechtop staan als je in de rij voor de kassa staat zijn goed voor de houding. Scheef en onderuitgezakt hangen in een bank of slapen op een doorgezakte matras zijn slecht voor de houding. Je kunt er lichamelijke klachten door krijgen, zoals pijn en stijfheid, en ook vermoeid en prikkelbaar door raken.

2 50 h e l p e n b i j p e r s o o n l i j k e v e r z o r g i n g / a d l Als je gezond bent beweeg je de hele dag: lopen, bukken, opstaan, draaien, klimmen, fietsen... Als je beperkt bent in je bewegingen, als de beweging pijn doet of moeilijk gaat (bijvoorbeeld als je door je rug bent gegaan tijdens het tillen van een cliënt), zul je die beweging steeds minder maken. Daardoor word je steeds afhankelijker van hulpmiddelen, pijnstillers of van andere personen. Sommige mensen komen zelfs hun bed niet meer uit. Dit kun je voorkomen door te oefenen, iedere dag weer je activiteiten te doen, eventueel met hulpmiddelen en het innemen van pijnstillers. Je voelt je ook prettiger als je mobiel bent, het geeft je een gevoel van onafhankelijkheid. Iemands uiterlijk, zijn lichaamstaal, zijn houding en beweging laten zien hoe iemand zich voelt, bijvoorbeeld of hij openstaat voor een praatje of juist met rust gelaten wil worden. Met beweging, bijvoorbeeld door te zwaaien of de arm om iemand heen te slaan, is het mogelijk contact te maken met anderen. Mobiliteit is dus van belang voor het sociale leven van de mens. Welke mensen hebben moeite met bewegen? Oudere mensen (die minder bewegen) zijn minder veerkrachtig door slijtage: hun gewrichten worden stijver en ze hebben meer pijn, bijvoorbeeld veel voetklachten (figuur 3.1). Lichamelijk zieke mensen, onder andere met verstuikingen, kneuzingen, botbreuken of neurologische uitvalsverschijnselen. Psychisch zieke mensen met depressiviteit en eenzaamheid hebben minder zin om te bewegen. Mensen met een lichamelijke beperking : bijvoorbeeld met (aangeboren) afwijkingen zoals spasmen, afwijkingen aan de ledematen (bijvoorbeeld een been missen), verlammingen of slechtziendheid. De (werk)omgeving van de mens bepaalt ook hoe hij zich kan bewegen: een kantoormedewerker zit veel achter zijn bureau, een bouwvakker heeft zwaar lichamelijk werk, een kind in een drukke stad kan niet op straat spelen. Bij mensen die in de zorg werken zie je vaak rug- en schouderklachten ontstaan als ze veel zwaar werk doen en daarbij de cliënt niet op de juiste wijze (kunnen) verplaatsen.

3 3 zorg voor houding, beweging en mobiliteit 51 Figuur 3.1 Oudere mensen zijn minder veerkrachtig door slijtage. Ook in de kinderopvang kunnen lichamelijke klachten ontstaan als gevolg van het werk, bijvoorbeeld door het vaak tillen van peuters. Voorbeelden Je werkt vandaag bij drie cliënten thuis, die zich moeilijk zelfstandig kunnen verplaatsen.

4 52 h e l p e n b i j p e r s o o n l i j k e v e r z o r g i n g / a d l Jantine is een verstandelijk gehandicapt meisje van 15 jaar. Je moet haar op bed wassen, ze is zwaar en ze draait moeilijk. Meneer De Waal is erg kortademig. Je moet hem ondersteunen bij het lopen van het bed naar de douche en dan naar de stoel. Klaas moet na een motorongeluk opnieuw leren lopen met een hoge rollator. Je moet hem schuiven en trekken naar de rand van zijn bed. Het is voor jouw lichaam dus een zware ochtend. Je hebt last van een lichte pijn in je onderrug. Wat doe je om toch je eigen gezondheid te bewaken? Wat vind je dat er nodig is om deze cliënten goed te kunnen verplaatsen? Om de houding en beweging te verbeteren is oefening van de spieren belangrijk. Dus iedere dag bewegen en overbelasting vermijden, maar ook goede voeding met vitamine D en kalk zijn belangrijk. 3.2 Verplaatsen of transfer Wanneer een cliënt zich niet zelfstandig kan verplaatsen, moet je bedenken dat er toch altijd sprake moet zijn van een samenspel en vertrouwen: goed contact met de cliënt is echt noodzakelijk. Zorg dat je vertrouwen uitstraalt. Om op de juiste manier cliënten te kunnen helpen met verplaatsen is het nodig dat je goed op de hoogte bent van de technieken en hulpmiddelen die je kunt gebruiken om verantwoord te tillen en verplaatsen (zie figuur 3.2 en even verderop tabel 3.1). Het woord transfer wordt ook veel gebruikt voor verplaatsen. Voorbeelden Je helpt Klaas uit bed. Hij schuift met jouw hulp naar de rand van het bed. Je zet de rollator voor hem neer en gaat naast hem staan. Je kijkt hem aan en zegt: Ik tel tot 3 en dan staat u op en pakt de rollator vast. Je telt 1, 2, 3 en je wilt hem naar voren trekken. Klaas blijft echter zitten en beweegt zich niet. Ik durf niet, zegt hij. Wat doe je nu?

5 3 z o r g v o o r h o u d i n g, b e w e g i n g e n m o b i l i t e i t 53 Als je een peuter op de aankleedtafel gaat verschonen, kun je zorgen voor een opstapje of trapje, zodat het kind er zelf op kan klimmen. Dat scheelt weer een tilhandeling. spreidbeugel hydraulische pomp ketting ruggordel zitgordel a b Figuur 3.2 Transferhulpmiddelen. Tips bij tillen en verplaatsen Zorg dat je goed op de hoogte bent van de verschillende tiltechnieken: hiervoor zijn aparte trainingen nodig (op school en in de praktijk, bijvoorbeeld door de ergocoach of de tilspecialist in een team). Deze trainingen worden regelmatig (in de praktijk) herhaald. Volg ook bijscholingen als deze je worden aangeboden. Vermijd onnodig tillen. Maak gebruik van hulpmiddelen als de papegaai, tillift of draaischijf. Bedenk vooraf hoe je een bepaalde handeling gaat aanpakken: welke techniek gebruik je, doe je het alleen of met assistentie, wat is het juiste aangrijpingspunt voor de handeling, is er voldoende werkruimte, wat is de juiste werkhoogte? Deel de handeling op in kleine, minder belastende handgrepen en pas de juiste handsetting toe: uitnodigend (verbaal), een open hand, leidend (non-verbaal) en niet sturend of knijpend. Denk aan een juiste tilhouding en beweging: rechte rug; spreidstand of schredestand van je voeten; nooit draaien met een belaste rug;

6 54 h e l p e n b i j p e r s o o n l i j k e v e r z o r g i n g / a d l Figuur 3.2c Transferhulpmiddelen. Bron 3.2c: Tiltechniek B.V. vanuit de knieën en de heup tillen en daarbij het gewicht tijdens de transfer verplaatsen; kijk naar voren; houd de schouders laag;

7 3 z o r g v o o r h o u d i n g, b e w e g i n g e n m o b i l i t e i t 55 gebruik de juiste spieren: vanuit benen en heupen de beweging overbrengen naar de romp en armen; de transfer niet op spierkracht uitvoeren; adem rustig door; til de cliënt zo dicht mogelijk bij je eigen lichaam; tel om de beweging tegelijk met je partner te starten. a b Figuur 3.3 Help de benen verschuiven naar de zijkant van het bed. Hulp bij het gaan zitten op een stoel. 3.3 Hulpmiddelen Er zijn hulpmiddelen voor het verplaatsen van de cliënt in bed, van bed naar stoel en naar lopen, en voor het lopen zelf (tabel 3.1). Tabel 3.1 Transferoverzicht voor cliënten die niet zelfstandig transfers kunnen maken. Transfer Hulpmiddelen Aandachtspunten Tips In en uit bed draaischijf tillift papegaai De draaischijf en actieve lift kunnen alleen worden gebruikt als er nog een sta-functie is. Let op het opladen van de batterijen/accu. Er zijn speciale banden voor het douchen.

8 56 h e l p e n b i j p e r s o o n l i j k e v e r z o r g i n g / a d l Transfer Hulpmiddelen Aandachtspunten Tips In en uit de stoel draaischijf tillift Soms kun je tillen en verplaatsen zonder een hulpmiddel te gebruiken, als de cliënt zelf kan staan en kan meebewegen. Let op schuiven: te veel schuiven veroorzaakt decubitus. Verplaatsen rolstoel trippelstoel rollator krukken Je gebruikt een trippelstoel alleen als de cliënt zijn voeten kan gebruiken. Controleer vooraf of de cliënt goed met het hulpmiddel kan werken. Draaien in bed glijzijl/glijlaken steeklaken bedrekken aan bed papegaai Bedrekken zijn handig als de cliënt zichzelf goed kan vasthouden. Werk bij zware en moeilijk draaibare cliënten met z n tweeën om zo je rug te sparen. Voor het verplaatsen in bed kun je gebruikmaken van een steeklaken of een glijzijl of glijlaken (bij wisselligging). Voor het verplaatsen van bed naar stoel en omgekeerd kun je gebruikmaken van: een draaischijf : de cliënt staat op de draaischijf je draait de draaischijf een kwartslag als je de cliënt van bed naar de stoel wilt verplaatsen; een tillift : deze gebruik je bij een zware tilhandeling als de cliënt niet (voldoende) actief kan meewerken aan het verplaatsen. Er zijn verschillende soorten tilliften: actieve tillift : de cliënt kan meewerken. Hij kan op minimaal één been (een beetje) steunen. De cliënt kan staan door middel van een band achter de rug die hem omhoogtrekt; passieve tillift : de cliënt hoeft niet zelf mee te werken. De tillift tilt de cliënt op met banden en slings of matten, waardoor de cliënt veilig en comfortabel wordt verplaatst. Afhankelijk van de aandoening zijn er voor het ondersteunen bij het lopen één of twee helpenden nodig. Je steunt de cliënt altijd aan de aangedane zijde. Dit kun je doen door de arm van de cliënt te ondersteunen: zijn onderarm ligt dan op jouw onderarm. Er zijn veel loophulpmiddelen in de handel: krukken, looprekken, rollators, rolstoelen en de scootmobiel (figuur 3.4). Het hulpmiddel dat de cliënt gebruikt is afhankelijk van verschillende factoren,

9 3 z o r g v o o r h o u d i n g, b e w e g i n g e n m o b i l i t e i t 57 bijvoorbeeld of hij helemaal niet kan lopen of nog wel een klein stukje kan lopen. Sommige cliënten kunnen binnen wel lopen, maar gebruiken buitenshuis een rolstoel of scootmobiel. Figuur 3.4 Hulpmiddelen bij het lopen. Tips Als de cliënt langere tijd bedrust heeft gehad, moet het mobiliseren langzaam en onder begeleiding worden opgebouwd: de eerste keer moet je de cliënt laten bengelen op de rand van zijn bed. Wees altijd alert op vallen en struikelen. Hulpmiddelen die onder de AWBZ (Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten) vallen, kunnen het eerste halfjaar gratis worden geleend. Daarna moet de vergoeding van hulpmiddelen worden aangevraagd bij de zorgverzekeraar. Veel hulpmiddelen kun je huren bij thuiszorgwinkels: handig als je ze tijdelijk nodig hebt.

M_6_002. Toetsingsformulier "Tillen met behulp van een passieve tillift" M.C. de Vries - Hoefakker ROC Utrecht

M_6_002. Toetsingsformulier Tillen met behulp van een passieve tillift M.C. de Vries - Hoefakker ROC Utrecht Toetsingsformulier "Tillen met behulp van een passieve tillift" M.C. de Vries - Hoefakker Inleiding op transfers en zorg voor een juiste lichaamshouding van een zorgvrager. Liggend, zittend of staand stel

Nadere informatie

M_6_003. Toetsingsformulier "Vanuit rugligging in bed zijwaarts verplaatsen en op de zij draaien" M.C. de Vries - Hoefakker ROC Utrecht

M_6_003. Toetsingsformulier Vanuit rugligging in bed zijwaarts verplaatsen en op de zij draaien M.C. de Vries - Hoefakker ROC Utrecht Toetsingsformulier "Vanuit rugligging in bed zijwaarts verplaatsen en op de zij draaien" M.C. de Vries - Hoefakker Inleiding op transfers en zorg voor een juiste lichaamshouding van een zorgvrager. Liggend,

Nadere informatie

Dit kan alleen of met 2 personen.

Dit kan alleen of met 2 personen. Wil je de cliënt beter vast houden begeleidt dan op het schouderblad En onder de arm door. Handvatting als hiernaast, pak je eigen pols vast en zet je schouder aan de voorkant tegen de schouder van de

Nadere informatie

Til les, les 2. A : Hogerop in bed verplaatsen bij een persoon die nog veel zelf kan Beginsituatie: Een persoon onderuitgezakt in bed

Til les, les 2. A : Hogerop in bed verplaatsen bij een persoon die nog veel zelf kan Beginsituatie: Een persoon onderuitgezakt in bed Til les, les 2 Inhoudsopgave : Algemene instructies : blz. 1 A : hogerop in bed verplaatsen (geleid) actief blz. 1 A 1 : even uit bed blz. 1 A 2 : met een bruggetje blz. 2 A 3 : bruggetje en glijzeil blz.

Nadere informatie

Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit,

Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit, Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit, Wat is lage rugpijn? Lage rugpijn zit onderin de rug. Soms straalt de pijn uit naar de billen of naar een of beide bovenbenen. De pijn kan plotseling

Nadere informatie

5.3.3 Een patiënt verplaatsen Verplaatsen in het bed: een patiënt op de zij draaien (omkeren) Zachtjes het gebogen been en de schouder van de

5.3.3 Een patiënt verplaatsen Verplaatsen in het bed: een patiënt op de zij draaien (omkeren) Zachtjes het gebogen been en de schouder van de 5.3.3 Een patiënt verplaatsen A Verplaatsen in het bed: een patiënt op de zij draaien (omkeren) Zachtjes het gebogen been en de schouder van de bedlegerige patiënt vastnemen om hem makkelijk op de zij

Nadere informatie

Van lig naar zit en vise-versa. A1: actief

Van lig naar zit en vise-versa. A1: actief til les, les 3 Inhoudsopgave : Algemene structies blz. 1 Van lig naar zit en vise versa blz. 2 A 1 : actief blz. 2 A 2 : geleid actief blz. 3 A 3 : met papegaai blz. 4 A 4 : passief blz. 4 A 5 : 2 hulpverleners

Nadere informatie

Over de arm en hand wrijven

Over de arm en hand wrijven Over de arm en hand wrijven Doel: stimuleren van aangedane hand en arm, aandacht op de arm. 1 Leg de niet-aangedane hand op de aangedane arm. Kijk naar uw arm. 2 Wrijf met hand over de arm tot aan de schouder

Nadere informatie

Fysiotherapie na hernia

Fysiotherapie na hernia Fysiotherapie na hernia Deze informatie gaat over fysiotherapie na een herniaoperatie in de lage rug. Hoewel deze operaties niet allemaal hetzelfde zijn, kan er toch een aantal oefeningen worden aangegeven

Nadere informatie

TILLEN EN ZO DEEL 3 & 4

TILLEN EN ZO DEEL 3 & 4 ZORGEND PERSONEEL TILLEN EN ZO DEEL 3 & 4 STICHTING ANTARIS DE DRIE HOVEN, A.H. GERARDHUIS, LEO POLAKHUIS, JOANNES DE DEO, KORTE WATER, instituut Fysiotherapie Amsterdam, juli 2003 Namen: Alvar Stuurman

Nadere informatie

Fysiotherapie na een hernia

Fysiotherapie na een hernia Fysiotherapie na een hernia Oefeningen voor herniapatiënten Algemeen Deze informatie heeft betrekking op de fysiotherapeutische behandeling, die u krijgt na een hernia-operatie in de lage rug. Hoewel deze

Nadere informatie

Oefeningen en houdingsadviezen voor na de bevalling

Oefeningen en houdingsadviezen voor na de bevalling Oefeningen en houdingsadviezen voor na de bevalling Inleiding Zwangerschap en bevalling zijn beide een natuurlijke gebeurtenis. Door de zwangerschap en bevalling verandert echter uw houding en verzwakken

Nadere informatie

Minder last van uw rug

Minder last van uw rug Minder last van uw rug Hoe kunt u pijn onderin uw rug verminderen en nieuwe klachten voorkomen Rugklachten zelf onder controle Pijn in uw rug is lastig en vervelend. Om vele redenen. Uw humeur kan eronder

Nadere informatie

Fysiotherapie na heupoperatie

Fysiotherapie na heupoperatie Fysiotherapie Fysiotherapie na heupoperatie Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Welkom Wij heten u, namens de afdeling fysiotherapie, van harte welkom

Nadere informatie

Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Adviezen & oefeningen. Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis

Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Adviezen & oefeningen. Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Adviezen & oefeningen Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis Inleiding U bent patiënt op de afdeling neurologie van het IJsselland Ziekenhuis. Er

Nadere informatie

Huisoefenschema bij een totale heupprothese

Huisoefenschema bij een totale heupprothese Huisoefenschema bij een totale heupprothese Inhoudsopgave Inleiding...1 Risicobewegingen...1 Oefeningen...2 Oefeningen in lig...2 Oefeningen in zit...5 Oefeningen in stand...7 Adviezen:...10 Lopen...10

Nadere informatie

Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Lichaamsverzorging en observatie 66

Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Lichaamsverzorging en observatie 66 Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Lichaamsverzorging en observatie 66 Houdingen in bed Een comfortabele houding in bed is belangrijk. Het maakt dat de cliënt zich veilig voelt

Nadere informatie

Ergonomie. Thema. 1 Inleiding

Ergonomie. Thema. 1 Inleiding Thema 8 Ergonomie 1 Inleiding Dit thema gaat over ergonomie. Het woord is je misschien niet bekend, maar ergonomisch werken doe je als het goed is wel. Als zorghulp probeer je zo te werken dat je je lichaam

Nadere informatie

Fysiotherapie na een lage rugoperatie

Fysiotherapie na een lage rugoperatie Fysiotherapie na een lage rugoperatie Inleiding U wordt binnenkort geopereerd aan een lage rughernia. In het algemeen wordt de dag na de operatie gestart met fysiotherapie. De behandelend fysiotherapeut

Nadere informatie

Oefeningen na uw heupoperatie

Oefeningen na uw heupoperatie FYSIOTHERAPIE Oefeningen na uw heupoperatie ADVIES Oefeningen na uw heupoperatie U hebt uw heup gebroken en u bent hieraan geopereerd. Om ervoor te zorgen dat u na uw operatie weer snel herstelt, is het

Nadere informatie

Volledige naam trainer

Volledige naam trainer De adviseurs voor werkend Nederland Volledige naam trainer +200 (zorg & welzijn) organisaties WWW.VEILIGHEIDSCOACH-ZORG.NL Advies, werkplekonderzoek, scholing Bezoek onze beursstand (No 17) en maak alleen

Nadere informatie

Subject: Taak 1.2.20

Subject: Taak 1.2.20 Taak 1.2.20 Tutor : vd Biggelaar Mentor : vd Biggelaar Klas : MT1A Gemaakt door : Tommy & Paul van der Linden 1 Inhoud! Taak 1.2.20 Inhoud!... 2 Inleiding... 3 Trekken en Duwen... 4 Tillen... 4 Zitten...

Nadere informatie

Samen voorkomen dat u valt

Samen voorkomen dat u valt www.tantelouise-vivensis.nl Valpreventie Samen voorkomen dat u valt Als u ouder wordt, is de kans groter dat u valt. Toch is het niet zo dat vallen nu eenmaal bij het ouder worden hoort. U kunt zelf veel

Nadere informatie

Oefening 1. Oefening 3 Oefening Oefening. Oefening 2 Oefening 2

Oefening 1. Oefening 3 Oefening Oefening. Oefening 2 Oefening 2 Oefening 1 Doe deze ligoefeningen met rust en aandacht. Concentreer op wat je waarneemt in je lichaam en wees bewust van waar je grenzen liggen. Is een oefening te zwaar pas deze desnoods aan, of doe deze

Nadere informatie

Zwanger (geweest)? Spieren rondom uw bekken trainen? Klachten voorkomen en/of verminderen? voorkom bekkenpijn FYSIOHOLLAND

Zwanger (geweest)? Spieren rondom uw bekken trainen? Klachten voorkomen en/of verminderen? voorkom bekkenpijn FYSIOHOLLAND FYSIOHOLLAND voorkom bekkenpijn Zwanger (geweest)? Spieren rondom uw bekken trainen? Klachten voorkomen en/of verminderen? De therapeuten van FysioHolland geven tips. Veel vrouwen krijgen tijdens of na

Nadere informatie

Uitleenhulpmiddelen. Care for Comfort HULPMIDDELEN. Liggen & zitten. Hoog/laag bed. Anti-decubitus matras. Anti-decubitus zitkussen.

Uitleenhulpmiddelen. Care for Comfort HULPMIDDELEN. Liggen & zitten. Hoog/laag bed. Anti-decubitus matras. Anti-decubitus zitkussen. ULPMIDDELEN Uitleenhulpmiddelen Liggen & zitten oog/laag bed Een elektrisch hoog/laag bed wordt gebruikt bij cliënten die op bed verzorgd worden. et bed is standaard uitgerust met onrusthekken en een papegaai.

Nadere informatie

Stenose- en/of herniaoperatie Oefeningen voor herstel

Stenose- en/of herniaoperatie Oefeningen voor herstel Stenose- en/of herniaoperatie Oefeningen voor herstel H15.016-01 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Vóór de operatie... 2 Thuis oefenen... 2 Lees deze adviezen vast goed door... 2 De dag van de operatie... 3

Nadere informatie

Begeleidend schrijven bij de cursus "Het tillen van jonge kinderen"

Begeleidend schrijven bij de cursus Het tillen van jonge kinderen Begeleidend schrijven bij de cursus "Het tillen van jonge kinderen" Inleiding Het uitgangspunt van de tilinstructie is de belasting voor de ouders/verzorgers zo gering mogelijk te houden, zodat rugklachten

Nadere informatie

Tips voor het omgaan met artrose van de hand

Tips voor het omgaan met artrose van de hand Tips voor het omgaan met artrose van de hand 10 praktische tips om een eerste stap te zetten naar beter omgaan met beschadigde gewrichten Tips bij artrose Inleiding Artrose is een aandoening van de gewrichten

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Leefregels en adviezen na een totale heupoperatie via de voorste benadering Leefregels nieuwe heup ventraal.

Patiënteninformatie. Leefregels en adviezen na een totale heupoperatie via de voorste benadering Leefregels nieuwe heup ventraal. Patiënteninformatie Leefregels en adviezen na een totale heupoperatie via de voorste benadering 20190040 Leefregels nieuwe heup ventraal.indd 1 07-05-19 15:27 Leefregels en adviezen na een totale heupoperatie

Nadere informatie

Maatschap Neurologie/Afdeling Fysiotherapie. Rugklachten

Maatschap Neurologie/Afdeling Fysiotherapie. Rugklachten Maatschap Neurologie/Afdeling Fysiotherapie Rugklachten Algemeen Deze folder geeft informatie over rugklachten en is bedoeld voor: mensen met rugklachten, bij wie (nog) geen diagnose is vastgesteld; mensen

Nadere informatie

Fysiotherapie na een hernia-operatie

Fysiotherapie na een hernia-operatie Fysiotherapie na een hernia-operatie Albert Schweitzer ziekenhuis maart 2015 pavo 0292 Inleiding U bent in het Albert Schweitzer ziekenhuis geopereerd aan een hernia in uw rug. In deze folder willen wij

Nadere informatie

Fysiotherapie Hernia- en stenoseoperaties Leefregels en oefeningen

Fysiotherapie Hernia- en stenoseoperaties Leefregels en oefeningen Fysiotherapie Hernia- en stenoseoperaties Leefregels en oefeningen Inleiding Deze folder is een aanvulling op de reeds aan u uitgereikte informatie over uw hernia- of stenoseoperatie en bevat een aantal

Nadere informatie

Extra oefeningen. Romp 1. Vooroverbuigen 2 2. Draaien 3. Arm en romp 3. Armen schuiven over tafel 4. Hand en pols 4. Handen vouwen en polsen buigen 5

Extra oefeningen. Romp 1. Vooroverbuigen 2 2. Draaien 3. Arm en romp 3. Armen schuiven over tafel 4. Hand en pols 4. Handen vouwen en polsen buigen 5 Extra oefeningen Deze oefeningen sluiten aan op de Oefengids beroerte (CVA). De Oefengids beroerte (CVA) is te bestellen via www.hersenletsel.nl of te downloaden van www.snelinbeweging.nl. De oefengids

Nadere informatie

FIT VOOR EEN NIEUWE KNIE

FIT VOOR EEN NIEUWE KNIE FIT VOOR EEN NIEUWE KNIE Para Medisch Centrum Skagerrak Hoofddorp Inleiding U heeft dit boekje gekregen omdat u binnenkort een nieuwe knie krijgt. In dit boekje vindt u trainingsschema s, oefeningen en

Nadere informatie

Bewegen voor, tijdens en na uw ziekenhuisopname Tips adviezen en oefeningen

Bewegen voor, tijdens en na uw ziekenhuisopname Tips adviezen en oefeningen Bewegen voor, tijdens en na uw ziekenhuisopname Tips adviezen en oefeningen ADRZ in beweging Deze folder geeft u informatie over bewegen voor, tijdens en na uw opname. Het is belangrijk om in beweging

Nadere informatie

Oefeningen terwijl u ligt. UMC Utrecht oefengids

Oefeningen terwijl u ligt. UMC Utrecht oefengids Oefeningen terwijl u ligt UMC Utrecht oefengids UMC Utrecht oefengids Blijf in beweging tijdens uw opname Iedereen weet wel dat bewegen gezond is. Je wordt er sterker van en je voelt je er beter door.

Nadere informatie

Oefenenprogramma na een HNP (hernia)operatie of een kanaalstenoseoperatie

Oefenenprogramma na een HNP (hernia)operatie of een kanaalstenoseoperatie Oefenenprogramma na een HNP (hernia)operatie of een kanaalstenoseoperatie Inleiding U wordt binnenkort geopereerd aan een hernia en/of stenose in de rug. Rondom deze operatie krijgt u fysiotherapie. In

Nadere informatie

Oefeningen en adviezen na een totale heupoperatie

Oefeningen en adviezen na een totale heupoperatie Oefeningen en adviezen na een totale heupoperatie FYSIOTHERAPIE Voelt beter Uw heupgewricht is vervangen door een kunstheup (heupprothese). Een mogelijke complicatie is het uit de kom schieten van de

Nadere informatie

5Ondersteunen bij het verplaatsen

5Ondersteunen bij het verplaatsen Thema 5Ondersteunen bij het verplaatsen zonder hulpmiddelen 5.1 Inleiding Als zorghulp assisteer je een cliënt bij zijn dagelijkse bezigheden. Daarbij hoort ook dat je de cliënt helpt bij het verplaatsen.

Nadere informatie

Adviezen na een open-hart-operatie. Afdeling Fysiotherapie

Adviezen na een open-hart-operatie. Afdeling Fysiotherapie 00 Adviezen na een open-hart-operatie Afdeling Fysiotherapie U bent herstellende van een operatie aan uw hart. De fysiotherapeut heeft u na de operatie begeleid bij het weer oppakken van activiteiten en

Nadere informatie

Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter

Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter Rekken is een essentieel onderdeel van een evenwichtig trainingsprogramma. Het dagelijks uitvoeren van rekoefeningen kan de flexibiliteit en gezonde gewrichten

Nadere informatie

Buikspieroefeningen (basis)

Buikspieroefeningen (basis) Buikspieroefeningen (basis) Crunch Stap 1: Ga plat op de grond liggen met de knieën gebogen. Vouw je handen achter het hoofd, achter de oren (sla de handen dus NIET achter je hoofd in elkaar). Stap 2:

Nadere informatie

Oefeningen na een onderbeenamputatie

Oefeningen na een onderbeenamputatie Oefeningen na een onderbeenamputatie Bij het leren lopen met een prothese zijn mobiliteit, lenigheid en spierkracht belangrijk. Een bewegingsbeperking beïnvloedt de kwaliteit van het staan of lopen negatief.

Nadere informatie

Til les, les 1: Inhoudsopgave :

Til les, les 1: Inhoudsopgave : Til les, les 1: Inhoudsopgave : Algemene instructies blz. 1 A : naar je toedraaien vanuit ruglig blz. 1 A 1 : geleidactief blz. 1 A 2 : passief via gebogen been blz. 2 A 3 : passief via gestrekt been blz.

Nadere informatie

Fysiotherapie na een hernia- of stenose operatie

Fysiotherapie na een hernia- of stenose operatie Fysiotherapie na een hernia- of stenose operatie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U bent in het Albert Schweitzer ziekenhuis aan uw rug geopereerd. In deze folder

Nadere informatie

Bewegen voor, tijdens en na uw ziekenhuisopname. Tips, adviezen en oefeningen

Bewegen voor, tijdens en na uw ziekenhuisopname. Tips, adviezen en oefeningen Bewegen voor, tijdens en na uw ziekenhuisopname Tips, adviezen en oefeningen UMC Utrecht in beweging Wordt u binnenkort opgenomen in het UMC Utrecht? In deze folder hebben wij informatie over bewegen voor

Nadere informatie

Lage rugpijn. Voor meer informatie over onze organisatie kijkt u op: www.fydee.nl

Lage rugpijn. Voor meer informatie over onze organisatie kijkt u op: www.fydee.nl Lage rugpijn Voor meer informatie over onze organisatie kijkt u op: www.fydee.nl Inleiding Lage rugpijn Rugklachten komen veel voor. 4 van de 5 mensen heeft weleens te maken met rugpijn. In veel gevallen

Nadere informatie

Praktische tips In dit boekje vind je enkele handige tips om fysieke overbelasting te voorkomen als je werkt met kinderen.

Praktische tips In dit boekje vind je enkele handige tips om fysieke overbelasting te voorkomen als je werkt met kinderen. Praktische tips In dit boekje vind je enkele handige tips om fysieke overbelasting te voorkomen als je werkt met kinderen. Bron: http://www.fcb.nl/kinderopvang/arbo/fysieke-belasting/tips/ Gemakkelijk

Nadere informatie

Adviezen voor een goed herstel in de eerste weken na de ingreep

Adviezen voor een goed herstel in de eerste weken na de ingreep Weer op de been na een hernia-operatie Adviezen voor een goed herstel in de eerste weken na de ingreep Extra aandacht voor uw houding Uw herniaoperatie is achter de rug. En natuurlijk wilt u het alledaagse

Nadere informatie

De zorgvrager ondersteunen bij verplaatsing van bed naar stoel of naar een ander bed

De zorgvrager ondersteunen bij verplaatsing van bed naar stoel of naar een ander bed OPDRACHTFORMULIER De zorgvrager ondersteunen bij verplaatsing van bed naar stoel of naar een ander bed Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en

Nadere informatie

Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen!

Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen! Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen! Astrid Witte zomer 2014 Even vooraf: - Deze oefeningen zijn bedoeld voor gezonde volwassenen - Heb je klachten, overleg dan

Nadere informatie

Sophia Kinderziekenhuis. Kinderfysiotherapie na scoliose operatie. Kinderen in een rolstoel

Sophia Kinderziekenhuis. Kinderfysiotherapie na scoliose operatie. Kinderen in een rolstoel Sophia Kinderziekenhuis Kinderfysiotherapie na scoliose operatie Kinderen in een rolstoel Na een scoliose operatie krijgt uw kind tijdens de opname kinderfysiotherapie. Voor de operatie De kinderfysiotherapeut

Nadere informatie

E-BOOK. Krachtschema. Wil jij fitter en sterker worden? DOE MEE. Voor 1 dag

E-BOOK. Krachtschema. Wil jij fitter en sterker worden? DOE MEE. Voor 1 dag E-BOOK Wil jij fitter en sterker worden? DOE MEE Krachtschema Voor 1 dag Hi, super leuk dat je mijn E-book hebt aangevraagd! Wil jij graag fitter en sterker worden? Met dit krachtschema voor 1 dag help

Nadere informatie

2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof. Oefeningen voor een gezond lichaam en geest

2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof. Oefeningen voor een gezond lichaam en geest 2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof Oefeningen voor een gezond lichaam en geest De Soldaat Dit is de eerste van de vier warming up oefeningen waarbij het doel is de hartslag te verhogen

Nadere informatie

Oefeningen terwijl u zit. UMC Utrecht oefengids

Oefeningen terwijl u zit. UMC Utrecht oefengids Oefeningen terwijl u zit UMC Utrecht oefengids UMC Utrecht oefengids Blijf in beweging tijdens uw opname Iedereen weet wel dat bewegen gezond is. Je wordt er sterker van en je voelt je er beter door.

Nadere informatie

Uw been en/of voet in het gips. Instructies en oefeningen

Uw been en/of voet in het gips. Instructies en oefeningen Uw been en/of voet in het gips Instructies en oefeningen 2 U bent in het Ommelander Ziekenhuis onder behandeling vanwege letsel aan uw been en/of voet. U heeft al gips of u krijgt een gipsverband aangelegd.

Nadere informatie

Oefeningen voor patiënten met reumatoïde artritis

Oefeningen voor patiënten met reumatoïde artritis Het is belangrijk om de oefeningen die u in het ziekenhuis hebt gedaan thuis dagelijks voort te zetten. Dit om de gewrichten en spieren in een goede conditie te houden. Probeer op een vast tijdstip te

Nadere informatie

H.303557.0215. Adviezen voor en na een verzakkingoperatie

H.303557.0215. Adviezen voor en na een verzakkingoperatie H.303557.0215 Adviezen voor en na een verzakkingoperatie 2 Inleiding U behandelend arts heeft u geadviseerd een verzakkingsoperatie te ondergaan om uw klachten te verhelpen. Tijdens de voorlichting heeft

Nadere informatie

Uw heupgewricht is vervangen vangen door een kunstheup (heupprothese

Uw heupgewricht is vervangen vangen door een kunstheup (heupprothese Fysiotherapie na een heupoperatie Uw heupgewricht is vervangen vangen door een kunstheup (heupprothese prothese). Een mogelijke complicatie is het uit de kom schieten van de heupprothese. Dit wordt ook

Nadere informatie

Adviezen na een keizersnee

Adviezen na een keizersnee Adviezen na een keizersnee U heeft onlangs een keizersnee gehad. Dit betekent dat u een buikwond heeft die moet herstellen. Het is verstandig om na de keizersnee rustig aan te doen en naar uw lichaam te

Nadere informatie

Oefeningen na uw heupoperatie

Oefeningen na uw heupoperatie FYSIOTHERAPIE Oefeningen na uw heupoperatie ADVIES Oefeningen na uw heupoperatie U hebt uw heup gebroken en u bent hieraan geopereerd. Om ervoor te zorgen dat u na uw operatie weer snel herstelt, is het

Nadere informatie

Oefeningen ter Verbetering van je Lichaamshouding

Oefeningen ter Verbetering van je Lichaamshouding Oefeningen ter Verbetering van je Lichaamshouding Verkeerde lichaamshoudingen veroorzaken klachten. Eén van de meest voorkomende verkeerde houdingen, wordt veroorzaakt door een naar vorend hangend hoofd,

Nadere informatie

Afdeling revalidatie. De wervelfractuur

Afdeling revalidatie. De wervelfractuur Afdeling revalidatie De wervelfractuur Deze folder geeft algemene informatie over de behandeling bij een (in)stabiele wervelfractuur. Deze folder geeft aan hoe de meeste patiënten kunnen worden behandeld,

Nadere informatie

PDL: Een benadering voor passief welzijn

PDL: Een benadering voor passief welzijn PDL: Een benadering voor passief welzijn Chrétienne van der Burg, ergotherapeut Lisette Vrolijk, fysiotherapeut Inhoud Voorstellen Wie zijn wij Ipse de Bruggen LACCS en PDL Anne: van ADL naar PDL Interactief

Nadere informatie

Fysiotherapie. Adviezen en oefeningen na een hernia operatie

Fysiotherapie. Adviezen en oefeningen na een hernia operatie Fysiotherapie Adviezen en oefeningen na een hernia operatie 1 Locatie Scheper Ziekenhuis Boermarkeweg 60 7824 AA Emmen Afdeling fysiotherapie, straat 11 Tel 0591-69 11 81 2 Adviezen en oefeningen na een

Nadere informatie

Omgaan met fysieke belasting in de zorgsector

Omgaan met fysieke belasting in de zorgsector Omgaan met fysieke belasting in de zorgsector Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van klachten en uitval door lichamelijk zwaar werk 1 Inhoud Inleiding 3 A Omgaan met fysieke belasting

Nadere informatie

Lumbosacraal pseudoradiculair syndroom

Lumbosacraal pseudoradiculair syndroom Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Neurologie Lumbosacraal pseudoradiculair syndroom 1 De neuroloog heeft geconstateerd dat er bij u sprake is van een lumbosacraal

Nadere informatie

In deze folder staan verschillende instructies hoe u onbelast met krukken kunt lopen.

In deze folder staan verschillende instructies hoe u onbelast met krukken kunt lopen. Lopen met krukken De arts op de Spoed Eisende hulp (SEH) van het Rode Kruis ziekenhuis (RKZ) heeft u zojuist verteld dat u behandeld wordt met een drukverband of met een gipsspalk. U mag het aangedane

Nadere informatie

Weer thuis na een nieuwe heup

Weer thuis na een nieuwe heup Weer thuis na een nieuwe heup WEER THUIS MET EEN NIEUWE HEUP Weer thuis De prothese moet in de eerste twee tot drie maanden de kans krijgen om goed vast te groeien. Verkeerde bewegingen en een te hoge

Nadere informatie

Bewegen voor, tijdens en na uw ziekenhuisopname. Tips, adviezen en oefeningen

Bewegen voor, tijdens en na uw ziekenhuisopname. Tips, adviezen en oefeningen Bewegen voor, tijdens en na uw ziekenhuisopname Tips, adviezen en oefeningen Beter in beweging In deze folder hebben wij informatie over bewegen voor u op een rij gezet. Zo kunt u lezen waarom het zo

Nadere informatie

Adviezen na een keizersnee

Adviezen na een keizersnee Adviezen na een keizersnee Informatie voor patiënten F0030-3415 juli 2013 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam 070

Nadere informatie

Doorliggen. Wat kunt u daar aan doen?

Doorliggen. Wat kunt u daar aan doen? Doorliggen Wat kunt u daar aan doen? Waarom dit boekje? Een ziekte of handicap is al vervelend genoeg. Helaas treden vaak ook nog nare bijverschijnselen op. Zo n bijverschijnsel is doorliggen. Het komt

Nadere informatie

Fysiotherapie na een borstoperatie

Fysiotherapie na een borstoperatie Fysiotherapie na een borstoperatie Informatie voor patiënten F0759-3064 november 2011 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam

Nadere informatie

Een steuntje in de rug

Een steuntje in de rug Regionaal Dienstencentrum Zonnewende een initiatief van Familiezorg West-Vlaanderen vzw Een steuntje in de rug Een overzicht van enkele hulpmiddelen voor een rugvriendelijke thuiszorg Inhoud 1. In en uit

Nadere informatie

Oefeningen bij schouderklachten

Oefeningen bij schouderklachten Oefeningen bij schouderklachten Uw behandelend arts heeft u geadviseerd oefeningen te doen om uw schouderklachten te helpen verminderen. Het is, in eerste instantie, niet nodig om de oefeningen onder begeleiding

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Bewegen bij gewrichtsklachten. Aanbevolen door de reumatoloog

Patiënteninformatie. Bewegen bij gewrichtsklachten. Aanbevolen door de reumatoloog Patiënteninformatie Bewegen bij gewrichtsklachten Aanbevolen door de reumatoloog Inhoud Inleiding 3 Bewegen voor gewrichten.3 Oefeningen bij nekklachten...4 Oefeningen bij schouderklachten.8 Oefeningen

Nadere informatie

Revalidatie nieuwe heupoperatie. Achterste benadering

Revalidatie nieuwe heupoperatie. Achterste benadering Revalidatie nieuwe heupoperatie Achterste benadering Afdeling fysiotherapie Datum: januari 2014 2 Inhoud 1 Inleiding 3 2 Revalidatie 4 3 Thuissituatie 5 4 Anatomie 6 5 Operatietechniek 7 6 Leefregels achterste

Nadere informatie

voorkomen van een voorkeurshouding bij uw baby

voorkomen van een voorkeurshouding bij uw baby patiënteninformatie voorkomen van een voorkeurshouding bij uw baby Als uw baby lang op de rug of vaak met het hoofd naar dezelfde kant ligt, heet dit een voorkeurshouding. Hierdoor kan het hoofd platter

Nadere informatie

vervolg plaatsen cv ketel/boiler/radiator

vervolg plaatsen cv ketel/boiler/radiator Hoe ongunstiger de houding en hoe hoger de tilfrequentie des te lager het maximale tilgewicht mag zijn. Effecten op de gezondheid Door langdurige en zware lichamelijke arbeid (een combinatie van houding,

Nadere informatie

Liftmatten. Invacare. Optimale positionering en gebruiksvriendelijkheid

Liftmatten. Invacare. Optimale positionering en gebruiksvriendelijkheid Optimale positionering en gebruiksvriendelijkheid Het nieuwe assortiment liftmatten van garandeert een comfortabele en veilige transfer voor iedereen met een functiebeperking. Deze liftmatten zijn in samenwerking

Nadere informatie

Belangrijke aanwijzingen voordat u met de oefeningen begint:

Belangrijke aanwijzingen voordat u met de oefeningen begint: Belangrijke aanwijzingen voordat u met de oefeningen begint: Rek/Strek oefeningen mogen nooit pijn veroorzaken. Mocht u pijn krijgen stop dan onmiddellijk met de oefening. Het is belangrijk om de rek niet

Nadere informatie

Oefeningen na een knie-exarticulatie of bovenbeenamputatie (zonder prothese)

Oefeningen na een knie-exarticulatie of bovenbeenamputatie (zonder prothese) Oefeningen na een knie-exarticulatie of bovenbeenamputatie (zonder prothese) Bij het leren lopen met een prothese zijn mobiliteit, lenigheid en spierkracht belangrijk. Een bewegingsbeperking beïnvloedt

Nadere informatie

Doorliggen. (decubitus) Verpleging

Doorliggen. (decubitus) Verpleging Doorliggen (decubitus) Verpleging Inhoudsopgave Inleiding 4 Wat is doorliggen? 4 Waar ontstaan doorligwonden? 5 Hoe ontstaan doorligwonden? 6 Hoe ziet doorliggen eruit? 8 Hoe doorliggen voorkomen? 8 Tot

Nadere informatie

Be-Fit. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Be-Fit. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Be-Fit U bent opgenomen op de Inter Disciplinaire Afdeling Zevenaar (IDAZ). In deze folder informeren wij u graag over de Be-Fitmethode die wij op onze afdeling hanteren. Neem altijd uw verzekeringsgegevens

Nadere informatie

Maatregelen nemen om decubitus te voorkomen bij een zorgvrager

Maatregelen nemen om decubitus te voorkomen bij een zorgvrager OPDRACHTFORMULIER Maatregelen nemen om decubitus te voorkomen bij een zorgvrager Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen.

Nadere informatie

Cliënten in Mobiliteitsklasse A zijn actief, het onderhouden van de mobiliteit is belangrijk voor zowel de client als de zorgverlener.

Cliënten in Mobiliteitsklasse A zijn actief, het onderhouden van de mobiliteit is belangrijk voor zowel de client als de zorgverlener. klasse liënten in klasse zijn voor wat betreft hun mobiliteit vrijwel zelfstandig. Normaliter is er geen risico op fysieke overbelasting voor de zorgverlener. liënten in klasse zijn actief, het onderhouden

Nadere informatie

Procare 11: 1. Rotory torso staand mobiliserend

Procare 11: 1. Rotory torso staand mobiliserend Procare 11: 1. Rotory torso staand mobiliserend Zet je voeten op heup breedte uit elkaar en strek de armen horizontal. Draai met de romp zo ver mogelijk naar links en vervolgens naar rechts. Met je hoofd

Nadere informatie

Revalidatie nieuwe knie operatie

Revalidatie nieuwe knie operatie Afdeling: Fysiotherapie Datum: Januari 2014 2 Inhoud 1 Inleiding 3 2 Revalidatie 4 3 Thuissituatie 5 4 Anatomie 6 5 Operatietechniek 7 6 Leefregels 8 7 Oefeningen 9 3 1 Inleiding Jaarlijks krijgen zo n

Nadere informatie

Fysiotherapie na een heupprothese (Rapid Recovery) Afdeling Fysiotherapie

Fysiotherapie na een heupprothese (Rapid Recovery) Afdeling Fysiotherapie Fysiotherapie na een heupprothese (Rapid Recovery) Afdeling Fysiotherapie 0 Voor mensen die een nieuwe heup krijgen heeft SJG Weert een programma op maat voor uw revalidatie. Dit programma is er om u na

Nadere informatie

Adviezen voor patiënten met reumatische aandoeningen

Adviezen voor patiënten met reumatische aandoeningen Adviezen voor patiënten met reumatische aandoeningen Albert Schweitzer ziekenhuis april 2014 pavo 0222 Inleiding De reumatoloog heeft met u besproken dat u een reumatische aandoening heeft. In deze folder

Nadere informatie

Fysiotherapie na laminectomie

Fysiotherapie na laminectomie Fysiotherapie Fysiotherapie na laminectomie www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl FYS006 / Fysiotherapie na laminectomie / 24-06-2014 2 Fysiotherapie

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Lopen met krukken. rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Lopen met krukken. rkz.nl Patiënteninformatie Lopen met krukken rkz.nl De arts op de Spoed Eisende hulp (SEH) van het Rode Kruis ziekenhuis (RKZ) heeft u zojuist verteld dat u behandeld wordt met een drukverband of met een gipsspalk.

Nadere informatie

Sport-Fysiotherapie R. de Vries en Medische Trainings Therapie

Sport-Fysiotherapie R. de Vries en Medische Trainings Therapie Sport-Fysiotherapie R. de Vries en Medische Trainings Therapie Kerkweg 45a 4102 KR Zijderveld Telefoon 0345-642618 Fax 0345-641004 E-mail vriesfysio@planet.nl Internet www.fysiodevries.nl/ Frozen shoulder

Nadere informatie

BARIATRISCHE CHIRURGIE FYSIOTHERAPIE TIJDENS OPNAME IN HET ZIEKENHUIS

BARIATRISCHE CHIRURGIE FYSIOTHERAPIE TIJDENS OPNAME IN HET ZIEKENHUIS BARIATRISCHE CHIRURGIE FYSIOTHERAPIE TIJDENS OPNAME IN HET ZIEKENHUIS 1082 Inleiding In deze folder staan ademhalingsoefeningen en adviezen, ter voorbereiding op de maagoperatie die u binnenkort ondergaat.

Nadere informatie

Onthaalbrochure. Tips voor het dagelijks leven. na een heupoperatie

Onthaalbrochure. Tips voor het dagelijks leven. na een heupoperatie Onthaalbrochure Tips voor het dagelijks leven na een heupoperatie INHOUD 1. Af te raden houdingen. 04 2. Ideale houdingen. 05 3. Uit bed komen. 06 4. In bed gaan. 07 5. Gaan zitten. 08 6. Recht gaan staan.

Nadere informatie

Algemeen Vallen bij ouderen

Algemeen Vallen bij ouderen Algemeen Vallen bij ouderen Als u opgenomen wordt in ons ziekenhuis willen wij weten of u een verhoogde kans heeft om te vallen. Indien u al eens eerder bent gevallen, thuis of in het ziekenhuis, heeft

Nadere informatie

www.locomotion.nu Het BedBoekje Tips en trucs voor optimaal gebruik van het zorgbed

www.locomotion.nu Het BedBoekje Tips en trucs voor optimaal gebruik van het zorgbed www.locomotion.nu Het BedBoekje Tips en trucs voor optimaal gebruik van het zorgbed nog meer mogelijkheden In dit BedBoekje gaat het met name om de gewone elektrische hoog-laag bedden. Hoewel deze bedden

Nadere informatie

PATIËNTENINFORMATIE TOTALE HEUP OPERATIE. SPIJKENISSE Medisch Centrum

PATIËNTENINFORMATIE TOTALE HEUP OPERATIE. SPIJKENISSE Medisch Centrum PATIËNTENINFORMATIE SPIJKENISSE Medisch Centrum TOTALE HEUP OPERATIE Vervanging van het heupgewricht is een vaak voorkomende operatie waar veel mensen met een versleten heup baat bij hebben. In deze folder

Nadere informatie

Adviezen en oefeningen bij osteoporose

Adviezen en oefeningen bij osteoporose Interne Geneeskunde Fysiotherapie Adviezen en oefeningen bij osteoporose i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen U heeft osteoporose (botontkalking). Dagelijkse lichaamsbeweging is erg belangrijk

Nadere informatie